Page 1

en holdning til livet

tema

Faste former

Pernille Aalund

Vi må være klar til prøve nyt – selvom det giver angst

Familiens immunforsvar Styrk store og små med de rigtige vitaminer og mad

Mød den tidligere mediedirektør, der har lagt livet helt om

+

Grøn Keto

Populær kur i ny og sund udgave Tyk eller tynd, tænk kærligt på dig selv

Hun skal forene to verdener

Kan vi stadig lære af Emma Gad?

Ja, når vi vil styrke vores omgangsformer

Sygeplejerske vejleder om alternativ behandling på kræftafdeling

Nr. 04 2020 / Forebyg osteoporose / Overgangsalder / Immunforsvar Tænk dig slank / Styrk bindevævet / Omgangsformer www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

Pharmanord

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Naturli_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.


/ indhold

14

Styrk knogler og led Få gode råd til, hvordan du nemt kan styrke led og knogler i hverdagen

Både grøn og klimavenlig KETO-kur

tema

Faste former

38

Hun skal forene to verdener Jeanett Kertevig er den første sygeplejerske i Danmark, der har fået en uddannelse i komplementær medicin.

16

Nu skal hun guide kræftpatienter i alternativ behandling og medicin.

Osteoporose og naturlig mad Flere og flere danskere får osteoporose. Den gode nyhed er, at der er masser, du selv kan gøre for at stimulere dannelsen af

44

nyt knoglevæv og dermed

Høflig og ærlig på samme tid?

forebygge osteoporose.

22

Salvie lindrer overgangsgener Overgangsalder, hedeture og humørsvingninger. Det behøver slet

08

Emma Gad var slet ikke så tosset. Selv i dag kan hun lære os noget om omgangsformer.

ikke være så slemt at være i overgangsalder. Mange mærker

48

slet ikke så mange symptomer. Og naturens smukke planter

Dit fantastiske bindevæv

kan hjælpe på generne.

Du kan selv gøre meget for at passe på

26

hvordan du passer godt på dit bindevæv.

spændstigheden i huden. Bliv guidet i,

Led uden smerter Smertende led kan genopbygges. Og smerter kan forebygges.

52

30

Tanker om kropsform Kan man tænke sig tyk? Noget tyder på det. Vores kropstørrelse er ikke et entydigt tegn på, hvordan vi lever, og hvor sunde vi er. Så send kærlige tanker til din krop.

Lykken i langsommelighed Pernille Aalund er trådt ud af stiletterne og direktionsgangen og hoppet i gummistøvler og sokker. Nu skal livet nydes langsomt.

Grøn Keto Hvad får du, hvis du tager det skadelige fedt og det røde kød ud af de populære LCHF og Keto kure? Du får en sund, bæredygtig, virksom og lækker kur.

58

Pas godt på familiens immunforsvar coronakrisen har sat fokus på vores immunforsva. Læs hvordan du bedst styrker immunforsvaret for både store og små.

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

Efter lang tid med lockdown, corona og bekymringer, trænger vi vist alle til en pause fra dårlige nyheder og ændret levevis. Derfor er jeg glad for at byde velkommen ind i et magasin fyldt med gode artikler fra vores dygtige skribenter. Faste former er denne gang omdrejningspunktet, og da vi planlagde magasinet, tænkte ingen på coronavirus.

9644 4502

“knus som hilsen er ikke længere kun et varmt ritual, det er nu blevet en potentiel livsfare. Ja, selv håndtryk tænker vi over nu”

4

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 Redaktør Trille Skøtt-Jensen trille@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Lars H. Laursen N VA

EM ÆRK

E

T

Trille Skøtt-Jensen For de faste former og den normale hverdag røg med corona. Redaktør Men har den forandret os? Ja, med garanti. For vi forandrer os hele tiden. Livet forandrer os hele tiden. Sundhed og syn på sundhed forandrer sig hele tiden. Heldigvis. I dette nummer kan du læse om Jeanett Kertevig. Hun er den første sygeplejerske i Danmark, der er blevet uddannet i komplementær medicin. Hun er allerede i færd med at forandre synet på alternativ behandling på onkologisk afdeling i Vejle. For der tager de patienternes ønske om, at det etablerede sundhedsvæsen skal være åbent overfor hele den alternative sundhed, alvorligt. Det er et stort skridt, som vi er mange, der har ventet på i mange år. Den udvikling glæder vi os til følge. For som Jeanett selv siger: Der er så meget godt at ­hente fra begge verdener. Jo, vores verden er under forandring. Coronakrise eller ej, så står den ikke stille. Vores sundhed står ikke stille. Vores syn på naturlig sundhed står ikke stille. Råd og undersøgelser skifter og forandres. Vi kan vel alle huske dengang babyer gerne måtte drikke kamillete i flasken, og betændte øjne blev bedre, hvis de blev badet i kamillete? Sådan er det ikke længere. Det har vi fundet ud af, og så ændrer vi adfærd. Babyer måtte før ligge på maven, så var det siderne, nu er det vist kun ryggen. Og knus som hilsen er ikke længere kun et varmt ritual, det er nu blevet en potentiel livsfare. Ja, selv håndtryk tænker vi over nu. Nej, verden er ikke længere den samme. Det er vi heller ikke her på Naturli. Jeg er stadig ny i ­redaktørstolen, og jeg lærer hele tiden nyt. Heldigvis har jeg en fantastisk redaktion med dygtige skribenter, som vil sørge for, at Naturli ikke bliver så forandret. Med deres store viden og passion for naturlig sundhed vil de blive ved med at guide os rundt i vores naturlige sundhed, også når råd og tiderne skifter. Jeg hører gerne fra dig, hvis du har noget på hjerte om vores magasin, eller du synes, der er noget, vi skal skrive om. Min mail er altid åben. Velkommen ind.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

S

Er vi blevet forandret?

abonnement

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Forpustet og stakåndet?

Sort peber til dine luftveje

Hold dine luftveje åbne! Fyld dine lunger med ilt. Her er den – tabletten med et naturligt sort peber ekstrakt, der virker i harmoni med new nordic din krop for at holde din luftveje åbne.

N

år du trækker vejret, sker der en udveksling mellem oxygen (ilt) og kuldioxid (affaldsstoffer) i lungerne. Dine

Lungefunktionen falder i takt med at du bliver ældre Det første du gør, når du kommer til verden, er at trække vejret, og det er det sidste, du gør, inden du skal herfra. Og du gør det faktisk hele 20.000 gange i døgnet. Når du trækker vejret, sker der en udveksling mellem oxygen og kuldioxid i lungerne helt automatisk, men lungefunktionen falder, i takt med at du bliver ældre. Mange oplever, at lungerne ikke altid helt kan følge med, når de anstrenger sig. Ældre hiver naturligt mere efter vejret. Rygere og folk i storbyer eller andre forurenende miljøer vil særligt mærke nedgangen. Sort peber i Deep Breath™ hjælper dig med at holde luftvejene åbne.

luftveje holdes åbne af et fleksibelt og fibrøst bindevæv, kaldet brusk. På den måde kan dine lunger slippe af med “gammel luft”, hvor ilten er opbrugt og få plads til ny frisk luft med masser af ilt. I takt med at vi bliver ældre, har cellerne i lungerne en tendens til at producere mindre kollagen, hvilket har betydning for et fleksibelt og fibrøst binde væv. At hive lidt efter vejret ses som en normal del af at blive ældre. Rygning og indånding af dampe, kemikalier og støv bidrager til forværring af luftvejene. Forpustet og stakåndet Når du føler dig forpustet og stakåndet, kan du hurtigt føle dig ældre og svækket, og du kommer måske ikke så meget omkring som du gerne vil. Ting som du normalt tager for givet bliver sværere f.eks. at gå en tur og at lege med børnebørnene. Det gør at dine muskler svækkes og det gør måske også noget ved din livskvalitet. Åbne luftveje Nu kan du få et nyt kosttilskud, udviklet at New

”Jeg følte mig tung og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™. Vi ved, at sort peber får os til at nyse. Men kun få mennesker ved, at sort peber traditionelt anvendes i ayurvediske principper for at holde luftvejene åbne. I dag har moderne videnskab påvist at sort peber hjælper med at holde dine luftveje åbne. Deep Breath™ tabletterne indeholder også spidskommen, myrtle og japanmispel samt vitaminer. Indholdet af C-vitamin hjælper med at opretholde en normal produktion af kollagen der har betydning for normalt fungerende brusk. Kollagen hjælper med at danne det fleksible bindevæv, der hjælper med at åbne lungerne fuldt ud, for at trække vejret. Vitamin A, B12, C og D bidrager til normal funktion af immunsystemet.

Nordics ernæringseksperter, der hjælper dig med at holde dine luftveje åbne. Produktet hedder Deep Breath™, og er en tablet med sort peber ekstrakt, der hjælper med at holde dine luftveje åbne så ny frisk luft, fuld af oxygen, kan komme ned i dine lunger Hvor kan du købe Deep Breath ? Deep Breath kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online www. newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


/ oase UNI K

M

Naturlig udrensningskur

KO TION AF VITA NA M BI I

Find ekstraktet i Helsam, Matas eller den lokale helsekost.

ER

Vi spiser traditionelt lidt federe og dårligere i vinterhalvåret. Trangen til forkælelse i mørket og kulden udmønter sig desværre ofte i mere af det fede, søde og salte. I det spirende forår kan du derfor med fordel understøtte din fordøjelse og leverfunktion med en udrensningskur. Starte på en frisk. Fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark er en sund og naturlig hoved­ ingrediens i en udrensningskur, der løber over tre måneder. Mælkebøtteekstraktet, som ikke er pasteuriseret og indeholder levende mælkesyrebakterier, har en syrlig-bitter smag. Det er bedst at drikke det rent, da den bitre smag på tungen stimulerer udskillelsen af galde. Galde har betydning for kroppens evne til at fordøje og er nødvendigt for, at vi kan omsætte fedt. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk.

Få hjernen klar til eksamen Hjernen er en kompliceret og krævende organisme, og hvis du skal til eksamen i den kommende tid, er der særlig grund til at sørge ekstra for den. Sørge for, at den har det, den skal bruge. Den skal have tilstrækkeligt med hvile om natten, og den skal have alle de mineraler, vitaminer, fedtstoffer m.v., den kan bruge i sin vågne tid. Meget handler om kosten, men du kan hjælpe processerne lidt på vej med et kosttilskud som All Energy fra Solaray. All Energy er en unik kombination af vitaminer, mineraler, L-Carnitin og fire energigivende urter. All Energy hjælper dig med at udnytte din krops energi optimalt. All Energy er sammensat, så kroppen får de vigtigste vitaminer og mineraler – og samtidig et energitilskud. All Energy kan anvendes hver dag i en periode, hvor kroppen skal yde ekstra. Det unikke ved All Energy er kombinationen af de 4 urter, der er kendt for hver især at give energi, balance og udholdenhed: Schisandra-frugt, russisk rod, rosenrod og astragalus-rod. Du finder All Energy på apoteker, hos Matas og i helsekostforretninger.

Kølig gel til muskelsmerter De fleste har oplevet smerterne fra en mild forstuvning eller forstrækning. Det opstår typisk, hvis du træder skævt, overtræner dine muskler eller har brugt et led forkert. Det er almindeligt at ty til en pose frosne ærter for smertelindring, men med koldterapi fra gel slipper du for besværet med at rende rundt med frosne madvarer. En gel er noget lettere at have med på farten. BIOFREEZE smertestillende gel letter netop muskelsmerter ved hjælp af koldterapi. Ved afkøling af musklerne dæmpes hævelse og ømhed, og smerten aftager gradvist, da nervespidserne ikke længere irriteres af væsketryk. Behandlingen kan gentages med jævne mellemrum. Det betyder, at stive og smertende muskler og led slapper bedre af – og i længere tid (i mindst seks timer). Det forbedrer mulighederne for en hurtig rekonvalescens fra småskader. BIOFREEZE indeholder rent, naturligt mentol, men duften fordamper hurtigt. Produktet fedter og pletter heller ikke. BIOFREEZE forhandles blandt andet hos Helsam og på apoteket.

6

N

– når livet har været lidt for fedt


Keep it 2 simple!

/ tema

E K S FO L I É R :

En avanceret hudplejerutine er ikke den eneste vej til en sund og flot hud. Faktisk kræver det blot, at du har styr på tre basale trin morgen og aften. Lad Mellisa guide dig på vej med gennemtænkt og gennemtestet dansk hudpleje fuld af aktive og økologiske ingredienser.

K

vinder går op i deres hudpleje som aldrig før. Der har da heller aldrig været så mange produkter at vælge imellem som lige nu – og så mange forskellige rutiner at kaste sig over. Tænk bare på den populære, koreanske beautybølge K-beauty, som dikterer op til 10 hudplejetrin hver morgen og aften! Er du dog typen, som går lidt kold ved tanken om en avanceret hudplejerutine, kan du tage det helt roligt. Det behøver nemlig slet ikke at være så omfattende at opnå en sund, smuk og velplejet hud, så længe du har styr på det basale. Og så kan du jo altid udvide paletten senere hen, når de enkle rutiner sidder på rygraden, ikk’?

De fleste hudtyper har glæde af eksfoliering. Enten dagligt med for eksempel brug af AHA-creme, der bidrager med at øge fugten i huden og sætter fut i cellefornyelsen, eller 2-3 gange ugentligt med Exfoliating Facial Scrub. Holder du huden ved lige med eksfolieringsprodukter, minimerer du nemlig ophobningen af døde hudceller, booster cellefornyelsen og opnår en mere ensartet, glat og strålende hud.

Mellisa AHA Creme, 50 ml, 219 kr. på mellisa.dk

Melissa

1, 2, 3 … SÅ NEMT ER DET! Grundlæggende er der tre trin, du skal kende til hudløshed for din huds skyld: Rens, eksfoliér, og beskyt. Og det gælder både morgen og aften. Og her får du grundene:

1

RENS: Et renseprodukt tilpasset din huds behov befrier huden for snavs og skidt, som tilstopper porerne og gør den trist at se på. En ren hud er også altid det bedste udgangspunkt for den efterfølgende hudpleje, som får lov til at virke langt bedre. Mellisa har både en blødt skummende og dybderensende ansigtsvask og en rensemælk, som efterlader huden fuld af glød og silkeblød. Har du tør og sensitiv hud, vil mælken være det blideste alternativ, hvor ansigtsvasken Daily Facial Wash vil være oplagt til en mere fedtet og uren hud.

3

Mellisa Natcreme, 50 ml, 199 kr. på mellisa.dk

Mellisa Deep Moisture Mask, 50 ml, 199 kr. mellisa.dk

B E S K Y T: Med den rigtige fugtighedscreme kan du forbedre din hud markant. Den beskytter og styrker hudbarrieren, så huden kan bevare sit fugtniveau, mens aktive ingredienser kan gøre en forskel i dybden og holde huden spændstig, sund og ungdommelig. Om dagen: Her er det vigtigt, at du vælger en creme, som også beskytter mod solens skadelige stråler. Prøv eksempelvis Mellisa D-vitamincreme med SPF 15, som desuden forkæler huden med vitaminer, fugt og essentielle fedtsyrer.

Tip...

Mellisas Rensemælk giver så dyb fugtpleje til huden, at du sagtens kan lade den sidde på 5-10 min så huden bliver rigtig gennemfugtet. Mellisa Rensemælk, 150 ml, 129 kr. på mellisa.dk

Mellisa D-vitamin Creme, 50 ml, 219 kr. på mellisa.dk

Mellisa Daily Facial Wash, 200 ml, 129 kr. på mellisa.dk

Om natten: Her kan du med fordel klæde huden på med en natcreme, som virker genopbyggende. Natcremen fra Mellisa holder din hud blød og fugtmættet. Trænger din hud til både fugt og opstramning, kan du skifte natcremen ud med Mellisas Deep Moisture Mask, og benytte denne som en regenererende natmaske, så huden forbedres markant mens du sover.

Fo r h a n d l e s i a l l e l a n d e t s H e l s a m , h e l s e ko s t- o g M a t a s b u t i k k e r s a m t p å m e l l i s a . d k

7


liv / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ Lars H. Laursen

Pernille Aalund: Det kan give

angst at gøre noget

nyt

men vi er nødt til at se ud over

frygten

Indtil for fem år siden havde Pernille Aalund en direktørstilling hos Aller Media, en villa i Gentofte og levede på mange måder godt. Men hun kunne mærke, at det var tid til at gøre noget nyt, hvis livet skulle blive ved med at føles meningsfuldt. Derfor så hun frygten for det ukendte i øjnene og rykkede rødderne op.

Som menneske kan vi langsomt visne, hvis ikke vi husker at nære og pleje både krop og sjæl igennem hele livet. Men det kan være svært, fordi dagene nogle gange bare driver forbi. Uger bliver til år. År til årtier. Og til sidst har vi slået så dybe rødder i en kendt hverdag, at det er skræmmende at rykke sig op med rode. Men det er nogle gange netop det, der skal til, hvis vi skal blomstre igen, mener Pernille Aalund. I mange år var hun direktør i Aller Media, hvor hun stod tidligt op, kom sent hjem, gik til en masse events, iførte sig pænt tøj og høje sko og var

8

en del af mediebranchens top. En tid, hun mindes med stor glæde og taknemlighed. På trods af de varme følelser sagde hun farvel til det hele for en håndfuld år siden, da der skulle omstruktureres hos Aller. I dag lever Pernille Aalund et andet liv. Ærlig omkring Aspergers Egentlig kunne hun sagtens have fået en anden høj stilling

“JEG TROR PÅ, AT DER ER NOGET SUNDT VED LANGSOMMELIGHEDEN I AT BLADRE. DET GIVER OGSÅ NOGLE ANDRE FØLELSER OG KAN RYKKE NOGET I OS ”

i huset – ja, hun kunne vel egentlig have fået job de fleste steder – men hun valgte i stedet, at se det som en mulighed for at gøre noget helt andet, og være ærlig overfor sig selv om, hvad hun havde brug for fremadrettet. Ærligheden har altid fulgt Pernille, både i sin relation til sig selv og andre, hvilket kan hænge sammen med, at hun har Aspergers. Noget hun først fandt ud af som voksen, men som har hjulpet hende meget i forhold til at forstå sig selv og tilgive sig selv for sine mangler. Hun besluttede i 2012 at fortælle verden om sin diagnose, hvilket


/ liv

9


liv /

også har givet hende mulighed for at møde andre som hende selv. Nu var det igen tid til at bruge sætte ærligheden i spil og finde nye veje, hvis hun skulle gro som menneske. – Det giver angst og savn at gøre noget nyt. Men det betyder ikke, at det ikke er det rigtige for os, og vi er nødt til at se ud over den frygt, hvis vi vil udvikle os. Det synes jeg egentlig, vi har en forpligtelse til, siger Pernille. Så hun slugte sin frygt, vinkede farvel til villaen, sagde adieu til arbejdet og slog sig ned i den lille landsby Ledøje, hvor stilletterne sjældent bliver luftet, og vejene bliver befærdet af heste og ikke hektisk trafik. 20 kilometer væk og 60 år tilbage Pernilles landlige oase ligger kun cirka en halv times kørsel fra Rådhuspladsen i København. Men på den korte tur virker det ikke bare som om, man bevæger sig 20 kilometer udenfor centrum, men også 60 år tilbage i tiden. Husene er gamle. Vejene er små. Her kan hunden rende frit, og der er udsigt over åbne vidder uden bebyggelse. Livet her kunne næsten ikke være længere fra den pulserende atmosfære, som hersker i et stort mediehus.  Hele byen er som indhyllet i en ro, der fordrer dybe tanker, eftertænksomhed og et langsomt tempo. Alt sammen noget, der harmonerer med Pernilles plan for netop denne fase i hendes liv.  – De næste ti år skal jeg fordybe mig. Læse bøger, høre musik og fokusere på den åndelige verden, fordi det er det, der giver mening for mig nu, siger hun.  Og stakken af litteratur, der bare venter på at blive gransket, tårner sig da også op i Pernilles stue. Begge bogreoler er fyldt, og en del af gulvet er blevet inddraget til de mange romaner og fagbøger. En udvalgt stak har fået en æresplads på sofabordet. Det er de værker, hun enten er i gang med eller skal til at begynde på. Ved siden af dem flyder et arsenal af avi-

10

ser. For selvom Pernille på mange måder har trukket stikket og formået på nogle måder at gøre det umulige, nemlig at rejse tilbage i tiden, vil hun også gerne holdes opdateret på, hvad der sker i nu’et. Derfor starter hun også gerne dagen med at høre radio og læse aviser. Det er en del af hendes ritualer, som er blevet meget vigtige for hende. Når formiddagen er overstået i roligt tempo, går hun en tur, og så er det hjem i en af husets mange sofaer eller store lænestole, hvor hun bruger eftermiddagen på at læse. På vej ud over kanten For Pernille er kunst og litteratur en måde at modtage informationer. Hun ser det ikke som noget ophævet, og anser heller ikke sig selv som særligt distingveret, fordi hun har valgt at dedikere en stor del af sin tid på bøger. Hvad hun derimod ser, er et behov for den grundighed som længere tekster kan give. – Der er ikke plads til særlig meget fordybelse på sociale medier, som i høj grad er der, mange henter informationer fra i dag. Jeg tror på, at der er noget sundt ved langsommeligheden i at bladre. Det giver også nogle andre følelser og kan rykke noget i os, siger hun. Hun oplever i høj grad, at vi i dag er præget af en stresskultur, hvor vi glemmer at mærke os selv og ikke er i kontrol over vores følelser, fordi vi bruger så meget krudt på, hvad andre tænker og lader det diktere vores liv. Netop det, kan de hurtige medier som Instagram være med til at bestyrke. Hun føler aldrig selv, at hun har tillagt andre menneskers meninger stor værdi, og på nogle måder har hun formået at finde sin egen vej gennem det hamsterhjul, vi alle er mere eller mindre presset ind i. På trods af det, kan hun godt mærke den stemning, der er i samfundet, hvor vi skal leve op til en masse krav, og travlheden som vi lader spise bidder af vores tid, så vi ikke kan finde plads til det, der faktisk er vigtigt. Dét, som bøger kan være med til at åbne vores øjne for. Som hun ser det, er litteraturen nemlig et udpluk af verdenshistorien, som har formet den verden, vi befinder os i, i dag, og som vi skal huske, hvis vi vil forstå, hvorfor tingene ser ud, som de gør. Det samme gælder vores egen historie. Hvor kommer vi egentlig fra? Hvorfor er vi, som vi er? Hvorfor har vi de ideer, tanker og følelser om os selv og andre, som vi har? Når vi glemmer at have øje for det – når vi glemmer historien – så ser hun, at vi påfører os selv stor sorg. – Når vi mister vores værdier, og i stedet gør en masse ting, fordi vi tror, vi skal, og fordi vi tror, det er vigtigt, så får vi alverdens diagnoser og begynder at dæmpe vores følelser med materialisme og dulmende midler som smøger og alkohol. Men det virker ikke. Det fører os bare længere ud over kanten, siger hun.

“DE NÆSTE TI ÅR SKAL JEG FORDYBE MIG. LÆSE BØGER, HØRE MUSIK OG FOKUSERE PÅ DEN ÅNDELIGE VERDEN, FORDI DET ER DET, DER GIVER MENING FOR MIG NU”


/ liv

Derfor er vi nødt til at stoppe op. Vi er nødt til aktivt at tage et valg om, hvordan vores liv skal være, og hvor det skal bevæge sig hen. Det er ikke altid nemt, men det er nødvendigt. Det var i hvert fald nødvendigt for Pernille. Du får det liv, du lever Hun savner stadigvæk villaen i Gentofte nogle gange. Især i den første

tid, efter hun havde låst hoveddøren bag sig for sidste gang, var savnet stort. Men som hun forklarer, er savn ikke en farlig følelse. Det er derimod en indikation af, at der er dele af det liv, man lægger bag sig, som var godt. Som skabte glæde. Var fyldt af kærlighed. Gav mening. Sådan skal det faktisk helst være, når man lukker et kapitel. Hvis ikke man savner, ser Pernille det som et udtryk for, at man har ladt kapitlet vare for længe. I stedet for at sætte sidste punktum, mens bogen var en kærlighedsroman, har man siddet passivt til og ladet det udvikle sig til en tragisk historie med ærgrelse, fortrydelse og spildt tid.

Og den eneste, der har magten til at skrive din biografi, er dig selv. – Du har ansvaret for dig selv. Du kan aldrig lægge det over på andre, og du får det liv, du lever, siger hun. Det kan lyde så banalt og trivielt, at det næsten gør ondt, fordi det er så simpelt. Du får det liv, du lever. Hvis du hver dag står op, tager en arbejdsuniform på, som du ikke bryder dig om, bruger otte timer på et ar-

11


liv / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

bejde, du ikke kan lide, for at komme hjem til en partner, du ikke har noget at sige til eller føler noget for, så er det også det, der bliver summen af din rejse på kloden. Men du kan vælge at gøre noget andet. Du kan vælge at brænde uniformen, sige jobbet op, tage afsked med kæresten og starte på ny. Når mange ikke gør det, handler det ifølge Pernille om angst. Den angst, hun også selv mærkede snerten af, da hun begyndte forfra for fem år siden. Men som hun forklarer, er vi nødt til at forstå, hvor den angst stammer fra. For urmennesket var det en vigtig del af det at overleve at følge nogle faste mønstre. Det, at skulle gøre noget nyt, var forbundet med reelle farer, og derfor gjorde de det sjældent. Angsten stoppede dem.

12

“LYKKE OPSTÅR, NÅR LIVET GIVER MEN­ ING, OG MAN ER LØBENDE NØDT TIL AT STILLE SIG SELV DE SVÆRE SPØRGSMÅL, FOR AT FINDE UD AF, OM DET GØR DET” Den grundangst for ukendt land ligger stadig i os, og det kan gøre os handlingslammede. Det er altså på sin vis et levn fra fortiden, som har haft en berettigelse en gang, men som ikke stemmer overens med verden i dag. Det er klart, at der er situationer, hvor angsten beskytter os. Men langt hen ad vejen tror Pernille på, at vi skal give følelsen mindre vægt og i stedet for at lytte til den, så se den for, hvad den er. Ubegrundet. På opdagelsesrejse i livet Pernille har taget hul på et nyt kapitel i sit liv. Hvad overskriften på det bliver, er endnu uskrevet. Indholdet står dog allerede nu ret klart. Hun læser. Hun går ture.

Hun lader sine tanker flyde frit og ser med åbne og nysgerrige øjne på verden omkring sig. Hvad der er sket. Hvad der sker. Hvad der kommer til at ske. Hun hylder ritualerne og det simple liv med fokus på kvalitet, selvomsorg, kærlighed, kultur og natur, mens hun lader støjen suse forbi sig uden at lade den slå rod i sig. Hun har fysisk bevæget sig under en halv time væk, fra sit gamle liv i Gentofte, mens hun mentalt har krydset et ocean. Hver dag tager hun på rejser over landegrænser, gennem tid og rum og nærer sjælen med åndelig føde i form af litteratur og natur, der giver jord under gummistøvlerne. For ja, de fine, dyre sko, som klikkede og klakkede på direktionsgangene på Aller, har måttet se sig slåede af flade, sorte gummirøjser,


/ liv

som er mere velegnede til den opdagelsesrejse, hun er på netop nu. Ikke en overflod af penge Det er et meget andet liv end det, hun levede indtil for få år siden. Som direktør havde hun ansvaret for mange magasiner og mennesker, styrede budgetter og levede efter deadlines. Hun stod tidligt op, kom sent hjem, og søvn var noget, hun fik, hvis der var tid til det. I dag får hun sin søvn, står op, når det passer hende, og lader sin lyst diktere, hvad dagen skal bringe. Hun havde det godt i mediekarrusellen og blomstrede op til at blive et ledende navn i branchen. Noget, hun er stolt af at have opnået, og da hun sagde farvel, var det et aktivt tilvalg af et nyt liv, mere end det var et fravalg af det gamle.

Det betød også, at hun skulle se på sine vaner. For når hun kun vil beskæftige sig med emner, der fylder og beriger hende, er der heller ikke den overflod af penge, som der var en gang. Så hun genbruger, spiser simpelt, bor billigt og når der skal lidt ekstra krydderi på tilværelsen, er det en velovervejet beslutning. Men for hende, er det hun får, mere værd end det, hun giver afkald på. Hun fortryder dog ikke, at hun ikke tog beslutningen om at forlade mediebranchen tidligere.  Som hun ser det, er hun nemlig alt, hvad hun er i dag i kraft af, hvad hun har været igennem, og hvor hun gerne vil hen. Og hvem ved – hvis ikke hendes kalender havde været så pakket i en årrække, hvor hun fik lov til at udleve alle sine faglige ambitioner, er det ikke sikkert, hun havde siddet i et hus i en landsby, med en mand hun elsker og brugt sine dage på at læse, mens fuglene synger på livet løs lige udenfor hendes vindue.  – Lykke opstår, når livet giver mening, og man er løbende nødt til at stille sig selv de svære spørgsmål, for at finde ud af, om det gør det. Lige nu, giver bøger,

natur og ro mening for mig. Men livet er et eventyr, og jeg vil blive ved med at gå på opdagelsesrejse i, hvad der er meningsgivende på et givent tidspunkt, siger hun.

“LIVET ER ET EVENTYR, OG JEG VIL BLIVE VED MED AT GÅ PÅ OPDAGELSESREJSE I, HVAD DER ER MENINGS­ GIVENDE PÅ ET GIVENT TIDSPUNKT”

B I O F R E E Z E® E F F E K T I V S M E R T E L I N D R I N G

Koldterapi til lindring af fysiske smerter

CE-mærket Medical Device

Ømme muskler Overbelastede muskler ■ Ondt i ryggen ■ Ledsmerter

Smerter i benene Forstrækninger ■ Forstuvninger ■ Sportsskader

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

KØBES PÅ DIT LOKALE APOTEK ELLER NÆRMESTE HELSEKOSTFORRETNING 2019-427_Naturli_smerter_180x115 Biofreeze_2.indd 1

22.01.2020 10.40

13


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Faste former

Styrk dine knogler og led i hverdagen Træning af dine knogler er også vigtig. For vores skelet er ikke fast og blivende. Her får du gode råd til, hvordan du får trænet knogler og led.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

Det er vist ingen nyhed, at du kan træne dine muskler stærkere. At du faktisk er nødt til at bruge dine muskler for, at de bliver stærke, ellers bliver de slappe, og du mister dine kræfter. Men tænker du på, at du også kan træne dine knogler stærke? Og at du har grund til det? Knogletræning gør skelettet stærkere, mere robust og er medvirkende til, at der optages kalk lettere og bedre. Og her er det altså ikke nok at tøffe rundt i din stue. Skeletceller fornyes på tre måneder En knogle består af to lag, et yderlag hvor det meste af kroppens kalcium er indeholdt. Det indre af knoglen indeholder en mere porøs struktur. Kigger man ind i en knogle, vil det ligne en svamp. Hullerne i svampen bliver større ved knogleskørhed, og struk-

Øvelser Et lille styrkeprogram til at lave dagligt hjemme: • Squat og lunges • Sjip • Push up, evt stående ved køkkenbordet. • Lig på maven og løft skiftevis overkroppen op og ned og benene op og ned.

14

“Husk hver dag, de gode fedtstoffer. Fedt er et vigtigt østrogenlager og østrogen stimulerer opbygningen af knoglerne” turen kan faktisk komme til at minde mere om et gitter end en svamp, og dermed er knoglen udsat for at falde sammen eller knække. Mange har et billede af deres skelet som værende en fast og blivende struktur. Måske lidt som det skelet vi havde stående i klasselokalet, lavet af plastic. Men sådan er det slet ikke. Skeletter er på ingen måde faste og blivende. Der sker nemlig konstant en nedbrydning og en opbygning af vores knogler, ja faktisk af hele kroppen. Således har dit skelet fornyet sine celler på bare tre måneder. Det er jo forunderligt. Tænk, fedtceller udskiftes på et par måneder, hudceller nedbrydes og bygges op igen på 5 uger, og mavesækkens slimhinde er en anden i dag end for bare 5 dage siden.   Som den græske filosof Heraklit sagde: ”Du kan ikke gå ud i den samme flod to gange, for der kommer hele tiden nyt vand strømmende” Så kroppen er på ingen måde noget, der ”står stille”. Dine strukturer er hverken statiske eller døde. Vel nærmest tværtimod. Kroppen er spillevende på alle planer. Sørg for gode byggesten Men, når der nu skal ske så hyppig en opbygning, kræver


/ tema

“Du kan og skal træne dig til stærkere knogler. hvis du ikke udfordrer dit skelet, mister det styrke og robusthed.” det jo, at der er nogle gode, solide byggesten at arbejde med, og at din livsstil ikke modarbejder projektet. Byggesten i form af vitaminer, mineraler, og gode fedtstoffer. Hvis du ryger, er der her endnu en grund til at stoppe. Rygning trækker blodkarrene sammen, hvilket mindsker blodgennemstrømningen. Det betyder mindre iltforsyning af knoglevævet, og derfor øges risikoen for at få skrøbelige knogler. Husk hver dag, de gode fedtstoffer. Fedt er et vigtigt østrogenlager og østrogen stimulerer opbygningen af knoglerne. Derfor er temaet her ekstra aktuelt for kvinder i og efter overgangsalderen, hvor østrogen niveauet naturligt daler. Kan man ligefrem træne knoglerne stærke? Ja! Du kan og skal træne dig til stærkere knogler. Når du træner musklerne, hiver de i knoglerne, hvilket stimulerer knogledannelsen. Hvis du ikke udfordrer dit skelet tilstrækkeligt, mister det styrke og robusthed. Motion er derfor noget af det vigtigste, du kan gøre for at få stærke knogler. Det stimulerer dannelsen af nyt knoglevæv. Men det er ikke ligegyldigt hvilken motion. Der skal træk og vægt og gerne stød til. Træk på knoglerne fra musklerne, som sker, når man bruger dem. Der skal gerne trænes med vægt eller modstand på. Det vil sige træning i maskiner, kettelbells, med elastikker, vægte, plastflasker med vand/sand i. Vægten kan også være din kropsvægt ved f.eks. squat, gang, løb, hop, push-up. Stød kan være gang, løb, tennis, badminton, boldspil, sjip, hop… Man kan selvfølgelig sige, at al motion er gavnlig, fordi det øger blodgennemstrømningen i din krop. Men hvis dit klare formål er at træne knoglestyrken, så er motion med vægtbærende elementer altså at foretrække. Derfor er en gåtur bedre end en cykeltur. En tur på tennisbanen er bedre end i svømmehallen. Sjip er bedre end hulahop.

tip Daglige vaner der gavner knogler og led: Daglige stræk af hele kroppen Udspænding efter motion skal prioriteres.  Brug din krop, misbrug den ikke. Det er de færreste lidelser, der får det bedre af at skåne, passe på og være passiv. Læg et par gåture ind i dagligdagen. F.eks. kan du gå til indkøb, gå en rask tur i frokostpausen, stå af bussen et stoppested før og gå resten af vejen.

Stræk dine led for at orbygge slidgigt Med dine led er det lidt af samme skuffe. De skal bruges. Et led findes der, hvor to knogler støder sammen. Endestykkerne har hver en ledflade, som skal stimuleres, altså bevæges, for at kunne forny cellerne. Men hvis musklerne omkring leddene er for stramme, korte eller ikke bliver strakt ud jævnligt, så vil der blive for sammenpresset indeni leddet og ledfladerne komme for tæt på hinanden. Hermed er der fare for slitage, som kan udvikle sig til slidgigt. Derfor er stræk så vigtigt. For at musklerne omkring leddene får den længde, de skal have. Og for at leddene ikke komprimeres. Her er både stræk og yogaøvelser virkelig gavnlige.

15


tema / Foto/ Shutterstock

tema Faste former

Naturlig mad for knogler og led

Flere og flere danskere får diagnosen osteoporose eller knogleskørhed. Endnu flere lider af begyndende osteoporose, også kaldet osteopeni. Mange ofte uden at være klar over det.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Osteoporose er en inflammatorisk sygdom, der er kendetegnet ved en reduktion i knoglemineraltætheden og deraf følgende øget risiko for brud. Knogletætheden reduceres naturligt med alderen, men ved osteoporose er knoglesundheden påvirket i en grad, så risikoen for brud er markant øget. Hoftebrud er blandt andet hos ældre en alvorlig tilstand, som hyppigt medfører komplikationer som infektioner, dårlig heling og tab af mobilitet. Det er især kvinder efter overgangsalderen, der udvikler sygdommen. Mænd kan også udvikle osteoporose, men hvor cirka hver tredje danske kvinde over 50 år rammes, er det kun cirka hver ottende mand. Derfor kan det betale sig at gøre en stor indsats for at bevare sunde knogler – hele livet. Hvorfor udvikler vi knogleskørhed? Danmark ligger i top i verden, når det gælder forekomst af osteoporose, og man kan overveje, hvad det skyldes. Nogle af de største trusler mod stærke knogler er blandt andet immobilitet, altså stillesiddende adfærd, rygning, mangel på D3 vitamin, stress og et for højt indtag af forarbejdet, næringsdrænet og sukkerrig mad. Arvelighed spiller også en vis rolle for udvikling af knogleskørhed. Forskere fra Syddansk Universitet har afdækket ny viden om, hvorfor vores knogler bliver mere skrøbelige med alderen. De har ganske enkelt fundet frem til, at den aldersbetingede skrøbelighed skyldes, at knoglevævet ikke altid gendannes tilstrækkeligt effektivt, når vi bliver ældre.

16

Hos ældre kan noget nemlig øjensynligt let gå galt i den knoglegenopbyggende proces, så der i stedet for nye knogleceller, opstår flere huller i knoglevævet, som dermed svækkes fremfor at styrkes. Forskerne har desuden identificeret knogleopbyggende celler, som ikke tidligere har været tilskrevet betydning, men som nu giver håb om nye, effektive behandlinger. De største risikofaktorer for udvikling af osteoporose er: • Genetisk disponering • Alder • Tidlig menopause • Spinkel kropsbygning eller undervægtig • Lav fysisk aktivitet • Overdreven fysisk aktivitet • Lav tilførsel af calcium, magnesium og andre mikronæringsstoffer • Mangel på sol og dermed vitamin D3 • Rygning (nedsætter calciumoptagelsen og øger knoglenedbrydningen) • Højt alkoholforbrug (mere end to genstande dagligt) • Stort kaffeforbrug (mere end to kopper dagligt – kaffe øger mineraludskillelsen i urinen) • Visse medicinske behandlinger, eksempelvis behandling med binyrebarkhormon og kemoterapi • Særlige sygdomme kan øge risikoen for osteoporose, herunder brystkræft med efterfølgende behandling med kemoterapi og antiøstrogener


/ tema

“de gode nyheder er derfor, at der er masser, du selv kan gøre for at stimulere dannelsen af nyt knoglevæv og dermed forebygge osteoporose” Hvad kan vi selv gøre? Vi lever længere end tidligere, og vores knoglesundhed er stadig mere udfordret. Udfordret både af vores levevis med stillesiddende arbejde, forarbejdet og næringsdrænet mad, men også af, at mange danskere mangler D vitamin og muligvis også andre mikronutrienter. Vi må derfor nødvendigvis tilegne os viden om, hvilken mad, hvilken motion og hvilke kosttilskud, der er nødvendige for at bibeholde eller genoprette en sund knoglemasse. Knoglemassen er ikke statisk, den udvikler sig konstant – nedbryder og genopbygger – og de gode nyheder er derfor, at der er masser, du selv kan gøre for at stimulere dannelsen af

nyt knoglevæv og dermed forebygge osteoporose. Herunder kan du finde nogle af de tiltag, du selv kan iværksætte i forhold til både optimal mad, kosttilskud og motion. Spis antiinflammatorisk, sundt og grønt. Ved at komponere dine måltider, så alle tre næringsstofgrupper – protein, fedt og kulhydrater – af høj økologisk kvalitet, er repræsenteret ved hvert af dagens tre måltider, sikrer du balance, mæthed og optimal næring. Du kan læse mere om antiinflammatorisk mad på Madforlivet.com Grønsager. Gi’ dig selv masser af grønne, økologiske grønsager, gerne tre gange dagligt. Grønsager er de bedste og mest fiberrige kul-

Hvad med mælk? Det er selvfølgelig et kuriosum, at vi i Danmark er mange, der er vokset op med skolemælk og parolen om, at en halv liter mælk om dagen, sikrer sunde knogler, og samtidig må konstatere, at vi har verdensrekord i forekomsten af osteoporose. Rent forskningsmæssigt står udsagnet om, at en halv liter mælk om dagen giver sunde knogler, svagt. Eksempelvis viste et stort studie med knap 78.000 deltagende sygeplejersker, der løb over en 12-årig periode, at de, der drak to eller flere glas mælk dagligt, havde 45% højere risiko for hoftebrud, end de kvinder, der drak et glas eller mindre om ugen.

N RØ

NE ØKOLOGI SK EG R

ER AG TS N Ø

G IS SP

17


ER

DE

FEDTSTOFF ER F

R

OGIS OL ØK KE FISK

S UP P L

D

N SU

A

M E

tema /

Betydningen af de rette mikronæringsstoffer For at bevare knoglevævet stærkt og sundt hele livet, kan de fleste have gavn af dagligt at tilføre kvalitetskosttilskud indeholdende calcium, magnesium, D3 vitamin, K2 vitamin, bor, silicium og en række andre sporstoffer og mineraler, og altid i kombination med sund kost og daglig motion. Er du kvinde i eller efter overgangsalderen, så kan det for de fleste betale sig at supplere sin gode mad med højkvalitets knoglestyrkende kosttilskud. At bygge og bevare sunde knogler kræver mere end blot calcium med D vitamin. Knogler er komplekse strukturer, der kræver en bred vifte af mikronæringsstoffer. Derfor er det grundlæggende vigtigt at spise en næringsrig mad, gerne økologisk, som du supplerer med relevante kosttilskud af allerhøjeste, let optagelige kvalitet.

hydrater, du kan spise. De har antiinflammatorisk effekt og er samtidig ofte rige på magnesium og calcium. Grønsagerne må gerne fylde halvdelen af din tallerken til alle måltider. Undgå for mange glutenholdige fødevarer primært i form af hvede, men også rug og byg indeholder gluten Sunde fedtstoffer. Suppler med sunde fedtstoffer fra økologiske fisk, valnødder, mandler, hørfrø og hampefrø eller olier heraf, avocado eller ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet Gode proteiner. Spis gode proteiner fra økologisk fisk, fjerkræ, velsyrnede yoghurter (f.eks. Acido) eller bønner, kikærter og linser Vær opmærksom på, at indtag af alkohol, sukker, kaffe, te, salt, vanddrivende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin kan dræne kroppens lagre for calcium og magnesium Suppler din gode mad med optimale kosttilskud af høj kvalitet og optagelighed. Det kan du læse mere om i afsnittet om relevante kosttilskud Få dig rørt hver dag i mindst en halv time, gerne med vægtbærende motion.

18

Calcium. Mange danske kvinder tager kalktilskud hver dag. Problemet er blot, at mange af de kalktilskud, der anbefales og sælges til kvinder i Danmark, er i form af solo calcium carbonat. Calcium carbonat er en uorganisk form for kalk med meget lav optagelighed. De elektrisk ladede calciumioner (Ca++) skal påvirkes af mavesyren for at der bare kan optages lidt af det, hvorfor carbonaten altid skal indtages sammen med et måltid. Indtag af så høje doser calcium carbonat, som er nødvendige på grund af den lave optagelighed, ser samtidig ud til at kunne have en række uønskede bivirkninger. På grund af lav optagelighed, anbefales danske kvinder et indtag på mellem 1-1,5 gram calcium carbonat dagligt. En elefant har til sammenligning brug for cirka 1,8 gram kalk om dagen. Indtag af så store mængder calcium kan, hvis det indtages alene – altså uden magnesium – og i uorganisk form, forstyrre kroppens fine indre balance og spænding, der netop reguleres af nøje afstemte niveauer af henholdsvis calcium, magnesium, kalium og natrium. Det kan i værste fald også føre til udvikling af nyresten, træthed og hjertekarsygdom. Spis i stedet organisk/food state calcium og altid sammen med samme dosis organisk magnesium. Optageligheden er højere, og derfor kan du også ofte nøjes med mindre doser. Magnesium er et overset mineral i relation til knoglesundheden, og mineralet har afgørende betydning for calciumbalancen. Cirka tre fjerdedele af det magnesium, vi har i organismen, findes i knoglerne. Magnesium er ligeledes et væsentligt mineral i relation til dannelsen af enzymer, herunder de enzymer, der aktiverer D vitaminet. Derfor bør indtag af calcium altid have følge af samme mængde organisk, food state magnesium.


/ tema

D3 vitamin er ikke alene afgørende vigtigt for vores generelle sundhed, men også for knoglesundheden. D vitamin hjælper med at regulere optagelsen af calcium i knoglevævet, øger absorptionen af calcium gennem tarmen og mindsker udskillelsen gennem nyrerne. Mange danskere mangler D3 vitamin om vinteren, og de fleste kan have gavn af et tilskud. Det anbefales, at vi ligger på imellem 80-100 nmol/l året rundt for optimal beskyttelse og knoglesundhed. K2 vitamin har ligeledes stor betydning for knoglemassen, idet vitaminet afhjælper knogletab. Data fra den store Framingham undersøgelse har vist en nedsat forekomst af hoftebrud blandt de deltagere, der indtog tilstrækkeligt K2 vitamin. K2 vitamin menes ligefrem at være i stand til at hæmme yderligere knogletab hos patienter med osteoporose. Du kan læse mere på Madforlivet. Generelt. Det er muligt at tilbyde kroppen de nødvendige råvarer til opbygning af en sund knoglemasse via god mad og supplerende tilskud, der indeholder alle nødvendige mikronutrienter i form af organisk calcium og magnesium, D3, K2, silicium og bor i organisk food state form. Det kan være i form af Nature’s Own Bone support eller Nani’s Knoglepakke. Begge produkter er af høj kvalitet og indeholder samtlige mikronutrienter, der er nødvendige for at kunne bygge nyt og sundt knoglevæv. I kombination med en god multivitaminpille, eksempelvis CoQ10 multi, kan du ofte opnå gode resultater med mindre doser, end ovenfor nævnt, og færre uønskede bivirkninger. Lejlighedsvise tilskud af probiotika og kvalitets omega 3 olier kan ofte også være en hjælp. Bevæg dig knoglesundt Motion og bevægelse er helt afgørende for en sund knoglemasse. Mennesker med stillesiddende arbejde, som ikke dyrker motion, får slappe muskler og svage knogler. Et grelt eksempel er astronauter, der i vægtløs tilstand mister op mod en halv procent af deres knoglemasse om måneden. Motion og bevægelse, gerne med belastning, hop og dybe vejrtrækninger, kan i kombination med afstressende tiltag og en god nattesøvn have stor betydning for indre kropslig balance og sunde knogler. Bevægelse med hop og belastning stimulerer knoglecellerne til at danne knoglevæv. Musklerne har også godt af at blive brugt, og stærke muskler kan styrke knoglevævet.  Motion i kombination med sund, antiinflammatorisk mad og relevante kosttilskud kan således helt naturligt hindre knogletab. Bevægelse er en forudsætning for, at de øvrige tiltag kan virke effektivt, og kan anbefales at indføre som naturlige, daglige rutiner lige fra den tidlige barndom.

Knogleskørhed og glutenallergi Knogleskørhed kan være et udtryk for cøliaki – glutenallergi. Forekomsten af cøliaki blandt mennesker, der lider af osteoporose er nemlig langt højere end blandt den generelle befolkning. Forskerne vurderer, at dårlig optagelighed og mangel på næringsstoffer blandt mennesker med cøliaki kan være en af årsagerne.

Referencer: Lacativa PG, Farias ML; “Osteoporosis and inflammation”; Arq Bras Endocrinol Metabol. 2010 Mar;54(2):123-32 Weinsier RL, Krumdieck CL; “Dairy foods and bone health, examination of the evidence”; Am J Clin Nutr. 2000; 72:681-689 Int. Osteoporose Foundation and national osteoporose Foundation 2004 ” A meta-analysis of milk intake and fracture risk: low utility for case finding” John A. Kanis et al. 10.1007/s00198-004-1755-6 published on 21st of October 2004 Karsdal et al.; “Acidification of the osteoclastic resorption compartment provides insight into the coupling of bone formation to bone resorption”; Am J Pathol, 2006 Karsdal et al.; “Osteoclasts secrete non-bone derived signals that induce bone formation”; Biochem Biophys Res Commun, 2008. Abstract Rachner TD, Khosla S, Hofbauer LC;  “Osteoporosis: now and the future”; Lancet. 2011 Apr 9; 377(9773):127687. Epub 2011 Mar 28 Anita Vibsig Neutzsky-Wulff, cand.scient, ph.d. “Stop de knogleædende celler”; 15 februar 2012 Associate professor, PhD Thomas Levin Geiser Andersen, Clinical Cell Biology, University of Southern Denmark; Bone remodeling and bone loss new lessons from cortical bone; link til pdf https://conference.ifas.ufl.edu/isbm2019/presentations/Tuesday/0830am_Andersen_YES_revised. pdf ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” Reid IR, Birstow SM, Bolland MJ; “Calcium and Cardiovascular Disease”; Endocrinol Metab (Seoul). 2017 Sep; 32(3):339-349. ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”, Qian Xiao, PhD et al, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646 Kelvin Li,1,* Xia-Fang Wang,2,3,* Ding-You Li,4 YuanCheng Chen,2 Lan-Juan Zhao,1 Xiao-Gang Liu,5 YanFang Guo,6 Jie Shen,2 Xu Lin,2 Jeffrey Deng,1 Rou Zhou,2 and Hong-Wen Deng; “The good, the bad, and the ugly of calcium supplementation: a review of calcium intake on human health”; Clin Interv Aging. 2018; 13: 2443–2452. 10.2147/CIA.S157523 PMID: 30568435 Dr. Kathryn M. Ryder; ”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”; J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880 Sara Castiglioni et al; ”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”; Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033 “Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial”, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.117.153353 “A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women”, American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn.116.151464 Stenson WF, Newberry R, Lorenz R et al.; “Increased prevalence of celiac disease and need for routine screeningamong patients with osteoporosis”; Arch Intern Med 2005:165:393-399  

19


/ oase

Foryng og forskøn din hud med økologisk hudpleje Hudpleje har et lidt blandet omdømme blandt mennesker, der er ekstra opmærksomme på at undgå parabener og unødig miljøbelastning. CBD HEMPHILIA er en hudplejeserie, der både giver din hud den nødvendige pleje og ungdommelige glød – og samtidig er miljøvenlig og økologisk. Produkternes indhold af CBD, der både har anti-aging-effekt, antioxidante egenskaber og hæmmer talgproduktion, sikrer en komplet hudpleje. Samtidig har producenten gjort det til en mærkesag at reducere plastforbruget med 70 pct. og fjerne al sekundær emballage. CBD HEMPHILIA® er en serie af italienske plejeprodukter, der indeholder en unik ­sammensætning af økologisk hampeolie og CBD. I serien findes produkter til hele kroppen, skabt med fokus på en sund og naturlig livsstil. Derfor indeholder serien kun de vigtigste, aktive ingredienser og pakkes kun i den emballage, der er strengt nødvendig. Producenten stræber efter at undgå alt, der har en negativ indvirkning på miljøet og naturen, så du kan nyde godt af de plejende og fugtgivende produkter med god ­klimasamvittighed. Du kan læse mere og købe CBD HEMPHILIAs hudplejeserie på hemphilia.dk.­

Gå foråret i møde med ginseng Ginsengroden har været brugt i kinesisk medicin i årtusinder, og det er ikke så mærkeligt endda. For roden har med sine aktive stoffer evne til at styrke kroppens modstandsdygtighed over for f.eks. en virus. Du kan bruge Ginsana G115, som er et standardiseret ekstrakt af ginsengroden. ­Ginseng har været brugt i kinesisk medicin i mere end 2000 år, og dens evne til at mindske træthed og risikoen for småsygdomme som forkølelser er efterhånden også ganske vel- og anerkendt på vores breddegrader. I et studie undersøgte man effekten af ginseng på forkølelse. Forskerne havde ­samlet en gruppe af mennesker, som havde haft minimum to forkølelser i det seneste år og gav dem enten ginsengekstrakt eller placebo i fire måneder. Ved studiets afslutning havde den behandlede gruppe oplevet mindre sygdom i perioden. I alt havde 10 procent af de ginseng behandlede personer haft to forkølelser, mens det gjaldt for 22,8 procent af placebogruppen. Du finder Ginsana G115 hos Matas, på apoteket og i helsekostforretninger.

20

Husk stadig at vaske dine hænder Corona-epidemien har lært os vigtigheden af at vaske hænder. Men der er andre vira end corona at bekymre sig om. Nogle smitsomme mikrober kan ligefrem overleve uden for kroppen i dagevis – for eksempel på dankortautomater, dørhåndtag, tastaturer, legetøj og håndklæder. Almindeligvis helt op til tre døgn under optimale forhold. Men med en smule omtanke og korrekt håndhygiejne kan spredning af bakterier begrænses eller helt undgås. Efter toiletbesøg, efter nys og host i hånden. Efter shopping-turen bør hænderne også vaskes med en mild antiseptisk sæbe, som effektivt dræber bakterierne, inden der tages hul på madlavningen. Flere undersøgelser viser nemlig, at bakterierne stortrives på steder som indkøbsvogne, håndtag i busser og på toiletter, knapper i elevatoren m.v. Den antiseptiske ”sæbe” Nova TTO Sæbefri, som indeholder 5 pct. Tea Tree Oil og E-vitamin, er et godt valg, når hænderne skal vaskes både før og efter madlavningen. Den fugtighedsbevarende sulfatfri ”sæbe” fjerner alle de skadelige bakterier uden at udtørre eller genere huden. Tea Tree Oil stammer fra Australien, hvor man har kendt dens antiseptiske virkning i århundreder. Olien, som bl.a. ­findes i den sæbefri vask, fremstilles efter økologiske principper og testes for pesticider og tungmetaller. Nova TTO Sæbefri er pH-neutral (pH 4,5) og mild, men effektiv til hyppig håndvask i f.eks. køkken og på institutioner. Også til krops- og intim­ hygiejne, ved sart og sensibel hud samt ved hudirritationer og uren hud er sæben ­velegnet. Du finder blandt andet Nova TTO Sæbefri i helsekostforretninger.


/ tema

Q10 til vegetarer og veganere:

Den nye generation af plantebaserede kapsler

DK_Q10Green_Ad_Naturli_208x275_0320

pharmanord

Endelig kan du få Q10 i 100% plantebaserede Phytocaps, hvor du hverken skal gå på kompromis med indhold eller kapsel. De nye Phytocaps – kapslerne omkring Q10 Green – er bløde, veganske kapsler, der IKKE indeholder cellulose (også kaldet hydroxypropylmethylcellulose – eller HPMC).

Den nye Q10 Green Bio-Quinone har samme indhold som Bio-Quinine Q10 Gold. Det vil sige samme patenterede fremstillingsproces, der sikrer et krystalfrit og let optageligt Q10-produkt. Phytocaps® er udviklet af Pharma Nord – og er en helt ny generation af plantebaserede, bløde kapsler.

Kapslerne er i stedet baseret på rene – og ofte lokale – grøntsager som majs, kartofler og ærter uden tilsætning af kunstige bindemidler.

21


tema / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ AdobeStock, Shutterstock

tema faste former

En smuk plante kan lindre symptomer i overgangsalderen Den er noget udskældt og frygtet – overgangsalderen, klimakteriet, menopausen. Men den er bedre end sit rygte og naturen selv kan hjælpe igennem.

Tidspunktet i en kvindes liv, hvor hun går fra at være frugtbar og have menstruation til ægløsning og menstruation stopper, er det vi alle kender som overgangsalderen. Det er en overgang man godt kan frygte, fordi man hører om de massive hedeture, humørsvingerne, tørre slimhinder i skeden og svedtendens. Og det er da også sandt, at mange kvinder vil opleve de symptomer i overgangsalderen. Men der er indtil flere måder at lindre de symptomer på. Naturens smukke fauna byder sig til, blandt andet har vi hørt om rødkløvers dokumenterede gode virkning. En undersøgelse dokumenterer, at også salvie virker godt mod især hedeture og svedtendens. Den gamle smukke lægeurt har været brugt i århundreder til at lindre alle mulige slags symptomer, og det virker helt naturligt, at vi i naturen kan finde hjælp til en helt naturlig overgang, som overgangsalderen jo er. Men synet på overgangsalderen kan variere. Bedre end sit rygte Vi ved fra flere undersøgelser, at overgangsalderen kan opfattes og opleves forskelligt fra kvinde til kvinde, fra samfund til samfund, fra

22

land til land. Hvis samfundet sygeliggør overgangen, så er sandsynligheden, at det vil kvinderne også gøre. Det har læge Lotte Hvas skrevet om i sin bog ‘Overgangsalderen er bedre end sit rygte’ fra 2018. Bogen er skrevet på baggrund af et stort studie af 1100 kvinder født i 1947. Hun blev så fascineret af deres svar, at hun efterfølgende interviewede 24 af kvinderne om livet efter overgangsalderen. De 23 af kvinderne kunne alle fortælle om positive aspekter ved overgangsalderen. Blandt de gode ting var, at de følte sig mere erfarne og kompetente til at tage beslutninger. De mange år på bagen giver jo en god psykisk ballast. Kvinderne følte også, at de kunne stå mere ved sig selv, og var blevet bedre til at udtrykke, hvad de mente.

“En undersøgelse dokumenterer, at også salvie virker godt mod især hedeture og svedtendens”


/ tema

Frihed og fordelene Der var en grad af oplevet frihed over ikke længere at skulle have ansvaret for børn og børneopdragelse. En frihed i ikke at skulle tænke på prævention og en frihed over ikke længere at have menstruation, med alt, hvad der hører til. Herunder også risikoen for at bløde igennem. Så overgangsalderen fører meget godt med sig og i virkeligheden er det

måske mest, når man er ung, at man er bange for at miste ungdommen. Fordi der helt åbenlyst, som kvinderne i undersøgelsen peger på, er så mange fordele ved at blive ældre. Bekymringer og gener Men kvinderne gav også udtryk for bekymringer. Bekymringer for at blive syg og gammel. For at få sygdomme i led og knogler og frygten for at blive hjælpeløs på et tidspunkt. Flere af kvinderne var også trætte af de fysiske symptomer, de oplevede. Som hedeturene. Men det var ikke alle.

I en grov opdeling efter symptomer kunne kvinderne deles op i tre grupper: • 1/3 havde ingen eller kun lette symptomer i overgangsalderen. • 1/3 havde lejlighedsvise symptomer som hedebølger • 1/3 led af meget generende symptomer som kraftig nattesved og søvnproblemer. Men helt overordnet viste undersøgelsen altså, at overgangen var bedre end sit rygte. Og Lotte Hvass er fortaler for, at vi ser det som en helt naturlig fase i livet og ikke sygeliggør det og straks giver østrogentilskud, så snart en kvinde oplever symptomer. Som hedeture. De pokkers hedeture Overgangs alderen kan vare op til 10 år. Konsekvenserne af de hormonelle ændringer i overgangsalderen oplever helt op til 80 pct. kvinder i form af hedeture i større eller mindre grad. Hedeture opleves som enorm varme på især overkroppen, men det kan være hele kroppen, der bliver hårdt ramt. Hedeturene kan ramme hårdt om natten, hvor der også kan være ekstra svedtendens. Hedeturene skyldes, at det lavere østrogen niveau i kroppen gør én mere varmefølsom, så kroppen derfor forsøger at kompensere for temperatursvingninger ved selv den mindste stigning i temperaturen. Derfor sætter kroppen alt i sving for at komme af med varmen, og så starter hedeturen.

23


tema /

Overgangsalder og østrogen

Så hvad kan man gøre ved det? Der er masser af hjælp at hente mod generne i de gode naturlige kosttilskud. Blandt andet i den smukke salvie plante med det latinske navn Salvia Officinalis, som blev anvendt i en undersøgelse blandt 80 kvinder. De var alle i overgangsalderen og havde gener. Gennemsnitsalderen var 56 år. Kvinderne blev i en periode tilbudt en kapsel med indhold af ekstrakt af salvie eller placebo. Efter fire uger kunne kvinderne, der havde fået salvie, melde om markant bedring af hedeturene. Faktisk viser undersøgelsen et fald til det halve. Sammenlignet med placebo gruppen fandt undersøgelsen også, at kvinderne, der havde modtaget salvie, fik bedring i humøret og de sov også bedre. En elsket lægeplante Salvie har i umindelige tider været en elsket lægeplante. Salvia Officinalis hedder planten, der kan hjælpe på mange symptomer, og det var også den, der blev brugt i forsøget. Navnet kommer af det latinske salvare, som betyder ‘at helbrede’. Planten smager godt drukket som te, og der siges at den har god lindrende effekt på alle typer af luftvejsinfektioner. Men som te alene er koncentrationen ikke høj nok til at kunne lindre ved de gener, som dem man kan opleve i overgangsalderen. I mange kosttilskud lavet af urter er der brugt tørrede urter. Men i Menosan, som der blev brugt i forsøget, er der brugt friske salvieblade. De overhældes med en smule ethanol som opløsningsmiddel til at få trukket salviens gode egenskaber ud. Sammen med vand skaber det den højt koncentrerede ekstrakt, der i en enkelt tablet om dagen altså kan mindske generne som hedeture, humørsvingninger og dårlig søvn. I en enkelt tablet Menosan, er der ekstrakt fra hele 1080 mg friske salvieblade. Der skal altså en hel del af den smukke lægeplante til for at opnå den gode effekt. Men du kan altså også med stor fornøjelse drikke den som te eller nyde den smukke plantes blomster i en vase. For smuk er den. Men mod hedeture, der skal du op i den høje koncentration af frisk Salvia Officialis, som du finder i Menosan. Og gå så blot ind i overgangsalderen uden frygt. For det er bare en naturlig overgang, hvor der også er meget godt i vente.

24

Overgangsalderen starter i hjernen. Her sidder nemlig hypofysen, der sørger for, at kroppen danner hormoner. Sådan bliver æggestokkene styret til at danne de kvindelige hormoner østrogen og progesteron, som styrer kvinders menstruationscyklus og graviditet. Blandt andet er det progesteron, der gør slimhinden i livmoderen tyk nok, så et befrugtet æg kan sætte sig fast. Når æggestokkene holder op med at danne østrogen, så er overgangsalderen i gang. Der er flere videnskabelige bud på, hvornår den gennemsnitlige alder for start på overgangsalderen er, men det er et sted mellem 51 og 53 år. Kvinder i 40’rne kan gå i overgangsalderen, og de sidste rammer overgangsalderen, når de er omkring 55 år. De fysiske symptomer kommer i takt med, at indholdet af østrogen daler. Østrogen er blandt andet med til at opretholde en normal knogle-, muskel- og fedtmasse i kroppen. Derfor får overgangsalderen indflydelse på hjerte, blodtryk og knogler. Slimhinderne i skeden og urinveje bliver også påvirket af den manglende østrogenproduktion. Det føles blandt andet som tørhed i skeden. Sexlysten kan i perioder blive nedsat, blandt andet på grund af tørhed. Man kan opleve en enorm træthed og have en tendens til at glemme ting, mens overgangen står på.  Læs mere om overgangsalder på www.overgangskvinder.dk  

Kilde: http://www.overgangskvinder.dk/ http://lottehvas.dk/wp-content/uploads/2015/07/Menopausalwomens-positive-experience-of-growing-older.pdf https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0039-3400129 https://www.resolutionfoundation.org/app/uploads/2019/02/ Happy-now-report.pdf


Forkølet? Udmattet? Træt?

/ tema

Annonce

bioforce Styrker immunforsvaret

Selvom du lever et sundt og aktivt liv, kan forkølelsen ramme. Men i modsætning til, hvad mange tror, kan du faktisk både forebygge og behandle en forkølelse. Echinaforce® er et naturlægemiddel til lindring af lette forkølelsessymptomer. For eksempel når du er belastet, træt eller udmattet.

Køb

Echinaforce på apoteket, Matas, helsekostbutikke rne og på bioforce.dk

Echinacea eller rød solhat dyrkes i Schweiz, hvor planterne forarbejdes straks, efter de er høstet. På den måde kan man sikre, at de aktive stoffer i planten bevares bedst muligt i det endelige produkt. Denne produktionsmetode er unik for Echinaforce, da der udelukkende anvendes friske planter.

Echinaforce® er et naturlægemiddel. Læs indlægssedlen. Echinaforce® Orale dråber (udtræk af Purpur solhat), pakningsstørrelser 50 ml / 100 ml / 2x100 ml. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til brug ved lindring af lettere forkølelsessymptomer. Styrker kroppens immunforsvar og øger derved modstandskraften overfor forkølelse. Dosering: Voksne: 30 dråber i et glas vand 3-5 gange dagligt i højst 8 uger. Må kun efter aftale med læge anvendes til gravide, ammende eller børn under 12 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Bør ikke bruges sammenhængende i mere end 8 uger af gangen. Kontakt læge ved forværring af symptomer eller høj feber. Allergiske patienter skal kontakte lægen inden brug. Præparatet indeholder ethanol (65 % Vol.) og må derfor ikke anvendes hvis du er i behandling med antabus eller metronidazol (mod betændelse). Kontraindikationer: Overfølsomhed over for planter af kurvblomstfamilien (f.eks. krysantemum eller bynke). Tuberkulose, leukæmi, bindevævssygdomme og andre autoimmune sygdomme. Dissemineret sklerose. HIV-infektion, anden immundefekt eller immunosupression. Sygdomme relateret til hvide blodlegemer. Bivirkninger: Ingen almindelige bivirkninger er registreret.

25


tema / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ Shutterstock

tema faste former

Byggesten til

led

uden smerter For nogle bliver det en naturlig vane at starte dagen med lidt smertelindrende medicin for at afhjælpe værkende led. Men piller som panodil løser ikke problemet – de skjuler det bare. Vil man smerterne til livs, kræver det at man arbejder med årsagerne og genopbygger og smører de slidte led. Der er gode ting ved at blive ældre. Stive og ømme led er ikke en af dem. Men det er et vilkår for mange danskere. Ifølge Gigtforeningen led 300.000 danskere af slidgigt i 2013, men man mener, at op imod 850.000 danskere lider af slidgigt, mange uden at vide det, hvilket gør det til den mest udbredte gigtsygdom. Når leddene gør ondt, kan det være fristende at ty til smertelindrende medicin, hvilket mange bruger dagligt eller ugentligt. Ifølge en rundspørge foretaget af Wilke på vegne af Avisen.dk i slutningen af 2018 svarer hver fjerde smerteplagede lønmodtager, at de tager smertelindrende medicin ugentligt for at komme gennem arbejdsdagen. Hver femte tager medicin dagligt.

26

Det kan være alt fra piller med paracetamol som panodil til kodein, tramadol, ketogan eller fentanyl. At danskerne hurtigt griber til pilleglasset, er forståeligt – især hvis man har et fysisk krævende arbejde – men man bør tage midlerne med omhu. De kan nemlig have bivirkninger såsom kvalme, opkast og kløe, ligesom der er risiko for at udvikle afhængighed af medicinen. Slutteligt er smertelindrende medicin ikke en kur, men symptombehandling. Vil man smerterne til livs, kræver det, at man arbejder med årsagen, som for mange er en kombination af slid og inflammation. To ting, som man faktisk kan gøre noget ved med simple midler.


/ tema

Slidgigt skyldes flere ting. Som navnet antyder handler sygdommen blandt andet om slid. Mere specifikt slid på brusk og væv omkring leddene. Sliddet ødelægger brusken, og det resulterer i smerter fra skurrende og knasende led, samt inflammation, som yderligere forstærker symptomerne. Smerterne kan variere i styrke fra person til person og fra dag til dag. På de dage, hvor kroppen virkelig værker, er det naturligt at ville ty til pilleglasset med panodiler. Men man bør i stedet se på, hvad man kan gøre, for at genopbygge det, der er forsvundet, for dermed at fjerne kernen til problemet.

Så glucosamin er godt. Men der findes flere former for midlet, og der er stor forskel på, hvor virksomme de er. Der findes overordnet to former for glucosaminprodukter. Glucosaminsulfat, som brugt i førnævnte studie, og glucosamin-hydroklorid. I glucosaminsulfat er glucosaminen parret med svovl, som gør, at det faktisk kan trænge ind og virke der, hvor det skal. Hydrokloridformen har ikke denne hjælpemakker og præsterer væsentligt dårligere i forskningsresultater. Så gå efter en sulfatform. Men det er desværre ikke gjort med det. For i mange lande bliver glucosaminsulfat solgt som et kosttilskud – hvilket der ikke er noget problem med som sådan – men som betyder, at der kan være store forskelle i kvaliteten i produkterne. Derfor kan man med fordel gå efter et dansk produkt, da glucosamin herhjemme er kategoriseret som et lægemiddel, og derfor underlagt strengere krav til kvalitet og ensartethed.

Genopbyggende glucosamin Det kan desværre ikke lade sig gøre at rejse tilbage i tiden og passe bedre på sin krop fra start, men det kan faktisk godt lade sig gøre at få noget af det tabte tilbage. Forskning viser nemlig, at lægemidlet glucosamin kan både forsinke nedbrydningen af brusk i leddene, samt give kroppen mulighed for at genopbygge det tabte. Glucosamin virker ved at tilføre kroppen de byggesten, som skal bruges i genopbygningen af brusk, samt hæmme de enzymer, der nedbryder kollagen i brusken. Studier viser, at mennesker med slidgigt kan forhale nedbrydningen af brusken væsentligt ved at tage daglige tilskud af glucosamin sammenlignet med placebo. Det viser sig også, at lægemidlet mindsker risikoen for at skulle have foretaget en ledudskiftende operation, ligesom det giver en længere og mere stabil smertelindring. Det blev blandt andet påvist i et studie, hvor man sammenlignede glucosaminsulfat med ibuprofen hos 40 patienter i otte uger. I de første to uger oplevede ibuprofen-gruppen den største lindring, men ved studiets afslutning, var det gruppen, der havde fået glucosamin, som oplevede klart færrest smerter.

Fiskeolie og frie fedtsyrer Når der så er styr på at stoppe nedbrydningen af brusken, kunne man egentlig godt stoppe der. Men der kan være en fordel i at kombinere glucosaminsulfat med omega 3 fedtsyrer. Slidgigt skyldes, som allerede nævnt, nemlig både ødelagt brusk og inflammation. Nyere forskning, hvor man har taget anderledes scanningsmetoder i brug, understreger faktisk hvor stor en rolle inflammationen også spiller. Og selvom glucosamin også afhjælper det, ved at stoppe nedbrydningen af kollagen i brusken, kan det være en god idé at supplere behandlingen med antiinflammatoriske midler som netop omega 3. Omega 3-fedtsyrer er essentielle. Det betyder, at de skal tilføres gennem kosten. Den bedste kilde til omega 3 er fisk eller fiskeolie, og vi vender tilbage til hvorfor omega 3 er så godt, men først ser vi lidt på, hvad man skal være opmærksom på, hvis man vil supplere kosten med en fiskeolie – noget, der kan være en rigtig god ide, da mange ikke får tilstrækkeligt fisk til at dække kroppens behov. Der findes nemlig et hav af olier på markedet, som kan være af svingende kvalitet. For der kan være stor forskel på, hvor meget omega 3, der faktisk er i produktet. I nogle kapsler er det faktisk kun 10 procent af indholdet, der er omega 3-fedtsyrer. Så gå efter en ren omega 3 olie med et højt indhold af fedtsyren. Men alt det kan jo i princippet være lige meget, hvis ikke kroppen også formår at optage fedtsyrerne. I langt de fleste fiskeolier findes fedtsyrerne i en form, som kroppen skal omdanne, før de kan bruges. Det kan kroppen som oftest godt, men processen medfører et tab. Hvis man lider af nedsat fedtoptagelighed, kan man risikere, at det er en meget lille del af fedtsyrerne, der faktisk

“Glucosamin virker ved at tilføre krop­ pen de byggesten, som skal bruges i gen­opbygningen af brusk, samt hæmme de enzymer, der nedbryder kollagen i brusken”

27


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

“en kost med et højt indhold af omega 3-fedt­ syrer, så ud til at dæmpe kro­ nisk inflamma­ tion”

kommer fra tarmsystemet og ud til leddene, hvor de skal lindre. Derfor er optagelighed også en vigtig faktor, og der findes faktisk kun et produkt på markedet, hvor fedtsyrerne allerede fra start er i en optagelig form, og det er Bio-Marin Plus fra Pharma Nord. Så vil man sikre sig at få det maksimale ud af sit produkt, kan det være en fordel at vælge dette. Eskimoerne viste vejen Så tilbage til, hvorfor man i det hele taget bør tage fiskeolie, hvis man lider af gigtrelaterede eller inflammatoriske smerter. Omega 3-fedtsyrer spiller en afgørende rolle i kroppens regulering af inflammation, som er linket til mange forskellige sygdomme, herunder gigt. Man blev for første gang opmærksom på sammenhængen i 1980’erne, hvor en gruppe forskere udførte epidemiologiske studier blandt eskimoer på Grønland. Her blev det tydeligt, at når man sammenlignede eskimoerne med mennesker i andre europæiske lande med samme køn og alder, så havde

28

eskimoerne væsentligt færre tilfælde af autoimmune og inflammatoriske sygdomme. De fund vakte forskernes interesse og ledte til yderligere undersøgelser, som viste, at en kost med et højt indhold af omega 3-fedtsyrer, så ud til at dæmpe kronisk inflammation. Senere har det blandt andet vist sig, at fedtsyrerne DHA og EPA, som er to af de tre omega 3-fedtsyrer, har antiinflammatoriske egenskaber, fordi de påvirker kroppens produktion af flere antiinflammatoriske enzymer. Der er lavet flere kliniske studier, som påviser de positive effekter hos mennesker, som lider af smerter grundet inflammation. Størsteparten er lavet på leddegigt patienter. I et studie indgik 49 kvinder og 11 mænd med leddegigt. I tre måneder fik de enten et dagligt tilskud med omega 3 eller placebo. Efter forsøget viste det sig, at der var signifikante fordele ved tilskuddet, og at det også kunne mindske behovet for smertestillende medicin. En metaanalyse, som så på effekten af tilskud i 17 forskellige randomiserede kliniske studier af forskellig længde, fandt også, at omega 3-fedtsyrer givet dagligt i minimum tre måneder, så ud til at have gavnlige effekter på ledsmerter som skyldes leddegigt, inflammatorisk tarmsygdom og menstruationssmerter. Der er lavet et hav af denne slags studier, som alle peger på, at dagligt indtag af omega 3-fedtsyrer både mindsker behovet for symptomlindrende medicin, mindsker hævelse i leddene og reducerer stivhed og ømhed.

Der er mange gode ting ved at blive ældre, men de fleste vil nok være enige i, at smerter ikke er en af dem. Hvor stor effekt man kan opnå ved daglige tilskud med genopbyggende glucosamin og antiinflammatorisk omega 3, er svært at sige. Men har man smerter og begyndende slidgigt eller er plaget af sygdommen, er der god evidens for, at det i hvert fald er værd at give det et skud. Og helt ærligt, hvad har du at miste?

Kilder: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965662/ https://journals.lww.com/jclinrheum/ fulltext/2017/09000/omega_3_fatty_ acids_in_rheumatic_diseases__a.6.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/ NBK74220/ https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007998209112375?src=recsys https://www.tandfonline.com/doi/ full/10.1185/03007995.2016.1154521?src=recsys https://www.tandfonline.com/doi/full/1 0.1185/03007995.2015.1027183 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4649492/    


ecovik

29


tema / Foto/ Shutterstock

Tanker skaber form – også kropsform

tema

Gennem tiderne har synet på idealkropsformen ændret sig markant. Fra forrige århundredes hyldest af Marilyn Monroe med tydelig runde og kvindelige former. Til årene omkring årtusindskiftet, hvor catwalken var fyldt med åleslanke kvinder uden en snert af østrogenskabte fedtdepoter.

Faste former

Af Maria Pinderup Langbak

Umiddelbart skulle man jo tænke, at nutidens kropsidealer bliver skabt ud fra, hvad der symboliserer sundhed i højeste potens. Jo mere viden et samfund har, jo nærmere afspejler kropsidealet dette. Min opfattelse er, at virkeligheden er en anden. Kropsidealer skabes andre steder end hos de sundhedskyndige og i stedet i en branche, som udelukkende fokuserer på det fysiske udtryk og salg.

Læge og heilpraktiker

BMI = body mass index BMI = vægt (kg)/ højde (m) x 2 En indikator på, om du er normalvægtig <18,5 undervægtig 18,5-25 normalvægtig 25-30 overvægtig >30 svært overvægtig

30

Derfor er det ikke underligt med en del misforståelser omkring, hvad der egentlig er sundt – ikke mindst kropsstørrelsesmæssigt. Er sundhed målbart I Danmark anvendes BMI (body mass index) til at afgøre, hvorvidt man er normalvægtig. Denne


/ tema

indikator siger noget om forholdet mellem kroppens højde og vægt. Det, BMI derimod ikke tager højde for, er størrelsen på muskelmassen. En høj muskelmasse giver ”fejlagtigt” en høj BMI værdi, hvormed man kommer i gruppen med overvægt. Måske man kan komme det sundere kropsideal tættere ved at tilføje talje-hofte ratio. Dette mål bidrager med information om, hvor på kroppen fedtdepoterne er lokaliseret. Det man i folkemunde kender som æbleeller pæreform. Alle dage har pæren bare været sundest, for fedt omkring maveregionen skaber mere inflammation omkring organerne og dermed sygdomsrisiko. Men igen, ej heller disse 2 målemetoder kan stå alene. Menneskekroppen er bare mere kompleks end en sådan simplificering tillader. Kropsstørrelsen er ikke entydigt et synligt tegn på, hvordan vi lever og graden af sundhed.

“Man kan sagtens være tynd uden at dyrke motion eller nogensinde røre en grøntsag. Lige så vel kan man være overvægtig og samtidig løbe halvmaraton, få sine 600 gram grøntsager hver dag og 8 timers nattesøvn.” Man kan sagtens være tynd uden at dyrke motion eller nogensinde røre en grøntsag. Lige så vel kan man være overvægtig og samtidig løbe halvmaraton, få sine 600 gram grøntsager hver dag og 8 timers nattesøvn. Flere studier peger på, at det er langt sundest at være tilfælde nummer 2 – altså den overvægtige med de sunde vaner. Det mest optimale er dog at være i normalvægtig kategorien (eller lidt højere BMI, hvis det skyldes mange muskler) med pæretendens og samtidig have de sunde vaner. Tanker, følelser og kropsvægt Regulering af kropsvægten er en kompleks proces. Indtil videre er mere end 1000 gener med betydning for dette

lokaliseret. Gener er dog ikke alt. Af langt større betydning er epigenetikken. Dette refererer til det indre miljø i cellen, som i sidste ende bestemmer, hvilke gener som aktiveres eller lukkes ned. Helt essentielt er her, hvilke tanker og følelser, som præger dit liv. Derfor står tonerne fra krummesangen næsten 30 år senere stærkt i min hukommelse. ”Man er, som man er, og det kan ikke laves om”. Essensen er så fin og tydelig: Vigtigst af alt er at slutte fred med sig selv, hvem man er, og hvordan man ser ud. Herigennem opnås en stærk indre medvind, der i langt højere grad, gør det muligt at opnå sundhed. For en ting er sikkert. Din indstilling til dit udseende og din kropsstørrelse har kæmpe betydning for, om din krop samarbejder med dig, eller om den bliver din værste fjende. For dine tanker og følelser omsættes i kroppen til biokemi. Følelserne er nemlig et bindeled mellem psyke og krop, og forbindelsen skabes af hormoner og neurotransmittere. Enten er disse i en positiv balance, der blidt som medvinden skubber dig i den rigtige retning eller også besværliggør de din sundhedsrejse. Og tro mig, at kæmpe mod sin egen indre biokemi er ikke noget, du ønsker. Den hormonelle styring Kroppens fedtdepoter styres om noget af hormoner. Ikke blot af et – men en vifte af hormoner, som alle påvirker hinanden. I mit hoved forestiller jeg mig altid, hvordan hormonerne danser rundt

31


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Biokemisk igangsætter de negative tanker en øget produktion af kroppens stresshormon kortisol. En korterevarende øgning skaber primært positive effekter, mens en længerevarende forhøjelse om noget kan skabe ravage i hele hormonsystemet. Det bliver som et dansegulv, hvor alle støder ind i hinanden hele tiden. Hvis de grundfølelser, som fylder livet og hverdagen, er præget af mindreværd, ikke god eller dygtig nok, manglende selvværd osv., vil stresssystemet nærmest konstant være aktiveret. For det forstår ikke forskellen på en udefrakommende trussel versus en indre trussel, tilvejebragt af uhensigtsmæssige tankemønstre.

“Hvis de grundfølelser, som fylder livet og hverdagen, er præget af mindreværd, ikke god eller dygtig nok, manglende selvværd osv., vil stresssy­stemet nærmest konstant være aktiveret”

Talje-hofte ratio: Talje (cm)/ Hofte (cm) Fortæller om størrelsen på fedtvævet i maveregionen Bedre korreleret til sygdomsrisiko end BMI og vægt alene Normalværdi: <0,85 for kvinder <0,90 for mænd.

32

med hinanden. At sætte den rigtige musik på i form af positive, støttende tanker om sig selv og livet, giver den mest harmoniske og smukke dans. Selvnedvurderende tanker skaber negative følelser, hvilket billedligt talt svarer til, at hormonerne begynder at headbange og komme ud af takt. Herved er kimen lagt til en uønsket vægtøgning.

Kortisols dominoeffekt I det følgende vil jeg forklare, hvordan igangsættelsen af stress-systemet kan føre til en kaskadereaktion i hormonbalancen, som yderligere kan give en dårligere regulering af kropsstørrelsen. Det er meget simplificeret for overskuelighedens skyld. Stresshormonernes primære funktion er at sikre overlevelsen under truende omstændigheder. Dette kræver, at kroppen får masser af sukker til hjernen og musklerne, så man både kan tænke og løbe væk fra truslen. Kortisol øger ganske enkelt blodsukkeret og i forlængelse heraf, følger en øget produktion af insulin. Insulin fungerer som en nøgle, der kan åbne døren ind i cellen. Herved kan glukose komme fra blodbanen til cellernes mitokondrier og forbrændes til energi. Kortisol forhøjet gennem længere tid giver anledning til at fyre op under en begyndende insulinresistens. Ved insulinresistens bliver cellelåsen sløv, så der kræves mere insulin for at dreje nøglen rundt. Bugspytkirtlen øger derfor sin produktion af insulin. Den stigende insulinmængde i blodbanen aktiverer bl.a. mere af enzymet lipoprotein lipase. Dette enzym nedbryder fedtsyrer og parkerer dem i fedtdepoter, alias deller, i stedet for at forbrænde dem. Ikke så underligt, at insulins kælenavn i visse kredse er ”fedtparkeringshormonet”.


/ tema

En ond cirkel er for alvor startet. Ikke mindst hvis man kender til leptin – kroppens mæthedshormon. Leptin produceres i fedtcellerne og cirkulerer med blodbanen til hypothalamus, som sammenkobler øvrige informationer med niveauet af leptin til at regulere appetitten efter. En øgning i leptin fortæller hypotha-lamus, at fedtcellerne er fyldt op og ”mætte”. Jo flere fedtceller, jo højere leptinproduktion. Umiddelbart ville logikken så sige, at appetitten hos overvægtige skulle være helt i bund. Desværre sker det omvendte! Vedvarende forhøjede leptinniveauer skaber en receptorresistens i blodhjernebarrieren. Herved passerer langt mindre leptin ind i hjernen. Resultatet er, at appetitten skrues op, da hypothalamus fejlagtigt tror, at fedtdepoterne er små.

Slutteligt skal nævnes, at høje kortisolniveauer hæmmer omdannelsen af T4 til det aktive stofskiftehormon T3. Derved nedsættes forbrændingshastigheden i kroppens små kraftværker. Kiloene sætter sig nu endnu nemmere på sidebenene. Dominoeffekten af kortisol får altså vidtrækkende konsekvenser for helbredet og ikke mindst kropsvægten. Værn om dine tanker I yderste konsekvens kan man simpelthen tænke sig tyk. Ergo må man også kunne vende spiralen og tænke sig tynd. Et godt sted at begynde arbejdet med en sundere kropsform er at kigge på den klangbund af følelser, som præger dit liv. Elsk dig selv, for den du er. Vær taknemmelig for alt, hvad du har. Vi mennesker her i vesten er så ufattelig privilegerede. Ikke mange mangler tag over hovedet, mad på bordet eller arme og ben. Så start der, hvis du ikke kan finde på andet. Taknemmelighed er magisk – det kan som intet andet skabe den smukkeste følelsesmæssige undertone i dit liv, hvorved alt kan manifesteres. Også vægttab og sundhed.

Hormoner af stor betydning for kropsstørrelsen: Kortisol: Langtidsstresshormon – produceres i binyrebarken Insulin: Blodsukkerregulerende hormon – produceres i bugspytkirtlen Leptin: Mæthedshormon – produceres i fedtcellerne T3 og T4: Stofskiftehormoner – produceres i skjoldbruskkirtlen

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet SanoKardio® er et tilskud til din normale pharmovitalkost. Indeholder et prisbelønnet, patente-

ret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater. Fås i din helsekostbutik, på udvalgte apoteker eller på sanokardio.dk.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion. Sanokardio_annonce_115x180+5mmbleed.indd 4

27/03/2020 12.13

33


annoncer /

GLUT

ENFR

I

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Nyhedsbrev

Stærk nu - knoglestærk hele livet

SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Hurra for foråret – og hurra for dit skelet. Uden dit sprællevende knoglevæv, ville du synke sammen som en vandmand. Hvert år udskiftes 10-15 % af knoglevævet hos en voksen og med Cal-Mag Citrat får du kærligt bidrag. • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler • Magnesium og vitamin K bidrager til at vedligeholde normale knogler • V itamin D bidrager til en normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring og samlende ved løs afføring Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777 Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

www.solaray.dk

Naturli - følg os på facebook

Naturlig anti-aging - med CBD & økologisk hampolie

... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

Ønsker du en glattere og mere strålende hud? Så er løsningen lige her. CBD (cannabinol) kaldes ofte den lille superplante og har bl.a. et bredt udvalg af gavnlige anti-aging egenskaber for din hud. HEMPHILIAs produktserie er helt naturlig og økologisk og i et prisleje, der er til at betale.

www.fb.com/naturli.dk

Effekt: Naturligt løft med hurtig virkning, formindsker kragetæer, udglatter hudens yderste lag, fremmer cellefornyelse, huden fremstår mere frisk og ungdommelig.

34

Du kan købe produkterne på www.hemphilia.dk og i helsekostbutikker landet over.


/ annoncer

Styrk dit immunforsvar AVIVIR Aloe Vera Kosttilskud styrker dit immunforsvar og dine slimhinder. Kosttilskuddet normaliserer også den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs og træg mave.

Fås som kapsler eller flydende i naturel eller med æblesmag. Fås hos Matas, Helsekost og Apoteker. AVIVIR tlf. 39 69 08 14, www.AVIVIR.dk

danske Fysioterapeuter

HUSK håndnen hygiej

danSke FySio terapeut

er

Danske Fysioter

apeuter

knogleskørhed

www.krop&fysik.dk

www.krop&fy Sku ldesik.dk rpr

www.krop&fysik.dk Lang varige rygsmerter

oblemer

danske FysioteraPeuter

På ski uden skader www.krop&fysik.dk

R SPØRG EFTE N HOS DI PJECERNE EUT FYSIOTERAP

Beskyt dig og dine omgivelser

Der er 13 at vælge imellem

Nova TTO sæbefri Vask med Tea Tree Oil er særdeles velegnet, når der er brug for hyppig håndvask, og man samtidig skal passe på, at bakterier ikke spredes, og huden ikke udtørres. Vask hænderne grundigt som minimum når du har: • Været ude at handle • Kommer hjem • Inden du laver mad • Før du spiser • Pudset eller pillet næse • Efter HVERT toilet besøg.

Vidste du, at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd, om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundheds­ faglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

Forhandles hos Helsekostforretninger, Helsam og på webshops. Yderligere info: www.novasel.dk eller tlf. 63 23 00 02

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk

Pandoo genanvendelige kokosnødskåle og skeer Zero Waste, komposterbar og bæredygtige skåle fremstillet af kokosnøddeskaller modstands­ dygtige over for vand, men tåler ikke opvaske­ maskine. Skålene kan anvendes i den daglige husholdning som service eller medbringes på f.eks. picnic for at reducere engangsservice. Pakken indeholder 2 skåle og 2 skeer, leveres i en æske fremstillet af genanvendeligt pap. Vejl. uds. kr. 199,- Forhandles hos beauty-shop.dk

35


annoncer /

Chia frø har nu været på markedet i 10 år

All round creme

Husker du at spise chia frø hver dag? Før skulle vi anbefale max 15 gram pr. dag – det SKAL vi ikke længere. Søg god inspiration i bogen ”Mirakelfrøet CHIA” Idé til værtinde gave: Mirakelfrøet CHIA + en dåse eller pose chia frø. Begge produkter findes i konventionelle chia frø og økologiske. Sort=konventionel og hvid=økoloisk.

Cremen er fremstillet af de fineste vegetabilske råvarer. Kan bruges på hele kroppen: • til massage • til fodcreme • til ansigtscreme • alle former for tør hud

Kan købes på www.vildmete.dk eller i Helsam’s butikker fysisk eller on-line www.helsam.dk

Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er disse anbefalinger, dighederne læner mynsig op ad, når det gang på gang fast, at vi ikke slås behøver supplere vores kost med mineraler eller vitaminer, andre kosttilskud. Du kan så vælge være enig i, om at disse anbefalinger

Kvinder er lidt flittigere med grøntsagsgaflen mænd og børn, end men stadig ikke flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem 18 og 75 år er 172 gram grøntsager dagen. om

er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding B-vitaminer er jeg havde brug for få nok af, da de Voksne indtager ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at mere A-vitamin for at næringsstoffer. end for ikke at bryde sammen, børn. Det laveste Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre indtag ses i gruppen har et tisser et evt. overskud ikke få for mange lavt indtag større børn – Remee. af i forhold hvor både drenge – vi til de anbefalede ud. og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

A

Vitamin

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

C Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest.

E

Vitamin

Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, Det gennemsnitlige der som tidligere indtag er i undernævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, frugt og grønt for at øge mængden af E-vitamin.

i indtaget, som kan være vigtige at have for øje, når man ser sin næring efter i sømmene:

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. eks. et langt større Rygere har f. behov for C-vitamin, kroppen. Kvinderne da rygning stresser får mest C-vitamin, frugt og grønt fordi deres indtag er større. af

Fordeling af vores

energi-indtag

Anbefalingen lyder på, at vi skal indtage 30 vores energi fra pct. af fedt, 55 pct. fra kulhydrat og 15 protein. Gennemsnitligt pct. fra får vi voksne 35 fra fedt, 50 pct. pct. af energien fra kulhydrat og 15 pct. fra protein, energibidrag når fra alkohol udelades. For børnene er tilsvarende energiandele de 09 33, 53 og 14 pct. Vi får altså lidt for meget fedt i forhold til kulhydrat, og desværre fik halvdelen af danskerne tilsat sukker end mere anbefalet.

Halvdelen af den mættede fedt, danskerne gennemsnitligt indtager, kommer fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

Husker du? Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

36

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.


/ oase

Aloe vera beskytter din hud og slimhinder Aloe Vera er et velkendt, gammelt middel til styrkelse af hud og slimhinder, både ­indvortes og udvortes. Et klinisk forsøg med tredive raske kvinder over 45 år viste, at Aloe gel som kost­ tilskud forbedrer rynker og elasticitet i ældet hud ved hjælp af en stigning i produk­ tionen af kollagen, og et fald i hudens kollagen-nedbrydende bestanddele.   Aloe vera er i stand til at stabilisere mastcellerne i tarmen og beskytte mod forskellige sygdomsfremkaldende aktiviteter, f.eks. parasitter og bakterielle infektioner.  Et rotteforsøg viste, at Aloe Vera begrænser mavesyresekretionen og kan selv i lave koncentrationer beskytte mavens slimhinde mod indtrængende fremmedlegemer.  Aloe vera har vist sig at have gavnlige virkninger på sårheling. Et forsøg med rotter viste, at Aloe vera reducerede inflammation, nedsatte arvævets størrelse og forbedrede tilpasning og organisering af regenereret arvæv. Der er altså mange gode grunde til at bruge Aloe vera både ind- og udvortes. Et fast kosttilskud af Aloe vera kan tages både som kapsler eller i flydende form.   Avivir laver både flydende og fast Aloe vera-tilskud, og du finder produkterne i din lokale helsekost, på apoteket og hos Matas.   

Få huden klar til solen De nye, veganske vingummier, Beauty Bear TAN Vitamins, er velsmagende tygge­ vitaminer, som forbereder huden til sommerens sol indefra. En stærk kombination af Betacaroten og C-vitamin fra Acerola sikrer, at du kan nyde solen med reduceret risiko for solskoldning. Produktet hjælper også mod soleksem og er fri for kunstige smagsstoffer, farvestoffer og sødemidler. Farve, smag og sødme er fra naturlige kilder, og bjørnene har naturlig ferskensmag. BeautyBear-vitaminerne fås også som HAIR, NAIL og SKIN. Læs mere på www.beautybear.dk. Fås på førende apoteker, hos Matas, helsekostbutikker og www.dkpharma.dk.

Er du træt? Mangler du jern? Hvis du er træt og mangler overskud i din travle hverdag, kan det skyldes jernmangel. Jern­ mangel betyder, at kroppens lagre af jern er tomme eller nedsatte. Jern anvendes bl.a. til at lave et protein (hæmoglobin), der findes i de røde blodceller og bærer ilten rundt i kroppen. Symp­ tomerne på jernmangel er blege slimhinder og hud samt f.eks. træthed, hovedpine, synsforstyrrelser og susen for ørerne. AminoJern er Danmarks eneste dokumenterede jerntilskud, som genopretter jernbalancen uden at forstyrre maven.  Produktet er testet på gravide på Næstved Sygehus - kun én tablet var tilstrækkelig til at forebygge jernmangel hos raske gravide. Tilskuddet er endvidere vegansk.   AminoJern findes på apoteket, helsekostbutikker og i Matas.

37


liv / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ Hyldager Fotografi

Jeg skal tage det

BEDSTE

fra to verdener På Vejle Sygehus imødekommer man nu et længe ventet ønske fra cancerpatienter ved at åbne op for accepten af den alternative verden. Som de første i Danmark har de uddannet en sygeplejerske i komplementær medicin.

1,3 millioner danskere benytter sig af alternativ behandling. Både forebyggende men også ved alvorlig sygdom som cancer. Men i mødet med vores sundhedsvæsen, falder den alternative behandling væk. De to verdener har svært ved at mødes. Det bliver der nu gjort noget ved på Vejle Sygehus. Her har de uddannet den første sygeplejerske i komplimentær medicin. Det er onkologisk sygeplejerske Jeanett Kertevig, der nu fremover skal guide og vejlede både patienter og kolleger i mødet mellem det alternative og det etablerede sundhedssystem. Hun mærker tydeligt, at behovet er der, og hun mærker presset mellem det etablerede og den alternative verden. – Jeg har godt mærket, at der er nogle, der vil have, at jeg skal vælge side – er jeg for den alternative verden, eller er jeg indenfor systemet. Men jeg skal ikke vælge side, for jeg skal tage det bedste fra to verdener. Jeg har kun positive ting fra begge verdener, og jeg synes ikke, vi kan lukke øjnene for hverken den ene eller den anden. Det er noget, man kan kombinere, og det kan der komme

38

rigtig meget godt ud af, hvis man gør det på den rigtige måde, fortæller Jeanett Kertevig. Respekten skal være gensidig Det har skabt glæde hos mange, at ønsket om respekt for patienternes behov for alternativ medicin bliver taget seriøst. Men skal siderne mødes, så skal der være respekt fra begge sider, mener sygeplejersken. – Den alternative verden er jo også meget imod os. Mange kalder det den grønne og den hvide verden. Det er en ærgerlig tone, for det er jo patienterne, der bliver klemt.

Komplementær medicin eller alternativ behandling Alternativ behandling bliver i sundhedsvæsenet mest betegnet som komplementær medicin, fordi behandlingen er et komplement til den konventionelle behandling. Sundhedsstyrelsen definerer alternativ behandling som: • Behandlingsformer udført af behandlere, der ikke er autoriserede sundhedspersoner. • Behandling udført af autoriserede sundhedspersoner, men som er baseret på metoder, der hovedsagelig bruges udenfor sundhedsvæsenet.

De står i en krisesituation, hvor de har brug for redskaber til at komme videre. Både med helbredelse for øje men også for bedre livskvalitet og håb i hverdagen. Der bliver de klemt i, at vi ikke kan tale pænt om hinanden. Vi skal være meget bedre til at bygge bro mellem de to verdener, siger hun. Uddannelsen i komplementær sygepleje er foregået på et amerikansk studie, hvor hun både har tilbragt i alt 3 uger på universitet i Tucson, og hun har også modtaget undervisning online. På holdet var der også en læge fra Israel, og resten af deltagerne var læger fra USA og Canada. Har ændret sit syn Hun er ikke blevet uddannet behandler, men er uddannet vejleder indenfor alternativ behandling. I forløbet har hun selv prøvet en del behandlinger, og hun har især lært, at man i den alternative verden ser, at helbredelse starter indefra. – I den medicinske verden er vi meget mere kassetænkende. Du har den og den diagnose, og så skal du have den og den behandling. I den alternative verden kigger man mere på, hvem du er som person og hvad


/ liv

“Det her er vejen frem. Ikke kun for kræftbehandling men for hjertepa­ tienter, diabetes, knogleskørhed, rygsmerter, migræne. Altså det her med at tage vare på sig selv og helbrede sygdom, inden det kommer. Jeg tror på, det kommer.” meningen er for dig i din hverdag. Man skal ind og mærke efter inde i sig selv. Vi kan jo faktisk ikke undvære hverken det ene eller det andet, fortæller hun. I dag er hun en anden, end da hun startede uddannelsen. Og når man spørger, om hun har ændret syn på alternativ behandling, kommer svaret hurtigt og klart. – Ja, det har jeg Kemoterapi og Marietidsel Jeanett Kertevig arbejder med cancerpatienter hver dag. Både i det lille lokale hun har fået stillet til rådighed til samtaler med patienterne. Hun giver også kemoterapi og plejer patienterne på afdelingen. Det trives hun godt med. – Vi ved jo, at når vi skal bekæmpe kræft og bremse kræftudvikling, så er det kemoterapi og stråler eller en kombination heraf, som kan gøre det. Alternativ medicin alene kan ikke kurere kræft, når den er kommet. Men man kan hente så meget andet godt i den alternative verden i forhold til at komme igennem et hårdt kræftforløb. Vi kan ikke tage kræftdiagnosen væk, og det alternative skal på ingen måde erstatte for eksempel kemoterapien, men de to skal integreres i hinanden, siger sygeplejersken. Efter hun er blevet uddannet i komplementær medicin, er hun

39


liv / det kan jo være som at åbne Pandoras æske, siger sygeplejersken. For selvom man på Vejle Sygehus gerne vil være åben overfor den alternative verden, så er det for mange en ukendt verden. Og når lægerne spørger ind til det, så skal de være forberedt på, at det kan tage noget tid at tale om. – Og der kommer vi måske til at sidde med et lukket kropssprog, fordi vi tænker, at vi ikke har tid til at bruge 20 minutter på at snakke om det. Derfor er der mange patienter, der ikke har fået os fortalt, hvordan de bruger alternativ behandling. Jeg er sikker på, at vi ikke får alt at vide. Men det skulle gerne blive bedre, siger hun.

Tiden hjælper Synet på alternativ behandling forandrer sig over tid. Akupunktur vinder ind flere steder i sundhedsvæsenet, blandt andet som smerte­ stillende under fødsler. ­Kiropraktik, som tidligere blev betragtet som alternativ ­behandling, kan man i dag få tilskud til fra sygesikringen.

blandt andet begyndt at råde nogle patienter, der er i behandling med kemoterapi, til at tage Marietidsel. – I Tyskland, der er det et helt standardpræparat, når man skal i behandling, ligesom vi her giver d-vitamin og kalk, når man starter, så giver de også Marietidsel, fordi den hjælper med at afgifte leveren og kan være med til at skåne dine nyrer, som skal udrense kemoterapien. Men ikke alle kan tåle det, for det kan blandt andet påvirke andre medikamenter som kolesterolog blodtryksmedicin. Så det er ikke den ”nye vitaminpille” indenfor kemoterapi, men kan være en mulighed for nogle, fortæller sygeplejersken. Hun taler med patienter om alt fra krystaller, cannabis og til kosttilskud. – Jeg ved ikke lige, hvor jeg er i forhold til krystal og sådan noget, men kommer der en patient og siger, at de sover med dem her under puden, og det giver noget ro, så synes jeg det er en fantastisk ting, Så længe det ikke er noget, der kan skade og ikke har interaktioner med behandlingen, så har jeg ikke noget dårligt at sige om det. Konkret viden om kosttilskud Jeanett Kertevig oplever, at hendes

40

vejledning og tid til at tale om alternativ behandling gør en en stor forskel for patienterne. – Når man bliver ramt af kræft, vil mange jo så gerne selv kunne gøre noget. De spørger os, hvad kan vi selv gøre. Der er vi hurtige til at sige: Du skal bare gøre det, du holder af. Sørg for at spise godt, du må ikke tabe i vægt og sørg for at motionere det, du kan. Men det er ikke nok. Patienterne har brug for noget mere konkret. Nogen har brug for at vide, hvad de må tage af kosttilskud, fortæller hun. Jeanett Kertevig må ikke selv hverken ordinere naturmedicin eller anbefale behandlinger. Men hun må gerne komme med anbefalinger om kosttilskud. – Desværre kan jeg ikke give dem noget med, for det kunne jeg godt tænke mig. Jeg ville gerne have sådan nogle små prøveportioner på naturmedicin, jeg kunne udlevere. Jeg kunne også godt tænke mig, at vi her på stedet havde en bred vifte af forskellige tilbud omkring behandling – for eksempel en akupunktør, massør, instruktør i meditation og mindfulness. Fordi det med at gå ud og finde en behandler, når man er syg, det er et projekt i sig selv, Og så er der mange, der giver op på forhånd, fortæller hun. Pandoras æske Hendes kolleger har, efterhånden, taget pænt imod, at hun altså nu bringer den alternative verden ind på sygehuset. – Der er da nogle læger, der trækker på smilebåndet. Men på den anden side, så synes jeg, at jeg kan mærke, de nu har en tryghed i at spørge ind til, om patienterne bruger alternativ behandling, for de kan jo henvise til mig. Jeg forstår nemlig godt, at det kan være lidt svært at spørge ind, for alternativt er jo mange ting. Det kan være alt fra krystaller til vitaminer. Og hvad får man at vide,

Ikke nogen nem bro Hun tror ikke på, at det hverken bliver nemt eller hurtigt at bygge bro mellem de to verdener. – Tænk på, hvor lang tid patienterne har ønsket det her og se så, hvor vi er i dag. Men jeg tror, at når vi har noget evidens om det her, så kommer det til at sprede sig, siger hun. Evidensen er i sin vorden allerede nu. Sygeplejerske Mette Stig er ved at udarbejde en ph.d., der undersøger effekten af, at patienterne i afdelingen kan få en samtale omkring komplementær alternativ behandling. – Det her er vejen frem. Ikke kun for kræftbehandling men for hjertepatienter, diabetes, knogleskørhed, rygsmerter, migræne. Altså det her med at tage vare på sig selv og helbrede sygdom, inden det kommer. Jeg tror på, det kommer, slår Jeanett Kertevig fast.

8 ud af 10 danskere vil gerne tale om alternativ behandling med deres læge, hvis de bliver syge. Det viser en undersøgelse fra Trygfonden og Mandag Morgen fra 2016.


KOSTTILSKUD

Den gyldne harpikskrystal

– identisk med virak eller myrrha

Velfungerende led*

naturdrogeriet Boswellia gummiharpiks medvirker til at vedligholde velfungerende led

Boswellia Kommer fra Indien og er siden oldtiden et ofte brugt middel. Det lille ørkentræ, hvis duftende harpiks utvilsomt er identisk med Bibelens virak eller myrrha, fik i nyere tid det latinske botaniske navn Boswellia serrata. Boswellia gummiharpiks understøtter også en normal menstruationscyklus, en normal fordøjelseskanal, den mentale funktion, hjertefunktionen og medvirker til at vedligholde et normalt kolesterolniveau i blodet

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk PLIGTTEKST: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes 41 af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


abonnement /

Få dit Naturli leveret direkte til døren Modtag Naturli i uden at skulle tænke over, hvor det skal hentes fra! Vælg dit abonnement med en fin gave til din krop.

Du får 4 numre af Natu rli + 6 sunde urter

SPEKTRO Multi-Vita-Min SPEKTRO er den populære multivitamin med optimal optagelse, forener og kombinerer vitaminer, mineraler, sporstoffer og urter. Den indeholder over 100 ingredienser i kun én kapsel. • Alle vigtige vitaminer og mineraler i én kapsel. • Unik kombination med urter og mikro­næringsstoffer. • Kapselform, for let optagelse. Bryder man sig ikke om at sluge piller, har man mulighed for at knække kapslen og røre indholdet ud i f.eks. lidt yoghurt. SPEKTRO indeholder bl.a. vitamin A, C og D og jern, kobber og selen, der bidrager til immunsystemets normale funktion. Dertil indeholder SPEKTRO bl.a. B1, biotin, magnesium, jern og jod, der alle bidrager til et normalt energistofskifte samt bl.a. vitaminerne E og zink, der beskytter mod oxidativt stress. SPEKTRO har desuden særligt fokus på indholdet af en række B-vitaminer (B2, B3, B5, B6, B12 og folinsyre), der mindsker træthed og udmattelse. Gaven indeholder 200 kapsler – eller mere end et halvt års forbrug til en voksen.

Du får 8 numre af Natu rli + SPEKTRO Multi-Vita-Min

SPEKTRO Multi-Vita-Min værdi:

379,-

299,(+ porto kr. 49,-)

'6 sunde urter' værdi:

199,(+ porto kr. 49,-)

329,-

Afbalancerede fedtsyrer: Mange danskere kender og bruger allerede urteprodukter, som ginkgo biloba, hvidtjørn, hyben, astragel, rød ­solhat og ingefær. I '6 sunde urter' er de samlet i en styrkende mikstur, så du let får gavn af de mange gode egenskaber: • Hvidtjørn støtter blodcirkulationen og hjertets funk­tioner, virker beroligende, øger blodets iltindhold og forbedrer blodcirkulationen i de små blodkar. • Rød solhat støtter kroppens immunforsvar og hjælper på hals og luftveje, når det er koldt. •G  inkgo Biloba hjælper med at bevare hukommelsen. • Astragalus støtter kroppens naturlige forsvar og øger dens fysiologiske modstand under pressede betingelser. •H  yben bidrager til at opretholde sunde og fleksible led. '6 sunde urter' kan købes hos Matas, helsekostforret­ninger og danske webshops. Eller du kan benytte dette tilbud – spare ­penge og få Naturli resten af året.

42


/ abonnement

abonnementstilbud

Du får 4 numre af Natu rli + en gave til mav en

Coatede skaller smager bedre Mange spiser loppefrøskaller for effektens skyld – enten som løse almindelige skaller eller i kapsler. Et godt alternativ er SylliFlor, som er en helt anden oplevelse at spise, da de er ­knasende sprøde og ikke klistrer i munden. På grund af overfladen og den forsinkede vandoptagelse, er SylliFlor loppefrøskaller lette at spise og kan indtages på mange f­ orskellige måder. F.eks. direkte med ske, og du kan skylle ned med vand, helt uden at det klistrer i munden. De fås i flere forskellige lækre smagsvarianter – f.eks. en sød vanilje, en lækker kakao eller med den herlige smag af æble og kanel. SylliFlor loppefrøskaller kan også bruges som et sprødt drys på f.eks. yoghurt, skyr, ymer, A38 eller havregrød. Det kan bruges som et ekstra pift i mysli, ymerdrys, knas, crunch og andre toppings.

Du får 8 numre af Natu rli + 2 x tilskud fra Novo Vita

299,(+ porto kr. 49,-)

Active+ og Multiboost+ as 120 kapsler pr.gl i rd væ et ml sa

Boost din energi med tilskud fra Novo Vita

698,-

Novo Vita Multiboost+ MultiBoost+ fra Novo Vita er et vegansk og bredt-dækkende vitamin-og mineraltilskud, der indeholder hele 30 vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som Q10, superfrugterne Acai og Gurkemeje, lecitin, cholin og inositol. Med 1-2 kapsler om dagen får du både styrke til immunsystemet og energistofskiftet og bliver beskyttet mod oxidative skader. Novo Vital Multiboost+ er det ideelle daglige tilskud til dig, der ønsker at beskytte dig mod for tidlig aldring, styrke dit immunforsvar og generelt sikre, at du dagligt får de nødvendige essentielle næringsstoffer. Novo Vita ActiveQ10+ Boost din energi med ActiveQ10+, der indeholder 120 mg ­Microative Q10 complex i kombination med 30 mig C vitamin. Det giver et boost til energien og reducerer træthed. Microactive Q10+ er let for kroppen at optage, og tests har vist, at tilskud med Microactive Q10+ fordobler Q10 ­niveauet med 100 procent efter tre uger. ActiveQ10+ indeholder, ud over de aktive ingredienser, kun lidt rismel og kan derfor trygt indtages af veganere.

199,(+ porto kr. 49,-)

2 x Sylliflor samlet værdi

270,-

Naturlige luksushudpleje produkter Mellisa er økologisk luksushudpleje til hverdagspriser. De luksuriøse, økologiske produkter er baseret på natur, økologi og videnskab om hudpleje. Produkterne er lavet, så de skåner miljøet og har et højt indhold af aktive ingredienser. Melissa forhandles i alle Helsam­butikker landet over og hos melissa.dk I gaven får du fire lækre produkter. Bodyscrub: En eksfolierende kropscreme til badet. Smidiggør og blødgør huden. Nourishing Shower Oil: Badeolie, der er rig på naturlige planteolier til at nære og give fugt til huden. Emulgerer med vandet og bliver til en lækker blød mælk, der efterlader huden fløjlsblød. Softening conditioner: En vegansk blødgørende balsam, der nærer og genopbygger håret med quinoaprotein og gojibær. Kan bruges både som balsam og kur. Facial Foaming Oil Cleanser: Du får Vegansk skummende ansigtsolie-rens, 8 numre af Natu rli der er ideel til tør, sensitiv hud. + Melissa hudplej e Renser huden blidt for makeup og snavs. Anvend morgen og aften.

299,(+ porto kr. 49,-)

e Melissa Hudplej samlet værdi

626,-

43


sind / Foto/ Shutterstock

Høflig OG ærlig?

Emma Gad og Girafsprog

viser vejen

Vi vokser op med dem – de faste høflighedsfraser: ”Ja, tak”, ”God morgen” og hånden frem, når vi siger goddag. De får hverdagen til at glide, men hvornår bliver det en spændetrøje eller et skalkeskjul for, hvordan vi i virkeligheden har det? Og hvordan kan vi være høflige og ærlige på samme tid?

Af Birgitte aagaard Coach

44

Emma Gad bliver ofte fremstillet som lidt for gammeldags, og mange af datidens skikke med høflighedsvisitter og brev-korrespondance har uden tvivl tabt pusten i disse digitale tider. Vi bruger de sociale medier, når vi vil tjekke op på hinanden, vise omtanke osv. Men Emma Gad havde alligevel fat i den lange ende, når det handler om det, vi i dag kan kalde ”almindelig omgangstone” og ”ordentlighed”. I sin bog ”Takt og Tone – Om Omgang med Mennesker” fra 1918 lægger hun især vægt på værdigheden i vores opførsel med to sidestillede anvisninger: ”vær ikke snobbet” OG ”vær ikke underdanig”. Det handler om at opføre sig korrekt, uden hverken at føle sig mere eller mindre værd end andre. Ofte bliver


/ sind Emma Gad forbundet med ”regelrytteri”, men jeg oplever hende som både konstruktiv og kærlig: Bag høflighedens facade var målet at skabe gode relationer og udvise ægte omsorg for andre mennesker. Især de sidste 30 år har vi oplevet et hav af guidebøger om at opnå både selvværd og holdbare relationer: at turde stå ved os selv – uden at overskride andres grænser. En af de moderne metoder, som rummer eviggyldige principper på højde med fru Gads, er Marshall B. Rosenbergs ”girafsprog” ikke-voldelig kommunikation. Vi ser her nærmere på, hvordan disse to tilgange kan inspirere os til både at tage hensyn til andre og faktisk vise, hvem vi er, og hvad vi mener. Hvad har du med hjemmefra? Emma Gads bemærkninger om at være ordentlige over for hinanden er nærmest rørende. Eksempelvis beskriver hun tonen i hjemmet, som ikke handler om de fysiske rammer men den stemning og kærlighed, der

er her: ”en Følelse, som er noget af det mest dybtgående i Menneskers Hjerter ganske uafhængig af de ydre Kår”. Trods hendes selvsagt forældede billede af kønsrollerne, har hun fat i nogle essentielle ting omkring det, vi ville kalde empati eller en kærlig opdragelse: ”Den Lykke, man formår at sprede om sig ved at give Kærligheden til sine Nærmeste et Udtryk, den kommer tifold tilbage… Man skal ikke være bange for at … give en Haandsrækning … for at hjælpe dem, man lever sammen med.” Emma Gad taler om at være generøse over for hinanden – hjælpsomme og hensyntagende. Det grænseløse menneske I forhold til omgangsformer har de nye ’lettilgængelige’ medier og kommunikationsformer vist sig at have en bagside. Der tales om ”shaming” – udskamning, ”stalking” – forfølgelse og ”voksenmobning”. Det er, som om de uendelige muligheder for kontakt har skabt en grænseløshed i vores opførsel. Det har sjældent konsekvenser, da du kan forblive ’anonym’, når du giver los for dine tilbøjeligheder og glemmer alt om god omgangstone. Emma Gad siger: ”Forsvar altid fraværende Venner, som i Deres Påhør bliver angrebet og kritiseret i en Selskabskreds… Tavshed fra Deres side er ikke nok.” Kort sagt: Vi skal holde os for gode til at sladre, og at se passivt til er heller ikke i orden. Verden er blevet større, og sandsynligheden for at vi møder dem, vi ”shamer”, henne hos den lokale købmand eller i forsamlingshuset,

er ikke nær så stor, som for 100 år siden, hvor vi ofte boede på samme egn hele livet. Det at føle sig forpligtede overfor hinanden er blevet noget, der ofte er forbeholdt vores allernærmeste – ikke landsbyen, sognet eller foreningen. Tidens tendenser Der er ingen tvivl om, at tiden er bestemmende for de uskrevne regler, vi lever efter – og jo mere specifikke de er, desto hurtigere vil de glide ud og blive erstattet af nye tendenser. Emma Gad var bevidst om, at hendes bog ”Takt og tone” var et produkt af sin tid: ”Eet er sikkert. Den Læser, som vil fornøje sig mest over disse Forskrifter, er Den, der om et Par Hundrede År finder denne Bog på en støvet Hylde i et Bibliotek. Han vil med Fryd kaste sig over den og studere alle disse Skikke, der vil forekomme ham lige så snurrige som de, der til vor Moro beherskede Menneskene i længst tilbagelagte Århundreder” [”moro” – morskab]. Til gengæld må vi sige, at hendes grundlæggende betragtninger er skarpe, ligefrem snedige, når det handler om, hvorvidt det kan betale sig at opføre sig pænt. Om høfligheden skriver hun: ”…Høflighed er så noget nær det stærkeste Våben, man kan have i Hænde. Jo mere Uhøflighed man møder hos en Modpart, jo stærkere står man, når man selv er fuldt ud høflig”. Med andre ord: Når du holder din sti ren, falder du heller ikke selv så let. Høfligheds-strategi Hvis vi forfølger Emmas ”høfligheds-strategi” i dag, slår det os, hvor godt hun stadig rammer plet. Når vi ønsker, at gøre karriere (selvom chefer er svære at regne med), have et godt forhold til svigerfamilien (selvom de virkelig kan være anstrengende) eller gøre et godt indtryk i en ny omgangskreds, så kan høfligheden altid betale sig. Det ved vi instinktivt. Vi forsøger at passe ind og udmærke os ’på den fede måde’, altså hverken ”snobbet” eller ”underdanig” ifølge fru Gad.

45


sind /

“Du kan ligeså godt smide masken fra start, den falder alligevel før eller siden”

Få styr på din kommunikation Trin

GIRAFSPROG Ikke-voldelig kommunikation

ULVESPROG Voldelig/aggressiv kommunikation

1

Beskriv først fakta – uden at fortolke eller blande dine egne følelser ind i det.

Vurder, døm og anklag – inden du iagttager.

2

Udtryk nu dine følelser – helt specifikt for den pågældende situation, og undgå at generalisere.

Følg dine følelser – ingen grund til at forholde dig kritisk til dem, eller dig selv.

3

Formuler dine behov – så konkrete som muligt, uden at bebrejde for tidligere mangler.

Find fejlene og den skyldige – det handler ikke om lige-værdige parters behov.

4

Anmod – ud fra dine behov, hvilken rimelig løsning du kan se.

Stil krav – spørger du pænt, viser du bare din svaghed.

”Jeg oplever/ser/hører…”, ”Jeg føler…”, ”Jeg har brug for…”

”Du er…”, ”Jeg synes…”, ”Du skal…”

GENERELT

(NB: Trinnene for ”girafsprog” er omformuleret lidt til anledningen, og ”ulvesproget” er brugt som modbillede, kendt fra bl.a. Birgitte Sallys bog, se referencer).

Men hvor langt kan vi holde denne høflighed, uden reelt at lyve for os selv og andre? Hvordan kan vi sikre os, at vi ikke underminerer os selv med alt for megen høflighed og alt for lidt ærlighed?

din egen person, dine holdninger og behov. Det nytter ikke, at du har haft en ”super-date”, en ”fantastisk” jobsamtale eller et ”mega-positivt” salgsmøde, hvis du ikke er i stand til at levere netop det, du har ’lovet’. Du kan ligeså godt smide masken fra start, den falder alligevel før eller siden.

Smid masken I dine velmenende forsøg på at holde på formerne, tage hensyn og tale pænt, risikerer du, at denne adfærd bliver en regulær maske, du tager på til lejligheden. Måske uden at du helt mener det. Hvordan undgår du at ende i en spændetrøje af pæn opførsel i de relationer, hvor du faktisk ikke helt har vist, hvem du selv er? Med mindre du på ingen måde er afhængig af de andres meninger om dig, så er du NØDT til også at være ærlig omkring

Det værdige menneske Men hvordan tør vi være ærlige, når vi har en masse på spil? Spørgsmålet er, hvad du reelt har på spil. Er dit mål at blive ved med at behage den kæreste, chef eller ven, der kun kan lide dig eller bakker dig op, når du ikke helt viser, hvem du er? I Emma Gads ånd handler det om, at være et værdigt menneske: Stå ved dig selv, uden hverken at under- eller oversælge dig selv. Når vi skaber eller vil bevare relationer, handler det om at give noget af os selv, og blive ved med det. Derfor skal du ikke nødvendigvis fortælle hele din livshistorie, give alt du har, eller lægge alle krav frem ved det første møde. Giv plads til at modtageren kan fordøje det, du kommer med.

46

Giv noget af dig selv, men i doser! Når du afstemmer din ærlighed og høflighed, din åbenhed og din hensyntagen, giver du nemlig plads til modparten, så vedkommende kan komme på banen. På den måde vil du ofte få vigtig viden forærende, så du ikke kommer til at træde modparten over tæerne. De ømme punkter Ind i mellem sker det alligevel – at du med dine udtalelser eller ordvalg kommer til at støde en anden person. Det kan være, at den anden har nogle ømme punkter, som han/hun faktisk selv har brug for at arbejde med? Men det kan lige så vel være, at du ikke lige fik tænkt dig om og var lidt for hård, hurtig eller generaliserende i din formulering.


/ sind

Giv giraffen en ny chance Fra 80’erne er der blevet talt en del om ”ikke-voldelig kommunikation” eller ”girafsprog” – sandsynligvis som et produkt af Den kolde krigs uro, hvor den svære balancekunst i at fremstå pålidelig og respektfuld blev selve forudsætningen for en tryg verden. Det at have både et stort hjerte og et godt overblik, ligesom giraffen, blev billedet på fredelig sameksistens. Girafsproget er indbegrebet af en høflig og hensyntagende omgangsform, sådan som Emma Gad beskriver den tilbage i 1920’erne. Det er en ”empatisk” form for kommunikation, hvor du viser, hvad du har behov for og hvem du er, og lytter så neutralt som muligt til modparten. Det handler om saglighed sat på form: At holde sig til emnet, og blive på egen banehalvdel. Parterne lægger kortene på bordet, i stedet for at gætte eller fortolke. Begge holder sig inden for en ramme, så man ikke overskrider modpartens grænser. Dette sæt regler kan vi bruge direkte i dag, når vi vil lære at kommunikere mere høfligt og samtidig ærligt. Hver tid har sin ”Emma Gad”, og det vil forhåbentlig altid kunne betale sig at gå sig selv og sine egne omgangsformer efter i sømmene. Buldrer du frem med kritik og krav, får du nok opmærksomhed en tid, men det kan give et gevaldigt bagslag. Hvis du vil forstås og reelt respekteres, så betaler det sig at tænke lidt over takten og tonen, inden du fortæller, hvad du har på hjerte. Også i dag.

Til overgangsalderen

ANNONCE

Hedeturene forsvandt

Modelfoto

Det kan være forfærdeligt fristende at sætte en trumf på, når du gerne vil understrege en pointe og lyde lidt ’smart i en fart’. Hvad enten du er på de sociale medier, arbejder sammen på kontoret eller skal fremlægge noget skriftligt eller mundtligt, så overvej, hvem du taler til. Og ikke mindst hvem der måske læser/lytter med. Kan du forsvare dine formuleringer til enhver tid? Kan du se dig i spejlet, hvis nogen fortæller, at du har såret dem dybt? Eller er du parat til at blive mødt af samme tone, selv blive hængt ud eller få at vide, at du virker usaglig og ikke har belæg for dine påstande? Er du bevidst om, hvordan din adfærd og udtalelser kan opfattes af andre? Ikke bare for deres skyld, men også for din egen.

Liselotte var kommet i overgangsalderen, og døjede både med hedeture og en ubehagelig sitren i hele kroppen. Hun blev anbefalet at prøve Meno Joy™, og i dag har hun ikke længere hedeture og den ubehagelige sitren i kroppen er helt forsvundet. Liselotte er 49 år og har en bachelor i ernæring og sundhed. Til daglig arbejder hun på kontor og i hendes fritid, er hun meget optaget af sin træning. –Jeg var kommet i overgangsalderen, og der skete en masse forandringer med mig. Jeg vågnede op om natten helt gennemblødt i sved og måtte op og skifte t-shirt. Det gav en urolig søvn. Så snart jeg lavede noget, der blot krævede lidt fysisk aktivitet sprang sveden frem. Hele min krop sitrede, og det føltes som om, jeg havde influenza.

har stort set ingen hedeture mere, og jeg har en helt anden fornemmelse i kroppen. Jeg får ikke længere influenzasymptomer i kroppen og jeg sover bedre. Jeg har fået meget mere overskud i hverdagen og vil helt klart anbefale tabletterne til andre, der har gener i forbindelse med overgangsalderen. Her forhandles Meno Joy

Meno Joy™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helskost. Fås også online på www. newnordic.dk . Ved spørgsHørte om Meno Joy mål, så ring til New Nordic –Jeg hørte tilfældigt om på 46 33 76 00. Meno Joy™ i forbindelse med et større event, jeg deltog i. Jeg kender andre produkter fra New Nordic, så jeg blev hurtigt overbevist, om at prøve tabletterne. Mine hedeture er forsvundet

Referencer: Emma Gad: ”Takt og tone – Hvordan vi omgås” (opr. 1918) Aksel Sandemose: ”En flygtning krydser dit spor (opr. 1933 på norsk) Marshall B. Rosenberg: ”Ikke-voldelig kommunikation – Girafsprog” (opr. 1999 på engelsk) Onlineværktøj i ikke-voldelig kommunikation: http://www.nvccommunicator.com/ (på engelsk) Birgitte Sally: ”Personlig kommunikation – 6 trin til god dialog på arbejdspladsen” (opr. 2012)

–Jeg har spist Meno Joy i lidt over en måned og jeg kan allerede mærke en klar forskel i både mit humør og antallet af hedeture. Jeg Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

47


skøn / Foto/ Shutterstock, produktfotos

“Vores bindevæv ligger også lige under huden og kan udvide og trække sig sammen efter behov” 48


/ skøn

Vær god ved dit

fantastiske bindevæv Hvordan holder vi huden fast uden cellulitis, buler og rynker? Det drejer sig alt sammen om vores allestedsnærværende bindevæv.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Kender du til appelsinhud, (også kaldet cellulite) buler og små eller større fordybninger i huden? Eller føles det pludselig som om huden hænger som gardiner? Man tænker: de var der da ikke i går? Der kan faktisk være en delvis sandhed i, at det virkede mindre i går og måske igen i morgen. Flere faktorer er i spil her, for det er vores fantastiske bindevæv, vi taler om. Vores bindevæv er et stærkt og elastisk materiale, som ligger mellem kroppens væv og organer. Her holder den væv og organer på plads, samtidig med at den stiver vores krop af, og giver den form. Vores bindevæv ligger også lige under huden og kan udvide og trække sig sammen efter behov. Det regulerer kroppen selv, når den har brug for at lagre og deponere. Med tiden kan den visse steder på kroppen blive løs – især baller, lår, mave og arme. Er det normalt at have cellulite? Østrogen spiller en vigtig rolle for vedligeholdelsen af vores bindevæv, og derfor ser man oftest cellulite eller appelsinhud hos kvinder. F.eks. ved graviditet, hvor bindevævet og dets elasticitet kommer på arbejde, mens kroppen vokser og producerer nyt liv. Uanset vægt er kvinders bindevæv blødere og mere løst end mænds. Over 80 pct. kvinder uanset vægt kender til appelsinhud, og det hjælper ikke bare at tabe sig.

Genetisk kan man sagtens være disponeret for cellulite, og især hvor det placerer sig, kan man kigge lidt på sin familie og se. Men én ting er, at man måske er særligt disponeret på lår og arme, det betyder på ingen måde andet end – ja der er en disposition, men absolut ikke at man ikke kan gøre noget ved det. Men hvad kan vi så gøre for at glatte ud? Kigger vi indefra først, så skal vi kigge på overskud af syre i kroppen. Syre vil kroppen komme af med og deponerer affaldsstofftet blandt andet i bindevævet som cellulite. Derfor arbejder man for at få balance mellem syre og base i kroppen. Det alene kan gøre en vældig stor forskel. Få balancen mellem syre og base Du kan selv finde balancen mellem syre og base ved igennem kosten at lukke ned for, holde pause fra eller kraftigt reducere i syredannende og buledannende drikke og fødevarer. Det gælder hvidt brød, pasta, kiks, mel, mælkeprodukter især ost, kød, alkohol, kaffe, sort te, sodavand, sukker, chokolade. Basedannende kost er også godt for bindevævet. Det kan du få fra frugt i rå form og grøntsager – både rå, kogte og stegte. Spirer, mandler, salater er også basedannede og det samme er syrnede mælke­

49


skøn / produkter som eksempelvis Acidophilous. Hjemmedyrkede eller økologiske, usprøjtede grøntsager er gode for kroppen, som så ikke skal bruge energi på at rense giften ud. Få også gerne mere omega 3 olie. Husk vandet Drik vand! Vand alene har en udrensende effekt og er generelt det vigtigste, vi kan give til kroppen. Vi tager det ofte for givet, at det bare lige er dér i vandhanen. Vi ved godt, vi ikke længere kan stole på, at vores drikkevand herhjemme er så rent, som det var engang – men også for vores bindevæv og udskylning af affaldsstoffer er vand vigtigt og til næring af alle vores krops celler. En dehydreret hud er ikke en spændstig hud. Man kan komme citronskiver, agurkeskiver, selleristænger eller bær i for ekstra smag eller blande eller supplere med birkesaft og urteteer. Træk vejret Man kan også være opmærksom på, at stress kan være syredannende for kroppen. Alene det at trække vejret dybt eller med meditationsøvelser kan virke basedannende, hvilket samtidig virker antiinflammatorisk i kroppen. Tag vekselbade Kan gøres meget enkelt. At man under morgenbruseren starter med et almindeligt ikke alt for varmt bad – og heller ikke for længe – og slutter af med at skylle sig med koldt vand og gerne med fokus på rolige vejrtrækninger, der gør en kæmpe forskel for om det synes ubehageligt, og man har det skønt bagefter. Det stimulerer, såvel kredsløb og lymfesystemet, hjælper kroppen til at udskille affaldsstoffer, har indflydelse på vores stofskifte og immunforsvar, der igen har stor betydning for en stærk, smuk og glat hud. Kropsolier med aktive ingredienser Der findes intet vidundermiddel, ingen anti-cellulite-creme, der kan trylle cellulite væk. Men de kan understøtte og gøre en forskel udefra i opstramning og blødhed.

50

Blød og lækker

Anti Cellulite Creme fra Bioselect indeholder skønne urter, olivenolie og sheasmør. Den er blød og bør anvendes dagligt mod cellulite.

Mere fasthed

Kraes Body Therapy har med sin kombination af mikroalger, baobabolie, hybenrose og kamelia en opstrammende effekt, der forbedrer hudens fasthed.

Peelende raw coffee

Ansigts- og bodyscrub fra Grums er peelende og sætter gang i udrensning og blodcirkulation på grund af indholdet af økologisk kaffegrums.

Weledas Birch Cellulite Oil indeholder, som navnet afslører, ekstrakter fra unge birkeblade, rosmarin og musetorn, der stimulerer hudens stofskifte. Udover at mange bare bruger denne olie til almindelig hverdagspleje og blødgøring af huden, sætter den gang i blodomløbet og udrensningen i bindevævet på samme tid. Dejlig også at bruge sammen med f.eks. Gua sha eller efter tørbørstning af huden eller efter scrub i badet. Bioselect har Anti Cellulite Creme, som også indeholder rosmarin, men samtidig Dictamelia urter fra Kreta, hibiscus og koffein i en blanding af blandt andet olivenolie og sheasmør. Den er blød og bør også anvendes dagligt ved cellulite, men den kan også bruges til almindelig dejlig bodylotion.

“for vores bindevæv og udskylning af affalds­ stoffer er vand vigtigt og til næring af alle vores krops celler. En dehydreret hud er ikke en spændstig hud. ” Kraes er generelt kendt for sine skønne og milde produkter til børn med irriteret og sart hud, men går til alle aldre. Deres Kraes Body Therapy har med sin kombination af mikroalger, baobabolie, hybenrose og kamelia en opstrammende effekt, der forbedrer hudens fasthed. Grums har både en ansigts- og en bodyscrub, som udover at være peelende også sætter gang i udrensning og blodcirkulationen pga. indholdet af økologisk kaffegrums. Birkesaft Konsistensen af saften minder meget om vand. Saften er meget høj på magnesium, mangan og antioxidanter. Den økologiske 100 % Birkesaft fra Søbogaard er tappet fra danske birketræer er den dejlig rensende og velsmagende


/ skøn saft, som understøtter udrensningen i kroppen og er blevet anvendt i de nordiske lande længe. Urteteer Naturdrogeriet har blandt andet en dejlig te i deres 84 serie, der hedder Stram Op te, der netop indeholder birkeblade, havrehalm, vandfennikel og fennikelfrø, kaffeblade, enebær mm.

Husk

Motion og stræk er h elt uundværl igt, hvis d u vil være god ved d it fantastis ke bindevæv. En dejlig la ng gåtur og en cyk eltur er go dt for bevægels en. For st ræk er både yo ga og pilates go dt.

Sugekopper og bindevævsmassage Det er så utroligt effektivt og kan være den utrolige blanding mellem virkeligt behageligt, og der hvor affaldsstofferne, celluliteten f.eks., har samlet sig, kan det mærkes og nogle gange give midlertidige blå mærker. Der findes nogle virkelige dygtige behandlere, der laver bindevævsmassage med sugekopper. Nogle steder hedder det Cupping. Den grundige udgave er og evt. som kickstarter, at gå til en behandler, men kan også lave sugekopsbehandlinger på sig selv. Gua Sha Disse er efterhånden meget alment kendte, og mange har efterhånden prøvet, hvor dejlige de er – ikke mindst i ansigtet – på linje med face rollers. Med Gua Sha sten kan man på samme vis lave opadgående strøg og gøre det mange gange op over de særligt krævende områder, gå mere og mere i dybden, for hver gang man er over samme sted. Altid mod hjertet. Det sætter gang i blodomløbet, gang i lymfedrænagen og ad den vej udrensningen i bindevævet af ophobede affaldstoffer, og det kan være himmelsk behageligt på trætte, ømme ben efter en hård dags aktiviteter.

“Uanset vægt er kvinders bindevæv blødere og mere løst end mænds. Over 80 pct. kvinder uanset vægt kender til appelsinhud, og det hjælper ikke bare at tabe sig. ”

Gang i bindevævet Weledas Birch Cellulite oil stimulerer hudens stofskife og sætter gang i blodomløbet og udrensningen i bindevævet på samme tid.

Hamphandsker og tørbørster Til den daglige brug og uden at være for grov ved sin hud, for det er slet ikke nødvendigt, kan man med lange strøg mod hjertet få sat gang i blodomløbet og udrensningen. Lange strøg eller med cirkulære strøg over ben, underben, lår, balder, mave, arme – altid strøg mod hjertet på samme vis. Drik godt med vand efter at have arbejdet med bindevævet. Det vil hjælpe med at udskille affaldsstofferne. Kosttilskud til støtte Generelt findes der i helsekostbutikkerne flere gode urtesammensætninger til udrensning, der kan understøtte projekt mod cellulite og for et stærkere bindevæv. Et af dem er BioDrain fra New Nordic. Der findes også homøopatiske løsninger som Detox Kit fra Heel. Til at få aktiveret syre/basebalancen er Basica Pulveret virkelig øjeblikkelig hjælp. Det er simpelthen basedannende mineraler og går fremragende side om side med udrensning og de andre tiltag. Skintoner fra Solaray med vindruekerneekstrakt og højt indhold af C vitaminer har netop en styrkende og opstrammende effekt på bindevævet. Vitamin C bidrager til dannelse af kollagen og hudens og vores blodkars normale funktion. Nogle er blevet glade for Kollagen pulver. Vil man understøtte kroppens udrensning og på samme tid have glæde af de ekstra gode ting også til fordøjelsen, tarmene og som ekstra hjælp til leveren, er Mælkebøtte ekstrakten fra Herrens Mark et virkeligt godt supplement. Leveren er vores vigtige affaldskværn, der har godt af den ekstra støtte. Sidegevinsten ved mælkebøtteekstrakten er den let vanddrivende effekt, som mange med cellulite kan have glæde af.

Birkesaft:

Fra Søbogaard kommer økologisk 100 % birkesaft. Den understøtter udrensningen i kroppen og er tilmed velsmagende.

51


mad / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ Columbus Leth

pr. portion Kulhydrat: 18 g Protein: 29 g

52


/ Mad

Både grøn og klimavenlig

KETO KUR I de senere år er kure eller livstilsændringer til kost med lavt indhold af kulhydrat og højt indhold af protein og fedt blevet fremherskende. Det lave indhold af kulhydrat skal være med til at tvinge kroppen over til at forbrænde fedt.

LCHF og KETO kure bliver omtalt, undersøgt, forherliget og udskældt i både de traditionelle medier og på sociale medier. Da en familie, der levede efter LCHF, stod frem på tv og viste deres morgenkaffe med en ordentlig klat smør i, så satte det gang i de kritiske røster. Kritikerne siger, at der er alt for meget fedt og rødt kød i livsstilen, hvor både et højt indtag af fløde og bacon er tilladt. Talrige studier har da også vist en sammenhæng mellem blandt andet for meget rødt kød og tarmkræft. Et højt indtag af rødt kød virker også inflammatorisk i kroppen. For klimaaftrykket skal vi også prøve at få rødt kød væk fra vores kost. Rødt kød i denne sammenhæng er kød fra de firbenede dyr, ko, lam og gris.

Grøn Keto Grøn Keto adskiller sig fra traditionel keto ved at være fyldt med grøntsager, sunde fedtstoffer og mættende protein. Kosten er mere klimavenlig end almindelig keto og mere antiinflammatorisk.

For meget fedt i kosten kan, uanset om det er den gode fedt, blive for meget af det gode, og det kan stadigvæk øge risikoen for overvægt og hjerte/karsygdomme. Og kritikerne er her uenige med fortalerne, der mener, at kulhydrat feder mere end fedt. Det er omvendt, siger de. Fedt feder mere, lyder det blandt andet fra hjerteforeningen. Mere energi og vægtab Fortalerne for både LCHF og KETO kuren siger, at en kost med få kulhydrater og meget fedt får kroppen over i en fedtforbrændende tilstand, hvor man både føler sig mere mæt, mindre oppustet og får mere energi. Og derudover selvfølgelig et vægttab. Der ligger også her studier, der viser, at kroppen har godt af at skrue ned for kulhydrat og op for fedt. En undersøgelse er PURE studiet fra 2017, som blev offentliggjort i det sundhedsvidenskabelige tidsskrift The Lancet. Studiet viste, at personer der havde spist kost med et højt indtag af kulhydrater, havde en højere dødelighed end de personer, der indtog en kost med højt indtag af fedt. Fortalere og kritikere er ikke enige om validiteten af det studie. Væk med rødt kød ind med grøntsager Men nu kommer der en ny udvikling indenfor keto livsstilen. Klinisk diætist Alice Apel Hartvig, og Majbrittt Louring Engel, bachelor i human ernæring, har udgivet bogen Grøn Keto. Her skruer de ned for det usunde fedt og fjerner det røde kød fuldstændig. I stedet skrues der gevaldigt op for grøntsager – 400 gram om dagen, lyst

Kålbåde med rejer, avocado og rød dressing 1 portion

Du skal bruge 250 g spidskål 50 g cremefraiche 38 % 10 g tomatpuré 1 knsp. paprika Salt og peber 120 g rejer, friske eller fra frost Lille ½ avocado, finthakket Lidt frisk dild Lidt friske spirer Lidt saltflager 1 lime

Sådan gør du Pluk 2-3 store spidskålsblade, og skær resten til grove både. Rør en dressing af cremefraiche, tomatpuré og krydderier. Fordel rejer, avocado og dressing på de to spidskålsblade. Top med friske urter, spirer og saltflager. Server frisk lime og kålbåde til.

53


mad /

TIP

Omelet med champignon, gedeost og morgenkål

Opskriften er rigtig god til frokost.

1 portion

du skal bruge: • 2 æg • 3 spsk. piskefløde 38 % • ½ tsk. salt • Lidt stødt muskat • Evt. lidt frisk timian • 30 g champignon, skåret i skiver (kan erstattes med spinat) • 2 spsk. koldpresset rapsolie eller ekstra jomfruolivenolie • 1 tsk. smør • 3 skiver gedeost, President gederulle   Morgenkål • 10 g babyspinat • 25 g spidskål, fintsnittet • 1 håndfuld friskhakket persille eller løvstikke • 1 spsk. pistacienøddeolie • 10 macadamianødder eller valnødder, finthakket • 20 g parmesan, revet • Lidt saltflager • Lidt nigellafrø, tørristet  

pr. omelet g :4 Kulhydrat g 6 Protein: 3

Sådan gør du Pisk æg, fløde og krydderier godt sammen i en skål, og tilsæt champignoner. Varm fedtstoffet op på en pande. Fordel æggemassen på panden, og rør let i bunden af æggemassen med en paletkniv. Læg skiver af gedeost oven på omeletten. Steg omeletten i 4-5 minutter. Dæk omeletten med et låg, sluk for varmen, og lad den bage færdig, cirka 5-8 minutter. Bland grøntsager og urter i en skål. Hæld olien over, og top med nødder og parmesan. Pynt med saltflager og nigellafrø.

54

Ketogen diæt Er oprindelig udviklet til behandling af epilepsi og blev anvendt helt tilbage i 1920’erne. Ved at lade kroppen leve af ketonstofferne kan epilepsipatienter begrænse anfald.

  Grøn Keto, Maksimal forbrænding af Alice Hartvig og Majbritt. Engel. Pris 269,95 kr. (Gyldendal)   


/ Mad kød, som kylling og fisk, og de sunde fedtstoffer i olier, men også fede mælkeprodukter som fløde og smør. Bogen tager dermed en drejning væk fra den traditionelle keto, der har et tungt klimaaftryk på grund af det høje indtag af rødt kød. Vi har mere og mere fokus på en grønnere livsstil og udviklingen går stærkt. Det er godt for både klimaet og kroppen, når vi skruer op for grøntsagerne og ned for det røde kød. Forfatterne tager også hensyn til grøntsager, der er i sæson. Endnu en faktor i at tænke bæredygtigt og klimavenligt.

Og det virker helt logisk, at kroppen vil sætte stort pris på det høje indtag af grøntsager. Det er både med i de helt officielle kostråd fra Sundhedsstyrelsen, og vi ved fra alle sider, at et højt indtag af grøntsager har en antiinflammatorisk virkning. Hvor en traditionel keto morgenmad er bacon, æg og en kop kaffe med smør. Så er en grøn keto morgenmad spejlæg med kålsalat, olie, ostestænger og en sort kop kaffe. Hvad ville du selv vælge? Kur skal overholdes Keto diæten i både grøn og ikke grøn udgave, skal overholdes ret strikst for at give det ønskede vægttab. Kroppen skal over i en tilstand, hvor det ikke er kulhydrater og sukker, der brændes af, men i stedet

fedtforbrænding fra kroppens egne fedtdepoter. I bogen er der en udførlig tre ugers kostplan. De første to uger sænker man kulhydrat indtaget, og i uge tre skrues der ekstra op for grøntsager og ekstra ned for kulhydrater. Ifølge bogen er det i uge tre, at fedtforbrændingen virkelig starter. Bogen er fyldt med 60 lækre, grønne opskrifter. Og om man er til KETO og LCHF eller ej, så er det lækre og sunde retter, som de to kvinder præsenterer. Vi har fået lov at bringe tre smukke grønne og mættende opskrifter fra bogen.

Salat Nicoise 2 portioner

du skal bruge: • 4 æg • 75 g salat, f.eks. feldsalat • 150 rød spidskål, finthakket • 75 g cherrytomater, delt i halve • 100 g oliven uden sten • 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie eller koldpresset rapsolie • 1 økologisk citron, saft og fintrevet skal • 150 g tun i olivenolie • 1 håndfuld frisk dild eller brøndkarse • Salt og peber

Sådan gør du Kog æggene ca. 8-10 minutter afhængig af størrelse. Del æggene i kvarter. Anret salaten på et stort fad. Bland salat, spidskål, cherrytomater, oliven, olien, citronsaft og -skal. Top med tun og frisk dild, og drys med salt og peber. Pynt med kvarte æg på salaten og lidt friske urter.

n pr. portio g : 14 Kulhydrat 9 g Protein: 3

55


/ oase

Hørfrø og kvark til morgenmad Hørfrøolie er et godt alternativ til fiskeolie og fiskeoliekapsler. Ifølge Dr. Johanna Budwig er kombinationen af hørfrøolie og kvark meget velegnet som ernæring, idet olien herved bliver vandopløselig og let at optage. Lipoproteinerne (olie + protein i kvark) udgør en væsentlig bestanddel i opbygningen af cellemembranerne. Hørfrøolie fra Nyborggaard er udvundet ved en skånsom koldpresning af hjemmeavlede, økologiske hørfrø. Presningen foregår mørkt og i beskyttet atmosfære, så olien undgår oxidation. Vi laver en ny presning hver uge. Efter bundfældning og filtrering tappes olien i bag-in-box, der hindrer lysets skadelige påvirkning. Bag-in-box er endvidere særdeles velegnet til hørfrøolie, idet man ved tapningen undgår, at olien i kartonen tilføres ilt. Hørfrøolien har et indhold på 60 pct. omega-3 fedtsyrer (ALA alfa-linolensyre) og 14 pct. omega-6 (LA linolsyre). Hørfrøolien er en af de bedste vegetabilske olier til at ændre balancen mellem omega-3 og omega-6, hvor vi generelt indtager et stort indhold af omega-6. Olien kan indtages som ”levertran” med 1-2 spiseskefulde om morgenen, den kan blandes i juice, tykmælk, kvark, skyr mv. Den er også velegnet til salatdressinger. Kan blandes med fromage frais som grundlag til salater (karrysalat, italiensk salat mv.). Hørfrøolie fra Nyborggaard kan blandt andet købes i din lokale helsekost og på nyborggaard.dk.

Sandaler med samvittighed FAIR MOVE laver både sandaler og yogamåtter i bæredygtigt naturgummi, ”Fair Rubber”. De lave markedspriser for gummi gør det ofte svært at sikre anstændige livsvilkår for de primære producenter af naturgummi og deres familier. Fair Rubber afhjælper situationen ved at betale en fair trade-præmie til de primære producenter, så deres produktionsomkostninger dækkes - selv til lave verdensmarkedspriser. De modtager også et overskud, der levner plads til at forbedre arbejds- og levevilkår. Sandalerne fra FAIR MOVE fås fra størrelse 37 til 43, og du finder både sandaler og yogamåtter i ”Fair Rubber” på www.beauty-shop.dk

Spis løs af Chiafrø EU’s fødevareagentur havde en overgang en anbefaling om at holde indtaget af Chiafrø på under 15 gram dagligt. Den anbefaling er nu fjernet, så du kan roligt spise løs – bare du husker at drikke en masse vand, for frøene suger en del væske. Chiafrø har nu været på markedet i 10 år i Danmark og resten af Europa. Oprindelig blev de genopdaget i Mexico. En journalist opdagede en stamme i urskovene i Mexico, som havde boet isoleret uden kendskab og kontakt til verden udenfor deres lille stamme. De brugte de små frø i madlavningen. Historien kan bl.a. læses i Christopher McDougalls bestseller ”Born to run”. Da chiafrøene kom til Europa, hørte de under EU’s ”Novel food”-regler. Disse regler er til for at beskytte mod bl.a. genmodificerede og allergifremkaldende fødevarer. Det var en irsk brødproducent, der ansøgte om godkendelse, og i begyndelsen fik de lov til at bruge fem pct. chiafrø i bageriprodukter. Det tal er dog siden steget til ti pct. House of originals i Sønderborg var den første virksomhed i EU, der fik lov til at importere og sælge Chiafrø. Du finder deres chiafrø-produkter i bl.a. Matas og helsekostforretninger.

56


Konkurrence Vegansk Hudserie

Vind lækker vegansk hudserie fra Naturfarm Nu er sommeren her endelig, og hvem trænger ikke til kærlig pleje af huden, så vi er klar til sommerens glæder. Vi udlodder 5 sæt af Naturfarms lækre Rabarber-serie. Serien er uden parfume og animalske produkter. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 14. juni 2020. Serie med rabarber Naturfarms nye, veganske og parfumefri hudplejeserie er mættet med sunde rabarber. Rabarber er enestående til at aktivere hudens egen fugt­ mekanisme og dermed øge hudens fugtniveau indefra. Det øgede fugtniveau mindsker tørhed, så du forebygger og mindsker rynker og samtidig får mere glød til huden.   Naturfarms Rabarber-serie er danskproduceret, med økologisk og naturligt indhold, og plastemballagen er af 100 pct. genbrugsplast.     Serien består af dagcreme, natcreme, micellar rensevand, body lotion, ansigts- og kropsolie, hårshampoo og læbebalsam.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Værdi:

735,-

Spørgsmål: Hvad er Naturfarms veganske serie fyldt med?  Agurk  Kamille  Rabarber

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 14. juni 2020 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 04-2020”


krop / Foto/ AdobeStock

Styrk din families immunforsvar nu Basis for et stærkt immunforsvar hænger i høj grad sammen med en sund fordøjelse samt, at kroppen ikke mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Vi skal passe hinanden lige nu. Det er der ingen tvivl om. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at stoppe smittespredningen. Når vi ser på udlandet, ser vi scenarier, som vi slet ikke ønsker her i Danmark. Derfor skal vi følge myndighedernes anvisninger til punkt og prikke. Kan vi gøre mere? Kan vi gøre mere for både at passe på os selv, vores nærmeste og på hele samfundet? Ja det kan vi godt. Vi kan styrke vores immunforsvar bedst muligt, så vi står så stærke som muligt, hvis virus rammer. På den måde kan vi for forhåbentlig komme igennem uden behov for lægelig hjælp. Kuren er dit immunforsvar Virus kan ikke slås ihjel med medicin. Men virus kan selvfølgelig bekæmpes. ”Kuren” mod virus er dit im-

Styrk hele familiens mikrobiota sådan her: • Spis fiberrigt. Fibrene er gavnlige for de gode tarmbakterier • Spis gavnlige tarmbakterier i kosten f.eks. i syrnede mejeriproduker som A38, Acido, Kefir, eller i fermenterede grøntsager som surkål og mælkesyregærede safter, eller lav din egen yoghurt af mælk eller plantedrik. • Undgå så vidt muligt madvarer, der forstyrrer mikrobiotaen. Det er f.eks. raffinerede kulhydrater, konserveringsmidler, kunstige sødemidler og mad, der indeholder emulgatorer som f.eks. dressinger og pålægssalater. • Overvej et tilskud netop nu af probiotika. Probiotika er gavnlige tarmbakterier som kosttilskud. Det findes til alle aldre og både som dråber, pulver og kapsler. Følg doseringen på pakken.

58

munforsvar. Dit immunforsvar består bl.a. af celler, der er skabt til at bekæmpe virus-infektioner. Hvis ikke vi havde denne evne, så ville vi slet ikke komme igennem bare den mindste forkølelse. Lad os se på, hvad vi hver især kan gøre for at booste vores immunforsvar, så det er så kampklart som muligt, hvis virus skulle kigge forbi. Til hverdag kan vi med fordel spise os til rigtigt mange sunde næringsstoffer via maden. Det skal vi stadig gøre, men lige nu kan et ekstra boost med kosttilskud være en genvej til at styrke immunforsvaret så hurtigt som muligt.


/ krop

Husk at denne artikel ikke kan stå i stedet for lægelig behandling og vurdering. Den er kun ment til inspiration. 70-80 pct. af kroppens immunforsvar sidder i fordøjelsen og har i høj grad forbindelse til vores tarmbakterier. Derfor er det oplagt at sætte fokus der. En sund tarmbakteriebalance, eller mikrobiota som det også kaldes, er fundamentet for et stærkt immunforsvar. Husk vitaminerne Immunforsvaret er, ud over de gode bakterier i tarmene, også afhængigt af, at der er tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler tilstede i kroppen. Når man giver tilskud af enkelte vitaminer/mineraler, er det altid en god idé at tage en god kvalitets multivitamin/ mineral som basis, fordi vitaminer og mineraler spiller meget sammen. Nogle vitaminer og mineraler har vist sig at have særlig betydning for immunforsvaret. Dem kan du med fordel tage ekstra tilskud af netop nu. D-vitamin kaldes også for immunforsvarets batteri. T-dræber-cellerne i immunforsvaret kan ikke komme i gang med deres arbejde, hvis der mangler D-vitamin i kroppen. 

D3-vitamin-tilskud fås som kosttilskud til hele familien. Vælg mellem: kapsler, dråber og spray. Det bedste vil være, hvis vi kunne kende vores niveau i kroppen, men lægerne kan ikke tjekke alle. Derfor kan de fleste med fordel tage et tilskud under alle omstændigheder i vinterperioden. Forslag til daglig dosis i alt (inkl. det, der er en i evt. multivitamin) kan være: Små børn: 15-20 mcg, større børn 20-30 mcg, voksne: ca. 50 mcg. Disse doser er alle under UL (Upper limit fastsat af EFSA). Når virus er drevet over, og når solen skinner, kan dosis som regel sættes ned.   C-vitamin har ligeledes stor betydning for immunforsvaret. Det medvirker til både at øge antallet og effekten af de hvide blodlegemer i immunforsvaret. C-vitamin har ligesom D-vitamin også evne til at bremse en cytokinstorm i kroppen. I Kina foregår der lige nu studier på at bruge høje doser af C-vitamin IV som behandling mod Covid-19 – foreløbigt med positive resultater. De håber også at kunne inkludere mundtligt indtaget C-vitamin i studierne. C-vitamin i store doser er ikke farligt. Eneste bivirkning er diarre, og det betyder blot, at du skal sætte dosis lidt ned. Hvis du har taget C-vitamin i store doser i lidt længere tid, så er det en god ide at trappe roligt ud, når du ikke mere har brug for de høje doser, frem for at stoppe brat. På den måde kan kroppen bedre følge med.  Zink er vigtig for rigtigt mange funktioner i kroppen herunder ikke mindst immunforsvaret. Zink er bl.a. nødvendig for dannelse af lymfocytter og for immunsystemets B- og T-celler. Studier har vist, at zink virker hæmmende på virus, og det har vist at kunne forkorte forkølelser. Derfor kan et ekstra tilskud af zink lige nu være en rigtig god idé. Zink findes som smeltetabletter og som piller og kapsler. Forslag til daglig dosis i denne periode kan være: Små børn: 5 mg, større børn: 10 mg, voksne: 20 mg.

A-vitamin spiller også en stor rolle i immunforsvaret. Det har både styrkende og regulerende egenskaber. Derudover har det også en stor rolle for kroppens slimhinder. Virus sætter sig ofte på slimhinderne, da de befinder sig i de åbninger i kroppen, som virus kommer ind af. En god kilde til naturligt A-vitamin er en kvalitets levertran. Her slår du flere fluer med et smæk, da du samtidig får de vigtige omega-3 fedtstoffer med. En god kvalitets levertran er fri for tungmetaller og er ikke harsk (uvildigt testet). Forslag til daglig dosis: Voksne: ½-1 tsk efter dosis på flasken. Børn, der spiser meget leverpostej eller spiser en god kvalitets multivitamin, får ofte deres A-vitamin dækket på den måde. De kan i stedet for levertran få en almindelig god kvalitets fiskeolie.   Husk den gode søvn og frisk luft Immunforsvaret afhænger ikke kun af fordøjelsen og vitaminer og mineraler. Søvnen er også urolig vigtig for et velfungerende immunforsvar. Det hænger ikke mindst sammen med stoffet melatonin, der dannes i hjernen, mens vi sover. Melatonin har bl.a. betydning for T-hjælper cellerne i immunsystemet. Melatonin-produktionen påvirkes i høj grad af lys. Den mest optimale melatonin-produktion opstår, når vi får dagslys om dagen og mørke om natten. Det er derfor en rigtig god idé at komme ud og gå en tur hver dag, også selvom det er overskyet. Lyset gennem skyerne har mange gange større effekt end indendørs belysning. Prioriter desuden højt at få sovet tilstrækkeligt hver nat og gerne i 100 pct. mørke. Brug mørklægningsgardiner eller søvnbriller. Undgå det blålige lys fra smartphones, tablets, TV og computere om aftenen. Hvis du har brug for dine skærme om aftenen, så indstil dem på ”night shift,” så de blålige toner udskiftes med rødlige. Pas godt på dig selv og lad os passe godt på hinanden.

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten vagn Hansen Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge og rådgivet via både radio og magasiner som sundhedskonsulent. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Kan hjertebanken hænge sammen med tømmermænd? Er det naturligt at få hjertebanken i forbindelse med tømmermænd? Selv ved små mængder alkohol får jeg hjertebanken nogle timer efter indtagelse, og det bekymrer mig. Det skal siges, at jeg i forvejen føler, at mit blodsukker er ret svingende, og det er måske derfor, jeg får en kraftigere reaktion end så mange andre? Jeg er opmærksom på at have et stabilt blodsukker og spiser derfor altid i forbindelse med alkohol, men det hjælper desværre ikke. Er der tale om en naturlig og ufarlig reaktion, eller er det noget, jeg bør få undersøgt nærmere? Med venlig hilsen Susanne

Svar: Alkohol er en nervegift og påvirker derfor alle organerne, inkl. hjerne, lever, nyrer og hjerte, og nogle er mere følsomme end andre. Ved nedbrydningen af alkohol i leveren dannes der også acetaldehyd, som foruden at medføre tømmermænd også påvirker organerne. Hjertebanken er et kendt symptom ved tømmermænd og ikke særlig farligt, selvom der også kan være svimmelhed, besvimelse og faldtendens. Har du ikke problemer med dine organer, f.eks. leveren, er der næppe grund til nærmere undersøgelse. Det spiller en rolle, hvor hurtigt indholdet af alkohol i blodet stiger, så det er en god idé altid at spise, før man drikker alkohol. Det spiller også en rolle, om man er vant til at drikke alkohol. ­Tolerancen stiger med vanen, men det er klogt at undgå en for regelmæssig og stor indtagelse. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen Læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Hvordan styrker vi babys immunforsvar?

Hvordan opbevarer jeg færdigblandet the?

Vi har en baby på knap 8 mdr. Og en stor pige på 7 år. Da vores baby er præmatur, født 8 uger for tidligt, har vi været særligt forsigtige og passet ekstra på, men det har været svært at holde virus, forkølelser og andet skidt fra døren, så desværre har hun allerede været syg tre gange med feber, forkølelser etc. Senest har det taget over to uger for hende at blive rask. Hun bliver ammet og suppleret med mme (NAN sensilac), derudover får hun lactocare baby mælkesyre+ d-vitamin og jern. Hvad kan jeg ellers give hende for at styrke hendes immunforsvar? På forhånd tak Katja  

Hvordan er den rigtige måde at opbevare færdigblandet brændenælde the på. Må det stå ved stuetemperatur og i bekræftende fald, hvor lang tid. Eller Skal den færdigblandede the opbevares i køleskab, og i bekræftende fald, hvor lang tid må man opbevare theen på køl? Mvh Sven Højgaard

Svar:

Tillykke med lillesøster. Det er dejligt at I har fokus på, hvordan I selv kan støtte hendes immun system. Det er bestemt ekstra relevant, når hun er født præmaturt. Du kan give hende rigtigt gode ting igennem ammemælken. Sørg selv for at tage en god kvalitets multivitamin, ekstra D-vitamin, god kvalitets fiskeolie og ikke mindst probiotika/mælkesyrebakterier. Det hele gavner igennem ammemælken. Du må også meget gerne tage ekstra C-vitamin dagligt. Gerne minimum 1000 mg morgen og aften. Hvis lillesøster bliver syg igen, så tager du 1000-1500 mg hver 3. time. Hvis det giver lidt løs mave, så sætter du bare dosis lidt ned. Du kan også med fordel tage Echinacea hver 3. time under sygdom.   Det er også en rigtig god idé at give hende mælkesyrebakterier direkte, som I gør. Mælkesyrebakterier er super vigtige for immunforsvaret. Jeg vil anbefale at I køber Duo-D dråber, som har nogle vigtige bifido-bakterier. Og så giver du dem hver 2. dag skiftevis med Lactocare.  En del babyer reagerer med slimdannelse og dermed hyppige ­infektioner på komælk. Almindelig modermælkserstatning er lavet på komælk. Komælks­ proteiner kan også gå via ammemælken over i barnet. Jeg vil anbefale jer at skifte til fuldt hydrolyseret modermælks­ erstatning f.eks. Althera. Det skal købes på apoteket. Her er komælks­ proteinerne fordøjede på forhånd og derfor nemmere for kroppen at håndtere. Smagen kan godt udfordre lidt, så det kan være nødvendigt at vænne barnet til smagen ved at blande det op med Nan i starten. Jeg vil også anbefale, at du holder 100% pause med mejeriprodukter. Tag i stedet et godt tilskud af Calcium og Magnesium.  Hvis du gerne vil give lillesøster et ekstra boost, kan du også ­supplere med homøopatisk Ferrum Phos.  God bedring og dejlige hilsner til hele familien.  

Svar: Mange tak for spørgsmålet. Når først brændenælde eller andre urter er tørre, så holder de meget længe i en tætsluttende beholder – gerne en der holder lyset ude. Hvis man køber tørret brændenælde i butikkerne, er holdbarheden omkring 2-3 år – det samme må gælde, hvis du har lavet det selv. Du skal bare være sikker på, at urterne er helt tørre, så de ikke mugner.  Du kan fint opbevare din brændenældete ved stuetemperatur, men har du lavet en stor portion, kan du ­opbevare størstedelen et lidt køligere sted og tage en ­portion ind i køkkenet, som du får det brugt. Jeg vil ikke opbevare urterne i køleskabet, da der ­muligvis kan dannes kondens i beholderen, når teen ­tages fra køl og ud i et varmere rum og stilles tilbage på køl. Mange hilsner fra  Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Annette Straadt Sundhedsplejerske

61


Brevkasse /

Hvorfor skal kernerne ud af hyben? Nu er de hyben, der stadig har overlevet heksejagten, ved at være fine og røde, Jeg har ikke prøvet at spise dem før, men de er meget sunde, har jeg læst. Det lyder som om, de er lidt besværlige at rengøre – kernerne skal ud i alle opskrifter. Hvorfor? Kan kernerne ikke spises med? Man kan jo købe hybenkerneolie og pulver. Så kan man ikke bare blende hele frugten, f.eks. i en smoothie med ­appelsinjuice? Hilsen Lisbeth

Svar: Hyben er super sunde, men du har ret i, at de kan være besværligt at pille kernerne ud. Årsagen til kernerne pilles ud er, at der sidder små hår på kernerne, som kan give kløe. De små hår kaldes også kløpulver og kan give irriterende kløe, når det kommer i kontakt med huden. De små kerner er derimod lidt hårde og store, hvorfor man gerne vil have dem fjernet, f.eks. hvis man laver marmelade. Der er flere smarte metoder til at fjerne kernerne, som du kan læse om her: Tricks til rensning af hyben  Dog findes der hybenpulver som indeholder kernerne, og derfor har jeg været i kontakt med NaturDrogeriet (som har et sådan pulver i sortiment) for at få svar på, om kerner og hår vil give ubehag, hvis vi spiser dem rå. Det svar jeg har fået er, at du sagtens kan bruge de hele bær med kerner i din smoothie. Når du blender, vil hårene ødelægges og ikke give problemer. Dog kan det være en god ide at skære hybenbærret op, så du kan tjekke for orm.  Kernerne indeholder også mange sundhedsfremmende stoffer bla. antioxidanter som askorbinsyre og carotenoider samt sunde fedtsyrer.   Mange hilsner fra  Trine Vesteraa, ernæringsterapeut  

62

Nakkespændinger efter tandlægebesøg Efter en tur i tandlægestolen, har jeg lagt mærke til, at jeg kun/mest tygger min mad i venstre side. Kan det hænge sammen med, at jeg nu oplever nakkespændinger og til tider let hovedpine? Jeg mener ikke, jeg havde det før tandlægen? Hvad gør jeg nu? Hilsen Bente

Svar: Lavede tandlægen en ny fyldning eller sådan noget? Så kan der meget vel være tale om, at den nye tandfyldning er en lille bitte smule for høj, så dit bid bliver skævt. Der skal ikke mange mikro millimeter til, før det mærkes. Prøv at tygge på et hår, det vil du kunne mærke trods den beskedne tykkelse. Når man tygger skævt, vil det give kæbeproblemer, og der er tæt sammenhæng med nakken. Har tandlægen ikke lavet nye fyldninger, kan dine problemer opstå af, at du har haft munden åben længe og dermed har irriteret kæbeleddet. Du kan med fordel opsøge en kranio sakralterapeut for at få kæbemusklerne afspændt, ligesom øreakupunktur også kan hjælpe. Bedste hilsner Catrine  Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog  


/ brevkasse

Sådan undgik vi dræn i ørerne Jeg har læst spørgsmål og svar omkring undgåelse af flere dræn i ørerne til 6-årig dreng. Sund kost, frisk luft, og en udeladelse af mælk er fine råd, som jeg kun kan være enig i. Der skal sikkert også nok være en masse om de kosttilskud, som nævnes. Men min datter på nu 33 år led en del af mellemørebetændelse som barn fra ca. 3 års-alderen og et par år frem. Vi var så heldige at have en meget fornuftig ørelæge, som gjorde alt for at undgå dræn i ørerne. Hans råd var følgende: Pust ud i næsen 1 gang i timen på følgende måde: hold for næseborene, pust kraftigt ud, til “propperne” forsvinder. Det skal gøres 1 gang i timen, hverken mere eller mindre, for at undgå at det eustatiske rør stopper til. Køb en pipette på apoteket. Lav en saltopløsning (opskrift på nettet, husker ikke de eksakte forhold. Ca en teske salt opløst i 1 liter vand.) Intet andet. Som han sagde: man kan købe dråber på apoteket, men det er akkurat det samme. Lav det selv, det er næsten gratis. Dryp hendes næse nogle gange dagligt, ca 3 gange. Dråberne opløser snottet, så næsen og dermed ørerne ikke stopper til. Det virkede for min datter. Hun fik aldrig dræn i ørerne trods de meget smertefulde mellemørebetændelser. Hun var faktisk i stand til at lære at puste ud i næsen med sine 3-5 år. Fint med råd om kosttilskud, men det er dyrt, og vi må ikke glemme gode gratis råd, så vi ikke til sidst tror, at piller skal være en del af den daglige kost. Med venlig hilsen Ulla

Svar: Tak for dit tip omkring at undgå dræn i ørerne. Det er dejligt at høre, at I kunne undgå det på den måde. Og det er et rigtigt godt tip til børn, der er store nok til at lære at samarbejde omkring det.    Hvis man kan holde det eustatiske rør, der går fra næsen og op til ørerne fri, så kan man undgå tryk i ørerne, fordi v ­ æsken så kan cirkulere frit. Saltvandsdråber, næseskylning, homøopatiske næsedråber og næsepudsning kan hjælpe nogle på den måde.  I min optik er det godt samtidig at hjælpe kroppen, så der ikke opstår mellem­ørebetændelser, ved at styrke kroppens immunsystem og ved at undgå overproduktion af slim. Her kan kosttilskud være en hjælp/en genvej, fordi vores livsstil i dag ikke altid lever op til det, kroppen har brug for. Med den livsstil vi har i dag, kan piller i form af kosttilskud hver dag godt være en løsning i nogle familier som supplement.  Men jeg er meget enig med dig i, at alt hvad vi kan gøre ad helt naturlig og gratis vej, er vigtigt at huske på.   De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Lyn og smerte i fødderne Jeg blev ramt af borrelia her sidste sommer. Jeg fik medicin og kom mig så godt som muligt. Nu har lægerne opgivet mig, men jeg har så mange “lyn” og smerter i mine fødder. Især om morgenen, jeg humper rundt. Bliver lidt bedre i dagens løb, men forsvinder ikke. Har du nogle forslag? Jeg er selvfølgelig glad for, at jeg ikke har flere mén af borrelia, men dette er da ikke rart, så jeg er åben for dine forslag.  Med venlig hilsen Marie

Svar: Ja det er da lykkeligt, at du kom dig så godt, som du gjorde, men de lyn, du taler om, tænker jeg godt, du kan få reduceret. Jeg har netop haft en kvinde på briksen med præcis samme historie, og hendes lyn i fødderne, nervesmerter, gik så godt som helt væk på kun 5 akupunkturbehandlinger. Og hun fortsætter lidt endnu for at se, om det ikke kan gå helt væk. Så jeg vil da bestemt anbefale dig at ­finde en akupunktør nær dig. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

63


brevkasse / NTIINFLAMM EN A ATO RT A RI ST SK OP

Min højre hånd er snart helt blå/sort foroven. Forværres meget ved de mindste stød. Jeg tror, der kan være tale om blødninger i huden på grund af skøre blodkar, da jeg de sidste 41 år har fået 10-15 mg Prednisolon dagligt pga. astma. Jeg tager stort set alt det tilskud, I anbefaler, i store mængder. Kan der gøres noget, for det ser ikke ret godt ud. Jeg er 73 år. Mange hilsner Svend

Svar: Af dit spørgsmål fremgår det ikke, om du har været en tur forbi lægen. Blå/sort farvning af fingre helt ude i spidserne er noget, som kan indikere svær, akut sygdom såsom koldbrand. Det skal tages meget seriøst, så først og fremmest skal du have en læge til at kigge nærmere på det. Prednisolon kan, som du skriver, skabe skøre blodkar. Ikke mindst ude i kroppens mindste blodkar, som bl.a. findes i yderpositionerne såsom fingerspidserne. Så længe du tager prednisolon, vil der være et pres herpå. Du skriver, at du tager alle tilskud i store doser. Særligt C-vitamin er vigtigt, da det indgår i kollagenmolekylet, som er det, der er med til at bygge bindevævet op. Du kan evt. også tage Marine collagen. Derudover vil jeg anbefale nogle bindevævsstyrkende urter som Gotu Kola og/eller druekerneekstrakt. God bedring. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

64

KO ST

Min hånd er snart helt sort

Lichen Planus hudlidelse Jeg har fået konstateret diagnosen Lichen planus for ca. 4 mdr. siden. Behandlingen jeg har fået, er Dermovat 0,05% salve. Er det den eneste mulighed? Jeg er ikke meget for den behandling med de bivirkninger, den har. Har prøvet at smøre med Traumeel salve, hvilket gik meget godt i ca. 3 uger. Bliver ligeledes behandlet med Vagifem. Kan den give disse bivirkninger i vagina? Tager en del naturmedicin bl.a fiskeolie og mælkesyrebakterier. Hvad kan jeg gøre? Det virker ikke til, at lægerne ved meget om den sygdom. Tager for øvrigt også Lecithin granulat. Med venlig hilsen Lene

Svar: Lichen Planus er en inflammatorisk hud- og slimhindesygdom. Den kan således være overalt på huden, men også i bl.a. munden og skeden. Du skriver ikke nærmere, om din kun er lokaliseret i vagina. Vagifem er i øvrigt ikke kendt for at give disse bivirkninger. Da sygdommen har inflammation som et grundaspekt, vil jeg klart anbefale dig at opstarte en antiinflammatorisk kost. Denne indeholder bla. masser af grøntsager/bær, nødder/kerner/frø, gode olier og lidt fisk eller lyst kød. Husk ligeledes at drikke 2 liter væske dagligt, så dine slimhinder er velhydrerede. Drik meget gerne urteteer såsom kamille, pebermynte, lakridsrod og stedmoderblomst. Urterne virker helende på huden og slimhinderne. Hvis udslættet er i munden, er det godt at gurgle hver mundfuld te. Studier har ligeledes vist, at påsmøring af udslættet 2 gange dagligt med en salve indeholdende gurkemeje, kan bedre symptomer. Du kan evt. selv lave en blanding med kokosolie og gurkemeje. Nogle har også rigtig god gavn af Aloe Vera påsmøring. Traumeel salven er god, da den virker antiinflammatorisk. Homøopatisk kan man ligeledes forsøge Arsenicum Album D6 og senere D12, samt supplere med Dermavital H. Håber, det kan hjælpe dig. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge


/ brevkasse

Min tunge svier Jeg er 44 år og de sidste to år, har jeg døjet med min tunge. I starten var det bare indimellem, men de sidste par måneder er det blevet dagligt. Jeg oplever svie på hele tungen. Det er meget generende. Jeg er stoppet med at drikke the og kaffe, da det gør det værre. Jeg spiser sundt, ofte vegetarisk. Drikker sjældent alkohol. Hver morgen drikker jeg aronia saft. Jeg spiser dagligt fiskeolie, d-vitamin, zink, magnesium. Min læge og tandlæge kan ikke finde en forklaring. Min tunge ser helt normal ud. Uden belægning el. lign. Jeg håber meget, I kan hjælpe mig. Med venlig hilsen Anonym

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du har svært ved at sige det, du faktisk mener

Svar: Det lyder som en art burning mouth, du desværre har fået. Gad vide, hvad der skete i dit liv både fysisk og psykisk forud for debut af symptomer? Særligt 2 mikronæringsstoffer er vigtige at sikre, at de ligger indenfor normalniveauet. Det drejer sig om B12 og zink. B12 skal gerne være i intervallet 400-600. Zink kan måles i en blodprøve, men den er ikke specielt god. Nogle har effekt af en skylning af munden med en blanding af cayennepeber og vand. Bland 1 tsk cayennepeber med 2 tsk vand. Gurgle det rundt i munden i 20 sekunder og spyt ud. Start evt. med kortere tid. Kamillete har desuden vist sig at have en effekt. Sørg igen for at gurgle hver mundfuld rundt i munden. Drik gerne 3 kopper dagligt. Tilskuddet alfa liponsyre i en dosis på 600 mg/dag har i enkelte studier vist at have en effekt på burning mouth syndrome. Slutteligt kan du evt. forsøge med et tilskud af aminosyren lysin. Held og lykke med det. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

ILLETE HA KAM

R

VI

ST

E T HAV EN EFF EK GA SI T

Besvar spørgsmålet: “Hvordan kan du sige det, du mener?”

1

Overvej først, hvad du umiddelbart har brug for at sige. Skriv hurtigt ned i punktform, gerne stikord.

2

Tænk nu over, hvad du vil opnå med det? At den anden person skal ændre noget ved sig selv, at personen skal sige undskyld, udtrykke sin forståelse for dit synspunkt/din følelse, hjælpe dig? Skriv igen ned i punktform.

3

Kig nu på de to lister over, hvad du vil sige, og hvad formålet er. Hvordan passer de sammen?

4

Sorter listerne: Streg nu de linjer ud på listen over det, du ville sige, som ikke kan bruges mere og måske ville have det modsatte resultat af det, du gerne vil opnå. Tjek også, at formålene er realistiske. Begræns dem gerne til to, og allerhelst ét formål.

5

Overvej igen, hvad du vil sige – med tanke på målet. Start din sætning med ”Jeg føler..” eller ”Jeg har brug for..”

NB

Test evt. din formulering af på en uden forstående – eller få vedkommen de til at sige den til dig. Mærk efter, hvorda n du ville opfatte det som modta ger. Gentag proc essen, indtil du er i mål.

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Sommeren er kommet efter et langt forår med isolation og coronakrise. Vi skal stadig passe godt på os selv og hinanden. Og lad os bruge sommeren og den dejlige sommerferie på at falde helt til ro. I næste nummer kan du glæde dig til at få gode tip om, hvordan du kommer helt ned i gear og slipper bekymringer.

r Udkomme den 15. juni

Du får viden om den meget vigtige søvn, om meditation og mindfulness for både børn og voksne. Selvfølgelig kan du også glæde dig til mange andre gode artikler. Vi byder sommeren velkommen, og håber du falder helt til ro Nødt til at tænke på bæredygtighed Esben Bjerre har i mange år nydt at leve det forholdsvis frie kendis luksusliv. Men nu kan han godt se, at han er nødt til at leve et bæredygtigt liv. Det har ikke været helt nemt at slippe de gamle vaner. Men han arbejder for det. Meditation og mindfulness for børn Meditation og mindfulness kan hjælpe dit barn til at få en god start på dagen og til at falde godt og roligt i søvn om aftenen. Den vigtige søvn Søvn er utrolig vigtig for vores helbred. Helst skal søvnen komme naturligt og tiltrængt. Få lægens gode råd til, hvordan du får din naturlige søvn tilbage Pas godt på synet Du skal passe godt på dit syn, især hvis du har diabetes. Få de seneste forskningsresultater, der fortæller, at der skal fokus på A-vitamin. Lækker sommerhud, hænder og fødder Solbeskyttelse - husk også øjnene. Huden skal vi passe godt på i solen. Læs om de bedste naturlige produkter ­ og få råd om, hvordan du får bløde og smukke sommerfødder og hænder.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Der er 13 at vælge imellem Vidste du, at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om, hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

dAnske FysioterApeuter

Akutte knæskAder www.krop&fysik.dk

Akutte knæskader

danske Fysioterapeuter

knogleskørhed www.krop&fysik.dk

Knogleskørhed

DanSKe FySioTeRapeuTeR

STRÆK

www.krop&fysik.dk

Stræk

danske Fysioterapeuter

BækkenBunden www.krop&fysik.dk

Bækkenbunden

danske FysioteraPeuter

På ski uden skader www.krop&fysik.dk

På ski uden skader

danske FysIoterapeuter

Idrætsskader www.krop&fysik.dk

Idrætsskader

DANSKE FySIoTERApEuTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

Graviditet & bækkensmerter

danske Fysioterapeuter

ondt i ryggen www.krop&fysik.dk

Ondt i ryggen

danSke FySioterapeuter

Danske Fysioterapeuter

Langvarige rygsmerter

Skærmarbejde www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Skærmarbejde

Langvarige rygsmerter

danske Fysioterapeuter

danSke FySioterapeuter

Skulderproblemer

Hovedpine og nakkesmerter www.krop&fysik.dk

www.krop&fysik.dk

Hovedpine og nakkesmerter

Skulderproblemer

danSke fySioterapeuter

Sunde fødder www.krop&fysik.dk

SPØRG EFTER PJECERNE HOS DIN FYSIOTERAPEUT

Sunde fødder

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk 67


MERE END 40 VEGANSKE PRODUKTER! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 40 veganske vitaminer og mineraler.

dfi Vores veganske produkter er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 125 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

D

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2020-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin