Page 1

en holdning til livet

tema

Sødere, blø dere – bøjelig

Walter Pierpaoli

Melatonin får os til at leve længere

JuleExtra! Flere sider – mere inspiration

Vi har mødt en af verdens førende forskere i søvnhormonet, som vi selv producerer under rette forhold.

+

4 søde

men stabile opskrifter Fordelen ved at strække sig

Sæt ind mod diabetes

Ledsmerter:

Mærker du alderen?

4 forebyggende steder, du bør kende til

Nr. 08 2019 / Beroligende tilskud / Børn og søvn / Blodsukkerstabiliserende Ledsmerter og smertedæmpere / Kend dig selv / Store badedag www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

PharmaNord

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Naturli_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.


/ indhold

12

Hvad bliver du træt af?

Sødt – men stabilt

Lær nogle af naturens beroligende

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

52

Har du strakt dig langt i dag? Vi har godt af at få strukket kroppen og skabt en balance i musklerne.

urter og fødevarer at kende.

14

Sover du ikke endnu? Børn og søvn er et helt kapitel for sig,

58

men der er gode råd.

Kend dig selv og dine følelser

20

Eller find et nyt jeg! Om at lege med identiteten.

4 steder, der kan sættes ind mod diabetes

08

Kend de oplagte og de overraskende forebyggende tiltag.

24

Blodsukkerstabiliserende

64

Klar til store badedag!

morbærblade

Tips og produkter til at gøre badet til

Morbærplanten er effektiv, når det

mental og fysisk forkælelse.

gælder kampen mod diabetes.

26

Glucosa(v)min(e) led

70

Hvorfor virker det naturlige middel alligevel bedre end antaget?

Sødt, men stabilt

30

blodsukkeret på himmelflugt.

få gode råd til indre smørelse.

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

Vi har mødt Walter Pierpaoli, en af verdens førende forskere i søvn og melatonin.

GS Å

Er du begyndt at mærke alderen? Ledsmerter kommer til de fleste af os,

76

Brevkasser

O IH

OPATISK UDG MØ AV E

K

32

Melatonin – det stof, drømme er lavet af!

M EBLO ST FÅS O

balance og lindring.

ILL

De endocannabinoide stoffer skaber

AM

Ro, søvn, beskyt, spis og glem!

Lær at søde uden at sende

3


Leder /

abonnement

For sødt, blødt og bøjeligt? Det lyder rart – som en seng, der omfavner dig og får dig til at slumre hen. Men selvom søvnen er livsvigtig, kan det søde, bløde og bøjelige også blive for meget. Vi skal også kunne vågne op til dåd. Vi elsker at være søde, fleksible og bløde om hjertet. Og der kan være meget godt at sige om disse kvaliteter – ikke mindst, når det gælder søvn og bøjelige led, som vi bl.a. har fokus på denne gang. Men når vi har overdrevet det søde og er rendt ind i diabetes eller har bøjet os for langt og overstrukket et led, så er det ikke længere en kvalitet. På den måde har alt en god og en dårlig side. Og når vi bliver for søde, kan nødvendige handlinger drukne i gode hensigter. Det er på den tid af året ... Rigtig mange af os bliver konfronteret med vores lidt for søde side på denne tid af året. Der er måske rigtig mange, der gerne vil se os, der er mange hensyn at tage til både børn, voksne og ældre. Alle vil gerne være glade – og vi skal hygge, skal vi! Det er bare svært at sige nej, selvom kalenderen er fuld og energien brugt op. Selvom sukkerkontoen for længst er overtrukket (for ikke at tale om den økonomiske af slagsen), selvom julen begynder at lugte lidt brændt i kanterne, og stemningen er blevet lidt forloren. Du begynder måske så småt at hade højtiden – hvilket dem, der holder af dig, desværre også påvirkes af. Sig nej for alles skyld Derfor kan det betale sig at blive lidt ubøjelig nogen gange. Sig nej til en invitation, hvis den ødelægger din eneste fridag. Spring en runde æbleskiver over, og pas på dig selv og dit julehumør. På den måde bliver julen også meget bedre for alle dem omkring dig. Når de kan mærke, at du har det godt og er glad. Og spring så ud i det nye år med masser af sødme, fleksibilitet og deres modsætninger! Vi ønsker dig og dine en skøn højtid!

4

9644 4502 Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

“Sig nej til en invitation, hvis den ødelægger din eneste fridag. Spring en runde æbleskiver over og pas på dig selv og dit julehumør.” Malene Tonnung, Redaktør

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Raffaele Mariotti


Forkølet? Udmattet? Træt?

Annonce

Ja, forkølelsen rammer altid, når det er allermest ubelejligt. Men i modsætning til, hvad mange tror, kan du faktisk både forebygge og behandle en forkølelse.

Bioforce Styrker immunforsvaret

Måske kender du Echinaceablomsten eller rød solhat fra din have?

Echinaforce® er et naturlægemiddel til lindring af lette forkølelsessymptomer. For eksempel når du er belastet, træt eller udmattet.

Køb

Echinaforce på apoteket, Matas, helsekostbutikke rne og på bioforce.dk

Echinaforce® er et naturlægemiddel. Læs indlægssedlen. Echinaforce® Orale dråber (udtræk af Purpur solhat), pakningsstørrelser 50 ml / 100 ml / 2x100 ml. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til brug ved lindring af lettere forkølelsessymptomer. Styrker kroppens immunforsvar og øger derved modstandskraften overfor forkølelse. Dosering: Voksne: 30 dråber i et glas vand 3-5 gange dagligt i højst 8 uger. Må kun efter aftale med læge anvendes til gravide, ammende eller børn under 12 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Bør ikke bruges sammenhængende i mere end 8 uger af gangen. Kontakt læge ved forværring af symptomer eller høj feber. Allergiske patienter skal kontakte lægen inden brug. Præparatet indeholder ethanol (65 % Vol.) og må derfor ikke anvendes hvis du er i behandling med antabus eller metronidazol (mod betændelse). Kontraindikationer: Overfølsomhed over for planter af kurvblomstfamilien (f.eks. krysantemum eller bynke). Tuberkulose, leukæmi, bindevævssygdomme og andre autoimmune sygdomme. Dissemineret sklerose. HIV-infektion, anden immundefekt eller immunosupression. Sygdomme relateret til hvide blodlegemer. Bivirkninger: Ingen almindelige bivirkninger er registreret.

Blomsten pryder nemlig mange danske haver pga. dens smukke purpurrøde farve. Echinaceaplanterne til Echinaforce dyrkes i Schweiz. Her forarbejdes planterne straks, efter de er høstet, for at sikre, at de aktive stoffer i planten bevares bedst muligt i det endelige produkt. Denne produktionsmetode er unik for Echinaforce, da der udelukkende anvendes friske planter.


/ oase

Bach til lommen

nyhed

LE

E LETT R

December måned nærmer sig med hastige skridt, og med december kommer ofte både julefrokoster med fed mad, flere godter på kontoret og masser af hyggelige sammenkomster, der involverer søde sager. For mange er december derfor en måned, der sætter fordøjelsen på prøve. Du får sikkert mere tung mad og flere søde sager, end du er vant til, og det reagerer maven ofte på ved at danne luft i tarmene. A. Vogel Boldocynara indeholder masser af de naturlige bitterstoffer, som din fordøjelse og lever hungrer efter for at kunne fordøje den fede mad, du netop har spist. Boldocynara modvirker altså oppustethed og støtter leveren, så du slipper for luft i maven, sure opstød og mavesmerter og kan nyde julesammenkomsterne fuldt ud. Tag evt. Boldocynara på forhånd, hvis du ved, du kommer til at få ­meget mad, eller brug det akut, når problemet opstår. Find Boldocynara  i din helsekost eller på bioforce.dk i udgaver med enten 60 tabletter eller 100 ml.

Råmælk til tarm og immunforsvar Råmælk fra køer – også kaldet colostrum – er et næsten glemt helsemiddel, der af vores forfædre blev brugt som en drik til børn, ældre og syge. I dag ved man, at colostrum indeholder mere end 100 bioaktive stoffer, hvoraf en stor del har en funktion, der kan relateres til tarmsundhed og immunforsvar. En netop publiceret artikel har vist, at colostrum kan lindre graden af bivirkningerne af kemoterapi på tarmens slimhinde (mucositis). Læs mere om dansk forskning i colostrum på www.biodanepharma.info. Biodane Pharma producerer pulver af dansk colostrum under navnet ColoDan®. Produktet kan købes i helsekostbutikker og på www.biodanepharma.com.

6

EL

Ro i maven – hele december

Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77

RÅBER

B TA

Forhandlerinfo: Lime Pharma, tlf. 39 56 36 26

D SOM

R

Dr. Bach No. 39 Nødhjælp er nu kommet som dragéer i dags- og natteversion med originale Bachblomster: Fuglemælk, Soløje, Balsamin, Kirsebærblomme, Klematis – samt derudover Hestekastanje i natteversionen. Den gule har citronsmag og den sorte solbær­ smag. Den engelske læge Edward Bach fandt i 1930’erne ud af, at essensen af bestemte blomster fra den vilde natur kan påvirke vores sindsstemning og berolige og løfte os. Han fandt en særlig måde at udvinde disse blomsteressenser, som i dag bruges i terapeutisk øjemed som dråber i fortynding 1:240 som Dr. Bach anbefalede.  I dag findes de så både i tyggegummi og pastiller – og nu også i små dragéer! Kan købes i udvalgte helsekostforretninger, Helsemin og webshops.

S FÅ


KOSTTILSKUD

/ tema

Hold kroppen i gang hele livet Naturdrogeriet Led og muskelfunktion*

Vitaflex Vitaflex indeholder urter, vitaminer og mineraler (boswellia, tomentosa, djævleklorod/venustorn, gurkemejerod, peber, pantotensyre, B6- C-, og D-vitamin, selen, bor og zink), der er gavnlige for dit bevægeapperat.* Boswellia medvirker til at vedligeholde velfungerende led. Gurkemeje bidrager til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Zink er med til at vedligeholde dine knogler, og D-vitamin bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes 7 af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


liv / Foto/ Raffaele Mariotti

Melatonin - det stof, drømme er lavet af!

Walter Pierpaoli er en af verdens førende forskere i melatonin – bedst kendt som søvnhormonet, og han har ikke så lidt at sige om det. For melatonin er ikke blot et stof, der hjælper os med at sove dybt og godt. Det har i høj grad indflydelse på vores sundhed, livskvalitet og livslængde. Vi har mødt ham til en snak om søvnhormonet.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Melatonin er et naturligt signalstof, der produceres i hjernen – om natten. Jeg har interesseret mig for dette væsentlige og hormonlignende stof i mange år. Første gang jeg mere detaljeret fattede interesse for melatonin, var, da jeg i 2002 mødte den italienske læge Walter Pierpaoli. Han er en nøgleperson indenfor melatoninforskningen og anses for at være en specialist i pinealkirtlens betydning for vores livskvalitet og livslængde. Jeg har netop her 17 år senere mødt Dr. Pierpaoli igen. Det var i forbindelse med tilblivelsen af min seneste bog ’Søvnhormonet Melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet’. Resultaterne af disse møder kan du læse mere om i denne artikel Lys og mørke Melatonin har betydning for blandt andet din nattesøvn, hormonelle balance, vægt, øjne, immunforsvar, aldringsproces og generelle sundhed. Det er øjnenes registrering af henholdsvis lys og mørke, der påvirker pinealkirtlens funktion og produktionen af henholdsvis serotonin og melatonin.

8

Melatonin dannes og udskilles først og fremmest, når det er mørkt. Når det er tid til at sove, så igangsættes produktionen og udskillelsen af melatonin til hjerne og kredsløb, men altså kun i fuldstændigt mørke. Udsættes øjnenes iris for bare det mindste lys i løbet af natten, så sænkes dannelsen af melatonin. Lys i dagtimerne stimulerer derimod dannelsen af serotonin, budbringeren af det gode humør. Betydningen af lys og mørke for produktionen og udskillelsen af melatonin interesserede også Dr. Pierpaoli. Han iværksatte forsøg med mus, der igennem fire generationer blev udsat for lys døgnet rundt. Disse mus ældedes hurtigere, blev fysisk svagere og levede kortere tid end andre mus, der fik lov at sove i mørke.

Dr. Walter Pierpaoli: ”Vores pinealkirtel på undersiden af hjernen fungerer som en slags livsklokke. Der foregår en cyklisk neuroimmunmodulering og en form for overordnet styring af hormonerne, afhængig af døgnrytmen. Pinealkirtlen har stor betydning for vores indre balancer, vitalitet og sundhed. Samme pinealkirtel fungerer også som en dødsklokke, der lukker ned for livet, når tiden er inde. Min forskning med mus har vist, at kan vi holde pinealkirtlen sund, kan vi formodentlig også leve længere.”


/ liv

9


liv /

Derfor er Dr. Pierpaoli også i dag foruroliget over, i hvilken grad vi mennesker udsættes for kunstigt lys, blå lys fra computere, telefoner og andet elektronisk udstyr samt LED-lys og slumrelys, for han ved, hvad det kan have af betydning for vores livskvalitet. Kunstigt lys og blå lys, særligt i aftentimerne, kan blokere for den natlige frigivelse af melatonin, og dermed true vores indre sundhed og balance. Dr. Pierpaolis forskning Dr. Pierpaoli opdagede, som noget af det første, at pinealkirtlen blandt andet kontrollerer dit immunforsvar, dit nervesystem, dit hormonsystem, dit stofskifte, din reproduktionsevne, din døgnrytme og din aldringsproces. De første forskningsprojekter foregik helt tilbage i 1985. Her opdelte Dr. Pierpaoli mus i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik tilført melatonin i deres aftendrikkevand. Denne lille manøvre havde overraskende stor indvirkning på melatonin-musenes sundhed og livslængde og førte til mange flere undersøgelser og forsøg. Pierpaoli og hans team fandt sammenhænge mellem musenes melatoninniveauer og effektiviteten af deres immunforsvar, reproduktionsevne, døgnrytme og ikke mindst livslængde. Disse opdagelser skærpede Pierpaolis interesse for såvel pinealkirtlens funktion og melatonins indvirkning som signalstof, produceret og udskilt af pinealkirtlen. Teamet kunne via forsøgene på mus konstatere, at pinealkirtlen er tæt knyttet til immunsystemet, det endokrine system og den cirkadiske rytme. Der var således ikke langt fra disse funktioner og så til tanken om, at pinealkirtlen, der producerer melatonin, kunne være den kropslige mekanisme, der også indgår i reguleringen af vores aldringsproces. Ny forskning blev iværksat, og her transplanterede Pierpaoli og hans team pinealkirtler fra unge mus og genindsatte dem i gamle musehjerner og vice versa. Resultaterne var interessante, for de gamle mus, der havde fået transplanteret unge pinealkirtler livede op, blev sundere og friskere og levede i gennem-

10


/ liv

snit 25-30 pct. længere tid end normale mus. De unge mus derimod blev hurtigere affældige og døde i gennemsnit 30 pct. tidligere end normalt. Pierpaolis tese er derfor, at pinealkirtlen og melatonin er involveret i en stor del af de processer, der holder os vitale og i live. Han har således forsket i melatonins betydning i forhold til overgangsalderen og immunforsvaret – og forsker den dag i dag stadig i signalstoffets indvirkning på vores livslængde. Den cirkadiske rytme Den cirkadiske rytme fungerer som et indre urværk, og denne rytme findes i alle vores celler, ja, faktisk i alle levende organismer. Rytmen står blandt andet bag reguleringen af døgnrytme og hormonbalance og har indflydelse på, om der ”tændes” eller ”slukkes” for enkelte gener. Melatonin-receptorerne, som findes overalt i kroppens væv, kontrollerer og vedligeholder også kroppens cirkadiske rytme eller indre urværk. I en helt perfekt verden ville vores indre ur være synkroniseret med jordens rotation, sol og måne, dag og nat, men vi udsættes i langt højere grad end tidligere for kunstigt lys, blåt lys fra computere, rejser over tidszoner, natarbejde og meget mere. Det kan forvirre og sætte den fine, indre rytme under pres og derved skabe ubalance. Nobelprisen i medicin gik i 2017 til Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash og Michael W. Young for deres opdagelse af, hvilke molekylære mekanismer, der styrer den cirkadiske rytme. ­Deres opdagelse forklarer, hvordan planter, dyr og mennesker tilpasser sig deres biologiske rytme, så den er synkroniseret med jordens omdrejninger. Vores indre ur regulerer særdeles væsentlige kropslige funktioner, og forskerne fandt, at kronisk forskydning mellem vores livsstil og den cirkadiske rytme kan være forbundet med øget risiko for udvikling af forskellige sygdomme.

“For meget kunstigt eller blåt lys kan ødelægge melatonin-produktionen.” Pierpaolis tese er derfor, at pinealkirtlen og dens produktion af melatonin er involveret i en stor del af de processer, der holder os vitale og i live.” Melatonin og hormonbalancen Melatonin regulerer også indirekte hormonbalancen og påvirker niveauerne af flere af kroppens hormoner. Udskillelsen af en række hormoner afhænger således af døgnrytmen, lys- og mørke-cyklus samt af søvnkvaliteten. Det drejer sig om såvel stofskifte- som vækst-, mætheds-, stress- og kønshormoner, der påvirkes og reguleres via interaktioner mellem den cirkadiske rytme, søvn, lys og mørke og melatonin. Der er ingen tvivl om, at det er væsentligt at respektere den indre cirkadiske rytme, sove i fuldstændigt mørke, få lys igennem iris i dagtimerne og prioritere en god nattesøvn højt. For forstyrrelser i søvnen og kroppens udskillelse af melatonin kan medføre hormonelle ubalancer. Søvnforstyrrelse kan påvirke, hvad vi spiser, og når vi er trætte og uoplagte, har vi tendens til i højere grad at vælge de fede og søde fastfood-fødevarer. Stofskiftet kan påvirkes negativt, ligesom vores vægt, appetit, blodsukkerbalance, stresshormonniveauer og immunforsvar påvirkes af en døgnrytme og melatoninproduktion, der er ude af balance. Melatonin og overgangsalderen Der sker store forandringer i kvindekroppen omkring 50 års alderen, når vores østrogenniveauer falder, vores menstruationer ophører, og vi dermed også ophører med at kunne få børn. Vi kalder denne fase for overgangsalderen. Udover de følelsesmæssige udfordringer, denne forandring kan medføre, så oplever mange kvinder også fysiske symptomer i form af blandt andet hedeture, vægt-øgninger, humørforstyrrelser og dårlig søvn. En ny undersøgelse, foretaget af blandt andet Dr. Walter Pierpaoli samt en international gruppe forskere, har vist, at kvinder i overgangsalderen formodentlig vil kunne drage fordel af tilskud af melatonin. Dette signalstof ser ud til at kunne lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag denne undersøgelse antyder, at det kan være et drastisk fald i kvindernes melatoninniveauer, der medvirker til udvikling af disse symptomer. Derfor indikerer dette studie, at melatonin, givet til kvinder i over-

gangsalderen som tilskud til natten, ikke kun vil kunne hjælpe til en bedre nattesøvn, men muligvis også kan have humørforbedrende og beskyttende effekter. Forskerne bag studiet slår fast, at der er behov for yderligere forskning, men at noget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen, i doser på 0,5-1 mg til natten, vil kunne afhjælpe flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen. Melatonin er et vigtigt signalstof Jeg drog således fascineret og inspireret hjem til Danmark og besluttede, at jeg efter bedste evne ville forsøge at bidrage til en øget oplysning omkring de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med det blå og kunstige lys, som vi udsætter os selv og vores børn for, og lysets effekt på produktionen af det vigtige stof. Melatonin påvirker næsten alle funktioner i kroppen. Ifølge Pierpaoli er det livets hemmelighed, vi finder i pinealkirtlen. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale, at vi tilstræber at leve efter vores indre rytmer og prioriterer en god nats søvn i fuldstændigt mørke. Har du fået lyst til at læse mere om ’Søvnhormonet’ melatonin, dets indvirkning på kropslige balancer, og hvordan du optimerer produktionen og dermed livskvaliteten, så kan du læse mere i min seneste bog ’Søvnhormonet melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet’.

11


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

ND DE BE RO KE

Hvad bliver du træt af?

D

dere Sødere, blø – bøjelig

NDE TILSK GE U LI

tema

Bliver du også lidt søvnig af en øl, eller synes du havregrøden ligger beroligende i maven, så kender du allerede lidt til nogle af de helt almindelige fødevarer, der kan hjælpe afslapning og søvn på vej. Vi har fundet et par midler her, der give dig ro og dybe vejrtrækninger.

Der findes mad, der fremmer de hormoner, vi skal danne for at kunne sove. Der findes naturlige stoffer, der får vores krop til at slappe af. Der findes modsat også mad, der kvikker os op. Og så findes der kemisk medi-

cin, der kan fremkalde søvn, men oftest er afhængighed, bivirkninger og en følelse af alligevel ikke at blive frisk fremherskende ved kemisk sovemedicin. Det er derfor vores søvn, og ikke mindst evnen til at falde naturligt i søvn, er så vigtig at værne om. De fleste af os kender de føde- og drikkevarer, der kvikker os op. Og vi benytter os jævnligt af dem, når vi lige trænger til et pift ud på eftermiddagen, eller en aften, hvor vi gerne vil trække sengetiden. Men kender du de fødevarer, der kan få dig ned igen? Få afslapningen og søvnen til at indfinde sig? Vi har fundet et par her: Humle – beroligende bitterstoffer Humleknopperne er nok bedst kendt for at blive brugt til ølfremstilling, hvor den bitre smag er med til at skabe den karakteristiske øl-smag. Men de små gule harpikskirtler kan mere end give smag. De stimulerer fordøjelsen – og så virker de rent faktisk beroligende. Disse egenskaber har tidligere i historien gjort humle til et skattet middel mod søvnløshed og nervøsitet. Humle er faktisk beslægtet med hamp-planten. Selvom man ikke har forsket til bunds i indholdsstofferne, så ved

12

man, at det bl.a. er valerianesyren i planten, der har en beroligende og søvndyssende effekt. Derudover ved man, at bitterstofferne stimulerer mavesekretionen. Humle fås både tørret og kan drikkes som udtræk samt i tinkturer og i tabletter, hvor det sammen med andre kendte midler – f.eks. Zovesan med lægebaldrian – kan bruges mod stress og søvnløshed. Havre – til rolige morgener? Det kan næsten virke selvmodsigende, at havre – som mange ynder at indtage i morgenstunden – faktisk kan bruges mod søvnløshed. Men den ganske almindelige kornsort indeholder rent faktisk stoffer, der påvirker vores nervesystem positivt. Derfor kan tinkturer af havre bruges mod nervøsitet, men også mod nervøs udmattelse.


/ tema tinkturer, der gør det lettere og hurtigere at få flere af de aktive stoffer, f.eks. fra Avenaforce fra A. Vogel, der er havretinktur produceret på friske planter.

Man mener, at stofferne i havre kan stimulere nerveenergien, så derfor er det nok ikke helt tosset at indtage havre om morgenen alligevel. Den bedre energi – som faktisk er påvist i forsøg med havrebaserede diæter – har i sidste ende en positiv effekt på vores evne til at sove. Udmattelse og træthed kan nemlig godt være en hindring for en god søvn. Derfor er havre også godt at indtage ovenpå sygdom, hvor kroppen skal ovenpå igen. Havre kan selvfølgelig indtages som fødevare, men du kan også tage

Lægebaldrian – urten mod angst Skal man skæve til en plante, der måske ikke ligefrem er kendt som fødevare, men alligevel har en beroligende effekt uden at være afhængighedsskabende, så er lægebaldrian værd at fremhæve. Forskning i både Tyskland og Schweiz har bekræftet, at baldrian stimulerer søvn, øger søvn-kvaliteten og sænker blodtrykket. Man kan se, at baldrian nedsætter nerveaktiviteten ved at forlænge virkningstiden af en hæmmende neurotransmitter. Måske er det også denne hæmmende virkning, der gør, at nogle oplever planten som god mod angst. Under alle omstændigheder har baldrian i hundredvis af år været brugt mod stress, angst og søvnløshed. Dens afslappende virkning påvirker også musklerne, hvis de er overspændte eller smertende – f.eks. ved menstruation m.m.

Uro i løbet af dagen? Biortos Neurosan indeholder havre, ginkgo biloba, calcium og ris, som beroliger og nærer nervesystemet. Gingkgo biloba er desuden kendt for at styrke kredsløbet og på den måde faktisk bakke op om hjernen, hukommelsen og vores mentale evner. Neurosan kan tages i løbet af dagen – to kapsler – hvis man gerne vil have lidt ro på systemet.

Lægebaldrian fås som pulver, tinktur og i tabletter – f.eks. i førnævnte Zovesan fra A. Vogel, der også indeholder humle.

SOVER DU GODT (NOK)? En god søvn er en forudsætning for overskud og energi Silvana Support® hovedpuden er en ergonomisk hovedpude udviklet i tæt samarbejde med professionelle behandlere, fysioterapeuter og kiropraktorer. Silvana Support® er et varemærkeregistreret produkt, der produceres og markedsføres i fem forskellige hårdheder.

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

F I N D N Æ R M E S T E F O R H A N D L E R PÅ W W W.Y O U R C A R E . D K 2018-464_Naturli 180x115 Silvana Support.indd 1

07/01/2019 14.15

13


tema / Foto/ Shutterstock

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

Børn og søvn:

Sover du ikke endnu? Søvn er ikke bare for sjov. Søvn er langt mere end blot en pause fra dagens gøremål. Søvn er hjernens mulighed for at blive renset og kroppens mulighed for at blive regenereret. Søvn er afgørende for dit barns trivsel, indlæring, normalvægt, vækst, immunforsvar, humør med mere. Men hvad gør vi, hvis søvnen ikke indfinder sig i børneværelset?

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

14


/ tema

For lidt søvn i længere tid betyder blandt andet, at dit barn får sværere ved at håndtere følelser og stress. Det påvirker dit barns sociale kompetencer og evnen til samarbejde. Dårlig søvn hos børn kan også påvirke hele familiens trivsel. Som forældre har vi også brug for tilstrækkelig god nattesøvn for at blive friske og for at have overskud til at være de mødre og fædre, vi gerne vil være. Søvn er naturligt og har været en del af menneskets behov siden tidernes morgen. Men det betyder ikke, at søvn nødvendigvis er nemt, heller ikke for børn og unge.

“EN UNDERSØGELSE HAR VIST, AT FLERE END HVERT TREDJE BARN MELLEM 7 OG 18 ÅR I DANMARK SOVER FOR LIDT. ” En undersøgelse har vist, at flere end hvert tredje barn mellem 7 og 18 år i Danmark sover for lidt. Det er måske ikke så underligt. Der findes i dag en del søvn-drillepinde i vores liv, som giver søvnen kamp til stregen. Heldigvis findes der også søvn-tryllestøv, som kan hjælpe vores børn med at komme til drømmeland. Søvnfremmere Kroppen og også søvnen fungerer bedst med faste rytmer. Når dit barn står op og går i seng på cirka samme tid hver dag, så fremmer det en god søvn. Det gælder også weekenderne. Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn om aftenen, så kan det være en god investering at indrette weekenderne, så de følger samme døgnrytme som hverdagen. Det kan måske være udfordrende at holde fast i sengetiderne, hvis dit barn selv plager om lov til at blive længere oppe. Men for mange kan det være en hjælp at forberede dit barn, så godnatordren ikke kommer som lyn fra en klar himmel. Fortæl gerne dit barn, at om 15 minutter er det tid til at få børstet tænder og komme i seng. På den måde kan dit barn blive bevidst om at få afsluttet den aktivitet, de er i gang med. Ritualer hjælper hjernen med at komme ned i gear og blive klar til søvnen. Find ritualer, der passer til barnets alder. Læs for eksempel en hyggelig historie for barnet eller lad barnet læse lidt selv, giv lidt massage, nus fødderne lidt, lyt til lidt rolig musik. Find de løsninger, som er dejlige for jer.

Ritualerne skal være rolige. At hoppe på trampolin i 20 minutter hver aften lige inden sengetid er ikke hjælp til at falde hurtigere i søvn – tværtimod. Rolige ritualer er dog ikke noget quick-fix, men over tid vil hjernen genkende dem, og det vil blive nemmere for dit barn at falde i søvn. Gode søvnomgivelser Hjælp dit barn til at sove i mørke. Fuldstændig mørke giver den bedste produktion af søvnhormonet melatonin, som også har betydning for immunforsvaret, humøret, vægten, nervesystemet med mere. Især om sommeren kan det være svært at opnå 100 pct. mørke i soveværelset. Selv med mørklægningsgardiner, slipper der ofte lidt lys ind. Et par bløde søvnbriller kan være en god løsning både til børn og voksne. De er nemme at have liggende under hovedpuden og også at tage med, når man sover andre steder. Søvnbriller kan købes flere steder, men I kan også selv sy dem i noget fint stof, som barnet selv kan være med til at vælge. Hvis dit barn er vant til at sove med lys tændt, så prøv gradvist at skrue ned for styrken, så dit barn trygt kan vænne sig til mørket. Har I brug for lidt lys om natten, så køb en lampe med rødt lys. Det forstyrrer melatonin-produktionen mindre end det blålige lys. Temperaturen i soveværelset kan også have betydning for søvnen. Sørg så vidt muligt for et køligt soveværelse til dit barn. Skru ned for varmen i løbet af aftenen og luft godt ud inden sengetid. Hvis dit barn har tendens til at smide dynen af sig i løbet af natten, så giv dit barn noget varmt nattøj på, så det ikke kommer til at fryse. Lige så vigtigt mørke er om natten, lige så vigtigt er sollys om dagen. Sollys gennem øjets iris hjælper til dannelse af serotonin, som senere om natten skal bruges til dannelsen af melatonin. Det er derfor vigtigt at dit barn kommer udendørs i løbet af dagtimerne. Motion og bevægelse i løbet af dagen har også en positiv effekt på søvnen. Har du et ungt menneske i huset, som er nødt til at bruge meget tid med studier indendørs, så kan I overveje at købe en lysterapi-lampe, der efterligner solens lysfrekvenser. Især om efteråret og vinteren kan det være ekstra effektfuldt, da der her kun er få timer efter skoletid, hvor det stadig er lyst udenfor. Husk at slukke for den om aftenen. De slemme søvndrillepinde Den nok største søvn-drillepind i dag er kunstigt lys om aftenen. Kunstigt lys påvirker hjernen gennem øjnene og øger den elektriske aktivitet i hjernen. Dermed snydes hjernen til at tro, at den skal holde sig vågen på tidspunkter, hvor det ellers er tid til at gå til ro. Især det blålige lys

15


tema /

fra computer, tablets og smart-phones har en særlig negativ effekt på melatoninproduktionen og dermed på søvnen. Lær dit barn gode skærmvaner ved at få slukket for skærmen en til to timer før sengetid. Hvis dit barn har brug for at lave lektier sent om aftenen så sørg for at indstille skærmens lys til ”night shift”, hvor de røde toner dominerer. Det kan være en god idé at indstille ”night shift” til at slå til på faste tidspunkter, så I ikke selv skal huske på det. ”Night shift” er ikke et fripas til bare at surfe løs sent om aftenen. Stimuli fra spil, film, mails, nyheder og så videre har i sig selv en opkvikkende effekt på hjernen og kan derfor kategoriseres med som søvn-drillepinde. Sørg for, at smartphones og tablets er slukket om natten eller som minimum på ”forstyr ikke-funktion”, hvis de bliver brugt som vækkeur. Notifikationer og sms’er kan i høj grad forstyrre søvnen.

16

“En lille portion godnatgrød af for eksempel havregryn, kogt på sojadrik, serveret med bananskiver, hakkede græskarkerner og nødder ovenpå kan være en god hjælp til nattesøvnen.” Tag en snak med dit barn om gode skærmfri og forstyrrelsesfri søvnvaner. Det kan godt være, at nogle af kammeraterne har andre regler og gerne vil sende beskeder sent. Men hjælp dit barn med at få lavet gode rammer omkring søvnen. Nogle unge mennesker får for vane at holde sig friske med koffeinholdige energidrikke eller kaffe om aftenen. Det er en uhyre dårlig idé i forhold til søvnen. Koffein påvirker søvnfaserne negativt, og det bliver rigtigt længe i kroppen. Lad ikke motion foregå lige før sengetid, da kroppen her har brug for at falde til ro. Søvn-tryllestøv Er søvnen gået i hårdknude, så kan der være god hjælp at

hente med lidt søvn-tryllestøv. Kombiner gerne de forskellige muligheder. Omega-3 fedtsyrer er særdeles vigtige for hjernen både som byggesten og som en del af signalstofferne i hjernen. Det giver derfor rigtig god mening, at studier har vist, at indtag af omega-3 fedtsyrerne fra fisk og alger, DHA og EPA, har positiv effekt på søvnen. Det er for eksempel set både hos gravide med effekt på søvnen hos deres kommende børn og også hos skolebørn. Du kan booste dit barn med DHA og EPA ved at give et tilskud af en god kvalitets fiskeolie. Vælg gerne en olie med mindst 250 mg DHA og mindst 250 mg EPA i en dagsdosis. Vælg også en olie, der er renset for tungmetaller og som er frisk. Magnesium har en afslappende effekt på både muskler og nervesystem. Det er et rigtigt godt udgangspunkt for søvnen. Studier har også vist, at magnesium kan have positiv effekt på søvnen.


/ tema

Gode øvelser for børn (og voksne) Meditation og visualisering er fantastiske redskaber til at hjælpe søvnen på vej – også for børn. Der findes blandt andet særlige bøger med børnemeditationer, der hjælper dit barn med at falde i søvn med kærlighed i hjertet og et smil på læben. For eksempel bogen ”Børnemeditationer: I mit hjerte” skrevet af Gitte Winther Graugaard. Særligt beroligende meditationsmusik eller lyde kan også hjælpe kroppen til ro. Der findes apps til smartphonen med musik eller lyde – såkaldt White Noise, der passer til forskellige aldre. Søg i din app/play-store på ”music for sleep,” så får du et udvalg frem. Husk at sætte telefonen på flytilstand, når musikken eller lydene afspilles. På den måde undgår du, at stråling fra telefonen påvirker barnets hjerne, og du undgår også, at barnet forstyrres af notifikationer og opkald.

O IH

Uro på flere måder Oplever du, at dit barn har svært ved at få kroppen til at falde til ro, så kan det homøopatiske Chamomilla comp. være en hjælp. Chamomilla comp. virker krampeløsnende og beroligende. De har vist effekt på søvnløshed og også på mareridt. Giv 5-10 dråber i et glas vand/te op mod sengetid. Hvis barnet får mareridt og vågner i løbet af natten, kan du smøre et par dråber Chamomilla comp. på barnets hud, hvor den er tynd, for at hjælpe barnet hurtigere til ro igen. Giv ikke op, hvis rådene fra artiklen her ikke lige har fuld effekt den første aften. Hjernen er et vanedyr, og det tager tid at få den ind i nye gode søvnvaner. Kroppen har ofte brug for lidt tid til at blive tanket helt op med næringsstoffer som B-vitaminer, omega 3 og magnesium, hvis den har været lidt i underskud. Der kan gå nogle uger, før I ser den optimale effekt af de nye handlinger. Men det er det hele værd, når først I mærker en forbedret søvn. At få dit barns søvn optimeret er i sig selv en gave til hele familien. Følelsen af at vågne veludhvilet og klar til en ny dag er fantastisk. Sov rigtig godt.

OPATISK UDG MØ AV E

M EBLO ST FÅS O

GS Å

Tanker, der forstyrrer Har dit barn tendens til tankemylder ved sengetid, så kan der være hjælp at hente i Bachs Blomsterremedier. Bachs blomsterremedier er lavet af fortyndede planteessenser og de kan hjælpe med at afbalancere forskellige psykiske udfordringer. Remediet White Chestnut/Hestekastanie har en god effekt på tankemylder, der holder dit barn vågen. Er dit barn utryg eller bange ved sengetid, så vælg et andet remedie. Er det noget bestemt, dit barn er bange for, for eksempel edderkopper bag sengen eller monstre i skabet, så skal du vælge Mimulus/Abeblomst. Er dit barn angst uden at vide hvorfor, så giv Aspen/ Bævreasp. Du kan godt kombinere flere af remedierne. De købes i en helsekostbutik. Dryp to dråber af hvert valgt remedie i et glas vand eller te og lad barnet drikke det stille og roligt op mod sengetid. Alternativt kan du kontakte en

Bach-behandler og få blandet en personlig flaske til dit barn, hvor du giver fire dråber lige inden sengetid i lidt vand/te.

ILL K

Til dannelsen af søvnhormon Som tidligere nævnt her i artiklen, så er melatonin et vigtigt stof, når det kommer til en god nattesøvn. Melatonin dannes af forskellige andre stoffer blandt andet tryptofan. For at omdanne tryptofan til melatonin kræves forskellige enzymer, der blandt andet er afhængige af B-vitaminer, zink og magnesium. Det kan derfor være en god idé at give dit barn en god kvalitets multivitamin og eventuelt lidt ekstra zink, da flere børnemultivitaminer ikke indeholder så meget zink. Du kan give dit barn et ekstra skud tryptofan gennem kosten. Tryptofan findes blandt andet i græskarkerner, bananer, spinat, soja og mandler. Tryptofan optages bedst sammen med komplekse kulhydrater. En lille portion godnatgrød af for eksempel havregryn, kogt på sojadrik, serveret med bananskiver, hakkede græskarkerner og nødder ovenpå kan være en god hjælp til nattesøvnen. Sådan et tryptofanboost virker bedst, når det serveres for sig selv lidt før sengetid. Tryptofan konkurrerer nemlig med andre aminosyrer om at passere blod-hjerne-barrieren. Hvis dit barn ikke er den store grødspiser, så lav en godnatsmoothie af en moden banan, bær, lidt frossen spinat, sojadrik og lidt vanilie. Server den gerne i en skål og drys hakkede græskarkerner og mandler ovenpå. Tryptofan findes også i kosttilskud som for eksempel ZenBev-pul-

ver, der også fås med kakaosmag. Det kan røres ud for eksempel i lun mandeldrik og serveres til godnatgrøden.

AM

Magnesium optages fint gennem huden, det er derfor oplagt at bruge en magnesiumcreme til børn, som ikke altid er så gode til at sluge kapsler eller piller. Det er vigtigt at købe en magnesiumCREME, da magnesium-olie og magnesiumspray har tendens til at svie på huden. Smør dit barn med lidt magnesiumcreme 15 minutter før sengetid. Det er ikke så vigtigt, hvor på huden du smører. Men hvis dit barn har tendens til vokseværk, er det en god ide at smøre der, hvor det gør ondt.

17


/ oase

Få ro på! Har du ofte svært ved at falde i søvn? Eller vågner du efter et par timer og har svært ved at finde ro igen? Så er du langt fra alene. Rigtig mange lider nemlig af søvnproblemer i mere eller mindre alvorlig grad. Søvnen er enormt vigtig, fordi kroppen restituerer, når vi sover, samtidig med at alt det, vi har lært eller oplevet i løbet af dagen, lagrer sig i den dybe søvn. Konventionel sovemedicin er dog sjældent en god løsning, da det for mange medfører både afhængighed og en del bivirkninger. En god og mild måde at afhjælpe problemet på finder du til gengæld i det naturlige kosttilskud Zovesan fra A. Vogel. Zovesan indeholder baldrian og humle, der virker både afslappende, søvndyssende og beroligende, så du kan genvinde din gode søvn hele natten og vågne frisk og udhvilet op. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Zøvn-hjælp

Zenbev er et drikkepulver bestående af græskarkernemel, der hjælper til en bedre søvn. Ikke kun så man falder i søvn, men også så man opnår en dybere søvn. Zenbev findes i to smagsvarianter – Chokolade og Lemon. Pulveret røres op i vand, juice eller mælk. Zenbev stimulerer melatonindannelsen. Både så man falder i søvn, og så den lange og dybe søvn fastholdes. Dog ikke længere end, at når man er udhvilet, så går serotonindannelsen i gang igen, og man vågner uden at føle sig ”bøvet” og sløv, som ofte sker, når man har sovet meget tungt. Tryptofan fra en naturlig kilde har en effekt i kroppen over længere tid i forhold til syntetisk tryptofan. Det er derfor, at Zenbev – lavet på naturlige græskarkerner – også har effekt om natten, hvor det reducerer vågentid. Den syntetiske form hjælper oftest kun til ved indsovningen, hvorefter effekten hører op. Doseringen er meget individuel, så det handler om at finde den dosering og doseringsintervaller, som passer til en selv. Find Zenbev i din helsekost til vejl. udsalgspris kr. 249,-. Forhandlerinfo: Medic Wiotech, tlf. 46 11 66 69, www.medicwiotech.dk

En sød sovekammerat Der kan være flere grunde til at give Lulla-dukken i gave: Hvis du selv er den heldige ejer af Lulla dukken, ved du nok, hvilken positiv effekt, sovedukken har på hele familiens søvn. Faktisk bliver Lulla nærmest en del af familien hos mange. Og når de små børn vokser, er Lulla en god tryghed, når barnet står over for forandringer som opstart i børnehave eller skole, flytning, overnatning ude eller skulle sove på eget værelse. Lulla doll imiterer nærhed med sit bløde materiale og ægte lyd af åndedræt og hjerteslag. Lulla afspiller de beroligende lyde i op til 12 timer for at hjælpe barnet med at føle stabilitet og tryghed, hvilket fremmer længere og bedre søvn. Dens unikke design er baseret på videnskabelige undersøgelser, der viser, hvordan tryghed og nærhed – og særligt lyden af hjerteslag og åndedræt – kan forbedre søvn og skabe øget velvære. Lulla doll er håndsyet og kommer i tre varianter: Sky, Lilac og Coral, og bliver leveret med to AA batterier samt en fin personlig og håndskrevet hilsen for vejl. pris kr. 499,-. Forhandlerinfo: Bambalo.dk, mail@bambalo.dk

18


/ tema

DanmarksPharmanord eneste Q10-produkt

til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer

til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

– også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 1,4 mg riboflavin (B2vitamin)

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol 19

DK_Q10_Ad_Naturli_208x275_0619

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.


tema / Foto/ Shutterstock

tema

4 STEDER

Sødere, blø dere – bøjelig

der kan sættes ind mod diabetes Antallet af diabetikere er fordoblet på bare ti år. I Danmark har ca. 320.000 danskere type 2 diabetes. Eller sagt på en anden måde: En ud af 18 danskere har diagnosen! Derudover skønnes minimum 300.000 danskere at have et forstadie til diabetes, det vi kalder præ-diabetes.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

20

Gammelmands sukkersyge, ikke-insulin krævende sukkersyge eller type 2 diabetes. Kært barn har mange navne. Uanset navn kan vi konstatere, at sygdommen desværre er i rivende udvikling i den vestlige verden. Det er nærmest en epidemi. En epidemi skabt af en ikke-bæredygtig livsstil med en uhensigtsmæssig kost, for lidt bevægelse og søvn, samt et stressende liv for mange mennesker. Dette i kombination med et sæt af gener, som ikke har udviklet sig i samme tempo, som vores industrielle samfund. Type 2 diabetes – når insulinen ikke virker Type 2 diabetes er kendetegnet ved et højt blodsukker på baggrund af såkaldt insulinresistens. Eller på mere mundret dansk: nedsat insulinfølsomhed. For at sukker – alias glukose – kan give os energi, skal det transporteres ind i cellerne. Insulin er nøglen, der specifikt åbner glukose-døren i cellen. Således kan glukose fra blodbanen træde ind i cellen og bidrage til energiudvinding. Rent fysisk fremkaldes døråbningen ved, at insulin binder sig til en receptor på overfladen af cellen. Ved insulinresistens har receptorerne fået ”høretelefoner” på, hvorfor der skal meget mere insulin til, før signalet går igennem, og døren åbnes. Bugspytkirtlen kompenserer herfor ved en øget produktion af insulin. I en lang periode er dette nok til at holde blodsukkeret indenfor normalområdet. Denne periode med et for-

højet niveau af insulin, men med et blodsukker i den høje ende af normalområdet, kaldes for præ-diabetes. På et tidspunkt produceres ikke tilstrækkeligt med insulin ift. behovet, hvorfor glukosen ikke bliver optaget i cellerne og i stedet cirkulerer rundt i blodet. Resultatet er et konstant forhøjet blodsukker og en diabetes type 2 diagnose. Hvor kommer denne insulinresistens fra? Der er mange veje til Rom og ikke mindst mange veje, som vi slet ikke har kendskab til endnu. En ting er dog sikkert: Inflammation spiller en rolle i udviklingen af insulinresistens. Ikke mindst, fordi inflammation er med til at tænde for gener, der disponerer til udvikling af type 2 diabetes. Herunder gener, som har indvirkning på udvikling af overvægt, insulinudskillelse og -virkning. Inflammationsniveauet i kroppen er et fantastisk spejl for vores livsstil. 360 grader rundt. Derfor er det vigtigste våben i kampen mod epidemien at tage et grundigt eftersyn af alle vanerne. Dette uanset om man har diagnosen, er i forstadiet eller blot ønsker at forebygge. I det følgende gennemgås kostens og døgnrytmens betydning for blodsukkerreguleringen. For en ting er sikkert: Både hvad, hvor meget og ikke mindst hvornår, vi indtager føde, er helt essentielt for energibalancen og blodsukkerreguleringen.


/ tema

1

Kulhydrater – de farlige og de mindre farlige

I mange år har der været fokus på en kost til diabetikere uden sukker. Andre typer af kulhydrater har fået mindre opmærksomhed. De er ligefrem blevet anbefalet, som en del af en sund diabeteskost. Dette på trods af, at flere typer af kulhydrater egentlige bare er mange sukkermolekyler sat sammen i en lang kæde. Et nyt dansk studie har rykket ved denne bevidsthed. I to perioder af seks uger blev en gruppe af 28 diabetikere sat på to forskellige diæter. Den ene en konventionel diabetes-­ diæt. Den anden en diæt med lavere kulhydratindhold og til gengæld mere protein og fedt. Forsøgsdelta-

gerne opnåede bedst kontrol af deres blodsukker ved diæten med det laveste kulhydratindhold. Alle mennesker vil have gavn af at reducere de hurtige kulhydrater alias de “hårde hvidevarer” i kosten. Altså hvidt sukker, pasta, ris og brød. Hvis man er diabetiker eller i præ-diabetes gruppen, vil en yderligere reduktion i kornprodukter være gavnligt. I stedet kan man fokusere på at få flere linser, nødder, kerner, frø, lyst kød og fisk.

“Grøntsager er også vejen frem. Gerne op mod 800 gram dagligt i alle regnbuens farver og ikke mindst af de gamle sorter. ”

Grøntsager er også vejen frem. Gerne op mod 800 gram dagligt i alle regnbuens farver og ikke mindst af de gamle sorter. Et dansk studie har nemlig vist, at gamle sorter af kål og rodfrugter er bedre til at stabilisere blodsukkeret og sænke kolesteroltallet. Dette bla. grundet et højere indhold af bioaktive stoffer – herunder bitterstoffer. Ovenstående råd ligger tæt op ad den antiinflammatoriske kost. Idet inflammation spiller en rolle i udviklingen af diabetes, er det nødvendigt at spise en kost, som ikke skaber yderligere inflammation.

21


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

2

Kunstige sødemidler – knapt så god erstatning

Budskabet om, at sukker i sin rene form ikke er sundt, er trængt dybt ind i bevidstheden hos de fleste. Mange er i stedet tyet til de kunstige sødestoffer. ”Light”-industrien har derfor haft kronede dage. Desværre ikke nødvendigvis med mere sundhed til følge. Kunstige sødemidler kan medføre en dårligere blodsukkerregulering. Flere forskerhold har kigget nærmere på de mest udbredte kunstige sødemidler sakkarin, sukralose og aspartam. I et forsøg med mus tilsatte forskerne ovenstående tre sødemidler til drikkevandet i koncentrationer, der svarer til den maksimale dosis tilladt af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA. Musene, som havde drukket kunstige sødemidler, udviklede nedsat glukose-tolerance. Dette er en tilstand, hvor der er svækket evne til at fjerne glukosen fra blodbanen. Blodsukkeret forhøjes derved. Musene i kontrolgrupperne, som enten fik rent vand eller vand tilsat sukker, udviklede ikke tilsvarende problem. Sakkarin lod til at være den største synder. Efterfølgende udførte forskerne et stikprøveforsøg på syv frivillige mennesker. Disse havde normalt ikke et indtag af kunstige sødemidler. Forsøgspersonerne blev sat på en diæt med kunstige sødemidler svarende til det acceptable daglige indtag. Allerede efter en uge havde fire af de syv forsøgspersoner nedsat glukose-tolerance. Studiet ovenfor er fra 2014. Sidenhen er flere studier med samme konklusion udført. Virkningsmekanismen er en ændring i tarmfloraen, som dels medfører en øget glukoseoptagelse fra tarmen og dels laver ændringer i den hormonelle regulering af blodsukker og mæthedsfornemmelse. Dette bl.a. via en nedsættelse af hormonet GLP-1. Dette er ret interessant, ikke mindst når man kigger på virkningsmekanismerne for de hyppigste typer af medicin til type 2 diabetes. Førstevalget til medicinsk behandling er Metformin. En del af den terapeutiske effekt af Metformin er netop en gavnlig ændring i sammensætningen af tarmfloraen. En anden type medicin, som gives med indsprøjtninger, er de såkaldte GLP-1 analoger. Altså GLP-1 lignende stoffer. Det samme hormon, som nedsættes af kunstige sødemidler.

22

3

Døgnrytmen spiller også en rolle

Vores døgnrytme er overordnet styret af ”master-uret” i hjernen, som bruger lyseksponering gennem øjnene til at indstille efter. Derudover findes flere mindre ”ure” rundt i kroppen, som medvirker til reguleringen. Herunder én relateret til vores fødeindtag. Fødeindtaget og ikke mindst den efterfølgende omsætning i kroppen er i høj grad styret af vores hormonsystem. Hormonsystemet er et fantastisk eksempel på et regulatorisk system, hvis aktivitet er rytmisk med en cyklus på 24 timer. Præcist som døgnet. Ved at følge døgnrytmen og primært spise i vores naturlige ”aktive fase” – altså dagtiden - opnår man den mest optimale energiomsætning og blodsukkerregulering i kroppen. Eksempelvis er kroppens evne til at fjerne glukose fra blodbanen størst tidligst på dagen. Dette skyldes døgnrytmevariationen af både bugspytkirtlens insulinproduktion og følsomheden for insulin ude på celleniveau. Sådan rent praktisk betyder dette, at vi bedst omsætter kulhydratholdige måltider til dagens to første måltider. Fødeindtagelse i den normale ”hvile-fase” herunder sen aften-/nattespisning kan desuden give en de-synkronisering af døgnrytmen. Foruden søvnproblemer kan dette føre til nedsat insulinfølsomhed. Hvis man oveni denne de-synkronisering tilføjer kronisk søvnmangel, får man en farlig cocktail for sundheden og blodsukkerreguleringen. Kronisk søvnmangel har nemlig vist sig at give mere insulinresistens, øget inflammation og kludder i vores hormoner. Søvn og tre vigtige hormoner Ændringen i særligt tre hormoner er vigtige ift. blodsukkerreguleringen: Søvnmangel giver anledning til et fald i mæthedshormonet Leptin og en samtidig stigning i sulthormonet Ghrelin. Man skal ikke være raketforsker for at forstå, at dette kan give problemer. Denne kombination skaber en øget tilbøjelighed til at få flere kilo på sidebenene, hvilket disponerer til sukkersyge. Et andet hormon, som stiger ved søvnmangel, er kortisol. Vores stresshormon. Kortisol har en såkaldt anti-insulinvirkning. Det får blodsukkeret til at stige bla. ved at hæmme glukoseoptagelsen ude i cellerne. Søvnmangel skaber ikke blot uhensigtsmæssige biokemiske forandringer, det fratager os ligeledes overskuddet og energien til at træffe de rigtige løsninger. Ikke mindst på kostfronten. Hvis man vil udnytte potentialet i døgnrytmen, kan man med fordel indtage et stort morgen- og frokostmåltid og kun et mindre aftensmåltid. Kulhydraterne bør også reserveres til tidligt på dagen.


/ tema

4

Periodisk faste kan forebygge

Ovenstående råd kan måske optimeres endnu mere ift. at få et mere stabilt blodsukker. Flere studier både med type 2 diabetikere og præ-diabetikere tyder på, at hvis man indskrænker det daglige spiseinterval til færre timer har det gavnlig effekt for sundheden. På dansk kalder vi dette for periodisk faste. I et forsøg blev overvægtige præ-diabetikere delt i to grupper. Den ene gruppe indskrænkede spiseintervallet til otte timer (7-15) og den anden til en tolv timers periode (7-19). Der ændredes ikke i, hvad personerne indtog rent kostmæssigt. Efter fem uger evaluerede man. Ingen i de to grupper havde opnået et vægttab. Personerne i otte timers interval-gruppen havde dog sænket deres insulinniveauer betydeligt, opnået en bedre insulinfølsomhed og et lavere blodtryk. Dette er ret unikt. Ikke mindst på bare fem uger og uden et vægttab. Tænk bare, hvis man samtidig havde kigget på indholdet i kosten. I litteraturen er ligeledes beskrevet tilfælde, hvor insulinbehandlede type 2 diabetikere efter syv-elleve måneder med periodisk faste har været i stand til at stoppe med insulinbehandlingen. For god ordens skyld, skal her nævnes, at dette kræver kyndig vejledning og et samarbejde med en læge. Ved type 2 diabetes gælder i høj grad Hippokrates ord: ”Lad din mad være din medicin, og din medicin være din mad”. Ved en samtidig indsats omkring søvn, bevægelse og ikke mindst stressniveauet når man virkelig langt.

“Flere studier både med type 2 diabetikere og præ-diabetikere tyder på, at hvis man indskrænker det daglige spiseinterval til færre timer har det gavnlig effekt for sundheden. ” Kilder: De fleste artikler er tilgængelige på Naturlægen.com M. Skytte et al: “A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomized controlled trial” Diabetologia 2019; DOI J.suez et al:”Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota” Nature 514 2014 Oct.9; 181-186:” L. Davenport: “Sweeteners disrupt blood glucose via effects on gut bacteria” Medscape medical news Oct. 9 2018 Hao Wu et al:”Metformin alters the gut microbiome of individuals with treatment naïve DM2 contributing to the therapeutic effects of the drug” Nat. Med. 2017 July 23 (07) 850-858 D. Stenvers et al: “Circadian clocks and insulinresistance” Nature reviews endocrinology 15, 75-89 (2019) E. Challet:“The circadian regulation of food intake” Nature reviews endocrinology 15, 393-405 M. Tello: “Intermittent fasting: surprising update” Harvard Health blog June 29 2018 M. Tucker: “Intermittent fasting can reverse type 2 diabetes in some cases” Medscape medical news Oct 10 2018.

23


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Blodsukkerstabiliserende MORBÆRBLADE mod diabetes

tema

Sødere, b lødere – bøjelig

En diabetes 2 diagnose betyder for de fleste en livsstilsomlægning, hvis de vil leve et godt liv med sygdommen. Men vidste du, at ekstrakt fra morbær, som er blevet brugt i kinesisk medicin, faktisk både kan virke blodsukkerstabiliserende og fremme vægttab?

Fedme er en stigende sundhedsudfordring. Herhjemme er antallet af overvægtige og fede fordoblet over de seneste cirka 30 år. Det er problematisk, fordi der med de ekstra kilo er en øget risiko for en række sygdomme – heriblandt type 2 diabetes. Ifølge Diabetes Foreningen har mere end 230.000 danskere sygdommen, mens 60.000 endnu ikke ved, at de har den, og omkring 300.000 har prædiabetes. Foreningen forventer, at tallene vil stige i de kommende årtier.  Men fordi type 2 diabetes i høj grad skyldes livsstil, kan man forbedre sit helbred ved at lægge sine vaner om. For mange betyder det at tabe nogle – eller mange – kilo, få mere motion i kalenderen og skille sig af med usunde madvaner. Det er fornuftige, nogle vil mene nødvendige, skridt, hvis man skal leve et godt liv med diabetes 2. Men

24

det kan også være uoverskueligt. Derfor kan der være en god pointe i at hjælpe sig selv og sin krop med tilskud, der er forskningsmæssig evidens for, har positive effekter på både overvægt og diabetes. Den hemmelige ingrediens I lande som Kina, Korea og Japan har man i mange år brugt morbærblade medicinsk til blandt andet behandling af diabetes og overvægt. I de senere år er te brygget på morbærblade blevet en del af den daglige sundhedsrutine for mange japanere – særligt dem, der er påpasselige med deres blodsukker og kalorieindtag. Og det er faktisk langt fra mærkeligt. Japansk forskning konkluderer nemlig, hvad de ser ud til at have vidst i Østen i mange år: Morbærbladene har en forebyggende effekt på livsstilssygdomme. Det skyldes, at bladene har højt indhold af mineraler som blandt andet magnesium og zink, som har vist sig at have positive effekter på insulinfølsomhed og -produktion, men også det bioaktive stof DNJ. DNJ er et unikt stof, man kun har fundet i morbær, som virker blodsukkersænkende. Det gør det ved at hæmme det enzym, der omsætter sukker og stivelse fra

mad til glukose. Den omsætning sker i tyndtarmen, hvorfra glukosen bliver absorberet i blodet, og blodsukkerniveauet stiger. Den proces er helt naturlig og finder sted efter et hvert måltid. Men ved at tage morbærekstrakt, som indeholder DNJ, med sin mad, vil stigningen være markant mindre. Faktisk vil blodsukkeret stige 30 procent mindre, hvis man har indtaget 0,8 gram morbærblad-pulver, og 50 procent mindre, hvis dosen fordobles, viser japansk forskning.


/ tema

Bedre end standardbehandling De fund bliver bakket op af et studie foretaget af forskere fra USA og Indien tilbage i 2001. Her kiggede man netop på morbærs blodsukker-sænkende effekt, og sammenlignede den med effekten fra glibenclamid, som er medicin til type 2 diabetes-­ patienter. I dette studie på 24 type 2 diabetes-patienter fandt forskerne, at gruppen, der havde fået morbærekstrakt, i løbet af 30 dage forbedrede deres blodsukkerregulering signifikant i forhold til den klassisk medicinerede gruppe. Gruppen havde også signifikant lavere kolesterol og færre frie fedtsy-

“Ifølge Diabetes Foreningen har mere end 230.000 danskere sygdommen, mens 60.000 endnu ikke ved, at de har den, og omkring 300.000 har prædiabetes” rer i blodet. For den medicinerede gruppe var faldene på disse to parametre for små til at være signifikante. Resultaterne viser, at morbær ikke kun kan virke sygdomsforebyggende, men faktisk også have positive effekter ved at holde diabetes i skak.  Slankende effekt En anden positiv virkning på type 2 diabetes, som morbær har, er ved at virke vægttabsfremmende. I et klinisk studie fra Italien så forskerne på, om morbær i sig selv har en slankende effekt. Det gjorde de ved at følge en gruppe overvægtige mennesker i tre måneder. Gruppen blev inddelt i to, hvor de

enten fik placebo eller 2400 mg morbær-ekstrakt om dagen. Begge grupper fik samme diæt under forsøget. Efter de 90 dage havde den udsatte gruppe i snit tabt 10 procent af deres kropsvægt, mens tallet kun var tre procent blandt kontrolgruppen. Insulin og glukoseniveauerne var også signifikant forbedret for morbærgruppen. Man kommer nok ikke uden om at skulle lægge sit liv om, hvis man har fået konstateret type 2 diabetes. Når det er sagt, er der altså flere veldokumenterede grunde til at supplere omlægningen med morbærekstrakt, som man med fordel også kan tage forebyggende. En måde at få de tilstrækkelige daglige værdier er gennem tilskud som Mulberry fra New Nordic, der indeholder ekstrakt fra udvalgte morbærblade.

Omni-Immune Produktets historie Diamond V er en virksomhed i USA, der har udviklet et specielt mikrobielt fermenteret gærekstrakt, som distribueres til dyrlægeklinikker mm. I slutningen af 1990’erne observerede Diamond V’s forsikringsselskab, at Diamond V’s ansatte havde mindre fravær i forhold til sammenlignelige virksomheder. Dette satte en undersøgelse i gang, og for at forstå den lave fraværsfrekvens, foretog man flere pilotstudier. På baggrund af pilotstudierne så man et potentiale i at udvikle et produkt, der kunne anvendes til mennesker. Flere år senere, og efter talrige kliniske forsøg, kunne EpiCor® lanceres. Klinisk dokumentation EpiCor® har gennemgået i alt 8 kliniske studier på nuværende tidspunkt som alle er publicerede i internationale tidsskifter. I de pågældende studier kiggede man ikke kun på traditionelle områder, som f.eks. effekten på at reducere omfanget og længden af perioden, hvor man er utilpas og helst vil ligge under dynen. Man kiggede også på, at EpiCor® kan reducere tilstande som tilstoppet næse og andre lignende tilstande som en del af befolkningen oplever, når der er blomsterstøv i luften.

KOMPROMISLØS K VA L I T E T

Flere bedre dage med OmniImmune

Omni-Immune indeholder EpiCor® og Zink

F O R H A N D L E S H O S H E L S A M, H E L S E KO S T F O R R E T N I N G E R O G U D VA LG T E A P OT E K E R.

25


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

Glucosa(v)min(e) led! Glucosamin er et lægemiddel, som kan bruges i behandling af slidgigt, som også kaldes artrose. Men der har været en del debat om, hvorvidt midlet virker, og forskelligrettede forskningsresultater betød, at de danske myndigheder i 2011 besluttede at fjerne tilskudsberetningen til midlet. Men var der hold i skepsissen?

Slidgigt eller artrose er en sygdom, der med tiden vil ramme alle, hvis vi bare bliver gamle nok. Tal fra Gigtforeningen viser, at 300.000 danskere i 2013 led af sygdommen, som gør det til den mest udbredte af alle gigtsygdomme. Slidgigt opstår, fordi brusk og væv omkring leddene ødelægges, og det kan give ømme og stive led samt knasen og skurren i leddene og smerter, der kan variere fra milde til voldsomme. Sygdommen kan ikke helbredes, men den kan lindres og forsinkes. Det er her glucosamin kommer ind i billedet. For glucosamin udgør nemlig en af de byggesten, som kroppen skal bruge til at opbygge brusk i leddene – den brusk, som ødelægges af slidgigt. Men der findes forskellige former for glucosamin. Overordnet kan man inddele glucosamin-præparater i to grupper: Glucosaminsulfat eller glucosamin-hydroklorid. Og der er stor forskel på virkningen af de to. I glucosaminsulfat er glucosaminen, som består af en aminosyre og sukker, parret med svovl, som gør, at det kan komme ind og virke, der hvor det skal. Anderledes er det med hydrokloridformen, som præsterer væsentligt dårligere i forskningsresultater. Forskel på kvalitet Det kunne være så dejlig nemt, hvis grupperingerne så stoppede her. Men det gør de ikke. For kigger man udelukkende på glucosaminsulfat, som har evidens for positive virkninger på smerter og udvikling af slidgigt, er der også forskel på produkterne. Herhjemme er glucosamin kategoriseret som et læge-

26

middel. Det betyder, at der er krav til kvalitet og ensartethed i alle piller. Samme krav skal man ikke leve op til, hvis man sælger et kosttilskud, en betegnelse som glucosamin bliver solgt under mange steder i verden. De to hovedgrupper og de kvalitetsmæssige forskelle kan skabe forvirring for forbrugeren, og er også en af hovedårsagerne til, at forskningen peger i så mange forskellige retninger. For selvom alle varianter indeholder ordet glucosamin, har de ikke det samme indhold og er derfor ikke sammenlignelige. På trods af det, bliver det hele tit hældt sammen i en stor pærevælling, når der laves analyser af midlets virkning på slidgigt. Det kan man blandt andet se i en meta-analyse foretaget på glucosaminsulfat i 2014, hvor resultater fra en række studier, der havde undersøgt virkningen af glucosaminsulfat af varierende kvalitet, blev blandet sammen. Meta-analysen konkluderede derfor, at der ikke var en effekt at hente. Analyser og studier, som netop tager højde for kvaliteten, afslører dog andre resultater, som har fået en række eksperter til at anbefale glucosamin til lindring og behandling af slidgigt. Når man skiller pærer fra bananer I 2015, året efter den føromtalte metaanalyse, skrev en række læger fra flere lande – Portugal, Belgien, USA, Italien – en kommentar på de anbefalinger, der blev givet til behandling af artrose. De tog udgangspunkt i en lang række forskningsresultater på flere forskellige behandlingsmuligheder – herunder glucosaminsulfat – og slog fast, at der var god grund til at bruge det i særligt den tid-


/ tema

lige behandling af sygdommen. Deres analyse blev publiceret i Current Medical Research and Opinion, som året efter udgav en anden interessant gennemgang. I denne analyse så forfatterne udelukkende på glucosaminsulfat, og hvorfor alle produkter i denne kategori ikke kan sammenlignes. De beskriver netop udfordringen med, at glucosaminsulfat kan fås i skiftende kvalitet, og fremhæver nogle resultater lavet på kvalitetsprodukter. Det gælder blandt andet to studier, som viser, at glucosaminsulfat givet over tre år, forsinker udviklingen af sygdommen. Konkret viser de to studier, at deltagerne, som havde fået behandling, efter tre år havde en reduktion i JSN i forhold til placebogruppen. Det ene studie påviste endda, at behandlingen fuldstændig forebyggede, at deltagernes led blev smallere. Analysen understreger ud fra disse fund vigtigheden i at sætte ind med behandling tidligt.

“I begge de førnævnte studier viste det sig, at man ved at stagnere sygdomsudviklingen kunne mindske behovet for operation betragteligt.”

Mindsker risikoen for operation En konsekvens af slidgigt kan være, at man skal have skiftet sine led, hvis de bliver for slidte. Men ved at sætte ind med forebyggende midler i tide, kan man mindske risikoen for operation. I begge de førnævnte studier viste det sig, at man ved at stagnere sygdomsudviklingen kunne mindske behovet for operation betragteligt. En post-hoc analyse afslørede, at de deltagere, som havde slidgigt i knæet, og som havde modtaget behandling i minimum 12 måneder af de tre år, som undersøgelsen varede, havde fået foretaget markant færre ledudskiftende operationer. Efter fem år havde halvt så mange i denne gruppe

27


tema /

som i placebogruppen, været nødsaget til at komme under kniven. Et andet studie på samme patientgruppe – slidgigt i knæet – konkluderer også, at glucosaminsulfat har et stort potentiale for at afhjælpe smerter.  40 patienter deltog og fik i otte uger enten glucosaminsulfat eller ibuprofen for at hjælpe på smerterne. I de første to uger, var smertelindringen størst hos ibuprofen-gruppen, men herefter vendte det. For mens lindringen nåede en stilstand efter 14 dage hos dem, tog smerterne støt af over hele perioden for dem, der blev behandlet med glucosamin. Ved studiets afslutning var smerterne klart færre hos den sidste gruppe.  Kan lindre mere end bare ledsmerter Når glucosaminsulfat virker anderledes på slidgigtssmerter end ibuprofen, skyldes det, at det går ind og arbejder med årsagerne til smerterne, og ikke bare virker smertelindrende. Det gør det ved at tilføre kroppen de byggesten, den skal bruge, til at opbygge den brusk, der bliver nedbrudt, og ved at hæmme de enzymer, der nedbryder kollagen i brusken. Ved at gøre det, virker glucosaminsulfat også beskyttende mod betændelse i leddene, som opstår, når leddet bliver irriteret, og som medvirker til smerter.

28

“det går ind og arbejder med årsagerne til smerterne, og ikke bare virker smertelindrende. Det gør det ved at tilføre kroppen de byggesten, den skal bruge, til at opbygge den brusk, der bliver nedbrudt, og ved at hæmme de enzymer, der nedbryder kollagen i brusken.” Og faktisk kan glucosaminsulfat virke smertelindrende på mere end bare syge led. For ved at mindske smerterne her, kan man også opleve, at man vil få mindre ondt i andre dele af kroppen, som måske har været under pres, hvis man har forsøgt at kompensere for smerter, og derfor kom til at gå forkert eller overbelaste andre steder. Der er stadig meget debat om, hvorvidt glucosamin skal anbefales til slidgigt patienter. Gigtforeningen går ikke direkte ud og anbefaler glucosamin som led i behandlingen, for som de skriver, viser de nyeste undersøgelser ringe effekt. De understreger dog også, at nogen kan have gavn af præparatet og opleve, at det virker smertelindrende grundet placeboeffekten. Heller ikke på Sundhed.dk er der en klar anbefaling for brugen af glucosamin. Her henholder man sig til, at man tidligere har ment, at det kunne have en god effekt på symptomer og bidrage til opbygning af slidt brusk, men at et stigende antal studier viser begrænset effekt. Gå efter danske produkter Det er korrekt, at en del studier og meta-analyser sår tvivl om midlets virkning. Og at disse undersøgelser ligger til grund for, at man i 2011 fjernede tilskuddet til glucosaminsulfat, og siden fra officiel side har været

påpasselig med at anbefale det til patienter. Men ser man på studier, der tager højde for kvalitetsmæssige forskelle i produkterne, tegner der sig et lidt andet billede. Her peger flere undersøgelser nemlig på en række positive effekter. Færre smerter, mindre risiko for operation, langsommere udvikling af sygdommen, for at nævne hovedpointerne. Igen er det værd at understrege, at jo før man kan sætte ind, des bedre er chancerne for at sløve sygdommens udvikling og holde smerterne nede. Det er selvfølgelig essentielt, at man så netop går efter produkter af god kvalitet, og her kan man med fordel vælge at gå på danske apoteker, i Matas eller udvalgte helsekostforretninger, fordi man så kan vide sig sikker på, at produktet på hylden har været underlagt kontrol – det kan man ikke, hvis man køber fra sider på nettet, heller ikke hvis de står på dansk.

Kilder: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007998209112375?src=recsys https://www.tandfonline.com/doi/full/1 0.1185/03007995.2016.1154521?src=­recsys https://www.tandfonline.com/doi/full/1 0.1185/03007995.2015.1027183 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4649492/


Ecovik

29


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

Ro, søvn, beskyt, spis og glem:

Den eftertragtede balance Cannabis forbinder mange med den euforiserende del af hampplanten. Men faktisk har planten – og dens specielle stoffer og virkemidler – ført til opdagelsen af det endocannabionoide system i mennesket. Et system, der søger at balancere os, og som vi kan påvirke, hvis vi er endt i ubalancer.

Mens vi i mere end 100 år har kendt til opium og coca-plantens aktive stoffer, og hvorfor de virker og kan bruges som medicin, skal vi helt op til 1960’erne før en ung kemiker – ved navn Raphael Mechulolam – besluttede sig for at undersøge, hvad der gjorde cannabis til det euforiserende stof, som det er. Hans arbejde afdækkede flere ting – i alt 80 aktive stoffer i planten, hvoraf THC og CBD nok er de mest kendte cannabinoider – men mest interessant er nok det menneskelige system, der også blev opdaget. I kølvandet på afdækningen af de aktive stoffer, fandt man i 1980’erne nemlig de receptorer, som menneskekroppen bruger, når vi opfanger de aktive stoffer fra cannabis. Disse receptorer – både i hjernen, i kroppen og immunforsvar – førte til, at man i 1990’erne fandt ud af, at kroppen selv producerer såkaldte cannabinoider – stoffer, der bliver brugt til at sende signaler rundt i kroppen. Systemet blev derfor opkaldt efter cannabis-planten, som det endocannabinoide system. Når kroppen selv danner stofferne, kaldes de endocannabinoider. Dæmpere af de andre stoffer Dette endocannabinoide system fungerer

30

hos os alle – og man skal ikke lade sig forvirre af det svære navn eller forbindelsen til cannabis. Det, som systemet og planten har tilfælles, er, at de aktive stoffer ligner nogle af dem, der sendes rundt i det menneskelige system allerede. Faktisk er det ikke kun mennesker, men alle levende væsner over insektniveau, der har et endocannabinoidt system. Det er signalstoffer, der blandt andet sørger for, at vi kan slappe af, spise, sove, glemme – men også beskytte vores celler, hvis de kommer ud for f.eks. et traume. Signalstofferne sørger – lidt forenklet – for at holde balancen, ligevægten i kroppen. Så hvis vores krop, f.eks. under stress, sætter gang i en kraftig stressrespons, så bliver der på et tidspunkt sendt dæmpende signalstoffer ud fra det endocannabinoide system. På den måde undgår vi at ende i kronisk stress, hvilket ville medføre store negative konsekvenser. Ligeledes dæmper signalstofferne smerter, hvis de på et tidspunkt bliver for overvældende.


/ tema IMMUNFORSVAR OG ENERGI Fedtsyre med balancerende effekt Hvad kan vi så bruge al denne viden til? Ja, rent faktisk kan vi i dag begynde at fremstille nogle af de signalstoffer, som vi ved har en virkning i det endocannabinoide system, og uden at vi skal indtage cannabis eller såkaldt phytocannabinoider (stoffer fra planten), som ikke er tilladt af myndighederne. Et af eksemplerne er PEA – Palmitoylethanolamid – der er et fedtsyreamid, vi selv producerer, men som kan være en fordel at supplere med i perioder, f.eks. ved længerevarende stress. Fedtsyren er således et naturligt forekommende stof i kroppen og godkendt til kosttilskud. Herhjemme har Biosym fornyligt sendt Torpedol på markedet med PEA-fedtsyren. Her har man valgt at gøre det i et kosttilskud, der også indeholder gurkemejeekstrakt, rosenrod og B-vitaminer (B1, B6 og B12). Tilskuddet bliver således et bredt tilskud, der både har en balancerende effekt på inflammation i leddene, på nervesystem og immunforsvar og på søvnen, som især rosenrod er kendt for at støtte op om som adaptogen urt. Efter indtag af en daglig kapsel i fire til otte uger kan man forvente at mærke effekt – alt efter hvad ubalancen består af – mens det fulde udbytte fås mellem 12 og 16 uger. PEA er i øvrigt et af de bedst kendte stoffer, der har indflydelse på det endocannabinoide system. Det regulerer aktiviteten af kroppens primære endocannabinoide signalstof, anandamid, som ofte spiller en hovedrolle i at balancere vores system – så vi kan slappe af, spise, sove, glemme og beskytte vores celler.

ANNONCE

FAMILIENS VEGANSKE

multivitamin Gummy ger desuden til en normal funktion af nervesystemet samt normal dannelse af røde blodlegemer. C-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion samt bidrager til at reducere træthed og udmattelse. Den plantebaserede D2-vitamin Den nye Multi Vegan™ Gum- bidrager til normale knogler mies indeholder 9 forskelli- og tænder samt immunforge vitaminer. Herunder B-vi- svarets normale funktion. taminer, der giver energi. Samtidig indeholder de læk- De veganske gummies inre gummies C-vitamin og deholder KUN naturlige farve- og smagsstoffer fra plantebaseret D2-vitamin. appelsin, æble, hindbær, Vitaminerne B3, B6 og B12 jordbær og solbær. Virkelig bidrager til at reducere lækker smag og konsistens. træthed. B12-vitamin bidra- Prøv dem!

Multi Vegan™ Gummies er en helt ny vegansk multivitamin gummy fra kosttilskudsvirksomheden New Nordic. Den velsmagende gummy er let at tage og kan anvendes af hele familien for et godt immunforsvar og energi.

3 FORDELE VED MULTI VEGAN™ GUMMIES Reducerer træthed Multi Vegan™ Gummies er baseret på 9 forskellige vitaminer. Vitaminerne B3, B6 og B12 bidrager til at reducere træthed.

Fysiske og psykiske ubalancer I det endocannabinoide system skelnes der ikke som sådan mellem fysiske og psykiske symptomer eller signalstoffer. Hvis der er ubalancer, traumer, stress kan det både give sig udtryk som smerter, inflammation, psykisk og fysisk uro. De senere års afdækning har vist, at det endocannabinoide system fungerer anderledes hos mennesker med Huntingtons sygdom, kronisk migræne, multipel sklerose, PTSD, depression, skizofreni, Parkinsons og fibromyalgi. Teorien her er, at systemet her har været på overarbejde med at dæmpe en ubalance forårsaget af lidelsen, og derfor ikke længere fungerer som hos raske mennesker.

Normalt immunforsvar Vitamin C bidrager til immunforsvarets normale funktion og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Plantebaseret D2 vitamin Vitamin D2 er plantebaseret og bidrager til normale knogler og tænder samt bidrager til immunforsvarets normale funktion. HER KØBER DU MULTI VEGAN GUMMIES Multi Vegan™ Gummies kan købes i Matas, Helsam, Helsehuset, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Det gode råd gør forskellen

31


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Shutterstock

tema

dere Sødere, blø – bøjelig

Ledsmerter:

Er du begyndt at mærke alderen? Giver du dig, når du rejser dig på grund af ledsmerter? Er det ligesom om, at ankler, knæ eller hofter ikke helt vil danse rundt, som tidligere? Eller er du blot forundret over, at bentøjet skal varmes op, før du når op i vanligt tempo? Så er du nok ramt af den inflammation i leddene, som kommer snigende med årene.

Nogle af os er mere følsomme end andre, men ledsmerter rammer på et tidspunkt de fleste. Alt efter, hvor gamle vi er, hvordan vi lever, hvad vi spiser (eller undlader), om vi er kommet til skade eller slidt ned – eller om vi er genetisk disponeret. Rent faktisk har over halvdelen af os danskere mærket smerter eller ubehag i vores led inden for de sidste 14 dage. Det starter måske i det små: Vi mærker en kort smerte eller stivhed, når vi rejser os. For nogle forbliver det en mere eller mindre harmløs

32

stivhed, der blot er generende i øjeblikket. For andre udvikler det sig til gigtsygdomme, der i værste fald forhindrer os i at dyrke vores hobbyer eller leve, som vi allerhelst vil. Derfor er det værd at vide, at hvis vi først har fået sat gang i bålet i vores led, så kan det for alvor betale sig at leve antiinflammatorisk samt få rørt og smurt leddene med motion. Men det kan også betale sig at kende nogle af de midler, der kan sætte gang i modvægten til inflammationen:


/ tema

KO

M

Den blidt udrensende djævel Harpago eller djævleklo er en rod med antiinflammatorisk effekt fra Kalahari-ørkenen. Dens effekt mod led-smerter handler om, at den udrenser syre og affaldsstoffer fra vævet, hvilket giver færre gener fra inflammation. Harpago er hovedingrediensen i produktet Mobiled, og plantens effekt mod ledsmerter er målt i flere mindre undersøgelser. I et studie med 259 patienter, der havde milde til moderate gigtsmerter i mindst ét led, aftog smerten med gennemsnitligt 42 pct. efter otte uger med en tablet to gange dagligt. I dette og andre studier viste Mobiled at kunne nedsætte behovet for de stærke NSAID-midler, der blokerer de inflammatoriske processer totalt, men som også indeholder en del bivirkninger for mange. Mobiled nedregulerer i stedet blidt den inflammatoriske proces i takt med

M

ER

L TI

kroppens helingsproces. Det betød i studiet, at 45 pct. af deltagerne kunne nedsætte deres forbrug af smertestillende medicin, mens 25 pct. helt kunne stoppe brugen. Effekten udefra Mange af os er vant til, at vi skal sluge piller og påvirke ledsmerter indefra, hvis vi vil have en effekt. Men i dag vinder lotions, gels og smørelse mere og mere frem, da vi ved, at huden sagtens kan optage og få omsat aktive stoffer til at have virkning i kroppen. Et godt eksempel er Atrogel, der indeholder Arnica Montana. Den gule blomst er kendt for at kunne hele og dæmpe smerter udefra. Blandt andet ved vi, at den forhindrer dannelsen af arakidonsyre (en af de betændelsesfremmende fedtsyrer). Så selv om gelen blot smøres i et tyndt lag uden på huden – på det smertende led – har ingredienserne en antiinflammatorisk virkning i kroppen.

TER OG INFLAMMAT M ER ION DS , SÅ E L

ER

DE

I

GE N RO FÆ

U RK GG EMEJE UOVERTRUF NE .

De antiinflammatoriske rødder Ingefær og gurkemeje. Deres egenskaber bliver ofte nævnt i forbindelse med inflammation, men netop når det kommer til ledsmerter og inflammation i denne forbindelse, så er de to rødder uovertrufne. I et tilskud som Total Gurkedol får du det aktive stof fra gurkemeje – curcumin – i højeste mulige dosis samt et godt tilskud af ingefær oveni. De toppes af med ellaginsyre fra granatæblekerne, en anden kendt antioxidant, der bl.a. hjælper med optagelsen. På grund af det høje indhold af aktive stoffer i Total Gurkedol er en daglig kapsel nok.

“hvis vi først har fået sat gang i bålet i vores led, så kan det for alvor betale sig at leve antiin­ flammatorisk samt få rørt og smurt leddene med motion. ”

NÅ RD ET

Bekæmp syre med syrlige midler Valleforce består af den syrlige valle fra osteproduktion. På trods af sin knapt så eftertragtede smag har vallen et væld af gode egenskaber, og derfor kan det betale sig at nappe en lille syrlig snaps før måltiderne. Udover at hjælpe vores fordøjelse, indeholder vallen en højredrejet mælkesyre, der hjælper med at trække syren ud af muskler og led. Når vores led og muskler smerter, er syrerne i musklerne en stor medspiller, som det betaler sig at sætte ind imod. Valleforce kan også indgå som en del af måltidet ved f.eks. at tilsætte dressingen i stedet for eddike. Du kan også få den med smag af bær – Valleforce Berry.

33


abonnementstilbud

abonnement

En gave til dig eller en, du holder af! FĂĽ Naturli serveret derhjemme i et helt ĂĽr plus en valgfri gave, der kan forkĂŚle dig og din krop.


SPEKTRO Multi-Vita-Min SPEKTRO er den populære multivitamin med optimal optagelse, forener og kombinerer vitaminer, mineraler, sporstoffer og urter. Den indeholder over 100 ingredienser i kun én kapsel. • Alle vigtige vitaminer og mineraler i én kapsel. • Unik kombination med urter og mikronæringsstoffer. • Kapselform, for let optagelse. Bryder man sig ikke om at sluge piller, har man mulighed for at knække kapslen og røre indholdet ud i f.eks. lidt yoghurt. SPEKTRO indeholder bl.a. vitamin A, C og D og jern, kobber og selen, der bidrager til immunsystemets normale funktion. Dertil indeholder SPEKTRO bl.a. B1, biotin, magnesium, jern og jod, der alle bidrager til et normalt energistofskifte samt bl.a. vitaminerne E og zink, der beskytter mod oxidativt stress. SPEKTRO har desuden særligt fokus på indholdet af en række B-vitaminer (B2, B3, B5, B6, B12 og folinsyre), der mindsker træthed og udmattelse. Gaven indeholder 200 kapsler – eller mere end et halvt års forbrug til en voksen.

Du får 8 numre af Natu rli + SPEKTRO Mul ti-Vita-Min

299,(+ porto kr. 49,-)

SPEKTRO Multi-Vita-Min

379,95

abonnement

ELLER: Baobab – den skønneste olie Nyd naturens fineste forkælelse med AVIVIR Baobab-seriens produkter med en aromatisk duft af australsk myrte. AVIVIR Baobab All Body Pampering Scrub med virginbaobab-olie og aloe vera efterlader din hud blødere end nogensinde, når fintmalede abrikoskerner nænsomt skrubber urenheder og døde hudceller væk. AVIVIR Baobab All Body Pampering Oil med 50 pct. økologisk virgin-baobab-olie og 50 pct. mandelolie trænger lynhurtigt ind, stopper ikke hudens porer, udglatter din hud og efterlader den gennemfugtet, udglattet og magisk blød. Dertil forbedrer olien hudens barriere funktion samt har en anti-aging effekt og reducerer udseendet af strækmærker. AVIVIR Virgin Baobab oil har et usædvanligt højt indhold af E-vitamin, phytosteroler, omega 6 og 9.

Se flere gode tilbud og bestil på k Naturlishoppen.d

Du får 8 numre af Natu rli + Avivir Baobab -hudpleje

299,(+ porto kr. 49,-)

Baobabhudplejesæt

555,-

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af året og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet er bindende resten af 2019, og kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 18. august 2019 eller så længe lager haves.


/ oase

Næring til leddene Med Vitaflex fra Natur-Drogeriet får du en blanding af urter, vitaminer og mineraler, som er ­sammensat til muskler og led, så du kan holde kroppen i gang hele livet. Vitaflex indeholder blandt andet gummiharpikset boswellia, der medvirker til at vedligeholde ­velfungerende led, og gurkemeje, som bidrager til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Du får også zink, som er med til at vedligeholde dine knogler, D-vitamin for knogler og en normal muskelfunktion, samt C-vitamin, der bidrager til dannelse af kollagen, der bruges i knogler og brusk. Find Vitaflex i 180 kapsler til vejl. pris kr. 249,95 i din helsekost. Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33

Præstationer uden smerter Motion er sundt og godt for både krop og sjæl. Men når en løbetur, fodboldkamp eller tur i fitnesscentret medfører flere dage med muskelsmerter og værkende led, så er det svært at finde motivationen til at tage en tur mere. Her kan du effektivt komme både muskel- og ledsmerter til livs ved at smøre A. Vogel Atrogel på det belastede område. Den naturlige og lindrende gel, der indeholder aktive stoffer fra Arnicablomsten, virker effektivt på smerterne. Atrogel kan også sagtens bruges til ømme skuldre og en anspændt nakke.  Find Atrogel i helsekostforretninger og på bioforce.dk.

Stabiliser blodsukkeret Bio-Chrom indeholder organisk chrom, der er bundet til gærens naturlige aminosyrer (ChromoPrecise), hvilket gør det langt lettere for kroppen at optage end andre chromformer. Chrom er et mineral, som har betydning for en normal omsætning af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner i vores krop. Chrom medvirker desuden til de biologiske processer, som er med til at opretholde et normalt blodsukkerniveau. Chrom virker ved at indgå i et kompleks af aminosyrer på cellens inderside, som er med til at sikre en stabil tilførsel af glukose fra blodet. Stress og stort sukkerindtag går ud over vores chrom­ beholdning i kroppen, og derfor kan det være en fordel – også mod sukkertrang – at tage et tilskud af chrom. Find Bio-Chrom i helsekost, Matas og på apoteker. Forhandlerinfo: Pharma Nord, tlf. 75 85 74 00

Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Få bevægelsen tilbage Muskel- og ledsmerter kan være nærmest invaliderende, og i kølvandet følger ofte stor træthed, irritation og uoplagthed. Naturfarm har skabt Red Gel, som er en specialcreme med en blanding af MSM, haiwaiiansk ingefær, capsicum, figenkaktus og en lang række andre naturlige og virkningsfulde ingredienser. MSM har gennem forskning vist sig at mindske inflammation og muskelkramper, reducere smerter og forbedre blodtilførslen ved påsmøring. Figenkaktus med de smukke rød-orange blomster og spise­ lige frugter er gennem tiden blevet brugt som traditionel medicin, blandt andet til at mindske inflammation og øge udholdenhed. Hawaiiansk ingefær er med til at styrke og forbedre blodcirkulationen og dermed regeneration. Capsicum (chili) har smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber. Ingredienserne er sammensat for at reducere smerter, men også for at forbedre bevægeligheden i led og muskler. Cremen findes både på tube og roll-on. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk til vejl. priser kr. 125,- og 185,-. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

36


/ tema

Ekstra

en holdning til livet

glade jul s dejlige tip er t og opskrif

Sæt smag på julen

3 gode råd

til stabilt blodsukker – også i julen!

– og giv julen smag!

Hvilken luksus gemmer du under træet?

Pas på julens vigtigste guirlande – din tarm!

Naturli Extra nr. 08 2019 / Tilskud fra naturens verden – det lille extra, vi alle kan få brug for: Kosttilskud, naturmidler, Bæredygtige alternativer www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

37


naturli jul / Foto/ Produktfotos, Shutterstock

Hvilken

LUKSUS gemmer du under træet?

Baobab-forkælelse

Den økologiske olie fra baobab-træet trænger usædvanligt hurtigt ind i huden, som føles magisk blød. AVIVIR baobab-olie styrker hudens barrierefunktion, styrker kollagenet og øger hudens elasticitet. De aktive stoffer i olien kan medvirke til at reducere synligheden af strækmærker, reducere rødme, hjælpe på ubalancer i huden og har antioxidant-effekt. Brug Virgin baobab-olie som serum til ansigt, hals og décolletè og All Body Pampering Oil eller Creme med og uden duft af myrte til kroppen. Kan købes hos Apoteker, Matas og Helsekost.

Spred en duft af … Ja, næsten hvad som helst! Med duft-aromalampen Honey Bee vælger du selv, hvad luften skal forskønnes med af æteriske olier eller duftolier. Æteriske olier giver udover en duft også aromaterapeutisk effekt. F.eks. kan citrusdufte virke opkvikkende. Lavendelolie virker afbalancerende/beroligende. Rosentræ virker afslappende og pebermynte virker opkvikkende. Der er mange muligheder, alt efter hvilken effekt eller duft, du ønsker. Duftolie giver ikke andet end en duft. Den keramiske lampe er let at bruge: Fyld skålen med vand, og dryp æterisk olie (ca. seks dråber) eller duftolie i skålen og sæt et tændt fyrfadslys i hulet på lampen. Find Honey Bee fra Fischer Pure Nature i din helsekost.

38


/ naturli / tema jul

Bambus-blødt og bæredygtigt Boody er skønne klassikere indenfor basis-garderoben, bæredygtigt produceret af økologisk dyrket bambus. Bambus bliver dyrket uden brug af sprøjtemidler, pesticider eller kunstvanding – de skal kun bruge regnvand til at vokse. Den økologiske bambus bliver lavet til behageligt bambusviskose, som er uimodståeligt blødt, allergivenligt og velegnet til selv den mest sensitive hud. Den klassiske kollektion fra Boody er perfekt til basisgarderoben, hele kollektionen er meget slidstærk og designet til at holde længe – uanset om det er strømper, undertøj, bluser, leggings eller noget fra sportskollektionen. Giv en bæredygtig julegave som er helt igennem gennemført, selv emballagen er 100 pct. nedbrydelig og printet med vegetabilsk blæk.

Gennemført dansk luksus Zinobel Organic Boost er dansk topkvalitet til huden – til alle, der ønsker både rent og økologisk indhold og toppen af dansk antiaging hudpleje. Produkterne indeholder kaskader af beskyttende antioxidanter og rigtig meget anden naturlig ”hudmad” til pleje, hydrering og hjælp til vedligeholdelse af collagen. F.eks. høj koncentration af hyaluronsyre, vindruekerneekstrakt, beta-glucan, hele rækken af vitaminer – og med hybenkerneolie som hovedolie, blandt en række af luksuriøse olier. Og så er Zinobel Organic Boost bare en fornøjelse at bruge. Se forhandlere på www.zinobel.dk. Priserne ligger mellem blot kr. 129,- og 365,-.

Forkælelse til dig, dine og naturen Leder du efter gode naturlige produkter til rimelige priser, hvor der både er taget hensyn til naturen, dyrene, miljøet og ikke mindst effekten – f.eks. ved at benytte havets virkningsfulde ingredienser tang og alger? Mellisa har et stort sortiment af både cremer, sæber, sera og specialprodukter til alle, der ønsker at forkæle huden med naturlige ingredienser. F.eks.: Mineralserum, der giver dyb fugt og næring til huden samt stimulerer hudcellernes genopbygning og hudens kollagensyntese. Velegnet til alle hudtyper også ved rosacea og akne. Øjengelé, som er opstrammende og fjerner spor efter træthed og reducerer mørke rande. Mild og kan benyttes af kontaktlinsebrugere. Dagcreme til fedtet og uren hud, der reducerer urenheder og sebum og virker anti-inflammatorisk samt beskytter mod skader fra frie radikaler. Alt-i-én Citronmelisse creme, som er en mild luksuslotion, der tilfører antiage til hele kroppen, sikrer din hud blødhed, smidighed og elasticitet. Bodylotion – en vitaminrig og blødgørende creme med opstrammende effekt. Styrker hudens naturlige fugtbalance og elasticitet og efterlader huden silkeblød og glat. Absorberes hurtigt. Ingredienserne i mange af Mellisas produkter er velegnede til sensitiv hud, og så har de alle egenskaber, der tilfører en effekt for huden. Forhandles på Mellisa.dk samt landets Matas og helsekostbutikker.

39


naturli jul /

julens vigtigste guirlande Pas på

– din tarm!

Skub til tarmene

Bakterier i naturligt miljø

Skallin er loppefrøskaller, som medvirker til at bevare et normalt tarmsystem, fremmer passagen gennem tarmene og bidrager til at kontrollere blodets kolesterolniveau. Loppefrøskaller er rige på kostfibre, og dermed er det et naturligt fibertilskud til dig. Du kan omrøre Skallin i vand eller en anden væske, hvor du får en gel-konsistens. Skallin kan også anvendes til bagning af brød, kager og lignende. Hvis du mere er til kapsler, kan du få Skallin kapsler med 450 mg Skallin pr. kapsel. Her er desuden tilsat dolomitmel og sesamfrøskaller.

Mælkesyrebakterier er en naturlig del af vedligeholdelsen af en normal tarmflora. Hvis du ikke er den store tilhænger af at sluge kapsler med mælkesyrebakterier, er Brottrunk fra Natur-Drogeriet et oplagt valg. Det er en alkoholfri, økologisk, vegetabilsk og naturlig gærdrik med B12-vitamin, som indeholder 5 millioner levende mælkesyrebakterier pr. ml. I Brottrunk får du 12 forskellige, sunde, syreresistente mælke­syrebakteriestammer. En kasse indeholder seks flasker Brottrunk, hvilket svarer til ”Brottrunk-kuren”. Her skal du drikke 1 dl tre gange dagligt i 15 dage. På den måde får du tilført mælkesyrebakterier til din tarmflora.

Find dem i din helsekost til priser mellem kr. 69,95 og 179,95 – alt efter størrelse og udformning.

En flaske med 750 ml fås til vejledende pris: kr. 48,-

Seje bakterier Mælkesyrebakterierne i Symbioflor+ er nøje udvalgt på baggrund af dokumentation for effekt samt syreresistens. Det betyder, at de kan modstå mavesyre og galde og dermed nå intakte frem til tyktarmen, hvor de har deres virkning. Forhandles hos Helsam, Helsekostforretninger, Matas samt udvalgte apoteker.

40


/ naturli jul

Rigtig mange og endnu flere bakterier! Multidophilus 12 er kapsler med mælkefrie og frysetørrede mælkesyrebakterier. Navnet refererer til de 12 forskellige stammer, som optræder i hver kapsel, der i alt indeholder 20 milliarder bakterier. Doseringen af de 100 vegetabilske kapsler er to kapsler dagligt, som bedst tages mellem måltider eller før sengetid. Og tidligst tre timer efter indtagelse af antibiotika. For at sikre størst mulig overlevelse af mælkesyrebakterierne efter indtagelse er hver kapsel enterisk overtrukket. Bør opbevares i køleskab, men kan i kortere perioder opbevares ved højere temperatur, hvis du f.eks. skal rejse. Multidophilus 24 varianten indeholder hele 24 forskellige stammer af levedygtige mælkesyrebakterier. De 60 vegetabilske kapsler i bøtten indeholder hver i alt 30 milliarder levende bakterier. Her doserer du ligeledes med to kapsler dagligt. Begge Multidophilus-produkterne kan kombineres med Spektro-vitaminer, All Omega-olier, Cal-Mag Citrat, Mave i Form og Tarm i Form fra Solaray. Find dem i din helsekost.  

Julegaven til julemaven – ekstra syrer! Julen resulterer som oftest i lidt mere og lidt federe mad, end vi normalt er vant til. Og det kan være hård kost for maven. For når vi i julen spiser anderledes, end vi plejer, kommer mælkesyrebakterierne hurtigt på overarbejde, og det kan derfor være en rigtig god idé at tilføre lidt ekstra for at hjælpe dem med at hjælpe os. En alternativ, men god kilde til mælkesyrebakterier, er Vita Biosa, som er en fermenteret drik med økologiske urter og et højt indhold af aktive mælkesyrebakterier. Når produkter fermenteres, producerer mælkesyrebakterierne forskellige organiske syrer som f.eks. mælkesyre og eddikesyre, som er gode for tarmen, og med Vita Biosa kan man derfor slå to fluer med et smæk. Vita Biosa fås i 4 varianter; Original, Hyben, Aronia og Ingefær, som alle er økologiske, fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Vita Biosa kan købes i din lokale helsekostforretning, Matas, og via Matas.dk og Helsam.dk.

41


tema / Af/jul naturli Xxxxxx / Foto/ Xxxxxxxxxxxx

3

e rå

d

g

od

til stabilt blodsukker – også i julen! En af de bedste beslutninger vi kan tage, når det gælder mad og sundhed, er faktisk at reducere blodsukkerpåvirkningen. Derfor har Anette Harbech Olesen skrevet den lille e-bog ‘Hygge godt – fredagsslik med god samvittighed’ til børnefamilier og andre, der ønsker alternativer til slikskålen. Det kan godt bruges i denne søde juletid, så her får du tre gode råd og tre skønne opskrifter. BECH OLESEN ANETTE HAR

Hygge godt

fredagsslik med god samvittighed

Tjek deklarationen! I bogen ‘Hygge godt’ kan du læse mere om, hvor mange fødevarer, der inde­ holder tilsat sukker. Også fødevarer, du slet ikke regner med indeholder sukker. Du finder også en liste med de mange navne, som sukker har på varedeklarationerne.

Nøglen til et stabilt blodsukker handler om at undgå en masse forarbejdede fødevarer, og lave god mad af gode, økologiske råvarer. Ved at kende til de forskellige fødevarers indvirkning på blodsukkeret, kan vi give kroppen optimale betingelser og mere energi. Et stabilt blodsukker får du bedst ved at:

1

Undgå sukker, sukkerholdige fødevarer, forarbejdede fødevarer, færdigretter, sodavand, saft, alkohol, hvidt brød og pasta. Erstat sukker i kager og bagværk med naturlige råvarer som banan, æble og lidt tørret frugt og hent inspiration i bogens opskrifter.

2

Spis en god morgenmad, der indeholder både gode proteiner, sunde fedtstoffer og grove kulhydrater fra fuldkorn eller grønsager.

3

Gå en tur hver dag, tag cyklen og trapperne eller gør lige præcis det, du har det bedst med. Mindst 30 minutters aktivitet hver dag hjælper til bedre insulinfølsomhed og dermed et mere stabilt blodsukker.

Se mere på www.madforlivet.com.

Stress og et højt indtag af kaffe og sort te kan også påvirke blodsukkeret i uheldig retning og stresse kroppen.

42


/ naturli jul

Drømmegode trøfler Disse trøfler smager susende godt, og de kan formes og dekoreres lige præcis, som du har lyst til.

Du skal bruge:

• 100 g havregryn • 100 g kokosmel • 50 g kakao • 50 g jomfrukokosolie • 12-15 store dadler uden sten, udblødt i vand • 15 g kokossukker eller rørsukker • 1 spsk kaffe (kan udelades) • 1 tsk vanilje pulver • 1 tsk kanel eller efter smag og behag • Friskpresset appelsinsaft og evt. reven appelsinskal • Eventuelt lidt ekstra vand til at samle det hele med

Sådan gør du:

Det hele køres i en kraftig blender eller food processor til en tyk, sammenhængende masse. Stilles i køleskab et par timer, rulles til små trøfler i den størrelse, som du ønsker, og de ­trilles i sundt krymmel f.eks. ­ frysetørrede hindbær eller ­kokosmel, der kan farves med rødbedesaft, appelsinskal, ­hvedegræs med mere.

Rugbrød med nødder og chokolade Disse minirugbrød med chokolade er velegnede til madpakken, skovturen eller blot som en sund eftermiddagssnack. Brødene er bagt af stenmalede, økologiske kornsorter. Det er mel af allerhøjeste kvalitet og næringsindhold, hvor alle skaldele, fibre og næringsstoffer er bevaret. 10 stk

Du skal bruge:

1. dag • 30 g hele hørfrø • 30 g hele solskikkekerner • 100 g skårne rugkerner • 1 ½ dl tempereret vand • 1 dl surdej 2.dag • 80 g stenkværnet rugmel fra Solhjulet • 100 g hasselnødder • ½-1 dl vand • 50 g tørrede abrikoser • 50 g dadler, tørrede • 50 g mørk chokolade 70% • 1 spsk honning • 1 spsk uraffineret salt

Sådan gør du:

1.dag: Rør surdejen ud i det tempererede vand og bland kernerne i. Lad det stå ved stuetemperatur natten over. 2. dag: Tænd ovnen på 180 grader. Hak hasselnødderne og gem nogle til at rulle brødene i. Abrikoser og dadler skæres i små stykker, og den mørke chokolade hakkes. Bland den udblødte kerneblanding med de øvrige ingredienser, form dejen til ti minibrød og rul dem i de finthakkede nødder. Bag brødene ved 180 grader i 25 minutter, til de er gennembagte. Disse brød er velegnende til madpakken eller til et lille måltid om eftermiddagen sammen med et par gulerødder.

tip

Du kan finde opskriften på surdej på Madforlivet.c om.

Børne-bobler med agurk, melon og mynte Rens og skræl den økologiske agurk og skær tre, fire tynde, aflange strimler af med kartoffelskrælleren. Kom de tynde skiver i en karaffel sammen med frisk mynte og fyld op med koldt og rent vand. Lav små runde kugler af melon og læg i karaflen. Lad blandingen stå lidt, eventuelt på køl, før du drikker den. Du kan genanvende agurk, melon og mynte cirka to gange. Spis gerne agurken og melonen derefter og lav eventuelt te af mynten.

43


naturli jul /

Julepleje til julemaver Slip enzymerne løs! Planteenzymer kan være til stor hjælp for fordøjelsen. I Solarays Digestaway finder du hele 14 planteenzymer fra bl.a. papaya og aloe vera i vegetabilske kapsler med L-glutamin og urter bl.a. ingefær, som bidrager til en normal fordøjelse, lægestokrose samt elmebark som beroliger fordøjelseskanalen og støtter slimhinderne. L-glutamin hjælper til at vedligeholde tarmpermeabiliteten. Digestaway kan kombineres med Spektro-vitaminer, Tarm i Form og Multidophilus-mælkesyrebakterier.

Styrk mavens slimhinder Rød elm er et træ, som stammer fra den østlige del af Nordamerika med en rødbrun farve. Barken fra træet er en kilde til planteslim, der støtter mavetarmslimhinderne. Samtidig støtter rød elmebark også fordøjelsessystemet. Natur-Drogeriets Rød Elmebark er pulveriseret inderbark fyldt på vegetabilske kapsler. Hvis du ønsker det, kan pulveret tages ud af kapslen og røres ud i væske.

Find den i din helsekost. 180 kapsler fås til vejledende pris: kr. 199,95.

Start dagen med pleje til maven Original Chia Müsli Crunch består af tre hovedingredienser: havregryn, inulin og chia-frø 10%. Alle tre ingredienser, der er kendt for at bakke op om en velfungerende mave med sunde fibre og fedtsyrer, som især mavens gavnlige bakterier vil have. Inulinen, der kommer fra agarve-planten, søder Original Chia Müsli Crunchen samtidigt med, at den er med til at gøre den sprød. Brug Crunchen på yoghurt, skyr eller bland den med andre myslier. Kan også anvendes til desserter. Original Chia Müsli Crunch kan købes i helsekostbutikker.

44

Undgår du gluten? Ikke mindst i juletiden kan det være sin sag at finde rundt i diverse buffeter og juleborde. Hvis du er intolerant eller allergisk overfor gluten, kan enzymer som dem i GluteoStop være gode at have ved hånden. De kan nemlig hjælpe dig med at nedbryde gluten, hvis du ved et uheld indtager proteinet. Hvis du er i byen, og restauranten ikke har helt styr på indholdet i maden, eller din mad har været i kontakt med andres osv., så kan du bruge GluteoStop som et hjælpemiddel til at spalte gluten, som du kommer til at indtage. GluteoStop fås i en praktisk klikdispenser til at have med sig. Du tager en tablet 10 minutter før et måltid, så kan enzymerne reducere belastningen i forbindelse med utilsigtet indtag af gluten. Find GluteoStop i din helsekost, så du har den ved hånden næste gang, du skal i byen.


/ naturli / tema jul

Jul med maveurter Mave i Form er en unik blanding med otte urter, der tages før maden og hjælper fordøjelsen, så du f.eks. undgår oppustethed. Du kan tage en kapsel to gange dagligt, hvis du ofte oplever utilpashed efter et måltid. Mave i Form indeholder papaya, pebermynte, fennikel, ingefær, ensianrod, cayenne, irsk mos og grå valnød. Ingefær og pebermynte er bl.a. kendt for at bidrage til en normal fordøjelse og en normal tarmfunktion. Kan kombineres med Spektro-vitaminer, All Omega-olier, Cal Mag Citrat, Tarm i Form og Multidophilus-mælkesyrebakterier og Papaya-Plex. Find den i din helsekost.

Kul på oppustede maver Har du luft i maven og er oppustet? Tre kapsler med Aktivt kul en halv time før et måltid og tre kapsler igen efter – kan medvirke til at mindske luft i maven. Aktivt kul er fremstillet af vegetabilsk materiale fra kokosskaller, som er brændt ved 600-900 grader uden ilttilførsel. Efterfølgende bliver skallerne dampet, og det giver aktivt kul, som er en stærkt absorberende form for kul. 120 kapsler fås til vejledende pris: kr. 219,95 i helsekostforretninger.

45


naturli jul /

Sæt smag på julen

og giv julen ny smag! Økologisk festlighed Santa er en økologisk juleale fra Ørbæk Bryggeri – en forfriskende let og samtidigt fyldig julebryg. Perfekt til julemiddagen og julefrokosten – og nydes bedst afkølet. En øl, der går godt til fest, hygge, and, flæskesteg, gås (ja, al julemad!) Drikkevarerne fra Ørbæk forhandles af Rømer Produkt.

Julens honningkager Kan også være en økologisk fuldkorns-honningkage fra Rømer. Står du og mangler noget lækkert til kaffen eller en kop te, så er denne honningkage god at have på lager. Den er også velegnet som snack med sit indhold af fuldkorn. Find honningkagen i helsekostbutikker og på www.romernaturprodukt.dk

Sæt smag på Sonnentor har lavet en række julede krydderier, der allesammen er fra økologisk jordbrug. Kanel til risengrøden, kardemomme til gløggen eller nelliker til æbleskiverne. Men julestemningen højnes også med te-pakkerne fra Sonnentor. Udover at bringe kælketure i sneen, julemænd og adventskranse på nethinden, smager den økologiske jule-te også af alt det, som julen handler om. Find det store udvalg af te og krydderier fra Sonnentor i din helsekost.

46


/ naturli / tema jul

Kærlighed til høj kvalitet English Tea Shop tilbyder et luksusudvalg af velsmagende økologiske te-varianter. For at kunne lave de mange unikke teblandinger samarbejder English Tea Shop med de bedste økologiske og fairtrade farmere, blendere og producenter fra hele verdenen. Advent Calendar er den perfekte juleblanding for alle te elskere med smagsvarianter, som er specifikt udvalgt til at kunne nydes her i julesæsonen. English Tea Shop tilbyder bl.a. også: The Wellness Collection – teerne til dig og din krops velvære. The Super Goodness Collection – et rigt udvalg af ­sunde økologiske teblandinger. The Ultimate Collection – den ultimative smags­ oplevelse for te-entusiaster. Forhandles af Helsekostforretninger og danske webshops, vejledende udsalg kr. 99,-.

Plantebaseret julemiddag? I takt med at flere og flere vælger at spise plantebaseret, så er der brug for at nytænke julens traditionelle retter. Den opgave har Thomas Erex påtaget sig, og han er aktuel med bogen ’Vegansk julemad’. Her finder du opskrifter på lækre og velsmagende retter, der passer perfekt til julefrokosterne og julemiddagen. Thomas Erex har udviklet opskrifter på alt fra juledeller med linser og champignon til Mock duck og masser af tilbehør i form af sovs, rispapirbacon og brunede kartofler. Desserten og den søde tand har han også tænkt på. Her er opskrifter på knasende chokoladejuletræer, vafler og æbleskiver. Og meget mere. Thomas Erex er selv veganer, men opskrifterne er testet og godkendt af kødspisere, der også nød maden. ’Vegansk julemad’ af Thomas Erex er udkommet på forlaget Turbine, på 102 sider til vejl. pris kr. 249,95.

Måske lidt tarveligt, men... Der er masser af velsmag i Claus Dalbys nye kogebog, så selvom det handler om noget så atypisk som at holde vægten her i julen, vil vi gerne slå et slag for den. Claus Dalbys første kogebog ’Slank. Plantemad fra mit grønne køkken’, der udkom i starten af året, blev straks en bestseller. Her fortalte den kendte havemand, hvordan han på et år havde tabt 40 kilo og kom med en mængde grøntsagsbaserede retter. Ikke alene supersunde, men også delikate og smukke retter uden ret mange ingredienser. Nu er efterfølgeren kommet: ’Hold vægten. Plantemad fra mit grønne køkken’. Man siger, at det er svært at tabe sig, men endnu vanskeligere at holde vægten. Faktisk viser forskning, at rigtig mange af de mennesker, der taber en masse kilo, snart tager dem på igen. Dette er ikke sket for Claus Dalby. Her, snart et år efter udgivelsen af sin første bog, holder han en stabil vægt. Og han er sikker på, at det er for livet. Det fortæller Claus Dalby om i bogen med over hundrede nye opskrifter. ’Hold vægten. Plantemad fra mit grønne køkken’ af Claus Dalby er udgivet på forlaget Klematis, 304 sider til vejl. pris kr. 299,95.

47


naturli jul /

Det er sæson for små og store erkendtligheder Skønne nyheder til flere formål! Mellisa er ren hudpleje med god samvittighed og med mange virksomme, hudforbedrende ingredienser. Det er avanceret hudpleje med økologiske ingredienser, hvilket de nye produkter fra firmaet er et godt eksempel på. Mellisa har i en årrække benyttet alger og marine-bioaktiver i en bred vifte af produkterne. Og i de fire nye flasker giver det nogle lækre egenskaber: Bodyscrub: En rig, cremet bodyscrub, der fugter og blødgør huden uden at fedte. Med nærende ingredienser og naturlige, afrundede skrubbeelementer, der blidt eksfolierer huden uden at skade hudens naturlige lipidbarriere. Den efterlader huden velfugtet, smidig og fantastisk blød. Nourishing Shower Oil: En luksuriøs badeolie, der er rig på naturlige planteolier til at nære og give fugt til huden, mens man bader. Denne badeolie emulgerer, når den tilsættes vand, og transformerer sig til en lækker, blød mælk, der efterlader huden ren, fugtet og fløjlsblød. Softening Conditioner: Styrkende hårbehandling med quinoa. Kan benyttes som både balsam og kur. Ingen silikone i produktet – kun vegansk blødgørende balsam med quinoaprotein og gojibær. Facial Foaming Oil Cleanser: Den veganske skummende ansigtsolie-rens er ideel til tør, sensitiv hud. Den renser huden blidt for makeup og snavs uden at kompromittere hudens lipidbarriere. Dette renseprodukt nærer alle hudtyper med dets rene, naturlige planteolier, der let vaskes af og efterlader huden blød og gennemfugtet. Forhandles på Mellisa.dk samt landets helsekostbutikker i flasker med 200 ml. fra kr. 139 til 179,-.

Naturlige olier til kropspleje! Forkæl dig selv eller en du holder af med en lille ekstra gave i form af argan-olie, mandelolie, avocadoolie, abrikoskerneolie eller pebermynteolie. De skønne velkendte og kvalitative olier fra Rømers sortiment har været i handlen i mange år og benyttes af mange faste kunder og massører. Argan-olien er koldpresset og økologisk. Find hele udvalget af olierne til kropspleje i helsekostbutikker.

48


/ naturli / tema jul

En hurtig gave, der holder længe!

Til fodfolket! Rigtig mange værter og værtinder er på tæerne i julen, så den perfekte værtindegave – og gaven til alle fødder er et Fischer FodKit, som er selvforkælelse i særklasse. Kittet består af: •U rtete med velsmagende urter. •S alt med velduftende urter til urtefodbad – afslappende rosentræolie, opkvikkende blodappelsin og pebermynte. •M ineralholdig peelingcreme med ler og abrikoskerner. •B lødgørende, fugtgivende Aktive creme med æteriske olier, der øger blodgennemstrømningen i fødderne. • Fodfil.

KLAPP Cosmetics ion tørbørste understøtter den fysiske og mentale velvære med sin vitaliserende massage. Målet med ionbørster er at etablere en energibalance gennem negativt ladede ioner (anioner). Tørbørstning af huden med KLAPP ion tørbørste genererer disse anioner på en simpel og effektiv måde. Når du børster: • fjerner du de døde hudceller • opnår du blød og lækker hud • får du afslappende massage • en immunforstærkende effekt • opnår du øget blodcirkulation og et aktiveret lymfesystem • få du balancerende ioner overført til kroppen Det hele tager kun fem minutter! Du finder KLAPP ion tørbørste hos udvalgte helsekostbutikker og på www.beauty-shop.dk til vejl. pris kr. 349,-.

Kort sagt: Alt der skal til en hyggelig stund med en kop god te og et fodbad. Der følger opskrift med på den perfekte stund. Find Fischer Fodkit i helsekostforretninger og på www.fischer-pure-nature.dk til vejl. pris kr. 110,-.

Mere energi til mig og dig! Energi kan være en knap ressource i december, så en oplagt erkendtlighed til dig selv eller en du holder af, kan være et energitilskud som Ginsana G115. Der er en stærk forbindelse mellem energi, modstandsdygtighed og fysisk præstation. Både immunsystemet og de fysiske aktiviteter kræver meget energi. Ideelt set skal kroppen styre begge og skabe en ligevægt (homøstase). Vi kender dog alle til, at forskellige faktorer påvirker denne vigtige balance negativt, og når ligevægt ikke kan nås, omfordeler kroppen den tilgængelige energi baseret på prioritering af behov (enten en støtte til immunsystemet eller til den fysiske ydeevne). Ginseng er en såkaldt adaptogen rod, som ikke stimulerer, men regulerer mange af de basale funktioner i kroppen. Det gør den blandt andet ved at forbedre iltoptagelsen ude i cellerne. Og alt den ilt, der produceres, er med til at skabe mere energi. Find Ginsana G115 både som kapsler og som ekstrakt i helsekostforretninger.   

49


annoncer /

Nature’s own® Vitamin E

All round creme

Nature´s own wholefood E-vitamin som forekommer naturligt, indeholdender samtlige otte forskellige komponenter, henholdsvis alpha, beta, gamma og delta tokoferoler samt alpha, beta, gamma og delta tokotrienoler. som i samspil har en beskyttende effekt i kroppen. Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

Cremen er fremstillet af de fineste vegetabilske råvarer. Kan bruges på hele kroppen: • til massage • til fodcreme • til ansigtscreme • alle former for tør hud

Læs mere på www.panacea.dk

Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

GLUT

ENFR

I

Driller maven? Prøv SylliFlor® SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com. Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Kompromisløs støtte til dig og din krop

Når dit barn sover bedre, sover hele familien det bedre

Denne skønne perle fra Impex Trading ApS er i særdelshed bemærkelsesværdig. Som en utrolig stærk allieret til mange formål, leverer den kompromisløs støtte til dig og din krop. Grundet de mange formål, den kan anvendes til, er den ofte at finde i hus­ apoteket eller i rygsækken. Vi fristes til at omdøbe den til ”Naturens Schweizerkniv”, men den kan i butikkerne findes som ”Golden Oreganooil 1:1” i produktserien “Epic Oils” fra Impex Trading ApS. 100% Naturlig, 100% Økologisk, 100% Fantastisk.

Lulla doll • afspiller lyden af hjerteslag og åndedræt i 12 timer • kommer med justerbar volumen • er lavet i et blødt og holdbart materiale • har broderede detaljer

Forhandles via Helsekost forretninger, Bioforce.dk, Webshops

50

Lulla dukkens unikke design er baseret på videnskabelige undersøgelser, der viser, hvordan tryghed og nærhed – og særligt lyden af hjerteslag og åndedræt – kan forbedre søvn og skabe øget velvære. Bambalo.dk


/ annoncer

”Undertrøje” til din hud Særligt i vinterperioden er det essentielt at huske undertrøjen. Ikke kun under din bluse, men også under din ansigtscreme. Serum virker som en undertrøje på din hud, og er derfor beskyttende og nærende at bruge efter din afrensning og før din ansigtscreme. Green Door Face Serum og Green Door Eye Serum er begge dybdegående superserummer, som indeholder citrus stamceller, der genskaber de elastiske egenskaber i

huden, forebygger og forbedrer alderstegn – og giver dig det ungdommelige udseende tilbage. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for Green Door Face Serum, 30 ml er kr. 255,Vejl. pris for Green Door Eye Serum, 15 ml er kr. 225,-

AVIVIR Aloe Vera Kapsler

Original Muslingeolie

Økologisk og Vegansk. Styrker immunforsvaret og hjælper med at normaliserer fordøjelsen. Har gavnlig effekt på bakteriebalancen i mave/tarm og bidrager til at vedligeholde hud og slimhinderne.

Et specielt fedtsyreekstrakt (PCSO-524) af den grønlæbede musling (Perna canaliculus) fra New Zealand. Fedtsyrerne bliver udvundet ved en patenteret produktionsproces som bevarer de mange fedtsyrer, som naturligt er i muslingekødet, og som sikre stabilitet og standardisering.

Fås hos Matas og Helsekost Vejl. uds. 60 kapsler 225,- kr. AVIVIR tlf. 39 69 08 14

Forhandles hos Matas, Helsekostforretninger & Helsam Yderligere info: www.novasel.dk el. på tlf: 6323 0002

51


krop / Foto/ Shutterstock

Har du strakt dig langt i dag? Vi strækker os generelt for lidt – altså sådan rent fysisk. Det gode stræk kan nemlig gøre rigtig meget godt for os – ikke mindst når det handler om at finde ro og blive afslappet.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

52


/ krop

Hvis du gør som langt de fleste af os, vågner du ved, at vækkeuret river dig ud af søvnen, så tøffer du ud og tisser og sætter vand over til morgenkaffe, spiser morgenmad, bader, klæder dig på, kører på job, sidder og arbejder dagen igennem, kører hjem, laver mad og smutter ind i sofaen med et hyggeligt tæppe, inden du går i seng igen. Sæt selv dine egne billeder ind fra din dag. Så spørger jeg lige: Hvor mange gange i løbet af dagen har du strakt din krop fra top til tå, i et helkropsstræk, hvor du tilmed gaber inderligt? Måske slet ikke en eneste gang. Hvis vi iagttager dyr, så vil intet dyr være i stand til at fungere optimalt uden ofte at strække deres krop og gabe, og slet ikke efter søvn. En tiger vil ikke være ordentlig vågen uden at have vækket kroppen med et stræk og et stort gab først. Selv din huskat er ikke klar til at fange en mus uden at strække sig godt og grundigt efter søvnen. Vi har glemt det naturlige stræk Stræk er ren natur. Men som på så mange andre måder kan vi mennesker have en kedelig tendens til at fjerne os fra naturen ved at opfinde vækkeure og mødetider. Men det betyder ikke, at naturen og vores instinkter er slettet. Det betyder, at vi overdøver dem. Og det er bestemt ingen fordel. Strækket gør vores sanser mere vågne, gabet giver ilt til hjernen, og musklerne strækkes igennem og får sendt ilt rundt og transporteret affald væk, senernes sanseceller stimuleres, og leddene strækkes. Det var ikke så lidt. Om natten ligger vi meget af tiden i et såkaldt bøjemønster. Dvs. at du ligger i noget, der kan minde om fosterstilling, bøjede albuer, benene trukket lidt op, ryggen rundet forover. Derfor vil din krop instinktivt have et stort behov for at strække

alle led og muskler grundigt ud efter søvnen. Men da vækkeur og klokkestreng er vores morgens diktator, så tumler vi bare videre uden at strække kroppen godt igennem. Kroppen elsker balance. Hvis du har ligget og sovet med de fleste af kroppens led bøjet, vil der komme balance i regnskabet ved at gå den modsatte vej, altså strække ud. Balance opstår nemlig ved, at du gør det modsatte: Hvis du har stået op i lang tid, vil du gerne sidde ned lidt. Hvis du har siddet stille længe, vil du egentlig gerne gå lidt rundt. Vi bliver mindre i løbet af dagen Led og sener fortæller dig, via sanseceller, hvornår det er tid til at skifte stilling, men ofte er vi ikke i stand til at lytte til det. Hvis vi f.eks. skal køre langt i bil, så kan vi ikke rigtig ændre vores siddestilling. Eller hvis vi arbejder un-

“Kroppen elsker balance. Hvis du har ligget og sovet med de fleste af kroppens led bøjet, vil der komme balance i regnskabet ved at gå den modsatte vej, altså strække ud.” der pres og skal være færdige med en opgave, så vælger vi også at overhøre kroppens behov. Eller hvis vi holder fokus på at komme ud af sengen og døren om morgenen, så ignorerer vi kroppens signaler. Det er rigtig ærgerligt, for det betyder, at vi ikke længere samarbejder og respekterer kroppens, ret beskedne, behov f.eks. for at strække sig. Vi lever under tyngdekraftens påvirkning. Det betyder, at vi trykkes en smule sammen i dagens løb. Typisk vil du måle et par centimeter mindre om aftenen, end du gør om morgenen. Dette sker, fordi væsken i de bruskskiver, der er indskudt imellem dine ryghvirvler, trykkes ud og afflades. Bruskskiverne er som badesvampe i et fad med vand, de fyldes med væske, hvis du ikke trykker på dem, men tømmes ved et tryk. Hvis du ser et billede af en rygsøjle, så kan du se et tårn af klodser, der er bygget af skiftevis en knogle (ryghvirvel) og en bruskskive (discus). I en kanal i midten har vi rygmarven og alle steder, hvor bruskskiverne ligger, dannes der et hul, hvor nerverne har en lille passage til at komme ud og forsyne muskler og organer. Hvis bruskskiverne er meget flade, vil de huller blive små, og nerven trykkes eller irriteres. Det giver smerter som bare pokker.

Så noget så simpelt som et stræk af hele kroppen, som vil lette trykket på bruskskiven og dermed lade den suge væske til sig, vil kunne lindre rigtig mange af de rygsmerter, mange tror, der skal panodiler til at klare. Stræk dig langt gennem arbejdsdagen Uanset om dit job er stillesiddende eller ej, så vil du få det langt bedre i kroppen, hvis du husker to ting: Gør det modsatte – og stræk dig. Jeg underviser ofte som konsulent på arbejdspladser, hvor jeg lærer de ansatte disse og andre enkle metoder (samt måder at få det indopereret i en travl hverdag), og reaktionerne er som regel: ”Jeg troede ikke, at så små og enkle metoder kunne gøre noget for mig, eller at jeg ville kunne huske det”, “jeg fandt lynhurtigt ud af, at det føles så rart og naturligt, at min krop meget hurtigt selv huskede mig på det”, og “jeg troede ikke, det kunne hjælpe mig af med mine skavanker, men hold da op, tænk hvis nogen havde lært mig det her for 20 år siden, jeg kunne have sparet mig selv og min arbejdsplads for mange timer hos fysioterapeut og sygedage”. Wow, må man da sige. Det koster ikke noget at gøre det modsatte og strække. Du skal ikke arbejde over, fordi du har gjort dette flere gange, eller virkelig mange gange, i dagens løb. Du skal bare samarbejde med din krop i højere grad, end du ellers har gjort. At gøre det modsatte er ofte stræk, fordi vi også arbejder i bøjemønster. Stræk op eller bagud vil være at gøre det modsatte, når nu mange af vores opgaver foregår fremme foran os, uanset hvad vi beskæftiger os med. (tænk et øjeblik over, om du overhovedet laver nogle bevægelser, der ikke er foran dig). At stille sig op og strække kroppen igennem er universel for alle. Har du stillesiddende arbejde, vil det ikke invitere til dybe åndedrag,

53


krop /

fordi du er fysisk inaktiv. Men din hjerne har behov for ny energi, og det er altså også godt at få forsynet hele systemet med ilt. Stræk af hele kroppen involverer vores mellemgulv, som er en åndedrætsmuskel, strækket løfter ribbenene, så lungerne får plads til at fyldes, stræk udløser ofte gab. Så kom i gang. Ilten er energi til hele dig. Stræk efter sport Stræk efter sport bliver ganske ofte underprioriteret, hvilket er en stor fejl. Jeg tænker, det er, fordi mange af os ikke kender fordelen ved det. Før i tiden lærte mange at stræk og udspænding efter sport, ville forhindre eller mindske træningsømhed. Det gjorde det ikke, og så konkluderer mange, at strækøvelser er

54

“Det er ikke uden grund, at yoga er blevet så populært. Du får strakt kroppen, og det tørster den efter, samtidig med at yoga reducerer stress bl.a. fordi dit åndedræt bliver dybt og roligt.” komplet overflødigt og rent tidsspilde. Det er det ikke, men af en anden årsag end ømhed. På alle sider af et led har du muskler. Disse muskler trækker i leddet, når du bruger det, ja, det er jo musklerne, der laver bevægelserne, og leddet følger med. Hvis musklerne har nogenlunde samme længde og tonus, vil leddet blive bevæget symmetrisk og ikke blive trukket skævt. Hvis musklerne er stramme og stive, vil leddet blive presset sammen, altså komprimere leddene, så ledfladerne kommer for

tæt på hinanden, og dermed vil der slides unødigt meget. Muskler, der er stramme på den ene side og enten normale eller måske for slappe på den modsatte side, vil trække skævt i leddet og dermed starte en kædereaktion af dårlig funktion. Hvis du f.eks. har løbet en tur, vil dine lår og hoftebøjere være de muskler, du har brugt meget aktivt til at træde frem, og haser og balder til at sætte af med. Hvis du udspænder alle disse muskelgrupper bagefter, vil du lettere kunne opnå et lige og symmetrisk træk på siderne af leddene. Og på den måde undgå smerter, skader og i sidste ende slid. Det er ikke uden grund, at yoga er blevet så populært. Du får strakt kroppen, og det tørster den efter,


/ krop

samtidig med at yoga reducerer stress bl.a. fordi dit åndedræt bliver dybt og roligt. Hvem har ikke behov for det? Godnat og sov godt Stræk inden sengetid er den dejligste sovepille. Det gør det langt lettere at finde en god afslappende sovestilling. Læg dig på ryggen og tag armene op over hovedet og stræk dig alt, hvad du kan. Rul gerne lidt om på siderne og stræk igennem, overdriv bare. Pust og støn, sæt dit åndedræt frit. Nu har du gjort det modsatte, du har sendt ilt gennem musklerne, blodet sender affaldsstofferne væk fra vævet, og din åndedrætsmuskel er blevet aktiveret. De dybe åndedrag inden søvnen beroliger dit nervesystem. Nu er din krop klar til at slappe af, ligge trygt

“Stræk inden sengetid er den dejligste sovepille. Det gør det langt lettere at finde en god afslappende sovestilling.” og godt i dit foretrukne bøjemønster og samle kræfter til en ny dag. Har du svært ved at sove pga. spændte muskler? Eller har du svært ved at mærke din krop, helt generelt? Så kan en opspændning af musklerne være en hjælp. Læg dig godt tilrette. Prøv at slappe af så meget, som det er muligt. Luk øjnene. Spænd nu det ene ben kraftigt, og slip igen, spænd det samme ben en smule og slip igen. Fortsæt nu sådan kroppen igennem, ben, balder, mavemuskler/lænd (tryk ryggen mod underlaget), løft skuldrene, spænd

armene, hænder, bid tænder og gab højt op. At bruge kontrasterne spænding/ afspænding vil lære dig at mærke selv de mindste irritationer, før de sætter sig som kedelige myoser. Vær meget opmærksom på om din tunge presses op mod ganen, eller om du bider tænder, for spænder du her, vil du ikke være rolig nok til at kunne falde i søvn. Har du tendens til kæbespændinger, så væn dig til at tjekke dig selv her mange gange i dagens løb, for du kunne nemt spænde, når du koncentrerer dig, kører bil osv. Endelig vil et tilskud af magnesium før sengetid hjælpe dig, der spænder meget eller har svært ved at slappe ordentligt af.

www.spirularin.dk

Herpescreme Baseret på mikroalger Spirularin® HS indeholder et biologisk aktivt ekstrakt fra mikroalgen spirulina platensis. Cremen udnytter mikroalgens helende og forebyggende egenskaber og regenererer sårbar hud og læber. Spirularin® HS efterlader læberne bløde og velnærede. • Plejer og beskytter herpes sårbare læber • Styrker hudens genopbygning • Solfaktor 15

Active ingredien

t 2015

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på pharmovital.dk • Forbrugertelefon: 39 617 618 Få mere at vide på spirularin.dk

55


/ oase

Boost indefra og ud!

Duften af natur Lavendel Shampoo og Balsam Eftervask er mild og drøj hårpleje fra Rømer. Den skønne lavendelolie i shampooen giver en beroligende duft, mens de vaskeaktive stoffer, der er baseret på ren kokosolie, gør hår og hovedbund rent. Balsam Eftervask gør håret let og blødt at rede. Giver blank glans uden at fedte, og passer til alle hårtyper.

Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33 KOLLAGEN E

RB LE VE

T RT LÆ PU PO

– BÅDE FO RH

Fra Rømers Sæberi kan du også finde økologiske shampooer som: • Calendula (morgenfrue), der er kendt for at være rensende, bakteriedræbende og sårhelende. • Borago-shampooen, der med sit høje indhold af gammalinolensyre (en sund fedtsyre) går ind og fugter hovedbunden og håret. • E-vitamin-shampooen, der er lavet af hvedekimsolie og virker som en naturlig antioxidant, samt giver næring og blødhed til hår og hovedbund.

Op mod 35 procent af kroppens totale proteinmængde består af kollagen, der dermed er den mest almindeligt forekommende proteintype i kroppen. Samtidig er kollagen den primære bestanddel af bindevævet og 70 procent af hudens vægt. Der er mange forskellige celler i kroppen, der producerer kollagen, men det er fibroblasterne, der har den største produktion. Jo ældre man bliver, jo langsommere arbejder fibroblasterne. Dermed vil der med alderen blive nedbrudt mere kollagen, end der produceres. Collagen-Boost indeholder hydrolyseret kollagen, granatæbleekstrakt, kisel og C-vitamin. Sidstnævnte indgår i vores egen kollagendannelse, der har betydning for en normalt fungerende hud. Collagen-Boost er et pulver med enten appelsinaroma eller kakaosmag, som du kan blande op med eksempelvis plantedrik eller vand. Find den i din helsekost til vejl. pris kr. 349,95.

O

G

D LE

Forhandlerinfo: Rømer Produkt, tlf. 8680 3767  

UD

Du finder shampoo fra Rømer i helsekostforretninger.

Har du husket at vaske hænder? Med en smule omtanke og korrekt håndhygiejne kan spredning af bakterier begrænses eller helt undgås – også ved højtiderne! Madlavning, shopping og ture til byen – det hele giver bakteriespredning, så husk at vaske hænderne undervejs og efter. Nova TTO Sæbefri vask indeholder 4,99 % Tea Tree Oil og E-vitamin, og er et godt valg, når hænderne skal vaskes hyppigt. Den fugtighedsbevarende sulfatfri ”sæbe” fjerner alle de skadelige bakterier uden at udtørre eller genere huden. Tea Tree Oil stammer fra Australien, hvor man har kendt dens antiseptiske virkning i århundreder. Sæben er pH-neutral og derfor mild, men effektiv til hyppig håndvask i f.eks. køkkenet og på institutioner. Også til krops- og intimhygiejne, ved sart og sensibel hud samt ved hudirritationer og uren hud er sæben velegnet. Find Nova TTO i din helsekost. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02

56


/ oase

Antiage indefra Aloe vera kan både hjælpe indefra og udefra med at opretholde en sund hud. Indefra har aloe vera også antiage-egenskaber. Efter daglig brug i 3 måneder er produktionen af kollagen øget, rynkerne bliver mindre fremtrædende, huden er mere elastisk. Samtidig vurderes det i videnskabelige undersøgelser, at aloe vera kan modvirke og reparere "cutaneous photoaging", ældning af huden forårsaget af solens UV-stråler. Det er dokumenteret, at Aloe Vera styrker immunforsvaret samt fordøjelsen. Styrkelse af immunforsvaret og normalisering af den naturlige fordøjelse har tillige stor indflydelse på organismens velvære og derved på udstråling og udseende. Avivir Aloe Vera har i 30 år leveret den unikke plante i form af tilskud indeog udefra til huden. Avivir anvender kun ACTIValoe fra Aloecorp, som er eneste aloe vera med dokumenteret indhold på mere end 10% af polysakkariderne Acemannan, der anses for hovedansvarlig for aloe veras gunstige virkninger. Kapslerne er registret ved Vegan ­Society.

Vintersmukke læber! Vinterens frost og kulde kan være hård ved vores læber, som ofte udtørrer og sprækker. Tørre og sprukne læber er mere udsatte og tilbøjelige til infektion med virus. Læbeplejen Ocean Kiss plejer og beskytter dine tørre læber. Det aktive indholdsstof fra mikroalgen Spirulina Platensis, som er tilsat læbeplejen, virker antiviralt og antibakterielt. Indholdet af mandel- og jojobaolie sørger for at holde dine læber sunde og naturlige. Ocean Kiss læbestiften findes i fire flotte farver, som fås i helsekostbutikker. Forhandlerinfo: Pharmovital, tlf: 39 61 76 18, www.spirularin.dk

Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

Colpropur opretholder hudens elastisitet og bidrager til færre rynker NYHED Kosttilskud. Hydrolyseret collagen med vitamin C

Colpropur til dig og din hud ... Colpropur er et kosttilskud, hvis vigtigste del er hydrolyseret collagen protein, som er meget let for kroppen at optage. Collagen er især godt for din hud, men også for knogler, muskler og led. Colpropur består udelukkende af ren hydrolyseret collagen i pulverform, et naturligt og meget let optageligt kosttilskud, med vitamin C, som letter optageligheden.

43 år

43½ år

Fås med Neutral smag eller Vaniljesmag. Det viste foto er en kvinde, der startede med Colpropur som 43 årige og viser

Dåsen indeholder 300 g pulver. Dagsdosis er 10 g. Omrøres let i vand eller andre drikke. Vejl. udsalgspris 250,-. Fås i helsekostbutikker.

udviklingen fra 43 år til 43½ år, hvor kvinden dagligt tog 10 gram Colpropur i perioden. Billederne viser huden i ansigtet, ved siden af øjnene, hvor en rynke blive mindre tydelig.

Se meget mere på maxipharma.dk

57


sind / Foto/ Shutterstock

Usikkerhed:

Kend dig selv og dine følelser – eller find et nyt jeg!

Hvad enten du er ung eller oppe i årene, så kender du det garanteret: At du af og til bliver usikker på dig selv. Der er noget, der ikke fungerer i dit liv… Og du spørger dig selv: Hvem er jeg – egentlig? Og hvordan vil jeg gerne være?

Af Birgitte aagaard Coach

Det at føle sig usikker og rådvild og grundlæggende i tvivl om sin egen identitet forbindes oftest med det at være ung, men reelt er det et grundvilkår, som dukker op, hver gang vi kaster os ud i noget nyt, nye relationer, nyt job osv. Hver gang, vi placerer os selv i en ny sammenhæng eller indtager en ny rolle, må vi lige mærke efter, hvor vi er: Hvordan reagerer andre på mig? Kan de lide mig? Opfylder jeg forventningerne? Hvad skal jeg gøre for at passe bedst muligt ind i den her gruppe? Passer jeg ind? Som ung er du pr. definition uerfaren – i ordets konkrete betydning: Du har ikke prøvet så meget endnu. Du har ikke afprøvet dig selv i så mange forskellige miljøer, venskaber, forhold, arbejdspladser osv. Foran ligger der et “livsstudium”, hvor du konstant lærer forskellige sociale koder at kende og justerer dine valg og din adfærd med eller mod dem. For nogle bliver det en kamp, fordi vi som individer ikke altid passer ind i “skabelonen”. Hvis du f.eks. tidligt i livet oplever at blive kritiseret af omgivelserne, fordi du afprøver nye interesser, anden beklædning eller omgangskreds, kan du risikere at give op og sidde fast i en identitet, som ikke passer dig. Som forældre kan vi let begå den fejl at tro, at det ”sikre” (læs: sædvanlige) er det bedste, men det er det

58

bare ikke for alle. Der SKAL være plads til at vise andre følelser og andre sider af sig selv end dem, der er belejliget. Lad for Freuds skyld aldrig teenageren i dit barn, dig selv eller dine omgivelser dø helt ud! Ellers risikerer du at forblive ”uerfaren”, fanget i en skabelon, som du måske aldrig har udfordret … Kan jeg være en anden? Der er en stor fordel i at være uerfaren som ung: Du har ikke fået dig ALT for mange vaner, fastgroede synspunkter og blinde vinkler endnu. Det er alt andet lige lettere for dig at forvandle dig, fordi du har flere oplagte chancer til gode. Lad dem ikke gå til spilde. Det er som at stå foran et klædeskab: Vil jeg være den søde, kreative og følsomme i dag? Vil jeg være rå, udfordrende og “på barrikaderne”? Eller vil jeg være tjekket, business-like og lidt kølig? Uanset om du står på vej ud ad døren til skole, uddannelse eller job – er 16 eller 36 eller 56 – så kan du VÆLGE at ændre din egen rolle. Lidt eller meget. Livets make-over Personlig forandring handler naturligvis ikke kun om, hvad du tager på fra dit klædeskab, men især din indstilling til livet og dine muligheder. Hvis du har lyst til at skubbe grænsen for, hvem du (også) er, så vil det ofte være nemmest at afprøve det et nyt sted eller sammen med nye mennesker, f.eks. på en bytur, til


/ sind

et karneval, på en rejse, et nyt studium, efterskole eller højskole – eller blot til et arrangement, hvor dine venner/familie måske ikke er med. Mærk efter, hvad det gør ved dig. Kan du lide det? Måske er det noget, du skal have integreret i dagligdagen – i større eller mindre grad … Og du kan altid justere og prøve igen. Livet er én lang ”make-over”. TØR jeg være en anden? Det værste vi ved, er at træde ved siden af. Når folk kigger skævt til os. Og hvis vi falder igennem. Læg mærke til metaforerne … Det handler alt sammen om IKKE at være der, hvor vi forventes at være, men i stedet der, hvor det er utrygt at være, ifølge normen.

Det kræver mod at turde (prøve) at være en anden. OG det kan føles som en lukket ring – en kat, der bider sig selv i halen for at blive mæt … Fordi, den sikkerhed og robusthed, som vi søger, kræver generelt, at vi på et tidspunkt overvinder os selv og kaster os ud i det. Prøver du ikke, så får du aldrig vished. Modet til at vove pelsen kommer først og fremmest af din vilje: ”Jeg kan ikke holde mig selv UD længere – jeg vil ikke have det sådan her mere!” Og så måske nysgerrigheden og inspirationen fra andre, der gør og kan noget af det, vi selv drømmer om. Skråsikre rollemodeller Når vi møder et menneske, der hviler i sig selv, ser vi blot slutresultatet.

“Hvis du har lyst til at skubbe grænsen for, hvem du (også) er, så vil det ofte være nemmest at afprøve det et nyt sted eller sammen med nye mennesker” 59


sind / Alle forsøg og fejltrin frem dertil er usynlige. Personens sikkerhed virker ’medfødt’, men tro mig, det er den ikke. Jeg har endnu ikke mødt et menneske, som fra fødslen har været fuldstændig skråsikker på, hvem han eller hun var eller skulle være. Den rollemodel, som vi – som unge og ældre – finder i et beundringsværdigt menneske, er ikke falsk, men blot én facet af den person, ét stadie. Jeg har altid syntes, at de bedste rollemodeller er dem, der udfordrer sig selv. Er selvironiske, åbne for kritik, og ydmyge over det, de har opnået. Hvorfor? Fordi det viser, hvordan de har haft VILJEN til at forandre sig og har arbejdet for det, de ønskede at opnå med sig selv. Alene i deres kamp mod målet er der masser af inspiration at hente. De mange biografier, der udgives i disse år, er en guldgrube for dig, der vil udforske livets mangfoldighed og muligheder. At finde fodfæste Så hvad er ”identitet” egentlig for en størrelse? For mig er det en blanding af selvopfattelse, selvfølelse og personlighed. Der findes mange langt mere akademiske tilgange til det emne, men her handler det om: 1) hvordan du betragter dig selv som person, 2) h vordan du har det med det, og 3) hvordan du er som ”type” i din adfærd, dine følelser og reaktionsmønstre i relationen til andre mennesker. Det at føle sig tryg i sig selv og sin identitet, forudsætter din egen accept af den, du er, og de følelser, du har – og viser. Det er også det, vi kan kalde ”fundament”: At du står fast. Det springende punkt er, at vi altid bliver overrasket af livet. Du synes lige, at du havde styr på det, og så kommer der et menneske eller en situation, som bringer dig ud af fatning. Med et godt fundament – en grundlæggende accept af dig selv, inklusive dine fejl og mangler – vil du

60

”Følelsesdetektoren” Hvad er det egentlig for en følelse?

Skuffelse, sårethed, vrede, bitterhed, misundelse, jalousi, modløshed, ligegyldighed osv.

Hvorfor føler jeg sådan?

Forventede noget andet, bristede illusioner, ensomhed, uheldige omstændigheder osv.

Hvor kommer denne følelse fra?

Kender du den fra tidligere situationer? Genkender du den fra de mønstre, der er i din familie? Skyldes følelsen, at du sammenligner dig med andre og en ”fælles norm”?

Hvilken funktion har følelsen?

Fungerer følelsen som en overspringshandling pga. manglende mod/energi/vilje til forandring, en undvigemanøvre ved en ubehagelig situation, forsvar mod at forholde sig til kritik eller reaktioner fra andre?

Er følelsen reel?

Er den en vane? Dækker den måske over en anden og endnu mere ubehagelig følelse? (Hvis anden følelse, start forfra).

Accepterer du følelsen?

Står du ved følelsen, eller forsøger du at skjule den? Har du fortalt andre om følelsen? Også den eller de personer, som den måske vedrører (hvis relevant)? Hvad skal der til, for at du accepterer følelsen?

Kan følelsen motivere dig?

Hvad er mest hensigtsmæssigt for dig: At lære at leve med/ acceptere følelsen, som den er, eller ændre dens forudsætninger? Kan du se dig selv handle/ændre på den situation, der udløser følelsen eller reaktionsmønsteret? Hvad skal der til, for at du kan træffe sådan en beslutning? Hvad skal målet være?

imidlertid være i stand til hurtigt at finde fodfæstet igen – fordi du tør se dig selv i øjnene og handle derudfra. Føle det, du føler Hvordan gør du det helt konkret, især hvis du er “uerfaren” eller er bragt ud af kurs? Det vigtigste er IKKE at kigge den anden vej! Med det mener jeg, at du i stedet for at undvige og skubbe dine følelser til side, tager dem alvorligt. Du skal ganske enkelt øve dig i at mærke, hvad der er rigtigt for dig selv, f.eks. ved at skrive dagbog, søge en god coach/psykolog – eller som en start bruge ”Følelsesdetektoren” nedenfor. Hvis du vil være tilfreds med livet og dig selv, kræver det, at du kender dig selv – både på retsiden og vrangsiden. På den måde kan du ”lære at turde”, være både modig og rummelig over for dig selv. Du skal ganske enkelt stille spørgsmål til dig selv – ikke selvkritiske spørgsmål, men selvundersøgende spørgsmål. Nyttigt navlepilleri Fra 80’erne og frem har der været en del rynken på næsen ad enhver form for ”navlepilleri”. Vi har især målt os selv og andre på karriere og materiel status. F.eks. har sammenligning af biler, huse og dyre (og miljøbelastende) ferier i udlandet længe været et hyppigt samtaleemne ved diverse middagsselskaber.

Nu lader der til at være nye tider på vej, fornemmer jeg. Det materielle praleri er blevet lidt kikset. I stedet kommer de varige ”goder” – fællesskab, fordybelse, samfundssind, ­bæredygtighed – i stadig højere kurs, når vi søger lykken, og når vi forsøger at identificere os med noget. I modsætning til yuppie-fordommene er det at arbejde bevidst med sine følelser og sin selvopfattelse desuden et regulært og hårdt stykke arbejde. Ja, det kan ende ud i en mere eller mindre spirituel virkelighedsflugt for nogen, men for dig, der forholder dig konkret til dette udviklingsarbejde, kan det være vejen til at styrke dit eget fundament, dit fodfæste, din handlekraft. Selvudvikling har længe været et fy-ord, men lad os gøre kritikerne til skamme. Hvem vil ikke gerne kunne løfte panden og sige: Jeg kender FAKTISK mig selv, jeg ved hvad jeg føler, og hvad jeg står for.


/ sind

Naturens guld - til din krop All Omega indeholder fiskeolie, kæmpenatlysolie og hørfrøolie som understøtter dit hjerte, din hjerne og dit syn med Omega 3 og fedtsyrerne Epa/Dha. Mere information på www.solaray.dk

All Omega indeholder fiskeolie, kæmpenatlysolie og hørfrøolie. Mere Livskvalitet med omtanke på www.solaray.dk. Sælges i din lokale Matas, Helsekostbutik, Helsemin, Netbutikker samt apoteker.

61


Konkurrence

Vind bamser, der gør dig smuk!

4 x Beauty Bear vegan vitamins Værdi:

996,-

BeautyBear er en serie af velsmagende veganske vitamin-gummies, som fås i fire forskellige varianter – nøje sammensat og med et højt indhold af vitaminer, mineraler, urter og olier, som optimerer og vedligeholder hud, hår, negle og tan. Vi udlodder de fire forskellige BeautyBear i et sæt til 10 heldige vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 5. januar 2020. BeautyBear - hudpleje på en ny måde Produkterne indeholder ingen kunstige sødemidler eller farvestoffer, men kun naturlige ingredienser. Fremstillet på frugtfibre (pektin) helt uden gelatine. HAIR vegan vitamins Effektive veganske gummies med en lang række næringsstoffer, bl.a. biotin og zink, som vedligeholder og optimerer hårets ­volumen og styrke. Med skøn solbærsmag. SKIN vegan vitamins Optimal sammensætning af næringsstoffer og den virkningsfulde ceramideolie samt ellaginsyre, som optimerer hudens elasticitet og fugtighed, og gør huden glat og blød. Med dejlig hindbærsmag. NAIL vegan vitamins Slut med kunstige negle. Få naturlige og stærke negle med NAIL. Med den kraftfulde urt agerpadderokke samt B6- og B12-vitamin, selen og zink – en stærk cocktail, som giver dine negle styrke og kraft. Med frisk smag af grønne æbler. TAN vegan vitamins Bliv lækker gyldenbrun med TAN, som indeholder både beta­ caroten og acerola-ekstrakt , en naturlig kilde til C-vitamin, som optimerer hudens kollagen og forbereder huden til sommerens sol, så din hud bliver flot gylden og ikke krebserød og irriteret. Med sommersmag af fersken.

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Spørgsmål: Hvad kendetegner Beauty Bear-produkterne?  At de er grønne og lavet på alger  At de er vegetariske og indeholder æg  At de er veganske og lavet på naturlige ingredienser

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 5. januar 2020 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 08-2019”


/ sind

Når indholdet er vigtigt ...

En forbrugers mening ...

Når indholdet er vigtigt ...

,,Jeg har været trofast bruger af Kyolic gennem de sidste 10 år. Jeg føler mig meget tryg ved at tage produktet, og det hjælper mig til at holde min krop sund. Det bedste ved Kyolic er, at det er 100% lugtfri, så jeg kan nyde alle fordele ved at spise hvidløg uden at genere mine omgivelser med hvidløgsånde.” Grethe Bergstøm Kristensen, Århus

Kyolic er det naturlige kosttilskud som holder dig på toppen. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt opretholder Kyolic et normalt kolesterolniveau og bidrager til et normalt kredsløb. Derfor er Kyolic en naturlig del af en sund livsstil. Kyolic er lagret hvidløgsekstrakt af meget høj kvalitet. Helt fri for sprøjtemidler og uden lugt og smag.

Kyolic fås som tablet, kapsel og i flydende form på apotek, hos matas og i helsekostbutikker.

Se meget mere på maxipharma.dk

63


skøn / Foto/ Shutterstock, Produktfotos

Klar

til

store!

badedag “Gå glad i bad” sang Kandis i “Alle tiders Nisse”, så selv Pyrus blev ren. Og udover, at årstiden passer, så gør emnet denne gang også: Vi skal nemlig skrubbes, renses, sæbes og skylles så både huden og humøret rammer ren nydelse.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

64


/ skøn

“Her dufter brunt og brændt” er en anden af årstidens sangsætninger, jeg ofte har på indre repeat. Hvordan dufter mon brunt? Af brunkager eller brun sovs – eller af bodyscrub, der ofte har en brun farve, men en helt anden og mere frisk duft? Det er nemlig så vildt med dufte! Dufte trænger igennem alle barrierer – går lige igennem snuden via det olfaktoriske system og ind i amygdalas (krybdyrshjernen) og vores ur-erfaringsbank til vores limbiske følelsessystem. Mange kan fremkalde duften indvendig bare ved at tænke på brunkager eller gløgg, selvom der ikke er en eneste brunkage i miles omkreds. Hos de fleste følger en lykkefølelse, hos andre væmmelse eller måske dårlige minder fra en ubehagelig oplevelse, der skete, mens brunkagerne duftede i lokalet. Men minder om bedstemors/fars køkken, tid, tryghed og hygge er nok den mest almindelige reaktion på brunkager. Dufte og allergi Enkelte tåler ikke dufte, andre tåler ikke de syntetiske hjælpestoffer i nogle dufte, men faktisk tåler de fleste ægte dufte fra æteriske olier, blomster og planter. I koncentreret form skal man hverken indtage dem eller smøre dem direkte på huden, men blandet i noget – badesæbe, bodyscrub, bodylotions osv. – kan de fleste nyde godt af de aromaterapeutiske glæder. Opkvikkende citrusdufte, rosmarin osv. til beroligende ylang ylang og lavendel. Eller måske giver det dig lykkefølelse at dufte patchouli eller frankincense? Mulighederne er uendelige, og man kan blande sine egne dufte også. Du kan finde rigtig meget interessant information om aromaterapi og bare blandinger af olier på nettet. Gå efter de dufte, du er draget af – eller den virkning du ønsker.  Et bad er ikke bare et bad Der kan være det hurtige efter sport, det ugentlige med diverse scrubs eller det super luksuriøse, hvor sted eller stemning og dufte er nøje afstemt. En tur i bad kan både gøre én ren bag ørerne, men også i høj grad påvirke vores velvære og sundhed.

Det hurtige efter sport: Hvorfor er det i øvrigt så vigtigt, ud over hensynet til lugt og omgivelser, at vaske sig, når man har svedt? For huden og ikke mindst ansigts­ huden er det meget vigtigt. Her ser nogle med hudproblemer nemlig forværring i huden, hvis de springer det bad eller den vask over. Medbring f.eks. en af de nye populære sæbebarer fra Isangs eller lignende mærker, der kan bruges både til ansigt, krop og hår. Der findes også sæbebarer fra Morgen­ fruerne på Læsø med kaffe i, der kan bruges som scrub – og ellers så medbring en vaskeklud, der ikke er tørretumblet, og derfor lidt ru, den kan gøre det ud for en hurtig scrub. Afslut med en creme eller olie, der hurtigt trænger ind, så man kan komme i tøjet og videre ud i samfundet eller hjem. Weledas Body Butter eller Avivir Baobab All Body Pampering Creme, der begge trænger blidt, let og hurtigt ind i huden, er så smoothe, at man har lyst til at spise dem med ske!

Bløde natursvampe og handsker med kobber Bleschu har nogle utroligt bløde natursvampe – dejlig blid vask. Håndplukket i Middelhavet ud for Grækenland. Det er særligt certificerede plukkere, der ved, hvor det er bæredygtigt at tage svampene fra, skære dem i den længde, der sikrer, at svampen ikke går til grunde og så kan vokse videre.

Duftlys til hjemmespa Engelske Run with Wolves laver smukke duftlys af gmo-fri soya og økologiske æteriske olier. Og så er de flotte med blomster i – til at skabe en dejlig stemning i badeværelset eller hele boligen.

Bleschu har også hamphandsker med kobbertråde, som kan bruges både til tør peeling, men også i badet. Kobbertrådene frigiver negative ioner, der er så gode for os og samtidig stimulerer kredsløbet og giver den blødeste hud.

65


skøn /

mod hjertet igen peeler og aktiverer. Når det så skylles af i badet, efterlader det huden så utrolig blød. Forskellige mærker har også lavet dejlige bodyscrubs, sat sammen som en lidt bredere madpakke til huden, med nærende olier, aktiverende olier og peelende og selvfølgelig plastikfri ingredienser. Rudolph Cares Acai Body Scrub, som er inspireret af Brasiliens strande med sand så fint, at ens fødder bliver bløde. Masseres den ind i den fugtige hud på hele kroppen, bliver den som blødt cremeskum og blidt peelende, og når den siden blandes med vand, bliver den til en plejende lotion. Virkelig delikat.

Maske i badet Esse Organic Skincare Microderm Exfoliatior er en forfinende scrub med kaolin og calciumcarbonat, som med små cirkulære strøg peeler huden forsigtigt og nærer på samme tid. Til en spa nydelse f.eks. efterfulgt af Cream Mask med plejende og nærende vitaminer. Vaskes af og derefter en toner og en nærende creme, som kunne være Rich Moisturiser eller Ultra Moisturiser. Esse bruger afrikanske ekstrakter som kigelia og baobab og olier som marula, yangu og manketti, og de ingredienser dufter meget anderledes, end vi er vant til! Esse har nogle masker, der bliver brugt på klinikker, men også kan bruges i dit eget hjemmespa. Det økologiske, fair trade, veganske og afrikanske mærke er ekstra interessant, fordi de forsker så meget i hudens egen mikrobiom og bakteriebalance. Med lokalt høstede ingredienser sammen med den forskning i pro- og præbiotika bruges de til at balancere, nære og styrke huden henimod maksimal sundhed. Meget mere om hele hudplejeserien Esse på et senere tidspunkt og nyeste forskning inden for pro- og præbiotika til hudens sundhed.

Hjemme-spa: Nogle laver simpelthen faste aftaler med dem selv i kalenderen – vil ikke forstyrres-tid – hvor man kan gå i ren zen, mens man nurser sig selv med sine yndlings-sundheds-snacks, -drikke og -ritualer. Det gælder uanset, om det er en gang om ugen, en gang om året eller efter behov. Et fodbad med dejlige udrensende salte eller fodbadesæber kan gøre underværker. Det er også her, man kan bruge sin gua sha og faceroller og mærke de spændte ansigtsmuskler smelte og slappe af.

66

Eller du kan sætte dit eget hjemmespa op med duftlys eller aromalamper og yndlingsprodukterne – det være sig erhvervede eller hjemmelavede. Før badet Tørscrub med hamphandsker eller de ioniserende børster, som kan bruges på hele kroppen er en vidunderlig start. Husk børst altid mod hjertet. Tørscrub fjerner de døde hudceller, og gør huden blød, sætter gang i kredsløbet og udrensning af affaldsstoffer i bindevævet – og bulerne ... Nogle holder også af at starte med bodyscrub med olier på den tørre hud. En let gør-det-selv-udgave er kaffegrums eller rørsukker med mandelolie, som så med cirkulære bevægelser

Hårfjerning – en del af badevanerne for nogen Det er en herlig tid, hvor der er ved at være befriende valgfrihed i, hvor meget og om man overhovedet ønsker at fjerne hår. Nogle savner den tid, hvor det kun var de skøre hårforskrækkede amerikanere, der fjernede hår på ben og under arme osv. Så lad håret være i fred, om man ønsker det, og har man vænnet sig til at fjerne hår og holder af det, så er det absolut muligt at gøre på skånsomme måder. En virkelig skånsom, bæredygtig måde har Isangs genindført med den klassiske skraber af rustfrit stål, der bare holder og holder. Den kan bruges sammen med milde barbersæber eller olier, som Avivirs blide Aloe Vera Shaving Foam eller YAZs Clean Cut Shaving Creme med kamille og lægestokrose. Er man til voks findes lækre, blide sukkervoks som Hevis sugarwax eller Parissas Organic Wax, som har været Earth Day Beauty Award-Winner. Også franske Acorelle har voks i flere udgaver til hårfjerning, men også skånsomme hårfjerningscremer til både krop og ansigt. Sundt hår og hovedbund – den blideste pleje Om du vælger sæbebarer, efterføl-


/ skøn

gende skyller med æblecidereddike eller måske en hårmaske af kokosolie eller din yndlingshårplejeserie, er det at have tid til at lade balsam eller kur sidde i lidt længere noget, der kan mærkes på et udfordret hår eller en irriteret hovedbund. En ny spændende økologisk serie, der er landet er Innersense, der også er godkendt til Grøn Salon. Red håret skånsomt og lad om muligt håret lufttørre. Leg med temperaturen Vekselbad. Kan ikke siges for ofte. Det er den vildeste livgivende oplevelse, hvor blodet løber raskt, og huden prikker af liv. Det hele kan for nogle måske lyde ubehageligt, men det er virkelig værd at prøve. Man kan skabe det selv derhjemme ved at afslutte med den kolde bruser. I Hotel Vejlefjords spa kan man dyrke temperaturforskellene mellem ILD-badet på 42 grader og IS-badet på 8 grader. Den kontrast kan mærkes – det er helt fantastisk. Tre gange i hver anbefales, hvor man starter i ILD-badet og afslutter i IS. Ahh. To Spa or not to Spa Hvis du har muligheden, så siger jeg bare: Grib den! Der kan man gå glad i bad MANGE gange! Ikke alene føler man sig renere end ren, men den afslapning og afstressning, man samtidig har muligheden for at opnå, kan være fantastisk. Vejlefjord er populært – og her er da også fokus på vitalitet, velvære, spa og forkælelse. Alene omgivelserne i skoven, som især kan nydes udenfor i skovbadet med duften af træer og skovbund – ilten i luften – gør, at man skal gøre sig virkelig umage for at forblive stresset.  Heldigvis findes der flere spa-steder i Danmark, og tæt på Danmark i Sverige og Tyskland, efterhånden, og hvis man holder af det, er det et oplagt gaveønske. Det er på repeat på min egen liste hvert år til jul og fødselsdag. Andre spamuligheder i naturen Det skønne store udendørs spa er der også året rundt. Der er f.eks. vinterbadeklubberne, hvor man kan have glæde af vekselbadseffekten mellem varmen i sauna til kontrasten med kulden i havet eller søen.

Øko-hårpleje Hvis du vil gøre noget godt for hår og hovedbund, så prøv nyheden Innersense.

Klassikeren

Den virker stadig! Skin Food fra Weleda fås både som creme og som tykt body butter.

Nyheden

Den nye pige i klassen af skønne kropscremer er Baobab All Pampering Creme, der fås med og uden duft.

Ved at være bevidst om sit åndedræt, mens man går ned i det kolde vand, og mens man er i det kolde vand “slapper” mest muligt af i det, vil man i følge fridykkeren Stig Severinsen opleve et helt anderledes velbehag og mulighed for at opholde sig længere tid i det meget kolde vand. Og den teknik er ikke kun til supermennesker. Ud over vinterbadeklubberne kan man altid have et lille håndklæde eller en vaskeklud (evt. badetøj) i tasken, når man er på tur, så man spontant kan få den glæde, det er, at hoppe i havet. Hvis der er sand på stranden, og det ikke er frossent, selvsagt, kan man lave en blid peeling på kroppen inden dyp og sætte blodomløbet i gang. Man kan også vælge at lave åndedrætsøvelser, hop, spring og dans inden turen i vandet. Efter dyp kan man på en stenet strand lave sin egen fodzoneterapi ved at gå langsomt hen over stenene og lade dem trykke behageligt på alle de punkter, vi har under fødderne som dejlig massage. På blæsende dage bør du dog prioritere at få tøj på ret hurtigt – og gerne hue for at holde på varmen i toppen. Andre former for spa i naturen Udtrykket skovbad handler ikke om at kaste sig i vandet, men derfor skal man ikke undervurdere værdien og velbehaget. Det kræver ingen produkter at bade sig i naturen med en gåtur i skoven. Har du muligheden, kan du tage sko og strømper af og gå barfodet i græs eller på skovbund. Mærk kroppen som del af naturen og tank op af de sunde negative ioner, såkaldt earthing, som vi nogle gange i byerne i tætte huse, tæt trafik og mange devices og stråler kan komme så langt fra. Her kan man med fordel søge de nærmeste parker eller en tur ud med jævne mellemrum. Det sjove er, at vi godt ved det – og intuitivt søger mange mod naturen – mod skov, mod vand – når vi er fyldt op af travlhed, måske endda stressede eller overvældede – for at genoplade vores batterier. Nogle gange skal vi netop bare huske at plotte en aftale i kalenderen med os selv.

67


/ oase

Årets Helsekost- og Helsambutik 2019 Helsekostbranchen uddeler hvert år prisen for ”Årets Butik” til den butik, som leverandørerne i branchen synes, gør det særligt godt. I år blev Årets Helsekostbutik: Hørsholm Helsekost Ø-Butikken. Begrundelserne lød: •D et er en butik med rigtig god service. •A tmosfæren er fantastisk og betjening af absolut bedste kvalitet. •D ejligt personale, der går i dybden og viser interesse for de produkter, de sælger. Inden for Helsams egen kæde af butikker blev årets butik: Helsam Nykøbing Falster for sin: •A ltid positive betjening og utrolig fagligt dygtigt personale. •B utik, der er med fremme. •P ersonale, der er oprigtig interesseret i produkterne. Er du heldig at bo i nærheden? Så giv din lokale helsekost­ ansatte et klap på skulderen!

Årets Fødevare 2019 De danske helsekostbutikker kårede i år en lidt alternativ fødevare til årets vinder, nemlig: True Gum Mint & Matcha fra True. Tyggegummiet fik følgende ord med på vejen: • God smag og god omtanke for miljøet. • Spændende og velsmagende nyhed. • Et efterspurgt produkt. True Gum Mint & Matcha er et dansk produceret tyggegummi med et kompromisløs mindset bag og en overvældende omtanke for miljøet. Det er produceret på fire ingredienser, hvor den traditionelle plastik tyggegummibase er erstattet med et naturligt alternativ fra Sapodilla træet. Derudover indeholder det plantebaserede sødemidler, naturlige smagsvarianter og vegetabilsk glycerin. Vindervarianten er med en forfriskende mint smag, tilsat en generøs mængde matchapulver, der giver et godt tvist. Find det sammen med de ­andre vindere i din helsekost!

68

Årets Hudpleje 2019 Også i år kårede de danske helsekostbutikker Årets hudpleje. Og her var der i særdeleshed også tale om en evergreen, nemlig: Skin Food Body Butter fra Weleda. Begrundelsen lød: • En klassiker uden kompromis med kvalitet. • Lækker og nærende kropscreme. • God duft og konsistens, der trænger hurtigt ind i huden uden at fedte. Skin Food Body Butter – er en cremet blødgørende body butter, som giver intensiv fugtpleje og næring til en meget tør hud samt beskytter mod udtørring. Produktet har et højt indhold af naturlige ingredienser som kakaosmør, sheasmør, stedmoderviolekstrakt, kamilleekstrakt og morgenfrueekstrakt, som skaber forudsætningerne for en gennemfugtet hud med en fantastisk glød, som varer længe. Cremen har en mild duft af appelsin og lavendel kombineret med balsamiske, søde duftnoter fra busken benzoin.

Årets Produkt 2019 De danske helsekostbutikker kårer hvert år årets produkt ud fra positiv feedback fra kunderne, egne gode oplevelser med produkterne og et stabilt eller stigende salg i butikken. I år faldt valget på en gammel kending: BioVita’s Traumeel S Salve. Ordene, der fulgte med kåringen var: • Et godt sælgende produkt gennem mange år. • Super effektivt og prisvenligt produkt. • Meget virksom og et must i enhver husholdning. Traumeel S Salve er et homøopatisk lægemiddel, der består af en række naturlige ingredienser fra planter, der er målrettet mod muskelsmerter i for eksempel ryg, nakke, skulder, knæ eller fødder. Tidligere modtagere af prisen Årets Produkt: 2018: Rødkløverekstrakt, Herrens Mark 2017: Magnesium 300+, Biosym 2016: TryptoN*AT, Natur-drogeriet 2015: Coffee Diet, New Nordic.


/ skøn

med marine alger... • Bæredygtige alger med højt naturligt indhold af de essentielle fedtsyrer DHA og EPA • Maksimal effekt med kun 2 små synkevenlige kapsler daglig • Ingen bismag og miljøgifte A-3 M

A

K

TE

BÆRED Y PRODU GTIG KTION

E ALGER

VEJ TIL

EG

IN

Fås hos Matas, i helsekostbutikker, førende apoteker og netshops.

M

R

O

• Dokumenteret virkning

DEN DIRE

... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

R

Følg os på facebook

Ideelt algebaseret alternativ til fiskeolie

E

en holdning til livet

Godt for hjerte, hjerne og syn

Copyright: Algae Industry Magazine

Havalgen Schizochytrium sp. er en bæredygtig kilde til omega-3 fedtsyrer.

dansk farmaceutisk industri a-s

Tlf. 4486 0550 www.dkpharma.dk

69


mad / Foto/ Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Sødt

men stabilt Et ustabilt blodsukker er skadeligt for kroppen og giver os forskellige udfordringer lige fra træthed, humørsvingninger, koncentrationsproblemer til de mere alvorlige risici som hjertekarsygdom, overvægt og type 2 diabetes. Heldigvis behøver sødme og ustabilt blodsukker ikke nødvendigvis at hænge sammen. Det afhænger nemlig af, hvad vi søder med og naturligvis af mængderne, vi spiser.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Den mad, vi spiser, indeholder kulhydrater, fedt og protein, som alt sammen nedbrydes til små enheder, der optages i blodet og giver energi og næring. Af de tre typer af næringsstoffer er kulhydrater den type, der påvirker blodsukkeret mest. Nogle typer af kulhydrater nedbrydes med det samme i fordøjelsen og giver et hurtigt og stort udsving i blodsukkeret f.eks. slik, is, kage, hvidt brød, hvid pasta og hvide ris. Andre typer af kulhydrater som fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og bær giver en langsommere og lavere blodsukkerpåvirkning. Desuden indeholder sidstnævnte masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, modsat de hurtige kulhydrater, som langt hen ad vejen er tomme kalorier. Vi kan godt klare et højt blodsukker en gang imellem, men et jævnligt eller konstant forhøjet blodsukker har stor betydning for udvikling af sygdom og overvægt. Livsstilen påvirker blodsukkeret Blodsukkeret påvirkes ikke udelukkende af kulhydrater, men også af vores livsstil: Rygning, stress og koffein får vores blodsukker til at stige, og derfor kan det være svært at undvære kaffe og cigaretter, fordi vi er afhængige af det energiløft, stimulanserne giver.

70

I en stresstilstand frigives stresshormonet kortisol, der får kroppen til at frigive glukose fra leveren, så blodsukkeret stiger. Det er en smart mekanisme, hvis vi har brug for at kæmpe eller flygte. I dag er stressen sjældent en ydre trussel, men derimod en indre stressbelastning. Den energi, der frigives under stress, omsætter vi derfor ikke ved fysisk udfoldelse, hvilket resulterer i forhøjet blodsukker. Når vi ryger eller drikker koffeinholdige drikke, er det lidt den samme mekanisme, der er på spil. Kroppen frigiver stresshormonet adrenalin, der får os til at føle os mere vågne og energiske samtidig med, at lagret glukose frigives fra leveren. Derigennem stiger blodsukkeret kortvarigt, men bliver ustabilt, hvis vi dagen igennem tilfører stimulanser. Hvordan holder vi blodsukkeret stabilt? Et stabilt blodsukker får vi ved at blive gode til at lytte efter kroppens signaler. Det betyder, at vi spiser, når vi er sultne og mærker efter, om vi spiser ”for sjov”. Nogle gange forveksles sult med tørst, så er vi sultne kort tid efter vores seneste måltid, kan det være fordi, vi mangler væske og ikke mad. Et stabilt blodsukker kan fremmes ved at være meget stringent med at få tre hovedmåltider fordelt over dagen, og måske et til to mellemmåltider. Derved sættes måltiderne i system, så vi hverken glemmer at spise eller spiser konstant.


/ Mad

Manglende søvn er en anden årsag til ustabilt blodsukker. Sover vi for lidt, laver vi ubalance i ghrelin og leptin, som er hhv. vores sult- og mæthedshormon. Søvnmangel mindsker dannelsen af leptin, hvilket gør os mere sultne, og herved øges energiindtaget – typisk af usunde kulhydrater, der giver hurtig energi. Den bedste strategi for både vægttab og stabilt blodsukker er at sove tilstrækkeligt og evt. tage et lille hvil/pause i løbet af dagen. Når kroppen skriger på sukker, er det sjældent, fordi blodsukkeret er faretruende lavt, men fordi vi trænger til en pause, et lille hvil eller vand. Pausen behøver ikke foregå i sofaen – pausen kan være en rask gåtur i frisk luft, at danse til sin yndlingssang eller cykle en lille tur. Anette Sams, der er forfatter til bogen ”Sandheden om sukker”, er fortaler for ”pulssnacks”. Det er små pauser på max. 1 minut, hvor vi giver den fuld gas med bevægelse.

Bagte figner 4 stk.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 4 friske figner • 25 g. pekannødder eller alternativt valnødder • 1 spsk. appelsinsaft • 3/4 spsk. kokosblomstsirup eller anden god sirup* • knap 1/4 tsk. vaniljepulver • 1/4 tsk. kanel • revet appelsinskal og mynteblade til at pynte med • Til hver figen serveres et par spiseskefulde sojayoghurt eller almindelig yoghurt naturel rørt med vaniljepulver.

Vask fignerne forsigtigt og dup dem tørre. Fjern stilken og skær et kryds i fignerne ca 3/4 ned gennem fignerne. Pres i bunden af fignerne så siderne åbner sig. Hak pekannødderne fint og rør dem sammen med appelsinsaft, sirup og krydderier. Fordel nøddeblandingen i de åbne figner og sæt dem i et ildfast fad. Bag fignerne i ovnen på 175 grader i 20 minutter. Lad fignerne køle lidt af og server dem med yoghurt rørt med vaniljepulver og pyntet med revet appelsinskal og et par mynteblade. * Yaconsirup, Sweet like syrup med ahornsmag eller Fibersirup Gold kan ­bruges, hvis du vil bruge en sirup med minimal påvirkning af blodsukkeret.

71


mad / Er energien lav, frigiver bevægelsen oplagret glukose, så vi har energi til at bevæge os. Har vi derimod for for højt blodsukker, får bevægelsen blodsukkeret til at falde.

Bananbrød 1 brød i en form på ca. 23 x 12 x 6

Sødemidlernes ABC

Du skal bruge

Sådan gør du

Der findes flere muligheder for at søde maden og undgå for store blodsukkerudsving. Hvad man vælger, afhænger af ens sundhedstilstand, hvilken smag man bedst kan lide og ikke mindst ens holdning til, hvor forarbejdet det foretrukne sødemiddel må være. Når vi snakker om, hvor meget en fødevare påvirker blodsukkeret, handler det om mængder, men også om fødevarens glykæmiske indeks (GI). GI oplyser os om, hvor meget en kulhydratholdig fødevare får vores blodsukker til at stige. Vær dog opmærksom på, at det glykæmiske indeks ikke er et udtryk for fødevarens sundhedsmæssige værdi – f.eks. har kogte kartofler et GI på 70 og mælkechokolade et GI på 49. Referenceværdien er sat til 100, hvilket betyder at: Lavt GI er fra 0-55, mellem GI 5669 og højt GI er over 70.

• 50 g. hasselnødder + ca. 10 g. til pynt • 100 g. dadler • 450 g. banan • 150 g. rismel • 50 g. havregryn malet til havremel • 100 g. fine havregryn + lidt til pynt • 25 g. mandler malet til mandelmel • 2 tsk./4 g. loppefrøskaller • 4 tsk./12 g. bagepulver • 1 tsk. kanel • 1/2 tsk. vaniljepulver • en anelse salt • 1 dl. vand • 2 tsk. æblecidereddike

Begynd med at sætte dadlerne i blød i 1/2-1 time. Brug 1 dl. af iblødsætningsvandet som væskedelen til brødet. Hak nødderne groft – husk at gemme ca. 10 g. til pynt. Rør loppefrøskallerne ud i vandet og lad dem suge væske til sig. Blend imens mandler og 50 g. havregryn til mel og bland det sammen med de øvrige tørre ingredienser. Pres dadlerne fri for vand og kør dem i en foodprocessor, til de er findelte. Tilsæt bananer og kør igen til det hele er blandet godt sammen, og der ikke er for store klumper dadler. Tilsæt æblecidereddike og blandingen af vand og loppefrøskaller og kør kortvarigt, til det er blandet med banan-dadelmosen. Rør de tørre og våde ingredienser grundigt, men lidt forsigtigt sammen i en skål. Fordel dejen i en bageform beklædt med bagepapir og pynt med hasselnødder og havregryn. Bag brødet på 175 grader i 50 minutter og lad brødet køle af, inden det skæres. Det smager dog skønt lunt, men så føles brødet mere fugtigt. Brødet er en mellemting mellem brød og kage og kan enten spises, som det er eller med lidt god marmelade eller nøddesmør. Nøddesmørret kan med fordel toppes med bær.

1. Frugt og tørret frugt Til at give sødme er frugt eller tørret frugt det mest naturlige, mindst forarbejdede og mest næringsrige valg pga. indholdet af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre. Frugt og særligt tørret frugt kan dog påvirke blodsukkeret en del, så det er ikke hensigtsmæssigt at spise uhæmmet, men det skal ses i et samlet sundhedsbillede. Frugt og tørret frugt er et langt bedre valg end mælkechokolade, selvom mælkechokolade har et noget lavere GI end tørrede dadler. Sund fornuft er derfor en del af processen, når vi skelner til det glykæmiske indeks. 2. Kokospalmesukker/kokosblomstsukker Sukkeret stammer fra kokospalmens blomstersaft, og har et GI på omkring 35 - 54. Smagen er karamelagtig og kokospalmesukker indeholder bl.a. mineralerne zink og calcium. Trods den lækre smag og den lidt lavere påvirkning af blodsukkeret, er kokospalmesukker stadig sukker og skal derfor bruges begrænset, hvis blodsukkeret skal være stabilt.

72


/ Mad

Tips og tricks til stabilt blodsukker: • drik tilstrækkeligt vand • sov nok og husk pauser/et lille hvil i løbet af dagen • spis regelmæssige sunde måltider med vægt på grøntsager, bønner, linser, frugt, bær, fuldkornsprodukter samt lidt nødder og kerner

Grøn chai latte

• bevæg dig/dyrk motion dagligt.

1 krus

3. Stevia (Steviol glycid E-960) Oprindeligt stammer steviaplanten fra Paraguay, hvor indianerne har brugt planten i årevis. Du kan købe den friske plante hos planteskolen, eller købe pulver i din lokale helsekost. Vores fordøjelse kan ikke spalte stevia, så det er først i tyktarmen, det metaboliseres. Det giver derfor ikke blodsukkerudsving og indeholder ingen kalorier. Stevia søder meget, men kan desværre have en eftersmag/ bismag, som ikke passer godt ind alle steder. Stevia har den store fordel, at det stimulerer mæthedsfornemmelse, så vores søde tand bliver tilfredsstillet. Samme effekt ses ikke, hvis vi søder med sukkeralkoholer og kunstige sødemidler. Der findes forskellige blandingsprodukter med stevia – enten blandet med sukker eller erythriol. Stevia blandet med sukker påvirker blodsukkeret.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 1 brev grøn te • 1,5 dl. havremælk • 1 dl. vand • 1/4 tsk. kanel • 1/4 tsk. kardemomme • et drys stødte nelliker • et drys vaniljepulver • en anelse frisk kværnet peber • for yderligere sødme kan du tilsætte stevia eller Sukrin

Kom alle ingredienser undtagen tebrevet i en kasserolle og varm det forsigtigt op – det skal være varmt, men ikke koge. Sluk for varmen og tilsæt tebrevet og lad chaien trække 15-30 minutter alt efter, hvor stærk du vil have din chai. Tag tebrevet op og varm chaien op igen og blend den evt. med en stavblender for at lave skum. Serveres rygende varm f.eks. med en havregrynskugle med matcha og lime eller et stykke bananbrød (se opskrifterne her på siderne).

73


mad /

Havregrynskugler med matcha og lime 14 stk.

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 150 g. tørrede abrikoser • 50 g. kikærter • 50 g. cashewnødder • 50 g. havregryn • 2,5 spsk. limesaft • skal af 3/4 -1 lime alt efter størrelse • 1/4 tsk. vaniljepulver • knap 1/4 tsk. matchapulver • 15 g. kokosmel til at trille kuglerne i + en anelse matchapulver til at give farve + 1/4 tsk. vand

Kom abrikoser og cashewnødder i en foodprocessor og blend til begge dele er fintdelt. Tilsæt havregryn og kikærter og blend igen. Tilsæt matchapulver, limesaftog skal samt vaniljepulver og blend, til du har en ensartet og findelt masse – det kan være nødvendigt at skrabe ned ad siderne undervejs. Kom kokosmel, matchapulver og ca. 1/4 tsk. vand i en minihakker eller lignende og blend det til flot grønt drys. Tril dejen til 14 kugler og tril dem i kokos­melet. Hvis du har tid, så stil gerne dejen på køl først, for så bliver dejen mere fast at arbejde med. Kuglerne opbevares på køl og serveres kolde. De holder sig omkring en uge i køle­ skabet og kan også fryses ned.

Sukkeralkoholer Maltose/maltitol/maltitolsirup (hydrogeneret glukosesirup) E-965. Maltose fremstilles ved, at enzymer spalter kornets uopløselige stivelse til opløseligt sukker. Ud fra maltose kan der fremstilles maltitol og maltitolsirup ved hydrogenering – en proces, hvor sukkermolekylet tilføres brint. Maltose har et GI på 150, maltitol har et GI på 35, mens maltitolsirup har et GI på på mellem 36 og 53. Sorbitol (E-420) Bruges både som sødemiddel og stabilisator. Det findes naturligt i æbler, pærer, blommer, abrikoser og mange bær, men laves syntetisk af glukose. Det er halvt så sødt som sukker og fordøjes langsommere. Det glykæmiske indeks er på 9 og giver derfor mindre blodsukkerpåvirkning. Xylitol (birkesød E-967) Xylitol findes naturligt i bl.a. jordbær, blomkål og hovedsalat, men det frem-

74

stilles ud fra barken på birketræer. Xylitol smager omtrent lige så sødt som sukker og giver ca. lige mange kalorier, men er langt mere tandvenligt. Det glykæmiske index ligger mellem 8 og 13, og derfor påvirker det blodsukkeret mindre. Generelt kan sukkeralkoholer give en del gener for fordøjelsen, og det gælder også maltitol, sorbitol og xylitol. Sukrin/erythriol (E968) Adskiller sig fra de øvrige sukkeralkoholer ved, at det ikke indeholder kalorier. Da erythriol optages i tyndtarmen og ikke i tyktarmen, som andre sukkeralkoholer, giver det typisk færre/ingen fordøjelsesgener. Kalorier = 0, GI = 0. Erythriol findes naturligt i nogle frugter og bær, men når det skal produceres i stor stil, fremstilles det ved, at en bakteriekultur omdanner glukose til erythriol, som herefter renses, tørres og krystalliseres. Kunstigt sødemiddel – Aspartam (NutraSweet E-951) Søder 200 gange sukker og er det mest brugte kunstige sødemiddel i dag. Det består af aminosyrerne asparginsyre og fenylalanin og metanol (træsprit). Det anses af Den Europæiske fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som sikkert at bruge til fødevarer, men aspartam har tidligere været/er stadig sat i forbindelse med bivirkninger som

depression, migræne, svimmelhed og ledsmerter. Der er mange muligheder, når vi gerne vil søde vores mad uden for stor påvirkning af blodsukkeret. Samlet set skal den sunde mad dog have første prioritet, mens det søde kan være ekstra krydderi.

Kilder: Anette Sams: ”Sandheden om sukker” kapitel 4. http://www.anettesams. dk/2019/03/15/pulssnacks-godbid-din-krop/ Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential: https://academic.oup. com/jn/article/148/7/1186S/5049670 Stevia eller aspartam: Hvad er sundest?: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/stevia-eller-aspartam-hvad-ersundest Dag Viljen Poleszynski og Iver Mysterud: ”Sukker en snikende fare”. https://sukrin.com/dk/sukrin/faq/


Besøg vores Website/ Mad

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt?

D

Vitamin

Vitamin

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

34

/ tema

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre Med jævne mellemrum voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og kan vi læse, leverpostej end mere end nedre roligt kan lade at vi de voksne og grænse de yngste vitaminpillern børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den e stå på hylden, for vi er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til får næring nok et lavt niveau af D-vitamin, gennem en varieret og alsidig og det er væsentligt lavere kost. Men hvad i børnenes kost. Det får vi er især manglen egentlig, og er på fede det nok? årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. De fleste af os Vi skal primært kender i store have vores D-vitamin træk anbefalingerne varieret og sund fra solen og ikke til en kost. Og det er kosten. Desværre Kvinder er lidt disse anbefalinger, får vi nok for lidt begge dighederne læner flittigere med mynsteder. sig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for Danskerne får kvinder Tilskud på sin vores kost med mellem 18 og mineraler eller nok C-vitamin plads vitaminer, 75 år er 172 gram andre kosttilskud. – i hvert fald til fra livet. Ligesom dagen. grøntsager om Til spørgsmålet at holde skørbug Du kan så vælge være enig i, om B-vitaminer er om vi har brug at disse anbefalinger C-vitaminer dog at indtage ekstra at være i den for tilskud: Hvis ikke farlige er gode nok til af, og rigtig mange helbred, eller Det var ikke sjovt du spiser som dit om vi burde af os har godt C-vitamin, når en Vi mangler fibre sko i de første spise endnu gennemsnitsdans af ekstra vi f.eks. er stressede endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees ker, eller lever livet Så forbruger så nogle af vitaminerne er han et godt Rapporten konstaterer nok var kroppen nemlig lidt hårdt. svar ja. Nogle og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For mere af vitaminet. producenter da også, at vi eks. et langt større eller af de andre fødevarer, skeler Rygere har f. danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end behov for C-vitamin, oven i købet promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for til, hvilke fødevarer kroppen. Kvinderne da rygning stresser f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor vi får mest C-vitamin, traditionelt får kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad frugt og grønt fordi deres indtag mest af og skrædderfor. Faktisk ser din overbevisning som er større. i forhold til vores af syer multivitaminerne det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, de der får endnu efter det. Et historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt godt eksempel færre danskerne spiser tre dommere. nemsnitligt ikke en affibre end er Super+ Total, formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier der fordi de til gengæld fra især medierneer en vitaminsøgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres og mineralpille ‘Danskernes mængder sukker. med kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tilpassede mængder tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al af de vitaminer i lyset af, at de var ikke og mineraler, gram frugt og presseafdeling 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt som vi typisk gerne må indeholde Fordeling af vores fra at nå de 600 mangler frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker mest. gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit energi-indtag grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især Anbefalingen Fordelt på vitaminer kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når lyder på, at vi og mineraler måske er lidt skal indtage 30 er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde vores energi fra ser kosten knap højere pct. af undersøgelsen være (i forhold programmerne fedt, 55 pct. fra – selvom så sort ud for både medtager til grøntsager), men kulhydrat og 15 det stadig ikke tilknyttet, protein. gennemsnitsdans friske psykolog så Gennemsnitligt redder pct. fra og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en keren – i hvert får vi voksne 35 ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge fra fedt, 50 pct. pct. af energien fald, mig. Som ugerne hvis du vil nøjes herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, fra kulhydrat og det var ikke nok for har et markant med det anbefalede 15 pct. fra protein, at energibidrag lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, daglige indtag, når fra alkohol udelades. Det gennemsnitlige af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup der som tidligere For børnene er indtag er i under5 pct. af befolkningen, tilsvarende energiandele Lidt ekstra frugt fysisk afspænding de nævnt er sat kanten af det end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for 33, 53 og 14 pct. anbefalede. Piger i den lave ende kan dog redde grøntsager om Vi får for lidt, erindrer og altså til når det kommer indtaget af vitaminer, kvinder får faktisk lidt for meget dagen. Hele 3 mange næringsstoffers MINDRE end for ikke at bryde sammen, fedt i forhold pct. spiser færre E-vitaminer hydrat, og desværre så du skal ikke 40 gram. vedkommende. mænd. til kulend punkt skære som udgangsMen der er alligevel fik halvdelen Her kan det betale ned på frugten, Remee. af danskerne tilsat sukker end sig at have nogle tendenser hvis du ikke mere fokus på fuldkorn, med grøntsager. anbefalet. erstatter det i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige Halvdelen af for at øge mængden den mættede at have for øje, af E-vitamin. fedt, danskerne gennemsnitligt når man ser indtager, kommer sin næring efter i sømmene: fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

C

/ LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

B

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

Vitamin

E

Vitamin

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

75


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

76

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Kan vi gøre noget ved stofskiftesygdom? Jeg har en datter med stofskiftesygdom. Hun tåler ikke Eltroksin og får et præparat fra udlandet udvundet fra svin. Ingen i Danmark kan anerkende det, og hun kontrolleres ikke. Hun sover 12 til 14 timer i døgnet, er 25 år og laver ingenting. Hun “orker intet”, har OCD og angst. Hvad gør vi? Det har stået på i fem år – ­noget må der da kunne gøres! Venlig hilsen Den triste mor

Svar: Jeg er ked af at høre, at din datter er så hårdt ramt af sygdom. Uanset, hvilken type medicin, din datter tager, er det vigtigt at få kontrolleret stofskiftetallene. Både for høje og lave niveauer kan være farlige. Ud fra, hvad du beskriver, er din datter på ingen måde velkontrolleret aktuelt. Ift. støtte og mere viden har Stofskiftesupport en glimrende hjemmeside. Der er også skrevet gode bøger på dansk om netop lavt stofskifte. Et godt sted at starte er med Inger Forbes bog. Der er meget, man kan gå i gang med, for på naturlig vis at hjælpe din datter. Jeg vil dog anbefale jer at finde en dygtig behandler med speciale i lavt stofskifte til at guide jer. Et godt sted at starte er dog at spise antiinflammatorisk kost med masser af grøntsager, at komme ud i naturen og gå en tur hver dag og drikke to liter vand eller urteteer. Det er basis. God bedring til din datter! Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge


/ brevkasse

Antiperspiranter uden aluminium til herrer ? Jeg er på udkig efter antiperspiranter til herrer. Jeg ser dog helst, at den er uden alkohol og det stof, som hedder Aluminum Chloride. Den skal i hvert fald helst være uden aluminium. Den skal helst være med naturlige stoffer og samtidig have en god effekt. Kan I anbefale nogle? TS

Svar: Jeg håber, du kan bruge dette til lidt inspiration: Det med deodoranter/antiperspiranter er faktisk et af de områder, der deler vandene, mest i forhold til hvad folk synes, der virker eller ikke virker. Sundhedsaspektet er, at kroppen gennem sved prøver at komme af med affaldsstoffer, og det vil man jo helst ikke bremse, det skal bare ikke lugte (for) grimt i processen. Det kan man dels hjælpe på indefra – ved at drikke vand og have balance i syrebase-forholdet, for kroppen vil rigtig gerne af med syre. Egentlig er det først, når sveden kommer i kontakt med ilt, men også visse tekstiler (træningstøj, ikke mindst) at det kan være en stærk oplevelse. Naturligvis spiller genetik og hormoner også en rolle her. Der er nogle mærker af antiperspiranter, som jeg på det seneste har fået anbefalet, som særligt gode af kolleger og kunder. Det, de har tilfælles, er, at de både er uden aluminium (klart), men også uden alun (som mange er trygge ved, mens andre for en sikkerheds skyld undgår). Det, de også har tilfælles, er, at de er mere tørre, og det kan mange godt lide. Det er især Ben & Anna, Isangs, Schmidts og Acorelle, der har disse egenskaber. De er alle med økologiske ingredienser, der især er basedannende og bakteriehæmmende. De findes i neutral/uden duft og ellers med dufte af æteriske olier og ingen syntetiske parfumer. Hvis man selv har meget tør hud, og det er jeg stødt på hos et par lidt ældre personer, da kan de være for tørre og fnuldre og til dem er der andre løsninger. Men de fleste har den modsatte udfordring. Tricket ved disse antiperspiranter er lige at holde dem et øjeblik på huden, så de lige varmer op og da er nemmere at fordele - til gengæld fedter de ikke, hvilket mange synes er rigtig dejligt. Green Peoples herredeo er også anbefalet, og så er der rigtig gode tilbagemeldinger på Dr. Organics deodorant med hamp også. Hvis man foretrækker sprays som antiperspiranter, er Logona, Santés og Florames herredeodoranter populære, og der er naturligvis mange flere gode derude. Hvis du støder på nogle særligt gode naturlige hen ad vejen, hører jeg meget gerne om det! Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Hvorfor bliver mit tis neongult af vitaminpille? Jeg har altid undret mig over, hvorfor mit tis bliver helt neongult, når jeg tager multivitamin/mineral-tablet? I perioder, hvor jeg ikke tager multitabletten, har mit tis ikke denne neongule farve. Findes der en årsag til dette? Den nysgerrige

Svar: Der er en helt naturlig forklaring på, hvorfor din urin er meget gul, når du tager en multivitamin- og mineraltablet. Det er, fordi B2-vitamin farver urinen, og som du sikkert har lagt mærke til, så er din urin ikke gul hele dagen, men i timerne efter du har taget din vitaminpille. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Kan man drikke Vita Biosa med højt blodtryk? Betyder det noget at indtage Vita Biosa, når man har forhøjet blodtryk, men bliver behandlet for det (amplodipin 5mg)? Med venlig hilsen AH

Svar:

Tusind tak for dit spørgsmål. Jeg forstår dit spørgsmål på to måder. Dels om du kan opnå positive effekter på et forhøjet blodtryk ved at indtage Vita Biosa, og dels om du må tage Vita Biosa sammen med din medicin? Først og fremmest er Vita Biosa en flydende drik fyldt med bl.a. mælkesyrebakterier og urter, som alle har det til fælles, at de støtter en sund fordøjelseskanal. I min optik er sundheden af vores fordøjelseskanal helt afgørende for et godt helbred. Jo bedre miljøet er i tarmene, jo mindre arbejde får ligeledes vores lever – alias vores afgiftningscentral. Dette kan have betydning for at opretholde et normalt blodtryk. Derfor kan det være gavnligt at fokusere på at få en bedre fordøjelse, hvis man har blodtryksproblematikker. Dog er det ikke en decideret behandling målrettet et forhøjet blodtryk. Vita Biosa kan man sagtens tage sammen med din blodtryksmedicin. Det har ingen direkte påvirkning af omsætningen af amlodipin. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

77


Brevkasse /

Kan vi blande midler mod nattevædning? Efter at have læst, at du anbefaler Hypofysis D6 til nattevædning, har vi købt det til vores datter på 10 år. Der er kommet en bedring, men ikke 100 pct. endnu, så vi vil supplere med Epifysis/Stannum. Sidstnævnte skal indtages i lidt vand. Men kan vi godt blande de to produkter i et lille glas vand, for ­nemheds skyld? På forhånd tak for svar. De håbefulde

Svar: Hvor er det dejligt at høre, at I har haft effekt af min anbefaling. Det er rigtig fint, at I supplerer og ja, I kan godt blande de to remedier. I nogle lære-bøger vil man læse, at man helst skal tage homøopati hver for sig og med lidt tid imellem. Men erfaringen har vist, at det faktisk går fint alligevel. Og det allervigtigste er, at få det taget! Det vil være godt, hvis hun kan holde det lidt i munden, inden hun sluger vandet, da midlerne så lige kommer lidt mere i kontakt med slimhinderne og dermed kan optages den vej.  For at støtte endnu mere op om nervesystemet og hormonerne, kan det være en rigtig god ide også at supplere med en god kvalitets fiske­ olie som f.eks. Nordic Naturals. Derudover kan magnesiumtilskud, evt. som magnesiumcreme, hjælpe til at undgå en overaktiv ­blære. Vær også opmærksom på, at sukker bedøver hjernen lidt, og derfor kan det være svært at mærke, når man skal tisse. En sukkerfri periode hjælper således også.  De bedste ønsker til jer. De bedste hilsner  Anette Straadt, sundhedsplejerske

78

Skal man tage probiotika sammen med antibiotika? Jeg er pt. på en kraftig kur med penicillin grundet en sen opmærksomhed på et flåtbid, der har udviklet sig til borreliose (mit eget ansvar). En ven gjorde mig opmærksom på, at kuren slår alle bakterier ihjel, også de gode, og foreslog indtag af probiotika. Han var dog usikker på, om det gavnede under kuren, eller om det skulle vente til ­efter? Hvilken probiotika kan anbefales? Er der fødevarer, der er særlig vigtige under en ­penicillinkur? Lillian

Svar: Din ven har helt ret i, at penicillin slår både gode og dårlige bakterier ihjel, og det er absolut godt at bygge tarmfloraen op igen. Du kan godt tage mælkesyrebakterier samtidig med, du får penicillin, men der skal gå mindst to-tre timer mellem de to ting. Ellers vil penicillinen også slå mælkesyrebakterierne ihjel. Hvis du får penicillin flere gange dagligt, kan det være svært at holde tilstrækkelig afstand mellem, og så kan du vente, til kuren er ovre. Ellers går du i gang med det samme og sørger for at tage de to ting adskilt. Efter en penicillinkur er det hensigtsmæssigt at tage mælkesyrebakterier minimum to-tre måneder. Jeg vil anbefale dig at købe nogle mælkesyrebakterier med flere forskellige bakteriestammer og med et samlet højt antal af bakterier. Det kan f.eks. være Multidophilus 24 fra Solaray, High Bifido fra Udos Choice eller LactiPlus Forte. Kosten skal gerne være fri for/lav på sukker, alkohol og hvidt brød, hvide ris og hvid pasta samt rødt kød. Spis derimod masser af grøntsager, lidt bær og frugt, fuldkorns­ produkter, bælgfrugter, syrnede mælkeprodukter, nødder, kerner, frø og mindre mængder fisk, fjerkræ og æg. Brug gerne mange krydderurter, hvidløg, ingefær og gurkemeje. På den måde kan du holde de mindre gode bakterier i begrænset antal samtidig med du tilfører mange ­fibre, som kan give næring til de sunde tarmbakterier, så du får opbygget et stærk ­tarmflora igen. En stor del af vores immunforsvar sidder i tarmene, og det er vigtigt, at du har et stærkt immunforsvar, så du kan komme oven på igen. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Små miljø­tiltag til julen!

Kan det passe, at fem-årig er mere sulten? Vi vil høre, om du kan hjælpe: Vores dreng siger, at han sulten. Til daglig får han: Morgen: A38 eller skyr med mandler, mørk chokolade, hjemmelavet mysli eller din morgengrød. Formiddag: Frugt. Middag: 3 til 4 halve rugbrød altid 2 med fisk – leverpostej, kødpølse, kyllingepølse m.m. agurk, tomat, peber, ærter, broccoli. Eftermiddag: 1/2 stykke rugbrød eller fuldkorns-pizzasnegl, -pølsehorn, -bolle samt grønt, frugt i stykker, kokos, abrikos m.m. Nogle gange sen eftermiddag: hjemmebagt knækbrød, bær. Aften: F.eks. kyllingefrikadeller, fisk, kødsovs, lasagne, suppe, taco, forskellig grønt til, kartofler, fuldkornspasta, fuldkornsris. Frugt og grønt inden seng. Men han er stadig sulten, siger han. Han er 5 år – 109 høj og vejer 17 kg. Han får kvalitets-vitaminpille, probiotika og Bio Strath. Mange hilsner Mette

Svar: Dejligt at høre, at din dreng har en god appetit. Og det lyder som en god og nærende mad, han får. Og gode tilskud. For at holde sig mæt er det vigtigt at spise fedt og protein til alle måltider. Hvis jeg skal pege på et sted, han med fordel kunne fyldes lidt mere op med næring, vil det være til formiddagsmaden.

Frugt alene mætter ikke så lang tid. Her kunne det f.eks. være fint at supplere med en stor rugbrød-klapsammen med nøddesmør (peanutbutter, tahin el lign) eller leverpostej eller andet pålæg. I kan også prøve at booste morgenmaden lidt mere, da den betyder meget for mætheden igennem dagen. Vælg gerne A38 ymer (der indeholder både fedt og protein) og server også en rugbrød til med nøddesmør/ost/pålæg/æg. Hold igen med sødet mysli, men drys evt. ristede havregryn ovenpå. Hvis han får grød, så rør et æg ud i grøden. Vær også opmærksom på, at følelsen af sult kan komme af andre ting end bare sult. Det kan være ondt i maven, kedsomhed, nervøsitet eller andet. Hvis I tænker, at noget af det kan være i spil, så skal I selvfølgelig tage hånd om det. Husk også, at det ikke er farligt at mærke sult ind imellem. Det er faktisk rigtig fint at kunne. Vi skal faktisk helst mærke lidt sult frem mod næste måltid. Mange er ikke gode til at mærke deres krops reelle behov. Vi spiser på følelser, vane eller andet. Og vi kan nemt få for vane at spise mere, end vi reelt har brug for. Så det kan også være helt ok at sige: Godt du er sulten, så er du klar, når vi skal spise om en halv time. De bedste hilsner  Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skal der være julefest, så lad der være julefest. Men det kan være en sjov og velkommen udfordring at lave en klimavenlig jul. Og slet ikke så svært: • Byt levende lys ud med lyskæder, sojalys eller kunstige lys. Stearinlys forurener luften en hel del. • Køb ikke unødvendige ting i ­gaver. Hvis folk ikke ønsker sig noget, så giv oplevelser, behandlinger, tjenester i stedet. • Mange af julens frokostretter kan sagtens byttes ud med vegetariske udgaver så som postejer og frikadeller. • Sørg for, at vin og øl er økologisk/ biodynamisk. • Det er ikke svært og små tiltag batter jo også. • Køb ingenting! • Efter køb-amok-dagen ”Black ­Friday” blev en tilbagevendende begivenhed, kom der en mod­ bølge, der kalder sig ”buy nothing day” altså indkøbsfri dag. Sådan en dag kan alle jo indføre i deres egen kalender. En dag hvor du ikke forbruger, men glæder dig over det, du har. Og det er nok ikke så lidt. • Klar til en ny regel? Julen er ofte fuld af arrangementer. Husk at i hvert fald en eller to af julens dage SKAL foregå i slow tempo, gerne i nattøj og uldsokker hele dagen. Afslapning er din julegave til dig og dine kære.

79


brevkasse /

Kan jeg selv gøre noget mod kraftig graviditetskvalme? Jeg er gravid i 7. uge og er så forkvalmet, at jeg ikke kan overskue det. Jeg er sygemeldt og kan kun ligge og have ondt af mig selv. Jeg smågræder og kan slet ikke overskue, hvis dette skal være sådan i ni måneder. Hvad kan jeg gøre? Jeg ved, andre får hjælp fra akupunktur, men at komme derhen er uoverskueligt. Tak, jeg bliver glad, hvis du vil svare mig. Marie Louise

Svar: Stort tillykke med din graviditet. Jeg forstår dig til fulde, jeg har selv oplevet voldsom graviditetskvalme, og det er ganske enkelt ulideligt. Men for langt de fleste går det over efter 1. trimester, om end det kan være længe nok og svært at overskue lige nu. Jeg ved fra mig selv, at kvalmen ofte bliver værre ved træthed. Jeg kan huske, at det kom så meget bag på mig, hvor træt man er i starten, og hvis du kan overgive dig til at sove meget, hvile, gå tidligt i seng, så tror jeg alene, det vil gøre, at din graviditetskvalme ikke er så slem. Accepter, at du lever et stille liv lige i disse uger, sig nej til invitationer. Det er ok, livet med sjov og aktivitet skal nok komme igen. Tænk også på, at det er en positiv hændelse, der er årsag. Din krop er på vældigt hårdt arbejde med at danne en ny lille verdensborger, endda den dejligste af alle. Du fejler ikke noget farligt eller noget, der ikke går over nogensinde mere. Sådanne tanker kan

80

godt berolige dig, så tal til dig selv eller fortæl din mand, at han skal stryge dig over håret og sige det. Du kan have brug for masser af omsorg, og det må du gerne bede om. Af rent konkrete ting vil jeg foreslå dig at købe frisk økologisk ingefær, skær et par tynde skiver og hæld over med kogende vand og drik denne ingefærdrik i små slurke. Giv dig selv, eller lad din partner give dig, akupressur. Pericardium 6 er det store kvalmepunkt, men alt efter hvor din kvalme er, kan det afvige. Selve pericardie meridianen løber fra langefingeren og i lige linje på midten af underarmens inderside. Denne linje trykker du grundigt igennem med et fast tryk (ikke for blidt), og de steder, der føles ømme, dvæler du ved og holder et fast tryk eller masserer lidt rundt. Hvis din kvalme sidder oppe i halsen, vil du måske nok være øm ved håndleddet og sidder kvalmen i brystet, så vil punktet være højere oppe ad underarmen. Hvis kvalmen er i maven, så skal du endnu længere op mod albuebøjningen. Dette trick skal du også bruge, hvis du køber seabands (armbånd med akupressur). Der er IKKE kun et punkt at anbringe disse. Punktet mave 36 på underbenets yderside er også godt at bruge. Kør fingeren op langs skinne­ benets yderside. Oppe ved knæet kurver knoglen lidt, og der er mave 36. Rigtig god bedring og ønsker om alt godt. Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Kan man bruge akutryk til andet end fødselsmodning? Jeg fødselsmodnede min egen krop og fødte nemt og ubesværet, ved hjælp fra din lille dejlige bog. Jeg kunne jo mærke, hvor effektivt akutryk er, og derfor tænker jeg, at det kan bruges til en masse andet. Jeg har nu mange skulder/nakke-spændinger. Vil jeg kunne bruge akutryk som en hjælpende hånd i min situation? Jeg ammer jo mange timer hver dag, men synes jeg sidder fornuftigt det mest af tiden. Andre gode råd? Mvh Maiken

Svar: Tak for din mail og til lykke med din veloverståede fødsel og med den lille. Dejligt, du kunne bruge bogen. Ja, det er uden tvivl mere end et fuldtidsjob at være nybagt mor. Og hårdt for kroppen. Jeg håber du husker at hvile, sove, slappe af, når dit barn sover – fremfor at ordne praktiske ting. Hver gang du har armene fri, så rul med skuldrene. Lav nogle gode nakkestræk, sid ret og lad det ene øre søge ned mod skulderen, dvæl her og rul så hovedet fremover og det andet øre op mod den anden skulder. Bed din partner om blid massage på skuldrene hver eneste dag. På indersiderne af begge ankler og underben sidder de punkter, der spejler skulderåget. Bed ham om at give akupressur/akutryk der. I skal gå efter de punkter, der føles mest tryk ømme. Husk endelig at afspænde dine kæber ved at undgå at presse tungen op i ganen, husk at gabe og evt. også massere dine kæbemuskler. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Kan jeg gøre noget ekstra mod irritabel tarm? Jeg har irritabel tyktarm med tynd-hård vekslende afføring. Jeg har også lichen sclerosus atrophicus. Det kunne tyde på ubalance i min krop. Jeg tager følgende: Hvidløgspille, Longovital classic, B-kompleks, Bio-selen+Zink, Q10, Spirulina, Ingefærpiller, Cal-Mag citrat, EyeQ, Magnesia samt Amlodipin og Pantoprazol. Jeg får ofte tynd afføring, når jeg skal nå en bus. Jeg vågner ofte ved 3-tiden om natten, fordi min mave gør ondt, og jeg får så ikke sovet mere. Penicillin er meget hård ved min mave. Jeg er 69 år og håber, at jeg kan få noget hjælp hos dig. Sanne

Svar: Både lichen sclerosus og irritabel tyktarm har baggrund i en over- og fejlreaktion i dit immunsystem, også kaldet autoimmun sygdom. Årsagen til disse autoimmune reaktioner er ofte noget i kosten, du ikke kan tåle, en dårlig sammensætning af dine tarmbakterier, utæt tarm og inflammation. Du kan læse meget mere om disse ting på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk. Naturli har i tidens løb skrevet mange artikler om dem, og du kan finde dem på www.naturli.dk. Det er gode kosttilskud, du tager, men du får sikkert for lidt D3-­ vitamin, hvor du skal op på omkring 100 mikrogram D3-vitamin dagligt for at få nok. D3-vitamin er snarere et hormon end et vitamin og modvirker blandt andet for højt blodtryk samt er vigtigt for dit immunsystem. Pantoprazol er et lægemiddel mod mavesyren, som er vigtig for din fordøjelse og optagelse af mineraler, så du bør læse om betydningen af at have for lidt mavesyre samt om bivirkninger ved lægemidler, der stopper dannelsen af mavesyre. Da det er forskelligt, hvad den enkelte tåler af fødevarer, vil jeg råde dig til at konsultere en ernæringsterapeut eller diætist, der vil kunne hjælpe dig. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Birgittes TIP til selvcoaching:

Hvis du har tankemylder, når du skal sove eller slappe af Besvar spørgsmålet: “Hvor hører tankerne hjemme?”

1

Start øvelsen med at skrive de tanker ned, som har noget at gøre med ting, du skal nå eller gøre. Når du føler, at du har det hele med, så læg listen væk, HELT VÆK.

2

Du har nu FRASORTERET og nedskrevet de tanker, som du vil gøre noget ved BAGEFTER. Lige nu skal du arbejde med de tanker, som ikke hører til på listen, og bare forvirrer og tapper dig.

3

Find nu et punkt foran dig, på væggen, i loftet – og lad dine øjne HVILE på dette punkt.

4

Begynd at forlænge din vejrtrækning gradvist – ånd IND og ånd UD. Forsøg at gøre udåndingen lige så lang som indåndingen. Træk vejret DYBERE og DYBERE.

5

Når du har fundet en dyb, rolig og behagelig vejrtrækning, kan du begynde at rydde ud i tankerne: a) Forestil dig, at du bruger luften, du trækker ind, til at STØVSUGE tankerne ud. b) Med hver udånding tager du de tanker med ud, som du ikke gider beskæftige dig med lige nu. c) Når en tanke dukker op eller vender tilbage, ånder du bare roligt ind igen, tager blidt omkring tanken og fører den ROLIGT UD med din vejrtrækning.

6

Fortsæt så længe du har lyst, eller indtil du kan mærke, at tankerne er TYNDET UD og måske er så UTYDELIGE, at du ikke behøver at tage dig af dem længere.

81


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 5. januar

Når vi giver kosttilskud eller smører med rene naturlige produkter, er det en kærlighedserklæring til os selv og dem. vi forkæler. I januar starter vi 20'erne med temaet 'kærlig kvalitet'. Vi forsøger at komme med bud på, hvordan du spotter kvalitet, hvordan du undgår veganske faldgruber – og så får kredsløbet lidt opmærksomhed. Spot kvaliteten i dit kosttilskud Det ville være så nemt, hvis vi bare kunne pege på et kosttilskud og sige: Se, her er det bedste! Men det bedste afhænger af flere forhold – ikke mindst, hvem du er, hvor gammel du er, og hvad du fejler. Er du klimaveganer? Veganismen har bredt sig som en steppebrand de ­senere år – både med klima og dyrevelfærd for øje. Men når årsagen ikke er sundhed, får man så sat sig grundigt nok ind i en godt dækkende vegansk kost? Vi ser på fælder og farer for vegansk livsstil. Hvad har vi egentlig kolesterol for? Med kolesterolsænkende statiner på hylderne er kolesterol nærmest blevet noget, vi helst vil udrydde. Men, hvad er egentlig årsagen til, at menneskekroppen producerer kolesterol? Og er der faktisk en sundhedsmæssig mening med det? Giv dit ansigt en ekstra gave! Nogle gange skal der lidt ekstra til. Også i hudpleje, hvor vi ser på, hvordan vi kan pleje ansigtshuden med lige det ekstra, der kan gøre en forskel ved forskellige udfordringer – eller når vi trænger til ekstra forkæ­l­else.

82

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

Oplys rejsekoden ”NATURLI” – så får du automatisk rabatprisen.

Søpanorama i Schleswig-Holstein Hotel Fährhaus Niederkleveez HHH ved søerne omkring Plön Der hersker en særlig intim atmosfære på Hotel Fährhaus med den romantiske beliggenhed lige ned til søbredden i Schleswig-Holsteins eget søparadis. Det er et lille sted med et nærværende værtspar, og derfor også stedet, hvor man tjekker ind, hvis man bare har brug for at koble af på en miniferie langt væk fra hverdagen. Her er tid og ro - og den mest idylliske udsigt over Dieksee, der hører til De 5 Søer og er forbundet med områdets største sø Grosser Plöner See. Udsigten kommer I automatisk til at nyde fra restauranten, når dagens gode måltider serveres for jer.

Pr. pers. i dbl. værelse

1.299,-

Pris uden rejsekode 1.449,Pristillæg t.om. 31.10. samt 28.3-30.4: 250,-

• 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet • 3 x 3-retters middag/ buffet • Velkomstsnaps • Fri afbenyttelse af hotellets robåde Valgfri ankomst frem til 18.12.2019 samt 7.2.-28.4.2020.

3 nætter 1.549,-

4 nætter 2.149,5 nætter 2.699,7 nætter 3.749,-

lkon/terrasse

Værelse m. ba

Op til 4 børn

med rabat

3 børn med ra

Pr. pers. i dbl. vær.

Skønne dage i Skagen

Maritim Berghotel Braunlage HHHH i Midttyskland Pris uden rejsekode 1.949,Hotellet ligger hævet over byen med udsigt til det hele og med optimale ram• 3 overnatninger mer for en rigtig forkælelsesferie. Her er • 3 x champagnebrunch et væld af faciliteter til fri afbenyttelse. • 2 x 3-retters middag/buffet Besøg også kejserbyen Goslar (37 km). • Stort aktivitetsprogram Valgfri ankomst frem til 18.12.2019 samt 1.4-29.5.2020.

Color Hotel Skagen HHHH Det flotte hotel er en særdeles stemningsfuld base, der putter sig i læ bag fyrreplantagerne midt mellem Skagen havn og Gl. Skagen og med Kattegat og Vesterhavet med Den Tilsandede Kirke som nærmeste nabo Valgfri ankomst t.om. 13.12.2019 og 1.4.-30.6.2020.

Forkælelsesferie i Harzen

1.799,-

bat

Pr. pers. i dbl. vær.

1.249,-

Pris uden rejsekode1.399,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag på Restaurant Holger

3 nætter fra 1.549,4 nætter fra 2.099,-

3 børn med

Romantik på Schloss Klink Schloss Klink i Nordtyskland Her kan I nyde udsigten over vandet fra swimmingpoolen, mens I glæder jer til at få serveret en god middag i en af slottets fem restauranter. Ankomst valgfri t.o.m. 19.12.2019 og 2.1.-26.4.2020.

Bestil på

rabat

Pr. pers. i dbl. vær. fra

1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,Pristillæg i visse perioder

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 4-retters middag/buffet • Velkomstdrink • 1 dags cykelleje • Wellnessgavekort (EUR 20,-)

3 børn med

Spaweekend i Linköping

1.149,-

Quality Hotel The Box HHHH i Sverige I skal bo på det nye, lækre hotel og kan se frem til Pris uden rejsekode 1.299,stressfri stunder i den luksuriøse spa-afdeling The • 2 overnatninger Wellbox, hvor I er omgivet af 600 km2 ren velvære – • 2 x morgenbuffet et oplagt valg til spaweekenden. Linköping (3 km) • 1 x 3-retters middag er en historisk by mellem Vättern og Østersøen. • 1 x 3-timers entré til Ankomst fredage t.o.m. 20.12. 2019 og 3.1-18.12. 2020. hotellets spa, The Wellbox

www.happydays.nu 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

rabat

Pr. pers. i dbl. vær.

eller

Åbent hverdage kl. 9-17 Weekend & helligdage 10-14

REJSEKODE: 83

NATURLI


Designspace

Natur energi

KnoglestÌrk hele livet www.solaray.dk Cal-Mag Citrat. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og muskelfunktionen. Magnesium, vitamin D og vitamin K bidrager til at vedligeholde normale knogler og muskler.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin