Page 1

en holdning til livet

tema Renere – grønnere

Cannabisolie – Sundt eller helt skævt?

+

Udrensning uden afsavn – snup en blid, men effektiv faste

Vegansk og børnevenlig kost!

Pelle Hvenegaard

Far efter seks års vente-helvede

Perfekt solcreme til børn?

Rent hjem med ren samvittighed

Først fertilitetsbehandlinger, dernæst adoptions-ansøgning. Pelle Hvenegaard er hudløst ærlig om at vente på sit livs ønske.

Nr. 04 2019 / Mænds fertilitet / fedtsyrer under graviditet / Rens kroppen ud af smerter Fodøvelser / Livsindhold – med eller uden børn? / Makeup i solen www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk


PharmaNord

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg Stærkt vitaminpræparat til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og B2-vitamin (riboflavin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0418

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk


/ indhold

12

Mænd kan forbedre fertilitet

Vegansk og børnevenlig mad

I projekt barn kan far have fokus på at styrke sine sædceller.

tema Renere – grønnere

30

Livsindhold – med eller uden børn?

Familier kan være meget forskellige, og måske er din uden børn?

14

De bedste betingelser under graviditeten De rette fedtsyrer giver barnet den bedste start på livet.

Den perfekte solcreme til børn ...

16

Findes den – eller er vi nødt til at gå på kompromis?

36

Cannabis? Er det sundt eller skævt at tage cannabis-olie ved sygdom?

50

Makeup: Solsikker skønhed

Tips til makeup, der holder med tiden og i solen.

22

Rens ud i smerterne

Hjælp kroppen af med inflammation og få færre smerter.

40

Find fødderne frem!

26

Udrensning du kan snuppe

IER KAN

MIL FA

E

M

ET FORSKE EG LL E IG

VÆ R

Faste og udrensning behøver ikke være striks og umuligt.

08 Når storken flyver i ring Pelle Hvenegaard og hans hustru måtte megen ventetid og kvaler igennem, inden datteren kom.

Træn og pas på dine fødder, så bliver de smukke og effektive!

44

Rent hjem med ren samvittighed

Lav rengøringsprodukter og skån miljøet

54

Vegansk kost kan sagtens være børnevenlig Gode råd og smagsprøver på vegansk og børnevenlig mad.

60

Brevkasser

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

abonnement

Nytter det overhovedet noget?

9644 4502 Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto.

Havene svømmer i plastik, temperaturen stiger nådesløst i nogle egne af verden, mens vores ressourcer bliver opbrugt med lynets hast. Har vi allerede taget livet af Jorden?

“Du kan bruge dine penge til andre ting, når de ikke bruges på madspild og benzin”

Der er masser af spændende, gode, sjove, berigende og fantastiske tiltag i gang for at gøre vores liv mere bæredygtige og miljøvenlige. Fra folk, der rydder op langs vejkanter, til vedvarende energi over bionedbrydelige produkter. Vi tænker over, hvad vi spiser, og om vi spiser op, hvor det kommer fra, og hvad det koster i klimaregnskabet. Imens fortsætter de dystre meldinger med at komme ind: Regnskov, indlandsis og dyrearter lider.

Malene Tonnung, Redaktør

Find dine egne fordele! I de mørke øjeblikke kan man godt stille sig selv spørgsmålet: Kan det overhovedet betale sig at gøre en indsats? Og det kan være rigtig svært at svare på. Men uanset, om du tror, løbet er kørt, næsten kørt eller der er håb endnu, så er jeg sikker på, at der er gevinster at hente ved en mere bæredygtig livsstil. Vi ved f.eks., at folk, der indtager færre kalorier i den vestlige verden, i snit lever længere. Du kan bruge dine penge til andre ting, når de ikke bruges på madspild og benzin. Og så føles det også bare bedre at prøve end at lade stå til. Vi vil tro på en fremtid Derfor ser vi denne gang på renere og grønnere med optimistiske øjne. Vi dykker ned i fertiliteten, fordi vi tror på en fremtid. Og vi har spændende nyt om hamp, vegansk mad og hjemmelavede rengøringsmidler. Skal vi ikke bare vedtage, at det nytter? Så vi kan læses ved denne gang – og lang tid fremover!

4

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Claus Bech /Ritzau Scanpix


ANNONCE

Fedt, lever & din sundhed

Modelfoto

Modelfoto

Lever du livet fuldt ud?

Ved et lavt indhold af, det essentielle næringsstof, cholin i kroppen ophobes der nemt fedt i leveren og det new nordic påvirker dit velbefindende! Leverens funktion er vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

Daglig helse kosttilskud til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og arti-skok ekstrakter. Marietidsel understøtter leverfunktionen. Artiskok hjælper til bedre fordøjelse. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion.

5 udvalgte fordele ved Active Liver

Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %. Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Din lokale

1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www. newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

Kirsten havde de typiske tegn på overbelastet lever ”Jeg følte mig tung og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver™ tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


/ oase

Attraktivt lån til elbiler Folkesparekassen går nu i front i banksektoren med et nyt lån til elbiler, som skal gøre det endnu billigere at vælge miljørigtigt. Omkring et dusin rent elektriske bilmodeller lanceres i år og yderligere mindst ti i 2020. Det viser en undersøgelse FDM har foretaget hos bilmærker i Danmark. En udvikling som pengeinstitutterne i høj grad skal understøtte, mener Martha Petersen, direktør i Folkesparekassen. Nu vil de derfor bane vejen for nye miljørigtige billån og lancere et lån på 1,95 pct. til elbiler: – Som pengeinstitut bør vi tage ansvar for udviklingen og medvirke til, at flere ser fordelene ved at vælge biler uden fossile brændstoffer, siger Martha Petersen. I Folkesparekassen har sparekassens særlige ”Grønne lån” længe gjort det attraktivt at låne til lave renter, hvis man vælger miljørigtige løsninger. Et ­billån på 1,95 pct. til elbiler i banksektoren er dog et markant step up, mener ­direktøren i Folkesparekassen: – Vi ved, at klimaforurening er så stort et problem, at vi skal i gang med at tænke anderledes. Banksektoren skal også påtage sig et ansvar i den her sammenhæng. Vi skal bane vejen for, at økonomien i hvert fald ikke er en hindring for, at vælge løsninger der gavner miljøet. For yderligere oplysninger kontakt: Martha Petersen, tlf. 86 20 53 93, mp@folkesparekassen.dk Læs mere: www.folkesparekassen.dk

Super-hyben! Hyben er i forskellige varianter blevet stadigt mere populært at tilsætte maden, men hvorfor egentlig? Den vigtigste fordel, der er ved at indtage hyben, er deres antiinflammatoriske effekt. En effekt, der skyldes hybens indhold af galactolipider, som er en type fedtstoffer. De hæmmer de hvide blodlegemers bevægelse mod betændelsestilstande. Når de hvide blodlegemer ikke ophober sig omkring en betændelsestilstand, dæmpes denne reaktion, og de smerter, de forbindes hermed, lindres derfor også. Derfor bruger mange gigtpatienter, samt andre, der er plaget af inflammatoriske lidelser, hyben som et smertelindrende supplement i kosten. Til gengæld kan alle bruge hybens store indhold af mange forskellige vitaminer – herunder vitamin C og vitamin A, samt en række mineraler og andre vitaminer. Du kan bruge hybenpulver på mange måder: som suppe, i bagværk eller i smoothies og grød. Find det f.eks. i helsekosten fra Fuerza Vital – hyben, der vokser vildt i Andesbjergene. Forhandlerinfo: Fuerza Vital, tlf. 66 12 90 90

Eksamenskræk under kontrol Vi kender nok alle sammen til situationer eller følelser, der kan gøre os nervøse eller urolige. Der er mange situationer i livet, hvor der kræves noget ekstra af os, f.eks. kender de fleste til eksamensskræk og præstationsangst. Det kan i værste tilfælde betyde, at eksamenen ikke gennemføres, eller at resultat deraf påvirkes negativt af nerverne og nervøsiteten. I en periode med eksamener eller lignende belastninger, er kroppen afhængig af vigtige vitalstoffer. Med Neurosan, der indeholder aktive stoffer fra havre, ginkgo biloba, risprotein, hvede­ spirer og calcium, kan du genopbygge balancen i krop og sind ved at mindske nervøsitet, stress, udmattelse, koncentrationsvanskeligheder og styrke nervesystemet, så du får ro i kroppen til at præstere dit ypperste. Find Neurosan i din helsekost eller på bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

6


Besøg vores Website/ tema

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk

xxxxxxxxxx Tilmeld dig Naturli’s nyhedsbrev Hver uge får du nyheder og inspiration fra helse-, sundheds- og skønhedsfronten.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Er tilskud

tema

A

Sød næring

nødvendigt?

D

Vitamin

Vitamin

Remee

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

Jeg græd som pisket! produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv et redning blev kropsterapi-system har holdt ham Body-SDS, der siden

34

/ tema

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste Alle aldersgrupper indtag ses i gruppen har et lavt indtag større børn – af i forhold hvor både drenge til de anbefalede og piger niveauer. I spiser mindre Med jævne mellemrum voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og kan vi læse, leverpostej end mere end nedre roligt kan lade at vi de voksne og grænse de yngste vitaminpillern børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den e stå på hylden, for vi er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til får næring nok et lavt niveau af D-vitamin, gennem en varieret og alsidig og det er væsentligt lavere kost. Men hvad i børnenes kost. Det får vi er især manglen egentlig, og er på fede det nok? årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. De fleste af os Vi skal primært kender i store have vores D-vitamin træk anbefalingerne varieret og sund fra solen og ikke til en kost. Og det er kosten. Desværre Kvinder er lidt disse anbefalinger, får vi nok for lidt begge dighederne læner flittigere med mynsteder. sig op ad, når grøntsagsgaflen mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for Danskerne får kvinder Tilskud på sin vores kost med mellem 18 og mineraler eller nok C-vitamin plads vitaminer, 75 år er 172 gram andre kosttilskud. – i hvert fald til fra livet. Ligesom dagen. grøntsager om Til spørgsmålet at holde skørbug Du kan så vælge være enig i, om B-vitaminer er om vi har brug at disse anbefalinger C-vitaminer dog at indtage ekstra at være i den for tilskud: Hvis ikke farlige er gode nok til af, og rigtig mange helbred, eller Det var ikke sjovt du spiser som dit om vi burde af os har godt C-vitamin, når en Vi mangler fibre sko i de første spise endnu gennemsnitsdans af ekstra vi f.eks. er stressede endnu flere af mere grønt, have nu 40-årige Remees ker, eller lever livet Så forbruger så nogle af vitaminerne er han et godt Rapporten konstaterer nok var kroppen nemlig lidt hårdt. svar ja. Nogle og mineralerne, mindre af nogle måneder af 2008. For mere af vitaminet. producenter da også, at vi eks. et langt større eller af de andre fødevarer, skeler Rygere har f. danskere spiserden enorme succes, som færre fibre end behov for C-vitamin, oven i købet promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket glad for til, hvilke fødevarer kroppen. Kvinderne da rygning stresser f.eks. mælk eller manglen på grøntsager ”X Factor” havde bærer en stor vi får mest C-vitamin, traditionelt får kød. del af ansvaret tv-programmet Uanset hvad frugt og grønt fordi deres indtag mest af og skrædderfor. Faktisk ser din overbevisning som er større. i forhold til vores af syer multivitaminerne det hvor Remee optrådte værst ogud er, så fortæller reelle tal en anden opnået, store børn, de der får endnu efter det. Et historie. For de andre aldersgrupper, Men omvendt godt eksempel færre danskerne spiser tre dommere. nemsnitligt ikke en affibre end er Super+ Total, formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier der fordi de til gengæld fra især medierneer en vitaminsøgelser som på i form af større Det viser undersled det store pres og mineralpille ‘Danskernes mængder sukker. med kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tilpassede mængder tydelighed. voldsomt på ham. til at spise frugt med al af de vitaminer i lyset af, at de var ikke og mineraler, gram frugt og presseafdeling 600 DR’s – grønt Vi er f.eks. langt som vi typisk gerne må indeholde Fordeling af vores fra at nå de 600 mangler frugt. Her spiser det gigantiske et par stykker mest. gram frugt og som vi bliver gearet til at håndtere voksne i gennemsnit energi-indtag grønt, anbefalet fra som dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især Anbefalingen Fordelt på vitaminer kommer til grøntsager, publikumsom og mediepres, frugtindtaget når lyder på, at vi og mineraler måske er lidt skal indtage 30 er vi nogle slapsvanse det end det burde afstedkom. De havde vores energi fra ser kosten knap højere pct. af undersøgelsen være (i forhold programmerne fedt, 55 pct. fra – selvom så sort ud for både medtager til grøntsager), men kulhydrat og 15 det stadig ikke tilknyttet, protein. gennemsnitsdans friske psykolog så Gennemsnitligt redder pct. fra og forarbejdede grøntsager (dog indtaget op over godt nok en keren – i hvert får vi voksne 35 ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge fra fedt, 50 pct. pct. af energien fald, mig. Som ugerne hvis du vil nøjes herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, fra kulhydrat og det var ikke nok for har et markant med det anbefalede 15 pct. fra protein, at energibidrag lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre på min krop, daglige indtag, når fra alkohol udelades. Det gennemsnitlige af grupper. kunne jeg mærke frugt – er der kun ca. gik, og ketchup der som tidligere For børnene er indtag er i under5 pct. af befolkningen, tilsvarende energiandele Lidt ekstra frugt fysisk afspænding de nævnt er sat kanten af det end 400 gram der spiser mere jeg havde brug for 33, 53 og 14 pct. anbefalede. Piger i den lave ende kan dog redde grøntsager om Vi får for lidt, erindrer og altså til når det kommer indtaget af vitaminer, kvinder får faktisk lidt for meget dagen. Hele 3 mange næringsstoffers MINDRE end for ikke at bryde sammen, fedt i forhold pct. spiser færre E-vitaminer hydrat, og desværre så du skal ikke 40 gram. vedkommende. mænd. til kulend punkt skære som udgangsMen der er alligevel fik halvdelen Her kan det betale ned på frugten, Remee. af danskerne tilsat sukker end sig at have nogle tendenser hvis du ikke mere fokus på fuldkorn, med grøntsager. anbefalet. erstatter det i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige Halvdelen af for at øge mængden den mættede at have for øje, af E-vitamin. fedt, danskerne gennemsnitligt når man ser indtager, kommer sin næring efter i sømmene: fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

C

/ LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

B

Vitaminer

Da danskerne er et mælkedrikkende et generelt problem folkefærd, har vi ikke med at få B-vitamin af B-erne, som nok. Men enkelte f.eks. B12, kan være svære at vegetar eller få nok af som småtspisende. B-vitaminer er få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, at for at næringsstoffer. Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre tisser et evt. overskud ikke få for mange – vi ud.

Vitamin

E

Vitamin

fit for fight.

35

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

09

08

Opskrifter

Spørg bare!

Husker du?

Glutenfri bagværk, raw food, syndige kager eller sund saft – inspiration til alle ganer.

Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

Shop i Naturlishoppen.dk Naturli’s webshop

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

7


liv / Af/ Kristine Bindslev Foto/ Linda Kastrup /Ritzau Scanpix, Privat

“Det hjælper at vide, at du ikke er verdens dårligste menneske, når du ikke kan rumme at se de venner, der er velsignet med børn”

4


/ liv

Pelle Hvenegaard

f

Tv-vært og forfatter Pelle Hvenegaards største ønske i livet var at blive far. Det bliver han sammen med sin hustru en septemberdag i 2016 til en lille pige fra Sydafrika. Men først efter et seks år langt fertilitets- og adoptionshelvede og et smertefuldt liv sat på standby. I dag er Pelle Hvenegaard en glad far til 3-årig Zoe Ukhona. Sammen med sin hustru Caroline M. Gullacksen Hvenegaard nyder Pelle hver dag, at drømmen om et barn gik i opfyldelse. At være blevet far har givet den største mening i Pelles liv. Men vejen til forældreskabet har været et ondt mareridt, og kampen om at få et barn har sat dybe aftryk. – Det er en lille krig, vi har udkæmpet igennem seks år. Og nu står vi på den anden side og er lykkelige. Vi er kommet hjem fra krigen og har overlevet. Men bang! Så kommer hammeren, når jeg genkalder mig forløbet. Det var så voldsom en tid. Og det hele sidder stadig i mig, siger Pelle med en stemme, der bævrer en smule. Den tidligere tv-vært skrev sidste år bogen ”Kære Zoe Ukhona”, og den har været en terapeutisk bearbejdelse af alt det, der er sket. Historien om, hvordan Pelle og hans hustru bliver forældre til Zoe Ukhona, starter helt tilbage i 2010 på en lille, gammel træbåd i Københavns kanaler. Pelle er på en blind date med Caroline. Den går over al forventning, og en uge efter står deres tandbørster fast side om side i Pelles lejlighed på Christianshavn. Og det er ikke kun kærligheden, som har speederen i bund, det har deres

fælles ønske om at blive forældre også, så de giver den gas som nyforelskede uden prævention og med en forventning om, at to naturligt og hurtigt bliver til tre. Biologien spænder ben – Jeg vidste meget tidligt i mit liv, tidligere end de fleste, at det at få en barn var det vigtigste. Jeg har prøvet at tjene en masse penge. Det gjorde mig ikke lykkelig. Succes og anerkendelse har jeg også prøvet. Det gjorde mig heller ikke lykkelig. Jeg vidste instinktivt, at det på ingen måde kunne give mig samme glæde som glæden ved at være blevet far. Mit liv var principielt meningsløst, inden jeg blev far. Biologien driller, og det nyforelskede par bliver klar over, at de må have hjælp. På privatklinik og i det offentlige sygehusvæsen gennemgår parret inseminationsforsøg, reagensglasforsøg, optøede æg og til sidst et donoræg. Men selvom Caroline stikker sig dagligt med hormoner, flyver storken gang på gang forbi. Deres sexliv bliver parkeret i et varmeskab på hospitalet. I to et halvt år bliver parrets håb og tro skudt ned. – Hver gang vi gennemgik en ny behandling, opstod et nyt håb om, at

i ri ver ng ly

å N

o r t k s en r

nu lykkes det. Men hver gang bliver håbet dræbt. Det er svært at forklare, hvordan det føles, for det er ikke bare et håb. Det handler om, at du kan se, hvor meningen med dit liv er, og så konstatere, at du ikke er der. – Det bliver et liv ved siden af det liv, du i virkeligheden gerne vil leve. Det bliver et ligegyldigt mellemspil og tilmed et vanvittigt hårdt mellemspil. Og hver gang fertilitetsbehandlingen mislykkes, så mislykkes meningen med dit liv. Det, der kende-

9


liv / tegner hele processen, er, at man har et så udtalt ønske om at blive forældre, så det liv man lever, indtil det lykkes, er et liv på standby. Ud over at leve et liv i evig venteposition lever Pelle og hans partner med smerten. Smerten, der kommer hver gang, de tør tro på, at nu lykkes det, og det så ikke er tilfældet. De har smerten med sig hele tiden og kan ikke flygte fra den. Selvom de prøver. Smerten rejser med Pelle og Caroline deler ikke kun et brændende ønske om at få et barn, de deler også en stor passion for at rejse. Og rejse gør de så rigeligt, mens de prøver at blive forældre. Rejserne fungerer også som en måde at skubbe alt det smertelige væk og forsøge at skabe noget glædeligt i den utålelige ventesituation. Parret er bevidste om, at de prøver at flygte fra, hvor kede af det de er. Men på en af deres mange rejser, går det i al sin tydelighed op for dem, at virkeligheden kan man ikke undslippe. Pelle og Caroline er i Thailand, og på en strand overgiver de sig fuldt ud til drømmen om og følelsen af, at denne gang lykkes det at blive forældre. – Caroline har inden rejsen fået et befrugtet æg sat op, og på turen sprøjter hun sig dagligt med en geléagtig medicin, der skal hjælpe ægget med at sætte sig fast. Og vi tillader os selv at forestille os, at denne gang er lykkens gang. Vi ser for os vores kommende barn løbe rundt i bar røv der i vandkanten på stranden. – Vi er helt høje, og vi lever os ind i forestillingen om, at nu skal målet nok nås. Barnegråd og kluklatter er

“Barnegråd og kluklatter er lige om hjørnet. Og bum, så kommer menstruationen hamrende og slår drømmen itu” 10

lige om hjørnet. Og bum, så kommer menstruationen hamrende og slår drømmen itu. Menstruationen bliver sådan et kald fra helvede hver gang. Den flår det hele midt over og slår os fuldstændig tilbage til nul. Først efter 11 fertilitetsforsøg stopper Pelle og hans hustru forsøget på at stifte familie med et biologisk barn. De har prøvet alt og mere til. Men de er ikke færdige med at kæmpe for at blive far, mor og barn. – Vi havde ikke lyst til at gå ned ad den vej, der hed, at vi ikke skulle blive forældre. At give op var slet ikke en mulighed. For mig ville det ikke have været en plan B, men en plan C. Stærke sammen Pelle og Caroline kaster sig med lige så stor ildhu over at blive forældre til et adopteret barn. De tænker, nu bliver det nemt, nu lykkes det, nu får vi et barn. Men der tager de gruelig fejl. Livet på standby følger dem videre over i en tre år lang og besværlig adoptionsproces. Og hvor de før kæmpede mod æg, der ikke vil sætte sig fast, skal de nu i kamp med lange ventelister og adoptionskrav. Før var de overladt til biologiens nåde, nu er de overladt til de sydafrikanske myndigheders vold og lovgivning i flere lande. Præcis som i fertilitetsprocessen er det voldsomt og smertefuldt at være i en adoptionsproces. Heldigvis kæmper de sammen side om side. – I projekt barn bliver mange skilt undervejs. Grunden til, vi overlever en så benhård og vild proces, er, at det er en kamp, vi tager sammen. Vi giver rum til hinanden undervejs, men vi går igennem det sammen. Det gør os stærke sammen. – Jeg er god til at fortrænge. Og det kan være godt i en periode, hvis der er noget, du ikke kan gøre noget ved. Det er godt at kunne parkere tanken: Det er ikke nu, jeg skal sætte mig ned og græde, for så kommer løven og spiser mig, så nu skal jeg bare løbe. Det var der plads til i vores forhold, at jeg gjorde. – Caroline var med hormonindsprøjtninger fysisk påvirket hele tiden, og under adoptionsprocessen var hun inde flere gange om dagen og kigge på ventelisterne. Så hvor hun var meget i det, prøvede jeg at trække mig væk fra det. Vi isolerede os ubevidst Undervejs opdager Pelle og hans hustru, at de, uden at have villet det, har isoleret sig fra venner og familie. På et adoptionskursus, hvor de skal dele omgangskredsen ind i nogle cirkler, afhængig af hvor tæt de er på dem, går det op for dem, at de har lukket alle ude. – Vi havde ikke overskud til andre. Og vi kunne ikke rumme at være sammen med venner med børn. Vi har ikke haft misundelse. Men smerten, når vi blev konfronteret med andres babylykke, var svær, og vi blev for kede af det. Ikke at vi ikke var glade på andres vegne. Men det gjorde for ondt. – Vi har følt os alene, for andre, der ikke går igennem det samme, kan umuligt have forståelse for din situation,

“Hver gang fertilitetsbehandlingen mislykkes, så mislykkes meningen med dit liv”

Bogen ’Kære Zoe Ukhona’ er Pelle Hvenegaards ærlige og hjertevarme fortælling om de seks års ventetid med fertilitetsbehandling og adoptionsansøgning, som Pelle og hans kone måtte igennem, før de kunne åbne døren med lille Zoe Ukhona på armen.


/ liv

og så er det nemmest at holde din smerte for dig selv. I dag mener Pelle, at det vigtigste for ufrivilligt barnløse netop er, at de ikke er alene om det. Og han opfordrer andre i samme situation til at tale om alt det svære. – Det er desværre meget tabubelagt at være i fertilitetsbehandling. Det er svært for andre at forstå, hvad det er, du gennemlever. Men der er et enormt behov for, at vi får talt om det og italesat det. Caroline og jeg opdagede sent i forløbet glæden ved at dele vores sorger med ligesindede i adoptionsprocessen. – Så mit råd er, find nogle, som står i samme situation. Selvom det er grænseoverskridende, for det er svært at skulle række ud efter andre og indrømme, at man har det svært, så er det, det bedste du kan gøre.

Der mangler hjælp til barnløse Pelle kan ikke lade være med at tænke på, hvor travlt man har med at hjælpe nybagte forældre ind i netværk og grupper med andre i samme situation. Og hvor lidt hjælp, der er at hente, når du ikke kan få børn. – Du kan knap nok klemme et barn ud, før du bliver smidt ind i en mødregruppe. Det burde også gælde for barnløse at komme i en gruppe med ligesindede, for det gør en kæmpe forskel at vide, at du ikke er alene. – Det hjælper at vide, at du ikke er verdens dårligste menneske, når du ikke kan rumme at se de venner, der er velsignet med børn. Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse er en mulighed, men vi opdagede først den mulighed på bagkant. Efter seks år i ensomhed med udfordringer og nederlag har Pelle og Caroline vundet kampen om at få et barn. De får overrakt deres datter, Zoe Ukohna, en septemberdag i den sydafrikanske administrative hovedstad, Pretoria. Hun er opfyldelsen af Pelles drøm. – At blive far er ubetinget den største, vildeste og dejligste følelse, jeg nogensinde har mærket. – At blive far overgår fuldstændig al besværet og smerten. Min pige er det hele værd. Nu lever jeg det liv, jeg ger-

ne vil. Og det er så rent og præcist ligeså meningsfuldt, som jeg havde forestillet mig. Pelle mener også, at det er en gave i at have været så meget igennem. – Jeg er ekstremt bevidst om mit forældreskab. Jeg tager det ikke for givet, og jeg værdsætter det ekstra. Jeg ved, hvad det betyder, og hvor vigtigt det er. At være far er uden sammenligning min største og første prioritet. Livets afveje er ikke kun dumme. De giver dig chancen for at tænke dig om, så du ikke styrer blindt på automatpilot. Det er hårdt i situationen, men det er også en gave.

11


tema / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ AdobeStock

tema

Projekt barn:

Mænd kan også forbedre deres fertilitet

Renere – grønne re

Mange par drømmer om at få et barn, men det er ikke altid så lige til – og det kan der være mange grunde til. En af dem er mandens sædceller. For hvis svømmerne ikke har energi nok til at nå – og trænge ind i – ægget, kan kvinden være nok så fertil, uden at der kommer børn til verden. Infertilitet eller nedsat frugtbarhed er desværre et problem for op imod 20 procent af danske par. Det betyder ikke, at det er umuligt for parrene at få børn, men at det sandsynligvis vil kræve ekstra hjælp eller opmærksomhed, hvis projekt barn skal lykkes. Især to tilskud kan hjælpe her. Der er mange variabler, der spiller ind i forhold til, hvor let det er for et par at blive gravide. Kvindens alder, manglende ægløsning, ubalance i hormonerne eller ophobning af giftstoffer såsom kviksølv, er alle med til at påvirke kvindens evne til at blive gravid. Men selvom det måske kan virke nærliggende først at skele til potentielle fertilitetsudfordringer hos kvinden, kan det også være manden, som er udfordret. Mandens sædkvalitet og særligt cellernes evne til at svømme op til ægget og herefter trænge ind i det er fuldstændigt afgørende for at skabe et barn. Og det står desværre ikke for godt til med de danske mænds sæd. For selvom koncentrationen af sædceller egentlig steg i nullerne, har en stor procentdel af cellerne skader eller dårlig motilitet (bevægelsesevne). Faktisk viser en undersøgelse fra Rigshospitalet i 2012, som så nærmere på sædkvaliteten hos unge mænd, at de i gennemsnit kun havde 68 procent motile sædceller, og at 93 procent af cellerne var anormale. Det betyder, at kun en ud af fire mænd i undersøgelsen havde optimal sædkvalitet.

12

Ligesom kvinders frugtbarhed kan påvirkes af en lang række indre og ydre faktorer, er der også mange facetter, som kan påvirke mænds sædkvalitet og heldigvis også noget, man selv kan gøre som mand for at forbedre den. Alt fra rygning til radiofrekvens-­stråling kan skade sædcellerne Sædkvaliteten kan dale, hvis manden tager forskellige typer af medicin, er påvirket af kemi og pesticider eller som en konsekvens af livsstilsfaktorer såsom rygning eller ensidig, forarbejdet kost. Genetik og hormonelle udsving spiller også ind på mandens sædkvalitet. Et australsk studie fra 2009 peger også på, at stråling fra mobiltelefoner blandt andet kan skabe oxidativt stress og lede til DNA-skader i sædcellerne. DNA-skader er både linket til dårlig fertilitet, en øget forekomst af spontane aborter og øget dødelighed hos børn blandt andet på grund af kræftsygdomme. Studiet anbefaler derfor, at mænd holder mobiltelefonerne så vidt muligt væk fra deres ædlere dele, når de prøver at få børn. Og

“Coenzymet Q10 er også en antioxidant, som både beskytter sædcellerne, mens de bliver dannet og i deres videre liv”


/ tema

“11 procent af den udsatte gruppe blev fædre, mens det gjaldt for ingen i placebogruppen”

heldigvis er skaderne ikke uoprettelige. Tager man sine forholdsregler, vil de nye sædceller kunne udvikle sig uden DNA-skader. Den samme positive udvikling kan opnås gennem sund kost og kosttilskud. Flere studier har påvist positive effekter blandt andet på sædcellernes bevægelighed og evne til at undfange, ved øget indtag af selen og Q10. Et eksempel på det er et skotsk studie. Hvad skete der, da skotterne fik selen-tilskud? Man havde observeret et fald i selenindtaget og dermed selenindholdet i mænd i det vestlige del af Skotland. Derfor fik nogle forskere i slutningen af 90’erne den ide at undersøge, om det lave selenindhold målt i mændene på nogen måde påvirkede sædkvaliteten. De undersøgte udviklingen i sæden hos 69 mænd i tre måneder. Alle mændene havde forinden været i kontakt med fertilitetsklinikker og

havde lav motilitet. I løbet af de tre måneder fik mændene enten selen, selen sammen med vitamin A, C og E eller en placebo. Ved studiets afslutning var motiliteten bedre hos mændene, der havde fået selen, mens motiliteten var faldet lidt i placebo-gruppen. 11 procent af den udsatte gruppe blev fædre, mens det gjaldt for ingen i placebogruppen. Og det er slet ikke så mærkeligt, at selen kan spille en væsentlig rolle for mænds fertilitet. Selen indgår nemlig i nogle selen-afhængige proteiner, som har betydning for dannelsen af sunde og raske sædceller. Derudover er selen en antioxidant, som beskytter cellerne mod oxidative skader – DNA-skader, som også er påvist at kunne sænke frugtbarheden. Det er altså vigtigt som mand at have fokus på, at få de rette mængder selen – særligt, hvis man prøver at få et barn. Men selen er ikke det eneste, som det er værd at have fokus

To veldokumenterede tilskud Herhjemme fås selen f.eks. i tilskuddene Bio-SelenoPrecise og Bio-Selen, der er lavet på den patenterede selengær, der sikrer høj optagelighed. Bio-Quinone Aktivt Q10 er et godt bud på et Q10-tilskud, der ligesom selen-produktet, er et af de mest veldokumenterede midler på markedet i dag.

på. Også zink og coenzymet Q10 er ­vigtige. Kost og tilskud er et godt sted at starte Coenzymet Q10 er også en antioxidant, som både beskytter sædcellerne, mens de bliver dannet og i deres videre liv. Det er derfor ikke mærkeligt, at man har påvist færre unormale sædceller hos mænd, som har modtaget Q10-tilskud. Og som om det ikke var nok, har reagensglasforsøg også vist, at Q10 øger sædcellernes evne til at trænge ind i ægget – en ret væsentlig detalje, hvis de to skal udvikle et menneske. Der er mange grunde til, at det kan være svært at blive gravid i dag. Både manden og kvinden kan have nogle udfordringer med fertiliteten, som gør, at man skal have særlig hjælp, hvis det skal lykkes ikke blot at blive gravide, men også at blive forældre. Inden man går i gang med de store hormonbehandlinger og daglige indsprøjtninger, kan man med fordel undersøge, om der er ting i kosten, der kan optimeres, eller tilskud, som kan øge chancerne for at undfange. Det gælder for såvel mænd som kvinder.

13


tema / Af/ Clara Edgar Jakobsen Foto/ AdobeStock

tema

Projekt barn:

Giv de bedste betingelser under graviditeten

Renere re – grønne

Kvindens livsstil og næringsindtag under en graviditet har stor betydning for barnets udvikling både i fosterstadiet og senere hen i livet. Faktisk viser forskning, at disponering for eksempelvis allergi og eksem-sygdomme starter allerede i maven.

Det kan tage lang tid og være en drænende proces at blive gravid i dag. Både kvinden og manden kan være nødt til at lægge kosten om og dårlige vaner på hylden for at få graviditets-testen til at vise et positivt resultat. Når først stregerne er kommet på pinden, er der på sin vis ikke så meget mere, manden kan gøre. Det hårde arbejde ligger nu udelukkende hos kvinden, som de næste ni måneder skal sørge for, at barnet får alt det, som det har brug for. Der kommer løbende forskning, som understreger, hvor meget moderens kost og næringsindtag faktisk betyder for barnets sundhed og sygdomsdisponering senere i livet. Og det er der en række grunde til. Barnet skal blive i maven For det første peger forskning på, at moderens omega 3-fedtsyre-niveauer hænger sammen med risikoen for en for tidlig fødsel. Mere specifikt er det manglen på EPA og DHA, man linker med præterm fødsel. En dansk undersøgelse har analyseret blodprøver fra 376 kvinder, som havde født meget før termin og 348 kvinder, der havde båret barnet gennem hele svangerskabet.

14

De kvinder, der havde den laveste procentvise andel af omega 3-fedtsyrer i blodet, havde en ti gange højere risiko for for tidlig fødsel. For tidlig fødsel er forbundet med en række udfordringer i barnets liv, såsom synsbesvær, lavere intelligens, udviklingsforstyrrelser og øget risiko for infektioner. For tidlig fødsel er også en af de vigtigste årsager til dødsfald blandt nyfødte. Omega 3-fedtsyrer findes i fisk, men grundet tungmetaller i mange fisk, kan det være en god ide at skele til en fiskeolie i stedet under graviditet især. Undgå astma, allergi og eksem Ud over at mindske risikoen for præterm fødsel, har man også påvist, at børn af mødre, som tog fiskeolie under graviditeten, har lavere risiko for at udvikle allergi og eksem. Et svensk studie har sammenlignet en gruppe gravide, som fik fiskeolie-kapsler med frie fedtsyrer fra 25. uge med en kontrolgruppe. 15 procent af børnene i kontrolgruppen udviklede fødevareallergi, og 24 procent udviklede eksem. For børnene, som havde fået fiskeolie, var tallene henholdsvis to og otte procent.

“Kvinder, der havde den laveste procentvise andel af omega 3-fedtsyrer i blodet, havde en ti gange højere risiko for for tidlig fødsel”

I Danmark fås fiskeolie med frie fedtsyrer indtil videre kun i produktet Bio-Marin Plus. De frie fedtsyrer betyder, at en større mængde af fedtsyrerne optages i kroppen, som normalt skal spalte fedtsyrerne først. Også risikoen for astma bliver påvirket positivt. Et dansk studie konkluderer, at kvinder, som tager fiskeolie i sidste trimester, sænker risikoen for astma inden femårs alderen med ca. 30 procent. Nogle mener, at gravide skal stoppe med fiskeolie-tilskud cirka tre uger inden fødsel for at mindske risikoen for blødning, men der er ikke umiddelbart evidens for, at tilskuddet giver blødningskomplikationer ved fødslen.


Styr på dit blodsukker?

/ tema

90 80 70 60 50

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

chromiu ic

EU approved effect

st yea –

30

ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

m

40

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

– orga n

100 %

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

15

DK_Chrom_Ad_Baturli_210x275_0319

PharmaNord


helt

eller

tema / Foto/ Scanpix/Iris, Privat

? t v æ k s

su

n d t

tema

Rener – grønn e ere

Cannabis Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Hamp er en fantastisk råvare. Den er så næringsrig, at vi mennesker faktisk kan leve af hamp alene. Hampefrøene indeholder alle nødvendige essentielle næringsstoffer, som vi mennesker har behov for. Men det meste af opmærksomheden løber de euforiserende virkninger stadig med. Hampplanten er let at dyrke, hårdfør og nøjsom, og udover det næringsrige indhold, kan hampefibrene forarbejdes til blandt andet bæredygtig isolering, møbler, tøj, kanvas, reb og papir. Men det er ikke primært disse egenskaber, planten skaber associationer med. Hamp er igennem tiderne blevet forbundet med euforiserende stoffer som hash eller cannabis, men i den seneste tid har begrebet medicinsk cannabis også fyldt i mediebilledet. Trods hampeplantens noget nær perfekte ernæringsmæssige sam-

16

mensætning, så er det nemlig temmelig væsentligt at skelne imellem de forskellige hampesorter. Det er eksempelvis langt fra alle hampesorter, der indeholder THC – tetrahydrocannabinoler – stoffet med den euforiserende effekt. De hampesorter, der hidtil har været dyrket i Danmark, indeholder primært CBD – cannabidiol – der ikke har euforiserende effekt, men derimod indirekte kan påvirke en række funktioner og mekanismer i organismen. Med den nye forsøgsord-


/ tema

ning for medicinsk cannabis har enkelte avlere fået særlig tilladelse til at dyrke de hampesorter, der også indeholder THC, og hensigten er at kunne producere medicinsk cannabis til blandt andet smertelindring, sclerose- og cancerbehandling. Medicinsk cannabis-produktion i Danmark Flere danske virksomheder har fået særlig tilladelse til at dyrke de THC-holdige hampeplanter under den såkaldte udviklingsordning. Flere af firmaerne er indgået i forskellige former for joint ventures imellem eksempelvis canadiske selskaber og danske virksomheder, og flere af disse har opkøbt tidligere gartnerier. Disse selskaber har ønsket at kombinere canadiernes store viden og erfaring omkring cannabisproduktion med danske traditioner indenfor kvalitetsorienteret gartneri-drift. Målet er at producere et bredt udvalg af medicinsk cannabis. Forventningerne til fremtidens produktion af medicinsk cannabis er store, og interessen for cannabisprodukter til medicinsk brug er stærkt stigende. I de lande, hvor man har godkendt produktion og salg af medicinsk cannabis, har omsætningen været næsten eksplosiv. Hertil er vi endnu ikke nået endnu i Danmark, hvor et par af selskaberne håber at kunne få godkendt de første produkter til lancering på det danske marked inden længe. Mere om medicinsk cannabis Medicinsk cannabis produceres af cannabisplantens topskud eller blomster, og det er skuddene og blomsterne og plantens harpiks, der bruges til fremstilling af medicinske præparater. Man har identificeret mere end 500 naturlige forbindelser i cannabisplanten som eksempelvis cannabinoider, flavonoider, terpener og en lang række andre plantenæringsstoffer.  De to vigtigste aktivstoffer i cannabisplanten er THC og CBD.

THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) er en af de allervigtigste cannabisforbindelser, men også det cannabinoid, der kan påvirke psykoaktivt og kan gøre os euforiske ved indtag. CBD (cannabidiol) er også et cannabinoid, der ligner THC til forveksling i struktur og opbygning, alligevel er der signifikante forskelle i deres effekt, og CBD afføder ingen euforisk effekt ved indtag. Såvel THC som CBD er de vigtigste aktivstoffer i medicinsk cannabis, og de påvirker de forskellige receptorer på hver sin måde, og såvel balancen imellem dem som tilstedeværelsen af de rette hjælpestoffer, kan være afgørende i forhold til, hvilke gener man specifikt ønsker at behandle. THC aktiverer receptorerne direkte, hvorimod CBD virker indirekte. Når THC og CBD påvirker kroppens receptorer, moduleres signaleringen i hjernens neuroner. Eksempelvis kan CBD indirekte hæmme kroppens inflammatoriske respons. Forholdet mellem THC og CBD i medicinsk cannabis er derfor afgørende for den kliniske effekt.  I Danmark anbefales brug af medicinsk cannabis til følgende lidelser: Kronisk neuropatisk smerte, smerter i forbindelse med cancer, multipel sclerose, rygmarvsskader med neuropatisk smerte og spasmer og som led i palliativ pleje.  Der findes i dag læger, der har specialiseret sig i medicinsk cannabis, og som forestår rådgivning og receptudskrivelse på private lægeklinikker. Alle læger kan i realiteten ordinere medicinsk cannabis til patienter, hvis de skønner, at det vil kunne have en positiv effekt på patienten.  Lægelige erfaringer Speciallæge Edith Raffn behandler kræftpatienter med medicinsk cannabis på klinikken Medicanna i Hillerød (www.medicanna.dk). Hun tilser og doserer patienterne individuelt. – Indtag af medicinsk cannabis bevirker, at nogle af patienterne lever længere, måske fordi deres almentilstand bedres, siger Edith Raffn. – Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden, fordi flere og flere læger og hospice-læger er begyndt at udskrive det, muligvis fordi de oplever, at deres patienter bliver hjulpet.

Mere om hamp Hamp er en hurtigt voksende plante. Den er nøjsom, modstandsdygtig og anvendelig. Det er også en miljøvenlig og bæredygtig afgrøde. Netop på grund af hamps store modstandsdygtighed er det ikke nødvendigt at anvende nogen former for sprøjtemidler, når den skal dyrkes. Papir, fremstillet fra hampplanten, kan produceres indenfor to år efter plantning, hvorimod papir, fremstillet af træ, først kan fremstilles efter 20 til 30 år. Papir, der er fremstillet af hamp, kan desuden genanvendes op til syv gange, hvorimod papir, fremstillet af træmasse, kun kan anvendes et par gange. Hamp er også velegnet til blandt andet tekstiler, brændstof, isolering, fiberplader og som erstatning for plastik. Det er 100 pct. nedbrydeligt, og kan derfor være et velegnet alternativ til den megen plastik, som i dag udgør uoverskuelige miljømæssige udfordringer.

“Det seneste års tid har budt på en række lovende forskningsresultater i forhold til medicinsk cannabis som smerte­ lindrende middel” 17


tema / Edith Raffn tilføjer, at hun håber, at medicinsk cannabis bliver godkendt af Lægemiddelstyrelsen og bliver betydeligt billigere, end det er i dag, så alle – uanset indkomst – kan få råd til behandlingen. Et paradoks Det koster cirka 5000,- kr. om måneden for en kræftpatient at indtage en kombination af THC- og CBD-olie. Har du en terminalerklæring, så kan du få den medicinske cannabis betalt. Erfaringerne viser, at en del af de terminale kræftpatienter lever længere, når de får medicinsk cannabis. Desværre bevirker det i mange tilfælde, at de så får frataget deres ter-

minalerklæring. Dermed bortfalder også tilskuddet til den dyre medicin, der er med til at holde dem i live. Mange har ikke råd til selv at betale 5000,- kr. om måneden for den medicinske cannabis, og det kan have konsekvenser for deres fortsatte liv. Der er derfor stort behov for en ændring af denne uhensigtsmæssige praksis, primært af hensyn til patienterne, men også for at kunne anvende disse erfaringer konstruktivt som basis for fremtidige beslutninger og godkendelser. Forskning omkring smertelindring Det seneste års tid har budt på en række lovende forskningsresultater

“Indtag af medicinsk cannabis bevirker, at nogle af patienterne lever længere, måske fordi deres almentilstand bedres”

18

Andre produkter med hamp Hamp er meget mere end en plante. Det er en multianvendelig råvare, der også giver adgang til næringsrig mad, optimale fedt­ syrer og opbyggende proteiner. Det er sundt at spise hampefrø, hampefrøolie og hampeprotein. Hampefrø har ligesom hørfrø et højt indhold omega 3-fedtsyren alpha linolensyre, men indeholder også omega 6-fedtsyren GLA, oven i købet i et noget nær optimalt omega 3/omega 6-forhold. Ingen anden rå­ vare har en så ideel sammensætning af omega 3 og omega 6-fedtsyrer som hampefrø. Hørfrø ligner hampefrø meget i fedtsyreindhold, men hampefrø vinder på målstregen på grund af sit indhold af omega 6-fedtsyren GLA gammalinolensyre. Hampeprotein indeholder alle essentielle aminosyrer, er smagsneutralt og prisbilligt og dermed et ideelt og sundt alternativ til de mange proteinpulverprodukter, fremstillet af GMO-soja. På Nyborggaard.dk kan du finde en lang række økologiske hampeprodukter af høj kvalitet.


/ tema

Ægte medicinsk cannabis mod kræft Den 1. januar 2018 trådte den fire-årige forsøgsordning med medicinsk cannabis, som blev vedtaget af Folketinget, i kraft. Meget tyder allerede på, at medicinsk cannabis har en vis effekt i behandlingen af kræft, og at nogle kræftpatienter lever længere, når de indtager det.

R

Medicin, der er svær at patentere Medicinsk cannabis udvindes af hampplanter, hvilket bevirker, at cannabisolien, i modsætning til syntetisk fremstillet cannabis, ikke kan patenteres. Disse forhold ser umiddelbart ud til at reducere såvel omfanget af forskningsmidler som interessen for at anvende den naturlige, medicinske cannabis i medicinsk praksis mod kræft. Det må hertil tilføjes, at udfordringen i forbindelse med en godkendelse som lægemiddel i Danmark ligger i netop det faktum, at medicinsk cannabis udvindes af en naturlig hampplante og dermed ikke kan ­patenteres. Det påvirker såvel forskningsmidler som -metoder, og det er forhold, vi som samfund bør kunne rumme, manøvrere i og rette ind efter, så landets mange kræftpatienter vil kunne få den fornødne hjælp og den effektive behandling af medicinsk cannabis, som umiddelbart ser ud til at kunne føre til længere levetid for mange.

“Såvel THC som CBD har øjensynligt sammen med de øvrige cannabi­ noider potentialet til at bekæmpe kræftceller”

SU

T ND

P IS E H A M AT S PE

FR

DE TE

Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og Metabolisme hos Kræftens Bekæmpelse har udtalt til tidsskriftet Videnskab: ”Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der er ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller”. Såvel THC som CBD har øjensynligt sammen med de øvrige cannabinoider potentialet til at bekæmpe kræftceller og tilsyneladende uden markante bivirkninger.

Ø

i forhold til medicinsk cannabis som smertelindrende middel. I februar 2018 blev der blandt andet offentliggjort en undersøgelse i European Journal of Internal Medicine, hvor mere end 900 ældre israelske smertepatienter (hvoraf 75 pct. ikke tidligere havde indtaget medicinsk cannabis) anvendte medicinsk cannabis i mindst seks måneder. 93 pct. af patienterne rapporterede, at medicinsk cannabis mindskede deres smerter, særligt de patienter, der havde kroniske smerter, blev hjulpet. I gennemsnit rapporterede deltagerne, at cannabis reducerede deres smerter fra otte til fire på en ti-trins-skala. Et tysk studie har også vist, at ­medicinsk cannabis kan være særligt effektivt i forbindelse med smerte­ behandling. Her viste det sig, at ­gruppen af kvinder over 60 år med kroniske smerter havde den bedste effekt. Medicinsk cannabis anvendes i stigende grad i smertebehandling, også herhjemme, og det udgør et bivirkningsfrit alternativ til morfinpræparater, der ofte er afhængighedsskabende. Enkelte studier har vist, at medicinsk cannabis i kombination med opioider kan have en effektiv smertedæmpende synergi. På denne måde ser det ud til, at effekten vil kunne optimeres og bivirkningerne reduceres. Der er en række igangværende forskningsprojekter, der undersøger den potentielle positive effekt af cannabis hos patienter med eksempelvis kroniske smerter, psoriasis, epilepsi, sclerose, angst, PTSD, søvnapnø, migræne, fibromyalgi og cancer med mere. 

19


/ oase

Giv candida modspil Candida er en hyppig gæst i mund, tarm, skede, hår, negle eller hud. Candida er gær-lignende svampe, der normalt er harmløse og findes i et lavt antal. Overvækst sker kun i særlige omgivelser, når der er masser af mad (sukker og kulhydrater), ”plads” i mikrofloraen (f.eks. efter antibiotika), lav immunitet. Det er arten candida albicans, som er impliceret i størstedelen af candida-infektioner. En måde at forebygge, at candida albicans udvikler sig skadeligt, kan være indtag af probiotika/ mælkesyrebakterier, så der ikke er ”ledig plads” i mikroflora og samtidigt styrke immunsystemet. Hvidløg er kendt for sine anti-mikrobielle og anti-svampe funktioner, uden at være skadelig for de gavnlige bakterier. Grapefrugt kan også have positiv indvirken med sit høje indhold af plante­ stoffer, herunder bioflavonoider, som virker anti-oxidative og anti-inflammatoriske. Bio-Kult serien har netop lanceret Bio-Kult Candéa i Danmark, hvor du får levende bakterier (mælkesyrebakterier) sammen med hvidløgs- og grapefrugt-ekstrakt. Forhandlerinfo: Safe Health, tlf. 21 34 45 49, www.safehealth.dk

Gluten eller ej? Hvis du er intolerant eller allergisk overfor gluten, kan enzymer som dem i GluteoStop være gode at have ved hånden. De kan nemlig hjælpe dig med at nedbryde gluten, hvis du ved et uheld indtager proteinet. Det er ikke et vidundermiddel, der får din glutenintolerance eller cøliaki til at gå væk. Ligesom det heller ikke er et middel, du kan bruge til at ændre din glutenfri diæt til pludselig at indeholde gluten. Men som glutenallergiker kender du sikkert til situationen, hvor du kommer til at indtage en smule gluten – måske fordi du er i byen, og restauranten ikke har helt styr på indholdet i maden, måske fordi din mad har været i kontakt med andres osv. Her kan du bruge GluteoStop som et hjælpemiddel til at spalte gluten, som du kommer til at indtage. GluteoStop fås i en praktisk klikdispenser til at have med sig. Du tager en tablet 10 minutter før et måltid, så kan enzymerne reducere belastningen i forbindelse med utilsigtet indtag af gluten.

Forårsfornemmelser Når foråret kommer, kan man føle sig lidt ”gumpetung” og få stor lyst til nye vaner og en god udrensning i kroppen. Og der skal ikke så meget til. Valleforce Original kan give din fordøjelse en håndsrækning, der skaber ro i maven og får fordøjelsen på gled, Valleforce renser kroppen for syre og affaldsstoffer samt skaber gunstige forhold i mave-tarmkanalen. Brug den som en velgørende drik og i madlavningen, f.eks. til syrlige salatdressinger. Valleforce Alpedrik Original er laktosefri, glutenfri og kan bruges af vegetarer. Med Boldocynara, som fås både som dråber og tabletter, får du udtræk af artiskok, mælkebøtte, boldoblade og pebermynte, som indeholder naturlige bitterstoffer, der modvirker oppustethed, hjælper leveren, øger galdeproduktionen og fremmer fedtfordøjelsen. Det letter nedbrydningen af mad og rydder godt op i mave/tarmsystemet. Solidasan dråber er fremstillet af friskhøstede Gyldenrisplanter, virker let vanddrivende og udrensende. De fremmer nyrernes arbejde, skaber et gunstigt miljø i urinvejene og bidrager til forårsrengøringen. Desuden modvirker Solidasan i øvrigt katar og betændelse i urinveje. Find de forårsfriske hjælpere i din helsekost.

Æ

D ER LP

HJ

Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

20

DE RY

IG MED AT N ED

B

Forhandlerinfo: Panacea, info@panacea.dk, tlf. 48 27 71 10

GLU

T EN


RO I MAVEN – i hverdagen og på din ferie Til hverdag

Til de mindste

ANNONCE

LactiPlus-serien fås i helsekostbutikker, i Matas og på bioforce.dk

Ekstra

Bioforce Til ferien • Det originale LactiPlusprodukt • Mælkesyrebakterier med C-vitamin, selen og calcium • 5 mia. mælkesyrebakterier fra 6 forskellige stammer • Calcium bidrager til fordøjelsesenzymernes normale funktion • C-vitamin og selen understøtter immunforsvarets normale funktion.

• 2 mia. levende mælkesyrebakterier fra 5 udvalgte stammer • Blandes op i økologisk rapsolie • Kan opbevares ved stuetemperatur • Let at indtage • Fra 0 år

• Din bedste rejsekammerat

• Når du har brug for lidt ekstra

• Let at have med i rejsetasken

• 15 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 7 stammer

• 4 mia. mælkesyrebakterier fra 3 forskellige stammer inkl. mælkesyregæren Saccharomyces boulardii.

• 3 gange så mange mælkesyrebakterier som i LactiPlus Mave

Ro i maven

Hvad er mælkesyrebakterier?

70% af vores immunforsvar sidder i tarmen. Derfor er en velfungerende forføjelse afgørende for vores velvære og overskud. De forskellige stammer i LactiPlus-serien er afstemt efter de forskellige tarmafsnit, så der er mælkesyrebakterier til forskellige dele af tarmen.

Mælkesyrebakterier er en stor gruppe bakterier, der forekommer naturligt i vores tarm- og urinvejssystem. Bakterierne er altså det, der udgør vores tarms normalflora.


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ AdobeStock

tema

e Renerere n – grøn

Rens ud i smerterne

Når vi begynder at få ømme led, er det ikke altid blot alderen eller vægten, der trykker. Selvfølgelig gør slid og kilo ikke smerterne bedre, men det gør inflammation på grund af en usund livsstil heller ikke. Cirka hver ottende dansker har en decideret gigtsygdom, og endnu flere lever med smerter i bevægeapparatet. Vi søger ofte læge med smerter i kroppen, og det er dermed en af de hyppigste årsager til lægebesøg. Her udskrives der store mængder smertedæmpende medicin, som er det eneste tilbud, lægen har, når henvisninger til fysioterapeuten eller andre specialister ikke hjalp. Men smertestillende medicin er blot en symptombehandling, der i værste fald bidrager til problemet bag mange smerter: inflammation. Rod i kroppen giver skidtet magt Inflammationen elsker rod, skidt og møg. Ligesom svamp og bakterier trives godt i fugtige hjem med masser af skidt i hjørnerne, får inflammationen også bedst fat, når der er for mange kroge, hvor der ikke renses ud. Vores kroppe er bygget til at rense ud, finde og følge affaldsstoffer på vej. Men opgaven kan blive for stor, især hvis indbyggeren roder for meget. Hvis der oven i heller ikke luftes ud eller tilføres rent vand, kan selv den ihærdigste rengøringshjælp give fortabt. ”Og hvad sker der så ved, at skidtet bliver hængende lidt længere?”, tænker mange måske.

22

Vores tarme er skabt til, at vitaminer og væske kan absorberes og bringes ud i blodstrømmen. Men hvis en masse skidt har slået sig ned i tarmene, sendes der også giftstoffer ud i blodstrømmen. Det hele kommer forbi leveren, som så igen må kæmpe med at skille affaldsstofferne ud. I den vigtige fordøjelsesproces, der skal sikre dig gode næringsstoffer, drukner skidtet og de dårlige bakterier med tiden de gode og fordøjelsesfremmende bakterier. Og så er problemet endnu større. Luft ud med bevægelse Din livsstil har derfor stor betydning for, hvordan du hjælper din krop med rengøringen. Ligesom du lufter jævnligt ud i dit hjem, hvis du vil have et godt indeklima, lufter du kroppen ud ved at få jævnlig bevægelse. Når du motionerer (og gerne i frisk luft), sender du ekstra ilt rundt i kroppen. Motion bakker også godt op om fordøjelsen. Rent mekanisk sætter det simpelthen gang i tarmene. Det gør rent vand også, og så kan du faktisk støtte din lever i dens store oprydningsarbejde med bitterstoffer – f.eks. fra artiskok, mælkebøtte og boldoblade – som du finder i kosttilskud som Boldocynara. Hvis du jævnligt føler dig oppustet, og prutterne lugter, så er det tegn på, at kroppen faktisk trænger til at komme af med skidtet. For ja, skidt lugter, når det ligger for længe!

“Oppustethed og svimmelhed ovenpå måltider er tegn på, at leveren lider”

Sure opstød kan være tegn på, at maven ikke kan følge med, mens oppustethed og svimmelhed ovenpå måltider er tegn på, at leveren lider. Her er artiskok og boldoblade gode til at hjælpe kroppen med at nedbryde fedt og styrke lever- og galdefunktioner. Mælkebøtte hjælper blandt andet ved at beskytte leveren mod giftstoffer og fremmer nye leverceller i at dannes. De skrappe rengøringsmidler Har inflammationen først fået tag i dig og er begyndt at sende besked i form af smerter fra led og muskler, skal der nogle gange lidt skrappere midler i brug under oprydningen. En sund kost og aktiv livsstil, der bakker op om en god fordøjelse og løbende udrensning er altid nummer ét. Men en vedvarende betændelse, som en inflammation i realiteten er, kræver antioxidanter. De kraftige antioxidanter dæmper inflammationen. Det vil sige, at de både forebygger og bekæmper årsagen til smerterne. Men hvis vi allerede har smerter, skal vi have dem i mængder, som er svære at spise sig til – og her kan kosttilskud være til stor hjælp. Kend dine antioxidanter Nogle af de inflammationsdæmpen-


/ tema

Forårsrengøring af den ømme krop Tag en måned, hvor du: • Spiser så basisk som muligt – skær ned på kød, sødt, hvide ­kulhydrater, kaffe, alkohol og røg. • Sørger for at få rent vand – ca. 2 liter dagligt. • Skifter frugtjuice, sodavand og sort te ud med urtete, grøn­sag­ juice og måske vand med smag fra agurkeskiver, citron og lign (infused water) eller tilsæt ­Valleforce. • Får frisk luft hver dag – gå en tur og dyrk gerne motion, hvor der kommer sved på panden. • Hjælp din lever med f.eks. to ­tabletter med Boldocynara ­dagligt. • Solidasan med gyldenris virker vanddrivende og kan bakke op om udrensningen: Du tager 30 dråber tre gange dagligt eller 45 dråber morgen og aften. • Ved ømhed i leddene tager du en tablet Mobiled morgen og aften. • Generelt mod smerter kan tre kapsler Gurkedol dagligt eller efter behov bruges. Vedligeholdelse: • Fortsæt de gode vaner – kost, vand og motion. • Suppler med Mobiled to gange dagligt, og efter behov med ­Gurkedol til smerterne er ­dækket. Lynkur ved smerter: Tag evt. en uge med de kraftige antioxidanter i lidt højere dosis: • To stk Mobiled to gange dagligt. • To kapsler Gurkedol to gange dagligt. • Skær ned ugen efter til halv dosis – et stk. to gange dagligt.

23


tema /

Et let supplement

Sammen fungerer de godt!

Arnica Montana eller guldblomme indeholder lindrende egenskaber, man har kendt til i mange år. Du kan finde ekstrakter med guldblomme i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led. Selvom det er en her-og-nu-løsning, virker gelen også som en bekæmper af selve inflammationen. Den kan bruges ved gigt, men også ved andre former for smerter, f.eks. overanstrengte muskler og led – fra motion, havearbejde og hovedrengøring.

Vi kan sagtens spise masser af antioxidanter og få glæde af dem gennem kosten. Men hvis gurkemeje, ingefær og granatæble skal fungere bedst mod smerter, skal vi op i lidt større koncentrationer, og når de bliver samlet i et tilskud som f.eks. Total Gurkedol, viser studier endvidere, at de aktive stoffer virker endnu bedre. Ligesom andre næringsstoffer bakker op om hinanden og optagelsen i kroppen, kan forskellige antioxidanter også gange hinandens virkning op.

de planter, der er populære at lave kosttilskud på, fordi de virker mod smerter, er blandt andre: Djævleklo – en ret effektiv inflammationsdæmper, når det kommer til ledproblemer, der både bakker op om kroppens egne helbredelsesprocesser, mens den sænker smerter fra inflammation og syre i musklerne. Derfor har den også vist effekt mod urinsyregigt og fibromyalgi. Gurkemeje, ingefær og granatæble indeholder også effektive antioxidanter og er særdeles populære i smertedæmpende kosttilskud. Ikke mindst har curcumin fra gurkemejen ret anerkendte egenskaber i forhold til at dæmpe inflammation, og man

24

ved, at granatæble har positiv virkning på især brusken i leddene. Ingefær udmærker sig ved at have god effekt på ømme muskler. Arnica Montana – på dansk kendt som guldblomme – er historisk en særdeles afholdt plante i Europa, når det kommer til bekæmpelse af gigtsmerter. Den må ikke sælges til indtagelse herhjemme, men fås i smertedæmpende gels. Og huden er faktisk en udmærket transportør af antioxidanter ind i kroppen. Studier har vist en god effekt på f.eks. slidgigt i hænderne.

“Ligesom du lufter jævnligt ud i dit hjem, hvis du vil have et godt indeklima, lufter du kroppen ud ved at få jævnlig bevægelse”

Bæredygtig produktion Djævleklo eller harpago-planten, som den også hedder, har været tæt på at forsvinde, fordi planten en overgang blev så populær på grund af sine smertedæmpende egenskaber. I tilskuddet Mobiled, der er lavet på djævleklo, kommer indholdet fra en bæredygtig produktion i Kalahari Ørkenen. Her bliver kun de sekundære rødder høstet, mens den primære rod bliver genplantet, så den kan lave nye virkningsfulde rødder. Den økologiske og bæredygtige fremgangsmåde har ikke kun reddet djævlekloen, men også San-folket, der lever af produktionen.

Tid til rengøring? Der kan være mange gode grunde til at bruge naturlige midler til at rydde op og dæmpe smerter i kroppen. Ikke mindst, at det er en fordel at undgå medicin, alkohol og andre usunde smertedæmpere, da det blot risikerer at gøre kroppens affaldsproblem endnu større. Smerter i bevægeapparatet er heller ikke befordrende for, at vi får ’luftet ud’ med motion, selvom det er en vigtig del af kroppens rengøring og smøring af leddene. Så det er i orden at bruge alle de midler, du kan, for at komme op af sofaen og i gang med at gøre rent!


Når indholdet er vigtigt ...

Maxipharma En forbrugers mening ...

Når indholdet er vigtigt ...

,,Jeg har været trofast bruger af Kyolic gennem de sidste 10 år. Jeg føler mig meget tryg ved at tage produktet, og det hjælper mig til at holde min krop sund. Det bedste ved Kyolic er, at det er 100% lugtfri, så jeg kan nyde alle fordele ved at spise hvidløg uden at genere mine omgivelser med hvidløgsånde.” Grethe Bergstøm Kristensen, Århus

Kyolic er det naturlige kosttilskud som holder dig på toppen. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt opretholder Kyolic et normalt kolesterolniveau og bidrager til et normalt kredsløb. Derfor er Kyolic en naturlig del af en sund livsstil. Kyolic er lagret hvidløgsekstrakt af meget høj kvalitet. Helt fri for sprøjtemidler og uden lugt og smag.

Kyolic fås som tablet, kapsel og i flydende form på apotek, hos matas og i helsekostbutikker.

Se meget mere på maxipharma.dk

25


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema Renere – grønnere

Udrensning du kan snuppe

Vi vil gerne være sunde, men ofte føler vi os pressede og spørgsmålet om tid, kan være den manglende brik i puslespillet. Udrensning og periodisk faste er ikke nye begreber, men særligt de senere år er der kommet fokus på den periodiske faste.

Bogen ”Gør mindre end du plejer” af kostvejleder Nickolai Damgaard sætter fokus på periodisk faste og de mange fordele. Derfor dykker vi ned i både begreberne udrensning og periodisk faste for at se, hvad de hver især sundhedsmæssigt kan byde ind med.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

En tur rundt om vores krops udrensning Kroppens udrensningsorganer består af tarmsystemet, huden, lymfen, leveren og nyrerne. Afgifter vi ikke tilstrækkeligt, eller byder vi kroppen mere skidt, end den kan klare, vil vi kunne se og/eller mærke det. Huden er en sladrehank, så hvis kroppen ikke kan komme af med affaldsstoffer via de indre afgiftningsorganer, vil de komme ud gennem huden. Derfor kan uren hud, eksemer, kløe og udslæt være en indikator på, at vi skal støtte afgiftningen og mindske belastningen fra alkohol, rygning, kemikalier og usund kost samt være opmærksomme på, om vi spiser noget, vi ikke tåler. Forstoppelse, hovedpine, træthed og uoplagthed kan ligeledes være tegn på, at udrensningen kan bruge lidt hjælp. Tarmsystemet er et vigtigt led i kroppens afgiftningssystem, fordi blodsystemet rundt om tarmen har forbindelse til leveren. Et belastet tarmsysten vil derfor belaste leveren, som afgifter alkohol, kaffe, narkotika, medicin, gift- og affaldsstoffer samt brugte hormoner. Det betyder, at er vi forstoppende, så genoptages nogle af affalds-

“Mange udrensende produkter indeholder urter, der hjælper nyrernes og leverens arbejde, mens tarmen stimuleres, så affaldsstofferne udskilles” 26

stoffer igen til blodet og føres til leveren. Her bearbejdes stofferne endnu engang oven i de nye ting, der kontinuerligt kommer til, hvilket sætter leveren på overarbejde. Nyrernes opgave er at rense blodet for affaldsstoffer, og sammen med overskydende væske udskille affaldsstofferne i urinen. Lymfesystemets opgaver er at opsamle og rense overskydende væske fra vævene og føre lymfevæsken tilbage til blodbanen samt rense lymfevæsken for bakterier og affaldsstoffer. Kost og urter til udrensning Der er flere urter og urteblandinger, der kan bruges til at stimulere alle kroppens udrensningsorganer, men inden vi begynder at rense ud, skal vi kigge på, om fundamentet er på plads. Tilskud og udrensende urter kan være en rigtig god hjælp, men basis vil altid være sund kost med masser af grøntsager, vand, fuldkornsprodukter, sunde fedtstoffer og proteiner samt bær og frugt i kombination med motion. Fælles for mange udrensende produkter er, at de indeholder urter, der hjælper nyrernes og leverens arbejde, mens tarmen stimuleres, så affaldsstofferne udskilles. Urter til leveren kan være marietidsel, artiskok, mælkebøtte og gurkemeje. Nyrens urter kan være padderokke og gyldenris, mens tarmen eksempelvis stimuleres af aloe vera, elmebark og figen. Produkter med sennesblade skal man være tilbageholdende med, fordi sennesblade på sigt gør tarmen doven. Det betyder, at man kan få problemer med en træg fordøjelse, som kontinuerligt har brug for hjælp. De kan bruges som akut hjælp, men undgå at bruge dem på daglig basis. Tarm i form fra Solary indeholder sveske, figen, aloe vera, grå valnød, pebermynte og magnesium og er velegnet, hvis tarmen er træg. Er det mere en decideret udrensende effekt på hele systemet, man er ude efter, kan First Cleanse og Pure Clean-


/ tema

se bruges. First Cleanse er en kur på 14 dage, som indeholder dag- og natdosering. Dagsdoseringen indeholder mange forskellige urter eksempelvis mælkebøtte, artiskok, hvidløg, ingefær og birkeblade, mens natdoseringen indeholder magnesium, fibre og elmebark bare for at nævne noget af indholdet. Fremgangsmåden er den samme for Pure Cleanse, som er en 30 dages kur, der går lidt dybere til værks. Fælles for produkterne er, at de kan inkorporeres i hverdagen, så man i pe-

rioden gør lidt ekstra for sin udrensning, uden at alt andet skal sættes på stand by. Urter som mælkebøtte, pebermynte, marietidsel, brændenælde, gyldenris og birkeblade findes i mange teer og kan fungere som en blid støtte på daglig basis sammen med den sunde kost og motion. Det samme gælder for algerne chlorella og spirulina samt hvedegræs, byggræs og grønkål eller de mange ­”greens”-blandinger, som indeholder blandinger af flere af de nævnte alger, kål og græsser. Fælles for dem er, at de alle indeholder meget klorofyl, som virker rensende og nærende. Desuden tilfører de kroppen flere vitaminer og m ­ ineraler samt fibre og protein. De grønne sager kan købes som piller/

“Periodisk faste kan øge hormonet Human Growth Hormone (HGH) og derved mindske tab af muskelmasse” 27


tema / træder nogle af de helbredsmæssige fordele, når vi faster 14-24 timer, og 14 timer faster nogle af os måske allerede, uden vi tænker over det. Derfor kan ordet spisepause godt erstatte ordet faste, som for nogle opfattes som en ekstrem og urealistisk proces at få ind i dagligdagen. For Nickolai og flere af hans klienter er budskabet, at fasten gør hverdagen lettere, fordi man på fastedagene ikke skal bekymre sig om, hvad man skal spise og købe ind. I Nickolais bog får du gode råd til, hvordan du ved at lave en gradvis optrapning kommer fornuftigt i gang, og hvordan du placerer din faste, så den tilpasses din hverdag med job og familie. Som eksempel vælger Nickolai selv at faste fra aftensmad til aftensmad, når han faster i 24 timer, fordi det giver ham mulighed for at spise og hygge sammen med familien over aftensmaden. Find gode råd og inspiration til faste i Nickolai Damgaards bog ’Gør mindre end du plejer’.

kapsler, men fås også i pulver, der er lige til at røre op i lidt juice, vand eller til at komme i en smoothie. Ellers har vi mulighed for at dyrke en del af tingene selv, eller plukke ”ukrudt” som brændenælde, skvalderkål og mælkebøtteblade og bruge dem enten friske i f.eks. salater og pestoer eller tørre dem til vores helt personlige udrensende teblanding. Det er let! Bare gør mindre end du plejer Periodisk faste betyder, at man faster mellem 12 og 24 timer i træk. Der er altså ikke tale om langvarige fastekure, men simpelthen om at holde en længere spisepause en-to gange om ugen, hvis der er tale om 24 timer – eller 12-18 timer på daglig basis. Periodisk faste kan benyttes som en vægttabsstrategi, men det er meget mere end det, og derfor kan man sagtens kaste sig ud i det, selvom man ikke ønsker et vægttab. Et af de centrale budskaber i Nickolai Damgards bog ”Gør mindre end du plejer” er, at det skal være let at faste. Fasten skal tilpasses ens hverdag og sociale liv og ikke omvendt. Der er heller ikke en endelig facitliste, der siger, at du skal faste så og så mange timer, men der er plads til at lege og eksperimentere med det. Dog ind-

28

Der er dog også ulemper ved den periodiske faste. Eksempelvis oplever man på fastedagene stor sult og kan føle sig utilpas. Derfor er det ikke alle, der kan gennemføre periodisk faste på omkring 24 timer, men en del af ubehaget kan ifølge Nickolai undgås ved en gradvis tilvænning. Periodisk faste giver os ikke carte blanche til at spise uhæmmet og usundt, når vi ikke faster. Det er stadig en sund og nærende kost, der skal til for at opnå et godt helbred.

Hvilke gevinster er der ved periodisk faste? Når vi jævnligt faster i kortere perioder, giver vi hele kroppen en pause og hermed ro til at restituere og genopbygge. Vores fordøjelse har rigtig godt af ikke hele tiden at arbejde med at fordøje, så holder vi pause, kan den få ro til at fordøje sidste måltid helt færdigt, før et nyt måltid indtages. Tarmepitelcellerne udskiftes hver tredje dag, så en periodisk spisepause kan gavne et belastet tarmsystem. Forsøg lavet på mus og rotter viser bl.a bedre regulering af blodsukker og øget motorisk og kognitiv funktion ved periodisk faste. Dyreforsøg viser også, at der sker en stigning af hormonet Brain-Derived Neuroptrophic Factor (BDNF). BDNF kan derimod medvirke til dannelsen af nye neuroner (celler i nervesystemet) og have antidepressiv virkning. Forsøg med mennesker viser, at periodisk faste kan fremme vægttab uden – eller mindre tab – af muskelmasse sammenlignet med traditionelle kaloriereducerede kure. Det er af stor betydning for alle under et vægttab, men særligt for overvægtige ældre. Når vi bliver ældre, svinder muskelmasen og niveauet af hormonet Human Growth Hormone (HGH). Periodisk faste kan øge hormonet Human Growth Hormone (HGH) og derved mindske tab af muskelmasse. Desuden kan vi få fastere hud og opnå bedre restitution efter træning, når HGH øges naturligt ved faste. Forsøg viser også reducerede symptomer som forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og insulinresistens samt forbedring af den kognitive funktion og større fysisk ydeevne i forbindelse med udholdenhedstræning.

Periodisk faste og udrensning Når vi snakker udrensning, kan periodisk faste føre yderligere til begrebet. Når vi faster 14-24 timer sætter vi gang i processer, der fremmer apoptose og autofagi. Apoptose betyder, at kroppen nedbryder celler, der ikke længere fungerer, som de skal. Autofagi betyder, at kroppen ”skifter reservedele” inde i cellerne, så cellen hele tiden kan fungere optimalt. En skærpelse af de to processer, kan mindske ophobning af affaldsstoffer og udvikling af sygdomme. Autofagi-processen afbrydes, når vi indtager mad, og derfor anbefaler Nickolai ikke fastedage, hvor det er ”tilladt” at spise 500-600 kcal. Netop fordi, vi så ikke får det fulde udbytte af de sundhedsmæssige gevinster. Desuden oplever mange, at det er sværere at holde fasten, fordi et lille indtag af mad gør os sultne efter mere. Selv om der skal laves flere forsøg på mennesker, så peger de allerede udførte forsøg samt dyreforsøgene på, at periodisk faste kan have mange fordele både i forhold til vægttab, type 2 diabetes og kredsløbsproblemer, men også i forbindelse med hjernens sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Du kan læse mere om fordele og fremgangsmåder ved periodisk faste i Nickolais bog.

“Uren hud, eksemer, kløe og udslæt kan være en indikator på, at vi skal støtte afgiftningen og mindske ­belastningen fra alkohol, rygning, kemikalier og usund kost”

Kilder: Flipping the Metabolic Switch: Understanding and Applying the Health Benefits of Fasting: https://onlinelibrary. wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22065 Nickolai Damgaard: ”Gør mindre end du plejer. Lær at faste dig til mere energi og bedre helbred” https://www.dietdoctor.com/fasting-and-growth-hormone


en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

TRANSFORMERENDE

SOMMER RETRÆTE Vesterhavet & 1. - 7. juli 2019 (uge 27)

Vågn op til lyden af Vesterhavets brus. Vågn op til stilhed og healende yoga. Nyd den lækreste økologiske yogamad. ♥ Retræte betyder at trække sig for en stund, for at komme tilbage i en bedre udgave. Det hjælper vi dig med i et komplet 5-ugers forløb. 2 ugers valgfri »præfaste« og udrens + 1 uges ophold på smukke Øster Løkke + 2 ugers efterfølgende kostvejledning. På Øster Løkke starter vi med 3 dages vand- eller juicefaste, samt masser af udrensende og healende yoga. Efterfulgt af 4 dage med lækker økologisk plantebaseret kost, endnu mere yoga, stressforløsende terapier, udrensende bade i det friske Vesterhav og tid til ro og fordybelse. Inspirerende sundhedsfaglig information som en del af aktiviteterne, og et grundigt sundhedstjek med celleanalyse og samtale. Både Lene og Pernille har sin baggrund i yogauniverset, og vi lover jer en helt igennem magisk oplevelse og et vanedannende fællesskab. Har du spørgsmål så kontakt os endelig på tlf 53 87 84 87. Samlet pris for de 5 ugers forløb 8.800,-. Kærlige hilsner Lene & Pernille / ZenHotYoga Silkeborg

Zen Hot Yoga www.zenhotyoga.dk

zenhotyogasilkeborg

www.holisticvision.dk

www.zensitivyoga.dk

29


sind / Foto/ AdobeStock

Livsindhold

- med eller uden børn? Begrebet ”familie” har fået vokseværk – sammenbragt familie, regnbuefamilie, alenemor med donorbarn osv. Børnene er omdrejningspunktet for disse ’familiearrangementer’, men hvad med de par og singler, som ikke får børn? Hvad betyder det for indholdet i livet? Og er barnets status ved at tage overhånd?

Af Birgitte aagaard Coach

Når jeg ser på mine forældres generation og sammenligner med min egen (+50 år) og dernæst dem, der har små børn i dag, er der sket et tydeligt skred. Den “mandsopdækning”, der er omkring de små prinser og prinsesser i dag, var nærmest utænkelig bare for 30 år siden. I datidens opfattelse ville det være blevet opfattet som forkælelse og en fejlslagen strategi fra forældrenes side – hvis man ellers ville have sunde, selvstændige og stærke børn. De forkælede børn stod faktisk ofte uden for det almene fællesskab. Eksempelvis var det “fedeste” at gå eller cykle hjem selv sammen med kammeraterne, og det pæne tøj havde man ikke på i skolen, det var totalt kikset at være for overpyntet. At blive hentet fra skole skete kun, når man skulle til læge el.lign., og at tage fri fra skole uden meget god grund eller holde ferie uden for de fastlagte uger var udelukket … Ikke fordi normerne i “gamle dage” var ideelle, men blot for at understrege dette skred i vores måder at være familier og have børn på. Barnet i centrum I dag kan det at få et barn nogle gange tage

“Vi har aldrig været flere mennesker på jorden, verden er fuld af forældreløse børn, alt imens vi – især her i Vesten – udvider naturens grænser for at få vores "eget" barn” 30


/ sind

karakter af et projekt. Det planlægges, forberedes og placeres ofte på et egnet tidspunkt, hvor parforhold, økonomi, bolig og job er på plads (sikke en checkliste!). Det kan der være god mening i – at sikre nogle gode rammer for den lille ny familie – men det er også udtryk for en opfattelse af det at få barn som noget “særligt”. Denne tendens ses også, efter den lille er kommet til verden: Ekspone-

ringen er enorm – de nuttede babyer ligger/står/går model på de sociale medier. Og når de bliver lidt større, er børnene i en helt ny grad styrende for familiens prioriteringer mht. forbrug, ferier o.lign. Barnet som individ har generelt fået en ny status i samfundet og familien. Eksempelvis kalkulerer supermarkederne direkte med børnene som forbrugere, da man har konstateret, at børnene er stadigt mere medbestemmende for, hvad der kommer i kurven.

“Ønsket om at give sine børn smukke ting og spændende oplevelser vil ofte gå foran hensynet til klimaet og bæredygtigheden” Velfærdens vrangside Høj velfærd i et samfund vil ud over en masse fordele desværre også bane vejen for det, vi kunne kalde den uønskede forkælelse. Statistikkerne vidner om stigende overvægt hos børn, især i de lavere sociale samfundslag. Og tilsvarende ses der – ofte i den anden ende af den sociale skala – stressdiagnoser for de ambitiøse unge, som alle skal være noget særligt, skille sig ud, være unikke. I forhold til det stadigt stigende forbrug er der en tendens til at vende et blindt øje til de ’asociale’ aspekter af forbruget. Ønsket om at give sine børn smukke ting og spændende oplevelser vil ofte gå foran hensynet til klimaet og bæredygtigheden. Deltagelse f.eks. i frivilligt arbejde ville give store oplevelser på en anden måde, men er sjældent i lige så høj kurs, når der skal vælges ferier og fornøjelser. Eksempelvis flyver børnefamilier på ferie som aldrig før, uanset de velkendte miljømæssige konsekvenser. Når børnene skal konfirmeres, ruller den ene sportsvogn efter den anden op foran kirken – intet er for meget for vores ønskebørn. Individets behov – herunder barnets – står i første række. Hvorfor børn? På den anden side er en af de mange fordele, som velfærden har bibragt os, de omfattende tilbud om fertilitetsbehandlinger til dem, der er ufrivilligt barnløse. Hvor børnene tidligere hen bare kom – eller ikke kom – kan teknologien nu realisere drømmen om et barn for os, hvis kroppen ikke umiddelbart vil være med pga. alder, livsstil, miljøpåvirkninger eller genetik. Denne mulighed er uden tvivl en kæmpe gave for mange ulykkelige barnløse, men i et historisk og samfundsmæssigt perspektiv kan det virke noget skævt. Vi har aldrig været flere mennesker på jorden, verden er fuld af forældreløse børn, alt imens vi – især her i Vesten – udvider naturens grænser for at få vores “eget” barn. Uanset hvor fantastisk det er, så er det også et udtryk for, at individets behov er mere styrende for vores livsvalg og livsforløb, end de nogensinde har været før. Det at stifte familie er jo reelt et tilvalg i dag og ikke længere en nødvendighed – der er ikke behov for ekstra hænder i marken, nogen til overtage

31


sind / gården eller tage sig af bedstemor og bedstefar … De mærkelige uden børn … Måske som en modreaktion fravælger nogen bevidst at få børn. De finder andre måder at skabe indhold i tilværelsen. På trods af det moderne livs mange nye familieformer står de selvvalgt barnløse imidlertid stadig udenfor den brede norm. I selv det mest rummelige selskab kan der brede sig en undren, og der spørges ind på en måde, som de færreste ville spørge: ”Hvorfor vil du egentlig gerne have børn?” Journalist og forfatter Meghan Daum står bag den meget omtalte essaysamling med den provokerende titel ” Selfish, Shallow and Self-absorbed – Sixteen Writers on the Decision Not to Have Kids”. Daum præsenterer de skæve vinkler, herunder de dybest set logiske argumenter for at fravælge børn og kernefamilie: Uden børn står livet åbent. Personen kan gå efter de mål, der giver mening for den enkelte, f.eks. en dynamisk karriere, ekstreme oplevelser, nytænkende boformer, et alternativt samliv eller overskud til at gøre en forskel i samfundet eller verden. Trods de amerikaniserede eksemp-ler i Daums bog er tendensen tiltagende overalt i Vesten – flere singler, flere uden børn. Der har nemlig aldrig været flere muligheder for at føre et spændende og varieret liv med masser af udvikling – som ikke er bundet op på børnenes udvikling.

“Der har aldrig været flere mulig­ heder for at føre et spændende og varieret liv med masser af udvikling – som ikke er bundet op på børnenes udvikling” Det nuancerede valg Debattøren Kate Bollick har skrevet en spændende bog om ikke bare at vælge børn, men også partner fra – altså den ’selvvalgte pebermø’: ”Spinster: Making a Life of One’s Own”. Bollick viser, hvad det betyder og kræver at se ud over forventningspresset og fravælge ”familieræset” og i stedet mærke efter, hvad man drømmer om som menneske, samfundsborger, skribent, kunstner … Mange af os tænker ikke nødvendigvis så længe over “børnespørgsmålet”, det handler mere om at have lyst eller ej til at få børn. Et fravalg kan således i udgangspunktet være ufrivilligt, f.eks. fordi det er svært at finde den rette partner, eller der er regulære fysiske årsager til, at barnet ikke bare kommer. De fleste barnløse slutter (forhåbentligt) fred med ikke at kunne få børn og kanaliserer i stedet deres færdigheder, energi, penge og ikke mindst tid i retning af andre interesser og personlige udviklingsmuligheder. Brændt barn Som terapeut oplever jeg dog ind i mellem, at det er sværere end som så. Hvad skal være indholdet i mit liv? Hvad vil jeg opnå i tilværelsen? Det er evigtgyldige spørgsmål, som alle har godt af at stille sig selv en gang imellem, men de er især afgørende for den, der ikke automatisk fylder sit liv med børn. Desværre ser jeg ind i mellem det, vi kunne kalde ”brændt barn-effekten”, hvor personen har mistet lysten til at stifte familie, fordi han/hun er bange for at gentage mønstre fra sin egen opvækst eller mangler troen på at kunne magte opgaven og være/blive en god mor eller far. Her er fravalget en flugt eller en kapitulation. Det er langt fra sikkert for den enkelte, at det bedste liv altid er et med børn, men fravalget skal helst være båret af en følelse af have fundet en anden – ens egen – mening med livet. Hjælpen er nær Vejen hertil kan gå gennem terapi/coaching, men vil generelt også kræve et godt netværk. I det hele taget gælder det, at hvis netværket støtter op, tør personen eller parret gå videre med overvejelserne om at stifte familie og kan blive mere afklaret om eventuelle behov for hjælp – enten til at blive gravide, håndtere forældreopgaven eller slutte fred med at fravælge kernefamilien. Afhængigt af hvor du/I er i processen, fin-

32

des der mange kanaler for støtte, bl.a. kommunernes tilbud om familievejledning, foreningen LFUB for ufrivilligt barnløse eller selvhjælpsgrupper for enten dig, der har fravalgt børn og er alene, som kæmper med at blive gravid, måske har mistet et barn eller bare sidder med tomme hænder, efter at ungerne er fløjet fra reden. Den alternative vej Endelig har du også mulighed for at vælge den alternative vej. Det gælder, når du netop drømmer om at blive gravid og vil hjælpe naturen på vej med livsstilsændringer fremfor ad teknologisk vej. Og det gælder, hvis du når frem til, at du vil stykke livet sammen på en anden måde. Der er f.eks. masser af børn at tage sig af i verden, også hvis de ikke er dine egne – som besøgsven/voksenven, mentor, sponsor/fadder osv. En anbefaling herfra vil være at tillade dig selv reelt at overveje de forskellige muligheder for dit liv – med eller uden børn. Det vigtigste må være, hvad du føler mening og glæde ved – så vil du under alle omstændigheder træffe et mere informeret og holdbart valg. Hvis du så vælger børnefamilien fra, ved du præcis hvorfor og kan stå trygt i din beslutning – uanset andres begejstring for at have børn. Og tiden – med regnbuefamilier og donorbørn – må da efterhånden være klar til, at fravalget af børn er lige så accepteret og forstået et livsvalg som alle andre.

Kilder: https://faktalink.dk/titelliste/overvaegtige-boern-og-unge https://www.meghandaum.com/selfish-shallow-self-absorbed. På dansk findes også Karin Rahbeks ”Du skal da være mor” og ”Skal jeg være mor”. http://www.katebolick.com/spinster https://www.lfub.dk/ https://frise.dk/selvhjaelp https://www.naturli.dk/artikel/hjaelp-til-selvhjaelp-fertilitet/ https://voksenven.dk/


/ annoncer

nyhed

Avivir Baobab

Bio-Kult Candea - Intimflora

Den økologiske olie trænger usædvanligt hurtigt ind i huden, som føles magisk blød. AVIVIR baobab olie styrker hudens barrierefunktion, styrker kollagenet, øger hudens elasticitet, kan reducere synligheden af strækmærker, kan reducere rødmen, kan hjælpe på ubalancer i huden og har antioxidant effekt. Brug Virgin baobabolie som serum til ansigt, hals og décolletè og All Body Pampering Oil eller Creme med og uden duft af myrte til kroppen.

Sammensætning med: • 7 stammer levende bakterier (mælkesyrebakterier) • Hvidløg • Grapefrugt ekstrakt

Kan købes hos Apoteker, Matas og Helsekost AVIVIR, tlf. 39 69 08 14, www.AVIVIR.dk

Opbevares ved stuetemperatur, indtages med mad. Lette at have med at gøre, lette at have med undervejs! Find nærmeste forhandler: SK Health ApS: www.sk-health.com, eller kontakt pr. telefon: 21 34 45 49

Standardiseret Ginseng G115 – ekstra energi!

Et mærkbart kosttilskud fra naturen

Medicinsk cannabis

En speciel ekstraktionsmetode sikrer at de over 200 aktive indholdsstoffer, heriblandt ginsenosiderne, bevares bedst muligt i det videnskabeligt dokumenterede ekstrakt af Panax Ginseng. Bidrager til mentalt overskud, udholdenhed og til at føle sig mere energisk. Fås som velsmagende tonic uden alkohol og som kapsler.

I Fuerza Vital’s produktserie bruges udelukkende vilde, tørrede hyben fra Chile. Vi støtter Mapuche­ indianerne, som plukker alle vores hyben. I vores familieejede virksomhed på Fyn bliver de tørrede skaller og kerner blandet, kværnet og pakket. Så er du sikret et friskkværnet og naturligt kvalitetsprodukt helt uden tilsætningstoffer og konservering. Se tillige øvrige produkter på www.hyben.dk som også forhandles i helsekostbutikker landet over.

Inge Kellermanns bog er et pionerarbejde. Medicinsk cannabis i lave doser er en effektiv behandling af alvorlige og sommetider invaliderende, livstruende sygdomme. Sygdomme, som i dag behandles med lægemidler, der i mange tilfælde skaber afhængighed og voldsomme bivirkninger. Perspektivet er, at medicinsk cannabis kan erstatte disse lægemidler eller kombineres med dem.

Forhandles hos Helsam og helsekostforreninger Yderligere info: www.novasel.dk el. tlf. 63 23 00 02

Fuerza Vital • info@hyben.dk • Tlf. 66 12 90 90

Myter, perspektiver og evidens

Pris kr. 269,95. Inge Kellermanns bog er den autoritative bog om medicinsk cannabis.

33


annoncer /

Argan Olie – beskyttelsen til din hud

Love & Green Hygiejnebind

Rømer Produkt omdoserer selv denne gode økologiske Argan Olie, som giver huden en silkeblød beskyttelse. Kan også anvendes til håret med mere. Denne olie har den velkendte kvalitet fra Rømer Produkt. Argan Olien leveres i to størrelser medicinflasker med praktisk skruelåg: 100 ml. og 250 ml.

• 100 % naturlig viskose • 0% plastslør, farvestof, parfume, lotion & allergener • 75% biologisk nedbrydeligt Fås i vaianterne Normal, Super, Night & Trusseindlæg Produceret i Italien Love & green fremstiller også baby/børnebleer og vådservietter.

Kontakt os venligst, såfremt der ønskes information om vores produkter. Rømer’s produkter forhandles via din lokale Helsekost. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 8680 3767

Se alle produkterne på beauty-shop.dk

danske Fysioterapeuter

danSke FyS

ioterapeut

er

Danske Fysiot

erapeuter

knogleskørhed

www.krop&fysik.dk

www.krop Sk &fysik.dk ulde rproblem er

www.krop&fysik.dk Lan gvarige rygsme rter

danske Fysioterapeuter

www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter

ER SPØRG EFT S DIN O H E N R PJECE EUT P FYSIOTERA

Der er 13 at vælge imellem

Vitaminer og Mineraler

Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

Nature´s own, fra Cytoplan siden 1980. Food State™ og Wholefood. • D Vitamin fra lavekstrakt • C Vitamin fra ekstrakt af amlafrugt • Bone support med kalk fra rødalge • B12 ned methylcobalamin og 5 -deoxyadenosylcobalamin. • Velegnet til vegetar og veganer.

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk

Fås hos Helsam, helsekostbutikker og webshops www.panacea.dk

34


/ annoncer

GLUT

Kompromisløs støtte til dig og din krop Denne skønne perle fra Impex Trading ApS er i særdelshed bemærkelsesværdig. Som en utrolig stærk allieret til mange formål, leverer den kompromisløs støtte til dig og din krop. Grundet de mange formål, den kan anvendes til, er den ofte at finde i hus­ apoteket eller i rygsækken. Vi fristes til at omdøbe den til ”Naturens Schweizerkniv”, men den kan i butikkerne findes som ”Golden Oreganooil 1:1” i produktserien “Epic Oils” fra Impex Trading ApS. 100% Naturlig, 100% Økologisk, 100% Fantastisk.

ENFR

I

Løft ansigtet med Caviar!

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Caviar genopbygger, løfter og strammer huden i ansigtet op, samtidig med at det gennemfugter og efterlader din hud mere fast og ensartet.

SylliFlor® er ristede frøskaller (Psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Vejl. pris for Caviar Day Cream, 50 ml er kr. 245,Vejl. pris for Caviar Night Cream, 50 ml er kr. 245,-

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk.

Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com. Køb på apoteket, i helsekostforretninger, i matas og på www.biodanepharma.com • tlf. 75 555 777

Forhandles via Helsekost forretninger, Bioforce.dk, Webshops

Beyond Wellness

249,95 kr.

Et boost af den anden verden! Støtter kroppens immunsystem med innovative ingredienser, som Maitake og shitake, Andrographis og Echinacea. Vi elsker Beyond Wellness, fordi den overstiger alt det vi før har oplevet og erfaret til støtte for immunforsvaret. Beyond wellness er fyldt til randen med alt det som bakker et immunforsvar op, kvinde som mand. Og her i vinterhalvåret kan man sagtens have brug for et boost. Dit immun­ forsvar vil elsker dig for det.

Ultra Lysin

249,95 kr.

Når det prikker på læben, og med udsigt til irritation Boost da dit immunsystem med Echinacea, Selen, zink og vitamin C. Indeholder også den essentielle aminosyre L-Lysin. Echinacea og Lakrids bidrager til immunsystemets normale funktion. Lakrids bidrager til at beskytte mod oxidativt stress.

Hair Force

199,95 kr.

God hårpleje starter indefra! Akkurat som skønhed starter indefra. Her får du 26 ingredienser til dit hår. Anbefales til perioder med tyndere hår og mindre hårvækst f.eks. i stressede perioder. Ved hormonelle forandringer som fødsel & overgangsalder. Til at støtte et smukt hår. Hair Force fra KAL indeholder B-vitaminer, mineraler, aminosyrer og urter. Kan købes i din lokale helsekost og Matas.

35


skøn / Foto/ Scanpix/Iris

“Selvom du ikke finder den 100 pct. idéelle solcreme til baby og børn, findes der nogle, der er tæt på”

Den perfekte solcreme til børn ... Hvordan passer vi på de yngstes hud i solen uden at bruge en masse unødvendige eller hormonforstyrrende stoffer? Børn skal jo ud og sprælle og have det sjovt i det skønne vejr og ikke sendes i skygge, hver gang solen viser sig. Men kan vi beskytte dem på en mere naturlig måde?

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Den perfekte solcreme, der både beskytter og er helt uskadelig, findes ikke. Naturligvis er der hindbærkerne-olie og kokosolie, der beskytter en smule, men om det både dækker imod UVAog UVB-stråler og hvor meget, står hen i det uvisse. Mindre forsøg har vist, at ikke mindst hindbærkerne-olie har en vis beskyttende effekt mod solskoldning – altså mod de brændende UVB-stråler. Hvordan de beskytter mod UVA vides ikke. Flere økologiske solcremer benytter hindbærkerneolie, men som supplement i en vifte af ingredienser, der tilsammen giver en hel UVA- og UVB-beskyttelse. Så selvom du ikke finder den 100 pct. idéelle solcreme til baby og børn, findes der nogle, der er tæt på. Og så findes der sund fornuft. Forbered huden stille og roligt Den sunde fornuft gælder ikke mindst gode solvaner. Ikke komme med en helt vinterbleg hud, endsige babyhud og sætte sig i solen mellem kl. 12-15. Det tidsrum er idéelt til

36

Smøring med solcreme • De fysiske filtre beskytter kun der, hvor de bliver smurt på. • Husk at påføre igen efter badning og hver anden time – eller hvis barnet har svedt meget, f.eks. ved sport og leg. • Husk skyggehygge midt på dagen. • Vær ekstra opmærksom jo tættere, I kommer på ækvator, hvor solens styrke stiger. Det samme gælder i bjerge, og hvis man er ude at sejle. • Vær også opmærksom på at nogle solprodukter kan misfarve tøjet, så prøv med noget ikke-favorit tøj først og lad det naturligvis ikke bremse i forhold til en dejlig solbeskyttet babyhud!


/ skøn

Badger Baby Mildeste baby-solcreme

Derma Eco Baby Meget vandfast og havmiljøvenlig

skygge-hygge, og her er det altid godt med en lille solhat. Tøj er generelt en god beskyttelse mod solen. Det er også i forsommeren, at de børneegnede solcremer skal allermest i brug. Når du shopper solcreme, stifter du bekendtskab med udtryk som fysisk og kemisk filter. Kort fortalt er de fysiske filtre dem, der beskytter ved at reflektere solen, og de kemiske filtre absorberer strålerne. Nogle sværger til kun at bruge fysiske, andre foretrækker de kemiske (der ikke ligger som et synligt lag udenpå huden). Andre synes ingen af delene er attraktivt. Spf – sun protection factor – betyder helt nøgternt, at du ganger den tid, du kan være i solen uden beskyttelse, før huden bliver brændt, med det tal, der står ved spf. Så har du den tid, du er dækket af cremen mod de brændende UVB-stråler. Disse stråler er dem, der skader det yderste lag af huden – epidermis. De næsten perfekte solcremer Det er ikke let at tilfredsstille alle de krav, forældre måtte have til solcremer, men vi har forsøgt at pege på nogle gode kandidater. Alle med økologisk base og de bedste og mildeste ingredienser til børnehud.

Weleda Edelweiss Baby / Kids Med edelweiss ekstrakt

Rudolph Care Sun Lotion Vandafvisende og mild sollotion

Nogle af dem har kun rent fysisk filter, nogle er blandede og nogle med kun kemiske filtre. Badger Baby Solcreme Spf 30 er et fremragende eksempel på den mildeste baby-solcreme med rent fysisk filter og hele 98 pct. økologiske ingredienser som bl.a. morgenfrue og kamille. Er havmiljø- og koralvenlig. Det fysiske filter er non nano zinkdioxid, som reflekterer solens stråler tilbage – så vær omhyggelig med udsmøring og undgå helligdage. Emballagen er fra genbrugsplast, der er uden phtalater. Badger har igennem de sidste 30 år videreudviklet på deres solcremer, hvilket også betyder, at de er gennemprøvede. Derma Eco Baby Sollotion Spf 30 er også velegnet til børn og babyers sarte hud. Økologisk og parfumefri, meget vandfast og dens solfilter består af et nanofrit fysisk filter, der lægger sig som en hvid hinde og beskytter meget effektivt mod UVA- og UVB-stråler. Den  er både økocertificeret fra Ecocert, Svanemærket, AllergyCertified og havmiljøvenlig. Coolas Baby Spf 50 indeholder over 70 pct. økologiske ingredienser og ingen belastende konserveringsmidler. Den økologiske solsikke- og sesamfrøolie øger Spf-beskyttelsen, som er bredspektret. Øko-shea og kakaosmør, blandet med øko-avocado og kokosolier passer på at holde babys hud blød og fin. Rudolph Care Sun Lotion Kids Spf 50 eller 30 er en vandafvisende og mild sollotion særligt velegnet til børn. Den er blød, nem at smøre ud, rig på lindrende agurkeekstrakt, beroligende kamille og kølende aloe vera og med nærende mild rapsolie – og så er den 100 pct. parfumefri. Den klistrer ikke og efterlader ikke hvidt skær på huden. Svanemærket og AllergyCertified. Filtrene er blandede UVA- og UVB-beskyttende, ­­og uden de problematiske solfiltre, der ødelægger havmiljø og koralrev.

Coolas Baby

70 pct. økologiske ingredienser

“De små hår på edelweiss-blomstens blade beskytter blomsten mod de stærke UV-­ stråler, den får, hvor den vokser i alperne” Serien fra Rudolph Care er blevet ganske populær – både for tankerne bag og følelsen på huden. Weleda Edelweiss Baby & Kids Sunscreen Lotion Sensitice i spf 30 eller 50 er spændende – ikke mindst pga. edelweiss-planten. De små hår på edelweiss-blomstens blade beskytter blomsten mod de stærke UV-stråler, den får, alt efter, hvor den vokser i alperne. Forskere har fundet ud af, at som ekstrakt fungerer den også som en naturlig solbeskyttelse på huden, fordi den absorberer solens stråler, før de når ned i ­huden – samtidig virker edelweiss-­ ekstraktet som en antioxidant. Solcremen består af et fysisk filter af edelweiss og titanium dioxid med plejende økologiske ingredienser som kokosolie, sheasmør, olivenolie. Vandfast, duftfri og øko-certificeret. Smør et tykt lag på huden, og den beskytter med det samme.

37


/ oase

Solcreme uden koral-fare Undgå, at det er din solcreme, som er med til at skade koralerne og det øvrige miljø! Avivirs solprodukter er svanemærkede og indeholder ikke stofferne, som er nævnt på HEL-listen, der er en liste over kemikalier, som truer mange forskellige miljøer (ferskvandsstrømme, flod, strande og havsystemer) eller dyreliv (f.eks. koraller, fisk, fugle, havpattedyr, havskildpadder).  Desværre indeholder flere solcremer ingredienser, der kan skade havenes økosystemer. Og mange af os bader jo i havet med netop solcremen på. Så hvis du vil skåne havmiljøet, kan det betale sig at kigge efter en solcreme uden stoffer fra HEL-listen. HEL er en forkortelse af organisationen Haereticus Environmental Laboratory, som har lavet listen over de skade­ lige ingredienser. Se mere på www.haereticus-lab.org. Avivirs store udbud af solcremer uden stoffer på listen finder du bla. i helsekostforretninger og Matas-butikker. Forhandlerinfo: Avivir, tlf. 39 69 08 14

Praktiske rejsebreve Sundhedstjek med håranalyse Med en analyse af en levende celle fra din hårrod, kan du få svaret på mange spørgsmål om sundhed og trivsel. Er du i underskud af vigtige mineraler, vitaminer, aminosyrer og essentielle fedtsyrer? Kører din mave/tarm, fordøjelse, stofskifte og hjertekarsystem optimalt?  Og hvordan står det til med dit immunforsvar og body age? Du får samtidigt rådgivning ud fra svarene på din håranalyse – f.eks. med fokus på bedre søvn, vægttab, nedsættelse af stress, optimering af energiniveau, og du kan få hjælpe til at sænke både kolesteroltal og blodtryk. Med dig hjem får du en 34 sider rapport, som vil være aktuel i mindst tre mdr. Holistikc Vision, som laver håranalyserne, har Pernille Rosenkær Rasmussen ved roret. Hun har arbejdet med mennesker på eliteplan i over 25 år, er uddannet Sundhedsmentor fra Hippocrates Health ­Institute i USA og på vej til at blive heilpraktiker. Har du lyst til at læse mere, få en analyse eller deltage i coaching-forløb, så klik ind på www.holisticvision.dk. Yderligere info: kontakt@holisticvision.dk tlf. 53 87 84 87 

38

nyhed

Kender du det, at maven går i stå på ferierejsen? Fremmed mad, ændret dagsrytme og uvante toiletforhold kan få fordøjelsen ud af balance. Det giver både mavekneb, udspilet mave, luft og andet ubehag. Nu kan du tage SylliFlor loppefrøskaller med på rejsen i form af praktiske ”rejsebreve”. En-to breve om dagen holder maven i balance. Spis SylliFlor som et sprødt drys på morgenmaden eller snup en skefuld med et glas vand. Loppefrøskallerne er ristede, så de smager godt uden at klistre i munden. SylliFlor Rejsebreve indeholder i alt 30 dosisbreve fordelt på smagsvarianterne: Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble og kanel. Find dem i helsekost­butikker, Matas og apoteket samt på www.biodanepharma.com, hvor du også kan bestille vareprøver. Forhandlerinfo: Biodane Pharma, tlf. 75 55 57 77


Konkurrence

Vind knasende sprøde fordøjelsesvenner!

2 x SylliFlor Værdi:

270,-

Loppefrøskaller er gode for fordøjelsen, men sjældent en fornøjelse at indtage rå. I vores konkurrence denne gang udlodder vi to dåser SylliFlor, der er sprøde og velsmagende skaller, til fem heldige vindere.

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 16. juni 2019. Coatede skaller smager bedre Mange spiser loppefrøskaller for effektens skyld – enten som løse almindelige skaller eller i kapsler. Et godt alternativ er SylliFlor, som er en helt anden oplevelse at spise, da de er ­knasende sprøde og ikke klistrer i munden. På grund af overfladen og den forsinkede vandoptagelse, er SylliFlor loppefrøskaller lette at spise og kan indtages på mange forskellige måder. F.eks. direkte med ske, og du kan skylle ned med vand, helt uden at det klistrer i munden. De fås i flere forskellige lækre smagsvarianter – f.eks. en sød vanilje, en lækker kakao eller med den herlige smag af æble og kanel. SylliFlor loppefrøskaller kan også bruges som et sprødt drys på f.eks. yoghurt, skyr, ymer, A38 eller havregrød. Det kan bruges som et ekstra pift i mysli, ymerdrys, knas, crunch og andre toppings. Samtidig er SylliFlor billigere end kapsler med loppefrø­ skaller. Deltag i konkurrencen, hvor du kan vinde et sæt med vanilje + æble og kanel.

Spørgsmål: Hvilken fordøjelsesvenlig ingrediens består SylliFlor af?  hørfrø  frysetørret yoghurt  loppefrøskaller

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 16. juni 2019 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 04-2019”


krop / Foto/ Scanpix/Iris

Find fødderne frem! Vores fødder er en kompliceret sag. 26 knogler og 33 led, der skal samarbejde på fineste vis. Og så stiller vi ofte urimeligt store krav til dem. Vi ofrer dem ikke megen opmærksomhed – først, når fødderne begynder at gøre ondt, gider vi at tage os af dem. Indtil da, kan de ligge presset inde i snævre strømper og stive sko i fugt og i mørke. Og så tillader vi os tilmed at gå på dem!

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

40

Uh, de stakkels fødder. Jeg har gennem tiden set en masse fødder, som har skreget på liv og frihed. Som har været ret døde at se på og som faktisk slet ikke kan bevæge sig ret meget. Det er trist. For med glade fødder bæres vi selvfølgelig lettere gennem livet. Den gode nyhed er, at fødder er samarbejdsvillige. Der skal ikke super meget til, før de bliver levende og glade igen. Men det kræver, at du gider beskæftige dig med andet end neglelak og fodcremer. Fødder kan lidt af hvert Foden er en genial kontruktion. Intet mindre.

Foden er nemlig ikke ét knoglestykke, men hele 26. Det betyder, at vores fod (hvis den har bevaret sin bevægelighed og smidighed) vil kunne fjedre, således at der ikke stødes op gennem kroppen, når vi går eller løber. En smidig fod vil samtidig tilpasse sig et ujævnt underlag. Desværre går vi i dagens Danmark mest på et fladt, plant underlag, så det er ikke mange stræk og udfordringer vores fods knogler, led og muskler får på den måde. Er leddene stivnet og fodbuerne ikke spændstige, så fjedrer den ikke spor. Så begynder vi at kigge efter sko, der kan affjedre vores gang, men foden er altså skabt til at fjedre.


/ krop I det hele taget, så er manglende udfordringer og inaktivitet en stor faktor i de problemer, vi har med vores undersåtter, i en asfalteret verden og lukket inde i sko året rundt. Giv dine fødder legetøj En måde at arbejde med smidighed i foden er boldmassage: Find en lille hoppebold. Jo mindre, jo bedre. Stil dig op med bare fødder og lad nu bolden rulle under fodsålen. Lad den også trykke rundt omkring, så foden kan vrides og strækkes uden, at der er for meget vægt på. På denne måde bliver de mange knogler og led bevæget i forhold til hinanden og gjort mere fleksible og smidige. Tryk under foden er også en form for zoneterapi. Når du mærker til ømme fodzoner, så skal du hellere blive og massere videre frem for at skynde dig væk. Lige undtaget hælen, som godt

“Derfor vil indlæg, som rører hele fodsålen, meget ofte, efter noget tid, give store smerter i knæ, hofter og ryg.” kan blive irriteret af tryk. Du kan også sidde og massere dine fødder med hænderne ved at trykke og trække i de enkelte knogledele eller ved at vride din fod blidt, som om det var en karklud, du stod med. Derfor kan indlæg give problemer En fod i god balance sender korrekte signaler op til hjernen om, hvordan kroppen står i rummet. Ser du foden bagfra, skal achillessenerne gerne gå lige, lodret op. Så sendes der signaler fra fodsålen om, at vi står oprejst. Knækker achillessenerne indefter, så du står på hele fodsålen (platfod), sendes der besked om dette, og så vil benenes muskler, hoftens og ryggens muskler arbejde efter det signal.

Det er derfor, at indlæg, som rører hele fodsålen, meget ofte, efter noget tid, vil give store smerter i knæ, hofter og ryg. Jeg er absolut ikke tilhænger af de indlæg, der støtter/rører svangen. Heller ikke de sko, der har disse såler med. Indlæg er kun berettiget, hvis man har en afsindig god grund til det og ikke får det værre af at bruge disse. Man skal altid forsøge at træne foden op inden. Og hvorfor det? For det første ligger foden helt inaktivt på et indlæg. Det bliver musklerne slappe og dovne af. For det andet ser jeg ofte, at det trækker nye problemer med sig. Træning af fødderne Nu skal vi i gang med at træne fødderne. Du skal vide, at øvelserne kan forekomme umulige i begyndelsen. Dette er ikke, fordi du ikke har en muskel i foden, der er til noget,

Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

41


krop / men fordi din hjerne ikke kender til at finkoordinere føddernes bevægelser endnu. Bare rolig. Øvelse gør mester. En platfod kan man forsøge at træne op i en god balance med disse øvelser: •S  mid sko og sokker. •S  æt foden solidt i gulvet. Nu skal du forsøge at løfte storetåen op fra gulvet uden at de små tæer går med. Der kan gå lidt tid, inden din hjerne har forstået, hvad du vil, så giv ikke for hurtigt op. Hvis de små tæer blander sig, så hold dem nede med hånden. •N  år du har fået lidt liv i storetåen, kommer den helt svære øvelse: Storetåen skal nu løftes op, flyttes ud til siden, ind igen og ned på plads. •E  r det umuligt, så tag fat om tåen og placer den væk fra de andre tæer og tryk den så ned i gulvet (ikke med hånden, men med tåens egne muskler). Den sidste øvelse her er svær, men den styrker svangsenen helt enormt, og den er for slap, hvis du knækker indad på fødderne. •D  et er også en sjov leg at øve dig i at samle ting op fra gulvet med tæerne.

“Det er ret meningsløst at give sig i kast med fodtræningsøvelser, hvis man alligevel tilbringer det meste af dagen i sko, der modarbejder” Nedsunket forfod, som mange oplever: • Her er den forreste, tværgående fodbue sunket. Ofte trækker den slappe forfod en knyst med sig. Har du ondt/hård hud på midten af trædepuden under tæerne? Så er forreste fodbue ikke oppe på plads. Det kan være svært at træne op, men absolut et forsøg værd: • Lav mange krum/spred øvelser. Knyt foden, som du ville knytte din hånd. Og spred tæerne langt fra hinanden. • Saml ting op fra gulvet med tæerne eller læg et håndklæde på gulvet, som du nu krøller sammen med tæerne. Husk at stå op til denne øvelse. Knyster kan opstå af flere årsager: • Som konsekvens af forfodsplat, svage muskler i mellemfoden og svangen. • Af ydre tryk, skoene har presset storetåen ind mod de andre tæer og gjort leddet skævt. Hvis sko ikke er tå-lige, vil din fod arbejde under dette pres af storetåen.

“Øvelserne kan forekomme umulige i begyndelsen. Det er ikke, fordi du ikke har en muskel i foden”

• En svag milt, og derfor kan knyster eller tendens til det, også ses hos børn (Svag milt behandles med akupunktur og med kostændringer). • Arvelighed, men det betyder ikke, at du er tabt på forhånd. • Knyster er problematiske, fordi de gør ondt, gør fodtøj besværligt og ødelægger din balance. • Gå roligt og forsigtigt frem. Et led kan ikke bare brækkes på plads! Det vil give dig mere irritation og flere smerter. Lav få øvelser og start forsigtigt. • Få storetåen ud på dens rette plads i lige forlængelse af foden og ved siden af de andre tæer.  velser, der styrker den inderste Ø fodbue: • Løft skiftevis storetåen op og ned, og de små tæer op og ned. Med foden sat i gulvet og med foden i luften. • Løft storetåen op og ud til siden. • Spred alle tæer og pres dem i gulvet, især storetåen. • Lav balanceøvelser på tæer. Hvad pakker du fødderne ind i? Kig på dit hverdagsfodtøj, og her mener jeg både sokker og sko:

Vidste du … • At foden vejer 100 gram, men skal kunne bære en vægt på over 100 kg. • At foden er opbygget af mindre knoglestykker for at danne så affjedrende en konstruktion som muligt. • Mister du fodens spændstighed, så vil hvert skridt du tager, forplante sig op gennem kroppen som stød, hvilket kan give smerter i knæ, hofter, ryg, nakke og sågar hovedpine. • Hård hud skal skæres væk, ikke files. Hvis du filer, så dannes mere af den hårde hud.

42


/ krop

Vil du være klogere på fødderne? Helle Gotveds bog ”Ha’ det bedre med fødderne” blev genoptrykt igen i 2016, den er stadig aktuel. Vil du se øvelser på video, så har jeg flere liggende på min YouTube-kanal: Lyspunkt – akupunktur og undervisning.

•E  r der plads til, at dine fem tæer kan ligge side om side i strømpen og i skoen? •E  r der plads til, at dine tæer kan løftes op, når du træder foden frem? •E  r sålen så bøjelig, at du kan udnytte den gratis energi, der ligger i afsættet? Det er ret meningsløst at give sig i kast med fodtræningsøvelser, hvis man alligevel tilbringer det meste af dagen i sko, der modarbejder. Meget vigtigt er det, at dine sko er tå-lige. Det betyder, at din storetå kan pege ligefrem og ikke presses ind mod de andre. Storetåen har sin egen muskel og har stor indflydelse på den måde, vi går på og for vores balance. Tå-lige sko finder du ikke nødvendigvis bare, fordi skoen hedder Ecco. Det er der mange, der tror. Du må på jagt med din nye information. Sko af mærker som Campers, Wonders, Green Comfort, Fly London er både smarte og har flere tå-lige modeller, men tjek grundigt efter. Nogle af disse modeller har en lille hæl, men har du ikke forfodsplat eller knyster kan det godt gå an. Desuden behøver sko ikke være total flade, det kan sommetider være rigtig rart med en lille hælforhøjning. Måske går du i for små sko? Jeg ser uhyggeligt mange mennesker, der går i sko, der er lidt for små. Det er især synligt om sommeren, hvor jeg ofte ser folks tæer rage lidt ud over sandalen. Eller med hælen, der rager ud over bagkanten. Træder man ned med hælen ud over bagkanten, kan man være så godt som sikker på at få en inflammation/irritation af hælen. Men vi har mange gange vænnet os til, at sokker og sko skal gå tæt og stramt om foden. Og det er ofte for snævert. Når vi træder et skridt frem, glider foden et par millimeter med frem, og det skal fodtøjet levne plads til. Udover de allerede nævnte råd skal sålerne være bøjelige, men bådformede, eller skråtskåret hæl (for så sker afviklingen lige over foden/bagfra midt på hælen, og ikke tvistet som det skal). Luk nu dine fødder ud i verden og lade dem blive spræl­ levende igen!  

NATURLIG SOLBRUN NATURLIGVIS Berthelsen BetaFactor® er det ideelle tilskud for at opnå en perfekt gylden tan, samt beskytte huden mod solskoldning. BetaFactor® indeholder nemlig betacaroten og C vitamin.

Dfi

Start cirka 4 uger inden du udsættes for sol for at få den bedst mulige virkning. Fortsæt indtil solsæsonen er overstået. BetaFactor® erstatter ikke brugen af solcreme.

100% V

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk @berthelsen_naturprodukter

EGANSK

A T A S, FÅS I M TIKKER OSTBU H E L S E K B S H O P S. OG WE

@berthelsennaturprodukter

43


Foto/ Mads Teglers

Helseteket

rengøring

Clara Edgar Jakobsen Journalist

“Æteriske olier er jo lidt sjove, fordi de lidt er nutidens krystaller – altså det handler om energi” 44

Rent hjem med ren samvittighed Bølgen af miljøbevidsthed skyller ind over os. Men et område, som indtil nu har været underbelyst, er forbruget af skrappe rengøringsmidler. Derfor har blogger Cecilie Blaksted skrevet bogen Naturlig Cleaning, som gør det nemt at holde hjemmet både rent og sundt. Findes der noget bedre end at lægge sig under en dyne betrukket med dugfriskt, lufttørret sengetøj og vide, at der er rent og ryddeligt rundt om en? Måske kan du komme i tanke om en ting eller to – men det er nu stadig en god følelse. Både fordi det føles sundt og dufter godt, og fordi et rodet hjem kan give rod i hovedet, unødig stress og dårlig samvittighed. Dermed ikke sagt, at det er en fest at gøre rent. Sådan er det i hvert fald ikke for Cecilie Blaksted, som har skrevet bogen Naturlig Cleaning. – Jeg er totalt doven med rengøring og bruger minimal tid på det. Altså virkelig lidt, siger hun. Men i takt med, at hun i andre sammenhænge arbejdede med, hvordan hun kunne leve mere efter sine miljøværdier, begyndte hun at åbne døren til en verden, som vækkede hendes nysgerrighed på rengøring: Hjemmelavede rengøringsartikler. Og i processen opdagede hun, at et renere og mere ryddeligt hjem, faktisk gav hende større indre ro. Et rart sted at være Hun begyndte at lege med forskellige rengøringsartikler – det kommer vi tilbage til – og så, hvad de kunne, og heraf spirede en interesse for boligen også frem, og Cecilie blev opmærksom på, hvordan hun kunne gøre de forskellige områder i sit hjem bedre at være i. – Jeg begyndte at få øjnene op for, hvordan jeg, ved at sætte en plante her eller lige have det ryddet der, kunne skabe et mere kreativt rum, som er vigtigt, fordi jeg også arbejder hjemmefra, siger hun. Hun opdagede også, at det var, når der var rod i hendes hoved, at der kom rod i hendes lejlighed, og at hun ved at

have orden i tingene fik mere ro. Hele processen gav hende også mere mod på at lege med æteriske olier, som hun havde stiftet bekendtskab med i forbindelse med hudpleje, men som hun nu også inkorporerede i hjemmet. – Æteriske olier er jo lidt sjove, fordi de lidt er nutidens krystaller – altså det handler om energi. Men de er jo blevet brugt i rigtig mange år, og jeg kunne se på min hud, at de gjorde en forskel og kan mærke, at eksempelvis pebermynteolien kvikker mig op, siger hun. Derfor indgår forskellige olier også i flere af hendes rengøringsopskrifter, som dog også kan bruges uden, hvis man ikke synes, at olierne virker for en, eller man har allergier. Og så tilbage til produkterne, og hvordan rengøringsartikler sneg sig ind i Cecilies liv. Det skulle være nemt Det startede med miljøet. Miljøbevidsthed er ikke nyt for Cecilie. Det er hun vokset op med. Derfor har hun også tidligere kastet sig ud i at lave sine egne naturlige skønhedsprodukter. Og det var faktisk et skønhedsprodukt, der blev startskuddet til de hjemmelavede rengøringsartikler.


/ helseteket / tema

“Selvom jeg har testet meget af herhjemme, har jeg ikke ødelagt noget”

– Jeg havde lavet en sæbebar, som ikke virkede som skønhedsprodukt, men som jeg begyndte at bruge i min rengøring. Men fordi jeg ikke går særlig meget op i rengøring, var der mange ting, jeg ikke anede, man kunne lave! Så jeg tog det som en udfordring, at hvis jeg kunne, så kan alle, siger hun. Et eksempel på det var en møbel-polish. – Jeg fandt en opskrift, men den var lidt svær, så jeg prøvede at lave en udgave ud fra ting, jeg havde i forvejen, og da jeg så brugte det, blev

mit møbel bare så pænt! Det kom helt bag på mig, at det kunne gøre så stor forskel, griner hun. Det har været et mantra for Cecilie, at alt i bogen skulle være nemt. At uanset, om man er typen, der helst bare vil have ét produkt og en klud, som kan klare al rengøring, eller typen, der godt kan lide at gå til kamp mod skidtet med et våbenarsenal af produkter, så var det lige til. Derfor bliver mange af de samme elementer genbrugt i de forskellige slutprodukter, så man ikke skal investere i halvtreds forskellige ingredienser, som kun kan købes i specialbutikker for at komme i gang. Langt det meste kan faktisk klares med vand, alkohol, sæbespåner, olie og eddike. Nemt ikke?

Mindre bange for at ødelægge Vil man så være lidt mere avanceret, er der også mulighed for det. Eksempelvis ved at lave mere nicheorienterede rengøringsprodukter, – såsom møbel-polish eller mugfjerner. Overordnet set er det vigtigt for Cecilie at understrege, at man gerne må lege med opskrifterne og finde ud af, hvordan de virker bedst for en. Måske skal de justeres efter kalkindholdet i vandet. Måske finder man sine egne doseringsforhold, som passer til det skidt, der opstår i ens hjem.

45


Brevkasse / Og så skal man ikke være så bange for at prøve tingene af. – Selvom jeg har testet meget af herhjemme, har jeg ikke ødelagt noget. Man kan være mindre bange, når man arbejder med de her mildere ingredienser, fremfor flasker med store dødningehoveder på. En sæbebar har jo for eksempel aldrig ødelagt noget, siger hun. Sund krop og sund klode Nu sidder du måske og tænker, at det da også alt sammen er meget fint, men hvorfor skal jeg egentlig ændre mine vaner? Nu er jeg jo lige blevet så bekendt med mine produkter, kender deres duft og doseringsforhold – og så er det jo så dejlig nemt bare at svinge forbi gangen med rengøringsartikler, når jeg alligevel skal handle ind til aftensmaden? Men der er faktisk en række gode grunde til i hvert fald at kaste et blik på sine rengøringsvaner og -artikler, hvis man vil gøre noget godt for miljøet og sig selv. For det første bliver produktrester skyllet ud med det beskidte vand og belaster rensningsanlæggene. En del ender måske også i din krop, hvis du ikke bruger handsker eller sørger for at skylle dine ting efter med rent vand. Måske husker du det (hver gang), men kan undgå besværet ved den proces ved at vælge rene produkter, som ikke kræver den omtanke. Vi er nødt til at tænke på cocktaileffekt Det er vigtigt at understrege, at de enkelte produkter ikke nødvendigvis er farlige for din sundhed. Ikke hver for sig i hvert fald. Men de kan blive det, fordi vi hver dag er i kontakt med mange forskellige former for kemi i alt fra vores mad til vaskemiddel, hudpleje og makeup. Samlet kan de nemlig udgøre en cocktaileffekt. Cocktaileffekten betyder, at forskellig kemi kan lege med hinanden i vores krop og forstærke hinanden. Derfor er det altså ikke nok, at en vifte af produkter hver for sig ikke er sundhedsskadelige, hvis du vil passe på dig selv. En anden grund til at overveje at skifte supermarkedets rengøringsartikler ud med de hjemmelavede alternativer handler om det aftryk, hver flaske sætter på kloden.

Find inspiration… …til hjemmelavede rengøringsprodukter: I bogen ’Naturlig Cleaning’, på Google (søg på engelsk, der er større udvalg), eller ved at følge hashtags på ­Instagram såsom #diycleaningproducts, #sustainablecleaning eller #zerowastecleaning

46

For til hver flaske med universalrengøring, brun sæbe, wc-rens eller andet, er der blevet brugt plastik, som slider på kloden. Det er heller ikke uden omkostninger, når den plastik skal genanvendes. Hvis man laver sine egne produkter, køber man ikke en ny plastflaske, hver gang man løber tør for Ajax. Man genanvender dem.

“Hvis der ikke bliver solgt Ajax, men eddike, så vil du begynde at se eddike i større dunke og senere, at man kan tappe eddike”

Et skridt i den rigtige retning For Cecilie handler det på ingen måde om at være fanatisk. Hverken i forhold til rengøringen eller i at leve mere i overensstemmelse med miljøet generelt. Det handler om en balance og om at tage de skridt, hun kan, hvor hun kan tage dem, og være tilfreds med i hvert fald at gøre noget. – Det skal ikke være alt eller intet. Jeg tror, man skal sige til sig selv, at det er okay at starte et sted og beslutte, at nu laver jeg min egen glasrens eller køber en drikkedunk. Man skal stole på processen og på, at man gør noget godt et sted. Det er en rejse, og det er din rejse – ikke andres, siger hun.

Og hun tror på, at vi alle sammen med små ændringer kan bidrage til det miljømæssige paradigmeskifte, som hun ser, der er et behov for. – Hvis der er ting, vi stopper med at købe, holder butikkerne op med at have dem. Så hvis der ikke bliver solgt Ajax, men eddike, så vil du begynde at se eddike i større dunke og senere, at man kan tappe eddike. Det starter med forbrugeren. Cecilie inviterer os alle sammen med på en rejse. En rejse hun selv er ved at tage. Den startede med skønhedsprodukter og tog hende på forunderlig vis ind i rengøringens verden. Du kan hoppe med lige præcis der, hvor du er klar til det.


/ tema

abonnementstilbud

Naturli gavner hele din krop resten af året Få Naturli resten af 2019 sammen med et sæt af sunde olier, mælkesyrebakterier og naturens egen Q10 sammen med vitaminer og mineraler – så bliver der ikke meget, der kan stoppe dig i år.

abonnement

Du får Naturli resten af 2019 + et helt sæt kvalitetsproduk ter

199,(+ porto kr. 49,-)

e, Udos choice's oli e's oic ch os ud super adult og coq10 multi

• Udos Choice's olie med Omega 3-6-9 er en klassiker med den originale kombination af økologiske og koldpressede olier fra syv vegetabilske kilder.

637,-

• Udos Choice's Super Adult fra 16 - 65 år er et kvalitetstilskud med mælkesyrebakterier – en kombination af lactobacillus og bifidokakterier – ialt 17 miliarder levedygtige bakterier pr. kapsel. • CoQ10 Multi fra Nature's own er den første og eneste udgave af kosttilskud med det lille coenzym Q10 i en wholefood multivitamin- og mineraludgave på det danske marked. Du finder produkterne i helsekostforretninger m.m. Og du kan benytte dette tilbud, spare penge og få Naturli resten af året.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Se flere gode tilbud og beshsoptilpen.pdkå Naturli

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af året og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet er bindende resten af 2019, og kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 16. juni 2019 eller så længe lager haves.

47


/ oase

Hvad kan naturen bruges til?

‘Naturterapi – oplev naturen, styrk livet’, af, Lasse Thomas Edlev, 300 sider, ­Gyldendal, vejl. pris kr. 299,95.

Hvis du ikke selv allerede bruger naturen til at geare ned, styrke kroppen og humøret, så kan bogen ‘Naturterapi’ være til stor inspiration. Der er nemlig rigtig meget, vi kan bruge naturen til, hvis vi gør os umage. Lasse Thomas Edlev har arbejdet som naturvejleder i 35 år og de seneste 20 år som naturterapeut. Han er inspireret af filosoffen Jean-Jaques Rousseau, der ikke mener, at vi kan vende tilbage til naturen, men vi kan bestræbe os på at leve tæt på naturen, og dermed opnå de glæder og fordele, som det samvær giver. I ‘Naturterapi’ kommer vi omkring kredsløb, balance og muligheder for at få nye oplevelser, som styrker os og vores selvhelbredende kræfter. Du kan lære at se, hvordan naturen kan opleves forskelligt alt efter, hvilke temaer du har behov for at bearbejde i dit liv.

Forrygende kosttilskud! Jacob Haugaards roman ‘Tim & Tom’ er et forrygende og lattervækkende kosttilskud! De to langtidskrimienelle Tim og Tom arbejder i vaskeriet og har samtidig små forretninger kørende. De har fundet kærligheden bag tremmerne og danner par med psykolog-Lis og Tykke-­ Lone, der leder vaskeriet. Men lykken er lunefuld, og en dag smækker fængslets porte i – og de kan ikke komme ind igen. ‘Tim & Tom’ er en hæsblæsende flugtroman, ikke spor politisk korrekt, men sund for humøret og fornøjelig. www.hovedland.dk

‘Tim & Tom’, af Jacob Haugaard, forlaget Hovedland, vejl. pris kr. 159,95.

48

Fokus på livet – ikke angst Angst er blevet en folkesygdom, som op mod 400.000 danskere kæmper med hver dag. Behandlingen består typisk i at konfrontere sine traumer og sin frygt. Dermed skal man få redskaber til at omstrukturere sine tanker og finde indre ro. Psykolog Pia Callesen gør op med denne tankegang, fordi forskning viser, at det indadvendte fokus kan have en omvendt effekt og fastholde angsten. Hun arbejder i stedet med metakognitiv terapi, som har ”revolutioneret behandlingen af angst”. Det menneskelige sind kan regulere sig selv, hvis det bare får fred til det. Bogen giver eksempler og metoder til at forholde sig til negative følelser på ‘Grib livet – slip angsten’, en måde, så angsten forsvinder, af Pia Callesen, 248 sider, og du får overskud til at gribe Politikens Forlag, vejl. livet. pris kr. 250,-.

Løb gennem byen! Vi elsker storbyferier i disse år. Vi vil se kendte bygninger, pladser og statuer – og vi vil se de mindre kendte sider af den by, vi gæster. En måde at gøre begge ting på er ved at medbringe løbeskoene. Løb i de stille morgentimer eller i den hektiske frokostpause. Løb over Tower Bridge eller under Eiffel Tårnet. Løb alene eller sammen med de lokale. Else Marie Lehman har samlet en række gode råd til at planlægge sin tur, være synlig i trafikken, undgå overfald og meget mere. ‘Løb i storbyer – Løberens Desuden deler løbefæller guide til 49 europæiske storfra hele Europa ud af deres byer’, af Else Marie Lehman, bedste løbetips. 200 sider, Gyldendal, vejl. pris kr. 199,95.


/ oase

Skal vi sove? Ja, søvnen har en yderst vital betydning for vores liv og helbred. Og det er netop denne viden, som Matthew Walker dykker ned i med bogen ‘Derfor sover vi’. En ordentlig søvn kan øge vores indlæring, humør og energiniveau, men måske mindre kendt, kan søvnen udskyde aldringstegn, forebygge sygdomme og forlænge livet. De seneste 20 år har forskningen bragt os nærmest al den viden, vi har om søvnen: Hvorfor den er nødvendig, hvad den betyder for os, og hvad der sker, hvis den ikke fungerer for os. Det er denne viden samt en introduktion til, hvad vores drømme har af funktion og betydning, som bogen kan gøre dig klogere på.

Kan du tie stille så længe?

‘Derfor sover vi’, af Mathew Walker, 388 sider, Forlaget Rosinante, vejl. pris kr. 249,95.

‘Ti dages stilhed’, af Niels Lyngsø, 192 sider, Gyldendal, vejl. pris kr. 199,95.

På 10 dage går Niels Lyngsø igennem sorger og glæder, kriser og ekstase, mens han er indkvarteret på et retreat i en lille svensk landsby. Han må hverken tale med andre eller røre ved dem, og han skal meditere i ensomhed i 10 timer hver dag. Da han nærmer sig enden af forløbet, kan han mærke, at han er et ændret menneske. ”Omtrent som alle de andre,” som det hedder. Bogen er velskrevet, og derfor forbløffende underholdende, selvom der tumles med store emner.

KØR GRØNT - OG LÅN BILLIGT

Med et Grønt billån gør vi det endnu mere attraktivt for dig at vælge en miljøvenlig bil.

R B RI NT E L L E L VÆLG E ÅN TIL

I Danmark forventes biler, der kører på fossile brændstoffer, helt at være udfaset i år 2030.

- OG L

En udvikling Folkesparekassen gerne vil understøtte ved at tilbyde vores kunder det billigste billån på biler, der kører på enten el eller brint.

1,95%

Derfor kan du låne til en meget lav rente på 1,95%, hvis du vælger biler uden fossile brændstoffer. Kontakt os for at høre nærmere om dine muligheder. Grønt billån ydes på baggrund af almindelig kreditvurdering.

*Betingelser og eksempel på billån (min. 20% udbetaling): Bilen koster 200.000 kr. Du har selv 40.000 kr. (20%) til udbetalingen. Oprettelse af lån koster 3.750 kr. Tinglysning og finanseringsomkostninger koster i alt 6.460 kr. Din månedlige ydelse i 84 måneder er 2.677 kr. før skat. Variabel rente er 1,95% p.a. Debitorrente er 1,97%. ÅOP er 3,4% før skat. Samlede omkostninger er 224.936 kr. Billån kræver almindelig kreditgodkendelse. Bilen skal kaskoforsikres. Udgifter til forsikring er ikke medregnet. Renten gælder ved oprettelse af nye billån samt ved overførsel af billån fra andre banker/finansieringsselskaber. Rentesatserne er variable og gældende pr. 1. februar 2019.

86 81 16 11

Kontakt os på tlf. Eller læs mere på folkesparekassen.dk

Herningvej 37 • 8600 Silkeborg • tlf. 86 81 16 11

49


skøn / Foto/ Scanpix/Iris, Produktfotos

Makeup:

Sol-sikker skønhed Nogle af os klasker lige lidt på øjnene, andre bevæger sig helst ikke udenfor uden en dækkende makeup. Men medmindre du går ud helt uden, er det værd at tænke over, om din makeup er sol-sikker, eller om den skader huden i solen. Og så ser vi på, hvordan du kan se sol-lækker ud på en smuk og sund måde.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Det er bare ikke fedt at have stadset sig ud til udendørs bryllup for at opdage, at makeuppen søger ned mod blusen eller kjolen. Eller cykle afsted i det skønneste solskin med den smukkeste makeup lagt hjemmefra, som så er helt opløst, når vi når frem. Det enkle råd omkring makeup og solskin er: Less is More. Velfugtet og ren hud er en smuk hud først og fremmest. Så husk altid at få renset makeup af! Derudover er f.eks. mineral-foundations sunde og lette ovenpå en velfugtet hud – og de lukker ikke dine hudporer, så huden kan stadig ånde. Mange mineralfoundations indeholder en hvis mængde naturlig solfilter bl.a. pga. zink, men husk at påføre igen, hvis du er ude i længere tid, så du bevarer beskyttelsen. Eller hav spf-spray med solbeskyttelse ved hånden.

“De af os, der har "fornøjelsen" af pigmentforandringer, skal være virkelig forsigtige med parfumer” 50


/ skøn

Tips til sol-makeup Med først en let mineralfoundation, evt. en let blush eller solskinspudder – og dernæst til formålet passende farver på øjne og læber. Så enkelt kan det gøres. Hav gerne en ikke for tyk concealer i en farve, der matcher din egen hudtone med i tasken til lige at kunne gå ind og friske op under øjnene i løbet af dagen. Man har en tendens til at misse lidt med øjnene i solen og det kan give lidt tørhed, ligesom øjenmakeup kan skride i svinget. Så frisker en forsigtig dupning med concealeren lidt op. Hvis du har en moden hud, kan du lige skæve til makeup-tipsene i boksen. Mange er glade for BBcremer, som leverer både fugt, farve og ofte solfaktor i et, men som ikke bliver for farvetætte, så de tynger eller ligger i klatter, blot en let ensartethed. Alle aldre kan benytte sig af tricket med at afslutte med en setting spray som f.eks. fra Coola. Fordi det er en spray, er den for det første med til at fiksere makeuppen, så den ikke smelter i solen, men den tynger ikke og tilfører fugt og så netop beskyttelse. Den er god at have med i tasken og bruge med et par timers mellemrum, hvis man er ude længe. De af os, der har “fornøjelsen” af pigmentforandringer, skal være virkelig forsigtige med parfumer. Skal det på, så undlad at påføre direkte på huden. Hellere lidt i hårspidserne eller en smule på tøjet (vær naturligvis opmærksom på, at det heller ikke pletter tøjet). 

5 To farver Leg med effekten, når du blender to solskinsfarver på kinderne.

Gloss

En smuk måde at beskytte læberne på. Gloss kan bruges af alle aldre.

Jordnære

Farver og mineral­pudder er også effektivt og smukt uanset ­ hudens alder.

makeup fejl, der får én til at se ældre ud 1

At tro, at man kan bruge den samme makeup, som da man var 18, 28 eller 38 … Naturligvis kan du fortsætte, hvis du brugte meget lidt. Men du kan stadig bruge makeup – især hvis du sørger for at få peelet og gennemfugtet huden.

2

Foundation i for tykt et lag, der lægger sig i kager og fremhæver linjer. Her er det super vigtigt at finde én, der er tilpas dækkende til at give den jævne tone og dække rødmen, men i et fint lag. Flydende foundations er ofte smukkere på en moden hud. Derfor er det også bedre at bruge makeup-setting spray, evt. den fra Coola, end at bruge en pudder til at forsegle, som man måske gjorde, da man var yngre.

3

For tyk og for meget concealer under øjnene. Huden under øjnene er meget tyndere end i resten af ansigtet, og det giver et alt for træt og ældre udseende. Så en lettere udgave i en farve, der matcher ens egen hudfarve og i en let flydende konsistens.

4

 etalliske øjenskygger er heller ikke et aktiv, når M man bliver mere moden og ens hud og øjenlåg – ikke mindst af naturlige årsager – forandrer sig. Matte eller mere silkebløde skygger er bedre. Hvis du holder af glitter og glimmer, så hold det på midten af øjenlåget og væk fra øjenkrogene, hvor det vil fremhæve linjerne.

5

Læberne bliver tyndere med alderen, og de meget mørke farver kan give et mere hængende, træt udseende. Tynde læber kan dog være lige så smukt og ærligt – og de er efter min mening mere klædeligt end de unaturligt pumpede læber, man kan få lavet. Til gengæld kan du med fordel bruge lysere lipliners, læbestifter eller gloss. Når alt det ovenstående er sagt, skal du naturligvis gøre lige nøjagtigt, som du har lyst til. Alle regler kan brydes – og du kan lege dig frem til, hvad du selv synes er skønnest og pænest – og som får glæden og gløden frem i dig!

51


skøn /

“Fremhæv gerne bryn og ikke kun i en klat i kanten, men faktisk mest der, hvor brynet buer”

“Pensler kan noget, men man skal ikke undervurdere (rene) fingre, hvor varmen kan hjælpe med at smelte, blende og fordele”

52

Pas på vaskebjørnen Naturligvis kan du se fantastisk ud med solbriller, men det er godt ikke at have dem på hele tiden. En af årsagerne er, at det kan give de mindre klædelige vaskebjørns øjne, en anden er, at det er sundt med naturligt dagslys gennem øjnene. Desuden kan solbrillerne skabe en afstand til dem, du møder eller er sammen med, som du måske slet ikke ønsker. Til læberne kan du med fordel bruge en dejlig læbepomade med faktor. De kan fås både meget matterede eller glinsende som en gloss. Du kan evt. lægge den ovenpå læbestift eller lipliner. Er du til eyeliner, så vælg gerne en af de flydende, der sidder rigtig godt fast, som f.eks. Dr. Hauschkas, Jane Iredales og Annemarie Børlinds m.fl. Det kan det i øvrigt anbefales – hvis du er lidt mere moden af alder – ikke at lægge den for langt ud i øjenkanten.

Plej

Og dæk! To i éncremer med flere formål er populære.

Creme

Med lidt farve og pleje, som leverer solbeskyttelse.


/ skøn Undgå a trække for meget ud i den fine, tynde hud og lave en laaaaang linje, men stop, hvor den sidste øjenvippe stopper og læg den så tæt nede ved vippekanten som muligt og afslut med en fin tåre- eller vandfast mascara. Fremhæv gerne bryn og ikke kun i en klat i kanten, men faktisk mest der, hvor brynet buer. Bryn bliver ofte tyndere og mere hullede med alderen, så her kan du med fordel definere øjnene ekstra med flotte bryn. Sunkissed skin look? Når solen har kysset ens hud, får de fleste den skønne naturlige glød, der får os til at se ekstra sunde ud. Det udseende kan du også selv skabe – på vinterhud, eller hvis du helst vil skærme dig helt mod solens stråler. Du kan også understrege og fremhæve det ekstra, når først solen har givet noget naturlig glød. Start med at rense din hud blidt. Derefter masser af fugt. Gerne med enten en serum med hyaluronsyre, der binder fugt, eller en Activating Water Essence, som den fra Jurlique, der leverer et fantastisk fugtdepot på huden uden at fedte. Derefter en dagcreme, der passer til din hud. Læg concealer på kindbenene og på næseryggen og under øjnene – blend den gerne ud med fingrene. Pensler kan noget, men man skal ikke undervurdere (rene) fingre, hvor varmen kan hjælpe med at smelte, blende og fordele – ikke mindst concealers, men også en del øjenskygger.  Få et smukt resultat med flydende foundation ovenpå. Vælg gerne to toner … en lidt mørkere end din egen og én i din egen eller lidt lysere end din egen tone. Find dine kindben og lige nedenunder dem fordeles den mørkere farve, men ikke helt ind til munden. Derefter blander man let de to farver imellem fingrene og fordeler dem og blender godt ind i hele ansigtet. Husk at fordele helt ned ad halsen – især hvis den er helt hvid. Det giver et super skønt strejf af sol og glød, hvis man derefter blander en solskinspudder med en blush. I dag finder du flere, der har begge i én. Med blush-pensel fordeles den blandede

Husk altid med makeup ...

Spray

Og beskyt både hud og makeup – slut af med en setting spray.

… Rens det hele af om aftenen! Læg gerne ind imellem en af de lækre masker på med masser af fugt, beroligende eller revitaliserende indhold.  Vælg evt. en af dem til natten og som bare ligger der og gør deres underværker, mens man sover, hurraaa …

Flere

Farver af foundation kan være med til at give det fuldendte look.

Hjælpen

er nær, hvis du har en concealer med i tasken til at friske op om øjnene.

blush-solskinspudder øverst på kindbenene, og evt. efterblender du med de varme fingre. En sort mascara og en let rosa eller bronze lipgloss eller læbestift duppet på den midterste del af læberne giver den fineste finish. Har du allerede været i solen, er det super smukt at fremhæve det samme, med enten en smuk solskinspudder på en velfugtet hud og en lipgloss og evt. en smuk mineralpudder og – med lette penselstrøg – let rosa blush. Du kan, hvis læberne er tørre, bruge en læbescrub (selv kan man lave én af lidt sheasmør og rørsukker), inden glossen kommer på og giver prikken over i’et. Du kan også finde mere matte, men ­stadig blødgørende læbepomader, som f.eks. den fra Weleda, der også reparerer.

53


mad / Af/ Malene Tonnung Foto/ Fra bogen ‘Vegansk til børn’

Vegansk kost

kan sagtens være børnevenlig! Alt for ofte skal veganske forældre forsvare og forklare, hvordan de kan lade deres børn vokse op uden kød, æg og mælkeprodukter. Måske fordi andre har svært ved at overskue, hvordan man dog kan undvære disse ting i kosten.

TIP

Pandek agerne kan nydes m ed bana nstykke bærkom r, pot elle r friske bær sam t lidt ag avesiru eller ko p kossukk er.

Det er faktisk de færreste forældre, der mødes med krav om at skulle godtgøre, hvordan de sørger for at få børnenes næringsbehov dækket. Undtagen, hvis man vælger at tage kød og animalske produkter ud af kosten. Så er det “lovligt” at stille forældrene til regnskab – derfor vover vi også at stille spørgsmålet til Julie Gråbech, der er diætist og ikke mindst forfatter til bogen ‘Vegansk til børn’.

54

– Det er vigtigt at holde sig for øje, at både voksne og børn, der lever vegansk, har brug for et dagligt tilskud af B12-vitamin, da dette ikke findes i tilstrækkelige mængder i animalske fødevarer. Det samme gør sig gældende for D-vitamin, som godt nok fås gennem solen, men ofte ikke i tilstrækkelige mængder, specielt ikke i vinterhalvåret. Derudover er det stort set det samme, som hvis dit barn spiser animalsk: Vær opmærksom på, at barnet spiser både varieret og i tilstrækkelige mængder af de rette fødevarer og fødevaregrupper. – Behovet for de øvrige mikro- og makronæringsstoffer kan dækkes gennem kosten. Her kan forældre være

opmærksomme på dagligt at inkludere fuldkornsprodukter, bladgrønt, bælgfrugter, nødder og kerner samt hørfrøolie i madlavningen. Vær opmærksom på energitæthed Julie Gråbech opfordrer også til, at man er opmærksom på madens energiindhold, når man lever vegansk. – Børn vokser og udvikler sig hastigt og har samtidig en mindre kapacitet end vi voksne. Det stiller krav


/ Mad til madens energitæthed, der derfor skal være større end hos voksne, for at barnet indtager tilstrækkeligt med kalorier til at følge en normal vækstkurve. Og da mange veganske fødevarer har et lavere energiindhold end de animalske, er det vigtigt at tænke over at inddrage gode fedtkilder i alle barnets måltider. Eksempelvis gennem gode planteolier, nødder og kerner, som alle har et koncentreret energiindhold. Især ved småtspisende og kræsne børn er denne del vigtig. Vær åben og fortæl! Forældre til et vegansk barn bliver ind imellem mødt af mange fordomme. F.eks. at det veganske barn spiser ensidigt eller utilstrækkeligt, eller at barnet blivet stigmatiseret i en social og kulturel sammenhæng.

Små, tykke og luftige brunchpandekager Julie Gråbech: Disse små pandekager er perfekte til en hyggelig weekendmorgen, hvor man har sovet lidt ekstra længe og har god tid til at komme i gang med dagen. De er også meget velegnede som et lille sødt mellemmåltid, når børnene om eftermiddagen skal lande hjemme efter en dag ude i verden. Ca. 25 små pandekager

Du skal bruge:

• 35 g kokosolie + ekstra til stegning • 60 g fuldkornsrismel • 50 g grahamsmel • 75 g hvedemel • 1 tsk bagepulver • 1/2 tsk kardemomme • 1 knivspids salt • 1 spsk maizena • 3 1/2 dl sojamælk med calcium • 1 tsk friskpresset citronsaft

Sådan gør du:

Kokosolie smeltes. Fuldkornsrismel, grahamsmel, hvedemel, bagepulver, kardemomme og salt blandes sammen. Maizena udrøres i lidt af sojamælken. Nu kommes alle de klargjorte ingredienser sammen med citronsaft i en blender, og der blendes kortvarigt til en ensartet pandekagedej. Pandekagedejen stilles på køl i en halv time. En pande opvarmes, og i lidt kokosolie steges der nu små, runde pandekager. De skal steges gyldne på begge sider. Pandekagerne holder sig varme indtil servering på en tallerken med en anden tallerken som låg henover.

Bolsjebedesalat med mangodressing Julie Gråbech: Superskøn og farverig salat, der tager sig utrolig indbydende ud. Mangodressingen har en dejlig syrlig-sød smag, som børnene vil elske. 3 portioner

Du skal bruge: Salat: • 3 små bolsjebeder • 2/3 moden mango • 50 g vegansk feta • 30 g pinjekerner

Mangodressing: • 1/3 moden mango • saft fra 1 appelsin • 1 tsk æblecidereddike • 1 tsk agavesirup • et drys peber • et drys salt

Sådan gør du:

Salat: Bolsjebeder skrælles og skæres på et mandolinjern i papirtynde skiver. Mangoen skæres i mindre, aflange stykker. Den veganske feta skæres i små firkanter. Pinjekernerne ristes gyldne på en varm, tør pande. Det hele anrettes på et fad. Mangodressing: Mango skæres i mindre stykker og blendes sammen med appelsinsaft, æblecidereddike, agavesirup, peber og salt til en ensartet dressing. Lidt af dressingen stænkes hen over salaten, og resten kommes i en lille skål og serveres sammen med salaten.

55


mad / – Som det ofte er gældende, når der snakkes fordomme, bunder disse antagelser som regel i uvidenhed eller manglende forståelse for bevæggrundene til at spise vegansk. Man kan komme langt med afmystificering af emnet ved at snakke åbent og imødekommende omkring den veganske kost og levevis, mener Julie Gråbech, der også er glad for den stigende mængde litteratur omhandlende vegansk mad til børn, der bakker op om at gøre emnet mere spiseligt. Bliver en jungle uden anbefalinger Selv skrev hun sin bog for at imødegå den stigende efterspørgsel på råd og vejledning, da de officielle myndigheders viden om vegansk kost til børn ikke er særlig omfattende. Myndighederne anbefaler ikke vegansk kost til børn, og på den baggrund giver de heller ingen ernæringsvejledning. – Både De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), som er dem, de danske myndigheder i vid udstrækning bygger deres anbefalinger på, samt den amerikanske og den britiske sammenslutning af kliniske diætister har længe konkluderet, at vegansk kost med et fast tilskud af B12-vitamin og eventuelt D-vitamin er passende til alle stadier af livet. – Derfor mener jeg, at det er problematisk, at de danske myndigheder ikke formidler professionel vejledning i kostformen. Den manglende information vil naturligvis ikke stoppe udviklingen hen mod, at flere og flere mennesker tager det bæredygtige valg at leve mere plantebaseret, men blot besværliggøre tilgangen til viden om de gode og sunde valg inden for kostformen. Julie Gråbech oplever, at forældre i stedet forsøger at google sig frem til, hvad der er godt og skidt, søger viden hos venner og bekendte eller ved selvudnævnte eksperter af varierende troværdighed. – Og det er en jungle, som man næsten ikke kan undgå at fare vild i. Det motiverede mig til, med afsæt i min faglige baggrund som klinisk diætist, at skrive en bog, der giver en overordnet introduktion til den veganske kost i forhold til den specifikke målgruppe børn. Udover faglig viden indeholder bogen også en række børnevenlige og næringsrige veganske opskrifter til inspiration for forældre og andre interesserede – vi har fået lov at bringe et par her.

56

Postej og spread Bønnepostej med limabønner og ristede solsikkekerner Julie Gråbech: Denne bønnepostej får masser af god smag fra de ristede solsikkekerner. Den friskpressede citronsaft runder bønnepostejen af, og den færdige postej har både en fyldig og frisk smag. Bønnepostejen er meget velegnet som pålæg på brød, f.eks. i madpakken.

Grøn linse-spinat-spread Julie Gråbech: Denne spread har en cremet konsistens, er dejlig frisk og med en let smag af hasselnødder. De grønne linser giver spreaden et højt proteinindhold, og den er derfor meget velegnet til et mættende frokost- eller mellemmåltid oven på en skive hjemmebagt rugbrød eller en bolle.

Ca. 2 dl

Du skal bruge:

Du skal bruge:

• 25 g solsikkekerner • 1 ds store hvide bønner (limabønner) • 4 spsk rapsolie • 1/2 dl kogt vand • 2 tsk friskpresset citronsaft • 1/2 tsk paprika • 1 knivspids garam masala • et drys hvidløgspulver • 1/3 tsk salt • 1 knivspids peber

Sådan gør du:

Solsikkekerner ristes gyldne på en tør, varm pande. De ristede kerner kommes sammen med resten af ingredienserne i en foodprocessor og blendes til en ensartet konsistens. Bønnepostejen smages til med salt, ­peber og citronsaft. Opbevares på køl i 4-5 dage.

Ca. 2 dl

• 100 g tørrede grønne linser • 4 dl vand til kogning af linser • 30 g frisk spinat • 20 g udblødte hasselnødder • 1 tsk tahin • 1 spsk friskpresset citronsaft • 2 spsk olivenolie • 2 spsk kogt vand • 1/2 tsk salt • et drys peber

Sådan gør du:

Vandet varmes op i en gryde, og linserne kommes i og simrer under låg i 25 minutter. Vandet hældes fra, og linserne overhældes med koldt vand for at køle af. Spinaten skylles og drænes for vand. De kogte linser og spinaten kommes nu sammen med resten af ingredienserne i en food­ processor og blendes til en fin og ensartet, ­cremet spread. Der kan med fordel smages til med lidt ekstra citronsaft.


/ Mad

Den gode cremede tomatsuppe Julie Gråbech: Denne tomatsuppe er hurtigt forberedt. Den er cremet, fyldig og lækker, og den har en mild smag, som de fleste børn synes om. Den serveres her med kogt perlebyg og kan også tilføjes et drys af sort sesam. Ca. 5 portioner

Du skal bruge:

Sådan gør du:

Perlebyg: • 2 dl perlebyg (andre kornsorter kan også anvendes, f.eks. perlespelt) • 4 dl vand • 1 knivspids salt

Perlebyg: Imens koges perlebyg op med vand og salt og simrer ved svag varme i ca. 15-20 minutter. Suppen serveres med nogle skefulde kogt perlebyg og evt. et drys sort sesam.

Suppe: • 150 g løg • 4 fed hvidløg • olivenolie til stegning • 100 g gulerod • 100 g squash • 50 g kogte kikærter • 50 g udblødte cashewnødder • 1 tsk provence-krydderi • 1/2 tsk paprika • 1/3 tsk ras el hanout (marokkansk krydderiblanding) • 1/2 tsk salt • et drys peber • 1/2 dl vand • 650 g modne tomater (friske eller fra dåse) • 2 spsk konc. tomat • 2 tsk lyst rørsukker • 5 dl vand

Bogen ‘Vegansk til børn’ giver en introduktion til vegansk kost til børn fra 2 år. Indeholder derudover 50 skønne opskrifter til inspiration.

Suppe: Løg og hvidløg groft­ hakkes og steges bløde i olivenolie. Gulerødder og squash skæres i mindre stykker og steges sammen med løgene og de kogte kikærter, cashewnødder, provence-­ krydderi, paprika, ras el hanout, salt og peber i ­10-15 minutter. Der kan tilføres 1/2 dl vand for at undgå, at grøntsagerne steger tørre. Nu tilføjes tomater og konc. tomat, rørsukker og 5 dl vand, og suppen simrer i mindst 1/2 time.

Fordelene ved vegansk kost til børn Når vi læser om vegansk kost til børn, er det oftest de mulige ­faldgrupper, der er i fokus, og det er ærgerligt, for en veltilrettelagt vegansk kost til børn kan medføre adskillige gevinster: • En ofte mere varieret kost med flere sensoriske indtryk – flere smagsnuancer, flere farver. • Intet indtag af mættet fedt fra animalsk oprindelse. • I stedet et højere indtag af plantebaseret umættet fedt. • Et stort indtag af vitaminer og mineraler med hver deres vigtige funktioner i kroppen. • Et mere bæredygtigt valg for klima og miljø. • Et valg, der ikke bidrager til opdræt af dyr til slagtning. Mange undersøgelser har desuden vist, at en vegansk kost mindsker udviklingen og forekomsten af livsstilsbetingede sygdomme og tilstande såsom hjertekarsygdom, overvægt, diabetes og forhøjet kolesterol. Endvidere undgår veganske børn at indtage fødevarer, der kan indeholde varierende mængder toksiner i form af eksempelvis tungmetaller fra fisk og medicinrester fra kød, hvis ophobning og langtidseffekter i kroppen kan være vanskelige at forudsige.

172 sider, Muusmann Forlag, vejl. pris kr. 229,-.

57


/ oase

Ekstra B12-behov? BioActive B12 er runde, lyserøde sugetabletter med en behagelig smag af pebermynte. Hver tablet indeholder 600 mikrogram methylcobalamin som er B12-vitamin i sin aktive form. Tabletterne kan både suges og tygges. Når tabletten suges, vil optagelsen overvejende ske via mundslimhinden. Især vegetarer, veganere og ældre kan have glæde af ekstra B12-indtag, da vitaminet primært kommer fra animalske kilder – og kræver en god mavesyre at nedbryde og en omdannelse, som svækkes med alderen. Da methylcobalamin rummer en methylgruppe, som ikke behøver omdannelse for, at det kan udføre sine funktioner, er det mere effektivt end ikke-aktive former. Forskning har vist, at en høj dosering af B12-vitaminer i form af sugetabletter optages effektivt gennem mundslim­hinden, hvorved normal optagelse via mave og tarm kan omgås. Det synes ikke at nedsætte optagelsen, hvis tabletterne tygges. Find BioActive B12 i din helsekost, på apoteket og Matas. Forhandlerinfo: Pharma Nord, tlf. 75 85 74 00

nyhed

Tandpasta på tablet DENTTABS er en tandpasta-tablet, som opløses sammen med dit spyt og fordeles i munden, inden du børster tænder. Indholdet i tabletten gør, at du polerer dine tænder i stedet for bare at børste dem. Og mange bliver overraskede over, hvor effektiv tabletten er. DENTTABS er naturlig, vegan, økologisk og uden fluorid. Emballagen er fri for mikro-plast og er pakket i en pose fremstillet af majsstivelse. Sådan gør du: • Tyg en tablet til den blander sig med dit spyt. • Fugt tandbørsten med koldt vand, børst tænder i 2 min. • Spyt ud og skyl munden efter med vand. Så er der et friskpoleret tandsæt! Find dem i helsekostforretninger landet over. Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77

Giv dit barn ro i maven Grundstenen til den gode fordøjelse og tarmflora lægges allerede ved fødslen, hvor de små ­begynder at opbygge deres tarmflora. Ved vaginal fødsel bliver der helt automatisk overført en mængde mælkesyrebakterier fra moderen til barnet, men så heldige er børn født ved kejsersnit ikke. Mælkesyrebakterier er det, der udgør vores tarms normalflora. Med LactiPlus Baby Børnedråber, der består af 2 mia. levende mælkesyrebakterier fra fem udvalgte stammer i hver dosis, kan du sikre, at dit barn får de essentielle vigtige mælkesyre­ bakterier helt fra fødslen. Dermed bliver barnets tarmflora hurtigt og effektivt opbygget, så du sikrer dit barn en god fordøjelse og undgår mavesmerter på grund af ubalancer i tarmfloraen. Dråberne er baseret på økologisk rapsolie og er lette at indtage for både store og små. LactiPlus Baby Børnedråber er fremstillet, således at de kan opbevares ved stuetemperatur. På den måde er de nemme at have med i pusletasken eller i lommen, når du er på farten. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

58


/ sind

Hvornår var du sidst i motionscentret? Er du medlem af et motionscenter, du aldrig besøger? xxxxxxxxxx Så er du ikke den eneste! Men måske du skal bytte medlemsskabet ud med en online løsning, der er billig (kr. 49,- pr. måned) effektiv og tidsbesparende. Motionscentret flytter med dig

Motionscenter i lommen

Op mod 40 pct. af danskerne betaler, men kommer ikke i motionscentrene. I en travl hverdag ender motionen ofte med at blive nedprioteret, hvis det kræver ekstra tid at komme til og fra.

Dit træningsprogram ligger online lige til at tage med dig, og du kan følge din egen udvikling samt veksle mellem abonnementerne.

Hvis du stadig drømmer om at få motionen sat i system, men på dine præmisser og til din tid, så er Wellfaster en ny online mulighed som skabt for dig.

Kun godkendte trænere På wellfaster.com kan du både vælge at sammensætte dit eget program eller den lidt dyrere løsning at få din egen personlige træner. Vi bruger kun specialister med års erfaring inden for deres felt.

Det eneste, du behøver, er en smartphone, tablet eller computer – så er du i gang.

Træning med Wellfaster er: • Tidsbesparende • Effektivt • Individuelt • Økonomisk (sammenlignet med andre fitnesstilbud) På wellfaster.com kan du læse mere om vores tilbud og muligheder – vores lightpakke koster kr. 49,- mens den fulde pakke med en personlig træner fås fra kr. 499,-.

59

WELFARE DENMARK APS • KONGENSGADE 49B • 6700 ESBJERG • +45 76 100 110 • WELLFASTER.COM · KONTAKT@WELLFASTER.COM


Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Voldsomme mave­smerter af træning? Jeg er en meget aktiv pige på 21 år. Jeg dyrker meget håndbold og træner tre-­ fire gange ugentligt. De sidste tre gange, jeg har trænet, har jeg oplevet voldsomme smerter i nederste del af maveregionen. Så voldsomme, at jeg er blevet dårlig og har måtte sætte mig og ned og krybe helt ­sammen indtil smerterne er væk. Smerterne kan jeg beskrive som kramper, og følelsen af det hele trækker sig sammen og vender sig. Men jeg oplever intet før træning, efter eller på andre tidspunkter end under træningen. Den forvirrede

Svar:

Skønhed

Tine Juul Andersen Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Sygdom og sundhed

Carsten vagn Hansen Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge og rådgivet via både radio og magasiner som sundhedskonsulent. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Jeg er ret sikker på, at det, du oplever, kommer fra en overspændt psoasmuskel. Psoas er vores kraftige hoftebøjer. Det er et fænomen, jeg ser ofte, og som ­virkelig kan være meget smertefuldt. Du må i gang med at spænde den muskel af, og strække den ud. Da musklen tilhører nyrens energi, ses problemer i den ofte hos folk, der presser sig selv hårdt, og du kan da lige overveje, om du er for aktiv. Fordi motion er godt, er mere motion ikke nødvendigvis bedre. Der skal også være tid i livet til at slappe af, og nogle dage må godt være dovne. Har din forening eller boldklub en behandler, så søg behandling hos vedkommende. Venlige hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Hvorfor får jeg klump i halsen? Jeg er en kvinde i 30’erne, der ofte har en følelse af klump i halsen. Jeg har læst mig til, at det kaldes globus hystericus. Følelsen kan være kortvarig og forbigående, men jeg har også oplevet, at det har stået på i flere uger. Følelsen har været der on/off i et år. Jeg har læst mig frem til, at det sagtens kan være psykisk betinget, hvilket passer godt i min situation. Følelsen kan f.eks. opstå, når jeg får presset mig selv for meget eller ikke får sagt fra, og her er følelsen brugbar som kompas for mine handlinger. Men efterhånden kommer følelsen af klump i halsen desværre også i dagligdags situationer, hvor jeg har en smule travlt eller måske bare får tanken om, at jeg skal skynde mig – og når klumpen i halsen først har meldt sig, kan den vare resten af dagen. Også selv om jeg når det, jeg skal, og jeg har god mulighed for at slappe af, lave en afspændingsøvelse, meditation eller bare trække vejret dybt. Det kan afhjælpe følelsen i kortere eller længere tid, hvis jeg vælger at fremprovokere gråd, selv om jeg egentlig ikke er ked af det, men jeg ville ­ønske, at jeg kendte til et andet redskab. Kan du anbefale øvelser, der kan afhjælpe følelse af klump i halsen? Jeg forestiller mig, at der må findes nogle gode afspændingsøvelser for halsmuskulaturen. På forhånd tusind tak for hjælpen NV

Råd mod fugtige hænder og fødder? Min søn på 23 år lider rigtig meget af fugtige hænder og fødder. Han var ude at rejse i østen, og der mærkede han det ikke, men lige så snart han var hjemme, begyndte det igen. Hvad kan han gøre ved det? Moderen

Svar:

Svar:

I kinesisk medicin findes en diagnose, der hedder Plum Stone Qi, og det er netop beskrevet, som du gør her. Følelsen af at have en blommesten eller et stykke kød siddende i halsen, der hverken kan synkes eller hostes op. Det kommer ofte som følge af, at leverens energi stagnerer, og det sker præcist, når vi bliver for pressede – også selvom det, som du skriver, egentlig bare er en tanke. Man kan jo ikke skille krop og sjæl ad, så stressen kan sagtens være en angst for at sakke bagud. Det vil din fysiske krop også reagere på. Ikke at få sagt fra hører også til i leveren. Så mine råd til dig er at øve dig i at sætte grænser og få sagt til og fra på en pæn og respektfuld måde. Det er lettere sagt end gjort, men det vil ikke lette din levers energi, hvis du siger fra på en skælde-ud-måde. Så kan du massere, altså give dig selv akupressur på aku-punktet lever 3 (på toppen af foden i en fordybning mellem den første og anden mellemfods knogle mellem storetå og den næste tå – google evt. for billede) det vil få leverens energi til at flyde frit igen. Tryk og masser på punktet jævnligt. Du kan også tænke over, om du har tendens til at bide tænderne sammen. Ofte er der store spændinger i kæben, hvis man har det, som du beskriver, dels fordi du sluger din vrede, dels fordi du føler dig presset. Kæbespændinger har stor indflydelse på hele kroppen. Så må du i gang med at massere, udspænde (gabe) og måske finde en behandler, der kan give dig øreakupunktur (den franske auriculoterapi) som har stort fokus på kæber. Venlige hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Ja, det er sjovt, som nogle symptomer kan komme og gå. Når jeg er på ferie i udlandet, tåler jeg gluten bedre, end jeg gør her hjemme. I kinesisk medicin er fugtige hænder og fødder ofte koblet op på hjerte og lever. Jeg behandlede sidste år to unge piger for det samme, hos den ene gik det fuldkommen væk efter få gange akupunktur, men ikke hos den anden. Mit umiddelbare bud på din søns oplevelser kan være, at han på sin rejse var i god ­balance, ikke oplevede stress og pres, ikke skulle leve op til nogen(s) ambitioner og havde fokus på dagen og nuet i højere grad, end han oplever hjemme. Så måske vil rolig motion, mindfulness være godt for ham, eller at han får tænkt over, om den livsstil, han lever herhjemme, er god og nærende for ham, eller om der skal ændringer til. Venlige hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

61


Brevkasse /

Er A-vitamin og andre tilskud det bedste mod ujævn hud? Nu har jeg læst mig mere eller mindre blind på virkningen af A-vitamin. Problemet er, at jeg døjer med en grim/ujævn hud ved mit hageparti. Jeg har tidligere døjet med akne specielt i dette område, hvilket har gjort, at jeg også har nogle ar derefter. Det jeg gerne vil forbedre nu, er den ujævne hud. Jeg læser mig frem til på Naturli.dk, at det er A-vitamin, jeg skal bruge, men så skal jeg også bruge zink og D3-vitamin, er det korrekt? Men så efterfølgende står der, at det også er vigtigt med E-vitamin? Og så er det, jeg bliver helt rundforvirret. Kan du hjælpe mig med, hvilke vitaminer jeg skal tage for at få bugt med ujævn hud? Jeg tager multivitamin, D-vitamin (her i vintermånederne), torskelevertran og så tager jeg kalktabletter. Men burde jeg egentlig tage noget andet sammen med dem, for at de bliver optaget korrekt? Jeg ser meget frem til at høre fra dig! Den bulede

Svar: Man får også bare så mange forskellige informationer. Og selv om de alle kan være sande eller nyttige, så er det ikke altid, man behøver gøre det hele. Der kan både være mange veje, der fører til Rom, men der kan også være en synergi ud af kombinationer, der gør, at det er unødvendigt at gøre det hele. Indefra er det altid godt med multivitaminer, hvor du netop får en bred palette af vitaminer og mineraler som A-, B-, C-, E-vitaminer, zink, silicium mm., som ikke mindst huden holder af. Gode olier som hørfrø og kæmpenatlysolie indefra i en periode vil også kunne støtte huden på flere måder. Supplér gerne med urteteer, der er gode ved leveren som f.eks. løvetand (mælkebøtte) og marietidsel. Lige hvilken tilgang, man udvortes fra kan have på ar, er forskelligt, fordi det både handler om, hvor store de er, og hvor nye de er. Netop A-vitamin er god i hudplejen, da den er regenererende, helende og cellefornyende (plus opstrammende). Jeg ved godt, jeg ofte fabler om hybenkerne-olie, men det er virkelig en af mine favorit-olier pga. det høje indhold i hybenkerner af naturlig A- og C-vitamin. Det er en lidt længerevarende metode, men blid.

62

Man kan hjælpe resultatet på vej med eksfoliering med masker eller f.eks. enzym-peelinger med mælkesyre eller bromelin fra ananas mm. som i Jurliques og Annemarie Børlinds peelinger. Man kan også bruge Konjac Sponges, der heller ikke ridser. Og der er flere gode og milde metoder derude, der er gode at supplere med. Et hurtigere resultat kan du bl.a. få med de virksomme urteansigtspeelinger, som de fra Dr. Schrammek, jeg har beskrevet før. Det er effektivt og lidt dyrere, men de resultater, jeg har set, er virkelig flotte. Og så er de bakket op med kosttilskud indefra, der støtter op om heling samt ampuller udefra, der forstærker heling både i effekt og tid. Nogle vælger laserbehandling ved hudlægen i stedet, som også kan give virkelig flotte resultater. Længde og mængde afhænger af arenes alder, størrelse og dybde. I forhold til emnet omkring kalk er det rigtigt, at der skal være D-vitamin med i forhold til optageligheden, men også magnesium er vigtig her – og med mindre man tager blodfortyndende medicin, da også med fordel sammen med K2-vitamin. Der er flere produkter, der indeholder det hele i én og afmålt mængde. Håber du kan bruge lidt af dette til inspiration. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent


/ brevkasse

Træt og isoleret 13-årig efter bid af skovflåt

Kan man genbruge safter fra fermentering som probiotika? Jeg er begyndt at fermentere lidt grønsager – har ikke prøvet det før, men det siges at være sundt. Jeg kom så til at tænke på, om man kunne bruge safterne/lagen som probiotika i stedet for at købe det i dyre domme? Og så om jeg i det hele taget kan tåle det, da det jo er baseret på salt, og måske har jeg en tendens til forhøjet blodtryk. Salt og højt blodtryk er vist ikke godt. Eller har du en anden forklaring eller mening om det? Venlig hilsen Kirsten

Svar: Fermenterede grøntsager er en super måde at tilføre gode bakterier til fordøjelsen, så det er fint, du er gået i gang med at lave dem selv. Du vil få de gode bakterier ved at spise grøntsagerne, for de gode bakterier er både i lagen og i grøntsagerne. Du behøver derfor ikke nødvendigvis drikke lagen. Salt bruges til at få vandet ud af grøntsagerne og frigive sukkerstoffer, som bakterierne kan leve af. Lagen har også den funktion at holde grøntsagerne beskyttet mod skimmelsvamp. Jeg har ikke nogle målinger på, hvor meget salt, der er i lagen, når man laver det selv. Køber man f.eks. færdiglavet surkåls-saft er

det ca. 0,6-0,9 g. salt pr. 100 g. Om noget af salten er renset ud af produktet, ved jeg ikke. Anbefalingerne siger max. 5-6 g. salt dagligt, og derfor tænker jeg, at lagen kan bidrage med en del salt, hvis man f.eks. drikker et glas (ca. 2-2,5 dl.) eller mere dagligt. De fermenterede grøntsager spiser vi typisk i mindre portioner, og derfor vil vi få mindre salt på én gang, når vi spiser dem, modsat hvis vi drikker en væsentlig portion af lagen. Saften bidrager dog med andre gode ting, og saltindtaget skal naturligvis ses som et samlet indtag over dagen. Det er rigtigt, at det er hensigtsmæssigt at spare på saltet, hvis blodtrykket er for højt, så smager lagen (meget) salt, er det måske en ide at springe den over. Som sagt er fermenterede fødevarer en rigtig god måde at tilføre probiotika, men det er svært at sige, hvor mange bakterier du får, hvilket også kan variere alt efter tilberednings- og fermenteringsprocessen. Hvis du har særligt brug for probiotika, vil jeg anbefale at få det som tilskud, fordi du så ved, hvor mange bakterier, og hvilke stammer du får. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Jeg har et barnebarn, som i over to år ikke har været i skole, fordi han sikkert har ME (myalgisk encephalitis) eller noget, der ligner det. Han blev for over to år siden bidt af en skovflåt, og har haft Borrelia. Han har siden været meget træt og kan ikke klare at gå i skole. Han får knapt nok undervisning hjemme, fordi kommunen og hans egen læge mener, det er psykisk. Men mit stakkels barnebarn er jo ikke træt af ingenting. Jeg ved, at han går hos en privat læge med sin ME, men det ligner ikke helt ME. Han har heldigvis ikke alle de andre bivirkninger, som jeg har læst mig til. Han er nu 13 år og sidder mest derhjemme og har ikke rigtig nogle venner, og hans familie er omkring ham. Men det er da trist for en dreng ikke at kunne komme i skole og have kammerater. Jeg er meget bekymret for ham, især da jeg ved, at danske læger ikke anerkender denne træthedssygdom. Kan man få denne ME af Borrelia? Og kan man slet ikke gøre noget ved det? Han får en masse vitaminer, mineraler og andet godt, men det er måske ikke nok? Har du et godt råd? Bedstemoren

Svar: Hvis man er bidt af en skovflåt, kan man ikke kun blive smittet med bakterien Borrelia, men også med parasitten Babesia og/eller bakterierne Ehrlichia, Bartonella, Ruickettsier m.fl., men der bliver sjældent undersøgt for disse. Bliver Borrelia-infektioner ikke tilstrækkeligt behandlet, kan infektionen brede sig til hjernen og nervesystemet, da Borreliabakterierne kan ”gemme sig” for behandlingen. Det kaldes så for borreliose og kan blandt andet afsløres ved en prøve af rygmarvsvæsken. Det er således et spørgsmål, om dit barnebarn er ordentligt undersøgt. I hans alder er det også vigtigt, at han via en sund kost og kosttilskud får alt det, som han har brug for. Mange unge har blandt andet jernmangel. Det  er rigtigt, at mange læger ikke anerkender træthedssygdomme, men Verdenssundhedsorganisationen WHO har nu klart anerkendt ME som en sygdom, som ikke er psykisk betinget. Man kan med fordel kontakte ME/CFS-Foreningen, og man kan læse mere om MS/CFS  og Borreliose på www.radiodoktoren.dk Der er ved langvarig sygdom, hvor børn ikke kan komme i skole, undervisningspligt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

63


brevkasse /

Hvordan kan mit barnebarn lære at høre efter? Jeg har et barnebarn på knap 3 år, som ikke vil høre efter, hvad hans forældre siger til ham. Forleden jeg var på besøg, skulle han have skiftet ble samt noget rent tøj på. Hans mor var i gang i køkkenet, så det blev hans far, som skulle skifte ham. Det syntes den unge mand ikke om. Da han lå på puslebordet, begyndte han at skrige/græde og sparke sin far. Han ville have sin mor til at skifte ham. Andre gange kan det være omvendt. Når barnet opfører sig på denne måde, eller hvis han smider maden på gulvet, når han spiser eller bare ikke sidder ordenligt, så bliver han i alle situationer sendt ind på værelset – det sker mange gange i løbet af en dag. Han kommer dog hurtigt ud igen – som regel af sig selv. Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er den rigtige måde at gøre det på, når drengen skal “straffes”? Det hjælper tydeligvis ikke på ham. Hjælper det at hæve stemmen over for en i den alder? Har du et godt råd til, hvordan det skal tackles? Når han er hos os, er han super nem, og der er aldrig problemer med ham. Venlig hilsen Dorthe

64

Svar: Det er dejligt at mærke din omsorg for dit barnebarn og din lille familie. Det er en helt særlig position at være bedstemor. Man ser mange ting og kan også bekymre sig rigtig meget. Den vigtigste opgave er at skabe en dejlig relation til barnet og støtte familien. Jeg kan læse, at I også har ham hos jer ind imellem, og det er rigtigt dejligt, for det er netop en dejlig måde at opbygge en relation sammen. Jeg kan også læse, at forældrene gerne vil have en dreng, som opfører sig godt. Det er positivt. Nogle forældre overvurderer, hvad man kan forvente af et lille barn. Et barn på 3 år har ikke modnet sin hjerne og bevidsthed så meget endnu, og det vil derfor give udtryk for følelser på mange forskellige måder. Det prøver også verden af – fordi det er sådan man bliver klogere. Hvad sker der for eksempel med mad, der lander på gulvet? Barnet ved sådan set godt, at mad ikke skal smides på gulvet. Men hjernen er ikke altid klar til at hæmme de impulser, der styrer nysgerrigheden. Rigtigt mange forældre tror, at når barnet godt ved, hvad der er rigtigt og forkert – så bør det også kunne styre det. Men det er to helt forskellige ting. Skal man så bare lade barnet gøre, som det passer én? Nej, for hen ad vejen skal barnet jo opnå bl.a flere sociale færdigheder. Men hvordan gør man så? Straf er ikke vejen frem. Straf og skæld ud kan påvirke barnets selvværd negativt. Og det hjælper ikke barnet til at få en indre fornemmelse og styring af, hvad der er rigtigt og forkert. Det er en ydre styring. Barnet skal guides og især vises, hvordan man gør. Han skal også anerkendes: ”Jeg kan godt høre, at du synes, mor skal skifte dig, men denne gang er det mig, der gør det”. Sagt stille og roligt. Så han lærer, at hans følelser er ok, men at det er forældrene, der bestemmer og tager sig af ham. Hvis han smider mad på gulvet, så kan han stille og roligt få at vide: ”Ja, det er sjovt at se, hvad der sker med maden. Men mad er til at spise, så kan vi lege bagefter”. Og så husk, at det skal gentages mange, mange gange, før det lagrer sig. Og det handler ikke om, at han er uartig – det tager bare tid og tålmodighed. Jeg gætter på, at forældrene bruger straf og irettesættelse af den bedste mening. De vil virkelig gerne have en sød og velopdragen lille dreng.  At han opfører sig anderledes hos dig, er meget normalt. Børn på 3 år er i en selvstændigheds-fase, hvor de prøver sig selv og grænserne af. Et sundt barn prøver især af overfor forældrene, så derfor er det helt almindeligt, at bedsteforældrene oplever noget helt andet, end forældrene gør.  Det er svært at sige, om du kan/skal hjælpe dem i en anden retning. For det kan være yderst sårbart, hvis bedstemor blander sig.  Men du kan overveje, om du med stor åbenhed og kærlighed kan tage en snak med dem en dag. Spørge ind til deres tanker, lytte til dem, forsigtigt præsentere tankerne om, at 3-årige ikke er så modne endnu. Og at de ikke kan gå ud fra, at bare fordi han godt ved det (at han f.eks. ikke må smide mad på gulvet), så kan han også lade være. Hvis du og/eller forældrene har lyst selv at blive klogere på børn og adfærd, så kan jeg varmt anbefale ”Drop Opdragelsen” af familieterapeut Fie Hørby.  Hvis forældrene kan mærke, at det kunne være rart med professionel hjælp, så har sundhedsplejen i mange kommuner mulighed for på en støttende og anerkendende måde at komme ud og hjælpe familien med forskellige redskaber. Og så vil jeg bare igen minde om, at bedsteforældre er fantastiske og en stor gave for både børn og familien. Pas godt på jeres relation.   De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske 


/ brevkasse

Kan jeg bruge naturlige midler mod min alkoholtrang? Jeg har et opadgående vinforbrug, som bekymrer både mig og familien. Jeg er 57 år og har en baggrund i sundhedsvæsenet og medicinalbranchen. Derfor ønsker jeg ikke medicin i traditionel forstand på grund af bivirkninger, selvom alkohol ikke ligefrem er befordrende for fysikken eller psyken. Jeg er meget klarsynet omkring min fysiske og psykiske formåen og kan nu se, at jeg har tendens til depression og angst, hvilket jeg ved, hvor har sit udspring. Men jeg vil gerne leve igen og få glæden ved motion osv. tilbage. Vi har to dejlige sønner med super kontakt og to børnebørn, og jeg vil så gerne være “på banen” noget mere. Jeg har også mange venner og god familie, men jeg ønsker at stoppe mig selv og ønsker derfor et godt råd med hensyn til alternativ medicin, altså urter mv. Vi lever sundt med masser af grønt, men jeg må gøre noget NU, både for min egen skyld, men også for min familie, som er så glade for mig. Den vinglade

Svar: Der er meget, man kan bruge for at nedsætte trangen til alkohol. Først og fremmest er det vigtigt med en sund og varieret kost samt tage et tilskud af vitaminer og mineraler af ordentlig kvalitet. Det er godt at tage ekstra tilskud af B1-vitaminet thiamin, 300 mg dagligt, og samtidig et blandet stærkt B-vitaminpræparat (et kompleks). Aminosyren taurine spiller en stor rolle ved afvænning fra alkohol. Et studie af mere end 3.000 mennesker med afhængighed af alkohol har vist, at de, der fik tilskud af taurine, havde færre tilbagefald end de, der fik snydemedicin (placebo). Taurine findes først og fremmest i kød og fisk, og man kan selv danne den ud fra L-cystein og methionin, men ikke nok til at klare et øget behov. Et rimeligt tilskud er 500 mg tre gange dagligt. Man bør have ekstra C-vitamin, for eksempel 1.000 mg to-tre gange dagligt. Eller liposomalt C-vitamin i en lavere dosis. Mineralerne selen, zink og krom er nødvendige, og man bør tage dem udover vitaminpillen. Selen i en mængde på 200 mikrogram dagligt, zink 30 eller 40 mg, og krom som kromgær, f.eks. Bio-Chrom, en tablet to-tre gange dagligt. Krom er vigtigt for at modvirke svingninger i blodsukkeret, som godt kan øge trangen til alkohol. Magnesium er også meget vigtigt. Man skal have 600 mg magnesium om aftenen, bedst som citrat, sammen med 100 mg B6-vitamin. Mineraler optages bedst om natten, så det er bedst at tage dem om aftenen. Det er desuden vigtigt at tage et tilskud af de sunde fedtsyrer i f.eks. en god fiskeolie, Livets Olie eller Udo’s Choice, en-to spiseskefulde dagligt. Kan man ikke få olien ned, så kan man blande den med Aroniasaft,  som er meget sundt og stærkt antioxidant virkende. Marietidsel og Mælkebøttesaft hjælper leveren med udrensning. Da mange har problemer med at sove, kan det anbefales at tage melatonin 3 mg et par timer før sengetid.   Får du lyst til alkohol, så gå en tur ude i naturen. Det modvirker både angst og depression. Vær åben over for dine nærmeste om dit problem, så du ikke bliver fristet, og det er okay med hvide løgne om, at du ikke kan tåle alkohol, men hellere vil have saft eller juice. Skal du til fest, så sig det i forvejen til værten. Du har mange glæder i dit liv, så lad dine tanker kredse om dem. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Birgittes TIP til selvcoaching:

… Når du konstant forestiller dig det værste Besvar spørgsmålet: ”Hvad kunne der også ske?”

1 Beslut dig først for, at du vil arbejde for at udrense dine negative tanker. Ligesom du måske har brugt mange år på at tænke på denne måde, kræver det lidt tid at opbygge en mere positiv vane.

2 Forestil dig en sol med masser af stråler. Solen repræsenterer situationen eller personen, og strålerne udgør de mange forskellige mulige veje, som denne situation/person kan udvikle sig ad.

3 Se din nuværende tænkemåde for dig: Når du konstant forestiller dig negative udgange på en situation/udvikling, er det som en slukket sol uden stråler …

4 Tillad nu dig selv at forestille dig, hvordan du kan give solen sine stråler tilbage ved at foreslå andre mulige positive udfald.

5 Fortæl sådan her for dig selv, hver gang dine tanker løber af med dig: ”Der kan også ske det, at …” For hver positiv mulighed, du fortæller, giver du solen en stråle tilbage.

6 Efterhånden begynder situationen/personen at komme til live og lyse klart igen. Du kan give slip og begynde at tro på, at der kan ske alt muligt godt. Du inviterer det gode til at ske.

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Vi befinder os bedst i balance – og det gør kloden også. Derfor handler det om at bruge og bidrage lige meget. Eller som temaet næste gang siger: Vi giver – vi tager.

r Udkomme den 17. juni

Vi ser i den forbindelse både på livsstile og balancer, men også på vores hjerter, der både vil yde og nyde, og på vores hormoner, der kan invalidere os, når de ikke er i balance. Den evige hjælper Det er nu rart at kunne give en hånd med. At være hende alle andre stoler på, den faste støtte – den gode mor, veninde, hustru, kollega. Nogle af os har et fantastisk overskud og giver rigtig meget af os selv. Men gør vi det blot, fordi vi kan? Eller er vi bange for, hvad andre tænker, hvis vi siger nej? Og husker vi at hjælpe os selv og bede om hjælp, når vi trænger? Hormonbøvl kan ramme alle! Især puberteten og overgangsalderen bliver nævnt, når vi snakker om hormoner, som spiller os et puds. Men hormonelle udfordringer rammer i alle aldre i dag, og mænd går heller ikke ram forbi. Vi ser på typiske udfordringer, hvor også hormonernes indflydelse på sexlivet er værd at komme omkring. Uden kød – uden vejledning? Vegansk og vegetar-livsstile har i mange år været sat i skammekrogen af myndighederne, forstået på den måde, at man ikke kunne finde officiel vejledning til et liv uden kød. De mange nye kødfri tendenser har ændret på indstillingen, men vi må stadig selv finde vejledning, hvis vi ønsker at leve kødfrit. Sommergløden bliver smukkere med lidt hjælp En mæt og smuk sommerhud kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Den ensartede farve kræver en ren og velplejet hud, der både får næringsstoffer og evt. et svalende betræk oven på en dag i solen. Vi ser på skønne aftersun-rutiner.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema

Mere lys e bedre mørk

Det bedste lys og det optimale mørke

Mental balance:

– den sunde balance

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 04 / april 2019

IDRÆSTSKADE: GENOPTRÆNING AF LØBERKNÆ

Lasse og Mathilde

Skab den i maven og med rette livsstil

+

Musik og humor er bindemidlet

45%

AF UNGE MELLEM 18 OG 25 ÅR VAR IKKE TIL TANDLÆGE MELLEM 2015 OG 2017

FOKUS

Unge og tænder

Stråler:

Kan vi beskytte os, mens der skrues op?

Spis dig til ro og bedre søvn

Ida Auken

Slut med andres magt over mig Ida Auken brød ud af sin mobilafhængighed, da hun fik et wakeup-call fra sin søn.

Nr. 03 2019 / D-vitamin / Klar til solens stråler / angst og depression Forårssunde børn / Stressfri / Skønhed med og uden mærker

UNGE HADER DÅRLIG MUNDHYGIEJNE nyheder

motion

sundhed

+

Grevinde Alexandra

Motion er en god investering i fremtiden Efter grevinden trænede sig tilbage fra en diskusprolaps og voldsomme smerter, har hun holdt ryggen smertefri med sund livsstil og motion.

Alligevel dropper flere og flere tandlægen

Helse:

www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk

PÅ DYBT VAND: Motion i svømmehallen

UNGE KOLLAPSER I KAMPEN OM AT VÆRE PERFEKTE

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

TEMA

Smerter

Du kan lære at tackle smerterne

FOKUS: PARKINSON’S SYGDOM

+

Bueskydning Mindfulness Konkurrence Styrketræning

NR.05 2018 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

67


KOSTTILSKUD

Super B-complex

- til din travle hverdag I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip.

Super B-Complex Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2019-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2019-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin