Page 1

en holdning til livet

tema Stop spredning

Flere lever med kræft – Hjælp kroppen ved celleforandringer

Skammer du dig? – Så går du måske glip af livet!

+

Skøn som DU er!

Søs Egelind

Grønt lys til den grønne plante!

Småt­ spisende?

Få mad med krudt i!

Livmoderhalskræft:

Skuespillerinden kæmper for, at alle patienter får adgang til cannabis.

Screening er stadig sikrest

Nr. 06 2018 / Naturmidler mod slidgigt / Brems din inflammation / Guide mod gigt God tone: Ord har magt / Sved: Lidt, meget eller mere? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk / www.blog.naturli.dk


Styr på dit blodsukker? PharmaNOrd

90 80 70 60 50

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

chromiu ic

EU approved effect

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

st yea –

30

ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

m

40

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

– orga n

100 %

ChromoP r Danmark ecise er organiske s eneste til blodsu chromgær kkerkont rol

DK_Chrom_Ad_Naturli_210x275_0516

type 2 diabetes Spis dig fra


/ indhold

14

Mange lever med kræft Celleforandringer er naturligt og kan

Småtsp�ende? Få mad med krudt i

tema

Stop spredning

36

Småtspisende? Få mad med krudt i! Selvom du må spise alt det forbudte,

holdes nede naturligt.

har du fortsat brug for god næring.

18

Skru ned for din skam ... ... og find din mening med livet.

44

Interview om Livskunsten.

HPV: Screening er stadig nødvendig

22

Uanset om du får vaccinen eller ej, så er screening bedst i forebyggelsen.

Stop slidgigten, før den stopper dig Slidgigt er ganske almindeligt, men behøver ikke lamme dig.

26

Hold dig rask – brems inflammation I flertallet af folkesygdomme spiller

08

56

Sved – Lidt, meget eller mere? Der er forskel på os, men også på hvorfor, vi sveder ...

inflammation en markant rolle.

32

46

Hurtig guide mod gigten Lindring, forebyggelse og behandling

Ord har magt!

med naturlige midler .

Så find den gode tone frem i

T! AG

DE

T N

E

OR D

M

D D EN G - FIN O

O

HA R

stedet for at mobbe.

Giv nu grønt lys til den grønne plante Siden Søs Egelind selv fik hjælp af cannabis, har hun kæmpet for, at patienter får adgang.

50

Skøn som DU er Naturlig skønhed handler om pleje og måske også accept?

60

Brevkasser Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter.

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Husk nu at lytte! I takt med, at vi alle kan ytre vores mening – i skrift, på billeder og i tale – på de sociale medier, har vi mistet evnen til at lytte. Det gør os dummere, og skellene imellem os vokser. I dag har vi alle chancen for at komme til orde, og det skal jeg da lige love for, at mange benytter sig af. De sociale medier har åbnet op for, at vi både kan følge med i hinandens liv, politikernes gøremål og samfundets tilstand. Vi kan råbe op, når uretfærdighederne sker og få hele verden til at dele vores harme. Det er for så vidt godt nok – og hvor er det egentlig fantastisk med muligheden for at møde folk på kryds og tværs af skel og lande, som man kan debattere med og blive klogere! Eller hvad? Mobberne vinder Jeg har sjældent stået i vejen for en rask diskussion eller meningsudveksling. Men jeg er begyndt at holde min mund på sociale medier. Her er det nemlig helt normalt, at man – i stedet for at lytte/læse og blive klogere – håner og sviner hinanden til. Jeg har sjældent oplevet en facebook-debat, jeg er blevet klogere af. Jeg er bare blevet bekræftet i, hvem der mener hvad, og hvor meget klogere de selv mener, de er, samt hvor latterlige deres modstandere er (hvis deres ord skal tages for pålydende). Vi råber forskellene større De, der får mest medhold og likes, bliver i dag udnævnt til eksperter. Ikke fordi deres CV nødvendigvis er længere end andres, men mere på baggrund af deres overlegenhed i diskussionen. Ja, der er både klaphatte, fantaster og storskrydere, som man med fordel kan overhøre. Men vi glemmer også at lytte til de af vores medmennesker, der kan gøre os klogere. Og derfor vokser skyttegravskrigen, hvor enhver holder på sit: sandt og falsk, videnskabeligt og teoretisk, alternativt og konventionelt. Det tror jeg er skadeligt på mange måder – så skulle vi ikke stoppe spredningen og i stedet slå ørerne ud?

4

“Hvor er det egent­ lig fantastisk med muligheden for at møde folk på kryds og tværs af skel og lande, som man kan debattere med og blive klogere! Eller hvad?” Malene Tonnung, Redaktør

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 / Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Scanpix/Iris


ANNONCE

Fedtforbrænding & leverfunktion

Modelfoto

Modelfoto

Lever du livet fuldt ud? Ved et lavt indhold af, det essentielle næringsstof, cholin i kroppen ophobes der nemt fedt i leveren og det påvirker dit velbefindende! Leverens funktion er New vigtig for en sund og velfungerende krop.Nordic Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %. Det gode råd gør forskellen

www.matas.dk Daglig helsepille til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirk-

Din lokale

somheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

5 udvalgte fordele ved Active Liver 1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

Kirsten havde de typiske tegn Overvægt, oppustethed, langsom fordøjelse, træthed og “svampet” rød hud. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


/ oase

Cirkulation Vores krop er afhængig af et godt kredsløb for at fungere optimalt – og det er uafhængigt af, om du er sportsmand eller tøffelhelt. Hvidtjørn har været brugt i århundreder som et godt middel for hjertet, da det virker udvindende og afslappende på blodkarrene. Denne effekt øger iltoptagelsen, hvilket ikke blot kan komme folk med kredsløbsproblemer til gode, men også sportsfolk, der ønsker effekten for at kunne præstere bedre.  Crataegisan er tinktur af friske bær fra hvidtjørn, som du kan bruge to gange dagligt til at støtte dit kredsløb.  Et observationsstudie af Crataegisan til hjertesvigtpatienter viste, at hele 96 pct. oplevede en klinisk forbedring efter 14 dage.  Du finder Crataegisan fra A. Vogel i helsekostforretninger og på bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Bedre fødsel

Veganske børn? Kan børn overleve, vokse sig store og stærke og trives på en vegansk kost? Spørgsmålet bringes op igen og igen af både forældre, pædagoger og sundhedsfaglige. Og det kan være svært at finde rundt i anbefalingerne. Derfor har klinisk diætist Julie Gråbech skrevet bogen ‘Vegansk til børn’, som skiller myter fra fakta og giver en grundlæggende indføring i vegansk kost til børn fra 2 år. Hun viser, at børnene med få forholdsregler sagtens kan få dækket behovet for alle de nødvendige næringsstoffer i en kost uden animalske produkter. Sammen med de gode råd og tips (også til kræsenhed) får du en række opskrifter på lækre, smagfulde og næringsrige retter til alle dagens måltider – herunder også opskrifter på veganske udgaver af en række af børnenes klassikere: risengrød, pizza, lasagne, pandekager m.m. ‘Vegansk til børn’ af Julie Gråbech, Muusmann Forlag,  172 sider, vejl. pris kr. 229,95.

6

Barnet skal nok komme ud, men en god og harmonisk fødsel gavner både barn og forældre. Derfor har Catrine Saramarie Marcussen (også kendt fra Naturlis brevkasse) skrevet bogen ‘Bedre graviditet og fødsel med akupressur’. Her lærer du, hvordan du ved hjælp af tryk på særlige akupressur-punkter på kroppen kan give den gravide en hurtigere, mindre smertefuld og mere naturlig fødsel. Akupressur udspringer af akupunktur og udføres i de samme punkter, blot ved hjælp af tryk med fingrene frem for stik med nåle. Metoden giver også partneren mulighed for at hjælpe og lindre undervejs i forløbet og samtidig en følelse af at være en aktiv og effektiv fødselshjælper. Det er en praktisk bog med forklaringer og enkle anvisninger til, hvordan man giver akupressur – og hvordan det kan bruges både før og efter fødslen. Bagest i bogen får du en oversigt over de forskellige punkter i forhold til deres virkeområder, som du nemt kan kopiere og have ved hånden, når fødslen er i gang.

‘Bedre graviditetet og fødsel med akupressur’ af Catrine Saramarie Marcussen, Muusmann Forlag, 96 sider, vejl. pris kr. 199,95.


/ oase

ALTERNATIV KRÆFTBEHANDLING? Foreningen May Day har siden 1995 arbejdet for at bevare retten til selv at bestemme over vores helbred, fremme selvansvar og samtlige holistisk, alternative og integrerede forebyggelses- og behandlingsmetoder. Samtidig ser foreningen skeptisk på den udvikling, der i dag betyder, at fokus på profit til tider betyder mere, end at patienter får fyldig og uddybende information om behandlinger og alternativer til dem. Denne skævvridning i behandlingen gælder også på kræftområdet, hvor risikoen ved kemoterapi og stråling for manges vedkommende neddrosles. Derfor har May Day valgt at sammensætte en heldagskonference ‘Cancer – en anden vej?’ med deltagelse af nogle af Danmarks bedste læger og alternative behandlere lørdag den 3. november 2018 kl. 9.30-18.00 i Københavns Kulturcenter. De enkelte læger og behandlere er præsenteret på siden: www.mayday.nemtilmeld.dk, hvor du også kan købe billet til konferencen.

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

Sur krop? Har du en fornemmelse af, at du ikke altid lever helt sundt nok, eller at din krop piver lidt i hængslerne? En af årsagerne kan være en for syredannende livsstil, der både trætter, stresser og gør risikoen for sygdom større. Simonne Holms bog ‘Få styr på din syre-base-balance’ indeholder masser af fine guider og redskaber til, hvordan du optimerer din kost i forhold til syre-base-principperne, så du får mere grønt, men også det rette. Hun tager læseren helt i hånden og giver indkøbslister, råd til økologiske produkter (og hvor du skader dig selv mindst ved at købe konventionelt) samt masser af overblik og opskrifter på, hvordan du kan blive mere basisk og dermed oftest sundere. Simonne Holm er livstilscoach og plantebaseret kok ved Alkaline Institute, der også har udgivet bogen. ‘Få styr på din syre-base-balance’ af Simonne Holm, www.alkaline-institute.dk, 216 sider, vejl. pris kr. 249,-.

7


liv / Af/ Kristine Bindslev Foto/ Claus Bjørn Larsen, Bjørn Jakobsen

Søs Egelind

Giv nu grønt lys til den grønne plante!

Søs Egelind er en kvinde med en mission. På egen krop, da hun selv var alvorligt syg med kræft, fik den folkekære skuespiller det straks bedre, når hun selvmedicinerede sig ulovligt med medicinsk cannabis. I dag kæmper hun for at gøre uvidenhed til viden, så flere læger ordinerer medicinsk cannabis til syge danskere.

Den kontroversielle cannabisplante har gennem århundreder været brugt både som medicin og som rusmiddel. På grund af det euforiserende psykoaktive stof THC advarer sundhedsmyndighederne mod plantens mange skadevirkninger ved længerevarende brug, og indtil januar i år har brugen af cannabis været forbudt i Danmark. Men en forsøgsordning vedtaget af et flertal på Christiansborg giver danske læger mulighed for at udskrive recepter på rå og uforarbejdet cannabis til deres patienter. Det kan betyde, at syge mennesker ikke længere tvinges til at kriminalisere sig på det sorte marked for at skaffe medicinsk cannabis. Men der er stadig mange læger, der ikke føler sig ordentlig klædt på til at ordinere cannabis, fordi de savner dokumentation for, at planten virker. Lægeforeningen vurderer fortsat trods regeringens forsøgsordning, at der mangler dokumentation for effekten af cannabis på en lang række områder. De indvender, at vi endnu ikke ved nok om dosering, bivirkninger og langtidseffekter – eller hvordan cannabis interagerer med andre lægemidler. Og på trods af forsøgsordningen og regeringens vedtagelse godkender heller ikke lægemiddelstyrelsen medicinsk brug af cannabis.

8

“Det er skidt, at det skal være som en tombola, hvem der er så heldig at blive trukket ud til forsøget blandt de mange patienter”

Forsøgsordning er som en tombola Skuespiller Søs Egelind, der selv fik det bedre, i det øjeblik hun indtog cannabis, er gået ind i kampen for at hjælpe syge danskere med at få medicinsk cannabis. – Det er glædeligt og bestemt et skridt på vejen, at der er kommet den her forsøgsordning, men man kan sige, at den er vældig mangelfuld. Der er ikke afsat penge nok til forskning, det er dyrt for patienterne, og det er kun dem, der forgæves har prøvet minimum tre typer konventionel medicin uden virkning, som kan få udskrevet medicinsk cannabis. – Det er skidt, at det skal være som en tombola, hvem der er så heldig at blive trukket ud til forsøget blandt de mange patienter. Det danske sundhedsvæsen hænger stadig gevaldigt i bremsen. Det forstår jeg godt, for det er komplekst. Det er en jungle. Og man bliver let bliver forvirret, siger Søs Egelind. Medicinsk cannabis er allerede lovliggjort i en lang række lande, herunder Canada, Tjekkiet, Israel og 29 stater i USA. Søs er ærgerlig over, at Danmark halter bagefter. – Vi har hapset så mange andre gode ting fra naturen. Valmuen blev til morfin. Digitalis blev til hjertemedicin. Og cannabisplanten er en intelli-


/ liv

9


liv / gent form for medicin, idet plantens aktive stoffer bl.a. kan genoprette balancen i kroppens iboende endocannabinoide system. Det er derfor mit store håb for fremtiden, at medicinsk cannabis bliver tilgængelig for alle de mange syge danskere, der har brug for det. At de undgår stigmatisering og kriminalisering, hvis cannabis er det, der skal til for at hjælpe dem. Kom nu Danmark. Gør dog noget!

gigtmedicin med svære bivirkninger, jeg vil have CBD-dråber”. CBD-dråber er fra juni netop gjort lovlige, men der ligger også et stort arbejde i at beskytte folk mod tvivlsomme produkter, som indeholder noget helt andet end det, der oplyses. – Vi vil gerne have afdækket plantens virkninger og potentiale og klarlagt, hvilke lidelser og sygdomme den virker på. Vi vil kæmpe for, at patienter kan få sterilt dyrket, laboratorietestet cannabis uden pesticider, så de undgår at blive snydt. – Der er desværre skrupelløse folk på det sorte marked, der uden at blinke sikkert putter noget fra ønskebrønden fra grillbarens friturekurv på flasker og kalder det cannabis. Og tænk, hvis vi nu kunne skabe arbejdspladser og indtægter i statskassen i stedet for ufrivilligt at støtte kriminalitet?

“Pludselig kunne jeg være tilstede med familien. Og for pokker, det er jo det eneste, man gerne vil, når man er dødeligt syg” Græsrodsarbejde trækker rødder Søs har gjort noget. Sidste år startede hun sammen med andre foreningen Cannabis Danmark, hvis bestyrelse bl.a. er sammensat af politikere, forskere, landmænd og gartnere. Søs bruger mange timer på at fremme medicinsk cannabis hjemme i sit hyggelige landsted i Nordsjælland og på farten, når hun f.eks. tager ud og holder foredrag, mødes med udenlandske forskere eller følger Danmarks første udvalgte gartnerier, som har fået dyrkningstilladelse med medicinske cannabisplanter. – I Cannabis Danmark vil vi gerne række ud efter de læger, som forståeligt nok har en sund skepsis. Vi vil sørge for, at lægerne får den information, erfaring og forskning, der allerede foreligger herhjemme såvel som i udlandet. Vi oplever heldigvis, at flere og flere læger tør udskrive medicinsk cannabis, fordi de sætter sig ind i den viden, der allerede eksisterer, og fordi de lytter til de mange patienter, der efterhånden er begyndt at åbne munden og sige: ”Jeg vil ikke have vanedannende tramadol eller

10

Fakta om cannabis Planten Cannabis sativa L er en plante i ­hampefamilien, som også går under navnet almindelig hamp. Cannabis sativa L indeholder stoffer, der kan have gavnlige medicinske effekter, men også utilsigtede bivirkninger. Det er den samme plante, som bruges til at fremstille euforiserende stoffer som f.eks. hash, marihuana, skunk og pot. Cannabinoider er de aktive stoffer, der findes i cannabisplanten. Der er mere end 100 forskellige cannabinoider i cannabis, herunder er de mest kendte cannabidiol (CBD) og delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). • THC er det vigtigste euforiserende stof i cannabis. • THC virker smertestillende, kvalmestillende, appetitstimulerende og muskelafslappende. • CBD er ikke et euforiserende stof i modsætning til THC. • CBD virker krampedæmpende, muskelafslappende, angstdæmpende og nervebeskyttende og kan dæmpe THCs psykoaktive virkning. Kilder: infomedicinskcannabis.dk, laegemiddelstyrelsen. dk, politiken.dk, sundhedsstyrelsen.dk, www.apotekerforeningen.dk, www.cannabisdanmark.dk, www.legalizenature.nu, www.cancer.dk

Fik selv overskuddet til at kæmpe Når Søs turer Danmark rundt og holder foredrag, hører hun den ene vilde historie efter den anden om, hvordan cannabis forbedrer livskvaliteten og lindrer smerter, gigt, spasmer og kvalme. – Ligesom jeg har hørt en masse frygtelige beretninger om folk, der bliver lokket og snydt af folk, som siger: ”Hvis du giver mig 40.000 kr., så skal jeg nok få den cancer til at gå væk”. Det vil vi i foreningen også gerne komme til livs med vidensdeling og ordnede forhold, hvor cannabis bliver tilgængelig for dem, der har brug for det. For 11 år siden, da Søs var kræftsyg, fik hun foræret nogle ulovlige småkager – bagt med lidt mere end bare mel, sukker, æg og smør. Søs er ikke i tvivl i dag. Hun blev reddet af stråling og kemobehandlinger. Uden dem var hun død af den livstruende lymfeknudecancer, der havde spredt sig til flere vitale organer. Men Søs mener også, at det var småkagerne med cannabis, som hun spiste ved siden af, der gav hende overskuddet til at kæmpe for livet. – Pludselig kunne jeg være tilstede med familien. Og for pokker, det er jo det eneste, man gerne vil, når


/ liv

“Da jeg var syg, fik jeg prøvet rigtig meget syntetisk medicin. Medi­ cin, lægerne udskrev til mig velvidende, at her har vi evidens for en masse bivirkninger”

man er dødeligt syg. Man har brug for at være sammen med sine kære, og ikke bare ligge ovre i et hjørne og savle på sløvende morfin. Smertelindring uden at være bedøvet Småkagerne med cannabis gjorde også, at Søs kunne smide mange af de piller, hospitalet gav hende mod de mange bivirkninger, kemoterapien medfører. – Jeg havde det som om, jeg havde cellekramper, ligesom når du har influenza, og det hele bare trækker sig ubehageligt sammen i spasmer, og du er ømskindet, og alt gør ondt. Jeg kunne mærke mine celler være på overarbejde med at kradse af eller skabe nogle nye. Den fornemmelse forsvandt med det samme, når jeg spiste småkagerne. De gjorde, at min

kvalme forsvandt, og jeg fik lyst til at spise. Jeg kunne droppe morfinen mod smerter, være tilstede modsat før, hvor jeg følte mig doped. Men er der så risiko for af blive skæv af medicinen? Eller afhængig? Det spørger mange Søs om. – Jeg oplevede ikke de problemer, men det er klart, at der er brug for at afdække uønskede virkninger både på kort og lang sigt. Jeg ved, at sundhedsvæsenet – og danskere generelt er bekymrede for kognitive bivirkninger såsom hukommelsestab og koncentrationsbesvær, når det gælder brugen af cannabis. Men det er vigtigt at skelne. – Syge mennesker, som søger smertelindring og forøget livskvalitet, er ikke det samme, som folk, der ryger sig vind og skæve. Når vi taler om cannabis som medicin,

“Vi har hapset så mange andre gode ting fra naturen. Valmuen blev til morfin. Digitalis blev til hjertemedicin”

har du mulighed for at dosere, indtil du mærker en effekt, og du får lindring. Med rekreativ hashrygning handler det omvendt om at overstimulere hjernecellerne og få en rus. Konventionel medicin versus cannabis Søs forstår godt, at det kan være en ordentlig mundfuld, når læger, politikere og det danske sundhedsvæsen herunder lægemiddelstyrelsen pludselig skal til at forholde sig fagligt til en lægereguleret anvendelse af rå cannabis. Alligevel synes hun også, det er tankevækkende, at læger hver dag uden tøven udskriver recepter på konventionel medicin, som beviseligt er vanedannende og fuld af skadelige bivirkninger. – Da jeg var syg, fik jeg prøvet rigtig meget syntetisk medicin. Me-

11


liv / dicin, lægerne udskrev til mig velvidende, at her har vi evidens for en masse bivirkninger. Nogle af de indlægssedler jeg ind imellem dristede mig til at læse var fandme så lange som tapetruller! Og fordi producenterne af medicinen skal dække sig ind, så er alle tænkelige scenarier nævnt. – Som om de vil sige: ”Bare lige så du ved det, når du putter de her piller i munden, så risikerer du at tabe alle organer og blive blind og døv”. Danmarks Apotekerforening har gennemgået international litteratur på området og skønner, at et sted mellem 2.000 og 5.000 danskere hvert år dør af konventionel medicin. Cannabisplanten har været anvendt siden 2.700 år f.Kr., og til dags dato er ingen døde af den. – Det er da skørt. Jeg har dyb respekt for læger, som har afgivet deres løfte om udelukkende at arbejde med evidensbase-

“Vi vil kæmpe for, at patienter kan få sterilt dyrket, laboratorietestet cannabis uden pesticider, så de undgår at blive snydt” ret medicin. Men som læge vil man jo også sine patienter det bedste. Jeg vil ønske, at flere læger vil begynde at blive nysgerrige på alternativer til f.eks. morfin og gigtmedicin. På foreningens første årsmøde i maj kunne man bl.a. opleve sundhedsminister Ellen Trane Nørby, sundhedsordfører MajBritt Kastrup, forsker Per Falholt og landbrug- og fødevareminister Lars Hvidtfeldt på talerstolen. Og i salen sad mange af de nyudklækkede danske cannabis-producenter samt masser af pressefolk. Det gav Søs stor optimisme og en tro på fremtiden. – Vi befinder os lige nu i en meget spændende tid, hvor intet er afgjort, men om ikke så længe vil vi forhåbentlig fuldt ud kunne realisere cannabis til medicinsk brug fra plante til patient til gavn for erhverv, samfund og mennesker. Så vi kan kigge tilbage på den her tid og tænke: “Hold kæft, hvor var vi dog bange, uvidende og langsomme i optrækket”.

12


original

Lime Pharma

13


tema / Foto/ Scanpix/Iris

tema

Kræft er en sygdom, mange lever med

Stop spredn in

g

Kræft opstår som følge af forandringer og ubalance i din indre biokemi. Da kræft er en multifaktoriel sygdom, betyder det, at det ofte kan være vanskeligt at sige nøjagtigt, hvorfor ændringerne sker, og sygdom opstår.

Kræft er en af de største udfordringer, vi som mennesker kan stå overfor, og det kræver opbydelsen af alle vores ressourcer at navigere i udbuddet af behandlingstilbud, konventionelle som komplementære, samt at finde vores individuelle ståsted i det hele, omgivet af begreber som blandt andet patientrolle, skyld og behandlingsprotokoller.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Kræft – diagnose og behandling Flere og flere danskere oplever at få en kræftdiagnose. Muligvis er det, fordi vi i dag bliver ældre end tidligere, muligvis er der andre årsager, som vi ikke kender til. Iværksættelsen af intense screeningsprogrammer betyder dog, at flere og flere danskere modtager en kræftdiagnose, og endda på et tidligere stadie end før. Det kan forekomme fornuftigt, for umiddelbart skulle man tro, at det redder mange menneskers liv at diagnosticere sygdommen så tidligt som muligt, men måske har vi i vores iver efter at være effektive overset, at kroppens immunforsvar i mange tilfælde selv kan håndtere kræft på de tidligste stadier. Emnet er omdiskuteret, men en stor nordisk ­Cochrane-undersøgelse indikerede faktisk for et

“Derfor er kropslig ubalance eller celle­ forandringer ikke statiske tilstande, men ­derimod en del af det at være menneske” 14

par år siden, at mange små kræftknuder i brystet ofte forsvinder helt af sig selv. Undersøgelsen bygger på omfattende data, indsamlet fra over 300.000 svenske kvinder, og blev publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology. Undersøgelsen viste, at der var flere tilfælde af brystkræft blandt de kvinder, der blev screenet flere gange over en seks-års periode (1.443 per 100.000), end blandt de kvinder i samme aldersgruppe, der blot blev screenet få gange og kun i de sidste to år af den seks-årige periode (1.269 per 100.000). Forskerne konkluderede på baggrund heraf, at en del af de kræfttilfælde, der blev opdaget under screening, ville være forsvundet af sig selv. Vi har allesammen celleforandringer Det er et biologisk faktum, at vi alle sammen går rundt med ændrede celler eller kræftceller i kroppen. De fleste optræder harmløst, og kroppens immunforsvar sørger som regel for, at de forsvinder helt af sig selv. Mange kvinder har oplevet at få konstateret celleforandringer i livmoderhalsen ved en undersøgelse, for igen, efter seks eller tolv måneder, at opleve, at de er forsvundet. Brystkræftpatienter har oplevet det samme, ligesom mænd med forstadier til prostatakræft også kan opleve, at tallene ændrer sig konstant. Kroppen er levende og foranderlig, og dine celler arbejder i døgndrift for at opretholde balance i din indre biokemi. Langt hovedparten af de celleforandringer, der opstår i løbet af livet, går i sig selv igen og udvikler sig ikke yderligere. Derfor er kropslig ubalance eller cellefor-


/ tema

KR

Styrk din krop Der er ikke nogen, der kan give et entydigt svar på, hvorfor kræft opstår. Det kan være ved et tilfælde, det kan være, fordi vi bliver ældre, det kan være kemien i maden, luften eller drikkevandet, eller årsagen kan ligge et helt andet sted. Vi ved det ikke med sikkerhed. Det, vi ved, er, at du kan styrke din krop og dine celler via sunde valg og prioriteringer i hverdagen. Vi er alle vidt forskellige, men vores indre signaleringsprocesser og dannelsen af nye celler formes blandt andet af det, vi spiser og drikker. Dine daglige valg af mad og drikke har således stor betydning. Indre sundhed og balance påvirkes også af dine aktivitetsniveauer samt af kvaliteten af din nattesøvn, ligesom dine tanker og niveauer af stress kan have stor betydning. Det, selv at gøre en indsats for at styrke din sundhed og indre balancer, kan sagtens gå hånd i hånd med såvel kirurgi som kemo og strålebehandling.

Spis kål og broccoli hver dag Meget tyder på, at kræftceller ikke kan lide kål. Spis derfor gerne masser af kål i alle variationer. Grønkål, rosenkål, spidskål, rødkål, blomkål og broccoli er alle fantastiske fødevarer, som styrker fordøjelsen og immunforsvaret. Kål indeholder nemlig ikke alene fibre, som har betydning for tarmsundheden, og som øger udskillelsen af brugt kolesterol og østrogener, de indeholder også en lang række gavnlige næringsstoffer som vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Broccoli adskiller sig ved at indeholde forstadiet til stoffet sulforaphan. Dette findes også i andre kålsorter, men koncentrationen i broccoli er særligt høj. Sulforaphan er i stand til at aktivere nogle af kroppens afgiftende enzymer og dermed indirekte øge udskillelsen af uønskede og potentielt carcinogene (kræftfremkaldende) stoffer. For at aktivere dannelsen af sulforaphanen og dermed få fuld udnyttelse af broccolis afgiftende og potentielt anticarcinogene egenskaber, skal broccolien lige dampes eller kysse vandet i et par minutter.

1

Æ

MM HÆ T F

Styrk dit immunforsvar med vitaminer og mineraler Suppler din gode mad med en daglig multivitaminmineralpille af høj kvalitet, D3-vitamin om vinteren samt omega 3 fra hørfrø, hampefrø, alger eller fisk. Vores levevis samt kvaliteten af vores afgrøder nødvendiggør efter min mening for de fleste et dagligt tilskud af kvalitetsvitaminer og -mineraler. Vitaminer og mineraler er livsvigtige og kan styrke dit immunforsvar og dine celler. Når du skal vælge en multivitaminmineralpille af høj kvalitet, så prioriter food state eller wholefood-vitaminer og altid organiske mineraler. Eksempler på gode produkter kan være: Nature’s Own, Nani, Terra Nova, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto.

2

ENDE EFFEK T

HA R

andringer ikke statiske tilstande, men derimod en del af det at være menneske. Forskerne bag den nye Cochrane-undersøgelse konkluderer, at mange celleforandringer eller tidlige stadier af kræft, som konstateres ved de jævnlige screeninger, ville kunne være forsvundet af sig selv uden behandling. Når det er sagt, så skal kropslige forandringer eller ubalance adresseres, undersøges og tages alvorligt. Det er bare væsentligt at være opmærksom på, at din krop selv er i stand til at gøre en indsats for at reetablere dine indre balancer.

Vi har fundet tre enkle indsatsområder, der kan hjælpe dig til optimering af indre balance og styrke:

KÅL

“Der er ikke nogen, der kan give et entydigt svar på, hvorfor kræft opstår”

15


tema /

“Daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis”

Vær opmærksom på, at indtager du enkeltvitaminer eller mineraler, så skal de altid have følge af en multivitaminmineralpille af høj kvalitet. Det sikrer indre balance og effektiv udnyttelse af hvert enkelt vitamin og mineral. D3-vitamin er særdeles vigtigt i forhold til forebyggelse af sygdomme, herunder også kræft. Et studie har ovenikøbet vist, at tilstrækkeligt høje niveauer af D3-vitamin i blodet, kan sænke risikoen for at udvikle

“Tilstrækkeligt høje niveauer af D3­vitamin i blodet, kan sænke risiko­ en for at udvikle kræft generelt med 20 pct.” 16

kræft generelt med 20 pct. Konklusionen af studiet, der blev publiceret i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal var, at koncentrationen af plasma 25-hydroxyvitamin D var direkte forbundet med risikoen for udvikling af alle former for cancer. Tilstrækkeligt høje D-vitamin niveauer kan forebygge alle former for kræft. Studiet konkluderede også, at lave niveauer af D3-vitamin gør os mere sårbare for udvikling af blandt andet kræft. Andre studier har vist lignende resultater, og tendensen understøttes yderligere af en udtalelse fra en overlæge fra Odense Universitetshospital, der i en tv-udsendelse udtalte, at såfremt alle danskere anbefales og tager et tilskud af D3-vitamin hele året, så vil man kunne spare

cirka 17-18 pct. af det samlede danske sundhedsbudget. Så stor betydning spiller D3-vitamin i beskyttelsen af din organisme og i forebyggelsen af sygdomme. Den bedste kilde til D-vitamin er solens stråler, og derfor er alle os, der bor her i de nordlige og solfattige lande, udfordrede i vintermånederne. Det er IKKE muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D-vitamin-niveauer, derfor må vi nødvendigvis supplere med et D3-vitamintilskud i perioden fra september til maj, hvor vi ikke får tilstrækkeligt med sol. Tilstræb blodniveauer på 100 nmol/l året rundt, det yder dig optimal beskyttelse mod en lang række sygdomme, herunder visse former for kræft. Anbefalet dagligt indtag er i Danmark 400 i.u./ 10 mcg, men mange har højere behov.


/ tema Jeg kan blandt andet anbefale flg. D3-vitamin produkter: Nature’s Own, Nani, liposomal D3 Life Extension, Biotic D mulsion, Terra Nova og Pharma Nords D-pearls. Husk også omega 3-fedtsyrer fra hørfrø, hampefrø, olier heraf, fede, økologiske fisk eller fiskeolie af høj kvalitet. Alger indeholder også omega 3-fedtsyrer, og kan i dag købes i kapselform. Suppler jævnligt din gode mad med økologiske ørreder, laks eller muslinger og tag derudover et dagligt tilskud af økologisk hørfrø- eller hampefrøolie samt omega 3 højkvalitets fiskeolie- eller algekapsler, eksempelvis Ecolomega, MorEpa, Nordic Natural cod liver oil, Nordic Natural Algae Omega eller Life Extension fiskeolie.

Indfør en daglig stillestund eller meditation Bare 10-15 minutters indre ro i form af meditation hver dag kan have stor positiv indvirkning på såvel hjerne som øvrig kropskemi. Det viser en lang række studier – blandt andet et større Harvard-studie. Sara Lazar, Ph.D., og forfatter til den omtalte publicering, udtaler: “Selvom meditationspraksis ofte er forbundet med en følelse af ro og afslapning, så har udøvere af meditation længe påstået, at daglig meditation også giver dem længerevarende kognitive og psykologiske fordele”. Forskningen underbygger nu dette, idet den viser, at daglig meditation kan føre til positive neroplastiske ændringer i den grå substans i din hjerne allerede efter kort tids praksis. Så føler du dig stresset, mangler du overblik eller har du en indre uro, der påvirker dig negativt, så vil en daglig meditationspraksis muligvis kunne hjælpe dig til et bedre overblik, mindre stress og større indre ro. Derfor kan der være mange fordele ved at indføre en daglig meditationspraksis, der kan føre til sundhedsfordele såvel fysisk som psykisk.

3

Referencer: * https://www.thelancet.com/journals/ lanonc/article/PIIS1470-2045(11)70250-9/ abstract * Induction of Phase 2 Antioxidant Enzymes by Broccoli Sulforaphane: Perspectives in Maintaining the Antioxidant Activity of Vitamins A, C, and E * Sulforaphane Protects against Brain Diseases: Roles of Cytoprotective Enzymes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC5880051/ * Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China * https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4125483/ * Anna Hsu, Carmen P Wong, Zhen Yu, David E Williams, Roderick H Dashwood, Emily Ho. Promoter de-methylation of cyclin D2 by sulforaphane in prostate cancer cells. Clinical Epigenetics, 2011; 3 (1): 3 DOI: 10.1186/1868-7083-3-3 * http://www.bmj.com/content/360/bmj.k671 * https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684798/

17


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

Skru ned for din skam og find din mening! tema Vi skammer os, hvis vi bliver syge, og dermed ikke kan leve op til samfundets normer. Men skam kan også føre til sygdom, når vi føler os forkerte og ikke finder mening med livet. Filosof Anders Dræby er ikke i tvivl om, at skam står i vejen for, at vi udfolder vores fulde potentiale og finder vores mening.

Skam og skyld har været en del af menneskets arv siden Adam og Eva – i hvert fald stammer vores kulturelt betingede arv fra skabelsesberetningen med historien om, at Adam og Eva følte skam efter at have spist af kundskabens træ, fordi de var nøgne – og derfor gemte sig for Gud. Som filosof har Anders Dræby helt styr på historierne og deres indflydelse på, hvordan vi som mennesker opfatter verdenen, meningen med livet – eller mangel på samme. Og her spiller skam en stor rolle for vores valg og sundhed. – Nogle føler for meget skam, andre for lidt. Begge dele er et problem – uden skam og skyldfølelse er vi psykopater. Men hvis vi føler for meget skam, bliver vi det, man tidligere kaldte neurotikere. Det ser vi i dag ved f.eks. spiseforstyrrelser, depressioner, stress og afhængighed. Hvis vi løber rundt for ikke at gøre noget forkert, ender vi med at gøre det forkert, siger Anders Dræby. Vi har taget en snak med filosoffen og terapeuten i anledningen af udgivelsen af hans bog ‘Livskunsten’, der er en opfordring til det moderne menneske om at finde sin mening med livet. I den forbindelse er skam en vigtig ingrediens at have øje for. Materielle liv tilfredsstiller os ikke  Forskellen på skam og skyld er kort fortalt, at skam opstår, når vi føler os forkerte, mens skyld kommer, når vi gør noget forkert. Udfra denne betragtning

18

synes det også lettere at gøre noget ved skylden: Sige undskyld, rette op på skaden, bede om tilgivelse. Imens kræver skam lidt mere omfattende arbejde. Og det er et stykke arbejde, vi ikke er helt vant til i dag. – Normerne i dag siger, at vi skal tjene penge, forbruge, have anerkendelse. Vi er meget materialistiske i vores værdier. Og hvis vi oplever, at vi ikke lever op til dette, som nogen der fejler, så opstår skammen, siger Anders Dræby. – Vi gør for lidt i at sætte os for at finde vores ægte værdier. Mange oplever følelser af meningsløshed, uro i hverdagen og tomhed. Vores materialistiske liv giver ikke den her fantastiske oplevelse af de liv, vi egentlig troede, vi skulle leve. Noget af det, der holder os tilbage, er netop skammen. Vi frygter at være forkerte, og derfor holder vi os selv – og nogle gange andre – fra at udforske de mere åndelige sider af livet.  – Vi er alle individualister, mener vi. Men vi er det på samme måde, vi realiserer os selv på den samme måde. Nogle gange er der små nuanceforskelle, men de er ikke store, siger Anders Dræby. Skam over det uperfekte For at finde meningen med livet,

Stop spredn ing

er vi nødt til at udforske os selv – på godt og ondt. Acceptere og anerkende vores gode som dårlige sider, og især det sidste giver moderne mennesker udfordringer, da det hænger dårligt sammen med vores idealer. – Især kvinder søger det perfekte, de skal være ønsket, se godt ud i andres øjne. Det er ikke nyt, men i dag bliver det enormt anstrengende, når de også skal have god uddannelse, en god karriere og være gode mødre osv. Og det giver en enorm skyld og skam over ikke gør det godt nok på alle fronter, siger Anders Dræby. De senere år er sundhed også blevet en ydre værdi, som vi tilstræber – og føler skam over, hvis vi ikke kan leve op til. – Hvis vi ikke er gode nok i forhold til at være sunde, hvis vi f.eks. ryger lidt, drikker lidt, spiser kage – så kommer


/ tema

skylden over, at vi ikke lever op til de ydre idealer, og det bliver igen noget, vi skal løbe rundt efter. Vi sidestiller det sunde liv med det gode liv – men er det hele indholdet i det gode liv? – Diagnoser er blevet en påhæftning af fejl på individet. Vi vil gerne finde årsagerne, men hvis vi finder årsagerne, får vi det ikke nødvendigvis bedre. Heller ikke selvom vi giver andre skylden. Åndelig sundhed bør være ny værdi Selv mener Anders Dræby, at vi lige nu bevæger os ind i en mere søgende tidsalder, hvor teknologien – i modsætning til nu – ikke kan give os alle svarene. – Vi har behov for at søge efter noget, der er større og opleve, at det er andre svar, vi søger. Åndelig sundhed er måske en værdi, der vil vinde frem. For det nytter

ikke noget at løbe rundt nede i fitnesscentret og føle, at livet er meningsløst. Første skridt er at begynde at se os selv, som de uperfekte mennesker vi er. Søren Kierkegaard mente f.eks., at først når vi har set os selv og accepteret os selv på godt og ondt, kan vi være noget for andre.  For Anders Dræby handler det dernæst om at finde det, der giver mening i vores liv – det vi kan give videre til andre. Det handler udgivelsen af ‘Livskunsten’ bl.a. om. – Jeg har skrevet bogen, fordi jeg mente, at jeg havde noget at give videre. En filosofi om livet, et mere vågent liv, hvor vi ikke bare kører på automatpilot. Det er lidt trist, hvis vi ikke når at komme i kontakt med os selv, for vi ved jo ikke, om der kommer en anden runde.

Start din søgen her: Hvem er det egentlig, du er? Rummer du tilbøjeligheder til at skade dig selv eller andre? F.eks. med overdreven skam eller fokus på andre, der f.eks. spiser for meget, ryger eller lign.? – Vi er gode til at udskamme andre. Vi går rundt og holder øje med alle, der træder uden for de her snævre rammer. Det er skidt, for det betyder også, at vi ikke kan finde ud af, hvem vi selv er, hvis vi er bange for at være anderledes – eller for at blive udråbt som anderledes. Se i øjnene, at vi ikke er her for evigt! På et tidspunkt er det slut – derfor kan vi ikke bruge tiden på at gøre skade på os selv og andre. – Folk på dødslejet fortryder ikke, at de ikke har motioneret nok, at bilen ikke blev større eller at de ikke fik den rigtige post på CV’et.

“Vi sidestiller det sunde liv med det gode liv – men er det hele indholdet i det gode liv?”

Hvordan kan jeg blive et mere menneskeligt menneske? Folk fortryder, hvis de ikke har stået ved sig selv eller undladt at være et kærligt og omsorgsfuldt menneske. – For mig har meningen meget med kærlighed at gøre, for andre er det noget andet. Men meningen er oftest noget, der er større end os selv, siger Anders Dræby.

Bogen ‘Livskunsten. Filosofien om at vågne op til livet’ Af Anders Dræby 228 sider Vejl. pris kr. 299,-

19


/ oase

Hampe-godt Danske Nyborggaard har efterhånden slået sit navn fast som leverandør af højkvalitetsprotein og -olie lavet på hamp. Når hampprodukterne bliver dyrket og forarbejdet skånsomt, har det stor næringsværdi. Nyborggaard hampefrøolie er lavet af nænsomt koldpressede hampefrø i beskyttet atmosfære, og efter bundfældning fyldt på mørke flasker. Hampefrøolien indeholder omega 3 og omega 6 i forholdet 1:3, hvilket anses for det optimale forhold med hensyn til vores næringsbehov. Desuden indeholder hampefrøolien gammalinolensyre, GLA, som den eneste olie baseret på en dansk råvare. Hampefrøolien har en fin nøddeagtig smag og bør ikke opvarmes. Nyborggaards grønne hampeproteinpulver er 100 pct. vegetabilsk, glutenfrit, smagsneutralt og indeholder alle de essentielle aminosyrer, kroppen har brug for. Proteinet har en sammensætning (primært edestin og albumin), som gør det meget let fordøjeligt. Find Nyborggaards produkter i din helsekost eller på www.nyborggaard.dk. Forhandlerinfo: Nyborggaard, tlf. 93 87 71 27

Tag med Naturli på messe! Tiden nærmer sig til årets store Sund Livsstil Messe i Øksnehallen. I år løber den af stablen den 28.-30. september – og vanen tro kan du komme billigere ind med en rabatbillet fra Naturli. Der er dog kommet nye urter i teen, hvis du vil udnytte rabatten og i stedet bruge pengene på selve messen. Du skal nemlig handle din billet på online billetsystemet Billetto. Her kan du få indgangsbilletten til blot 25 kr., hvis du indtaster koden: naturli. Entrépris i døren vil være på 100 kr., så der er gode penge at spare ved at købe billetten inden.  På Naturlis hjemmeside – www.naturli.dk – kan du finde direkte links til Billetto, men du kan også gå på billetto.dk og søge på Sund Livsstil Messe, så kommer du ind til salgssiden. På sund-livsstil.dk kan du følge med i, hvem der udstiller og holder foredrag på messen.

Maveglæde-Kropsglæde I valle finder man den såkaldte L+drejede mælkesyre, som spiller en vigtig rolle i hele kroppens energiomsætning. Tarmfloraen elsker den også – og dette er en af forklaringerne på, at mange har glæde af at indtage valle. Udover at give en bedre fordøjelse med større udnyttelse af vores næringsstoffer, bakker valle også op om en anden vigtig del af fordøjelsen, nemlig udskillelsen af de stoffer, som kan forstyrre og skabe et syreholdigt miljø, der med tiden kan føre til f.eks. ledproblemer eller andre inflammationslidelser. Valle fås herhjemme i Valleforce, der er lavet på mælk fra køer i alperne i Schweiz, det er et 100 pct. naturligt og laktosefrit produkt. Du finder den syrlige drik i to varianter: Den originale og Valleforce Berry med en lidt sødere og afrundet smag. Valleforce sælges i 200 ml. og 500 ml. i helsekostforretninger og på Bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

20


/ oase

NYHED! opskrift Sunde hampeproteinpandekager med spinat Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 3 æg • 3 spsk havreklid • 4-5 spsk havregryn • 1 spsk Nyborggaard hampeprotein • 2 spsk skyr • 1-2 håndfulde spinat • 2 udblødte dadler • ½ tsk kardemomme • ½ tsk vaniljepulver • 1 knsp flagesalt • Jomfrukokosolie til stegning

Blend ingredienserne til en grov masse, og tilsæt herefter spinaten, drænet for væde og hakket groft. Sæt fire små pandekager på en smurt pande og steg i 3-4 min. på hver side. Serveres lune, toppet med f.eks. skyr og friske bær eller til frokost med økologisk laks og grønt.

Bevægelsestilskud Kroppens 206 knogler er forbundet med omkring 230 led, som er vigtige for, at kroppen frit kan bevæge sig. Mange har problemer med stive led, som både motion, men også urter kan hjælpe med at styrke. Led i Form indeholder en lang række urter, bl.a. djævleklo og fuglegræs, der bidrager til vedligeholdelse af fleksible led og god bevægelighed.                  IbuActin indeholder en unik kombination af urter med bl.a. ekstrakt af ingefær og gurkemeje, der medvirker til at beskytte dine led og holde dem fleksible. Hvidpil og humle, der har en beroligende effekt, hjælper dig til at slappe af i stressede situationer. Det aktive stof i hvidpil er salicin. Du finder både Led i Form og IbuActin fra Solaray i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Natur Energi, tlf. 48 16 12 13

Ny vegansk D3-vitamin Grønne dfi Vitaminer lancerer nu en helt ny D3vitamin, som er 100% vegansk. Nu kan både veganere, vegetarer og andre få en D3-vitamin helt uden animalsk indhold. Vegansk D3 indeholder 50 mcg vitamin D3 og ekstra jomfru olivenolie for at sikre en optimal optagelse. Kapslen er også vegansk, da den er lavet af tang. Vitamin D3 bidrager til normal funktion af knogler, tænder, immunsystem, celledeling, muskler, kalkniveau i blodet samt optagelse af kalk og fosfor. Derudover er det generelt vigtigt at tage et tilskud af vitamin D3, da 43% af den danske befolkning er i underskud af D3-vitamin. Indhold: 90 kapsler Daglig dosis: 1 kapsel

100% VE

G A N S K!

TRA OLIE S K EN DE ME OLIV FRU M O J

Fås i helsekostbutikker og webshops samt førende apoteker og Matasbutikker

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

21


tema / Af/ Freja Fredsted Dumont Foto/ Scanpix/Iris

tema

Stop spredn ing

Stop slidgigten, før den stopper dig Ingen af os kommer igennem et langt liv uden at opleve slidgigt i større eller mindre grad – heldigvis er diagnosen ikke længere lig med parkering i en stol og stilstand. Vi sætter fokus på, hvordan din bevægelighed forbliver ungdommelig, så du undgår for tidlig pension af knæ, hofte og rygsøjle.

Slidgigt, også kaldet artrose, er en folkesygdom, som over 300.000 danskere lider af – hvilket også gør det til den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi, alle som én, er opmærksomme på sygdommen, som i nogle tilfælde kan give voldsomme smerter og påvirke både funktionsevne, bevægelighed og livskvalitet. I stedet for at tage smertestillende midler, som ofte bringer bivirkninger med sig, er det vigtigt at finde årsagerne for at konstatere, om et eller flere af følgende symptomer kan skyldes slidgigt. Selvom slidgigt ikke kan helbredes 100 procent, kan du forebygge sygdommen ved motion, nok næringsstoffer og en normal vægt. Har slidgigten allerede fået sit tag om dig, kan du prøve glucosamin som lægemiddel – og dermed undgå bivirkningerne, der følger med brug af almindelig medicin mod slidgigt. Årsager til slidgigt Arv og gener er svære at kæmpe imod – desværre også i forbindelse med slidgigt. I familier, hvor næsten alle medlemmer udvikler slidgigt i adskillige led, har forskning vist, at der er en fejl i arvemassen. Proteinet kollagen i ledbrusken er nemlig ikke så stærkt som normalt. Til gengæld kan du selv påvirke, hvor meget dine led skal bære på. For – logisk nok – slider du dine knæ mere, hvis du belaster dem med meget vægt. Overvægtige har

“Manglende træning af muskler er en medvirkende årsag til slidgigt” 22

også en øget tendens til at udvikle slidgigt i fingrene, selvom fingerledene ikke direkte belastes. Her er tale om, at hormoner produceret af fedtvævet spiller ind. Derfor er fysisk aktivitet og motion en rigtig god idé; ikke kun for at holde vægten nede, men også fordi, manglende træning af muskler er en medvirkende årsag til slidgigt. Svage muskler er nemlig ikke i stand til at stabilisere leddet, hvilket gør, at det bliver belastet uhensigtsmæssigt. Men inden du kaster dig ud i nye træningsprojekter, skal du selvfølgelig sikre dig, at det er en motionsform, der ikke overbelaster det syge led. Kvinder med svage benmuskler er udsatte Hvis du er kvinde og har svage benmuskler, så er der 47 procent større risiko for at få slidgigt i knæet – det slår en undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Arthritis Care and Research, fast. Kvinder bør derfor være ekstra opmærksomme på at styrke deres ben- og lårmuskler med fysisk træning. Og faktisk kan slidgigt i knæet også give smerter i hofte, ryg eller hovedpine på grund af skæv holdning eller gang – hvilket er endnu en god grund til at komme ned i fitnesscentret og lave lårøvelser. Tilfældet var dog ikke det samme for mændene, som det var for kvinderne. I undersøgelsen deltog over 161 voksne med slidgigt og 186 voksne uden slidgigt, og her fandt forskerne, at der ikke var den samme sammenhæng mellem de mandlige deltageres muskelstyrke og slidgigt – meget tyder på, at det kan skyldes hormonelle faktorer. Træn dig GLAD Begyndende slidgigt opstår hos rigtig mange mennesker allerede, inden de når 40 år – og derfor er det også vigtigt


/ tema

at være på forkant med sygdommen, inden symptomerne som ledsmerter, ømme og stive led samt knasen og skurren i leddene bliver til en alt for stor gene. Slidgigt kan desværre ikke helbredes, men man kan lindre smerter og besvær og forsinke en forværring af sygdommen. For patienter med smerter i hofter og knæ, er det en god idé at træne efter uddannelsesog træningsforløbet, som går under navnet GLAD – en forkortelse af Godt Liv med Artrose i Danmark. Målrettet træning har vist sig at være dobbelt så effektivt som smertestillende medicin ved let til moderat slidgigt i knæ eller hofte. Når du træner, sørger du samtidig for at vedligeholde eller forbedre din funktion og bevægelsesfrihed. Glucosamins effekt En anden og supplerende måde at undgå stærk medicin er ved at stifte bekendtskab med lægemidlet glucosamin. Glucosamin er et relativt lille molekyle, som er en organisk, vandopløselig sukkerforbindelse, der naturligt indgår i kroppens ledbrusk. Molekylet er nødvendigt for dannelse af bruskens grundsubstans, der overvejende består af nogle kædeformede molekyler ved navn glucosamin-glykaner. Midlet glucosamin er derfor også kendt for sin

“I dyreforsøg har stoffet vist at kunne hæmme nedbrydning af brusk, sandsynligvis fordi det hæmmer de enzymer, der er involveret i nedbrydning af ledbrusk” effektive virkning ved slidgigt, da det kan medvirke til, at brusken danner nye tråde (helt nede på molekylebasis). Ved at indtage glucosamin over en længere periode kan glucosamin producere nyt materiale, der stabiliserer der, hvor brusken bliver nedbrudt som følge af gigtsygdommen. I dyreforsøg har stoffet vist at kunne hæmme nedbrydning af brusk, sandsynligvis fordi det hæmmer de

enzymer, der er involveret i nedbrydning af ledbrusk. Denne viden gjorde, at man på et tidspunkt gjorde behandling med glucosamin tilskudsberettiget, fordi det kunne hjælpe gigtpatienter med både smerter og bevægelighed. Desværre blev der senere sået tvivl om, hvorvidt glucosamin er virksomt eller ej. Glucosamins virkning – tilskud eller ej Siden 2011 har glucosamin derfor ikke været tilskudsberettiget gennem den offentlige sygeforsikring, da en række forskningsresultater har været negative. En meta-analyse fra 2014 konkluderede, at man ikke kunne se nogen effekt i forbindelse med behandling af slidgigt ved indtag af glucosamin-sulfat. Men – der er et men. For meta-analysen blev foretaget ved at samle alle de studier, der var lavet på glucosamin-sulfat, hvorefter man lagde alle resultaterne sammen og så på den samlede virkning. Men når man nævner glucosamin som en medicin, er det i virkeligheden en betegnelse, der dækker over flere varianter af samme stof – og det blev der ikke tage højde for i meta-analysen, som heller ikke tog højde for, at der findes mange forskellige kvaliteter af glucosamin. Undersøgelser blandede det hele Forskning, hvor man ser nærme-

23


tema /

re på, præcist hvilken form af glucosamin, der er anvendt i forsøget, viser, at glucosamin som hydroklorid præsterer betydeligt dårligere end glucosamin som sulfat. Det er nemlig vigtigt, at glucosamin altid kombineres med svovl (som i glucosaminsulfat), eftersom svovl sørger for, at glucosaminen effektivt transporteres ind i selve ledbrusken. Glucosamin-hydroklorid er en mindre virksom variant af stoffet, og netop denne type har været skyld i, at nogle resultater har givet et indtryk af, at glucosamin ikke virker. Når alle former for glucosamin skæres over en kam i forskningsresultaterne, trækker hydroklorid så meget ned, at effekten ikke bliver overbevisende nok. Så hvis du vil have hjælp fra glucosamin, er det vigtigt at være kræsen med både formen og kvaliteten af stoffet, der bør være i en lægemiddelkvalitet. Glucosamin i kosttilskudskvalitet produceres ofte uden afprøvning, og der er her ingen garanti for, at midlet indeholder de virksomme stoffer. Forskel på kosttilskud og lægemiddel med glucosamin I Danmark bliver glucosamin solgt som et lægemiddel, hvilket stiller større krav til producenten af midlet.

24

“Når man udelukkende ser på undersøgelser, som er lavet med glucosamin­sulfat i lægemiddel­ kvalitet, er der en statistisk og signifikant klinisk relevant effekt” Når et middel er godkendt som lægemiddel, kræver det, at producenten kan dokumentere de virksomme ingredienser i midlet, og at der er den samme mængde i hver gang. Som nævnt stilles de stramme krav ikke til kosttilskud. Derfor er det også en god idé at holde sig fra udenlandske produkter på internettet, da du som forbruger her ikke kan gennemskue kvaliteteten af produkterne. Netop kvaliteten af glucosamin er afgørende, som en videnskabelig artikel i tidsskriftet Current Medical Research og Opinion pointerer. Eksperterne forklarer her, at når man udelukkende ser på undersøgelser, som er lavet med glucosamin-sulfat i lægemiddelkvalitet, er der en statistisk og signifikant klinisk relevant effekt – faktisk ligeså relevant som gigtpræparater, bare uden de samme bivirkninger. Og da gigtmidler kan have ret markante og skrappe bivirkninger, er det værd at skæve til muligheden for at slippe for disse midler. Når glucosamin-sulfat laves efter lægemiddelstandard, som Glucosamin Pharma Nord, er det så til gengæld tilladt for producenten at skrive, at det har en lindrende virkning ved slidgigt. Virker på mere end gigtramte led Udover at være kendt for sin virkning ved slidgigt, mærker flere også en positiv effekt i muskler, led og sener

i resten af kroppen efter brug af glucosamin. I forbindelse med forskning bliver forskerne oftest nødt til at fokusere meget skarpt på én ting, eksempelvis muskler, knogler eller sygdom, når de skal undersøge en effekt på et givent produkt. På den måde bliver undersøgelsen overskuelig for forskerne, og de kan fokusere målrettet på ét område. Men nogle gange glemmer de at følge op på, om forsøgspersonerne oplevede andre positive resultater ved den givne behandling end dem, som de blev testet i – og noget tyder på, at glucosaminsulfat også her har været lidt overset og blevet gjort mindre effektivt, end det rent faktisk er. Når mange af patienterne oplever bedring ved at tage glucosamin-sulfat, oplever de f.eks., at når de behandler det gigtramte led, så hjælper det i resten af kroppen via facierne rundt om vores muskler, som tilsammen danner er et slags kommunikationssystem i kroppen. En anden forklaring på glucosaminsulfats brede virkning er, at det går ind og fjerner irritation, hævelser, rødmen og smerte fra et bruskholdigt led – og det stopper automatisk de sekundære skader og smerter, du eventuelt døjer med som følge af en måske skæv brug af kroppen.


KOSTTILSKUD

Urte-penCil - til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin Urte-penCil indeholder de samme urter som Urte-Pensil og derudover C-vitamin, der bl.a. • bidrager til immunsystemets normale funktion • medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet

Naturdrogeriet

• understøtter dannelse af kollagen, som bl.a. medvirker til at bevare et sundt tandkød og holde din hud i balance

Urte-Pensil Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 kåret af Helsam som 25 års salgssucces.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos din autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker.

25 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

Vil du holde dig rask?

tema

Stop spredn ing

BREMS DIN INFLAMMATION Ved næsten alle af de store folkesygdomme er inflammation i kroppen repræsenteret. Det er dog forskelligt, hvad der skaber den – selvom der er nogle fællesnævnere – ligesom vores gener højst sandsynligt spiller en rolle i, om det er kræft, gigt, diabetes eller hjertesygdomme, vi udvikler.

Vores kroppe er som udgangspunkt velsmurte urværker, der udfører ufattelige opgaver hvert eneste sekund af vores liv. Vi mærker knapt, at hjertet slår, eller at vi trækker vejret det meste af tiden – kun når vi tænker over det eller udfordrer kroppen, bliver disse funktioner bevidste. Samtidig med udføres der på celleplan millioner af usynlige opgaver. På samme måde bliver inflammationen også først tydelig for os, når den enten foregår i forbindelse med en åbenlys skade – eller når den har stået på så længe, at vi er blevet syge. Inflammation er som udgangspunkt skabt af kroppen for at helbrede sig selv. Du kender det nok fra et sår eller en forstuvning – når vævet bliver rødt, gør ondt, bliver varmt og hævet. Det er en genial mekanisme fra kroppen, der dels fører mere blod og væske til området for at reparere, dels aktiverer vores immunforsvar og sørger for, at vi holder det beskadigede område i ro. På samme måde springer kroppen i gang, når vi får akutte sygdomme,

26

der ofte indbefatter vira eller bakterier. Vi får feber, opkast eller diarré – alt sammen for at sende synderne på porten. Vi mister appetitten, for kroppen har ikke overskud til at tage sig af fordøjelsen, alle sejl sættes ind på at blive rask igen. Vi har altså brug for inflammationen, så kroppen kan komme i gang med at hele sig selv. En inflammation skal blive færdig Hvis vi sætter ind med symptomdæmpende medicin ved harmløse sygdomme, kan vi komme til at forlænge sygdommen. Vores symptomer – som vi opfatter som sygdommen – er oftest kroppens forsvarsmekanismer (feber, opkast m.m.) og skal derfor have mulighed for at udfolde sig for at skaffe os af med sygdommen (vel at mærke så længe, at feberen m.m. ikke bliver livstruende). En akut inflammation, der ikke afsluttes ordentligt, kan ende i en kronisk tilstand. Mange læger er faktisk bevidste om, at nogle autoimmune sygdomme ofte viser sig første gang ovenpå en infektionssygdom. Når en inflammation bliver kronisk, har vi ikke længere med en harmløs forsvarsmekanisme at gøre. Så kan selve inflammationen blive skyld i kroniske sygdomme,

“Når en inflammation bliver kronisk, har vi ikke længere med en harmløs forsvarsmekanisme at gøre”

fordi vores krop sætter ind med forsvarsmekanismer uden at kunne overvinde belastningen. Vi mærker måske kun få symptomer i starten, men pludselig sætter immunforsvaret ind og angriber kroppens egne celler – og vi får autoimmune sygdomme – eller vores celler ændrer sig i det nye miljø, og vi får celleforandringer og kræft. Årsager til kronisk inflammation Der er flere faktorer, der spiller ind ved en kronisk inflammation. Nogle kan sætte gang i dem, andre puster til den eller holder den i live. Desværre er der flere ting i vores livsstil, som vi ved, kan føre til eller holde liv i en inflammation: Hurtigt optagelige kulhydrater som sukker Et forhøjet blodsukker irriterer vores blodkar og blodceller, som får mikroskader. Kroppen vil selvfølgelig forsøge at reparere skaderne, der konstant opstår, så længe vi fylder sukker på. En dårligt reguleret diabetes kan ligeledes have samme effekt på krop-


/ tema

GRØNTSAGE

RO G

M

ØR KE BÆR ER DINE V

ER

For lidt eller for meget motion Mens moderat motion har en positiv effekt på stort set alle kroppens processer, og dermed holder inflammationen nede, kan for lidt motion betyde, at vi kommer til at mangle de inflammationsdæmpende hormoner, som frigives under motion. Modsat udsætter ekstrem-motionisterne – f.eks. elitesportsfolk – deres krop for belastninger, som rækker ud over dens formåen. Hvis deres næringsindtag eller restitution ikke kan følge med, kan kroppen heller ikke reparere de små skader, der altid vil opstå, og den vil være i alarmberedskab hele tiden. Det kroniske inflammationsniveau hos meget aktive sportsudøvere er generelt meget højt. Mangel på næring Hvis vi spiser for ensidigt eller får for

dårlig kost, kommer vi til at mangle næringsstoffer. Vi sulter måske ikke, men langt fra alle får de grøntsager og sunde fedtstoffer, som vi har behov for. Når kroppen har for lidt af de vitale næringsstoffer, har den ofte ikke ressourcer til at afslutte processerne ved en inflammation. Stress Vores produktion af stresshormoner er endnu et tveægget sværd. Det er sundt, at vi kan mobilisere os, når vi har brug for at rykke hurtigt – og dermed sætte andre vigtige kropsfunktioner lidt på standby. Men hvis vi gennem længere tid opfatter situationen som kritisk, vil kroppen begynde at producere stresshormonet kortisol, som øger blodsukkeret. Det påvirker kredsløbet med risiko for inflammation i blodkar og -celler – på samme måde som det høje indtag af sukker og hurtige kulhydrater.

EN N

pen, der således bliver slidt af årevis med inflammation.

“Tag små skridt og glæd dig over de små gevinster – måske lidt ekstra energi, bedre fordøjelse, lidt færre smerter osv”

Ubalancer i tarmfloraen Hvis tarmfloraen ikke er optimal, påvirker det hele vores immunforsvar, da cellerne hertil dannes i tarmen. Både uønskede mikroorganismer i tarmen og andre ubudne gæster får herved lettere spil, hvilket igen sætter kroppen i alarm med inflammation til følge.

27


tema / AN

EVARER, D ER FØD ER LG

TI

M FLAM ATORIS IN KE

Stress, vores kost og antibiotika er de mest almindelige årsager til ubalancer i tarmen. Rygning Rygning laver mange skader i kroppens væv. Og disse skader skal kroppen igen og igen reparere, hvilket hurtigt fører til en kronisk inflammation. Alt i alt: Mange af disse forhold har betydning for hinanden. Stress kan føre til usund livsstil, som igen stresser kroppen, der spiser mere sukker, som stjæler af vores mineralreserver, så vi mangler næringsstoffer osv. Alt sammen noget, der kan holde gang i den kroniske inflammation. Når inflammationen fører til sygdom Al denne konstante reparation i kroppen, som en kronisk inflammation indebærer, fører i sidste ende til sygdom. Her spiller dine genetiske svage sider ind. Nogle af os vil mærke det som gigt, andre diabetes, måske alzheimers med tiden, eller vi får hjertekarsygdomme eller kræft. Tag et kig rundt i familien, hvor gennemgående diagnoser måske kan fortælle noget om, hvad din svage side er. De første symptomer på kronisk inflammation i kroppen kan være: • Utilpashed og træthed, dårligt immunforsvar gennem længere tid uden nogen umiddelbar årsag.

28

• Hævelser og smerter forskellige steder i kroppen, der måske senere fører til gigt. • Overvægt, fedme, forhøjet blodtryk. • Udviklingen af autoimmune sygdomme – hudlidelser og allergier. • Åreforkalkning og slitage af kredsløbet, der kan give hjertekarsygdomme. Når immunforsvaret er svækket af det store arbejde, kan det i sidste ende føre til kræft, da en del af immunforsvarets opgave er at opdage og bekæmpe celler, der ændrer sig. Antiinflammatorisk livsstil er kuren Nu har vi været igennem inflammationen, dens årsager og nogle af de dårligdomme, den fører til. Hvis du til gengæld gerne vil hjælpe din krop i kampen mod inflammationen, er der forskelligt, du kan gøre. Allerførst: Drop de dele af din livsstil, der puster til inflammationen: For meget sukker, for lidt hvile, for meget eller for lidt motion, rygning og for dårlig mad. Du får nemlig allerstørst effekt ved at få ryddet ud i de dårligste vaner. Dernæst: Sæt ind med antiinflammatorisk kost og livsstil. Det betyder mad med masser af antioxidanter – vitaminer, mineraler m.m. – så lidt forarbejdet som muligt. Grøntsager og mørke bær er dine venner her, ligesom fedtstoffer af god kvalitet, der ikke er smadret af for høj varme. Vælg gerne økologiske og biodynamiske varer, der er uden sprøjtemidler, som forstyrrer din indre kemi, og ofte er højere kvalitet. Hold kød-, kaffe- og alkoholforbruget nede.

“Det kroniske inflammationsniveau hos meget aktive sportsudøvere er generelt meget højt”

Sørg for god søvn og jævnlig motion, da det hjælper din krop med at restituere og reparere sig selv. Find måder, hvorpå du kan reducere stress: Gåture i naturen, yoga, meditation m.m. Og husk livsglæden! Bare fordi man lever sundt, skal det ikke føles som askese. Det er i orden at drikke et glas vin med vennerne eller nyde en god kage. Bare ikke hele tiden ... Suppler med: Der findes masser af antiinflammatoriske kosttilskud, som kan være en god hjælp, hvis du har for meget inflammation i kroppen. Sørg altid for at tage en basis af et kvalitets multivitamin- og mineralprodukt samt et tilskud af god fiskeolie. Dernæst kan du overveje, om der er enkeltvitaminer/-mineraler, som du bør supplere med – få evt. hjælp af en ernæringsterapeut/ diætist eller lign. Nogle urter og krydderier har rigtig mange antiinflammatoriske egenskaber, så brug endelig friske krydderurter i din mad. Til gengæld skal du have store mængder, hvis du allerede er ramt af kronisk inflammation, hvilket du kan få i kosttilskud. Her kan tilskud lavet på de aktive ingredienser i ingefær, gurkemeje, djævlerod og hvidløg være til stor hjælp. Du kan også finde kosttilskud med blandinger af forskellige urter, spørg evt. i din helsekost. Lyt og lær af kroppen Din krop er som sagt et fantastisk urværk. Og den skal nok fortælle dig, når noget ikke går længere. I en proces, hvor du skal af med en kronisk inflammation, kan du dog opleve, at den reagerer med sygdomssymptomer. Lyt til kroppen, gå evt. i seng, og så skal den nok komme sig i løbet af et par dage. Til gengæld vil en antiinflammatorisk livsstil i længden føre til en mere taknemmelig krop. Tag små skridt og glæd dig over de små gevinster – måske lidt ekstra energi, bedre fordøjelse, lidt færre smerter osv. Ved at fokusere på de små fremskridt holder du motivationen til at tage endnu flere sunde skridt.


PharmaNOrd Danmarks eneste Q10-produkt

til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10, det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes

ATP-molekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og B2-vitamin (riboflavin).

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

29

DK_Q10_AD_Naturli_210x275_0418

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk


/ oase

D til hele året D-vitamin er vigtigt for især muskler og led – og vi ved, at et for lavt niveau af D-vitamin i blodet i sig selv kan give ømme muskler. Med Pharma Nords D-Pearls kan du tilpasse dit indtag af D-vitamin til årstiden.  De små perler, hvor D-vitaminet er pakket ind i olie for bedre optagelse, fås både i 20 mcg-udgaven til om sommeren, 38 mcg til forår og efterår samt den høje dosis 80 mcg D-Pearl til om vinteren. D-vitamin optager vi bedst fra solen, men da vores mørke årstider og indendørs arbejde gør dette svært, er det vigtigt at få suppleret med tilskud. Forhandlerinfo: Pharma Nord, tlf. 75 85 74 00

Smør indefra Den grønlæbede musling har i flere studier og undersøgelser vist sig at have en specielt god virkning på led, der er ramt af stivhed og ømhed. Original muslingeolie indeholder den unikke sammensætning af fedtsyrerne PCSO-524, som bliver udvundet af den grønlæbede musling fra New Zealand. Den noget tekniske betegnelse for fedtsyrerne dækker over en sammensætning af op mod 100 forskellige omega 3-fedtsyrer, der er helt unik for muslingen, og derfor ikke kan sammelignes med almindelig fiskeolie. Sammensætningen ser især ud til at have en positiv virkning på inflammationen i kroppen og deraf en øget effekt mod sygdomme som f.eks. gigt. En daglig dosis på to-fire kapsler kan efter fire-otte uge have en positiv effekt på 70-80 pct. af de personer, der lider af inflammation. Nogle af de målbare gavnlige virkninger, der er set i flere studier, omfatter bl.a. øget bevægelighed i leddene samt mindre hævelser og en klar smertereduktion. Original muslingeolie kan også bruges sammen med den smertedæmpende gel Perskindol Active Gel, som du ligeledes finder i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Novasel, tlf. 63 23 00 02

Solbrun eller krebserød? Chancerne for at opnå en skøn gylden farve har været store i år, men nogle oplever at bliver røde og irriteret i huden i stedet. Med antioxidanterne betacaroten og c-vitamin beskytter Berthelsen BetaFactor huden, og fremmer produktionen af melanin, som giver huden dens gyldenbrune farve. Samtidig hjælpes huden til at modstå solens skarpe UV-stråler. Med kun en tablet om dagen undgår du at blive krebserød, så hvis efteråret skal tilbringes i solrige egne har du stadig chancen for en gylden farve. C-vitamin styrker samtidig dannelsen af kollagen i huden. Berthelsen Beta Factor anbefales inden soldyrkning og erstatter ikke solcreme. Fås i helsekostbutikker hos Matas og webshops til kr. 129,00 for 90 tabletter.  Forhandlerinfo: Dansk Farmaceutisk Industri,  www.dkpharma.dk, tlf. 44 86 05 50

Tilgængelig gurkemeje Effekten af fermentering har været kendt i årtusinder. Når vi gærer mad, som er det fermenteringen gør, får vi fødevarer, der kan holde sig længere, men også nogle gange næringsstoffer, der bliver lettere tilgængelige for kroppen. Det sker f.eks. når man fermenterer gurkemeje. Ved at tilføre mælkesyrebakterier kan man således skabe et tilskud, hvor de aktive stoffer i gurkemeje bliver lettere for kroppen at få adgang til. Curcumin – det aktive stof i gurkemeje – er kendt for at kunne bidrage til at beskytte vores led og holde dem smidige. Samtidig har det en god effekt på fordøjelsen og leverens funktion. Du kan finde fermenteret gurkemeje i Fermented Turmeric fra Solaray i helsekostforretninger. Forhandlerinfo: Natur Energi, tlf. 48 16 12 13

30


STYRK IM

M

/ oase U

N

R FO RET ME DU SVA R

R TE

Immunforsvars-urter Natur-Drogeriets klassiker Urte-Pensil består af nøje udvalgte urter, og i Urte-PenCil med C-vitamin får du også det vigtige immunforsvarsvitamin. Urte-PenCil indeholder askeblade, bukkehornsfrø, propolisekstrakt og echinacea – alle populære urter, når det kommer til at balancere immunforsvaret og optimere det til at stå imod infektioner. Daglig dosis er en-fire kapsler. I helsekostforretninger finder du 180 kapsler til vejledende udsalgspris kr. 239,95.

Smør antiinflammation på Arnica montana-planten, på dansk kaldet guldblomme, har gennem mange hundrede år været kendt for sin lindrende effekt på smerter i led og muskler. Den har især været brugt ved forstuvninger, sår, insektbid og gigt.  Undersøgelser tyder på, at de aktive stoffer virker antiinflammatorisk på led, når det smøres på de berørte områder. Arnica Montana fås som gel – Atrogel fra A. Vogel – der laves på friskhøstede planter.  Forsøg har vist, at det kan have en god effekt i forbindelse med slidgigt, hvis du smører det berørte område to-tre gange dagligt.  Du finder Atrogel i helsekostforretninger, netbutikker og bioforce.dk. Forhandlerinfo: Bioforce, tlf. 87 70 87 70

Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33

Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger

VIND og opnå fordele med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk

Entré: Voksne 100 kr. Børn under 14 år gratis ifølge en voksen

Arr. Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

31


tema / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

En hurtig guide mod gigten

tema

Stop spredning

Ømme led, der svulmer op og gør selv den mindste bevægelse besværlig. Der er ikke meget sjovt at sige om gigt, men det er godt at holde sig i gang, så vi har fundet et par ting, der kan hjælpe på kortere og længere sigt.

Gør noget ved årsagen: Den bagvedliggende inflammation kan opstå af flere grunde, men fælles for den er, at et sundt liv uden alt for meget inflammationsfremmende kost er med til at dæmpe den. Mange har godt af en basisk kost, der består af masser af grønt. Men for at udnytte den grønne og sunde kost optimalt er det også vigtigt med et tarmsystem, der virker godt. Valle som i Valleforce er en måde at støtte miljøet i tarmene, så de sunde tarmbakterier kan ­ udføre deres arbejde, og tidligere var det normalt at tage på valle-kurophold, når kroppen værkede for meget og havde brug for at komme sig.

“Hvis du først er ramt af ømme led, skal mængden af de velgø­ rende stoffer være så høj, at kosttilskud er nødvendige” MO

NTANA HA

RL IN D

E EF

FEKT

32

RN

A IC

ND RE

Med til en sund kost hører også at støtte kroppen i udrensningen. Især hvis du længe har levet af en mindre hensigtsmæssig kost, kan din krop have brug for hjælp til at rense ud. Her kan du finde urter og grøntsager med mange bitterstoffer, hvilket dine fordøjelsesorganer er helt vilde med. De kan optimere både fordøjelse, men også styrke f.eks. lever, galdeblære og nyrerne i deres arbejde. Dog er vores smagsløg ikke altid så trænede i disse bitterstoffer. Ved selve udrensningen af en lidt for syrlig krop, kan de helt specielle mælkesyrer i valle hjælpe. De trækker syre ud af vævene i muskler og led, ligesom de medvirker til at aktivere leveren, det vigtigste organ i forbindelse med udrensning.  Nyrerne er til gengæld ofte lidt oversete, men spiller også en rolle i udrensningen. Her kan te med gyldenris være til hjælp – fås f.eks. herhjemme som Solidago Urtete. Gyldenris virker urindannende og forbedrer nyrernes gennemblødning. Derfor er det også en populær urt i forbindelse med urinvejsbetændelser, da de ofte hjælpes af en øget mængde urin. Husk dog at være i nærheden af toilettet efter indtagelse.

A

Lad kroppen rense ud:


/ tema

Tips til dæmpning af inflammation Både til forebyggelse og behandling: Nogle af de helt store inflammationsdæmpere fra naturens verden er ingefær og gurkemeje samt den måske mere oversete harpago-plante, kendt i Danmark som djævleklo. Ved at påvirke graden af inflammation dæmper de virksomme stoffer ikke blot smerterne, men modvirker årsagen bag smerterne. Dog er det sjældent nok at juice sin ingefær eller drikke gurkemeje-te. Hvis du først er ramt af ømme led, skal mængden af de velgørende stoffer være så høj, at kosttilskud er nødvendige (hvis du da også vil leve af andet). I et tilskud som Total Gurkedol får du f.eks. de virksomme stoffer fra gurkemeje, ingefær og granatæbleekstrakt i standardiserede doser, der kan gøre en forskel. Djævleklo finder du f.eks. i tilskuddet MobiLed, som, udover at kunne nedsætte syren i musklerne og dæmpe lettere gigtsmerter, kan bruges ved andre inflammationssygdomme som podegra (urinsyregigt) og fibromyalgi.

Nu og her-lindring: Mens det tager lidt tid at arbejde på at forbedre kroppens syre-base-balance og dæmpe inflammationen, kan det være rart at have naturlige midler ved hånden, som kan tage toppen af smerterne nu og her. Ikke mindst, fordi de såkaldte NSAID-produkter (gigtmedicin fra medicinalindustrien) ofte er forbundet med mange bivirkninger. Guldblomme – Arnica Montana – er en blomst, hvis lindrende effekt har været kendt gennem mange år. Ekstrakter fra guldblomme fås i dag i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led. Udover at bruge den ved gigt, kan den også være rar at have ved hånden ved andre former for overanstrengte muskler og led – motion, havearbejde og hovedrengøring.

• Spis masser af grøntsager ­ – gerne de mørkegrønne – og vælg de mørke bær til som frugt. • Sørg i det hele taget for mange antioxidanter – evt. som tilskud af Total Gurkedol og MobiLed. • Drik vand gennem hele dagen. • Lav evt. juice med masser af grønt. • Begræns dit kødindtag og spis dig ikke stopmæt. • Husk at spise fisk og evt. tage fiskeolier. • Støt udrensningen – tag evt. en juicefastedag, hvor du kun spiser flydende grøntsagskost og valle. • Støt evt. med udrensende kost­ tilskud og Solidago-urtete. • Husk at trække vejret langsomt og dybt flere gange dagligt og sørg for frisk luft. • Få motion, der smører leddene og ilter blodet.

33


annoncer /

DEN E ORIGINALJE HØ MED DET AF INDHOLD AN ACEMANN

Solskoldning

Soleksem

AVIVIR ALOE VERA Hjælp til sommeren

Køler, giver lindring og virker reparerende på Avivir Vera det gør AVAV AvivirAloe Aloe Vera– –når når det gør huden ved solskoldet hud, insektbid, små

AVIVIR ALOE VERA Giver Giverlindring lindringog ogvirker virkergenopbyggende genopbyggendepå påhuden hudenved vedsolskoldet solskoldethud, hud, skrammer og andre hudirritationer. Anvendes af børn og voksne.

Perskindol Active Gel – hjælp til ømme led og muskler

Til pusletasken, strandtasken, sportstasken, Hjælp til sommeren insektbid, små-skrammer, rødme og knopper barbering samt andre insektbid, små-skrammer, rødme og knopperefter efter barbering samt andre handskerummet i bilen eller bare i lommen. Køler, giver lindring virker reparerende på Til Forhandles hosog Matas, hud-irritationer. Anvendes afafbørn og hud-irritationer. Anvendes børn ogvoksne. voksne. Tilkøkkenet, køkkenet,badeværelset, badeværelset, Apoteker og Helsekost. huden ved solskoldet hud, insektbid, små pusle-tasken, sportstasken, handskerummet pusle-tasken, sportstasken, handskerummetiibilen bileneller ellerbare bareiilommen. lommen. Vejl. udsalgspris: skrammer og andre hudirritationer. AVIVIR Aloe Vera Gel kr. Vera 100,Vejl. Anvendes afAVIVIR børn og Aloe voksne. Vejl.udsalgspris: udsalgspris: AVIVIR Aloe VeraGel Gelkr. kr.110,-, 110,-,AVIVIR AVIVIRAloe AloeVera VeraSpray Spraykr. kr.59,59,-

Perskindol Active gel er et schweizisk produkt , der blandt andet indeholder de plantebaserede olier – menthol, citron, fyr, lavendel. Vintergrøn olie og rosmarin. Menthol virker omgående kølende, mens olierne fra fyrretræ og rosmarin øger blodgennemstrømningen. De æteriske olier er både aktive, hvor gelen smøres på, og samtidig har duften en afslappende effekt.

Til pusletasken, strandtasken, sportstasken, A L O E V Ei R A G eller R O Ubare P A PiSlommen. · T l f . 3 9 6 9 0 8 1 4 · W W W. AV I V I R . D K handskerummet bilen Forhandles hos Matas, apoteker, helsekost og Forhandles hos Matas, apoteker, helsekost ogpå påinternettet internettet(avivir.dk/shop). (avivir.dk/shop). Forhandles hos Matas, Aloe Vera Group ApS, tlf.14, 3969 0814, www.avivir.dk AVIVIR ApS, tlf.og39 69 08 www.avivir.dk Apoteker Helsekost.

Forhandles hos Matas og helsam / helsekostforretninger Yderligere info: www.novasel.dk, tlf. 63 23 00 02

AVIVIR Aloe Vera Spray kr. 50,-

Vejl. udsalgspris: AVIVIR Aloe Vera Gel kr. 100,AVIVIR Aloe Vera Spray kr. 50,-

590

590

028

028

A L O E V E R A G R O U P A P S · T l f . 3 9 6 9 0 8 1 4 · W W W. AV I V I R . D K

Nyhedsbrev

Urteskolen v/Rikke Goerlich

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Danmarks eneste uddannelse med speciale i lægeplanter.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

34

• Opstart Aarhus + København • 3-årig uddannelse • Weekendkurser + selvstudium med supervision • Phytoterapeutisk behandling af alle organer • Vitaminer/mineraler, probiotika, kosttilskud • Irisanalyse, øreakupunktur • Fremstilling af cremer/salver, aromaterapi • Kend urterne i naturen og lær at bruge dem • Teoretisk og praktisk ernæring • Registreret titel phytoterapeut® • RAB godkendt www.urteskolen.com

Glutenfri Quinoa Serie til hår og krop Vidste du at hvedegluten/hydrolyseret hvedeprotein anvendt i hud/hårpleje kan udløse allergi? Green People anvender Quinoa som proteinkilde, et komplet og glutenfrit protein med en enestående aminosyrebalance, rig på vitamerne E & B og uden risiko for allergiske reaktioner. Vælg mellem Quinoa shampoo, balsam, shower gel, styling serum, deodorant og lotion. Green People tilbyder over 100 certificerede økologiske og veganske produkter til hele familien. Forhandles af Helsam/Helsekostforretninger. www.greenpeople.dk/info@greenpeople.dk


/ annoncer

BOOK ALLEREDE NU

HYDROPHIL Urte Mundskyl uden fluorid Sammensat af æteriske olier, som modvirker dårlig ånde og giver god mundhygiejne. Mundskyllen er en KONCENTRAT og er derfor MEGET DRØJ I BRUG – 100 ml giver op til 130 liter mundskyl! VEGAN Fås I Helsam

Helse-bestseller! Kræft er ikke en sygdom, det er det pågældende menneskes sygdom, der er årsag til kræften,. Provokerende? men Andreas Moritz’ synsvinkel indebærer, at det er nødvendigt at fokusere på det enkelte menneske og dets potentiale for at komme til bunds i ubalancerne, og sygdommens årsager. Nobelpristageren Otto Warburg sagde i 1930’erne, at kræftceller kan slås ihjel bl.a. ved at forbedre kredsløbet og ved tilskud af næringsstoffer, f.eks. D3 vitamin og C-vitamin, skriver Carsten Vagn-Hansen i forordet. Forlaget hovedland, www.hovedland.dk

Cancer – en anden vej?

DER BLIVER RIFT OM BILLETTERNE!

Kom og deltag i en heldagskonference om alternativ kræftbehandling med nogle af Danmarks bedste læger og alternative behandlere. Pris før 1. sep. kun 575 kr. efter 650 kr. Medlemmer af May Day kun 575 Mere info på www.mayday-info.dk Tilmeld dig på : mayday.nemtilmeld.dk

Nyborggaard Hampeprotein 43%

Frisk og mild deodorant med rav

Nyborggaards økologiske grønne proteinpulver er 100% vegetabilsk og glutenfrit. Proteinet er meget let fordøjeligt og har en rigtig god aminosyreprofil med indhold af alle essentielle aminosyrer. Hampen er dyrket økologisk, forarbejdet og pakket på Nyborggaard i Vestjylland, så er vi sikre på kvaliteten – hele vejen fra jord til bord. Nyborggaard hampeprotein 43% fås som noget nyt både i 200 og 600 grams indpakning.

Skånsom, antibakteriel og virksom er nøgleordene for denne deo, som på beskyttende og plejende vis giver en frisk duft hele dagen. Deo’en er uden alkohol, og indeholder rosmarin, aloe vera og et ekstrakt af citrus, som effektivt renser huden og fjerner lugt. Deo’en blokerer ikke svedkirtlerne, så huden kan stadig ånde naturligt.

Nyborggaard hampeprotein 43% kan købes i helsekostbutikkerne og på www.nyborggaard.dk.

Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for 60 ml er kr. 95,-

35


annoncer /

UKT OD

ETS PR ÅR

Rødkløverekstrakt

Mælkebøtteekstrakt

• Videnskabeligt forsøg i 2012 vist 30% i reduktion af hedestigninger. • Bedre balance og øget velvære. • Rødkløver reducerer hedeture, svedtendens og mental ubalance. • Patenteret produktionsmetode.

• Kraftig Detox effekt. • Styrker fordøjelsen. • Indeholder mælkesyrebakterier • Kan anvendes dagligt, eller som 3 måneders kur.

Produkterne indeholder urteekstrakt og naturlige mælkesyrebakterier. Herrens Mark er et økologisk landbrugsvirksomhed med speciale i mælkesyrefermenterede urteekstrakter. Urterne høstes frisk på marken og forarbejdes skånsomt i egen produktion. Ekstrakterne er mælkesyregærede, sælges upasteuriseret, ikke tilsat konserveringsmidler og alkohol. Forhandles i Helsam – Helsemin - helsekostbutikker og Matas eller på www.herrens-mark.dk.

UKT OD

ETS PR ÅR

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding B-vitaminer er jeg havde brug for få nok af, da de ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at for at næringsstoffer. for ikke at bryde sammen, Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange Remee. i forhold – vi til de anbefalede ud. niveauer. I

D

Voksne indtager mere A-vitamin end børn. Det laveste indtag ses i gruppen større børn – af hvor både drenge og piger spiser mindre af gulerødder, lever og leverpostej end de voksne og de yngste børn. Disse fødevarer er forstadier af A-vitamin. gode kilder til

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest. Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, der som tidligere nævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige for at øge mængden at have for øje, af E-vitamin. når man ser sin næring efter i sømmene:

09

-

Husker du? Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

36

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.


/ oase

“Jeg har netop i dag taget min nye smukke planner i brug og fordybet mig i den i en tim� tid nu, og jeg kan allerede mærke, hvordan det lø�er min energi” Anne Tjagvad

Nyt år efter ferien? Mange benytter sommerferien til at markere en ny start, i skolen rykker man et trin op, nogle starter nyt job, andre bare nye vaner. Og hvor vi mest er vant til at tage en ny kalender i brug efter nytår, kan det nu sagtens lade sig gøre året rundt. Også uden at købe en studiekalender, der følger et skoleår. My Favorite Planner kan nemlig tages i brug, lige når du har behov for at starte den. Du udfylder nemlig selv datoerne, hvilket også betyder, at du kan ‘holde pause’, hvis du i en periode ikke har behov eller lyst til at bruge kalenderen. Forlaget Aronsen har netop udgivet kalenderen i en fin tyrkis-blå udgave, hvis man ikke er så meget til den pigede udgave i lyserød. Forfatter bag kalender My Favorite Planner har faktisk en forfatter bag sig – Sussanne Wexø, terapeut og coach – som har skabt kalenderen som et personligt redskab til mere bevidst livskvalitet: – Jeg starter hver eneste måned med at skrive mine specifikke ønsker for den pågældende måned i kalenderen. Derefter udfylder jeg mine uger med personlige intentioner. Nogle gange udfylder jeg mine bekræftelser på forhånd, og andre gange opstår de på selve dagen eller endda aftenen før. – Hver eneste dag bruger jeg dagens visioner og mål, som punkter til at holde fast i få, men vigtige to do’s – både personligt og professionelt.

“Jeg elsker at reflektere og elsker at kunne gøre det igennem denne lækre sag @ myfavoriteplanner, som jeg lige har modtaget med p�ten” heartby_soul

“My Favorite Planner er for mig den ultimative kvindekalender, her er der plads til alle vor� lyserøde drømme (drys med stjern�tøv), vor� ambition og p�sion” Sofi Müller

Jeg bruger også My Favorite Planner til at holde fokus på min sundhed og balance, og den hjælper mig til at fastholde mine gode vaner. Jeg skriver både madplaner ind og andre gange motion, så jeg husker min yoga, træning og meditation. – I det hele taget elsker jeg, hvordan den holder mig fast i bevidst livskvalitet, og jeg elsker mine søndagsrefleksioner, hvor jeg får rundet ugen godt af og sætter mit nye fokus for den kommende uge. Fokus på dig og din velvære Mens en klassisk kalender oftest bruges til at huske aftaler og gøremål, er My Favorite Planner skabt til at give fokus på meget mere af livet. Du kan skabe overblik og ro gennem personlige mål, visioner og refleksioner i hverdagen. Foruden en dagsplan, hvor du kan formulere dine daglige intentioner, taknemmelighed og bekræftelser, får du en kvartalsoversigt, et Vision Board, Månedens visdom og Min personlige side.

37


mad / Foto/ Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Småtspisende? Få mad med krudt i!

Sygdom og alderdom er nogle af de hyppigste årsager til, at man er småtspisende. Uanset årsagen, så gælder talemåde "Uden mad og drikke duer helten ikke”. Vi skal have mad og drikke i tilstrækkelige mængder for at vedligeholde en sund vægt, have energi til dagens opgaver, afgifte, tænke, løse opgaver og generelt til at holde os sunde og raske.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

38

Når folk har svært ved at holde vægten eller tage på, kan der let opstå en ukritisk tilgang til kosten. Det gælder udelukkende om at få så mange kalorier indenbords uanset kvaliteten. Kvaliteten er paradoksalt nok helt essentiel, for en sund og modstandskraftig krop bygges ikke op af junkfood, sukker og fede mælkeprodukter. At anvende den type fødevarer til at lave maden energitæt er naturligvis let, men det kan gøres mere optimalt.

indflydelse på, hvor meget appetit vi har. Nogle spiser mere, andre mindre, når humøret påvirkes. Desuden har vi tendens til at spise mere, når vi spiser sammen med andre, end hvis vi spiser alene. Undtagelsen er dog, hvis der er tale om trøstespisning. At have appetit er således et samspil mellem både fysiologiske og mentale mekanismer, der hver især påvirker vores lyst til at indtage føde. Derfor er det ikke altid nok udelukkende at fokusere på at servere dejlig mad.

Appetit, sult og mæthedsfølelse Appetit betyder egentligt ”at søge begær”, og appetit er ikke nødvendigvis det samme som sult. Ordet appetit dækker over flere aspekter som lyst, begær, trang til noget som eksempelvis kan være mad og drikke. Vi kan også have appetit på noget – f.eks. livet eller at gå i gang med et projekt. Appetitten reguleres via sult- og mæthedscentre i hjernen, og vi producerer hormoner til at regulere sult og mæthed. Leptin er vores mæthedshormon, der produceres, når mavesækken er fyldt. Ghrelin er vores sulthormon, der produceres, når mavesækken er tom. Flere ting har indflydelse på vores appetit eksempelvis temperatur, humør, fysisk aktivitet samt madens duft, konsistens og udseende. Når det er meget varmt, spiser vi typisk lidt mindre, og vores præferencer for maden ændrer sig også alt efter temperaturen. Om sommeren er væskefyldte fødevarer som melon og bær populære, mens vi om vinteren foretrækker varmende retter. Har vi fysisk hårdt arbejde, eller dyrker vi meget sport, påvirker det appetitten. Humøret har ligeledes

Hvad er årsagen til at være småtspisende? Når en person indtager for lidt mad, er første skridt at finde ud af, hvad årsagen er. For nogle handler det om ensomhed og manglende lyst til at lave mad til sig selv. Det kan også være gener ved sygdom og behandlingen af denne f.eks. kvalme, ødelagte slimhinder i mund og svælg, ændret smags- og lugtesans samt smerter. Hvis ensomhed og manglende overskud er årsagen, er det naturligvis her, der skal sættes ind. Dernæst er det godt at få på plads, at sund og nærende mad ikke behøver være besværligt at lave. Sund mad med høj energitæthed kan sagtens tage udgangspunkt i grød og rugbrødsmadder, når bare vi forstår at tilberede med gode råvarer. Grøntsager fra frost er en let måde at tilføre kroppen

“Ordet appetit dækker over flere aspekter som lyst, begær, trang til noget som eksempelvis kan være mad og drikke”


/ Mad

tip

Du kan variere alt efte toppin r, hvad gen du har valnød lyst til, der og men hampe frø er li chiafrø gesom gode k ilder til omega sunde 3- og 6 -fedtsy Kværn rer. ede hø rfrø ka n også være e n mulig hed.

­ bre og sunde plantestoffer, som en fi udsat og måske svækket krop i allerhøjeste grad har brug for. Skyldes den manglende lyst til mad sygdom eller behandlingen af den, skal der tages udgangspunkt i det. Kvalme kan være en svær modstander, for kvalme giver signal til kroppen om at undgå at spise. Ikke desto mindre må man prøve at finde de smuthuller, der er for at indtage mad. Det kan være, at man bedst kan lide kold mad f.eks. smoothies, juicer, sunde is (f.eks. frossen banan blendet med avokado og citronsaft), syr­ lige ting, frugt og bær. Andre kan bedst lide mad, der er blød og let kan synkes, f.eks. grød, som både kan være kold eller varm. Lysten til mad kan også variere fra dag til dag, men på dage hvor lysten er der, skal det endelig udnyttes. Det er også en hjælp for nogle at spise flere mindre måltider om dagen

Havregrød med chiafrø og kokos Til 1 person

Du skal bruge

Sådan gør du

Grød: • 1 dl. grovvalsede havregryn • 1 spsk. chiafrø • 1,25 dl. kokosmælk • 1 dl. vand • lidt salt • ½ spsk. proteinpulver f.eks. ­ Plantforce med vanilje

Kom alle ingredienser til grøden, undtagen proteinpulver, i en kasserolle og kog grøden ved middelvarme 3-4 minutter. Lad den herefter hvile endnu 3-4 minutter og rør så proteinpulveret i. Kom grøden i en skål og fordel toppingen ovenpå. Kommer du ikke proteinpulver i så nøjes med 1 dl. kokosmælk.

Topping: • ca. 5 valnødder • ½ spsk. hampefrø • ½ banan i skiver • moste blåbær • lidt melon i tern

39


mad /

Chokoladedip til frugt Du skal bruge • 100 g dadler • 1 spsk. (30 g) peanutbutter, mandelsmør eller hasselnøddesmør uden sukker • ½ – 3/4 dl. kokosmælk (mængden afhænger af, hvilken konsistens du ønsker) • 2 tsk. kakaopulver • 2 tsk. hampeproteinpulver • Frugt til at servere dippen til

Sådan gør du Sæt dadlerne i blød et par timer, med mindre du bruger meget bløde dadler. Hæld vandet fra dadlerne og lad dem dryppe godt af. Kom alle ingredienserne i en minihakker eller lignende og blend til du har en glat creme. Det kan være nødvendigt at skrabe ned ad siderne undervejs. Server dippen til frugt og/eller bær. Opbevares på køl og holder sig fint en uges tid i køleskabet. Dippen kan også fryses ned.

TIP

er desDippen m legnet so uden ve rød b il t g læ smørepå brød. og knæk

for at få en jævn tilførsel af energi, uden at maven bliver for fuld. Er der mulighed for at øge aktivitetsniveauet trods alderdom og sygdom, vil det give en mere naturlig sult, der fremmer appetitten. Vi spiser (også) med øjnene Vores smags- og lugtesans er naturligvis afgørende for oplevelsen af maden, men selv det lækreste mad kan få vores appetit til at forsvinde, hvis det ikke ser indbydende ud. Farver, variation af smage samt forskellige konsistenser kan få os til at spise mere. Hvis der er farver på tallerkenen, og maden består af både surt, sødt, salt, bitter og umami i kombination med forskellige konsistenser, er det langt mere spændende at spise, end hvis måltidet er mere eller mindre udefinerbart. Flere retter sammensættes også med henblik på at tilfredsstille vores smage. Et eksempel kan være flæskesteg med svær, sovs og kartofler, der kombineres med noget syrligt som asier eller rødbeder. Sværene bidrager med noget, der knaser, sovs, kød og kartofler er mere blødt, mens asier og rødbeder bidrager med den syrlige smag og giver modvægt til det bløde og lidt tunge mad. Noget lignende gør sig gældende, når vi blander en pose slik. De færreste af os fylder posen med én type slik. Vi blander derimod forskellige smage, farver og konsistenser, hvilket øger chancen eller risikoen, om man vil, for at posen bliver tømt. At udseende og præsentationen af fødevarer har stor betydning indtænkes i høj grad, når fødevareproducenter fremstiller et produkt. Emballagen skal få en fødevare til at præsentere sig bedst muligt og adskille sig fra de øvrige varer på markedet. Vi lokkes derfor af en indbydende emballage, som tiltaler vores synssans. Når vi dækker et flot bord med servietter, blomster og lys, ønsker vi også at vække appetitten ved at opstille smukke rammer om måltidet.

“Det bliver langt fra en sundhedsfremmende cock­ tail, når vi sammensætter store mængder mættet fedt fra både kød­ og mælkepro­ dukter med sukker” 40


/ Mad

Vi har dermed flere knapper at skrue på både fysisk og mentalt, når appetitten skal øges. Kalorie-kritik for småtspisende Anbefalingerne til småtspisende lægger ofte vægt på, at de generelle kostråd bortfalder, og alt er tilladt. Målet helliger derfor midlet, for i den optik handler det udelukkende om at opbygge eller holde vægten. Kvaliteten af den mad, der indtages tillægges ikke den store værdi – bare det er energitæt. Groft sagt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på madens kvalitet, for hvordan skal en underernæret og/ eller syg krop blive bygget op, hvis den mad, der tilbydes, ikke er af god kvalitet? Hvis franskbrød med fedt kødpålæg samt saftevand og kager ikke anbefales til raske, hvad er logikken så i at anbefale det til syge? I Sundhedsstyrelsens pjece ”Til dig, der skal tage på”, som henven-

Pastasalat med avokadocreme Til 3-4 personer

Du skal bruge:

Sådan gør du:

• 200 g tørrede fuldkornspasta skruer eller penne • 2 avokadoer • 50 g cashewnødder • 1 spsk. citronsaft • revet citronskal af 1/4 citron • salt • friskkværnet peber • chilipulver efter smag • 1 spsk. vand • lidt ærteskud, rucola eller spinatblade • ca. 250 g grøntsager efter smag – i denne opskrift er der brugt en stor snack-peberfrugt og spidskål • 25 g. ristede græskarkerner • ½ potte basilikum • ½ potte persille

Sæt cashewnødderne i blød et par timer og hæld dem herefter i en si og lad dem dryppe af. Kog pastaen efter anvisningen på pakken og lad den køle helt af, inden salaten blandes. Rist græskarkernerne ved middel varme på en tør pande til de begynder at sprække. Tag dem af varmen og lad dem køle af. Kom cashewnødder, avokado, citronsaft- og skal, vand, persille og basilikum i en minihakker eller lignende. Blend det hele til en glat creme og smag til med salt, peber og chilipulver. Hak og snit grøntsagerne fint. Begynd med at blande pasta og avokadocremen, så pastaen dækkes af cremen. Tilsæt grøntsagerne og rør det hele godt sammen. Kom pastasalaten i en skål og pynt med ærteskud, græskarkerner og lidt ekstra krydderurter. Server salaten til fisk, fjerkræ, tofu eller æg.

41


mad / der sig til småtspisende ældre, skrives direkte: ”For dig er alt tilladt”. Mayonnaisesalater, småkager og wienerbrød er derfor også på listen over de fødevarer, der anbefales. Men usunde fedtsyrer, sukker og e-numre tilfører ganske vist kroppen energi, men det giver ikke kroppen de nødvendige byggesten. Den energitætte mad kunne i stedet komme fra god mørk chokolade med mindst 70 pct. kakaoindhold, avokado, pesto og sild med æg, som alt sammen vil give kroppen langt bedre byggesten. Det handler ikke om at nå op på et bestemt antal kalorier, men om at give kroppen noget, den kan leve af. En kalorie er ikke bare en kalorie, for fokus skal være på, hvor du får dine kalorier fra. En pose Matadormix indeholder intet, kroppen kan blive sund og rask af – tværtimod. Alternativt vil nødder, kerner og mørk chokolade bidrage med sunde fedtstoffer, protein, antioxidanter, fibre, vitaminer og mineraler.

Højtbelagt smørrebrød Du skal bruge: Smørrebrød med kartofler, tofu, tomat og pesto: • ½ skive rugbrød • 1-2 kartofler • ½ tomat • 3 skiver røget tofu • pesto • spinatblade, rucola eller ærteskud • friskkværnet peber Smørrebrød med humus, avokado, citron og frisk basilikum: • ½ skive rugbrød • humus • ½ avokado • lidt basilikumblade • lidt citronsaft og lidt citronskræl Smørrebrød med peanutbutter, banan, kokos og kakaonips: • ½ skive rugbrød • peanutbutter eller anden usødet nøddesmør • ½ banan • lidt kokos • lidt kakaonips eller alternativt en smule mørk chokolade mindst 70%

42

Humus Til 4-5 personer • 450 g kogte kikærter • 2 fed hvidløg • 1½ spsk. tahin • 1 spsk. olivenolie • 1½ dl. vand, bouillon eller kogevand fra kikærterne • 1 tsk. sød paprika • ½ tsk. chilipulver eller efter smag • 1½ tsk. spidskommen • 1 tsk. stødte koriander • 3 spsk. citronsaft • skræl af ½ citron • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du: Riv hvidløget og citronskrællen fint og kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør til du har en jævn humus – smag til. Hvis portionen er for stor til at spise inden for et par dage, så kan du sagtens fryse humus ned.

Skidt eller kanel? Store mængder sukker, kød- og mælkeprodukter er ikke den optimale kost – heller ikke, hvis man ønsker at tage på og blive rask. Sukker har flere skadelige virkninger i kroppen bl.a., at det får vores blodsukker til at stige for voldsomt, hvilket fremmer inflammation. Kødprodukter kan ligeledes være en udfordring for fordøjelsen, og forarbejdet kød indeholder sundhedsskadelige stoffer, hvorfor det frarådes fra både Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse at spise mere end 500 gram om ugen. Mange tåler ikke mælkeprodukter, og den årsag udelukker naturligvis brugen af dem. De fede mælkeprodukter, der typisk anbefales, indeholder desuden meget mættet fedt, hvilket resulterer i, at indtaget af mættet fedt bliver for højt i forhold til indtaget af umættet og flerumættet fedt.

“Grøntsager fra frost er en let måde at tilføre kroppen fibre og sunde plantestoffer”


/ Mad Det bliver langt fra en sundhedsfremmende cocktail, når vi sammensætter store mængder mættet fedt fra både kød- og mælkeprodukter med sukker og samtidig begrænser indtaget af grøntsager, frugter, bær og fuldkornsprodukter. Det er ikke umuligt at lave sund, nærende og energitæt mad, men det kræver en omstilling og et fokus på kvalitet. Kvaliteten af fedtstofferne er meget vigtig, for fedtstoffer kan ikke skæres over én kam. Er fedtstoffernes kvalitet ikke i orden, vil de fremme inflammation og sygdom. Derfor kan økologiske, koldpressede jomfruolier anbefales, fordi nænsom forarbejdning af olierne beskytter dem mod harskning og iltning. Oliven-, hørfrø-, kæmpenatlys og kokosolie er gode at tilføje i kosten. Det samme er kværnede hørfrø, avokado, kokos, kokosmælk, frø, nødder og kerner, som ud over fedtstoffer også indeholder fibre, vitaminer og mineraler. Vi skal både have mættede-, umættede- og flerumættede fedtsyrer af bedste kvalitet i de rette mængder, hvilket ca. er en tredjedel af hver type. Derfor er det ikke optimalt, hvis kosten kommer til at bestå af store mængder mættet fedt. Kroppen skal tilbydes fødevarer af god kvalitet, så den gennem maden får tilført flest mulige byggesten. Kroppen har brug for sunde kulhydrater, proteiner, sunde fedtstoffer, vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det kan den få gennem sund og energitæt mad og ikke gennem tomme kalorier.

bidrage med masser af næring, særligt når det blandes med ovenstående energitætte fødevarer. Grøntsager, frugt og bær skal heller ikke glemmes og kan ganske udmærket indgå i kosten, selvom de ikke indeholder så mange kalorier. Avokadoer er suveræne til at gøre retter cremede og lækre. De kan blendes til guacamole, kommes i smoothies og is. En meget lækker is kan laves ved at blende avokado med skiveskårne frosne bananer, eventuelt lidt kogte, afkølede søde kartofler samt lidt væske og proteinpulver. Hertil kan man tilføre den smag, man ønsker. Det kan være kakaopulver, pebermynte, lime eller citron. For en ekstra energitæt version kan man bruge kokosmælk som væske og tilføje nøddesmør. Pynt gerne isen med kokosmel, hakket mørk chokolade og nødder. Knuste hørfrø er en fin kilde til omega 3-fedtsyrer og fibre. De knuste frø kan drysses over grød, kommes i smoothies, i is, og de er også gode at røre i chiagrød eller natten-over-grød. Nødder, mandler, kerner og frø bliver lettere at fordøje og tygge, hvis de lægges i blød. De kan opbevares i køleskabet nogle dage i et glas med vand, når bare man husker at skifte vandet dagligt og tage med en ren ske. En god snackskål kan laves ved at blande dem med lidt tørret frugt og mørk chokolade. Nøddesmør er også en god måde at få energitæt mad. Der fås mange varianter f.eks. tahin (kværnede sesamfrø), mandel-, hasselnødde-, cashew- og græskarkernesmør samt peanutbutter – alle varianter skal være uden tilsat sukker. Det kan smøres på brød, kommes i smoothies og is og bruges som dip til grøntsager, frugt og bær. Dressinger til salater, tilberedte grøntsager og kartofler er gode at lave af oliven- eller hørfrøolie, der som basis blandes med citron, lime eller en god eddike. Krydderur-

SU

RÆ N VE

E TIL AT G

ØR ER

ET R TE CR

G LÆKR EDE O E EM

Sund, energitæt mad – tips og tricks Der er flere råvarer, der er gode at få på tallerkenen, når vægten skal øges. Det kan som nævnt være avokado, nødder, kerner, frø, kokos, pestoer (Urtekrams pestoer er uden ost, hvis man vil undgå mælkeprodukter), olie-eddike/olie-citrondressinger, hørfrø-, oliven-, kæmpenatlys- og kokosolie samt smør af nødder, mandler eller frø, som kan smøres på brød eller bruges som dip. Dertil kommer raw food-kager og god økologisk mørk chokolade. Fuldkornspasta, brune ris, kartofler, og fuldkornsbrød kan ligeledes

“Når vi dækker et flot bord med servietter, blomster og lys, ønsker vi også at vække appetitten ved at opstille smukke rammer om måltidet”

ter, krydderier, sennep kan herefter tilsættes. Smoothies er optimale at indtage som småtspisende, fordi de kan proppes med sunde, lækre sager. Basis kan være frossen spinat, broccoli eller blomkålsris fra frost, som blandes med bær, banan, chiafrø, hørfrø samt krydderier som kanel, kardemomme eller lakridspulver. En skive citron eller lime gør det mere frisk, og en smule frisk ingefær kan sætte fut under smagen. Det hele blendes i en kraftig blender med væske, som kan være kokosmælk, men det kan også være plantedrik eller vand/afkølet te. Desuden kan man tilsætte proteinpulver. Konsistensen kan laves tynd, så den drikkes eller tyk, så den spises som en slags yoghurt. Laves den tyk, kan der med fordel kommes forskelligt drys på som kokosmel eller havregryn. Smoothien kan deles op i mindre portioner, der spises i løbet af dagen, og den kan også fryses ned som ispinde eller isterninger. Isterningerne kan være gode at sutte på, hvis man er meget ramt af kvalme og madlede for derigennem at få både væske og næring. Der findes også et utal af superfoods-pulvere, man kan komme i. Det kan være mindre mængder spirulina eller chlorella (kan godt smage igennem, hvis man tilsætter for meget), havtorn-, acai-, blåbær- og macapulver. Du kan læse mere om superfoods i forrige nummer af Naturli, der nu ligger på Naturli.dk, hvor der også er opskrifter på hjemmelavet hampesmør og energibarer med græskarkerner og chokolade. Helten duer som sagt ikke uden mad og drikke, men lad os gå til makronerne i sund mad med krudt i.  

Kilder: http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_ sundhed/Sundhedsvidenskab/Ern%C3%A6ring/appetit http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/ http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/ ”Når du skal tage på i vægt”: http://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/78809D18874E442E962C4CC63E091BBE.ashx


krop / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

“Cirka halvdelen af de kvinder, der i dag får livmoderhals­ kræft, er kvinder, der af forskellige årsager har sprunget screeningen over”

HPV-vaccinen er strømpen, mens screeninger er skoen Den omdiskuterede vaccine, der skal beskytte mod celleforandringer, som kan føre til kræft, kan ikke stå alene. Ved at fokusere på vaccinen som det vigtigste i forebyggelsen af livmoderhalskræft, risikerer vi at tabe en gruppe kvinder, der kunne være hjulpet af screeningerne.

Når vi taler forebyggelse af livmoderhalskræft, så er screeningsprogrammet, hvor lægen tager prøver og sender til analyse for celleforandringer, stadig både nødvendigt og den sikreste metode. Det fastslår bl.a. Diane Harper, der var forsker i de indledende kliniske forsøg med HPV-vaccinen, i et interview med organisation Vaccines Revealed.

44

Denne pointe kan være nødvendig at få slået fast, da mange desværre har fået det indtryk, at vaccinationen mod HPV kan træde i stedet for den faste undersøgelse ved lægen. En opfattelse, som med diverse kampagner, der skal overbevise skeptikere om, at vaccinen virker, blot bliver stærkere hos dem, der helst springer screeningen over. Positive kampagner kan forvirre I interviewet sammenligner Diane Harper vaccinen og screeninger med at gå med strømper og sko. Hvis du vil

beskytte dine fødder bedst muligt, tager du begge dele på. Hvis du nøjes med strømperne (HPV-vaccinen), er du lidt beskyttet, mens du er lidt bedre beskyttet, men ikke helt, ved at vælge skoen alene (screeningen). Siden HPV-vaccinen i starten mødte massiv modstand, hvilket fik vaccinedeltagelsen til af styrkdykke, har det været vigtigt for myndighederne


/ krop at få slået vaccinens positive effekt fast. Nogle kampagner for HPV-vaccinen kan derfor give det indtryk, at man med vaccinen er helt beskyttet mod HPV, udvikling af celleforandringer i livmoderen og dermed kræft. Denne opfattelse kan gå hen og blive lidt farlig, hvis man efter vaccination fravælger screeningerne. HPV-vaccinen beskytter nemlig ikke mod alle HPV-typer, ligesom vi endnu ikke ved, hvor længe vaccinationen beskytter den enkelte mod de HPV-typer, der er i vaccinen. Lav risiko ved screening Siden screeningerne blev gradvist indført i 1960’erne, er antallet af livmoderhalskræft-tilfælde godt og vel halveret. Man har altså haft stor succes med at identificere celleforandringer og få forebygget kræftudviklingen med diverse behandlinger. Screeningen for livmoderhalskræft er i øvrigt en af de kræftscreeninger, der er forbundet med mindst mulig risiko for den enkelte. Cirka halvdelen af de kvinder, der i dag får livmoderhalskræft, er kvinder, der af forskellige årsager har sprunget screeningen over. Og kvinder, der deltager i screeningsprogrammet, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft med mindst 80-90 pct. Det har gennem tiden ført til forskellige undersøgelser af, hvad der får kvinder til at fravælge screeningerne, og hvordan man kan imødegå nogle af de forhindringer, der tilsyneladende er, for at disse kvinder bliver screenet med jævne mellemrum. Tidsproblemer og ubehag Hver fjerde kvinde undlader faktisk at tage imod invitationen til screening,

og i 2015 fulgte Kræftens Bekæmpelse op på en tidligere undersøgelse af, hvorfor disse kvinder vælger at overse invitationen om at tage til læge og blive undersøgt. Det viste sig, at der er flere forskellige årsager, der fylder, f.eks.: Manglende tid i en travl hverdag, det ubehagelige ved selve undersøgelsen og troen på, at livmoderhalskræft ikke rammer en selv – herunder også opfattelsen af, at man er bedre beskyttet med en HPV-vaccination. Undersøgelsen afslørede også, at mange slet ikke ved, hvad HPV er, og hvordan virusset spiller sammen med celleforandringer og udviklingen af livmoderhalskræft. I rapporten ’Screening for livmoderhalskræft – anbefalinger’ kom Sundhedsstyrelsen i starten af 2018 med forskellige anbefalinger til regionerne, der bl.a. skal sikre en større tilslutning til screenings-progammet. En af anbefalingerne lød på at tilbyde såkaldte ’hjemmetests’, hvor de kvinder, der har et problem med den gynækologiske

“Mange ved slet ikke, hvad HPV er, og hvordan virusset spiller sammen med celle­ forandringer og udviklingen af livmoderhalskræft” undersøgelse, således kan teste sig selv. Samtidig anbefales det, at der åbnes op for muligheder for mere fleksible tidspunkter at blive testet på, og dermed imødegå tids-undskyldningen: f.eks. med aftenkonsultationer, undersøgelser uden tidsbestillinger eller mobile klinikker. Ingen garantier, men oplyst valg Under alle omstændigheder er det danske screeningsprogram langt fra et overstået kapitel på grund af HPV-vaccinen. Ordlyden i diverse kampagner skal altså ikke misforstås i retning af, at HPV-vaccinen er en 100 pct. beskyttelse mod livmoderhalskræft. HPV-vac-

Det danske screeningsprogram Alle kvinder mellem 23 og 64 år inviteres til en screening for celleforandringer i livmoderhalsen hvert tredje til femte år. Du kan altid kontakte din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fået invitationen, eller hvornår du er screenet sidst.

Hvad screeningen opdager Ved en screening for livmoderhalskræft kan selv lette celleforandringer opdages. Disse fører sjældent til kræft, så skulle du få besked om, at der er konstateret celleforandringer, er der ingen grund til panik. Størstedelen vil gå i sig selv igen uden behandling. I første omgang vil opdagelsen af celleforandringer føre til yderligere undersøgelse og følges med kontrolprøver. Af de sværeste celleforandringer fører ca. 30 pct. til kræft i løbet af en årrække, men også disse kan helbredes spontant af kroppen. Hvis du får konstateret svære celleforandringer, vil du dog blive tilbudt en såkaldt kegleoperation, hvor et kegleformet stykke af livmoderhalsen ved overgangen mellem slimhinden i livmoderhalsen og livmodermunden fjernes. Der er enkelte risici forbundet med operationen – blødning, infektion eller forsnævring af livmoderhalsen samt en øget risiko for at føde for tidligt. Men risikoen er forholdsvis lav. Det er vigtigt at understrege, at celleforandringer konstateret ved screeninger altså langtfra er en kræftdiagnose, men en mulighed for at blive overvåget tættere i en periode og evt. få forebygget en kommende kræftsygdom.

cinen er målrettet de HPV-typer, som oftest fører til celleforandringer, men giver ikke en 100 pct. beskyttelse eller garanti. Screening-programmet giver heller ingen garantier, men har gennem de seneste 50 år leveret en nedadgående kurve over antallet af livmoderhalskræfttilfælde og dødsfald på grund af livmoderhalskræft. Så husk dine sko og træf et oplyst valg om, hvorvidt du vil screenes.

45


sind / Foto/ Scanpix/Iris

Ord har magt:

Find den gode tone!

Løftede pegefingre plejer ikke at hjælpe meget, når det gælder opdragelse – ej heller de seneste års debat om mobning og mangel på høflighed i det offentlige rum – på internettet, på vejene, i butikskøen, overfor kundeservice osv. Men hvad betyder sproget for vores samfund, samspil og selvbillede – og ikke mindst: Hvordan finder vi den ”gode tone”?

Af Birgitte aagaard Coach

”Det man siger, er man selv, for det står i Aktuelt” – sådan skal du bare sige, lød min mors råd til mig, når jeg af og til kom klatøjet hjem, efter at nogen havde sagt ’noget grimt’ til mig – eller om en af dem, jeg var venner med eller syntes, at jeg skulle forsvare. Mobning er ikke en ny opfindelse. Det har til alle tider været en del af menneskets natur: At pege andre ud, nedgøre og kritisere, for reelt at fremhæve sig selv som ’en på det rigtige hold’. Allerede dengang blev jeg opmærksom på svagheden hos mobberen – hans/hendes angst for selv at komme i fokus og blive offer. Ikke sjældent var de værste mobbere, og deres endnu svagere medløbere, børn, som i forvejen var ofre på andre måder – på skolebænken, derhjemme, økonomisk og socialt. De svage led Mobningen – herunder nutidens offentlige personangreb og systematiseret ”online shaming” på internettet – rettes ofte mod personer, der stikker næsen frem med markante holdninger eller skiller sig ud i fremtoning eller livsstil. Som det vanskabte eller syge dyr, der efterlades og overlades til rovdyrene. På denne måde bevares flokkens styrke og selvforståelse – de svage led i

46

kæden skubbes ud. Men er vi virkelig som dyrene? Vil vi være som dyrene? Til nærmere eftertanke lad mig nævne nogle eksempler på typiske ofre for angreb og stigmatisering i dag: de hjemløse, de fattige, de arbejdsløse, de sygemeldte, misbrugerne, de seksuelt ’alternativt’ orienterede, de psykisk syge, de fremmede … Ingen er fredet? Kun få af de ’magtesløse’ er fredede: dem, der betragtes som ”ikke selvforskyldt” svage – børnene og de handicappede. Det skyldes sjældent ædelmod (bemærk dette sjældne ord!), men den politiske korrekthed sætter trods alt en stopper for den ’skidtspand’, som nogle af nettets mobbere ellers deler gladeligt ud af. Det giver simpelthen ikke ret mange likes! MEN desværre giver selv den mest underlødige ”shaming” en masse opmærksomhed, hvilket nogle af internet-mobberne åbenbart higer så meget efter, at den sidste rest af korrekthed går fløjten – både fakta og tone er billigt til salg for et øjebliks opmærksomhed. Trist. Ordets magt – på trods Kunstneren Gudrun Hasle har som ordblind sat de stigmatiserede og magtesløse på dagsordenen (http://gudrunhasle.dk/works/).


/ sind

DE BÅ

TA OG TONE ER FAK BI

LL IG T TI

L

ET ØJEBLIKS O P FOR M Æ LG RK SA S

M O

HE

D

Sproghjørnet: Genopdragelse i god tone Sådan kan du blive bedre til at kommunikere på en god måde: 1) Bliv på egen banehalvdel Formuler altid følelser og holdninger, så du selv tager ansvaret for dem:”Jeg føler/mener …”. Og så den svære: Brug kun”du”, når du refererer virkeligheden – og dermed menes ikke din egen fortolkning af virkeligheden! F.eks.”Jeg synes, at du er en idiot!” – kan det mon bevises? I stedet:”Jeg mener … på baggrund af …, jeg har oplevet …” Beskriv fakta fremfor at anklage. 2) Vær opmærksom på’præpositionen’ i din henvendelse Taler du”med”,”til”,”om” eller”ad” den anden person? Råber du”ad” den anden? Skriver du grimt”om” vedkommende? Taler du belærende/kritiserende”til” personen. Eller taler du ”med” den anden, i øjenhøjde?

“Det handler om at høre sig selv, få likes, vælgere, seere, klik. Den frugtbare dialog er blevet til serielle monologer!”

3) AV! Bi-ordene stikker! De små lumske biord har stor effekt! Tag ikke fejl af et nedgørende”bare” eller”vist” eller ­ et anklagende”nok” eller”lige” eller et overdrivende”tilmed”. Sig hvad du vil sige, uden ­undertekst. F.eks.”du har vist aldrig prøvet at have et rigtigt arbejde” – Når du fjerner”vist”, bliver du nødt til at’faktachecke’ din påstand for ikke at lyde dum eller påståelig. 4) Forestil dig, at det du skriver, bliver vist til din familie eller din chef – eller dronningen. Ville du kunne forklare hele din familie – også dine børn – hvorfor du skriver, som du gør? Vil du gerne, at de skriver sådan? Og hvis chefen så det, du skrev, var det måske heller ikke så smart … Prøv for sjov at erstatte”du” med”De” i din tekst. Så er det altså meget sværere at slippe af sted med en’sviner’! Det lyder bare forkert …

47


sind / Bl.a. med sin udstilling ”Im not stupet” viste hun, hvordan hun har følt sig dum og sat uden for magten – i kraft af sine vanskeligheder med skriftsproget. På indersiden af sin arm har hun tatoveret ”I HAVE TO BE PERFECT”. Noget hun netop aldrig kan blive i forhold til et gængs normalitetsbegreb. Gudrun Hasle har til gengæld bevist, hvordan hun har kunnet tage magten tilbage – ved at skrive og kommunikere på trods – endda i helt stort format – på husmure, bannere – og på engelsk, med kringlet håndskrift og som ofte ’pudsige’ broderier. Hendes ord breder sig ind i alle rum og former, og tager magten på egne betingelser. Gudrun Hasle bekræfter i den grad min barndoms opfattelse af, at den svage eller uperfekte reelt er den stærke, som opfanger mere og er klogere end den angiveligt stærke, som sjældent ser andet end det, der tjener egne interesser, og ofte kun stræber efter at få bekræftet det, han eller hun allerede kender og tror på. Tænk, hvis de turde udfordre sig selv …

“På denne måde bevares flokkens styrke og selvforståelse – de svage led i kæden skubbes ud. Men er vi virkelig som dyrene?” Det gode sprog I den anden ende af kampen for det værdifulde sprog ligger det traditionelt ’skrivende folk’, som nørder rundt i sproget. Forfattere, kommunikationsmedarbejdere, undervisere, kulturformidlere m.fl. lægger sig generelt i selen for at forfine, fremfor at forfladige. Her er sagligheden udgangspunktet – skidtspanden har ingen berettigelse – selvom argumentationen kan være skarp og tonen direkte. Forudsætningerne og ambitionerne er ualmindeligt høje i disse kredse, og kan og skal ikke sammenlignes med hverdagens sprog. Alligevel er de med til at holde fanen højt og sætte en kontra-dagsorden.

Når Du råber, får Det mig til at føle mig usikker

Særligt synlig er den årlige ”sprogpris” fra Dansk sprognævn m.fl. Den viser vejen til ”det gode sprog” – overalt i den sociale mediesfære (https://sprogprisen.dk/). Kategorierne er bl.a. Bedste brev/mail, Bedste hjemmesidetekst, Bedste tekst på sociale medier. Her sættes barren bevidst højt: Hvem kan skrive en tekst med kant, relevans, personlighed, troværdighed – helt uden at svine en eventuel modstander til? Giraffen, der blev glemt For 15 år siden skrev Marshall B. Rosenberg bogen ‘Ikkevoldelig kommunikation – Girafsprog’. Den vakte opsigt for sine anvisninger i at sige alt det svære – vrede, bitterhed og irritation – på en konstruktiv måde. Uden at give køb på budskabet eller afsenderens behov for at blive hørt. Principperne er enkle, herunder det vi i dag kalder ”at blive på egen banehalvdel”. Men det kræver uden tvivl øvelse at blive god til at adskille fakta fra personlig fortolkning.

48

Det kan være rigtig svært at gå fra ”Du er bare !&@#%¤!…” til ”Du gør sådan og sådan. Det får mig til at føle mig … ”, lige når følelserne buldrer af sted. Men anstrengelsen betaler sig – for debatterne, relationerne og selvrespekten. Giraffens evne til at iagttage ovenfra betyder, at den kan danne sig et overblik over forholdene og håndtere dem bedst muligt, også til egen vinding. Netop ved ikke at vurdere situationen i blinde, bevarer den kontrollen. På trods af sin klodsede figur og alt for høje blodtryk!* Gode traditioner I det vi kunne kalde ”Brevskrivningens Tid”, før de sociale medier, var en hurtig udladning og et klik på Send ikke en mulighed. Brevets tempo var en klar fordel for brushovederne, tænker jeg. Om ikke før, så på vejen hen til postkassen var der tid til at overveje, hvordan brevet ville blive modtaget, og hvad konsekvensen ville være. Modsat den distancerede og delvist anonymiserede afsender – ”profilen” på internettet – kunne du ikke gemme dig i mængden som afsender. Den høflige tradition i ”Med venlig hilsen” og den almene skik med ikke at afbryde eller råbe i offentligt rum har udhulet sig selv – selv i ’seriøse’ TV-debatter kniber det. Det handler om at høre sig selv, få likes, vælgere, seere, klik. Den frugtbare dialog er blevet til serielle monologer! Tilbage står reelt kun princippet om, at ens egen opførsel spejler tilbage på én selv: ”Du bliver, hvad du selv siger”. Og når noget er sagt og ikke mindst skrevet – uanset hvor – kan det ikke tages tilbage. Ordet fanger …

* Udtrykket ”girafsprog” kommer reelt fra den teknik, hvor der anvendes ’girafhandsker’ til at træne ikkevoldelig kommunikation. Undertitlen til Rosenbergs bog er på originalsprog ”A Language of Life”, hvilket dette jo er – et sprog til at mestre livets mange udfordrende følelser og konflikter.


/ tema

abonnementstilbud

Skærm dig med Naturli! Vælg et prøveabonnement på Naturli: 2 numre og få en valgfri gave, der kan beskytte dig mod nogle af den moderne livsstils konsekvenser. Universalmåtte + bog om Earthing: Vores sko, vores senge og de bygninger og gader, vi bevæger os rundt i, holder os væk fra den fysiske kontakt med jorden. Med Original Earthing Universal-måtte får du jordforbindelse og modtager jordens egen energi, der kan bekæmpe inflammation, synkronisere dit biologiske ur, din hormonelle cyklus og samtidig beskytte dig mod skadelig elektricitet. Måtten kan lægges under tastaturet eller bordet, så dine hænder eller fødder er i kontakt med jorden derigennem.

Du får 2 numre af Natur li + Original Earthing Universal-måtte og bog

99,(+ porto kr. 49,-)

Du sparer kr.

146,-

ELLER: Beskyt dig mod elektromagnetisk stråling Vores iPad og mobiltelefoner sender konstant stråling ud, når trådløse forbindelser som bluetooth, WiFi eller 3G er slået til. Sidder du 20 cm foran en iPad-skærm, der er tilknyttet 3G, er strålingen 50.000-280.000 mikroW/m2. Fem cm. foran skærmen er strålingen helt oppe på 400.000 – 1.600.000 mikroW/m2. Med army covers fra Safe Health kan du beskytte dig mod stråling fra din egen tablet. Coveret reducerer strålingen med 90-100 pct. Hvis du vil sikre dig endnu bedre mod strålingen, har Safe Health også EnergyDOTs, der er små chips, der harmonerer den elektromagnetiske stråling, så den ikke skader kroppen. Derfor er der i gaven vedlagt et gavekort på 10 pct. på produkter fra Safe Health, så du kan købe ekstra sikkerhedsforanstaltninger til optimal beskyttelse.

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Du får 2 numre af Natur li + cover til tablet

99,(+ porto kr. 49,-)

Du sparer kr.

100,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 4 eller 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 4 eller 8 numre (afhængig af hvilket tilbud, der benyttes) er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder til og med 2. maj 2018 eller så længe lager haves.

49


skøn / Foto/ Scanpix/Iris, Produktfotos

SKØN

som DU er I takt med at vi kan skære, pumpe og bedøve os yngre i udseende, tilsætte extensions, farve og fjerne hår til et smukkere udseende, ændrer vi konstant idealerne. Men måske handler det dybest set om at se den skønhed, der gemmer sig i os allerede? Og bruge de metoder og produkter, der helt naturligt fremhæver det?

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

50

Jeg har en kunde, hvor jeg var ved at falde bag over, da jeg hørte, at hendes alder var 70 år. Jo, hun har gråt hår i en flot frisure, hun er legende og sjov og kvik og har altid øjenmakeup på, og jeg ville aldrig have tænkt, hun var 70 … Hvad ville jeg så have tænkt? Faktisk har jeg ingen bud, da hun repræsenterer sådan en slags tidløshed. Jeg ser bare hendes skønne energi og hele æstetikken. Modsat møder jeg også ind imellem meget yngre mennesker, der har været igennem svære tider, og hvor det indre lys er slukket – forhåbentlig midlertidigt. Skønhed og æstetik er mange ting og altså ikke bundet op på alder. Det er en fornøjelse at se, hvor mange steder retorikken omkring alder har forandret sig, så vi

kan glædes ved de gaver, levet liv og erfaringer giver med sig af visdom (og måske et par rynker). Derfor plejer vi meget gerne os selv med sund lækker kost og næring og god pleje af hud, krop og sjæl. Da jeg var på Heartland Festival, var jeg f.eks. ved at falde på halen over Patti Smith på scenen, 71 år, og derefter Anisette fra Savage Rose, 69 år. Kvindelig skønhed, power, visdom, feminitet og urkraft, styrke og skrøbelighed. Smukke og inspirerende. Har du en “tribe”, du er særligt inspireret af? Mange definerer sig selv ud fra og spejler sig i en flok – populært kaldet “tribe”.


/ skøn En tribe er en form for stamme, eller gruppering i denne sammenhæng, som man enten er sammen med af arbejdsmæssige grunde eller er i venskabskredse – eller tilhører ud fra en trend eller type, man er inspireret af eller gerne vil identificere sig med. Heavy Metal, hipster, fashion, hippie chic, ren hippie eller neo hippie, ung forretningssmart (husk solbriller), popstjerne, realty-inspireret, hiphop, punk, neo punk, avantgarde og mange flere små og større grupperinger … Mange vil også sige, at de ikke identificerer sig med nogen, og at de er helt unikke … Men vi lader os i høj grad påvirke af de omgivelser, vi bevæger os i. Hvorfor får vi store læber og katteansigt? En amerikansk kvinde, jeg kender, der er bosiddende i New York. Hun fortalte mig om en forskrækkelse, hun fik i teatret. For de fleste af kvinderne på hendes alder havde haft langt, krøllet hår og fine lange kjoler. Men når de vendte sig om, havde de ubevægelige katteansigter og læber, der var pustet helt op af, hvad der nu var sprøjtet i. Hvordan blev idealet, at overlæben skal være lige så stor som underlæben? Og skubbet helt op under næseborene nærmest? Hvad er der galt med små læber? Det kan vel være lige så æstetisk og passende til de ansigter, de sidder i? Muligvis, hvis alle i ens omkreds – ens “tribe” – gør det, kan det være svært at skille sig ud, hvis man gerne vil passe ind. Eller det bliver pludseligt ens eget skønhedsideal og et udseende, man gerne vil identificere sig med? Og når tingene ender med at blive lidt “overgjorte”, svarer det måske til, når en “tanorexiker” ser sig selv som bleg, uanset hvor solbrune de er?

Ren pleje

Økologisk og ren hudpleje fra Evolve er håndlavet og har allerede vundet flere priser.

alder med, men hvor emnet sidste gang kom op omkring kost og pleje. Hun sagde, at hun jo altid har levet med fokus på at spise helseagtigt og økologisk. Hun har grinet og danset – og altid elsket at pleje sig selv med gode ansigtscremer og ren makeup (afslører lige her at denne kunde altid har været en stor Dr. Hauschka-fan). Smalle fine læber, der passer til ansigtet, farvestrålende øjenmakeup og glimt i øjet. Det er skønt også at have rollemodeller af den slags, da det passer til den naturlighed, en del af os ønsker at dyrke, og på samme tid stadig æstetisk og smukt. Hvis du, ligesom jeg, ønsker at dyrke og vedligeholde vitalitet og naturlig skønhed, har vi her nogle små råd og tips:

“Når de vendte sig om, havde de ubevægelige katteansigter og læber, der var pustet helt op af, hvad der nu var sprøjtet i”

Den sunde skønhed Tilbage til den skønne, smukke 70-årige kunde, som jeg aldrig tidligere havde talt

Skønheds-søvn Prioritér søvnen (også selv om kampen står mellem Netflix og søvn, og Netflix selv mener, de vinder dér). Vi ved bare, at søvn er altafgørende for vores velvære, sundhed og vores skønhed. Slå ikke dig selv oven i hovedet, hvis du ikke KAN sove. Mange af de mest intelligente hoveder i historien har sovet i bidder og intervaller fra 20 minutter til nogle timer ad gangen og så flere gange. Så i stedet for at spænde helt op over ikke at kunne sove, så giv slip og se om du kan skabe nogle huller i dit døgnprogram til at hvile og sove. Og så er der dem, der bare ser hovedpuden og – bang, sover 7-9 timer! Hvilket er rigtig fint.

“Når tingene ender med at blive lidt ”overgjorte”, svarer det måske til, når en “tanorexiker” ser sig selv som bleg, uanset hvor solbrune de er?”

Sol – Læderhud, rynker, pigmentpletter Solen er vidunderlig, giver helse, lykkefølelse, D-vitaminer og varme. Det er også solen, der får os til at se gamle ud hurtigst, da den giver flest rynker, gør huden tyk og spættet. Så især ansigt, hals, foran på brystet og hænder – de steder der er mest udsat for lys og sol. På med solcremen på disse områder – og dyrk sol med måde. Det er især

Blid rens

Huden skal holdes ren, men der skal heller ikke fjernes for meget til dagligt, vælg blid rens.

Olie-godt

Hybenkerneolie indeholder naturligt en masse hudvenlige ingredienser.

51


skøn /

Sprøjten eller plejen? Vil du ligne en fastfrosset dukke, eller din bedste naturlige udgave?

UVA-strålerne, der gør huden gammel at se på, men UVB er de stråler, der brænder, og som kan skade alvorligt. Så tippet er at nyde solen, men at bruge hovedet, evt. med hat på og strategisk brug af solcreme. Er man modstander af solcreme, kan man være ekstra opmærksom på skyggehygge. Er du fra den generation, hvor man smurte sig i olie og lå og stegte som en grillkylling, har du måske fået pigment eller hudskader derfra. Det er ikke umuligt at gøre noget ved på en naturlig måde. Noget af det er ikke helt billigt eller uden ubehag, men kan stadig gøres naturligt, f.eks. med urtepeelinger eller laser. Skøn kost Den vitaliserende kost kender vi godt, hvor der er mest muligt grønt, men også grøntsager i mange farver, som er spængfyldte med antioxidanter, der holder os vitale og spændstige. Rene, økologiske råvarer naturligvis.

52

“Ligeledes optager vi langt bedre A- og C-vitaminer, der er indeholdt i olier som f.eks. hybenkerneolie, end hvis de var tilsat løst” At sanke urter og planter i haver og skove er også guld for kroppen, hvor f.eks. mælkebøtter ikke er ukrudt, men fantastisk til at komme med i smoothien, drikke som te og bruge blomsterne i salaten. Mælkebøttens bitterstoffer styrker vores vigtige udrensningsorgan leveren, vores affaldskværn, som er så betydningsfuld for vores sundhed og udseende. Være opmærksom på syre-base-balancen i kroppen, som er med til at holde kroppen sund, men også bindevævet spændstigt. Suppler med kosttilskud Multivitaminer især af god letoptagelig kvalitet, som indeholder de sundheds- og skønhedsfremmende vitaminer, mineraler og sporstoffer. Alle vitaminer er vigtige i den rette synergi, men vi kan nævne A- og B-vitaminer til hud, hår og negle (slimhinder, hjerne også mm.), C-vitaminer, der understøtter kollagenet i huden, E-vitamin er et vigtigt antiage-vita-

min, mens mineralerne zink, silicium, selen og kobber i de rette mængder kan gøre en forskel. Q10 er det vigtige coenzym, der styrker vores system med energi og ikke mindst kredsløbet. Dertil sunde fedtsyrer, der er med til at smøre os og huden indefra. Plejeprodukter med naturlige ingredienser  Betaglucaner, A-vitaminer, peptider, niacinamid (B3-vitamin), hyaluronsyre, vindruekerneekstrakt, C-vitaminer og E-vitaminer og andre antioxidanter – måske har du set dem fremhævet på plejeprodukter?  De er tilsat, fordi de – i en form som huden kan optage, så det ikke bare preller af på overfladen – virker. Alle kan findes i naturlige hudplejeserier, da de kan udvindes fra planter, men det er vigtigt at finde mærker, man har tillid til. Produkter med “hele madpakker” består i, at der er flere forskellige ingredienser til stede på samme tid. Og


/ skøn det er der mening i, f.eks. når synergieffekten opstår som i vindruekerne-ekstrakt og hyaluronsyre, der forbedrer hinandens optagelse og effekt. Ligeledes optager vi langt bedre A- og C-vitaminer, der er indeholdt i olier som f.eks. hybenkerneolie, end hvis de var tilsat løst. Hybenkerneolie eller cremer med ekstra A-vitamin er i øvrigt bedst om sommeren at bruge om natten, hvor de kan gøre deres arbejde, mens vi sover. A-vitamin gør huden mere lysfølsom, og derfor vil det mest være at finde i natplejeprodukter. Vores gener, og hvad vi selv kan gøre Vi kommer alle med forskellige gener, der også påvirker udseendet. Men du kan stadig gøre meget for at vedligeholde eller møde de udfordringer, der måtte komme hen ad vejen. Har man f.eks. anlæg til hudfolder over øjet, der glider ned og generer synet og måske giver hovedpine, så kan et mindre indgreb hjælpe. Ved at fjerne noget af huden over øjet, kan det gøre en stor forskel – ikke kun for et syns skyld … eller måske netop for synets skyld. Ét er gener og almindelig alder – andet er, hvad huden ellers bydes på. Sol og forurening påvirker hudens fibroblastre og derigennem fremmes de enzymprocesser i huden, der nedbryder vores collagen, hyaluronsyre og elastin i huden. Sammen med den almindelige aldring fremskynder det nedbrydningen – og vi udvikler rynker, pigmentforandringer samt taber spændstighed osv.

“Er du fra den generation, hvor man smurte sig i olie og lå og stegte som en grillkylling, har du måske fået pigment eller hudskader derfra”

Beskyttelse

Dagcreme med solfaktor er en enkel måde at beskytte sig.

Fine linjer

Det starter ofte omkring øjne og læber, så vælg pleje til her.

For meget og for lidt rengøring Som med almindelig rengøring i hjemmet, kan man gøre for meget og for lidt. Vi skal have fjernet snavs og forurening, så vores plejeprodukter kan virke ordentligt. Men for meget/kraftig rengøring kan ødelægge hudens egen barriere og bakteriesammensætning. Den rette indsats og gode hudvaner kan gøre en forskel, så læg mærke til, hvordan din hud reagerer bedst på rengøringen. Naturlige behandlinger til spændstig, levende hud Ansigtsmassage og ansigsløftteknikker som Japansk Lifting, A.L.T og ansigtsreflexologi kan alle ses og mærkes. Alene

det, at der sker en lymfedrænage, og at der masseres ilt og bedre cirkulation til cellerne i ansigtet, mens affaldsstoffer fjernes, kan ses. At de mange ansigtsmuskler samtidigt bliver afspændte giver et velvære og en lykkefølelse, som er synlig. Derhjemme kan man selv lave f.eks. Gua Sha-ansigtsmassage med face rollers eller Gua Sha-sten. Mange har dem liggende lige indenfor rækkevidde, så når der lige ses lidt tv, eller man har en rolig stund, kan man massere ansigtet. De er jo også til kroppen, hvor ømme, trætte muskler elsker dem, ligesom bindevævet forskønnes ved massagen. Støt gerne indefra med basedannende drikke og kost selvfølgelig. På klinikkerne kan man også få bindevævsudrensning med sugekopper. Det kan gøre lidt nas nogle gange, hvis man har ophobede affaldsstoffer, men det kan modsat være både behageligt, som en massage, og skønt at få affaldsstoffer renset ud.  Hos de dygtige kosmetologer er det også muligt at få lave urtepeelinger med udrensning, så huden kan blive ved med at være levende og modtagelig for hudpleje. Der er masser af måder at holde huden vital og spændstig på, der gør sprøjter og kanyler unødvendige. Hvis du overvejer kanylerne, så få en debat med dig selv, om det er omgangskredsen eller andet, der har påvirket dig i denne retning. Hvis du ikke kan lade være, så hold fast i at det blot er for at fjerne nogle genstridige og ucharmerende alderstegn – og IKKE mere. Målet er ikke et fastfrosset overrasket udtryk eller læber, der kommer ind ad døren før resten af kroppen.

Madpakke

Serum med alt godt fra naturen, der komplimenterer hinanden.

53


/ oase

Allegivenlig med farve

Plante på el-tandbørsten TIO er biologisk nedbrydelige tandbørstehoveder til din elektriske tandbørste baseret på planter. Børstehårene er fremstillet af ricinusolie og skafterne af rørsukker. Du kan altså skåne naturen for plastik og samtidigt beholde din elektriske tandbørste, hvis den bærer et af følgende mærker: Oral–B® Pro, Oral-B Triumph®, Trizone, ProfessionalCare®, ProfessionalCare® Smart Series, Healthy Clean®, Vitality®, Pro-Health®, AdvancePower. TIO er resultatet af biobaseret materialeforskning, holistisk design og en optimeret nyfortolkning med forbedret bæredygtighed. Spørg efter TIO i din lokale helsekost – en pakke med to børstehoveder sælges til vejl. pris kr. 79,Forhandlerinfo: Organic Beauty Supply, tlf. 91 83 55 77 

zzzZzzzzz zz Zzz zz zz zz

z Zzzzzzzzzzz zzz zz

Et nyt dansk brand, der laver allergivenlig kvalitetshudpleje, har set dagens lys. Daiiys er uden parfume og problematisk kemi – det vil sige ingen æteriske olier, parabener, farvestoffer, SLS, og mineralske olier. Produkterne er så milde, at de kan bruges af hele familien, fra babyer til bedsteforældre. Det farverige design er inspireret af dagens mange farver og bryder med det kliniske hvide look, der har domineret mange allergivenlige produkter i mange år. På nuværende tidspunkt fås serien som håndsæbe, en shampoo til hår og krop, en økologisk bodylotion samt en økologisk multiolie. Daiiys forhandles hos udvalgte apoteker, materialister og på www.daiiys.com. 

Rav-blød Amber Bodylotion er en dejlig fugtgivende lotion, som indeholder aloe vera, abrikoskerneolie og gulerod, der tilfører fugt til huden, blødgører og gør huden mere elastisk. Cremen har en fed konsistens, hvilket gør, at den beskytter og fugter huden ekstremt godt. Cremen er meget drøj i brug, og skal arbejdes godt ind i huden. Cremen indeholder ægte rav, som efterlader huden blød og smidig. Succinsyre i rav tilfører effektive antioxidanter til huden, som beskytter mod miljøpåvirkninger og frie radikaler – og reducerer samtidigt inflammation, rødme og andre hudirritationer. Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk til en vejl. pris kr. 125,- for 250 ml. Forhandlerinfo: Naturfarm Pharmacy, tlf. 79 30 41 30

Skønhedssøvn Natur-Drogeriet har udviklet TryptoN*AT, der er en unik kombination af urter, vitaminer, aminosyrer og magnesium, til at fremme den livsvigtige og skønne søvn. Mens magnesium virker afslappende på muskler og nerver, fremmer baldrian søvn og hvile. Produktet indeholder også tryptofan – en essentiel aminosyre, der ikke produceres i kroppen og derfor skal tilføres gennem kosten. Tryptofan omdannes til melatonin, mens du sover, og bliver i dagslys til serotonin, et humørfremmende stof. TryptoN*AT er desuden tilsat vitaminerne B1, B2, B3, B5, B6, B12, folsyre og C, samt sporstoffet zink. I helsekostforretninger finder du 120 kapsler til en vejledende udsalgspris kr. 219,95.

Zz zz

Forhandlerinfo: Natur-Drogeriet, tlf. 86 92 33 33

54


Konkurrence

Vind tilskud til din hårpragt Er håret blevet lidt tyndt eller trist? Deltag i vores konkurrence, hvor vi udlodder 2 x 10 æsker Siliciakapsler til ligeså mange heldige vindere.

2 x Dr. Dehns Silicea Værdi:

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 23. september 2018. Håret … en del af din identitet Håret og frisuren har i hundredvis af år været i fokus, når det gælder mode og tidens trends. Men uanset hvilken hårlængde eller stil, moden foreskriver, har især kvinder altid søgt og stræbt efter skønheden i håret i form af glans, styrke og fylde. I perioder med stress, vægttab, fødsel eller sygdom, kan vi opleve et midlertidigt hårtab eller konstatere, at håret er blevet tyndere og glansløst. Håret kan endog miste sin elasticitet og derved knække. Kvinder i klimakteriet/menopausen kan komme ud for, at hårfylden mindskes pga. de hormonelle forandringer i kroppen. Hårets vækst sker i hårroden og er afhængig af optimal næringstilførsel. Dr. Dehns Silicea indeholder kisel, biotin, selen, zink og mangan, som giver næring til håret – men også til hud og negle! En kapsel om dagen er nok for at tilføre håret nogle af de eftertragtede næringsstoffer, så to æsker er nok til fire måneders forbrug. Kan købes i udvalgte helsekostforretninger og webshops, Helsemin samt hos www.bioforce.dk.

398,-

Spørgsmål: Hvilken vigtig ingrediens for håret indeholder Dr. Dehns Silicea?  Silke  Kisel  Balsam

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

 Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt. EMAIL:

Send dit svar senest den 23. september 2018 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 06-2018”

55


krop / Af/ Malene Tonnung Foto/ Scanpix/Iris

Sved lidt, meget eller mere?

“I armhuler og skridtet udskiller svedkirtlerne også æggestoffer, og når hudens bakterier går i gang med at nedbryde dem, opstår lugten” 56


/ krop

Deodorant eller ej?

Med motion følger ofte sved, men der er faktisk forskel på, hvor meget eller lidt vi sveder. Nogle af årsagerne skal findes i vores gener, andre i alderen og så er der forskel på, i hvor god form vi er. Sammen med formen træner vi nemlig evnen til at svede.

Hvis du går til holdidræt, har du måske allerede bemærket det: Der er stor forskel på, hvor meget forskellige øvelser eller intensiteter får de enkelte til at svede. Og på kønsblandede idrætshold er forskellen ofte endnu mere tydelig, for mens nogle mænd drypper efter kort tid, vil kvinder ofte nøjes med et lettere svedlag. Selvfølgelig hænger mængden af sved sammen med temperaturen i kroppen, og jo mere vi knokler, jo mere sveder vi. Men selvom du sveder voldsomt, er det altså ikke ensbetydende med, at en småtsvedende sidemand ikke knokler ligeså meget på. Faktisk har vi ikke særlig meget bevidst kontrol over, hvornår og hvor meget vi sveder. Det er nemlig nervesystemet, der sender signal til vores svedkirtler, når det er tid til at tænde for hanerne. Hvis du er midt i en varm overgangsalder, kender du nok

alt til det: Svedkirtlerne kan starte, når og hvor som helst – også i et køligt lokale, mens man sidder i sit stiveste puds, og ikke kun når der knokles i fitnesscentret. Sved er yderst menneskeligt Selvom vi ofte forbinder sved med noget knapt så lækkert – ja, nærmest dyrisk og udannet, så er det absolut en del af at være menneske. Faktisk har vi hver især omkring tre millioner svedkirtler. Det er ikke så lidt, og det er flere end andre pattedyr – hvoraf mange har ganske få. Mange hunde har f.eks. ikke svedkirtler, men afgiver varme gennem munden (deraf den hængende tunge og hurtige vejrtrækning). Det er helt normalt at svede en hel liter i døgnet – og meget af det bemærker vi slet ikke, da det hurtigt fordamper. En del forlader også kroppen under søvnen, hvorfor det er ret vigtigt, at din seng kan komme af med fugten, når du ikke bruger den. Læg f.eks. sengetøjet i fodenden, når du ikke bruger det, så det ikke holder varme og fugt nede i madrassen. Når det er varmt, du træner eller oplever hormonudsving, stress eller nervøsitet, sætter vores svedkirtler for alvor gang i produktionen. Formålet er at gøre huden fugtig, så den nedkøles, når sveden fordamper. Derfor køler du også hurtigere ned, hvis du undlader at tørre sveden væk konstant. Du kan træne dine svedkirtler Er du så en af dem, der højst får et par dråber på panden under motion og en skjold under armen, eller fosser det ned af dig bare ved synet af en motionscykel? Udover din vægt, køn, alder osv. kan din evne til at svede også fortælle noget om din form. Og måske har du selv mærket en forskel, hvis du er gået fra utrænet til trænet. Dine svedkirtler og din evne til at svede styrkes ligesom musklerne af træning. Selvfølgelig kan for mange kilo på sidebenene også øge mængden af sved, så du kan måske ikke altid undskylde de store svedmængder med, at du er i skarp form. Svedmængden fortæller dog ikke noget som helst om, hvor meget du får ud af træningen. Det er ikke sådan, at bare fordi du

Mange af os bruger deodorant til at skjule lugten af sved, som opstår – næsten – uanset vores daglige aktivitetsniveau.  Dog har opmærksomheden på brugen af aluminium i deodoranter fået flere til at kigge efter mere naturlige versioner de senere år. Og mange oplever, at disse ikke er helt så effektive. Det kan være en god idé at prøve sig frem. Nogle af de naturlige deodoranter uden aluminium kræver en tilvænningsperiode, andre skal skiftes med mellemrum, da kroppen ellers ‘vænner’ sig til at omgå deres effekt. Nogle skal måske smøres på mere end en gang om dagen, andre kan holde lugten væk i flere dage. Vurdér også, om du måske tester på et tidspunkt, hvor du sætter den nye deodorant på ekstra hård prøve – i forhold til varme, højt aktivitetsniveau, hormonelle udsving m.m. Det er helt naturligt at lugte lidt en gang imellem, og heldigvis kan et bad eller vaskeklud gøre meget ved det.  Det handler i høj grad om tilvænning, hvorvidt vi kan acceptere en anelse kropslugt eller ej – dog skal det vejes op imod den sundhedsmæssige risiko ved at sprøjte aluminium på den sarte hud under armene, hvorfra det via lymferne sendes videre i kroppen.

Selvom du sveder voldsomt, er det altså ikke ensbetydende med, at en småtsvedende sidemand ikke knokler ligeså meget på 57


krop /

Sved og kropslugt Vores sved gør vores kropslugt mere tydelig, og måden vi lugter på, er genetisk bestemt. Vores kropslugt indeholder en masse informationer om os, som andre ubevidst opfanger, ligesom vi selv lader os fortælle en hel del af andres kropslugt. Og uanset, hvor bevidst vi opfanger disse lugte, så reagerer vi på dem. Mange forsøg med lugte har afsløret, hvordan vi ubevidst reagerer på hinandens lugt. For eksempel er vi i stand til at opfange stress hos sidemanden, hvilket får os selv til at blive stressede, når vi opfanger andres alarmberedskab. Vi udsender også signaler til vores partner via sveden – eller til andre, hvis vi ønsker at have sex med dem. Feromoner, som blandt andet udskilles via sved, får andre til at reagere, og alt efter køn og seksuelle præferencer reagerer vi forskelligt på almindelig sved og sved fra sexuelt ophidsede mennesker.

sveder meget, så forbrænder du mere. Det er altså mere et muligt symptom på, at du er i god form, men det er ikke en fordel. Tværtimod kan store mængder sved føre til væske- og saltunderskud, hvilket er værd at være opmærksom på, hvis dine svedkirtler er veltrænede. Her ligger måske en af forklaringerne på, at mænd sveder mere end kvinder. Ifølge forskere fra Penn State University i USA har studier vist, at kvindekroppen er bedre til at økonomisere med det vand, den har til rådighed. Derfor er den også mindre tilbøjelig til at åbne helt for sluserne. Sved lugter Hovedårsagen til, at vi ikke hilser sveden mere velkommen som det kølemiddel, den er, er lugten. En ting er at blive våd af

58

“Det er ikke sådan, at bare fordi du sveder meget, så forbrænder du mere”

sved, noget andet er tanken om, at man nu spreder en stram odeur, som kan få folk til at trække sig væk. Her er vi dog også lidt forskelligt ramt – også hos det enkelte individ, kan der være stor forskel alt efter tidspunktet. Det meste af sveden består af vand – 99 pct. Men i armhuler og skridtet udskiller svedkirtlerne også æggestoffer, og når hudens bakterier går i gang med at nedbryde dem, opstår lugten. Hvor meget dit sved lugter, afhænger af hormonerne (f.eks. lugter børns sved ikke nær så udtalt som teenageres), af din hygiejne, dit tøj og din kost. Træningstøj og tøj af f.eks. nylon og polyester har en tendens til at få sveden til at lugte hurtigere, fordi vask ikke altid er nok til at få lugten helt ud af tøjet. Hvis du træner ovenpå en lang og varm dag, lugter sveden ofte også hurtigere. Stærke krydderier og fødevarer kan også lugtes i din sved – chili og hvidløg er gode eksempler på ingredienser, der kan gøre lugten mere udtalt.

Da bakterierne altid er med til at skabe lugten, kan udtalt svedlugt i tøj og sportstasker bekæmpes med antibakterielle midler, ligesom det er vigtigt at få luftet skoene efter et træningssæt, så det fugtige miljø ikke får bakterierne til at stortrives. Kilde: Krop+fysik.dk, m.fl.

Sveddæmpende midler Hvis du sveder voldsomt eller på uhensigtsmæssige tidspunkter, kan lægeurten salvie være en mulighed at prøve for dig. Salvie har været brugt i århundreder og er også en af de urter, der bl.a. bruges i nogle kosttilskud ved overgangsalderen. Den har både gode antiinflammatoriske og fordøjelsesberoligende egenskaber, og dens sveddæmpende effekt kan bruges af både mænd og kvinder, der føler sig generet af sved. Derudover kan balancerende behandlinger med zoneterapi eller akupunktur være muligheder, hvis din svedtendens skyldes ubalancer i kroppen. Husk altid at få godt med væske, hvis du sveder meget. Frisk luft og motion kan også hjælpe med at stabilisere svedproduktionen. Vælg også gerne løst og let tøj, der giver kroppen mulighed for at komme af med overskudsvarme.


/ sind

PROBLEMER MED HÅR OG NEGLE FORSVANDT MED NATURLIG LØSNING Bolette led af hårtab og flossede negle. Men heldigvis blev hun inspireret til at afprøve produktet Bidro Hud, Hår og Negle, som indeholder en unik kombination af Gele Royal samt vitaminer og mineraler til skønhedsplejen.

J Modelfoto

BIDRO HUD, HÅR OG NEGLE SKABER SKØNHED INDEFRA En unik kombination af Gele Royal, collagen, biotin, C-vitamin, silicium samt zink, selen og andre antioxidanter, som alt i alt giver næring til hud, hår og negle, og som desuden beskytter cellerne mod miljøskader, oxidativ stress og understøtter dannelsen af nye celler.

eg er 56 år, og som selvstændig arbejder jeg mange timer om dagen, fortæller Bolette. – Jeg har mine hænder meget i vand, og mine negle var blevet så skøre, at de flossede og knækkede, bare jeg tog fat i et eller andet. Jeg har normalt rigtig fine negle og har nemt ved at få dem lange, men nu var det helt umuligt. Samtidig tabte jeg mere hår, end jeg plejede, og mit hår manglede også den sædvanlige glans, selvom jeg købte en god shampoo hos frisøren. Min veninde anbefalede derfor det nye produkt Bidro Hud, Hår og Negle, som jeg ikke kendte til. Jeg gik derefter ind i Matas, som skaffede produktet, og så gik jeg i gang. Jeg har nu spist produktet i tre måneder, og allerede efter to måneder kunne jeg se resultater. Mit hår er blevet mere glansfuldt, og hårtabet er aftaget. Mine negle er endelig holdt op med at flosse. Jeg har også lagt mærke til, at jeg har fået en pænere hud, idet den er blevet mere ensartet og ikke længere virker så tør. Jeg fortsætter derfor med at bruge Bidro Hud, Hår og Negle og har også fået flere af mine veninder til at købe produktet, fordi det har mine bedste anbefalinger – slutter Bolette.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Produkterne sælges gennem helse-kostforretninger, danske webshops og bestilles igennem Matas . Ønsker du at vide mere om Bidro Hud, Hår og Negle og andre produkter fra Bidro, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 eller besøge hjemmesiden på www.bidro.dk

59


Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ anna iben Hollensberg

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedskonsulent og uddannet læge. Har arbejdet mange år som praktiserende læge. Anna Iben er speciallæge i almen medicin og heilpraktiker Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Kolesteroltal højt trods kostændringer? Jeg har lige læst artiklen “Kolesteroltallet – advarselslampen vi medicinerer væk” på Naturli.dk af Anette Harbech Olesen. Jeg fik en blodprop i hjernen i 2004 og blev medicineret. Efter genoptræning i et halvt år smed jeg al medicin på eget initiativ, da jeg ville leve helt efter diætistens anbefalinger, og jeg har altid været modstander af medicin, men ak. Efter 3 måneder fik jeg målt tallene, og de var igen steget til mere end det dobbelte. Jeg har alle dage dyrket masser af motion, så det er også ok; men uanset kostændringer er mine tal alt for høje, og da alle ældre i min familie er døde efter blodprop nr. 3, tør jeg ikke andet. Min mand lever super usundt, men hans tal er alligevel perfekte, så det er altså ikke kun levevis, der har betydning. Jeg vil gerne droppe medicinen, men mener I virkelig, det er forsvarligt? Mvh. Fisken

Svar: Du tilhører en familie med øget tendens til blodpropper og har selv haft en blodprop. Så vidt jeg kan se, tager du nu kolesterolsænkende medicin, og det er også den anbefaling, som ifølge medicinske eksperter og videnskabelige selskaber er nødvendig. Det er godt, at du spiser sundt og får rigelig motion, da medicin langt fra er nok. Jeg vil anbefale dig at læse mere om kolesterol på www.madforlivet.dk og i bogen “Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt” af Dr. Uffe Ravnskov, da du selv er nødt til at tage stilling til brugen af medicin. Der er en risiko ved at lade være, men også en risiko ved brugen. Du er nødt til at kende dine risikofaktorer, før du tager stilling, og det vil være gavnligt, at du diskuterer dem yderligere med din læge eller en specialist i hjerte-karsygdomme. At du dropper medicinen uden dette kan ikke kaldes forsvarligt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Hvordan kan jeg afhjælpe tør skede? Jeg er en kvinde på 57 år, der i forbindelse med overgangsalderen har fået tørre slimhinder i skeden. Jeg er ikke til hormonbehandling. Har du et godt forslag til, hvad der kan hjælpe mig? Jeg tager et aloe vera-kosttilskud dagligt. De hjælper også, så jeg ikke har ondt. Problemet opstår ved samleje, så gør det ondt, selvom der bliver brugt rigeligt glidecreme. Dorthe

Svar: De tørre og sarte slimhinder efter overgangsalderen skyldes først og fremmest ubalance i hormonerne med især mangel på østrogen. Mange er bange for østrogen, da de mener, at der ved brugen er en øget kræftrisiko, men det gælder ikke for østrogenet estriol (østriol), som kan købes i håndkøb som creme, gel eller vagitorier. Estriol modvirker kræft. Det gør planteøstrogener også, da de blokerer for de andre stærkere østrogener. Aloe Vera indeholder planteøstrogener, og det gør rødkløver også, men der er mange forskellige muligheder. Kosttilskuddet Membrasin indeholder havtornekstrakt og er godt til at styrke slimhinderne med. Et tilskud af essentielle fedtsyrer, f.eks. i form af ­Livets Olie eller Udo’s Choice kan også gavne mod ­tørheden og meget andet. Man skal tage en til to spise­ skefulde dagligt. Huden har i høj grad også gavn af disse livsvigtige fedtsyrer. Det essentielle sukkerstof glukosamin, som de fleste kender som et middel mod slidgigt, er også godt for slimhinderne. Det findes blandt andet i ­Chlorella (”den grønne perle”) og lignende algeprodukter. Smøringen ved samleje kan lettes på flere måder, for eksempel med mandelolie, SkinOcare eller SaluFem vaginal fugtighedsgel. Repadina Plus indeholder mandelolie og hyaluronsyre, der er godt mod tørheden. Mange venlige hilsner Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Modarbejder mine vitaminpiller hinanden? Jeg tager forskellige vitaminer/mineraler, men kan blive meget i tvivl om der er nogle, der ikke passer med hinanden. Jeg tager to alm. multivitaminer ( for 50+) og derudover et B-complex, Hemojern og zink. Normalt tager jeg det hele i en stor mundfuld om morgenen, men har ladet mig fortælle, at nogle skal der gå timer i mellem, at jeg tager? Har det noget på sig? Venlig hilsen Pia

Svar:

Normalt er det bedst at tage vitaminer om morgenen og de blandede multivitaminer/mineraler. Man husker dem så også bedst. De enkelte mineraler er det bedst at tage om aftenen, da optagelsen så er bedst. Men jern, zink og kobber kan hæmme hinandens optagelse, så det er bedst at tage dem på forskellige tidspunkter. Drik ikke mælk eller brug kalktabletter før og efter indtagelse af jerntabletter, da det hæmmer optagelsen. Derimod fremmer det optagelsen at tage en C-vitamin-tablet sammen med jerntabletten. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

61


Brevkasse /

Hvordan kan jeg forebyg�e soleksem? Jeg er adopteret fra Bangladesh. Jeg har før haft soleksem, men i år er hele kroppen angrebet af små knopper. Arme og hals er værst. Hvad skyldes det? Jeg har bevidst undgået solen og især mellem 12.00 og 15.00, og jeg har smurt mig med Matas solcreme faktor 15 og 30 i ansigtet. Hvordan kan jeg forbygge, så min hud kan klare solen? Jeg bruger Aloe Vera Gel, når jeg kan komme til at smøre mig, det beroliger min hud. Jeg er fysisk aktiv og i midten af 40’erne. Den solsky

Svar: Mange flere har i år haft “fornøjelsen” af soleksem. Det er ofte en kombination af både sol og varme, der udløser den, men netop på halsen skyldes det ofte, at man bruger hårbalsam og lader håret hænge og tørre. Emulgatoren i balsamen kan sammen med solen og varmen udløse eksem.

At du har haft ekstra i år kan skyldes mange ting. Et bud er den ekstra varme i længere tid, men det kan også afhænge af leverens evne til at omsætte sol og varme. Og så kan det være en reaktion på de hud og hårplejeprodukter, du bruger samtidigt med sol og varme. Generelt, hvis man har tendens til soleksem, skal man undlade solcremer med fedt og olie i. Altså gå efter de non greasy eller såkaldt oliefri solcremer. Der er mange gode og for at nævne nogle har bl.a. Green People og Dado Sens solprodukter til formålet. Her gælder det også, at det ikke dur først at have smurt en bodylotion eller ansigtscreme eller olie under for så at komme den fedtfri solcreme udenpå – for så er man lige vidt. Når man bruger hårbalsam er det derfor en god idé at sætte håret op med en klemme eller et bånd, så det ikke rører huden og halsen, mens det tørrer. Indefra kan man styrke kroppen ved at tage dråberne Helioron fra Allergica, som

hjælper leveren med at kunne omsætte solen, lyset og varmen og gerne samtidig indtage ekstra betacaroten. Den kombination har mange glæde af og så samtidig bruge en fedtfri solcreme. Klogt af dig samtidigt ikke at stege i solen mellem kl. 12-15 og også aloe vera gel om aftenen. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

For mange kosttilskud mod akne? Jeg er begyndt at tage kosttilskud for at hjælpe på min akneramte hud. Jeg er kommet i tvivl om, hvorvidt jeg tager for meget kosttilskud, og om jeg tager det rigtigt. Lige nu tager jeg: Morgen: To symbioflor-mælkesyretabletter, en zinktablet, en ingefær/gurkemeje, en spisekisel og en gotu kola. Frokost: En ingefær/gurkemeje, en spisekisel. Aften: To symbioflor, en zink, en spisekisel, en gotu kola, en ingefær/gurkemeje. Nat: En grapenol. Tak for svar! Den håbefulde

Svar: Mange tak for spørgsmålet, som mange kan relatere til. Der kan være en del årsager til akne, og ved du, om det evt. er hormonelt, eller er der nogle fødevarer, du evt. ikke tåler? Det er altid interessant, om man kan finde årsagerne, så man på samme tid kan fjerne evt. triggere. En af de største triggere til bumser er stadig mælk i store mængder. Det ser rigtig godt ud med de kosttilskud, du tager. Hvis du ikke allerede tager dem, vil det være rigtig godt at tage en multivitamin morgen og aften, hvor der også er A- og B-vitamener og andre vigtige mineraler til huden.

62

Derudover er det vigtigt at få smurt huden indefra også med gode olier, for en tør overflade vil blive ved med at være sart og let at irritere. Ikke mindst omega 3-fedtsyrer, som bl.a. hjælper til at transportere hormonerne rundt i kroppen. Rigtig godt med mælkesyrebakterierne, da det er vigtigt at få balance i tarmene, for at huden trives. Klogt og interessant med Gotu Kola. En spændende plante, der beroliger huden, men også nervesystem og hjerne og ad den vej beroliger systemet inkl. huden. Zink og kisel (silicium) er også vigtige for huden, og ingefær og gurkemeje er godt mod betændelse. Mange har glæder af Naturdrogeriets Hudpleje, der består af urter, der både er udrensende, betændelseshæmmende og hudnærende. En-tre kapsler til hvert hovedmåltid. Du ved det sikkert, men ville lige tilføje lidt om plejen udefra: Det er vigtigt at få peelet overfladen på en måde, som ikke spreder betændelse. Derfor er enzym-peelinger gode hjemme og ellers hos en kosmetolog, der må gå dybere. Så kan den helende hudpleje derefter sættes ind sammen med kosten og kosttilskuddene. Håber du derefter har nogle gode og rene hudplejeprodukter, der kan være med til at genetablere fugt og balance i huden. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent


/ brevkasse

Alternativ til dadler i sukkerfrie opskrifter? Pga. diabetes og allergi tåler min mand ikke store mængder sukker og heller ikke dadler, hvilket er det, der oftest bruges til at søde sukkerfrit bagværk og snacks med. Er der et alternativ, som kan erstatte dadler i disse opskrifter? De bedste hilsner Lotte

Svar: Hvis din mand tåler andre tørrede frugter f.eks. abrikoser, kan I bruge dem. Dog bidrager abrikoser lige som dadler med en betydelig mængde sukker. Selv om det er naturligt forekommende sukker, og ikke tilsat sukker, kan det give problemer i forhold til diabetes. Det er muligt at bruge stevia eller erythritol i stedet for. De vil naturligvis ikke give samme konsistens og smag som dadler eller abrikoser, men ingen af dem påvirker blodsukkeret. Personligt synes jeg, erythritol er lettest at bruge, fordi det ­doseres i ca. samme mængde som almindeligt sukker. Det har dog en mere “kold” sødme end sukker, men det har ikke samme bismag som stevia. Produktet Sukrin Gold indeholder desuden en smule malt, ­hvilket giver en bedre sød smag end den almindelige Sukrin. Produkterne SteviaSød og Stevia Sweet er en blanding af stevia og erythritol, og de er ligeledes en mulighed. Har I brug for sirupsprodukter, kan I bruge FiberSirup. Produkterne kan du finde i helsekostforretninger. Jeg håber, det kan hjælpe dig lidt videre. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Skal vi tage kalktilskud? Jeg og min datter på 5 kan ikke tåle mælkeprodukter og holder os nu fra dem. Har vi brug for kalktilskud? Vi spiser mange grøntsager. Vi får begge en god multivitamin og jeg får Cal-Mag citrat. Men er det nok? Og hvis vi skal have ekstra kalk, kan du anbefale et godt mærke? Mvh. Helle

Svar: Kalk er vigtigt for at opbygge knogler og tænder, men mælk er langt fra den eneste kilde til kalk. Kalk er heller ikke det eneste, der er brug for, når vi skal opbygge sunde og stærke knogler og tænder. Vi har brug for magnesium, A-, C, D-, og K-vitamin, bor, mangan, zink, kalium, kobber og natrium, så der skal en bred vifte af vitaminer og mineraler til. For knoglestyrken er det måske vigtigste, at vi bruger vores krop i form af vægtbærende motion og anden fysisk aktivitet f.eks. gå, danse, løbe, løfte indkøbsposerne mm. Cykling og svømning er vældig gode motionsformer, men de skal kombineres med noget af ovenstående, netop fordi vi ikke har vores egen vægt på, når vi svømmer eller cykler. Du skal have 800 mg. kalk om dagen, og børn på 5 år skal have 600 mg. Børn fra 6-9 år skal have 700 mg – mængderne er både det, I får fra tilskud og fra kosten. Gode kilder til kalk fra kosten er grønkål, krydderurter, broccoli, tang, sojaprodukter, kalkberiget plantedrik, drikkevand, mandler, nødder, kerner og frø, havregryn, tørret frugt, hyben og bælgfrugter. Disse fødevarer indeholder ikke kun kalk, men også andre vitaminer og mineraler, der er hjælper med at optage kalken, så det er endelig med at spise jer til så meget af det som muligt. Begræns indtaget af kød, sukker, kaffe, sodavand, junk food mm., da det bidrager med syre til kroppen, hvilket vil få behovet for kalk til at stige. I får allerede en multivitamin, som dækker jer godt ind. Du får desuden Cal:Mag citrat, som indeholder 500 mg. kalk + det, der er i din multivitamin + det, du får fra kosten. Din datter vil muligvis have brug for et tilskud, da børn nogle gange ikke spiser helt så meget og helt så mange grøntsager mm., som er nødvendigt. Du kan taste jeres madindtag ind i www.madlog.dk i et par dage og se, hvordan det ser ud med mængderne, hvis du har lyst til det. Et tilskud til din datter skal indeholde D-vitamin og magnesium. Det kan være Calcium Kidz fra Solaray eller det produkt, der hedder Børnemineral. Begge er tyggetabletter og indeholder også magnesium og D-vitamin. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

63


brevkasse /

Jerntilskud til baby, der primært får modermælk? Jeg søger vejledning omkring jerntilskud til min søn på 9 måneder. Han har siden altid ikke ville mades, hvilket er helt ok for os, så vi følger BLW-metoden, hvor han sidder med maden selv og får det, vi spiser. Han er dog stadigvæk meget småtspisende og lever derfor 99 pct. af modermælk,som han drikker døgnet rundt hver 2-3 time. Af den grund tænker jeg på at give ham jerntilskud. Jeg har købt Hübner Iron VITAL F, men da der står fra 4 år bagpå, tør jeg ikke give det til ham. Har du erfaring med dette produkt, og i så fald hvilken dosis kan jeg give ham? Tak for din tid til at svare! De bedste hilsner A

Svar: BLW (baby-led-waening) er en rigtig fin metode. Det er samtidigt klogt at være opmærksom på, om din søn er dækket godt ind med næringsstoffer. Jern er netop noget af det, der er svært at få nok af uden kød. Jern er bl.a. vigtigt for hjernen og for immunforsvaret. Men heldigvis er der jo gode muligheder for at give det som tilskud. Jeg kender godt Iron F Vital. Det er et rigtigt fint urteprodukt med letoptageligt jern. De har skrevet en dosering fra 4 år på pakken, men der er bestemt ikke noget i vejen for at give det til babyer. I modsætning til andre flydende urte-jern-eleksirer, så indeholder Iron F Vital ingen honning, og må derfor også gerne gives til børn under 1 år. Jeg vil som udgangspunkt anbefale en dosis på 2½ ml to gange dagligt. Når din søn drikker så meget modermælk, så er det også rigtig vigtigt, at du tanker dig selv godt op med sund kost med en masse sunde fedtstoffer samt et tilskud af en god letoptagelig vitaminpille, evt. ekstra D-vitamin og en god kvalitets fiskeolie, hvis du ikke

spiser mindst 350 gram fisk om ugen (husk at være obs på tungmetaller). Jeg vil også anbefale dig at tage mælkesyrebakterier (probiotika), da de gode bakterier går via ammemælken over i din søn og styrker hans krop og immunforsvar. Hvis du gerne vil have din søn til at spise mere fast føde, så er vejen frem at skære ned på ammemælken, så han mærker mere sult. Ammemælk er fantastisk, men det er også vigtigt at styrke hans mundmotorik og smagsløg og fordøjelse med forskellige fødevarer. Undersøgelser viser, at hvis man spiser en masse forskellige fødevarer, så nedsætter man risikoen for kræsenhed samt allergi. Samtidig skal man selvfølgelig huske at holde rigtigt godt øje med, om der kommer nogle reaktioner fra kroppen, når man prøver nye madvarer. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Genoptræning til bilkørsel efter operation? Min mor på 73 har svær slidgigt i hoften og skal opereres. Hun må pt ikke køre bil pga. de smertestillende piller, hun får. Hun er meget bekymret for, om hun kommer til at køre bil efter operationen. Så vil smerterne jo forsvinde. Er der øvelser, hun kan gøre efter, så hun kommer i gang hurtigt? Tak for et godt blad. Datteren

64

Svar: Tak for din mail. Når din mor ikke må køre bil pt. er det jo, fordi den smertestillende medicin sløver hendes sanser og reaktionsevne. Når først hun er opereret og er kommet lidt ovenpå igen, ser jeg ingen grund til, at din mor ikke kan sætte sig bag rattet. Det vil selvfølgelig være bedst at lægge ud med en kort tur, indtil hun får mærket, hvordan hendes nye hofte føles i den situation.

Jeg synes din mor skal bede om genoptræning hos en fysioterapeut, og lave de øvelser hun bliver anvist. Heldigvis er lægerne i dag mægtig gode til netop hofteoperationer, så det skal nok blive fint. Stor hilsen til din mor. Med venlig hilsen Catrine Saramarie Marcussen, bevægelsespædagog


/ brevkasse

Middel mod nattetisseri aftager i virkning? Jeg har læst et par af dine svar, hvor du nævner Hypofysis d6 som middel til at afhjælpe nattetisseri. Vi har i en periode brugt dette middel til vores dreng på 8 år. Og det virkede da også i et stykke tid. Men efterhånden er virkningen aftaget igen. Mit egentlige spørgsmål går på mængden, vi kan give ham. I øjeblikket giver vi ham ca. 8-10 dråber hver aften lige inden ­sengetid. Jeg har læst i et brochure på Alma-info.dk, at de skal have drikkeampul, som svarer til 1 ml. Er det korrekt? Vi vil jo ikke give ham mere, end det er nødvendigt. Jeg tænker da også, at vi skal prøve at have noget fiskeolie i ham. Mvh. Den håbefulde far

Svar: Hvor er det dejligt at høre, at I har oplevet god effekt af Hypofysis D6, selvom den nu er aftaget. Hypofysis D6 er et homøopatisk middel, som hjælper til at koncentrere urinen om natten, så der ikke så nemt opstår nattevæderi. Hypofysis D6 findes både som dråber og ampuller. I kan godt prøve at skifte til ampullerne og se, om det forstærker virkningen. Men I kan også bruge dråberne og give 8 dråber tre gange dagligt. Det vil nemlig være doseringen til en dreng på 8 år. Hypofysis D6 kan også suppleres med Epifysis/Stannum, der styrker den overordnede hormonelle regulering. Hvis han har tendens til urinvejsinfektioner, kan I også supplere med Cantharon. Det er klogt at gøre flere ting på en gang for at opnå den bedste effekt. Fiskeolie, som du nævner, er en rigtig god ide, fordi det styrker nervesystemet og dermed hjernens evne til at mærke, hvad der rent faktisk sker i kroppen og således modtage signaler fra blæren om, at den trænger til at blive tømt. Husk at vælge en god kvalitets-fiskeolie uden tungmetaller og med frisk olie. Et rigtig godt mærke er f.eks. Nordic Naturals. Det er koncentreret, så derfor er det også nemmere at bruge. Jeg anbefaler, at I køber den flydende og putter ½ tsk i et lille snapseglas med lidt kold juice eller saft oven i. Det smager super fint. Husk også, at sukker bedøver hjernen, så den har svært ved at mærke kroppen. Forsøg derfor så vidt muligt at undgå sukker og søde sager. Det kan også være en god ide at få jeres søn tjekket hos en kranio sakral terapeut el. lign. Der kan være nogle nervebaner eller andet, der er lidt klemt, som kan forstyrre beskederne. Rigtig god bedring. De bedste hilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske

Kan der gøres noget ved en kold skulder? Jeg har en kold skulder med smerter 24/7 og låsning af bevægelighed i arm/skulder. Hvad kan der gøres? Den fortvivlede

Svar: Tak for din mail. Ja, en kold/frossen skulder kan være noget langvarigt noget. De fleste får blokader af lægen, og det har også en vis berettigelse hvis, vel at mærke, det hjælper. Alt for mange får flere blokader, end godt er, og hvis det ikke giver resultat, så skal man sommetider selv stoppe den strategi. Jeg har behandlet flere med dine skulderproblemer med akupunktur, men det er ikke et quick fix. Her kan man reducere smerter og søge at øge bevægeligheden. Smerterne forsvinder ofte først. En kiropraktor kan også se, om der er låsninger, der kan løsnes med den behandling. Så mit bedste råd er tålmodighed og akupunktur eller kiropraktor. Med venlig hilsen Catrine Saramarie Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 24. september

’Inderst inde’ er temaet næste gang. Derinde hvor vores hjerte banker, vores ramme er sat og den dybeste følelse opstår. Knogler, kredsløb og kærlighed er vigtige dele af livet, som skal næres, plejes og udvikles. Så det har vi selvfølgelig flere forslag til, hvordan du gør på naturlige måder. Vi har alle sammen lidt dillerdaller Hvad vil det sige at være normal, og hvornår er man sindssyg? Peter Lund Madsen er ikke i tvivl. Det normale lader sig ikke afgrænse, og overgangen til mentale ubalancer er glidende. Mød hjerneforskeren, der bestemt også mener, at kærlighed er vigtig: – Vi kan ikke klare os uden følelser eller drifter, som skaber liv, overlevelse, handling og bevægelse. Knogler til hele livet Vi er så godt opdraget af mejeribranchen, at vi har et ret ensidigt fokus på kalk, når det handler om næring til knoglerne. Men der skal både andre næringsstoffer og tiltag til, hvis vores knogler skal bære os sikkert gennem livet. Den svære kærlighed Kærlighedshormonet oxytocin er sundt og livgivende, og det udskilles helt naturligt, når vi er tæt på dem, vi elsker. Men hvad gør vi, hvis kærligheden er svær eller helt fraværende? Hvordan sikrer vi så, at vi får menneskeligt nærvær og det vigtige hormon? Dårlige kredsløb koster Udover at koste liv, fører dårlige kredsløb også til dårligere livskvalitet. Nervebetændelse, blodpropper, skinnebenssår er bare nogle af skavankerne, der opstår. Derfor handler det om at forebygge eller forbedre sit kredsløb, hvilket der findes flere midler og metoder til.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


Natur energi

www.naturenergi.dk

Profile for Mediegruppen as

Naturli-2018-06  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2018-06  

Danmarks alternative sundhedsmagasin