Page 1

APRIL 2015

NR. 1

: temarsu s/ årsku scandefa

Hjælp, jeg har fået en klage!

Spiller I på samme hold?

Luk patienterne ind i fællesskabet Ansat tandlæge: Kend din rolle

Holdspiller eller ej, der skal investeres tid for at få et godt samarbejde på klinikken, men det betaler sig, mener tandlæge Hanne Nørgaard, der blev teamcoach.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

UDDANNELSE


Book en aftale, og få en gratis CAD/CAM-krone!

Få en krone for nul kroner! – nyt tilbud fra Nordenta LAB Du kan få lavet en CAD/CAM-krone uden beregning, hvis du kommer ud på Nordenta LAB i Glostrup med din patient – og efter blot en time kan I sammen forlade Nordenta LAB med en cementeret IPS e-max krone. Tag en snak med os om vores nye tilbud, som giver dig en unik mulighed for at se, føle og arbejde med den digitale aftryksverden. Kontakt os på tlf. 87 68 16 11, mail LAB@nordenta.dk eller besøg os på Scandefa stand C3-016 for mere information om tilbuddet – eller book en tid med det samme.

Nordenta A/S

Nydamsvej 8, 8362 Hørning · Naverland 11, 2600 Glostrup

Tlf. 87 68 16 11 · www.nordenta.dk


--- DETTE NUMMER ---

INDHOLD 06 Kommunikation: Forandringer og faglighed 08 Efteruddannelse: Årskursus og Scandefa 2015 12 Tema om Årskursus: Luk patienterne ind i fællesskabet

22

36

: temarsu s/

20 Produkt: Unitintegreret intraoral scanner 22 Tema om Årskursus: Hjælp, jeg har fået en klage!

årsku scandefa

28 Produkt: Sirona Dental styrker digitalt fokus 32 Tema om Årskursus: Styr på patientens sygehistorie? 36 Tema om Årskursus: Vi skal lære at spille på samme hold 44 Tema om Årskursus: Ansat tandlæge: Kend din rolle

44

62

Tema om det forestående Årskursus og Scandefa Igen i år har KlinikLiv taget hul på nogle af alle de spændende emner, der vil præge det kommende Årskursus 2015, ligesom vi har fået lov at løfte sløret for nogle af de ting og produkter, du kan møde på Scandefa messen. Vi håber, at KinikLiv kan inspirere og vise dig vej til både faglige, produktorienterede, sundhedsmæssige, tekniske og arbejdsmiljømæssige input den 15.-17. april 2015 i Bella Center.

NR. 1

tema:

/

årskursus scandefa

Udgiver: Tandlægeforeningen Amaliegade 17 1256 København K tandlaegeforeningen.dk

MG 3774

Hjælp, jeg har fået en klage!

Spiller I på samme hold?

Luk patienterne ind i fællesskabet Ansat tandlæge: Kend din rolle

Holdspiller eller ej, der skal investeres tid for at få et godt samarbejde på klinikken, men det betaler sig, mener tandlæge Hanne Nørgaard, der blev teamcoach.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

UDDANNELSE

Ansvarshavende redaktør: Nils-Erik Fiehn nef@tdl.dk

Annoncer: Tina Andersen ta@tdl.dk Redaktion: Malene Tonnung Trine Ganer

56 Tema om Årskursus: Nudge patienten i rigtig retning 60 Produkt: GC Nordic satser på Cerasmart. Scanner til intraoral aftrykstagning. Dynamisk stol – med stabilitet 62 Tema om Årskursus: Parodontalbehandlingens trin

Tryk: Jørn Thomsen Elbo Oplag: 6.500 stk. Forsidefoto: Hyldager Fotografi

Design & produktion: Mediegruppen as

KlinikLiv

54 Produkt: Mange børn får lov at springe over

65 Produkt: God service med de rette medarbejdere

God fornøjelse med Scandefa, Årskursus og rigtig god læselyst! Redaktionen

APRIL 2015

48 Produkt: Ny app afskaffer tandlægeskræk. Øget sortiment med WaveOne Gold En komplet posterior løsning

3

april 2015

Tandlægeforeningen påtager sig ikke noget ansvar for omtalerne i produktomtalerne, ligesom meninger og ytringer i artiklerne ikke nødvendigvis deles af Tandlægeforeningen.


--- MELLEMRUM ---

Scandefa fest

Nyhed

Sæt kryds i kalenderen og tag dine kolleger og kunder under armen, når Bella Center inviterer alle udstillere og deres samarbejdspartnere, årskursister og besøgende til fest i Bella Center – Hal A. Torsdag den 16. april 2015 kl. 19.00 – 24.00 God mad og drikke samt musik er på programmet, som du kan se på: http://www.scandefa.dk/ da-DK/Udstillere/SCANDEFA-FEST.aspx Her kan du også finde pris og tilmeldingsmuligheder.

Nye åbningstider

nd S ta-012 C3

Scandefa afholdes nu kun over to dage i modsætning til tidligere tre dage.

Nyt og enestående!

ÅBNINGSTIDERNE:

I samarbejde med klinikproduktion.dk præsenterer wegadent-NSK Danmark et helt nyt banebrydende koncept – liveoperationer fire gange dagligt på standen. Du kan opleve forberedelse, opdækning, assistance, operation og afrydning, når tandlæge Jens Lætgaard går i aktion med sit team.

Torsdag den 16. april kl. 09.00 – 19.00 Fredag den 17. april kl. 09.00 – 18.00 Årskursus 2015 kører over tre dage onsdag den 15. april til fredag den 17. april.

Operationer torsdag: Amotio, Rodresektion, Implantat og Amotio. Operationer fredag: Amotio, Rodresektion, Benex ekstraktion og Amotio.

Scandefa 2015 Scandefa Prisen 2015

SCANDEFA e-magasin

fair • 16-17 Scandinavian dental

For tredje år i træk uddeles ”Scandefa Prisen”. I lighed med tidligere år gives prisen til den udstiller, der har præsenteret den mest innovative nyhed på det danske marked i det forløbne år. Det kan enten være en nyhed, som forbedrer tandlægernes arbejdsvilkår, så det bliver lettere at udføre en undersøgelse eller behandling – og/eller forbedrer en behandlingsform, så resultatet er mere holdbart og sikkert – eller styrker patientsikkerheden på en ny og dokumenteret måde. Med prisen følger et trofæ og 5.000 kr., som videredoneres til et godt formål inden for det dentale univers. ”Scandefa Prisen” uddeles torsdag d. 16. april kl. 13.15 i Scandefa Prisen & Lounge området i C2.

ndefa.dk

april 2015 • www.Sca

PB

Download magasin og aktivitetsprogram Alt, hvad du har brug for at vide om årets messe, er samlet i Scandefa´s E-magasin. Her kan du læse om de nyrenoverede spiseenheder, liveoperationer og se aktivitetsprogrammerne for de enkelte udstillere. Du finder programmet og E-magasinet på: http://www.scandefa.dk/da-DK/Scandefa-2015.aspx 4


XO DENTAL DIALOGUE Besøg os på Scandefa og deltag i XO DENTAL DIALOGUE.

Deltag i dialogen og hjælp os med at forbedre vores løsninger yderligere.

Oplev hvordan vi gør det muligt at udføre de bedste behandlinger på rolige patienter, samtidig med at du passer på dit helbred og din økonomi.

Mød os på Scandefa på stand 019 hal C – eller besøg det nye www.xo-care.com

XO CERTIFICEREDE SAMARBEJDSPARTNERE: Nordenta • nordenta.dk • 87 68 16 11 Digital Dental Danmark • digitaldental.dk • 72 34 42 33 Dent Support • dentsupport.dk • 70 23 31 21


--- ÅRSKURSUS ---

Forandringer og faglighed Af: Freddie Sloth-Lisbjerg

Forandringer er kommet for at blive. Det er et livsvilkår, som gælder os alle, uanset om vi er beskæftiget inden for det offentlige eller i privat praksis. Og vi er ikke alene om at blive presset med stadige krav om forandring. Det bliver alle andre også. Tænk fx bare på folkeskolelærerne og de praktiserende læger.

De seneste skud på forandringernes stamme er de nye overenskomster for både privat praksis og for de tandlæger, der er ansat i kommuner, regioner og staten. Disse nye overenskomster er på ingen måde svaret på vores ønskescenarier. Men nu er de her, og dermed ved vi, hvad vi har at holde os til de kommende år. Her kan vi så vælge at give vores frustration frit løb. Hvis det kan forandre verden omkring os, synes jeg, vi skal vælge den strategi. Vi kan også udvikle os! En alternativ strategi kan være, at vi vælger at bruge de nye overenskomster som et afsæt for udvikling. Vi kan vælge at fokusere på det, vi har indflydelse på. Og vi kan bruge de gode elementer i overenskomsterne til glæde både for vores patienter og for os selv. Jeg tror, vi kommer længst ved at vælge den alternative strategi. Vi skal jo have hverdagen til at fungere på klinikkerne. Det gør vi i min optik bedst ved at se fremad og ved at se muligheder frem for begrænsninger. Færre penge må ikke ødelægge faglighed Men vi har en fælles udfordring. Der er gennemført økonomiske stramninger over hele linjen. Der er blevet skåret ned i kommunerne og inden for staten. Og der er taget 300 mio. kr. fra den tilskudsramme, der er afsat til Tandlægeoverenskomsten med regionerne. Vi har fra Tandlægeforeningens side flere gange advaret om, at de beskårede økonomiske rammer for tandplejen kan blive sprængt. For vores patienter skal have den behandling, som de ud fra en faglig vurdering har krav på. Ikke mere, men bestemt heller ikke mindre. Vi må møde realiteterne og de stadige krav om forandring med åbne øjne. Men vores odontologiske faglighed må vi ikke gå på kompromis med. Freddie Sloth-Lisbjerg Formand for Tandlægeforeningen

6


Planmeca Romexis 4.0 ®

Èn software til alle løsninger

Unit, røntgen og CADCAM i en software – først i branchen Planmeca tilbyder en revolutionerende ”all-in-one” softwareløsning til alle klinikstørrelser og bidrager med en ukompliceret digital arbejdsgang. Den nye version 4 af vores markedsledende og banebrydende Planmeca Romexis® software kobler alle apparaterne sammen på din klinik. Dette sikrer overraskende tids og omkostningseffektivitet.

Plandent Jydekrogen 16, 2625 Vallensbæk Telefon 43 66 44 44

Dentronic Sommervej 9, 8210 Aarhus V Telefon 86 10 41 22

Fiskers Dental Service Broenge 1-9, 2635 Ishøj Telefon 43 61 18 44

www.planmeca.com


15

ÅRSKURSUS

Onsdag er ren sÅrskursu dag

--- ÅRSKURSUS ---

3 dages Årskursus – 2 dages messe I disse år er alt under forandring. Det gælder også Årskursus og Scandefa-messen. De vigtigste ændringer er, at onsdag er en ren Årskursus-dag uden dentalmesse. Torsdag og fredag er der både Årskursus og Scandefa. Der er arbejdet lidt med programmet, således at nogle sessioner ligger mellem 09.00 og 11.00, andre ligger mellem 10.00 og 12.00, og atter andre ligger mellem 09.00 og 12.00. Sessionerne er lagt sådan, for at sikre dig mulighed for både at prioritere efteruddannelse og gå en tur rundt på messeområdet. Åbningstider for Centerhallen: Torsdag den 16. april kl. 8.00 - 19.00 Fredag den 17. april kl. 8.00 - 18.00 Scandefa-messen åbner kl. 9.00 og har samme lukketider.

Af: Malene Tonnung

Find det rette for dig! Efteruddannelsen har for torsdagen og fredagen sammensat et program med mange sessioner, der er for alle faggrupper. For at synliggøre, hvor mange sessioner, der er for netop dig som tandlæge, tandplejer eller klinikassistent, er der udarbejdet en oversigt, der kan ses på side 6-7 i Årskursus 2015-kataloget.

Benyt indgang Vest

Ankomst Lige fra du ankommer til Bella Center, vil der være ændringer ved indgangen, garderoben, udlevering af kursusmateriale, placering af Tandlægeforeningens profiltorv, de sundhedsfaglige stande og stande med firmaaftaler. Alle ændringer er gjort for at skabe et mere dynamisk flow til messehallerne. Alle besøgende skal benytte indgang VEST. Her vil man møde to forskellige registreringer – en for Årskursus og en for SCANDEFAs messebesøgende. Du skal

vælge den for dig aktuelle registrering i forhold til, om du skal til undervisning eller bruger dagen til messebesøg. Der vil være garderobe for Årskursus-deltagere og messebesøgende på samme destination, når man har passeret registreringerne og er kommet ind i Centerhallen. Dog vil der stadig være gratis garderobe for Årskursusgæster, så henvend dig i den side af garderoben, der er aktuel for dig den pågældende dag. Husk at bære dit navneskilt synligt.

Tandlægeforeningens torv Er i år flyttet i retning mod Scandefa-området for at skabe et mere dynamisk flow til messehallerne.

8


--- ÅRSKURSUS ---

Tandsundhed Uden Grænser Holder generalforsamling fredag 17. april kl. 16.00-17.00 i Lokale 17 med årsberetning og valg af bestyrelse. Efter generalforsamlingen vil Tandsundhed Uden Grænser præsentere de nye projekter i organisationen, der arbejder med akut hjælp og bæredygtige udviklingsprojekter i nogle af verdens fattige lande, hvor tandbørsten ikke en selvfølge. Læs mere på www.tug-dk.org

Årskursus ‘get-together’ Den traditionelle åbning på Årskursus’ førstedag er ændret, så festlighederne er lagt torsdag, hvor alle er velkomne uden tilmelding: Torsdag eftermiddag kl. 17.00 holder formand Freddie Sloth-Lisbjerg en Årskursus-tale. Sundhedsminister Nick Hækkerup har også takket ja til at komme og holde tale, ligesom Eva Zeuthen Bentsen holder oplæg om at erkende, at det er nye tider, og at man som tandlæge lige så godt kan vænne sig til tanken og få det bedste ud af det. Der er mulighed for spørgsmål og debat. Efterfølgende er Tandlægeforeningen vært ved et glas vin i Scandefa-området,

nærmere betegnet i det nye frokostområde. Torsdag aften vil Scandefa-messen og Bella Center være vært for spisning og fest, som I kan tilmelde jer via Bella Center – se side 4.

DENTAL + LEASING FINaNSIErING

HINGE

Ledelsesrådgivning

Fremskaffelse af finansiering: Fortroligt, loyalt, konstruktivt og dynamisk samspil med klinik ejeren og dennes revisor. Eje eller leje: Klinik ejeren sidder ofte med beslutning om valget mellem eje eller finansiering, herunder valget mellem forskellige leasingtilbud. Det synes svært, men kan gøres ganske enkelt.

Ring eller mail til HINGE og hør straks mere om dine muligheder Virupgaard Hjortshøjvej 100 A 8250 Egå tlf. +45 20 98 97 57

KlinikLiv

9

bh@hinge.nu

april 2015

Spar tid og penge: HINGE løser hver eneste dag finansieringsopgaver for et stort antal tandlægeklinikker, og sørger for fremskaffelse af markedets skarpeste priser og vilkår. Arbejdsadfærden er præget af dialog, struktur og grundighed.

www.hinge.nu


--- ÅRSKURSUS ---

Nyt frokost- og kaffekoncept

Pension og økonomi: Specielt program for 50+ Hvis du selv ønsker at tilrettelægge din pensionisttilværelse og økonomi, kræver det planlægning. Få belyst de muligheder, overvejelser, faldgruber og forholdsregler, der er i den forbindelse. Johnny Orneborg, chefrådgiver i PFA Pension, giver gode råd og indfører dig i nye lovregler i samarbejde med Tandlægernes Tryghedsordninger. Som medlem af Tandlægeforeningen kan du deltage uden at være tilmeldt Årskursus. Fredag 17. april kl. 09.00-11.00 – Lokale 20.

Onsdag vil forudbestilt frokost blive arrangeret i A-hallen. Alternativt, kan der købes frokost i begrænset omfang i Bella Center. Torsdag og fredag vil den forudbestilte frokost blive arrangeret på særskilt areal i udstillerområdet. Nyd køkkenchefens lækre buffet inkl. isvand, sodavand og kaffe/te to go mellem kl. 12.00- 13.00. Kaffen serveres ved udgangen til messeområdet. Har du fravalgt frokosten ved tilmelding, kan du stadig i begrænset omfang købe frokost i forskellige caféer og sandwichbarer. Tandlægeforeningen har ikke en Årskursus-café på profiltorvet i år, i stedet vil udstillerne gerne servere kaffe for gæsterne.

Om onsdagen, hvor Scandefa og Centerhallen ikke er aktiveret, vil der dog blive sørget for kaffe i pauseområdet omkring undervisningslokalerne. Torsdag og fredag er der morgenkaffe fra kl. 8.00 og indtil kl. 9.00 i Kongresfoyeren.

Find vej med skærmene Du skal ikke se efter de kendte sessionsskilte ved lokalerne. I stedet for anvendes Bella Centers elektroniske skærme ved lokalerne. Her vil vi annoncere de respektive sessioner. I Bella Center vil du få en flyer med angivelse af sessionernes placeringer.

Hold dig opdateret! Som Årskursus-deltager får du adgang til et mobilt website, som Tandlægeforeningens Efteruddannelse udvikler specifikt til Årskursus. Her kan du bl.a. nærlæse programmet og søge yderligere information om de kursusgivere, du finder interessante. Du kan også få et overblik over lige præcis de sessioner, du selv er tilmeldt, ligesom du kan følge med i de aktiviteter, der løbende vil finde sted under Årskursus. Du skulle gerne have modtaget et personligt login til websitet.

10


Scandefa tilbud! 2+1 Tetric EvoFlow Bulk Fill Nyhed! ®

Flydende bulkfill komposit, der er perfekt makker til Tetric EvoCeram Bulk Fill

2+1 Tetric EvoCeram Bulk Fill Bulkfill komposit 2+1 Tetric EvoCeram Universalkomposit

+ GRATIS

2+1 Tetric EvoFlow Flydende komposit 1+1 Fluor Protector S Beskyttende fluorlak

1+ GRATIS

Adhese Universal Universal adhæsiv Multilink Automix Universal cement

System Pack Starter Pack

+

Tilbuddene gælder kun på Scandefa 16.-17. april 2015. Velkommen til Bella Center og vores stand C2:025 www.ivoclarvivadent.com Ivoclar Vivadent AB KONSULENTER Tina Hedegaard Jensen, tlf.: 21 70 18 36, Helle Thorning, tlf.: 31 32 04 85, info@ivoclarvivadent.se


--- ÅRSKURSUS ---

Luk patienterne ind i fællesskabet Kan tandlægepatienter ligefrem være begejstrede og glæde sig til næste besøg? Ja, det kan de godt, hvis vi lukker dem ind i fællesskabet og lader dem være en del af en succes, mener Merete Smit fra Bergman Smit Training.

Af: Thomas la Cour / tlckommunikation.dk

Skridtene bliver ofte tungere, desto tættere patienten nærmer sig tandlægeklinikken. Hvad skal der ske? Kommer det til at gøre ondt? Bliver det dyrt? Bare den ømhed ved den bagerste tand ikke kræver en rodbehandling. Eller en udtrækning? Av! Uanset, om patienten lider af udpræget tandlægeskræk eller blot har en stram økonomi, kan der være massevis af bekymringer forud for et tandlægebesøg. Derfor skal der tales imødekommende og venligt til alle sanser fra det øjeblik, patienten åbner døren til klinikken, mener Merete Smit.

12


--- ÅRSKURSUS ---

Trussel eller gevinst? Merete er direktør og konsulent i virksomheden Bergman Smit Training, der har fingeren på pulsen, når det gælder emner som kundeadfærd og –loyalitet. – Fra det øjeblik, de åbner døren til klinikken, aktiveres amygdala i hjernen, og de er på et ubevidst plan meget mere på vagt over for lugte, lyde og synsindtryk. Enkelte tænker måske ligefrem: ”Vil jeg overleve det her?”, siger Merete. Amygdala vurderer alle de stimuli, den modtager, som enten potentielle gevinster eller potentielle trusler. Bliver en stimulus vurderet positivt, skaber hjernen en gevinstrespons; bliver den derimod vurderet negativt, skaber den en trussels-respons. Amygdala kan afveje trusler og gevinster på en femtedel sekund. Det er ubevidst, automatisk og meget hurtigt. Trusler virker langt stærkere end gevinster, og det tager meget længere tid at vende tilbage og tænke klart igen.

– Det er bedst at fokusere på det, du har sammen med patienten. For der er intet værre end at spørge til noget privat og så ikke have tid eller overskud til at lytte til svaret. Spørg i stedet konkret til patientens sidste behandlinger og om eksempelvis den sidste fyldning eller behandling har voldt problemer – og ros om muligt de valg, de foretager vedrørende deres tandsundhed, siger Merete Smit.

Det er vigtigt at signalere høj faglighed over for patienterne. Merete Smit har en god historie til at illustrere vigtigheden:– Et amerikansk ejendomsmæglerfirma valgte blot at ændre den sætning, receptionisten sagde til potentielle kunder, når de ringede. Hidtil havde hun sagt: ”Du skal tale med Bob, han er ejendomsmægler i dit område”. Det blev ændret til: ”Du skal tale med Bob, han har 20 års erfaring med at sælge huse som dit”. Den lille forskel gav en omsætningsfremgang på 18 pct.

Faglighed er i høj kurs hos patienter Men der skal også være plads til advarsler og kritik, hvis patienten træffer forkerte valg. For det drejer sig ikke kun om at stryge patienten med hårene hele tiden. Patienter sætter pris på faglighed, holdninger og professionalisme. – Det er en balancegang at bruge sin autoritet. Det er vigtigt at have for øje, hvordan den bør bruges, og hvordan den ikke bør bruges. Man skal ikke bruge

Spørg om det rette Det er derfor, at venlighed, smalltalk, komplimenter og smil har stor betydning for patienterne. For hvis først amygdala har kategoriseret tandlægebesøget som negativt, er skaden sket. Så kan nok så megen venlighed ikke ændre på det: Tandlægebesøget bliver forbundet med noget ubehageligt og smertefuldt, og patienten kommer nødigt igen. Men der er dog ikke behov for at rose patienternes påklædning eller spørge til deres sommerferie.

Nyheder

Faglighed betyder noget

Det er bedst at fokusere på det, du har sammen med patienten. For der er intet værre end at spørge til noget privat og så ikke have tid eller overskud til at lytte til svaret.

Fair priser

Reel service

Se stand C2-029

G r a m D e n ta l A p S * Te l . 9 3 9 8 9 3 9 1 * i n f o @ g r a m d e n ta l . d k * w w w. g r a m d e n ta l . d k NY

NY

kr. 1.980,-

Endomotor m. reciprokfunktion kr. 7.220,-

Reciprokke file kr. 299,-

kr. 1.980,-

Opgearing kr. 5.625,-

kr. 1.980,-

Scalerspidser fra kr. 99,-

kr. 7.777,-

kr. 3.928,NY

NY

kr. 777,-

NY

Blå v.stk kr. 1.995,-

NY

Prøv den !

Hærdelampe kr. 1.800,-

Biomedical

NY

implantater

kr. 3.880,-

kr. 888,-

LED OP-lampe fra kr. 3400,-

NY

NY

PGA- og silkesutur fra kr. 299,-/12 stk.

NY

NY

- Som det ses, har Gram Dental meget på hjerte - kig derfor forbi på stand C2-029 til en snak med din nye leverandør - og nyd en LAKRIDSPIBE og et glas vin. Vi ses !

KlinikLiv

13

april 2015

20:1 kir.v.stk kr. 2.800,-


--- ÅRSKURSUS ---

Sæt krydsrein

den for meget, når patienten ligger i stolen med munden fuld af vatruller, men omvendt kan patienterne godt lide at få ekspertviden, så de kan forstå rigtigheden af de valg, de træffer, siger Merete Smit. Kan boret høres? Frem for alt bør tandlægerne kigge kritisk på klinikkens indretning. Lugter der for meget af eugenol eller andre tandlægelugte? Er indtrykket lidt for klinisk og koldt? Trænger lyden af boret ud i venteværelset? Er der spændende og nyt læsestof til alle patientgrupper? Kan patienterne tale med personalet bag skranken, uden at det bliver overhørt af andre patienter? Indretningen er vigtig, fordi det er det første, patienten registrerer ved besøget. Dernæst kommer den personlige modtagelse. – Vi vil have autentiske oplevelser. Vi vil møde professionelle, der vil os som patienter og som udstråler arbejdsglæde og har hjerte og begejstring, siger Merete Smit. Værdsæt patienten Når servicemedarbejdere i sørøvertøj foran Legoland tjatter til både børn og voksne med pap-sabler, er det ikke en tilfældighed. Det er en amerikansk udviklet trend inden for alle typer kunderelationer, at legens korporlighed kan bryde barrierer ned og give kunden en fornemmelse af at være værdsat. Fordi legens natur minder kunden om noget trygt og godt i barndommen. Nogle eksperter i kunderelationer mener ligefrem,

at kunden skal have et kram. Men der skal ikke tjattes med papsværd eller krammes på tandlægeklinikkerne. Den omgangsform vil givetvis have den modsatte effekt og gøre de fleste patienter utrygge. Patienten vil hellere have en tør autoritet end en pjattet skælm, hvis der skal skæres og bores i munden. Alligevel kan det være sundt at have trenden i baghovedet, når patienten møder op. For et kram behøver ikke nødvendigvis være korporligt. Hvis patienten føler sig genkendt og værdsat, fordi personalet både udstråler entusiasme og husker tidligere behandlinger, kan patienten godt føle sig favnet. Vær en succes – Patienten kan lide at føle sig som en del af et fællesskab og en succes. Det er vigtigt at have en glad, eventuelt humoristisk og begejstret omgangstone på klinikken og lade patienten være en del af det fællesskab. Så er der større chancer for, at de vender tilbage, siger Merete Smit. Hun peger også på, at såvel kunder som patienter foretrækker succeser. Vi vælger den café, der har mange kunder frem for den, der har for mange tomme borde. På samme måde kan en ydre profilering af tandlægeklinikken og et eventuelt engagement i lokalsamfundet have stor effekt på patienternes oplevelse af tandlægebesøget. Hvis klinikkens ansatte eksempelvis har deltaget i et motionsløb og er entusiastiske omkring det, smitter entusiasmen af på patienterne. Det er også et skridt på vejen mod begejstrede patienter.

DIN VELKOMST Det er altid en balancegang, hvor hjertelig man skal være over for patienterne. Men en hånd på albuen eller skulderen og en god øjenkontakt, når hånden trykkes, kan gøre velkomsten en del mere personlig. Men gør det kun, hvis det virker naturligt. Et fast håndtryk og en smilende øjenkontakt er uhyre væsentlig, hvis patienten skal føle sig i trygge hænder.

14

kalende

Merete Smit holder foredraget ”Når begejstrede patienter er målet” på Årskursus 2015 fredag d. 17. april kl. 13.00-16.00

Venteværelset Det er i venteværelset, at en eventuel tandlægeskræk kan vokse sig stor. For det er i ventetiden, at indtryk bliver til tanker og tanker måske til frygt. De fleste flyselskaber serverer fortsat en anretning, selvom flyveturen kun varer få timer. De gør det primært for at aktivere passagererne og holde dem beskæftiget, så flyveturen føles kortere, og en eventuel flyskræk kan holdes i ave. På samme måde kan aktivering af patienterne holde en tandlægeskræk på afstand. Sørg for godt og nyt læsestof til alle patientgrupper. Mænd gider sjældent læse bolig- eller dameblade. Hav gerne afdæmpet musik, radio eller eventuelt tv kørende. Muligheden for at tage en kop kaffe eller et glas vand er også en form for beskæftigelse. Sørg frem for alt for, at det er rart at vente. Lad der hellere dufte af kaffe end af tandlæge i venteværelset og skærm for de typiske kliniklyde.


NYHED!

The ONE file reciprocating system

Besøg os på Scandefa, stand C1-006!

GOLD TECHNOLOGY – Øger filens flexibilitet • Sikkerhed – den reciprokerende bevægelse minimerer risikoen for fastlåsning • Enkelt – kun en fil per behandling • Hygiejnisk – altid en ny fil til hver patient • Tidsbesparende – forenklet håndtering

DENTSPLY DeTrey | www.dentsply.dk Henrik Schutt Tlf: 20 46 56 80 Karina Madsen Tlf: 23 81 22 55 Michel Pedersen Tlf: 29 60 90 57


TRÅDLØS - LYDLØS - LET Dobbelt så mange fordele på den halve tid

NU

Med dets kraft på 3000mW/cm² og et bredt spektrum af lys hærder Mini LED™

60% AT

Ortho 2 alle nuværende materialer brugt inden for tandbehandling effektivt og hurtigt. Eksponeringstider på 4, 8, 12 og 32 sekunder.

RAB

Nu kr. 6.900,-* kr. 17.424 Vi ses på Scandefa, stand nr. C2-032A.

*Alle priser er ekskl. moms. Tilbuddet gælder indtil 30. april 2015 Scanorto A/S

Firskovvej 36, DK-2800 Kgs. Lyngby

Tlf. 39 97 11 00

Fax 39 97 11 11

mail@scanorto.dk

www.scanorto.dk


HEJCO PÅ SCANDEFA 2015

Besøg os på Scandefa og se vores flotte nyheder. Standnr.: C4-001

2015

HEJCO CO LLECTION BRAGAR D COLLEC TION

Se vores nye katalog på hejco.dk eller bestil det på tlf.: 35 37 77 00

www.hejco.dk

Shop på

hejco.dk

Rabatkode Få 10% messerabat på vores webshop indtil 1. maj. Benyt kode Scandefa2015 på hejco.dk

10%

RABATKODE:

Scandefa2015

rabat


--- MELLEMRUM ---

nd S ta-016 C3

S tand

En perfekt alginaterstatning

C2-004

Xantasil er en ny medium-viskøs alginaterstatning fremstillet på A-silikone basis beregnet til anatomiske aftryk, såsom aftryk til provisorier, ortodontiske modeller, aftryk til stiftopbygninger, aftryk til bideskinner m.m. Håndtering og dimensionsstabilitet er væsentligt forbedret i forhold til alginat. Xantasil leveres i magasiner til blandemaskine og til blandepistoler. Arbejdstiden er 1 min. Tid i munden er 1,5 min. Materialet kan opbevares i længere tid, er dimensionsstabilt og mikses homogent uden luftblærer. Meget nemt at desinficere og velegnet til alle gipstyper. Hygiejnisk og færre arbejdsprocedurer i forhold til alginat.

Kvalitetsmærke Nordenta er Danmarks nye forhandler af Ultradent, så på Scandefa kan møde de nye kvalitetsprodukter på Nordentas stand.

Hurtigt arbejde nd S ta-014 C3

Én primer på klinikken GC introducerer Ceramic Primer II – en universal primer til feldspar-, leucite-forstærket-, lithium disilicate keramik, zirconium og alumina, hybridkeramik (e.g Cerasmart) og komposit. Den erstatter silan, og du kan nøjes med én primer til de fleste materialer bortset fra metal. Ceramic Primer II udmærker sig ved: Hurtig og nem applicering, ingen ventetid efter applicering: Påfør og tør og så kan den opbevares i stuetemperatur. Ceramic Primer leveres i flaske på 3 ml. eller i engangsdoser.

S tand C3-003

Oplad! Med Demetron hærdelampe – Demi Ultra U-40 – er du kun 40 sekunder fra en fuldt opladet lampe! Slut med dårlige, dyre, batterier og lange opladningstider Med den nyeste teknologi inden for ultra-kondensatorer kan du lade op på kun 40 sekunder og få 25 gange 10 sekunders hærdetid med en intensitet på 1.100 mW/cm2 pulserende til 1.330 mW/cm2 hvert sekund. Med lysdioder i spidsen af lampen får du en ensartet og optimal lysintensitet.

18

Ny super laser Blandt Sirona Dentals mange nyheder kan nævnes en ny laser, der kører på tre forskellige bølgelængder, og dermed giver optimale muligheder for at gøre behandlingen mest mulig skånsom for patienten – f.eks. i forbindelse med følsomme tandhalse og behandling af paradentose. Den nye laser kan også ved kirurgiske indgreb skære i tandkødet med en skalpels hastighed uden at være i direkte berøring med tandkødet. Den nye bølgelængde til kirurgi, 445 nm, har god absorption i hæmoglobin, og derfor opstår der ikke blødninger under indgrebet. Laseren har en indbygget en antibakteriel effekt.


LEV OP TIL MYNDIGHEDSKRAVENE!

Tag kontrol over Legionella og andre bakterier i din unit VIDSTE DU at BacTerminator® Dental · kan installeres på alle unit-mærker · kan håndtere flere units · kan bruges til flaskesystemer

· er fuldautomatisk · fjerner kalk i unitten · bruger ingen kemi

Med en BacTerminator® er du garanteret, at selv en ældre unit altid lever op til myndighedskravene, når det gælder vandhygiejne.

BacTerminator® Dental er testet og godkendt i ETV-programmet under den Europæiske Kommission og produceret i henhold til Direktivet for Medicinsk Udstyr 93/42/EEC og EN ISO 13485. BacTerminator® Dental er udviklet, designet og produceret i Danmark og sælges i EU.

FORHANDLERE:

BacTerminator® Dental

– din garanti for perfekt vandhygiejne

LÆS MERE PÅ www.adept-dental-water.dk

Adept-annonce-04.indd 1

15/12/14 12.31

KlinikLiv

19

april 2015


--- SCANDEFA ---

S tand

Den første unitintegrerede intraorale scanner C2-009

Planmeca`s sortiment af åbne CAD/CAM løsninger til tandlæger og tandteknikere omfatter også verdens første unitintegrerede intraorale scanner - Planmeca PlanScan.

Af: Malene Tonnung

PlanScans unikke integration med Planmeca-unitten giver en smidig arbejdsgang, nu da real-time scanning er muligt direkte fra unitten. Scanningen kan også styres fra unittens trådløse fodkontrol med håndfri betjening. Den ultra-hurtige og præcise Planmeca PlanScan kan integreres med alle digitale Planmeca-units. Takket være unittens Full HD tablet-enhed, har dentalteamet konstant og optimal tilgang til live scanningsdata. Således kan du fokusere på behandlingsområdet uden afbrydelser og distraktioner. Scanneren giver et lydsignal, som vejleder dig og derved sikrer optimal dataoptagelse. Unik fodkontrolscanning En anden ting, der adskiller Planmeca PlanScan fra andre scannere er, at den nemt kan styres fra unittens trådløse fodkontrol. Det frigiver behandlerens hænder til scanning og patientbehandling. Fodkontrollen gør det let at skifte mellem præparations- antagonist- og sammenbid-visninger, så behandleren kan fokusere på scanning uden afbrydelser. Den håndfri betjening sikrer også optimal infektionskontrol. Enkel og fleksibel i brug Planmeca PlanScan er designet til at effektivisere arbejdsgangen – den bruges

ligesom alle andre instrumenter og kan ubesværet deles mellem flere brugere. ”Plug-and-play”-scanneren kan nemt monteres på forskellige unitter og i forskellige klinikrum. Det fleksible licenssystem gør det muligt at arbejde med forskellige CAD/ CAM-faser (scanning, design og fremstilling) samtidigt og af forskellige brugere. Scanneren leveres med tre forskellige, autoklaverbare spidser, så det også er muligt at scanne på børn. Oplev scanneren PlanScan kan opleves på Scandefa-messen ligesom en del af Planmecas store sortiment. – Dette er et virkeligt innovativt produkt, der garanterer let og ubesværet arbejdsgange ved unitten og giver behandleren mulighed for fuld koncentration om patienten. Systemet er bygget på vores Planmeca Romexis softwareplatform – den første software i verden, der kombinerer CAD/CAM og røntgenbilleder. Det betyder, at alle billeder og scanninger er let tilgængelige med kun èn brugergrænseflade. Sammen med vores øvrige Planmeca CAD/CAM-løsninger, bidrager PlanScan til forbedret patientbehandling og øger klinikkens produktivitet, siger Janne Andersen, salgschef for Planmeca i Danmark.

20

PLANMECA ULTRA LOW DOSE Planmeca 3D tilbyder nu CBCT– optagelser med en lavere stråledosering end ved en panoramaoptagelse. Kan bruges i alle billedprogrammer og med alle voxel-størrelser.


Alle priser er vejl. inkl. moms og gælder til d. 24. april 2015. Spørg dit depot om din pris Der tages forebhold for trykfejl, forkerte illustrationer, udsolgte varer samt afgifts-og momsændringer

Fra det enkle og smukke med én farve til det unikke og karakteristiske med flere lag

G-ænial komposit fra GC Med G-ænial Anterior får du:

Med G-ænial Universal Flo får du:

• •

• • • •

4 min arbejdstid og dermed stressfri opbygning Lækker modellerbar konsistens I 95% af tilfældene smukke resultater med kun én farve Bredt farvevalg til lagvis opbygning Let at pudse op til højglans

• •

En kontrollerbar flydende komposit Præcis og direkte applicering uden brug af instrumenter En komposit med højglans, selv inden polering 15 farver

Scandefa tilbud G-ænial Anterior

G-ænial Universal Flo

Køb 2 pk i valgfri farve og få gratis 2 pk af farverne A2, A3, AO2 el. AO3

Sprøjter a 4ml, 10 dispensing tips, 15 farver: A1, A2, A3, A3.5, A4, B1, B2, B3, C3, AO2, AO3, BW, CV, JE, AE

køb 2 pk og få 2 pk gratis Farver Anterior: BW, A1, A2, A3, A3.5, A4, B1, B2, B3, C3, CVD, XBW, CV, AO2, AO3, AO4, JE, AE, SE, IE, TE, CVE - 10 el. 20 stk á 0,16ml

Fra kr. 395,- pr. pk

køb 2 pk og få 1 pk gratis

Kr. 639,- pr. pk

Mød os på stand C3-014

GC Nordic, www.gceurope.com, www.facebook.com/gcnordic, Tel: 23 26 03 82


---ÅRSKURSUS ---

ndlæger Mange takelig ir v bliver år de får berørt, n en klage

Af: Carsten G. Johansen Foto: iStock

Hjælp, jeg har fået en klage! Du oplever det sikkert på et tidspunkt: En patient klager over den behandling, du har udført. Et hårdt slag mod din faglige stolthed – men hvis du holder hovedet koldt, kan du komme ud af sagen som en vinder. Hvad bilder patienten sig ind? Skulle jeg have lavet en fejl? På de dårligt vedligeholdte tænder? Overraskelsen bliver til vrede, og indeni kan du mærke, at du er rigtig ked af det. Ingen tandlæger bryder sig om at opleve en klage fra en patient. Din faglige stolthed og din omhyggelige ansvarsfuldhed er under angreb. Hvordan kan det ske for mig?

– Mange tandlæger bliver virkelig berørt, psykisk påvirket, når de får en klage. Men mit råd er, at man forbereder sig på, når man får en klage. Ikke om man får en klage. Tandlæge Anders Lentz-Nielsen er medlem af Landstandlægenævnet, der behandler klagesagerne. Derfor har han set mange sager og hørt mange fortvivlede tandlæger, som har svært ved at

22


--- ÅRSKURSUS ---

forstå, hvorfor de pludselig er under anklage. Men der er grund til at berolige den almindelige, samvittighedsfulde tandlæge. – Når vi sidder tre tandlæger i Landstandlægenævnet og gennemgår en sag, er det ikke for at kaste os over den mindste fodfejl. Hvis det fremgår af journalen, at behandlingen er velovervejet og velbegrundet, hænger vi os ikke i de enkelte formuleringer. I de forholdsvist sjældne tilfælde, hvor vi udtaler kritik, er der begået grove fejl, siger Anders Lentz-Nielsen.

Mit råd er, at man forbereder sig på, når man får en klage. Ikke om man får en klage

Vær omhyggelig med journalen Grove fejl er der heldigvis kun få af i danske tandlægeklinikker. Men ikke alle behandlinger er lige vellykkede, og nogle gange er patienterne så utilfredse, at de forfølger sagen. Hvis det ender med en klage, skal tandlægen først og fremmest have sin journal i orden. – Journalen er afgørende for sagen. Hvis ikke journalen er ført korrekt, kan det alene være grund til, at tandlægen taber sagen, og behandlingen bliver kendt ikke-honorarværdig, siger juridisk konsulent Nanna Lindstrøm Hessel, Tandlægeforeningen. Journalen skal levere dokumentationen for, at tandlægen har forklaret fyldestgørende om behandlingsmulighederne, og at patienten har forstået det til fulde, før de accepterede behandlingen. – Nogle gange vælger patienten jo en anden behandling, end den tandlægen tilbyder. Fx på grund af prisen. I sådan et tilfælde hænder det, at patienten ikke har forstået konsekvensen af at vælge én behandling frem for en anden, siger Nanna Lindstrøm Hessel.

Klager handler om kommunikation Når en utilfredsstillende behandling fører til, at patienten rejser en klagesag imod tandlægen, handler det næsten altid om dårlig kommunikation mellem parterne. Det er tandlæge Anders Lentz-Nielsen og juridisk konsulent Ninna Lindstrøm Hessel enige om. – Det handler både om, hvad der er blevet sagt og hvad der er blevet forstået. Det er en god ide, at tandlægen sikrer sig, at disse to ting stemmer overens, siger Nanna Lindstrøm Hessel.

TePe Interdental børster

Nu 9 forskellige størrelser Et bredt sortiment af størrelser i både soft & x-soft til alle mellemrum. Det brugervenlige skaft er godt at holde på og ståltråden på børsterne er plastovertrukket for større beskyttelse. Udviklet i samarbejde med førende odontologiske experter i Sverige. Besøg vores webshop www.tand-profylakse.dk

Mød os på Scandefa Stand C3-021

AD150013DK_ad, tandlaegebladet, 165x111mm.indd 1

AD150013DK

Made in Sweden

02/03/15 12:10 KlinikLiv

23

april 2015


---ÅRSKURSUS ---

Patientforsikring er blevet Tandskadeerstatning Tandlægeforeningens patientforsikringsordning for privatpraktiserende tandlæger trådte i kraft den 1. januar 1990 og er en obligatorisk del af overenskomsten. Senere skiftede den navn til Patientforsikringsordningen, og fra 1. januar 2015 er navnet Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning. Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning giver patienterne mulighed for erstatning, hvis en i øvrigt velbegrundet og forsvarligt udført behandling ender med at give patienten en tandskade. Skader helt ned til 1.000 kan dækkes – i den offentlige patientforsikring kan patienterne kun rejse sager med en værdi over 10.000 kroner. En eventuelt mangelfuld eller kritisabel behandling er ikke dækket af forsikringen. En sådan sag afgøres gennem klagesystemet med eventuel mulighed for, at patienten får betalingen refunderet.

Anders Lentz-Nielsen giver i den forbindelse et rigtig godt råd: – Skriv altid i journalen, hvad patienten svarede til den behandling, du foreslog. Det er ikke nok at notere dine forslag. Når du har patientens svar med, er det mere tydeligt – i en eventuel klagesag – hvad der ligger til grund for den manglende forståelse mellem tandlæge og patient. Rådgivning kan give støtte Mange klagesager bunder i, at en patient ikke har forstået, hvis der er en risiko ved en behandling. Men selv i tilfælde, hvor man opfatter klagen som helt urimelig, skal man tælle til ti, før man reagerer på det. – Det er aldrig klogt at konfrontere patienten, hvis man er vred, og journalen skal være så nøgtern og objektiv som muligt, advarer Anders Lentz-Nielsen. Journalen skal man selv føre, men der er naturligvis hjælp at hente i Tandlægeforeningen. – Vi rådgiver om de praktiske ting, fx hvordan man skal føre journalen, hvordan klagesagen evt. vil forløbe samt om mulighederne for og konsekvens af, at man som tandlæge vælger at indgå et forlig. Men vi hjælper ikke med at føre sagen, fordi der sidder repræsentanter fra Tandlægeforeningen i tandlægenævnene, forklarer Nanna Lindstrøm Hessel. – Mange tandlæger vælger i stedet at fremlægge sagsforløbet anonymt for en kollega, de har stor tillid til. Det er ofte

Sæt krydsrein

kalende

Sæt kryds i kalenderen Nanna Lindstrøm Hessel tilbyder kurset: ”Forstå klagesystemet og forsikringsmulighederne” på Årskursus 2015 onsdag den 15. april kl. 11.15-12.00. Anders Lentz-Nielsen afholder sammen med Tandlægeforeningens forhandlingschef Tina Raben Skaarup kurset ”Hvordan tackler jeg en klagesag” på Årskursus 2015 torsdag den 16. april kl. 10.00-12.00.

24

en god ide. En neutral vurdering kan bekræfte tandlægen i, at behandlingen er i orden, men det giver også mulighed for at stille sig selv spørgsmålet: Kunne jeg have gjort noget anderledes? siger den juridiske rådgiver. Nobody’s perfect Anders Lentz-Nielsen er en varm fortaler for, at man gennemgår sagen grundigt – med eller uden hjælp fra en kollega. Gerne allerede før en patients utilfredshed udvikler sig til en decideret klagesag. Hans opgaver i Landstandlægenævnet har nemlig især lært ham én ting. – Jeg har set mange journaler, som afspejler en veldiagnosticeret og gennemtænkt behandling af en samvittighedsfuld tandlæge – og alligevel er resultatet ikke blevet tilfredsstillende. Det giver stof til eftertanke, siger Anders Lentz-Nielsen. Selvfølgelig kan der være eksempler på grundløse klager, som man ikke skal give efter for. Men selv som erfaren tandlæge kan man lave et resultat, man heller ikke selv kan være tilfreds med. – Det er i hvert fald aldrig en god ide, hvis man bare automatisk sætter sig på den høje stol og afviser enhver fejl. Nobody’s perfect, og når man gennemgår sin sag kritisk, kan der være vurderinger, man ville gøre anderledes i dag. Og man skal ikke være blind for, at en fornyet behandling ofte giver en meget loyal og tilfreds patient, siger Anders Lentz-Nielsen.


BENDT WIKKE MARKETING A/S

Sikker og effektiv løsning til rengøring, termisk desinfektion samt sterilisation – en praktisk, hygiejnisk og økonomisk løsning Enkelt, sikkert og hygiejnisk. Med desinfektionsmaskine fra Miele sikrer du samme høje hygiejne hver gang og undgår unødig risiko for smitte ved manuel håndtering af instrumenterne og kontakt med kemikalier. Ny sterilisator fra Miele. Kompakt bordmodel med integreret vandbehandlingsanlæg alt i enløsning. Hurtig procestid ca. 30 minutter. Effektiv tørring. Nedsætter den samlede procestid før instrumenterne kan anvendes igen. Dokumentationssystem. Intelligent system til at dokumentetere og gemme processerne fra rengøring, desinfektion og sterilisation. Lad os hjælpe med at finde den optimale løsning på, hvordan jeres instrument rengøring kan løses sikkert og økonomisk fordelagtigt. Rengøring, desinfektion, sterilisation og service fra én leverandør.

Sterilisation i Autoclave PS 1201 B

Dokumentationssystem og validering

Rengøring og desinfektion i G 7881 eller G 7891

Rengøring/desinfektion Sterilisation Dokumentation/Validering Garanti og service

Miele Professional A/S · Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Tlf. 43 27 15 00 · www.miele-professional.dk


Afholdes i samarbejde Afholdes i samarbejde med Deloitte med Deloitte

SKAB SKAB TRYGHED TRYGHED OM OM DIN DIN FREMTIDIGE FREMTIDIGE ØKONOMI ØKONOMI Kom til inspirationsmøde for klinikejere Kom til inspirationsmøde forhør klinikejere og kommende klinikejere og om dine og kommende og hør om muligheder forklinikejere at skabe tryghed omdine din mulighederøkonomi. for at skabe tryghed om din fremtidige fremtidige økonomi.   Tandlægernes Tryghedsordninger har hermed fornøjelTandlægernes Tryghedsordninger har hermed se, i samarbejde med Deloitte, at invitere dig tilfornøjelinspise, i samarbejde med Deloitte, at de invitere digforhold, til inspirationsmøde. Vi sætter fokus på særlige rationsmøde. Vi sætter fokus påpå, denår særlige forhold, som du skal være opmærksom du skal sikre din som du skal være økonomi i dag og iopmærksom fremtiden. på, når du skal sikre din  økonomi i dag og i fremtiden.   Program Program 17.00 Ankomst og let forfriskning serveres 17.00 Ankomst og let forfriskning serveres 17.20 Velkomst 17.20 Velkomst 17.30 Hvordan skaber du tryghed i din private og 17.30 klinikkens Hvordan skaber du tryghed i din private og økonomi! klinikkens økonomi! v/ Tandlægernes Tryghedsordninger v/ Tandlægernes Tryghedsordninger 18.30 Lækker anretning 18.30 Lækker anretning 19.00 Imødegå fremtidens udfordringer 19.00 v/Deloitte Imødegå fremtidens udfordringer v/Deloitte 19.30 Kaffe og kage 19.30 Kaffe og kage 20.00 Får du det optimale ud af din kliniks ressourcer 20.00 v/ FårDeloitte du det optimale ud af din kliniks ressourcer v/ Deloitte 20.30 Mulighed for netværk og uformel snak 20.30 Mulighed for netværk og uformel snak 21.00 Aftenen slutter 21.00 Aftenen slutter

Vi har samlet et team af kompetente fagfolk med stor Vi har samlet et team af kompetente fagfolk med stor indsigt og praktisk erfaring fra tandlægebranchen indsigt ogforsikring praktisk erfaring inden for af dig ogfra dintandlægebranchen klinik, pensionsopinden forogforsikring af dig og dinsamt klinik, pensionsopsparing formueplanlægning optimering af sparing ogindtjening formueplanlægning optimering af klinikkens og optimalsamt udnyttelse af klinikkens klinikkens indtjening og optimalIudnyttelse af klinikkens ressourcer og patientgrundlag. løbet af aftenen vil vi ressourcer og konkrete patientgrundlag. I løbet af aftenen vi give dig nogle værktøjer og indspark til, vil hvorgive digskaber nogle konkrete værktøjer og indspark til, hvordan du større tryghed og stabilitet omkring din dan du skaber tryghed og stabilitet omkring din økonomi, nu ogstørre i fremtiden. økonomi, nu og i fremtiden. Foredrag afholdes på følgende Foredrag afholdes på følgende tidspunkter og steder: tidspunkter og steder: 5. maj 2015 i Slagelse 5. 6. maj 2015 i Slagelse København 6. 11.maj maj2015 2015i København i Aarhus 11. 12. maj 2015 i Aarhus Kolding 12. 19. maj 2015 i Kolding Aalborg 19. 20. maj 2015 i Aalborg Herning 20. maj 2015 i Herning Der vil løbende blive holdt mindre pauser og der vil Der vilspisningen løbende blive mindre pauser og mulighed der vil under og holdt efter indlæggene være under spisningen og efter indlæggene mulighed for at tale med indlægsholderne, samt være netværke med de for at tale med indlægsholderne, samt netværke med de øvrige gæster. øvrige gæster. Tilmelding foretages senest den 17. april 2015 til web@ Tilmelding foretages senest 17.angive april 2015 tilpå web@ tryghedsordningerne.dk. Du den bedes navne tryghedsordningerne.dk. Du bedes angiveatnavne på deltagere og klinik, samt hvor du ønsker deltage. deltagere og klinik, samt hvor du at deltage. Deltagerantallet er begrænset ogønsker håndteres efter førstDeltagerantallet er begrænset og håndteres efter førsttil-mølle princippet. Din deltagelse er gratis. Tilmeld dig til-mølle princippet. derfor allerede i dag!Din deltagelse er gratis. Tilmeld dig derfor allerede i dag!  Vi glæder os til at se dig! Vi glæder os til at se dig!

Besøg os på Scandefa og hør mere - stand C2-23 og TF-torvet Besøg os på Scandefa og hør mere - stand C2-23 og TF-torvet Tandlægernes Tryghedsordninger Tandlægernes Tryghedsordninger

| |

Svanemøllevej 85 Svanemøllevej 85

| |

2900 Hellerup 2900 Hellerup

| |

Tlf. 3946 0080 Tlf. 3946 0080


HVEM HVEM BESTEMMER, BESTEMMER, HVORNÅR HVORNÅR DU DU ER ER KLAR KLAR TIL TIL PENSION? PENSION? Deloitte oplever, at mange klinikindehavere Deloitte oplever, at mange klinikindehavere ikke planlægger salget af deres tandlægeklinik, ikke planlæggertilsalget af deres tandlægeklinik, og overgangen pensionstilværelsen er styret og overgangen til pensionstilværelsen styret af, hvornår en køber byder sig. Dette fårernogle af, hvornår en byder sig. Dette får nogle indehavere til køber at slå til i panik, når en køber indehavere til at slå til at i panik, når en køber findes. Det kan betyde, pensionstilværelsen findes. Det kan betyde, at pensionstilværelsen kommer hurtigere end forventet. kommer hurtigere end forventet. Som i så mange andre brancher er det naturligt, at man Som i så nedtrapper, mange andrei takt brancher erman det naturligt, at penman løbende med at nærmer sig løbende nedtrapper, i takt med at man nærmer siger pensionsalderen. Efter mange år som klinikindehaver det sionsalderen. mange år vil som klinikindehaver er det ikke unaturligt,Efter at man gerne sikre, at ens livsværk ikke unaturligt, atkompetent man gernetandlæge, vil sikre, atogens livsværk overdrages til en at klinikken overdrages kompetent tandlæge, klinikken videreføres til påen fornuftig vis. Det er dog og ikkeataltid muligt, videreføres på fornuftig vis. Det er dog ikke altid muligt, når overgangen til pensionstilværelsen er tilfældig og når overgangen ikke planlagt. til pensionstilværelsen er tilfældig og ikke planlagt. I forbindelse med et generationsskifte er det ofte I forbindelse med generationsskifte er det nærliggende, at enetyngre ansat tandlæge kanofte være en nærliggende, enklinikken yngre ansat kanogså, væreaten mulig arvtageratpå – ogtandlæge Deloitte ser mulig arvtager klinikken –påogdenne Deloitte ser Den også, at mange klinikkerpå overdrages måde. store mange klinikker overdrages denne måde. Den store udfordring er dog, at mange på yngre tandlæger ved, at udfordring er dog, at mange tandlæger at prisen på klinikken stiger, jo yngre flere patienter ogved, større prisen på klinikken stiger, jo flereDet patienter og meget større omsætning der realiseres årligt. kan være omsætning der at realiseres årligt. Det arbejde kan være meget demotiverende vide, at ens hårde blot gør demotiverende vide, at ens hårde arbejde blot gørDet drømmen om atat blive klinikindehaver endnu dyrere. drømmenderfor, om atat blive klinikindehaver endnuvil dyrere. opleves yngre tandlæger hellere betaleDet for opleves derfor, yngre tandlæger hellere vil betale for ny goodwill endat deres eget oparbejdede goodwill. I den ny goodwill end deres eget oparbejdede goodwill. proces går megen viden tabt, til skade for klinikkenI den og proces gårsom megen viden tabt, til skade for klinikken og branchen helhed. branchen som helhed. Et planlagt generationsskifte kan med fordel tage afsæt kan med fordel tage afsæt iEtenplanlagt gradvisgenerationsskifte overdragelse af tandlægeklinikken til en i en gradvis overdragelse af tandlægeklinikken til en yngre tandlæge – en juniorpartner. Juniorpartnermodelyngre tandlæge en juniorpartner. Juniorpartnermodellen, som Deloitte–kalder den, kan gennemføres, uanset len,klinikken som Deloitte kalder den, kaneller gennemføres, uanset om drives i et selskab i en personlig om klinikken drives i et selskab eller i en personlig virksomhed. virksomhed.

Fordelene ved denne model er mange - vigtigst er at Fordelene ved denne model er mange -for, vigtigst er at klinikindehaveren kender tidspunktet hvornår penklinikindehaveren kender tidspunktet hvornår pensionstilværelsen begynder. Derudoverfor, sikres klinikinsionstilværelsen begynder. klinikindehaveren en fornuftig pris Derudover på klinikkensikres og har dermed dehaveren en fornuftig for prisatpåplanlægge klinikken og har dermed en bedre forudsætning pensionen. en bedre forudsætning foratatpåpege, planlægge pensionen. Ydermere er det relevant at juniorpartnere Ydermere er det relevant påpege, at og juniorpartnere tidligt i karrieren, både fåratindflydelse gavn af egen tidligt i karrieren, både får indflydelse og gavn af egen indsats. indsats. Modellen sikrer desuden, at juniorpartneren og klinikinModellen sikrer desuden, at juniorpartneren dehaveren arbejder hen mod et fælles mål. og klinikindehaveren arbejder hen mod et fælles mål. Brian Christensen Brian Christensen Statsautoriseret revisor Statsautoriseret revisor Telefon: 29 61 86 34 Telefon: 29 61 86 34 Email: bchristensen@deloitte.dk Email: bchristensen@deloitte.dk

Besøg os på Scandefa og hør mere - stand C2-23 og TF-torvet Besøg os på Scandefa og hør mere - stand C2-23 og TF-torvet Tandlægernes Tryghedsordninger Tandlægernes Tryghedsordninger

| |

Svanemøllevej 85 Svanemøllevej 85

| |

2900 Hellerup 2900 Hellerup

| |

Tlf. 3946 0080 Tlf. 3946 0080


--- SCANDEFA ---

Sirona Dental styrker digitalt fokus Tandlægeklinikker og digitale løsninger er en kombination, som står både i nutidens og fremtidens tegn. Det er Sirona Dental et godt bevis på.

Af: Jette Warrer Knudsen

På årets Scandefa-messe disker Sirona Dental igen op med unikke digitale løsninger, der indbyrdes kan linkes og kobles til hinanden. – Vi har i 30 år arbejdet med digitale aftryk. Dengang grinede mange af os, men nu høster vi resultaterne af de erfaringer, vi har gjort os igennem de mange år, fortæller Kristian Sandrini, der er Area Sales Manager i Skandinavien for Sirona Dental. Han tilføjer, at Sirona Dental stadig holder fast i sin pioner-position, selv om flere konkurrenter også forsøger sig med digitaliseringsbølgen. – Vi er stadig foran vores konkurrenter. Ikke mindst, fordi vi i alle årene har holdt fast i at udvikle vores digitale løsninger på baggrund af proven solutions, fastslår Kristian Sandrini, der samtidig nævner, at Sirona Dental årligt investerer 60 mio. US$ i udvikling af nye produkter. Årets nyheder fra Sirona Dental bygger videre på virksomhedens CAD/CAMsystem. Sidste år kunne besøgende på Scandefa-messen se Sirona Dentals kamera Omnicam, der forvandler den digitale interorale optagelse til en 3D-model, som kan bruges til design og fræsning direkte på klinikken. I år byder Sirona Dental blandt en række nyheder på en nyudviklet software til Omnicam, der dermed får en ny funktionalitet, der henvender sig både til tandlæger og speciallæger i ortodonti. Med den nye software kan der hurtigt og effektivt tages en række modelfrie aftryk. – Mange har prøvet at få taget aftryk på den traditionelle måde, hvor man får en metalske i munden og er ved at kaste op, siger Kristian Sandrini, der fortæller, at den nye ortho-software er særligt vel-

egnet, når mange børn skal have taget aftryk i forbindelse med tandkorrektion. Stort marked for usynlige bøjler Den nye software fra Sirona Dental tilbyder bl.a. integration til Dolphin, som er et af markedets mest udbredte orto-programmer. Desuden linker Sirona Dentals software direkte til Invisalign – en markedsførende udbyder af usynlige tandskinner. Et samarbejde, som Kristian Sandrini forventer sig meget af. – Det er et meget stort marked, som ikke bare handler om børn, men også voksne, der gerne vil have rettet deres tænder, men helst vil undgå de store jernbaneskinner på tænderne, siger Kristian Sandrini, der tilføjer, at man med digitale aftryk også sparer oceaner af lagerplads til gamle gipsmodeller. – Invisalign er en spændende udbyder, som det har taget os mange år at udvikle data til, fortæller Kristian Sandrini og understreger, at Sironas software bliver forbedret løbende, og at der i løbet af sommeren bliver frigivet en ny hardware i form af en bordmodel. Den hedder CEREC AF (Acquisition Flexible) og bliver også vist på Scandefa. Minimal bestråling af patienter Sirona Dentals digitale aftryksløsninger kan kobles sammen med røntgenapparater, så klinikken opnår et optimalt workflow. Sirona Dentals nye 2- og 3D røntgensystemer bærer navnet Orthophos SL og anvender Sironas helt nye DCS sensor. DCS står for Direct Conversion Sensor og med denne sensor forvandles røntgenstrålingen direkte til elektriske signaler.

28

Det betyder, at røntgenbillederne bliver mere skarpe samtidig med, at det rette fokus i billedet altid bliver sat automatisk (SL betyder Sharp Layer.) Helt unikt i 2D optagelsen er, at fokus kan ændres i det tagne billede, så man kan stille skarpt på det, man ønsker at se. Fx en palatinal rod eller en ikke frembrudt tand. Apparatet vælger selv den rigtige position ud fra patientens dimensioner, som fx hovedstørrelse, og takket være den oklusale bite-block indstilles apparatet automatisk til optagelse i frankfurter horisontalen. Kristian Sandrini fortæller, at det nye røntgenapparat dermed sørger for, at patienten udsættes for minimal bestråling. Vælger klinikken røntgenapparatet i 3D kan arbejdet med porcelænskroner, implantater og skinner til søvnapnø gøres meget hurtigt og i få arbejdsgange i en strømlinet proces, fordi klinikken kan gøre hele arbejdet selv.


SCANDEFA

SCANDINAVIAN DENTAL FAIR Bella Center, København 16 - 17 APRIL 2015

Deltag i Kerr Endodontics workshop i Kerr stand C3-003 eller Plandent stand C2-008 så er du med i lodtrækningen om en Apex ID!

VIND EN APEX ID!

Vi afholder endo workshops både torsdag og fredag under Scandefa. Her kan du prøve den nyeste teknologi inden for maskinel udrensning med TF Adaptive, samt varm rodfyldning med Elements Free. Workshop bliver afholdt af henholdsvis Vitus Jakobsen i varmrodfyldning og Unni Endal i maskinel udrensning.

Se i nedenstående skema, hvilke tider der passer dig bedst! Alle deltagere på workshop er med i konkurrencen om en Apex ID.

Kerr Endodontics Workshop Kerr stand C3-003

Plandent stand C2-008

Tandlæge Unni Endal

Tid

Beskrivning TORSDAG 16 APRIL

Unni Endal

9:30 - 10:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Unni Endal

11:30 - 12:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

13:30 - 14-15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Unni Endal

13:30 - 14-15

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

15:00 - 15:45

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Vitus Jakobsen

15:00 - 15:45

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

Unni Endal

16:30 - 17:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Vitus Jakobsen Unni Endal

Vitus Jakobsen

16:30 - 17:15

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free FREDAG 17 APRIL

09:30 -10:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Vitus Jakobsen

09:30 -10:15

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

Unni Endal

11:00 - 11:45

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Unni Endal

11:00 - 11:45

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

13:30 - 14:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Vitus Jakobsen

13:30 - 14:15

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

Unni Endal

15:00 - 15:45

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

Vitus Jakobsen

15:00 - 15:45

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

Unni Endal

16:30 - 17:15

Udrensning med et intelligent, sikkert og hurtigt filsystem –TF Adaptive

16:30 - 17:15

Varm vertikal 3D rodfyldning – elements free

Vitus Jakobsen Unni Endal

Vitus Jakobsen

Vil du vide mere om produkterne fra Kerr endodontic, er du velkommen til at kontakte en af vores repræsentanter. Jan Bendix Area Manager Danmark & Island

Ann Hindsbøl Sr. Sales Representative Danmark

Mobil 40 92 96 16 jan.bendix@kerrdental.com

Mobil 24 22 63 08 ann.hindsbol@kerrdental.com

www.kerrdental.eu

Tandlæge Vitus Jakobsen


--- MELLEMRUM ---

d S ta0n03

Endnu slankere sprøjte

C3-

Nu i 7 farver Seal-Tight SPECTRUM er farvede engangsspidser til 3-funktionssprøjten, der nu fås i 7 farver (+ hvid) og leveres i poser med 200eller 1500 stk med blandede farver. Vand og luft er separeret i spidsen. 100% fri for vand, når du skal tørlægge. Spidsen kan bøjes. Let at bytte spids mellem hver patient, der skal ikke skrues noget af. Bare træk i spidsen. Gratis adapter ved køb af pose med 200 spidser på Keers Scandefa-stand.

Med den nye slanke sprøjte til G-ænial Universal Flo, bliver det endnu lettere, at applicere denne heavy flow komposit direkte i kaviteten. For G-ænial Universal Flo gælder det stadig:

Stand

C3-019A

Unikke instrumenter i ypperste kvalitet De kraftfulde Morita TwinPower turbiner giver dig præcision og effektivitet, næsten som et rødt vinkelstykke. Den unikke TwinRotor giver dig kraft, som gør det muligt at udføre en effektiv og præcis præparation uden, at den taber pusten undervejs. Vælg mellem 4 forskellige hovedstørrelser – findes til de fleste koblingstyper – hos Digital Dental Danmark.

• Højt fillerindhold på 69,5%. • Stor blankhed, selv inden polering. • Unik farveadaption til tanden. Ligesom før, har du ikke noget ”efterløb” på materialet, når stemplet slippes, så den er utrolig let at styre. Kompositten findes i 15 farver.

Stand C3-014

Skabt til at præstere!

Det rette redskab? S tan7dA

Translux2Wave er en trådløs LED lyspolymeriseringslampe med en 360° drejelig lysleder. Håndstykket vejer kun 145 g og er forsynet med et display, der viser 4 programmuligheder og batteriets tilstand. Translux2Wave har indbygget radiometer, der sikrer lyspolymeriseringslampens effektivitet. Det genopladelige batteri kan skiftes uden værktøj direkte på klinikken. Batteriet præsterer ca. 80 cykler à 20 sec., inden det skal oplades. Translux2Wave har et desinficerbart håndstykke og en autoklaverbar lysleder. Lampen kan indstilles til 5s, 10s, 20s og 20s med ”soft start” med en let og simpel betjening på håndstykket. Lampen er udstyret med en ”sleeping mode”funktion, som indtræder efter 5 min.

C3-01

Holdbart værktøj De nye keramikbelagte MINVALUX-BLACK-instrumenter er ideelle til langvarig og pålidelig anvendelse ved dentalkirurgiske indgreb. • Ekstremt holdbare ved langvarig anvendelse • Meget stor abrasionsmodstand og derfor mindre slitage • Refleksfri overflade – ingen forstyrrende afspejlinger • Mikroskopisk glat overflade • Vævsvenlig og biokompatibel • Let rengøring og sterilisering

nd S ta-004

Zarodent er forhandler af de kendte Kohler-instrumenter – kom og se et stort udvalg på Scandefa.

C2

30


VI SES PÅ SCANDEFA STAND C1 -010

Zendium KIDS til de mindste børn indeholder fortsat 1000 ppmF – men alle andre varianter er øget til 1450 ppmF.* Desuden har vi fornøjelsen af at præsentere ”Zymerne” – vores nye figurer på KIDS og JUNIOR. Designet på vores øvrige sortiment er også blevet opdateret og fremstår nu mere hvidt og klinisk. *SBU-rapporten »Att förebygga karies« – Statens beredning för medicinsk utvärdering, 2002.

Yderligere information kan findes på www.zendium.dk/fagfolk Tekniske spørgsmål rettes til Careline: Tlf.: 7027 7784, kl. 9-13 Email: forbrugerkontakt.dk@unilever.com Produkter, publikationer og patientpjecer bestilles via din dentalgrossist.


--- ÅRSKURSUS ---

Har du styr på patientens sygehistorie? Tandlæger skal i voksende grad have øje for de medicinske risikopatienter. Problemet er ikke uoverstigeligt, men det er vigtigt at huske jævnlige opdateringer af anamnese-oplysningerne.

Af: Thomas la Cour / tlckommunikation.dk

– Det er egentlig ret enkelt, og det tager 15 sekunder: Stil din patient tre hurtige spørgsmål: Har du været indlagt på sygehus siden sidst? Er du blevet overfølsom for noget siden sidst? Tager du medicin? Hvis de svarer nej til alle tre spørgsmål, er du som regel dækket ind, siger Jan Tagesen, der er specialtandlæge i kæbekirurgi og underviser i anamnese og risikopatienter på Tandlægeskolen i Aarhus. Tandlægepatienter med helbredsproblemer og et stort forbrug af medicin er blevet mere almindelige på klinikkerne de sidste årtier. Befolkningen bliver ældre, og de ældre beholder deres tænder længere end før, fordi de er blevet bedre til at passe på dem livet igennem. Dertil kommer et voksende forbrug af medicin i befolkningen generelt.

os. Derfor er det vigtigt, at patienterne er opmærksomme på vores tavshedspligt, og at eksempelvis en leversygdom kan have betydning for vores behandling, siger Jan Tagesen.

Foto: Privat

Pas på blodfortyndende Det er uhyre vigtigt, at patientens sygehistorie er kendt af tandlægen, for manglende viden kan medføre alvorlige konsekvenser. – Man kan fx forestille sig en patient, der lige har fået kunstig hjerteklap. Det er ikke sikkert, at vedkommende opfatter operationen som væsentlig i forhold til et tandlægebesøg, men dels kan der være en langt større risiko for, at bakterier fra en tandoperation sætter sig på hjerteklappen, og dels får vedkommende måske blodfortyndende medicin, der også har betydning ved blødninger, siger Jan Tagesen. Han mindes en sag, hvor det faktisk gik galt, og hvor en patient døde af betændelse i hjerteklappen efter et tandlægebesøg. Det var ikke muligt at holde tandlægen direkte ansvarlig for den ulykkelige hændelse, men det var meget sandsynligt, at det var bakterierne fra tandoperationen, der havde sat sig på hjerteklappen. Det kunne måske have været undgået, hvis patienten havde udfyldt et anamneseskema. – Man regner med, at 90 pct. af oplysningerne på et anamneseskema er korrekte. De sidste ti pct. skyldes misforståelser eller fordi patienten slet og ret tænker, at det ikke vedkommer

32

Stigende medicinforbrug Danskernes forbrug af medicin er nærmest eksploderet de seneste ti år. Tal fra Statens Serum Institut viser, at danskernes forbrug af medicin steg med 50 pct. fra 2003 til 2013. Hele 44 pct. af danskerne tager dagligt receptpligtig medicin. Dertil kommer et voksende forbrug af naturlægemidler og kosttilskud, som også kan volde tandlægerne problemer. – Naturlægemidlerne kan sagtens forværre en situation, hvis vi ikke er opmærksomme på risikoen. Patienten kan fx i forvejen få blodfortyndende medicin, hvor naturlægemidlet øger effekten. Så kan vi måske pludselig stå med nogle blødninger, som er langt sværere at stoppe, siger Jan Tagesen. Vi er tand-læger Den typiske medicinske risikopatient er over 60, men i den anden ende af aldersspektret er der børn og unge, der eksempelvis får psykofarmaka eller har diabetes. Derfor er det vigtigt, at alle patienter rutinemæssigt udfylder anamneseskemaet med jævne mellemrum. Selvfølgelig kan det være svært at nå i en travl hverdag. Hvis patienten eksempelvis skal igennem en tidskrævende rodbehandling, og tiden allerede er skredet, er det nærliggende at hoppe over anamneserutinerne. Det kan sikkert også sagtens gå, hvis du kender patienten, og hvis du i stedet spørger ind til ændringer i helbredet siden sidst. Men det er naturligvis et spørgsmål om prioriteringer, og prioriteringer har tit rod i den rolle, du ser dig selv i. – De fleste tandlæger ser sig selv som håndværkere. Det er også et fint fagligt udgangspunkt, men ind i mellem skal vi lige huske os selv på, at vi også er tand-læger, og at vi dermed også skal have øje for patientens generelle helbredsstatus og eventuelle medicinering, siger Jan Tagesen.


--- ÅRSKURSUS ---

Jan Tagesen glæder sig over, at langt de fleste tandlæger er opmærksomme, og at fatale følger af manglende anamnese-viden heldigvis er yderst sjælden. – Når jeg er ude og tale om det her, er der en del, der erkender, at de ikke får opdateret anamneseskemaerne i tilstrækkeligt omfang. Men jeg oplever heldigvis også tandlæger, der via de elektroniske patientjournaler bliver husket på dette, samt bliver gjort opmærksom på eventuelle forholdsregler, siger Jan Tagesen..

Forebyggende antibiotikum til patienten Kirsten Christensen er 83 år gammel og lider af den relativt sjældne sygdom systemisk sklerodermi, der er en sygdom, hvor kroppen danner for meget bindevæv. Det betyder blandt andet en forandring af blodkarrene og en forringet evne til at hele sår og en langt større følsomhed over for bakterieangreb. Hun oplevede et fint forløb, da tandlægen blev opmærksom på hendes sygdom. – Jeg havde fået at vide fra Sklerodermi-foreningen, at det var vigtigt at oplyse tandlægen om sygdommen forud for en behandling. Min tandlæge vidste ikke, hvad sklerodermi var for en størrelse, men han fik hurtigt fat i min læge. De blev så enige om, at jeg skulle have antibiotikum før behandlingen, fortæller Kirsten Christensen. Det virkede også meget naturligt at fortælle om sygdommen, fordi tandlægen altid har spurgt til eventuel medicinering eller sygdom, når hun besøgte klinikken. – Før jeg fik diagnosen var de også flinke til at spørge, når jeg skulle have ordnet noget, synes jeg. Vi hyggesnakkede jo lidt om løst og fast, og så fik de som regel lige spurgt, om der ellers var sket noget siden sidst – om jeg havde været ved lægen, eller om jeg tog noget ny medicin, siger Kirsten Christensen.

Kirsten Christens føler, at tandlægeen er opmærksom på n medicin og evt. komplikationer

Vil du vide mere? Jan Tagesen holder foredraget: ”Medicinske risikopatienter i tandlægepraksis – deres medicinske anamnese og farmakologi” på Årskursus 2015 torsdag den 16. april kl. 14.00-17.00

Lån & Spar Bank A/S, Højbro Plads 9-11, 1200 København K, Cvr.nr. 13 53 85 30

Bundsolid Professionel Personlig

Har du en bank, der har specialiseret sig i dit fag?

Vil du videre, så ring til os på 3378 2388 og aftal et møde. Du kan også læse mere om Lån & Spar Erhverv og vores fokusområder på lsb.dk/erhverv

s på Mød o FA E SCAND pril .a 7 1 .6 1

KlinikLiv

33

april 2015


INSPIRATION, INDKØB OG NETWORKING... r istre Reg søg på e k dit b defa.d n a å sc undg r så ø ved du k angen. indg

SCANDINAVIAN DENTAL FAIR 16.-17. APRIL 2015

Gratis adgang Scandefa 2015 er en fagmesse med gratis adgang ved registrering på scandefa.dk Kursusprogram: T: +45 33 48 77 69 og på aarskursus.dk Firmanavn

STAND

Firmanavn

STAND

Firmanavn

STAND

3D Dental Direct Danmark ................. C3-004

Dagbladet Børsen A/S ......................... C1-001E

Elstrøm Dental A/S.................................. C3-029

3M A/S ............................................................... C2-011

Dansikring Direct Partner

EltiDent ApS ................................................... C1-001H

3Shape A/S.................................................... C2-010

BR Teknik Cph ApS ................................. C1-011B

Elysee Dental ApS .................................... C2-014

A/S Unilever ................................................ C1-010

Dansk Tandforsikring ............................ C1-015B

Ergotec ApS................................................... C1-013

AB Dental Service A/S ......................... C3-009

Dansk Tandplejerforening.................. E-004

Erhvervsskolerne ....................................... E-002

AlloGel Club ApS ....................................... C1-020B

Dansk Tandprofylakse ApS ............... C3-021

Eurofins Miljø ................................................. E-015

Aros Statsautoriserede

Danske Dental Laboratorier(DDL) E-006

EURONDA Deutschland GmbH.... C3-013

Revisorer I/S ................................................. C1-017A

Deloitte ............................................................... C2-023

Focus Dental Service ............................. C2-013

Audiovox ........................................................... C1-019A

dent ....................................................................... C1-001D

Fyns Dental ApS ......................................... C1-007

Baker Tilly Denmark ................................ C2-018

Dent Support A/S ..................................... C2-005

GC Nordic AB/Danish Branch ........ C3-014

BDO Statsautoriseret revisions-

Dental Consult ApS.................................. C1-021

GlaxoSmithKline Consumer

aktieselskab ................................................... C1-007A

Dental Kompagniet ApS ...................... C1-019

Healthcare AB .............................................. C1-016

Berendsen Textil Service A/S ........ E-011

Dental Montering ....................................... C3-013

Gram Dental ApS ....................................... C2-029

Bien-Air Dental SA .................................... C2-017A

Dental Tribune Int. GmbH................... C1-012B

GreenMatic ..................................................... C1-015A

Blomsterværkstedet

Dentalmind ..................................................... C2-030A

Grønlandstandplejen.............................. E-007

v/Anette Palle .............................................. E-018

Dentast.dk........................................................ C1-005B

Health Workers AS ................................... C1-015

Carl Zeiss A/S .............................................. C2-015

Den-Tec ApS................................................. C1-001

Hejco .................................................................... C4-001

Cederroth A/S ............................................. C1-001B

Dentman AB .................................................. C1-014A

Heka Dental A/S ........................................ C3-007

Cenger Scandinavia A/S .................... C3-005

DENTSPLY DeTrey GmbH ................ C1-006

Heraeus Kulzer Nordic AB ................. C2-004

Chokolade Compagniet A/S........... E-017

Digital Dental Danmark ApS ............. C3-018A

HK/Privat-Kommunal ............................ E-003

CleanClinic ...................................................... C1-012

Digital Dental Danmark ApS ............. C3-019A

HubSpider AG .............................................. C2-024

Climo A/S ........................................................ C3-006

Digital Smiles Scandinavia AB ........ C1-016B

Højvang Laboratorier A/S.................. C1-012A

CMS Dental A/S ......................................... C2-012

Dynamostol ApS ........................................ C1-002

Immediad A/S ............................................. E-012

Colgate- Palmolive A/S (DK01) ..... C1-004

Dürr Dental AG ............................................. C3-025

Implant Direct/Scott Dental Aps.. C2-027

Colténe/Whaledent ............................... C3-017

Easy Dent A/S ............................................. C2-026

Inform a/s ........................................................ C1-011

Cope it ................................................................ C2-007A

Edenta AG........................................................ C3-001A

ipnordic A/S................................................... C1-005A

Curaprox/Curaden Scandic ApS . C2-022

Effekt Advokatfirma................................. C1-017

Ivoclar Vivadent AB.................................. C2-025

DAB Dental AB............................................. C2-031

Ekulf NeoDenta Dental ApS ............. C1-008

Johnson & Johnson, Filial af ............. C1-008A


...på årets store dentalmesse i København

Åbningstider Bella Center A/S, Center Boulevard 5, DK-2300 København S Torsdag den 16. april 2015 kl. 09.00 - 19.00. Fredag den 17. april 2015 kl. 09.00 - 18.00 Firmanavn

STAND

Firmanavn

STAND

Firmanavn

STAND

JTA Dental ....................................................... C3-013

Praktiserende Tandlægers

Tandex A/S..................................................... C1-009

Jyske Bank A/S .......................................... C3-020

Organisation ................................................... E-009

Tandsundhed Uden Grænser ......... E-008

Kappel Consult ............................................ C1-015C

Praxis A/S ........................................................ C4-002

Tandteknikerskolen ................................. E-005

KavoKerrgroup ............................................ C3-003

Procter & Gamble / Oral_B ............... C3-001

Transcom CMS A/S ................................ E-013

KLINIKBØRSEN........................................... C1-013A

RDS Dental ApS .......................................... C3-001B

TrollDental ....................................................... C1-001A

Krebs Ergonomi.......................................... C1-002

Rectus ApS ..................................................... C1-009A

Trustpilot........................................................... C1-001F

Lilleborg AS/ Jordan .............................. C1-020C

Redent/Rhino Wood & Plastic

Unident AB...................................................... C3-011

LiteWire ApS.................................................. C3-022

Processing Sweden AB........................ C1-002B

Unique Ejendom A/S ............................ C1-020A

Lån & Spar Bank A/S ............................. E-016

Redmark ........................................................... C1-011A

Unisha ApS ..................................................... C1-021D

MA Medicals .................................................. C1-020

RH Dental ApS ............................................. C2-028

Vestjydsk Dental A/S............................. C1-003

Manunision ApS .......................................... C2-030

Rønvig Dental Manufacturing A/S. C1-006A

Vetro Design Srl.......................................... C1-013B

Mectron Spa .................................................. C4-004

Scanbiz ApS ................................................... C2-010

VOCO GmbH................................................. C3-018

Medident Italia ............................................. C2-030B

Scandinavisk Dentalservice

W&H Nordic................................................... C2-007

MELAG ............................................................... C2-019

Denmark A/S................................................ C3-002

WeCare4u A/S .......................................... C1-019B

Miele A/S Professional ....................... C2-001

Scanorto A/S ................................................ C2-032A

Wessels Dental ApS ............................... C1-003

Neodent Dental-

Sinol Scandinavia....................................... C1-014

XO CARE A/S ............................................... C3-019

laboratorium ApS....................................... C1-021D

SKT København .......................................... E-001

Yotuel................................................................... C2-021

Nobel Biocare Danmark A/S .......... C2-006

SKT Aarhus ..................................................... E-001

Zarodent ApS................................................ C3-017A

Nordenta A/S ............................................... C3-016

Smart Massage ........................................... C1-009B

Zenith Dental ApS ..................................... C3-008

Nordenta AB .................................................. C4-003

Småkryb ApS ................................................ C2-025A

NSK Danmark ApS ................................... C3-012

Spar Nord Bank........................................... C2-002

OurWorld .......................................................... E-014

SpotON Marketing ApS........................ C2-003

Pharma-Vinci / Axellus A/S............. C1-018

Statens Serum Institut ........................... C2-020

Philips AB ......................................................... C3-015

Straumann Danmark ApS................... C2-015A

Plandent A/S ................................................ C2-008/

Sunstar GUM Butler Guidor .............. C2-034

C2-008A

Udstillerliste pr. 23. marts 2015

Swede Dental AB ...................................... C1-002A

Planmeca ......................................................... C2-009

Sydbank............................................................. C2-017

Pluradent AG & Co. KG ......................... C1-005

Tandbud ApS ................................................ C3-023

www.scandefa.dk


--- ÅRSKURSUS ---

Vi skal lære at spille på samme hold

36


--- ÅRSKURSUS ---

For nogen kommer det let, for andre er det knap så ligetil. At være holdspiller burde være på et fag på Tandlægeskolen, når nu næsten alle tandlæger arbejder i teams på en klinik, mener Hanne Nørgaard, der har suppleret tandlægegerningen med en teamcoach-uddannelse.

Af: Malene Tonnung Foto: Hyldager Fotografi

KlinikLiv

37

april 2015

På klinikker landet over er tandlæger, klinikassistenter, tandplejere og receptionister afhængige af hinandens indsats. Hver dag sidder rigtig mange tandlæger overfor en klinikassistent i timevis, så tæt, at de færreste andre professioner kan prale af det. Men professionalismen er høj, fokus ligger på patienten i stolen, og ofte mærker man hverken sig selv eller den overfor. – Vi skal være professionelle og have pokerface, samtidig med at vi arbejder under et stort tidspres. Vi har i løbet af arbejdsdagen normalt ikke meget tid alene med klinikassistenten – højst et par minutter, mens der sprittes af mellem patienterne. Og vi har ikke tradition for at tage tid til at være sammen, siger Hanne Nørgaard om de arbejdsforhold, der præger de fleste klinikker. Selv har hun arbejdet på klinik i Ikast siden 1985, de seneste mange år som ejer af klinikken i partnerskab med sin mand Ole. Så hun kender alt til at skulle fungere både som leder, tandlæge og kollega, og hun ved, hvilken forskel det gør for hverdagen og resultaterne, når alle spiller på samme hold. – Jeg kan tydeligt mærke i bestemte situationer, om teamsamarbejdet fungerer. Når man kan mærke, at alle ved, hvad der skal gøres, og de bare går i gang, så spiller det. Så er der flow, siger Hanne Nørgaard.


--- ÅRSKURSUS ---

Brækket arm gav coachuddannelse Hanne Nørgaard har en international certificeret coach-uddannelse, som hun bl.a. bruger til at tage ud og hjælpe klinikker med at få et bedre teamsamarbejde, ligesom hun underviser på SKT-uddannelsens moduler for erfarne klinikassistenter i samarbejde, konfliktløsning og jobkultur. Men personligt var det en brækket arm, der startede hele videreuddannelsen til teamcoach. – Jeg kunne ikke bruge min arm i et år, så jeg måtte finde noget andet at bruge mit hoved til, smiler Hanne. Men det virker heller ikke et sekund som om, at hun er ked af denne udvikling i sit arbejdsliv. – Man bliver aldrig færdig-udlært i et emne som teamsamarbejde, der venter altid nye udfordringer, så der er ikke noget, der hedder at hvile på laurbærbladene. Til gengæld kunne mange klinikker nok komme i gang med at uddanne sig lidt tidligere i teamsamarbejde, for – som det typisk sker – er det først, når der er opstået problemer, at man tænker på at tilkalde en coach eller anden rådgivning udefra. – Der er dog nogle, der er vakse nok til at tage fat i mig, inden der er opstået problemer. Flere af dem kan godt se, at der er en værdi i, at vi bliver bedre til at arbejde sammen. Men jeg kommer da også nogle gange ud til svære udfordringer, hvor det altid er fornuftigt at have en udefra til at komme med input. Det er ofte kommunikationsproblemer, misforståelser og uklare spilleregler, der er skyld i konflikter og kriser i samarbejdet på klinikker og andre arbejdspladser.

Vi skal nyde det, hver gang det fungerer. For om lidt – bum er der en ny udfordring i teamsamarbejdet.

Den fødte holdspiller? Når Hanne Nørgaard kommer på banen hos klinikkerne er det med redskaber, der afslører, OM man er et team og hvilke mekanismer, der driver et team. – Målet er at få en arbejdsdag, hvor der er flow, hvor tingene spiller, og hvor alle medarbejdere synes, at det er sjovt at gå på arbejde. Der er dog ét område, der er centralt i alt teamsamarbejde, og som man som leder og medarbejder på en velfungerende klinik ikke kommer uden om: – Det handler rigtig meget om relationer. Jo bedre relationer vi har, jo bedre kommunikerer vi også. Derved opnår vi også bedre samarbejde med færre konflikter. Det er her, Hanne Nørgaards beskrivelse af tandlægefaget kommer ind i billedet. Et tidspresset fag med konstant fokus på det faglige og meget lidt plads til at opbygge relationer.

38


--- ÅRSKURSUS ---

– Jeg kender ikke noget fag som vores, hvor man er låst så meget fast til en stol, og hvor man arbejder så koncentreret så længe ad gangen. Så vi er nok et meget fagligt fag. Derfor er det heller ikke nødvendigvis et fag, der appellerer vildt meget til holdspillere. Men i og med, at tandlæger næsten altid arbejder i teams med forskellige faggrupper, burde teamsamarbejde måske på skemaet på tandlægehøjskolen? – Det ville være rigtig fint, hvis vi lærte lidt mere om at være holdspillere. Nogle har talent for det, mens andre skal lære det. Men uanset, om vi får egen klinik eller ej, skal vi være holdspillere i vores arbejdsliv. Ledelsen gør forskel, men ikke alt Hanne Nørgaard vil rigtig gerne undervise hele teams i teamsamarbejde, da det er det, der rykker mest, men man kan sagtens få noget ud af hendes foredrag uden at have sine kolleger eller chefen med. – Mange af os ledere tror, at vi skal vide alt. Men det hverken kan eller skal vi! Vi skal få øje på kompetencerne omkring os og bruge dem.

Hun mindes, hvordan det var en lang og dyr proces at få sin egen klinik ISO-certificeret, fordi man her var nødt til at beskrive alle klinikkens procedurer og blive enige. Men at processen også var særdeles værdifuld for teamsamarbejdet. – Vi fik jo øje på alle de kompetencer, som vores medarbejdere havde, og alle fik ansvar for hver deres felt. Alle kom på banen og havde noget at byde ind med, og så gik de op i deres eget felt med liv og sjæl! Så hvis dine medarbejdere nogle gange spørger om noget, du ikke har svar på, så kan du spørge tilbage, hvad de selv tænker. Det ligger der en anerkendelse i, og anerkendelse får folk til at vokse, opfordrer Hanne. Hun er dog ikke i tvivl om, at ønsket om at blive bedre til teamsamarbejde også skal komme fra ledelsen. Lederen skal gå forrest, ellers sker der ikke noget. – Men medarbejderne skal også være med på den. Her handler det måske om at være lidt mindre krævende på sit eget fagområde og lidt mere fleksibel, selv om det kan gå en lidt imod. Alle har et ansvar for hverdagen Dybest set bunder meget godt teamsamarbejde i, at alle tager ansvar.

Gør tandbørstningen til en leg med Jordan Det er vigtigt at få børstet børns tænder rigtig godt både morgen og aften, men nogle gange kan tandbørstningen blive en sur pligt. Hos Jordan har vi derfor udviklet et sødt og sjovt univers, der skal gøre tandbørstningen lidt lettere. Kom og besøg os på Scandefa d. 16. og 17. april på stand nr. 020C og hør om vores tandbørstesang, tegnefilm og mini-børnebog. Du kan få bogen ”Løven får børstet bisser”, som du kan uddele på din klinik. Vi glæder os til at se dig.

Kontaktinfo: Orkla Health Tlf. 43 56 56 56 Mail: kontakt.jordan@orkla.dk Web: jordan.dk eller facebook.com/jordandanmark

KlinikLiv

39

april 2015

Svært ved at jonglere samarbejdet? Hanne Nørgaard tager ud til klinikker og andre teams, der gerne vil have input til bedre samarbejde. Mere information og kontaktinfo finder du på www.dinteamcoach.dk


--- ÅRSKURSUS ---

Sæt i kryds en

kalender

Hanne Nørgaard holder sit foredrag ”Teamsamarbejde i tandlægeklinikken” på Årskursus 2015 fredag den 17. april kl. 14.00-16.00 – foredraget er for alle faggrupper, teams og enkeltpersoner.

cer

n Konkurre

1

– Hvis det kun er ledelsen, der vil det her, så er det op ad bakke. Alle skal føle et ansvar. Det er også derfor, jeg gerne vil snakke med hele teams, for det kræver fælles fodslag, hvis der skal ske noget. Ligesom alle skal være holdspillere på klinikkerne, befinder rigtig mange tandlæger sig i rollen som klinikejer eller leder, og det er heller ikke nødvendigvis en rolle, de er uddannet til. – Nogle er naturtalenter, men uanset hvor let lederrollen falder dig, er gode redskaber indenfor ledelse et must, for du kan være nok så meget naturtalent og alligevel komme til kort, hvis bare en enkelt medarbejder vælger at modarbejde dig. Hanne Nørgaard opfordrer tandlæger i lederstillinger til at få nogle uddannelser, der kan give dem værktøjer til at være ledere – og blive bedre til at skabe de vigtige relationer.

– Jeg har selv et hold af meget forskellige mennesker på klinikken, og vi arbejder meget med at anerkende vores forskelligheder. Her har min coachuddannelse været en personlig øjenåbner, der har lært mig rigtig meget om, hvordan vi reagerer, og hvorfor vi reagerer forskelligt. Selv mener hun, at hun lige nu har et dreamteam på sin klinik – og det skal nydes. – Det gør mig glad, når mit team er glade sammen og kan handle i en akut situation, hvor jeg får en melding, som viser, at alle tager ansvar og hjælper patienten hurtigt. Min erfaring har lært mig, at vi skal nyde det, hver gang det fungerer, for om lidt – bum – så er der en ny udfordring i teamsamarbejdet, og den skal vi være klar til at tage.

Præmiejagt! Vi har samlet et lille overblik over Tandlægeforeningens konkurrencer i forbindelse med Årskursus og Scandefa 2015.

Tandlægeforeningens medlemsrådgivning: Besvar spørgeskema og vind lækkerier! Kom forbi Front Office-standen og hent et spørgeskema, udfyld det og aflever det samme sted. Og du er med i konkurrencen om en kurv fuld af lækre sager.

2 Tandlægeforeningens Forlag: Messerabat – og konkurrence! Bestiller du minimum 100 patientinformationsbrochurer får du 25 % i rabat. Bestillingen skal afleveres hos Medier på Tandlægeforeningens stand. Blandt bestillingerne trækkes der i øvrigt lod om en gratis bestilling.

3 Tandlægeforeningens Tryghedsordninger: Vind en iPad Mini Hvis du kan svare på et spørgsmål om den nye Årsrejseforsikring fra Tandlægernes Tryghedsordninger, kan du blive den heldige vinder af en iPad Mini. Kom forbi Tryghedsordningernes stand og deltag i konkurrencen. Du kan evt. udfylde kuponen fra kuponhæftet hjemmefra.

4

Dentaljob.dk: En middag for to på højkant Svar på fire hurtige spørgsmål om Tandlægeforeningens jobportal Dentaljob.dk og vær med i konkurrencen om en god middag for to.

40

5

Tandlægebladet: Var det noget med en rejse til Island? Kom forbi standen Medier og deltag i konkurrencen om en rejse for to til Island. • Find tre billeder fra Island i denne udgave af KlinikLiv, som du sidder med i hånden. • Udfyld kuponen i kuponhæftet. • Aflever det på Tandlægeforeningens stand hos Medier. Rejsen er sponsoreret af Our World.

r

Dette billede tælle ikke med


3M™ True Definition Scanner

Præcise

Digitale Aftryk

Nem håndtering giver det ønskede resultat • Utrolig præcise digitale aftryk – bedre ensartet aftrykstagning end førende systemer ** • Lille, let og ergonomisk scannerhåndstykke gør scanning nem • Åbent system og trusted connection (sikker og valideret dataoverførsel) • Sikker opbevaring af filer i 3M Connection Center (opfylder europæisk lovgivning for opbevaring af følsomme persondata) ** Data acquired by van der Meer WJ, et. al. at the Academic Center for Dentistry Amsterdam.

3M a/s, 3M ESPE Dentalprodukter, Hannemanns Allé 53, 2300 København S Tel: 43 48 01 00, Fax: 43 20 15 65, e-mail: dkdental@mmm.com 3M og ESPE er varemærker hos 3M Company eller 3M Deutschland GmbH. Anvendes under licens i Canada. © 3M 2015. Alle rettigheder forbeholdes.


--- MELLEMRUM ---

Stand C2-004

d S ta-0n29 C2

Pålidelighed PreVISION Temp er et provisorisk auto-miks materiale udviklet til fremstilling af provisoriske kroner/broer, inlays, onlays, facader og langtids-provisorier. Materialet er overbevisende i sin lette håndtering og nemme applicering. Den praktiske auto-miks funktion sikrer et konstant homogent materiale. PreVISION Temp leveres i CD magasiner til blandepistol i blandeforholdet 10:1. Der kan vælges mellem 6 farver: A1, A2, A3, A3.5, B1 og BLEACH. Hver refillpakning indeholder 1×50 ml materiale, 12 blandespidser samt procedurekort og brugsanvisning. PreVISION Temp er perfekt afstemt med Venus Diamond Flow, den flydende komposit, til individuel karakterisering eller små reparationer af provisoriet.

Nyeste dentaldepot på Scandefa Gram Dental er det nyeste danske dentaldepot, som tandlæger møder på Scandefa. Martin Gram, der er født ind i dentalbranchen, startede depotet i januar med speciale i vinkelstykker, turbiner og andet udstyr til priser, der ofte er under det halve af, hvad tandlæger kan finde produkterne til andre steder. – Jeg er nærmest overvældet over den positive modtagelse, jeg har fået fra tandlægerne. Derfor har vi op til til messen mere end fordoblet sortimentet. Nu tilbyder vi blandt andet også endomotorer, alginatmixere, blegemidler, demonstrationsmodeller, sutur og for eksempel Verdens måske mærkeligste og måske bedste el-tandbørste, som jeg glæder mig til at demonstrere, siger Martin Gram.

Præcision Skruede løsninger

Du skal bruge øjnene! Beskyttelses-skjoldet MO Wing er nomineret til Scandefa prisen 2015. Det svensk udviklede skjold forhandles af KrebsErgonomi i Danmark, som i deres arbejde ofte har registreret, at personale på klinikkerne nedprioriterer beskyttelses-skjoldet til plastlampen. – Mange vælger at kigge væk i stedet, det giver dog den ulempe, at hærdelampen ikke holdes konstant på præcist det rigtige sted. Hvilket kan medføre underpolymeriseret plast, og dermed ringere holdbarhed af fyldningen, siger Mette Krebs. MO Wing giver maximal beskyttelse for både behandler og assistent, det er ergonomisk udformet, så det er let nemt at håndtere, og med symmetrisk design, så det er let at håndtere fra begge sider. Vinklingen på skjoldet giver mindre genskær, og så er det testet og godkendt af NIOM.

Stand C1- 002

42

Mogens Larsen Dental og AKK Dental i Odense, Haderslev Dental og Bay Dental Aarhus leverer nu nyheder indenfor skruede løsninger – uden risiko for cementoverskud: Vario-base fuldanatomisk eller med cut-back kroner/broer i zirkonia, fræset i eget fræsecenter i Odense. Billedet: Skruet vario-base brostel i zirconia (Amann Girbach). Der pålægges Degudents nye fremragende cercon ceram kiss porcelæn. Nobel Biocare ASC (Angulated Screw Channel) abutment (for optimal skrueplacering) i zirconia med direkte påbrænding. Begge løsninger fås med kort leveringstid og til konkurrencedygtige priser. For yderligere information kontakt Dorte Danielsen på dd@larsen-dental.dk eller tlf. 66134088.


DDD eneste autoriseret DIGORA forhandler i Danmark fra den. 1 juni 2015 . 20 års erfaring serveret på et sølvfad:

Ny DIGORA

Optime UV Plus med endnu bedre billedekvalitet

> Perfekt billedekvalitet på 5 sekunder, med høj opløsning og masser af kontrast. > Unik hygiejne gennem håndfri betjening og indbygget UV desinfektion, som inaktiverer vira og bakterier inde i scanneren. > Grafisk display som viser sidste røntgenbillede og patientnavn. > Solidt og holdbart design med 2 års garanti. Se den hos Digital Dental Danmark på stand C3-019A

Originale DIGORA forbrugsvare er billige hos os – ingen grund til at købe kopier! Så holder dine filmplader længere og du har 100% styr på hygiejnen!

Digital Dental Danmark ApS Tel +45 72 344 233 info@digitaldental.dk www.digitaldental.dk

> Ring 72 344 233 for kompetent rådgivning!

KlinikLiv

43

april 2015


--- ÅRSKURSUS ---

Ansat tandlæge:

Kend din rolle

– og spil den rigtigt Flere og flere tandlæger vælger at være del af et klinikfællesskab. Men når du er ansat tandlæge, skal du være opmærksom på potentielle dilemmaer i samarbejdet med de øvrige kolleger og klinikkens ejer. På den måde undgås frustrerende konflikter, eller de kan tages i opløbet.

kollega Leder, arbejder d og me tandlæger ansatte ele er det h

44


--- ÅRSKURSUS ---

Af: Carsten G. Johansen Foto: Colourbox

En tandlægeklinik er en lille arbejdsplads. Men alligevel er der mange forskellige typer personale og samarbejdssituationer, som skal fungere, hvis alle skal være glade for at møde mandag morgen. – En tandlægeklinik er en type arbejdsplads, hvor gode relationer betyder meget. En eventuel krise mellem medarbejdere kan kaste en stor skygge over dagligdagen. Derfor er det vigtigt at kende de dynamikker, som er i spil, forklarer virksomhedspsykolog Kate Dahl. Kate Dahl har arbejdet for Tandlægeforeningen i en årrække og har efterhånden oparbejdet et stort kendskab til de faldgruber, samarbejdet på en klinik rummer. Derfor er hun blevet bedt om at sammensætte kurset Roller og ståsted for ansatte tandlæger, der tilbyder nogle redskaber til at undgå kriser på arbejdspladsen. Mange roller og kasketter Kriserne bunder ofte i, at hverdagens små problemer bliver ryddet ad vejen på en ad hoc-basis, uden at man tager stilling til dybereliggende uenigheder eller

4

4 grunde til at bruge ® Temp FenderMate

forskellige opfattelser. Efterhånden risikerer de små uenigheder at klumpe sammen til en større konflikt, som er ubehagelig for alle. Og den ansatte tandlæge risikerer at stå midt i det hele. – Som ansat tandlæge har du en masse forskellige roller: Du er leder i forhold til klinikassistenter og tandplejere, kollega med eventuelle andre tandlæger – og der er en ejer, som har ret til at stille krav til dig, forklarer Kate Dahl. Og det er kun de overordnede roller. I det daglige arbejde er rollerne meget mere komplekse: Du vil gerne have en fortrolighed med klinikassistenter og tandplejere, men hvad sker der så, hvis ejeren beder dig om at sætte dem på plads i en sag? Eller hvis klinikassistenter og tandplejere vælger at henvende sig til dig med ønsker, som du skal fremsætte over for ejeren på deres vegne? – Der kan også være en vis konkurrence med de andre tandlæger – i forhold til løn, goder, hvem får tildelt de bedste personaleressourcer eller de bedste patienter? Måske har ejeren mere fokus på forretningen, mens du vil bruge dyrere

4

I stedet for at være fanget i et spil skal den ansatte tandlæge blive en aktør i spillet Kate Dahl, psykolog

materialer og tage dig bedre tid, ridser Kate Dahl op. – Der er uenigheder i alle forhold eller samarbejder. Skal man vælge at bevare de gode relationer, eller skal man stå fast på det, man mener er det rigtige? Stol på din faglige integritet Løsningen er naturligvis forskellig fra sag til sag. Men der eksisterer altid en mulighed for at komme en krise i forkøbet, hvis man bruger lidt energi på det. Grundstenen er ifølge Kate Dahl en såkaldt interessentanalyse, som hjælper den ansatte tandlæge med at blive bevidst om de relationer, der får arbejdsdagen til at hænge sammen. Man skal passe

4

4 grunde til at bruge SpotIt® C&B contact finder

4 grunde til at bruge ProxyPal® 3D Matrix

#1 Udviklet til midlertidige fyldninger

#2 Bøjelig

#1 Præcis indikering til approksimal justering af kroner og broer

#2 Optimal adgang

#1 Dyb krumning

#2 Svag krumning

#3 Let at placere

#4 Design i ét stykke

#3 Nem håndtering

#4 Præcis

#3 Cervikal kant

#4 3D Contour Matrix

FenderMate® Temp beskyttelse og matrice til midlertidige fyldninger

SpotIt® C & B kontaktfinder til præcis approksimal justering af kroner og broer

3868-201503_Directa_ProxyPalSpotIt_FenderMateTemp_DK.indd 1

ProxyPal® 3D Matrix Specielt udformet til lukning af diastema og til at forhindre fænomenet ”sort trekant”!

3/17/2015 2:54:23 PM KlinikLiv

45

april 2015


--- ÅRSKURSUS ---

på ikke at blive hvirvlet ind i en konflikt, fordi man ikke opdager undervejs, hvor indviklet en sag kan være. – Man skal passe på ikke at være ureflekteret i sin måde at omgås kollegerne. Med andre ord skal man kunne sætte nogle grænser, siger Kate Dahl. For at kunne sætte grænser, er det vigtigt at definere sit ståsted. Et fast udgangspunkt eller anker, man altid kan holde fast i og vende tilbage til, hvis en sag bliver kompliceret. – Dit ståsted skal handle om din professionelle integritet. Det skal være et holdepunkt, hvorfra du kan skabe overblik over dine kollegers ønsker, og de relationer, I har. På den måde kan du belyse, hvilke dilemmaer I er fanget i, og det hjælpe dig til at løfte uenigheder og forskelligheder op på et sagsniveau, hvor du kan arbejde med dem, forklarer Kate Dahl. Bliv aktør i samspillet Når du arbejder med relations-udfordringerne på klinikken som en sag, kan du sætte dig ud over personlige eller følelsesmæssige forhold (hvem kan du bedst lide, hvad har du mest ud af, etc.),

og du får et overblik over, hvilke interesser der er i spil. Det bliver tydeligere, hvad der skal til for at forandre situationen, og du kan tage konkrete initiativer som fx at åbne dialogen med den relevante kollega. – I stedet for at være fanget i et spil skal den ansatte tandlæge blive en aktør i spillet, forklarer Kate Dahl. – Ved at præge samspillet mellem kollegerne i klinikken gør du det ikke blot nemmere for dig selv at veksle mellem dine forskellige roller. Du hjælper også dine kolleger til at blive mere bevidste om, hvor de hører hjemme i spillet. På små klinikker har alle ansatte forskellige roller – og de er også meget afhængige af hinanden. Så det er en fordel for alle, at man er løsningsorienteret i stedet for at være konfliktorienteret, siger psykologen. Det er faktisk et stykke tid siden, Kate Dahl første gang blev opfordret til at skabe et kursus om rollerne i en tandlægeklinik. Samtaler med flere privatansatte tandlæger har overbevist hende om, at der er en voksende efterspørgsel efter nogle redskaber til at håndtere de nogle gange komplicerede relationer i en tandlægeklinik.

Sæt i kryds en

kalender

Kate Dahl holder foredraget: ”Roller og ståsted for ansatte tandlæger – afsæt til et nyt samarbejde på klinikken” på Årskursus 2015 torsdag den 16. april kl. 13.00-16.00.

ENAMELplus HRi HR i

på Vi s sta Scan es nd def C3 a – -01 7A

Simpelthen fremragende

Eneste komposit på markedet med emaljefarver der har ENAMELplus HRi samme lysbrydningsindeks som naturlig emalje.

ENAMEL

HRi emaljefarver eliminerer gråfarvning af fyldningen og HRi

ENAMEL

Forenkler stratificeringsteknikken og reducerer behandlingsHRi

plus

plus

skaber usynlige præparationsgrænser.

tiden. Til både direkte og indirekte teknik.

* Få en GRATIS HRi Flow (2 g) for hver HRi Dentin eller Emalje du bestiller - tilbuddet gælder både ved kapsler og skruesprøjter. Restaurering udført af Prof. Dr. Lorenzo Vanini

Zarodent ApS | Lundagervej 4 | DK – 8722 Hedensted tel.: +45 70 55 55 10 | Fax: +45 70 55 55 29 e-mail: info@zarodent.dk | www.zarodent.dk

46

HRi FLOW GRATIS*


NYHED!

iBOND® Universal All-purpose convenience.

Vores definition på universal binding er overbevisende En unik fugtighedskontrol og en øjeblikkelig adhæsiv succes: iBOND Universal trænger effektivt ind i dentinet og viser pålidelige bindigsstyrker gennem det unikke fugtighedskontrolsystem og den optimerede monomer-sammensætning. Bonding i alle henseender betyder noget: iBOND Universal skaber binding til: Komposit, ædle –og uædle metaller, zirkonia eller keramik, og er kompatibel med lyshærdende, dualhærdende og selvhærdende materialer. Nem og præcis applicering: Selv-æts, total-æts eller selektiv æts – Valget er dit! Vores nye specialdesignet flaske med drypkontrol leverer lige nøjagtig den mængde væske du behøver.

Giving a hand to oral health. Heraeus Kulzer Nordic Morten Thomsen, Mobil nr. 40 35 93 91 • Zandra Morris, Mobil nr. 22 35 57 37


--- SCANDEFA ---

C1

Af: Carsten G. Johansen

Ny app afskaffer tandlægeskræk

d S ta-0n06

Iværksættervirksomheden Cope It har udviklet en ny kanal mellem tandlæge og patient. Af: Jette Warrer Knudsen

Omkring 40 pct. af befolkningen lider af nervøsitet, bekymring eller direkte angst ved at gå til tandlægen. Derfor er urolige og skrækslagne patienter i stolen en kendt sag for alle tandlæger. Men nu er hjælpen på vej, så både personalet på klinikken og patienten kommer ud af behandlingsrummet afslappet og med smil på læben. Iværksættervirksomheden Cope It har netop lanceret en helt ny app, som hjælper med at fjerne den besværlige og ubehagelige tandlægeskræk. Inden tandlægebesøget kan patienten via appen træne sig frem til en behagelig oplevelse hos tandlægen. Den nye app byder nemlig på en række øvelser, hvor den tandlægeforskrækkede stille og roligt derhjemme kan komme ubehaget til livs. Træning i trygge rammer Appen indeholder en række praktiske øvelser, der bygger på kognitiv adfærdsterapi, som vender brugerens negative tanker om den kommende tur i tandlægestolen til positive tanker. Ifølge medstifter og direktør Esben Toftdahl Nielsen, Cope It, vil appen også kunne hjælpe de ca. 15 pct. af befolkningen, som aldrig går til tandlæge.

– De kan nu i trygge rammer derhjemme træne deres nervøsitet væk med appen, fortæller Esben Toftdahl Nielsen, der tilføjer, at den nyudviklede app også er med til at give et meget bedre flow på klinikken. – Patienter med tandlægeskræk eller nervøsitet kan være ret svære og tidskrævende at behandle. Og tit aflyser de også i sidste øjeblik, fordi de er så nervøse. Den nye app må siges at være en winwin situation for alle parter, fordi den så effektivt afhjælper tandlægeskræk, siger Esben Toftdahl Nielsen. Forbereder tandlægen Cope It leverer en digital platform til klinikken, hvor patienterne i receptionen kan indtaste dagens aktuelle oplysninger om, hvordan de har det. Oplysningerne linker direkte til skærmen i behandlingsrummet. På den måde er tandlægen altid forberedt på, hvordan patienten har det, når vedkommende sætter sig i stolen. – Det skaber en rigtig god dialog, og patienten føler sig mødt af en udstrakt og imødekommende hånd, siger Esben Toftdahl Nielsen.

S tand

C2-007A

Øget sortiment med WaveOne Gold Enkelt og sikkert med én fil – nu med Gold Teknologi. De velkendte fordele med Wave One-systemet er fortsat de samme. Kun én fil til behandling af de fleste tænder/kanaler Den reciprokerende bevægelse som mindsker risikoen for fastlåsning og giver en bedre fornemmelse af kontrol Sterilpakkede file er klar til brug, sparer tid og forenkler håndteringen Gold Teknologi Den nye WaveOne fil, WaveOne Gold, er fremstillet i en specialbehandlet nikkel/titaniumlegering. Guld-teknologien giver ikke kun filen en pæn, gylden farve, men også en række fordele. Materialet bliver mere modstandsdygtigt over for materialetræthed, og risikoen for filfrakturer mindskes Filens fleksibilitet øges og gør det muligt at behandle kanaler med kraftigere bøjninger. Flere størrelser WaveOne Gold-filen findes i fire forskellige størrelser; Small, Primary, Medium og Large. Primary-filen er fortsat den fil, som vælges i de fleste tilfælde, men det udvidede sortiment gør systemet mere fleksibelt og brugervenligt. Du finder filene på Dentsplys Scandefastand.

48


--- SCANDEFA ---

En komplet posterior løsning Nobel Biocare styrker muligheden for et perfekt resultat, når du skal erstatte en tand i molarområdet. Af: Carsten G. Johansen

Det er en udfordrende opgave, når du skal erstatte en tand i molarområdet: Snævre, vertikale arbejdsforhold, overskudscement, stærke okklusale kræfter. Men det er én af de hyppigste tilbagevendende indikationer i dagligdagen på klinikken, og derfor vil enhver tandlæge gerne læne sig op af en metode, der på en effektiv og forudsigelig måde forenkler behandlingen for både dig og din patient. Nobel Biocare har udarbejdet en komplet løsning for det posteriore område: Et kort, bredt implantat, der monteres 100 % uden brug af cement, kombineret med specielt udformede, protetiske komponenter. Den nya løsning for molarområdet er tilgængelig for implantatsystemet Nobel Active og det nye NobelParallel CC. NobelActive er et unikt designet

implantat, som sikrer maksimal stabilitet selv i skrøbelig knogle og i ekstraktionsalveoler. Den optimale løsning til erstatning af en enkelt molar – og med sikkerhed for lang holdbarhed. NobelParallel CC er efterfølgeren til Brånemark System og kombinerer den veldokumenterede implantatkrop med den gennemtestede interne, koniske kobling CC. Implantatet giver en unik fleksibilitet til alle knogletyper og indikationer - og den bygger bro imellem historien og fremtiden. Nobel Biocares komplette løsning afsluttes med FCZ Implant Crown, der kan modstå de største, okklusale belastninger og er skabt af materialer med maksimal biokompatibilitet. FCZ Implant Crown er monteret med skrue, og udbydes også med vinklet skruekanal, så alle potentielle

nYhed fra cUraprox

udfordringer med overskydende cement kan undgås. Flere komponenter, én samlet løsning, der er gennemtestet, så de fungerer optimalt i patientens mund.

mød os på scandefa I år har vI stand nr. c2 022.

Sukkerfri

CURADEN Scandic ApS Theilgaards Allé 5 DK 4600 Køge Tlf. +45 70 26 81 70 info@curaden.dk www.curaprox.com

xerostom mod mUndtørhed

Mundtørhed betyder at gummer, tunge og tænder er mere skrøbelige og har mistet deres elastisicitet. Xerostom kan øge spytsekretionen efter 1 uges brug med op til 200%. Xerostom produkter er sukkerfri og indeholder jomfru olivenolie, xylitol og betain. Annonce xerostom 165x111 Tandlægebladet.indd 1

18-03-2015 14:58:23 KlinikLiv

49

april 2015


Cement belongs to yesterday Visit us at Scandefa, booth C2-006

A complete posterior solution To keep pushing forward, we’re bringing innovation to the back. Choose from new wide implants designed for Immediate Function. Add a monolithic implant crown with an angulated screw channel for a solution that’s stronger than ever and 100% cement free. Start treating more patients better.

nobelbiocare.com/bringinginnovationback Š Nobel Biocare Danmark A/S, 2015. All rights reserved. Nobel Biocare, the Nobel Biocare logotype and all other trademarks are, if nothing else is stated or is evident from the context in a certain case, trademarks of Nobel Biocare. Please refer to nobelbiocare.com/trademarks for more information. Product images are not necessarily to scale. Disclaimer: Some products may not be regulatory cleared/released for sale in all markets. Please contact the local Nobel Biocare sales office for current product assortment and availability.


Gør brugen af tandtråd let for både børn og voksne

Miracle

Y-formen gør det er nemt at nå de bagerste tænder. NYHED: Easy Reach Flosser

Når du trykker på siderne, strammes tråden op igen.

En sund familie

Jordan er en stor familie, som bl.a. består af tandbørster, tandtråd og tandstikker til en sund mund.

Mød os på Scandefa 16. & 17. april :

Stand nr.

Kontakt info: Orkla Health · Tlf. 43 56 56 56 kontakt.jordan@orkla.dk · jordan.dk facebook.com/jordandanmark

020C


--- MELLEMRUM ---

Nyt udseende? d S ta-n 001 C4

Hejco har en ny tunika – en let figursyet model med V-hals og brystlomme – i sortimentet. Den har to halvforede sidelommer, indvendig nøglestrop og telefonlomme i højre side. Der er slids i siderne og læg bag i for øget bevægelighed. Find den i koralrød, vinrød, turkis, marine og størrelserne 34-48. Bestil på Hejcos webshop www.hejco.dk eller se den på Scandefa.

Farvetilpasning

S tand C3-014

Optiglaze Color er en ny kompositbaseret ”stain og glaze” indeholdende nanofillers. Den er ideel til karakterisering af:

Noget for øjet

• Provisorier • Komposit • Hybridblokke • Akryltænder Du kan hurtigt og nemt skabe effekter såsom white spots eller cracks i restaureringen, og efter lyshærdning fremstår den blank og fin, uden ekstra polering. Du kan også bare nøjes med at glaze og dermed slippe for polering. D. 17. april tilbyder vi små hands-onkurser på Scandefa.

d S ta0n19A C3-

Endnu bedre billedekvalitet Den nye DIGORA Optime UV Plus er 20 års erfaring med digital røntgen serveret på et sølvfad: • Perfekt billedkvalitet på 5 sekunder med høj opløsning og masser af kontrast. • Unik hygiejne gennem håndfri betjening og indbygget UV -desinfektion, som inaktiverer vira og bakterier inde i scanneren. • Grafisk display som viser sidste røntgenbillede og patientnavn. • Solidt og holdbart design, som holder i mange år.

d S ta-0n04 C2

Æstetisk Venus Pearl nanohybrid komposit har netop modtaget “Dental Advisor´s” udmærkelse: ”Top Composite Esthetic” – en udmærkelse, som ikke gives ofte. Venus Pearl er en højæstetisk komposit med særdeles gode fysiske

egenskaber. Materialet kan anvendes anteriort og posteriort i forbindelse med klasse I-V fyldningsterapier. Materialet er nemt at placere og modellere, uanset om man arbejder i fronten eller i kindtandsregionen. Leveres både i kapsler og skruesprøjter.

Redefineret ”all-in one” software Planmeca Romexis er den første dentale software i verden, der kombinerer 2D- og 3D-billeder samt den komplette CAD/ CAM-arbejdsgang. Samtidigt giver den udvidet tilkoblingsmuligheder for Planmeca tandlægeudstyr. Den nye version 4 af softwaren introducerer en forbedret brugergrænseflade, som vil lette den daglige arbejdsgang på klinikker verden over. Fås til Apple Mac OS og Microsoft Windows. Planmeca Romexis 4.0 giver mulighed for, at alle Planmeca produkter på klinikken arbejder sammen, uden problemer.

d S ta-0n09 C2

52


SIRONA.COM

ON WHAT’S IMPORTANT. New image quality: PAN-image from the DCS sensor.

ORTHOPHOS SL: THE NEW OVERALL IMAGING SOLUTION.

CHAIRSIDE IMPLANTOLOGY WITH CEREC GUIDE 2.

SIROLaser Blue INFINITE POSSIBILITIES!

INTEGO pro PERFORMANCE YOU CAN RELY ON.

¢ Unparalleled image quality at the lowest dose ¢ Best workflow and intuitive operation ¢ Proven platform

¢ World‘s first laser with blue wavelength for unsurpassed cutting performance ¢ 3-diode technology ¢ Ergonomic and easy to operate

¢ No conventional impressions necessary ¢ Produced in less than 1 hour ¢ Cost-effective: less than € 50 material costs

¢ Ergonomic design for better workflow ¢ High quality standards in processing and design ¢ Great value


--- SCANDEFA ---

For mange børn får lov at springe over

S tand C1-010

Danske forældre springer alt for ofte deres yngste børns tandbørstning over eller børster ikke tænderne grundigt nok. Zendium præsenterer nye børneprodukter på Scandefa – og håber at kunne bidrage til bedre vaner.

Af: Malene Tonnung

Næsten halvdelen (44 pct.) af danske småbørnsforældre børster ikke tænder på deres yngste børn to gange om dagen. Og mere end en tredjedel (36 pct.) svinger tandbørsten i kortere tid end de nødvendige to minutter. Det kan medføre carries og i nogle tilfælde halvdårlige oplevelser på tandklinikken for både barnet og forældrene. Dårlige oplevelser på tandklinikken kan udvikle sig til tandlægeangst. Zendiums undersøgelse viser desværre også, at over halvdelen af danske småbørnsforældre (51 pct.) lader de små klare tandbørstningen selv. Nogle børn får helt fri fra tandbørstningen – for 38 pct. sker det faktisk 1-3 gange om ugen. Personale på tandklinikker ved desværre alt om, hvilke konsekvenser den dårlige indsats og de dårlige vaner kan få, men hvad er egentlig årsagerne til, at forældre er så dårlige med tandbørsten? Den daglige kamp Ifølge danske forældre er det næsten hver fjerde (36 pct.) barn mellem 0-3 år, som ikke vil have børstet tænder. For 29 pct. af danske småbørnsfamilier er tandbørstningen en kamp. Småbørnene holder munden lukket, græder, skriger og løber væk. Og for 37 pct. af forældrene betyder

det faktisk, at de giver op, og de små ikke får børstet tænder. Men at opgive er desværre bare med til at grundlægge dårlige personlige hygiejnevaner, som børnene bringer med videre i livet. – Det er vigtigt at få børstet sine tænder uden tvivl, og det er os som forældre, der har ansvaret for at lære vores børn nogle gode vaner omkring plejen af deres tænder. Men der er ikke meget mening i at tvinge hverken børn eller voksne til at gøre sunde ting, hvis måden det sker på ender med at gøre atmosfæren i familien usund for alle parter. Derfor har vi som forældre også et ansvar for, at måden vi griber tandbørstningen er konstruktiv – så gode vaner kræver en god atmosfære, hvilket kan betyde, at vi som forældre må være åbne for den lukkede mund frem for at møde hårdt mod hårdt , siger Fie Hørby, der er familieterapeut og forfatter til bøgerne ”Drop Opdragelsen!” og ”Om teenagere – for forældre”. Leg, sang eller tvang Selvom danske forældre finder det svært og kæmper med at få børnene til at have lyst til at børste tænder, er mange også

54

gode til at finde den pædagogiske og tålmodige side frem. 27 pct. af forældrene leger tandbørstningslege med børnene for at gøre oplevelsen sjovere, mens 25 pct. synger sange for barnet under tandbørstningen. I 16 pct. af de danske børnefamilier bliver børnene tvunget til tandbørstningen. – Vi må være tålmodige og kreative i denne læreproces uden at true med bål, brand og huller i tænderne. Det skaber kun frygt og endnu mindre lyst til at åbne munden for far eller mor. Børn kan ikke forholde sig til, at tænderne ikke holder evigt, børn er i nuet, hvor de skal have lov at blive og udvikle sig, mens vi holder fremtiden for dem, siger familieterapeut Fie Hørby. Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for Zendium på internettet i januar 2015. Der er gennemført 1000 interviews med danske forældre – ligeligt fordelt blandt mænd/kvinder mellem 18-65 år. Du kan se og høre mere om de nye produkter til børn på Zendiums Scandefastand.


VI PASSER PÅ DIG Der er fire vigtige parametre, du skal forholde dig til, når du ønsker at mindske belastninger i nakke, ryg og skuldre.

G VelkIN ommen pRå stand C1-002

DIN STOL Dynamostol har over 30 års erfaring med ergonomi og udfordrende arbejdsstillinger. Derfor er Dynamostol den foretrukne operatørstol på tandklinikker i Skandinavien. DIT SYN MeridentOptergo har den rigtige optiske løsning, som hjælper dig til både at se og sidde godt. DIN ERGONOMI Krebs Ergonomi underviser ude på klinikken, og hjælper jer til at få ergonomien implementeret i hverdagen. DIN FORM For din almene sundhed er det vigtigt at du holder dig i form. Vi hjælper dig med den bedste stol - den rigtige optiske løsning og undervisning i ergonomi på klinikker. Din form regner vi med du selv sørger for. Kom og besøg os på stand C1-002 på Scandefa, og få en snak om siddestilinger, briller og ergonomi.

www.krebsergonomi.dk tlf.: +45 40922142

www.krebsergonomi.dk tlf.: +45 40922142

www.dynamostol.dk

tlf.: +45 46750970


--- ÅRSKURSUS ---

Af: Malene Tonnung Foto: Boensvang & Boensvang, Colourbox

Nudge dine patienter ige i den rigt retning

De fleste patienter ved egentlig godt, hvordan de skal passe deres tænder – i hvert fald, hvis du spørger dem. Men hvorfor gør de det så ikke? Det er der flere forklaringer på, og det handler ikke om ond vilje. Men egentlig bør vi måske spørge: Hvordan får vi dem til det?

Hvorfor er det så svært at bruge tandtråd eller at møde op til en aftale hos tandlægen? Vi har stillet spørgsmålet før her i KlinikLiv: Hvorfor gør patienter ikke bare, hvad der er bedst for deres tandsundhed? Denne gang har vi talt med adfærdsforsker og adjunkt ved Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen om, hvad tandlæger bør undlade at gøre – og i stedet gøre, hvis patienterne skal ændre opførsel:

56

Hvordan får jeg min patient til at børste tænder ordentligt? – En grundlæggende fejltaDon´t gelse, som man ofte begår, er at tro, at når vi bare ved, hvad der er det rigtige og det fornuftige at gøre i en given situation, så gør vi det. Men vi er langt mere komplekse, når det kommer til opførsel. – Når det handler om forebyggelse, så er det noget, der har omkostninger i


--- ÅRSKURSUS ---

nuet, og fordelen kommer først langt ude i fremtiden. Og det er endnu værre at få os til at forebygge noget, hvor omkostningen ved at undlade at gøre det, er negativ i fremtiden: Vi kommer til at mangle noget (sunde tænder), vi har lige nu. Men vi mangler det ikke lige nu, og så er det svært at sætte sig ind i, hvad omkostningen bliver. – Hvis en tandlæge siger, at jeg skal børste tænderne grundigt, hvad mener tandlægen så helt konkret? Hvad er en god tandbørstning helt præcist? – Instruer meget konkret i, hvordan tænderne skal børDo stes. Hvordan kommer man bedst til med tandbørsten, og hvilke bevægelser skal der til? Hvorfor er det så svært at få min patient til at bruge tandtråd? – Tandtråden har det proDon´t blem, at der ikke er en umiddelbar gevinst på samme

måde, som der er ved at børste tænder. Det skummer ikke eller sørger for en bedre smag i munden, eller sagt på en anden måde: den giver ikke den rutinefeedback, som gør det nemmere for os mennesker at indarbejde en ny vane. – Hvis du fx spørger mig, om jeg vil med ud og løbe lige nu, så gider jeg formentlig ikke, men jeg kan sagtens sige ja til at løbe om et år. Ting ude i fremtiden er nemme for os, men her og nu er de svære. Så hvis jeg skal bruge tandtråd, kan jeg sagtens sige ”ja, ja” til tandlægen og alligevel ikke få det gjort, og fordelen vil jeg først savne om et år eller ti. – Hvis patienten gør det godt, så gør opmærksom på det. Do Ros motiverer. Gode intentioner forklarer kun 20-30 pct. af vores adfærd. Resten af vores gode intentioner lykkes ikke, og det går ikke, som vi håber på. Så når noget lykkes, er det godt at blive bekræftet.

Hvordan undgår jeg udeblivelser? – Bøder ved udeblivelser er Don´t en rigtig dårlig idé! Den patient, der har svært ved at få pengene til at række, påfører du yderligere problemer, ved at give hende en bøde. Og for den patient, som har penge nok, har en bøde på et symbolsk beløb ingen effekt. Du risikerer til gengæld, at patienten føler sig i sin gode ret til at ignorere aftalen og bruge tandlægen som en tandkonsulent, hvor man kan komme og gå, som man vil. Et eksperiment fra Israel, hvor forældre fik bøder, når de ikke hentede deres børn i institutionen ved lukketid, måtte stoppe, fordi folk følte, at de havde ret til at hente senere. De følte ikke længere, at de skulle undskylde, for de betalte jo for det. – Og så er der det problem, at hvis du giver folk en bøde, kan de ikke lide dig! Du får altså den modsatte effekt af den, du ønsker, og du risikerer at ødelægge den sociale kontrakt, der er mellem tandlæge og patient.

FASTE LAVE PRISER PÅ IMPLANTATARBEJDE Dansk uædel MK-Krone* inkl. Atlantis™ Titanium abutment

Kr. 2.590,-

Udenlandsk uædel MK-Krone* inkl. Atlantis™ Titanium abutment

Kr. 1.815,-

KONTAKT OS FOR YDERLIGERE INFORMATIONER

* Legering: Argeloy NP Special - Indhold: Co 59,5%, Cr 31,5%, Mo 5,0%, Si 2,0%, Mn 1,0%,Fe ,C

Design Dental ApS & East Design ApS • Suensonsvej 3 • 8600 Silkeborg Tlf. 86 82 83 33 • Fax 86 80 55 99 www.DesignDental.dk • info@designdental.dk

KlinikLiv

57

april 2015


--- ÅRSKURSUS ---

Do

– Et eksperiment på lægeklinikker i England ville afdække, hvad der kunne få patienterne til at blive bedre til at dukke op

til aftaler. – Forglemmelse viste sig at være en udbredt grund til, at man ikke dukker op til en aftale. Derfor er sms-remindere også en stor succes. – Men hvorfor er der så stadig nogle, der ikke dukker op? Nogle udebliver, fordi det ikke passer ind i planerne alligevel. Og her spiller graden af forpligtigelse ind – jo mere vi engagerer os i et forhold, jo stærkere føles denne pligt til at dukke op. I forsøget blev patienterne delt i tre grupper: en hvor sekretæren bad patienten gentage den nye tid, en hvor patienten både skulle gentage OG skrive tiden ned, og en sidste gruppe, som skulle begge disse ting og blev mødt af en plakat på

vej ud, hvor der stod, at ni ud af ti møder op til deres aftale. – Den sidste gruppe havde den største reduktion af udeblivelser. Det understreger endnu en pointe: At når vi vælger at udeblive fra en aftale, undskylder mange af os med, at det gør andre nok også! Det er endnu en af de mange dårlige undskyldninger for ikke at dukke op.

Hvis du giver folk en bøde, så kan de ikke lide dig! Du får altså den modsatte effekt.

Nudging Er blevet et populært begreb, når det handler om at ændre adfærd. Det handler kort fortalt om at få folk til at gøre noget, de ikke gør automatisk eller med glæde – ved at benytte adfærdsindsigter, som ikke burde betyde noget i princippet, men som gør det i praksis. Hvis man vil lokke folk til at handle eller få nye vaner, handler det i følge Pelle Guldborg om at: • Man skal have en trigger, der sætter gang i handlingen. En trigger kan være smerter eller en tabt krone – det giver i hvert fald en god grund til at komme af sted til tandlægen.

Sæ krydst i

kalender

en

SÆT KRYDS I KALENDEREN Pelle Guldborg Hansen holder foredraget: ”Det handler mest om tænder – men der er vel andet?” på Årskursus 2015 torsdag den 16. april kl. 09.00-11.00.

58

• Få rutinefeedback og succes-feedback, så vi får en idé om, at det vi gør er rigtigt eller føles rigtigt. Fx tandpastaen, der skummer og efterlader myntesmag i modsætning til tandtråden, der ikke giver nogen umiddelbar feedback. • Hvis der hverken er en trigger eller feedback, så skal vi koncentrere os hver gang, vi skal have gang i en ny vane, og det koster en stor indsats.--- SCANDEFA ---

GC Nordic satser på Cerasmart

d S ta-n 014 C3

Ny hybridblok stærkt alternativ til porcelænskroner Af: Jette Warrer Knudsen

Også hos GC Nordic går alle innovative veje gennem CAD/CAM. Det understreger årets nyhed fra producenten, som på den kommende Scandefa-messe vil vise, hvorfor Cerasmart Hybridblok kan være den helt rigtige løsning i stedet for en traditionel porcelænskrone. Cerasmart kan endnu kun benyttes i en Cerec fræsemaskine, som tandklinikken først skal have investeret i, før Cerasmart kan tages i brug. Både plast og keramik Cerasmart Hybrid Blok hedder ”hybrid,” fordi den både består af plast og keramik. – Den sammensætning gør, at Cerasmart er meget slidstærk og har en høj fleksibilitet. fortæller tandlæge Anita Larsson, GC Nordic. Hun tilføjer, at den helt store fordel ved Cerasmart er, at den

har fuldstændigt glatte og præcise kanter, der er fri for ujævnheder. Det betyder, at Cerasmart har en uovertruffen kanttilslutning. CeraSmarts fleksibilitet afhjælper problemer med tryk og overbelastning ved tygning , fordi den skaber den rette balance i patientens tandsæt. – Især for patienter, der skærer tænder i søvne, vil Cerasmart Hybrid Blok være en rigtig god løsning, forklarer Anita Larsson. Hun ser dog ikke for sig, at Cerasmart vil udkonkurrere den velkendte porcelænskrone, men ser produktet som et stærkt alternativ. Også fordi det er langt billigere.

nyheden Optiglaze Color i 15 farver og to viskositeter af klar glaze. Ved at bruge Optiglaze kan Cerasmart, uden først at skulle brændes, nemt og hurtigt tilpasses tandsættet, så det ser helt naturligt ud, forklarer Anita Larsson.

Let at gøre naturlig Cerasmart er nem at polere op med et bomuldshjul. For at fuldende det kosmetiske resultat lancerer GC Nordic også

Scanner til intraoral aftrykstagning

d S ta-n 011 C2

Flere og flere tandlæger såvel som ortodontister arbejder i dag digitalt, og i de senere år har interessen for digital aftrykstagning været stigende. På Scandefa introducerer 3M ESPE deres True Definition Scanner på det danske marked. Af: Malene Tonnung

Den nye tredje generation af systemet indeholder et revolutionerende nyt slankt håndstykke med det mindste scannerhoved på markedet. Tilbagemeldinger fra patienter er, at det er meget behageligt at blive scannet pga. det lille scannerhoved og det slanke design, som nemt kan være i munden. Præcise resultater Videreudviklingen af softwaren gør scanning meget hurtig og stadig med en overlegen præcision. Undersøgelser ved Academic Center for Dentistry i Amsterdam dokumenterer den høje præcision og reproducerbarhed af scanninger med

3Ms True Definition Scanner, og den klarer sig bedre end sammenlignelige konkurrenter. Man opnår præcise resultater selv ved de mest krævende cases som lange broer (op til 8 led), fuldkæbescanninger til ortodonti og ved aftryk på implantater, med meget lav risiko for omlavninger. Let at håndtere Det nye slanke håndtag er designet til at passe i hånden som et traditionelt vinkelstykke og har en smal, vinklet spids. Dette gør håndtering og scanning meget nem. 3M True Definition Scanner kan anvendes både som et åbent system, hvor laboratoriet frit kan anvende STL-filerne

60

og fremstille det, de ønsker, eller filerne kan bruges via et ’trusted workflow’. Et ’trusted workflow’ er et valideret softwaresamarbejde mellem 3M og betydningsfulde digitale samarbejdspartnere, heriblandt implantatfirmaer, fræsecentre, fræsemaskine producenter, ortodonti producenter m.fl.


--- SCANDEFA ---

Dynamisk stol – med stabilitet

e g i t g i r Det

. . . l i sm

En af de store udfordringer ved tandlægearbejdet, for såvel tandlæge som assistent, er de udfordrende arbejdsstillinger. Af: Marianne Nørup

Tandlæger, tandplejere og klinikassistenter er nødt til at kunne læne sig ind over patienten, de skal kunne holde armene foran sig over lange perioder, og alligevel være yderst præcise og stabile. Samtidig ved vi, at en dynamisk siddestilling er bedst for helbred og velvære. Det virker som et uløseligt dilemma, men et rigtig godt bud på en løsning er Dynamostol Incharge Clinical Flex. Stolen er bygget op med det kendte sadelsæde, som giver underkroppen et godt stabilt udgangspunkt for at kunne bevæge overkroppen frit. Sædet er bevægeligt i alle planer, så man sidder dynamisk, hvilket bl.a. gavner blodomløbet og stimulerer musklerne. Samtidig er stolen ikke så livlig, at den føles ustabil eller forstyrrer præcisionsarbejdet i overkroppen. Sund og aktiv siddestilling Det centrale princip bag Dynamostol er at aflaste kroppen gennem naturlig balance. En Dynamostols sæde samt muligheden for at højderegulere, så man sidder højt, bringer bækken og ryg i en naturlig opret position og dermed balance. Fuld frihed til at bevæge benene stimulerer kredsløbet, og mellemgulvet afslappes til en naturlig vejrtrækning. Overkrop, skuldre og arme kan bevæges frit, og i løftesituationer kan benene bidrage til understøtning. Derfor hjælper en Dynamostol til aktive arbejdsstillinger gennem en hel dag uden belastninger af skuldre, arme og nakke. Vore laboratorier

iggteige

• Fremstiller alt i kvalitets-tandteknik; f.eks. trykknapproteser,

samarbejder m med veluddannede teknikere fremstiller alt i kvalitets-tandteknik barreløsninger, unitors, facader, skruede abutment-fuldog regionstand til de rigtige priser og med korte leveringstider f.eks. trykknapkrone/broer i zirkon på titanbase, fræset i eget fræsecenter ifor lille og inge proteser, barreløsninger, anti-snorkeskinner, unitors, individuelle abutments, facader, kronerdesuden og fuldkæbe-implantatbroer samt Odense. Vi arbejder med alle kendte implantatsystemer. For mere infor arbejder med alle veldokumenterede implantatsystemer. Også hos Mogens L fast acrylbro på 4 implantater på én dag. • Modtager digitale aftryk fra 3Shapes Trios og de mest an- Dental, Bay De vendte chair-side til bl.a. der chair-side f.eks. fræses i e.- (importafd.), O modtager digitale aftrykscannere fra Trios de mestkroner, anvendte scannere til tandkroner, der fræses i f.eks. e-max og zircon på max og zirkon på 2-3 dage. Find os på www.3shapecommuni-Se mere på w 2-3 dage til kr. 750,00 i eget fræsecenter. Det betyder for cate.com. Vi leverer også fræsede tandkkroner almindelige tandlægen og patienterne optimal pasform, mindre tidefter i stolen og storaftryk. tilfredshed. Find os på www.3shapecommunicate.com. Vi leverer også fræsende tandkroner efter almindeligt aftryk.

• Henvisningstandlæge Steen Bjergegaard fra Tandlægerne

importerer også godt og billigt tandteknik fra Tyrkiet, der leveres 21 i Odense udtaler: ”Kronepasformen med digitale Mogens Larsen på én Slotsgade uge.

aftryk på Trios er perfekt. Også det at have et tæt samarbejde med laboratoriet har stor betydning for specielle ønsker med fortandsæstetik og hurtig levering.”

ge et rigti

. . . . . . l l i i e rigtig sDm etm il... sm

Vorelaboratorier laboratorier Vore

D

. . . l i sm

Dentallaborator Tlf. 66 13 40 88

• Importerer godt og billigt tandteknik, der leveres på én uge. • For mere information kontakt Dorte Danielsen (dd@larsen-dental.dk) hos Mogens Larsen Dentallaboratorium i Odense, der ejer Haderslev Dental, Bay Dental Aarhus, AKK Dental og DKM Dental (importafd.) i Odense.

samarbejder med en-mandsklinikker, storklinikker, kommunal-, specialSe mere på www.larsen-dental.dk Tilpasset klinikken med veluddannede teknikere fremstiller alt i kvalitets-tandteknik nd og regionstandpleje samt kæbekirurgiske afdelinger. Ingen opgave er S taf.eks. til de rigtige priser og med korte leveringstider Som navnet antyder, 02trykknapeller scan koden og læs om os 0 for lille og ingen for stor. 1 proteser, barreløsninger, anti-snorkeskinner,C unitors, individuelle er stolen tilpasset samarbejder med en-mandsklinikker, storklinikker, kommunal-, specialabutments, facader, kroner og fuldkæbe-implantatbroer samt samarbejder med en-mandsklinikker, storklinikker, kommunal-, specialfremstiller alt i kvalitets-tandteknik knikere fremstiller alt i kvalitets-tandteknik For mere information kontakt Dorte Danielsen( dd@larsen-dental.dk) arbejder veldokumenterede implantatsystemer. Også afdelinger. sundhedssektoren. Det medogalleregionstandpleje samt samt kæbekirurgiske IngenIngen opgave er er og regionstandpleje kæbekirurgiske afdelinger. opgave leveringstider f.eks. trykknapmed korte leveringstider f.eks. trykknaphos Mogens Larsen Dentallaboratorium i Odense, der ejer Haderslev ertelaboratorier fast acrylbro på 4 implantater på én dag. for lillefor oglille ingen for stor. og ingen for stor. ses blandt andet i den Dental, Bay Dental Aarhus, AKK Dental Odense og DKM Dental snorkeskinner, unitors, individuelle er, anti-snorkeskinner, unitors, individuelle med en-mandsklinikker, kommunal-, special(importafd.), Odense veluddannede teknikere fremstiller alt i modtager kvalitets-tandteknik Trios de mest anvendte chair-side storklinikker, fodbetjente højdeindgoner fuldkæbe-implantatbroer samt og fuldkæbe-implantatbroer samt digitale aftryk frasamarbejder ogfræses regionstandpleje samt afdelinger. Ingen opgave er rigtige priser og med korte leveringstider f.eks. mere information kontakt Dorte Danielsen( dd@larsen-dental.dk) scannere til For tandkroner, der i f.eks. e-max ogkæbekirurgiske zircon på Danielsen( For mere information kontakt Dorte dd@larsen-dental.dk) nterede implantatsystemer. Også okumenterede implantatsystemer. Ogsåtrykknapstilling og gribebøjlen, for lille og ingen for stor. Se mere på www.larsen-dental.dk ser, barreløsninger, anti-snorkeskinner, 2-3 unitors, dageindividuelle til hos kr. 750,00 fræsecenter. Det betyder for Mogens Larsen Dentallaboratorium i Odense, der ejer hosi eget Mogens Larsen Dentallaboratorium i Odense, der Haderslev ejer Haderslev på énfacader, dag. antater på én dag. som gør det nemt tandlægen at ments, kroner og fuldkæbe-implantatbroer samt og patienterne optimal pasform, mindre tid i stolen Dental, Bay Dental Aarhus, AKK Dental Odense og DKM Dental Dental, Bay Dental Aarhus, AKK Dental Odense og DKM Dental For mere information kontakt Dorte Danielsen( dd@larsen-dental.dk) der med alle veldokumenterede implantatsystemer. Også og stor tilfredshed. Find os på www.3shapecommunicate.com. håndtere stolen i sterile hos Mogens Larsen Dentallaboratorium i Odense, der ejer Haderslev (importafd.), Odense (importafd.), Odense acrylbro på 4 implantater på én dag. chair-side k frade Trios deanvendte mest anvendte Vi leverer også fræsende tandkroner efter almindeligt aftryk. rios mest chair-side Dental, Bay Dental Aarhus, AKK Dental Odense og DKM Dental situationer. r,æses der fræses f.eks. e-max og zircon på i f.eks.i e-max og zircon på (importafd.), Odense ager digitale aftrykDynamostol fra Trios de mest anvendte chair-side importerer også godt billigt tandteknik fra Tyrkiet, der leveres Seogmere på www.larsen-dental.dk Se mere på www.larsen-dental.dk inere eget fræsecenter. Det betyder for ræsecenter. Det betyder for Mogens Larsen Haderslev AKK BAY til tandkroner, der fræses i f.eks. e-max zircon på på énog uge. Dorte Danielsen Dorte Danielsen Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Incharge er designet rne optimal pasform, mindre tid i stolen Se mere på www.larsen-dental.dk timal mindre tid i stolen age til pasform, kr. 750,00 i eget fræsecenter. Det betyder for Tlf. 66 13 40 88 Tlf. 74 52 57 95 Tlf. 65Dorte 91 20 16 Tlf. 86 13 19 60 Danielsen d www.3shapecommunicate.com. os på www.3shapecommunicate.com. og patienterne pasform, mindre tid i stolen af denoptimal verdensberømte åægen or tilfredshed. Find os påalmindeligt www.3shapecommunicate.com. de tandkroner efter aftryk. dkroner efter almindeligt aftryk. danske designer Nanna erer også fræsende tandkroner efter almindeligt aftryk. Dietzel. og billigt fratandteknik Tyrkiet, derTyrkiet, leveres gt tandteknik Tyrkiet, der leveres rterer ogsåtandteknik godtfra og billigt fra der leveresMogens Larsen Haderslev AKK Kom og prøv de Mogens Larsen Haderslev AKK BAY BAY DKMDKM Mogens Larsen Haderslev AKK BAY DKM n uge. Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium Dentallaboratorium forskellige udgaver på 40 88 Tlf.74 7452 52 57 57 95 65 91 2091 1620 16 Tlf. 86 13Tlf. 60 40 88Tlf. 66 13 40 88 66 Tlf. 1366 401388 95 8619136019 60Tlf. 66 13 Tlf. Tlf. 66 Tlf. 13 40 88 Tlf. 74Tlf. 52 57 95 Tlf.Tlf. 65Tlf. 9165 20 16 Tlf. 861913 66 13 40 88 Scandefa.

er

KlinikLiv

61

april 2015

Dorte

DKM Dentallab Tlf. 66 13


--- ÅRSKURSUS ---

eller Kirurgiskrgisk? u non-kir vurderes Det skal lt. individue

Parodontalbehandlingens forskellige trin Parodontalbehandling kan indeholde tre trin: Nonkirurgisk behandling, kirurgisk behandling og regenerativ behandling. Men en grundig vurdering af den enkelte patients egnethed til den valgte behandling er vigtig.

Af: Thomas la Cour / tlckommunikation.dk

En vellykket parodontalbehandling får bugt med infektionen i parodontiet og stopper fæstetabet. Det hele begynder med den almindelige non-kirurgiske rensning af tandkødslommerne. Ved den non-kirurgiske behandling kan man dog ikke altid få overblik over de rodoverflader, som skal renses. Samtidig kan det være svært at mærke, om rodoverfladen er helt ren efter rensningen, hvorfor et kirurgisk indgreb af og til kan være nøglen til en succesfuld behandling. Dette gælder især, hvis der efter den non-kirurgiske behandling stadig er dybe lommer med betændelse til stede.

– Ved en sådan behandling blotlægges rodoverfladen kirurgisk, hvilket i langt de fleste tilfælde blot betyder, at man klapper tandkødet til side, så man kan se den overflade, man renser på. Derefter kan en fuldstændig rensning foretages, siger Morten Kaarup Christensen, der er afdelingstandlæge ved Sektion for Parodontologi ved Tandlægeskolen i Aarhus. En ulempe ved både den non-kirurgiske og den konventionelle kirurgiske behandling er, at det tabte fæste ikke eller kun i meget ringe grad gendannes. Derfor er der en øget interesse for den regenerative parodontalbehandling, hvor en

62


--- ÅRSKURSUS ---

del af fæstetabet forsøges genetableret blandt andet ved hjælp af knogletransplantater eller knogleerstatningsmaterialer. Dialog med patienten er vigtig Regenerativ parodontalbehandling kan forbedre de kliniske forhold for parodontitisramte tænder betydeligt, men det kræver en særlig indsats fra både tandlæge og patient. Det er dog ikke kun tandlægens evner, der afgør resultaterne på længere sigt: Rygning er en kendt risikofaktor for marginal parodontose, og rygerpatienter viser flere og mere alvorligt parodontoseramte tænder end ikke-rygere. Desuden er det bevist, at rygning generelt forringer heling og effekt af parodontalbehandling. En del studier har tilmed afsløret, at rygerpatienter generelt har mindre gavn af regenerative behandlinger i forhold til ikke-rygere. Derudover er det vigtigt at have øje for tilbagevendende blødninger ved pochemåling, da det kan tyde på, at patienten ikke børster rigtigt eller grundigt nok. Netop patientens egen indsats

for mundhygiejnen er grundlæggende vigtig, hvis en hvilken som helst parodontalbehandling skal være succesfuld på længere sigt. Derfor er det væsentligt at tage en dialog med patienten forud for en eventuelt fordyrende regenerativ behandling. Det er samtidig værd at huske, at regeneration ikke nødvendigvis er et vidundermiddel – behandlingsformen har sine klare begrænsninger.

Det er de lokale forhold omkring tanden, der afgør, om man får gode eller dårlige resultater af behandlingen. Andreas Stavropoulos, professor, dr.odont. ved Tandlægehøjskolen i Malmø

Downpack håndstykke med 360 grader aktiveringsring, bliver varm med det samme og med digital temperatur kontrol.

Rodfyldning

= Innovativ

Backfill håndstykke med komfortabel design, elektronisk dispensering og aerogel isolering af høj kvalitet.

= Trådløs

Forudsigelig resultat: tre-dimensionelle rodkanaler i høj kvalitet Schweizisk motor med kvalitet og ydeevne på højt niveau.

=

Et gennembrud.

SCANDEFA 16-17 april Prøv elements free Kerr stand C3-003 ™

Kerr Danmark – Jan Bendix, Søren Kannesvej 10, 8981 Spentrup Tlf. 40 92 96 16 email: jan.bendix@kerrdental.com Annons KlinikLiv DK 2015.03.indd 1

3/23/15 3:44 PM KlinikLiv

63

april 2015


--- ÅRSKURSUS ---

Lokale forhold En meget individuel vurdering er nødvendig, før man overvejer anvendelsen af regenerative metoder. – De lokale forhold skal være gunstige, og man skal kigge grundigt på, hvordan defekten ser ud, hvordan vævet ser ud, hvordan tanden ser ud, før man overvejer, om man skal sigte på regenerativ behandling eller normal kirurgi. Det er de lokale forhold omkring tanden, der afgør, om man får gode eller dårlige resultater af behandlingen, siger Andreas Stavropoulos, der er professor, dr.odont. ved Tandlægehøjskolen i Malmø og som har en ph.d. i regenerativ behandling. Han fornemmer, at mange tandlæger uden specialiseret viden på feltet vurderer forkert og udfører regenerativ behandling, hvor det ikke giver nogen fordel for patienten – eller undlader behandlingen, hvor den kunne gøre en positiv forskel. Den regenerative behandling genopbygger tre elementer i parodontiet: Rodfæstet, knoglen og rodcementen. Men man kan sjældent genskabe hele det tabte rodfæste.

En af metoderne er at lægge en membran ned på knoglen for på den måde at forhindre epitelet adgang til rodoverfladen under helingen. En anden metode er at anvende et materiale som Emdogain. Ved succesfuld regenerativ behandling vil der vokse et nyt fæste på det behandlede site. Men som ved al parodontal behandling afhænger rigtig meget af patientens mundhygiejne i tiden efter behandlingen: – Hvad enten man behandler nonkirurgisk, kirurgisk eller med regenerativ behandling, er forudsætningen for succes dog en efterfølgende livsvarig indsats fra både patientens og behandlerens side for at undgå, at der sker fornyet progression af sygdommen, siger Morten Kaarup Christensen.

Sæt krydsrein

kalende

Sæt kryds i kalenderen Morten Kaarup Christensen og Andreas Stavropoulos holder foredrag på PA minisymposium på Årskursus 2015 fredag den 17. april kl. 9.00-12.00 om ”Nonkirurgisk parodontalbehandling” og ”Kirurgisk og regenerativ parodontal behandling”.

64

Forudsætningen for succes er en efterfølgende livsvarig indsats fra både patient og behandler.


--- SCANDEFA ---

God service med de rette medarbejdere

S tand

C3-019A

Dental Digital Danmark er en af dentalbranchens yngre dynamiske virksomheder, der debuterede på Scandefa i 2013 og nu på Scandefa 2015 viser deres mange nye ansigter frem. Af: Malene Tonnung

Med en bredt produktsortiment, der omfatter alt fra DIGORA, XO-4 units til Morita hånd- og vinkelstykker og alle Soredex røntgenprodukter, er der naturligvis basis for at etablere sig som totalleverandør til de danske klinikker. Og DDD er godt i gang allerede. Et ekstra skub får virksomheden pr.1. juni, når DDD bliver eneste autoriserede Soredex (DIGORA) salg- og service partner i Danmark. Medarbejdernes videnbank – Det er naturligvis et kæmpe skulderklap til os fra Soredex, men det er samtidig et skulderklap fra de danske klinikker, som vi allerede har som servicekunder. Vi har naturligvis ikke ligget på den lade side, men har sat store ressourcer ind på at få eneforhandling og servicering af de mange Soredex røntgenapparater. Det betyder også flere medarbejdere, og hel-

18 Diagnosen:

huller af 108 mm

digvis har vi været forudseende og er dermed på forkant med vores salgsog teknikerteam, som nu repræsenterer en enorm videnbank omkring både units, røntgen, men naturligvis også om alle andre facetter i klinikkens drift” siger Anders Bentsen, der står i spidsen for Digital Dental Danmark. Kompetence og pris – Høj kompetence i de menneskelige ressourcer er vejen frem til succes på klinikkerne. Både tandlæger og klinikassistenter værdsætter vores høje kompetence og bliver super glade, når vi dukker op - uanset om det er til servicebesøg, akut fejlfinding eller visning af nye produkter. Dette er naturligvis en kæmpe motivationsfaktor for alle os hos Digital Dental Danmark.

Lyder det som en udfordring, du godt kan klare? Så kom til Golfturnering med Dansk Tandforsikring!

DDD er imidlertid godt klar over, at prisen på både servicetid og hardware er af stor betydning i et stadig mere konkurrencepræget marked som det danske. På Scandefa kan du hilse på både medarbejdere og hør mere om priser og kommende produkter på Digital Dental Danmarks stand.

Turneringsda to

er:

12. jun

i: Lübker Golfre sort, Aarhus 19. juni:

Heldagsturnering Morgenmad Frokost Præmier & masser af kollegaer!

Kun 250 kr.

Furesøen, Nordsjælland

Tilmelding: david@dansktandforsikring.dk Eller på Scandefa, stand C1-015B

VED GLOBAL DENTAL INSURANCE A/S

DTF_GOLF_165x75.indd 1

KlinikLiv

65

20/03/15 11:36 april 2015


--- MELLEMRUM ---

Renere poche

d S ta-0n04

Stand C2-008

C2

Perisolv er en biokemisk aktiv gel, der optimerer behandlingen af patienter, som er i behandling for parodontose og periimplantatitis. Det anvendes i pochen, hvor gelen blødgør degenereret væv og har en antibakteriel effekt. Perisolv består af hypochlorit og aminosyrer i lave doser. Disse biokemiske stoffer bidrager til bedre rengøring af rodens overflade og det omgivende væv ved at blødgøre degenereret væv, som derefter let kan fjernes fra pochen. Undersøgelser viser, at Perisolv ikke påvirker tandkød og slimhinder og ikke forårsager gener for patienten.

Én bonding til alle iBond Universal er en lyshærdende universal adhæsiv, som anvendes til den adhæsive, restorative tandbehandling. iBond Universal kan anvendes, uanset hvilken teknik man ønsker at udføre, samt uanset hvilket materiale man ønsker at bonde. Den er kompatibel med alle lyshærdende, dualhærdende og selvhærdende resincementer. iBond Universal binder til alle direkte resinbaserede fyldningsmaterialer såsom komposit og compomer og kan anvendes i forbindelse med bonding af alle inddirekte tandfyldningsmaterialer. Fås både i ny flaske med dryp-kontrol eller i ”single dose”-kapsler.

Ren holdbarhed

d S ta-0n03

Bakteriefrit vand

C3

Stand C2-008

Vind en Apex ID på Endo Workshop Tandlæge Unni Endal fra Norge, fortæller om maskinel udrensning med TF Adaptive, og Tandlæge Vitus Jakobsen fortæller om det nyeste inden for varm rodfyldning, Elements Free. Der vil være Hands-on hvor du har mulighed for at arbejde med mikroskop. Workshoppen er begge dage hos Plandent C2-008 og Kerr C3-003. (Se tider på standen). Blandt alle deltagere på workshoppen, trækkes der lod om Sybron Endo seneste Apex lokalisator, Apex ID.

66

BacTerminator Dental giver garanti for, at dentalunits altid opfylder myndighedskravene til mikrobiel vandkvalitet. BacTerminator Dental virker uden tilsætning af kemi og renser vandet for kalk samt snavs, hvilket beskytter unit og instrumenter. BacTerminator Dental er produceret som medicinsk udstyr klasse IIA, hvilket er et krav til desinfektionsudstyr til dentalunits. En Bacterminator® Dental kan bruges på op til seks dentalunits. Kvaliteten af vandet giver højere patientsikkerhed, bedre arbejdsmiljø og mindre slid på udstyr.


Kom hen på stand C2-012 og nyd et glas er champagne ell ! rødvin med os

25 JUBILÆUM

CMS DENTAL HAR

ÅRS

kom forbi for at fejre det med os

CMS Dental har gennem årene udviklet og produceret en række unikke produkter til det internationale tandlægemarked: Rodfyldningssystemerne Soft-Core og One-Step, som stadigvæk sælges i et antal på over 1 mio styks om året. To sikre vindere, kvalitet, der holder. Verdens kraftigste hærdelampe, FlashMax P3. Verdens første LED baserede lampe til Light Activated Disinfection (LAD), FotoSan® 630.

Nu i jubilæumsåret introducerer CMS Dental verdens første kombinationslampe, en hærde og LAD lampe i samme udstyr. FotoSan® Blue, hedder vores seneste skud på stammen, og den hærder plast på et par sekunder og dræber bakterier, når den benyttes sammen med photosensitizeren riboflavin (vit. B2). Vi introducerer også den første effektive behandling af halitose: En kombinationsbehandling af LAD (FotoSan® 630 eller FotoSan® Blue) sammen med et probiotikum (ProlacSan®) – godt nyt for de ca. 25% af befolkningen, der lider af kronisk dårlig ånde. Du starter behandlingen på klinikken – patienten kører den videre derhjemme.

Benyt dig også af vores jubilæumstilbud

-25%

på alle vores katalogvarer

(gælder t.o.m fredag den 17. April)

CMS Dental A/S Ragnagade 7 2100 København Danmark

T: 3257 3000 F: 3257 1023 info@cmsdental.dk www.cmsdental.dk


Vi tilbyder mere end blot regnskab og revision - hos os er driftsoptimering og sammenspillet med privatøkonomien også i fokus. Trine Rohde, Aros Revision

Med vores proaktive rådgivning får du udarbejdet statistikker og branchespecifikke nøgletal. Dette gør dig istand til at videreudvikle lige netop din klinik.

Vi er tandlægebranchens foretrukne samarbejdspartner

og betjener et stort antal tandlæger og tandlægevirksomheder over hele landet.

Vi tilbyder et ungt professionelt og dynamisk team, med mange års erfaring og målrettet specialisering inden for tandlægebranchen.

Det gør, at vi har særlige kompetencer, værktøjer og viden netop inden for din branche.

Aros statsautoriserede revisorer er et dynamisk revisorfirma i kraftig vækst beliggende i attraktive omgivelser i Aarhus centrum. Vi er ialt 45 medarbejdere, hvoraf 6 er statsautoriserede revisorer. Vor kompetence er totalrådgivning inden for revision, økonomi og forretningsudvikling. Partnere: Kai Møller, Henning Juel Møller, Morten B. L. Birkebæk, Villy Mousten og J.E. Hviid-Nielsen. Læs mere på vores hjemmeside www.arosrevision.dk

Vore kompetencer og service omfatter alle de områder, du som tandlæge efterspørger: • Virksomhedsstruktur og driftsoptimering • Revision • Skatteplanlægning • Regnskab • Personskat og selskabsskat • Erklæringer • Bogføring og regnskabsmæssig assistance • Forretningsudvikling • Virksomhedsoverdragelse • Hovedaktionærforhold • Generationsskifte • Økonomisk rådgivning • Finansiering og bankrelationer • Budgetudarbejdelse- og opfølgning • Moms og afgifter

Profile for Mediegruppen as

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet

Klinikliv 01 2015  

Magasin til alle der arbejder på tandlægeklinik - udgivet af Tandlægebladet