__MAIN_TEXT__

Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

helse VIDEN OM SUNDHED

FOKUS

Udgave 6-7 / juni-juli 2020

Hår

Thomas Hartmann Vil redde grinet efter corona

PAS PÅ FØDDERNE

Fødder kan blive syge og slidte, hvis ikke vi passer godt på dem

Hvad betyder

HÅRET? Hår er en væsentlig identitetsmarkør, og der er vokset en kæmpe industri ud af vores forhold til hår og kropsbehåring.

DET ER IKKE UNORMALT, AT MÆND BLIVER SKALDEDE, ELLER AT HÅRGRÆNSEN VIGER ALLEREDE FRA

30 år

Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


KOSTTILSKUD

Multivitamin Maximum med ginseng • 13 vitaminer og 10 mineraler • Uden kunstige farvestoffer • Kun én tablet dagligt

Danmarks mest komplekse kosttilskud Maximum er et multivitamin/-mineral- præparat med en enestående, bred sammensætning af alle nødvendige vitaminer og mineraler samt ginseng. Du får 13 vitaminer og 10 mineraler samlet i én tablet, som du nemt kan tage i forbindelse med et af dagens hovedmåltider.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. 2 KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes

af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


helse: indhold

DET FINDER DU I HELSE I

juni/juli

2020

Helse / Udgave 6-7 - juni/juli 2020

08

Jeg tror og håber på, at når det her er ovre, så har folk for alvor brug for at komme ud og have det sjovt.

TEMA

Thomas Hartmann vil redde grinet efter corona

Tema: Fødder

14 18 20

Vær god ved dine fødder

22 23

Gode øvelser for dine fødder

Når skaden er sket Psykologen: Hva,´ hvor skal vi hen du? Sådan får du sunde fødder i sandaler

30

Apotekerne står i frontlinjen for folkesundheden

32

Mødet mellem apotekspersonale og kunder under lup

Fokus: Hår

Fødder

34

Hvad sker der, når vi lader lokkerne falde?

40

Håret kan sladre om din sundhed

Artikelserie om sund aldring

14

Vær god ved dine fødder Vi tager det som en selvfølge, at vores fødder bærer os gennem livet. Men ligesom resten af vores krop kan fødderne blive syge og slidte, hvis ikke vi passer godt på dem. Især dårligt fodtøj kan være hårdt for dem.

FOKUS Håret

lader lokkerne falde?

08

Spot på apotekerne:

Thomas Hartmann

34 Hvad sker der, når vi

Interview

50 Grøn hverdags inspiration 54 Bombardér hjernen med

54

Bombardér hjernen med sanseindtryk

58

Lev med værdi og værdighed hele livet

Hver gang i helse Bøger Psykologen Konsultation Skønhed Nyt fra Apotekerforeningen Konkurrence Syn Opskrifter Synspunkt Nyt fra Danske Regioner Kryds'en Næste nummer

06 20 24 42 46 47 48 50 60 61 62 66

sanseindtryk

helse / juni/juli 2020

3


helse: leder

Og hånden på hjertet. Jeg kan mærke, at der er kommet en spøjs ro over vores ferieplanlægning her i huset, nu da der ikke kan vælges fra alle hylder – men kun DK-hylden.

HELSE REDAKTIONSGRUPPE

Standfugl – for en stund

Jette Warrer Knudsen Redaktør Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse

Det er sommer, og for de fleste rimer det forjættede ord på ferie. Allerhelst under fjerne og fremmede himmelstrøg. Sådan bliver det ikke i år med coronalukkede grænser over det meste af kloden. Vi skal blive hjemme i Danmark, skal vi. Holde staycation. Hvis vi havde fået et forskræp på den virkelighed sidste sommer, hvor der var mange, der som vanen bød, stod i lange lufthavnskøer for at komme afsted på udlandsferie, så havde vi nok afvist den præmature fortælling som det rene nonsens. Nu er vi så tvunget til at holde ferie i Danevang med mulighed for at få udforsket steder og egne, vi slet ikke kendte. Og hånden på hjertet. Jeg kan mærke, at der er kommet en spøjs ro over vores ferieplanlægning her i huset, nu da der ikke kan vælges fra alle hylder – men kun DK-hylden. Lidt ligesom dengang i barndommen, hvor der kun var én dansk TV-kanal, hvis programmer kom til at sætte dagsordenen og styrke fællesskabet og den inkluderende samtale ved middagsbordet. Og lidt ligesom dengang i meget gamle dage, da de fleste af danskerne følte en stedbundethed til sin egn og sit land. Og dermed var med til at skabe en kultur – en kerne, som var grobund for tilfredshed og mental ro – længe før der var nogen, der fandt på ordet ”grounded”. Så jeg går faktisk rundt med en ekstra stor ferieglæde lige nu. For jeg skal på staycation på min slægtsø, Fanø, hvor min mormor voksede op og senere skulle komme til at betyde alverden for mig, med sin styrke og mentale ro. Men næste sommer kan der forhåbentlig igen komme vind i de oceangående sejl. Som da min kaptajn oldefar satte kursen mod fjerne destinationer netop fra Fanø. For hjemmefødning – nej. Derimod trækfugl forklædt som standfugl for en stund – mens jeg pudser mine fjer og gør klar til nye udenlandske eventyr.

Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 309.000

-

ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

Tryk: Aller

4

Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Web: www.magasinethelse.dk

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

E T

Forsidefoto: Shutterstock

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net

S

helse Nr. 06-07/2020 (1333) 66. årgang ISSN 0018-0149

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE helse: xxxx

Pris fra

99,-

Til 2 måneders forbrug

Sund venefunktion i dine ben

Venolet er baseret på rødvinsblade & kerner og vitamin C. Rødvinsblade & kerner bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og kan derfor reducere følelsen af trætte og tunge ben. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar. Det betyder, at du kan holde dig godt gående med de naturlige ingredienser i Venolet.

wellvita

Få hjælp mod tunge og trætte ben Hvordan opstår veneproblemer? Vener er de blodårer, som fører blodet tilbage til dit hjerte. Hvis funktionen bliver forringet, kan blodet hobe sig op i venerne – og der kan sive væske ud i vævet. Det kan resultere i oplevelsen af at have tunge og trætte ben. Læs mere på wellvita.dk

Bestil nu

på www.wellvita.dk eller ring 82 30 30 40 hverdage mellem kl. 8 og 16

Mine ben føles meget lettere

Naturlige indholdsstoffer:

Rødvinsblade

Fyrrebark

Eva Randi Solheim, 78 år.

”I mange år har jeg været generet af mine ben, som føltes tunge og trætte – med meget synlige vener. De sko, jeg plejede at gå i, var ukomfortable for fødderne. Nu har jeg så prøvet kosttilskuddet

Venolet. Du kan tro, at jeg blev glad, da jeg oplevede forandringen. Efter nogle uger føltes mine ben ikke længere tunge og trætte, og nu kan jeg gå i helt almindelige sko uden problemer.”

Rødvinskerner

helse / juni/juli 2020

5


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere. TAB

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

I barnets sorgunivers I en tid, hvor mange børn måske frygter at miste deres bedsteforældre til coronavirus, giver denne bog et indblik i børns møde med døden på allernærmeste hold. Bogen tager udgangspunkt i forfatterens og hendes tre søskendes meget forskellige oplevelser af tabet af deres far for over 30 år siden, da de var mellem 3 og 11 år gamle. Lysglimt er skarpt vinklet på børn, der mister en forælder i barndommen. Om, hvordan følelser som skyld, afmagt og ensomhed kan vendes til ny livslyst.

Elisabeth Arendt: Lysglimt - om forældretab i barndommen 164 sider, 249,95 sider Gads Forlag 2020

DEPRESSION Henning var mere end ked af det

Henning Jensen: Gennem glasvæggen 306 sider, 299,95 kroner Gyldendal 2020

6

”Nu kommer det. Nu er jeg syg.” Henning Jensen stoppede cyklen, da det skiftede til rødt, og samtidig slog skuespillerens hjerne klik – formentlig på grund af alt for meget arbejde, jag og stress i alt for lang tid. Glasvæggen er Henning Jensens billede for, at han dengang i 1978 følte sig fanget i en anden verden, mens han i et år efter sit psykiske sammenbrud kæmpede for at slippe fri af en meget dyb depression. Han kunne se omverdenen hænge sammen næsten som før, men han kunne ikke selv tage del i den. I sin personlige og velskrevne beretning giver Henning Jensen et billede af, hvor alvorligt syg man kan blive, når man ikke har forståelse for psykisk sygdom og er for længe om at søge professionel hjælp.

Theiss Bendixen: Skeptisk 280 sider, 299,95 kroner FADL´s Forlag 2020

KRITISK SANS Videnskab virker i virkeligheden Hvis der er noget, coronakrisen har lært os, er det at videnskab virker. Videnskab er ikke arrogante kloge-Åger i et elfenbenstårn – det er derimod metoden til at skabe praktiske løsninger på konkrete problemer. Theiss Bendixen kalder det i sin nye bog en hyldest til videnskaben, når han blotlægger nogle af faldgruberne i menneskelig tænkning og beskriver både videnskabens store bedrifter og uløste mysterier. Særligt interessant er hans fokus på sund skepsis over for usund skepsis – med psykologiske forklaringer på problematiske fænomener som ”fake news”, konspirationsteorier og frygten for vacciner.


HAR DU EN MENING OM SUNDHED.DK?

sundhed.dk

SÅ VIL VI GERNE HØRE DEN! Vi lancerer nu det nye brugerpanel Sundhed.dk Panelet, hvor du som borger – eller sundhedsfaglig – har mulighed for at komme med dine input, når vi udvikler på vores indhold på sundhed.dk. Læs mere om Sundhed.dk Panelet, og hvordan du tilmelder dig på sundhed.dk/info/panelet

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.


helse: interview

Om Thomas Hartmann Debuterede som stand-up komiker på Café Bizzaro på Amager i 1996. Er kendt som én af Danmarks mest produktive komikere med omkring 15 shows bag sig. Derudover manuskriptforfatter på en lang række andre shows og tv-programmer heriblandt julekalenderen, Jul på Vesterbro. Medejer af Danmarks første comedy klub, Comedy Zoo i København. Gift med Trine.

8


helse: interview

Thomas Hartmann

VIL REDDE GRINET Coronakrisen er blevet en trussel for standup-branchen og ikke mindst for Thomas Hartmann, der har igangsat en kampagne for at bevare grinet. Privat er han lige så bakterieforskrækket, som han plejer og nyder fortsat sit eget selskab. Men han håber og kæmper for, at vi igen kommer til at samles om humoren, når krisen er ovre – måske endda mere end før. Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: Lars H. Laursen

H

verdagen ændrede sig for hele samfundet den 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen en ellers helt almindelig torsdag aften lukkede store dele af Danmark ned. På daværende tidspunkt var der intet påbud mod underholdningsbranchen, men Thomas Hartmann besluttede dagen efter sammen med de øvrige medejere at lukke Danmarks første comedy club Comedy Zoo – for sine gæsters sikkerheds skyld. Nedlukningen betød en trussel mod hans arbejdsliv – og ikke mindst det, han lever og ånder for: Humoren. – Professionelt har jeg aldrig mærket en krise som denne. Vi har brugt mange kræfter på vores klub. Vi havde endelig fået vendt to års underskud til overskud og kunne se lys forenden af tunellen. Så det kunne ikke være mere uheldigt. Det

er en økonomisk mavepuster, men også en trussel for vores hjertebarn, siger Thomas Hartmann.

Latter er nødvendigt Standup-komikere lever af at stå på en scene foran et publikum – så det giver sig selv, at uden publikum ingen stand-up. Derfor måtte Thomas Hartmann sammen med resten af Comedy Zoo-teamet lægge hovedet i blød for at finde ud af, hvordan de skal redde deres elskede klub. For som de siger: Faste udgifter lader sig ikke bremse af coronavirus. Lidt brainstorm affødte kampagnen: ’Red grinet – red Comedy Zoo’, for det var netop det, det hele handlede om. At redde en branche og et sted, der gennem mange år har samlet folk om det gode grin. – Latter er det mest forløsende. Det er jo det, vi alle sammen elsker ved vores

helse / juni/juli 2020

9


helse: interview

job. Latter kan ikke fikse corona, men der er ingen tvivl om, at det er godt for folks mentale helse og velvære. Det er en nødvendighed for os mennesker og noget, vi deler sammen. I kampagnen opfordrer Thomas Hartmann og de øvrige komikere til at købe gavekort, som kan bruges til at få et godt grin, så snart klubben åbner igen. På den måde kan det holde klubben i live, samtidig med, at fansene får noget igen. Kampagnen mødte stor opbakning, og i løbet af de to første måneder var der solgt for ca. 370.000 kr. gavekort.

10

– Det er opløftende og betyder meget for kampgejsten. Det rammer mit hjerte at få så meget opbakning, siger Thomas Hartmann og tilføjer: – Den omsætning, vi mister nu, mister vi uigenkaldeligt. Det kan vi ikke redde, men vi kan sikre, at vi har arbejde efter krisen. Til spørgsmålet om han tror, klubben kan reddes, svarer han efter lidt tænkepause. – Det bliver jeg nødt til at tro på. Jeg kan jo se, hvor meget folk er villige til at kæmpe for comedybranchen.

Coronakalender som tak Thomas er så glad for opbakningen fra de standup-glade danskere, at han har valgt at give noget igen. Han er tit blevet spurgt, hvorfor ikke Comedy Zoo laver live-streamede standup-shows. Men det vil aldrig være det samme. Det vil ikke være et show, men bare et menneske, der snakker, som Thomas selv siger. Og brænder man først et godt comedy-materiale af, som der ligger hundredevis af timer bag, ved at vise det online eller på TV, kan det ikke bruges igen. Det bliver i komikersprog betragtet som ”aflivet”.


helse: interview

Jeg tror og håber på, at når det her er ovre, så har folk for alvor brug for at komme ud og have det sjovt.

– Kort sagt, vi skulle bede komikerne om helt gratis at lave dårlig reklame for dem selv, og ovenikøbet ville det være spild af arbejde, når de igen kan lave shows. Derfor gik Thomas i stedet i kælderen og støvede en gammel windows-computer fra før årtusindeskiftet af – én af dem, hvor skærmen er på størrelse med et A3-papir. Bagsiden var flækket diagonalt – alligevel startede den op efter en halv times tid. I computerens gemmer fandt han masser af noter med kasserede jokes. Hver dag fra den 16. til 31. marts åbnede han en låge i sin egen ’Corona Kalender’, hvor han sagde tak til sine fans med jokes, der af forskellige årsager var kasseret, men godt kunne bruges til lidt underholdning i de triste coronatider. Han krydrede sine jokes med god gammeldags 80’er-dåselatter. – Det er for at give folk noget igen. Der er mange, der triller tommelfingre, og mangler et grin i hverdagen. Så det var simpelthen min måde at sige tak på, fortæller Thomas Hartmann. Hos Comedy Zoo har de inden corona allerede eksperimenteret med flere løsninger, der kan gøre comedy mere digitalt. – Vi havde allerede livepodcast på tegnebrættet. Hver juni har jeg Hartmanns Sommershow, som er en blanding af talkshow og comedy, som har fået sit eget liv – det er næsten som ekstramateriale – bare live. Det har vi talt om, vi skal sende oftere. Men vi har også flere online- ideer uden publikum i støbeskeen, og det er da ikke utænkeligt, at krisen kan afføde flere, siger Thomas Hartmann.

Sammenhold i branchen Det gælder i hele samfundet, at vi lige nu

Naturlig pleje til din vinterhud Baobab-olie er tørolie, som trænger hurtigt ind og efterladen huden magisk blød. Olien styrker din huds barriere og modvirker fugttab. Med højt indhold E-vitamin, Phytosteroler og omega 6 og 9. Købes på Apoteket i Matas og i helsekost.

AVIVIR.dk · TLF. 39 69 08 14

oplever et særligt sammenhold og fællesskab, nu hvor det er ligegyldigt, om sovsen til aftensmaden skiller, at der er kø på motorvejen, eller at cyklen er punkteret. Det er noget, der glæder Thomas. – Midt i alt det ubehagelige, så synes jeg, det er vidunderligt at se, hvor meget folk står sammen og hjælper hinanden. Vi hjælper vores gamle naboer med at købe ind. Det er jo et gammelt faktum, at fjender udefra binder os sammen. Denne gang er fjenden bare ikke et menneske – det, tror jeg, gør noget godt for sammenholdet, siger Thomas Hartmann. Men sammenhold er noget, han i forvejen kender til fra comedybranchen. – Comedybranchen er et broder- og søsterskab. Vi er selvfølgelig hinandens konkurrenter, men det er ikke sådan, folk opfører sig. Folk er ved at falde over hinandens ben for at hjælpe hinanden – lige meget om det er økonomisk, praktisk eller i form af gode råd og netværk, fortæller Thomas Hartmann. Og netop hans kollegaers lyst til at hjælpe mærkede han tydeligt, da Comedy Zoo meldte ud på Facebook, at de var pressede på grund af coronakrisen. – Der var ti komikere, der skrev, at de gerne ville optræde gratis og hjælpe med støtteshows. Det siger alt. Men det hjælper jo desværre ikke nu, hvor vi ikke kan lave shows, siger Thomas Hartmann, der også selv har sponseret en stol til søsterklubben Teater Play på Amager. Det er ikke kun Comedy Zoo, der er truet, men også Thomas’ egen standup-karriere. Han er kendt som én af Danmarks mest produktive komikere med omkring 15 shows bag sig og manuskriptforfatter på en lang række shows og TV-programmer.

Baobabolien er fra bæredygtig produktion i Senegal


helse: interview – For mig er det nødvendigt at være produktiv, fordi jeg har en lidt mindre publikumsskare end nogle af mine kollegaer. Jeg er i konstant cyklus. Så jeg håber da, at der er brug for, at jeg fortsat er produktiv, når krisen er ovre.

Klubejer Thomas og private Thomas er to mennesker For Thomas har det altid været vigtigt at adskille sit privatliv og sit professionelle virke som komiker. Det kommer især til udtryk, når han er i Comedy Zoo. – Mange glor, når jeg går op til baren og betaler med mit dankort for en øl. Men private Thomas og klubejer Thomas er to forskellige mennesker. Til spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt for ham at skelne mellem de to personer, svarer han prompte: – Integritet. Vi købte jo klubben i sin tid for at redde den og optimere den. For at have Danmarks eneste comedy club, som er en grundpille i branchen, og hvor der er blevet udviklet så mange talenter. Derfor har vi også brugt alt, vi har fået ind på at optimere stedet og gøre det bedre for publikum og for de optrædende. Så det nytter ikke noget, at vi begynder at bruge pengene privat. Derfor har private Thomas også selv købt et gavekort til Comedy Zoo – en symbolsk, men vigtig handling, mener han. – Jeg synes ikke, jeg kan forlange noget af andre mennesker, som jeg ikke selv honorerer.

Bacillefobi allerede inden corona Krisens trussel mod Thomas Hartmanns levebrød står også i stærk kontrast til dens påvirkning af privatpersonen Thomas, der bor i København med sin kone Trine. Han står tidligt op, som han plejer, laver morgenkaffe til Trine, der som sygeplejerske stadig går på arbejde, og så går han sine daglige fem morgen-kilometer. Ellers står han i kælderen og arbejder på motordele til sine veteranbiler,

12

sysler med musik, skriver jokes og går tur med parrets corgi. – Jeg er rigtig meget enspænder af natur og har det fint i mit eget selskab. Jeg finder altid på noget at lave. Så personligt er krisen gudskelov mindre slem, end jeg tror, den er for mange andre. Det rammer mig langt mere som komiker end som menneske, siger Thomas Hartmann. De mange daglige håndvask og konstant afspritning af hænderne, hver gang man har rørt ved noget, er heller ikke noget, der påvirker ham. Faktisk gør han bare det, han altid har gjort. – Da jeg første gang hørte Sundhedsstyrelsens retningslinjer, tænkte jeg: ’OK, så jeg skal bare leve 100 procent, som jeg plejer?’ Nogle gange grænser det sig til at blive bacillofobisk. Hvis jeg er på et offentligt toilet, og døren åbner indad, så står jeg og venter, til der kommer nogen og skubber til den, så jeg lige kan tage fat med foden eller albuen, ellers tager jeg et stykke papir til at tage fat i håndtaget. Til gengæld er jeg aldrig syg, siger han.

Må ikke lade angsten styre Hverdagen er så småt ved at vende tilbage, og med tiden kan vi igen samles, tage til koncerter, gå i biografen og gå ind og se et standup-show. Men bliver vi os selv igen? Bliver vi bange for at være tæt på hinanden? – Det værste for mig er det ubekendte. Vi kender ikke slutdatoen og ved ikke, hvordan det kommer til at påvirke folk mentalt. Vi ved ikke, om folk fortsat vil være bange for at samles, og om det får betydning for vores besøgstal, siger Thomas Hartmann, der alligevel ikke er bange for, at frygten bliver aktuel. – Mennesker er sociale væsener. Vi kan ikke fortsætte med at leve på den måde, vi gør nu. Det er mod menneskets natur. Vi må ikke lade angsten vinde, men det tror jeg heller ikke, at folk gør, siger Thomas Hartmann og tilføjer: – Jeg tror og håber på, at når det her er ovre, så har folk for alvor brug for at komme ud og have det sjovt.


helse: xxxx

Op til 12 timers lindring af smerter og betændelse Prøv Voltaren Forte gel med starcom dobbelt styrke

TIMER

Voltaren Forte (diclofenacdiethylamin), gel 23,2 mg/g. Anvendelse: Behandling af smerter, ømhed og hævelser i led og muskler pga. betændelse. Dosering: Voksne og børn på 14 år og derover: 2-4 g gel påsmøres huden 2 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Anvendelse i mere end 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller anden medicin mod smerter (NSAIDs), i graviditetens tredje trimester eller til børn og unge under 14 år. Anvendelse på store hudområder over en længere periode bør kun ske i samråd med læge. Voltaren kan påvirke nyrerne. Astmalignende anfald kan udløses hos personer, der h ar eller har haft astma eller allergi. Samtidig anvendelse af andre NSAIDs kan øge risikoen for bivirkninger. Må kun anvendes på intakt og sund hud, og ikke i åbne sår eller på beskadigede hudområder. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Må ikke indtages. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Indeholder propoylglycol, som kan give irritation af huden samt butylhydroxytoluen, som kan give lokalt hududslæt og irritation af øjne og slimhinder. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, kløe, rødmen, svie af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Må ikke anvendes i graviditetens tredje trimester. Bør ikke anvendes under graviditetens første og andet trimester samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare tlf: 802020 25 16 27. Trademarks helse /A/S, juni/juli 13 owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. CHDK/CHVOLT/0006/20 21/01/2020


helse: tema

TEMA

fødder

VÆR GOD VED DINE

fødder

Vi tager det som en selvfølge, at vores fødder bærer os gennem livet. Men ligesom resten af vores krop kan fødderne blive syge og slidte, hvis ikke vi passer godt på dem. Især dårligt fodtøj kan være hårdt for dem. Af: Jannie Iwankov Søgaard / Foto: Shutterstock

H

ar du nogensinde tænkt over, hvor heldigt det er, at du kan gå. At du har to fødder, som bærer dig derhen, hvor du ønsker det? Næppe. For fødderne for enden af vores ben er for de fleste en selvfølgelighed. Lige indtil den dag, de af den ene eller anden grund gør ondt og ikke længere fungerer optimalt. Der kan være mange forskellige årsager til, at fødderne gør vrøvl i en grad, så man må søge professionel hjælp. Men én af de hyppige er såkaldte forfodssmerter - det vil sige smerter, der sidder på trædepuderne under fødderne fortil. Den tilstand kaldes ofte for forfodsnedfald, men ifølge speciallæge i ortopædkirurgi, overlæge på Aleris-Hamlet, Preben Lass, er dette en uheldig og ikke særlig brugbar betegnelse. – Forfodsnedfald er lidt af en skraldespandsdiagnose, som mange patienter

14

henvises med, men som er svær at have med at gøre, fordi den kan omfatte så utrolig meget. Derfor foretrækker jeg i stedet at kalde det forfodssmerter, som man må gå ind og finde årsagen til hos den enkelte patient, siger han. Årsagerne til forfodssmerter kan være mange. Det kan være fejlstillinger i foden som f.eks. hammertæer, en skæv storetå,

Forfodsnedfald er lidt af en skraldespandsdiagnose, som mange ­patienter henvises med, men som er svær at have med at gøre, fordi den kan omfatte så utrolig meget. Preben Lass, speciallæge i ortopædkirurgi, og overlæge på Aleris-Hamlet.


helse: tema

der ikke længere støtter de andre tæer, som den skal, så de mindre tæer skal bære mere, end de er beregnet til. Det kan være brækkede tæer, gigt samt muskel- og senepåvirkning som følge af konkrete skader i foden, ligesom Mortons neurom (fortykkelse af en nerve i foden) er en hyppig årsag. Ligeledes vil andre sygdomme som blandt andre en hjerneblødning kunne påvirke fodens stilling i en uheldig retning. Der findes derfor heller ikke en standardbehandling for forfodssmerter. Den vil afhænge helt og aldeles af den individuelle årsag til smerterne, påpeger Preben Lass. – I nogle tilfælde vil det rigtige være at putte indlæg i skoen. Men der er omvendt også nogle, der får gener af dette. Hos andre kan man vinde noget ved at træne muskler i foden op. Og så vil der også være tilfælde, hvor det kan være nødvendigt med et operativt indgreb, siger han. Smerter i forfoden kan også være aldersrelaterede, idet der helt naturligt som følge af aldring sker en vis udtynding af de fedtpuder, der sidder under forfoden. Dette vil betyde mindre absorption, når man går. Men med godt fodtøj er det i nogen grad muligt at mindske risikoen for smerter. – Forestil dig, hvordan din hånd ville have det, hvis du pakkede den ind i en handske i 25 år.

Forestil dig, hvordan din hånd ville have det, hvis du pakkede den ind i en handske i 25 år.

Det samme gælder for fødder, som vi jo faktisk pakker ind i sko meget af tiden. Derfor er det vigtigt, at det er godt fodtøj, vi pakker ind i. Det vil sige sko med god plads til tæerne og god stødabsorption i, siger Preben Lass og pointerer, at stilletter ikke hører til den kategori. – Man kan godt gå i høje hæle en gang imellem. Men det er ikke noget, man bør gøre for tit, idet det giver en vægtbelastning på forfoden, som man også ser det ved personer med hulfod eller stramme akillessener, siger han.

Fodscanninger Platfod er en anden tilstand, som rammer en del mennesker med alderen. Men faktisk starter vi alle vores liv med at være platfodede. Således stavrer vi frem til vores femte år rundt på det, der hedder en barneplatfod. Derefter retter fødderne sig som oftest til en normal stilling, og gør de ikke, er det muligt at få hjælp til støtte, korrektion og aflastning af foden. Når man som ældre oplever at blive platfodet, skyldes

det, at svangbuen under foden falder ned, og kropsbalancen ændres. Det kan skyldes arvelighed, vægtøgning, muskulær ubalance og tunge arbejdsrelaterede løft. Det kan medføre både knæ-, hofte- og lændeproblemer og derved udløse for tidlig slidgigt, fortæller statsautoriseret fodterapeut Dinna Maria Jakobsen fra Munkebo Fodterapi på Fyn. – For at undgå gener fra en platfod kan det være en god idé at træne sine fødder. Korrekt valg af fodtøj er vigtigt, og man skal ofte have lavet et individuelt fremstillet fodindlæg til sine sko, fordi det påvirker hele kroppens holdning, når fodstillingen er korrigeret, siger hun. Og netop et individuelt fremstillet fodindlæg er noget af det, som fodterapeuter er specialister i. I Dinna Maria Jakobsens klinik laver de i dag de fleste af deres individuelle fodindlæg ved hjælp af en såkaldt RS-scanner, selvom det også er muligt at fremstille og opbygge dem i hånden. Med en RS-scanner laves der både én- og to-tredimensionel scanning af foden, hvorved

helse / juni/juli 2020

15


helse: tema der tages op til 300 fotos i sekundet. Scanneren kan således også affotografere foden både stående og i bevægelse, så man kan se, hvordan trykbelastningen, svanghøjden og gangafviklingen er for den enkelte fod, når vedkommende står, går eller løber hen over scanningspladen. – Ud fra alle de fotos og en grundig undersøgelse af fodens led og bevægelighed kan vi designe et individuelt tredimensionelt fodindlæg, som kan kopieres helt præcist, hvis man ønsker at have indlæg til flere par sko. Det kan være lidt sværere, når man sliber dem op i hånden at få dem helt ens hver gang, som ellers er det, vi som fodterapeuter har lært at gøre på vores uddannelse, siger hun og fortæller, at fodindlæggene er lavet i et materiale af støbt plast, som giver en perfekt pasform, stødabsorbering og korrektion af gangudvikling.  

Øvelser på stor musemåtte Det er ikke kun individuelt fremstillede fodindlæg til skoene, der kan hjælpe mod fejlstillinger i fødderne. Træning i form af fodøvelser er også i mange tilfælde nyttigt for både at forebygge og afhjælpe smerter. Der er mange forskellige måder at lave fodøvelser på. Det kan for eksempel være med pigbolde i forskellige størrelser og med elastikker. Men det kan også være øvelser, hvor man skal samle en klud op fra gulvet med tæerne – den øvelse er blandt an-

16

det god til forfodsfald og såkaldte hammertæer. Men ellers har foreningen Danske Fodterapeuter i samarbejde med fysioterapeut Lotte Pårup fra Den Intelligente Krop lavet en Youtube-kanal, hvor der ligger masser af forskellige øvelser, som man kan benytte sig af, fortæller Dinna Maria Jakobsen, der selv har udviklet en træningsmåtte med tilhørende fire venepumpe- og balanceøvelser.

Man kan godt gå i høje hæle en gang imellem. Men det er ikke noget, man bør gøre for tit.

– Træningsmåtterne udviklede jeg til det, der hedder Fodens Dag for nogle år tilbage. De er specielt gode at stå på, når man vil lave venepumpeøvelser og træne balancen. Førstnævnte er især godt, når man lider af hævede, trætte og tunge ben, har uro og krampe i ben og fødder. Øvelserne er tegnet på fire træningsmåtter med hver sin forklaring og er enkle og overskuelige at lave for de fleste. De tager ikke voldsomt lang tid at lave, og man behøver ikke at skifte tøj, for man bliver ikke overanstrengt og svedig. Øvelserne kan laves både hjemme, på farten i bil eller i flyveren. Så nogle af de barrierer, der nemt får folk til at droppe træningen, har jeg fjernet med træningsmåtterne og øvelserne, siger hun.  

Dårlige fødder og diabetes En af de patientgrupper, som Dinna Maria Jakobsen har i sin klinik, er mennesker med diabetes. De slås ofte med senkomplikationer fra deres sygdom i form af nedsat følelse i fødderne, som kan medføre store problemer med fodsår. Et fodsår kan opstå, hvis en sko gnaver, man har fået en genstand i skoen, eller der opstår tryk som følge af, at skoen er valgt for lille eller smal. Føleforstyrrelser er svære selv at opdage, fordi de opstår ganske langsomt. Derfor er det vigtigt, hvis man har diabetes at få tjekket sine fødder jævnligt hos en statsautoriseret fodterapeut. Det er muligt at få tilskud til behandling og fodindlæg, hvis man har en lægehenvisning. Sygesikringen Danmark yder tilskud til fodindlæg i alle grupper og til fodbehandling i gr. 1-2.


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

gte gader i de De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en kom byder jer vel ie i hyggelig minifer givelser. Ho om charmerende er i centrum Ringkøbing ligg vet byen på Tor

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

www.spirularin.dk |

k købstad

Jylland

Gammel dagns

Vortecreme Baseret på mikroalger

Hotel Ringkøbin r 2 overnatninge t 2 x morgenbuffenu/buffet me ers ett 2 x 2-r mmehal* Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn 19.12.14

SPAR TIL 36% OP

699,Miljøtillæg 45

DKK / døgn

til dag - torsdag ind

Ankomst: Søn

- et godt rejsetilbud

Spirularin® VS indeholder et biologisk aktivt ekstrakt fra mikroalgen spirulina platensis. Spirularin® VS udnytter Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme mikroalgens antivirale og forebyggende egenskaber til Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser gavn den vorte udsatte hud. Cremen er yderst skån- Bo på elegant og atmosfæris I har ikke langt til Østrigs størstefor naturfænomener wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til den | Salzburgerland som og kan anvendes af børn ned til 3 år.

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie

• Plejer og beskytter vorte følsom hud En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer Styrker hudens | Budapest syd for Bad Gastein. I det•romantiske bjergrige område fyldtgenopbygning med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle 30 min. fra Budapest • Skånsom behandling Hotel Evianquelle

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x aftensmad 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet Activ

SUPER PRIS

649,-

e ingredient 20 Miljøtillæg 2 Eur / døgn 15

Ankomst: Indtil 01.11.14

Bükkös Hotel & Spa 3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

gamle bydel i den charmeren by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau floden

GOD PRIS

1.049,-

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn

208x140_kulør+lime_template.idml 1

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på pharmovital.dk • Forbrugertelefon: 39 617 618 Få mere at vide på spirularin.dk

helse / juni/juli 2020

17


helse: tema

TEMA

fødder

NÅR SKADEN ER SKET Der findes to slags skader i fødderne. De akutte og dem, der opstår som følge af længere tids belastning. At holde foden fuldstændig i ro er ikke altid den bedste behandling, siger fysioterapeut. Af: Jannie Iwankow Søgaard / Foto: Shutterstock

N

u skal det være. Nu skal du i form. I alt for mange år har den motion, du har fået, været begrænset til gåturen til og fra bilen i carporten. Du investerer derfor i et par nye løbesko, og så er det ellers bare afsted, ud på stierne for at få nogle kilometer i benene. Men efter et par uger i løbeskoene begynder det at gøre mere og mere ondt

i foden, og efter yderligere nogle uger er du nødt til at stoppe aktiviteten som følge af for mange smerter. Et besøg hos fysioterapeuten giver svaret på, hvad der er galt med foden. Efter mange år uden motion har du lagt for hårdt ud – ovenikøbet i et par løbesko, der ikke passer til din fod. Et scenarium som ovenstående er ingen sjældenhed. Og ligesom den kan

ramme nybegyndere, kan også veltrænede motionister komme ud for overbelastningsskader i foden. Det kan være smertefuldt og vise sig på forskellige måder, fortæller fysioterapeut hos FTO, Fysioterapi Træning Odense, Martin Uhd: – Det er typisk akillesseneproblemer, hælsporer og seneskedeproblematikker, der opstår som følge af overtræning. I de

Det er forskelligt fra person til person, hvilke sko der passer bedst. Men generelt er det vigtigt med god støtte og stødabsorbering i ens fodtøj. Martin Uhd, fysioterapeut.

18


helse: tema

SÅDAN FÅR DU SMUKKE OG STÆRKE NEGLE Nalox er en gel, som behandler neglesvamp, styrker dine negle og reducerer misfarvninger. Påfør gelen i et tyndt lag på dine negle, og lad den tørre i et par minutter. Gør dette til en daglig rutine, og allerede efter en uge vil du opleve, at dine negle er flottere og stærkere.

FORBEDRER neglens udseende på blot uge

Fås på apoteket og i Matas

Læs mere på nalox.dk Forsigtighedsregler Kun til udvortes brug. Undgå kontakt med øjne og slimhinder. Anvend ikke Nalox, hvis du er overfølsom over for nogle af ingredienserne. Spørg lægen, før du anvender Nalox til børn. Nalox er medicinsk udstyr. Læs brugsanvisningen grundigt inden brug. Opbevares utilgængeligt for børn. DK-OTC-MDV-NAL-ADD-0420-003

Nalox ann_180x115mm_Helse_April20_OK.indd 1

tilfælde vil vi som fysioterapeuter ofte først se på, om man har det rigtige fodtøj og derefter også vurdere, om man kan drage nytte af at få nogle indlæg i sine sko. Man vil derimod være tilbageholdende med at belaste foden via øvelser til en start, hvor den typisk har brug for ro, siger han. Fysioterapeuter skelner mellem overbelastningsskader og akutte skader. Sidstnævnte er for eksempel forstuvninger og brud, der opstår som følge af en enkelt hændelse for eksempel et fald over fortovskanten eller en hård tackling i en fodboldkamp. Er der tale om et decideret brud, skal man naturligvis forbi sygehuset, hvor en læge afgør, om foden eventuelt skal i en skinne, men ved forstuvninger og forstrakte ledbånd vil man typisk behandle ud fra R.I.C.E.-princippet. Bogstaverne står for Rest (ro), Ice (is på det skadede sted), Compression (forbinding om isen på det skadede sted) og Elevation (benet hævet over hjertehøjde). Det betyder imidlertid ikke, at man ved akutte skader skal blive liggende længe på sofaen.

28/04/20 08.32

– I gamle dage anbefalede man fuldstændig ro i længere tid. Nu har vi tilføjet et ”M” til R.I.C.E.-princippet, som står for mobilisering. Det betyder, at vi i dag går mere og mere ind for, at man skal sørge for at få bevægelse i foden, så hurtigt som muligt, siger Martin Uhd.

Godt fodtøj holder skaden fra døren En afgørende faktor for at undgå overbelastningsskader er godt fodtøj, understreger Martin Uhd. Han har tidligere været fysioterapeut for OB’s superligahold og kunne her se, hvor meget fodboldstøvler kan ødelægge fødderne, så spillerne fik hård hud, gnavesår og skæve fødder. Og er man uheldig kan en omgang hård hud under foden skabe betændelse, så man pludselig ikke kan gå og løbe uden store smerter. Derfor anbefaler han, at man vælger sine sko – og særligt de sko, man motionerer i – med omhu. – Det er forskelligt fra person til person, hvilke sko der passer bedst. Men generelt er det vigtigt med god støtte og stødabsorbering i ens fodtøj. Hvis man gerne vil be-

gynde at løbe, kan det være en god idé at få lavet en løbeanalyse, så man kan se hvilken slags løbesko, der vil støtte bedst. Indlæg i skoene kan også være godt, men der er dog lidt delte meninger om det. Jeg synes ikke, at man skal bruge indlæg før det øjeblik, der er et reelt behov, fordi man risikerer at vænne foden til, at man skal have indlæg i alle sine sko, siger Martin Uhd. Når først uheldet har været ude, og man er vrikket om på foden eller har fået en overbelastningsskade, vil man være ekstra disponeret for at få en tilsvarende skade igen, fortæller Martin Uhd. Derfor opfordrer han til, at alle, der har døjet med en eller flere skader i foden, gør det til en fast rutine at træne specifikt for at undgå gentagelser. – Årsagen til, at man er ekstra udsat for en fodskade, når man allerede har haft en, er, at nervecenteret omkring ledbåndene reagerer langsommere end ellers. Men det kan man godt genoptræne, og her er det blandt vippebræts- og elastikøvelser, man skal have gang i, siger han.

helse / juni/juli 2020

19


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Hva’, hvor skal vi hen du? Denne måneds tema i Helse er fødder. Allerførst kom jeg til at tænke på sangen ”Fodgænger” af Gnags: Ja, jeg kan gå på mine fødder Jeg er fodgænger, så er man da noget Jeg kan gå Der er en stærk symbolik i, at fødder kan bevæge sig, er fleksible, foranderlige og er mobile. I en accelererende kultur er det positivt ladede ord og står i modsætning til at være gået i stå og være bagstræberisk. Fy ord. Der er et krav om at være omstillingsparat. Det er en forudsætning for at kunne tilpasse sig en foranderlig verden, som vi alle skal navigere i. Alt går hurtigere og hurtigere. Ny teknologi, omstruktureringer og nye trends. Overalt i privatlivet, arbejdslivet og under uddannelse er der krav om evig omstilling og forandring. Selv har jeg lige købt en ny IPhone for at få de nyeste teknologier, og på arbejdet skal jeg hele tiden være klar til nye organisationsændringer og it systemer. Personligt skal jeg også helst være under evig udvikling og finde en ny og bedre udgave af mig selv. Fødder. I en sådan kultur skal man have fødder og ikke rødder. Har man fødder kan man bevæge sig. Brinkmann gjorde netop oprør mod hele den bølge af udviklingskrav, der gennemsyrer vores samfund med sin best-

20

seller ”Stå fast”. For den udviklingstvang, som præger vores kultur, risikerer at gøre os blinde for de væsentlige ting her i livet. Vi risikerer, at vi mister grebet om vigtige værdier. Når vi hovedløs går efter alt det nye og tænker, at nyt er godt. Rødder. Vi skal turde stå fast på noget. Stå fast på, at noget har større betydning end andet. Hvorfor bevæge sig, hvis man står et godt sted. At slå rødder betyder, at man er forbundet til andre og til nogle kerneværdier, som man ikke lader sig rokke fra. Dine værdier. Jeg er psykolog, og jeg arbejder med adfærdsforandringer. Det betyder, at vi skal kigge på, hvad du gerne vil have ud af livet. Vi skal kigge på, hvad der er vigtigt for dig, og vi skal kigge på, hvad der står i vejen. Og vi skal kigge på, hvad du kan gøre for at tage de skridt, der nærmer sig det liv, du gerne vil leve. Fødder og rødder i skøn forening.

Jeanne Fløe I Helse, kan du møde psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helsetråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen - på Islands Brygge i København.

Der er en stærk symbolik i, at fødder kan bevæge sig, er fleksible, foranderlige og er mobile. I en accelererende kultur er det positivt ladede ord og står i modsætning til at være gået i stå.


Dine fødder arbejder

hårdt hele livet. Giver du dem det, de fortjener ? fodterapeuterne Find dig ikke i fodsmerter, find en fodterapeut.

Hos landets statsautoriserede fodterapeuter får du med garanti en professionel behandling af dine fødder. Under behandlingen får du gode råd til, hvordan du kan holde dine fødder sunde hele livet. Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødder og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.

helse / juni/juli 2020

21


helse: tema

GODE ØVELSER FOR DINE FØDDER

4

TEMA

fødder

Træn gerne hver dag og mindst 2-3 gange om ugen. Alle øvelser kan udføres siddende. Men hvis du kan, så lav dem stående – det øger sværhedsgraden, og du får du trænet balancen samtidig.

1

Rul med tæerne

3

Saml en blyant eller legoklods op

Sid på en stol og løft tæerne fra gulvet. Læg nu tæerne ned én ad gangen fra lilletåens side, og løft dem igen i samme retning 10 gange. Gentag samme øvelse 10 gange, men læg denne gang tæerne ned fra storetåens side. Det må gerne ende med at du bliver træt i underbenet.

2

Anskaf dig en lille øvelsesbold fra din fysioterapeut, eller brug en tenniseller squashbold. Bolden skal helst ikke være meget større end en knyttet hånd. Læg bolden på gulvet. Rul bolden frem og tilbage med foden, mens du lægger lidt vægt på den. Det må gerne være ømt under foden, men det skal ikke gøre ondt. Gentag på begge fødder så længe du synes.

Læg en legoklods, hoppebold, blyant eller en anden lille genstand på gulvet, og brug tæerne på den ene fod til at samle genstanden op. Genstanden skal helt op i hånden før øvelsen gentages med det andet ben. Gentag så mange gange du vil.

4

Løft tre midterste tæer

Den sidste øvelse kan være lidt drilsk, men hvis du øver dig, vil du hurtigt få styr på det. Sid på en stol med fødderne fladt ned på gulvet. Løft nu de tre midterste tæer op i luften, og læg dem ned igen. Storetåen og lilletåen skal blive på gulvet. Gentag indtil du ikke synes, at det er sjovt længere. Advarsel: Man kan godt komme til at se lidt sjov ud i ansigtet, når man laver denne øvelse!

22

Rul på en bold


helse: fodterapeuterne

TEMA

fødder

SÅDAN FÅR DU SUNDE FØDDER I SANDALER Stil krav til størrelse, pasform, sål og lukkemulighed. Af: Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter / Foto: Shutterstock

L

ette, minimalistiske og elegante sandaler er forjættende at købe, når solen gør det utænkeligt at gå i andet. Men den type sandal gør sjældent noget godt for dine fødder. Og dit valg af sandaler betyder meget for din fodsundhed i længden, fordi dine fødder ofte ender med at blive, hvad du går i. – Vi kan forebygge mange fodproblemer ved at vælge sandaler, sko og støvler, der skåner vores fødder hele livet. Det er bare ikke altid, at det går op for os, før vi begynder at få ondt i fødder, ankler og knæ. Men det er aldrig for sent at gøre noget godt for sine fødder, så det er en god idé at lade fornuften få indflydelse på, hvilke sandaler vi tager med os hjem fra skobutikken, siger Pia Bondorph, fodterapeut.

For korte og for lange Sandaler kan volde problemer på flere forskellige måder. Er de for korte, kan du komme til at gå på bagkanten. Det kan give dig hård hud, og det risikerer at give dig revner i hælene, der gør ondt. Hvis dine tæer stikker ud over kanten, kan det risikere at give dig sår, og det kan være skyld i, at du får ondt i ankler og lægge. Er sandalerne derimod for lange, kan du risikere at snuble i dem og slå dig. – Jeg vil virkelig anbefale at vælge sandaler, der passer perfekt i størrelsen, da en sandal, der er for kort eller lang, er lige

så problematisk som en sko eller støvle, der er det, siger hun.

Sidder de fast? Sandaler med tåremme er flotte, men dem skal huden vænne sig til, og når det sker, kan du få vabler af det. Klipklapper er også et fristende valg på en glohed dag. Men de sidder kun fast ved storetåen, og du skal derfor krumme tæerne for at holde dem på plads, når du går. Og det er hverken godt for din tæer eller den måde, du går på, og du kan f.eks. få ondt i akillessenen. Klipklapper er derfor kun okay for dine fødder, hvis du blot skal ud og hente post eller på en anden kort tur.

– Selvom jeg godt ved, at bærere af sokker i sandaler ofte udskammes for deres valg, så vil jeg alligevel anbefale det. Hvis man altså har lyst til det, og der er plads til det i sandalerne. Sokker er rare på kølige sommerdage, fordi de holder fødderne varme og beskytter mod solskoldning, og det kan mennesker med diabetes f.eks. have brug for.

Udfør et sandaltjek Hvad skal du vælge, hvis du vil styre udenom de sandaler, der er mere smukke, end de er sunde for dine fødder? Magien ligger i korrekt størrelse, pasform, sål og lukkemulighed. Så er du rigtig godt på vej til et nyt udgangspunkt for dine gåture i sandaler, som ofte bliver til mange skridt på en sommerdag. Inden du svinger dankortet, skal du altså spørge dig selv, om sandalen sidder fast, passer til din fod, om sålen kan bøjes, suger sved og absorberer stød, og hvis du har særlig behov, skal den også kunne honorere det.

helse / juni/juli 2020

23


helse: klumme

KONSULTATION Ro i både foden – og derhjemme Jeg tror, jeg har fået en fodvorte under foden, og så er tæerne begyndt at sove. Inden jeg når at svare ham, har han sat sig i stolen overfor mig, taget sko og strømpe af på venstre fod og peger med foden op i luften, faretruende tæt på mit hoved. Jeg får fat i benet og sænker det, så hans underben hviler på mit knæ, og vi kan gå videre. Han er 56 år og er både venlig, sjov og 30 kg. for stor i forhold til sin højde. Han har gennem et par måneder været generet af ømhed under forfoden og en sovende fornemmelse, der kommer og går. Han har ventet 6 måneder på, at det skulle gå væk af sig selv, og nu har hans kone endelig skubbet så meget til ham, at han er kommet til læge med problemet. Det er kun blevet værre, siden det startede, og nu har han ondt næsten hver dag. Han vil, som han siger, gerne have et svar med hjem til konen, så han får ro. Jeg spørger, om det er ro fra konen eller foden, han mener - og beder ham tage begge sko og strømper af. Han står på gulvet med flad fod med ryggen til mig. Fra denne vinkel kan jeg se, at fodbuen på venstre side er affladet, og at der er en vinkling af achillessenen på samme side. Når jeg ser under foden, er det ikke en fodvorte, men en ligtorn, han har fået. Jeg ser på undersiden af hans sko, hvor også den venstre sko er mere slidt under fodbuen, end den højre. Jeg spørger, om han har ondt. Hvis bare jeg sørger for at sidde stille, gør det ikke ondt, men det får jeg jo ikke lov til i længden. I weekenden var min kone og jeg i haven hele dagen, og der gjorde det ondt både om aftenen og næste dag. Jeg spørger ham, om han har tænkt over, hvad det kan være. Han svarer, at det måske er de ekstra kilo, der er årsagen. Jeg fortæller ham, at han har fået erhvervet forfodsplatfodethed, og at det er en almindelig tilstand, som kan behandles med indlæg. Han spørger til fodvorten, og jeg fortæller ham, at det ikke er en fodvorte, men derimod en ligtorn, altså i virkeligheden hård hud, der dannes, fordi han belaster foden skævt. Han vil gerne vide, hvad han kan gøre for at slippe af med det igen, og jeg foreslår en sko med god

24

hælstøtte og et indlæg, som han kan få ved den lokale bandagist eller fodterapeut. Han spørger, om han stadig kan tage på vandretur med sin kone til sommer. Det synes jeg, er en god idé og fortæller, at han kan og må alt det, han plejer, hvis han blot bruger det rigtige fodtøj og indlæg. Ømhed er i orden, men direkte smerte under eller efter aktivitet skal han undgå. Han får en tid ved sygeplejersken til fjernelse af hård hud under foden, og han virker som om, han er tilfreds. Han kigger på mig og siger: Så bliver det jo ikke i dag, at jeg får benet sat af. Jeg giver ham ret i både den fredelige udgang, og at han nu forhåbentlig får ro i både foden og derhjemme. Husk nu at sige tak til din kone, fordi hun fik dig til at komme til læge, og kom lidt før næste gang. Han er på vej mod døren, da jeg siger det til ham. Han vender sig om og nikker lidt uden at sige noget, som om han tænker over, hvad han skal svare. Der går et par sekunder, før han åbner munden: “Jeg har været sammen med min kone i 30 år, og hun er ret god til at passe på mig, når jeg ikke selv kan finde ud af det." Vi bliver enige om, at han er godt gift, og han går igen.

Henrik Rasmussen Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitetssikring i almen praksis.

Jeg fortæller ham, at han har fået erhvervet forfodsplatfodethed, og at det er en almindelig tilstand, som kan behandles med indlæg.


Annonce

Slip fødderne fri Sommeren og sandalsæsonen er over os. Men døjer man med grimme negle, kan det virke skræmmende at vise fødderne frem. Heldigvis er det ikke svært at gøre noget ved problemet og genfinde glæden ved at slippe fødderne fri. Findes der noget bedre end at gå med bare tæer langs vandkanten på en varm sommerdag og mærke bølgeskvulpene strømme ind over fødderne? Følelsen af frihed. Men der kan nemt blive lagt en dæmper på glæden, hvis man er utilpas ved at vise sine tånegle frem. Så har man måske mest af alt lyst til at grave dem godt ned i sandet, skjult for andres blikke. Kom de grimme negle til livs Men grimme negle er ikke et grundvilkår. Det skyldes ofte neglesvamp, som det faktisk er nemt at gøre noget ved. Især ældre, diabetikere og sportsfolk har risiko for neglesvamp, ligesom mennesker med psoriasis også er udsatte i forhold til neglepsoriasis, der også kan give misfarvede, tykke og ujævne negle. Men grundlæggende kan alle på et tidspunkt i livet få grimme negle, og det er ikke noget at skamme sig over.

Men det nytter ikke noget at stikke hovedet i busken eller tæerne i sandet. Svampen forsvinder for det meste ikke af sig selv. Vil man de gullige, tykke og grimme negle til livs, kræver det behandling. Det er heldigvis ikke svært at gøre noget ved problemet. Den simple gel fra Nalox kan på bare en uge forbedre neglens udseende. Gelen arbejder både aktivt med neglens mikromiljø og ved at nedbryde de svampeceller, som giver det grimme udseende. Ved at fortsætte den daglige behandling, til hele den udsatte negl er vokset ud og erstattet med en ny, vil problemet i langt de fleste tilfælde være løst. Mere end bare et kosmetisk problem At gå op i pæne negle på hænder og fødder ligger måske mere naturligt til kvinder, som er vant til at pynte dem med lak i fine farver. Måske er kvinder

Forsigtighedsregler: Kun til udvortes brug. Undgå kontakt med øjne og slimhinder. Anvend ikke Nalox, hvis du er overfølsom over for nogle af ingredienserne. Spørg lægen, før du anvender Nalox til børn. Nalox er medicinsk udstyr. Læs brugsanvisningen grundigt inden brug. Opbevares utilgængeligt for børn. DK-OTC-MDV-NAL-ADD-0520-010

af samme grund mere opmærksomme på neglesundhed. I hvert fald rammer neglesvamp oftest mænd. Men uanset køn kan neglesvamp øge selvbevidstheden omkring fødderne og gøre en tilbøjelig til at pakke dem væk i sko. En rigtig dårlig ide. Især på de varme dage. For det fugtige, lune miljø er guld for neglesvampen, som vil trives endnu bedre og risikerer at brede sig. I sidste ende kan problemet blive mere end bare kosmetisk. Svampen kan give svie og kløe omkring neglen, og det kan udvikle sig til smerter og negletab. Det er sommer. Tid til bare tæer og åbne sko. Og virker den tanke skræmmende, fordi du er ked af dine negles udseende, så husk, at de om bare syv dage kan se anderledes ud, end de gør lige nu.


Annonce: sommer

”

’

Sommer i Danmark



Staycation Œ AVIVIR Aloe Vera Gel Repair Køler, beroliger, mindsker rødmen og reparerer hu-

Ž Bliv flot brun med Berthelsen BetaFactor®

den ved solskoldning, insekt bid, smårifter mm.

Berthelsen Beta Factor® passer på din hud

Til både børn og voksne. 150 ml. Vegan og Svanemærket samt certificeret Ecocert Cosmos Organic. OBS: Jo hurtigere gelen påføres, jo bedre virker den.

og styrker hudens dannelse af kollagen. Betacaroten m/C-vitamin gør det nemmere for din hud at acceptere solens skarpe stråler uden at blive rød, så du i

Købes hos Apoteker, Matas og helsekost.

 Mofibo - øre- og øjenkræs til din ferie

stedet får en gylden glød. Nu er det slut med at blive krebserød - 1 tablet om dagen er nok. Dåse med 90 tabletter kr.

Få glæde af Mofibo hele sommeren med tusindvis af

139,00 - nok til 3 mdr.´s forbrug.

de bedste e- og lydbøger. Med over 180.000 titler er

Læs mere om den veganske BetaFactor ®

Mofibo Danmarks største digitale e- og lydbogs-

på www.dkpharma.dk

tjeneste, og der er noget for enhver smag. Fås hos Helsam, Helsemin, Beautycos, Prøv gratis på mofibo.dk – opsig når som helst.

26

Matas og webshops.


Annonce: helse: sommer xxxx

Ž  Sådan undgår du køresyge og søsyge på ferieturen...!

“ ‘

Hvis blot én bliver køresyg, er turen træls. Sea-Band virker indenfor 10 minutter. Du



undgår bivirkninger, som kendes fra medicin. Sea-Band bruges igen og igen og har dokumenteret effekt. Du får pengene tilbage, hvis ikke det virker for dig. Køb hos: Apotek, Matas, Helsam, og seaband.dk.

 Undgå insektbid Lad ikke flåtbid og kløende myggestik for-



styrre ferien. Tropiske myg og danske flåter kan gøre os syge, så flåter på huden bør fjernes straks. Apotekets Flåtfjerner klarer både små og store flåter uden at nive. Vil man helt undgå mygge- og flåtbid, findes Apotekets Insektspray Stop myg & flåter i to udgaver: Plantebaseret og DEET 40%. Købes på apoteket

‘ Søgende sjæl Sjælen har forladt den døde krop. Den summer til hospitalets fødegang, hvor den skal udvælge sin nye familie. Der er seks fødende denne nat hver med sin historie om sygdom,

“ Rene hænder

vold, ulykker, dyb kærlighed og svigt. Disse

Husk håndsæbe på rejsen - Novasel tilbyder

seks skæbner udfordrer idéen om hvilke liv,

2 størrelser - 100 og 250 ml.

der er værd at leve.

’ Lækre hænder

” Beroligende rens til ansigtet CERA di CUPRA® make-up renseservietter er et

HåndplejeCERA di CUPRA Håndcreme er

musthave til den travle kvinde eller til ferien. Ren-

tilsat bivoks og er en plejende håndcreme,

seservietterne er tilsat honning & hyaluronsyre som

som efterlader hænderne yderst velplejede

tilfører huden fugt samt aloevera-ekstrakt, der har

og dejligt bløde. Cremen har en mild duft,

en beroligende og regenererende effekt.

en behagelig konsistens og trænger hurtigt

Œ

Servietterne er også velegnede til at forfriske an-

ind, så du undgår den ubehagelige fedtede

sigtet, når du opholder dig i solen. Indpakningen

fornemmelse, som ellers kan opstå.

har en sikret lukning, så servietterne ikke tørrer ud.

Vejl. pris: 48,00 kr. Vejl. pris: 58,00 kr. Købes på apoteket. Købes på apoteket. Læs mere på ceradicupra.dk

Læs mere på ceradicupra.dk

helse / juni/juli 2020

27


helse: nyt

Sundhed &

GØR KNIBEØVELSER TIL DIN VEN

INSPIRATION

Mange er i tvivl hele livet, om de egentligt kniber nok og rigtigt. De fleste får at vide, at det er vigtigt at lave bækkenbundstræning for at undgå eller behandle nedsynkninger og inkontinens. Mange fortæller, at de sjældent får trænet, fordi det er forbundet med tvivl og ubehag. Empelvic metoden, (ny dansk opfindelse,) har allerede hjulpet mange af med tvivlen og gjort træningen behagelig. Metoden går i al sin enkelhed ud på, at man tydeligt kan mærke sin bækkenbund, når man sidder på Empelvic puden. Samtidigt guides man via øvelsesfilm i at aktivere bækkenbunden naturligt.

til dig

BOOST DIT SYN Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Forsynamin er en lille tablet, sprængfyldt med næringsstoffer, der er essentielle for et godt syn. En dagsdosis tilfører plantestofferne og carotenoiderne, lutein og zeaxanthin i en mængde svarende til anbefalingerne fra National Eye Institute fra USA. Tabletten indeholder også 20 mg resveratrol, der primært findes i røde vindrueskaller, hvor det blandt andet beskytter mod aldringstegn. Køb Forsynamin i din helsekostbutik eller på udvalgte apoteker, webapotek.dk eller i helsekostforretninger. Mere info på tlf. 57 82 03 05.

Mere info: www.empelvic.dk, tlf. 91 54 84 47.

Nye midler mod stikkende og forhadte sommergæster Vi skal undgå flåterne, når vi færdes i det fri. For de kan nemlig smitte os med bl.a. borrelia. Nu har Apotekets lanceret en praktisk flåtfjerner og to forskellige insektmidler, der virker afskrækkende på både myg og flåter, så man helt kan udgå at blive bidt. I højsæsonen fra maj til oktober myldrer det med flåter i skove og krat, på engarealer og andre steder med højt græs og bevoksning. Hvis man bliver bidt af en flåt, skal den fjernes hurtigst muligt for at minimere smittefaren. Den nye flåtfjerner er udstyret med to forskellige riller, så man nemt kan fjerne både store og små flåter uden at skade huden. Den kan sættes i en nøglering, så den er nem at have med. Fås på apoteket, webapotek.dk, apotekernes.dk Mere info på tlf. 45 95 03 30.

28

Velkommen i det grønne. Det er sommertid, og den skal nydes bedst muligt. Her får du nogle tip, der kan hjælpe din sommer godt på vej.

STØT DE DANSKE BIER En ny plakat viser 100 biarter, der lever i den danske natur. Der er fundet 292 biarter i Danmark. 19 af dem regnes for uddøde. Honningbien findes f.eks. ikke længere som en vildtlevende dansk art. De honningbier, man møder i naturen, kommer fra bistader. Mange af bierne er i tilbagegang. Plakaten er produceret af Naturbeskyttelse.dk med støtte fra 15. Juni Fonden. Overskud fra salg af plakaten vil gå til arbejdet med at rette fokus på truede arter i Danmarks natur. Plakaten kan købes på www.natur-shop.dk og koster 350 kr., incl forsendelse. Udgivet i maj 2020.


KLØR ØJNENE? NYD SOMMEREN – OGSÅ MED GRÆSPOLLENALLERGI!

ketotifen Konserveringsfri allergibehandling med 3 virkningsmekanismer mod øjengener ved pollenallergi.1,2,3 Behandler og forebygger allergiske symptomer med kun 1 dråbe to gange dagligt.3,4 Kan anvendes af voksne, ældre og børn fra 3 års alderen.5 Fås både i håndkøb og på recept.5

1 DRÅBE 2 GANGE DAGLIGT GER FOREBYG KLØE O5*G 4, SVIE

thea nordic

Zaditen® (ketotifen) 0,25 mg/ml øjendråber, opløsning og øjendråber, opløsning, enkeltdosisbeholder Indikationer: Symptomatisk behandling af sæsonbetinget allergisk konjunktivit. Dosering og indgivelsesmåde: Voksne, ældre og børn fra 3 år: En dråbe Zaditen i øjet 2 gange dagligt. Indholdet er sterilt, indtil beholderen er brudt. For at undgå kontaminering skal man undlade at berøre beholderens spids. Sikkerhed og virkning i den pædiatriske population under 3 år er ikke klarlagt. Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for ketotifen eller hjælpestoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Zaditen i flaske indeholder benzalkoniumchlorid, som kan aflejres i bløde kontaktlinser; man bør derfor ikke anvende Zaditen øjendråber, mens man bærer kontaktlinser. Linserne bør tages ud og tidligst isættes igen 15 minutter efter drypning af øjnene. Alle øjendråber, som er konserverede med benzalkoniumchlorid, kan misfarve bløde kontaktlinser. Benzalkoniumchlorid kan give øjensvie. Interaktioner: Hvis Zaditen øjendråber anvendes samtidig med andre lægemidler til øjet, bør der gå mindst 5 min. mellem behandlingerne. Peroral indgift af ketotifen kan forstærke effekten af CNS depressive stoffer, antihistaminer og alkohol. Skønt dette ikke er set ved brug af Zaditen øjendråber, kan muligheden for en sådan effekt ikke udelukkes. Graviditet og amning*: Der bør iagttages forsigtighed ved brug hos gravide. Zaditen kan anvendes ved amning. Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner*: Patienter, som oplever sløret syn eller døsighed, bør ikke køre bil eller betjene maskiner. Bivirkninger*: Almindelig (≥1/100 til <1/10): Øjensvie, øjensmerte, punktformige epiteldefekter på hornhinden, punktformige epitele korneaerosioner. Ikke almindelig (≥1/1.000 til <1/100): Hypersensitivitet, hovedpine, sløret syn efter inddrypning, tørre øjne, påvirkning af øjenlåget, konjunktivitis, lysfølsomhed, subkonjunktival blødning, mundtørhed, udslæt, eksem, urticaria, døsighed. Bivirkninger rapporteret efter markedsføringen (frekvensen er ikke kendt): Hypersensitivitetsreaktioner inklusive lokale allergiske reaktioner (oftest kontaktdermatitis, øjenhævelse, øjenlågspruritis og ødem), systemiske allergiske reaktioner inklusiv ansigtshævelse/ødem (i nogle tilfælde associeret med kontaktdermatitis) og eksacerbation af præ-eksisterende allergiske tilstande som astma og eksem. Pakninger og priser: Dråbeflaske 5ml, enkeltdosisbeholder 20 x 0,4ml. Zaditen kan fås både på recept (klausuleret tilskud til allergisk konjunktivitis) og i håndkøb. Udlevering: HF. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Laboratoires Thea , 12, rue Louis Blériot, 63100 Clermont-Ferrand Cedex 2, Frankrig. De med *markerede afsnit er omskrevet/forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresume dateret 06.12.2016 (Flaske) og 27.01.2017 (Enkeltdosisbeholder). Det fuldstændige produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos: Théa Danmark, Hovedgaden 55A 1.sal, 2970 Hørsholm.

THDK20200519-802

1) Schoch C. In Vitro Inhibition of Human Conjunctival Mast-Cell Degranulation by Ketotifen. J Ocular Pharmacol Ther 2003;19(1): 75–82. 2) Woerly G. ym. Inhibitory effects of ketotifen on eotaxin-dependent activation of eosinophils: Consequences for allergic eye diseases. Allergy 2003;58(5): 397–406. 3) Abelson M, et al. Arch Ophthalmol.2003;121:626-30. 4) Greiner et al. A placebo-controlled comparison of Ketotifen fumarate and nedocromil sodium ophthalmic solutions for the prevention of ocular itching with the conjunctival allergen challenge model. Clin Ther 2003b; 25: 1988-2005. 5) Zaditen produktresumé 2017-01-27. * Fuld effekt opnås efter nogle dages behandling.

THÉA NORDIC · Hovedgaden 55 A, 2970 Hørsholm · www.thea-nordic.dk


helse: spot på apotekerne

Apotekerne står i frontlinjen for folkesundheden Apotekernes rolle som centrum for vejledning, rådgivning og samfundskritisk sundhedsorgan er kun blevet tydeligere under coronakrisen. Det er en opgave, de ifølge deres formand har løst ansvarligt, og som de vil blive ved med at løse, selv når coronavirus forhåbentligt slipper sit tag i samfundet. Af:Clara Edga / Foto: Privat, Shutterstock

D

et er de færreste, som kan gå gennem livet, uden at stikke hovedet ind på et apotek. For det er her, man kan hente sin medicin, købe håndkøbspræparater og uden tidsbestilling få sundhedsfaglig rådgivning. Apotekerne og deres medarbejdere er derfor en helt central del af vores sundhedsvæsen. Den rolle er kun blevet tydeligere i forbindelse med coronakrisen. For mens mange butikker og dele af samfundet har været lukket ned, har apotekerne holdt åbent hele vejen igennem, hurtigt omstillet sig til de ændrede retningslinjer og arbejdet hårdt på nye tiltag for at sikre, at borgere – syge som raske – kunne få den hjælp og vejledning, som de har haft brug for. Ifølge formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns, er det en opga-

ve, de er lykkedes med, men som heller ikke har været let hele vejen igennem. Hun er generelt positivt stemt over for myndighedernes kommunikation til både borgerne og sundhedssektoren, som apotekerne jo er en del af. Men hun påpeger også, at der på det praktiske plan har været brug for en opfølgning efter de forskellige indgreb: – Især i starten af lockdownen, var der store ændringer for både ansatte og kunder på apoteket og helt nye ting, vi skulle vænne os til. Det gav stor usikkerhed hos mange apotekskunder. Jeg vil gerne rose personalet på landets apoteker for, hvordan de har håndteret krisen, siger Anne Kahns og tilføjer, at hun godt kunne have ønsket sig lidt mere anerkendelse for den centrale rolle, apotekerne har haft i forhold til borgerne.

Apotekernes centrale rolle som den fremskudte del af sundhedssektoren er blevet meget tydelig under pandemien. Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening

30

For mens de praktiserende læger har oplevet, at folk har holdt sig væk, har langt de fleste apoteker løbet ekstra stærkt. Særligt tilbage i marts oplevede de en stor tilstrømning af kunder, som var nervøse for, om de kunne blive ved med at få deres medicin. I takt med at situationen er blevet stabiliseret, har apotekerne kunnet se, at der er kommet færre ”strøgkunder”, men at nogle af deres andre tilbud er blevet brugt mere, således at den samlede aktivitet har været stort set uændret.

Høj som lav, ung som gammel er afhængig af apoteket Det er mennesker i alle aldre og fra alle dele af samfundet, som er afhængige af apotekerne. Fra de unge, som skal bruge en god deodorant, creme mod akne eller allergimedicin, til de ældre, som er afhængige af at kunne hente deres hjertemedicin, kolesterolnedsættende piller eller smertelindrende præparater. Derfor har det også været afgørende for apotekerne hurtigt at kunne sikre beskyttelse af både borgere i risikogruppen og deres ansatte. Det har de bl.a. gjort ved at opsætte plexiglas foran skrankerne, stille håndsprit til rådighed og arbej-


helse: spot på apotekerne

det med alternative måder at få leveret sin livsvigtige medicin på. Blandt andet er det mange steder blevet muligt at få sin recept ”to-go”, hvor personalet pakker medicinen og bringer den ud til borgerne udenfor apoteket, eksempelvis til deres bil, så de er fri for at udsætte sig for en unødig smitterisiko ved at stå ud af bilen. Mængden af medicin bragt ud til borgerne er også steget, det samme er online-handlen. Men ifølge Anne Kahns vil det ikke betyde færre fysiske apoteker i den nære fremtid. For foruden at håndtere medicin og recepter er én af apotekets fornemste opgaver også at vejlede og rådgive borgerne om medicin og brugen af den. For at kunne gøre det, ser hun, at apotekerne skal være til stede og til rådighed, der hvor borgerne er, når de er der.

Informations overload Mængden af informationer, retningslinjer, anbefalinger og regler på sundhedsområdet er nærmest eksploderet over de seneste måneder. For i takt med, at coronavirussen er strøget ind over os, har si-

tuationen udviklet sig dag for dag. Det er nyt territorium for alle. Særligt for os almindelige mennesker uden en sundhedsfaglig baggrund har det været svært at finde hoved og hale i de mange informationer, vi er blevet bombarderet med - informationer fra både de danske myndigheder og fra pressen. Derfor har apotekernes rolle i forhold til at tale med og vejlede borgerne også været særligt vigtig netop nu. – Apotekernes centrale rolle som den fremskudte del af sundhedssektoren er blevet meget tydelig under pandemien. Vi er det sted, hvor borgere kan få rådgivning fra sundhedspersonale uden tidsbestilling. Det er vores opgave at videregive reel information om, hvordan situationen skal håndteres, og her kan vi mærke en høj grad af tillid fra borgerne til, at vi kan klare den opgave, siger Anne Kahns, som udover at være formand for Apotekerforeningen, er apoteker i Esbjerg.

Nu åbner landet igen, og vi bevæger os forhåbentligt langsomt mod mere normale tilstande. Men truslen om en anden coronabølge eller en ny pandemi i fremtiden ligger og lurer. Når Anne Kahns ser tilbage på håndteringen af apotekernes rolle, er der ikke noget, hun tænker, de ville have gjort anderledes. Men hun understreger, at apotekerne har lært en masse, og er mere rustede i forhold til fremtidige kriser. Til efteråret vil apotekerne være klar til at vaccinere udsatte borgere mod en særlig type lungebetændelse for at minimere risikoen for dobbeltsygdom, og den opgave er de helt klar til at administrere. Apotekerne har siden 2016 haft certificering til at vaccinere mod influenza, og Anne Kahns håber og tror, at apotekerne, fordi de er det sted, som alle kommer forbi, kan være med til at sikre vaccination af mennesker, som ellers ikke ville blive det.

helse / juni/juli 2020

31


helse: spot på apotekerne

MØDET MELLEM APOTEKSPERSONALE OG KUNDER UNDER LUP I takt med, at landets apoteker får tildelt en større og større rolle som sundhedsrådgiver for befolkningen, er mødet mellem apotekspersonale og kunder blevet gransket og bliver det stadig i flere forskningsprojekter. Af: Helse-redaktionen / Foto: Shutterstock

F

ormålet er at komme helt ned i de dybeste lag for at afdække forventninger og antagelser fra begge sider af skranken. For på den måde at indsamle viden, som skal være grobund for den allerbedste rådgivning i øjenhøjde med kunderne. At danskernes tillid til apotekspersonalet ligger højt på skalaen, dokumenterer et forskningsprojekt fra 2019. Her har blandt andre forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet dokumenteret, at kunderne sjældent søger information – som f.eks. på Google eller andre steder, inden de henvender sig ved skranken for at få rådgivning på apoteket. Men dem, der søger information inden mødet på apoteket, indhenter den fra officielle og pålidelige sundhedskilder. Desuden bekræfter apotekspersonalet ifølge forskningsprojektet, at den viden, kunderne kom med, var brugbar i rådgivningsprocessen på apoteket.

32

Stor forskel i opfattelse Men et forstudie til et større studie om personlig rådgivning i apotekets skranke viser, at der er stor forskel på, hvad personale og kunder lægger mærke til, når de møder hinanden over skranken. Specialestuderende fra henholdsvis Københavns Universitet og Syddansk Universitet og deres vejleder har i forstudiet samlet data for at blive klogere på, hvad kunder og personale opfatter, at der reelt sker i apoteksskranken ved receptekspeditionen. Resultaterne fra studiet viser, at der er stor forskel på, hvad personale og kunder lægger mærke til i skrankemøderne.

Det forhold, personalet lagde mest mærke til, var kunderne og deres interesse i at modtage rådgivning om medicin. Personalet beskrev mange forskellige typer af kunder, som f.eks. kunder, der er interesserede i deres eget helbred, usikre kunder, osv. Enkelte ansatte beskrev også, hvordan møderne kunne være forskellige, fordi der var forskellige grader af nærvær i mødet, eller fordi der var forskellige typer af indhold i samtalen. De ansatte beskrev også en lang række vigtige kommunikationsforhold omkring møderne, eksempelvis betydningen af at

Det forhold, personalet lagde mest mærke til, var kunderne og deres interesse i at modtage rådgivning om medicin.


helse: spot på apotekerne

denne smittede af på personalets humør og deres rådgivning.

Kunderne beskrev også forskellige kommunikative forhold ved møderne – f.eks., at man kan mærke “apotekerens ånd”, når man træder ind på et apotek. få en god start på mødet, magtbalancen og evnen til at afkode kunderne korrekt. Det var forskelligt, om de ansatte beskrev, om de selv havde indflydelse på mødernes forløb. Kunderne var ikke som personalet primært orienteret mod ét men snarere imod tre forskellige forhold ved møderne. En gruppe kunder fokuserede på, hvilken ansat, de stod over for i skranken, og om den ansatte synes at behandle dem som individ. Flere kunder havde oplevet møder på apoteket, hvor de ikke følte sig hørt og set, og de skelnede derfor mellem ansat-

te, som de oplevede lyttede til dem, og ansatte, som havde travlt med at overbringe information fremfor at lytte. Andre kunder fokuserede på indholdet af mødet, og hvad der blev talt om, eksempelvis doseringer, bivirkning, osv. Endelig var der en mindre gruppe kunder, der primært var orienteret mod situationen omkring selve mødet, eksempelvis om der var travlt på apoteket, og på om den ønskede medicin var på lager. Kunderne beskrev også forskellige kommunikative forhold ved møderne – f.eks., at man kan mærke “apotekerens ånd”, når man træder ind på et apotek, da

Ny læring i forskelle Forstudiet viser, at det forhold, der betød mest for personalet var, om møderne drejede sig om medicin, mens det for kunderne ofte var mere vigtigt, at de følte sig lyttet til som person, eller om medicinen var på lager. De forskellige ønsker til møderne behøver ikke at udelukke hinanden, men det er vigtigt at være sig forskellen bevidst, hvis man ønsker samtaler, der føles ønskværdige for alle parter. Sådan skriver forskerne bag forstudiet i en artikel, offentliggjort i Pharma. Forskerne understreger, at forstudiet viste en række interessante forhold omkring personlig rådgivning over skranken på apoteket – forhold, landets apoteker allerede nu kan overveje at gøre brug af til gavn for både apotekspersonale og kunder.

helse / juni/juli 2020

33


helse: fokus

FOKUS Hår

Hvad sker der, når vi lader lokkerne falde? Gennem tiden har forskellige kulturer, grupper og bevægelser brugt hår til ritualer, til at symbolisere tilhørsforhold, gøre oprør og nedbryde mennesker. Al den historie er indlejret i vores forståelse af hår. Derfor er hår også blevet en væsentlig identitetsmarkør, og der er vokset en kæmpe industri ud af vores forhold til kropsbehåring. Af: Clara Edga / Foto: Shuterstock

V

i mennesker har hår næsten overalt på kroppen. Med undtagelse af små hårløse flader, er vi dækket af hår. I tidernes morgen var håret et værn mod kulde, men i takt med at tøj i højere grad opfylder den rolle, er mængden af hår blevet mindre. Ikke desto mindre tillægger vi stor betydning til det hår, vi stadig har. Både det på hovedet og resten af kroppen. Nogle steder vil vi gerne have meget, mens vi andre steder kan skamme os over hårvæksten. For kvinder kan det være håret i bikinilinjen, under armene, på benene eller i ansigtet. For mænd kan det være håret på brystet, ryggen eller maven, man prøver at fjerne. Det er der kommet en kæmpe industri ud af med skrabere, voks og laserbehandlinger. Alt sammen sat i værk for at undertrygge en naturlig kropslig funktion. Som om vi prøver at skjule, at vi er mennesker med menneskekroppe. Når vi gør det, skyldes det, at håret siger så meget mere om os, og at vi gennem

34

tiden har tillagt forskellige typer af hår stor betydning. Hår bliver brugt politisk, er en del af vores kulturelle arv og en seksuel markør. Hår er en måde at udtrykke sig selv på og kan bruges til både at skille sig ud og passe ind. Derfor er det heller ikke underligt, at mange bruger hundredevis hvis ikke tusindvis af kroner om måneden på hårpleje, styling og udtryk. Shampoo, balsam, hårfarvning, klipning, parykker, ekstension, toupeer, voksbehandling, skrabere, barbermaskiner, skægolie, ja, listen af produkter er næsten uendelig, når det kommer til hårpleje og -fjerning. Men, hvordan er det egentlig sket, at håret har udviklet sig fra at være et varmende tæppe til den betydning, som det har i dag?

Nazisterne klippede identiteten væk At hår har fået den symbolske betydning, som det har nu – og har haft i mange år – skyldes mange ting. Kultur, religion og


helse: fokus

historie er nogle af de bærende. Fra Det Gamle Testamente kender de fleste nok historien om Samson og hans vældige kræfter. Men Samson bliver forelsket i Dalila og røber for hende, at hans styrke ligger i håret. Hun bruger den viden til at klippe de lange lokker af, og Samson bliver slave. Så allerede dengang blev en tyk og lang hårpragt forbundet med styrke. Den slags sammenstillinger findes der mange af. En anden er den græsk mytologiske figur Medusa, som efter sigende blev så vred, efter at hun blev voldtaget af Poseidon, at hendes hårpragt forvandlede sig til en samling af slanger. Forskellige religioner og kulturer har også forskellige holdninger og anskuelser af håret. I jødedom og islam bliver kvinders hår anset som seksuelt tillokkende, hvorfor mange dækker det med enten

Hår er en måde at udtrykke sig selv på og kan bruges til både at skille sig ud og passe ind. tørklæder eller parykker. I nogle kulturer har man anset håret som magisk, og derfor er små lokker af hår blevet brugt i forskellige ritualer. I visse samfund lavede man smykker af hår for at symbolisere et forhold mellem en mand og en kvinde – lidt ligesom en vielsesring i dag. Så både religion og kultur har været med til at skabe ideen om, at hår er mere

end bare hår. Den viden er blevet brugt historisk og politisk og har forstærket ideen om hår som noget overkropsligt. Under 2. Verdenskrig blev klipninger af jøder i koncentrationslejre brugt som en måde at fjerne den enkeltes identitet og tilknytning til verden udenfor. Ved at klippe både mændenes og kvindernes lange lokker af, blev alle de tilfangetagne til en stor fælles masse. Efter krigens afslutning blev det også mange steder brugt at klippe håret af kvinder, som havde været sammen med tyske soldater for at udstille og udskamme dem offentligt. Under apartheids indførelse i Sydafrika kom hår også til at spille en væsentlig rolle, når man skulle adskille folk fra hinanden. Håret blev brugt som en markør for race. Hvis håret havde en struktur, hvor en blyant ville falde igennem, fik

Alkohol og medicin sammen hvad må du? Find svar på min.medicin.dk Videnskabelig information på almindeligt dansk. Ingen reklamer. Altid opdateret. Min.medicin.dk udgives af Dansk Lægemiddel Information A/S.

helse / juni/juli 2020

35


helse: fokus

Der er rigtig mange faktorer, som kan påvirke håret, og man kan derfor nemt komme til at famle i blinde og spilde både tid og penge på at få hårpragten til at danse efter ens pibe.

36

man lov at tilhøre den hvide overklasse. Havde man derimod mere kruset og krøllet hår, som klassisk hører til farvede eller mennesker af farvet afstemning, ville blyanten sidde fast, og man blev klassificeret som underklassen. I takt med at der er kommet mere fokus på racediskrimination, ligestilling og identitetspolitik har hår også her spillet en stor rolle.

Vi kæmper for retten til hår Forskellige hårstrå har forskellige strukturer. Typisk vil afroamerikanere have kruset hår, som kan give den kendte mikrofonhårs frisure. Mennesker fra Norden vil ofte have lysere eller blondt hår,

som er kendetegnet ved, at hvert hårstrå er tyndere, hvorfor det kan komme til at fremstå mere fint. Asiaternes hår er mørkt, fyldigt og blankt, ligesom mange fra Mellemøsten og lande som Indien også har tykkere hår. Rødt hår, som skyldes en genmutation, er oftest også tykkere end det klassisk nordiske. Der er altså forskel på vores naturlige udgangspunkt. Når farvede rundt om i verden – eksempelvis Sydafrika og USA – har været underlagt racediskrimination, er hår også blevet brugt politisk. Nogle afroamerikanere vælger at lade deres naturlige hår vokse og tage form som en halo om deres hoved eller benytte sig af frisurer som cornrows – rækker af stramme fletninger – eller dreadlocks, der hører til deres kultur, som et udtryk for modstand mod den undertrykkelse, farvede er blevet udsat for gennem tiden. Hår som emne er også blevet taget op ved flere domsstole i USA. Arbejdere, studerende og almindelige amerikanere har i henhold til frihedsrettigheder og retten til krop og fremtoning lagt sag an mod skoler og arbejdspladser, fordi der på mange institutioner og i mange virksomheder er krav til hår. Eksempelvis, at mænd ikke må have skæg eller langt hår. Den lille mand har dog tabt de fleste af disse sager, men det viser med hvilken


helse: fokus

passion, folk vil kæmpe for at forsvare retten til at sætte deres hår, som de vil. Herhjemme har hår også haft en politisk betydning. Feminister har både i 70’erne og i nyere tid ladet håret på kroppen gro som et tegn på frihed. Sidst, men langtfra mindst, har popkulturelle fænomener gennem tiden sat sit præg på hårmoden. Alt fra hårlængder, farve, opsætning og styling er blevet påvirket af verdens store stjerner. På den måde er hår også blevet et symbol på, om man var med på beatet og har til tider skabt et skel mellem generationer.

Er du træt af, hvad du ser i spejlet? Så ja, hår er vigtigt. Men det er ikke altid, at håret vil, som vi vil. En ting er, hvis man synes, der er for meget af det. Det er det letteste at løse. Men, hvad hvis der ikke er nok? Hvad hvis hårgrænsen begynder at vige, fylden tynder ud, glansen

forsvinder, stråene knækker? Det kan være langt sværere at gøre noget ved, og der findes i hvert fald sjældent en hurtig og nem løsning på problemet. Alt efter, hvad hårtabet eller den dårlige hårkvalitet skyldes, findes der dog forskellige muligheder, som kan hjælpe. Det er først og fremmest vigtigt at identificere, hvad årsagen er. Er det genetisk? Skyldes det udefrakommende påvirkninger? Manglende næringsstoffer? Sygdom? Stress? Hormonelle forandringer? Alder? Medicin? Der er rigtig mange faktorer, som kan påvirke håret, og man kan derfor nemt komme til at famle i blinde og spilde både tid og penge på at få hårpragten til at danse efter ens pibe. Hår er vigtigt for både mænd og kvinder. Når det er sagt, er det ikke unormalt, at mænd bliver skaldede, eller at hårgrænsen allerede ved 30-års alderen begynder at blive vigende. Derfor er det

heller ikke et særsyn at se en skaldet mand, og skaldethed for mænd er ikke indbefattet med samme tabu, som det kan være for kvinder. Det betyder dog ikke, at det ikke kan være til stor gene for den enkelte mand, som oplever at blive tyndere på toppen. Begynder man som mand at opleve optræk til, at håret forsvinder, kan man søge læge for at blive klogere på, hvad hårtabet skyldes. I mange tilfælde skyldes det en overfølsomhed i hårsækkene mod det mandlige kønshormon, testosteron, eller gener.

Tjek din livsstil Er det forklaringen, kan man prøve sig frem med særlige shampooer eller piller, som lægen kan ordinere. Men mænds hårtab kan – ligesom kvinders – også skyldes andre ting som stress, livsstil, medicin eller andre faktorer. Der kan altså også være god grund til at se på, om

Træt? Jernmangel? Vælg aminoJern og få energi til mere • Mindsker træthed • Optages godt og skånsomt • Anbefales til gravide aminoJern gør det muligt at vedligeholde vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro – og bebevare energien – på én og samme tid ved ved blot én tablet om dagen.

Læs mere om alle de ekstra fordele på www.aminojern.dk

helse / juni/juli 2020

37


helse: fokus xxxx

der er noget i ens livsførelse, der ikke fordrer de bedste betingelser for håret og så ændre på dem. Her spiller kosten en væsentlig rolle. Ligesom alt andet i kroppen, henter håret sin næring fra den mad, vi spiser. Det er især fedtsyrer, vitamin D, C, A og B12 samt kobber, selen og biotin, som er vigtige for hårvækst og kvalitet. Får man ikke tilstrækkeligt af dem gennem kosten, kan man overveje et eller flere målrettede tilskud.  Slutteligt kan problemet ligge i hovedb­unden. Det vil en dermatolog kunne hjælpe dig med at blive klogere på. Mange af de samme komponenter gør sig gældende for kvinder, men her kan listen af klassiske forklaringer også udvides.

Særligt for kvinder Fordi kvinder ofte har længere hår, er der også større risiko for, at det bliver negativt påvirket af vind, vejr og styling. Hårtørrer, glattejern, intensiv hårbørstning. Derfor skal man, hvis man har

DET IKKE UNORMALT, AT MÆND BLIVER SKALDEDE, ELLER AT HÅRGRÆNSEN VIGER ALLEREDE FRA

30 år

38

langt hår, være opmærksom på den øgede belastning. Man kan med fordel bruge varmebeskyttelse, samt en god balsam og hårolie samt hårkure. Her er det dog vigtigt, at man er opmærksom på ingredienslisten. Undgå produkter med silikone og vælg produkter, der er tilpasset din hårtype, så de ikke tynger unødigt på håret. Kvinder vil også oftere – grundet det langt hår – have det sat op. Men stramme håropsætninger kan have negativ ind­ flydelse på hårstråene. Så prøv med en løsere hastehale eller et spænde, som ikke giver anledning til at trække i hårrødderne. Igen er kost og væske vigtig, da fundamentet for hårpragten bliver skabt ­under huden. Man bør også undgå stress, ligesom lynkure og hurtige vægttab kan have negativ påvirkning på hårpragten.

Identitetsmarkør Håret påvirkes som alt andet i kroppen, af det liv, vi lever. Og det er naturligt, at ligesom tyngekræften sætter sit præg på

kroppen med alderen, vil håret også ændre sig i takt med, at man bliver ældre. Der findes i dag et hav af hjælpemidler og måder at snyde sig til mere hår, og det er helt okay at bruge det til sin fordel. For håret er en identitetsmarkør, og derfor er det op til dig, hvordan og hvor meget, du vil have af det. Det kan virke lidt som om, der er en regel, der siger, at mænd og kvinder over 40 skal være korthårede og affinde sig med at hårpragten måske ikke er, hvad den var en gang. Til det er der bare at sige: your hair – your choice.    

Kilder: https://scholarship.kentlaw.iit.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3182&context=cklawreview https://www.psychologytoday.com/intl/blog/dreaming-freud/201612/ why-is-hair-so-important-us https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/ symptomer-og-tegn/haartab/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/327005#self-care https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ why-is-my-hair-falling-out#nutritional-deficiencies


Annonce

Hurtig lindring med Treo Hindbær Danmarks mest solgte håndkøbslægemiddel mod migræne giver også hurtig lindring af hovedpine og andre smerter som tandpine, menstruationssmerter samt led- og muskelsmerter. Nu kan du få Treo med ny og frisk smag af hindbær.

Hovedpine er en af de ting, som virkelig kan ødelægge din dag. Derfor skal vi være glade for, at hovedpinetabletterne er opfundet. En Treo-tablet i et halvt glas vand, den velkendte brusen, en kort ventetid. Og derefter kan du komme videre med dagens gøremål. Det er der heldigvis ikke noget nyt i. Hvad der til gengæld er nyt, er smagen af hindbær i Treos smertestillende brusetabletter. Den friske smag af hindbær ændrer naturligvis ikke på virkningen – Treo Hindbær giver lige så hurtig og effektiv smertelindring som Treo Original og Treo Citrus. Den korte vej til lindring Rigtig mange mennesker, som er plaget af smerter i deres hverdag, er glade for Treos lindrende egenskaber. De fleste kender effekten over for en hovedpine, men Treo hjælper også dagligt mange mennesker med f.eks. tandpine, feber og menstruationssmerter. Og hvis du er en af de mange danskere med led- eller muskelsmerter, kan Treo tage toppen af smerten, så du kan gå en runde på golfbanen eller en tur langs stranden.

Treo har en smertestillende, febernedsættende og antiinflammatorisk effekt – og så virker den allerede inden for 30 minutter. Treo virker mod migræne For mere end 600.000 danskere spiller migræne en ubehagelig hovedrolle i livet. Så mange lider nemlig af den kroniske hovedpinelidelse, som ofte kan vare i flere dage. Når migrænen først har ramt, er det svært at opretholde en almindelig hverdag. Treo kan dog lindre smerten. Opløsningen i vand sikrer en hurtigere optagelse i kroppen, og indholdet af caffein forstærker effekten af det smertestillende middel acetylsalicylsyre. Caffein har også en anden virkning. Det trækker nemlig de udvidede blodkar i hjernen sammen – og det er netop de udvidede blodkar, der kan medføre den pulserende og intense smerte, som kendetegner migræne. Med sin karakteristiske brusen i glasset skaber Treo en forventning om snarlig lindring – og fremover også med frisk smag af hindbær.

www.treo.dk

Pligttekst se side 41


helse: fokus

FOKUS Hår

HÅRET KAN SLADRE OM DIN SUNDHED Håret er, ligesom huden, en afspejling af kroppens generelle sundhedsmæssige tilstand. Er du vitaminfattig, dehydreret, sover dårligt eller stresset, vil håret som regel se ud derefter. Håret vil simpelthen se glansløst og skrøbeligt ud. Af: Naturli-redaktionen / Foto: Shutterstock

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk  – hvor du også kan søge på ­artikler om hårpleje og kosttilskud og finde kilderne, der er brugt til denne artikel.

D

esværre kan skadet hår ikke genoprettes, men du kan pleje det til at synes sundere, mens du samtidig sørger for at nære den igangværende hårproduktion med sunde vaner. Har du som udgangspunkt et meget tyndt og fint hår, vil du sandsynligvis aldrig, uanset kost og livsstil, kunne få et tykt og tungt hår. Men da håret i gennemsnit vokser ca. 2 centimeter om måneden, kan du, centimeter for centimeter, sørge for, at det har de bedste forudsætninger i dannelsesprocessen. Langt de fleste mennesker – mænd som kvinder – sætter pris på sundt og velplejet hår. Men mange oplever desværre også, at lokkerne bliver tyndere og færre med alderen. Heldigvis er der nogle gode råd at hente for manken – eller manglen på samme. For mange mænd er hårtab en naturlig og uundgåelig tilstand, hvor hårene med tiden tynder ud, og de får ’høje tindinger’ eller en lille skaldet plet på baghovedet. Det er langt fra et unormalt fænomen, og skaldethed hos mænd er også meget almindeligt – ikke desto mindre kan det være til stor gene for nogle. Men for kvinder, der taber håret, kan det være en skræmmende og foruroligende oplevelse, da håret for mange er en stor del af deres identitet og tillægges stor sex-appeal. Der kan være mange grunde til hårtab. Sygdom, genetisk disponering, livsstil og dermed uhensigtsmæssig ernæring samt alt for mange stylingprodukter –og ikke mindst for hyppig hårvask.

Hold igen med hårvasken Men det er slet ikke nødvendigt at vaske håret hver dag, som mange gør – både mænd og kvinder. Hovedbunden, som er alfa & omega for sundt hår og hårvækst, er nemlig ikke vild med den øsle omgang med shampoo og styling

40

produkter på daglig basis. Heller ikke varme fra føntørrer og glattejern er livretter for dit hår. Så brug dem med omtanke – og du kan sagtens nøjes med at vaske hår et par gange om ugen. Og så udnyt, at det er sommer og lad lokkerne lufttørre udenfor. For at skåne dine hårstrå, som er ekstra sarte, når de er våde efter hårvask, så skal du lade være med at rede håret, når det er vådt. Sørg i stedet for at børste eller rede filtrede hårtotter ud inden hårvask, og du vil ret hurtigt kunne se en positiv forskel på dit hår. Og så kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvilken shampoo og evt. conditioner, der passer til dit hårs behov og tilstand. Brug evt. flere forskellige shampooer, så du er sikker på, at dit hår får, hvad det har brug for. En af dem kunne være en shampoo, der sørger for en mild og nænsom rengøring af din hovedbund – især, hvis du bruger flere stylingprodukter, er det godt med sådan en form for detox. Og så betyder din daglige kost også en hel del. En varieret kost med masser af grønt, fisk og skal-


helse: helse:fokus xxxx

dyr er godt for dit hår – også gode essentielle aminosyrer og gode umættede olier er sunde for dit hår og hovedbund. Det kan være en rigtig god idé at supplere med et kostilskud til dit hår – dem er der kommet ret mange af de senere år, så vælg et, der passer til dig og dit hårs behov.

Omega-3 er godt for dit hår Fed fisk som laks, makrel, sild, ansjoser og sardiner indeholder proteiner og sunde omega-3 fedtsyrer, som er særligt gode for hårproduktionen. De hjælper med at holde hovedbunden sund, modvirker udtørring af huden, er med til at give håret glans, og så findes der undersøgelser, der tyder på, at omega-3 kan have en positiv effekt på hårets vækst. Er du vegetar, kan du få de gode fedtsyrer fra hørfrø og hørfrøolie, rapsolie, sojaolie, valnødder og valnøddeolie.

B6-vitamin er desuden med til at regulere hormonaktiviteten, som også har stor indflydelse på hårvæksten. Kød og fisk er gode kilder til B-vitaminerne, men man kan naturligvis også få vitaminerne gennem kosttilskud, der også er rig på andre urter og mineraler, der understøtter håret.

De essentielle B-vitaminer Håret har brug for en palette af B-vitaminer. De påvirker nemlig produktionen af hårceller positivt enten direkte eller indirekte. B2-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og opretholde en sund hud, hvilket også er vigtigt for at have en sund hovedbund og dermed give hårsækkene de bedste betingelser. Her hjælper B3-vitamin også til, ligesom det er med til, sammen med B1- og B12-vitamin, at bidrage til et normalt energistofskifte. Derudover har B12 også betydning for celledelingsprocessen, og som vi ved, er hår jo også bare celler. En god celledeling betyder altså, at der lettere dannes nyt hår.

Sørg for at få tilpas med byggeklodser Også E- og C-vitamin giver i samspil med urter og mineraler håret de bedste betingelser. Mineralet kobber kan f.eks. sikre en god pigmentering, så håret ikke bliver træt og farveløst at se på. Zink og jern bidrager til normalt hår, normal hud og immunforsvarets normale funktion. Det er også vigtigt at få de rigtige byggesten til håret i form af aminosyrerne L-cystin og L-methionen, da det primært er de to klodser, der bygger hårstrå op. Har man læst bare lidt om, hvad håret har brug for, er man sikkert stødt på ovenstående kombination af mineraler, vitaminer og aminosyrer, som værende særligt

vigtige. Men hvad, der måske er mere overset, er, at urter faktisk også kan være rigtigt gavnlige for lokkerne.

Styrk håret ved at styrke forsvaret Netop fordi håret kan blive påvirket af stress, sygdom eller hormonelle udsving, hjælper man altså både sit hår og sin generelle sundhed ved at give immunforsvaret ekstra hjælp. Her kan fremhæves pebermynte, ingefær, rosmarin og sort peber som gode hjælpere. De styrker nemlig immunforsvaret på forskellige måder. Ingefær og rosmarin ved at støtte kroppens naturlige forsvar og pebermynte ved at understøtte en god tarmflora og dermed et godt immunforsvar. Hvis man vil have et sundt hår handler det selvfølgelig om at give det ordentlig pleje, men det handler i særdeleshed også om at give det gode vækstbetingelser. Det kræver en kombination af et godt mentalt helbred, en sund krop og den rigtige cocktail af næring.

Treo®, Treo Citrus® og Treo Hindbær® 500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein brusetabletter Virkning: Mod migræne samt svage smerter Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin, har mavesår, tendens til blødning, svært nedsat lever- eller nyrefunktion eller dårligt hjerte. Over 65-årige skal undgå langvarig brug af acetylsalicylsyre grundet risiko for mave-tarm-blødninger. Brug af hovedpinetabletter i mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder kan gøre din hovedpine værre og hyppigere. Treo, Treo Citrus og Treo Hindbær har højt indhold af natrium. Treo Citrus og Treo Hindbær indeholder sojalecithin (E322) og glukose. Treo Hindbær indeholder sorbitol. Graviditet: Tag ikke Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Tag kun Treo i de første 6 måneder efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som fx blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: mave-/tarmsår, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Ikke kendt frekvens: Reyes syndrom hos børn. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med feber. Pakninger: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt og 20 stk. apoteksforbeholdt. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Læs indlægssedlen grundigt inden brug. 11/2019. Mylan Denmark ApS, 2750 Ballerup, tlf. 28116932, info.dk@mylan.com

helse / juni/juli 2020

41


helse: skønhed

Håret bliver klippet, krøllet og farvet for at give os identitet. Mens fødderne først får det, når de bliver spærret inde i et par designersko.

SK

ED

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED

Fra top til tå

SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger.

Delilah klippede Samson’s hår, og væk var hans styrke, indianerne skalperede deres fjender, og sådan har hår til alle tider og alle steder symboliseret magt. Og skønhed. Som beskytter og pryd af den mest betydningsfulde del af mennesket: hovedet, sjælens bo og tankens. Og i dag som altid er hår indbegrebet af sexappeal, måske den største magtfaktor.

Fødder har bestemt også nydt opmærksomhed, dog oftest som indspærrede selv om de er så geniale, når de er sluppet fri. Deres spinkle konstruktion og ufattelig bæreevne kan gøre enhver ingeniør misundelig. Og så er fussnuss en fantastisk genvej til totalt kropsvelvære, så forsøm aldrig at bruge lidt tid til massage med din bodylotion efter badet.

Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

De gode kan lide det surt Man bliver mere og mere opmærksom på, at hudens pH-værdi har betydning for, hvordan mikrobiomet, altså de hjælpsomme bakterier og andet småskidt, vi huser på vores yder- og inderside, fungerer. De gode har det godt i et surt miljø med lav pH-værdi, mens det er skidt for de potentielt sygdomsfremkaldende. Det er meget sjældent, at det fremgår af produkter til hud- og hårpleje, hvilken pH-værdi, de har. Men det er et faktum, at rigtig mange shampoo’s såvel som sæbe har for vane at have en høj pH-værdi, og dertil er vandet de fleste steder herhjemme meget kalkholdigt. Begge dele bidrager til at udtørre håret og gøre det mat. Derfor skyllede man ofte håret i eddike i ’gamle dage’, og det var slet ikke så tosset. Yves Rocher har dog lavet en noget mere velduftende vineddike, som indeholder ekstrakt af agave samt morgenfrueolie. Dens pH ligger omkring 3 og er dermed under hudens naturlige på 4+, men eftersom den kommes i vådt hår, vil den fortyndes og passe med hudens. Resultat: Håret bliver blankt, og mikrobiomet i hårbunden får de sure betingelser, det trives bedst med. Yves Rocher Shine Rinsing Vinegar, 259 kr. for 400 ml, forhandles kun på yves-rocher.dk

NETTE NEGLE Fine, frie fødder fortjener at blive pyntet med lak på neglene, og i dag fås lakker uden de kemiske stoffer, som mange helst vil være fri for. Faktisk stammer 85 pct. af ingredienserne i Kure Bazaar fra naturen og består af træmasse, hvede, bomuld, kartoffel og majs. Og det er bestemt ikke gået ud over farveudvalget. Kure Bazaar Paris, 125 kr. for 10 ml. Lakkerne forhandles bl.a. i Matas og i mange netshops

42


helse: skønhed

VEJEN TIL MERE HÅR GÅR IN & OUT Der er ingen tvivl om, at hårtab kan føles som tab af identitet og det at være attraktiv. Det afspejles i de mange lanceringer af produkter til indvortes og udvortes, som skal skaffe tabte hårstrå tilbage. En af de stærke på kosttilskud, New Nordic, har således tilføjet en hårplejeserie til deres Hair Volume kosttilskud. Sidstnævnte indeholder de for hårvækst vigtige vitaminer og mineraler samt bl.a. padderokke og hirse. I hårplejeserien er der foruden shampo (uden SLS) og conditioner også et serum med flere naturlige ingredienser, der styrker håret og giver det fylde og glans. New Nordic Hair Volume In & Out – shampoo og conditioner koster begge 149 kr. for 200 ml og Hair Volume™ Shine Serum koster 349 kr. for 75 ml.

50 TAG MED BØRSTEN I mors/bedstemors tid regnedes 50 tag med hårbørsten for en god skønhedsvane, der gav blankt hår. Det kan det stadig være, og det kan endog medvirke til at løsne skæl og talg fra hårbunden, som kan hæmme hårvæksten. Men især hvis man har langt hår, så er det vigtigt, at man friserer håret ud først, og det gør man fra spidsen og og ind mod hårbunden, så man forsigtigt får løsnet filtrede hårstrå, uden at håret knækker. Når det er gjort, kan man gå i gang med sin børste. Og den skal være god, som dem Johan Hellström, frisøren bag Sverige’s største frisørkæde, Björn Axén, har udviklet til forskellige hårtyper og formål. Frisér og børst altid håret før hårvask. Björn Axén Detangling Brush for All Hairtypes, 230 kr. inkl. opbevaringspose. Forhandles bl.a. hos Matas.

DINE FØDDER VIL SÆTTE PRIS PÅ DET Læsø saltet kan noget særligt med hud, også syg hud, fordi det høje indhold af mineraler og sporstoffer virker helende og stabiliserende på huden. Hos Læsø Kur i Vesterø Havnekirke behandler man alt fra gigt og muskelsmerter til forskellige hudsygdomme og især kommer mange med psoriasis. Badesaltet er fremstillet af restlage efter saltsydningen og kan også bruges bruges som bodyscrub. Men som fodbad er det helt perfekt både, når fødderne er trætte og ømme, og når huden er tør og ru. Læsø Badesalt, 50 kr. for 500 ml hos f.eks. Matas eller på laesoesalt.com Fås også i en udgave med rose og Læsø honning, 65 kr. for 60 g.

Væk med hård hud Det er nu, fødder har deres moment. Det er nu, de vises frem i sandaler og ind imellem får lov at opleve det herligt frie liv i strandsand. Det burde være en selvfølge at smøre sine fødder dagligt, men hvis de lader noget tilbage at ønske til sommerfremvisning, så kan denne natcreme til fødder gøre en effektiv forskel. Den kan få bugt med tyk tør hud på hælene med et højt indhold af carbamid og mælkesyre. Desuden har den kølende og antibakteriel virkning og en dejlig duft af eucalyptus. Ecooking Natcreme til Fødder, 229 kr. for 100 ml. Forhandles på apoteker, Matas og flere andre steder.

helse / juni/juli 2020

43


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

COSMO CHILD HJÆLPER BØRNEFAMILIER

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Savner du råd og sparring om, hvordan du bedst klarer hverdagen som travl børnefamilie. Så er der hjælp at hente hos platformen, som to passionerede mødre står bag. Cosmo Child, som Mia Kragh Sylvest og Majbritt Lyckhage har skabt, er helt unik ved, at det er den eneste børnetrivselsapp i Europa, hvor det er lykkedes at samle et panel af kompetente eksperter indenfor børneområdet sammen med en håndfuld børneambassadører. I alt 15 personer har tilsammen leveret 60 trivselsværktøjer indenfor i alt syv kategorier - bl.a. musik, meditationer, historier, akupressur, stilhed og andre værktøjer, der alle har til formål at styrke barnets trivsel. Download app på App Store . Er tilgængelig til Android fra den 17. august.

Bæredygtigt sportstøj Danish Endurance er navnet på et dansk tøjbrand, der bygger på en mission om at skabe det allerbedste, så vi kan præstere og udholde endnu mere, når vi f.eks. skal løbe maraton, deltage i triathlon eller bjergbestigning. Mærket er en kombination af dansk design, omhyggelig fremstillingsproces og tæt samarbejde med topatleter. Mere info: www.danishendurance.com

44

MANGLENDE VIDEN OM SMITSOM MENINGITIS Den sjældne, men livstruende infektion, smitsom meningitis, som er forårsaget af meningokokbakterien, er blandt de infektionssygdomme, der ikke er dækket af børnevaccinationsprogrammet. Men det er muligt at vaccinere mod meningokokmeningitis, som otte ud af 10 forældre ifølge en ny undersøgelse ikke ved er mulig. Undersøgelsen, der er foretaget af lægemiddelvirksomheden, GSK i samarbejde med YouGov, viser, at otte ud af ti forældre – 76 pct. – svarer, at de ikke ved, at der findes flere vacciner mod meningitis end dem, der bliver tilbudt i børnevaccinationsprogrammet. Seks ud af ti svarer, at de ville overveje at lade deres børn vaccine yderligere mod meningitis for at reducere risikoen for, at de bliver syge.

HVAD HAR DU PAKKET I DIN MAGISKE RYGSÆK? Omverdenen er ved at åbne op igen efter coronakrisen – her får du en håndfuld gode tip til, hvordan du kommer igang med en mere aktiv og dynamisk hverdag.

Vi er alle blevet noget rystede over, hvor hurtigt vores hverdag kan ændre sig som ved coronakrisen. Den har udfordret vores sociale kompetencer. Nu sætter en ny bog fokus på, hvordan vi skærper disse kompetencer. Bogen, “Hvad har du pakket i din magiske rygsæk i dag?” er en hjertevarm, humoristisk og nyskabende guide til daglig glæde, velvære og trivsel for børn mellem 4 og 9 år såvel som for større børn og voksne, der med bogen inviteres ind i en verden med positiv psykologi i børnehøjde. Nu kan tre helselæsere vinde et eksemplar af bogen, der er skrevet af Pia Müller og Jesper-Bay-Hansen og udgivet på forlaget Ella. Du deltager i konkurrencen ved at skrive titlen på den nye bog og maile dit svar til helle@mediegruppen.net og skrive “konkurrence” i kommentarfeltet.


helse: xxxx

Farvel vorter. Enkel og effektiv behandling

VorteFri – nem og hurtig behandling af vorter på hænder og fødder VorteFri Flaske og VorteFri Pen indeholder myresyre, som får kroppen til at afstøde vorten uden at danne ar. Du skal blot behandle én gang om ugen, og i de fleste tilfælde er vorten væk efter 4-5 uger. Behandlingen er let og smertefri, og velegnet til børn. VorteFri Freeze fryser ned til -80 grader – og når dermed helt ned til roden af vorten. Virker mod de mest genstridige vorter, og oftest er blot én behandling nok. VorteFri Freeze er den koldeste frysebehandling på markedet til hjemmebrug. VorteFri fås i Matas og på apoteket. Læs mere på www.vortefri.dk Forsigtighedsregler VorteFri BOTTLE (Flaske) og VorteFri PEN bør ikke anvendes til personer, der er allergiske over for nogle af indholdsstofferne. Æsende med irriterende lugt – skyl straks med vand hvis opløsningen kommer på rask hud. Må ikke bruges på vandvorter, ansigts- eller kønsvorter. Brug ikke plaster efter behandlingen. Har en stærk lugt og kan irritere åndedrætsorganer og øjne. Lugt ikke til indholdet i flasken eller pennen. VorteFri FREEZE bør ikke anvendes til personer, der er allergiske over for nogle af indholdsstofferne. Må ikke indåndes. Kun til udvortes brug. Overdreven eller ukorrekt brug kan medføre smerte samt hud- og nerveskader. Brug ikke dette produkt, hvis du har diabetes eller har problemer med blodcirkulationen eller blodpropper. Holdes væk fra varme/gnister/ åben ild/varme overflader. Ryg ikke og anvend ikke produktet i nærheden af åben ild. Beholder under tryk. Kan eksplodere ved opvarmning. Må ikke punkteres eller brændes, heller ikke efter brug. VorteFri er medicinsk udstyr. Læs brugsanvisningen grundigt inden brug. Opbevares utilgængeligt for børn. DK-OTC-MDV-VORT-ADD-0420-002

helse / juni/juli 2020

45


helse: apotekerforeningen

SLIDTE HÆNDER KRÆVER HÅNDCREME Hyppig håndvask og sprit er hårdt for hænderne, så man skal huske håndcremen. Af: Danmarks Apotekerforening. / Foto: Shutterstock

V

i skal vaske hænder og bruge håndsprit mange gange om dagen. Det er nødvendigt for at reducere risikoen for corona-smitte. Men samtidig er det hårdt for hænderne, fordi hudens naturlige barrierefunktion bliver svækket af de mange gange daglige håndvask. Resultatet kan blive ru og røde hænder. I værste fald kan huden begynde at sprække og danne sår, og det kan i sidste ende udvikle sig til håndeksem.

For at forhindre det, skal man smøre sine hænder ind i creme hver dag - og gerne flere gange om dagen. Det anbefales, at man bruger en fed og uparfumeret creme, som tilfører hænderne både fugt og fedt. Men hvis man hører til dem, der ikke bryder sig om den fedtede fornemmelse på hænderne, kan man i dagtimerne vælge en mindre fed creme, som hurtigt trænger ind i huden. Den fede creme kan man så bruge om aftenen, inden man går i seng, så den kan virke natten over.

Skru ned for det varme vand Et andet godt råd er at vaske hænderne i

Pas godt på dine hænder Brug en sæbe med en hudvenlig pH-værdi. Vask hænder i lunkent og ikke for varmt vand, og gør hænderne våde, før du kommer sæbe på. Husk at skylle alle sæberester af og tør hænderne grundigt.   Smør efter håndvask hænderne ind i en let fugtighedscreme, som ikke fedter for meget. Det behøver ikke være efter hver håndvask, men hyppigheden afhænger af hudens tilstand.   Smør hænderne ind i en mere fed creme ved sengetid.   Hvis du bruger beskyttelseshandsker, så brug dem kun i så lang tid, det er ­nødvendigt. Brug gerne et par ­bomuldshandsker inden under for at beskytte hænderne.  

46

lunkent og ikke for varmt vand. Det varme vand er ikke mere effektivt, når det gælder om at fjerne virus. Men det fjerner mere af hudens fedt og virker derfor mere udtørrende. Desuden skal man vælge en hudvenlig sæbe med en pH-værdi, der passer til huden. Og bruger man håndsprit, skal man vælge en type med glycerin. Mange arbejder inden for erhverv, hvor de på grund af corona-risiko er begyndt at bruge latex-handsker. Det kan også give problemer for hænderne, fordi brug af beskyttelseshandsker gennem længere tid gør hænderne fugtige. Derfor skal man kun bruge handskerne i det tidsrum, det er nødvendigt, og desuden kan man bruge bomuldshandsker inden under. De suger fugten og mindsker risikoen for ødelagte hænder. Og så beskytter de mod allergi over for de indholdsstoffer, der er i handsken.


helse: konkurrence

VIND

SAMLET VÆRDI

518,-

kvalitetsprodukter til dit tarmsystem og urinveje Nu kan du blive den heldige vinder af hele to gennemtestede produkter, som kan gøre noget godt for dine tarme og urinveje. Vinderen modtager 120 Bio-Kult kapsler samt 45 Pro-Cyan kapsler.

skilles ad på midten, og pulveret drysses ud på mad eller en drik. Det anbefales, at kapslerne indtages med mad.

Bio-Kult Kommer i en bred sammensætning af levende bakterier (nogle af dem mælkesyrebakterier) med bakterier til såvel tynd- som tyktarm. Der foreligger flere videnskabelige studier med begge produkter - f.eks.: • Bio-Kult til patienter med IBS-D (irritabel tyktarm med diarré.) 400 personer deltog, publiceret i 2018.

• Bio-Kult til patienter med hhv. kronisk og episodisk migræne, 100 patienter deltog i studiet, publiceret i 2019. • Pro-Cyan til kvinder med tilbagevendende urinvejsinfektioner, 90 patienter var med, og studiet blev publiceret i 2019. Bakterierne er coatede, så de kan overleve mavesyren, og derfor kan begge produkter også indtages uden kapslen, som

Bio-Kult er sammensat af 14 forskellige bakteriestammer, i en cellulose kapsel, som også er egnet for vegetarer. Pro-Cyan er målrettet til at styrke urinvejene. • 2 stammer af levende bakterier • Standardiseret indhold af tranebær ekstrakt, 36 mg PAC pr. dagsdosis (2 kapsler) • A vitamin til styrkelse af slimhinder.

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 25. juli 2020: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “KONKURRENCE/HELSE” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: Hvor mange Bio-Kult kapsler kan du vinde?

Hvad består Bio-Kult af?

Hvad kan Pro-Cyan?

50

Juice

Hjælpe dig med vægttab

120

Levende bakteriestammer

Styrke urinvejene

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

helse / juni/juli 2020

47


helse: Syn

Solbriller

DE DYRE ELLER DE BILLIGE? Det er sommer, og forhåbentlig får vi brug for solbriller. Men, hvad er det klogest at gå efter? For solbriller findes i et væld af farver, former og prisklasser. Af:[Helse-redaktionen / Foto: Shuttestock

S

olbeskyttelse er ikke et spørgsmål om mærke eller pris, men om hvorvidt solbrillen beskytter mod solens uv-stråler. Du gør altså ikke nødvendigvis dine øjne en ekstra tjeneste ved at investere i et par dyre solbriller. Alle CE-mærkede solbriller beskytter øjet mod uv-stråler, men der er forskel på, hvor effektivt forskellige brilleglas fjerner generende genskin fra omgivelserne. Derfor kan det være en fordel at vælge solbriller med en tanke på, hvor og hvornår du typisk bruger dem. • Polariserende glas dæmper eller fjerner genspejlinger. Glassene er egnede for dig, der sejler eller kører bil, da dit syn og din navigationsevne bliver generet af genspejlinger fra havet eller den våde asfalt. • Antireflekterende glas fjerner refleksioner bagfra og fra siderne. Glassene sættes på bagsiden af dit brilleglas. • Farveskiftende glas er følsomme for lysintensiteten i omgivelserne. De æn-

48

drer farve alt efter, om du befinder dig i sollys eller skygge, og du behøver derfor ikke tage dem af og på hele tiden. • Spejlglas fjerner voldsomt genskin fra sollys. Det er eksempvis en fordel for dig, der står på ski i sneklædte bjergområder. • Kontrastforbedrende glas får kontrasterne til at stå tydelige frem. Det kan eksempelvis gøre det lettere for dig at bedømme afstande, når du kører bil. Solbriller virker ved at filtrere de skadelige uv-stråler fra, så de ikke rammer øjet og øjenlåget. Desuden betyder de farvede glas, at det stærke lys nedtones, inden det rammer øjet. Bliver øjet udsat for kraftig solpåvirkning i længere tid, risikerer hornhinden at blive forbrændt. Det svarer til en solskoldning af huden. Forbrændingen kaldes sneblindhed og er meget smertefuld. Hornhinden heler dog af sig selv efter nogen tid, og sneblindhed påfører sjældent øjet varige skader. Det allervigtigste, du skal sikre dig, når du køber solbriller, er, at solbrillen har uv-filter. På de fleste briller er det anført med et mærkat på brillestangen eller et klistermærke på glasset. Er du i tvivl, så kontakt en autoriseret forhandler, der kan rådgive dig.

De skadelige uv-stråler Øjenskader, forårsaget af uv-påvirkning, udvikles typisk over længere tid. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på de situationer, der kræver, at du beskytter dine øjne mod solens skadelige stråler. Kontakt kun øjenlægen, hvis dit syn er påvirket, eller du oplever vedvarende smerter efter ophold i solen. Kilder: Værn om Synet, Optikerforeningen.


Giv Helse et “like” på facebook

Bee prepared! Plaster til bi- og hvepsestik

Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

Bee-Patch er et dansk-udviklet plaster, der hurtigt lindrer smerten ved bi- og hvepsestik. Bee-Patch kan købes på dit lokale apotek. Mere information på www.bee-patch.dk

En god investering Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen? Prøv Forsynamin og mærk forskellen Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv.

Små detaljer - har stor betydning…

Forsynamin indeholder en unik kombination af plantestofferne lutein, zeaxanthin og resveratrol, vitaminerne E og C samt zink der medvirker til et normalt syn. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

helse / juni/juli 2020

49


helse: opskrifter

Grøn hverdags inspiration S

avner du overskuelige metoder og opskrifter til en mere grøn hverdag? Så kommer kok, restauratør og tv-vært Adam Aamann dig til hjælp med sin nye kogebog, Aamanns Grønne Køkken. Med afsæt i sine hjemmedyrkede grøntsager disker Adam Aamann op med

om bogen: Titel: Aamanns Grønne Køkken Forfatter: Adam Aamann Fotograf: Columbus Leth Udgivelse: Maj, 2020 Omfang: 272 sider Vejl. pris: 350 kr. Forlag: Politikens Forlag.

50

lækre, overskuelige og grønne retter, som både tiltaler forældre, børn og teenagere - alt sammen med velsmag og enkelthed som udgangspunkt. Ingredienserne i den enkelte opskrift er holdt nede, så retterne er lette at tilberede - og alle grøntsagerne kan købes hos grønthandleren eller i supermarkedet.


helse: opskrifter

BAGT RØDBEDE MED GEDEOST, SPRØD BOGHVEDE OG  PURLØGSVINAIGRETTE 4 PERSONER Bagte rødbeder er én af de bedste måder at tilberede rødbeder på og samtidig bevare den fulde rødbedesmag. Kombinationen af rødbede og gedeost er en klassiker, der aldrig går af mode hjemme hos Adam Aamann, og lasagnemetoden her får virkelig smag og konsistens forbundet på magisk vis.   DET SKAL DU BRUGE Bagte rødbeder • 4 mellemstore runde rødbeder   Sprød boghvede • 2 l vand • 1½ spsk salt • 100 g hel boghvede • 1 l olivenolie

Purløgsvinaigrette • 1 lille bundt purløg • 1 dl olivenolie • 3 spsk balsamisk æbleeddike • havsalt og friskkværnet peber • 200 g fast gedeost skåret i 2 mm skiver (gerne fra Tebstrup) • 8-10 stilke stor brøndkarse

SÅDAN GØR DU Bagte rødbeder Varm ovnen op til 160 grader. Skrub rødbederne rene, rul dem sammen i et stykke bagepapir med lidt salt og bag dem i ovnen i 2½-3 timer, til de er helt møre. Test, om de er møre, ved at stikke en urtekniv i, men vær tålmodig, da det tager overraskende lang tid. Tag rødbederne ud og lad dem køle af. Pil eller skrab derefter skindet af. Sprød boghvede Kog 2 liter vand op med salt i en gryde og kog boghveden heri i ca. 15 minutter. Kom boghveden i en sigte og lad den dryppe af.  Varm ovnen op til 140 grader. Bred boghveden ud på en bageplade med bagepapir og tør den i ovnen i ca. 25-30 minutter. Varm derefter olien op til ca. 175 grader i en gryde og fritér boghveden lidt ad gangen heri, til den er gylden og sprød. Tag den op og lad den dryppe af på fedtsugende papir. Boghveden kan sagtens tilberedes, dagen før den skal bruges. Den kan holde sig i op til 7 dage i en beholder med tætsluttende låg. Sæt den ikke i køleskabet, så bliver den blød.   Purløgsvinaigrette Snit purløget fint og kom det i et stavblenderbæger sammen med olivenolien. Blend til en grøn olie, smag til med salt, peber og æbleeddike. Skær de bagte rødbeder i 3 mm tykke skiver på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Skær gedeosten i 3 mm tykke skiver på størrelse med rødbederne. Anret rødbedeskiverne i lag med gedeosteskiverne på tallerkener. Rør purløgsvinaigretten godt rundt med en ske og kom 2 spsk vinaigrette over hver rødbede, derefter et par stængler brøndkarse og slut af med at drysse med sprød boghvede.  

KNUST ESKIMO MED SOLBÆR OG CHOKOLADE 4 PERSONER Princippet er selvfølgelig tyvstjålet fra Friskos industriklassiker ”Kæmpe Eskimo”, men hold da op, hvor kombinationen holder i al sin enkelhed – solbærsyltetøj, vaniljeis og sprød chokolade. En af de få landvindinger fra 80’ernes gastronomiske ørkenvandring. DET SKAL DU BRUGE Chokolade • 250 g mørk chokolade - 65-70 %   Solbærsyltetøj • 200 g solbær (friske eller frosne) • 25 g sukker  

Parfait • 6 æggeblommer • 100 g flormelis • 6 dl piskefløde • Korn af 1 stang vanilje PYNT evt. spiselige blomster, f.eks. violer, stedmoderblomster

SÅDAN GØR DU Chokolade Smelt chokoladen i en skål over et vandbad. Når chokoladen er smeltet, smør den i et tyndt lag udover en bageplade beklædt med bagepapir. Stil bagepladen et køligt sted, imens du gør resten klar. Solbærsyltetøj Kog solbær op med sukker og lad det koge i 4-5 minutter. Blend det med en stavblender, lad det køle ned og kom det i en lille sprøjtepose.   Parfait Pisk æggeblommerne med vanilje korn og flormelis i en skål med el-piskeren i ca. 8-10 minutter, til det er hvidt og meget skummende. Pisk fløden til flødeskum i en anden skål. Vend indholdet fra de to skåle forsigtigt sammen og kom det i en form i fryseren i min. 4 timer.   SERVERING Kom lidt solbærsyltetøj på en kold tallerken. Læg parfaiten ovenpå og top med lidt syltetøj. Fordel chokoladen henover og drys til sidst med blomster. helse / juni/juli 2020

51


helse: opskrifter

TOAST MED SALATER VENDT I TYKMÆLKSMAYO 4 PERSONER En slags ”grøntsagernes rejemad”, en forret med alle de skønne skud og små grøntsager, som foråret byder på. DET SKAL DU BRUGE Salater • 3-4 håndfulde sprøde salater, f.eks. hjertesalat, sennepssalat, frisé og spinat • 10-12 radiser • 2 nye små snackagurker • 1 lille bundt dild • 1 lille bundt purløg

Mayonnaise - 1 PORTION • 1½ dl friskplukkede oreganoblade • 2 æggeblommer • 4 dl solsikkeolie • ½ spsk dijonsennep • 2 spsk æbleeddike • Havsalt og friskkværnet peber

Tykmælksmayo • Ca. 1 dl mayonnaise • Skal og 1-2 spsk saft af 1 øko-citron • ½ dl tykmælk havsalt og friskkværnet peber • 4 skiver godt hvedebrød • 1-2 spsk olivenolie • 1 dl friskbælgede ærter evt. gule rucolablomster, kålblomster, stedmoderblomster el. lign.

Et godt brød - 1 BRØD • 5 g gær • 6 dl koldt vand • 1½ dl hvedesurdej • 150 g fuldkornsspeltmel • 750 g hvedemel • 20 g havsalt • 2 spsk olie

SÅDAN GØR DU Salater Skyl salaterne og slyng dem tørre Skær radiserne i halve eller kvarter, hvis de er store. Skær agurkerne i 2 mm tykke skiver. Pluk dilden i små kviste og snit purløg helt fint. Tykmælksmayo Smag mayonnaisen til med revet citronskal, tykmælk, lidt citronsaft, peber og lidt salt. Varm en grillpande godt op. Dryp brødskiverne med lidt olivenolie, læg dem på panden og grill dem på begge sider, til de har fået et fint grillmønster. Servering Tag en stor skål og kom tykmælksmayoen i sammen med salaterne, radiser, agurk, ærter, dild og purløg, smag til med evt. ekstra salt, peber, citronsaft og fordel salaten flot oven på de lune brødskiver. Server straks. Mayonnaise Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, og 1 spsk. eddike, lidt salt og peber og pisk det godt sammen med en elpisker. Pisk nu oregano-olien i æggeblommerne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem. Fortsæt, til al olien er tilsat, og pisk derefter lidt vand i – dette er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homogen konsistens. Smag til sidst til med salt og evt. lidt ekstra eddike. Sæt straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 4-5 dage. Et godt brød DAG 1: Rør gæren ud i det kolde vand i skålen til røremaskinen, tilsæt rest en af ingredienserne og ælt dejen godt igennem på røremaskinen i ca. 10 minutter. Hvis du rører dejen i hånden, skal du røre i lidt længere tid. Dejen skal være så smidig, at den slipper skålen eller bordpladen. Smør olie på indersiden af en skål og kom dejen i, dæk med film og lad dejen koldhæve i køleskabet natten over. DAG 2: Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 brød. Rør ikke for meget ved dejen, da luften derved vil blive presset ud af den. Lad brødene hæve i 30-40 minutter. Varm imens ovnen op til 250 grader ved varmluft – hvis du bager med bagesten, skal den i en kold ovn og varme op samtidig med ovnen. BAGNING MED BAGESTEN: Løft forsigtigt brødene over på en bageplade og vip dem af på bage-stenen. Bag brødene i ca. 25 minutter, til de er gyldne, og det lyder hult, når man banker på undersiden af brødene. BAGNING UDEN BAGESTEN: Læg brødene til hævning på et stykke bagepapir. Varm ovnen op med din tykkeste bageplade på den midter-ste hylde. Tag bagepladen ud, når ovnen er varm, og træk i bagepa-piret brødene over på bagepladen. Sæt pladen tilbage midt i ovnen og bag brødene i 30-35 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.

52


r Loppefrøskalle + Colostru_m___ _______

SylliFlor Colostrum KOMBINATIONSPRODUKT MED DOBBELT FUNKTION

Regulerer fordøjelsen og tilfører colostrum til tarmen

Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com Biodane Pharma A/S · Staushedevejen 10 · 6621 Gesten · Danmark Tlf. 75 555 777 · info@biodanepharma.com · www.biodanepharma.com

Kender du Helse’s website? magasinethelse.dk

Din vigtigste arving ... kan være en, du aldrig har mødt

DU KAN LÆSE HELSE ONLINE

Med en testamentarisk gave kan du hjælpe os med at redde liv Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at det bliver mindre med årene, og mennesker rundt om i verden vil fremadrettet have brug for hjælp. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre

Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Med Mad en testamentarisk til Læger uden Grænserbørn er du og behandlinggave til stærkt underernærede med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til voksne.

at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne.

Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk.

helse / juni/juli 2020

53


helse: artikelserie

Bombardér hjernen med sanseindtryk

SERIE OM sund aldring

Når det kommer til fysisk sundhed, er bevægelse afgørende. Lidt anderledes er det med det mentale. Og dog. For ved at kombinere bare lidt bevægelse med andre former for sansestimulering, tvinger man hjernen til at bearbejde et væld af indtryk på én gang. Og det er en fantastisk måde at holde hjernen frisk. Af: Clara Edgar. / Foto: Shutterstock

V

i snakker tit om hjernen, som om den er adskilt fra resten af kroppen. Som om det mentale er noget, der flyver frit over fysikken. Og det er da også rigtigt så langt, at man kan træne hjernen uden at være fysisk aktiv. Det kan man gøre ved at lære et nyt sprog, føre stimulerende samtaler, løse en kryds og tværs eller læse en bog. Alt sammen ting, som ikke kræver den store muskulære kraftanstrengelse, medmindre det har været en virkelig stor og tung bog. Når det så alligevel ikke er helt sandt, at hjernen er afkoblet fra kroppen, skyldes det, at bevægelse også er vigtig for hjernesundhed. Henrik Jacobsen, som er projektleder på DGI’s Hold Hjernen Frisk projekt, forklarer, at en kombination af sanseindtryk og fysisk aktivitet, der forsyner hjernen med ekstra blod og næring, er én af de bedste måder at styrke hjernen. Ved at bruge både balance, syn, lugt og hørelse, som når man går rundt i naturen, bombarderer man hjernen ved input, som tvinger den til at arbejde på højtryk - og det er med til at holde den frisk. Derfor er grundtanken i projektet også, at der skal være en grad af fysisk bevægel-

54

se i samspil med andre hjernetræningselementer. Som han siger, er det ikke et krav, at der altid kommer sved på panden, men der skal altid sved på hjernen. For Jacobsen er det nemlig vigtigt at understrege, at fysisk aktivitet er vigtig, men at der kan være mange grunde til, at man ikke kan eller vil ned i et træningscenter eller idrætshal, og at det også er okay. Når det kommer til fysikken, er hans mantra, at lidt er bedre end ingenting, og at det ikke er afgørende, i forhold til at holde hjernen frisk, at man skal ud og løbe to kilometer eller gå et halv maraton i bakket terræn. Det er bedre at gå en tur gennem byen end at blive derhjemme. Bedre at vandre rundt i skoven end at sidde i sofaen. Bedre at danse lidt end at sidde lænket til stolen. Lidt har også ret.

Hold hjernen frisk under corona Hold Hjernen Frisk er målrettet mennesker i alderen 60 – 75 år og har på nuværende tidspunkt tre forskellige spor, som på hver sin måde udfordrer både det fysiske og det mentale. SMART Training, Naturtræning for seniorer og Kulturen i bevægelse – bevægelse i kulturen. Alle

aktiviteter foregår i hold, hvilket ifølge Jacobsen er helt afgørende. For i mødet med nye mennesker opstår nye samtaler, spørgsmål og situationer, som stimulerer intellektet. De fleste aktiviteter er dog i skrivende stund sat på pausen grundet Covid-19 epidemien. Jacobsen håber, at forenings Danmark og Hold Hjernen Frisk aktiviteterne snart er oppe at køre igen. Men hvad der kommer til at ske, er svært at spå om. Og selv hvis det bliver muligt at samles, kan der være nogle, som er udsatte, og derfor vil være utrygge ved holdaktiviteterne. Til dem er der dog råd at hente. For der er også måder at holde hjernen frisk på egen hånd. Det kan man gøre, ved at prøve noget nyt. – Jeg hører tit den her med, at det da må være godt at løse krydsord hver dag. Og det er det jo også, men det holder kun hjernen ved lige. Ligesom at køre på en motorvej hver dag. Den bliver ikke udfordret. For at gøre det og skabe nye forbindelser – som vi kan livet igennem – skal man gøre noget nyt, siger Jacobsen. Derfor kan det være en idé at begynde at løse kryds og tværs, hvis man ikke er vant til det, men har det været en del af


helse: artikelserie

Det at synge frigiver kærlighedshormoner i hjernen og er yderst stimulerende. Hvis man så kombinerer det med lidt bevægelse – så arbejder man også med kroppen. Henrik Jacobsen, projektleder på DGI’s Hold Hjernen Frisk projekt.

helse / juni/juli 2020

55


helse: artikelserie

den daglige rutine i mange år, er det måske på tide at skifte aktiviteten ud. Måske med suduko, strikning, at læse faglitterære bøger, gøre sig klogere på historie, analysere poesi, eller andet som føles en lille smule uvant. Sang og musik er også godt. – Det at synge frigiver kærlighedshormoner i hjernen og er yderst stimulerende. Hvis man så kombinerer det med lidt bevægelse – det behøver ikke at være meget – så arbejder man også med kroppen i takt til musikken og mobiliserer muskelgrupper, som giver rigtig god mening, siger Jacobsen. Han opfordrer dog også til, at man prøver at gentænke måder, man kan være aktive med andre, og som ikke bryder med de udstukne retningslinjer. Kan man måske mødes udenfor og strikke og snakke, eller sidde lidt på afstand af hinanden og tale om en bog? Måske kunne man gå en tur med nogle meter mellem sig. Det kan være, det er anderledes end måden, man har været sammen tidligere eller drømmer om, men det er dog alligevel samvær med samtaler og indtryk. Udover den intellektuelle stimulering, er der også en anden grund til, at det er vigtigt for Jacobsen, at DGI’s aktiviteter foregår i hold.

Tag en chance Ensomhed er et stort problem for nogle seniorer. Det kan være, at de har mistet det meste af deres sociale netværk, da de sagde farvel til arbejdslivet, og at de grundet død, skilsmisse eller brud ikke er i et forhold. Problemet er særlig stort for mænd, som generelt tager førstepladsen i uheldige statistikker. De dør først, begår oftere selvmord og drikker mere for bare at nævne nogle af de negative guldmedaljer, mændene hiver hjem.

Fakta om projektet Hold Hjernen Frisk er et tre-årigt projekt, støttet af Nordea-fonden. Projektet, der skal foldes ud i hele Danmark, sætter ny viden i spil, så flere seniorer kan leve et aktivt liv i længere tid. Læs mere på: www.dgi.dk

Derfor er det også en stor ambition for Jacobsen at få hevet dem op af sofaen og ind i nogle aktive fællesskaber. Både for at modvirke ensomheden, holde hjernen frisk og måske ultimativt leve længere og bedre. Men det er en svær opgave, for de er svære at nå. På Hold Hjernen Frisk holdene er der en klar overvægt af kvinder, som sagtens kan finde på at dukke op alene eller med veninder. Det gør mænd sjældent, og det er ærgerligt. – Jeg ved godt, det kan virke lidt skræmmende at skulle ud af sin kom-

Jeg ved godt, det kan virke lidt skræmmende at skulle ud af sin komfortzone og deltage i nogle aktiviteter som historisk byvandring eller naturtræning, men det handler jo om at tage en lille chance. Henrik Jacobsen, projektleder på DGI’s Hold Hjernen Frisk projekt.

56

fortzone og deltage i nogle aktiviteter som historisk byvandring eller naturtræning, men det handler jo om at tage en lille chance. Der er meget at vinde, og det er jo ikke værre end, at man bare kan blive væk næste gang, hvis ikke det var noget for en, siger han. Han vil gerne opfordre mændene til at komme ud af fjerene og prøve aktiviteterne af, og han håber, at de fra DGI inden længe kan præsentere nye spor i projektet, som er mere målrettet mænd og mandefællesskaber. Inden det sker, skal seneste skud på stammen dog lige skydes af.

Når musikken spiller SANS – dans med en sang og hold hjernen i gang - er det nyeste tiltag i projektet. Her arbejder de aktivt med at kombinere sang og fysisk bevægelse. Der er i de senere år kommet mere og mere dokumentation for netop hvor godt, det er for hjernen at arbejde med rytme og omsætte det til bevægelse i kroppen, som aktiverer balanceapparatet. Jacobsen anerkender, at dans og musik måske i højere grad appellerer til kvinder, men han tror på, at det nye tiltag faktisk også vil få aktiveret flere mænd. – Dansen henvender sig i høj grad til par, og vi kan se, at mange kvinder, som ikke er vant til at dyrke motion eller bliver afskrækket ved tanken om sportshaller, faktisk ryger op af sofaen, når musikken starter, fordi de godt kan lide at danse. Så vi håber, at de kan og vil hive deres mænd med, forklarer han. Hjernen er forunderlig. Og det er måske ikke så mærkeligt, at vi kan have en tendens til at ophøje den til noget overkropsligt. For den kan opfinde, forestille sig, begribe næsten ufattelige ting og er – måske i samspil med tommelfingrene og evnen til at gå oprejst – det, der adskiller os fra andre dyr. Derfor er det også så vigtigt, at den er frisk gennem hele livet, hvis livet skal blive ved med at være godt. Det kan vi heldigvis selv bidrage til – og det er faktisk ikke så svært. Gør noget nyt. Drop nogle vaner. Udvid horisonter. Gå nye veje. Gør det sammen med andre. Og husk, at selv en ­lille indsats kan gøre en stor forskel.


Kender du Helse’s website? magasinethelse.dk

DU KAN LÆSE HELSE ONLINE

Her kan du finde vores tidligere artikler, eller lade dig inspirere af vores temaer. Det er let og indbydende at surfe rundt på hjemmesiden og finde viden og gode råd til et bedre helbred. Du kan selvfølgelig fortsat finde konkurrence, krydsord og det nyeste magasin på www.magasinethelse.dk

empelvic bækkenbundspude ®

- lærer dig at træne din bækkenbund Bækkenbundstræning hjælper på inkontinens, nedsynkning og smerter i underlivet Læs mere og bestil puden på empelvic.dk Puden sikrer at du kan mærke din bækkenbund. Øvelsesfilm lærer dig at bruge metoden

”P ud en er ne m at br ug e, og ve d an ve nd els en ha læ rt at kn ibe ko r jeg rre kt ud en at ov er be las te bæ kk en bu nd sm us kle rn e. Mi n kn ibe fun kti on ble v væ se ntl igt for be dr et i løb et af få ug er.” Ka thy 73 år

ansk

D Delse opfinf bandagist,

ta Udvikle rapeut og fysiote oder jordem

Normalpris: 399,-

Tilbud:

339,-

med koden

”helse”

Udløber 30.09 2020

Empelvic APS

kontakt@empelvic.dk

empelvic.dk

empelvic helse / juni/juli 2020

®

57


helse: artikelserie

SERIE OM sund aldring

Lev med værdi og værdighed hele livet

Gennemsnitslevealderen stiger. Men hvad er leveår værd, hvis de er præget af smerter, sygdom og et sind i forfald? Sådan er virkeligheden dog desværre for mange mennesker. Men med den rette næring er muligheden for at bruge sine gyldne år på eventyr og sjov fremfor indlæggelser og sygehuse, markant større. Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

V

i lever længere, og det er jo skønt. Men hvis de ekstra leveår skal være fyldt med gode oplevelser, glæde og energi, kræver det også, at vi hjælper kroppen lidt på vej. Forskning viser nemlig, at en væsentlig faktor for at holde kroppen sund er coenzymet Q10. Kroppen producerer selv enzymet, men produktion daler ad åre. Så, hvis man vil holde sig sund, til sandet i timeglasset rinder ud og få det optimale ud af livet, er et tilskud af Q10 et godt valg.

Reducerer dødsfald I KiSel-10 studiet undersøgte forskere, hvordan tilskud med Bio-Quinone Q10 og selenproduktet SelenoPrecise påvirkede risikoen for en række sygdomme og evnen til at holde sig sund. Her fandt de, at lavt indhold af Q10 og selen øgede risikoen for hjertesygdomme, nyresygdomme og diabetes-2. Et lavt indhold af Q10 øger også risikoen for dødsfald over en bred kam. Når enzymet er så væsentligt, skyldes det, at det er en kraftig antioxidant, samt at det er essentielt for cellernes kraftværk mitokondrierne. Der er altså mange gode årsager og forklaringer på, hvorfor et tilskud med Q10 kan være en god måde at holde sig rask hele livet igennem. Men enzymet skal helst ikke stå alene, hvis det skal virke optimalt.

Det magiske samspil Coenzymet Q10 er nemlig i et symbiotisk

58

forhold med spormineralet selen. Selen findes i jorden, men på vores breddegrader er indholdet lavt. Derfor kan det være svært at få dækket kroppens behov alene gennem kosten. Selen har, ligesom Q10, mange gode egenskaber i sig selv. Blandt andet har mineralet en antioxidantisk effekt. Hvis selen skal udnyttes optimalt i kroppen, kræver det, at der er tilstrækkeligt med Q10. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt. Det er altså vigtigt at have fokus på samspillet mellem de to. Og der bliver ved med at komme nye resultater frem, som bestyrker vigtigheden af næringsstofferne i forhold til sundhed. De første konklusioner på det føromtalte KiSel-10-studie udkom for flere år siden. Men nye analyser og undersøgelser leder stadig til nye fund. Blandt andet er én af de nyere teser, at selen muligvis kan virke både forebyggende på udviklingen af alzheimers, samt at det muligvis kan have potentiale til at behandle sygdommen. Det er skønt, at vi lever længere. Men, hvis de ekstra leveår også skal være værd at leve og ikke være præget af sygdom, skal vi passe på kroppen. Og her peger forskningen altså på, at Q10 i samspil med selen er en unik cocktail.


Giv Helse et “like” på facebook Få seneste nyt, deltag i debatten og vind spændende præmier!

Hold hjernen frisk med • SMART Training • Naturtræning • HHF-aktiviteter på dit bibliotek • SANS – dans med en sang og hold hjernen i gang Kontakt: Henrik Jacobsen, DGI Mobil +45 2339 8398 Henrik.jacobsen@dgi.dk

helse / juni/juli 2020

59


helse: klumme

SYNSPUNKT Åndelig omsorg ved sygdom og krise Forskning i forholdet mellem helbred, eksistentielle behov og åndelig omsorg har været overset i en dansk kontekst. I de vestlige kulturer varetager separate faggrupper omsorgen for krop, psyke og sjæl, og ofte oplever patienter, at de ikke bliver set som de hele mennesker, de er, trods de bedste bestræbelser. Man ser derfor klart udtrykte ønsker i sundhedsvæsenet om atter at behandle det hele menneske, herunder også de åndelige behov. Men hvor kommer den åndelige omsorg egentlig fra? Og hvorfor oplever mange, at den har trange kår i dag? I de fleste trosretninger er der to væsentlige spor i forholdet mellem tro, helbred og åndelig omsorg. Det ene spor er sammenhængen mellem religion/ tro og spontane helbredelser, som mennesker har oplevet som underfulde, og som forstås ud fra et åndeligt perspektiv. Det andet spor er sporet næstekærlighed. Dette spor er inspireret af historien om den barmhjertige samaritaner, der uden at kunne gøre sig forventninger om gengæld hjælper den fremmede, en slemt forslået jøde, han har fundet på sin vej, og som ingen af jødens egne fæller ville hjælpe, end ikke de fromme præster. De to spor har kørt parallelt og interageret: De, der bad for et under, skulle huske ydmygheden og i sidste ende bede om, at Guds vilje måtte ske. Og de, der følte sig kaldet til diakontjenesten, håbede og bad jo også om Guds underfulde hjælp og lindring for de syge, de drog omsorg for. Antallet af internationale forskningsartikler om helbred og åndelige behov er i de senere årtier steget eksponentielt. ”Åndelig” forstås her bredt som en samlebetegnelse for de overbevisninger, der kan være hos ethvert menneske og give håb, især i krise, det være sig spirituelle eller religiøse overbevisninger eller blot åbenheden for det ”mere, mellem himmel og jord”, som så mange danskere bekender sig til. Godt 70 pct. af danskerne ser sig selv som troende eller åndelige/spirituelle, selvom meget få ser sig som religiøse. Forskningen viser imidlertid, at eksi-

60

stentielle og åndelige overbevisninger fylder mere ved sygdom og sundhedstrusler som Covid-19 pandemien, og at de kan påvirke måden, hvorpå vi håndterer sygdom, symptomkontrol, oplevet tryghed ved behandling og dødsangst. Den åndelige omsorg indeholder et paradoks: De eksistentielle og åndelige dimensioner i mennesket anses oftest for at udgøre den dybeste kerne, vi bærer på, og det gør det både vigtigt, men også svært at adressere. Netop fordi denne kerne både er så universel og samtidig enormt personlig, kan den også være svær at adressere i sundhedsvæsenet. Men det kan på alle måder betale sig!

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2020. I juni/juli er det professor Niels Christian Hvidt, Syddansk Universitet, der forsker i tro, religiøsitet og sammenhængen med sundhed.

Forskningen viser, at eksistentielle og åndelige overbevisninger fylder mere ved sygdom og sundhedstrusler som Covid-19 pandemien, og at de kan påvirke måden, hvorpå vi håndterer sygdom.


helse: nyt fra Danske Regioner

Nyheder og information fra Danske Regioner

Patienter i psykiatrien er tilfredse med personalets støtte

SMARTERE OG BEDRE SUNDHEDSVÆSEN Regionerne vil sætte fuld kraft på sundhedsinnovationen på hospitalerne. Det kræver en tættere inddragelse af klinikerne, forskere og det administrative personale i at arbejde med nye løsninger. De kender problemerne og har idéer til løsninger. – Sammen vil vi arbejde for at forbedre rammerne, så endnu flere gode idéer også fra nye og uventede sider kan blive omsat til konkrete løsninger, som tager sundhedsvæsenet ind i fremtiden. Patienter og pårørende spiller også en vigtig rolle, hvis vi vil udnytte potentialerne for sundhedsinnovationen. De skal i højere grad have mulighed for at bidrage med den vigtige viden, som de besidder. Udviklingen af det innovative sundhedsvæsen sker bedst på tværs, hvor patienter, borgere, faggrupper, aktører i den offentlige sektor, private virksomheder, videninstitutioner, interesseorganisationer og flere endnu arbejder sammen. Regionerne har brug for den fantastiske viden, udvikling og handlekraft, som skabes i dette spænd. Det skriver Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner i et indlæg i Børsens HealthTech Magazine.

Det skal være en tryg og god oplevelse at være ambulant patient eller indlagt i psykiatrien i Danmark. Derfor gennemfører regionerne hvert år, Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser i Psykiatrien. Her får personalet i den seneste undersøgelse ros fra patienterne for at være gode støtter. – I psykiatrien er det særligt vigtigt, at der er en god dialog mellem dem, der kommer til os for hjælp og behandling, og så personalet. Derfor er jeg stolt over at se, at personalet får ros for at være en god støtte i en tid, der for mange mennesker er svær, siger formanden for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, Sophie Hæstorp Andersen. Samtidigt viser undersøgelsen, at der bør være et skærpet fokus på børne- og ungdomspsykiatrien, hvor den samlede tilfredshed har oplevet en nedgang på nogle parametre. Det er noget, som bliver taget meget alvorligt, understreger Sophie Hæstorp Andersen.

Forebyggelseslaboratorium gør en stor forskel Forebyggelse er en højt prioriteret dagsorden for regionerne. På landets hospitaler og i ­psykiatrien møder vi dagligt mennesker, hvis liv kunne have taget en anden drejning, hvis den rette forebyggende indsats havde fundet sted. Det kunne være strukturelle indsatser som højere priser på cigaretter, flere henvisninger til kommunernes forebyggelsestilbud eller en styrket tidlig indsats ved mistrivsel. I 2018 skabte vi i regionerne et sektorfrit forebyggelseslaboratorium, og i dag oplever vi, at laboratoriet udfylder en vigtig rolle i forebyggelsesindsatsen i Danmark. Laboratoriets særkende er at facilitere brede partnerskaber om forebyggelsesindsatser i Danmark - og samtidig have fokus på at dokumentere effekten af indsatserne. Der er ingen tvivl om, at forebyggelse og sundhedsfremme er nøglen til, at de kommende generationer kan leve et sundt og godt liv så længe som muligt. Det er også vejen til mere lighed i sundhed og til, at vores sundheds­ kroner rækker så langt som muligt. Derfor skal der politisk fokus og prioritering af området. Det er mit håb, at regeringen tør være ambitiøse på folkesundhedens vegne, og at brede forebyggelsesindsatser bliver et centralt element i en kommende sundhedsplan. Vi bidrager gerne med viden og inspiration fra forebyggelseslaboratoriets arbejde. Det skriver formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karin Friis Bach i et indlæg i Politiken Sundhed.

helse / juni/juli 2020

61


helse: udfordring

Kyds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om et abonnement på Helse. Du får 10 numre af Helse direkte til din postkasse. Værdi 229 kr. inkl porto og ekspeditionsgebyr.

Sudoku Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse”. Vinderen trækkes den 25. juli 2020. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook-side. Husk, at oplyse navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

62

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


helse: xxxx

Få dit eget Helse hjem i postkassen Modtag inspiration og viden til en sund livsstil i din egen postkasse.

PRØV HELSE RESTEN AF ÅRET FOR KR. 79,inkl. porto og ekspedition.

Så er du sikret dit helt eget eksemplar af Danmarks mest læste sundhedsmagasin.

FÅ HELSE RESTEN AF ÅRET FOR KUN

helse

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patient foreninger.

VIDEN OM

Danmarks mest læst e sundheds magasin

Udgave 05 / maj 2020

Pia Norup

Vær generøs og få et bedre helbred

Sundhed.dk, Danske I samarbejde med række patientforeninger. Regioner og en lang

helse

79,Inkl. porto og

ekspeditionsgebyr

HED

VIDEN OM SUND

FOKUS PÅ SÅ

R

FOKUS TEMA Hår

ann Thomas Hartm corona

DERNE PAS PÅ FØD blive syge Fødder kan ikke vi og slidte, hvis dem passer godt på

DET ER IKKEAT UNORMALT, ER MÆND BLIV R SKALDEDE, ELLE AT HÅRGRÆR NSEN VIGE ALLEREDE FRA

Hjertet

ad betyder

PAS Hv PÅ DIT

HjÅeRET? H

rte

identitetsmarkør, Hår er en væsentlig af vores kæmpe industri ud og der er vokset en ehåring. forhold til hår og kropsb

DU HAR KUN

ÉT

Åreforkalkning er den enkeltsyg dom koster flest men neskeliv i Danm , der ark Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

80%

AF ALLE TILFÆ HJERTEKARSYGLDE AF KUNNE VÆREDOM UNDGÅET ME RETTE FOREBY D DEN GGELSE familieliv

30 år Helse:

kr.

Tag dine sår alvorligt – især dem 2020 under Udgave 6-7 / juni-juli knæet

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

Vil redde grinet efter

SUNDHED

forebyggelse

konsultation

forebygge lse

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2020 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2020 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

helse / juni/juli 2020

63


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION HJÆLP TIL FOLK MED GRÆSPOLLEN ALLERGI Det er sommer, og nu begynder vi igen at kunne samles - især udenfor. Men det kan være en udfordring for folk med græspollenallergi. Zaditen er det eneste produkt på markedet, der dæmper og forebygger øjensymptomerne på allergi (kløe, svie og øjne, der løber i vand) med hele tre virkningsmekanismer, og kun kræver 2 daglige doseringer. Antihistamin effekten indtræder hurtigt, og de to andre mekanismer, som yderligere dæmper det allergiske respons - (stabiliserer mastcellerne og hæmmer de eosinofile granulocytter) - giver en mere effektiv lindring. Så selvom lindringen på symptomerne allerede kan mærkes efter få minutter, bliver effekten blot endnu bedre efter nogle dages brug.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Fås på apoteket, webapotek.dk. Mere info på tlf. 28 96 68 08, www.thea-nordic.dk

Corona og hjerterytmeforstyrrelser For at undersøge om hjerterytmeforstyrrelser er en overset komplikation af COVID-19-udbruddet, vil klinisk lektor, læge Morten Lamberts fra Herlev-Gentofte Hospital i samarbejde med læge og ingeniør Erik S. Poulsen fra den danske medicovirksomhed Cortrium ApS gennemføre en undersøgelse på flere danske hospitaler. Formålet med studiet er at give forskere og klinikere viden om, hvorvidt coronavirus påvirker hjerte-aktiviteten, og hvilken betydning dette i så fald vil have for patienterne - og behandlingen af dem. Det nye studie er blandt andet finansieret af Innovationsfonden via fondens ekstraordinære hasteindsats målrettet kampen mod COVID-19.

64

Det er sommer, og den skal nydes efter en lang nedlukningstid. Her får du igen lidt inspiration til den lyse tid.

KOM HVEPSESTIK TIL LIVS Sommeren er her og hermed også udfordringer med sol og ikke mindst de mange insekter. Specielt kan hvepse i sensommeren være en belastning for os alle. En periode, hvor omkring en halv mio. voksne og børn stikkes af bier og hvepse i Danmark. Stik, der giver anledning til megen smerte og hævelse. Når familien er på udflugt for at være sammen i naturen, er det altid ærgerligt at få ødelagt oplevelsen på grund af hvepsestik. Nu har et dansk firma opfundet et plaster til behandling af bi- og hvepsestik. Et plaster, der indeholder en sukkermembran, som ved hjælp af osmose, trækker giften ud af huden og hermed nedsætter både smerte og hævelse. Plastret hedder Bee-Patch og kan fås på alle apoteker i hele landet. Et smart lille plaster som kan tages med overalt. Plastret bruges allerede i mange institutioner, børnehaver, skoler og SFO. Men husk, at hvis du er allergisk overfor bi- eller hvepsestik, skal du altid følge din læges anbefaling. Fås på apoteket, webapotek.dk Mere info: www.bee-patch.com

DROP DINE BEKYMRINGER Bogen, Stå A´ Bekymringstoget, er en redskabsbog til støtte for dig med et højt ”bekymrings-potentiale”. Bogens form er en evighedskalender, hvor du kan registere tanker og reaktioner, så din udvikling kan følges over tid, og du får daglige integrerbare øvelser og tips til nye tankemønstre. Forordet er skrevet af tv-lægen Peter Qvortrup Geisling. Mere info på www.griffle.dk Tlf. 40 52 09 89.


helse: næste nummer

DET FINDER DU I HELSE I

august

2020

Udkommer 27. juli 2020

Helse møder Anja Cordes Familieadvokat Anja Cordes var en succesfuld og ombejlet stjerneadvokat, der elskede sit liv og sit arbejde. Men i 2017 vendte en tumor i hjernen det hele på hovedet. Anja Cordes skulle igennem en livskrise, da hun blev ramt af alvorlig sygdom på en måde, som gjorde, at livet aldrig bliver det samme som før. Og hun skulle finde benene igen efter et langt og udmattende forløb. Her tre år efter har Anja Cordes kæmpet sig tilbage til et godt og meningsfuldt liv.

FOKUS: INKONTINENS

ARTIKELSERIE

Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

TEMA OM AT LEVE MED KRÆFT

DEMENS

Mange overlever i dag en kræftdiagnose men må leve med, at kræften ikke kan helbredes men derimod bliver en kronisk sygdom. Andre må se i øjnene, at selv om de bliver helbredt for kræft, ja så venter en dagligdag med svære senfølger efter behandlingen. Vi giver dig den nyeste viden om, hvordan vi bedst muligt kommer videre efter et kræftforløb.

Vi ser bl.a. på, hvor lange udsigter det har, før specialisterne både kan forebygge og behandle Alzheimers Sygdom, der typisk udvikler sig over mange år.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse resten af året for kr. 79,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2020 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2020 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ HELSE RESTEN AF 2020 FOR KUN KR.

79,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


helse: xxxx

ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår

Stofskifte

Negle

Immunsystem

Hud

Energi

pharmanord

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 30 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

DK_SelenZinc_Ad_Helse_208x275_0420

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

helse / juni/juli 2020

67

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk


helse: xxxx

annonce BESKYT HUDEN I DAG, OG FÅ EN SUND HUD I MORGEN Heliocare er et af Europas førende solbeskyttelsesmærker, udviklet af eksperter i dermatologi. Alle produkter fra Heliocare beskytter huden mod skadelig UVA- og UVB-stråling. De modvirker desuden solskader og hudens aldring samt minimerer overfølsomhed over for solen takket være bredspektrede solfiltre, antioxidanter som grøn te og C- og E-vitamin og endelig den patenterede Fernblock®teknologi. Giv din hud den beskyttelse, den fortjener. Heliocare solbeskyttelsesprodukter sælges hos hudplejeklinikker og lægeklinikker og i udvalgte onlinebutikker. Kontakt os for at få oplysninger om en forhandler tæt på dig. HBS Nordic AB, info@hbsnordic.com, tlf.: 33 91 91 48. @heliocare_nordic

68

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Helse-2020-06  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2020-06  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin