Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 10 / december 2019

24%

AF DANSKERNE SPISTE KØDFRIT MINDST EN DAG OM UGEN I 2018

GIGT

Et langt og lykkeligt arbejdsliv uden gigtsmerter? Læs om, hvordan det kan ske

Elisabeth Gjerluff Nielsen:

Jeg kunne ønske, at vi som familie havde modet til at vise sårbarhed og længsel

JULENS

nye traditioner Ødelægger man julen, hvis man skubber til traditionerne? Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

FOKUS

Nye juletraditioner

familieliv

konsultation

forebyggelse


LET DIN

HVERDAG REMA 1000 VARER LEVERET TIL DØREN • Bestil på computeren og betal med dankort • Eller bestil via appen på mobilen og betal med MobilePay

rema

• Lav nemt din indkøbsliste på appen eller shop.rema1000.dk • En lokal indkøber henter dine varer og afleverer dem hos dig • Ingen minimumskøb

FØRSTE LEVERING ER GRATIS

FØRSTE LEVERING FØRSTEER GRATIS FØRSTE LEVERING ER GRATIS LEVERING

ER GRATIS

2


helse: indhold

DET FINDER DU I HELSE I

december 2019

Helse / Udgave 10 / december 2019

Interview:

08 Elisabeth Gjerluff Nielsen: Jeg kunne ønske, at vi som familie havde modet til at vise sårbarhed og længsel Tema: Gigt

Der er klart en sorg og et tab, men det er også et tab af illusioner eller forventninger til, hvad jeg en gang troede, det ville sige at have en søster eller en bror.

16 Sådan får vi et langt -

08

lykkeligt - arbejdsliv uden gigt

20 Det handler om virkelig mange mennesker

22 "Når smerterne er for store,

skal jeg igang med at træne"

26 Findes der god og dårlig næring ved gigt?

28 Tove træner og tager en fridag 32 Put gigtfoden i rette rammer

Elisabeth Gjerluff Nielsen

Serie om hjertet:

42 Hjertegåden er tættere på at blive løst

TEMA Gigt

Værd at vide

46 Det er ikke nødvendigt at gå, men vi bør gøre det

Fokus på juletraditioner

16 

Sådan får vi et langt – lykkeligt – arbejdsliv uden gigt

FOKUS

– eller rettere: Uden gigtsmerter. For selvom det er svært helt at undgå gigtsmerter i ryg, nakke, hofte eller knæ, når du bliver ældre, er der masser at gøre for at holde smerten under kontrol.

Nye juletraditioner

42

Hjertegåden er tættere på at blive løst

54

Ødelægger man julen, hvis man skubber til traditionerne?

52 Psykologen: Rend mig i traditionerne

54 Ødelægger man julen, hvis man skubber til traditionerne?

Hver gang i helse Bøger Konsultation Tænder Syn Kryds'en Skønhed Nyt fra Apotekerforeningen Nyt fra Danske Regioner Psykologen Opskrifter Konkurrence Næste nummer 

14 24 30 34 38 40 48 50 52 58 62 66

58 Plantebaseret julemad helse / december 2019

3


helse: leder

Om lidt fejrer vi jul – som vi ynder at kalde hjerternes fest. Men der er mange blandt os, som ikke rigtig kan genkende betegnelsen fra deres eget liv, hvor ensomhed, isolation og usynlighed har taget over.

Hjertenedslag

HELSE REDAKTIONSGRUPPE

Noget af det skønneste, vi mennesker kan opleve her på jorden, er når himlen møder jorden. Når et øjeblik pludselig slår ned mellem os og i os med støv af kærlighed og evighed på vingerne. Sådanne øjeblikke har det med at slå ned, når vi allermindst forventer det. På en kold og mørk hverdagsvinterdag eller en varm og skoldhed hverdagssommerdag. Det er et nedslag fra sidste kategori, jeg vil fortælle om her. Jeg sad igen i toget – på vej hjem fra København efter en lang arbejdsdag. Jeg var sent på den, men havde alligevel på min vej i løb ned til perronen nået at købe en flaske vand. Vel ankommet til min plads, hev jeg flasken med det iskolde indhold op af tasken. Åh, hvor jeg glædede mig til at få den læskende væske indenbords. Men nej! Min klodsede og manglende evne til at åbne emballager kom i vejen. Jeg kunne ikke få kapslen af flasken. Efter talrige forsøg måtte jeg slukøret lægge den uåbnede flaske tilbage i tasken. Men så kom nedslaget. En dame fra den nederste del af togvognen kom løbende mig til undsætning: ”Skal jeg prøve at åbne flasken for dig? Ja tak. Meget gerne!” Helt ubesværet fik hun kapslen af og rakte mig smilende flasken. ”Værsgo – det kan være rigtig svært at åbne sådan én.” Og så var hun væk igen. Glad og lykkelig sad jeg tilbage med min åbne flaske – så lidt skal der til for, at vi mennesker føler os mødt og forbundne. Om lidt fejrer vi jul – som vi ynder at kalde hjerternes fest. Men der er mange blandt os, som ikke rigtig kan genkende betegnelsen fra deres eget liv, hvor ensomhed, isolation og usynlighed har taget over. Mit håb er, at de i julen vil blive ramt af masser af medmenneskelige hjertenedslag som det, der ramte mig den hede sommerdag i toget.

Jette Warrer Knudsen Redaktør Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

Glædelig jul!

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Læsertal iflg. Gallup: 360.000

helse Nr. 10/2019 (1278) 65. årgang ISSN 0018-0149 Forsidefoto: Shutterstock Tryk: Aller

4

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Web: www.magasinethelse.dk

ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre


Annonce

helse: xxxx

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrækkeligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed.

Har du svært ved at huske? SYMPTOMER PÅ DÅRLIGT BLODOMLØB

For synet og hørelsen

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse

Dårlig hukommelse

wellvita

Har du svært ved at huske, kan det være på grund af dårligt blodomløb. Mange oplever også, at det bliver sværere at koncentrere sig. Det er nemlig to sider af samme sag.

Når man kommer lidt op i årene, oplever mange, at blodomløbet ikke længere er i topform. Hukommelsen er måske ikke længere, hvad den har været – og hørelsen og synet er også blevet ringere. Det sker for alle mennesker – og kan bl.a. skyldes forandringer i kredsløbet – især i de små blodkar. Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden.

Hukommelsen kan blive dårligere med alderen. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse

Træthed

Er du ofte træt, kan det skyldes, at dit blodomløb med alderen er blevet dårligere. Tempozil indeholder B6-vitamin, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Mærk forskellen

Når du starter på at tage et dagligt tilskud af ginkgo biloba, vil du gradvist kunne mærke en positiv forandring på hukommelsen, da ginkgo biloba indvirker på kredsløbet i de små blodkar. Det vil også have indflydelse på fx synet og hørelsen. Derudover indeholder Tempozil også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Blodomløbet forandres med alderen

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrækkeligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed. Derudover er vitale organer som nyrer, lever og hjerte afhængige af et godt blodomløb for at fungere optimalt. Ofte bliver man opmærksom på nedsat blodcirkulation ved at hænder og fødder bliver kolde, simpelthen fordi blodet har svært ved at cirkulere helt ud i de yderste lemmer. Prøv Tempozil, der indeholder en kombination af ginkgo biloba og vitamin B6. Så vedligeholder du dit kredsløb og afhjælper dermed de skavanker, der kan være forbundet med nedsat blodcirkulation.

LØB DOM E ✔ BLO MELS KOM U H ✔ E RELS ✔ HØ D THE ✔ TRÆ ✔ SYN

SÆT GANG I BLODOMLØBET Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer og fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Tempozil indeholder også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

BESTIL TEMPOZIL TIL 99 KR. Tempozil kan bestilles til halv pris på leveringsservice til 99 kr. for 2 måneders forbrug. Læs mere om Tempozil eller bestil produktet på www.wellvita.dk eller via kundeservice:

TLF. 82 30 30 40 helse / december 2019 Hverdage kl. 8-16

5


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION IKKE BARE TIL HUD OG RYNKER Kollagen er ikke bare godt for huden, men også for led, brusk, bindevæv og knogler. Du kan f.eks. prøve MoveFlex Collagen, som indeholder en særlig form for type II-kollagen, der optages effektivt i kroppen. Vejl. pris 169 kr. Forhandles i Helsam, Helsekostforretninger, webapotket.dk og udvalgte apoteker.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: Biosym.dk, tlf.: 97 25 20 15.

SOV GODT – OGSÅ I DECEMBER Nyd et velfortjent pusterum fra juleræset, og lad roen sænke sig. Det kan du f.eks. gøre med Snore & Peace fra Clipper – en økologisk urtete med ­kamille, citronmelisse og lavendel. Tebrevene er komposterbare, enkeltpakkede i genanvendeligt materiale. Kan købes hos Helsam og i helsekostbutikker. Mere info: www.natursource.dk, tlf.: 70 23 44 20

FRA SAGOGRØD TIL SMOOTHIE Det er titlen på en ny bog, som indeholder al den mad, du havde glemt, du kunne huske! Det er historien om, hvad vi spiste i går, for ti år siden, og dengang farfar var ung. Bogen er også fyldt med sjove historiske billeder. Mere info: www.strandbergpublishing.dk

6

MERE ENERGI I HVERDAGEN Bliver du også træt, når de grå dage melder sig, og lyset bliver sparsomt? Måske skulle du prøve Ginsana. Ginsengrødderne, som anvendes til Ginsana G115, er nøje udvalgte. Både ekstrakt og ekstraktionsprocessen er standardiseret og bevarer de mere end 200 aktive ingredienser uden at ændre deres egenskaber. Ginsana bidrager til mentalt overskud, immunforsvarets naturlige forsvar og til at føle sig mere energisk. Fås som kapsler og tonic med kirsebærsmag hos Helsam, Helsekostforretninger, udvalgte apoteker og på matas.dk. Mere info: www.novasel.dk eller på tlf.: 63 23 00 02.

Lindrende varme Vi ved det jo godt. December er skøn, men bliver også hurtig hektisk og hæsblæsende med en overbelastet kalender og to-dolister. Her får du en håndfuld tip til at hjælpe dig til lidt ro og afslapning i julemåneden.

Varme kan også bruges til at lindre gener i muskler og væv – f.eks. overbelastet muskulatur – spændinger og ømhed i f.eks. ryg, nakke og mave. Varmepuder fra Sipacare er med naturligt kornfyld, og de opvarmes i mikro- eller bageovn. Puderne er bløde og lette at arbejde med, og betrækket kan tages af og vaskes ved 40 grader. Fås hos udvalgte apoteker samt webapoteket.dk Mere info: www. sipacare.dk, tlf.: 70 27 00 32.


Brug tiden optimalt! Overvej forebyggelse mod lungebetændelse Med alderen stiger din risiko for lungebetændelse specielt, hvis du samtidigt lider af en kronisk sygdom. Er du over 65 år og har kronisk lungesygdom, kronisk hjertesygdom, sukkersyge eller astma, kan det være en god ide at tale med din læge eller apoteket om muligheden for forebyggelse, herunder vaccination.

Læs mere på: www.lungebetændelse.dk

PP-PNA-DNK-0143 – 13. juli 2018


helse: interview

Elisabeth Gjerluff Nielsen:

ønske, at vi som familie havde Jeg kunne

modet

til at vise

sårbarhed og længsel

Svære konflikter og brud mellem voksne søskende er ikke ualmindeligt. Forfatter og sanger Elisabeth Gjerluff Nielsen har oplevet den store sorg, det er ikke at kunne nå ind til sine søskende. Mennesker, hun som udgangspunkt burde have allermest til fælles med. Det har været smertefuldt, men også befriende at kigge nærmere på familieglansbilledet, for vi skal ikke være tætte på vores søskende for enhver pris. Af: Kristine Bindslev / Foto: Robin Skjoldborg

E

ndelig stopper skybruddet, og en lav, rødgylden sol laver lange, livfulde skygger ned ad Kartoffelrækkerne i København, hvor Helse besøger forfatter og sanger Elisabeth Gjerluff Nielsen. Vi skal en tur ned ad barndommens tilgroede stier, snakke om hvor besværlige søskendeforhold kan være og måske kaste lys over fortidens skyggebilleder. Mens Elisabeth brygger kaffe i det hyggelige køkken, undrer hun sig over, at der findes Mors Dag, og at vi fejrer sølvbryllup efter 25 års ægteskab, hvorimod søskendeskabet hverken har sin egen dag eller hyldes som et vigtigt, livsvarigt for-

8

hold. I hendes tilfælde er det heller ikke sikkert, at der er så meget at fejre. For det har til tider været kompliceret at være søskende i musiker­familien Nielsen, hvoraf mange vil kende til de to brødre, der i 1966 dannede gruppen Gnags. – Det har været en sorgfuld erkendelse, at vi som søskende ikke har kunnet nå hinanden som voksne trods fælles og gavmild opvækst. Hvordan ender man dér, hvor man næsten ikke længere kan tale sammen? Jeg har ledt efter svaret, men jeg kan ikke finde det. Det er trist at skulle indse, at man ikke har kontakt med mennesker, der har kendt én, siden man blev født. Men vi vælger ikke selv vores søskende. Og der er intet, der på forhånd siger, at de har et


helse: interview

Jeg ville ønske, at jeg kunne give mine søskende noget mere end det, jeg kan give dem. Men de vil ikke have det, jeg har. Det er ikke sÌrlig yndigt, men jeg har aldrig haft brug for glansbilleder.

helse / december 2019

9


Kort om Elisabeth Gjerluff Nielsen • Født 16. august 1957 i Skjern. • Har tre ældre søskende. • Uddannet i DR, hvor hun arbejdede fra 1978-1980. • Dannede i 1980 bandet Voxpop. • Har siden 1984 været ­solist og udgivet adskillige albums, senest ”Rettidig ømhed” i 2017. • Har bl.a. hittet med ”En sømand som dig”, og har skrevet ”Holder øje med dig”, ”Mandags­ stævnemøde”, og ”Jeg vil la’ lyset brænde” til andre artister. • Har sideløbende med ­musikken skrevet børnebøger og kronikker samt udgivet albums med sange for børn. • Har to voksne børn, som hun fik med sin eksmand filminstruktør Kristoffer Nyholm. • Erindringsbogen ”Store børn” udkom august i år.

10


helse: interview sind eller personlighed, som får det bedste frem i dig, siger Elisabeth, der selv har gjort succesfuld karriere på den danske musik-scene siden sin start som frontfigur i bandet Voxpop. Elisabeth vokser op som den yngste af en søskendeflok på fire i en solid, kærlig jysk storfamilie med sunde, kristne værdier og rigelig mulighed for at udfolde sig kreativt. Det lå faren på sinde at opdrage børnene til at kere sig om og passe på hinanden, og selvom Elisabeth, som den mindste i flokken, ind imellem føler sig udenfor, husker hun en lykkelig barndom. Efter begge forældre går bort i 1998 med kun 10 dages mellemrum, dæmrer det dog langsomt for Elisabeth, at der måske slet ikke er et ”udenfor” i søskendeflokken. – Efter mine forældres død bliver det tydeligt, at vi søskende ikke har et rigtig etableret fællesskab, så der er egentlig ikke noget at være uden for. Jeg kan i teorien få øje på dét, der skal holde os sammen. Tag f.eks. Peter og jeg, vi har gået i de samme skoler, har haft samme klasselærerinde, har sunget samme Brorson-salmer og hørt samme Beatles-plader. Vi har delt pladeselskab, studie og profession, og vi har været gift med hver sin tvilling fra samme tvillingepar. Vi har fulgt hinandens bryllupper, børn og skilsmisser, tider med harmoni og tider med voldsomme konflikter. Men i praksis fungerer fællesskabet ikke.

Ingen pårørende at kontakte Da Elisabeth falder om med en blodprop i 2007, året efter hun er blevet skilt efter 28 års ægteskab, bliver skrøbeligheden i

søskenderelationerne atter tydeliggjort. På hospitalet bliver hun bedt om at udfylde feltet med pårørende. – Der lå jeg 49 år gammel, chokeret og med en blodprop. Og så kunne jeg ikke komme på nogen pårørende i familien. Det kunne ikke være mine børn, der på det tidspunkt var for små, eller min eksmand, og jeg havde slet ikke en oplevelse af, at det var mine søskende. Det var tankevækkende at komme i tvivl om, hvem ens pårørende er, når man er livstruet. Men man kan i en familie lave en kultur, der hedder, at det virker taberagtig, hvis man beder om hjælp. Sådan tror jeg, det har været i min søskendeflok. I modgang skulle man bare se at komme op på hesten igen. Det med at være stærk og ikke vise svaghed over for hinanden gjorde sig gældende allerede i barndommen, husker Elisabeth. Hun tager en slurk af den mørke kaffe blandet med blødt mælkeskum, mens hun genkalder sig barndommens usynlige strategier og ubevidste spil. – I vores søskendeflok har det nok været alles kamp mod alle. Vi fire børn har selvfølgelig alle villet elskes af vores forældre, og uden at tænke over det har vi konkurreret om kærligheden helt efter psykologilommebogen. Min mor satte pris på, at man var et stille barn, som kunne passe sig selv, mens min far nok hellere så, at man aktivt præsterede. Hvor min far gik mere op i resultater, var min mor mere interesseret i fordybelse og begavede spørgsmål. Vi har sandsynligvis alle haft angsten for ikke at være ligeså værdsat af mor og far som de andre. Angsten har skabt splid mellem os.

Nye skuffelser Elisabeth har gennem årene forsøgt at tale med sine søskende om de uheldige mønstre fra barndommen og adressere, hvorfor de stadig i voksenlivet bærer rundt på stridsøkser og krampagtigt holder på hver sit verdensbillede. – Jeg synes jo, at jeg har forsøgt at få kontakt til mine søskende, i håb om at vi sammen kunne undersøge, hvorfor vi ikke er i stand til at fralægge os vores snærende og forældede barndomsroller og i stedet opdyrke en bedre, indbyrdes relation som voksne. Men som regel har jeg fået en ny skuffelse i forsøget. Det har afstedkommet en følelse af ensomhed forbundet med sorg og stor frustration. I 2013 inviteres alle fire søskende til en støttefest i barndomsbyen Skjern, hvor man vil opføre en bro opkaldt efter deres far. Elisabeth håber, at der her byder sig en mulighed, hvor de kan bygge bro over oprørte vande. Men kun storebror Peter vil med til Skjern. Efterfølgende inviterer Elisabeth ham til at lave en bog sammen. Det fælles bogprojekt er tænkt som et forsøg på hver især og sammen at kigge bag barndommens røgslør og blive klogere på deres både givende og eksplosive storebror/lillesøsterforhold. Måske endda bringe dem nærmere hinanden. I stedet bliver det et voldsomt eksempel på et kuldsejlet forhold, hvor sammenstød og afstand optræder. Og i sidste ende bryder Peter en underskrevet forlagsaftale og springer helt fra projektet. – Jeg blev enormt vred og ked af det. Værst af alt var, at forsøget på at nærme os hinanden var mislykkedes. Det kaldte

DRILLER MAVEN? Prøv SylliFlor ® - smager bedre end du tror Bestil VAREPRØVER på www.biodanepharma.com SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller (Psyllium husks), der er nemt at spise på daglig basis for at opnå en regelmæssig fordøjelse. Biodane-Pharma A/S · Staushedevejen 10 · DK-6621 Gesten Kundeservice tlf.: 75 555 777 · info@biodanepharma.com

helse / december 2019

11


helse: interview

Jeg er ikke færdig med nogen, og min dør står stadig åben, men jeg har passeret et punkt, så det ikke fylder på samme måde, som det har gjort. Der er klart en sorg og et tab, men det er også et tab af illusioner eller forventninger til, hvad jeg en gang troede, det ville sige at have en søster eller en bror.

på mine dårlige sider. Jeg blev hævngerrig. Heldigvis ved jeg, at den slags følelser skal jeg give tid. Da Elisabeth ikke længere er i sine følelsers vold, tager hun sagen i egen hånd og skriver i stedet erindringsbogen ”Store børn”, der udkom i august. Overvejelserne er mange med ondt i maven og mange søvnløse nætter, for skriveprocessen bringer hende tæt på hovedstolen. – Det har været skamfuldt og tabubelagt at sige højt: "Jeg kan ikke med mine søskende". I årevis har det tynget mig at skulle svare høfligt, når folk kom hen til mig og sagde, ”hils din søster”, eller ”jeg har lige hørt din bror spille”, for jeg kunne ikke få mig selv til at sige: ”Kære ven, jeg har ikke rigtig kontakt med mine søskende”. Derfor har det også været en lettelse endelig at fortælle min version. En version ingen kan brodere på, og som ikke kun maler et skønmaleri med nemme her-og-nu-løsninger.

12

Vores tid er jo meget til psykologi og selvhjælpsbøger á la ”Sådan finder du din indre gode lillesøster frem på to dage og spiser kålrabi til ”, men så enkelt er det langt fra i virkeligheden.

Uforløst kærlighed Elisabeth har bestræbt sig på ikke at hænge nogen ud i bogen. Alligevel har hun mødt nogle få, der har sagt: ”Ej, kan man nu skrive om nogen, der lever endnu, og endda i en familie med kendte mennesker?”. Til det siger hun: – Berøringsangst. Mit formål er ikke at bidrage til myten om det perfekte familieliv. For mig var det vigtigt at komme med min version af barndommen og vores svære søskendeforhold. En version, der fortæller, at mit forhold til mine søskende er en uforløst kærlighed. Jeg ville ønske, at jeg kunne give mine søskende noget mere end det, jeg kan give dem.

Men de vil ikke have det, jeg har. Det er ikke særlig yndigt, men jeg har aldrig haft brug for glansbilleder. Og jeg synes, det er vigtigt at fortælle andre, at de ikke skal være kede af det, hvis der heller ikke hersker rosenrød idyl i deres familie. Det er ikke en betingelse for at blive et lykkeligt menneske, at du er tæt på dine søskende. De mange breve fra læsere, som Elisabeth har modtaget efter bogen udkom, bekræfter, at der er en befrielse i at bryde familietabuet. Det i sig selv har gjort, at bogen har været det hele værd, også selv om chancen for, at søskendestridighederne nu kan begraves, nok er blevet mindre sandsynlig. – Jeg er ikke færdig med nogen, og min dør står stadig åben, men jeg har passeret et punkt, så det ikke fylder på samme måde, som det har gjort. Der er klart en sorg og et tab, men det er også et tab af illusioner eller forventninger til, hvad jeg engang troede, det ville sige at have en søster eller en bror. Lidt ligesom når du som helt ung finder ud af, at prinsen på den hvide hest, han kommer altså heller ikke nødvendigvis uden problemer. Det er en illusion. Og et tab bærer man jo altid rundt på, selvom man kommer videre. Det gør du også i en skilsmisse, bærer rundt på det, du har mistet eller aldrig fik.

Ikke ligeglad At Elisabeth har bearbejdet de svære familiekonflikter er ikke ensbetydende med, at hun i dag er ligeglad med sine søskende. – Jeg ville stadig ønske, at vi kunne mødes og lære at tolerere hinandens måde at være mennesker på. Jeg kunne ønske, at vi som familie havde modet til at vise sårbarhed og længsel. Og jeg kunne drømme om at mødes som venner uden magtkampe, hierarki og underlæggelse. Men der er grænser for, hvor mange knuder, jeg skal gøre på mig selv, og hvor mange afvisninger, jeg kan leve med. Jeg vandt ikke kampen for at komme mine søskende nærmere, men jeg føler, jeg har vundet en kamp for at komme nærmere mig selv, komme fri og komme videre.


ANNONCE

helse: xxxx

Jeg slap af med min oppustede mave Anette har haft problemer med maven i mange år. Den blev altid oppustet i løbet af dagen. Hun fandt løsningen med mavemidlet Macoform. Anette Adamsen fra Risskov har døjet med oppustet mave i mange år. – Min mave føltes ofte som om, der lå en fodbold i den. Den kunne blive så oppustet, at jeg så gravid ud, fortæller Anette. – Nogle dage var det værre end andre, men jeg husker tydeligt de mange år, hvor jeg var leder indenfor Dansk Supermarked. Den træthed, der fulgte med den oppustede mave, overmandede mig ofte, men på grund af travlheden og et stort arbejdspres kunne jeg ikke bare lægge mig ned. Til tider gav maven så voldsomme problemer, at jeg næsten ikke kunne være i min krop, beretter Anette, der sadlede om fra det stressfyldte lederjob og blev selvstændig psykoterapeut. Stressniveauet dalede – Det gav mig mere ro i hverdagen. Jeg kunne selv bestemme mine arbejdstider, og stressniveauet dalede hurtigt, men

Jeg tager ikke længere hensyn til hvad jeg spiser. Min mave kan klare det, en normal mave også kan klare,« siger Anette.

trommemaven var der stadig. – Jeg måtte købe mine bukser et nummer større, end jeg egentlig passede, da jeg ellers ikke kunne være i dem hen på dagen, uddyber Anette. – Maven afholdt mig fra at deltage i arrangementer, for ofte havde jeg ikke overskud til mere, når arbejdsdagen var forbi. Jeg var simpelthen for generet af problemerne med maven og for træt efter at have brugt så megen energi på den, beretter Anette.

»Livet har taget en dejlig positiv drejning, efter jeg startede på Macoform,« siger Anette Adamsen.

wellvita

Tager Macoform fast hver dag – Jeg havde prøvet stort set alt lige fra almene husråd til diverse produkter fra den lokale helsekostbutik, da jeg endelig fulgte min mors råd og fik bestilt Macoform tabletterne på Wellvitas hjemmeside. Det viste sig at være den helt rigtige løsning. Den oppustede mave forsvandt hurtigt, og Macoform har nu været en fast del af mit morgenritual igennem de seneste 18 måneder. Nu, hvor vi sidder og snakker om det, så tænker jeg faktisk aldrig på min mave som et problem mere. Den er bare en helt naturlig del af mig, og den afholder mig ikke længere fra at deltage i sociale aktiviteter. Livet har taget en dejlig positiv drejning, efter jeg startede på Macoform.

✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Skaber balance i tarmfloraen Fjerner oppustethed Velvære i maven Stimulerer fedtfordøjelsen

MACOFORM Indholdsstofferne i Macoform sætter gang i fordøjelsen og afhjælper oppustethed. AFHJÆLPER OPPUSTETHED Artiskok indeholder nogle særlige stoffer, der understøtter leverog galdesystemet og stimulerer fordøjelsen. Artiskok afhjælper dermed fordøjelsesbesvær, murren i maven og oppustethed. SUND MAVE I BALANCE Derudover indeholder Macoform aktive stoffer fra mælkebøtte, som bidrager til en sund mave i balance. Indholdsstofferne i Macoform rammer bredt og kan derfor bruges mod mange typer af problemer med maven. Kender du det: Om morgenen er maven flad og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Stadig flere mennesker i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven, murren og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse.

PRØV MACOFORM TIL HALV PRIS Macoform kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Macoform kan i Danmark kun købes på www.wellvita.dk eller via kundeservice på tlf. 82 30 30 40 Kundeservice sidder klar med råd og vedjedning ved telefonerne hver dag helse / december 13 mellem kl. 8 og kl. 16. 2019


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere.

LIVSSTIL Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

God søvn giver et bedre liv Videnskaben har haft svært ved at definere, præcis hvad det er, søvnen gør for os. Med moderne teknikker kommer vi hele tiden tættere på en forklaring, og en del af svaret er med garanti hormonet melatonin. ”Søvnhormonet” kalder forfatteren det vigtige signalstof, som dannes i vores hjerne under søvn. Bogen gennemgår, hvordan vi får den bedste søvn med maksimal produktion af melatonin. Og vi får nogle forklaringer på, hvor vigtigt stoffet er for bl.a. vores humør, immunforsvar, fertilitet og vægten.

LIVSSTIL

PSYKOLOGI

Demens: De pårørende glemmer ikke

Din krops skytsengle og dæmoner

Demens er en stigende bekymring for mange af os, fordi vores øgede levestandard tillader så mange mennesker at nå en alder, hvor de rammes af demens-sygdom. To nylige udgivelser ser sygdommen fra de pårørendes side. Den belgiske forfatter Erwin Mortier, som er kendt for sin fascination af stærke kvinder, har skrevet en bevægende fortælling om morens fremadskridende demens. 'Når hjernen visner' giver 11 ægtefæller og seks børn lejlighed til at fortælle, hvad demensen har betydet for deres mand, kone, far eller mor og for forholdet mellem dem.

Den danske videnskabsmand Oluf Borbye Pedersen er en af verdens føren-de forskere i menneskers naturlige bakterier. Sammen med videnskabsjournalist Kristian Sjøgren fortæller han i denne bog om nogle af de mikro-hemmeligheder, han har afsløret inden i os. Inde i ”universet af bittesmå organismer, som ingen anede eksisterede” er Oluf Borbye på jagt efter forklaringen på medicinske mysterier og efter nøglen til forebyggelse og behandling af sygdomme.

14

Erwin Mortier: Stammet sangbog 150 sider, 199,95 kroner People’s Press 2019

Helsted & Lauridsen: Når hjernen visner 336 sider, 299 kroner Frydenlund 2019

Anette Harbech Olesen: "Søvnhormonet" Melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet 128 sider, 249 kroner Forlaget Sophia Helse 2019

Oluf Borbye Pedersen og Kristian Sjøgren: Magtfulde Mikrober 320 sider, 299,95 kroner Politikens Forlag 2019


FOLK KOMMER LANGVEJS FRA FOR AT TAGE EN BODY S|D|S UDDANNELSE NU KOMMER VI TIL DIG I snart tyve år har folk fra nær og fjern søgt til hovedstaden for at deltage i Body S|D|S’s kropsterapeutiske uddannelse. Elever er kommet fra alle landsdele og fra vores nabolande ligeså – og selvsamme elever har typisk efter endt uddannelse oplevet, at de selv er blevet en attraktion. For en certificeret Body S|D|S uddannelse giver den nystartede terapeut de bedste forudsætninger for at få folk på briksen og omsætning i butikken. Fagligheden og særpræget man udvikler er indiskutabelt. Markedsefterspørgslen ligeså.

VI KOMMER TIL BYEN Søgningen fra Jylland er stor, så i stedet for at bede flokken drage mod øst er det måske mere fair hvis udbyderen selv drager mod vest. Som tænkt, så gjort. 4. maj 2020 åbner en tre-årig Body S|D|S uddannelse i Jylland og vi glæder os. For mere information se www.body-sds.dk/uddannelse eller ring til tlf. 33 32 30 90 Tilmeld dig og deltag i vores præsentationsaften omkring uddannelsen: 19. november 2019, Århus | 15. januar 2020, Ålborg | 1. februar 2020, Århus | 7. marts 2020, Kolding | 25. april 2020, Århus

Parken body-sds.dk

bodysds

BO DY S D S ® ER EN AN ERKE NDT B E HA NDL I NGSM E TODE , UDV I K L E T A F B E NGT VA L E NT I NO A NDE R SE N, T I L B E HA NDL I NG A F : K L I N I S K E SYG D O M M E S P O R T S S K A D E R · F O R E BYG G E L S E A F L I D E L S E R · V E D L I G E H O L D A F E N S U N D K R O P · O P T I M E R I N G A F F YS I S K E O G M E N TA L E P R Æ S TAT I O N E R


helse: tema

TEMA: Gigt

TILBAGETRÆKNING, NEJ TAK:

Sådan får vi et langt – lykkeligt – arbejdsliv uden gigt – eller rettere: Uden gigtsmerter. For selvom det er svært helt at undgå gigtsmerter i ryg, nakke, hofte eller knæ, når du bliver ældre, er der masser at gøre for at holde smerten under kontrol. Af: Carsten G. Johansen / Foto:Shutterstock

M

ens Folketinget forhandler om en tilbagetrækningsreform, ser arbejdsmarkedet frem imod en stor gigt-udfordring. Vi skal alle arbejde, til vi er godt oppe i 70'erne – men flere og flere rammes af smertefuld gigt, som ødelægger arbejdsglæden og -evnen. – Ca. en tredjedel af arbejdsstyrken har smerter flere gange om ugen, og i de mest udsatte brancher oplever ca. 20 pct. af medarbejderne, at de er begrænsede i deres arbejde på grund af smerter. Det er overraskende mange, og det er noget, vi bør forsøge at ændre på, siger professor Karen Søgaard, SDU. Tallene kommer fra rapporten 'Danskernes Arbejdsmiljø' (2018), og selvom nogle brancher er mere udsatte end andre, skal alle arbejdspladser være opmærksom-

me. Omfanget af smerter og funktionsnedsættelse, især blandt de ældre medarbejdere, er en tikkende bombe, der kan forpurre planerne om at udsætte pensionsalderen i de kommende år. Sådan lyder budskabet fra Karen Søgaard, der har forsket i arbejdsmedicin i en længere årrække. – Det er vigtigt, at Folketinget forhandler om en tilbagetrækningsreform. Men det er endnu mere vigtigt, at vi alle sammen – inklusive lovgivere og arbejdspladser – arbejder sammen om at forebygge nedslidning blandt medarbejderne og indrette arbejdspladsen efter, at rigtig mange rammes af slidgigt, slår hun fast.

En times træning om ugen gør stor forskel Du har måske allerede mærket til det; uanset om du arbejder med tunge løft i

Slidgigt er misvisende – så slid videre! Navnet slidgigt kommer af ren logik, for historisk set var det mennesker, som havde slidt på deres krop, der blev ramt af artrose, som lægerne betegner tilstanden. Men normalt, når noget er slidt, skal det skånes og aflastes. Sådan er det ikke med artrose, for hvis leddets funktion skal bevares, skal du bevæge leddet og styrke musklerne omkring leddet. – Du skal ”slide videre”. Vi ved i dag, at jo mere du er fysisk aktiv med målrettede træningsøvelser, jo mere får du kontrol over gigtsmerterne, forklarer professor i arbejdsmedicin Karen Søgaard. 16

byggebranchen eller med fotokopimaskiner på kontor, stiger din risiko for smerter i bevægeapparatet med årene. På kontoret er det ofte lænde/ryg- eller skulder/nakke-smerter. Men det kan også være smerter fra de store led: Hofte og knæ. – Det er jo ligegyldigt, når gigten er startet, om den er arbejdsrelateret eller ej. Smerterne generer dig, når du er på arbejde, og det bedste middel til at undgå disse gener, det er at passe sin træning, konkluderer Karen Søgaard. Derfor mener hun også, at arbejdspladserne vil være motiverede for at indgå i samarbejde med såvel myndighederne som medarbejderne om at få målrettet fysisk træning, det vi kalder ”Intelligent motion”, på dagsordenen. Der er allerede etableret ”træning i arbejdstiden”-ordninger i bl.a. Københavns Kommune blandt de mest nedslidningstruede job-grupper i ældreplejen. – Motion på arbejdspladsen behøver ikke være en stor investering. Vores forskning viser, at blot en times ugentlig træning gør en mærkbar forskel. Efter 10 uger er deltagerne i 10 pct. bedre form, og vi ser generelt både højere trivsel og produktivitet. I vores nyeste studie faldt sygefraværet med over 30 pct., siger Karen Søgaard. Resultaterne med en times ugentlig ”Intelligent træning” er positive, også når


FÅ OVERBLIK OVER DIN MEDICIN MED MEDICINKORTET KAN DU: • Se hvilken receptpligtig medicin, du tager lige nu og hvilken medicin, du har fået tidligere • Bede om fornyelse af en recept • Finde oplysninger om, hvor ofte du skal tage din medicin, hvor meget du må tage og hvor længe Du finder Medicinkortet på www.sundhed.dk, eller du kan downloade den som app til din telefon

helse / december 2019

17


helse: tema

det er delt op i 12 minutter hver dag eller i to gange 30 minutter om ugen.

Færre smerter og bedre funktion – hver gang Træning er god – og nem – forebyggelse for raske. Men for de mennesker, som allerede har problemer med begyndende slidgigt, kan træning i begyndelsen være forbundet med smerte. Alle undersøgelser viser, at man kan reducere sine smerter, hvis man bider tænderne sammen og gennemfører træningen alligevel. Men der er ingen tvivl om, at det kan være svært. – Træning gør dig stærkere. Projekterne viser, at efter ti uger oplever deltagerne altid smertereduktion. Både mindre smerte og øget styrke har en positiv indvirkning på funktionsevnen på arbejde. Så en vigtig opgave handler om at motivere medarbejderne til at se det langsigtede mål, så de kommer i gang og får hul på træningen. Opbakning fra arbejdsgiveren, samt eventuel positiv opmærksomhed fra lovgiverne, kan styrke motivationen. Det samme kan det, som Karen Søgaard kalder ”Tanketræning” - i forskersprog ville det hedde kognitiv adfærdsterapi. Tanketræning er øvelser og samtaler, som hjælper deltagerne med at forstå deres smerter. Forståelsen kan hjælpe dig til at få mod på at træne. Men det kan også flytte fokus væk fra smerten og derved reducere smerteoplevelsen. – I en arbejdsplads-undersøgelse, hvor nogle grupper havde fysisk træning, mens andre talte med hinanden om deres erfaringer med smerte, oplevede begge grupper en smertereduktion, siger Karen Søgaard.

Fear avoidance Når du er bange for noget, er det en naturlig reaktion, at du forsøger at undgå det. Derfor undgår du fysisk aktivitet, som giver dig smerter, du ikke forstår. Men når du er i et træningsforløb, bliver du mere fortrolig med den akutte ømhed, der kan opstå. Samtidig med, at smerterne bliver mindre, bliver du mindre bange for dem. – Deltagerne siger, at de ”er ikke så bange for, at smerterne kommer igen”, fordi de

18

har prøvet det før. I stedet for at trække sig fra aktivitet, når det gør ondt, får de mod på at fortsætte og føler, de har kontrol over smerterne, siger Karen Søgaard. Et stort studie blandt social- og sundhedshjælpere viste, at en kombination af træning og tanketræning havde stor ­effekt på både varighed og intensitet af lænderygssmerter, og det betød, at smerter havde mindre effekt på arbejdsfunktionerne. Du ved én ting om fysisk træning: Ingen andre kan gøre det for dig. Men du kan godt få hjælp, og ofte er det motiverende, at træningen foregår i et fællesskab, hvor du kan spejle din indsats i de andre deltagere. Og her er arbejdspladsen et rigtig godt sted at sætte ind. – Træning virker bedst – når du træner! Metoderne findes, og resultaterne er dokumenteret. Så udfordringen er at lave nogle kulturændringer på arbejdpladserne, der giver mulighed for træning. Det er nøglen til, at flere af os kan blive på arbejdsmarkedet længere. Også hvis vi får smerter af slidgigt, siger Karen Søgaard.

Projekt SelfBACK De fleste danskere oplever i løbet af livet smerter i lænderyggen, men oftest er det ­uspecifikke smerter, som man med de rette ”redskaber” selv kan håndtere. Mobiltelefonen kan være en effektiv måde at formidle ­redskaberne i form af individuelt tilpassede gode råd og vejledninger til lænderygspatienter. Det er ideen bag et EU-støttet forsknings­ projekt, ”SelfBACK”. SDU og Karen Søgaard står i spidsen for et studie med 360 deltagere med rygsmerter. Deltagerne får tilbudt redskaber til selv at håndtere deres rygssmerter ved hjælp af en app, der er udviklet i projektet. Ved hjælp af app’en står de i forbindelse med en database, hvor deres fysiske aktivitet og træning bliver registreret. – Databasen giver dig rådgivning om, hvordan du skal træne. Alle deltagere rapporterer ­deres resultater, aktuelle rygsmerter og ­funktion, og hver uge får du skræddersyet et træningsprogram, der bedst har hjulpet en anden deltager i databasen, hvis situation mest ligner din. Efterhånden lærer databasen deltagerne bedre at kende og kan målrette de rette øvelser. Både i forhold til, hvad der er mest effektivt, og i forhold til at fastholde ­motivationen, siger Karen Søgaard.


Dansk Gigthospital, Engelshøjgade 9A, 6400 Sønderborg, tlf. 73654000, www.danskgigthospital.dk


helse: tema

TEMA:

DET HANDLER OM VIRKELIG MANGE MENNESKER Gigtforeningens direktør advarer: Hvis flere skal senere på pension og blive længere på arbejdsmarkedet, er det afgørende med en massiv national handlingsplan mod smerter i muskel og skelet. Af: Carsten G. Johansen / Foto: Jacob Ljørring

D

et er et stort paradoks, og vi er nødt til at løse det. – Samtidig med, at Folketinget bliver enige om at udsætte tilbagetrækningsalderen, må rigtig mange mennesker opgive deres arbejde

Fakta om gigt og smerter Over

600.000

danskere oplyser selv, at de har en muskelog skeletsygdom og er generet af smerter. Mere end halvdelen af den voksne befolkning, har inden for de seneste 14 dage været lidt eller meget generet af smerter eller ubehag i ryg eller lænd.

på grund af smerter. Det handler om virkelig mange mennesker, som må stoppe på arbejdsmarkedet på grund af muskel/skelet-smerter. Vi er nødt til at løsne op for dét paradoks, siger Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind. Direktøren peger på to ting, som er særligt vigtige at arbejde med. For det første skal der udbredes viden om, hvor vigtigt det er at holde sig aktiv og i fysisk form gennem hele livet – også hvis man allerede er ramt af gigt. – Det er jo en normal, menneskelig reak­ tion: Når det gør ondt, holder du igen og slapper af. Men med denne type smerter forholder det sig omvendt. Den information har vi brug for at udbrede, så alle forstår det, siger hun.

En markant adfærdsændring En anden vigtig ting handler om at skabe nogle tværfaglige kanaler, som sikrer en effektiv diagnosticering og behandling. En tvær-

Erhvervsaktive med lænderygsmerter har årligt

5,5 mio.

flere sygedage end erhvervsaktive uden lænderygsmerter.

Kilder: Statens Institut for Folkesundhed, Danskernessundhed.dk, Sundhedsstyrelsen og Fakta – Gigtforeningens brugerpanel 2019.

Det handler faktisk om, at danskerne skal være sundere, når de går hjem fra arbejde, end da de tjekkede ind om morgenen. Mette Bryde Lind, direktør, Gigtforeningen

20

Gigt


helse: tema

faglig indsats, som omfatter læge, socialrådgiver, ergo- /fysioterapeut og psykolog – samt mulighed for individuel tilpasning af arbejdsdagen. – At bruge fysisk træning imod smerter er en markant adfærdsændring, som kan være svær at udbrede. Det har vist sig at være meget effektivt for adfærdsændringen, når det foregår i arbejdstiden, så vi skal have arbejdsgiverne med. – Det offentlige skal også blive hurtigere og mere effektiv til at opsamle patienterne, når de får ondt. Hver gang vi ser tiden an, giver vi gigtsmerten tid til at udvikle sig. Uanset om det er den praktiserende læge eller jobcentret, der hører, at borgeren har smerter, skal der være et sted at henvise til, siger hun.

Overordnet handlingsplan nødvendig Naturligvis er det bedst, hvis folk ikke bliver syge eller får smerter. Men gigt og nedslidning er svær at eliminere helt fra vores dagligdag.

– Mennesker er forskellige, og det samme er arbejdspladserne. Men det er imponerende, hvor meget eksempelvis elastik-øvelser kan hjælpe, når blot de er sat i system, siger Mette Bryde Lind. – Jo bedre, vi kan organisere et tilbud om at støtte borgernes selvtræning, jo flere smerter kan vi forhindre. Jo flere kompetencer og mennesker kan vi bevare på arbejdsmarkedet, hvor der er så stor brug for dem. Gigtforeningen har ved flere lejligheder lagt pres på politikerne for at få lavet en overordnet plan for forebyggelse og behandling af muskel- og skeletsygdomme – senest med kampagnen 'Handlingsplan nu' i foråret 2019.

Fakta om gigt og smerter Muskel/skelet-smerter er skyld i

25%

af vores sygefravær og den næst hyppigste årsag til førtidspension.

71%

har daglige smerter som følge af deres gigt. 10 pct. har smerter flere gange om ugen. Over

30%

oplever mindst én gang om ugen, at deres smerter afholder dem fra at deltage i sociale aktiviteter. Kilder: Statens Institut for Folkesundhed, Danskernessundhed.dk, Sundhedsstyrelsen og Fakta – Gigtforeningens brugerpanel 2019.

HOLDTRÆNING MED INDIVIDUELT HENSYN HOS SPECIALISTER Kunne du tænke dig at gå i træningscenter eller på hold, men er bekymret for om din krops skavanker kan holde til belastningen? På Sano er vi specialister inden for gigt, og vores team af eksperter står klar til at vejlede dig om, hvilken type træning der er bedst for dig og til at tage individuelle hensyn til dine mål såvel som din krops begrænsninger. DERFOR SKAL DU TRÆNE HOS OS Vi har ekspertviden om, hvordan du får en god træning uden at overbelaste kroppen Med den rette træning kan motion og bevægelse lindre smerter Plads til alle uanset træningsniveau og et godt sammenhold blandt vores deltagere. VORES UDVALG AF HOLD Rygtræning • Medi Yoga • Varmtvandstræning • Funktionel Træning • Cirkeltræning • Mindful Bevægelse Qi Gong • superviseret træning i maskiner • Styrke & Udholdenhed • Mixtræning og mange, mange flere... Udvalget varierer fra center til center. Pris pr. hold fra kr. 1.100,- for en hel sæson. Træningscenter fra kr. 275,- pr. måned. Tjek udvalg og priser i dit center på www.sanocenter.dk Book dit hold eller meld dig til træning på telefon 7879 0000.

Sano har træning og hold i Aarhus, Middelfart og Skælskør. Alle centre er udstyret med både klassiske træningsredskaber og maskiner af den nyeste teknologi, så du har de bedste forudsætninger for at få en effektiv træning. Sano er ejet og drevet af Gigtforeningen.

Ring til os på

78 79 00 00 eller læs mere på

sanocenter.dk

helse / december 2019

21


helse: tema

TEMA: Gigt

”NÅR SMERTERNE ER FOR STORE, SKAL JEG I GANG MED AT TRÆNE” Af: Carsten G. Johansen / Foto: Privat

S

om murer døjer Christian Nielsen med smerter, som er typiske for hans fag. Smerterne dulmes af træning og kropsterapi, men Christian har svært ved at se, hvordan han fortsætter med at arbejde, til han er 72. Han er allerede opereret to gange i knæet. Det var menisken, der blev fjernet. – Men smerterne er der stadig. Jeg har også ondt i skuldrene og ryggen. Det er de samme smerter, som 80 pct. af mine kolleger døjer med, når de er 45 år som mig. Christian Nielsen ved godt, hvad der skal til for at tøjle smerterne. – Når smerterne bliver store, er jeg klar over, at jeg skal trappe op med træningen. Det hjælper altid. Jeg træner fitness, og så går jeg til yoga for at gøre min hårde lægge bløde, fortæller han. – Problemet for sådan en som mig er, at jeg skal træne efter en lang arbejdsdag med hårdt fysisk arbejde. Jeg er træt, når jeg kommer hjem. Men det er der, jeg skal i gang med træningen.

Kropsterapi kan blive en løsning Ved siden af jobbet, og ved siden af træ-

ningen, har Christian også opsøgt en kropsterapeut. Det er en type terapi, som gør ham en masse gavn. – Ved hjælp af kropsterapien kan jeg styrke det svage og løsne det stive. Det er en stor hjælp. – Faktisk er jeg også begyndt at tage kurser i kropsterapi. Det kan aldrig skade at blive klogere, og måske kan kropsterapien også blive en del af min professionelle fremtid. Jeg kan måske ikke leve af at være kropsterapeut på fuld tid, men måske kan det give mulighed for at være murer på deltid. Jeg holder under ingen omstændigheder til at arbejde, indtil jeg er 72 år, siger Christian Nielsen.

Et hårdt arbejdsmiljø Hvis Christian fortsat skal arbejde som murer, har han brug for hjælp. – Som murerbranchen er i dag, bliver vi pressede og slidte. Arbejdsmiljøet er blevet værre i de senere år, hvor Arbejdstilsynet er blevet svækket. Hvis vi klager over forhold på en byggeplads, kan der let gå 14 dage, før der kommer tilsyn. Så det første, der skal ske, er en styrkelse af

Ved hjælp af kropsterapien kan jeg styrke det svage og løsne det stive. Det er en stor hjælp.

22

Arbejdstilsynet, siger Christian, der ofte har haft rollen som medarbejdernes sikkerhedsrepræsentant på byggepladsen. Men selvom Christian har prøvet at passe på sig selv både i arbejds- og fritiden, har han altså en arbejdsdag fuld af smertegener. Og det er meningen, han skal arbejde i mere end 25 år endnu. – Jeg elsker stadig mit fag, og min egen træning holder smerterne på afstand. Så jeg håber da, at jeg kan holde mig aktiv. Jeg er ikke interesseret i at uddanne mig til byggeleder eller noget lignende, men måske kan jeg få nogle timer som kropsterapeut. Vi får se, siger Christian. Samtidig vil Christian Nielsen hjælpe med at udbrede viden om f.eks. vigtigheden af at træne, når man har et fysisk ­krævende job som hans eget. Jo mere infor­ma­tion om træning, man kan få ud til e ­ rhvervsaktive danskere, jo bedre.


Annonce

helse: xxxx Keld Heick i reparationsalderen:

Jeg døjede med ledproblemer Foto: Peter Hauerbach

I 1962 grundlagde han orkestret The Donkeys, der nok mest forbindes med landeplagerne ”Ved landsbyens gadekær” og ”Jeg ringer på fredag”. Sideløbende blev det også til en solokarriere med bl.a. ”Vi ska´ gå hånd i hånd”. Keld Heick blev uddannet folkeskolelærer i 1969 på Zahles Seminarium, men vi kender ham nok bedst, når han sammen med Hilda turnerer landet rundt og underholder musikglade danskere. - Jeg har spillet guitar i mere end 60 år, og det holder jeg forhåbentlig aldrig op med. Men årene løber jo ikke upåagtet henover mig. Derfor måtte jeg for et par år siden erkende, at stivheden i leddene var en realitet. Især om morgenen kunne jeg mærke, at mine fingre lige skulle i gang, og efter en skadet achillessene i en fodboldkamp med vores børnebørn, Eliot og Storm, har jeg accepteret, at kroppen ikke længere er 35, selvom det i sindet føles sådan, fortæller den folkekære musiker, Keld Heick med et glimt i øjet.

Anbefaling fra en veninde

- For en del år siden var Hilda og jeg i Kina med nogle gode venner. Vi kom bl.a. forbi nogle ingefærmarker, hvor bønderne fortalte om, hvor speciel netop deres ingefær var, og hvor effektivt den virkede mod ledproblemer. Dengang tænkte jeg ikke meget over det, men jeg blev efterhånden overbevist af

Yderligere information

Hilda og Keld Heick er stadig aktive og underholder musikglade danskere rundt om i hele Danmark. Og med hjælp fra naturproduktet ZinCuFlex, er ømheden i bl.a. fingrene forsvundet.

de mange beretninger, der var om ingefærs gunstige virkning. Den viden er nu kommet mig til gode i en alder af 73 år. For da en veninde fortalte mig om et forholdsvist nyt ingefærprodukt, var jeg ikke i tvivl om, at jeg nu var moden til at prøve, om det også kunne hjælpe mig og mine stive og ømme led.

Sikke en lettelse

- Efter kun fire uger med kapslerne, kunne jeg mærke en forskel. Jeg mærkede, at det at lade fingrene løbe henover strengene på guitaren var blevet nemmere, ømheden var stort set væk, og sådan er det stadig med kun en kapsel dagligt. Det er en stor lettelse i vores travle hverdag på landevejene, slutter Keld, idet han griber guitaren, kigger over på Hilda og spiller lidt fra en af de gamle klassikere: ”Vi skal gå hånd i hånd”, og så tilføjer han med et smil: Nu uden ømme fingre.

Kapslerne, som Keld Heick tager, hedder Zincuflex. De indeholder et helt unikt kompleks bestående af et standardiseret ekstrakt af ingefær og gurkemeje, som hjælper Forhandles hos: Matas og i helsekostbutikker Vejl. udsalgspris: 60 kapsler koster kr. 279,på ømme og stive led. Der er ydermere tilsat C-vitamin, som bidrager til dannelse af helse / december 2019 23 Kontakt: www.medicwiotech.dk Tlf. 4611 6669 kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler og brusk.


helse: klumme

KONSULTATION Jeg har brug for en diagnose – kan du ikke forstå det? Inden vores møde i dag har hun skrevet til mig på mail, hvor hun er tydeligt frustreret. Hun er faldet af en hest for fem år siden, og efterfølgende har hun haft s­ tore problemer. Umiddelbart efter ulykken fandt man ikke tegn på alvorlig sygdom. Hun blev traumescannet, og alt var fint. Det var det bare ikke for hende. Hun har siden klaget over diffuse smerter. Ondt i nakken, ondt i lænden, ondt i brystet og føleforstyrrelser i fingrene. I den mellemliggende periode, siden uheldet og til nu, er hun undersøgt af speciallæger på sygehuset inden for alle relevante specialer flere gange, og hun er ligeledes scannet flere gange. Alt sammen med samme resultat. Der er ikke fundet tegn på alvorlig sygdom. Hendes symptomer har haft store konsekvenser for hende. Hun er blevet skilt, har mistet sit arbejde og mange af sine sociale relationer. Kommunen har meddelt hende, at hun vurderes klar til arbejde, da der ikke er fundet tegn på alvorlig sygdom. Hun er desperat. Da vi har sat os sammen i konsultationen, gen­ tager hun ønsket fra sin mail: ”Jeg har brug for en diagnose, kan du ikke forstå det?” Jeg spørger hende, hvad hun skal bruge en diagnose til, og hun svarer, at både venner, familie og hendes sagsbehandler på kommunen tror, at hun lader som om, hun er syg og skal tage sig sammen. Hendes forsikringsselskab har også afslået hende erstatning, fordi der ikke er fundet nogen diagnose. ”Det er ikke til at holde ud. Jeg tænker ikke på andet!” Hun ser på mig, så jeg ikke er i tvivl om, at hun mener det. Vi sidder lidt, inden jeg bryder tavsheden og siger til hende, at jeg er klar over, at hun har det svært. Jeg er klar over, at hun har smerter, og hvis hun kunne, ville hun hellere end gerne arbejde og have et normalt liv som de fleste andre. Samtidig er der ikke tegn på, at hun har nogen fysisk sygdom. ”Hvad er det så", afbryder hun. "Der må da være noget?” Ja, der er noget, og der er andre, der har det som hun. Hun har komplekse, langvarige nonmaligne smerter. Det betyder, at hun har vedvarende

24

smerter, som vi ikke kender årsagen til. Jeg fortæller hende, at det ikke giver mening at sende hende mere rundt i systemet for at jagte en diagnose, som vi alligevel ikke finder. Hun er syg, ja, og hun har brug for hjælp. Hun har brug for hjælp til at håndtere sine smerter, og vi aftaler henvisning til smerteklinik. Samtidig taler vi om muligheden for at blive henvist til en psykolog, med speciale i metakognitiv terapi. Hun har brug for at få hjælp til at fokusere mindre på sine smerter, og det, der begrænser hende, og mere på de gode ting i hendes liv og de muligheder, hun har, på trods af sine smerter. Hun har bekymringstanker og grublerier, der har overtaget størstedelen af hendes tanker i løbet af dagen, og hun får det kun dårligere både fysisk og psykisk af at fokusere på alt det, der bekymrer hende. Faktisk er der forskningsresultater, der viser, at kroniske smerter bliver mindre, og livskvaliteten stiger, hos personer med kroniske smerter, der fokuserer på de ting, der fungerer og forsøger at leve så normalt et liv som muligt på trods af smerter. Det handler om, at hun skal styre både tanker og smerter og ikke omvendt.

Henrik Rasmussen Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Jeg fortæller hende, at det ikke giver mening at sende hende mere rundt i systemet for at jagte en diagnose, som vi alligevel ikke finder.


Maxi pharma

Colpropur bidrager til at holde dine knogler stærke – og sikrer dig god bevægelighed Colpropur til dine knogler, muskler og led ... Et studie med fokus på akillessenen viste, at hydrolyseret collagen øger produktionen i cellerne af både collagen, proteoglykaner og elastin. Desuden formindskes antallet af de enzymer, der nedbryder collagen i vævet (collagenase). Konklusionen er, at en indtagelse af hydrolyseret collagen er en effektiv metode til at hindre de sene- og ledskader, der opstår som følge af overbelastninger ved tryk, træk og vægt.

Colpropur er et kosttilskud, hvis vigtigste del er hydrolyseret collagen protein, som er meget let for kroppen at optage. Collagen er især godt for knogler, muskler og led. Kroppens produktion af collagenprotein mindskes løbende med alderen, og mindskes yderligere i overgangsalderen og ved intensiv fysisk aktivitet.

Colpropur består udelukkende af ren hydrolyseret collagen i pulverform, med vitamin C, som letter optageligheden. Fås med Neutral smag eller Vaniljesmag. Dåsen indeholder 300 g pulver. Dagsdosis er 10 g. Omrøres let i vand eller andre drikke. Vejl. udsalgspris 250,-. Fås i helsekostbutikker.

Se meget mere på maxipharma.dk

helse / december 2019

25


helse: tema

TEMA: Gigt

FINDES DER GOD OG DÅRLIG NÆRING VED GIGT? Spørgsmålet har været oppe at vende flere gange, men da ernæring hverken står højt på lægernes eller forskningens interesseliste i forhold til lindring af lidelser, er det svært at komme med et endegyldig ja eller nej. Og svaret skal nok også findes et sted midt imellem. Af: Malene Tonnung / Foto: Shutterstock

D

u bliver, hvad du spiser! Sådan lød sloganet, der i 1980’erne skulle få børn til at spise sundere. Og ja, der er masser af mening i sloganet, for vi ved godt, at nogle fødevarer er sundere end andre – og sundheden begrænser sig ikke blot til, hvorvidt vi bliver overvægtige, får sukkersyge eller hjertesygdomme af vores kost

eller ej. Den har også indflydelse på energiniveau, muskler og led. Og hvis man ser således på det, er det måske ikke svært at forestille sig, at vores kost har indflydelse på udviklingen af gigtsygdomme. 700.000 danskere – eller ca. hver 8. af os – er berørt af gigt. Uanset hvilken gigtsygdom, vi taler om, betyder det smerter i led og muskler, og bagved ligger en in-

700.000 DANSKERE – ELLER CA. HVER 8. AF OS – ER BERØRT AF GIGT.

flammation (betændelse), som vi kan påvirke med kosten og naturlige midler. Om ikke andet, så fordi mange medicinske løsninger kan være hårde for kroppen i længden. Når de første tegn viser sig på gigt – ømhed, stivhed, hævelse – har du den bedste chance for at sætte ind og forebygge, at led-

Din hud optager også – hurtigt! Effekten af en sund livsstil og mange naturmidler, der bremser nedbrydning og inflammation, kan tage flere uger om at indfinde sig. Som supplement kan du vælge nogle af de gels og cremer, der findes på markedet med forskellige naturlige virkemidler. Huden optager nemlig mange af de aktive stoffer godt, så de kan komme ind og virke, der hvor det gør ondt. Du smører bare det berørte led. Mange af gelerne på markedet har desuden en her-ognu-lindrende varmende/kølende effekt.

26


helse: tema

Stop nedbrydning Først og fremmest er det altid godt at vide, hvad der sker med kroppen. Sæt dig ind i, hvad årsagen kan være til dine ledproblemer, og spørg ind til lægens forebyggende råd i stedet for bare at tage imod smertestillende gigtmidler.  Indenfor rammen af naturlige midler og byggesten, har mange gigtpatienter glæde af tilskud med f.eks. MSM, chondroitin-sulfat og glucosamin, der bl.a. arbejder i kroppen ved at sætte ind mod selve nedbrydningen af ledet. Glucosamin var i mange år tilskudsberettiget, netop fordi det i en ordentlig lægemiddelkvalitet har god effekt. 

Sæt ind mod betændelsen Det er især inflammationen, der skaber smerterne, så derfor kan antiinflammatorisk livsstil anbefales. Mange gigtpatienter, der er bevidste om, hvad de spiser, kan mærke, at forskellige fødevarer gør leddenes problemer værre eller bedre. Generelt kan det være rødt kød, vin, kaffe, meget brød, der puster til inflammationen, mens grøntsager, fisk og urtete dæmper den. Nogle af de helt store inflammationsdæmpere er rødderne ingefær og gurkemeje, som bliver brugt i mange kosttilskud mod gigt. Her kan man nemlig koncentrere de virksomme stoffer, så du kan indtage større mængder end i kosten, og dermed også opleve større effekt. I mange tilskud suppleres der med f.eks. sort peber eller andre antioxidanter, som hjælper med optagelsen.

Giv leddene noget smørelse Hvis du oplever smerter i leddene, kan det også betale sig at se på din vægt og

form. Hvis du er overvægtig, kan et vægttab på bare 5 pct. faktisk gøre en forskel. Selvom det gør ondt at rejse sig fra sofaen, så har leddene godt af at blive rørt, da den rette motion smører dem. Vi ved også, at tilskud som fiskeolie og muslingeolie kan være en god hjælp for led, der knirker. Der er faktisk lavet en del undersøgelser på dette, og da omega 3-fedtsyrer generelt er sundt – og dårligt repræsenteret i forhold til andre fedtsyrer i en gennemsnitlig dansk kost – er det i hvert fald ingen skade til.

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om gigt,  inflammation og finde kilderne brugt til denne artikel.

Støt vævet omkring Ligesom det aflaster leddene, når du træner dine muskler omkring dem, så kan du tage forskellige tilskud, der bakker op om bindevæv og indhold i leddene.  Kollagen er blevet et af de nye “hotte” tilskud på naturmiddel-markedet, primært fordi mange gerne vil bekæmpe rynker ved at tilføre mere kollagen til huden indefra. Men kollagen er også en vigtig del af vores led og bindevæv i andre dele af kroppen end lige ansigtet. Så hvis du tager tilskud med kollagen, kan du måske både få glæde af effekt mod rynker og stærkere led. C-vitamin er desuden et ret vigtigt næringsstof for vores bindevæv, så et ekstra tilskud af denne antioxidant kan også være en god idé.

Fordele ved god næring og sund livsstil Selv i vores moderne verden kan vi ikke helbrede en gigtsygdom. Men vi kan forsinke udviklingen eller bremse den, hvis vi tænker over, hvordan vi spiser og lever. Alternativt lyder opskriften på stærk medicin med flere bivirkninger for dit øvrige helbred. Kunstige hofter og knæ holder i snit cirka 15 år, så det kan betale sig at udskyde disse valg så længe som muligt. Bivirkningen ved en sund kost og jævnlig motion er oftest et generelt bedre helbred – og hvem ønsker ikke det?

HAR DU OGSÅ HOVEDPINE – SÅ SE HER! 7.1-20 18.30-20.30 Aalborg Universitetshospital Syd Auditoriet, Hobrovej 18-22, 9000 Aalborg Foredrag med neurolog Per Schmidt Sørensen, der vil fortælle om, hvad der kan gøres for migræ­ ne, ansigtssmerter og spændingshovedpine. 14.1.-20 kl. 18.30-20.30 Dokk1, Rum 2, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C. Samme tema og samme foredragsholder som ovenstående. 3.2-20 18.30-20.00 Biblioteket Herning lokale Kørner 2, Østergade 8, 7400 Herning Foredrag med fys. og osteopat Anders Bak, der fortæller om, hvad han kan hjælpe hovedpine­ patienter med. I kan læse mere om tilmelding og betaling af diverse foredrag på www.hovedpineforeningen.dk under ”arrangementer”. Alle er velkommen og tag gerne pårørende med!

Tlf. 70 22 00 52

WWW.HOVEDPINEFORENINGEN.DK

helse / december 2019

928823

smerterne bliver værre. Når smerterne sætter ind, har irritationen og inflammationen ofte været på spil i et stykke tid. Og jo længere tid, der går, før du tager skeen i den anden hånd, jo sværere bliver det at rette op på skaderne.

27


helse: tema xxxx

TEMA: Gigt

TOVE TRÆNER OG TAGER EN FRIDAG Selvom jobbet som narkosesygeplejerske er hårdt for en lettere slidt krop, er Tove Buck glad for fortsat at være aktiv på arbejdsmarkedet. Det kan hun, fordi hun passer sin træning og har fået nedsat tid. Af: Carsten G. Johansen / Foto: Privat

T

ove ser ikke sig selv som ”gigtpatient”. Den 57-årige sygeplejerske har ikke brug for en diagnose, men ser sig selv som ”en midaldrende kvinde med arbejdsrelaterede skavanker”. Det lyder udramatisk, når vi formulerer det på den måde, men i perioder har der været tale om ganske alvorlige smerter, som tvang Tove til at tage stærk smertestillende medicin og være tilknyttet en smerteklinik. – Lige nu tager jeg ikke nogen medicin, og jeg kan fortsætte med de lange 16 timers vagter på narkoseafdelingen. Det foretrækker jeg, fordi det giver mig nogle længere perioder med frihed, fortæller Tove Buck. Fridagene benytter hun bl.a. til fysisk aktivitet, som er meget vigtigt for hende. Tove løber ikke længere maraton, men hun elsker at vandre lange ture med sin labrador. I de seneste fem år har hun også genoptaget ungdommens rideture. – Og som det nyeste er jeg begyndt at dyrke yoga. Det er en anden slags træning, som gør mig godt på en anden måde, siger hun.

Smerterne ligger på lur På en måde er Tove, med sin energi og sin positive fokus på at være aktiv, eksemplarisk for fremtidens forhøjede pen-

28

sionsalder. Men vi er nødt til at vende tilbage til smerterne, som hele tiden ligger på lur, når hun f.eks. er på akuthold med mærkelige arbejdsstillinger og lange vagter uden pause. – For mig betyder det meget at blive strakt godt ud og få et hvil, når jeg bliver for træt og øm. Det er der desværre ret dårlige faciliteter til på min arbejdsplads på Bispebjerg Hospital. – Jeg har valgt at gå ned på 32 timer. Det giver mig en ekstra ugentlig fridag, og det gør en fantastisk forskel for mig. Det giver mig den ekstra energi, som jeg i virkeligheden har brug for, næste gang jeg møder på arbejde, siger Tove.

Jeg overvejer ofte, hvordan jeg skal tilbringe den sidste del af mit arbejdsliv. Jeg trives med selve arbejdet, og jeg kan mærke, det gør mig godt at være fysisk aktiv med vandring, ridning og yoga i fritiden. Tove Buck, narkosesygeplejerske.

Hun understreger, at hun er i en gunstig position, hvor hun ikke skal bekymre sig om den reducerede løn og pension som konsekvens af sin nedsatte tid. For andre af hendes kolleger ville det være en sværere beslutning på grund af økonomien. – Jeg overvejer ofte, hvordan jeg skal tilbringe den sidste del af mit arbejdsliv. Jeg trives med selve arbejdet, og jeg kan mærke, det gør mig godt at være fysisk aktiv med vandring, ridning og yoga i fritiden. – Hvis jeg kan fortsætte på den måde, som det fungerer nu, er det godt. Men der er ingen garanti for, at smerterne ikke bliver værre. Så jeg indbetaler fortsat til efterløn. Det er temmelig sandsynligt, jeg tager imod den mulighed, når jeg fylder 64, erkender Tove Buck.


j ø H

o i b

t

æ g il

ng

ig l e

d e h

helse: xxxx

KO M P R O M I S LØ S K VA L I T E T

biosym

Maximer kraften i gurkemeje!

185

Vitamin

C+D

gange højere optagelighed

1 kapsel

Aktiv i

24 timer

om dagen

I flydende form

CurcuSym BOOST forhandles i Helsam, Helsekostforretninger, Matas samt udvalgte apoteker. helse / december 2019

BIOSYM A/S

I

TEL. +45 9725 2015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

29

W W W. B I O S Y M . D K


helse: tænder

EN GOD DAGLIG TANDBØRSTNING KAN LINDRE GIGT!

– HVORDAN HÆNGER DET SAMMEN?

Historisk set har munden ikke været en betydelig del af kroppen. I ”gamle dage” var det normalt, at tænderne gik tabt tidligt, og man fik et sæt helproteser. De kunne tages ud og børstes, og hvis de ellers passede til gummerne, så var der ingen problemer. Af: Alice Kristensen, næstformand, Danske Tandplejere / Foto: Shutterstock

I

dag ser verden anderledes ud. 75 pct. af de 75-årige har mere end 20 tænder i munden. Gennem de sidste år er det blevet alment kendt, at sygdomme i tænder og gummer forplanter sig i resten af kroppen. Bakterier fra betændelsen i tandkødet eller knoglen vandrer via blodbanen ud i kroppen og kan give store problemer for folk med diabetes, hjertekar-sygdomme, nyresygdomme og især ved gigtsygdomme.

Gigt kan udfordre tandsundheden De mest kendte sygdomme i munden er huller i tænderne, sår på slimhinderne, tandkødsbetændelse og parodontitis. Gigtpatienter har både større tendens til at få huller i tænderne og sår og blister i munden, større tendens til tandkødsbetændelse og ca. 50 pct. større risiko for at få parodontitis. Dette gælder for stort set alle aldersgrupper Dette kan have flere årsager: - Det kan være svært at rengøre mund og tænder, hvis man er ramt af gigt og smerter i hænder og håndled. - Medicin mod gigt, som nedsætter ­betændelsestilstanden i led, nedsætter også resten af immunforsvaret. Dvs. kroppens og mundens egne forsvarsmekanismer til at nedbryde infektioner bliver hæmmet.

30

- Medicin kan give mundtørhed og dermed større risiko for huller og sår i munden. Både parodontitis i munden og gigt i leddene er kroniske betændelser, som nedbryder væv. En del undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem netop disse to sygdomme. Hvordan de kan forværre hinanden? – og hvordan de kan forbedre hinanden? Som gigtpatient er det vigtigt at gå ­regelmæssigt til tandpleje. Tandplejere er uddannet til at vejlede patienter i god mundhygiejne. Som gigtpatient er det vigtigt at forebygge betændelse i og omkring tænderne – så tandsundheden kan bevares, på trods af udfordringer. Når immunsystemet er dæmpet med medicin, giver det mulighed for en overvækst af de aggressive bakterier som nedbryder væv og knogle rundt omkring tænderne. Tandkødsbetændelse skyldes bakterier, som får lov at sidde nogle dage langs med tandkødet. Betændelsen giver rødt, ømt og hævet tandkød. Hvis bakterierne fjernes med en grundig tandbørstning, heler tandkødet flot op i løbet af en lille uge. Hvis bakterierne får lov at sidde uforstyrret udvikler de sig i kolonier og klaser og giver en mere alvorlig tandkødsbetændelse.

Parodontitis kan stamme fra en tandkødsbetændelse, som ikke er bremset i tide. Betændelsen udvikler sig, løsner tandkødet fra tanden og bakterierne kan kravle ned i tandkødslommen og med tiden nedbryde væv og knogle. Normalt vil mange af disse aggressive bakterier blive bekæmpet af immunsystemet, men hos gigtpatienter, der indtager immunsænkende medicin, kan det være svært for immunsystemet at få bugt med betændelsen, og derfor ses en øget forekomst af parodontitis hos patienter med gigt. I Sverige har gigtpatienter længe været betragtet som risikopatienter for parodontitis og her udbydes et tandplejeprogram, som sætter fokus på forebyggelse. Undersøgelser fra Sverige viser, at forebyggelse med mundhygiejne-instruktioner, efterfulgt af grundige tandrensninger under tandkødet, har en meget gavnlig effekt på betændelsen i tandkødet og reducerer ydermere kliniske tegn og symptomer på aktiv gigtsygdom – i forhold til patienter, der ikke modtog denne form for forebyggelse og behandling. I Danmark har vi endnu ikke denne form for ekstra tilbud til gigtpatienter. Derfor er det vigtigt, at tandplejeren sammen med patienten lægger en plan for forebyggelse og behandling, som passer til den enkeltes behov.


Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål har en lille udsendelse i DK-4 på 6 minutter på følgende tider: Lørdage kl. 14.50 og mandage kl. 14.50

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv. Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en kom byder jer vel ie i hyggelig minifer givelser. Ho om charmerende er i centrum Ringkøbing ligg vet byen på Tor

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

|

k købstad

Jylland

Gammel dagns

Hotel Ringkøbin r 2 overnatninge t 2 x morgenbuffenu/buffet me ers ett 2 x 2-r mmehal* Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn 19.12.14

SPAR TIL 36% OP

699,Miljøtillæg 45

DKK / døgn

til dag - torsdag ind

Ankomst: Søn

- et godt rejsetilbud

Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemme Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener |

Bo på elegant og atmosfærisk wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til den gamle bydel i den charmeren by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau floden

Salzburgerland

Nyd en bjergrig og hyggelig ferie Hotel Evianquelle

En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer syd for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldt med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x aftensmad 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet Ankomst: Indtil 01.11.14

SUPER PRIS

649,Miljøtillæg 2 Eur / døgn

|

Budapest

30 min. fra Budapest Bükkös Hotel & Spa 3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

GOD PRIS

1.049,-

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn

208x140_kulør+lime_template.idml 1

helse / december 2019

31


helse: fodterapeuterne

TEMA: Gigt

Put gigtfoden i rette rammer Få tips til, hvilke sko du skal gå efter, hvis dine fødder er gigtramte. Af: Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter / Foto: Shutterstock

G

ænger, såler og pasform i sko betyder meget, hvis de skal støtte fødder, der er plaget af en gigtsygdom. For at vælge rigtigt kræver det, at du ved, hvad du skal gå efter. ­– Som udgangspunkt skal du vælge sko, støvler og sandaler, der passer til dine fødder – både i længden, bredden og højden. Det gælder, uanset om du har en gigtsygdom eller ej. Men det er klart, at hvis du for eksempel har knyster eller hammertæer, hvor tåleddene løfter sig, fordi tæerne peger nedad, så har du et ekstra behov for henholdsvis bredde og en høj tåkappe, fortæller Pia Bondorph, der er fodterapeut og har mange års erfaring i at vejlede sine patienter med gigt.

Bedre gang med gænger Hun fortæller, at man altid som udgangspunkt skal vælge det fodtøj, der passer bedst til ens udfordringer. Har du f.eks. slidgigt i forfødderne, kan det være godt med en forfodsgænge, der hjælper dig med at komme hurtigere hen over forfoden, når du går. En gænge har samme funktion, som mederne på en gyngestol, og er som regel noget, du skal spørge specifikt efter, da det ikke er normalt i almindeligt fodtøj. – Der findes også noget, vi kalder en totalgænge, der hjælper dig med at komme hurtigere hen over hele foden. Det er et godt valg, hvis du har slidgigt i ankel-

32

leddet, en stiv ankel eller et nedfald i mellemfoden. Du skal også overveje, om du har brug for en særlig form for lukning såsom velcro eller lynlås eller en kombination. Eller om du sagtens kan klare at snøre skoen selv, siger Pia Bondorph.

Stiv eller blød sål? Sålen har også stor betydning, da en blød og en stiv sål fungerer forskelligt. – En blød sål tillader foden at arbejde funktionelt, hvilket er godt, hvis du ikke har nogen problemer. Har du derimod udfordringer i for eksempel forfoden eller mellemfoden, skal du vælge en stiv sål. Og i den situation er det tit en fordel at kombinere en stiv sål med indlæg, der kan aflaste fodens fejlstillinger. Sko med specielle funktioner findes sjældent i almindelige skobutikker. Men du kan nemt finde dem i særbutikker, der

Tilskud til fodterapi Har du svær leddegigt eller psoriasisgigt, kan du få tilskud til fodterapi, når du har en henvisning fra din læge. Det er lægen, der vurderer, om din tilstand er svær nok til, at du kan få tilskud. Har du andre gigtformer og er pensionist, kan du søge om helbredstillæg i din kommune, hvis din formue er lav. Er du medlem af Sygeforsikring ’danmark’, kan du også få tilskud til indlæg i alle grupper og fodbehandlinger i gruppe 1 og 2.

fokuserer på fodsunde sko. Her kan du både få fabriksfremstillede, ortopædiske og semi-ortopædiske sko. Har du store fodproblemer, kan det være, at du kan få bevilget tilskud til ortopædisk fodtøj, hos kommunen. De produceres af ortopædiske håndskomagere, der har en bred vifte af muligheder for at skabe et par sko, som har de såler, den pasform og måske de gænger, der passer til dit behov.


Eksperter i fodlidelser Højt specialiseret udredning og behandling af fod- og ankellidelser - uden ventetid. Fod- og ankelkirurgi er et af de mest komplicerede områder inden for ortopædkirurgien, og vores eksperter er blandt de bedste speciallæger på området.

Fødder er forskellige fra person til person, og vi giver altid individuel behandling og vejledning til den enkelte patient. Har du smerter i fødderne, kan vores erfarne specialister ud fra en klinisk vurdering understøttet af evt. MR-scanning, røntgen og ultralydsscanning stille en præcis diagnose - uden ventetid.

Find dit nærmeste Capio CFR Hospital på www.capiocfr.dk

Annonce

EN NORSK SKO SUCCES HAR FORBEDRET LIVET FOR FLERE TUSINDE MENNESKER: ”GaitLine er mine fortrukne sko, af den simple årsag, at de er rare at gå i. Jeg kan mærke de gør noget godt for mine fødder og krop” siger Mia Lyhne Denne sko har ændret flere tusinde skandinaviseres liv. Mia Lyhne er en af dem, der har opdaget fordelene ved GaitLine. Det Norske sko mærke GaitLine har taget norden med storm. En karakteristisk teknologi i skoens sål, kan være vejen til et bedre liv for dine fødder. Gaitline’s hemmelighed skal findes i sålen; en sål, der er udviklet af den tidligere balletdanser og ansat af Olympiatoppen, Håvard Engell. Engell forklarer, at inspirationen til den revolutionerende sko kom gennem mange års arbejde på Olympiatoppen med nogle af landets førende idrætsudøvere. Arbejdet på Olympiatoppen bestod hovedsageligt af at analysere idrætsudøvernes bevægelser og vejlede dem i at bevæge sig mere funktionelt for at forebygge skader. ”Det er svært at opsummere teknologien i skoen kort” siger Engell koncentreret ”men vores vigtigste mål at afbalancere vægten fra kroppen gennem fodens struktur på den mindst belastende måde” fortsætter Engell

”Gaitline er en Urban gå-sko, der skal give nydelse og velvære i hverdagen. Vi lever ikke længere i skoven, og vi bevæger os mindre i naturen end generationerne før os. At vokse op i et bymiljø betyder, at vi bevæger os på monotone, hårde overflader af asfalt og beton. Tanken bag GaitLine var at udvikle en sko med en teknologi, der kunne hjælpe os med at klare disse udfordringer” tilføjer skoens udvikler.

”Jeg har altid været fascineret af menneskers potentiale for bevægelse, både i hverdagen, til sport og i udøvende kunst, men også det uudnyttede potentiale” Håvard Engell

helse / december 2019

33


helse: Øjenforeningen i samarbejde med Helse

Spørg dig selv: ER DET EN NØDVENDIG OPERATION? Komplikationer opstår som følge af alle typer kirurgiske indgreb. Sandsynligheden for, at der opstår nye problemer som følge af en operation, kan være ganske lille. Men uanset hvilken operation, man overvejer, er det en god idé at spørge sig selv: ”Har jeg virkelig brug for det indgreb? Hvor generet er jeg egentligt? Opvejer det, jeg kan få ud af operationen, det, der kan ske, hvis jeg bliver opereret? Helliger målet midlet?” Af: Øjenforeningen / Illustration: Øjenforeningen

H

vis du skal opereres i øjet, og ultimativt sætter dit syn på spil, presser spørgsmålene sig måske ekstra meget på. 90 pct. af alle danske operationer inde i øjet er grå stær-operationer. Det er et indgreb, hvor øjets naturlige linse tages ud, og erstattes med en kunstig linse, som bliver siddende i øjet resten af livet. Man opererer, når den grå stær er så fremskreden, at den giver så betydelige synsgener, at man med fordel kan lade sig operere. I "gamle dage" – det vil sige for bare 1520 år siden – skulle ens øjensygdom være så fremskreden, at man i praksis stod til at miste kørekortet på grund af et svigtende syn. I dag opererer man meget tidligere end det, hvorfor dem, der bliver opereret, også er væsentlig yngre end tidligere. Endda laver man samme indgreb (skifter øjets naturlige linse ud med en kunstlinse) på personer, der ikke har grå stær. Det sker for eksempel hos meget nær- eller langsynede, der ønsker at blive uafhængige af briller eller kontaktlinser. Man kan også indsætte multifokale linser, så behovet for læsebriller mindskes eller fjernes. Hvis motivationen for at få udskiftet øjets linse alene er at fjerne behovet for briller eller kontaktlinser, må man måske i særlig grad overveje om den gevinst, man kan opnå, opvejer risikoen for komplikationer, man samtidigt udsætter sig selv for. En af de meget alvorlige komplikationer ved en grå stær-operation er nethindeløsning. Det er en synstruende tilstand, der

34

Hvad er en nethindeløsning?

Glaslegemesammenfald

kræver hurtig behandling. Hvor man på et tidspunkt troede, at nethindeløsningen helt var forsvundet som komplikation til grå stær-operationer, ved man i dag, at det ikke er rigtigt. Nethindeløsningen kommer bare ikke i umiddelbar forbindelse med indgrebet. De kommer senere – oftest flere år senere. Når man er blevet opereret for grå stær, lever man i mindst 10 år (og formodentligt resten af livet) med en forhøjet risiko for at få en nethindeløsning. Herudover ved vi nu også, at jo yngre man er, når man bliver opereret, des højere er risikoen for at blive ramt af en nethindeløsning. Særligt yngre mænd oplever en stærkt forhøjet risiko. Oplever man betydende synsgener af grå stær – der langsomt, men sikkert fører til stor synsnedsættelse – er det selvfølgelig en god idé at lade sig operere og få foretaget det indgreb, der som udgangspunkt er sikkert at få lavet.

En nethindeløsning kan også optræde hos personer, der ikke er opereret for grå stær. Det skyldes ofte et træk i nethinden, der opstår, hvis glaslegemet (der udfylder det indre øje) falder sammen. Trækket i nethinden (opleves som lys­ glimt) kan forårsage et hul, der gør, at der kan komme blod ind i øjet (opleves som tiltagende bevægelige uklarheder) og væske ind bag nethinden. Sker det, falder nethinden så at sige af som tapetet på øjets bagvæg. Øjenlæger kan standse processen, men har store dele af nethinden først løsnet sig, er det langt fra sikkert, at øjenlægen kan genskabe et godt syn på øjet. Ubehandlet fører en nethindeløsning til tab af alt brugbart syn på det ramte øje. Læs mere om grå stær og nethinde-løsning på ojenforeningen.dk.


Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

medivit Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

B I O F R E E Z E® E F F E K T I V S M E R T E L I N D R I N G CE-mærket Medical Device

Koldterapi til lindring af fysiske smerter Ømme muskler ¬ Overbelastede muskler ¬ Ondt i ryggen ¬ Ledsmerter ¬

Smerter i benene Forstrækninger ¬ Forstuvninger ¬ Sportsskader ¬ ¬

T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

KØBES PÅ DIT LOKALE APOTEK ELLER NÆRMESTE HELSEKOSTFORRETNING · HENT OGSÅ HER EN GRATIS BIOFREEZE PRØVE 2018-459_Krop&Fysik_Ski_180x115 Biofreeze.indd 1

29/01/2019 16.14

helse / december 2019

35


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

VIND EN EKSKLUSIV SMARTPHONE

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Der er intet klodset eller “mormoragtigt” over den nye Doro 8080. Tværtimod løfter den senior-smartphonen til et nyt designmæssigt niveau. Nu kan du blive den heldige vinder af telefonen, som har en værdi af 2.899 kr. Den er let og brugervenlig. Derudover er der højere lyd, læsevenlig skærm og tekst, integreret kamera, fingeraftrykslæser og en assistanceknap for ekstra sikkerhed. For at deltage i konkurrencen skal du sende en mail med dit navn, adresse og tlf. nummer til helle@mediegruppen.net senest den 4. januar 2020. Skriv Doro-konkurrence i emnefeltet.

Vind din egen Helse-kalender 2020 Et nyt år betyder ny kalender. Hvad med at vinde din helt egen Helse-kalender? I samarbejde med Mayland har Helse igen udviklet en årskalender, som har rigtig god plads til dine notater, samtidig med at du hver dag hele året får et sundhedsfif med på vejen. For at deltage i konkurrencen skal du sende en mail med dit navn, adresse og tlf. nummer til helle@mediegruppen.net og skrive Helse-kalender i emnefeltet. Vi skal have dit svar senest 4. januar 2020.

helse VIDEN OM SUNDHED

2020

36

Noget af det bedste ved julen er for mange, at der er god tid til hyggeligt samvær med familien. Vi har samlet en håndfuld julekonkurrencer, du kan deltage i. Og vi har lagt vægt på, at alle konkurrencer egner sig til at hjælpe julehyggen og det nye år godt på vej. Rigtig god fornøjelse.

HVEM BLIVER MESTER I HINT? HINT Junior er seneste skud på Bezzervizzer-stammen, og du kan vinde dette spil, så underholdningen fremover er klar til hyggedage med familien. Spillet indeholder 400 kort med en overskrift på forsiden og tre ord på bagsiden. For at få dine holdkammerater til at gætte ordene på kortet, skal du enten mime, tegne, tale, lave lyder eller bruge de nye hintmojier. Men pas på! For der er også et forbudt ord, som holdkammeraterne ikke må sige. Glæd jer til at finde ud af, hvem i familen, der fatter et HINT. For at deltage i konkurrencen skal du sende en mail med dit navn, adresse og tlf. nummer til: helle@mediegruppen.net og skrive Bezzervizzer-konkurrence i emnefeltet. Vi skal have din mail senest 4. januar 2020.

JULEGAVE TIL DIN MAVE Julens lækre, men også tunge og fede mad kan være en udfordring for din mave. Loppefrøskaller har et højt indhold af kostfibre, som både hjælper med at stabilisere fordøjelsen, kontrollere kolesterol og fremme de gavnlige bakterier i tarmen. SylliFlor er sprøde og velsmagende loppefrøskaller. Nu kan du vinde en dåse SylliFlor Æble og Kanel – 250 g til en værdi af 135 kr. For at deltage skal du sende en mail med navn, adresse og tlf. nr. til: helle@mediegruppen.net   – skriv: Sylliflor-konkurrence i emnefeltet. Vi skal have din mail senest 4. januar 2020.


50% af alle synstab kan undgås Vores omfattende synstest med sundhedstjek kan hjælpe til at opdage tidlige tegn på sygdomme

Bestil synstest på louisnielsen.dk Synstest med sundhedstjek koster 195 kr. Læs mere i Status for Øjensundhed i Danmark på louisnielsen.dk. Vi stiller ingen diagnose, men henviser til en læge eller øjenlæge, hvis undersøgelsen viser noget usædvanligt. ©2019 Specsavers.

helse / december 2019

37


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om bogen "Jule-malerier". Tegner Amalie Skriver har igen tegnet en hyggelig mindful malebog − denne gang med de danske juletraditioner som tema. Her kan du lade roen falde over dig med motiver som juleklip, nisser, julebag og andre julerier. Værdi 170 kr.

Sudoku Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse”. Vinderen trækkes den 16. december 2019. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse  navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

38


Har du prøvet ALT for at komme af med tilbagevendende skæl?

bes Kan kø et tek på apo

Skæl er oftest forårsaget af en svamp, og skal bekæmpes med medicin. • Bekæmper effektivt skælsvamp • Lindrer kløe og skælflager • Synligt resultat efter 2 uger

Nizoral ® - Bekæmper årsagen til skæl.

Nizoral® 1% (10 mg/g ketoconazol) shampoo. Læs omhyggeligt oplysningerne i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: skæl i hårbunden, der skyldes svamp i hovedbunden ( pityriasis capitis ). Dosering: 2 gange om ugen i 2-4 uger. De angrebne områder vaskes med shampooen, som skylles af efter en virkningstid på 3-5 minutter. Må kun anvendes til børn under 15 år efter aftale med en læge. Må ikke anvendes: ved overfølsomhed overfor ketoconazol eller et eller flere af hjælpestofferne. Forsigtighedsregler: Undgå at få Nizoral® shampoo i øjnene. Hvis du får Nizoral® shampoo i øjnene, skal du skylle øjnene med koldt vand. Indeholder butylhydroxytoluen ( E 321 ) som kan give lokalt hududslæt ( f. eks. kontakteksem ) og irritation af øjne og slimhinder. Bivirkninger: Almindelige: ændring i hårstruktur, kløe på påføringsstedet. Ikke almindelige: øjenbetændelse med røde øjne og tåreflåd, øjenirritation, acne, misfarvning af håret, brændende fornemmelse i huden, hudafskalning. Reaktioner på påføringsstedet, såsom: hårtab, tørhed, forstærket følesans, betændelse i hårsække, irritation, pustler, udslæt, ømhed. Meget sjældne: udslæt ( nældefeber ) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal helse / december 2019 39 med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Hyppighed ikke kendt: overfølsomhed, kontakteksem, generelt udslæt, nældefeber. Pakningsstørrelser: flaske med 60 ml.


helse: skønhed

SK

ED

Så er den her. Julen. Lige om lidt. Fridage, hygge med familien, god mad, gaver. Og stress. Fordi vi vil det hele og er bange for kun at nå det halve. Måske kan vi spare dig for lidt stress med tips til gaver til den pynteglade, den hudbevidste, den lækkersultne og den miljøbevidste. Gaver, der helt sikkert vil glæde.

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED

Glædelig jul

SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

A NICE CUP OF TEA - HVER DAG INDTIL JUL For mange er en kop varm te den ultimative nydelse og afslapning – sundt er det også. Og hvem kan vel opfylde behovet bedre end A.C. Perch’s Thehandel, der har solgt te til danskerne siden 1835. I år er julekalenderen ekstra smuk og fantasifuld, for der er 24 små dåser med forskellig farve og forskellig økologisk te fra hvid til sort plus frugt- og krydrede teer. Kalenderen leveres i sort æske med guldtryk og silkebånd. Perchs Julekalender 2019, 415 kr. Den kan købes i Perch’s butikker og bestilles på www.perchs.dk.

Ro på huden og tid til afslapning Avène Thermal Spring Water er i bogstaveligste forstand en kølende kilde til ro på huden, der har en tendes til at blive varm, rød og irriteret. Det har manges hud netop nu, og derfor er det her en rigtig fin gave til hende – eller ham for den sags skyld – der skal stå for julens fester og har brug for et øjebliks afslapning. Eau Thermale Avène 150 ml, plus 5 sheetmasker, 89,50 kr.

Sæber af den milde slags Det her kunne være gaven til den praktiske, for det er håndsæbe jo. Men de her har bonus for den hudbevidste, fordi de ikke indeholder det udtørrende SLS, men sæbe lavet på oliven, og så er der æteriske olier, som er bakteriedræbende. Alt er 100 pct. økologisk, og alle råmaterialer er biologisk nedbrydelige. Sonett gaveæske med tre håndsæber à 110 ml til 76 kr.

40


helse: skønhed

FORVENTNINGENS GLÆDE KENDER INGEN GRÆNSER Det er derfor, vi er så vilde med pakkekalendere. Men måske ikke altid med at finde på og pakke ind, for det tager tid. Yves Rocher byder ind med 24 små stofposer med hver deres skønhedsprodukt i fuld størrelse. Alt leveres i stor julemandspose inklusive tøjklemmer og snor til ophængning. Yves Rocher pakkekalender, 699 kr. (værdi 2.169 kr.). Begrænset antal, skal bestilles inden 27. november på www. yves-rocher.dk.

TIL DEN FARVEGLADE OG MILJØBEVIDSTE .Ikke mange kan leve op til Aveda’s globale engagement og miljømæssige ansvar, som grundlæggeren, frisøren Horst Rechelbacher, med forbillede i ayurveda satte i 1978. Så selv den mest naturglade og socialt engagerede miljøforkæmper kan med god samvittighed pleje og farve læber med de her to fine lipgloss. Aveda Feed My Lips Pure Nourish-Mint Lip Gloss, 230 kr. /2 stk. Aveda forhandles flere steder, en oversigt kan ses på www. aveda.dk eller oplyses på 33 25 59 00

Gyldne glæder Når noget er så smukt, så må det være sundt. Det med chokolade har de i hvert fald styr på hos Summerbird, og Amber-varianten hører til deres mest populære. Her i forgyldt udvalg med tilhørende g ­ avepose. Summerbird Amber Giftbag, 210 kr. Fås i flere butikker og stormagasiner samt på www.summerbird.dk.

Til ham på hudplejeholdet Stadigt flere mænd – og ikke bare de yngre – vil gerne pleje deres hud. De vil også gerne have deres egne produkter på hylden. Her kan de få både shampoo (30 ml), ansigtsrens (30 ml) og fugtpleje (50 ml) med det gode indhold, som Clarins står for, og i maskuline emballager, så man kan se, hvis der er hvis. Clarins Men Everyday Hydration Heroes, 325 kr. (værdi 404 kr.)

PRISBELØNNET HUDPLEJE FOR ALLE Natur, økologi (certificeret Natrue), miljøvenlig produktion, ingen parabener, mineralske olier, silikone eller syntetiske parfumestoffer. Trilogy rammer tidens krav til hudpleje perfekt. Og indholdet ligeså. Ikke mindst stjerneingrediensen hybenkerneolie, som tager vare på al hud med god cellefornyelse og antioxidantbeskyttelse. Der er rens, toner, rosehipolie og dagcreme, alle i flyegnet rejsestørrelse. Trilogy Rosehip Collection gaveæske, 219 kr.

helse / december 2019

41


helse: artikelserie

SERIE OM hjertet

Hjertegåden

ER TÆTTERE PÅ AT BLIVE LØST Forskere på Herlev-Gentofte Hospital har udviklet en undersøgelsesform, der kan forudsige, hvilke patienter, der har en forhøjet risiko for at udvikle alvorlig hjertesygdom. Af: Jesper Møller / Foto: Privat

H

ver dag året igennem dør eller invalideres én eller flere danskere i gennemsnit af alvorlig hjertesygdom. Nogle gange slår en blodprop i hjertet eller hjertesvigt ned som lyn fra en klar himmel og rammer tilsyneladende raske personer, men oftere rammer alvorlig hjertesygdom folk, der i forvejen er i risikozonen. Nogle folk med diabetes eller forhøjet blodtryk kan være i risikozonen i årtier uden at blive ramt af hjertesygdom, mens andre ikke slipper så let. Derfor har læger i årevis sukket efter en undersøgelsesmetode, der kunne afsløre, hvilke patienter, der har en forhøjet risiko for at udvikle alvorlig hjertesygdom, og hvilke der ikke har. Den metode står nu klar. En række forskere på Herlev-Gentofte Hospitals hjerteafdeling har under ledelse af læge, lektor og forskningschef Tor Biering-Sørensen udviklet en undersøgelsesform, hvor man ved at benytte avanceret ultralyds-scanning af hjertet kan forudsige, hvilke patienter, der har en forhøjet risiko for at få en alvorlig hjertesygdom.

Hjertet under lup Det har taget forskerne omkring 10 år at udvikle undersøgelsesmetoden, hvor en række faktorer giver lægerne et billede af hjertets tilstand.

42


helse: artikelserie

www.ceradicupra.dk

CERA di CUPRA® Lyserød – til tør hud

Undersøgelsen afslører, om der er uhensigtsmæssige påvirkninger af hjertet på et tidligt stadie, der senere kan afstedkomme en blodprop eller hjertesvigt. Tor Biering-Sørensen, forskningschef Herlev-Gentofte Hospitals hjerteafdeling.

– Undersøgelsen afslører, om der er uhensigtsmæssige påvirkninger af hjertet på et tidligt stadie, der senere kan afstedkomme en blodprop eller hjertesvigt. Førhen har vi først kunnet se hjerteforandringerne på et senere tidspunkt, når de havde vokset sig større, og derfor er den nye ultralyds-­ scanning meget bedre til at forudse kommende sygdom, ­forklarer forskningschef Tor Biering-Sørensen. Undervejs viser scanningen blandt andet, hvor meget hjertets muskulatur og væv bevæger sig og trækker sig sammen – jo mere des bedre. Lægerne kan også se, om patienten har en forsinket sammentrækning af hjertet, hvilket ikke er en god ting. Undervejs i udviklingen af den nye scanningsmetode har man undersøgt og scannet flere tusinde patienter på forskningsafdelingen under Herlev-Gentofte Hospitals hjerteafdeling, der ifølge Tor Biering-Sørensen er Danmarks største forskningsenhed i ultralydsteknikker samt én af de største i Europa.

Ny undersøgelse Selv om den nye undersøgelsesmetode er et stort skridt i kampen for at forhindre alvorlig hjertesygdom, er det samtidig kun første skridt på vejen. For ifølge Tor Biering-Sørensen kan man på nuværende tidspunkt ikke bruge informationerne til så meget. – Hvis vi efter en ultralyds-scanning opdager, at en patient har nogle hjertemarkører, der giver forøget risiko for hjertesygdom, kan vi rådgive vedkommende om sundere livsstil og give de sædvanlige helseråd. Men vi kan ikke gøre noget specifikt for at nedsætte risikoen for en blodprop eller hjertesvigt. Tilmed risikerer vi at gøre patienten unødigt bange, da det ikke er alle med forhøjet risiko, der rent faktisk ender med at blive hjertesyge, fortæller Tor Biering-Sørensen. Derfor er man på forskningscentret i fuld gang med at forberede en storstilet undersøgelse, der netop skal give læger-

Prøv den nu – brug den resten af livet! CERA di CUPRA® Lyserød er en enestående creme m/bivoks, velegnet til tør hud. Man kan med fordel anvende CERA di CUPRA® Lyserød mod eksem og psoriasis. CERA di CUPRA® Lyserød beskytter huden mod de frie radikaler og er med til at forhindre/formindske aldringstegn. Smøres i ansigtet og hals morgen og aften på en velrenset hud. Uden parabener. CERA di CUPRA® Lyserød er ikke testet på dyr. Fås på apoteket og online på: www.apopro.dk, www.webapoteket.dk www.dinapoteker.dk og www.apotekeren.dk - Søg efter Cupra

Ida Bjørnstrøm Import ApS, 5354 4182 · mail@ibimport.dk

Varmepuder mod spændinger og ømhed i kroppen – opvarmning i mikro- eller bageovn Indeholder rapsfrø som er meget olieholdige og er termisk behandlet for at opnå et hygiejnisk naturprodukt som kan opvarmes igen og igen. Fås i tre varianter • En krave specielt udformet til nakken • En aflang pude 17 x 50 cm - som kan bruges over hele kroppen . • En pude som måler 17 x 30 cm som er let at medbringe på arbejde eller ferie. Puderne er bløde og lette at arbejde med og betræk kan vaskes ved 40 grader. Køb puderne hos Matas.

www.sipacare.dk tlf. 70 27 00 32

helse / december 2019

43


helse: artikelserie

60 billeder i sekundet Det er en yderst avanceret form for ultralyds-scanning, som benyttes til scanning af hjertet på ­Herlev-Gentofte Hospital. Apparatet optager således ikke færre end 60 billeder i sekundet og optager en ­lille film af hjertet undervejs. Apparatet har fået indkodet en række tal fra de nationale retningslinier om et rask hjertes pumpeevne m.m., og derfor kan lægen undervejs se og måle, om det undersøgte hjerte er tæt på det normale. ­Indikatorerne kan for eksempel være, hvor meget blod, der pumpes ud af hjertets hovedkammer under et hjerteslag, samt hvor hurtigt blodet flyder. Ifølge læge og ph.d.-studerende Flemming Javier Olsen, der er ekspert i at udføre hjertescanningerne, kan man for eksempel også undervejs se, om hjertets muskulatur er fortykket. Det oplever man ofte hos patienter med forhøjet blodtryk.   Det er ikke altid muligt at se alle undersøgelsens detaljer undervejs, og derfor vil lægen efterfølgende se optagelserne igennem for at tjekke, om der er noget unormalt ved patientens hjerte. I praksis foregår undersøgelsen ved, at patienten først får påsat et par elektroder på brystkassen, hvorefter patienten liggende på venstre side bliver ultralyds-scannet. ­Undersøgelsen varer 10-20 minutter, og der er intet ubehag forbundet med den. Ofte er det en special­ uddannet sygeplejerske, der laver selve scanningen, mens en læge så ser billederne igennem bagefter.

44

Det vil i givet fald være en bane­brydende opdagelse, for så kan vi pludselig målrettet gå ind og ­behandle de personer, som måske ellers nogle år senere ville være døde eller invaliderede af en blodprop eller af hjertesvigt. Tor Biering-Sørensen, forskningschef Herlev-Gentofte Hospitals hjerteafdeling.

ne nogle redskaber til at forbedre udsigterne for de patienter, der har en forhøjet risiko. Hvor udviklingen af undersøgelsesmetoden var stadie et, går man nu i gang med stadie to. I løbet af 2020 begynder en undersøgelse med deltagelse af 9000 patienter, der alle lider af enten diabetes eller forhøjet blodtryk. Folk, der i forvejen har hjerteproblemer, medvirker ikke i undersøgelsen.   Af de 9000 personer vil halvdelen efter lodtrækning fortsætte med den normale konventionelle behandling for deres lidelse. Den anden halvdel vil få scannet deres hjerte, og her vil man finde dem, hvis hjertemarkører giver en forøget risiko.   Denne risikogruppe vil så få en ny type behandling. For eksempel vil folk med forhøjet blodtryk få mere medicin, så deres blodtryk kommer endnu længere ned. Og diabetikere vil få en medicin, som man i dag giver til de diabetikere, der allerede har en velkendt hjertelidelse.

Store perspektiver Lægerne vil så løbende sammenligne den gruppe af patienter med forhøjede risikomarkører, som har fået de forhøjede medicindoser, med dem, der har fortsat med den konventionelle behandling. Har førstnævnte gruppe haft markant færre tilfælde af alvorlig hjertesygdom, har man ifølge Tor Biering-Sørensen fundet en metode til at reducere risikoen for de patienter, som man i forvejen via ultralyds-undersøgelsen har diagnosticeret som havende en forhøjet risiko.

– Det vil i givet fald være en banebrydende opdagelse, for så kan vi pludselig målrettet gå ind og behandle de personer, som måske ellers nogle år senere ville være døde eller invaliderede af en blodprop eller af hjertesvigt. Det vil være et stort skridt fremad i forebyggelsen af hjertesygdomme, siger Tor Biering-Sørensen.   I givet fald forudser han, at det ville forøge brugen af den nye ultralydsundersøgelse betydeligt. I dag benytter lægerne den kun på patienter med tegn på hjerteproblemer. Det kan for eksempel være folk, der er blevet bragt ind på en akutafdeling med symptomer, der giver mistanke om noget hjerterelateret.   Men ifølge Tor Biering-Sørensen vil lægerne i givet fald have et meget effektivt middel til at forebygge alvorlig hjertesygdom, og så vil det kunne betale sig at undersøge mange flere mennesker.   – Jeg vil ikke udelukke, at man i så fald kunne benytte scanningsmetoden som et generelt screeningstilbud til folk over en vis alder. En anden mulighed kunne være at tilbyde undersøgelsen til folk med et markant forhøjet kolesteroltal eller en familiær historik for hjertesygdom.   Forsøget på Herlev-Gentofte Hospital er et såkaldt interventions-studie, og det bliver verdens første forsøg inden for dette specielle område.


TID TIL HANDLING

Hver dag rammes 6 personer med diabetes i Danmark af et hjertetilfælde1 Tal med din læge om din diabetesbehandling Læs mere om diabetes og hjertesygdomme på www.novonordisk.dk

1. Lokale data i figur 4.4, s. 79. International Diabetes Federation. Diabetes and cardiovascular disease. https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/cardiovascular-disease/cvd-report/10-diabetes-and-cardiovascular-disease-report.html. Tilgået 15. oktober 2019. helse / december 2019

45

DK19CD00171 25. oktober 2019

NOVO


helse: værd at vide

Vi behøver ikke at gå, men vi bør gøre det Fysisk aktivitet mindsker risikoen for en lang række sygdomme, og man behøver ikke at løbe maraton, før der er en effekt. Gåture er en effektiv måde at holde sig rask, men det kræver en aktiv indsats at få gået de nødvendige skridt. Af: Clara Edgar / Foto: Jacob Ljørring

B

ente Klarlund er læge, professor og forfatter til Gå-Bogen, som kom på gaden i sommeren 2018. I den argumenterer Klarlund for vigtigheden af at gå ture ud fra både sundheds- og eksistentialistiske aspekter. Når man går, gør man ifølge hende nemlig ikke kun noget godt for sin krop og fysik, man renser også hovedet og bliver åben for nye indtryk. Derfor bestræber hun sig også på at gå hver dag – gerne fra morgenstunden. – For mig virker det rigtig godt at få sat gangen i mønster, så jeg ved, at jeg har været ude at røre mig, inden jeg tager på arbejde. Og jeg kan mærke de perioder, hvor jeg ikke synes, jeg kan finde tiden til at overholde mønstret. Det går ud over mit humør og mit velvære, siger hun.  Netop det med at få sat gangen i system er en af hendes helt store pointer.

Som hun forklarer, har vi indrettet samfundet således, at vi ikke behøver at gå. Vi kan tage bilen, køre på rulletrapper, bruge elevatoren eller køre i bus nærmest fra dør til dør. Derfor er det ikke en selvfølgelighed at få brugt kroppen, og det kræver et aktivt tilvalg, hvis man skal få rørt sig.

levede en inaktiv tilværelse i 14 dage. Det betyder ikke, at de var sengeliggende, men havde et meget lavt aktivitetsniveau, og her kunne vi se, at der kom fedt omkring organerne, de tabte muskelmasse og nærmede sig diabetes, siger Klarlund. Modsat har gang en lang række positive effekter.

De skridt, du ikke tager, skader dig

Nedsætter risikoen for kræft til depression

Men det er et valg, der virkelig er grund til at træffe. For selvom man ikke får sved på panden af at gå på samme måde, som man måske gør af en times spinning eller hård styrketræning, så gør hver skridt en forskel. Og hvert et skridt, du ikke tager, har en negativ indvirkning. – Vi lavede et eksperiment, som virkelig var en øjenåbner, hvor vi så på, hvad der skete, hvis normalt aktive mennesker

For mig virker det rigtig godt at få sat gangen i mønster, så jeg ved, at jeg har været ude at røre mig, inden jeg tager på arbejde. Og jeg kan mærke de perioder, hvor jeg ikke synes, jeg kan finde tiden til at overholde mønstret. Det går ud over mit humør og mit velvære. Bente Klarlund, læge og professor.

46

For det første har gåture en positiv effekt på det mentale helbred, og så viser det sig faktisk, at motion, herunder gang, ­udløser nogle stoffer, som finder vej til hjernen og styrker hukommelsescentret. For det andet nedsætter gang i tempo risikoen for sygdomme. Det forebygger mindst 13 former for kræft, og 30 minutters gang om dagen, hvor man får pulsen op, fordobler chancerne for at overleve kræft i tarm, bryst og prostata. Samme gåtur nedsætter den relative risiko for hjertekar-sygdomme med 30 procent. Risikoen for type 2 diabetes halveres ved at gå, og den relative risiko for depression sænkes med 30 procent, hvis man går i sin fritid. Gang er altså på mange måder et ­vidundermiddel, men som med alt godt, virker det kun, hvis man gør det.


helse: værd at vide

Smertestillende kender du virkning og bivirkninger? Tjek det på min.medicin.dk Videnskabelig information på almindeligt dansk. Ingen reklamer. Altid opdateret. Min.medicin.dk udgives af Dansk Lægemiddel Information A/S.

helse / december 2019

47


helse: apotekerforeningen

APOTEKET BRINGER TARMEN IND I VARMEN Flere end hver femte af os har jævnligt problemer med maven. Alligevel er tarme og afføring et tabu for mange. Det vil apoteket nu lave om på. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Shutterstock

V

ed du, hvad der sker, fra du synker din mad, til den ender i toilettet? Sandsynligvis ikke. For tarme og afføring er ikke noget, vi snakker om. Og det er en skam, for tarmen spiller en stor rolle for, hvor sunde og glade vi føler os. For eksempel er 80 pct. af vores immunforsvar knyttet til tarmen, og den producerer serotonin, der også er kendt som lykkehormonet. Der er med andre ord god grund til at give tarmen opmærksomhed.

Tarmens forunderlige verden Tarmen er et cirka otte meter langt rør, der består af tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Det samlede overfladeareal svarer til størrelsen på en fodboldbane. I tyndtarmen bliver næringsstofferne optaget gennem slimhinden. De ufordøjelige rester ender i tyktarmen, som skubber dem videre fremad og suger væske og salte ud, så det til sidst er en tilpas fast masse,

Apotekets gode råd til en sund tarm • Giv din tarm noget at arbejde med. Spis grøntsager og anden fiberrig mad som groft brød og havregryn. Og spis ikke mindst varieret! • Drik mindst 1,5 l væske om dagen – og mere, hvis du sveder. • Bevæg dig. Det er ligegyldigt, om du går en tur, cykler til arbejde eller tager trappen. Alt tæller for tarmen! • Hold øje med din afføring. Du bør gå til lægen, hvis dine afføringsvaner ændrer sig markant, eller du har haft diarré i mere end to uger, skiftevis har diarré og forstoppelse, hvis din ­afføring er sort eller indeholder blod, pus eller slim, eller hvis du bruger afføringsmidler uden effekt. Det kan være tegn på alvorlig sygdom og kræver nærmere undersøgelse.

48

der når ned til endetarmen og fortæller dig, at det er tid til at gå på toilettet. Tarmen har sit eget nervesystem, som vi fortsat ikke forstår fuldt ud. Man kan eksempelvis klippe i en tarm, uden at det gør ondt. Til gengæld kan tanker og følelser påvirke tarmen, og sammenhængen mellem nervøsitet og tynd mave er velkendt.

For blød eller for hård? Det er let at finde ud af, hvordan din tarm har det – du kan faktisk bare kigge i toilettet. Hvis du skal på toilettet tre eller flere gange i løbet af en dag, og afføringen er flydende, har du diarré. Det kan give ubehag, men går i 95 pct. af tilfældene over af sig selv efter kort tid. Når du har diarré, gælder det om at genoprette væskebalancen. Det kan man gøre ved hyppigt at drikke små portioner vand tilsat lidt salt og sukker ­eller saft. Du kan spise normalt. Hvis din afføring er hård og svær at komme af med – og kommer mindre end to gange om ugen – så er du forstoppet. Akut forstoppelse oplever mange, når de eksempelvis rejser eller ligger stille under sygdom. Det går som regel over af sig selv, når man vender tilbage til hverdagen. For nogle er forstoppelse dog et tilbagevendende problem. En årsag kan være livsstil, og du kan hjælpe din fordøjelse ved at spise ­varieret og fiberrigt samt dyrke motion. Har du diarré eller forstoppelse, kan der også være hjælp at hente i form af medicin. Det kan du få mere at vide om på dit lokale apotek. Her kan du også høre mere om, hvad du kan gøre for din tarm. Du kan også læse mere på www.apoteket.dk/tarmen.


www.spirularin.dk

Herpescreme Baseret på mikroalger Spirularin® HS indeholder et biologisk aktivt ekstrakt fra mikroalgen spirulina platensis. Cremen udnytter mikroalgens helende og forebyggende egenskaber og regenererer sårbar hud og læber. Spirularin® HS efterlader læberne bløde og velnærede. • • •

Plejer og beskytter herpes sårbare læber Styrker hudens genopbygning Solfaktor 15

Active ingredien

t 2015

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på pharmovital.dk • Forbrugertelefon: 39 617 618 Få mere at vide på spirularin.dk

Genoplev alle julens lyde PRØV ET MIKRO-HØREAPPARAT GRATIS I 30 DAGE Der er intet som lyden af englebørn og æbleskiver på panden, der kan få dig i den rigtige julestemning. Lige nu kan du prøve vores nyeste trådløse apparater gratis i 30 dage, så du kan få det hele ud af julens sammenkomster. Ring i dag på 70 230 560 og bestil tid til en høretest. Vi glæder os til at se dig.

BESTIL EN GRATIS HØRETEST NU

70 230 560

Find dit lokale Dansk HøreCenter på www.dkhc.dk

helse / december 2019

49


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

BØRN OG UNGES MENTALE TRIVSEL SKAL HAVE MERE FOKUS

Vi bliver ældre og lever længere En dansk kvinde bliver i gennemsnit 83,1 år, og en dansk mand 79,2 år, ifølge en ny international undersøgelse fra OECD. Vi lever i dag altså over fire år længere, end vi gjorde ved årtusindskiftet. Den højere levealder hænger blandt andet sammen med, at hjerte- og kræftoverlevelsen de senere år er forbedret væsentligt. En tredjedel færre døde forrige år som følge af hjertesygdom sammenlignet med i 2007, og når det gælder kræft, døde 13 procent færre i forhold til ti år før. – Det er glædeligt, at vi er blevet bedre til at behandle, og at vi nu bliver ældre end nogensinde. Sundhedsvæsenet lægger sig i selen for, at også de sidste år af vores liv bliver så gode som muligt, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose og fortsætter: – Heldigvis får vi hele tiden nye behandlingsmuligheder og bedre medicin, der kan hjælpe patienterne. Men vi skal huske, at gode lange liv koster ekstra ressourcer til sundhedsvæsenet – især i alderdommen. Kilde: Regioner.dk

Siden 2007 er der sket en fordobling af antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Den ærgerlige udvikling er alle fem regioner og 98 kommuner enige om at gøre en indsats for at vende. Derfor kan man i samtlige af de netop indgåede fem sundhedsaftaler mellem regioner og kommuner finde et særligt fokus på et styrket samarbejde for tidlig opsporing og indsats for de børn og unge, der mistrives. Det sker for at forebygge, at mistrivslen udvikler sig og bliver til reel psykisk sygdom. – Mistrivsel hos børn og unge går ud over deres udvikling, og derfor handler det om at sætte ind hurtigt, så flere får den rette hjælp i tide, og ikke udvikler alvorlig psykisk sygdom, der risikerer at følge dem resten af deres liv. Jeg er glad for, at regioner og kommuner nu har forpligtet sig på en fokuseret fælles indsats på det her område, siger Karin Friis Bach, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Kilde: Regioner.dk

NY AFTALE:

BEDRE VILKÅR FOR PSYKOLOGBEHANDLING

Flere hjertepatienter kan få ny skånsom operation Der er godt nyt til hjertepatienter med problemer med mitralhjerteklappen (hjerteklappen mellem venstre forkammer og hjertekammer, red.) Med den såkaldte TAVI-behandling kan lægerne nu føre et kateter med en ny hjerteklap op til hjertet og erstatte den gamle, forsnævrede hjerteklap. En operation, der indtil nu primært har været forbeholdt hjertepatienter med forsnævrede aortahjerteklapper, men som nu kan udbredes til endnu flere takket være et gennembrud i udviklingen af kunstige hjerteklapper.

En ny tre-årig overenskomstaftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Dansk Psykolog Forening, der gælder fra 1. oktober 2019, sikrer, at alle borgere over 18 år, som lider af angst, fremover kan få tilskud til psykologbehandling. Aftalen betyder også, at de 21-årige, på lige fod med de 18-20-årige, fremover kan få gratis psykologbehandling mod angst og depression. Som noget nyt åbner aftalen også op for nye kontaktmuligheder for borgere, herunder bl.a., at psykologer kan tilbyde videokonsultationer og korte sam­ taler på telefon i perioder imellem konsultationerne.

– Den nye og bedre behandlingsteknik er en rigtig god nyhed for de mange tusinde danskere, der har eller vil få problemer med hjerteklapperne. Behandlingen er mere skånsom, giver færre gener, og formentlig vil den også sikre patienterne et længere liv, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

– Nogle borgere, kan have vanskeligere end andre ved at møde frem hos en psykolog. Derfor er vi glade for, at aftalen giver mulighed for, at man kan få en video-konsultation fra eget hjem, siger Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Kilde: regioner.dk

Kilde: regioner.dk

50


OMD

Din omega-3 ekspert Pikasol® Anti-opstød er apotekets eneste højkoncentrerede omega-3 kosttilskud med garanti for ingen fiskeopstød. Overfladen på kapslerne sikrer, at kapslerne først opløses i tarmen og ikke i mavesækken som almindelige kapsler.

5 forskellige omega-3 produkter tilpasset dit behov.

OMEGA-3 ER GODT FOR DIT HJERTE, HJERNE OG SYN EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

>> Find dem på dit apotek

190927_PIL_Annonce_Helse_NO3_b180xh235mm_5mm_bleed_TRYKFIL.indd 1

Orkla Care A/S, Industrigrenen 10, 2635 Ishøj, 43 56 56 56, pikasol.dk

27/09/2019 10.06


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Rend mig i traditionerne Ahhhh, sol og varme i stedet for gråvejr og temperaturer, der går gennem marv og ben. Afslapning i s­ tedet for julestress. Fri for gaver og indkøb. Ingen overflø­ dige kalorier og efterfølgende tvangsindlæggelse i ­fitnesscentret. Masser af overskud og rigeligt med god tid.  I disse år prøver flere og flere at skifte de gamle traditioner ud med nye. Gerne med en rejse sydpå. Og i en tid, hvor alt er under forandring, er det vel kun naturligt, at også de gamle traditioner skiftes ud med nye. Den individualisme, der præger vores samtid, smitter også af på de kendte traditioner. Det handler ikke længere om, hvad man bør, men om hvad jeg har lyst til. Ingen tror alligevel på Gud længere, og gaveræs og glitterpapir på metermål er det bare til at få stress af. Så lad os stå af juleræset.   Men nej tak. Det er ikke noget for mig. Jeg elsker traditioner. Jeg er helt med på, at ikke alle har det som jeg, men oplever julen som stressende og alt for kommerciel.  I en tid, hvor alt er under forandring, er det efter min mening ekstra vigtigt at holde fast i traditionerne. Der må være noget, vi står på.   Traditioner er levende, bevægelige og dynamiske størrelser. Det er, når vi har deltaget i sådanne traditioner, at vi bliver til som mennesker. Vi kan kun forstå os selv, hvis vi kender til de traditioner, inden for hvilke vi skaber og lever vores liv. Derfor betyder julen også særligt meget

52

for os. Det er helt banalt, men glemmes ofte i vores begejstring for udvikling og nyorientering. Uden traditioner fra fortiden findes der intet meningsfuldt. Vi må derfor dvæle ved fortiden for at forstå os selv som et kulturelt historisk væsen. Det er traditionerne, der knytter os sammen med andre mennesker.  Når det er sagt, så vil en skilsmisse uundgåeligt ­kalde på forandring. Det kan være svært og forbundet med sorg at skulle sige farvel til det velkendte. Det kan også åbne op for nye muligheder. Måske du har skullet gå på kompromis med nogle af de traditioner, du selv satte pris på som barn. Det har du nu mulighed for at indføre. Jeg ved godt, at det kun er juleaften én gang om året, og det kan være svært for mange det år, de ikke har børnene. Men husk, at julen ikke kun handler om juleaften. Julen og nedtællingen starter allerede ved indgangen til december. Der er masser af dejlige traditioner, der kan få frit spil i ugerne op til jul. Hente grene til juledekorationer, pynte op, lave konfekt, fælde juletræ.

Jeanne Fløe I Helse kan du møde ­psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses facebookside. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen - på Islands Brygge i København.

Traditioner er levende, bevægelige og dynamiske størrelser. Det er, når vi har deltaget i sådanne traditioner, at vi bliver til som mennesker.


Få solens vitaminer – også i gråvejr helse: xxxx

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin?

Nu o med gså 80 μg

Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

D-Pearls giver dig: 38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk helse / december 2019

53

DK_D-Pearls_Ad_Helse_210x275_1116

• • • • • • •


helse: fokus

FOKUS

Ødelægger man

Nye juletraditioner

julen

hvis man skubber til

traditionerne? Julen er omgærdet af traditioner. Men verden er en anden i dag, end for de cirka 100 år siden, hvor julen, som vi kender den, blev født. Spørgsmålet er, om samfundets strømninger kan rokke ved ritualerne, og om man kan bevare julefreden, hvis man bryder med forventningerne? Af: Clara Edgar / Foto: Shutterstock

D

en grønne bølge skyller ind over os, og bevidstheden om, at vi skal agere anderledes, hvis der også skal være en levedygtig klode i fremtiden, er ved at synke ind. Det kan ses på de politikere, vi stemmer på. De debatter, der optager os. Måden, vi forbruger. Ma-

den, vi spiser. For vegetariske og veganske madvaner bliver mere og mere udbredte. Tal fra Coop viser, at 24 procent af danskerne spiste kødfrit mindst en dag om ugen i 2018. Det er en stigning på fire procent fra året inden. Og ser man på den yngre del af befolkningen, er andelen, der har skåret ned på kødet, endnu større.  Det er også blevet nemmere at være vegetar eller veganer i det offentlige rum, hvor flere og flere restauranter har kødfri retter i menuen. Men nu går vi julen i møde, som ud over at være familiens højtid, på mange måder også er kødets fest. Flæskesteg, and, hamburgerryg, leverpostej med bacon, tarteletter med høns i asparges. Listen er næsten endeløs, og ser man på det klassiske julebord, efterlader det kun kartofler og en rødkålssalat, hvis man ikke vil gribe til kødfadene.

54

Hvis de unge bliver ved med at være dedikerede til en kødfri tilværelse, vil det også spille ind på julen. Marianne Levinsen, fremtidsforsker.


helse: fokus

Strømningerne indenfor den generelle madkultur er på mange måder bølget udenom julemaden, som stadigvæk i høj grad skal se ud, som den gjorde i slutningen af 1800-tallet. Eller hvad? For har vi nået et punkt, hvor det er tilladt at pille ved noget af det helligste, uden at obstruere festlighederne fuldstændig?  

Vi holder gamle traditioner i hævd Caroline Nyvang er seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek og har beskæftiget sig meget med netop traditioner og mad. Hun forklarer, at traditionerne, der hører til den jul, vi holder i dag, er over hundrede år gamle. – Den borgerlige, eller moderne jul, blev født samtidigt med, at familien som hovedenhed i samfundet blev født. Inden det var julen i højere grad en fest, man holdt på gården, og som mindede mere om nutidens julefrokoster, siger hun.  Juleaften blev konverteret til den sobre familiefest med juletræ og flæskesteg, som vi stadig hylder i dag. Gennem tiden er der sket små ændringer, men i forhold til ændringerne i samfundet overordnet set er julen gået nærmest urørt forbi. Et eksempel er, at mange i dag har en frisk rødkålssalat på bordet som erstatning for eller supplement til den varme.  Der er dog særligt en ting, der gennem tiden har påvirket julemåltidet: Samfundsøkonomien. Dermed ikke sagt, at grundelementerne har været anderledes i krisetider. Der har stadig været steg eller and, sovs og kartofler, men Nyvang forklarer, at i tider, hvor pengene er i overflod, køber folk bedre kvalitet. Frilandsgris, økologi, lokale kartofler.  Der er altså ikke nogen stor forhistorie, der taler for, at man kan skubbe til juletraditionerne - og ifølge Nyvang, er det ikke så mærkeligt.  – Traditioner har den force, at de skaber genkendelse og forventningsglæde, men derfor er det også vigtigt, at virkeligheden lever op til det, hvis ikke der skal opstå gnidninger, forklarer hun.  Og det er da heller ikke altid uproblematisk, hvis man stiller spørgsmålstegn ved dogmerne eller træder udenfor normen. Det har Katrine Ejlerskov oplevet.  

Glæder sig ikke til julemaden Katrine blev vegetar for 10 år siden. Dengang arbejdede hun på et konferencecenter, hvor

hun en dag skulle tage livet af nogle muslinger. En oplevelse, hun ikke brød sig om, og som fik hende til at tænke over, hvor kødet, hun selv spiste, kom fra. Generelt synes hun, at det er blevet meget nemmere at være vegetar, men særligt ved juletid kan det være svært. – Julemåltidet er meget fasttømret, og min familie vil ikke lave om på, hvad de spiser. De er lidt gammeldags anlagt og synes, det kan være anstrengende at lave vegetarmad. Jeg kan godt forstå, at de ikke synes, det er nemt, og derfor er jeg blevet god til at tage min egen mad med, siger hun. I starten gik Katrine også på kompromis med sine principper i december. Spiste fisk til julefrokost og rødkål lavet med andefedt. Det handlede i høj grad om, at hun ikke ville være til for meget besvær. Men som årene er gået, og familien har vænnet sig mere til hendes standpunkt, og der generelt i samfundet er kommet mere fokus på vegetarisk og vegansk mad, er hun blevet mere standhaftig. – Min familie rummer det bedre nu end dengang, men det har ikke rykket meget ved deres egne vaner, at jeg ikke spiser kød. Vi har fået indført en frisk rødkålssalat, men det er også det, siger hun. De forskellige madvaner betyder også, at Katrine ikke ser frem til julemiddagen på samme måde, som mange andre gør. For julen er i høj grad mavernes fest, og at sidde om bordet og sætte tænderne i lækre retter er en stor del af juleaften. Thomas Erex er veganer og kogebogsforfatter, og ser udfordringen i at få skabt den fælles glæde til julemåltidet på tværs af madvaner. Derfor har han også skrevet bogen, 'Vegansk julemad' i håbet om, at kunne samle alle ved julebordet.

Lav så meget sammen som muligt Thomas oplever ligesom Katrine, at det er blevet meget nemmere at leve vegansk i dag, end da han droppede kødet for otte år siden. Supermarkederne har mange flere plantebaserede alternativer, og der er generelt en større forståelse i dag. – I starten skulle jeg i høj grad forklare mit valg. I dag nikker folk genkendende og spørger i stedet, om det er på grund af

helse / december 2019

55


helse: fokus

sundhed, dyreetik eller klima, så folk ved godt, at der er nogle fordele på de her parametre, siger han.  Men ligesom Katrine kan han også mærke, at julen stadig er en tid, der kan skabe problemer, og hvor der til dels er en forventning fra nogen om, at man spiser kød, selvom man ikke gør det resten af året. Det gik Thomas’ egen familie selv ud fra i starten. De kunne ikke forestille sig, at det kunne være anderledes. Men selvom det var mærkeligt i starten – også for ham selv, fordi han var så ny i det kødfri køkken – stod han fast.  Gennem årene har han fået en række erfaringer med, hvad der kan få juledagene til at glide nemmere og mere inkluderende, når forskellige overbevisninger skal samles.  – Vi har lært at lave så meget mad som muligt, som alle kan spise. Så sovsen er for alle, kartoflerne, rødkålen, så vi ser på en måde det som hovedbestanddelen af måltidet, og så er kødet eller patéen tilbehøret, siger han.  Derudover tror han på, at den bedste måde at nedbryde fordomme eller skabe nye vaner og traditioner er ved at lave virkelig lækker vegansk mad, som kødspisere også har lyst til at sætte tænderne i.  – Hvis man er vant til en traditionel jul, skal man have en god oplevelse ved at prøve mine opskrifter. Det er ikke sikkert, at man fjerner stegen eller anden, men at man så måske permanent kan tilføje noget. De bedste kommentarer, jeg får, er fra folk, der har serveret både kød og vegansk for familien, og at kødspiserne faktisk synes, at det veganske alternativ var virkelig lækkert, siger han,  

Det grønne får større plads på bordet I Dansk Vegetarisk Forening mærker de også, at juletiden er fyldt med spørgsmål og dilemmaer om, hvad der skal serveres. – Det er jo en tid, hvor der i forhold til resten af året, er virkelig meget kød. Men vi kan også se, at der sker noget. Flere restauranter og køkkener satser på det vegetariske, og det, tror jeg, er med til at skubbe nogle lidt i den grønne retning, siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.  Han kan selv huske for år tilbage, at der blev sendt lister ud med, hvad folk

56

skulle have med til julefrokosten, hvor der var én, der skulle have noget vegetarisk med, og så var det ellers kød i lange baner. Sådan oplever han det ikke mere. Der er en større integration af grønne retter og alternativer til bordet. Dertil kommer også, at der er kommet langt flere erstatningsprodukter på markedet som efterligner kød. Det er eksempelvis et produkt som Mock-Doug, der er lavet på hvedegluten, og som Dragsdahl mener, kan gøre det mere spiseligt for dem, der normalt ville gå efter anden, at affinde sig med en kødfri jul.  Der er altså tendenser til, at kødet generelt får og har en mindre betydelig rolle end tidligere. Flere og flere har grønne maddage, og særligt de unge under 35 i byerne er hoppet på plantevognen. Men der er på den anden side også stadig stort potentiale for gnidninger, når der bliver pillet ved den gamle jul, og historisk meget få fortilfælde, hvor julen har undergået forandringer.  Så hvordan ser fremtiden ud? Det har fremtidsforsker Marianne Levinsen et bud på.

Det kræver stort mod at gå helt imod forventningerne, og man risikerer stadig at bringe julefreden, som er så hellig, i fare, Marianne Levinsen, fremtidsforsker.

Generationsskift giver en åbning Levinsen er overbevist om, at bevidstheden om klima stille og roligt vil rokke lidt ved juletraditionerne. Hun tror stadig, at det er et mindretal, der vil gå den helt grønne vej, men at mange vil justere i mængden. Hun er også overbevist om, at de mange muligheder for at købe klimakorrekt julemad i færdigpakkede kasser, som bare skal tilberedes, vil gøre folk mere tilbøjelige til at gå den vej, fordi man så ikke skal opfinde helt nye retter. Et andet aspekt er generationerne. Som nævnt er det særligt de unge, der har taget den vegetariske livsstil til sig, og det ser Levinsen, kan få betydning for den jul, der skal holdes i de små hjem i fremtiden. – Mange unge vil selv bestemme rammen for julen og menuen. Det er en tendens, der har været undervejs længe, hvor hver enkelt skaber sine egne traditioner. Og, hvis de unge bliver ved med at være dedikerede til en kødfri tilværelse, vil det også spille ind på julen, siger hun. Caroline Nyvang ser også en åbning i generationsskiftet. Som hun forklarer, er det særegne ved julen, at det er en tid, hvor flere generationer samles, og derfor er der mange, der skal tilgodeses, men at når ansvaret for aftenen overgår fra en generation til en anden, er der et vindue, hvor der kan ske et skift. – Jeg tror, man vil se et julebord med flere alternativer, for det kræver stort mod at gå helt imod forventningerne, og man risikerer stadig at bringe julefreden, som er så hellig, i fare, men der er en klar åbning til at lave noget om, når julen skifter hænder.


Rejs med Rabat

Helse har indgået samarbejde med rejsespecialisten Happydays, så du får specialrabat på kør selv-ferier. Oplys rejsekoden HELSE ved bestilling – så får du automatisk rabatprisen.

Skiferie med all inclusive light i Sauerland Hotel Haus am Stein Winterberg i udkanten af Winterberg, Midttyskland Den berømte vintersportsby Winterberg er en helt optimal ramme for jeres næste skiferie! Den kridhvide by i Sauerlands bjergrige landskab er Nordrhein-Westfalens mest snesikre, og her skal I bo godt på hotel med pool, jacuzzi og sauna. Sauerland ligger på højde med Harzen, og turen hertil tager mindre end 5 timer fra den danske grænse - så er I klar til at indtage de mange pister ned langs skråningerne på de afrundede Mittelgebirge, der tilbyder vintersjov for enhver smag: Langrend, alpint skiløb, snowboarding, kælkning eller måske en frisk vandretur gennem snedryssede skove.

Bestil på

Pr. pers. i dbl. værelse

1.899,-

Pris uden rejsekode 2.199,Pristillæg 2.2-4.3.2020: 150:-

• 4 overnatninger • 4 x morgenbuffet • 3 x frokostsnack eller dagens suppe • 1 x eftermiddagskaffe • 4 x 3-retters middag/buffet • Drikkevarer ad libitum kl. 18.00-22.00 • 1 times leje af keglebane Ank. søndage 5.1.-1.3.2020.

www.happydays.nu 70Åbent 20hverdage 34 kl.48 9-17 eller

Afbestilingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 99,Børnerabat ved 2 voksne. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

Weekend & helligdage 10-14

Rejsekode:

HeLse

Teknisk arrangør

MED EN TESTAMENTARISK GAVE KAN VI REDDE LIV Læger uden Grænser er altid der, hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder vores læger og sygeplejersker i døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis vi har penge til medicin og udstyr. Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: ❱ Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre ❱ Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids ❱ Mad og behandling til stærkt underernærede børn

Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du har besluttet dig for at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand og rådgivning til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater, der på denne måde støtter Læger uden Grænser. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11 eller på vs@moltke-leth.dk. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk

Læger uden Grænser · Strandlodsvej 44, 2. · 2300 København S · Tlf. 39 77 56 00 · www.msf.dk 180x115_Arveannonce_2015.indd 1

13/01/15 12.26

helse / december 2019

57


helse: opskrifter

FOKUS

Nye juletraditioner

Plantebaseret julemad? Flere og flere vælger kødet fra for i stedet at spise plantebaseret. Det betyder, at julens traditionelle kødretter er kommet under pres. Har du også brug for at nytænke julens retter, enten fordi du selv har valgt den veganske livsstil, eller fordi du får julegæster, som har - så får du i bogen 'Vegansk Julemad' et væld af opskrifter på lækre og velsmagende retter, der passer perfekt til julefrokosten og julemiddagen. Forfatteren Thomas Erex er selv veganer, men opskrifterne er testet og godkendt af kødspisere, der også nød maden. Her får du udvalgte eksempler. Af: Helse-redaktionen / Foto: David Bering

58


helse: opskrifter

Knasende chokolade– juletræer Til cirka 6-8 juletræer DET SKAL DU BRUGE • 150 g vegansk, hvid chokolade • 100 g puffede ris • 2-3 tsk. grøn pulver- eller pastafarve • Krymmel til pynt • 1 dl flormelis • Lidt vand SÅDAN GØR DU Denne opskrift er til dig, der gerne vil hygge med at dekorere små træer og evt. andre figurer, der samtidig er en lækker julesnack. Julen er jo den perfekte anledning til at skrue ned for hastigheden og hygge sig med at bage og dekorere sammen med venner, familie og børn. Det er vigtigt, at du ikke bruger en vandbaseret frugtfarve, men en fedtopløselig farve, som kan blandes med chokoladen. Klargør små kræmmerhuse af bagepapir, før du går i gang med at smelte chokolade. Du får cirka 6-8 små juletræer, alt efter hvor store du laver dem. Klip halvcirkler ud af bagepapiret, og rul dem til kræmmerhuse. Sæt et lille stykke tape på for at holde dem sammen, og sæt hvert kræmmerhus ned i f.eks. et glas. Smelt chokoladen ved lav varme, og tilsæt den grønne pastafarve. Rør det godt sammen. Rør så de puffede ris i, og bland det godt sammen. Fyld blandingen i de forberedte kræmmerhuse, og klem forsigtigt ned, så hele kræmmerhuset er fyldt. Bestem dig for, hvor store de skal være, og fyld op her­ efter. Små juletræer er selvsagt lettere at spise – især for børn. Lad juletræerne stivne på køl.Når juletræerne er stivnet, kan du ­forsigtigt tage dem ud af formene og pynte dem. Lav en tyk glasur af flormelis og vand, og brug glasuren som lim, når du sætter de små stykker krymmel på træerne. Opbevar de færdige træer på køl.

Rødkålssalat Tænk gerne over at få julebordet til at se indbydende ud med en variation af farver. En lækker salat kan være med til at bidrage med et tiltrængt skud farve til det ellers meget brune julebord. Det behøver slet ikke være så ­kompliceret at få lidt frisk grønt på bordet. Tilbehør til 6 personer: DET SKAL DU BRUGE • 400 g rødkål • ½ hokkaido • Rapsolie • 1 tsk. hvidløgspulver • 1 tsk. urtesalt • 3 appelsiner • 2 dl bredbladet persille • 50 g hasselnødder

SÅDAN GØR DU Forvarm ovnen til 180 grader. Snit rødkålen fint. Rens græskarret, og skær det i tern. Vend terningerne med olie, hvidløgspulver og salt, og bag dem, til de er gyldne og møre. Skræl og skær appelsinerne i fileter. Hak persillen. Rist nødderne, og hak dem. Bland det hele sammen.

helse / december 2019

59


helse: opskrifter

Mock duck Til 2-4 personer DET SKAL DU BRUGE • En portion brunede kartofler eller en halv portion karamel. • Sukkerlage til overs fra de brunede kartofler • 2 dåser mock duck* • 2 små løg • 3 æbler • 150 g svesker uden sten • 2 spsk. ahornsirup • 3 rosmarinkviste • 2 kanelstænger • Saft af 1/2 citron • 1 spsk. Smørbar • 2 tsk. sydesalt • Friskkværnet peber SÅDAN GØR DU Denne opskrift på mock duck og brunede kartofler kan laves i én pande på under en time. Opskriften passer til to­-fire personer alt efter mængden af tilbehør. Med både brunede og hvide kartofler samt en frisk salat af f.eks. grønkål eller rødkål vil det kunne mætte fire personer. Du kan sagtens tilføje en ekstra dåse mock duck, hvis I er meget glade for hvede­ kødet, eller I er fire, der kan spise meget. Start med at lave brunede kartofler. Hvis du ikke vil lave ­brunede kartofler, så bare lav en halv portion af karamellen uden kartofler. Åbn dåserne med mock duck, og hæld lagen ud. Vi skal kun bruge hvedekødet. Pil løgene, og skær dem i halve ringe. Fjern kernehusene fra æblerne, og skær dem i tern på cirka 1 cm. Hak sveskerne groft. Tilføj mock duck, løg, æbletern, ­svesker, ahornsirup, rosmarinkviste, kanelstænger og ­citronsaft til karamelmassen. Bland det godt. Skru op for varmen, og vent, til det bobler og syder igen. Skru så ned på middel, og dæk panden til med et låg eller en stor tallerken. Det skal småboble under låget. Lad det stå med låg i 10-15 minutter, og rør rundt et par gange undervejs. Fjern så låget, tilsæt en god klat Smørbar, og lad retten småboble 5-10 minutter mere. Drys med rigeligt salt og peber imens, og smag til. Server med traditionelt tilbehør som rødkål, kartofler, sovs, chips og kålsalat. Alternativt kan du hakke mock duck og servere det hele i en juleburger med mayo, rødkål, salat og chips. *Mock Duck/forloren and minder meget om andekød. ­­ Er baseret på hvedeprotein og kan købes i asiatiske ­fødevarebutikker og i nogle supermarkeder. 60


helse: opskrifter

Brunede kartofler Vegansk Julemad - Plantebaserede opskrifter til jul og julefrokost

DET SKAL DU BRUGE 1 kg kogte kartofler, pillede (evt. fra glas) 1 dl rørsukker 2 spsk. vand 30 g Naturli´ Smørbar.

Forfatter: Thomas Erex 102 sider Vejl. pris kr. 249,95 Udgivet på forlaget Klematis.

SÅDAN GØR DU Sukkerkartoflerne, som vi kalder brunede kartofler, smager fantastisk med Smørbar, og det er uden tvivl en af de retter, som alle ved bordet vil nyde i plantebaseret udgave. Kog kartoflerne (og ikke for meget), hvis du ikke bruger kartofler fra glas. Pil dem, når de er kogt. Start med at varme sukkeret og vandet langsomt på en non-stickpande. Varmen skal være over middel. Vent med at røre i det, til sukkeret er smeltet. Når det syder og bobler lidt, tilføjer du ­Smørbar. Lad det bruse af i den varme sukkermasse, og kom så kartoflerne i. Skru ned for ­varmen (under middel), og lad de små basser hygge sig i karamelbadet, mens det bobler let. Vent nogle minutter, før du vender kartoflerne og lader dem drukne fuldstændigt i massen. Når de er fedtet godt ind i karamel, tager du dem op i en ovnfast skål og holder dem lune i ovnen.

Butterfly

Butterfly

Et baeredygtigt valg

Gron te i gron emballage Snor af okologisk bomuld

Ubleget & bionedbrydelig

Hvad siger kunderne! • Jeg har selv fornøjelsen af at sove med en silkedyne og silkesengetøj fra Silkedyne Import, og må konstatere at silken er et fantastisk materiale, som danner en perfekt ramme omkring søvnen. Mikael Rasmussen, søvnekspert og forfatter til bogen “Sov godt hele natten” • Det er en ren nydelse at gå i seng hver aften. Det er det bedste køb af dyner, puder og sengetøj, jeg har gjort i mit liv. Henning Martens Villumsen, Thisted

Derfor vælger man en Butterfly silkedyne • Temperaturregulerende - sval om sommeren og lun om vinteren • Silkedynen ånder langt bedre end andre dyner. Man sveder ikke i en silkedyne • Sikrer et tørt sovemiljø, hvor husstøvmider og skimmelsvampe ikke trives • Særdeles velegnet til folk med astma eller allergi, da silke er antibakteriel • Silkedyne Import er den førende specialist indenfor import af luksus dyner, puder, sengelinned, lagner og rullemadrasser i 100% økologisk langfibret morbærsilke.

Enkeltindpakket i ny, genanvendelig emballage

Okologisk te i plastikfri tebreve

Ring 29 25 92 70 eller mail og få yderligere oplysninger og et godt tilbud. www.silkedyne-import.dk e-mail: silkedyneimport@mail.d tlf.: 29 25 92 70

Klik ind og laes mere på:

clipper-teas.com

Den nye, genanvendelige emballage er ikke tilgaengelig i alle butikker endnu. Men vi vil så gerne dele den gode nyhed med dig!

76742 Kallo Clipper Danish ad 210x280.indd 1

30/10/2019 12:39

helse / december 2019

61


helse: konkurrence

VIND

et par GaitLine-sko

VÆRDI:

1.695,-

Et liv før og efter Af: Kirsten Lehfeldt, skuespiller og forfatter

Lad mig starte med at sige, at alle mennesker over 40 år skulle være forundt at prøve et par GaitLine-sko. Fra 40 og fremefter starter alle vores skavanker med vores stakkels fødder, som vi ubevidst har mishandlet i årevis, ved at gå i forkert fodtøj. Jeg er religiøs omkring dem, for de har ændret mit liv, fra ikke at kunne finde noget fodtøj, som jeg kunne holde ud at have på i mere end et par timer ad gangen, og som jeg slet ikke kunne gå i, uden at få ondt alle steder, til

så pludselig at opleve at kunne gå igen for ikke at tale om at stå. I mit arbejde står vi ofte meget op i prøveperioden, og det er hårdt for lænd, fødder og ryg. Nu kan jeg holde til det hele og har ingen gener mere. Selv min knyst på højre fod volder mig ingen kvaler mere. Jeg siger tak til min gode veninde Mia Lyhne, fordi hun introducerede mig til Gaitline-sko. For mig var der et liv før og efter GaitLine.

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 5. januar 2020: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “KONKURRENCE/HELSE” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: Hvad er GaitLine?

Hvilke skuespillere har fået hjælp af GaitLine?

Hvor kommer GaitLine fra?

En cykel

Kirsten Lehfeldt og Mia Lyhne

Norge

Avanceret fodtøj

Susse Wold og Ghita Nørby

Tyskland

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

62

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

Glædelig Jul Beaute pacifique FUGTIGHEDSGIVENDE DAGCREME, ALLE HUDTYPER ELLER TØR HUD Krukke eller tube 50 ml

FRIT VALG

169,-

JULEGAVEÆSKER Flere varianter

SPAR OP TIL 80,-

FRA

22995

HÅNDCREME I TUBE 50 ml

99,-

SPAR 50,-

A-VITAMIN ANTI-AGE ØJENCREME 15 ml

199,SPAR 60,-

Find forhandlerliste på helse / december 2019

63


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION Lysbehandling af øjensygdom Proteinstoffet CD200 sættes ofte i forbindelse med aldring, og findes i øget forekomst hos ­patienter med Alzheimers (demens). I 2013 opdagede forskere fra Roskilde, at CD200 også findes i øget forekomst hos patienter med øjensygdommen AMD. Senere har et amerikansk forsøg vist, at behandling med hurtige lysglimt kan have effekt på Alzheimers, da affaldsstoffer blev reduceret og immunforsvaret reaktiveret. Hos Akuhuset i Skive har man siden sidste ­efterår anvendt frekvensbehandling i 40 hz med infrarødt lys til AMD-patienterne. – Når man kender til ligheden imellem de to sygdomme, giver det rigtig meget mening, og mange øjenpatienter oplever markante forbedringer med behandlingen, siger klinikchef Thomas Borgå. Mere info: https://aku-huset.dk/amd-behandling/  

RO PÅ Det er nu to år siden forfatter og speaker Karsten Lagermann begyndte at uploade meditationsvideoer til YouTube. I dag falder omkring 12.000 danskere hver aften i søvn til lyden af hans stemme, og han har 4 mio. streams på sin YouTube-kanal, Dyb Ro, hvor hans videoer udover søvnterapi også beskæftiger sig med bl.a. stress, sorg, selvværd og angst. Nu begynder et nyt kapitel, da Karsten Lagermann her indgået et samarbejde med Sony Music. Dermed kan Dyb Ro-universet findes på alle streamingtjenester.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

LILLE MEN STOR HJÆLPER Har du udfordringer med at bevæge dine hænder? Så er der hjælp at hente. F.eks. med en grebsforstørrer som Wini. Grebet er alsidigt og kan bruges på en række hverdagsredskaber, som f.eks. bestik., blyanter eller hæklenåle. Wini bliver lanceret i Danmark i april, men allerede nu kan du købe en eksklusiv gaveæske med bevis på, at du bliver blandt de første til at modtage Wini, når grebet bliver lanceret d. 10. april 2020. Bestil på www.manigrip.dk

DROP BEKYMRINGERNE

Vi bekymrer os ofte unødigt og overser tit de mest enkle løsninger. Her får du nogle tip, der kan være med til at hjælpe dig lettere igennem hverdagen.

Tankemylder, ondt i maven, søvnløse nætter. Angsten for ikke at være god nok. Vi er verdens lykkeligste folk – men også nogle af de mest bekymrede. Den nye bog, Stå A´ Bekymringstoget, hjælper dig med at arbejde med dine tankemønstre og til at hoppe på humørtoget i stedet for. Sanne Roesen har skrevet bogen, der har et forord af TV-lægen Peter Qvortrup Geisling. Mere info: Vejl. pris:: 249,95 kr. Forlaget Griffle. www.griffle.dk

C-vitamin er god forebyggelse Vitamin C bidrager til mange positive processer i vores krop. F.eks. vedligeholder vitaminet immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning C-vitamin bidrager også til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder – og gør også sit til at beskytte cellerne mod oxidation. Mega C-500 er et godt bud. Fås på apotek og webapoteket. Mere info: Scanfarm.dk, tlf. 45 82 20 22.

64


helse: xxxx

“Da mit syn blev reduceret fra 40 til 20 procent på kun to måneder, var min eneste mulighed en celletransplantation på hornhinden. Se, hvordan du kan donere på ojenforeningen.dk/arv eller ring på 33 69 11 00 og hør mere

Uden forskning i øjensygdomme havde operationen, der reddede mit syn, ikke været en mulighed” Hardy Bleibach

Gør en synlig forskel, når dine øjne lukkes Med en arvedonation til Øjenforeningen giver du liv til øjenforskning, der flytter behandlinger, så flere kan bevare både syn og livskvalitet.

Øjenforeningen arbejder for at forebygge synstab gennem støtte til forskning og oplysning helse / december 2019

65


helse: næste nummer

DET FINDER DU I HELSE I

januar

2020

Udkommer 6. januar 2019

Helse møder Michael Maze Han er et af Danmarks største sportsnavne gennem tiderne. Fra barnsben og indtil nu har bordtennis på højeste plan spillet den altoverskyggende hovedrolle i hans liv. Men som 38-årig og efter et utal af skader og operationer er Michael Maze nu i gang med at skabe sig en ny tilværelse. Læs det spændende interview om prisen for succes som elite-sportmand og om, hvordan det er at skulle skabe sig en ny platform i livet. Foto: Lars H. Laursen

FOKUS: SØVN

ARTIKELSERIE

TEMA: SPISEFORSTYRRELSER

RESISTENTE BAKTERIER

Vores psyke og mentale tilstand står i tæt forbindelse med vores forhold til mad og det at spise. Når der opstår ubalancer, kan anoreksi, bulimi og overspisning opstå. Vi ser på de bedste behandlingsmuligheder og på, hvordan vi kan forebygge alvorlige spiseforstyrrelser.

De er et stigende sundhedsproblem, de resistente bakterier, fordi de svækker vores muligheder for at få en antibiotikabehandling, der ret faktisk virker. Vi giver dig et overblik over, hvor langt især hospitalerne er kommet i kampen mod de hårdkogte bakterier.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse i et år for kr. 229,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2020 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2020 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ HELSE HELE 2020 FOR KUN KR.

229,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


BEHANDLING AF KRONISK TINNITUS

helse: xxxx

Behandlingsophold i rolige omgivelser

happydays Tinnitus sidder ikke i øret, men i hjernen - og kan meget sjældent helbredes fuldstændigt. Men med ny teknologi, kan man i de fleste tilfælde forbedre hyletonen eller støjen så markant, at patienten oplever et væsentligt løft i livskvalitet. Avanceret behandling for

KRONISK TINNITUS

Behand lingsophold - læs mere om vores patienthotel på side 10/11

behandlingsophol

opinions d • tests & analyser • second

LASER OG INFRARØD STRÅL

• • •

Indledende konsultation hvor vi finder frekvensen på din tinnitus. Alle nødvendige frekvensmålinger igennem 12 mdr. Udlevering af usb-stik med Acustic Mask musikterapi.

Pris i alt:.......................................................................................................................................................kr. 2.950,-

Premiumpakke: • •

10 behandlinger med laserterapi & infrarød stråling. Alle nødvendige frekvensmålinger igennem 12 mdr. Inkl. medfølgende udlevering af usb-stik med Acustic Mask.

Pris i alt:.......................................................................................................................................................kr. 8.950,-

GRATIS KATALOG

BEHANDLING MED LYD,

Acustic Mask, musikterapi-pakke:

ING

RAB-GODKEN DT AKUPUNKTØR ER OG MEDLEM AF DANSKE SUNDHEDSFO RSIKRINGER DANMARK OG PRIVATE TILSKUD GIVES FRA

Premiumpakke inkl. behandlingsophold: • • •

10 dage med behandlinger med laserterapi & infrarød stråling. Overnatning i rolige omgivelser. Alle nødvendige frekvensmålinger igennem 12 mdr. Inkl. medfølgende udlevering af usb-stik med Acustic Mask. Pris fra:..........................................................................................................................................................kr. 11.700,-

BEHANDLING AF LYDEN I HJERNEN behandlingsophold • tests & analyser • second opinions

INFO@AKU-HUSET.DK • WWW.AKU-HUSET.DK helse / december 67 60 KIELGASTVEJ 3 • 7800 SKIVE • TLF.: 2019 71 99 41


helse: xxxx

DIN JULEGAVE! AVANCERET HUDPLEJE, SOM FÅR DIN HUD TIL AT STRÅLE

Exuviance

GAVENS VÆRDI KR. 599

JULETILBUD Til jul får du den eksfolierende og volumenskabende Smooth Surface Daily Peel Pads med i prisen (værdi kr. 599), når du samtidig køber den revolutionerende og avancerede serum Skin Active Tri-Therapy Lifting Serum. Lad din hud stråle med videnskabeligt avanceret, klinisk gennemprøvet hudpleje. Fås hos din NEOSTRATA-forhandler. Gælder frem til jul. Salgsstart kan variere mellem de enkelte forhandlere. Der tages forbehold for udsolgte produkter.

NEOSTRATA fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk | Instagram: @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

68

Profile for Mediegruppen as

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2019-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin