Page 1

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

helse VIDEN OM SUNDHED

Udgave 04 / april 2019

UNGE KOLLAPSER I KAMPEN OM AT VÆRE PERFEKTE Lasse og Mathilde Musik og humor er bindemidlet

45%

AF UNGE MELLEM 18 OG 25 ÅR VAR IKKE TIL TANDLÆGE MELLEM 2015 OG 2017

FOKUS

Unge og tænder

UNGE HADER DÅRLIG MUNDHYGIEJNE Alligevel dropper flere og flere tandlægen

Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


NYH EDE R!

MBT AFLASTER OG HJÆLPER Uanset om du går eller står vil MBT: • give mere oprejst holdning • aflaste ryg og led • øge muskelaktiviteten MBT 1997 Navy Dame og Herre

mbt

MBT Harper Navy Limited Edition Dame

MBT Kisumu 3S Red Limited Edition Dame

MBT Leasha Grey Peach Dame

DIABETES? MBT kan hjælpe dig med diabetes. Verdens mindste fitnesscenter. • Den Instabile sål øger muskelaktiviteten og er med til at sikre konstant og stabil forbrænding af blodsukker. • Den buede sål Træner kredsløbet og reducerer risikoen for hævede ben og fødder i løbet af dagen. MBT Walking har dokumenteret effekt og er klassificeret som medicinsk produkt klasse 1.

MBT Lila Indigo Blue Dame

physiological footwear www.mbtshop.dk MBT Anataka Navy Dame

MBT Kiburi Sky Blue Dame

Find din nærmeste forhandler og læs mere om MBT i vores webshop: www.mbtshop.dk | Tlf. 8625 2799 Aksglæde i Svendborg. Bjergkæden i Køge. Boisen i Århus, Randers, Ålborg. Din Fysioterapeut i Esbjerg. Eva sko i Ballerup, Søborg. Givskov Løb i Skive. Horsens Apotek i Horsens. Himmelbjerg Apotek i Silkeborg. Multiatleten i Odense. Nørrevænget Apotek i Silkeborg. MBT Shop i Frederiksberg. MBT Shop i Skjern. Nyholmstrand sko i Frederikshavn. Ortopædi Skomageren i Odense. Skanse sko i Hals. Skoringen i Thisted. Torben Hansen Sport i Frederiksund. Tønder sko i Tønder. 2 Vejle Fysioterapi og Træning i Vejle. Villek sko i Næstved.


helse: indhold

april

DET FINDER DU I HELSE I

2019

Helse / Udgave 04 / april 2019

Interview:

08 Lasse & Mathilde: Musik og humor overvinder alt Tema: Unges mentale helbred

18 Har vi glemt værdien i at være menneske?

Selvfølgelig løber vi også tør for strøm ind­ imellem. Så hjælper det at holde lidt pause fra hinanden og tage nogle dybe indåndinger.

20 Se mig nu! 24 Psykologen: Remsen om børn

08

og unge holder ikke

28 Næring, din hjerne ville vælge

Artikelserie om lunger

46 Lunger er livskvalitet Fokus: Unge og tænder

Mathilde Bondo

52 Unge negligerer

TEMA

tandsundhed

56 Ringe tilslutning til

Unges mentale helbred

nytænkt kampagne

Værd at vide

44 Luft ud - og luk op for bedre livskvalitet

60 Q10 - gavner både

munden og hjertet

62 Tramp nye stier i din hjerne

20 

Se mig nu! Alt for mange unge kæmper med mistrivsel og psykiske diagnoser.

Hver gang i helse

40

Bøger Kryds'en Psykologen Konsultation Synspunkt Skønhed Nyt fra Danske Regioner Syn Opskrifter Nyt fra Apotekerforeningen Tænder Konkurrence Næste nummer 

FOKUS

Unge og tænder

46 Lunger er livskvalitet

52

Unge negligerer tandsundhed

Bliv mere grøn i hverdagen

helse / april 2019

06 14 24 26 30 32 34 36 40 48 58 61 66

3


helse: leder

Liselott Blixts handlekraft er politik, når det er bedst. Valgkamp eller ej!

Demokrati og handlekraft Forleden skete der noget ganske usædvanligt på den sundhedspolitiske front. Så usædvanligt, at begivenheden fortjener et rungende bravo på denne plads. I flere år har den unge kvinde, Marie Louise Gustavussen ligget i sit mørke værelse hos sine forældre på Fanø. Hun har nu sammen med tusindvis af ­andre danskere med sygdommen ME/kronisk træthedssyndrom, fået håbet tilbage. Det skyldes en resolut handling fra formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt. Efter et besøg hos Marie Louise og hendes forældre, der har måttet sige deres job op for at passe deres datter, blev hun så oprørt og forfærdet over den unge kvindes tilstand, at hun straks gik i gang med at arbejde for at skaffe bedre behandlingsmuligheder og anerkendelse af ME-ramte. Det lykkedes. På Christiansborg har hun nu hevet et flertal hjem på tværs af partierne for, at behandlingen skal være bedre, og at sygdommen skal have sin egen diagnose som en fysisk sygdom. Noget som ME-ramte og deres pårørende har kæmpet for i årevis. Liselott Blixts handlekraft er politik, når det er bedst. Valgkamp eller ej! God læselyst med Helse i april!

HELSE REDAKTIONSGRUPPE Jette Warrer Knudsen Redaktør Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

DISTRIBUTION Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 360.000

helse Nr. 04/2019 (1272) 65. årgang ISSN 0018-0149 Forsidefoto: AdobeStock Tryk: Aller

4

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Web: www.magasinethelse.dk

ABONNEMENT Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre


ANNONCE helse: xxxx

ØB L M DO O L B ✔ LSE E M OM K U ✔H SE L E R ✔ HØ HED T Æ ✔ TR

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrækkeligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed.

✔ SYN

Har du svært wellvita ved at huske? Når man kommer lidt op i årene, oplever mange, at blodomløbet ikke længere er i topform. Hukommelsen er måske ikke længere, hvad den har været – og hørelsen og synet er også blevet ringere. Det sker for alle mennesker – og kan bl.a. skyldes forandringer i kredsløbet – især i de små blodkar. Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden.

Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Ginkgo biloba bidrager til et godt syn og en god hørelse

Mærk forskellen

Når du starter på at tage et dagligt tilskud af ginkgo biloba, vil du gradvist kunne mærke en positiv forandring på hukommelsen, da ginkgo biloba indvirker på kredsløbet i de små blodkar. Det vil også have indflydelse på fx synet og hørelsen. Derudover indeholder Tempozil også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

Blodomløbet forandres med alderen

Af det blod, der cirkulerer rundt i kroppen, får hjernen ca. 20 %. Når hjernen forsynes tilstrækkeligt med blod, undgår man f.eks. hukommelsesproblemer og træthed. Derudover er vitale organer som nyrer, lever og hjerte afhængige af et godt blodomløb for at fungere optimalt. Ofte bliver man opmærksom på nedsat blodcirkulation ved at hænder og fødder bliver kolde, simpelthen fordi blodet har svært ved at cirkulere helt ud i de yderste lemmer. Prøv Tempozil, der indeholder en kombination af ginkgo biloba og vitamin B6. Så vedligeholder du dit kredsløb og afhjælper dermed de skavanker, der kan være forbundet med nedsat blodcirkulation. Læs mere på www.wellvita.dk

SÆT GANG I BLODOMLØBET Tempozil indeholder ekstrakt af ginkgo biloba, der er kendt for sin gode effekt på kredsløbet (mikrocirkulation) og kosttilskud med ginkgo biloba hører til blandt de mest solgte i verden. Ginkgo biloba hjælper med at bevare en god hukommelse som følge af aldersrelaterede forandringer og fremmer blodcirkulationen, hvilket er specielt godt for synet og hørelsen. Tempozil indeholder også Vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed.

BESTIL TEMPOZIL TIL 99 KR. Tempozil kan bestilles til halv pris på leveringsservice til 99 kr. for 2 måneders forbrug. Læs mere om Tempozil eller bestil produktet på www.wellvita.dk eller via kundeservice:

TLF. 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16 helse / april 2019

5


helse: bøger

Nyt fra Helse-reolen

De nye

✪✪

✪✪

BØGER HE

E

ER

LS

AN

MEL

DER OG A

E NB

L FA

Selv det sundeste sind kan løbe tør for ideer. Også når det gælder en afbalanceret, aktiv og givende hverdag. Hvordan bliver du ved at holde dig i gang? Nye impulser, nye hobbyer - nye opskrifter eller ny viden. Helse sorterer i den bugnende bunke af nye udgivelser og viser nogle af de mest interessante frem i hvert blad. Vi er ikke sure anmeldere på udkig efter ting at kritisere. Det er de bedste nye ideer, vi er stødt på, som vi hver gang deler med vores læsere. LIVSSTIL

Carsten G. Johansen Journalist og tekstforfatter. Skriver især om sundhed og livsstil. cg@cgottlieb.dk

Camilla Lindemann: Mit liv som enestående 348 sider, 189,95 kroner People’s Press 2019

6

Aktiv og alternativ storbyferie Vi elsker storbyferier i disse år. Vi vil se kendte bygninger, pladser og statuer – og vi vil se de mindre kendte sider af den by, vi gæster. En måde at gøre begge ting på er ved at medbringe løbeskoene. Løb i de stille morgentimer eller i den hektiske frokostpause. Løb over Tower Bridge eller under Eiffel Tårnet. Løb alene eller sammen med de lokale. Else Marie Lehman har samlet en række gode råd til at planlægge sin tur, være synlig i trafikken, undgå overfald og meget mere. Desuden deler løbefæller fra hele Europa ud af deres ­bedste løbetips.

Else Marie Lehman: Løb i storbyer - Løberens guide til 49 europæiske storbyer 200 sider, 199,95 kroner Gyldendal 2019

LIVSVILKÅR

SELVUDVIKLING

Det modne singleliv

Et nyt menneske – som alle de andre

Flere danskere end nogensinde bor alene og lever et liv som single. Vi kender alle sammen nogen. Men vi har måske også en lille fordom om, at det ikke er helt i orden … 16 modne danskere i alderen fra 45 til 78 år fortæller om, hvordan de kommer igennem en hverdag som single. Én håber stadig at vende tilbage til tosomheden, en anden har aldrig delt bolig med en partner. Én savner parforholdets stabile adgang til sex, mens en anden føler sig befriet over at kunne sove alene. Som afslutning stiller forfatteren sig selv de samme nærgående spørgsmål, de øvrige deltagere i bogen har fået.

Niels Lyngsø: Ti dages stilhed 192 sider, 199,95 kroner Gyldendal 2019

På 10 dage går Niels Lyngsø igennem sorger og glæder, kriser og ekstase, mens han er indkvarteret på et retreat i en lille svensk landsby. Han må hverken tale med andre eller røre ved dem, og han skal meditere i ensomhed i 10 timer hver dag. Da han nærmer sig enden af forløbet, kan han mærke, at han er et ændret menneske. ”Omtrent som alle de andre,” som det hedder. Bogen er velskrevet, og derfor forbløffende underholdende, selvom der tumles med store emner.


facemedia

Til dig, der stadig kan læse dette Synet ændres naturligt med tiden, men en øjensygdom kan tage synet fra dig i utide. Øjenforeningen arbejder for, at flere kan bevare synet længere.

Støt os eller meld dig ind! Se hvordan på ojenforeningen.dk

Øjenforeningen arbejder for at nedbringe synstab gennem støtte til forskning og oplysning


helse: interview xxxx

Lasse & Mathilde:

Musik og humor overvinder

alt

Ægteparret Lasse Helner og Mathilde Bondo er et levende bevis på, at det kan lade sig gøre at arbejde sammen og blive sammen. I mere end fire årtier har de som den legendariske duo, Lasse & Mathilde, dannet par både på den danske musikscene og privat. Og selvom livets hamsterhjul ind imellem truer, og et alkoholmisbrug nær havde sat en stopper for det hele, så vinder kærligheden til livet, musikken og hinanden altid. Af: Kristine Bindslev / Foto: Anders Brohus

D

er er ikke meget Boa Vista eller blå himmel på Café Jorden Rundt i Nordsjælland, men derimod udsigt til et gråt Øresund og kold, piskende regn. Helse er inviteret til en snak med den folkekære fynske musikerduo Lasse & Mathilde – om musik og om at danne par privat og professionelt i mere end fyrre år. På en inspirationstur til Kap Verde blev den første sang på deres nye album, ”Hvem drømmer hvem” skabt. Sangen hedder Boa Vista, og med Lasse & Mathildes

8

lune humor fordufter kulden uden for hurtigt. Historien om Lasse & Mathilde begynder i 1975, da bogforlaget Gyldendal beslutter sig for lidt af et vovestykke. De vil udgive et album, hvor musik sættes til Tove Ditlevsens digtsamling 'Pigesind'. Albummet solgte 25.000 eksemplarer, og duoen Lasse & Mathilde var en realitet. – Da vi kom ud med melodier til Tove Ditlevsens tekster, var det et helt nyt tiltag i dansk kulturliv, og musikhistorie


helse: helse: interview xxxx

Lasse var ved at dø af druk, men tørlagde sig selv for 19 år siden. Han er udstyret med en stor portion stamina og vitalitet. At vi kan bevare gnisten imellem os er ret så skønt. Selvfølgelig løber vi også tør for strøm indimellem. Så hjælper det at holde lidt pause fra hinanden og tage nogle dybe indåndinger. Mathilde Bondo

blev skrevet. At det gik så godt, som det gjorde, skyldtes måske, at det var i en tid, hvor dansktoppen florerede med elendige, banale tekster, som ikke havde noget på hjerte, fortæller Lasse, og Mathilde fortsætter: – Tove Ditlevsens tekster blev af mange dengang opfattet som lidt højpandede. Men på alverdens scener rundt i landet, hvor end vi spillede, tog folk teksterne til sig, fordi der var kød på. Digtene fanger og udtrykker det, der rører sig i os alle uden at være overfladiske.

Skabertrang trængte sig tidligt på Siden dengang er det blevet et slags varemærke for Lasse & Mathilde at sætte musik til kendte, danske lyrikeres ord. Og at være sig selv på og uden for scenen. Her er ingen stjernenykker, selvom parret er musiklegender med deres store repertoire af evigt grønne ørehængere og nationalklenodier som sangen 'Fyn er fin' med tekst af Jan Monrad. Mens ungdomsoprør, hønsestrik, pandebånd og hippier i afghanerpelse for længst er gået på dato, er Lasse & Mathilde med

helse / april 2019

9


helse: interview deres store overskud og virkelyst langtidsholdbare. At musikken skulle være levevejen, vidste Mathilde noget tidligere end Lasse. – Jeg ville musikkens vej, trods det at min familie gerne så, jeg lavede noget andet. Eller som man sagde dengang: ”Du skal have noget at falde tilbage på”. Men jeg havde ikke lyst til at falde tilbage. Jeg havde lyst til at læne mig frem, fortæller Mathilde sprudlende, mens hun demonstrerende læner sig frem i caféstolen. Og Lasse tilføjer om sit karriereforløb: Mathilde Bondo, der på det tidspunkt kun er 19 år, skal synge, og Lasse Helner komponerer musikken. De to musikere, der aldrig før har mødt hinanden, bliver bedt op at optræde på forlaget foran selveste Tove Ditlevsen, hvis blotte tilstedeværelse indgød ærefrygt hos de fleste. Det siges, at Tove Ditlevsen indledte koncerten med ordene: ”I skal vide, at jeg ikke kan fordrage musik”. Sommerfuglene baskede i de to musikere, men heldigvis gik det godt. Glædestårer løb ned ad digterens kinder, – Jeg var anlægsgartner til at starte med, så spillede jeg pigtrådsmusik professionelt i nogle år indtil 1969. Så tog jeg studentereksamen og begyndte at læse historie, men efter bifagseksamen lokkede musikken igen, og da 'Pigesind' blev indspillet, kom jeg aldrig tilbage til universitetet. Du kan sige, at historiestudiet blev historie. Og i stedet begyndte jeg selv at lave historier, griner Lasse.

Kort om Lasse & Mathilde Folk-duoen, ­ Lasse & Mathilde, blev dannet i 1975, da Mathilde Bondo indspillede solopladen 'Pigesind' med tekster af Tove Ditlevsen og musik af Lasse Helner. I 1977 udgav de deres første album under navnet 'Lasse & Mathilde'. Siden er der kommet adskillige albums fra Lasse & Mathilde, der bl.a. har fortolket sange fra Højskolesangbogen og sat musik til tekster af blandt andre Poul Henningsen, Niels Hausgaard, Martha Christensen og Piet Hein. Parret bor i Lundeborg på Fyn.

Til I ikke kan holde hinanden ud mere Der opstod ikke straks sød musik mellem Mathilde og Lasse. Han syntes, at den ni år yngre Mathilde var en yndig violinist med et særligt talent, men samtidig også en lille, irriterende tøs. Så var han i øvrigt gift, og Mathilde var i et forhold. Men allerede før parret selv anede noget, fornemmede andre noget. – Når vi var ude at spille, spurgte folk, om vi var kærester. Det blev vi så godt et år efter 'Pigesind'. I 1977 udgav vi vores første album, og i 1979 blev vi gift, siger Lasse med et glædesglimt i øjet, og Mathilde fortsætter: – Lasse havde været gift før, det havde jeg ikke. Og Lasse ville ikke vies i kirke igen, men jeg ville ikke have et borgerligt bryllup, fordi det var for uromantisk. Så det blev til frikirken i Ryslinge. Det var fint, for de bruger ikke sætningen ”til døden jer skiller” i ceremonien. Det løfte duede ikke, syntes vi. Men jeg husker ikke præcist, hvad vi så sagde i stedet for.

10

Det er jo HVER eneste dag, der skal bringe dig videre sammen med den anden, ikke et forkromet, hult løfte om i al evighed.

– "Til du ikke kan holde ham ud mere”, eksploderer Lasse i et latteranfald. Og Mathilde ler med og tilføjer drillende: ­– Ja, til I simpelthen ikke gider glo på hinanden mere. Men det var faktisk en lettelse. Lasse ville ikke stå og sige: ”Til døden jer skiller” en gang til foran alteret. Det gav meget god mening. – Vi har på den måde aldrig lovet hinanden at blive sammen for evigt. Men nu har vi været sammen i 43 år. Og det er jo fantastisk. Men det er ikke en garanti i sig selv. Det, at vi ikke har lovet noget, er måske grunden til, det fungerer. Det er jo HVER eneste dag, der skal bringe dig videre sammen med den anden, ikke et forkromet, hult løfte om i al evighed. Er det ikke sådan noget lignende, spørger Lasse og kigger over på Mathilde. – Jo, du er SÅ klog, så jeg behøver ikke sige mere om det. – Jo, du må, siger Lasse bestemt. – Du kan jo bare sige: ”Hold din kæft, din gamle idiot”. Begge griner højlydt, indforstået og længe.

Dejligt at savne hinanden Det hele har langt fra været uden ridser i lakken. Som alle andre har Lasse og Mathilde haft deres andel af modgang, sammenstød og bekymringer. I 1980'erne ramte parret deres livs lavpunkt med tvangsauktion af deres lille husmandssted på Fyn, og i en periode boede de hver for sig. Men der gik ikke længe, så savnede Lasse Mathilde, og Mathilde savnede Lasse. – Der har været perioder, hvor vi var nødt til at være væk fra hinanden. Endda et helt halvt år på et tidspunkt. Fordi potten flød over. Fordi hverdagens kedsommelighed trængte sig på. Det var så også i den periode, hvor jeg drak, siger Lasse og kigger eftertænksomt på Mathilde, som omsorgsfuldt uddyber: – Lasse var ved at dø af druk, men tørlagde sig selv for 19 år siden. Han er udstyret med en stor portion stamina og vitalitet. At vi kan bevare gnisten imellem os er ret så skønt. Selvfølgelig løber vi også tør for strøm indimellem. Så hjælper det at holde lidt pause fra hinanden og tage nogle dybe indåndinger. Det gør altså noget godt for kærligheden at savne hinanden en gang i mellem. Især når man som vi er sammen 24/7, siger Mathilde, og Lasse ser sit snit til at komme med en kæk kommentar: – Det er nogle gange bydende nødvendigt at være væk fra hinanden.


helse: interview

helse / april 2019

11


helse: interview

Mathilde udbryder et smældende, højt ”ja!”, og således vinder de begge den serv.

Gode grin rider storme af I selskab med Lasse & Mathilde bliver der grint meget og ofte. Og netop humor er en særlig vigtig ingrediens i deres ægteskab, forklarer de. – Stort set alle situationer kan reddes med en god portion humor. Vores forhold har helt klart overlevet de udfordringer, man nu en gang støder på, takket være vores store humoristiske sans. Lasse bidrager: – Det hjælper altid at grine af noget frem for at blive fornærmet, chokeret eller ulykkelig. Og vi er nok gode til at ride storme af. Jeg ved ikke, om man lever længere, når man kan grine af det mørke, men man lever i hvert fald bedre. Økonomisk usikkerhed, projekter, der kan gå i vasken og alkoholmisbrug er desværre en del af musikbranchen. Vi har aldrig nogen garantier, vi har ingen pension, men vi har hinanden, humoren og ikke mindst musikken. Lasse kigger muntert på sin livspartner, der med det samme giver ham ret:

12

Musikken er vores fælles drivkraft og et bindemiddel. Du kan sige, at det er et andet sprog imellem os. – Når først vi er ude at spille, er der altid en enorm glæde til stede, som vi deler uanset hvad, der måtte være på færde imellem os. Vi har musikken som en åbner. Musikken formår at favne livets følelser og stemninger, og således viderebringe og forløse dem. På den måde virker musik helende. Musikken er vores fælles drivkraft og et bindemiddel. Du kan sige, at det er et andet sprog imellem os. Lasse indskyder: – Hvis ikke det er vores første sprog. Og Mathilde nikker anerkendende: – Ja, det er det jo faktisk. På spørgsmålet om Lasse og Mathilde ikke ind imellem kan blive uenige, når de skal lave musik sammen eller have for-

skellige meninger om, hvilken retning de skal gå kreativt, svarer Lasse prompte og bestemt: – Aldrig! Hvorefter han bryder ud i en lang latter, der tydeliggør ironien i hans svar. Og Mathilde samler tråden op og siger: – Jo, er du vimmer, der kan virkelig komme ild i det hele. – Og slå lyn ned og slå gnister, tilføjer Lasse, hvorpå de begge ler hjerteligt. Begge er dog enige om, at det afgørende i at skabe musik sammen og bevare et godt parforhold er at have fælles mål, og så være i stand til at fralægge sig nogle ansvarsområder og forstå, hvad det er, man hver især kan bidrage med. – Et godt samarbejde handler om at have tillid til, at den anden kan varetage opgaven, frem for at du selv vil sidde på det hele. At kunne sige: ”Det der, det er dig, for det er du god til”. Præcis sådan er vores nye album kommet til verden. Arbejdsforhold og kæresteforhold er kompromisets kunst i allerhøjeste grad, siger Lasse, og Mathilde konkluderer: – Vi har heldigvis haft tiden med os til at få slebet nogle kanter af.


2 ud helse: xxxx

af

3 diabetikere

får ikke en årlig FODSTATUS Danske fodterapeuter Diabetikere skal være særligt opmærksomme på

deres fødder på grund af øget risiko for en række senkomplikationer. Hvis disse ikke forebygges og behandles effektivt hos en statsautoriaeret fodterapeut, risikerer man alvorlige lidelser som fodsår og amputationer.

Hos landets statsautoriserede fodterapeuter får du med garanti en professionel behandling af dine fødder. Under behandlingen får du gode råd til, hvordan du kan holde dine fødder sunde hele livet. Du kan finde en fodterapeut nær dig på altomfoden.dk, hvor du også kan læse mere om fødhelse / april 2019 13 der og fodsygdomme. Du kan også finde os på Facebook/danskefodterapeuter.


helse: udfordring

Kryds'en Den svære

VIND Saml løsningsordene fra de to kryds & tværs og send det til os, så deltager du i lodtrækningen om 'Gaven i maven 2'. En selvhjælpsbog, der er så nem at anvende og med budskaber, der er så vigtige, at den med sikkerhed ikke kommer til at samle støv i reolen. Gaven i maven™-metoden hjælper dig med at skabe balance i hverdagen – og med at blive mester i dit eget liv. Værdi 249,95 kr.

Sudoku Send svaret til HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle eller udfyld formularen på www.magasinethelse.dk/kryds. Mærk din henvendelse ”Kryds/Helse”. Vinderen trækkes den 19. maj 2019. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på HELSEs facebook­-side. Husk, at oplyse  navn og adresse, så vi kan sende præmien til dig, hvis du er den heldige.

Kryds

14

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.


ANNONCE

En normal prostata Halvdelen af alle mænd over 50 år oplever med alderen forandringer i forbindelse med vandladningen. Prostata er en kirtel med størrelse og form som en kiwifrugt. Den befinder sig i den nederste del af bækkenet hos drenge og mænd. Man mærker som regel først noget til den senere i livet. Blærehalskirtlen - også kendt som prostata - vokser nemlig gradvist med alderen, og egentlig har alle mænd en større prostata, når de fylder

65, end da de var 25. Det er således en helt almindelig tilstand, der er ufarlig*, men hvor man kan opleve forandringer i forbindelse med vandladningen. Et tilskud af hørfrø kan vedligeholde en normal prostata-funktion hos modne mænd. Læs mere på www.wellvita.dk

En normal prostata-funktion Ekstrakt af hørfrø i Prostabona understøtter en normal funktion af prostata. Prostabona er et kosttilskud til mænd, der gerne vil vedligeholde en normal prostatafunktion. Prostabona er tabletter, der indeholder et ekstrakt af hørfrø, der kan bidrage til en normal prostatafunktion hos modne mænd. Produktet indeholder også vitamin E samt zink og selen.

HAR DU EN NORMAL PROSTATAFUNKTION?

Blæren Prostata Urinrøret

* Problemer med vandladningen kan skyldes sygdom, der bør behandles af en læge. Hvis du oplever stærkt generende problemer og/ eller at dine problemer forværres, anbefaler vi at du søger læge.

Zink bidrager til at vedligeholde et normalt testosteronniveau i blodet, mens selen og vitamin E beskytter cellerne mod oxidativt stress. Som en ekstra bonus bidrager selen til normal dannelse af sædceller, mens zink bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion.

BESTIL PÅ TLF. 82 30 30 40 MANDAG-FREDAG KL. 8-16

ONLINE: www.wellvita.dk

Du sover igennem om natten uden flere toiletbesøg Du har et normalt tryk på urinstrålen Det drypper ikke, når du er færdig

HER KAN DU BESTILLE PROSTABONA Prostabona kan prøves på leveringsservice til halv pris for første pakke. Netop nu: Kr. 119,for 60 dages forbrug.

For voksne er 5 til 7 gange i døgnet normalt

Prostabona er tabletter, der indeholder et ekstrakt af hørfrø, der kan bidrage til en normal prostatafunktion hos modne mænd.


helse: nyt

NY DANSK METODE MOD STRESS OG ANGST

Sundhed &

INSPIRATION

Oplever du uro eller angst, uden der tilsyneladende er nogen logisk grund til det? Hvis ja, kan en prøvesession med Neurocoaching være noget for dig. Neurocoaching er et neuropsykologisk trænings­ system, der hjælper dig med at overskride gamle hukommelsesmønstre – og samtidig får hele hjernen til at arbejde bedre. Iflg. en valideret undersøgelse kan de fleste tilfælde af angst og stress med programmet fjernes på tre til fem sessioner. Programmet har også vist sig effektiv i forhold til depression, sorg og spiseforstyrrelser.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: www.neurocoaching.dk eller på tlf.: 70 27 61 00.

STØT UNGE PSYKISK SÅRBARE!

SIND Ungdom har lokalklubber i hele landet. Formålet er at skabe øget livskvalitet for unge psykisk sårbare og unge pårørende. Igennem lokalklubber i hele landet tilbyder SIND Ungdom alle mellem 16 og 35 år et ugentligt frirum og ligeværdige relationer med ressource­ stærke frivillige. Find dit lokale SIND Ungdom fællesskab på sindungdom.dk – Du kan også støtte unge sårbare med et medlemskab. Det koster 75 kr. om året: Sms “SUM” til 1272 eller gå ind på hjemmesiden. www.sindungdom.dk

VRANGSIDE

Styr på angst og depression “Lær at tackle angst og depression – for unge” er et gruppeforløb for 15-25-årige, der har symptomer på angst og depression. På forløbet får du redskaber til at tackle det, der føles svært – f.eks. uro eller tristhed. Du får mulighed for at blive en del af et fællesskab med andre unge, der har det ligesom dig. Du kan læse mere og se om din kommune har tilbuddet her: https://laerattackle.dk/angst-depression/ angst-og-depression-unge/

16

Depression og angst er noget, som rigtig mange af os kender til. Og når børn og unge bliver ramt, så er man som forældre ekstra udfordret og kan let føle sig magtesløs. Men der er faktisk ret mange muligheder for hjælp. Her får du nogle gode eksempler.

Mia er en ung kvinde på 24 år, der studerer jura på 2. semester og kæmper en hård kamp med opretholdelse af en facade af korrekthed, renhed og sundhedsdyrkelse. Kontrasten mellem det perfekte ydre og indre kaos med angst og afgrund skildres i romanen, Vrangside. Vi møder Mia, der med et skrøbeligt sind kæmper med verdens og egne krav, og følger hende før, under og efter et psykisk knæk. Det er en fagroman, der har stor dybde, da den tager fat i det psykiske symptombillede hos en ung kvinde, der forsøger at leve op til det perfekte liv. Pris: 200 kr. Kan købes i boghandleren eller på www.griffle.dk/vrangside.

Anonym rådgivning Er du barn eller ung? Har du mange bekymringer? Oplever du situationer, som gør dig angst? Måske hjertebanken, åndenød, rysten eller andet? Så kan du ringe til os helt anonymt. Vi hjælper dig med at sætte ord på det, der er svært, og sammen taler vi om, hvad du kan gøre for at få det bedre, og hvor du måske kan få hjælp. Forældre, pårørende, lærere m.fl. er også velkomne. Mere info: www.angstforeningen.dk eller ring på Angsttelefonen: 70 27 13 20.


helse: xxxx

Vidste du? …at du og din læge kan se din journal fra alle offentlige sygehuse på sundhed.dk? Og det er ingen hindring, at du bor i én region og bliver behandlet i en anden. For med Sundhedsjournalen på sundhed.dk kan dem, der skal behandle dig, se på tværs af regioner, kommuner og praktiserende læger.

helse / april 2019

17


helse: tema

Har vi glemt

TEMA

Unges mentale helbred

værdien i at

være menneske?

Mistrivsel og psykiske lidelser blandt børn og unge er komplekse fænomener, og der er bred enighed blandt eksperter om, at man ikke kan rette skylden ét sted hen. Men den opadgående kurve for mistrivsel tyder på, at der er noget galt. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Scanpix/Iris

S

tadigt flere børn og unge har brug for psykiatrisk behandling. I Region Sjælland er antallet af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien steget fra 1340 i 2012 til 2059 i 2018. De Nationale Sundhedsprofiler taler samme sprog. Det er et problem for den enkelte, som har det svært, men eksperter peger på, at udviklingen skal vendes i fællesskab. Psykolog og daglig leder af Girltalk.dk Anna Bjerre mener, at der er nogle strukturer, som er med til at presse de unge på en usund måde. – Man kan se det sådan, at hvis de unge står i et kæmpe uvejr, skal vi så lære dem at finde fodfæste i stormen, eller skal vi flytte dem væk fra tornadoen? Jeg synes, det er en utopi at snakke om de unges robusthed, for jeg tror, at vi byder dem for meget, og der er strukturelle ting, vi skal ændre som samfund, siger hun. Her ser hun i høj grad, at uddannelsessystemet spiller en rolle. Bjerre mener nemlig, at det er med til at fremme et præstationsideal, som er næsten umuligt at leve op til. Og hun er ikke den eneste, der peger på præstation. Højskoleforstander Anja Rykind-Eriksen ser også, at der

18

er et enormt fokus på gode karakterer, og at de unge hele tiden skal være på vej et sted hen. – Det starter rigtig tidligt, at de skal tage stilling til, hvad de vil. Allerede fra femte-sjette klasse. Det er ikke sikkert, det er det, de ender med at blive, men det gør noget ved deres mindset, siger hun.

For Anja Rykind-Eriksen er det næsten slående, hvor meget de unge er trænede i at skulle præstere. Hun fortæller, at flere af hendes højskoleelever er bange for at fejle i at være højskoleelev, hvilket hun understreger, er umådeligt svært, fordi det handler om at være sig selv. Men det er de unge ikke vant til. De er vant til at skjule deres mindre attraktive sider og glemmer, at de er gode nok ved bare at være til.

Tidlig indsats skal forsøge at hindre psykiatriske diagnoser At flere børn og unge mistrives har også fået politisk opmærksomhed. Derfor er der blevet givet satspuljemidler til alle de fem regioner, som sammen med kommuner i deres område, skal arbejde frem mod 2021 med det, man kalder fremskudt indsats. Det er en indsats, som har til formål at fange tegn på mistrivsel tidligere, end man gør i dag. På den måde håber man at kunne sætte ind, inden mistrivslen udvikler sig til psykisk sygdom. Kresten Dørup er centerchef i børneog ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden og næstformand i styregruppen for den fremskudte indsats. Han forklarer, at kommunerne og regionen sammen har valgt at benytte de fleste af puljemidlerne i de syv kommuner, som er med i projek-


helse: tema

Vi vil gerne frabede os nederlag på vores børns vegne i stedet for at gribe et barn, der græder og tage snakken. Men pludselig skal de her unge mennesker stå på egne ben, og så bliver de slået omkuld. Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander

tet for at støtte op om personalet tæt på barnet eller den unge. Vi vil gerne styrke samarbejdet om de nære indsatser, så personalet, det kan være psykologer, skolelærere, pædagoger eller andre, får gavn af psykiatriens viden og omvendt. Vi tror på, at vi i Psykiatrien, i samspil med kommunernes kendskab til barnet og den unge, kan være med til at give den nødvendige hjælp tidligere, siger han. Charlotte Djuraas er leder af PPR i Gladsaxe kommune og formand for styregruppen af den fremskudte indsats. Hun forklarer, at de sammen med de øvrige kommuner – Høje Tåstrup, Frederiksberg, Bornholm, Gentofte, Lyngby- Tårbæk og København – har valgt at indgå i samarbejdet, fordi de oplever et stigende antal børn og unge, som har det svært, og at deres udfordringer bliver mere komplekse. De ser derfor et behov for at udvikle nye indsatser med psykiatrien for at opspore børn og unge tidligere og give dem en målrettet og rettidig indsats, inden problemerne vokser sig store.

Som at gå på line i tåge En måde at undgå at problemerne vokser,

er ved at tale om dem og vise børnene og de unge mennesker, at det er okay ikke altid at være glad. At man sagtens kan komme sig. Men det kræver, at man har nogle redskaber og kendskab til sine følelser, som man ikke får, hvis de ikke bliver behandlet og bearbejdet. – Det er blevet mere normalt at bruge et hurtigt fiks, som ikke giver noget i længden i stedet for at reflektere og forholde os til de underliggende problematikker og snakke om dem. Det kan vi se hos de unge, men forældrene er også en del af det. De er jo ligeså bange for at fejle, siger Anna Bjerre. Højskoleforstander Anja Rykind-Eriksen oplever også, at der ikke er plads til fejl, bl.a. fordi forældre er med til at skabe en forestilling om, at målet er omdrejningspunktet: Hvad har du gjort, hvor vil du hen, hvordan kommer du det – og derfor er der ikke plads til at træffe forkerte valg. Samtidig ser hun, hvordan forældre i højere grad end tidligere nurser deres børn. – Vi vil gerne frabede os nederlag på vores børns vegne i stedet for at gribe et barn, der græder og tage snakken. Men pludselig skal de her unge mennesker stå

på egne ben, og så bliver de slået omkuld, siger hun. Anna Bjerre mener, at de unge i dag, har meget mindre spillerum til at finde sig selv. – I dag er det som om, de unge går på line i tåge, når de skal træffe valg, mens vi i min ungdom havde en hel fodboldbane at lege på. Og det hænger i høj grad sammen med, at vi har glemt værdien i at være menneske udenfor præstationerne, siger hun. Det betyder ikke, at der ikke må stilles krav, det må der gerne. Bjørn Holstein, Statens Institut for Folkesundhed forklarer, at børn trives med, at der eksempelvis bliver stillet krav til dem i skolerne. Det skal bare være det rigtige formkrav. – Det må ikke handle om at arbejde hen mod at blive den smukkeste eller den klogeste, men at have realistiske krav, så eleven bliver bedre og fornemmer det, siger han. På Anja Rykind-Eriksens højskole, (Rødding Højskole,) gør de meget ud af, at der ikke er krav til eleverne, der ligger ud over, hvad de kan, og at fortælle dem, at de bare skal være dem, de er – med gode og dårlige sider. Sådan er det at være menneske. – Når de ser, at andre kan lide dem på trods af deres dårlige sider, så er det en kæmpe lettelse. De er jo hele tiden bange for at blive afsløret i ikke at være perfekte, men det betyder ikke så meget. Jeg prøver at lære dem, at det skal nok gå, selvom alt ikke går helt efter planen. Du er god nok alligevel.

TRÆT AF STRESS, ANGST ELLER DEPRESSION? SÅ BESTIL EN GRATIS PRØVESESSION MED NEUROCOACHING Se betingelserne - og læs om, hvordan du med moderne, neuropsykologisk træning selv kan ændre kemien i din hjerne - og dermed dit humør og dit liv. SE KUNDEHISTORIER OG DOKUMENTATION:

www.neurocoaching.dk

helse / april 2019

19


helse: tema xxxx

TEMA

Unges mentale helbred

SE MIG NU! Alt for mange unge kæmper med mistrivsel og psykiske diagnoser. En af dem er Birgitte Dahl Skjødt. I dag er hun 24 år gammel og har brugt halvdelen af sit liv på at have det skidt og forsøge at få den hjælp, hun havde brug for – for det meste forgæves. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Scanpix/Iris, Privat

D

et startede relativt uskyldigt med, at Birgitte begyndte at smide sin madpakke ud som 11-årig. Hun havde brug for at føle, at hun havde kontrol. Men derfra udviklede det sig, og over de næste tre år røg hun i en nedadgående spiral, som be-

20

tød, at hun udviklede en spiseforstyrrelse, selvskadende adfærd og borderline. Hun blev flere gange konfronteret med sin opførsel af lærere på skolen, men selvom de så, at hun havde det skidt, blev der aldrig gjort noget. Hun sagde det også flere gange til voksne, hun stolede på,

men ingen tog handling. En dag blev hun hevet til side af en pædagog i klubben, som sagde, at hun havde hørt noget, og om Birgitte kunne forestille sig, hvad det var. Hun svarede, at hun troede, at kvinden nok havde hørt, at Birgitte skar i sig selv, men det var ikke det. Den voksne


helse: tema

Varmepuder mod spændinger og ømhed i kroppen – opvarmning i mikro- eller bageovn Indeholder rapsfrø som er meget olieholdige og er termisk behandlet for at opnå et hygiejnisk naturprodukt som kan opvarmes igen og igen.

Men anoreksi handler ikke om vægt. Det handler om, hvordan man har det i hovedet

Fås i tre varianter • En krave specielt udformet til nakken • En aflang pude 17 x 50 cm - som kan bruges over hele kroppen . • En pude som måler 17 x 30 cm som er let at medbringe på arbejde eller ferie. Puderne er bløde og lette at arbejde med og betræk kan vaskes ved 40 grader. Køb puderne hos Matas.

www.sipacare.dk tlf. 70 27 00 32

havde hørt et rygte om, at Birgitte var gravid. Da Birgitte affejede det, sluttede samtalen, og der skete aldrig mere med det faktum, at hun faktisk havde fortalt, at hun var selvskadende. Den slags oplevelser er ikke enestående i Birgittes liv. Hun har haft perioder, hvor hun har haft det bedre end andre, men her har det for det meste været hendes egen viljestyrke, der gjorde en forskel. Men, fordi der gik så mange år, før hun fik kvalificeret professionel hjælp – det mangler hun stadig på nogle aspekter – kunne hun ikke fastholde sig selv i den gode spiral.

Stort pres Som 17-årig flyttede Birgitte hjemmefra. Hun var startet på gymnasiet og havde tre jobs for at få det hele til at hænge sammen økonomisk, men det var et stort pres, og tingene begyndte igen at ramle. Hendes fravær steg, og hun fik at vide af skolen, at hun ikke passede ind. Måske det ville være bedre for hende at starte på social- og sundhedsskolen, fordi det passede bedre til sådan nogle som hende? Det gjorde hun så.

Bruger du spacer og inhalator rigtigt? Tjek det på min.medicin.dk

helse / april 2019

21


helse: tema

Hun passede ikke ned i kasserne Birgitte mødte sin nuværende mand på skolen. Han så, at hun havde det svært, og for første gang stiftede hun bekendtskab med psykiatrien – syv år efter hendes mistrivsel og sygdom begyndte. Men hun kunne ikke få hjælp til sin spiseforstyrrelse. Hun vejede for meget. Så hun blev i stedet udredt for depression og fik nogle diagnoser, som hun ikke mente passede på hende. Herefter startede det, hun beskriver som det tre-årige helvede. Hun røg ind og ud af lukkede afdelinger uden egentlig at få behandling. Hun var der ligesom bare. Som 21-årig overgik hun til voksenpsykiatrien, hvor hun under sin første indlæggelse gik ti dage uden at spise, uden nogen gjorde noget, fordi hun var indlagt med selvmordstanker. I dag bliver hun sur, når hun tænker tilbage på forløbet, fordi hun ikke mener, at kassetænkning skal holde nogen fra at få hjælp. Men det gør den. Birgitte passede ikke i

22

At hjælpe et barn med en psykisk sygdom er ikke en typisk del af forældrekurser. kassen for anoreksi på grund af sine tal. Men anoreksi handler ikke om vægt. Det handler om, hvordan man har det i hovedet, og det ville Birgitte ønske, at flere så. For hun har stadig ikke fået hjælp til at komme sig over sin spiseforstyrrelse, som hun har døbt Anna, og som i høj grad styrer hendes liv.

Anna er ligeglad med, at hun kan slå ihjel Hun har givet spiseforstyrrelsen et navn for at adskille den fra sig selv. Hun er nemlig ikke et menneske, som vil udsætte andre for bekymring, såre dem eller er

ligeglad med sig selv. Sådan er Birgitte ikke. Men sådan er Anna. Anna er fuldstændig ligeglad med, at hun sårer, skader eller risikerer at give Birgitte knogleskørhed og hjertestop, hvis hun bliver ved med at have styringen. Så Birgitte har brugt – og bruger stadig – en stor del af sit liv på at være i konflikt med sig selv. I konflikt mellem, hvad hun vil, og hvad Anna vil. Derfor har hun også brugt mange kræfter på at lyve for sine nærmeste for at skjule Annas indflydelse, hun har afskåret sig fra sociale sammenhænge, og hun har kæmpet for at passe til den forestilling, der er om, at vi skal være perfekte. Og den forestilling har været med til at fastholde hende i sygdommen. For hendes træning, salater og strenge diæt er på mange måder noget, vi hylder i samfundet. Det lykkedes hende at opgive træningen og stoppe med kun at lægge polerede billeder på Instagram. Nu arbejder hun med også at vise bagsiden af medaljen.


helse: tema Hvad der sker, når man sulter sig, og at det er okay at have det svært. For alle har det svært i perioder, og det vil hun gerne have, at vi snakker om. Men det gør vi ikke. Hun ser et paradoks i, at vi er et af verdens lykkeligste lande, mens rigtig mange går rundt og kæmper, og hun er bekymret for, at vi er ved at skabe en generation af stressede robotter, der – ligesom hun selv – har svært ved at finde ud af, hvem de er, når de ikke er perfekte.

Kæmper for sig selv og for andre Birgitte ville ønske, at nogen havde set hende, da hun kæmpede, allerede da hun var en pige. Og at de, der så det, gjorde noget for at hjælpe hende. Men det gjorde de ikke. Hun tror, at de pædagoger og lærere, som var bevidste om, at der var noget galt, var bange for at snakke om det. Hun havde også svært ved at snakke om problemer. Det har hun ikke længere. I dag spørger hun hellere sine kære en gang for meget end en gang for lidt, om de har det skidt, for det ville hun ønske, at nogen havde gjort med hende. Hun ville også ønske, at der var mere støtte og hjælp til de pårørende omkring hende. For de havde svært ved at håndtere hendes sygdom – at hjælpe et barn med en psykisk sygdom er ikke en typisk del af forældrekurser.

Birgitte Dahl Skjødt kæmper stadig for at finde sit indre ståsted.

Derfor kæmper hun i dag for at åbne folks øjne og vise, at det er okay at tale om sine problemer. Hun kæmper også stadig for at slå Anna ihjel, selvom det er angstprovokerende. Hun er kommet langt, men 12 års sygdom forsvinder ikke bare, og jo længere tid, der går, før hjælpen kommer, des sværere bliver det at finde sin vej ud af lidelsens omklamrende hænder.

AngstTelefonen – Børn, Unge og Forældre

82 30 60 70 Tirsdag og torsdag kl. 18 – 21

Ideelt til alle, der har brug for at spise en glutenfri kost og ønsker at undgå ubehag forårsaget af spor af gluten eller “skjult gluten” i fødevarer. Undersøgelser viser, at selv med en angiveligt glutenfri diæt kan det utilsigtede indtag af gluten være fra 200 mg til 3000 mg pr. dag.Dette kan være nok til at forårsage ubehag. GluteoStop® er et kosttilskud, som udelukkende er beregnet til at hjælpe med nedbrydning af gluten i en glutenfri diæt. GluteoStop® er ikke beregnet til at erstatte en glutenfri diæt eller behandle eller forhindre cøliaki, hvedeallergi eller overfølsomhed over gluten.

www.panacea.dk/gluteostop

helse / april 2019

23


helse: klumme

PSYKOLOGEN

Skriv til Jeanne på Helse’s facebook

Remsen om børn og unge holder ikke Nu må I tage jer sammen. Kom nu i gang. Altså dengang jeg var ung, var der ingen kære mor. Og er I ikke også blevet sådan lidt for sensitive over for selv den mindste udfordring? Ingen har vel lovet, at livet skal være en dans på roser. Altså dengang jeg var barn, var der ikke noget, der hed stress og angst. Vi kneb balderne sammen, og så tog vi i skole, også selvom vi fik en over nakken. Der var ikke noget med at tage hjem til mor og pylre. I har alt og er forkælede som ingen generationer før jer. Jo, tak vi kender godt remsen. Som barn i dag er du født ind i mulighedernes tid. Her kan du blive alt, når bare du vil det nok. Aldrig har så mange børn været ønskebørn. Valgt til som et bevidst tilvalg. Forældre står klar til at hjælpe med selv de mindste bump på vejen. Og alle børn og unge får mad og tøj på kroppen og mere til. Her går det godt. Vi er et rigt samfund. Alligevel er der et stigende antal børn og unge, der ikke trives. De bukker under for de krav og forventninger, der er til dem. Mere end hver anden gymnasieelev har stress-symptomer enten i form af hovedpine, eller de har svært ved at falde i søvn. Og alt for mange lider af mere alvorlige symptomer som angst og depression. I mit arbejde møder jeg ofte børn og unge, der kæmper med at slå til i nutidens præstationssam-

fund. I en tid, hvor alle muligheder ligger åbne, ligger det lige for at bebrejde sig selv, når man oplever, at man ikke slår til. For så er der kun én at bebrejde, og det er en selv. Rigtig mange børn og unge oplever et meget stort forventningspres. Ikke udelukkende i skolen og rent uddannelsesmæssigt, hvor kun et 12-tal er godt nok. Børn og unge skal ikke kun klare sig godt i skolen. De skal performe på alle arenaer. De skal se godt ud. Være populære. De skal kunne navigere på de sociale medier med de helt rigtige posts på Instagram, Facebook og Snapchat. Man skal være den bedste til alt, hvad man foretager sig. Og man skal hele tiden gøre mere og gøre det bedre. Hvor kommer alle disse forventninger fra? De kommer fra de unge selv, skolen, forældre, samfundet. Rigtig mange unge oplever, at de ikke lever op til de givne krav om at præstere, og de føler sig ensomme. WHO vurderer, at stress og følgevirkninger heraf kan blive en af de største trusler mod sundheden. Der er grund til bekymring. Det er på tide, at vi stopper op. For hvis vi kun skal gå efter at være hurtigere, klogere, smukke og produktive, så ender det galt.

Jeanne Fløe I Helse, kan du møde ­psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil ­skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at ­stille spørgsmål ­eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB. Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående ­mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der ­berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-­ tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg.

Hvor kommer alle disse forventninger fra? De kommer fra de unge selv, skolen, forældre, samfundet. Rigtig mange unge oplever, at de ikke lever op til de givne krav om at præstere, og de føler sig ensomme.

24


Jeg kan godt lide tanken om at gøre en forskel, efter jeg er væk.

orchestra Gør din arv til en hjertesag Hjertesygdom kan ramme – uanset alder. Hvert år dør over 12.400 danskere af en hjertesygdom. Det svarer til hvert fjerde dødsfald. Forskerne gør hver dag fremskridt, som gør en forskel for dem, der har hjertesygdom tæt inde på livet, men der er lang vej igen. Vi mangler at finde årsagerne til flere hjertesygdomme og forbedre behandlingen, så vi får flere hjerter til at slå længere. Hvis du betænker Hjerteforeningen i dit testamente, bliver der mere forskning. Og mere forskning betyder nye fremskridt, der hver dag redder menneskeliv. Annelie Harboe har testamenteret en del af sin arv til forskning i børn med medfødte hjertefejl, da hun ønsker at give hjertebørnene et længere og bedre liv i fremtiden. Hvad er din hjertesag? I vores testamenteguide kan du læse de generelle regler for arv og testamente, hvordan du opretter et testamente, og hvad du støtter, når du gør din arv til en hjertesag. Bestil vores gratis testamenteguide på hjerteforeningen.dk/arv eller ring på 33 66 99 00

Annelie Harboe Testator


helse: klumme

KONSULTATION Ord, der forløser, er første skridt mod angsten Det er fredag eftermiddag, og en ung kvinde, der hedder Maja, som netop er startet på en videregående uddannelse, er dagens sidste patient. Jeg kender hende ikke fra tidligere og kan i journalen se, at hun ikke har været i lægehuset i flere år. Som henvendelsesårsag har hun skrevet sygemelding. Vi sætter os til rette i hver sin stol. Hun ser spørgende på mig, og jeg åbner derfor samtalen ved at tage udgangspunkt i det, hun har angivet som årsag til konsultationen: "Du har skrevet, at vi skal tale om sygemelding?" Hun ser undersøgende rundt i konsultationen og uden at se på mig, siger hun: ”Jeg tror, jeg har angst”. Hun fortæller, at hun har følt sig anderledes end sine jævnaldrende, siden hun gik ud af folkeskolen. Hun har altid været en stille type, men det er blevet gradvist værre. Helt slemt er det blevet, efter hun i sommer flyttede hjemmefra for at studere. Det er første gang, hun bor alene, og hendes familie og venner bor alle sammen langt væk. Hun oplever hjertebanken og svimmelhed, når hun er sammen med andre og trækker sig fra store forsamlinger. Jeg spørger, om hun tidligere har talt med sine forældre om sin situation. Hun fortæller, at hun har prøvet at tale med sin mor om det, da hun var yngre. Hendes mor har både sagt til hende, at der ikke er noget i vejen med hende, og at mange unge er usikre på sig selv, og at det går over, når man bliver lidt ældre. Jeg giver hendes mor ret i, at der ikke er noget i vejen med hende. Jeg giver hende ikke ret i, at det går over af sig selv. Angst er en voldsom følelse og kan være meget svær at håndtere alene. Mange med angst oplever desuden, at det er svært at kontakte deres læge eller andre, der kan hjælpe, da det kan øge angsten yderligere. Angst er én af de hyppigste henvendelsesårsager hos praktiserende læger, og for personer med psykiske problemer oplever over en tredjedel angst. Mellem 5 og 15 pct. af befolkningen oplever i en periode af deres liv angst. Symptomerne på angst kan være meget forskellige. Nogle mennesker oplever fysiske symptomer som hjertebanken, svimmelhed, hovedpine og hurtig vejrtræk-

26

ning. Andre oplever søvnforstyrrelser, symptomer på depression og isolationstendens. Der er stor forskel på, hvor meget angst fylder hos forskellige personer, der oplever angst. For nogle er det kun et forbigående symptom på overbelastning hos i øvrigt raske personer, og for andre er det invaliderende og forhindrer dem i at leve et normalt liv. Jeg fortæller Maja, at jeg er klar over, at det er svært for hende at komme hos mig og fortælle om sine symptomer. Jeg fortæller hende også, at angst er en af de psykiske lidelser, som behandling virker allerbedst på, og der derfor er rigtig gode muligheder for, at hun kan få det meget bedre. Vi aftaler, at hun skal udfylde nogle spørgeskemaer, inden vi ser hinanden næste gang, så jeg er lidt klogere på, hvordan jeg bedst hjælper hende videre. Jeg spørger Maja, hvordan hun nu har det. Hun fortæller, at hun er lettet. ”Nu har jeg fået sagt, hvordan jeg har det, så nu føles det ikke som om, jeg er helt alene med følelsen længere. Jeg skulle bare være kommet for længe siden, specielt når du siger, der er gode muligheder for at få hjælp”. Hun er mere rolig nu, ser på mig og smiler, og jeg gengælder hendes smil.

Henrik Prinds Rasmussen Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi. Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitets­sikring i almen praksis.

Jeg fortæller Maja, at jeg er klar over, at det er svært for hende at komme hos mig og fortælle om sine symptomer. Jeg fortæller hende også, at angst er en af de psykiske lidelser, som behandling virker allerbedst på.


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

helse: xxxx

to nyheder i den populære paradoxe anti-age serie

øjencreme & natcreme Effektiv anti-age med procyanidin og resveratrol kendt for deres medicinske egenskaber Udsætter aldersprocesserne Reparerer solskader helse / april 2019

27


helse: tema

TEMA

Unges mentale helbred

Næring din hjerne ville vælge

Vores hjerner kan virkelig køre rundt med os, hvis vi ikke får de næringsstoffer, vi har brug for. Derfor giver det også langt mere mental balance at få en sund og hjernevenlig kost. Af: Malene Tonnung / Foto: Colourbox

O

fte måler vi kalorier udfra, hvor langt vi skal løbe eller gå for at forbrænde en bestemt mængde. Men vores hjerner er faktisk vores største forbruger af den energi, vi indtager. Den arbejder konstant på at holde alle livsvigtige funktioner i gang samtidig med, at den skal levere tankevirksomhed og koncentration. Og fordi den kræver så meget energi, er den også den første til at foreslå hurtig energi i form af letomsættelige kulhydra-

Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om hjernen, fedtstoffer, psyko­ biotika og stabilt blodsukker.

28

ter som sukker, hvis den er ved at løbe tør. Derfor handler det om at holde den kørende – langt på literen og driftsikkert – på blodsukkerstabiliserende kost.

Gode kombinerede måltider En blodsukkerstabiliserende kost består af både proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater fra grøntsager og fuldkorn. Ved at sørge for at have alle tre komponenter tilstede i dine måltider i grove udgaver, mætter det bedre og i længere tid. Undgå til gengæld sukker og det hvide brød, pasta, ris, som får blodsukkeret hurtigt i vejret, men også hurtigt ned igen. Vælg fuldkornsvarianterne. Når blodsukkeret er stabilt, undgår du meget af den sukkertrang, der dels stjæler din opmærksomhed og koncentration, dels blot fører til endnu større lyst til sukker. Det er kulhydrater, der sender blodsukkeret i vejret, men hvis du sørger for at få protein og fedtstoffer sammen med – også til eventuelle mellemmåltider, er påvirkningen mindre. Så sørg evt. for at spise nødder, fisk, æg osv. sammen med brød, frugt og grøntsager.

er sundt at spise store mængder mættet fedt eller transfedtsyrer overhovedet, så har vi faktisk et behov for fedtsyrer, som måske er blevet lidt overset. Vi ved alle, at fisk er sundt og har en god virkning på hjernen, dens formåen og vores mentale balance. Og det er netop omega 3-fedtsyrerne, der her er ønskværdige. Modsat får gennemsnitsdanskeren rigeligt med omega 6, så det behøver vi ikke jagte yderligere. Fælles for alle de fedtstoffer, vi indtager, er, at de meget gerne må være rene og sunde. Det vil sige ikke harske, men nænsomt behandlet. Derfor kan det betale sig at gå efter jomfru-olierne – i mørke flasker. Og undgå opvarmning af de sarte olier. Vælg evt. mættede økologiske fedtstoffer til opvarmning, som smør og kokosolie. En god olivenolie kan opvarmes til 160 grader uden at tage skade. Derudover skal de fleste andre plante­ olier faktisk bruges uden opvarmning. Din fedthungrende hjerne vil også elske at få fedtstofferne fra deres naturlige kilde – gennem fede fisk, nødder og kerner. 

Hjernen elsker det fede!

Andre næringsstoffer, der kan gavne dit mentale helbred

Mangel på sunde fedtstoffer er et andet område, der kan påvirke din hjerne og dermed din mentale balance. De senere årtiers fedtforskrækkelse har i nogle tilfælde ramt lidt skævt, for selvom det ikke

B-vitaminer Der er flere af B-vitaminerne, der spiller en stor indflydelse på vores nervesystem. B-vitaminer bør altid suppleres af hinanden, så tag altid et kompleks af B-vitami-


ner, også hvis du tager et specifikt B-vitamin, f.eks. B12, som man kan få falske demenssymptomer af at mangle. B-vitaminer er vandopløselige, så evt. overskydende vitaminer bliver blot sendt med urinen ud. D-vitamin Både vores analytiske evner, koncentration og humør er bedre, når vi ikke mangler D-vitamin. Så det er ikke kun lyset fra solens stråler, der gør os gladere. Når vi danner D-vitamin fra solen, modvirker det også depressioner. I Danmark står solen dog ikke højt nok på himlen i store dele af året til, at vi danner D-vitamin fra dens stråler. Så suppler evt. med et tilskud om vinteren. C-vitamin Vitaminet er måske mest kendt for sin e ­ ffekt på immunforsvaret. Men nyere dansk forskning viser, at C-vitamin er hjernens måske vigtigste antioxidant. Hjernen er i stand til at trække C-vitamin ud af blodet og opretholde et niveau på omkring 500 gange blodets indhold. Hjernen bruger det høje niveau af C-vitamin til at beskytte de fler-umættede fedtsyrer, som den indeholder, og som er meget følsomme over for oxidativ skade. Selen  Spormineralet har mange gode egenskaber, bl.a. reducerer det oxidativt stress, som netop er tilstede, når vores krop er belastet af enten psykisk eller fysisk stress. Selen har vist sig at kunne mindske f.eks. symptomer på PTSD. Mineralet findes naturligt i fisk og jorden, hvorfra planterne optager det, men den nordeuropæiske landbrugsjord er selen-fattig, så her kan det være svært at få nok. Probiotika Mælkesyrebakterier, der kan

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA til dig og din krop

© NOVASEL EU APS, 1115 - WWW.REKLAMEPIGEN.DK

helse: tema

Flerumættede fedtsyrer har stor ernæringsmæssig værdi og mange vigtige funktioner bl.a. som byggesten i cellernes membraner. eye q er en speciel udviklet fiskeolie (Kirunalolie) som indeholder 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

Naturlig balance

hjælpe din tarmflora, kan også få gavnlig effekt for dit hoved. Forskere har vist en sammenhæng mellem de bakterier, vi har i maven, og de signalmolekyler i hjernen, der har indflydelse på vores psyke og humør – serotonin, dopamin, acetylkolin, endorfiner, noradrenalin og adrenalin. Hvis både maven og humøret driller, kan det altså betale sig at hjælpe tarmfloraen med mælkesyrebakterier samt masser af fibre og fermenteret kost, der kan rette op på ubalancer.

strum

olo SylliFlor DCUKT MED DOBBELT FUNKTION

ta rm en lo st ru m til til fø re r co og en ls fo rd ø je ar m a. co m R eg ul er er io d an ep h p å w w w .b r ve rø p B es ti l va re

IONSPRO

KOMBINAT

Biodane Pharma A/S · Staushedevejen 10 · 6621 Gesten · Danmark · Tlf. 75 555 777 · info@biodanepharma.com · www.biodanepharma.info

helse / april 2019

29


helse: klumme

SYNSPUNKT Lars Thorup Larsen

Hvordan har du det? Et væsentligt element i WHOs sundhedsdefinition er ordet "velbefindende" – sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mentalt og socialt velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse. Men hvad betyder "velbefindende", og kan man ikke befinde sig vel uden nødvendigvis at være sund? Ikke ifølge WHO eller de undersøgelser, Sundhedsstyrelsen gennemfører hvert fjerde år. Disse stikprøver hedder simpelthen: Hvordan har du det? Mange forskere har forsøgt at afklare, hvordan ”velbefindende” kan defineres etisk og filosofisk, men disse udredninger kommer sjældent ind på, hvor begrebet egentlig kommer fra. I min undersøgelse af det brede sundhedsbegrebs oprindelse har jeg heller ikke direkte fundet kilden til, hvordan ordet ”velbefindende” kom ind i WHOs sundhedsdefinition. Ikke desto mindre er ”velbefindende” og andre mere kvalitative betegnelser som livskvalitet eller vi-

talitet helt centrale i både sundhedsforskning og sundhedspolitik i efterkrigstiden – ikke kun uden for men i høj grad også inden for den etablerede lægevidenskab. Her ønsker læger og sygeplejersker ikke længere blot at afklare, om en person er syg eller rask. De er mindst lige så opsatte på at lære personens livskvalitet at kende. Forældre, der ringer til vagtlægen om et feberramt barn, forestiller sig måske, at lægen ud fra barnets temperatur kan komme med en entydig og objektiv dom. Er barnet sygt eller raskt, og hvordan kan det kureres. Men lægen vil ofte stille forældrene det noget vanskeligere spørgsmål: Hvordan har barnet det? Der indgår på den måde flere og mere subjektive dimensioner i sundhedsbegrebet i dag. Det er derfor vanskeligt at afgøre, om en person er sund eller ej. Ikke kun fordi der hele tiden kommer mere og mere viden om gener, enzymer, bakterier eller sygdomme i menneskekroppen. Men også fordi vi har et mere mange­facetteret mål for sundhed, hvor lægen ikke kan give et endegyldigt svar på, om du eller jeg er sund – i hvert fald ikke uden samtidig at spørge, hvordan vi har det.

Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhedsvæsnet 2019. I april er det Lars Thorup Larsen, lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Han forsker særligt i sundhedspolitik og er forfatter til den nye bog 'Sundhed' i serien 'Tænkepauser'. Månedens synspunkt er taget fra bogen.

Mange forskere har forsøgt at afklare, hvordan ”velbefindende” kan defineres etisk og filosofisk, men disse udredninger kommer sjældent ind på, hvor begrebet egentlig kommer fra.

30


helse: xxxx

Godt for hjerte, hjerne og syn Ideelt algebaseret alternativ til fiskeolie

Copyright: Algae Industry Magazine

Havalgen Schizochytrium sp. er en bæredygtig kilde til omega-3 fedtsyrer.

beaute Olie fra hav-alger... • Bæredygtige alger med højt naturligt indhold af de essentielle fedtsyrer DHA og EPA • Maksimal effekt med kun 2 små synkevenlige kapsler daglig • Ingen bismag og miljøgifte

-3

MARI

N

E

V

YGTIG D E R BÆ KTION U PROD

D

N

DIREKTE

dansk farmaceutisk industri a-s

E

ER ER

EJ

A

LG

TIL OM

G

A

Fås hos Matas, i helsekostbutikker, førende apoteker og netshops.

E

• Dokumenteret virkning

Tlf. 4486 0550 www.dkpharma.dk helse / april 2019

31


helse: skønhed

SK

ED

I

N

ØN

H

GE

R

✪✪

✪ ✪✪

& velvære

SKØNHED SE

KS P

E RT E N S A N

L FA BE

Lise Grosmann Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

Sommer og solklar Det er nu, det sker. Solen får kraft. UVB-strålerne, der danner det gode D-vitamin i samarbejde med vores hud, står nu i en produktiv vinkel. Men fordi vi også har en medfødt biologisk tendens til at blive ’høje’ på sol, så glemmer vi ofte altings balance og forsluger os på velværehormoner. Få tips til en skøn og sikker sommer. A burde måske komme før B

Makeup med SPF er det nok?

På europæiske (EU) solcremer kræves, at beskyttelsen mod UVA-stråler udgør en tredjedel af SPF-tallet. Har solcremen UVA-cirklen kan man således regne med en UVA-beskyttelse på 10, hvis SPF er 30. Og selvfølgelig højere ved SPF 50, hvilket jo er positivt. Altså lige bortset fra, at UVA udgør 95 procent af de UV-stråler, der rammer os derude, og de ryger helt ned i læderhuden og kan beskadige celle-DNA. De er også den væsentligste årsag til pigmentpletter, soloverfølsomhed og ældning af huden. Ydermere er der krudt på dem fra morgen til aften. Scenariet er altså, at man føler sig tryg, fordi man bruger høj SPF efter forskrifterne, herunder genindsmøring hver anden time, huden bliver ikke rød, og så kan man nyde det i timevis på stranden. Det lyder ikke som nogen god idé, vel ...

SPF er SPF. Men UV-filtre i en makeupcreme er ikke altid bredspektrede, og nok så vigtigt, så bruger næppe mange den teskefuld, der er forudsætningen for at få SPF-beskyttelsen, der står på emballagen. Så nej, makeup er ikke nok alene, men det er et supplement.

Skal solcreme underst eller øverst? Det kommer an på, om dens UV-filtre er de såkaldt ’kemiske’ eller fysiske. De første skal i kontakt med huden, fordi de virker ved at optages i de øverste lag, hvor de absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme. De bør altså komme inderst. Mens de fysiske virker ved at reflektere UV-strålerne, og derfor skal de yderst.

Det kan jo altid klippes Hår er dødt, så hvis solen tager pynten af det, så kan det jo altid klippes. Man kan jo også sætte håret op, så kun overfladen påvirkes, men solhat/kasket er det bedste, når man er i solen. Har man fint tyndt hår eller kort hår, er der risiko for skoldning af hårbunden, så her er solhat et must. Og mænd med skaldet isse skal i den grad huske at beskytte knolden.

32

Yin yang og altings balance Det er ikke gået upåagtet hen hos hverken industri eller læger og forskere, at vi står med to problemer, der begge er solrelaterede. En stigende mangel på vitamin D og en markant øgning i modermærkekræft. Og en stigning i depressioner i øvrigt. Billedet på den gode sol og den farlige. Og den balance er der mange meninger om. Sol er og bliver den bedste kilde til vitamin D, og der skal bruges UVB-stråler. Dem filtrerer solcremen. Den gode nyhed er, at vi med en 10-15 minutters dosis på arme og ben nogle gange om ugen kan få det nødvendige tilskud. Faktisk plæderer stadig flere forskere for, at vi ikke totalt forskanser os altid. De mennesker, der i kraft af deres job – f.eks gartnere og anlægsarbejdere – er meget udendørs og altså får meget sol, er faktisk ikke dem, der tæller i statistikken over modermærkekræft, som i øvrigt hyppigst viser sig på ryg og ben og altså ikke de typisk soleksponerede hudområder. Noget tyder altså på, at det er en god idé at aktivere hudens egne beskyttelsesmekanismer. Og hvordan de egentlig fungerer, er tidens forskere meget optaget af, for det har jo fungeret, indtil vi satte os indendøre hele dagen og skulle tilfredsstille solhungeren i weekender og på ferierejser. Her gik det galt.


helse: skønhed

ER DU PÅ DEN TREND?

Skørt at skolde

Parisiske kvinder har noget med bare ben, og det er ikke temperaturen, der bestemmer. De er bare bare fra nu til oktober. Følger du den trend, men føler, at dine ben er så blege, at de blænder, så lad være med at stege dem i solen. Brug selvbruner. De her servietter indeholder ekstra meget af det helt uskadelige stof dihydroxyacetone, som er det, der bruner, og de er hurtige at bruge. Kan også anvendes i ansigtet.

Aloe vera kaldtes tidligere for brandplanten, for havde man brændt sig, så kappede man et blad og smurte den tykke bladsaft på. I dag kan dette fantastisk helende remedie heldigvis fås på tube og spray og bør findes i ethvert hjem til fugtning og heling af hud i krise. For eksempel når den sunde fornuft fordampede i solen, og huden blev skoldet = forbrændt.

Easy Sun Self Tanning Towelette, 10 kr. stk.

Avivir Aloe Vera Gel, 110 kr. for 150 ml.

ER DU EN AF DEM, DER HAR DET SVÆRT MED SOLCREME? Det har for eksempel mange med fedtet og uren hud, fordi de føler, at deres problemer forværres. Andre generes af solcreme tæt på øjnene, fordi det svier, hvis cremen siver ind i øjnene, når huden bliver våd af sved eller ved badning. Begge problemer har La Roche-Posay nye bud på. Anthelios Anti-Imperfections Corrective gelcream SPF 50+ matterer huden og holder den mat også, når man sveder. Samtidig holdes urenheder i skak med salicylsyre. 169 kr. for 50 ml. Anthelios Shaka Fluid Anti-eye stinging SPF 50+ er meget let i konsistensen, ekstra vandfast/svedresistent og uden parfume, 159 kr. for 50 ml.

PAS PÅ DE RADIKALE UDSVING UV-filtre beskytter ikke mod alle solrelaterede hudskader. Derfor er det positivt, at stadig flere tilsætter deres solprodukter antioxidanter. Men UV-filtre fylder godt og jo mere, jo højere SPF, og der skal også være plads til fugtpleje. Et effektivt antioxidantserum er derfor en rigtig god idé både i solen, og efter man har været i sol for at undgå skader på cellerne. The Ordinary gør det godt med to af de mest effektive antioxidanter i meget høj koncentration. The Ordinary Water-Free High-Potency Antioxidant Formula Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, 79 kr. for 30 ml. i Magasin Kgs. Nytorv/Lyngby/Aalborg samt online.

Mærkevare Især Allergy Certified-mærkningen er værd at notere sig, hvis man har problemer med at kunne tåle solcremer. For mærkningen betyder, at der er screenet for stoffer, der er kendt allergene. Men denne danske internationale mærkning går et spadestik dybere, de kigger også på råvare-renhed. Råvarer kan nemlig indeholde tekniske hjælpestoffer, som også kan udløse problemer. Derma solprodukterne koster mellem 59,95 kr. og 199,95 kr.

Det kommer også indefra Skønhed kommer som bekendt også indefra, og et tilskud til den kulørte frugtog grøntkost er en rigtig god strategi, når udfordringerne øges. Vitamin C er én af de stærkeste antioxidanter, en radikalbasker af naturens bedste, og Pukka henter vitaminet i økologiske frugter som hyben, acerola og amlafrugt. Den daglige dosis giver 332 pct. NRV (Nærings Reference Værdi) vitamin C med høj biotilgængelighed og langtidseffekt i kroppen. Pukka Naturan Vitamin C, 172 kr. for 60 kapsler.

helse / april 2019

33


helse: nyt fra Danske Regioner Nyheder og information fra Danske Regioner

Økonomisk løft af sundhedsvæsenet går til stigende medicinudgifter 482 millioner kroner. Så meget steg regionernes udgifter i 2018 til sygehusmedicin. Den ekstra udgift på 482 millioner kroner svarer til en stigning på 5,7 procent og betyder, at de 500 millioner kroner, som regionerne fik fra staten i Økonomiaftalen 2018, lige akkurat dækker udgifterne til medicin, og dermed ikke er brugt til et generelt løft af sundhedsvæsenet. Det er fortsat lægemidler til behandling af forskellige former kræft, der trækker udgifterne op, for eksempel de nye immunterapeutiske lægemidler, som mange kræftpatienter har haft gavn af. – Det er rigtig godt for patienterne, at de har fået gavn af behandlingen med medicinen, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner og fortsætter: – Vi arbejder konstant på at forbedre alle dele af sundhedsvæsenet, og det er helt afgørende, at vi meget konkret forholder os til udviklingen i medicinudgifterne, da de har stor betydning for, hvad vi har til at prioritere til andre dele af sundhedsvæsenet.

Stor tilfredshed hos akutte patienter Selv om der med over en million patienter i 2018 var nok at se til på landets akutmodtagelser- og klinikker, så er langt størstedelen af patienterne i høj grad tilfredse med deres besøg. Det er en af konklusionerne i regionernes årlige landsdækkende undersøgelse af de ambulante patienters oplevelser i akutmodtagelser og akutklinikker (LUP 2018). Her svarer 75 procent af patienterne, at de i høj eller meget høj grad var tilfredse med besøgene på akutklinikkerne. I akutmodtagelserne var 69 procent af patienterne i høj eller meget høj grad tilfredse. – Det er et flot resultat, som viser, at patienterne får en behandling, de er godt tilfredse med. Det er i sig selv vigtigt for os, og vi kan se, at vores personale gør meget for at tage hånd om de akutte patienter. Venteværelset på en akutmodtagelse- eller klinik kan være et travlt sted, så vi skal være meget grundige i kontakten med patienterne, siger Ulla Astman, der er næstformand for Danske Regioner.  

34

REGIONERNE HAR FØRERTRØJEN PÅ, NÅR DET GÆLDER SUNDHEDS-IT Der er sket meget på it-fronten de seneste årtier: Mange husker deres første modem derhjemme, og hvordan det blokerede for telefonlinjen. Eller Windows-pakken, der fyldte adskillige disketter. Det er kun et par årtier siden. Da regionerne overtog sundhedsvæsenet fra amterne i 2007, var papirjournaler stadig en gængs kilde til information suppleret af hele 23 forskellige it-systemer med elektroniske patientjournaler. Regionerne gik målrettet i gang med at reducere de mange systemer til ét system i hver region – med mulighed for at dele data på tværs. Siden er udviklingen fortsat yderligere. I 2021 vil vi have bare to typer af systemer. Og som vi har fastslået sammen med regeringen i strategien for digital sundhed, så bevarer vi på den måde konkurrence på markedet i stedet for et monopol, hvor der kun er én leverandør af en elektronisk patientjournal. Ordene er Stephanie Loses og Ulla Astmans, der er henholdsvis formand og næstformand i Danske Regioner i et indlæg bragt i Altinget.  

VANDREJOURNAL GÅR PÅ PENSION Siden 1970’erne har den gule konvolut, som rummer vandrejournalen, været fast inventar i hænderne på vordende forældre, når de skulle besøge f.eks. egen læge eller jordemoder. Nu vil regionerne pensionere den fysiske papirjournal og i stedet indføre en ny, digital løsning, der giver den gravide og sundheds-personalet et sikkert og nemt overblik over den gravides oplysninger og aftaler i sundhedsvæsenet. Kommende forældre vil opleve bedre sammenhæng og kommunikation på tværs af sundhedsvæsenet, hvor de gravide selv og de relevante fagpersoner kan se og tilføje informationer online. Næstformanden i Danske Regioner, Ulla Astman ser frem til den nye digitale løsning: – Vi er mange, der kan huske vandrejournalen mange år tilbage, og den har tjent gravide godt. Men nu er tiden moden til at gøre området digitalt til fordel for kommende forældre, så de kan føle sig trygge i, at deres oplysninger bliver behandlet sikkert, og de samtidig får et bedre overblik over deres forløb, siger Ulla Astman.


Jeg har også smidt brillerne Mai-Britt Vingsøe Radiovært

euroeyes

BrilleBøvl? Bestil en gratis synsundersøgelse på EuroEyes.dk Banebrydende teknologi gør det muligt at korrigere synsfejl og eliminere muligheden for at få grå stær. Det betyder, at alt fra bygningsfejl til alderssyn kan korrigeres og gøres uden større gener for de fleste der bruger briller, læsebriller eller kontaktlinser. Få undersøgt om du er blandt de heldige 75% der

kan slippe helt for briller og linser, allerede i dag. Ved en synsundersøgelse er der rig mulighed for at stille spørgsmål, og det bliver slået fast, hvilken behandling der er bedst for dig. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe på 7027 4553 eller læs mere på EuroEyes.dk

EuroEyes.dk helse / april 2019

35


helse: Øjenforeningen i samarbejde med Helse

GRÅ STÆR:

LIDT SOM MED GRÅT HÅR... Hvis blot vi bliver gamle nok, kan vi alle se frem til en eller anden grad af grå stær. Det kan ikke forebygges og opstår i takt med, at klarheden i linsen gradvist nedsættes. Af: Øjenforeningen / Foto: Scanpix/Iris

F

or at vi kan se klart, skal lyset kunne passere uhindret gennem øjet og samles på nethindens gule plet. Først rammer lyset hornhinden, herefter går det gennem hullet i regnbuehinden (pupillen) videre gennem øjets linse for til sidst at ramme nethinden og punktet, hvor skarpsynet sidder. Når øjets linse er uklar, kan lyset ikke samles i ét brændpunkt på nethinden. Det spredes diffust inde i øjet, og vi kommer til at se uklart. Vi oplever det i begyndelsen, som om vi går rundt med briller, der er konstant fedtede. Nogle har blændingsgener i solen eller fra modkørende

36

Almindeligt øje

Øje med grå stær

billygter. Og en hel del oplever dobbeltsyn, der ikke går væk, selvom man lukker det ene øje. En øjenoperation er eneste løsning på problemet. Ved at lægge et meget lille snit i overgangen mellem den hvide senehinde og den klare hornhinde, kan øjenlægen udtage den uklare linse og erstatte den med en ny kunstig linse. Efter udmåling af øjet kan linsen bestemmes, således at man kan se næsten normalt uden briller, og i visse tilfælde også klare sig uden læsebriller. Hvilken linse, der passer bedst til dig, kan du kun finde ud af i tæt dialog med din øjenlæge. Selve operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. en halv time. Man bør kun lade sig operere, hvis man er generet af sin grå stær. Der er altid en risiko ved en operation, og der skal være et rimeligt forhold

VIDSTE DU? ’Stær’ kommer fra tysk Ordet ’stær’ kommer af det tyske ’starr’, der betyder stiv. Det kommer af det noget stive blik, som kendetegnede den blinde person med grålige pupiller. Grå stær kan ikke forebygges. Operation er eneste behandling. I dag opereres der årligt ca. 50.000 øjne i Danmark. Man kan kun få det én gang Har man først fået udskiftet sin naturlige linse i øjet med en kunstig, kan man ikke får grå stær igen. Hvis man alligevel oplever, at symptomerne kommer igen, kan man have fået efterstær, der kan opstå efter operationen. Dyr får det også I dag er det yderst sjældent at møde personer med så fremskreden en grå stær, at den kan ses udefra. Men vi kender synet fra vores kæledyr. Hunde og katte rammes også af grå stær og kan i en høj alder få næsten ­hvide pupiller.

mellem den synsgevinst, man kan opnå, og den risiko, man løber ved en operation. Læs mere om grå stær og øjenoperationer på ojenforeningen.dk


FOREDRAG OM INFRARØD ØJENBEHANDLING Torsdag 11. april kl. 19.00 - 21.00, AkupunkturHuset, Kielgastvej 3, Skive. Torsdag 2. maj kl. 19.00 - 21.00, AkupunkturHuset, Kielgastvej 3, Skive. Entré kr. 100,- inkl. kaffe/the. Tilmelding: tlf. 71 99 41 60 eller info@aku-huset.dk

AMD er en sygdom i vækst, og er i dag den største årsag til synstab i den vestlige verden. Kun få ting svækker livskvaliteten så meget, som det at miste synet, og da levealderen konstant stiger, er AMD en af de sygdomme som i høj grad hæmmer menneskers livskvalitet, på et tidspunkt hvor man ellers efter mange års arbejde skulle til at nyde livet. Der er ikke umiddelbar udsigt til at hverken medicin eller operationer stopper AMD-sygdommens fremmarch, og det er derfor nødvendigt at søge andetsteds for at finde svaret på denne udfordring. Vi er stolte af at præsentere vores erfaringer og den nye infrarøde teknologi, som vi tror kan forbedre livskvaliteten for mange øjenpatienter. De cellestimulerende og blodcirkulerende effekter af infrarød stråling, kan erfaringsvis også give synsforbedring på en række andre øjenlidelser end AMD, f.eks. ved grøn stær og ved synstab efter blodpropper.

behandlingsophold • tests & analyser • second opinions

Såvel AMD som flere andre øjensygdomme, skal ses i et større og mere hollistisk perspektiv end vi gør i dag. Vi bør ikke kun at behandle et sæt øjne, men også mennesket bag øjnene. Flere faktorer kan forbedre og forværre synet og udviklingen af AMD. Vi vil derfor dele ud af vores viden på området i en række af foredrag hvor vi forklarer om opdagelsen af infrarød stråling, viser fysiske forsøg og forklarer om vores anderledes og mere helhedsorienterede syn på øjenlidelser.

Thomas Borgå

Klinikchef og indehaver

Få tilsendt vores 72 siders katalog om øjenbehandling. Tilmeld jer Facebook-gruppen ”AMD-patienter og pårørende”

Info@aku-huset.dk • www.aku-huset.dk Kielgastvej 3 • 7800 Skive • Tlf.: 71 99 41 60

Kosttilskud der medvirker til at beskytte dit syn hele livet Takket være en sundere livsstil med masser af motion og bedre kostvaner kan vi i dag regne med at leve længere end for blot få år siden, men har vi samme fokus på øjnene som på resten af kroppen?

Vitaminer og mineraler for dit syn

Forsynamin er kosttilskuddet, der dækker øjnenes behov Vi kan ikke helt forhindre aldersforandringer i øjnene, men vi kan forberede øjnene på et langt og aktivt liv. Forsynamin indeholder den rette kombination af plantestofferne lutein og zeaxanthin, vitaminerne E, C og zink, der medvirker til at bevare et normalt syn længere. Forsynamin forhandles på udvalgte apoteker og helsekostbutikker Læs mere på forsynamin.dk

helse / april 2019

37


helse: nyt

Sundhed &

ER EDTA NOGET FOR DIG?

INSPIRATION

Har du symptomer på åreforkalkning, som f.eks., hjertekrampe, trykken for brystet, “vindueskiggerben,” eller er du arveligt disponeret? Måske har du fået en bypass-operation. I alle tilfælde kan en EDTA behandling være værd at overveje. EDTA står for Ethylen Diamin Tetra Acetrat – et kemisk stof, der bl.a. har den egenskab, at det ikke blot hæmmer dannelsen af åreforkalkning men også virker på den allerede dannede forkalkning. Desuden mindsker behandlingen tungmetaller i blodbanen.

til dig Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Mere info: www.edta-patientforeningen.dk eller på tlf.: 23 34 23 16

STØT DIN HUKOMMELSE KeenMind er et kosttilskud, baseret på udtræk af planten Bacopa monnieri CDRI08, som kan støtte hukommelsen, kognitive funktioner og koncentrationen. Traditionelt er planten blevet anvendt i mere end 3000 år i den ayurvediske indiske medicin. Ekstraktet i KeenMind CDR108 er standardiseret og udvindes ved en særlig kontrolleret produktionsproces. Fås i Helse kost. Mere info på www.novasel.dk eller på tlf.: 63 23 00 02

STYRK DIT SYN Vi har ikke samme fokus på at styrke vores øjne, som vi har på resten af kroppen. Men sådan behøver det ikke at være. Daglig indtagelse af et kosttilskud som Forsynamin, der indeholder de rette vitaminer, mineraler og plantestoffer kan være med til at bevare og vedligeholde synet livet igennem. Fås på apoteker og i helsekostbutikker. Mere info på tlf.: 57 82 03 05

Gå foråret i møde med MBT på fødderne Klassiske modeller i nye friske farver. Den unikke sålkonstruktion i MBT lindrer smerter i ryg og lænd samt aflaster diverse problemer i foden. Tilmed sikrer sålen, at musklerne bliver aktiveret uanset, om du går eller står i hver­dagen. Læs mere på www.mbt-shop.dk, tlf.: 97 35 45 62

38

Vi går mod lysere tider, og det er altid godt at være forberedt, så vi kan nyde de lyse dage ekstra meget. Her får du nogle tip.

FOREDRAG OM BEHANDLING MED INFRARØDT LYS Infrarød stråling blev første gang anvendt til behandling af øjensygdommen AMD i 2008 i et klinisk studie ved universitetet i Heidelberg. Siden da er der kommet mere forskning til. Thomas Borgå, der er Danmarks mest erfarne i dette emne, afholder i foråret en række foredrag om den nye viden. Foredragene finder sted i Aarhus og Skive. Se mere på: www.aku-huset.dk eller på tlf.: 71 99 41 60


Synstest med sundhedstjek

195

kr

KompletSyn - fås hos Louis Nielsen

Synstest med sundhedstjek ■

Udmåling af styrker

Test for bygningsfejl

Trykmåling af øjnene

Digitalt farvebillede af nethinden

Digital opmåling af brilleglas

Synsfeltscreening

Øjenlægevurdering ved behov

Bestil synstest på louisnielsen.dk

Fremtidens øjensundhed Vores medarbejdere er specialuddannede til at udføre KompletSyn undersøgelserne. Optikeren stiller ingen diagnose og i tilfælde af, at optikeren vurderer, der er tegn på en eventuel øjensygdom eller andre helbredsproblemer, sendes sagen videre til vores eget øjenlægenetværk, bestående af otte uafhængige øjenlæger fra danske universitetshospitaler, som i løbet af højst 72 timer vurderer patientsagen, og udarbejder en præcis henvisning videre i sundhedssystemet, såfremt det er nødvendigt. Alle elementer af KompletSyn er inkluderet, såfremt de er tilgængelige og optikeren vurderer, at der er behov for undersøgelsen. ©2019 Specsavers.


helse: opskrifter

Bliv mere grøn i hverdagen Af: Helse-redaktionen / Foto: Jesper Glyrskov

D

e fleste af os danskere er vokset op med en aftensmad bestående af kød, sovs og kartofler. I løbet af de senere år er sovsen nogle steder blevet til salat, men kødet fylder stadig mest på tallerkenen. Dog har rigtig mange efterhånden sagt farvel til kødet ikke mindst på grund af de store klimaudfordringer, vi står over for. Men det behøver ikke være et enten eller, mener Sebastian Randrup, der er fast kok i Go' Morgen Danmark. og som står bag den nye kogebog, ­Vegetarisk Hverdag - 100 grønne favoritter. Med bogen vil han ikke omvende kødspisere men derimod vise de fordele, der er for både smag, miljø og pengepungen ved at spise mere grønt i hverdagen. Her får du tre udvalgte opskrifter.

40


helse: xxxx

Pizza med squash, svampe og mascarpone 2 pizzaer DET SKAL DU BRUGE Pizzadej • 1,5 dl koldt vand • 10 g gær • 1 tsk. sukker • ca. 200 g tipo 00 hvedemel • ca. 100 g semolinamel • 1 spsk. salt med top • 1 spsk. olivenolie

Fyld • 3 håndfulde blandede svampe • 1 squash (gul eller grøn) • 2 løg • 1 dl olivenolie • salt og peber • 4 dl tomatsauce (find f.eks. opskrift i bogen) • 300 g revet mozzarella • 8 spsk. mascarpone • 10-12 blade rød syre, eller basilikum

SÅDAN GØR DU 1. B land vand, gær og sukker sammen i en røremaskine. Når sukkeret er opløst, tilsættes halvdelen af begge meltyper. Rør det sammen, til der ikke er flere klumper. 2. Tilsæt salt og olie, og rør lidt. Tilsæt resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, kan du spæde op med tipo 00 mel). 3. Tag dejen op af røremaskinen, og ælt den grundigt – gerne i 10-12 min., så den er helt glat og smidig at røre ved. 4. Lad nu dejen hæve i køleskabet i en time. 5. Form små boller af dejen på ca. 160 g, ælt dem en ekstra gang, og lad dem så hæve 30 min. ekstra pa køkkenbordet. 6. Tænd ovnen på 250 grader, og smid evt. en pizzasten i ovnen, hvis du ejer sådan en. 7. Rens svampe grundigt med en lille børste eller urtekniv, og vask evt. de sorter, som ikke tager skade af vand (slå evt. op, om de svampetyper du har valgt, tager skade af vand). 8. Skær squash, løg og svampe i tynde skiver, og læg i en skål.

Sprøde gedeosteruller med blåbær og rosmarinhonning Ca. 12-14 stk. DET SKAL DU BRUGE • 4 spsk. honning • 2 kviste rosmarin • 120 g blød gedeost • 100 g ricotta • 50 g blåbær • salt og peber • 14 ark forårsrulledej • 1 spsk. hvedemel • 600 ml solsikkeolie

SÅDAN GØR DU 1. Smelt honning i en lille gryde ved svag varme, og tilsæt rosmarinkviste. Lad det stå i 15 min. 2. Bland gedeost, ricotta og blåbær rigtig godt sammen, og krydr med salt og peber. 3. Tag nu forårsrulledejen frem, og skil arkene forsigtigt ad, så de ikke går i stykker. 4. Læg et ark foran dig, så du har et hjørne ind imod dig selv. 5. Læg ca. en spsk. af fyldet pa nederste tredjedel af arket uden at dække spidsen af dejen. 6. Nedefra rulles dejen nu op over fyldet, og siderne ­foldes ind. 7. Rul den nu, så den formes som en pølse, til du kun har en lille hjørnetip tilbage.

9. Tilsæt olivenolie, salt og peber, og vend det hele grundigt sammen.

8. Bland nu mel med en lille smule vand, så konsistensen er godt klistret.

10. D el og rul din pizzadej ud til to pizzaer – gerne så tyndt, som du kan, uden at de går i stykker.

9. Med fingeren smøres en anelse klister pa det sidste hjørne af forårsrullen, der lukkes op om forårsrullen.

11. Fordel tomatsauce ud på hele pizzaen, herefter svampe, squash og løg i et tyndt lag (gem to håndfulde af squash og svampe, som serveres rå på pizzaen efter bagning).

10. Gentag med resten af dit fyld og forårsrullearkene.

12. Fordel mozzarella og til sidst små klatter af mascarpone rundt på pizzaen.

12. Fritér ruller af flere hold i ca. 3-4 min. ad gangen, til de er helt gyldne, og læg dem herefter pa fedtsugende papir.

13. Når din ovn er så varm, som den kan blive, smides pizzaerne i ovnen og bages i ca. 10-12 min., til de er helt gyldne og sprøde i bunden. 14. Til sidst lægges lidt rå squash og svampe ovenpå. Pizzaerne pyntes af med friske urter.

11. Varm olie op i en gryde. Den skal vare så varm, at rullerne syder, nar de rammer olien.

13. Server rullerne, når de er lune, og hæld lidt rosmarinhonning over, og pynt evt. med lidt friske blåbær og rosmarin. helse / april 2019

41


helse: opskrifter

Avocadocheesecake med hindbær og ristet kokos 8 personer DET SKAL DU BRUGE Bund • 125 g smeltet smør • 250 g digestive-kiks Ostecreme • 350 ml fløde • 3 avocadoer • 350 g flødeost • 170 g sukker • saft og skal af 1 lime

Pynt • 3 jordbær • 7-8 hindbær • 1 spsk. tørret kokos • rød skovsyre • mynteblade

SÅDAN GØR DU 1. Forvarm ovnen til 175 grader. 2. Smelt smør i en gryde. 3. Blend kiks groft, og bland dem og smeltet smør i en skål. 4. Fordel kiksemassen ensartet i en springform, og bag den i 10 minutter. 5. Kom bunden i fryseren, så den er helt afkølet, når ostecremen skal på. 6. Pisk fløde let, til den danner små toppe. 7. Kom avocado, flødeost, sukker, limesaft og skal i en foodprocessor, og blend til massen er ensartet. 8. Hæld flødeskum i foodprocessoren, og pulsblend i et par sekunder, til massen igen er ensartet. 9. Tag bunden ud af fryseren, og hæld ostecremen ned i springformen. 10. Bank springformen forsigtigt ned i bordpladen et par gange, så ostecremen får en flot glat overflade. 11. Kom film hen over springformen, så ostecremen ikke skifter farve, mens den sætter sig. 12. Kom kagen i køleskabet natten over eller i minimum seks timer. 13. Når kagen har sat sig, kan den pyntes. 14. Skær jordbær i skiver, halvér hindbærrene, og rist den tørrede kokos pa en tør pande. 15. Pynt kagen med jordbær, hindbær, ristet kokos, rød skovsyre og mynteblade. 42

Vegetarisk hverdag - 100 grønne favoritter: • Forfatter: Sebastian Mathson Randrup • 240 sider, udkom 28. februar 2019 • pris: 349,95 kr. • forlag: FADL´s Forlag


NY EMBALLAGE NYT NAVN. SAMME GODE EGENSKABER. Arla® Protino standard og plus For at gøre det lettere for dig at navigere i vores sortiment af friske proteinberigede mejeriprodukter, har vi samlet Arla Protino® og Arla Protin® sammen under ét navn: Arla Protino®. Her kan du vælge mellem Standard eller Plus – alt efter hvor stort behovet for næring og protein er.

• Højt protein- og næringsindhold • Lækker, naturlig smag • Blød, cremet konsistens • Mange lækre smagsvarianter • Kræver ikke grøn recept

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier.

ct of the year du

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Forkorter udbrud, plejer læberne og beskytter med solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

Pr

ch

Active ingredie

nt 2015

ie

013

og

is



t

o tol

he

derma

gy

t

tic



Produkt 2 Äst



aes

he

013

des Jahr es ukt od

13 20



Product 2

13 20

Pr o

Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS.

e D er m ato

l

Spirularin® VS plejer og beskytter vorte følsom hud Kemi-fri behandling af vorteangreb på hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618 Ann_helse-spirularin_180x115.indd 1

16/05/17 14:39

helse / april 2019

43


helse: værd at vide

LUFT UD

– OG LUK OP FOR BEDRE LIVSKVALITET Foreningen Realdania har længe haft stort fokus på især det indeklima, vi udsætter vores børn for både derhjemme og i institutioner samt skoler. I den forbindelse har Realdania udgivet en ny rapport og har også undersøgt spørgsmål, som ikke tidligere har været afdækket. Af: Helse-redaktionen / Foto: Scanpix/Iris

F

ormålet med rapporten var især at finde ud af, om såkaldt adfærdsdesign kan hjælpe på dårligt indeklima på børneværelset. Ifølge Realdanias undersøgelse halter det nemlig med at lufte ud om aftenen og natten, hvor indeklimaet er for dårligt. Hele syv ud af ti børnefamilier har for højt CO2-niveau mellem kl. 19 og 07. Flere gange i løbet af natten kommer CO2-niveauet tre til fire gange over grænseværdien. Et væsentligt formål var at finde ud af, om indeklimaet kan forbedres med gode råd om udluftning før sengetid og en åben dør ind til børneværelset om natten. Svaret er et ja. hvis der

44

Løsninger, der skaber et bedre indeklima Nudging: En pære, som skifter farve og viser, når indeklimaet er dårligt Feedback: Når familierne fik at vide, at de var “dårligere” til at lufte ud end de andre deltagende familier i undersøgelsen Oplysning: Nyhedsbreve, som gjorde indeklimaproblematikken nærværende. Vanekit: Klistermærker og et skema, hvor man kan notere, hvilken vane, man vil huske udluftning og døråbning med. (Vi lufter ud, når vi børster tænder – og åbner døren, når far og mor går i seng).   

luftes ud ti minutter før sengetid, og døren til børneværelset holdes åben om natten. Næste opgave var at undersøge, om adfærdsdesign kan hjælpe danske børnefamilier med at forbedre indeklimaet ved hjælp af de to gode råd. Og igen er svaret ja. De løsninger, der blev undersøgt, betød, at dobbelt så mange familier luftede ud om natten, og næsten totredjedele af familierne angav, at de havde åben dør til børneværelset om natten. Det forbedrede ifølge undersøgelsen indeklimaet markant at følge de to gode råd. I boksen får du løsningerne (adfærdsdesign) i den rækkefølge, de virkede bedst.


Mænd og kvinder med psoriasis søges til lægevidenskabeligt forsøg på Hud- og allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital Vi ønsker med dette studie at undersøge, om der er ­forskel i tarmens bakteriesammensætning hos patienter med psoriasis sammenlignet med tarmens bakterie­ sammensætning hos personer uden psoriasis. Hvem kan indgå i forsøget Mænd og kvinder der ≥ 18 år eller < 75 år, som: • Har moderat til svær psoriasis • Ikke er i systemisk behandling mod psoriasis (tabletter/sprøjter) • Er af kaukasisk afstamning • Har et BMI under 35 • Ikke har diabetes eller inflammatorisk tarmsygdom (Mb. Crohn/colitis ulcerosa)

Deltagelse honoreres med 500 DKK/besøg samt kompen­ sation for transportudgifter. Alle beløb er skattepligtige. Er du interesseret i at høre mere om forsøget, kan du kontakte hospitalets hudklinik på telefon: 38 67 31 43 mellem kl. 9-14 eller sende en mail til 2019Annonce_v2_14012019 læge, ph.d.-studerende Tanja Todberg på tanja.todberg@regionh.dk. Forsøget er godkendt af Videnskabsetiske Komité (Journal nummer H-18041455). Hud- og allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital, Kildegårdsvej 28, 2900 Hellerup

Forsøget udgør mellem 1-3 besøg, og omfatter under­ søgelse af din hud, blod-, urin-, spyt- og afføringsprøve (opsamlingskit til hjemmebrug udleveres).

Propolia® naturligt tyggegummi Genopdag fornøjelsen ved at tygge et naturligt tyggegummi med alle de skønne egenskaber fra propolis, tilsat naturlig smag af mint eller kanel. Fordelene ved et naturligt tyggegummi • Bionedbrydelig • Uden sukkerbelægning • NO GMO

• Få alle de gode egenskaber fra propolis • Propolis har rensende, beskyttende og beroligende egenskaber • Propolis plejer tandkød og mundhulen naturligt

Propolia® historie og mangeårige erfaring med propolis går helt tilbage til 1979 og blev skabt i Frankrig. Propolia® forhandles hos kamilleshop.dk

Anvend Propolia® efter hvert måltid med gavnlig og rensende effekt ved at tygge i mindst 20 min. Kan anvendes af børn fra 5 år.

- Vi finder alle de unikke produkter og bringer dem hjem til dig.


helse: artikelserie

SERIE OM lunger

LUNGER ER LIVSKVALITET

– og der er næsten altid noget, du kan gøre for at styrke dine lunger. Også hvis du allerede er ramt af en lungesygdom som f.eks. KOL. Af: Carsten G. Johansen / Foto: Scanpix/Iris

M

ere end 600.000 danskere er hver dag plaget af en kronisk lungesygdom. De to største lungesygdomme er astma og KOL, som kan have de samme symptomer, men i virkeligheden er meget forskellige. Fælles for begge er dog, at sygdommen påvirker din livskvalitet meget i hverdagen. Fælles er også, at selvom begge sygdomme er kroniske, kan den syge selv gøre noget for at holde symptomerne på afstand. – Når man ikke kan helbrede en sygdom, handler det i stedet om at leve godt med sin sygdom, siger Peter Lange, der siden 2011 har været forskningsprofessor ved Københavns Universitet med fokus på forebyggelse af KOL og har mere viden end de fleste på området. Hans bedste råd til mennesker med åndenød eller vejrtrækningsproblemer er derfor, at man går til sin læge. Her kan man finde ud af, hvad der er galt – og gå i gang med at gøre noget ved det.

– Du skal ikke bare acceptere begyndende kroniske lungesymptomer, som for eksempel hoste og åndenød. Lad lægen afgøre, hvad du skal acceptere at leve med – og hvad der kan gøres noget ved, siger lungeprofessoren, som har sit daglige virke på Institut for Folkesundhedsvidenskab og på Herlev Hospital.

Tobak er lungernes fjende nr. 1 Når det handler om kroniske lungesygdomme, er der fortsat ét råd, som er vigtigere end alle andre. Du har sikkert også allerede gættet det: Drop tobakken. Rygning er langt den vigtigste årsag til, at vi udvikler KOL. Rygning er ikke selve årsagen, når vi udvikler astma – men tobak gør bestemt ikke din livskvalitet som ­astmapatient bedre. Rygning betyder, at forløbet af astmasygdom bliver langt alvorligere. – Rygestop er den vigtigste primære forebyggelse imod KOL – altså forebyggelse imod, at du bliver ramt af sygdommen, slår Peter Lange fast.

MERE END

600.000

DANSKERE ER HVER DAG PLAGET AF LUNGESYGDOM

Og rygestop gælder ikke kun patienten selv. Det gælder også mor og far. Hvis du er vokset op med dårligt indeklima – især indendørs rygning og dårlig udluftning – bliver dine lunger mere modtagelige for at udvikle KOL senere i livet. Det samme gælder, hvis du som barn har gentagne lungeinfektioner. Dine lunger bliver mindre og dårligere end gennemsnittet, og dermed har du større risiko for at udvikle KOL. Især naturligvis hvis du ryger. Risikoen stiger, efterhånden som du bliver ældre. – KOL kan i virkeligheden beskrives som en alt for tidlig aldring af lungerne. Gennemsnitsalderen for en KOL-diagnose i Danmark er ca. 68 år. De fleste som får KOL skal leve med sygdommen i man-

De krav, vi som mennesker stiller til vores livskvalitet, er blevet større og større. Vi har en forventning om, at lægen kan hjælpe os til at leve uden sygdom, og lægerne bliver også dygtigere hele tiden. Peter Lange, professor.

46


helse: helse: artikelserie xxxx

Lungesygdom i Danmark

320.000 mennesker lider af KOL. Halvdelen ved det ikke selv.

100.000 tager medicin imod KOL.

ge år, eftersom vi er blevet dygtigere til at behandle andre tobaksrelaterede sygdomme som hjertesygdom og en lang række kræftsygdomme, siger Peter Lange.

Frem med svedebånd og kalorietæller Lad os kort opsummere: Rygestop er altid godt for dine lunger. Hvis du går rundt og hoster eller hiver efter vejret, skal du lade din læge kigge på dig. Stiller lægen en diagnose, som hedder astma, har du udsigt til markant bedring. Nutidens astmamedicin er virkelig effektiv, og den tillader de allerfleste at leve et liv stort set uden anfald og uden betydende daglige symptomer. En KOL-diagnose er værre, fordi den betyder, at dine lunger er delvist nedbrudt. Ødelæggelsen sidder både i luftvejene, men også i de såkaldte alveoler, som er de små lungeblærer, hvor iltoptagelsen finder sted. Vi kender i dag ikke nogen metode til at genskabe nedbrudte alveoler. Men der er stadig meget, du selv kan gøre. Du skal stoppe med at ryge, og du skal tage din medicin på præcis den måde, som lægen har instrueret dig i. Det gælder for både astma- og KOL-patienter. – Vi har igennem de sidste 20 år fået en meget bedre dokumentation for, at du har gavn af fysisk træning og en fornuftig kropsvægt. Når du har en stærk krop med god kondition, og du hverken er over- el-

ler undervægtig, er du bedst rustet til at modstå alle typer sygdom. Også kroniske sygdomme som astma og KOL, forklarer professor Peter Lange. For astma og især for KOL gælder det, at når du bliver ramt af en lungeinfektion, som for eksempel akut bronkitis eller influenza, forværrer det din tilstand. Så jo mere stærk og rask, du er, jo mindre tager dine kronisk syge lunger skade.

Livskvalitet i alderdommen Mange år i sundhedssystemet har lært Peter Lange, at vi mennesker ønsker at have et godt liv. Og, at vores ønskesedler bliver længere. – De krav, vi som mennesker stiller til vores livskvalitet, er blevet større og større. Vi har en forventning om, at lægen kan hjælpe os til at leve uden sygdom, og lægerne bliver også dygtigere hele tiden. Men når det gælder lungesygdom, kan vi også gøre en hel masse selv, og det er der mange gode grunde til, siger Peter Lange. Det er nemlig sådan, at kroniske sygdomme ofte følges ad i forudsigelige mønstre. Mange mennesker med astma udvikler problemer med overvægt. Overvægt medfører, at lunger bliver klemt sammen og kan også skabe problemer med f.eks. reflux (opstød på grund af tilbageløb af mavesyre i spiserøret), som forværrer astmasymptomerne i en ond cirkel.

Ca.

325.000

voksne lider af astma. Over halvdelen er ikke selv klar over, at deres åndenød skyldes astma. Kilde: Lungeforeningen

Mennesker med KOL udvikler ofte hjertesygdomme, ligesom de ofte har problemer med over- eller undervægt. Begge lidelser svækker evnen til at leve et godt liv med KOL. Motion, vægtkontrol og rygestop i kombination med medicin er også den bedste måde at forebygge overvægt og hjerteproblemer. – Forskningen er i disse år i gang med at kortlægge forløbet af KOL igennem hele livet. Mange forskellige faktorer ser ud til at have betydning i barndommen, og måske kan vi om få år tilbyde en meget mere målrettet og individuel behandling. – Men når vi tager i betragtning, at gennemsnitsalderen stiger, og at vi samtidig har stigende forventninger til vores livskvalitet i alderdommen, er anbefalingen enkel: Du skal holde dig aktiv, kontrollere din vægt og droppe tobakken. Sådan holder du dine lunger stærke længst muligt – og i øvrigt også resten af din krop, siger lungeprofessor Peter Lange.

helse / april 2019

47


helse: apotekerforeningen xxxx

BEHANDL DIN HØFEBER ORDENTLIGT Op mod en million danskere har høfeber. En stor del er plaget af det i pollensæsonen – men sådan behøver det ikke at være. Hvis du er opmærksom på din høfeber, kan du planlægge og behandle dig ud af de værste gener. Af: Danmarks Apotekerforening / Foto: Scanpix/Iris

E

r du én af dem, der ofte tilbringer foråret med næsen i lommetørklædet? Så er det værd at overveje, om det er en forårsforkølelse, der endnu en gang har ramt dig – eller om du i virkeligheden har høfeber. Mange danskere går rundt med høfeber uden at vide det, og det betyder, at mange år efter år accepterer en række symptomer og ubehag, som kunne være undgået. Andre ved godt, de har høfeber, men bliver ikke behandlet i tilstrækkelig grad. Hvis du ikke behandler din høfeber ordentligt, kan du være meget plaget af gener, og det kan gå ud over livskvaliteten. Derudover øger underbehandlet høfeber risikoen for astma. Derfor er det vigtigt at tage symptomerne alvorligt og få den rigtige behandling.

Forkølelse eller høfeber? Det er let at forveksle de første tegn på høfeber med en forkølelse. Begge dele begynder som regel med, at næsen begynder at løbe med vandigt snot, og man nyser ofte.

48

Hvis du er forkølet, vil dit snot hurtigt blive tykt og gult, og du kan have let feber. Efter en uges tid er forkølelsen ovre. Har du derimod høfeber, bliver snottet ved med at være klart, næsen føles tilstoppet, dine øjne kan klø og være røde, og symptomerne holder ikke op. Du kan også føle dig træt og generelt utilpas. Hvis disse symptomer falder sammen med pollensæsonen, er der en vis sandsynlighed for, at du lider af høfeber.

Find den rigtige behandling Når du skal finde den bedste behandling til din høfeber, skal du være forberedt på, at du måske skal prøve dig lidt frem. Der findes et stort udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter. Der er forskel på, hvilke virksomme stoffer, der er i medicinen. Det er vigtigt at finde det, der virker godt for dig, og gør dig så symptomfri som muligt. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for at tage tabletter med antihistamin. Det kan også være nødvendigt at kombinere de forskellige midler. Spørg på apoteket, eller tal med din læge om, hvilke muligheder, der er. Du kan også læse mere på www.apoteket.dk/prosit.

gode råd

mo

1 2 3

d høfeber

Hold øje med pollentallene, så du kan planlægge og være forberedt, når der er pollen i luften. Du kan se dagens pollental på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og via deres app.

Skyl øjne og næse med saltvandsopløsning, hvis de har været udsat for pollen.

Luft ud morgen og aften, hvor der er færrest pollen i luften. Undgå også at hænge vasketøj til tørre udendørs, da det opsamler pollen.

4

Brug solbriller, når du er udendørs. Det begrænser kontakten mellem dine øjne og pollen.

5

Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng.


Øjenkløe

Klart tyndt sekret fra næsen

Flere voldsomme nys efter hinanden

Symptomerne har varet mere end 2 uger

gsk EN NORMAL HVERDAG – TRODS ALLERGI

Virker direkte i næsen – hvor høfeber starter Ikke sløvende Kun 1 daglig dosis

*

FLIXONASE TIL BÅDE

HØFEBER OG HELÅRSSNUE

Virker lokalt og ikke på hele kroppen Få mere at vide på www.flixonase.dk * I visse tilfælde kan to daglige doseringer være nødvendig. Flixonase (fluticasonpropionat). Anvendelse: Forebyggende lokal steroidbehandling af høfeber og helårssnue. Dosering: Voksne over 18 år: 100 mikrogram (2 pust) i hvert næsebor 1 gang daglig. Dosis kan reduceres til 1 pust i hvert næsebor 1 gang daglig. I visse tilfælde kan 2 pust 2 gange daglig være nødvendigt i en kortere periode. Den daglige dosis må ikke overstige 4 pust i hvert næsebor. Børn og unge under 18 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Omrystes før brug. Næsesprayen skal tages regelmæssigt for at opnå fuld effekt. Virkningen indtræder ikke straks – sædvanligvis opnås først maksimal virkning efter 3-4 dages behandling. Øjenkontakt skal undgås. Forsigtighedsregler: Hvis der efter 7 dages behandling ikke ses en forbedring eller symptomerne ikke er tilstrækkeligt kontrolleret, bør læge kontaktes. Læge bør konsulteres inden anvendelse ved samtidig brug af andre kortikosteroider, ved feber eller infektion i næsen eller bihulerne samt nylig skade eller kirurgi i næsen eller problemer med sår i næsen. Må ikke anvendes i mere end 6 måneder uden at lægen kontaktes. Forsigtighed ved ændring fra systemisk steroidbehandling – især ved mistanke om nedsat binyrebarkfunktion. Risiko for synsforstyrrelser. Bivirkninger: Meget almindelige: Næseblod. Almindelige: Tørhed og irritation i næse og svælg, hovedpine, ubehagelig smag og lugt. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Graviditet og amning: Lægen skal konsulteres før anvendelse. Pakninger: 60 doser. Se dagsaktuelpris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. CHDK/CHFLX/0001/18 20/03/2018


Gode til smerter, stivhed Naturhusets elastiske magnet-bandager er udarbejdet til vores forskellige led og problemområder. Indeholder kraftige magneter der er syet ind i bandagerne på strategiske steder. – Kan bruges af alle uanset alder og køn. – Har virkelig god pasform. – Forbedrer cirkulationen i hele området. – Du vil hurtigt mærke hvor godt det gør.

– Tilpasser sig straks til leddets aktuelle størrelse. – Sidder blødt og behageligt, som en solid støtte omkring leddet. – Drej bandagen, så magneterne er, hvor du har mest behov. – Ingen betydning, om årsagen er betændelse eller slitage.

Hvorfor får du det bedre med de nye bandager? Meget effektive behandlingsmæssige magneter med en styrke på hele 1500 Gauss sørger for: 1. Blodet transporterer mere ilt rundt i kroppen. Dette er vigtigt for alle kroppens funktioner!! 2. Blodet kan lettere transportere affaldsstoffer ud af kroppen. Dette er ikke kun vigtigt for leveren og nyrerne, men for alle led, muskler osv. Efter udrensningen vil du mærke, at smerter og stivhed langsomt mindskes.

Til albuer, under- & overarm:

Ægte læder med magneter. Tilbudspris: kr. 199,-

Til læg:

naturhuset

Denne universal-bandage er egnet til hele armen. Den er egentlig lavet til albuen, men kan også meget vel bruges på underarmen eller overarmen. Fås i 2 str. Kun kr. 499,- pr. par! Tilbudspris: kr. 399,- Vare nr. 013/023

Til håndled, og musearm:

Har du stive eller smertefulde hænder eller håndled er denne bandage rigtig god. Det er ligegyldigt, om årsagen til problemerne er betændelse eller slitage. Kun kr. 399,- pr. par Tilbudspris: kr. 299,Vare nr. 026/026T

Hvis du døjer med kramper og smerter i benene eller kolde ben og fødder er denne perfekt! Sidder blødt og behageligt omkring benet, hvor den tilpasser sig den aktuelle størrelse. Kan bruges under tøjet. Kun kr. 499,- pr. par! Tilbudspris: kr. 399,- Vare nr. 024

Til ankel:

Hvis du døjer med smertefulde, stive eller hævede ankler, bør du prøve disse! Tilpasser sig foden, er støttende, men bløde og behagelige at have på. Kan bruges under strømper. Kun kr. 499,- pr. par! Tilbudspris: kr. 399,Vare nr. 025

“Dette er godt for leddene!” Til nakken:

Nakke/skulder: God mod spændinger i øvre ryg og smerter mellem skulderbladene. Bruges på arbejdet. Virker muskelafslappende, velegnet til at forebygge spændingshovedpine. Kun kr. 599,- Tilbudspris: kr. 399,Vare nr. 015

Til knæ:

Har du dårlige knæ, anbefales disse, som tilpasser sig og sidder behageligt omkring knæene og øger blodcirkulationen. Smerter og stivhed vil gradvist løsnes, uanset om årsagen til problemerne er betændelse eller slitage. One size - passer Næsten alle (ligesom en strømpe) Kun kr. 499,- pr. par! Vare nr. 012L Tilbudspris: kr. 399,- Har du meget slanke ben, kan det være bedst at vælge, Vare nr. 012M

Behageligt støttende at ha’ på + med magnetisk effekt!


20 effek års t-gar anti

Sunde led - uanset alder! Disse magnetbandager er bløde og behagelige. Uanset om du er lille eller stor, sidder de blødt, støttende og behageligt omkring leddet. Vi har testet dem på personer fra 40 kilo til 130 kilo. Alle synes de sidder godt. Bandagerne er tynde og kan bruges under tøjet, hvis du ønsker det. De kan vaskes og er holdbare. Magneterne er ikke limet ind, men er syet ind i hver sin lille lomme. De kan derfor ikke falde ud. Magneterne er af den nyeste type og i forhold til tidligere bandager har disse meget mere støttende funktion.

Til ryggen:

naturhuset

Har du rygsmerter? Så er dette noget for dig. Naturhusets rygbælte med velcrolukning, giver god lændestøtte og indeholder hele 17 effektive magneter, som dæmper smerter og stivhed, samtidig forbedres blodcirkulationen. Støtte og behandling på samme tid - Mange vil få et nyt liv med dette magnetbælte. 2 størrelser op til 125 cm & op til 135 cm. Kan bruges under tøjet. Kr. 699,- pr. stk. Tilbudspris: kr. 599,Vare nr. 017/029

Magneterne øger cirkulationen - uden tvivl!

og dårlig cirkulation

Succes-tilbud Utallige brugere har glædeligt erfaret, at smerter og stivhed i led og muskler formindskes betydeligt, ved brug af disse magnetbandager.

De effektive smerteplaster sættes direkte på områder som er smertende eller ømme. Bruges på muskler eller led. Virker hurtigt! Kan bruges alene, eller sammen med bandagen de første dagene for hurtigere effekt.

Gratis

smerteplaster!

Eneforhandler: Naturhuset Danmark. Et seriøst dansk firma, der siden 1998 har sat sundhed og velvære i højsædet - og har høje krav til produkters kvalitet.

Lynbestilling på www.naturhuset.dk eller bestil på ordre tlf.: 70 23 34 45

Modtag nu sammen med din bestilling, en gratis pakke magnetplastre til værdi kr. 199,-


helse: fokus

FOKUS

unge og tænder

UNGE NEGLIGERER TANDSUNDHED Næsten halvdelen af de unge fravælger tandlægen, når de er fyldt 18 år og derfor ikke længere kan få gratis tand-eftersyn. Dermed risikerer de at udvikle tandsygdomme, når de undgår tandlægen. Tandlægeforeningen mener derfor, at det være gratis for unge mellem 18 og 24 år at få tjekket tænderne. Af: Helse-redaktionen / Foto: AdobeStock

E

t stigende antal af unge dropper ud af tandplejen, når de som 18-årige ikke længere er en del af børne- og ungdomstandplejen. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 45 pct. af unge mellem 18 og 25 år ikke var til tandlæge mellem 2015 og 2017. Det er mere end dobbelt så mange som i de andre voksengrupper. Undersøgelser viser også, at økonomien er hovedårsagen. De unge svarer, at de synes, det er for dyrt, eller at de ikke har råd. Mængden af fyldte huller hos børn og unge er faldet markant de sidste 40 år, hvilket er positivt. Men udvikling af huller er kronisk. De unge skal fortsat behandles forebyggende for ikke at udvikle nye huller og for at undgå, at begyndende huller bryder igennem. Tal fra 2017 fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring 65 pct. af de 18-årige har nye huller på vej, når de forlader ungdomstandplejen. Mange af de unge, der bliver væk fra tandlægen, ender med både tandsmerter, store behandlingsbehov og udgifter, de kunne have undgået. Samfundsmæssigt er det både økonomisk og sundhedsmæssigt et problem, at

52

de gode tandplejevaner, som indlæres via børne- og ungdomstandplejen, ikke videreføres i voksenlivet. Tandlægeforeningen foreslår derfor, at der indføres gratis tandpleje for unge mellem 18 og 24 år. Det vil ifølge foreningen motivere de unge til at gå til tandlæge, opretholde en god tandsundhed og forebygge tandsygdomme som huller i tænderne, syreskader og tandkødsbetændelse. De gode vaner fra børne- og ungdomstandplejen videreføres, og der er ifølge Tandlægeforeningen større sandsynlighed for, at der etableres gode vaner for resten af livet. Det er en investering i forebyggelse for at undgå fremtidige udgifter til tandbehandlinger.

45%

AF UNGE MELLEM 18 OG 25 ÅR VAR IKKE TIL TANDLÆGE MELLEM 2015 OG 2017

I Sverige indførte man sidste år gratis tandpleje til det 22. år og i år til og med det 23. år. Begrundelsen er, at den gode tandsundhed blandt børn og unge gerne skal fortsætte ind i voksenlivet. Svenskerne har erkendt, at de unge ofte ikke prioriterer tandpleje, når de selv skal betale.


helse: fokus

Jeg oplever ikke sjĂŚldent, at de unge er mest optaget af tandretning og tandblegning. Annette Westborg, privatpraktiserende tandplejer.

helse / april 2019

53


helse: fokus xxxx

De fleste børster tænder, men det er faktisk de færreste, der gør det effektivt. Tandlægeforeningens overslag viser, at den offentlige udgift ved at fjerne egenbetaling for den forebyggende og grundlæggende tandbehandling for de 18-24-årige er ca. 78 mio. kr. årligt. Palle Holmstrup er professor ved Tandlægehøjskolen på Københavns Universitet. Ifølge ham er der vigtigt, at man går regelmæssigt til tandlæge. – Efterhånden som vi ved mere og mere om, hvad sygdomme i mundhulen betyder for den øvrige mekanisme og vores helbred generelt, så er det så meget desto mere vigtigt, at sygdomme i mundhulen bliver behandlet i rette tid, siger han og tilføjer, at det selvfølgelig helst skal ske i en ung alder ved, at man kommer regelmæssigt til tandlæge. Privatpraktiserende tandplejer Annette Westborg, Vordingborg, har i sin klinik og på eget initiativ valgt at tilbyde de unge mellem 18 og 26 år gratis eftersyn. Men hun oplever alligevel ikke en voldsom strøm af unge i sin klinik. Hun er selv stor tilhænger af, at tandeftersyn som minimum skal være gratis for unge, men hun understreger samtidigt, at der skal dialog til med både forældre og politikere. At de unge fravælger de regelmæssige tandeftersyn handler efter Annette Westborgs vurdering om mere end økonomi. – De unge er vokset op efter den digitale revolution og har en anden forståelse af, hvad der er naturligt. Der er sket en række ændringer i vores kultur, og det påvirker den unge generation, siger hun og fortsætter: – Overalt bliver de unge via medier påvirket til en kosmetisk tankegang. Og desværre er der penge i at imødekomme dette ønske om det perfekte hvide tandsæt. I tidligere forsøg på at få de unge mennesker til at fortsætte de regelmæssige eftersyn har man bl.a. fremhævet, at det er nemmere at få kærester og job, når man har fine tænder. Vel egentligt for at

54

fastholde de unge menneskers fokus på det ydre, siger Annette Westborg. Hun oplever på sin klinik, at det ofte er forældrene, der kontakter klinikken for tid til eftersyn. – Jeg oplever ikke sjældent, at de unge er mest optaget af tandretning og tandblegning. – Jeg gør, hvad jeg kan som sundhedsfaglig med udgangspunkt i at forklare, hvor problematisk det kan være at undlade regelmæssige tandundersøgelser. Som udgangspunkt har de unge sjældent haft problemer med tandsættet, hvorfor det ofte er abstrakt at forholde sig til de problemer, der kan opstå, forklarer hun. – En vigtig opgave for mig som tandplejer er i første omgang at anskueliggøre, at regelmæssige eftersyn kan forebygge fyldninger, på sigt dyre guld-kroner eller udvikling af folkesygdommen, parodontitis, hvor bakterier, der hører med til vores normale mundflora, ødelægger knoglen og kan resultere i tandtab. Dette er helt faktuelle oplysninger, som ikke er nye for de fleste, ligesom de også er bevidste om, at det er vigtigt at børste tænder. – De fleste børster tænder, men det er faktisk de færreste, der gør det effektivt. Jeg forsøger at få de unge til ikke bare at vælge det umiddelbare behov for frisk smag, men instruerer i optimal mundhy-

65%

AF DE 18-ÅRIGE HAR NYE HULLER PÅ VEJ, NÅR DE FORLADER UNGDOMSTANDPLEJEN.

giejne. Det er faktisk svært at børste tænderne helt rene, men jeg forsøger at appellere til deres selvkontrol og dermed bidrage til en bedre selvfølelse, når det lykkes, fortæller Annette Westborg. – Inden jeg overhovedet kan nå til en dialog, indebærer det et nærvær og rigtig meget energi, før jeg fornemmer et autentisk menneskemøde, som i min optik er altafgørende for at ændre motivationen fra kosmetisk tandbehandling til ønsket tandsundhed og livskvalitet. For at opnå denne relation må jeg gøre mig nogle overvejelser om, hvad det er for en person, der sidder i stolen. Ofte benytter jeg lejligheden til at tydeliggøre, hvor smukke sådan nogle sunde raske tænder er. Jeg udnytter min erfaring fra f.eks. et forskningsprojekt på Tandlægehøjskolen i København, hvor vi bl.a. har fulgt en gruppe patienter, der har fået kostbare implantater. De ville give deres højre arm for at få deres naturlige tænder tilbage. Kilder: Tandlægeforeningen, www.dr.dk samt Annette Westborg.


helse: xxxx

18 år og lige flyttet hjemmefra. Hvem tænker så lige på tandpleje?

wavemaker

G

Når dit barn fylder 18 år, dækker den kommunale børnetandpleje ikke længere. Og med udsigten til selv at betale for tandlægebesøget, er det ofte det, der først bliver skåret fra i et stramt SU-budget. Heldigvis kan du hjælpe dit barn med at tage de gode og sunde tandplejevaner med ind i voksenlivet. Unge mellem 18 og 25 år får nemlig 100 % i tilskud til tandeftersyn og tandrensning, når de er medlem af en tilskudsgivende gruppe i Sygeforsikringen �danmark�. Et medlemskab af Gruppe 5 koster 363 kr. pr. kvartal. Eller 4 kr. om dagen. Og så er der også tilskud til meget mere end tandbehandlinger. �danmark� giver f.eks. 50 % i tilskud til rejsevaccinationer. Se mere på sygeforsikring.dk

ud 100 % i tilsk yn til tandefters ning og tandrens llem for unge me 18 og 25 år.

helse / april 2019

55


helse: fokus

FOKUS

unge og tænder

Ringe tilslutning til nytænkt kampagne

Sidste år blev en ny kampagneform skudt i gang. Formålet var at sætte tandlæger i stand til at fange unges opmærksomhed på en anderledes måde, når det handler om vigtigheden i at få sine tænder undersøgt regelmæssigt. Kampagnen, #tørduladevære, tager udgangspunkt i de unges svar. Indtil videre har kun få tandklinikker taget imod tilbuddet. Af: Helse-redaktionen / Foto:

ne

Kampagnen, #tørduladevære, møder unge dér, hvor de er – nemlig på mobilen, forklarer direktør Henrik Kruse, KK Marketing. – Derfor har vi udviklet en løsning, der gør det let for den enkelte tandlæge at nå de unge i lokalområdet via sociale medier på mobilen. Henrik Kruse oplyser, at det er ret få tandlægeklinikker, der har valgt at købe kampagnen, der som udgangspunkt koster 1200 kr. om måneden – inkl. 1000 visninger. Den grydeklare kampagne består af fem reklametegnefilm, tilpasset facebook – se mere på www.tørduladevære.

b

ed

ie j

til

U

nge hader dårlig mundhygiejne, men dropper alligevel tandlægen. Det paradoks omfavner en tegnefilmskampagne, udarbejdet af Grenå-bureauet, KK Marketing, som har specialiseret sig i online markedsføring, rettet mod unge under 30 år. Af undersøgelsen, der ligger til grund for kampagnen, fremgår det, at 80 pct. af de unge ser tandproblemer som det største turnoff af alle, hvorfor det også er tankevækkende, at næsten halvdelen holder op med at gå til tandlæge, når de ryger ud af skoletandplejeordningen, når de fylder 18 år. 

gode råd

re m u nd hyg

• Børst tænder to gange om dagen med fluorholdig tandpasta. • Brug mindst to minutter på at børste tænder hver gang. • Brug en tandbørste med bløde børster. • Drik vand i stedet for sodavand. • Skyl munden med vand, når du har drukket sodavand eller andre syreholdige læskedrikke. Kilde: Tandlægeforeningen.

100

kg

80%

AF DE UNGE SER TANDPROBLEMER SOM DET STØRSTE TURNOFF AF ALLE 56

Kikset tøjstil

10.4%

Dårlig mundhygiejne

80.3%

Utrænet krop

9.3%


ANNONCE

helse: xxxx

DER FINDES IKKE NOGET DER HEDDER

”følsomt tandkød” 4 TEGN PÅ AT DU HAR PROBLEMER MED DIT TANDKØD Tandkødet er ømt og rødt Det bløder ved tandbørstning Tandkødet hæver Dårlig ånde

Du er ikke alene!

6 ud af 10

DANSKERE LIDER AF tandkødsproblemer Kilde: YouGovs online panel (Juni, 2016)

carat - sunstar Foto: Lisa Wikstrand

Maria Bach Helligsøe er uddannet autoriseret tandplejer og driver til dagligt klinikken Lasertandplejeren i Vanløse tæt på København. Hun har mange års erfaring med oral sundhed og har derfor stor viden indenfor tandkødssygdomme, der rammer en stor del af befolkningen på et tidspunkt i livet.

HVAD SKAL MEN GØRE NÅR MAN HAR PROBLEMER MED TANDKØDET? Anvend en blød tandbørste. Børst tænderne med en god tandpasta udviklet til tandkødsproblemer.

Hvordan bemærker du at patienterne rammes af tandkødsproblemer? – Patienten har næsten altid blødende og hævet rødt tandkød, et sikkert tegn på tandkødsbetændelse. Men også dårlig ånde, siger Maria. – Jeg hører ofte patienter fortælle, at de har følsomt tandkød når det bløder, men det er ikke sådan det hænger sammen. Blødende tandkød er næsten altid et sikkert tegn på inflammation.

Anvend tandtråd eller tandstikker for at rengøre mellem tænderne.

Hvem rammes af tandkødsbetændelse og hvor almindeligt er det? – Alle kan blive ramt og jeg ser det ofte hos patienter der er fyldt 30, men faktisk rammes en stor del allerede fra 20 års alderen. Hvad kan være årsagen til tandkødsbetændelse? – Der kan findes mange årsager. Alder, dårlig mundhygiejne, stress, rygning, arvelige faktorer, nedsat immunforsvar, graviditet og hormonforandringer eksempelvis, forklarer Maria. Hvorfor er det vigtigt at beskytte tandkødet? – For at undgå at disse problemer udvikler sig. Vi får jo kun bare et sæt tænder og dem bør vi passe på. Hvordan håndterer du problemerne? – For det første har patienterne brug for en professionel tandrensning og i det daglige sætter jeg patienten til at bruge GUM Paroex tandpasta, som jeg kan se fungerer godt, siger Maria.

FÅS PÅ T APOTEKE & A M TAS!

Hvorfor fungerer GUM Paroex tandpasta tror du? – Det findes antibaktielle substanser i tandpastaen, (CPC og CHX) som forhindrer plakdannelse og styrker tandkødet. GUM Danmark

gumdanmark

SunstarGUM.dk

helse / april 2019

57


helse: tænder

DIALOG MED UNGE OG DERES FORÆLDRE ER VEJEN FREM Hvis vi skal få de unge mennesker til at fortsætte de regelmæssige tandeftersyn og dermed følge op på det succesfulde forebyggende arbejde i børnetandplejen, må vi se i øjnene, at kontrol alene ikke er svaret på de svære problemer. Hårdt sundhedsfremmende arbejde kan kun opnås ved den personlige kontakt. Af: Annette Westborg, tandplejer / Foto: Scanpix/Iris

U

dfordringen ligger i at fastholde de unge mennesker i at overholde de regelmæssige eftersyn, så de, når de bliver ældre og mere udsatte, allerede er i tandplejesystemet. Derved får vi mulighed for at opfange sygdom tidligt og således forebygge, at det får lov til at udvikle sig. Staten udøver kontrol og reguleringer, men må på den anden side give plads til, at alle har et personligt ansvar, hvad enten det gælder det, de arbejder med, den måde man omgås hinanden på eller det samfund, man er en del af. Hvis man som politiker alene tror, at man kan løse problemer ved kontrol og lovreguleringer, kender man den menneskelige natur meget dårligt. Men skal derimod appellere til den etik, alle er forpligtet til, men som politiker skal man også anvise andre veje og forsøge at påvirke holdninger

58

og adfærd. Ellers reducerer man sig selv til bureaukrat og forvalter. Med den evidensbaserede viden, vi i dag har om sammenhæng mellem parodontitis og almensygdomme, ville et politisk tiltag i form af gratis eftersyn i min optik være et både klogt og fornuftigt tiltag. Man kan således sende et sundt signal om vigtigheden af at overholde de regelmæssige eftersyn både til forældre, de unge samt til alle dem, der kun kommer, når de

Et politisk tiltag i form af gratis eftersyn vil i min optik være et både klogt og fornuftigt tiltag. har tandpine. Og mon ikke der samfundsøkonomisk vil være en del at spare på sigt? Jeg vælger at have tillid til den politiske vilje, for tillid er det stof, et sundt demokrati er gjort af. I mellemtiden må vi som tandplejere forsøge med opsøgende virksomhed i form af dialog med de unge og deres forældre. Gid de unge mennesker længe leve må! Med deres egne tænder.


Vejen til god tandsundhed, hvidere tænder og frisk ånde Er du forvirret over, hvilken tandpasta du skal købe? Læs mere her – så er valget måske knap så svært.

V

IDSTE DU, at forskere har et gennembrud inden for viden om mundens bakterier? Sats på en mild tandpasta. Zendium indeholder samme enzymer og proteiner som din mund, hvilket hjælper dig til at have en naturlig balance i munden. Når de sunde bakterier blomstrer, kan de forhindre de dårlige bakterier i at formere sig. De gode bakterier beskytter nemlig hele din mund.

mindshare Derfor er Zendium et godt valg:  Zendium indeholder både fluor, der forebygger caries samt enzymer og proteiner  Enzymer og proteiner booster antallet af de sunde bakterier i munden  Modvirker bakterier relateret til tandkødsproblemer*

Zendium Extra Fresh:

Det nyeste skud fra Zendium er en variant med ekstra meget smag – udviklet til dig, der ønsker mere ”power” smagsmæssigt i din tandpasta. Den giver friskere ånde og er desuden baseret på Zendiums unikke enzym- og proteinsammensætning.

Zendium Mild Whitener:

Zendium Mild Whitener er en variant udviklet til dig, der ønsker hvidere tænder. Polerer skånsomt, fjerner lette misfarvninger og hjælper til at modvirke nye.

ZENDIUMS GODE RÅD:  Børst dine tænder grundigt 2 minutter morgen og aften

 Skummer mildt og er velegnet til følsomme munde  Flere svanemærkede varianter**  Zendium – styrker mundens naturlige forsvar * Refererer til bakteriearter, der har relation til tandkødssundhed, som ændredes signifikant efter 14 ugers klinisk studie med 102 forsøgspersoner. Adams SE, et al. Sci Rep 2017; 7:43344. ** Zendium Classic, Fresh + White, Emalje Protect og Biogum er svanemærket.

 Tjek med din tunge om dine tænder føles rene. Er du i tvivl – så børst igen  Brug tandtråd regelmæssigt  Begræns dit forbrug af slik og sodavand  Gå regelmæssigt til tandtjek

helse / april 2019

59


helse: værd at vide

Q10

GAVNER BÅDE MUNDEN OG HJERTET Adgangen til vores hjerter går gennem munden. Og her snakker vi ikke om mad, der smager godt, men om sundhed og sygdom, der kan linkes fra vores mund til vores hjerte. Og begge steder kan det lille coenzym Q10 gøre en stor forskel. Af: Malene Tonnung / Foto: AdobeStock

P

aradentose er resultatet af en langvarig tandkødsbetændelse, hvor lommer med betændelse i tandkødet er opstået. Kronisk betændelse i tandkødet giver blottede tandhalse, blødende tandkød og efterhånden løse tænder. Udover udsigten til at miste tænder viser forskning, at patienter med paradentose også risikerer, at betændelsen går ud over hjertesundheden. På Tandlægehøjskolen, Bispebjerg Hospital og Aarhus Universitet er forskere kommet frem til, at mennesker med paradentose har op til seks gange så høj risiko for at udvikle åreforkalkning i hjertet. Derfor bør vi – også for hjertesundheden – sørge for at forebygge og behandle paradentose.

Rygning bag både hjerte- og tandkødsproblemer Når det kommer til risikoen for at udvikle både paradentose og hjertekredsløbsproblemer, så står rygere på et udsat sted. Når de små blodårer i tandkødet trækker sig sammen af rygningen, opdages tandkødsbetændelsen ikke så let og kan få lov at udvikle sig i længere tid.

60

Et andet problem er, at rygning stjæler af kroppens indhold af coenzym Q10, som medvirker til cellernes energiproduktion. Q10 er en effektiv antioxidant, som er med til at vedligeholde kroppens forsvar mod uhensigtsmæssig iltning af fedtstoffer, herunder triglycerid og kolesterol. Og det er et vitalt enzym for vores muskler, hvoraf hjertet må betegnes som en af de vigtigste.

Q10-enzym i tandpastaer og som tilskud Det er også en af årsagerne til, at flere tandpastaer målrettet paradentose indeholder Q10. F.eks. tandpastaen Zymbion, der kan øge mængden af Q10 i tandkødslommerne. Men man kan også vælge at tage tilskud af Q10 og på den måde styrke både hjerte og tandkød. I et japansk forsøg med 45 deltagere, der alle havde let til mild grad af paradentose, hjalp et tilskud med Q10 på symptomerne. Plakdannelsen (som gør bakteriebekæmpelsen sværere) blev mindre, tandkødet trak sig mindre tilbage og

tand-kødslommernes dybde blev reduceret. Man kunne også måle en større antioxidant-aktivitet i spyttet hos deltagerne.

En bevist forskel for hjertet Vi danner selv Q10 i kroppen hele livet igennem (da vi ellers ville dø), men vi danner mindre med alderen, hvilket er en af forklaringerne på en større træthed oppe i årene. Coenzymet bruges i al energiomsætning – og her er hjertet en storforbruger. Hvis du samtidigt belaster hjertet med en betændelsestilstand fra munden, giver det kun endnu mere mening at tage et ekstra tilskud af Q10. Tilskuddet BioQinone Q10 har i flere større undersøgelser vist sig at have en ekstraordinær effekt på hjertesundheden. Bl.a. halverede et dagligt tilskud på 300 mg BioQinone Q10 antallet af dødsfald og indlæggelser hos hjertesvigtpatienter i Q-Symbio-undersøgelsen. Paradentose – altså den kroniske tandkødsbetændelse – kan ikke behandles med almindelig mundhygiejne, men skal behandles så hurtigt som muligt, inden det udvikler sig yderligere.


helse: konkurrence

VIND

MBT - Din genvej til en styrket krop

Vind et par MBT-sko efter eget valg

Baseret på mere end 20 års erfaring og biomekanisk forskning introducerede MBT® i 2015 en helt ny generation af skånsomme løbesko – MBT Running, som blev en verdensnyhed. Bevægelsesmønstret og måden, man ­belaster kroppen på, er forskellig alt efter, om man går, står eller løber. Derfor har vi nu både MBT Walking® til dig, der går og står, og MBT Running® til dig, der løber. Løbesko fra MBT® har en unik sålkonstruktion, der fremmer en mere skånsom løbestil. Den unikke sålkonstruktion har tre densiteter med henblik på at aflaste, trykfordele og stabilisere optimalt under løb.

VÆRDI CA.

2.295,-

Hæl, ben, hofter, lænd og ryg belastes mindre og mere naturligt, så risikoen for skader reduceres, og løbeøkonomien forbedres. Der skal ganske enkelt bruges færre kræfter på at drive kroppen fremad. Alle sko fra MBT sikrer, at kroppen anvendes mere naturligt og belastes mindst muligt, uanset om du går, står eller løber. Med MBT på fødderne vil du altid opnå: • Forbedret kropsholdning. • Skånsom træning af muskler. • Aflastning af led og ryg.

Det eneste, du skal gøre for at deltage, er at sende os de rigtige svar senest 19. maj 2019: • Klik dig ind på www.magasinethelse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “KONKURRENCE/HELSE” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os: HELSE, Horsensvej 72A, 7100 Vejle, mærk kuverten Konkurrence/HELSE.

Spørgsmål: Hvornår blev MBT Running introduceret?

Hvad gør MBT for dig?

Hvor mange densiteter er der i den unikke sål?

1996

Træner muskler og aflaster led

3

2015

Beskytter mod solen

5

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Alder:

Køn: Mand

Kvinde

(sæt kryds)

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.magasinethelse.dk.

helse / april 2019

61


helse: værd at vide

TRAMP NYE STIER I DIN HJERNE Man kan se hjernen som et stisystem af forbindelser. De stier, der bliver benyttet tit, bliver store og nemme at finde. Men der kan være andre stier i hjerne-skoven, som er mere hensigtsmæssige at bruge. De skal bare trampes frem først. Af: Clara Edgar Jakobsen / Foto: Johan Ask Pape

N

år man begynder at trampe nye stier frem, udvikler de sig langsomt fra usynlige veje til etablerede ruter. Det gør de, fordi hjernen er plastisk, hvilket betyder, at den er formbar og konstant foranderlig. Derfor kan den trænes til at skabe nye tankemønstre og forbindelser. Og det kan være en god idé at arbejde med den egenskab, fordi hjernen kan spille os puds. Den er nemlig indrettet sådan, at den godt kan lide at vælge de veje, den kender. Så hvis man tit har følt sig vred, vil hjernen også være hurtigere til at gribe den følelse i andre situationer, selv hvis det ikke er særlig smart. Men den reaktion kan ændres, og det er den viden, der ligger til grund for strategien 'flip', som er skabt af formand for Stresspanelet, sociolog og forfatter til bogen af samme navn Anette Prehn.

Optimer ressourcerne Anette Prehn har i mange år arbejdet med strategier for, hvordan man kan forme sin hjerne til bedre at tackle den omskiftelighed og de udfordringer, der hører til det 21. århundrede. – Vi lever i en verden, der går hurtig. Vi bliver mødt af utroligt mange indtryk, forventninger og krav, og det vil sige, at vi skal finde ud af, hvordan vi holder snuden oven vande og følelserne i balance. Hvordan sikrer vi ligevægt mellem krav og ressourcer, siger Prehn. Det er ikke en nem balancegang at mestre. Og flere af os befinder os i livssituatio-

62

ner, hvor kravene til os – inklusiv de opfattede krav – langt overstiger de ressourcer, vi har. Det øger sandsynligheden for dårligt mentalt helbred. Ifølge Stressforeningen føler en halv million sig udbrændte på jobbet, mens omkring hver sjette udvikler symptomer på depression i løbet af livet. Prehn slår fast, at det er vigtigt at være opmærksom på strukturer og kulturen omkring os, fordi de sætter nogle rammebetingelser for, hvordan vi trives. Men det er også vigtigt at forstå hjernens formbarhed, så vi undgår at bruge for meget energi på situationer, vi ikke har styringen på, og i stedet bruge energien på det, der kan påvirkes. Det er her, flip kommer ind i billedet.

Et nyt blik åbner for nye handlemønstre Flip går ud på at omfortolke måden at se verden på ved at udnytte hjernens formbarhed. Vælger man for eksempel at se sin svigerfamilie som krævende og irriterende, eller flipper man sit syn for derved at få flere ressourcer til rådighed? Bruger man krudt på at blive irriteret på en kollega med en anden arbejdsproces, eller kan man flippe sin tolkning til en taknemlighed over vedkommendes grundighed?

Man flipper ved at kaste nye blik på en konflikt eller et irritationsmoment. Måske ved at sætte sig i den andens sted. Måske ved at forestille sig hvad ved situationen, man kan være taknemlig for i fremtiden. Måske ved at tænke, hvad andre ville sige til problematikken. Man bliver ved med at flippe sit syn, til man når en trofærdig forståelse, som giver mening. Det er givende for en selv, men også for dialogen mellem parterne i situationen, fordi man gennem omfortolkninger kan berolige hjernens trusselsystem, som bliver aktiveret, når en situation opfattes som farlig og får følelserne til at løbe vildt. Netop følelserne er det vigtigt at være opmærksom på, hvis man skal lykkes med at flippe og agere hensigtsmæssigt.

Pas på med at handle på din første følelse – Vi skal tage følelser seriøst, men vi skal måske ikke tage alt for radikale beslutninger på baggrund af dem. Følelser er en feedback på, hvordan man tolker situationen lige nu. Derfor er det også ofte følelsen, man lægger først mærke til, hvorefter man kan spørge, hvilken tolkning, der udløser den følelse, siger Prehn.

Vi skal tage følelser seriøst, men vi skal måske ikke tage alt for radikale beslutninger på baggrund af dem. Følelser er en feedback på, hvordan man tolker situationen lige nu. Anette Prehn


helse: værd at vide

Har du en udfordring

på læben?

Ultra Lysin ■ Klø på med L-lysin og Echinacea ■ Optimalt Immunsystem m ■ Selen, zink og vitamin C ■ 11 aktive ingredienser

Kort om Anette Prehn:

Det er ikke sikkert, at følelsen er retvisende. Hvis man eksempelvis føler, at ens chef er irriterende, er det ikke givet, at han ”er” det. Det kan være et udtryk for en kobling, hjernen har skabt mellem chefen og en træls opgave, eller at hjernen tyr til en forbindelse, den kender – en tydelig sti – fordi det er nemt for den. Derfor anbefaler Prehn, at man registrerer og anerkender følelsen. Det nytter ikke noget at forsøge at undertrykke den, fordi det bare vil gøre forbindelsen, der allerede er skabt i hjernen, mere intens. Det, man til gengæld kan gøre for at agere "hjernesmart" i situationen, er at lege sig til at etablere nye forbindelser. Igen er det flippet, der kommer i spil. Hver gang man finder en ny tolkning på situationen, eksempelvis at chefen har stor tiltro til ens evner, at han selv er under pres og derfor sender presset videre, at den trælse opgave er en mulighed for at

Sociolog, underviser, foredragsholder og forfatter. Anette Prehn har været selvstændig siden 2005 og er i dag direktør i Center for Brain-Based Leadership and Learning. Hun er formand for Det Nationale Stresspanel. Anette Prehns særlige fokus er at formidle forskning om hjernen og socialt samspil, så det nemt kan anvendes i hverdagen. Læs mere på: www.brainsmart.today

øve sig i at sætte grænser osv., bliver den oprindelige forbindelse mellem chef og irritation ”forstyrret”, mens nye bliver skabt. Hjernens plasticitet gør det muligt ikke bare at ændre vaner og handlemønstre, men faktisk ændre ens syn på og forståelse af mennesker og vilkår, som man måske ville ønske var anderledes, hvis man selv kunne bestemme, men som man med fordel kan træne sig op i at kunne håndtere.

Camille udtaler;

Prikken, snurren og summen omkring læben. Det har jeg prøvet masser af gange gennem årene. Og hver gang med udsigt til flere dages irritation. For nylig, opstod det så igen. Men denne gang greb jeg straks Ultra Lysine, og mine forventninger var store. De blev indfriet! Aldrig før har det været på retur så hurtigt. Irritationen blev væsentlig forkortet, ligesom udfordringen omkring læben aldrig nåede at blive særlig synlig. Sikke en lettelse. Ultra Lysine står nu fast i mit skab, naturligvis, ved siden af mine andre kosttilskud

Kombinere dit KAL-produkt med et af Solaray-produkterne

www.Solaray.dk Solaray købes i din lokale Matas, Helsekostbutik, Helsemin, Netbutikker samt apoteker.

helse / april 2019

63


helse: nyt

Sundhed &

INSPIRATION til dig

TJEK DINE SALTVANER Ni ud af ti danskere spiser for meget salt, og det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen har lanceret en ny test, der giver dig et hurtigt indblik i, om du spiser for meget salt.

Jette Warrer Knudsen, Redaktør, Jette@mediegruppen.net

Prøv den på: www.salttest.dk

SIKRE LÆGEMIDLER CCBR/Bioclinica er en privatejet forskningsklinik med afdelinger over hele verden. Klinikken udfører kliniske forsøg, der går forud for markedsføring af nye lægemidler. Dermed er forskningsklinikken med til at sikre, at de lægemidler, der kommer i handlen, er sikre og effektive. Klinikken har særlig erfaring inden for afprøvning af lægemidler til behandling af demens, slidgigt (artrose), diabetes, migræne og hjerte-kar-sygdomme. Alle forskningsforsøg er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og Den Videnskabsetiske komité. Læs mere på www.blivforsøgsperson.dk – her kan du også læse om CCBR/Bioclinicas tre danske afdelinger i Vejle, Aalborg og Ballerup.

Mangler du C vitamin? Ved en gennemgang af diverse studier har Cochrane Instituttet konkluderet, at terapeutisk brug af vitamin C kan være en fordel for patienter med lungebetændelse. Det gælder især for patienter, som har lave plasma niveauer. Link til undersøgelsen https://www.cochrane.org/CD005532/ARI_vitaminc-­for-preventing-and-treating-pneumonia

64

FORÅRSNYHEDER FRA CERA DI CUPRA Micellar Vand og Øjenserum er to nyheder, som Cera di Cupra nu introducerer. Micellar Vand renser og fjerner make-up fra ansigt og øjenlåg og egner sig til sensibel hud. Cera di Cupras øjenserum mindsker aldringstegn, og den sarte hud omkring øjnene bliver sundere, flottere og mere glat. Fås på www.ceradicuprashop.dk, mere info på tlf.: 53 54 41 82

Her får du en håndfuld tip og nyheder, som vi har håndplukket til dig.

UNDGÅ CANDIDAINFEKTION Mange raske mennesker har Candida bakterier i mund, tarm, skede, hår, negle eller hud. Normalt er det harmløst, men der kan ske overvækst, når vi spiser masser af mad med sukker og kulhydrater – eller efter en antibiotika behandling. Det er arten, Candida albicans, som er impliceret i størstedelen af Candida-infektioner. En måde at forebygge, at Candida albicans kan udvikle sig skadeligt, kan være at tage probiotika/mælkesyrebakterier. I Bio-Kult serien er der netop kommet et nyt produkt i Danmark, Bio-Kult Candéa, der inde­ holder levende mælkesyrebakterier, hvidløg og ­grapefrugt ekstrakt. Læs mere på : www.sk-health.com eller på tlf. 21 34 45 49.


? ET BÆR FYLDT MED ANTIOXIDANTER

Since 1966

5 l. aroniasaft 3 l. aroniasaft 0,70 l. aroniasaft Kapsler The Aroniapulver Tørrede aroniabær

Slut med ømme fødder

Aroniabærret er fyldt med antioxidanter, og derfor startes dagen for mange mennesker med et glas aroniasaft. 200 g-500g Aroniabærret kaldes ”verdens bedste antioxidant”. Chruns Mange mener derfor, at Aronia kan have en gunstig indvirkning på bl.a. kolesterol, blodtryk og diabetes ved regelmæssig indtagelse og samtidig styrke immunforsvaret.

Syltetøj

Antioxidanter er med til at rense kroppen Nyheder for de frie radikaler, der bliver frigivet, når man f.eks. træner. Aroniabær er rigt Forår 2019 på aktive stoffer og fyldt med vitaminer (karoten/pro-vitamin A, B2, B6, B9, B12, B17, C og E), mineraler (jern, molydæn, bor, 100% ØKOLOGISK jod, calium m.m.) Ren aroniasaft uden tilsat sukker, eller andre og forskellige tilsætningsstoffer.Inderholder naturligt sukker. Holdbarheden på antioxidanter. aroniasaften i boxen har en holdbarhed på 3 mdr efter åbning, skal

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling.

STAUDEENGEN STAUDEENGEN TAUDEENGEN Gunderstedvej 24 ·Gunderstedvej Gundersted (mellem og Aars) · 9240 Nibe · Nibe Tlf. 61 og 54 84 85 / 61 84 84 · www.staudeengen.dk 24 Nibe · Gundersted (mellem Aars) · 54 9240 Nibe · Tlf. 61 54 84 85

Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på e-mail: info@arcopedico.dk se katalog på www.arcopedico.dk

/ 61 54 84 84 · www.staudeengen.dk tlf.: 47 98 15 33

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Model L56

Model L32

Model Nat 6

ikke stå i køleskabet.Flaskens holdbarhed er 10-14 dage efter åbningen, skal stå i køleskabet efter åbning.

mellem Nibe og Aars) · 9240 Nibe · Tlf. 61 54 84 85 / 61 54 84 84 · www.staudeengen.dk

Model L15

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

helse / april 2019

gte gader i den De brostensbela Ringkøbing gamle købsstad men til en kom byder jer vel ig miniferie i hyggel 65 givelser. Ho om charmerende er i centrum a Ringkøbing ligg vet byen på Tor


helse: næste nummer

maj DET FINDER DU I HELSE I

FOKUS: GRAVIDITET OG FERTILITET

2019

Udkommer 20. maj 2019

Helse møder Sofie Linde Hun er én af landets mest elskede studieværter. Med sit naturlige, varme og ligefremme væsen har hun ramt danskerne lige i hjertet. Da hun skulle føde sit første barn midt i en X Factor-sæson, klarede hun også lige at blive mor stort set uden barsel, da hun hurtigt vendte tilbage til TV-showet. Sofie Linde hører ikke til dem, der beskriver sin graviditet som en lykkerus. Tværtimod. Det har hun beskrevet i sin bog 'Jeg er Fårking gravid', som faldt en del kvinder for brystet. For man skal da være glad som vordende mor, ikke sandt? Sofie Linde har altid haft mod til at gå sin egen vej. Vi har mødt den populære studievært til en snak om kvinderoller og ikke mindst om, hvordan man holder fast i sig selv. Foto: Dennis Morton

ARTIKELSERIE

TEMA: KVINDESYGDOMME

BØRN OG LUNGER

Hvorfor rammer flere alvorlige sygdomme kvinder mere hårdt end mænd? Ligestilling mellem kvinder og mænd halter også noget, når det handler om sygdomme. Hvorfor? Det prøver vi at give et svar på, samtidig med at vi kigger på de mest udbredte kvindesygdomme.

Hvad kan vi gøre for at forebygge, at de alleryngste af os får alvorlige lungesygdomme? Vi kigger på den nyeste viden.

Vil du være sikker på at få dit eget Helse hver gang? Modtag inspiration og viden til en sund livsstil direkte i din egen postkasse. Prøv Helse resten af året for kr. 199,-

BESTIL PÅ MAGASINETHELSE.DK/ABONNEMENT ELLER DIREKTE PÅ TLF. 9644 4542 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende resten af 2019 og løber herefter videre til kr. 289,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr pr. år. Abonnementet løber resten af 2019 og kan derefter opsiges til udløb når som helst.

66

FÅ HELSE HELE 2019 FOR KUN KR.

199,Inkl. porto og ekspeditionsgebyr


Styr på dit blodsukker?

90 80 70 50

100%

20 10 0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

chromiu ic

EU approved effect

st yea –

30

ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

m

40

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

60

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

helse / april 2019

67

DK_Chrom_Ad_Helse_210x275_0319

ChromoP r Danmark ecise er s organiske eneste til blodsu chromgær kkerkont rol – orga n

100 %

helse: xxxx


helse: xxxx

Hudplejebehandlinger med NeoStrata Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. HUDFORBEDRINGER, SOM OPNÅS MED EN SERIE NEOSTRATA-BEHANDLINGER 4 Reduktion af fine linjer og rynker 4 Jævnere hudstruktur 4 Udglatning af ujævn pigmentering 4 Forstærket glød 4 Styrket hud, forbedret modstandskraft 4 Mindre synlige porer 4 Forbedring af acne og acnear

excuviance

Du opnår et optimalt resultat med NeoStratas klinikbehandlinger og den daglige hudpleje med NeoStratas produkter hjemme hos dig selv. De effektive behandlinger er skræddersyet til din huds behov. Det er enkelt, prisen er rimelig, og frem for alt er det meget effektivt. Hvis du går op i hudpleje og gerne vil se resultater – så kig indenfor i en NeoStrataklinik. Du bliver lykkelig over resultatet!

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk Instagram @neostratanordic facebook.com/neostratanordic 68

Profile for Mediegruppen as

Helse-2019-04  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2019-04  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin