Page 1

GØr DIT LIV BEDrE

I samarbejde med Apotekerforeningen og en lang række danske patientforeninger.

helse.dk 10 / December 2011

BEDSTE-HjæLP TIL SKILSMISSEBØrn

S u K FO r du e Kend tal? dit

Peter Lund Madsen:

Husk, hvor godt du har det! Nærende opskrifter

Ny nordisk hverdagsmad

Sundhedsminister ASTRID KRAG

Boogie woogie efter aftensmaden Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


Helse: Leder For hvem har lyst til at risikere at få at vide, at kroppen er 20 år ældre end dåbsattesten?

48

Lene Jæger Thomsen, redaktør

Angsten for de mange tal…

J

eg er endnu ikke en fuldt ud dreven tal-rytter, når det kommer til at have styr på blodtryk, kolesteroltal, blodsukker m.m. Både fordi jeg ikke har nået en alder, hvor lægen insisterer på at måle mig, og heldigvis fordi jeg sjældent fejler noget alvorligt. Alligevel er det med noget bæven, at jeg lader mig måle en sjælden gang. For hvad nu, hvis tallene fortæller, at det står skidt til, selvom jeg føler mig frisk? Når vi denne gang kigger på tallene, er det netop for at synliggøre, hvad vi kan bruge tallene til. Nogle tal har man nok en fornemmelse af – f.eks. kan et højt BMI eller taljemål ikke skjules. Alligevel kan du bruge tallet som en indikator for, hvor slemt det står til – og som en motivation til at gøre noget ved problemet, og forhåbentligt følge det dale i takt med din indsats. Andre tal er ganske usynlige for os. Vi har måske diffuse symptomer på et højt blodtryk eller svingende blodsukker. Men kun instrumenter kan afsløre tingenes tilstand. Ligeledes er kolesterol en usynlig fætter, der skal måles i blodet, og ellers først viser sig i form af en grim hjertekarsygdom. Uanset alder kan det være en fordel at følge lidt med i disse tal, da de allerede i en tidlig alder kan afsløre, om vores livsstil skal rettes ind til det bedre. Et af de mest angstprovokerende tal for en kvinde må være de nye såkaldte bodyagetal – tal, der er beregnet ud fra andre, til at smække en ny alder i hovedet på os: Kroppens alder. For hvem har lyst til at risikere at få at vide, at kroppen er 20 år ældre end dåbsattesten? I hvert fald ikke nogen, jeg kender… Heldigvis er der det gode ved alle de målte tal, at selvom de er kommet højt op – så kan de komme ned. Sund livsstil med god kost, motion og hvile er den rene eliksir mod høje tal – undtagen selvfølgelig årstal. Dem får du flere af… Vi ses forhåbentligt til endnu et nyt år, når vi udkommer næste gang i januar.

Lene Jæger Thomsen, redaktør

2

helse / december 2011

40

34

14


Helse: Indhold

06 Et længere liv til alle Den nye sundhedsminister Astrid Krag er glad for sit nye job - og har store ambitioner på sundhedens vegne.

14 Vær den stille ø

06KuS

Gode råd til bedsteforældre, der gerne vil hjælpe børnebørnene, når forældre bliver skilt.

FOnder du

22 Kroppens tal

Ke tal? dit

jeg har fået et drømmejob Astrd Krag, Minister for sundhed

Indhold Helse / Nummer 10 / december 2011

Få styr på, hvad vi kan måle os frem til, og hvordan vi kan bruge det til at blive sundere.

26 Synspunkt: Husk, vi har det godt! Peter Lund Madsen opfordrer denne gang til mere taknemmelighed.

28 Gigtmedicin-tilskud spares væk Virker glukosamin? Ved ikke, siger eksperter. Men brugerne er ikke i tvivl.

42 Patienten er blevet aktiv Mere viden har gjort os til aktive medspillere i sundhedsvæsnet.

48 Vild med det kolde kick I vores serie om sundhedsordførere er vi denne gang nået til Enhedslistens Stine Brix.

hver gang i Helse

når gigt rammer børn 38

Alkohol og alderdom 62

Kanyle i stedet for tjære 52

Gør noget ved kolesterol 65

Konsultation 12 nyt fra Apotekerforeningen 20+54 Mad 34 Sygdom & forebyggelse 38 Sind 50 Kost & ernæring 56

helse / december 2011

3


Helse: Nyt

Velgørende gaver Kræftens Bekæmpelse gør det muligt at købe gode gaver og samtidig støtte foreningens sag. På www.købogstøt.dk kan du finde et væld af gaveideer. Der er juleudsmykning, tøj, smykker, bøger, dvd’er, legetøj og meget mere. Priserne er absolut konkurrencedygtige med den øvrige detailhandel – og så kan du give gaver med en ekstra god samvittighed.

Det svære og smukke liv Et langt og godt liv bygger som regel på de rette til- og fravalg. En ekstra tanke med på vejen…

Livet med Jacob Haugaard

Livsstykket Ellen på dvd Husker du Ellen? Hun dukkede først op på skærmen tilbage i 2006, da DR’s Puk Elgaard besøgte hende i programserien ”Uventet Besøg.” I en alder af 97 var hun frisk på at besøge sit barnebarn i Alaskas bidende kulde. Siden fulgte DR hendes liv med butleren, Henry, i Pilehuset i Fredensborg, hvor hun som 98-årig lærte sig selv at bruge en computer og proklamerede, at hemmeligheden bag 100 gode leveår var masser af smør, sukker og australsk rødvin. Hun døde kort før sin 101-års fødselsdag i januar 2009, men nu har DR samlet alle tre programmer om Ellen Bentzen og livet i Pilehuset på en dvd. Kroppen var 100, men sjælen forblev 29 livet igennem. Livsbekræftende og varmende underholdning til den kolde tid. Fås i musikforretninger og supermarkeder.

4

helse / december 2011

Ilse Wilmot har levet med gøgleren og multikunstneren, Jacob Haugaard, i mere end 30 år. I de første mange år var Jacob Haugaard ”praktiserende alkoholiker,” og Ilse oplevede rigeligt af de løgne og den svigt, der altid følger i kølvandet på alkoholisme. Nu har familieterapeuten skrevet en bog, hvor hun fortæller om sit liv med Jacob, mens han drak – og efter han blev tørlagt alkoholiker. Jacob Haugaard har ikke rørt hverken alkohol eller andre sindsændrende stoffer i knap tyve år, så den svære tid er kommet lidt på afstand. Ilse Wilmots bog, ”At overleve med en alkoholiker – mit liv med Jacob Haugaard” placerer sig ikke i slipstrømmen af bøger fra ægtefæller til kendisser, der ser en nem mulighed for at tjene penge i personlige og udleverende beretninger fra sovekammeret og andre sider af intimsfæren. Ilse Wilmot har taget udgangspunkt i sin egen uddannelse som familieterapeut, hvor hun i sit arbejde jævnligt er stødt på de virkelige ofre for alkoholisme; alkoholikerens nærmeste, der lever et liv i usikkerhed og nagende angst. Hun har kunnet spejle sig i disse beretninger og fortæller om sit liv med en alkoholiker, der tilfældigvis hedder Jacob Haugaard og er kendt af de fleste. Ilse Wilmot: At overleve med en alkoholiker – mit liv med Jacob Haugaard, gads forlag, 200 sider, vejl. udsalgspris kr. 299,-


Rejsekammerater

“Turistklasse-SYNDROM”GODE RÅD TIL EN SIKKER REJSE!

Relax Unisex Klasse 1 og 2 åben tå

Relax Unisex Klasse 1 og 2

Det er ligegyldigt, hvor langt man rejser - i fly, i tog, med bil, bus eller lastbil - for længere tids inaktivitet kan gøre rejsen til en plage. Det er velkendt, at disse betingelser kan udgøre en sundhedsfare. For at begrænse risikoen for blodpropper anbefales det at bruge Relax Unisex knæstrømperne fra Solidea, som forbedrer blodcirkulationen og hæmmer generende hævelser i benene. Medicinske undersøgelser viser, at strømper med gradvis kompression reducerer risikoen for dyb venøs trombose (TVP) og lungeemboli (EP) drastisk. Men også vores moderne livsstil øger risikoen for trombose og forringer den normale blodgennemstrømning.Vores stressede liv tvinger os til at sidde stille på en stol i flere timer eller at stå oprejst en hel dag bag en disk, og når dagen går på hæld døjer vi med følgerne af en dårlig blodcirkulation. Daglig brug af Relax Unisex knæstrømperne fra Solidea hjælper med at begrænse hævelser og følelsen af træthed i benene og forbedrer den venøse cirkulation, så benene altid er dynamiske og i form. Hvilken forebyggelse er bedre end en lille god daglig vane? GRADUERET KOMPRESSION

Nu også SOLIDEA kompression strømper Klasse 2 på apoteket Marylin

Miss Relax

Wonder Model Maman

SOLIDEA DANMARK Wonder Model Maman Marilyn Relax Tlf.: 32 530 448 - Fax.:Miss32 940 448 - mail@artimage.dk

www.solidea.com


Helse: Interview

SF satte sig på ministeriet for sundhed og forebyggelse i den nye regering. Ministeren hedder Astrid Krag. ”Jeg har fået et drømmejob,” siger hun til Helse.

Et længere liv til alle danskere Af: Lars Mandal Foto: Lars H. Laursen

6

helse / december 2011


Helse: Interview

F

ri og lige adgang til sundhed er kronjuvelen i vores samfund. Astrid Krag smiler bredt og stolt, når hun fortæller, hvad statsminister, Helle Thorning-Schmidt, sagde i åbningstalen om sundhed i Danmark. Det er tydeligt, at SFs nye minister for sundhed og forebyggelse ikke kunne have ønsket sig en bedre velkomst i jobbet. Nu skal alle de fine ord føres ud i livet. Og det er lige så tydeligt, at Astrid Krag glæder sig til de mange udfordringer. Danskerne skal leve længere. Landets nye minister med ansvar for et sundt og godt liv tøver ikke, da Helse beder hende definere den hovedopgave, der venter forude. – Se bare på Sverige, vores kære nordiske nabo, der lever de markant længere end os. Vi skal blive meget bedre til at forbygge sygdomme og sør-

ge for, at flere danskere kommer til at leve et bedre liv længere.

Styr på udgifterne Astrig Krag understreger, at hun har mange opgaver som ny minister for sundhed og forebyggelse. Ud over at sikre danskere længere levetid skal hun håndtere sundhedsudgifterne i fremtiden. Der skal være råd til det hele, og udviklingen viser, at der konstant opstår nye behandlingsmuligheder. I den forbindelse vil hun kæmpe for, at flere borgere undgår at blive patienter. – Vi skal, hvis jeg må udtrykke det kort, sørge for at vi ikke blive syge, og det skal vi gøre ved at blive bedre til at forebygge. På den måde sikrer vi, at der fortsat vil være råd til de borgere, der jo trods alt vil have behov for behandling og pleje som patienter.

i 5 akutte problemer Helse har bedt Astrid Krag om en TOP 5 over de mest akutte problemer, der skal løses:

Vi skal, hvis jeg må udtrykke det kort, sørge for at vi ikke bliver syge, og det skal vi gøre ved at blive bedre til at forebygge.”

1. Hurtigere diagnoser til mennesker med alvorlige sygdomme. Danskere skal have lige så gode muligheder for at overleve kræft som f.eks. svenskere. Derfor er det vigtigt at etablere diagnostiske centre, hvor man samler specialisterne. Patienter med alvorlige symptomer skal ikke tilbage til egen læge, før der er stillet en diagnose. 2. Mindske uligheden i sundhed. 3. Hurtigere behandling til psykisk syge, ikke mindst børn og unge. 4. Lavere ventetider på skadestuerne. 5. Mere effektiv udnyttelse af sygehusvæsenets ressourcer. Påmindelser og gebyr, så færre udebliver fra operationer. Reform af takstsystemet, det vil sige en ny måde at aflønne sygehusene på, som sætter kvalitet i centrum, så vi får færre behandlinger, der ender i genindlæggelser.

helse / december 2011

7


Helse: Interview

Astrid Krag vil investere i forebyggelse: – Vi skal fortsætte med at fokusere på mindre røg, mere motion og bedre kost, ja, men vi skal også kigge ud i verden for at finde nye projekter, nye ideer, der kan være med til at gøre os endnu bedre til at forebygge sygdomme. – Vi har med den nye finanslov valgt at hæve afgifterne på de usunde varer, og det gør vi, fordi vi ved, at det virker. Her og nu.

Mere lighed Astrid Krag vil også tage kampen op mod uligheden i det danske sundhedsvæsen. – I 2011 viser statistikken, at de 25 pct. højst uddannede mænd lever 10 år længere end de 25 pct. lavest uddannede. Og forskellen i levetid er blevet næsten fordoblet inden for de seneste 20 år. Det er en uhyggelig ulighed, og det skal vi have gjort noget ved. Samtidig ved vi, at folk med lav uddannelse har meget sværere ved at genoptage deres normale liv og vende

tilbage til arbejdsmarkedet efter en længere sygdomsperiode. På den måde risikerer de helt at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, og på den måde har uligheden i det danske sundhedsvæsen stor effekt på samfundet generelt. Derfor vil jeg sætte fokus på ulighed.

Afgifter og kampagner Astrid Krag siger til Helse, at politikere skal vise mod til at handle på de forhold, som dokumenteret ikke virker. Derfor går hun nu forrest og gør det usunde valg dyrere. – Vi ved, at afgifter har en effekt fra den dag, de bliver indført. Vi ved, at de rammer bredt. Men vi skal også satse på mere oplysning og flere kampagner, selv om vi ved, at dette greb inden for forebyggelse har den største effekt på den lange bane og i øvrigt med de bedste resultater inden for de højt uddannede grupper. – Jeg vil tage initiativ til at sætte en række nye nationale mål inden for forebyggelse; vi skal finde nye værktøjer, og jeg har bemærket, at forebyggel-

Vi har med den nye finanslov valgt at hæve afgifterne på de usunde varer, og det gør vi, fordi vi ved, at det virker. Her og nu.

i 5 hellige elementer Helse har bedt Astrid Krag om en TOP 5 over de elementer inden for dansk sundhed, som hun ikke vil pille ved. 1. Danmarks stærke offentlige sygehusvæsen. Vi skal ikke have mere af den privatisering, som de borgerlige har prøvet at snige ind af bagdøren. 2. Princippet om at offentlige sundhedskroner skal komme alle til gode og ikke gå til ordninger som private sundhedsforsikringer, som kun er tilgængelige for nogle borgere. 3. Gratis lægebesøg. 4. Pakkeforløbene for kræft- og hjertepatienter. De må gerne forbedres, men de er kommet for at blive. 5. Reglerne om, at medicinalfirmaer ikke må drive reklamevirksomhed over for borgerne med deres produkter. Vi skal så vidt muligt sikre, at borgerne modtager uvildig information om lægemidler, herunder bivirkninger.

8

helse / december 2011


Helse: Interview

Behandlingsgaranti

på 10 dage

Når sygdom eller uheld rammer, har du brug for en hurtig, effektiv og tryg behandling. Men hospitalernes ventelister bliver stadig længere, og mens du venter, mister du dyrebar tid.

Vi sætter dig forrest i køen

Indenfor kun 10 hverdage bliver du undersøgt eller behandlet på et af de bedste privathospitaler eller klinikker. Og du er i kyndige og trygge hænder igennem hele behandlingsforløbet.

BlIV sIkret I dag

Bliv sikret mens du har gejsten med Mølholm Behandlingsforsikring fra kun 2.550 kr. årligt. læs mere på www.behandlingsgaranti.dk eller kontakt os – så fortæller vi mere om dine muligheder.

tlf.: 65 20 21 20 | Fax: 65 20 21 21 | info@behandlingsgaranti.dk www.behandlingsgaranti.dk

helse / december 2011

9


Helse: Interview se kan være mange ting. Jeg er glad for, at eksempelvis mange idrætshaller nu også har blæst til kamp mod pommes frites, sodavand og usund mad til sportsfolk. Vi skal støtte alle inititaiver, der kan give et bedre liv. Kampen for et længere liv og mere sundhed handler i høj grad om vaner. Indsatsen mod rygning, herunder den danske rygelov, har ifølge den nye minister vist, at det kan lade sig gøre. – Det er ikke mange år siden, man skulle skære sig gennem røgen på danske restauranter eller i togenes rygekupeer, og jeg kan kun sige, at når det kan lade sig gøre at forbyde rygning på de irske pubber, ja, så kan meget lade sig gøre. Astrid Krag erkender, at det ”selvfølgelig også er den enkeltes ansvar at leve et sundt og godt liv”. – Men vi skal som politikere være modige og sige stop for det allermest usunde. Jeg tager gerne det politiske ansvar for at gå forrest på det sunde valg. – Jeg mener det virkelig alvorligt med at sætte forebyggelse på dagsordenen. Jeg vil indkalde til borgermøder for at indsamle de gode ideer. Jeg vil invitere patientforeninger, skoleidrætsfolk, faglige organisationer med udsatte medlemmer til at deltage i en åben proces for at finde på nye tiltag, der kan give os alle sammen et bedre

10

helse / december 2011

og længere liv. Nu skal vi op i gear, siger hun til Helse.

Boogie woogie efter maden Astrid Krag skal føde til januar. Datteren Karla på 2½ år bliver storesøster til en lillebror. – Jeg synes selv, vi lever et sundt og godt liv, og for mig er det vigtigt, at det sker uden løftede pegefingre. Vi sørger for, at vi får en masse grøntsager til alle måltider, og i stedet for slik og kager bruger vi gerne tre timer på at købe ind og lave en stor skål frugtsalat. Det kan være svært at finde tid til motion, men til gengæld danser vi gerne boogie woogie efter aftensmaden, og jeg kan fortælle, at det godt kan give sved på panden. – Jeg tager trappen, når det er muligt. Jeg når sjældent i motionscenter eller ud på en løbetur, men jeg kan godt finde på at sjippe i ti minutter her på kontoret. Det er vigtigt at fokusere på alle motionsmuligheder i hverdagen, motion må helst ikke blive til alt eller intet, for så er det tit intet, der vinder. Astrid Krag siger, at man i det hele taget skal lytte til sig selv; man skal have det godt og trives psykisk: – Jeg plejer at sige, at man skal tage sig selv alvorligt, og det indebærer naturligvis, at man tager ansvar for sit eget liv.

Astrid Krag

i

Født i 1982 i Vejle. Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti fra november 2007. Partiets ordfører for integration, asyl og indfødsret og for ældreområdet. Næstformand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Medlem af Indfødsretsudvalget, Socialudvalget og Udenrigsudvalget. Medlem af gruppebestyrelsen i SF. Bachelorstuderende i statskundskab, København Universitet, fra 2003 til 2007.


Nature Editions

MusiCure med naturen i fokus Stress af med naturens lyde og Niels Ejes beroligende musik

Dobbelt -CD album med natur-musik fra MusiCure CD 1 Forest – stemninger med fuglesang fra nordiske og tropiske skove CD 2 Water – lyden af bølger fra havet, fjorden og stille bugter MusiCure musikkens virkning er blevet dokumenteret gennem kontrollerede kliniske studier i Norden og USA, og en lang række artikler af uafhængige forskere findes i dag publiceret i internationale medicinske fagtidsskrifter.

NYHED

Fås kun på apoteket, samt online på www.MusiCure.com


Helse: Konsultation

Konsultation En helbredsundersøgelse har begrænsninger, og den må aldrig afholde dig fra at komme igen”

Når kroppen er til eftersyn

Holge

r kjær Privatp raktise rende i det v læge isionæ r e Horsen Sundh s edshus , som rumme r en br ed ska af beha re ndling smulig heder fra psy koterap trænin i t il gsfacil iteter.

En efterspurgt undersøgelse er et sundheds-tjek – et 10.000 km eftersyn, som det ofte hedder her i min del af det jyske. Analogien til bilens tilstand er klar og ønsket forståeligt, men hvad er egentligt formålet, når det gælder vores sundhedstilstand?

L

ad os først få begreberne klarlagt – et sundhedstjek drejer sig om forebyggelse. Det er vigtigt at skelne mellem forebyggelse hos personer, der allerede har en kronisk sygdom, og så alle andre. Vi ved en hel del, når det gælder personer med kronisk sygdom. Det kan lyde som en selvmodsigelse, men forebyggelse er i høj grad også at forebygge skader af sygdom, f.eks. fra hjertesygdom og sukkersyge. Et godt eksempel er moderne behandling af personer, der har haft en blodprop i hjertet. Dødeligheden af hjertesygdom har været støt faldende de sidste mange år pga. medicin og rigtig livsstil. Men hvad så med alle de raske? Der er skrevet kilovis af artikler i den videnskabelige litteratur om forebyggende helbredsundersøgelser og værdien af samme, og det er stadig omdiskuteret i hvor høj grad, man bør opfordre den almindelige befolkning til at gå til regelmæssige helbredsundersøgelser. Spørgsmålet kan næppe besvares med videnskab alene. Det handler også

12

helse / december 2011

om holdning til mennesker og synet på sygdom og sundhed.

Føler du dig rask? ”Nu har jeg jo rundet de 60, så tænkte jeg, at det var tid til et eftersyn” – manden griner lidt: ”Egentligt er det jo nok fruen, der har sendt mig.” Og så skærpes opmærksomheden hos enhver i min profession. En midaldrende mand sendt af ægtefællen er altid en udfordring. Mit svar rundet af hverdagen kan være: ”Du er rask og føler dig rask. Det er mit vigtigste parameter. Ingen åbenlyse risici for sygdom, såsom tobak, alkohol eller andet. I helbredsundersøgelsen vil vi fokusere på risikofaktorer for hjertesygdom, og her særligt blodtryk og blodsukker, dvs. undersøgelse for sukkersyge.” Forhøjet blodtryk og sukkersyge kræver kun simple undersøgelser og er to sygdomme, hvor vi ved, at tidlig behandling har meget stor effekt. Begge sygdomme er risikofaktorer for hjertesygdomme.

”Vigtigt at vide er det også, at en helbredsundersøgelse har begrænsninger, og den må aldrig afholde dig fra at komme igen, hvis du føler et symptom.”

Giver vi falsk tryghed? Lige præcis den omstændighed er én af indvendingerne mod at lave disse generelle undersøgelser. Det kan lulle nogle ind i en falsk tryghed og betyde, at sygdom opdages senere end nødvendigt. At undersøge for sygdom på baggrund af et symptom er meget anderledes end en helbredsundersøgelse, hvor vi laver en ”simpel” screening. ”Kan jeg så gå hjem og sige til fruen, at jeg er rask ?” – spørger min patient med et smil. ”Ja”, siger jeg. ”Nu har vi gravet et enkelt spadestik ned og undersøgt dig for nogle af de hyppigste folkesygdomme – og alt er vel”. ”Vi ses om yderligere 10.000 km!”


MAKE-UP MED HOLDNING Ingen parfume Kvalitet er nøgleordet for Nilens jord og parfume tilfører ikke make-up kvalitet, men er en unødvendig kemisk påvirkning. Ingen parabener Nilens jord er det første danske mærke som lancerer parabenfri og parfumefri make-up. 100% naturlige mineraler En serie af pudder, kun bestående af naturens egne unikke råvarer.

DANSK parabenfri og parfumefri make-up


Helse: Familien

Skilsmisse i famili

Vær den stille ø i oprørte vande en:

Bedsteforældre bekymrer sig ofte om, hvordan forholdet til deres børnebørn kan bevares, når forældrene bliver skilt. Men som bedsteforældre kan du være en uvurderlig støtte for netop børnebørnene i en tid, hvor den kendte verden ramler omkring dem. Af: Suzette Frovin/ Foto: Colourbox

F

ra den ene dag til den anden ser børnenes liv sådan ud: Mor og far har besluttet, at de skal flytte fra hinanden, og med et fingerknips eksisterer den verden, børnene kender, ikke længere. Nu skal de forholde sig til nye steder at bo og til at være væk fra far eller mor, mens de stadig er glade Lærke i børnehaven eller friske Malthe i 4. klasse - en stor opgave for de fleste børn. I den situation er det uvurderligt med gode bedsteforældre, der kan give børnebørnene ro og opmærksomhed. – Det er tankevækkende, at en fjerdedel af alle voksne melder sig syge i forbindelse med en skilsmisse, mens børnenes hverdag blot fortsætter, ofte

14

helse / december 2011

som om intet er hændt - og det selvom de er i en meget sårbar periode af deres liv, hvor der er vendt op og ned på rigtig mange vigtige ting. Derfor er det guld værd at have nogle bedsteforældre, der kan skabe trygge, genkendelige rammer for en, siger Annette Due Madsen, psykolog og centerleder på Center for Familieudvikling, der afholder kurser for familier, pårørende og professionelle fagfolk om skilsmisser. Gennem sit arbejde har Annette Due Madsen mødt mange bedsteforældre, der beskriver, hvordan skilsmisse ofte er forbundet med stor sorg også for dem. Blandt andet fordi de bekymrer sig, om de kan bevare kontakten til


Helse: Familien

deres børnebørn, når familien splittes op. Hendes erfaring er, at hvis bedsteforældre er gode til at melde sig på banen under en skilsmisse, kan de komme til at spille en rigtig vigtig rolle i børnebørnenes liv, når forældrene går fra hinanden.

Gem din sorg og vær der for børnebørnene For dig som bedsteforælder kan det imidlertid være svært at finde ud af, hvilket ben du skal stå på, når dit barn bliver skilt. Som forældre til den ene af parterne vil du sikkert gerne bakke op og være der for din søn eller datter. Samtidig holder du måske utrolig meget af den svigerdatter, der har været en del af familien i mange år. Så du spørger dig selv, hvad skal der nu ske med forholdet til hende? Kan jeg bare ringe, som jeg gjorde før i tiden? Har hun overhovedet lyst til at have kontakt med mig? Og kommer jeg til at se børnebørnene, hvis de skal bo mest hos deres mor? Bliver der nogen fødselsdage for hele familien og hvad sker der juleaften? Alle de spørgsmål kan det være svært at få svar på i den første tid, hvor det fraskilte par bruger deres ressourcer på at skabe sig et nyt liv og en ny hverdag. – Som bedsteforældre vil det være en god ide at parkere din sorg derhjemme eller at bruge dine egne venner til af få luftet dine tanker. Mange af dem har måske allerede erfaring med skilsmisser i familien, siger Annette Due Madsen og fortsætter: – I stedet opfordrer jeg til, at bedsteforældre bruger så meget energi, de orker på at være der for børnebørnene. På den måde hjælper de hele familien og knytter bånd til børnebørnene.

sker derhjemme? Hvor meget skal jeg spørge til, hvordan de har det? – I virkeligheden har bedsteforældre og børnebørn meget til fælles under en skilsmisse. I kan begge have en følelse af magtesløshed, for skilsmissen er ikke jeres skyld, og ingen af jer kan ændre på situationen. Derfor synes jeg, I skal udnytte den fælles forståelse til at skabe en tryg base uden for slagmarken, hvor I sammen kan puste ud og få ro på. Det har børnebørnene rigtig meget brug for, siger Annette Due Madsen. Hun foreslår, at man ikke presser dit barnebarn ind i en snak om, hvordan barnet har det, men blot siger: ”Vi ved, det ikke er let at være dig lige nu.” Eller ”Du gør dig sikkert mange tanker om, hvor I skal bo, når I flytter.” Så kan barnet selv sætte flere ord på, hvis der er brug for det. Samtidig kan det være en god ide, at I beskæftiger jer med noget, fx går en tur i skoven, laver mad eller rydder op i kælderen sammen. – Ofte, når man laver noget og har god tid sammen, opstår der en særlig fortrolighed, hvor vi føler os mindre sårbare. Det gør det lettere at sætte ord på alle de tanker, der helt naturligt fylder i et barns hoved under en skilsmisse. Barnet bekymrer sig måske om, hvad der skal ske med skolen og kammeraterne, hvis mor flytter langt væk. Fortsættes på næste side

Anerkend børnebørnenes følelser Når aftalerne om at hjælpe er lavet, og børnebørnene møder op hjemme hos dig, opstår de næste spørgsmål: Hvordan er jeg der bedst for børnebørnene? Hvor meget skal jeg tale med dem om det, der

helse / december 2011

15


Helse: Familien

Eller om mor og far mon nogensinde bliver gode venner igen. Du behøver ikke have alle svarene, men du kan hjælpe dit barnebarn ved at anerkende deres følelser. Det gør du bedst ved at lytte efter, hvordan barnet har det, for du skal ikke føle, at du skal give svar på alting, siger Annette Due Madsen.

Skriv brev til dit barnebarn Indimellem udvikler skilsmisser sig til voldsomme konflikter mellem de to, der går fra hinanden. De bliver måske uenige om, hvem der skal blive boende i huset, eller hvornår og hvor meget de hver især skal være sammen med børnene. Konflikterne smitter af på resten af familien, og nogle gange spidser situationen så meget til, at du måske ikke har mulighed for at være sammen med dine børnebørn.

– Du skal turde udfordre dine voksne børn, hvis du kan se, at børnebørnene har det svært - også selvom dit barn måske er den forsmåede part i skilsmissen. Du kan være børnebørnenes advokat og huske forældrene - eller i hvert fald den ene af dem på - at børnene bliver tabere, hvis konflikten udvikler sig. Men husk også, at det aldrig er dit ansvar, om de formår at løse konflikten, siger Annette Due Madsen. Hun opfordrer til, at man skriver breve til dine børnebørn, hvis du ikke har mulighed for at se dem. Og selv hvis du ikke må sende brevene til børnebørnene, er det en god ide at skrive dem alligevel. Så kan du gemme brevene og sende dem til dine børnebørn, når de er store nok til selv at bestemme. – Mange børn føler sig ensomme, når deres forældre går fra hinanden.

5

Et brev fra dig er et signal til barnet om, at han ikke er alene, selvom meget andet omkring barnet er kaos. Selvom barnet først får brevet mange år efter skilsmissen, kan det være meget vigtigt for dit barnebarn at vide, at der var nogen, der tænkte på dem, og som er der for dem, fortæller Annette Due Madsen og slutter: – Husk også at passe på dig selv. Selvom du kan se, at familien har brug for din hjælp, skal du også turde erkende, at man som bedsteforældre ofte kun har en vis portion kræfter. Du kan være med til at skåne børnebørnene, så meget som du magter, men du kan ikke gøre alt og kan hverken løse de voksnes eller familiens konflikter.

gode råd

til bedsteforældre, når børnene bliver skilt:

1. Hæng aldrig en af forældrene ud foran børnebørnene. Hvis dit eget barn har brug for at få luft, så gør det, når børnene ikke er der. 2. Skab trygge rammer for børnebørnene og sæt gerne samværet i system. I kan fx aftale, at I er sammen med børnene en fast ugedag hjemme hos jer. Brug mest tid på bare at være sammen. 3. Lad være med at involvere dig for meget. Vær ærlig over for dig selv og brug kun de ressourcer, du har. Hvis du orker at have børnebørnene til at overnatte, er det fint. Hvis ikke, er det også fint. 4. Glem ikke de store børn og teenagerne. De store børn og teenagere er mindst lige så sårbare som de små, men de er måske bedre til at skjule deres sorg og vrede.  5. Brug dine egne venner til at bearbejde din egen sorg over skilsmissen. Dit barn har som regel ikke overskud til at involvere sig i dine bekymringer lige nu.

16

helse / december 2011


Det rigtige valg...

Det originale Vitamin-D3 Apotekets varenr. 21 29 61

Fås på Apoteket eller direkte portofrit leveret. Bestilling på e-mail: finjj@decamin.dk

HUMAN NUTRITION

Decamin Trading Østre Allé 6 • 9530 Støvring • Tlf. 2616 3544 www.decamin.dk

VITAMIN - D3


Helse: Nyt

Undgå de dyre tandlægeregninger Det er alt for ofte økonomien, der afholder os fra at gå til tandlægen. Eller økonomien kan være en god undskyldning, når der skal vælges mellem nye vinterdæk til bilen og en rodbehandling. Hvorom alting er, fravælges tandlægen oftest, når begrænsede midler i husholdningen skal prioriteres. Dansk Tandforsikring A/S er en ny mulighed for alle, der gerne vil have en sund mund uanset hvornår på måneden, de orale skavanker indfinder sig. Med en forsikring hos Dansk Tandforsikring er du sikret betaling af op mod 80 pct. af tandlægeregningen. Hvis du samtidig er medlem af Danmark, kan dyre tandlægebesøg ende med at være næsten gratis. Du kan tegne en forsikring for helt ned til 79,- kr. om måneden, selskabet kræver blot, at du passer dine regelmæssige tandeftersyn. Du kan let udregne din egen forsikringspræmie - læs mere på www.dansktandforsikring.dk.

Energidrikke ødelægger tænderne Danske tandlæger er bekymrede over, at Fødevarestyrelsen netop har givet tilladelse til, at energidrikke må sælges i 50 cl-flasker. Hidtil har produkterne kun kunnet sælges i mindre pakninger. Ifølge tandlægerne er energidrikkene propfyldt med syre og sukker, der ødelægger tænderne. Ydermere vil den nye flaskestørrelse medføre, at produkterne lanceres med skruelåg, så forbrugerne indtager drikkene i små slurke over lang tid. Det er langt mere skadeligt end en kort påvirkning. Argumentet for tilladelsen er, at det ikke er bevist, at større kvanta fører til øget forbrug. Men Tandlægeforeningen er alligevel bekymret. Foreningen har undersøgt flere af drikkene og er kommet frem til, at en halv liter energidrik typisk kan indeholde, hvad der svarer til 28 sukkerknalder. Tandlægeforeningen appellerer stærkt til den nye sundhedsminister, Astrid Krag, om at kigge på lovgivningen igen og fjerne den planlagte lempelse.

En tand mindre

Et godt helbred og høj livskvalitet beror også på en sund mund, men det koster…

Find den billigste tandlæge Hvis du skal have skiftet tandremmen på din bil, er du sikkert ikke sen til at afsøge markedet og finde den mekaniker, der kan gøre det billigst – selvom det kan betyde et brud med det værksted, hvor du ellers plejer at komme. Men gør du det samme, når du skal have lavet dyre tandbehandlinger – eller foretrækker du altid den samme tandlæge? Du har i hvert fald muligheden for at sammenligne priser på de ti mest almindelige tandlægeydelser. Muligheden findes 18

helse / december 2011

på www.sundhed.dk. Hvis du går ind under ”vejviseren/find behandler,” kan du finde oplysninger på tandlæger tæt på din bopæl og sammenligne priser. Ud over priser kan du også finde oplysninger om åbningstider, ferielukning samt tandlægens erfaring, uddannelse, køn og alder. Det er jo ikke lige meget, hvem der skal rode i din mund, og på sundhed.dk kan du i ro og mag finde den bedste løsning.


Få me re helse. på dk

Annonce - ikke solgt

Fik du det hele med? Vidste du, at du kan genfinde artiklerne fra Helse på vores website? Her er opskrifter, interviews og ideerne til dit sunde liv samlet i et online univers, så du ikke behøver at gå glip af det, du ikke fik læst i magasinet. På www.helse.dk kan du også tegne et abonnement, hvis du hellere vil have Helse hjem i din egen postkasse.


Helse: Nyt fra Apotekerforeningen

På disse sider får du nyt fra Helses samarbejdspartner Apotekerforeningen. Har du spørgsmål angående nedenstående, er du altid velkommen til at henvende dig på dit lokale apotek.

Kom julemaven i forkøbet Man siger, at julen er hjerternes fest. Men den er også mavernes fest – med rigelige mængder flæskesteg, and, sovs, snaps og ris a la mande. Desværre kan julemenuen være en udfordring for din fordøjelse, og derfor er december højsæson for mindre sjove oplevelser som f.eks. halsbrand, sure opstød og forstoppelse.

HALSBRAND

n

år julemaden lokker, er det en god idé at tænke over, hvad du spiser. En af de typiske grunde til, at mange får halsbrand og sure opstød, er nemlig, at vi spiser masser af fed mad og drikker for meget alkohol. Det er syren i vores mavesæk, der er skyld i den svidende eller brændende fornemmelse bag brystbenet – det, vi kender som halsbrand. Hvis mavesyren kommer helt op til svælget og munden, så syren kan smages, kaldes det for sure opstød. Det er som regel ufarligt, men kan være ubehageligt. Selvom mange danskere døjer med halsbrand og sure opstød i julen, er symptomerne ikke kun forbeholdt julemåneden. Det er også en gene, som mange mennesker kæmper med i dagligdagen.

20

helse / december 2011

Heldigvis kan du selv gøre meget for at slippe for problemer. F.eks. kan du holde lidt igen med den ekstra portion, sørge for at undgå fedtholdige måltider og drikke mindre alkohol og kaffe. Er du overvægtig, kan det også betale sig at tabe dig i vægt. Husk også at være opmærksom på, om halsbranden eller de sure opstød opstår, når du spiser bestemte fødevarer, f.eks. løg eller stærkt krydret mad. Hvis du ved, hvad der udløser ubehag, kan du sørge for at undgå det fremover. Det er også vigtigt at vide, at nogle typer lægemidler kan irritere maven. Når du bruger midler mod halsbrand Langt de fleste gener kan afhjælpes med medicin, men du bør kontakte lægen, hvis symptomerne står på i længere tid. Det gælder også, hvis du har

smerter i maven i over en uge, taber dig af uforklarlige årsager eller ofte har opkastninger. I sjældne tilfælde kan halsbrand og sure opstød være tegn på mere alvorlig sygdom.

Gode råd til at modvirke halsbrand og sure opstød: • • • • •

Spis hellere 5-6 små daglige måltider (frem for 3 store) Nedsæt dit alkohol- og kaffeforbrug og stop rygning Undgå tøj der strammer over maven Undgå at bøje dig forover, gå ned i knæ i stedet Sov med hovedgærdet hævet


Helse: Nyt fra Apotekerforeningen Gør kostændringerne, det øgede væskeindtag og motionen ingen forskel, findes der afførende midler, der kan afhjælpe problemet.

FORSTOPPELSE Kød og fedt dominerer de fleste middagsborde i juletiden, og det er ikke alle maver, som er glade for det. Kosten er nemlig en af de primære syndere, når danskerne får forstoppelse. Når man har forstoppelse, har man hård og tør afføring, der er vanskelig at komme af med, og typisk kommer den med flere dages mellemrum. Selvom det i langt de fleste tilfælde er en uskadelig tilstand, kan det være rigtig ubehageligt og smertefuldt. Hvis kroppen ikke kan komme af med sine affaldsstoffer, føler man sig oppustet og utilpas, og mange får ondt i maven, fordi tarmen er udspilet. Forklaringen på forstoppelse kan ofte findes i ens mad- og drikkevaner, men visse former for medicinsk behandling kan også virke stoppende.

Heldigvis er der mange gode råd til, hvad du selv kan gøre for at undgå hård mave. I de fleste tilfælde vil væske, den rette ernæring og motion lindre og helbrede forstoppelsen, så det er en god idé at drikke rigelige mængder vand og spise fiberholdig mad - det vil sige masser grøntsager og frugt. Det er også vigtigt at dyrke motion regelmæssigt, fordi det styrker dine tarmfunktioner. Gør kostændringerne, det øgede væskeindtag og motionen ingen forskel, findes der afførende midler, der kan afhjælpe problemet. Du kan spørge på apoteket, hvis du har brug for lindrende medicin. I nogle tilfælde kan forstoppelse være et tegn på mere alvorlig sygdom, som for eksempel for lavt stofskifte eller kræft i tyktarm eller endetarm. Der-

Værd at vide: •

Det er ikke kun kosten, der kan give dig forstoppelse. Forstoppelse er også en kendt bivirkning for visse lægemidler bl.a. syreneutraliserende medicin. Har du mistanke om, at din medicin giver dig hård mave, bør du kontakte din læge.

for er det vigtigt at være opmærksom og kontakte lægen, hvis problemet varer ved mere end en måned. Du bør også være særligt opmærksom, hvis du samtidig med forstoppelsen oplever træthed, vægttab eller blødning fra tarmen, da det kan være faresignaler på kræftsygdom.

Lindrende midler mod halsbrand og problemer med mavesyre Hvad?

Hvordan?

Syreneutraliserende medicin

• Anvendes til milde gener. • Har en kraftig og hurtigt lindrende virkning. • Fjerner ubehag med det samme.

Antirefluksmidler

• Anvendes til milde gener. • Danner en skum, der lægger sig oven på mavens indhold. • Forhindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

H2-blokkere

• Anvendes til behandling af milde gener, som sker ofte. • Hæmmer dannelsen af mavesyre.

Syrepumpehæmmere

• Anvendes i sværere tilfælde. • Har en kraftigere og længerevirkende effekt end H2-blokkere. • Hæmmer det enzym, der pumper syre ud af nogle celler i maven.

Der findes forskellige typer lægemidler, som behandler halsbrand og sure opstød sikkert og effektivt. Dit lokale apotek kan rådgive dig, så du får den medicin, der virker bedst for dig.

Du kan også læse mere om, hvordan du bliver din halsbrand kvit i brochuren ”Halsbrand og sur mave”, som fås på apoteket.

helse / december 2011

21


Helse: Fokus

: Fokursdu

Kende dit tal?

I gamle dage kendte man sin højde og vægt, og derudover var der kun behov for at huske skonummer. Men i dag har man behov for at kende en række talværdier, som er forbundet til kroppen – i hvert fald hvis man er bekymret om sin sundhed.

Kroppens tal Af: Carsten G. Johansen

B

lodtryk, BMI, kolesteroltal, fedtprocent osv. Det er naturligvis et åbent spørgsmål, om man har gavn af konstant at skulle overvåge sin organismes talværdier. Hver for sig siger tallene ikke altid noget om, hvad der er din personlige sundhed. Men en række eksperter, Helse har talt med, kan se en række gavnlige effekter af sundheds-cifrene. Især når det handler om at motivere den enkelte og om at anskueliggøre, at der rent faktisk er behov for at give sin livsstil et kritisk eftersyn. Helse giver i det følgende et overblik over de mange tal, og hvorfor de er vigtige for din daglige velfærd.

Blodtryk Forhøjet blodtryk kan være tegn på mange forskellige sygdomstilstande, og i sig selv øger et forhøjet blodtryk risikoen for hjerte-/karsygdomme. Det anslås, at hver tredje mellem 50 og 60 år i Danmark har forhøjet blod-

22

helse / december 2011

tryk, og at 350.000 danskere har forhøjet blodtryk uden at vide det. Blodtrykket udtrykker forholdet mellem det tryk, der er i hjertet, når det trækker sig sammen og pumper blod ud (det systoliske/høje tryk), og så når det er helt afslappet mellem pulsslagene (det diastoliske/lave tryk). Forhøjet blodtryk øger risikoen for blodprop i både hjertet og hjernen, og det kan skade nyrerne. Det anbefales, at alle over 50 år får målt deres blodtryk mindst en gang om året.

Blodsukker Blodsukker angiver indhold af sukker i blodet. Sukkeret bliver ført rundt i blodbanerne for at give energi til musklerne, når det er blevet nedbrudt ved hjælp af hormonet insulin. Hvis blodsukkeret er for højt, hænger det oftest sammen med en livsstil, som trænger til at blive lagt om. For højt blodsukker kan være tegn på, at man har diabetes eller er på vej


Helse: Fokus

Hver for sig siger tallene ikke altid noget om, hvad der er din personlige sundhed.

til at få det. Derfor er det en god ide – om man er diabetiker eller ej – at stræbe efter at få sit blodsukker ned på den anbefalede værdi.

Kolesterol Som så mange andre stoffer i kroppen er det ikke kolesterol i sig selv, der er skadeligt. Faktisk kan vi slet ikke undvære stoffet som byggesten i vores celler sammen med triglycerid (se nedenfor). Men vores livsstil påvirker kolesterolets to dele, som kaldes HDL og LDL. HDL modvirker åreforkalkning, mens LDL øger risikoen for åreforkalkning. Man kan påvirke mængden af begge typer med sin livsstil. HDL-mængden kan øges ved at dyrke motion, mens kostsammensætning både kan øge HDL-indholdet og sænke LDL-andelen. Desuden kan der gives medicin imod LDL. 50 procent af den danske befolkning over 45 år har lettere forhøjet kolesterolindhold i blodet. Læs mere om kolesterol i vores artikel på side 56.

Triglycerid Fedtstof, der stammer fra fødeindtag og ophobes i deller og i fedtet omkring tarmene. I modsætning til kolesterol kan triglycerid godt nedbrydes af kroppens egne mekanismer. Men selvom man har et lavt kolesteroltal, kan man godt have forhøjede mængder af triglycerid, og det peger på, at man har for store mængder af det allerfarligste kolesterol, VLDL, i kroppen. VLDL er mere tilbøjeligt til at skabe åreforkalkning end andre typer kolesterol – og øger dermed risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte. Body Mass Index er en simpel formel, der bruges til at pejle sig ind på,

om en person er overvægtig eller ej. Ved at dividere vægten med højden i anden potens, kommer man frem til en talværdi. Hvis værdien ligger mellem 18,5 og 25, er man normalvægtig. Fra 25 til 30 kaldes overvægtig, og herefter er der forskellige klasser af fedme. BMI under 18,5 betegnes undervægt.

Fedtprocent Et mere nyttigt tal til at måle overvægt er fedtprocenten. Den kan måles meget præcist hos lægen med elektriske eller optiske apparater. Der findes også elektriske apparater, som man kan købe og benytte derhjemme. Men man kan også beregne sin egen fedtprocent – mindre præcist – ved at måle omkreds af talje, hofte, underarme, håndled, lår og læg og sætte det i forhold til sin vægt. Det er en god ide at få en ven til at hjælpe med målingerne, da det er vigtigt at få de helt præcise tal. Groft sagt vejer muskler mere end fedt, men fylder mindre.

Taljeomkreds Endnu et lavpraktisk parameter, hvis du vil tjekke din egen sundhed. Når du står i let bredstående, måler du med et alm. målebånd rundt om taljen midt mellem ribben og hofte. Taljeomkredsen er god at kende, fordi det fedt, som sidder på maven, er noget af det mest sundhedsskadelige fedt. Flere undersøgelser har vist nøje sammenhæng mellem fedt på maven og dårlig livskvalitet.

Kondital Dit kondital beregnes på baggrund af dit iltoptag og din kropsvægt. Den helt korrekte metode foregår i et laboratorium, hvor man kan måle, hvor meget

ilt og kuldioxid der er i udåndingsluften. Men man kan også lave en såkaldt indirekte test, hvor iltoptaget anslås ud fra kendskab til, hvor meget det kræver at udføre en bestemt opgave. Det kan gøres ved hjælp af en kondicykel og et pulsur, og i nogle af metoderne kan man nøjes med at få pulsen moderat op. Konditallet ændrer sig, efterhånden som man bliver ældre.

Bodyage (kropsalder)

Bodyage udregnes ved hjælp af en række af de ovenstående tal, som kombineres og via et computersystem (Polar Bodyage) udregner, om din aktuelle kondition og tilstand er i overensstemmelse med din fysiske alder. Normalt indgår blodtryk, BMI, fedtprocent, kondital og muskelstyrke i udregningen af en kropsalder. Desuden tages der højde for en række livsstilsfaktorer som rygning, kostvaner, motion og søvnmønster.

i Sådan skal tallene være: 1. Blodtryk: Højst 140/80 2. Blodsukker (fastende): 3-6 mmol/l
 3. Total kolesterol: Under 5 mmol/l
 4. Triglycerid: Under 2 mmol/l
 5. Fedtprocent: Mellem 21 og 33% 6. BMI: Mellem 18,5 og 25 7. Taljemål: Mindre end 80 cm 8. Kondital: Mindst 41 er et godt kondital for kvinder i denne aldersgruppe  Fortsættes på næste side helse / december 2011

23


Helse: Fokus

3 syn på tallene Holger Kjær:

Nyttig viden om helbredet Praktiserende læge, Holger Kjær, fornemmer, at patienterne har god brug for at kende deres krops talværdier, når han træffer dem i sit daglige virke i det visionære Horsens Sundhedshus. Mange mennesker kommer til sundhedstjek i starten af 40’erne, hvor de store folkesygdomme begynder at komme ind i billedet. I hans arbejde er det især relevant at teste blodsukker for at screene for Type 2-diabetes og blodtryk for at vurdere risiko for hjertekarsygdomme. – Jeg mener bestemt, det giver mening at have en screening for risikofaktorer til f.eks. hjertekarsygdomme, og en helbredsundersøgelse giver et godt afsæt for en samtale om livsstil, siger den praktiserende læge.

Mange af de store folkesygdomme grunder i både arvelige faktorer og livsstil, og det lader sig ikke på forhånd afgøre, hvilken årsag der gælder for den enkelte patient. Men det er sikkert, at man ikke kan gøre noget ved sin genetiske sammensætning, mens motion og ernæring kan fjerne den livsstilsbetingede del af f.eks. forhøjet blodtryk. Og i den forbindelse tror Holger Kjær på en god virkning af nogle af de forskellige målinger af sundhed. – Mange patienter går meget op i de forskellige tal, og det er sådan set med god ret, når man har fokus på sin livsstil. Det handler om at motivere positivt, hvis man skal ændre på livsstil, siger Holger Kjær.

Henrik Andersen:

Et blik på kroppens alder Henrik Andersen er Master i fitness og løbetræning, han ejer bodyage.dk og er tilknyttet trænerteamet på din-form. dk. Med sin fortid hos Polar pulsure var han også med til at oversætte bodyage-begrebet til dansk brug. Hans erfaring er, at bodyage kan have en god, pædagogisk virkning over for folk, der har brug for at ændre livsstil. – Den grundlæggende ide i begrebet bodyage er, at folk får noget konkret at forholde sig til, når de får at vide, om deres tilstand svarer til deres alder. Det er mindre abstrakt end værdier som blodtryk og kolesterol, og på

24

helse / december 2011

den måde kan det virkelig rykke noget hos folk, siger Henrik Andersen fra bodyage.dk. Selvom han i mange tilfælde oplever bodyage-testen som et nyttigt redskab, advarer han også imod en tendens hos de mennesker, der hyrer ham til at måle deres bodyage. – Der er nok en tendens til, at de, der bliver testet, allerede holder sig i god form. Det samme gælder for konditallet, som mange også er interesseret i, selvom det er sværere at forstå end bodyage-tallet. Det er også ofte folk, der i forvejen er i gang med træning.

– Min erfaring er samtidig, at hvis folk bliver testet til et meget dårligt kondital, kan det have en negativ effekt, så de på forhånd opgiver at gøre noget ved det. Så det skal man også være opmærksom på. F.eks. ved at starte op med træning, før man måler konditallet, lyder det fra Henrik Andersen.


Helse: Fokus

Flow trappeliften fra ThyssenKrupp Encasa

Dit hjem føles som en velkendt trøje. Her har du oplevet glæder og sorger. Hvert rum vækker sine egne minder. Du kender alle i nabolaget, og alle kender dig. Du kunne ikke tænke dig at flytte, men trapperne begynder at give problemer. Du står overfor et dilemma. Flytte, bare fordi det bliver vanskeligt at gå på trapper? Hvad med en trappelift fra ThyssenKrupp Encasa?

Ring gratis 80 - 81 11 11

Livet i bevægelse.

Passer til enhver trappes individuelle mål • Sikker og komfortabel • Enkelt design MOTOR0811

Ring gratis 80 - 81 11 11 eller besøg www.tk-encasa.dk Send venligst mere information til

Stine Henriksen:

Fokus på de rette tal

Navn Adresse Post nummer Telefon nummer E-mail Vi betaler gerne portoen. Kontakt os gratis og modtag en frankeret svarkuvert. Automatikvej 1,3, 2860 Søborg

Kronprinsessen åbnede Solkampagnen 2011

Klinisk diætist, Stine Henriksen, har lavet mange bodyage-test via sit job hos Sund på Job, der tager temperaturen på sundheden hos private og offentlige virksomheder. Hendes erfaring siger, det er vigtigt at hjælpe klienten med at fokusere på det rigtige tal. – Man kan ikke forholde sig til 25 ting, så jeg hjælper naturligvis med at pille det vigtigste ud, siger hun og giver et eksempel: Modermærkekræft og almindelig hudkræft er de kræftsyg–domme, Hos overvægtige mændrammer er taljemål og fedtproder tilsammen flest danskere. Det er bagcent grunden ofte en god øjenåbner. Hvis de har vejet det gang sam- åbnede for, at Kronprinsesse Mary for femte me isolkampagnen 10 år, kan de godt overraskede over,12 hvor ’Skrublive ned for solen mellem & 15’. stor betydning sådan en overvægt omkring maven – Som de fleste andre fra Australien har jeg respekt for kan få i detDa lange løb. til Danmark, var jeg derfor overrasket solen. jeg kom En anden god effekt af talværdierne – f.eks. BMI til over at se, at danskerne har en helt anden holdning ellersolen. bodyage – møder Stine Henriksen på arbejdsGodt nok er Danmark ikke opfattet som et solrigt pladserne, hvisi der fælles inland, men dag opstår er kræftkonkurrence i huden denog største kræftsygdom teresse blandt mellem kollegerne i en god og kærlig med flere end 9.000 nye tilfælde hvert år - og tallet er kollegial ånd.lød Alle kan med, selvom hver især stigende, det fravære Kronprinsesse Mary. har sit personlige Af de 9.000udgangspunkt. tilfælde får ca. 7.700 almindelig hudkræft og ca. får modermærkekræft. Omkring 280 danskere – 1.350 Man sammenligner sig meget med kollemister hvert år livet på grund af kræft i huden. at gerne. Det kan være derfor, man ikke har opdaget, man er blevet overvægtig. Til gengæld har det en god effekt, hvis man begynder at sammenligne på arbejdspladsen, hvem kan forbedre sineAustralien tal mest. Som de der fleste andre fra har Det kan være meget effektivt, forklarer diætisten.

jeg respekt for solen. Da jeg kom til Danmark, var jeg derfor overrasket over at se, at danskerne har en helt anden holdning til solen.

helse / december 2011

25


Helse: Synspunkt

Klummen

Husk nu, hvor godt vi har det!

Når jeg var til fødselsdag (dengang i tresserne, da jeg var en lille dreng) hos min mormor eller morfar på deres gård på Falster, var der altid gang i butikken.

PETEr

LunD M Også k ADSEn endt so m ”Hje sen” fr rneMad a flere tv-udse og for s ndelse ine tea te rfore med sin bror An stillinger Madse ders Lu n. Udd annet læ nd ge og hjernefo rsker.

Af: Peter Lund Madsen

D

et gjaldt om at more sig og frem for alt, så gjaldt det om at sætte noget til livs. Min morfar havde stor respekt for folk med en god appetit. Det skulle ikke hedde sig. Kurt var kongen. Kurt kunne spise enorme mængder af mad. Som han selv sagde: ”Jeg har svinemave”. Min bror og jeg var begge til stede ved den fødselsdag, hvor Kurt, ene mand, spiste tre af Ingers store flødeskumslagkager. En enestående bedrift, som der da også blev talt meget om i årene, der gik. Noget, man snakkede meget om, var ”De langhårede,” dem kunne man ikke lide. Nede hos min morfar mente man helt alvorligt og helt konkret, at de langhårede skulle ”klippes med en hundeklipper og sendes ud på en ø.”

De pinlige bønder havde pointe Når min bror og jeg, københavnerdrengene, sad der og hørte om akademikerne, der aldrig havde prøvet at bestille noget. Når foderstofkonsulenten, ”som ellers aldrig plejede at blive fuld,” endnu en gang sad og hældte ølsjatter

26

helse / december 2011

ud af sit glas. Når de store bønder sad der med deres cigarer, deres sjusser og deres bittesmå kaffekopper gemt i deres grotesk store hænder. Når de hyggede sig, når sprutten gik ind, og tungen kom i gled, ja, så kunne det godt ske, at vi følte os, som var vi havnet på en fremmed planet, og jeg skal da heller ikke afvise, at vi af og til har følt os højt hævet over denne samling ”reaktionære bønderkarle.” Sådan har jeg det ikke mere. I dag er jeg stolt af min mormor og morfar. De gjorde det godt. Det var hårdtarbejdende folk, der uden pjat passede deres gerning. Et ord var et ord og respekt var noget, man skulle erhverve sig. Det var folk, der gjorde sig umage med deres arbejde. Og så var der en ting, der altid blev talt om til deres fester. Som min morfar altid sagde: ”Vi må aldrig glemme, hvor godt vi har det!” og det havde han fuldstændigt ret i.

nogle har arbejdet hårdt! Dengang, min morfar blev født, lå den gennemsnitlige levealder under 60 år,

og det var fuldstændig latterlige sygdomme, man døde af. Lungebetændelse, difteritis og den slags. Sådan er det ikke mere, og det bliver hele tiden bedre og bedre. Min morfar havde ret; vi skal huske at være taknemmelige. Den største fare, der truer menneskeheden, er ikke meteorer, grillvinde eller verdensomspændende epidemier. Alt det skal vi nok finde ud af at tackle. Den største fare er, hvis vi glemmer at være taknemmelige. Hvis vi glemmer forpligtelsen over for det store fællesskab. Hvis vi mister overblikket og afstår fra at drømme om den næste store plan. Hvis respekten for den klare tanke og et fornuftigt udført stykke arbejde forsvinder. Hvis det hele bliver ligegyldigt, og vi fylder vores liv op med tomgangssnak, småfiflerier og ligegyldige adspredelser, så har vi ikke en chance. Som min mormor altid sagde: Husk på, at der er nogle, der har arbejdet hårdt for, at du kan spise dig mæt.


05/2011-005

Slut med

hævede og ømme ben

Fås i håndkøb

Brug Venoruton, hvis du er generet af ... • Tunge og hævede ben • Kløende fornemmelse i benene – de føles varme, snurrende eller sovende • Svag, men konstant ømhed i benene

• Natlige kramper i benene og/eller læggene • Karsprængninger, slyngede, overfladiske vener og åreknuder

Venøs insufficiens er en almindelig lidelse, som skyldes funktionssvigt i venesystemet. Venoruton styrker venevæggene og letter tilbageløbet af blodet fra benene til hjertet.

Venoruton

– for en lettere gang på jorden

Forbrugerinformation: Venoruton indeholder hydroxyethylrutosider. Virkning: Venoruton anvendes til behandling af væskeophobning (ødem) og andre symptomer på venøse kredsløbsforstyrrelser samt hæmorroider. Dosering: Voksne: 1 kapsel 3 gange daglig i forbindelse med et måltid. Kapslerne synkes hele. Bivirkninger: Sjældent forekommer mave-tarmgener, hududslæt, kløe, nældefeber. Meget sjældne: Anafylaktisk shock, anafylaktiske reaktioner, overfølsomhedsreaktioner, hovedpine, svimmelhed, rødmen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af gravide eller ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne. Pakningsstørrelser og vejledende priser per 1. maj 2011: Venoruton, 300 mg, 100 kapsler: 199,95 kr. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health, Lyngbyvej 172, 2100 København Ø, tlf. 39 16 84 00, www.novartis.dk. Dato for produktresumé: 12/2007.

Venoruton 180x115 0411 FINAL.indd 1

19/05/11 09.59

Deres tredje tænder: I dag sidder de endnu... - men hvad med i morgen?

Ekstra-stærk Fastholdelses Creme

Klæber på våd protese. Virker omgående og i lang tid. Klinisk testet. Nem at bruge og uundværlig hvis man vil være sikker...

PROTEFIX fås også som: Protefix Pulver ekstra stærk i 20 og 50g æsker. Protefix Protese Puder - gode ved ømme gummer. Brug altid Protefix aktive rensetabletter.

Fås på Apoteket.

holder fast...

Info: Tlf. 86 29 29 55 · www.maxipharma.dk


Helse: Ny Viden

Gigtmedicintilskud spares væk

Af: Thomas la Cour

Helses redaktion har fået flere læserhenvendelser efter Lægemiddelstyrelsen beslutning om at fjerne tilskuddet til gigtmedicin baseret på glukosamin.

D

et er Medicintilskudsnævnet under Lægemiddelstyrelsen, der i sommers anbefalede, at tilskuddet til gigtmedicin med glukosamin skulle bortfalde. Anbefalingen førte til, at Lægemiddelstyrelsen fjernede tilskuddet pr. 28. november i år. Derved menes regionerne at kunne spare 60 millioner kr. årligt på tilskud til glukosaminpræparater. Det kommer til at berøre de 140.000 gigtpatienter, der årligt får produkterne på recept. Det offentlige tilskud varierer alt efter den enkeltes medicinforbrug, men hvis patienten får det højeste tilskud, kan prisen for en måneds behandling med og uden tilskud være på henholdsvis under 20 kr. til omkring 120 kr. En årlig ekstraudgift til medicin på 1400 kr. kan betyde ganske meget for en folkepensionist. Glukosamin er et stof, kroppen selv danner på celleniveau. Der er et aminosukker, der indgår som naturlig bestanddel i de større sukkermolekyler, der bl.a. findes i ledbrusk. Glukosamin findes i forskellige former, hvor glukosaminsulfat er den afart, der ved flere undersøgelser har vist sig mest virksom. Her er glukosaminen tilført svovl, hvilket også forekommer naturligt i kroppens celler. Ifølge producenter og brugere kan glukosaminsulfat virke både smertestillende og samtidig stoppe den nedbrydning af ledbrusk, der normalt følger med leddegigt.

Problem med evidens Men hvorfor bortfalder tilskuddet? Virker glukosamin pludselig ikke, og tager de praktiserende læger fejl, når de år-

28

helse / december 2011

ligt udsteder recepter på præparaterne til 140.000 patienter? Keld østergaard er kiropraktor og læge. Han har skrevet en lang række artikler og bøger om slidgigt og glukosamin, og han er ikke i tvivl om, at det ikke er nye forskningsresultater, der ligger til grund for Lægemiddelstyrelsens beslutning. – Problemet med al forskning i lægemidler er begrebet evidens (bevisførelsen, red.). Hvis man forsker længe nok efter evidens, kan man i sidste ende næsten altid nå frem til den konklusion, at ingen lægemidler virker, hvis det er den konklusion, man efterstræber. – Engang var forskerne oftest mennesker, der brændte for en bestemt sag, men i dag laves meget forskning i lægemidler med det primære sigte at bevise, at det pågældende stof ikke virker. Det er forholdsvis let at påpege usikkerhed med evidensen. Det samme gælder for blodtryks- og kolesterolsænkende medicin, hvor man kun med nogenlunde sikkerhed kan bevise, at det måske hjælper et par patienter, hver gang 100 patienter får det, siger Keld østergaard.

Blandede produkter Lægemiddelstyrelsens beslutning om at fjerne tilskuddet bygger primært på det såkaldte Cochrane Review, som er database, hvor 25 forskellige undersøgelser af glukosamins virkning er blevet sammenkørt. Det er altså ikke ny forskning, der har afsløret svagheder ved glukosamin; der er udelukkende tale om en samlende analyse af tidligere studier. Problemet er imidlertid, at de tidligere studier er lavet med vidt forskellige

glukosaminpræparater. I nogle af undersøgelserne er der brugt glukosaminhydroklorid, mens der i andre er brugt glukosaminsulfat. Nogle af undersøgelserne er lavet i Europa, andre i USA. Der har været store forskelle på testpersonernes kostvaner, vægt og leddegigtens stadie. Det faktum får Keld østergaard til at undre sig. – Hvis en læge kunne ordinere frugt til en patient, ville det jo ikke være lige meget, om patienten spiste appelsiner eller bananer. Det er det samme her. Der er stor forskel på effekten af glukosamin alt efter slidgigtens stadie, hvilken type glukosamin, der er tale om og naturligvis patientens generelle sundhedstilstand. – Jeg er ikke i tvivl om, at det her overvejende er en politisk og økonomisk beslutning. Man har kunnet se, at der kunne spares nogle penge. Det er da også pudsigt, at produkterne beholder deres status af lægemidler, når man samtidig påstår, at de ikke virker. Jeg er heller ikke i tvivl om, at vi slet ikke havde denne diskussion, hvis glukosaminsulfat var patenteret og blev produceret hos en af de store medicinalvirksomheder, siger Keld østergaard.


Helse: Ny Viden

Han henviser til, at glukosamin blev et anerkendt og tilskudsberettiget lægemiddel på trods. Produktet var i løbet af en årrække blevet populært blandt gigtpatienter, hvilket senere førte til, at glukosaminholdige præparater blev anerkendte lægemidler og tilskudsberettigede. I dag produceres præparaterne af de mindre medicinproducenter – ofte producenter med rødder i industrien for naturlægemidler.

reaktioner fra læserne Helse bad i sidste nummer læsere, der har erfaringer med glukosamin, om at henvende sig. Vi fik en del mails og flere telefonopkald, hvor gigtplagede læsere berettede om den virkning, de mente, glukosamin har på dem. Winnie Rønhof fra Hundested var en af dem. – For knap tyve år siden fik jeg konstateret slidgigt i nakken. Jeg var be-

gyndt at få ondt i nakken, når jeg spillede badminton. Det var helt forudsigeligt, fordi mange i min familie har slidgigt. Jeg begyndte at tage glukosamin, da det var helt nyt på markedet. Siden har jeg taget det hver dag og ikke mærket noget til sygdommen. Jeg spiller tennis i dag og er 73 år. Er det ikke imponerende? spørger Winnie Rønhof entusiastisk. Andre mails fortæller om mange års effektiv brug af glukosamin og pauser i brugen, der omgående har medført tilbagefald med slidgigten. Alle henvendeler fortæller om effektiv smertelindring af slidgigt i nakke, ryg, hofter, knæ og fingre. Henning Møller fra Vedbæk fortæller, at han har levet med slidgigt i den ene hofte siden 1994. I al den tid har han taget glukosamin, og røntgenbilleder fra 2009 viste fortsat slidgigt i hof-

Intet har ændret sig Henvendelserne til Helses redaktion er ikke et endeligt bevis for, at glukosaminsulfat virker. Men det indikerer tydeligt, at produkterne har mange tilfredse brugere. Ifølge Keld østergaard behøver de ikke sætte spørgsmålstegn ved deres brug af produkterne. – Der er ikke sket noget nyt. Glukosaminsulfat er nøjagtig ligeså virksomt som før, og hvis man synes, man har glæde af det, skal man blive ved med at tage det, siger Keld østergaard, der samtidig påpeger, at stoffet i modsætning til smertestillende alternativer er med få og relativt harmløse bivirkninger. Du kan læse flere af læserhenvendelserne om glukosamin på www.helse.dk

Team Island

jeg er ikke i tvivl om, at det her overvejende er en politisk og økonomisk beslutning.” Keld østergaard, kiropraktor og læge.

ten, men nedbruddet af ledbrusk havde ikke udviklet sig i de forløbne 15 år.

– en del af KulturRetur A/S

Spadserestokke Disse spadserestokke fremstilles i Danmark hos Orebo. Stokken til venstre er tegnet af Nanna Ditzel,og de mere traditionelle af Erik Bredahl. Flot design og høj kvalitet har de alle tilfælles. www.orebo.dk Tlf. 5826 4557

Gejsere, vandfald og velvære i varme kilder

Grupperejser på 5, 8 og 11 dage med erfarne og dansk-talende rejseledere

team-island.dk

8612 1849 og 2962 8077 info@team-island.dk

Vi er medlem af Rejsegarantifonden

helse / december 2011

29


din sunde webshop

SAFT & KRAFT

Tilbud

Pris

Cherry Belly-Flodhest

200,-

Du tager hjertet ud af bamsen, varmer det et minut i mikrobølgeovnen, og så er han klar til at putte med. Alletiders gaveidé.

Rabat kr. 5s5255,-,-

BESTILLINGSNR: 11101 H

Normalpri

Kernesund

3 stk.

Spar 8,kr. 49 pris 747,-

249,-

Mere sundhed, ro og trivsel for hele familien. Kernesund familiebøgerne er fyldt med anvisninger, gode råd og opskrifter på sund mad og livsstil. BESTILLINGSNR: 11102 H

Normal

BESTILLINGSKUPON Ja tak, jeg ønsker at bestille følgende bøger:

Nr. 11101 H

Nr. 11105 H

Nr. 11102 H

Nr. 11106 H

Nr. 11103 H

Nr. 11107 H

Nr. 11104 H

Nr. 11108 H

EVT. BEMÆRKNINGER:

Hvad fejler du i grunden?

8 gode livsråd mod kræft

Bogen er sprængfuld af opdateret viden bl.a. om, hvad vi selv kan gøre for at blive raske eller at leve godt med de sygdomme, vi ikke kan komme af med igen.

Et meget erfarent team af forskere er nået frem til 8 gode livsråd, der forebygger og bekæmper kræft og andre civilisationssygdomme. BESTILLINGSNR: 11104 H

BESTILLINGSNR: 11103 H

Kr.

269,-

Kr.

230,-

Nordisk skønhed I bogen er der 50 enkle skønne opskrifter på naturlig skønhedspleje, som du selv kan lave, og som vil gøre underværker for din hud, dit hår, negle mv. BESTILLINGSNR: 11105 H

Kr.

239,-

+ Porto og ekspeditionsomkostninger. Ekstra porto ved forsendelse til udlandet må påregnes. Helse nr. 10/2011. Tilbuddene gælder til 00. xxx 2012.

Abonnentsnummer: Navn: Adresse: Postnr. & by: Telefon:

Send kuponen i en frankeret kuvert til: Helse • Porschevej 12 • 7100 Vejle

Homoner i balance

Herre Revolution

Kom positivt ind i overgangsalderen – sundere, stærkere, smukkere og med mere energi og livskraft end før.

BESTILLINGSNR: 11106 H

Umahro Cadogan viser hvordan

Vil du leve et langt liv med fuldt tryk på? Vil du føle dig stærk og potent? Vil du kunne yde dit bedste uden at miste energi?

Mobilpose, Inspiration Posen fjerner 70-99 pct. af telefonens skadelige stråler – uden at lyden påvirkes. Formatet passer til de fleste telefoner – også Iphones

10% rabat

BESTILLINGSNR: 11108 H

på bøger, der ikke i forveje n er på tilbud.

BESTILLINGSNR: 11107 H

Kr.

30

300,helse / december 2011

Kr.

299,95

Du kan også bestille på www.saftkraft.dk eller ringe på tlf. 7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00–12.00. Med forbehold for evt. trykfejl.

Kr.

169,-

Er du abonnent på Naturli, får du 10% rabat

Besøg vores shop på

saftkraft.dk

– her finder du mere end 35 bogtitler!


Der i for mæ

Telefon: 97 93 46 00 · Webshop: www.reamed.dk

Behov for genoptræning Ryg

eye fleru til D fedt kæm

FÅ hænderne Fri nÅr du læser!

Knæ

Fler mæ

Cancer

Gigt Hjerte Sclerose Kol

eye

Nu i 9 skønne farver. Se dem alle på www.bookseat.dk

“Hvilken super idé med sådan en læsepude, der tilmed kan holde fast i en hæftet bog. Det er den bedste investering, jeg har gjort længe. For en der læser meget, er det skønt ikke at skulle holde bogen hele tiden – nogle er jo temmelig tunge. Man kan strikke eller andet samtidig, og så vejer den ingenting.”

Hofte

Osteoporose

Lise Melchior Andersen, Bibliotekar.

Find

eye q eye q

Trænger du til genoptræning, rekreation eller blot et ”skub” til at komme i gang efter sygdom eller operation. Så tilbyder Skodsborg Genoptræning intensive genoptræningsophold med fysioterapi og sygepleje. Kontakt os for en samtale om netop dine behov. Er du omfattet af en sundhedsforsikring, bør du undersøge mulighederne for tilskud. Skodsborg Genoptræning – Vi har tid til pleje!

eye q

– designet til lækker læsning. Find den på: www.bookseat.dk eller hos din lokale boghandler. udsalgspris: kr.: 299,-

Telefon: 45 58 58 50 • gpl@skodsborg.dk • www.skodsborg.dk

Yde Nov

Begrænser slidgigt eller smerter i muskler og led dig? Helsenyt generationer.indd 61

Jannie sover bedre nu Ensidigt, gentaget arbejde belaster kroppen. Det ved man. Alligevel har omkring hver tredje erhvervsaktive dansker et stillesiddende arbejde, hvor langt de fleste opgaver og arbejdstimer foregår foran en computer. Sekretær Jannie Hedegaard er en af dem. Jannie Hedegaard fik konstateret slidgigt i nakken og forstadier til to diskusprolapser efter mange års computerarbejde. - Jeg har et meget ensidigt arbejde som sekretær. Det har jeg haft i mange år. Det er en stor belastning, fordi jeg sidder meget ved en computer. Mine gener i nakken går ud over min nattesøvn. Jeg har svært ved at ligge ned og finde hvile og rokerer meget rundt. Med og uden pude, tæpper og lagner. Ifølge fysioterapeut Steen Cortsen, København, er Jannie Hedegaard ramt af

arbejdsrelateret slidgigt efter mange års computerarbejde. Det giver nogle store problemer i forhold til hendes nakke. Selvom nakken er et meget kompliceret område, har Re5behandlingen bestemt gavnet Jannie Hedegaard. - Jeg har nu fået seks behandlinger med Re5. Fremskridtene er små, men meget positive. Bevægeligheden i min nakke er blevet bedre. Det betyder, at det går lidt bedre med at ligge ned. Også i andre stillinger, og det er jeg naturligvis rigtig glad for. Mit sygefravær er faldet, og falder forhåbentlig endnu mere, siger Jannie Hedegaard. Se video med Jannie Hedegaard og Steen Cortsen på www.re5.com

CERTIFICEREDE FYSIOTERAPEUTER OG KIROPRAKTORER TILBYDER RE5 BEHANDLINGSFORLØB Behandlingen er enkel, uden bivirkninger, helt smertefri og virker via elektriske impulser. Re5 styrker kroppens egne, naturlige helingsprocesser – ikke bare i overfladen, men også dybt inde i muskler og led.

RE5 Regeneration kan øge din livskvalitet • Mere bevægelighed i muskler og led • Færre smerter i muskler og led

Kos vari

Kontakt os

• Få svar på dine spørgsmål om Re5 • Tilmeld dig informationsmøde i dit • Tilmeld dig Re5 nyhedsservice

Læs mere om Re5, behandlingssteder og behandlingsforløb på www.re5.com Re5 ApS · Niels Ebbesensvej 31 · 1911 Frederiksberg C · Tlf. 52 600 500 · Mail info@re5.com

.com helse / december 2011

31


Helse: Nyt

For gammel til sociale medier? Er du også stået af på alle de mange tilbud om sociale netværk på internettet, fordi du mener, at du har alderen imod dig? Kommunikationsekspert, Christian Have, slår nu et slag for seniorernes indtræden i den digitale virkelighed. Han mener, at de skal være med på de sociale medier – for deres egen skyld, men også for samfundets. Det er nemlig afgørende for samfundet, at seniorernes viden og erfaringer også formidles på de nye platforme. Hans nye bog "Grib fremtiden" fungerer således som en introduktion til den fagre nye, digitale verden – særligt henvendt til seniorer, der gerne vil forstå og kunne begå sig på de sociale medier og styrke dialogen med børn og børnebørn. I bogen kan du blandt andre møde Ghita Nørby og Thure Lindhardt, som giver deres besyv med i snakken om den digitale verden. Grib fremtiden af Christion Have udkommer på Muusmann Forlag. Find den på nettet eller i boghandler.

Kvinder har mistet overblikket Stress er en psykisk lidelse, som flere og flere mennesker lider af, hovedsagelig er det de unge kvinder, der bliver for ambitiøse og mister overblikket over deres tilværelse med mand, børn, sexliv, privatliv og et arbejdsliv, det viser de nyeste tal fra Mentaline.dk, Danmarks største udbyder af online videobaseret terapi og coaching. På blot 3 år er stigningen af offentlige førtidspensionister pga. en psykisk lidelse steget med 57 pct., viser tal fra Ankestyrelsen. Hos Mentaline.dk er antallet af unge kvinder, der søger online hjælp pga. stress og manglende overblik i hverdagen, steget med 41 pct. på blot ét år – og i dén statistik figurerer mænd med stress og andre psykiske lidelser ikke. Mentaline.dk tilbyder online videobaseret terapi og coaching med mere end 200 psykologer, coaches og psykoterapeuter, der taler mere end 10 forskellige sprog, fordelt over hele Danmark.

Det eftertragtede overblik

Find hjælp, når overblikket er ved at være væk…

Kom hurtigere til speciallæge Månedlange ventetider på den indledende undersøgelse af synet, hørelsen eller i forbindelse med ledsmerter. Sådan ser virkeligheden desværre ud hos nogle speciallæger, men det er langt fra alle, der har lang ventetid for ikke-akutte patienter. Det gælder bare om at finde frem til dem. Det er blevet nemmere at vælge en speciallæge med kort ventetid, for nu kan du på sundhed.dk se ventetiden hos den enkelte speciallæge. På den måde kan du tjekke ventetider, før du ringer og bestiller tid, og dermed undgå en masse unødvendige opringninger, hvis du gerne vil hurtigt til. 32

helse / december 2011

Under ’Vejviseren’/’Find behandler’ kan du søge efter en speciallæge i din kommune eller tæt på din bopæl, og her kan du også se ventetiden. Den ventetid, som offentliggøres på nettet, er den forventede gennemsnitlige ventetid, fra patienten tager kontakt og til en ikke-akut konsultation hos speciallægen. Speciallægerne opdaterer ventetidsoplysningen mindst en gang hver anden måned. Senere vil også ventetider fra en række psykologer, 270 kiropraktorer, fodterapeuter og fysioterapeuter dukke op i ’Vejviseren’/’Find behandler’ på sundhed.dk.


fødder brug Har dinedine fødder brug forfor støtte HarHar støtte støtte og aflastning? og aflastning? Dine fødder skal bære dig gennem hele livet

• Er plaget af hammertæer, knyster eller

ogskal er hele fundament. Dine fødder bærekroppens dig gennem hele livet og er hele kroppens Dine fødder skal bære dig gennem hele livet og er hele kroppens fundament. fundament.

• overlappende Oplever smertertæer. i forfoden ved brug af højhælede sko eller har • Oplever smerter i forfoden ved brug af højhælede sko eller har sensitive hæle. sensitive hæle.

Fødderne fundamentet er også kroppens sladrehank. Er fundamentet ikke i ikke i orden, kan det medføre Fødderne er også kroppens sladrehank. Er fundamentet ikke i orden, kanproblemer det medføre problemer steder i kroppen. andre stederandre i kroppen. orden, kan det medføre problemer andre steder i kroppen.

• højhælede Har problemer med vabler, ligtorne eller hård hud. skomed eller har sensitive hæle. • Har problemer vabler, ligtorne eller hård hud.

Fødderne er også kroppens sladrehank. Er

SkinOcare FodplejeAflastningsserie er og SkinOcare Fodpleje-og og Aflastningsserie er et et gennemafprøvet gennemafprøvet SkinOcare Fodplejeog Aflastningsserie er et og gennemtestet ortopædisk koncept, der kan afhjælpe nogle af de gennemtestet ortopædisk koncept, der kan afhjælpe nogle af de gennemafprøvet og gennemtestet ortopædisk mest mestalmindelige almindeligeproblemer problemermed medfødderne, fødderne, hvis hvis du du fx: fx:

koncept, der kan afhjælpe nogle af de mest

almindelige problemer med fødderne, • • ErErplaget plagetafafhammertæer, hammertæer,knyster knyster eller eller overlappende overlappende tæer. tæer. hvis du fx:

• Oplever smerter i forfoden ved brug af

Bløde, fleksible og elastiske elastiske silikoneprodukter medmineralolie mineraloliei i Bløde, og silikoneprodukter med • Harfleksible problemer med vabler, ligtorne eller giver en en uovertruffen komfort komfortog ogpasform. pasform.Aflaster, Aflaster,beskytter beskytterog og giver hård uovertruffen hud. smertelindrer. smertelindrer.

Bløde, fleksible og elastiske silikonematerialer Produkterne SkinOcare fodaflastningsserie kanvaskes vaskesog oggenangenanProdukterne ii SkinOcare fodaflastningsserie kan med mineralolie, giver en uovertruffen komfort vendes og har dermed en lang holdbarhed. vendes og har dermed en lang holdbarhed. og pasform. Aflaster, beskytter og smertelindrer.

Produkterne i SkinOcare fodaflastningsserie kan vaskes og genanvendes og har dermed en lang holdbarhed. Spørg efter SkinOcare Fodpleje- og Aflastning på dit lokale apotek.

SkinOcare SkinOcareFodplejeFodpleje-og ogAflastning Aflastning ––Kan Kankøbes købespå påapoteket apoteket

Fodpleje- og Aflastning

Virklundvej5,5,DK-8600 DK-8600Silkeborg Silkeborg Virklundvej Tlf.:+45 +4570 7025 2511 1116, 16,Fax: Fax:+45 +4570 7025 2511 111717 Tlf.:

www.pharmavest.dk


Helse: Mad

Nordisk mad – som står for sæsonens råvarer fra vores breddegrader – har fået et enormt comeback. Nu har FDB, Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS ved Københavns Universitet lavet bogen ”Ny Nordisk Hverdagsmad”. Af: Malene Tonnung Foto: Anders Schønnemann

Det handler om at spise lidt mindre kød, lidt mere fuldkorn og mad fra havet, flere grove grøntsager og bær. Med opskrifterne har vi alle mulighed for at prøve den nordiske mad af – og Helse har fået lov at bringe et par smagsprøver.

Nordisk næring til mund og krop 34

helse / december 2011


Helse: Mad

Vilde hakkedrenge med rødkålsråkost og kirsebær Disse hakkebøffer er lige så lette at lave som almindelige hakkebøffer. Vildtkød er magert kød, men æblerne i farsen holder bøfferne saftige. Det hakkede vildtkød kan købes eller bestilles hos en slagter. Til 4 personer Du skal bruge: 1 kg kartofler salt salat 300 g rødkål 150 g tørrede kirsebær (solbær, tranebær eller blåbær kan også bruges) 50 g hasselnøddekerner

Sådan gør du:

Hakkedrenge: Riv æblerne på et fint rivejern, og rør dem sammen med kødet. Fordel kødet i 4 portioner, og form så 4 tykke hakkebøffer. Hak overfladen blødt fra side til side med en kniv, så kødet samles, og hakkebøffen får en ”riflet” overflade. Krydr bøfferne med enebærsalt og peber, og steg dem i smør på en god varm pande i ca. 2 minutter på hver side. Sovs: Tag hakkebøfferne af panden, mens du laver den helt enkle sovs: Kog panden af med fløde, og smag sovsen til med et par dråber eddike, salt og peber. Spisetid: Læg hakkedrengene tilbage i panden, og sæt den på bordet med kartofler og salat ved siden af.

Skal saucen smage af mere?

Gastrik 1,25 dl balsamisk æble- eller blommeeddike 100 g sukker

Kartofler: Skræl eller skrub kartoflerne rene, og kog dem i 10 minutter i saltet vand. Tag gryden af blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet, til de er møre. Hæld vandet fra, og hold kartoflerne lune i gryden under låg. Salat: Kassér de yderste blade fra rødkålen, og snit den i så tynde strimler som muligt. Hak nødderne og de tørrede kirsebær groft, og bland dem med rødkålen i en skål. Pisk alle ingredienser til dressingen sammen, og smag efter, om den skal have en smule honning – det kommer an på, hvor sød eddiken er – og vend den så i salaten.

Dressing

1 spsk. koldpresset rapsolie 2 spsk. hasselnøddeolie 2 spsk. balsamisk eddike eller kirsebæreddike 1 tsk. sennep evt. honning salt og peber

Hakkedrenge

2 æbler 500 g hakket vildt 1 tsk. enebærsalt el. lidt knust enebær 20 g smør til stegning 2 dl madlavningsfløde 8%

Gastrik er genial at have ved hånden især til mørke saucer og sammenkogte retter. Du kan helt eller delvist undlade det animalske fedt – også i julemåltidets sauce – og i stedet lade gastrikken levere både konsistens og smagsfylde. Brug gastrik, når saucen mangler lidt karakter og intensitet.

Smelt sukkeret til karamel på en pande eller i en tykbundet gryde. Hæld eddiken på og kog igennem, til karamellen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Opbevar gastrikken i en glasflaske på køl eller på køkkenhylden.

TIP: Hvis su ppen b liver fo tyk i ko r nsisten sen tilsæt li dt mere , så eller va nd. Dry mælk s evt. m hakket purløg. ed

Kartoffelsuppe med stenbiderrogn og cremefraiche Den let saltede stenbiderrogn vendt med frisk cremefraiche er fantastisk sammen med den cremede og milde suppe. Til 4 personer

Du skal bruge: Suppe

500 g kartofler 2 porrer 2 løg 2 fed hvidløg 8 stilke timian 2 spsk. koldpresset rapsolie 1½ l letmælk salt og peber 20 g smør 4 spsk. æblecidereddike

Stenbiderrogn med cremefraiche

200 g renset stenbiderrogn 4 spsk. cremefraiche 18% salt og peber 4 skiver ristet rugbrød

Sådan gør du:

Klargør alle grøntsagerne. Suppe: Skær kartofler, porrer, løg og hvidløg i grove terninger, og pluk bladene af timianstilkene. Sæt en gryde over ved svag varme, og steg alle grøntsagerne i olien sammen med timianbladene. Hæld mælk på, og lad suppen simre ca. 30 minutter, til grøntsagerne er møre. Blend suppen ad flere gange med smør og eddike, så den får en glat og fløjlsagtig konsistens. Smag suppen til med salt og peber og eventuelt et enkelt skvæt eddike. Stenbiderrogn: Smag stenbiderrognen til med salt, og vend den sammen med cremefraichen. Sæt stenbidercremen på køl med plastfolie over, hvis du ikke serverer den med det samme. Spisetid: Varm suppen igennem. Sæt den varme suppe på bordet, og servér brød og den kølige stenbidercreme til. Kom en skefuld stenbidercreme i den varme suppe ved bordet, eller spis den på brødet.

helse / december 2011

35


Helse: Mad

Torsk, jordskokker og æble i pakker Server pakkerne lukkede, så man selv kan åbne dem ved bordet. Hæld dressing over ved bordet, og spis brød til. Til 2 personer

Du skal bruge: Pakker

50 g langtidsristede flækkede rugkerner 1 lille porre 100 g jordskokker 1 æbler 30 g smør 2 spsk. æbleeddike 1 dl koldpresset æblemost salt og peber 250 g torskefilet

Dressing

30 g hasselnøddekerner 1 bundt storbladet brøndkarse 1 spsk. koldpresset rapsolie 1 spsk. æblecidereddike 2 skiver groft brød

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 150 gr., og klargør alle grøntsagerne. Skyl rugkernerne i en sigte, og kog dem i letsaltet vand i 20 min. Sigt vandet fra. Snit porre, jordskok og æble i meget tynde skiver. Smelt smør i en gryde, til det begynder at bruse op og bliver gyldent. Kom grøntsager, eddike, most og salt og peber i gryden. Lad det simre i 1 minuts tid, og tag så gryden af blusset. Bred 2 store stykker bagepapir ud på bordet, og fordel rugkernerne og grøntsagerne med væde, så de kun dækker halvdelen af papirerne. Sørg for at der er nogle cm ud til kanten hele vejen rundt. Skær fisken i to lige store stykker, og læg stykkerne oven på grøntsagerne. Fold nu den frie side af bagepapiret over grøntsagerne og fisken, og luk det godt til ved at krølle kanterne sammen. Det er vigtigt, at fyldet ikke er pakket for tæt, og at pakkerne er godt lukkede, så dampen ikke slipper ud under tilberedningen. Bag pakkerne i den forvarmede ovn ved 150 gr. i 25 min. Dressing: Hak hasselnødderne groft, og skyl og nip stilkene af brøndkarsen. Rør olie og eddike sammen, og vend nødder og brøndkarse i. Smag til med salt og peber.

Rabarbertrifli med flødeskum Hvem elsker ikke trifli, denne himmelske kombination af frugtgrød, makron og flødeskum? Trifli kan laves på alle mulige forskellige bær og frugter, der forinden er gjort til kompot eller grød.

Til 4 personer

Du skal bruge: Rabarbergrød 600 g rabarber 100 g sukker

Trifli

160 g kernebrød 20 g smør 20 g sukker 100 g makroner ½ dl piskefløde

36

helse / december 2011

Sådan gør du:

Rabarbergrød: Skær rabarberne i små stykker á ca. 2 cm, kom dem i en gryde, og drys dem med sukker. Lad rabarberne simre i 20-30 min. ved lav varme under låg, indtil de har fået grødkonsistens. Trifli: Riv brødet på et rivejern, eller kør det til smulder på en foodprocessor. Smelt smørret på en pande, og steg brødsmulderet sprødt ved lav varme. Drys så med sukker, og vip panden frem og tilbage, indtil sukkeret begynder at karamellisere. Hæld smulderet over på en plade eller et fad, og lad det køle af. Knus makronerne groft, og bland dem med brødsmulderet. Pisk fløden til en let flødeskum. Spisetid: Læg skiftevis et lag rabarbergrød, et lag makronblanding og et lag flødeskum i fire drikkeglas eller i et fad, og gentag, til der ikke er mere.


Helse: Mad

Ny Nordisk Hverdagsmad Ny Nordisk Hverdagsmad indeholder 60 sunde og nemme opskrifter på moderne mad med de råvarer, som bliver særligt gode under vores nordiske breddegrader. Opskrifterne er udviklet af Meyers Madhus i samarbejde med nogle af landets dygtigste kokke i regi af Forskningscenter OPUS. Projektet undersøger bl.a., om der er et særligt sundhedspotentiale i de råvarer, vi har i Norden. Bag indhold og opskrifter står bl.a. Claus Meyer, Arne Astrup m.fl. Udgivet af FDB, for at udbrede muligheden for alle. 160 sider med fotos af Anders Schønnemann.

mere om … Ny nordisk hverdagsmad – projektet, opskrifter og forskning:

Programmet 2012 er klar..!

ETIK SANG Livet er en morgengave KUNST 18 - 31. jan. Kr.4.300,Nordisk uge på Rude Strand HISTORIE UDFLUGT 22.- 28. febr. Kr.4.200,MOTION Nu leger tidlig forårssol 29. febr. - 13. marts. Kr. 4.300,LIVEGLÆDE Forår og livsglæde på Rude REJSER Strand 14. - 27. marts. Kr.4.300,SAMVÆR Påske på Rude Strand GOD MAD DEBAT 28. marts. - 10. april. Kr. 4.800,- UDFLUGT Der er noget i luften

30. nov.-13. dec. Kr. 4.200,-

Jeg vælger mig april

11. - 17. april. Kr. 4.200,-

Kystvejen 114 · 8300 Odder tlf. 86 55 89 44 email: rudestrand@mail.tele.dk www.rudestrand.dk

www.nynordiskhverdagsmad.dk www.foodoflife.dk www.idegryden.dk

helse / december 2011

37


Helse: Sygdom og forebyggelse

Når gigt rammer børn For blot få generationer siden førte børnegigt ofte til forkrøblede led, nedsat syn og varige handicap. Men i dag er udsigterne helt anderledes gode. Af: Morten Linnemann

B

ehandlingen af børnegigt er blevet væsentlig bedre, både når det drejer sig om medicin og om fysisk aktivitet. – For 30 år siden fik børn med børnegigt skrap medicin og besked på at sidde stille - i dag ved man, at begge dele var med til at gøre ondt værre, fortæller Marek Zak, som er overlæge på Rigshospitalets BørneUngeKlinik. – I dag er andelen af børn, der bliver rigtigt handicappede af sygdommen, faldet dramatisk. Vi er blevet bedre til at sætte ind med tidlig og virksom medicinsk behandling, hvilket er med til at reducere graden af permanente skader hos børnene, fortæller Marek Zak, der har behandlet børn med gigt i over 20 år.

i Forskning i børnegigt

Forskningen har ført nye typer medicin med sig – f.eks. methotrexat og biologiske præparater – men det er ikke hele forklaringen.

– En væsentlig del af Gigtforeningens formål er at støtte forskning, der gør os klogere på gigtsygdomme og gør behandlingen af gigtpatienter endnu bedre end i dag. Det fortæller Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Børnegigt er ikke for voksne

– Gigtforeningen vil gerne forske mere i børnegigt, så vi kan finde årsagen til sygdommen, og hjælpe børn som Anita. Derfor støtter vi også forskere på dette særlige område, siger hun.

Slut med fortidens synder

Børnegigt er en af de mest udbredte kroniske sygdomme med debut i barnealderen. Omkring 1200 børn mellem 0-16 år i Danmark har børnegigt. Læs mere på www.gigtforeningen.dk

38

helse / december 2011

Senest – i oktober – har Gigtforeningen doneret 500.000 kr. til Børnegigtafdelingen på Skejby Sygehus. Læs mere på www.gigtforeningen.dk


Helse: Sygdom og forebyggelse

i

Vigtigt med tidlig diagnose Marek Zak fremhæver især ’afskaffelsen af fortidens synder’ som en vigtig faktor: – Det har stor betydning, at vi er holdt op med at gøre en masse ting forkert. Tidligere blev børnene behandlet med guldkure, penicillamin og store doser af prednisolon, som havde en masse grimme bivirkninger. Og i 70’erne gav lægerne børnene forbud mod fysisk aktivitet. Man sagde: ”Du har gigt – du skal sidde stille.” Det gjorde, at børnene mistede muskelstyrke og bevægelighed. I dag ved vi, at børn med gigt skal lave al den aktivitet, de kan, siger Marek Zak. Fysisk aktivitet har altså stor betydning for børnene, og de må gerne få lidt smertestillende medicin, hvis det hjælper til at klare aktiviteterne, uddyber Marek Zak.

Børnegigt kan optræde på forskellig måde og kan derfor være svær at diagnosticere. Børnegigt skyldes en slags betændelsestilstand i et eller flere led – ligesom leddegigt hos voksne. I enkelte tilfælde optræder betændelsen også i bindevævet andre steder i kroppen. I forhold til gigt hos voksne findes der en række undertyper af børnegigt, og i alt har 69% af børnene en type gigt, der ikke minder om gigt hos voksne. Det, der umiddelbart ligner et mildt angreb af børnegigt, kan godt vise sig at være både dybt alvorligt og kompliceret. Derfor skal et barn, hvor der er mistanke om børnegigt, diagnosticeres af eksperter i børnereumatologi. For børn med gigt er det helt afgørende, at man hurtigt får stillet den rette diagnose og kommer i gang med en effektiv behandling.

Et nyere forskningsprojekt, som Marek Zak står bag, viser, at sygdommen brænder ud hos omkring halvdelen af børnene. Resten fortsætter med at have aktiv gigt ind i voksenlivet.

Samtidig viser studiet heldigvis, at de, der har haft gigt som børn, klarer sig godt og generelt er nogle veluddannede og velfungerende unge mennesker.  Fortsættes på næste side

MOBILTELEFON MED TELESLYNGE - forhandlerliste på - www.sokantelecom.dk

Inklusiv smart ladestation 24 måneders fabriksgaranti

Model KANSO M100 • høreapparat kompatibel M3/T4 • alarmknap til Nødopkald • stort, tydeligt farvedisplay • håndfri betjening • standby/taletid 120/4 timer • send og modtag SMS • ekstra kraftig lyd • ur/alarm

helse / december 2011

39


Helse: Sygdom og forebyggelse

Det skal du holde øje med Det kan være symptomer på børnegigt, hvis dit barn har diffuse smerter, hævelse, varme og nedsat bevægelighed af leddene. Det er desuden symptomatisk for børnegigt, at et barn, der har haft ondt den ene dag, overhovedet ikke mærker smerter dagen efter, og så igen får pludselig ondt.

Forældre hjælper familier

i

GBF (Gigtramte Børns Forældreforening) en sammenslutning af forældre til børn med gigt. Foreningens formål er at sikre de bedste vilkår for børn med gigt. Familierne hjælper og støtter desuden andre i samme situation og drager nytte af hinandens erfaringer. GBF arrangerer kurser, hvor hele familien kan deltage og få en grunduddannelse i barnets sygdom. – På kurserne møder man andre i samme situation. Det er vigtigt for både det syge barn og dets forældre, men også for de søskende, der er med. De møder andre søskende, der ligesom dem selv pludselig oplever, at sygdom fylder meget i hverdagen, og at ét barn konstant kræver særlige hensyn. Kurset er en uvurderlig hjælp for familien fremover – det er hjælp til selvhjælp for både forældre og børn, fortæller formand for GBF, Iben Trabjerg Pedersen. Læs mere på www.gbf.dk

Af: Birgitte Vinding Foto: Niels S. Andersen, Se og Hør

En hverdag med børnegigt Anita Hjort Vidkjær er 12 år gammel. Hun har en meget sjælden form for børnegigt. Hos Anita sidder gigten i 29 af hendes led. Værst er det i ankler og hænder. Det er derfor, hun får gigtmedicin, smertestillende medicin og medicin mod mavesår og meget mere. Hvordan er det at have børnegigt? – Det fylder meget i mit liv. F.eks. det med, at jeg altid skal huske pillerne. Glemmer jeg dem blot én gang, så har jeg meget ondt i lang tid efter. Det er også irriterende på den måde, at før var jeg aldrig syg, kun forkølet, jeg kunne løbe langt eller være sammen med vennerne uden at blive træt. Sådan er det ikke mere.

40

helse / december 2011

Hvordan reagerede dine venner, da du fortalte, at du har gigt? – De reagerede rigtigt fint. De blev faktisk kærlige. Jeg har mange gode venner, og de er meget opmærksomme på, om jeg har ondt. Har du et godt råd til børn med gigt? – Ja, man skal lære at leve med det på en god måde Det har jeg ikke selv lært

endnu, men det ved jeg, at jeg lærer på et tidspunkt. Hvis du fik mulighed for at få et ønske for børn med gigt, hvad skulle det så være? – Så ville jeg ønske, at der fandtes en magisk formular, så det ikke gør så ondt at have børnegigt, og at man ikke bliver så træt.


Nyd en mini ferie i pragtfulde Budapest og få en GRATIS konsultation på Europas førende tandlægeklinik.

7050,Porcelænskrone.................... 2000,Tryklåsprotese ........ Fra 23100,Tandferie Implantat med krone ............

Hold

og spar 50-80%

TANDIMPLANTATER ld TANDFERIE alle råd 50-80% til et sundt smil! oghar spar Nyd en mini ferie i pragtfulde Budapest

Der ydes tilskud fra sygeforsikringen Danmark. Alle kroner og broer fremstilles i højeste kvalitet på eget laboratorium. (Nobel Biocare)

GraTIs konsulTaTIonspakke GRATIS KONSULTATIONSPAKKE • • • • • • •

Allekonsultation har og få en GRATIS på råd til et Europas førende tandlægeklinik. sundt smil

NDIMPLANTATER NDFERIE mini ferie i pragtfulde Budapest og få en og spar 50-80% konsultation på Europas førende tandlægeklinik. Implantat med krone ....... 7050,-

RIE 7050,-............... 2000,porcelænskrone PLANTATER par 50-80% 2000,-..... Fra 23100,Tryklåsprotese

ntat med krone ............

Alle har råd til et sundt smil

gtfulde Budapest og få en ænskrone.................... å Europas førende tandlægeklinik. Alle har til etFra åsprotese råd ........ one ............sundt smil

23100,TER 7050,es tilskud fra sygeforsikringen Danmark. gnerfåogenbroer fremstilles i højeste kvalitet ................. 2000,andlægeklinik. laboratorium. (Nobel Biocare) der ydes tilskud fra sygeforsikringen danmark. .... Fra 23100,50,Alle kroner og broer fremstilles i højeste kvalitet GRATIS KONSULTATIONSPAKKE

00,• Gratis behandlingsplan(er) • Gratis OPG X-røngten (værdi 300 kr.) 00,TIS KONSULTATIONSPAKKE • Gratis transport til og fra lufthavnen

ygeforsikringen Danmark. på egetpålaboratorium. (Nobel Biocare) • Gratiskvalitet flybillet (se betingelser nettet) mstilles i højeste • Gratis 1 hotel overnatning obel Biocare)

anmark. flybillet (se• betingelser på nettet) Gratis rejsepas til busser/metro i Budapest et1 hotel overnatning • Vi kan også tilbyde weekend konsultation behandlingsplan(er) OPG X-røngten (værdi 300 kr.) transport til og fra lufthavnen dONSPAKKE rejsepas til busser/metro i Budapest nettet) npåogså tilbyde weekend konsultation ng

Gratis flybillet(se(sebetingelser betingelserpåpå nettet) Gratis flybillet nettet) Gratis hotelovernatning overnatning Gratis 11 hotel Gratis behandlingsplan(er) Gratis behandlingsplan(er) Gratis OPGX-røngten X-røngten(værdi (værdi300 300kr.)kr.) Gratis OPG Gratis transport til og fra lufthavnen Gratis transport til og fra lufthavnen Gratis rejsepastiltilbusser/metro busser/metroi Budapest i Budapest Gratis rejsepas Vi kan også også tilbyde tilbydeweekend weekendkonsultation konsultation

DANSK tolk

Mulighed for financering

Mulighed Mulighed for for finansiering financering

DANSK tolk T a n d rTeAj N s eD rR ®E J S E R ®

48 -44www.tandrejser.dk 71 34 - www.tandrejser.dk Ring på tlf. 48Ring44på71tlf.34

MEDICINFRI HELSEFREMMENDE PRODUKTER

NSK 300 kr.) lk avnen

TANDREJSER®

Cirkulation Booster V3

Ring på tlf. 48 44 71 34 - www.tandrejser.dk ro i Budapest konsultation

TANDREJSER®

V3 stimulerer musklerne i læggene, og får dem til at trække sig sammen og slappe af. Dette aktiverer blodcirkulationen i benene og træner musklerne i læggene. Resultatet er en zoneterapeutisk behandling af hele kroppen.

www.tandrejser.dk

e Produktern es øv kan ses og pr e i vores tend helt uforplig /butik på showroom s Vej 105, ng Ba r Pete iksberg 2000 Freder-in-shop hos op sh s re vo i og ntret, Symaskineceken 7, Anelystpar lst Ti 8381

Per3 er det optimale produkt, som både kan vække dig med naturlig solopgang og give dig effektiv lysterapi. En kombination der giver dig mere energi og bedre humør. Se også alle de andre lysterapilamper på www.lysterapi.dk.

Innosol Aurora lysterapilampe

å tlf. 48 44 71 34 Elektriske - www.tandrejser.dk impulser fra Cirkulation Booster

SER®

Blot at stå på Reviber Plus’ vippende plade giver kroppen vibrerende motion. Især ben, balder og centrale muskler aktiveres med mange fordele til følge: Muskelstyrke øges, fedtdepoter mindskes, bedre blodomløb, større knogleintensitet og bedre kropsbalance. Se de andre vibrationstrænere på hjemmesiden.

Innosol Aurora er en flot designet lysterapilampe, der giver lysterapi hele vejen rundt i en diameter på 95 cm. Med Aurora kan flere personer få lysterapi samtidigt bare de sidder indenfor diameteren på 95 cm. Når Aurora ikke benyttes til lysterapi, kan den med fordel anvendes til rumbelysning.

L I V I N G

I N

Nature Bright Per3 lysterapilampe

Reviber Plus vibrations træner

T I M E

Living In Time A/S Showroom/butik Peter Bangs Vej 105 2000 Frederiksberg Tlf. 3112 4343 info@livingintime.dk www.livingintime.dk www.lysterapi.dk ●

helse / december 2011

41


Helse: Sundhed.dk

Patienten som aktiv medspiller Tidligere var det op til lægen at fortælle os, hvad vi fejlede og sørge for, at vi blev raske. Nu er det blevet nemmere at tage aktiv del i sit eget sygdomsforløb med adgang til egne data på sundhed.dk og masser af supplerende viden om sundhed og sygdomme på nettet – og det benytter vi os af som aldrig før. Af: Cecilie Mazanti Kristiansen Foto: Cecilie Mazanti Kristiansen / colourbox.com

I

en undersøgelse for sundhed.dk svarer 70,9%., at de er indstillede på at gøre alt for at blive raske, hvis de skulle få et helbredsproblem. Tendensen er udtryk for en ny kultur, der afspejler en ændret holdning og adfærd blandt patienter, kaldet Patient Empowerment, hvor vi bliver bedre i stand til at erkende og bruge vores egne ressourcer i et mere ligeværdigt samarbejde med sundhedsvæsenet.

Charlotte Albrechtsen, 48, har taget den nye kultur til sig. Da hun for to år siden skulle indlægges på Nykøbing Falster sygehus efter mistanke om mavesår, var hun godt forberedt. – Jeg skulle have foretaget en gastroskopi, og det betød meget for mig at være godt klædt på til sådan en ubehagelig undersøgelse. Derfor søgte jeg på nettet og læste om, hvad symptomer på mavesår var, hvad der sker før og efter en gastroskopi, og hvad man skal gøre lige op til, at man skal faste osv., siger hun og tilføjer: – Det gav mig gode forudsætninger for at spørge ind til det, da jeg så kom på sygehuset.

Medindflydelse giver tryghed Grundtanken i Patient Empowerment er, at patienter, der har viden om deres egen sygdom eller tilstand, har

42

helse / december 2011

bedre muligheder for at være aktivt involverede og medvirke til at skabe et trygt og sammenhængende forløb. Det er Charlotte enig i. – Jeg er absolut mere aktiv som patient nu, fordi det giver en større tryghed. Jeg husker, da min datter i 1985 blev født med indadvendte fødder, og hun tre dage gammel bare blev kørt væk, uden at jeg fik noget at vide. Den proces var forfærdelig. Nu er jeg meget mere bevidst om at få svar på mine spørgsmål og selv søge informationer, så jeg altid ved, hvad der foregår og hvorfor, og hvad jeg selv kan gøre, siger Charlotte Albrechtsen. Ulla Johansen er ledende oversygeplejerske på organkirurgisk afdeling på Nykøbing Falster sygehus, og hun kan også mærke den nye tendens med mere videbegærlige patienter.


Helse: Sundhed.dk – Vi møder langt flere velforberedte patienter og pårørende, der har søgt oplysninger via internettet, siger hun. – Tidligere var vi dem, der vidste bedst på patientens vegne, men nu har patienten også noget at skulle have sagt. Derved bliver de en mere ligestillet samarbejdspartner, og det, synes jeg, er meget positivt. Men vi skal selvfølgelig også vænne os til, at vi ikke automatisk ved bedst mere.

Højere kvalitet i behandlingen Når vi får større viden med adgang til sundhedsdata og sundhedsinformation, kræver vi at blive hørt og taget alvorligt. Det stiller, ifølge Ulla Johansen, større krav til sundhedsvæsenet. – Jeg synes, at vi som offentlig virksomhed skal betragte vores ’kunder’ med værdighed. Vi må se i øjnene, at det er meget let for os at blive valgt til og fra. Hvis vi skal være attraktive, må vi oppe os, påpeger hun. – I gamle dage havde patienter lokalsygehuse, som de automatisk var knyttet til. I dag søger de viden om, hvem er bedst til en bestemt operation, hvem har ikke haft serviceklager osv. Og så vælger de bare et andet sted, hvis de ikke er tilfredse.

Maria Lisette Jacobsen, 31, er også blandt de 70,9% af danskerne, der vil gøre alt for at blive raske. For Maria betyder det at tage ansvar for sit eget forløb og selv gøre en indsats for at få det bedre. – Jeg kan slet ikke forestille mig ikke at involvere mig i mit eget behandlingsforløb. Hvis jeg kommer og er forberedt, så kan sundhedspersonalet møde mig i øjenhøjde, og det får jeg meget mere ud af, siger hun. Især under sine to graviditeter har hun været en aktiv patient. – Når man skal føde et barn, er der mange ting, man pludselig skal tage stilling til; vil jeg have smertelindring under fødslen? Skal jeg amme osv.? For at sikre mig selv den bedste fødsel, bliver jeg nødt til at tage ansvar for mit eget forløb og tage stilling i stedet for at overlade alt til personalet.

Patienter hjælper hinanden Patientnetværk, debatfora og foreninger er en god mulighed for at blive en mere aktiv del i sit behandlingsforløb. Man kan møde andre ligesindede, få gode råd og støtte, udveksle erfaringer og få redskaber til selv at gøre en indsats. Maria kom som førstegangsgravid

i kontakt med forældreorganisationen Forældre og Fødsel, der arbejder for bedre vilkår for kommende og nybagte mødre. Her fik hun adgang til andre i samme situation, og det betød en stor forskel for hende. – Som nybagt mor har man mange bekymringer, og alt skal helst være som i bladene. Her er det godt at kunne tale med andre i samme situation. Det har i hvert fald været en stor tryghed for mig, siger hun. I dag er Maria formand for Forældre og Fødsel, og hun bekræfter, at det kan betyde forskellen på et godt og dårligt behandlingsforløb selv at være opsøgende og aktiv som patient. – Det handler om, at man kan være med til at påvirke sit eget forløb. Måske er den standardløsning, der er tilgængelig, ikke lige den, man drømmer om. Så er det vigtigt selv at have noget at skulle have sagt. Patient Empowerment-tankerne ventes at påvirke den fremtidige udvikling af sundhedsvæsenet og sundhedsvæsenets portal – sundhed.dk. Fortsættes på næste side

i Bliv klogere på dit sygdomsforløb via sundhed.dk Sundhed.dk er et samlet tilbud fra det offentlige med information og digitale tjenester, som skal give dig bedre muligheder for at bruge sundhedsvæsenet aktivt. Her kan du: • Se dit personlige sundhedsoverblik med adgang til din elektroniske sygehusjournal, medicinprofil, oversigt over dine sygehusbehandlinger siden 1977 og konsultationer med offentligt tilskud siden 2003. • Finde information og kontaktoplysninger på hele sygehusvæsenet gennem Vejviser/Find behandler. • Læse mere om sygdom og behandling ved opslag i Patienthåndbogen eller ved at læse om patientoplevelser og se kvalitetsmålinger af landets sygehuse. • Deltage i online patientnetværk og møde ligesindede, udveksle erfaringer samt få råd, støtte og indsigt i, hvordan man lettere tackler og lever med sin sygdom. Læs mere om de mange tilbud på www.sundhed.dk

helse / december 2011

43


Helse: Sundhed.dk

Hvordan er du som patient? Vi har spurgt to patienter på organkirurgisk afdeling ved Nykøbing Falster sygehus om, hvor aktive de er. Her er, hvad de svarede:

Anne, 37 år

Indlagt i forbindelse med åbning af fistelgang Har du søgt oplysninger på nettet i forbindelse med et sygdomsforløb? Det kan jeg sagtens finde på, hvis der er noget, jeg er tvivl om. Men jeg går ikke ind og søger på symptomer og prøver at finde ud af, hvad jeg fejler. Er du mere aktiv som patient i dag i forhold til tidligere? Ja, bestemt. Jeg er meget videbegærlig og vil gerne vide, hvad der skal ske og hvorfor. Som pårørende er jeg måske endnu mere tilbøjelig til at søge på nettet. Jeg har prøvet det ved en cancermistanke, hvor patienten resignerede fuldstændig, og så tog jeg over.

Og der er sundhed.dk jo god, fordi den fører mange steder hen. Har du erfaring med at bruge sundhed.dk? Jeg har brugt Medicinprofilen og EJournalen, og jeg synes, det er genialt. Så længe jeg ved, at det kun er mig, der kan få adgang, har jeg det rigtig godt med at have muligheden for at se mine egne data. Jeg kan gå ind og finde informationerne uden at skulle kontakte sygehuset. Så skal personalet heller ikke bruge tid på at finde oplysninger til mig, som jeg lige så godt selv kan finde.

Bente, 66 år

Indlagt med gulsot Har du søgt oplysninger på nettet i forbindelse med et sygdomsforløb? Nej, for jeg har ingen computer. Men min søster søger nogle gange informationer på nettet for mig. Hvis vi fx har drøftet et emne, så slår hun det op og fortæller mig det efterfølgende. Selv har jeg en lægebog, som jeg nogle gange kigger i. Er du mere aktiv som patient i dag i forhold til tidligere? Jeg er begyndt at spørge mere ind til, hvad symptomerne kan være. Og så ta-

44

helse / december 2011

ler jeg tit med andre, for man kender næsten altid nogen, der har erfaring med det, man søger information om. Ellers læser jeg også FamilieJournalen, hvor man kan få mange gode oplysninger om alt muligt. Har du erfaring med at bruge sundhed.dk? Jeg kender ikke sundhed.dk, men det lyder da meget godt, at man kan hente sin journal på nettet. Måske vil jeg kigge nærmere på det, hvis jeg en dag får en computer.


w

r

se j e r

Miniferie på hippe Mallorca

ser e med

Læmarbejd i sa

4 eller 6 dages wellness og selvforkælelse på enestående Mallorca afrejse 2012: kr. Himmelfartsferien 16. - 19. maj

Prisen er pr. person og inkluderer:

Tag med Team Benns og nyd Middelhavets første rigtige sommerdage i hotel Bon Sols grønne oase beliggende lige ud til havet nær Palma de Mallorca. Slap af på det superhyggelige familiehotel, hvor personlig service og betjening er et varemærke. Hotellet ligger i Illetas i udkanten af Palma og giver således gode muligheder for at opleve den charmerende by og ø.

• Fly t/r fra Kastrup til Palma de Mallorca med Air Berlin • 3 nt. på Hotel BonSol i dbl-værelse, smuk udsigt • Velkomstcocktail • 20 minutters rygmassage • Halvpension bestående af overdådig morgenbuffet i vinterhaven samt frokost ELLER middag • Brug af hotellets faciliteter • Deltagelse i dagligt aktivitetsprogram • Transport mellem lufthavn - hotel - lufthavn

kr. Himmelfart 4 dage: 16. - 19.5

Kr. 5.498,-

pinsen 6 dage 27.5 - 1.6:

Kr. 6.998,reJsekode: HM

Miniferie i festlige og farverige Budapest

kr. Himmelfart 17.-20.5:

Kr. 3.698,-

supertilbud på Miniferie i pinsen eller kr. HiMMelfart Tag med til Budapest, kendt som Østeuropas Paris. Denne prægtige by, der engang var en vigtig brik i det ØstrigUngarske rige, står endnu stolt. Budapest er en af de smukkeste byer i Europa, kendt for sin kunstneriske udsmykning, kulturelle stilarter og gamle kurbade. I bor på det dejlige Grand Hotel Margitsziget på Margrethe-øen. kontakt randi på tlf: 65 65 65 62 salg@team-benns.com

Tilkøb af Spa-pakke fra kr. 495-595

Prisen er pr. person og inkluderer: • Flyrejse fra Kastrup til Budapest med direkte fly • 3 eller 5 nt. på Grand Hotel Margitsziget i dobbeltværelse med morgenmad og brug af hotellets faciliteter • Deltagelse i dagligt aktivitetsprogram • ½ dags guidet byrundtur med dansktalende guide • Transport mellem lufthavn og hotel ved ankomst og afrejse til Budapest

reJsekode: HM

Din personlige rejse begynder på Team-benns.com

pinsen 4 dage 25.-28.5:

Kr. 3.698,-

pinsen 6 dage 24.-29.5:

Kr. 4.198,-

Halvpension: Tillæg kr. 570,-950


Helse: Nyt

Bliv mindful med telefonen

Husk at vaske hænder!

iDeal Development står bag iMindfulness – en app, du kan bruge til at få personlig træning og meditation ind i hverdagen. – Formålet med at dyrke mindfulness er grundlæggende at skærpe sine sanser og træne evnen til bevidst nærvær. Herigennem øges intensiteten i oplevelsen af det dagligt levede liv, og der kan opnås en større ro og rummelighed i sindet, forklarer psykolog, Jeppe Budde, der har været med til at udvikle app’en. App’en består af tre mindfulnessmeditationer af henholdsvis 4, 10 og 20 min. varighed, en klokkemeditation samt en kalender, som holder styr på dine meditationer og giver påmindelser om at meditere. Desuden indeholder app’en Jeppe Buddes guides og forklaringer til mindfulness og arbejdet med det. App’en koster 12 kr. og kan hentes i Apple Store. Læs evt. mere om den og mindfulness på www.begyndersind.dk

I et støtteinitiativ til Læger uden Grænser har to sygeplejersker og en datalog udarbejdet en gratis applikation, som omhandler håndhygiejne. Applikationens målgruppe er mennesker, som i hverdagen ønsker at blive mere bevidste om vigtigheden af håndhygiejne. Undersøgelser fra Danmark anslår, at mangelfuld hygiejne hvert år tager livet af mere end 3.000 danskere, forårsager over en million sygedage og samlet set koster samfundet op mod 4 milliarder kroner (kilde: Rådet for Bedre Hygiejne). Håndhygiejne-applikationen viser bl.a., hvordan man bør vaske sine hænder. F.eks.

hvor længe skal man vaske med sæbe? Hvordan lukker man vandhanen, uden at få de mikroorganismer på sig, som man overførte til vandhanen, da man åbnede den? Hvornår og hvordan kan man udføre hånddesinfektion? Applikationen indeholder ligeledes faktuel viden om bakterier, børnerim om mikroorganismer m.m. App’en findes ved at besøge denne url i telefonens browser (https://market.android.com/ details?id=com.edesoft.haand_ hygiejne), eller man kan søge efter håndhygiejne i Android Market.

Hvad for en app? Det vrimler frem med nye app’s til smartphones, der kan motivere til mere sundhed.

Kick til løbetræning Når mørket sænker sig, og vinden rusker, er det endnu sværere at finde motivationen til løbeturen. Virksomheden Sponso har derfor udviklet en app, der har til formål at motivere løbeturen. Med applikationen bliver du belønnet med alt lige fra lækker kaffe, biografbilletter eller en uges træning i SATS, når du har gennemført f.eks. 3-5 løb.

46

helse / december 2011

Når du er meldt til og har valgt din kommende præmie – modtager du et løbeprogram tilpasset dig og din form. På din løbetur vil du blive motiveret af en coach, som informerer dig om, hvilket tempo du skal løbe i, og hvor lang tid, du har tilbage. Dit løbetempo bestemmes af et beat, som du skal forsøge at ramme. Rammer du hvert beat på din løbetur, har du løbet ”perfekt”. En

”perfekt” løbetur belønnes med 1000 point. Dog mister du point for hvert beat, du ikke rammer. Når du hører beatet, fokuserer du på at ramme det, og tænker derved på noget andet end din træning. Sponso-app’en kan downloades gratis til iPhone.


Sonja Oppenhagen

“Sådan holder jeg min energi på toppen” ”Jeg har altid været meget energisk, og det vil jeg blive ved med at være. Hver dag tager jeg Bio-Quinone Q10 for at understøtte min naturlige vitalitet, og min krop elsker det!” Coenzym Q10-indhold (mg/g) i hjertemuskelvæv 120 100 80 60 40 20 0

0-2

19-21

39-43

77-81 år

Med alderen daler mængden af Q10 i kroppen, men ved at tage et tilskud kan man vinde en del af sin tabte vitalitet og ungdommelighed tilbage.

(Source> Lipids vol. 24, no. 7 (1989))

Nu 50 % mere en

samm ergi til e pris

Det bedst dokumenterede Q10 præparat i Danmark med 80 publicerede studier

GRATIS HELSENYT DK_Q10_Ad_Sonja_Helse_0811_210x275

Navn For yderligere information: www.Q10.com

Tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt – information om sundhed og velvære samt aktuelle tilbud fra Pharma Nord. Nyhedsbrevet sendes via email eller pr. brev. Du kan til enhver tid framelde dig nyhedsbrevet. Spar portoen: tilmeld dig online på www.pharmanord.dk – eller send kuponen til Pharma Nord, Sadelmagervej 30-32, 7100 Vejle.

Adresse Postnr.

By

Email Jeg bruger følgende af jeres produkter nu:

Alder


Helse: Sundhedspolitik

Vinterbader og lægestuderende:

Vild med det kolde kick Enhedslistens, Stine Brix, er nyvalgt til Folketinget og partiets nye sundhedspolitiske ordfører. Af: Lars Mandal / foto: Peter Hartley

S

tine Brix elsker, når der er sne på badebroen, og hun har netop meldt sig ind i en badeforening med det sigende navn "Det Kolde Gys." Hun er vild med at cykle til og fra arbejde på Christiansborg, og hun forsøger at komme i husets fittnesscenter et par gange om ugen, men på det punkt ligner hun såmænd de fleste andre danskere, for: – Nej, det er ikke altid, det lykkes. – Jeg forsøger at spise sundt og regelmæssigt, det tror jeg, er vigtigt. Jeg ryger ikke, og jeg springer altid elevatoren over og tager alle trapper, der byder sig, siger Stine Brix til Helse.

Lighed for alle Lighed. Lighed. Lighed. Stine Brix vil som det allervæsentligste kæmpe for mere lighed i det danske sundhedsvæsen. – Det kan ikke være rimeligt, at der i 2011 er så stor forskel på folks sundhed, afhængigt af om du er rig og højtuddannet eller fattig og dårligt uddannet. Det vil jeg gerne lave om på. – Jeg vil gøre op med uligheden, for vi skal være opmærksomme på, at det slår igennem på mange områder. Der er eksempelvis større risiko for blodpropper, hvis man er dårligt økonomisk stillet, eller hvis man ikke har

48

helse / december 2011

fået en lang, videregående uddannelse, og undersøgelser dokumenterer, at de laveste indkomstgrupper i Danmark vælger tandpleje fra, ganske enkelt fordi de ikke har råd til at gå til tandlæge. Det er ikke rimeligt.

Dobbelt strategi Stine Brix vil bruge sin nye platform til at kæmpe for mere lighed ud fra en dobbelt strategi. – For det første skal der generelt være mindre ulighed, for ofte går uligheden ud over de i forvejen svageste grupper med en ikke alt for god sundhedstilstand. Det kræver en grundlæggende omfordeling, og det vil jeg kæmpe for. Jeg vil også slås for, at de allerdårligst stillede danskere skal have adgang til gratis tandlægebehandling. – For det andet vil jeg være med til at kæmpe imod øget brugerbetaling på sundhedsområdet. Brugerbetaling er med til at accelerere uligheden i vores samfund, når de rige får mulighed for at købe sig til særligt gode behandlingstilbud, enten ved at betale selv eller ved private forsikringsordninger.

To ud af 100 kr. Stine Brix vil arbejde for at øge bevillingerne til forebyggelse.

i Bag om Stine Brix: 29 år. Bor i et bofælleskab med tre andre på Nørrebro i København. Har en kæreste, men ”han bor der ikke, han bor i et rigtigt kollektiv.” Læser medicin på femte år. Valgt i Nordjylland for Enhedslisten med 2667 stemmer. Sundhedsordfører og desuden partiets ordfører inden for handicap, psykiatri, kultur og IT. ”En fælles overskrift for mit arbejde er tilgængelighed. Jeg vil arbejde for fri og lige adgang til sundhed - uanset psykisk eller fysisk sygdom eller funktionsnedsættelse. Og jeg vil arbejde for fri og lige adgang til kultur og IT - og fri færden på Internettet.”


Helse: Sundhedspolitik

– Vi bruger ikke mange penge på at forebygge sygdomme i dag. Ja, faktisk bruger vi kun to kr. på at forebygge, hver gang vi bruger 100 kr. på sundhed. Vi skal forhindre, at folk bliver syge i stedet for at behandle dem, når de er blevet syge. Alt andet er en dårlig forretning for samfundet. – Vi skal sætte meget mere markant ind over for de mest udbredte livsstilssygdomme, hjertekarsygdomme, sygdomme relateret til rygning og over for de stigende udfordringer med overvægt. Det skal ifølge Stine Brix være en grundlæggende og helt naturlig tanke at vælge at leve et sundt liv. – Vi skal have mere idræt og bevægelse ind i skolesystemnet, og jeg synes, det ville være en god ide at fjerne momsen fra alle økologiske fødevarer. Pengene kan vi hente ved at øge afgifterne på alle skadelige varer.

Godt offentligt sundhedsvæsen Enhedslistens nyvalgte sundhedspolitiske ordfører vil arbejde for et godt offentligt sundhedsvæsen. – Nu har vi haft en lang periode, hvor den private sundhedssektor er blevet forkælet med nogle særligt favorable vilkår, nu er tiden inde til at gøre noget for den offentlige sektor. Vi skal sikre høj kvalitet inden for psykiatrien og på de medicinske afdelinger. De er begge blevet skåret kraftigt ned de senere år, for her er der ingen privat konkurrence. Det kan ikke være rimeligt, at ældre, medicinske patienter ligger på gangene som følge af massiv overbelægning. – Sundhedspolitikken har de senere år været styret af et ønske om at få patienterne hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, og det er gået ud over de medicinske patienter og folk med psykiatriske lidelser, der ikke har fået den samme opmærksomhed. Vi skal have den lægefaglige prioriteering tilbage, så de patienter, der har størst behov, også sikres den nødvendige behandling, siger Stine Brix til Helse.

helse / december 2011

49


Helse: Sind

Sind Et spørgsmål, der har stor effekt i min coaching, er, når jeg spørger et menneske: Er du lykkelig?

Mark

A

nthon er fore y dragsh older o motiva g ti har arb onsekspert. M ejdet m ark ed mot og coa ivation ching i 15 år o foredra g holdt g for 1 menne 50.000 sker i i nd- og Læs m udland ere om . Mark p www.d å ecision .dk

Ikke alt, der kan måles, er vigtigt - og ikke alt, der er vigtigt, kan måles. Kolesterol, fedtprocent, BMI, blodtryk… vi kan efterhånden måle det hele. Men vi skal også huske de vigtige ting, der ikke kan måles i procent, kilo og cm.

R

igtig mange vigtige ting kan måles. Og det er godt, når vi gør det og bruger disse tal til at skabe et godt, sundt og ikke mindst lykkeligt liv. F.eks. er kolesterolmålinger ubeskriveligt vigtige, da vi ikke mærker et for højt kolesterol tal, før det (næsten) er for sent. Men der er også mange vigtige ting, der ikke kan måles, i hvert fald ikke på den gængse måde. Indtil for nyligt var det f.eks. ikke muligt at måle din personlige motivation, eller motivationen i en samlet organisation, men det er det nu via bl.a. www.motivationanalyzer.com. Udfordringen med disse såkaldt ”intangible” størrelser er, at de ikke lige kan holdes i hånden, puttes på en vægt osv. Derfor har det været meget subjektivt, når disse vigtige områder hidtil har skullet måles. Men det handler om at finde ud, hvad vi vil måle med og på, også selvom det ikke lige kan puttes på vægten eller langs et målebånd.

Hvordan måler du lykke? Et spørgsmål, der har stor effekt i min coaching, er, når jeg spørger et menneske: Er du lykkelig? Et stort spørgsmål, som kræver en del refleksion for de fleste. Selvom det er, hvad alle mennesker på kloden deler en ambition om at blive og være, så er det noget mange ofte blot forholder sig overfladisk til. Derfor skal du tænke over, hvordan du måler din egen lykke og glæde og tilfredshed.

50

helse / december 2011

For tænk, hvis du var lykkelig, glad og tilfreds og bare ikke havde opdaget det endnu og ikke levede dit liv som lykkelig, men som en, der ønsker at blive (mere) lykkelig, men ikke var det endnu?

Den fortsatte lykke Jeg tror på, at vi alle er potentielt lykkelige og tilfredse mennesker, men det er, hvorledes vi vælger at udnytte dette potentiale, der er afgørende. Hvad ønsker jeg at måle på, hvornår er jeg ”i mål”. Og netop ”i mål” er anderledes med disse vigtige områder, fordi de er en tilstand mere end et konkret mål. Når vi opnår den ønskede tilstand, skal vi samtidigt vide, hvorledes vi ønsker at forblive i denne, vedligeholde og fastholde denne pragtfulde tilstand. Og det er faktisk det samme som ved BMI, kolesterol eller andre målinger, de skal ikke blot opnås som et faktisk tal, de skal opnås som bevis på, at herfra kan jeg leve bedre eller ligefrem godt, når jeg vedligeholder og fastholder denne tilstand Så sig til dig selv: Jeg er lykkelig, glad og tilfreds, når jeg lever mit liv på følgende måde… og husk også at nyde rejsen dertil, for lykken starter allerede, når du beslutter dig for at være lykkelig.


Kosttilskud med plantesteroler

l Er dit kolesterolta et problem?

 Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for hjerte-karsygdomme.

Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker samt udvalgte apoteker og Matas. Ring vt BioVita A/S: 76 26 07 66

Kys mere

Og spar op til 80% på dine tandlægeregninger Med Dansk Tandforsikring kan du nu forsikre dine tænder mod slid og ælde, så du altid er kysseklar. Forsikringen er for alle mellem 18-65 år, og vi dækker alt. Lige fra tandeftersyn og huller til paradontose og implantater. Du vælger

selv om dækningsgraden skal være 60%, 70% eller 80%. Vælger du 80%, får du ca. 500 kr. tilbage om året alene for tandeftersyn. Det er da sund fornuft. Ring på 70 20 46 47 eller læs mere på www.dansktandforsikring.dk

Fra 109 kr. pr. måned


Helse: Min medicin

Når kanylen erstatter tjærebadet Udvikling af nye lægemidler handler i sidste ende om de patienter, der er afhængige af den bedst mulige behandling. For dem er det ikke kun et spørgsmål om liv og død. Det handler i høj grad om livskvalitet og om at turde tro på, at der også er en god dag i morgen - og om ti år.

n

år 40-årige Heini tænker tilbage på sin ungdom, er det ikke fester og sport, der fylder mest i minderne. Størstedelen af ungdomsårene var nemlig præget af psoriasis og gigt i et sådant omfang, at det styrede hans dagligdag. Eksemen startede i det små, men udviklede sig til en særdeles tyk plak-eksem, der dækkede op til 85% af kroppen, når det var værst. – Efter nogle år kom så også gigten, der i lange perioder holdt mig sengeliggende og i konstante smerter. Jeg kunne leve normalt i et halvt års tid, men vidste altid, at det kom igen, fortæller Heini, mens han tænker tilbage på de lange dage og uger i sygesengen.

Tjærebade og smørebehandling Når eksemen brød ud, blev Heini indlagt på Marselisborg Hospital i flere uger. Her blev han behandlet med tjærebade og smørebehandling, som efter ugers behandling dulmede eksemen og smerterne. Nogle gange blev Heini også sendt på klimabehandling ved Det Døde Hav i Israel, og på en af de ture fik Heini et særdeles kraftigt udbrud i benene. Efter få dage blev han sendt hjem til indlæggelse i Danmark.

52

helse / december 2011

Af: Line Laier-Brodersen

»jeg sætter min lid til, at hvis medicinen, jeg får nu, pludselig ikke virker mere, så er der kommet en anden type medicin, som er endnu mere fokuseret på min sygdom.«

i Menneskerogmedicin.dk

Gå ind på www.menneskerogmedicin.dk og læs historier om de store medicinske gennembrud gennem tiden, om banebrydende ny forskning og om behandling, der har været skelsættende for patienternes helbred og livskvalitet.


Helse: Min medicin

Heini forventede at kunne se frem til endnu et forløb med smøring og tjære, men denne gang tilbød lægerne ham en ny såkaldt biologisk behandling. – Jeg havde ikke hørt om biologiske lægemidler før, men i modsætning til tabletter og cremer skulle det sprøjtes ind, så jeg tænkte, at det måtte da virke. Det gjorde det også. På et døgn gik jeg fra ikke at kunne tage tøj på selv, til at jeg næste morgen stod og hoppede op og ned på stedet. Stille og roligt forsvandt også eksemen. Overvindelsen i at skulle stikke sig selv med en sprøjte gik også i sig selv, da kanylen hen ad vejen blev erstattet af en pen, som man kender det fra be-

handling med insulin. I dag lever Heini så sin anden ungdom, for nu skal livet nydes i fulde drag, men indimellem kredser tankerne da omkring fremtiden. – Jeg sætter min lid til, at hvis medicinen, jeg får, nu pludselig ikke virker mere, så er der kommet en anden type medicin, som er endnu mere fokuseret på gigt- og psoriasispatienter, siger Heini med overbevisning i stemmen.

Hør Heini fortælle, og hør flere personlige historier i en række korte film på www.menneskerogmedicin.dk.

Øget viden om sygdomme forbedrer behandling Forskerne finder hele tiden ud af mere og mere om mennesket og de biologiske processer, der foregår inde i kroppen. Den viden bruges til at forebygge sygdomme, som ikke tidligere kunne forhindres, og til at bremse sygdomme, som førhen kunne være stærkt invaliderende. Det gælder eksempelvis den type psoriasisgigt, som Heini kæmper med, men også for en lang række andre sygdomme. Biologiske lægemidler er et eksempel på, hvordan det er lykkedes forskere at udvikle lægemidler, der til forveksling ligner kroppens egne stoffer. Det har den fordel, at lægemidlerne rammer mere målrettet, og at de giver færre bivirkninger. Udviklingen af biologiske lægemidler har blandt andet haft en betydning for behandlingen inden for så forskellige områder som

kræft, diabetes, sklerose, vacciner, gigt og psoriasis. På www.menneskerogmedicin.dk kan du læse mere om fremtidens behandling, biologiske lægemidler og de bagvedliggende udviklingshistorier. Du kan også høre flere patienters personlige historier og følge udviklingen af et nyt lægemiddel. Scan koden med din iPad, og læs udviklingshistorien om biologiske lægemidler.

i

Stamceller kan give nye muligheder Nogle af de biologiske lægemidler, vi kommer til at se i fremtiden, kan meget vel udvikles ved hjælp af patienternes stamceller. Stamceller er en særlig type celler, som alle mennesker har i kroppen, og de har den særegne egenskab, at de kan udvikle sig til en hvilken som helst type celle i kroppen. Det kan være en hjernecelle, blodcelle, muskelcelle, hudcelle, levercelle m.m. Celler med sådanne egenskaber har et stort potentiale, idet mange alvorlige sygdomme skyldes tilstande, hvor specielle celler mangler eller er ødelagte. Det er derfor mange forskeres håb, at stamceller er nøglen til en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige. Om det bliver tilfældet, er det endnu for tidligt at sige. Læs mere om stamceller på menneskerogmedicin.dk eller scan koden

helse / december 2011

53


Helse: Nyt fra Apotekerforeningen

På disse sider får du nyt fra Helses samarbejdspartner Apotekerforeningen. Har du spørgsmål angående nedenstående, er du altid velkommen til at henvende dig på dit lokale apotek.

Sure opstød Et surt opstød kan være flere ting, men på apoteket har det ikke noget med dårligt humør at gøre. Af: Lars Ellebye, Aabenraa Løve Apotek

En af vores kunder, en cirka 60-årig dame, efterspørger et middel til sure opstød. Vi spørger ind til hendes gener – og hvor længe hun har haft det sådan. Kunden tænker sig lidt om, og svarer så grinende, at det faktisk kun sker, når hun drikker Irish Coffee. Hun bliver derfor anbefalet et antirefluksmiddel, som virker ved at danne et låg imellem den stærke mavesyre og spiserøret. Senere dukker et par unge fyre op inde på apoteket. Humøret er højt, og de fortæller, at de er på vej til fest og ballade på en sjov ferie. Vi anbefaler, at de tager solcreme, kondomer og noget syreneutraliserende til maven med i bagagen, når de pakker.

For nyligt havde vi også besøg af en anden af stamkunderne; en ældre 70-årig herre, som spurgte efter større mængder syreneutraliserende. Vi spørger ind til, hvorfor der er brug for så store mængder. Han svarer, at han godt kan lide konens gode mad, og at der hver dag ryger op til tre termokander kaffe ned. Vi råder ham til holde igen med så store mængder kaffe og mad og evt. hæve sengegærdet en 15 – 20 cm. Samtalen slutter med, at vi opfordrer ham til at opsøge sin læge, da man ikke bør spise syreneutraliserende midler daglig. Lægen kan afdække, om der er en årsag til den øgede syreproduktion – og så kan man der få et lægemiddel på recept, der er mere effektivt.

Gode råd til at modvirke halsbrand og sure opstød: • Spis hellere 5-6 små daglige måltider (frem for 3 store) • Nedsæt dit alkohol- og kaffeforbrug og stop rygning • Undgå tøj der strammer over maven • Undgå at bøje dig forover, gå ned i knæ i stedet • Sov med hovedgærdet hævet Læs også mere om halsbrand og sure opstød på side 20-21

54

helse / december 2011

Skøre knogler Når man lider af knogleskørhed, er ens knogler ikke så stærke som hos raske mennesker. Personer, der lider af knogleskørhed, har nedsat knoglevæv- og mængde, og derfor brækker deres knogler lettere end andres. Kvinder over 50 år rammes oftest af sygdommen, men også andre faktorer end køn og alder spiller ind. Lav kropsvægt, arvelig disposition og tidlig overgangsalder spiller en rolle, og manglende fysisk aktivitet og kalkfattig kost har også en betydning. Lider du af knogleskørhed, findes der gode medicinske behandlinger, der, kombineret med et tilskud af kalk og D-vitamin, kan reducere risikoen for nye brud. Du kan forebygge sygdommen ved at dyrke regelmæssig motion og spise mad, der er rig på kalk. Spørg endelig på apoteket, hvis du har spørgsmål om knogleskørhed og forebyggelse af sygdommen.


Helse: Nyt fra Apotekerforeningen nogle virker mod tør hoste og andre mod den ”våde” hoste, der skyldes sejt slim i lungerne.

Hoste Host opstår typisk i kølvandet på en almindelig forkølelse med kradsen eller ondt i halsen og tilstoppet næse. Når man hoster, er det kroppens forsøg på at komme af med det, der generer i luftvejene. I langt de fleste tilfælde forsvinder hosten af sig selv, men der findes måder at lindre den på. Et godt råd er at drikke vand og te og undgå rygning eller røgfyldte lokaler. Hvis du synes, hosten bliver forværret, når du ligger ned, kan det være en hjælp at

sove med et par ekstra puder som rygstøtte eller hovedpude. Er symptomerne for generende, kan man få forskellige slags hostestillende midler på apoteket. Nogle virker mod tør hoste og andre mod den ”våde” hoste, der skyldes sejt slim i lungerne. Spørg på apoteket, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan blive din hoste kvit. Varer hosten ved gennem længere tid, skal lægen kontaktes.

Lus

”Opbevares utilgængeligt for børn” Legoklodser, græs, mobiltelefon og tæpper. Små børn putter en masse forskellige ting i munden, fordi det er deres måde at undersøge verden omkring dem på. Det er helt normalt, men kan få alvorlige følger, hvis de smager på farlige ting. Hvis et barn indtager kemikalier, rengøringsmidler eller vaskemidler, kan det resultere i alvorlige forgiftninger og ætsninger, derfor bør det altid opbevares uden for børns rækkevidde. Det samme gælder medicin. Farvestrålende tabletter kan vække barnets nysgerrighed, så det er vigtigt at gemme al medicin af vejen et sted, små børn ikke kan komme til. Det ideelle gemmested er et aflåst skab. Børn kan generelt ikke tåle så store mængder som voksne, og selv et par uskyldige jerntabletter eller en håndfuld vitaminpiller kan være nok til at forgifte et barn på 10 kilo. Er uheldet ude, skal du rense barnets mund for rester og hurtigst muligt kontakte læge. Du kan også ringe til Giftlinjen på telefon 8212 1212, hvor læger og sygeplejersker hele døgnet rundt sidder klar med råd og hjælp.

Det kribler og krabler i håret, når lusene flytter ind. Lus er små insekter, der lever nede ved hårbunden. Her nyder de godt af varmen, en høj luftfugtighed og den lette adgang til at suge blod. De små insekter er ikke farlige, men det klør, når de suger blod, og når de bevæger rundt mellem hårstråene. Heldigvis kan man effektivt komme af med lusene, men det kræver grundighed og tålmodighed. På apoteket kan du få en tættekam, der er dit bedste våben mod lusene. Brug den til at kæmme dit barns våde hår fra hårtoppen ned mod spidserne, og tør kammen af efter hvert tag. For at være helt sikker på at lusene er væk, er det en god idé at fortsætte med at kæmme barnets hår hver anden dag i 14 dage. Der findes også lusemidler, f.eks. shampoo, der indeholder stoffer, som dræber lusene. Du skal bruge shampooen i kombination med kæmningen for at sikre, at behandlingen er effektiv. På apoteket kan du få gode råd og vejledning om de forskellige lusemidler, og du kan også læse meget mere på farvellus.dk.

helse / december 2011

55


Helse: Kost og ernæring

For højt kolesterol

?

Du kan gøre en forskel Vi har brug for kolesterol til at opbygge kroppens celler, men for meget kolesterol kan føre til åreforkalkning. Man taler om både godt og dårligt kolesterol. Hvad er hvad, og hvordan kan vi selv være med til at gøre en forskel? Af: Mette Bernt Foto: Privat / colourbox.com

56

helse / december 2011

T

o ud af tre danskere har forhøjet kolesterol, og forbruget af kolesterolsænkende medicin er stigende. Samtidig langer mere end en million danskere hvert år en recept på hjertemedicin over skranken på apoteket. Der er en sammenhæng og god grund til, at vi skal tage vores kolesteroltal alvorligt. – Hjertesygdomme er en af de største dræbere, og der er tydelige beviser for, at der er en sammenhæng med for højt kolesterol, lyder det fra Anne Tybjærg Hansen, der er professor i klinisk biokemi. Gennem flere år har hun forsket i de partikler, der transporterer kroppens fedtstoffer, kolesterol og triglycerider rundt i blodet. Hun understreger, at den primære årsag til for høje kolesteroltal er vores kost. Vi kan også være

arveligt disponerede for forhøjet kolesterol, ligesom visse former for medicin og sygdomme som sukkersyge, nyre- og leversygdom og for lavt stofskifte kan have en betydning. Det er dog ifølge Anne Tybjærg Hansen sekundært, og vi kan derfor selv gøre en hel del for at sænke kolesteroltallet og undgå åreforkalkning, der fører til kredsløbslidelser, hjertesygdomme og blodpropper.

God og dårlig kolesterol Kolesterol er et fedtstof, som er nødvendigt for at opbygge kroppens celler, producere galdesyrer, D-vitamin og bestemte hormoner. Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis vi får for meget kolesterol i blodet – især hvis det er det dårlige kolesterol (LDL kolesterol), kan leveren ikke omsætte det. Mæng-


Helse: Kost og ernæring

den i blodet bliver dermed for høj, og det dårlige kolesterol kan trænge ind og blive fanget i væggene på vores blodkar og medføre åreforkalkning. Det gode kolesterol (HDL kolesterol) bliver derimod ikke fanget i karvæggen. Men er lykken så ikke gjort, hvis vi bare får mere af det gode kolesterol og mindre af det dårlige? I nogen grad jo. Anne Tybjærg Hansen tilføjer dog: – Der er ikke beviser for, at det blot gælder om at hæve HDL kolesterol, fordi hele transportsystemet af fedstoffer er meget kompleks og bl.a. også omfatter fedtstoffet, Triglycerid. I modsætning til kolesterol kan kroppens celler nedbryde og omdanne Triglycerider til energi eller opmagasinere det som fedtvæv. Det

gælder for triglycerid som for kolesterol, at det både findes i maden og dannes i kroppen. Forhøjede triglycerider kan ikke i sig selv give åreforkalkning, men markerer, at der i blodet er restpartikler, som udover triglycerider også indeholder kolesterol. Restpartiklerne kan, ligesom det dårlige kolesterol, blive fanget i karvæggen og give åreforkalkning pga. kolesterolindholdet. – Det er sådan, at hvis vi har et lavt niveau af det gode kolesterol i blodet, har vi næsten altid et højt indhold af triglycerid, og dermed et højt indhold af restpartikler, og dermed en øget risiko for åreforkalkning. Jeg mener ikke udelukkende, at det handler om at hæve det gode kolesterol. Vi skal se på helheden, siger Anne Tybjærg Hansen.

5F ’er

De

Hjerteforeningens fem F’er sætter fokus på, hvad der er vigtigt for at styrke sit kolesteroltal.

1. 2. 3. 4. 5.

Fedt Fisk Frugt og grønt Fibre og fuldkorn Fysisk aktivitet

Se mere på hjerteforeningen.dk Fortsættes på næste side

Prøv

den GRA TIS i8d age Ring 2224 8510 - fordi din krop fortjener det bedste...

Back App stolen er unik på sit felt. Nu er den videnskabeligt dokumenteret på Karolinska Instituttet. De nye studier viste at balanceudfordringen gør forskellen, modsat alle andre stole: Kroppen får samme holdning som den ”stående” mens man sidder Mindre muskeltræthed, fordi kroppen er i en neutral position Back App giver unik ryg og mave træning i arbejdstiden, via den patenterede balance teknologi Perfekt til hæve/sænke bordet www.backapp.dk helse / december 2011

57


Helse: Kost og ernæring

i Symptomer på åreforkalkning Man mærker ikke forhøjet kolesterol. Symptomerne kommer først, når man har åreforkalkning. Man får her for lidt ilt til organer og muskler, hvilket kan give: •

Anne Tybjærg Hansen er professor i klinisk biokemi med fokus på translationel molekylær kardiologi ved Københavns Universitet, og overlæge på Klinisk Biokemisk afdeling på Rigshospitalet, og var i 2007 med til at grundlægge Rigshospitalets Center for Arvelige Hjertesygdomme.

Med disse ord bliver det relevant at tænke i balance.

Her kommer du på banen Den vigtigste aktør til at skabe en god balance i vores transportsystem af fedtstoffer, er os selv. Vi skal ikke bare undgå fx kolesterolholdige fødevarer, som æg, indmad og rejer. Vi skal i højere grad undgå det, der danner kolesterol i kroppen. – Det gør en forskel, hvor meget mættet fedt vi spiser, for det er det, der danner det dårlige kolesterol, som kan give åreforkalkning og dermed risiko for blodprop i hjerte og hjerne, siger Anne Tybjærg Hansen. Det betyder ikke, at vi skal vælge en fuldstændig fedtfri kost – det er jo ikke en sund kost, men om at vælge det sunde fedt i rette mængder. Med mindre du har fået det ordineret af din læge, skal du derfor ikke følge en skrap diæt, men blot følge enkle principper. En vigtig huskeregel er, at mæt-

58

helse / december 2011

tet fedt i maden øger kolesteroltallet, mens det umættede fedt nedsætter det. Sammensæt derfor din kost, så du undgår at spise meget mættet fedt, der findes i fx stegemargarine, palmin, kød, fede mælkeprodukter, wienerbrød, fastfood og chips. I stedet skal du vælge det umættede fedt, som findes i planteolier, som fx oliven og rapsolie, avocado, nødder, mandler, fede fisk og fjerkræ uden skind. Vælg også groft brød og fuldkornspasta, fordi kostfibre er med til at nedsætte kolesteroltallet. Læg mærke til det orange fuldkornsmærke, som i dag findes på en lang række produkter. Ingen overraskelse er det, at motion er sundt, og det har faktisk også betydning for dit kolesteroltal. Når vi får pulsen op og forbrænder energi, danner kroppen nemlig mere af det gode kolesterol i blodet. Det handler ikke om at være fanatisk, men fornuftig og indstillet på forandring.

Mangel på ilt til hjernen, som kan medføre forbigående synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, taleforstyrrelser eller lammelser ved blodprop i hjernen Mangel på ilt til hjertet, som kan medføre brystsmerter især ved anstrengelse, åndenød eller blodprop i hjertet Mangel på ilt til benene – det såkaldte ”vindueskiggersyndrom”, hvor man må stoppe op efter få hundrede meters gang pga. smerter i læggene

Statiner

Kolesterolsænkende medicin kaldes over en bred kam for statiner. De senere år har der været en løbende debat om, hvorvidt statinernes gavn opvejer de bivirkninger, som nogle oplever ved dem. Statiner kan bl.a. give muskelsmerter – måske fordi det nedsætter produktionen af coenzym Q10 i kroppen – et stof, som gør os i stand til at lagre energi i cellerne. Derfor kan det være en fordel at tage Q10 som tilskud.

Det sunde umættede fedt er flydende i køleskabet. Det usunde mættede er hårdt i køleskabet (Kilde: Hjerteforeningen)


Læserrejser Som læser af bladet får du disse specielle læsertilbud.

Vinter Vendelbo-ophold

650,-

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- på toppen af Danmark

SPAR KR. 345,Priskode

Enkeltværelse 995,-

L37

• Bjesk ved ankomst til hotellet (sodavand til børn) • 2 x overnatning • 2 x morgenmadsbuffet • 1 x 2-retters egnsret på ankomstdagen

Montra Skaga Hotel ★★★★ Montra Skaga Hotel i Hirtshals er et stort moderne fire-stjernet hotel, der summer af liv. Midt mellem den både barske og gavmilde natur og Hirtshals by ligger hotellet, hvorfra man i stilhed kan stå og skue ud over det hele. Hirtshals og omegn byder på mange oplevelsesmuligheder, bl.a. Nordsø Oceanarium, Hirtshals Museum, Bunkermuseum, Hirtshals Fyr og meget andet. På ankomstdagen serveres en 2-retters egnsret med god traditionel mad fra lokalområdet.

Ankomst alle dage frem til 1.4.2012. Julelukket.

Fred og ro ved Limfjorden

798,-

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- langt fra stress og jag

SPAR KR. 752,Priskode

Hvalpsund Færgekro ★★★ Der er helt stille, lyden af bølgerne ruller ind mod stranden, der lyder et lille bump, når færgen lægger til, en måge kommer måske med sit skrig. En varm jakke, et par varme sko – en vandretur langs stranden. Forbi de små sommerhuse, som er gået i arv gennem generationer. Måske skal I besøge Fur i morgen og nyde den korte sejltur til Salling med færgen ”Mary”? Måske skal I ”bare” sidde hjemme på kroen med en god bog og nyde stilheden?

• 2 x overnatning • 1 flaske vin på værelset ved ankomst • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters middag efter køkkenchefens valg • 1 x ”picnickurv”

L50

Ankomst mandag t.o.m. torsdag i perioden 9.1.-5.4.2012.

Jul i Sønderjylland

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- og luksus kro-ophold

1.145,-

SPAR KR. 300,Enkeltværelse 1.745,-

Christie’s Sdr. Hostrup Kro ★★★ Ta’ på juleshopping i Sønderjylland og oplev den fantastiske julestemning i julebyerne. Gaderne er pyntede og fyldt med små boder. I Aabenraa er husene i julehjertebyen små kopier af feks. rådhuset, banegården og Christie’s Sdr. Hostrup Kro. Der er mange aktiviteter og gratis smagsprøver. Christie’s Sdr. Hostrup Kro ligger ca. 8 km syd for Aabenraa.

• Æblegløgg fra kroens eget mosteri med hjemmelavede æbleskiver ved ankomst • 1 x 2-retters velkomstmenu • 2 x overnatning • 2 x stor morgenbuffet med hjemmelavede specialiteter

www.krohotel.dk/helse

eller ring på 7626 1960 og oplys: Rabatkode 2134 samt priskode · Åbent hverdage kl. 8.30-16.00

L23

Ankomst alle dage fra 1. november t.o.m. 16. december 2011.

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr · Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl Bestil nu på:

Priskode

Teknisk arrangør:


Helse: Konkurrence

Konkurrence

Vind lækker makeup fra Nilens Jord Selvom vinteren er mørk og grå, kan man jo godt gøre noget for at lyse lidt op – og Helse er i gavehumør! Fem af Helses læsere har denne gang muligheden for at vinde et sæt af lækre produkter fra Nilens Jord + en lille overraskelse. Du skal blot udfylde konkurrencen på kuponen og sende ind eller gå ind på www.helse.dk/konkurrence.

5

f:

sæt a

ukter d o r re p k æ l s Jord 4 n e l i fra N(værdi 599,-) lille n e + kelse s a r r ove

Om nilens jord Nilens Jord er dansk makeup uden parfume og parabener. Det er en hjertesag for virksomheden at udvikle kvalitets-makeup uden brug af unødvendige indholdsstoffer, hvilket gør produkterne særdeles populære hos mange brugere.

Spørgsmål:

Er nILEnS jOrD: Dansk ❍

ægyptisk ❍

Spansk ❍

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Skriv svaret og send det på et postkort eller bag på en lukket kuvert - eller deltag i konkurrencen på helse.dk senest den 2. januar 2012.

Helse, Porschevej 12, 7100 Vejle Mærk kuverten ”Konkurrence/Helse”

60

helse / december 2011


• Forhøjet blodtryk • Sportsskader • Knoglebrud • Uro i benene • Forstuvninger

• Skinnebenssår der ikke vil heles • Knogleskørhed (osteoporo´s)

Nyt håb for kredsløbspatienter - uden smerter og bivirkninger!

Elmedistrål-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer og dermed forbedrer Et nykonstrueret • Prikken i fødder og tæer • Forstuvninger blodcirkulationen der er forudsætningen for de fleste af kropElmedistrål-apparat til • Smerter og kramper • Tennisarm pens funktioner. Et nykonstrueret hjemmebrug der giver Elmedistrål-apparat til hjemmebrug der gi• Hævede ben og fødder • Hovedpine ver øget og livskvalitet øget livskvalitet bedre og bedre velvære. • Muskelspændinger Her ud over • Hvilesmerter udtaler dr. med. Ernst Chr. Hansen at metoden har velvære.

• Forhøjet blodtryk Elmedistrål-apparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske

• Blodsamlinger en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennem-

Elmedistrål-apparatet strømningen i arme og ben og aflder asterikke hjertetvild.v.s. forhindrer impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to • Sportsskader • Skinnebenssår heles virker vedpåvirkninger hjælp af øger ion-vandringen •i blodets dannelsen• afKnogleskørhed blodpropper (tromboser). molekyler hvilket Knoglebrud (osteoporo´s) pulserende elektriske tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen. • Uro i benene impulser kombineret med Elmedistrål-metoden er smertefri og uden bivirkninger. Apet lavfrekvent paratet er enkelt og nemt at betjene. Enhver kan lære det efter Teorienmagnetfelt. bag Elmedistrål-apparetet bygger på kendte love og Elmedistrål-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har Disse to påvirkninger øger en kort instruktion. Faktisk er det så enkelt, at det kan bruges kan henvises til Atomfysikken, Magnetothydrodynamikken derved effekt på kredsløbsproblemer og dermed forbedrer ion-vandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne i hjemmet. Elmedistrål-apparatet er en dansk opfindelse og samt Kernefysikken. blodcirkulationen der er forudsætningen for de fleste af kroppens energi og øger blodgennemstrømningen. produceres i Danmark. Overlæge Dr. med. Ernst Chr. Hansen, Københavns Kommufunktioner. nehospital har afprøvet Elmedistrål-apparatet gennem 8 år Herud over udtaler dr. med. Ernst Chr. Hansen at metoden har Teorien bag Elmedistrål-apparetet bygger på kendte love og du vide mere eller ønsker at få en brochure tilsendt eller sammen med Liv. med. Percy Nordqvist, Vasa Sjukhus i Göteen rensende virkning på Vil blodkarrene, som øger blodgennemstrømkan henvises til Atomfysikken, Magnetothydrodynamikken samt du ønsker at få afprøvet metoden gratis, dannelsen så ring til os på tlf. borg samt Universitetsklinikken i Birmingham. ningen i arme og ben og aflaster hjertet d.v.s. forhindrer Kernefysikken. Overlæge Dr. med. Ernst Chr. Hansen, Københavns 28928404 / 21723911, så vil vi sende en medarbejder hjem til af blodpropper (tromboser). Kommunehospital har afprøvet Elmedistrål-apparatet gennem 8 år dig for at instruere dig ibivirkninger. brugen af apparatet. Elmedistrål-metoden er smertefri og uden Apparatet sammen med Liv. med. Percy Nordqvist, Vasa Sjukhus i Göteborg er enkelt og nemt at betjene. Enhver kan lære det efter samt Universitetsklinikken i Birmingham. en kort instruktion. Faktisk er det så enkelt, at det kan bruges Samtlige instanser kan dokumentere at apparatet har i hjemmet. Elmedistrål-apparatet er en dansk opfindelse effekt på følgende lidelser: og produceres i Danmark.

kurtrosengart@hotmail.com - Tlf. 28 92 84 04

kurt@elmedistraal.com Tlf. 28928404 / 21723911

4,+,5;,:;(4,5;(90:2.(=, 2(5=09,++,30= Læger uden Grænser er altid der, hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder 4,+,5 ;,:;(4 vores læger og sygeplejersker,5;(90: i døgndrift for at2.(=, redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis Læger Grænser er altid hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder vi har uden penge til medicin ogder, udstyr. vores læger og sygeplejersker i døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis Med en testamentarisk vi har penge til medicin og udstyr.gave til Læger uden Grænser er du med til

2(5=09,++,30=

at sikre et håb

og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Med en testamentarisk Læger Grænser er du medi katastrofen til at sikre et håb Læger uden Grænser er gave altid til der, hvor uden nøden er størst. Midt arbejder Arv udgør en vigtig del samlede bidrag til Læger uden Grænser. og en fremtid nødlidende børn ogde voksne. vores læger ogfor sygeplejersker i af døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis Nårpenge vi modtager enogtestamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid vi har til medicin udstyr. Arv udgør en støtte vigtig del af de samlede bidragarbejde. til LægerPengene uden Grænser. og moralsk til vores humanitære går bl.a.

til:

Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at sikre et håb Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og■en Medicinsk fremtid for nødlidende voksne. nødhjælpbørn ved og naturkatastrofer og i flygtningelejre © Michael G. Nielsen, Zimbabwe

og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til:

■udgør Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Arv en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når modtager en testamentarisk gave,underernærede tager vi det som et udtryk for stor tillid ■viMedicinsk Mad og nødhjælp behandling til stærkt børn ved naturkatastrofer og i flygtningelejre og moralsk støtteaftillivstruende vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. Bekæmpelse sygdomme som malaria, tuberkulose ogtil: hiv/aids

Mad og behandling stærkt underernæredeog børn ■ Medicinsk nødhjælptilved naturkatastrofer i flygtningelejre Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du beslutter dig for at ■ Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand til at udfærdige dit te ■ Mad og behandling til stærkt underernærede børn

hos advokatfirmaet DANDERS & MORE, der på denne måde støtter Læger uden

Læger uden Grænser · Kristianiagade 8 · 2100dig København Ø · Tlf. 39 77 56 00 · w Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du beslutter for at inkludere Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand til at udfærdige dit testamente hos advokatfirmaet DANDERS & MORE, der på denne måde støtter Læger uden Grænser. Læger uden Grænser · Kristianiagade 8 · 2100 København Ø · Tlf. 39 77 56 00 · www.msf.dk


Helse: Livsstil

Af: Niels Sørensen Foto: Privat / ingimage.com og colourbox.com

Alkohol slår hårdt med alderen 62

helse / december 2011


Helse: Livsstil Mange ældre er ikke klar over, at alkohol er et problem for deres sundhed. Når kroppen ældes, kan den ikke tåle samme mængde alkohol som tidligere. Medicinforbruget stiger også med alderen, og her kan alkohol give uheldige bivirkninger.

G

amle hr. Olsen skænker sig et par ekstra glas for at dulme tabet af sin ægtefælle. Og fru Hansen falder jævnligt og slår sig. Ikke fordi hun drikker over genstandsgrænsen, men fordi alderdom og medicinering gør, at alkohol nu påvirker hende anderledes end tidligere. – Alkohol og ældre har i lang tid været et overset og tabubelagt område. Derfor er det glædeligt, at der nu begynder at komme mere fokus på problemstillingen, lyder det fra projektkoordinator, Christina Kudsk Nielsen. Hun er antropolog og sygeplejerske og har siden 2009 været ansat i et projekt om alkohol og ældre i Silkeborg Kommune.

Et problem for mange ældre – Vi har som led i projektet dokumenteret, at alkohol er et problem for mange ældre menneskers sundhed, siger Christina Kudsk Nielsen og henviser bl.a. til en spørgeundersøgelse i kommunen blandt en gruppe ældre borgere over 65 år. Her tilkendegav 11%, at de havde et problematisk forbrug af alkohol, og tallet blev bekræftet ved også at spørge kommunens sundhedspersonale. – 13% af medarbejderne i sundhedsplejen oplyste, at de dagligt kommer hos en borger med alkoholproblemer, og omkring 70% af medarbejderne har kontakt med en eller flere borgere med et problematisk alkoholforbrug, fortæller projektkoordinatoren.

Invitation - ikke invasion Når rødvinsgenerationen går på pension, peger alt altså i retning af, at vanen med at have et højt forbrug af alkohol ikke ændres, men fortsætter ind i alderdommen. Og det er problematisk, for med alderen ændrer kroppen sig, bliver mere skrøbelig og får lavere modstandskraft. Samtidig lever mange

ældre med et øget forbrug af medicin, og kombineres det med alkohol, kan det give uheldige bivirkninger. Det høje alkoholforbrug blandt mange af samfundets ældste borgere får imidlertid ikke Christina Kudsk Nielsen til at løfte pegefingeren eller komme med moralske opstød. Hendes erfaring er, at det først og fremmest handler om at bryde tabuet, at få en dialog i gang og at oplyse om den negative indvirkning, som alkohol har på helbredet. – Vi vil gerne indbyde de ældre til en snak om alkoholvaner, og det skal foregå lige så naturligt, som når man taler om kost, rygning og motion. Fokus er ikke, om de ældre overskrider genstandsgrænserne, men hvordan alkohol påvirker deres sundhed og deres relationer til omgivelserne. Ældres alkoholforbrug må ikke blive et spørgsmål om skyld, skam og moral; derimod er der behov for en sundhedsfaglig tilgang, lyder erfaringen fra Christina Kudsk Nielsen.

Farlig cocktail I sin dialog med ældre medborgere tager Christina Kudsk Nielsen udgangspunkt i, at alkohol, alderdom og medicin er en farlig cocktail, som man skal være sig bevidst. – Mange af de mennesker, jeg møder, har et forbrug af alkohol, som på godt og ondt ligner resten af befolkningens. Men i kraft af deres alder og deres medicinforbrug stilles de i en dårlig situation, fordi de mangler viden og indsatser, som retter sig mod dem. Jeg har mødt ældre, som tager op til 30 piller om dagen, og de er ikke klar over, at blot et enkelt glas om morgenen og om aftenen kan være meget uhensigtsmæssigt for dem, forklarer Christina Kudsk Nielsen. Hun så gerne, at danske læger blev pålagt det samme som deres kolleger i

i Alderdom, medicin og alkohol

• En femtedel af alle ældre mennesker i Danmark bruger fem eller flere lægemidler samtidig • Ældre over 65 år bruger 40-50% af alt receptpligtig medicin • Alkohol kan forstærke eller forringe medicinens effekt • Alkohol kan fremkalde uventede bivirkninger af medicinen

Bryd tabuet

• Hjælp den ældre med oplysning om, hvordan alderdom, alkohol og medicin påvirker helbredet. • Mind den ældre om at spørge lægen, hvordan den udskrevne medicin går sammen med alkohol. • Giv udtryk for din bekymring, hvis du frygter, at alkohol påvirker den ældres helbred. • Et højt alkoholforbrug hos ældre kan hænge sammen med ensomhed - kontakt kommunens visitator angående tilbud om f.eks. dagcenter. • Søg hjælp hos fagfolk f.eks. kommunens rusmiddelcenter, læge, hjemmesygeplejerske m.fl.

Fortsættes på næste side helse / december 2011

63


Helse: Livsstil

Sundhedsstyrelsen:

Er du ældre - vær særlig forsigtig med alkohol

Christina Kudsk Nielsen

USA, nemlig at oplyse om bivirkningerne i forbindelse med alkohol, når de udskriver medicin. – Mange ældre er ikke klar over, hvordan alkohol i nogle tilfælde forstærker medicinens effekt og i andre tilfælde forringer effekten. Især skal man passe på ved forskellige former for sove-, hjerte- og diabetesmedicin samt visse smertestillende medikamenter og antibiotika, siger Christina Kudsk Nielsen. Hun efterlyser et centralt register hos Lægemiddelstyrelsen, hvor det er muligt at læse om de forskellige medicintypers bivirkninger i forbindelse med alkohol.

Bryd tabuet - udvis bekymring. Christine Kudsk Nielsen opfordrer både plejepersonale og pårørende til at bryde tabuet omkring ældre og alkohol. – Problemet er, at mange ikke er parat til at tage samtalen om alkohol, fordi de har berøringsangst eller savner redskaber til det. Det er vigtigt at kommunikere, så det ikke skaber modstand, og nøglen ligger for mig at se i

64

helse / december 2011

at tale om det fra en sundhedsmæssig vinkel. Man kan f.eks. som udgangspunkt sige: ”Jeg er bekymret for dig og dit helbred, for jeg tror ikke, du tåler så meget alkohol mere,” lyder forslaget fra Christina Kudsk Nielsen. – Mange ældre er glade for at få oplysning om, hvordan alkohol indvirker på deres helbred. I mine samtaler og undervisning oplever jeg dem som meget åbne, nysgerrige og omstillingsparate. Ofte er de meget motiverede, de snakker lige ud om problemstillingerne og har ofte selv meget mindre berøringsangst end f.eks. pårørende og plejepersonale.

Faglighed eller følelser En del af Christina Kudsk Nielsens arbejde består i at udruste plejepersonalet til at handle professionelt, når det gælder alkohol og ældre. Som sygeplejerske har hun selv arbejdet i hjemmeplejen, og hun kender derfor problematikken på egen krop. – Jeg har oplevet frustrationen som hjemmesygeplejerske, hvor vi gerne ville hjælpe ældre borgere med alkoholproblemer, men vi var ikke klar over, hvordan vi bedst kunne gøre det. Ofte handler det om personlige følelser i stedet for faglighed. Nogle synes f.eks. ikke, at man kan tillade at blande sig, fordi man derved griber ind i den ældre borgers selvbestemmelse. Andre kan på den anden side ikke forsvare fagligt at skænke alkohol for den ældre i tudkoppen eller hælde rødvin ned sammen med sondemaden. For mig er det vigtigt, at diskussionen om

alkohol og ældre hele tiden føres fra et fagligt og sundhedsmæssigt perspektiv. Ved at nedsætte forbruget af alkohol kan rigtig mange ældre nemlig opleve en hurtig bedring i helbredet og en øget livskvalitet, lyder Christina Kudsk Nielsens erfaringer fra arbejdet med ældre og alkohol i Silkeborg.

i Vær opmærksom: Følgende symptomer kan have en sammenhæng med selv beskedne mængder alkohol: • Forhøjet blodtryk • Symptomer på dårligt hjerte • Diarré og inkontinens • Dårlig ernæringstilstand, eksempelvis som følge af, at måltider springes over • Dårlig gangfunktion pga. nedsat muskelstyrke • Nervebetændelse i benene, en fornemmelse af at ”gå på vat” • Hyppige fald, evt. med knoglebrud • Depression og nedtrykthed • Søvnproblemer • Nedsat sexlyst • Forvirring • Demens • Uventede reaktioner på medicin Fra ”Information til ældre om alkohol,” Rusmiddelcenter Silkeborg).


Kør-selv med

FERIER TIL ALLE! 8 DAGE FRA

8 dage i Østrig med All Inclusive

© 2006 Hemera Technologies/Thinkstock

★★★ Hotel der Lindenhof ligger i den flotte alpeby Bad Gastein, der med sine kurbade gør byen til en populær kurby. Ikke kun kurbadene giver ny energi - det samme gør den flotte natur med bjerge, vandfald og bjergsøer. Drys rundt i den skønne by og lad jer fascinere af byens smukke huse, kig ind i de mondæne butikker, nyd en forfriskning på et hyggeligt værtshus og læg vejen forbi det brusende Gasteiner-vandfald. Udflugter bør gå til Salzburg og de imponerende Alper! Ankomst: Lørdage 28.04. - 27.10.2012. Ankomst 30.06. - 12.10.2012 – tillæg kr. 300,- pr. person.

pr. person i dobbelt værelse

ALL INCLUSIVE!

• 7 overnatninger • 7 morgenbuffeter • 6 små frokostsnacks (f.eks. madpakker) • 7 tre-retters middage • Kaffe/te med kage hver eftermiddag • Drikkevarer ad libitum til måltiderne

3 dage på hotel i Malmö

5 dage på ★★★★★ feriecenter 5 DAGE FRA

3 DAGE KUN

pr. lejlighed til 6 per son

pr. person i dobbelt værelse

3.422,-

768,-

er

• 4 overnatninger • Egen jacuzzi, sauna og brændeovn • Rabat på green-fee på A-ROSA Golfresort og indgang til SPA centre Ankomst: 05.04.2012 samt 28.12.2012 Ankomst 28.12.2012 – tillæg 746,- pr lejlighed.

GI’ ET GAVEKORT TIL JUL

SPAR OP TIL 129,-*

© Getty Images/Comstock Images

LUKSUS FOR 6 PERS.

Det ★★★★★ feriecenter Schlosspark Bad Saarow ligger ved Scharmützelsee kun 50 min. togtur fra Berlin og 500 km fra den dansk-tyske grænse. Der er mange aktiviteter og udflugtsmuligheder.

2.399,-

• 2 overnatninger • 2 morgenbuffeter • Nær shopping og kultur Ankomst: Fredage frem til 24.08.2012.

★★★ Grand Hotel Garden i Malmö er hyggeligt indrettet med bl.a. taghave. Byen har et enormt udbud af museer, gallerier og andre seværdigheder. Og I får shopping og caféliv i verdensklasse!

Fortrydelsesforsikring – fra 69,-

- og få selv 200,-

Støt børn med kræft

www.dtf-travel.dk

www.dtf-travel.dk

* Bliv PLUSmedlem i vores rejseklub * Tilmeld dig PBS, så støtter vi Børnecancerfonden – læs mere på:

Kvalitetsferier til lavpris – bestil i dag på

www.dtf-travel.dk eller 70 23 14 10 • Annoncekode: Helse

Se børnerabatter på www.dtf-travel.dk Evt. miljø- og turistafgifter betales direkte til hotellet. * i forhold til hotellets vejledende normalpris – med forbehold for specialtilbud. Kan bestilles t.o.m 24.01.2012. Ekspeditionsgebyr maks. kr. 79,-. Med forbehold for udsolgte datoer og trykfejl. Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1061.


Introduktionsabonnement

Helse 10-2011

Helse Konkurrence

Få ny viden om sundhed og helse i din postkasse. Helse udkommer ti gange i 2012.

Få 2 ud af Hels gaver e for k un:

Bestil dit abonnement på: www.helse.dk, helse@mailmak.com eller på telefon 9644 4542

Tidligere abonnent?

kr. Inkl. p

39,-

orto og

Er du en af de uheldige, der købte abonnement hos Helses tidligere udgiver og ikke fik bladene efter konkursen? Så ring til vores abonnementsservice på telefon 9644 4542. Så finder vi en løsning.

eksped

itionsg

ebyr

SPAr:

kr. 39,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 2 numre og løber herefter videre til et 10 numres abonnement til kr. 269,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan opsiges til udløb når som helst.

Giv en julegave, der helt sikkert ikke skal byttes

Støt med 100 kr. hvor behovet er størst. Sms 1414 – skriv:

VÆRSGO (+ alm. sms-takst. Ingen fortrydelsesret).

”hellere tænde lys end forbande mørket” Myggenet Land: Rwanda Hver 30. sekund dør et barn af malaria. Pris kr. Du kan være bremseklods for denne udvikling, ed at g ved give en effektiv beskyttelse mod malaria.

65,5,,-

G Glædesgaranti hos modtageren. G GIV NU ...

Se ere gaver og køb julegaven på

adra.dk

ADRA DANMARK ER BLANDT DE 12 STØRSTE NØDHJÆLPSORGANISATIONER I DANMARK, OG UDMÆRKER SIG VED AT HAVE LAVE ADMINISTRATIONSOMKOSTNINGER. ADRA DANMARK ER EN DEL AF ET VERDENSOMSPÆNDENDE NETVÆRK, OG ALT FOREGÅR I SAMARBEJDE MED LOKALE ADRA PARTNERE.


Gør dit liV Bedre

I samarbejde med Apotekerforeningen og en lang række danske patientforeninger.

helse.dk 10 / December 2011

Bedste-hjælp til skilsmisseBørn

s Fokdeur du Ken tal? dit

peter lund madsen:

Husk, hvor godt du har det! Nærende opskrifter

Ny nordisk hverdagsmad

Gang i gåtøjet

Sundhedsminister AStrid krAg

Boogie woogie efter aftensmaden nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

Motion er sundt – og med til at holde kilo fra sidebenene – selv ved lav intensitet. Så selvom du ikke lige kan se dig selv spurtende hen ad veje og stier i korrekt løbetøj, er der ingen grund til at blive siddende. Find traveskoene frem og få inspiration til andre måder at gå på.

forebyggelse

helse

Nr. 10 / 2011 57. årgang ISSN 0018-0149

udgiver

Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 7100 Vejle Telefon: 7584 1200 Email: helse@mediegruppen.net

Ledelse

Peter Larsen, direktør

redaktion

Jacob Ejs, ansvh. redaktør Malene Tonnung, redaktionschef Lene Jæger Thomasen, redaktør helseredaktion@mediegruppen.net Mette Bernt Lars Mandal Thomas la Cour

Forsidefoto

Lars H. Laursen

Design og produktion

Næste nr. Helse / Nummer 1 / Januar 2012

En helt ualmindelig studievært

Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Helse:

Danskerne elsker ham – måske fordi han bare er så meget nede på jorden, at vi betragter ham som naboens knægt. Peter Ingemann er både en helt almindelig mand med et afslappet forhold til sig selv, sundhed og omverdenen – og med en ualmindelig opvækst og karriere bag sig.

Mediegruppen as

Tryk

Colorprint A/S

Annoncesalg

Anette Jensen, telefon 7670 6432 anette@mediegruppen.net Birthe Christiansen, telefon 7670 6428 birthe@mediegruppen.net

Distribution

Helse fås på apoteket, hos lægen, kiropraktoren, privathospitaler, tandlægen og i abonnement. Helse arbejder sammen med Danmarks Apotekerforening og en række andre sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

Abonnement

Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Du kan vælge imellem en række forskellige abonnementstyper. Ring til os på vores abonnementstelefon:

9644 4542 Helse årsabonnement koster 269,- for 10 blade.

Sund i alle størrelser – Health at every size – er en ny trend i USA. Og amerikanerne har faktisk fat i noget her. For mens fedme og sundhed ofte er hinandens modsætninger, er tynd ikke det modsatte af usund. Vi ser på årsager til fedme og muligheder for sundhed.

: FOKuSeller

nd Tyk, su as? p helt til


Privatalarm

installeret og klar til brug

kun kr. 995,Få mere at vide på tlf.

80 20 50 50

Årets bedste julegave til dig og din familie Julen står for døren og det er blevet tid til at hygge sig sammen med familien. Man samles og hver andet hjem står tomt - og dette ved indbrudstyven godt. Derfor er julen desværre ikke kun en glædens tid. Det er nemlig også højsæson for indbrud.

set, hvor i verden du er. Du kan bl.a. se, om alarmen er slået til eller ej, hvem der har slået den fra eller til, og se temperaturen derhjemme. Og i fremtiden vil der komme endnu flere funktioner til.

Med en privatalarm fra Dansikring Direct får du markedets bedste og mest innovative alarmsystem - og med vores App til iPhone® kan du kontrollere alarmen uan-

Standard privatalarm med GSM-opkobling og fotodetektor Installationspris kun kr. 995,- (Bemærk: Fra 1. januar 2012 er installationsprisen kr. 1.495,-)

Få mere at vide på telefon 80 20 50 50 eller www.dansikring-direct.dk

Vi forstår at passe på dig

Helse - 2011 - 10  

Helse - 2011 - 10