Page 1

I samarbejde med Apotekerforeningen og en lang række danske patientforeninger.

GØR DIT LIV BEDRE

helse.dk 08 / Oktober 2011

Fodvorten

Fjern den eller lad den være?

Fokui s Ind varmen

Lyst til sund junkfood? Gode råd og opskrifter

Deklara... hva for én?

Lær at tyde indholdet

Tag en pauseboogie Skuespiller L aura Bac

Vi kan udrette de vildeste ting

h


Helse Leder Men vi har desværre ikke så meget snor i politikerne, at vi kender valgdatoerne før alle andre.

16

Lene Jæger Thomsen, redaktør

Bekendte Helse politisk kulør? I

slutningen af august endte Helse på apotekerne med Villy Søvndal på forsiden, og rigtig mange læsere mente, at vi dermed var gået aktivt ind i valgkampen. Men jeg kan til nogens skuffelse og andres lettelse afsløre, at vi på Helses redaktion ikke havde nogen intention om at flytte krydser. Vores opgave er nemlig ikke at pege på de bedste løsninger – det har vi forhåbentligt politikerne og embedsmænd til. Vores opgave er at pege på mulige løsninger og gå politikere på klingen for at sikre, at de også har visioner og planer på sundhedsområdet. Interviewet med Villy Søvndal kom i stand allerede før sommerferien, og vi udkom allerede i ugen op til, at Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valg. Havde vi vidst, at Helse dermed kom til at ligge med en toppolitiker på forsiden under hele valgkampen, så havde vi måske valgt at vente med portrættet. Men vi har desværre ikke så meget snor i politikerne, at vi kender valgdatoerne før alle andre. Til gengæld kan vi også fremover love jer spændende artikler om sundhedspolitik, fordi vi mener, at det er en vigtig del af vores sundhedsvæsen herhjemme. Bare ikke denne gang – for produktionstiden på et magasin betyder, at vi i skrivende stund ikke ved, hvordan valget ender, og derfor heller ikke ved, hvem de sundhedspolitiske ordførere vil være fremover. Så forhåbentligt kan du ovenpå valget nyde et politik-frit Helse denne gang, hvor vi ser på indendørs sæsonen – med indeklima, seniorplanlægning, pausegymnastik og dejlig sund junkfood til hyggestunderne. God fornøjelse.

Lene Jæger Thomsen, redaktør

2

helse / oktober 2011

28

40

46


Helse Indhold

06 Vi er det større Mød skuespiller Laura Bach, der har store tanker om os mennesker, når vi bare tror på os selv.

12 Synspunkt: Hvem vinder?

kus o F 06 i Ind varmen

Marianne Florman giver denne gang en røffel til de billige og dårlige fødevarer, der skaber et b-hold.

28 Bliv tynd - vær social

Jeg har fået banket noget godt selvværd ind fra starten Laura Bach

Ny forskning viser, at mus lettere taber sig og holder den slanke linje sammen med artsfæller.

30 Min medicin: Ulovligt

Indhold Helse / Nummer 8 / oktober 2011

På nettet kan du finde både falsk og ulovlig medicin. Få gode råd til at skelne.

33 4 trin til sundt indeklima Vi sætter fokus på indeklima og allergitjek af dit hjem, nu hvor vi rykker indendørs.

38 Lyst til sund junkfood? Få gode råd og lækre opskrifter, der gør nogle af vores yndlingsspiser til bedre bud for kroppen.

63 Fortrydelsespiller Vores apotekerklumme handler denne gang om denne mulighed, hvis præventionen ikke har virket.

hver gang i Helse

Fryd eller frustration 16

Snup en pauseboogie 48

Den digitale huskeliste 54

Hjertet overset hos kvinder 46

Sind 64 Motion 58 Kost & ernæring 22 Konsultation 52 Sygdom & forebyggelse 48 Mad 38 Nyt fra Apotekerforeningen 20

helse / oktober 2011

3


Helse Nyt

Løb hurtigere med

”10-20-30”

Nye stier at betræde

Et forskningsprojekt fra Institut for Idræt på Københavns Universitet sætter nye standarder for intervaltræning. Den nye træningsform, der kaldes ”10-20-30” har vist sig yderst effektiv. De fleste motionister kender til problemet: Trods intensiv træning kan de ikke få pillet det vigtige minutter og sekunder af deres tider. Selvom de løber ofte og langt – og selvom de ugentligt indlægger intervaltræning i træningsprogrammet, sker der ikke nok. Det kan ”10-20-30”-modellen måske gøre noget ved. Ideen er – i alt sin enkelthed – at du spurter 10, løber moderat i 20 og løber langsomt i 30 sekunder. Du gentager træningspassene så mange gange, du orker, i løbet af en halv times træning, og du træner tre gange om ugen. Men den intense del behøver blot at vare tre minutter af en halv times træning for at en effekt opnås. Man testede 18 motionister i syv uger, og resultaterne taler for sig selv: Løberne opnåede i gennemsnit en 4 procents stigning i deres kondital, de forbedrede gennemsnitligt deres 5-km-tid fra 23 min. og 4 sek. Til 22 min. og 16 sek. – og samtidig faldt både kolesterolmængden i blodet og blodtrykket. Projektet, der udvides til at omfatte 300 motionister og afsluttes til december, er støttet af Nordea-fonden.

I efterårsferien åbnes nye gratis, rekreative tilbud over hele landet. Brøndby, Høje-Taastrup, Odsherred, Middelfart, Aabenraa, Kolding, Vejle, Norddjurs, Rebild og Ringkøbing-Skjern kommuner kapper medio oktober den røde silkesnor til Kløverstierne. Der er tale om et nyt afmærket rutesystem, der kombinerer motion, friluftsliv og oplevelser for alle. Fire ruter à forskellige længder udspringer fra samme centrale sted i byerne. Ruterne går forbi lokale interessepunkter, der kan være alt fra spændende arkitektur og historiske bygninger til legepladser og friluftsfaciliteter. De fire ruter på 2½, 5, 7½ og 10 km sikrer sværhedsgrader for enhver og forskellige oplevelser undervejs. Ruterne afmærkes med grøn, blå, rød og sort, som det kendes fra skipister. Fra 2012 vil der skyde nye Kløverstier op i resten af landets kommuner. Kløverstikonceptet er blevet til i et samarbejde mellem Friluftsrådet, DGI, DIF og Dansk Firmaidrætsforbund og finansieres af Nordeafonden og Tips- og Lottomidlerne til Friluftsliv med tilsammen 6½ mio. kr.

Ud og opleve

Samvær, frisk luft og motion behøver ikke blive sat på standby, fordi vinteren truer…

Teater mod tabuer Det handlede om både teater og psoriasis i Ringsted den 4. september. Fire ambitiøse teatergrupper fortolkede hver især hudsygdommen, der med sine 165.000 patienter har fået karakter af folkesygdom. Tæt på 2.000 danskerne får hvert år stillet diagnosen psoriasis. En kronisk hudlidelse, som kan medføre kløe, sår og gigt. Desværre ved danskerne alt for lidt om sygdommen, og det giver plads til mange fordomme og myter om sygdommen. I Ringsted dystede fire talentfulde unge teatergrupper i en såkaldt ”teaterbattle” om at fortolke psoriasis og patienternes livsvilkår. Mange psoriasispatienter føler det nødvendigt at skjule sygdommen for omgivelserne af frygt for fordomme. Det viser ”Psoriasis Uncovered”, der er den største danske undersøgelse af psoriasispatienters livsvilkår i mange år. 34 pct. af alle psoriasispatienter føler, at deres frygt for, hvad andre mennesker tænker, er større end de fysiske gener ved sygdommen.

4

helse / oktober 2011


Aktiviteter, wellness, kultur, noget for børn, shopping - du har det hele lige uden for døren.

Kolding Byferie

Oplevelser i centrum... SPAR

Kolding Byferie er skønne ferielejligheder ved foden af Kongeslottet Koldinghus og ved Slotssøens bred. ■ Gratis subtropisk badeland eller fitnesscenter ■ Plads til 2-6 personer i lejlighederne ■ Gratis internet ■ Inklusiv slutrengøring ■ Inklusiv forbrug ■ Gratis parkering

Wellness Slap af, fordyb jer og nyd hinanden. Kolding Byferie og det fem-stjernede wellnesscenter Dronning Dorotheas Badstue inviterer jer til fordybelse og absolut nul stress. Ophold inkluderer overnatning, brunch, indgang til badstuen og behandling i 25 min.

15% REST-PLADSER

HELE OKTOBER - også i efterårsferien

Vi har også spændende weekend-, jule og nytårsophold.

Du kan du spare 15% på vores dejlige 4 og 6 pers. lejligheder. Dette tilbud gælder ikke pakkeopholdene.

WELLNESS OPHOLD

Fra 950,pr. person

Bestil nu på 75541800 og læs mere på www.kolding-byferie.dk


Helse Interview

Laura Bach

Vi er det

større

Skuespilleren Laura Bach tror på noget større. Det større i mennesket. ”Vi taler altid om at tro på noget større, men det større er i os selv. Vi har bare begrænset os selv helt vildt. Mennesket kan udrette de vildeste ting”, siger hun eftertrykkeligt. Af: Thomas la Cour / Foto: Magnus Ragnvid Chammon

H

else møder den snart biografaktuelle Laura Bach i et kontor på Frederiksberg. Gennem det åbne, øverste vindue i dannebrogsfaget brager lyden af Metrobyggeriet på Frederiksberg Allé ind. Laura Bach kan i efteråret genses som vicekriminalkommissær Katrine Ries Jensen i biografer landet over i ”Den som dræber – Fortidens Skygge”. Filmen er en selvstændig fortælling og udløber af TV2-serien, ”Den som dræber”, der løb over skærmene i det tidlige forår. Hun ligner naturligvis sin rolle, men der er alligevel ikke så meget af vicekriminalkommissæren Katrine over den vævre, smilende og smukke kvinde, der træder ind af døren. Katrine Ries Jensen i TV-serien virker indebrændt, traumatiseret og ordknap, men Laura Bach udstråler sprudlende overskud og nærvær. De blå øjne smiler om kap med resten af kroppen, og hun er resolut oppe at balancere på sofaens armlæn, da undertegnede udtrykker bekymring for, om

6

helse / oktober 2011

støjen fra Metrobyggeriet vil overdøve Laura på diktafonoptagelsen. Vinduet glider i, så støjen fra entreprenørmaskinerne og postyret på Frederiksberg Allé kommer mere på afstand.

Opfostret med selvværd Man kunne forvente en vis mængde af postyr i Laura Bachs liv, når hun nu med ét slag er blevet et kendt ansigt i hele landet. Den grad af anonymitet, hun trods alt har kunnet leve under trods roller i andre store tv-dramaer, var pludselig væk. Men det er ikke noget, hun selv har bemærket. Hun har da hørt lidt hvisken i krogene, når hun har frekventeret Netto, men livet med mand og barn i Valby er ikke blevet forstyrret af succesen. Det kan i høj grad tilskrives Lauras egen håndtering af situationen. Det nye liv som et kendt ansigt har ikke skullet bruges til at dølge personlig usikkerhed, for

hun er opfostret med et højt selvværd og en god portion ukuelighed. – Jeg har været rigtig, rigtig heldig med at få banket noget godt selvværd ind fra starten af min familie. Så jeg har en fornemmelse af, at uanset hvor mange afvisninger, jeg får, så er jeg god nok. Jeg må ikke komme til at sammenligne mig selv med mit instrument; der er Laura Bach, og så er der skuespilleren Laura Bach. Det vil jo vælte


Helse Interview

Mennesket kan udrette de vildeste ting

helse / oktober 2011

7


Helse Interview sammen i en pærevælling hele tiden, men jeg tror, det er vigtigt at holde det adskilt, så man kan mærke en ro, uanset hvad der sker, siger hun.

Teaterhjem med højt til loftet

i Positiv hjernevask

Laura Bach vil leve, mens hun er her. Hun er meget bevidst om at give sønnen Elias på fem år en del af den ballast, hun selv har med hjemmefra. Hun går ind for hjernevask. Positiv hjernevask. – Jeg kender mange, der siger, at de ved, at forældrene elsker dem. De har aldrig hørt det, men de ved det. Der er jeg i den anden grøft. Jeg mener, det er vigtig at verbalisere overfor sit barn, hvad man tænker og føler. Stille og roligt. Så hver aften, når jeg lægger Elias i seng, siger jeg ’jeg passer på dig, jeg elsker dig og du er, som du skal være’. Så er der nogle, der siger, det er hjernevask, og ja, det er det jo. Positiv hjernevask, erkender Laura Bach med et smil.

8

helse / oktober 2011

Laura Bach voksede op i Nærum i et hjem med højt til loftet. Faderen var instruktør og moderen var skuespiller – begge på Caféteatret. Hjemmet var et rigtigt teaterhjem; hvis der var en anledning, holdt man en fest. – Så var der nogen, der stillede sig op og sang en sang, eller lavede noget andet. Jeg kan huske det der med at falde i søvn under klaveret. Jeg blev ret tidligt bekendt med det leben, der hører til teaterlivet, og jeg forstod hurtigt, at det var velkomment at udtrykke sig kreativt og underholdende, erindrer hun med et smil. Laura kan da heller ikke huske en bestemt begivenhed, der fostrede selve drømmen om en fremtid som skuespiller. Den kom af sig selv. – Det var helt naturligt, tror jeg. Først lærte jeg at læse, og så fandt jeg ud af, at jeg skulle være skuespiller. Valget tog sig selv, siger hun.

Droppede gymnasiet Da grundskolen var overstået, tog de fleste af Lauras kammerater videre i gymnasiet. Men ikke Laura. Hun ville ud og møde verden. For de fleste familier med børn i teenagealderen kan det lyde som et mareridt, når datteren på 17 vælger at droppe gymnasiet til fordel for et usikkert liv i udlandet. Men ikke hos familien Bach. Laura husker ikke andet end gensidig tillid. Der var ingen kampe. – Selvfølgelig satte vi os ned og talte om det. Men der var ingen modstand. Jeg er vokset op med det synspunkt, at hvis man virkelig føler for noget, at det er det, man vil, så skal det nok også være sådan. Det er klart, at det kan have nogle konsekvenser, og det kræver nogle forældre, der kan bide sig selv i kinden for ikke at fortælle, at de ved bedre. Jeg er dybt taknemmelig for at have oplevet den tillid fra mine forældre, fordi det jo også har fået mig til at have en større selvtillid, siger Laura Bach.


Helse Interview Friheden til at prøve sig selv af og opleve verden bragte Laura til Storbritannien, USA og Sydafrika. I udlandet plejede hun sin passion for skuespillet, og da hun var tilbage i Danmark, stod hun i en situation, hvor mange nok havde valgt at søge ind på en skuespiluddannelse. Men ikke Laura. Hun har aldrig haft det nemt med hverken institutioner eller konformitet. – Der er ikke nødvendigvis noget galt med konformitet, men det er et problem, når den begrænser os. Jeg vil heller ikke sige, at der er noget galt med institutioner. Institutioner kan være gode nok. Men det er bare ikke sådan, jeg fungerer. Jeg passer ikke ind. Jeg fungerer ikke sådan. Det var jo derfor, jeg valgte gymnasiet fra, og derfor jeg ikke søgte ind på skolerne, da jeg kom hjem. De fravalg har så haft nogle konsekvenser, jeg bare har måttet acceptere, siger hun.

Ingen eksamensangst I stedet for at søge tilbage på skolebæn-

ken, kastede Laura sig over alle tillokkende skuespilopgaver – både de udfordrende og dem, der gav smør på brødet. Det blev til reklamefilm, teater i Århus og København samt biroller i tv-dramaer og siden spillefilm. Livet som skuespiller er eksamen på eksamen; hvis man vil have job, må man rende til casting, præsentere sit bud på rollen og håbe, at det falder i instruktørens eller producentens smag. Det kan lyde som et liv, der kræver meget mod? – Sådan ser jeg det jo overhovedet ikke. Jeg synes, det kræver mod at sidde bag en computer fra otte til fire. Bare tanken om et almindeligt lønmodtagerjob giver mig nærmest hjertekramper. Mod er en underlig størrelse. Jeg syntes, det var modigt at blive mor. Men jeg synes ikke, at arbejdet som skuespiller kræver mod. Det er en masse eksaminer, men det er så heldigt, at jeg har det rigtig godt med eksamen. Jeg elsker at gå ind og fyre den af, griner Laura.

Hun er dog helt bevidst om, at livet som skuespiller ikke kun er en dans på roser. Mange skuespillere kan døje med dårligt selvværd, der ikke bliver bedre af et arbejdsliv, hvor man hele tiden måles og vejes. Laura tager sig god tid til at tænke, før hun svarer på spørgsmålene omkring emnet. – Vi ville lyve som mennesker, hvis vi sagde, at det ikke handler om anerkendelse. Det er jo det, vi alle går rundt og leder efter hele tiden. Der er en tilfredsstillelse i, at nogen kommer og siger, ’det gjorde du godt’, uanset hvilket stykke arbejde du laver, og på samme måde gør det ondt, hvis man ikke slår til, pointerer Laura.

Hader sport og konkurrence Selvom en casting til et teaterstykke eller en film af udenforstående kan opfattes som en talentkonkurrence, ser Laura Bach ikke sig selv som et konkurrencemenneske.

65*%$,%7*,8%23*%&#%/#5+9 !"#$%&'%()%*+,%-&("%$"./.(",0%1+.%()%*+$"%2,)-%3&,%45655"% 3,+%+.(,"0%*$/4%()%37,%".%1,/4"8%97%4).(*"(8(1%1+.%()%:.("% ."5$;,10%4&'%*<;#=",%(/-0%*$/4%()%3>? @% A+,%B"##"3&,+.(,/.-",%"##",%1,;35%/%#/$'&(",*+#4". @% C,%'&,%5/#%"5%2+,.%4&'%5/44",%/%2)14",."%"##",%/%4".-". @% D=#"$",%-".5+-."0%)3,/$/##/-"%+2&,5", @% C,%2#"$"5%5$).-"5%5/#%4"> !1,/$%+.&.E'50%&-%1&'%/%1&.5+15%'"(%+.(,"0%4&'%*+,%=,6$"5% ("5%4+''"8%A6,%(","4%,7(%&-%';,1%(","4%45655"8%F;4%(","4% */45&,/",8%G7%*<;#=%5/#%+5%#64"%1&.H/15",%&-%4$;,"%4/5)+5/&.",8%% I)%",%/11"%+#"."0%&-%()%1+.%2,E("%/4&#+5/&.".8%

!"#$%#&'()*+&#&%,#$&*% ---./,#$0&$.$+1"#23145'"&#'#&'(5&*+

helse / oktober 2011

9


Helse Interview – Jeg hader sport. Jeg kan godt lide motion, men jeg hader det der med at have rundsave på albuerne, og hvor det hele gælder om at kæmpe for sejren. Når jeg går til casting handler det jo bare om, at jeg præsenterer min fortolkning af rollen, og hvis jeg er heldig, rammer jeg noget, de gerne vil have, siger Laura. Laura Bach har ofte ramt, hvad instruktørerne ledte efter. I 2004 spillede hun både med i ”Cabaret” på det siden hedengangne Gladsaxe Teater og ”Be-bob-a-lula” på Aarhus Teater. Efterfølgende blev det bl.a. til biroller i tv-dramaerne ”Ørnen” og ”Album” samt roller i spillefilmene ”Himmerland”, ”Grønne Hjerter” og ”Sandheden om Mænd”. Nu gælder det spillefilmsversionen af ”Den som Dræber”, der kommer i biograferne og anmeldernes spalter i løbet af efteråret. Anmelderne var ikke ovenud begejstrede for tv-serien, men kritikken gik næsten udelukkende på mængden af vold, som man ikke mente passede i formatet en søndag aften klokken 20 på landsdækkende tv. Der var ingen kritik af Laura Bachs præstation. Når biograffilmen skal anmeldes, bliver det i højere grad Lauras indsats, anmelderkorpsets vil interessere sig for. Men man skal ikke forvente, at den virkelighed holder Laura Bach vågen om natten. Bekymring fylder i det hele taget ikke meget i Lauras liv. Der er end ikke nogen moderlig ængstelse for sønnen Elias’ fremtid. Med et glimt i øjet siger hun, at hans fremtid er fuldstændig fantastisk, og at resten af verden da vil føje det skønne væsen. – Jeg tror ikke på bekymring. Jeg ved ikke, om man kan sige sådan, ... men det kan man, for jeg siger det: Jeg tror ikke på bekymring. Ingen har nogensinde fået noget godt ud af at bekymre sig. Jeg tror derimod på almindelig omsorg for livet, dig selv og andre, siger Laura stålsat.

Motion med måde Livet som actionheltinde kræver et godt helbred. Laura Bach dyrker regelmæssig motion, men hun er imod enhver form for fanatisme, når det gælder sundhed. – Man må gøre op med sig selv, om man gør det, fordi nogle siger, at man bør, eller om man gør det, fordi man selv får det bedre af det. Da jeg boede i Sydafrika, kom jeg i nogle kredse, hvor der var en del hysteri. De knoklede derudaf med motion, de måtte jo nærmest ikke gå ud efter otte, og maden måtte ikke være mere end 42 grader varm (raw food, red.). De var jo ikke lykkelige. Folk glemte at leve livet. Jeg elsker at gå ud og drikke cocktails, spise røde bøffer og chokolade. Så jeg får ikke motioneret hver dag. Alt med måde; man må prioritere, hvad der er vigtigt, og så have det godt med det, siger Laura Bach.

10

helse / oktober 2011

Alt med måde; man må prioritere, hvad der er vigtigt, og så have det godt med det


Husk at yellowe når det gør ondt At yellowe er at købe god medicin til en god pris. Ibuprofen fra danske Orifarm er god medicin mod svage smerter som f.eks. muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og hovedpine. Ibuprofen Orifarm fås kun på apoteket, hvor du er sikret faglig rådgivning.

Ibuprofen Orifarm (ibuprofen) filmovertrukne tabletter 200 mg. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Svage smerter. Virkning: Nonsteroidt antiinflammatorisk stof. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Ved alvorlig hjerteinsufficiens. Ved fortilfælde af gastrointestinal blødning eller perforation i forbindelse med NSAID-behandling. Ved fortilfælde af bronkospasmer, angioødem, astma, rhinitis eller urticaria efter indtagelse af acetylsalicylsyre eller andre NSAID. Ved aktivt eller tilbagevendende ulcerøs colitis, Crohns sygdom, tilbagevendende gastrointestinale ulcus eller gastrointestinal blødning. Ved aktivt ulcus i ventrikel eller duodenum. Ved øget blødningstendens. Ved svær lever- eller nyreinsufficiens. Ved graviditet i 3. trimester. Forsigtighedsregler: Samtidig brug af acetylsalicylsyre eller andre NSAID bør undgås. Forsigtighed ved astma. Behandling i kortest mulig tid med lavest mulig dosis anbefales. Forsigtighed på grund af øget risiko for bivirkninger i følgende patientgrupper: ældre, patienter med gastrointestinale lidelser, patienter som samtidig bruger medicin som øger risikoen for gastrointestinal blødning, patienter med hypertension eller hjerteinsufficiens. Ved stærkt dehydrerede patienter og patienter med nedsat nyrefunktion eller leverfunktion. Ved patienter i behandling med methotrexat, lithium, ciclosporin, tacrolimus eller diuretika. Kan forlænge blødningstiden. Bør ikke anvendes til kvinder, som ønsker at blive gravide. Vær opmærksom på medicinoverforbrugshovedpine og kontakt læge ved mistanke om dette. Indeholder lactose. Brug af anden medicin: Ibuprofen bør ikke tages med: acetylsalicylsyre, COX-hæmmere og andre NSAID, digoxin, methotrexat. Ibuprofen kan anvendes med forsigtighed med: Antikoagulantia, warfarin, phenprocoumon, heparin, ACE-hæmmere, furosemid, thiaziddiuretika, beta-blokkere, corticosteroider, andre NSAID, lithium, ciclosporin, trombocythæmmende midler, selektive serotonin genoptagshæmmere, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, tacrolimus, zidovudin, aminoglycosider, naturlægemidler. Graviditet: Bør kun anvendes på tvingende indikation under 1. og 2. trimester. Kontraindikeret under 3. trimester. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Gastrointestinal blødning, opkastning af blod, sortfarvet afføring, mavesmerter, luftafgang fra tarmen, træthed. Almindelige: Mild og forbigående hovedpine, svimmelhed, tinnitus, mavesmerter, diarre, gastrointestinale gener som kvalme, opkasninger, smerter i mellemgulvet, abdominalt ubehag, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, abdominale kramper, øget koncentration af urinstof i blodet, øget serumkreatinin, eksem, væskeretention, ødemer. Ikke almindelige – meget sjældne bivirkninger: Blodforandringer, bronkospasme, forværring af astma, aseptisk meningitis, betændelse i bugspytkirtlen, allergiske reaktioner som omfatter alvorlige hudreaktioner og anafylaktisk chok. Overdosering: Mavesmerter, kvalme, opkastning, letargi, sløvhed, svimmelhed, hovedpine, tinnitus, hæmning af centralnervesystemet, krampe. Pakningsstørrelser: Blister: 20 tabletter. Bøtter: 50, 100 tabletter. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udlevering: Håndkøb, ikke apoteksforbeholdt: Max 1 pakning af højest 30 tabletter pr. dag. Håndkøb, apoteksforbeholdt: Ingen grænser. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk


Helse Synspunkt Livsstil

Klummen Hvem vinder i sundhedslykkehjulet?

Marianne

Når talen falder på behandlingsmuligheder indenfor det offentlige og på de private hospitaler, bliver der meget hurtigt talt om A- og B-hold. Men måske vi skulle starte et helt andet sted?

A

-holdet kan benytte sin sundhedsforsikring til at komme forrest i køen på landets private hospitaler. B-holdet må vente, og nogle mener, at de derfor står tilbage som taberne. Men er det nu også hele sandheden? Ventetidsgarantien betyder, at alle er garanteret behandling inden fire uger. Ingenting imod de mange år, det enkelte mennesker har brugt på at fylde sin krop med madvarer og diverse produkter, der rent faktisk har gjort dem syge! Eller imod al den tid, B-holdet må kæmpe med overvægt, rygerlunger, sukkersyge – listen er lang over de følgesygdomme, der opstår, når det såkaldte B-hold i årevis har købt ind til familien Danmark. I stedet for at fokusere så hårdt på, at det såkaldte B-hold – dem, der ingen sundhedsforsikringer har – bliver snydt et par uger på ventelisterne, så synes jeg, det er på tide at se på, hvordan vi reelt kan hjælpe B-holdet til at

12

helse / oktober 2011

vende sundhedshjulet og køre den anden vej!

Godt men dyrt Alle sunde fødevarer koster kassen. Økologiske varer er især dyre. Al skodmad er hamrende billigt. Så hvis jeg hørte til B-holdet og skulle have pengene til at række, ville det nok også betyde, at der i min kurv ville lande skummelt kød med højt fedtindhold, der tilmed oser af medicinrester. Billigt kødpålæg af tvivlsom dato. Sodavand smækfyldt med tilsætningsstoffer - men det er billigere end at købe mælk. Gode sunde råvarer er hamrende dyre. Hvis vi vil hjælpe B-holdet, skal vi altså lade al møget koste det dobbelte og lade alt det sunde være hamrende billigt. Det er jo absurd, at man giver folk bøder, når de kører uden sele, fordi det er livsfarligt. Men ingen vil regulere vores fødevarepolitik, selvom alle er enige om, at vi dør af at fylde os med fedt og sukker, alkohol og smøger!

Florman tidliger e profe ssionel boldsp håndiller, stu DR-pro dievær t på gramm et Ha’ d coach, et godt, foredra gshold forfatte er og r til fle re bøge Læs m r. ere om hende www.fl p å orman.d k.

Der skal handles nu Hvor der er vilje, er der vej – det har jeg lært gennem et langt idrætsliv – og det passer! Men det må jo betyde, at der på sundhedsområdet ingen politisk vilje findes til at give B-holdet alle mulige chancer for at få et sundt liv. Det, B-holdet har råd til, er simpelthen for ringe. Det, der er godt for dem, har de ikke råd til! Prøv at gå en runde i et supermarked og køb billigt ind – og se så, om der er noget, der kan finde en plads i sundhedshjulet! Det er pinligt, at der er så lidt vilje til forandring. Vi vil hellere smide millioner efter B-holdet, når de er blevet syge, end vi vil sætte priserne ned på sunde madvarer, så de ganske enkelt ikke blev syge! Vi har politisk mulighed for at forandre verden for både Aog B-holdet. Men det kræver vilje. Der er nok andre interesser, der prioriteres højere end VORES SUNDHED.


Helse Livsstil

LAKTOSEFRI

æblekage og Flødeskum med god maveFornemmelse Nu fås den gode piskefløde i en laktosefri udgave. Vi har givet

du skabe de samme lækkerier, som du kan med den almindelige

nyheden et fikst og nyttigt skruelåg, der gør fløden lettere at

piskefløde. Brug den til afrunding af din sovs eller suppe, lav en

opbevare og bruge! Arla® laktosefri piskefløde og minimælk drik

hjemmelavet flødeis – eller pisk flødeskum til din lune æble-

er til dig, der er laktoseintolerant – eller til dig, der foretrækker

kage med Arla® laktosefri piskefløde! Du kan finde flere forslag

at leve uden laktose i din kost. Med Arla® laktosefri piskefløde kan

og en masse gode tips til et liv uden laktose på arla.dk/laktosefri helse / oktober 2011

13


Helse Nyt

Få overblik over dine rettigheder som patient Hvordan gør du, hvis du vil klage over dårlig behandling i sundhedsvæsenet, eller hvis der er meget lang ventetid på det nærmeste sygehus? Mange patienter kender ikke den konkrete procedure i forhold til patientrettigheder som frit sygehusvalg, aktindsigt og klagemuligheder. Det skal et tværgående overblik på sundhed.dk derfor afhjælpe. Som patient har du en række rettigheder og krav, så du er sikret de bedste vilkår før, under og efter et behandlingsforløb. På sundhed.dk findes en overskuelig beskrivelse af de væsentligste patientrettigheder samt links til relevante og uddybende hjemmesider, hvis du ønsker ekstra information. Under hvert punkt kan du læse om, hvilke muligheder der er i den konkrete situation. Du kan fx få information om, hvornår du har ret til at vælge offentligt betalt behandling på et privathospital eller i udlandet, eller hvor du kan læse mere om klage- og erstatningsprocedurer i forhold til hospitalets generelle service eller en sundhedsfaglig behandling. Under patientrettigheder kan du også finde kontaktoplysninger på patientvejledere fra regionernes patientkontorer. Patientvejlederne står klar til at hjælpe med yderligere information og vejledning, hvis den generelle information på sundhed.dk skulle vise sig utilstrækkelig i den enkelte situation. Temaet findes under ’rettigheder’ i menuen på forsiden af sundhed.dk, og her kan du læse om frit sygehusvalg og ventetider, information og samtykke, aktindsigt, klage- og erstatningsmuligheder samt finde patientvejledere i din region.

Voksne kvinder kan også HPV-vaccineres

Værd at vide… Sundhed og livskvalitet – gode råd og viden, der er værd at have.

Lisbeth Fink & Anette

Molbech

SPIDS ØRERNE!

HØRETAB - 24 TIMER MED

14

Hvis man vil bekæmpe livmoderhalskræft og mindske antallet af forstadier til HPV relateret kræft celleforandringer og keglesnit, er en vaccine mod HPV virus et vigtigt valg. Selvom man måske lever i et fast parforhold, og ikke ser sig selv som værende i farezonen, så kan HPV-infektionen faktisk ligge latent i kroppen i mange år, før den pludselig bryder ud. Dvs. at kvinden måske blev smittet, da hun var helt ung, og først mange år senere får hun pludselig celleforandringer eller livmoderhalskræft, fordi virus er brudt ud. I Danmark får 400 kvinder årligt konstateret livmoderhalskræft, og ca. 5.000 får konstateret forstadier til sygdommen. Det er et af de allerhøjeste antal smittede i forhold til samlet befolkningstal i Europa. Alle voksne kvinder – også dem i 30’erne og 40’erne – vil med en aktiv indsats kunne hjælpe sig selv, så HPV-infektioner helt kan undgås. Hvis kvinden bliver vaccineret i god tid, så kan man i mange tilfælde undgå, at virusset ”vågner”. Man tidobler sin koncentration af antistoffer i kroppen, når man bliver vaccineret mod HPV, så selvom vaccinen ikke kan dræbe HPV virus, hvis man allerede er smittet, kan vaccinen øge kroppens chancer for at bekæmpe en udvikling af celleforandringer.

Hør lige efter! Spids Ørerne! – 24 timer med høretab er en grafisk, rigt illustreret bog, der med humor og indsigt fokuserer på den menneskelige side af høretab. Hvilken betydning har hørelsen for vores kommunikation og relationer med hinanden? Eller for vores selvopfattelse? For vores – hele – liv? En række almindelige mennesker i alderen 12 – 62 år fortæller om deres oplevelser med høretab. Ligesom fagfolk; audiologen, antropologen, hørekonsulenten, psykologen og en audiologopæd har viden, råd og be-

helse / oktober 2011

tragtninger om høretab. Spids Ørerne er en inspirationsbog, en slå op-bog og en spejlingsbog. Bogen henvender sig til en bred målgruppe. Til alle, der lever med et høretab. Til familie, venner, kollegaer, arbejdsgivere og audiologiske fagfolk, der ønsker at forstå, hvad hørelse er, og hvordan høretab påvirker de menneskelige relationer. Bogen kan købes via høreforeningen på www.hoereforeningen.dk eller via mail materialer@hoereforeningen.dk og på www.saxo.com.


Intelligent brandsikring af familien med døgnovervågning fra kontrolcentral Dansikring Directs brandalarm er til dig, der gerne vil sikre familien mod brand. Røgdetektorerne i systemet bliver automatisk forbundet til hinanden og udgør på den måde en effektiv alarmkæde.

operatør vil straks kontakte dig pr. telefon og systemet adviserer dig samtidigt via sms og e-mail. Du har endvidere mulighed for at rekvirere vægterudrykning, hvis du har behov for dette.

Hvis en detektor registrerer røg, giver den straks besked til de øvrige detektorer i andre værelser, så alle slår alarm samtidig. Detektorerne alarmerer med både stemmemeddelelse og hyletone, og alle i hjemmet bliver hurtigt klar over, hvor der er registreret røg. En alarm-

Fast lav installationspris - kun kr. 995,Prisen gælder vores brandalarm med 2 røgdetektorer. Abonnement på kr. 49,- pr. måned dækker GSM-opkobling til Dansikring Directs egen kontrolcentral, 24-timers signalovervågning, advisering via alarmoperatør og sms/e-mail ved alarm, samt adgang til Mine Sider, hvor du kan administrere systemet online.

Få mere at vide på telefon 80 20 50 50 eller www.dansikring-direct.dk

Vi forstår at passe på dig


Helse Livsstil

Seniorliv:

Fryd eller frustration En gang var det enkelt. Man arbejdede, indtil man gik på pension – og ens 67 års fødselsdag var en klar skæringsdato. Sådan er det ikke længere. Muligheden for efterløn og eventuelt bare at drosle ned skaber et nyt scenarie. Uanset valg er det en god idé at give sig tid til at overveje sit seniorliv. Af: Mette Bernt / Foto: Colourbox.com

H

vad der er godt seniorliv for en, harmonerer ikke nødvendigvis med ønskerne hos andre. Nutidens ældre er ikke blot blevet yngre. De er også meget, meget forskellige, og det er derfor ikke muligt at generalisere. Meldingen kommer fra seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Mona Larsen, som er en af dem, der står bag en ny SFI-rapport med titlen: 55-70-åriges forbliven på arbejdsmarkedet. Med udgangspunkt i rapporten siger Mona Larsen om denne aldersgruppe: – De er helt vildt forskellige, og derfor er aldersetiketter noget rod. Der er utrolig stor forskel på, hvor man er i sit liv som fx 62-årig. Man kan være fysisk udslidt, have et dårligt helbred, ønske at få mere tid til fritidsaktiviteter og familien. Men så er der også en stor gruppe af mennesker, der slet ikke er klar til at forlade arbejdsmarkedet. – De er på deres karrieres højdepunkt og har faktisk stadig har lyst til udvikling, siger Mona Larsen. Vi er derfor nødt til at tænke anderledes, når vi taler om seniorliv, efterløn og pension.

16

helse / oktober 2011

Ikke et spørgsmål om enten-eller Som arbejdstager, der har nået efterlønsalderen, er der konkret tre valg, man kan foretage sig. Man kan blive på arbejdsmarkedet som hidtil, vælge at gå på efterløn eller måske blot trappe ned. Det rigtige valg kræver, at man kender mulighederne, og her lyder det fra Mona Larsen: – Det viser sig, at mange ikke kender reglerne. Ud over at kende reglerne, er det vigtigt, at man i god tid lægger en plan for overgangen mellem arbejdsliv og seniorliv. Vigtigt er det her, at man husker, at det ikke er et spørgsmål om enten-eller. Derudover skal man overveje, hvordan man vil bruge sit seniorliv. Gør man ikke det, ender man som gæst på fuldtid med alt for meget tid, påpeger afdelingsleder for Ældre Sagens rådgivning, Poul Dahl Hede.

Tilrettelæg et godt seniorliv Hos Ældre Sagens medlemsrådgivning rådgiver jurister og socialrådgivere godt 20.000 mennesker om året – og det er ikke blot personer, der er gået på efterløn eller pension. På baggrund af mange års erfaring i rådgivning på området har Poul Dahl Hede udarbejdet

en række råd for, hvordan man tilrettelægger et godt seniorliv. Samtidig har det betydning, hvilke muligheder ens arbejdsplads tilbyder. Her lyder det fra Mona Larsen: – Det er en god idé at tale med ens chef om, hvad der er af muligheder, siger Mona Larsen, som netop fremhæver, at det spiller en væsentlig rolle, hvad arbejdsgiveren signalerer.

Arbejdsgiverens rolle Det er ingen hemmelighed, at vi går mod en tid, hvor yngre og mindre årgange skal erstatte ældre og større årgange. Et regnestykke, der ikke går op,


Helse Livsstil

i Værd at vide En guide, Ældre Sagen udgiver hvert år, som hjælper og inspirerer til at holde dig opdateret og få overblik i forhold til de rettigheder, muligheder og pligter, du har i forskellige faser i livet. Den er derfor ikke specielt henvendt til ældre. Du finder en elektronisk udgave på aeldresagen.dk, hvor du også kan bestille bogen, hvis du ønsker den tilsendt.

og mange arbejdsgivere vil derfor gerne beholde dygtige medarbejdere, efter de er fyldt 62 år. Imidlertid viser undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at hele 60 % af de 55-59-årige forventer at stoppe med at arbejde senest ved de 62 år. Det er der flere grunde til. Den væsentligste er, at man ønsker mere fritid og mere tid med familien. Arbejdsrelaterede og helbredsmæssige årsager har dog også en betydning. Mens det er vigtigt for den enkelte at kende reglerne og lave en plan, er det afgørende for arbejdsgiverne, at de sender tydelige signaler om, hvad der er muligt.

Det er en god idé at tale med ens chef om, hvad der er af muligheder. Mona Larsen

Kilde: Poul Dahl Hede, Ældre Sagen

helse / oktober 2011

17


Helse Livsstil – Det er vigtigt, at man som arbejdsgiver kender sine medarbejdere godt og fx ikke kun giver én valgmulighed: Du kan komme ned på 30 timer, ellers er der ingen muligheder. Det er således ikke alle, der gerne vil arbejde mindre eller foretrækker et mindre belastende arbejde. Andre vil således gerne udfordres mere og arbejde lige så meget eller mere end det, de gør i forvejen.

Et aktivt seniorliv Mange tænker formodentlig, at: ”Når jeg går på pension, vil jeg nyde livet”, men det er ikke givet, at det er noget, man bare gør. Det er derfor ikke blot overgangsfasen mellem arbejdsliv og seniorliv, man skal forholde sig til, men også, hvad der skal ske, når man stopper helt. Mange finder en god motionsform, som ikke blot er vigtig for ens velbefindende og sociale liv, men også for ens levetid. Her viser gennemsnitstal i undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed, at fysisk inaktive dør tidligere end fysisk aktive. Et liv som frivillig er også en mulighed, og her viser det sig, at antallet af ældre frivillige hos fx Kræftens Bekæmpelse og Ældre Sagen er stigende. Endeligt kan et aktivt liv fx også være at hellige sig familien og forkæle sig selv. Det altafgørende er ikke, hvordan man holder sig aktiv, men at man finder den rigtige model for overgangsfasen og selve seniortilværelsen. At man gør op med sig selv, hvad der er vigtigt, så dagene ikke bare går uden indhold. At man ikke bliver frustreret over, at man ikke længere har den rolle, man har haft og ikke længere kan identificere sig med det job, man har udført. Gør man sig overvejelser, er der større chancer for, at seniorlivet bliver en fryd, og at man, som Poul Dahl Hede skriver i sit 14. råd, oplever at: En positiv cirkel for livet sluttes.

i Gode råd til et godt seniorliv • Sortie: Læg en plan for, hvordan dit arbejde skal se ud i overgangsfasen til pensionisttilværelsen. Tal med din kone eller en ven om din plan. • Overvej og undersøg dine muligheder for gradvis tilbagetrækning. • Konkretiser dine ønsker og vurdér, hvad du fysisk og psykisk er i stand til. • Tal med din ægtefælle om, hvordan I sammen kan tilrettelægge jeres fælles tilbagetrækning. • Få overblik over, hvilke muligheder økonomien giver dig/jer. Er I to, deler I den viden. • Tal så med din arbejdsgiver - din nærmeste overordnede. • Tag stilling til, om du/I vil blive i den nuværende bolig. • Slut med lønarbejde: Du skal skabe indhold i tilværelsen, der fylder den tid, du får til rådighed, når du ikke længere arbejder. • Lever du i et parforhold, så får I mere tid sammen; hvad vil du yde for, at det bliver sjovt og kærligt? • Gør noget, så længe du kan – så du er noget – gør du det, så får du meget igen og kan fortælle andre noget, de gider høre på! • Tag stilling til, i hvor høj grad du vil bidrage i familien. Hvad vil du byde på i relation til børn og børnebørn? • Tilpas dig nye roller. Du er ikke længere den, der altid står i første række. • Når du er igennem overgangsfasen, så giv dig selv lov til også at tænke over tingene, slappe af og tygge drøv. Det er sundt og helt i orden.

Ud over at kende reglerne, er det vigtigt, at man i god tid lægger en plan for overgangen mellem arbejdsliv og seniorliv. Poul Dahl Hede

18

helse / oktober 2011

• Otium: I din sidste fase kan du sige nej tak til børnefødselsdage etc. Du skal ikke længere slæbes rundt og have det ubekvemt. Som rigtig gammel har du gjort dig fortjent til respekt, så familien kommer til dig. Har du tilrettelagt livet, så du har det godt med dig selv, vil dine omgivelser have glæde af dig og nyde at være sammen med dig. En positiv cirkel for livet sluttes.


• Prikken i fødder og tæer • Smerter og kramper • Hævede ben og fødder • Muskelspændinger • Forhøjet blodtryk • Sportsskader • Knoglebrud • Uro i benene • Forstuvninger

• Tennisarm • Hovedpine • Hvilesmerter • Blodsamlinger • Skinnebenssår der ikke vil heles • Knogleskørhed (osteoporo´s)

Nyt håb for kredsløbspatienter - uden smerter og bivirkninger!

Elmedistrål-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer og dermed forbedrer Et nykonstrueret • Prikken i fødder og tæer • Forstuvninger blodcirkulationen der er forudsætningen for de fleste af kropElmedistrål-apparat til • Smerter og kramper • Tennisarm pens funktioner. Et nykonstrueret hjemmebrug der giver Elmedistrål-apparat til hjemmebrug der gi• Hævede ben og fødder • Hovedpine ver øget og livskvalitet øget livskvalitet bedre og bedre velvære. • Muskelspændinger Her ud over • Hvilesmerter udtaler dr. med. Ernst Chr. Hansen at metoden har velvære.

• Forhøjet blodtryk Elmedistrål-apparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske

• Blodsamlinger en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennem-

Elmedistrål-apparatet strømningen i arme og ben og aflder asterikke hjertetvil d.v.s. forhindrer impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to • Sportsskader • Skinnebenssår heles virker vedpåvirkninger hjælp af øger ion-vandringen i•blodets dannelsen• afKnogleskørhed blodpropper (tromboser). molekyler hvilket Knoglebrud (osteoporo´s) pulserende elektriske tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen. • Uro i benene impulser kombineret med Elmedistrål-metoden er smertefri og uden bivirkninger. Apet lavfrekvent paratet er enkelt og nemt at betjene. Enhver kan lære det efter Teorienmagnetfelt. bag Elmedistrål-apparetet bygger på kendte love og Elmedistrål-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har Disse to påvirkninger øger en kort instruktion. Faktisk er det så enkelt, at det kan bruges kan henvises til Atomfysikken, Magnetothydrodynamikken derved effekt på kredsløbsproblemer og dermed forbedrer ion-vandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne i hjemmet. Elmedistrål-apparatet er en dansk opfindelse og samt Kernefysikken. blodcirkulationen der er forudsætningen for de fleste af kroppens energi og øger blodgennemstrømningen. produceres i Danmark. Overlæge Dr. med. Ernst Chr. Hansen, Københavns Kommufunktioner. nehospital har afprøvet Elmedistrål-apparatet gennem 8 år Herud over udtaler dr. med. Ernst Chr. Hansen at metoden har Teorien bag Elmedistrål-apparetet bygger på kendte love og du vide mere eller ønsker at få en brochure tilsendt eller sammen med Liv. med. Percy Nordqvist, Vasa Sjukhus i Göteen rensende virkning på Vil blodkarrene, som øger blodgennemstrømkan henvises til Atomfysikken, Magnetothydrodynamikken samt ønsker at få afprøvet metoden gratis, dannelsen så ring til os på tlf. borg samt Universitetsklinikken i Birmingham. ningen i arme og ben ogdu aflaster hjertet d.v.s. forhindrer Kernefysikken. Overlæge Dr. med. Ernst Chr. Hansen, Københavns 28928404 / 21723911, så vil vi sende en medarbejder hjem til af blodpropper (tromboser). Kommunehospital har afprøvet Elmedistrål-apparatet gennem 8 år dig for at instruere dig ibivirkninger. brugen af apparatet. Elmedistrål-metoden er smertefri og uden Apparatet sammen med Liv. med. Percy Nordqvist, Vasa Sjukhus i Göteborg er enkelt og nemt at betjene. Enhver kan lære det efter samt Universitetsklinikken i Birmingham. en kort instruktion. Faktisk er det så enkelt, at det kan bruges Samtlige instanser kan dokumentere at apparatet har i hjemmet. Elmedistrål-apparatet er en dansk opfindelse effekt på følgende lidelser: og produceres i Danmark.

kurt@elmedistraal.com Tlf. 28928404 / 21723911

kurtrosengart@hotmail.com - Tlf. 28 92 84 04

FÅR DU DET HELE MED?

Begrænser slidgigt eller smerter i muskler og led dig? Jannie sover bedre nu

Ensidigt, gentaget arbejde belaster kroppen. Det ved man. Alligevel har omkring hver tredje erhvervsaktive dansker et stillesiddende arbejde, hvor langt de fleste opgaver og arbejdstimer foregår foran en computer. Sekretær Jannie Hedegaard er en af dem. Jannie Hedegaard fik konstateret slidgigt i nakken og forstadier til to diskusprolapser efter mange års computerarbejde. - Jeg har et meget ensidigt arbejde som sekretær. Det har jeg haft i mange år. Det er en stor belastning, fordi jeg sidder meget ved en computer. Mine gener i nakken går ud over min nattesøvn. Jeg har svært ved at ligge ned og finde hvile og rokerer meget rundt. Med og uden pude, tæpper og lagner. Ifølge fysioterapeut Steen Cortsen, København, er Jannie Hedegaard ramt af

Professionel rådgivning og vejledning er nøglen til en god start på et nyt liv med høreapparat. arbejdsrelateret slidgigt efter mange års computerarbejde. Hos De Private Høreklinikker tilbyder vi: Det giver nogle store problemer i forhold til hendes nakke. Selvom nakken er et meget kompliceret område, har Re5-

•behandlingen Gratis uforpligtende undersøgelse af din hørelse bestemt gavnet Jannie Hedegaard. - Jeg har nu fået seks behandlinger med Re5. Frem-

er små, men meget positive. Bevægeligheden •skridtene høreapparater uden egenbetaling

i min nakke er blevet bedre. Det betyder, at det går lidt

med at ligge ned. Også i andre stillinger, og det •bedre hjemmebesøg

er jeg naturligvis rigtig glad for. Mit sygefravær er faldet,

falder forhåbentlig endnu mere, siger Jannie Hede•og høreapparater fra oticon, Widex, Siemens og Unitron gaard. Se video med Jannie Hedegaard og Steen Cortsen på www.re5.com

hør mere på 7o 131 131

CERTIFICEREDE FYSIOTERAPEUTER OG KIROPRAKTORER TILBYDER RE5 BEHANDLINGSFORLØB

Behandlingen er enkel, uden bivirkninger, helt smertefri og virker via elektriske impulser. Re5 styrker kroppens egne, naturlige helingsprocesser – ikke bare i overfladen, men også dybt inde i muskler og led.

RE5 Regeneration kan øge din livskvalitet • aUdioloGiSk Mere bevægelighed i muskler og led BiSpeBjerG • hjemmeService Færre smerter i muskler FreDeriksborgvej og led 50C

sjælland & fyn

2400 købenHavn nv

Kontakt os

• Få svar på dine spørgsmål om Re5

FrederikSBerG hillerød i dit • Tilmeld dig informationsmøde H.C. ørsteDs vej 50C DyreHavevej 19 • Tilmeld dig Re5 nyhedsservice 1879 FreDeriksberg C 3400 HillerøD

Læs mere om Re5, behandlingssteder og behandlingsforløb på www.re5.com Re5 ApS Niels Ebbesensvej Får du det hele· med-helse 1/2.indd 1

31 · 1911 Frederiksberg C · Tlf. 52 600 500 · Mail info@re5.com

DE PRIVATE HØREKLINIKKER holte

odenSe

2840 Holte

5000 oDense C

HOLTE PRIVATE HØREKLINIK torvegaDe 1 Holte miDtPunkt 20, 2sal FREDERIKSBERG PRIVATE HØREKLINIK

.com

15/04/11 14.41

ODENSE PRIVATEhelse HØREKLINIK / juni 2011

29

HILLERØD PRIVATE HØREKLINIK


Helse Nyt fra Apotekerforeningen

På disse sider får du nyt fra Helses samarbejdspartner Apotekerforeningen. Har du spørgsmål angående nedenstående, er du altid velkommen til at henvende dig på dit lokale apotek.

Sig farvel til din gamle medicin Næsen er stoppet. Årets første forkølelse har meldt sin ankomst. Men vent, var der ikke noget med, at der stod en næsespray fra sidste år ude på badeværelset? Nej, lad være med at bruge for gammel medicin. Den kan være virkningsløs - og i værste fald gøre dig endnu mere syg. Af: Signe Terkelsen, freelancejournalist

D

et er de færreste, der vil drikke et glas mælk, der er for gammelt eller prøve kræfter med leverpostejen, efter at den har overskredet sidste holdbarhedsdato. Akkurat på samme måde skal man holde sig fra medicin, der har overskredet sidste holdbarhedsdato og i stedet aflevere det på apoteket. For man ved ikke, hvilken virkning man får, når man tager medicin, der har overskredet sidste holdbarhedsdato. Det forklarer Gitte Sørensen, der er farmaceut på Nordborg Apotek på Als. – Når producenten skriver en sidste holdbarhedsdato, er det fordi, medicinens virkning er analyseret og testet i hele tidsrummet fra produktionsdato til sidste holdbarhedsdato. Derefter ved man reelt ikke, hvordan kroppen reagerer på medicinen, forklarer hun.

Livsnødvendigt at tjekke I mange tilfælde ophører den fulde effekt, ifølge Gitte Sørensen, når medicinen bliver for gammel, og det kan, ifølge farmaceuten, have alvorlige konsekvenser, for eksempel hvis man er hjertepatient. Disse patienter skal i nogle tilfælde tage nitroglycerintabletter akut, og hvis de ikke har den fulde effekt, kan det have katastrofale følger. Nogle gange vil man opleve, at medicin efter en tid begynder at lugte anderledes, eller at den ændrer udseende, og i de tilfælde bør man, ifølge Gitte Sørensen, aldrig indtage medicinen – heller ikke selv om den ifølge datomærkningen stadig er o.k. Den kan nemlig være blevet påvirket af varme, fugt eller lys. I stedet skal man, ligesom med medicin der er for gammel,

aflevere medicinen på apoteket. Blandt dem, som bruger meget medicin, og som derfor er i større risiko for at ligge inde med for gammel medicin, er mange ældre. Det oplever Gitte Sørensen og hendes kollegaer blandt andet, når pårørende efter et dødsfald dukker op på apoteket med flere bæreposer fulde af medicin. Mange gange er der ifølge Gitte Sørensen en god grund til det, fordi den ældre netop har haft brug for store mængder medicin lige til det sidste. Men andre gange indeholder poserne flere år gammel medicin, som for længst skulle være fjernet fra toiletskabet.

Nye og bedre vaner Når man køber medicin på apoteker,

Medicin er farligt affald Grunden til, at man skal aflevere gammel medicin på apoteket, er, at det betragtes som farligt affald. Og det skal samles sammen og destrueres forsvarligt. Hvis medicinen bliver smidt ud med den almindelige dagrenovati-

20

helse / oktober 2011

on, risikerer den at ende i naturen og gøre skade på omgivelserne. For eksempel kan rester af antibiotika i medicinen medvirke til resistens blandt dyr, og nogle hormoner kan blandt andet forstyrre kønsudviklingen hos fisk.

Hvis du smider medicin ud med dit almindelige affald, risikerer du desuden, at andre får fat i det. Det kan for eksempel være børn, som leger, eller personer, som af andre årsager roder i en skraldespand.


Helse Nyt fra Apotekerforeningen

Sorter medicinen korrekt vil sidste holdbarhedsdato altid være trykt på pakningen. Det er derfor vigtigt at gemme emballagen og med jævne mellemrum rydde ud i medicinskabet og fjerne den medicin, der er blevet for gammel og aflevere den på apoteket, så den kan blive destrueret korrekt i stedet for blot at smide den ud eller skylle den ud i vasken. Og ifølge Gitte Sørensen har kunderne på apoteket de senere år da også ændret vaner i en positiv retning. – Vi ser nogle gange rigtig gammel medicin, men folk er blevet bedre til at aflevere deres gamle medicin på apoteket. Måske fordi vi generelt er blevet mere miljøbevidste.

Inden du afleverer medicin eller andet fra medicinskabet på apoteket, skal du sortere det i følgende grupper: • Medicin – helst i original emballage • Batterier • Genstande, der indeholder kviksølv. (Knuste og defekte termometre pakkes, så hverken glasskår eller kviksølvrester kan forårsage skade ved håndtering). • Kanyler og sprøjter – disse skal lægges i en særlig kanyleboks, som fås på apoteket

Husk, at der gælder de samme regler for medicin til dyr som til mennesker Tom emballage må gerne smides ud med det almindelige husholdningsaffald, men er der medicinrester i, skal det altid afleveres på apoteket. På www.apoteket.dk kan du læse mere om medicins holdbarhed, og hvordan du opbevarer forskellige typer medicin korrekt og håndterer det, inden du afleverer det.

Gammel medicin bliver til veje i Norge Kan man køre bil på en vej belagt med hovedpinetabletter? Ja, det er sådan tilnærmelsesvis, hvad de gør på en lille ø i det sydlige Norge. Af Signe Terkelsen, freelancejournalist

Gamle hovedpinetabletter, en halvt brugt næsespray og alle de andre forskellige medicinrester, som danskerne hver dag afleverer på deres apotek, ender nemlig blandt andet som køreveje i Norge. I Danmark skal al medicin, der skal destrueres, behandles som farligt affald, og derfor bliver det i første omgang samlet på virksomheden Kommunekemi i Nyborg, hvor forbrændingschef Per Andreasen og hans medarbejdere sørger for, at de aktive stoffer i medicinen bliver uskadeliggjort. Det sker, når affaldet bliver brændt i en 1.250 grader varm ovn, derved nedbrydes de aktive stoffer til kuldioxid og vand, mens stoffer som klor og brom neutraliseres til salte, der igen kommer i omløb i naturen og til sidst ender som saltet i havvand.

Hvad der er tilbage efter forbrændingen af medicin og andre former for farligt affald er slagger, flyveaske og andre restprodukter, og det bliver transporteret til Norge til øen Langøya i Oslofjorden, hvor affaldsvirksomheden Noah A/S ligger. Tidligere blev der brudt kalk på Langøya, men i dag fungerer øen som deponi, det vil sige, at de gamle kalkbrud bliver fyldt op med resterne af farligt affald – blandt andet medicinen fra Danmark. Bortset lige fra slaggerne. I knust form virker slaggerne nemlig som stabilgrus - og så er de ifølge Per Andreasen velegnede til køreveje.

helse / oktober 2011

21


Helse Kost og ernæring

Få styr på færdigretterne Aldrig før har de danske forbrugere fyldt så mange færdigretter i indkøbskurven, og det behøver bestemt ikke være et usundt valg. Men man skal se sig godt for, for der er langt mellem de sunde produkter. Af: Rasmus Barud Thomsen / Foto: Ingimage.com

Historisk set har vi aldrig brugt mindre tid på at lave mad, end vi gør i dag. Arbejde, fritidsinteresser og muligheden for at betale os fra at lave mad er blandt årsagerne til, at vi tilbringer mindre tid i køkkenet. Udvikling betyder, at supermarkedernes kølediske er fyldt med færdiglavede versioner af både klassiske danske retter, eksotiske wokblandinger og fastfood. I et almindeligt dansk supermarked er der typisk

22

helse / oktober 2011

30 til 50 forskellige færdigretter at vælge mellem – i nogle butikker mange flere. Hos Coop, der blandt andet ejer Kvicly, Superbrugsen og Fakta, oplyser informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at de oplever en vækst i salget af færdigretter på omkring ti procent om året. En tendens, de forventer, vil fortsætte flere år frem, og som skyldes forbrugernes stigende efterspørgsel på

løsninger, der gør det lettere og hurtigere at tilberede mad. Men inden du vælger den nemme løsning, bør du kigge grundigt på nærings- og indholdsdeklarationen. Det fortæller ernæringsekspert Per Brændgaard, der opfordrer til, at man som forbruger går kritisk til værks, når man vælger sine færdigretter. – Færdigretter behøver ikke være usunde eller et dårligere valg end


Helse Kost og ernæring hjemmelavet mad. Men det er vigtigt at vælge færdigretter med et højt indhold af grøntsager, fisk og fuldkorn samt produkter, der har nøglehulsmærket, og undgå dem med meget salt og mættet fedt, fortæller han og opfordrer folk til at undgå de produkter, hvor varedeklarationen er svær at tyde eller mangelfuld. – Hvis producenten ikke skriver, hvor mange grøntsager der er i, eller ikke oplyser om indholdet af mættet fedt, så er det nok, fordi de forsøger at skjule det, siger Per Brændgaard. Han mener, at man skal ikke gå ud fra, at producenterne vil forbrugerne det bedste. – De vil kun tjene penge, og er man i tvivl, om et produkt er sundt, så er det det nok ikke.

En tur i færdigret-junglen Iben Humble Kristensen, cand. scient. i human ernæring, arbejder for Nationalt videncenter for fødevarer og sund-

hed og har været en tur i tre af landets største dagligvarebutikker for at kigge på udvalget af færdigretter for Helse. – Udvalget af færdigretter er generelt stort, men der er stor forskel fra butik til butik på, hvor mange sunde produkter, der er at vælge i mellem, siger hun og opfordrer derfor forbrugerne til at gå i flere butikker for at finde de bedste produkter. En del af de produkter, hun har kigget på, er typiske danske retter som boller i karry og biksemad, som sælges i de fleste butikker. Men de indeholder typisk meget fedt og ganske få grøntsager, hvorfor det er bedre at lave maden selv eller købe en anden ret, forklarer hun. – I mange af retterne er der meget få grøntsager, i nogle tilfælde helt ned til blot fem eller seks procent af rettens samlede vægt, og det er alt for lidt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Det samme gælder pizzaerne, hvor der ofte er alt for meget ost og salt og for lidt grøntsager på, siger hun.

Hun sammenligner med, at produkter, for at modtage Fødevareministeriets nøglehulsmærke, skal indeholde mindst 25 procent grøntsager samt leve op til en række andre sundhedsmæssige krav for blandt andet fedt, sukker og fibre. Der er dog også gode nyheder fra færdigret-junglen. Frosne grøntsagsblandinger, der er klar til at blive stegt eller kogt direkte fra posen, er mindst lige så sunde som de friske varianter, og der er mange at vælge imellem.

Flovt med færdigretter Status er dog, at det i dag blot er et fåtal af de mange færdigretter, der kan beskrives som sunde, og der er ifølge Per Brændgård kun en måde at motivere producenterne til at lave sundere retter: Ved at efterspørge dem. – Lige som det skete med økologi, hvor mange producenter i starten ikke troede på, at der var et marked for økologiske produkter, siger han.

i Frisk eller frost? Frosne grøntsager holder en mere ensartet næringsværdi end ferske.
 Ferske grøntsager taber betydelige mængder C-vitamin på grund af lang oplagring.
 Frosne grønne bønner indeholder 12 gange så meget C-vitamin som ferske. Frossen broccoli har 3,5 gange højere C-vitamin end fersk. 
Indholdet af E- og A-vitamin er stort set det samme i frosne og ferske grøntsager.
 Niveauet af E-vitamin i frosne grøntsager er højt. 
Mineralindholdet er ens i ferske og frosne grøntsager med undtagelse af fersk spinat, der indeholder større mængder af alle mineraler, især jern.
 Kilde: Analyseinstituttet Eurofins

De vil kun tjene penge, og er man i tvivl, om et produkt er sundt, så er det det nok ikke. helse / oktober 2011

23


Helse Kost og ernæring

i Få styr på varedeklarationen Når du skal finde ud af, om varen nede i supermarkedet er sund, skal du læse det med småt bag på pakken for at være sikker. Her er en forklaring over, hvad de forskellige forkortelser og numre dækker over: • E-numre: Kodenumre med forbogstavet E viser, at de er godkendt til almindelig brug af landene i EU. • ADD: Den Anbefalede Daglige Dosis, som en voksen skal indtage for at forhindre udviklingen af mangelsygdomme, og som er statsligt anbefalet.

Han forklarer videre, at færdigretterne netop på grund af deres blakkede ry som værende usunde og af dårlig kvalitet ikke er noget, man praler med at have fyldt fryseren op med. Tværtimod er det er nærmest lidt pinligt, oplever han. – Og det er egentligt sjovt, for hvis vi gerne vil have en god stol eller nye bukser, så køber vi dem i stedet for at lave dem selv for at få det bedste. Men med mad er det lige omvendt, og der bliver set ned på dem, der ikke laver deres eget. Det er den sidste rest af bondesamfundet, hvor det var prestigefuldt at kunne klare sig selv, som stadig sidder i os, forklarer han. Men årsagen til, at folk vælger færdigretterne, hænger ikke nødvendigvis sammen med manglen på madkundskaber. Mere vigtigt er det hvilken socialkontekst, man lever i, forklarer Per Brændgård, der giver følgende råd med på vejen. – Det er hos singlerne, hvor det at lave mad til sig selv ikke giver den store sociale, økonomiske eller tidsmæssige mening, at faren er størst for at spise for mange usunde færdigretter. Er man i den kategori, skal man sørge for at spise retter med mange grøntsager og gerne fisk, eller finde et sundt take-away sted, hvor man ved, maden er i orden.

24

helse / oktober 2011

• Antioxidanter (E300- E321) Tilsætningsstoffer, der forhindrer eller forsinker maden i at blive harsk, ændre smag, lugt eller udseende. BHA og BHT (E320 og E321) er dem, der oftest forårsager helbredsproblemer. • Farvestoffer (E100-E180) Tilsætningsstoffer, som giver madvaren en karakteristisk eller appetitvækkende farve eller intensiverer den farve, den allerede har. Omkring halvdelen af alle farvestoffer er udtræk fra naturlige kilder, mens resten er kunstigt skabte. • Konserveringsmidler (E200-E283) Konserveringsmidler er tilsætningsstoffer, som forhindrer, at en fødevare henfalder før ”sidste salgsdato” eller ”bedst før-datoen”. Konserveringsmidler hæmmer udviklingen af bakterier og andre mikroorganismer, der kan få fødevarer til at blive dårlige eller forårsage madforgiftning. De stoffer, som er farlige for helbredet, er nitraterne og nitritterne (E249-252), som er blevet brugt i århundreder til bacon, skinke, pølser og spegepølse. Den gruppe af konserveringsmidler, der hedder bonzoater (E210-E219), ser ud til at kunne forårsage overfølsomhed hos mennesker, som også er følsomme over for aspirin og/eller tartrazin (E102), et gult farvestof. Svovldioxid og sulfitter (E220-E227) kan forårsage astmaanfald, fordi de virker irriterende på luftvejene. • Konsistensmidler, stabilisatorer og fortykningsmidler (E322-E495) Tilsætningsstoffer, som påvirker madens konsistens. De hjælper med at fordele partiklerne ensartet i væsker og forhindrer blandinger som olie og vand i at skille. De bruges i mayonaise, salatdressinger, is, frossen yoghurt og margarine. • Fedt Varedeklarationerne kan angive mættede fedtstoffer (især fra dyr) og mono- og polyumættede (enkelt- og flerumættede) fedtstoffer (især fra plantekilder). Som tommelfingerregel skal man undgå de mættede fedtstoffer og spise de enkelt- og flerumættede med måde. Kilde: Dagenssundhed.dk, Orla Zink og Torben Hallas-Møller, E-nummerbogen, 4. udgave, 1. oplag, 1999, Jane Clarke, Den rette kost - det sunde liv, Nyt Nordisk Forlag - Arnold Busck


BILLIGE HOTELFERIER F.eks. 4 dage til kun 961,-

Helse Synspunkt

Weekend i Landskrona – 3 dage inkl. 1 gourmetmiddag Inkl. gourmetm

iddag

★★★ Hotell Öresund er et stemningsfuldt historisk hotel i hjertet af Landskrona, tæt på byens butikker og kun et stenkast fra havet med børnevenlige strande. Der er meget at se og opleve i og omkring Landskrona - bl.a. forsvarsfæstningen Citadellet, resterne af Tycho Brahes observatorium fra 1500-tallet på øen Hven og de idylliske gamle fiskerlejer Borstahusen og Ålabodarna. Begiv jer også af sted til flotte Malmö og hyggelige Helsingborg. Ankomst: Fredage 26.08 - 16.12.2011. Ekstra døgn med morgenbuffet kr. 279,-.

SPAR OP TIL 592,-*

1.055,pr. person i dobbeltværelse

SPAR OP TIL 30%

• • • •

2 overnatninger 2 morgenbuffeter Before Dinner Drink 1 fire-retters gourmetmiddag inkl. kaffe • Gratis internet

Citadellet

4 dage på hotel i Oldenburg m. morgenmad SPAR OP TIL 225,-*

OldenburgTourismus und Marketing GmbH (OTM)

961,-

4 dage på tysk wellnesshotel m. ½-pension SPAR OP TIL 258,-*

1.330,-

Wismar Torv

pr. person i dobbeltværelse

Gratis øl og va

nd

★★★ Hermes Hotel Oldenburg Hotellet ligger kun 500 m den historiske bykerne og tæt på gågaden. Oldenburg er en flot by med mange prægtige bygningsværker, bl.a rådhuset fra 1887 på markedspladsen, byens statsteater og palæet Prinzenpalais. En udflugt til den gamle hansestad Bremen kan også anbefales. Ankomst: Fredage 26.08.2011 - 25.05.2012.

NORDTYSKLAND

HALVPENSION

• 3 overnatninger • 3 morgenbuffeter • Gratis øl og vand (køleskab på hver etage) • Fri kaffebar ved receptionen • Internet • Gratis parkering

• 3 overnatninger • 3 morgenbuffeter • 3 to-retters middage/ buffet • Gratis adgang til relaxafdelingen m. bl.a. pool og sauna • Mulighed for tilkøb af behandlinger (bør bestilles i forvejen)

1 barn t.o.m. 6 år gratis i forældres seng. Børnerabatter gælder ved to fuldt betalende voksne pr. værelse.

til rela x-afd.

★★★★ Best Western Grand City Hotel Wismar. På hotellet, der ligger i Wismar-Gägelow 5 km fra kystbyen Wismar, kan I slappe af i wellnessområdet Wissemare med bl.a. pool og massagefaciliteter. Gå på opdagelse i Wismar med den gamle havn, det historiske torv og de smukke huse, og tag på udflugt til kystbyen Kühlungsborn og historiske Lübeck.

Ekstra døgn med morgenbuffet og middag kr. 459,-.

Vær på den sikre side! Afbestil helt uden grund med DTF travels fortrydelsesforsikring. Bestil den sammen med ferien. Fra 69,- pr. voksen.

GRATIS MED ALLE BESTILLINGER

Gratis adgang

Ankomst: Valgfri frem til 18.12.2011 & 01.01. - 27.05.2012.

Ekstra døgn med morgenbuffet kr. 300,- (på forespørgsel.)

2 flasker vin + 1 refleksvest hos Fleggaard

pr. person i dobbeltværelse

1 barn t.o.m. 6 år kr. 79,- i forældres seng inkl. børnemenu. 1 barn t.o.m. 14 år kr. 475,- i forældres værelse. Gælder ved 2 fuldt betalende voksne eller ved 1 fuldt betalende voksen, der også betaler enkeltværelsestillæg. (Bestilles på tlf. 70 23 14 10.)

TRANSPORT INDGÅR IKKE I PRISEN. * i forhold til hotellets vejledende normalpris – med forbehold for specialtilbud. Kan bestilles t.o.m 24.11.2011. Inkl. slutrengøring. Ekspeditionsgebyr maks. kr. 79,-. Med forbehold for udsolgte datoer og trykfejl. Miljømærkat påkrævet i Tyskland. Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1061.

Bestil din ferie, mens der er plads

www.dtf-travel.dk 70 23 14 10 Annoncekode: Helse

helse / oktober 2011

25


Helse Nyt

Vil du også servere den lige i synet? ”Er du virkelig så billig, eller ser du bare sådan ud?” ”Du er jo ikke rund, du er uformelig!” Hvem har ikke prøvet at ligge vågen den halve nat og tænker på det, man SKULLE have svaret? ”Mit liv som mundlam” er bogen, der tager fat i alle, der bare står chokerede og lader sig trampe på uden at kunne tage til genmæle. Det handler ikke nødvendigvis om at få sagt de sætninger, man for sent kommer i tanke om, men om at lære sig selv at kende og dermed kunne sætte sine grænser. Det er forfatter og journalist Maise Njor, der endnu engang øser af sine egne – ofte sjove – erfaringer, som både vækker til eftertanke, handling og gode grin. Hun får denne gang gode råd af både eksperter og kendisser, der har arbejdet med at drage grænser. F.eks. Journalist Trine Gregorius, de radikales Margrethe Vestager og skuespiller og instruktør Hella Joof. ”Mit liv som mundlam – og hvordan man lærer at sige fra” af Maise Njor, 192 sider, Forlagets pris: 249,-.

Opskrift på lykke? De fleste higer efter ro, balance og lykke, og hvis du trænger til hjælp, er der er masser af gode råd at plukke af på bogmarkedet.

Sådan gør du!

Er du lykkelig hele tiden?

Jesper Bay-Hansen har skrevet bogen ”Recepten på Lykke”, men selvom hans baggrund som speciallæge og sexolog kunne antyde, at han ville udskrive piller på recepten, så er det langt fra det ærinde, han er ude i med bogen. Uanset om du har et problem eller en diagnose eller bare er nysgerrig på lykken, så er der masser af gode råd om at tackle livet, så lykken får mere råderum. Jesper Bay-Hansen introducerer bl.a. et nyt lykkebegreb og inviterer læseren med på tolv forskellige lykkeaktiviteter. Samtidig er bogen fyldt med masser af interessant viden, fakta og citater om lykke, hvilket gør bogen meget læseværdig.

Det spørgsmål har Sarah Zobel Kølpin fået rigtig mange gange, efter hun skrev bogen ”Lev dig lykkelig – med Positiv Psykologi”. Det er der jo nok ingen, der kan svare ja til – heller ikke Sarah. Så nu har erhvervspsykologen skrevet en bog, der dels behandler vores evige stræben efter lykke og de urealistiske krav, der netop ender med at spænde ben for lykken. ”Tør du mærke livet?” er til gengæld en bog, der handler om at lære os selv at kende, så vi kan finde mere balance og accept af os selv og vores omgivelser – og dermed komme et skridt nærmere det meningsfulde og harmoniske liv. ”Tør du mærke livet? – en bog om at finde nærvær og overskud til sig selv og andre” af Sarah Zobel Kølpin, 176 sider, vejl. pris kr. 220,-.

Så sluk dog for tankerne! Har du også nogle gange en grum mistanke om, at du analyserer tingene værre end de er, eller at du tager ansvar langt ud over, hvad der er behov for (eller kan forlanges af dig). Så er ”Sluk – en guide til kvinder, der tænker for meget” måske en oplagt opsang til dig. Annlil Frolov, terapeut og coach har sammen med Marianne Egense, sygeplejerske, sexolog og parterapeut, skrevet bogen, hvor de deler ud af deres erfaringer om, hvordan man kan skrue ned for hovedet og op for kroppen. Erfaringerne bygger på masser af møder med ”hjernepiger” (kvinder, der tænker for meget.), og bogen opfordrer til, at livet ikke må blive en opgave, der styres af en kalender, men derimod skal nydes, opleves, mærkes og sanses. ”SLUK! En guide til kvinder, der tænker for meget” af Marianne Egense og Annlil Frolov, 176 sider, vejl. pris kr. 249, 95.

26

helse / oktober 2011

”Recepten på lykke” af Jesper Bay-Hansen, 376 sider, vejl. pris kr. 249,99


Sonja Oppenhagen

“Sådan holder jeg min energi på toppen” ”Jeg har altid været meget energisk, og det vil jeg blive ved med at være. Hver dag tager jeg Bio-Quinone Q10 for at understøtte min naturlige vitalitet, og min krop elsker det!” Coenzym Q10-indhold (mg/g) i hjertemuskelvæv 120 100 80 60 40 20 0

0-2

19-21

39-43

(Source> Lipids vol. 24, no. 7 (1989))

77-81 år

Med alderen daler mængden af Q10 i kroppen, men ved at tage et tilskud kan man vinde en del af sin tabte vitalitet og ungdommelighed tilbage.

Pharma Nord Nu 50 % mere en

samm ergi til e pris

Det bedst dokumenterede Q10 præparat i Danmark med 80 publicerede studier

GRATIS HELSENYT DK_Q10_Ad_Sonja_Helse_0811_210x275

Navn For yderligere information: www.Q10.com

Tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt – information om sundhed og velvære samt aktuelle tilbud fra Pharma Nord. Nyhedsbrevet sendes via email eller pr. brev. Du kan til enhver tid framelde dig nyhedsbrevet. Spar portoen: tilmeld dig online på www.pharmanord.dk – eller send kuponen til Pharma Nord, Sadelmagervej 30-32, 7100 Vejle.

Adresse Postnr.

By

Email

Alder

Jeg bruger følgende af jeres produkter nu:

helse / oktober 2011

27


Helse Videnskab.dk Sundhed.dk

Vil du være tynd, så vær social Forskere har fundet ud af, at mus taber sig, hvis de er sammen med andre mus i stimulerende omgivelser. Det antyder, at du kan tabe dig ved at være sammen med dine venner i den virkelige verden i stedet for på Facebook. Af: Kristian Sjøgren, Journalist, miljø- & molekylærbiolog

Tænk, hvis man kan tabe sig bare ved at slette sin Facebook-profil.

i Det sympatiske nervesystem (SNS): SNS aktiverer ofte, hvad der kaldes for ”flygt eller kæmp”reaktionen. Det vil sige at, når vi står over for en fare, sender systemet signaler til kroppen, så den er klar til at reagere. Blandt effekterne af et aktiveret SNS er: 1. Pupillerne bliver større 2. Hjerteslagene bliver hyppigere og mere kraftfulde 3. Øger iltoptaget i lungerne 4. Forhindrer halsen i at synke

28

helse / oktober 2011

Det lyder som ren ønsketænkning, men ny forskning fra Ohio State University viser, at det måske er muligt. Mus der lever i større grupper på 1520 individer taber sig ved at være i bedre sociale og mere stimulerende omgivelser. Resultatet er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Cell Metabolism. Når mus er sociale, aktiverer de kroppens særlige brune fedt, som forbrænder energi i stedet for at lagre det. Forskning i brunt fedt er i de seneste år øget eksplosivt, da forskere håber, at nøglen til fedmeepidemien ligger gemt her. – Det er et meget interessant studie, der kobler mus’ omgivelser og interaktioner med hinanden sammen med vægttab på grund af øget aktivitet i det brune fedt. Vi kan nok ikke modvirke fedmeepidemien bare ved at flytte os fra computeren og tale mere sammen, men der kan bestemt laves yderligere forskning, som kigger på sammenhængen, kommenterer lektor Jacob B. Hansen fra Københavns Universitets Biomedicinsk Institut, Afd. for Celle og Metabolismeforskning.


Helse Videnskab.dk Stimulerende omgivelser for dit helbred Resultatet er det seneste i en række af studier, der påviser sammenhængen mellem et stimulerende socialt liv og en sund krop. Sidste år fandt de samme forskere ud af, at der er en sammenhæng mellem stimulerende omgivelser for indlæringsevne, hukommelse og risikoen for kræft. Sammenhængen var i alle tilfælde en stimulering af hjernens produktion af en vækstfaktor kendt som Brain-Derived Neurotrophic Factor, BDNF. Forskernes nye resultater viser, for første gang, at der også er en sammenhæng mellem BDNF og kroppens evne til at omdanne hvidt fedt til brunt fedt. – Det komplekse og berigede miljø opregulerer BDNF i hjernen. Det medfører, at det sympatiske nervesystem aktiveres og sender signaler til det hvide fedtvæv, hvorved der opstår grupper af brune fedtceller i det hvide fedtvæv. Da det brune fedtvæv forbrænder energi, medfører den øgede mængde af brune fedtceller, at musene i det berigede miljø er mindre fede og er modstandsdygtige overfor fedme på grund af forkert diæt, forklarer Jacob B. Hansen.

Hellere brunt end hvidt fedt Fedt kommer i to varianter. Den hvide fedt, som vi helst vil være fri for i for store mængder, oplagrer kalorier, mens den brune fedt forbrænder energi og producerer varme. Normalt finder man brunt fedt i babyer, som bruger det brune fedt til at holde sig varme. Forskere har for nylig opdaget, at voksne beholder noget af den brune fedt, og vi er i stand til at aktivere det brune fedt, hvis vi fryser, og det sympatiske nervesystem stimuleres. – Siden opdagelsen af aktivt brunt fedt i voksne mennesker i 2009, er interessen for området eksploderet. Man har

vidst, at hvis man udsætter mus for kulde, aktiveres det brune fedt, men at det også aktiveres ved stimulerende omgivelser er nyt, og man kan ikke helt udelukke, at aktivering af brunt fedt kan bruges til at bekæmpe fedmeepidemier i fremtiden, forklarer Jacob B. Hansen.

Mus smed 50 procent af deres fedt Laboratoriemus, der lever i et mere socialt miljø med andre mus, har adgang til mere plads at bevæge sig på samt en trædemølle, omdanner hvidt energioplagrende fedt til energiforbrændende brunt fedt. Efter fire uger havde musene mistet 50 procent af deres mavefedt. Forskerne udelukkede, at trædemøllen var årsagen til, at musene tabte sig. Det nye studie antyder dermed, at der er en direkte vej fra sociale aktiviteter til øget mængde brunt fedt og dermed vægttab. – Det er meget interessante resultater, der også kan have betydning for mennesker. Med det her studie lærer vi en hel masse mere om, hvordan kroppen lagrer og aktiverer brunt fedt. Hvis man kan lave forsøg på mennesker, hvor man måler aktiviteten af brunt fedt og ser den samme sammenhæng, er der bestemt en mulighed for, at aktivering af brunt fedt kan bruges terapeutisk i fedmebehandling, afslutter Jacob B. Hansen.

Kronprinsessen åbnede Solkampagnen 2011

Modermærkekræft og almindelig hudkræft er de kræftsygdomme, der tilsammen rammer flest danskere. Det er baggrunden for, at Kronprinsesse Mary for femte gang åbnede solkampagnen ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’. – Som de fleste andre fra Australien har jeg respekt for solen. Da jeg kom til Danmark, var jeg derfor overrasket over at se, at danskerne har en helt anden holdning til solen. Godt nok er Danmark ikke opfattet som et solrigt land, men i dag er kræft i huden den største kræftsygdom med flere end 9.000 nye tilfælde hvert år - og tallet er stigende, lød det fra Kronprinsesse Mary. Vi9.000 kantilfælde nok ikke fed-hudkræft Af de får ca.modvirke 7.700 almindelig meepidemien bare ved at flytte og ca. 1.350 får modermærkekræft. Omkring 280 danskere mister hvert år livet på grund af kræft i huden. os fra computeren og tale mere

sammen, men der kan bestemt laves yderligere forskning, som Som depå fleste andre fra Australien har kigger sammenhængen, jeg respekt for solen. Da jeg kom til Danmark, var jeg derfor overrasket over at se, at danskerne har en helt anden holdning til solen. helse / oktober 2011

29


Helse Min medicin

Ul vlig og falsk medicin på nettet Stadig flere danskere køber deres medicin på nettet. Men det er vanskeligt for forbrugerne at sikre sig mod ulovlige hjemmesider og forfalsket medicin, der florerer på nettet. Derfor har Lif – Lægemiddel industri Foreningen – samlet en række råd til forbrugere, der køber lægemidler på nettet. Af: Mette Schmidt

D

et kan være risikabelt at købe medicin på internettet, for det flyder med ulovlige net-apoteker og forfalskede lægemidler på det digitale marked. En undersøgelse fra organisationen European Alliance for Access to Safe Medicines viser således, at 96 procent af net-apotekerne er ulovlige, og 62 procent af den receptpligtige medicin på internettet er forfalsket. – Det er næsten umuligt for forbrugerne at helgardere sig mod ulovlige hjemmesider og forfalskede lægemidler, for siderne ser i de fleste tilfælde professionelle og troværdige ud, og de forfalskede produkter ligner ofte de ægte lægemidler til forveksling, forklarer chefkonsulent i Lif, Ulla Høegh. Og de ulovlige og forfalskede lægemidler kan være både sundhedsskadelige og livsfarlige. Der findes således flere eksempler på forfalskede lægemidler, der indeholder cement, malingrester og andre giftige stoffer. Så sent som 1. april i år advarede Lægemiddelstyrelsen mod handel på internettet med ulovlige slankemidler, der i værste fald kan resultere i blodpropper og dødsfald. Derfor har Lif samlet en række råd til forbrugere, der køber lægemidler på nettet. – Vi kan desværre ikke formulere en komplet og skudsikker vejledning

30

helse / oktober 2011

til sikkert køb af lægemidler på nettet. Men der er dog visse ting, som skal få alarmklokkerne til at lyde hos forbrugerne, understreger Ulla Høegh.

Hvis du vil være på den sikre side Få altid en recept hos din læge, når du har brug for receptpligtig medicin. Benyt et lovligt, dansk net-apotek, der har tilknytning til et fysisk apotek. Du kan benytte www.apoteket.dk, www.NemMedicin.dk og www.webapoteket.dk.  Tjek Lægemiddelstyrelsens advarsler mod ulovlige og farlige produkter på www.laegemiddelstyrelsen.dk, og kontakt eventuelt styrelsen, hvis du er i tvivl, om et lægemiddel eller en hjemmeside er lovlig. Læs mere på: På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du læse en række generelle retningslinjer for handel med medicin på nettet: www.laegemiddelstyrelsen.dk Du kan også læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber lægemidler på internettet, på: www.nix-pille.dk og www.farlige-potenspiller.dk

6

i

De advarselslamper Køb ikke lægemidler på hjemmesider: • Hvor du kan købe receptpligtig medicin uden recept. • Hvor du kan få en konsultation og en recept uden at tale med en læge og ved blot at svare på nogle få spørgsmål. • Hvis der ikke er angivet en fysisk adresse på internetapoteket, eller hvis internetapoteket har adresse uden for EU’s grænser. Receptpligtige lægemidler må kun forhandles via apotek, og du må ikke indføre receptpligtig medicin fra lande uden for EU og EØS. • Hvis hjemmesiden lover guld og grønne skove, eller du får et særligt godt tilbud i form af lav pris eller gratis produkter. • Når der er lange lister over vidt forskellige sygdomme, som medicinen kan helbrede, eller når løfter om helbredelse er for gode til at være sande. • Når medicinen kun kan købes hos den pågældende forhandler eller kun i en begrænset periode.


Læserrejser

Helse Gigtforeningen

Som læser af bladet får du disse specielle læsertilbud.

Juleophold ved Gudenåen

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- med ægte krostemning...

975,-

SPAR KR. 400,Priskode • 2 x overnatning • 2 x morgenbuffet • 1 x gløgg og æbleskiver på ankomstdagen • 1 x velkomstdrink i vinkælder eller restaurant • 1 x 3-retters gourmetmenu

L16

Kongensbro Kro ★★★ Kom og oplev den varme stemning på Kongensbro Kro, hvor I kan nyde den hyggelige atmosfære, som kendetegner kroen. Med et juleophold på Kongensbro Kro er I garanteret varme, stemning og god mad. Kongensbro Kro anno 1663, er en gammel kgl. privilegeret pramdragerkro ved Gudenåen, med hyggelig kroatmosfære i nutidige men nænsomt restaurerede bygninger. Kroen har en pragtfuld krohave lige ned til Gudenåen og et kendt gastronomisk køkken.

Enkeltværelse 975,Ankomst søndag, mandag, tirsdag eller onsdag frem til 20.12.2011.

Efterårsweekend

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- lun stemning i Himmerland

499,-

SPAR KR. 406,Priskode • 1 x overnatning i dobbeltværelse • 1 x velkomstgave • 1 x lækker morgenbuffet • Gratis Pay TV • Gratis Trådløst internet • 1 x 2-retters middag • 1 x voucher på 50 kr. velværebehandlinger klinikken

L17

Himmerland Resort Hotel ★★★ Kom en tur til Himmerland – paradisets have – her er altid noget man kan lave! Velvære, Aktivitet og Gastronomi. Vores lille velværeklinik har 3 eksklusive behandler rum og vores professionelle medarbejdere er eksperter i vores specialudviklede Ole Henriksen behandlinger. Efter en dejlig middag i restauranten kan I trække jer tilbage på de smukke store værelser og nyde udsigten fra jeres terrasse eller balkon.

Enkeltværelse 699,Ankomst alle dage fra 1.oktober frem til 16. december 2011.

Idyllisk plet v/Svendborgsund

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

- afslapning og ro for sjælen

999,-

SPAR KR. 126,Priskode

L08

• 2 x overnatning • 2 x morgenbuffet • 1 x 2-retters middag efter køkkenchefens valg på ankomstdagen

Hotel Troense ★★★ Hotel Troense ligger i Skipperbyen Troense på Tåsinge, der er den rene idyl, uanset hvor man vender øjet hen. Til den ene side det blå og blinkende Svendborgsund, til den anden side hyggelige stræder med små bindingsværkshuse og midt i det hele og med den mest pragtfulde udsigt over sundet ligger Hotel Troense. Med dén beliggenhed og dén udsigt er det oplagt, at hotellet har både pighvar, laks og rødspætte på menuen.

Ankomst søndag, mandag, tirsdag eller onsdag frem til 15.12.2011.

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr · Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl Bestil nu på:

www.krohotel.dk/helse

eller ring på 7626 1960 og oplys: Rabatkode 2134 samt priskode · Åbent hverdage kl. 8.30-16.00

Teknisk arrangør:

helse / oktober 2011

31


Helse 8-2011

Helse Konkurrence

Introduktionsabonnement Få ny viden om sundhed og helse i din postkasse. Helse udkommer 10 gange i 2011.

Få 2 ud af Hels gaver e for k un:

Bestil dit abonnement på: www.helse.dk, helse@mailmak.com eller på telefon 9644 4542

kr. Inkl. p

39,-

orto og

Tidligere abonnent?

Er du en af de uheldige, der købte abonnement hos Helses tidligere udgiver og ikke fik bladene efter konkursen? Så ring til vores abonnementsservice på telefon 9644 4542. Så finder vi en løsning.

eksped

itionsg

ebyr

Spar:

kr. 39,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 2 numre og løber herefter videre til et 10 numres abonnement til kr. 269,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan opsiges til udløb når som helst.

Højskole i Vestjylland Kursus 27 - 2 uger

Pris db.vær. kr. 3800,-

26.10 - 08.11.11

“Oktobers æblegrene” 2 ugers almen højskole med valgfag, foredrag, ekskursioner, temadag og højskoledag med ”Noget-på hjerte” med Jens Rosendal Valgfag: Danmarkshistorie, Sønderjyllands historie, litteratur, kunsthistorie, højskolesangbogen mm.

Kursus 28 - 1 uge

Pris db.vær. kr. 2800,-

09.11 - 15.11.11

“Efterårshøjskole - inspiration, debat og gode bøger.” Højskole er inspiration, provokation og debat. Gennem foredrag, fælles drøftelser og causerier tager vi udgangspunkt i de ting, der rører sig i samfundet og litteraturen.

Maling med omtanke NATURMALING har et komplet, miljøvenligt sortiment af enkle, fuldt deklarerede malings-produkter af høj kvalitet. •

Fremstillet på egen fabrik i Danmark.

Minimal miljøbelastning.

Høj kvalitet.

Bestilles pr. telefon 8627 6074 eller på mail: post@linoliebutikken.dk = = = = =

Enkeltværelsestillæg kr. 350,Alle værelser m. bad og toilet. Svømmebad 30o varmt vand Ingen trapper Røgfri skole

www.seniorhoejskolen.dk

˜

Degneparken 22

Se mere på

˜

7620 Lemvig

˜

tlf. 97 89 10 11

linoliebutikken.dk

maling uden giftige stoffer uden at betale mere


Helse Fokus

4 trin

til et sundt indeklima Fokus Vi er rykket indendørs igen – og med knapt så meget frisk luft udenfor har vi brug for mere fokus på luften indenfor. På de næste sider får du en guide om indeklimaet og den hjemlige friske luft.

Ind i varmen

Af: journalist Joan Grønning

L

uften indendørs indeholder både allergener og irritanter, og begge dele kan give hovedpine, træthed, nys og øjenkløe samt hoste og andre vejtrækningsproblemer. Det er individuelt, hvad der giver symptomer. Hos nogle er det allergener fra dyr, husstøvmider, skimmelsvampe eller pollen, der kommer ind udefra. Hos andre er det irritanter som støv, parfume, luftfriskere eller røg/os fra cigaretter, brændeovne eller stearinlys. Og for de sidste er det ’lidt af hvert’.

4 veje til et bedre indeklima Indretning, udluftning, opvarmning og rengøring er alle vigtige i kampen for et sundt indeklima.

Indretning Dit hjems indretning afgør, hvor nemt det er at gøre rent og dermed fjerne allergener og irritanter. Derfor vælg: • Lette møbler, som er nemme at flytte. • Møbler, der kan blive tørret af med en opvredet klud. • Glatte vægge uden struktur. • Få nipsgenstande. • Lette gardiner, foldegardiner eller rullegardiner, du kan tørre af.

• Lukkede reoler. • Glatte gulve. • At stille møbler 10 cm fra ydervægge, så du undgår fugt og skimmelsvampevækst bag dem.

Udluftning og opvarmning Grundig udluftning og opvarmning mindsker fugt i boligen og dermed symptomer pga. husstøvmider og skimmelsvampe. I vinterhalvåret bør den relative fugtighed (RF) i din bolig i løbet af 1-2 mdr. ligge på 30-45 pct., der kan måles med et hygrometer. Du kan også tjekke dine vinduer – mere end 2 cm fugt nederst i et termovindue kan tyde på en høj luftfugtighed. Derfor: • Luft ud i 5-10 min. med gennemtræk 2-3 om dagen. • Luft altid ud under og efter madlavning - og under badning og gulvvask. • Opvarm hele huset til min. 20-22 oC. • Foretrækker du at sove køligt, så skru ned for varmen i soveværelset, inden du lufter ud før sengetid – og varm soveværelset op om dagen. • ’Luft’ din seng om morgenen ved at slå dynen til side og åbne vinduet. • Undgå at tørre tøj indendørs.

Rengøring Du kan ikke rengøre dig ud af allergiproblemer, men rengøring fjerner støv og nedsætter antallet af allergener og irritanter i din bolig. Omvendt, så skal du ikke overdrive, fordi rengøring også hvirvler støv og allergener op. Derfor: • Grundig rengøring en gang om ugen er nok for de fleste. • Gør rent i hele boligen på én dag – og luft ekstra ud. • Tør alle vandrette overflader med en hårdt opvredet klud. Herefter støvsugning og afsluttende gulvvask og udluftning. • Vælg rengøringsmidler uden parfume. • Undgå rengøringsmidler på spray, der nemt generer følsomme luftveje. • Vælg en støvsuger med en høj og konstant sugeevne ved mundstykket og et filter i mindst HEPA-kvalitet. • Skift støvsugerposen, når den er halv fuld. På næste side kan du allergitjekke dit indeklima rum-for-rum. God fornøjelse!

helse / oktober 2011

33


Helse Fokus

Fokui s Ind varmen

AllergiTJEK dit hjem Gode indeklimavaner kan tage toppen af mange astma- og allergisymptomer. Men der er forskellige behov for opmærksomhed alt efter hvilke rum i boligen, det drejer sig om. Tag med på en tur gennem hjemmet.

D

u kan selv gøre meget for at få et sundt indeklima uden fugt, uden skimmelsvampe og andre allergener. Nøgleordene er udluftning med gennemtræk og opvarmning kombineret med rigtig brug af boligen, så du og din familie ikke selv er skyld i unødig fugt.

HELE BOLIGEN • Luft ud med gennemtræk i hele boligen på én gang i 5-10 min. tre gange hver dag. (Luft ekstra ud under og efter madlavning, badning, gulvvask og rengøring). • Varm op til ca. 20 oC i alle rum i vinterhalvåret – tør luft giver færre husstøvmider og skimmelsvampe.

34

helse / oktober 2011

• Gør grundigt rent en gang om ugen. Luft altid ud under og efter rengøring, og brug rengøringsmidler uden parfume. • Indret rengørings- og allergivenligt med mange glatte overflader (undgå nips, væg-til-væg-tæpper, polstrede møbler, åbne reoler og overfyldte rum). • Hæng ikke tøj til tørre indendørs. (Det øger luftfugtigheden og gør livet nemt for husstøvmider og skimmelsvampe). Tør vasketøjet i en tørretumbler eller hæng tøj til tørre udenfor. • Ryg aldrig indendørs. (Røg kan give eller forværre astmatisk bronkitis og astma).

STUE • Vælg glat gulv, fordi tæpper ophober støv og allergener fra dyr og husstøvmider, som bliver hvirvlet op, når man går på det. • Vælg en effektiv støvsuger med en kraftig sugeevne og et tæt filter (fx Hepa). Du mindsker mængden af ophvirvlet støv ved at lade støvsugeren køre på det gulv, der lige er støvsuget. Udluftning med gennemtræk under og efter støvsugningen fjerner flyvende partikler. • Undgå stearinlys, pejs og brændeovn, hvis I har astma eller astmatisk bronkitis. Opbevar ikke brænde indendørs, fordi brænde ofte er fyldt med skimmelsvampe.


Helse Fokus BAD og BRYGGERS • Luk døren til badeværelset, og tænd for udsugningen, når I bader. Lad bagefter vinduet stå åbent, indtil al fugt er væk, og spejlet ikke længere dugger. Tør til sidst væg og gulv af med en klud eller et håndklæde. (Fugt kan give skimmelsvampe på badeværelset og spreder den fugtige luft sig til hele boligen, giver det gode livsbetingelser for husstøvmider i resten af boligen). • Vælg vaske- og skyllemidler uden parfume, (så det ikke generer følsom hud og følsomme luftveje).

BØRNEVÆRELSE og SOVEVÆRELSE Sengen og evt. gulvtæppe under sengen er et paradis for husstøvmider. Her er mørkt, fugtigt og masser af midens ’yndlingsmad’: Hudskæl fra os mennesker. (Vi afgiver op til 1 g hudskæl om dagen – nok til at forsørge flere tusinde husstøvmider i et helt år!). Kampen mod husstøvmider består i at holde en lav relativ fugtighed, lufte ud, varme op og vaske på 60 oC, hvor husstøvmiderne dør. • Luft ud med gennemtræk 5-10 min. tre gange dagligt – uanset vejret. • Hav min. 20 oC i alle rum. • Fjern/flyt dynen til side om morgenen, så fugt fra dyne og madras kan fordampe. • Hav god ventilation omkring sengen, hav en seng med ben, så madrassen kan komme af med fugten. • Stil sengen 10 cm ud fra væggen, og

sæt ikke kasser eller andet under sengen. Lamelbunde lader fugten forsvinde – en fast bund gør ikke. • Vask dyner, puder, sengetøj, bamser og rullemadrasser jævnligt ved 60 oC, hvor husstøvmider dør, og deres allergener fjernes. • Ved husstøvmideallergi, vask sengelinned min. hver 14. dag og dyner, puder og rullemadrasser hver tredje måned – alt sammen ved min. 60 oC. • Drop lammeskind og sækkepuder, der er rene støv- og husstøvmidebomber, da de ikke kan vaskes ved 60 oC. • Glatte gulve er det optimale, da væg-til-væg-tæpper er umulige at gøre helt rene og ophober både støv, husstøvmider og andre allergener. • Ny madras til nyt barn. Det er sund fornuft at vælge en ny madras til et nyt barn, fordi genbrugsmadrasser er spækket med husstøvmider. Husk også, at såkaldte ’allergivenlige’ dyner og puder kun lever op til betegnelsen, hvis de kan vaskes ved 60 oC. Husstøvmider er ligeglade med dynematerialet og trives lige godt i syntetiske - som i dundyner. At lægge dyne og pude i fryseren hjælper ikke nok, da døde mider og deres skæl stadig kan give symptomer.

i Daglige tegn på høj luftfugtighed • Dårlig lugt i boligen, når du kommer ind udefra. • Fugt eller skimmelsvampevækst i vinduer, badeværelse eller på kolde ydervægge. • Mere end 2 cm fugt nederst på vinduerne. • Døre og skuffer, der binder. • Afskallet maling. Kilde: ”Bogen om allergi”

– enten med et åbent vindue eller tændt emhætte, ikke begge dele! • Luk køkkendøren om muligt, så madosen ikke siver ind i de andre rum og forurener luften med os og fugt.

KØKKEN • Læg låg på gryder i kog. • Luft ud under madlavningen

”Bogen om Allergi” Ny og letlæselig bog om alle typer allergi, men med fokus på, hvad man selv kan gøre for, at allergi fylder mindst muligt i hverdagen. Bogen er objektiv, fordi den er udgivet uden sponsorer, ligesom den er faglig godkendt og anbefalet af 10 førende danske allergilæger. www.bogenomallergi.dk RABAT på ”Bogen om Allergi” Trykt eller som E-bog - Helses læsere får ekstraordinært mulighed for få den nye allergibog til en særpris……

helse / oktober 2011

35


Helse Kort nyt

Ind i varmen Et godt indeklima er guld værd, når vi trækker indendørs. Vi har fundet nogle fif, der kan hjælpe dig og dit indeklima.

Kemifri maling NATURMALING er malingsprodukter helt uden kemi. Sortimentet tæller bl.a. malinger, vævsfylder, grunder og sandspartel. De fleste væg- og loftsmalinger på markedet er vandbaserede, men dermed er de ikke nødvendigvis helt fri for kemi. De kemiske stoffer frigives typisk ved tørring. Du kan som udgangspunkt se en malings skadelige egenskaber på MAL-koden, der består af to cifre, en streg og et ciffer. Tallet før bindestregen fortæller om faren ved indånding. Står der 00 afgiver malingen ikke dampe i en mængde, der er skadelig. Står der 0, kan der være små mængder af opløsningsmidler i produktet – og sådan fortsætter skalaen op til 6. Tallet efter bindestregen går fra 0-6 og viser sundhedsrisikoen ved at få produktet på huden. MAL-koden er et godt pejlemærke, men det er ikke en garanti for, om produktet har kemisk indhold eller ej. NATURMALING er fuldstændig fri for farlig kemi – det værste er konserveringsmidlet E218, der kan virke irriterende på huden. Det er da også årsagen til, at malingen fra NATURMALING får en MAL-kode på 00-1. NATURMALING produceres og forhandles i Højbjerg. Se mere på linoliebutikken.dk

36

helse / oktober 2011

Vask kemien af Håndvask fjerner ikke kun bakterier. En ny, amerikansk undersøgelse viser, at hyppig håndvask også kan fjerne farlig kemi. De bromerede flammehæmmere, der bl.a. findes i elektronik, hvor de forhindrer, at varmeudviklingen selvantænder, er mistænkt for hormonforstyrrende egenskaber. De får skylden for både fosterskader og kræft. Den amerikanske undersøgelse afslørede, at kontoransatte, der hyppigt vaskede hænder, havde færre af stofferne på huden og i blodet, end kolleger, der var mindre flittige med vand og sæbe. De bromerede flammehæmmere indeholder bl.a. grundstoffet brom (br), der ophobes i mennesker og natur. I Europa er nogle af de bromerede flammehæmmere blevet forbudt, så de i dag kun udgør 15 pct. af alle anvendte flammehæmmere. Men importerede produkter indeholder oftere de bromerede. Du finder bromerede flammehæmmere i bl.a. møbler, tøj, sko og elektronik. Hvis du vil undgå stofferne, skal du vælge svanemærkede produkter – både i elektronik og møbler.

Erstat kemi med eddike En flaske almindelig lagereddike til 12 kroner kan erstatte mange dyre rengøringsmidler i hjemmet. Samtidig slipper du for en masse kemi. Brug et par cl i hver maskinvask; det frigør kalken, så vaskemaskinen får en længere levetid, der skal bruges mindre vaskemiddel, og tøjet bliver blødere. Mange bruger friskluftspray, når lugten i skoskabet, i stuen eller på børneværelset bliver for beklumret. Men friskluftspray er fyldt med kemiske duftstoffer, der er allergifremkaldende. Fjern i stedet lugten med eddike. Stil en skål med eddike i rummet i et døgns tid, eller opblød hvidt brød i eddike, og læg brødet ind i skabet natten over. Eddike kan bruges til rengøring af brændeovnslåger for sod, hårde malerpensler, saltaflejringer på sko, pletter på tæppet og rust på søm og skruer. Eddike er også virksomt på skæl. Lav en blanding af halvt æblecidereddike og halvt koldt vand og skyl håret i blandingen, når du har vasket i shampoo.


se j e rr d

Helse Kost & ernæring

seejde me æ L rb ma

i sa

SUPERPRIS FRA KR.

7.490,pr. person

sk m e d d a nd e r re j s e l e

Forrygende rejse til Kejserstaden KULTURREJSE TIL NORDKINAS HØJDEPUNKTER 8 DAGE

KINA

Afrejsedatoer: 2011: 14/11, 2012: 30/1, 20/2, 5/3

Nordkorea

Det Gule Hav

Gu

Vi besøger bl.a. Den Forbudte By, Sommerpaladset og Himlens Tempel. Derudover oplever vi nogle af byens grønne parker, hvor især de ældre dyrker Tai Chi, spiller musik, danser og øver sig på kunsten at skrive kalligrafi. Udover hovedstadens mange oplevelser skal vi naturligvis også ud at gå på Den Kinesiske Mur, som snor sig mere end 6.000 km. gennem landet. Dette vil for mange være turens absolutte højdepunkt. Derudover besøger vi en landsby i bjergene ved muren, kører med cykeltaxi, stifter bekendtskab med den menige kinesers hverdag, oplever lokale markeder, og meget meget mere. Ni Hao – Velkommen til Beijing!

PYONG

BEIJING

le

Fl

od

en

Tag med til Kinas hovedstad Beijing, hvor vi skal opleve byens og omegnens største kulturelle og historiske seværdigheder.

D

SEOUL Sydkorea Fly Bus

Tog By

REJSEKODE: HM

Prisen inkluderer: · Flytransport tur/retur med SAS. · Alle kendte skatter og afgifter · Udflugter, transport og entréer · 6 nætter i dobbeltværelse på centralt beliggende hotel. · Forplejning på flyet · 6 x morgenmad, 4 x frokost, 6 x middag inkl. øl/vand

Tillæg for enkeltværelse: Kr. 1.190,-

Kontakt Torben på tlf: 65 65 65 60 asien@team-benns.com

Din personlige rejse helse / oktober 2011 begynder på Team-benns.com

37


Helse Mad

sund

Lyst til junkf Pizza, burger og grillkylling kan vi alle få trang til, og selvom vi godt er klar over, at junkfood feder og er usundt, kan trangen være stærk. Så vi giver efter for trangen, men gør det sundt og nemt. Af: Mikkel Ais Andersen

D

et er fredag, der skal hygges foran fjernsynet, og så skal man da lige have en pizza eller burger nede fra grillbaren. Hvis du ikke kan nikke genkendende til nævnte scenarie, er der dog en stor sandsynlighed for, at du kender kroppens uimodståelige trang til junkfood efter en hård tur i byen. Det skal være snasket, det skal være fedt og salt, og så skal det være nemt. Vi er alle sammen klar over, at junkfood ikke just er det bedste, man kan hælde i kroppen, og man kan undres over, hvorfor lysten til den fede mad melder sig, og man simpelthen må give efter for trangen. Det er dog ikke noget mysterium, for det ligger dybt lagret i vores instinkt at gå efter den knap så magre mad. Marie Steenberger, der er coach og diætist og har skrevet flere bøger om emnet, beskriver, at trangen til fed mad sidder i vores reptilhjerne og stammer helt tilbage fra stenalderen. – Dengang var resurserne knappe, og det gjaldt om hele tiden at finde føde, der kunne give mest muligt sul på kroppen, så man ikke døde af sult. Desværre sidder det instinkt stadig i os, selvom vores levevis i dag slet ikke er gearet til, at vi fylder os med fed mad.

38

helse / oktober 2011


Helse Mad

i

ood? Halvering af kalorierne Mere end hver 10. dansker er i øjeblikket svært overvægtig, tallet er stigende, og fedmen skyldes i høj grad vores mad, der bliver federe og federe. Mange er ligefrem afhængige af junkfood, og det er en ond cirkel, som er vanskelig at komme ud af, siger Marie Steenberger. – Når kroppen er i underskud, craver den ligefrem efter fedt, salt og sukker, og det finder man i store mængder i junkfood. Problemet er, at den type mad kun giver et meget kort kick, og efterfølgende er man endnu mere i underskud. Man kender følelsen af være oppustet og dvask efter junkfood. Paradoksalt nok kan man få en ubeskrivelig trang til junkfood, men den opfylder ingen af kroppens basale behov.

Udskift kalorier med sundhed Hun fortæller, at det ikke er skadeligt at stoppe sig med junkfood engang om ugen, men det kræver, at man spiser sundt resten af ugens dage, og her falder de fleste i. Man behøver dog ikke at gå helt i den anden grøft og afskrive den snaskede junkfood fuldstændigt, for ved at følge nogle enkelte tips kan man nemt og hurtigt lave den alternative snaskede mad derhjemme, som ikke feder og forhøjer kolesteroltallet – ja, man kan endda gøre junkfood sund, bedyrer Marie Steenberger. – Når man spiser en pepperoni-pizza, indtager man 1.500 kalorier, og det er næsten, hvad en voksen mand skal have på en hel dag. Man kan halvere kalorierne bare ved at udskifte pølsen med for eksempel peberfrugter, og sådan er der mange tricks til at gøre junkfooden sundere. Der er altså ingen grund til komplet at fortvivle og gå i kulinarisk kloster, for junkfood kan sagtens være både nem og sund, og så er det meget billigere end at købe aftensmaden hos den lokale friture-pusher.

Sundere junkfood Marie Steenbergers gode tips til, hvordan man kan gøre junkfood sundere:

Udskift alt hvidt brød med fuldkorn.

Pizzaen er den store synder, hvad angår kalorier, men der findes nogle tricks til, hvordan man kan minimere det fede. – Gør en dyd ud af at lave bunden så tynd som muligt. – I stedet for den meget fede mozzarellaost, der ikke smager af så meget, kan man bruge parmesan eller blue cheese. Det smager af mere, og man behøver derfor ikke så meget. - Brug serrano-skinke i stedet for bacon eller pepperoni. Det smager af mere og indeholder meget mindre fedt. - Peberfrugter giver rigtig god smag på pizzaen, så udskift så vidt muligt kød med dem.

Noget af det, der appellerer ved junkfood, er, at det skal være snasket. – Det kan derfor være en god ide at putte en spejlæg i burgeren. Det er langt bedre end majonæse, remoulade og bacon, og det bidrager med den rette konsistens. – En anden ingrediens, der er sund og kan give en snasket konsistens i burgenen, er avocado. Mos den til guacamole, og brug den både til burgeren og dip til pommes frittes. Den mætter også hurtigere, så man spiser mindre.

Jo mere maden smager af, des mindre spiser man.

–Det kan derfor være en god ide at bruge kraftige smagsgivere i maden som lidt ingefær, citrongræs og hvidløg. Det er supersunde råvarer, og giver en hurtig mæthedsfornemmelse. – Chili er godt for fordøjelsen, øger forbrændingen og giver en hurtigere mæthedsfornemmelse. Prøv derfor at snige chili i alle retter. Så spiser man mindre.

Det lyder måske banalt, at man skal bruge flere grøntsager i maden, men så kan junkfood hurtigt blive lidt kedelig. – Man kan i stedet snyde hjernen og bruge masser af syltede agurker. De giver en smag af junkfood, men er ikke usunde. – En anden måde at kamuflere grøntsager i junkfood kan være at rive dem og blande i kødet. Hvis man for eksempel river squash eller gulerødder i farsen til kødbollerne på pizzaen, virker det ikke så voldsomt. Samtidig bidrager det med ekstra smag til kødet. – Man kan også rive grønstager i kødsovsen og burgerbøffen. Bag så vidt muligt i stedet for at stege – pølser til hot-dog, kødboller til pizza, pommes frittes, etc. Det minimerer kalorieindholdet, og smagen bliver ofte bedre. Den ristede hot-dog kan gøres sund ved at bruge fuldkornsbrød og bruge tid på at finde gode pølser. – de har et langt lavere fedtindhold og smager af mere. Drop de ristede løg, der er noget af det fedeste, man kan spise, og udskift med rå.

Prøv også opskrifterne på de næste sider, som Marie Steenberger og kok, Martin Haugaard har lavet.

helse / oktober 2011

39


Helse Mad

Junkfood din krop kan lide Marie Steenberger og kok, Martin Haugaard fra Simply Cooking giver her fem opskrifter på alternativer til den fede junkfood.

Spicy kyllingespyd med thaipesto 4 personer

Ingredienser:

2 stk. kyllingebryst. 6 grillspyd (kan fås i de fleste supermarkeder)

Sauce:

½ bdt. koriander ½ fed hvidløg ½ bdt. thai basilikum 2 spsk. græskarkerner 2 spsk. olivenolie 1 dl. vand Salt og peber

Fremgangsmåde:

1. Lav først saucen ved at blende alle ingredienser med en stavblender eller foodprocessor. Smag til med salt og peber. 2. Skær kyllingefileten i 6 dele, og sæt dem på grillspyd. 3. Kom marinade om kyllingespyddene, og lad dem marinere i 30 min. eller mere. Sæt dem herefter i en varm ovn i ca. 15 min., indtil kyllingen er mør ved 180 grader. Servér som snack, til frokosten eller på en lille grøn salat.

T

Du ka IP: n med fordel bruge kalku kalku n . På et nbrys t kan d u få ca. nemli 10 sp g yd.

40

helse / oktober 2011


Helse Mad TIP:

ruge gså b o n a sk Du k den fi en an pel torsk. eksem røve med – for du p . s kan er kalkun Eller ll e g n kylli

Dit hjerte har brug for...

- en god søvn!

Sund wrap med laks, spinat og mandelpesto 4 personer

Ingredienser:

4 stk. tortilla wraps 200 g. laks 200 g. frisk spinat ½ citron olivenolie

Mandelsauce:

200 g. mandler 1 fed hvidløg 1 spsk. eddike 1 spsk. olivenolie Salt og peber

Fremgangsmåde:

1. Tænd for ovnen på 180 grader. 2. Befri laksen for ben, og steg den i ovnen i 10 min i et ildfast fad. Drys med salt og peber. 3. Skyl spinaten godt, og skær den i lange strimler. Steg den let på en pande i 2 min., til spinaten falder sammen. 4. Mandelsaucen blendes, og smages til med salt og peber og citronsaft.

Vidste du, at for højt blodtryk og søvnapnø hænger sammen? Snorker du og har du svært ved at holde dig vågen, så kan det være du lider af søvnapnø. Tag en snak med din læge! Du kan læse mere om søvnapnø på www.sovnapno.dk eller www.maribomedico.dk

Anretning:

Kom wraps i ovnen i 2 min., tag dem ud, og skær laksen i aflange strimler. Smør mandelsauce på wraps, derefter spinatstykker og laks. Krydr med salt og peber. Kidnakken 11, DK-4930 Maribo · Tel. +45 5475 7549 · www.maribomedico.dk

helse / oktober 2011

41


Helse Mad

Sunde fritter med sund chili mayo

(perfekte til den sunde burger) 4 personer

Ingredienser:

2 bagekartofler ½ knoldselleri 3 gulerødder ½ frisk rød chili ½ fed hvidløg 1 dl. mayonaise 1 dl. creme fraiche 18 % ½ frisk rødløg ½ tsk. karrypulver olivenolie Salt og peber

Fremgangsmåde:

1. Skræl kartofler, knoldselleri og gulerødder. Skær dem i aflange pomfritstave. 2. Vend dem med olivenolie, friskhakket rød chili og finthakket hvidløg. 3. Læg dem i en bradepande, krydr med salt og peber, sæt det i en varm ovn, og bag dem derefter i 30 min. - evt. mere hvis grøntsagerne ikke er møre. 4. Blend chili med mayonaise, creme fraiche og karry pulver. 5. Smag til med salt og peber. 6. Tag fritterne ud, og server med chili mayoen.

42

helse / oktober 2011


Få me re helse. på dk

Annonce - ikke solgt

Fik du det hele med? Vidste du, at du kan genfinde artiklerne fra Helse på vores website? Her er opskrifter, interviews og ideerne til dit sunde liv samlet i et online univers, så du ikke behøver at gå glip af det, du ikke fik læst i magasinet. På www.helse.dk kan du også tegne et abonnement, hvis du hellere vil have Helse hjem i din egen postkasse.


Helse Mad

Den sunde burger 4 personer

Ingredienser:

TIP:

e en n brug m Du ka urt so h sk yog æ r u g is d god ng, hv dressi d r et ønske

Kalkuncurry i pitabrød med spicy agurk 4 personer

Ingredienser:

400 g. kalkun i tern 100 g. bønnespirer 1 zitauerløg 2 fed hvidløg ½ squash 1 knivspids chili 2 spsk. karry En smule soja 4-8 stk. pitabrød 1 agurk 2 spsk. eddike 2 spsk. sukker ½ frisk chili 1 dusk frisk koriander

Fremgangsmåde:

1. Pil og skær hvidløg og zitauerløg i fine tern. 2. Skær squash i fine tern. 3. Sæt en gryde over varmen. 4. Kom olie i gryden, tilsæt løg og kalkun med karry og chili. 5. Steg kalkunen i ca. 3 min., og tilsæt squash, soja, en smule vand og bønnespirer. 6. Lad det koge, indtil kalkunen er mør. Saucen skal gerne være en smule tyk i det. 7. Smag til med salt og peber. 8. Snit agurk meget fint, og vend den med eddike, sukker, den friske chili og salt og peber. 9. Lad agurken stå og trække i ca. 20 min. 10. Opvarm pitabrødene, kom kalkuncurryen i, og servér med den syltede agurk ved siden af.

44

helse / oktober 2011

500 gram hakket kalkun eller oksekød 1 finthakket zitauerløg 2 små revet squash 4 champignoner skåret i små stykker 1 spsk. revet ingefær 1 tsk. finthakket hvidløg 1 tsk. tamari 1 helt æg 1 tsk. tomatpure 1 spsk. groft mel. 1 tsk. teriyaki sauce 1 tsk. sort knust peber 1 finthakket forårsløg 1 salat- eller hvidkålshoved eller 8 fuldkornsboller

Fremgangsmåde:

1. Put alle ingredienserne i en stor skål, og bland det godt sammen. 2. Form 8 små bøffer. 3. Bag bøfferne i 10 minutter på bagepapir i en 180 grader varm ovn. 4. Varm bollerne i ovnen, smør dem med ketchup og servér burgeren. Man kan også udskifte bollerne med store salateller hvidkålsblade. På den måde undgår man kulhydrater, og det giver en rigtig god smag.


BESKYT DIG MOD

Helse Sygdom og forebyggelse

MOBILSTRÅLER T VIDSTE DU A • WHO advarer om at mobilstråling kan være kræftfremkaldende • Frankrig har vedtaget en lov, som forbyder elevers brug af mobiltelefoner i grund- og mellemskoler • Det Israelske sundhedsministerium fraråder brugen af trådløse DECT telefoner • Den australske strålingsbeskyttelsesmyndighed, råder børn til at sms’e i stedet for at ringe

REDUCERER MOBILTELEFONENS STRÅLING MED 70-99% www.e-safewear.dk Priser fra 149,-

Beskyttelse mod stråling Mobilposer Graviditetskjoler Børnehatte Barnevognsnet Specialgardiner Sengehimler Tekniske textiler Boksershorts Forklæder Måleapparater

Se mere på www.e-safewear.dk

helse / oktober 2011

45


Helse Nyt fra Hjerteforeningen

i Når hjertet svigter Kronisk hjertesvigt er ikke en sygdom som sådan, men en betegnelse for tegn og symptomer på, at hjertet ikke er i stand til at pumpe nok blod rundt i kroppen. Symptomerne består først og fremmest af væskeophobning og udpræget træthed. Cirka 110.000 danskere lever med hjertesvigt.

Køb et armbånd Du kan støtte forskning i kvinders hjertekarsygdomme på mange måder. Køb fx et støttearmbånd og forær et til din mor, søster eller veninde. Uanset, om du handler i butikken på www.elskhjertet.dk, i Hjerteforeningens webshop på www.hjerteforeningen.dk/shop eller i Føtex, går overskuddet til forskning i kvinders hjerter.

e r rt å ansk om. Hve 000 d rsygd n a . e k 8 e i tim ca. jert dør r af h til én r e re nd kvi et sva D s der kvin r gi å knin over 6 s r fo l tøt et ska r kr. gs r. o hjer t illione 0k k til 3 en Els 18 m d n m t.dk bå pagn imu r te rm in hje et a r. Kam le m elsk på Køb jer te dsam e r h e in sm Læ

Jeg var mildest talt ikke til stede eller nærværende, og mit helbred blev kun værre og værre 46

helse / oktober 2011


Helse Nyt fra Hjerteforeningen

Depressiv eller hj

ertesyg?

Hjertesygdomme overses hos kvinder Læger overser, at kvinder kan få hjertekarsygdom. Dorte Nørregaard blev diagnosticeret som depressiv efter sin anden fødsel. Ingen forestillede sig, at det var hendes hjerte, der svigtede efter fødslen. Af: Caroline Broge og Mette Stougaard, Hjerteforeningen

– Jeg kunne ikke få luft, var træt og udkørt, kastede op og lå på sofaen og sov, mens kiloene raslede af mig. Sådan havde Dorte Nørregaard det for tre år siden. Hun havde netop født en velskabt dreng og burde være en lykkelig mor, der skulle nyde sin anden barsel i hjemmet i Nyborg. Men hun følte sig skidt tilpas. Noget var helt galt, fornemmede hun. – Jeg var mildest talt ikke til stede eller nærværende, og mit helbred blev kun værre og værre, fortæller Dorte Nørregaard. Hun kontaktede sin egen læge flere gange, som sendte hende til forskellige undersøgelser på Nyborg og Svendborg Sygehus, og hun endte til sidst på skadestuen i Svendborg, hvor hun endnu engang blev afvist. Det afholdt hende ikke fra at blive ved med at opsøge lægerne, for Dorte Nørregaard fik det ikke bedre. Til sidst blev hun indlagt på psykiatrisk afdeling, selvom hun gentagne gange gjorde lægerne opmærksom på, at hun ikke følte sig deprimeret, men havde svært ved at få luft og oplevede, at pulsen steg, og blodtrykket faldt. På psykiatrisk afdeling fik hun elektrochokbehandling for sin depression, men anfaldene fortsatte. Først der blev hun overflyttet til hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus. Hendes hjerte blev skannet, og dommen var klar: Dorte Nørregaard led af hjertesvigt; også kaldet post partum kardiomyopati. Hjertet var forstørret, og hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen var helt nede på 15 procent.

På venteliste til et nyt hjerte Endelig en diagnose, tænkte Dorte Nørregaard. Hun blev overflyttet til Odense Universitetshospital, kom i behandling for sin hjertesygdom samtidig med, at hun blev skrevet op til en hjertetransplantation. Heldigvis virkede medicinen så godt, at hun i dag er taget af transplantationslisten. Dorte Nørregaard får dog aldrig sit gamle liv tilbage. Hun er i dag førtidspensionist og har måttet sige farvel til jobbet som fængselsbetjent. Forløbet har givet hende alvorlige mén for livet, som en hurtigere behandling formentlig kunne have mildnet. Dorte Nørregaard er langt fra den eneste kvinde, som føler, at hendes symptomer ikke bliver taget alvorligt. Hver femte kvinde, der henvender sig med symptomer på hjertekarsygdom, oplever ikke, at den praktiserende læge tager symptomerne alvorligt. Det viser en undersøgelse fra Hjerteforeningen, som har spurgt kvinder i alderen fra 40 til 74 år. Knap to ud af 10 kvinder med hjertekarsygdom (17 pct.) følte ikke, at deres praktiserende læge tog dem alvorligt, da de henvendte sig første gang om symptomer på hjertekarsygdom.

Tag symptomer alvorligt – Det er selvfølgelig dybt alvorligt, at hver femte kvinde ikke føler sig lyttet til, når de henvender sig til deres praktiserende læge om symptomer på hjertekarsygdom, som er dødelig. Særlig alvorligt er det, når det gælder ældre kvinder. Risikoen for hjertekarsygdom

stiger med alderen, og diffuse symptomer på hjertekarsygdom hos kvinder skal i høj grad tages alvorligt. Ikke mindst i de ældre aldersgrupper, siger adm. direktør i Hjerteforeningen, cand. med, Inge Vestbo. – Desværre bekræfter undersøgelsen en tendens, som vi kender fra tidligere undersøgelser. Nemlig, at kvinder med hjerteproblemer ofte ikke får stillet den rigtige diagnose og får den rette behandling i tide. Generelt underbehandles kvinder medicinsk i forhold til mænd, og de tilbydes sjældnere forundersøgelser for hjertekarsygdom end mænd. Dette er yderst problematisk, når overlevelse af en hjertekarsygdom afhænger af, om man hurtigt får stillet den korrekte diagnose og hurtigt kommer i den rette behandling, understreger Hjerteforeningens direktør. Hun opfordrer samtidig kvinderne selv til at være insisterende og stædige, når de mener, at noget er galt. Hjerteforeningen sætter i efteråret fokus på kvinder og hjertekarsygdom med kampagnen Elsk hjertet. Målet er at samle 18 millioner kroner ind på seks år til forskning i kvinders hjerter, bl.a. for at forhindre, at andre kvinder får samme skæbne som Dorthe Nørregaard. Klik dig ind på www.elskhjertet.dk og se og hør Dortes historie. På www. elskhjertet.dk kan du også læse mere om de projekter, der indtil videre har fået støttet og selv give et bidrag.

helse / oktober 2011

47


Helse Sygdom og forebyggelse

Snup en ie Pauseboo g Der er masser af gode grunde til ikke at få rørt sig: Dårligt vejr, travlt på arbejde eller dødtræt i fritiden. Men hvorfor ikke bruge dine pauser aktivt? Snup en Pauseboogie. Din krop vil elske dig for det - og det er de små forskelle, der tæller. Af: Signe Kjærbølling

V

i står op om morgenen, sætter os trætte ind i bilen og begiver os af sted mod arbejdet. Vi parkerer bilen foran arbejdet og tager elevatoren op til vores pind. Vi sætter os tungt i kontorstolen og tænder computeren. Når klokken nærmer sig gå-hjem-tid, er vi trætte og ømme i nakke, ryg og skuldre af en hel arbejdsdag, hvor vi ironisk nok ikke har bevæget os. Derfor smider vi os trætte og ømme på sofaen, når vi kommer hjem. Sådan er hverdagen for mange mennesker. Mange af os bevæger os næsten ikke, når vi arbejder, og det er ikke sundt. Mange med stillesiddende arbejde har i dag ondt i eksempelvis ryg og nakke, fordi man belaster nogle få, små muskler. Pauseboogie er en helt ny måde at forkæle sin krop på. En ny bevægelse, der handler om at bruge nogle af dagens små pauser på enkle og gode øvelser. Når du træner, aktiverer du de store muskler, som støtter og aflaster de små, og derfor bliver de ikke så ømme. Det er Gigtforeningen, der står bag Pauseboogie. Herfra siger direktør Lene Witte:

48

helse / oktober 2011

– Alt for mange bevæger sig alt for lidt. Men man skal være god ved sig selv og bruge sine pauser aktivt. Forkæle sin krop ved at bruge den rigtigt. Her kan Pauseboogie være det skub, der får dig i gang, siger Lene Witte.

De små forskelle tæller Ny forskning viser, at det er de små forskelle, der tæller. At man ikke behøver sætte det helt store træningsprogram i gang for at komme inaktiviteten til livs. At man kan forebygge smerter i led og muskler med enkle øvelser i løbet af dagen. Og at to minutter her og der gør en forskel. – Pauseboogie er skræddersyet til den stillesiddende dansker. Man kan pauseboogi’e sig til bedre sundhed. Det er en let måde at forebygge småskavanker på. Selv små tiltag og en Pauseboogie med udvalgte øvelser vil kunne mærkes, fortæller Lene Witte. Gigtforeningen præsenterer Pauseboogie i anledning af sit 75 års jubilæum i år.


Helse Sygdom og forebyggelse – Vi markerer jubilæet ved at give Pauseboogie til hele Danmark. Det er for alle uanset alder, det er gratis, og man skal ikke investere i dyrt udstyr for at være med. Det er en gave, som jeg virkelig håber, at rigtig mange vil tage godt imod, siger Lene Witte.

Nyskabende træning Gigtforeningen har skabt konceptet i samarbejde med danser og koreograf Toniah Pedersen, som bl.a. er kendt fra XFactor, og pilatesinstruktør Hanna Dalsgard fra Pilatesdk. Samarbejdet har resulteret i en række anderledes øvelsesserier. Der er små serier til alle dele af kroppen, og man

i Pauseboogie til nakken Pauseboogie er øvelser til hele kroppen. Her er en øvelse til nakken, du let kan lave i din pause: Kom ud på gulvet og stå rank. Skub hovedet lidt frem. Træk så hovedet tilbage og lav dobbelthage. Hold spændingen i 2-3 sekunder. Gentag øvelsen 8-12 gange.

Det er for alle uanset alder, det er gratis, og man skal ikke investere i dyrt udstyr for at være med. KREATIVITET Endnu DEBAT ledige r pladse SANG KUNST HISTORIE ... UDFLUGT Få vitaminer til både hoved og krop og mød nye mennesker i MOTION et rigtigt højskolemiljø. I foredragssalen kan du møde KREATIVITET en bred vifte af foredrag om kunst, filosofi, litteratur og HISTORIE historie. I koret synger vi årstidens sange. På værkstederne kan du DEBAT

Giv dig selv en højskoleoplevelse

sy, male, tegne, arbejde med sølv og sten eller digital foto. Desuden byder vi på en heldagsudflugt og meget mere. Ring og hør nærmere! r:

Ledige pladser på følgende kurse Kursus 25

Livsglæde og livsmod 19. oktober – 1. november

Kr. 4.850,-

Kursus 27

har” ”Livet er ikke det værste man Kr. 4.200,– 29. november 16.

Kursus 28

”Der er noget i luften”

Kr. 4.200,30. november – 13. december

Kystvejen 114 · 8300 Odder tlf. 86 55 89 44 email: rudestrand@mail.tele.dk www.rudestrand.dk

helse / oktober 2011

49


Helse Sygdom og forebyggelse kan sammensætte dem, som man vil, alt efter hvilke dele af kroppen, man vil træne. Øvelserne er anatomisk korrekte, og de belaster dig ikke med vrid og hop. – Øvelserne holder kroppen ved lige. Der er små øvelser til alle dele af kroppen, f.eks. hænder, skuldre, knæ og fødder, fortæller Hanna Dalsgard. Det tager ikke mere end to minutter for dig at lave Pauseboogie. Derfor passer Pauseboogie godt ind i de små pauser, vi har i løbet af vores dag. – Pauseboogie er let tilgængelig og overskuelig. Du kan lave den overalt. I ba- det, på arbejde, når du vasker op eller ser film, siger Toniah Pedersen.

Her finder du Pauseboogie Det er let at lave Pauseboogie. I små film viser Hanna og Toniah dig, hvordan man gør. Hvis du har en smartphone, kan du downloade dem som en gratis app. Så har du altid øvelserne ved hånden og kan lave dem, når det passer dig. Du kan også finde Pauseboogie på www.facebook.com/gigtforeningen eller www.gigtforeningen.dk /pauseboogie

i Gigtforeningen kæmper mod smerter i muskler og led Gigtforeningen kæmper for, at færre får ondt i led, ryg og muskler. Derfor vil Gigtforeningen gerne have danskerne til at træne mere, fordi træning forebygger smerter og slidgigt. Pauseboogie-kampagnen er et led i Gigtforeningens store indsats for bedre forebyggelse af smerter i muskler, led og ryg. Gigtforeningen står også bag træningskonceptet, AquaPunkt, der skal få flere mennesker til at træne i vand. Konceptet består af forskellige øvelser, som du har adgang til i 90 svømmehaller over hele landet. Den 12. oktober 2011 bliver antallet af svømmehaller udvidet til 125. AquaPunktøvelserne forebygger ømme punkter og gigt. Du kan læse mere om AquaPunkt på www.gigtforeningen.dk/aquapunkt På Gigtforeningens hjemmeside finder du flere gode råd om motion: www.gigtforeningen.dk/motion 6994_Saltcare ann 87,5x115_RevB

Restlagen fra Læsø Salt danner basis for vores hudplejeserie. Den høje saltkoncentration og de naturlige mineraler har en gavnlig effekt på tør og skællet problemhud.

Besøg vores hjemmeside: www.laesoe-saltcare.dk Produkterne sælges i udvalgte Matasbutikker, helsekostforretninger og selvfølgelig på Læsø.

Laesoe-Saltcare ApS • tlf. + 45 9849 9820 Postboks 30 • DK-9940 Læsø • ls@laesoe-saltcare.dk

50

helse / oktober 2011

17:09

Tør og irriteret hud? - Læsø salt på tube

Uden brug af parabener og parfume.

Hvis du har en smartphone, kan du downloade dem som en gratis app. Så har du altid øvelserne ved hånden og kan lave dem, når det passer dig.

15/03/11

Side 1


Helse: Artikel

Al romantikken, hele eventyret - levende på isen!

Nyt magisk show fra DisNey oN ice 15.–16. februar 2012 FORUM COPENHAGEN

billetnet.dk

Dansk tale og sang

18.–19. februar 2012 STADIUM ARENA FYN ODENSE

disneyonice.dk helse / oktober 2011

51


Helse: Mad

Konsultation Vorter har intet med hygiejne at gøre, og så er de i øvrigt helt uskadelige. Holger

Vorter

- stenen i skoen

kjær Privatp raktise rende i det v læge isionæ re Hor Sundh sens edshus , som rumme r en br ed ska af beha re ndling smulig heder fra psy koterap trænin i t il gsfacil iteter.

Der findes næppe den sygdom, der er omgivet af flere myter og husråd, end almindelige vorter. Hvad er fup og hvad er fakta – og må man gå i svømmehallen, når man har fodvorter?

V

orter er en infektionssygdom, dvs. årsagen til sygdommen er smitte med visse virus ved navn HPV. Smitte foregår ved direkte hudkontakt, hvor virus kommer på huden, bevæger sig igennem de yderste døde hudlag og starter en proces i de levende hudceller, der resulterer i den karakteristiske hududvækst. HPV-virus smitter meget lettere hvis hudbarrieren er brudt, f.eks. hvis huden er er beskadiget pga. eksem, eller hvis huden er våd. Vorter har intet med hygiejne at gøre, og så er de i øvrigt helt uskadelige. Bortset altså fra, at de ikke pynter på huden. Man kan i øvrigt ikke smittes med HPV fra dyr, heller ikke fra skrubtudser. De fik før i tiden ofte skyld for at være smittekilde, hvilket har kostet mange uskyldige tudser en alt for tidlig og ufortjent død.

Virus og vortefamilie HPV er en stor familie af virus. Nært beslægtet med de virus, der forårsager hudvorter, er de virus, der smitter seksuelt og forårsager kønsvorter. Visse

52

helse / oktober 2011

undertyper af kønsvorte-virus kan give anledning til celleforandringer i livmoderhalsen hos kvinder og er årsagen til livmoderhalskræft. Viden om disse celleforandringer har ligget til grund for et af de største og mest effektive forebyggelsesprogrammer i den nyere medicinske historie. Alle kvinder i alderen 23-65 år indbydes med års mellemrum til screening. Det har reduceret forekomsten af livmoderhalskræft fra én af de hyppigste cancerformer hos yngre kvinder til en relativt sjældnere sygdom i dag. Fod- og håndvorter er anderledes uskadelige omend kosmetisk generende.

Fjernelse af vorter? ”Er det en vorte?” – spørger den lidt bekymrede mor til min lille patient, en pige på 5 år. I fællesskab kigger vi med lup på en lille hududvækst under foden. Når man er 5 år, er det svært at holde foden helt stille, men det lykkes. Jeg skraber lidt i overfladen og ser i bunden af udvæksten nogle karakteri-

stiske mørke prikker, der udgøres af små slyngede blodkar. Det er en hurtig diagnostisk test, der bruges til at adskille vorter fra f.eks. ligtorne (død hud under foden). ”Der er ikke den store grund til behandling” siger jeg. ”Fodvorter forsvinder normalt af sig selv indenfor et lille års tid. Immunforsvaret opdager infektionen, og begynder at bekæmpe den fremmede virus”. Vorter kan blive større, genere under foden, eller tage længere tid, I så fald behandler man oftest med salve. Salven virker ved at opløse den del af huden, hvor vorten sidder. Frysebehandling kan også anvendes, men det gør ondt og kræver flere behandlinger, og er dermed ikke egnet til helt små børn. ”Alt i alt”, siger jeg, ”synes jeg, vi bør se tiden an og se, om den ikke forsvinder.” ”Og ja, hun må gerne gå i svømmehallen”. Svømmehaller er utvivlsomt et smittested for fodvorter, men det er så hyppig en infektion, at smitte i praksis er umuligt at undgå.


får du det hele med? Professionel rådgivning og vejledning er nøglen til en god start på et nyt liv med høreapparat. Hos De Private Høreklinikker tilbyder vi: • Professionel rådgivning og vejledning • Høreapparater uden egenbetaling* (forudsætter bevilling fra din kommune) • 4 års service og garanti • Enestående teknologi fra Oticon, Widex, Siemens og Unitron • Høreværn til jagt, musik og industri • Hjemmebesøg

hør mere på 7o 131 131 DE PRIVATE HØREKLINIKKER

audiologisK holtePRIVATEodense BispeBjerg gentofte hillerød HOLTE HØREKLINIK hjemmeservice 2400 KøBenhavn nv 2820 gentofte 3400 hillerød 2840 holte 5000 odense c helse / oktober 2011

53

FREDERIKSBERG PRIVATE HØREKLIN


Helse Sundhed.dk

Det er godt, at sundhedssektoren følger med udviklingen, og det er da fedt, at der rent faktisk er nogen, som har â&#x20AC;&#x2122;gemtâ&#x20AC;&#x2122; ens data for en. 54

helse / oktober 2011


Helse Sundhed.dk

Den digitale huskeliste Hvornår var du sidst hos tandlægen? Hvor længe varede forløbet med øjenlægen sidste sommer? Og hvad hed ham den gode fysioterapeut, du gik hos i 2004? Nu kan vi helt slippe for at holde styr på vores sygdomshistorik og i stedet få adgang til dataene på sundhed.dk. Tjenesten hedder Mine Konsultationer og kan tilgås ved log in med NemID. Af: Cecilie Mazanti Kristiansen / Foto: Morten Lasskogen, Das Buro.

R

igtig mange har allerede haft glæde af digitale tjenester på sundhed.dk såsom E-journal og Mine Sygehusbehandlinger, der viser personlige journaler fra offentlige sygehuse samt alle kontakter til danske sygehuse. Tjenesterne skal være med til at skabe mere åbenhed i sundhedsvæsenet, og Mine Konsultationer er nyeste skud på den stamme. Her kan du se en samlet liste over alle offentligt betalte konsultationer hos behandlere i egen klinik siden 2003. Pernille Kristensen, 26, er blandt de brugere, som er glade for den øgede digitalisering af sundhedsdata. Hun blev mor i februar måned og kan sagtens mærke, at der er kommet flere besøg hos lægen under og efter graviditeten. Ifølge hende er Mine Konsultationer især nyttig som en form for huskeliste. – Måden, vi husker på i dag, er anderledes end tidligere. Vi er blevet vant til at kunne slå det op, hvis vi skal vide noget, lige fra hvilke biblioteksbøger, vi har lånt, til hvilket sprog de taler i Malaysia. Alt er blevet så lettilgængeligt. Vi gemmer jo heller ikke vores kalendere i flere år længere, forklarer hun. – Derfor er det godt, at sundhedssektoren følger med udviklingen, og det er da fedt, at der rent faktisk er nogen, som har ’gemt’ ens data for en.

Et samlet overblik Mine Konsultationer viser en tidslinje over dine konsultationer inddelt efter behandlertype, og på den måde kan du

nemt få et overblik over, hvornår den enkelte konsultation fandt sted, og hvilke ydelser du fik. Hanne Hansen på 49 år har ofte kontakt til forskellige dele af sundhedsvæsenet, fordi hun lider af type 1-diabetes, som også har medført en række følgesygdomme. Hun har blandt andet fået konstateret nervebetændelse i fødderne, ligesom hun har mange problemer med tænder og øjne, så hun er jævnligt til behandling hos den praktiserende læge, tandlægen og fodterapeuten. De mange behandlingsforløb har krævet stort overblik fra Hannes side, og her kan oversigten på Mine Konsultationer også hjælpe til. – En overlæge på Odense Universitetshospital nævnte engang, at jeg kunne gå ind og følge med i mine behandlinger på sundhed.dk, fortæller hun. – Nu har jeg lagt siden ind under ’favoritter’, og jeg vil helt sikkert bruge det til at få et bedre overblik. Det er også nemmere at sidde herhjemme og læse dataene, end hele tiden at skulle kontakte sin læge med spørgsmål. I takt med udvidelsen af de digitale løsninger på sundhed.dk har vi fået langt bedre overblik over vores egen sygdomshistorik – på flere fronter. Hanne blev da også overrasket over, at det ikke kun var konsultationer hos den praktiserende læge, hun kunne finde under Mine Konsultationer. – Det overraskede mig faktisk, at min fodterapeut var herinde, for det var jo bare en lille undersøgelse. Men det er egentlig ret godt, at man kan fin-

i Behandlere under Mine Konsultationer Data i Mine Konsultationer stammer fra Sygesikringsregisteret. Registeret indeholder de oplysninger, som er indberettet til regionerne siden 2003. Oplysningerne kommer fra: • Praktiserende læge, herunder vagtlæge • Speciallæge • Tandlæge • Tandplejer • Fysioterapeut • Fodterapeut • Kiropraktor • Psykolog • Laboratorier Bemærk: Du kan kun se oplysninger om konsultationer, hvor det offentlige har ydet tilskud til behandlingen, og ikke oplysninger om konsultationer, hvor du selv skulle betale. Det gælder fx attester til kørekort eller influenzavaccination hos lægen. Se mere på www.sundhed.dk.

helse / oktober 2011

55


Helse Sundhed.dk

Dataene på sundhed.dk kan gøre os bevidste om, hvad vi koster sundhedsvæsenet.

Pernille Kristensen.

de en samlet oversigt og ikke kun data fra sin egen læge. Også listen over tandlægekonsultationer er god for hende at følge med i. – Lige nu går jeg meget til tandlæge, og lige præcis konsultationerne hos tandlægen kan godt være lidt ugennemsigtige. Derfor er det godt at kunne holde øje med, hvad man egentlig har fået lavet der, og gå tilbage til tidligere behandlinger og se dem også.

Større gennemsigtighed i sundhedssystemet I de første to måneder siden lanceringen i juni har Mine Konsultationer haft over 60.000 klik på de indloggede sider. Kirsten Jørgensen, kontorchef i Danske Regioner, glæder sig over, at der er blevet taget så godt imod den nyeste tjeneste. – Vi er meget glade for den store interesse, borgerne har vist i at kunne følge med i deres egne kontakter til læge, tandlæge mv., siger hun og fortsætter: – Vi er meget interesserede i at få skabt så meget gennemsigtighed og så let tilgængelige data som muligt, så de sundhedsdata, regionerne har registreret, ikke bare ’samler støv’, men kan deles med borgeren selv og bruges af borgeren, hvor det giver mening. Spørgsmål til selve oplysningerne i Mine Konsultationer besvares af den region, hvor den pågældende behandler har sin praksis. Helle Christensen tager sig af henvendelser i Region Syddanmark, og hun har fortrinsvis haft gode oplevelser med at hjælpe borgere videre.

56

helse / oktober 2011

– Langt de fleste spørgsmål har vi kunnet løse ret hurtigt, fortæller hun. – Det har for det meste drejet sig om borgere, der ikke ved, at vagtlægerne registreres under eget navn og derfor er blevet forvirrede over, at en læge fra Esbjerg står registreret, når de ellers har fast læge i Vejle. Der har dog også været enkelte tilfælde, hvor sagen ikke kunne lukkes med det samme. – Der har været et par sager, hvor borgere har ringet ind med spørgsmål om ydelser, de ikke har modtaget. Det har fx været i forhold til indberettede konsultationer på dage, hvor de ikke har været ved lægen, eller ved mindre operationer, de aldrig har fået foretaget, fortæller Helle. – Men overordnet set har vi haft få henvendelser i vores region i forhold til, hvad vi havde forventet.

Opdateres jævnligt Oplysningerne kommer ind i Mine Konsultationer i takt med, at behandlerne indberetter afregningen til regionerne. Typisk vil en behandler sende alle indberetninger ind sidst på måneden, og derefter går der cirka en måned, før dataene er tilgængelige i Mine Konsultationer. Det vil sige, at en behandling foretaget i maj måned vil være at finde på oversigten senest den 10. juli. Da de data, vi kan se i Mine Konsultationer, stammer fra regionernes system til afregning med behandlerne, er det også muligt at se, hvor meget det offentlige betaler for vores kontakt til sundhedsvæsenet. Det kan Pernille godt se fordelen ved.

– Jeg tror, det er rigtig sundt at gå ind at kigge på dataene engang imellem. Her kan vi blive bevidste om, hvad vi egentlig koster sundhedsvæsenet, fortæller hun. – Jeg skriver fx tit til min læge med spørgsmål, og der skal man også huske på, at det jo ikke er gratis, bare fordi jeg har gratis internet. Det tager tid for lægen at svare, selvom det er langt mindre tidskrævende for mig.

Adgang til journaler fra den praktiserende læge på vej De digitale tjenester udvides løbende, og der er da også allerede nye tiltag på vej. Ligesom det i dag er muligt at læse sin e-journal fra sygehuset, vil det i løbet af det kommende år blive muligt at læse med i journalen fra den praktiserende læge. – Jeg synes, det er nødvendigt med den udvidelse, siger Pernille. – Lige nu står der bare ’konsultation’, så det bliver godt, når man kan gå ind og se, hvorfor man har været hos lægen. Man kan jo godt gå og sige til sig selv, at man tit har halsbetændelse, men det har man måske ikke. Med adgang til journalerne kan man se, hvor ofte man rent faktisk har været til konsultation med mistanke om halsbetændelse. Også Hanne ser frem til udvidelsen. – Det bliver helt bestemt godt også at kunne se journalerne, siger hun. – Den praktiserende læge er jo den læge, man har den tætteste kontakt med, så det vil være rigtig godt at kunne følge med i, hvad de skriver.


TØR HUD? - ikke længere!

HELOSAN Fodsalve er specielt udviklet til fødderne til daglig pleje eller

brug efter hver vask. En velkendt parfumefri salve, der blødgør hård hud, og giver fødderne smidig frisk hud med mindre Pharmaxim risiko for revner. www.pharmaxim.com www.pharmaxim.com Helosan Helosan krokodil krokodil noshörning noshörning annonce annonce Gå Gå godt godt juni10.indd juni10.indd 11

2010-06-11 2010-06-11 16:34:55 16:34:55

05/2011-005

Slut med

hævede og ømme ben

Fås i håndkøb

Brug Venoruton, hvis du er generet af ... • Tunge og hævede ben • Kløende fornemmelse i benene – de føles varme, snurrende eller sovende • Svag, men konstant ømhed i benene

• Natlige kramper i benene og/eller læggene • Karsprængninger, slyngede, overfladiske vener og åreknuder

Venøs insufficiens er en almindelig lidelse, som skyldes funktionssvigt i venesystemet. Venoruton styrker venevæggene og letter tilbageløbet af blodet fra benene til hjertet.

Venoruton

– for en lettere gang på jorden

Forbrugerinformation: Venoruton indeholder hydroxyethylrutosider. Virkning: Venoruton anvendes til behandling af væskeophobning (ødem) og andre symptomer på venøse kredsløbsforstyrrelser samt hæmorroider. Dosering: Voksne: 1 kapsel 3 gange daglig i forbindelse med et måltid. Kapslerne synkes hele. Bivirkninger: Sjældent forekommer mave-tarmgener, hududslæt, kløe, nældefeber. Meget sjældne: Anafylaktisk shock, anafylaktiske reaktioner, overfølsomhedsreaktioner, hovedpine, svimmelhed, rødmen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af gravide eller ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne. Pakningsstørrelser og vejledende priser per 1. maj 2011: Venoruton, 300 mg, 100 kapsler: 199,95 kr. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health, Lyngbyvej 172, 2100 København Ø, tlf. 39 16 84 00, www.novartis.dk. Dato for produktresumé: 12/2007.

Venoruton 180x115 0411 FINAL.indd 1

19/05/11 09.59

helse / oktober 2011

57


Helse Motion

I flok kan grænsen overskrides! Rigtig mange kvinder med lidt for mange kilo på sidebenene vil hellere dø end ses i en badedragt. Lige præcis sådanne begrænsninger forsøger foreningen Fnuggeline at udfordre. Af: Malene Tonnung

S

ommerens blandede vejr havde ikke ligefrem lagt op til et badearrangement, men lørdag den 20. august viste vejret sig heldigvis fra en lidt pænere side og bød på lidt sol og lune temperaturer. Heldigvis, fordi 25 seje kvinder fra Fnuggeline havde sat sig for at udfordre både badevandstemperaturer og personlige grænser til foreningens ”Store badedag”, der fandt sted i Thyborøn ved den jyske vestkyst. Rigtig mange kvinder med vægtproblemer vægrer sig ellers for at skrue sig ned i en badedragt eller i det hele taget stille op til motionsarrangementer. Det kan kræve en overskridelse af mange personlige grænser og bekymringer for, hvad omverdenen tænker. Det er her, en forening som Fnuggeline kommer til sin ret. Her er optagelseskrav: Du skal veje mere end din højde i centimeter minus 100 og plus 30 kilo. Og ellers have lyst til at gøre noget ved din livskvalitet som overvægtig på vej mod lettere tilstande.

58

helse / oktober 2011

Medlemmerne bliver vejet ved arrangementerne, og månedens taber udpeges. Et godt eksempel på, at foreningen selvfølgelig har som mål at hjælpe medlemmerne til at tabe sig, men at alvoren bliver godt mikset med en positiv og humoristisk ånd.

Månedens taber Til den store badedag udnævnes Kirsten Didriksen som månedens taber. Og sommerminder udveksles, inden instruktør og personlig træner Michelle Nørgård Kristensen får ordet med sit foredrag: ”Spis maven væk - slut med slankekure”. – Der findes et hav af bud på, hvordan man skal komme ned i vægt, og de fleste fører til, at man taber sig en smule og tager det hele på igen, når forløbet er slut. Dog handler et vægttab ikke om en slankekur, men om at man får nye gode vaner, som man kan holde resten af livet. Derfor er kalorietælling og vejning af mad forbudt i min ver-

den, da det kun stresser kvinder og fører til, at de får et helt forkert forhold til mad. Flere af medlemmerne i Fnuggeline får noget at tænke over under foredraget – ideer om flere proteiner og mere sundt fedtstof – og mindre brød og kalorietælling – er muligvis ikke nye, men at det alligevel betyder så meget… Traditionen tro består frokosten af ernæringsrigtig mad – og denne gang er det Michelle Nørgård Kristensens principper, som er brugt. Bagefter står programmet på ”Rumpet-ryst”. I gymnastiksalen serverer Michelle en populær omgang Zumba, som er tilpasset de ekstra kilo. Hoppene var pillet af, så alle får en oplevelse af at kunne være med. Lige præcis sådanne oplevelser viser, hvorfor det kan være en fordel at være store i flok: I en almindelig Zumba-lektion kan man nemt komme til kort som overvægtig – og på den måde


Helse Motion blive afskåret fra den livsglæde, der ligger i at svede igennem til insisterende rytmer og grine af egne og andres problemer med at følge dansetrinene.

Positivt gruppepres Og så til dagens sidste udfordring: Badedagen! Sveden skulle vaskes af, men selvom vandmotion er både sundt og skånsomt, kan det være en kæmpe udfordring for store kvinder at kaste sig i bølgen blå. Så her hjælper det virkelig at være i flok. Især når vandtemperaturen kun sniger sig op på 16 grader. Der bliver hvinet, rystet og gået på tæer, men til sidst får positivt gruppepres alle badende under. Enkelte står dog over på det udendørs badeeventyr, men mon ikke en bedre sommer med højere temperaturer kan gøre noget ved det en anden gang? Denne gang var udfordringen at bade offentligt, men også dans, ridning og welness er på programmet i Fnuggeline. Og så er der en årlig weekend med fællesskabet. Rigtig mange af Fnuggelines medlemmer nyder samværet, udfordringerne og arrangementerne med andre i samme båd, derfor har foreningen også skabt Fnuggeline Light – for medlemmer, der ikke længere opfylder vægtkravene. Til gengæld fungerer light’erne som eksempler på, at det kan lade sig gøre at tabe sig med livskvaliteten i behold.

Kære kvinde Livmoderhalskræft er den tredjehyppigste kræftform hos kvinder mellem 15 – 44 år i Danmark Alle kvinder kan få livmoderhalskræft Det virus der forårsager livmoderhalskræft hedder Human Papillomavirus (HPV) HPV smitter ved seksuel kontakt HPV kan ramme kvinder i alle aldre

i Om Fnuggeline Foreningen startede i Lemvig kommune, men har nu bredt sig til det meste af Jylland og Fyn. Arrangementerne i foreningen har fokus på vægttab og motion for store kvinder, men det er også en social forening, hvor medlemmerne møder opbakning fra ligesindede og arrangerer foredrag om fedmerelaterede problemer og udfordringer – lige fra tøj til gastric bypass-operationer. På landsforeningens årlige træf handler det således om både psyke, motion og kost – med masser af mulige løsninger, så medlemmerne kan vælge efter temperament. Se mere om lokalforeninger og arrangementer på www.fnuggeline.dk.

men nu er der godt nyt til alle kvinder op til 45 år Det er nemlig ikke for sent at beskytte sig mod livmoderhalskræft Kontakt din læge hvis du vil vide mere om forebyggelse af livmoderhalskræft og andre sygdomme på de ydre kønsorganer.

Læs mere på : vaccinemodkraeft.dk

helse / oktober 2011

59


din sunde webshop

Saft & kraft

Joan Tønder GrønninG

Nyhed

allergi

Bogen om

Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig eller din familie

Besøg bogshoppen, og find inspiration til bøger om sundhed og helse. Læsestof, der hjælper dig til en sundere livsstil. Vi har et stort udbud i bøger og produkter, der på en naturlig måde inspirerer dig til at opnå en forbedret livsstil.

www.saftkraft.dk

Ny og letlæselig bog om alle typer allergi, men med fokus på, hvad man selv kan gøre for, at allergi fylder mindst muligt i hverdagen. Bogen er objektiv, fordi den er udgivet uden sponsorer, ligesom den er faglig godkendt og anbefalet af 10 førende danske allergilæger.

Nyheder

BESTILLINGSNR: 1184 H

Mobilpose, Tube

Kr.

Mens eksperterne strides om eventuel strålingsfare fra mobiltelefoner, kan du lade tvivlen komme dig selv til gode. Posen fjerner 70-99 pct. af telefonens skadelige stråler – uden at lyden påvirkes. Formatet passer til de fleste telefoner – dog ikke Iphones, som vi har en anden model til. BESTILLINGSNR: 1181 H - rød BESTILLINGSNR: 1182 H - grå

Bogen om allergi

298,-

Pris

169,

Det bliver altid lidt sjovere at gøre noget godt for miljøet, når man ikke skal bruge en masse ekstra penge – eller tværtimod kan spare nogle. Grønne sparetips lover faktisk op mod 5000 ekstra kroner i din lomme om året. F.eks. får du tips til, hvordan du billigst lever økologisk og hvordan du gør-det-selv på en miljøvenlig måde. BESTILLINGSNR: 1189 H Normalpris 99,-

NU

60

helse / oktober 2011

Bestillingsnr: 1185 H Normalpris 249,-

Nu

100,-

SPAR kr. 14 9,-

149,-

Mobilpose, Inspiration

BESTILLINGSNR: 1183 H

En opmuntring til alle kvinder, der tror, at det er slut med bikinier og hot sexappeal omkring de 40. Bogen har et 10-ugers komplet antiage-program med foryngende mad, motion og kosttilskud.

Pris

Grønne sparetips

Mens eksperterne strides om eventuel strålingsfare fra mobiltelefoner, kan du lade tvivlen komme dig selv til gode. Posen fjerner 70-99 pct. af telefonens skadelige stråler – uden at lyden påvirkes. Formatet passer til de fleste telefoner – også Iphones

10 år yngre på 10 uger

49,-

Glød og glæde med Raw Food Med Glød og glæde får du – ud over introduktion til Raw Food – masser af lækre opskrifter. Bogen er krydret med personlige beretninger og kostplaner, der kan hjælpe dig selv i gang. Vibeke Amdisen har mange gode råd til alt fra køkkengrej, spiring, madpakker og om at leve med Raw Food. BESTILLINGSNR: 11810 H Normalpris 299,-

SPAR kr. 10 0,-

SPAR kr. 50,-

NU

199,-


Tilbudene gælder så længe lager haves

Bestillingskupon Ja tak, jeg ønsker at bestille følgende bøger:

Nr. 1181 H - rød

Nr. 1187 H

Nr. 1182 H - grå

Nr. 1188 H

Nr. 1183 H

Nr. 1189 H

Nr. 1184 H

Nr. 11810 H

Nr. 1185 H

Nr. 11811 H

Nr. 1186 H

Nr. 11812 H

Nr. 11813 H

Sukkersheriffen Seks ud af ti børn får for meget sukker, og sukkeret stjæler pladsen fra den sunde mad. Et sukkerfornuftigt familieliv kræver ingen store omvæltninger eller afsavn, men derimod lidt nyttig viden og gode værktøjer. Pixibogen ”Sukkerprinsessen”, der følger med bogen, kan kickstarte snakken med de allermindste om brugen af sukker.

Parforhold og livet med børn

Stress og udstødelse

Tiden med små børn er en stor udfordring for de fleste parforhold, hvor mange oplever, at de for en tid glider fra hinanden. Denne bog giver redskaber til at tackle den nye tid på det praktiske såvel som det følelsesmæssige plan.

”Stress og udstødelse” handler om de træthedssygdomme, fibromyalgi, kronisk trætshedssyndrom og piskesmæld, som sundhedssystemet ikke i øjeblikket er i stand til at gøre noget ved.

BESTILLINGSNR: 1187 H Normalpris 199,-

BESTILLINGSNR: 1188 H Normalpris 298,-

BESTILLINGSNR: 1186 H Normalpris 250,-

SPAR kr. 130,-

NU

120,-

NU

99,-

SPAR kr. 199,-

SPAR kr. 10 0,-

NU

99,-

EVT. BEMÆRKNINGER:

+ Porto og ekspeditionsomkostninger. Ekstra porto ved forsendelse til udlandet må påregnes. Helse nr. 08/2011. Tilbuddene gælder til 20. november 2011. Abonnentsnummer: Navn: Adresse: Postnr. & by: Telefon:

Send kuponen i en frankeret kuvert til: Naturli • Porschevej 12 • 7100 Vejle

Det er ikke lige fedt

Når det gør rigtig ondt

Du er hvad du spiser

De seneste år har der udfoldet sig en hidsig ernæringsdebat om, at vores kost indeholder for meget fedt. Det har til gengæld affødt kritik og advarsler. Vi har brug for fedt, lyder det; eller rettere: Vi har brug for det, der betegnes som “gode fedtstoffer.”

Af Carsten Vagn-Hansen. Smerter er desværre en uundgåelig del af livet, ingen undgår at få ondt indimellem – i kroppen, sindet eller sjælen. denne bog giver et indblik i de forskelligemuligheder, der findes for smertebehandling, så du kan finde frem til den behandling, der virker bedst for dig!

Med Lene Hanssons bog kan man i løbet af 30 dages læsning og gennem egne dagbogsnotater lære mange ting om sig selv. I bogens omfattende appendiks får man bl.a. en 30-dages kostplan med opskrifter og madfotos samt en 30-dages motionsplan.

BESTILLINGSNR: 11811 H Normalpris 188,-

NU

90,-

BESTILLINGSNR: 11812 H Normalpris 199,-

SPAR kr. 98,-

BESTILLINGSNR: 11813 H Normalpris 249,-

119,-

10% rabat Er du abonnent på Naturli, får du 10% rabat

på bøger, der ikke i forvejen er på tilbud .

Besøg vores shop på

saftkraft.dk

– her finder du mere end 35 bogtitler!

SPAR kr. 10 0,-

SPAR kr. 80,-

NU

Du kan også bestille på www.naturli.dk/shop eller ringe på tlf. 7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00–12.00. Med forbehold for evt. trykfejl.

NU

149,-

helse / oktober 2011

61


Helse Nyt fra Apotekerforeningen

På disse sider får du nyt fra Helses samarbejdspartner Apotekerforeningen. Har du spørgsmål angående nedenstående, er du altid velkommen til at henvende dig på dit lokale apotek.

Er dine ører vokset til?

Sunde børn har ikke brug for tilskud Får dit barn en sund og varieret kost, har det ikke behov for tilskud af vitaminer og mineraler. Du skal dog være opmærksom på, at hvis dit barn er småt spisende eller meget kræsen, kan det være nødvendigt med tilskud i form af en multivitamin- og mineraltablet. Du kan altid rådføre dig med sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl, om dit barn får nok vitaminer og mineraler. Og på apoteket kan du få råd og vejledning om, hvilket tilskud, du bør vælge til dit barn. Husk også, at der gælder andre regler for børn under to år.

Hold forkølelsen for dig selv Forkølelse er den mest udbredte af alle infektionssygdomme hos mennesker. Voksne rammes i gennemsnit 3-4 gange om året og børn endnu hyppigere. Hvis du vil undgå at give din forkølelse videre til andre, er der en række gode råd, du kan følge: • Vask hænder hyppigt. Forkølelsesvira kan nemlig overleve på huden i flere timer. • Undgå at give hånd, og brug engangslommetørklæder og smid dem i en lukket spand efter brug. • Hold desuden et engangslommetørklæde for mund og næse, hvis du hoster eller nyser.

62

helse / oktober 2011

En banal tilstopning af øregangen med ørevoks kan være meget generende og give midlertidig hørenedsættelse. Heldigvis er det let at behandle. På apoteket kan du købe et middel til opløsning af ørevoks. Midlet virker bedst, hvis du tempererer det inden brug ved f.eks. at gå rundt med det i bukselommen en times tid, inden det dryppes i ørerne. Efter drypning skal midlet have lov til at virke mindst en halv time, alternativt natten over. Du kan med fordel bruge vandskyende vat samtidig, så midlet bliver i øret og får lov til at virke optimalt. Bagefter skylles der med tempereret vand, helst 37 grader varmt. Til det formål kan du bruge en øresprøjte, der også kan købes på apoteket. Det kan være nødvendigt at gentage processen flere gange.

Av, det svier

Blærebetændelse er en meget hyppig infektion - især hos kvinder. Som regel kan du selv komme ukomplicerede tilfælde til livs ved at følge disse råd: Prøv at tømme blæren helt, når du er på toilettet, tør dig forfra og bagud ved toiletbesøg, tis efter samleje, undgå at fryse og drik rigeligt. Når du drikker meget, bliver eventuelle bakterier skyllet ud af blære og urinrør. Naturlægemidler, der indeholder tranebær, kan også være med til at forebygge og behandle lettere blærebetændelse. Dem kan du købe på apoteket, hvor du også kan få flere gode råd om, hvordan du behandler betændelsen. Ved sværere tilfælde af blærebetændelse bør du dog gå til din læge, som kan behandle infektionen med antibiotika.


Helse Nyt fra Apotekerforeningen

Fortrydelsespiller Nogle har glemt at tage p-pillerne, andre har haft ubeskyttet samleje eller har oplevet, at kondomet gik i stykker. Af Vinnie Krogh, Albertskund Apotek

D

er er mange forskellige årsager til, at kvinder kommer på apoteket efter nødprævention. Hvis uheldet er ude, og du ikke ønsker at blive gravid, kan du bruge de fortrydelsespiller, der fås i håndkøb på apoteket. Fortrydelsespiller indeholder store doser kvindeligt kønshormon, der forhindrer graviditeten i at udvikle sig, blandt andet ved at forsinke ægløsningen. Det medvirker også til, at et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast i livmoderen. Jo hurtigere man tager pillerne, jo højere er sikkerheden for at undgå at blive gravid. Du får den bedste virkning, hvis behandlingen påbegyndes inden 12 timer efter samlejet, men pillerne kan have effekt i op til tre dage efter (72 timer).

Ingen sikker garanti De fleste får ingen bivirkninger ved behandlingen, men nogle kan opleve kvalme, hovedpine eller svimmelhed.

Heldigvis er symptomerne forbigående, og du skulle gerne blive frisk i løbet af en til to dage. Enkelte kaster op efter at have indtaget nødprævention. Hvis du kaster op inden for de mindre end tre timer, bør du straks indtage en ny pille, så du er sikker på, at behandlingen virker. Pillerne er dog ikke en sikker garanti mod graviditet, og de har ingen effekt, hvis du allerede er gravid. Derfor er det en god idé at være opmærksom, selv hvis du har anvendt nødpræventionen som foreskrevet. Tag en graviditetstest, hvis din næste menstruation er forsinket i mere end fem dage, eller hvis du oplever unormal blødning.

Kun når uheldet er ude I en ammeperiode udebliver menstruationen, eller den kan være uregelmæssig. En mor kom på apoteket for at købe fortrydelsespiller, men hun var usikker på, om metoden måtte bruges, for hun ammede stadig sit seks måne-

der gamle barn. Hendes mor havde fortalt hende, at amning beskytter mod ny graviditet. Men en veninde var blevet gravid meget tidligt igen efter at have født sit første barn, som hun stadig ammede. Vi rådede kunden til at tale med sin læge. Men hun købte alligevel tabletten, og vi fortalte, at hvis hun valgte at bruge den, burde hun undgå amning i mindst 8 timer efter indtagelsen, da det virksomme hormon havner i mælken efter 2-4 timer. Amning er ikke en sikker præventionsform. Det ligger i ordet, at fortrydelsespiller er en nødløsning. De kan derfor ikke sammenlignes med almindelig prævention, såsom p-piller, spiral eller kondomer, men de kan bruges, hvis den almindelige prævention svigter. Hvis du har problemer med din nuværende prævention, kan du måske have gavn af at skifte til et andet præventionsmiddel. Sammen med din læge kan du finde ud af, hvilken slags der fungerer bedst for dig.

Vær opmærksom på halsbrand Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød. Der er sjældent tale om en alvorlig sygdom, men i nogle tilfælde bør du opsøge din læge. Det er blandt andet, hvis du er over 45 år, før-

ste gang du får symptomer på halsbrand eller sur mave, eller hvis du har symptomer næsten hver dag i mere end tre uger. Hvis du har smerter i maven i mere end en uge, eller hvis du

stadig har gener efter 2-4 ugers behandling med håndkøbsmidler mod mavesyre, bør du også tage kontakt til din læge.

helse / oktober 2011

63


Helse Sind

Sind

Når du oplever, at det er svært at komme i gang med noget, så spring (i første omgang) selve handlingen over, og forestil dig udbyttet ved målet.

Mål motiverer ikke!

MArk

Antho Mark A ny nthony er Motiv ekspert ationsog en a f Danm brugte a rk s mest foredra Mark ha gsholde r arbejd re. et med og coac motivat hing i 15 ion år og ho drag for ldt fore 150.000 mennes og udla ker i ind nd. Læs mere om www.m Mark på arkanth ony.dk

Det statement plejer jeg at få fuld opmærksomhed på, når jeg starter mine foredrag.

O

g mål motiverer faktisk ikke. Ikke i sig selv. Mens de fleste mennesker egentlig godt ved det, så tænker de ikke så meget over det, som de måske burde. Det, der motiverer, er UDBYTTET ved målet, altså det vi får ud af at opnå målet. Først når vi dyrker det, som vi får ud af eller kan udløse ved at opnå målet, begynder der at ske noget. Alt for ofte bliver der brugt meget lidt eller ingen tid på at se på, hvad vi får ud af målet. Men det er netop i dette, at den egentlige ”driver” skabes, det er der, vi bliver oprigtigt interesseret i at yde en målrettet og fuld indsats. Fordi det nu giver mening at opnå målet. Mening også for os selv. Hvis vi hele tiden blot skal opnå mål, som ikke giver så meget andet mening end, ”nå ja, det er jo mit job” – ja, så tror pokker, at folk oplever, at det er mindre morsomt at passe arbejdet.

Gradbøjning af motivation? Ny forskning mener at kunne påvise,

64

helse / oktober 2011

at motivation ikke kan gradbøjes. Enten er du motiveret, eller også er du ikke! Hvis denne påstand i passer, hvad skal vi så bruge følgende forskellige udtryk til: • Jeg er ikke så motiveret • Hvis jeg bare var lidt mere motiveret • Jeg synes bare ikke, jeg er motiveret nok Læg mærke til, hvor tit du hører folk bruge udtryk som disse. Og hvis du siger til dig selv: ”Jeg er ikke så motiveret”. Hvad mener du så i virkeligheden?

Visualiser målet og find motivationen ”Motivation er kunsten at skabe interesse.” Så kort og kontant var svaret, da jeg en dag ringede til min far og spurgte, hvad han troede motivation var. Den sætning har jeg siden brugt som ledestjerne, når jeg har skullet forklare, hvad motivation er. Når vi skaber interesse for målet og effekten af at nå målet, så oplever vi

en naturlig og boblende motivation. Prøv selv lige nu. Tag den mest uinteressante opgave eller udfordring, du står overfor eller kunne forestille dig at stå overfor. Se forbi besværligheder og ubehageligheder. Se på målet. Visualisér, hvordan det føles at stå der. Fokusér kun på, hvordan du har det, hvordan det føles, når det er overstået. Når du har klaret opgaven på trods af, du ikke gad, ville eller havde lyst til at begynde med. Hvilken energi finder du? Energi, som du nu kan bruge på andre sjovere ting? Når du oplever, at det er svært at komme i gang med noget, så spring (i første omgang) selve handlingen over, og forestil dig udbyttet ved målet. Når der er et belønnede udbytte, giver det mening. Når det giver mening, bliver du interesseret, og når du virkelig er interesseret, er det svært ”ikke” at blive motiveret.


Helse Nyt fra Apotekerforeningen

ikke me eg drikker re

Minneso behand tahar hju ling titusin lpet d et bed er til re – uden liv a lkohol. i katilfældet, handlere sælger. Hvis det Ver no hjælpe gså dig. skal det også stå på pakningen.

– men jeg drikker Lægemiddelstyrelsen inddeler receptikke mere pligtig medicin i tilskudsgrupper. En Tilskudsgruppe

SJ Æ LL

AN D JY LL AN D

hovedpine/migræne? Meld dig i Migræne- & Hovedpineforeningen

hvor vi kan hjælpe med mange gode råd. Vi er en uafhængig patientforening.

110110

Lider duLider af hovedpine/migræne? du af Helse NytJeg fra Apotekerforeningen er alkoholiker

Læ ind re

Advarsel: Pas på med at tage for mange tabletter Meldogså dighåndkøbsmedicin. i Migræne- & Hoved- gælder Fremkalder hovedpine vedhvor overforpineforeningen vi kan brug og øget risiko for forgiftning.

tilskudsgruppe består af de forskellige Døgnt Best lefoertyper medicin, som indbyrdes hjælpe med mange gode råd. n 70 20 ekan eller Minnesota4det 0 er statte hinanden. Det vil sige, Vi er en uafhængig patientforwww.t at www.hovedpineforeningen.dk jele.co 80 www m behandling eller kontakt os på tlf. 70220052 medicin med samme aktive lægemidening. handlere sælger. Hvis det er tilfældet, har hjulpet delstof i samme styrke og form og tilskal det også stå på pakningen. nærmelsesvis titusinder samme til størrelse pakAdvarsel: Pas på med at tage Meld dig i Migræne& Hoved pineforeningen ning – altså både originalpræparater, for mange tabletter - gælder et bedre liv kopiprodukter og parallelimporterede også håndkøbsmedicin. hvor hjælpe med mange gode råd. – udenHvis alkohol. handlere sælger. det vierkan tilfældet, Lider duhovedpine af hovedpine/migræn Spadserestokke produkter. Det offentlige tilskud til reFremkalder ved Vi er en uafhængig patient forening. Vistå kanpå også skal det også pakningen. ceptpligtig medicin beregnes ud fra, overforbrug og øget risiko for Lægemiddelstyrelsen inddeler receptDisse spadserestokke fremstilles i hjælpe dig.Advarsel: Pas på med at tage for dig mange tabletter Meld i Migræne& Hovedpineforeningen hvad den billigste medicin i tilskudsforgiftning. hos Orebo. pligtig Danmark medicin i tilskudsgrupper.gruppen En hvor vi kan hjælpe med mange gode råd. gælder ogsåbetale håndkøbsmedicin. skal altså en Tilskudsgruppe koster.-Du Vi ergenerelle en uafhængig patientforening. større del af den samlede pris selv, Fremkalder hovedpine ved overforStokken til venstre er tegnet af tilskudsgruppe består af Lægemiddelstyrelsen de forskellige Det offentlige tilskud til receptpli inddeler receptBestille Nanna Ditzel,og de mere traditionelle af hvis du vælger brug et andet produkt end og øget risiko for forgiftning. Advarsel: Pas påafmed at tage for mange tablette ud fra dit køb tilskudsberettiget medici Erik Bredahl. som indbyrdes kan typer medicin, erdet billigste i tilskudsgruppen. pligtig medicin i tilskudsgrupper. En - gælder også håndkøbsmedicin. eller på Ole ”B ogar Michels t” en

110110

Lider du af hovedpine/ migræne?

Tilskudsgruppe

Læs inden rejs

Tilskud til receptpligtig medi

ét år (tilskudsperioden). Tilskudsperioden

statte hinanden. Det vilde sige, at det er bestårwww.hovedpineforeningen.dk Fremkalder hovedpine ved overforFlot design og høj kvalitethar alle tilskudsgruppe af de forskellige køber tilskudsberettiget medicin,www.v efter at Særlige tilskud eller kontakt os på tlf. 70220052 tilfælles. brug og øget risiko for forgiftning. er udløbet. medicin med samme aktive lægemidtyper medicin, som indbyrdes kan erNogle personer kan derudover få sær• Køber man for mindre end 865 kroner o lige tilskud til deres medicin. Det er Det -vil sige, atOledet er delstof www.orebo.dk i samme styrke ogstatte formhinanden. og til-SJÆLLAND ”Bogart” www.hovedpineforeningen.dk JYLLAND intet tilskud. for eksempel nogle pensionister, kroMichelsen eller kontakt os på tlf. 70220052 Tlf. 5825 4557 medicin med samme aktive lægemidnærmelsesvis samme størrelse pak• Køb mellem 865 og 1.410 kroner om åre nikere eller andre med særlige vilkår. delstof i samme styrke og form og til-til i tilskud. Kronikere med meget store udgifter ning – altså både originalpræparater, • Køb mellem 1.410 og 3.045 kroner om år medicin kan eksempelvis via egen nærmelsesvis samme størrelse pakkopiprodukter og parallelimporterede læge ansøge om kronikertilskud, så i tilskud. ning – altså både originalpræparater, Højskolen derrelægges loft over egenbetalingen på • Køb over 3.045 kroner om året giver 85 produkter. Det offentlige tilskud til www.tjele.com med kompressionsstrømper kopiprodukter og parallelimporterede 3.555 kr. ceptpligtig medicin beregnes ud fra, produkter. Det offentlige tilskud til reKøb af medicin til børn giver dog 60 procen Forfalsket medicin – f or a k t ive s e n iore r Kompressionsstrømper fra S+ABILITY øger blodgennemhvad den billigste medicin i tilskudstil 1.410 kroner om året. ceptpligtigKopimedicin, medicin beregnes ud fra, som sælges på danske strømningen og iltoptagelsen i huden og muskelvævet. Det er kun prisen den billigste kopi, Tilskud tilforreceptplig gruppenMere koster. Du skal en er medicin hvad den billigste tilskudsapoteker alt sammeniTa’ lovlige lægeilt betyder mere energialtså til sportbetale og fritid. på Danmarks tilskudsberegningen. midler under strengaltså kontrol af de dankoster. betale en større del af den samledegruppen pris selv, KDu Der findes desuden til en række andre tilsk generelle tilskud receptpligt smukkeste højskole un skalDet • Kompressionsstrømper er strammest ske myndigheder. Men rundt i verden offentlige Højskolen k i anklen og bliver gradvist mindre større del af den samlede pris selv, enkelttilskud, tilskud til kronikeretilskud og tilsk hvis du vælger et andet produkt end 32også Det generelle offentlige findesr.der Det afbadehotel i medicin. det gamle 9,-forfalsket stram op i mod knæet. ud fra dit køb tilskudsberettiget medicin i hvis du vælger et andet produkt end sælges ofte via internettet, og der er indet billigste i tilskudsgruppen. ud fra dit køb af tilskudsberet på(tilskudsperioden). Marielyst • Ved kompressionen på vener, Se mere om Tilskudsperioden medicinpriser og tilskud tilst m gen kontrol med, ét hvadår produktet inde-

Forbedret blodomlob

Døgntelefon 70 20 40 80

Marielyst Tilskud til receptpligtig medici Marielyst

det billigste i tilskudsgruppen. r (tilskudsperioden). Tilsku – f r a k t i v e swww.medicinpriser.dk i o r eår holder. Det er ulovligt at købe den e nét • Bad og otoilet på alle værelser køber tilskudsberettiget medicin, efter at de slags medicin, og desuden kan det www.borger.dk køber tilskudsberettiget medi Særlige tilskud • risiko Bus til døren www.sundhed.dk være forbundet med stor for dit Særlige tilskud er udløbet. er udløbet. Fordele ved kompressionsstrømer Nogle personer kan derudover få særhelbredkan at købe det. Det•er200 desuden www.apoteket.dk Nogle personer derudover få meter sær-al- til Østersøen Det er meget fornuftigt som sportsmand, arterier, og muskler i anklen og underbenet, tvinges blodet tilbage • op igennem benet.

• Køber man for mindre kronerend om 8 ulovligt for danske borgere selv at • Køberend man865 for mindre eller hvis du har lange arbejdsdage med lige tilskud til deres medicin. Det tid ertil lige tilskud deres medicin. Det er indføre medicin, der købes i eller levestående arbejde at bruge kompressionsRin intet tilskud. g eftertilskud. intet strømperne fra S+ABILITY, da disse for eksempel nogle pensionister, krovores kata res fra andre pensionister, lande end EU- og kroEØSfor eksempel nogle på 5413 log strømper vil gavne og forbedre kredsløbet i 6361 elle lande. rt.dk se d865 Køb vilkår. mellem 865 1.410 kroner åretkrg Køb mellem og 1.410 w•wog eke benene. andre med særlige et påom w ww .how.a nikere eller andre med •særlige nikere eller vilkår. jskopot lenmarie lyst .dk Mennesker der har problemer med åreknuder, i tilskud. Kronikere med tilskud.til Kronikere med meget store udgifter til meget storei udgifter “tunge ben” eller tilbagevendende fiber- Prøv f.eks.: 48 eksempelvis helse / juni 2011 • Køb mellemkroner 1.410 og kan egen • via Køb mellem 1.410 og 3.045 om3.045 året medicinsprængninger i lægmuskulaturen vil have kan eksempelvismedicin via egen en stor gavn af kompressions- 14 dage i november eller december læge ansøge om kronikertilskud, så strømperne fra S+TABILITY. i tilskud. læge ansøge om kronikertilskud, så i Folkedans, tilskud. Malekursus, Udvandrerne, der lægges loft over egenbetalingen på • Køb over 3.045 kroner om å Apoteker Nyt 1.indd 48 der lægges loft over egenbetalingen på Holberg og3.045 H.C. Andersen • Køb over kroner om året giver 85 pro 3.555 kr. eller Jul i gamle dage. 3.555 kr. Tlf. 31 40 71 10 CLZ+1014 Køb af medicin til børn giver d Forfalsket medicin Køb af medicin tiltil børn giver dog procent 1.410 kroner om60året. Materiale / Material 75%PP - 20%PA - 5%EA Taglie / Sizes 35/37 38/40 41/43 44/46

Forfalsket medicin

Kopimedicin, som sælges danske til på 1.410 kroner

om året. Det er kun prisen for den bi


Helse Konkurrence

Konkurrence Konkurrece

Vind et tilskud til kredsløbet Der bliver talt meget om hvor gavnligt og bredt virkende hvidløg er. Men det er få hvidløgspræparater, hvor der er forsket og dokumenteret så bredt i som Kyolic. Der er offentliggjort mere end 650 undersøgelser, der viser hvor effektiv hvidløgspræparatet er. Kyolic har mange gode fysiologiske egenskaber. Særligt bidrager Kyolic til at opretholde et normalt kolesterolniveau, ligesom det har en positiv indflydelse på blodtrykket. Du har nu muligheden for at være en af 20 heldige læsere, der vinder en dåse Kyolic med 110 kapsler, nok til næste fire måneders forbrug, hvis du deltager i vores konkurrence.

Former for Ky o

Kyolic er lagret

kt af meget høj kv alitet. Man kan vælge mellem kapsle r, tabletter og fly dende. Hver ka ps el / tablet indehold er faktisk 600 m g hvidløgsekstra kt-pulver. Kyol ic er uden lugt og sm ag af hvidløg.

Spørgsmål:

Hvad er der brugt i en kapsel Kyolic? 600 mg hvidløgsekstrakt ❍

300 g broccoli ❍

600 mg rødbedepulver ❍

Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail: Skriv svaret og send det på et postkort eller bag på en lukket kuvert - eller deltag i konkurrencen på helse.dk senest den 26. oktober 2011.

Helse, Porschevej 12, 7100 Vejle Mærk kuverten ”Konkurrence/Helse”

66

helse / oktober 2011

lic

hvidløgsekstra


I samarbejde med Apotekerforeningen og en lang række danske patientforeninger.

GØR DIT LIV BEDRE

helse.dk 08 / Oktober 2011

Fodvorten

Fjern den eller lad den være?

Fokui s helse / Nummer 08 / Oktober 2011

LysT TiL sund junkfood? Gode råd og opskrifter

Ind varmen

Deklara... hva for én?

Lær at tyde indholdet

Tag en pauseboogie Skuespiller Laura bach

helse.dk

Vi kan udrette de vildeste ting

helse

Nr. 08 / oktober 2011 57. årgang ISSN 0018-0149

Udgiver Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 7100 Vejle Telefon: 7584 1200 Email: helse@mediegruppen.net

Ledelse Peter Larsen, direktør

Redaktion

Sund mad er DYR mad! Der er ingen tvivl om, at hvis du vil have kvalitet, gode råvarer og økologi, ja, så må du gribe lidt dybere i lommerne. Men der er også måder at lave sund og god mad uden at bruge en formue. Få gode råd næste gang, hvor vi også gør op med myten om, at cafeterier i idrætshaller får dårlig økonomi af at droppe den dårlige mad.

Næste nr. Helse / Nummer 09 / November 2011

Jacob Ejs, ansvh. redaktør Malene Tonnung, redaktionschef Lene Jæger Thomasen, redaktør helseredaktion@mediegruppen.net Mette Bernt Lars Mandal Thomas la Cour

Forsidefoto Lars H. Laursen

Vi ved jo godt alle sammen, at vi skal spise sundt for at få vitaminer, mineraler, fibre osv., som kroppen har godt af. Men helt præcist, hvor meget påvirker maden os? Der bliver stadigt fundet nye sammenhænge mellem vores kost, sygdomssymptomer og velvære, så følg med næste gang, når vi sætter gaflen i.

Design og produktion Mediegruppen as

Tryk Colorprint A/S

Annoncesalg Anette Jensen, telefon 7670 6432 anette@mediegruppen.net Birthe Christiansen, telefon 7670 6428 birthe@mediegruppen.net

Distribution Helse fås på apoteket, hos lægen, kiropraktoren, privathospitaler, tandlægen og i abonnement. Helse arbejder sammen med Danmarks Apotekerforening og en række andre sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

Abonnement Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Du kan vælge imellem en række forskellige abonnementstyper. Ring til os på vores abonnementstelefon:

9644 4542 Helse årsabonnement koster 269,- for 10 blade.

”Jeg vil ikke fortryde noget” Thomas Eje har været igennem et par turbulente år i USA. Den folkekære danske entertainer fik ikke helt samme tag i det amerikanske publikum, men selvom det kostede lidt på bankkontoen og helbredet, vil Thomas Eje ikke fortryde. I stedet har han smidt en masse kilo og er klar til det danske publikum, gode erfaringer rigere.

: s u k o F ig

Spis d re sunde


Deres tredje tænder: I dag sidder de endnu... - men hvad med i morgen?

Protefix

Ekstra-stærk Fastholdelses Creme

Klæber på våd protese. Virker omgående og i lang tid. Klinisk testet. Nem at bruge og uundværlig hvis man vil være sikker...

gså r Brug o nsetablette e R tiv FIX Ak otese PROTE ikrer ren pr -s

Protefix fås på Apoteket og hos Matas.

Det komplette PROTEFIX program: PROTEFIX Fastholdelses Creme er den optimale løsning - den moderne creme som mange bruger. PROTEFIX Fixativpulver – ekstra stærk - bruges til de mindre fastholdelsesproblemer. Fås i 20 og 50 grams æsker. PROTEFIX Puder er hygiejniske engangspuder - god til ømme gummer. PROTEFIX Aktiv rensetabletter til den daglige rensning. Fås i æsker med 32 stk.

MaxiPharma A/S, Søren Nymarks Vej 25, 8270 Højbjerg Tlf. 86 29 29 55 · www.maxipharma.dk

Protefix holder fast...

Helse - 2011 - 08  

Helse - 2011 - 08

Helse - 2011 - 08  

Helse - 2011 - 08