Page 1

Branchens mest læste magasin / 75. årgang

TEMA:

Nøglehulsmærket rykker ind på restauranterne

01 JANUAR 2014

FOKUS: DRC STARTER NYT UDDANNELSESAKADEMI Læs side 20

DEBAT

FOKUS

MAD

À LA CARTE

PRODUKTNYT

KLUMME

BRANCHEJURA


Fast lavpris HVER DAG. HELE UGEN. ÅRET RUNDT

Miracel Whip 5 liter.

Riberhus ost

Mellemlagret 45+. Ca. 2,7 kg.

PR. BT. T T.

Kærgården

2 kg.

PR. KG.

PR. BK.

82.- 59.-

Buræg str. M 30 stk.

22.-

98,PR. SP.

Creme Fraiche

18%. 5 kg.

PR. PR R. PK.

87.-

Lurpak smør

500 g.

Lærkevang sødmælk

1 liter.

Petit kartofler Vaskede 30/38 mm. 7 kg. Danmark. Kl. 1.

PPR. R. KS.

PR. STK.

48..- 7.-

25.-

PR. PS.

Kogt hønsekød ød

I tern. 2500 g.

109.-

PR. PS.

Rå kyllingefilet

85% kød. 140-180 g. 2000 g.

72.-

UHT sødmælk 1 liter.

PR. STK.

7.-

Bagergårdens rugbrød 1450 g.

PR. PK.

13.-

UHT piske

1 liter

PR. STK..

Philadelphia 1,65 kg.

PR. STK.

80.- 22.-

PPR. R. PK.

Roastbeef

Af inderlår. 500 g.

79.-

PR. STK.

Husholdningsfilm m

45 cm x 300 m, 8 m

80.-

Lynge Olsen reklame & kommunikation A/S

PR. SP. P P.


Kirsten Hauge Direktør

Vi tror på vækst og fremgang i 2014

Vi tror på vækst og fremgang i 2014. For det går bedre i udlandet, og det går bedre herhjemme. Denne optimisme deler jeg med statsminister Helle Thorning, der også omtalte fremgang og optimisme i sin nytårstale. Vi tror på, at virksomhederne får bedre kår i det nye år og bliver mere konkurrencedygtige. For statsministeren varslede også en ny vækstpakke. Vi venter med spænding på Produktivitetskommissionens slutrapport, der kommer midt i marts, og de initiativer som forhåbentlig følger hurtigt efter. Selvom statsministeren i sin nytårstale ikke kom nærmere ind på, hvilke initiativer vi konkret kan vente os, så har vi et håb om, at det handler om, hvordan vi får bedre konkurrencevilkår, enklere regler, og hvordan der bliver bedre muligheder for danskerne som forbrugere.

En vækstpakke skal blandt andet påvirke forbruget fx ved, at danskerne bruger flere penge på vores cafeer, restauranter og hoteller. Det kræver selvfølgelig, at vi har noget unikt at tilbyde gæsterne, og at den enkelte virksomhed skiller sig ud fra mængden. Vi har heldigvis mange dygtige udøvere i branchen, der skiller sig ud, tænker anderledes og forsøger sig med noget nyt. Men vi skal hele tiden udvikle os – både som branche og i den enkelte virksomhed. Derfor er det vigtigt, at vi som brancheforening tilbyder inspiration og uddannelse til vores medlemmer. Som noget nyt slår DRC dørene op til et uddannelsesakademi, der tilbyder lederuddannelser og kurser i vækst og optimering af din virksomhed. Endelig sætter vi ind med et tilbud, som mange af vores medlemmer har efter-

spurgt; et kort og effektivt servicekursus for ung- og sæsonarbejdere. Vi håber at mange af vores medlemsvirksomheder vil benytte sig at vores akademi, så vi sammen kan løfte servicen og skabe udvikling og vækst i de enkelte virksomheder og i branchen som helhed. Der er nok at tage fat på i 2014, og vi har mange initiativer på vej. I hele 2014 vil vi have fokus på vækst – og du kan være med allerede nu. Vi har udviklet et unikt fordelsprogram, hvor du som medlem kan spare rigtig mange penge på dine indkøb. De ligger allerede og venter på dig … Vi skal sætte gang i hjulene – sammen. Godt nytår.

01

Branchens mest læste magasin / 75. årgang

JANUAR 2014

TEMA:

01 JANUAR 2014

FOKUS: DRC STARTER NYT UDDANNELSESAKADEMI Læs side 18

DEBAT FOKUS MAD À LA CARTE PRODUKTNYT KLUMME BRANCHEJURA

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 3

2218 Mediegruppen

Nøglehulsmærket rykker ind på restauranterne

UDGIVER: DRC, Islands Brygge 26, 3. sal, 2300 København S, tlf. 3325 1011, e-mail: d-r-c@d-r-c.dk, www.d-r-c.dk OPLAG: 14.500 eksemplarer, Abonnement 250 kr. årligt ANSV. REDAKTØR: Kirsten Hauge REDAKTION: Marianne Bolvig, tlf. 8171 0017, bladet@d-r-c.dk ANNONCER: Mediegruppen as, Mediekonsulent Lars Burchardt, tlf. 7584 1200, fax 7584 1229, e-mail: lars@mediegruppen.net LAYOUT & PRODUKTION: Mediegruppen as FORSIDEFOTO: Stig Kruse Hansen, fotograf: Erik Zappon DISTRUBUTION: Restaurant og Cafe distribueres til godt 14.000 adresser i overnatnings- og serveringsbranchen


01 INDHOLD

INDHOLD RESTAURANT OG CAFE / NR. 01 JANUAR 2014

FOKUS: DRC STARTER NYT UDDANNELSESAKADEMI Læs side 20

16

30

11

06 DRC Nyt

24 Årets gang i bevillingsnævnet

08 Jørgens hjørne ... DRC’s erhvervsjurist Jørgen Kønigshøfer svarer på aktuelle spørgsmål fra medlemmerne.

26 Mad og vin

10 Nøglehullet på spisesteder Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som gør det let at vælge sundere. 11 Nøglehullet på Trinity Hotel & Konference Center Mød køkkenchef Stig Kruse Hansen. 16 Der må ikke slås plat på kronen Fup og fakta om brug af kronen i logoer. 18 § Dagens Ret Pas på faldgruber, når du ansætter en fleksjobber. 22 Verden à la carte

4 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

28 Forandring fryder Mange forandringer bliver ikke realiseret, da vi i en presset hverdag ikke giver os selv det fornødne rum til at afsøge vækstmuligheder og gå nye veje.

Velkommen til DRC Akademi Nye muligheder for kompetenceudvikling – for medlemmer og deres medarbejdere.

20

30 Turisme Ny bog kortlægger historien om turismen ved de danske kyster. 32 Branchenyt 34 Digitalt Ny app samler fysiske kundeog stempelkort.

34 22


Betaling direkte ved bordet Få markedets bedste dankortterminaler til speciel DRC pris. En god oplevelse ved bordet og den imødekommende betjening, det er hvad kunderne kommer for. Og kommer igen for. Med trådløs betjening kan I betjene kunderne på få sekunder, hvor de er. Få flere informationer om vores dankortterminaler og muligheder på www.point.dk eller ring til os på 44 50 16 52.

Kontakt os: www.point.dk I tel. 44 50 16 52


DRC NYT AF: Redaktionen FOTO: Colourbox

DRC kommer landet rundt Vi holder regionsårsmøder i slutningen af februar. Kom og bliv inspireret til, hvordan du kan vækste med din virksomhed i det nye år, og kom og fortæl os, hvad du mener, din forening skal arbejde med fremover. Vi er i Midtjylland tirsdag den 25. februar. Det sønderjyske, Fyn og Sjælland får besøg onsdag den 26. februar. Og vi slutter i Hovedstaden torsdag den 27. februar. Du kan læse mere om tid, sted og program på hjemmesiden.

Hvad sker der med posten fra det offentlige efter 1. november 2013? Flere medlemmer har spurgt os, hvad der sker, hvis man endnu ikke har oprettet en digital postkasse til sin virksomhed. Som bekendt, så sender det offentlige fra 1. november 2013 Digital Post til din virksomhed. Hvis I ikke selv har oprettet en digital postkasse før den 1. november 2013, er den automatisk blevet oprettet for jer. For at aktivere den, skal I bestille en NemID medarbejdersignatur. Den første person i virksomheden, som bestiller en NemID medarbejdersignatur bliver NemID administrator og denne person skal aktivere og opsætte postkassen. Første gang det offentlige sender Digital Post til en postkasse, som ikke er blevet aktiveret, sendes der samtidig et fysisk brev om, at der er Digital Post. Hvis I ikke får adgang til den digitale postkasse, går I glip af vigtig post fra det offentlige.

6 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

DRC holder landsmøde den 25. marts Landsmødet er den højeste myndighed i foreningens anliggender, og vi holder landsmøde hvert andet år. Det er her, hvor alle DRC’s medlemmer får mulighed for at øve indflydelse på foreningens fremtid. Det er også her, vi skal vælge formand og næstformand. Skal vi holde landsmødet hos dig? Landsmødet finder sted tirsdag den 25. marts. Stedet er endnu ikke fastlagt, så måske har du et godt bud på, hvor vi denne gang skal mødes? Hvis du vil lægge lokaler til landsmødet, så kontakt DRC’s direktør, Kirsten Hauge, på: 33 25 10 11 eller mail: kh@d-r-c.dk

NYE SYGEDAGPENGESATSER PR. 6. JANUAR 2014 De arbejdsgivere, som skal betale sygedagpenge under medarbejderes sygefravær, skal være opmærksomme på, at sygedagpengesatsen er blevet forhøjet. Retten til sygedagpenge fra virksomheden er blandt andet betinget af, at med-arbejderen har været ansat i virksomheden i de sidste 8 uger før fraværet og i denne periode været beskæftiget i mindst 74 timer: Der udbetales pr. time 110,14 kr. G-dage handler om godtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag. Til medarbejdere, der er medlem af en a-kasse og f.eks. afskediges eller sættes ned i arbejdstid, udbetales en godtgørelse på: Pr. hele dag 815,00 kr. Pr. halve dag 408,00 kr.


Let’s go sandwich Kunderne elsker godt brød! Derfor udvikler vi hele tiden vores sortiment, så vi kan tilbyde præcis det, de efterspørger. Lige nu har vi 5 spændende nyheder – nogle med mere fuldkorn, andre i nye smagsvarianter.

5 NYE

sandwich brød!

Vi har udvidet vores sortiment af de populære forskårne, stenovnsbagte caféboller med to nye varianter. En med chili og en med ramsløg. Helt perfekte både til burgere og sandwich.

Cafébolle med chili Varenr. 50000082

Cafébolle med ramsløg Varenr. 50000083

Bestseller – nu med fuldkorn!

Chilistykkerne hitter og fås nu også som fuldkornschilistykker.

Fuldkornschilistykke Varenr. 30406511

Rustik sandwich, lys Varenr. 50000085

Rustik sandwich, grov Varenr. 50000086

Kunderne elsker det rustikke og hjemmelavede look. Derfor lancerer vi 2 rustikke sandwichbrød – begge med skrå ender, der giver et flot udtryk og får sandwichen til at se større ud.


n e g r Jø hjørne ... JURA

DRC’s erhvervsjurist Jørgen Kønigshøfer svarer på aktuelle spørgsmål fra medlemmerne.

Jørgen Kønigshøfer, cand.jur., erhvervsrådgiver hos DRC.

Hver dag modtager DRC en række erhvervsjuridiske spørgsmål fra vores medlemmer. I hvert nummer af Restaurant og Cafe vil DRC’s erhvervsjurist Jørgen Kønigshøfer svare på et af de spørgsmål, der lige nu optager vores medlemmer. Har du ideer til spørgsmål, som du mener er relevante at belyse, er du velkommen til at sende dit spørgsmål til: bladet@d-r-c.dk.

NO SHOW = 0 % BRUTTOAVANCE AF: Jørgen Kønigshøfer, erhvervsjurist FOTO: DRC

Gæster, der udebliver eller afbestiller i sidste øjeblik, er formentlig den dyreste kundegruppe, et hotel eller restaurant kan opleve. De bruger ingen penge og optager pladsen for andre gæster, der gerne var kommet og havde betalt for ydelserne. I Finland udgav man for en del år siden en brochure, hvor NO SHOW var illustreret som en gennemsigtig, spøgelsesagtig mandsperson, der lå i hotellets seng og spiste i restauranten uden at være der. Det synes jeg fortæller ganske præcist, hvad problemet er. Ifølge den danske aftalelov er det juridiske egentlig godt nok: Aftaler skal holdes, også mundtlige. Det sidste kan imidlertid være vanskelige at bevise, og har man derfor alene indgået en telefonisk aftale, og gæsten bagefter påstår, at han kun indhentede tilbud, er det svært – for ikke at sige umuligt – at fastholde gæsten og få betaling. Giv og få det på skrift! I en branche som vores, der ikke består af hyldevarer, kan den forgangne nat ikke sæl-

8 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

ges i morgen, og det friske, veltillavede måltid må smides ud! Vi kan derfor ikke ofte nok præcisere, hvor vigtigt det er at indgå skriftlige, detaljerede aftaler, såvel om hvad gæsten har bestilt, som om hvad der gælder i forhold til afbestilling og betaling. Skal man senere i retten med sit krav om afbestillingserstatning, vil en dommer forlange at se, om kunden på forhånd vidste og havde indgået aftale om, hvad der skulle ske i tilfælde af afbestilling eller NO SHOW. Dommeren vil også se på, hvad der er rimeligt i den konkrete situation. Hvis gæsterne helt bliver væk, så vil dommen altid udløse erstatning, da restauratøren jo ikke kan gøre noget for at forhindre sit tab. Men det nytter ikke noget, at hotellet eller restauranten anvender nogle afbestillingskutymer, som kunden ikke kender. Så får virksomheden sjældent medhold ved domstolene. Forskel på reservationsgebyr og depositum Mange forretninger anvender i dag både reservationsgebyr og depositum. Reservationsgebyret udgør typisk et mindre beløb, der betales ved aftalens indgåelse, og som

fratrækkes den endelige afregning, hvis arrangementet gennemføres som aftalt. Bliver arrangementet derimod afbestilt, uanset om det så er rettidigt eller for sent, tilbagebetales gebyret ikke. Gebyret har vist sig effektivt som værn mod dem, der eksempelvis til en konfirmationssøndag bestiller fire forskellige steder og undlader at afbestille de tre. I modsætning til gebyret anvendes depositum til at sikre hel eller delvis forudbetaling. Jeg skal understrege, at der i princippet ikke er noget til hinder for, at man opkræver hele betalingen forud. Det er mere et spørgsmål om kundepleje end om jura. Men et depositum skal tilbagebetales, hvis arrangementet afbestilles rettidigt. Hav en fast bestillings- og afbestillingsprocedure Det er altså vigtigt at have nogle afbestillingskutymer, som aftales med gæsten. Der er tale om kutymer, da det ikke er lovregler. DRC hjælper gerne med rådgivning, såfremt medlemmerne har forslag til sådanne kutymer for den enkelte virksomhed.


Kom ind på stand K8244 og få fingeren på pulsen med de nyeste tendenser

EBM unTill® Skræddersyes efter dit behov

Læs mere her

Kan bl.a. tilsluttes til:

Du kan bruge din Android telefon/tablet som håndterminal. Nu kun fra kr.

640,- pr. md. Pris inklusiv skuffe.

Jylland: 8622 3722 · Sjælland: 4343 0110 · ebm@ebm.dk · www.ebm.dk RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 9

Branchekendt firma siden 1979

Leasing priser er beregnet ud fra en løbetid på 36 md. Oprettelse kr. 600. Restværdi 10%. Alle priser er eksk moms

EBM Q-10-Pro


TEMA

– ET SUNDERE VALG TIL DINE GÆSTER Hvad er Nøglehullet på spisesteder? AF: Redaktionen FOTO: Nøglehullet på spisesteder

Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som gør det let at vælge sundere. Nøglehullet på spisesteder er en frivillig certificeringsordning, der gør det muligt for spisesteder at tilbyde nøglehulsmærkede madretter. Nøglehulsmærkede madretter lever op til et eller flere krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre. Et nøglehulscertificeret spisested skal minimum tilbyde én nøglehulsmærket madret hver dag samt nøglehulsmærket mælk eller vand.

MASSER AF FORDELE! Som nøglehulscertificeret spisested kan I: ✔ Tilbyde og formidle sundere retter på menukortet ✔ Tiltrække nye målgrupper med Nøglehullet på menukortet ✔ Få adgang til markedsføringsmaterialer ✔ Give et kompetenceløft til medarbejderne ✔ Signalere ansvar og tilbyde jeres gæster et sundere valg ✔ Deltage i landsdækkende nøglehulskampagner, konkurrencer m.m.

10 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Gæsterne ønsker sundere retter • 93 % af danskerne kender Nøglehullet • 74 % af danskerne forbinder Nøglehullet med et sundere valg • 58 % af danskerne ved, at det er et officielt mærke • 74 % af danskerne har tillid til Nøglehulsmærket • 45 % ønsker flere sundere retter ”på farten” • Mere end hver 3. dansker ønsker mulighed for at købe madretter med Nøglehullet på restauranter, cafeer, fastfood-steder, tankstationer og i kantiner • 4 ud af 10 ønsker flere sundere retter på restauranter og cafeer (YouGov-analyse fra 2012)


TEMA

CASE

NØGLEHULLET – ET SKARPT KORT AT HAVE PÅ HÅNDEN AF: Redaktionen FOTO: Erik Zappon

Køkkenchef Stig Kruse Hansen fra Trinity Hotel & Konference Center i Fredericia bruger Nøglehullet til at skille sig ud fra konkurrenterne. Trinity Hotel og Konference Center i Fredericia var et af de første spisesteder, der blev nøglehulscertificeret, og køkkenchef og kok gennem 19 år, Stig Kruse Hansen, bruger ofte Nøglehullet i salgsøjemed over for gæster. Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som betyder, at der er sparet på salt, sukker, fedt og har flere fibre og fuldkorn. Modsat mange andre i branchen kan de på Trinity med Nøglehullet nu dokumentere, at de serverer et sundere valg. Og ifølge Stig Kruse giver det helt klart en merværdi. ”Det var mig der tog beslutningen om at vi skulle nøglehulscertificeres. Før vi blev certificerede, serverede vi også sund

mad – men med Nøglehullet fik vi mulighed for at dokumentere, at vi serverer sundere mad over for gæster og ikke mindst konkurrenter,” fortæller han og forsætter: ”Vi er stolte af vores sunde mad, og vi ville være de første til at blive certificeret. Det var en milepæl.” Fra bøvl til faglig udfordring En af de store udfordringer med at blive nøglehulscertificeret har, ifølge Stig Kruse Hansen, været at arbejde efter en opskrift. ”Opskrifter er for en kok som at stikke en rød klud op foran næsen på en tyr,” siger han – men han fortæller også, at det er blevet en positiv, faglig udfordring at få mest mulig smag frem i de sundere retter. ”Vi har vænnet os til at arbejde med opskrifter og når fedt og saltindhold skal være begrænset, så er der pludselig nogle

andre udfordringer, med at smage til. Udfordringer, som også gør det spændende at arbejde som kok. Vi går op i sundhed, og vi går op i god gastronomi uden kun at bruge salt og fløde som smagsforstærkere. Vi har derfor fokus på krydderurter og krydderier i vores tilsmagning, og vi har en ”smagehylde” i køkkenet med eddiker, krydderier og krydderurter og meget mere,” fortæller Stig Kruse Hansen og understreger, at de er blevet meget opmærksomme på olie- og saltforbruget. Det er således lykkedes medarbejderne at bruge mindre olie og salt i retterne, end de nøglehulsmærkede opskrifter lægger op til. Struktur og tommelfingerregler Når Stig og hans kolleger på Trinity Hotel og Konference Center planlægger menuer, bruger de 14-dages buffet-planer, og de har i køkkenet struktureret deres brug

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 11


TEMA

følgelig var mine medarbejdere skeptiske til at starte med, fordi vi vidste det i starten ville kræve lidt ekstra tid at få Nøglehullet indarbejdet i dagligdagen. Men efter vi har fået oparbejdet en masse rutiner, så kører det bare,” fortæller han.

FAKTA OM SPISESTEDET I køkkenet på Trinity Hotel & Konference Center er ansat 12 medarbejdere, der serverer en nøglehulsmærket frokostbuffet til konferencegæster og en à la cartemenu til gæster om aftenen med én nøglehulsmærket ret. Til den nøglehulsmærkede frokostbuffet bespiser de dagligt i gennemsnit 250 konferencegæster, og om aftenen bespises i gennemsnit 150 konferencegæster og ca. 30 á la carte-gæster.

af opskrifter, så dokumentationen for de nøglehulsmærkede retter altid er i orden. ”Vi gemmer alle vores nøglehulsberegnede opskrifter på computeren, desuden har vi mapper med prints af alle de nøglehulsberegnede opskrifter, vi bruger samt prints af al dokumentationen på disse opskrifter. Når vi arbejder efter opskrifter i køkkenet, laminerer vi opskrifterne, så de tåler livet i køkkenet,” fortæller Stig Kruse Hansen. For at gøre arbejdet med Nøglehullet lettere i køkkenet har de på Trinity Hotel og Konference Center desuden hentet hjælp og været kreative. ”Vi har opstillet en masse tommelfingerregler og lavet små laminerede skilte i køkkenet, som vi kigger på, når vi arbejder. Desuden har Nøglehullet på spisesteder nogle rigtig gode hjælperedskaber på deres hjemmeside,” fortæller Stig Kruse Hansen. Gæsterne om Nøglehullet Gæsterne på Trinity Hotel og Konference

Center tæller alt fra store medicinalvirksomheder til håndværkerforbund. Og Stig fortæller, at de for et halvt år siden lavede en lille intern spørgeundersøgelse blandt deres gæster. ”30 % af vores gæster sagde, at det betød noget for dem, at de kunne vælge sundere med på Nøglehullet hos os. Vi forventer, at denne efterspørgsel stiger. Vores ønskescenarie er jo, at flere restauranter og cafeer, hoteller osv. også hopper med på Nøglehullet. Det vil øge kendskabsgraden og efterspørgslen fra gæsterne endnu mere. Men vi er selvfølgelig meget stolte over at gå forrest,” forklarer Stig Kruse Hansen. Nøglehullet – et frisk pust Med den nye viden og de nye udfordringer, der er kommet med arbejdet med Nøglehullet, er der også ifølge Stig Kruse Hansen opstået en ny fælles interesse i køkkenet. ”Det har frisket op i køkkenet med den nye viden og de nye udfordringer, som arbejdet med Nøglehullet har medført. Selv-

Gode råd Stig Kruse Hansen har også nogle gode råd til andre spisesteder, der skal i gang med at blive nøglehulscertificeret. ”Klø på. Lav nogle simple systemer med opskrifterne og gem dem i mapper på computeren. Beregn opskrifterne nemt med ”Nøglehulsberegneren” og byg videre. Sæt tid af til at ændre i sortimentet og blive fortrolige med kriterierne for Nøglehullet.” Det vigtigste råd, Stig Kruse Hansen kan give, er dog at inddrage alle kokkene på spisestedet. ”Når man inddrager alle kokkene, så giver det et stort løft i køkkenet, og alle kan være med i udviklingen,” forklarer han. Medarbejderne tager Nøglehullet med hjem Ud over at gæsterne tilbydes og efterspørger Nøglehulsmærkede retter, så har arbejdet med Nøglehullet i køkkenet også fået en positiv indflydelse på den private livsstil på Trinity Hotel og Konference Center. ”Nøglehullet har smittet af på mine medarbejdere − de laver også selv retterne derhjemme. Det gør jeg også selv. Det er faktisk svært for mig at lave helt almindelig, fed mad igen. Og hvis jeg engang skal arbejde et andet sted, så får jeg svært ved ikke at tage Nøglehullet med mig,” slutter Stig Kruse Hansen.

På www.nøglehulletpåspisesteder.dk kan du se og høre flere erfaringer fra nøglehulscertificerede spisesteder i blandt andet 3 små film og 4 portrætter af køkkenchefer.

Hvad mener andre nøglehulscertificerede spisesteder”?

”At blive nøglehulscertificeret har givet os mere viden, et godt sammenhold og en masse snak i køkkenet. Det har været lidt af en lidenskab. En bonus er, at restauranten udadtil har fået en anden – positiv – profil. Og faktisk var vi det første sted i Danmark, der fik en nøglehulsmærket pizza på menuen.” Joe Ibrahim, Ejer af Café & Ristorante Valencia i Sorø.

12 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014


TEMA

Nøglehulsberegneren – gør det nemt og hurtigt for dig Kan din opskrift leve op til Nøglehullets krav? Nøglehulsberegneren giver dig nemt og hurtigt besked. Som tilmeldt spisested får du GRATIS adgang til Nøglehulsberegneren. Så glem alt om bøvl og besvær med at næringsberegne dine opskrifter – Nøglehulsberegneren klarer det hurtigt for dig – og så har du dokumentationen i orden! Sådan bruger du Nøglehulsberegneren: • Indtast din opskrift eller brug en af de 145 nøglehulsmærkede opskrifter på www.nøglehulletpaaspisesteder.dk • Få hurtigt et overblik over fedt, salt, sukker og fiberindhold i din madret • Få besked med det samme, om opskriften lever op til kravene for Nøglehullet.

Her er eksempler på sager du finder på vores hjemmeside:

www.kronborg-maeglerne.net Café på Frederiksborggade

Sag 1310-23

Café, centralt beliggende, København K.

Sag 1309-25

Frokost restaurant København K

Sag 1012-01

Ved Frederiksberg Station

Sag 1308-19

Overskuelig restaurant på Vesterbro

Sag 1310-07

Veldrevet restaurant

Sag 1305-01

Karresbæksminde Kro og selsk.lokaler

Sag 1309-10

Café i Helsingør med udestilling

Sag 1105-30

Flot restaurant m.m.

Sag 1303-25

Nyrenoveret flot Kro

Sag 1208-01

Terslev Kro med privat lejlighed

Sag 1308-22

Kendt sted, Tingvej på Amager

Sag 1301-25

På trafikeret gade tæt på et stort vejkryds, ligger denne forretning godt placeret i et trafikeret område. Forretningen har en flot facade ud til vej, med en lille udestilling. 99 kvm. 50 pl. inde, 12 ude. 02. bevilling, og gode udviklingsmuligheder. Leje 14.500. Pris kr. 595.000. Tæt ved mindre erhverv, ministerier m.m., samt Metro. Kendt og elsket forretning, stadig med udviklingsmuligheder. Tæt på havn og kanalrundfart. God omsætning. Leje kr. 17.000. Pris fin. kr. 1.290.000 med udb. kr. 390.000. Rigtig charmerende restaurant beliggende i en god gade, med beboelse og mindre erhverv. Forretningen kører i dag som frokostrestaurant, men har 02. bevilling. 40 pl. Leje kr. 10.730. Pris kr. 695.000.

Tæt ved Frederiksberg station, ligger denne Take Away forretning. Der er gode parkeringsforhold foran forretningen. Der er stort salgslokale med borde og stole langs væggen, køkkenlokale samt lager og personaletoilet. 100 kvm. Pris kr. 295.000.

I et særdeles roligt og anerkendt område i roligt kvarter, ligger denne lokalkendte Japanske restaurant. En perle for en kok og en tjener. åbent 5 dage. 30 pl. inde og 18 ude. Leje kr. 7.105. Pris kr. 695.000. Restaurant velplaceret i et spændende område i større by ca. ½ times kørsel fra København. Flot udsigt året rundt. 150 pl. inde og 75 på udestilling. 208 kvm. Leje kr. 19.900. God omsætning. Pris kr. 1.495.000. Nyere flot kro beliggende i naturskønne omgivelser med skov og strand på Enø. Fra kroen er der udsigt over til lystbådehavnen, Gavnø slot m.m. Kroen har også adgang til swimmingpool. Nøglefærdig forretning. Oms. 2 mill. Leje kr. 20.000. Pris kr. 295.000.

Kendt cafe i Helsingør. Kun får meter fra Stengade finder vi denne flotte cafe med udestilling. Cafeen holder kun åbent om dagen i 6 dage, så ved udvidet åbningstid ligger der et stort potentiale. Pæn indrettet. 45 pl. inde, 25 pl. ude. 80 kvm. Leje kr. 16.778. Pris kr. 595.000.

OPSKRIFT Stroganoff med mos af rødder En lækker nøglehulsmærket opskrift udarbejdet i samarbejde med kokken Claus Holm. Find i januar måned denne opskrift som månedens nøglehulsmærkede opskrift på www.nøglehulletpåspisesteder.dk.

Restaurant, Italiensk med Pizza, buffet m.m., også med Drive In, Take Away samt catering. Veldisponeret forretning beliggende på befærdet vej ved butikker m.m.. Restaurant med lædermøbler, samt stort opdelt køkken med stor Pizza ovn. Åbent 11-21.30. Pris kr. 995.000 med udb. kr. 295.000. NY PRIS!

Totalt nyrenoveret kro med lejlighed på 1. sal. Køkken og restaurationslokaler er istandsat. Forretningen kører nu med a la carte og som selskabsforretning. Der er flere rum til selskaber. 120 pladser i et lokale og 55 i et andet. Leje efter omsætning. Pris kr. 250.000. Total ny renoveret kro med et stort opland. Kroen har samtidig en bolig, der kan anvendes. Boligen er ikke renoveret, men kan anvendes. Perfekt for familie hvor en af parterne kan drive kroen. God og stigende omsætning. En perle i rolige omgivelser. Pris kr. 2.495.000. Veletableret og veldrevet pub/bodega med egen andel. Forretningen er kendt og elsket af et stort stampublikum. Drives delvis af fremmed hjælp. Andel på kr. 666.000. 35. pl. inde og 8 ude. 02. bevilling. Boligafgift kr. 15.500. God stabil omsætning Pris kr. 495.000.

Vi har solgt mange forretninger

Derfor søger vi cafeer, restauranter m.m , især i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Kontakt os for en vurdering.

kronborg Vimmelskaftet 41A, 1. sal, 1161 Kbh. K. www.kronborg-maeglerne.net

3810 5822

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 13


TEMA

KOM NEMT I GANG – BARE 3 TRIN!

1. Opstart

Få et hurtigt overblik – klik ind på www.nøglehulletpåspisesteder.dk og læs den nye folder ”Så nemt er det”

✔ Tilmeld dit spisested elektronisk på

1. OPSTART

✔ Få GRATIS adgang til medlemssiden:

www.nøglehulletpåspisesteder.dk

✔ Uddan personalet på spisestedet • Nøglehulsberegner - der nemt vurderer, om din opskrift lever op til Nøglehullet • 145 nye lækre nøglehulsmærkede opskrifter • Inspirations- og uddannelsesmaterialer • Markedsførings- og formidlingsmaterialer

✔ Tilmeld jer elektronisk på www.nøglehulletpåspisesteder.dk ✔ Herefter får I GRATIS adgang til medlemssiden: • Nøglehulsberegner – der nemt vurderer, om din opskrift lever op til Nøglehullet • Opskriftssamling med 145 nye lækre nøglehulsmærkede opskrifter • Inspirations- og hjælpematerialer • Uddannelses- og implementeringsmaterialer • Markedsførings- og formidlingsmaterialer • Uddannelse af personalet på spisestedet. 2. IMPLEMENTERING ✔ Tilpas opskrifter – minimum 1 pr. dag – og få styr på markedsføring og formidling

3. Certificering ✔ Få GRATIS prøveperiode - betal først, når I er certificeret - det koster kun ca. 320 kr./måned

✔ Få gratis sparringsbesøg undervejs.

2. Implementering ✔ Tilpas opskrifter minimum 1 pr. dag og få styr på markedsføring og formidling

✔ Få GRATIS sparringsbesøg undervejs

3. CERTIFICERING ✔ Få gratis prøveperiode – betal først, når I er certificeret – det koster kun ca. 320 kr. om måneden.

VIDSTE DU AT: • Der kun stilles krav om, at dit spisested tilbyder én Nøglehulsmærket ret om dagen? • Der er 192 nøglehulscertificerede spisesteder i Danmark og ca. samme antal er på vej til certificering? • Over 26.000 personer dagligt tilbydes et nøglehulsmærket måltid? • Hvis du bruger du salt, sukker og fedtstof med omtanke og bruger mange grove grøntager og fuldkornsprodukter, kan dine retter måske allerede Nøglehulsmærkes?

14 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Nøglehullet – på mange uddannelser og kurser • Flere uddannelsesinstitutioner har siden 2011 implementeret Nøglehullet i uddannelserne: professionsbachelor i ernæring og sundhed samt ernæringsteknolog. • Fra juli 2013 har Nøglehullet indgået som en del af pensum på uddannelsen til detailslagter, ernæringshjælper, og ernæringsassistent. • AMU-kurset ”Sundere retter med Nøglehulsmærke på spisesteder” udbydes på mange af landets uddannelsesinstitutioner. På www.nøglehulletpåspisesteder.dk kan du se, hvor i landet du kan komme på AMU-kursus i Nøglehullet.

Vi er klar til at betjene dig! Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Sekretariatet for Nøglehullet på spisesteder alle hverdage fra kl. 9-15 på tlf. 22 86 71 03 eller på kontakt@noeglehulletpaaspisesteder.dk.


METRO LEVERER VAREN! PROFESSIONEL LEVERINGSSERVICE TIL STORKUNDER • Levering til restaurations- og cateringbranchen samt til caféer, barer og diskoteker • Bestil mere end 20.000 varer online døgnet rundt • Godkendt egenkontrolprogram på lager/lastbiler • Temperaturlog i alle køle- og frostbiler sikrer, at kølekæden overholdes

Kontakt os på telefon 80 30 40 00 eller mail levering@metro.dk

www.metro.dk/delivery

METRO LEVERER VAREN! HER HANDLER VI PROFESSIONELT

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 15

HER HANDLER VI PROFESSIONELT! HER HANDLER VI PROFESSIONELT!


DRC NYT

Der må ikke slås plat på kronen AF: Redaktionen FOTO: Colourbox

I sidste nummer af Restaurant og Cafe bragte vi en artikel om, at Fanø Krogaard og en række andre kroer af Rigsarkivet var blevet påbudt at fjerne kongekronen fra deres logo. Hos DRC undrede vi os over denne udmelding, da en krone indgår i rigtig mange kroers logo og branding. Direktør Kirsten Hauge tog derfor kontakt til Rigsarkivet for at få klarhed over sagen. En krone er ikke bare en krone Dialogen har ført til en præcisering af, hvori problemet med kronelogoet består. En krone er nemlig ikke bare en krone – der findes både lukkede og åbne kroner. Det er de lukkede kroner, Rigsarkivet finder problematiske, fordi de kan forveksles med den officielle danske kongekrone. Og de har derfor anmodet en række kroer, restauranter og butikker om at fjerne og/ eller udfase den lukkede krone fra deres brand. Historisk forbindelse mellem kongen og kroerne Brugen af kronen i krologoer går langt tilbage og er historisk begrundet i, at kongen i tidligere tider anså det for sin opgave at sørge for, at der på passende steder i Danmark fandtes herberger eller kroer, hvor vejfarende kunne tage ind. Kroer, der opfyldte bestemte kriterier, blev tildelt et kongeligt privilegium og betalte en årlig afgift til kongens kasse for privilegiet.

16 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Rigsarkivet har loven på sin side Der har formelt ikke været lovhjemmel til at benytte den lukkede krone siden 10. maj 1912. Her indførtes et bevillingssystem, der trådte i stedet for det kongelige privilegium, som udvalgte kroer indtil da havde kunnet tildeles. Begrundelsen for at skilte med kongekronen bortfaldt i samme forbindelse. Uberettiget brug af kongekronen er strafbart ifølge § 132 i straffeloven. Rigsarkivets indstilling Rigsarkivet indstiller, at (lukkede) kongekroner på fritstående eller hængende skilte skal fjernes eller overmales, ligesom kongekroner skal fjernes fra hjemmesider. Hvis der fra gammel tid sidder en kongekrone i kroens murværk eller lignende, fordi kroen i sin tid har været kongeligt privilegeret, kan den betragtes som et kulturminde, der ikke behøver at blive fjernet. Kongekronen skal dog være fra før 1912. Rigsarkivet er indforstået med, at en kro bruger et eventuelt oplag af tryksager og lignende op. På samme vis vil Rigsarkivet være indforstået med, at kroen fortsat bruger service, glas, duge, servietter mv., hvor der måtte være gengivet en kongekrone. Nyindkøb skal til gengæld være uden kongekrone. Rigsarkivet opfordrer danske kroer til i løbet af 2014 at lovliggøre deres brug af kroner.

Kronefakta

En lukket krone har bøjler, der udgår fra kroneringen og samles foroven under en globe med kors på.

En åben krone er uden bøjler, globe og kors (Schackenborg Slotkro anvender fx den åbne krone i sit logo). Kilde: Rigsarkivet.


Kassesystem med alt i ét Vores komplette kassesystem FlexyPos indeholder funktioner som gavekortsystem, konkurrencer, integration til bogføring, Take Away samt online bordbestilling, der er integreret direkte med kassen.

FlexyPos Fra kr. 430,pr. måned

FlexyPos er en totalløsning • Onlinebooking • iPad/iPod integration • Vagtplan og personalehåndtering • Lagerstyring • Kundekort • Markedsføring • Fakturering • og meget mere...

FlexyBox ApS

Tlf.: 70 22 48 84 mail@flexybox.com www.flexybox.com

Flexybox


§ DAGENS RET

Vær opmærksom på faldgruber, hvis du ansætter fleksjobbere AF: Gudrun Fenger, DRC’s advokat FOTO: Colourbox

I 2013 blev reglerne for fleksjob ændret, så det skulle blive mere attraktivt og administrativt lettere for arbejdsgivere at ansætte fleksjobbere. På baggrund af erfaringer fra vores medlemmer råder DRC til, at man sætter sig ordentligt ind i reglerne, inden man ansætter en fleksjobber, så man ikke ryger i faldgruber. Hvad er fleksjob og hvorfor ansætte en fleksjobber? Fleksjob er stillinger på deltid, som tilbydes til personer med varig nedsat arbejdsevne. Den nye fleksjobordning betyder, at du som arbejdsgiver nu kun skal betale for det arbejde, fleksjobberen udfører. Arbejdsintensiteten – eller produktivitetsgraden – fastsættes af jobcenteret. Jobcenteret angiver arbejdsevnen i arbejdstid/timer og intensiteten som en procent af, hvad det vurderes, at fleksjobberen kan arbejde i det pågældende antal timer. Fortalt med tal betyder det, at du, hvis du ansætter en fleksjobber 20 timer om ugen med en arbejdsintensitet på 50 %, skal betale en timeløn for 10 timer. Du betaler løn for det udførte arbejde, mens kommunen supplerer med et fleksløntilskud til fleksjobberen. I den nye ordning er der åbnet op for fleksjob med ganske få timer – helt ned til én time om ugen. Det giver mulighed for at få løst mindre opgaver i din virksomhed, som ellers kan være svære at finde ansatte til. For fleksjobansættelser etableret før 1. januar 2013 gælder de gamle regler fortsat. Fordele ved at ansætte en fleksjobber I restaurationsbranchen kan det være svært at

18 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

finde arbejdskraft til få timers arbejde om ugen, og her kan fleksjobansættelse være en rigtig god løsning, da fleksjobordningen giver mulighed for at ansætte en erfaren arbejdskraft i ganske få timer om ugen i stedet for at betjene sig af sæsonarbejdere, ungarbejdere eller vikarer. Samtidig tager du som arbejdsgiver et socialt ansvar og giver fleksjobberen mulighed for at bestride et job – på trods af nedsat arbejdsevne. En ansættelse i et fleksjob betyder dog, at der skal tages hensyn til, at medarbejderens arbejdsevne er begrænset. Arbejdet skal derfor tilrettelægges ud fra medarbejderens behov for at blive skånet. Det betyder, at arbejdstempoet og behovet for pauser så vidt muligt skal tilpasses, det medarbejderen kan klare, så vær opmærksom på, om dette passer ind i virksomhedens rytme. Hvilke løn- og ansættelsesvilkår skal man give en medarbejder, som ansættes i fleksjob? Svaret på dette spørgsmål har hidtil været svært at finde, særligt fordi domstolene ikke har været enige om svaret. En dom fra Østre Landsret fastslog i efteråret 2009, at ikke-overenskomstdækkede arbejdsgivere ikke skal give fleksjobansatte overenskomstmæssige vilkår, hvis det ikke er aftalt mellem parterne. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats foreskriver dog, at der tages udgangspunkt i den kollektive overenskomst på området, men retten mente ikke, at dette gav fleksjobansatte en ubetinget ret til overenskomstvilkår, når arbejdet ikke i øvrigt er dækket af en overenskomst. Ret til sådanne vilkår krævede særlig aftale med arbejdsgiveren.

Dette var Højesteret imidlertid ikke enig i, hvilket blev fastslået i en senere dom, som pålagde arbejdsgiveren at give en fleksjobber overenskomstmæssige vilkår, selvom virksomheden ikke var dækket af overenskomsten. Loven lyder i dag som følger: ”Arbejdsgiveren betaler løn til den ansatte i fleksjob for det arbejde, der bliver udført, jf. stk. 3-5. Lønnen suppleres med et fleksløntilskud, der reguleres på baggrund af lønindtægten og udbetales af kommunen til den ansatte, jf. § 70 f. På overenskomstdækkede områder fastsættes løn og øvrige arbejdsvilkår efter de kollektive overenskomster.” Sidste led af uddraget fra loven svarer stort set til den tidligere formulering, således at man fortsat skal betale en løn, der tager udgangspunkt i overenskomsten på området, uanset om ens virksomhed er omfattet af overenskomsten. Med løn og øvrige arbejdsvilkår menes de samlede vilkår, herunder fx løn, tillæg, opsigelsesvarsler, arbejdstidens placering, ferie, pension, barsel mv., der skal gælde for arbejdsforholdet. Pas på i opsigelsessituationer Det lyder jo ganske attraktivt at kunne få dækket et behov for at få udført få timers arbejde. Ansættelse af en fleksjobber kan imidlertid i en opsigelsessituation få uventede og ubehagelige konsekvenser for dig som arbejdsgiver.


§ DAGENS RET

En fleksjobber er omfattet af forskelsbehandlingsloven og er ifølge lovgiver på grund af sin funktionsnedsættelse omfattet af lovens handicapdefinition. Dette medfører særlige forpligtelser for arbejdsgiver under ansættelsen, og i en opsigelsessituation skal opsigelsen være sagligt begrundet og overholde lov om forbud mod forskelsbehandling. Et medlem af DRC blev for nyligt mødt med et større godtgørelseskrav fra en fagforening i forbindelse med opsigelse af en fleksjobber, som restauratøren havde beskæftiget gennem en årrække, men måtte afskedige på grund af svigtende omsætning. Den svigtende omsætning betød omstrukturering af arbejdstiden for de ansatte, og at der skulle skæres ned på personaleomkostningerne. Umiddelbart burde dette ikke give problemer for arbejdsgiveren, men ikke desto mindre modtog denne kort tid efter opsigelsen et krav fra fleksjobberens fagforening på en erstatning på 9 måneders løn for opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven.

Fagforeningen mente, at medarbejderen var beskyttet på grund af sin nedsatte arbejdsevne, og at arbejdsgiveren ikke lovligt kunne opsige medarbejderen med henvisning til manglende fleksibilitet i forbindelse med omstruktureringerne. Parterne fandt frem til en forligsmæssig løsning, men ikke uden visse omkostninger til følge for arbejdsgiver. Herudover har Ligebehandlingsnævnet for nylig pålagt en kommune at betale 9 måneders løn i erstatning til tre fleksjobbere, som blev opsagt på grund af omstruktureringer, netop med henvisning til at kommunen blandt andet ikke kunne bevise, at fleksjobberne var mindre fleksible i forbindelse med omstruktureringer end de øvrige ansatte. De nævnte tilfælde illustrerer, at opsigelsesadgangen kan være begrænset, når det gælder fleksjobansatte, og at du skal tage højde for den særlige beskyttelse efter forskelsbehandlingsloven i en opsigelsessituation.

FLEKSJOBBONUS Fleksjobbonus er en bonus på 25.000 kr. til virksomheder, der ansætter personer med nedsat arbejdsevne i et fleksjob med en arbejdstid på 10 timer eller mindre om ugen i 6 sammenhængende måneder. Betingelser for bonussen er følgende: • Virksomheden skal ansætte en person i fleksjob. Fleksjobbet aflønnes for 10 eller færre timers arbejde pr. uge. Den ugentlige aflønning må ikke overstige 10 timer om ugen og kan derfor ikke være et gennemsnit over fx 14 dage eller 1 måned. Fleksjobbet skal være etableret i samarbejde med den ansattes bopælskommune, som supplerer lønnen med fleksløntilskud. • Den ansatte skal være ansat i minimum 6 sammenhængende måneder. • Ansættelsestidspunkt er 1. januar 2013 eller senere.

Nyhed!

CAFE INVENTAR SÆLGES Fremtræder som nyt – sælges til halv pris For detaljer og besigtigelse Ring 64410131 eller mail mad@holms.dk

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 19


UDDANNELSE

TILBUD 3232 Mars Rokko 13 T200 Cindy

Ariel T201 T214

Rita

3134

til rene nettopriser!

Velkommen til DRC Akademi

Bistro Impero

T242

T202 Quadra

T001

AF: Redaktionen FOTO: Colourbox

Vejlevej 96 · 7000 Fredericia Tlf.: 75 92 70 22 · Fax 75 91 30 07 www.toft-erhverv.dk

20 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

– Nye muligheder for medlemmer og deres medarbejdere for kompetenceudvikling. I en hårdt presset hverdag er det vigtig at have kompetente medarbejdere og ledere, der kan sikre den nødvendige vækst og overskud i virksomheden. Derfor åbner DRC nu sit eget akademi, der skal tilbyde målrettet og speciel tilpasset kompetenceudvikling af DRC’s medlemsvirksomheder. Mange af DRC’s medlemmer oplever, at relevante efteruddannelseskurser ikke bliver oprettet, fordi erhvervsskolerne/Hotel & Restaurant-skolerne ikke får tilmeldinger nok til at oprette hold. Medlemmerne oplever også, at det kan være svært at få geografi, sæson og særlige faglige behov opfyldt i eksisterende efteruddannelsesforløb. Vores medlemmer fortæller også om salgsog servicekurser for nye medarbejdere, der ikke bliver oprettet, hvilket kan være dyrt for vores medlemmer, fordi god service og mersalg kan aflæses direkte på bundlinjen. Derfor laver DRC nu en samlet indsats blandt vores medlemmer, så vi sammen kan skaffe volumen til disse vigtige kurser.

Vi vil lægge vægt på, at: • Planlægge kurserne på tidspunkter, der er mest optimale for DRC’s medlemmer og medlemmernes ansatte • Markedsføre kurserne gennem vores eksisterende kanaler • Indrette kurserne, så de indholdsmæssigt er målrettet medlemmernes faglige ønsker • Sikre, at det er muligt at benytte AMUsystemet og VEU-midler (løntabsgodtgørelse) mv. • Placere kurserne geografisk, hvor der er flest tilmeldte • Planlægge efteruddannelse over en længere periode, fx flere år. DRC’s ledelse har i samarbejde med Dan Cort Jørgensen (se faktaboks) taget de første initiativer til DRC Akademi. I foråret 2014 vil vi udbyde de første kurser inden for salg og service, ledelse og forretningsudvikling: • Salg og Service henvender sig til sæsonmedarbejdere/nye medarbejdere. Kurset er på en enkelt dag. Alle, uanset forudsætninger, kan deltage. Der er pt. planlagt tre kurser i april og maj. Det vil også


UDDANNELSE

være muligt for store virksomheder/kæder at gennemføre kurset i eget regi. • Den Grundlæggende Lederuddannelse (GLU) henvender sig til ejere, mellemledere og kommende ledere, der ønsker nogle basale og solide ledelsesredskaber. Alle, uanset forudsætninger, kan deltage. Der er tale om et AMU-forløb med VEU-godtgørelse (løntabsgodtgørelse). Forløbet strækker sig over 13 dage fordelt i kalenderen fra begyndelsen af marts til udgangen af april. GLU er dermed afsluttet, inden sæsonen for alvor går i gang. • Forretningsudvikling henvender sig ejere, partnere og nøglemedarbejdere. Forudsætningen for at deltage er, at man har en stærk interesse i at udvikle sin virksomhed og har nogen erfaring fra daglig drift. Det kunne fx være, at man skal videre fra iværksætterstadiet, at man ønsker at prøve nye koncepter af, at man har ”kørt i den samme rille” længe eller bare er nysgerrig på, hvilket potentiale en virksomhed har. Der er tale om et særligt tilrettelagt og intensivt forløb, hvor der arbejdes med: - Forretnings-, organisations- og medarbejderudvikling. - Udvikling af redskaber til at skabe fornyelse og forandring i egen virksomhed. - At skabe netværk med de øvrige deltagere med henblik på yderligere udvikling og sparring. Læs mere om de enkelte kurser på vores hjemmeside.

FAKTA Dan Cort Jørgensen er i dag selvstændig konsulent med firmaet Mindgrow, der har specialiseret sig i ledelse og forretningsudvikling. Dan har siden 2009 arbejdet med og udviklet lederkurser på Silkeborg Tekniske Skole blandt andet Den Grundlæggende Lederuddannelse (GLU). Fokus for Den Grundlæggende Lederuddannelse var små og mellemstore virksomheder. Blandt andet har MASH/Le Sommerlier/UMAMI gennemført Dans Cort Jørgensens to interne GLU’er for deres mellemledere. Café Evald i Silkeborg har gennemgået et stort udviklingsprojekt af deres virksomhed i samarbejde med Dan Cort Jørgensen. Et projekt, som Dan Cort lige nu gennemfører sammen med Restaurant Zorba i Silkeborg. Dan Cort Jørgensen er uddannet cand.mag. og har en MBA i strategisk ledelse. Han har arbejdet for Undervisningsministeriet med forskellige projekter, været underviser og studievejleder på HG og HHX, været rektor for et Handelsgymnasium. Frem til årsskiftet var Dan Cort Jørgensen ansat i et stort EU-projekt om kompetence-udvikling i små og mellemstore virksomheder.

online

Vagtplan 1.920,-

pr. år

Deltaplan har siden 2006 leveret et stabilt kvalitetsprodukt til – uden sammenligning – Danmarks bedste pris! Tjek evt. vores referencer på deltaplan.dk Prisen er ex. moms, og giver plads til 40 medarbejdere

En kæmpe lettelse for dem der styrer vagtplanen • Altid opdateret vagtplan • Enkel vagtplanlægning og nemt at indkalde afløsere • Klar kommunikation via sms, e-mail og onlinebeskeder • Timeregistrering & Lønberegning • Overførelse af løndata til jeres eget lønbureau • Brugervenligt og intuitivt system ...læs mere på deltaplan.dk, prøv det gratis og bedøm selv

®

DELTAPLAN online vagtplan

Bestil gratis og uforpligtende prøveperiode Tlf.: 46 93 39 04 • deltaplan.dk

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 21


VERDEN VERDENÀA’LA LA CARTE CARTE

VED: Redaktionen FOTO: nrn.com

Nøglen til

succes

Design & rådgivning mere end 30 års erfaring

Specialinventar

produktion og udvikling

MØBEL KATALOG

13

Møbelprogram stort udvalg

YHED!

N . 13 elkatalog nr Komplet møb det store udvalg Se ! ar kl nu le er online el r på 150 sider katalog. et r rekvire Rune Design A/S Rude Havvej 105 · DK 8300 Odder Tel. 86 55 84 88 www.runedesign.dk

VERDEN À LA CARTE

Hey børn, kom tilbage Restauratørerne i USA ser mindre til deres yngste kunder end tidligere. Hele 12 % færre familiebesøg blev det til i 2013. Forældre tager sjældnere deres børn med på restaurant og cafe, og børnene siger selv, at de hellere vil spise hjemme. Derfor forsøger restauranter og kæder nu at lokke børnefamiMia Francesca giver de yngste lierne tilbage, blandt andet ved at genoverveje deres tilbud til kunder en hagesmæk, når de børn. De forsøger med særlige børnetilbud, sundere mad og arspiser på restauranten. rangementer, hvor forretningerne forsøger at engagere børnene i den kulinariske proces. Det skal de dog være lidt forsigtige med. For en undersøgelse blandt børn viser, at restauranterne ikke skal blive alt for opfindsomme. 43 % af de adspurgte børn i undersøgelsen svarer nemlig, at de kun sommetider smager noget, de ikke kender, og at de for det meste foretrækker deres favorit-retter, når de er på restaurant. Kilde: NRN.com.

Sælger sin restaurant for at redde 19-årig med hjernesvulst Ejeren af den tyske restaurant Kaiserhof i Texas er en ægte helt. Han er nemlig ved med at sælge sin restauration igennem 17 år. Det gør han ene og alene for at redde sin medarbejder Brittany Mathis fra kræft-døden. 19-årige Brittany Mathis har en kræftknude i hjernen, og hverken hun eller hendes familie har en dækkende sundhedsforsikring. Derfor er hendes kræftbehandling stoppet. Og her er det så, at den handlekraftige restauratør står klar med en usædvanlig løsning. Han sælger sin restaurant for at skaffe de nødvendige penge til behandlingen. Kilde: Ekstra Bladet.

22 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014


VERDEN À LA CARTE

Pretzelburger, bløde sæder og stilhed er de nye trends i 2014 Et nyt år giver altid plads til forudsigelser. Og vi har været på udkig efter nye restauranttrends og -tendenser. Menu-innovation og fokus på ældre målgrupper er blandt top 10 på trendlisten for restaurantbranchen i USA i 2014 – ifølge The NPD Group, der laver markedsanalyser og rådgiver om produktudvikling. Skal man tro den amerikanske analytiker Bonnie Riggs fra The NPD Group, så er det opfindelser som ”kringlebolleburger” (pretzel burger), der var et stort salgshit på cafeerne i 2013 i USA, som vil vinde frem i det nye år. Wendy’s Pretzel Bacon Cheeseburger Innovationen af ”kringlebolleburger” var så vigtig på det amerikanske marked, at den blev omtalt i medierne. Specielt bollen, der er en blød version af saltkringlen (pretzel), skulle efter sigende være en kulinarisk trend, der er i fremmarch. Der skulle også være en ”kringlehotdog” (pretzel dog) på vej.

Det modne publikum Den vigtigste trend er dog, ifølge Bonnie Riggs, at de amerikanske restauratører skal tage seniorerne alvorligt. Det er nemlig dem, der holder branchen i live. Analyser viser, at det netop er denne målgruppe, der bruger stadig flere penge på restaurantbesøg. De øger både deres besøg og forbrug på restauranterne, mens de yngre – under 50 – har skåret dramatisk ned og stadig begrænser deres forbrug. Der bliver flere ældre, og de bliver længere på arbejdsmarkedet, og derfor har de råd til flere restaurantbesøg. Det er her, en eventuel vækst i branchen skal findes. Men det kræver, at vi lytter til deres behov. Ifølge NPD Groups analyser så vil det modne publikum fx have komfortable sæder, mindre støjende restauranter og et menukort, der er let at læse. Kilde: Nation’s Restaurant News.

Gennemsigtigt, sundt og ”feminint” Hos et andet amerikansk restaurantmedie, RestaurantNews.com, har man også spået om fremtiden. De giver deres bud på fem servicetrends for restauranter, hvor de blandt andet anser ”gennemsigtighed” som en vigtig trend. Mere end nogensinde er restaurantgæsterne optagede af, hvor fødevarerne kommer fra, hvordan medarbejderne behandles, og hvilke grønne tiltag virksomheden har. RestaurantNews.com forudser, at de restauranter,

der formår at brande sig på disse egenskaber – og naturligvis efterleve dem – vil klare sig godt i fremtiden. Det hænger fint sammen med en anden trend, nemlig en større fokusering på udvalgte målgrupper i markedsføringen. Hos RestaurantNews.com har man også fokus på det modne publikum, men man skal passe på ikke at stirre sig blind på denne ene målgruppe. RestaurantNews.com fore-

slår, at man også overvejer kvinder som en særlig målgruppe. Ifølge RestaurantNews. com’s analyser, så går de nemlig ikke så meget ud som mænd. Og det kan blandt andet være, fordi kvinder er mere bevidste om økonomi og sundhed end mænd. Så måske skulle restauranterne forsøge at lokke flere kvinder ud med ”feminine” tilbud, siger RestaurantNews.com. Kilde: RestaurantNews.com.

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 23


BEVILLINGSNÆVN

Årets gang i bevillingsnævnet AF: Jørgen Kønigshøfer, erhvervsjurist FOTO: Colourbox

Vi har i løbet af 2013 flere gange bragt artikler om Københavns Bevillingsnævn og de problemer, der er opstået som følge af nævnets særegne praksis i forhold til enkelte alkoholbevillinger og nattilladelser Vi bringer en omtale af den seneste udvikling, som formentlig vil afgøre sagerne for de berørte restauratører i København. Sagen i korte træk For de få, der ikke måtte have fulgt med i sagen her i bladet, genopfrisker vi lige sagens delikate detaljer. Eftersom DRC er repræsenteret i Københavns Bevillingsnævn og derfor underkastet tavshedspligt, skal vi indledningsvis præcisere, at denne gennemgang alene er baseret på de offentligt tilgængelige oplysninger, der har være gengivet i pressen, samt de informationer, som DRC har fået fra sine medlemmer i København. Bevillingsnævnet skærper kursen og giver seks overraskende afslag I løbet af året skærpede nævnet kursen over for seks ansøgninger, som nævnet med forskellige begrundelser ikke mente, skulle imødekommes. Der var dels tale om ansøgninger om alkoholbevilling, dels en ansøgning om nattilladelser til kl. 05, som ikke blev imødekommet eller skåret ned til et tidligere tidspunkt på natten.

24 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Løjerlige begrundelser og aftalt spil mellem bevillingsnævn og politi Nævnets nærmere begrundelser for afgørelserne var forskellige – især i en enkelt sag henviste nævnet til, at det pågældende område af byen var nået et ”mætningspunkt” – et begreb, som restaurationsloven slet ikke opererer med. Som en ekstra krølle havde politiet skiftet indstilling, således at de først ikke havde indvendinger mod bevillingen, men 3 måneder senere pludselig havde betænkeligheder. Politiets seneste indstilling viste sig siden at være dikteret ordret fra nævnets sekretariat, hvilket af en juraprofessor i pressen blev betegnet som en umulighed! Ansøgerne anker sagerne til Kultur- og Fritidsudvalget Fælles for de seks afgørelser var, at de givne begrundelser efter restauratørernes opfattelse ikke var tilstrækkeligt konkrete, hvilket er et af de grundlæggende krav i hele bevillingssystemet – hver ansøgning skal behandles for sig, og der skal være konkret begrundelse for ikke at efterkomme den. De ankede derfor sagerne til Kultur- og Fritidsudvalget, der sendte samtlige seks sager retur til bevillingsnævnet med besked på at genbehandle sagerne og finde nogle bedre begrundelser – ellers måtte de mødekommes.


BEVILLINGSNÆVN

Bevilllingsnævn fastholder afslag uden nye begrundelser Bevillingsnævnet valgte imidlertid at fastholde afgørelser uden nye og mere konkrete begrundelser, og dermed opstod et juridisk vakuum, hvor det ikke lå klart, hvad der nu skulle ske. En af restauratørerne valgte at klage til Folketingets Ombudsmand over borgmester Pia Allerslev, der var formand for bevillingsnævnet. Flere af restauratørerne planlagde desuden sagsanlæg mod borgmesteren og hele bevillingsnævnet, herunder med erstatningskrav for de tab, man blev påført ved ikke at kunne komme i gang.

Skandinaviens mest solgte hotelsystem 700+ hoteller sparer tid med Picasso T E C H O T E L

Uendelige

Ekstern juridisk vurdering af afgørelserne Kultur- og Fritidsudvalget valgte til sidst at anmode om en ekstern juridisk vurdering af bevillingsnævnets beslutninger, og det er denne vurdering, der fremkom lige før jul, der nu forventes at løse de pågældende sager.

muligheder...

NEMT AT BRUGE!

Sidste nyt i sagen Den eksterne vurdering af sagen er soleklar: Bevillingsnævnet har ikke handlet i overensstemmelse med gældende ret. Ifølge den eksterne advokat lider afgørelserne af flere retlige mangler: • Bevillingsnævnet er forpligtet til at efterkomme klageinstansens afgørelser, hvilket nævnet undlod at gøre • Afgørelserne er i strid med fast praksis, og nævnet havde ikke med et fornødent varsel offentliggjort nogen praksisændring • Politiets og nævnets oplysningsgrundlag var ikke tilstrækkeligt konkret, hvilket alle restauratørerne jo netop havde peget på • Afgørelserne bærer præg af at være tilfældige, hvilket ikke er et sagligt beslutningsgrundlag for en offentlig myndighed • Afgørelserne kan være i strid med proportionalitetsprincippet (reglen om, at en myndighed ikke må træffe strengere afgørelser end nødvendigt), da afgørelserne har haft som konsekvens, at ansøgerne ikke har kunnet drive deres virksomhed i fuld udstrækning. • Afgørelserne overtræder muligvis en lighedsgrundsætning, eftersom andre virksomheder i tilsvarende situationer har fået bevilling. De eksterne advokater ryster ikke på hænderne – deres vurdering er klar og tydelig og kan vist ikke misforstås. Såfremt bevillingsnævnet fortsat skulle fastholde afgørelserne, har Kultur- og Fritidsudvalget som klageinstans enhver adgang til at ændre afgørelserne. Der må tillige imødeses nogle pebrede erstatningskrav mod Københavns Kommune. Den eksterne vurdering er helt på linje med DRC’s Den eksterne vurdering stemmer nøje overens med DRC’s holdning i sagen, således som vi også har omtalt det i tidligere numre af Restaurant og Cafe og i pressen i øvrigt. Vi vil nu benytte den eksterne vurdering andetsteds i landet, hvor bevillingsnævn i tilsvarende sager har givet afslag på et ufuldstændigt grundlag.

g CRM o d e m m telsysteurantsystem o h t v ti a Effek greret rest inte

D

LBU I T T E Å G OG F 4

RIN

+

3 1 2 9 1 45 36

AK Techotel A/S | Sandager 8 | DK-2605 Brøndby Tlf 36 46 11 55 | www.techotel.dk | techotel@techotel.dk

drc_okt2013.indd 1

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 25 01-10-2013 14:37:20


MAD OG VIN

Årets danske Ølnyhed 2013 AF: Redaktionen FOTO: www.ale.dk

Over 800 øl fra over 100 bryggerier skal kæmpe om titlen Årets danske Ølnyhed 2013. Bryggeribranchen har ikke ligget på den lade side i 2013, hvor hele 832 ølnyheder så dagens lys. Det er ny rekord. Ølnyhederne fordeler sig på 334 ølnyheder i kategorien af øl op til 5,9 % ABV og 489 ølnyheder i kategorien af øl på 6 % ABV. Årets danske Ølnyhed offentliggøres på foreningens generalforsamling den 22. marts 2014.

ØLENTUSIASTENS MÆRKEDAGE I 2014 15. januar:

Afstemningen om Årets danske Ølnyhed 2013 skydes i gang

22. marts:

Årets danske Ølnyhed 2013 offentliggøres

22.-24. maj:

Ølfestival 2014 afholdes i en af de gamle tappehaller i det gamle Carlsbergområde. Billetsalget er allerede i gang på BilletNet

Kilde: Danske Ølentusiaster.

SKÆRSØGAARD VIN HØSTER MEDALJE NUMMER 105 AF: Redaktionen FOTO: Colourbox, www.dansk-vin.dk

71 danske medaljer og 34 internationale medaljer er det blevet til indtil nu. Dertil kommer en række fornemme udnævnelser som ”Årets Vinbonde” i 2005, 2008 og 2013, og årets Vingård og ”Årets Frugtvinmager” i 2013. Med kun tolv årgange på vinhylden er det lidt af en bedrift, der slår Skærsøgaards position fast som en vingård, der kan gøre sig gældende blandt de tunge drenge. En af de mest præmierede flasker er Skærsøgaards mousserende vin ”Don’s Brut”, der i 2013 for sjette gang vandt en sølvmedalje ved den internationale og prestigefyldte franske konkurrence for champagner, Effervescent du Monde.

26 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

FAKTA Skærsøgaard Vin er Danmarks første registrerede og autoriserede vingård. Med sine 5,1 hektar og ca. 15.000 vinstokke er vingården også landets største. Gården ejes af Sven Moesgaard og ligger i Dons ved Kolding Skærsøgaard Vin fremstiller både rød-, hvid- og rosévin samt sød og mousserende vin. På gården dyrkes følgende druesorter: • Blå druesorter:Rondo, Leon Millot, Regent, Cabernet Cortis, Frühburgunder • Grønne druesorter: Orion, Solaris, Madeleine Angevine


Nyt navn Samme gode smag og kvalitet Paaskebrød, Pastridor og Schulstad Bake-Off er de tre ingredienser i Lantmännen Unibakes nye B2B brand.

Hvorfor? Fordi vi gerne vil tilbyde vores kunder en samlet palet af produktløsninger.

Produkterne er de samme. Kvaliteten er den samme. Men navnet er nyt.

Tag derfor godt imod det nye Schulstad Bakery Solutions – og forvent samme gode kvalitet og smag.


ARBEJDSLIV

ISMASKINE

25 KG I DØGNET

DANMARKS BILLIGSTE

FORANDRING FRYDER

– hvad er din vækststrategi for 2014? AF: Christian Henriques FOTO: Colourbox

Kapacitet Isbeholder Mål HxBxD

25 kg/døgn 10 liter 65x38x55 cm

Kr. 3.500,excl. moms

LINDEGAARDEN A/S Tel. 8785 0000 www.lindegaardenas.dk

28 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Mange forandringer bliver ikke realiseret, da vi i en presset hverdag ikke giver os selv det fornødne rum til at afsøge vækstmuligheder og gå nye veje. Millioner af kroner ligger dog og venter på de danske virksomheder, hvis man tør tage skridtet og ansætte en akademiker med andre kompetencer, end dem virksomheden allerede besidder. Læs, hvordan en mindre virksomhed har givet omsætning og produktivitet et skub ved at tænke i nye baner og ansætte en akademiker. Hvorfor ansætte en akademiker i en lille virksomhed? Virksomheder, der ansætter akademikere, har højere vækst i forhold til andre virksomheder. En undersøgelse foretaget af Forskning og Innovationsstyrelsen viser, at 65 % af de virksomheder, der ansatte en akademiker i 2010, oplevede en ekspansion af markedsområdet, 70% havde øget omsætning, og 81 % fik udviklet nye produkter og/eller processer i virksomheden.

Elkær Maskiner, som producerer maskiner til at vedligeholde hække, hegn og grønne områder, oplevede ligeledes en øget omsætning ved at ansætte en cand.mag. i Dansk til at stå for virksomhedens kommunikation. Selvom det gik fint for ejeren Henning Elkær og hans maskinvirksomhed, så fortæller han, at det at ansætte en akademiker og få andre øjne på virksomheden har medført et øget salg; ”Bare dét, at vi nu svarer på mails med det samme, har vel øget omsætningen med et par millioner kroner. Folk begynder at ringe til mig for at høre, hvad der var galt – for nu fik de pludselig svar med det samme.” Forskelligheden giver pote Vækstakademiker er et netværk af akademikere med forskellige baggrunde, der alle har viljen og brændstof til at skabe vækst i din virksomhed. Deres mål er at gå i dialog med dig om din virksomheds behov og i fællesskab finde ud af, om de med deres kompetencer og specialiserede viden kan opfylde


ARBEJDSLIV

disse. Derved skaber I værdi for hinanden. Alle medlemmerne i netværket er uddannet til at identificere vækstpotentialer og drive markante vækstinitiativer med udgangspunkt i de ressourcer og den erfaring, som allerede findes i din virksomhed. Det gør de ud fra en handlingsorienteret metode, som skaber indsigt og giver et visuelt overblik i virksomhedens situation ved både at inddrage ledelse og medarbejdere i processen. De vil altså ikke kun kunne hjælpe din virksomhed med at tackle markedets foranderlige krav i kraft af deres mange kompetencer, men også være med til skabe udvikling gennem konkrete væksttiltag. Drop fordommene og få 12.500 kroner med i bagagen Fordomme som, at ”akademikere helst vil arbejde, hvor der er kolleger, der ligner dem selv” eller ”akademikere forventer en direktørløn”, kan man godt skyde en hvid pil ef-

Vi er langt fra den tid, hvor der var frit valg på alle hylder på jobmarkedet, og akademikere søger i højere grad udfordringer i små og mellemstore virksomheder, hvor de kan få et større medansvar.

ter. Vi er langt fra den tid, hvor der var frit valg på alle hylder på jobmarkedet, og akademikere søger i højere grad udfordringer i små og mellemstore virksomheder, hvor de kan få et større medansvar. Selvom likviditeten kan være under pres i mange virksomheder, findes der ordninger, som gør det nemt at ansætte en akademiker. Som lille eller mellemstor virksomhed har I mulighed for at få et tilskud på op til 12.500 kroner om måneden i et år, hvis I ansætter en akademiker til at gennemføre et udviklingsprojekt i virksomheden.

Indfri dine nytårsforsætter Netværket vil gerne sætte spot på vækstinitiativer inden for hotel- og restaurationsbranchen. Lyder det som noget for dig? Så kontakt dem via mail vaekstakademiker@gmail.com eller på telefon 24638206, og få en uforpligtende samtale. Måske kan I skabe værdi for hinanden og indfri nytårsforsætterne for det nye år.

VELKOMMEN TIL NYE MEDLEMMER I DRC En række virksomheder har valgt at blive medlem af DRC. Vi byder dem velkommen og håber, de får glæde af vores rådgivning og de mange kontante fordele, vi tilbyder alle vores medlemmer.

Skræddergården ApS Carsten Prisfeldt 6700 Esbjerg

Tobis Cafe Tobi Faber 2300 København S

Beau Marché Louise 1101 København K

Restaurant Asia, Odense Pin Sing Si 5230 Odense M

Vulkanen ApS Hadi Khawand 7400 Herning

Kantinen, Sukkertoppen Tora Bjarnason 2500 Valby

Karins Hjemmelavet Karin Mihaylon 4700 Næstved

Lottenborg Kro Robert Christensen 2800 Kongens Lyngby

Restaurant Asia, Middelfart Pin Sin Si 5500 Middelfart

Khawand Pizza Grill Hadi Khawand 8800 Viborg

KTS Kantinen, Glostrup Tora Bjarnason 2600 Glostrup

Haven Vesterbro Kevin Bendix 1760 København V

The Simple Life Leone Giuseppe Iaria 5000 Odense C

Baresso Coffee Nicoline Als 2000 Frederiksberg

Ærø Hotel Flemming Skov 5960 Marstal

Piccole Italia ApS Luigi Vitali 2300 København S

Restaurant Marina Furesøbad Michael Olsen 3500 Værløse

Ørnhøj Hotel Allan Frank 6973 Ørnhøj

Kystens Perle Bryggergaarden 14 2770 Kastrup

Cafe Hoe Stefan Brinkdorf 3400 Hillerød

Århus Maritime Konferencecenter Thomas Madsen 8541 Skødstrup

Cafe Ipsen & Co Charlotte Ipsen 1850 Frederiksberg C

Elverdamskroen Inga Henriksen 4340 Tølløse

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 29


TURISME

Historien om turismen ved de danske kyster AF: Marianne Bolvig FOTO: Colourbox, VisitDenmark

Kan du lide at læse om badehoteller, og hvorfor turisterne begyndte at valfarte til de danske kyster for 125 år siden? Og interesserer du dig for, hvordan bade- og kystturismen udviklede sig i løbet af 1900-tallet? Så vil du synes, at denne nye bog ”Ferien ved havet – hvilken rigdom” er en lille perle. Turismens fødsel Forfatteren og turistmanden Jørgen Hansen tager sin læser i hånden og starter sin rundtur med et meget fint kapitel, der beskriver turismens fødsel i midten af 1800-tallet. Her får vi blandt andet historien om Liselund Slot på Møn, der er forløberen for drømmen om det ”naturlige liv på landet”. Hansen ruller kronologisk gennem industrialiseringen og de sociale forandringer, der fører til den spirende turisme – både i Danmark og i Europa. De nye turister søgte ud mod havet, hvor det ”naturlige liv” med kurophold og badeferier tiltrak det bedre borgerskab. Historien om de første kur- og badehoteller på Fanø, der så dagens lys i 1892, er et absolut højdepunkt i bogen, der suppleres med anek-

30 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

doter om det daglige liv på badehotellerne i starten af 1900-tallet. Det begyndte med badehoteller … I slutningen af 1800-tallet og i de første årtier i 1900-tallet blev der bygget badehoteller langs de danske kyster. Og det er værd at notere sig, at badehotellerne blev placeret på lokaliteter, der senere udviklede sig til at blive de mest kendte feriesteder i Danmark. På rundturen møder vi både de enkelte badehoteller og deres prominente gæster. For det er kunstnere og spidsborgere, der baner vejen for den danske kystturisme. Bogen kæder fint beskrivelsen af den moderne turismes opståen sammen med kystturismens udvikling, og den giver

FAKTA Titel: ”Ferie ved havet – hvilken rigdom” Forlag: Textour Forfatter: Jørgen Hansen Pris: 200 kr. + ekspedition 50 kr.

desuden en særskilt omtale af de 14 mest kendte kyst- og badebyer, blandt andet Hornbæk, Gilleleje, Tisvildeleje, Skagen, Løkken, Klitmøller, Kerteminde og Marielyst. Bogen er skrevet af turistmanden Jørgen Hansen, der efter en lang karriere inden for dansk turisme, blandt andet som direktør for Turismens Fællesråd, chef for Danmarks Turistråds kontor i Hamburg, direktør for det nordjyske turismeselskab Midt-Nord Turisme og turistdirektør i Aarhus, skriver bøger om turisme.


BRANCHENYT

KONTAKT ÉN

1

AUTOMAT OPSTILLER

2

4

– I DIT LOKALE OMRÅDE

5

3

6

7

10

9

Alle vore kunder ønskes et godt nytår 8

Velkomm en ti nye medl l vores GTW Auto em: mater Ap s

OPSTILLERE: 1

AutomatGruppen Danmark ApS Direktør Tom Hansen Skolegade 6 9300 Sæby Tlf. 4453 9402 cah@hansen.mail.dk

5

Oles Automater c/o Ole Laustsen Holmevej 265, 2. tv 8270 Højbjerg Tlf. 4026 0050 tomaten@pomodoro.dk

9

C.A.H. Automatservice ApS c/o Tom Hansen Symfonivej 31 2730 Herlev Tlf. 4453 9402 cah@hansen.mail.dk

2

Bitsch Automatservice A/S c/o Jørn Bitsch Kirkebækvej 163, Romlund 8800 Viborg Tlf. 8666 1044 bitsch.automat@mail.dk www.bitschautomatservice.dk

3 Linnet & Jensen ApS

4 Fairgame Aps

6

Xpert Automater A/S c/o Poul Erik Rasmussen Korundvej 20 8700 Horsens Tlf. 7625 0076 p.e.rasmussen@profibermail.dk

7 Ibs Automater

8 Midtsjællands- og Stensved

c/o Monte Carlo Østergade 18 7400 Herning Tlf. 9712 0765 linnetogjensen@gmail.com

c/o Ib Madsen Østergade 17, Herrestrup 4571 Grevinge Tlf. 5965 9800 i.madsen@newmail.dk

Birkevej 4 6950 Ringkøbing Tlf. 7546 0446 tbk@webspeed.dk carsten@wurlitzer.dk www.wurlitzer.dk Automatudlejning ApS c/o Poul Nielsen Johnsen Storstrømsvej 23 4862 Guldborg Tlf. 5538 6141 mau@mauautomater.dk

10 GTW Automater Aps

v/ Torben Wajngertner Tibbevangen 41 2730 Herlev Tlf. 4449 5611 gtw@besked.com

WWW.AUTOMAT-GRUPPEN.DK RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 31


BRANCHENYT

Nyt hotel i Sønderborg til 587 mio. kroner AF: Redaktionen

AF: Redaktionen FOTO: www.byensejendom.dk

Snart tages det første spadestik til opførelsen af en spektakulær hotelbyning i Sønderborg. Det drejer sig om opførelsen af Tower Hotel, der udgør en helt central brik i arkitekt Frank Gehrys masterplan for Sønderborgs Havnefront. Selve hotellet er tegnet af Henning Larsen Architects og bliver et 4-stjernet hotel på 18 etager med i alt 210 værelser. Fra toppen af den 85 meter høje bygning vil både hotellets kunder og forbipasserende kunne nyde udsigten ud over Alssund. I tilknytning til hotellet vil der blive etableret en 6.900 kvm waterpark på havnen i Sønderborg.

FAGMESSE I MALMÖ

Projektet skaber masser af arbejdspladser I de 2,5 år, som byggeriet vil strække sig over, forventer administrerende direktør Michael Saxtorph fra Sønderborg Havneselskab, at projektet vil give daglig beskæftigelse til i gennemsnit 160 rådgivere, underleverandører og håndværkere. Når selve bygningsarbejdet er afsluttet, vil der formentlig være daglig beskæftigelse til op mod 500 medarbejdere. Waterparken bliver trækplaster Tower Hotel forventes at tiltrække 75.000 gæster årligt, mens den tilhørende waterpark forventes at tiltrække tre gange så mange. Hotelbyggeriet forventes at starte i 2014 og skal stå færdigt i 2018.

Den 29. og 30. januar afholdes en dobbelt fagmesse i Malmö. Det drejer sig om messen Fastfood & Café og messen Restaurangexpo. I løbet af de to dage samles 200 leverandører i Malmö sammen med restauranter, cafeer og storkøkkener fra både Sverige og Danmark. Messen vil desuden byde på en masse konkurrencer og aktiviteter. Fokus på trends Programmet lægger op til, at der sættes særligt spot på nye tendenser inden for kaffe, fastfood og ”fine dine”. Vicedirektør Lennart Wallander fra reklamebureauet Food & Friends er taler på messen og vil blandt andet komme med en global trendanalyse og skitsere, hvordan vores madvaner og madforbrug har forandret sig. Kilde: EasyFairs Scandinavia AB.

Kilde: Byens Ejendomme.

Stop madspil – put det i en pose AF: Redaktionen FOTO: Unilever Food Solution, Marianne Bolvig

Mange restauranter arbejder med at begrænse deres madspild. Blandt andet på Tapasbaren i København. I en artikel i Politiken kunne man for nylig se Robin Alexandersen, der er indehaver og kok i Tapasbaren, med en doggybag i hånden. Til Politiken forklarer Robin, at Doggybags er stadig ret nyt i Danmark, så folk vil ikke selv bede om dem. Men hvis man tilbyder dem det, så siger de altid ja, fortæller Robin til avisen. Over hele landet vil restauranter og cafeer gerne reducere spildet, og mere end 100 restauranter bestiller hver måned gratis doggybags på fødevarevirksomheden Unilever Food Solutions hjemmeside. Et tilbud, som de har lanceret i samarbejde med bevægelsen Stop Spild af Mad. Vil du også være med? Danmarks professionelle køkkener spilder

32 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

ca. 140.000 ton mad om året. Dette spild er unødigt stort. Samtidig viser en undersøgelse, foretaget af Gallup for Stop Spild Af Mad, at 2 ud af 3 danskere gerne vil have deres rester med hjem fra restaurantbesøg, hvis tjeneren tilbyder det. Derfor har Unilever Food Solutions og Stop Spild Af Mad udviklet en løsning, der gør det muligt for dig og din restaurant at tilbyde dine gæster en doggybag. Du kan derfor både tilgodese dine gæsters ønske og bidrage til at reducere Danmarks samlede madspild. Men det er stadig et tabu at tage madrester med hjem fra restaurantbesøg. Derfor har Unilever omdøbt poserne fra Doggybags til Goodiebags. De håber, at det i fremtiden vil være en naturlig ting at gå hjem fra et restaurantbesøg med en lille pose, for det signalerer jo blot, at gæsten er miljøbevidst. Gå ind på Unilevers hjemmeside,

udfyld en formular og få tilsendt 100 stk. Goodiebags til din cafe eller restaurant. Det er helt gratis.


Nu kan endnu flere snart vågne op på et lavprishotel midt i København AF: Redaktionen

Kilde: ARP-Hansen Hotel Group.

Chokoladeklub på kollisionskurs med Noma AF: Redaktionen FOTO: www.jyllands-posten.dk

Det nye Wakeup Hotel i Borgergade nær Kongens Nytorv, der åbner til sommer, bliver endnu større end først varslet. ARP-Hansen Hotel Group, der står bag opførelsen af det nye hotel, har nemlig opkøbt naboejendommen til hotellet. Det betyder, at hotellets oprindeligt 341 hotelværelser bliver til hele 498 værelser. Hotellet åbner stadig efter planen i sommeren 2014, og de 157 nye værelser vil stå klar til indkvartering i efteråret 2014. Det er arkitekt Kim Utzon, der skal udarbejde det nye Wakeup Hotel.

Det svenske firma Homecenter læser nok både varemærke- og markedsføringsloven igennem en ekstra gang, inden de udformer deres næste reklamekampagne. Højesteret har netop dømt firmaet til at betale 150.000 kroner til Noma i en sag om misbrug af varemærke. Det er ikke lovligt at snylte på andres brand I forbindelse med en hvervekampagne til en chokoladeklub fristede man de nye medlemmer med, at de ville kunne vinde en middag på verdens bedste restaurant, Noma. De havde imidlertid ikke spurgt Noma om lov til at bruge deres varemærke i deres kampagne. Noma er en verdenskendt restaurant. At få lov at sætte sin virksomhed i forbindelse med Nomas meget stærke varemærke anses derfor som et privilegium, som man skal søge om tilladelse til og/eller betale for at bruge i virksomhedens markedsføring. Noma er bevidst om sit stærke brand og har i andre sammenhænge fået anseelige beløb for at lade en virksomhed bruge restaurantens brand i en specifik sammenhæng. Kilde: JP.

Med et vandfrit urinal fra Falcon Waterfree Tecnology får du branchens bedste vandfri urinal. Er du træt af lugtscener og dyre vandregninger så se her. Få leveret Falcons model Lava inkl. siphon og fragt for kun 2495,- eksl moms. Du kan også få leveret og monteret dit nye urinal for 3295,- eksl moms. (gælder kun Sjælland) Vi har også Siphoner til markeds bedste priser. Se mere på SAVEWATER.DK

SAVEWATER Septembervej 146, 2730 Herlev Telefon: 53 53 59 76

Savewater_109x83.indd 1

RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 33 22/05/13 11.05


DIGITALT

Din samarbejdspartner når der skal indrettes.

Bænke m/læder fra kr. 2.375,- pr. meter

Bonnie

SLUT MED FYSISKE KUNDEKORT OG STEMPELKORT

Oskar

Konsulentbesøg i hele landet

– nu er de samlet på én app

Vi producerer alle typer diske

www.ostergaard-i.dk Priserne er excl. moms

Mulighed for finansiering

AF: Redaktionen FOTO: FidMe

Klassiske stole

Loyalitetsordninger, der belønner trofaste kunder med fx en gratis pizza, når de har købt et vist antal pizzaer, er både udbredte og gammelkendte. Faktum er dog, at de færreste kunder nogensinde får indløst den gratis pizza, selvom de er stamkunder. Folk har nemlig svært ved at holde styr på de mange stempelkort, der glemmes i pungen eller hænger hjemme på køleskabslågen. Umiddelbart kunne man tro, at det er en win-win-situation for butiksejeren, men når gevinsten udebliver, udebliver den ønskede loyalitetsfølelse også – i hvert fald på længere sigt. Ny app skaber overblik Indførelsen af elektroniske stempelkort, som kan ligge på telefonen, kan puste nyt liv i den gamle ordning. Ikke mindst i kombination med en ny app, FidMe, der samler alle de elektroniske stempelkort, så man har overblik over de mange ordninger. En dansk version af app’en er netop blevet lanceret og i løbet af de halvandet år, app’en har eksisteret, er den allerede blevet downloaded 2,5 mio. gange i Europa. Mere end 4.200 forretningskæder og 10.500 lokale forretninger har lagt deres kundeklubber og stempelkort ind, herhjemme har fx Baresso og Café Vivaldi oprettet deres stempelkort på FidMe. Mange butikker og restaurationer benytter også FidMe til deres kundeklubkort, for at gøre det overskueligt og nemt for kunderne. Både Matas, Ikea og H & M har allerede oprettet deres kundeklubber på FidMe. Du kan downloade den nye app gratis på fidme.com/da

Tel. 97 15 31 11

34 / RESTAURANT OG CAFE / 01-2014

Kilde: Fastlab.


RUBRIKKER

Vi formidler:

·

· · · · ·

.

Restauranter Cafeer Diskoteker Barer Natklubber Bodegaer Kroer Hoteller Udviklingsejendomme mm. og vi kan lide det!

·

·

LLOYD.S Mægler & Finans

·

.

LLOYDS@Restaurantsalg.dk tel 8882 7001 Åboulevard 11c 1635 København V tel 8882 7001

·

GRØNTSAGSSNITTER • Incl. 2 skiver

·

OPVASKEMASKINE • Blue proffi m. afspænding, sæbedosering og automatisk afløb • 1 program • Vasketid: 72 sek

BLUE HÆTTEMASKINE • M/ bord og bruser

Model C328

Pris kr. 250,-

DISCOVERSYSTEMS.COM Model Houston

RING TIL LARS, MEDIEGRUPPEN

7584 1200 Fra 00,Kr. 29.9

Model Memphis

Model Memphis Slim

Model PGA-0023

Smedejernsskilte

Alle priser er ekskl. moms og fragt

Se vores store udvalg af borde og stole på www.uniqstyle.dk

AP Import · Sædding Ringvej 6 · 6710 Esbjerg V. Tlf. 7515 7399 · www.apimport.dk

Alle priser er eksl. moms og fragt

UNIQstyle

ALT I OPVASKEMASKINER Priser fra kr.

(afhentningspris)

HENVENDELSE VEDR. ANNONCER

50,Kr. 15.9

95,-

Kr. 5.4

UNIQstyle tilbyder

DISKRET KOMMUNIKATION OG STØRRE EFFE KTIVITET

0911-1

.

Silent Ordering System

TELEFON 86 49 59 21 . WWW.SURROW.DK

TELEFON 86 49 59 21 . WWW.SURROW.DK

s

om 6.000,- ex m

Aps.

Paul Bergsøes Vej 14 · 2600 Glostrup Tlf.: + (45) 32 111 096 Mobil: + (45) 28 74 72 42 sales@uniqstyle.dk

www.lobo-contract.dk

Indretning til professionelle

HORECASERVICE · TLF: 61 311 288 info@horecaservice.dk · www.horecaservice.dk

Ring 47 31 46 00 lobo@lobo-contract.dk

DISKRET KOMMUNIKATION OG STØRRE EFFEKTIVITET Med et Silent Ordering System fra Discover Systems får du: • Personalebesparelse • Meromsætning • Bedre service

Ny bar – Køleindsats Køle-Fryserum Air Condition – Brugte storkøkken maskiner

• Mindre stress

info@discoversystems.com Telefon 70 22 00 56

DISCOVERSYSTEMS.COM

0911-6

• Ingen forvirring

Tlf. 2424 1010 www.danfrost.dk RESTAURANT OG CAFE / 01-2014 / 35


g i d l i 70% t leafgift efter spil

Supergames Automatudlejning ApS er en af de største i Danmark inden for spilleautomater.

Kontakt Administrationen: Stig.hansen@supergamesaps.dk mobil nr. 20403001

TEKNISK ASSISTANCE www.supergames.dk

2218 drc 01 2014 issuu  
2218 drc 01 2014 issuu