Page 1

GØR DIT LIV BEDRE

I samarbejde med Sundhed.dk og en lang række danske patientforeninger.

helse.dk 08 / september 2012

Sådan!

Plej dine tænder rigtigt

Tips til sunde madpakker

Ny hjælp til børn med uforklarlige smerter

Grineflip

er fantastiske

: s u k o F il

Sm rte me uden s

Lotte Heise o m:

Kærlighed og omsorg Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse


Helse: Indhold

Foku

s:

udenSmil smer te

08 Kærlighedens kraft

Lotte Heise er flyttet sammen med sin syge mor, for når man er syg, har man brug for sine nærmeste.

16 Av, mor!

Børn med uforklarlige smerter får hjælp i tværfagligt team.

32 Billigt og godt

08

Få et overblik over tandlægerne og deres priser.

36 Gigtsygdom giver tandskader

Sjögrens syndrom giver huller i tænderne.

40 Grin mod smerte

Når man er alvorligt syg, har man brug for kærlighed og støtte fra sine nærmeste”

Lotte Heise

Indhold

Grineflip er fantastiske - også mod smerter.

46 Dårlig mad er ikke i orden

Børne- og ungdomsminister vil have sundhed på skemaet i folkeskolerne.

56 Den udspekulerede cigaret

Forstå rygningens psykologi og hold på.

Helse / Nummer 8 /september 2012

hver gang i Helse

Pas på Karius og Baktus 22

Find en Billig tandlæge 32

Mad i folkeskolen 46

Slyng dig i form 62

Konsultation 60 Sind 12 Synspunkt 42 Opskrifter 50 Motion 62

helse / september 2012

3


Helse: Leder

Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker, siger man, og når man ikke kan smile, opdager man, hvor sandt det er.” Lene Jæger Thomsen, redaktør

Smil – og verden smiler til dig!

J

: s u FokSmil rte me s n ude

eg har en tante, som mistede sine tænder for år tilbage. Jeg ved ikke, om det var mangel på ordentlig pleje eller en uheldig disponering fra naturens side, som gjorde udslaget. Måske en kombination af de to. Ud faldt de i hvert fald, en efter en. Det har sikkert gjort pokkers ondt, men det, jeg husker bedst, var, at hun holdt op med at komme til familiesammenkomster, for hun kunne ikke tygge maden. Hendes tandlæge anbefalede hende at få kunstige tænder, men hun ville så gerne beholde de få tænder, der endnu sad tilbage, at tandlægen end ikke fik lov til at se hendes mund. Endelig faldt de sidste ud, og tandlægen fik bestilt et sæt fine tænder til hende. Det ramte hende slemt på forfængeligheden, at hun nu skulle have et gebis, men efter det først var kommet ind i munden på hende, kunne hun igen spise, hvad der kom på bordet, og deltage i vores familiesammenkomster. Vores smil siger så meget til de mennesker, vi er sammen med, at det kommer til at hæmme os socialt, hvis vi ikke tør smile mere. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i denne udgave af Helse kommer med gode konkrete råd til at få sunde og flotte tænder. Og når jeg nu byder velkommen til Helse, vil jeg også gerne byde velkommen til vores nye læge, Henrik Prinds Rasmussen. Henrik skriver om sine oplevelser i konsultationen i Kolding og overtager pladsen efter Holger Kjær, som har ønsket at holde en pause fra skriveriet. God fornøjelse med Helse!

Lene Jæger Thomsen, redaktør

4

helse / september 2012


65 topmoderne klinikker

a s g o n a k e n Vi voks . . . e g n a b e r vÆ Hos os tager vi tandlœgeskrœk alvorligt Vi ved nemlig, at 40% af os får sug i maven ved tanken om et besøg hos tandlægen. Derfor har vores 65 klinikker fokus på at hjælpe mennesker med tandlægeskræk. Vi giver os altid god tid til en snak med dig om tænder og moderne behandlingsmetoder.

Så ring eller kig forbi og aftal en tid. Gerne med en ven i hånden.

Find din klinik på www.dintandlæge.dk helse / september 2012

5


Helse: Nyt

Gratis MFR-vaccine til unge voksne Mæslinger er en meget smitsom virus, og der ses ofte følgesygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan der opstå hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade og endog dødsfald. I 2011 var der et stort udbrud med 85 anmeldte tilfælde, hvor cirka 70 procent var så syge, at de måtte indlægges på hospitalet. Stort set alle, der er født før 1974, har haft sygdommen, og siden 1987 har vaccinen mod mæslin-

ger været en del af børnevaccinationsprogrammet, men det efterlader en mindre restgruppe af unge voksne, som hverken har haft sygdommen eller er vaccineret. Derfor skal det gratis tilbud sikre, at alle bliver beskyttede mod sygdommen. Tilbuddet gælder resten af 2012. Der er ingen risiko ved at blive MFR-vaccineret, selvom man har haft en eller flere af sygdommene. Kilde: sst.dk

Et lille prik ... ... med stor virkning. Mange smerter er undgået ved hjælp af en lille sprøjte.

Vejen til smertefri operation I dag er det en selvfølge for patienter, at de ikke vil føle nogen smerte under en operation. Men frem til midten af 1800-tallet måtte patienten indtage store mængder af alkohol eller opium for at lindre smerten ved operation, og kirurgen måtte skynde sig at gennemføre operationen for at skåne patienten. I 1846 blev en patient for første gang totalbedøvet under en operation ved hjælp af en svamp vædet i bedøvelsesmidlet æter samt en specialbygget glasinhalator. Læs mere om udviklingen af medicinsk bedøvelse på hjemmesiden menneskerogmedicin.dk, eller scan koden (her). Af Julie Myhre, Lægemiddelindustriforeningen

6

helse / september 2012

Influenzavaccine til børn uden nålestik Højsæsonen for influenza nærmer sig, og mange børnefamilier vil blive ramt af sygedage og -fravær. Børn bliver oftere smittet med influenza og smitter i en længere periode end voksne. Men nu er der hjælp på vej i form af en ny influenzavaccine, der dækker et helt år og gives som næsespray. Fluenz, som vaccinen hedder, reducerer også risikoen for udvikling af følgesygdomme til influenza, som eksempelvis mellemørebetændelse, og så kan den mindske risikoen for, at andre familiemedlemmer også smittes. Den nye vaccine gives som en næsespray – ét pust i hvert næsebor. Det vil sige, at den efterligner den ’rigtige’ influenzavirus ved at trænge ind i kroppen via luftvejene. Vaccinen beskytter barnet 40-50 % bedre mod influenza end tidligere vacciner. Da vaccinen dækker et helt år, kan tidspunktet for vaccinationen passes ind sammen med andre lægebesøg i løbet af året. Fluenz er gratis for risikobørn. Forældre til raske børn kan søge vejledning hos deres praktiserende læge. Fluenz kan gives til børn i alderen fra 2-17 år.

Danmark får nyt stort diabetesakademi Antallet af diabetestilfælde vokser så hurtigt, at der i dag er tale om en epidemi. I Danmark er 290.000 mennesker diagnosticeret med diabetes, også kendt som sukkersyge, og ca. en kvart million vurderes at have sygdommen uden at vide det. Nye tal viser, at antallet af nye tilfælde af børn og unge med diabetes type 1 i Danmark er i eksplosiv vækst og er steget med 81 pct. siden 1997. Nu bliver der gjort en ekstra indsats for at få ny viden og fin-

de nye måder at forebygge og behandle sygdommen på. Det er det langsigtede perspektiv i Det Danske Diabetes Akademi, der etableres per 1. september, bl.a. som følge af en donation på 201 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Akademiet, der er det første af sin art i Danmark, vil få tilknyttet godt 300 forskere og har som vision at højne kvaliteten af dansk diabetesforskning og give et samlet overblik over al diabetesforskning i landet.


Har dine fødder brug for Har dine fødder brug for støtte Har støtte støtte og aflastning? og aflastning? Dine fødder skal bære dig gennem hele livet

• Er plaget af hammertæer, knyster eller

ogskal er hele fundament. Dine fødder bærekroppens dig gennem hele livet og er hele kroppens Dine fødder skal bære dig gennem hele livet og er hele kroppens fundament. fundament.

• overlappende Oplever smertertæer. i forfoden ved brug af højhælede sko eller har • Oplever smerter i forfoden ved brug af højhælede sko eller har sensitive hæle. sensitive hæle.

Fødderne fundamentet er også kroppens sladrehank. Er fundamentet ikke i ikke i orden, kan det medføre Fødderne er også kroppens sladrehank. Er fundamentet ikke i orden, kanproblemer det medføre problemer andre steder i kroppen. andre steder i kroppen. orden, kan det medføre problemer andre steder i kroppen.

• højhælede Har problemer med vabler, ligtorne eller hård hud. skomed eller har sensitive hæle. • Har problemer vabler, ligtorne eller hård hud.

Fødderne er også kroppens sladrehank. Er

SkinOcare FodplejeAflastningsserie er og SkinOcare Fodpleje-og og Aflastningsserie er et et gennemafprøvet gennemafprøvet SkinOcare Fodplejeog Aflastningsserie er et og gennemtestet ortopædisk koncept, der kan afhjælpe nogle af de gennemtestet ortopædisk koncept, der kan afhjælpe nogle af de gennemafprøvet og gennemtestet ortopædisk mest mestalmindelige almindeligeproblemer problemermed medfødderne, fødderne, hvis hvis du du fx: fx:

koncept, der kan afhjælpe nogle af de mest

almindelige problemer med fødderne, • • ErErplaget plagetafafhammertæer, hammertæer,knyster knyster eller eller overlappende overlappende tæer. tæer. hvis du fx:

• Oplever smerter i forfoden ved brug af

Bløde, fleksible og elastiske elastiske silikoneprodukter medmineralolie mineraloliei i Bløde, og silikoneprodukter med • Harfleksible problemer med vabler, ligtorne eller giver en en uovertruffen uovertruffen komfort komfortog ogpasform. pasform.Aflaster, Aflaster,beskytter beskytterog og giver hård hud. smertelindrer. smertelindrer.

Bløde, fleksible og elastiske silikonematerialer Produkterne SkinOcare fodaflastningsserie kanvaskes vaskesog oggenangenanProdukterne ii SkinOcare fodaflastningsserie kan med mineralolie, giver en uovertruffen komfort vendes og har dermed en lang holdbarhed. vendes og har dermed en lang holdbarhed. og pasform. Aflaster, beskytter og smertelindrer.

Produkterne i SkinOcare fodaflastningsserie kan vaskes og genanvendes og har dermed en lang holdbarhed. Spørg efter SkinOcare Fodpleje- og Aflastning på dit lokale apotek.

SkinOcare SkinOcareFodplejeFodpleje-og ogAflastning Aflastning ––Kan Kankøbes købespå påapoteket apoteket

Fodpleje- og Aflastning

Virklundvej5,5,DK-8600 DK-8600Silkeborg Silkeborg Virklundvej Tlf.:+45 +4570 7025 2511 1116, 16,Fax: Fax:+45 +4570 7025 2511 111717 Tlf.:

www.pharmavest.dk


Helse: Interview

Når man er alvorligt syg, har man særligt brug for kærlighed og støtte fra sine nærmeste.”

8

helse / september 2012


Helse: Interview

Kærlighedens Lotte Heise efterlyser mere medfølelse og fleksibilitet i behandlingssystemet. Der skal lyttes og handles med hjertet – på trods af ophedede følelser og travlhed. Af: Tine Varde / Foto: Flemming Jeppesen

D

kraft

a min mor sidste år var indlagt og havde det værst, var jeg så deprimeret, at jeg en dag gik ind på en bodega og fik en drink, inden jeg skulle møde en kammerat. Det gør jeg ellers aldrig!, siger livskunstneren Lotte Heise. Livet ændrede sig brat, da hendes ellers meget aktive og intelligente mor, Inge Heise, fik en blodprop i hjernen og havnede på plejehjem. Forløbet omkring moderens sygdom har givet foredragsholderen, forfatteren og entertaineren indblik i, hvor vigtigt det er, at behandle alvorligt syge værdigt og medfølende, at forstå og respektere dem. - Min mor blev lam i højre side, mistede talen og kom til at sidde i kørestol, men bevarede heldigvis intelligensen helt intakt. Hun var ikke spor glad for at være på plejehjem – blandt fremmede, som hun ikke kunne kommunikere med. Især ikke når der blev talt ned til hende, som om hun var et lille barn, fortæller Lotte Heise. Både Lotte og hendes teenage-tvillinger, Joachim og Christian, havde det svært med, at Inge skulle bo på plejehjem, når hun ikke trivedes. Lotte lejede derfor en stor villa i Egå ved Århus, hvor de nu lever sammen. Deres nye hverdag fungerer fint - især når hjælpen udefra fungerer.

- Når man er alvorligt syg, har man særligt brug for kærlighed og støtte fra sine nærmeste.

Kæmper for det helt nødvendige Pårørende er en vigtig del af helbredelses-processen. Derfor bør der også være tid til at vejlede, hjælpe og lytte til dem, der kender, forstår og støtter den syge. Også selvom man som pårørende til tider kan være lidt besværlig, erkender kunstneren. For følelser kan let komme i kog, når et liv, man værdsætter, er på spil. Ikke mindst når ventetid, misforståelser og fejl opstår. - Desværre findes der en del ”blanke mennesker” i behandlingssytemet, siger Lotte Heise, der reagerer prompte, når hun udsættes for dem. Hun fortæller klart og tydeligt, hvad hendes mor har brug for. Og hvorfor det hverken er rimeligt eller klogt at undlade at give hende det. Kunstneren siger også fra, når noget halter: - Min mor hentes til genoptræning to gange om ugen. En dag efterlod en chauffør hende bare i vores entré med alt sit overtøj på. Så sad hun der helt alene i en halv time. Det er altså bare ikke i orden. Sådan behandler man ikke sine medmennesker, siger Lotte. I hverdagen forsøger hun at forebygge fejl ved for eksempel at hænge skilte på familiens hoveddør med in-

helse / september 2012

9


Helse: Interview Dem, der ikke formår at sætte sig ind i andres følelser og være medfølende, bør slet ikke have det ansvar, det er at hjælpe mennesker i en sårbar situation”

struktioner og opfordringer til de hjælpere, der dagligt kommer i huset. ”System-ryttere”, ”milimeter-demokrater” og enhver, der mangler medfølelse, selverkendelse og forståelse for andre, er anstrengende, når man har brug for hjælp. Især når der opstår akutte behov eller situationer, der forekommer urimelige, mener hun. - Jeg synes, det er for dårligt, når man skal kæmpe for at få det helt nødvendige. Min mor har hårdt brug for intensiv genoptræning. Det har jeg måtte kæmpe for at skaffe hende. Blandt andet ved at forklare, at min mor hurtigt ville få brug for to hjælpere om morgenen i stedet for en - og dermed blive dyrere for dem - hvis ikke hun hurtigt fik mere genoptræning, fortæller Lotte, der har valgt også selv at finansiere ekstra fysioterapi-timer til sin mor.  

Husk næstekærlighed Lotte Heise vil gerne skrive under på, at det betyder utroligt meget, at der lyttes med hjertet i et sygdomsforløb: Medfølelse, lydhørhed og fleksibilitet virker lindrende og helbredende. Når mennesker, der arbejder i behandlingssystemet har travlt og er pressede tidsmæssigt, opstår der lettere både fejl og angst. Ikke mindst når der ikke er nok tid til at lytte, forklare, berolige og checke en ekstra gang. Lotte Heise kender en del, især ældre, der ikke tør eller kan sige noget som er autoritetstro og ikke vil være til besvær. I mange tilfælde er det også på deres vegne, hun taler, når hun bliver vred og åbenlyst siger fra. - Det er helt urimeligt med de lange ventetider i telefonen, når man har vigtige spørgsmål eller brug for hurtig hjælp i forbindelse med sygdom. Ofte stilles man om til en masse forkerte personer, der bliver ved med at sende

10

helse / september 2012

en videre rundt i systemet, så man skal forklare forfra, mens man står og har mest brug for hjælp. Som da min mors toiletstol for nylig gik i stykker. Hun er jo dybt afhængig af den, så det skal altså bare gå hurtigt med at fremskaffe en ny, siger Lotte Heise. Hun synes, at det i den slags situationer ville det være dejligt, hvis der var ét nummer, man kunne ringe til - uden lang ventetid og uden omstillinger, der stresser, når man i forvejen er under maksimalt tidspres. Eller hvis man kunne nøjes med at indtale besked på en telefonsvarer og så få en hurtig tilbagemelding med løsningen. - Det kan da ikke være meningen, man skal bruge halve eller hele timer ved sin telefon for at finde ud af, hvordan toiletbesøg bliver mulige igen. - Besværlige procedurer, ufleksible regler og systemer stjæler den kostbare tid, man som pårørende har så hårdt brug for til omsorg og nærvær. Samvær. Og til de ekstra praktiske opgaver, sygdom i familien medfører, påpeger kunstneren.

Lever og trives Men hverken Lotte eller hendes mor har mistet deres humoristiske sans, og de skønner begge på den gode og velvillige hjælp, de også modtager. For eksempel er både mor og datter ”vilde med Falck”. Lotte glæder sig især over, at hendes mor lever og trives - og langsomt er ved at genvinde dele af sit tabte sprog. De praktiske opgaver og be-

i Lidt om Lotte Heise Lotte Heise modtog i 2002 Århus Kommunes ligestillingspris. Hun har P2 programmet: Lotte Heise - helt klassisk. Er i øjeblikket ved at færdiggøre en operabog til Nordisk Forlag om 40 operaer. Hun er protektor for Christine Centret i Århus og Max Havelaar Fonden. Født i 1959 i Nordsjælland. Og tidligere fotomodel.


Helse: Interview

sværlig kommunikation er bagateller i forhold til den gave, det er, at de stadig har hinanden. -Det er det hele værd, understreger hun. Inge Heise er ved at flække af grin, da Lotte med et glimt i øjet tilføjer et enkelt lille ønske: - Skid, når Falck er her mor. De får penge for det. Lotte skynder sig dog at tilføje, at det slet ikke er noget problem for hende at hjælpe med intim-hygiejnen. - Det vænner man sig lynhurtigt til. Lotte Heise har i årevis formået at inspirere og gøre en forskel for andre på trods af sin egen alvorlige gigt-syg-

dom og har haft stærke smerter, siden hun var ganske ung. - Uden min mors hjælp havde det slet ikke været muligt for mig at passe mit arbejde, da mine drenge var mindre. Hun kom ofte og hjalp med alt det praktiske - støvsugning, madlavning og pasning af børn. -Det sidste, min mor - og andre i hendes situation - har brug for, er at føle sig til besvær, bare fordi hun har fået brug for hjælp. -Dem, der ikke formår at sætte sig ind i andres følelser og være medfølende, bør slet ikke have det ansvar, det er at hjælpe mennesker i en sårbar situation, mener hun. Hvis plejere er

uoplagte eller mangler forståelse og respekt kommer de ikke i nærheden af Lottes mor uden en påtale. Det er ikke altid populært at gennemskue og påpege fejl på en direkte måde. Nogle opfatter intelligens som skræmmende eller som en personlig kritik og fornærmelse i stedet for at tage det som en spændende udfordring – og lejlighed til at udvide horisonten, erkender kunstneren, der heldigvis ikke lider af behagesyge. Lottes tvillingedrenge er også intelligente. En dag spurgte hun den ene ”Hvordan føles det at være så klog?”, ”Ensomt” svarede han efter kort betænkningstid.

helse / september 2012

11


Helse: Sind

Sind

Smagen af en god morgenkaffe eller din kærestes kys. Alt dette er der alligevel. Trods smerten.”

Dig og din smerte Smerte har mange ansigter og opleves forskelligt, men fælles for os alle er, at smerte opleves før eller siden. Det er en del af livet, som ingen af os slipper for.

D

et er koldt. En våd og tåget morgen i et kloster i Nepal. Min ryg gør helt ufatteligt ondt. En uges meditation i siddende stilling uden støtte. Med ret ryg – svært for en blegfed dansker med hang til sofaer og bløde puder. Munkene fortæller mig, at jeg blot skal fokusere på mit åndedræt og så følge smertens udvikling. Det kan de sagtens sige, de har aldrig oplevet en sofas bløde og behagelige glæde. Smerten svider, brænder. Bevæger sig fra lænden, ned i benene og op langs ryggen. Jeg har lyst til at skrige, men bliver siddende og fokuserer på mit åndedræt. Pludselig falder smerten i baggrunden. Bliver en del af oplevelsen af livet og meditationen, men ikke fokus. En befriende fornemmelse. Det tog en uge.

Psykisk helvede på Nørrebro Det er en lun sensommeraften. Min kæreste har netop fortalt mig, at hun har været mig utro aftenen før. Min verden braser sammen med ufattelig fart. 30 sekunder efter har jeg smidt hende ud af vores lejlighed. Denne gang skriger jeg.

12

helse / september august 20122012

Den psykiske smerte er simpelthen for voldsom, og jeg er i panik. Måske mest over min egen magtesløshed. At jeg er et menneske som alle andre. Et menneske der bliver svigtet – som alle andre. Min barnlige tro på livets uskyldighed led det endelige nederlag den aften. Den aften blev smerten – om end kun minimalt – lindret af en god ven. Et varmt og kærligt knus. En kold øl i hans selskab og en cigaret, selvom jeg ikke ryger. En ven der forstod at være sammen med mig i smerten. En indre smerte så voldsom at det tog mig år at komme over. Jeg er ham evig taknemmelig.

Din smerte er din egen Smerte har mange forskellige former. Mange forskellige udtryk. Fra den ulidelige fysiske smerte til den indre psykiske smerte der river og slider i sindets yderste kroge og sender dig på vanviddets rand. Alle har vi vores smerte, vores individuelle oplevelse af hvad der gør ondt og bringer fortvivlede tårer i øjnene. Vores kamp med og i livet. Det er din smerte. Ingen kan tage

Kresten Kay

Kresten er Psykoterapeut MPF, meditationslærer og underviser ved Psykoterapeutisk Institut. Han har i de sidste 6 år arbejdet som psykoterapeut og parterapeut med fokus på fællesskabet mellem mennesker. Desuden er Kresten ivrig skribent både af artikler og blogindlæg. Læs mere på www.levlykkeligt.dk/ blog/1544 eller på www.krestenkay.dk Kresten Kay er udvalgt fra levlykkeligt.dk

den fra dig. Men du kan forholde dig til den. Og lade andre løfte en flig af byrden. I Nepal lærte jeg at distancere mig fra smerten, så den ikke åd mig. At træde et skridt væk fra den og observere den igennem meditation. Et simpelt værktøj der dog kræver øvelse. Fra min ven lærte jeg, at jeg ikke er alene – selvom jeg skal bære min egen smerte. Det hjælper.

Tænk positivt – uden at glemme Smerte er en del af livet for os alle. Om vi vil det eller ej. Ved hjælp fra andre og ved enkle meditationsøvelser kan du lære at forholde dig til din smerte, lade den blive en del af livet, men ikke hele livet. Så skønheden og glæden også får sin plads. Tænk positivt – ja – men ikke ved at glemme at smerte er der. Ved at være opmærksom på at smerten ikke er alt. Blot en del. Ligegyldigt hvor voldsom eller altødelæggende den synes. Fokuser på dit åndedræt, på en god vens varme knus, på smagen af en god morgenkaffe eller din kærestes kys. Alt dette er der alligevel. Trods smerten.


Tysklands

Rejs med Rabat

Helse har indgået samarbejde med rejsespecialisten Happydays, så du får specialrabat på kør selv-ferier. Oplys rejsekoden HELSE ved bestilling – så får du automatisk rabatprisen

smukke ferieø

Aquamaris Strandresidenz Rügen

4 dage på 4-stjernet superiorhotel i Breege Aquamaris Strandresidenz Rügen HHHH Rügen er ikke bare Tysklands største ø; det er også Tysklands smukkeste. Tæt ved den danske grænse, Østersøens sandstrande, de karakteristiske hvide klinter og de idylliske fiskerlandsbyer ligger jeres hotel med direkte adgang til alt det, der gør Rügen til den perfekte feriedestination. Her finder I alt, hvad I har brug for; tapasbar, steakhouse, wellnesscenter med indendørs swimmingpool, piratskib og legeland for børnene. Der er kun 200 m til den pragtfulde strand og inde på øen venter et vidstrakt net af skønne vandrestier i de tætte, kuperede bøgeskove. Ankomst: Valgfri perioden 1.10.-20.12.2012.

Pr. pers. i dobbeltværelse

1.149,-

• 3 overnatninger Pris uden rejsekode kr. 1.299,• 3 x morgenbuffet • 2 x stor temabuffet 4 overnatninger • 1 velkomstdrink KUN 1.449,• 10 % rabat på wellnessbehandlinger

på vinhus

skønne dage

6 dage på 3-stjernet hotel/vinhus i Reil, Tyskland

3 dage på 4-stjernet hotel

ved mosel

i skagen Pr. pers. i dobbeltværelse

1.899,-

Color Hotel Skagen

Pris uden rejsekode kr. 2.199,-

Weinhaus Nalbach

Pr. pers. i dobbeltværelse

• 5 overnatninger • 5 x morgenbuffet • 5 x 4-retters middag

• 1 x vinsmagning • 1 flaske vin og chokolade • 20 % rabat på rutebåde

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag

1.049,Pris uden rejsekode kr. 1.199,-

Hotel Weinhaus Nalbach HHH Vinbyen Reil har i mere end 1000 år ligget som en lille perle midt på verdens måske mest maleriske flodvej. I bor på Weinhaus Nalbach, hvor familien Schütz foruden sin egen vingård også driver et hyggeligt hotel, der ligger få hundrede meter fra Mosels bred. Her får I en introduktion til områdets vintraditioner, som vinhuset selv har modtaget hæder for.

Color Hotel Skagen HHHH Uden for sommersæsonen finder man ind til det ægte Skagen med den ro, originalitet og stemning, som skagensmalerne faldt for. Det flotte hotel er en særdeles stemningsfuld base, der putter sig i læ bag fyrreplantagerne midt mellem Skagen havn og Gl. Skagen. Her bor man i lyset mellem Kattegat og Vesterhavet med Den Tilsandede Kirke som nærmeste nabo og masser af aktivitetsmuligheder.

Ankomst: Valgfri i perioden 26.10.-11.12.2012.

Ankomst: Valgfri frem til 14.12.2012.

Ekspeditionsgebyr kr. 79,-.

5 % rabat på færgeoverfart brug linket på www.happydays.nu

Opholdet inkluderer kun slutrengøring.

Gode børnerabatter ved to betalende voksne – ring og hør!

www.happydays.nu 70 20 34 48

Bestil på Åbent hverdage kl. 8-17 samt weekend kl. 10-15

...eller ring

Husk rejsekode: HELSE Teknisk arrangør:


Helse: Nyt

En app kan hjælpe deprimerede Når mørket sænker sig over landet, er der også mange mørke tanker, som samler sig hos os mennesker. Hvert år bliver det så mørkt for nogle af os, at de får diagnosen depression. I et tæt samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri og Center for Sundhedsinnovation er to studerende fra Københavns Universitet ved at udvikle en applikation til smartphones, som kan hjælpe deprimerede med at strukturere deres dage og lægge mærke til negative og positive adfærds-

mønstre, som påvirker deres humør. Det kan være søvn, kost, motion eller manglen på lys, som påvirker humøret. Med app’en bliver det muligt at få en graf, som viser sammenhængen mellem ens adfærd og ens humør. Daybuilder, som er navnet på både virksomheden og app’en, forventes at blive klar til lancering i løbet af vinterhalvåret.

Udstyr til alle

Teknologi og produktudvikling er en hjælp til en sundere, sjovere og lettere hverdag for alle

Mindre klip-klap og mere støtte Mange stikker gerne fødderne i et par klipklapper, når vi går rundt derhjemme, efter træning, på ferie eller i andre uformelle og afslappede situationer. Men faktisk er sandalerne ikke altid særlig afslappende for fødderne, som ikke får megen støtte af den ’plade’, man går på. Spenco PolySorb er lige så fnuglet og nem at stikke i som en almindelig klip-klap, men med fordele på nærmest ortopædisk niveau. Spenco PolySorb findes til både damer og herrer i tre varianter og med forskellige farver og designs. Se mere på www.sportspharma.dk.

14

helse / september 2012

Træn med Forsvaret Nu kan du træne sammen med Forsvaret og din smartphone. Forsvaret har netop lanceret en ny app, som du gratis kan downloade og prøve kræfter med. Den adskiller sig fra andre løbeapps ved også at have øvelser med, som træner kroppens kernemuskulatur. Øvelserne er på mange forskellige niveauer, så alle kan være med. Find den i App Store eller på Android Market.

Ny mobil til seniorer Den nye Doro PhoneEasy® 715 er Doros første mobil med slide-tastatur. Det gør det nemt at låse tastaturet – og nemt at besvare og afslutte opkald. Det nye bud på en senior-favorit er udviklet i samarbejde med de svenske designspecialister Ergonomidesign. Den store farveskærm gør det nemt at se, hvem der ringer, eller om man har modtaget en sms. Og den bløde silikone-belægning giver et godt greb om telefonen og gør det samtidig let at styre åbne- og lukkefunktionen. Telefonen har også et par nye funktioner til de legesyge seniorer. Mobilen indeholder bl.a. det klassiske spil Tetris som en særlig hilsen til de spilleglade.


Til alle brugere af glucosamin:

Kapsel eller tablet?

DU HAR ET VALG! Mange mennesker med ledbesvær har gavn af at tage glucosamin. Det lindrer smerterne og bremser nedbrydningen af ledbrusken. Men der er forskel på glucosamin-produkterne. Glucosamin Pharma Nord er det eneste produkt på markedet i synkevenlige kapsler – det sikrer dig disse fordele:

• Nemme at sluge, glatte overflader og ingen hårde kanter • Indeholder glucosamin-sulfat uden tablethjælpestoffer • Praktisk emballage med gigtvenligt låg • Kan nemt skilles ad og indholdet drysses i saft eller på yoghurt

Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Fås i følgende størrelser: 90 kaps. 119,50 kr., 270 kaps. 289,50 kr og 1000 kaps. 985 kr. Læs indlægsseddel før brug.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

helse / september 2012

15

DK_Glucosamin_Helse_0512_210x275

Spørg efter Glucosamin Pharma Nord på apoteket eller hos Matas – og få det originale kapselprodukt.


Helse: Behandling

10-årige Jonas har : smidt sine krykker

”Nu kan jeg bruge min fod igen” Et tværfagligt smerte-team på Hvidovre Hospital har succes med at fjerne uforklarlige og voldsomme smerter hos børn Af: Lars Mandal / Foto: Peter Hartley, Erik Bjørn & Co.

B

ørn med voldsomme og uforklarlige smerter kan nu få hjælp til at vende tilbage til en normal tilværelse. Jonas på 10 år var holdt helt op med at bruge sin fod. Han hinkede rundt på et ben og skreg af smerte ved den mindste berøring. Nu har han smidt sine krykker, og han bruger igen sin fod. Han er i fuld gang med genoptræning, og han er super-glad for at være begyndt i fjerde klasse uden smerter og glæder sig til igen at kunne spille fodbold. - Det gjorde bare så ondt, fortæller Jonas Kiær Fibiger til Helse. De voldsomme smerter i foden begyndte i marts måned i år, efter at Jonas havde dyrket gymnastik. Smerterne kom pludseligt og uden forvarsel, og på den måde passer Jonas præcist ind i det gængse billede af sygdommen. Forældre til børn med disse voldsomme, uforklarlige smerter fortæller, at det gør ondt, bare man puster på foden eller benet. Smerterne er uudholdelige, børnene kan ikke holde ud at have sko på, og selv berøring af en let sommerdyne kan få børnene til at skrige af smerte. - Smerterne er ulidelige, men det værste er næsten tvivlen og de mange spørgsmål. Kommer Jonas overhovedet til at gå igen? Holder det nogensinde op?, tænkte Jonas far, Lars Kiær, mens det stod på.

16

helse / september 2012

Forud for den vellykkede behandling på Hvidovre Hospital gennemgik Jonas et forvirret forløb, der nok er typisk for de børn, der rammes af denne sygdom. Først var Jonas på hospitalet for at få foden undersøgt, da smerterne tog til. Her fandt lægerne ud af, at der ikke var noget brækket, og heller ikke familiens egen læge kunne finde ud af, hvad der var galt. Nye røntgenundersøgelser og ultralydsscanninger gav heller ikke noget svar, men så henviste familiens praktiserende læge Jonas til en børneneurolog, Søren Anker Petersen, der arbejder på Hvidovre Hospital samtidig med, at han arbejder i en praksis hos en privatpraktiserende børnelæge. Søren Anker Petersen stillede som den første den korrekte diagnose og sørgede for, at Jonas kom i behandling på Hvidovre Hospital. - Det var en kæmpe lettelse, fortæller Jonas far.

Unik behandling Hvidovre Hospital ved København har fået succes med en unik behandlingsform, der afhjælper og fjerner disse uforklarlige og voldsomme smerter hos børn. Det drejer sig om børn, som før spillede fodbold, dyrkede gymnastik eller bare legede normalt, og som pludselig får så langvarige og invaliderende smerter, at de knap kan fungere i


Helse: Behandling en normal hverdag, gå i skole og så videre på grund af de voldsomme smerter. Fælles for børnene er, at der mangler en forklaring på smerterne og en klar diagnose. Ofte er børnene opgivet af andre læger. Hvidovre Hospital har siden foråret 2011 praktiseret en tværfaglig behandlingsform med stor succes. Overlæge Billy Kristensen har været med fra starten: - I mine mere end tyve år som hospitalslæge har jeg aldrig oplevet noget, der er så fantastisk rent personligt, fordi patienterne går fra at være næsten invaliderede til at være raske og glade igen.

Et særligt syndrom Sygdommen kaldes i dag for komplekst regionalt smertesyndrom. Diagnosen har været kendt hos børn siden 1970erne, men videnskaben ved den dag i dag ikke, hvorfor syndromet opstår. Hos nogle børn opstår den pludseligt og helt uden varsel og uden nogen forudgående skade. Hos andre børn opstår sygdommen ved et mindre traume, et brud, en forvridning, typisk i forbindelse med en sportsskade. - De børn, vi møder, skriger af smerte ved mindste berøring. Smerterne er ulidelige, og de fleste børn kan slet ikke have tøj eller sko på det ramte sted, og børnene reagerer meget kraftigt ved selv svage pust på det ramte sted. En anden typisk reaktion er hævelse og rødme i huden, og mange børn reagerer meget kraftigt, hvis blot dynen falder hen over det ramte sted. Det ses også, at huden skaller og bliver meget tynd og nogle gange tør. Revner i huden kan forekomme som en følgeskade, fortæller overlæge Billy Kristensen til Helse. Syndromet rammer typisk børn i aldersgruppen 10-14 år, men der er også tilfælde hos ældre børn. 75 procent af de ramte er piger, ofte meget aktive sportsudøvere. - Blandt de patienter, vi har behandlet her på Hvidovre Hospital er der trefire gymnastikpiger og et par fodbold-

helse / september 2012

17


Helse: Behandling spillere. Fælles for disse er, at syndromet er opstået efter et vrid, altså en mindre skade. Ingen har overblik over, hvor mange der har denne lidelse på landsplan, for tallene er aldrig samlet. - Jeg er helt sikker på, at flere børn desværre lider med disse voldsomme smerter, uden at der bliver gjort noget ved det, fordi sygdommen er sjælden, og mange læger endnu ikke kender til de opsigtsvækkende resultater, som vi har opnået her på Hvidovre, siger Billy Kristensen.

De børn, vi møder, skriger af smerte ved mindste berøring.” Overlæge Billy Kristensen

Et vendepunkt

i Bag om sygdommen På dansk hedder sygdommen komplekst regionalt smertesyndrom, og nogle steder omtales den med forkortelsen CRPS, som kommer fra det engelske Complex Regional Pain Syndrome. Tidligere var betegnelsen for sygdommen refleksdystrofi, og begge navne for sygdommen benyttes stadig. CRPS er en sygdom i nervesystemet, som blandt andet giver sig til udtryk i stærke og længerevarende smerter. CRPS kan opstå efter en skade i vævet eller efter en operation. Af ukendte grunde overreagerer nervesystemet i nogle tilfælde på skader. Vævet heler fint op, men nervesystemet påvirkes, så nogle af symptomerne varer længere og er alvorligere end det, der kunne forventes efter skaden. I nervesystemet sker der forskellige forstyrrelser og ubalancer, så der eksempelvis bliver ved med at blive sendt smertesignaler til hjernen. Nervefibre i muskler og hud, som ellers skulle sende andre signaler til hjernen, fx berøringssignaler, kan i stedet ”blive forvirrede” og begynde at sende smertesignaler. De mange smertesignaler over lang tid samt ”forkerte smertesignaler” kan gøre, at hjernen bliver overfølsom over for smerte og reagerer mere voldsomt på signalerne. Hvert smertesignal kan så opfattes som værre, end det blev opfattet i starten. På den måde skal der efterhånden mindre til for at udløse smerter, smerterne kan brede sig til et større område end skadesområdet, smerterne kan vare i længere tid, og effekten af smertestillende medicin kan være dårligere. Det kan også medføre, at smerter andre steder i kroppen føles kraftigere, fordi nervesystemet generelt er blevet mere følsomt. I det såkaldte autonome nervesystem udvikles også ofte ubalancer, så eksempelvis rødme, varme eller kulde vedvarer i længere tid end forventet. (Kilde: pjece om sygdommen, udgivet af Aalborg Sygehus)

18

helse / september 2012

Billy Kristensen husker tydeligt, da han i marts 2011 tilså en dreng på 12 år med voldsomme, uforklarlige smerter i begge fødder. - Han sad på det tidspunkt i kørestol, og han vred sig i smerte ved selv den mindste berøring. Der var begyndende misfarvning på begge underben og fødder. Drengen var på holdt helt op med at gå, og fødderne hang slapt på ham; jeg kan huske, at jeg tænkte, at fødderne ganske enkelt var ved at visne på ham. Denne dreng, som indtil da var en sund og rask dreng, var ham, der fik mig til at foreslå en anderledes smertebehandling, ja man kan roligt sige, at han blev mit såkaldte tipping point. NU skulle der bare ske noget. Hvidovre Hospital har samlet et professionelt team om opgaven. Holdet består af børnelæge, børneortopæd, narkoselæge, smertesygeplejerske, almindelig sygeplejerske, fysioterapeut, pædagog, ergoterapeut, psykolog og socialrådgiver. - På den måde sikrer vi, at vi kommer hele vejen rundt om patienten, når vi skal finde en forklaring og en behandling af dette syndrom. Jeg er overbevist om, at det fælles faglige team er hovedårsagen til de imponerende resultater, vi kan fremvise nu.

Behandling og træning Billy Kristensen fortæller, at teamet arbejder med at genskabe børnenes tillid. - Når de kommer til os, har de mødt mange, der har rystet på hovedet af dem, fordi der ikke er nogen synlige


Helse: Behandling forklaringer på smerterne. Vi skal vise dem, at vi kan fjerne deres smerter, og de skal tro på det, vi siger til dem. Eller lykkes vi aldrig med behandlingen. Vi viser børnene, at vi tror på, de har ondt. Selve behandlingen foregår ved, at barnet under fuld bedøvelse eksempelvis får lagt et tyndt kateter ind i nærheden af iskias-nerven. - Via dette kateter kan vi smertebehandle barnet med lokalbedøvelse over en periode på typisk tre uger, og det er en længere proces at indstille denne smertebehandling; det tager cirka en uge. Som følge af den effektive smertebehandling kan barnet gennemgå daglig intensiv fysiurgisk træning hos vores fysioterapeutiske eksperter, samt selvtræne hver anden time i alle de vågne timer. Vi skal i starten arbejde hårdt for at få barnet til at bruge den ramte fod eller det berørte ben. Smertesygeplejerske Vibeke Rosenkvist fortæller, at hospitalet siden april 2011 har haft 15 patienter i behandling.

- Bare det, at vi skal tage en strømpe af barnet eller give barnet en strømpe på, så skriger de af smerter. De vrider sig i smerte, og jeg er altså vant til at se folk lide. Langt de fleste, jeg vil sige 9598 procent, bliver hjulpet af vores behandling, og de kan vende tilbage til en helt normal tilværelse og gøre alt det, de gjorde før. Smertebehandlingen via kateter forløber typisk over tre uger, så er de trappet ud af behandlingen, og derefter fortsætter træningen uden smertestillende medicin.

Et mindre mysterium Indtil april 2011 havde Billy Kristensen aldrig tilset et eksempel på dette syndrom hos børn, og han fortæller, at han via samtaler med andre kolleger har erfaret, at de måske har set et enkelt eller højst to børn med disse lidelser gennem et helt liv som læge. - Jeg kan stadig ikke forklare, hvorfor sygdommen er opstået, men jeg vil gerne sige, at arbejdet med disse patienter

er det mest positive, jeg har oplevet som læge. Det gør et kæmpe indtryk på mig, når jeg møder disse børn, der er fanget i et sandt smertehelvede, og det er opløftende at se, hvordan vores behandling samler familier op, der i en lang periode har været helt ude i tovene. Jeg har oplevet et stort engagement fra alle deltagerne i teamet og fagligt har det været en kæmpe positiv oplevelse. Lars Kiær, far til Jonas, roser det tværfaglige team på Hvidovre Hospital. - Vores forløb har fungeret rigtig godt. De har et godt team derude, alle har været imødekommende, og alle dele af behandlingen har været velfungerende. Vi har kun mødt stor faglighed og godt humør, og jeg håber, vi med denne artikel kan være med til at sprede det gode budskab om den fantastiske behandling, siger Lars Kiær til Helse. Og Jonas knokler videre med sin genoptræning. Uden smerter og uden krykker.

ØKSNEHALLEN København

Danmarks største sundhedsmesse

28. til 30. september 2012 kl. 10 -18 180 udstillere - Foredrag hver time Prøver på behandlinger Smagsprøver og inspiration Økologiske fødevarer Økologisk og naturlig hudpleje Gratis sundhedsmagasiner og udstillerkatalog Entré: Voksne kr. 100,-

Børn u. 14 år gratis i følge med voksne

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

GRATIS entrébillet med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på www.Sund Livsstil.dk helse / september 2012

19


Helse: Nyt

30 minutters daglig motion er nok Forskere på Københavns Universitet har nu vist, at 30 minutters daglig træning giver et lige så effektivt tab af vægt og fedtmasse som motion i en hel time. Det viser et forsøg med 60 moderart overvægtige mænd, som trænede henholdsvis 30 eller 60 minutter dagligt. – De mænd, der motionerede 30 minutter om dagen, tabte sig i gennemsnit 3,6 kilo på de tre måneder, mens vægttabet var 2,7 kilo for dem, som motionerede i en hel time. Reduktionen af fedtmasse var på cirka 4 kilo for begge grupper, siger ph.d.-studerende Mads Rosenkilde fra Biomedicinsk Institut. Kilde: Københavns Universitet

Bevægelse betaler sig Vores kroppe er skabt til at blive brugt – fordelene er næsten uendelige, og mulighederne mange. Og husk: Lidt er også godt!

Motion hjælper på fysiske smerter Forskningen har vist, at fysisk træning er en af de mest effektive behandlingsformer for kroniske smertepatienter som blandt andet fibromyalgiramte. Motion smertelindrer fibromyalgi og giver en stærkere krop samt et større velvære. Fysisk træning, afspænding, vejrtrækningsøvelser mv. kan give en øget kontrol over smerterne og dermed en bedre livskvalitet. Smerterne forsvinder dog ikke, man bliver blot bedre til at leve med dem. Kilde: Dansk Fibromyalgi Forening

20

helse / september 2012

Små fleksjob fra årsskiftet Fra årsskiftet bliver det muligt for virksomheder at ansætte ’fleksjobbere’ til små jobs på bare to til tre timer ugentligt. Tidligere har et fleksjob skullet være på 12 timer eller mere, for at det kunne betale sig økonomisk, men med den nye ordning bliver det muligt for endnu flere med nedsat arbejdsevne at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Kilde: CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats

Vi sidder for meget ned Alt for mange sidder alt for meget ned i deres vågne timer. Det kan have store konsekvenser for helbredet, også selv om man lever op til anbefalingerne om 30 minutters fysisk aktivitet. Det er især computerskærmene og fjernsynsskærmene, som holder os i ro, og det skal der gøres noget ved. Forskning viser, at et stort tv-forbrug hos børn og unge er forbundet med dårlig mental sundhed som eksempelvis depression, dårligere præstation i skolen og sociale adfærdsproblemer, samt at de stillesiddende vaner til en vis grad hænger fast i voksenlivet. I forhold til voksne er der flere nyere studier, der peger på, at stillesiddende adfærd samlet set er forbundet med øget dødelighed, og at et højt tv-forbrug hænger sammen med øget risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. – For eksempel viser en stor undersøgelse, at for hver to timer det daglige tv-forbrug øges, så stiger risikoen for type 2-diabetes med 20 %, hjertekarsygdomme med 15 % og for tidlig død med 13 %, fortæller Kristian Overgaard. Et godt råd er at rejse sig og gå rundt et par minutter hver time for at undgå de negative konsekvenser at de stillesiddende aktiviteter. Kilde: Vidensrådet for forebyggelse


Helse: Nyt

Hulahop – nu også for børn Hulahopringe med ekstra vægt er de senere år blevet brugt flittigt i fitnesscentre og som hjemmetræning af voksne, men nu er det blevet børnenes tur igen. Powerhoop, som står bag fitness-hulahopringene har nemlig sponseret 12 ringe til julemærkehjemmet Kildemose, så børnene også kan prøve den sjove træningsform. Og det skal nok hjælpe dem med at blive slankere om livet – i hvert fald hvis man skal tro et nyt forskningsresultat, som viser, at taljen bliver signifikant smallere efter bare 15 minutters daglig brug i seks uger.

Får du jern nok? Danske undersøgelser har vist, at 9 ud af 10 kvinder under 50 år ikke får jern nok igennem kosten og derfor med fordel kan tage et tilskud. Nogle af de mest almindelige tegn på, at kroppen er i underskud er træthed og mangel på energi. Men også svimmelhed, øresusen og bleghed kan være et fingerpeg om, at din krop mangler jern.

Aktiv efterårsferie for fyldige 10-16 årige +Camp arrangerer anderledes og nyskabende lejrer for buttede eller overvægtige børn og unge. ChampCamp, som de kalder deres lejr i uge 42, er fyldt med sund teori, motion, spænding, udfordringer, fart, leg, hygge og oplevelser - og selvfølgelig en masse nye kammerater fra hele Danmark.
 ChampCamp er med andre ord en sjov, anderledes og inspirerende succesoplevelse for buttede og overvægtige 10-16-årige.
 Du kan læse mere på www.pluscamp.dk.

Floradix® Kräuterblut er et velsmagende jerntilskud baseret på naturlige ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Produktet indeholder organisk bundet jern sammen med C-vitamin, der virker fremmende på optagelsen. Desuden indeholder produktet mange vigtige sporstoffer samt B-vitaminer. Floradix® Kräuterblut optages godt, har en naturlig sammensætning, er mild ved maven og er ikke tilsat sukker eller konserveringsmidler. Køb Floradix® Kräuterblut urte-jern-eliksir og få hurtigt energien tilbage. Findes også som tabletter med folinsyre. Produktet købes på Apoteket, hos Matas, i helsekostforretninger, Føtex og Bilka.

LÆS MERE PÅ WWW.MEZINA.DK

helse / september 2012

21


Helse: Fokus

Karius og Baktus kan lave drengestreger i hele kroppen

: s u Fok l Smi te mer s n ude

Tændernes sundhed har stor betydning. Faktisk kan vi blive kronisk syge eller i værste tilfælde dø, hvis bakterier fra munden får adgang til kroppens andre dele. Af: Berit Udbye / Illustration: Thorbjørn Egner

B

ørnebogsfigurerne Karius og Baktus er i årtier blevet brugt som underholdende skrækeksempel, der skal få børn til at børste mælketænderne grundigt og opnå de ideelle ’nul huller’. Men Karius og Baktus kan faktisk meget mere end at lave huller i tænderne. Meget tyder på, at de også kan lave drabelige drengestreger i resten af kroppen, hvis de får lov at sprede sig.

Rejser med blodbanen Mundhulens bakterier må ikke kunne bevæge sig frit rundt i din krop, men det kan ske på flere måder; paradentose, et hul i en tand eller et lufttomt hulrum under en rodbehandlet tand, kan give bakterierne adgang til resten af kroppen, hvorfra bakterierne rejser med ekspresfart og kan give blodforgiftning. Kommer bakterierne først i blodet, kan det føre til blodforgiftning, en livs-

22

helse / september 2012

truende tilstand, som kan udvikle sig meget hurtigt. Blodforgiftning kategoriseres i en af tre sværhedsgrader: Ukompliceret, svær eller chok. Og her kommer ekspresbetegnelsen ind. Udviklingen fra ukompliceret blodforgiftning, hvor symptomerne blandt andet kan være feber og hovedpine til chok, hvor de indre organer svigter, kan nemlig ske i løbet af få timer, og trods korrekt behandling dør mellem 30 og 50 procent af patienterne, som er nået til chok tilstanden.

Tænderne kan forgifte dig En anden måde, mundens bakterier kan skade kroppen på, er ved at producere giftstoffer. Nogle typer bakterier lever og formerer sig uden ilt, og kan derfor gemme sig i et hulrum under en rodbehandlet tand eller lignende. Ifølge professor Palle Holmstrup fra Tandlægeskolen i


Helse: Fokus København er disse bakterier i visse sammenhænge mere sygdomsfremkaldende end dem, der lever af ilt. Derfor mener dele af den amerikanske tandlægestand, at rodbehandlinger er en slags ’roden til alt ondt’ og den direkte årsag til mange sygdomme. En teori, der blev fremsat af den amerikanske tandlæge dr. Weston Price allerede i starten af 1900-tallet, og som er beskrevet i bogen Root Canal Cover-Up fra 1994. I dag er der ligesom dengang stadig uenighed om risiciene ved rodbehandlede tænder, både i USA og Danmark. Her i Danmark anbefaler læge Knud Flytlie, at man får tjekket rodbehandlede tænder med røntgen hver andet eller tredje år for at kigge efter betændelse. Den norske forsker Ketil Moen forbinder tandbetændelse med leddegigt i sin doktorafhandling med titlen ’Oral implications of rheumatoid arthritis – a clinical and immunological approach’. Hans undersøgelser af DNA og antistof viser, at mundbakterier kan vandre til led langt væk fra kæben og

endda blive fanget og ophobet i disse led, hvilket formodes at kunne forværre eller endda forårsage ledsygdomme. At tandbetændelse kan forårsage betændelse i hjertet, er lærebogsstof på medicinuddannelsen, men nogle læger og tandlæger mener, at bakterier og toksiner fra munden kan være skyld i udviklingen af mange kroniske sygdomme. Problemet er, hvordan man beviser det, og hvornår beviset er stort nok og godt nok.

Videnskabelig evidens – den tungeste bevisbyrde Problemet er, at det er svært at påvise en direkte årsagssammenhæng. Altså, at en bestemt hændelse er årsag til, at en specifik anden hændelse; at sygdommen i hjertet eksempelvis stammer fra præcis de bakterier, der sidder i en betændt kindtand. – Det kan godt være rigtigt, selvom der ikke er evidens, siger professor Palle Holmstrup fra Tandlægeskolen i København og fortæller, at der er forsk-

ning som viser en sammenhæng mellem mundsygdomme og kroppens sygdomme. Men forskningsresultaterne har svært ved at få godkendelsesstemplet ’videnskabelig evidens’, og det skal de have for at nå ud til den brede offentlighed. – Sammenhængen mellem mundbakterier og en bestemt sygdom er svær at bevise af flere årsager. Først og fremmest, fordi nogle sygdomme har flere risikofaktorer, der bestemmer, om de udløses, og hvordan sygdomsforløbet bliver, siger Palle Holmstrup. For at kunne give patienten den bedste behandling, mener Palle Holmstrup, at der er brug for mere indsigt både hos tandlæger og læger. Tandlægerne skal vide mere om kroppen, og lægerne mere om tænderne. Skriftlige kilder: www.sundhedslex.dk www.netdoktor.dk ’Oral implications of rheumatoid arthritis – a clinical and immunological approach’, dr. odont Ketil Moen, University of Bergen.

Nu er den her igen

Lito Hyben ®

Det originale hybenpulver fra Langeland Sundhedsbevarende hyben Lito® Hyben er et unikt kosttilskud. Produktet er resultatet af mange års skandinavisk forskning og udvikling og produceres på Langeland efter en patenteret fremstillingsmetode.

Et mærkb kosttilskuart d

SLAP AF I HÆNDERNE NÅR DU LÆSER! Læsepuden The Book Seat™ er designet, så du stort set kan læse over alt. Puden former sig efter underlaget, støtter din bog og befrier dig for at skulle holde og løfte tunge bøger. Med The Book Seat™ slipper du for at belaste arme og skuldre. The Book Seat™ er designet til lækker læsning.

Hyben Vital International ApS | Tlf. 6250 1692 | www.litohyben.dk

Et mærkbart kosttilskud 100 procent naturprodukt Ikke tilsat kunstige C-Vitaminer Fås som pulver eller kapsler

Find den på: www.bookseat.dk eller hos din lokale boghandler. Udsalgspris: kr.: 299,- ... en oplagt gaveidé!

Forhandles hos Apoteker, Helsekost forretninger og i Matas

helse / september 2012

23


Helse: Fokus

Pas på dine tænder

– sådan!

Foku s

:

S uden mil smert e

Det tager ikke mere end fem minutter dagligt at passe godt på dine tænder, og det sparer dig for både smerter, dårlig ånde og grimme skavanker. Passer du på dine tænder, kan du til gengæld smile bredt hele vejen hen til tandlægen. Af: Lene Jæger Thomsen / Illustration: Thorbjørn Egner

Mellemrumsbørste En mellemrumsbørste ligner en lille bitte flaskerenser, som føres ind i det lille mellemrum mellem tænderne ligesom tandbørsterne. De fås i flere forskellige størrelser, og du skal bruge den størst mulige for at få det bedste resultat.

Tandtråd Tag et stykke på 15-30 cm, rul det op mellem pegefingrene, og stram det ud med tommelfingrene – der skal være ca. 1-2 cm tråd mellem fingrene. Før tråden ned mellem to tænder ved at file forsigtigt frem og tilbage med tråden. Når du er nede i hulningen mellem to tænder fører du den igen forsigtigt op langs først den ene tand og gentager herefter langs den anden tand.

24

helse / september 2012

Pas på de blinde vinkler Det er nemt at børste de tre sider af tænderne, men de to sider, der vender ind mod nabotænderne, er det straks sværere at fjerne Karius og Baktus fra. Brug tandtråd, tandstikker eller en mellemrumsbørste til at fjerne snavs og bakterier her. Gør mellemrummene rene en gang dagligt.

Tandstikkere Hvis du bruger tandstikkere, skal de være trekantede, så de passer til mellemrummet, og tandstikken skal bare føres ind og ud. Den skal føres helt ind, til den slutter tæt op ad tandvæggene på begge sider.

Manuel eller elektrisk tandbørste? Du kan børste dine tænder lige effektivt med en manuel og en elektrisk tandbørste, hvis du bare bruger den rigtige teknik. Har du ikke den rigtige børsteteknik, er det ofte nemmest at bruge en elektrisk tandbørste. Ellers er det en smagssag, om du vælger det ene eller det andet. Børster du forkert eller for hårdt, risikerer du at få slibeskader.

Børst dine tænder rigtigt Langt de fleste af os børster vores tænder flere gange dagligt – alligevel er der rigtig mange af os, som ikke har en god mundhygiejne. Det hænger blandt andet sammen med, at vi simpelthen ikke børster godt nok. Alle tænder skal børstes på alle fladerne, og det skal være med en lille, blød børste og små cirkelbevægelser. Bruger du en elektrisk tandbørste, kan du bare føre tandbørsten rundt i munden fra tand til tand – den laver selv cirkelbevægelserne. Start og slut samme sted hver gang, så du kommer over hver tandflade to gange. Sørg for at komme rundt om alle tænderne – som en tommelfingerregel kan du huske på, at det tager to minutter at børste sine tænder grundigt. Tandlæge Rune Skou har lavet to små film, der viser, hvordan man børster sine tænder korrekt med henholdsvis en elektrisk og en traditionel tandbørste. Se hvordan på tandportalen.dk/ forebyggelse/korrekt-brsteteknik


Helse: Fokus

i Fluor? Fluor er det eneste middel, som beviseligt beskytter mod karies, og derfor anbefales tandpasta med fluor. Fluor er giftigt i større mængder, så det er ikke alle, der er trygge ved at komme det i munden. Der skal dog ret store mængder til, inden det udgør en beviselig risiko for helbredet. Generelt skal man bruge den mængde tandpasta, der svarer til en lillefingernegl og spytte den overskydende tandpasta ud bagefter. Man skal være opmærksom, når man børster tænder på små børn, som ofte spiser tandpastaen. Her skal man heller ikke bruge mere tandpasta, end det, der svarer til barnets lillefingernegl. Begynd tandbørstningen med at fordele tandpastaen rundt i

munden på tænderne, hvor den har sin gavnlige effekt. Når du er færdig med at børste tænder, så spyt den overskydende tandpasta ud, men undlad at skylle, så der efterlades et tyndt lag fluor på tænderne og i mundens spyt, hvor det fortsætter med at beskytte mod karies. I helsekostforretninger er det muligt at købe forskellige tandpastaer uden fluor, men det beskytter altså ikke nødvendigvis mod karies og anbefales ikke af hverken tandplejere eller tandlæger.

Sjusk er den største risiko Ifølge Formanden for Dansk Tandplejerforening Elisabeth Gregersen er manglen på grundighed den primære årsag til huller i tænderne og tandkødsproblemer. - De tre bedste råd til den daglige tandpleje er engagement, systematik og grundighed, siger Elisabeth Gregersen, og uddyber: - Vi er tilbøjelige til ikke at koncentrere os om tandbørstningen. Vi tænker, ‘det gør jeg lige i aften i stedet’, men den ene dag tager den anden. Resultatet bliver, at vi alt for mange gange bare sjusker lidt rundt i munden med tandbørsten i stedet for at være opmærksomme på at børste alle tænderne med små cirkelbevægelser.

Den 20. SEPTEMBER er det FODENS DAG. På FODENS DAG sætter fodterapeuterne ekstra fokus på børns og voksnes fødder over hele landet. På FODENS DAG har du mulighed for at få et GRATIS FODTJEK. På WWW.FODENSDAG.DK kan du tjekke, hvor der afholdes arrangementer i dit lokalområde.

helse / september 2012

25


Helse: Fokus

: Fokuils

Ny tænder

Sm rte me uden s

Vi starter alle sammen med et sæt mælketænder, som senere bliver skiftet ud med et sæt blivende tænder. Men hvis de blivende tænder ikke bliver, så er det tid til det tredje sæt tænder: Gebisset – eller proteser, implantater eller broer, som det rettelig hedder. Af: Lene Jæger Thomsen

D

e fleste af os har ikke nævneværdige problemer med vores tænder, men Freddie Sloth-Lisbjerg oplever en stigende tendens til tandsygdomme blandt patienterne i sin klinik. Mange unge mennesker drikker rigtig mange søde læskedrikke, og med skruelåg på flasken kan indtaget strække sig over flere timer, hvor tænderne regelmæssigt bliver skyllet i de syreog sukkerholdige drikke. - Jeg har set i en undersøgelse, at vi i gennemsnit drikker 120-125 liter søde læskedrikke om året. Selv drikker jeg ikke ret meget af det, og det er der også

mange andre, der ikke gør, men til gengæld er der så nogen, der drikker rigtig meget. Der er en social slagside, men generelt er mundhygiejnen ikke så god, som vi selv går og tror, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, praktiserende tandlæge og formand for Tandlægeforeningen, med henvisning til DSI’s rapport om tandsundhed i Danmark. Problemerne bliver generelt større med alderen, og hvis mundhygiejnen ikke er i top, kan de udvikle sig så meget, at det på et tidspunkt bliver nødvendigt at fjerne en eller flere tænder. Der er også nogle enkelte, der fra natu-

IGE forskel på huden

PLEJER

PLEJER

PSORIASIS

PSORIASIS TØR OG

på huden

KLØENDE

TILLADER HUDEN

HELER

EKSEM

AT ÅNDE Mærk den NATURLIGE forskel på huden HUD

PSORIASIS HELER

STØTTER REDUCERER EKSEM BEROLIGER HUDENS PLEJER KLØE OG GENOPBYG IRRITATION -NING

TØR OG KLØENDE

TILLADER

Tænderne har mange funktioner Bispens gips-gebis. Det er næsten til at knække tungen på, og endnu værre bliver det, hvis man ikke har nogen tænder i munden. Vores tænder betyder nemlig meget for fonetikken – altså måden vi taler på. Uden tænder kan det komme til at lyde som om, man har en

Kender du

Mærk den NATURLIGE forskel på huden

REDUCERER KLØE OG IRRITATION

rens side er sådan disponeret, at de har meget svært ved at beholde deres tænder hele livet igennem. Det ses eksempelvis ved aggressiv paradentose, hvor tænderne simpelthen falder ud af munden på patienterne.

Tøj fra Benevit zink+ er specielt udviklet til lindring og behandling PSORIASISaf psoriasis, eksem, børneeksem, tør og kløende hud. Benevit zink+ er testet og certificeret og kan anvendes af alle uanset alder. Benevit Zink+ skaber et positivt miljø for huden og fremmer en følelse af velvære.

?

Slut med ømme fødder

EKSEM

HELER HUDEN Tøj fra Benevit zink+ er specielt udviklet til lindring og AT ÅNDE HUD Læs mere om benevit zink+ på www.benevit.dk EROLIGER behandling af psoriasis, eksem, børneeksem, tør og kløende hud. Benevit zink+ er testet og certificeret og kan STØTTER en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden. anvendes af alle uanset alder.Tøj fra Benevit zink+ er specielt udviklet til lindring og HUDENS BEROLIGER behandling af psoriasis, eksem, børneeksem, tør og Tøj fra Benevit Benevit zink+ GENOPBYG er specielt udviklet til lindring og Zink+ skaber et positivt miljøhud. forBenevit huden oger testet og certificeret og kanat kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen kløende zink+ -NING behandling af fremmer psoriasis, eksem, børneeksem, tøranvendes og af alle uanset alder. en følelse af velvære. områder belastes unødvendigt.

LER

EKSEM

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

kløende hud. Benevit zink+ er testet og certificeretBenevit og kan Zink+ skaber et positivt miljø for huden og anvendes af alle uanset alder. fremmer en følelse af velvære. Benevit Zink+ skaber et positivt miljø for huden og en korrekt gangafvikling og kropsholdning, hvorved fødder, ben, Læs mere om benevit zink+ på www.benevit.dk fremmer en følelse af velvære. lænd og ryg aflastes, så ømhed og træthed minimeres. Læs mere om benevit zink+ på www.benevit.dk Læs mere om benevit zink+ på www.benevit.dk

26

helse / september 2012

Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk se mere på www.arcopedico.dk


”Det er

vidunderligt

at kunne gøre alt uden briller!” ”Jeg lever et aktivt liv både privat og i mit job som skuespiller, og har altid brugt briller som har begrænset mig. Efter behandlingen har det været fantastisk! Nu kan jeg gøre, hvad jeg vil, uden at jeg behøver at tage henysn til brillerne. Jeg anbefaler virkelig alle, med synsfejl, at få en øjenbehandling. Det er helt vidunderligt at få korrigeret fejlene og ikke være afhængig af briller.” Anders Bircow, skuespiller og entertainer

Test på memira.dk om du kan behandles! Tag det første skridt mod et aktivt liv uden briller og linser i dag. Besøg memira.dk, svar på nogle enkle spørgsmål, og få foreløbig besked på, om du kan komme af med din synsfejl.

Gratis forundersøgelse*

 Vi har en samlet erfaring fra over 400.000 behandlinger  Vores priser er all inclusive - ingen skjulte omkostninger Vi har klinikker i: Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Herning, Hørsholm, Kolding, København, Maribo, Odense Roskilde og Vejle. * Book gratis forundersøgelse inden 30. september

Book forundersøgelse allerede i dag 88 80 30 87 eller www.memira.dk

helse / september 2012

27


Helse: Fokus varm kartoffel i munden. Tænderne er også vigtige for os i sociale sammenhænge, og så er tandtabet ofte er forbundet med smerter. Mangler man mange tænder, er der risiko for, at ernæringen bliver dårligere. Rugbrød og grove grøntsager er sværere at tygge end vaniljeis og yoghurt. Alligevel kan det være svært at komme af sted til tandlægen, når tiden er. Freddie Sloth-Lisbjerg har haft en patient, som tog mod til sig i tre år, inden hun endelig blev klar til at få lavet kunstige tænder. Men der er ingen grund til at vente så længe, for generelt er be-

Hvad er hvad? Protese En protese eller unitor er det, mange tænker på, når de taler om et gebis. Proteser er aftagelige, enten med en hel tandrække eller en delprotese med tre, fire, fem eller flere tænder. Protesen sidder ikke fast, og du skal tage den ud for at rengøre den. Hvis der er tale om en delprotese, sidder den fast på de andre tænder ved hjælp af små metalhægter. Der er en risiko for, at metalhægterne han forårsage et uhensigtsmæssigt slid på de raske tænder. Er der tale om en helprotese, er det hele tandrækken i enten over- eller underkæben, som erstattes af en protese. I de tilfælde kan protesen sættes fast med små trykknapper, som sættes fast i kæbeknoglen, så den kommer til at sidde stabilt i munden. Ved helproteser er der en risiko for, at kæben skrumper, så protesen skal tilpasses eller måske erstattes efter fem til ti år. Prisestimat: 5.000-6.000 kr. for en helprotese. 8.000-10.000 kr. for en delprotese. Delprotesen er teknisk sværere at fremstille. Bro En bro kan erstatte en eller flere tænder, men sjældent en hel tandrække.

28

helse / september 2012

handlingen smertefri og resultatet overordentligt tilfredsstillende.

Gode og smertefri løsninger Der er rigtig mange og gode behandlingsmuligheder, hvis man har mistet en eller flere tænder. - Vi har almindeligvis mellem 28 og 32 tænder, afhængigt af om visdomstænderne er til stede eller ej, og vi kan egentligt godt klare os med en eller to mindre, så hvis det ikke generer på andre måder, behøver vi ikke at gendanne de tabte tænder, fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg.

i Broen udgøres dels af det rette antal kunstige tænder og dels af et lille stativ, som fastgøres på nabotænderne til begge sider. Nabotænderne skal slibes, for at man kan sætte broen ordentligt fast, og det gøres kun nødigt, hvis tænderne ellers er sunde og raske. Der er lidt styrkeforskel mellem de ægte tænder og broen, men det er ikke noget generelt generende. Prisestimat: 12.000-15.000 kr. Implantat Ved et implantat fastgøres en lille skrue i kæben som en kunstig tandrod, herpå fæstnes et mellemstykke og til sidst en krone. Det er en metode, som gerne vælges, når der skal erstattes en enkelt eller få tænder, og nabotænderne i øvrigt er fine. Prisestimat: 16.500-20.000 kr. Der er store forskelle på priserne for tandbehandlinger i Danmark, da tandlægerne er privatpraktiserende og selv fastsætter deres priser. Evt. indledende behandlinger, bedøvelser mv. forud for de kunstige tænder er ikke medregnet i de angivne prisestimater.

Havde de mistede tænder en vigtig funktion, eller er der tale om mange tænder, kan man få dem erstattet med enten en protese, et implantat eller en bro. De nye tænder bliver tilpasset så nøjagtigt, at det er svært at se forskel på patienternes egne tænder og de nye. Freddie Sloth Lisbjerg har sågar en patient, som ikke har fortalt sin ægtefælle, at hun har fået lavet nye tænder. Funktionsmæssigt fungerer det tredje sæt tænder også rigtig godt. - Mange skal lige vænne sig til at have de aftagelige proteser i munden og at få dem gjort rene. Implantater og broer bliver hurtigt en naturlig del af patienten, og generelt har jeg ikke indtryk af, at de tænker over ændringen i det daglige. Der er nogle minimale forskelle. Eksempelvis sidder et implantat helt fast i munden, mens vores naturlige tænder kan bevæge sig en lille smule, forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg. Generelt er glæden over at få et flot smil igen dog langt den største ændring for patienterne.

Mange skal lige vænne sig til at have de aftagelige proteser i munden og at få dem gjort rene.”


Læserrejser Som læser af bladet får du disse specielle læsertilbud.

Væk hjemmefra...

- 3 skønne dage ved Vesterhavet

59L 2134

Hotel Fjordgården ★★★★

SPAR KR. 717,-

Hotel Fjordgården ligger et stenkast fra Ringkøbing Fjord og danner en perfekt ramme om et afslappet ophold i det vestjyske – du kan sejle i kajak helt ind i hotellets baghave ad den dejligste å og er samtidig kun 2 minutters gang fra Ringkøbings gamle, brostensbelagte gader.

Enkeltværelse: 1.250,-

• 2 x overnatning • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters menu eller buffet efter køkkenchefens valg

Vesterhavet og storslåede naturoplevelser er tæt herved. Har du lyst til at slappe af efter dagens strabadser, kan du forkæle dig selv på Fjordens Wellness klinik (skal bestilles på forhånd).

Bestil nu på tlf. 76 26 19 60

Klinikken ligger ved siden af vores subtropiske poolområde på selve hotellet.

Lemvig - Vestjyllands smilehul - Jane Aamund’s slægtsgård

740,-

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

Ankomst søndag til og med torsdag hele 2012. I visse perioder er der begrænset antal værelser til rådighed.

04L 2134

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

1.500,-

SPAR KR. 1.000,-

Hotel Nørre Vinkel ★★★ Hotel Nørre Vinkel er beliggende smukt ved Limfjorden med udsigt over fjord og by – samt golfbanen, der ligger kun 500 m fra hotellet. Lemvig er Vestjyllands smilehul – og efter et par dage på Hotel Nørre Vinkel bliver de glade minder hængende længe efter, at ferien er forbi.

Enkeltværelse: 2.070,-

• 3 x overnatning • 3 x morgenbuffet • 3 x 2-retters menu incl. vin, vand eller øl • Fri kaffe

Restauranten har imponerende tømmerkonstruktioner og vidunderlig udsigt over fjord og by. Indendørs swimmingpool, sauna og solarium.

Bestil nu på tlf. 76 26 19 60 Ankomst alle dage i 2012.

Miniferie i Sønderjylland - fire dage med forkælelse

L49 2134

Benniksgaard Hotel ★★★ Benniksgaard er et lille countryside hotel med udsigt over Flensborg Fjord og golfbanen. Tilbage i 1293 var stedet en slægtsgård. I dag fremstår det smagfuldt restaureret. Stemningen er rustik, værelserne har fritlagte bjælker og farverne er lyse og lette. Fra restauranten har man den smukkeste udsigt og kan nyde den veltilberedte mad, hvor kun årstidens bedste råvarer anvendes. Området byder på rige natur- og kulturoplevelser ligesom en smuttur til Flensborg er oplagt. Man kan også ta’ en vandretur langs Gendarmstien eller en gåtur i Slotshaven i Gråsten.

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr · Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl

Pris i kr. pr. person i dobbeltværelse

1.695,-

SPAR KR. 1.372,Enkeltværelse: 2.095,-

• • • •

3 3 3 1

x x x x

overnatning morgenbuffet 3-retters aftenmenu Dream Water Lounge

Bestil nu på tlf. 76 26 19 60 Ankomst søndag, mandag, tirsdag, onsdag i 2012. Teknisk arrangør:

Bestil nu på:

www.smalldanishhotels.dk/helse eller ring på 7626 1960 og oplys: Rabatkode 2134 samt priskode · Åbent hverdage kl. 8.30-16.00

helse / september 2012

29


Helse: Nyt

Bekæmp lus med tættekam Kæmning er en meget effektiv måde at bekæmpe lus på. Tilmed er den billig, helt uskadelig og uden kemiske stoffer. Vask håret og skyl på almindelig vis. Fordel eventuelt lusegel eller balsam i håret, som gør det nemmere at rede håret igennem og letter fjernelsen af levende og døde lus, æg og æggeskaller, eftersom lusene klistrer fast i balsammen. Kæm håret en lille lok ad

gangen. Red fra hovedbunden til hårspidsen i ét strøg. Efter hver hårtot tørres kammen af på et stykke papir og skylles med varmt og rent sæbevand, inden du tager fat på en ny hårtot. Gentag kæmningen over hele hovedet, og vær specielt omhyggelig bag ørerne og i nakkekanten. Når du har været hele håret igennem og sikret dig, at der ikke er flere levende lus, vaskes lusegelen eller balsammen ud. Afslut med at skylle og tørre kammen grundigt. Gentag kæmningen hver tredje eller fjerde dag, til lusene er væk.

Kærlig behandling fra top til tå Uanset om det klør i hovedbunden, eller om fødderne er ømme, så er der hjælp at hente.

Hold tandprotesen på plads ProFast Sensitive er et nyt produkt, som er udviklet specielt til personer med følsomt tandkød. Cremen lindrer og forebygger tandkødsproblemer, samtidig med at den holder tandprotesen på plads. Kombinationen af Aloe Vera, Myrra og PVA gør, at cremen både lindrer irritationer, mindsker inflammationer og holder protesen godt på plads. Klæbemidlet PVA opløses ikke i hverken spyt eller drikke, og derfor bliver protesen siddende sikkert inde i munden.

7 gode råd mod tandlægeskræk dinTandlæge har lavet en vejledning til, hvordan du nemmest og bedst kommer igennem et besøg hos tandlægen, hvis du lider af tandlægeskræk. • Erkend din angst - Fortæl tandlægen, at du er utryg. Det er ikke flovt. • Tal med tandlægen om dine problemer - Vi tager dig og dine forbehold alvorligt! • Lav en aftale med tandlægen - Du har ret til at være medbestemmende over dit forløb. Hvis I laver en aftale, inden du sætter dig i stolen, er tandlægen forberedt. Husk, at du kan bede om pauser undervejs. • Sig fra, når det gør ondt - Selv om tandlægen er meget opmærksom, er du den eneste, der ved, hvordan du har det, og ved, hvornår det gør ondt.

30

helse / september 2012

• Sig ja til bedøvelse - Bed endelig om lokalbedøvelse, hvis du har brug for det. Vi er dygtige til at lægge smertefri bedøvelse bl.a. ved at overfladebedøve med en salve, før vi lægger den egentlige bedøvelse. • Tag en ven med - Du er altid velkommen til at have en ven eller ægtefælle med. Deres støtte kan være med til at give en ekstra tryghed. • Gå hyppigt til tandlæge - Det kan måske lyde paradoksalt, at vi beder dig om at komme oftere, hvis du er utryg ved det. Men flere forebyggende besøg, hvor du blot får renset tænderne og bliver efterset, betyder, at risikoen for, at du vil behøve større behandlinger, falder markant. Kilde: dinTANDLÆGE


Helse: Nyt

z til shh

Fra zz

En god nats søvn bliver nemt forstyrret af højlydt snorken – enten din egen eller din partners. Heldigvis er der andet at gøre, end at holde sig vågen. Placer en Snoreesze Oral Strip i ganen før sengetid, og lad den opløse sig. Når du sover, slapper musklerne i svælget af, og vævet bliver slapt. Når luft passerer det slappe væv, dannes vibrationer, der høres som snorken. De aktive ingredienser i Snoreesze Oral Strip er blandt andet pebermynteolie, vitamin E og natrium hyaluronsyre, som forbedrer luftgennemstrømning, fugter, smører og strammer vævet, hvilket dæmper vibrationerne og dermed snorken. Så kan både du og din partner sove godt hele natten.

Snug

Holder din tandprotese på plads i op til 3 uger Når proteser ikke passer perfekt, bliver de simpleste daglige aktiviteter, så som at spise, drikke eller endda grine og snakke, et problem for brugere af tandproteser. Snug protesepuder er nemme at bruge og fastholder løse tandproteser i op til 3 uger. En økonomisk god løsning, som samtidig skåner de ømme gummer. Afgiver hverken smag eller lugt.

Snug - det diskrete mellemlæg til løse plastproteser. Spørg efter Snug på dit apotek.

Har du fået dit Pensionistkort? Masser af fordele og over 200 rabatsteder Lodtrækning på dit Pensionistkort nr. Deltag i vores ugentlige lodtrækning om 10 gavekort til f.eks. Føtex hver onsdag.

Kom til Fodens Dag De statsautoriserede fodterapeuter i Danmark har valgt at gøre den 20. september 2012 til Fodens Dag i Danmark. På Fodens Dag bliver der sat fokus på den danske fodsundhed ved en lang række arrangementer rundt om i landet, og der bliver mulighed for at få et gratis fodtjek hos en lang række af landets fodterapeuter.

Bestil dit Pensionistkort på www.pensionistkortet.dk

Det er gratis at bruge Pensionistkortet! Rabattten får du med det samme, Nye tilbud når du viser dit Pensionistkort Se de nye tilbud på hjemmesiden hver uge Tilbud med op til 50 % rabat over hele landet. Pensionistkortet koster 100 kr. som et engangsbeløb. Hvis du bestiller Lokale og landsdækkende tilbud og til to personer til samme adresse, rabatter på f.eks. koster det andet kort kun 80 kr. • messer og arrangementer • håndværkere, rengøring, frisør, Pensionistkortet er fordelscomputerhjælp og meget mere og rabatkortet til pensionister 65+. • Fotobøger, rejser, weekendophold Deltag selv i f.eks. • brevkasse, konkurrencer, krydsord, opskrifter

Bestil Pensionistkortet og læs mere på www.pensionistkortet.dk

Pia Brændstrup Sygeplejerske / Direktør Pensionistkortet.dk

Tlf. nr. 22 33 09 09

Pensionistkortet er en del af

Se på www.fodensdag.dk

helse / september 2012

31


Helse: Sundhed.dk

Hvad skal man vælge efter, når man skal finde en ny tandlæge? Det kan måske virke som en jungle, at begive sig ud i jagten på en god tandlæge. Sådan behøver det dog ikke at være. Af: Christina Gejel Nielsen / Foto: Christina Gejel Nielsen

H

vilken tandlæge, skal du vælge? Og hvor manger er der egentligt at vælge mellem? Det kan være, du gerne vil have en tandlæge, som ligger på vejen til og fra arbejde, eller måske søger du en med særlige kompetencer? Måske ender det med, at du vælger den tandlæge, der ligger nede ad vejen, fordi det er nemmest, eller du vælger den tandlæge, du tilfældigvis finder via en internet-søgning – og som i øvrigt har en indbydende hjemmeside. Bare rolig. Der er hjælp at hente, som gør det nemmere at finde en tandlæge, som passer til dine ønsker og behov. På sundhedsvæsenets internetportal, Sundhed.dk, hvor alle tandlæger i Danmark er listet, er der gode muligheder for at danne sig et overblik. Her kan du via en søgefunktion se en samlet liste over tandlæger i et specifikt område, du kan sammenligne deres priser og finde en tandlæge, der matcher dine grundlæggende ønsker. Måske ønsker du en kvindelig eller mandlig tandlæge, eller at klinikken

32

helse / september 2012

har mulighed for online tidsbestilling – måske står du over for at skulle have udført en specifik behandling? Funktionen, som findes under ‘Find behandler’ på Sundhed.dk, kan fungere som et pejlemærke og give et grundlag og et overblik at vælge ud fra. Da Susanne Christiansen, 53, besluttede sig for at skifte tandlæge, var det naturligt for hende, at pris skulle spille en rolle i hendes valg. I længere tid havde Susanne været utilfreds med sin gamle tandlæge, som var dyr, og hun havde ofte følt, at hun betalte mere end nødvendigt. - Så jeg tænkte en dag: “Nu gider jeg ikke at have den tandlæge mere”, og så googlede jeg andre tandlæger og tjekkede deres priser. For som plus 50-årig er det jo ikke længere tandrensning, man kan nøjes med, og det kan blive ret dyrt, fortæller hun.

Sundhed.dk gav overblik Susanne startede med at foretage en bred søgning på internettet, men endte

med at kombinere søgeresultatet fra sundhed.dk’s søgefunktion med information på tandlægernes egne hjemmesider samt kundebedømmelser på diverse internetfora. Tilgangen gav hende et godt udgangspunkt i sin søgning efter en ny tandlæge. - Funktionen på sundhed.dk er fin, fordi den giver et godt overblik og er nem at bruge. Det er smart, at man kan sammenligne alle tandlæger. Jeg vil dog også altid gå ind og tjekke de enkelte tandlægers hjemmesider og se på anmeldelser på andre sider, før jeg vælger, fortæller hun. Det lykkedes Susanne at finde en tandlæge, som prismæssigt lå væsentlig under de andre, og efter at have undersøgt klinikken nærmere, blandt andet ved at ringe til den og spørge, hvorfor de var billigere, valgte Susanne tandlægen. En beslutning hun bestemt ikke har fortrudt.


Helse: Sundhed.dk

Jeg føler mig taget alvorlig som kunde, når jeg bliver oplyst ordentligt om pris.”

Pris ikke alt

- Jeg er blevet meget positivt overrasket – både over klinikken og serviceniveauet. Inden tænkte jeg, at ét er, at der er prisforskel, men at serviceniveauet føles 50 procent bedre, det havde jeg ikke regnet med. Nu glæder jeg mig næsten til at skulle til tandlæge, fortæller hun.

Kunde i butikken Ved at have adgang til information om pris på tandlægebehandling, har man som patient og forbruger gode muligheder for at forholde sig til den ydelse, man modtager hos tandlægen – en position som Susanne kan se fordelen i. Hun mener, at man ofte kan føle sig presset i tandlægestolen, hvor det kan

være svært at få overblik over, hvad behandlingen koster. - Jeg synes godt, man kan tillade sig at spørge sin tandlæge om prisen på den behandling, man får foretaget, men jeg synes ofte, tandlæger siger, at det bliver cirka et eller andet, og at man kan blive overrasket af regningen bagefter. Det er nemmere at forhandle, når man kan se priserne på forhånd, siger hun og fortsætter: - Jeg føler mig taget alvorlig som kunde, når jeg bliver oplyst ordentligt om pris. Jeg er kunde i butikken og har krav på information, og det er mit valg, om jeg vil have udført en specifik behandling til en bestemt pris eller ej.

Når man lægger sig i tandlægestolen, er det vigtigt at føle sig i trygge hænder. Det kan de fleste formentlig skrive under på. Men netop dette kan være årsag til, at mange vælger at beholde den samme tandlæge i mange år og lader pris være underordnet, når de skal til tandlæge eller vælge en ny. Man er måske tilbøjelig til at tro, at en billigere tandlægepris også er lig med en dårligere kvalitet. Susanne mener ikke, man skal være bange for at lade pris spille en væsentlig rolle: - Hvis man vil skifte tandlæge, synes jeg ikke, man skal være bange for at prøve en billigere, for en billigere pris hænger ikke nødvendigvis sammen med en dårligere kvalitet, siger hun. Prisen er dog ikke altafgørende. Kvalitet og service – og om hun føler sig godt tilpas i klinikken – betyder selvfølgelig også meget for Susanne, som i øvrigt før i tiden aldrig har kunnet fordrage at gå til tandlæge.

Sådan gør du: Du kan sammenligne priser fra landets cirka 2.000 tandlæger på Sundhed.dk. Vælg “Find behandler” i top-menuen. Marker feltet ved “tandlæger”. Efter tryk på “søg”, kan du vælge mellem at sammenligne priser på 10 forskellige behandlinger. Det er behandlinger, hvor den pris, du skal betale, ikke er aftalt gennem overenskomst. Vil du kun se priserne fra tandlæger i et bestemt område, kan du indskrænke din søgning ved at trykke “avanceret søgning”.

helse / september 2012

33


Helse: Sundhed.dk

Hvad betyder prisen for dig? Sundhed.dk har spurgt tre forskellige om deres forhold til tandlægerne og deres priser.

Jeanett Hansen, 43 år                                                                                                               SOSU-hjælper                                                                                                                  Betyder pris noget for dig, når du skal vælge tandlæge? - Nej ikke rigtigt. Lige nu går jeg i et tandlægehus i byen – og det er nemt. Har du prøvet at sammenligne priser før valg af tandlæge? - Nej.  Ved du, at man kan sammenligne tandlægepriser på Sundhed.dk? Peter Facius, 35 - Ja jeg kender godt funktionen. Tømrer                                                                                                              Hvad synes du om muligheden for at sammenligne priser? Betyder pris noget for dig, når du - Det er en smart funktion, og skal vælge tandlæge? jeg tror, det er fremtiden, at man - Nej, tryghed og tillid betyder kan gå ind og finde oplysninger mere. Når tandlægen siger, “det om alt muligt. Jeg tror helt sikkoster det”, så er det dét, det kokert, jeg ville bruge funktionen, ster. Man forhandler ikke lige pris hvis jeg skulle finde en ny tandmed sin tandlæge. læge. Det er sindssygt dyrt at gå Har du prøvet at sammenligne til tandlæge, specialt når man priser før valg af tandlæge? kommer op i alderen og for ek- Nej. sempel skal have kroner på. Ved du, at man kan sammenligne tandlægepriser på sundhed.dk? - Nej. Hvad synes du om muligheden for at sammenligne priser? - Måske ville jeg bruge funktionen, hvis jeg skulle finde en tandlæge, men at få en anbefaling mund til mund betyder mere. Det er umiddelbart en ligegyldig funktion, fordi man ikke bare skifter tandlæge på grund af pris. Det skulle økonomisk være helt grelt, hvis jeg skulle overveje at skifte tandlæge.

34

helse / september 2012

Thomas Pedersen, 39 år Pakkebud i Post Danmark Betyder pris noget for dig, når du skal vælge tandlæge? - Noget gør den, men ikke endegyldigt – kvalitet er altid vigtigst. Og så betyder det i mit tilfælde noget, at tandlægen er god til at tage sig af tandlægeskræk. Har du prøvet at sammenligne priser før valg af tandlæge? - Nej, jeg har aldrig sammenlignet priser. Ved du, at man kan sammenligne tandlægepriser på Sundhed.dk? - Jeg har hørt om sundhed.dk, men vidste ikke, at man kunne sammenligne tandlægerne. Hvad synes du om muligheden for at sammenligne priser? - Jeg kunne sagtens forestille mig at bruge funktionen, hvis jeg skulle vælge en ny tandlæge. Det kan give en reference i forhold til at vælge, for pris betyder også noget. Jeg synes funktionen er nødvendig, men man skal være opmærksom på, at man også skal se efter andre ting, når man skal vælge sin tandlæge.


Helse: Artikel

Førende i akupunktur og coaching! RASK MED BEDSTE AKUPUNKTUR TEKNIK “Jeg har behandlet tusindvis af glade klienter, der har haft meget forskelligartede problemer. F.eks. smerter mange steder i kroppen, søvnløshed, stress, migræne, bivirkninger efter f.eks. kemoterapi eller strålebehandling ”. Siger Boy Bork Ejderskov

Kontakt mig pr. mail eller tlf. 30 48 11 00

Udførlig information på vores hjemmeside, nu også med online booking! Smerterne væk med akupunktur

Slemt piskesmæld fjernet efter 10 års smertehelvede. Ligeledes er utallige dårlige skuldre og musearme elimineret i klinikken. Læs flere klienthistorier på hjemmesiden.

Boy Bork Ejderskov

er registreret akupunktør RAB, og godkendt af Sundhedstyrelsen. Det er en sikkerhed for dig, og du kan derfor trygt lade dig behandle på klinikken på Frederiksberg.

Eksempler på behandlinger: Smerte af forskellig art. Stress og udbrændthed Søvnløshed Migræne og hovedpine Bivirkninger ved konventionel cancerbehandling. Andre lidelser se hjemmeside! Back2Harmony.dk er en speciel klinik for mangeartede smerter af forskellig art, samt behandling af bivirkninger under et konventionelt cancerforløb med kemoterapi eller strålebehandling. Læs mere om dine tilskudsmuligheder på www.back2harmony.dk Er du interesseret? Klinikken har en bred vifte af behandlingstilbud, der år efter år er blevet mere og mere efterspurgte af klienter. Vi råder dig derfor til at bestille tid via klinikkens online booking eller telefon.

Følg os på Facebook.

Scan koden og hop ind på hjemmesiden eller brug adressen forneden!

Back2Harmony.dk, Akupunktur Klinik, Rathsacksvej 1, st. th. 1862 Frederiksberg C. Telefon: 30 48 11 00 E-mail: bbe@back2harmony.dk - Hjemmeside: www.back2harmony.dk helse / september 2012

35


Helse: Sygdom og forebyggelse

Udbredt gigtsygdom giver tandskader

Katrine Munck-Møller går til tandlægen hver eneste måned. Alligevel har hun mange huller i tænderne og nye huller dukker jævnligt op. Hendes tandproblemer skyldes den relativt udbredte gigtsygdom Sjögrens syndrom Af: Morten Linnemann / Foto: Thomas Evaldsen

36

helse / september 2012


Helse: Sygdom og forebyggelse

i Spyttet beskytter tænderne Du skal være glad for dit spyt. Spyt er nemlig ikke bare tilfældigt mundvand, der skvulper rundt i din mund. Spyttet beskytter mod huller i tænderne, tandkødsbetændelse, svampeinfektioner og hæmmer bakterier i munden. Nogle sygdomme kan give kraftigt nedsat spytproduktion, og det kan gøre det rigtigt svært at holde sine tænder sunde og friske. Det gælder blandt andet for en del af de 25.000-50.000 danskere, der lider af gigtsygdommen Sjögrens. Trods flittig tandbørstning og hyppige besøg hos tandlægen kan mennesker med Sjögrens få store problemer med huller i tænderne. Mange med sygdommen er med årene nødt til at få foretaget omfattende indgreb hos tandlægen for at bevare tænderne. Hvis man har kraftigt nedsat spytproduktion, kan man opleve at: • Man har problemer med at tygge og synke maden • Det er umuligt at spise en kiks • Man må drikke ekstra meget vand til måltider for at få maden ned • Man har problemer med stærkt krydret mad, som giver brændende fornemmelse i munden • Man får skader på tænderne af citronsaft og andre syreholdige fødevarer • Man har problemer med at udtale ord Nogle har held med at stimulere produktionen af spyt med sukkerfrit tyggegummi, som kan give en lindring af tørheden i munden. Også sukkerfri pastiller, tyggetabletter og sugetabletter kan bruges.

F

orestil dig, at din mund er så tør, at det er umuligt for dig at spise en kiks. Forestil dig, at du børster tænder grundigt flere gange om dagen, men alligevel får tandproblemer og huller. Sådan er virkeligheden for mange af de 25.000-50.000 danskere, der lider af gigtsygdommen Sjögrens syndrom – en sygdom, hvor produktionen af spyt ofte fungerer meget dårligt, og hvor tænderne derfor er meget udsat for huller. Katrine Munck-Møller på 23 år har Sjögrens og kender alt til problemet: - Jeg har ikke så meget spyt i munden, og det går nemt udover mine tænder. Jeg går til tandlægen cirka en gang om måneden, og der er huller eller begyndende hul næsten hver gang. Emaljen er også gået af flere steder, og fyldningerne i hullerne holder ikke så godt længere, fortæller hun. Katrine har i fire år haft gigtsygdommen Sjögrens syndrom – en kronisk sygdom, der skyldes en betændelsesreaktion i tåre- og spytkirtler. Sygdommen medfører ofte kraftig tørhed af øjne og mund. Derudover oplever mennesker med denne sygdom ofte en overvældende træthed og smerter i muskler og led. Udover tandproblemerne giver sygdommen en række problemer med Katrines øjne, som nemt tørrer ud, og problemer med at spise forskellige fødevarer. - Hvis maden bare er det mindste tør, skal jeg drikke ekstra meget vand til. Det

Sjögrens syndrom

er for eksempel rugbrødsmadder, pastaretter, A38 med müsli, kød, ris, ja nærmest alt, forklarer hun og fortsætter: - Stærk mad kan lamme min mund totalt. Hvis jeg får noget mad, der bare er den mindste smule stærkt – også selvom andre ikke synes, det er stærkt - kan jeg føle, at min mund er lam efter måltidet. Og der hjælper vand desværre ikke, siger hun.

Tandbørstning ikke nok

Katrine gør alt, hvad hun kan for selv at forebygge tandproblemerne. Desværre er det ikke altid nok: - Jeg bruger en speciel tandpasta, som indeholder mere fluor end almindelige, og derfor beskytter tænderne bedre. Jeg bruger også fluor-holdigt tyggegummi, som er medicinsk tyggegummi, som forebygger huller i tænderne. Det tygger jeg 3-4 stykker af om dagen, gerne efter jeg har spist, siger hun. Mennesker med Sjögrens syndrom, der har et dokumenteret behov for ekstra tandbehandling, kan få offentligt tilskud til tandbehandling.

Vil du møde andre med Sjögrens? I Gigtforeningen findes en diagnosegruppe, hvor mennesker med Sjögrens syndrom kan mødes og udveksle erfaringer. Læs mere på: www.gigtforeningen.dk/ dn-sjoegrenssyndrom

i

De mest almindelige symptomer er tørhed i øjne og mund, en overvældende træthed samt muskel- og ledsmerter. Sjögrens syndrom hører ind under gigtsygdomme, fordi den ligesom bl. a. leddegigt skyldes, at immunforsvaret angriber ens egen krop, og der opstår gigtbetændelse (inflammation). Ved Sjögrens syndrom sidder betændelsen primært i tåreog spytkirtler Sygdommen er kronisk. Der findes ingen kur, men der findes produkter, der kan mildne symptomerne – bl.a. på tørheden. Sygdommen er navngivet efter den svenske øjenlæge Henrik Sjögren (1899-1986). helse / september 2012

37


Helse: Livsstil

D

et er okay at være bange for at dø. Du skal bare ikke glemme at leve. Det kan jeg i dag sige med bagudskuende øjne. Rikke Schmidt, 45 år, fremstår i dag afklaret. Men for blot en måned siden, gik hun rundt med en konstant styrende dødsangst og var fremmedgjort over for sig selv. Fremmedgjort, fordi hun følte, at hendes identitet var væk, efter lægerne i juli 2011 fandt en kræftsvulst i hendes livmoder. - Selv om jeg efter 27 strålebehandlinger blev erklæret rask i oktober 2011, styrede dødsangsten stadig alt i mit liv. Jeg følte, at jeg havde tabt Rikke, min identitet, mig selv. Jeg var flov over at være den syge. At være den, som havde tabt kontrol over sit eget liv.

Kontrollen forsvandt Især følelsen af at miste kontrollen over livet, fik Rikke ud af balance. Hun havde været vant til at håndtere selv de mest krævende konflikter som pædagog på Reden i Odense, et værested for narkoprostituerede kvinder. Her satte Rikke andre mennesker i centrum, hun koncentrerede sig om deres problemer, om deres ve og vel. - Derfor var det et alvorligt slag i hovedet at få konstateret kræft, fordi rollerne blev ændret. Det plejede jo at være mig, der klappede andre på skulderen. Nu var det pludselig mig, folk klappede. Det havde jeg virkelig svært ved at fatte og acceptere. Især fordi det medførte, at jeg mistede mit job på grund af følgevirkningerne fra strålebehandlingerne. Derfor begyndte jeg også at være flov over mit kræftforløb. Også på hjemmefronten gled kontrollen ud af Rikkes hænder. Over for manden, Flemming, og datteren, Natascha, havde Rikke altid været den med overskud, der kunne jonglere med støvsuger og gryder på samme tid. - Jeg kunne ikke, og kan stadig ikke, overskue så meget. Tidligere kunne jeg ligefrem ringe grædende til min mand for at undskylde, at jeg ikke havde ryddet op på badeværelset. Jeg kunne ikke genkende den sårbare side af mig selv og kunne ikke begribe, at jeg ikke kunne klare de samme ting, siger Rikke.

Kræftramt holder

En fest for livet Tab af kontrol. Identitet. Livsmod. Rikke Schmidts liv blev på kort tid forvandlet til ukendelighed, da lægerne fandt en 954 gram stor kræftsvulst i hendes livmoder. Men et møde med kræftramte i samme situation fik Rikke ud af den onde spiral og tilbage til troen på livet. Af: Signe Funding Therkildsen / Foto: Sandra Åberg / Kræftens Bekæmpelse

Mødet med ligesindede åbner øjne Langsomt begyndte Rikke at indse, at kræften stjal hendes livsmod. Hendes daglige fokus bestod udelukkende af dødsangst, flovheden over at være syg og evnen til ikke længere at kunne forme sit eget liv. Billedet blev ændret, da Rikke

Fakta om Stafet For Livet: • Er den største fundraising aktivitet på verdensplan. • Har siden grundlæggelsen i 1985 indsamlet fem milliarder dollars. • Er en anledning til at mindes dem, der tabte kampen mod kræft, og give håb til dem, der kæmper. Stafetten varer 18-24 timer for at symbolisere, at det er hårdt arbejde døgnet rundt at have kræft.

38

helse / september 2012


Helse: Livsstil stiftede bekendtskab med Stafet For Livet arrangeret af Kræftens Bekæmpelse. Stafet For Livet er en 18-24 timers holdaktivitet, der sætter fokus på kræftsagen via oplysning og fundraising. Det, der særligt fik vakt Rikkes interesse, var stafetternes mission om at skabe sammenhold mellem nuværende og tidligere kræftpatienter. De har mulighed for at tilmelde sig stafetten som Fightere og iklæde sig en gul T-shirt for derved at markere, at de står sammen om kræften og kæmper sammen. - Jeg valgte at tilmelde mig for at møde andre i samme båd. Men jeg var noget betænkelig ved at trække i den gule T-shirt, fordi jeg skulle stå offentligt frem. For mig symboliserede den mit tab af kontrol, min sårbarhed, sygdommen. Noget jeg for al i verden ikke ville have, der kom fokus på, siger Rikke Schmidt.

Overvandt dødsangsten Rikkes tvivl blev dog parkeret bagerst i hovedet, da hun 25. august i år deltog

i Stafet For Livet i Danmark 2012 • • • • •

Indsamlede penge: Mere end tre millioner kroner Antal deltagere: Over 10.000 Antal fightere: Ca. 800 I 2012 var der Stafet For Livet i 16 danske byer. Kræftens Bekæmpelse regner med, at det vil stige til 24 stafetter i 2013.

i Stafet For Livet på Frederiksberg. Her tog 52 andre Fightere imod hende, der med deres gule T-shirts stod ved deres sygdomsforløb. Både som en bearbejdelse for dem selv, men også får at stå sammen med kampen mod kræft. Den usikkerhed, jeg havde omkring Tshirten, forsvandt, da jeg så de andre fightere, der struttede af stolthed og livsmod. Pludselig kunne jeg se, at jeg ikke var alene. Jeg kunne spejle mig i andres historier og kunne se, at ikke kun mit liv havde forandret sig. Det var en fantastisk oplevelse at slippe

den dødsangst og flovhed, som det sidste år havde styret mit liv, siger Rikke. Hun mener, at et arrangement som Stafet For Livet, der fejrer livet og giver håb til nuværende kræftpatienter, er med til at nedbryde tabuer. Blandt andet døden. - Hvis man pakker sig ind i angst og flovhed, som jeg gjorde, sker der intet fremskridt. Jeg er nu meget opmærksom på, at vi bliver nødt til at stå frem med vores historier for at komme videre i vores eget liv. Men også for at hjælpe andre, der lider af kræft.

Smertefulde blister i munden ?

Lad ikke smerter eller manglende nattesøvn tage glæden... Aftamed gir effektiv hjælp mod smertefulde blister i munden. Fås uden recept på apoteket. 0 Umiddelbar smertelindring

Aftamed giver effektiv hjælp helt naturligt 0 Fremskynder healing af smertefulde tilstande i munden, som 0 Klæber til mundens slimhinde fx blister og tandfrembrud. • Umiddelbar smertelindring • Fremskynder heling • Hæfter til mundens slimhinde • Helt naturligt - kan anvendes fra 0 år • Også til rifter og småsår i munden • Fås som gel, spray og mundskyl

0 Kan bruges af spædbørn, børn & voksne Også til rifter og småsår i munden 0 Fås som gel og spray

www.vitaflo.net

Produktet købes uden recept på apoteket eller på www.vitaflo.net

helse / september 2012

39


Helse: Ny viden

Grineflip er fantastiske - også mod smerter Et godt gammeldags grineflip gør dig ikke alene i bedre humør. Det øger også din evne til at udholde smerter, viser ny forskning. Af: Ditte Svane-Knudsen, Videnskab.dk / Foto: Colourbox

M

aven hopper, du snapper efter vejret, og ansigtet stivner i en henrykt grimasse. Det lyder ikke rart, men et godt gammeldags grineflip kan redde dagen for de fleste. Ud over at løfte humøret helt i sky, bliver vi meget bedre til at ignorere smerte, fordi et kraftigt grineanfald udløser kroppens naturlige kemikalier, såkaldte endorfiner, i hjernen. Det viser en ny undersøgelse, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Proceedings of the Royal Society B. - Resultatet viser, at et rigtig godt grin øger smertetærsklen i væsentlig grad, fortæller den ledende forsker bag undersøgelsen, Robin Dunbar fra University of Oxford, til BBC. Mr. Bean og Venner fik latteren frem En del af forsøget gik ud på, at forskerne først målte forsøgsdeltagernes smertegrænse, hvorefter deltagerne blev delt i to grupper. For at teste forsøgsdeltagernes smertetærskel placerede de en pose

40

helse / september 2012

med is på deltagernes arme for at se, hvor længe de kunne holde smerten ud. Teorien var, at jo større stigning der var i smertegrænsen, jo større mængde​ endorfiner måtte være blevet produceret. Den ene gruppe blev sat til at se sjove komedieserier som for eksempel “Mr. Bean” og “Venner” i 15 minutter, mens den anden gruppe blev sat til at se faktuelle programmer, der ikke påvirkede deres humør positivt, såsom dokumentarprogrammer eller golf. Eftersom det er bevist, at latter er en meget social aktivitet, hvor man er 30 gange mere tilbøjelig til at grine, når man er sammen med andre, end når man er alene, blev deltagerne testet både i grupper og hver for sig.

Latter øgede smertetærsklen Efter forsøget målte forskerne forsøgsdeltagernes smertetærskel igen, og resultatet viste på tværs af alle tests, at de forsøgsdeltagere, der havde set sjove klip og moret sig fyrsteligt under

forsøget, efterfølgende kunne tåle flere smerter, end den gruppe der ikke havde grinet. I gennemsnit steg smertegrænsen med 10 procent for de deltagere, der havde set 15 minutters komedie sammen med andre. Tallet var lidt lavere for de deltagere, der havde set komedierne alene, mens de deltagere, der ikke havde moret sig, havde en uændret eller tilmed lavere smertetærskel end før forsøget. - Effekten kan bedst forklares med, at virkningen af endorfiner, ​​ som er frigivet af latter, spiller en stor rolle, erklærer Robin Dunbar.

Dansk forsker er ikke overrasket over resultatet Videnskab.dk har bedt Else-Marie Elmholdt Jegindø fra Dansk Smerteforskningscenter (DPRC) og Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN) på Aarhus Universitet om at se på studiet. Hun har skrevet ph.d.-afhandling om tro og smertelindring.


Helse: Ny viden

i Fakta Udløsning af endorfiner hænger normalt sammen med fysisk aktivitet eller berøring, som for eksempel massage. Forskerne mener, at den lange række af udåndinger under et ukontrolleret grineflip forårsager en fyDenne a rtikel er sisk udmattelse af leveret i samarb ejde me mavemusklerne, d websitet vid enskab.d der også frigiver k, hvor du altid kan find endorfiner. e ny viden om dans k og ude nlandsk forsknin g.

Vidensk ab.dk

- Det er et spændende og meget grundigt studie, som ligger fint i forlængelse af den viden, vi har om, at man tolker smerte ud fra hvilken sammenhæng, man oplever smerten i, fortæller Else-Marie Elmholdt Jegindø. Hun mener, det lyder sandsynligt, at latter skulle have en smertelindrende effekt, eftersom det er kendt, at glæde og nydelse

Bliv Kostvejleder

kan påvirke smerte i en positiv retning - både i forhold til, hvordan man rent personligt oplever smerten, men også i forhold til, hvordan hjernen i sig selv bearbejder smerteindtryk. - Derudover er det interessant, at studiet viser, forsøgsdeltagernes smertetolerance blev højere, når de havde set komedierne sammen med andre. Det viser effekten af det sociale samspil mellem os mennesker, hvor latter fungerer som en slags lim, der knytter os sammen, forklarer Else-Marie Elmholdt Jegindø.

Besøg os på Sund Livsstilsmesse stand nr. 417

- med speciale i Børn og overvægt

Tag et fleksibelt studie. Uddannelsen til kostvejleder kan læses på 10 aftener eller tages over Internettet. Tag overbygningen om Børn og overvægt. Samlet tilbudspris er kun 11.000 kr. Læs mere og bestil brochure på www.atwork.dk

Læs mere på atwork.dk

eller kontakt os på info@atwork.dk eller tlf. 44 48 61 00

helse / september 2012

41


Helse: Synspunkt Helse: Synspunkt

Klummen Klummen Tak til tandbørsten, tandlægerne og tandteknikerne.”

EnTandløse venlitider g KluMMe om ga ng ssy ge N

sig på egen hånd. Sådan er det. De år vi nu taler om tænder, så gamle tandløse fossiler fra Sydfrankommer jeg til at tænke på det krig er et af de smukkeste vidnesfund af fossilerede neanderbyrd neandertalerne kunne efterlade talknogler, der blev gjort i det sydVores hjerner bruger sig. Disse vore forfædre kunne en stor del vestlige Frankrig i begyndelsen af detaf kapacitet en nære på at afkode passe på hinanden. Neandertalerne 20. århundrede. Knoglerne stammer omgivelserne og kopiere dem – så hvis stemningen er sur, havde evnen til at vise omsorg for en mand, og han er en af de bliver vifra selv sure – og omvendt. de svage individer, og det er et udlængstlevende neandertalere, vi kentryk for den ypperste form for hjerder til. 40 til 45 år var han, da han neaktivitet, man kan tænke sig. døde, og alderen havde i den grad sat engang boede i USA, kunne Stemningen 2) Sundesmitter tænder er ikke en selvfølge. sine jeg spor. Gigtforandringer i kæbeledmandet opleve biler, der kørte Og sådanI gamle er de,dage amerikanern mistede man tænderog rygsøjlen havde hanføog dårlige e, synes rerløse afsted. ne i en tidlig alder. Det var fødder. IkkeSådan godt. Men det, der mere så det ud. jeg. De tager hensyn til hinanden reglen i og ikke undtagelsen. end noget andet havde plaget ham, Store gamle benzinslugende dollargadebilledet. Kommer man Når ind man i en ikke det eneste, har nok været denafsted, svære gerne paradentose, grin, der langsomt duvede bus medbørster et lilletænder, barn pånår armen, så er tandlægen reelt har at tilbyde, er der havde medført tab af adskillige den yderste vejbane. Ofte var disse der altid nogen, der tilbyder deres tandudtrækning, så er der ingen tænder. Den gamle mand fra La Chapøgelsesbiler decideret farlige, som plads. Er der nogen, der fumler med vej uden om, så må munden rydpelle-aux-Saints er han blevet kaldt, x når de uvarslet og med høj hastigog sænker tempoet i en tidlig alder. i køen, så og en sølle stakkel har han været. pengenedes

D

Peter Lund

Mads

en Også k endt so ”HjernPeTe r m L u e n M Også kadsen” fr d Mad tv-ud endt soa flere sen sendels m ”Hje n” fraer og fo teatesrefo r n r eMadresti flere v-sine uds sinogbrfoor sinllinger tm r Andee teate ed endelser r Madsm ene.dUsdin b s Lunrdforestilling danrnoert An er lægd oM g ahd e ers Lun jesrenne.foU d rsdkd erannet l

leNe

æge og hjerne forsker .

gået galt, er det tabte ”detsåhele” ned tallerkenen erpå meget svært at foran sig. Det var ikke godt. lave om på.

Det er først nu om dage, vi er ved at få tjek på det Bliv stædigt vedmed tænderne. Rent faktisk: Vil man gerne indse, hvor Nu er det ikke, fordi jeg synes, at stemgodt det er at være et moderne menningen i Danmark er decideret dårlig, neske, kan man bare forestille sig, men den kunne være bedre, og det behvordan den gamle neandertalmand tyder så meget. Jegdamener det helt må have haft det, han tandløs og boghed gyngende og brummende er det i orden. De holder døre, de holstaveligt: Det ville være sjovere med betændte, smertende gummer at bakkede udNæstekærlig fra en parkeringsbå s. der deres plads køen,deog detænder holder har siddet og gumlet for- over neandertaler Tante Signei med løse være dansker, hvis vii et varstykke flinkere Det var uhyggeligt. tygget uroksekød. For ikke at. Det tænke Krumbøjet af gigten og formentlig ude Denhøjt. gangDe i desmiler, gode gamle dage var det humøret kommentere r, for hinanden. Allesammen lyder De var overalt, på tante Signe. Tænk at sidde der, af standog til det at spise andet end søbede færreste, der klarede konfirmatiomest mærkog der er en generel venlighed næsten banalt, men tænk over det i dine ledikigger og både overmund og unmad. Sådan blev hans sidste tid. Han nen med komplet tandsæt.det Vi misteværdige var, at alle bare accepterede overalt. Det er et ikke overfladisk, er gealle stunder. Der er mere i det, end det dermund ligger og sejler rundt i kalfik efter datidens et langt liv, tænderne, men i modsætning til deres tilstedeværel se uden målestok undren eller meget de vigtigt, og det er et meget, meget umiddelbart lyder til. vestegen. Det har været ydmygende. men afgangen herfra har været alt anneandertalerne havde vi noget at sætte eklagelse. smukt træk ved et land. Og ertænderne jeg så fremme missiDether med er et afved utallige det end fornøjelig. i stedet, vi havde gebisset. Ikke at det Det var først efter et par uger, at jeg Det er nemlig enormt svært at skabe onen medhvor dettedet indlæg. Jegnemmere vil gerne områder, er blevet Denne historie om neandertal-oldvar en optimal løsning, dårligt tilpasfik løst gåden. De gamle dollargrin var stemning i et var. heltJeg land. Størstefor ”Denog stædige Venligat være menneske tak til tandbøringen fortæller os mindst to ting: en godset som det ofte husker stadig advokere let ikke førerløse. man delen ”tante af vores hjernekapaci tettænder” brugesfra hed”. sten, Gentleman-p tandlægerne ogrincippet. tandteknikerne 1) De måKiggede have været ret nøje specielle neanSigne med de løse Gå genfter, kunne man altid finde krogede for det. sociale signaler, dertalerne. Udento hjælp fra familietil at afkode familiefesterne. Det svuppede og viogerklik- nem tilværelsen som et fyrtårn af rimeænder, der holdt på det og venner ville denrat, gamle kede. Når hun var overmunden store og mand alprogrammere t til at talte reagere på samme lighed. Glem ikke, at noget af det mest Historien om den gamle neandertaler er hentet drig have overlevet. Uden tænder til en klaprende halv takt efter resten fte var der også en tot blåt hår, der stak måde, som vi bliver behandlet. Den af meningsfuld mennesker kan foredirekte fra Petere, K. vi A. Jensens bog: Menneskets at tygge maden kan man ikke klare systemet, og engang fik hun hoste og p. Det var derfor folk ikke blev vrede, dårlige stemning er oprindelse og udvikling. Gyldendal (2005)

or som man sagde: ”It’s just little old adies taking their car for a ride.” Det ar de gamle damer, der var ude og øre, og det42måtte man tage hensyn helse / september 2012 til.

som en omgangssyge. Vrisseri føder vrisseri. Bliver man ubehøvlet behandlet, så kommer man i dårligt humør, og så kommer det til at gå ud over nogen. Er det først

tage os, er at bidrage til den gode stemning.


r

se j e r

er e med s æ ejd

L

arb

m i sa

Team Benns leverer fantastiske rejseoplevelser og hele verden er vores legeplads, bl.a. ∙ ∙ ∙ ∙

Krydstogter Safari Rundrejser Skræddersyede rejser

og meget mere...

Istanbul - en rejse til to verdensdele

Tag MED Og OplEv aSiaTiSK iDyl, STORE SEvæRDigHEDER, HiSTORiSKE bygningER Og iDylliSKE fiSKERlanDSbyER langS bOSpORuSSTRæDET 5 DagES OplEvElSER Istanbul er den eneste by i verden, som er beliggende på to kontinenter og samtidig har byen været hovedstad i både det romerske, byzantiske og det osmanniske rige. Byen er i sig selv en levende historiebog, hvor to kontinenter og tre kulturer blander sig i et farvestrålende virvar. Samtidig er byen kontrastfyldt med mødet mellem ældgamle traditioner og moderne vestlig livsstil. Bulgarien

superpris kr.

6.190 pr. person

SpaR 600 KR.: bESTil inDEn Sortehavet 1. nOvEMbER

afrejsedatoer 2013: 13. marts ISTANBUL

Prisen inkluderer: • • • • • • • •

Fly København – Istanbul t/r med Turkish Airlines Alle kendte lufthavns- og flyafgifter Udflugter, transport og entréer jf. program Indkvartering i dobbeltværelse (v. 2 personer) 4 nætter på centralt beliggende turistklassehotel Morgenmad dagligt, frokost dag 4, velkomstmiddag dag 2 Engelsktalende lokalguider Dansk rejseleder

Grækenland

Tyrkiet

Kreta

Rhodos Cypern

Middelhavet Kontakt Randi på tlf: 65 65 65 62 salg@team-benns.com

REJSEKODE: HM helse / september 2012

43


Helse: Konkurrence

Vind

Lækre plejeprodukter fra Exuviance

Vind

Exuvia

nce pro

Værdi:

kr. 2.40

0,-

Forkæl og plej din hud så den er klar til efterårsstorme og snefald. Exuviance tilbyder et komplet system af videnskabeligt udviklede, effektive hudplejeprodukter med alfa- og polyhydroxysyrer. Produkterne indeholder en unik kombination af AHA (frugtsyre) og PHA, lindrende plantestoffer og havekstrakter, som gendanner og fugter huden. Ydermere indeholder produkterne vitaminer, antioxidanter og solfiltre, som beskytter huden mod skadelige faktorer i det omgivende miljø og mod frie radikaler. Exuviance er avanceret hudpleje fra de læger, der opdagede og tog patent på alfahydroxysyreteknologien (AHA). Præmien indeholder: • Gentle Cleansing Creme • Soothing Toning Lotion • Multi-Protective Day Crème spf 15 • Evening Restorative Complex • Hydrating Eye Complex • Vespera Bionic Serum

Sådan deltager du: Det eneste, du skal gøre for at deltage, er, at sende os det rigtige svar senest 17. oktober. • Klik dig ind på www.helse.dk/konkurrence og udfyld formularen • Klip kuponen nedenfor ud, udfyld den og send til os i en lukket kuvert mærket “Konkurrence/Helse” • Skriv svaret på et postkort eller bag på en lukket kuvert og send det til os. Adresse: Helse, Porschevej 12, 7100 Vejle

Spørgsmål:

Hvad kaldes alfahydroxysyre, AHA, i daglig tale? Kollagensyre ❍ frugtsyre ❍ Navn: Adresse: Postnr. og by: Telefon: Evt. e-mail:

44

helse / september 2012

dukter

Aminosyre ❍


ed organisang og jeg har or pædagogisk

grundig musiharmonika). uddannelsen i i (ISIS Danmark). S Schweiz. anced Studies d EGS.

vet i klostre – Buddhadassa, en intensiv na). mestre og frankt og Benedik-

Steen Lykke Steen Lykke Rialtovej 16 2300 København S Steen Lykke Jeg er opvokset i Holstebro. Som ung begyndte tlf: 20432115 e-mail: mail@steenlykke.dk en politisk karriere og blev cand.scient.pol Steen jeg Lykke

fra 16 Institut for Statskundskab i Århus. Rialtovej 2300 København S www.steenlykke.dk Jeg er opvokset i Holstebro. begyndte tlf: 20432115 Gennem 30 Som år harung jeg arbejdet med organisae-mail: mail@steenlykke.dk jeg en politisk karriere og blev cand.scient.pol tions-, personaleog lederudvikling og jeg har

kontakt

Steen Lykke Rialtovej 16 2300 København S tlf: 20432115 e-mail: mail@steenlykke.dk

undervist på videreuddannelser for pædagogisk fra Institut for Statskundskab i Århus. www.steenlykke.dk og sundhedsfagligt personale.

Gennem 30 år har jeg arbejdet med organisakontakt barn og ung modtog jeg en grundig musitions-, personale-Som og lederudvikling og jeg har kalsk skoling (trompet, klaver og harmonika).

Steen Lykke Rialtovej 16 www.steenlykke.dk 2300 København S tlf: 20432115 e-mail: mail@steenlykke.dk

undervist på videreuddannelser for pædagogisk Fra 1992-1996 gennemførte jeg uddannelsen i og sundhedsfagligt personale. kunst- og udtryksorienteret terapi (ISIS Danmark). Fra 1997-98 tog jeg CAGS ved EGS Schweiz.

kontakt

Som barn og ungSenere modtog grundigofmusitogjeg jegen Certificate Advanced Studies (CAGS klaver ved EGS) underviste ved EGS. kalsk skoling (trompet, ogogharmonika). Fra 1992-1996 gennemførte jeg uddannelsen i Fra 1990 harterapi jeg rejst i Asien og levet i klostre – kunst- og udtryksorienteret (ISIS Danmark). bl.a. i Wat Suan Mok, som elev af Buddhadassa, Fra 1997-98 tog jeg CAGS ved EGS Schweiz. og i Wat Ram Pong, hvor jeg tog en intensiv Senere tog jeg Certificate of Advanced (Vipassana). Studies Introduktionskursus: meditationsuddannelse (CAGS ved EGS) og underviste EGS.hos zen-mestre og franSenere har jeg ved studeret

www.steenlykke.dk

Introduktionskursus til art spirit coaching (living essence): 27. - 29. okt. 2011 kontakt

ung begyndte nd.scient.pol hus.

ed organisang og jeg har or pædagogisk

Lær om vitalitet, æstetik og mening i coaching: 25. - 27. okt 2012 ciskanere i klostrene Haus Benedikt og Benedik-

tushof. Fra 1990 hari jeg rejst i Asien og levet i klostre – - 2. nov. 2011 Kursus Mindfulness: 31. okt.

bl.a. i Wat Suan Mok, som elev af Buddhadassa, Meditationsretreat: Indre frihed og dybere væren: 15.-17. og i Wat Ram Pong, hvor jeg tog en intensiv meditationsuddannelse (Vipassana). Steen Lykke Rialtovej 16 Senere har jeg studeret hoscoaching zen-mestre og franNyt hold i art spirit starter den 24. jan. 2013 2300 København S ciskanere i klostrene Haus Benedikt og Benediktlf: 20432115 tushof. e-mail: mail@steenlykke.dk

Når det ydre forandrer sig stadig hurtigere, bliver vejen til det væsentlige altafgørende.

nov. 2012

Jeg tager ikke dine ord for blot ord. Slet ikke. Jeg lytter til, hvad der får dig til at tale, hvad end det er. Og hvad der får mig til at lytte.

Intensiv retreat: 3.spirit - 5. nov. 2011 (living essence): 27. - 29. okt. 2011 ntroduktionskursus til art coaching

ursus i Mindfulness: 31. okt. - 2. nov. 2011

grundig musiharmonika). uddannelsen i i (ISIS Danmark). S Schweiz. anced Studies d EGS.

Steen Lykke

www.steenlykke.dk

Coaching af enkeltpersoner og grupper: kontakt Steen Lykke kontakt mail@steenlykke.dk - 20432115

Jeg tager ikke dine ord for blot ord. Slet ikke. Jeg lytter til, hvad der får dig til at tale, hvad end det er. Og hvad der får mig til at lytte.

ntensiv retreat: 3. - 5. nov. 2011

vet i klostre – Buddhadassa, en intensiv na). mestre og frankt og Benedik-

Jeg16 er opvokset i Holstebro. Som ung begyndte Rialtovej 2300 København S karriere og blev cand.scient.pol jeg en politisk tlf: 20432115 fra Institut for Statskundskab i Århus. e-mail: mail@steenlykke.dk

Steen Lykke

Når det ydre forandrer sig stadig hurtigere, bliver vejen til det væsentlige altafgørende.

Gennem 30 år har jeg arbejdet med organisa-

www.steenlykke.dk tions-, personale- og lederudvikling og jeg har

Små nåle fjerner din StreSS

kontakt

Steen Lykke Rialtovej 16 2300 København S tlf: 20432115 e-mail: mail@steenlykke.dk

undervist på videreuddannelser for pædagogisk og sundhedsfagligt personale.

Jeg er opvokset i Holstebro. Som ung begyndte Som barn og ung modtog jeg en grundig musijeg en politisk karriere og blev cand.scient.pol kalsk skoling (trompet, klaver og harmonika). fra Institut for Statskundskab i Århus. Fra 1992-1996 gennemførte jeg uddannelsen i

Næsten en halv million kunstdanskereogoplever i større eller mindre grad at blive ramt af udtryksorienteret terapi (ISIS Danmark). stress-symptomer. foruroligende stort som indikerer, at Schweiz. vore omgivelGennem 30 årEthar jeg1997-98 arbejdet med organisaFra togantal, jeg CAGS ved EGS ser kan have negativ indflydelse på kroppens sundhedstilstand. der tions-, personaleog lederudvikling og jeg har En tilstand, Senere tog jeg Certificate of Advanced Studies eksempelvis kan resultere i søvnproblemer, mavesmerter, hovedpine, (CAGS ved EGS) og underviste ved EGS.svimmelhed, undervist på videreuddannelser for pædagogisk depression, forhøjet blodtryk eller hjerte/kredsløbssygdomme.

og sundhedsfagligt personale.

Fra 1990 har jeg rejst i Asien og levet i klostre –

Her er netop akupunkturen velegnet til at genoprette en bedre balance i kroppen Suan Mok, som af Buddhadassa, –Som uden barn brug afog piller ogbl.a. andrei Wat former foren medicin. Vedelev atmusiindføre tynde nåle i nøje ung modtog jeg grundig og energien, i Wat Ram hvor jeg tog ennaturlige intensivevne til at udvalgte punkter, (trompet, påvirkes derPong, så stimulerer kroppens kalsk skoling klaver og harmonika). meditationsuddannelse (Vipassana). genoprette sig selv. Og nej, det gør ikke ondt.

Fra 1992-1996 gennemførte jegstuderet uddannelsen i Senere har jeg hos zen-mestre og frankunst- og terapi (ISIS Danmark). ciskanere i klostrene Haus Benedikt og BenedikResultatet er, udtryksorienteret at kroppens stressniveau nedsættes. Og da akupunktur ikke blot er godt imod stress,tog menjeg virker på hele kroppen, mange brugere, at de tillige Fra 1997-98 CAGS ved EGS fortæller Schweiz. tushof. oplever større livskvalitet og øget Måske er det derfor hvert Senereentog jeg Certificate ofvelbefindende. Advanced Studies (CAGS ved EGS) og underviste ved EGS. Fra 1990 har jeg rejst i Asien og levet i klostre – bl.a. i Wat Suan Mok, som elev af Buddhadassa, og i Wat Ram Pong, hvor jeg tog en intensiv meditationsuddannelse (Vipassana). Senere har jeg studeret hos zen-mestre og franciskanere i klostrene Haus Benedikt og Benediktushof.

tredje danske hospital nu tilbyder akupunktur som supwww.steenlykke.dk plement til forskellige lægelige behandlinger?

kontakt

Alle medlemmer af Praktiserende Akupunktører er Registrerede Steen Lykke Akupunktører (RAB), idet foreningen er godkendt af Sundhedsstyrelsen som Rialtovej 16 registreringsansvarlig brancheforening. Det betyder, at de er underlagt regler om udS dannelse og efteruddannelse, god klinisk2300 praksisKøbenhavn og etiske retningslinjer, forsikringstlf: 20432115 forhold m.m.

e-mail: mail@steenlykke.dk

Nærmeste registrerede akupunktør kan findes på www.aku-net.dk www.steenlykke.dk Yderligere information på www.etsikkertstik.dk

kontaktTelefon 70 25 25 09 eller e-mail: info@aku-net.dk StreSS opStår, når kroppen er kommet i ubalance, men det kan en regiStreret akupunktør råde bod på – uden brug af medicin.

Alle medlemmer af Praktiserende Akupunktører er Registrerede Akupunktører (RAB), idet foreningen er godkendt af Sundhedsstyrelsen som registreringsansvarlig brancheforening. Det betyder, at de er underlagt regler om uddannelse og efteruddannelse, god klinisk praksis og etiske retningslinjer, forsikringsforhold m.m.

helse / september 2012

45


Helse: Kost og ernæring

Dårlig mad er

bare ikke

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini er meget optaget af at få sundhed på skemaet i folkeskolen, og hun opfordrer skolerne til at tænke kreativt, når de lærer børnene om en fornuftig levevis. Af Carsten G. Johansen / Foto Colourbox

Ganske vist har folkeskolen idræt og hjemkundskab, men der kan gøres meget mere.” Christine Antorini

46

helse / september 2012


Helse: Kost og ernæring

i Gode sundhedsprojekter i Folkeskolen

i orden

D

e senere års tendens til, at flere børn bliver kraftigt overvægtige, bryder Christine Antorini sig ikke om. Børne- og undervisningsministeren mener, at skolerne er et sted, hvor kampen imod fedme kan være effektiv. - Det er allerede sådan, at daginstitutionerne skal servere sund mad. Og samtidig er det simpelt hen en del af institutionernes pædagogiske læreplan, at der skal arbejdes med børnenes motoriske udvikling og sundhed. Så det er en del af det, man skal lægge vægt på i omgangen med børnene. Men jeg mener også, at skolen kan spille en utroligt vigtig rolle, siger Christine Antorini. - Ganske vist har folkeskolen idræt og hjemkundskab, men der kan gøres meget mere. Og det interessante er jo, hvordan man gør det på en god måde. Jeg mener, det i høj grad er op til skolerne at tænke kreativt på dette område. I dag har kun et mindretal af danske skoler madtilbud, som dækker alle elever. En nylig undersøgelse lavet af P1 Morgen viste endda, at flere af disse ordninger manglede tilstrækkelige tilbud om sund mad. Den slags eksempler er Christine Antorini indstillet på at slippe af med. - En dårlig madordning er bare ikke i orden. Når en skole vælger at tilbyde en madordning, så er det jo helt oplagt, at skolebestyrelsen laver en madpolitik, hvor maden, der tilbydes på skolen, lever op til de 8 kostråd. Så den mad, børnene kan købe på skolen, er et

ordentligt, sundt måltid mad, som giver den energi, de skal bruge, så de kan koncentrere sig om det, de er der for, siger ministeren. Hun konstaterer, at en del kommuner er undervejs med nye madordninger, og hun opfordrer indtrængende til, at de 8 kostråd får en fremtrædende plads i bevidstheden hos de folk, der tilrettelægger de nye ordninger.

En hjertesag Christine Antorini har længe haft skolemad som lidt af en hjertesag, som hun også slog på tromme for i den seneste valgkamp. Derfor er det ikke overraskende, at hun som minister sætter kost og sundhed på dagsordenen. I sin tid som oppositionspolitiker kunne hun se lovgivningen omkring madordninger i daginstitutionerne skabe voldsom debat - og ikke mindst forvirring - hos forældre og institutioner. De nuværende regeringspartier var ikke med til at indføre ordningen, og det ligger ikke i de aktuelle planer at fremsætte nye lovforslag på området. - Det er ikke i nogens interesse at blive ved at ændre på reglerne. Det skaber kun forvirring og usikkerhed hos forældrene – der jo tidligere havde en helt grundlæggende, og rimelig, forventning om at deres børn fik et godt måltid mad i institutionen. Som reglerne er nu, har institutionsbørnene krav på at få mad, som lever op til kostrådene. Med mindre institutio-

Svendborgprojektet – alle skoler i Svendborg Kommune er omdannet til idrætsskoler med fire ekstra skematimer med idræt om ugen. En forskningsgruppe under Syddansk Universitet studerer i en periode på tre år effekten på børnenes sundhed og indlæringsevner. Projektet EAT – Københavns kommune serverer fra 2009 sund mad for elever på 48 skoler. Formålet er at styrke både børnenes sundhed og indlæring. Bestilling af dagens madpakke foregår over internettet, og der ydes tilskud til socialt belastede familier. ”Haver til maver” – I Fredensborg kommune var ca. 1.000 elever fra de yngste årgange hver uge samlet på Krogerup Avlsgaard, hvor de lærte at dyrke en køkkenhave og lave sunde retter af høsten. Undervisningen var integreret i den almindelige klasseundevisning, og konceptet er efterfølgende eksporteret til skoler flere andre steder i landet. Sund skolemad – Fødevareministeriet redegør for sine anbefalinger til brug for kommuner og skoler på www.altomkost.dk

nens bestyrelse vælger at fravælge det. Som temmelig mange har valgt at gøre oven på de voldsomme politiske sværdslag om madordninger.

Sund kost gælder også i skolen Christine Antorini er ærgerlig over forløbet med madordningerne, men hun mener, der var en vigtig lære at uddrage af debatten i 2010.

helse / september 2012

47


Helse: Kost og ernæring

i Christine Antorinis personlige sundhedstip til forældre I mit barndomshjem havde jeg og min bror hver en ugentlig maddag, fra vi begyndte at have hjemkundskab i skolen. Vi skulle også selv smøre vores egne madpakker. Vi var med min mor ude at købe ind, og hun hjalp også med resten. På den måde fik vi noget mad, vi godt kunne lide – uden at vi fik fire madder med pålægschokolade med i skole. Jeg har gjort det samme med mine børn, og det virker rigtig fint, når børnene skal lære om den mad, de spiser.

- Vi kan i hvert fald konkludere, at forældrene er interesseret i, at deres børn får et ordentligt måltid mad i daginstitutionen. Man kunne ønske sig, at de var lige så interesserede i børnenes mad i folkeskolen, for dér har de jo lige så meget brug for det. - Både for institutioner og for skoler gælder det, at bestyrelsen – hvor forældrene er repræsenteret - har mulighed for at sætte kosten på dagsordenen. Lige så vel som de laver andre trivselsregler og anbefalinger om, hvornår børnene for eksempel bør have sengetid. Jeg kan kun opfordre til, at bestyrelserne tager emnet op, siger børne- og undervisningsministeren. Regeringen forsøger at skubbe skolerne i den rigtige kost- og motionsretning ved blandt andet at formidle den viden og de erfaringer, der findes på området. Eksisterende projekter fra hele landet bliver beskrevet i en videnbank, som skoler kan plukke i, når de planlægger deres egne initiativer. Videndelingen foregår på www.altomkost.dk, som administreres af Fødevareministeriet. - Vi vil gerne inspirere skolerne til at gribe bolden, siger Christine Antorini.

Vi har også en krop Ét af mange projekter, som børne- og undervisningsministeren fremhæver over for de andre skoler, er Svendborg kommunes beslutning om at gøre alle skoler til idrætsskoler. De foreløbige erfaringer fra ”Svendborgprojektet” viser, at børnene med fire ekstra idrætstimer om ugen er kommet i så god form, at de har reduceret deres risiko for type 2 diabetes med 45 procent. Samtidig viser internationale undersøgelser, at børns evne til indlæring øges betydeligt, når de får blot én times motion om dagen. - Når der er god videnskab, som viser den slags resultater, er det meget interessant at følge op på. I Svendborg er idrætten integreret i al undervisningen. Skolen handler ikke kun om hovedet – vi har også en krop!, slår Christine Antorini fast.

Sundhed behøver ikke være dyr Børne- og Undervisningsministeriet

48

helse / september 2012

sætter fra starten af 2013 gang i uddeling af forsøgs- og udviklingsmidler på området. Ideen er at arbejde sammen med de skoler, der allerede har taget hul på forsøgsordninger, samt at inddrage lokale idrætsforeninger i opgaven. Resultaterne skal opsamles i ministeriets databaser, hvor alle interesserede skoler kan trække på erfaringerne. Børne- og undervisningsministeriet får dermed en rolle som formidler af viden samt forskningsresultater, som skolerne kan bygge deres projekter på. - Det behøver ikke at være dyrt for at være effektivt. Skolerne kan integrere idræt og sundhed i den øvrige undervisning, og det er vigtigt, at de lokale projekter svinger sammen med de målsætninger, som forældre og bestyrelser beslutter, siger Christine Antorini.

Ny Nordisk Skole At initiativerne skal komme fra de enkelte skoler, er i samklang med Børneog Undervisningsministerens nye projekt Ny Nordisk Skole, der blev præsenteret i slutningen af sommerferien. Et projekt, der, som titlen antyder, er inspireret af bl. a. Restaurant Nomas arbejde med Ny Nordisk Mad. - Projektet går jo ud på at tænke undervisningen anderledes. Med det udgangspunkt at alle børn kan blive meget dygtigere, hvis man tænker det anderledes. Men det kræver, at man tager det fra neden og siger ligesom Noma-bagmændene: ”Det her kan vi altså gøre bedre.” I vores tilfælde er råvarerne nogle gode dagtilbud og skoler, men vi er ikke altid lige gode til at få alle med, og fagligheden kunne nok også få et nøk opad, siger Christine Antorini. - De skoler, der gerne vil være med, skal gå ind og formulere et forandringsprojekt, og dér kunne jeg  godt forestille mig, at man for eksempel integrerede idræt eller madlavning i matematik – altså en anderledes måde at lære på, hvor man samtidig bliver dygtigere. Det ville være Ny Nordisk Skole, når det er bedst, lyder ønsket fra børne- og undervisningsministeren.


R

S

og RRE! G Ø R SM Å SM IL Tung STØ polstret SM Å SM IL STØ RRE! G Ø R SM Å SM IL STØ RRE!- for at du ikke skal blive det.

G Ø R SM Å SM IL STØ RRE! G Ø R SM Å SM IL STØ RRE! G Ø R SM Å SM IL STØ RRE!

I Danmark er der 15.000 sårbare og ensomme børn og unge med spinkle Flad mave familierelationer. Erfaringerne viser, disse børn trives bedre, når de har I Danmark er der 15.000 sårbare og ensomme børn og ungeatmed spinkle Slankere talje 15.000 sårbare ogerensomme børn unge med spinkle I Danmark der 15.000 sårbare og og ensomme børn og unge med spinkle enErfaringerne stabil voksen i disse deres liv. bedre, familierelationer. Erfaringerne viser, atdisse børn trivesnår bedre, når de harStyrk korsetmuskulaturen familierelationer. viser, børn trives de har I Danmark 15.000 sårbare og at ensomme børn og unge med spinkle Erfaringerne viser,eriatder disse børn trives bedre, når de har en stabilfamilierelationer. voksen deres liv. Har duliv.lystviser, og atkræfter, blive Ven for et af disse børn og en stabil voksen iErfaringerne deres disse børnkan trives du bedre, når deBedste har deres Har du og kræfter, kan du blive blive Bedste Ven Ven for et for af disse børn og børn og en stabil voksen i deres liv. Harliv. du lyst oglyst kræfter, kan du Bedste et af disse unge –at og være med til at gøre en forskel. NU MED unge og være med tilVen gøre enog Har du– lyst og kræfter, kan dufor blive Bedste Ven børn for et disse børnspinkle og æfter,unge kan–du blive Bedste etforskel. af disse børn ogmed I Danmark er der 15.000 sårbare ensomme ogafunge og være med til at gøre enforskel. Det er enkelt og givende, og du får et nyt og spændende indhold i dit liv. Det er enkelt og givende, og du får et nyt og spændende indhold i dit liv. unge – og være med til at gøre en forskel. DOKUMENTERET EFFEKT familierelationer. Erfaringerne viser, at disse børn trives bedre, når de har med Det til atergøre forskel. enkelt og givende, og fårpå nyt og spændende Det eren enkelt ogdu du får etetnyt og spændende indhold iindhold dit liv. i dit liv. Kontakt os ogog få givende, www.bedsteven.com en stabil voksen imere deresinformation liv. Kontakt os ogpåBedste få www.bedsteven.com mere information lyst kræfter, kan du blive Ven for et afi disse børn på og www.bedsteven.com givende, ogHar duduog får nyt oginformation spændende indhold dit liv. Kontakt os og få mere Kontakt os fået mere information påwww.bedsteven.com T: 21 21 65 55 unge – og være med til at gøre en forskel.

65 55 mere information påogwww.bedsteven.com Det er enkelt givende, og du fårT:T: et21 nyt21 og21 spændende dit 21 liv. 21 65 55 21 65 55indhold iT:

Kontakt os og få mere information på www.bedsteven.com

T: 21 21 65 55T: 21 21 65 55

Tlf. +45 2284 6599 • www.powerhoop.dk

Spenco RX fodplejeprodukterne forbedrer den generelle fodkomfort. SpenCore™ materialet skaber et blødt “komfortboble” miljø - for bedre stødabsorbering og returenergi samt reducering af frik�on, og derved forhindre vabler. Indeholder Ultra-Fresh Silpure for ekstraordinær lugtkontrol. SPENCO RX m/svangpude: SPENCO RX forfodspelo�e: Til folk, der lider af ømhed eller smerter under forfoden.

Til folk med smerter i svangen eller som ønsker en blødere svangstø�e. SPENCO RX erstatningssål:

Speciel pude i hælen for ekstra stødabsorbering den bagerste del af foden.

TULI’S hælcup: Tuli’s hælcup giver øjeblikkelig lindring fra hælsmerter ved at a�øde smerteområdet og lø�e hælen for at mindske spændingen på akillessenen. Er le�ere og blødere og mere �edrende end det materiale, der anvendes i andre hælcups.

www.sportspharma.dk Tlf: 7584 0533

helse / september 2012

49


Helse: Opskrifter

Spændende og sundt i madkassen To klapsammen med leverpostej er bare ikke den bedste kost i madkassen hver eneste dag. Gør måltidet midt på dagen indbydende og interessant, så skal den lille pause hurtigt blive et højdepunkt.

Mandelfrikadeller (ca. 12 stk.)

Det skal du bruge: 50 g røde linser 50 g skalotteløg 3 fed hvidløg 50 g rød peberfrugt 100 g gulerod 100 g smuttede mandler Ca. 50 g havregryn 2 spsk tamari Ca. 2 spsk hvedemel 1 bdt hakket persille 2 æg Olivenolie til stegning

Sådan gør du:

Kog linserne i vand, der dækker, 20 minutter. Afdryp dem. Hak løg, hvidløg og peberfrugt fint. Riv guleroden fint. Hak mandlerne mellemfint. Bland mandlerne med grøntsagerne og havregrynene og tilsæt tamarien. Smag godt til med tamari og peber.

Nemt og lækkert!

Rør hvedemelet ud i 2 spsk vand og rør det i farsen. Tilsæt persillen og rør æggene i et ad gangen. Lad farsen hvile en halv times tid. Vurdér konsistensen. Hvis farsen er for blød, tilsættes lidt flere havregryn. Varm olien godt op på en pande og steg ca. 12 frikadeller, til de er gyldne, ca. 5 minutter på hver side.

50

helse / september 2012


Tip:

Helse: Opskrifter

n er, ka rtion o p sn e or afte du st ne til r i e t t d Laver e e r rne m rvere reste du se e g a og t assen mad madk

Vietnamesiske forårsruller (4 personer) Laves med “omslag” af tynde risplader (købes i orientalske butikker eller supermarkeder). I modsætning til kinesiske forårsruller skal de vietnamesiske ikke frituresteges. Servér et par små dip til.

Det skal du bruge:

16-20 små risomslag til forårsruller 1-2 gulerødder 1 agurk og/eller 1-2 stilke bladselleri ½ mangofrugt 1 avocado Evt. syltet ingefær i skiver Evt. grøn eller rød salat Masser af mynteblade Evt. tamari

Sådan gør du:

Snit fyldet: skær gulerødder, agurk og/eller bladselleri samt mangofrugten i tændstikstore stykker. Skær avocadoen i strimler. Lav rullerne én ad gangen: hæld kogende vand i en tallerken og læg det første omslag i vandet. Dup med fingrene og vend pladen, som bliver blød på et øjeblik. Placér pladen på et smørebræt og læg evt. et salatblad på. Læg derefter en stribe mynteblade på og kom lidt af hvert af det øvrige fyld på. Dryp evt. med lidt tamari. Fold siderne ind og rul forårsrullen stramt sammen. Lav de resterende ruller på samme måde. Pak rullerne ind i fugtigt pergamentpapir, før du lægger dem i madkassen.

Sesamdip til forårsruller Det skal du bruge: 2 spsk tahin 1 tsk sesamfrø Et nip chiliflager 1 fed hvidløg Citronsaft Tamari

Flere ideer til fyld • Grønne asparges, bønnespirer, udblødte shiitakesvampe og tofu • Erstat salatbladene med spinat • En anden variant af fyld er bagte søde kartofler eller hokkaidogræskar med saltede, hakkede græskarkerner samt lidt smuldret, røget tofu. • Skift mynten ud med frisk koriander og dryp med lidt tamari rørt med et par dråber ristet sesamolie

Sådan gør du:

Rør tahinen blød med vand. Kom ganske lidt vand i ad gangen. Dippen skal være lind, men ikke flydende. Tilsæt sesamfrø, chili og presset hvidløg. Smag til med citronsaft og tamari. Ved pladsmangel kan den næste opskrift udelades

helse / september 2012

51


Helse: Opskrifter

Den lille grønne Opskrifterne kommer fra Den lille grønne for madpakkespisere, skrevet af Kirsten Skaarup. Kirsten Skaarup har tidligere udgivet en række vegatariske kogebøger og har leveret opskrifter til Det helbredende køkken, som hun er medforfatter af.

Lakridsrodsspyd med frugt Skær frugter som æbler, pærer, blommer, kiwifrugter, appelsiner, ananas, melon etc. i skiver eller terninger. Træk dem på en tynd stængel lakridsrod, evt. med lidt tørret frugt som dadler eller figner imellem – eller skiver af frugtpålæg, se fotoet.

52

helse / september 2012


din

mund.dk

Renbesked om tændermund

Din

tandplejer

forebygger, undersøger og behandler

Magnesium – det nye supermineral!

Magnesium er et livsvigtigt mineral Magnesium har betydning for en lang række af kroppens funktioner. Det anvendes ved træthed og udmattelse og er effektivt for koncentrationsevnen og hukommelsen. Men også musklerne har brug for magnesium og mange har erfaret, at uro i benene, nattekramper i læggene eller kramper i forbindelse med sport afhjælpes hurtigt, når man tager et letoptageligt magnesiumtilskud. Salus Magnesium - naturligt og letoptageligt Salus Magnesium er et naturligt, velsmagende magnesiumtilskud baseret på ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Salus Magnesium er flydende, og alene af den grund optages det bedre end tabletter, der først skal opløses nede i maven. Desuden indeholder produktet en kombination af to organisk bundne og letoptagelige magnesium typer. Sidst men ikke mindst indeholder produktet syrlige frugtsafter, der også medvirker til at fremme optagelsen.

Mod træthed og udmattelse

Vigtigt fo

r muske

lfunktione

n

melse g hukom tration o Koncen

Salus Magnesium forhandles på apoteket, hos Matas og i helsekostforretninger. Spørg din forhandler om en smagsprøve Læs mere om Magnesium på www.mezina.dk

helse / september 2012

53


din sunde webshop

Saft & kraft

Besøg bogshoppen, og find inspiration til bøger om sundhed og helse. Læsestof, der hjælper dig til en sundere livsstil. Vi har et stort udbud i bøger og produkter, der på en naturlig måde inspirerer dig til at opnå en forbedret livsstil.

www.saftkraft.dk eller ring på tlf.

7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00–12.00 for at bestille. Tilbud gælder til 15. nov. 2012 eller så længe lager haves

Kokosolie – mad som middel Kokosolie kan bruges til mange ting: madlavning, tør hud, eksemhud, skæl, øjenmakeup mm. Bogen beskriver de mange måder kokosolie kan gavne dit helbred og giver samtidig en lang række lækre opskrifter med kokosolie. BESTILLINGSNR: 1282 H

For højt blodtryk - hvad gør du? 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk, som kan resultere i hjerte-kar-sygdomme. Ved at ændre motions- og spisevaner - og også ved hjælp af medicin - kan man sænke sit blodtryk tilstrækkeligt. Som ekstra bonus får man generelt en sundere livsstil. BESTILLINGSNR: 1283 H

Kr.

Månedens bog

69,50

Kr.

99,-

I love nem vegetarisk Antallet af vegetarer er støt stigende, og derudover vælger flere og flere at tage en til to vegetariske dage om ugen. I bogen er der rigtig go inspiration at hente til lækre retter samt anvisninger på gode smutveje til enkel og lækker mad i hverdagen. BESTILLINGSNR: 1281 H

Hvad er det du spiser?

Kun

Gælder så længe lager haves.

250,-

Bogen henvender sig til alle, der er interesseret i at lave sund mad og viser hvilken rolle vores kostvaner og moderne livsstil spiller i udviklingen af mange livsstilssygdomme. Med nogle få ændringer i indkøbsvaner og øvrige livsvalg kan man opnå et sundere liv. BESTILLINGSNR: 1284 H

Kr.

54

helse / september 2012

159,-

Sunde vaner hele livet – med pilates og sund kost Det er nødvendigt at kombinere træning og sund kost i en ny og sundere livsstil. I bogen får du redskaber til at finde motivationen, pilates-øvelser, gode "spiseredkskaber”, opskrifter osv. BESTILLINGSNR: 1285 H

Kr.

269,-


GRATIs nskonsultatio pakke

Nyd en miniferie i pragtfulde Budapest og få en GRATIs konsultation på Europas førende tandlægeklinik Kreativ Dental.

Hold TANDFERIE og spar

DANSK TOLK

50-80%

ALLe hAr Nu råD TiL eT SuNDT SmiL

på din tandbehandling

r e patiente Til alle ny Is T A i GR tilbyder v d pakke me s n o ti konsulta

Der ydes tilskud fra sygeforsikringen Danmark. Alle kroner og broer fremstilles i højeste kvalitet på eget laboratorium (Nobel Biocare).

billet* GRATIs Fly g på et vernatnin r o 1 Is T A GR telle af vore ho og nsultation GRATIs ko andlingsplan(er) beh en PG X-røntg GRATIs O rmalpris 300 DKK) (No a og til ansport fr GRATIs tr havnen luft e, pas dapestrejs etro u B Is T A R G og m til busser

ve priser: la e t s a f s Vore 3.500.DKK

tat • Implan K nskrone M æ el rc Po • krone n æ el rc • Fuldpo

DKK DKK

tese

• Klik-pro

ter fra

implanta

• Fuldkæbe

2.000.3.850.-

DKK

23.100.-

DKK

42.300.-

ring

• Finansie

Klinik i verdensklasse!

Hvorfor er det så billigt!

Kreativ Dental er en tandklinik i absolut verdensklasse. Alle specialister er samlet i samme hus, hvilket sikrer en større kvalitet og præcision. Klinikken ligger i Budapest, Ungarn - og er iblandt de mest avancerede klinikker i verden.

Selv når det gælder nogle af Europas førende specialister, er lønniveauet i Budapest væsentligt lavere end i Danmark. Dertil kommer, at klinikkens personale arbejder i rullende teams og med åbningstid fra 8-20. Det betyder, at omkostningerne dækkes af 3-4 gange så mange patienter som på en dansk klinik.

TELEFON 4844 7134

Du er aldrig alene Tandrejser tilbyder dig ikke bare top kvalitets tandbehandling til fornuftige priser, men også en storbyferie i en af Europas smukkeste metropoler. Kreativ Dentals råder over to ”tand” hoteller, hvor du vil møde medpatienter fra hele Europa og USA. I er alle i samme båd og kan trygt dele oplevelser med ligesindede.

* GRATIs Flybillet - se betingelser på hjemmesiden

T A N D R E J S E R · T E L E F O N 4 8 4 4 7 1 3 4 · I N F O @ T A N D R E J S E R . D k · w w w .helse T A N/ september D R E J S E2012 R . D k55


Helse: Livsstil

DEN UDSPEKULEREDE

CIGARET

Allen Carrs rygestop metode ”Easyway” har fået millioner af mennesker verden over til at kvitte rygning. Det væsentligste element i metoden er at få rygeren til at gennemskue cigarettens smarte strategi til at få folk til at gå i fælden. Af Thomas Davidsen / Foto Colourbox

D

a storrygeren Allen Carr skoddede sin sidste cigaret, var han ikke blot sikker på, at det var den endegyldigt sidste. Han vidste også med sig selv, at det denne gang ville blive nemt at forblive ikke-ryger.   - Jeg vil kurere verden for rygning, sagde han til sin kone, som troede han var blevet vanvittig.  Hun havde i 25 år på tætteste hold fulgt med i, hvordan han havde gamblet med sit helbred med et forbrug, der lå på mellem 60 og 100 cigaretter om dagen. ”Kan du ikke sige til ham, at du går fra ham, hvis han ikke holder op”, lød opfordringen fra hendes svigermor. ”Nej, for han vælger bare cigaretterne”, svarede hun. Et par år før det endelige rygestop lykkedes det Allen Carr, med opbydelsen af al den viljestyrke, han overhovedet kunne mønstre, at holde op i et halvt år. Indtil han en dag listede sig ud i garagen og tændte den første cigaret. Han græd mens han røg den, fordi han i det øjeblik følte sig sikker på, at han var dømt til at ryge resten af sit liv.   Med en konstant hoste. Med en konstant banken i den blodåre, der løber lige ned midt i panden. Det gav ham en fornemmelse af, at han kunne falde død om når som helst. Og med en far og en søster, der havde sat deres helbred over styr med rygning. Det mest paradoksale var, at han aldrig syntes, at cigaretterne smagte godt! De fleste rygere prøver at overbevise sig selv om, at de virkelig nyder en cigaret bare en gang imellem. Ikke Allen Carr, som altid var helt på det rene med, at han afskyede smagen og lugten.

56

helse / september 2012

Men fik det ham til at holde op? Nej, for den underliggende overbevisning om, at hele hans personlighed ville gå i opløsning uden cigaretterne, fik ham blot til at tænde den næste smøg med den, han var ved at slukke.  

Den nemme metode Naturligvis lykkedes det ikke Allen Carr at kurere verden for rygning. Og i 2006, 23 år efter hans rygestop i en alder af 71 år, skulle det vise sig, at rygerelateret lungekræft tog hans liv. Men hans bog ”Allen Carr´s Easy Way to Stop Smoking” (på dansk: ”Endelig ikke-ryger!”, Storm Forlag) har solgt mere end 10 millioner eksemplarer i 57 lande og på 38 sprog. Og ”Easyway” - den metode som Allen Carr i årene efter rygestoppet udviklede – er blevet anerkendt som ud over det sædvanlige effektiv. Erkendelsen, der kom til Allen Carr i 1983, om fælden, cigaretterne har lagt ud for rygerne, har fået flere millioner mennesker verden over til at holde op. Uden nikotinpræparater til at lette overgangen, nemt og ubesværet som ham selv, der blot ved at gennemskue cigarettens strategi, fuldstændigt slap ud af sit eget fængsel, uden den landmine under rygestoppet, at en enkelt bevæget eller beruset situation sætter hele kæden i gang igen. Hvad var det, han indså så klart, at han med fuld overbevisning kunne sige til sin kone og sig selv, at han endelig havde røget sin sidste cigaret, og at det, frem for at blive den sædvanlige depressionsfremkaldende styrkeprøve, denne gang ville blive næsten behageligt, gående mod decideret eventyrligt, at forblive ikkeryger? Vi har at gøre med rygerens ubevidste psykologi. Eller rettere den ”hjernevask”, som rygeren er blevet udsat for og har givet efter for. Det var den, som Allen Carr i ét bemærkelsesværdigt aha-øjeblik, gennemskuede i en grad, så


Helse: Livsstil han vidste med 100% sikkerhed, at han for altid var kureret. Som når man pludselig gennemskuer en tryllekunstner og forsvindingsnummeret aldrig virker igen.

Aldrig misunde en ryger, men huske at det er dem, der misunder dig.”

Cigarettens strategi Hvis man et øjeblik ser det fra smøgens egen vinkel, så må det siges at være intet mindre end genialt gjort at lokke store dele af befolkningen til at bruge en formue på noget, alle og enhver ved er farligt for helbredet, og som oven i købet smager dårligt. Enhver ryger behøves blot at tænke tilbage på de første mange smøger, som kradsede og rev i hals og svælg. Målet var at indhalere! Det lyder næsten for vanvittigt til at være sandt, men det var jo det, der blåstemplede én i teenageårene som værende med på det sjove, feststemte, antiautoritære og alt andet end kedelige hold i skolegården. Efter at det er blevet umoderne at være ryger, og forbudt stort set alle de steder, hvor mennesker er sammen, fastholder de afhængige stadig, at ”det sjove” foregår uden for restauranten eller diskoteket, der hvor rygerne står i vinterkulden og holder hinanden med selskab. ”Jeg er ikke som de andre, jeg er noget for mig selv”. Det var det mantra, der fik langt de fleste os til at begynde med at ryge. Og det er langt senere i livet stadig den ubevidste overbevisning, der får inkarnerede rygere til at afvise de mange formaninger fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse. ”Jeg ved, det er usundt og dybest set tåbeligt. Jeg holder op inden længe, men indtil da gider jeg ikke at høre på alt det hellige sludder”. Sådan er rygerens psykologi skruet sammen, og det er her fælden klapper. Det er denne hjernevask, som rygeren skal gennemskue for at holde op ”the easy way”. For har man først set cigaretten, som det den er – fuldstændig uden reel værdi for noget menneske, i hvert fald hvis det er blevet en afhængighed så mister cigaretten dens kraft. Hvad enten man i mange år har undskyldt sig med, at man ikke kan være kreativ, koncentreret, afslappet eller social uden en cigaret, så er cigarettens bedrageriske attraktion gennemskuet helt nede ved roden.

Aldrig misunde en ryger De traditionelle rygekure opfordrer til viljefasthed og ser gerne, at man bruger nikotinpræparater til en start. Det er, ifølge Allen Carr, grunden til, at de ikke har nær den samme succes som Easyway. For i det øjeblik man bøjer sig for cigarettens magt og går ind i et rygestop med den overbevisning, at den har så meget værdi for én, at det bliver en tur henover Mount Everest at undvære den, så vil man uundgåeligt komme til at leve i en kronisk mangeltilstand, som man så kan forsøge at kompensere for med sin nye afhængighed, nikotintyggegummi. ”Jeg forsager noget, som gjorde mit liv rigere og sjovere”, siger de fleste, som holder op med at ryge til sig selv. Og

dermed har de brolagt vejen til uafhængighed med ydmygelser. I stedet skal man fuldstændig, 100 procent, en gang for alle gennemskue cigaretten, som den udspekulerede løgner den er, og så ellers blot overholde følgende principper: • Aldrig misunde en ryger, men huske at det er dem, der misunder dig.  • Altid huske, at du kan lide at være ikke ryger. Det var ryger, du ikke kunne lide at være. • Aldrig glemme, at der ikke er noget, der hedder én cigaret, for én cigaret får hele dit nye ikke-ryger mindset til at bryde sammen og bærer hele kæden af efterfølgende cigaretter med sig. • Tvivl aldrig på din afgørelse om aldrig at ryge igen. Du ved, det er den rigtige.  

FDZ

Danmarks største forening for zoneterapeuter!

FDZ Forenede Danske Zoneterapeuter – en RAB-godkendt brancheforening under tilsyn af Sundhedsstyrelsen

I FDZ tilbyder vi bl.a. • Fordelagtige medlemsfordele og RAB-registrering • Klienthenvisning

FDZ står bag en seriøs og professionel uddannelse til FDZ-zoneterapeut

Zoneterapi er den mest benyttede alternative behandlingsform i Danmark og anvendes bl.a. i forbindelse med • Hovedpine • Fordøjelsesproblemer • Smerter i bevægeapparater

Mød FDZ på Sund Livsstil i Øksnehallen stand 725 28.-30. september 2012

FDZ’s sekretariat

Overgade 14, 1. tv. · 5000 Odense Tlf. 70 27 88 50 www.fdz.dk · fdz@fdz.dk

helse / september 2012

57


Få dit eget Helse – hver gang!

Helse – et he lt år

kr.

Få et års abonnement (10 udgaver) for kun kr. 289,-. Så er du sikret dit helt eget eksemplar af Danmarks mest læste sundhedsmagasin. Prisen er inkl. porto og ekspedition.

289,Inkl. p orto og eksped itionsg ebyr

til nye abonnenter

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Helse de seneste 6 måneder. Efter levering af det bestilte antal numre løber abonnementet videre til et 10 numres abonnement til kr. 289,- inkl. porto og ekspedientsgebyr. Abonnementet kan opsiges til udløb når som helst.

Lad din mening blive hørt!

Tilmeld dig vores læserpanel

Hvis du har lyst til at deltage i vores læserpanel, skal du blot tilmelde dig på www.læserpanelet.dk.

Uanset om du er abonnent på Helse eller bare en ivrig læser, så har du muligheden for at lade din mening blive hørt. Vi bestræber os hele tiden på at lave et godt magasin, som vores læsere vil nyde at åbne, bladre rundt i og blive klogere af. Men vi vil gerne blive endnu bedre, og det kræver din mening! Hvis du har spørgsmål, du gerne vil have besvaret, inden du tilmelder dig, kan du også skrive til os på læserpanelet.dk, inden du tilmelder dig på siden. Vi vil så svare dig hurtigt. Dine svar og oplysninger vil blive behandlet med fuld fortrolighed og bliver kun brugt til at gøre vores magasin bedre – til glæde for både dig og alle de andre læsere!

Helse 08 - 2012

Du kan bestille på: • www.helse.dk • helse@mailmak.com • telefon 9644 4542


Krops- og træningsterapeut - en ny karrieremulighed Ønsker du nye udfordringer og drømmer du om at kunne hjælpe andre? Bliv kropsterapeut ved Body-sds. I takt med at flere og flere udsættes for stress og arbejdsrelaterede belastninger, stiger efterspørgslen på dygtige kropsterapeuter eksplosivt. Body-sds har med stor succes gennem de sidste 50 år specialiseret sig i at behandle og vedligeholde det moderne menneske, så flere kan opretholde velvære og overskud i dagligdagen. Body-sds uddanner kropsterapeuter, der er specialiserede i behandling, træning og udrensning. Behandlingsformen arbejder både med muskler, organsystemer, justering af led og åndedrætsteknik. Body-sds uddannelsen fokuserer på faglig kompetence og personlig udvikling. Gennem uddannelsen får du et indgående kendskab til kroppen og de mekanismer, som er

en forudsætning for at kunne skabe et sundt og energifyldt liv. Med baggrund i Body-sds’ filosofi omkring sammenhængen mellem krop og psyke lærer du som kropsterapeut at identificere og behandle årsagen til problemet frem for kun at behandle symptomerne. Undervisningen er baseret på Body-sds metoder og teorier kombineret med anatomi, fysiologi og sygdomslære. Body-sds er et dansk udviklet behandlingssystem grundlagt i 1949. Bodysds udbredes i dag af vores foundere Ole Kåre Føli (kendt fra bogen ”Mit Indre Rum”) og Bengt V. Andersen samt alle vores uddannede og eksaminerede kropsterapeuter. Bodysds er et respekteret varemærke og benyttes af folk fra alle samfundslag til behandling af skader, skavanker og vedligeholdelse af kroppen.

Kommende uddannelseshold finder du på vores hjemmeside eller spørg i receptionen. Intro-dag uddannelse Intro-dag med introduktion til uddannelsen er en hel dag fra 9-16 med mulighed for optagelses-prøve. Her kan du stille relevante spørgsmål i forhold til uddannelsen. Se vores hjemmeside for opsatte intro-dage. Info-aften Info-aften giver dig muligheden for at komme tættere på Body-sds. På denne aften får du muligheden for at se, hvordan en behandling foregår og stille spørgsmål til vores terapeuter. Se vores hjemmeside for dato på info-aften. Læs mere om Body-sds på www.body-sds.dk

Mød på Su os Livss ndtil mess s e

København: Øster Allé 56 • 2100 København Ø • Tlf. 3332 3090 • info@body-sds.dk Karlslunde: Egedal 1A • 2690 Karlslunde • Tlf. 3332 3090 (mellem kl. 08:00-16:00)

Beate Bille

Michael Carøe

Søs Fenger

Body-sds holder min krop i balance og giver mig en øget kropsbevisthed, som jeg bruger i mit arbejde.

Et uheldigt møde med vandski-sporten fik Carøe til at opsøge Body-sds.

Body-sds er uundværlig. Behandlingen låser op, der hvor man ikke selv kan – det glæder både fysisk og psykisk.helse / september 2012

59


Helse: Konsultation

Konsultation Vi er som mennesker heldigvis forskellige, og det er også forskellige ting, der motiverer os.” H Prinds enrik Rasmu Prak

Røv og nøgler! H an smilede allerede på vej ind i konsultationen, og satte sig lige overfor mig, som han altid gør. Vi sad nu på hver sin side af skrivebordet og kiggede hinanden i øjnene et par sekunder, indtil han afbrød stilheden: ”Er du kommet i gang med at cykle, eller er det bare gået op i røv og nøgler?” Vi grinede begge to et forløsende grin. Jeg havde glædet mig til at fortælle ham, at jeg faktisk var kommet i gang med at cykle, ligesom jeg ville konfrontere ham med, at den rute han havde foreslået mig var så svær, at jeg måtte ned og bide i græsset. Han er over 70 år gammel og har gennem mere end et halvt år prikket til mig, fordi jeg på et tidspunkt har fortalt ham, at jeg godt kunne tænke mig at cykle på mountainbike ligesom ham. Vi mødes med mellemrum, fordi han kommer til kontrol i lægehuset i anden anledning, og i den forbindelse har han fundet tid til at beskrive ruter, komme med cykelblade og på anden måde forsøgt at motivere mig, når han har haft muligheden. Der er god videnskabelig dokumentation for at regulering af blodtryk, blodsukker og kolesterol er vigtig for livskvalitet og langtidsoverlevelse hos patienter med livsstilssygdomme.

60

helse / september august 20122012

tiseren ssen de læg Nord i e i Læg Koldin ehus g. Ud o specia ver at v llæge i ære al interes serer H men medicin enrik s muske ig for l l- og sk ed-, eletsyg akupu domm nktur o e, g ko Henrik arbejde gnitiv terapi. r desude kvalite n med tsudvi kling a f almen praksis i Regio n Sydda nmark .

Desværre er det nemt at komme til at fokusere på medicinsk regulering af disse faktorer i stedet for at se på, hvad man selv kan gøre. Vi ved, at regelmæssig motion bevirker bedre insulinfølsomhed i musklerne, sænker blodtrykket og sænker niveauet af det usunde kolesterol i blodet. Ud over at beskytte mod livsstilssygdomme har regelmæssig motion også en sundhedsfremmende effekt i form af bedre humør og øget energi.

Når det nu er så godt, hvorfor er det så så svært? Grundlæggende handler det om, at vi skal have en god grund til at ændre adfærd. Vi skal opleve en gevinst ved at yde den ekstra indsats. Det skal ikke bare være konens eller lægens ambition. Det kan sammenlignes med, at være vant til at bremse sin cykel med fodbremsen og så skulle vænne sig til at bremse med håndbremsen. Det er ikke en refleks i starten, det kræver, at man koncentrerer sig de første mange gange. Det er samtidig normalt at falde ud i en periode, men det hjælper ikke at slå sig selv oven i hovedet med dårlig samvittighed, lær i stedet af det skete, saml lidt mod og prøv igen.

Det er vigtigt at vælge en motionsform, man kan lide. Vi er som mennesker heldigvis forskellige, og det er også forskellige ting, der motiverer os. For nogle mennesker er det vigtigt at kunne måle puls, skridt, distance og andre parametre i forbindelse med motion. Nogle oplever, at det er vigtigt, at motion har et socialt element og laves sammen med andre. For andre er det vigtigt med en belønning i form af en gave eller oplevelse, når bestemte mål er nået. For mig krævede det åbenbart mere end et halvt års stikpiller fra min patient, inden jeg kom i gang. Da jeg og min patient havde talt om den helbredsundersøgelse, som konsultationen egentlig handlede om, endte vi med at tegne cykelruter på bagsiden af en recept. Jeg har gemt recepten, fordi den for mig er et fint billede på en motivationsskabende proces, der har ført til ændring af livsstil. Efter konsultationen tænkte jeg på, hvornår jeg igen kan komme ud at cykle, selv om det godt kan gøre ondt i r….!


r – men alkoholiker ikke mejeg drikker re

Vil du annoncere i Helse? Så ring til Helle Hviid, på tlf. 7670 6432 og hør nærmere!

HOLD PARADentOsen neDe - Og få RO i Din munD!

Minneso behand tahar hju ling titusin lpet d et bed er til re – uden liv a Vi kan lkohol. o hjælpe gså dig.

Jeg er alkoholiker – men jeg drikker ikke mere SJ Æ LL

Prøv den mærk effe og kten!

- Prøv fantastiske PARODOL -meget mere end blot en tandpasta.

PARODOLs indhold af stærke og antibakterielle planteolier

Minnesotabehandling har hjulpet titusinder til et bedre liv – uden alkohol. Vi kan også hjælpe dig.

AN D JY LL AN D

Ole ”B ogar Michels t” en

Døgnt 70 20 elefon www.t 40 80 jele.co m

• Bekæmper belastende bakterier • Dæmper uro og ømhed ved tænder og tandkød • Hæmmer tandkødsbetændelse • Bekæmper blister

Apoteket kan skaffe den hjem fra deres grossister eller køb den på www.parodol.dk Udviklet af paradentosetandlæge ved Paradentoseklinikken, Hovedgade 16 A, 4270 Høng. Tlf. 5885 1213

SJÆLLAND - JYLLAND

Ole ”Bogart” Michelsen

Døgntelefon

Deres tredje tænder: I dag sidder de endnu... 70 20 40 80 - men hvad med i morgen?

Ekstra-stærk

www.tjele.com

Fastholdelses Creme

Klæber på våd protese. Virker omgående og i lang tid. Klinisk testet. Nem at bruge og uundværlig hvis man vil være sikker...

PROTEFIX fås også som: Protefix Pulver ekstra stærk i 20 og 50g æsker. Protefix Protese Puder - gode ved ømme gummer. Brug altid Protefix aktive rensetabletter.

Fås på Apoteket.

holder fast...

Creme vejl. udsalgspris fra kr. 63,50

Info: Tlf. 86 29 29 55 · www.maxipharma.dk

helse / september 2012

61


Helse: Motion

Slyng dig i junglelianer Både Tarzan og Jane kan være med til DGI jungle sports, en ny form for effektiv træning, der kan dyrkes af alle, uanset alder og formkurve Af Rasmus Gade Østergaard og Marie Gaarden, DGI. / Foto Marie Gaarden

D

e sorte tove hænger ned fra loftet i sæt af to. I den ene ende af hvert tov er en kraftigt polstret slynge gjort fast med karabinhager. Det minder om klatreudstyr, men jungle sports handler ikke om at komme til tops. Her skal du træne alle muskelgrupper og styrke kroppens skelet. - Du kombinerer seriøs træning med leg, og det fascinerer mig. Du kan sammensætte træningen efter dit humør, så du hele tiden bevarer motivationen, siger Jan Schultz Larsen, der har ”importeret” træningsformen fra Norge. Ved at flytte på kroppen i forhold til tovene, justerer du selv, hvor meget vægt der skal på. Det er altså ikke kun

62

helse / september 2012

hård træning for motionister eller elitesportsfolk, men også en skånsom metode, der kan tilpasses alle, om det er børn, ældre eller gravide. DGI jungle sports kan både trænes på hold eller individuelt.

Spænd kroppen og hold balancen Mange af øvelserne er kendte i forvejen, men i jungle sports får de tilføjet en ny dimension. Som de gode gamle armbøjninger, der her foregår frit i luften. Op på tæer, spænd i kroppen, som står skråt fremover og støt med hænderne i slyngerne. Det betyder, at deltagerne ikke alene skal bære deres egen vægt, når de laver armbøjningen, de

skal også holde balancen mellem de to tove. - Det er vigtigt, at bruge musklerne i maven og ballerne til at stabilisere omkring lænden, forklarer instruktør og fysioterapeut Brian Pedersen, der underviser i jungle sports i Vejen Idrætscenter. - Man bestemmer selv, hvor hårdt det skal være. Hvis man synes, det er for hårdt, kan man bare gøre vægtstangsarmen mindre, forklarer han. I det hele taget skal der konstant kropsspænding og balance til for ikke at vælte eller ’knække’ under øvelserne. Og det er netop dét, der gør træningen så effektiv; der er gang i masser af


Helse: Motion

Du kombinerer seriøs træning med leg, og det fascinerer mig.”

små muskler, uanset hvilken hovedmuskel der arbejder hårdest.

Genoptræning efter en ulykke Jungle sports, eller slyngetræning, som det også bliver kaldt, er udviklet at fysioterapeuter i Norge, som bruger det til genoptræning af mange patienttyper i alle aldre. At det er effektivt, ved Jan Schultz Larsen selv alt om alt om. Han har prøvet det på egen krop efter en alvorlig bilulykke år tilbage. Slyngetræning var den gang ikke en mulighed i Danmark, så derfor gik turen til Norge, hvor der blev trænet i slyngerne hver dag.

- Jeg oplevede så store fremskridt ved hjælp slyngetræningen, at det inspirerede mig til at starte op i Danmark, siger Jan Schultz Larsen, der havde brug for at få genoptræne kroppens skelet efter hans uheld. Indtil videre er træningsformen ikke så udbredt herhjemme. Derfor samarbejder Jan Schultz Larsen nu med DGI om at uddanne instruktører, så DGI jungle sports kan blive bredt ud til landets idrætsforeninger og foreningsbaserede fitnesscentre.

i Tre plusser ved Jungle Sports • Multifunktionel træning, fordi kroppen skal balancere sig selv. • Styrker kernemuskulaturen, fordi de store muskler og indermuskulaturen er i samspil. • Kan nemt tilpasses den enkelte ved at flytte sin krop, så der kommer mere eller mindre vægt på.

helse / september 2012

63


Helse: Helse nyt

Ingefær på flaske Masser af mennesker sværger til ingefær, som skulle være godt for alt fra kvalme til kolesterol, fra forkølelse til fordøjelse. Nu er det blevet lidt nemmer at få alle de gode virkninger fra ingefæren, for Dr. Munches har fundet ud af at hælde ingefærens virksomme stoffer på en lille flaske, der er lige til at have med i håndtasken. Fås i helsekostforretninger og hos Matas.

For meget og for lidt Mad skal vi have i rette mængder, men der er rigtig mange af os, som får enten for meget eller for lidt. To nye bøger kan inspirere til at få præcis den rette mængde i den rette kvalitet. Kogebog for seniorer er egentlig til alle, som godt vil have nærende, traditionelle retter, tænkt nyt med sunde, gode råvarer og masser af næring. Opskrifterne passer til to personer som ikke spiser store portioner, men hellere vil have lidt og godt på tallerknen.

Deller og dæmoner kommer med undertitlen ”En udviklingshistorie”, og den er nærmest en rejsekammerat på vejen fra et liv med overvægt til et liv med en slank og tilpas krop. Forfatteren Hanne Bistrup fortæller sin egen historie, kommer med gode huskeregler og leveråd, men giver ikke en decideret kur, som skal følges dag for dag. Bogen tager sig af alt det, som de traditionelle kure ikke tager sig af; følelserne der er forbundet med at spise forkert og for meget samt motivationen til at ændre det.

Smag for sundhed Nydelse og ydelse kan sagtens følges ad, når man vil spise sig sund.

Søde fristelser – god samvittighed

Godt for det meste

Sødemidlet steviol glycosid findes naturligt i den sydamerikanske plante, Stevia Rebaudiana, og søder op til 250 gange mere end sukker. I de nye ISIS chokoladeprodukter kombinerer de dette super-sødemiddel med det kaloriefri sødemiddel erythritol, der giver samme fylde som sukker. Sammen med en belgisk chokoladeproducent har ISIS udviklet tre chokolader, som kan nydes med god samvittighed og ganske uden tilsat sukker. Du finder dem som: • Ren, mørk chokoladeplade med en karakteristisk, afrundet kakaosmag (430 kcal/100 g), 85g. Vejl. udsalgspris: 29,95 kr. • Mørk chokoladebar med fyld med vaniljesmag (355 kcal/100 g), 40g. Lækker kombination af kraftig, mørk chokolade og cremet fyld med vaniljesmag. Vejl. udsalgspris 14,95 kr. • Mørk chokoladebar med jordbærfyld (360 kcal/100 g), 40g. Lækker kombination af kraftig, mørk chokolade og cremet fyld med ægte, tørrede jordbær. Velbekomme!

Hvidløg skulle være godt for det meste – undtagen ånden. Ifølge MaxiPharma som forhandler Kyolic, er der mere end 500 videnskabelige studier, som har vist sundhedsmæssige fordele på en sikker og effektiv måde. Man har fundet, at langtidslagret hvidløg som eksempelvis Kyolic hjælper til at forebygge åreforkalkning og beskytte mod hjerte-/karsygdomme, øge blodcirkulationen og styrke immunforsvaret. I prækliniske studier har langtidslagret hvidløg vist sig at kunne forebygge forskellige typer af kræft og at have antiældnings egenskaber i form af en forbedret hukommelse, større udholdenhed og bedre indlæring. Nye resultater viser også, at langtidslagret hvidløg har potentiale som hjælpemiddel i kræftbehandling.

64

helse / september 2012


Hvordan foregår organdonation egentligt?

GØR DIT LIV BEDRE

I samarbejde med Sundhed.dk og en lang række danske patientforeninger.

helse.dk 08 / september 2012

sådan!

Plej dine tænder rigtigt

Tips til sunde madpakker

Ny hjælp til børn med uforklarlige smerter

Grineflip

Når vi hører om organdonation, er det næsten altid i forbindelse med, at vi skal tage stilling til, om vi ønsker at lade os registrere som donorer. Men hvad er det egentligt, man tager stilling til, når man melder sig som donor? Og hvordan er det for de pårørende, hvis ulykken rammer?

Næste nr. Helse / Nummer 9 / oktober 2012

er fantastiske

Fokuils:

Sm erte uden sm

Lotte Heise om:

Kærlighed og omsorg Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

helse

Nr. 8 / 2012 58. årgang ISSN 0018-0149

Udgiver Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 7100 Vejle Telefon: 7584 1200 Email: helse@mediegruppen.net

Ledelse Peter Larsen, direktør

Redaktion Peter Larsen, ansvh. redaktør

Alting har en ende - også livet. I næste nummer af Helse går vi helt tæt på slutningen af livet, men vi ser også på, hvad der kommer bagefter, når døden har forladt stuen. Hvordan kommer de, der er tilbage, videre med deres liv?

Malene Tonnung, redaktionschef Lene Jæger Thomasen, redaktør helseredaktion@mediegruppen.net

: Fokusg Slut - o å? hvad s

Forsidefoto Flemming Jeppesen

Design og produktion Mediegruppen as

Tryk Colorprint A/S

Annoncesalg Helle Hviid, telefon 7670 6432 helle@mediegruppen.net

Er du bange for døden? For det meste er Anders Lund Madsen en sjov mand, men han har også en anden side. I dokumentaren Helt Alene, som blev sendt for nogle år siden, gik Anders til begravelser hos folk, som ikke efterlod sig nogen pårørende. Nu bliver han snart aktuel med nye udsendelser om døden. Men hvorfor denne fokusering? Er Anders Lund Madsen bange for døden? Læs med i næste Helse, som udkommer 18. oktober 2012.

Birthe Christiansen, telefon 7670 6428 birthe@mediegruppen.net

Distribution Helse fås på udvalgte apoteker, hos lægen, kiropraktoren, sygehuse, privathospitaler, tandlægen og i abonnement. Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

Læsertal iflg. Gallup: 468.000 Abonnement Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Du kan vælge imellem en række forskellige abonnementstyper. Ring til os på vores abonnementstelefon:

9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre. helse / september 2012

65


s Mød o nd på Su s til s s Liv messe

Døgnpleje!

-komplet anti-age program

CRÈME MÉTAMORPHIQUE Anti-Age Vitamin A Creme Natcreme

CRÈME PARADOXE Anti-Age Chilean Procyanidin Creme Dagcreme

Videnskabeligt dokumenteret foryngelseskur. - virker i hele hudens tykkelse. Reducerer tydeligt rynker og selv kraftige solskader.

Procyanidin & Resveratrol-bioteknologi. Genstarter din hud hver morgen. Genopbygger hudens integritet. Trodser aldring og solskader. Bevarer huden naturligt robust.

50 ml. krukke kr. 380,-

50 ml. krukke kr. 439,-

Dansk Hudpleje I Verdensklasse

www.beaute-pacifique.com


GØR DIT LIV BEDRE

Kom til messe...

Messen finder sted den 28. – 30. september 2012 i Øksnehallen, Halmtorvet 11, Kbh. V. Alle dage fra kl. 10 – 18.

S

mag, prøv og bliv klogere på Danmarks store helsemesse ”Sund Livsstil”. Med dette nummer af Helse er du inviteret gratis med på messen.

Du skal bare klippe nedenstående fribilletter ud – tag gerne en ven eller veninde med og aflever dem ved indgangen (værdi kr. 100,pr. stk.)

Sund livsstllielre

ti – 180 uds v h er time – fordrag

✃ GÆSTEKORT

GÆSTEKORT

Giver i udfyldt stand gratis adgang til ét besøg for én person.

Giver i udfyldt stand gratis adgang til ét besøg for én person.

Danmarks største sundhedsmesse 28. til 30. september 2012 kl. 10-18

Danmarks største sundhedsmesse 28. til 30. september 2012 kl. 10-18

ØKSNEHALLEN, Halmtorvet 11, 1700 København V

ØKSNEHALLEN, Halmtorvet 11, 1700 København V

Kun gyldig med firmastempel:

Kun gyldig med firmastempel:

Porschevej 12, 7100 Vejle

Gæstekortet må ikke sælges.

Porschevej 12, 7100 Vejle

Gæstekortet må ikke sælges. Se udstillere og eventprogram på

Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk

www.Sund Livsstil.dk

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS


Privatalarm

installeret og klar til brug

kr. 1.495,-

CC Life

Abonnement fra 199/md.

80 20 50 50

Kontroller din alarm og dit hjem uanset hvor i verden du er! Nu kan du slå din tyverialarm til og fra ved hjælp af din smartphone - uanset hvor du befinder dig. Det er en af de mange funktioner, du kan betjene med vores App, som fås til både Android og iPhone.

Standard privatalarm med GSM og fotodetektor Installationspris 1.495 kr. - Abonnement fra 199 kr./md.

Få mere at vide på telefon 80 20 50 50 eller www.dansikring-direct.dk

Vi forstår at passe på dig

Helse 08 2012  

I samarbejde med Sundhed.dk og en lang række danske patientforeninger