Page 1

MIT N RDJYLLAND – tid til at leve

gratis

t

anarie Besøg Oce

magasin oplevels om er o ferie 20 g 12

Nyd de nordjyske bølger - et hav af muligheder Nordkraft emmer af kultur og god smag s

perniku Nicolaj Ko

S lsikkert godt humør jylland

Alletiders Nord

kultur | klassisk badeferie | overnatning | natur mad | inspiration | kunsthåndværk | familieparker


Intro

Lyse og glade oplevelser I

10

tæt på 200 år har danskerne kendt Nordjylland som et enestående område, der altid er et besøg værd. I dag er Nordjylland fortsat danskernes foretrukne lokalitet, når der skal lægges ferieplaner. Og det er vi både stolte og ydmyge over.

Vi forstår godt, at I har lyst til at koble af i vores lyse sommernætter, vejrbidte klitter og langs vores evigt foranderlige strande. Og vi gør os stor umage med at præsentere vores kultur, tilberede vores råvarer og give adgang til vores natur, så du og din familie fortsat kan finde nye, uforglemmelige oplevelser på vores smukke egn.

18

Fra Nationalpark Thy i vest til Læsø i øst, fra Mariager Fjord i syd til Grenen i nord. Nordjylland favner store vidder og alsidige miljøer. Stor kulturhistorie side om side med familieparker. Men alle steder bliver du mødt med gæstfrihed og hjertevarme. Vi er altid glade for at se dig. Nordjylland byder dig velkommen til lyse og glade oplevelser.

Ansvarshavende udgiver Lars Enevold Pedersen, direktør VisitNordjylland Marketingchef Sisse Wildt Redaktør Carsten G. Johansen Skribenter Carsten G. Johansen Sisse Valnert Mette Bernt Lars Mandal Layout & produktion Mediegruppen AS

Foto VisitNordjylland, Lasse Hyldager, VisitDenmark, omtalte destinationer, Colourbox, iStock og Ingimage

28

Udgivelse Mit Nordjylland udgives af VisitNordjylland og er medfinansieret af Vækstforum Nordjylland. VisitNordjylland.dk Skeelsundvej, 9440 Aabybro Der tages forbehold for trykfejl. De i magasinet nævnte priser er vejledende og angivet i danske kroner.

36

Side 2 | Mit Nordjylland 2012


Indhold

Temaer: 04 Portæt: Nicolaj Kopernikus 09 Kultur 13 Mad og råvarer 18 Kunsthåndværk 22 Overnatning 28 Natur 35 Badeferie 39 Events 2012

“Mere lys, mere himmel, jeg er vild med det.” Nicolaj Kopernikus

INDH LD MIT NORDJYLLAND 2012

8 Turen går til Skagen Har i en menneskealder virket som en magnet – ikke kun på kunstnere, men også på ferieglade danskere.

grgaastiniosm

ma er og oplevels 2 1 ferie 20

38 Turen går til Frederikshavn Tordenskioldsdagene forvandler den gamle havneby til 1700-talsboplads.

20 Turen går til Jammerbugten Blokhus og Slettestrand har stadig nogle af Nordeuropas bedste strande for hele famililen.

19 Turen går til Thy Thyboerne er stolte af deres fisk – og de hjælper dig gerne med at få bid.

12 Turen går til Toppen af Danmark ”Lysets Land” giver sine gæster flere solskinstimer end resten af landet.

34 Turen går til Mors Sejl langs Mors’ molerskrænter, smag de lokale østers og muslinger eller drag øen rundt på to hjul.

32 Turen går til Vesthimmerland Autocamperne har særligt gode vilkår på denne strækning af Limfjordskysten.

14 Turen går til Aalborg Den gamle arbejderby oplever en rivende udvikling langs Limfjorden – af fristende kultur- og gastronomi-tilbud.

26 Turen går til Rebild Rimer på Rold, Rebildfest og romantik. En tur i skoven med hængekøje, hvid skjorte eller en rose i hånden. – tid til at leve | Side 3


Nicolaj Kopernikus

S lsikkert

godt humør

Af Lars Mandal | Foto: Lars Laursen

Nicolaj Kopernikus er vild med Nordjylland, Niels Hausgaard, den stille, lune humor og den store dragende sommerhimmel.

V

ild med Dans. Klassefest med de gamle drengevenner. Niller i Den Eneste Ene. Nicolaj Kopernikus er vild med at kaste sig ud i noget, han aldrig har prøvet før. Og måske fører det inden længe til en cykelferie i Nordjylland med familien.

- Det første jeg tænker på, når jeg tænker Nordjylland, det er lyset. Jeg ved godt, jeg ikke kan føre bevis for det, men jeg er sikker på, at der er mindst to procent mere lys i Nordjylland end andre steder i Danmark. Jeg er vild med, at der er kyst på begge sider af denne herlige del af landet, det giver mere lys, mere himmel, og det har de kendte malere jo allerede vist, at man kun kan være vild med. Det gælder også mig, siger den populære skuespiller. Nicolaj Kopernikus har det med Nordjylland lidt lige som med Bornholm. - Og det skal altså forstås meget positivt. Det er som at komme til et andet land. Alt er bare så anderledes.

Side 4 | Mit Nordjylland 2012

- Helt oppe på toppen er klimaet også meget markant anderledes og dejligt, synes jeg. De mange glade turister viser jo med deres ture til Vesterhavet, Løkken, Blokhus, og hvad de nu hedder, alle de dejlige steder, at her kan man være sikker på at få helt særlige ferieoplevelser. Malerne kom til Skagen på grund af lyset, det åbner sanserne, og man kan da kun komme i godt humør af disse store imponerende dragende sommerhimler, der kun findes i Nordjylland.  

Mindre regn

Nicolaj Kopernikus har tit funderet over den særlige danske bjørnekultur. - Er det ikke underligt, vi går i hi i fire-fem måneder hvert eneste år? - for at springe ud af vores boliger, når det bliver forår, og så SKAL vi bare ud i lyset og solen. Vi gider bare ikke regn. Og nu siger jeg noget, som jeg slet ikke kan bevise, men jeg tror også, det regner mindre i Nordjylland. Det er min oplevelse, jeg husker Nordjylland som et meget solsikkert sted fra mine besøg, og derfor er Nordjylland et hit som feriemål.


Nicolaj Kopernikus

“Det er som at komme til et andet land” Nicolaj Kopernikus

Nicolaj og Den Eneste Ene Niels Olsen udødeliggjorde figuren i filmen om Den Eneste Ene. Nu skal Nicolaj Kopernikus spille den mandlige hovedrolle Niller i en helt ny opsætning af den populære musical i Glassalen i Tivoli. Nikolaj skal spille over for Mia Lyhne i rollen som Sus, og blandt de andre medvirkende er Robert Hansen og Linda P. Den Eneste Ene spiller i Glassalen i Tivoli fra den 23. maj og frem til den 1. juli.

– tid til at leve | Side 5


Nicolaj Kopernikus

Bag om Kopernikus Nicolaj er for tiden nok mest kendt fra sin medvirken i Vild Med Dans på TV 2 og fra spillefilmen fra 2011, Klassefesten, hvor han sammen med kollegerne Troels Lyby og Anders W. Berthelsen dokumenterede, at man sagtens kan være en drengerøv, selv om man har rundet de 40. Nicolaj Kopernikus er uddannet skuespiller fra skuespillerskolen ved Odense Teater 1994 og har siden arbejdet på en stribe teatre som Mammutteatret, Aalborg Teater, Dr. Dantes Teater, Betty Nansen, Det Kongelige Teater og Gladsaxe Teater. For et par år siden opførte han sammen med Anders W. Berthelsen og Troels Lyby showet “Tre lede stjerner” på Bellevue Teatret nord for København. På film fik han sit store gennembrud i “Let’s Get Lost”, og han ramte han plet med den komplekse skildring af den alkoholforsumpede, autoritetstro Stig i “Bænken”, en rolle, der sikrede ham en Bodil for bedste mandlige birolle. Blandt de mange andre film kan nævnes ”Kongekabale”, “Opbrud”, “Lotto”, “Sprængfarlig Bombe”, og “Til Døden Os Skiller”.   Nicolaj Kopernikus er gift med koreograf og skuespiller Birgitte Næss-Schmidt, og de har tre børn, Mollie på 14 år, Roberta på 10 og Louis på 4 år.

Side 6 | Mit Nordjylland 2012

Har du aktuelle planer om en ferietur derop? - Jeg har en gang for mange år siden været forbi den tilsandede kirke, men det er godt nok længe siden, så den står højt på min ønskeseddel. Læsø har jeg også til gode, og måske kunne det hele kombineres med en herlig cykelferie sammen med familien? Mine børn har ikke oplevet turen fra Blokhus over Løkken og Lønstrup, Hirtshals, Tversted og Skiveren og Kandestederne op langs det smukke Vesterhav til Skagen, det skal vi prøve en dag. 

- Jeg er også sikker på, at det vil tage ungerne ganske få minutter at pege på et par spændende sommersteder med super oplevelsesmuligheder for dem, og det skal jo også passes ind, ik?

Charlot og Charlotte Nicolaj husker en skæg oplevelse under optagelserne til den berømte TV serie Charlot og Charlotte fra 1996. Den berømte road movie fører personerne gennem sommer i Danmark og slutter på toppen, i Skagen, med blandt andet en Sankt Hans fest på Østerstrand.


Nicolaj Kopernikus

Er det ikke u vi går i hi i fire-f nderligt, em må hvert eneste å neder r?

- Lokale skawboere var hyret som statister til den store bålscene, og der opdagede jeg, at flere par nuppede en af de kasser øl, der var købt ind til lejligheden og stak af ud i klitterne. Mere imponerede var de gæve nordjyder altså ikke over at få lov til at medvirke i en spillefilm.  - Men en anden kæmpe fordel ved at optage scenerne deroppe var, at efter bålscenerne var i kassen (uden øl), kunne vi lynhurtigt smutte over på den anden side for at optage en smuk solnedgang i Gl. Skagen. Tænk al den tid, der var gået med at flytte rundt på det store setup, hvis vi ikke havde været i Skagen. Nicolaj har registreret, at nordjyder er meget stolte af deres ophav.

“Mere lys, mere himmel, jeg er vild med det” Nicolaj Kopernikus

- Det kan godt være, at de ikke rutter med ordene, og at de nok er lidt karrige med begejstring. Men nordjyder, dem kan man stole på. De siger, hvad de mener. Jeg ved godt, der er en hårfin grænse mellem fordomme og sandheder, men i min branche bliver man ekstra glad for jublende nordjyske anmeldelser som ”det gik efter omstændighederne godt”, eller ”det var såmænd meget udmærket”.  

Trekantede sandwich

Nicolaj Kopernikus er vild med Niels Hausgaard. - Ikke at jeg kan påstå, jeg forstår et ord af, hvad han siger, hvis han

underholder på sit vendelbomål. Men når han taler dansk, så er jeg på. Jeg er en stor beundrer af hans evne til, kærligt og skarpt, at tegne præcise billeder af den danske mand, den stolte kvinde og alle de danske nationalkarakterer, så vi alle sammen kan grine med dem og tænke over livets udfordringer og fester. - En af mine Hausgaard-favoritter er den med, at man aldrig er i tvivl, hvis man kommer til et arrangement, hvor de har skåret de smurte sandwich over på tværs, altså på den anden led. Se det er frækt, som Hausgaard pointerer, for så får man trekantede madder. Så er der fest.  - Jeg er pjattet med hans særlige nordjyske lune; alt foregår stille og roligt, man kan ikke sige, det er tempoet, der plager den gode Hausgaard. Banale, men tankevækkende iagttagelser kan fylde et helt nummer, så vi klasker os på lårene af grin. Manden er fantastisk til at lave billeder, så vi kan se det morsomme. Det bliver aldrig nedværdigende, vi griner sammen med ham, når han sender manden i kælderen, fordi han er kommet i spånpladealderen, eller når det midaldrende ægtepar slås om fjernbetjeningen. Hausgaard er en sand mester i kærlig udlevering af det liv, vi alle sammen forsøger at få til at hænge sammen. Skal I lave en efterfølger til Klassefesten, kunne I jo smutte forbi Hausgaard og Nordjylland?  - Ja, man ved jo aldrig. Jeg er sikker på, vi nok skal finde på noget nyt efter den store succes, vi havde med den første film. ”Klassefesten” er set af over en halv million danskere, og den storsælger for tiden på DVD, men jeg kan altså ikke love, vi kommer forbi Nordjylland, siger Nikolaj Kopernikus.

– tid til at leve | Side 7


Turen går til ...

urist.dk

w.skagen-to Se mere på ww

Vippefyret har våget over Sønderstrand siden 1627 og er med til at give Skagen sin helt særlige atmosfære.

Ved de karakteristiske pakhuse på Skagen Havn er du sikker på, at fisken er frisk.

Mærk Skagens puls

Skagen K

unstnerbyen Skagen er den perfekte ramme omkring afslappende ferie- eller fridage for dig og din familie. Her finder du ægte dansk hygge, charmerende bymiljøer, spændende og aktiv erhvervshavn, hyggelig lystbådehavn med masser af lystsejlere, gode spiseog overnatningssteder, storslået natur, dejlige badestrande, kunst og kultur og sidst, men ikke mindst, er Skagen byen i Danmark med flest solskinstimer!

Aktivitet for alle aldre Skagen syder af aktiviteter og spændende oplevelser sommeren igennem - både for børn og voksne. Hvad enten man er til golf-, ride-, cykel- eller badeferie, så har Skagen det hele. Skagen tilbyder også mange forskellige guidede ture, museums- og  galleribesøg, musikalske  og kulturelle arrangementer, spændende naturture, sejlture og meget mere. 

Side 8 | Mit Nordjylland 2012

For børnene specielt bliver der bl.a. arrangeret børneguidede ture, malerkurser, tegnekonkurrencer, skattejagt og børneomvisninger på museerne. På Skagens mange strande kan børnene boltre sig i sand og vand eller besøge Farm Fun Dyrepark og Legeland.

Gode spise- og overnatningsmuligheder For livsnydere byder Skagen på et væld af gode spisesteder, hvor du vil opleve råvarer af højeste kvalitet. Byens kokke besidder en kreativitet, der gør, at maden, anretningen og smagsoplevelsen går op i en højere enhed. Nyd også restauranterne og cafeernes mange forskellige musiktilbud. Når dagen går på hæld, kan du samtidig være sikker på at få en god nats søvn på en af byens mange overnatningssteder.

Største Krøyerudstilling nogensinde Denne sommer kan besøgende i Skagen stifte et enestående bekendtskab med den verdensberømte Skagensmaler P. S. Krøyer. I samarbejde med Den Hirschsprungske Samling har Skagen Museum samlet den største udstilling nogensinde af Krøyers værker. I alt 160 værker inkl. skitser og studier. Der er tale om et repræsentativt udvalg af kunstnerens allerbedste arbejder, og malerierne er hentet fra såvel private samlinger som danske og udenlandske museer i bl.a. Paris, Philadelphia, Lübeck og Göteborg. Udstillingen viser ikke alene, hvorfor P. S. Krøyer er en af dansk kunsts største navne, men også hvorfor han med sit specielle nordiske præg gør sig gældende som én af sin samtids største internationale kunstnere.


Kultur

Ludvig og julegaverne på Børglum

B

ørglum Kloster var i alles tanker i december, da succes-julekalenderen Ludvig og Julemanden rullede over skærmene. Den historiske lokalitet leverede en stemningsfuld kulisse til juleføljetonen, og hele landet lærte at frygte (og grine ad) den fæle biskop Stygge Krumpen. - Hele området med alle bygninger blev jo benyttet, så der er masser af genkendelse hos vores gæster. Det er sjovt at

høre en lille gut råbe: ”Kom, mor og far, vi skal også ind i kirken”, fortæller Børglum Klosters ejer Hans Rottbøll. Men ikke kun de historiske bygninger på Børglum Bakke skabte stemningen i TV2’s julekalender. De fantasifulde kulisser skabte bl. a. julemandens værksted, som gennem hele sommeren kan besøges på 1. salen af Hestestalden på Børglum Kloster. Der er også en udstilling af deko-

Nordjysk kunst på mobilen

M

ed smartphone som ”kustode”: En ny app udviklet af samarbejdspartnerne i Kulturarv Nord: Vendsyssel Historiske Museum, Nordjyllands Kystmuseum, Skagen Museum og KUNSTEN.

- Man kan fordybe sig i de enkelte værker, og på den måde højner man jo kvaliteten i museumsbesøget, forklarer KUNSTENs Lars Ulrich Hansen, der er projektleder på app’ens udvikling. De to kunstmuseer i Skagen og Aalborg er tyvstartet med lanceringen denne sommer, og når der er samlet erfaringer, bliver de kulturhistoriske institutioner koblet på. På KUNSTEN er der supplerende app-materiale om de til enhver tid udstillede værker – både tekst, levende billeder og lyd. Pigen på billedet kan for eksempel få at vide, at Vilhelm Lundstrøms maleri hedder De Fire. Og hun kan lytte til en af de kendte og ukendte nordjyder

Klak Klik og ndens ma fra jule rksted væ rationer og rekvisitter fra de 24 afsnit. Børglum Kloster, der fortsat bebos af familien Rottbøll, har en desuden en omfattende permanent, historisk udstilling om kloster- og herregårdsliv – bl. a. om virkelighedens Stygge Krumpen.

Kulturhistoriske tip • Om oldtiden: Stenaldercenter Ertebølle • Om vikingetiden: Lindholm Høje Museet • Om Fiskeri og Søfart: Skagen By- og Egnsmuseum • Om 2. Verdenskrig: Museumscenter Hanstholm og Bunkermuseet i Hirtshals

– bl. a. Hanne Vibeke Holst, Troels Malling og Sophie Bonde – der fortæller om netop de værker på det moderne kunstmuseum, som betyder mest for dem. App’en er udviklet i samarbejde med bl. a. DR Medier, som har omfattende erfaringer med kulturarvsprojekter, og kan hentes på App Store eller Android Market.

Vildmose e ll Li i en d ti l ti g o et Tørv området, og centrets gæsterne meter spor, som kører older

D

8 a Lille Vildmose i 200 ns rie blev Danmarkshisto urstørste, samlede nat tar på fredning – af 7.6000 hek nyttelsen én gang – stoppede ud r kører af mosen. Men i somme ”tørvetogene” igen.

urområde. ud i det enestående nat og fremLille Vildmose er først reliv som dy e rig sit for met kendt dtlevende Danmarks ældste, vil de senere bestand af vildsvin. I bleret sig eta en ud des år har der af både vildtlevende bestande Vildmosen kongeørn og havørn i taures har tet cen ose dm i Danmark. Lille Vil – som det eneste sted , der i tog le gam de af gle reret no t tilrettelægLille Vildmosecentre erede ort nsp tra de dre un halvt årh rundvisninger i er 750 ger året rundt åbn gen og , um agn tør og sph

naturvejledere afh t i sommerferien daglig , bøn for er arrangement om re me der vil lære fauna og flora i det fredede område.

Toget kører atter i Lille Vildmose – tid til at leve | Side 9


Feriefristelser ... m.dk

www.oceanariu

Vidste du ... at en sæl kan holde vejret under vand i op til 30 minutter? Den kan faktisk sove under vand!

m er der både I det udendørs sælariu to – de arter, der er gråsæler og spættet sæl de. I glastunnelen van far almindelige i danske følge sælernes under bassinet kan du mmeteknik. svø e red svæ ube

Side 10 | Mit Nordjylland 2012

øen en | Foto: Nords

Af Carsten Johans

Oceanarium

e en tur ned Ikke alle kan klar bder – heller på Nordsøens dy m i Hirtshals. ikke i Oceanariu uden først at I hvert fald ikke intense sanseforberede sig på ige stemningsindtryk og mægt ke uden at oplevelser. Og ik nding først. tage en dyb indå


Feriefristelser ...

Vidste du ... at den store rude på Oceanariet er hele 41 cm tyk og er lavet af akryl?

Oceanariets nye klumpfisk Erik Motor, der i december 2011 gik i et fiskenet ud for Nordsjælland, er faldet godt til i sine nye omgivelser sammen med de andre klumpfisk Anton, Andrea og Hamlet. Erik Motor er opkaldt efter de fiskeres maskinmand, som reddede dens liv.

N

ordsøen Oceanarium er kendt af de fleste. Især for sine eksemplarer af den forunderlige klumpfisk, der svømmer rundt i 4,5 mio. liter vand i bassinet ”Det åbne Hav” – Nordeuropas største akvarium. Et akvarium så enormt, at stimefiskene faktisk opfører sig på samme måde, som de gør ude i det rigtige hav. Mange kender også de talrige, lærerige og underholdende aktiviteter for børn og voksne på Nordsøen Oceanarium. Her kan man besøge skibsvrag på havbunden,  med egne hænder kan man studere fladfisk, søpindsvin, krabber og meget mere i rørebassinerne. Eller de kender den udendørs sælkoloni og Kaskelothuset, som blev indviet af Oceanariets protektor Grevinde Alexandra for tre år siden.   Men kun de, der har besøgt Nordsøen Oceanarium, kender stemningen og sanseindtrykket – den intense følelse af at stå over for noget mægtigt.

Centret har 45 forskellige akvarier med over 70 fiskearter, så du er hele tiden omgivet af liv. Og af en afslappende ro, til trods for den konstante aktivitet på den anden side af de tommetykke ruder. Du må forvente, at dit barn vil holde i hånden, når I står foran en mur af vand og liv. Men også at I vil tale om oplevelserne i Nordsøen Oceanarium i resten af jeres ferie. Oceanariet er fuld af visuelle oplevelser i de store akvarier, men samtidig har både børn og voksne mulighed for at deltage i løjerne. Især hvis børnene husker at løse de mange opgaver, der præsenteres i deres ekspeditionspas, hvor de skal besøge alle destinationer for at samle de 7 stempler.  

I Vraget Stornoway oplever du dyrelivet omkring et skibsvrag på 25 m dybde, og du får historien om et skibsforlis. Sælkolonien Limfjorden er det kæmpe sælbassin hvor de to sælarter, spættet sæl og gråsæl, boltrer sig. Smagen af Nordsøen får du i Caféen, og om sommeren i Seafood, Oceanariets to restauranter, der byder på alt godt fra havet. Uanset om du kaster dig ud i aktiviteterne, eller bare vælger at lade dig føre med strømmen rundt og suge indtryk til dig, er et besøg i Nordsøen Oceanarium en af den slags oplevelser, du husker i lang tid fremover. Fordi du vil huske med alle sanser – lærdom, oplevelser, følelser og indtryk.

Ved Molen Hirtshals skaffer I fisk med den interaktive fiskestang eller på den virtuelle fiskeauktion. Du kan forsøge at styre et stort skib ud og ind af Hirtshals havn fra Styrehuset i skibet, der svæver under loftet. Stenrev som Jyske Rev er levested for bunkevis af småfisk og krebsdyr, som gør det til et af de mest livlige steder i Nordsøen.

– tid til at leve | Side 11


Turen går til ...

.dk

w.lysetsland Se mere på ww

Rubjerg Knude på toppen af Lønstrup Klint er er en af de unikke naturoplevelser, der år efter år trækker turister til Lysets Land.

d i Lysets Lan Lyse timer

Blandt de mange kunstnere og kunsthåndværkere i det nordlige Vendsyssel er især glaspusterne og ravsliberne karakteristiske.

Toppen af Danmark T

oppen af Danmark, som dækker den nordligste del af Vendsyssel, kalder sig også Lysets Land – og med god grund. Her er nemlig flere lyse timer end i resten af landet – til inspiration for såvel store kunstnere som for ferieglade turister. For de berømte Skagensmalere var lyset heroppe på Jyllands nordspids en uudtømmelig kilde til inspiration og kreativ udfoldelse – og sådan er det også i dag. Lysets Land er formentlig det område i Danmark, hvor flest keramikere, glaspustere, smykkekunstnere og malere har valgt at slå sig ned for at arbejde. Ofte med udgangspunkt i naturens egne materialer; f.eks. ravsliberne, der fremstiller unikt kunsthåndværk af rav, som er fundet på stranden. Lyset på Toppen af Danmark kommer ikke blot kunstnerne til gode. Den enestående atmosfære, lyset hjælper med at skabe, har i årtier medvirket til at gøre Lysets Land til et af de mest elskede turistmål i landet.

Store oplevelser og plads til alle Naturen i Lysets Land findes ikke magen til andre steder i Danmark. Den der ikke har oplevet Skagens Gren, Rubjerg Knude og Råbjerg Mile, har i den grad noget til

Side 12 | Mit Nordjylland 2012

gode. Mange af de største kulturoplevelser har også deres udspring i naturen.  Ikke kun det velbesøgte Nordsøen Oceanarium, men også mindre steder, der er et besøg værd – fra Fiskerklyngen i Frederikshavn over Landskabs- og Landbrugsmuseet ved Mosbjerg og Bunkermuseet i Hirtshals til Redningshuset i Lønstrup. Og der er masser af plads til gæster under den høje himmel mellem det brusende Vesterhav og det rolige Kattegat mod øst. Faktisk findes der næsten 11.000 senge på hoteller, kroer og feriecentre samt omkring 11.000 feriehuse, hvoraf de fleste lejes ud både sommer og vinter. Hertil kommer naturligvis campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne.

Afslapning og smagsoplevelser Listen over attraktioner er lang, og når du har udforsket natur og kultur i Lysets Land, fortjener du et pusterum. Der er mange gode tilbud om forkælelse, afslapning, velvære og smagsoplevelser. I Lysets Land finder du restauranter i alle kategorier – fra enkle måltider til store gourmetoplevelser – og tilbud om wellnes og pleje. Lysets land er en oplevelse både udenfor og indendørs – og året rundt. Velkommen til Lysets Land!

Udvalgte lyspunkter i 2012 Jazzfestival i Sæby 25. - 28. maj Hjørring Dyrskue 22. - 23. juni Tordenskioldsdage i Frederikshavn 22. - 24. juni Skagen Festival 5. - 8. juli Løkken Koncerten 14 juli Vendsyssel Festival 10. juli - 17. august Middelalderdage på Voergaard, Sæby 14. - 22. juli Verdensballet v/Den Tilsandende Kirke, Skagen 16. - 17. juli Musik under Trappen i Hirtshals 20. - 27. juli Hirtshals Fiskefestival  2. - 4. august Kildemarked på Børglum Kloster 3. - 5. august JazzyDays i Tversted  13. - 21. oktober Bluesfestival i Frederikshavn  2. - 3. november Juleweekend på Børglum Kloster 23. - 25. november og 8. - 9. december


Smag på d an l l y j d r o N

Hænderne fulde af nordjyske råvarer

Mad og råvarer

Af Mette Bernt | Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/VisitAalborg/VisitDenmark

Overalt i Danmark kan du købe delikatesser fra Nordjylland. Eksempelvis sydesalt fra Læsø, smør fra Aabybro mejeri, øl fra Thisted Bryghus og pølser fra Slagter Munch i Skagen. For Nordjylland har ikke alene naturen på sin side, når det gælder de gode råvarer. Her er også producenter, som formår at gøre smagen interessant langt ud over landsdelens grænser.

Smag på Thy

N

år du er i Nordjylland, så hold øje med lækkerierne. Du finder dem både i gårdbutikker, specialforretninger og rundt omkring i landsdelen. Husk også fødevaremarkederne, hvor du selv kan købe råvarerne og eksperimentere med smagsoplevelser, der – hvem ved – måske bliver til et unikt ferieminde?

for indkøb til et velkomponeret måltid. Se, duft og smag. Få en forfriskning akkompagneret af livemusik fra Skråens matinéscene, og suppler eventuelt de kulinariske oplevelser med en tur i Madteateret, hvor du kan få en menu sammensat af lokale råvarer. Naturligvis serveret sammen med historierne om deres oprindelse.

Hals råvaremarked

Mere end noget andet er det dog fisk og skaldyr, der frister de besøgende i Nordjylland. Hvadenten du køber et par rødspætter direkte fra kutteren på havnen eller du forkæler dig selv med rejer, østers eller jomfruhummer – havets frugter er den inkarnerede smag af Nordjylland.

Tager du ud til Aalborg Kyst, så finder Hals råvaremarked sted hver onsdag fra 4. juli til 1. august. Et hyggeligt marked i maritime omgivelser på byens havn. Mød råvareproducenterne, og få inspiration til, hvordan du kan bruge kendte råvarer på en ny måde. Hold i øvrigt godt øje med Hals, der byder på et vælg af forskellige markeder. Se mere på Facebook.

Nordjyske fødevarer i Nordkraft Første lørdag i måneden er Nordkrafts kedelhal omdannet til et indbydende råvaremarked. Friskfanget fisk, kød, ost, øl og andre lækkerier fra naturens spisekammer giver i takt med årstiderne mulighed

Havets frugter

Smagen af Nordjylland Et samarbejde mellem kompromisløse fødevarehåndværkere, som nysgerrigt, tålmodigt og med stor omhu arbejder på at skabe unikke fødevarer, som du vil elske at huske. Se mere på smagen.dk, hvor du også finder en liste over dem, der er med i samarbejdet. Her er god inspiration til at tage rundt på en kulinarisk rejse i det nordjyske.

– tid til at leve | Side 13

k Thys I hjertet af Nationalpar levelser overvældende friluftsop år gamle ligger den mere end 100 de ry for god Stenbjerg Kro, der hav Krøyer og hans mad, allerede før P. S. bryllupsrejse på Marie tilbragte deres stedet. blot de lokale I dag fejrer kroen ikke e gastronomi, råvarer med den daglig med det årlige men siden 2006 også Thy’, hvor arrangement ’Smag på j Kirk og Mikstjernekokkene Nikola kulinariske kel Maabjerg kreerer råvarer. oplevelser af de lokale på Thy I 2012 afholdes Smag d. 15. september.

Mere god smag l 1. - 2. juni • Mors Skaldyrfestiva estival • Løgstør Muslingef i jun 15. 13. ival • Hirtshals Fiskefest ust aug 2. - 4. erfestival • Læsø Jomfruhumm 4. august devarefestival • Skagen Kvalitetsfø 24. - 25. august og champagne• DM i østersåbning sabling 26. august


Turen går til ...

rg.com

w.visitaalbo Se mere på ww

Her fører fort idens fodspor ind i fremtiden

Aalb rg Af Mette Bernt | Foto: VisitAalborg

Aalborg er i dag en vidensby, men var engang en arbejderby. Som bølgerne på fjorden på en vindblæst dag er byen i bevægelse. Vi sætter fokus på havnefronten, hvor flere interessante byrum allerede er opstået – og nye er på vej.

M

ænd i blå kedeldragter på cykel med madkassen på bagagebæreren fyldte en gang store dele af havnen, når de kørte til og fra værftet. En af byens stolte mastodonter, som ikke længere er i drift. Det samme gælder naboen Nordkraft, som ikke blot har lagt navn til en af Jakob Ejersbos romaner. I dag er det byens centrale kultursted for borgere og turister.

Det emmer af energi Du behøver ikke at have et egentligt formål med at besøge Nordkraft. Bare stik hovedet ind og giv dig selv lov til at sige ”wauw”, for her er en modig, moderniseret bygning, der har fået lov at stå med de sår og ar, som tiden har givet. Gå en tur i Kedelhallen, Turbinegalleriet, Turbinetorvet og Teatersmøgen, hvor rå beton, udslidte siloer og stærke gamle jerndragere sætter fantasien i

Side 14 | Mit Nordjylland 2012

bakgear og leder tankerne tilbage til en tid med masser af energi. Engang var her kul og kraft i massevis, nu er her kultur og kraft en masse. Energien er intakt, omend den er af en lidt anden karakter. Under ét tag samler Nordkraft i dag flere af de kulturinstitutioner, som har været en del af den aalborgensiske kultur i årevis. Spillestedet Skråen, som i sin tid opstod på C.W. Obels gamle skråfabrik, har koncertsal her med plads til over 1000 gæster og populære navne på programmet året rundt. Biffen, som havde samme C.W. Obelske bopæl, er rykket med. Jomfru Ane Teatret, der oprindeligt havde til huse i en baggård i den legendariske Jomfru Ane Gade, er fusioneret med Jaco-Bole teatret og er blevet til Teater Nordkraft. En vellykket sammensmeltning, som giver dig både danske og internationale teater-


Restaura nt F kombine usion re sushi og r Selv ser Vinh placeringen på havnefronten fransk som unik, og at mulighederne er mange – gastrono mi også når vejret tillader udeservering. Selv om gastronomien er i top, er priserne det ikke. Kig forbi, hvis du vil mættes af god smag til frokost eller aften.

Bølger i bevægelse Langs Aalborgs havnefront flokkes de kulinariske tilbud om gæsternes opmærksomhed – på Restaurant Fusion har du et smukt vue over vandet.

oplevelser. Kunsthal Nord byder med skiftende udstillinger på emner til eftertænksomhed, og Café Mumbai og Restaurant Azzurra frister med lækkerier. Mærk også, hvordan her er sjæl og ildsjæle, når events går i gang på tværs af hele huset, der rummer meget mere end det, vi her har nævnt. Hvis de tykke mure kunne tale, var her masser af historier. Hør nogle af dem på en guidet tur og oplev, hvordan Nordkraft kobler fortiden med fremtiden.

Herfra min verden går Siger man Jørn Utzon, tænker de fleste uden tvivl Sydney - og ikke uden grund, for hans operahus er så berømt, at det er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det skete før Utzon døde, og han er dermed blot den anden person i verden, der har fået lov at opleve denne ære. Verdensberømmelse er én ting, barndommen er noget andet, og Utzon trådte netop sine barnesko i Aalborg. Her var hans far driftsingeniør på værftet, og såvel havn som bådbyggeri blev en inspiration for Utzon gennem hele karrieren. En karriere der altså har rødder i Aalborg og som også sluttede her, da Utzon Center nåede at blive indviet kort før Jørn Utzons død i 2008. Netop et center og ikke et museum, fordi den berømte arkitekts overordnede mål altid var at skabe rum for og til mennesker. Betragter du Utzon Center udefra, kan du ikke undgå at lægge mærke til tagkonstruktionerne, som helt naturligt symboliserer havets bølger. Opbygget omkring en atriumgård, hvor murene skærmer for blæsten, der til tider går frisk over Limfjordens vande,

skaber centret rum for både skiftende udstillinger, foredrag, studiet for Arkitektur & Design under Aalborg Universitet samt en række aktiviteter, som involverer publikum. Sommeren igennem er der f.eks. Universitarium for børn – et levende eksperimentarium, hvor små hoveder bliver udfordret med nogle af livets store spørgsmål.

New Yorker-stemning og mad med nuancer Har du det som de fleste, hører restaurant- og cafébesøg med til en god ferie. Du finder flere af dem til vands og til lands langs havnefronten. En af dem er Fusion – Restaurant & Sushi. En restaurant, der bærer og udtrykker sin helt egen fortælling, som samtidig er en del af Aalborgs historie. I 1979 ankom Vinh på 8 år til Aalborg, som én blandt mange vietnamesiske bådflygtninge. Han voksede op i byen med sin familie, og hjalp til i farens grillbar efter skoletid. Senere blev det til en kokkeuddannelse, en tid som kok hos en Michelinkok i Paris og 15 år med henholdsvis egen grillbar og cateringfirma. Besøger du Fusion, vil du formodentlig ikke glemme stedet lige med det samme. Placering og indretning siger instinktivt internationalt format. Enkelheden er udgangspunktet, så detaljer, som f.eks. det indhyllede loungeområde, får lov at træde frem. Uanset hvor du sidder, har du udsigt til fjorden. Bedst af alt er, at fusionen mellem det franske og asiatiske køkken bliver varetaget med en omhu, så du bliver mættet af nuancerede smagsoplevelser, hvad enten du bliver budt på kongekrabber fra Nordkap, tun fra Sri Lanka eller oksekød fra Australien.

Med front mod fjorden har du udsigt til kraner, siloer og høje skorstene. Industrien ligger tæt på havnefrontens studenterboliger, som blot er det spæde startskud bygget ud fra devisen om, at skal Aalborg være vidensby, skal de studerende ikke blot have tag over hovedet. De skal have ordentlige boliger. Også musikken skal have gode vilkår, og derfor kan du lige nu følge, hvordan Musikkens Hus, som skal stå færdigt i 2013, begynder at tage form. Måske kommer du helt tæt på et stort krydstogtskib, når du passerer Honnørkajen. Flere af disse stoltheder vil nemlig lægge til her og i Nørresundby i løbet af 2012. Stop og nyd dem måske fra et af byrummene, der ligger langs havnefronten og som åndehuller appellerer til både afslapning og aktivitet. Glæd dig over en havnefront, som ikke er lukket af med store forretningsdomiciler. Du er ikke i Barcelona, men har du været der, vil du måske sende tanker dertil, når du oplever en spændende dansk havnefront, der er ved at tage form.

Følg os på nettet Både Nordkraft, Utzon Center, Fusion og VisitAalborg er på Facebook. ”Synes godt om” dem, så bliver du hele tiden opdateret med, hvad der sker. Lad dig også inspirere til et besøg i Aalborg på visitaalborg.com.

– tid til at leve | Side 15


Feriefristelser ...

Dyrebare

Tigrene i Aalborg Zoo er af den sjældne underart fra Sumatra, som der kun er 400-500 af tilbage i verden. Aalborg Zoo er også udvalgt til at huse den indiske løve, som er endnu mere truet end Sumatra-tigeren. Det anslås at der blot er ca. 350 indiske løver tilbage i verden.

oplevelser for hele familien Af Carsten G. Johansen | Foto: Aalborg Zoo

I Aalborg Zoo kommer du helt tæt på de allerstørste rovdyr, og der er masser af spændende og lærerige aktiviteter for børnene.

dk

www.aalborgzoo.

L

øven er Dyrenes Konge, og i Aalborg Zoo føler både løver og tigre sig som majestæter, efter at de er flyttet ind i havens nye rovdyranlæg. Nu kan du se de store katte boltre sig i omgivelser, som minder om de miljøer, de stammer fra: Løverne i åbent landskab og tigrene mellem de store træer, og ved søen, som de gerne tager sig en dukkert i. Glem alt om bure eller gammeldags, firkantede indhegninger. I Aalborg Zoo er rovdyranlægget bygget op med forskudte hegn og skæve vinkler, med gangbroer højt over jorden og med underjordiske gange, hvor du kigger ind i rovdyrenes huler eller

Side 16 | Mit Nordjylland 2012

under vandet, når tigeren tager en svømmetur. Du kan gå ad snoede, tilgroede stier – og måske står løven lige pludselig foran dig! Men bare rolig, den står bag en tyk glasrude og undrer sig sikkert over, hvor du kommer fra. Hos rovdyrene kan du også møde Aalborg Zoos livlige isbjørneunger. Lille Augo er kendt i hele verden, da han fra fødslen er blevet fulgt tæt bl.a. på Facebook (følg gruppen ”Isbjørneunger i Aalborg Zoo”). Han er nu blevet 1½ år gammel og er stadig meget legesyg ligesom sin efterhånden 3-årige halv-storebror Milak.

Vidste du ... at Aalborg er den eneste danske zoo, hvor du kan se Borneos menneskeaber orangutangerne og de afrikanske elefanter?


Feriefristelser ...

Nye unger i 2012

Lille Augo er nu blevet stor

Vidste du ... at en af hovedopgaverne i Aalborg Zoo er at være med til at bevare truede dyrearter og deres natur? Aalborg Zoo indgår i et internationalt avlssamarbejde med ca. 30 arter. Dermed kan vi sikre udvalgte arters beståen og den biologiske mangfoldighed.

Aalborg Zoos isbjørneanlæg er et af de bedste i Europa, hvor du kan se verdens største landlevende rovdyr både over og under vandet.

Noget af det sjoveste i Zoo er at følge dyreungernes opvækst – og ikke kun hos isbjørnene. I løbet af det seneste års tid har dyrene i Aalborg Zoo fået nye familiemedlemmer hos bl. a. kænguruerne, vortesvinene, myreslugerne, tapirerne, kapivarerne og den sjældne sabeloryx – endda hele 6 oryxkalve. I december fødte giraffen Caroline desuden en sund kalv, som blev hilst hjerteligt velkommen i den internationale zooverden. Det anslås, at der kun er et par hundrede eksemplarer tilbage af Rotschilds Giraf, som er navnet på Aalborg Zoos underart.

afrikanske landsby er der masser af spændende aktiviteter, som du selv kan deltage i.

Sommersjov med dyrene De mange spændende og sjove dyr er bare en af de gode grund til at besøge Aalborg Zoo. Gennem hele sommerferien holder haven åben til klokken 20 og der er masser af sommersjov. Du kan f. eks. se et forrygende skovhuggershow og en fængslende opvisning af vandrefalkens evner i luften. I den

af sjove Masser eter aktivit erferien m m o s le he – tid til at leve | Side 17


Kunsthåndværk

Håndens v rk Af Sisse Valnert

Hvor tit er det lige, at man med god samvittighed kan stå og kigge på et andet menneske, der arbejder? Det kan man hos mange af de nordjyske kunsthåndværkere, der ofte kombinerer værksted med butik.

F

ra butikken er der frit udsyn til værkstedet, fortæller James Adam Mowen, Vennebjerg Glaspusteri. Butik og værksted er indrettet i en gammel købmandsbutik på Lønstrupvej.

- Da vi åbnede butikken, var vi spændte på, hvor mange der ville stoppe op hos os, før de fortsatte til Lønstrup. Jeg tror, de fleste kunder synes, det er spændende at se, hvordan arbejdet foregår, siger glaspusteren. Hos Vennebjerg Glaspusteri kan du blandt andet finde glasfade med indbyggede vesterhavsbølger.

Sliber mens du venter Også hos Højers Ravsliberi i Mygdal ved Hjørring kan man se kunsthåndværkeren i arbejde. Kommer man med sin egen rav, sliber Andreas Wörner ravklumpen, mens man venter.

- Mange kommer også for at få mig til at bestemme, om det de har fundet er rav, sten eller plastic, siger Andreas Wörner. Ud over de mange ravsmykker, slipsenåle, knapper og alt det andet, der findes i butikken, kan I se nogle af de sjældne ravfund, Højers Ravsliberi har samlet gennem årene.

Metal og træ I Nationalpark Thy kan du se trædrejeren Ernst Kempf dreje såvel brugsgenstande som brugskunst. Alt er drejet i hånden ved hans bolig og værksted, der ligger inde i selve nationalparken ved siden af hans salgs- og udstillingsvogn. Hvis du skal se smed Peter Eskildsen lave sine smykker i ædelmetal hos Metalisman, skal du ringe på forhånd og lave en aftale. Men du er altid velkommen til at kigge ind forbi hans udstilling af

håndlavede smykke i landlige omgivelser nær Klejtrup i Himmerland. Og hvis du har specielle ønsker til dit smykke, finder I sikkert også ud af det.

Let og lyst Tæt på Vitskøl Kloster bor og arbejder keramikeren Trine Bruun Hansen. - Da jeg første gang forsøgte at dreje en krukke, blev jeg fascineret. At kunne give en klump ler liv og form – det var fantastisk, siger keramikeren fra Bruuns Keramik. Fantastiske er også hendes mange kopper, krus, skåle, fade, tallerkener og unikaværker. Hvert enkelt produkt har sin egen lette og lyse skønhed, og også her kan I opleve kunsthåndværkeren arbejde i åbent værksted.

Find flere kunsthåndværkere Det vrimler med alle mulige kunsthåndværkere i Nordjylland. Nogle har åbent hele året, mens andre kun har åbent i sommermånederne. Tjek kunsthåndværkerne ud på

land.dk

www.visitnordjyl Side 18 | Mit Nordjylland 2012


Turen går til ... Indhold

Tip I denne w.visitthy.dk sæson kan Se mere på ww indbyggere i hovedstaden få et personligt møde med Thy, når de går strøgtur. Som den første region har Thy valgt at åbne et turistkontor på Strøget i København. Kontoret åbner i juni.

Thy

Perfekt til naturoplevelser og aktiv ferie

D

anmarks første nationalpark ligger i Thy. Men der er mange flere gode grunde til at tilbringe sine ferie- og fridage i landets nordvestlige egn. Og en stor del af grundene er de mange fisk, der lever langs Thys kyster – det frodigste fiskevand i kongeriget.

Fisk i hav, fjord eller ferskvand

Vidste du... at du kan køre gennem Nationalpark Thys enestående natur i miljøvenlig elbil? Turistbureauet har sikret sig to elbiler, som udlejes fra Thisted og kan køre 100 km på en opladning. Yderligere oplysninger hos Visitthy.dk.

Thys kystlinje giver mulighed for havfiskeri efter såvel torsk og fladfisk i det frådende Vesterhav som efter makrel og havørred i Limfjordens mere dulgte vande. Der er også gode ferskvands-steder med gedde og aborre, ligesom der findes en halv snes put and take. Thys kystlinje giver mulighed for havfiskeri efter fladfisk i det frådende Vesterhav, og der er hyppige guidede ture ud til Det Gule Rev med torsk, lange og sej. Du kan også fiske efter makrel og havørred i Limfjordens mere dulgte vande, og der er også ferskvandssteder med gedde og aborre, ligesom der findes en halv snes put and take.

Spis fisk – for Thys skyld!

Det ligger thyboerne meget på sinde, at vi alle spiser mere fisk. VisitThy har udgivet en fiske-instruktionsbog – ”Fiskeruten – en rute med bid” – som giver en

indføring i lystfiskeriet skridt for skridt. Udgangspunktet er at selv en enlig mor med to børn, som vil på fisketur for første gang, kan bruge bogen. På dette grundlag gives der tips til fiskesteder, -metoder og -udstyr, samt til hvordan du renser og tilbereder fangsten. Du kan også læse, hvor du kan købe frisk fisk... eller endda hvilke lokale spisesteder du kan besøge, hvis du opgiver selv at få noget på krogen. ”Så er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at spise fisk”, som det understreges i bogens forord.

Cykelferie med guide, museer og smagsoplevelser

Danmarks smukkeste cykeltur foregår muligvis fra 13. til 16. juni. Her kan cykelturister opleve Danmarks første nationalpark – Nationalpark Thy – på en både lærerig og velsmagende måde. Fire dage med to små kroer og et hotel. Med hver deres beliggenhed ved kyster eller inde i landskabet, og hver med deres specielle spisekort. Cykelturen med kyndige vejledere fra Naturstyrelsen har indlagte kaffepauser og entre til seværdigheder – samt ikke mindst udsigt til klitplantager, strande, søer, charmerende kystbyer og det brusende Vesterhav.

– tid til at leve | Side 19


Turen går til ...

God plads til sand og strand

erbugten.dk

w.visitjamm Se mere på ww

De

e t s e v o j s

ed rtårnet v Livredde rand st s u h k Blo

badestrande Vildere vand + hvidere sand = den sjoveste badeferie

V

esterhavet er for mange mennesker det eneste rigtige, når man tager på stranden med andet formål end blot at slikke sol. Og blandt vestkystens mange attraktive badestrande ligger strandene i Jammerbugten i top. De 70 km strand, som sine steder er 50 meter i bredden, er Danmarks bedst besøgte feriedestination, så vi kan godt gå ud fra, at de fleste ved, hvad vi taler om. Den nordlige del af strandene kan man opleve i sin bil, mens den sydlige del, som er lukket for trafik, er endnu mere fristende til aktiviteter som drageflyvning. Ved siden af solbadning i vandkanten og i klitterne, som er det mest populære på hele strækningen.

Blokhus Strand Ved Blokhus er stranden bredere og sandet finere end de fleste andre steder i Nordeuropa, og her indbyder det kystnæ-

Side 20 | Mit Nordjylland 2012

re område ikke mindst til en ren dase- og badeferie. Ikke desto mindre afholdes her hvert år Blokhus maraton, som bestemt ikke er for de dovne i det løse sand. Også i byen Blokhus er der rig aktivitet i sommersæsonen. Her er gode muligheder for at køle sig ned med en kølig drik på de mange beværtninger, og der foregår en række koncerter og forestillinger omkring byens torv. Op til denne sæson er der også blevet foretaget en række investeringer og udvidelser i byen, så der er skabt et attraktivt shopping-miljø, som vil komme som en positiv overraskelse for tilbagevendende gæster. Syd for byen, som også er rig på overnatningsmuligheder og har flere gode campingpladser, ligger Blokhus Klitplantage, der er omdrejningspunkt for et nye Gateway Blokhus, hvorfra du kan kaste dig ud i alskens aktive naturoplevelser.

Nordjyske strande med livreddertårne: • Blokhus Strand • Tornby Strand • Løkken Strand • Frederikshavn De rød-hvide livreddertårne er bemandede, når det røde og gule flag vajer fra toppen af tårnet. Livredderne holder primært øje med dem, der bader mellem de to flag, du kan se på stranden.


Børnene kan lege i timevis i det fine, hvide sand.

Slettestrand Lidt længere sydpå finder du den nordvendte Slettestrand, der ligger lidt i læ for Nordsøens åbne vand og er en af de blidere vestkyst-badestrande i Nordjylland. Det er dog ikke beliggenheden alene, der også gør Slettestrand til en af de mest handicapvenlige. Det hænger også sammen med, at der er anlagt en handicapvenlig sti helt ned til vandkanten. I vandkanten kan du også se de lokale lystfiskerbåde blive trukket på land. Stranden er centrum for bevarelsen af havbåde-kulturen, og der blev for få år siden bygget et havbådeværft og et helt ny spil til at trække fiskerne op fra bølgerne. Slettestrand er også kendt for Svinkløv Klitplantage, der vrimler med ride-, vandre- og cykleruter på alle niveauer. Og nu kan du også begive dig ud på en af Danmarks bedste mountainbike-ruter.

babytøj og hjemmeslynget lynghonning til gamle Holmegårdglas og fine malerier.

Svinkløv Badehotel Strandene i Jammerbugten har været turistmål siden starten af 1900-tallet, og det landskendte Svinkløv Badehotel daterer sig helt tilbage til denne periode. Badehotellet er det perfekte sted, hvis du ønsker at forkæle dig selv og din partner med god mad, højt til himlen og 200 meter til Vesterhavet. Men du skal reservere i god tid, for hotellet har en tendens til at have fuld belægning.  

Ringriderfest på nordjysk

Loppemarked i Hune

Ringriderfest bliver Nordjyllands største . afholdt i Slettestrand

Vendsyssels største loppemarked bliver afholdt i Hune hver søndag fra klokken 10 til 14. Mange af sommerens besøgende finder vej til markedet, der tæller op imod 100 stande og byder på alt fra hjemmestrikket

ere plejer at følge Hundredevis af tilsku g afvikles i sammenhæn konkurrencerne, der i – i jul af nd eke i 2. we med den lokale byfest 2012 er det 17. juli.

– tid til at leve | Side 21


Overnatning Herregård eller bondegård? Valget er dit i Nordjylland

Dejligt

Mange andre muligheder Mellem den vildeste luksus og det landlige ferieliv findes andre muligheder end camping og sommerhus: • Bed & Breakfast i private rammer. • Det primitive shelter for de, der elsker at vågne til naturens lyde. • Eller pensionatet med udsigt til faste måltider, ro og regelmæssighed. • En kroferie med lækker mad er en god måde at stresse af på. • Og endelig rummer Nordjylland en række rekreative badehoteller, hvor du kan give dig selv en velgørende og afstressende ferieoplevelse for livet. Gå ind på www.visitnordjylland.dk og se alle de mange overnatningsmuligheder, Nordjylland byder på.

Side 22 | Mit Nordjylland 2012

Spørg dine tæer til råd Af Sisse Valnert

At sove godt handler om forventninger, der går i opfyldelse.

M

åske skal du starte med at spørge dine tæer til råds. Vil tæerne helst starte dagen med at træde ud på den blødeste, rareste, lækreste sengeforligger? Eller er tæerne mere til den rustikke fornemmelse af køligt morgengræs og en enkelt mariehøne? Du kan få det præcis, som du vil have det. Fra overdådig hotelluksus til rå naturoplevelse i et shelter. Og alt der i mellem.

Vandrerhjem Tidligere forbandt man vandrerhjem med store sovesale og lidt primitive forhold. I dag ligner de fleste vandrerhjem hoteller i den billige prisklasse. De fleste værelser på vandrerhjemmene har eget badeværelse, og faciliteterne er alle steder i orden.

Der er stor forskel på de enkelte vandrerhjem, så tjek på forhånd, om du selv har mulighed for at lave mad, eller om der eksempelvis kan købes morgenbuffet på stedet.

Bondegårdsferie Tag børnebørnene med på bondegårdsferie, hvis du gerne vil være sammen med dem på deres præmisser. På bondegården kan du geare ned, mens du oplever landlivets charme. Børnene får med garanti masser af herlige oplevelser med gårdens dyr, masser af frisk luft – og røde kinder. Det eneste minus ved bondegårdsferien er, når der skal siges farvel til den lille søde killing eller den søde kalv. Ellers er der kun plusser ved at bruge ferien på landet.


Overnatning Camping er en af de foretrukne overnatningsformer for gæster i Nordjylland, og du har et stort udvalg af campingpladser at vælge imellem.

droppe besværet og leje en campinghytte. Valget er dit. Men du skal vide, at udvalget af indkvarteringsmuligheder nær badestranden er bedre i Nordjylland end noget andet sted i landet.

Brigader Halling knager på trappen Er du til fornem luksus, kan du også vælge at gæste den gamle herregård Dronninglund Slot.

Camping, sommerhuse og feriecentre

Indlandsklitterne er typiske for Nordjyllands natur

De fleste gæster i Nordjylland vælger at indlogere sig i feriecentre, sommerhuse eller på campingpladser.

Slottets faciliteter anvendes flittigt til konferencer og op imod 100 bryllupsfester om året. Men det tilbyder også f. eks. gourmetophold med overnatning i de sirligt pyntede, gamle stuer.

Her er udvalget stort; du kan leje dig ind på feriecentre med alskens medfølgende faciliteter, eller du kan booke et privat sommerhus i selve klitområderne. Du kan køre din campingvogn til campingpladser i varierende klasser – eller

Overnattende gæster skal dog være forberedt på at høre trappen knage under Dronninglunds spøgelse – brigadér Halling, der i slutningen af det 18. århundrede skabte sig et navn som bondeplager på egnen.

land.dk

www.visitnordjyl

Book hele ferien online

Planlæg fe rie i Nordjylla n nd

online

Book overnatning, bestil billetter og betal online på www.visitnordjylland.dk. Du kan vælge mellem målrettede tilbud og temaer, eller du kan selv søge blandt de mange produkter. Nemmere bliver det ikke. Her får du overblik over alle mulighederne og priserne. Du kan planlægge dag for dag, og det er nemt at se, hvor meget ferien kommer til at koste, før du afgiver din beslutning. Og vi har selvfølgelig åben døgnet rundt, så du kan lægge familiens ferieplaner, når det passer dig bedst.

– tid til at leve | Side 23


Feriefristelser ...

Af Carsten G. Johansen | Foto: Fårup Sommerland

Der er mange gode badestrande langs de nordjyske kyster. Men den sjoveste badetur ligger inde i en skov. Og du må gerne tage mor og far med.

nd.dk

merla www.faarupsom

W

ow! Sådan siger de fleste, når de har accelereret fra 0 til 80 km/t i rutsjebanen Lynet. Eller når de har boltret sig med bølger, surf og sjov i Aquaparken, som er Danmarks største opvarmede vandland. Eller når de har prøvet en masse andre af Fårup Sommerlands mange forlystelser helt ude i skoven.

Men i år starter begejstringen endnu tidligere i dit besøg

Wow! – lyder det, når du første gang ser det restaurerede og opfriskede indgangsparti, der kommer dig i møde ved ankomsten til parken. Wow! – Falken er Danmarks hurtigste træ-rutsjebane, hvor man bliver sendt afsted fra 7. sals højde uden bremser. Og wow! – når familien lige inden for indgangen træder ind i Spisekammeret. Tre spisesteder og en cafe, så der er noget for alle gæster, uanset om de vil spise med kniv og gaffel eller med

Side 24 | Mit Nordjylland 2012

fingrene, og uanset om de har appetit på saftige bøffer, sprøde wokretter eller klassiske burgermenuer.

Og inde i parken fortsætter det med oplevelser i verdensklasse Blandt nyhederne i 2012 er et udspringsshow af internationalt tilsnit, hvor de van(d)vittige vovehalse springer fra 25 meter ned i et bassin på blot 2,5 meters dybde. Nok til at give et sug i maven hos både udspringerne og tilskuerne! De frygtløse udspringere er i Fårup gennem hele højsæsonen, hvor der også er gensyn med gamle kendinge på eventpladsen. De to spilopmagere Egern og Pindsvin står i spidsen for en musikalsk forestilling, hvor dine børn kan grine med skovens dyr. En anden nyhed for de mindste er rutsjebanen Pindsvinet, som tager passagerer på en hvinende skæg tur, selvom de kun er 105 cm høje.

Tip Med Fårup Sommerlands smarte app kan du holde øje med kø-tiderne på de syv største forlystelser, og du kan downloade kort over hele parken.


Feriefristelser ...

Vidste du ... at Fårup Sommerland både i 2010 og 2011 blev kåret som verdens 3. bedste familiepark? Det foregik i The Golden Ticket Awards, som arrangeres af amerikanske Amusement Today. Nummer et og to på listen ligger i USA... Hvis I ikke ønsker at få maden serveret på et af de mange spisesteder, er I velkomne til at tage jeres egen madkurv med – der er masser af mulighed for at brede picnictæppet ud i parken.

Og for de lidt større er der en ny film i 4D-biografen. Altid uheldige Grimm E. Ulv forsøger endnu en gang at fange den rapfodede Hjulben – og du bliver revet rundt i sædet, når det klodsede rovdyr ryger ud fra endnu en klippetop.

Men heldigvis er det ikke det hele, der er nyt i Fårup Sommerland

Du kan stadig kaste dig ud i alle de populære, vilde og sjove forlystelser, du glædede dig over sidste gang. Familien kan få pulsen ned igen med hygge i børnetivoliet eller på legepladsen, og bagefter kan I grille jeres middag i grill-selv-området. Og når entreen er betalt, er det hele som sædvanlig gratis.

WOW

- Danmar ks vandlandstørste

– tid til at leve | Side 25


Turen går til ...

.dk

w.visitrebild Se mere på ww

Little Rebild

I dagene omkring 4. juli emmer Rebild af aktivitet omkring de mange gæster fra ind- og udland. En adspredelse for børnefamilier er ”Little Rebild”, hvor børnene kan opleve wild west-eventyr: grave efter guld eller møde cowboys og indianere.

Rebildfesten er den største fejring af 4. juli uden for USA. Rekorden blev sat med 50.000 deltagere i 1948, mens niveauet i de senere år har ligget mellem 5.000 og 10.000 mennesker.

Kultur og romantik i naturen

100 år med Rebildfest I år er det 100 år siden, dansk-amerikaneren Max Henius iværksatte den første Rebildfest, hvor udvandrede danskere fejrede deres fædreland i Rebild Bakker. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, som er protektor for Dansk-Amerikansk Venskabsforening, deltager i år ved

Side 26 | Mit Nordjylland 2012

Rebildfestens 100 års jubilæum i Rebild Bakker.

Hovedtalere fra USA og Danmark Rebildfesten har hvert år to hovedtalere; en dansker og en amerikaner. Hvem det bliver, offentliggøres traditionen tro i

løbet af foråret. Blandt de tidligere talere er navne som Victor Borge, Piet Hein, Dionne Warwick, kronprins Frederik og USA’s første kvindelige justitsminister Janet Reno, foruden en række danske statsministre. Så spændingen omkring de to keynote-speakers er intakt til det sidste.


Tip: Visitrebild.dk hjælper gerne med at få tilrettelagt netop jeres ferie og fridage, så de bliver fyldt med gode oplevelser, uanset om det er stille og rolige dage eller dage i fuld fart.

Med GPS kan du finde de skatte, Røverne fra Rold gemte i skovbunden.

I hængekøje i Rold Skov Hos VisitRebild kan I leje en rygsæk med 4 hængekøjer og 4 siddeunderlag, så hele familien kan overnatte rundt om bålet i Rold Skov, efter at I har været på kanotur, på den krævende 23 km mountainbikerute eller på nogen af de kilometervis af afmærkede vandre- og cykelruter. På VisitRebild kan I få tips til, hvad I kan lave i skoven, og hvordan I finder en bålplads til f.eks. overnatningen.

Geocaching og Røverknolden Rold Skov har en af landets rigeste beholdninger af geocaching-skatte – lej en GPS på VisitRebild. I kan leje mountainbikes eller islandske heste, og der er udfordringer for både store og små på naturlegepladsen Røverknolden. Langs skovbrynet snor Lindenborg Å sig med mulighed for kanoleje eller lystfiskeri.

Romantiske dage I hjertet af Himmerland er der også fokus på romantiske dage, velvære for krop og sjæl og kulinariske smagsoplevelser, krydret med kulturelle oplevelser. Nyd et ophold med forkælelse, med tid til at nyde Rold Skov, Rebild Bakker, de klukkende kilder – og ikke mindst hinanden. Gourmet-restauranter af høj standard har fokus på lokale råvarer, og der er velrenommerede hoteller og kroer med wellness og mulighed for overnatning i ly af trækronerne fra en af Danmarks største skove.

I kan også vælge at få fyldt picnickurven med søde danske sommerjordbær og kølig champagne – og nyde begge dele ved en af de smukke skovsøer i solnedgangens skær, mens fuglene fløjter de sidste strofer, og rådyrene vover sig ud for at fouragere.

Rebild Bakker - mere end Rebildfesten Oplev Opera i Rebild, Den Kgl. Ballet i Rebild, rollespil eller film i skoven ved kanten af Store Økssø – alle sammen helt unikke, spændende kulturelle oplevelser under åben himmel. Ballet i Rebild er d. 12. juni. Opera i Rebild er d.12. august.

– tid til at leve | Side 27


Natur

Naturoplevelser

N tur til alle sanserne Af Carsten G. Johansen

Nordjyllands natur er malet med den brede palet – pittoresk, behagelig, indbydende – og hård Nordjylland er kendetegnet ved at indeholde nogle af de smukkeste naturområder i Danmark – og i en variation, der ikke findes noget andet sted i landet. Så det er ikke nogen tilfældighed, at hundredetusinder af danskere såvel som nordmænd, svenskere og tyskere hvert år vælger at holde deres ferie i Nordjylland.

Den nordjyske naturrigdom tilbyder mange mindeværdige oplevelser. Ofte forbundet med havet, der omgiver og gennemskærer området. Som når du færdes i Danmarks første nationalpark i Thy, hvor Vesterhavet er din trofaste følgesvend. Men du kan også nyde skovdybets kølige fred eller beundre det bakkede istidslandskab.

De ved nemlig, at her er plads til at opleve vidderne og få sand mellem tæerne. At her er tid til at være sammen og nyde livet.

Mulighederne er mange, og på denne plads kan vi kun omtale nogle af de helt oplagte højdepunkter i den storslåede nordjyske natur.

Dybe, stille ro Rold Skov er Danmarks største sammenhængende skovområde. Den største del er nåleskov, men Rold er ikke mindst kendt for sine gamle bøgeskove. Beliggenheden i et meget bakket område med kilder og åer er med til at skabe en meget smuk skov.

Sæt dig under bøgen

Side 28 | Mit Nordjylland 2012

Råbjerg Mile bjerg Danmarks Sahara – Rå t forgod rlig sæ e Mile kan ikk leves. op og ses l ska klares. Den t, kli dre van e rst Danmarks stø 15 ng kri om sig som flytter år, består meter imod øst hvert sand og ter me bik ku af 3,5 mio. jden hø i ter me 20 er med sine e at els lev op rlig en ganske sæ ad. ned le rul gå på – og


Natur

Istidens markante spor

Vestens vildeste waves

Rebild Bakker blev formet af den sidste istid, der sluttede for 12.000 år siden. Smeltevandet fra de vigende gletsjere skyllede masser af jord bort, så der blev skåret dybe render i Rebilds højland.

Den vel nok voldsomste natur i landet finder man langs vestkysten, og Vesterhavets vildeste strande ligger i Nordjylland. På en sommerdag – med den påkrævede respekt – er bølgerne et fantastisk badeland. Klitmøller er kendt som et af Europas bedste surfsteder ”Cold Hawaii”. Vind og bølgeforhold gør området helt perfekt. På andre årstider kan man bare kigge på bølgernes rullen. Og aldrig blive træt af det.

Fjordenes blide bakke- og søland Langs Limfjorden og Mariager Fjord er landskabet blødt og blidt at beskue. Grønne enge og gule marker folder sig ind og ud af hinanden på baggrund af fjordenes milde bølgeskvulp.

Fossilernes evige hvileplads De dramatiske molerskrænter langs kysterne på det nordlige Mors er ikke blot et betagende syn. De fortæller også den geologiske historie om tilblivelsen af den verden, vi kender. Skrænterne giver vidnesbyrd om 60 mio. års historie, og det kræver ikke megen øvelse at finde sine egne fossiler eller forsteninger.

Nordeuropas rvat største fuglerese

ed og Fjerritslev rne mellem Thist rørVådområdet Vejle er, strandenge og ikt landskab af sø rste stø s pa frembyder et un t Nordeuro hektar er område rk to es sk af skove. Med 6000 bestande har bl. a . sjældne er r de fuglereservat og dede, og jlerne er totalt fre hvor og dværgmåge. Ve udsigtspunkter, de go , men der er r. begrænset adgang tu servatets na sig indtryk af re man kan danne

Børnevenlige badestrande på Aalborg Kyst Lige så vildt, Vesterhavet kan være, lige så fredelig er Kattegats milde kystlinje. Her er nogle af de mest børnevenlige strande i Danmark – med lavt og roligt vand. F. eks. Bisnap strand på Aalborg Kyst, der ofte fremhæves som en af Danmarks allerbedste strande.

– tid til at leve | Side 29


Velvære og oplevelser året rundt Skallerup Klit er et af Danmarks smukkest beliggende feriecentre, og med sine mange indendørs faciliteter er centret et besøg værd hele året. Skallerup Klit er både afslapning og aktivitet, luksus og hjemmehygge, storslået natur, indendørs og udendørs faciliteter – jo, her er noget for hele familien og for alle aldre.    

dk

www.skallerup.

F rkælelse, sjov og hjertevarme Af Carsten G. Johansen | Foto: Skallerup Klit

Gæsten er i centrum på Skallerup Klit Feriecenter, der er skræddersyet til såvel den aktive børnefamilie som til det modne par med hang til forkælelse.

Side 30 | Mit Nordjylland 2012


Feriefristelser ...

Feriehusene i Skallerup ligger smukt spredt i Vendsyssels karakteristiske klitlandskab.

D

Ferie med leg

Højt til himmelen

Eller måske har du brug for oplevelser og aktivitet med hele din familie. Så vil I elske det indendørs legeland og det tropiske vandland med hvirvelstrømme, vandkanoner og rutsjebaner.

u er først rigtigt på ferie, når du holder op med at kigge på uret. I Skallerup Klit bliver armbåndsuret hurtigt overflødigt, når du giver slip på hverdagens fortravlethed og overgiver dig til nordjysk hjertevarme i yderste klitrække.

Feriehusene i Skallerup ligger smukt spredt i Vendsyssels karakteristiske klitlandskab. Med højt til himmelen, frisk luft og masser af lys. Lige ved siden af det brusende Vesterhav, der inkarnerer alle danskeres inderste feriedrømme. Og du møder nærvær og hjælpsomhed overalt i feriecentrets område. Måske har du behov for at tilbringe hele ferien midt i marehalmen, i læ for vestenvinden og med udflugter til badestranden. Og hvor det vigtigste mål med ferien er samvær med familien, hygge og god mad. Måske har du brug for at forkæle dig selv i wellness-afdelingen Romulus, hvor termalbade, dampbad, massage m.m. kan

gøre små mirakler for dit stress-niveau og dit velvære.

I kan også slippe jeres indre Tarzan løs på junglestien, spille fodbold, bowling og minigolf. Eller I kan besøge Team Aktiv, hvor I bliver kastet ud i sysler som bolsjekogning, produktion af glassmykker, dragebygning eller skattjagt.

Børnene kan hjælpe med at passe dyrene på Klithusegaarden – og større børn og voksne kan komme på islandsk hesteryg i den smukke natur.

Heste, grise, køer og høns På Skallerup Klits bondegård, Klithusegaarden, kan børnene hjælpe til med at malke køerne, fodre hønsene eller grisene, og de mindste kan få en ridetur på ryggen af shetlandsponyerne med mor eller far til at styre hesten. Og på islandsk hesteryg kan større børn og voksne komme på guidet tur i det fredede klitog plantageområde.

Tip Der er ofte penge at spare, hvis I kommer uden for højsæsonen eller i hverdagene.

– tid til at leve | Side 31


Turen Intro går til ...

campister Stor kunst, store ge da rie fe og stille

immerland.dk

w.visitvesth Se mere på ww

Vesthimmerland På kunstens verdenskort

Man skal se det, før man helt fatter det: Aars i Vesthimmerland er ikke blot områdets handelscentrum. Byen er også hjemsted for en stor mængde kunst af internationalt tilsnit. Navnet Per Kirkeby trækker hvert år mange turister til Aars for at beundre en række skulpturelle værker af det kunstneriske verdensnavn. Hovedværket

Nyhed: Færgerne tilbage i fjorden

Per Kirkebys skulpturer af forskellige typer sten og røde mursten trækker kunstturister til Aars fra mange lande.

Der er masser af sejlads på Limfjorden, men de sidste regulære rutefærger (Thisted-København) lagde op for et halvt hundrede år siden. Fra 2012 vender de imidlertid tilbage til fjorden med rutesejladsen Aalborg - Nibe - Løgstør - Rønbjerg - Hvalpsund - og retur. Færgeruten med det stolte skib MS Kysten udgør en naturskøn genvej for turisterne mellem Aalborg og Himmerlands vestkyst. Det er gratis at have cyklen med, så færgen kan også give hvil og ekstra oplevelser på cykelferien. MS Kysten sejler på ruterne søndag, mandag og tirsdag. De øvrige dage kan turisterne komme med på specialture på Limfjorden.

Side 32 | Mit Nordjylland 2012

er den 34 meter lange og fem meter høje ”Muren” i rødbrændte mursten på Kimbrertorvet. Den danske billedkunstner har også tegnet en skulpturhave med fem murstensskulpturer og et astronomisk observatorium bag gymnasiet i Aars, fire rundkørselsskulpturer samt ikke mindst tilbygningen til Vesthimmerlands Museum og Vesthimmerlands Musikhus. Byen har i forlængelse af Per Kirkebys lokale kunst modtaget talrige markante værker af internationalt berømmede kunstnere.

Autocamperne kommer! – og de er velkomne i Vesthimmerland En af de voksende turismeformer i disse år er autocamperne. Men ikke alle steder er man opmærksom på disse campisters særlige behov. I Vesthimmerland byder man imidlertid autocamperne hjerteligt velkomne med indvielsen af to nye såkaldte ”stellpladser”. De to stellpladser ligger i første parket ned til Limfjorden og samtidig tæt på bymidten i Løgstør og Hvalp-

Scan QR koden med din smartphone

sund. Naturligvis med alle de servicefaciliteter en autocamper kan ønske. Af Europas omkring 1 million indregistrerede autocampere hører næsten halvdelen til i Tyskland. Så mon ikke der kan ventes et større rykind til Vesthimmerland syd fra grænsen denne sommer?!


er gældende fra · Sæsonbilletterne 30. april – 9. september 2012

· Billetten gælder 7 dage efter 1. besøg ★

Eller sammensæt din egen billet, så den passer til din familie

Køb billetten online på: www.alletidersnordjylland.dk

Pri se ks

2 voksn e + 2 bø normalp rn ris kr.

køb bill

e

2.604,-

Spar mtteerne online og re kr. 1.00 end 0,online kun kr. pris 1.599,-

Følg os på www.facebook.com/alletidersnordjylland

l+ pe em

4 attraktionsbesøg på 7 dage


Turen Intro går til ... Oplevelser til la nds og til vand s

Mors

dk

w.visitmors. Se mere på ww

M

ors er en ø med masser af smukke naturoplevelser inden for meget korte afstande.

Men det er synd, hvis den besøgende bliver på landjorden og snyder sig selv for at kigge på øen fra vandsiden. For det er fra en ræling ude i Limfjorden, man for alvor forstår at værdsætte Mors’ mange tiltrækninger – som at sidde over for sin hjertenskær i stedet for at have hende til bords.

Indsejlingen til Ejerslev Havn er en betagende oplevelse.

Fur - retur Denne sommer åbner nye, faste rutesejladser, som giver mulighed for at se nogle af de enestående sider af Mors fra et kystperspektiv: Især naturligvis de unikke skrænter af moler. Fra Nykøbing sejles der både til Glyngøre og til Fur. På Fur kan I f. eks. lede efter forsteninger eller beundre de mange gravhøje og levn fra oldtids-bopladser, før turen går tilbage til Nykøbing igen. Der er 7 daglige afgange, og ruten kan benyttes af både gående og cyklister.

Skaldyrs-oplevelser En nyhed i 2012 er den guidede blåmuslinge-sejlads, som bringer jer helt tæt på de rige muslingebanker, før der afsluttes med et besøg på Dansk Skaldyrscenter, hvor der bl. a. forskes i opdræt af østers. En af centrets biologer er med på hele turen og giver et indblik i livet som både forsker og opdrætter. Blandt de mange andre sejlture kan nævnes ø-hop til Livø, hvor der næsten er garanti for at se fjordens talrige spættede sæler hvile sig på bredden. Der er flere forskellige kystsejladser Mors rundt, nogle med

mulighed for spisning, men alle med mulighed for at studere moler-skrænterne. Skrænterne ved Hanklit og Knude Klint kandiderer til at komme på Unescos Verdensarvsliste, fordi deres lige ikke findes noget sted i verden.

Smagsprøver med skal på Limfjordens rige dyreliv er især begunstiget af skaldyrene, der tjener som føde for både mennesker og dyr. I dag landes mere end 100.000 tons muslinger alene i Limfjorden. Der er masser af muligheder for at smage fjordens frugter ved Skaldyrsfestivalen (1.-2. juni) og ved Østers-premieren (12. oktober – gratis smagsprøver) på Nykøbing Havn. Men ”mad med skal på” serveres hele året på Mors – muslinger, østers, rejer – og i versioner, som kan passe til hele familiens smag.

Mors på landjorden De gode Mors-oplevelser er ikke begrænset til Limfjorden. Øen er ideel til en cykelferie langs kysten med afstikkere til de hyggelige og stadig aktive havnebyer som Ejerslev eller Sillerslev. Ud over de historisk interessante molerskrænter med deres forsteninger og fossiler er der også masser af børnevenlige strande til en afslappet familieferie.

Side 34 | Mit Nordjylland 2012

Fra Nykøbing kan man sejle hele vejen rundt om Mors. Og ved hjemkomsten skal der naturligvis skaldyr på tallerkenen.

Andre attraktioner på Mors: • • • • • • •

Jesperhus Højriis Slot Moler Museet Støberimuseet Dueholm Kloster Morsø Traktormuseum Skarregaard Naturreservat og Landbrugsmuseum


En skumm e frisk dukk nde ert

Badeferie

Nyd de nordjyske

bølger

Af Sisse Valnert | Foto: VisitAalborg

Først en tå. Så en fod. Pludselig er du gået så langt ud, at vandet når dig til lårene. Og du overgiver dig. Kaster dig fremad. Der er ikke noget så dejligt som en frisk svømmetur. Uanset hvor du befinder dig i det nordjyske, er der ikke langt til saltvand. Du kan vælge mellem østkystens relativt dovne dønninger og vestkystens forholdsvis barske bølger.

Vesterhavet peger udad, mens østkystens Kattegatvand mere peger indad på alle de danske farvande, fjorde og bælter. Men tag ikke fejl: Du kan også opleve barske og brutale bølger på østkysten.

Lær de 5 gode baderåd:

Og mellem øst og vest er der rigtig mange muligheder for at få en dukkert i Limfjorden.

Et hav af muligheder

• Gå aldrig alene i vandet

Vesterhavet er fascinerende – både i storm, og når havet en sjælden gang er blikstille. På den anden side af det, vi kan se, ligger Storbritannien, og bagved ligger Atlanterhavet og USA.

I Nordjylland bliver du hurtigt bidt af en gal vandhund, uanset om du er til de tæt befolkede strande, eller du hellere vil have naturoplevelsen for dig selv. Her kan du finde præcis den strand, du har lyst til. Nordjylland er et hav af muligheder. Nyd det.

• Lær at svømme

• Lær at læse vind og vand • Lær din strand at kende • Slip aldrig børnene af syne

– tid til at leve | Side 35


Feriefristelser ... dk

www.jesperhus.

Vidste du ... at du har fri adgang til Park, Vandland og et hav af forlystelser, når du bor i Jesperhus Feriepark?

Husk lige

Blæksprutten med arme som rutsjebaner er omsværmet i den udendørs del Jesperhus’ vandland.

håndklædet Af Carsten G. Johansen | Foto: Jesperhus

I Jesperhus er de vilde med børnefamilier. Og der er ikke noget at sige til, at børnefamilier også er vilde med Jesperhus.

F

eriecentret åbner portene for alle typer af familieferie. I kan komme med egen campingvogn, eller I kan leje centrets 4 forskellige typer campinghytter, to-familiers feriehuse eller indflytningsklare villatelte.

Husk lige håndklædet

Men uanset hvilken type overnatning, I vælger, skal I huske håndklædet. Først og fremmest naturligvis for at være klar til Jesperhus’ store badeland,

Side 36 | Mit Nordjylland 2012

som omfatter både indendørs og udendørs vandland. Der er vandglidebaner, boblezoner, soppebassiner, vandfald og vandrutsjebaner – ikke mindst Blæksprutten, der har arme som rutsjebaner. Samt naturligvis liggestole og mulighed for at købe is og drikkevarer

Masser af aktivitet

Hvis det lykkes at lokke børnene ud af badeland, må I ikke glemme håndklæderne. I må nemlig regne med at komme til at


Feriefristelser ...

trænge til endnu en frisk dukkert eller et brusebad, når I har udfoldet jer med beachvolley, tennis, fiskesø, snobrødsbagning og i sportshallen – eller med zumba, ølsmagning og golf. Når I bor på Jesperhus er langt de fleste aktiviteter gratis – også adgang til Parken, som ligger lige på den anden side af vejen.

Næsten ægte guld

Hvis I ikke overnatter i Jesperhus, er det også muligt at besøge Parken for en enkelt dag. Har dine børn nogensinde redet på en krokodille, sejlet med pirater eller fundet »næsten ægte guld«? Det og meget mere kan de opleve i det store legeland, som vi har placeret midt i Parken. Her er Pirat-

land, hoppepude, minitog, både, motorcykler, skydetelt, minibiler, trampoliner og ponyer.

Kom tæt på dyrene i zoo

Både ude og inde

Parkens Junglezoo er overdækket, og der er oplevelser for alle sanser, når børnene færdes i anlæg med frit flyvende papegøjer og klatrende aber.

Og hvad betyder vejret, når du bare kan gå indendørs... Hele 4.800 m2 er nemlig overdækket. Så mens far og mor kigger på orkidéer, prøver børnene kræfter med Junglestien, der er fyldt med sjove forhindringer. Det er også her I finder Jungledyret Hugoland - børnenes indendørs legeplads. Bagefter kan I – hver weekend og i hele skoleferien – opleve de populære Hugo-shows på scenen. Husk at få et gratis autografkort ved indgangen!

De mest dyrevilde børn har endda mulighed for at blive dyrepassere for en dag og hjælpe med at fodre dyrene – og gøre rent i deres bure og volierer.

Der er masser af spisesteder både i Parken og på Feriecentret, hvis familien vælger en times ekstra samvær frem for madlavningen.

Jesperhus Feriecenter har 143 hytter, 600 campingpladser, 80 familietelte og 10 feriehuse.

Vidste du ... at vi har gratis golf, børnedanseskole, vinsmagning og masser af Hugo-shows hele sommeren

– tid til at leve | Side 37


Turen går til ...

det Bangsbo-områ

erikshavn.dk

w.visitfred Se mere på ww

Mere end 1.000 statister hjælper med til at gøre Tordenskioldsdagene til en oplevelse for både børn og voksne.

B

ycykler, cafeservering og en livlig gågade signalerer storby. Og Frederikshavn har det hele, selvom den i omfang er en lille storby. Spændende butikker, stemningsfuldt dekorerede torve og pladser – og så er der kun få minutters cykeltur nordpå til stranden eller sydpå til dyrehaven ved Herregården Bangsbo.

Palmestranden

Frederikshavns badevenlige sandstrand er landets eneste Palmestrand med liggestole, hvidt sand og blåt vand. Og hvis ikke vejret indbyder til Kattegat, er der caribiske tilstande i badelandet The Reef, hvor du kan opleve lyset og vejrliget fra det tidligere Vestindien.

Bangsbo Herregård

Bangsbo-området er idyl, aktivitet og historie i en smuk blanding. Midt i mellem rosenhave, krydderurter og spaltebede med alpine planter ligger herregården med museum, der både præsenterer et handelsskib fra Vikingetiden og udstilling om besættelsestiden. Området omfatter også en Dyrehave, og så lægger den hvert år jord til den

Side 38 | Mit Nordjylland 2012

En lille storby - med det hele

smukke blomsterfestival – i år falder den 2.-3. juni.

Tordenskioldsdagene

Søhelten fra tændstikæskerne fejres én gang årligt. Det foregår i Frederikshavn, og det bliver gjort grundigt. Mere end 1.000 statister er med til at gøre Tordenskioldsdagene til en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for. Hele Frederikshavn – eller Fladstrand, som byen hed dengang – bliver forvandlet til en 1700tals boplads, iklædt autentiske klæde-

90 palmer af arterne Hørpalme og Kanaris k Daddelp alme give stranden r et caribisk tilsnit.

dragter og omkranset af kanoner og store træskibe. Omkring Krudttårnet hersker en særlig hektisk atmosfære med gøglere, gademusikanter, marcherende soldater og fruentimmere. I 2012 falder Tordenskioldsdagene sammen med Sct. Hans Aften, som vil blive fejret med maner. Og et bål, der både kan holde heksekunst og svensken på afstand, så Peder Wessel ville blive stolt over sin gamle havneby.

Sejl til Hirsholmene Ferie i Nordjylland er lig med maritime oplevelser, og en tur med Seadog til Hirsholmene er en både interessant og smuk udflugtstur. Den lille båd sejler i højsæsonen to gange om dagen mandag, torsdag og lørdag, så der er mulighed for at se det beboede naturreservat med dets rige fugleliv – bl.a. lomvie, som ikke holder til andre steder i Danmark.


Sæt

i kalenderen

Events

Kalender

www.visit

nordjylla

nd.dk/ka

lender

sommer/efterår 2012 Voksne 1. og 2. juni

Skaldyrsfestival på Mors Festivalen fokuserer på Limfjorden som spisekammer gennem underholdning og aktiviteter med tilknytning til havet og den omgivende skaldyrsindustri. Salg af godbidder fra Limfjordens spisekammer og masser af musik og sejlads. www.skaldyrsfestival.dk

1. – 3. juni

Hjallerup Marked Hjallerup Marked er mere end heste. Markedet er for store og små årets bedste begivenhed, som folk i tusindvis ser frem til og har gjort det i gennem århundreder. Hvert år deltager godt 200.000 glade mennesker og 1.400 heste fra hele Norden i Hjallerup Marked, der er blandt Nordeuropas største heste- og kræmmermarkeder. www.hjallerup-marked.dk

4. juli

Rebildfesten i Rebild Bakker Verdens største 4. juli-arrangement uden for USA foregår på den nordjyske hede, når Rebildselskabet samler og genforener tusindvis af mennesker med tilknytning til USA og Danmark og fejrer Uafhængighedsdagen i Rebild Bakker. www.visitrebild.dk

4. – 7. juli

Nibe Festival Nibe Festival er en af Danmarks mest kendte musikfestivaler. For mange er samværet med tusindvis af glade mennesker i naturskønne omgivelser næsten lige så vigtig som musikken. www.nibefestival.dk

14. – 22. juli

15. – 17. juli

Verdensballetten i Skagen For 5. år i træk blænder Verdensballetten op for forestillinger ved Den Tilsandede Kirke. Årets nye tiltag er en koncert aftenen før Verdensballettens premiere, hvor smukke og stemningsfulde danske sommersange er på programmet ved Den Tilsandede Kirke. www.skagen-tourist.dk

26. august

DM i østersåbning og champagne-sabling i Løgstør Det bliver en festlig og konkurrencepræget dag. Der bliver kamp til stregen, når nogle af landets bedste kokke/madentusiaster dyster om titlen som Danmarksmester i østersåbning og Danmarksmester i champagne-sabling. www.dm-oesters.dk

13. – 21. oktober

Vandrefestival 2012 Nordjylland disker op med en række spændende vandreaktiviteter for både børnefamilier og voksne. www.visitnordjylland.dk

Børn 31. maj

Lille Nørd i Jesperhus Jesperhus Resort får besøg af Lillenørderne, Kristian og Katrine. Showet er lavet i samarbejde med den lokale Radio Limfjord, som i forbindelse med sit 25 års jubilæum har sponseret Lille-nørderne til Jesperhus. Denne dag har alle børn fri entré til Jesperhus. www.jesperhus.dk

25. juni – 12. august

Træfpunkt Blokhus Et ugeprogram fra mandag til fredag i højsæsonen, hvor der alle dagene er aktiviteter i Jammerbugten på udvalgte mødesteder. Kog bolcher, spil fodboldgolf eller tag med på kronhjortesafari. Hver dag byder på nye aktiviteter. www.treffpunkt.dk

3. juli – 14. august

Leg med trolden Lille Vildma Skovtrolden Lille Vildma leger med både store og små og tager jer med på opdagelse. Gennem leg og læring får I viden om mosen og dens dyr og planter. www.lillevildmose.dk

5. – 14. juli

Skansespil i Hals: Min søn Pinocchio Sommerspillet på Skansen 2012 bliver intet mindre end et Disney-eventyr og en skandinavisk premiere på Min søn Pinocchio. Min søn Pinocchio er en genfortælling af den klassiske historie om Pinocchio, men fortalt fra hans far og skaber Geppettos perspektiv. www.skansespil.dk

3. og 17. august

Røvernat i Rold Skov Tør du møde Røverne ved nattetide? Vi følges gennem den nattemørke skov til Røverlejren – og ingen ved, hvad der her kan ske, når man er i selskab med Røverne fra Rold omkring bålet. I Røverlejren vil der ved midnatstide, blive fortalt gode og fæle røverhistorier. www.visitrebild.dk

13. – 14. oktober

Middelalderdage på Voergaard Slot

15. juni – 24. august

Middelalderdage på Vitskøl Kloster

Mød middelalderens liv på biskop Stygge Krumpens herregård voergaard anno 1533. Nyd en historisk dag med familien og gå på opdagelse i de mange eventyrlige fortællinger på Voergaard. Kryb ind i fangekælderen, mød spøgelserne og find blodpletten, der ikke kan vaskes af. www.voergaardslot.dk

Oplev vilde sæler på klos hold i deres rette element med færgen Mini II. Færgen sejler fra både Livø og Rønbjerg Havn hver mandag og onsdag fra kl. 19 og drager ud på to timers guidet sælsafari. www.miniline.dk

Der er middelaldermarked på Vitskøl Kloster, hvor I kan opleve et mylder af middelalderklædte mennesker. Udenfor på markedspladsen er der gøgl og teater, drabelige krigere og arbejdende værksteder samt boder med alskens gode sager. Temaet for 2012 er Ridderliv. www.vitskolmiddelalderdage.dk

22. – 24. juni

16. – 18. oktober

Sælsafari

Tordenskioldsdage i Frederikshavn Historien bliver levende, når Frederikshavn skruer tiden tilbage til 1700-tallet og genopliver kampene mod svensken med rygende kanoner. www.tordenskiold.dk

Sørøverfest i Løkken Der er lagt op til en kæmpe sørvøverfest i Løkken i efterårsferien. Alle dage er der aktivitet for børnene på Torvet. Byens butikker og restauranter bakker op med gode tilbud hele ugen. www.loekken.dk – tid til at leve | Side 39


Klik ind og vind

.dk/vind

www.visitnordjylland

ag! og delt Klik ind

E C N URRE KONK orgs Aalb ront f e n hav

Vind et ophold i dejlige Nordjylland Besvar spørgsmålet på vores hjemmeside, så deltager du i lodtrækningen om tre dejlige ophold i Nordjylland

3 flo præmtte ier

Minifamilieferie i skønne, skønne Skallerup Klit Feriecenter. Indgangsbilletter til samtlige Alletiders Nordjylland-attraktioner Hotelovernatning for to personer inkl. morgenmad midt i Aalborg, samt gourmet-middag på havnefronten med efterfølgende beerwalk En uges ferie i lejevogn på Klim Strand Camping med direkte adgang til Vesterhavet. Fri afbenyttelse af vand- og legeland

Deltag og ønsk en præmie på www.visitnordjylland.dk/vind Konkurrencen løber frem til 25. juni 2012, og vinderne får direkte besked.

Mit Nordjylland 2012  

Mit Nordjylland 2012

Mit Nordjylland 2012  

Mit Nordjylland 2012