Page 1

Branchens mest læste magasin / 74. årgang

Tema: Nørrebros Bryghus:

Vi vil gerne uddanne elever, men der er mange forhindringer Læs side 10-16

01

februar 2013

FOKUS: Copenhagen Food Fair 2013 Læs side 22-32

debat

fokus

mad

À la carte

produktnyt

klumme

branchejura


Fast lavpris HVER DAG. HELE UGEN. ÅRET RUNDT

gt hønsekød Euro Poultrys ko % brystkød 70 i tern består af rkød. og 30% lå ød giver en 70 De % brystk er struktur. kk læ og st meget fa et til: Varen er velegn alat og es ns hø r, te tartelet hønsefrikasse

Kogt hønsekød i tern 2500 g. Pr. pose

Lynge Olsen Reklamebureau A/S

94

95

Rå kyllingefilet

85% kød. 140-180 g. 2000 g. Pr. pose

Kærgården

2 kg. Pr. bøtte

Lurpak smør 500 g. Pr. pakke

Bagergårdens rugbrød 1450 g. pr. pakke

Roastbeef

af inderlår. 500 g. Pr. pakke

6795 7550 2350 1250 7895

Creme Fraiche 18%. 5 kg. Pr. spand

Miracel Whip 5 ltr. Pr. spand

Philadelphia 1,65 kg. Pr. stk.

Riberhus ost

Mellemlagret 45+. Ca. 2,7 kg. Pr. kg.

80 9995 7950 5625 50

UHT piske 1 ltr. Pr. stk.

UHT sødmælk 1 ltr. Pr. stk.

Sødmælk 3,5 % 1 ltr. Pr. stk.

Buræg str. M 30 stk. Pr. bakke

Find nærmeste engrosbutik på www.s-engros.dk eller ring på 43 30 14 04

Der tages forbehold for udsolgte varer, prisændringer som følge af pris- og afgiftsændringer samt eventuelle tryk- og billedfejl. Alle priser er ekskl. moms.

2150 675 550 2750


For mange regler giver for få elever DRC har netop gennemført en undersøgelse blandt medlemmerne for at få nogle bud på, hvorfor tilgangen af elever til vores fag stadig går lidt trægt. Resultatet siger helt kort, at medlemmerne gerne vil påtage sig et ansvar, men at der er for meget bureaukrati forbundet med at have elever. Så der er brug for at gøre noget, hvis vi også i fremtiden vil have dygtige, faguddannede medarbejdere i vores virksomheder. En uddannelsesgaranti skal hjælpe de unge i gang I starten af 2012 vakte en anden undersøgelse stor bekymring hos regeringen og arbejdsmarkedets parter: 80.000 unge havde hverken været under uddannelse eller i arbejde i de seneste seks måneder. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen talte dengang om, at regeringen vil presse eller tvinge de stærke unge i uddannelse eller arbejde og skabe særlige og målrettede forløb for de svage unge. Nu står vi her et år efter med den uddannelsesgaranti, som skal være med til at rette op på disse forhold. Og hvad kom der ud af den? Præmien for at oprette praktikpladser halveres Men en uddannelsesgaranti gør det jo ikke alene. Som det også fremgår tydeligt af vores undersøgelse, så vil virksomhederne gerne påtage sig et uddannelsesansvar, men det er stadig nødvendigt med en økonomisk incitamentsordning, der belønner de virksomheder, som opretter praktikpladser. Og så kan det jo undre, at man i en tid, hvor verden skriger på praktikpladser, nedsætter det tilskud, der kan gøre det ekstra attraktivt at oprette praktikpladser. De ny præmier i 2013 er blevet halveret i forhold til 2012. Og det vil helt sikkert få indflydelse på den forsigtige fremgang, vi har sporet, i antallet af praktikpladser de seneste år.

Hjælp til de svageste unge I undersøgelsen har vi også fået en del eksempler på, at netop restaurationsbranchen har mulighed for at tilbyde unge, der af den ene eller anden årsag har særlige udfordringer, en uddannelse. Det kræver bare, at der er et nært samarbejde mellem arbejdsgiveren, kommunen og skolen. Vi har flere eksempler på, at virksomheder tager unge ind, der ikke har de samme muligheder for at gennemføre en uddannelse som andre. I de eksempler, hvor det lykkes, har medlemmerne haft et tæt samarbejde med skole og kommune, så både arbejdsgiver og elev har fået den ekstra støtte, der var nødvendig. Vi vil se nærmere på de gode eksempler. Hvad kan vi lære af disse erfaringer, og hvordan kan vi brede dem ud, så flere unge med særlige udfordringer i rygsækken kan få en uddannelse i vores branche. Lad os mødes rundt om bordet Endelig skal vi se nærmere på, om hele det erhvervspolitiske system er skruet rigtigt sammen. Jeg er helt enig med Maj Toppenberg, der i dette nummer fortæller om de udfordringer, de har mødt i Nørrebros Bryghus: Der skal politiske løsninger til. For er det virkelig nødvendigt med så mange administrative byrder? Er det i orden, at virksomheder skal følge flere aftaler, og er det muligt, at vi sammen kan gøre det endnu bedre? Denne dialog vil DRC tage initiativ til. Vi dækker op ved det store mødebord og håber at se politikere, uddannelsesinstitutioner, fagforeninger og restauratører til Kirsten Hauge Direktør nogle konstruktive møder.

01

Branchens mest læste magasin / 74. årgang

februar 2013

tema: nørrebros bryghus:

Vi Vil gerne uddanne eleVer, men der er mange forhindringer

Udgiver: DRC, Islands Brygge 26, 3. sal, 2300 København S, tlf. 3325 1011, e-mail: d-r-c@d-r-c.dk, www.d-r-c.dk oplag: 14.500 eksemplarer, Abonnement 250 kr. årligt Ansv. redaktør: Kirsten Hauge Redaktion: Marianne Bolvig, tlf. 8171 0017, bladet@d-r-c.dk Annoncer: Mediegruppen as, Mediekonsulent Lars Burchardt, tlf. 7584 1200, fax 7584 1229, e-mail: lars@mediegruppen.net LAYOUT & Produktion: Mediegruppen as FORSIDEFOTO: Maj Toppenberg, fotograf David Rosted distrubution: Restaurant og Cafe distribueres til godt 14.000 adresser i overnatnings- og serveringsbranchen

01

feBruar 2013

fokus: copenhagen food fair 2013 Læs side 22-32

debat

fokus

mad

À la carte

produktnyt

klumme

branchejura

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 3

1367 Mediegruppen

læs side 10-16


01 indhold

46 6

drc nyt

8

Jørgens hjørne DRC’s erhvervsjurist Jørgen Kønigshøfer svarer på aktuelle spørgsmål fra medlemmerne.

10 alt for mange regler afholder restauratører fra at ansætte elever Vi vil gerne påtage os et ansvar, men det er alt for besværligt med elever. 14 vi vil ikke håndtere to overenskomster! Nørrebros Bryghus vil ikke længere have elever 16 5 skarpe til Jette slagslunde 18 restauratørerne slår sig sammen og danner ny forening i aarhus Nu går en række af Aarhus’ restauratører sammen og danner en ny forening. 22 fødevaremesse skifter navn og koncept 24.-27. februar 2013 åbner Bella Centeret dørene og byder indenfor til madbranchens fagmesse i København.

4 / RestauRant og Cafe / 01-2013

indHold

restaurant og cafe / nR. 01 FebRuaR 2013

fokus: copenhagen food fair 2013 Læs side 22-32

10 36 Mange nye muligheder på det nye ibyen.dk I oktober 2012 rullede ibyen.dk en ny version af deres restaurationsdatabase ud. 38 dansk turisme hænger fast i traditionelle salgskanaler Nye tal viser, at mens vores nabolande tiltrækker flere og flere turister, går Danmark tilbage. 40 verden à la carte Nyheder fra udlandet

18 42 de gamle pantetiketter udgår

44 akademiker giver struktur i the Bagel co Firmaet mangler struktur på både logistik og indkøb. Det råder de nu bod på ved at ansætte en akademiker i løntilskud. 46 kom og bliv klogere på tyske vine Kom til vin-event for professionelle på Den Sorte Diamant. 48 kolds kokke-elever får grøn profil På kokkeskolen i Odense skal madaffald fremover forvandles til biogas

konkurrencer på Facebook kan medføre sidelukning Reglerne for konkurrencer er meget strikse, og hvis du overtræder dem, kan det betyde, at Facebook lukker din side.

44 19

34


Lad gæsterne betale med kort – direkte ved bordet

En god oplevelse ved bordet og den imødekommende betjening, det er hvad kunderne kommer for. Og kommer igen for. Der er ingen grund til at spolere oplevelsen med en tur til kasseapparatet for at betale, eller at spilde jeres kostbare minutter på at gå frem og tilbage. Med trådløs betjening kan I betjene kunderne på få sekunder, hvor de er – og Point tilbyder hurtige og sikre dankortterminaler. Så kan I bruge tiden på den gode samtale med kunderne. Læs mere på point.dk

Detailhandlens foretrukne leverandør af:

Betalingsterminaler I Bonruller I Terminaltilbehør I Renseprodukter I Service

Kontakt os: www.point.dk | tel. 44 53 16 10


drc nyt af: Redaktionen foto: Colourbox, Chris Tonnesen

dRC dØgnet i maRts DRC inviterer alle medlemmer til DRC Døgnet 2013. I år vil temaet være tidsånd og trends. Døgnet vil byde på en god blanding af foredrag, debatter, workshops og branchejura. Og så vil der selvfølgelig også vanen tro blive rig lejlighed til at netværke og hygge sig med sine fagfæller over en drink og en god middag. Alle foredrag, debatter og workshops er gratis, mens du selv betaler for middag og overnatning. Nærmere information om programmet følger snart. Men hvis du er interesseret, så sæt allerede nu kryds i kalenderen tirsdag den 12. marts fra kl. 12 til onsdag den 13. marts kl. 12. Arrangementet vil blive afholdt på Fyn.

medlemmerne SPØrger om KonKurrenCeregler PÅ faCeBooK Vi har på det seneste modtaget flere henvendelser fra vores medlemmer, der gerne vil vide, hvordan regler for at lave konkurrencer på Facebook er. Mange cafeer og restauranter benytter nemlig konkurrencer på Facebook til at skabe opmærksomhed og aktivitet omkring deres Facebooksider. Men reglerne for disse konkurrencer er meget strikse, og hvis du overtræder dem, kan det betyde, at Facebook lukker din side. Læs derfor mere om reglerne på side 34 i bladet.

DRC lanDet RunDt I starten af februar holdt DRC regionsårsmøder i de fem regioner. Her satte vi fokus på netværk og nye muligheder i 2013. Der var også valg til regionsrådet og indlæg om, hvordan man styrker relationen til gæsterne på sociale netværkstjenester, og vi fortalte om nye muligheder for store besparelser på indkøb. Hvis du gerne vil vide, hvad der skete i netop din region, kan du læse mere på DRC’s hjemmeside under de enkelte regioner.

6 / RestauRant og Cafe / 01-2013


1

9

+2

S

I

N

ITATIO V N

0 MAR

T

Kom til demodage hos iNteR-gastRo tirsdag d. 19. og onsdag d. 20. marts fra kl. 9.00-15.00, hvor vi viser nyheder inden for vores forskellige maskiner og produkter. pregels italienske ismester viser 2013’s isnyheder og giver gode ide’er til præsentation af is og selvfølgelig SMOOTHIES en masse smagsprøver.

Lyn og båndovne fra TURBOCHEF og LINCOLN • Soft ice, yoghurt og ismaskiner fra TAYLOR Isdiske og indretninger fra ISA • Espressomaskiner fra CIMBALI • Gourmet kaffemaskiner fra BUNN • Isnyheder fra Pre Gel • Blendere fra VITAMIX • Appelsin og juicepressere fra ZUMEX • Oliebesparende friturer fra FRYMASTER OG HENNY PENNY

Vi demonstrerer alle vores spændende maskiner og byder derfor på mange spændende smagsprøver. ring og book din deltagelse på telefon: 43 29 20 00 eller send en mail til info@inter-gastro.dk Vel mødt hos inter-gastro as | midtager 18 | 2605 brøndby samaRbejdspaRtNeRe:

rotisserie, varmeBorde & friturer

appelsinpressere

is-og kølediske

produkter til isfremstilling

Båndovne

HøjHastigHedsovne

Blendere

espressomaskiner

kaffe & tilBeHør

soft ice - milk sHake og ismaskiner

INTER-GASTRO A/S | MIDTAGER 18 | 2605 BRØNDBY | TLF. 43 29 20 00 | WWW.INTER-GASTRO.DK


n e g r ø J hjørne ... jura

DRC’s erhvervsjurist Jørgen kønigshøfer svarer på aktuelle spørgsmål fra medlemmerne.

Jørgen Kønigshøfer, cand.jur., erhvervsrådgiver hos DRC.

hver dag modtager DRC en række erhvervsjuridiske spørgsmål fra vores medlemmer. i hvert nummer af Restaurant og Cafe vil Jørgen kønigshøfer, cand. jur., svare på et af de spørgsmål, der lige nu optager vores medlemmer. Redaktionen finder selv spørgsmål, men du har også mulighed for at give os inspiration til spørgsmål, som du mener, er relevant at belyse. send dit spørgsmål til: bladet@d-r-c.dk.

få en forhandling med din udlejer, det kan betale sig af: Jøregen Kønigshøfer foto: DRC

i drc får vi hver uge flere leje- og forpagtningskontrakter til gennemsyn og kommentering. i de allerfleste tilfælde er der tale om virksomheder, hvor driften er blevet vanskelig, og hvor ikke mindst lejen eller forpagtningsafgiften efterhånden tager en alt for stor mundfuld af udgifterne og efterlader forretningen uden overskud – eller som regel med direkte underskud. Vi møder ofte restauratører, der helst vil springe fra med det samme – det vil sige i utide, da man jo ofte er bundet af en opsigelsesfrist og desværre også alt for tit af en uopsigelighedsperiode. Vi må sige her, som i rigtig mange andre sager, at det i reglen er meget dyrt at springe fra en kontrakt i utide. Vi har for tiden flere verserende sager, hvor restauratøren har måttet kaste håndklædet i ringen og bare vil ud af kontrakten, selvom der måske er flere måneder eller år tilbage af uopsigelighedsperioden. Selvom udlejer/bortforpagter har en tabsbegrænsningspligt og derfor skal gøre en indsats for at finde en ny lejer hurtigst muligt, kan man ofte komme til at

8 / RestauRant og Cafe / 01-2013

betale husleje i halve eller hele år, således at man forværrer sin økonomiske situation yderligere. drc som mellemmand Vi anbefaler derfor, at man hellere forsøger sig med en forhandling med udlejer. I mange tilfælde er forholdet mellem lejer og udlejer efterhånden blevet så belastet, at de ikke selv kan kommunikere fornuftigt med hinanden. I sådanne tilfælde kan det være en fordel, hvis vi som brancheorganisation kommer ind i billedet – som en art formidler. Parterne har jo grundlæggende en fælles interesse – nemlig at forretningen går så godt som muligt. Det gavner selvfølgelig oplagt lejeren, men det gavner også udlejeren, da det kan være med til at øge værdien af ejendommen. Jeg vil ikke lægge skjul på, at DRC’s mellemkomst i visse tilfælde bliver en irritation for udlejer, og så bliver det endnu sværere at nå en løsning. Men flere nylige tilfælde har vist, at det kan lade sig gøre at få en fornuftig forhandling. Vi har fx i et tilfælde haft held til at få udlejer til at nedsætte huslejen i en periode og, i et andet tilfæl-

de, fået udlejer til at eftergive en længerevarende huslejerestance. erhvervslejelovens § 13 Erhvervslejeloven indeholder en særlig bestemmelse om regulering af huslejen til markedsleje (§ 13). Det er her muligt for begge parter at kræve huslejen reguleret – op eller ned – hvis man mener, at den aftalte husleje afviger væsentligt fra markedslejen i området. Det kan dog kun ske hvert 4. år og kun, hvis man ikke har fraskrevet sig denne mulighed i kontrakten – hvilket vi desværre ser ganske ofte. Det forholder sig sådan for tiden, at alene risikoen for en nedsættelse af lejen får mange udlejere til frivilligt at indgå forhandlinger, som naturligvis giver parterne mere spillerum end en afgørelse ved Boligretten. Så budskabet fra dette hjørne er todelt: 1. Sørg for at læse din kontrakt grundigt igennem, inden du underskriver – eller lad os kigge på den først. 2. Vær ikke tilbageholdende med at efterlyse forhandling eller lejeregulering – det kan godt betale sig i mange tilfælde.


Besøg os på Stand B4-004

EBM UnTill® Skræddersyes efter dit behov. Kan integreres med Dankort terminal, webshop, hotelsystemer og bookingssytemer

UnTill Webmanagement

Læs mere her

EBM Q-10-Pro Utrolig stabil, driftsikker og hurtig touchterminal. Du kan nu bruge din Android telefon/tablet som håndterminal. Nu kun fra kr.

640,- pr. md. Pris inklusiv skuffe.

Se vores nye bælteprinter

Jylland: 8622 3722 · Sjælland: 4343 0110 · ebm@ebm.dk · www.ebm.dk Branchekendt firma siden 1979

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 9

Leasing priser er beregnet ud fra en løbetid på 36 md. Oprettelse kr. 600. Restværdi 10%. Alle priser er eksk moms

Følg dine salgstal på farten!


fokus

Alt for mange regler afholder restauratører fra at ansætte elever AF: Marianne Bolvig foto: David Rosted

Vi vil gerne påtage os et ansvar, men det er alt for besværligt med elever. Nogenlunde sådan kan man opsummere den undersøgelse, som DRC netop har gennemført blandt deres medlemmer. På den positive side siger medlemmerne, at de gerne bidrager til, at branchen uddanner nye dygtige medarbejdere. På den negative side lægger administration af regler, oplæring og koordinering i forhold til skole, fagforening, ferie- og fridage en stor byrde på særligt de mindre virksomheder. I mange tilfælde er byrden så stor, at restauratørerne ikke kan overskue at have elever i virksomheden.

Indviklede regler og problemer med 3F Det er besværligt, bøvlet og tidsrøvende at have elever, mener mange af de medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen. Både dem, der ikke ønsker at ansætte elever, og dem, der har elever i virksomheden. En af dem, der ikke ønsker at ansætte elever, udtrykker det således: ”Der er al for stor forskel på de generelle personaleregler i forhold til de regler, der gælder for eleverne. Kort sagt, så er reglerne for elever bygget op efter samfundsnormen om et 8-16-job, og det er ude af trit med virkeligheden og den fleksibilitet, der i dag kræves på markedet”.

I en tid hvor verden skriger på arbejds- og elevpladser, er det vigtigt at fokusere på, hvorfor der ikke ansættes og uddannes flere elever i branchen, end der gør. Det har siden 2008 været muligt for virksomhederne at opnå tilskud til at ansætte og aflønne elever, alligevel går udviklingen trægt (se figur 1, s. 12). Derfor har DRC gennemført en undersøgelse blandt medlemmerne for at få nogle bud på, hvorfor tilgangen ikke er større. Undersøgelsen er på grund af sit forholdsvis lille datagrundlag ikke repræsentativ, men den giver et indblik i de udfordringer, som de 319 restauratører, der har deltaget i undersøgelsen, møder i deres dagligdag.

En anden restauratør, der tidligere har haft elever, men ikke har det længere, siger: ”Man kan ikke have elever i denne branche uden at forbryde sig mod en eller anden regel …” Og hvis man ikke overholder reglerne, så rykker 3F ud, for det er dem, der varetager elevernes interesser. Hvis man ønsker at have elever, så sker det efter 3F’s overenskomst. Og det er en stor udfordring for mange af de medlemmer, der har valgt at deltage i undersøgelsen. Et overraskende stort antal af dem, der har svaret, har anført, at netop de mange regler og det anstrengte forhold til 3F er direkte årsag til, at de ikke ønsker at ansætte elever. En elev udtrykker det således: ”Alle de forskellige regler, der er – og med 3F i bag-

10 / Restaurant og Cafe / 01-2013


fokus

Mange medlemmer oplever, at valg af skoleperioderne er for ufleksible, og at det er svært at få skoleperioderne til at passe ind i specielt en lille virksomheds årskalender.

hovedet – så er lysten til at ansætte elever desværre ikke til stede”. Bedre samarbejde med skolerne Ordet ufleksibel optræder mange gange i besvarelserne. Mange medlemmer oplever, at valg af skoleperioderne er for ufleksible, og at det er svært at få skoleperioderne til at passe ind i specielt en lille virksomheds årskalender. Flere medlemmer efterlyser et generelt bedre samarbejde med skolerne, de giver fx udtryk for manglende feedback fra skolerne om elevens status, og de savner bedre forventningsafstemning: ”… Desuden ville det være rigtig fint med mere information fra skolerne. Hvad de forventer, at eleven skal kunne efter 1., 2. og 3. år. Dette ville være et godt støttepunkt for elever såvel som mestre” og ”Besøg og samtaler på lærepladsen. Input til hvad kan vi gøre bedre? Hvad forventes der fra vores og elevens side?” Tid til oplæring og opdragelse Mange af besvarelserne vidner om, at det specielt er i de små virksomheder, det er svært at få tid og overskud til at påtage sig ansvaret for en elev. Der er naturligvis de mange regler og administrationen, men derudover så er der også et regulært oplærings- og i visse tilfælde opdragelsesarbejde for virksomhederne. En del af dem, der har svaret, fortæller om oplæringen, supervisionen, møderne, feedbacken som

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 11


fokus

Flere mener, at eleverne påvirker arbejdsmiljøet positivt, og at de giver en god stemning, fordi elevene er fyldt med ”engagement, drive og godt humør”.

en naturlig, men tidsrøvende faktor. Andre fortæller om udfordringer med elever, ”der ikke er voksne nok til at tage det ansvar, de får”, og at de kommer til arbejdspladsen ”… ufærdige, forkælede og uden en særlig høj arbejdsmoral”. Endelig fortæller enkelte medlemmer, at de har været uheldige med elever, der har været langtidssyge, på stoffer, depressive eller på andre måder så problematiske, at det har været svært eller umuligt at gennemføre elevforløbet. Her siger flere af restauratørerne, at de føler sig helt på bar bund og savner hjælp og rådgivning til at tackle problemer af denne karakter. vi har en forpligtelse Men der kommer også mange positive ting frem i undersøgelsen. Medlemmerne vil gerne have elever i deres virksomheder, det er der nemlig mange fordele forbundet med. Men først og fremmest er restauratørerne optagede af deres samfunds- og brancheansvar: ”Vi kan jo ikke se bort fra den fælles samfundsforpligtelse” og ”… vi må erkende, at vi i fremtiden kommer til at mangle faguddannet personale i vores branche. Og vi skal jo selv sikre, at der er faglært arbejdskraft i fremtiden”. eleverne holder os i gang Og der er mange fordele ved at have elever. Flere af de adspurgte fremhæver, at eleverne er med til at give udvikling og inspiration i virksomheden. De kommer med nye idéer og et frisk pust fra skolen og er fyldt med gåpåmod: ”At have elever giver et ungt miljø, og vi får et indblik i, hvad vores unge kunder efterspørger. De giver os bud på, hvilke trends der er oppe i tiden, og inspiration. Og så tvinger de ’os gamle’ til at se med nye friske øjne”.

engagerede medarbejdere med drive De adspurgte fortæller i undersøgelsen, at der med elever kommer et ”frisk pust ind i forretningen”. Desuden giver mange udtryk for, at elever påvirker alle i virksomheden til at yde deres bedste: ”De skaber god dynamik – skaber udvikling – og de påvirker ældre kollegaer til at tage mere ansvar og være mere omhyggelige med faget”. Flere mener, at eleverne påvirker arbejdsmiljøet positivt, og at de giver en god stemning, fordi elevene er fyldt med ”engagement, drive og godt humør”. Endelig peger en stor del af de adspurgte på, at de gode elever er en stabil arbejdskraft til en rimelig løn, særligt med det ekstra tilskud, der følger eleven. På dette punkt er svarene dog ikke entydige i undersøgelsen. En del medlemmer giver udtryk for, at de mener elevlønnen er for høj.

Bag tallene DRC har via Netigate sendt et elektronisk spørgeskema til 1.153 restaurantvirksomheder fordelt over hele landet. 319 har valgt at svare, hvilket giver en svarprocent på 28. Cirka halvdelen af dem (156) har i dag ansat elever i virksomheden. Den anden halvdel (163) har ikke elever ansat, og 80 % af dem overvejer heller ikke at ansætte. Langt størstedelen af dem, der har elever, har mellem 1 og 4 elever (86 %). En tredjedel af dem (31 %) har 2 elever. Blot en enkelt virksomhed har 10 elever. Ingen har flere end 10 elever.

!"#$%&$'()'*$*+',+&&),*+-*)&)#).*$'")'*-/.*0.+'12)'3* 455674588* '($!!" '(#!!" '(!!!" &!!" %!!" $!!" #!!" !"

#!!&"

#!!)" *+,-./0/1"

#!'!" 234356/07,-"

89303."

Figur 1. Kilde: UNI•C Statistik & Analyse på data fra Danmarks Statistik.

12 / RestauRant og Cafe / 01-2013

#!''"


Onlinebordbestilling Vores komplette kassesystem FlexyPos har også fuldt integreret onlinebordbestilling. Tag imod reservationer direkte fra din hjemmeside – automatisk mail- og smsbekræftelse sendes til kunden. Systemet har samtidig intelligent bordplacering, som sikrer højst mulig belægningsgrad.

FlexyPos Fra kr. 414,pr. måned

FlexyPos er en totalløsning • Kassesystem • iPad/iPod integration • Vagtplan og personalehåndtering • Lagerstyring • Kundekort • Markedsføring • Fakturering • Og meget mere...

FlexyBox ApS

Tlf.: 70 22 48 84 mail@flexybox.com www.flexybox.com

Flexybox

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 13


fokus

Vi vil ikke håndtere to overenskomster! AF: Redaktionen foto: David Rosted

Nørrebros Bryghus vil gerne have elever – de har tidligere haft mellem fire og seks elever. Men nu er det slut. Alt for mange indviklede regler og et krav om flere overenskomster betyder, at Nørrebros Bryghus ikke vil uddanne flere elever. Til september kan Nørrebros Bryghus fejre sit 10-års-jubilæum. De har reddet på en bølge med et nordisk inspireret køkken, eksperimenterende kvalitetsøl og gode oplevelser i historiske omgivelser. I den hyggelige bar i kælderen har man udsigt til de rustikke kedler og de store gærings- og lag-

14 / Restaurant og Cafe / 01-2013

ringstanke. Med andre ord har bryghuset umiddelbart alle ingredienser til en succes. Overenskomster med flere parter ”Men der har også været mange sten på vejen”, siger Maj Toppenberg, der er administrerende direktør i Nørrebros Bryghus. ”Vi er dækket af en overenskomst med Kristelig Fagforening gennem vores medlemskab af RAF-2000 – Restauratørernes Arbejdsgiverforening, og dermed også af den elevoverenskomst, der er her. Den er vi glade for. Problemet er bare, at der er afsagt en dom, der betyder, at KRIFA’s elev-

overenskomst ikke gælder”, siger Maj Toppenberg. ”Vi er tvunget til at benytte lønsatserne i 3F’s overenskomst, da Erhvervsuddannelsesloven siger, ’at lønnen mindst skal udgøre den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for området.’ I vores branche betyder det overenskomsten mellem Horesta og 3F. Og det vil vi ikke, når vi i forvejen har en overenskomst, der rent faktisk indeholder regler om elever. Vi er en lille virksomhed, som bruger alt for mange ressourcer på at skulle håndtere to overenskomster”, forklarer Maj Toppenberg.


fokus

Tvistighedsnævnet er problematisk Endvidere finder Maj, at sammensætningen af Tvistighedsnævnet – der afgør tvister mellem elever og arbejdsgivere, før sagerne kan indbringes for de almindelige domstole – er helt forkert, fordi medlemmerne er udpeget af DA og LO. Det spørgsmål opfordrer hun DRC til at gå til politikerne med, da det alene er dem, der kan løse det. Slut med elever ”Og nu stopper vi med at have elever. Det er rigtig ærgerligt”, siger Maj. ”For vi vil gerne være med til at sørge for elevpladser, både for at sikre branchens fremtid og udvikling, og for at være med til at afhjælpe den store ungdomsarbejdsløshed, fortsætter Maj Toppenberg ”Vi havde tidligere 4-6 elever, men det er slut nu. Det er simpelthen blevet for bureaukratisk. Vi må tænke på os selv og bruge vores energi på de rigtige ting”, siger Maj Toppenberg. Den negative attitude ”Jeg taler ikke om, at arbejdsforholdene for eleverne ikke skal være i orden, slet

ikke. Der skal selvfølgelig være orden i tingene. Men vi vil selv have lov til at vælge, hvem vi skal indgå aftaler med. Og vi har nu engang valgt KRIFA, og dem er vi glade for. Hvorfor skal vi så tvinges til at have elevoverenskomst med 3F? De er jo kendte for at prioritere det negative frem for det konstruktive, når der opstår et problem mellem eleven og arbejdspladsen. Og det holder altså ikke i længden. Den kamp er der ingen arbejdsgivere, der orker at kæmpe. Det her må stoppe, for det er de unge, der taber. Gør vi ikke noget, så ender det med, at der ikke er nogen i branchen, der vil tage elever”, siger Maj Toppenberg.

Frem med løsningerne ”Hvis den udfordring skal løses”, fortsætter Maj Toppenberg, ”så skal der politiske løsninger til. Politikerne, fagforeningerne, skolerne og restauratørerne må kunne komme op med noget, der er bedre. Vi skal både forbedre tilliden og samarbejdsklimaet. Og vi skal se på de mange administrative byrder, der er i forbindelse med elevaftaler. Og så skal vi se på, om det kan være rigtigt, at Højesterets dom fra 2010 stadig skal stå ved magt. Det skylder vi branchen, og det skylder vi de mange unge mennesker, der gerne vil have en uddannelse inden for vores fag”, slutter Maj Toppenberg.

FrontRest 15” touchtermimal

Det mest simple og brugervenlige café/restaurant program 1 x Bon/køkkenprinter 1 x ICG program 1 x Pengeskuffe Mulighed for: - 8,4” Kundeskærm - Android håndterminal Priser fra kr. 20.000,* Leasing fra 680,* Årligt support / abonnement kr. 3.600,-.

Besøg os i Bella Centret på FoodFair 2013 Stand B4 - 015 Rylevænget 29, 2880 Bagsværd Tlf. 96 18 19 30, Mobil: 20 18 19 30 Mail: wch@posnet.dk www.posnet.dk * Leasing i 36 mdr., 10% restværdi, ingen depositum, 600 opstartgebyr.

7

* Alle priser er eksklusive moms, programmering, levering og abonnement.

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 15


fokus

af: Redaktionen foto: Privat

5

uddannelSe a f eleVer er eT fÆlleS anSVar ...

SKarPe

til jette slagslun

de

Jette slagslunde har tidl igere været konsulent og elevansvarlig i 3f. Jette er i dag selvstændig konsul ent, hvor hun rådgiver arbejdsgi vere inden for restaurati onsbranchen – primært i forbindelse med det at have elever .

1.

2.

3.

Hvorfor tror du, at så ma nge restauratører oplever, at det er besvæ rligt med elever? Igennem mine mange år i fagforeningen som elevansvarlig har jeg fåe t skabt mig et indgående indblik i, hvorfor så ma nge restauratører synes, at det er besværligt. Alle giver udtryk for, at det er vanskeligt at finde run dt i lovgivning og regler. De rammes af, at man som selvstændig sjælde nt har energi og overskud til at sætte sig ind i en masse kedelige regler. Når man kom hjem, træ t efter en lang arbejdsda g, så er det sjældent reg ler og love, man kaster sig over.

Hvad oplever du, at res tauratørerne er usikre på? Jeg er overbevist om, at alle kan nikke genkendende til problematikk er som: Hvornår skal ele ven stige i løn? Hvad er satsen? Hvad sker der, når eleven skal på sko le? Hvad er reglerne om kring ferie? Hvad med tillæg, overtid, pension, helligdage osv., osv. ...

Hvad mener du er det største problem lige nu? Jeg har de senere år mæ rket en tendens til, at flere og flere vælger ele verne fra, så der ikke kommer nye ind, når de gamle er udlært. Det er simpelthen for besværlig t. Det koster måske noget mere med en udlært kok eller tjener, men det er altså nemmere at håndtere.

16 / RestauRant og Cafe / 01-2013

4.

5.

Hvad kan det betyde i det store perspektiv? Det er efter min menin g et forfærdeligt skråpl an at komme ind på. Der skete jo det samme i 1990’erne, og det tog ca. 10 år at rette op på den skade. I mange år var det svært at få fat i en faglært kok, fordi der i en periode simpelthen ikke blev uddannet nok nye kokke. Uddannelsen af nye faglærte medarbej dere til branchen er alles fælles ansvar. Det kan ikke nytte noget at vælge eleverne fra, for så får vi ikke faglærte nok i branchen fremover.

så hvad er dit råd til res tauratørerne? Kast jer ud i det! Ansæt, ansæt, ansæt elever. Det er udfordrende, berigende for den enkelte virksomhed og vigtigt for bra nchen. Hvis man ikke er godkendt til at tage ele ver i dag, så kan man kon takte branchens uddann elsessekretariat og få et ansøgningsskema. De har tlf. 3386 2300. Og til alle jer andre: Hold fas t i de gode elever, I har i dag. Og sæt jer ind i reg lerne, det lønner sig, selvom det virker lidt bes værligt i begyndelsen.


Maximalt udbytte Maximalt udbytte Maximalt udbytte - mange modeller i samme automat! - mange modeller - mange modelleri samme i samme automat! automat!

Optimér din Optimér spilleindtægt! Optimér

Nu er der mulighed for at få alle de klassiske og nye din spilleindtægt! DAE modeller én og samme spilleautomat! DAE MULTIdin ispilleindtægt!

spil kan nu leveres med helt op til 6 forskellige modeller. Nu er leveret der mulighed at de få alle de klassiske og nye Nu Alt er der mulighed for iatden fåfor alle klassiske og nye sammen samme spilleautomat. DAE imodeller i én og spilleautomat! samme spilleautomat! DAE MULTIDAE modeller én og samme DAE MULTIkan nu leveres med helt op til 6 forskellige modeller. spilSpilleren kan nuspil leveres med helt op til 6hvilken forskellige modeller. derved frit ivælge model der ønskes Altkan sammen leveret den samme spilleautomat. Altat sammen leveret spilleautomat. spille på og deri den kan samme til enhver tid skiftes imellem de

Spilleren kan derved fritgiver vælge ønskes forskellige modeller. Dette ethvilken langt model størreder udvalg Spilleren kan derved fritder vælge hvilken model derimellem ønskes at spille og kan til enhver tid skiftes af modeller på på spillestedet og optimerer samtidig dinde modeller. Dettetid giver et langt større udvalg at spille påforskellige og der kan til enhver skiftes imellem de spilleindtægt – selvfølgelig uden at øge antallet af af modeller på spillestedet oglangt optimerer samtidig din forskellige modeller. Dette giver et større udvalg fysiske spilleautomater! spilleindtægt – selvfølgelig uden at samtidig øge antallet af modeller på spillestedet og optimerer dinaf fysiske spilleautomater! spilleindtægt – selvfølgelig uden at øge antallet af Alle automat model modeller i DAE MULTI fysiske spilleautomater! automat model modeller i DAE MULTI kørerAlle uafhængigt af hinanden. kører uafhængigt hinanden. vundetafjackpot på én Har du f.eks. vunde Alle automat modeller i DAE MULTI Har du model f.eks. vunde vundet jackpot på én dine chancer ikke for model, forringes din dine chancer ikke for model, forringes din kører uafhængigt af hinanden. jackpot på en anden model! at vinde jackpotjackpot på en anden at vinde vundet på énmodel! Har du f.eks. vunde dine chancer ikke for model, forringes din at vinde jackpot på en anden model!

Kanbest bestilles nu! best nu! Kan bestilles mød os på nu! Kan best bestilles

stand nr. B6-014 d. 24. – 27. feBruar

KOmmer snart

Tornado Classic

Tornado Classic Tornado Classic

Olfert Classic

Olfert Classic Olfert Classic

Poker

Apache Classic

Rally

Starghter

Kontaktinfo: Rally- Århus. Apache Classic AutomatPoker Fabrikkerne A/S . Michael Drewsens Vej 13 . 8270 Højbjerg Tlf. 70 10 15 16 . E-mail: info@automatfabrikkerne.dk . www.automatfabrikkerne.dk

Starghter

Poker A/S er en del Rally CompuGame-DAE Apache Classic Star Automat Fabrikkerne af Gaming koncernen, som også inkluderer A/S.ghter Selskabet tilbyder leasing, leje og salg af spilleautomater - direkte til spillehaller, kiosker og restaurationer.

Sports

Sports Sports

Kontaktinfo: Automat Fabrikkerne A/S . Michael Drewsens Vej 13 . 8270 Højbjerg - Århus. Kontaktinfo: Tlf. 70 10 15 16 . E-mail: info@automatfabrikkerne.dk . www.automatfabrikkerne.dk Automat Fabrikkerne A/S . Michael Drewsens Vej 13 . 8270 Højbjerg - Århus. Automat Fabrikkerne A/S er en del af Gaming koncernen, som også inkluderer CompuGame-DAE A/S. RestauRant og Cafe / 01-2013 / 17 Tlf. 70 10 15 16 leasing, . E-mail:leje info@automatfabrikkerne.dk www.automatfabrikkerne.dk Selskabet tilbyder og salg af spilleautomater - .direkte til spillehaller, kiosker og restaurationer. Automat Fabrikkerne A/S er en del af Gaming koncernen, som også inkluderer CompuGame-DAE A/S. Selskabet tilbyder leasing, leje og salg af spilleautomater - direkte til spillehaller, kiosker og restaurationer.


indblik

Jo flere vi er, jo stærkere står vi, når vi skal forhandle med kommunen og andre myndigheder.

Restauratørerne slår sig sammen og danner ny forening i aarhus af: Redaktionen foto: David Bering

nu går en række af aarhus’ restauratører sammen og danner en ny forening. de vil sammen skabe et stærkt netværk, der skal arbejde for at skabe stærkere relationer til og bedre samarbejde med myndigheder og kommunen. På den lange bane skal foreningen skabe bedre vilkår for restauratørerne i Aarhus, der på det seneste har mødt store udfordringer fx i forbindelse med udeservering. Den nye forening hedder F.A.R., der er en forkortelse for Foreningen af Aktive Restauratører. Bag foreningen står en arbejdsgruppe anført af restauratørerne Steffan Trie, Café Ziggy Sidewalk, og Uffe Jakobsen, Café Viggo og Rømer. kun én forhandlingspartner Ideen til foreningen er opstået i forbindelse med de møder, som Steffan Trie og DRC har haft med Rådmand Bünyamin Simsek i Aarhus Kommune. På møderne har man drøftet udeservering og de kommunale afgifter, som ifølge restauratørerne er steget til et niveau, hvor mange har svært ved at få det til at løbe rundt. På møderne blev det klart, at det ville være en fordel, hvis kommunen og andre havde en forening at forhandle og tale med. ”Derfor er det vigtigt, at vi nu får så mange som muligt af de aarhusianske re-

18 / RestauRant og Cafe / 01-2013

stauratører med i foreningen. For jo flere vi er, jo stærkere står vi, når vi skal forhandle med kommunen og andre myndigheder, siger Steffan Trie. udeservering som mærkesag ”Vi vil i første omgang forfølge den gode dialog, vi har startet med rådmanden”, siger Steffan Trie. ”For det er en af foreningens mærkesager, at vi vil forsøge at få sænket eller helt fjernet afgiften på udeservering i Aarhus. Her er afgiften steget, i takt med at man i andre kommuner sætter afgiften ned – eller helt fjerner den, som man fx har gjort det i Københavns Kommune”, siger Steffan Trie.

Ud over udeservering skal foreningen også tage sig af andre af restauratørenes udfordringer i forhold til politi og kommune, fx i forbindelse med støj og natteliv, og i forhold til fødevaremyndighederne. Og endelig skal foreningen F.A.R. arbejde på igen at få en repræsentant i bevillingsnævnet. vil du vide mere om f.a.r, foreningen af aktive restauratører, kan du kontakte steffan trie på tlf. 23 42 42 20 eller drc’s erhvervsjurist Jørgen kønigshøfer på tlf. 40 52 50 63.


Forkæl dig selv lidt EksTRA

– hver

dAg EksTRA JOMFRU OLIVENOLIE Giver livet rytme, tilføjer en anderledes smag til dine lækre retter. som led i en sund diæt er den perfekt til salatdressing, tilberedning af grøntsager og til stegning. Delikat på brød, pasta, kød og fisk. En del af det gode liv – hver dag.

EksTRA JOMFRU OLIVENOLIE

L i v E T s k Ry d d E R i

kampagne finansieret med bidrag fra Den Europæiske Union og Italien

www.condiscelavita.com

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 19


messe

fØdeVaremeSSe SKifTer naVn og KonCePT af: Redaktionen foto: Bella Center

24.-27. februar 2013 åbner Bella centeret dørene og byder indenfor til madbranchens fagmesse i københavn. og det bliver til en messe med nyt koncept og nyt navn – copenhagen food fair. Madmessens nye koncept er udviklet i samarbejde mellem Bella Centeret og Zonen for madkultur. Tanken bag relanceringen og navneskiftet fra TEMA til Copenhagen Food Fair er at sikre en mere målrettet udvikling for messen, der skal fungere som en stærk videns- netværks- og salgsplatform. Samtidig skal det nye navn også understrege den relevans, København har for madkulturbranchen.

20 / RestauRant og Cafe / 01-2013

fokus på økologi Copenhagen Food Fair kommer blandt andet til at sætte fokus på økologi. I samarbejde med Økologisk Landsforening vil en fællesstand med 30 økologiske virksomheder fremvise en bred vifte af forskellige økologiske varer til foodservice-sektoren. Det sker blandt andet på baggrund af restaurationer og private kantiners stigende interesse for at opnå det økologiske spisemærke. Det ligger samtidig i tråd med regeringens målsætning om, at 60 % af maden i alle offentlige køkkener skal være økologisk i 2020.

dansk madkultur og de nyeste tendenser Samarbejdet imellem Bella Centeret og Zonen for madkultur er blandt andet baseret på en ambition om altid at gå forrest i forhold til madkulturens nyeste tendenser. Copenhagen Food Fair sætter fokus på diversiteten i dansk madkultur og vil give alle deltagere inspirerende og lærerige oplevelser. Samtidig vil Bella Centeret skærpe sin profil som vært og byde på mere brugervenlighed for alle besøgende.


Bud

il et

od

spo

g t på

KontaKt én

1 2

automat opstiller

3

5

– i dit loKale område

6

4

7

8 10

9

Kom og m ød os i ha lB på stand 011 i Bella C e ntret d. 24. – 27 . februar 2 013 og få en h yggelig sl udder

opstillere: 1

AutomatGruppen Danmark ApS Direktør Tom Hansen Skolegade 6 9300 Sæby Tlf. 4453 9402 cah@hansen.mail.dk

2 DK Automater ApS

3 Bitsch Automatservice A/S

4 Linnet & Jensen ApS

5

Fairgame Aps Birkevej 4 6950 Ringkøbing Tlf. 7546 0446 tbk@webspeed.dk carsten@wurlitzer.dk www.wurlitzer.dk

6 Oles Automater

7 Xpert Automater A/S

8 Ibs Automater

9

Midtsjællands- og Stensved Automatudlejning ApS c/o Poul Nielsen Johnsen Storstrømsvej 23 4862 Guldborg Tlf. 5538 6141 mau@mauautomater.dk

c/o Niels Poulsen Skolegade 6 9300 Sæby Tlf. 9846 4656 niels@dkautomater.dk

c/o Ole Laustsen Holmevej 265, 2. tv 8270 Højbjerg Tlf. 4026 0050 tomaten@pomodoro.dk

c/o Jørn Bitsch Kirkebækvej 163, Romlund 8800 Viborg Tlf. 8666 1044 bitsch.automat@mail.dk www.bitschautomatservice.dk c/o Poul Erik Rasmussen Korundvej 20 8700 Horsens Tlf. 7625 0076 p.e.rasmussen@profibermail.dk

c/o Monte Carlo Østergade 18 7400 Herning Tlf. 9712 0765 linnetogjensen@gmail.com

c/o Ib Madsen Østergade 17, Herrestrup 4571 Grevinge Tlf. 5965 9800 i.madsen@newmail.dk

10 C.A.H. Automatservice ApS c/o Tom Hansen Symfonivej 31 2730 Herlev Tlf. 4453 9402 cah@hansen.mail.dk

www.automat-gruppen.dK RestauRant og Cafe / 01-2013 / 21


messe

DRC lægger op til nærvær og netværk På messen i Bella Centeret vil DRC i år lægge op til netværk, rådgivning og gode tilbud fra vores samarbejdspartnere. ”Vi oplever, at vores medlemmer er stærkt optagede af de nære ting, de ting, der tæller og fylder i deres hverdag – det gode råd, det gode tilbud og den nære relation. Så det er det, vi har med i år – sammen med nogle magelige sofaer, der lægger op til en god snak”, siger direktør Kirsten Hauge, DRC, og fortsætter: ”Vi vil alle dage være til stede på standen med et ”spørgehjørne”, hvor man kan få svar på spørgsmål om fx lejeret, forpagtning, bevilling og spørgsmål om løn, ansættelse, elevansættelse, overenskomst osv.”, siger Kirsten Hauge. ”Men det vil også være muligt for vores gæster bare at slå sig ned, tage en pause eller netværke med kollegaer. Vi vil byde på smagsprøver fra vores samarbejdspartnere fra Royal Unibrew og Kjær & Sommerfeldt, og vi håber rigtig mange vil lægge vejen forbi standen”, siger Kirsten Hauge.

Vind en middag for 2 på NOMA Endelig vil der være en konkurrence, hvor alle, der besøger os på standen, kan deltage i lodtrækningen om en middag for 2 på NOMA – verdens bedste restaurant og medlem af DRC. Vinderen vil desuden modtage et signeret eksemplar af bogen NOMA, som beretter om maden, historien og manden bag det hele, køkkenchefen René Redzepi. Spændende samarbejdspartnere ”Vi har inviteret nogle af vores samarbejdspartnere med på standen. De medbringer en række gode messetilbud til vores gæster”, fortæller Kirsten Hauge. ”Man kan fx møde AVO Care, der er DRC’s samarbejdspartner på pensions- og sundhedsforsikringsområdet”. ”På standen kan man også møde to af vores nye samarbejdspartnere: Nmotion og Kinth. Nmotion vil vise en ny side af den trendy app-teknologi. nMotion har udviklet en app netop til restaurationsbranchen. Denne nye app giver mulighed for, at restaurationens gæster kan betjene sig selv

via deres smartphone – de bestiller og betaler, hvorefter ordren ekspederes”, siger Kirsten Hauge. ”Den anden nye samarbejdspartner er Kinth, der producerer video til virksomheder både i og uden for Danmark. De demonstrerer, hvorfor online-video er et medie i kraftig fremgang. Det er effektivt, målrettet og prisbilligt og kan anvendes til fx profil- og produktpræsentation, salg og markedsføring. Kinth tilbyder videoproduktion på abonnement til en fast lav månedlig ydelse, og de har produceret rigtig mange videoer til små, mellemstore og store virksomheder”, siger Kirsten Hauge. ”Og endelig vil CM Supply præsentere nogle af deres nonfood-produkter, herunder servietter, lys, aftørringspapir, poser, sække, engangsartikler og rengøringsmidler, hvor størstedelen af rengøringsmidlerne er svanemærkede”, slutter Kirsten Hauge. Du finder DRC og vores samarbejdspartnere her: Hal: B6 / Stand nr.: B6-012.

CM Supply – leverandør af servietter, lys og rengøringsmidler CM Supply leverer alle former for nonfood-produkter, herunder servietter, lys, aftørringspapir, poser, sække, engangsartikler og rengøringsmidler. Hos CM Supply har vi flere års erfaring med udvikling af professionelle løsninger. Størstedelen af vores rengøringsmidler bærer svanemærket, som garanterer, at produktet er miljøvenligt og af høj kvalitet, og samtidig at der er taget hensyn til din sundhed. Vi er lagerførende med alle kvaliteter, størrelser og farver af fx servietter, lys og aftørringspapir, hvilket betyder, at du som

22 / Restaurant og Cafe / 01-2013

kunde kan samle dit indkøb ét sted og samtidig opnå hurtig levering. Som medlem af DRC er du altid sikker på at få den bedste pris. CM Supply er igen i år repræsenteret på Copenhagen Food Fair, hvor vi deler stand med DRC. Kom og besøg os på vores fælles stand, og lad os få en snak om jeres behov og ønsker. Vi ses i Hal: B6 / Stand nr.: B6-012.


Restaurant og Cafe / 01-2013 / 23


messe

roYal uniBreW PrÆSenTerer To nYheder Royal Unibrew præsenterer to nye drikkevarer: Nikoline Eksotisk og Egekilde Hindbær/Rabarber. Nikoline Eksotisk er smagen af frisk tropesød mango, ananas og passionsfrugt og er fremstillet uden farve, men på 15 % frugtsaft. Egekilde Hindbær/Rarbarber er naturligt mineralvand med brus og smagen af søde hindbær og frisk rarbarber. Der er kun brugt naturlige aromaer i produktet, og som resten af Egekilde-serien er produktet CO2-neutralt.

kjær & sommerfeldt

viser kærlighed til vin Kjær & Sommerfeldt præsenterer fem samarbejdspartnere og et imponerende vinsortiment med nyheder fra hele verden. Den 26. februar kl. 13.00 og 15.00 kan du på scenen opleve Etienne Hugel, Pierangelo Tommasi, Chiara Abbona, Gwenaëal Laroche og en endnu hemmelig samarbejdspartner, som Kjær & Sommerfeldt offentliggør på årets messe. Du får muligheden for at høre dem fortælle om, hvordan det er at være født i en vinfamilie, om traditioner, uløselige bånd, stolthed og kærlighed til vin. Det bliver også muligt at møde de fem vinmagere og få en snak og et glas vin med dem på messen hele mandag og tirsdag. kom og mød vinimportørerne på kjær & sommerfeldts stand i Hal: c5 / stand nr.: c5-010.

ebM scandinavia a/s præsenterer trådløs printer Igen i år kommer EBM A/S med et nyt produkt udviklet med hjælp fra udenlandske producenter, der både henvender sig til nye og gamle kunder. EBM føjer en Wi-Fi trådløs printer til deres løsning, så regningen nu kan udskrives ved bordet. Mange restaurationer har i forvejen et EBM-system, og de kan nu føje denne trådløse printer til dette. Dermed kan der opnås hurtigere servering, meromsætning og større kundetilfredshed. eBM scandinavia finder du i Hal: B4 / stand nr.: B4-004.

masseR af nYHedeR fRa H.W. laRsen H.W. Larsens messestand er – så vidt vides – den største nogensinde i Danmark, og med både smagsprøver og demonstrationer hver dag er H.W. Larsen parat til at sætte deres tydelige præg på Copenhagen Food Fair 2013. På standen vil du blandt andet kunne stifte bekendtskab med spændende nyheder som: grønne opvaskemaskiner fra Zanussi, Languiole-knive, Victorinox-knive, kølemøbler, porcelæn fra Villeroy & Boch, MOM’s maskine samt tøjnyheder fra Kentaur og to nye Tojiro-serier. Du vil også kunne opleve en demonstration af opbygning af nye køkkener og restauranter, udført af HWL Montages. H.W. Larsen forhandler stort set alt inden for køkkenudstyr, og du kan møde dem i Hal: c3 / stand nr.: c3-014a.

24 / RestauRant og Cafe / 01-2013


RestauRant og Cafe / 01-2013 / 25


KOM, SE, OPLEV OG GÅ AMOK SAMMEN MED OS PÅ

COPENHAGEN FOOD FAIR Vi står klar med 324 m2 spækket med lækkerier, oplevelser, nyheder og demonstrationer. Det er tid til, at sætte fut i din forretning. Start med inspirationen hos os.

NYHED fra Zanussi

NYHED fra Tojiro

Zanussi opvaskemaskine, 2 liters vandforbrug

ZEN & SIPPU - Nye Tojiro knive. Kom og prøv dem

NYHED fra Kentaur

NYHED

Kentaur tøj. Kom, prøv og sæt farver på drengen

MESSE TILBUD fra Moms

e på S maskin M O M n Fair Køb e en Food ! g a h n e ris Cop ildeste p til den v

MOMS - fedtfattig fastfood

26 / Restaurant og Cafe / 01-2013

Fede konkurrencer - vind den nye rullemappe

TONSVIS AF NYHEDER OG LÆKKERIER FRA Bourgeat, Robot Coupe, Dick, Victorinox, Staub, Kenwood, Lacor og Vibocold


H.W.LARSEN GÅR AMOK PÅ COPENHAGEN FOOD FAIR!

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 27


messe

Spiritusanlæg fra Scan-drink a/S Kom og se den nyeste model Dc707, der er et spiritusudskænknings-system, som kan geares fra en station og helt op til syv stationer og stadig styres fra en maskine. Hver enkelt station/enhed har mulighed for at vælge størrelsen af udskænkningen (fx 2 cl, 4 cl eller 8 cl,) med et enkelt tryk. Den centrale terminal giver let overblik over dagens eller nattens salg, og naturligvis også opdelt på den enkelte station/enhed, således at ejeren altid og let kan se salg og aktivitet i hver enkelt bar. På messen fremviser Scan-Drink A/S også den nyeste espressomaskine fra La San Marco, der er en af Italiens ypperste producenter. Scan-Drink A/S er markedets ældste og største leverandør af spiritusanlæg til restaurationsbranchen i Danmark. De har mere end 1.900 kunder, som dagligt benytter sig af de mange former for udskænkningssystemer og cafeudstyr. De har 24-timers gratis telefonservice og support. du finder scan-drink a/s her: Hal: B5 / stand nr.: B5-001

hvorfor eje når man kan leje? Dansk Kontor Center (DKC) har indgået et samarbejde med DRC, som giver medlemmerne rabatter på alle produkter.

casio lancerer androidkasseapparat Smartphone-teknologien breder sig med lynets hast på kasseapparatsmarkedet, og nu kommer det første kasseapparat med Android-teknologi i modellen V-R100. I modellen er der integreret en 10,4” stænktæt ekspedientskærm med touch og indbygget bonprinter samt kundedisplay. Kasseapparatsfunktionen kan også bruges til internet og mail, der kan give kunder informationer om tilbud og bookingbekræftelser. Mailfunktionen gør det muligt at få V-R100 til automatisk at sende dig mails om dagens omsætning. Dette kan være nyttigt, hvis du er fraværende og ønsker at følge forretningen uden at forstyrre personalet. casio ecr center er at finde i Hal: B4 / stand nr.: B4-012.

28 / RestauRant og Cafe / 01-2013

DKC er leveringsdygtige inden for følgende produktgrupper: • Kasseapparater og detail-systemer. • Dankortterminaler til både PSTN, ADSL og trådløse GSM. • Multifunktionsprintere, som kan printe op til 65 sider pr. minut. DKC laver en grundig behovsanalyse og kortlægger kundens arbejdsopgaver for at kunne tilbyde den mest optimale løsning. Til alle løsninger tilbyder DKC service- og supportaftaler, ligesom de tilbyder at lave en samlet leasingaftale på hele løsningen, så du ikke bruger din likviditet på udstyr. Så er ydelsen nemlig fuldt fradragsberettiget i driftsregnskabet.

Brønnum & Co. præsenterer en verdensnyhed Den nye opvaskemaskine WD-6 DUPLUS fra Brønnum udnytter den nye patenterede DUPLUS-teknologi, som minimerer vandforbruget ned til kun én liter frisk vand pr. opvask. Hemmeligheden findes i skyllefasen, hvor WD-6 DUPLUS udelukkende bruger genbrugsvand fra en tidligere vask. I anden skyllefase bruger maskinen frisk vand opvarmet til 85-90 grader. Vandet fra anden skyllefase bliver opsamlet og genbrugt ved næste vask. Spar fx ca. 44.000 liter vand på årsbasis ved 100 kurve pr. dag. Den nye innovative DUPLUS-teknologi sparer vand, kemikalier og elektricitet i opvaskerummet, hvilket gør WD-6 DUPLUS til et godt valg i et moderne og professionelt køkken.


turisme

Få overblik over din vagtplan Tamigo samler dine daglige manuelle processer i én online løsning. Få hjælp til vagtplaner, vagtbytte, fravær, kommunikation og eksport til løn.

Prøv gratis på www.tamigo.dk

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 29


messe

flasKevand med egen etiKet Trykkeriet Laser Tryk præsenterer nu muligheden for at få trykt etiketter med egne budskaber og eget logo til det flaskevand, som du serverer på din restaurant eller cafe. Etiketterne giver mulighed for ekstra branding af restauranten. Der er eksempelvis mulighed for at skrive månedlige tilbud på etiketterne eller at bruge dem som rabatkuponer til et fremtidigt besøg. Indkøbsprisen kommer til at være under 3 kr. pr. flaske.

førende møbelleverandør på Copenhagen food fair Zederkof A/S er en af de førende leverandører af Contract Furniture til cafeer, restauranter og events i Skandinavien. Zederkof A/S har et varesortiment på over 5.000 varenumre, og produkterne tilpasses kundernes behov. Zederkof A/S leverer også totalindretninger af virksomheder, hvor Zederkof A/S varetager alt fra design/indretning til færdig opstilling hos kunden.

Bip tjeneren eller send en besked Med et enkelt tryk kan kokken i restauranten bippe sin tjener, når en ordre er klar, og kongrescenterets storkøkken kan sende beskeder til hele tjenerstaben. Så enkelt fungerer de nye Multi Call-systemer fra den fynske virksomhed Discover Systems. kommunikation og effektivitet Discover Systems A/S, der har eksisteret siden 2000, står også bag de velkendte Silent Ordering-brikker, som ses på mange cafeteriaer, hvor de diskret bipper og blinker ved gæsternes borde, når maden er klar til at blive hentet ved skranken. Alle deres systemer og løsninger er med til at skabe bedre kommunikation og større effektivitet hos kunderne i hotel- og restaurationsbranchen. To faktorer, der er særdeles afgørende, da god og effektiv kommunikation frigiver mere tid til at fokusere på tilberedning af maden, mersalg og servicering af gæsterne. Discover Systems arbejder med salg og udvikling af kundekaldssystemer, tjenerkaldssystemer og registreringssystemer til hotel- og restaurationsbranchen. du finder discover systems her: Hal: B4 / stand nr.: B4-017.

find Zederkof a/s i Hal: e / stand nr.: e-005.

italiens beDste JoMFRuolivenolieR Indkøbere, restauratører og kokke får nu lejlighed til at møde en række italienske firmaer, som producerer nogle af Italiens bedste ekstra jomfru-olivenolier. Firmaerne præsenterer sig på en fællesstand på den kommende Copenhagen Food Fair i Bella Centeret. Standen vil være bemandet med danske kampagnefolk og en stor del af tiden med op til seks italienske producenter. På Copenhagen Food Fair er det muligt at få indblik i, hvor store nuancer de gode olivenolier kan byde på. Der er en grund til, at olivenolien lige siden oldtiden har været betragtet som en kernedel af livet i Middelhavsområdet, den er essensen af et godt liv. Med fællesstanden tager italienerne hul på andet år af en treårig kampagne for italiensk højkvalitetsolivenolie. Den er orkestreret af den største italienske forening af olivenproducenter, UNAPROL, som har fået finansiel støtte til den store kampagne af EU og den italienske stat. du finder unaProL i Hal: c1 / stand nr.: c1-019a.

30 / RestauRant og Cafe / 01-2013


cafe og Restaurationsudstyr

scan-drink as

do

si

ha

lB

5p

ås

ta n

Branchens ældste leverandør – 26 år gammel og specialist i spiritusudskænkningssystemer.

dn

r.

00

1

Vi er agent for Berg Company, USA – verdens største producent og leverandør. Vi udvikler selv spiritusudskænkningssystemer med tilslutning for fadøl samt postmix. Vi har det største program, som matcher et hvert behov inden for diskoteker, bodegaer, caféer samt hoteller. Med mere end 1600 spiritusanlæg oppe og landsdækkende service er vi de største i Danmark.

HUSK

se 89 8485 · www.scan-drink.dk scan-drink as

vores

24 TIM Hotline ERS s

Godthåbsvej 248 · 2720 Vanløse Telefon 8693 2300 · Mobil 2089 8485 · www.scan-drink.dk

ervice

HUSK

vore

24 TIM s ERS H otlines

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 31

ervice


messe

BaResso: effeKtiv vagtPlan og lØnstYRing eR veJen til suCCes Med 43 kaffebarer spredt over hele landet – og flere på vej – er Baresso Coffee en af de mest succesrige kaffekoncepter på det danske marked. En af hemmelighederne bag den fortsatte succes er ifølge Kåre Find Nielsen, Chief Operating Officer hos Baresso Coffee, at de butiksansvarlige ikke bruger kræfter på tidskrævende, manuel administration. Baresso valgte sidste år at implementere et vagtplanlægningssystem fra Danmarks førende udbyder af online workforce

management-systemer, Tamigo, der gør de butiksansvarlige i stand til at sætte endnu mere fokus på kundeoplevelsen. kaffebarens vigtige discipliner Alle former for vagtplanlægning, timeregistrering og udfyldning af timesedler i Baressos kaffebarer er nu automatiseret, hvilket Kåre Find Nielsen forventer yderligere vil sætte skub i Baresso-kædens positive udvikling. ”Effektiv lønstyring og vagtplanlægning

er nogle af vigtigste discipliner i at drive en succesrig kaffebar. Tamigo sparer os for en masse, dyr administration, samtidig med at systemet hver dag gør os i stand til at se, hvilke konsekvenser vagtplanen har for lønprocenten og produktiviteten”, siger Kåre Find Nielsen. Han forventer desuden, at gevinsterne ved de administrative forbedringer vil vokse, i takt med at Baresso åbner flere kaffebarer.

CLEVER IDEAS FOR PROFESSIONALS. Allow yourself to be inspired:

8 –13 March 2013 in Hamburg The greatest variety. The latest trends. INTERNORGA will make you even more successful.

170x109_HHM_Internorga2013_AZ_DRC.indd 1

INTERNORGA. The Leading Trade Show for Food Service

internorga.com 30.01.13 10:18

H12 43 001 / HAME-0007 • 29.01.2013 • BL • HH Messe Internorga 2013 • Anzeige • DRC DK • DU: 30.01.2013 • 170 x 109 mm SSP • OCV2 • 4c • Step 1

32 / RestauRant og Cafe / 01-2013


QUICK

OVN FRIES KURVEE

GOD OG SPRØD PÅ KUN 4 MINUTTER.

OG

Quick Ovn Pommes Frites Ligeskårne

Quick Ovn Pommes Frites Bølge

Få mere ud af din ovn!

12,5 x 30 x 4 cm

BANEBRYDENDE NYHED! Sprøde pommes frites

Kurvene er også perfekte til hurtigere tilberedning af andre produkter f.eks pølsemix, nuggets og

Klar K ar efter efter 4 minutter ef Portions kontol via kurve Ingen olie Ingen friture

fiskefillet.

CONTACT T: 32 46 17 94 E: lottewindstrup@farmfrites.com

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 33


rådgivning

Du må gerne skrive på din væg, at du har en konkurrence kørende, men Facebook må altså ikke bruges som et direkte redskab.

Konkurrencer på Facebook kan medføre sidelukning AF: Redaktionen foto: Colourbox

Mange cafeer og restauranter benytter konkurrencer på Facebook til at skabe opmærksomhed og aktivitet omkring deres Facebooksider. Men reglerne for disse konkurrencer er meget strikse, og hvis du overtræder dem, kan det betyde, at Facebook lukker din side. Facebook betragter konkurrencer som kampagner og ønsker generelt ikke, at deres funktioner bliver brugt i andre virksomheders kampagner. Ønsker du alligevel at bruge Facebook i forbindelse med konkurrencer, skal du især være opmærksom på følgende regler: • Kampagner (herunder konkurrencer) skal administreres igennem en separat applikation. • Deltagelse i en konkurrence må ikke være betinget af synes-godt-om-tilkendegivelser, delinger, kommentarer eller andre handlinger på Facebook. • Facebooks funktioner må ikke fungere som afstemningsmekanisme. • Der må ikke gives besked til vinderen via Facebook (hverken som vægopslag, beskeder eller chat).

34 / Restaurant og Cafe / 01-2013

Du må gerne skrive på din væg, at du har en konkurrence kørende, men Facebook må altså ikke bruges som et direkte redskab, og de kan uden videre lukke din side ned, hvis reglerne overtrædes. Samtidig gør Facebook opmærksom på, at konkurrencen ikke nødvendigvis er lovlig i forhold til alle myndigheder, selvom man overholder Facebooks regler.

Vi anbefaler derfor, at du som sideindehaver rådfører dig med en ekspert, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din konkurrence kan være ulovlig.

Kilde: Facebook.


Møbler & interiør

Mød os på stand B4-008

til professionelle

Zederkof er endnu en gang udstiller på Copenhagen Food Fair. Her kan du opleve vores 214 m2 messestand og få inspiration fra vores forskellige miljøer.

Overskud på menuen

Vi ses til Copenhagen Food Fair 2013 i Bella, København.

kasse- restaurant- & detailsystemer

Standnr.

e-005

Kasseapparater og terminaler er livlinen i din virksomhed. God funktionalitet og driftssikkerhed er selvfølgelig et must for at få de daglige ekspeditioner til at foregå så smertefrit som muligt. Når du kombinerer disse optioner med en høj grad af fleksibilitet og muligheden for at lade salgsdata ligge til grund for styring af din produktion og dine indkøb, når du frem til den filosofi, som ligger til grund for udviklingen af kassesystemer fra Cash Com Data. I løsningen er der mulighed for direkte integration af Dankort, magnetkortlæsere, scannere, håndterminaler samt vægte. Systemet giver desuden mulighed for integration af Sagio MyFair kortsystemet. Det sidste indtryk en kunde får af din forretning er afregningen ved kassen. Lad det blive et godt indtryk ved at vælge en kasseløsning fra Cash Com Data.

www.cashcomdata.dk · info@cashcomdata.dk

zederkof.dk - 8912 1200

Jylland: Drosselvej 4 • 8870 Langå · Tlf. 8646 7572 • Fax 8646 7574 Sjælland: Meterbuen 15 • 2740 Skovlunde · Tlf. 4453 7572 • Fax 4453 7574

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 35


indblik

mange nye muligheder på det nye ibyen.dk

er

Databasen er siden vokset og blevet finpudset. Og den indeholder nu 1.800 københavnske restauranter, barer og cafeer, hvoraf indtil videre 30 % er udvalgt af databasens redaktion, der løbende opdaterer restauranternes sider med billeder, anmeldelser og anden praktisk information. På hver enkelt restaurationsside er det muligt at finde svar på, om der er Wi-Fi tilgængeligt, om der er mulighed for take-

away og udbringning, samt hvilket prisleje mad og vin ligger i. Den mest iøjnefaldende nyhed er, at brugerne kan bestille bord direkte gennem ibyen.dk via et samarbejde med bordibyen.dk. Designet på siden er lækkert og overskueligt, og det er nemt at finde rundt. Ibyen.dk er en god oplevelsesguide for københavnere og er desuden udstyret med en effektiv søgefunktion. Der er god profileringsværdi i at have sin cafe eller restaurant på ibyen.dk’s por-

tal. Især hvis du som restauratør sørger for at sende redaktionen gode billeder og relevante oplysninger om din cafe eller restaurant. Ud over manuelt at opdatere restaurantsiderne opdaterer ibyen.dk’s databaseredaktion også begivenhedskalenderen på nettet. Hvis du har et sted eller en begivenhed, du gerne vil have præsenteret på ibyen.dk, kan du sende info (navn, titel, åbningstider, pris mv. samt 2-3 fotos) til ibyenkalender@pol.dk.

fe TO Lø TA sn L in g

største udvalg af espressomaskiner

Af

INTER-GASTRO tilbyder i dag markedets største udvalg af espressomaskiner, fra de kendte producenter LaCimbali og JURA.:

k

af: Redaktionen

i oktober 2012 rullede ibyen.dk en ny version af deres restaurationsdatabase ud.

ROVERSI kaffen kommer fra et af Italiens største risterier, som er de eneste der behandler og rister hver bønne type individuelt, inden de blandes sammen til det færdige produkt. Dette sikre den optimale udnyttelse af den/de enkelte bønner, og giver dermed den højeste kvalitet af Espressokaffen. Ring og hør nærmere på tlf.: 43 29 20 00

Kaffe & Tilbehør

espressomasKiner

INTER-GASTRO A/S | MIDTAGER 18 | 2605 BRØNDBY | TLF. 43 29 20 00 | WWW.INTER-GASTRO.DK

36 / RestauRant og Cafe / 01-2013


METRO LEVERER VAREN! PROFESSIONEL LEVERINGSSERVICE TIL STORKUNDER • Levering til restaurant- og cateringbranchen samt til barer, caféer og diskoteker • Bestil mere end 20.000 varer online døgnet rundt • Godkendt egenkontrolprogram på lager/lastbiler • Temperaturlog i alle køle-/frostbiler sikrer, at kølekæden overholdes

Kontakt os på telefon 80 30 40 00 eller mail delivery@metro.dk

Alle METROs fødevareafdelinger er ISO 22000 certificeret

HER HANDLER VI PROFESSIONELT

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 37

HER HANDLER VI PROFESSIONELT!

www.metro.dk


turisme

danSK TuriSme

hænger fast i traditionelle salgskanaler af: Redaktionen foto: Colourbox

nye tal viser, at mens vores nabolande tiltrækker flere og flere turister, går danmark tilbage. det skyldes blandt andet, at den danske turistbranche er langsom til at tage nye digitale platforme i brug, mener onlineekspert. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at selvom de nordiske lande som helhed oplever en fremgang i turismen med 5 % flere overnatninger i 2012, er Danmark gået tilbage med 2 %. Onlineekspert Jakob Norgaard Mortensen fra firmaet Netimage mener, at det blandt andet skyldes mangel på lettilgængelige online-værktøjer, som kunder og sælgere nemt

38 / RestauRant og Cafe / 01-2013

kan navigere rundt i og finde relevante tilbud og attraktioner igennem. Danmark halter simpelthen bagefter vores nabolande: ”Vi ser, at både danske og udenlandske turister har ændret den måde, de shopper ferier og oplevelser på, men den danske turistbranche hænger stadig fast i traditionelle salgs- og markedsføringskanaler. Det gør, at vi næsten er usynlige i det globale turistmarked. Synlighed og tilgængelighed er dansk turismes vej til ny vækst, og for at vende den nuværende situation må branchen turde satse på nye salgskanaler og tage nye digitale platforme i brug”, siger han. Flere turistfremmeorganisationer, for-lystelsesparker og attraktioner er allerede be-

gyndt at tænke i andre baner og arbejder eksempelvis med online-værktøjer til oplevelsesbooking gennem andre websites: ”Det handler om at gøre attraktionen tilgængelig på de platforme, hvor brugeren er aktiv. Man kan ikke længere sidde passivt tilbage og håbe på, at en potentiel kunde finder frem til ens hjemmeside, for det sker bare ikke. I stedet skal al data om attraktionen sendes ud på andre, store platforme, fx lufthavnssites, ferieportaler og produktsøgemaskiner, hvor kunden søger efter både overnatning, oplevelser og transport. Produktet skal komme til kunden – ikke omvendt”, siger Jakob Norgaard Mortensen. Kilde: Netimage


Her er eksempler på sager du finder på vores hjemmeside:

www.kronborg-maeglerne.net Restaurant Skt. Gertruds Kloster, Kbh. K Sag 1210-02

online

Kendt restaurant med flere charmerende rum, flere køkkener samt møbler og inventar i ægte Klosterstil. 350 pl. inde og 50 pl ude på nyanlagt fortov. Lejemål på 1.863 kvm. Stor omsætning, stigende. Leje kr. 775 pr. kvm. Pris kr. 1.995.000. Evt. finansiering.

Vagtplan 1.884,-

BarBar, Vesterbro Torv, København V

Sag 1208-06

Velkendt cafe beliggende på en af Københavns travle handelsgader. Stor udestilling med sol om dagen, der pt. er gratis. Virkelig velholdt og med helt nyt køkken. 60 pl. inde og 120 pl. ude. 02 bevill. Stor omsætning, stigende. Leje kr. 34.000. Pris fin. kr. 2.995.000 med udb. kr. 995.000.

Helt nyindrettet restaurant, Gl. Kongevej Sag 1202-22

Helt ny restaurant sælges af restaurationskæde. Forretningen er godt disponeret med nye og pæne møbler. Indrettet til alle slags koncepter. Store udviklingsmuligheder. 60 pl. inde og 10 ude. 185 kvm. Leje kr. 33.208. Pris fin. kr. 695.000 med udb. kr. 295.000.

pr. år

Deltaplan har siden 2006 leveret et stabilt kvalitetsprodukt til – uden sammenligning – Danmarks bedste pris! Tjek evt. vores referencer på deltaplan.dk Prisen er ex. moms, og giver plads til 40 medarbejdere

Restaurant tæt på Nørreport

Sag 1208-07

Totalt nyrenoveret forretning. Forretningen har en central beliggenhed med nyrenoveret facade. 60 pladser 220 kvm. inkl. 50 kvm. kælder. Leje kr. 31.415. Gode udviklingsmuligheder. Pris fin kr. 895.000 med udb. kr. 395.000.

Restaurant på Fr.berg m/andel på 4 mill. Sag 1210-26

Veldisponeret restaurant med nye møbler og rundsiddegrupper. Forretningen ligger på travl gade med mange forretninger. Beliggende i Andelslejemål. Ca. 175 kvm. 50 pladser inde og 12 ude. Afgift (leje) kr. 10.864. Er pt. lukket. pris kr. 1.295.000.

Køkken med boligmulighed

Sag 1301-11

Frokostrestaurant København K

Sag 1012-01

Restaurant Frederiksberg, lav leje

Sag 1109-22

Café i Helsingør med udestilling

Sag 1105-30

Klampenborg Dyrehavsbakken

Sag 1002-02

Nyere køkken med mange maskiner, kølerum, fryserum m.m., samt kontorer på 1. sal med mulighed for indretning til bolig. Kapacitet ca. 3.500 enheder pr. dag. Leje kr. 8.408. Pris kr. 99.500.

En kæmpe lettelse for dem der styrer vagtplanen

Rigtig charmerende restaurant beliggende i en god gade, med beboelse og mindre erhverv. Forretningen kører i dag som frokost restaurant, men har 02. bevilling. 40. pl. leje kr. 10.730 Pris kr. 695.000.

• Altid opdateret vagtplan • Enkel vagtplanlægning og nemt at indkalde afløsere • Klar kommunikation via sms, e-mail og onlinebeskeder • Timeregistrering & Lønberegning • Overførelse af løndata til jeres eget lønbureau • Brugervenligt og intuitivt system ...læs mere på deltaplan.dk, prøv det gratis og bedøm selv

På Peter Bangsvej ligger denne spændende forretning. I dag er den kendt for sit spændende menukort, men placeringen gør den alsidig. 45 pl. inde og 30 pl. ude. 102 kvm. Leje kr. 8.370. momsfrit. Pris fin kr. 995.000 med udb 345.000. Kendt cafe i Helsingør. Kun få meter fra Stengade finder vi denne flotte cafe med udestilling. Cafeen holder kun åbent om dagen i 6 dage, så ved udvidet åbningstid ligger der et stort potentiale. Pæn indrettet. 45 pl. inde, 25 pl. ude. 80 kvm. Leje kr. 16.778,00. pris kr. 595.000.

Kendt restaurant og steakhouse beliggende ved Pjerrot. Nyrestaureret med effektivt koncept. Nyere køkken. 80 pl. inde og 40 pl. ude. 133 kvm. Pris kr. 2.750.000. Evt. overtagelse af et mindre lån.

Rest., selskabslok. og beboelse i eget hus Sag 1301-18

Ca. 15 minutters kørsel fra Københavns centrum, tæt på Københavns lufthavn, ligger denne perle i egen ejendom. Indeholder bolig på 98 kvm. Mange selskaber. 330 pl. 05. bevil. Pris kr. 4.995.000 incl. Ejd.

Sandwichbar Ringsted

Sag 1211-14

Centralt placeret på Torvet. Stor parkeringsplads foran forretningen. Kundeunderlag blandet erhverv og forbrugere. Mange nyere montre og maskiner. 212 kvm. Leje kr. 14.050. 10 pl inde og 20 ude gratis. Pris kr. 645.000 med udbetaling 349.000.

Vi søger café/restauranter over 10 mill.

Eller potentiale til en omsætning på over 10 mill. til danske og udenlandske købere. Forretningerne skal ligge i København eller brokvarter. Fuld diskretion ydes.

®

DELTAPLAN online vagtplan

Bestil gratis og uforpligtende prøveperiode Tlf.: 46 93 39 04 • deltaplan.dk

kronborg Vimmelskaftet 41A, 1. sal, 1161 Kbh. K. www.kronborg-maeglerne.net

3810 5822

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 39


VERDEN VERDENÀA’LA LA CARTE CARTE

VED: Jørgen Kønigshøfer Foto: Colourbox

verden À la carte 1 milliard turister i løbet af 2012 International turisme nåede en historisk milepæl i 2012: 1 milliard turister rejste i løbet af 2012 rundt i verden. Det er ny rekord for en sektor, der tilmed tegner sig for hvert 12. job jorden rundt. Turist nummer 1 milliard FN’s verdensturisme-organisation UNWTO valgte at fastsætte dagen for turist nummer 1 milliard til 13. december 2012. UNWRO fejrede den symbolske ankomst af turist nummer 1 milliard på Prado-museet i Madrid, Spaniens mest besøgte turistattraktion. Milepælen cementerer turismens betydning som en af verdens største økonomiske faktorer. International turisme tegner sig for 9 % af verdens samlede nationalprodukt og 8 % af eksporten fra verdens mindst udviklede lande. Rejs globalt – men køb lokalt For at markere det skelsættende tal og opfordre til bæredygtig turisme lavede UNWTO desuden en kampagne under sloganet “1 milliard turister – 1 milliard muligheder”. Kampagnen indeholdt blandt andet en webafstemning, hvor brugerne

40 / Restaurant og Cafe / 01-2013

kunne stemme om, hvad man som turist kan gøre for at sikre en bæredygtig turisme, og tippet ”Køb Lokalt” løb af med sejren. Selv den mindste handling får naturligvis umådelig virkning, når man ganger med 1 milliard. Det er derfor, at forhold som at købe lokalt og have respekt for den lokale kultur har stor betydning for lokalbefolkningen. Hvor kommer de 1 milliard turister så fra? • 53 % fra Europa • 22 % fra Asien og Stillehavs området • 17 % fra det Amerikanske kontinent • 4 % fra Mellemøsten • 3 % fra Afrika • 1 % fra et andet sted. Hvad var formålet med rejserne? • 51 % ferie, fritid og rekreation • 27 % besøg hos familie og venner • 15 % forretningsrejser • 7 % ikke oplyst.


verden À la carte Foto: www.rwsentosa.com

soCiale medieRs udviKlingstendenseR foR 2013 Et amerikansk analysebureau, newBrandAnalytics, har sat sig for at forudsige, hvordan turismebranchen vil anvende onlinekommunikation i det kommende år.

Det er ikke for tidligt at hoppe med på vognen – DRC har afholdt konference om anvendelsen af de sociale medier, og vi rådgiver gerne enhver, der ønsker at vide mere!

Bo undeR vandet I slutningen af 2013 vil man kunne booke et undervandsværelse på World Sentosa Resort i Singapore. Som beskrevet i HOTELS Magazine har suiterne en acrylvæg fra gulv til loft, hvor man kan studere marinelivet i det åbne hav ved Singapore akvarium. Værelserne er indrettet med inspiration fra naturen, med trægulve i naturlige farver. I gulvet gemmer der sig et badekar, så man kan tage et varmt bad, mens man kigger på fiskene – og de kigger på dig!

Foto: www.hotelcaferoyal.com

HOTELS Magazine beretter om følgende udviklingstendenser for 2013: • I 2012 har der været en stigning på 25 % inden for online-gæsteanmeldelser. Med en fri og uhindret kommunikation på nettet bliver det overflødigt at bruge penge på at opfordre gæsterne til at melde tilbage. Det gør de såmænd helt frivilligt. • Industrispionage er nu lovligt og helt åbent. Glem alt om gamle dage med anonyme data. Snedige firmaer vil bruge nettet til at skaffe sig viden om konkurrenterne, så de ikke alene kan finde veje til at overgå dem, men også vil kunne bruge dem som inspiration til produktudvikling. • Evaluering af en given indsats sker i real-tid og ikke på grundlag af sidste års resultater. Moderne firmaer vil forstå og værdsætte online-tilbagemeldinger fra kunder og samarbejdspartnere, og de vil kunne evaluere og træffe beslutninger, stort set mens arbejdet er i gang. • Sociale medier er ikke længere blot et markedsføringsinstrument. De kan bruges til at måle driften, medarbejderne, kundeservicen og virksomhedens udvikling. Medierne bliver således til motivation bag planlægning og investering. • Stjernemarkeringer er ved at være gammeldags. Gæster og firmaer vil i stigende grad ignorere stjernerne, der ses som vildledende og utroværdige. De vil i stedet bruge de sociale medier for at få en detaljeret information om det enkelte hotel – de vil have ord, der kan motivere dem til at foretage reservation eller indkøb. • Branchen bliver mere lokal. Folk vil gå fra branding til lokalspecifikke data. Det kan få betydning for mange af de store internationale kæder. De mest moderne firmaer vil anvende lokale anmeldelser for omgående at kunne reagere på problemer, en gæst måtte opleve på hotellet eller i byen.

Hvad sKÆnKeR din BaRtendeR i 2013? Amerikanske NRA – National Restaurant Association – har spurgt 200 professionelle bartendere, hvad de har tænkt sig at byde på i 2013.

cafe royal i london bliver luksushotel Efter 4 års ombygning springer Londons berømte Café Royal nu ud som luksushotel. Ifølge HOTELS Magazine får hotellet 159 værelser og suiter, herunder seks historiske suiter, flere restauranter, mødefaciliteter og en ”private club”. Hotellet rummer et brasserie, en champagnebar, en finere spiserestaurant, bar og cafe. I marts 2013 åbner så resten med blandt andet et holistisk wellbeing-center og flere historiske suiter.

Listen er offentliggjort i HOTELS Magazine, og de 10 mest populære synes at være følgende: 1.

Drinks tappet direkte fra fad i baren 2. Cocktails baseret på mad og drikkevarer 3. Kulinariske cocktails – med fx krydderier og urter 4. Mikro-destillerede kunstdrikke 5. Lokalt fremstillet spiritus 6. Drinks baseret på lokale frugter og bær 7. Ølsommeliers 8. Regionale signatur-cocktails 9. Ølbaserede cocktails 10. Lokalt fremstillede ølsorter.

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 41


indblik

TILBUD

de gamle pantetiketter udgår

3232 Mars Bistro Impero

T242

Cindy

T200

Rokko 13

3134 Rita T201 T214 T001 T202 Quadra

Vejlevej 96 · 7000 Fredericia Tlf.: 75 92 70 22 · Fax 75 91 30 07 www.toft-erhverv.dk

42 / RestauRant og Cafe / 01-2013

af: Redaktionen foto: Colourbox

Ariel

til rene nettopriser!

tidligere på året udviklede dansk retursystem a/s nye pantetiketter for at dæmme op for svindel med falske pantetiketter. De nye pantetiketter er nu implementeret i markedet, derfor udgår de gamle. Det betyder, at virksomheder efter 1. februar 2013 ikke længere må sælge produkter med de gamle pantetiketter på. De nye pantetiketter blev udviklet på baggrund af en række tilfælde af svindel med pantetiketter og er udformet og trykt efter de mest moderne metoder, så det ikke længere er muligt at svindle med pantetiketterne. Hvad betyder ændringen? Ændringen betyder, at man som returmodtager pr. 1. februar 2013 ikke længere må sælge eller udlevere emballager med de gamle pantetiketter. • Butikker, hoteller, restauranter, cafeer m.fl. må ikke sælge emballager med gamle pantmærker efter den 1. februar – produkterne må heller ikke være i salgsområdet. Det er dog i orden at opbevare tomme emballager med de gamle pantetiketter og returnere dem til Dansk Retursystem A/S – også efter 1. februar 2013. Der udbetales fortsat pant for de pågældende emballager.

• Kontorer må ikke have lagre stående med gamle pantetiketter – fx personalevand. Men det er i orden at opbevare tomme emballager med de gamle pantetiketter og returnere dem til Dansk Retursystem A/S – også efter 1. februar 2013. Der udbetales fortsat pant for de pågældende emballager. • Forbrugere får stadig pant, når de returnerer emballager med gamle etiketter. Har I returtagningspligt, skal I derfor fortsat tage imod tomme emballager med gamle pantetiketter. Har I spørgsmål, kan I kontakte Dansk Retursystem enten på e-mail callcenter@dansk-retursystem.dk eller tlf. 4332 3232.


Hotel og Restaurant Silkeborg

MULIGHEDERNES VERDEN

Hotel og Restaurant anno 2013

Hotel og Restaurant – en af de 4 brancheområder, som Teknisk Skole Silkeborg har været opdelt i siden ultimo 2012 – består af tre uddannelsesafdelinger i henholdsvis Silkeborg, Randers og Horsens.

Hotel og Restaurants uddannelser

Uddannelserne på Hotel og Restaurant er tilrettelagt som erhvervsuddannelser generelt, nemlig i grund- og hovedforløb med praktik.

Grundforløb

Hotel og Restaurant udbyder grundforløbet til alle uddannelser inden for indgangen Mad til mennesker.

Hovedforløb

Hotel og Restaurant Silkeborg udbyder fem uddannelser (hovedforløb) inden for indgangen Mad til mennesker, nemlig: • Kok, cater og smørrebrødsjomfru • Tjener • Ernæringsassistent

Efteruddannelse

Hotel og Restaurant udbyder et bredt spektrum af efteruddannelsestilbud spændende fra AMU-kurser til virksomhedstilrettelagte kurser inden for såvel hotel- og restaurationsområdet som institutionskøkkenområdet.

Konkurrencer og mesterskaber

Skolen deltager i mange forskellige aktiviteter og konkurrencer både nationalt og internationalt.

Mere info: www.hotelogrestaurantskolen.dk

års

Kejlstrupvej 87 • 8600 Silkeborg • 8923 4000

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 43


Indsigt

Akademiker giver struktur i The Bagel Co AF: Mads Matzon foto: Mads Matzon

The Bagel Co har 14 år på bagen og omsætter for 32 millioner kr. årligt. Firmaet har aldrig markedsført sig og mangler struktur på både logistik og indkøb. Det råder de nu bod på ved at ansætte en akademiker i løntilskud. I 1994 smagte Birthe Thygesen og hendes mand Barak Volovik for første gang en bagel i New York. I dag står de som chefer for 14 bagelbutikker, 55 medarbejdere og en omsætning på 32 millioner kr. Selv om det kun er gået fremad for bagelkæden, afslører Birthe Thygesen, at de halter bagud på flere felter: ”Vi har altid manglet struktur i firmaet. Vi har næsten ingen. Vi kan følge struktur, men vi kan overhovedet ikke skabe den – hverken min mand eller jeg”, fortæller hun og fortsætter: ”Vi har heller ingen platform for markedsføring. Vi har faktisk overhovedet ikke markedsført os. Der er også en masse processer, vi ikke har på plads. Alt hvad der hedder logistik og indkøb. For eksempel er indkøb noget, som

44 / Restaurant og Cafe / 01-2013

min mand ofte foretager på vej i bilen fra det ene sted til det andet. Det er ikke sat ordentligt i system.” Som en konsekvens af den manglende struktur fandt Birthe og Barak ud af, at de havde brug for én til at optimere bagelfirmaets forskellige processer. De overvejede at bruge løntilskudsordningen, hvor det offentlige dækker en del af en akademikers løn i op til et år. Birthe Thygesen havde læst om en djøf’er, der leverede struktur i madbranchen og ringede derfor til Djøf, den faglige organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. ”Der var super service fra Djøfs side. Det var en-to-tre, så havde vi en jobannonce på nettet i deres jobbank. Vi havde allerede et pænt antal ansøgere efter to uger. Og så kørte det så bare der fra”. Det endte med, at hun ansatte Kim Andersson i et halvt år med løntilskud. Han er uddannet cand.merc. i økonomisk markeds-


Indsigt

fakta Djøf tilbyder dig følgende gratis: • Rådgivning om tilskudsordninger, der gør lønudgiften mindre. • Råd om, hvilke kompetencer virksomheden har brug for at tilføre lige nu. • Hjælp til at lave en effektiv jobannonce. • Gratis jobannonce: Djøf tilbyder virksomheder, der ikke tidligere har annonceret efter medarbejdere i Djøfs jobbank, jobunivers.dk, at de kan få den første jobannonce gratis. Det gælder job til færdiguddannede. Desuden tilbyder Djøf altid gratis jobannonce på jobunivers.dk når der er tale om studenterjobs, praktikstillinger, videnpiloter, løntilskud eller vikariater. Djøfs jobbank får ca. 60.000 besøg om måneden, når Djøfs medlemmer leder efter jobs inden for økonomi, forretningsudvikling, salg og markedsføring, jura, logistik mv. Vil du vide mere om at ansætte en djøf’er, kan du kontakte Lars Bo Andersson i Djøf på 29 88 67 46 eller på lba@djoef.dk.

ISMASKINE

føring fra Copenhagen Business School. Efter en måned i firmaet er han allerede godt i gang med at strukturere markedsføring og personaleuddannelse. ”Kim skaber rammerne, som vi andre skal agere i”, fortæller Birthe Thygesen og afslutter: ”Hvis han hæver bundlinjen med 10 %, og det ser allerede sådan ud, så kører vi bare videre med en fastansættelse”.

25 KG I DØGNET

Vi har altid manglet struktur i firmaet. Vi har næsten ingen. Vi kan følge struktur, men vi kan overhovedet ikke skabe den.

DANMARKS BILLIGSTE

Kapacitet Isbeholder Mål HxBxD

25 kg/døgn 10 liter 65x38x55 cm

Kr. 3.500,excl. moms

LINDEGAARDEN A/S Tel. 8785 0000 www.lindegaardenas.dk

Restaurant og Cafe / 01-2013 / 45


produktnyt

Kom og bliv klogere på tyske vine af: Redaktionen foto: Ingimage

kom til vin-event for professionelle på den sorte diamant. Her sætter tysk vinkontor den 19. februar fokus på druetyper og matchning af god mad med vine fra tyskland. I en tid med fokus på lokale råvarer virker det nærliggende – i mere end en forstand – at lade sig inspirere af vores nabo mod syd, som er en sand skattekiste, når det kommer til cool climate-vin. Syd for grænsen finder du en rigdom af druer og aromaprofiler, der komplementerer vores egne danske råvarer på smukkeste vis.

PRogRam

druesortsemina r To af Tysklands førende kapacit eter inden for dr sommelier Roma uesorter, na Eschensperg er og journalist Reinhardt, introd Stephan ucerer til vinstilar ter og druesorte burgunder, Grau rne Weissburgunder, Silva ner, Spätburgund på smagsprøver. er og byder det perfekte ma tch Kokke og somm eliers præsenter er deres bedste råvarer og vine på match mellem forskellige drueso rter. Præsentation følges af diskuss en efterion og smagning. De fire oplæg: • Anders Selmer, Fiskebaren, trylle r med Grauburgu • Rasmus Amdi nder Larsen, Meyers vin pu sher, leger med • Jacob Mielcke Pinot Noir , Mielcke & Hurti gkarl, tager sig kæ Weissburgunder rligt af • Jens Søndergaa rd, Søren K, går i det aromatiske afsæt i Gewürzt hjørne med raminer. Åben vinsmagnin g Kom og smag et stort udvalg af kv alitetsvine, prim importører. Vinen ært fra danske e udskænkes un de r ledsagelse af de hapsere fra Søren likate K. tilmelding Du tilmelder dig arrangementet ve d at sende en e-m info@tyskvinkon ail til tor.dk, hvor du op lyser navn(e) på e-mail og telefo deltager(e), nnummer. Det er gratis at deltage professionelle. Til for melding er nødv endig. arrangementet for egår tirsdag den 19. februar fra kl. 14.00 til 18 .30 i den sorte diamant, københ arrangør: tysk vin avn. kontor.

fakta Tysk Vinkontors opgave er at markedsføre tysk vin i Danmark. Det sker på vegne af Deutsches Weininstitut i Mainz, som er den tyske brancheorganisation for alle tysk vinproducenter.

46 / RestauRant og Cafe / 01-2013


RAF-2000 et godt alternativ til at sikre dine medarbejdere og din virksomhed 10 gode grunde til at vælge overenskomsten:

Restauratørernes Arbejdsgiverforening 2000 (RAF2000) og Kristelig Fagforening ( KF) har indgået en fleksibel, skræddersyet overenskomst med særligt hensyn til de mange små og mellemstore virksomheder, som branchen er kendt for. Overenskomsten er et godt alternativ til aftalen mellem 3F og Horesta.

Se overenskomsten på www.raf-2000.dk – og bliv overbevist om fordelene ved RAF-2000. Eller hør mere på telefon 3325 1011 eller 2813 5100.

• a ftalen er ikke omfattet af Hovedaftalen mellem LO og DA • der er ingen strejkeret i aftalen • der er en indsigelsesfrist på 14 dage i forhold til manglende ansættelsesbeviser • der er lønforskel mellem faglærte og ufaglærte samt oplæringsløn • der kan udbetales bruttoløn, så du slipper for besværlighederne med at udregne tillæg • der er ingen faggrænser • der er stor fleksibilitet omkring fastansatte og afløsere • der er indbygget prøvetid • der er ingen eksklusivaftaler, du kan selv beslutte hvilke medarbejdere du ansætter til din forretning • først efter 9 måneder under overenskomsten træder aftalerne om feriefridage, pension og løn under sygdom og barsel i kraft. Men der er mange flere...

Restauratørernes Arbejdsgiverforening – 2000 Islands Brygge 26 · 2300 København S · Tlf: 33251011 eller 28135100

Nyhed!

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 47


uddannelse

KoldS KoKKeeleVer fÅr grØn Profil

Din samarbejdspartner når der skal indrettes.

Bænke m/læder fra kr. 2.375,- pr. meter

af: Redaktionen foto: Lars Rønbøg

På kokkeskolen i odense skal madaffald fremover forvandles til biogas. skolen har nemlig installeret en madaffaldskværn, der skal gøre en forskel for både miljø og elevernes grønne bevidsthed.

Konsulentbesøg i hele landet

Vi producerer alle typer diske

Vi udstiller på

B4-018

www.ostergaard-i.dk Priserne er excl. moms

Mulighed for finansiering

Tel. 97 15 31 11

48 / RestauRant og Cafe / 01-2013

Fremtidens kokke bliver opdraget til grøn adfærd, i hvert fald dem, der bliver uddannet på Kold College i Odense. Her har skolen installeret en madaffaldskværn, der er første led, når deres madaffald forvandles til biogas. For maskinmester og ansvarlig for skolens bygningsdrift Leif Christensen er den nye madaffaldskværn endnu et skridt i den rigtige retning. Et af hans og kollegernes store ønsker er, at få eleverne til at stoppe spild i bred forstand. ”Det med at stoppe spild er en del af den opdragelse, som vores elever får. Det gælder både i forhold til vand, lys, el og nu også i forhold til mad, for alt sammen er jo ressourcer, der går til spilde. Og så håber vi, at de bagefter tager deres erfaringer med videre til kommende arbejdspladser”, siger Leif Christensen. Som mange andre fødevarevirksomheder har kokkeskolen stiftet bekendtskab med rotter, for lugten fra de udendørs affaldsrum tager gnaverne ikke fejl af. Derfor bruger Kold College hvert år 12.000 kr. på at forebygge problemet med fælder af forskellig slags. ”Men det bliver et mindre problem fremover, for nu ledes madaffaldet fra madkværnene direkte ned i en stor lukket tank”, siger Leif Christensen, der er godt tilfreds med de grønne udsigter. grønne besparelser i sigte Hvor spandene med madaffaldet før blev hentet hver fredag og fragtet over 70 kilometer fra Odense til en foderfabrik i Seest, er sagen i dag en ganske anden sag. For med et bioforgasningsanlæg i Fangel bare 7 kilometer væk, reduceres transporten væsentligt. Dertil kommer, at afhentning af madaffaldet nu begrænser sig til en enkelt gang om måneden. Det

giver over 3.600 færre kilometer årligt. På den måde er systemet med madaffaldskværne også blevet en fin forretning for kokkeskolen i Odense. Før har Kold College brugt 120.000 kr. om året på at få tømt spande for madaffald og fedtudskilleren for fedt. Nu har de udsigt til en samlet årlig udgift på 20.000 kr. ”Så vi kan forvente en betydelig besparelse på driften. Det betyder, at tilbagebetalingstiden på anlægget bliver 2-3 år,” siger Leif Christensen. nyt fynsk firma i front Når madaffaldskværnen er blevet en realitet på skolen, skyldes det Odensevirksomheden Biotrans Nordic. Den nyetablerede afdeling af det schweiziske firma Biotrans har allerede leveret kværne til både Slagelse Sygehus og Hotel Radisson Blu i Aarhus. Deres fokus ligger på storkøkkener, hvor der typisk er en del madaffald. ”Der vil altid være madaffald i et storkøkken, det kan ofte mindskes, men det forsvinder aldrig helt. Vores ønske er at håndtere affaldet fra køkkenerne på en energivenlig måde. At det samtidig er en økonomisk rentabel løsning for køkkenerne, der er jo en ekstra bonus”, siger Søren Pihl, der er konsulent i Biotrans Nordic.


Skandinaviens mest solgte hotelsystem 691 hoteller sparer tid med Picasso T E C H O T E L

Uendelige muligheder

Nemt at bruge!

7ti0l d% ig t

efter spilleafgif Vi er godkendt og kontrolleres af Spillemyndigheden.

MØD OS PÅ

Vi er medlem af brancheorganisation DAB.

i Bella Centret 24.-27. feb 2013

Supergames Automatudlejning ApS er den 5 største på det Danmarks marked for spilleautomater.

Copenhagen Food Fair

Hal: B3/Stand nr. B3-004

Se en demo af systemet - eller ring til os på:

+45 36 19 21 34

AK Techotel A/S | Sandager 8 | DK-2605 Brøndby Tlf 36 46 11 55 | www.techotel.dk | techotel@techotel.dk

TEKNISK ASSISTANCE TELEFON NR. 22 63 66 60

Hasselvej 8 · 2600 Glostrup Mobil nr. 20 40 30 01 - stig.hansen@supergamesaps.dk

RestauRant og Cafe / 01-2013 / 49


nye medlemmer

velKommen til nYe MeDleMMeR i DRC il Buco Christer Bredgaard København

andys Bar Michael H. Bendtsen København

terminalen i/s Jens Christian Hvam Jensen Viborg

texas Jens Petersen Rønne

stjernen Nils Lodahl København

cafe La rouge Multikitchen i/s Pierre Andersen København

Bar Burrito aps Patrick Bachmann Vejle double up Bar Michael H. Bendtsen København

Mosskovpavillonen Helene Foss Dalgaard Skørping Haute friture aps Aarhus

restaurant retour Jesper Marcussen København

café over Broen Robert Veng Køge

cafe anton aps Pernille Nielsen København

rosengårdens Bodega aps Lars Matell-Hyllested København

tee Quadrat Peiying Frederiksen Aarhus

café sweet surrender Julia Eliasen København

skovriderkroens selskabslokaler aps Fie Droob Andreasen Charlottenlund

antons spiseri Jan Povelsen Fjenneslev

Herfølge kro Lotta Nielsen Herfølge kongemosen Jørgen Andersen Smørum daneland’s Tanja Daneland Horsens st. Pauls apothek Jonas Højbjerg Aarhus Herr Bartels Jonas Højbjerg Aarhus

50 / RestauRant og Cafe / 01-2013

klovnens Bodega Anja København cphcatering Claus Schulze København central cafeen Tina Bech Nyborg cafeen søndertorv vejle aps Lars Berggren Vejle


rubrikker

Uniqstyle tilbyder P&W Orange

DC-108G

Rødternet

voksdug

DC-493B

pr. meter

fra kr.

39,-

nem og hurtig support til alkoholbevilling Houston

CT-387-388

Memphis

Nem og hurtig support til alkoholbevilling Pema-Consult · Knivholtvej 2B · 9900 Frederikshavn Tlf.: 51 94 66 55 · kontakt@alkoholbevilling.com Vi står også for indretning af restauranter og caféer

www.uniqstyle.dk

e-mail: sales@uniqstyle.dk Paul Bergsøisvej 14, 2600 Glostrup Kontakt tlf.: 28747242

Smedejernsskilte

MX-Regnskab

Silent Ordering System

Få mere overskud! – vi er specialister i restaurationsbranchen

DISKRET KOMMUNIKATION OG STØRRE EFFE KTIVITET

MX-Regnskab Aps · Reventlowsgade 18, 1. tv. · 1651 København V Tlf: 49 13 88 88 / 221 221 71 · mail@mx-regnskab.dk www.mx-regnskab.dk

0911-1

TELEFON 86 49 59 21 . WWW.SURROW.DK

TELEFON 86 49 59 21 . WWW.SURROW.DK

DISCOVERSYSTEMS.COM

.

Vi formidler:

GRØNTSAGSSNITTER • Incl. 2 skiver

95, Kr. 5.4

OPVASKEMASKINE • Blue proffi m. afspænding, sæbedosering og automatisk afløb • 1 program • Vasketid: 72 sek

Medlem af Skatterevisorforeningen

BLUE HÆTTEMASKINE • M/ bord og bruser

·

· · · · ·

.

Restauranter Cafeer Diskoteker Barer Natklubber Bodegaer Kroer Hoteller Udviklingsejendomme mm. og vi kan lide det!

·

·

LLOYD.S Mægler & Finans

·

LLOYDS@Restaurantsalg.dk tel 8882 7001 Åboulevard 11c 1635 København V tel 8882 7001

·

50,Kr. 15.9

Fra 00,Kr. 29.9 Alle priser er ekskl. moms og fragt

AP Import · Sædding Ringvej 6 · 6710 Esbjerg V. Tlf. 7515 7399 · www.apimport.dk

·

.

Henvendelse vedR. annonCeR til magasinet ring til lars, mediegruppen

Tlf.: 7584 1200 RestauRant og Cafe / 01-2013 / 51


AL HENVENDELSE: DANMARKS RESTAURANTER & CAFEER, bladet@d-r-c.dk, tlf. 3325 1011

inco Cash & Carry – et varehus til fødevarebranchen Du finder flere tusinde forskellige varenumre på hylderne i både konventionelle og økologiske udgaver i vores Cash & Carry butikker i København eller Aarhus. Vi er erfarne fagfolk med stort produktkendskab – og den gode service finder du altid hos os. Læs mere om os og tilmeld dig vores email tilbud på www.inco.dk

Besøg os på øko-standen C2-006 i Bella Center fra d. 24. – 27. februar og få inspiration og viden om tidens tendenser inden for økologien.

I august 2011 blev vi en del af Dansk Cater og har nu fået to nye søskende : AB Catering - www.abcatering.dk og BC Catering - www.bccatering.dk, som begge er landsdækkende fødevaredistributører.

inco København Flæsketorvet 84A 1711 København V inco Aarhus Blomstervej 5 8381 Tilst

DRC 1-2013  

DRC 1-2013

DRC 1-2013  

DRC 1-2013