Page 1

Nummer 05 / september 2012 Branchemagasin udgivet af Grafisk Arbejdsgiverforening

INKJET I FARVER BULDRER FREMAD Dialog og åbenhed banede vej for lønreduktion

Augmented Reality (AR):

QR-kodens afløser? Prøv AR med det samme: 1) Hent ”Layar”-app’en via din smartphone. Eller scan QR-koden herunder. 2) Åbn ”Layar” og kig på bladets forside gennem skærmen på din smartphone. 3) Se forsiden komme til live i skikkelse af Ida Genbrug fra GA’s tryksagskampagne.

TEMA SYNERGI MELLEM TRYK OG WEB

Branchen Miljø Nyheder Design Teknik Ledelse Medier Udland


KBA Newspaper Technology

Newspapers need innovation Technology from the market leader

KBA.W.526.e

Modern presses enable newspapers to become ever more sophisticated and flexible. As the market leader in newspaper press technology we set the pace with our Commander CT, Commander CL and Cortina. Offering a choice of conventional or waterless, heatset and/or coldset. Plus advanced automation, easy handling and low maintenance. For fast edition changes, enhanced quality, greater flexibility and improved cost efficiency. For farsighted publishers and satisfied print providers. Our success in the market says it all. KBA NORDIC A/S Phone: (+45) 44 52 32 66, sales.denmark@kba-nordic.com, www.kba.com

Come and see us at the World Publishing Expo in Frankfurt am Main Hall 8, stand 240

Koenig & Bauer AG


KOLOFON

LEDER tekst: LARS BRAM, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

Nummer 05 / september 2012 Branchemagasin udgivet af Grafisk Arbejdsgiverforening

»Augmented Reality er interessant for den grafiske branche, fordi den føjer en ny dimension til trykt kommunikation« LARS BRAM, ADM. DIREKTØR I GRAFISK ARBEJDSGIVERFORENING

Inkjet I fARveR buldReR fRemAd Dialog og åbenhed banede vej for lønreduktion

Augmented Reality (AR):

QR-kodens afløser? Prøv AR med det samme: 1) Hent ”Layar”-app’en via din smartphone. Eller scan QR-koden herunder. 2) Åbn ”Layar” og kig på bladets forside gennem skærmen på din smartphone. 3) Se forsiden komme til live i skikkelse af Ida Genbrug fra GA’s tryksagskampagne.

tema synergi mellem tryk og web

Branchen Miljø Nyheder Design Teknik Ledelse Medier Udland

Udgiver Grafisk Arbejdsgiverforening Redaktion og ekspedition Grafisk Arbejdsgiverforening Helgavej 26, 5230 Odense M T. 63 12 70 00, F. 63 12 70 80 www.ga.dk, ga@ga.dk Redaktion Adm. direktør Lars Bram (ansvarshavende) Redaktør Anne Birkelund Redaktionssekretær Søren Knudsen Teknisk redaktør Maria Sterndorff Korrektur Assistent Marie Raun Knudsen Sekretær Gunhild Skou Annoncer Salgschef Preben Jensen T. 31 64 13 14, pj@agi.dk Design og produktion Mediegruppen as Tryk AKA-PRINT A/S Papir Indhold: 115 gram Maxisilk Omslag: 250 gram Maxisilk Forsidefoto Hyldager Fotografi Augmented Reality Intertisement Skriftbrug FF Olsen

Det bedste fra begge verdener DETTE NUMMER er specielt på flere måder: Det er den første fælles udgave af De Grafiske Fag og AGI, efter at de to blade fusionerede i sidste måned. Samtidig er det så vidt vides første gang, at et dansk fagblad – ud over IKEA’s katalog – benytter sig af Augmented Reality. Det er en ny teknologi, hvor du kan aktivere en film eller noget tekst ved blot at holde din smartphone hen over et billede. Augmented Reality er interessant for den grafiske branche, fordi den føjer en ny dimension til den trykte kommunikation og markedsføring. Og den er nu kommet ned i et prisleje, der er til at betale. Ligesom med QR-koden giver det mulighed for, at brugerne øjeblikkeligt kan foretage en handling i stedet for at vente, til de fx sidder foran en computer. Og det gør det muligt at kombinere det bedste fra tryk og online. Men i modsætning til tidligere behøver man ikke at bruge QR-koden. Det er derfor, at nogle taler om, at Augmented Reality er QR-kodens afløser. Afløser eller ej; for den grafiske branche er det et oplagt forretningsområde, fordi det forbinder to verdener på en ny og spændende måde. Det samme gælder for det blad, som du sidder med i hånden lige nu. I sidste måned blev De Grafiske Fag og AGI lagt sammen til et nyt fælles magasin, som nu ejes af Grafisk Arbejdsgiverforening. Og selv om den endelige sammensmeltning først sker fra næste nummer, kan du allerede nu opleve det bedste fra begge verdener: De Grafiske Fag med fokus på nye forretningsområder, brancheudvikling og ansættelsesforhold – og det tekniske fra AGI med tests og fakta om nyt udstyr og maskiner. Vi håber, at det falder i din smag, og vi glæder os til at præsentere det endelige resultat med nyt design, indhold og navn i næste nummer.

22. årgang ISSN 0017-2995 Kontrolleret oplag: 3.752 stk. Medlem af Danske Specialmedier og Eurographic Press

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 3


ERHVERVSLIVETS MØDESTED

EGELUND SLOT er erhvervslivets eksklusive mødested for organisationer, bestyrelser og virksomheder. Kursuscentret er beliggende nær København i naturskønne omgivelser. Slottet benyttes udelukkende til møde- og konferenceformål.

Hillerødvejen 92 3480 Fredensborg Telefon 48 400 800 mail@egelundslot.dk www.egelundslot.dk


INDHOLD

ARTIKLER /

18 Teknologien er moden Vejen er banet for nyt liv og ekstra værdi til magasiner, aviser, plakater og endda landskaber.

26 På nettet med smartphonen Brugerne klikker sig lige så ofte på nettet via telefonen som via en computer.

32 Kommunikationen skal nytænkes Digitaliseringen ændrer de traditionelle spilleregler for markedsføring.

38 Inkjet i farver buldrer fremad Vi oplever en teknologisk omvæltning.

26

TEMA: SYNERGI MELLEM TRYK OG WEB Digitale medier er stærke, men kan sjældent stå alene. Den bedste effekt opnås ved at kombinere tryk med web eller andre elektroniske medier. Og det giver vi nogle eksempler på i dette tema.

38 42 Strålfors satser på inkjet Virksomheden har købt high speed inkjet fra Óce.

46 Virksomheder mister ordrer til lavtlønslande Der mistes flere ordrer til lavtlønslandene, men samarbejdet med udlandet stiger.

58 Kamp om latexkunderne HP og Mimakis koncept er det samme, men der er forskel i farveformulering og printhovedteknologi.

60 Mere til pensionen

18

Ny rabataftale på firmapension med Nordea Liv & Pension.

FASTE RUBRIKKER /

46

34

08 Kort fortalt 36 Tekniknyt 44 Nyt fra udlandet 74 Nyt om navne

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 5


VORES EGEN VERDEN tekst: ANNE BIRKELUND (ab@ga.dk) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

Her er det nye hold Fra venstre: Søren Knudsen (journalist og redaktionssekretær), Anne Birkelund (kommunikationschef og redaktør), Lars Bram (adm. direktør og ansvarshavende redaktør), Peter Ollén (ansvarshavende redaktør for det svenske AGI), Maria Sterndorff (teknisk redaktør) og Preben Jensen (salgschef). Og så er der hele holdet af GA's eksperter inden for miljø, jura og branche, som ikke er med på billedet.

Vi rykker sammen!

er til ét v li b I G A g o g a F e k De Grafis

I august faldt det endeligt på plads: AGI og De Grafiske Fag er fusioneret, og det betyder, at der fra og med dette nummer udkommer ét fælles magasin.

6 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


VELKOMMEN TIL FØRSTE NUMMER DET NYE MAGASIN vil fremover være fyldt med de kendte redaktionelle stofområder fra tidligere – plus en masse nyt stof inden for design og kommunikation. Det har vi kastet os ud i med krum hals, og indholdet vil blive bragt til verden af De Grafiske Fags redaktion og AGI’s tekniske redaktør, Maria Sterndorff, som altså nu udgør én fælles redaktion. Og ligesom vi fortsat vil trække på GA’s eksperter inden for jura, miljø og branche, så vil vi nu også få glæde af den tekniske viden hos redaktionen på det svenske magasin AGI/Grafiskt Forum. Det har vi faktisk allerede benyttet os af med Peter Olléns artikler om inkjet længere inde i bladet. Gratis for GA's medlemmer Målgruppen for det nye magasin er fortsat ledere, kreative, virksomhedsejere og andre beslutningstagere i den grafiske branche. Men alle andre må gerne læse med over skulderen eller købe et abonnement. Det koster 595 kr. om året for otte udgivelser. Det nye magasin er gratis for alle GA’s medlemsvirksomheder og de personer, som også tidligere har fået det gratis. Til gengæld vil der ikke længere automatisk blive sendt en stor stak magasiner til fri omdeling i virksomhederne. To etaper Fusionen af de to blade sker i to etaper. Første etape er det nummer, som du sidder med nu, og som bl.a. handler om synergien mellem tryk og web, Augmented Reality, inkjet, globalisering, lønreduktion – og test af ikke færre end to bredformatprintere. Designet i dette nummer er det samme, som vi kender fra De Grafiske Fag, men det vil blive justeret i forbindelse med næste nummer, som er den anden etape. I næste nummer vil du også blive introduceret for nogle af de nye stofområder, en ny disponering og et helt nyt navn.

På gensyn til oktober!

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 7


KORT FORTALT

MASKINKØB:

LEVERANDØRNYT:

PRISER:

JYSKE BANK, der i forvejen havde en Xerox iGen 4 i sit interne printcenter, har valgt at købe verdens første Xerox iGen 150 – efterfølgeren til Xerox iGen 4 – som blev lanceret på drupa i Düsseldorf.

HP INDIGO, som på drupa lancerede to B2-maskiner til emballagetryk, har valgt at satse stort på Interpack 2014 i Düsseldorf. Det betyder, at man i samme ombæring har fravalgt at stille op på Ipex 2014.

NICHE-BOGBINDERIET DAKABO vandt en Eska Frog Award ved årets konkurrence. Virksomheden deltog med en kreativ mappe og konkurrede med kolleger fra det meste af verden, men endte med at løbe med frøen og æren.

DANSK BANK KØBER VERDENS FØRSTE XEROX IGEN 150

HP INDIGO SKIPPER IPEX OG VÆLGER INTERPACK

FROG AWARD TIL BOGBINDERIET DAKABO

To farver i samme printhoved

Vi elsker stadig tilbudsaviser UDBUDDET af digitale tilbudsaviser og tilbudsapps er stort, men det ændrer ikke på, at danskerne stadig er store tilhængere af de trykte tilbudsaviser. En ny undersøgelse gennemført af InsightGroup viser, at hele 66 pct. af danskerne aktivt bruger de trykte tilbudsaviser til planlægning af ugens indkøb. Ifølge Claus Andersen, sociolog og Group Director i IndsightGroup, er det især den ældre generation, der kaster sig over tilbudsaviserne. Men er tilbuddet godt nok, bliver de unge også fristet. 87 pct. af de adspurgte i undersøgelsen, både unge og ældre, er nemlig villige til at lade sig flytte af et godt tilbud. Claus Andersen frygter ikke, at de traditionelle tilbudsaviser bliver dømt ude, selv om de yngre generationer foretrækker digitale udgaver. – Frem for at sige at det ene medie ikke fungerer længere, fordi man har fået et nyt, tror jeg, at man i stedet skal tænke i samspil mellem medierne, siger han i et interview til Politiken og forklarer, at man fx kan benytte QR-koder i tilbudsavisen, som kunderne kan scanne med deres smartphone for at få mere information om produktet online. Samtidig gør han også opmærksom på, at mange af de unge faktisk læser tilbudsaviserne, når de er hjemme hos deres forældre.

8 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

KYOCERA har udviklet et nyt printhoved, som kan printe i en hastighed på 152 meter i minuttet med opløsningen 300 DPI. Det nye produkt kan printe i to farver med ét enkelt printhoved og er udviklet til UV-farver og vandbaseret blæk. Dysen er bygget op, så den modvirker, at blækket blandes, når farven og substratet kommer i kontakt med hinanden. Det kunne ellers være et problem, når der printes to farver samtidig gennem samme printhoved.

Antalis med på det digitale marked DET DIGITALE marked er i konstant vækst og udvikling, og derfor lancerer Antalis nu et specialsortiment til print med toner, både i flydende og fast form. Papirkvaliteten Digigreen er ifølge den internationale papirgrossistkæde blevet testet i alle førende digitale produktionsmaskiner og er HP Indigo-certificeret. Papiret, der er dobbeltbestrøget og fås som silk eller gloss, er desuden kompatibelt med udstyr fra Canon, Xerox, Kodak, Konica Minolta, MGI, Ricoh og Xeikon.


Stort tillykke Vi ønsker AGI & De Grafiske Fag held og lykke med det nye magasin

Nyskabende teknologi Enhanced technology Nyskabende teknologi Nyskabende teknologi Enhanced technology der baner vejen til succes... for increased productivity. der baner vejen til succes der baner vejen tilnewsucces... Uovertruffen kvalitet og rentabilitet, for increased productivity. Bringing levels of quality Uovertruffen kvalitet og rentabilitet, der sætter nye standarder for digitalprint.

and profitability to og digital printing. Uovertruffen kvalitet rentabilitet, Bringing new levels ofXXX quality os på Drupa! Kontakt Ricohs Production Printing Team på tlf. 25 57 69 05. derMød sætter nye standarder for digitalprint. For more information call XXXX XXX. der sætter nye standarder for digitalprint. and profitability to digital printing. Skal vi også hjælpe din virksomhed med at sikre fortsat succes? Mød os på Drupa! Kontakt Ricohs Production Printing Teammere tlf. 25 57 69 05. Kontakt vores Production Printing-team for at høre omXXX For more information callpåXXXX XXX. dine muligheder på tlf. 25 57 69 05 eller mail pp@ricoh.dk

Moving Ideas Forward.

Moving Ideas Forward. IT Services

Office Solutions

Production Printing

Managed Document Services


KORT FORTALT

TEKNOLOGI:

SOFTWARE:

MESSER:

KONICA MINOLTA har udviklet en app, der gør det muligt at koble sig på virksohedens multifunktionsprintere og udskrive via smartphones og tablets. App’en findes til Android og iOS-styresystemer.

DE NYE FORBEDRINGER i Adobes program TagManager gør det nemt at involvere brugerne i, hvordan deres brugerdata bliver brugt til online marketing. Løsningen fokuserer på styring af cookies.

MED MINDRE end et år til FESPA 2013 i London står det klart, at messen bliver større end nogensinde. Mere end 310 udstillere har allerede booket stadeplads – mere end dobbelt så mange som München 2010.

UDSKRIV FRA SMARTPHONE ELLER TABLET

ADOBE GIVER NETBRUGERNE PRIVATLIVET TILBAGE

FESPA 2013 BLIVER STØRRE END NOGENSINDE

DRUPA REPORT HÆDRET ENDNU EN GANG er drupa report stukket af sted med en pris i Best of Corporate Publishing Award. Årets udgave af rapporten, nummer 3, fik sølv i konkurrence i kategorien Print & Innovation. drupa report No 3 er produceret med syv papirtyper, mange varierende formater samt en række efterbehandlingseffekter. Der er anvendt laserskæring, trykfarve med duft, foliepræg og transparente effekter. Rapporten er 62 sider og er produceret i et oplag på 13.000 eksemplarer.

VELkOMMEN I SMITTEzONEN D. 14. SEpT. kAN MAN BLIVE SMITTET MED SuccES? MED MOD, MED pASSION OG MED ARBEJDSGLÆDE? 10 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


MESSER:

INNOVATION:

KONJUNKTURBAROMETER:

ARRANGØRERNE AF IPEX 2014 i London har vinket farvel til endnu en af de største udstillere fra 2010. Heidelberg har nu sluttet sig til Agfa og HP, der tidligere på sommeren fravalgte Ipex 2014 i London.

MED INSPIRATION i blyindfattede ruder har et forskningshold fra Singapore udviklet en metode, hvor farvemassen tilføres metalfragmenter. Dermed øges bedst mulige opløsning til 10.000 DPI.

DER VAR I AUGUST 2012 positive forventninger til ordrebeholdningen i den grafiske branche. Det viser GA's konjunkturbarometer for august, og det samme gælder for den øvrige industri. Se hele barometeret på www.ga.dk.

SVÆRVÆGTER VÆLGER IPEX 2014 FRA

KVANTESPRING I TEKNISK OPLØSNING

Breve der sælger HVORDAN SKAL et salgsbrev skrives, for at det virker? Det spørgsmål ønskede Pernille Steensbech Lemée at besvare, og det gør hun så over 80 sider i bogen ”Skriv breve, der sælger”, udgivet af Post Danmark. Hun tager afsæt i en række konkrete cases og beskriver de faktorer, en afsender bør bide mærke i, hvis man vil have fat i modtagerne. Hun slutter af med en tjekliste lige fra layout af konvolutten til samspillet med andre medier.

FORVENTNINGERNE ER POSITIVE

28.700.000 DET ER ANTALLET af direct mails, som virksomheden The Website sendte ud til virksomheder og husstande i hele Storbritannien. Med en udsendelse på over 28 mio. direct mails er kampagnen den største nogensinde i Storbritannien. Projektet tog fem måneders planlægning og tre måneders produktion, og der blev i alt brugt 260 tons papir.

Bogen kan bestilles gratis på skrivbrevedersaelger@post.dk.

Mærk svaret på din egen krop til Grafisk Dag 12 den 14. september i Odense Congress Center. Her vil du blive udsat for smittende foredrag af fem inspirerende personligheder. Fra Danmarks ukronede erhvervsdronning Stine Bosse, over superiværksætteren Tommy Ahlers, digitaleksperten Søren Schultz Hansen og trivselsguruen Henrik Krogh til livsstykket Karen-Marie Lillelund, der med afsæt i sin bog ”Humor i ledelse”, vil ændre dit syn på den forretningsmæssige værdi af humor. Med garanti.

Læs mere og tilmeld dig på ga.dk

! R E T T I M S T DE

GRAfISk DAG 2012

DRIVE INDSIGT ARBEJDSGLÆDE MOD De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 11


KORT FORTALT

TEKNOLOGI:

TRYKSAGSKAMPAGNEN:

E-BØGER:

DET GLOBALE MARKED for tredimensionelt print vil være omtrent tre milliarder dollars værd i år 2018. Det viser en ny undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Global Industry Analysts.

NÆSTE DIRECT MAIL som led i GA tryksagskampagne handler om effekten af det trykte magasin. Det er en hyldest til magasinet og sendes ud i slutningen af september til landets kommunikations- og marketingchefer.

PÅ DET BRITISKE marked har Amazon i 2012 solgt 114 e-bøger, hver gang de har langet 100 trykte bøger over den virtuelle disk. Det gælder for både hardcover- og softcoverbøger, men tallene omfatter desuden gratis e-bøger.

VÆKST I TREDIMENSIONELT PRINT

EN HYLDEST TIL DET TRYKTE MAGASIN

De bornholmske skoleelever fik en grundig gennemgang af tryksagens livscyklus. Her fortæller GA's miljøchef Carsten Bøg.

Folkemødedebat om tryk og miljø BÅDE POLITIKERE, NGO'er, skoleelever og helt almindelige bornholmere var blandt de mange besøgende, som lagde vejen forbi GA's stand på det bornholmske Folkemøde i juni. Hovedbudskabet var, at tryksagen er en værdifuld ressource, der kan genbruges op til syv gange. Og i den forbindelse havde GA inviteret de bornholmske skoler til at indlevere deres brugte tryksager. I bytte fik de et frugttræ til at plante på deres skole, og det var der flere klasser, der benyttede sig af. Også mange af de øvrige Folkemøde-gæster kom forbi med deres brugte tryksager og deltog i konkurrencen om præmier af genbrugspapir. Derudover var der politisk debat på standen om tryksager og miljø med bl.a. Ane Halsboe-Larsen, som er MF’er og næstformand i den socialdemokratiske gruppe, Carsten Bøg, miljøchef i GA, og repræsentanter fra De Samvirkende Købmænd, Danmarks Naturfredningsforening og Skovforeningen. På standen var også en udstilling om papir, genbrug og miljø – alt sammen for at imødegå nogle af de myter, der findes om papir og tryksager. Og det var et emne, som mange af deltagerne kom hen for at diskutere. I år deltog 32.000 i Folkemødet, og der var 748 events. Næste års møde finder sted fra den 13. til 16. juni og bliver ligeledes på Bornholm

12 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

E-BØGER OVERHALER DE TRYKTE

FÅ STYR PÅ BEGREBET WEB2PRINT ”WEB2PRINT – THE BOOK” er navnet på en ny bog, som udgives i samarbejde med EDSF (Electronic Document Systems Foundation). Den er skrevet af Jennifer Matt, som er blog-redaktør på www.whattheythink.com og konsulent i Web2Print-spørgsmål med lang erfaring med e-handel i den grafiske branche. Den 137 sider lange bog omfatter bl.a. en vejledning til en onlinestrategi og en liste over de faktorer, man skal overveje i forbindelse med valg af softwareleverandør. Læs mere om ”Web2Print – The Book” på www.edsf.org.


�����������������������������������

����������

������������ �������������� �

�� ������ � ��� � � � � � �� ���� ���������� � � �����

��������� ����������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������

����������������������


KORT FORTALT

NY FORSKNING:

PAPIR:

WEB2PRINT:

ET DANSK/SVENSK forskningsarbejde har muliggjort heatsetproduktion af lysgivende LEC’er (Light Emitting Electro Chemical Cells). Dermed kan man masseproducere LEC’er i form af ekstremt tynde og fleksible displays til belysning, der skal dække store overflader.

ARCTIC PAPER lancerer en guide, der skal øge kundskaben om, hvordan ubestrøget papir håndteres i produktionen. Opdelt i afsnittene papir, repro, tryk og efterbearbejdning stiller bogen en række spørgsmål til både tryksagskøber og trykkeri.

RICOH HAR INVESTERET i virksomheden PTI, der udvikler Web2Print software. Investeringen skal styrke Ricohs position som leverandør af udstyr til hele den grafiske proces og hjælpe kunderne med at tænke ud af boksen, forlyder det fra Ricoh.

MASSEPRODUKTION AF LEC'ER

NY GUIDE TIL UBESTRØGET PAPIR

RICOH INVESTERER I SOFTWARE

Small Danish Hotels er en paraplyorganisation for ca. 100 hoteller, kroer, slotte og herregårde fordelt over hele landet, så det turde næsten altid være muligt at finde en overnatningsmulighed, der passer med programmet. Billedet viser Hotel Kirstine i Næstved.

13 nye mediegrafikere I MAJ var 13 mediegrafikerelever fra Københavns Tekniske Skole til svendeprøve, og alle bestod med glans. De nye svende er: Heidi Billesø, Københavns Tekniske Skole, Tim Clausen, Konstellation ApS, Anne Louise Danielsen, Jubii A/S, Lea Helt Gregersen, RC Gravure A/S, Mikkel Gaardsted Jensen, Københavns Tekniske Skole, Tim Genford Jensen, Københavns Tekniske Skole, Rene Lennard Djarling Kouly, Daneweb A/S, Mathias Høst Normark, Plant ApS, Anders Skov Pape, Adapt A/S, Cecilie Bibi Holme Ramsell, Københavns Tekniske Skole, Tue Rislund, Area9 ApS, Simone Stovell, Widex A/S og Maj Johanne Hetting Winkelmann, Københavns Tekniske Skole.

Rabat på hotelovernatninger HVIS DU ER MEDLEM AF GA, kan du fremover få rabat på Small Danish Hotels. Small Danish Hotels dækker over 100 medlemshoteller fordelt over hele Danmark. De er alle karakteriseret ved at være små, håndplukkede kroer, hoteller, slotte og herregårde. Fælles for dem alle er, at de lægger vægt på den personlige betjening og det gode værtskab. De har minimum tre stjerner. Small Danish Hotels dækker over kæderne City Hotels, Classic Hotels, Slotte & Herregårde og Dansk Kroferie, og som medlem af GA kan man nu få særligt fordelagtige vilkår ved at benytte et af medlemshotellerne, nemlig: • Et særligt Benefit Platinum kort • Optjening af point – valgfrit til enten virksomhed eller medarbejder • Prisgaranti på enkelt- og dobbeltværelser • Morgenmad er altid inkluderet i prisen

14 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Aftalen giver også adgang til et værktøj, hvor man har overblik over alle medarbejdernes overnatninger, rabatter og point. Her kan man også til- og framelde e-mail- og sms-service, rette kontaktoplysninger, bestille nye kort og meget mere. På den måde er der styr på virksomhedens omkostninger til overnatninger. Prisgarantien på enkelt- og dobbeltværelser sikrer, at man ikke kan finde overnatningspriser billigere andre steder på nettet. Pointene opspares i form af kroner, således at 10.000 point svarer til 1.000 kr., der kan bruges til betaling af overnatninger på et valgfrit hotel eller til indkøb i webshoppen på www.benefits.dk. Læs mere om aftalen og se de helt præcise rabatter på www.ga.dk/hotel.


PROFESSIONELLE LØSNINGER TIL STORFORMATPRINT... TIL ALLE BEHOV! ECO SOLVENT

LATEX

UV

Mimaki JV33

HP LX600

Durst Rho 750 basic

Fra kr. 118.500,-

Fra kr. 820.300,-

Fra kr. 1.575.000,-

Printbredde 160 cm

Printbredde 260 cm

Excl. moms

Excl. moms

Printbredde 205 cm Excl. moms

ALT TIL: STORFORMATPRINT | PRODUKTIONSUDSTYR | HARDWARE | SOFTWARE | FOLIER | PRINTMEDIER | PLADER

Kontakt: Tlf. 75 72 21 00

|

www.cc-co.dk

Priser er excl. moms og gældende til 31.10.2012. Der tages forbehold for trykfejl, leveringssvigt, pris- og afgiftsændringer samt udgåede varer.

Fit for profitability. Forøg indtjeningen med overraskende produkter. Avanceret teknologi fra Müller Martini skaber konkurrencefordele. Deres kunder værdsætter den høje produktkvalitet og den kreative merværdi. Med Connex sikres profitabiliteten med høj udnyttelse, korte omstillingstider og intelligent produktionsflow. Vort modulopbyggede produktsortiment, vore hybridsystemer og vort omfattende MMServices program sikrer at De er forberedt på fremtidens markedskrav. Müller Martini – your strong partner.

Müller Martini, Marielundvej 29, DK-2730 Herlev

Ins_Profitability_AGI_HS.indd 1

26.01.12 KW 4 16:07 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 15


KORT FORTALT

SIGNAGE:

BØGER:

NYT PÅ NETTET:

ECO-SOLVENT printerne fra Océ i CS9300 serien, der blev forhåndsvist på FESPA i foråret, er nu kommet i handlen. CS9360 er 1,62 meter bred og printer op til 29 m2 i timen, mens CS9350 er 1,37 meter bred med maksimal produktionshastighed på 27,9 m2 i timen.

OPTIREP udgiver en håndbog til offsettrykkerier. Offset Printing – Controlled Process er skrevet af Rolf Hansson, konsulent og underviser i grafisk industri. Bogen dækker de tekniske udfordringer ved tryk, pladeproduktion, efterbehandling og papirfremstilling.

SOM LED I GA's nye strategi sættes der nu ekstra fokus på virksomheder, som arbejder med skilte, tekstiltryk eller sign. Der er bl.a. udgivet en folder og oprettet et særligt sted for den type virksomhed på GA's website. Læs mere på www.ga.dk/sign.

NYE PRINTERE TIL UDENDØRSREKLAME

NY BOG OM OFFSETPRODUKTION

GA SLÅR ET SLAG FOR SIGN & TEXTIL

Ny skolebog om papir og tryk ”HISTORIEN OM PAPIR, træer og tryk” er navnet på en ny skolebog, som GA har udgivet i samarbejde med Skoven i Skolen. Bogen er beregnet til undervisning i natur/teknik-fagene i folkeskolen. Og der er også udgivet undervisningsmateriale og forslag til aktiviteter som fx besøg i en grafisk virksomhed og anvisninger til, hvordan man kan lave sit eget genbrugspapir.

På tryksagskampagnens stand kunne dagens konferencedeltagere også blive fotograferet og sat ind i en plakat.

Tryk på andet end papir DEN GRAFISKE BRANCHE og tryksagskampagnen var en del af Markedsføringsdagen, som er arrangeret af Huset Markedsføring og Teknologisk Institut, og som i år fandt sted i juni i DGI-byen. Her kunne deltagerne besøge en stand, som viste, at tryk kan bruges på andet end papir, og at mediet stadig har en berettigelse i en tid domineret af digitale og online medier. Der var bl.a. trykt på træ, gummi, lydisolering, vinyl og stof. Derudover var hele standen placeret på et kvadratisk plastikgulv trykt i den karakteristiske grønne farve, der indgår i tryksagskampagnen. Som en ekstra gimmick, kunne deltagerne også blive fotograferet til en plakat, som efterfølgende blev trykt og sendt hjem til dem. Plakaten viste et billede af et publikum på et stadion. Et af hovederne blev byttet ud med deltagerens eget, og så kunne man ellers i bedste "find Holger"-stil lede efter sig selv på plakaten.

16 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Selve historien tager udgangspunkt i Ottos morfar, der er skovfoged. Nogle af hans træer skal fældes og laves til papir. Men hvordan laver man egentlig hvidt papir ud af 15 meter høje træer med bark og grene? Hvordan trykker man på papir? Og hvordan kan man lave sit eget genbrugspapir? Otto og hans morfar tager på en rejse ind i historien om papir, træer og tryk. Bogen er udgivet som led i GA’s tryksagskampagne, og formålet er at imødegå nogle af de mange myter, der er om tryksager og miljø – både blandt eleverne og deres forældre. Derfor er det også gratis for skolerne at bestille bogen ud over et forsendelsesgebyr på 100 kr. Der er også mulighed for at få tilsendt et gratis eksemplar af bogen, hvis du er medlem af GA. Interessen for den nye skolebog om tryk og papir har været enorm. Det første oplag på 10.000 er allerede revet ned fra hylderne. Derfor er der nu blevet genoptrykt 10.000 ekstra eksemplarer, som der er lige så stor efterspørgsel efter.

”Historien om papir, træer og tryk” er udgivet af GA som led i tryksagskampagnen, og papiret er sponsoreret af Dalum Papir og Papyrus. Det første oplag på 10.000 er allerede revet ned fra hylderne.


Har farven altid den rigtige farve? • Eller er det en udfordring at ramme logofarver/brandcolors 100%? • Får farvefotos utilsigtede farvestik? • Har I spildtid pga. manuelle forsøg på at justere kvaliteten? • Brokker kunderne sig over manglende farvematch? • Eller er du blot i tvivl om, hvorledes farvestyringen fungerer og søger svar på hvilke løsninger, der kan tilgodese netop dine udfordringer og ønsker?

Så kan vi tilbyde dig vores hjælp og ekspertise Hos Konica Minolta ved vi alt om farver. Vi ved, hvordan du sikrer stabil, forudsigelig og høj kvalitet i dit digitale tryk.

Få et spektrofotometer værdi 15.995 kr.! Lige nu får du, ved køb af en af vores prisvindende bizhub PRESS modeller, desuden Konica Minoltas eget spektrofotometer med uden beregning (værdi 15.995 kr. ekskl. moms) samt besøg af en af vores farvespecialister, som vil sørge for at farvestyre maskinen op mod dit offset miljø.

Ring nu til vores salgschef Morten Toksværd på telefon 42 14 30 30. Tilmeld dig til vores farvestyringsseminar på www.konicaminolta.dk/arrangementer

Vil du vide, hvordan Konica Minolta er som samarbejdspartner? Scan QR-koden med ScanLife. Konica Minolta Business Solutions Denmark a/s Stensmosevej 15 2620 Albertslund • 72 21 21 21 • www.konicaminolta.dk


TEMA: Synergi mellem tryk og web tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: HYLDAGER FOTOGRAFI

TEMA: Når det bedste af to verdener mødes S. 18-32 DIGITALE MEDIER er stærke, men kan sjældent stå alene. Den bedste effekt opnås ved at kombinere tryk med web. Det viser resultaterne af Direct Marketing Dagen, som fandt sted i foråret. Et website har en masse muligheder, bl.a. sporbarhed og dermed statistik, men dets succes afhænger i høj grad af trafik og besøgende. Det er her, det trykte medie kommer ind i billedet i form af en direct mail, et brev, en annonce i avisen eller en plakat i bybilledet. Den synergi beskriver vi i de kommende artikler. Vi lægger ud med en status på Augmented Reality (AR), altså et computerskabt lag, som lægges oven på det, som skærmen i en smartphone viser. Det er en teknik, som rummer rige muligheder for ekstra læseværdi i det trykte medie, og den er nu klar til brug. Du kan også læse om udviklingen inden for mobilsites. Flere og flere går nemlig på nettet med smartphonen – typisk efter inspiration på tryk – og alligevel har 85 pct. af virksomhederne ikke et særligt mobilsite.

18 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

AUGMENTED REALITY:

TEKNOLOGIEN ER BLEVET MODEN Vejen er banet for nyt liv og ekstra værdi til magasiner, aviser, plakater, postkort, malerier, tv og endda landskaber.


DER ER NYE OPLEVELSER i vente. Augmented Reality eller AR er gået hen og blevet en moden teknologi, klar til at blive brugt og faktisk i fuld gang med at blive det. Nu kan fortællinger på både tryk og tv-skærm let få tilføjet et ekstra computergeneret lag og dermed give helt nye dimensioner til medierne. Men inden vi går videre, skulle vi måske lige tage et hurtigt opsamlingsheat bag teknologien. AR går ud på at lægge et ekstra computerskabt lag oven på en given virkelighed, som ses gennem kameraet i en smartphone. Det kan være en artikel i et magasin, en annonce, en plakat, et tv-billede, eller det kan være en gade i en by eller et stykke landskab ude i naturen. Det computerskabte lag hentes ind på smartphonens skærm ved hjælp af en app, altså et lille hjælpeprogram. Har man ikke app’en i sin telefon, kan den typisk fås ved at scanne en QRkode, der viser hen til det website eller app store, hvor programmet kan downloades. Herefter kan billedet af den statiske artikel, foto eller annonce på smartphonens skærm få ekstra liv i form af fx film, animation og lyd. Men lad os blive lidt mere konkrete. Vi flytter scenen til Esbjerg. Arbejdet med AR i otte år Stifterne af virksomheden Intertisement har arbejdet med AR i otte år, og her lyder meldingen, at markedet for alvor er ved at få øjnene op for mulighederne. Det skyldes ikke mindst, at der er udviklet standard AR-browsersoftware som fx Intertisements selvudviklede AR Player samt programmet Layar fra det hollandske firma af samme navn.

Indpakning af biler/ køretøjer. Så nemt kan det være.

Den rigtige løsning til enhver anvendelse på biler/køretøjer – og til vinduesdekorationer 3D SmartApply + 3D Guard 2D SmartApply + 2D Guard InSightOut Vinyl FR + InSightOut Laminate Varmepistol Heat Gun Termometer TempLas

Navnet Intertisement er en sammentrækning af Interactive Advertisement, og navnet er valgt for at signalere fokus på især interaktive reklamer. Et frisk eksempel på det var en annonce for Volkswagen i Ekstra Bladet. Her kunne læserne opleve, at en bil kom op af annoncen og kørte virtuelt rundt på annoncen i 3D. Desuden kunne de skifte bilens farve og fælge og dreje bilen rundt eller gøre den større. – Det er, så vidt jeg ved, første gang, der er lavet en AR-annonce i danske medier, siger direktør Kim Bleshøy Nielsen, der tilføjer, at virksomheden skal i gang med annonce nummer to – også til Ekstra Bladet.

euromedia 3D SmartApply Vores 3D SmartApply arbejder med en speciel luftkanalteknologi, som gør, at dette produkt er det perfekte til indpakning af køretøjer/biler. Vores passion er at skabe innovative produkter. Vi bruger megen tid og energi på at forstå hvilke produkter der skaber en merværdi: for dig og dine kunder.

»Nu er alt på plads for at give læsere og seere ekstra værdi ved hjælp af AR, og det ser ud, som om bureauer og annoncører har forstået mulighederne«

Vær individuel – med vores innovative produkter.

Yderligere information www.euromedia.eu.com

KIM BLESHØY NIELSEN, DIREKTØR, INTERTISEMENT APS

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 19


For Kim Bleshøy Nielsen handler AR om at føje et ekstra lag til en eksisterende verden – og blive der. – Papiret er et fantastisk medie, og vi skal ikke afbryde læseroplevelsen ved at vise brugerne hen til en fjern hjemmeside. De skal blive på den side, de er ved at læse, men de skal også kunne få mere viden eller underholdning ud af den. Han forudser også, at QR-koder gradvist forsvinder, fordi brugerne i stigende grad vil have den nødvendige AR-browsersoftware installeret på deres smartphones og derfor ikke behøver bruge koderne for at komme hen til et website, hvor de kan hente dem. – Så jeg tror, at de er et overgangsfænomen og gradvist vil blive erstattet af logos fra Layer eller andre standardiserede AR-symboler, så læserne er klar over, at her er et foto, en outdoorplakat eller en annonce, de kan scanne og få ekstra informationer. Markedet har forstået mulighederne Og det ser ud til, at rigtig mange efterhånden har forstået budskabet om det ekstra lag. Fotograferne i et større dansk bladhus skyder konsekvent film og ikke blot enkeltfotos, når de er ude i marken, og Intertisement arbejder nu på et projekt, som kan omskabe avisens billeder til hele filmklip, som kan ses på læsernes smartphone. Intertisement har også udnyttet teknologien til at lave et interaktivt butiksvindue for Lego i et indkøbscenter i Chicago. Et kamera registrerede børns bevægelser, og vupti, så kunne de se sig selv som en Lego-figur på en skærm, hvor de skulle fodre den sultne drage Brickley med virtuelle æbler.

Scan QR-koden, download app’en og se, hvordan der kommer liv i billedet.

»QR-koder vil gradvist forsvinde og blive erstattet med standardiserede AR-symboler, så læserne er klar over, at her er et foto, en outdoorplakat eller en annonce, hvor de kan få ekstra informationer« KIM BLESHØY NIELSEN, DIREKTØR, INTERTISEMENT APS

20 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Følg med

hvis du kan Nyhed - deN Nye PRO 4 eR kOmmet

her er vores nyeste 64’’ Print&Cut teknologi med dobbelte guld-belagte Printhoveder og en helt ny hurtigtørrende eCo-sol max blæk, der inkluderer light blaCk (lk), hvid, metalliC og CmyklClm til både indendørs og udendørs brug. ForbløFFende Printhastighed og kvalitet gør denne skærePrinter til vores Flagskib og en solid arbejdshest til din Forretning.

kLaR, PaRat, staRt.

facebook.com/rolanddgn

www.rolanddgn.com


Kort om Intertisement

Intertisement blev dannet i 2004 som en arbejdsgruppe på Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg. På det tidspunkt læste Kim Bleshøy Nielsen og Jacob Stengade til cand. scient. med speciale i mediologi. Interessen lå fra starten på udvikling og anvendelse af ny teknologi i kommerciel sammenhæng, og navnet opstod som en sammentrækning af ordene Interactive Advertisement. I 2007 fik de to en henvendelse fra Syddansk Teknologisk Innovation, der så kommercielle muligheder i deres aktiviteter og meddelte, at man gerne ville støtte med investering. Herefter opstod Intertisement ApS. Intertisements hovedafdeling ligger i dag i hjertet af Esbjerg og desuden findes en afdeling i København. Virksomheden har fem fuldtidsansatte og tre til fire freelancere tilknyttet. Læs mere: www.intertisement.com

– Forbrugerne er jo efterhånden blevet alt for vant til at handle gennem webbutikker. Denne type interaktivitet og underholdning kan få dem til at vende tilbage til de fysiske butikker, forudser Kim Bleshøy Nielsen. Og netop tilstedeværelsen i virkeligheden er central for ham: – AR kan lægge ekstra lag på en eksisterende verden, og her skal man blive. Man skal ikke føres væk fra den gade eller det landskab, man befinder sig i og ind i på et fjern website. Vi skal snart i gang med et projekt for Ribe Museum, og her skal vi vise, hvordan livet i byen var i gamle dage. Men man skal gå rundt i Ribes gader for at opleve det. Det er ikke noget, der skal ses hjemme på sin computer. Esbjerg Kommunes biblioteker har også fået øjnene op for teknologien. Her lavede Intertisement en løsning, hvor en virtuel figur hjælper brugerne med at finde vej til de bøger, de vil låne. – Desuden kan guiden fortælle mere om de emner, der interesserer dem. Vil de fx læse en bog med Harry Potter, kan guiden ved samme lejlighed oplyse, at biblioteket også har spil og film med samme hovedperson. På den måde kan den gøre brugerne opmærksomme på flere af bibliotekets tilbud, siger han og ser sådanne interaktive guider som et skridt på vejen til at gøre biblioteker til 24-timers servicetilbud til borgerne. – Og det er igen et eksempel på noget, der får folk til at bevæge sig væk fra

computer og websites og ud i virkeligheden. Forlænger trykte mediers læsetid AR kan også bruges til at forlænge læsetiden og dermed værdien af et magasin eller en avis. En læser kan fx bede det pågældende medie om at blive opdateret, hvis en aktuel sag udvikler sig. – Når der så er sket noget nyt, får man en mail eller sms, og så finder man magasinet frem, bladrer frem til artiklen, scanner den med smartphonen og modtager de seneste informationer eller billeder. På den måde får man flyttet deadlines, og bladet kan ligge fremme i længere tid. Og det stopper ikke her. Intertisement er også involveret i AR-løsninger til tvreklamer. – Den kommende generation af tv'er vil blive forsynet med indbyggede kameraer. Dermed får de mulighed for at give reklameblokkene interaktivitet, så seerne kan give direkte feedback eller deltage i en konkurrence. Dermed ændrer tv sig fra et passivt medie til et aktivt. Hans konklusion er, at AR har bevæget sig fra ”Nice to have” til ”Need to have”: – Fasen, hvor man blot var fascineret over, at det kunne lade sig gøre, er overstået. Nu er det tid til at give læsere og seere ekstra værdi, og det ser ud, som om bureauerne og kunderne har forstået det. De er seriøse i forhold til at udnytte AR’s muligheder for at skabe ekstra indhold.

Wire-O · Kachering · Laminering

indbinding med Wire-O i store og små oplag af fx • Vægkalendere med og uden ophæng • Bordkalendere

• Kataloger og bøger • Blokke

Lyshøjen 2 · 8520 Lystrup · Tlf. 86 755 888 · salg@dk-laminering.dk · www.dk-laminering.dk

22 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Museum Midtjylland har ved hjælp af AR flyttet sin viden ud i naturen, nærmere bestemt landskabet omkring Herning. Når man fx er nået hen til Hammerumpigens grav, henter telefonen informationer fra museets server og lægger dem direkte ind på telefonen. Det betyder, at man på selve gravstedet kan læse om pigens liv i ældre romersk jernalder.

To slags AR Også Alexandra Instituttet i Aarhus, der arbejder med udvikling af anvendelsesorienteret teknologi, har øjnene stift rettet mod AR.

Alexandra Instituttets datterselskab Redia A/S har udviklet en kamerabaseret ARversion til Statens Museum for Kunst i forbindelse med udstillingen om maleren Vilhelm Hammershøi i foråret.

retning og afstand. Når der dukker en prik op på skærmen, kan man klikke sig frem til flere informationer, i dette tilfælde hvor og hvornår der har fundet et indbrud sted.

Her finder vi Kaj Grønbæk, der er forsknings- og innovationschef for området Interactive Spaces på Alexandra Instituttet og desuden professor på Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet. Han er helt enig i, at børnesygdommene er overstået, og at teknologien er moden.

Her kunne kameraet rettes mod kunstnerens værker, hvorefter app’en dykkede ned i museets database og viste film, som var optaget på de steder, Hammershøi har malet. Desuden kunne man læse uddrag fra Hammershøis breve, hvor han beskriver sin kunst og sine tanker om stederne.

– Det kan måske være meget praktisk, når man står foran at købe et hus og

– Grafikkort og hurtige processorer har gjort det muligt at vise AR på en smartphone, hvor det tidligere krævede en kraftig pc. Dermed er hele spørgsmålet om den nødvendige og tilgængelige AR-hardware faldet på plads, for smartphones er hvermandseje i dag. Desuden har vi i dag adgang til den nødvendige standardsoftware, som i form af fx Layar er gratis i basisversionen. Kaj Grønbæk skelner mellem to former for AR. Kamerabaseret samt GPS- og kompasbaseret. Begge versioner kræver en app, som typisk fås ved at scanne en QR-kode, der viser hen til den hjemmeside, hvor programmet kan downloades.

– Samlet gav dette et helt anderledes indblik i Hammershøis univers og kunstneriske proces, fortæller Kaj Grønbæk og tilføjer, at flere museer er ved at købe denne løsning. Museum i naturen Så er der GPS- og kompasbaseret AR, hvor man anvender GPS-satellitter og mobiltelefonens kompas. En app kan genkende interessepunkterne, der er lagt ind i systemet, ligesom interessepunkter i GPS’en til en bil. Det har Ekstra Bladet benyttet sig af i sit såkaldte Krimikort. Her virker smartphonen som en slags radar, der afsøger horisonten, hvorefter informationerne filtreres i forhold til

»Eksemplerne fra Statens Museum for Kunst og Museum Midtjylland viser begge, hvordan AR i dag kan bruges til at formidle kulturhistorie« KAJ GRØNBÆK, FORSKNINGS- OG INNOVATIONSCHEF, ALEXANDRA INSTITUTTET

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 23


Kort om Alexandra Instituttet Alexandra Instituttet ser sig selv som brobygger mellem forskning, erhvervsliv, offentlige institutioner og borgerne. Missionen er at udnytte forskningsbaseret innovation til at skabe it-baserede produkter og tjenester. Alexandra Instituttet er et af Danmarks ni GTS-institutter (Godkendt Teknologisk Service), og hovedfokus er pervasive computing, altså indbygget og kommunikerende it i produkter og omgivelser. Instituttet ejer desuden datterselskabet Redia A/S, der gennem de seneste seks år har leveret software, der gør det muligt at formidle nye medier og teknologier, fx på storskærme, mobiltelefoner og interaktive vægge. Redia er en forkortelse for Rethinking Digital Dialogue, altså nytænkning af den digitale dialog. Læs mere: www.alexandra.dk www.redia.dk

Interaktiv guide på Esbjerg Bibliotek viser vej til den bog, man er ude efter.

gerne vil vide lidt om kriminaliteten i området, konstaterer Kaj Grønbæk. Den samme løsning har Museum Midtjylland brugt i sit publikumstilbud ”Digitale Tråde over Landskabet”. Her har museet flyttet sin viden ud i naturen, nærmere bestemt landskabet omkring Herning. Smartphonens skærm bruges som ”brille” og viser, hvor og hvor langt man skal gå for at se en bestemt attraktion. Når man fx er nået hen til Hammerumpigens grav, henter telefonen museumsmaterialerne fra museets server og lægger oplysninger om udgravningen direkte

24 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

ind på telefonen. Det betyder, at man på selve gravstedet kan læse om pigens liv i ældre romersk jernalder. Museum Midtjylland har på nuværende tidspunkt beskrevet omkring tyve steder omkring Herning med historiske oplysninger og forventer, at app’en bliver opdateret med to til fem nye steder om måneden. – Eksemplerne fra Statens Museum for Kunst og Museum Midtjylland viser begge, hvordan AR i dag også kan bruges til at formidle kulturhistorie. Så konklusionen er, at teknologien har bevæget sig væk fra gimmick-stadiet og er parat til at blive anvendt, fastslår Kaj Grønbæk.

AR på magasiner Et af de seneste eksempler på brugen af AR er IKEA's nye katalog. Ved at downloade en særlig IKEA-app og scanne siderne, kan man bl.a. få vist 3D-modeller og film, der kan give ny inspiration til de små hjem.


Hyr en advokat

Hjælp til generationsskiftet

Hvorfor købe en dyr advokat ude i byen, når du kan få meget mere for pengene i GA? Få råd hos GA’s erhvervsadvokat om bl.a.: Køb og salg Leasing Ophavsret Reklamationssager

Retsager Samhandelskontrakter Forsikringssager Ejeraftaler

Den erhvervsjuridiske rådgivning er brugerbetalt. Når det handler om personale og de grafiske overenskomster, er rådgivningen fortsat gratis for GA’s medlemsvirksomheder.

Det kan godt være svært at have overblik over samtlige detaljer, når dokumenter og kontrakt skal udformes i forbindelse med et generationsskifte. Det oplevede Poul og Karen Nørgaard, da to af deres medarbejdere stod parate til at overtage virksomheden Grafisk Center Langeskov på Fyn. Derfor søgte de rådgivning hos erhvervsjurist Jens Borring. - Det gav os en tryghed, at vi havde ham til at klare papirarbejdet og formulere de enkelte punkter i kontrakten. Så vi var sikre på at få det hele med og undgå ubehagelige overraskelser. Det var absolut ikke noget, vi kunne klare selv, og vi har været meget tilfredse med forløbet, siger bogtrykker Poul Nørgaard.

Ring til GA’s erhvervsadvokat Jens Borring på telefon 63 12 70 00. Jens Borring er erhvervsadvokat i GA, møderet for landsret.

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk

special-tryksager Lad os overtage produktionen ... - og behold selv dækningsbidraget! Vi véd det er svært at tjene penge på enkeltstående specialtryksager. Lad derfor os producere opgaverne. Vi er specialister i formularer og blanketter i ark, sæt, blokke, endeløs bane eller på rulle ... og med alle former for efterbehandling med perforering, huller, nummerering, stregkoder, på bærebane, falset, bukket, hæftet og med præg og lakering. Se også www.dantryk.dk hvor du kan se, at vi også producerer traditionelle offset-opgaver og print! ®

®

®

®

Industrivej 9 • 7760 Hurup • Tlf. 97 95 20 00 • Fax 97 95 26 11

ANNONCE 2012 183x132 mm.indd 1

- så er det trykt ... 17/08/12 12.04 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 25


TEMA: Synergi mellem tryk og web tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: iSTOCK

Dagligvarer på farten. Supermarkedskæden Tesco har eksperimenteret med virtuelle butikker på sydkoreanske metrostationer. Storformatprint viser ”butikkens” varer, som hver er forsynet med en QR-kode. Kunden, der står og venter på toget, kigger på udbuddet, scanner koden, afgiver sin bestilling og får herefter varen sendt hjem.

På nettet med smartphonen I dag klikker brugerne sig lige så ofte på nettet via telefonen som via en computer. Og det er tryk, der typisk skaber trafikken til de nye mobilsites.

26 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

DER ER ADSKILLIGE gode grunde til at interessere sig for mobilsites, altså webløsninger som er tilpasset den lille skærm på en smartphone. Det årlige salg af smartphones har for længst overhalet salget af computere, så i dag klikker brugerne sig lige så ofte ind på websites med en telefon som med en computer. Desuden har halvdelen af smartphoneejerne allerede købt varer over telefonen, og mulighederne for den slags salg udvides stadig.

reanske metrostationer. Adskillige kvadratmeter storformatprint viser en udstilling af ”butikkens” varer, som hver er forsynet med en QR-kode. Kunden, der står og venter på toget, kigger på udbuddet, scanner koden, afgiver sin bestilling og får herefter varen sendt hjem. I Danmark eksperimenterer SuperBest med det samme under mottoet ”Scan og shop”.

Tag bare supermarkedskæden Tesco, der har eksperimenteret med virtuelle butikker på sydko-

Indholdet på mobilsitet skal promoveres, så de potentielle købere bliver opmærksomme på det.

Som dette eksempel viser, står mobilsites ikke alene, men knytter sig til tryk.


KUN FORHANDLERSALG

DIREKTE KUNDER HENVISES TIL VORES FORHANDLERE

FTP SERVER

VI TILBYDER ■■ Udstillingssystemer

FÅ ADGANG TIL MARKETING MATERIALER TIL FRI AFBENYTTELSE

■■ Storformatprint

SERVER.MACRODOT.DK

■■ Stofbanner

S L-UP L O R FRA ,595 KR.

■■ Print på plader ■■ Presenningsbanner ■■ Facadebanner ■■ Beachflag ■■ Plakater & Posters ■■ Streamers ■■ Dobbeltsidet netbanner

A MEG R NE BAN FRA ,-

■■ Dobbeltsidet presenning ■■ Magnetskilte

65 KR.R M2

■■ Reklame flag

P

■■ Serigrafi flag

RING FOR LOGIN Her finder du produkt løsblade med og uden priser, skabeloner, prislisten i pdf form m.m.

NEUTRALT WEBSITE TIL DINE KUNDER

WWW.DINUDSTILLING.DK Brug adressen f.eks. i din autosignatur. Websitet er helt uden priser og et godt værktøj samt ekstra hjælp til inspiration til dine kunder.

LINK TIL ONLINE PRISLISTE

BÅDE MED OG UDEN PRISER Kontakt os og få et link til neutral prisliste, eller få din egen forside på med salgspriser.

■■ Udskårne bogstaver ■■ Messediske

OG MEGET MERE

RING NU - OG FÅ VORES FORHANDLER PRISLISTE TILSENDT

AG

L CHF A E B FRA

7027 0088

,-

380 . R K

SALGSAFDELING

Sean Jäpelt Holm

Ricki Nielsen

Ditte Wandahl

Jesper Tellund

Ronnie Pontoppidan

sean@macrodot.dk

ricki@macrodot.dk

dw@macrodot.dk

jt@macrodot.dk

rp@macrodot.dk

MACRODOT A/S, GLARMESTERVEJ 24, DK-6710 ESBJERG V, TLF. 7027 0088 WWW.MACRODOT.DK

Vi printer på (næsten) alt


»Det trykte medie står rigtig stærkt i synergi med mobilsites« NICOLAI N. WORSØE, DICENTIA

Det kan ske i form af en annonce i en avis eller et magasin eller som i Tescos tilfælde i skikkelse af en outdoor-løsning. QR-kode og sms skaffer trafikken Nicolai N. Worsøe fra Dicentia rådgiver i opbygning af mobilsites. Han fortæller, at trafikken til en virksomheds mobilsite typisk genereres på to måder. – Den ene måde er en QR-kode, og den anden foregår gennem sms. I det sidste tilfælde taster man et nummer ind og bliver herefter lodset ind på mobilsitet. Begge løsninger præsenteres typisk for kunderne på tryk, så man kan konstatere, at det trykte medie står rigtig stærkt i synergi med mobilsites. Jeg tror, vi kommer til at se mange flere af den type indgange – især i form af outdoor. Han forudser også flere andre synergiformer mellem tryk og web. – Fx kan en virksomhed annoncere med rabatkuponer i et magasin eller en avis. Læseren scanner en QR-kode eller sender en sms, og så modtager man rabatten på sin smartphone og kan vise den til kassedamen i en fysisk butik. 85 pct. har ikke mobilsite Mobilsites bliver altså brugt i stigende omfang. Derfor undrer det ham, at 85 pct. af de danske virksomheder endnu ikke har oprettet sådan et. I stedet leder de brugerne hen til deres almindelige website, som slet ikke er beregnet til smartphonens lille skærm. – Man skal tænke på, at mobilbrugere er på farten. De bevæger sig blandt andre personer og har kun ét øje tilovers til

28 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

skærmen og én tommelfinger at klikke med. Derfor duer det ikke med et almindeligt website, som typisk vil være svært at navigere rundt i på den meget mindre smartphoneskærm. Et mobilsite skal være enkelt, overskueligt og lede brugerne direkte hen mod det, de ønsker. Ellers falder hammeren. Det sidste udsagn bygger han på undersøgelser, som viser, at 40 pct. af brugerne går til konkurrenten, hvis de har en dårlig mobiloplevelse, mens 57 pct. siger, at de

i sådan en situation ikke vil anbefale et produkt til vennerne. – Det peger på, at der kan være god økonomi i at ofre opmærksomhed på et mobilsite. Også fordi der ligger nogle oplagte muligheder i forbindelse med eftersalg. – Trafikken registreres, så man kan hente statistikker, der kan anvendes til kundepleje og sporing af loyaliteten, fastslår Nicolai N. Worsøe.

Krav til mobilsites › Store begrænsninger i skærmstørrelsen i forhold til en computer. › Husk på, at brugeren kun anvender ét øje og én tommelfinger. › Sitet skal være enkelt, meget enkelt – tre niveauer er maksimum. › Find ud af hvad brugerne interesserer sig mest for og koncentrér jer om det. › Man skal lynhurtigt kunne finde, hvad man søger.

Stigende mobiltrafik på tryksag.dk Også i vores egen verden kan vi konstatere, at trafikken ændrer sig. Ti pct. af de brugere, der i dag klikker ind på www.tryksag.dk, kommer nu fra mobile platforme, især ejere af en iPhone og en iPad. Og denne andel er stigende.


NYHED Danish Label Coating lancerer ny underleverandør service til den grafiske industri.

Vor primære service er, at PolyCoate dine labels og paneler. Nu udvider vi denne service til også at omfatte digital tryk i små og mellemstore oplag. UV, CMYK eller thermo transfer i op til 6 farver. Digital tryk, skåret i format og PolyCoat, 2 komponent polyuretan overfladebehandling – plus lynhurtige leveringstider til stærke priser. Nu kan du tilbyde dine kunder en forstærket profilering og produktmærkning med eksklusivt udseende. Mail os en pdf med dit motiv eller en beskrivelse af motivet og du får et tilbud samme dag. DANISH LABEL COATING A/S dlc@danish-label-coating.dk · www.polycoat.dk Porsvej 4C · DK-9000 Aalborg · Tel. +45 96 340 900

DLC 1/2 side annonce.indd 1

01/11/11 11.46

Stærkt efterår på vej hos Printeng • Stor interesse for vores Hagedorn produkter; knive til skæremaskiner, skærelister og bor. Passer til alle førende maskiner i postpress. SERVICE Service af maskiner på trykkerier SUPPLY forbrugsvarer af høj kvalitet ENGINEERING optimering af hele produktions–processen Løsninger der både fungerer på gulvet og i kassebogen…

Husk, du kan få hele ”pakken” hos os, så du kun behøver én leverandør.

• Vores gummiduge, lakduge og underduge fra Printec og Conti Tech ruller bare... • Vi realitetsforhandler pt. om flere nye, spændende agenturer. • Vi leverer nye skæregader til adskillige trykkerier som et led i deres produktionsoptimering. Måske skal vi også se på din maskinopsætning?

Ole Kjær

Ring 8694 3100 og hør mere. – et godt råd koster ikke noget, men kan være rigtig meget værd…

Printeng A/S - Bavne Allé 3 - DK-8370 Hadsten - 8694 3100 - info@printeng.dk - www.printeng.dk

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 29


TEMA: Synergi mellem tryk og web tekst: MARTIN TRASMUNDI ALRØ (mta@ga.dk)

Bevidst stawefejl skabte nysgerrighed Tryk øger effekten af digital markedsføring, viser erfaringen fra Greens Erhvervsinformation. Danske Spil og Guldsmedebranchen har samme gode erfaringer. STAVEFEJL vækker normalt irritation. Men de kan også bruges til at vække opmærksomhed, og det benyttede Greens Erhvervsinformation sig af i en kampagne for 1.500 salgschefer og 1.500 marketingchefer. Greens Erhvervsinformation lever af at sælge data til landets marketing- og salgsafdelinger. Men virksomheden

kæmper på et marked, hvor den konkurrerer med produkter, som bygger på dårlige data. Det skulle der gøres noget ved, og derfor blev dårlige data udgangspunktet i kampagnen. Det skete ved at skrive en direct mail og bevidst stave modtagerens navn forkert på konvolutten, der også var forsynet med et billede af en rulle

»Det havde sandsynligvis været billigere at vælge et online medie, men der findes så meget digital støj i dag« BO RASMUSSEN, DIREKTØR, GREENS ERHVERVSINFORMATION

30 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Modtagernes navne var bevidst stavet forkert, og da de åbnede brevet, fik de forklaringen.

genbrugstoiletpapir og teksten: ”Dette salgsbrev vil gøre stor gavn”. Det skulle gøre modtagerne nysgerrige nok til at åbne brevet. Her blev læserne med det samme gjort opmærksom på, at man bevidst havde stavet deres navne forkert, så de selv kunne mærke effekten af dårlige data. De fik mulighed for at gå ind på et website, hvor de kunne afprøve Greens Erhvervsinformation, bl.a. ved at læse de data, virksomheden havde om dem og dermed se eksempler på god datakvalitet. Her kunne de også se, om de havde vundet en iPad 2 – et ekstra lokkemiddel for at få webtrafik. Resultatet oversteg Greens Erhvervsinformations forventninger. 49 pct. af dem, som havde modtaget og læst brevet, reagerede ved at besøge websitet for at finde yderligere information, bestille en demoversion af Greens Erhvervsinformation, ringe eller maile for yderligere informationer. I alt reagerede 554 personer på brevet. Meget digital støj Selv om et digitalt online medie sandsynligvis havde været billigere, var der ifølge Bo Rasmussen, direktør for Greens Erhvervsinformation, ingen tvivl om, at budskabet skulle leveres via den fysiske direct mail. – Det havde sandsynligvis været billigere at vælge et online digitalt medie, men vi vurderede, at der findes så meget digital støj i dag, at vores budskab blot ville drukne i mængden. Vi oplever samtidigt, at mængden af fysiske breve bliver mindre og mindre og vurderede derfor, at et gennemtænkt brev ville kunne fange opmærksomheden bedre. Han er overbevist om, at Greens Erhvervsinformation ikke ville have opnået den samme effekt, hvis man havde sendt budskabet af sted pr. e-mail. – Nej, det mener jeg ikke, bl.a. fordi vi også benyttede os af et fysisk objekt i brevet – nemlig et stykke toiletpapir – for at skabe opmærksomhed. Det kan man ikke vedhæfte i en mail, siger Bo Rasmussen. Han mener derfor, at når Greens Erhvervsinformation i fremtiden skal markedsføre sig, bliver det med stor sandsynlighed direct mailen igen.

– Det er det medie, der indtil nu har givet os den bedste respons. Danske Spil: syv rigtige med brevet Danske Spil kan også skrive under på effekten af at kombinere trykte og digitale medier. I et interview til Huset Markedsføring fortæller Linda Frøkjær, markedschef i Danske Spil, at man testede effekten af direct mail i forbindelse med at få nye abonnenter, der automatisk spiller med hver uge: – Resultatet var næsten som at få syv rigtige i Lotto. Det viste sig, at mediet var langt mere effektivt end de mediegrupper, vi hidtil har anvendt. Brevet øgede antallet af tilmeldinger markant. Over 20 pct. af tilmeldingerne stammede fra dem, som havde modtaget det fysiske brev, og som en sidegevinst var udgiften pr. tilmelding lavere, end hvis vi havde brugt tv, online og radio, lyder det fra Linda Frøkjær. Guldsmedene: Besøgstallet tikkede derudad To gange om året sender Guldsmedebranchen mellem 45-55.000 eksemplarer af sit forbrugsmagasin ud til landets guldsmedeforretninger, som har det liggende fremme til deres kunder. Magasinet blev bl.a. sendt ud forrige jul, og ifølge Guldsmedebranchens daværende direktør Christoffer Ritzau opnåede branchens website herefter 12.000 flere unikke besøg i december måned end normalt. I alt fik websitet 66.000 flere sidevisninger end i de måneder, hvor forbrugermagasinet ikke udkommer.

40 års jubilæum på Danmarks Medie- og JournalisthøJskole Gitte Hansen har i denne måned fejret 40 års jubilæum som studiekoordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Gennem alle årene har Gitte Hansen arbejdet i uddannelsesadministrationen, hvor hun dedikeret og trofast har fulgt udviklingen af blandt andet uddannelsen Medieproduktion og Ledelse og sørget for, at det administrative omkring uddannelsen og de mange studerende fungerer. En stor tak til Gitte Hansen for hendes indsats.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 31


TEMA: Synergi mellem tryk og web tekst: MARTIN TRASMUNDI ALRØ (mta@ga.dk) foto: iSTOCK

KOMMUNIKATION SKAL NYTÆNKES ikke på Twitter, er du død, og er du ikke mobil, er du også død, lød det. Sagt med andre ord, så er der ikke rigtig nogen vej udenom. Ifølge panelet kræver det dog mere end bare et mobilsite og tilstedeværelse på Twitter. Nøglen til succes afhænger i høj grad af, hvorvidt man rammer modtagerne i forhold til tilgængelighed, troværdighed og relevans.

I den nye digitale verden er det brugerne, der definerer, hvordan kommunikationen foregår.

Digitaliseringen ændrer de traditionelle spilleregler for markedsføring. Det var beskeden ved dette års udgave af Markedsføringsdagen, som blev afholdt i DGI-byen den 12. juni af Huset Markedsføring og Teknologisk Institut.

32 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

DET GÅR STÆRKT inden for digitaliseringen – rigtig stærkt. Det blev for alvor printet ind i de ca. 250 deltageres hoveder allerede fra dagens start. På lidt utraditionel vis blev Markedsføringsdagen skudt i gang med en paneldebat, hvor en række af Danmarks markante iværksætterprofiler blev sat til at diskutere udvikling og tendenser inden for digitale teknologier. Konklusionerne var ikke til at tage fejl af. Vi kommer bl.a. til at se flere og flere digitale og sociale nicher inden for forskellige områder. Samtidig var meldingen også hård til dem, som endnu ikke har fundet vejen til den digitale verden. Er du

Mere og mere trafik fra mobile enheder Tendensen viser, at mere og mere webtrafik kommer fra mobile enheder som smartphones og tablets. Det var bl.a. en af konklusionerne på sporet om mobil markedsføring. Ifølge Mobile Director hos MediaCom Mobile, Steffen Krabbenhøft, så bliver mange virksomheder overrasket over, hvor mange der rent faktisk besøger deres website fra en mobil enhed. Derfor er det ikke for tidligt at få udvidet ens web-portefølje med et mobilsite og et tabletsite. Det kan gøre en forskel og måske betyde salg i den sidste ende, hvis brugeren bliver mødt af et mobilsite frem for et website, når han eller hun søger med sin smartphone. Brugerne definerer kommunikationen Virksomheder står i dag over for det hidtil største paradigmeskift inden for marketing. Tempoet er højere end nogensinde, og vi udfordres hele tiden i den måde, der skal kommunikeres og interageres på. Bolden har også skiftet bane, så i dag er det brugerne, der definerer, hvordan de vil kommunikere med dig – og ikke omvendt. Nye medier og teknologier opstår næsten dagligt og lukker dørene op for nye muligheder. Men succesen står og falder med, hvorvidt man formår at anvende medierne på deres egne præmisser. Derfor skal de klassiske marketingperspektiver gemmes væk, var beskeden.


Sidste år solgte vi over 200 maskiner fra Danmark

... det er mere end nogen anden dansk handler Med så mange maskiner mellem hænderne, står vi stærkt både når det gælder vurdering, salg, pakning og eksport af grafiske maskiner i alle typer og størrelser. Er du i tvivl, om salget af din maskine er en god idé, hjælper vi dig gerne med at træffe beslutningen. Vi kan give dig en indikation om salgbarheden og potentielle markeder samt finde en køber til din maskine - og oven i købet sørge for al nedtagning, pakning og transport. Ring i dag og lad os få en snak om mulighederne.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 33

www.presstrading.dk - info@presstrading.dk - tlf. 7556 5940


TRYKSAGENS STYRKE tekst: MARTIN TRASMUNDI ALRØ (mta@ga.dk) foto: POST DANMARK

Magasiner og medlemsblade vinder guld

Hvis der er magasiner eller foreningsblade med i postbuddets taske, så bliver 80 pct. af os rigtig glade.

34 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Det er de to former for tryksager, som danskerne allerhelst vil modtage med posten.

»Det fysiske brev signalerer professionalisme, troværdighed og overskuelighed« BREVETS STYRKE 2012

MAGASINER OG MEDLEMSBLADE er suveræne guldvindere blandt de tryksager, som danskerne modtager med posten. Det viser en undersøgelse, som Post Danmark foretog i det tidlige forår i samarbejde med analyseinstituttet Megafon. Den omfattede 1.000 personer, og her svarede 80 pct., at de foretrækker at læse magasiner på tryk, mens 61 pct. havde det på samme måde med medlemsblade fra humanitære organisationer, fagforeninger og idrætsforeninger. Selv om konkurrencen fra de digitale medier bliver større og større, er der altså stadig indhold, som vi foretrækker at få på tryk. Det gælder ikke bare magasiner og foreningsblade, men også informationer som forsikringspapirer, tilbud og reklamer. Men digitalholdet slår tryk, når det gælder informationer fra klubber eller foreninger, nyhedsbreve, lønsedler og kontoudtog. Og her taler vi om elektroniske medier som e-boks, e-mail, netbank og hjemmesider. De tætte løb I omkring en tredjedel af tilfældene er der dog tale om tæt løb. Ser vi fx på informationer fra det offentlige, er det næsten fifty-fifty: 49 pct. foretrækker at få denne slags informationer på papir i et brev mod 48 pct., som hellere vil modtage det elektronisk eller ved at klikke sig ind på en hjemmeside. Når det gælder pensionsoplysninger, vinder de digitale medier kraftigt ind på det trykte brev med cifrene 46 pct. mod 53 pct. Det samme gælder informationer fra ens realkreditinstitut, hvor det trykte brev bliver slået med ni pct. Det samlede resultat Lægger vi alle tallene fra alle grupperne sammen, er kapløbet meget tæt, dog i brevets favør. Sammenlagt er der kun lidt over tre pct. flere, som foretrækker at modtage informationerne som fysisk

brev. Resultatet viser også, at under to pct. ønsker selv at hente informationerne via en hjemmeside. Selv om det trykte brev altså får kamp til stregen, mener danskerne, at det stadig har nogle enestående fordele. Den overvejende del af os mener nemlig, at det fysiske brev giver et bedre indtryk af afsenderen end et elektronisk, at det signalerer professionalisme, og at informationen er troværdig, vigtig, overskuelig og læsevenlig. Samtidig er det fysiske brev også en klar vinder, når det handler om at fange modtagernes opmærksomhed. Det betyder ikke, at e-mailen er dømt ude på alle områder. Danskerne vurderer, at den er det medie, der er nemmest at besvare og klart det bedste, når informationerne skal modtages hurtigt. Kilde: Brevets styrke 2012

Læsere: kundeblad på tryk, tak It-virksomheden Atea ønskede i foråret at afklare, om læserne syntes om kundemagasinet Ahead. Det gjorde de fleste heldigvis. Hele 89 svarede, at de synes godt om bladet. Men det var samtidig interessant for virksomheden at konstatere, at flertallet af læserne ønsker et trykt blad. 41 pct. svarede, at de foretrækker denne form. 30 pct. ville helst have et magasin som e-paper, mens 29 pct. ønskede at læse det på begge platforme.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 35


TEKNIKNYT tekst: KLAUS Æ. MOGENSEN

TAVLECOMPUTERE ER BILLIGE I STRØM DET AMERIKANSKE Electric Power Research Institute (EPRI) har undersøgt, hvor meget strøm det kræver at holde en iPad kørende et helt år. Svaret er knapt 12 kilowatttimer, svarende til ca. fem kr. med danske elpriser. Beregningen er baseret på, at batteriet skal lades helt op hver anden dag. En smartphone er endnu billigere – fx koster det kun 1,50 kr. at oplade en iPhone 4 året igennem. Kilde: EPRI og egne beregninger

TEKNIKnyt: TEKNIKnyt handler om nye opfindelser og teknologi, som kan skabe nye forretningsområder for den grafiske branche og kommunikationsbranchen. Artiklerne skrives af Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

BEDRE WI-FI FORSKERE på bl.a. virksomheden Broadcom i Californien har udviklet en ny standard for Wi-Fi, kaldet 802.11ac. Den kan overføre data tre gange så hurtigt som tidligere protokoller – op til 1,3 gigabyte pr. sekund – med et strømforbrug på en sjettedel. Chips med protokollen benytter radiosignaler med frekvensen 5 GHz mod det normale 2,4 GHz og er især velegnet til at streame flere videosignaler samtidig i et hjem. Et andet hold forskere fra Waterloo Universitet har udviklet en metode, så man kan sende information frem og tilbage på én gang med Wi-Fi, så man får dobbelt så god udnyttelse af båndbredden ved tovejskommunikation. Denne teknik kan også bruges til at gøre trådløs kommunikation mere sikker. Kilde: PhysOrg.com

E-papir i farver uden filter ELEKTRONISK PAPIR, eller e-papir, har store fordele frem for traditionelle skærmteknologier til smartphones og tavlecomputer: Det bruger meget mindre strøm, og det er mere behageligt at se på, fordi skærmen ikke lyser, men bruger reflekteret lys ligesom rigtigt papir. Ulemperne er dog, at e-papir er langsommere om at skifte billede, så det er uegnet til video, og det har vist sig besværligt at lave e-papir med gode farver.

36 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Det sidste søger en ny teknologi fra Fuji Xerox at råde bod på. Normalt laver man e-papir med farver ved at lægge farvefiltre over de enkelte pixels, men det giver ret udvandede farver. Den nye teknologi benytter i stedet partikler i forskellige farver i samme pixel, og det giver meget klarere farver. Ved en messe i juni viste Fuji Xerox en model med røde og blå pixels, men

firmaet arbejder på en model med de tre grundfarver magenta, cyan og gul. E-Ink, det i øjeblikket førende firma inden for e-papir, arbejder også på at udvikle bedre farveskærme. Kilde: PhysOrg.com


NY REVOLUTION I TV-SKÆRME? I DE SENERE ÅR har vi fået fladskærms-tv, HD-tv og 3D-tv, så man skulle tro, at der ikke var plads til flere forbedringer. Det er tv-producenter som Samsung og LG uenige i, så de er ved at lancere tv-skærme med en ny teknologi kaldet OLED, baseret på organiske lysdioder. OLED giver rigere farver og bedre kontrast end eksisterende teknologier, og producenterne håber, at det kan få forbrugerne til at vælge de nye tv-apparater frem for eksisterende typer. Der er dog en pris at betale – når de første skærme på 55" rammer markedet til jul, vil prisen være mindst 50.000 kr. Det forventes dog, at prisen vil falde hurtigt over de kommende år, så hvis man venter til slutningen af 2015, kan man få et tilsvarende OLED-tv til 8-9.000 kr.

Kilde: PhysOrg.com

Gigapixel-kamera MAN KAN EFTERHÅNDEN få ret billige kameraer, der kan tage billeder med en opløsning på 15-20 megapixel – 15-20 mio. pixels. Nu er et kamera på vej, som kan tage billeder med en opløsning på mere end en gigapixel – en milliard pixels. Kameraprototypen, kaldet Aware-2, er udviklet på Duke University i North Carolina, USA, og består af 98 mobiltelefonkameraer med hver en opløsning på ti megapixels samlet under en fælles linse. Software analyserer billederne fra de mange kameraer og danner på få sekunder et kompositbillede, der altså har en opløsning på en gigapixel. Kommerciel produktion af gigapixelkameraet er på vej, men prisen på de første kameraer forventes at ligge på en halv mio. kr.

Inden årets udgang regner forskerne med at begynde kommerciel produktion af kameraerne. Stykpris forventes at havne på omkring en halv mio. kr. – svarende til prisen på et professionelt tv-kamera. Kilde: Technology Review

En computer på næsen GOOGLE er på banen med en ny computerteknologi, som kan gå hen og blive banebrydende – eller et totalt flop. Teknologien går under navnet ”Project Glass” og handler om en brille, der sætter brugeren i forbindelse med internet og meget andet. Brillen er udstyret med kamera og en projektor, der projicerer billeder ned på brilleglassene, så man kan få lagt information ind på synsfeltet. I en demovideo, der nemt kan findes på YouTube, fremgår det, at brillen er stemmestyret, så man helt slipper for tastaturer. Man kan ifølge videoen finde vej, snakke i telefon med folk, bestille koncertbilletter, tage fotos, betale for varer og meget mere med brillen, som ikke fylder mere end et typisk par solbriller. Prototyper af brillen kan allerede nu bestilles til levering omkring nytår, og den endelige udgave forventes i handelen i starten af 2014 til en pris ”noget over en smartphone”.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 37


TEKNIK tekst: PETER OLLÉN (peter.ollen@agi.dk) foto: iSTOCK

Inkjet i vækst S. 38-43 INKJET ER I STÆRK VÆKST, og spørgsmålet er, om denne teknologi ligefrem vil erstatte offsettryk en dag. De hurtigste inkjetmaskiner producerer ca. 2.000 farvesider i minuttet, og servicebehovet er begrænset. Det kan du læse mere om i dette minitema om inkjet. Du kan også læse om leverandørernes kamp om markedet for injekt på rulle, og hvor langt man er med de arkbaserede maskiner. Og til sidst er der et interview med koncernchefen for Strålfors, der nu satser stort på farveprint med inkjet.

Inkjet i farver buldrer fremad Vi oplever en teknologisk omvæltning, der minder om den for fyrre år siden, da branchen skiftede fra bly til offset.

38 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


700

RALF SCHLÖZER, DIREKTØR, INFOTRENDS

560 B

500 Årlig antal tryk (B)

»Brugen af farveprint overstiger prognoserne«

600

642 B

400

300

200

100

0 2011

2012 Firfarve 18,5 %

UANSET HVORDAN det kommer til at gå med Benny Landas satsning på nanoink, kan der ikke herske tvivl om, at high speed inkjet udvikler sig hurtigere, end man har troet hidtil. Det har især overrasket, at servicebehovet på maskinerne er så begrænset, hvis man sammenligner med tonerteknologi. En anden interessant iagttagelse er, at kvaliteten er mere jævn sammenlignet med flashteknologi, der er en konkurrerende metode til print med toner ved høj hastighed. På drupa annoncerede alle de store producenter af maskiner til arkoffset, at de i løbet af få år vil have high speed inkjet i sortimentet. Nogle viste endda færdige maskiner. Selv om offset fortsat vil være at foretrække til de helt store oplag, er det tydeligt, vi oplever en teknologisk omvæltning, der minder om den for fyrre år siden, da branchen skiftede fra bly til offset. Går hurtigere end beregnet Brugen af farveprint følger ikke prognoserne. Det konstaterede analysevirksomheden Infotrends i juni i år, hvor man erkendte at have fejlbedømt effekten af den forandring, som er i gang.

2013

2014

2015

2016

Sort/hvid -4,7 %

– Vi mener nu, at antallet af printede farvesider vil stige med 18,5 pct. om året, og ikke 15 pct., som vi tidligere har hævdet, lyder det fra direktør Ralf Schlözer. Det er effekten af overgangen til rullefødede inkjetmaskiner samt i nogen grad B2-inkjetprintere, Infotrends har undervurderet. – Vi kan også konstatere en forventning om, at high speed inkjet på rulle vil udgøre halvdelen af de printede sider. Det øvrige vil blive produceret med toner. Andelen af sort/hvid print svinder fortsat ind med omtrent 4,7 pct. om året. Den samlede volumen af print, både sort/ hvid og i farver, stiger ifølge analysebureauet fortsat med 2,8 pct. om året. I 2011 udgjorde de sort/hvide prints 75 pct. af det samlede antal printede sider. Fem år senere, i 2016, vil tallet have ændret sig så meget, at sort/hvid kun er halvdelen af den totale printvolumen.

maskine er langt mere begrænset i valget mellem papir og blæk. Trykker man eksklusiv emballage eller præsentationsmateriale, er inkjet endnu ikke et brugbart alternativ. Udviklingen bevæger sig hastigt og måske ser tingene anderledes ud om nogle år, men på nuværende tidspunkt er inkjet ikke et alternativ til kvalitetstryk eller til oplag over nogle 1.000 eksemplarer. Både Parajett og Strålfors har valgt at investere i farveprintere med inkjet. Begge virksomheder prioriterer fleksibiliteten i, at hvert eksemplar kan være unikt og trykt i farve. De stiller ikke samme krav til topkvalitet i farvetrykket, som eksempelvis et emballagetrykkeri gør. Da desktoppen kom i firserne mente vi ikke, at det nogensinde skulle kunne erstatte fotosætning. Da digitalkameraet kom i halvfemserne sagde vi, at det aldrig ville blive lige så godt som film. Lad os passe på hvad vi siger om inkjet.

En erstatning for offset? Den vigtigste forskel mellem digitale maskiner og offsetmaskiner er, at man som køber af en offsetmaskine frit kan vælge materialer, mens man med en digital

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 39


TEKNIK tekst: PETER OLLÉN (peter.ollen@agi.dk) foto: iSTOCK

INKJET TIL PRINT OG SIGN De rullebaserede maskiner er allerede i fuld produktion, mens de arkbaserede fortsat befinder sig på et teststadie. MENS DE FLESTE storformatprintere anvender et inkjetbaseret printhoved, der bevæger sig frem og tilbage over mediet, så har high speed inkjetprinterne en smallere papirbredde, men faste inkjethoveder, som dækker materialets bredde. Det statiske printhoved er en forudsætning for de meget høje hastigheder, der kan opnås i disse produktionsmaskiner. De rullebaserede maskiner er allerede i fuld produktion, mens de arkbaserede fortsat befinder sig på et teststadie. Print på rulle Det er overvejende tre virksomheder, Océ, HP og Ricoh, som i øjeblikket slås om markedet for inkjet på rulle. Océ var først ude af starthullerne og har haft succes med at vedligeholde en førende position i Europa, når det gælder rullefødede inkjetprintere. Traditionelt har Océ været stærk på sort/hvid-området, og ved maskinudskiftninger har det været let for virksomheden at erstatte tonerbaserede monokrome maskiner med farveprintere.

40 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

HP er på markedet dels med egne produkter, der sælges til eksempelvis bogproduktion dels med Pitney Bowes versioner af HP's produkter. Pitney Bowes har kraftfulde værktøjer til variable data og transaktionsprint og har installeret en maskine hos Parajett i Sverige, mens HP endnu ikke har solgt rullebaseret inkjet i nordisk regi. Ricoh købte Infoprintdivisionen fra IBM og fik dermed adgang til et større antal installerede sort/hvide IBM Infoprint tonermaskiner. Ricoh konverterede for et par år siden serien til inkjet og tilbyder nu Infoprintmaskinerne både monokromt og med farve. Strukturproblemer i forbindelse med overgangen af personale fra IBM til Ricoh har gjort, at Ricoh ikke har lykkedes med at sælge en farvemaskine til det nordiske marked. Det til trods for, at de grundlæggende er en stærk leverandør med gode produkter. Vi venter på Xerox Vi venter på at se, hvad der kommer til

at ske med Xerox’ inkjetmaskine, som er baseret på inkjet i klodsform, der smeltes før tryk. Det er interessant, at Strålfors har valgt Océ som leverandør af high speed inkjetprintere til Finland, Norge og Sverige, eftersom virksomheden ellers har udviklet nye farveprintere i tæt samarbejde med Xerox. Screen tilbyder også en rulleprinter baseret på Epsons piezoteknologi. Piezoelektriske printhoveder har i dag så meget intelligens indbygget, at stort set hvem som helst kan bygge inkjetmaskiner med et godt resultat, hvis man kan beherske en fornuftig papirtransport. Vi må derfor forvente, at flere virksomheder forsøger sig på markedet. Fx producenter af efterbehandlingsudstyr. Et stykke ude i fremtiden skal vi huske at holde øje med Landas nanoink, men eftersom teknologien fortsat er på prototypeniveau, er det nok for tidligt at overveje den i forbindelse med investeringer.


BLIV EN BEDRE LEDER Femte hold af Grundlæggende Lederuddannelse begynder til oktober.

› Bliv mere bevidst om ledelse › Hvad er god ledelse, og hvordan bliver jeg en god leder? › Hvad er ”rigtig” lederstil og ”rigtige” ledelsesmetoder i forskellige situationer? › Hvordan klarer jeg kommunikation og konflikthåndtering? › Personlig planlægning - få styr på din egen tid › De grundlæggende ledelsesværktøjer Det er eksempler på de områder, du vil stifte bekendtskab med på Grundlæggende Lederuddannelse. Der er tale om en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU), som er kompetencegivende i forhold til offentlig videreuddannelse. MÅLGRUPPE Den grundlæggende lederuddannelse henvender sig primært til nuværende og kommende ledere, som har behov for de grundlæggende forudsætninger og kundskaber i ledelse, og som har en kort uddannelse uden ledelsesteoretisk basis.

KONTAKT OG YDERLIGERE OPLYSNINGER

Charlotte F. Grønnegaard cg@ga.dk Tlf. 63 12 70 00

STRUKTUR OG INDHOLD Uddannelsen strækker sig over 12 kursusdage fordelt over fem måneder. Der veksles mellem korte uddannelsesforløb af to dages varighed og hjemmeopgaver, der tager udgangspunkt i dit job og den grafiske branche. Læs mere på www.ga.dk/lederuddannelse

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk


TEKNIK tekst: PETER OLLÉN (peter.ollen@agi.dk)

Inkjet i ark B2 er blevet standardformatet for inkjet på ark, selv om det er en art mellemformat, som kun ganske få virksomheder vil kunne få rentabel succes med. Mens B3-arket kan sendes direkte videre til efterbehandling, skal B2-arket først falses eller deles på midten. Når denne proces alligevel skal udføres, kan man lige så godt anvende et dobbelt så stort ark og få mere ud af det med den samme operatørtid. Men inkjet er altså blevet B2, og det forbliver sandsynligvis sådan, indtil leverandørerne mener, de behersker genren. Fujifilm har længe arbejdet med sin maskine, men insisterer fortsat på at sælge den som simplexprinter. Derfor blev den også præsenteret som emballagemaskine på drupa i år. Konica Minolta hærder blækket, inden arket vendes, og derfor har udstyret ingen problemer med at printe duplex i én arbejdsgang. Konica Minolta samarbejder med Komori om maskinen, og virksomhederne har hver især kunnet fokusere på de områder, de er bedst til. Komori på papirtransporten og Konica Minolta på printhovedet. Screen har også en løsning til B2, og det har mange andre virksomheder også. Det er usikkert, om nogen af dem ender på det nordiske marked. Det er under alle omstændigheder maskiner, hvor man som køber er afhængig af, at leverandøren har en lokal serviceorganisation.

Fakta om inkjet De hurtigste inkjetmaskiner producerer cirka 2.000 A4 farvesider i minuttet. Det er næsten en fordobling set over et år på samme maskiner med opgraderet software og i visse tilfælde med udskiftede printhoveder. En ottefarvers offsetmaskine til formatet 50 x 70 cm producerer også 2.000 A4 sider i minuttet. Kvaliteten er ubestrideligt højere i en offsetmaskine, så mange tryksager kan ikke flyttes fra offset til inkjet.

42 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Strålfors satser stort på inkjet Virksomheden har købt high speed inkjet fra Océ til produktionerne i Finland, Sverige og Norge. EFTER AT HAVE været tidligt ude med rullebaseret tonerteknologi i farver, satser Strålfors nu stort på farveprint med inkjet. Virksomheden har allerede installeret high speed inkjet fra Océ i produktionerne i Finland og Sverige, og over sommeren er endnu en maskine blevet installeret i Norge. Vi spurgte Strålfors’ koncernchef, Per Samuelson, om baggrunden for denne store satsning.

Farve er vigtig Tidligere har I ikke betragtet farve som en økonomisk mulighed i transaktionsprint. Hvad har ændret sig? – Vi holder altid øje med udviklingen. Med inkjet er der mulighed for at presse prisen på farve ned, så vi kan afskaffe de fortrykte ruller med virksomhedernes logoer. Den besparelse hjælper os med at få tjent investeringen hjem med de nyindkøbte farveprintere. Eftersom


»Det fysiske brev har en styrke, fordi det i højere grad bliver åbnet og læst. Frem for alt når det indeholder en kundeunik information« PER SAMUELSON, KONCERNCHEF, STRÅLFORS

de kan håndtere stor volumen, får vi ledig kapacitet, der kan anvendes til at sælge andre typer farveprint. – Vores ejer, Postnord (en sammenlægning af det danske og svenske postvæsen, red.), måler løbende resultatet af vores udsendelser. Disse undersøgelser viser, at det for mange kunders vedkommende er en bedre forretning at sende et brev frem for elektronisk information. Det til trods for at distributionsomkostningen for sidstnævnte er meget lavere. Det klæder os på til at kunne sælge ideen om det trykte brev. Satser I udelukkende på Océ fremover? – Xerox var først ude med farve til større volumener, og vi investerede der, mens vi valgte Océ som leverandør til print i sort/hvid. Lige nu mener vi, at Océ har den bedste kombination af kvalitet, pris og performance inden for high speed farveprint. Derfor har vi valgt Océ som leverandør. Men vi har 44 printere, som skal skiftes ud løbende, og hver gang det sker, tager vi stilling til, hvordan det skal gøres. Så det er ikke sådan, at vi ikke længere vil købe produkter fra Xerox. – Vores beslutningsproces er opbygget sådan, at medarbejdere med de rette kompetencer udvælger relevante løsninger og præsenterer dem for mig. Derefter ser jeg på, hvilken investering der vil give det bedste afkast i forhold til pris, kvalitet, driftssikkerhed, service, papirmuligheder, etc. og vælger herefter den bedste løsning. Papirets fordele En investering af denne størrelse afslører måske, at I forventer at printe på papir i mindst ti år ud i fremtiden? – Så langt kigger vi ikke. Når vi arbejder med investeringskalkuler, er kravet, at investeringen skal kunne tjene sig hjem på fem år. Hvis løsningen er lønsom i længere tid, er det en ekstra bonus. Men hvis vi kigger fem år ud i fremtiden, så tror jeg stadig, vi producerer på papir. – Parallelt har vi en hurtigt voksende it-afdeling, som holder styr på kundernes materiale og kan sende til en valgfri kanal. At vi har kompetencerne til at tilbyde alle mediekanaler, giver os en fordel, når vi mødes med kunderne. Ofte er det os, som tager imod separate filer fra markeds- og økonomiafdelingerne og derefter samler dem til unikke produkter fx til kundeklubber. Per Samuelson mener, at svagheden ved at sende e-mails er, at færre åbner dem, hvorimod det fysiske brev har en styrke, fordi det i højere grad bliver åbnet og læst. Frem for alt når det indeholder en kundeunik information, som en faktura, et kontoudtog eller en revision fra en kundeklub.

for mærker vi nok ikke så meget, at mængden af fysiske breve er faldende. Vi er også den eneste virksomhed, som tilbyder hele viften af kommunikationskanaler i Sverige, Finland, Norge og Danmark. Er I ikke bekymrede over de stigende priser på porto? Hvad hjælper det, at I får prisen ned på farveprintet, når portoen æder besparelsen? – Det er da et bekymringsmoment, at mængden af breve falder, og at postvæsenet til en vis grad kompenserer for dette ved at hæve portoen. Der er risiko for, at portoen stiger og dermed fjerner den konkurrencefordel, som inkjet giver os. Men det er nu en problemstilling, vi har levet med i mange år, slutter Per Samuelson.

Print i store formater Hos PMH Systems har vi udstyret til virksomheder, der arbejder med løsninger inden for skilte-, banner- og udstillingsmarkedet. Som gode købmænd sikrer vi de bedste produkter i vores sortiment, der dækker både print, skæring, produktionsovervågning/sikkerhed, IT og tilbehør.

NYHED PlastGrommet PE-plastøjer. Øjerne er produceret af plast, hvorfor der ikke opstår rust og der er ikke behov for at affaldssortere øjerne, når de skal bortskaffes. Monteres enten manuelt, semi- eller fuldautomatisk via PlastGrommets monteringsmaskiner.

Miljørigtigt materiale Genanvendelige Billigere og lettere end metaløjer Ukompliceret og ridser ikke Visuelt tranparent produkt

PMH Systems ApS | Harhoffs Allé 43 | DK-4100 Ringsted | T: +45 57 67 20 23

www.pmhsys.com

– På grund af vores størrelse og bredde kan vi hele tiden tage markedsandele, også når det drejer sig om print af breve. Der-

105313_PMH_ann_AGI_89x132_apr12.1 1

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 43 27/04/12 12:48:19


INTERNATIONALT

POLEN:

STOR OPTIMISME DEN ØKONOMISKE KRISE, som har ramt Europa hårdt, ser ikke ud til at påvirke de polske trykkerier. Ifølge en KPMG-rapport, som blev præsenteret på drupa, fortsætter landets grafiske sektor med at vokse. Rapporten viser, at branchens omsætning voksede med ni pct. i 2012 til 18 mia. kr., og KPMG forventer en samlet omsætning på knap 27 mia. kr. i 2013. Eksporten spiller en vigtig rolle og udgør 4,3 mia. kr., som tjenes på samhandel med især Tyskland og Frankrig. Ejerne af de polske trykkerier er optimistiske: 55 pct. af dem forventer, at 2012 vil ende med et højere salg end året før.

nyt fra UDLANDET: AUSTRALIEN:

Universitet lukker grafiske uddannelser RMIT UNIVERSITETET I Melbourne lukker det internationale center for grafisk teknologi (ICGT) og vil udfase sine uddannelser inden for prepress, tryk og efterbehandling. RMIT’s leder John Barnes forklarer beslutningen således:

Bad show, mate. Antallet af elever er nu blevet så lille, at universitetet i Melbourne lukker de grafiske uddannelser.

– Desværre har den grafiske branche haft store problemer med at tage elever, og derfor er vi havnet på et antal, hvor det ikke længere giver mening at fortsætte aktiviteterne. Bill Healey, den adm. direktør for brancheforeningen Printing Industries Association of Australia, er chokeret og har udtrykt “ekstrem skuffelse” over beslutningen. Han tilføjer, at branchen nu må reagere hurtigt og stå sammen om at redde situationen.

USA:

TOSHIBA AFLYSER “DAG UDEN TRYK” KUN FÅ UGER efter Toshiba lancerede sin kampagne "Dag uden Tryk", måtte printervirksomheden aflyse hele projektet. Selv om Toshiba ønskede, at få alle til at tænke over “den måde vi trykker og bruger papir” og “lade træerne få en fridag”, så udløste det en storm af protester fra landets grafiske industri. – Sådan et forslag er latterligt og en fornærmelse mod de mere end 800.000 amerikanere, som tjener deres leverbrød takket være vores industri, lød det vredt fra brancheorganisationen Printing Industries of America. Og for at få budskabet helt ind tilføjede foreningen: “Vores land har 20 pct. flere træer i dag end på den første Jordens Dag, som blev holdt for mere end 40 år siden.

44 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


UK:

HEMMELIGT LAGER MED DRACHMA DET ENGELSKE seddeltrykkeri, De La Rue, har meddelt, at man er ved at gøre sig klar, hvis Grækenland forlader Euro-zonen og igen skal have egne pengesedler. Rygter i branchen fortæller dog, at De La Rue faktisk allerede har trykt sedlerne og opbevarer dem på et hemmeligt lager, og det bliver diskuteret heftigt rundt om på diverse blogs og nyhedssites.

TYSKLAND:

Måske kortere drupa i 2016

KINA:

Finsk karton og pulp DEN FINSKE papirproducent Stora Enso har planer om at opføre en karton- og pulpmølle i det sydlige Kina. Produktionen er sat til at starte ved udgangen af 2014, og virksomheden skal være selvforsynende med råvarer fra en 120.000 hektarer stor eukalyptusplantage. Stora Enso udtaler, at man regner med at investere omkring 12 mia. kr. i projektet og forudser en årlig stigning på ti pct. i salget på dette marked i Kina.

ARGENTINA:

Der kom 20 pct. færre besøgende til årets drupa i forhold til 2008, så nu kører diskussionen igen: Skal drupa 2016 være kortere?

ER TO UGERS DRUPA for meget? Manuel Mataré, direktør for drupa, er ihvertfald ikke overrasket over, at længden atter er under diskussion. drupa 2012 tiltrak nemlig omkring 20 pct. færre gæster end forgængeren. – Denne diskussion har stået på lige siden drupas første dage – dengang varede messen i tre uger. Mataré har udtalt, at han er villig til at tage diskussionen, men sætter grænsen ved ti dage. Selv foretrækker han en messe på 12 dage efter modellen fem-to-fem, dvs. fem dage, en weekend og så igen fem dage.

Bogen der ikke kan vente DEN ARGENTINSKE udgiver Eterna Cadencia har udgivet en bog, som køberne får to måneder til at læse. Herefter forsvinder trykket og alle bogstaver. Bogen har fået titlen “Bogen der ikke kan vente” og skal ”tvinge” læserne til at stifte bekendtskab med debutantforfatterne bag bogen. – Hvis folk ikke læser dem, kommer der aldrig en ny bog fra disse forfattere, lyder begrundelsen fra forlaget.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 45


GLOBALISERING tekst: MICHAEL BROCHMANN (mbn@ga.dk) foto: iSTOCK

Flere virksomheder mister ordrer til lavtlønslande GA’s globaliseringsundersøgelse viser, at der mistes flere ordrer til lavtlønslande end tidligere, men også at samarbejdet med partnervirksomheder i udlandet stiger. › Vi kan ikke konkurrere med Kinalønninger. › Polakkerne får tilskud til køb af maskiner, og deres trykkere arbejder for en tredjedel af de danske lønninger. › Tyske dybtryk-trykkerier kan producere store oplag billigere end danskerne. Sådan lyder de typiske, spontane udtalelser, når talen falder på konkurrencen fra udlandet. Men er der også andre lande, som presser sig på, og på hvilke grafiske produkter er presset størst? Det har vi svar på nu, efter resultatet af GA’s globaliseringsundersøgelse i foråret er gjort op. Her blev medlemmerne

46 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

spurgt om, hvilke lande de anser for de største trusler inden for deres primære produktområde. På prepress-siden ser de størst konkurrence fra Polen, Tyskland og Østen. På etiketområdet opfattes Holland som den største konkurrent efterfulgt af landene i Østeuropa, og når det gælder emballageproducenterne anses Holland og Baltikum som de største konkurrenter. Lidt over halvdelen af virksomhederne (51 pct.) i undersøgelsen har da også oplevet at miste ordrer til lavtlønslandene. Det gælder især emballage- og rotationstryk-

kerier samt bogbinderier. Det er en stigning på 35 pct. i forhold til en tidligere undersøgelse fra 2005. Det billede, som tegner sig i forhold til de opfattede konkurrentlande, harmonerer godt med de lande, der reelt er mistet ordrer til. Her nævnes Polen, Tjekkiet, Baltikum og Kina oftest og på tværs af produktområder. Kun 27 pct. har oplevet at miste ordrer til andre højtlønslande, og her er det igen rotationstrykkerier (78 pct.) og emballageproducenter (67 pct.), der er hårdest ramt. Siden 2005 er der stort set ikke sket ændringer i denne fordeling, men i dag er de primære konkurrentlande Tyskland og Sverige, hvorimod Italien ikke længere er aktiv aktør på det danske marked. Se figur 1.


Virksomhedstyper, der har oplevet at miste ordrer til lavtlønslande i fx Østeuropa og Asien.

100 %

78 %

60 %

56 %

EMBALLAGE / KARTONNAGE

BOGBINDERI

STORFORMAT / SKILTE

OFFSET TRYK - ROTATION

52 %

50 %

41 %

33 %

OFFSET TRYK - ARK

PREPRESS - GRAFISK DESIGN

DIGITALTRYK

ANDET

»51 % af virksomhederne i undersøgelsen har oplevet at miste ordrer til lavtlønslandene«

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 47


Produktområder, hvor der er tabt ordrer til virksomheder i højtlønslande. Skal man konkurrere med de lavere lønninger i Østeuropa og Asien, er det oplagt selv at få udført opgaverne i disse lande. Den mulighed benytter 55 pct. af de adspurgte danske grafiske virksomheder sig da også af. De samarbejder i et eller andet omfang med partnere i udlandet. Se figur 2. Især rotationstrykkerier (77 pct.) og emballagevirksomheder (100 pct.) samarbejder med partnere i udlandet. Derimod udviser arkoffsettrykkerier og digitaltrykkerier mindst tilbøjelighed til at finde en udenlandsk partner.

30 % 25 % 20 % 15 % 10 % 5% 0%

Magasiner

Undersøgelsen giver ikke et entydigt billede af, hvilke lande der samarbejdes med, men tendensen peger i følgende retning:

Kataloger

Tyskland

Reklametryksager

Sverige

Etiketter

Emballage

Prepress

Bøger

Storformat

England

Figur 1

› › › › › ›

Prepress-virksomheder: Vietnam Bøger: Polen og Kina Magasiner: Polen og Estland Kataloger: Polen Storformat/skilte: Polen Emballage: Polen

I forhold til undersøgelsen fra 2005 er der sket en stigning på 6,7 procentpoint i antallet af virksomheder, der samarbejder med partnere i udlandet.

Virksomheder, der samarbejder med partnere i udlandet. I høj grad I nogen grad I mindre grad

Men hvordan er virksomhedernes planer de næste to år i forhold til de udenlandske aktiviteter?

Slet ikke Ved ikke / ikke relevant

29 pct. af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, har planer om at source mere i udlandet inden for de næste to år, mens kun fem pct. planlægger selv at starte produktion i udlandet. Sidstnævnte virksomheder, findes især inden for prepress og arkoffsettrykkerier, mens hovedparten af de virksomheder, der planlægger at source mere i udlandet, er bogbinderier og rotationstrykkerier. Der er også en sammenhæng mellem virksomhedsstørrelse og planer om mere aktivitet i udlandet. Det er især de store virksomheder, der har planer om at øge samarbejdet med udenlandske partnere. Endelig viser undersøgelsen, at det især er virksomheder i region Syddanmark og Hovedstaden, der nærer interesse for både at source mere i udlandet og selv etablere produktion uden for Danmarks grænser.

48 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

10 %

11

20 %

22

25 %

27

44 %

48

2%

0%

2

25 %

50 %

75 %

100 %

Figur 2

Om undersøgelsen Undersøgelsen blev gennemført i perioden 2. til 14. marts 2012. Den blev gemmeført via et spørgeskema udarbejdet i Survey X-act, og der blev udsendt en mail direkte til firmarepræsentanterne hos medlemmer og associerede virksomheder med et link til undersøgelsen. Der blev udsendt 424 mails. I alt besvarede 109 virksomheder undersøgelsen, svarende til 25,7 pct. af modtagerne. Der var en mindre overrepræsentation i svarene af de mellemstore og store virksomheder og en underrepræsentation af de små. Det skyldes formodentlig, at der er flere større virksomheder, der har samhandel med udlandet og derfor har fundet det relevant at deltage i undersøgelsen. Fordelingen på produktionsfokusområder fulgte sammensætningen blandt GA’s medlemskreds med en mindre overvægt blandt prepress-virksomhederne. Hele undersøgelsen kan fås ved henvendelse til Michael Brochmann, GA, på mbn@ga.dk.


OK.

Vi kan nok mere end vi har fortalt. silkemat Glittet 24/7

tryklak GUMMIDUGE oxitativ PEFC VEGATABILSK TCF BULK24/7 ubestrøget GRAM Europæiske Blomst

Træfrit

GRAFISK SUPPLIES

display

Glitteret

Bestrøget LEVERING dispersionslakker

ALGRO Design

dobbeltbestrøget

GLOSS FALSEKARTON trucard homogen

kvalitet

HØJ HVIDHED Grafisk karton

KARTON kapa

bølgepap

SULFATKARTONPIGMENTERET chipboard pre consumer waste

SPECIALITIES kaliper TERMOPAPIR

opak PVC

post comsumer waste

PVC

Masselimet

Topcoated filmbestrøget

FSC

pefc

Labels

Behov Paprør

BOGBINDERPAP

DIGITAL preprint

inkjet

75 g

WWW.IGEPA-SD.DK

strapbånd

Solfilm

yder embalage

cellulosepapir PE

uv flatbed

STICKERS

Poser

EMBALLAGE

inteligente løsninger

FSC

KURSER

Roland

gråkarton

løsninger designFORSENDELSE Med Tryk

Laser kontorpapir

aldersbestandigt BULK

SOFTWARE

strækfilm FYLD følgeseddelslommer

NAVIGATOR

luksuskonvolut

Oracal INSTALLATION

POS

bogomslag

Co2Neutral EXTRA

A4

SERVICE indendørs ADOBE

silkemat

A3+

BULK

Epson

positiv

OFFICELINE KONVOLUTTER multifunktionspapir PORTO

Udendørs

S-300

stabil INNOVATIV

Maestro

allround

laminator UVblæk Banner MasterJet

SERVICE løsninger

aldersbestandigt

PROBLEMFRI PRINT

tekstiler

Labels integration LOGISTIK printmedier PLADER Printere A3 MENNESKER B1LFP PP storformatprint ALLROUND

LEVERING

ColorCopy

Værktøj

PEFC

corporate identity

KLORFRIT A4

skærefolier

efterbehandling

hvidt TCF

24/7

Troværdig

A4

PORTO VENLIGT

3M Support SIGN+DIGITAL

MAT

BULK

Teknik

print’n’cut Bildekorationer

gram

syrefrit

roll-up

displaysystemer

klude CERTIFICERET

Tonet

runability

ekstra hvidt

B1

miljø P@perClick

polyetylen

transparent papir Polyester

MAT FSC

WFC

kvalitet

OVERFL ADELIMET

SPECIAL PRODUKTIONER

peal&seal

HÅNDRENS

TRYKFARVE

Orientated Polypropylene

VOLUMEN

klude Papir

SUPPLIES PAPIR afkalker

falsekarton

farveægthed transparent papir

PREPRINT

tonet heaven 42 Sprøjtepulver CMYKdobbeltbestrøget

kapa

ALGRO Design

gram

CERTIFICERET den blå engel

FSC

PH-Neutral ALGRO

foamboards aldersbestandigt

kraftkarton

genbrugspapir pantone

trykegenskaber Hvidt

Bølgepap

klimaæsker

yder emballage LUFTBOBLEPOSER

DESIGN

skum-profiler

EGEN FABRIK hånddispenser

24/7

ÆSKER SILKEKARDUS FSC luftboblefolie Strækfilm produktion Pakketape

luftbobleposer

strapbånd packaging yder emballage kartonposer produktion

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skan koden eller mail til fr@igepagroup.dk Skan med din telefon Hent ”ScanLife” på din iPhone, Android, Nokia eller Windows Phone.

87 81 87 81 www.igepagroup.dk

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 49


Dialog og åbenhed banede vej for lønreduktion – Man kan ikke gennemføre sådan en proces uden gensidig tillid, siger adm. direktør Henrik Enevoldsen, Avis-Tryk A/S i Hornslet.

50 De Grafiske Fag+ AGI / 05 / 2012


ANSÆTTELSESJURA tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: istock

EFTER AT HAVE finkæmmet samtlige nøgletal og været ude i alle hjørner for at finde besparelser, stod én ting klart for adm. direktør Henrik Enevoldsen i foråret 2012: Avis-Tryk A/S i Hornslet havde ikke en indtjening, der kunne retfærdiggøre det eksisterende lønniveau. Hvis virksomheden skulle gøre sig håb om at kunne klare sig på det hårdt pressede avismarked, måtte næste skridt være en ti pct. lønnedgang for samtlige medarbejdere. – Den konklusion var svær at sluge, men vi havde tilpasset og effektiviseret overalt, hvor vi kunne og bl.a. investeret i et nyt fuldautomatisk pakkeri. Justering af lønnen var simpelthen det sidste sted, vi havde tilbage, hvis virksomheden skulle have en fremtid i et marked, hvor prisen på tryksagen er altafgørende. Og lad os straks røbe, at lønreduktionen i dag er en kendsgerning, og at processen gik godt. Hård nød Henrik Enevoldsens første skridt var en dialog med tillidsmanden. – Jeg brugte meget tid på at sætte ham grundligt ind i sagen. Hans reaktion var forventelig. Der var naturligvis modstand, og hans udgangspunkt var, at det blev en hård nød at knække. Men han bragte beskeden videre til kollegerne.

Henrik Enevoldsen holdt herefter et fællesmøde med samtlige medarbejdere, hvor alle nøgletal og regnskaber blev lagt frem. Han havde på forhånd sagt, at HK også var velkommen til mødet, og at han tillod efterfølgende møder mellem fagforening og medarbejdere i huset. Medarbejderne mente i første omgang ikke, at lønreduktion var vejen frem. Ok, sagde Henrik Enevoldsen: vis mig et alternativ. Det gik medarbejderne så i gang med, men det lykkedes ikke at finde sten, der ikke allerede var vendt. Og dog. Det viste sig, at der var mulighed for at imødegå en del af lønreduktionen ved at sætte fokus på makulaturen. – Det kan godt gå hen og blive et væsentligt beløb, for kan vi spare fx bare to pct., er der med vores papirforbrug tale om rigtig mange penge. Og der forhandles nu om en bonusaftale på det grundlag. Fire sagde nej Men konklusionen på alle udredninger pegede altså stadig på en nedgang i lønnen, hvis konkurrenceevnen skulle bevares. Den blev herefter varslet i form af et brev. – Jeg gav dem – af to omgange – tid til at vurdere situationen, for det er noget, som skal drøftes grundigt med familiebaglandet. Det var nogle lange uger for mig, for hvor mange ville acceptere lønnedgangen og være tilbage til at passe produktionen, der stadig skulle køre? Resultatet blev, at 31 ud af 35 medarbejdere sagde ja. Fire ønskede ikke at fortsætte. – Nogle af dem havde en principiel holdning til lønreduktion. Det må man så respektere. Og jeg kan godt forstå det. Selvfølgelig er det ikke sjovt at gå ned i løn. Det handler jo om folks levebrød.

»Jeg oplever, at vi nu har fået et fælles projekt i at bevare arbejdpladsen« HENRIK ENEVOLDSEN, ADM. DIREKTØR AVIS-TRYK A/S

Første råd: åbenhed Hvis Henrik Enevoldsen i dag skal se tilbage på processen og de elementer, der fik den til at glide, lyder hans første råd: åbenhed, åbenhed og åbenhed. – Det handler om at skabe tillid. Man kan ikke gennemføre sådan en proces uden tillid mellem parterne. Der er derfor ikke plads til hemmeligheder. Alt skal lægges åbent frem. Vis tallene. Selvfølgelig skal

man ikke drukne folk i tal, men man skal kunne svare ærligt på alle spørgsmål, der måtte dukke op. Vi gjorde også meget ud af at informere mellemlederne, så de ligeledes var i stand til at informere deres medarbejdere. Dernæst skal man være i stand til at skabe en god dialog ved at lytte til medarbejdernes argumenter og erfaringer. Medarbejderne skal involveres og have indflydelse på processen, så langt det er muligt. – Jeg var desuden meget opmærksom på at være til stede i huset i den periode, så jeg var til rådighed for spørgsmål. Man skal hele tiden have i baghovedet, at der altid er en dag i morgen. Produktionen skal fortsætte, og der er ikke råd til uro og åbenlys utilfredshed, som i værste fald ville kunne skade vores forhold til kunderne. Og det ser ud til at være lykkedes på Avis-Tryk. Henrik Enevoldsen fornemmer endda, at processen har betydet, at man er rykket tættere sammen. – Et eller andet sted havde jeg måske frygtet mere uro, men det gik forholdsvis hurtigt over, selv om der var noget murren i nogle uger. Men efterfølgende har der ikke været problemer. Tværtimod oplever jeg, at vi nu har fået et fælles projekt i at gøre os mest muligt konkurrencedygtige og derved sikre arbejdspladserne.

Kort om Avis-Tryk A/S Rotationstrykkeriet AvisTryk A/S ligger i Hornslet i Østjylland og tilbyder produktion af aviser i broadsheet og tabloid. De to trykpresser er en 48-siders Goss og en 32/64 siders KBA. Hertil kommer et fuldautomatisk pakkeri fra Ferag. Kunderne tæller bl.a. Politiken, MetroXpress, 24Timer, Boligmarkedet og Lokalaviserne Østjylland.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 51


TEST: HP Designjet L26500 tekst og foto: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk)

TEST:

Latex giver nye forretningsområder HP’s latexprinter, Designjet L26500 repræsenterer et væld af kreative nichemuligheder. Kvaliteten har dog begrænsninger på visse medier.

To printere til storformat S. 52-56 I DETTE NUMMER tester vi to storformatprintere. De repræsenterer hver for sig to blækteknologier, der er i rivende udvikling, nemlig den vandbaserede latexblæk og UV-blæk. UV-inkjet har domineret printerlanceringerne over de sidste fire år, bl.a. fordi UV gør det muligt at printe på stort set alle slags overflader. Det gælder også den første maskine i testen, som er Dursts UV-inkjetmaskine, Omega 1. Den anden er rulleprinteren HP Designjet L26500, der anvender HP’s egen latexblæk udviklet som alternativ til eco-solvent og solvent blæk. Ligesom det er tilfældet med UV, betyder latex også mediefleksibilitet, selv om det naturligvis er afgrænset til rullemedier.

RULLEFØDEDE storformatprintere med latexteknologi er nærmest blevet et modefænomen. HP var den første virksomhed, som for alvor markerede sig på området, og siden lanceringen af dens latexprintere på drupa 2008, er der solgt omtrent 10.000 enheder på verdensplan. Populariteten er dels båret af de mange forskellige typer medier, man kan printe på, og dels af sammensætningen af blækket, der indeholder en meget lille mængde solvent og dermed er mindre skadelig for miljøet både inde og ude. Set fra et applikationsperspektiv er det en fleksibel printer, hvis anvendelsesmuligheder spænder fra traditionelt signage til tekstilprint, etiketprint, bilindpakning og boligdekoration. I denne artikel sætter vi luppen til print fra HP’s latexprinter, Designjet L26500. Det er en 155 centimeter bred inkjetprinter og den mindste model blandt to nye maskiner, som blev lanceret i november 2011. Storebroderen, L28500, har nogenlunde samme specifikationer, men har højere kapacitet. Det skyldes naturligt nok, at den måler 260 centimeter i bredden og samtidig er hurtigere. 70 pct. vandbaseret Vand udgør 70 pct. af latexblækket, mens resten består af naturligt gummimateriale, pigment og en smule solvent. Når en dråbe blæk forlader inkjethovedet og rammer mediet, bliver den i første omgang tørret i et varmemodul med en temperatur

52 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

på ca. 50-60 grader celcius, som får vandet til at fordampe. Dråberne smeltes derefter sammen i et hærdemodul, så der dannes et fast jævnt lag. Den begrænsede mængde af solvent betyder, at man slipper for at skulle investere i udsugning, men også at selve outputtet ikke skal dampe af før videre behandling. Printet er tørt i det øjeblik, det forlader printeren. Dobbeltsidet præcision Da HP præsenterede de to nye latexprintere tilbage i november sidste år, var salgsargumenterne mere produktivitet og i særdeleshed muligheden for at printe på begge sider med nøjagtig pasning. Hemmeligheden er en såkaldt OMAS sensor (Optical Media Advance Sensor), som styrer registreringen og desuden sørger for, at der kompenseres for banding. Når controlleren får besked om, at der er tale om et dobbeltsidet job, printes en sort streg på primærsiden. Det er den, som OMAS sensoren søger efter ved sekunda for at justere til korrekt register. Testen foregik hos CC & CO, som er forhandler af printeren. Her har Product Manager Hardware, Erik Hvid, ved flere lejligheder afprøvet præcisionen af dobbeltsidet print ved at stikke en knappenål igennem i hjørnet af printet. – Der er tale om præcision med næsten nul millimeters afvigelse, konstaterer han. Hans Rosén fra Schneidler, der forhandler maskinen i Sverige, er enig:


Forbrug Farveforbrug: 11,48 ml/m2 Kvadratmeterpris: 15 kr.

Hastighed Målt tid: 6,06 min. (700 x 1.000 mm) Målt tid pr. m2: 8,7 min.

Farverum Gamut for HP Designjet L26500 på Avery MPI 2000 (hvid) sammenlignet med gamut for offsetprofilen ISO coated v2 (farve).

Konkurrenterne Flere leverandører er aktive med innovation inden for latexteknologi. Mutoh har i flere år haft Valuejet, der anvender såkaldt Biolactite blæk – grundlæggende en latexbaseret blæk. Mimaki har i år lanceret en latexprinter med hvidt blæk og en lavere curingtemperatur. Print med hvidt blæk i latexmaskiner ser dog ud til at være en maskine for de tålmodige, for den hvide farve hærder meget langsomt. Afslutningsvis har vi hørt rygter om latexmaskiner fra Roland DG, men dette er ikke bekræftet fra virksomhedens side.

Opløsning 300 DPI. Vertikal retning

Opløsning 300 DPI. Horisontal retning

Pasning. Magenta på cyan

Pasning. Cyan på magenta

Positiv tekst. 2 punkter

Inverteret tekst. 2 punkter

Vurdering Tekst: 7 Toneovergange: 8 SPECIFIKATIONER Producent: HP Model: Designjet L26500 Teknologi: Inkjet RIP: Caldera Bredde: 155 cm Farve: CMYK, lc, lm. Farvekapacitet: 22,8 m2/timen Medieunderstøttelse: Papir, tekstil, Backlit polyester, PVC, reinforced banner, Tyvek, canvas, Blueback, vinyl, polypropylene. Medietykkelse: 0,5 mm Maksimal opløsning: 1.200 x 1.200 DPI Distribution: CC & CO, EWJ Hastighed: 22,8 m2/timen

Farveregistrering: 7 Optisk opløsning: 6 Billedkvalitet: 7 Banding: 10

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 53


TEST: Durst Omega 1 tekst og foto: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk)

– OMAS er et fantastisk patent. Man kan sammenligne det med et CCD kamera, som registrerer de individuelle papirfibre på undersiden af trykmediet. Det muliggør perfekt positionering og eliminerer banding. Optisk test Under testen printer vi med indstillingerne ti pass bidirektionelt og med 600 DPI. Printet er ved første øjekast udmærket med gode farver og ingen banding. Det har dog en tendens til at se lidt grynet ud tættere på. Meget storformat skal jo som bekendt ses på afstand, og her lever HP’s maskine op til kvalitetskravene. Taler vi til gengæld print fx til reklamer for parfume og makeup, mindre emballage, etiketter eller lignende, vil der være strengere krav til den fotografiske nøjagtighed. Maskinen understøtter 1.200 x 1.200 DPI, så der er mulighed for at printe i højere kvalitet, hvormed hastigheden naturligvis vil falde. Gengivelse af horisontale og vertikale linjer lukker ved en finhed på cirka 250 DPI, og tekst ved to pkt. er noget sløret, specielt inverteret, hvilket bl.a. skyldes, at både tekst og linjer er rastereret. Pasningen er godkendt, og registreringen er fin. Der er der ikke noget at komme efter. Konklusion Det er med enkelte undtagelser muligt at printe på de fleste rullemedier med HP L26500, men outputkvaliteten vil variere alt efter medie. Det før omtalte grynede resultat vil ikke nødvendigvis manifestere sig på alle materialer, og vi har som sagt kun printet i 600 DPI – det halve af printerens formåen. I mange tilfælde er vores nærværende resultat mere end tilstrækkeligt, fordi der vil være tale om produkter, som skal ses på afstand. Men da applikationer produceret med storformatmaskiner efterhånden sprænger rammerne for traditionelt signage, stilles der stigende krav til kvaliteten, fordi meget print skal betragtes på tættere hold, og her kan L26500 komme til kort. Omvendt repræsenterer HP’s latexprinter et væld af kreative nichemuligheder. Og det taler for sig selv, at printeren er god for 10.000 installationer på verdensplan.

54 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Smådyr printer er billig i drift Man køber ikke en Durst Omega 1 med et greb i lommen. Til gengæld repræsenterer maskinen en fordelagtig kvadratmeterpris og et godt output. FOR MANGE i den grafiske branche er navnet Durst synonymt med fem meter brede tekstilprintere og store produktionsmaskiner af hybridtypen, men for halvandet års tid siden lancerede den italiensk baserede virksomhed en storformat printer i en noget mindre skala. Durst Omega 1 er en hybrid UV-inkjetmaskine med både flatbed- og rulle til rullefunktion, og den henvender sig til mere kommercielle formål, sammenlignet med printere fra Dursts hidtidige sortiment. Industrielle træk giver stabilitet Selv om printeren ”kun” kan mønstre en arbejdsbredde på 1,6 meter, så har virksomheden tydeligvis taget teknologi og erfaring med fra udviklingen af de store industrielle maskiner. Man kan se det, når printhovedet bevæger sig fra side til side. Slanger og elektroniske komponenter sidder helt ubevægelige, ligesom chassiset omkring printhovedet er fuldstændig uden vibrationer, mens maskinen arbejder.

nyler, Forex, skybond, opskummet PVC, tekstiler, film og meget andet. Erik Hvid fortæller, at han endnu ikke har fundet et medie, det ikke har været muligt at printe på, hvilket han tror, skal forklares med blæksammensætningen. – Eftersom Omega 1 er en hybrid, har Durst arbejdet med at få farven til at virke optimalt på både rulle- og plademateriale. Desuden har medieleverandørerne stor opmærksomhed på, at deres produkter kan anvendes til alle printteknologier, så det er meget fleksible og modtagelige medier, der kommer på markedet, siger Erik Hvid. Flere farvekonfigurationer Det er muligt at få printeren leveret i forskellige konfigurationer efter behov. Standardmodellen er med fire farver CMYK, men kan også tilføjes light magenta og light cyan. Hvid og grå er en mulighed, og Durst tilbyder desuden en PCA-version (Proces Color Addition) med orange og violet, der øger antallet af farver i printerens gamut.

Det betyder ifølge Erik Hvid fra CC & CO, som forhandler Omega 1 i Danmark, at maskinen har en meget lang levetid. Den er svær at slide ned, mener han.

Lave driftsomkostninger Driftsomkostningerne er relativt lave som et resultat af billig UV-blæk. Kvadratmeterprisen for farve lander på omkring otte kr. Det gør fx printeren attraktiv som inhouse-maskine i store supermarkeder og andre steder, hvor trykt materiale skal skiftes jævnligt.

Mange mediemuligheder Omega 1 understøtter en lang række plade- og rullemedier som Kapa, PE, vi-

Testresultater I denne test vælger vi at printe testplakaten i fire versioner for at se kvalite-


Forbrug Farveforbrug: 9,93 ml/m2 Kvadratmeterpris: 8,19 kr.

Hastighed Målt tid: 6,2 min. (700 x 1.000 mm) Målt tid pr. m2: 9,0 min.

Der er ikke mange vibrationer

Opløsning 300 DPI. Vertikal retning

Opløsning 300 DPI. Horisontal retning

Pasning. Magenta på cyan

Pasning. Cyan på magenta

Positiv tekst. To punkter

Inverteret tekst. To punkter

i printeren, når den arbejder. Faktisk er den eneste bevægelse printhovedets færd frem og tilbage over mediet.

Durst Omega 1 kan købes i fire forskellige konfigurationer. Bl.a.

Farverum Gamut for Durst Omega 1 i konfigurationen CMYK + lc, lm + sort på 3M vinyl (hvid) sammenlignet med gamut for offsetprofilen ISO coated V2 (farve).

som widegamut PCA-version, hvor orange og violet indgår sammen med CMYK.

Vurdering Tekst: 8 Toneovergange: 7 SPECIFIKATIONER Producent: Durst Model: Omega 1 Teknologi: UV-inkjet RIP: Onyx, Caldera Bredde: 1.600 mm Farve: CMYK, CMYK + Lc og Lm, CMYK PCA, grå og hvid. Farvekapacitet: 1.000 ml Medieunderstøttelse: PE, vinyler, skybond, opskummet PVC mv. Medietykkelse: Rulle: 2 mm, plade: 50 mm Maksimal opløsning: 1.278 DPI, 10 pl Distribution: CC & CO Hastighed: 35 m2/timen

Farveregistrering: 7 Optisk opløsning: 8 Billedkvalitet: 8 Banding: 10

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 55


ten ved forskellige printindstillinger og hastigheder. Det er interessant, at tre forskellige personer ved en blindtest udvælger standardindstillingen som bedste resultat ud af fire mulige, til trods for at det på papiret skal være det næstbedste. Det er i dette tilfælde to pass med pass overlapping, bidirektionelt og 1.278 x 600 DPI. Indstillingen, der skulle resultere i det fineste output, er fire pass med pass overlapping, unidirektionelt og 1.278 x 600 DPI. Vi må her tilføje, at der er tale om reproduktion af fotografiske motiver, og at den finere indstilling sandsynligvis gengiver tekst og linjer mere akkurat end standardindstillingen, hvilket også fremgår af den optiske test, hvor vi anvender højeste kvalitet. Den viser en præcis gengivelse af både inverteret og positiv tekst og tydelig opdeling mellem linjemønstre op til 300 DPI. Det visuelle testprint er godt med pæne fuldtoneplader, farveovergange og fin kontrast. Vi printer en version af testplakaten uden funktionen pass overlapping, hvilket betyder, at produktiviteten øges med 30-40 pct. I dette tilfælde medfører det banding, og man må altså vurdere, hvorvidt det kan tillades i relation til den opgave, der skal udføres.

Sådan tester vi printere TIL TESTEN er fremstillet testforme til måling og analyse af maskinernes ydeevne. En testform i plakatstørrelse (700 x 1.000 mm) viser printerens evne til at gengive fotografier. Som udgangspunkt printes testform 1 – plakaten - i standard produktionsmode, mens der tages tid på opgaven. Farveforbrug noteres også. I visse tilfælde, hvis leverandøren finder det relevant, printes yderligere et par opgaver med samme fil, men i varierende indstillingsmodes og kvalitet. Det giver et billede af, hvad trykkeriet kan arbejde med i forhold til hastighed, kvalitet og forbrug. En anden testform, den optiske, afslører, hvordan maskinen er i stand til at gengive en række forskellige faktorer som tekst, linjer og fuldtoneplader. Printertests foregår som udgangspunkt hos leverandøren, hos forhandleren eller i nogle tilfælde hos trykkerier i rigtige produktionsmiljøer. Operatøren får tilsendt filer på forhånd, så det er muligt at sætte printeren op til det optimale resultat. Ved analysen af printet anvendes dels et mikroskop med kamera og dels software

Konklusion Durst lancerede Omega 1 som entry level printer, og i den kategori ligger maskinen i den dyre ende af prisskalaen med 850.000-1.000.000 kr. alt efter valgt konfiguration.

Nedenfor finder du mere information om, hvad de forskellige testforme er blevet brugt til. Vi har vurderet printkvaliteten ud fra flere kriterier, og disse er bedømt efter en ti-trins karakterskala, hvor ti betegner det perfekte resultat, og fem står for acceptabelt.

Hvad viser billederne? I hver test vises syv billeder. Seks er udsnit af selve printet affotograferet gennem et mikroskop. 3D-kurven er simuleret med software fra ColorThink fra Chromix. Sammenligning af printerens farverum med offsetstandarden ISO coated i 3D. Sort tekst i to punkt.

Hvid tekst i to punkt.

Til gengæld har printeren en lav kvadratmeterpris, og forhandleren hævder desuden, at dette er en maskine, der er lavet til at modstå slid og tidens tand. Under alle omstændigheder præsterer maskinen godt i nærværende test. CC & CO har i løbet af sommeren solgt en Omega 1 til en dansk virksomhed, og der er flere instalationer i Skandinavien. Efter drupa har man hos forhandleren mærket interessen stige for denne type af storformatmaskine.

Pasningen mellem 100 pct. gul og cyan farveblanding.

Pasningen mellem 100 pct. magenta og 100 pct. cyan.

Opløsning, 300 linjer pr. tomme vertikalt printet.

En række højtopløste billeder med forskellige motiver er brugt til at kontrollere banding, skarphed, printerens evne til at gengive sort/hvide billeder, hudtoner, farvestik, mætning, m.m.

56 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

fra Chromix og EFI til visualisering af det maksimale farverum, printeren kan præstere.

Opløsning, 300 linjer pr. tomme horisontalt printet.


d e h y Nrd-cover &ton og

r Ha st, ka rflader a l p ve på Tryk ugende o ffset s ikke- ed UV o m

Den gode idé fortjener noget xtra Mangler din tryksag »det lille xtra pift«, der gør, at du kommer igennem med dit budskab? Du har den kreative idé og med vores forædling tilfører vi den xtra opmærksomhed, der skiller din opgave ud fra mængden – så du kommer igennem til din målgruppe.

Vi har dygtige konsulenter, der giver dig gode råd med på vejen – gerne i idéfasen. Har du brug for et indspark, så kontakt os og aftal et inspirations-møde. Din idé bliver mere værd for dig og dine kunder.

Uttenthal det lille xtra pift

www.sandersen.dk

www.uttenthal.dk

H E D E H U S E N E • N Æ S T V E D • V I B O R G • M A L M Ø • G Ø T E B O R G • S TO C K H O L M


TEKNIK tekst: MARIA STERNDORFF (ms@agi.dk)

Kamp om latexkunderne HP og Mimakis koncept er det samme, men der er forskel på de to fabrikater i farveformulering og printhovedteknologi. HP HAR MED SUCCES markedsført latexblækkets grønne profil og kreativt demonstreret alsidigheden i forbindelse med applikationer som lampeskærme og børnetapet. For nylig er konkurrencen blevet skærpet i skikkelse af Mimaki, der beretter om succes efter latexlanceringen på FESPA i foråret 2012. Teknologien Latexblæk består af en vandopløselig blanding af resin (latex), farvepigment, solvent og vand. Det er den store mængde vand (70-80 pct.), som sammen med latexmaterialet, der som bekendt er et naturmateriale, danner grundlaget for, at teknologien markedsføres som miljøvenlig. Printere med latexteknologi afgiver ifølge leverandørerne ingen VOC’er (flygtige organiske forbindelser) hverken under eller efter print, selv om der trods alt er små mængder solvent i blækket. HP udtaler, at prints med latex skal kunne holde til fem års udendørs belastning, men teknologien har også en udpræget berettigelse i forbindelse med applikationer til indendørs brug, dels på grund af fraværet af VOC’er, og dels fordi printet er nærmest lugtfrit. Ved print sendes dråber ned på papiret, hvor de hærdes med varme og i en efterfølgende proces smeltes sammen med øvrige dråber til en jævn fleksibel overflade. Der kan printes med latex på de fleste rullemedier, også tekstil.

58 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Mimaki sænker curing-temperaturen På FESPA i år præsenterede Mimaki JV400LX serien, der er baseret på latexteknologi og består af modellerne 130 og 160 med reference til arbejdsbredder i centimeter.

og ned på papiret. I termiske printhoveder bruges varme til at skabe overtryk i dysen, hvorved dråberne presses ud. Termiske printhoveder er relativt billige, men kan kun anvendes til væsker med lav viskositet.

Det nye produktsortiment adskiller sig fra HP’s ved en lavere hærdningstemperatur, en højere printhastighed på op til 35 kvadratmeter i timen og muligheden for at printe med hvidt blæk. Mimakis printer anvender fx en temperatur på maks. 60 grader celcius til hærdning, mens der behøves op til cirka 80 grader celcius i HP’s maskiner.

Med piezoelektrisk DOD skabes overtrykket i stedet med krystaller, der udvider sig ved elektrisk påvirkning. Fordelen ved piezo er, at der er flere mulige blæktyper, og at man kan generere dråber ved en højere frekvens, da farven ikke først skal varmes op. Det betyder højere hastighed, hvilket Mimaki jo også fremhæver som salgsargument. Fabrikanten hævder yderligere, at printhoveder med piezo har en længere levetid, fordi de ikke udsættes for gentagen opvarmning.

Forskellen findes i printhovedet Der er mange ligheder i konceptet bag den resinbaserede blæk, som ligger til grund for både HP’s og Mimakis latexprintere. Den største forskel mellem de to fabrikater skal findes i farveformuleringen, men i allerhøjeste grad også i printhovedteknologien. HP anvender egne termiske printhoveder i sine latexprintere, mens Mimaki har valgt en piezoelektrisk variant fra en unavngiven leverandør. Både termiske og piezoelektriske printhoveder er baseret på drop on demand princippet (DOD), som differentierer sig fra continious inkjet ved, at der kun udskydes dråber efter behov frem for en jævn farvestrøm. Forskellen mellem de to skal findes i måden, hvorpå dråberne tvinges ud af dysen

Ens specifikationer med vigtige forskelle For en latexprinter med en arbejdsbredde omkring de 1.600 mm skal man slippe omtrent 30.000 euro eller lidt over 2,2 mio. kr. uanset fabrikant. På papiret er kvaliteten nogenlunde det samme med en maks. opløsning på 1.200 DPI og op til ti pass for HP og 12 for Mimaki. En HP Designjet L26500 kan printe dobbeltsidet med imponerende pasning, men der er til gengæld ikke mulighed for hvid. Det hvide blæk og de piezoelektriske printhoveder er Mimakis trumfkort, men omvendt tilbydes ingen funktion til dobbeltsidet print.


Outdoor reklame for Eco-screen printet med latex.

Eksempler på mulighederne ved latexprint.

Print af banner til stilladsreklame printet på en HP latexmaskine.

Latex kan også anvendes til markedsføring på selve salgsstedet.

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 59


MERE TIL PENSIONEN GA har indg책et ny rabataftale p책 firmapension med Nordea Liv & Pension.

60 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


BRANCHEAFTALE tekst: MICHAEL BROCHMANN (mbn@ga.dk) foto: iSTOCK

DE FLESTE ORDNINGER med virksomhedspensioner består af et miks af opsparing og forsikringer, der dækker, hvis medarbejderen mister erhvervsevnen, får en dødelig sygdom eller bliver invalideret. Prisen for disse dækninger kan være ganske høj, og det betyder, at der er mindre tilbage til opsparing til pensionen. Desuden betales der administrationsomkostninger samt en række indirekte omkostninger afhængig af, hvilket pensionsprodukt medarbejderen vælger. Endelig er dette marked broget og kan være meget uoverskueligt, ikke mindst fordi de enkelte selskaber har produkter og priser, der er svære at sammenligne. Der er altså god grund til at se sig omkring, og det har GA gjort for at få en aftale med så mange attraktive vilkår og priser som muligt for den grafiske branche. Fleksibel og konkurrencedygtig aftale Udgangspunktet for at lave en aftale var, at det skulle være med en af de mest solide udbydere på markedet, så en del GA-medlemmer umiddelbart kunne få forbedret deres eksisterende ordning. Men også ud fra et ønske om, at medlemmer, der ønsker at flytte leverandør, skal kunne have tillid til det valgte selskab. Desuden skulle aftalen være fleksibel og have en meget konkurrencedygtig prisstruktur. Efter forhandlinger med flere udbydere faldt valget på Nordea Liv & Pension, som ud over at være et af Danmarks største pensionsselskaber også har en service og en række produkter, der bør tilfredsstille de fleste virksomheders behov. Og ikke mindst har GA foretaget en række gennemsnitsberegninger, der viser, at langt de fleste på denne aftale vil opleve, at der går flere penge ind på pensionsdelen end ved deres nuværende ordning. Aftalen er udfærdiget, så der er tale om solidariske dækninger, hvor de tilsluttede virksomheder indgår i en fælles pulje. Efter tre år opgøres den, og halvdelen af et

eventuelt overskud tilfalder forsikringstagerne. Præmierne reguleres tilsvarende ud fra skadesforløbet i perioden. Aftalen blev introduceret i marts i år ved en række informationsmøder rundt om i landet, og der blev udsendt en folder til alle medlemmer. Det resulterede i, at mange medlemmer henvendte sig, fordi de ønskede et besøg fra Nordea Liv & Pension. Nordea glæder sig til samarbejdet Hos Nordea Liv & Pension glæder man sig over aftalen med GA: – Vi ser samarbejdet med GA som en partnerskabsaftale, hvor vi skal sikre medlemmerne et stærkt afkast, konkurrencedygtig prissætning og en tilfredsstillende service. Forretningsmæssigt er det naturligvis også interessant for os, at GA har mange medlemmer, som vi gerne vil lave forretninger med, lyder det fra adm. direktør Steen Michael Erichsen. Han understreger, at det ikke kun handler om billige risikopriser. – Det handler om at sikre sig en leverandør, som skaber gode afkast – også i økonomiske krisetider. Her er vi en smule konservative i forhold til vores konkurrenter og tilhængere af det lange seje træk. Det har lønnet sig. Hvis han skal nævne en særlig fordel for GA’s medlemmer, er det først og fremmest, at de gennem den fælles indkøbskraft har opnået en attraktiv aftale. – Medlemsvirksomhederne får nu, som de første i Danmark, også tilbudt et livscyklus indeksprodukt, hvor investeringsomkostningerne er særdeles lave, ligesom det såkaldte vækstpensionsprodukt har opnået markedets bedste afkast i tre år i træk målt på afkast i forhold til den risiko, man har løbet.

Om pensionsaftalen GA’s pensionsaftale med Nordea Liv & Pension tilbyder alle medlemsvirksomheder attraktive priser og vilkår på firmapensionsordninger. Det drejer sig om: › Tab af erhvervsevneforsikring og præmiefritagelse › Invalideforsikring › Dødsfaldsdækning › Kritiske sygdomme › Sundhedsforsikring med Tryg Forsikring Det er muligt for medarbejderne at vælge opsparing efter behov i enten Vækstpension, Index, Link Pension eller Pension med gennemsnitsrente. Aftalen er for funktionærer og kan altså ikke benyttes af medarbejdere under den grafiske overenskomst samt digitalprint- og serigrafoverenskomsten. Hvis virksomheden allerede har en aftale med Nordea Liv & Pension, skal der udfyldes en tiltrædelseserklæring for at blive overført til GA-ordningens vilkår. Du kan læse mere om aftalen og se de præcise priser og vilkår på www.ga.dk/firmapension.

Han understreger også, at ordningen sikrer, at medarbejdere, som flytter fra en medlemsvirksomhed til en anden,

»Det handler om at sikre sig en leverandør, som skaber gode afkast – også i økonomiske krisetider. Her er vi en smule konservative i forhold til vores konkurrenter« STEEN MICHAEL ERICHSEN, ADM. DIREKTØR, NORDEA LIV & PENSION

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 61


GA MENER tekst: MICHAEL BROCHMANN (mbn@ga.dk)

uden videre kan fortsætte deres pensionsordning på de vilkår, de allerede kender. – Desuden kan de skræddersy deres pensionsordning, så de opnår præcis den økonomiske dækning, de ønsker i forhold til invaliditet og død. Steen Michael Erichsen konstaterer, at branchens virksomheder har taget godt imod aftalen. – De virksomheder, vi har besøgt, oplever stort set uden undtagelse, at aftalen giver muligheder, der er væsentligt bedre, end de hidtil har haft. Det er også vores opfattelse, at det betyder noget for medlemsvirksomhederne, at aftalen er indgået med GA. Det er et kvalitetsstempel. Og hvad skal virksomhederne være opmærksomme på, når de vælger pensionsselskab? Ifølge Steen Michael Erichsen er første bud, at virksomheden skal være bundsolid. – Dernæst skal den have undgået kursværn, og selskabets omkostningsprocent skal være blandt de laveste. Det er heller ikke nok at reklamere med gode afkast i et kvartal – der skal kunne dokumenteres gode afkast i en krisecyklus, fx en femårs periode. Og endelig skal administrationsomkostninger og risikopriser være konkurrencedygtige. Konklusionen er, at det ikke er nok at være bedst på et-to parametre. Hele pakken skal ind over.

Om Nordea Liv & Pension Nordea Liv & Pension er med sine godt 330.000 kunder blandt de tre største pensionsselskaber i Danmark. Hovedkontoret ligger i Ballerup, og desuden findes lokale kundekontorer i Aarhus, Kolding og Aalborg. Medarbejderskaren tæller ca. 500 personer. Nordea Liv & Pension ledes af adm. direktør Steen Michael Erichsen. Website: www.nordealivogpension.dk

62 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Mæglerrollens problematik Nogle – ofte større – virksomheder benytter sig af en mægler, når de skal vælge pensionsselskab. Det kan ofte være en fornuftig ordning, men den rummer også nogle problematikker, man bør være opmærksom på. MÆGLERENS AFREGNING kan bestå af flere forskellige elementer, som kan variere fra aftale til aftale. Typisk vil de modtage en procentdel af den løbende præmie, men også gebyrer for fx rådgivningssamtaler er meget udbredt. De ligger typisk omkring 1.500-3.000 kr. pr. møde. Herudover kan afregningen bestå af en del af medarbejderens opsparing. En sådan ordning med betaling pr. møde indebærer risiko for, at medarbejderne ønsker at spare penge og derfor afholder sig fra at opsøge pensionsselskabet, når de har behov for rådgivning. Og så er det rigtig skidt, for udeladelse af rådgivning kan blive dyrt i den sidste ende. Nogle mæglere får pensionsselskaberne til at tage udgifterne til rådgivningsdelen på sig. Det kan ved første øjekast få et udbud til at se billigere ud, men på bundlinjen er der kun ét sted at sende regningen hen, nemlig til den enkelte medarbejder i kundevirksomheden. Derfor giver det heller ikke nødvendigvis lavere priser i den sidste ende, hvis rådgivningen er inkluderet i ordningen. Det kan ligeledes være problematisk, hvis et pensionsselskab vælger at lønne mægleren for den efterfølgende rådgivning. Her ligger en potentiel trussel mod mæglerens uvildighed i forhold til at vælge leverandør i et udbud. GA’s nye rabataftale med Nordea Liv & Pension er blevet til efter en grundig markedssondering, og efter GA’s mening har vi fået de bedste vilkår, vi har kunnet opnå. Det kan derfor være vanskeligt at se, hvilken merværdi der vil være ved at anvende mægler. Vores ordning kan desuden ikke sælges gennem en mægler, men skal tegnes direkte hos Nordea. Den kan derfor ikke indgå som en del af en mæglers udbud. I vores ordning opererer Nordea med en nettopris, hvilket betyder, at den enkelte medarbejder ikke skal betale med sin pensionsopsparing, hver gang han eller hun ønsker rådgivning – uanset antal gange. Der er ikke noget, der koster ekstra. Endelig mener vi, at det er bedre at have en forening end en mægler i ryggen, hvis der opstår en tvist mellem en virksomhed og pensionsselskabet. En forening med mange pensionsaftaler blandt medlemsvirksomhederne vil alt andet lige tale med større vægt over for pensionsselskabet end én mægler. Med disse ord vil vi opfordre GA’s medlemsvirksomheder til at bakke op om den nye rabataftale med Nordea & Liv og Pension.


Grøn markedsførinG – når tryksagen skal sælges på de skjulte kvaliteter

Som noget nyt udbyder GA et kursus om markedsføring af tryksagens skjulte kvaliteter. Her kan du bl.a. få viden om: › Relevante ordninger og begreber som CSR, miljø-, klima- og produktmærkninger, ledelsessystemer, livscyklusvurderinger, bæredygtighed, m.v. › Forbrugerombudsmandens nye vejledning om miljø og etik i markedsføringen. › Kundeanalyser, trends inden for grøn markedsføring og rådgivning til kunderne.

Hvad får du med hjem? › Du bliver bedre rustet til at skabe værdi for virksomheden ved at bruge miljøet og de andre skjulte kvaliteter som et salgsargument. › Du får en række praktiske værktøjer, der gør virksomheden i stand til selv at arbejde videre med sin egen markedsføring. › Inspiration og viden, så du bedre kan rådgive dine kunder om miljømarkedsføring.

Hvem retter kurset sig mod?

Det praktiske Kurset finder sted hos GA, Helgavej 26, 5230 Odense M den 2. oktober 2012 fra kl. 9.30 til 13.30. Kursets pris er 2.000 kr. for medlemmer og 4.500 kr. for ikkemedlemmer af GA. Derudover er der mulighed for at købe en rådgivningspakke i tilknytning til kurset til 10.000 kr. (rådgivningspakkens normale pris er 25.000 kr.). For tilmelding og yderligere information kontakt Charlotte Grønnegaard på telefon 63 12 70 00 eller mail cg@ga.dk.

Alle der arbejder med salg af tryksager og grafiske ydelser.

Hvem skal du møde? Miljøchef Carsten Bøg, chefkonsulent Per Kaae Hansen, advokat Jens Borring chefkonsulent Michael Brochmann og kommunikationschef Anne Birkelund.

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk


GA'S GENERALFORSAMLING 2012 tekst: SØREN KNUDSEN (sk@ga.dk) foto: SKOVDAL & SKOVDAL

Lyspunkter i hårde tider Indrømmelser fra regeringen, mere fleksible overenskomster, fornyelse i foreningen og en foreløbig god effekt af tryksagskampagnen var blandt de positive meldinger i GA’s formands mundtlige beretning. EN URIMELIG reklameafgift, et katastrofalt momshul og en finanskrise, der blev afløst af en udmarvende gældskrise. GA’s formand, adm. direktør Palle Rosendahl, slog i sin mundtlige beretning fast, at det er nemt at bevare pessimismen, når den grafiske branche skal se tilbage på året, der gik. – Mange virksomheder oplever stadig tilbagegang. Udsigterne til vækst er svage. Og politikerne har med det seneste halve års initiativer bestemt ikke gjort det nemmere at drive grafisk virksomhed i Danmark. Men der er dog også et par lyspunkter. To uger før generalforsamlingen opgav regeringen nemlig at ændre den nuværende nej tak-ordning til en ordning, hvor husstandene aktivt skulle sige ja tak til reklamer for at modtage dem. En

ordning, der efter GA’s mening ville have kostet mange grafiske arbejdspladser. Formanden konstaterede, at forslaget nok blev droppet på grund af protester fra EU, men at den massive modstand fra branche- og erhvervsorganisationernes side – herunder GA – også havde gjort sit. Selv om den endelige udformning af afgiften endnu ikke er på plads, konstaterede Palle Rosendahl, at regeringen har meldt ud, at den arbejder på en differentieret afgift, så reklamer med EU-Blomsten slipper betydeligt billigere i afgift. – Dermed bliver danske og andre nordiske trykkeriers høje miljøniveau berettiget belønnet og vil kunne forbedre deres konkurrenceposition på det europæiske marked uden yderligere omkostninger, fordi de allerede opfylder kravene til Blomsten gennem deres eksisterende svanemærker. Fortsat kamp mod momshul Et budskab, der har haft noget sværere ved at trænge igennem, handler om den omstridte momslov, som i dag gør det muligt momsfrit at distribuere magasiner fra lande uden for EU direkte til danske abonnenter. – Det handler kort og godt om konkurrenceforvridning, hvor trykkerier i fx Norge

og Schweiz i dag nyder godt af en kæmpe fordel, som danske trykkerier ikke kan opnå. Ordningen betyder tab af danske grafiske arbejdspladser og en udflagning af opgaver til lande uden for EU, der ellers ikke er konkurrencedygtige på området. Palle Rosendahl oplyste, at GA sammen med HK fortsat vil presse voldsomt på for at få løst sagen hurtigst muligt. Nye overenskomster 2012 var også året, hvor GA’s tre overenskomster blev fornyet. Det vil sige den grafiske overenskomst, digitalprint- og serigrafoverenskomsten samt GA's funktionæroverenskomst. – Et af de vigtigste resultater for os som arbejdsgivere er, at der nu er mulighed for, at virksomhederne og tillidsrepræsentanterne kan fravige overenskomstens arbejdstidsregler. Og at der ligesom på det øvrige arbejdsmarked kun er tale om ganske beskedne omkostningsstigninger på minimallønsområdet. GA’s fremtid GA’s formand afsluttede sin mundtlige beretning ved at vende blikket lidt indad mod GA som forening. – Som I ved, har GA i det seneste halvandet års tid været gennem en omfattende

GA's nuværende bestyrelse

Direktør Torben Jeppesen

Adm. direktør Palle Rosendahl, formand

Bogtrykker Allan Werk, næstformand

Adm. direktør Jan Bach

Adm. direktør Michael Bergmann

Adm. direktør Søren Henriksen

Adm. direktør Jesper Jungersen

Adm. direktør Jørgen Nielsen

Adm. direktør Jørgen Kailow

Adm. direktør Tom Sandersen

Partner Lykke Trusbak

64 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Amplify your print with GalerieArt

Tredobbelt bestrøget. Og nu også FSC® certificeret, FSC-C101533!

H V I D O V R E 36 88 00 00 | Å R H U S 87 40 07 00 | info@antalis.dk | antalis.dk


strategiproces, der også involverer GA’s repræsentantskab og øvrige medlemmer. Formålet har bl.a. været at få afklaret, hvordan GA skal se ud hen over de næste fem år. Skal GA fortsætte som i dag med medlemstilbagegang, skal GA underlægges én af de store erhvervsorganisationer, eller skal GA fortsat udvikle sig som en selvstændig organisation og videnhus? GA’s repræsentantskab og bestyrelse valgte det sidste, og der er udpeget fem hovedindsatsområder: › Der skal være finansiel balance. › GA skal differentiere sine ydelser, så de passer til de forskellige medlemsvirksomheders behov, og samtidig øger sit fokus på ydelser, der giver større mulighed for brugerbetaling. › GA profilerer sig skarpere, får et nyt navn og ændrer struktur. › Der indgås strategiske alliancer og/ eller fusioneres med ligesindede organisationer. › Og der bliver skærpet fokus på foreningens største aktiv, nemlig viden.

Og implementeringen er godt i gang, fastslog formanden:

Minimumskontingentet stiger

– På skilteområdet er der gennemført fokusgruppeinterviews og analyser, og der er ved at blive udviklet særlige tilbud til denne gruppe. GA profilerer sig skarpere i medierne end nogensinde, og hvad angår målsætningen om, at der skal være balance i GA’s økonomi, så kommer det allerede til at ske fra 2014. Selv om det har betydet besparelser i GA’s administration, betyder det ikke en neddrosling af GA’s aktiviteter.

GA’s generalforsamling vedtog tre mindre ændringer:

Det er også grunden til, at GA’s tryksagskampagne fortsætter som planlagt, sagde han og sluttede med et positivt budskab om tryksagens fremtid:

Det ene medfører, at repræsentantskabet i fremtiden holder færre møder, nemlig to gange om året mod tidligere tre.

– Ifølge den seneste effektmåling overvejer 30 pct. af kampagnens målgruppe, altså kommunikations- og marketingchefer, nu at bruge flere tryksager på grund af budskaberne i kampagnen. Og 60 pct. svarer, at kampagnen har givet dem et mere positivt syn på tryksager.

Minimumskontingentet, der ikke har været reguleret siden 1999, ændres fra 3.200 kr. til 5.000 kr. årligt. Det nye kontingent træder i kraft fra og med 3. kvartal 2012. Desuden var der to forslag til ændringer i GA’s vedtægter.

Det andet handlede om, at GA ikke længere skal udnævne æresmedlemmer. GA’s formand begrundede forslaget med, at det sker som et led i foreningens modernisering, og at der ikke længere er behov for denne mulighed. Forslaget medfører dog ikke nogen ændringer for de eksisterende fem æresmedlemmer. Alle tre forslag blev enstemmigt vedtaget.

Får I nok ud af jeres firmapension? Vil I også have merværdi for lønkronerne ved at flytte til en stor rammeordning og samtidig få skræddersyet pensionsordningen til den enkelte medarbejders behov? Så ring til Nordea Liv & Pension på 70 33 99 99 og hør om din virksomheds muligheder hos os.

66 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


Koncentrér dig om din forretning – vi tager os af dine forsikringer Vidste du at aftalen mellem GA og Codan giver dig mange fordele, blandt andet: • Faste præmier i minimum 3 år • Fast assurandør, der kender dig og din virksomheds forsikringsbehov • Unik skadesbehandling – den faste stab af skadesbehandlere sikrer dig ensartet og hurtig skadesbehandling

RING 33 55 41 24 OG HØR MERE OM DINE FORDELE

Vi kontakter dig Vi forstår, at du har en travl hverdag, og at forsikring ikke altid er top of mind. Derfor vil vi kontakte dig, så vi sammen kan tale om dine virksomhedsforsikringer. Så slipper du for at ærgre dig over, at du ikke har fået ringet til os. Vi hører selvfølgelig også meget gerne fra dig.

Ring 33 55 41 24 … og hør mere om dine muligheder

©Codan Forsikring A/S 07.12 CVR 1052 9638. Der dækkes med de forbehold og undtagelser, der følger af policetekster og forsikringsbetingelser. Du kan se de fulde forsikringsbetingelser på www.codan.dk.


MARKEDSPLADSEN kontakt: PREBEN JENSEN (tlf. 31 64 13 14, pj@agi.dk)

Hovedkontor i Skandinavien

Originalvalser til din trykmaskine Kontakt teknisk sælger Michael Staede Tel: +46 (0)706 274 175, e-mail: michael.staede@boettcher-systems.com Heidelberg, MAN Roland, KBA, Komori, Ryobi m.fl.

Böttcher Nordic AB Box 245 SE-686 25 Sunne Besøgs- & leveringsadr.: Brårudsallén 2 SE-686 33 Sunne Tel: +46 (0)565 - 165 70 Fax: +46 (0)565 - 165 80

Har De problemer med statisk elektricitet? Böttcher DK498.indd 1

2012-02-02 10.36

Så har vi løsningen! LIROS NO-STATIC No-static Long Range. Rækkevidde op til 100 cm. Fjerner gnister på op til 50 cm. Lad os prøve det af på Deres maskine!

ALFA INSTRUMENTS

Vi leverer med funktionsgaranti. Over 45 års erfaring. l-a-a-a-a-n-g referenceliste.

POSTBOKS 336, 2500 VALBY • TLF. 7025 1720 • FAX 7025 1730 www.alfainstruments.dk • e-mail: info@alfaline.dk

Stanseforme Kanalmatricer og fræste matricer Rense- og separationsværktøjer

86 52 54 55 • vikaform@vikaform.dk www.vikaform.dk

VIL DU ANNONCERE? Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk

68 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012


KØB OG SALG

Køb og salg af brugte maskiner Se foto af vore maskiner på www.clausens-ss.dk

Perfecta 132 TVC Polar 115 EMC 1990 Polar nedlægger 1998 Polar rystebord RA-4 1999 Polar rystebord RA-2 1995 Thando stabelvender 1999 Eurofold falsemaskine EBA 435 skæremaskine 2009 Stahl falsemaskine 50.4-F50 EBA skæremaskine 72 CM. Duplo optager m. 6 statione

Vi køber kontant Trykmaskiner, Skæremaskiner Efterbehandling/bogproduktion maskiner Heidelberg, Komori 1-color - 12-color, Polar, Wohlenberg, Schneider, Ideal KOLBUS, Muller-Martini, Hörauf, ASTER Lamina, Stahl, MBO, Herzog-Heymann BOBST, Horizon, Duplo, Bourg

Stort udvalg i brugte maskiner

• Se www.scanposten.dk • Foto og video af maskinerne i drift

Telefon 44 97 29 70 www.clausens-ss.dk

scanposten

.dk

Køb og salg af grafiske maskiner

OFFSET 2 FARVE

Heidelberg GTOZ 46 cm Clausens sk maskiner 500.indd 1 N+P Itek 3983 A3

DIVERSE

Kontakt Kurt Panduro Rydstrøm • kpr@scanposten.dk +45 7026 6400

Papirboremaskiner 1+2+4 sp 2011-05-25 09.07 Hjørnerunder Div slut låse samt slut stege til bogtryk Magnetunderlag til bogtryk Hæfte maskine / bord model Plus 1000 andre ting

KØB/SALG

BOGTRYK/STANS Heidelberg SBG 56x76 Heidelberg vinge 26x38 Heidelberg vinge 34x46

IMPORT / EXPORT

BOGBINDERIMASKINER Div false maskiner Eurofold A3 sug/blæs 4 + 2 lommer GUK sug/blæs

Plus 1000 andre ting

KØB OG SALG AF GRAFISKE MASKINER Vi køber alle typer og modeller uanset årgang og stand KONTANT AFREGNING ••• Vi køber også komplette trykkerier

SCHMIDT GRAFISK

V/ Jesper Schmidt Elmekrogen 9 • 3500 Værløse • schmidtgrafisk@post.tele.dk Tlf. 44 98 07 32 • Fax 44 98 21 76 • Mobil 28 70 07 32

af alle slags grafiske maskiner

KØB OG VURDERING AF HELE TRYKKERIER FÅ ET TILBUD FRA OS

-

HURTIG OG KONTANT AFREGNING

Køb & salg af brugte trykkerimaskiner til export Henvendelse

Universal Trading Co.

Telefon: 36 49 24 66 Fax: 36 49 24 99 Mobil: 30 41 13 86

KLINGE-TRADING ApS Maglebjergvej 5 · 2800 Lyngby

Telefon 45 888 444 Telefax 45 888 114 Mobil 4016 9794 e-mail: js@klingetrade.dk

Email: shaerdk@hotmail.com

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 69


Leasing pr. måned ekskl. moms

kr. 63.000,-

KØB OG SALG

Side 1

Køb og salg brugt www.unigraphic.dk

Vil du også spare 40% på en ”ny” trykmaskine? Køb brugt og tag toppen af investeringen, ring til os på 33 11 61 11 – eller besøg os på www.unigraphic.dk

unig@unigraphic.dk • Tuborg Boulevard 12-3 DK-2900 Hellerup • telefon 3311 6111

SÆLGES: Heidelberg Vinge A4 m. magnet plade til kliché. Polimero A4 maskine til fremstilling af klichéer. Pris: 10.000 kr + moms. VARDE BOGBINDERI BROGADE 5, VARDE TLF. 75 22 46 51

TRYK

STÅLTRYK ••• BLINDPRÆG • FOLIETRYK ••• LAKTRYK • UDSTANSNING

NORDISK STÅLTRYK ApS Mose Allé 7 B 2610 Rødovre

Tlf. 36 70 40 61 Fax 36 70 40 88

70 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

A-Mail Kuverter A/S kan mere end du tror!

• Offsettryk • Flexotryk • Repro • Design • Små/store oplag • Stort sortiment

A-Mail Kuverter A/S Julius Thomsensvej 3 7100 Vejle Tlf.: 7582 8144 Fax 7582 5863 info@amail.dk

Danskproducerede kvalitetskuverter til ethvert formål

www.amail.dk

VIL DU ANNONCERE? Kontakt Preben Jensen T. 31 64 13 14 pj@agi.dk


EFTERBEHANDLING

laUdstansning uden P.M.”lus” Bukkestreger og perforation Vi stanser op til 10.000 ark i timen Formater: 21 x 30 cm til 96 x 126 cm - og til meget konkurrencedygtige priser!

P.M.-Stans Kirstinehøj 61 2770 Kastrup Tel.: 32 51 31 28 Fax: 32 51 88 47

Industrivej 20 - 5750 Ringe

- din samarbejdspartner når det gælder efterbehandling af tryksager. Wire-O · Kachering · Laminering

Vi er specialister i Wire-O, kachering og laminering – og forhandler bl.a. Wire-O maskiner, wire, lamineringslommer og folie.

Lyshøjen 2 · 8520 Lystrup · Tlf. 86 755 888 · salg@dk-laminering.dk · www.dk-laminering.dk

centrum - grafisk færdiggørelse a/s Tlf 86 42 72 66

Agerskellet 36

Fax 86 42 72 71

8920 Randers NV www.centrum-gf.dk

info@centrum-gf.dk

- hurtigst bedst størst foliering | adressering | klammehæftning | folderfals

| wire-o | spiralisering

|

alle slags softcover med eller uden flapper

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 71


EFTERBEHANDLING www.probeco.dk

Samlehæftning: 6 stationer + omslagspålægger med samtidig rilning. 2 eller 4 øjeklammer. Lægfals.

Falsning: Portfals. Parallel op til 9 fløje. Småfals ned til 18 x 50 mm.

Selvklæbende løsninger til grafiske opgaver

Spiral og Wireindbinding:

Stort standardprogram og individuelle løsninger bl.a. • • • • • • •

Kalendere med ophæng.

Visitkortlommer Skrålommer CD-lommer med og uden flap A3 | A4 | A5 | A6 | A7 lommer Filestrips Eksperter i specialløsninger tilpasset dit behov Special lommer i plast uden klæb

Manualer m.m. Ibico plastrygge. Løsblade indsvejst i Ibicoomslag.

Optagning: Kalenderoptagning maskinelt op til 50 x 70 cm.

For yderligere oplysninger kontakt

Vi har også stor kapacitet i optagning af løsblade, katalogarbejde og formularsæt. Også optagning af sæt med hjørneklamme.

Berg & Probeco A/S Danmarksvej 5 9670 Løgstør Tlf 98 67 55 66 Fax 98 67 27 66 e-mail: berg@bergco.dk

Udstansning: Udstansning af faner og europahuller m.m.

Skæring: Alt skærearbejde udføres på nyeste skæreanlæg.

Bundtning: med eller uden ophæng og i alle hovedfarverne.

Aftælling og bundtning med foliestrimmel.

SPIRAL-EX-INDBINDING, i alle farver.

Spiral-indbinding med plastovertrukket tråd i alle farver.

Skæring • Falsning Løsbladsoptagning • Faneudstansning alle bogtykkelser fra 2 mm til 40 mm / alle længder fra 60 mm til 600 mm.

DREJERGANGEN 5, 2690 KARLSLUNDE TLF: 46 15 05 35 - 46 15 05 33 • FAX: 46 15 05 23 SPIRALIN@SPIRALIN.DK • WWW.SPIRALIN.DK

72 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

Spiralin_rubrik annonce.indd 1

26-01-2007 13:43:59

Litterbuen 14B . 2740 Skovlunde

Telefon: 35 81 32 51 Telefax: 35 82 22 02


EFTERBEHANDLING

SERVICE

Luftbefugtning Højtryksanlæg Dysebefugtning · · · · · · · · ·

Folieprægning Kachering (max. format 110 x 142 cm) UV-lakering, fuldflade (max. format 110 x 140 cm) UV-lakering, partiel (max. format 75 x 105 cm) Skrabelodder Opklæbning / stansning af skilte m.v. (max. format 110 x 160 cm) Sideklæbning af æsker Buk / stans / perforering / blindprægning Lønarbejde

Tlf.: 36 17 80 00

The Final Touch | Ved Milepælen 5 | 8361 Hasselager | www.thefinaltouch.dk

Laveste energiforbrug Laveste støjniveau

Salg & Service

- også på Deres anlæg

dansk klimasystem aps Tlf. 75 94 20 90 Fax 75 94 28 40

E-mail: mail@danskklimasystem.dk www.danskklimasystem.dk

Dansk_klimasystem_31.07.06.indd31-07-2006 1 19:48:39

SERVICE

Reparationer og flytninger Reparationer af cylinder skader

– af grafiske maskiner. Speciale Heidelberg Mogens Philip & Co. ApS

Værkstedvej 24 · DK-2500 Valby Telefon 36 45 43 48 · Telefax 36 17 85 87

• Maskintransport • Maskinflytning og baksning • Kraner 27-115 t/m • Gaffeltrucks 3-27 tons • Hydrauliske tårne 9-250 tons • Flytning af fabriksanlæg • Sværgodstransport • Spedition • Søfragt • Containerpakning • Lagerhotel

Sjælland Tlf: 36498949 E-mail: na@krusemaskin.dk

Jylland og Fyn Tlf: 86994144 E-mail: uv@krusemaskin.dk

De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012 73


MEDLEMMER, MEDARBEJDERE, MÆRKEDAGE OG KALENDER navneredaktion: MARIE RAUN KNUDSEN (mrk@ga.dk)

BESTYRELSE

nyt om NAVNE: Palle Rosendahl, Rosendahls A/S print media design, blev valgt ind

25-ÅRS JUBILÆUM

75 ÅR

2K Denmark AS kan den 1.

Direktør Mirko P. Mildam fylder

lande, der er repræsenteret i Inter-

oktober fejre 25-års jubilæum. Der

75 år den 20. september.

grafs bestyrelse, er Norge, Ungarn,

i Intergrafs bestyrelse fredag den 8. juni 2012 i Stavanger. De øvrige

holdes reception på dagen fra kl.

Portugal, Italien, Tyskland, Holland,

14 til 20 på adressen Stenvej 25 B,

Bogtrykker Richard Bruun fylder

8270 Højbjerg.

75 år den 12. oktober.

Storbritannien og Spanien.

Adm. direktør Carsten Gram, PrinfoParitas, fylder 60 år den 15.

40-ÅRS JUBILÆUM

september. Der holdes reception tirsdag den 18. september fra kl. 14

80 ÅR

til 17 på adressen Nyholms Allé 31, 2610 Rødovre.

Bogtrykker og civiløkonom Poul

NYE MEDLEMMER Vi byder velkommen til følgende nye medlemmer:

Jørgen Tang fylder 80 år den 8. oktober.

Firmamedlemmer › iconic › LEMANN GRAFISK

90 ÅR Studiekoordinator Gitte Hansen

Firmarepræsentanter › Adm. direktør Henrik Enevoldsen

fejrer 40-års jubilæum hos Dan-

Avis-Tryk A/S, Hornslet

marks Medie- og Journalisthøjskole

Adm. direktør Søren Hartly,

› Ejer Thomas Holst, iconic, Asnæs

i september.

Kaliber Reklamebureau as, fylder

› Jesper Sehested Lund

60 år den 21. september.

JSL Publications A/S, København › Grafiker Preben Lemann Sørensen LEMANN GRAFISK, Stenlille

60 ÅR

70 ÅR

Bogbindermester Kenth Hede-

Bogtrykker Egon Hald Jensen

Personlige medlemmer

fylder 90 år den 29. september.

› Salgschef Jan Licht

dam, K. H. Bogbind, fylder 60 år

Bogtrykker Peter Amstrup fylder

Egaa Offset A/S, Aarhus

den 30. september.

70 år den 28. september.

› Partner Poul Erik Kisbye Christensen PrinfoParitas Digital Service A/S

KALENDER

INTERNATIONALE BEGIVENHEDER

KREDSFORENING

EMNE/FOREDRAGSHOLDER DATO

STED

GA Fyn

Virksomhedsbesøg hos Odense Seglmærke A/S Foredrag med Palle Kjær, Contra

Gl. Brydegaard, Haarby

GA ØSTdanmark

Aktivmøde Bowling Aktivmøde Julemøde

Grafisk OLD-Timer

”Narkohund” 19.09.12 Besøg på Post- & Telemuseet 23.10.12 Hvordan var det nu det var 22.11.12

12.09.12 02.10.12

20.09.12 10.10.12 06.11.12 06.12.12

DGI-byen

Hvis et medlem af en kredsforening ønsker at deltage i en anden kredsforenings arrangement, kan det ske ved at henvende sig til formanden for den arrangerende kredsforening. For telefonnummer på formanden kontakt GA på tlf. 63 12 70 00. På www.ga.dk under Aktiviteter og Kredsaktiviteter findes en opdateret kredskalender.

74 De Grafiske Fag + AGI / 05 / 2012

FESPA Mitteleuropäischer Konferenz 2012 www.fespa.com/fmk 24.10.12, Frankfurt IFRA Expo 2012 www.ifraexpo.com 29.-31.10.12, Madrid PPI Awards 2012 www.risiinfo.com 12.11.12, Brussel


gA tilbyder Aktuelt kurSuS:

Sygdom og ferie - med særligt fokus på de nyeste lovændringer

Målgruppe: Medarbejdere, der beskæftiger sig med HR, herunder ledere og bogholdere Dato og tid: Den 26. september 2012 kl. 9-14 Sted: Grafisk Arbejdsgiverforening, Helgavej 26, 5230 Odense M Pris: 1.475 kr. inkl. forplejning og kursusmateriale

Få styr på vigtige ændringer af ferie- og sygedagpengeloven, herunder Konsekvenser af de nye regler om erstatningsferie ved sygdom under ferie Opsummering på ændrede sygedagpengeregler - bl.a. om anmeldelsesfrister, arbejdsgiverperioden, søgnehelligdage, sygefraværssamtale, m.v. Derudover vil der være en gennemgang af de væsentligste bestemmelser i ferie- og sygedagpengeloven, som har praktisk relevans for virksomheden.

Undervisere: Advokat Peter Balle og advokat Jakob Mose Poulsen Tilmelding: Kontakt Charlotte Grønnegaard på tlf. 63 12 70 00 eller mail cg@ga.dk

Grafisk Arbejdsgiverforening / Helgavej 26 / 5230 Odense M / tlf: 63 12 70 00 / e-mail: ga@ga.dk / web: www.ga.dk


AGFA GRAPHICS

Lansering i Norge af :Jeti 3020 Titan UV-printere – True Flatbed, True Quality, True Value

:JETI 3020 TITAN TRUE FLATBED UV PRINTER WITH 10 QUALITY UPGRADES

FOTOBA XLD 170 FULLY AUTOMATIC X/Y CUTTING MACHINE

HPS 025 HAND PRESS MACHINE

Agfa Graphics :Jeti Titan udfordrer opfattelsen af, hvad en printer kan gøre for din virksomhed. Den leverer high definition kvalitet, høj produktions hastighed og dens unikke egenskab er, at den kan opgraderes for at øge kapacitet og kvalitet, for hver gang virksomheden vokser. FOTOBA XLD 170 er den mest fleksible af alle skæremaskiner. Designet til at arbejde med både ruller og ark, og er den perfekte løsning til at trimme alle fleksible materialer op til 170 cm bredde.

PlastGrommet PE-plastøjer. Øjerne er produceret af plast, hvorfor der ikke opstår rust, og der er ikke behov for at affaldssortere. Monteres nemt og hurtigt, enten manuelt, semi- eller fuldautomatisk via PlastGrommets monteringsmaskiner.

Besøg Agfa og PMH Systems (skandinavisk distributør af Agfa :Jeti, :Anapurna og FOTOBA) på stand A21 på Sign & Print i Oslo den 26-27 september, hvor du vil se os køre en produktion. Stay Ahead. With Agfa Graphics.

www.agfagraphics.com

Agfa Graphics Birkerød Kongevej 150B, DK-3460 Birkerød Telefon +45 4326 6766

PMH Systems ApS Harhoffs Allé 43, DK-4100 Ringsted Telefon +45 5767 2023 www.pmhsys.com

De Grafiske Fag 05-2012  
De Grafiske Fag 05-2012  

De Grafiske Fag 05-2012