Page 1

ET MAGASIN

18

Nr. 02 · Maj 20

ANMELDE LSE OH1 pulsm åle fra Polar r SIDE 30

18 Kurser 20

Stort program SIDE 24-25

Rasmus vil skrive kajakhistorie SIDE 16

12

Kendt kajak-par åbner butik

28

Rikke har roet kajak i Qatar

MILJØKAJAKKEN · DET SKER · ÅRSMØDET · KORT & GODT www.kano-kajak.dk

34

Historien om kajaksurf gennem 10 år


NY KLUB KONSTRUKTION FRA NELO

Eksklusivt til Dansprint og det Danske marked. Pris: DKr. 14.500 inkl. moms. Club kvaliteten er en glasfiber konstruktion der er forstærket med Kevlar / Carbon Sæde, fodspark og fodstrop er valgfrit nøjagtigt som du kender det fra andre NELO kajakker. Skinner til vægte er monteret i kajakken. Obs! NELO Quattro Classic, Quattro Vintage og Viper serien kommer også i Club konstruktionen.

CLUB

nelo@nelo.eu | www.nelo.eu Tel. +351 229 272 608

/nelokayaks

shop.nelo.eu

/nelokayaks

ApS. Strandmarksvej 27C DK-2650 Hvidovre Denmark

Phone: +45 44 69 88 00 Mobile: +45 20 11 88 00 mail@dansprint.com Web: www.dansprint.com


Indhold

I stedet for at have en fysik butik, vil vi hellere komme ud til kunderne i deres eget miljø i klubberne.

06 Fra 40 til 400 medlemmer på 10 år 10 Lidt lommefilosofi fra min lomme 12 Henriette og Kim sælger Vajda

06

16 Rasmus vil skrive kajakhistorie 20 – Vi skal tage et trin opad på den internationale rangstige 22 Det sker 24 Kursusprogram 2018 28 Kajak i Qatar 30 OH1 – den optiske pulsmåler fra Polar 33 Varm suppe til en kølig aften 34 Kajaksurf i Danmark – 10 års historie 38 Livlig debat om Årsmødets fremtid 40 Kort & godt fra Årsmødet

ANMELDE LSE OH1 pulsm åle fra Polar r SIDE 30

i dette

42 World Paddle Awards – Denmark Paddle Awards? 46 Miljøkajakken er for alle 50 Ny kampagne mod affald i havet

Magasinet Kano & Kajak · Nr. 02 · Maj 2018

06

40

46

Fra 40 til 400 medlemmer på 10 år Københavns Kajakklub kan i år fejre 10 årsfødselsdag.

Kort & godt fra Årsmødet Årsmødet vendte tommelfingrene op til bestyrelsens lovforslag.

Miljøkajakken er for alle I samarbejde med Kayak Republic blev pilotprojektet Miljøkajakken søsat ved det årlige arrangement ”Ren Havn”.

33

Lækker su ppe til en kølig aften | 02-2018

03


LEDER

Udgiver Dansk Kano og Kajak Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf. 4329 1094 Åbningstid Hverdage 10-15 dkf@kano-kajak.dk www.kano-kajak.dk isnn 0900-8438 Ansvarshavende Ole Tikjøb Formand, DKF ole.tikjoeb@kano-kajak.dk

Tak for et godt Årsmøde

Kontaktperson DKF’s sekretariat Christian Jacobsen Direktør Tlf. 2081 5472 christian.jacobsen@kano-kajak.dk

Tak for et par gode Årsmøde-dage i midten af marts. Klubsamlingen og Årsmødet blev gennemført på en lidt anderledes måde, end I er vant til – og noget tyder på, at initiativet faldt i god jord hos de fleste.

Redaktion Redaktør Lars Bo Nielsen Mobil 2123 8856 lars.bo@kano-kajak.dk redaktion@kano-kajak.dk

I bestyrelsen havde vi gennem nogen tid talt om, at vi skulle ændre konceptet for Klubsamlingen og Årsmødet, så vi i højere grad kunne inddrage deltagerne – klubberne – og derigennem udvikle og styrke samarbejdet mellem klubberne og bestyrelsen. Hvis vi skal udvikle DKF og tilbuddene til klubberne, er det af stor betydning, at vi har en god fornemmelse for, hvad der optager klubberne, og hvordan vi tager de udfordringer op, som fylder noget i klubbernes hverdag.

Journalist Ann Kerol Mobil 4028 4296 ak@alkom.dk

Vi fik sat et arbejde i gang, hvor vi bl.a. med inspiration fra andre organisationer fik puslet et nyt koncept på plads, som vi mente kunne leve op til de mål, vi havde sat for denne indsats.

Faglig redaktør Anders Krintel Mobil 3190 0977 anders@krintel.dk

Det var min oplevelse i Årsmøde-weekenden – og evalueringen bekræfter det – at de fleste syntes, at det var et par gode dage, som gav deltagerne noget med hjem til arbejdet i klubberne. Også antallet af deltagende klubber bekræftede, at vi er på rette spor. Derfor vil vi i den kommende tid arbejde videre med konceptet. Der skal justeres på nogle ting fra det overståede Årsmøde, og på andre områder vil vi komme med oplæg til helt nye initiativer.

Layout Mediegruppen Horsensvej 72 A 7100 Vejle Tlf. 7584 1200 www.mediegruppen.net Forsidefoto: Balint Vekassy

Forhåbentlig tager I godt imod det, så vi i fællesskab kan udvikle ikke bare Årsmødet, men også DKF’s samlede arbejde til glæde for klubberne.

Annoncer Vendemus ApS Frederiksgade 45, Baghuset, 1. sal 8000 Aarhus C Tlf. 7222 7080 kontak@vendemus.dk

Jeg håber, at vi ses til et forhåbentlig spændende og udviklende Årsmøde i DKF, i efteråret 2019.

Tryk og distribution Aller Tryk Oplag 20.000 ex. Distribution Postomdeles til klubber og medlemmer under DKF. Modtager du ikke bladet, ret henvendelse til din klub.

Miljø Trykt på miljøgodkendt papir hos svane-, blomstog FSC mærket trykkeri.

MG 11421

Tekst og fotos fra Magasinet Kano & Kajak må ikke gengives uden tilladelse fra DKF. Tips og kommentarer kan mailes til redaktion@kano-kajak.dk.

Jeppe Jørgensen Bestyrelsesmedlem i DKF for faciliteter og miljø


Kano & Kajak Butikken Besøg Danmarks største kajakbutik Kæmpe udvalg i udstyr og hundredvis af både

Butikken, der hjælper dig på vandet :-) kajak.dk Find butikken:

Kano & Kajak Butikken Generatorvej 39 2860 Søborg Tlf 3990 8989

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 10.00 - 17.30 Lørdag kl. 10.00 - 16.00


KLUB

Fra 40 til 400 medlemmer på 10 år Københavns Kajakklub kan i år fejre 10 års-fødselsdag – og det er en tilfreds formand gennem de første 10 år, Jan Munkholm, der nu giver stafetten videre til en ny bestyrelse. Tekst: Ann Kerol | Foto: Matilde G. Dueholm

06

| 02-2018


Klub

I år er det 10 år siden Københavns Kajakklub blev stiftet. Og det er en klub i rivende udvikling med en sund økonomi, som formand og en af initiativtagerne til stiftelsen af klubben, Jan Munkholm, nu kan gøre status over. For efter 10 år på posten som formand føler han, at tiden er kommet til friske kræfter, så han trækker sig til maj. Han kan nu sætte flueben ud for de fleste af de målsætninger, som den nystiftede bestyrelse satte sig for 10 år siden. Medlemstallet er steget fra 40 til næste 400 medlemmer, økonomien er sund, klubben er stadig en åben klub, der forener tur- og havkajak, og ikke mindst har klubben i dag egne instruktører på alle niveauer, som uddanner nye instruktører samt gamle som nye medlemmer, der får tilbudt et gratis klubkursus, når de indmelder sig. – Det er ting, som vi nu har fået styr på, og som vi satte os som målsætning for 10 år siden. Den eneste målsætning jeg ikke kan tjekke af på to-do listen er oprettelsen af en ungdomsafdeling. Det har vist sig at være en større udfordring end først antaget, siger han. Men når han trækker sig som formand på generalforsamlingen den 2. maj, så er han tilfreds med bestyrelsens og de frivilliges store indsats gennem de seneste 10 år, hvor Københavns Kajakklub har fået skabt en meget aktiv og velorganiseret klub for alle med et stigende medlemstal og en god økonomi. Aktiv klub Klubben som har til huse på Holmen i et af de gamle, fredede kanonbådsskure, der blev bygget af den kongelige Danske Marine på Flådestation Holmen i 1820 som en del af det danske forsvarsvæsen. Helt frem til 1970 blev skurene benyttet til maritim materielopbevaring. Skurene blev siden opkøbt og restaureret af Fondet Kanonbådsskur nr. 3. De ejer stadig det skur, der danner klubhus for tre kajakklubber, hvoraf den ene er Københavns Kajakklub. De to andre er Holmens Ro og Kajakklub og USG´s Havkajakafdeling. – Siden vi flyttede ind, er skurene omkring os løbende blevet renoveret, og i år kom der nyt tag på vores klubhus. Så det er ikke moderne og komfortable rammer vi kan prale af. Blandt andet har vi ikke rindende vand. Derimod ligger vi et

| 02-2018 07


Klub

fantastisk sted med adgang til Københavns bedste rovand. Og de lidt primitive rammer med det historiske vingesus over sig har stort set ikke hindret os i at nå de mål for klubben, som vi har sat os, forklarer Jan Munkholm. Beviset er blandt andet, at Københavns Kajakklub sidste år var værter for DM i Havkajak – og det gik rigtig godt på trods af de manglende faciliteter. Klubben har aktiviteter året rundt. Om vinteren mødes en gruppe hver onsdag til fællesroning og der er også tradition for at arrangere nytårsroning og luciaoptog. Om sommeren er der for alvor gang i aktiviteterne. Ikke mindst med ugentlige kurser for medlemmer, som varetages af klubbens egne instruktører på alle niveauer, tekniktræning om torsdagen og handicaproning om mandagen. Blandt andet. – Om sommeren er der selvfølgelig meget mere aktivitet også på det sociale plan. Vi er gode til at bruge hele byen, når

08

| 02-2018

vi eksempelvis arrangerer fredagsbar, og her benytter vi blandt andet Kajak-Bar. Og så har vi skabt en tradition med hvert år at holde en frivilligaften, hvor vi kæler lidt for alle de frivillige, der lægger et stort arbejde i klubben, siger Jan Munkholm. Visioner for fremtiden Når Jan Munkholm takker af på den kommende generalforsamling, vil han selv pege på klubbens nuværende kasserer, Michael Poulsen, som sin afløser. Og han vil tage over, hvor Jan slap. – Min vision for klubben er at videreføre de ting, som vi har i dag og fastholde den kurs, at vi er en åben klub, som kan forene både hav- og turkajak. Vi har ikke problemer med at tiltrække nye medlemmer. Vi er og bliver en voksenklub, og det er det spor jeg vil følge. Men dertil skal siges, at de fleste af vores medlemmer er unge mellem 30 og 40 år, siger Michael Poulsen.

Et andet fokusområde bliver at fortsætte det gode arbejde med uddannelse af instruktører samt at fastholde de omkring 400 medlemmer, som klubben tæller i dag. – Og det gør vi bedst ved at fortsætte den kurs, som er blevet sat med aktiviteter for alle medlemmer uanset niveau og uanset om man er til kap-, hav- eller turkajak. Københavns Kajakklub skal fortsat være den åbne klub, som favner alle, siger Michael Poulsen. Jan Munkholm forbliver medlem i klubben, og han ser nu frem til at kunne nyde frugten af det arbejde, han har været tovholder på de seneste 10 år som formand i klubben. – Nu skal jeg til for alvor til at tage del i de aktiviteter, som klubben arrangerer. For som formand har man faktisk ikke meget tid til at ro kajak. Så det glæder jeg mig til at få mere tid til nu, siger Jan Munkholm.


nd p å næ w rm w es w te .f j al vo lr a k s ve st n. ati dk o n

Fi

Kan tilpasses et langt liv i naturen G-1000 – slidstærkt og alsidigt. Kan tilpasses med Greenland Wax.

Skogsö Jacket

en tæ t væ v ning af polyester og bomuld, imprægneret med vores Greenland Wax. Det er den enkle opskrift, som vi har fulgt i de sidste 50 år for at skabe et af de mest alsidige og slidstærke tekstiler til friluftsliv, der findes: Fjällrävens g-1000. Du skal blot give det mere voks for at øge den vand- og

vindafvisende effekt og forlænge holdbarheden. Vil du gøre stoffet mere åndbart, vasker du bare voksen ud. Det udstyr, som vi laver i g-1000, er fremstillet, så du føler dig mest muligt komfortabel i lang tid ude i naturen. Uanset hvem du er. Uanset hvad du laver. www.fjallraven.dk


KLUMME

KLUMME

Lidt lommefilosofi fra min lomme Tekst: Anders Krintel | Foto: Adobe Stock

Soldater fryser ikke – de bliver bare blå og dør. Smerte er blot en svaghed, der forlader kroppen. Den, der hoster mest blod op undervejs, har mindst at slæbe på til sidst. Kender I de der små sætninger, der skal gøre os mentalt stærkere, mere målrettede og få os til at yde mere under træning og konkurrence? Onelinere, levesætninger eller mantraer. Dem har jeg sådan en lille hemmelig svaghed for. Nogle af dem er åndssvage, andre er mest sjove, mens en stor del af dem vel nok kan være gavnlige. Nogle hader dem og andre synes, at de er geniale. På min hjemmeside med træningsidéer står der: Træthed er blot manglende vilje! Denne sætning rager i modsætning til de indledende tre ind i noget brugbart og alvorligt. Der er nemlig noget sandhed i, at man kan dobbelt så meget, end man selv tror, og tre gange så meget, end ens mor tror. Og det bliver mere og mere sandt gennem årene, efterhånden som man lærer sig selv at kende. Det siger samtidig mest af alt noget om, at det oftest er på det mentale plan, at de egentlige kampe foregår. Jeg løb engang et maraton. Et sådant løb gør temmelig ondt på de fleste, men bagefter opdagede jeg, at noget af det, der havde fået mig igennem Københavns gader, var, at jeg jævnligt opvejede med mig selv, om jeg kunne udholde, at det gjorde mere ondt. Det kunne jeg hele tiden svare ja til. Banalt, men virknings-

10

| 02-2018

fuldt. Jeg bruger det også, når de yngre kajakroere mishandler mig til træning. Samtidig minder jeg mig selv om, at den, det gør mest ondt på, er den, der får mest ud af det. Det er slet ikke dumt, når man gang på gang bliver blæst af hængeren eller ikke helt ved, hvad man selv hedder, når man bagefter står og tørrer båden af. Det kan jeg bruge. Det får mig til at yde mere. Et andet indre argument, der er kommet gennem årene, kommer fra de træningssituationer, hvor man brokker sig over, at der er modvind, eller at det er tungt at ro på lavt vand. I stedet for at beklage sig, er det bedre at minde sig selv om, at så bliver man bare god til at ro på lavt vand, ro i modvind, eller løbe op ad bakke for den sags skyld. Det lille mentale overskud, som man forankrer i forhold til f.eks. det lave vand, giver lidt ekstra overskud, når ens felt rammer et område med lavt vand under et maratonløb. Jeg hørte engang om en fyr, der altid lod tang og blade sidde på bådspidsen, fordi han derved lige kunne få en promille mere ud af træningen og lige tage et par mentale point i forhold til lidt modstand på spidsen, hvis det skulle ske under konkurrence. En anden ting fra min gemmer stammer fra fridykkeren Stig Åvall Severinsen. Han smiler, når han tager chin ups (kropshævninger), for så kan man simpelthen tage flere. Det virker

besynderligt nok, og det er direkte overførbart til situationen, hvor man kæmper for at blive på en hænger og armene er ved at eksplodere. Smil, så holder du lidt længere. En stor del af sport handler ikke kun om at komme igennem de enkelte pas på den bedste måde. Det handler også for mange om overhovedet at komme afsted. Hver søndag klokken 20.30 løbetræner jeg sammen med en lille flok andre halvgamle mænd. Søndag klokken 20.30 befinder ens krop sig nærmest i noget rigor mortis, og mentalt har man for længst ramt noget REMsøvn. Især når det er sludvejr og nattemørkt. Det er helt og aldeles naturstridigt at rejse sig fra sofaen. Men desto større er den hverdagssejr, når man så gør det alligevel og løber syv kilometer. At vinde over en sofa. Den tidligere kanoverdensmester Arne Nielsson har vist engang sagt noget i retning af, at det er når man sætter sig i båden i mørke klokken 5.45 om morgenen i januar i regnvejr og hård kuling, at man skal minde sig selv om, at det er nu, man rykker fra alle de konkurrenter, der tog en fridag på grund af vejret. Altså må man lade være med at opstille situationerne, som om man har et valg. ”Bubber, det handler om ikke at give sig selv en option!” – skal B.S. Christiansen engang have sagt. Jeg har en anelse svært ved at identificere mig med både B.S. og Bubber … men alligevel.


Klumme

"Det er altid for tidligt at give op"

re en "Vil du veæ ller en e g i p n pæ oer?" r k a j a k d go

kke "Godt nok oerki" godt n

"Hvor der er vilje, er der vej"

"Lige meget hvor lidt du løber, vil du altid overhale dem på sofaen"

"Der er altid plads til forbedring" kal "Forbedringblsod" smage af

"En dårlig taber er en god vinder"

ring d or f d u n e er "Modstandvindere og en for ng for tabere" undskyldni "If you fail to prepare, you prepare to fail" gøre "Det skaøl r det ondt, f odt" bliver g

"Du har tabt, nå først giver orp du "

"Pain is temporary – winning is forever" "Winners quitters n never quit, ever win"

"Vejen til helvede er brolagt med dårlige undskyldninger" "Man kanvil" hvad man

"Bare tæn den ørefli k på ikke har o p, du ndt i"

"Hellere en chin up for meget end en for lidt"

| 02-2018 02-2018

11


BUTIK

12

| 02-2018


Butik

Ny kajakbutik

Henriette og Kim sælger Vajda Det kendte kajak-par Henriette Engel Hansen og Kim Brøns Kristensen har åbnet butikken KajakSport. Tekst: Lars Bo | Foto: Jan Nørgaard, Ann Kerol

Mens Kim Brøns Kristensen har opbygget sin mangeårige erfaring som træner, instruktør og materialemand med reparationer og tilpasninger, har kæresten og samleveren Henriette Engel Hansen prøvet det verdenskendte brand Vajda af på vandet til store mesterskaber, hvor hun blandt andet har vundet fem verdensmesterskaber i maraton og sprint og deltaget i to OL-finaler på stribe i sprint. Nu skal det kendte kajak-par så omsætte praksis og erfaringer i salg af Vajdas kapkajakker, kapkanoer, turkajakker og surfski, for 1. februar åbnede de sammen en ny butik, KajakSport. – Jeg har i mange år været med til at købe både til min klub. Det har altid haft min store interesse, så Henriette og jeg har fra tid til anden haft en snak om, at det kunne være sjovt at få egen butik. Da Vajda så henvendte sig til os som led i en ny forhandlerstrategi, besluttede vi os for,

at nu var tiden inde, siger Kim, der sammen med Henriette er medlem af 361 Kano- & Kajakklub i Lyngby. God klubbåd Henriette var heller ikke i tvivl om, at tiden var inde til at åbne fælles butik, da Vajda kom på banen. – Skulle vi åbne en butik, så skulle det være med et mærke, vi kunne stå inde for. Jeg har i mange år fået mine kajakker sponseret af Vajda. Dem, der kender mig ved, hvor hysterisk jeg er med, at alt omkring kajakken bare skal være i orden. Det har det været med Vajda, siger hun. Selv havde Henriette Engel Hansen ikke den bedste balance, så derfor endte hun i sin tid i en Vajda på grund af kajakkens stabilitet. Desuden fremhæver hun Vajdas gode pasform, som individuelt kan tilpasses, hvis man eksempelvis har en skæv ryg, samt den høje kvalitet.

| 02-2018 13


Butik

– Vajda er især gode, som klubbåde. Vajda har ikke ret mange skruer, så bådene er nemme at indstille og derfor meget velegnede som klubbåde, siger hun. Kommer ud til alle KajakSport har adresse i Virum, hvor parret bor, men det bliver ikke med en fysisk butik. I stedet vil Henriette og Kim sælge Vajda via hjemmesiden kajak-sport.dk, hvor man kan bestille og designe sin egen kapkajak, turkajak, kapkano eller surfski. Desuden kan man købe pagajer, padler og udstyr fra Braca-Sport. Sidstnævnte i et samarbejde med Peter Lillelund. – Vores primære målgruppe er motionsog kaproere i alle DKF´s klubber samt salg til private, siger Henriette. For at vise og demonstrere de mange muligheder, Vajda tilbyder, har parret en

14

| 02-2018

mindre mobil udstilling, som de vil køre rundt med til både store og små regattaer over hele landet, men også til klubbesøg. – I stedet for at have en fysik butik, vil vi hellere komme ud til kunderne i deres eget miljø i klubberne og til regattaer. Derfor kan alle steder i landet regne med vores besøg, for ud over salg tilbyder vi også service på Vajda, siger Kim. Service og den daglige drift kommer Kim til at stå for, mens Henriette mere er på marketingdelen og som sælger ude ved regattaer og på klubbesøg. – Vi har begge arbejde ved siden af hver for sig, så vi glæder os til at møde kunderne i vores fælles projekt, KajakSport, smiler Henriette og gør opmærksom på, at interesserede også kan følge KajakSport på Facebook.

I stedet for at have en fysik butik, vil vi hellere komme ud til kunderne i deres eget miljø i klubberne og til regattaer. Derfor kan alle steder i landet regne med vores besøg, for ud over salg tilbyder vi også service på Vajda. Kim Brøns Kristensen


+

VIVARO EDITION Servicelease Vivaro Edition fra kun

+ 125 HK BiTurbo

1.650 kr./md.*

INKL. UDSTYR • Tågeforlygter • Bakkamera • Navigation • Parkeringssensor • Regnsensor • Aircondition • Fartpilot • Motorvarmer m/timer *Tilbuddet gælder serviceleasing af Vivaro L1H1 125HK Edition inkl. Aircondition, Fartpilot, Parkeringssensor bag, Motor-/ kabine varmer med timer fra fabrik, Tågeforlygter, Bakkamera, Navigation og Regnsensor gennem Opel Finans v/Jyske Finans. Leasingydelse på 1.650 kr. er inkl. finansierings- og leveringsomkostninger, og er baseret på en førstegangsydelse på 35.000 kr., leasingperiode på 48 måneder og 15.000 km årligt. Bilen leveres tilbage til Opel Finans efter udløb af leasingkontrakt. Alle priser er ekskl. moms. Brændstofforbrug: 16,7 km/l, CO2-udslip: 155 g/km. Energiklasse: Der tages forbehold for positiv kreditvurdering samt pris-, afgift-, rente og momsændringer samt trykfejl. Bilen kan være vist med ekstraudstyr der ikke er omfattet af tilbuddet.

Besøg din lokale Opelforhandler for at høre mere om de mange muligheder med Opel Vivaro Edition+ eller se mere på opel.dk Alle priser er ex. moms. | 02-2018 15


ELITE

Rasmus vil skrive kajakhistorie På den lange bane drømmer 18-årige Rasmus Knudsen fra Lyngby Kanoklub om at skrive historie ved at vinde OL-guld i 1.000 meter enerkajak. På den korte bane er målet i juni i år at blive den første juniorroer nogensinde til at vinde tre europæiske mesterskaber på stribe. Tekst: Lars Bo | Foto: Balint Vekassy og Lars Bo

16

| 02-2018


Elite

Det kom som en stor overraskelse for både Finn og mig selv, at jeg roede mig i finalen. Jeg var bare glad, men også spændt, for det var min første store finale.

Han er produktet af Dansk Kano og Kajak Forbunds målrettede talentudvikling i klubber, på kraftcentre og på U-landsholdene, og landstræner og talentchef Finn Pape tøver ikke med at spå Rasmus Knudsen en stor fremtid på den internationale kajakscene. – Fortsætter Rasmus Knudsen sin fremgang og med at forløse sit store potentiale de kommende år, så tror jeg, at han i løbet af et par år vil gøre navnkundige René Holten Poulsen rangen stridig som Danmarks bedste og blive verdens hurtigste nogensinde på den olympiske 1.000-meter enerkajak. Allerede nu er han på tværs af årgange at finde blandt de tre bedste på distancen herhjemme, siger Finn Pape. For en ung roer kan det synes både at være store ord og store forventninger at bære på sine skuldre fra landstrænerens side, men Rasmus Knudsen er kun glad for Finn Papes skulderklap og forventninger, da magasinets udsendte møder ham i Lyngby Kanoklub. – Finn Papes forventninger matcher mine egne drømme og målsætninger, og jeg føler ikke det store pres for at leve op til ham og mig selv. På vandet tænker jeg ikke så meget over mine drømme og målsætninger. Jeg ror kajak, fordi jeg synes, det er sjovt, og når man viser fremgang og vinder, så er det selvfølgelig endnu sjovere, smiler han. Sensationelt mesterskab Og vundet har Rasmus Knudsen mange gange, siden han i 2016 brød igennem på den internationale scene. Som blot andenårs U16 og et helt ubeskrevet blad, udtog Finn Pape ham til U18 EM i Bulgarien for at give ham mulighed for at snuse til den internationale elite.

Men Rasmus Knudsen ville mere end at snuse, ja faktisk skabte han en mindre sensation ved at vinde 1.000-meter finalen med føring fra start til slut. – Det kom som en stor overraskelse for både Finn og mig selv, at jeg roede mig i finalen. Jeg var bare glad, men også spændt, for det var min første store finale. Ingen havde forventet det, så da vi skulle lægge en raceplan for finalen, sagde jeg til Finn, at jeg ville dele den op i to og ro to 500-meter finaler, siger han. Den overbevisende sejr overbeviste også Fin Pape og Rasmus Knudsen om en stjerne i svøb. – Jeg havde ikke regnet med at ligge forrest fra start til mål. Det kom også bag på Finn. Til kvalifikationsstævnet før EM, blev jeg nummer 4, og jeg kom kun med til Bulgarien for at give Finn en fornemmelse af, hvor jeg stod internationalt. Derfor besluttede Finn også, at jeg udelukkende skulle ro 1.000-meter ved EM. At vinde EM-guld var ikke noget, jeg overhovedet havde tænkt, men da jeg kom først over målstregen tænkte jeg, at så måtte jeg være god, rigtig god, smiler Rasmus. At det ikke var en enlig svale på den bulgarske himmel, viste Rasmus Knudsen senere samme år, da han fulgte op på EM-triumfen ved også at vinde Olympic Hope konkurrencen i Ungarn på samme distance, og sidste år fortsatte han sin fremgang som førsteårs U18 ved først at genvinde sit europamesterskab i Serbien og siden tage VM-bronze i Rumænien. Desuden forsvarede han guldet ved Olympic Hope i Tjekkiet. – Jeg havde håbet på at vinde VM-guld, men konkurrencerne i Rumænien foregik i strid modvind. Jeg er ikke så god til at ro i modvind endnu, men jeg bliver bedre og

| 02-2018

17


Elite

Rasmus Knudsen fik en god sæsonstart i sin nye kajak ved Copenhagen Spring Regatta, hvor han vandt finalerne over 1.000-, 500 og 200-meter enerkajak.

en god måde at håndtere det psykiske pres på, siger han.

Rasmus Knudsen sammen med sin mor, Yvonne.

bedre til det. I medvind er jeg ikke i tvivl om, at jeg er verdens bedste, men jeg skal også øve mig i at blive det i modvind, siger han. VM-guldet er et af sæsonens store mål i år, men forinden vil han gerne skrive kajakhistorie, når han sidst i juni i Italien vil forsøge at blive den første juniorroer nogensinde til at tage tre EM-guld på stribe. – Selv om jeg selvfølgelig er blandt favoritterne som dobbelt forsvarende mester, så handler det om at være klar på dagen. Presset er på mig, men det pres har jeg lært at håndtere, siger Rasmus. For at være bedst muligt forberedt mentalt, lader han op til de store finaler ved at ro for sig selv dagen inden og slappe af. – På den måde får jeg tankerne lidt på afstand, men på selve dagen vil jeg gerne være sammen med de andre holdkammerater på landsholdet og varme op sammen med dem. For mig har det vist sig at være

18

| 02-2018

OL og opbakning hjemmefra Men, det er kun i enerkajakken, han lader op alene. Rasmus Knudsen ror også – og gerne – mandskabsbåde, hvor han sammen med Rasmus Alsbæk, Maribo Kajakklub, Simon Schuldt-Jensen, Holte Roklub og Victor Gairy Aasmul, Holte Roklub, ( i år stiller Holte-roerne op for Lyngby Kanoklub) sidste år vandt EM-sølv og VM-bronze. Derfor går drømmene og ambitionerne på den lange bane også på mandskabsbåde. OL i Tokyo om to år har han på nethinden, og skal det være i enerkajak, skal han ud i en direkte duel med René Holten Poulsen. – Lige nu er René Holten Poulsen det store navn og forbillede, men jeg håber da på at blive så god, at jeg inden længe kan vinde over ham. Sker det ikke inden Tokyo, så håber jeg at kunne komme med til Japan i mandskabsbåde, enten i toer- eller firerkajak. Enerkajak må så blive i 2024, smiler Rasmus, der godt kunne forestille sig en toer-konstellation i Tokyo med René Holten Poulsen.

– Hvis det bliver tilfældet, må vi se, om vi kan gøre det bedre end Renés sølv fra Beijing sammen med Kim Wraae, siger Rasmus. Til den nye sæson har han fået ny båd med støtte fra Ole Torp, Dansprint, og fra både Lyngby Kanoklub og hjemmefra skorter det heller ikke på opbakning til at få indfriet drømme og ambitioner. Rasmus Knudsen er søn af den tidligere VM-sølvvinder og OL-deltager Yvonne Knudsen og har i storesøster Pernille Knudsen en søster, der også har OL for øje. Pernille Knudsen er med i den firerkajak, DKF satser på at få kvalificeret til Tokyo. – Med både en søster og en mor, der er bidt af kajak, bliver der snakket meget kajak derhjemme. Også for meget en gang imellem, for det er ikke altid, vi er enige. På den anden side er det også en fordel at have en mor og far, der støtter en 100 procent og en søster, som ved, hvad der kræves. På den måde kan vi støtte hinanden, og det er Pernille og jeg gode til. Til daglig træner vi godt nok hver for sig, men vi mødes til stævner, og her er vi gode til at bakke hinanden op, siger Rasmus.


KORT & GODT

White Surfkajak Byggeri Water

DKF’s SEKRETARIAT HAR FÅET NYT TELEFONNUMMER:

43 29 10 94

Kort & godt Støt DKF hver gang du tanker

Tillykke til…… Sædvanen tro fandt DKF tid til at uddele både pokaler og diplomer under Klubsamlingen den 17.-18. marts i Brøndby. David Tetztchner modtog Konghvilepokalen for sit arbejde med at fremme DKF’s  arbejde med surfkajakaktiviteter.

Tank og støt!

Det koster dig ikke ekstra – OK betaler hele beløbet. Har du et OK Benzinkort i forvejen, kan du også få det tilknyttet en sponsoraftale.

Silkeborg tog som vanligt Maratonpokalen, Pagajpokalen og Lyngbypokalen. Vallensbæk Kajakklub modtog Dansprint ergometerpokalen.

Læs mere på kano-kajak.org (medlemsfordele)

60+ samling i Svendborg Den 11.-13. juni arrangerer vi 60+ samling i Svendborg. Kom med og nyd det skønne sydfyn. På campen kan du prøve nye bådtyper, får tips til teknik og møde kajakroere fra hele Danmark. Kontakt sk@kano-kajak.dk

Mens Kano og Kajak Klubben Nord fik Arrangørpolkalen for Støt Brysterne – løbet, der igen i 2017 satte deltagerrekord og som i år – 2018 – fejrer 10 års jubilæum. Grøn Klub-prisen gik til Thisted Ro- og Kajakklub.

Lederpriserne står i kø Der er super dygtige ledere i de danske kajakklubber. Det ved VI godt, men der er også en række kommuner, som anerkender vores dygtige ledere. I Haderslev blev Haderslev Kajakklubs formand Michael Madsen honoreret med Sydbanks Idrætslederpris. Michael modtog i 2017 Kongshvilepokalen i DKF. I Lyngby gik Idrætslederprisen i år til Anja S. Jørgensen fra Lyngby Kanoklub. I Silkeborg har kommunen hædret Lars Bomholt Damgaard fra Silkeborg Kajakklub med deres Idrætslederpris. I Gentofte kårede kommunen Helle Juell fra Hellerup Kajakklub til årets idrætsleder i Gentofte. Der er sikkert flere priser, som redaktionen ikke har hørt om.

| 02-2018 19


ELITE

Sidste år vandt juniorerne EM-sølv og VM-bronze i firerkajakken.

– Vi skal tage et trin opad på den internationale rangstige U-landstræner og talentchef Finn Pape tror på yderligere udvikling og fremgang for de danske kajaktalenter. Tekst: Lars Bo | Foto: Balint Vekassy, Lars Bo

Ser man på antallet af A-finaler og medaljer ved sidste år EM og VM, så hører de danske talenter i U18- og U23-årgangene i kajaksprint til i europa- og verdenstoppen. Ved EM i Serbien blev det til hele seks medaljer, en af guld, en af sølv og fire af

20

| 02-2018

bronze, mens talenterne høstede to bronzemedaljer ved VM i Rumænien. – Sidste års resultater var langt over forventning, men et godt billede på, hvor vi står internationalt lige nu gennem vores målrettede talentudvikling. Over dem alle

strålede Rasmus Knudsen med sit forsvar af europamesterskabet i Beograd, men generelt gjorde vores unge talenter det flot på tværs af årgange, begge køn og i alle bådtyper. Fundamentet for yderligere udvikling er derfor på plads, og med afsæt


Elite

fra det fundament er vores målsætning for den kommende sæson at tage et trin opad på den internationale rangstige. Marginalerne skal med – Ud over medaljehøsten sidste år bygger vi den målsætning på de mange finaler, hvor vi var lige ved og næsten med midterplacereringer, men ikke lige havde marginalerne med os på dagen. I konkurrence med Europas og verdens bedste, alene til VM deltog 900 roere fra 62 nationer, er det ofte de små marginaler, der gør, om man ender på eller udenfor podiet. De marginaler skal vi forsøge at få over på vores side i den kommende sæson, siger U-landstræner og talentchef, Finn Pape og fortsætter: – Det kræver selvfølgelig, at de unge talenter er dedikerede og parate til at ofre det, som skal til, for at tage næste skridt i karrieren. Har de unge den dedikation, så skal forbund, klubber og kraftcentre nok sørge for at hjælpe dem videre. Det handler også om endemålet, at udvikle talenter, der kan gå hele vejen til en karriere på vores seniorlandshold og komme med til OL. Det er den røde tråd i vores talentarbejde.

Med udgangspunkt i ovennævnte ser Finn Pape frem til en spændende sæson, men også til at udvikle næste generation af måske kommende seniorlandsholdsroere fra de yngste årgange. Modsat U18 og U23 EM og VM, hvor kun de absolut bedste slipper gennem nåleøjet til en udtagelse, kan Danmark stille med større hold i de yngste årgange til eksempelvis Olympic Hopes Regatta.

Et andet mesterskab, hvor Finn Pape kan udtage stort hold, er til de nordiske ungdomsmesterskaber. – Sidste år var vi igen stærkeste nation med 36 mesterskaber, men vigtigst var nok, at det især var vores U16-roere, der førte sig flot frem. Det lover godt for den videre talentudvikling og for fremtiden, siger Finn Pape.

Fremtiden tegner lys – Det er i de yngste årgange, man udvikler sig hurtigst. Derfor er jeg glad for muligheden for at prøve mange talenter af i de årgange. Mange af dem, der klarer sig godt til Olympic Hopes Regatta er også dem, der senere rykker op på vores U18-landshold og derfra videre til U23-landsholdet og seniorlandsholdet. Og potentialet blandt de yngste årgange er stort. Sidste år var vi i 38 finaler og vandt fem medaljer ved Olympic Hopes Regatta. Vi havde også to kanoroere med, som gjorde det flot, så måske fik vi også taget hul på en ny æra for kapkano, siger Finn Pape. Finn Pape.

 Erhvervsrejser  Grupperejser  Sportsrejser  Ferierejser Gartnerivej 11  7500 Holstebro  Tlf. 9740 4311  holstebrorejsecenter.dk

| 02-2018

21


DET SKER

Indsendt af arrangørerne:

Det sker Maj – august 2018

Tilmelding: Tjek arrangørens eller arrangementets hjemmeside.

MAJ Maribo Regatta Dato: 19.-20. maj Arrangør: Maribo Kajakklub WWW: maribokajakklub.dk Maribo Regatta er en regatta, med løb på 200 m, 500 m, 1.000 m, samt lange løb 2.500 m og 5.000 m i K1/C1 og K2 samt K4. Der er desuden 1.000 m i U14 og U16. Et rigtig godt løb, for nye kaproere, mulige landsholdsroere i U16 og U18, samt DKFs øvrige eliteroere. Fantastiske omgivelser omkring Maribo Kajakklub, danner rammen om Maribo Regatta 2018. PaddleBattle Cup Dato: 26. maj Arrangør: Pagaj, Holstebro WWW: pagaj.dk Randers City Kajak Marathon Dato: 27. maj Sted: Randers Arrangør: Kano- og Kajakklubben Gudenaa WWW: gudenaa-kajak.dk Hyggeligt og publikumsvenligt stævne på Gudenåen. Ruten er en rundbane, hvor der ros 9, 13 eller 21 km. Der udskrives løb i alle DKF-godkendte klasser, hvor der er tilmeldte. Det er et løb uden overbæringer, men med vendinger i strøm. Så kom og nyd den sidste søndag i maj på Gudenåen.

22

| 02-2018

Fænø Rundt Dato: 27. maj Sted: Middelfart Arrangør: Kajakklubben Strømmen WWW: kajakklubbenstrommen.dk Fænø Rundt (13 km) eller Fænø Rundt Light (5 km kystnær rute). Fænø Rundt foregår i det naturskønne område ved Fænø Sund ud for Middelfart. Kom og vær med til at gøre dagen festlig. Stævnet er for alle, både motionister og kaproere. Pris 30 kr. ved rettidig tilmelding via Strømmens hjemmeside.

JUNI Bagsværd Regatta Dato: 1.-3. juni Sted: Bagsværd sø Arrangør: Regatta Gladsaxe WWW: regattagladsaxe.dk Kære kano- og kajak venner! Regattasamarbejdet ’Regatta Gladsaxe’ bestående af de tre klubber 361 Kano- og Kajakklub, Nybro-Furå Kano- & Kajakklub samt Gladsaxe Kano og Kajakklub har hermed fornøjelsen af at invitere jer til dette års Bagsværd Regatta, som finder sted Fredag den 1. juni til søndag den 3. juni 2018 og naturligvis på Danmarks Rostadion, Bagsværd Sø, Gladsaxe Kommune. Der er ikke løb på distancerne 1.250 m, (2.500 m) og 5.000 m. På distancerne 200, 500 og 1.000 m vil der med flere end 19

tilmeldte blive afviklet B-finaler. I 2018 vil der være start fredag kl. 8.00 for alle årgange U12 -senior. 12-timers indsamlingsløb Dato: 2.-3. juni Sted: Næstved Arrangør: Næstved Kajak og Canoklub WWW: nkc.dk Kom og udfordr dig selv og dine rovenner og støt samtidig kampen mod kræft ved dette 12 timer's event, som er et indsamlingsløb til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Løbet er for alle kajaktyper, kanoer, SUP'er osv. – alle er velkomne. Der ros på en 7 km-distance (1 omgang) i beskyttet farvand, og der vil være en overbæring per omgang. Det er muligt at lave hold med op til roere roere per hold, med bytte af roer i forbindelse med overbæringen. Det indsamlede beløb og overskud fra tilmeldingsgebyr + salg fra diverse boder vil blive doneret til Kræftens Bekæmpelse. Man opfordres selv til at finde sponsorer, der støtter én med xx antal kroner per roet km, men vi vil godt være behjælpelig med det, hvis det ønskes. Der vil være en t-shirt inkluderet i deltagergebyret. Mere info vil løbende blive slået op på nkc.dk PaddleBattle Cup Dato: 9. juni Arrangør: Vejle Kajakklub WWW: vejlekajakklub.dk

Ry Mix Dato: 9. juni Sted: Knudhule Strand, Randersvej i Ry Arrangør: Ry Roklub WWW: ry-roklub.dk Ry K2MIX – Danish Open – er det eneste rene K2MIX maraton i Danmark. 24 km med 4 overbæringer. Alle aldre kan deltage, og det er deltagernes samlede alder i kajakken, som definerer klassen! Løbet har pæne præmier. Det skal være en hyggelig og sjov eftermiddag sammen – på og omkring Knudsø ved Ry, hvor der er god adgang for tilskuere både ved overbæringen og start-/målområdet. Man kan også deltage i en åben klasse på den halve distance – og dermed afprøve maratonkonceptet! Bellevue Ocean Race Dato: 9. juni Sted: Klampenborg Arrangør: Klampenborg Kajak og Kanoklub WWW: klampenborg-kajak.dk Bellevue Ocean Race er Klampenborg Kajak og Kanoklubs (KKKK) Surfski Downwind Challenge. Løbet er ca. 25 km. surf med bølgerne. Afhængigt af vindretningen lægges løbet på 1 af vores 3 baneområder nord for København. Vi sørger for transport af deltagere og surfski til og fra KKKK. Der er præmier til de hurtigste kvinder og mænd og BBQ ifm. præmieoverrækkelsen.


PaddleBattle Cup Dato: 10. juni Arrangør: Kano og Kajakklubben Esrum Sø WWW: kkes.dk

Åbne DM Sprint, masters Dato: 23. juni Arrangør: Sorø Kajakklub WWW: soroekajakklub.dk

Guldborgsund Kajakmarathon Dato: 10. juni Arrangør: Guldborgsund Kajakklub WWW: guldborgsundkajakklub.dk

PaddleBattle Cup Dato: 23. juni Arrangør: Lyngby Kanoklub WWW: lyngby-kanoklub.dk

Guldborgsund Kajakklub afvikler stævne for alle roere, der har lyst til at prøve kræfter med det naturskønne Guldborgsund. Guldborgsund Kajakmarathon byder på to ruter, et trimløb på 15 km og en maratonrute på 21 km, begge ruter starter og slutter ved Guldborgsund Kajakklub. Guldborgsund Kajakklub er centralt placeret i Nykøbing F. by på Lolland-siden. Af hensyn til publikum er begge ruter lagt således at kajakklubben passeres flere gange, dog uden overbæringer. Selvom Guldborgsund ligger tæt mellem Lolland og Falster, så kan der være dage, hvor bølger og blæst stiller krav til roernes færdigheder, derfor anbefales det, at deltagerne har færdigheder svarende til IPP 2. Deltager medvirker på eget ansvar.

Sorø Maraton Dato: 24. juni Arrangør: Sorø Kajakklub WWW: soroekajakklub.dk

Knuthenborg Sprint Dato: 16. juni Arrangør: Maribo kajakklub WWW: maribokajakklub.dk Knuthenborg Sprint er et rigtigt sprint løb, der afvikles på 100m bane. Løbet ros i klasserne U12-U14-U16-U18 og senior. Der startes to ad gangen. Alle er sikret fire løb, frem mod finalerne. Pengepræmier på 3.000, 2.000 og 1.000 kr. til de tre første i dame- og herresenior-klasserne. Samt præmier til de bedste i klasserne. Løbet kan også ros sammen med Craft Sprint i Hvidovre den 17. juni. Nordiske Mesterskaber Maraton Dato: 16.-17. juni WWW: silkeborg-kajakklub.org CRAFT Sprint Cup Dato: 17. juni Arrangør: Hvidovre Kajakklub WWW: hvidovrekajakklub.dk CRAFT Sprint Cup afvikles på en 100 m bane i Hvidovre Havn i klasserne U14, U18, senior og master. Efter en runde på tid, ros der to af gangen, hvor vinderen går videre indtil finalerunden. Her ros om placeringerne 1-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10. Der ros om penge til dame – og herresenior, samt præmier til de bedste i ungdomsklasserne. Sammen med Knuthenborg sprint 16. juni er der fælles præmier til de bedste, samt til bedste klubresultat.

JULI Sommercamp, polo Dato: 2.-6. juli Arrangør: Vordingborg Ro- og Kajakklub WWW: kano-kajak.org Vordingborg Ro- og Kajakklub vil gerne i år invitere alle de klubber, som har unge kajakpolospillere, der kunne tænke sig at komme på Sommercamp med mange andre unge fra hele landet. Vi overnatter i telte, hvor vores fine klubhus vil fungere som stedet vi mødes, spiser griner og fester. Vi afslutter det hele med en turnering, hvor alt det lærte bliver prøvet af. Følg vores facebookside og se, hvordan det hele udvikler sig. Der er tale om et samarbejde med DKF og Vordingborg Kommune.

Silkeborg Regatta Dato: 7.-8. juli Sted: Silkeborg Arrangør: Silkeborg Kajakklub WWW: silkeborg-kajakklub.org Igen i år afvikles Silkeborg Regatta på robanerne på Silkeborg Langsø og med professionelle startbokse. Der vil være 200 m, 500 m og 1.000 m løb i både K1 og K2 for U12, U14, U16, U18 og senior. Desuden vil der være lange løb og lørdag aften afvikles igen short-track-stafet. Amager Strand Park Rundt Dato: 28. juli Arrangør: Sundby WWW: amagerstrandparkrundt.dk

AUGUST Bornholm rundt i havkajak Dato: 9.-12. august Arrangør: Bornholms Kajakklub WWW: bornholmskajakklub.dk Bornholm Rundt i Havkajak er en motionstur rundt om Bornholm fordelt på fire dagsetaper. En fascinerende, smuk og udfordrende tur rundt om øen, der består af høje klippevægge, hyggelige byer, fiskerlejer og lange hvide sandstrande, dog skal man forvente, at bølgehøjden er/kan være større, end I har i dagligt rofarvand. Agger Athlon, Oceanrace og DM Biathlon Dato: 10.-12. august Sted: Agger Havn WWW: aggerathlon.dk

Miljøseminar i Odense – få styr på droner, GoPro og APPs Dato: 26. maj Arrangør: DfFR og DKF WWW: kano-kajak.org Tilmelding: absolut sidste chance i uge 20. Hvad kan klubben vinde ved at satse på naturen? – Vi udvikler nye aktiviteter i klubben, med udgangspunkt i den lokale natur. Er klubhuset miljøvenligt? – Vi tager et miljøtjek. Hvordan kan GoPro, droner, APPs bruges til at vise natur og miljø frem? – Vi tager et kig på de nye muligheder. Se hele programmet på kano-kajak.org

| 02-2018 23


KURSER

Kursusprogram 2018

KURSUS

Du kan stadig nå at komme på kursus i 2018. Fandt du ikke, hvad du søgte? Så er der flere kurser på kano-kajak.org

SPOTKURSER

Reparationskursus

Turlederkursus

Sted: Nybro-Furå (København) Dato: 26. maj WWW: kano-kajak.org

Sted: Orø Dato: 17. juni WWW: kano-kajak.org

På dette kursus lærer du at reparere din kajak eller kano. Du bliver introduceret til forskellige materialer, som polyester og epoxy ( fordele og ulemper ). Vi gennemgår reparationer fysisk ”Hands on”, og der vil også blive tid til at lave enklere reparationer på deltagernes egne kajakker, såfremt denne er i hvid farve. Andre farver er mulige, men ikke på dette korte kursus.

På dette kursus kan du videreudvikle dine færdigheder som IPP 3-roer inden for turledelse af frigivne roer. Kurset fokuserer på de grundlæggende discipliner Ledelse, herunder gruppekommunikation, roning i gruppe og turlederrollen, sikkerhed, herunder risikobegrebet og håndtering af hændelser og planlægning, herunder rutevalg og tidsplanlægning. Se hele programmet på kano-kajak.org

SUP – KURSER & PRØVER KURSUS

DATO

Konverteringskursus – 2 dage

26-05-2018

Kalundborg Roklub

IPP1 Kursus

04-08-2018

Nybro Furå Kano og Kajakklub

IPP1 Kursus Konverteringskursus – 2 dage

11-08-2018

VEST

25-08-2018

Kalundborg Roklub

Konverteringskurserne er til dig, der er instruktør 2 i en anden disciplin og gerne vil være instruktør 2 i SUP.

24

STED

| 02-2018


HAV – KURSER & PRØVER KURSUS

DATO

SLUT

STED

26-05-2018

26-05-2018

VEST

IPP4 Prøve

15-06-2018

18-06-2018

Esbjerg Roklub

Instruktør 3 Kursus

15-06-2018

17-06-2018

Thurø?

Instruktør 2 Prøve

IPP3 Kursus

04-08-2018

05-08-2018

ØST

Instruktør 1 Kursus

04-08-2018

05-08-2018

Midt

IPP3 Kursus

25-08-2018

26-08-2018

MIDT

Instruktør 3 Prøve

25-08-2018

26-08-2018

VEST

KAP/TUR – KURSER & PRØVER KURSUS

START

SLUT

STED

GRUPPE

IPP3 Kursus

26-05-2018

27-05-2018

Vest

Tur

IPP3 Prøve

09-06-2018

09-06-2018

ØST

Tur

Instruktør 2 Prøve

09-06-2018

09-06-2018

ØST

Tur-Kap

IPP3 Prøve

16-06-2018

16-06-2018

ØST

Kap

Instruktør 2 Prøve

16-06-2018

16-06-2018

VEST

Tur-Kap

IPP3 Prøve

24-06-2018

24-06-2018

VEST

Tur

IPP3 Kursus

04-08-2018

05-08-2018

ØST

Tur

IPP3 Kursus

18-08-2018

19-08-2018

VEST

KAP

IPP4 Prøve

18-08-2018

19-08-2018

MIDT

TUR

Instruktør 2 Kursus

18-08-2018

19-08-2018

Kalundborg Roklub

Tur-Kap

Instruktør 2 Kursus

24-08-2018

25-08-2018

VEST

Tur-Kap

IPP4 Prøve

25-08-2018

26-08-2018

MIDT

KAP

| 02-2018 25


SF flydebroer til kano - kajak og roning - fra Svenska FlytBlock med trædæk - stor stabilitet - moduler 2.4 x 6.4m - opdrift 1500kg pr. modul - vægt 430kg pr. modul - lav flydehøjde - 20cm - tilbehør & forankring - katalog - www.nbcmarine.dk

 tlf. 49 17 00 72 26

| 02-2018

-

www.nbcmarine.dk

-

info@nbcmarine.dk


EasyFloat flydebroer til kano ‐ kajak og roning    

                                                                  ‐ fra Svenske EasyFloat i aluminium 

                                                          ‐ stor stabilitet ‐ modulopbygget                                                             ‐ stor opdrift ca. 145 kg pr. m²                                                             ‐ vejer halvdelen af traditionelle flydebroer                                                             ‐ lav flydehøjde ‐ 20cm                                                             ‐ tilbehør & forankring                                                             ‐ katalog ‐ www.nbcmarine.dk 

NBC Marine

tlf. 49 17 00 72          ‐          www.nbcmarine.dk          ‐          info@nbcmarine.dk  | 02-2018 27


EVENTYR

Kajak i Qatar Qatar er landet, hvor der sjældent er kø, men tingene alligevel tager så lang tid, at det kan udfordre min tålmodighed. Det gælder stort set alle steder – dog fandt jeg en arrangør af kajakture, hvor jeg blev overrasket af præcision, bæredygtighed og effektivitet. Tekst: Rikke Kaalund | Foto: Privatfoto

Der findes to firmaer, der lejer kajakker ud i Qatar. Det ene er udsprunget af det andet. Jeg oplevede Qatar fra kajak to gange. Den ene på en arrangeret tur til saltvandsmangroverne nord for hovedstaden Doha. Den anden på egen hånd i en lånt og godt slidt dobbeltkajak på en tur rundt om den kunstige ø, Perlen, hvor Emiren af Qatar har bosat sig samt mange velhavende udlændinge – herunder fodboldtræner Michael Laudrup.

28

| 02-2018

VM i fodbold som katalysator Jeg boede i hovedstaden Doha hos gode venner. Det er tredje gang, jeg besøger det lille land, som er et af verdens mest velhavende. For hvert år er byen vokset og har forandret sig. Der bliver bygget massivt, både af private investorer og af Emiren. I 2022 er Qatar værtsland for VM i fodbold, og den begivenhed er katalysator for mange nye tiltag, der vil gøre det lettere at være turist i landet.

En metro er under opbygning, og i år var der for første gang offentlig transport tilgængelig. Fortove og cykelstier anlægges, og der gøres klar til at modtage de turister, som styret håber kommer. Alle købedygtige indbyggere i Qatar har deres egne biler – og det gjaldt også mine venner. Fredag morgen – den første dag i weekenden i de fleste muslimske lande – stod vi op og kørte nordpå ud af byen mod Al Khor.


Eventyr

Vi mødtes med vores guide fra Discoverarabia.today kl. 8.30. Han var meget ivrig efter at samle flokken af turister og fastboende udlændinge. Vi skulle afsted mod saltvandsmangroverne, inden tidevandet blev for lavt og vi derfor ikke kunne komme afsted på den planlagte tur. Luften var 30 grader, da vi kørte ud i ørkenen mod det 25 grader varme vand. Det var svært at forestille sig, at vi ville møde hav, da vi ikke kunne se andet end sand og ørken, så langt øjet rakte. Men pludselig var vi der. Vores guide og hans hjælpere tog imod os. De noget tunge (turistvenlige) kajakker lå klar, og vi fik instruktioner på et klart og letforståeligt engelsk – det er ikke en selvfølge i Qatar. Det er heller ikke en selvfølge, at tidsplaner holdes. Men med tidevandet som en vigtig faktor og med et firma, der viste sig at være fremsynede og faktisk klar til at tage imod turister, klappede det hele. Rokker, flyvefisk og flamingoer Jeg holdt mig i udkanten af flokken og nød det blanke vand. På udturen var der ikke en vind, der rørte sig. Småfisk sprang omkring kajakken, mens rokker og krabber forskrækkede flyttede sig hen over bunden. Hejrer, flamingoer og andre fugle, jeg ikke kender navnene på, holdt skarpt øje med os, mens vi forstyrrede deres liv i mangroven. Guiden delte ud af sin store viden om naturen i området og den unikke måde, mangroverne kan leve i det saltholdige og meget varme miljø. Mens vi roede, og mens vi badede i det varme vand nær en banke fyldt med flamingoer, fortalte han også om firmaets visioner. I Qatar er forbruget af aircondition, forbrug af luksusvarer, plastik og vand massivt og genbrugstanken er ikke slået igennem. Stort set alle varer flyves eller sejles ind til landet, da ørkenlandet producerer meget få varer selv. Ligesom turismen ikke er udviklet, er synet på genbrug og forbruget af naturens ressourcer heller ikke på højde med, hvad jeg er vant til. Dette firma var dog usædvanligt bevidste om deres færden i det unikke naturområde. Ingen plastikflasker måtte medbringes, ingen affald efterlades, og der blev kraftigt opfordret til respekt for dyre- og plantelivet. De havde visioner om at udbygge med et vandsportscenter samt et læringscenter for børn og turister efter bæredygtige principper, men kommandovejene i Qatar går

gennem Emiren og hans ministerier, hvor det kan være svært at trænge igennem. Så der kan være lang vej, før Discoverarabia finder lydhørhed for deres budskaber. Som det er nu, er det kun de fastboende eller gæster på de større hoteller, der har adgang til SUP-boards, kajakker og vandski. Der er dog planer om at leje ud til turister på dagsbasis. Efter vores store naturoplevelse fredag, havde vi fået blod på tanden. I parkeringskælderen i det kompleks, hvor vi boede, hang der en kajak og adskillige boards. Gennem vagter og servicepersonale i bygningen fandt vi langt om længe ud af, hvordan vi kunne låne en dobbeltkajak. Det tog et par timer, og vi var tilbage i den velkendte ineffektivitet, som man skal indstille sig på for at nyde ferien i Qatar. På Perlen, hvor vi boede, var det besværligt at finde et sted at få kajakken i vandet. I marinaen skulle man være medlem for at kunne benytte broen, og mange af strandene er private og hegnet ind på forskellig vis. Men det lykkedes os at tale godt for en vagt på marinaen, og vi fik endelig kajakken i vandet. Rundt om Perlen via Venedig Da vi endelig kom afsted, havde vi en noget hårdere tur rundt om den kunstige ø Perlen end forventet. Vinden var hård, og bølgerne ville gerne bestemme retning på vores tunge og ufleksible fartøj. Vi forsøgte at holde os kystnært og fik mange indtryk af det kunstige menneskeskabte miljø. Vi passerede industrihavnen og nogle af Emirens boliger (en-familiehuse på størrelse med indkøbscentre). Vi passerede utallige luksusboliger under opførelse og nogle indflytningsklare – men tomme.   Vi kom endelig i læ ved Port of Arabia, som er en enorm havn for yachter. Mange af dem forlader sjældent havnen, men fungerer mere som sommerhuse. Herfra sejlede vi gennem kanalerne til vores eget område, der er anlagt som en kopi af Venedig og fandt en strand, hvor vi kunne hive kajakken i land.

Mit håb er at tage mine børn med til VM i fodbold i Qatar i 2022 og kombinere det med en kajakferie. Med den udvikling jeg har oplevet i Qatar gennem de sidste tre år, er det helt uforudsigeligt, hvor langt de kan være nået med udviklingen inden for turisme, byudvikling og bæredygtighed i 2022. Qatar satser på turisme i fremtiden. De er adskillige skridt bag f.eks. Dubai, men mit håb er, at landet vil blive mere tilgængeligt for turister og, at styret vil opdage, at netop fokus på bæredygtighed, også i turismen, er vejen frem i forhold til at tiltrække udenlandske gæster til et land med en helt fantastisk natur og alle muligheder for at dyrke vandsport.

Fakta om Qatar Indbyggertal: 2,6 millioner indbyggere Areal: 11571 km2 Religion: Muslimsk Styre: Emiren som har nedsat ministerier. Emirtitlen går i arv Havet: Den Persiske Golf med saltindhold op til 42 promille. Et af de mest saltholdige have i verden Arrangør af kajakture: Discoverarabia.today

Bliver Qatar et turistmål? På grund af klimaet og den lange kystlinje kunne Qatar blive et ideelt sted at åbne for vandsportsturisme. Og hvis du ikke er bange for at planlægge turene selv og har en god portion tålmodighed, så er Qatar en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

| 02-2018 29


ANMELDELSE

Anmeldelse

OH1 – den optiske pulsmåler fra Polar Tekst: Anders Krintel | Foto: Søren Manscher

I sidste nummer af Magasinet, kiggede jeg indgående på multisportsuret V800 fra Polar. Polar blev oprindelig kendt for opfinde pulsmåling med det traditionelle bælte omkring brystet. Siden er man begyndt at kunne måle puls optisk, altså ved at sende lys ind gennem huden, som så kan registrere blodets flow. Ofte er denne feature indbygget i sports- og aktivitetsurenes bagside, således at lyset sendes ind i oversiden af håndleddet. Dette er ikke særlig anvendeligt for os kano- og kajakroere, da vi jo typisk sætter uret fast på båden foran cockpittet. Genial løsning Polar har en genial løsning på dette, nemlig deres separate optiske bluetooth-pulsmåler, OH1. Jeg er ganske enkelt ovenud begejstret. For det første slipper jeg for at have pulsbælte rundt om brystet, hvilket jeg egentlig aldrig har brudt mig nævneværdigt om. For det andet har jeg fundet på, at OH1 kan sidde i min knæhase, så

30

| 02-2018

den er helt væk fra alle ”bevægelige” dele på overkroppen. Det er fantastisk i kajakken. Polar foreslår selv, at OH1 skal sidde et sted på ens arme, men på benet opdager man den ikke, og det virker upåklageligt. Polar har, uden at vide det, knækket en stor nød for kajaksporten. Eller rettere for alle, der ikke er fans af brystbæltet. Pulsmåleren kan bruges på tre måder. Man kan bruge den sammen med et pulsur, der modtager via Bluetooth, som f.eks. V800, man kan bruge den sammen med sin telefon og app’en Polar Beat, og endelig kan den bruges som selvstændig enhed, der kan synkronisere dine målinger med Polar Flow. Bruges OH1 sammen med V800, kører det fuldkommen, som var det et brystbælte. Pulsen kan ses løbende og den logges, så du efter træning kan analysere den i Polar Flow-appen. Imidlertid lykkedes det mig ikke at få min telefon til at spille ordentligt sammen med Polar Beat, som den lille fikse træningsapp hedder.


Anmeldelse

| 02-2018

31


Anmeldelse

Telefonen og OH1 fandt uden problemer hinanden, men Polar Beat og min androidtelefons GPS kunne ikke rigtigt arbejde sammen. Polar noterer selv på deres hjemmeside, at de ikke er 100% sikre på, at alle andoidtelefoner er helt med. Imidlertid fungerede det perfekt på min androidtablet, men den gider jeg trods alt ikke at løbetræne med. Og faktisk kommer jeg heller ikke til at løbe med min telefon, da jeg har et V800-ur, så det kan ikke få mig til at holde mindre af OH1. Men Polar Beat kan bruges uden pulsenhed, så det er nemt forlods, inden du køber, at teste om den gratis app vil arbejde sammen med din telefons GPS. Fin analyse af træningspas Når OH1 er registreret i din personlige Polar-profil, kan den bruges som separat enhed. Hvis du således udelukkende er interesseret i at studere din puls-log efter træningen, så får du en fin analyse af dit træningspas. Det er så enkelt, og det eneste man skal huske er at fortælle enheden,

at det nu er den, der skal logge, og ikke en anden enhed – ur eller telefon. Det gøres blot ved at trykke to gange på OH1’s knap. Efter, at man har flyttet selve enheden fra remmen over i den lille USB-konsol, oplades OH1 i USB-porten på computeren. Det kan H7 (Det pulsbælte der følger med V800-uret) f.eks. ikke. På H7 skal man skifte batterier, så også her får OH1 et lille plus. Et andet plus skal den have, fordi den er så uhyre simpel at bruge. Tryk en gang for at tænde. Tryk herefter to gange hvis den skal logge. Hold knappen inde et par sekunder for at slukke. Meget enkelt. Batterilevetiden er helt fin, og det passer fint med, at jeg bare oplader OH1, når jeg alligevel oplader mit V800-ur. På en af mine kajakture fik jeg inden træningen at vide via V800’eren, at batteriet var lavt, men OH1 klarede fint 1.5 time derefter uden at svigte. Alt i alt er OH1 en lille genistreg, der med rabatten via DKF´s aftale med Polar, kan hentes hjem for omkring 525 kr.

Når OH1 er registreret i din personlige Polar-profil, kan den bruges som separat enhed. Hvis du således udelukkende er interesseret i at studere din puls-log efter træningen, så får du en fin analyse af dit træningspas.

32

| 02-2018

Husk DKF’s fordelsaftale med Polar Som medlem af DKF får du altid 25% i rabat på vejl. udsalgspriser hos Polar.dk Find den eller de produkter på Polars hjemmeside som du gerne vil bestille og send din bestilling (gerne varenummer) til kkr@kano-kajak.dk så sørger vi for, at din ordre bliver ekspederet videre med rabat. www.polar.dk


OPSKRIFT

White Surfkajak Byggeri Water

Varm suppe til krift s p O en kølig aften Der findes et utal af frysetørrede supper, men hvad med selv at tilberede en? Tekst: Lars Hector Koudal | Foto: Lars Hector Koudal, Adobe Stock

Tyk linsesuppe til to personer Denne her linsesuppe tager lidt længere tid at lave end færdig-supperne, men smagsoplevelsen er også det større. Ingredienserne, du skal bruge, kan holde sig længe, og så fylder og vejer de heller ikke alverden.

Ingredienser: 1 løg 2-5 spsk. god olie f.eks. rapsolie 1 fed hvidløg 5 tørrede tomater (kan købes på pose) 100 g. orange linser 1 grønsagsbouillonterning 6 dl. vand ½ tsk. garam masala (indisk krydderi) 2-3 skrællede, skiveskårne kartofler (kan udelades) 1-2 dl. ”soja-fløde” (dette produkt er langtidsholdbart) Sådan gør du: 1. Skær løget og hvidløget i skiver eller tern, og svits det i olien i gryden. 2. Hæl 6 dl. vand i gryden og bring det i kog. 3. Tilsæt bouillonterningen, og når denne er helt opløst tilsættes tomaterne, som er skåret i mindre stykker samt linserne og de skrællede, skiveskårne kartofler. Når suppen igen begynder at simre, tilsættes garam masalaen – lidt ad gangen – den er stærk! 4. Hele molevitten skal små-koge i 10 minutter. Tilsæt herefter sojafløden og lad suppen små-simre i yderligere 2-5 minutter. 5. Smag evt. til med salt.

Til denne suppe hører der et godt stykke brød. Det kan du også selv bage på Trangiaen. Se for eksempel opskriften i Magasinet Kano & Kajak, nr. 3, 2017.

| 02-2018 02-2018 33


KAJAKSURF

Kajaksurf i Danmark – 10 års historie For 10 år siden begyndte kajaksurf at få en fod indenfor i det danske kajakmiljø. Tekst: Tue Olesen, OnAdventure.dk | Foto: Tue Olesen, OnAdventure.dk m.fl.

34

| 02-2018


Kajaksurf

Hvad er en surfkajak? Surfkajakker kommer i to klasser: High Performance (HP) og International Class (IC). Surfkajakskrogets bund er planende, med inspiration fra surfboards – og kajakken er optimeret til kystnær brug i brydende bølger. Cockpittet giver associationer til en tætsiddende, hvor du har solid kontakt til sæde, lår og fødder. Den tætte kontakt er med til at give kontrol, for kajakken skal i høj grad surfes med kroppen. Surfkajakkerne er kendetegnet ved, at de har planende skrog, skarpt-vinklede kanter (rails) og dermed egenskaber til at kunne manøvreres på bølgen.

Hvordan vilde er bølgerne til et VM i kajaksurf? Og hvad er baggrunden for at sende et hold af danske deltagere til Nord Irland og prøve kræfter med VM-konkurrencen? For 10 år siden begyndte kajaksurf at få en fod indenfor i det danske kajakmiljø. Her følger historien om den udvikling der er fundet sted gennem årene 2008-2017, og et bud på hvad der vil ske i 2018 og de kommende år. Artiklen her har fokus på udviklingen og de vigtige milepæle, mere end på konkret teknik og grej. For dig der gerne vil vide mere om hvad en surfkajak er, og hvordan du kan lære mere om at at surfe bølger i de korte planene kajakker, findes der information i faktaboksene her i artiklen. De første spirer Allerede tilbage i starten af 00’erne opstår der små enklaver af danske kajakroere som opsøger vesterhavsbølgerne. Blandt andre i form af danskere, der henter inspiration fra udenlandske kajakkurser. Og fra den hedengangne britiske militærmand Ron Reilly, som den gang var midt i 70’erne, og delte ud af sin surferfaring til små hold. De første surfkajakker finder vej til danske kajakforhandlere omkring 2005 og dermed beretninger om surfkajakker i bølgerne ved Klitmøller og langs de nordsjællandske strande. Også fra havkajakkredse ser vi en begyndende interesse for at opsøge surfbølgerne.

2008-2009: En idé fødes og tager fart I 2008 ser vi flere tydelige tegn på at kajaksurf-interessen er vokset gennem de foregående år. I Thisted Ro- og Kajakklub etableres der en kajaksurf-afdeling, hvor blandt andet Casper Gyldenberg og Jesper Tilsted sammensætter en trailerfuld surfkajakker, som står til rådighed for klubmedlemmer og andre med surfinteresse. Der arrangeres både en uformel surfsamling i maj, og et større surfsymposium i september, med Peter Unold, breddekonsulent i DKF, som tovholder på programmet. Lørdag morgen i Nørre Vorupør var der samling, og omkring 30 deltagere var mødt frem. Kravet til kajakkerne var ”brug hvad du har” – størstedelen var havkajakker, med et par surfkajakker og polokajakker var også at finde på stranden. Som eksternt indslag denne weekend, havde vi besøg af Rasmus Fejerskov fra Westwind.dk, som holdt et inspirerende og absolut relevant oplæg om surfetikette – altså de ”færdselsregler” og det adfærdskodeks, der gælder blandt surfere, og som vi der tager ud i bølgerne i kajak, også skal kende og forholde os til. Surfsymposium 2008 markerede på denne måde starten på den udvikling, der skulle kendetegne de to næste år: Idéen om at tage kajakker ud i de danske surfzoner begynder for alvor at sprede sig. Et år senere, i september 2009, var deltagerantallet mere end fordoblet: Omkring 70 deltagere var samlet i Thisted

| 02-2018 35


Kajaksurf

Ro- og Kajakklub, og kajakforhandlerne meldte sig på banen i form af Nicolai Ilcus med Arrow Kayaks, og svenske Leif fra Aterra.se med Watertech-surfkajakkerne. Denne gang var der også workshops på vandet, hvor enkelte deltagere delte ud af egne erfaringer. 2010-2013: Inspiration og erfaring Allerede i maj 2010 fortsatte tendensen: Igen var en flok glade kajaksurfere samlet – med Jesper Tilsteds familiesommerhus som base for den uformelle surfsamling, ramte vi de forårsfriske bølger. Til september 2010 var der et nyt markant trækplaster til det årlige surfsymposium – internationalt besøg fra Peter Blenkinsop, der den gang var formand i World Surf Kayak Association og havde masser af erfaring med både surfteknik og organisation. Med fra England var også Simon Jones, verdensmester på Waveski, og den september weekend bød både på workshops og det første uofficielle DM i surfkajak hvor vi fik erfaringer med konkurrenceformatet.

Hvor kan jeg lære mere? Der findes kajaksurfere overalt i landet, og et godt sted at starte er at opsøge ”Kajaksurf Danmark”, som er facebook-gruppen, hvor det foregår. Med omkring 1.000 medlemmer er det stedet at dele viden, få svar på dine spørgsmål og måske finde din næste surfmakker. Er du interesseret i at deltage i konkurrencer, så er det på surfkajakcup.dk du skal starte. Og så skal du selvfølgelig melde dig til det næste surfsymposium, som løber af stablen sidste weekend i september – i år er det 28.-30. september.

36

| 02-2018

Nu begyndte det danske kajaksurf-miljø for alvor at lugte blod: Det her kunne føre nogen vegne, og et af Peter Blenkinsops store bidrag var at kridte banen op for en plan der kunne bringe det hele fremad. To vigtige komponenter i den var uddannelse og konkurrencer. Uddannelse, for at der blev etableret en forståelse af hvad god kajaksurf er, og konkurrencer som motivationsfaktor for at få flere med ud at træne. I maj 2011 fulgte endnu en konkurrence for surfkajakker, og fem danske kajaksurfere startede op på et to-årigt forløb mod at blive Instruktør 3 i surfkajak – første skridt på den rejse er et IPP3 Surfkajak kursus i Bude (Cornwall i det sydvestlige England), med Simon Hammond som underviser. Samme efterår kører det første Officielle DM, med Simon som chefdommer. Gennem 2012 og 2013 fortsætter Simon Hammond som fast indslag på de danske surfsymposier, hvor organiseringen bliver mere og mere strømlinet. Surfarbejdsgruppen og et team af hjælpere leverede stort stykke arbejde, og både teknik-workshops og officielle danske mesterskaber er nu et fast indslag i september. I september 2013 bliver Bo Strange, Morten Nilsson, David Tetzschner, Jesper Tilsted og Jakob Mønsted færdige med deres Instruktør 3 uddannelse – umiddelbart før at årets surfsymposium bliver aflyst. Ikke på grund af manglende deltagere, men på grund af manglende bølger. Det bliver dog kørt i lidt mindre format, nogle uger senenere. Konkurrenceniveauet hæves I 2014 kom der igen ny inspiration til i form af Chris Hobson, der dengang var

Hvor kan jeg lære mere om god surfetikette? Surfetikette er de ”uskrevne” regler for god opførsel i surfzonen. De gælder for alle, uanset fartøj, og specielt kajakroere bør vise hensyn. Surfetikette er beskrevet på mange websider, både på dansk og engelsk. Hvis du vil læse mere om surfetikette specifikt vinklet på kajakroere, så start med guiden her: onadventure.dk/ surf-etikette-for-kajakroere regerende verdensmester i surfkajak. Chris var med til at fyre mere op under teknikforståelsen med workshops, foredrag og fortællinger – og kunne bekræfte, at ”på en god dag” var de bølger vi surfede, absolut brugbare. Samme år blev Surfkajak Cup-formatet en realitet: fem minikonkurrencer fordelt over året, som en gulerod til at træne mere systematisk og give os konkurrencerutine. Vi holdt samtidig fast i de årlige surfsymposier frem til 2017, som nu begyndte at tælle cirka 50% surfkajakker og 50% havkajakker. Allerede i 2015 har vi faktisk en dansk deltager til VM: Jakob Mønsted er med


Kajaksurf

i Galicien som individuel deltager, og kommer hjem med en super inspirerende fortælling om konkurrenceugen, og de oplevelser der kan hentes til et VM. Bakket op af Chris Hobson begynder tankerne så små at spores ind på næste VM, i 2017 – og da det bliver annonceret til at køre i Nordirland, brygger surfarbejdsgruppen i DKF en plan sammen: Med afsæt i udviklingen i 2016, bliver det annonceret, at 2017 er året, hvor vi skal afsted, og surfkajakcupturneringen bliver brugt som udvælgelsesrunde til at finde deltagerne på VM-holdet. Vi skal bruge både junior (U18), kvindelige deltagere og herrer i forskellige aldersklasser, og alle der vil deltage, skal afsætte tid til træning og 10 dages VM-deltagelse i slutningen af oktober. Vejen til Portrush og World Surf Kayak Championships 2018 Ved en blanding af held, tilfældigheder og hårdt arbejde, ender to af holdets medlemmer, Maja Birk og Jesper Tilsted med at besøge Portrush i foråret 2018. Den tur skulle vise sig at blive afgørende for vores deltagelse, for med sig hjem fik de både erfaring med hvordan de nordirske bølger virkede, men mindst lige så vigtigt: En kontakt til den lokale surf-guru Andy Hill der driver Troggs surf shop og surfskole, og kan hjælpe med indkvartering på sit hostel – lejligheder med fælles køkken, i gå-afstand fra konkurrence spottet. Så bliver det ikke bedre. Vi samler teamet til fælles træningsweekend i september – her bliver der også snakket forventninger til ugens arbejde, og vi ved, at vi kommer til at stå med masser af arbejde: Teamet skal bakke op om hinanden til både individuelle heats og team-konkurrencer, samtidig med at vi selv er ansvarlige for logistik, indkvartering og forplejning Et mesterstykke af logistik bliver kørt i stilling, hvor Johannes og Jesper tømrer en genial transportløsning sammen til at køre alle holdets surfkajakker på lastbil til Portrush i Nordirland, og de danske deltagere plus familie selv følger efter med fly og lejede biler fra Belfast. Med på lastbilen er også alt det grej der skal hjælpe os gennem en uges oktoberklima ved nordatlanten – telt, termokedeldragter, dannebrogsfaner, epoxy og glasfiber, surfvåddragter og mange andre ting.

Nu rykker vi. Det er nu vi skal teste, hvordan formen er, efter måneders surf i danske bølger. Første konkurrencedag ligger lige efter en dyb lavtrykspassage. Resultatet er bølger som overgår alt hvad vi har konkurreret i tidligere – i højde og størrelse. Massive sæt på 3-3 ½ meter buldrer ind mod stranden og de professionelle livreddere på jetski har nok at se til på konkurrencens første morgen: Alle kæmper, både os og de andre deltagere. Resten af ugen konkurrerer vi på alt fra helt rene, kraftfulde bølger i den helt rigtige ”yeeehaarr- størrelse", til noget der er så småt, at vi ville have kaldt det ”fesent” på nordjysk. Og konkurrencen slutter i vindblæste og lettere rodede bølger. Vi har smagt hele paletten af forhold og mødt en kæmpestor hjælpsomhed og opbakning fra de andre teams – blandt andet med lån af kajakker. Der er blevet skabt nye netværk og kontakter, og Bo Oppermann fra de danske team har vist flaget ved de koordineringsmøder der kører på organisationsniveau i ugens løb. For et surfkajak-VM er meget andet end blot konkurrence: Det er en chance for at se internationale surfkammerater. For at dele en pint og en røverhistorie på den lokale pub. For at tegne World Surf Kayak Associations fremtid og bekræfte hinanden i at netop kajaksurf, som den nichedisciplin, det er, har noget helt særligt at byde på: En unik vibe, en energi og en imødekommenhed, som i den grad gør at man får lyst til at ta’ en tur mere i karussellen.

kilometer ned af stranden på på én bølge – helt unikt. Kursen mod Peru er allerede ved at blive sat, og i 2018 er der fokus på at videreføre de danske surfkonkurrencer. Datoer og tilmelding til Surfkajak Cup-runderne kan ses på surfkajakcup.dk. Surfarbejdsgruppen har i 2018 et særligt fokus på at udvikle erfaring blandt U18-kajakroere frem mod at sætte et hold til VM i 2019, hvor der er brug for alle, fra U18 til grand masters på 60+. God etikette og viden hjælper dig på vej Fremover kommer vi til at se endnu flere kajakker på vandet i de danske surfspots, sammen med SUPs, padelsurfere, windsurfere, kitesurfere og andre glade vandhunde. Derfor er det afgørende for sikkerheden og for den gode relation til andre surfere, at vi som kajaksurfere holder en god stil på vandet. Det starter med at man sætter sig ind i god surf-etikette, både i teori og i praksis. Se faktaboksene i denne artikel om, hvor du kan lære mere. Vil du udforske de danske surf-spots, står det danske kajaksurf miljø klar med viden, netværk og muligheder. Du finder alt fra privat arrangerede ture, over konkurrencer, wokshops, symposier og til individuel og gruppeundervisning med uddannede instruktører. Vi ses i de salte bølger!

Kurs mod Peru og verdens længste venstrebølge Næste VM er i 2019 i Peru. Spottet vender ud mod stillehavet, og ligger tæt på Chicama, der er verdens længste venstrebølge. Når den virker kan der surfes flere

Om Tue Tue er DKF Instruktør 3 i havkajak, ACA Level 2 SUP Instruktør, BCU 5* Sea Leader. Tue har roet havkajak siden 2004, surfkajak siden 2008 og padlet SUP siden 2011, og han underviser på alle niveauer, fra begynder, til IPP4 samt ACA Level 2 SUP. Se mere på onadventure.dk og kajakenergi.dk

| 02-2018 37


G ÅRSMØDE KLUBSAMLING O

Livlig debat om Årsmødets fremtid Det blev i en ny form, at DKF afviklede dette års Klubsamling og Årsmøde den 17.-18. marts. Tekst: Ann Kerol | Foto: Ann Kerol

Dette års netop afviklede Klubsamling og Årsmøde i Idrættens Hus i Brøndby blev afviklet under en ny form, hvor deltagerne på Klubsamlingen kunne deltage i flere workshops, hvor emnet ville komme til afstemning dagen derpå under Årsmødet. Og formen blev taget godt imod. Mange havde tilmeldt sig de forskellige workshops, hvor der blev debatteret og arbejdet ihærdigt. Magasinet Kano & Kajak kiggede forbi workshoppen med arbejdstitlen ”Årsmødets format i fremtiden”, hvor der blandt andet skulle snakkes om bestyrelsens forslag om at flytte årsmødet fra forår til efterår. Der var tre punkter på programmet: Præsentation og debat af bestyrelsens ændringsforslag om at flytte Årsmødet fra april til oktober samt udvikling af et nyt format for Klubsamling og Årsmøde over to dage. Projektleder på Bevæg dig for livet – Kano og kajak, Vasant Kotak, afsluttede workshoppen med en præsentation af, hvordan Det Danske Spejderkorps, hvor han har en fortid, med stor succes ændrede formatet på deres årsmøde. Det nye format Efter en livlig debat om fordele og ulemper

38

| 02-2018

med at flytte Årsmødet fra forår til efterår, fremlagde Vasant Kotak den proces, som spejderne gennemgik, da de ændrede formatet på deres årsmøder. I løbet af fem år udviklede deres årsmøder sig fra at være lange og kedelige med masser af debatter om paragraffer, ændringsforslag og regnskab til at blive et tilløbsstykke, hvor omkring 1.000 medlemmer i dag deltager aktivt i workshops forud for det beslutningstagende årsmøde. – På disse workshops kan man drøfte et emne, en vedtægtsændring eller andet, som bliver taget op dagen efter på det store beslutningstagende årsmøde. Det giver den fordel, at man får tid til i et mindre forum at gå i dybden med emnet og således blive klædt godt på, når beslutningerne skal vedtages på årsmødet, forklarede han. Ser man på spejdernes succes med dette format, så har man nu et årsmøde, hvor medlemmerne kommer for at deltage aktivt i debatter, men også og ikke mindst for at lade sig inspirere samt at møde andre spejdere. På den måde har de fået skabt et levende årsmøde, hvor deltagerne får tid til fordybelse og en god dialog, hvor alle i princippet kan komme til orde. Efter oplægget blev gruppen inddelt i tre mindre grupper, hvor de på tre minutter

skulle enes om at finde frem til det værste, der kan ske på fremtidens Årsmøde i DKF for derefter på fem minutter at vende de slemme ting til noget positivt. Det skabte mange sjove debatter ude i grupperne, hvor alle dog var enige om, at det nye format var en fin fornyelse, som de kunne bakke op om. Og som et PS: På Årsmødet dagen derpå blev bestyrelsens forslag om at flytte Årsmødet fra forår til efterår samt at ændre formatet vedtaget.


Klubsamling og Årsmøde

| 02-2018 39


ÅRSMØDE

Kort & godt fra Årsmødet På Dansk Kano og Kajak Forbunds Årsmøde, der blev holdt den 17. og 18. marts 2018 i Idrættens Hus i Brøndby gav Årsmødet tommelfingrene op til bestyrelsens lovforslag. Det drejede sig for det første om at forny Årsmødets format og give bestyrelsen mere frie hænder i forhold til at dele opgaver i mellem sig. Samtidig gav Årsmødet grønt lys for, at efterskoler og højskoler får mulighed for at blive medlem af Dansk Kano og Kajak Forbund. På siden her kan du læse lidt om alt det, der foregik på Årsmødet. Vil du læse det hele, så kan du på kano-kajak.dk finde referatet.

40

| 02-2018


Årsmøde

Valgt blev ... Der var genvalg til Ole Tikjøb (formand), Bolette Fokdal (2. næstformand) og Tom Faurschou (Landshold & Elite), Jens Evald og Thomas Gjerulfsen (Appeludvalget). Til den vakante post (Klubaktiviteter & Motion) blev Emma Broberg valgt. Mens Nina Mortensen blev valgt ind i Appeludvalget som suppleant.

Opbakning til klubbernes aktiviteter omkring Tange Sø Efter en lang debat både lørdag og søndag var der på Årsmødet også stor opbakning til, at DKF fortsat støtter op om klubbernes aktiviteter på Tange Sø.

Vellykket premiere på nyt årsmødeformat Selv om det nye årsmødeformat først var til afstemning på dette Årsmøde, så havde DKF – inden for rammerne af vedtægterne – allerede denne gang lagt om i retning af mere medindflydelse og dybere diskussioner af de forslag, som var sat til afstemning. Bestyrelsen havde valgt, at Årsmødet gik i "startbox" lørdag, hvor deltagerne havde mulighed for at deltage i forskellige workshops. Der var workshops om traditionelle årsmøde-emner som økonomi, forbundets planer og lov- og beslutningsforslag. Men også workshops om nye stævneformater, holdninger om uddannelse og workshops, beregnet på at netværke og på den positive måde grine af de udfordringer, alle aktive møder i klublivet. Søndagen var sat af til afstemninger og beslutninger. DKFs medlemmer viste sig at være med på idéen. Næsten 120 medlemmer deltog i år, og det er en pæn fremgang i deltagerantal i forhold til de tidligere år.

Efterskoler og højskoler som medlemmer Forslaget om at efterskoler og højskoler skal kunne være medlemmer af DKF – stemte Årsmødet også igennem. Det har stor betydning for DKF’s U18-projekt, hvor vi ønsker, at flere børn og unge bliver medlemmer.

Næste Årsmøde er 2.-3. november 2019 Et af formålene med det nye format er at give medlemmerne mere indflydelse. Derfor stemte Årsmødet for at rykke Årsmødet til efterår, så bestyrelsen kan tage højde for de forslag, der kommer fra medlemmerne i sæson- og budgetplanlægningen.

| 02-2018

41


HÆDER

Alle modtagere på podiet i Silkeborg.

World Paddle Awards – Denmark Paddle Awards? Tekst: Anders Krintel | Foto: Nicolaj Skotte

42

| 02-2018


Hæder

Siden 2014 har en særlig komité årligt uddelt den såkaldte World Paddle Awards. Bag arrangementet, og prisen i det hele taget, står den tidligere hollandske whitewater- og slalomroer Rob Van Bommel. En yderst sympatisk og dedikeret mand, der også er kendt for at stå bag en af verdens bedste webportaler om kano og kajak, nemlig sportscene.tv Idéen med en prisuddeling i vores sport i bred forstand er jo ligetil, men ingen tvivl om, at det må have krævet et kæmpe arbejde og et kæmpe overblik at få hele institutionen op at stå. 24. februar var det så Danmarks tur til at huse arrangementet. Det ved læserne allerede, for i sidste nummer kunne vi skrive om Finn Larsen fra Maribo, der modtog ”The Golden Paddle” som statuetten til vinderne hedder. Magasinet Kano & Kajak var inviteret med til den fornemme gallafest, som foregik i Silkeborg. Det slog mig ret hurtigt, at denne pris sigter langt bredere end blot mod kano- og kajakroere. Det er også trænere, arrangører, faciliteter, medier. Samtidigt omfatter kano og kajak i denne sammenhæng alt, hvad der kan tænkes at skulle drives fremad med en paddel eller en pagaj. Polo, white water, slalom, SUP. Det var godt at blive mindet om, for som dansker glemmer man hurtigt, at f.eks. slalom er en ret stor OL-disciplin. Bevidst om alle slægtsbånd Det fine ved denne aften var, at vi pludselig blev meget bevidste om alle slægtsbåndene. Jeg havde næppe før haft fantasi til at forestille mig, at jeg skulle klappe velmenende af og smile oprigtigt til australske slalomroere og franske stævneplanlæggere. Det hele betød noget, og folk var rejst fra både Australien, Sydafrika og alverdens andre lande for at være med. I en stund mellem to uddelinger, fik jeg en sludder med en anden gæst. Vi snakkede om muligheden for at lave en lignende anerkendelse på nationalt plan. Det er vel ikke nogen dum idé? I en klumme sidste år plæderede jeg for, at man måske skulle uddele en ”Årets Jytte” til en person der bringer god stemning – opkaldt efter den farverige Jytte Duun. Den pris skal med, hvis dette får gang på jord. Og jo, jeg ved godt, at der bliver uddelt hæder og ære til Årsmødet, men alligevel.

| 02-2018 43


Hæder

Årets juniorroer, Barbora Dimovova,tv.

Aftenens første pris gik til den slovenske kano- og kajakjournalist Nina Jelenc. Hun er vel det slovenske svar på dette magasins Lars Bo Nielsen. Skulle der uddeles en mediepris i Danmark, er der jo masser af topdygtige fotografer, Jens Thybo, Nicolaj Skotte, Bo Leihof, eller den dedikerede Jan Christensen, der i mange år stod bag ”Kajaksporten i fokus”. Sportswoman of the Year blev den karismatiske mangedobbelte slalomverdensmester Jessica Fox, der er 15-dobbelt verdensmester. Heraf syv seniortitler. Det spektakulære ved Fox er, at de 15 guldmedaljer er fordelt med ni i kano og seks i kajak. Det er enestående. Herhjemme kan vi også sagtens finde fantastiske piger, der kan få titlen som årets kvinde. Årets Foundation Award gik til den britiske slalomtræner Dennis Newton, om hvem man kunne fylde hele dette magasin. En sportsmand og træner indenfor white water og freestyle, og som selv har et hav af internationale medaljer. Der er masser af gode trænere i Danmark – også inden for polo, hav, para og surf f.eks. Det

er ikke vores fantastiske kraftcentertrænere, der skal rende med det hele. Den fornemme pris Industry Professional, der jo sidste år gik til Vejle Kajakklubs flydende hus, gik i år til folkene bag setup’et til VM i slalom og white water, der blev afholdt i Pau, Frankrig. De talte om 50.000 tilskuere til dette, så det har været et vildt projekt. Her skal det nævnes, at det danskarrangerede VM i SUP i Københavns Havn var blandt de tre finalister til prisen. Årets juniorroer blev den Tjekkiske white water-roer Barbora Dimovova, der i 2017 fik to guld og to sølv til junior-VM, men også lige nappede en fjerdeplads i seniorklassen Det vælter med vanvittigt dygtige juniorer i disse år, så den bliver svær her i Danmark. Mette Hemmingsen, Simon Schuldt, Rasmus Alsbæk, eller Thorbjørn Rask, Nikolai Thomsen eller Rasmus Knudsen, Victor Aasmul bare for lige at nævne dem, der som jeg husker det, tog internationale medaljer. Jeg ville ikke kunne vælge. Sportsman of the Year gik til endnu en slalomroer, nemlig dem slovenske Peter Kauser. Det er vildt så meget white water

Rob van Bommel.

Hank McGregor fik en æresaward.

44

| 02-2018


Hæder

og slalom fylder ude i verden. Prisen blev i øvrigt overrakt af en stolt Rasmus Knudsen, den danske junior-europamester. Så kom vi frem til ”Lifetime Achievement”. Den fik Finn Larsen fra Maribo som bekendt, men det der pludselig betød rigtig meget også var, at det var Ole Torp, som de fleste kender fra Dansprint, der havde fået æren af at overrække prisen. Torp var endog meget rørt og stolt, og det var her, det stod klart, hvor meget denne pris faktisk betyder og hvor meget, Finn Larsen betyder for vores sport. Grund til fest i Danmark Ole Torp blev i øvrigt indlemmet i akademiet bagved prisen. Det er altså ret godt gået. Slutteligt havde akademiet i år valgt at uddele en slags ærespris, der gik til min personligt største helt nogensinde, nemlig den sydafrikanske maratonroer Hank McGregor, der er 10 gange verdensmester. En mand der har sat helt nye standarder for maratonkajakroning. Jo, vi kunne nok holde en lignende dansk fest og/eller måske sætte langt mere fokus på de ærespriser, der i forvejen findes: Æremedlemsskaber, Grøn Klub-prisen, Kongshvilepokalen, SLF-kredsens maratonpokal, Lyngbypokalen, Arrangørpokalen, Pagajpokalen og Danspint Ergometerpokalen. Der er da grund til at holde fest med alle de engagerede folk, som knokler for vores sport i Danmark. Tak til alle folkene bag World Paddle Awards for et fantastisk arrangement og engagement.

Jessica Fox blev årets kvindelige sportsnavn.

| 02-2018 45


MILJØ

Miljøkajakken er for alle I samarbejde med Kayak Republic blev pilotprojektet Miljøkajakken søsat ved det årlige arrangement ”Ren Havn” den 2. april 2017. Før denne dato var ”Miljøkajakken” hverken et ord eller begreb. I dag er projektet en uafhængig forening, der oplever stor interesse nationalt og internationalt for, hvordan kajak- og kanoroning kan kombineres med natur- og miljøformidling. Tekst: Tobias Steene | Foto: Miljøkajakken

46

| 02-2018


Miljø

Miljøkajakken er et værktøj, der imødekommer efterspørgslen fra borgere, NGO’ere og beslutningstagere, som ønsker aktiviteter, der kan bidrage til mindre henkastet affald i by- og naturområder. Miljøkajakken er en dobbelt-sit-on-top kajak, der for den garvede roer ikke er særlig komfortabel, men meget funktionel i forhold til de opgaver, den skal løse. I løbet af 2017 benyttede mere end 800 frivillige Miljøkajakken i København, og mere end 3,5 tons affald blev indsamlet. Kajaktypen, vi bruger, gør, at vi kan sætte frivillige på vandet, der aldrig før har prøvet at ro i kajak, hvilket har skabt interesse for kajakroning og, hvordan kajak kan bruges til lokale fritidsoplevelser. Miljøkajakkens muligheder Hos foreningen Miljøkajakken fokuserer vi særligt på at påvirke og mobilisere nedefra og op i forhold til nye indsatser på miljøog naturområdet. Det gør vi ved at tilbyde alle muligheden for at få en gratis tur i Miljøkajakken under den forudsætning, at der indsamles affald og, at oplevelser i kajakken deles på sociale medier. Gennem sociale- og traditionelle medier lægger vi vægt på at fortælle den gode historie om Miljøkajakken, og hvordan der lokalt kan skrides til handling for at komme miljøproblematikker til livs. Den fysiske Miljøkajak er fundamentet i vores forening, men også et incitament til videreudvikling af vores formidling.

| 02-2018 47


Miljø

Vi vil gerne udvide vores samarbejdsportefølje og netværk, særligt med kajakklubber som vi i forvejen ved er meget miljøbevidste, som vi eksempelvis oplevede til DM Havkajak 2017, hvor Miljøkajakken deltog.

Vi inviterer personer, der på den ene eller anden måde har haft med vandmiljø og vandaktiviteter at gøre på såkaldte ”affaldstogter” og har blandt andre haft overborgmester Frank Jensen samt eventyreren og forfatteren Erik B. Jørgensen i Miljøkajakken. Miljøkajakken har deltaget i arrangementer, som eksempelvis Aarhus Festuge, der gav festdeltagerne en unik mulighed for at ro i kajak fra Mølleparken og ned til Europa Plads. På den måde håber vi, at aktiviteter ,der foregår på et hverdagslivsniveau, kan øge den folkelige bevidsthed om mulighederne for lokale fritids- og naturoplevelser samt gøre miljøudfordringer mere håndgribelige. Samarbejde skaber og styrker fælles målsætninger Vi finder det interessant, hvordan Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) og Dansk Forening for Rosport (DFfR) har indgået fælles strategiaftaler om at styrke forbundenes natur- og miljøpolitiske arbejde. Det er helt i overensstemmelse med foreningen Miljøkajakkens ånd for, hvordan samarbej-

48

| 02-2018

de på tværs kan bidrage til løsninger og initiativer på natur- og miljøområdet. Vi samarbejder allerede selv med en bred vifte af aktører og er åbne for partnerskaber, hvor fælles målsætninger kan kombineres med gensidig forståelse for partnernes respektive arbejde og formål. Det brede samarbejde bidrager til, at indsatser på forskellige niveauer i større grad kan forankres og, at fælles strategiske målsætninger kan realiseres. Vi vil gerne udvide vores samarbejdsportefølje og netværk, særligt med kajakklubber som vi i forvejen ved er meget

Overbogmester Frank Jensen i gang med affaldsindsamling på et af Miljøkajakkens "affaldstogter".

miljøbevidste, som vi eksempelvis oplevede til DM Havkajak 2017, hvor Miljøkajakken deltog. En Miljøkajak behøver nødvendigvis ikke udelukkende at bruges til affaldsindsamling, men kan i de lokale klubber også bruges til inspirationsture for kommuner, medlemsrekruttering, klubarrangementer, byfester mm.

Kontakt Miljøkajakken Miljøkajakken kan kontaktes på miljokajakken@gmail.com eller via Miljøkajakkens Facebookside. På Facebook kan Miljøkajakkens arbejde følges og på Instagram under ”#miljøkajakken” kan opslag fra de frivillige i Miljøkajakken ses. Ligeledes forventer vi at have en hjemmeside klar snarest.


PR IC E

11 00 ,-

Transform your training WITH A COLOR BURST

Craft training shoes celebrates the joy and passion that come with colors. Available in a multitude of colorways, these shoes are all set to burst onto the training scene. Just pick your favorite and have the most rejuvenating of training. www.craftsportswear.com

@craftsportsweardk

| 02-2018 49


MILJØ

Ny kampagne mod affald i havet Miljø- og Fødevareministeriets kampagne ”Sammen om et hav uden affald” samler sejlere, fiskere og andre borgere til en fælles front mod affald i havet. Tekst: Miljø- og Fødevareministeriet | Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Ifølge nye tal er 85% af danskerne bekymrede over mængden af affald i havet, men der er også bred opbakning til at gøre noget ved det. Kampagnen skal få endnu flere til at tage medansvar for et hav uden affald. Hvert år driver mere end 1.000 tons affald i land på danske strande – og det er kun toppen af isbjerget, for mere end to tredjedel af affaldet ender på bunden af havet. Fra havet og havbunden finder store mængder affald desuden vej til fiskernes net og andre fiskeredskaber. En undersøgelse lavet for Miljø- og Fødevareministeriet af YouGov viser, at 85% af danskerne er bekymrede over mængden af affald i havet, og at 51% kan få deres

50

| 02-2018

strandtur ødelagt af affald på stranden. Affald i havet og på stranden er derfor ikke bare et globalt problem, men også et problem, som vi oplever i Danmark. Stå sammen om et hav uden affald Miljø- og Fødevareministeriet gennemfører i 2018 kampagnen “Sammen om et hav uden affald”, der arbejder sammen med bl.a. sejlernes, lystfiskernes og erhvervsfiskernes organisationer for at skabe opmærksomhed om problemet. Også strandgæster er en målgruppe i kampagnen, som har til formål at få borgerne til at tage medansvar for nå målet om et hav uden affald. Budskabet i kampagnen er: Vi der bruger havene, strandene og havnene skal stå

sammen – og arbejde sammen – om et hav uden affald. Kampagnen, som Dansk Kano og Kajak Forbund og Dansk Forening for Rosport er partnere på, skal gøre borgerne klogere på de negative konsekvenser af affald i havet og de praktiske råd, man som sejler, fisker eller strandgæst kan have i baghovedet for at undgå, at ens affald ender i havet.  

For yderligere info Følg med i kampagnen på www.mst.dk/HavUdenAffald


KORT & GODT

White Surfkajak Byggeri Water

Kom med til årets vådeste sommercamp 1.-4. juli afholder Vordingborg Ro- og kajakklub sommercamp i kajakpolo for børn og unge. Her kan du bruge fire dage sammen med andre unge med masser af action. Skriv til sk@kano-kajak.dk hvis du gerne vil med.

Kort & godt Dato og sted for PBC 2018 (Invitationerne med information om tilmelding m.m. vil vises på DKF´s hjemmeside senest tre uger før arrangementet) • • • • • •

26. maj: Kajakklubben Pagaj 9. juni: Vejle Kajakklub 10. juni: Kano og Kajakklubben Esrum Sø 23. juni: Lyngby Kanoklub 19. august: Vallensbæk Kano og Kajak Club 2. september: Skanderborg Kano og Kajakklub

Søg penge Forenings fra puljen Har din klub et CVR-nummer og en Nem-konto? Hvis en forening vil have del i midlerne fra DIF og DGI’s foreningspulje, så skal den have et CVR-nummer og en NemKonto. CVR-nummeret får du på erhvervsstyrelsen.dk (søg på frivillige foreninger). Nemkontoen får du ved at kontakte foreningens pengeinstitut.

Kom og prøv – kano, kajak og SUP på Havnens dag I år deltager rigtig mange kano- og kajakklubber i Havnens dag d. 9. juni. Se om der er en kano, kajak eller SUP – Kom og prøv-aktivitet i din havn på: www.vildmedvand.dk/hvad-er-havnens-dag

Q-Camp 2018 er godt på vej! Nu kan de 40 første Qvinder godt glæde sig til Q-Camp 2018. Arrangørgruppen har lagt et stort arbejde i at skabe et super program til jubilæumsåret 2018, hvor Q-Camp fylder 10 år. Sæt kryds i kalenderen for datoerne 31. august til 2. september, og skynd dig at melde dig til på kano-kajak.org.

| 02-2018

51


kaJakreJse TIl sardInIen 7 døgn med 5 dages guidede kajakture 22-29. september 2018

vandreferIe vandreuge på fjeldet i norge 2-9. september 2018

norge for famIlIer aktiv sommeruge for familier 29/7-5/8 2018

InsTrUkTØrUddannelse I HavkaJak samlet forløb fra Ipp 2 til instruktør 2, start 18-19. august 2018

Tlf.: 20 33 00 33 • læs mere på sneogvand.dk

Profile for Mediegruppen as

Kano & Kajak-2018-02  

Kano & Kajak-2018-02