Sørlandsparken magasin

Page 1

Sørlandsparken MAGASIN

Næringsrikt mangfold Nye næringstomter Side 8

Beate er sjef for 200 Side 14

Team Tjomsland Side 28


Smart logistikk og grønnere løsninger fra Europa til Kristiansand

...og videre til hele Norge

Vårt mål er å gi deg økt konkurransekraft gjennom miljøvennlige og smarte transporttjenester. Henter du varer fra Europa er sjøveien ofte et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ enn vei. Fra vår terminal i Sørlandsparken distribuerer vi varer til hele Norge gjennom eget distribusjonsnettverk. ColliCare skal være en lønnsom partner for deg som kunde. Ta kontakt, eller besøk oss på Collicare.no

Oddmund Aga Regional Manager – Sørlandet Tlf: +47 911 08 418 E-post: oddmund.aga@collicare.no 2 | April 2021 – Sørlandsparken


Velkommen til Colosseum Tannlege Sørlandsparken

Vi tilbyr alt innen ordinære tannhelsetjenester. Tannsjekken kan du også få på kveldstid hos oss i Sørlandsparken da vi har langåpent mandag-torsdag fra klokken 08:00 til 20:00. Vi har mange års bred erfaring og du kan være sikker på å få en trygg behandling hos våre tannleger og tannpleiere. Vi tilbyr også bedriftsavtale. Ta kontakt med klinikkleder Lillian Lie: lillian.lie@colosseum.no/91798205. Tlf. 38 70 38 38 • kristiansand.sorlandsparken@colosseum.no • Barstølveien 36A, 4636 Kristiansand

Sørlandsparken | April 2021 – 3


LEDER

Velkommen til Sørlandsparken

Sørlandsparken MAGASIN

Nr. 1 2021 – årgang 1

UTGIVER

Sørlandsparken Næringsforening REDAKSJONELL PRODUKSJON

Medieanne GRAFISK PRODUKSJON

Aptum FORSIDEFOTO

Fra venstre: Travtrener og kusk Øystein Tjomsland, transportleder Posten Norge i Sørlandsparken, Anita Svingen Byklum, fysioterapeut hos Blatchford Ortopedi, Lars Hefte og leder av Sørlandsparken Næringsforening, Lene Anderssen. Foto: Kjell Inge Søreide OPPLAG

21 000

Sørlandsparken er en helt unik handels- og opplevelsespark. Dette er bakgrunnen for at vi i Sørlandsparken Næringsforening utgir et eget magasin. Magasinet skal presentere parkens mangfold av bedrifter og selskaper. Vi ønsker å skrive om det som skjer i parken, og fortelle historier til og om små og store virksomheter. I denne første utgaven viser vi litt av bredden i Sørlandsparken, og presenterer noen bedrifter du kanskje ikke visste holder til i parken – som f.eks. Blatchford Ortopedi, en stor ortopedisk klinikk. Vi har besøkt PM Danielsen, som er Sørlandets ledende leverandør av bl.a. kontormøbler. Vi har også vært i stallen til travtrener og kusk Øystein Tjomsland – han har ikke mindre enn 50 hester her i Sørlandsparken. Og vi har vært med utbyggere som viser et nytt område i parken som skal stå klart i 2022. I tillegg til gode historier har magasinet et bredt spekter av annonser, som også forteller om virksomheter og frister med gode tilbud. Vi er med andre ord ganske stolte av magasinet, som vi ikke hadde fått til uten alle medlemmer som har stilt opp og fortalt sine historier. Tusen takk til dere, og tusen takk til alle annonsører, journalister og fotografer. Jeg gleder meg alt til neste utgave – det kommer i oktober. Kos dere med magasinet og velkommen til Sørlandsparken!

TRYKK

Ålgård Offset DISTRIBUSJON

Posten Artikler i magasinet kan gjerne siteres – med kildehenvisning.

4 | April 2021 – Sørlandsparken

Lene Anderssen Daglig leder


Sørlandsparken Sørlandshallen

E-18

Dyreparken

Travpark

IKEA →

Nye næringstomter til salgs! Næringstomter på 1-60 mål fra kun kr. 1.325,- pr m2 - midt mellom IKEA og Sørlandshallen. Flere tomter allerede solgt! Pris gjelder ferdig planert tomt. Kontakt megler på:

Tomtene er regulert til:

Tlf 906 88 493 gunnar@naringsmegleren.no

sptu.no

• Kontor • Lager/Logistikk • Industri Det vil si at det kan bygges kombinasjonsbygg, ingen begrensning på fordeling av kontor/lager – det kan bygges etter behov.

Utbygger: Jarle Tjelland Tlf: 907 59 208

Grunnentreprenør: Frode N. Sørli Tlf: 481 68 202

Sørlandsparken | April 2021 – 5


BLATCHFORD ORTOPEDI

• Er et verdensom-spennende konsern med over 1000 ansatte. • Kjernevirksomhet er å fremstille og tilpasse ortopediske hjelpemidler (såler, spesialsko, sydde sko, ortoser og proteser). • Etablert 1979. • 40 ansatte i Sørlandsparken (150 i Norge). • Samarbeider med Sørlandet Sykehus, fastleger, spesialister og behandlere.

Bedre liv med spesialstøpte såler Lise Pettersen er tverrplattfot, det har gitt 52-åringen flere belastningsskader. Redningen ble spesialstøpte såler. Tekst: Anne S. T. Johnsen Foto: Kjell Inge Søreide

Lise Pettersen skal få nye såler av fysioterapeut Lars Hefte.

6 | April 2021 – Sørlandsparken

– Jeg har slitt lenge med vonde knær og hofter, sikkert fordi jeg alltid har trent mye og belastet kroppen ganske mye. Takket være spesialstøpte såler kan jeg være aktiv uten å få vondt, sier Pettersen og viser sålene som nå skal fornyes.

– Disse har virkelig gjort god nytte. Sålene er veldig behagelige, sier Lise Pettersen. Hun har ny time hos Blatchford Ortopedi i Sørlandsparken – en tverrfaglig ortopediteknisk klinikk med fysioterapeuter, fotterapeuter, ergoterapeut, ortopediteknikere, ortoped, ortopedeiingeniører, sykepleier og kiropraktor. Det er her hennes spesialsåler er laget. – Det å være tverrplattfot er relativt vanlig, og det er ingen alvorlig lidelse. Tverrplattfothet innebærer at fremre del av foten er flat eller har sunket ned, forklarer fysioterapeut Lars Hefte og ber Lise gå opp på en speilkasse for at vi skal se og skjønne hva han mener. Kassen av glass med speil i bunnen vises fotsålens trykkpunkter. – Her ser vi at Lises forfot er flat mot bakken, det gir stor belastning på deler av forfoten. Med smerter her og medfølgende endret belastning kan det – som det har gjort i Lises tilfelle – gå ut over knær og hofter. Kan ikke foten belastes normalt, kan det også føre til feilbelastninger i bekken og rygg. Med en tilpasset såle kan vi rette opp feilbelastningen av foten der det er nødvendig, sier Hefte.


Ved hjelp av speilkassen kan vi se at Lise er tverrplattfot.

En tilpasset såle kan også hjelpe de med overpronasjon (fot som ruller for mye innover), ved stor utadrotasjon (tærne peker utover), for å stabilisere ankel, om det er behov for støtte av fotens indre buer, for støtdemping, ved benlengdeforskjell og ved flere andre plager i føtter og beina for øvrig . Lars Hefte understreker at langt fra alle trenger spesiallaget såle, men råder de som sliter med belastningskader å finne årsaken til plagene. – For å vurdere om du kan ha nytte av såler bruker vi ulike tester. En viktig del av undersøkelsen er ganganalyse, da ser vi på hvordan pasienten går. Vi bruker speilkassen for å se på fotens avtrykk og gjør kliniske tester. Ut fra en samlet vurdering kan vi ofte komme fram til gode løsninger. Mange med feilstilling kan med stor sannsynlighet ha nytte av såler eller en tilpasset sko, forklarer Hefte. Blatchford har besøk av mange mosjonister med løpesmerter. – Løping innebærer stor belastning for beina. Får du vondt, er det viktig å ta smertesignalene på alvor. Det er viktig å bruke sko som passer din fot og en spesialsåle kan være med på å redusere belastningen, sier Hefte. Blatchford har standardsåler som kan slipes slik at de tilpasses den enkelte fot. Eller de gjør som i Lises tilfelle; ta avtrykk av foten og så produseres det såler som er nøyaktig tilpasset fot-anatomien. – Det har vært redningen for meg, sier Lise Pettersen.

Fysioterapeut Lars Hefte viser hvordan det ble tatt avstøpning av Lise Pettersens fot.

Avtrykk av foten som er utgangspunkt for å lage en tilpasset såle. Sørlandsparken | April 2021 – 7


Nye næringstomter i Sørlandsparken øst Et 140 mål stort område i Sørlandsparken rigges nå for utbygging. Mange ønsker å etablere seg her.

8 | April 2021 – Sørlandsparken


Foreløpig er det lite som minner om et pulserende næringsområde, men Jarle Tjelland (t.v.) og Jan Olav Beckmann lover et det vil det bli. Her er de sammen med leder i Sørlandsparken Næringsforening, Lene Anderssen.

– Interessen for å etablere seg her har vært enorm. Allerede nå er over 50 prosent bortbestilt. Mange store virksomheter har meldt interesse, flere av dem er nykommere i landsdelen, sier Jarle Tjelland, prosjektansvarlig i Sørlandsparken Tomteutvikling – et eiendomsselskap han eier sammen med Jan Olav Beckmann, Rune Mesel og Olav Martin Sørlie og Frode Sørlie. Tjelland og Beckmann tar oss med rundt på området, hvor det arbeides med infrastrukturen og planering. Store lass med stein kjøres vekk. – Daglig fraktes det vekk 3-4000 kubikkmeter med stein. Det er helt enormt med stein som skal vekk – til nå har vi fjernet rundt 200 000 kubikk, og det gjenstår om lag 600 000. All masse blir brukt internt på området, sier Tjelland mens vi går opp på en liten topp for å få utsikt til hele området. Det strekker seg fra Sørlandshallen i sør til Ikea i øst. Det skal bygges vei gjennom hele området som får innkjøring både fra Sørlandshallen og fra Ikea. Hele tomteområdet ligger i Lillesand kommune. – Med denne veiforbindelsen knyttes Ikea enda bedre sammen med resten av Sørlandsparken. Et gode for Ikea, for besøkende og ikke minst for de som etablerer seg her, sier Tjelland. Arbeidet med sprenging og planering startet i fjor høst, og høsten 2022 vil trolig de første bedriftene være etablert. – Vi skal ha infrastrukturen med vann og kloakk klar i løpet av våren 2022, sier Tjelland. – Er det bare plasskrevende virksomheter som skal inn i området? – Nei. Vi tilpasser tomtestørrelser til den enkelte; alt fra 1,3 til 60 mål. Vi skreddersyr gjerne tomter for små virksomheter, sier Tjelland. Lene Anderssen, leder av Sørlandsparken Næringsforening, er godt fornøyd med parkens ekspansjon. – Klart dette er spennende, vekst og ny næring er alltid velkommen, sier hun.

Sørlandsparken | April 2021 – 9


Gratis levering av hvitevarer til hytte og hjem i store områder av Agder!

SØRLANDETS STØRSTE PÅ HVITEVARER

På flyttefot og trenger nye hvitevarer?

Foto: ASKO

Spør oss om pakketilbud! Vi har godt utvalg og gode priser!

BARSTØLVEIEN

ELVEGATA

10 | April 2021 – Sørlandsparken 10-20 (16) 9-17 (15)

TELEFON

381 79 200

rolfselektro.no


Kanonvekst for Avenyen 2020 ble et historisk år for Avenyen – og veksten fortsetter dette året.

Avenyen er en 64 000 kvadratmeter stor handelspark med 26 butikker med et vidt vare- og tjenestespekter. – Kjennetegn for Avenyen er store, flotte forretninger med stort vareutvalg, alle markeds ledende innen sin bransje. Vi utgjør en unik handelsattraksjon, sier Morten Finstad, styreleder i Avenyen Handelsselskap. I dag fremstår Avenyen bedre enn noensinne. – Samtlige lokaler er fylt opp, og driften er god. De fleste virksomhetene rapporterer om 20-40 prosent vekst i 2020 i forhold til året før. Det er kanonbra. Vi har med andre ord klart oss svært godt gjennom det første korona-året. Forretningene her er store, det greit for kunder å holde avstand og det tror jeg vi

profiterer på, sier Finstad. Han får også god respons fra kunder som forteller at de setter pris både på Avenyens store butikkutvalg og på gode parkeringsforhold. Kundene sier de også setter pris på arrangementene i Avenyen; det være seg alt fra Handelens dag med konkurranser, underholdning og gode tilbud til auksjoner. – I fjor sommer arrangerte vi drive-in-auksjon. Det var en suksess. Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men for å gi kundene noe ekstra, sier han. Finstad forteller at Handelsselskapet også er litt engasjert i humanitært arbeid, og har de siste årene bidratt til Blå Kors sin omfattende virksomhet.

Forretningene er store i Avenyen – og parkeringsplassene er mange.

Sørlandsparken | April 2021 – 11


Velkommen til Avenyen i Sørlandsparken

God plass, enda bedre utvalg Sving innom oss!

Vi legger til rette for en trygg handel

26 butikker

12 | April 2021 – Sørlandsparken

900 parkeringsplasser

64000 kvm butikkareal

avenyensorlandsparken.no


Colosseum Tannlege Sørlandsparken ønsker velkommen. Fra venstre: Tannlege Ewa Anna Neset, tannlege/fagleder Hilde Reiersen, tannlege Wenche Langeid, tannpleier Lene Solborg, tannlege Robert Ginejt, tannpleier Linda Otilie Wetrhus, tannlege Lisa V. Gjøsund og tannlege Vitalija Kvietkute. Ikke tilstede på bilde: tannlege Dror Yaacov og dr. Christoph Ziegler.

Gode smitteverntiltak hos tannlegen – Det er trygt å komme til oss, vi har gode smittevernrutiner.

Sier Hilde Reiersen, fagleder og en av sju tannleger hos Colosseum Tannlege Sørlandsparken. Under pandemien har de hele tiden på heldekkende frakker, luer og visir, som byttes og vaskes kontinuerlig. Det er heller aldri mange pasienter på venteværelset samtidig. – Vi har strenge kontrollrutiner som sikrer at ingen med sykdomssymptomer kommer inn til klinikken, sier Reiersen. Colosseum Tannlege er en del av Colosseum Dental Group, Europas ledende tilbyder av tannlegetjenester med over 300 klinikker i åtte land.

– Colosseum er Norges ledende leverandør av tannhelsetjenester, med over 30 klinikker som alle tilbyr det beste innen tannhelse. Colosseum Tannlege Sørlandsparken består av sju tannleger, 2 tannpleiere, 10 tannhelsesekretærer, 1 kirurg og klinikkleder i Sørlandsparken, sier Reiersen. Vi tilbyr alt innen ordinære tannhelsetjenester, estetisk tannbehandling (bleking av tenner, fasetter, porselensfyllinger, kroner), fjerning av tenner, implantatbehandling og regulering med Invisalign (usynlige skinner). – Vi har stor fokus på tilgjengelighet, og gir akutt hjelp så raskt det lar seg gjøre. Vi har åpent fra åtte om morgenen til åtte om kvelden mandag til torsdag. I tillegg kan man enkelt booke time på vår onlinebooking, sier Reiersen. Nå ønsker de nye kunder velkommen, og tilbyr bedriftsavtaler.

Sørlandsparken | April 2021 – 13


14 | April 2021 – Sørlandsparken


PROFILEN

Fra forsker-frakk til IKEA-uniform Hun dro til Bergen for å studere biologi, matte og kjemi. For så, kanskje, å bli forsker. I dag er Beate Hagen varehussjef på IKEA Sørlandet.

Jeg har lyst til å påvirke, utvikle og utgjøre en forskjell.

Tekst: Kjetil Anthonsen Foto: Kjell Inge Søreide

– Ja, jeg er nok - eller må vi si var? – et realfagmenneske. Med sans for eksakt vitenskap, konkrete og målbare konklusjoner og å sette to streker under svaret, sier Beate. Men det var før hun ble hodestups og hemningsløst forelsket i IKEA. Hun valgte spesialisering i kjemi og biologi på Katta, rakk et år med biologi på daværende HiA før hun satte kursen mot Bergen. Vi skriver 2000 og 21 år gamle Beate hadde fremtidsplanene rimelig klart for seg; aller helst et liv i hvit forsker-frakk. Og nå rusler hun rundt i IKEA-gul uniform, på 21. året! – Som student måtte jeg ha noe mer å leve av enn Lånekassa. Jeg fikk jobb hos IKEA Åsane i Bergen, som tilkallingsvikar i belysningsavdelingen. – Uten å ane forskjell på volt og watt eller LED? – Ja, jeg hadde ikke peiling. Men jeg lærte raskt. De har systemer for sånne som meg. I IKEA er det plass til medarbeidere uten formalkompetanse, det får de med på ferden. Og så kom det godt med at jeg er et nysgjerrig, lærevillig menneske. Jeg ble fullstendig hekta på verdiene, visjonene, holdningene, miljøet. Jeg fikk kolleger som ble gode venner.

Plutselig var det mye gøyere å jobbe på IKEA enn å studere biologi, ler Beate. Men høyrearmen vitner om fortsatt sterk sans for natur. Den er fargerikt og frodig tatovert med fugler, dyr, blomster og annen natur. – Tatoveringen startet nokså tilfeldig og impulsivt. Jeg kan forsikre at jeg var både voksen og edru. Siden har det blitt en slags facinasjon. Men det er ikke sant at jeg bruker alle sparepengene på prosjektet, slik noen tror, flirer Beate. Hun ler mye og ofte, Beate. Gjerne av seg selv. Øynene blir små streker under markerte bryn, før hun proklamerer at selvhøytidelighet har hun liten sans for. Derimot har hun stor sans for huset på Birkeland som de kjøpte i fjor. Her går livet på lavgir i forhold til jobbehverdagen. Hun strikker, fordi hun ikke klarer å sitte stille med hendene i fanget. Luer og pannebånd til gud og hvermann – tålmodigheten rekker ikke til gensere – etter å ha kjøpt et lass garn på impuls. Så nå vet vennekretsen hva de får til jul! Hun dyrker grønnsaker og nyttevekster i drivhuset. Pusser opp soverom, snart kjøkken. Men heimen er ingen IKEA-katalog, hun er ikke fanatiker, påstår hun. Her er også plass til brukte og arvede ting. Hun driver styrke-

Sørlandsparken | April 2021 – 15


Sier Beate og påstår på utpust – nesten uten å blunke – at hun kan navnet på alle de 200 ansatte. En flott gjeng, hun prøver å snakke med hver enkelt. Vanlig smalltalk, mer enn bisniss. Samtidig understreker hun at hun ikke opererer i et vakuum. Hun tror på at mennesker spiller hverandre gode, når tilliten er til stede og alle vil hverandre vel. Hun blottstiller uvitenhet eller tvil, hun lever godt med å ikke kunne eller vite alt. Hun ber om ærlige tilbakemeldinger og får det. Hun spør gjerne om hjelp. – De andre stiller opp, de hjelper, de heier. Gjør meg god. Samtidig skjer noe magisk; de andre får vist seg fram og får anerkjennelse for kunnskap og innspill. Vinn-vinn! Jeg behøver ikke bli mye bedre på alt det jeg ikke er så god på, det holder at jeg har folk rundt meg som er gode på det. I min jobb er det viktigst at jeg er god til å lede mennesker. Og nesten like viktig at jeg er god til å støtte meg på de samme menneskene. Det er sammen vi er dynamitt! Beate valgte – som utaskjærs-sørlendinger flest – å vende tilbake til hjembyen. Her fikk hun en sentral rolle i etableringen av IKEA Sørlandet i oktober 2010. Blant mye annet var hun med på å ansette alle medarbeiderne.

Varehussjef på IKEA Sørlandet, Beate Hagen, synes hun har drømmejobben.

trening og går daglig skogstur med hunden. En sort og bortskjemt labrador. Som (tidvis) lyder navnet «Olivia» - sånn går det når man overlater til et tantebarn å døpe dyret. Hun ble i Bergen i 10 år og fikk stadig større ansvar. IKEA gjengjeldte hennes kjærlighet. Gav henne stadig flere muligheter, i form av kurser, seminarer og programmer i Norge, Sverige og Nederland. – Er du streber og karrieredame? – Jeg liker ikke sånne merkelapper. Men jeg våger å si at jeg har lyst til å påvirke, utvikle og utgjøre en forskjell. Og så tillater jeg meg å mene at jeg har noen gode egenskaper. Jeg er nysgjerrig, uredd, utålmodig rastløs og jeg tør å ta beslutninger. Dessuten er jeg flink til å se mennesker.

16 | April 2021 – Sørlandsparken

– I dag, 10 år senere, kan vi slå fast at det ble en suksess? Beate er ikke like rask på avtrekkeren som hittil i intervjuet. Selv om svaret selvfølgelig er ja. – Forventningene var realistiske og nøkterne. Mange års budsjetter hadde rød bunnlinje. Vi har levert bedre enn budsjett og er nå på god vei mot solid og lønnsom drift. Jeg er veldig optimistisk når det gjelder fremtiden til IKEA Sørlandet. – Det har vært harde tak underveis? – IKEA Sørlandet og jeg har det til felles – for øvrig i likhet med de fleste andre selskaper og mennesker – at tilværelsen byr på opp– og nedturer. Den jobbmessig mest krevende oppgaven var å nedbemanne med 45 medarbeidere på grunn av dårlige resultater. Det rammet deltidsansatte studenter og fulltids familieforsørgere. Vi fulgte ansiennitetsprinsippet og samarbeidet tett med fagforeningen. Jeg tror vi klarte det så anstendig det går an. Jeg har prøvd å følge de fleste i tiden etterpå, og gleder meg over at mange av dem har fått ny jobb. Noen i andre IKEA-varehus, noen hos nye arbeidsgivere. I mange uker kostet det meg krefter og nattesøvn. Hun er veldig på på jobben. Jobber hardt, hvilket ikke nødvendigvis betyr lenge. Beate tror ikke på dem som skryter av 60 timers


I min jobb er det viktigst at jeg er god på å lede mennesker.

uke. Hun jobber fokusert, konsentrert og effektivt, sier ja til utfordringer, selv de som føles i overkant store. – Utålmodigheten min - som jeg mener er et gode – betyr, ifølge mine nærmeste ansatte, at konsentrasjonen min varer i 45 minutter. Det har de målt. Derfor varer de fleste møtene her så lenge. Det man ikke får gjort på 45 minutter rekker man heller ikke på en time. – I 12 av dine 14 måneder som varehussjef har landet, folket og næringslivet vært herjet av en pandemi. Hva har det gjort med deg og dine? – Alt ble snudd på hodet, men det betyr ikke at vi klager. Hjemmeinnredningsbransjen har vært priviligert. Folk pusser opp og ommøblerer i stedet for å reise. Vi har færre besøk, men de som kommer her, handler mer. Dessuten har vi hatt kjempevekst i netthandel. Mange bestiller, vi plukker varene og så henter kunden dem. Det betyr at mange av de ansatte har fått nye oppgaver, men ingen er blitt permittert. Jeg er imponert over de ansattes fleksibilitet, deres evne og vilje til å håndtere utfordringer. Restauranten er stengt, de som før serverte kjøttboller plukker nå varer til nettkunder. Og så er jeg stolt over den massive smitte-

verninnsatsen vår. Ingen av våre 200 ansatte er blitt smittet på jobb, og det i et varehus med mange hundre tusen besøkende under pandemien. Når erfaringene en gang skal oppsummeres, blir de ikke entydig negative. Jeg er blitt tryggere og mer kjent med meg selv. Jeg har tro på at vi her på huset kommer til å bli en stødigere, åpnere og mer sammensveiset gjeng. Og så tror jeg at pandemien fører til at vi i fremtiden vil løse masse utfordringer på en bedre og langt effektivere måte enn før. – Enda lenger inn i fremtiden, hva gjør Beate Hagen om 10 år? – Jeg fortsetter å være meg selv, jeg kan jo ikke være en annen. Men jeg fortsetter nok også å prøve å bli en bedre utgave av meg selv. Jeg koser meg nå, og håper det varer ved om ti år. Om jeg koser meg på IKEA eller andre steder, aner jeg ikke. Jeg tror jeg fortsatt har en utfordrende jobb som jeg gleder meg til hver dag. Men mest av alt håper og tror jeg at huset på Birkeland rommer en litt større familie enn dagens mann, kone og labrador, sier Beate med et hemmelighetsfullt glimt i øyet. Adoptivbarn er i sikte. Jeg glemte å spørre om Volvo er bestilt.

FOTBEHANDLING FOTANALYSE OG INDIVIDUELT TILPASSET SÅLE SKO SPESIALIST

VERNESKO

Tlf: 38 10 07 17  Barstølveien 7 A  Basisfot.no 

Sørlandsparken | April 2021 – 17


Vi gjør det mulig Vi i Blatchford har et stort engasjement for våre kunder. Vi søker alltid etter å tilby deg de beste ortopediske hjelpemidlene. Sammen kan vi utgjøre en forskjell. Blatchford har et nært samarbeid med Orto Klinikken.

18 | April 2021 – Sørlandsparken


STORT & SMÅTT

Norges største kjøpesenter

or.no/b bedrift

Sørlandssenteret er Norges største kjøpesenter med et areal på 112 000 kvadratmeter. Senteret ble bygget i 1987, og har siden den gang hatt tre store utbygginger; i 1994, 2007 og den siste store i 2013. Senteret ligger like ved E18, tilbyr 4000 gratis parkerings-

plasser, har 18 kundeinnganger og hele 147 butikker. Varespekteret er stort; alt fra interiør, mote og sport til elektronikk, optiker og dyrebutikk. Senteret har også 20 restauranter, så her skal du få slippe å gå sulten! 2020 ble et rekordår for Sørlandssenteret, med en omsetning på ca. 2,7 milliarder kroner. Senteret eies 50/50 av Olav Thon Gruppen og DNB.

Smartservice Har du en eldre bil uten garanti og skal på bilferie i sommer kan NAF Smartservice være en god idé. Bilen blir da systematisk sjekket for feil, mangler og slitasje. Du får også en rapport på eventuelle feil og mangler, og tilbud på anbefalte reparasjoner. NAF anbefaler årlig smartservice.

Vi heier på V iVd hi e ifeetireenpreåpå h b e r i Vi hbeeiderrifpteåne bedriftene bedVriifhteeienrepå V id he ifetrenpeå b e r i V he bei d riifetrenpeå bedriftene

sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift

Som næringslivsbank heier vi på bedriftene i Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt Som næringslivsbank heier vi på bedriftene i Som næringslivsbank heier vi påNæringsforening bedriftene i samarbeid med Sørlandsparken Som næringslivsbank vi på nytt bedriftene i Sørlandsparken! Derfor har heier vi inngått Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt skal som legger til rette for at disse bedriftene Sørlandsparken! Derfor harNæringsforening vi inngått nytt samarbeid med Sørlandsparken samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening vokse og skape verdi for Som næringslivsbank heier viSørlandsparken pålandsdelen. bedriftene i samarbeid medfor Næringsforening som legger til rette at disse bedriftene skal som legger til rette for at disse bedriftene skal Sørlandsparken! Derfor har vi inngått nytt leggerverdi til rette at disse bedriftene skal voksesom og skape for for landsdelen. vokse og skape verdi for landsdelen. du spørsmål knyttet tilNæringsforening bank og finansiering samarbeidHar med Sørlandsparken vokse og skape verdi landsdelen. Som næringslivsbank heierfor vi på bedriftene i innenfor næring? Ta gjerne kontakt: som legger tildurette for atDerfor dissehar bedriftene skal Har spørsmål knyttet til bank og finansiering Sørlandsparken! vi inngått nytt Har du spørsmål knyttet til bank og finansiering næringslivsbank heier vi på bedriftene i Har dumed spørsmål knyttet til Næringsforening bank og finansiering vokse og Som skape verdi forSørlandsparken landsdelen. innenfor næring? Ta gjerne kontakt: samarbeid innenfor næring? Ta gjerne kontakt: Marianne Høyer-Jonassen Loland Sørlandsparken! DerforTa hargjerne vi inngått nytt innenfor næring? kontakt: Som næringslivsbank vi påbedriftene bedrifteneskal i som legger til rette forheier at disse Bedriftsrådgiver Kristiansand samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening Marianne Høyer-Jonassen Loland Sørlandsparken! Derfor vi finansiering inngått nytt vokse ogknyttet skape verdi forhar landsdelen. Har du spørsmål til bank og Marianne Høyer-Jonassen Loland Mob: 957 06 023 som legger til rette for at disse bedriftene Marianne Høyer-Jonassen Loland skal Bedriftsrådgiver Kristiansand samarbeid med Sørlandsparken Næringsforening innenfor næring? Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Kristiansand E-post:og marianne.loland@sor.no vokse skape verdi for landsdelen. Bedriftsrådgiver Kristiansand Mob:du 957 06til023 som legger rette for at disse bedriftene skal Har spørsmål knyttet til bank og finansiering Mob: 957 06 023 Mob: 957 06 023 E-post: marianne.loland@sor.no vokse og skape verdi for landsdelen. innenfor næring? Ta gjerne kontakt: E-post: marianne.loland@sor.no MarianneHar Høyer-Jonassen Loland du spørsmål knyttet til bank og finansiering E-post: marianne.loland@sor.no innenfor Kristiansand næring? Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Har du spørsmål knyttet til bank og finansiering Marianne Høyer-Jonassen Loland Mob: 957 innenfor 06 023 næring?Kristiansand Ta gjerne kontakt: Bedriftsrådgiver Marianne Høyer-Jonassen Loland E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 Bedriftsrådgiver Kristiansand Marianne Høyer-Jonassen Loland E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 Bedriftsrådgiver Kristiansand E-post: marianne.loland@sor.no Mob: 957 06 023 E-post: marianne.loland@sor.no

sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift sor.no/b bedrift Sørlandsparken | April 2021 – 19


PÅ TIDE MED UTVENDIG RENHOLD Vedlikehold og utvendig renhold er som tannpuss, lar du være blir det smertefullt og dyrt! Få tilbud i dag –20 % til alle medlemmer , gjelder både bedrift og privat. Kontakt og bestilling: utvendigrenhold.no

FOLIEVARME

AUTOMATSIKRING

Barstølveien 36 – Sørlandsparken – Tlf. 380 41 000 – Mandag–fredag 09–17 20 | April 2021 – Sørlandsparken


Utstillingene skal gi inspirasjon.

Storbypilot på bad I Avenyen har Bademiljø 750 kvadratmeter med baderomsutstillinger.

Bademiljø Sørlandsparken, med det juridiske navnet Rør i Sør, utfører alt av rørleggerarbeid; fra enkle serviceoppdrag som utskifting av blandebatterier til levering av komplette bad og våtrom. – Et av våre hovedfokus er totalrenovering av bad, og butikken er bygd opp med tanke på dette. Her har vi tilrettelagt for at kunden skal kunne finne sitt drømmebad. Vi er en såkalt pilotbutikk for storbykonseptet i Bademiljø-kjeden. Ta en tur innom og få inspirasjon, sier Svein Erik Aamodt, daglig leder hos Bademiljø – Rør i Sør, Sørlandsparken. Utstillingen spenner vidt og gir gode ideer for deg som skal renovere eller bygge helt nytt bad. Her er utstillinger for små rom og for store badeværelser. – Vi er oppdatert på trender, derfor vil du

alltid finne nyheter og det siste innen baderomstrender hos oss. Vi har et godt kjedekontor i ryggen som hjelper oss med dette arbeidet. Det siste som er på vei inn nå er Epos – serien til Svedbergs, designet i samarbeid med interiørdesigner Halvor Bakke, sier butikksjef Benedicte Kumar. I butikken kan du teste ut blandebatterier, wc-er og dusjer, de er nemlig tilkoblet vann. – Vi er opptatt av service, kvalitet og kompetanse. De ansatte i butikken går jevnlig på kurs og deltar på forskjellige seminarer, og mange av de i butikken har også utdannet seg fra selgere til baderomsdesignere innen Bademiljø kjeden. Dette for å kunne planlegge og designe kundens drømmebad, uansett stil og smak, vi er her for å hjelpe og veilede kunden til å ta de rette valgene sier Kumar. Lurer du på hva et nytt bad koster; sjekk baderomskalkulatoren på nettsiden til Bademiljø. På nettsiden finner du også tegneprogram, «bestill baderomsdesigner», «bestill rørlegger» og mye mer. Så skal du pusse opp badet finner du mange gode hjelpemidler der. Bademiljø – Rør i Sør, ble etablert i 1998, og har holdt til i Sørlandsparken siden 2003. Firmaet har 25 ansatte; 18 av dem rørleggere – som har arbeid i hele kristiansandregionen.

Benedicte Kumar og Svein Erik Aamodt hos Bademiljø – Rør i Sør.

T O Slettebøe AS

Sørlandets største maskinforretning T O Slettebøe AS – snart 80 år som leverandør av tekniske produkter til industrien på Sørlandet

Butikk og lager 4500 m2

Vårt produktsortiment har gjennom alle disse årene vært i kontinuerlig utvikling. Som kjedeuavhengig familieeid bedrift har vi stor frihet til selv å velge hvilke produkter vi ønsker å satse på. Dette gjør at vi har et stort rikholdig varelager lett

tilgjengelig i Sørlandsparken. Vi er 43 ansatte, hvorav 20 personer innenfor salg. Gode produktkunnskaper og stabil arbeidsstokk gir oss godt grunnlag for å kunne hjelpe våre kunder med sine utfordringer i hverdagen.

Vi styrket i 2014 forretningen med oppkjøp av Skog & Hage, og kan dermed også tilby skog- og hageprodukter til både bedrifter og private. Våren 2020 flyttet Skog & hage inn i våre lokaler i skibåsen 38.

Vårt fokus er på kvalitet fra kjente merkenavn, for å kunne tilby våre kunder de beste produktene i markedet!

Besøk oss på www.sletteboe.no, eller ta turen innom vår butikk i Skibåsen 38 i Sørlandsparken Sørlandsparken | April 2021 – 21


Din lokale elektronikkbutikk i Sørlandsparken!

GRATIS HJEMLEVERING* *Mer info nederst

SPØR OSS GJERNE!

- Lansering mai 2021!

Hos oss finner du et stort utvalg kjente merkevarer!

Hei, vi er Elon! Hjertelig velkommen til vår butikk i Sørlandsparken. Elon er Nordens nye, store elektronikkjede. Med over 600 små og mellomstore butikker i Norden, kan vi tilby spennende produkter til konkurransedyktige priser. Samtidig er vi nære og lokale, og har derfor mulighet til å tilby fantastisk service gjennom produktkunnskap og tjenester som gjør hverdagen enklere for våre kunder. I Elon Sørlandsparken setter vi kundenes behov i fokus. Vi tilbyr personlig rådgiving og oppfølging, i stedet for å forsøke og selge deg noe du ikke trenger. Vi vet at dette er veien til å bygge tillitt mellom oss bak disken og deg som kunde. Hos oss kan du være trygg på at vi er helt oppdatert på alt av elektronikk og teknologi, samtidig som vi gladelig slår av en prat for kosens skyld. Vårt mål er å skape en lokal butikk hvor kundene våre trives! Det er derfor vi sier …

Velkommen hjem til oss i Elon Sørlandsparken!

Vi hjelper deg med levering, montering og retur av gammel vare. Kom gjerne innom for en prat eller se vårt utvalg!

Elon Sørlandsparken Skibåsen 43, 4636 Kristiansand TLF: 38 09 99 99

Åpningstider: man - fre: 10 - 20 lør: 10 - 16

22 | April 2021 – Sørlandsparken *Gjelder for kundeklubbmedlemmer kjøring av hvitevarer og TV-er fra 50 tommer og oppover, til gårdsplass og innen en radius på 20 km.


Byggmakker overtar Carlsen Fritzøe 24. mars ble Carlsen Fritzøe en del av Byggmakker-kjeden. 24. mars var det slutt for Carlsen Fritzøe – ny logo på bygget er kanskje den største forskjellen fra tidligere.

– For deg som kunde hos oss i Sørlandsparken, vil dette bare bli til det bedre. Vi har fått ny logo, og i bunn og grunn blir dette den største forskjellen nå i starten. Vareutvalget blir litt større, vi vil være mer synlige i media. Logistikken er slik du kjenner den og alle våre ansatte fortsetter – bare med nye Byggmakker-klær, sier Frode Andersen, ansvarlig for nye Byggmakker i Sørlandsparken. Carlsen Fritzøe, nå Byggmakker, har lang tradisjon innen trelast og byggevarer, og er en komplett leverandør

Velkommen til NAF Senter Kristiansand

innen trelast, byggevarer, kjøkken og interiør. At Byggmakker har kjøpt Carlsen Fritzøe betyr at det nå er 89 Byggmakker-varehus i Norge. – Vår bransje er i enorm vekst for tiden, og sammenslåingen vil utvilsomt styrke vår posisjon på Sørlandet, sier Andersen. Kesko Norge, en av Norges ledende aktører innen byggevarehandel, eier Byggmakker. I tillegg eier og driver selskapet elektrogrossisten Onninen.

KRISTIANSANDS EIENDOMSAKTØR

• EU-kontroll • NAF-tester • Service og reparasjon på bilen din Trygghet på veien starter hos våre fagfolk.

Vi har bygg og lokaler i alle formater, strategisk plassert i og rundt hele Stor-Kristiansand. Vi er opptatt av å bygge verdier og å ta samfunnsansvar, samtidig som vi ønsker å levere førsteklasses service til våre leietagere.

Bestill på naf.no eller tlf 08 505

Bente Mosvold Andersen bente@mosvold.no +47 90 50 52 36

Ta kontakt om du ønsker å leie hos oss!

Terje Tjelland

terje@mosvold.no +47 91 12 11 31

Sørlandsparken | April 2021 – 23


d i t ll a s e n n i f t e D l i t a r d å l i t n n u en gr ! t e r e t n e ss d n a l r ø S 24 | April 2021 – Sørlandsparken


4000 GRATIS

PARKERINGSPLASSER

Åpent 10-21 (19) sorlandssenteret.no

Sørlandsparken | April 2021 – 25


SPESIALISTEN PÅ REPARASJON OG SKIFTE AV BILGLASS!

KLAR SIKT GIR TRYGG KJØRING!

HURTIGRUTA CARGLASS SPYLERVÆSKEAVTALE

Vi gir deg gratis påfyll av spylervæske i 1 år. Avtalen gjelder alle våre avdelinger.HURTIGRUTA For registrering CARGLASS SPYLERVÆSKEAVTALE send «hurtig» til 2240. DIN SIKKERHET – VÅRT ANSVAR!

www.hurtigruta.no

09500

Barstølveien 31 - 33 4636 Kristiansand

CONCEPT STORE Lexington Store Sørlandssenteret, 2

26 | April 2021 – Sørlandsparken

etg .

+47 38 61 34 77

Barstølveien 6 4636 Kristiansand


Rolfs Elektro jubilerer Rolfs Elektro ble etablert i Elvegata i 1987, snaue fem år senere åpnet avdelingen i Sørlandsparken. – I desember har vi 30-årsjubileum, det er vi stolte av. Det vil bli markert i løpet av året, forteller Svein Kristian Vikstøl, daglig leder hos Rolfs Elektro. Rolfs Elektro er landets største kjedeuavhengige elektroforhandler med 17 fast ansatte, fire på deltid og en lærling. – Vi ser lyst på fremtiden, og er opptatt av å utvikle oss i takt med tiden, samtidig som vi passer på å være gode på det vi kan best, nemlig hvitevarer og personlig service, sier Vikstøl. Service innebærer blant annet at sjåførene hos Rolfs Elektro leverer og bærer de nye varene inn i hus og hytter. De setter varene på plass, tar med seg emballasjen – eventuelt også de gamle hvite- og brunevarene. Denne servicen, som er gratis, er en av hovedårsakene til at butikken, har klart det mesterstykket å bli størst på hvitevarer på Sørlandet. – Vi ser en økning av yngre kunder. Vi hører ofte at foreldre som har vært faste kunder hos oss, sender barna sine til oss når de skal i gang med eget hjem og trenger hvitevarer – det synes vi er veldig hyggelig.

De har grunn til å smile – det går godt hos Rolfs Elektro. Her daglig leder hos i Sørlandsparken, Svein Kristian Vikstøl sammen med Kjetil Skogen (på biltaket), daglig leder i Elvegata.

Vi leverer også hvitevarer til en del store byggeprosjekter, og har rammeavtale med Kristiansand kommune. Vi har kunder fra store deler av Agder – fra Grimstad i øst, til Hovden i nord og Mandal i vest, sier Vikstøl. Og han er godt fornøyd med plasseringen butikken har i Barstølveien. – Her er det grei tilkomst og godt med parkeringsplasser for kundene. I tillegg til oss er det mange andre elektronikkforretninger i Sørlandsparken, konkurranse er alltid bra! Det er god variasjon innen varegruppene hos de ulike aktørene, noe som er positivt for kundene, understreker Vikstøl.

20% PÅ BUNADSØLV TORSDAG-LØRDAG

(gjelder også bestillingsvarer)

Klikk & hent!

Bestill varer på nett, hent i butikk etter 2 timer

Sørlandssenteret. Tlf: 40 43 22 33 I www.bjorklund.no

Sørlandsparken | April 2021 – 27


Øystein Tjomsland og Grisle Odin GI i tet. Foto: Hesteguiden.com

Øystein og hestene For Øystein Tjomsland handler det om hest – nesten 24 timer i døgnet. Nå jobber han også for å gi travsporten i Norge et skikkelig løft. Tekst: Anne S. T. Johnsen Foto: Kjell Inge Søreide

Øystein Tjomsland er Norges store suksesstrener og en av landets mestvinnende kusker. Lidenskap, tro og entusiasme er forklaringen på at han og bedriften Team Tjomsland har lykkes, mener han selv – og legger til: – Og iherdig jobbing og forskning på hvordan trene hester har vært avgjørende, sier han og tar i mot i sin stall innerst i Sørlandet Travpark i Sørlandsparken – til sammen er det 150 hester som trenes her; Arild Berås, Johan Kringeland Eriksen og Geir Mikkelsen er også trenere med hester her. Det betyr alltid aktivitet i Travparken, og nesten ukentlig er det løp på banen. Team Tjomsland har 50 hester i Travparken, hjemme på gården i Søgne ytterligere 30. I tillegg har han egen gård i Sundsvall i Sverige med 30 hester. Bare for å ha sagt det

28 | April 2021 – Sørlandsparken

med en gang; han eier ingen av hestene selv. – Det startet på min fars gård hjemme i Søgne. Min far hadde travhest, så du kan trygt si at jeg er født og oppvokst med hest, sier han. I 1999 etablerte han seg i Sørlandsparken – det startet med Tjomsland og én hest! Nå har han 15 heltidsansatte og 40 hester her! Tjomsland er verdenskjent for sin unike evne til å få hester i toppform. I fjor løp hans superhester inn for over 15 millioner kroner i Norge og Sverige. Mange av hestene kusket han selv til triumfene. – Mine treningsmetoder fungerer, fastslår han. Det var det ikke så mange som hadde tro på det da han startet for vel 20 år siden. Han besøkte forskere og topptrenere innen en rekke idretter, hentet inspirasjon og kunnskap blant annet fra skimiljøet og overførte en del av lærdommen til sine utøvere – de firebeinte på rundt 500 kilo. – Jeg ville finne ut hvordan mine hester kunne bli best. Jeg tok i bruk pulsmåler, senere også laktatmåler. Mange lo av meg da jeg startet med dette. Men det viser seg at det fungerer. Hestene blir trent ut fra det de er gode for, de blir gjennomtrente og sterke.


Øystein Tjomsland og Grisle Odin GL har spesielt god kjemi. Den fem år gamle superhesten har tjent inn over 3 millioner kroner. Sørlandsparken | April 2021 – 29


Grisle Odin GL er fra Spangereid. Faren er Moe Odin og mor Tangen Mari.

Hestene opplever også denne treningen som motiverende, dessuten er det dyrevelferd, sier Tjomsland. Det er altså ikke tilfeldig at Team Tjomslandhestene stadig vinner; slik som Nordsjø Odin, Havglimt og Lesja Odin gjør, Lesja Odin er for øvrig ubeseiret i alle sine 29 løp. Mens vi prater høres knegging fra stallen. Tjomsland henter en av unghestene – den fem år gamle seiersmaskinen Grisle Odin GL, hesten som det svenske skiløperesset Frida Karlsson er medeier i. – Grisle Odin GL er en fantastisk hest, han er blant annet Kriterie- og Derbyvinner. Dette er en hest som har det meste, lover Tjomsland. Han forteller at Frida Karlsson har blitt helt hekta på hest og kjenner på den gode følelsen det er å heie på sin egen hest. – Det er mange som drømmer om å eie hest, og det er faktisk fullt mulig. Eier du hesten sammen med andre, trenger det heller ikke bli dyrt, sier Tjomsland. I Sverige, hvor er travsporten er mye større

30 | April 2021 – Sørlandsparken

enn i Norge, er mange hesteeiere, det er folkesport over grensen – veldig mange prøver også lykken med små og store hestekuponger under løp, og mange av løpene vises på TV-kanaler. Hestesporten har med andre ord svært høy status. Når Tjomsland kommer til Sundsvall, blir han stoppet på gata, skriver autografer og det det tas selfies. – Hestetrenere i Sverige har heltestatus på lik linje topptrenere i fotball. Vi har et stykke igjen her i Norge, men jeg håper og tror at hest skal bli en folkesport her også, sier han. Tjomsland fikk sitt store gjennombrudd med Tekno Odin, som avsluttet sin eventyrlige karriere for noen år siden. Han blir blank i øynene når han snakker om Tekno Odin. – Hver hest har sin egen personlighet og sine særegenheter. Tekno Odin var helt spesiell, en utrolig vinnermaskin. Kom han ikke først over målstreken, kunne jeg merke det på temperamentet hans etterpå, smiler Tjomsland. Han prater og forteller mens hestene traver forbi. Magne Andersen, Team Tjomslands markedssjef, kommer også forbi. – Magne skal gjøre travsporten og Team Tjomsland mer kjent, så skal jeg sørge for resultatene, sier Tjomsland. – Det handler om å frigjøre Øystein til det han gjør aller best – trene hester. Jeg skal serve eksisterende kunder og jeg skal forsøke å få nye hesteeiere inn i bedriften. Sammen vil vi få travsporten til å bli en folkesport her i Norge. Det må satses på arrangementene, vi må vises oss mer frem og ikke minst få frem lidenskapen, fellesskapet og all den moroa det er med hest; enten du er helt på innsiden som eier, trener eller kusk – eller følger med på sidelinjen, sier Andersen.


Carlsen Fritzøe er blitt Byggmakker

Sørlandsparken | April 2021 – 31


Se våre norske kvalitetskjøkken på strai.no

STR AI K JØKKEN KRISTIANSAND

NORGES STØRSTE KJØKKENBUTIKK! Velkommen til Norges største og flotteste kjøkkenbutikk i Avenyen. Hos oss finner du massevis av inspirasjon til farger, designvalg og smarte løsninger.

Monica Lohnås Roland DAGLIG LEDER

STRAI KJØKKEN KRISTIANSAND Avenyen 32, 4636 Kristiansand, tlf: 47 45 20 00, kristiansand@strai.no Åpent: man-tor 10-19, fre-lør 10-16

32 | April 2021 – Sørlandsparken


DANSK DESIGN

NYHET

OMBRA green

57 089,– OMBRA — bærekraft inkludert i prisen. Vårt nye kjøkken Ombra har fronter laget av resirkulert PET – og innen utgangen av 2021 vil alle frontene våre være resirkulert PET. Les mer om vår bærekraftsreise på kvik.no/mer-om-kvik/sustainability eller få mer info i vår butikk. Dansk design – overraskende lave priser.

* Veil. utsalgspris kjøkken 57 089,- er for skap og sokkel. Prisen for benkeplaten er 12 763,-. Totalpris er før 69 852,-.

Kvik Kristiansand Sørlandsparken, Skibåsen 43, 4636 Kristiansand S Tlf. 91 83 45 00 kvik.no/kvik-kristiansand

Sørlandsparken | April 2021 – 33

*


TEMA:

KJØKKEN

34 | April 2021 – Sørlandsparken


STRAI KJØKKEN

• Eies av Reidar, Kåre og Tor Erling Tobiassen. • Etablert av Erling Tobiassen i 1929. • 4. generasjon arbeider i bedriften. • Ledes av adm. dir. Jan Frode Tobiassen. • Produksjon av kjøkken, garderobe og bad på Strai i Kristiansand. • Har 13 egne utsalg og 9 frittstående forhandlere, fra Lillehammer i nord, Bergen og Stavanger i vest til Lindesnes og Kristiansand i sør. • Totalt sysselsetter Strai Kjøkken 160 personer. • Strai Kjøkken leverer både til private boliger, til store byggeprosjekter og til proff-markedet.

Norges største kjøkkenprodusent I 92 år har familiebedriften Strai Kjøkken produsert kortreiste og skreddersydde kjøkken til det norske folk. – Vi har jobbet knallhardt for å få den sterke posisjonen vi har i kjøkkenmarkedet, og vi har aldri produsert og solgt mer enn nå. Suksessfaktorene dyktige medarbeidere, omstillingsevne og vilje til å ta i bruk ny teknologi. Vi har en moderne maskinpark som gjør at vi er fleksible og lager det kjøkkenet kunden ønsker, sier Monica Lohnås Roland. Hun er daglig leder hos Strai Kjøkken Avenyen, en 1550 kvadratmeter stor forretning med rundt 60 kjøkken- og baderom, garderober og vaskerom utstilt. Her kan du oppleve den store bredde Strai Kjøkken har i modeller og utførelser. – Kundene kan få akkurat det kjøkkenet de ønsker. De fleste vil sette sitt eget preg på kjøkkenet, sammen med oss kan kundene få mange smarte løsninger. Vi hjelper gjennom hele prosessen; fra tegnetimer til montering, sier Lohnås Roland. Strai Kjøkken satser hundre prosent på kortreiste kjøkken. All produksjon foregår i den 8000 kvadratmeter store og moderne fabrikken på Strai hvor 85 ansatte er i daglig virksomhet. Også i fabrikken er det ekstremt travle dager. I fjor leverte Kristiansand-bedriften rundt 3400 kjøkken, og er med det landets største, norskeide kjøkkenprodusent. Omsetningen totalt for konsernet rundet 300 millioner kroner i 2020.

Kjøkkenet er fortsatt boligens hjerte. Modellen er Lista, i beisen Midnatt.

Strai Kjøkken bruker en unik miljøvennlig overflatebehandling på sine kjøkken. Den nye polyuretan-baserte malingen og lakken avgir ingen gasser, er svært slitesterk – og kundene kan få akkurat den fargen de ønsker.

Sørlandsparken | April 2021 – 35


Axis har et enkelt nordisk design.

Dansk design Designa Kjøkken i Sørlandsparken leverer moderne, enkle, stilrene og funksjonelle danske kjøkken som kan skreddersys.

DESIGNA KJØKKEN SØRLANDSPARKEN

• Drives av Heide Hodne og Trine Lise Helleseng. • Omsetter årlig for 11-12 millioner kroner. • Designa er dansk og har 50 butikker i Norge, Danmark, Færøyene og på Grønland.

36 | April 2021 – Sørlandsparken

– Ønsker du et kjøkken som skiller seg litt ut? Ja, da må du ta kontakt med oss. Vår erfaring er at mange vil ha et kjøkken litt utenom det vanlige – da er Designa det rette valget. Vi vil påstå at vi har markedets bredeste kjøkkensortiment til attraktive priser, sier Heidi Hodne og Trine Lise Helleseng. Det er tre år siden de to åpnet Designa Kjøkken på Sørlandstunet i Sørlandsparken. – Vi leverer kjøkken fra den trendsettende leverandøren Designa, som har nærmere 30 års erfaring i det nordiske markedet. Designa

Bricks kjøkken består av kassemoduler i mange størrelser som settes sammen slik du ønsker det.

er 100 prosent danskeid, og produktene våre er designet og produsert på Designas egen fabrikk i Danmark, sier Hodne. Hun har vært i kjøkkenbransjen i snart 20 år. Helleseng arbeidet som interiørarkitekt før hun begynte i kjøkkenbransjen. – Hvor mye må vi ut med for å få et kjøkken hos dere? – Pris er avhengig av mye; størrelse, design og materiale, type benker, skap og skuffer. Vi kan hjelpe kundene med å finne løsninger de ønsker og til deres budsjett, sier Heidi Hodne og Trine Lise Helleseng.


Lokalt og rimelig Sørlandskjøkken er en lokal kjøkkenprodusent med produksjonslokaler i Søgne og hovedbutikk i Sørlandsparken.

SØRLANDSKJØKKEN

• Eies av Rolf Kaafjord, Karsten Repstad og Kåre Rypestøl. • Etablert i 2006. • Produksjon av både kjøkken, garderobe og bad i Søgne. • Har tre butikker; Sørlandsparken i Kristiansand, Stoa i Arendal og Forus i Stavanger. • 28 ansatte.

Kjøkken med åpen løsning.

– Lokal tilhørighet er viktig for oss, og vi tror kundene setter pris på at kjøkkenet de kjøper er lokalprodusert. På den måten går mesteparten av verdiskapningen tilbake til lokale arbeidsplasser og nærmiljøet, sier eier og daglig leder Rolf Kaafjord. Hver uke kjøres det ut rundt 20 kjøkken fra Søgne til kunder på Sørlandet. – I fjor solgte vi i overkant av 700 kjøkken fra butikken i Sørlandsparken, og omsetningen de to første månedene i år, har vært 40 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Kaafjord. I tillegg til å levere designkjøkken som er lokalprodusert, tror han at kort leveringstid på to til tre uker, god kvalitet, fornuftig pris og god service, er grunner til at kunder velger Sørlandskjøkken. – Vi leverer kvalitetskjøkken til en fornuftig pris. Vi har aldri salgskampanjer, men holder samme, lave prisen hele året. Sørlandskjøkken leverer kjøkken fra gjennomsnittlig 70 000 kroner uten hvitevarer og montering. – Legger du til montering og hvitevarer, blir prislappen fra vel 100 000 kroner. De fleste som kjøper kjøkken hos oss, ønsker at vi skal montere det – og det gjør vi som oftest i løpet av en dag. Vi leverer ikke kjøkkenet flatpakket, men ferdige sammensatte skrog fra produksjonen. Så transporterer vi det, og bærer det helt inn til kunden – deretter

Lyst og åpent kjøkken, her er det designfonter i lys eik-

overtar montøren, forklarer Kaafjord. Sørlandskjøkken lagerfører de fleste kjøkkenmodellene, og har derfor et begrenset utvalg modeller, i forhold til noen av konkurrentene. – Fordelen er at vi da kan levere raskere, og ofte rimeligere enn andre. Hos oss kan du tegne et lekkert og moderne designkjøkken, eller et tidløst og klassisk sørlandskjøkken. Vi har kjøkken for alle og enhver. Nært og lokalt – raskt og enkelt, er vårt slagord, sier Kaafjord.

Fra produksjonen på Lohnelier i Søgne.

Sørlandsparken | April 2021 – 37


Vi produserer kjøkken, bad og garderobe lokalt på Sørlandet. Høy kvalitet til fornuftig pris.

Tlf. 47 60 40 00 / Barstølveien 52 / sorlandskjokken.no

COLOR

BY DESIGNA

Hos DESIGNA designer vi kjøkken i høy kvalitet med øye for små detaljer. DESIGNA tilbyr ekte snekkerkvalitet og håndarbeidet er i høysetet. Med mange av våre muligheter innen farger og materialer vet vi at du finner noe som passer deg og din lommebok. VI GLEDER OSS TIL Å VÆRE MED I DIN KJØKKENPROSESS! BESØK OSS I BARSTØLVEIEN 50 DESIGNA KRISTIANSAND BARSTØLVEIEN 50-54, KRISTIANSAND TLF. 38 04 01 00 DESIGNA.NO

38 | April 2021 – Sørlandsparken

DESIGNA Kristiansand designakristiansand


Det er god bredde både på design og pris på Nordanro kjøkken.

Elon med egen kjøkkenavdeling

Midt i koronapandemien satset ekteparet Anne Gunn og Alexander Martinsen friskt og åpnet Elon-butikk i Sørlandsparken. Nå utvider de med egen kjøkkenavdeling.

ELON

• Nordisk elektronikk-kjede med over 600 butikker i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island. • I Løpet av 2021 vil det være over 70 butikker i Norge. • Elon i Sørlandsparken har fem ansatte.

Elon er en nordisk elektronikk-kjede som drives etter franchise-prinsippet. Alexander Martinsen er fra Fredrikstad, hvor han i over 20 år arbeidet og drev Euronics, forløperen til Elon. – Da muligheten bød seg med egen butikk i Sørlandsparken, takket vi ja. Vi åpnet i oktober i fjor, og vi er blitt tatt godt imot, sier paret og viser rundt i den 700 kvadratmeter butikken med stort utvalg av hvitevarer, forbrukerelektronikk, brunevarer, belysning og nå også tyske Nordanro kjøkken. De siste ukene har paret hatt det travelt med å innrede butikkens nye hjerte – en

spennende avdeling med Nordanro-kjøkken, Elons eget merke, kjøkkenet er produsert i Tyskland. – Nordanro har tysk kvalitet og et design på sitt aller beste. Vi tilbyr alt fra kjøkkenfornyelse til Premium og Flex-kjøkken. Flex er et skrueløst kjøkken, noe som er flott og unikt. Det som skiller oss fra andre kjøkkenleverandører er at vi har alt det som hører hjemme på et kjøkken her i butikken. Vi kan dermed også skreddersy løsninger med belysning, hvitevarer og kjøkkenmaskiner, sier Anne Gunn og Alexander. Butikken har de innredet etter Elons konsept, Velkommen Hjem. Her er egen sofagruppe og kaffebar hvor kundene kan ta en liten pause. – Vi vil at butikken skal være hjemmekoselig, og på den måten skiller vi oss ut fra de megastore kjedebutikkene. Vi ønsker å gi kundene en god kjøpsopplevelse, og vil tilby hjelp fra de kommer inn i butikken til de finner varene og får de ferdig montert. Vi har hjemkjøring av varer og monterer det kundene har kjøpt, sier Alexander. Han legger til at de er små, men drar nytte av å være en del av Elon-kjeden. – Elon kan kjøpe inn store varepartier, noe som betyr gunstige priser, sier paret og ønsker Velkommen hjem til butikken i Sørlandsparken.

Anne Gunn og Alexander Martinsen.

Bytt i dag du også! KrsDamp.no Skibåsen 39 – Tlf: 51 22 55 22 E-sigaretter

Sørlandsparken | April 2021 – 39


40 | April 2021 – Sørlandsparken


LØSNINGER FOR MORGENDAGEN Vi er en lokal forhandler på Sørlandet som leverer alt til kontor, skole, barnehage og institusjon

Arendal: Åsbieveien 5 Stoa, 4848 ARENDAL Tlf: 37 07 60 00 | E-post: post@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no Kristiansand: Travparkveien 28, 4636 KRISTIANSAND Tlf: 38 01 93 00 | E-post: kristiansand@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no

Bygget på

125 års erfaring

Drømmer du om nytt bad? Bademiljø Rør i Sør i Sørlandsparken har lang erfaring og hjelper deg gjerne med alt fra totalrenovering til mindre service oppdrag. Vi har gratis befaring!

RØR I SØR

Avenyen 40, 4636 Kristiansand S 380 99 760 post@rorisor.no www.bademiljo.no Man-fre 10-18 (Tors 10-19) Lørd 10-16

Sørlandsparken | April 2021 – 41


Øye for design, kvalitet og bærekraft Hos PM Danielsen interiør og kontorutstyr i Sørlandsparken får du stilige og komfortable kontormøbler med god funksjon og ergonomi. Møterom og styrerom hos et revisjonsselskap.

Kantine på Tvedestrand videregående skole.

Møterom og styrerom hos et revisjonsselskap.

42 | April 2021 – Sørlandsparken

PM Danielsen er en av Sørlandets ledende leverandører av møbler, kontormaskiner og rekvisita til kontor, skole, barnehage og helsesektor og de har kunnskapen som behøves når det skal innredes. – Vi har fokus på stil, funksjon og trivsel. Hygge og varme skaper kreativitet og får samarbeidet til å blomstre, sier Ragne Evensen og tar imot i de flott lokalene i Sørlandets Travpark. Her er det flere hyggelige sosiale soner og stilfulle kontorplasser, med norske kvalitetsmøbler, det ypperste av Italiensk design og møbler i klassisk stil. Hos PM Danielsen kan du få designmøbler med mange fargevalg og ulike tekstiler. – Vi leverer komplette løsninger til alle små og store bedrifter og kan levere totalløsninger med alt fra fargepalett, lydabsorbenter, kunstige planter og løst og fast inventar. Vår bredde og vårt mangfold gjør listen med ulike prosjekter lang. – Kontor har blitt mer enn et arbeidsbord og en stol. Funksjonelle og moderne løsninger bidrar til en effektiv og givende arbeidshverdag. Vi har lang erfaring med å skape kontorlokaler som er tilpasset bedriftens, de ansattes og brukerens behov. I dialog med kunden kommer vi frem til gode løsninger, sier Evensen. I koronatiden med mye hjemmekontor har flere innsett at en god stol ikke nødvendigvis er en god arbeidsstol. – Å sitte riktig og være i bevegelse er viktig, derfor har vi fokus på ergonomiske løsninger. Kontorutstyret skal ikke bare se bra ut, men må ha en universell utforming med løsninger tilpasset hver enkelt bruker – så langt det lar seg gjør, sier Evensen.


PM DANIELSEN

Konferansesalen på Kalvild Gård i Lillesand hvor PM Danielsen har levert alt av møbler og auditoriestoler.

Hun har selv byttet ut den tradisjonelle kontorstolen med en aktiv stol, en balansestol. – Ved å bruke en balansestol eller en sadelstol styrker du kjernemuskulaturen, forbedrer holdningen og bedrer blodsirkulasjonen. Det er viktig å investere i ergonomiske kontormøbler som ivaretar helse, gjør arbeidsdagen bedre og forebygger sykefravær, forklarer Evensen. Hun kan vise til en lang kundeliste hos PM Danielsen; konferansesenter, flyplass, skoler, barnehager, bibliotek, helsehus og kontorlandskap er noen. Tvedestrand videregående skole er deres største oppdrag. Her har de innredet med fremtidens skolemøbler som er mer fleksible og tilpasset aktivitetsbasert undervisning. PM Danielsen har hatt en spennende utvikling. Avdelingen i Arendal har vært i mange år, og avdeling Kristiansand i ca 16 år. – For tre år siden flyttet vi inn i nye lokaler i Travparken og det har vært en suksess, sier

Evensen. Til tross for koronapandemi, ble 2020 det beste året noensinne, med en omsetning på ca 55 millioner kroner. Dette i samme år som selskapet, med sine 18 ansatte, feiret 125-års jubileum!

• Eierskapet i PM Danielsen er 100 % lokalt forankret ved at 4 ansatte, Morten Angvoll, Øyvind Olsen, Svein Roger Omdal og Roger Ribe sammen med Per Michael Danielsen og Otto Knudsen eier 100% av selskapet gjennom PMD Holding AS. • Etablert i 1895 som bokhandel av Peder Mikael Danielsen.

Hub på Kjevik Flyplass.

Spiseplass hos Risdal Touring.

Sørlandsparken | April 2021 – 43


FIRE MEDLEMMER I SØRLANDSPARKEN NÆRINGSFORENING

Spesialist på bilglass Hurtigruta Carglass AS er spesialist på reparasjon og skifte av bilglass. Selskapet har to avdelinger i Sørlandsparken med fire ansatte – og har planer om ekspansjon. – Hurigruta Carglass har 80 avdelinger fra Alta i nord til Lyngdal i sør med over 200 ansatte. I fjor utførte vi over 80 000 bytter og reparasjoner av bilglass, 1900 av de ble utført på våre avdelinger i Sørlandsparken, sier Hans Skomedal, ansvarlig for Hurtigruta Carglass i Sørlandsparken. Selskapets eier, Belron, er verdensledende innen reparasjon og bytte av bilglass, og driver i 39 land med over 30 000 ansatte. – Våre kunder kommer til oss primært via forsikringsselskapene, vi har avtale med alle selskapene, sier Skomedal, som er godt fornøyd med å være etablert i Sørlandsparken og være en del av parkens spennende miljø. – Grunnen til at vi er med i Næringsforeningen er hovedsakelig næringspolitikken som drives, og innsatsen som de gjør for oss i Sørlandsparken, nettverksbygging, synlighet, møter og seminarene som blir holdt, sier Skomedal.

Alt av utvendig renhold Utvendig Renhold AS ble etablert for ti år siden av student Jonathan Røthe. Nå driver han selskapet, som har ti ansatte, sammen med kona Rikke Røthe. Selskapet har fem kontorer fra Rogaland i vest til Trondheim i nord. – Det hele startet med vindusvask. Nå bistår vi med utendørsvask for bedrifter og private. Vi er store på fasadevask, og har blant avtaler med flere borettslag og sameier, sier Røthe. Han har også bygd opp en nettside hvor forbrukere får gode tips og råd.

44 | April 2021 – Sørlandsparken

– Våren er en ekstra travel tid med vask av alt fra belegningsstein, tak, takrenner, fasader til vindusvask, sier Røthe. Utvendig Renhold har i en årrekke vært medlem av Sørlandsparken Næringsforening. – Gjennom foreningen bygger vi nettverk, og vi har fått flere kunder takket være Sørlandsparken Næringsforeningen, sier han.


ColliCare Logistics godt mottatt I 2019 etablerte logistikkselskapet ColliCare seg i Sørlandsparken.

ColliCare tilbyr logistikktjenester innen sjøfrakt, veitransport, fly- og togfrakt, tredjepartslogistikk, distribusjon, lagertjenester og hjemlevering for netthandelbedrifter. – For et par år siden var vi lite kjente i Kristiansandregionen, men vi har blitt svært godt mottatt. Vi leverer gode logistikkløsninger og kombinerer gjerne både bil, tog og båt i våre leveringsløsninger, sier Oddmund Aga, Regional Manager Kristiansand fra 1. januar i år. Han presiserer videre at ColliCare er sterke på short sea, leveringer med InNight og ukurant gods i et meget

godt distribusjonsnettverk. ColliCare ser på Sørlandsparken som en av Norges største og viktigste næringsparker. – Ved å være medlem i foreningen så kommer vi tettere på kundene våre. Vi ønsker også å støtte opp om foreningen økonomisk via medlemskap, for den gode jobben de gjør, ved å skape vekst og samhold i næringslivet, sier Aga. ColliCare har hovedsete i Norge, men har avdelinger i Danmark, Sverige, Finland, Nederland, Litauen, Italia, Tyrkia, India og Kina. Selskapet har totalt 400 ansatte og 350 innleide sjåfører. Fjorårets omsetning var på over 1,4 milliarder kroner.

Service for store og små Elektrotema Agder AS i Sørlandsparken startet med to ansatte 1. januar 2000 – nå har firmaet 15 på lønningslista og 13 000 registrerte kunder. Totalt er det 15 ansatte hos Elektrotema, 11 av de er utdannet elektrikere.

– Service og kvalitet er viktig for oss uansett om det er små jobber eller store prosjekter. Vi stiller høye krav til oss selv, sier gründer og eier av Elektrotema, Ole Hobbesland. Elektrotema begynte i det små med lokaler i Borgen-senteret i Sørlandsparken, siden flyttet de til større lokaler i Barstølveien 36. Veksten har vært jevn gjennom årene, og Elektrotema kan nå skilte med en årlig omsetning på 18 millioner kroner.

– Vi har kunder fra Mandal i vest, Grimstad i øst og Hovden i nord. Vi gjør alt fra det å skifte kontakter hos private til å være med på store byggeprosjekter. Vi er også butikk med disk, og vi veileder gjerne kunder som trenger hjelp, sier Hobbesland. – Vi har vært medlemmer i Sørlandsparken Næringsforening i 20 år – det sier vel sitt, sier Hobbesland.

Sørlandsparken | April 2021 – 45


Bli medlem og la oss jobbe for deg! Sørlandsparken Næringsforening er en aktiv pådriver for gode rammebetingelser gjennom våre kontakter med offentlige instanser og politiske miljøer. Næringsforeningen driver nettverksbygging på tvers av bransjer og sektorer, og er et knutepunkt for informasjon om nyheter og utvikling i Norges største næringspark. Som medlem av næringsforeningen blir du en del av vår nettverksarena, du kan delta på temamøter og kurs, og du får tilbud om gunstige medlemsavtaler gjennom vår samarbeidspartnere.

46 | April 2021 – Sørlandsparken


Hans Almedal

Liv Andersen

Bente Mosvold Andersen

Skibåsen Park / Convento Styreleder

Sørlandssenteret Styremedlem

Mosvold & Co Styremedlem

Ricardo Sousa

Øistein Bergstøl

Sissel Andersen

Scandic Sørlandet Hotel Styremedlem

Posten / Bring Styremedlem

Skandinavisk Trafikksenter Styremedlem

Jostein Løvdal

Ruth Elin Bergum Sveinall

Lene Anderssen

Flak Styremedlem

Kristiansand Damputstyr Styremedlem

Daglig leder

Ta kontakt! Lene Anderssen lene@sorlandsparken.no Mob: 46 74 77 44 Sørlandsparken | April 2021 – 47


Soul, Electrified. Nye Taycan Cross Turismo. Fra kr 848.000 ,Taycan Cross Turismo kombinerer sportsligheten du kjenner fra Taycan med mer plass og økt fremkommelighet. Med 20 mm høyere bakkeklaring og den nye kjøremodusen Gravel Mode bør Taycan Cross Turismo i tillegg ta deg frem på selv de tøffeste hytteveier.

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30, 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.