Page 1

Reflections No. 5

Refleksioner over lys Moderne skandinavisk stemning Tillykke med fødselsdagen, Poul Henningsen Ikoniske udendørslygter Øivind Slaattos Patera Silver


3

4 Refleksioner over lys 6 Øivind Slaattos Patera Silver 16 Moderne skandinavisk stemning 26 Ikoniske udendørslygter 34 Tillykke med fødselsdagen, Poul Henningsen 48 Mød Homann Park 56 En metallisk æra


4

Reflek sioner over lys


5

På ægte skandinavisk manér ser vi i dette nummer af Reflections nærmere på, hvordan man skaber en indbydende og venlig moderne stemning. Hvad er effekten af, at vi iscenesætter vores omgivelser for at belyse det, der er vigtigst? Hvad betyder “at forme lys” – og hvordan vælger vi den belysning, der bedst opfylder vores behov? For at besvare de spørgsmål tager vi dig med på en visuel rundtur, hvor vi besøger nogle af vores aktuelle favoritter inden for belysningsdesign. Vi hylder Poul Henningsen med specialudgaver, vi har skabt i anledningen af hans 125-års fødselsdag. Derudover taler vi også med en anden af Louis Poulsens anerkendte designere: Alfred Homann Med lanceringen af den nye Homann Park fører Alfred Homann os gennem de processer og visioner, der ligger til grund for denne nye lygte. I takt med at flere og flere af vores design lanceres i en metallisk finish, går vi tættere på den aktuelle tendens til at bruge metal inden for både belysning og indretning, og undersøger, hvorfor reflekterende metal har så stor en fascinationskraft. Vi taler med Øivind Slaatto, hvis nye Patera Silver er et mønstereksempel på de magiske effekter, metal kan have. Til sidst præsenterer vi Albertslund lygten. Jens Møller-Jensens ikoniske lygte fra 1963 er efter mere end fem årtier stadig relevant den dag i dag. Den er nu blevet opdateret, så den også vil være relevant i lang tid fremover.


6

Hvad sker der, når man forener moderne teknologi med en verden af natur og poesi? Hvis man spørger den danske designer Øivind Slaatto, er det netop her, i dette møde, de bedste og mest klare designløsninger opstår. For selvom man som Slaatto har en løsningsorienteret tilgang til design og tilstræber enkelhed i udtrykket, kan man godt skabe magiske designoplevelser. Med sin nye pendel Patera Silver viser Slaatto, at det nogle gange er der, hvor man skærer helt ind til benet i sit design, at de mest geniale og poetiske resultater opstår.


Ă˜ivind Slaattos Patera Silver


9


12


13 Den oprindelige vision for Patera, som blev lanceret i en klassisk hvid udgave i 2015, var at skabe en lysekrone med et nyt og moderne udtryk. “Jeg var nysgerrig efter at se, om en lysekrone kunne få en anden form: en, der var tidløs og endnu rundere end klassiske lysekroner, samtidig med at den bevarede noget af magien fra den traditionelle arketype”, fortæller Øivind Slaatto. Patera startede som en enkel kugle med en udvendig struktur baseret på Fibonacci-sekvensen: et fascinerende matematisk koncept, som er meget udbredt i naturen og både ses på sneglehuse og på overfladen af en ananas. Inden for lysdesign har konceptet vist sig at være lige så spændende. Pateras forskelligt placerede celler kaster et jævnt og flatterende lys ud på rum, interiør og personer. Pendlens 360-graders lys er blødt og blændfrit og skaber en indbydende, dynamisk atmosfære, samtidig med at den eliminerer uønskede, skarpt aftegnede skygger. Pateras form er klar, men involverende. Den virker velkendt, men har samtidig en markant moderne kant. Den er smuk fra alle vinkler, og dens unikke struktur gør, at den ser forskellig ud afhængigt af synsvinklen. Slaattos på én gang sofistikerede og dristige nyfortolkning af lysekronen gør sig lige så godt i moderne rum som i mere traditionelle rum, der er åbne overfor at give et klassisk koncept et nyt twist. Som Slaatto siger: “Klassiske lysekroner kan forvandle ethvert rum til en balsal, der er en konge værdig.” Det er den nye sølvudgave af Patera et glimrende eksempel på. Teknologien indhenter visionen Allerede dengang den hvide Patera blev lanceret, forestillede Slaatto sig designet i en dynamisk, metallisk version. Tre år senere indhentede udviklingen inden for skærmteknologi Slaattos vision, og det blev nu muligt at fremstille den facetslebne kugle i sølvfarvet folie. Den nye sølvfarvede Patera er designet til at skabe et dynamisk og smukt lys – der minder om lyset fra klassiske lysekroner – med reflekterende folie, der giver den et legende og kontrastfuldt udtryk. “Den minder om det lys, der er i skoven, hvor man oplever kontrasten mellem direkte lys, filtreret lys og skygger i en komposition, der er i konstant forandring”, siger Slaatto. “Det er meget stimulerende”, tilføjer han, “men vi har også sørget for, at lyset er blændfrit og skaber den komfort, atmosfære og funktion, der kendetegner Louis Poulsens lamper.” Et lysende samlingspunkt i ethvert interiør Som alle andre Slaattos design er den sølvfarvede Patera skabt til at være en tidløs del af interiøret, hvis organiske form transcenderer aktuelle trends. “Jeg forsøger at designe til generationer, ikke til trends”, siger Slaatto. Ligesom vi aldrig bliver trætte af at kigge op på nattehimlen, er det svært at forestille sig, at man bliver træt af at se på Pateras konstant skiftende mønstre af former og lys. En enkelt Patera i sølv skaber et lysende midtpunkt i rummet. Hænger man flere på række – spredt tilfældigt ud

eller på linje, i én størrelse eller i flere forskellige størrelser – vil de skabe den følelse af magi, vi oplever, når vi kigger op på solen eller månen. Og kan man genskabe denne oplevelse indendørs, er det intet mindre end magisk. Patera Silver har tydelige rødder i klassisk dansk design, men en lidt mere international profil – der er skruet lidt ned for minimalismen og lidt op for festen. Selv når lampen ikke er tændt, fanger og videreformidler den legesygt de naturlige lysstråler i rummet og er på den måde i konstant interaktion med sine omgivelser.


16 Indendørs atmosfære er mange ting, men i sin enkleste form består den både af stil og lys. En skandinavisk atmosfære er især defineret ved rum, hvor hver eneste detalje er gennemtænkt, og hvor der kun er de ting, vi elsker og har brug for. Dem, der definerer vores stil og vores personlige historier. Der er tænkt over alt. Intet er tilfældigt, og hvert eneste rum har en belysning, der matcher rummets karakter og formål. Det kan være en pendel, en gulvlampe eller en bordlampe – men det er altid enkelt, velovervejet og en oplevelse.

Moderne skandinavisk stemning Modsatte side: PH 5-4 ½ Pendel. Designet af Poul Henningsen.


18

Denne side: NJP Bordlampe i hvid. Designet af nendo. Modsatte side: Flindt VĂŚg i hvid Ă˜300. Designet af Christian Flindt.


21

Denne side: Yuh Gulvlampe i hvid og Yuh Bordlampe i sort. Designet af GamFratesi. Modsatte side: PH 5 Messing og PH 5 Mini Messing. Designet af Poul Henningsen.


Denne side: Patera Ø600. Designet af Øivind Slaatto. AJ Gulvlampe i okkergul. Designet af Arne Jacobsen. Modsatte side: Flindt Væg i hvid Ø300. Designet af Christian Flindt.


24

Denne side: AJ Bordlampe i lys petroleum. Designet af Arne Jacobsen. Modsatte side: PH Artichoke Messing Ă˜600. Designet af Poul Henningsen.


27

Ikoniske udendørslygter Den enkle konstruktion og form, de klare proportioner og den store fleksibilitet gør Albertslund Lygte til en ikonisk klassiker. Louis Poulsen relancerer nu Albertslund Lygte i Mini- og Maxiudgaver med en række vigtige tekniske opdateringer, som f.eks. flere lysdæmpningsindstillinger, Smart City-kompatibilitet og endnu nemmere vedligeholdelse. Historien bag Albertslund Lygte startede i 1963, hvor Jens Møller-Jensen satte sig for at skabe en fleksibel og billig belysningsløsning til en række nye boliger i Albertslund. I dag finder man Jens Møller-Jensens rene, nutidige design i hele Europa, hvor det giver et markant visuelt løft til både moderne og ældre kvarterer og forskellige arkitektoniske stilarter.

Modsatte side: Albertslund Maxi Lygte. Designet af Jens Møller-Jensen.


29


31

Denne og modsatte side: Albertslund Mini Lygte. Designet af Jens Møller-Jensen.


32


35 Tillykke med fødselsdagen, Poul Henningsen.

125

I 2019 er det 125 år siden, Poul Henningsen blev født. Udover at have været en meget indflydelsesrig forfatter og kulturkritiker har Poul Henningsen beriget verden med sine store bidrag til belysningsdesign og belysningsteknologi. Hans ikoniske lamper har inspireret flere generationer af designere til at flytte grænserne for form og teknologi for at bringe

mennesker og rum i centrum, både indendørs og udendørs. For at fejre Poul Henningsens 125-års fødselsdag og hans visionære arbejdes evne til at bevare sin relevans lancerer Louis Poulsen nu PH glasfamilien i metalliseret messing og en nyfortolkning af to af hans mest berømte armaturer: PH Artichoke og PH 5-lampen.


Denne side: PH 5-4½ Pendel og PH Snowball. Designet af Poul Henningsen. Modsatte side: PH Artichoke Hvid Ă˜600. Designet af Poul Henningsen.


39 Modsatte side: PH Artichoke Kobber Rosa Ă˜600. Designet af Poul Henningsen.


Denne side: PH 5 Messing og PH 5 Kobber. Designet af Poul Henningsen.


42 Modsatte side: PH 3/2 Glas Bordlampe messing metalliseret. Designet af Poul Henningsen.


Denne side: PH Artichoke Kobber Ø600 og PH 5 Classic Hvid. Designet af Poul Henningsen. Modsatte side: PH Snowball, PH 5-4½ Pendel og PH 4½-4 Glas Pendel. Designet af Poul Henningsen.


47

Modsatte side: PH 5 Messing og PH 5 Mini Messing. Designet af Poul Henningsen.


48

Mød Homann Park af Alfred Homann Den danske designer Alfred Homann startede med at udvikle belysning til Louis Poulsen for fire årtier siden, hvilket gør ham til en af virksomhedens ældste samarbejdspartnere. Den nye lygte lever fuldt ud op til det traditionsrige samarbejde.

Homann Park er opstået som et resultat af omfattende markedsundersøgelser og er et sofistikeret bud på et diskret og elegant armatur til parker og stier. Lygten kombinerer moderne elegance og teknologisk avancerede funktionaliteter i et design, der opfylder markedets behov for udebelysning. Den underspillede form er en alsidig, dynamisk tilføjelse til Louis Poulsens udendørskollektion, som viser, at et design ikke behøver at være stort for at være markant eller lyse kraftigst for at være bedst. Homann Parks diskrete, kompakte integration af kraftfuld LED-teknologi får lygten til at skille sig ud i byer og forstæder, hvor den på elegant vis udstråler en følelse af varme og sikkerhed. Alfred Homann fortæller her om sin proces og inspiration – og lidt om sin historie med Louis Poulsen. Du har designet for Louis Poulsen i 40 år. Kan du fortælle os om de ændringer, du har set, og om, hvordan din designproces har udviklet sig? Da jeg begyndte at arbejde med Louis Poulsen, var lyskilderne og produktionen ganske enkel og ukompliceret: der var en pære og en fatning. Dengang var Louis Poulsen en forholdsvis lille virksomhed, der primært arbejdede i Skandinavien og Tyskland. I dag er virksomheden global, lyskilderne er blevet high-tech, og produktionen kræver store investeringer i udstyr. Som designer skal du derfor både vide noget om lyskilder og det lys, de giver, og du skal have kendskab til forarbejdningsprocesserne. Et godt produkt er ofte kendetegnet ved at have en klar form, bestå af få dele og have en ukompliceret produktionsproces, og detaljerne i designet udvikles i dialog med de valgte produktionsmetoder. Hvad var din vision for Homann Park? I dette specifikke design var proportionerne og balancen mellem det afdæmpede og det ekspressive to meget vigtige parametre, som den nye lygte skulle orientere sig efter. Hvis du skulle beskrive den nye lygte med bare tre ord … Jeg ville bruge de tre ord, som også ligger til grund for mit arbejde som arkitekt og designer: enkelhed, klarhed og logik. Hvad er inspirationen bag Homann Parks form og funktion? Min inspiration kommer normalt ikke fra nogle helt specifikke ting, jeg ser. Formen er snarere afledt af formålet med armaturet, den sammenhæng, den skal anvendes i, og ved at konstruere armaturet indefra og ud med udgangspunkt i lyskilden og de elektriske komponenter På denne måde får man præcis det, man skal bruge for at løse sit problem: hverken mere eller mindre. Selvfølgelig skal man arbejde med det lys, der kommer fra lyskilden, og kultivere det uden at ødelægge dets effektivitet. Det bliver mere og mere vigtigt, især for udendørsbelysning. Hvad er principperne bag din måde at designe på? Jeg forsøger at designe produkter, der er præcise og elegante, hvor form følger funktion. Det giver efter min mening den bedste mulighed for at skabe et tidløst produkt.


49


51 Hvad angår lysdesign, så tror jeg, at armaturet skal forme lyset, og at lyset skal forme armaturet. Poul Henningsen pakkede altid lyskilden væk inde i armaturet, så man ikke kan se den. Jeg har prøvet at åbne op for de forskellige typer af lyskilder, jeg har arbejdet med, for at få så meget lysoutput ud af dem som muligt og kultivere og forme lyset fra armaturet. Jeg mener også, at det er vigtigt, at man forstår armaturet – ikke kun, når det er tændt, men også når det er slukket. Dette behov for klarhed gælder for alt design, ikke kun lys. For mig er det vigtigt, at man som bruger kan gennemskue, hvorfor et design ser ud, som det gør. Og det gælder både bygninger, interiører og møbler. En klar løsning skaber harmoni og ro. Det skal være enkelt uden at være kedeligt. Og der skal være en sammenhæng mellem arkitekturen, lyset og indretningen. Med min tegnestue har jeg haft mulighed for at skabe bygninger og interiører, hvor næsten alt har været udviklet specielt til det pågældende projekt. Det giver en kontinuitet, som tilfører rummet en følelse af konsekvens – uanset om det er en privat bolig, en arbejdsplads eller noget helt tredje. Poul Henningsen talte ofte om sin søgen efter “det gode lys”. Hvad er “det gode lys” for dig? God belysning er ikke det samme som et pænt armatur – der er mange pæne armaturer i verden. For mig opstår “det gode lys” i relationen mellem armaturet og det lys, der skabes omkring det. Armaturet skal via sin form skabe lys, der er baseret på et klart formål. Og det er vigtigt at arbejde med gradueret og varieret lys for at reducere kontrasten mellem den mørke himmel og lyskilden. Kan du fortælle os om designprocessen for Homann Park? Min proces er meget ens for alle produkter: jeg laver først en række skitser, der stikker i forskellige retninger, men som alle har fokus på lys, æstetik og produktion.

For mig fungerer de skitser, jeg tegner, som en afklaringsproces. Jeg udforsker mange løsninger for at finde ud af hvad der er det rigtige i de enkelte tilfælde. Ved udviklingen af Homann Park skitserede jeg en masse løsninger, hvor jeg tog udgangspunkt i det LED-board, Louis Poulsen har udviklet. Derefter vurderede og udviklede jeg løbende det valgte koncept ved at optimere lyset, æstetikken og produktionen sammen med udviklingsteamet hos Louis Poulsen. Hvad er nogle af de vigtigste karakteristika ved Homann Parks design? Homann Park fås i to forskellige design, der skal opfylde forskellige behov. En version uden up-light. Og en version med en lysende topring og en lavtsiddende monteringsring i et opalt materiale. Hvilken version man vælger, afhænger af omstændighederne. Armaturet oplyser desuden sig selv. Begge versioner belyser polerne, hvilket gør muligheden for poler i specialfarver endnu mere interessant. Homann Park løser også problemet med blænding fra lyskilden. Jeg satte en rund reflektorring ind mellem LEDboardet og den opale ring for at reducere blændingen – og den er så effektiv, at man kan kan se direkte ind i armaturet uden at blive blændet. Den opale topring og den opale monteringsring giver et blødere og mere venligt udtryk. Et andet iøjnefaldende træk er, at når man kigger ned på armaturet fra en høj bygning, kan man se, at de opale lysringe tegner cirkulære mønstre på vejen eller stien. Endelig kræver Homann Park ikke meget service og er stort set selvrensende. Det kræver blot lidt regn og blæst. Hvad vil du gerne have folk til at føle, når de oplever din nye lygte? Homann Park er ikke et larmende statement. Jeg håber, at forbipasserende og beslutningstagere synes, at armaturet både er beskedent og forståeligt. Formen er en klar, konisk del med en integreret arm: den er meget let at forstå og hverken formløs eller larmende – og det er gode egenskaber i repetitive installationer. Hvilke typer rum egner designet sig bedst til? Det er mit ønske, at den forholdsvist enkle form kommer til at stå ved siden af bygninger af forskellig arkitektonisk karakter – langs stier, i parker, på marinaer og på parkeringspladser. Er der noget, vi måske ikke lige lægger mærke til første gang, vi ser Homann Park? Armaturets design handler ikke kun om det, man ser, men også om det, man ikke ser. I samarbejde med produktudviklingsteamet hos Louis Poulsen har vi forsøgt vi konstruere det indvendige af armaturet, så det er nemt at arbejde med i produktionsprocessen og let at servicere ude i marken.

Modsatte side: Homann Park Lygte. Design af Alfred Homann.


52


53

Homann Park Lygte. Design af Alfred Homann.


56

En Metallisk Æra Der er en vis form for magi i en metalgenstand, som gør den uimodståelig og fascinerende. En reflekterende kugle har altid haft en evne til at vække en barnlig fascination – og har noget særligt, noget ekstraordinært over sig. Vi vil gerne tættere på den og lege med den. Men ved samtidig, at vi skal være forsigtige. Spændingen er uimodståelig. Det er ikke underligt, at det er så spændende at indrette med metal – og metallamper i særdeleshed. De avancerede former har en umiddelbar skønhed, som skaber en helt speciel atmosfære, uanset om lamperne er tændte eller ej. Og de forbinder vores rum ved at fungere som kontaktpunkter, alt andet spejler sig i.

Modsatte side: PH 3/2 Glas Bordlampe messing metalliseret. Designet af Poul Henningsen.


Denne side: Doo-Wop i rustfrit stĂĽl. Designet af Louis Poulsen.


59 Denne side: VL38 Gulvlampe i hvid. Designet af Vilhelm Lauritzen.


Denne side: AJ Gulvlampe i lys petroleum. Designet af Arne Jacobsen. Modsatte side: Patera Silver Ă˜600. Designet af Ă˜ivind Slaatto.


62

Denne side: VL45 Radiohus Pendel, Ă˜250/370. Designet af Vilhelm Lauritzen.


Denne side: PH Artichoke Kobber Rosa Ă˜600. Designet af Poul Henningsen. Panthella MINI, højglansforkromet. Designet af Verner Panton.


Denne side: Doo-Wop i messing, kobber og rustfrit stĂĽl. Designet af Louis Poulsen.


65

Denne side: Panthella MINI, højglansforkromet. Designet af Verner Panton.


66

Design to Shape Light


louispoulsen.com

Profile for MediaXpress Interaktiv

Louis Poulsen  

Louis Poulsen