BOA#2 Sektion 6 Nordatlantisk Byggeri

Page 1

SÆRTILLÆG OM:

NORDATLANTISK BYGGERI #3

Nr. 2 | Marts 2021 | 31. Årgang | Tlf: 33 44 55 55


2

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Diversitet i arkitektur med afsæt i traditionel byggeskik og færøske sagn om dansende væsner At skabe diversitet igennem arkitektur og at gøre det med en bevidsthed om at få landskab og kultur til at flyde sammen er altafgørende i et lille land som Færøerne. Det mener i hvert fald Ósbjørn Jacobsen, arkitekt og leder af tegnestuen Henning Larsen NA på Færøerne.

D

Tekst af Guðrun Henrysdóttir. Fotos af Nic Lehoux

et var ambitionen om at skabe større diversitet i bygge- og boligformer, der blev startskuddet for Ósbjørn Jacobsens virke på Færøerne. Under navnet Henning Larsen NA (North Atlantic), som er en gren af den danske tegnestue Henning Larsen, er han i dag med til at forme nutidens arkitektur på Færøerne. – Færøerne er en grøn og ung nation, når det kommer til arkitektur. Der har traditionelt ikke været meget fokus på byplanlægning og udvikling som sådan, fortæller Ósbjørn Jacobsen og fortsætter:

rie, kultur, natur og landskab – lokal kontekst i bred forstand. På den måde får man en bygning, som er rodfæstet og potentielt definerende for den lokale arkitektur. – Vi arbejder med en bevidsthed om, hvad vores arkitektur kan bidrage til. Derfor er det vigtigt for os at studere gamle byggetraditioner og så vidt muligt søge inspiration i det bagvedliggende; hvorfor husene og kulturlandskabet blev konstrueret, som de blev, fortæller Ósbjørn Jacobsen.

– Dette gør det ikke nødvendigvis mindre tiltrækkende at være arkitekt på Færøerne. Fordi man som arkitekt i dag på mange måder er med til at definere, hvad færøsk arkitektur er, hvordan den skal formes fremadrettet.

Diversitet skaber liv

Tegnestuens første projekt på Færøerne var masterplanen for en ny midtby for landets næststørste by Klaksvík, som de vandt i en international idekonkurrence. Masterplanen definerede de overordnede rammer for, hvad midtbyen skulle indeholde, hvoraf en af kongstankerne var at skabe en levende midtby med boliger. – Vi er for lille en befolkning til, at vi kan lave særskilte bydele baseret på enkelte temaer, derfor må al planlægning tage udgangspunkt i diversitet, for at sikre en levende og velfungerende by, siger Ósbjørn Jacobsen. Ved hjælp af masterplanen har midtbyen i Klaksvík som fortsat udvikles fået et mere urbant udtryk med boliger, forretninger, cafeer, aktive byrum og rekreative områder, som samler folk med forskellige ærinder. Udover masterplanen har tegnestuen stået for et lejlighedskompleks i hjertet af midtbyen i Klaksvík.

At finde inspiration i det lokale

Ósbjørn er optaget af arkitektonisk regionalisme som en tilgang i arkitekturen, der dykker ned i lokal histo-

Teatersalen skal opleves som en stor sten, der skurer op ad jorden, inspireret af færøske sagn om elverfolk, der boede i sten.

huse indskriver sig i det lokale landskab. Dette har været en af hovedideerne bag den arkitektoniske udviklingen af rådhuset. Bygningen er placeret i et grønt og naturrigt område og former en gangbro over Eiðis-å. Gangbroens interaktive element giver tilmed borgerne en dynamisk oplevelse af huset og det omkringliggende landskab.

Kulturhus med elverfolk

Et af tegnestuens igangværende projekt med samme lokale udgangspunkt er et nyt kulturhus i Klaksvík. Huset er dels en transformation af en ældre bygning og en ny teatersal. Teatersalen er inspireret af færøske sagn om en slags elverfolk (huldufólk), som boede i store sten, og som, når de trådte frem fra stenene, fortryllede folk med deres dans. Med udgangspunkt i disse sagn kan bygningen opleves som en stor sten, der skurer op ad jorden. Indgangen er via en trappe, der går ned i bygningen, som var det, at man kravlede ind under stenen. Facade er opbygget af flere lag lys trawl, strikket oven på hinanden for at skabe en halv-transparent effekt, som et stykke strikket stof. Bag den strikkede facade er der lys og store vinduer.

– At se, hvordan kultur og landskab flyder sammen i disse gamle bydele, har været den største inspiration for os til at lave Eystur rådhuset i Norðagøtu, siger Ósbjørn Jacobsen og fortsætter:

– Ideen med facaden er baseret på fascinationen af legen med lyset henholdsvis foran og bag den halvtransparente facade. Om dagen vil bygningen fremstå lidt grå, afdæmpet og anonym. Når mørket falder på, vil bygningen lige så stille vågne til livs bag lærredet, når lyset tændes, og scenen indtages. Formålet er at skabe en reference mellem scenekunsten og det dansende elverfolk, der kommer frem i skumringen og fortryller mennesker med deres optræden, siger Ósbjørn Jacobsen og tilføjer afslutningsvis:

– Forestil dig, at Færøerne er en massiv klump af basalt, med et grønt tæppe trukket over. I tæppet laver du et snit og sætter nogle skrin indunder. Det er det meget stærkt billede af hvordan traditionelle gamle færøske

– Det er en tilfredsstillelse som arkitekt at vide at denne bygning ikke kunne være skabt andre steder end lige akkurat på dette sted – vores udgangspunkt og drivkraft for alle vores projekter er en bevidst lokal forankring.

Ósbjørn finder det blandt andet interessant, hvordan traditionelle bydele var opbyggede, og hvordan husene ofte var placeret tætte og forskudte, men en forfinet forståelse for landskabet og med gode uderum hvor der skabes ly for vind og vejr.

Rådhuset i Norðagøtu tegnet af arkitekten Ósbjørn Jacobsen med inspiration fra traditionel byggeskik på Færøerne med græstag og sort basalt lignende facade.


Velkommen til Bygge- & Anlægsavisens særudgave om Nordatlantisk Byggeri Det er tredje gang, vi udgiver dette særtillæg udelukkende med fokus på bygge- og anlægsprojekter på Grønland, Færøerne og Island, og der sker en rivende udvikling i disse år, ligesom der er flere markante projekter i støbeskeen. Det er interessant at se på særlige udfordringer, som gælder her, samtidig med den storslåede og barske natur er en unik kulisse for byggeprojekterne.

N O R D AT

Du kan være med i næste udgave af Nordatlantisk Byggeri!

LANTISK

TISK N A L T A D N O R YGGERI

BYGGER

I #2

NOR

B

D AT SÆR

T IL L

BYG

ÆG

OM:

LAN

GER

I #3

Nordatlantisk Byggeri udkommer næste gang den 3. oktober 2022, og her har du muligheden for at fortælle din historie med fokus på jeres løsninger og know how. – Hvordan kan din virksomhed bidrage til byggebranchen på Grønland, Færøerne og Island? Har spørgsmål eller vil du høre mere om mulighederne for markedsføring i Nordatlantisk Byggeri, så kontakt: Nr. 6 | Okt

ober 202

Lars Heilmann Projektleder og Key Account Manager Mail: lars@boaa.dk M:+45 22 56 78 94

33 44 ang | Tlf:

1 | 31. Årg

202 Nr. 3 | Maj

1 | 31. Årg

ang | Tlf:

33 44 55

55

55 55

Nr. 2 |

Marts

2021

| 31.

Årga

ng |

Tlf: 33

44 55

55

Bygge- & Anlægsavisen finder frem til dig! Er du bosiddende på Grønland, Island eller Færøerne, så husk også at du kan tegne abonnement på Bygge- & Anlægsavisen. Skriv til andrejs@mxi.dk

TISK


4

NOR DATLANTISK BYG G ERI

ANNONCE

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Skarp forretningsmodel og kvalitetshåndværk sikrer vækst

Den fynske virksomhed, ALUfabrikken, har med sine ti år på bagen positioneret sig stærkt i den danske byggebranche. Flerårige samarbejder med landets førende trælasthandler har bragt deres produkter hele vejen til Nordatlanten og det har været med til at generere en solid vækst i 2021.

A

Tekst af Mathias Stoltz Nielsen På ALUfabrikken har de i 2021 oplevet en kraftig vækst. Det skyldes dels at de er blevet stærkt repræsenteret i alle landets trælastkæder, hvor både private og virksomheder har haft stor efterspørgsel efter virksomhedens produkter. Men virksomheden er også blevet populær iblandt glarmestre og andre alufirmaer, der i stigende grad lader ALUfabrikken producere deres dør- og vindueselementer i stedet for at gøre det selv.

LUfabrikken producerer Schüco-certificerede aluminiumssystemer, men modsat deres konkurrenter står de selv kun for produktion. De sælger i stedet deres produkter igennem de danske trælastkæder, hvilket har bragt deres produkter helt til de arktiske egne i Nordatlanten. Hjemme på fabrikken på Fyn emballerer og pakker de deres produkter til maritim fragt til Færøerne, Grønland og Island, hvor kunden kan hente sin leverance hos den lokale trælast.

En vidtrækkende forretningsmodel

I de seneste ti år er ALUfabrikken blevet en stabil leverandør til trælasterne, og det har givet dem en unik chance for at komme i kontakt med trælasternes kunder i de lokale områder. Det er på denne måde, at ALUfabrikken har formået at skabe kunder helt ud i de fjerne afkroge af Nordatlanten. På fabrikken på Fyn præfabrikerer de projekterne og leverer dem til landets trælaster, hvorfra kunden kan købe dem. Herfra kan lokale montagefirmaer stå for at samle og installere vinduer, døre og facader. – Vi ser en kraftig stigning i interessen for vores produkter i Nordatlanten igennem trælastkæderne. Den vej igennem får vi flere og flere forespørgsler og vi oplever at vores kunder deroppe gerne vil bruge os igen og igen, siger Henrik Østerhaab, administrerende direktør for ALUfabrikken.

Kvalitetsprodukter fra tyske Schüco International

På ALUfabrikken producerer de døre, vinduer og facader i de velkendte profilsystemer fra tyske Schüco International KG. Alle systemerne er udviklet og testet af

Schüco men produceres til kundeordrer af over 12.000 virksomheder som ALUfabrikken i mere end 80 lande verden over. Produkterne er af højeste kvalitet og er særdeles velegnede til at blive monteret i det Arktiske område, hvor der er meget høje krav til tæthed og isolering. Aluminiumselementerne tegnes og dimensioneres i et særligt beregningsprogram, SchüCal, som tager højde for alle faktorer som f.eks. vind-last, styrke, tæthed, u-værdi mv. og generer korrekt CE-dokumentation og mærkning.

Vækst i krisetider

På grund af coronapandemien de seneste år, har de også på Alufabrikken mærket, at de har haft længere leveringstider, og at deres produkter er blevet en smule dyrere. Men det er ikke noget, der har voldt panderynker på kontoret på Fyn. – Byggeriet har ikke ligget stille. Vi har mærket en stigende trend i at private investerer i deres boliger og der har været forøget efterspørgsel efter vores produkter.

ALUfabrikken har investeret i branchens bedste og mest effektive cnc-maskiner og øvrigt produktionsudstyr, og er dermed helt i front når det gælder kvalitet og effektivitet. Medarbejderne har mange års vigtig erfaring og virksomheden værner om den 30 mand store sammentømrede stab. – Vi ser frem til fortsat at styrke vores position i markedet i de kommende år, og håber selvfølgelig lige som alle andre i byggebranchen, at råvarepriser og leveringstider snart normaliseres, slutter Henrik Østerhaab.


BRUG FOR EN EKSTRA MEDARBEJDER? Vi er behjælpelige med at finde netop den medarbejder I står og mangler. Fordelen ved vikaransættelse er: • Mulighed for længere eller kortere ansættelsesperiode • Vi står for aflønning af vikarerne Administration af kontrakt og diverse papirer tager vi os af

Endvidere får du en kvalificeret medarbejder som vi står inde for!

ManForce ApS

Østre Allé 6

9530 Støvring

Tlf. 72 10 80 30

www.man-force.dk


6

ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Entreprenørvirksomhed slår for alvor rødder i Grønland Siden 1960erne har MT Højgaard bygget i Grønland med Nuuk Center som et af de største byggerier i nyere tid. Hvor opgaverne tidligere er løst som en hit’n’run projektorganisation fra Søborg, bliver alt nu samlet i Nuuk.

D

Tekst af Malene K. Holm a jeg i 2021 sagde ja til at blive landechef for MT Højgaard i Grønland, var det netop fordi, opgaven drejede sig om at skabe en lokal forankring. Det er noget, jeg brænder for, siger Torben Nielsen, adm. direktør for MT Højgaard Grønland. Han har boet i Grønland siden 1981 og er samtidig adm. direktør for søsterselskabet Arssarnerit. I mange år har MT Højgaard fungeret ved, at man rejste til Grønland, løste opgaverne og tog hjem igen til Danmark. Det ønsker de nu at gøre op med for at skabe et stærkere lokalt fundament.

En naturlig del af samfundet

Det gør en stor forskel at være en etableret grønlandsk virksomhed, mener Torben Nielsen: – Vi tror på, at man har en forpligtelse, når man gerne vil arbejde i Grønland. Vi vil gerne være en fast del af samfundet og vil også gerne have flere lokale ansatte.

Planen er, at alle naturlige funktioner skal samles lokalt. De første trin i flytteprocessen er taget ved at flytte økonomifunktionen til Nuuk. Det næste bliver sikkerhed og sundhed. Man udnytter synergien med Arssarnerit til at skabe samlede enheder, der kan hjælpe begge virksomheder, eksempelvis på arbejdsmiljø, HR, indkøb og logistik. – Det er en øvelse, der successivt sker her over det næste års tid, hvor vi stille og roligt får flyttet funktioner. Så vi sikrer os, at de stadig fungerer imens. Det første markante skridt har været at få ansat en regionsdirektør til at varetage driften, fortæller Torben Nielsen.

Nye bygge- og anlægsopgaver på vej

MT Højgaard bygger på en lang historie i Grønland begyndende med Monberg & Thorsen samt Højgaard & Schultz. De opførte boliger i 1960erne og tog nogle af de første spadestik på Thulebaserne. I dag er kunderne hovedsagelig offentlige selskaber, men i fremtiden

vil virksomheden også gerne ind på det privat finansierede marked, siger Torben Nielsen: – Over de sidste 10-15 år har vi hovedsageligt udført byggerier. Nuuk Center, som vi lavede for 10 år siden, er med sine 18.000 m2 det største byggeri i Grønland. På sigt er de store anlægsopgaver helt klart et område, hvor vi gerne vil være med igen. – I øjeblikket har vi en rigtig stor komfortabel ordrebeholdning. Der ligger mange spændende opgaver og venter, bl.a. terminalen til den nye lufthavn i Qaqortoq, Steno Diabetes Center i Nuuk og Royal Greenlands nye hovedkontor, som vi byder på.

Støber betonelementer på egen fabrik

Igennem det seneste år har entreprenørvirksomheden etableret egen betonelementfabrik i Nuuk, og med Arssarnerit som søsterselskab, der kan teknikdelen, ser Torben Nielsen, at MT Højgaard står stærkt:


NO RD AT L AN TI S K BY GGE RI

• BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

– Vores elementproduktion er godt oppe at køre nu, og vi begynder at sælge elementer til eksterne entreprenører. Det ser vi gode muligheder i. På denne måde kan vi lave byggerier i højere kvalitet og spare på ressourcerne. – At kunne stå indenfor og binde jern og gøre klar til at støbe. Det er bare lidt sjovere end at stå udenfor i 15 graders frost og snestorm. Man sparer tid og kan arbejde, når det er dårligt vejr. I perioder med snestorm hver anden dag, spilder man tid, hvis man skal støbe udendørs. Man kommer til at bruge lige så meget tid på at rydde sne som på det faktiske arbejde. – I fremtiden vil vi også selv gerne i vores egne opgaver kunne stå for udsprængning i anlægsdelen. Så står vi klar med det komplette apparat til at udføre infrastrukturopgaver.

Håber på bedre muligheder for at få arbejdskraft til Grønland

Med en god ordrebeholdning kunne Torben Nielsen dog godt ønske sig, at det var nemmere at få nok arbejdskraft: – Med den høje byggeaktivitet både her og i Danmark, er det en udfordring at finde kvalificeret arbejdskraft. Vi vil gerne have al den lokale arbejdskraft, vi kan få. Men her er ikke nok tilgængelig arbejdskraft. Det er dybt problematisk. – Der er masser af spændende opgaver med udviklingspotentiale, som venter en håndværker - gerne en

tømrer, eller en leder in spe - der har lyst til at komme til Grønland. Her er gode muligheder for potentielle medarbejdere og for ledere, der kan komme ind og være en del af udviklingen og selv udvikle sig. Torben Nielsen har været aktiv i de grønlandske medier for at fortælle om udfordringerne i at få godkendt papirer på nye medarbejdere, f.eks. fra Polen eller Sri Lanka. Procestiden i SIRI (Styrelsen for Internationale rekruttering og Integration) er ofte 2 måneder, og inden da når potentielle medarbejdere ofte at finde andre jobs: – Selv om SIRI har lavet en ’fast track’-ordning, så er den altså desværre ikke helt så ’fast’. Jeg håber, at de ændrer lovgivningen, så den virker ligesom på Færøerne, hvor du gerne må tage medarbejderen ind, imens du søger om godkendelse. Det er blevet bedre inden for det sidste halve år, men det er absolut ikke optimalt. Det er virkelig noget, vi kæmper med, og kan hæmme vores vækst - og samfundsvæksten i det hele taget.

Uddannelse af lærlinge

– Uddannelse af lokale medarbejdere vil vi også gerne blive bedre til. Så vi kan være med til at uddanne de medarbejdere, vi har behov for på sigt, siger Torben Nielsen, der også er formand for KTI, som rummer de specialtekniske uddannelser bl..a. Bygge- & Anlæg og Jern- & Metal samt GUX: – Vi har en god føling med, hvad der sker på uddannelsesområdet. Her vil vi gerne gøre en indsats og få flere igennem uddannelserne indenfor tømrer og betonarbejder.

ANNONCE

BYGGEPROJEKTER 2022 Kollegiebyggerier i Nuuk og Qaqortoq

MT Højgaard opfører to kollegiebyggerier i henholdsvis Nuuk og Qaqortoq. Den samlede projektsum er på over 260 mio.kr., og begge opføres som hovedentrepriser. Bygherre er Departementet for Bolig og Infrastruktur. Arkitekter er tnt nuuk og Inuplan er rådgivende ingeniør. Byggerierne opføres med præfabrikerede betonelementvægge fra MT Højgaards fabrik i Nuuk. Modulelementerne gør bygningerne fleksible og nemme at ændre efter behov.

Terminaler i Nuuks nye lufthavn

MT Højgaard vandt totalentreprisen på opførelsen af nye bygninger til den nye internationale lufthavn. Det samlede projekt består af projektering og opførelse af en terminalbygning på 7.200 m2, en servicebygning på 3.200 m2 og et nyt flyveledertårn på 230 m2. Projekteringen udføres i samarbejde med Zeso Architects.

Ny Brandstation i Nuuk

For Nuuk City Development opfører MT Højgaard en moderne og fremtidssikret brandstation ved Pukuffik. Byggeriet fordeler sig samlet over 2.800 m2, og brandstationen i to etager bliver næsten 100 meter lang med 14 porte.

7


8

ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Juridisk bistand til byggeri og anlæg i Grønland

De særlige grønlandske forhold spiller en stor rolle ved realisering af bygge- og anlægsprojekter. Høj juridisk faglig ekspertise kombineret med et indgående kendskab til de lokale forhold gør en stor forskel i alle byggeriets faser og er nøglen til at sikre de bedste løsninger.

G

Tekst af John Bo Northroup

rønland er i vækst og byder på mange interessante opgaver inden for byggeri, anlæg og infrastruktur, hvor aktivitetsniveauet de seneste år har været meget højt, særligt inden for boligbyggerier. Det forventes at fortsætte – ikke mindst under hensyn til opførelse af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat, som forventes at kaste yderligere aktivitetsniveau af sig inden for flere sektorer. Det giver nogle spændende muligheder. Grønland byder dog også på anderledes rammebetingelser. Opgaver i Grønland udføres under krævende forhold med bl.a. arktiske vejrforhold, store afstande og mangel på lokal arbejdskraft. Det giver udfordringer – både kommercielt, juridisk og praktisk, og det er en forudsætning for succes at have lokal indsigt og erfaring med de særlige grønlandske forhold.

ligt, siger partner i Nuna Advokater, advokat Charlotte Pedersen.

Nuna Advokater, som har base i Nuuk, har gennem mange år rådgivet både bygherrer og entreprenører om byggeprojekter i Grønland og har oparbejdet stor erfaring på området. Rådgivningen på bygherresiden har omfattet både private og offentlige bygherrer, bl.a. vedrørende opførelse af institutions- og skolebyggerier. På entreprenørsiden har rådgivningen navnlig vedrørt tvister. Advokatfirmaet har også gennem en årrække haft et tæt samarbejde med Horten Advokatpartnerselskab, som har kontorer i København og Århus, og som er højt specialiseret inden for en række juridiske områder, herunder på entrepriseområdet.

Desuden er der aktuelt en række udfordringer i kølvandet på Covid-pandemien. Flaskehalse i de globale forsyningskæder har som så mange andre steder afstedkommet voldsomme prisstigninger og materialeknaphed. Også transporten er blevet væsentligt fordyret, og det betyder navnlig noget på grund af de store afstande.

Sammen har Nuna Advokater og Horten ydet rådgivning til en række større bygge- og anlægsprojekter i Grønland, hvor kunderne har haft stor fordel af at kunne trække på en unik kombination af høj faglig ekspertise og indgående lokalt kendskab, samt ikke mindst lokal forankring. Dette samarbejde har skabt et stærkt team med solide faglige kompetencer, som er en god sparringspartner i alle henseender for kunderne. – Vi kan bidrage med stor kapacitet, sparring og løsninger på problemstillinger, så kunderne stilles bedst mu-

Netop kombinationen af juridisk faglig ekspertise og erfaring med de særlige grønlandske forhold gør en stor forskel i alle faser. – Det betyder, at vi kan bistå ved tilrettelæggelse af udbud, kontrahering, problemstillinger gennem byggeriet og ved tvister, supplerer partner i Horten, advokat Lars Gregersen. Han har gennem mange år bistået ved løsning af tvister i Grønland. – Særligt de barske arktiske vejrforhold med vind og sne eller forsinkelse på transport af byggematerialer kan være en stor udfordring, fortæller advokat Lars Gregersen.

Forsinkelser kan skabe uenigheder mellem bygherre og entreprenør

– Generelt vil vi gerne spille en rolle i forsøget på at forebygge konflikter, før de udvikler sig til tvister. Det er derfor vigtigt, at vi inddrages tidligt i byggeprocessen og tages med på råd helt fra opstarten af projektet, lyder det det samstemmende fra advokaterne. Det betyder, at der er ekstra god grund til at alliere sig med sagkundskaben, når man arbejder med bygge- og anlægsprojekter i Grønland. Rent juridisk skal man bl.a. være opmærksom på, at der i Grønland opereres med ”AP95”, som er grønlandske standardvilkår baseret på AB92. Man har således endnu ikke moderniseret vilkårene, så de flugter med de nye vilkår i AB18 eller andre internationale standardvilkår. Det gør en stor forskel. Juridisk ejer man heller ikke en grund eller et byggefelt,

som man kender det fra Danmark. Alle arealer tilhører det offentlige. Men man kan efter ansøgning få en arealtildeling med henblik på opførelse og ejerskab af bygninger. Når det gælder de fysiske forhold, så skal der ofte sprænges klippestykker for at kunne lægge fundament. En anden praktisk og juridisk lokal udfordring er tilvejebringelse af arbejdskraft. Der er i Grønland lovmæssig regulering af tilgang af arbejdskraft til Grønland. Grønland er desuden ikke medlem af EU, hvorfor der i videre omfang skal indhentes opholds- og arbejdstilladelser. Der er gode muligheder, også for danske virksomheder, for at byde på opgaver i Grønland, men man skal i alle henseender være opmærksom på de særlige grønlandske forhold.

Om Nuna Advokater

Nuna Advokater blev etableret i Nuuk i 1967 og er Grønlands største advokatfirma. Nuna beskæftiger 15 medarbejdere, heraf 8 jurister, og rådgiver om alle retsområder. Nuna har unik indsigt i de særlige grønlandske forhold og har bl.a. stor erfaring på entrepriseområdet med håndtering af byggeprojekter i Grønland, og hvad det indebærer - juridisk, praktisk og menneskeligt.

Om Horten

Horten er en full-service advokatvirksomhed med over 65 års erfaring og 350 medarbejdere. Advokatfirmaets ejendoms- og entrepriseteam er blandt landets største og mest specialiserede inden for entrepriseret. Ekspertisen omfatter bl.a. udbudsret, kontraktkoncipering, offentlig-private partnerskaber og tvistløsning. I den forbindelse har Horten i en årrække været involveret i mange større projekter i Grønland.


Det naturlige valg Vi forsyner den danske industri med markedets bredeste og dybeste sortiment indenfor stål og metaller og har de skarpeste eksperter og specialister til at rådgive vores kunder om vores produkter. Vi har nøje udvalgt vores leverandører for at sikre, at vi imødekommer kundernes efterspørgsel. Vi tager ansvar hele vejen og derfor arbejder vi tæt sammen med de leverandører der er længst fremme når det kommer til den grønne omstilling af stålbranchen. Vi er det naturlige valg for stål og metaller.

Tlf. 43237700 l www.tibnor.dk


10 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Skúlin á Fløtum – når arkitektur og ingeniørkunst går hånd i hånd Den nye folkeskole i Torshavn er ikke bare kæmpestor – den er også et eksempel på, at teknik og æstetik sagtens kan forenes uden at gå på kompromis.

A

Tekst af Frank Ulstrup projekteringen af alle tekniske installationer, så som el, belysning, VVS, ventilation og brandtekniske systemer

t æstetik og teknik ikke altid er helt lette at forene, vil de fleste arkitekter og ingeniører sikkert gerne skrive under på.

Stor variation var udfordrende

Trods det lykkes det gang på gang faggrupperne og byggeriets øvrige parter, at skabe bygninger, der både er smukke at se på og velfungerende i teknisk forstand.

For ingeniørernes vedkommende, er det særligt de mange åbne arealer, rum med varierende loftshøjder, små nicher og smalle gennemgange, der har gjort arbejdet spændende - og ikke mindst udfordrende, siger Jóhan Magnus Gunrim:

Men nogle projekter skiller sig ud, fordi balancegangen mellem teknik og æstetik er lykkes ekstra godt. Og spørger man Pætur Jakobsen, der er direktør i SMJ rådgivende ingeniører, er den nybyggede skole i Torshavn – skúlin á Fløtum – et godt eksempel på netop det: – Jeg tror, jeg taler på alle parters vegne, når jeg siger, at skolen er blevet akkurat, som vi havde tænkt os. Selvfølgelig har der været justeringer undervejs, men den overordnede æstetiske ide og de bærende tekniske installationer er præcis, som vi ønskede, siger han. Læs også: Indlæg af Danske Arkitektvirksomheder ”Trods skala og kompleksitet har det nye færøske byggeri masser af ”sense of place”.

Tidlig inddragelse er afgørende

Pætur Jakobsen fortæller, at ingeniørerne i SMJ blev inddraget i processen allerede ved prækvalificering af rådgiverhold. Og den efterfølgende arkitektkonkurrence var også en frugtbar proces, hvor alle fag arbejdede rigtig godt sammen, siger han.

– Der har været forhold omkring ventilation og belysning, hvor vi har skullet tænke os rigtig godt om, for ikke at kompromittere æstetikken. Men jeg synes i al beskedenhed, at det er lykkes – ikke mindst fordi, der har været et rigtigt godt samarbejde mellem alle parter, lyder det. Når skolen, der med 850 elever og 11.600 m2 er Færøernes største, lykkes så godt, er der særligt to forklaringer, fortsætter Pætur Jakobsen: – For det første blev vi som sagt inddraget meget tidligt i processen, hvilket giver en god balance mellem arkitekter og ingeniører samt et større ejerskab overfor hele projektet. Og for det andet, så er vi en rådgivende ingeniørvirksomhed, der er grundlagt helt tilbage i 1969, og som altid har bestræbt os på at have en holistisk tilgang, siger han og peger på tredje forhold, som også er særdeles afgørende: – Færøerne er jo et relativt lille område, så vi kender arkitekterne og de andre involverede. Dermed ved vi, hvad vi kan forvente af de enkelte aktører, og de ved, hvad de kan forvente af os, lyder det.

SMJ’s andel i projektet

Konkret har SMJ med Jóhan Magnus Gunrim i front varetaget den overordnede projekteringsledelse - herunder sikring af bygbarhed, fagtilsyn for de tekniske fag og forhandling med bygherre i form af Torshavn Kommune. Dertil kommer brand- og sikkerhedsrådgivning samt belysning og indeklima. Dermed har SMJ stået for

Om skúlin á Fløtum

Bygherre: Torshavn Kommune Omfang: 11.600 m2 Budget: 350 mio. kr. Status: Færdigbygget 2020 Rådgivere: SNA/Árni Winther Arkitektar, ZETA Architects, Brim Arkitektar, LBF og SMJ Entreprenør: Articon/Búsetur, med Maria Poulsen og Install som underentreprenører

Om SMJ rådgivende ingeniører

SMJ rådgivende ingeniører blev grundlagt i Torshavn på Færøerne i 1969. I dag har den 45 mand store virksomhed kontor i Torshavn, Klaksvik og København. SMJ udfører ingeniørarbejde i hele Norden, og kerneydelserne har gennem mange år været de tekniske installationer i byggeriet. Virksomhedens ydelser er opdelt i fire sektorer: byggeri, energi, lakseopdræt og vand, hvor de tre første sektorer er dominerende


sansir.fo


12 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Randersgazelle vender blikket mod Nordatlanten

A.E. Maskiner har i sine 11 år oplevet en enorm vækst – også i Grønland, Island og på Færøerne, der bliver stadigt mere interessante områder for materielleverandøren.

D

Tekst af Tim Panduro få dele frem til fjerntliggende områder – men netop her står A.E. Maskiner stærkt, fortæller Kasper Hougaard.

et er gået stærkt for Randersvirksomheden A.E. Maskiner, siden den blev grundlagt for godt et årti siden.

– Vi har kanaler til at få det derop både billigt og fleksibelt, så behov kan mødes hurtigt og nedetid kan reduceres, siger han.

Den fremadstormende leverandør af nye og brugte entreprenørmaskiner og reservedele er hele seks gange blevet kåret som gazellevirksomhed af dagbladet Børsen. Det kan mærkes i hovedkontoret i Kronjyllands hovedstad. Her er der rift om både virksomhedens store udvalg af brugte maskiner af forskellige fabrikater, nye entreprenørmaskiner fra Volvo, minigravere samt det store udvalg af reservedele. – Vi kan mærke, at der er stor interesse for os og vore produkter, siger reservedelsekspedient Kasper Hougaard.

Fokus på Nordatlanten

Interessen kommer ikke kun fra Danmark. A.E. Maskiner har en voksende kundekreds blandt entreprenører, der arbejder i Grønland og Island og på Færøerne. Firmaets montører har flere gange løst opgaver i områderne og har fået en hands-on-oplevelse af de udfor-

A.E. Maskiner er desuden i gang med endnu engang at finjustere serviceniveauet. I forvejen er virksomheden stolt af at kunne levere dele hurtigt og finde skræddersyede løsninger – og de evner bliver udbygget i den kommende tid.

dringer, der kan være i de ofte krævende miljøer – og fra hovedkontoret i Randers er man også vant til at levere specialtilpassede løsninger, der kan håndtere strabadserne i Grønland og Island og på Færøerne. Netop de tre nordatlantiske områder er da også i fokus i A.E. Maskiners strategi for fremtiden. – Gennem vores arbejde i områderne har vi lært meget om, hvilke behov og særlige udfordringer, kunderne møder, siger Kasper Hougaard. – Det har givet os mod på at tilbyde vore kompetencer. Hidtil har vi mest leveret reservedele til Grønland, Færøerne og Island, men vi vil gerne udvide, så vi også kommer til at tilbyde nyt materiel, specielt fra Volvo, siger han. Det er ikke kun klimaet, der kan give udfordringer, når maskiner og maskindele skal i sving i specielt Grønland. Det kæmpestore land kan også gøre det svært at

– Vi er ved at indføre en ny struktur på vores lager, hvor vi gearer op på det tilgængelige udvalg af både reservedele og nye maskiner. Det er vigtigt, at vi kan levere hurtigt, uanset om det er i Danmark eller for eksempel i Grønland, siger han. – Det er vigtigt for os, at forsyningssikkerheden er i orden, og vi hører fra kunderne at vore evner til at levere, være fleksible og noget så simpelt som at tage telefonen, når den ringer er det, de er gladest for. Vi kan hurtigt rykke på de fleste opgaver, og sådan skal det være. Det skal ikke være svært for kunden.

Fakta:

A.E. Maskiner blev grundlagt for 11 år siden i Randers af mekanikeren Anders Ebbesen. Oprindeligt var det et entreprenørfirma, men fokus skiftede hurtigt til handel med materiel og reservedele. A.E. Maskiner har oplevet en hastig vækst, og er seks gange blevet kåret som gazellevirksomhed af Børsen. Virksomheden holder til i et stort domicil ved motorvejen i Randers.


POLAR EL A/S tilbyder ydelser inden for elektriske installationer med særlig fokus på:

POLAR EL offers services and solutions within electrical installations, focusing on:

- Boligbyggerier - Krævende større tekniske

- Housing constructions - Demanding technical

installationer - ATEX installationer og el-termografering

installations - ATEX installations and thermography

Vi opererer i hele Grønland med værksted- og lagerfaciliteter i Nuuk.

We are based with workshop and office in Nuuk, and operate throughout Greenland.

For mere information:

For more information:

mail@polar-el.gl www.polar-el.gl +299 552324 +299 538738

polarel-green-today-200x133mm-DA-EN.indd 1

19/06/13 09.55

KALAALLIT NUNAANNI NIOQQUTINIK ILLIT PILERSUISUT DIN LOKALE LEVERANDØR I GRØNLAND

STARK Grønland Kalaallit Nunaanni sanaartornermik tapersersuivoq illoqarfinni arfinilinni pisiniarfini aqqutigalugit. Nuummi sananeqarpoq qisuusivik 5500m2 angissusilik. Illu biilerluni iserfigineqarsinnaasoq Kalaallit Nunaanni siulleq. Naatsorsuutigaarput oktober 2022-mi naammassissasoq.

STARK Nuuk

Box 140 • 3900 Nuuk Telefon 38 37 70

STARK Qaqortoq

Box 339 • 3920 Qaqortoq Telefon 38 37 30

STARK Aasiaat

Box 99 • 3950 Aasiaat Telefon 38 37 50

STARK Grønland understøtter byggeriet i Grønland med 6 lokale forretninger. I Nuuk opføres en ny tømmerhandel på 5500 m2. Den første i Grønland, med mulighed for drive-in. Forretningen forventes at stå færdig i oktober 2022.

STARK Ilulissat

STARK Ilulissat

Box 507 • 3952 Ilulissat Telefon 38 37 60

STARK Aasiaat STARK Sisimiut

STARK Tasiilaq

STARK Tasiilaq

Box 1 • 3913 Tasiilaq Telefon 38 38 10

STARK Sisimiut

Box 469 • 3911 Sisimiut Telefon 38 37 40

BESØG OS PÅ FACEBOOK STARKKALAALLITNUNAAT

STARK Nuuk

STARK Kalaallit Nunaat A/S

Medlem af CSR Greenland

STARK Grønland STARK Qaqortoq

Langerak 17 • 9220 Aalborg Ø Telefon 82 52 23 00


14 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Lars Nielsen har en ambition og at vokse, og det må meget gerne blive på basis af opgaver i Grønland og på Færøerne.

”Vi kan godt lide vanskelige opgaver” UNI-TEK A/S er specialiseret i CE-mærkede stålkonstruktioner, ledhejseporte til både private og virksomheder og hjælper med montage, vedligehold og reparation på fabrikker og procesanlæg.

L

Tekst af Morten Bøcker Virksomheden blev startet af Lars Nielsen i 2003. Han er uddannet smed og inden starten af UNI-TEK rejste han rundt i verden og monterede køleisolering. Senere kom han til at arbejde med porte, og det gav idéen til at starte som selvstændig inden for ledhejseporte til både private, industri og landbrug.

ars Nielsen og hans 21 medarbejdere på UNI-TEK ved Randers brænder for at løse opgaver, som ikke er helt efter bogen. Og det har markedet øje for, så det er ikke usædvanligt, at UNI-TEK bliver inviteret til at hjælpe med et projekt, der kræver en stærk kombination af kreativitet, teknisk indsigt, stor erfaring og ikke mindst høj kvalitet.

Siden da er UNI-TEK vokset til en mellemstor virksomhed, og væksten skyldes nok ikke mindst, at Lars Nielsen og hans medarbejdere har begge ben plantet på jorden og lægger vægt på klassiske dyder som at levere til tiden og i aftalt kvalitet. Hertil kommer så den måde, UNI-TEK griber samarbejdet an på:

– Vi kan godt lide de vanskelige opgaver, og vi oplever af og til at komme til at arbejde med et projekt, som ingen andre rigtig har mod på eller lyst til, siger Lars Nielsen. Og nu kan kunder til stålkonstruktioner, porte og svejseservice i Nordatlanten også komme til at nyde godt at UNI-TEK som sparringspartner. – Vores vision er at vokse ud over de danske grænser, og vi vil meget gerne engagere os i Grønland og på Færøerne, siger Lars Nielsen. Han har selv arbejdet i Grønland og kender blandt andet fiskeindustrien.

Det er en stor hjælp for entreprenørerne og andre kunder, at UNI-TEK har egen tegnestue og tidligt i et projekt kan levere både idé til løsning og pristilbud. – Her er det også en styrke for os – og en stor hjælp for entreprenørerne og andre kunder – at vi har egen tegnestue, så vi tidligt i et projekt kan levere både idé til løsning og pristilbud, siger Lars Nielsen. Tegnestuen løser også opgaver inden for produktudvikling – for eksempel af indstøbningsbeslag til betonelementer, og UNI-TEK fremstiller selv stålemner på fabrikken i Polen, som kan producere til konkurrencedygtige priser, uanset om der er tale om enkelte emner eller serier. Et andet særkende er høj kvalitet, og UNI-TEK er certificeret leverandør af bygningsstål i henhold til DS/EN 1091-1. EX3. Medarbejderne uddannes løbende og har alle nødvendige svejsecertifikater. Produkter er CEmærkede, hvor det kræves.

Medarbejderne uddannes løbende og har alle nødvendige svejsecertifikater. – Vi mener, der er et behov for vores produkter og ydelser i form af stålkonstruktioner til haller, løsning af opgaver inden for svejsning – for eksempel montering af maskiner eller andet procesudstyr – og naturligvis ledhejseporte, hvor vi i selv importerer et robust sortiment, der også kan modstå det barske klima mod nord, siger Lars Nielsen.

Hasteopgave i høj kvalitet på sygehus

UNI-TEK ser først og fremmest sig selv som sparringspartner for kunderne og er ofte med i projekterne helt fra starten.

– Vi sætter kvalitet over alt – og er samtidig i stand til at løse opgaver hurtigt, uden at gå på kompromis på nogen måde.

– Vores mission er at gøre vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere til et team, og det forsøger vi at leve op til hver eneste dag og i alle de projekter, vi er involveret i, siger Lars Nielsen.

Fokus på bæredygtighed

Det ligger også UNI-TEK dybt på sinde at gøre, hvad virksomheden kan, for at produktion og virksomheden i det hele taget er så bæredygtig som muligt. – Vi laver klimaregnskab og har fokus på, hvordan vi skåner klimaet mest muligt i vores processer og produktion, siger Lars Nielsen.

– Netop nu er vi i gang med en hastopgave på Skejby Sygehus, som ingen andre ville springe på. Her leverer vi vores sædvanlige høje kvalitet – men med en tidsplan, der er noget mere komprimeret, end vi er vant til, siger Lars Nielsen.

Smedefirma med begge ben på jorden

I snart 20 år har UNI-TEK leveret alle former for bygningsstål, garage og industriporte, udført reparationer og vedligehold på fabrikker og leveret beslag til betonelementer og andre specielle emner efter kundernes ønsker.

UNI-TEK løser mange forskellige opgaver i byggeriet.16

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Anlægsprojekter i Grønland skal understøtte eksisterende vækst

Direktøren for Grønlands Erhverv, Christian Keldsen, håber at Grønlands nye lufthavne vil være med til at understøtte og udbygge den vækst og internationale interesse, der allerede er i landet. Tekst af Mathias Stoltz Nielsen

I

disse år er der mange bygge- og anlægsprojekter i gang i Grønland. Mest omfattende er landets investering i en række nye lufthavne der skal gøre Grønland til et mere attraktivt turistmål. I dag er de eneste ruteflyvninger til den nordatlantiske ø, fra enten København eller Reykjavik, men med de nye lufthavne håber direktøren for Grønlands Erhverv, Christian Keldsen, at understøtte den stigende interesse der har været for Grønland som turistmål.

De kommende lufthavnsbyer er i en rivende udvikling

Grønland oplever i disse år, som det også er tilfældet i Danmark, en stigende urbanisering, som har været med til at præge nye byggeprojekter. Unge grønlændere søger mod byerne for at finde uddannelse og arbejde, og det har ført til vækst i de større byer. Fra sit kontor midt i hovedstaden kan direktøren for Grønlands Erhverv, Christian Keldsen, for tiden tælle fjorten kraner, der alle er i gang med at forbedre infrastrukturen i byen. – Hvis man investerer i infrastruktur og der ikke er gang i en vækst, kan man næppe starte en vækst på baggrund af det, udtaler Christian Keldsen. Hvis der omvendt er gang i en vækst og man investerer i infrastruktur kan vi understøtte den vækst og skabe mere vækst.

KOMATSU RESERVEDELE

Flyselskaberne har kun interesse i at flyve derhen hvor der er en naturlig efterspørgsel på destinationer. Derfor giver det ifølge Grønlands Erhverv mening at investere i lufthavnene nu. Der er nemlig en stigende interesse for Grønland ude i verden, ikke mindst forbundet med den famøse nordpolssokkel og USA’s fejlslagne forsøg på at købe Grønland. Grønland er for alvor kommet på verdenskortet, og potentielle turister har fået øjnene op for landets natur og skønhed. Derfor er det ifølge Christian Keldsen det rigtige tidspunkt at investere i lufthavne med direkte forbindelser ud i verden. De turister der kommer i dag, kommer på trods af de begrænsede forbindelser som går igennem København og Reykjavik. Når man kan flyve til sin slutdestination, hvilket man ikke har kunnet tidligere, så bliver det meget mere interessant, siger Christian Keldsen.

Det helt rigtige tidspunkt at investere

Det er ikke første gang Grønland forsøger sig med andre ruteflyvninger. Tidligere har man forsøgt sig med ruteflyvninger til både USA og Canada, men uden nogen bæredygtig succes og ruterne blev nedlagt. Grønlands primære flyvepladser er anlagt af amerikanerne under Anden verdenskrig for at tjene militære formål, derfor ligger de ofte langt uden for byerne. Med de nye lufthavne, tæt på byerne, vil man komme tættere på destinationer der er interessante for turister. – Nu prøver vi at vende den om og i stedet bygge lufthavnene, der hvor vi bor, udtaler Christian Keldsen.

Behov for gæstearbejdere

Til trods for de seneste års vækst og Grønlands egne satsninger for at understøtte og udbygge den vækst, vil landet altid være afhængigt af at rekruttere arbejdskraft udefra. For selvom social mobilitet i landet stiger og flere unge mennesker vælger at flytte til byerne og tage uddannelser, så betyder væksten i Grønland, at der fortsat vil være et behov for at rekruttere arbejdskraft ude fra. – I takt med at der er mere vækst får vi også behov for at rekruttere mere, så selvom vi i fremtiden kan rekruttere flere lokale, vil andelen af arbejdsstyrken vi kan rekruttere lokalt forblive nogenlunde den samme. Vores befolkninger så lille, at vi alle dage vil være afhængige af at rekruttere ude fra.

35 års erfaring med Komatsu

Jels Entreprenør service ApS • Haderselvvej 26, Jels • 6630 Rødding • Tlf.: 74 55 39 29 • Email: info@jels-es.dk

Grønland har tradition for at rekruttere arbejdskraft ude fra, for at kunne løfte arbejdsbyrden i landet, og det kommer hverken vækst eller de nye lufthavne til at ændre på. Selvom der har været international interesse i at konstruere større projekter, som landets nye lufthavne, så er Grønlands stadig orienteret mod Danmark og det øvrige Norden, da der bruges samme standarder og certificeringer som i Grønland.


Byg bæredygtige træhuse med liv, stil og sjæl tilpasset det grønlandske klima

Artic House med dobbelt klimaskærm

Kvalitetshuse til det grønlandske folk siden 1960'erne • Tænk individuelt • Tænkt miljørigtigt • Tænk bæredygtig & energirigtig fremtid

Christian Panbo har historie og høj kvalitet som varemærke

Sundt indeklima + meget lav varmeudgift

Hotline i byggeperioden - Vi leverer individuelt til alle formål: Enfamiliehuse, dobbelthuse, andelsboliger, klubhuse, børnehaver, skoler, kirker, hytter Jeres hus er ikke akkordarbejde. Forarbejdningen af huset sker på fabrikken ved dygtige stabile medarbejderes udførelse og kontrol, med vægten lagt på korrekthed frem for tempo. Vi kan udføre pakkearbejde og forsendelse tilpasset modtagehavnens forhold, herunder også særlig pakning til bygder.

Er dit hus saneringsmodent? Byg nyt på eksisterende sokkel Sundt indeklima og meget lav varmeudgift i et træhus fra Christian Panbo. Helårshusene er topisolerede i både gulve, ydervægge og lofter. Det giver et sundt og lunt hus med en lav varmeudgift.

Christian Panbo A/S · Egelund 5 · DK - 6200 Aabenraa Tlf: (+45) 74 62 66 74 · post@christianpanbo.com www.christianpanbo.gl

Se mere på christianpanbo.gl/ artic-house og få vores katalog tilsendt


18 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Atlantic Airways forbinder Færøerne med omverdenen

Det færøiske flyselskab Atlantic Airways sørger for at forbinde de nordatlantiske klippeøer med omverdenen. Forventningen er årlige vækstrater på 5-10 % især båret af flere turister – også udenfor Europa.

D

Tekst af John Bo Northroup flybilletter til nedsat pris. Det er et samfundsansvar, som Atlantic Airways lægger vægt på.

en globale flyindustri blev hårdt ramt af covid-pandemien. Heller ikke det færøiske flyselskab Atlantic Airways er gået ram forbi, men selskabet forventer nu årlige vækstrater på 5-10 %.

Grønnere fly

Atlantic Airways var blandt de første i Europa til at bruge den satellitbaserede teknologi RNP AR 0.1, som gør det muligt for flyene at styre uden om områder med meget turbulens og derved også reducere CO2-udslippet. Teknologien forbedrer også regulariteten til Vagar lufthavn, da det er muligt for flyene at lande i dårligere sigtbarhed end tidligere.

– Vi ser interesse fra turister fra fjerntliggende lande i Fjernøsten og Nordamerika og fra det europæiske kontinent kommer der nu også flere turister, siger Jóhanna á Bergi, adm.dir. for Atlantic Airways siden 2015. Det færøiske flyselskab skriver sig ind de senere års ”Nordic”-bølge fra film, serier, design, livsstil med videre, og slår bl.a. på ro, naturoplevelser med videre under overskriften Unspoiled Nordics. Hovedparten af de besøgende til Færøerne kommer naturligvis stadig fra Danmark og de øvrige nordiske lande. – Vi vil meget gerne være med at understøtte turismen på Færøerne, men det skal ske på bæredygtig og forsvarlig vis, understreger Jóhanna á Bergi. Hun bemærker, at højsæsonen, der tidligere var juni, juli og august, efterhånden er udvidet fra maj og faktisk helt hen i oktober. Udover de turistrejsende arbejder både Atlantic Airways og andre aktører som Visit Faroe Islands på at tiltrække eksempelvis lægekonferencer og virksomheder, der vil afholde events for medarbejdere og kunder på en lokation med mulighed for en helt unik naturoplevelse. Flyselskabet har dermed fokus på det såkaldte MICE-segment, der står for Meeting, Incentives, Conferences, Events, typisk udenfor højsæsonen. Dertil kommer udlændinge, der er beskæftiget med anlægsbyggeri på Færøerne. – I praksis har vi ingen ledighed på Færøerne, og det gør også vores land til et interessant arbejdsmarked for udlændinge, selvom det måske er et lidt overset faktum, siger Jóhanna á Bergi.

Øger frekvensen

Atlantic Airways har øget frekvensen, sådan at der hver dag er fly til og fra København året rundt. Flyselskabet

Jóhanna á Bergi, adm.dir. for Atlantic Airways har nu ti destinationer. Udover København er det Billund, Aalborg, Keflavik, Edinburgh, Oslo, Paris, Barcelona, Mallorca og Gran Canaria. I sommerhalvåret er frekvensen typisk højere end i vinterhalvåret, hvor Atlantic Airways også har en del charterflyvninger til varmere destinationer sydpå såsom de kanariske øer. I højsæsonen har selskabet 45 gange om ugen og i lavsæsonen 25. I alt 1.500 afgange og ankomster bliver det til om året, ifølge planen for 2022. Derudover er Atlantic Airways national carrier. Det betyder, at Atlantic Airways, der også råder over to helikoptere, indgår i det færøiske beredskab og jævnligt udfører redningsaktioner. De to helikoptere servicerer også udøerne flere gange om ugen. At Atlantic Airways anser at selskabet har en særlig forpligtelse i forhold til det færøiske samfund fremgår også af det forhold, at flyselskabet tilbyder særlige flybilletter til unge under 26 år og/eller studerende. – Det betyder, at de unge bedre kan opretholde deres tilknytning til Færøerne mens de er i udlandet på studieophold, fortæller Jóhanna á Bergi. Også patienter, der f.eks. har behov for transport til Rigshospitalet i København, har mulighed for at købe

I 2019 modtog Atlantic Airways det første nye Airbus 320neo fly. De nye neo-fly forbrænder 15-20 % mindre, hvilket er med til at forbedre Atlantic Airways’ konkurrencedygtighed samtidig med, at de miljømæssige fodspor formindskes.

Om Atlantic Airways

Atlantic Airways har tre fly og to helikoptere. Flyenes primære opgave er at tage sig af ruteflyvning mellem Færøerne og byer i Danmark og til nabolandene Skotland, Island og Norge samt flere forskellige soldestinationer om sommeren. Derudover bliver den ledige kapacitet brugt til charterflyvning til andre lande. Der er ca. 200 ansatte i Færøernes nationale flyselskab, hvis hovedsæde ligger i Sørvágur.


kt ta

n e? ko er erm Wat de ue vi B l u ale l d lok Vi dit

n Ko

r to

Din projektekspert i

Nordatlanten Vi tror på, at lokalt kendskab er vejen frem. Derfor er vi ort netværk. eksperter i den nordatlantiske infrastruktur med et sto

Med mange års erfaring og lokal tilstedeværelse i Nordatlanten leverer Blue Water logistik til bygge- og anlægsprojekter. Vores in-house specialister sikrer dig løsninger af høj kvalitet uanset størrelsen på dit projekt.

VORES SERVICES:

Projektgods

Chartering

Specialister

IT

Projektstyring


20 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Et af Fuglarks igangværende projekter er et nyt stadion i Klaksvig. Udover at forbedre forholdene for spillere og tilskuere skaber stedet rum for leg og ophold i hverdagen for byens unge.

Mangfoldige projekter, der harmonerer med natur og kultur

Med bygge- og landskabsprojekter og kunstnerisk samarbejde er tegnestuen Fuglark en fremtrædende aktør i det offentlige rum på Færøerne. I tæt dialog med kunden arbejder Fuglark med projekter, der er entydige og klare og til at bygge, understreger arkitekt Svend Sivertsen.

T

Tekst af Guðrun Henrysdóttir egnestuen ejes, og drives af arkitekterne Svend Sivertsen og Høgni Kastalag, som arbejder indgående med alle husets projekter sammen med en håndfuld bygningskonstruktører samt en ingeniør. Den lille tegnestue er den ældste på Færøerne etableret i 1978 af Trondur Fuglø under navnet Trondur Fuglø Arkitektar og senere FUGLARK. Med en vidtrækkende portfolio, der indeholder alt fra private boliger til offentlige institutioner, industribyggeri, indretningsopgaver samt landskabsprojekter, arbejder Svend Sivertsen og resten af holdet med at skabe funktionelle og æstetiske bygninger. Om deres målsætninger siger Svend: – Det er vigtigt i alle bygge- og anlægsprojekter at fastholde den kunstneriske dyd. Derfor er det vigtigt for os at levere høj arkitektonisk kvalitet, selv når budgettet er lavt, siger Svend Sivertsen og fortsætter: – Vi udvikler alle vores opgaver i tæt dialog med kunden. Og målsætninger er altid at opfylde kundens ønske indenfor de givne rammer med projekter, der er entydige og klare og til at bygge.

Samspil mellem natur og kultur

Tegnestuens tilgang er kontekstuel, og inspirationen kommer ofte på selve byggegrunden eller ’sitet’, siger Svend Sivertsen og uddyber:

– Når vi påbegynder en opgave, er analysen af stedet essentiel for bygningens kommende udtryk. Vi har ikke faste principper som så, da vi opfatter opgaverne meget individuelle, men vi arbejder bevidst med at formgive efter de vejrmæssige forhold på stedet. Netop formgivningen er en vigtig faktor for samspillet mellem naturen på den ene side og kulturen i form af arkitektur på den anden. – For os er det afgørende, at materialerne er velovervejede, så de passer ind i omgivelserne, men også, at de kan udstå hårdført vejr og ikke forfalder, men derimod får en god patina over tid. Derudover er det vigtigt, at en bygning ikke larmer for meget visuelt, men at den komplimenterer de omgivelser, den er placeret i, fortæller Svend Sivertsen. Svend Sivertsens beskrivelse af en nærmest intuitiv skabelse kan siges at have medført en vis folkelig opbakning. I jævnligt samarbejde med kommuner om både renovering, og nybyg af skoler, institutioner og plejehjem, er Fuglark med til at sætte sit præg på den færøske arkitektur i det offentlige rum. Som eksempel kan nævnes plejehjemmet ved havnen i Klaksvig, der med store gulv til loft vinduer giver uhindret udsyn over fjorden. Inspirationen kom fra de mange fiskeflåder, der kommer til havnen. Plejehjemmet skulle således forestille et skib liggende i søen. I øjeblikket arbejder tegnestuen på et nyt fodboldstadion i Klaksvig. Målet er at skabe gode rammer for spillerne og at optimere tilskuerpladserne. Som en stor del af færøsk kultur, vil det nye stadion have en væsentlig betydning for fodbolden, men også for byens unge, som bruger pladsen til ophold og leg i hverdagen. Hele projektet er projekteret i etaper, som udføres over nogle år.

Kunstnerisk samarbejde

Plejehjemmet ved havnen i Klaksvig

I den fremtrædende natur på Færøerne kan det ikke undgås at arbejde med landskabsprojekter. Normalt er disse projekter lokaliseret i et urbant miljø og har til formål at skabe synergi mellem natur og kultur. Tegnestuen har over en periode samarbejdet med den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen om at udvikle disse områder:

Landskabsprojekt i Elduvík, der inviterer til ophold i grønt og reakreativt område. Projektet er udviklet i samarbejde med billedhuggeren Hans Pauli Olsen, som har opført en skulptur ved stranden. – I vores samarbejde med Hans Pauli, som især varetages af min partner i firmaet, Høgni Kastalag, er opgaven at iscenesætte kunsten. Det vil sige, at det er ikke vores landskabsdesign, der er det primære fokus, men det skal fremhæve kunstværket, fortæller Svend Sivertsen. De arbejder således med at skabe nogle rammer for, at natur og kultur kan sameksistere, og hvor der er mulighed for at opleve og nyde begge på samme tid. Det seneste af disse projekter er i bygden Vestmanna. Her har arkitekterne arbejdet med at skabe et grønt, rekreativt torv i et eksisterende stiforløb, hvor kunstværkets placering indgår naturligt i færdslen over torvet.


BEDRE STANDARDER FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI!

Den gode bæredygtige fortælling er mange gode til. Og det er vi også i Ecophon. For os er det vigtigt at kunne dokumentere fakta, som kan understøtte netop den gode historie! Eksempelvis kan det være svært at gennemskue det korrekte CO2 aftryk på et produkt i en EPD. Vores EPD er helt unik - vi har nemlig udregnet CO2 aftrykket. Det kalder vi gennemsigtighed.

● Tredjeparts verificerede EPD på alle produkter ● Tilbyder LCAbyg-fil til DGNB-certificering af dit byggeri ● Registreret i miljømærkning Danmark (Svanemærkede byggerier) ● 2 - 3 gange lavere CO2 aftryk end træbeton ● HPD på flere af vores produktfamilier

AKUSTIKLØSNINGER TIL ALLE SITUATIONER Ecophon udvikler og producerer lydabsorberende løsninger af glasuld til både loft og vægge. Vi har Europas største produktprogram og tilbyder et bredt udvalg af bæredygtige akustiklofter, frithængende flåder og vægpaneler. - Fås i flere overflader og mange inspirerende farver - Synligt eller skjult bæreværk - Robuste løsninger til skoler, sportshaller mv. - Løsninger til direkte montage - limes eller skrues - Rengøringsvenlige akustikløsninger til alle rum og hygiejnekrav Se mere på ecophon.dk eller kontakt os på tlf. 3677 0909 for professionel rådgivning.

True sustainability has nothing to hide

HPD EPD

Building on better


22 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Stål til byggeriet kræver tæt samarbejde med bygherrer

Hos lsm: steel construction er der stærkt fokus på at løse opgaverne i tæt samarbejde med bygherrer og arkitekter – det giver mulighed for de bedste løsninger, viser blandt andet et nyligt lejlighedsprojekt

S

Tekst af Tim Panduro er projekterne som regel beskrevet i lidt mere grove vendinger, og ud fra det skal vi tegne og konstruere, så det overholder ingeniørens krav til belastningsevne og arkitektens ønsker til udseende, siger han. lsm: steel construction har gennem årene udviklet sig fra at være en generel smedevirksomhed og til at fokusere på stål til byggeri.

elv for en erfaren og fleksibel smedevirksomhed som lsm: steel construction var det en opgave lidt ud over det sædvanlige, da løgstørvirksomheden blev inviteret til at være underleverandør på et større lejlighedsbyggeri.

lsm: steel construction skulle levere altaner og værn til svalegange og tagterrasser til de ny lejligheder. Det er en opgave, der er hjertet i virksomhedens arbejdsområde med at levere bygningsstål – men rammen var anderledes end ved almindelige byggerier. Lejlighederne er nemlig opført oven på en bygning, der huser et stort byggemarked.

– 80-90 % af vores opgaver består af at lave trapper, altaner, gelændere, søjler og bjælker til specielt boligbyggeri, fortæller direktøren. – Vi er 100 % underleverandør, og vi har flere faste samarbejdspartnere, samtidig med at nye kommer til. Lige nu har vi 16 ansatte, og alt tyder på, at vi får en rimeligt stor vækst i 2022.

Normalt monterer lsm: steel construction Altan konsollerne, inden der mures op, og til slut sættes altanerne på. Men det var ikke muligt denne gang.

– Vi lever af vores fleksibilitet. Vi håndterer både enkeltstyksordre, færdige modulløsninger, der monteres hos kunderne eller færdige produkter, der kan lægges på lager.Vi er gode til at tilpasse os kundens ønsker. Allerede i projekteringsfasen er vi med til at rådgive om, hvordan tingene kan laves, og vi deltager gerne både i projektering, konstruktion, produktion og montage.

– Når man skal arbejde oven på en eksisterende butik, der er 15-20 meter høj, kan man ikke komme til med en lift. Så murerarbejdet og monteringen kunne ikke udføres til sidst, siger Dennis Rasmussen, der er direktør i lsm: steel construction og ejer virksomheden sammen med Kenneth Søvang. Virksomheden kom med tidligt i projekteringsfasen sammen med fabrikken, der leverede elementerne til byggeriet. Løsningen blev, at altankonsollerne blev støbt ind i elementerne allerede før de kom op, så alt var på plads, når lejlighedskomplekset blev bygget. Dennis Rasmussen er godt tilfreds med løsningen. – Det gik godt. Vi overholdt alle tidsplaner, og vi havde et godt samarbejde om løsningerne, siger han.

Færøerne og Sverige Tidligt med

Netop samarbejdet er vigtigt – og en af årsagerne til, at lsm: steel construction er i vækst, mener direktøren. – Vi er glade for at komme med tidligt i projekterne, og vi har et godt samarbejde med både arkitekter og ingeniører på projekterne. Når vi modtager det første materiale,

Kundekredsen findes hovedsageligt i Danmark, men blikket bliver også af og til vendt ud over landegrænsen. – Vi har haft leverancer til Sverige, og lige nu regner vi på en forespørgsel til et boligbyggeri i Torshavn på Færøerne. Når lejligheden byder sig, arbejder vi gerne uden for Danmark, siger Dennis Rasmussen.24 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Betoncentralen 60 år:

Man bliver aldrig for gammel til at gøre det bedre Stigende efterspørgsel får ikke bare Betoncentralen i Nuuk til at producere mere beton. Virksomheden, der fylder 60 til sommer, vil også gøre det grønnere og samtidig engagere sig mere i lokalsamfundet. Tekst af Frank Ulstrup – Det er en cement, der resulterer i 30% mindre CO2udledning, end de traditionelle cementer. Så det er helt sikkert noget, vi ser frem til at komme i gang med, lyder det fra direktøren.

Større lokalt engagement

B

etoncentralen i Nuuk har siden 1962 produceret store mængder beton og skærveprodukter til bygge- og anlægsbranchen i Grønland. Men med lufthavnsbyggeriet i Nuuk, slog produktionen sidste år alle rekorder med hele 24.000 m3.

Sammenlignet med en normal årlig produktion på mellem 10.000 og 15.000 m3, er det en ganske betragtelig fremgang, der har krævet investeringer for 16 mio. kr., fortæller direktør Knud Erik Mogensen: – Vi har bl.a. investeret i tre nye betonkanoner – heraf to med udlæggerbånd. Dertil kommer en ny eldrevet hovedknuser samt et antal gravemaskiner og lad-lastbiler til vores stenbrud. Så vi har bestemt gjort, hvad vi kunne for at følge med efterspørgslen, smiler han og tilføjer, at man også har udvidet medarbejderstaben fra 12 til 18 mand.

Selvfølgelig kan vi blive bedre

Men mere beton og et forestående 60-års jubilæum til sommer, er ikke de eneste begivenheder, som medarbejderne og deres direktør kan se frem til. Både den grønne dagsorden og et større socialt engagement banker nemlig også på døren, fortæller Knud Erik Mogensen: – Jeg skal være den første til at indrømme, at beton er et forholdsvist energikrævende produkt. Trods det

Med de 60 år, der er gået siden Betoncentralen blev etableret i 1962, er der ikke mange byggerier i Nuuk, som virksomheden ikke har sat sit aftryk på. Knud Erik Mogensen peger på, at det kun har kunnet lade sig gøre i kraft af virksomhedens engagerede medarbejdere, gode samarbejdspartnere og ikke mindst en masse trofaste kunder. har vi egentlig altid haft en nogenlunde god samvittighed, fordi vi får al vores strøm fra Buksefjordens Vandkraftværk. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan blive endnu bedre. Selvfølgelig kan vi det, siger han og fortsætter: – Af samme grund deltog vi sidste år i Grønlands Erhvervs bæredygtigheds-kursus, IPUK. Det gav os ret meget blod på tanden, og vi har siden da valgt at arbejde med FN verdensmål 3,9 og 12, ligesom vi har fået et eksternt firma til at undersøge, hvor vi står lige nu. Med det sidste mener han, at det eksterne firma skal analysere Betoncentralens indvirkning på klima og miljø, og derefter pege på fornuftige indsatsområder: – Pointen er, at vi gerne vil gøre mere, men at vi er nødt til at vide, hvor vi står i dag. Vi skal selvfølgelig lægge indsatsen der, hvor det batter mest, siger Knud Erik Mogensen og nævner at virksomheden i forvejen har en ”nulspilds-politik”. Det betyder bl.a., at man genanvender betonrester fra byggepladser i produktionen af færdigstøbte betonvarer – og at man faktisk har gjort det længe. Noget helt nyt er derimod de eksperimenter, som Betoncentralen inden længe skal i gang med. Det drejer sig om brugen af den langt mere CO2-venlige cement – FutureCEM – fra Aalborg Portland:

Men det betyder også, siger han, at Betoncentralen føler et vist ansvar for det omgivende samfund, og ikke mindst overfor børnene og de unge. Af samme grund har man tidligere ryddet sne og leveret beton til forskellige idrætsklubber, samt sand til mange af byens sandkasser. Det er sket som et slags sponsorat, og den slags – og også mere traditionelle sponsorater - vil man gerne lave flere af i fremtiden, lyder det. Og spørger man Knud Erik Mogensen om, hvad der driver ønsket om et større lokalt engagement – og dermed i realiteten flere udgifter, svarer han: – Der er en række forskellige årsager. Men et af de væsentligste er, at mange af vores ansatte har små børn. Og hvis vi med vores sponsorater kan gøre hverdagen bare en lille smule bedre for børn og unge, så vil vi betragte det som en succes.


DS Stålkonstruktion har mange års erfaring med Nordatlantiske byggerier

En årlig produktion på mere end 30.000 tons gør os til Nordens største stålproducent. Vi leverer kvalitetsløsninger til byggeprojekter i både Danmark, Sverige, Norge samt Tyskland og de seneste år har vi haft kraftig stigende aktivitet på Grønland, Island og Færøerne. Vores stålkonstruktioner anvendes blandt andet til industri, butikker, landbrug, stadions og bilhuse m.m.

www.ds-staal.dk


26 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Vægge og afskærmning til både det største og de mindste

Bjarne Krag Vægsystemer leverer både standardløsninger og specialtilpassede vægløsninger til alt fra daginstitutioner til de største konferencecentre.

D

Tekst af Tim Panduro

mulig.

a konference- og messecenteret Bella Center på Amager sidste år indviede Bella Arena, der er den seneste tilføjelse til megakomplekset, spillede Bjarne Krag Vægsystemer en væsentlig rolle i at gøre hallen så fleksibel som overhovedet

Virksomheden er specialiseret i løsninger inden for mobilvægge og andre indvendige vægsystemer til både det største og det mindste. I Bella Arenas tilfælde taler vi høj grad om den første kategori. – Det er et af de største konferenceprojekter, der nogensinde er lavet i Danmark, og vi var så heldige at blive valgt til at levere 200 vægelementer, der hver især er 12 meter høje og vejer 800 kilo, siger indehaver Bjarne Krag. Virksomheden lægger vægt på at tilbyde produkter og ydelser i høj kvalitet til konkurrencedygtige priser – uanset om der er tale om standardløsninger eller specialtilpassede produkter, og uanset om kunden efterspørger totale løsninger inklusiv montage eller selv ønsker at stå for den del af opgaven.

Toiletvægge til Grønland

Bjarne Krag Vægsystemer har hovedsageligt leverancer i Danmark, men har også kunder i Grønland. – Vi oplever en vis forskel i ønskerne. I Danmark monterer vi 90 % af det, vi sælger. Men i Grønland har vi indtil

videre ikke haft opgaver, der er så komplekse, at vi har deltaget i montagen. Entreprenørerne monterer selv, og leverancen går gennem de tømmerhandlere, der er fokuseret på det grønlandske marked, siger Bjarne Krag. Det betyder ikke, at grønlandsopgaverne er uvæsentlige – for mens Bellacenteret og lignende projekter er både store og prestigefyldte, repræsenterer de grønlandske opgaver et andet kerneområde i virksomheden. – De opgaver, vi hidtil har haft i Grønland, er toiletvægge i en nogenlunde ukompliceret udførsel, og det er et marked, der både er vigtigt for os og i vækst, siger Bjarne Krag, der gerne vil arbejde mere med det nordatlantiske område. – Vi vil selvfølgelig gerne fortsætte med spanske vægge og toiletvægge af den type, vi hidtil har leveret til blandt andet institutioner og en lufthavnsbygning. Men vi ser også gode muligheder i de spændende bygdhuse, der bliver bygget som samlingspunkter flere steder i Grønland. Og så er vi selvfølgelig også interesserede i at overføre vores viden om konference- og hotelbyggerier til nye områder.

Daginstitutioner i fokus

I Danmark oplever han et stadigt stigende behov for afskærmning af børnetoiletter i daginstitutioner og mere generelle afskærmninger i miljøer til børn og unge. – I daginstitutionerne er det typisk vægge, der er 140 centimeter høje. Det gør, at de voksne kan kigge ind, mens de andre børn ikke har mulighed for det, siger han. – Det er et stort fokusområde. Alene i Ørestadsområdet har vi lavet omkring 200 afskærmninger på toiletter på daginstitutioner de seneste to år. Tendensen stopper ikke ved daginstitutionerne, fortæller Bjarne Krag. – Mere generelt ser vi også stigende ønske om afskærmninger til bruserum på gymnasier og skoler. Det er ikke nødvendigvis med døre, men en skærm mellem

bruserne, så man kan vaske sig, uden at dem ved siden af følger med.

Fleksibilitet er blevet vigtigere

Inden for skoleområdet mærker Bjarne Krag Vægsystemer også en forskel de senere år. – Når vi taler med arkitekter og entreprenører på skoleprojekter, kan vi se, at antallet af fleksible vægge er blevet lidt større, siger Bjarne Krag. – Tidligere tænkte man det måske ind i projekterne til senere montering, som så blev forberedt med nogle ophæng, men i dag ser det ud til, at man i højere grad ønsker dem monteret fra begyndelsen.


W W W. ALU FAB R I K KE N . D K

PRODUKTION AF DØRE, VINDUER OG FACADER Vi rådgiver, vi beregner priser og vi sørger for levering af en kvalitetsløsning, der matcher din kundes ønsker. Hos ALUfabrikken har vi 10 års erfaring med produktion af facader, døre og vinduer i aluminium. Vi har egen produktion og et stort kendskab til specielle løsninger indenfor SCHÜCO’s sortiment. Vi har et tæt samarbejde med arkitekter, byggemarkeder og glarmestre over hele landet. Hos os er konkurrencedygtige priser, hurtig levering og frem for alt pålidelighed højeste prioritet.

Kontakt vores salgsteam på salg@alufabrikken.dk

• STÅL- OG ALUDØRE • STÅL- OG ALUVINDUER • ALUFACADER • FOLDEDØRE • SKYDEDØRE • BRANDDØRE / BRANDPARTIER • RYTTERLYS

Stenhuggervej 2, 5471 Søndersø, Danmark salg@alufabrikken.dk. Tlf.: +45 64 89 13 75

Partner og forhandler af:


28

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Byudvikling i Klaksvík skaber bedre trivsel for borgerne

I Færøernes næststørste by, Klaksvík, sker store forandringer disse år. Borgerne ønsker en samlende midtby, fortæller borgmester Karl Haldorsson Johansen. I samarbejde med tegnestuen Henning Larsen NA, som ledes af arkitekten Ósbjørn Jacobsen, har kommunen fået skabt rammerne for en ny midtby, der skaber liv og trivsel. Tekst af Guðrun Henrysdóttir

Mangfoldig byudvikling

Byudviklingen sker i samarbejde med arkitekt Ósbjørn Jacobsen, som har udarbejdet masterplanen for midtbyen. Planen er opdelt i syv mindre bydele og indeholder retningslinjer, der understøtter en mangfoldig sammensætning af boliger, butikker, kultur- og fritidstilbud samt rekreative områder.

kanal, som knytter sig til fjorden. Torvet har til formål at være samlingspunkt for arrangementer og aktiviteter året rundt. Pladsen skal være stor nok på særlige dage med mange mennesker og omvendt ikke virke tom i hverdagen med få mennesker.

– Fordelen for os, der leder byen nu, er, at vi bygger videre på den overordnede plan, som Ósbjørn Jacobsen har udarbejdet, og som byrådet vedtog i 2015, siger Karl Haldorsson Johansen borgmester og fortsætter:

A

Borgmester Karl Haldorsson Johansen på skøjtebanen i den nye midtby. t skabe en velfungerende midtby har længe været en ambition for Klaksvíkar kommune. Allerede tilbage i 1980’erne blev den første byplanlægning udformet, og i 2006 blev havnen udbygget i forbindelse med udgravningen af norðoyartunnilinum, der skaber forbindelse mellem øen Borðoy, hvor Klaksvík er, og Eysturoy via en undersøisk tunnel. Placering af midtbyen på havnen har derfor længe været kendt. Det er dog først nu, at byudviklingen for alvor har taget fart, fortæller borgmesteren i Klaksvík, Karl Haldorsson Johansen.

– Vi forholder os til planen så meget som overhovedet muligt. Hvis vi modtager ideer og forslag til projekter, der afviger fra planen, inddrager vi altid Ósbjørn til at hjælpe med at tilpasse projekterne, så de passer til masterplanen. Midtbyen er fortsat under udvikling og vil være det over de næste par år, men allerede nu er hjertet i byen etableret i et nyt torv på havnen. I og omkring torvet er cafeer og butikker samt mulighed for ophold ved en anlagt

– Byens borgere har længe haft et ønske om en midtby, der samler folket på begge sider af fjorden. Nu har vi fået en levende midtby med lejligheder, butikker, kulturhus, forsamlingshus, skoler og fritidstilbud. Efter min mening er det mangfoldigheden i tilbuddet, der gør, at borgerne kommer til at bruge byen og trives.

Salg og servicering af alle entreprenørmaskiner

Urbanisering i fiskerihovedstaden

Helt centralt har det været at skabe samspil mellem natur og by. De syv bydele har hvert deres område, som gør havnen og vandet mere tilgængelige. Nogle af disse ændringer er mere teknisk, fx omdirigering af kloak og spildvand, reetablering af sandstrand, og en blotlægning af Ósá-å for at skabe bedre biodiversitet. Derudover etableres grønne områder med nicher og bænke, udendørs legepladser og andre aktiviteter som del i visionen om at skabe trivsel og mere liv i midtbyen. Som Færøernes fiskerihovedstad præges havnen af industrien og store trawlere på vandet. For at skabe en større diversitet og gøre plads til borgerne at færdes langs vandet er planen at anlægge en promenade med gang- og cykelstier. Promenaden vil bringe borgeren tættere på vandet og ændre helhedsoplevelsen af havnen markant. Visionen bag den nye midtby skal således matche en voksende befolkning, der orienterer sig mod nye måder at leve i byen. Den skal samtidig bidrage til udviklingen af erhvervslivet med særligt fokus på turismen. – Det vigtigste projekt lige nu er opførelsen af et hotel. Det vil betyde spændende muligheder for udviklingen på turisme‐området og erhvervslivet, som har behov for tidssvarende tilbud til leverandør og kunde, siger Karl Haldorsson Johansen.

EvoQuip knusere og sortereranlæg.

Omdirigering af infrastruktur

Planen for midtbyen er sat, men udfordringerne med infrastruktur af vejnet er ikke løst endnu. – Klaksvík er knudepunkt for al trafik, der kommer fra norðoyartunnilinum, dvs. al trafik til Klaksvík og videre nordpå kører gennem byen. Lige nu er byen meget befærdet, da al trafik kører gennem byen. Det er ikke optimalt, og derfor arbejder vi sammen med Landsverk om at få omstruktureret færdslen, fortæller Karl Haldorsson Johansen.

Gravemaskiner fra 1.000 - 16.000 kg.

Giant G2200E læsser på ren el.

Industrivej 33 · 4683 Rønnede · Tlf.: 56 71 17 00 cbc@baychristensen.dk · www.baychristensen.dk

Afslutningsvis tilføjer borgmesteren, at udviklingen af midtbyen skal kobles på kommunens ambition om at være Færøernes grønneste kommune. Ved brug af havvand skal de nye bygninger i midtbyen opvarmes via varmepumpesystem, der opvarmer kommunale bygninger, herunder svømmehal, idrætsanlæg og skoler. Den grønne omstilling hænger godt sammen med planerne for midtbyen, som afspejler nutidens borger og dens ønsker.


BALLEN FÆRGEHAVN

SKOVSHOVED LYSTBÅDEHAVN

LINDØ INDUSTRIHAVN

Havne, Vandbygning Klimasikring og Geoteknik A1 Consult er et uafhængigt rådgivende ingeniørfirma, der tilbyder højt specialiseret ingeniørbistand inden for anlægstekniske og tværfaglige projekter. Med A1 får du individuel rådgivning og sparring i øjenhøjde, og vi ved, hvad der skal til for at drive og udvikle jeres havn.

A1 Consult A/S · www.a1consult.dk Indehaver Ulrik Max Jørgensen Mobil 2216 6653 E-mail uj@a1consult.dk

A1 Consults roller som rådgiver kan være mange i de forskellige projektfaser, lige fra bygherrerådgiver på udviklings- og myndighedsprojekter, detailprojektering, udbudsforretninger, tilsyn, byggeledelse og afleveringsforretninger samt driftsoptimering og tilstandsvurderinger. Ulrik Max Jørgensen har erfaring fra havnebygning på hhv. Grønland og Færøerne.


30 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Den nye skole i Kangaatsiaq.

Det socialpædagogisk seminarium i Ilulissat

Tankanlægget i Qaanaaq, som opbevarer benzin, gasolie og petroleum. Masanti har stået for renoveringen af tankanlægget.

Arkitekt- og ingeniørfirma rådgiver lokalt i hele Grønland

Arkitekt- og ingeniørfirmaet Masanti A/S har, som den eneste rådgiver, kontorer i alle seks kommuner i Grønland, så de er med ude, hvor tingene sker. De løser alt fra boliger, skoler og institutioner til lufthavnsbyggeri og minecamps.

V

Tekst af Malene K. Holm i lægger vægt på at møde kunderne i øjenhøjde og forsøger at skabe den maksimale værdi for det, vores kunder lægger i projekterne, både deres tid og penge, siger direktør i Masanti A/S Morten Gosvig, der har været i Grønland i 25 år.

Masanti A/S er en af Grønlands førende rådgivende arkitekt- og ingeniørfirmaer med 35 års erfaring. Som den eneste har Masanti kontorer i alle seks kommuner, da de gerne vil være tæt på opgaverne. De er kendt for at løse mangeartede opgaver fra anlægsprojekter, nybyg, renovering af boliger og institutioner, til camps og infrastruktur til mineindustrien. Af mere nicheprægede fagområder er kunstgræsbaner samt ekspertviden i tankanlæg for opbevaring af brændstof.

Et sjældent byggeprojekt

I kraft af, at Masanti er placeret ude rundt om i hele landet, kan de være med til at sætte præg på lokale byggerier og samfund. I øjeblikket er de i gang med at opføre en helt ny skole i Kangaatsiaq. Skolen har de selv tegnet og projekteret. Det er lidt af en sjældenhed at få lov til at bygge en helt ny skole i Grønland fra bunden af, da de fleste skoler normalt bliver renoveret, ombygget og tilbygget. Skolen er 1-sporet med klasser fra 1. til 10 klasse samt specialklasser og vil stå færdig i sommeren 2022. Et andet uddannelsesbyggeri er det socialpædagogiske seminarium i Ilulissat, hvor Masanti har stået for to udvidelser af skolen hen over de sidste 10 år, så der i dag står en topmoderne skole med undervisningslokaler, auditorium, kontorer m.v.

Får en stejl læringskurve

– Kommer man til Grønland og arbejder, får man en stejl læringskurve. Vi har til stadighed brug for nye medarbejdere og hos os, får man en bred arbejdsflade. Man kommer til at snuse til en masse ting og kan på den måde finde ud af, hvad det er, man synes er

Lufthavne, tankanlæg og camps til mineindustrien

I øjeblikket er det offentlige byggeri i Grønland stærkt præget af de store lufthavnsbyggerier, både på godt og ondt. Det er vældig spændende at arbejde på, men sætter, ifølge Morten Gosvig, andre byggerier lidt ned i gear. Det private byggeri kører derimod med fuld skrue. I og med at man regner med, at der kommer flere turister, når lufthavnen er færdig, er der i Nuuk og Illussaat blevet bygget nye hoteller, fortæller han: Hele firmaet samles hvert andet år for at få ny viden og styrke samarbejdet. Her er de i Kangerlussuaq. spændende inden for byggebranchen, fortæller Mogens Gosvig: – De første år man er ansat i en tegnestue i Grønland, lærer man virkelig meget. Et job i Grønland er kompetencegivende og kan bruges fremadrettet. – Fordi vi er med hele vejen, kan man følge projekter fra ideen er født, til bearbejdning og udbud. Man kan ofte være så heldig at være med hele vejen fra idé til at høre brugerens reaktioner og få erfaringer fra det praktiske. Opleve hvordan ens tegninger virker, og er det bygbart. – Vi tager en ide hos en kunde og videreudvikler den, til den bliver mere konkret og håndfast, tegner den og udbyder opgaven. Derefter overdrager vi praktikken til entreprenøren og følger den med tilsyn og byggeledelse, lige til byggeriet er færdigt og afleveres. – Vores kunder strækker sig fra folk, der kommer og skal have vurderet sit hus, op til lufthavnsbyggerier og opgaver for de store statsejede selskaber eller selvstyret. Masanti´s 35 medarbejdere i de seks kontorer i Grønland rummer ingeniører, arkitekter, bygningskonstruktører, byggeteknikere, maskinmestre og installatører.

– Vi vil gerne være mere med i byggeriet af boliger og stå endnu stærkere i forhold ti mineindustrien, som vi hjælper med alt ovenfor minen. – Vi lægger også vægt på at være med i forreste linje, når det gælder nyt udstyr, ny teknik og ny viden inden for branchen. Eksempelvis arbejder vi med en 3D scanner, som kan scanne bygningen indvendig, og droner. Det gør vi dels for at servicere vore kunder bedst muligt, men det er også vigtigt for os, at vores medarbejdere er med i forreste linje med ny viden.

Om Masanti A/S

Masanti A/S er en af Grønlands førende arkitekt- og ingeniørvirksomheder og rådgiver over hele Grønland gennem sine afdelinger i Ilulissat, Sisimiut, Maniitsoq, Qaqortoq og Nuuk. Desuden har virksomheden et søsterselskab i Ringe på Fyn. Masanti udfører mangeartede opgaver inden for planlægning, byggeri, anlæg, renovering, minecamps og tankanlæg. Masanti AS/ blev grundlagt i 1986 af Karl Møller i Maniitsoq og har i dag 35 medarbejdere. Firmaet er i dag ejet bredt af medarbejderne, da det skaber sikkerhed for at viden og erfaring bliver i virksomheden.


EN SKRÆDDERSYET KRANLØSNING TIL DET ARKTISKE KLIMA

Krantyper til det arktiske klima

SKS Kraner A/S tilbyder en skræddersyet kranløsning. Om du skal bruge en monorail, vægsvingskran, søjlesvingskran og/eller travers- eller portalkran, finder vi den rette løsning til dig. Vi producerer og forhandler kun stabile produkter, som kan operere i et arktisk klima eller kan tilpasses dette. Til det barske, våde og kolde udemiljø leverer vi kraner med tætheder, der beskytter elektronik og mekanik mod vind og vejr. Heri er der indbygget stilstandsvarme i motorer, el-skabe, manøvrehåndtag samt varme på kranbanerne. Det sikrer vores kunder således, at kranerne altid er funktionsdygtige, selv i temperaturer som gør sig gældende i de nordligste egne. Kranernes kapacitet går fra 63 kg til 100 ton. Uanset hvilken type kran det handler om, så er vores topuddannede ingeniørteam klar med professionel rådgivning om ydeevne og høj driftssikkerhed. Kontakt os for en uforpligtende snak om netop dit projekt.

Alt i kraner og gondoler

Med vores godt 20 års erfaring i kranbranchen har vi valgt at forpligte os selv på robusthed, kvalitet og pris. Det betyder stabilitet og troværdighed i vores slutprodukt og dermed også for vores kunder. Det har vi opbygget gennem stærke alliancer med nogle af verdens bedste partnere i branchen. Vi producerer elektriske kraner efter behov. Sortimentet hos SKS Kraner A/S omfatter alle krantyper, vakuumløft, løfteåg og taljer, spil, gondolsystemer og radiostyringer. Alt sammen individuelt tilpasset og/eller konstrueret efter behov. SKS Kraner A/S har et mangeårigt engagement i Kranbranchens brancheorganisation.

SKSKRANER A/S

Hvorfor vælger kunderne SKS Kraner A/S? Sikkerheden skal naturligvis være i orden, når virksomheden udfører løfteopgaver. Derfor tilbyder vi et certificeret vedligeholdelses- og serviceprogram til alle vores produkter. Så vores kunders kraner og løftegrej altid overholder gældende regler. Alle vores produkter er gennemtestede, og produktionen foregår i højteknologiske fabrikker indenfor EU. Her bliver innovation og udvikling vægtet højt, så vi sikrer den bedste kvalitet til vores kunder.

skskraner.dk

+45 4619 5253


32 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Robotter er fremtidens måde at rengøre grundigt på

Climates leverer robotter til automatiseret desinficering. Robotten er særlig god til at rense i bund efter f.eks. bakterie- eller skimmelsvampeangreb. Den fjerner de sidste 10 % af de sporer, der er vigtigst og sværest at få fjernet.

R

Tekst af Astrid Helene Seier Ellemo medarbejdere eller borgere, forklarer Signe Steen Risager og fortsætter:

obotteknologi rykker ind over alt – fra hospitalsgange til haver og stuer, hvor der henholdsvis desinficeres, slås græs og støvsuges. Climates robotter til at desinficere bygninger stammer fra et udviklingsprojekt med hospitalsteknologi i 2004 Norge, hvor man forudså udfordringerne med multiresistente bakterier i hospitalsvæsenet på f.eks. operationsstuer. Man ville udvikle en automatisk, kontrolleret og helt ufarlig metode til at nulstille hele rum for multiresistente bakterier. – Efter almindelig rengøring, hvor man fjerner det synlige snavs, desinficerer man med robotterne og fjerner det usynlige snavs. Det er en kontrolleret proces, der varer tre timer og er langt mere effektiv end manuel rengøring, da desinficeringen når alle overflader, revner og sprækker i et rum, uden at man fysisk berører tingene. Det er derfor også bedre for inventaret og hensynet til medarbejderne, siger Signe Steen Risager, CEO, Climates, der har eksisteret som selvstændigt brand i Danmark i 5 år. Robotterne sender en tør tåge ud, som mætter rummet, så alt snavs, der hvirvler rundt, slås ihjel. Tågen indeholder brintoverilte, som dræber alle bakterier, sporer og vira, så der ikke sidder noget tilbage. – Almindelig rengøring fjerner ca. 90 % af bakterier, sporer og vira, men de sidste 10 % er det, som er vigtigst og sværest at fjerne, og som i værste tilfælde kan medvirke til udviklingen af multiresistens. Robot-

– Man skal altid kende årsagen til skaden og fjerne den, inden desinficering foretages, for at opnå et helt optimalt resultat. I boliger, hvor man ikke kan påvise skimmel, hvor lejer oplever udfordringer med indeklimaet, kan man give en behandling for at nulstille indeklimaet midlertidigt.

Signe Steen Risager, CEO, Climates terne nulstiller rummene hver gang, og dette er dokumenteret ved ny høj standard for rumdesinficering EN 17272:2020, der nu er gældende standard i Danmark og EU. Hvor den forrige standard var desinficering af overflader på et bord med spray eller klud, desinficerer man nu hele rum med robotteknologi, fortæller Signe Steen Risager, som understreger, at godkendelse kræver højt udviklet udstyr og er et kæmpe skridt i udviklingen af rengøringsniveauet.

– De første to robotter blev doneret af bygningsejeren, Departementet for Boliger, der gerne ville bidrage til boligafdelingernes kamp mod skimmelsvamp. I 2021 har vi anskaffet to mere, en til boligafdelingerne i Sisimiut og en til boligafdelingerne i Ilulissat. Succesraten til afrensning – efter en skimmelrenovering – er stor. Og i boliger, hvor man har skadedyr, kan en tur med robotten med stor succes også eliminere dem, da alt organisk materiale slås ihjel. Ligesom vi i boliger med andre lugtgener også succes med at fjerne lugten, så længe man husker at fjerne årsagen til lugt, uddyber Michael Renner Petersen.

Succes i Grønland

Climates har et aktuelt samarbejde om en række boligafdelinger med Boligselskabet INI i henholdsvis Nuuk, Sisimiut og Ilulissat i Grønland. Det er nødvendigt at køre med det højeste niveau af robotdesinfektion, da man har store udfordringer med skimmelsvamp i almene lejeboliger. Skimmelsvampen har udviklet sig i den grad, fordi man har haft for få midler til at renovere boligerne, fortæller Michael Renner Petersen, teknisk chef i boligselskabet INI. Problemet med skimmelangreb skyldes alt fra utætte vand-, varmeforsynings- og kloakrør, utætte baderum og tag/facader. – Boligselskabet INI har valgt at investere i fire robotter, som bruges til at desinficere lejligheder for skimmelsvamp og lugtsanere f.eks. rygerlejligheder. Men også efter udbrud af Corona kan robotterne hjælpe. Et godt eksempel er i Århus Kommune, hvor man på kommunens plejecentre formåede at holde Corona-smitten nede på et minimum, da man løbende desinficerede med Climates-robotter, hvor der havde været smittede

Inspektør Peter Bidstrup klargører robot i lejlighed.


Eksperter i Nordatlantiske byggeforhold I Med en kort sæson er det vigtigt at vælge den helt rigtige samarbejdspartner. Brøndum har årtiers erfaring inden for teknikentreprise og serviceforretning. Siden 1982 har vi hjulpet kunder i Grønland med løsninger inden for vores specialer VVS, sprinkler, ventilation, fjernvarme og elinstallationer.

Vores projekter i Brøndum Grønland & Nordatlanten I Brøndum oplever vi stor aktivitet i hele nordatlanten. I Grønland er vi engageret i projekter såsom Nuuk Center, storskole og den nye Brandstation i Nuuk og ledningsarbejder i forbindelse med de nye lufthavne i Ilulissat og Nuuk. Derudover udfører vi boligbyggerier samt sprinklerarbejde på Landssygehuset i Thorshavn på Færøerne.

I hele Grønland tilbyder vi energieffektive kvalitetsløsninger, kombineret med en unik lokal og kulturel viden og fælles udvikling af projekter.

I en tidlig dialog med vores kunder leverer vi tekniske løsninger i høj kvalitet, kombineret med en unik lokal og kulturel viden.

Med en dybdegående forståelse for de helt særlige arbejdsforhold, der er i Grønland, er vores arbejde altid forankret i de lokale forhold og arbejdsvilkår. Vi ved, hvad der kræves i forhold til særlige kompetencer, specialisering og logistik i Grønland. Brøndum Grønland har afdelinger i både Nuuk, Sisimiut, Ilulissat, Kangerlussuaq og på Thulebasen.

VVS

fjernvarme

sprinkler

industri

Læs mere på brondum.dk | brondum.gl

ventilation

energi

Hos Brøndum Grønland & Nordatlanten sætter vi en ære i at levere vores del til tiden – hver gang.


34 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

Lamilux kan imødekomme arkitekttilpassede og ordreproducerede produkter efter ønsket design samt tage højde for vejrmæssige udfordringer såsom et stort saltindhold i luften.

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Vi har et tæt samarbejde med rådgivere og arkitekter, når det handler om design og funktion. Vi er en løsningsorienteret partner, som også er med i rådgivningsfasen, ligesom vi kan levere hele pakken inklusive montering og service, fortæller Michael Saunte.

Hårdt nordisk vejr kan imødegås af arkitekttilpassede ovenlysvinduer

Hos producenten af ovenlysvinduer, Lamilux, tilbyder man specialdesignede- og arkitekttilpassede totalløsninger, der tager højde for vejrmæssige udfordringer som vindlast, snelast og saltindhold i luften.

A

Tekst af Astrid Helene Seier Ellemo samarbejde med. Ellers har vi et tæt samarbejde med arkitekter og ingeniører, når det handler om design og funktion. Vi er en løsningsorienteret partner, som også er med i rådgivningsfasen, ligesom vi kan levere hele pakken inklusive montering og service, fortæller Michael Saunte og fortsætter:

lle typer vinduer og især ovenlysvinduer i de nordiske vinduer, specielt på Grønland, Færøerne og Island, skal kunne holde til lidt af hvert, da vejret oftest viser sig fra sin mindre pæne side. Det stiller krav til materialer og konstruktion, når klimaet ikke er tørt og solrigt, men vådt og vindblæst. For en bygning og dens vinduer er den skrappeste udfordring, når placeringen er tæt på havet. Saltindholdet i luften er så højt, at materialerne udsættes for korrosion. Derfor skal der tages højde for vejrliget allerede i projekteringsfasen.

– Men vi samarbejder også tæt med arkitekter og ingeniører, specielt når det gælder de Nordatlantiske forhold. Vind- og snelast fylder især, og da vores kunder oftest er B2B, arbejder vi projektorienteret. De fleste løsninger er specialtilpasset, da f.eks. karmhøjde er afhængig af tagets tykkelse. Det er variationer over et grundprodukt.

– Taler man om vejrmæssige udfordringer med ovenlysvinduer, er det ved kysterne typisk vindlasten, som er den største udfordring. Mange forestiller sig, at det største problem er store mængder sne. Det kan det være ved placering længere inde i landet, men ikke ved udsatte kyststrækninger. Ud over vindlasten er det også det store indhold af salt i luften, der er en belastning for bygninger, som ligger i nærheden af havet, siger Michael Saunte fra den danske afdeling af Lamilux. Lamilux har hovedkontor i Rehau i Tyskland. Det handler derfor for os om at kunne tilbyde produkter, der er tilpasset de klimatiske forhold uanset geografisk placering, og om det er standardløsninger eller specialdesignede- og tilrettede løsninger. Lamilux er EN 1090 certificeret til at foretage og producere efter statiske beregninger. – Alle profiler skal være dimensioneret og korrosionsbeskyttede til forholdene. Korrosionsbeskyttelse er ikke noget, som man kan male sig ud af. Salt trænger ind alle vegne, så alle metalprofiler sikres – ved at blive dyppet i et stort kar med en korrosionsbeskyttelse. På den måde er alle dele i en konstruktion overfladebehandlet mod korrosion – fra svejsninger til samlinger og skruer samt bolte, forklarer Michael Saunte og påpeger, at Lamilux bl.a. adskiller sig ved deres rolle med rådgivende bistand fra idé og projekteringsfasen.

Ingen ideer er for vilde

Lamilux mange års erfaring med projektering og installering af ovenlysløsninger i stort set hele verden med alle typer klimamæssige udfordring og derfor er man godt ”klædt på” til at indtage en større del af det nordatlantiske marked, hvor vejrliget er en speciel udfordring.

Tæt samarbejde med andre faggrupper

Opfyldelse af de forskellige krav til ovenlysvinduers formåen er udgangspunkt for de totalløsninger, Lamilux kan levere. Man leverer specialtilpassede løsninger i 7075 % af tilfældene, hvor man desuden har et tæt samarbejde med entreprenører, ingeniører og arkitekter. – Vores primære kunder er udførende entreprenører på såvel hoved- eller fagniveau, afhængig af organiseringen af den enkelte entreprise, men også trælaster og andre byggematerialegrossister har vi et godt

– Vi ser det som en spændende opgave at kunne levere løsninger til mange forskellige regioner og lande – fra de varme himmelstrøg til de kolde og højt beliggende bjergegne. Vi har en solid database med erfaringer i forhold til montage og service, som vi kan trække på samt et bredt sortiment, siger Michael Saunte og understreger, at man udfører ovenlysvinduer og glastage samt brandventilation i alt fra enkle lagerbygninger til mere profilerede byggerier i form af hoteller, kontorer, hospitaler, skoler og private boliger. – Med andre ord kan vi levere et kvalitetsprodukt med meget forskellige hældningsgrader og dermed specialdesignede løsninger, hvor det gælder om at kunne følge arkitekters ideer, uanset hvor vildt det bliver. Lamilux kan imødekomme arkitekttilpassede og ordreproducerede produkter efter ønsket design, slutter Michael Saunte.


N. E. M. A/S Total Leverandør Entreprenør, Minedrift, kommune og Byggeri Grønland og Færøerne

• • • • • • • • • • •

KOMATSU Entreprenørmaskiner, Brugte og nye Lastbiler Brugte knuser / sorteranlæg og sliddele Lifte og Teleskoplæssere Byggekraner og Mobilkraner HYDREMA Entreprenørmaskiner MOROOKA Larvebåndsdumpere Reservedele til alle mærker Undervognsdele for gravemaskiner og dozer Gummibånd til mini-graver Hardox XHD Stenskovle

• • • • • • • • • •

Sneplove og Fejemaskine ESCO tænder og Sliddele Skær og slidstål ROCKMORE Boreudstyr MICHELIN Entreprenør og Lastvognsdæk TRYG / ERLAU og PEWAG Snekæder Kompressorer og Generatorer HUSQVARNA Bore / skæreudstyr – Betonudstyr Affaldscontainere – Speciel udstyr / konstruktioner Service / tekniker besøg tilbydes efter aftale.


36

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

EYA står for lysdesignet i tunnellen, hvor farverne skifter mellem gul, blå og grøn. Farverne skaber dynamik i kørslen, så den ikke bliver ensformig.

Betonkonstruktionen ændrer sig gradvis i takt med at den kommer længere ud og frigøres fra landskabet. Den har samtidig en effekt, der synliggør buerne mere og mere og skaber en illusion om et rør, der tvister sig ud gennem åbningen.

Indgangspartierne er designet i en fortolkning af en portal, som er et klassisk motiv i arkitekturen. Portalerne markerer overgangen fra ude til inde. Lysbuerne er en del af installationen, som bidrager med en optisk dimension.

Nyfortolkning af klassisk motiv i arkitekturen skaber bevidsthed om overgangen fra inde til ude I kombination af en lysinstallation og arkitektonisk nyfortolkning af den klassiske portal har Eyðun Eliasen, arkitekt og grundlægger af tegnestuen, EYA, tilført en sanselig dimension til den nye undersøiske tunnel på Færøerne. Tekst af Guðrun Henrysdóttir

FLERE KOMPETENCER OG MERE INDSIGT END DE FLESTE En unik kombination af mange års lokal erfaring og tilstedeværelse i Nuuk samt højt specialiseret juridisk ekspertise i Danmark.

Horten Advokatpartnerselskab Philip Heymans Allé 7 / Frederiks Plads 36 2900 Hellerup / 8000 Aarhus C København / Aarhus www.horten.dk

Nuna Law Firm Qullilerfik 2, 6. 3900 Nuuk Grønland www.nuna-law.gl


I

NO RD AT L AN TI S K BY GGE RI

• BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

december 2021 åbnede Færøernes hidtil største infrastrukturprojekt. En undersøisk tunnel, der forbinder Eysturoy og Streymoy. Tunnelen er 11,2 km lang, har tre indgange og en rundkørsel. Som en del af projektet har tegnestuen EYA med Eyðun Eliasen som ledende arkitekt stået for de tre indgangspartier. Ønsket fra bygherren EStunlar var, at Eysturoyartunnilin skulle skille sig ud fra de øvrige tunneller på Færøerne. Dermed var arkitektens opgave at skabe et design, som var æstetisk og attraktivt for både færinger og turister. Eyðun Eliasen uddyber:

37

KOMATSU FORHANDLER NORDJYLLAND/GRØNLAND

– Opgavebriefet var at skabe opmærksomhed og at skabe noget folk huskede. Indgangspartierne måtte også gerne være fotogene og have ikonisk potentiale, fortæller han og fortsætter: – Min ambition var at gøre folk opmærksomme på skiftet fra ude til inde. Og her fik jeg ideen til portalen, som er et gammelt klassisk motiv i arkitekturen. Jeg valgte at arbejde videre på motivet i en nyfortolkning, som så resulterede i denne konstruktion, vi ser i dag. Noget af det vigtigste, når man bygger tunneler, er sikkerhed. Og her følger Færøerne de samme sikkerhedsforanstaltninger som Norge, der har lang erfaring med tunnelbyggeri. – Der var en del teknisk krav, som jeg har forholdt mig til i designet af portalerne. Fx har det været nødvendigt at tage højde for mulige stenskred og lækage, som oftest ses ved åbningen af en tunnel. Et krav var også, at den inderste del af konstruktionen skulle være i beton, fortæller Eyðun Eliasen. Kravet om brugen af beton flere meter ind i tunnellen og uden for har betydet, at beton er blevet et centralt materiale i portalerne og en aktiv del af designet. Det ses i de elementer af beton, der gradvis stiger og følger det bagvedliggende landskab. Konstruktionen skaber en optisk illusion af et rør der tvister sig længere og længere ud af tunnellen.

Nyfortolkning af et klassisk motiv i arkitektur

Portalerne er delvis en udsmykningsopgave og har derved ikke en afgørende funktion for sikkerheden. Ikke desto mindre sætter de et betydeligt præg på tunnellen og omgivelserne, som ikke er set før. – I klassisk forstand er ’portalen’ der for at markere en overgang. Den er velkendt i gamle domkirker, katedraler, paladser og slotte og er, så vidt jeg ved, ikke noget, man tidligere har set på Færøerne. Ideen med portalerne blev mødt med stor interesse hos byggeherre og det norske rådgivningsfirma Norconsult, som står for projekteringen af projektet, fortæller Eyðun Eliasen. Ved at introducere et nyt greb i en færøsk sammenhæng har arkitekten samtidig introduceret en ny måde at tænke overgang og skift. – For mig har det været vigtigt at bevidstgøre skiftet fra ude til inde og at markere det med en overgang. Portalerne fungerer derfor godt, da de fungerer som et sted der befinder sig mellem det at være ude og det at være inde, siger Eyðun Eliasen. Eyðuns nyfortolkningen af portalen endte med en langtrukket portal, der tydeligt markerer et skift. Den buede form er kendetegn for portalen. Men også her har arkitekten fortolket den klassiske forståelse af motivet: – Portalerne har indbygget lysbuer, som er med til at give dem et særligt udtryk. Ideen med lyset var at tilføre noget der skilte sig ud, og som kunne ses på afstand. Men det var vigtigt for mig, at lyset ikke blev blåligt, men ’warm white’. Dette for ikke at være lysforurenende, mere end højst nødvendigt, fortæller Eyðun Eliasen. Store dele af året er det mørkt på Færøerne, lysbuerne er derfor ret markante i landskabet. Dette har også været intentionen, da de frem for at falde ind i omgivelserne, gerne måtte stikke ud.

Lysdesign

EYA står også for lysdesignet inde i tunnelen. Her har arkitekten valgt at fortsætte med lysbuerne denne gang med farvet lys. Lysdesignet ses både i rundkørslen og midt på den lange strækning. I rundkørslen har hver af de 3 udkørsler en farve og på den lige strækning er 3 lysbuer i hver sin farve. De 3 farver går igen i udkørsler og lysbuer. – Lysdesignet inde i tunnelen har den funktion, at den fastholder bilistens opmærksomhed. Den særligt opmærksomme vil endda opdage, at placeringen af farverne skifter placering fra dag til dag. Lyset projekteres i en bue og skaber en dynamisk effekt, når det rammer de rå vægge, som enten er beton eller sten, siger Eyðun Eliasen. Således simulerer lysbuerne et alternativ til at køre i et åbnet landskab, hvor indtrykkene skifter naturligt. Dertil tilfører de farvede lys en sanselig oplevelse, der sammen med portalerne er optisk stimulerende. Armaturer og lys er programmeret så på særlige dage, fx nationaldagen, er lyssætningen og farverne helt anderledes end i det daglige.

Portalen set oppefra hvor det tydeliggøres som en overgang.

Salg af nye og brugte Komatsu maskiner Nye og brugte reservedele Service/reparationer Samarbejde med lokale værksteder om service / reparationer eller mulighed for besøg af Komatsu Tekniker


38 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Nordjysk håndværker-vikarbureau ser nu mod Grønland og Færøerne

Lejer man en håndværker fra det nordjyske vikarbureau ManForce, kan man være sikker på at få en håndværker, der kan sit kram og matcher opgaven. Den service vil ManForce nu udvide til byggebranchen i Grønland og Færøerne.

H

os ManForce er de specialister i at matche håndværkere til kundernes byggeopgaver. Vikarbureauet har mange års erfaring i rekruttering og byggerier, og de ved helt ned i detaljen, hvad opgaven går ud på, når kunden ringer. Derfor kan de tilbyde håndværkeren med de helt rigtige faglige kompetencer til at løse opgaven.

geopgaverne omfatter og forstår, hvilke håndværksmæssige kompetencer virksomhederne har brug for.

– Vi sender aldrig bare en håndværker afsted, som lige ligger på hylden, siger projektchef i ManForce Jesper M. Pedersen.

– Der findes mange forskellige slags murere og tømrere, men de skal kunne lige det, som kunden har brug for. Det skal f.eks. ofte ikke være den samme mand, som skal rejse spær, og som skal sætte fodlister op. Her går vi helt ned i detaljerne i den opgave, håndværkeren skal løse, siger Jesper M. Pedersen.

Lige nu har ManForce omkring 95 håndværkere i gang rundt om i landet. Det er lidt over det normale, men vikarbureauet i Støvring har mod på at vokse, og de er allerede godt på vej. Efterspørgslen på håndværkere til byggerier i Grønland og på Færøerne er høj, og det behov vil ManForce gerne hjælpe med at udfylde. De har allerede erfaringer med samarbejder i Grønland fra et hold flisemurere, der var afsted på en byggeopgave. Og derfor har de har mod på meget mere.

Det gode match

ManForce bygger på mange års erfaring i at udleje håndværkere til danske virksomheder. Bureauets ’force’ er en høj faglig viden om byggeri. Ejeren Morten Kaas og projektchefen kommer selv begge fra byggebranchen som uddannede håndværkere, og Jesper M. Pedersen med erfaring som projektleder og projektchef for store byggerier. Derfor ved de præcist, hvad byg-

– Vi sætter os ind i kundens behov for at finde de helt rigtige folk til opgaven, og vores succesrate på at ramme rigtig er høj. Jeg ved, hvordan det er og har selv siddet på den anden side af skrivebordet og ansat håndværkere til byggeopgaver.

Faglærte håndværkere

ManForce har en bred base af faglærte håndværkere og fokus på at kunne tilbyde håndværkere inden for mange fagområder. De finder de rigtige folk igennem et kæmpe netværk i Danmark og har desuden agenter i Tyskland og Polen til at skaffe egnet arbejdskraft. Vikarbureauet tilbyder håndværkere til både midlertidige og langvarige arbejdsperioder. De kan også hjælpe med mandskab i perioder med spidsbelastninger, sæsonarbejde, eller hvis kunden har behov for et hold håndværkere, der kan fungere som en buffer på en byggeopgave. Vikarbureauet er i det hele taget kendt for at have fingeren på pulsen og hurtigt kunne levere vikarer til virksomheder.

– Især med jord- og betonarbejder, tømrer og malere er vi rigtig gode. Men der er ikke nogen typer af håndværkere, vi ikke vil kunne skaffe, siger projektchef Jesper M. Pedersen. Løbende sørger bureauet for relevante kurser til sine håndværkere, og de hjælper med at finde overnatning m.m., så kunden kan fokusere på sine bygge- og anlægsprojekter.

Sørger for en god opstart

ManForce står for stabilitet og kvalitet og kender sine folk godt. Flere af ManForces håndværkere har været med i vikarbureauet i rigtig mange år. Flere har endda været med helt fra starten for over 10 år siden. – De får gode opgaver, og vi lægger vægt på at tage os godt af dem. Vi sørger for danske forhold for alle ansættelser. Det er jo en selvfølge i Danmark, men det er ikke en selvfølge for udenlandsk arbejdskraft, siger projektchefen i ManForce. Når vikarer skal i gang i en ny virksomhed, sørger ManForce for en god opstart, fortæller Jesper M. Pedersen: - Når vi har fundet matchet og lavet kontrakten med de nye folk, så er vi der altid for at starte folk op på byggepladsen. På Grønland og Færøerne vil vi helt sikkert også være der i løbet af opstarten.40 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Nordjysk specialist sælger pumper til hele verden

LSM Pumper leverer slangepumper til hårde brancher verden over – fra miner og entreprenører i Grønland til dambrug i Australien.

D

Tekst af Tim Panduro et begyndte beskedent – men alligevel blev kimen lagt til et større erhvervseventyr, da Leo Sørensen i 1982 åbnede et lille maskinværksted med reparation og salg af udstyr til landbruget i udkanten af landsbyen Børglum i Vendsyssel. I dag har den lille virksomhed vokset sig stor og specialiseret - nok til, at den under navnet leverer LSM Pumper til industrier i hele verden. Successen skyldes virksomhedens slangepumper, der er både enkle, robuste, yderst fleksible og har lavt energiforbrug. Pumperne findes i adskillige versioner. Fra små, specialiserede modeller, der kan bruges til dosering af kemikalier og processtyring af helst små mængder materiale og til helt store modeller, der kan flytte store mængder af snart sagt alle flydende materialer og derfor kan anvendes til de allermest krævende opgaver verden over. – Vi leverer til bygge- og anlægsbranchen flere steder, hvor vores pumper blandt andet bruges til cement. I Tyskland har vi en del kunder inden for underboring, og vi er store på pumper til biogasproduktion og til madaffald, hvor vi oplever vores største vækst. I Autstralien leverer vi pumper til at flytte saltvand ind til dambrug, i USA leverer vi til miner, og vi leverer også pumper til at flytte fisk fra store fiskerbåde i blandt andet Danmark, Nordnorge og Sydamerika, opsummerer Leo Sørensen, der stadig står i spidsen for virksomheden 40 år efter begyndelsen. – Vi kommer tit ud til opgaver, hvor andre typer pumper ikke kan håndtere det, fordi materialet er for tyktflydende. Men vores kan bruges til stort set alt.

LSM Pumper har også adskillige kunder i Grønland. Det tæller traditionelle entreprenører, der bruger pumperne til at flytte cement, vandindvindingsfirmaer, fiskeindustrien og miner. Og selv om vilkårene i Grønland kan være yderst barske, har det ikke været nødvendigt at tilpasse løsningerne yderligere til de hårde forhold, fortæller Leo Sørensen. – Vores pumper er yderst robuste, og vi har erfaringer med, at de fungerer godt under hårde forhold, siger Leo Sørensen, der fremhæver virksomhedens mangeårige erfaring med at udvikle og finjustere produkterne. Det har blandt andet ført til produkter, der er holdbare og lette at servicere. Det er selvsagt altid en fordel i brancher, hvor hver eneste minuts driftstop koster penge.

Lette at reparere

Men fordelen bliver endnu større, når vi taler om Grønland og andre områder, hvor de fysiske afstande er

så store, at det kan tage tid at få serviceteknikere og reservedele frem. – Vores pumper er relativt lette at reparere på. Man skal som regel ikke have en helt ny pumpe, og ofte er det blot en slange, der skal skiftes. Vi sender selvfølgelig montører afsted, når det er nødvendigt, men ofte kan virksomhedernes folk selv klare det, når de får vejledning herfra, siger Leo Sørensen. – Det er vigtigt for os, at vi leverer et driftsikkert produkt, for det koster mange penge, hvis de skal stå stille. Hvis man for eksempel leverer gas for 600.000 kroner i døgnet, skal pumpen helst køre 24/7 – og hvis den ikke gør det, skal den op og køre igen så hurtigt som overhovedet muligt.


Sandwichpaneler til tag og væg fra Panelbyg Komplette løsninger:

• Fremragende isoleringsevne (lambda-værdi 0,0210 W/mK) • Leveres i forskellige tykkelser efter ønske • Tagpaneler leveres i længder op til 18,5 m • Vægpaneler leveres i længder op til 16,5 m • Alt i profiler til afslutning og tilsætninger • Rustfri skruer der passer til • Hurtig og nem montage • Kræver minimum vedligeholdelse

Paneler er særdeles velegnet til Parcelhuse, industrihaller, lagerhaller (køl/frys), maskinhuse, staldbygninger samt garager m.v.

Ring fo r yde inform rligere tlf.: 45 ation 8832 1 770

Fokus på lav vægt og volume, reducerer fragtomkostningerne Tænk bæredygtigt med PIR / PUR isolering til hele byggeriet Op til 90% bedre isoleringsevne i forhold til traditionel isolering

Recticel er et højeffektivt isoleringsmateriale med en lambda-værdi (λD) ned til 0,022 W/mK Panelbyg er leverandør af Recticel kvalitets isolering. Den nyeste generation af PIR/PUR skumisolering, der opfylder fremtidens krav til energi og byggeri: • • • • • • • • •

Op til 90% bedre isoleringsevne i forhold til traditionel isolering Billigere transport omkostninger - pga mindre volume Letvægtsmateriale: Lav CO2-udledning ved transport Fugtresistent, tryk- og formfast: Bevarer den høje isoleringsværdi i hele levetiden Slankere konstruktioner: Giver flere netto m2 Enkel montage: Let håndterbare formater og et unikt fer/not-system Lang levetid CE-godkendt og Keymark-certificeret til byggeri i hele Europa Bæredygtigt: Lavt energiforbrug ved fremstilling

Her vises hulmur- og tagisolering

Panelbyg sælger PIR isolering, sandwichpaneler, stålplader og stålåse til hele Skandinavien, samt Grønland og Færøerne. Panelbyg samarbejder med kunden gennem hele bygge-processen for at opnå en hurtig og problemfri montage. Panelbyg lægger vægt på tilfredse kunder og bestræber sig altid på at yde den bedste service hver gang. Det vægtes højt at der leveres god kvalitet til rette tid og pris.

PANELBYG

Industriparken 16 • DK - 6880 Tarm • Tlf.: 45 8832 1770 • www.panelbyg.dk


42 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

BV-Trappen har høvlet CO2-udledningen helt i bund

En trappe skal ikke bare bygge på solidt håndværk. Den skal også være miljømæssigt forsvarligt fremstillet, mener man hos Danmarks største træ-trappeproducent.

K

Tekst af Frank Ulstrup dem og fornemme kvaliteten. Derfor har vi også åbnet showrooms i både Glostrup og på vores hjemadresse i Koldby, siger han og fortæller, at både Bygma, Stark, XL-Byg og Davidsen, som man har samhandelsaftaler med, også har været flinke til at henvise deres trappeinteresserede kunder til et showroom.

an man både være Danmarks største producent af trætrapper og samtidig være helt CO2-neutral – eller måske ligefrem dobbelt CO2-neutral?

– Ja, det kan man faktisk godt, smiler direktør i BV-Trappen Peter Vang, og er man i tvivl, kan man bare tage et kik i Thy virksomhedens grønne regnskab. Her fremgår det nemlig, at virksomheden ikke bare driver sine mange maskiner med vindmøllestrøm, man står også for at skulle udplante ikke færre end 363 træer i en såkaldt klimaskov ved Struer. De mange træer er i realiteten nok til at gøre BV-Trappen helt CO2-neutral, men man har altså valgt at gå et skridt videre med indkøb af vindmøllestrøm, fortæller direktør Peter Vang: – På den måde er vi faktisk dobbelt CO2-neutrale, siger han og tilføjer, at virksomhedens bestræbelser på at være så grøn som muligt, ikke slutter der: – Vi har gennemgået hele vores produktion for at sikre, at vi producerer så miljøforsvarligt som overhovedet muligt. Det betyder bl.a. at alt vores træ er FSC-certificeret, og at vi benytter de mange spåner, vi producerer, til intern opvarmning. Dermed er vi faktisk også selvforsynende med varme, siger han og fortæller, at man til overfladebehandlinger kun benytter vandbaserede malinger. Tilsammen betyder det, at BV-trapperne er godkendt til Svanemærket byggeri, hvilket man selvfølgelig er særdeles stolte af.

Nordatlantisk efterspørgsel

Men de 35 medarbejdere, der dagligt møder ind i Koldby ved Thisted, har også haft god tid at øve sig i. Virksomheden blev nemlig grundlagt helt tilbage i 1988, og er siden da vokset sig så stor, at BV-trapperne også er efterspurgt i både Sverige, Norge og Tyskland.

En stor beslutning

Og den travlhed, der har været omkring virksomhedens showrooms, er egentlig ganske naturlig, siger direktøren:

Direktør i BV-Trappen Peter Vang Men det marked som Peter Vang forventer kommer til at rykke allermest i de kommende år, er det nordatlantiske: – Vores trapper sælges i forvejen via de lokale STARK og BYGMA butikker i både Grønland og på Færøerne. Og med den byggeaktivitet, der er deroppe i øjeblikket, har vi bestemt en forventning om at det også vil skabe travlhed her hos os, lyder det.

Rådgivning og service er afgørende

Spørger man Peter Vang om årsagen til den succes, som BV-Trappen har oplevet, og som er anledningen til, at man i dag producerer omkring 1800 trapper om året, peger han på flere forhold. Et af dem er selvfølgelig det allerede nævnte – at man opfører sig ordentligt, og producerer på en særdeles miljøvenlig måde. Et andet er, at man lægger vægt på rådgivning og kundeservice i øjenhøjde – også efter købet. – Rådgivning af kunder er et fokusområde, som vi har skruet markant op for gennem årene. Vi vil gerne tættere på vores kunder, og vi vil gerne give dem mulighed for at komme og se vores trapper og mærke

– Vi fremstiller jo trapper i prisklasser fra 4.000 kr. til 150.000 kr. Og for de fleste mennesker er en investering i en ny trappe en stor beslutning. Derfor er det også kun naturligt, at man gerne vil kende alle mulighederne, se varianterne i én til én. og røre ved de forskellige materialer, lyder det.


VIL DU ARBEJDE SMARTERE UNDER VINDUESMONTAGEN? SÅ VÆLG SMARTLIFT - VI ER DET SIKRE VALG! Fra indendørsprojekter med smalle og snævre rum til udendørsprojekter på ujævnt terræn i alt slags vejr – så har vi en Smartlift, som opfylder alle dine behov! Smartliften sikrer millimeter præcision og øget produktivitet under vinduesmontagen, samtidig med den klarer de tunge løft og dermed reducerer risikoen for nedslidning. SL208 lndoor er verdens mest kompakte glaslift. Det er en kraftfuld lift, som er nem at manøvrere på begrænset plads med en drejeradius på kun 88 cm, samtidig med glasliften har en løftekapacitet op til 208 kg. SL408 OUTDOOR HLE

SL408 Outdoor HLE er vores mest alsidige glaslift til både indendørsog udendørs vinduesmontage. Glasliften har sideforskydning +/- 10 cm for større fleksibilitet under montage, og den har en løftekapacitet op til 430 kg. Kombinationen af styrke, størrelse og valgmuligheder gør SL408 Outdoorserien til et smart valg for mange håndværkere. Vil du høre mere? Kontakt Sales Manager Martin Kielgast Mail: mk@smartlift.com Tlf.: +45 23 82 93 11 smartlift.com

SL208 INDOOR

SL208 INDOOR

SL408 OUTDOOR HLE

VERDENS MEST KOMPAKTE GLASLIFT

MEST ALSIDIGE GLASLIFT

DREJERADIUS 88 CM.

UDTRÆK AF ARM OP TIL 120 CM.

LØFTEHØJDE 274 CM.

LØFTEHØJDE 370 CM.

MEGET MANØVREDYGTIG MED JOYSTICK

MONTAGE BÅDE INDENDØRS OG UDENDØRS

Finansiering: 1600 kr./måned

Finansiering: 2250 kr./måned


44 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Robuste entreprenørmaskiner frygter ikke Nordatlantens barske vejr Den nordjyske familievirksomhed, Hydrema, leverer entreprenørmaskiner og specialbyggede maskiner, der kan klare al slags vejr.

I

Tekst af Mathias Stoltz Nielsen Nordjylland har man i mere end 60 år arbejdet med at levere nogle af de mest robuste og kvalitetsbevidste entreprenørmaskiner. Familievirksomheden, Hydrema sælger i dag maskiner til hele verden, men ligger forsat vægt på service og forholdet til den enkelte kunde.

Fremtiden er automatiseret

Der er sket meget for Hydrema siden de i 1959 startede, som lille lokal virksomhed i Aalborg, med at producere hydrauliske løftegrejer, der kunne monteres på en traktor. I dag sælger Hydrema deres maskiner i mange lande verden over, men er fortsat en familieejet virksomhed med hovedsæde i Støvring, hvor de har været siden 1961. Hydrema producerer nogle af branches mest avancerede maskiner, og på kontoret i Støvring har de også en klar ambition om, at være med i front på den teknologiske udvikling.

Nordjyske maskiner er med til at forme fremtiden i Nordatlanten

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der er en stor udvikling i gang i Grønland, og det største af de projekter er med sikkerhed lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. En af de maskiner, der er med til at forme Grønlands fremtid, er et specialbygget forsyningskøretøj leveret af Hydrema til Munck Gruppen, der står for lufthavnsbyggerierne.

begejstrede over, igen at vinde frem på Island, hvor de har været repræsenteret i 40 år. – Vi mærker at vi får mere og mere fodfæste på Island. Vi har haft trofaste kunder deroppe i over 35 år. Efter krisen i 2008, hvor Island var særlig hårdt ramt, dykkede det, og stod faktisk stille i en periode. Det tager tid før at det bliver normalt ovenpå såden et dyk, men vi kan mærke at kunderne er kommet tilbage igen og nye kommer til, udtaler Peer Jørgsensen, Export sælger hos Hydrema

Bygget til at arbejde effektivt i svært terræn og meget koldt vejr

I Grønland har de desuden solgt en dumper, der skal være med til at bygge en 125 kilometer vej mellem to bygder.

Hydremas maskiner er kendt for deres kvalitet og hverken vind eller vejr er en bekymring for de pålidelige Hydrema’er. Senest har Hydrema leveret to specialbyggede dumpere med kroghejs, der skal køre nede på Antarktis på noget af klodens mest barske og utilgivelige klima.

Hydrema har i det hele taget et godt forhold til Nordatlanten og har også leveret maskiner til Færøerne, men især deres forbindelse til Island er vigtig for den nordjyske virksomhed. At opbygge og varetage gode relationer med deres kunder er en del af deres etos, og de har ikke glemt hvor de kommer fra. Derfor er de også

– En del af vores kernemarked omfatter også Island og Norge. Det siger noget om, at vores maskiner er meget hårdføre og de kan sagtens operere ned til mellem 40 og 50 minusgrader. Derudover er de meget terrængående, udtaler Leif Søndergaard, Country Manager for Hydrema.

– Vi vil ikke stå sidst, når det kommer til den teknologiske udvikling, der er toneangivende for branchen. Vi arbejder for at være med i front, udtaler Leif Søndergaard. Udover fortsat at levere entreprenørmaskiner fra den øverste hylde og arbejde med at udvikle automatiseringsfunktioner på de store maskiner, er det fortsat vigtigt for Hydrema, at levere service og opbygge tillid til nye og eksisterende kunder. – Vi har nogle nye markeder både i og udenfor Europa, som vi arbejder på at få cementeret og få bygget solide forhandlernetværk op, udtaler Leif Søndergaard.


DANSKPRODUCEREDE TRAPPER FRA THY BV Trappen har produceret trapper siden 1988 og er i dag den største producent af danskproducerede trætrapper. Trapperne bliver produceret på vores fabrik beliggende i naturskønne Thy, hvor en professionel og omkostningseffektiv produktion sikrer både høj kvalitet, kort leveringstid og markedets bedste priser. Rådgivning og kundeservice i øjenhøjde - også efter købet Showrooms i Glostrup, Middelfart, Brabrand og Thy Alle trapper produceres efter dine mål - ingen standardtrapper Vi klarer alt fra opmåling til montering af din trappe Vores medlemskab af Dansk Trappe Kontrol er din garanti for kvalitet Godkendt til Svanemærket Byggeri Besøg www.bv-trappen.dk og find inspiration Kort sagt - det sikre trappevalg!


46 ANNONCE

NOR DATLANTISK BYG G ERI

• BYG G E- & A N L Æ G S AVI S EN

Balancen mellem vækst og bæredygtighed samt det nære og det transnationale

VM Mørtel er i dag en af de største leverandører af byggematerialer til både private og professionelle i Nord- og Midtjylland, samtidig med at man også er begyndt at operere i bl.a. Grønland, Island og Færøerne. Virksomhedens succes bygger på en sikker balancegang mellem årtiers traditioner og en evne til at være innovativ, forudseende og omstillingsparat til både nationale og internationale krav og standarder.

D

Tekst af Richard John Neumeister. energiforbrug. Tag f.eks. elprisernes himmelflugt det seneste års tid. For et år siden ville et nyt solcelleanlæg for vores vedkommende have tjent sig hjem på omkring syv år. I dag nærmer vi os fem. Vi kan jo godt se, hvilken vej vinden blæser både nationalt og internationalt, og hvis man kan spare både penge og skåne miljøet samtidig, så kan vi ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det.

et hele begyndte for over 60 år siden, da Ejgild Jensen startede Sejlstrup Maskinstation. Siden kom VM Mørtel og Sejlstrup Transport til, og sammen udgør de i dag en stærk entreprenørvirksomhed med over 150 ansatte, der sammen opererer i Midt- og Nordjylland plus hele det Nordatlantiske marked. VM Mørtel sælger og leverer direkte til byggepladser og byggemarkeder. – Vores mørtelprodukter inkluderer våd-, tør- og silomørtel, og vi er især stolte af vores egne kalk- og cementmørtler til murstensbyggeri, siger Leif Sørensen, den daglige driftsleder af VM Mørtel. – Og så er vi nok også gode til at lytte til og samarbejde med vores kunder. Vi trækker f.eks. ikke bare et tal ud af Excel-arket og påstår hårdnakket, at et eller andet projekt i teorien sagtens kan lade sig gøre, fordi det siger vores beregninger; hvis kunden siger, at det ikke virker, så virker det ikke, og så går vi tilbage og tilpasser produktet til kundens aktuelle byggeprojekt.

Paller med CE-godkendt mørtel på vej til kunden. VM Mørtel leverer også funktions- og receptmørtel efter bestilling, og du kan købe det i poser (sække med 20 kg.), big bags eller siloanlæg. Alt mørtel fra VM Mørtel er i øvrigt CE-godkendt, og virksomheden bliver flere gange årligt kontrolleret af Dancert, som netop specialiserer sig i at udføre certificering af bl.a. beton- og murværksprodukter. Hos VM Mørtel er kvalitet og miljøhensyn nemlig altid to sider af samme sag.

VM Mørtel holder fast i de gamle traditioner, hvor man indgår i en løbende dialog med kunden omkring deres helt specifikke behov, indtil opgaven er løst. Samtidig holder man sig på forkant med den teknologiske og miljømæssige udvikling i og uden for Danamark, hvilket gør, at VM Mørtel i dag er konkurrencedygtige ikke kun på pris og kvalitet, men også på bæredygtige produkter og løsninger, som tager hensyn til miljøet.

EPD-deklaration som det første mørtelværk i Danmark

Virksomheden kan også bryste sig med at være det første mørtelværk i Danmark med en dansk EPD-deklaration. Det har været en stor investering, men med den i hånden kan virksomhedens produkter nu bruges direkte i DGNB-certificeret byggeri, hvilket gør virksomheden både konkurrence- og bæredygtig på samme tid. – Det betyder, at vi nu kan dokumentere produkternes indvirkning på miljøet fra start til slut, siger Leif Sørensen. – Og vi ser også på andre tiltag, som f.eks. solceller på vores produktionshaller, så vi kan nedbringe vores

Små sække af mørtel og granitskærver.


2022

Future Greenland

Nuuk 17.-18. maj

En ny vækstdagsorden: Hvad skal der til – fra visioner til handling? Future Greenland er Grønlands største erhvervskonference, med deltagelse fra en meget bred kreds af erhvervsfolk, politikere, embedsmænd og studerende fra lande som Grønland, Canada, USA, Island, Færøerne og Skandinavien. For tilmelding og mere information, se

www.futuregreenland.gl Sulisitsisut Grønlands Erhverv


Denmark Greenland

Rejser til Grønland Erhverv • Ferie • Besøgsrejser Konference • Grupperejser

Oplev smukke Grønland med ro på Vores rejseeksperter planlægger din tur uanset formål: • Forretningsrejse • Konference med gæster fra hele verden • Besøgs- og grupperejser • Ferie Med 50 års kendskab til transportmulighederne reserverer vi hele din rejse med • Fly • Bådtransport • Hotelovernatning Kontakt os og få udarbejdet et konkret tilbud tilpasset din næste rejse til Grønland.

Kontakt kundeservice +45 7642 9999 . +299 322899 business@vr-travel.com . holiday@vr-travel.com

vr-travel.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.