Page 1

3

MOTOR & MASKINER Nr. 3 | Juni 2017 | 27. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

TEMA: Have & Landskabsmessen 17

De forvandler skoven til kompost og vejen til grus Gilleleje-virksomheden NST Have & Anlæg fandt sin niche i yderlighederne. I dag monterer far og søn eksotiske og fredfyldte orangerier med den ene hånd og leverer skånselsløs nedknusning af vej og skov med den anden. Læs testen på side 4


2

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Større vidensdeling og publikumsinddragelse Danmarks største grønne fagudstilling åbner igen dørene for besøgende i Slagelse. Håbet er denne gang, at overgå den store succes fra 2015, ved tiltag som flere faglige foredrag, en særlig publikumspris, en nyhedsrangering for maskinleverandørerne og en præsentation af et nyt forskningsprojekt. Tekst af Alexander Tengbjerg

D 

er er sket meget siden 1992, hvor Have & Landskab første gang blev afholdt, med 3.000 besøgende og 88 udstillere. I dag forventes det, at udstillingen vil få besøg af mere end 11.000 gæster, der repræsenterer alle grene indenfor den grønne branche. Udstillingen vil løbe af stablen fra den 30. august til den 1. september i Slagelse.Spørger man Palle Kristoffersen, der er bestyrelsesformand for Have & Landskab, slotsgartner og adjungeret professor ved Københavns Universitet, skyldes opbakningen til udstillingen, at den samler en stor og varieret branche under et tag: – Alle der har en fod indenfor den grønne branche kan være med, og er de i høj grad også. Maskinleverandører og planteskoler står side om side og deler viden og erfaring med hinanden og gæsterne. Der er dele af branchen, som skovsektoren, der ikke har sin egen udstilling, men som har mulighed for at blive ordentligt repræsenteret hos os.

Større vidensdeling I 2015 introducerede man Fagligforum, hvor flere af branchens eksperter kunne dele ud af deres viden, hvilket blev et populært tilløbsstykke på udstillingen:

– Bænkene bliver bedømt på parametre som design, komfort og funktionalitet. Vi har bænke placeret på forskellige hotspots i udstillingen, hvor gæsterne kan prøve dem i praksis og undersøge alt fra materialevalget til håndværket bag dem. Herefter vil vinderbænken blive kåret til en officiel ceremoni på udstillingens sidste dag, fortæller Dina Overgaard, der er udstillingsleder for Have & Landskab.

– Vi har i år udvidet Fagligforum, så der nu kommer endnu flere foredrag end sidst. Et stort udvalg af fagets spidser vil få en halv time til rådighed, hvor de hver især kan få lov at formidle deres viden og erfaringer.

Der vil også være et ekspertudvalg, som rangerer maskinnyhederne fra Maskinleverandørernes medlemmer indenfor kategorierne firmanyhed, danmarksnyhed og verdensnyhed. Udvalget vil desuden tildele en af nyhederne “Maskinleverandørernes Innovationspris”, som især vil blive bedømt ud fra dens funktion, ergonomi og miljø.

Foredragene er gratis og vil køre alle dagene og giver en god mulighed for at udvide ens faglige horisont, foruden det store netværk af besøgende og udstillere man kan tage en snak med, fortæller Palle Kristoffersen. Man får også mulighed for at se offentliggørelsen af et forskningsprojekt om buskbeplantninger, som over årene vil udvikle sig sammen med udstillingen. Anlægsgartnerelever fra Selandia har ryddet et gammelt læhegn mellem udstillingsarealerne Strøget og Parken, hvor planteskolernes stande kommer

til at stå. Her har eleverne og forskere fra Københavns Universitet etableret en række bede med forskellige buskbeplantninger, som de besøgende kan vurdere resultaterne af under selve udstillingen.

En publikums- og en innovationspris Som et helt nyt tiltag præsenterer Have & Landskab en særlig publikumspris. Her vil alle udstillingens gæster kunne stemme på et bredt udvalg af bænke:

Ny profilering af udstillere Ifølge Dina Overgaard er der også blevet sat større fokus på at synliggøre udstillerne: – Vi har optimeret vores hjemmeside, så man får et

bedre indtryk af alle vores udstilleres profil. Her kan de igennem billeder og videoer præsentere sig selv og de serviceydelser eller produkter, som de ønsker at vise frem på udstillingen. De vil kortsagt blive mere synlige. Det er også en stor fordel for vores gæster, der kan danne sig et bedre overblik over udstillingen, inden at de besøger den. Som noget nyt har vi også delt udstillingen op i sektorer med hvert sit tema. Det vil sige, at man får mulighed for blandt andet, at besøge Torvet, Parken, Strøget og Skoven. I hvert af disse områder har vi skabt et særpræget miljø, der fremhæver den enkelte udstillers styrker og spidskompetencer, såvel som sætter dem ind i en branchekontekst.


HAR DINE MEDARBEJDERE STYR PÅ SIKKERHEDEN? Styrk trafiksikkerheden i din virksomhed. Det giver færre skader og mindre sygefravær – og er godt for både samfundet, bundlinjen og dine medarbejderes ve og vel. Et FDM køreteknisk kursus kan skræddersyes til netop din virksomhed. Vi træner dine kørende medarbejdere i alt fra katastrofeopbremsning til undvigemanøvrer og under alle forhold, på både våd, tør og glat vej. Hvad koster det? Se hvor billigt det kan gøres på fdm.dk/koereteknik/erhverv


4

ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Monster-niche: De forvandler skoven til kompost og vejen til grus Gilleleje-virksomheden NST Have & Anlæg fandt sin niche i yderlighederne. I dag monterer far og søn eksotiske og fredfyldte orangerier med den ene hånd og leverer skånselsløs nedknusning af vej og skov med den anden. Tekst af Frank Ulstrup

 D

en rydder slagmarker for panserminer og æder velvoksne træstammer og asfalt, som var det saltstænger og blødkogt lasagne. Det går ikke stille for sig, når Mick Christensen, der er den yngste del af far og søn firmaet, NST Have & Anlæg, sætter sig op i sin John Deere og slår kraftoverføringen til. På traktorens liftarme hænger nemlig den 4,2 tons tunge FAE-Knuser, der stort set kan pulverisere alt på sin vej. Når man taler med Mick Christensen er man da heller ikke i tvivl om, at det er verdens fedeste maskineri ham og faderen investerede i for godt et års tid siden, og som siden da konstant har været på farten i Nordsjælland og hovedstadsregionen. – Producenten har dokumenteret, at den kan bruges til at

Gammel asfalt bliver til nyt bærelag Ud over de private kunder har også juletræsproducenter, godser, entreprenørvirksomheder og kommunerne fået øjnene op for den nordsjællandske terminator. For sidstnævnte handler det ofte om veje, der skal omlægges – og naturligvis gerne så billigt som muligt.

rydde landminer med, så jeg indrømmer det blankt: Det er en ekstremt kraftfuld og vanvittigt fascinerende maskine at have med at gøre. Hvis vi ingen kunder havde, havde jeg sikkert kørt rundt med den et eller andet sted med den alligevel, griner Mick Christensen. Ringer fra Jylland Men heldigvis for vejvæsenet og de nordsjællandske skovejere er der masser af kunder, der frivilligt stiller skov og vej til rådighed for NST Have & Anlæg. Faktisk er man blevet ringet op helt fra Jylland, fortæller Mick Christensen. – Det handler om, at maskinen både er en gren- og stenknuser, og det er lidt usædvanligt.Traditionelt kører man først med én maskine, der knuser grenene og efterfølgende med én, der tager sig af stenene. Med vores knuser, der har stenresistente tænder, kan vi derimod pløje igen-

nem det hele med samme maskine, og dermed ofte gøre det til den halve pris i forhold til traditionel rydning. Og sammenligner man med traditionel skovrydning med motorsav og gravemaskiner, er fordelene endnu større. Den italiensk producerede knuser efterlader nemlig intet affald, som det ellers kan være bekosteligt at slippe af med. – På en almindelig byggegrund på 1000 m2 kan det

let koste 10.000 – 15.000 kr. at komme af med rødderne alene, da de skal deponeres. Med knuseren findeler vi i stedet materialet, så det nærmest fremstår som flis blandet med jord. Det betyder også, at mange af de anlægsgartnere, som er begyndt at hyre os ind, sår græs næsten direkte bagefter, siger Mick Christensen, og tilføjer, at knuseren i én arbejdsgang fræser jorden helt ned i 40 cm dybde.

– Der knuser vi simpelthen asfalten, som efterfølgende udgør et solidt bærelag for den nye vej. Dermed slipper klienterne for alle udgifter i forbindelse med at skulle grave asfalten op og få den bortskaffet. Skulle være sjovt og anderledes Mick Christensen fortæller, at ham og hans far startede virksomheden for ca. ni år siden som en traditionel bredt favnende anlægsgartnervirksomhed. Men lysten til at specialisere sig har hele tiden været der.

– Vi har hele tiden gerne villet lave noget, der var sjovt og anderledes, så i dag er knusning blevet den ene store del af forretningen, mens den anden del handler om væksthuse og orangerier. Der er vi blevet certificerede montører og laver også alt det omkringliggende i form af belægninger og beplantning. Det er en rigtig god kombination – nærmest fra den ene yderlighed til den anden, siger Mick Christensen, der ikke lægger skjul på, at han er glad for udviklingen, hvor det udelukkende er ham, der knuser sten, træer og asfalt. – Mellem os sagt så tror jeg, at min far er lidt bange for det der maskineri. Men det betyder bare, at vi ikke skal slås om at køre den, så det passer mig aldeles glimrende, lyder det storsmilende fra Mick Christensen.


3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

ANNONCE

5

Mobil gravemaskine – nu med nummerplader Vester Hæsinge Maskinstation på Fyn har investeret i en ny Schaeff TW 110 mobil gravemaskine, som Maskinhuset har leveret indregistreret med nummerplader og den store udstyrspakke.

D 

et er ikke hver dag, man ser en mobil gravemaskine med en 12 tons anhænger kommer kørende på landevejen. Men sådan et sæt har Vester Hæsinge Maskinstation A/S – indregistreret med nummerplader.

– Motorkøretøjet” er en Schaeff TW 110, som Maskinhuset A/S har leveret til Jørn Bertelsen, Vester Hæsinge Maskinstation. Trods den sidste del af firmanavnet er det entreprenørforretningen, Jørn Bertelsen og hans medarbejdere koncentrerer sig om – primært reparationer af kloaker, forsyningsledninger og dræn. Købsbeslutningen har en lille forhistorie  – Inden da havde vi prøvet at ryste posen for at finde

anhænger. Andet ekstra udstyr er Engcon tiltrotator, centralsmøring, lysbom med LED-lygter, dozerblad både foran og bagpå samt bredere dækmontering.

ud af, om arbejdsgangene kunne gøres på en anden og mere effektiv måde. Vi kom så frem til, at vi havde brug for en mobil gravemaskine i otte-ti tons klassen, med engcon tiltrotator, fortæller Jørn Bertelsen og tilføjer:

Dieselmotoren er en ny Deutz EU Stage 4 med 116 hk og katalysator, som både er selvrensende og vedligeholdelsesfri.

– Maskinen skulle være indregistreret, sådan at den kunne køre med anhænger, som vel at mærke skulle være synet til godstransport. På den måde kunne vi have både materialer og materiel med ud til kunden, f. eks. gravekasser, skovle og skiltemateriale. Derved kunne vi pr. opgave spare en traktor og en vogn. Masser af research Men en ting er, hvordan Jørn Bertelsens behov for en ny maskine ser ud, noget andet er at finde sådan en maskine.

Efter at have afsøgt mange muligheder landede entreprenøren hos Maskinhuset, som han ikke tidligere havde købt maskiner hos. Jørn Bertelsen påpeger, at der hos Maskinhuset blev taget rigtig godt fat om tingene. Han del-

tog selv flittigt i jagten på at finde løsninger så sættet kunne indregistreres da denne kombination er ret ny.

udstyret med 4hjulstræk, 4hjulsstyring, krabbestyring og hydraulisk udtag til tip på anhænger.

Pakket med power Den mobile gravemaskine vejer godt 11 tons og er

Bremserne er forstærket med bremseventil for at kunne køre med den 12 tons tunge

Max kørehastighed: 36 km/t. Maskinen er unik med sine tre uafhængige hydrauliske kredssystemer, der sikrer, at den på fuld kraft kan arbejde og køre samtidig. Den er derudover bygget med vendbar kølepropel.

jocas intelligente undergrundscontainere er fremtidssikrede og kan alle integreres med:

Intelligent affaldssortering fra joca

• Adgangskontrol – så kun bestemte brugere har adgang

joca har Danmarks største udvalg af nedgravede affaldscontainere

Kan rumme op til 5 m3 affald

• Niveaumåling – hvor beholderen automatisk melder, hvornår den skal tømmes • Vægt – der kan veje hvert affaldsindkast • Komprimator – som presser affaldet sammen med stor kraft • Solceller – så tilslutning til strøm ikke er nødvendig

www.joca.dk

Industrivej 6 DK-7830 Vinderup +45 97 44 36 66 joca@joca.dk


6

ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Flere kræfter i ny stubfræser FSI power-tech har udviklet og produceret stubfræsere siden 2002. I år er de så klar med en stor nyhed i form af en ny fjernbetjent stubfræser, der vil blive vist frem på Have & Landskab. Her har man næsten formået at fordoble kræfterne i maskinen uden, at det har påvirket størrelsen. Tekst af Alexander Tengbjerg

F 

SI power-tech har siden 2002 produceret stubfræsere af en høj kvalitet. Grundlæggeren Henning Schmidt har fra begyndelsen været drivkraften bag både udviklingen og produktionen af stubfræserne. Henning Schmidts opfindertrang har resulteret i en række produkter, der kombinerer driftssikkerhed og en høj kapacitet med et optimalt sikkerhedsniveau. Fælles for alle stubfræserne er også, at de udvikles i et tæt samarbejde med brugerne og testes grundigt, inden de kommer ud på markedet. Grundigheden og den høje kvalitet har også betydet, at det ikke kun er på det danske marked, man finder interesse i de højeffektive stubfræsere fra Ølholm i Østjylland. Mange kræfter i en lille maskine På fagudstillingen Have & Landskab vil man kunne opleve FSI power-techs nyeste stubfræser FSI D74 REMOTE, der er udviklet til den professionelle bruger, hvor stubfræsningen udgør en central del af hverdagen:

– Vi glæder os meget til at vise vores nye FSI D74 REMOTE frem på udstillingen. Den vil i en nær fremtid også blive lanceret i flere versioner. FSI D74 REMOTE adskiller sig fra tidligere modeller ved, at den på alle områder er blevet markant stærkere. Den har en 74 hk dieselmotor, og det 720 mm store fræserhjul har et moment på hele 300 Nm ved 1.500

omdrejninger. Det betyder, at fræsekapaciteten næsten er fordoblet i forhold til den tidligere model. Men selvom der er tale om en kraftig forøgelse af stubfræserens evner og kapacitet, så har vi formået at pakke det hele ned i en maskine, der ikke er større end forgængerne. Det er jo vigtigt, at den kan arbejde på mange forskellige arealer, så den ikke begræn-

ser den fremtidige bruger i hans arbejde, fortæller Klaus Holgersen der er salgs og marketingsansvarlig hos FSI power-tech. Al betjening til både kørsel og stubfræsningen sker fra den radiostyrede fjernbetjening. For at optimere fræsekapaciteten er maskinen også udstyret med en autopilot på svingfunktionen, et sæt tvillingehjul for øget stabilitet og spær for en øget fremdriftskraft.

Fleksible løsninger Alt efter behovet har FSI power-tech den rigtige løsning til fjernelse af stubbe. En anden nyh ed, der vil blive vist frem på Have & Landskab, som også kunne ses på Roskilde Dyreskue i år, er FSI H40 og H40S, som er hydrauliske stubfræsere, H40S med integreret sving: – H40 kan monteres på gravemaskiner og H40S på minilæssere eller lignende maskiner. Hermed får kunderne endnu en mulighed for at vælge den stubfræser, der passer til deres individuelle behov.

Problemer med stubbe varierer ud fra deres størrelse, og det miljø de befinder sig i, derfor kræver det, at man har et fleksibelt udvalg af stubfræsere til alle lejligheder, afslutter Klaus Holgersen.


3. SEKTION | MOTOR & MASKINER

| BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

ANNONCE

7

Tilfredse medarbejdere giver tilfredse kunder Ringsted Erhvervs Auto A/S, autoriseret IVECO forhandler på Sjælland, er vokset markant siden etableringen for 20 år siden. På Have- og Landskabsmessen 2017 stiller direktør og medarbejdere op for at fortælle om, hvordan et godt arbejdsmiljø og vedvarende fokus på lokalmiljøet er en genvist for både kunder og forretning. Tekst af Elias Inceer

R 

til at fortælle om på messen, fortæller Gert Hansen.

ingsted Erhvervs Auto er fast repræsenteret på Have- og Landskabsmessen, og i år er ingen undtagelse. Her vil virksomheden hilse på gæsterne og vise nogle af de produkter og services, som virksomheden tilbyder, frem. – Vores produkter og service henvender sig i høj grad til have- og landskabsområdet. Derfor er det helt naturligt, at vi igen kommer og hilser på vores kunder og messens øvrige gæster. Kommunerne og det private er interesserede i os, dels fordi de ved, at vi er kompetente, pålidelige og har nogle gode kvalitetsprodukter. Og dels fordi vi sætter en ære i at tilbyde skrædderbyggede biler, der kan tilpasses til det enkelte fagområdets helt nøjagtige behov. Vi tager vores kunder i hånden, og sammen finder vi ud af, hvad bilen præcist skal kunne og hvordan.

Den lokale bilmand Et bilkøb er en langsigtet investering, og derfor er det essentielt at føle sig tryg ved sin bilforhandler. Hos Ringsted Erhvervs Auto har de et omfattende lokalkendskab og sætter en ære i at give et godt håndtryk og se kunderne i øjnene. Med nogle af markedets bedste og mest erfarne mekanikere kan kunderne regne med, at der bliver taget godt om dem og deres bil.

Sikker skræddersyet komfort Derfor tager Ringsted Erhvervs Auto blandt andet den kendte IVECO DAILY HIMATIC med på messen. Med sin 8-trins automatgearkasse er den designet til at give den absolutte køreglæde, der sammen med et smidigt gearskift på under 200 millise-

kunder, og op til 10 procent lavere service- og reparationsomkostninger i levetiden, sørger for en af klassens bedste biler til en lav pris. Bilerne kan købes, lejes eller leases – alt efter behov .

ring og alt andet, som vores kunder nu har brug for. Desuden understøtter den arbejdsmiljøsikkerheden ved fx at have en højere stabilitet, og der kan installeres diverse kraner og lifte.

Medarbejdertilfredshed er lig kundetilfredshed For 20 år siden overtog Gert Hansen Ringsted Erhvervs Auto efter at have arbejdet med IVECO biler siden 1975. Siden er virksomheden vokset stødt. Hemmeligheden, fortæller Gert Hansen, er tilliden til og sammenholdet med medarbejderne:

– Bilen er særligt populær, fordi den kan tilpasses til værktøj, maskiner, opbeva-

Der er ikke mange begrænsninger for, hvordan bilen kan formes – og det glæder vi os

– Det betyder alt for mig, at jeg har tilfredse medarbejdere, der bliver i firmaet.

Det kommer altid kunden til gode, når der ikke er udskiftning i medarbejderstaben. Vores kunder ved, hvem de kan møde, når de kommer ned til os, og jeg tror, at det er med til at give dem en tryghed om, at vi holder, hvad vi lover og altid står på mål for vores service, kvalitet og produkter. Samtidigt forstår vi, hvad vores kunder har brug for og kan rådgive og vejlede dem specifikt ud fra deres behov. Hvis anlægsgartneren kommer på besøg, kan vi give råd og vejledning til, hvordan indretningen af bilen vil passe bedst til hans udstyr, afslutter Gert Hansen. Ringsted Erhvervs Auto, der startede med én afdeling og to medarbejdere, har vokset sig stor til i dag at være repræsenteret i Ringsted, Slagelse og Næstved og medarbejderstaben er vokset til 60.


8

ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

I showrommet kan man se alle maskiner og redskaber “live“

Til sølvbryllup med minilæssernes svar på schweitzerkniven Avant Danmark markerer 25 år som eneimportør af den finske minilæsser Avant – og præsenterer både dele af det nuværende sortiment og det seneste skud på stammen på Have og Landskab 2017. Tekst af Tim Panduro

D 

et var kærlighed ved første blik, da maskinhandler Jørgen Jensen sammen med sin samarbejdspartner Gert Jensen besøgte den gigantiske byggemesse Bauma i München. Året var 1992 – og genstanden for de to maskinhandleres kærlighed var en yndig og praktisk anlagt finne ved navn Avant. De to var taget til München for at finde endnu en maskine, de kunne få importørrettigheder til. Og den knækstyrede minilæsser var det helt rigtige. Endog i en grad, så de to maskinhandleres forretninger Sorring Maskinhandel og Hørve Maskinhandel i dag samlet hedder Avant Danmark. De to maskinhandlere har ikke fortrudt valget et eneste øjeblik, fortæller direktør Jørgen Jensen fra Avant Danmark. – Avants minilæssere er så alsidige, at vi har stor efterspørgsel fra alle mulige fag. Alle lige fra landmænd,

glæder vi os selvfølgelig til at vise frem, siger Jørgen Jensen, der også har andre grunde til at glæde sig til Have og Landskab 2017.

anlægsgartnere og tømrermestre, der bruger den til at rejse spær og sætte vinduer i og til hestefolk, boligforeninger og entreprenører bruger produkterne, siger Jørgen Jensen, der naturligvis er til stede på Have og Landskab 2017 med Avant Danmark.

– Vi deltager ofte på messer. Det er fantastisk at møde både eksisterende og nye kunder og få mulighed for at diskutere både ønsker til og muligheder ved minilæssere. De samtaler vi har på messerne er med til hele tiden at styrke vores evne til at vejlede kunderne i det daglige, siger Jørgen Jensen.

Udvikler selv tilbehør Alsidigheden ligger ikke alene i maskinerne – der ifølge Jørgen Jensen ydermere er meget lette at betjene, selv for folk, der ikke almindeligvis bruger den slags. Også på udstyrsfronten er der stort set frit slag. Avant er en slags minilæssernes svar på schweitzerkniven. – Vi har 246 forskellige stykker tilbehør. Noget af det får vi selv udviklet og produceret på Toftlund Maskinfabrik, og vi har også mulighed for at udføre særordrer, hvis vores sortiment ikke rækker, siger Jørgen Jensen, der fortæller, at de to maskinforretninger i henholdsvis Jylland og på Sjælland også har det meste på lager.

– Alt udstyret kan man opleve i vores showroom i Låsby. Jeg har det selv sådan, at det er rart at se tingene i virkeligheden i stedet for i et katalog, så den mulighed vil vi gerne give vores kunder. Det gør det naturligvis også lettere at give den rette vejledning. Det er meget vigtigt for os at kunne rådgive, så

vores kunder vælger rigtigt, når de skal finde tilbehør. Ny maskine på messen I år er det 25 år siden, at Avant Danmark blev en realitet med den første import. Men virksomheden ligger ikke på den lade side, og når Avant Danmark tager plads på standen på Have og Land-

skab 2017 d. 30. august, er det med et helt nyt produkt i sortimentet, der dermed vokser fra otte til ni modelserier. – Der er kommet en helt ny maskine, 745 OptiDrive, som vi præsenterer på messen. Den er specielt udviklet til anlægsgartnere og andre, der har ekstra tunge løft. Den


danmarkspremiere på den helt nye isuzu d-max dk´s stærkeste pickup er blevet endnu stærkere

høj nyttelast

lån med hjem!

PRIS FRa kr. 199.990 ex. moms D

F

Forbrug: Co2 183-205 g/km 14,3-12,8 km/l Bilen er vist med ekstraudstyr. Prisen er ekskl. levering (kr. 4.480) og evt. farvetillæg. Isuzu D-MAX findes også på hvide plader. Euro6 udEn ad bluE.

høj trækkapacitet

høj nyttelast

garanti

Alle D-MAX modeller kan leveres med en fleksibel trækanordning og må trække helt op til 3,5 ton.

D-MAX har én af klassens højeste lasteevner, med en nyttelast på 1 TON + (udstyrsvariationer kan påvirke lasteevnen).

Alle D-MAX leveres med 5 år/100.000 km garanti.

se mere på WWW.isuzu.nu


10

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Ekspertudvalg rangerer HL17’s maskinnyheder Firmanyhed, Danmarksnyhed eller Verdensnyhed? På fagudstillingen Have & Landskab vil et ekspertudvalg i år rangere maskinnyhederne fra Maskinleverandørernes medlemmer. Målet er at gøre de besøgendes liv lettere. Udvalget vil desuden kåre årets maskinnyhed.

D 

et er det samme på hver udstilling. Når folk kommer til standene, spørger de næsten altid, om der er noget nyt. Det imødekommer vi nu, fortæller Niels Kirkegaard, formand for Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg, og desuden direktør i GMR maskiner. Konceptet er, at den største del af maskinudstillerne – nemlig medlemmerne af Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg - kan indstille en eller flere af deres nyheder til bedømmelse.

Herefter vil et ekspertudvalg vurdere, om der er tale om en firmanyhed, en Danmarksnyhed eller en verdensnyhed. På den baggrund vil den pågældende nyhed få tildelt en, to eller tre lysende pærer, som vil blive markeret på kort ved indgangen og med tydelig skiltning ved de udvalgte nyheder på standene. – Det vil være en enorm fordel for de besøgende, fordi de hurtigt kan danne sig et overblik over, hvor nyhederne befinder sig. Og det støtter jo netop en af grundtankerne med Have & Landskab:

At hele branchen kan mødes her og holde sig opdateret med den nyeste udvikling, forklarer Niels Kirkegaard, der forventer, at mellem 30 og 50 maskiner og tekniske løsninger vil blive tildelt en eller flere lysende pærer i år. Den mest innovative af de deltagende nyheder vil desuden blive udråbt som vinder af ”Maskinleverandørernes Innovationspris.” Ekspertudvalg bedømmer Men er der tale om en reel nyhed, eller blot en mindre forbedring eller en ny farve?

Danmarks stærkeste program Vi ses på Have&Landskab 2017 Stand no. E031

FSI Stubfræsere

Og hvis der er tale om en nyhed – er det så en nyhed, der præsenteres for første gang af det pågældende firma, en nyhed som præsenteres for første gang i Danmark eller simpelthen en ægte verdensnyhed? Det skal det netop nedsatte ekspertudvalg vurdere. Udvalget består af Maskinleverandørernes branchedirektør Klaus Nissen, tidligere salgskonsulent i Hako Danmark, Johan Hansen, samt to repræsentanter fra den offentlige og den private sektor – Erik Daugaard Jørgensen, indkøbs- og driftsansvarlig i Københavns Kommunes Teknik- & Miljøforvaltning, og Peter Porup, Direktør i OKNygaard med ansvar for indkøb og salg. Hos Peter Porup er der ingen tvivl om, at udstillingens gæster kommer til at få stor gavn af den nye kategorisering af maskinnyhederne. – Jeg har selv bidt mærke i, at det er et problem, at man ikke ved, hvem der har nyhederne. Så skulle man jo i princippet rundt til hver eneste udstiller, og det er umuligt at nå på én dag, lyder det fra Peter Porup, der har været på Have & Landskab siden starten, endda før udstillingen fik navnet Have & Landskab i 1992, og han glæder sig til at komme i gang med arbejdet i udvalget.

Motor

Hydraulik

Traktor

Dansk produceret Kontakt FSI power-tech aps / DK-7160 Tørring / Tlf.: 5364 5335 / Mail: sales@fsi.dk / www.fsi.dk

Maskinleverandørernes Innovationspris Ekspertudvalget skal dog ikke kun udpege og rangere maskinnyhederne. De skal også kåre den bedste af dem alle. Her vil udvalget især fokusere på tre ting: Funktion, ergonomi og miljø. Produkter, som er nyskabende indenfor disse tre kriterier, har altså særligt stor chance for at blive kåret som årets nyhed. – Men når det er sagt, kan vi ikke allerede nu fastlægge,

hvordan nyhederne kommer til at fordele sig. Det er jo nyheder, vi har med at gøre, og måske løsninger der ikke er set før, og vi kan af gode grunde ikke på forhånd afgøre, hvor det helt nye og innovative vil komme fra, understreger Peter Porup. Han vil dog godt løfte sløret for, at han ser et potentiale indenfor gps-styring, ubemandede maskiner og batterilevetid. Hos Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg ser Niels Kirkegaard frem til kåringen af Maskinleverandørernes Innovationspris. – Vores medlemmer gør i forvejen meget ud af at præsentere nyheder på udstillingen, men jeg tror, at muligheden for at få tildelt Innovationsprisen, vil få alle til at give den en ekstra skalle. Så må vi se, hvilken nyhed ekspertudvalget mener scorer sammenlagt flest points indenfor de tre kriterier og løber med prisen.

Konceptet med at markere nyhederne med lysende pærer er kendt fra Have & Landskab ´13, hvor Maskinleverandørerne havde temaet ”Innovation” og skiltede med deres mest innovative maskiner, mens inddelingen af nyhederne i tre kategorier læner sig op af landbrugsmessen Agromeks tildeling af en, to eller tre stjerner.


CLASS EXCLUSIVE 8-SPEED AUTOMATIC GEARBOX

ALL INCLUSIVE

Leasing inkl. service

2.995 kr./md. INKLUSIV HI-MATIC KLASSENS FØRENDE AUTOMATGEAR

VÆLG 10,8 ELLER 12 M3 VARERUM (L2H2 OG L3H2)

INKLUSIV HØJT TAG

GODKENDT TIL 3.500 KG. ANHÆNGERVÆGT

EN BIL DU KAN BRUGE TIL NOGET

Kender du det, at et godt tilbud ender med, at du skal betale ekstra for alt muligt. Det har vi selv oplevet, og derfor vil vi gerne tilbyde dig dette: Du vælger selv størrelsen på varerummet med højt tag, uden at det koster ekstra. Alle vores modeller må trække 3.500 kg, og vi har også inkluderet vores topsælgende 8-trins automatgear, Hi-Matic, i leasingprisen. Forresten får du 140 hk i en yderst smidig bil med en minimal venderadius, da alle vores biler er baghjulstrukne. Så mangler der vist ikke noget – og det er en bil, du virkelig kan bruge til noget. Kontakt os allerede i dag – Vi kommer gerne ud til dig med en IVECO Daily du kan prøve.

KONTAKT DIN FORHANDLER ALLEREDE I DAG, OG FÅ ET GODT TILBUD! ESBJERG I.M. Jensen & Bache A/S 75 14 40 11 GLOSTRUP Nyscan Biler A/S 44 57 05 90 HERNING Thybo Biler 97 22 00 11 HILLERØD Era Biler A/S 48 29 95 00 HOLSTEBRO Thybo Biler 96 10 10 10 HVIDOVRE Nyscan Biler A/S 36 34 34 00 KOLDING I.M. Jensen & Bache A/S 75 52 06 08 MARIBO Jens E Biler 54 78 18 88 NÆSTVED Næstved Erhvervs Auto 55 77 44 77 ODENSE Iveco Odense 63 95 20 00 RINGSTED Ringsted Erhvervs Auto 57 61 32 32 ROSKILDE Nyscan Biler A/S 46 75 71 00 SLAGELSE Slagelse Erhvervs Auto 58 58 06 58 SVENDBORG Svendborg Motor Co. 63 21 32 32 THISTED Thybo Biler 96 17 23 88 VEJEN LKJ Biler Vejen 76 96 33 33 VEJLE I.M. Jensen & Bache A/S 76 42 97 66 AABENRAA HLT Service 74 61 73 32 AALBORG Stiholt Erhvervsbiler A/S 98 15 88 55 AARHUS I.M. Jensen & Bache A/S 87 45 48 48 * Bilen er vist med ekstraudstyr. Iveco Daily 35S14 A8 V 12m3. Månedlig ydelse i aftaleperioden. Serviceleasingvilkår: 15.000 km. pr. år i 48 mdr. Serviceog vedligeholdelsesaftale inkluderet i prisen. Førstegangsydelse kr. 27.500,-. Etableringsomkostninger opkræves med første ydelse (kr. 4.250,-). Tilbuddet forudsætter positiv kreditgodkendelse. Alle priser er ekskl. moms. Brændstofforbrug v. bl. kørsel: 13,0 km/l. CO2-udslip: 202 g/km. Energimærke F Tilvalgsoptioner medfører ekstraomkostninger. Tilbuddet er gældende frem til 30/6-2017 og kan ikke kombineres med andre tilbud.


12

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Kreativ løsning med regnbede i Middelfart. Her opsamles overløbsvand i et bed i haven i stedet for at lægge pres på kloakken. Foto: Middelfart Spildevand

Nyt klimaprojekt får 1.5 mio. kr. til gavn for private grundejere CLEAN med hjælp fra Smith Innovation og 9 partnere i CLEAN Grøn Erhvervsvækst projektet gået sammen om et nyt klimaprojekt "Sammen om Klimatilpasning", der har som formål at løfte kendskabet til alternative klimatilpasningsløsninger hos grundejerne.

D 

er er mange komplekse faktorer, der har indvirkning på, hvilke løsninger, der er bedst i et udsat område. Derfor skal der laves et overskueligt informationsmateriale om klimaløsninger til grundejere, og udvikles kurser om klimasikring af bygninger for lokale kloakmestre og anlægsgartnere, så de kan løfte anlægsopgaver med de nyeste løsninger på området, hvor også kreativ og æstetisk anvendelse af regnvandet tænkes ind. – Hver gang at vi oplever ekstremregn er det lig med betydelige samfundsomkostninger og tab af personlige værdier for mange grundejere. Klimatilpasning kræver engagement fra alle led i værdikæden for at lykkes, derfor kalder vi vores projekt "Sammen om klimatilpasning'. Udover en offentlig indsats er det nødvendigt at op til 70-80 % af grundejerne i

mange af de udsatte områder håndterer regnvand på egen grund. Der er derfor behov for at aktivere den brede masse af bygningsejere, så klimatilpasning når videre fra pionerstadie til reel implementering, siger projektchef Lotte Lindgaard Andersen fra CLEAN Grøn Erhvervsvækst. – Vores erfaringer fra Klimaspring kampagnen viser, at man kommer længst med indsatsen ved at skabe en fælles forståelse mellem private problemejere og professionelle leverandører af løsninger. Derfor skal der overblik og gennemsigtighed til, siger Mie Wittenburg, specialkonsulent hos Smith Innovation. Private grundejere skal mobiliseres – Vi ser en stor fordel i at være gearet til at oplyse grundejere om mulighederne ved klimatilpasning og samtidig fremme grøn vækst ved at

uddanne klimaentreprenører, der kan tilbyde effektiv klimatilpasning til grundejerne, siger Olav Bojesen, Leder i Miljøafdelingen i FaaborgMidtfyn Kommune. Partnerkommunerne har ikke selv kapacitet til at svare på borgerhenvendelser vedrørende klimatilpasning, men ved at gå flere sammen, bliver det muligt at få den rette viden ud og få mobiliseret de private grundejere. Det er alt for dyrt at sikre bygningerne mod oversvømmelser og vandmiljøet mod forurening ved at etablere store rørledninger og opsamlingsbassiner. Desuden er håndtering af regnvand i relation til bygninger nødvendigt i de mest udsatte områder, så bygningerne ikke mister værdi og forsikringsmulighed. Det første, der sker, er derfor, i samarbejde med Smith Innovation, at få udarbejdet fælles informationsmateriale til grundejerne.

– Det er en vigtig brik i klimatilpasningen at få mobiliseret de private grundejere. Middelfarts erfaringer fra KlimaByen med regnbede viser, at ca. halvdelen af regnvandet kan fjernes fra kloakken ved at frakoble de offentlige arealer - resten skal ske hos grundejerne. Og her er det også vigtigt, at de udførende - som grundejerne konsulterer - er klædt godt på til opgaven, siger Allan Bruus, Direktør i Middelfart Spildevand Lokale entreprenører skal tænke nyt Partnerkommunerne i CLEAN Grøn Erhvervsvækst anvender allerede lokal afledning af regnvand (LAR), men kommunerne har ikke hjemmel til at pålægge grundejere at etablere klimatilpasning på eksisterende byggeri udover at stille krav om separatkloakering, som kan være meget bekostelig for boligejeren. I stedet bør der ses på billigere og bedre alternativer.

Lokal afledning betyder at boligejeren holder vandet på egen grund i en smart løsning, f.eks. grønne tage, våde bede i haven eller langs vejen, der gør vandet til en positiv ressource i stedet for et problem. I en række tilfælde kan det være den mest fordelagtige løsning både miljømæssigt og anlægsøkonomisk - også for grundejeren. Det betyder også, at lokale entreprenører gennem kurset skal kende til flere og anderledes løsninger end traditionelle nedsivningsanlæg. – Den nye uddannelse som klimaentreprenører for kloakmestre og anlægsgartnere vil helt sikkert fremme forskellige løsninger til håndtering af regnvand ved grundejerne og derved gøre det lettere for grundejerne. Det er til fordel både for dem, for os som forsyningsvirksomhed og for miljøet, siger Trine Dam Larsen, civilingeniør hos BlueKolding, der

står for spildevandshåndteringen i Kolding Kommune. Om projektet "Sammen om Klimatilpasning De 9 projektpartnere i klimaprojektet er Kolding, Nordfyns, Faaborg-Midtfyn, Odense og Middelfart Kommune, HUSET, IBC kursuscenter, BlueKolding, Middelfart Spildevand. CLEAN Grøn erhvervsvækst sekretariatet er ansvarlig for projektets gennemførelse i samarbejde med partnerkredsen samt konsulentfirmaet Smith Innovation Endvidere er der et samarbejde med Teknologisk Institut og AMU-Fyn om de faglige temaer. Projektet er 2-årigt og starter i juni 2017 og er støttet af Grundejernes Investeringsfond med 1.582.500 kr.


NORDJYSK LIFT A/S - MANITOU - GRAVEMASKINER·-STILLADS TRUCK - ENTREPRENØRMATERIEL OG MEGET LIFTELIFTE · MANITOU · GRAVEMASKINER · ENTREPRENØRMATERIEL OG MERE MEGET MERE

UDLEJNING TIL INDUSTRI-OG BYGGEBRANCHEN – vi tilbyder alt fra dagsleje til årsleje DATABLAD

Ring 9 9 24FÅ RING OG EN 5 30 5 - få en industriafta le INDUSTRIAFTALE Technical daTa sheeT

Technical daTa sheeT

www.manitou.com

Technical daTa sheeT

FT044EN_A_0313_200ATJ

FT044EN_A_0313_200ATJ.indd 1

HJØRRING

www.manitou.com

FREDERIKSHAVN Toftegårdsvej 26 Tlf. 99 245 235

AALBORG FT042EN_A_0313_160ATJ_PLUS

www.manitou.com

FT043EN_D_0314_180ATJ

Frederikshavnsvej 315 Tlf. 99 245 245

08/04/13 16:44

Halkjærvej 11 Tlf. 99 245 265 FT042EN_A_0313_160ATJ_PLUS.indd 1

ÅRHUS

www.manitou.com

Skejby Nordlandsvej 307 Tlf. 99 245 295 08/04/13 16:17

HILLERØD

Lokesvej 8 Tlf. 99 245 280

THISTED

ODENSE

VEJLE

RANDERS

KØBENHAVN

GRENÅ

Industrivej 21 Tlf. 99 245 255 Nikkelvej 19 Tlf. 99 245 250

Cikorievej 15 Tlf. 99 245 225 Hammerholmen 5-7 Tlf. 99 245 285

Sadelmagervej 16 Tlf. 99 245 290 Fabrikvej 12 Tlf. 99 245 270

Vi har Danmarks bredeste udvalg af materiel og det nyeste Manitou-materiel på lager Se vores store udvalg på www.nordjysklift.dk


14 ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Fuld damp på ukrudtsbekæmpelsen Står det til MS-Teknik er ukrudtsbekæmpelse ved hjælp af damp vejen frem. Det er både billigere, mere effektivt og miljøvenligt og frem for alt mindre risikabelt end brug af gas. Tekst af Frank Ulstrup

D 

– Vi har allerede solgt en del anlæg til b.la. Københavns, Roskilde og Furesø Kommune. Dertil kommer Hedeselskabet og en række større anlægsgartnere, ligesom vi ogsåhar nogle anlæg kørende i Skåne, siger han og fortsætter:

er er mindst én rigtig god grund til, at man mange steder bekæmper ukrudt ved bevaringsværdige bygninger med damp fremfor med gas: Man vil meget nødigt have, at kulturarven går op i flammer, og med damp er den risiko lig nul. Men det er bare én blandt mange fordele ved at bruge damp i krigen mod ukrudtet, siger Morten Svendsen, der er ejer af MS-Teknik i Kirke Såby. Her har man siden 2007 udviklet og solgt dampanlæg, der effektivt og ikke mindst sikkert fjerner de uønskede vækster. – Damp har den store fordel, at man kan bekæmp ukrudtet effektivt helt ind til byg-

– I takt med, at der bliver set mere og mere skævt til pesticider, og ulemperne ved gas kommer til at stå klart, tror jeg ikke, det er urealistisk, at hver tredje kommune indenfor overskuelig fremtid vil benytte sig af damp.

ninger, hække og brandbare installationer. Der er ingen brandfare og sortsvedne arealer, og der er heller ingen vandpjaskeri, siger han.

Forventninger Dampanlæggene – eller dampgeneratorerne, som de også kaldes - fremstår, som et komplet modulopbygget

system, og Morten Svendsen forventer, at de i de kommende år vil tiltrække sig større og større opmærksomhed. Ikke mindst fordi pesticider

er ved at blive udfaset hos mange kommuner og anlægsgartnere, samtidig med at der jævnligt rapporteres om ulykker med gasbrændere.

Miljøvenligt og effektivt Rækken af ukrudtsdampere i MS-Tekniks Compact serie, passer da også perfekt til tidsåndens krav om miljøbevidsthed. Faktisk har den nyeste model, Compact 75, et


3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

vandforbrug på bare 75 liter i timen, mens det gennemsnitlige forbrug af biodiesel i samme tidsrum er 4,5 liter. Trods det beskedne forbrug kan damperen behandle helt op til 17.000 m2 på en normal arbejdsdag. Morten Svendsen fortæller, at anlægget typisk vil være monteret i et trepunkts-ophæng på enten en traditioneleller en knækstyret traktor, men at det også kan placeres på en trailer eller en ladbil. Selve anlægget vil typisk blive leveret med en kundetilpasset frontmonteret skærm på 120 cm i bredden og med hydraulisk sideforskydning. Dertil hører håndskærme på op til 80 cm i bredden og med helt op til 60 meter slange, der gør det muligt at bekæmpe ukrudt på selv svært tilgængelige steder.

Demonstrere mini-damper På Have og Landskabsmessen i Slagelse fra 30. august til 1. september, har Morten Svendsen bl.a. tænkt sig at demonstrere et lille dampanlæg, Compact 25, der er velegnet til f.eks. kirkegårde og boligselskaber. Anlægget bruger kun 25 liter vand i timen, og er udstyret med en 200 liter vandtank, som dermed gør det muligt at køre det meste af en normal arbejdsdag. Desuden vil den nyeste version af Compact 75, der blev introduceret i 2017, være at se på messen. Morten Svendsen har netop leveret et eksemplar med en dobbelt skærm på 2 x 60 cm og dobbelt hydraulisk sideforskydning med en rækkevidde på 3,2 m til Bornholms Regionskommune.

Betjenes af hvem som helst Med til historien hører også, at damperen kan betjenes og af stort set hvem som helst. For at betjene en dampgeneratoren er det nemlig ikke nødvendigt med et kursus i ”varmt arbejde”. Og selve arbejdsgangen kræver heller ikke særligt meget øvelse, siger Morten Svendsen. – Med gasbrænder, skal fremkørsels hastigheden nøje tilpasses ukrudtsmængden. Hvis man svider planterne helt ned, skyder de igen med det samme. Det er ligesom når landmændene brænder frøgræsmarkerne af, og de så en uge senere er grønne igen. Damp kan man derimod ikke give for meget af, jo mere jo bedre, da planterne vil blive kogt ihjel, siger Morten

ANNONCE

Svendsen og henviser til undersøgelser, der viser, at bekæmpelse med damp faktisk mindsker ukrudtstrykket år for år. En anden ting, som Morten Svendsen ofte får positive tilbagemeldinger på, er den skarpe afgrænsning mellem behandlede og ubehandlede arealer, som det er muligt at lave med en damper. – Randeffekten er på maksimalt en centimeter og dermed knivskarp sammenlignet med en gasbrænder, hvor tørt græs ofte begynder at brænde og efterlader svedne tunger i 30 – 40 centimeters længde. Bekæmper andet end ukrudt Det er også den skarpe afgrænsning mellem behandlede og ubehandlede områder der gør, at damperen faktisk kan anvendes til en hel del

15

andre formål end ukrudtsbekæmpelse.

ligger i samme prisleje som dampgeneratorerne.

– Vi ser anlæggene anvendt til alt fra nedtagning af klistermærker og plakater til bekæmpelse af algebelægninger og flisepest.

Når man dertil lægger dampernes lave driftsomkostninger og miljømæssige fordele, så tror jeg, de vil overtage en relativt stor del af markedet i løbet af ganske få år.

Enkelte har også eksperimenteret med svampebekæmpelse på kunstgræs, smiler Morten Svendsen, der gennem 25 år som maskiningeniør har arbejdet med damp, både til ukrudtsbekæmpelse og i store industrianlæg. Hvis det står til ham er gasbrændernes dominans på markedet for pesticidfri ukrudtsbekæmpelse snart forbi. – Gasbrændere har tidligere været det billigste alternativ, men nu er der efterhånden kommet så mange sikkerhedsforanstaltninger, at de


SIKKERHEDSTRAILER Indeholdt i prisen er en trailer fra Brenderup med forstærkning, næsehjul, 4 støtteben, presenning og opbevaringskasse. Skilteflade monteret på alu.ramme med clicktavle. Ekstraudstyr:

Sikkerhedstrailer

17.900,Excl. moms og nummerplader.

Fleksibelt sideskilt, blink og skilte i top, Speedbox fartmåler.

Løse facader til Click-tavler. Refleks type 3.

1.250,excl. facade

Click-tavle Til midlertidige tavler. Udskiftelig facade. Kan vendes, 120x90 eller 90x120. Incl. beslag til Ø60 stander.

250,Danpæl

Danmarks bedste priser på vejskilte!

komplet . v/ 100 stk

75,-

Frit leveret ved køb over kr. 3.000,Industrivej 17 | DK-5750 Ringe | tel. 5555 2222

www.infragroup.dk


Mød os på stand B047 Skilteklemme

189,-

Fod 28 kg

Alu-rør 40x40 2 meter

11,-

Kantafmærkning

75,-

89,-

Dobbeltsidet Plast N42.2 – N42.3 Excl. fod

Kegle

Folk på vejen

75 cm med kraftig fulddækkende refleks rød/hvid.

Skilt 90x60 med Nissen lampe, 2 meter alu-rør, skilteklemmer og fod 28 kg. (Ny størrelse iht. nye vejregler)

185,-

Afspærringshegn i plast excl. fødder

695,-

Fra

Gangbro

3.695,-

Aluminium

Vi lever af at sælge varer

- og vi elsker glade kunder!

d Pr. sæt ve

SPEED-BOX

sæt køb af 10

749,-

Til byggepladsen og vejarbejdet

Speed-box fartmåler

En mobil fartmåler med radar, Måler fra 5-99 km/t. Kan også monteres på lastbil, traktor og andre køretøjer.

13.995,Normalpris 18.800,-

Garanteret god effekt Alle priser er excl. moms, gældende til 15.09.17.

Se vores webshop

Pris kun skilt = 499,-


18

3. SEKTION | MOTOR & MASKINER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Praktisk håndværkerbil med høj kørekomfort Både motorjournalisterne og bilkøberne har taget godt imod Toyota Proace, der afløser den legendariske og populære HiAce. Salget er fordoblet, og i marts blev den sammen med søstermodellerne fra Peugeot og Citroën kåret til Årets Varebil 2017. Vi tog en testtur sammen med Kasper K. Madsen, der er formand hos M.J. Eriksson. Og dommen lyder: Lækker og praktisk håndværkerbil med høj kørekomfort. Tekst af Steffen Walton

2 

motorvarianter fra 95 til 180 hestekræfter. Vi fik lov til at prøve den lange variant med en 180 hestes dieselmotor og 6-trins automatgear.

017 har ikke været noget dårligt år for den nye Toyota Proace. For nylig vandt den sammen med søstermodellerne fra Peugeot og Citroën titlen Årets Varebil 2017, da de danske motorjournalister uddelte priser på Transportmessen i Herning.

mæssigt blandt de mest populære varebiler i Danmark.

Her deltog 16 varebiler i konkurrencen, som gav en tæt andenplads til den nye WV Crafter, mens Ford Transit Custom løb med tredjepladsen. Også salgsmæssigt går det godt:

Sammen med søstermodellerne Peugeot Expert og Citroën Jumpy bliver den bygget på fabrikken Sevelnord ved Valenciennes i det nordlige Frankrig.

Nem at manøvrere I en skurvogn ved Fuglebjerg møder vi Kasper K. Madsen, der er formand hos M.J Eriksson, som er ved at anlægge en cykelsti på den nærliggende Næstved Landevej. Han er oprindelig uddannet mekaniker, før han blev entreprenør, og han har lovet at kigge på Proace’en med håndværkerbriller.

Den nye Proace kommer i tre forskellige karosserivarianter: en ny kompakt, en mellemlang og en lang udgave og med fem forskellige

– Hold da kæft, den er lækker, siger han, da han sætter sig ind. Man skulle være håndværker. Lige så snart bilen startes, vipper en lille glaspla-

Proace har mere end fordoblet salget i årets første tre måneder sammenlignet med året før og placerer sig salgs-

180 HK og 6-trins automatgear Proace’en afløste i 2013 Toyota HiAce, der var den mest solgte kassevogn i Danmark i 15 år, og den bliver i dag produceret i samarbejde mellem Toyota og Peugeot/Citroën.

Kasper K. Madsen, formand hos M.J Eriksson

de op under forruden, hvor man bl.a. kan se hastigheden. – Det er vildt smart. Han sætter sig til rette og skubber det lille armlæn ned, der er ved sædets højre side: – Det er for tyndt. Man kan mærke metallet. Sådan så det også ud for 10 år siden. Her kunne de godt have gjort sig lidt mere umage, siger han og sætter i gang ud over smalle sydvestsjællandske veje. – Det er sgu en dejlig bil. Der er et forholdsvis godt udsyn. Og den er nem at manøvrere. Hvis det her er den store udgave, må den korte version være nem at navigere rundt i byen, siger han.


3. SEKTION | MOTOR & MASKINER

Af en eller anden grund har Toyota valgt at udstyre sine varevogne med sidespejle, der kun er lidt større end brilleglas. Men det generer ikke Kasper K. Madsen. Og dog. – Spejlene er egentlig ok, men jeg kunne godt tænke mig et splitspejl, der kan indstilles, så jeg kan se ned langs siden af bilen, når jeg bakker. Man ser mange håndværkerbiler, der er ridsede på siderne af at ramme sten eller klodser, når man bakker. God kørekomfort Vi kører ad små veje, hvor man ikke skal møde en traktor eller en tankbil, fordi man risikerer at skulle bakke flere kilometer, for at lade den anden passere. Men her en formiddag i juni er her tomt, og vi har vejen for os selv. – Den kører rigtigt godt, der er en dejlig kørekomfort. Den virker stabil. Det var også min oplevelse af de gamle HiAce, jeg tidligere kørte i: De var solide og gik stort set aldrig i stykker, husker han Som supplement til automatgearet kan man geare op og ned med en knap ved siden af rattet, og det er især en fordel ved acceleration. – Det er jeg vild med, man kan nemt lege racerbil, siger han og giver den gas, og den tomme bil er hurtigt oppe i faretruende høj fart. – Man skal passe på. Man lægger ikke mærke til, hvor hurtigt, man egentlig kører. Han drejer ind på M.J Erikssons plads, vender bilen og bakker op mod et hegn. Baksensoren giver lyd, og han standser bilen få centimeter fra et hegn. – Det fungerer godt, men det kunne nu være fint med et bakkamera, hvis man skal

19

| BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

bakke til trailer, siger han, da Proace’en i denne udgave må trække 2500 kg og dermed fint kunne laste en entreprenørmaskine på trailer. Da bilen skal i bakgear, sker det ved at dreje en gearvælger. – Den er lidt upraktisk, men det er måske en vane- eller en smagssag, siger han God kontorplads i kabinen Da vi standser bilen, kigger vi på kabinens faciliteter til håndværkeren. – Det er en fin kabine. Man føler lidt som om man kører i en personbil, og man sidder godt i førersædet, konstaterer Kasper K. Madsen.Også de mange rum, der er gjort plads til, er nyttige: – Der er et godt stort handskerum med plads til en A4-blok og et lille rum under, der er god til kuglepenne, siger han. Passagersæderne kan løftes op, og under er der et foret rum: – Det er smart – det er lige til madpakken. Kasper K. Madsen kigger i dørene:

bruger, arbejdshandsker eller tommestok. Samtidig kan højre sæde løftes helt op, og der er plads til at stille en værktøjskasse i kabinen. Det er ret smart, konstaterer han og udbryder: – Hvor er kaffeholderen? Det er det vigtigste i bilen. Han kigger rundt. Og får øje på et lille hul oppe under forruden. – Nå, der er den. Det er ok, siger han lettet og forsøger at placere et stort termokrus, der dog ikke kan komme helt ned i hullet, samtidig med at toppen støder mod forruden og sviner den til. Derefter sætter han et standard-plastik-krus i. Men her er hullet for stort, og han opgiver. Han går ud og åbner motorhjelmen: – Det er nemt og intuitivt at finde åbninger til sprinklervæske, olie og kølervæske, konstaterer han. – Og så ser det ud som om, det er nemt at skifte pærer. For eksempel kan man flytte flexslangen til sprinklervæsken for at komme til. Så slipper mester for udgiften til at lade værkstedet gøre det, siger han.

– Her er der også god plads og mulighed for at lægge forskellige ting, man ofte

Den testede model: Toyota Proace 2.0D (180 hk) 2.0-liters diesel med 6-trins automatisk gear Tophastighed km/t 170 0-100 km/t., sek. 10 Brændstoføkonomi, km/l 17,5 ved blandet kørsel CO2, g/km 151 ved blandet kørsel Pris for denne model 296.805,- (inkl. moms og reg. afgift) 249.070,- (ekskl. moms og inkl. reg. afgift)

VI UDSTILLER PÅ HAVE&LANDSKAB 2017 Vi glæder os til at byde dig velkommen i vores 100m2 store arkitekttegnede område på Have & Landskab 2017. Her viser vi de nyeste produkter frem indenfor bl.a. belysning, byrumsinventar og teglbelægning. Gå på oplevelse blandt vores mange spændende produkter og bliv inspireret. Klinker Outdoor introducerer i 2017 det nye teglprodukt Cerpiano, der er teglsveller: En alsidig belægning, som med fleksibilitet og moderne æstetik er velegnet til byhaver, gårdrum og tagterrasser. Cerpiano er et kvalitetsprodukt, der kræver et minimum af vedligeholdelse. Urban Elements præsenterer foruden byrumsmøbler fra egen produktion, et bredt udvalg af nye produkter fra vore samarbejdspartnere. Se blandt andet alsidigt byrumsinventar i beton og natursten, letvægtsmøbler i Ultratense Concrete, samt arkitektoniske LED lysarmaturer, til det moderne byrum. Kom forbi os på Torvet D51.

HILSEN URBAN ELEMENTS & KLINKER OUTDOOR


20 ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Få orden på kaosset i skolegårde og byrummet Det er ikke et sjælden syn, at en skolegård eller offentlig plads er et stort kaotisk rod af cykler og løbehjul. Samtidigt er de oftest dyre transportmidler, dårligt låst fast og lette ofre for et tyveri. Claus Westerberg og Brian Michaelsen besluttede derfor i fællesskab at finde på en fleksibel løsning, der kunne få styr på rodet og højne sikkerheden. Tekst af Alexander Tengbjerg

C 

yklen, og for mange børns vedkommende, løbehjulet, er transportmidler, der er CO2 neutrale og giver god motion. Hertil er de endda det hurtigste transportmiddel i det trafikerede storbyer. Derfor bruges der også flere og flere penge på både cykler, løbehjul og skateboards

for at få det bedst mulige ud af turen gennem byen. Men selvom der kommer flere cykler og løbehjul til, så er opbevaringsstativerne ikke fulgt med tiden. Ser man på cykelstativer vil man til tider kunne se, at de er produceret så ringe, at de kan skade cyklerne, som de ellers burde beskytte. Det bliver på sigt dyrt og betyder, at

folk ikke ønsker at bruge stativerne, hvilket i sidste ende kun bidrager til cykelrodet rundt omkring i byerne. Claus Westerberg og Brian Michaelsen så dette problem, og da de ikke kunne finde en tilfredsstillende løsning på markedet, besluttede de sig for selv at skabe en. Efter flere måneder ved tegnebrættet og efter udarbejdel-

sen af forskellige prototyper var man klar med en helt ny generation af specialdesignede opbevaringsstativer til både cykler, løbehjul og skateboards. Hermed var firmaet Scooterracks123 skabt.

cerede stativer, der var skabt ud fra tanken om at ”one size fits all”. Dette holder ikke i virkelighedens verden, når man har at gøre med en række transportmidler, der er væsentligt forskellige.

Specialdesignede løsninger Først og fremmest indså de begge, at en vigtig del af problemet var masseprodu-

Oftest vil forbrugeren vælge sit grønne transportmiddel ud fra et kriterie om, at det skal skille sig ud fra mængden.

Claus Westerberg og Brian Michaelsen besluttede sig derfor for, at alle deres opbevaringsstativer skulle produceres direkte til den enkelte opgave: – Vi gør det, at vi personligt tager ud, hvor stativet ønskes. Herefter måler vi selv op hvor meget plads, der er at gøre godt med. Herved sikrer vi os at alle stativer pas-


3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

ANNONCE

21

ser perfekt ind til rammerne. Samtidigt er vores personlige opmålinger med til at sikre kunderne, at de får, hvad de er blevet lovet, forklarer Brian Michaelsen, der står for design og produktion i Scooterracks123. Det bedste til børnene Særligt i skolerne så man et behov for at få styr på skolegårdenes rod efter, at de fleste børn nu har et løbehjul med i skole. Hvis ikke de rodede i skolegården, så var det inde på skolens arealer, fordi børnene var bange for, at deres løbehjul skulle blive stjålet. Løsningen var derfor at designe et stativ, hvor man ved at medbringe sin egen lås kunne klikke sit løbehjul ind i stativet, og herefter låse det fast: – Det har betydet, at man slår flere fluer med et smæk. Først og fremmest får du ryddet op samtidigt med, at børnene ikke længere skal være bange for at får stjålet deres højtelskede løbehjul. Vi er vi jo også ude og måle alt op personligt så alle stativer passer ind hvor de skal. Vi sørger også for, at stativerne er lavet, så man kan komme til omkring dem, når der skal gøres rent, så de ikke bliver til gene for de ansatte på nogen måde. Alt i alt minimerer man faren for ridsede gulve og vægge med vores stativer. Samtidigt har vi ved selvsyn kunne se, at de steder vi har installeret

stativerne, bliver de taget i brug med det samme. Børnene er virkeligt også glade for stativerne, fordi de kan se, at der bliver taget ordentligt vare på deres løbehjul, fortæller Claus Westerberg, der designer og ejer Scooterracks123. Kan installerede overalt De specialdesignede stativer betyder også, at man kan få et stativ opsat næsten alle steder. Scoterracks123 har specialiseret sig i pladsoptimerende løsninger med henblik på, at alle skal kunne have mulighed for at få

deres cykler eller løbehjul opbevaret på ordentlig vis. Her er særligt det unikke og patenterede Combi stativ populært. Her kombinerer Scooterracks123 deres cykelstativ med deres mange nytænkende løbehjulsstativer. Det er, som deres andre stativer, produceret i overfladebehandlet stål med alle løsdele i rustfast stål. Hertil bliver de enten varm- eller elgalvaniseriede. Kvaliteten og holdbarheden er derfor i top, og man får en stativløsning, der både kan rumme løbehjul og cykler.

Her har man også sørget, at der ikke presses for mange cykler og løbehjul ind på for lidt plads i stativet. Det er designet således, at der er rigeligt med plads, således at to cykler eventuelt med store kurve kan stå ved siden af hinanden, samtidigt med højden passer til, at barnet kan tage sit løbehjul ind og ud af stativet. Herved undgår man den store irritation, og materielle skader, det kan forvolde, når et opbevaringsstativ ikke er proportioneret ordentligt.

Scoterracks123 producerer også overdækkede stativløsninger i et enkelt, men slidstærkt design, som let kan udvides, hvis for flere stativpladser opstår. Selvom Scooterracks123 er et nyt firma, og der er en skarp konkurrence på markedet, mener både Claus Westerberg og Brian Michaelsen begge, at behovet for specialdesignede opbevaringsstativer kun vil blive større. Som cyklerne og løbehjulene bliver mere og mere populære blandt dem, der ønsker at en klimavenlig transportform

og et sundere helbred, vil behovet for opbevaringsstativer af en ordentlig kvalitet, blive mere efterspurgt. Man kan møde Scooterracks123 på årets Have & Landskab udstillingen. Her kan man få råd og vejledning om hvilke stativløsninger, der passer til ens specifikke behov, samt se nogle af de specialdesignede produkter.


22 ANNONCE

3. SEKTION | HAVE & LANDSKABSMESSEN 17 | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Vælg det rigtige udstyr, når væske skal transporteres KABI har gennem 80 år været specialister i alle former for udstyr til transport af væsker – på Have og Landskab 2017 vil den danske virksomhed præsentere produkter til blandt andre entreprenører og anlægsgartnere. Tekst af Tim Panduro

I 

1937 gjorde en praktisk lille indretning sit indtog på Danmarks værksteder; KABIs lille røde stålsmørekande med messingindsatser. Lige siden har KABIs smørekander været en fast del af inventaret et utal af steder, hvor der er behov for lidt smøring for at få maskinerne til at køre. I de efterfølgende 80 år har den ikoniske kande fået mange kollegaer. I dag er KABI en af Danmarks førende producenter inden for smøretekniske produkter og løsninger til industrien og blandt andet transportløsninger til entreprenører, anlægsgartnere og special-rengøringsselskaber. Naturligvis kan man møde KABI på Danmarks største grønne messe Have og Landskab 2017. – Vi har flere og flere produkter, der henvender sig til de professioner, som kommer på messen. Vi var også med for to år siden, og den oplevelse var så god, at vi har valgt at deltage igen,

siger administrerende direktør i KABI Mogens Skjøtt, der nævner entreprenører, anlægsgartnere og virksomheder, der bortrenser graffiti som mulige interessenter. Brændstof ved hånden Et af de produkter, der vil blive præsenteret på på KABIs stand på Have og Landskab 2017, er nogle mobile transporttanke til for eksempel brændstof. – Dem kan man have stående på ladet af en pick up, så man slipper for at afbryde arbejdet for at køre et andet sted hen og tanke op.Transporttankene rummer fra 58 liter til 600 liter, så der er tanke til ethvert behov, siger Mogens Skjøtt. Tankene er naturligvis godkendt til opbevaring og transport af kemikalier – ligesom de tilhørende pumper også er specielt designede til aggressive former for væske. – Det er klart, at det stiller nogle særlige krav, når man skal transportere for eksem-

pel dieselolie eller adblue. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at have det helt rigtige udstyr, siger Mogens Skjøtt. De rigtige sprøjter Brændstof er ikke de eneste kemikalier, der kan komme i brug under anlægs- entreprenør- og vedligeholdelsesopgaver. KABI startede med blot at have nogle enkelte oliekander i sortimentet – men i dag er produktkataloget fra den 19 mand store hørsholmvirksomhed på langt over 100 sider. – Vi har for eksempel rygsprøjter og tryksprøjter, der er målrettede til plantebeskyttelse, ukrudtsbekæmpelse, bekæmpelse af insekter, algeafrensning og graffitirensning. De stoffer, man bruger til de formål, er ret aggressive, og derfor er det vigtigt, at konstruktionerne og pakningerne kan holde til kemikalierne, siger Mogens Skjøtt.

– Det er ingen sag at pumpe eller transportere vand, men i vore segmenter er det nogle gange nødvendigt at beskæftige sig med mere aggressive væsker, og der har vi specialdesignede produkter til stort set alle formål. Man skal ganske simpelt vælge det rigtige produkt til den rigtige væske, siger direktøren. Grønsværens redning Et er at have beholderne – men man kommer ikke langt uden at have pumper til at få væskerne op igen. Derfor har KABI naturligvis også elektriske pumpeanlæg i sortimentet. De vil også blive vist frem på have og Landskab 2017. – Vi har anlæg til blandt andet adblue, diesel, vand og flydende gødning til for eksempel golfbaner og andre sportsanlæg, hvor græsset skal plejes og holdes helt grønt. Det ser jo ikke godt ud, når der er mælkebøtter i grønsværen, siger administrerende direktør Mogens Skjøtt.

Ud over de nævnte produkter vil man blandt andet kunne se spildbakker, der har samme størrelse som en europalle, på Have og Landskab 2017. Spildbakkerne kan rumme op til 200 liter væske, hvis uheldet skulle være ude – og de kan transporteres på en gaffeltruck eller palleløfter.


MODUL-SYSTEM

www.modul-system.dk

VI INDRETTER DIN SERVICEBIL!

Hvidovre: 70 25 21 60, info@modul-system.dk

8 maskinserier - over 125 forskellige redskaber - på lager!

25 ÅR

745

MED

JUBILÆUMSPRIS!!!

I DANMARK

I anledning af vores 25 års jubilæum som

DANSK AVANT IMPORTØR kan du få den nye Avant745 745 OptiDriveTM til en fantastisk pris!

225.000,+ moms

Også salg af brugte maskiner og udstyr 4-i-1 skovl Stennedlægger

HK Løftekapacitet Bredde Kørehastighed Hydraulikudtag Maks løftehøjde

1992

- 2017

Rendegraveraggregat

Borehoved

Sortérskovl

Tvangsblander

49 1550 kg 1080-1450 mm 17 km/t Maks 70 l/min 3100 mm

inkl.

Standard skovl 145 eller

Pallegafler Det nye OptiDriveTM system betyder bl.a. 10% bedre performance, 60% færre hydrauliske samlinger, 20% færre hydraulikslanger, parkeringsbremse på baghjulene og færre vibrationer.

Jylland - 8695 7522 - Århusvej 12 - 8670 Låsby Danmark Sjælland - 5965 6037 - Industrivej 17 - 4534 Hørve

www.avant.dk


30. august - 1. september

T E T I V I T EFFEK G N I N E J = INDT

° TILT 45 0°

6 N3

TIO TA O R

GPS t d e r e b r o f

otator. r t l i t n o c g n e d en e m t v den i t e k h e g f i f l e u e m r e g o m ejdet ystick Gør gravearb vores redskaber, MIG2 jo Hør mere om onscensor. lse. i e t g a t a l o r S / i S b P a e k r s fo g Land o e v a H å p s re! Vi se e m r ø h ken. r g a o m n i k Kom s a m A1 / d n a t S å p s o Besøg engcon Denmark A/S Knarreborgvej 19a, Verninge, DK-5690 Tommerup Tlf. +45 20 20 35 84 | www.engcon.dk | info@engcon.dk

Boa sekt3  
Boa sekt3