Page 1

ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER Nr. 3 | Juni 2017 | 27. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

2

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

INDHOLD

Fagligt fokus der gør en forskel Stærke produkter og en omfattende viden er for alvor noget værd, hvis man også er tilgængelig – og det er Dana Lim. Læs artiklen på side 4

TEMA: Uddannelse

”Biosfæren” vinder Tømrerprisen 2017 Kan man forspire en håndværker? V i kommer til at mangle håndværkere i fremtiden. Indlæg af underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Læs artiklen på side 6

Arkitekt-teamet Rørbæk og Møller Arkitekter / Christensen & Co. Arkitekter vandt Tømrerprisen 2017 for det nyopførte “Biosfæren” – Bygning 202 på Danmarks Tekniske Universitet. Læs artiklen på side 2

Et opgør med traditionel faglig opdeling Erhvervsskolen Tradium Randers, er netop nu er ved bygge et nyt samlende hus med fokus på åbenhed og tværfaglighed til alle skolens bygge- og anlægsuddannelser. Læs artiklen på side 8

Brug for Xtra plads? Opbevaring og sikring af værktøj og materialer Første måned

kr.1,**Min. 3 mdr. leje. Kun 20-fods uisoleret container.

www.boxit.dk

Landsdækkende levering Ring 7070 1790 · container@boxit.dk


2

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

”Biosfæren” vinder Tømrerprisen 2017 Arkitekt-teamet Rørbæk og Møller Arkitekter / Christensen & Co. Arkitekter vandt Tømrerprisen 2017 for det nyopførte “Biosfæren” – Bygning 202 på Danmarks Tekniske Universitet.

P 

riskomiteen har besluttet at tildele Tømrerprisen 2017 til Danmark Tekniske Universitet, DTU sammen med arkitektteamet Rørbæk og Møller Arkitekter / Christensen & Co. Arkitekter, for opførelsen af Bygning 202 – i daglig tale kaldet “Biosfæren”

univers med “Biosfæren” og samtidig være tro med de bygningsmæssige kvaliteter, som DTU har fulgt som bygherre, siden udflytningen til Lyngby.

Biosfæren er et særdeles vellykket byggeri, hvor ønsket om at skabe et fællesrum for tre institutters daglige brug af møderum / undervisning, små kroge til uformelle møder og almindelig afslapning har affødt krav om et rum, der dels skal kunne rumme op til 2-300 personer, der kan kommunikere i små grupper uden at forstyrre andre, dels skal Biosfæren være et rum, der indbyder til kreativ afslapning for de ca. 800 studerende og forskere, der har deres daglige gang i de tre institutter.

Samarbejdet mellem bygherre, arkitekt og de udførende håndværkere har ligeledes været forbilledligt. Rummet fremstår som noget, der kunne være hentet fra fremtiden, men egetræets glød er velkendt, så rummet på samme tid er en ukendt og kendt størrelse – hvor det gode håndværk er synligt overalt.

Arkitektteamet har på usædvanlig kreativ måde formået at skabe et helt nyt rumligt

Måske netop derfor er Bygning 202 - som er bygningens nummer i DTU-regi - blevet så vellykket.

Tømrerprisens formål Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond. Formålet med tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i

et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle. Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen.

Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet.Tømrerprisen er på 150.000 kroner. Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles. Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen.

Priskomitéen består af Jan Søndergaard, Arkitekt, professor på Arkitektskolen i København Rolf Anderson, formand for Bygherreforeningen i Danmark Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri Søren Larsen, Københavns Tømrerlaug Flemming Kjærgaard, oldermand i Københavns Tømrerlaug Tidligere prismodtagere 2009:The Scandinavian Golf Club i Farum. 2011: Pier i Svanemøllebugten i København. 2012: Kræftpatienternes Hus Hejmdal i Århus. 2014: Hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland, arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og entreprenørfirmaet HP BYG. 2015: Forskning i krydslamineret træ, CLT (professor Poul Henning Kirkegaard, Aarhus Universitet). Planlagt højhus i CLT (arkitektfirmaet C. F. Møller). 2016: Frilandsmuseet i Lyngby for genopførelsen af bindingsværkshuset Stenstruphuset i 2015.


ANNONCE

OPR-Virksomhedslån

Scan koden og se videoen!

Undgå at din forretning går i stå Små og mellemstore virksomheder oplever ofte at få afvist kredit fra bankerne, hvilket kan have store konsekvenser for deres videre drift. En ny type af virksomhedslån, kaldet OPR-Virksomhedslån, gør det imidlertid nemmere for disse virksomheder at opnå den nødvendige finansiering – hurtigt og enkelt. Fra du starter et jobprojekt, til du afslutter det og endelig har mulighed for at sende en faktura til din kunde, går der et stykke tid. Præcis hvor lang tid afhænger af, hvilken type virksomhed, du har, og hvilket produkt, du sælger.

Lang faktureringstid Der kan eksempelvis være tale om en mindre virksomhed, der arbejder sammen med en større, men hvor faktureringstiden er lang. Det betyder, at den mindre virksomhed nogle gange må vente helt op til 60–90 dage på at modtage betaling, hvilket kan skabe problemer, da den står og skal bruge pengene her og nu for at kunne komme videre og færdiggøre arbejdet. I et sådan tilfælde, hvor faktureringstiden er lang og du står og mangler kapital kan et OPR-Virksomhedslån hjælpe dig på rette vej. Det er et nemt og gennemskueligt produkt uden overraskelser. Du ved på forhånd, hvad du skal betale for dit OPR-Virksomhedslån. Et OPR-Virksomhedslån giver dig mulighed for, at låne op til 400.000 kroner med en løbetid på mellem 1–12 måneder. På denne måde kan du koncentrere dig om din virksomhed og hvad, der skaber værdi for den i stedet for, at bruge tid og ressourcer på møder i banken. Og på langt sigt kan det bedst betale sig, at du bruger tid på din virksomhed i stedet for på møder i banken.

Akut likviditetsbehov Et OPR-Virksomhedslån kan også hjælpe dig hvis du står overfor et akut likviditetsbehov. Man ser ofte, at akutte likviditetsbehov kan have fatale økonomiske konsekvenser – ikke kun på givne tidspunkt, men også langt ud i fremtiden for din virksomhed. Med et OPR-Virksomhedslån kan din virksomhed få finansieret de uforudsete udgifter med det samme,så forretningen ikke går i stå. OPR-Virksomhedslån har hjulpet flere danske virksomheder i en sådan situation bl.a. en

mellemstor dansk transportørvirksomhed, der oplevede at én af deres lastbiler pludselig brød sammen i Sverige, og virksomheden derfor havde akut behov for at få den bragt til reparation, idet ordrebogen var fyldt for de kommende uger. OPR-Virksomhedslån har også hjulpet en anlægsentreprenør, der blev tilbudt en større opgave, men ikke havde pengene til at købe en ny gravko, hvilket var afgørende for, at virksomheden kunne udføre opgaven. Fælles for de to eksempler ovenfor er, at de begge oplevede et akut likviditetsbehov, som i værste fald kunne have påvirket indtjeningen i betragtelig grad. Men heldigvis for de to virksomheder tog de kontakt til OPR-Finance ApS, der udbyder OPR-Virksomhedslån. Et OPR-Virksomhedslån gjorde dem i stand til at finansiere de uforudsete udgifter med det samme.

Lånebeslutning samme dag OPR-Virksomhedslån er en hurtig og solid løsning, der modsat mange banker, kan levere lånebeslutning samme dag. Country Manager hos OPR-Finance ApS, Martin Frederiksen udtaler: ”Låneansøgningen foretages hurtigt og nemt online med personligt NemID og tager blot 5-10 minutter. Derefter foretager OPR-Virksomhedslån lånebeslutningen, samme dag, og såfremt der er tale om en positiv lånebeslutning, udbetales virksomhedslånet ligeledes samme dag”. Der er dermed tale om et virksomhedslån hvor ansøgningsprocessen er nem og overskuelig, samtidigt med, at man som virksomhed kan få udbetalt pengene samme dag, så du som virksomhedsejer kan komme videre med det du er god til og brænder for – din virksomhed.

Virksomheder fra hele Danmark Siden OPR-Virksomhedslån blev lanceret i Danmark i juli 2016 har virksomheden oplevet en fortsat og støt stigende interesse for finansiering med OPR-Virksomhedslån fra alle typer af virksomheder i hele Danmark. OPR-Finances vision om at hjælpe virksomheder hurtigt ved for eksempel udefrakommende begivenheder, som kan medføre pludseligt uventede økonomiske udfordringer, synes at være plausibel, idet OPR-Finance samtidigt forstår, at dette kan ske selv for virksomheder med en ellers solid økonomi.

Om OPR-Virksomhedslån • OPR-Virksomhedslån er en lånetjeneste, som tilbyder virksomhedslån til små og mellemstore virksomheder i Danmark. • Der tilbydes virksomhedslån på op til 400.000 kr. og med 1–12 måneders løbetid. • Prisfastsættelsen er åben og klar. Afbetalingen af virksomhedslånet sker i faste ligelige månedlige ydelser. • Selve låneansøgningen sker hurtigt og ubesværet online, når du har tid. • OPR-Finance foretager lånebeslutningen og udbetaler virksomhedslånet samme dag.

Læs mere på www.opr-virksomhedslån.dk

Om OPR-Finance ApS • OPR-Virksomhedslån udbydes af OPR-Finance ApS, som er det finskejede OPR-Vakuus Oy’s datterselskab. • OPR-Vakuus Oy har eksisteret siden 2005, og OPR-Vakuus Group udlån var i 2016 på i alt 162 mio. euro. OPR-Vakuus Group betjener sine kunder i fem EU-lande gennem sine kontorer i København, Amsterdam, Helsinki, Stockholm og Prag. • Ud over virksomhedslån tilbyder koncernen bl.a. forbrugerlån, forbrugerkredit, samt fakturerings- og afbetalingsløsninger til netbutikker.

OPR-Virksomhedslån


4

ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Fagligt fokus der gør en forskel Stærke produkter og en omfattende viden er for alvor noget værd, hvis man også er tilgængelig – og det er Dana Lim. Virksomhedens netværk af fagligt stærke konsulenter dækker hele landet, og fælles for dem alle er, at de har et omfattende kendskab til håndværkerens arbejde.

B 

de heldigvis flittige til, siger Morten Kjær.

yggeriets voksende behov for godt og veludført håndværk betyder, at udførende løbende har brug for at opdatere deres viden for at sikre holdbare og flotte resultater.

Dana Lims tekniske service modtager intet mindre end 40-50 spørgsmål om dagen. Oven i det kommer de henvendelser, der går direkte videre til laboratoriet. I alt modtager Dana Lim et par tusind henvendelser om måneden.

Lone Kluver fra XL Byg i Silkeborg rådgiver hver dag håndværkere såsom tømrere og murere i at finde den rigtige løsning, og bliver hun i tvivl om noget, tøver hun ikke med at ringe til sin lokale Dana Lim-mand, Morten Kjær. – Det kan for eksempel være, at jeg har brug for at vide noget om tørringstid eller står med to produkter, der ligner hinanden meget, og bliver i tvivl om, hvilket produkt der passer bedst til kundens behov. Når jeg har et spørgsmål, skal det afklares rimelig hurtigt, fordi jeg typisk har kunden stående. Her er det guld værd at kunne ringe til Morten og få et konkret svar med et samme, fortæller Lone Kluver.

Altid lige i nærheden I XL Byg i Silkeborg gør de en dyd ud af at sikre, at kunden får den helt rigtige løsning. For Lone Kluver sidder de daglige spørgsmål på rygraden, men der kan være dage, hvor hun bliver i tvivl. Og her er det vigtigt med konkrete svar. Tilgængelighed er afgørende Dana Lims mand i Midtjylland, Morten Kjær, der selv oprindeligt er tømrer, er altid Lone Kluvers førstevalg som rådgiver. Han glæder sig over, at professionelle byggefolk både bruger deres lokale Dana

Lim-kontaktperson og teknisk service i Køge, når de har brug for at vide mere om produkter og anvendelse. – Vores nærhed til kunderne, både på lokalt plan og fordi vi er dansk producent, giver os en enestående mulighed for at dele viden med brugerne.

Det løfter resultatet af de opgaver, som bliver løst ude på byggepladserne – for du når først i mål med opgaverne, hvis produkterne bliver anvendt rigtigt. Derfor er det helt afgørende, at vores rådgivning er tilgængelig, og at brugerne benytter sig af den. Det er

– Jeg vil gerne være helt sikker på, at kunden får det rigtige produkt. Det er en del af vores rådgivning, og på den måde foregriber vi også en eventuel reklamation. På dage, hvor jeg bliver i tvivl, betyder det derfor meget, at kunne ringe til Morten, så jeg er helt sikker på, at jeg giver kunden den bedste rådgivning, siger Lone Kluver.

Få opgaver er ens, og valget af den rigtige løsning fra starten kan have stor betydning for håndværkerens bundlinje. Morten Kjær opfordrer derfor alle udførende til at benytte sig af Dana Lims viden og kontakte teknisk service, hvad enten det drejer sig om en konkret opgave eller korrekt produktanvendelse. På den måde er vejen til den helt rigtige løsning altid lige om hjørnet.


EC1 over hele linjen:

Perfekt klæbning af enhver belægning

Lim til hele gulvet! ARDEX tilbyder dig nu fuldt limprogram: alle typer lim til alle former for gulvbelægning på alle underlag.

Kontakt din lokale ARDEX konsulent og hør nærmere. æ

Jubil

Linoleum, vinyl, tæpper, designgulve, gummi, LVT, kork, ledende belægning, parket...

Med miljørigtige, emissionsfattige lime fra øverste hylde.

ARDEX Skandinavia A/S Marielundvej 4 • 2730 Herlev • tlf. 44 88 50 50 • www.ardex.dk

um Danmark

ÅR Din stabile leverandør siden 1967

SOLIDE FORBINDELSER


6

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Foto af Ricky John Molloy

Kan man forspire en håndværker? Indlæg af underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri

V 

i kommer til at mangle håndværkere i fremtiden. Der er ikke noget at rafle om; alle tal og analyser taler et uhyggeligt tydeligt sprog. Senest har DA og LO lavet en fremskrivning, der viser, at vi risikerer at mangle 17.000 faglærte inden for byggeri og anlæg i 2027. For nogle fag er udsigten til mangel på arbejdskraft endnu tættere på. Er det skræmmende at tænke på? Ja. Kan vi overhovedet gøre noget ved det? Ja, det kan vi heldigvis. Det kommer ikke til at blive nemt, men med en række forskellige værktøjer kan vi imødegå forudsigelserne om fremtiden. Lad os begynde med de lavthængende frugter. Der er masser af dygtige og erfarne ufaglærte, der kan opkvalificeres til faglærte. Vi har i dag muligheden for at lave voksenlærlingeaftaler, der er fornuftige for både virksomhed og lærling - så det er bare om at komme i gang med det. Ud over opkvalificering skal vi gøre alt for at holde fast i de kompetente faglærte, der allerede er i branchen i dag. Vi skal sørge for at indrette branchen, så flere kan holde til at arbejde lidt længere,

den tømrermester, som kom kørerende i en ny BMW?

inden pensionen kalder. Det kræver, at vi hele tiden er opmærksomme på at forbedre arbejdsmiljøet.

I Dansk Byggeri har vi den glæde at få fuld opbakning til vores arbejde med at rekruttere flere unge. Nogle virksomheder adopterer en klasse, andre tager elever i erhvervspraktik, og andre igen inviterer eleverne ud på byggepladsen til matematikundervisning. Både små og store virksomheder kan bidrage til at gøre undervisningen sjovere og mere virkelighedsnær end den traditionelle undervisning i klasselokalet.

Fremtidens værktøjskasse kommer så i øvrigt til at indeholde en masse digitale værktøjer, der kommer til at udfordre vores branche. Men vi behøver ikke at være bange. Vi skal derimod være med til at udvikle nye materialer og arbejdsgange, der er bæredygtige for både mennesker, miljø og forretningen. Det kræver en mobilisering af branchens eksisterende viden og en vis portion opfindsomhed og mod, som den nye generation af håndværkere skal tilskyndes til at tage med ind i branchen. Og faglærte, der allerede er i branchen, har med de nye akademiuddannelser i byggeteknik og byggekoordination også mulighed for at udvikle deres kompetencer, så de kan bidrage til at udvikle såvel den enkelte virksomhed som branchen. De kommende generationer af håndværkere er allerede på vej, men de fylder desværre alt for lidt. Kun hver femte skoleelev søger ind på en erhvervsuddannelse. De andre klassekammerater søger over på gymnasiet. Gymnasiet er det nemme valg,

Foto af Ricky John Molloy det ligger ofte tættere på, har sjovere fester og fortsætter den dagligdag, som eleverne kender til fingerspidserne efter ti års skolegang. Same procedure as last year, fristes jeg til at sige. At blive erhvervsskoleelev kræver mere. Det kræver sit at turde at vælge anderledes end kammeraterne. Gennem et årti har færre og færre unge valgt en ungdomsuddannelse på erhvervsskolerne. Lige nu er nedgangen stoppet, så vi er ikke længere ude i et frit fald. Det kan være et vendepunkt – et tegn på, at de unge er

Det er jo ikke fordi, der mangler foldere, videoer og hjemmesider med information om uddannelse, karriereveje, muligheder for videreuddannelse og livsløn.

med andre mennesker er med til at forme vores valg gennem hele livet – også når man er teenager. Derfor skal skoleleverne ud og møde de fagligt uddannede mennesker, se dem arbejde med maskiner og vise deres færdigheder frem. Håndværkere er en af de mest stolte faggrupper, jeg kender, og hvis der er nogen, der kan gøre reklame for håndværksfagene, så er det dygtige håndværkere.

Men skal vi for alvor vende pilen, så tror jeg, vi skal se på noget så grundlæggende som mennesker. Vores oplevelser, erfaringer og møder

Mennesker, der gør indtryk. Hvem husker ikke den murermester, der havde mulighed for at have sin hund med på job hver dag eller

ved at få øjnene op for andet end gymnasiet. Det gælder i al fald om at få kurven – antallet af erhvervsskoleelever - til at gå opad for alvor! Det kræver, at vi arbejder med det og tager udfordringen alvorligt.

I Dansk Byggeri laver vi materialer, der hjælper lærere og virksomheder på vej, for det er et nyt område for alle. Der er ingen vej udenom, for vi har et fælles mål om at få flere unge til at vælge byggeog anlægsbranchen frem for gymnasiet. Og en af vejene er at få endnu flere virksomheder til at vise sig frem. Derfor vil jeg opfordre vores mange dygtige og fagligt forskellige virksomheder til at melde dig til Dansk Byggeris virksomhedsbank. Bliv en af de mange virksomheder, der giver unge en oplevelse i branchen, så de får mod på at træffe valget om en erhvervsuddannelse. Klik ind på http://danskbyggeri. dk/skolekontakt


Isola Mestertekk SBS - Et lags tagdækning

Tømrermesterens foretrukne tagpap! Udviklet til det nordiske marked Isola Mestertekk SBS - Et lags tagdækning – –

Mestertekk halvside okt 2015_BygTek Platon ann 01.02.16 13:29 Side 1

Hurtig og enkel montage En proces og derfor ingen spildtid.

Tømrerfirmaet Johansen & Pedersen, Højby

TPF (Tagpap foreningen)

EPD Miljø Godkendt, som lav klimabelastning Tømrermesterens foretrukne tagpap! SINTEF Teknisk Udviklet tilGodkendt det nordiske

marked

Norsk- Europæisk standard NS-EN 13707 TPF (Tagpap foreningen) 2 Miljø Godkendt, som lav klimabelastning Anvendt på mere end 20 millioner mEPD tage

”Vi har fået en meget nemmere og hurtigere proces i forbindelse med Listedækning når vi anvender Isola Mestertekk, samtidig ”Vi har fået en meget nemmere og kan vi nu selv udføre hele hurtigere proces i forbindelse med byggeprocessen”

SINTEF Teknisk Godkendt Norsk- Europæisk standard NS-EN 13707 ”Jeg har minend 20 millioner m2 tage Anvendt påudvidet mere

Listedækning når vi anvender Isola Mestertekk, samtidig Søren Justesen Aps kan vi nu selv Justesen & udføre heleTømrer byggeprocessen”

forretning med Isola Mestertekk. Det giver mig mulighed for nye arbejdsopgaver”

Det er nemt at arbejde med. Det har givet mig mulighed for nu også at arbejde med en ny ”Jeg har udvidet min forretning dimension i mit firma. med Isola Mestertekk. Det giver Tømrermester – Det er et produkt som er blevet mig mulighed for nye Jens Saugmandsgaard en del af min hverdag.

Snedker

Søren Justesen Aps Justesen Tømrer & Snedker

– –

arbejdsopgaver”

O.B Montage v/Ole Born, Toftlund Tømrermester Jens Saugmandsgaard

”Mestertekk kursus, gav os en viden i

”Mestertekk kursus, gav os en viden i anvendelsen af Mestertekk” anvendelsen af Mestertekk” Isola as Vesterballevej 5, 7000 Fredericia, Tlf.: 70208052, www.isola-platon.dk

Isola as

Vesterballevej 5, 7000 Fredericia, Tlf.: 70208052, www.isola-platon.dk

isola.indd 1

Tørre og sunde huse Tørre og sunde huse

01/02/17 13.11


8

ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Et opgør med traditionel faglig opdeling Morgendagens håndværkere skal rustes bedst muligt til en byggebranche i hastig udvikling. Det er opdraget hos erhvervsskolen Tradium Randers, der netop nu er ved bygge et nyt samlende hus med fokus på åbenhed og tværfaglighed til alle skolens bygge- og anlægsuddannelser. Tekst af Rune H. Jensen

O 

essens, og store tagudhæng skaber nye uderum brugbare til tværgående projekter, mens landskabsarkitekturen supplerer ved sammenbinding af forskellige lokaliteter til et attraktivt og sammenhængende miljø omkring skolen.

gså byggebranchen er et dynamisk felt, og fortidens mere skarptegnede opdeling mellem faggrupper som tømrere og murere afløses i disse år af bl.a. mere tværfaglig udveksling og nye digitale muligheder. Det betyder også andre ønsker til en ny tids bygninger, der kan imødekomme behovet for mere åbenhed, samarbejde og synergi. Og det er netop, hvad der vægtes højt på den kommende nye tømrerskole i Randers, der nu vil samle alle Tradiums byggeog anlægsuddannelser under afdeling Campus Nord: Sammenhængskraft og nytænkning – Jeg forventer meget mere tværfaglighed, sammenhængskraft og synergi, når uddannelserne samles ét sted med fællestorv, forbindelsesstrøg, åbenhed, lys og transparens. Og min forhåbning er, at vi kan arbejde meget mere tværfagligt fagene imellem og ad den vej skabe nytænkning. Alene digitalise-

Alt i alt er intentionen således at give eleverne de mest optimale arkitektoniske og rumlige studieforhold, sammenhæng og nye tværfaglige muligheder med sigtet rettet mod de studerendes fremtidige arbejdsliv: ringens muligheder og f.eks. vores nye læringsplatforme er et stærkt pejlemærke i forhold til, hvor både vi og byggebranchen er på vej hen, siger Anders Samuelsen, uddannelsesleder på Tradium. KPF Arkitekter har tegnet det topmoderne byggeri på 3.000 m2, og projektet omfatter en nybygget tømrerskole samt en større ombygning af den eksisterende 2-etages længdebygning til bl.a. teoriafsnit og studieområder. Nybygningen rummer bl.a. to store og fleksible tømrer-

værksteder med fem meter brede portåbninger udadtil, maskinværksted, kontorer og fællesrum. Bygningen er præget af enkelhed, åbenhed, masser af dagslys samt store torve og strøggader, og samtidig er der arbejdet indgående med transparens, arbejdsflow og wayfinding. Forbered eleverne på fremtiden Udvendigt er facadebeklædningen i lærketræ som en afspejling af tømrerfagets

– Det handler om at forberede eleverne bedst muligt på dét, de faktisk kommer til at møde ude på byggepladserne senere hen. Det er dejligt, vi tør satse her, og jeg tror,Tradium over de kommende år vil blive et trækplaster både for eleverne, området og udadtil. Et kraftcenter, der genererer ny viden og får lettere ved at trække store virksomheder til i forhold til f.eks. lærepladser, siger Anders Samuelsen.

De positive tendenser – Vi ser positive tendenser nu. Studerende er altid sidst i fødekæden, og håndværkerbranchen har måske været i krise i nogle år og fået et lidt dårligt ry. Det har ændret sig, og der er efterspørgsel nu med f.eks. byggeriet af de nye supersygehuse. Men vi skal være meget mere åbne fremover, og den traditionelle opdeling mellem fagene kommer vi til at vinke farvel til. Man ser også allerede nu folk gå rundt med en iPad på byggepladsen, så man altid har den nyeste, opdaterede information, og denne digitalisering i byggebranchen tror jeg kun, vi har set toppen af isbjerget på. – På Tradium er vi allerede godt på vej i forhold til digitaliseringen. I det nye teoriafsnit får vi f.eks. et Futurelab med muligheder for 3D-print. Jeg tror, at det bliver en voldsomt spændende skole med helt nye muligheder mellem f.eks. tømrer og murer i forhold til tværfaglig udveksling og digitale muligheder, siger

Anders Samuelsen og fremhæver et godt byggesamarbejde med bl.a. entreprenøren PN Erhvervsbyg. Byggeriet af den nye tømrerskole på Tradiums afdeling Campus Nord på Blommevej 40 i Randers holder tidsplanen, og skolen forventes at stå færdig d. 19. december 2017. FAKTA OM TRADIUMS TØMRERSKOLE: Byggeår: 2017 Type: Nybyggeri og ombygning Areal: 2.700 m2 nybyggeri og 1.400 m2 ombygning Byggesum: 50 mio. kr. Bygherre:Tradium Randers Arkitekt og landskab: KPF Arkitekter/Erik Møller Arkitekter Ingeniør: Vognsen Rådgivende Ingeniører Entreprenør: PN Erhvervsbyg


18 VOLT SYSTEM

Køb 2 x 18 V maskiner og få en SYSROCK DAB+ radio med i købet

Akku rundsav HKC 55

Akku dyksav TSC 55

Akku bore-/skruemaskine DRC

Akku bore-/skruemaskine T18+3

Akku bore-/skruemaskine PDC

Akku bore-/skruemaskine C18

Akku gipspladeskruemaskine DWC

Akku stiksav PSC 420

Akku borehammer BHC 18

OG FÅ EN SYSRO ER CK KIN BR S A 1 M

Køb to 18 V maskiner og få 1 SYSROCK DAB+ radio Køb fire 18 V maskiner og få 2 SYSROCK DAB+ radioer osv...

0

RD

I1

30

5K

S R. EK SKL. MO M

B+ DA

KØB TO 18 V

Opgrader til lækre akku maskiner fra Festool - så byder vi på en radio

LD

ER

1. M AJ

- 31. JULI

2

017

Værktøj til de højeste krav

Kampagnen gælder fra 1. maj 2017 - 31. juli 2017 hos alle Festool forhandlere. Læs mere om betingelser for kampagnen og hvordan du deltager på www.festool.dk/18V

www.festool.dk


10 ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Gammel VVS-virksomhed valgte ny IT-løsning VVS-virksomheden V. Jørgensen A/S i Næstved skiftede hele virksomhedens IT-system til E-Komplet på en weekend, og siden har både svende og mestre arbejdet med den nye løsning.

 E

Fælles beslutning at skifte – Så var vi jo på udkig efter en anden løsning, og for et par år siden talte jeg med en medarbejder fra E-Komplet, der viste mig, at man havde udviklet en løsning, hvor det hele var integreret. At løsningen på det tidspunkt var ret ny-udviklet, skræmte mig ikke – det havde den anden løsning jo også været, da vi fik den i 2003, fortæller Erik Jørgensen og fortsætter:

tableret 1862” står der, hvis man besøger VVS-virksomheden V. Jørgensens hjemmeside. Og dermed er virksomheden i Næstved en af Danmarks tre ældste inden for området. Men faktisk kunne den godt være endnu ældre… – Vi ved det ikke, for vi har kun kunnet finde dokumentation tilbage til 1862. Men det var min tipoldefar, der startede virksomheden, og de første mange år var det jo en ren smedevirksomhed. Men i 50’erne begyndte danskerne for alvor at få centralvarme, og siden midten af 60’erne har vi udelukkende arbejdet med VVS, fortæller Erik Jørgensen, der sammen med sin bror Peter driver familievirksomheden i Næstved med omkring 20 medarbejdere.

Erik Jørgensen Man kan godt være gammel uden at være gammeldags. Det er V. Jørgensen et eksempel på. Som en af de første VVS-virksomheder fik V. Jørgensen i 2003 elektroniske arbejdssedler, og siden har virk-

somheden arbejdet med den løsning, man fik den gang. Men – leverandøren af løsningen holdt op med at opdatere sit system, og det var hverken brødrene Jørgensen eller svederne tilfredse med.

– Vi fik medarbejderen fra EKomplet på besøg i virksomheden for et år siden, og han viste både mig og svendene, hvor nemt og intuitivt det er at finde rundt og få overblik. Et klik – så er man inde på f.eks. ”igangværende sager”, og man er aldrig i tvivl om, hvor man skal klikke. Erik Jørgensen tog en lille snak med svendene, og da

alle var positive, blev det besluttet, at virksomheden skiftede til E-Komplet. – Den weekend brugte jeg 30 timer på at overføre debitorer, kreditorer og kontoplaner – ja, og arbejdskort i kalenderen, alt… Og mandag morgen var vi klar til at bruge E-Komplet, fortæller Erik Jørgensen. – Her bliver vi hørt – Svendene var hurtige til at lære at tage de nye brugerflader til sig på iPad, mobiltelefon eller hvad de nu bruger, og har der været noget, har vi bare ringet til supporten, der er hurtige til at hjælpe os, forklarer Erik Jørgensen og fortsætter: – Når en svend har tastet en vare ind på en igangværende sag, kan jeg med det samme se det inde på kontoret, og fakturaer køres

automatisk ind. Det eneste, vi skal gøre herinde, er at godkende dem. For Erik Jørgensen er det vigtigt, at hans leverandør af IT-løsninger er klar til at være i dialog og videreudvikle produktet sammen med kunderne. – Vi har da selv været med til at udvikle løsninger i E-Komplet. For hvis der er noget, vi synes, der mangler, kontakter vi bare E-Komplet, og så kommer vores forslag i pulje. Er der flere, der ønsker den samme løsning, bliver det lavet. Det skete blandt andet med prismatrix, og det er dejligt at opleve, at man bliver hørt, slår Erik Jørgensen fast.


Tryghed. Trivsel. Glæde. Engagement. Overskud. Hvad er et godt arbejdsmiljø? Mange virksomheder har haft fokus på at skabe et sikkert arbejdsmiljø, men har glemt trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. Vil I skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø? Så hjælper Bureau Veritas jer på vej! En struktureret og systematisk tilgang er den direkte vej til et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Bureau Veritas giver jer de redskaber, der er brug for! Se mere på: www.bureauveritas.dk

Bureau Veritas Denmark · www.bureauveritas.dk · Tlf. 7731 1000 Vesterbrogade 149 Willemoesgade 2, 3. sal Oldenborggade 25-31 DK-1620 København V DK-6700 Esbjerg DK-7000 Fredericia


12 ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Tagbelægningen til håndværksmesterens hus Isola Mestertekk muliggør en mere effektiv og en økonomisk fornuftig løsning, når der skal anlægges ny tagbelægning. Fagfolk har tillid til den holdbare tagbelægning til huset – også når det er deres eget. Tekst af Rune H. Jensen

 T

ømrer- og snedkerfirmaet Peter Nissen Hjortkær i Rødekro har netop afsluttet montagen af en ny komplet tagbelægning til et parcelhus I Aabenraa. Og det er ikke et hvilket som helst hus. Det tilhører Torben Køhling, der er tømrer og byggeleder i selvsamme firma, og valget af Isola Mestertekk som tagbelægning viser således med al tydelighed, at der er forståelse for produktet også hos fagfolkene selv: Nem montering efter kursus – Før arbejdet med tagbelægningen gik vi på et to-dages kursus arrangeret af Isola, hvor vi blev uddannet i brugen af Mestertekk og svejsningen af det. Derefter har vi selv kunnet montere det

En løsning, der er til at forstå Det er Davidsen Tømmerhandel i Rødekro, der har forestået formidlingen af Isola Mestertekk til tømrer- og snedkerfirmaet og parcelhuset i Aabenra.

på mit hus, og jeg må sige, at det er meget nemmere og effektivt at arbejde med. Det er et-lags, det kan brændes på, man slipper for hele afdækningen og svejser kun i overlappet, og man kan f.eks. ikke se, at listerne er sat på efterfølgende. Det gør alt sammen Mestertekk til et fint produkt, der bare fungerer rigtig godt, siger Torben Køhling.

Som forhandler af produktet fremhæver salgschef Michael Hansen især de funktionelle, økonomiske og servicemæssige fordele omkring Isola Mestertekk:

Isola Mestertekk er en moderne et-lags tagbelægning, der både kan anvendes til flade og skrå tag som i tilfældet med parcelhuset i Aabenraa.

– Isola har ydet en fin service med kursus og undervisning, og deres distriktschef Kim Boytang har jævnligt fulgt op på forløbet. Isola Mestertekk er en et-lags løsning, der er til at forstå, og når tømrerne først har været på brandteknisk kursus, kan de selv lægge det på. Det gør processen billigere, det er nemt at montere, og

Det kan anvendes på alle almindelige underlag i såvel varme kompakte som ventilerede tagkonstruktioner, og det kan anlægges på alle underlag af træbaserede produkter, letbeton eller varmeisolerende plader.

Direkte adgang til branchens egne historier – Tilmeld dig Bygge- & Anlægsavisens nyhedsbrev

Hver uge kan du læse om interessante historier

BONUS: Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet får du

fra den danske bygge- og anlægsbranche.

også Bygge- & Anlægsavisen leveret til din

Nyhedsbrevet består af vores artikler, hvor vi præsenterer bemærkelsesværdige projekter og innovative løsninger til byggebranchen.

mailboks, iPhone eller tablet, så snart avisen er på gaden! Tilmeld dig nu på: www.boaa.dk

vi har da også allerede nogle stykker, der bruger det, siger Michael Hansen fra Davidsen Tømmerhandel i Rødekro, der er lagerførende i Sønderjylland og som derfor hurtigt kan levere produktet. Isola Mestertekk produceres i Norge og er velegnet til det lidt hårde, nordiske klima med megen vind og nedbør. Når tagbelægningen er færdigmonteret udgør den et stærkt og tæt tag, der tåler stillestående vand selv under højt tryk. Isola Mestertekk bliver i dag anvendt på over 20 mio. m2 tage i Norden.


13

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Banebrydende ventilationsløsning vinder årets ELFORSK pris ELFORSK Prisen 2017 blev i torsdags uddelt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde. Det blev WindowMaster A/S, der sammen med Troldtekt, Spæncom og Aalborg Universitet kunne bestige sejrsskamlen som vinderen af den grønne innovationspris med forskningsprojektet om energirigtig køling af bygninger.

 U

dvikling af energiteknologi er en særlig dansk styrke, så traditionelt er der hård konkurrence om at vinde ELFORSK Prisen. I år var ingen undtagelse, og tre nominerede projekter præsenterede yderst spændende løsninger til ELFORSK Prisen 2017. Fælles for dem er, at de kan effektivisere energiforbruget i Danmark og dermed bidrage til den grønne omstilling og øge eksportmulighederne af klimavenlige løsninger til det globale marked. Det stærke felt til trods var der alligevel ét projekt, der særligt udmærkede sig. Professor og projektleder Per Heiselberg fra Aalborg Universitet har i samarbejde med WindowMaster A/S,Troldtekt og Spæncom kombineret tre kendte teknologier: Naturlig ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk.Til sammen giver de tre elementer en ny løsning, der kan reducere energiforbruget til køling

med op til 90 % i et typisk 2020-byggeri. Projektet havde vakt stor interesse i branchen, og kunne i går høste frugten af deres arbejde, da de i torsdags modtog den prestigefyldte ELFORSK pris, der blev overrakt af uddannelses- og forsk-

ningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi. – Hvert skridt vi tager i retning mod en grønnere hverdag, er et skridt i den rigtige retning. Det har hele tiden været WindowMasters vision

at bidrage til denne udvikling, hvorfor vi også dedikerer ressourcer til forskning i bæredygtig ventilation og indeklima. Derfor er det også fantastisk, når det lykkedes, og vores projekter både anerkendes og med succes kan imple-

menteres, udtaler Erik Boyter, CEO hos WindowMaster A/S. Projektet har haft til formål at udvikle en ny løsning til naturlig køling og ventilation af kontorbyggeri. Moderne lavenergi-kontorbyggeri er meget velisoleret og lufttæt, hvilket har resulteret i et behov for køling året rundt. I

mange kontorbygninger bruges mekanisk ventilation og frikøling for at opnå et tilfredsstillende indeklima. Men for at undgå træk må udeluften i vinterperioden opvarmes, hvilket tydeligt kan ses på det samlede elforbrug. Det er der nu en energirigtig løsning på.

BESTIL PUMPEBILEN FRA VORES NYE FABRIK – LEVERER OP TIL 15 TON GULVSPARTEL I TIMEN!

Stabilt underlag med den rette gulvspartel I løbet af de seneste år har vi satset ekstra meget på vores sortiment af gulvspartel, så vi kan lancere nye, innovative og endnu bedre produkter på markederne. Målet med vores gulvspartler er, at de skal være lette at arbejde med, være holdbare og have en optimeret tørretid. Vi har alt fra pumpbar spartel til tykke lag til fine udjævningsmasser. Vores erfarne og specialiserede sælgere hjælper dig med at vælge det rigtige produkt til din konstruktion, og de følger dig hele vejen igennem projektet. Læs mere på www.bostik.dk eller ring til: 40 96 16 00

Økonomisk til tykke lag indendørs

Tidsbesparende faldspartel til vådrum

Planspartling, når der stilles høje krav - inde og ude


14 ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

Svejsehjelm medpanorama-udsyn iTOOLS lancerer en ny innovativ og højteknologisk svejsehjelm, der med et bredere udsyn og et klarere syn forbedrer sikkerheden, komforten og effektiviteten.

 D

anske svejsere kan nu se frem til en både sikrere og mere komfortabel og effektiv arbejdsdag. ITOOLS lancerer nemlig en ny innovativ svejsehjelm, der på alle de afgørende områder sætter helt nye standarder. Nyheden hedder Optrel Panoramaxx og adskiller sig fra alle andre svejsehjelme ved, at synsfeltet er markant større. En nyudviklet næseudskæring har gjort det muligt at placere svejsekassetten helt tæt på øjnene, og herved udvides synsfeltet betragteligt både vandret og lodret. Rent faktisk er synsfeltet hele seks gange større

end ved en svejsehjelm med standardkassette. Optrel Panoramaxx giver også svejseren et klarere og mere præcist syn. Svejsekassetten er udstyret med en optisk glasskærm med elektronisk sensorstyring, der automatisk kan regulere skærmens mørkhedsgrad til mellem DIN 5 og DIN 12, så lysgennemtrængningen altid passer optimalt til den opgave, der skal udføres. Og som noget helt unikt kan kassetten indstilles til niveau DIN 2,5 i åben tilstand, hvor der lukkes så meget lys igennem, at man ikke længere behøver at tage hjelmen af, hver gang man ikke svejser.

Optrel Panoramaxx er endvidere udstyret med et helt specielt UV-/IR-farvefilter, der sørger for, at svejseren ser og oplever alt i de helt rigtige og naturlige farver. Optrel Panoramaxx vejer blot 550 gram og er derfor usædvanlig behagelig og komfortabel at have på. Kassettens tætte placering ved øjnene bevirker tilmed, at vægtfordelingen bliver meget bedre end ved en traditionel svejsehjelm. Belastningen af nakkemusklerne er derfor mindre. De mange nyskabelser har netop givet Optrel Panoramaxx en guldpris ved den

store prestigefyldte internationale designkonkurrence, iF Design Award 2017. Firmaet iTOOLS i Odder har specialiseret sig i udvikling, produktion og markedsføring af værktøj, som gør arbejdet lettere, hurtigere, sikrere, behageligere og mere effektivt for håndværkeren. Nærmeste forhandler anvises ved henvendelse til iTOOLS, og prisen for Optrel Paramaxx ligger på omkring 3.500 kroner plus moms.


ANNONCE

2. SEKTION | ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER | BYGGE- & ANLÆGSAVISEN

15

Herlev Hospital knækker vand-kurven Nye vandhaner kan spare Herlev Hospital for 37 % vand og 63 % på energi til varmt vand. Herlev Hospital har i dag totalt set ca. 4.600 vandhaner – så potentielt er besparelsen 4,6 mio. kr. om året. Plus en bonus i hospitalets samlede grønne regnskab.

 H

erlev Hospital dækker over 250.000 m2 plus de 60.000 nye m2, der er ved at tage form rundt om det eksisterende hospital. I alt er der 4200 ansatte og over 150.000 patienter om året. Så der er run på såvel toiletter som baderum – og derfor også stort potentiale for at nedbringe vand- og energiforbruget.

– Vi vil gerne vise verden, at vi er grønne – og at der er penge at spare. Derfor har der været stor vilje og opbakning til at investere i og foretage en test, så vi kan dokumentere, at der er masser af økonomi og sund fornuft i at skifte vandhaner, forklarer Michael Olsen, der har haft ansvaret for alle VVS-installationer på Herlev Hospitals 250.000 m2 i 6 år. Han fortsætter: – Jeg var fra starten ikke i tvivl om, at vi ville spare.

gennemført. Selvom der er dokumenteret tilbagebetalingstider på 1,1 år, så er budgettet der ikke her og nu til at foretage en totaludskiftning. Mens der arbejdes på at få midler til et energirenoveringsprojekt, så udskifter Michaels Olsens afdeling løbende til nye energirigtige Mora Cera-vandhaner, når gamle alligevel skal erstattes.

Alene det at fokusere og begynde at måle giver en positiv effekt. Men det overraskede mig, at besparelsen var så stor – især på det varme vand. Så hvis det stod til mig, skulle der skiftes vandhaner over det hele så hurtigt som muligt, forklarer Michael Olsen. – Vand er stadig et overset område, når vi snakker energioptimering. Og det er jo tankevækkende når resultaterne er så markante, men det beviser også, at en vandhane ikke bare er en vandhane. Der er masser af teknik og energibesparende funktioner under den forkromede overflade, siger Ole Sander, adm. direktør i FM Mattsson Mora Group, der er firmaet bag Mora Armatur, FM Mattsson og Damixa. Lad lette tests betale for dyre Den største udfordring er pengene til at få projektet

Michael Olsen, VVS-mester på Herlev Hospital, har fundet ud af at det betaler sig hjem på lidt over 1 år at udskifte de eksisterende vandhaner med nye fra Mora Armatur. Alene i Herlev Hospitals 25 etager høje sengetårn er der i omtrent 1.800 vandhaner klar til udskiftning – så bare her forventer hospitalet at spare 1,8 mio. kr. om året.

– Vi har haft et fantastisk samarbejde, og det har båret frugt. Begge parter har fået vigtig viden ud af testen og dokumentation vi kan dele på kryds og tværs i hospitalsverdenen og inden for bygningsrenovering generelt. Det handler om at synliggøre det, vi laver – og det er i den grad lykkedes på, slutter Michael Olsen, der allerede går og pusler med ideer om, hvor i VVS-installationerne, at den fremtidige besparelse skal bruges til at optimere ledningsnettet.

Fakta og bokse: Man sparer energi: 37 % på vandforbruget 63 % på energi til varmt vand Fakta om Herlev Hospital: Areal: 250.000 m2 + 60.000 m2 under opførelse Ca. 150.000 patienter/året Vandforbrug: ca. 150.000 m3/året = ca. 6,5 mio. kr./ året Forventet besparelse: 1.041 kr/året pr vandhane Potentielt 4,6 mio. kr./ år (v. udskiftning af 4600 vandhaner) Tilbagebetalingstid: 1,1 år pr vandhane (inkl. montering og indkøb)

THE BEST JUST GOT BETTER!

· Anti-bakteriel · Ekstra stærke · Med Aloe Vera

SE BIG WIPES

I AKTION

RENE HÆNDER - JA TAK!

Distributør i Danmark af BIG WIPES: SCANLICO DENMARK A/S · Marielundvej 48 A · DK-2730 Herlev · telefon 38 71 69 59 · telefax 38 71 69 53 · info@scanlico.dk · www.scanlico.dk

youtu.be/zNJNmlKYeyE

BIGWIPES.DK


Combi Flex 524 dit bedste universalprodukt • Limer og fuger • Inde og ude • Alle gængse byggematerialer • Tørre og våde overflader - hærder endda under vand • Fås i hvid, grå, sort og glasklar

DANA LIM A/S - KØBENHAVNSVEJ 220 - DK-4600 KØGE - TLF. +45 56 64 00 70 - FAX +45 56 64 00 90 - E-MAIL: INFO@DANALIM.DK - WWW.DANALIM.DK

Boa sekt2  
Boa sekt2