Page 1

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Nr. 5 Oktober 2017 | 27. Årgang | Tlf: 33 44 55 55 | Årsabonnement: 706,- incl. moms | Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

På fem timer forsvandt al lugt fra brand I Georg Jensens store butik på Strøget havde en brand i naboejendommen Illums Bolighus givet store gener for medarbejderne. Men Climates trådte til med en løsning i form af desinficeringsmaskinen Deconx DX1, der på fem timer og uden skadelige kemikalier, efterlod butikken ren og lugtfri, uden at varer eller inventar havde taget skade.

Building Green særtillæg


2

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Der er guld i skraldet Partner i 3XN Kasper Guldager vil gøre cirkulær økonomi til en god forretning. Den ambitiøse arkitekt gæster Building Green i Forum, hvor han løfter sløret for tegnestuens nyeste projekt Circle House.

 S

iden Kasper Guldager udgav: ”Cradle to Cradle – en håndbog i det byggede miljø, er han nærmest blevet synonym med dansk bæredygtigt byggeri. Hans indsats for at sætte den grønne agenda øverst på byggeriets dagsorden har givet ham en velfortjent en plads i regeringens advisory board for cirkulær økonomi. Selv siger han om sit engagement i den grønne omstilling: – Vi står på en brændende platform. Jo mere vi forbruger, jo færre ressourcer er der tilgængelige, og jo højere bliver værdien af de ressourcer, der er tilbage. Jeg tror ikke,

at folk om 50 år vil smide gamle ledninger ud eller deponere aluminium og glas. På det tidspunkt er det simpelthen for en god en forretning at genanvende materialerne, til du smider værdifulde materialer ud, siger Kasper Guldager. Der er med andre ord guld i skraldet. Men hvis vi for alvor skal udnytte ressourcerne fuldt ud, skal vi kunne skille vores bygninger af, så materialerne kan bruges igen og igen. Eller sagt på en anden måde: nutidens bygninger skal være materialebanker for fremtidens byggeri. Denne idé er da også hovedtanken bag projektet Circle House, hvor 90 % af byggeriet skal kunne adskilles og bruges igen uden at miste værdi. Bag projektet står Kasper Guldager, John Sommer fra MT Højgaard og mere end 20 samarbejdspartnere. Bygherre på projektet er Lejerbo, der vil bygge 60 nye cirkulære almene boliger. – Ideen til Circle House opstod i kølvandet på en bog, jeg skrev sammen med John Sommer fra MT Højgaard. Her beskrev vi teknikken og forretningsmodellen bag et råhus designet efter cirkulære principper. Bogen blev startskuddet til arbejdet på Circle House. Projektet har vakt begejstring hele vejen rundt, siger Kasper Guldager og fortsætter:

– Circle House er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi kan tænke cirkulær økonomi, bæredygtighed og samarbejde i hele værdikæden. I branchen er der stort fokus på pris og kvantitet. Som jeg ser det, skal vi skifte fokus over mod pris og kvalitet. Vi skal udtænke forretningsmodeller, der kan synliggøre, at der faktisk er økonomi i at tænke bæredygtigt og langsigtet. For cirkulær bæredygtighed er faktisk en god forretning, siger Kasper Guldager. Circle House er ikke det eneste bæredygtige projekt i Kasper Guldagers rygsæk. Tegnestuen er for tiden involveret i flere internationale projekter, der har cirkulær økonomi som omdrejningspunkt. Fælles for projekterne er, at økonomi, miljø, komfort og genanvendelse går hånd i hånd. – Jeg glæder mig til at stå på scenen på Building Green og vise de projekter, vi arbejder på i Danmark og udlandet. Building Green er for mig at se et utroligt vigtigt forum, hvor vi kan netværke med hinanden og sætte fokus på bæredygtigt byggeri. Og det er helt afgørende, at vi mødes og udveksler erfaringer. For vi kan kun løse branchens udfordringer, når vi samarbejder på tværs i hele værdikæden, lyder det afslutningsvist fra Kasper Guldager.

Forum kommer til at sprudle med debatter, taler og netværksmøder, når Building Green slår dørene op den 1. og 2. november til en fest i bæredygtighedens tegn med mere end 49 arrangementer på plakaten. Har du svært ved at overskue plakaten, har vi udvalgt et par must sees: Wolfgang Frey – har designet en bygning, der giver strøm til en hel bydel. Kasper Guldager – dansk cradle to cradle pioner og medlem af regeringens advisory board for Cirkulær Økonomi. Thomas Rau – giver sin opskrift på, hvordan vi gør bygninger til materialebanker, så vi kan bruge materialerne igen og igen.

Debatter Hit med skraldet – debat arrangeret af Danske ark og Arkitektforeningen Det grønne monopol

Det bæredygtige element Branchens grønne forkæmpere hyldes til prisuddelingen af det bæredygtige element.


SI

ÅRS

N TI

RA

I

NT

10

KORRO

SYS

SG Armaturen

5

T E ÅRS M GARA

O NSGA

– Gennemtænkte flotte LED belysningsløsninger Udendørsbelysning skal opfylde udfordringer, der spænder fra de æstetiske overvejelser til energieffektivitet og daglige operationer. SG har skabt et komplet udendørs belysningsprogram til at opfylde disse udfordringer! Herudover er SG leverandør til alle former for belysning. Sortimentet indeholder alt fra vandalsikre IP65 armaturer til stilrene armaturer til boligen og virksomheds facader. SG produkterne er udviklet med fokus på den nem og hurtigt installation, funktionalitet og et minimal vedligeholdelse.

Mød os på Building Green Messen - stand 19 SG Armaturen A/S

SG annonce Nov 2017.indd 1

+45 7070 7213

info@sg-as.dk

www.sg-as.dk

18/10/2017 09.31


4

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

På fem timer forsvandt al lugt fra brand I Georg Jensens store butik på Strøget havde en brand i naboejendommen Illums Bolighus givet store gener for medarbejderne. Men Climates trådte til med en løsning i form af desinficeringsmaskinen Deconx DX1, der på fem timer og uden skadelige kemikalier, efterlod butikken ren og lugtfri, uden at varer eller inventar havde taget skade. Tekst af Alexander Tengbjerg

 E

n brand i Illums Bolighus havde efterladt en fæl lugt i Georg Jensens store butik på strøget i København. At lufte ud havde intet hjulpet og man kunne ikke lade medarbejderne arbejde under de forhold:

Særligt tidsfaktoren er efterspurgt til diverse desinficeringsopgaver. Er der bakterier, skimmelsporer eller har en røget lugt sat sig i en bygning, kan det have store økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser. En behandling tager kun 5 timer inklusiv en halv times udluftning, og kan derfor spare virksomheden eller forsikringsselskabet mange dage eller ugers driftstab.

– Der lugtede som i et surt røgeri. Man blev tung i hovedet og fik kvalme af at stå i butikken. Vi kunne hverken have vores medarbejdere i butikken, eller kunder for den sags skyld, forklarer Camilla Lilleøre, der er Deputy Store Manager hos Georg Jensen. Men at fjerne lugt i en butik i tre etager der rummer sølvtøj, guld, perler, træ, stof og andre sarte materialer, var ikke ligetil. Man stod i et dilemma: butikken skulle hurtigst muligt åbnes for kunder, men der skulle tages hensyn til de fine varer og resten af inventaret. Løsningen kom i form af en Deconx DX1-maskine, der hurtigt og skånsomt fjernede alle lugtgener: – Man kunne intet se, der var ikke sodskader eller vand fra slukningsarbejdet, blot en fæl lugt, der gav stærke gener hos medarbejderne. Vi indsatte derfor fem Deconxmaskiner, fordelt på alle etager, hvor de fik lov at arbejde i fem timer. De fungerer ved at blæse tørdamp i form af brintoverilte ud i lokalet, der bekæmper mikroorganismer såsom bakterier, vira, lugt og skimmelsporer. Alt dette sker uden brug af giftige kemikalier. Resultatet var som ventet: Allerede dagen efter branden var butikken klar til åbning, fortæller Signe Steen Risager, adm. direktør hos Climates Danmark.

Glade for resultatet Også fra Georg Jensens side var man godt tilfredse med resultatet: – Selvom Signe havde beroliget os var vi alligevel nervøse. Vi havde jo på egen krop følt hvor slemt et aftryk branden i Illums Bolighus havde sat i vores egen del af bygningen. Og kunne vi nu stole på at vores sølv eller andre designervarer ikke ville tage skade? Det var svært at tro på, at man så hurtigt kunne udbedre lugtgenerne uden nogle negative konsekvenser. Men da vi kom tilbage til butikken var der ikke en eneste vare, der havde taget skade. Samtidigt føltes indeklimaet bedre end nogensinde før. Maskinerne, havde vitterligt

nået ud i alle kroge af butikken, fortæller Camilla Lilleøre.

– Der er utroligt mange scenarier hvor en DeconX-behandling kan være nyttig. Vi har allerede set gode resultater på flere skoler, hvor vi har været med til at reducere bakterier og eliminere skimmelvækst, så elever og lærere har fået et sundt og behageligt indeklima. I Norge, der har væsentligt skrappere krav til hygiejne og indeklima på hospitalerne, bruges DeconX-behandlingerne med stor succes, og det tror jeg også vil blive tilfældet i Danmark, hvor der desværre sker mange dødsfald på grund af en for høj bakterievækst.

Betydelig besparelse

Teknologien bag

I forhold til lugt- og desinficeringsopgaver, der foretages af de kendte skadeserviceselskaber, som forsikringsselskaber typisk anvender til at tage sig af røgskadede- og svampeinficerede bygninger og løsøre, vurderer Signe Steen Risager, at udgiften til en behandling med Deconx-maskiner prismæssigt er op til 75 % billigere og kan gøres 5 gange hurtigere.

Deconx DX1 er en maskinel desinficeringsløsning, der med tørdamp af brintoverilte bekæmper mikroorganismer, som bakterier, virus, lugt og skimmelsporer. Ved at sætte lokalet under tryk rengøres alle overflader. Dette sker uden at løsøre, hvad end det er elektronik, møbler eller andet, tager skade. Behandlingen tager kun 5 timer, dokumenteres og der efterlades et helt rent og desinficeret miljø, som kan tages brug umiddelbart efter.

Mange muligheder Signe Steen Risager kan mærke en stigende efterspørgsel på Deconx-behandlingerne.


6

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

SG Armaturen & Riegens samler kræfterne På dette års Building Green messe kan man for 3 år i træk opleve SG Armaturen, der med sit brede katalog af energieffektive lysløsninger har oplyst både private og professionelle rundt om i verden. Men i år tropper den norske belysningsgigant op med en nyhed, der vil sætte nye standarder på markedet. Tekst af Elias Inceer

 S

G Armaturen A/S og Riegens A/S forenes pr. 1. oktober 2017, i en ny konstruktion, der vil tilbyde arkitekter, ingeniører og installatører et omfattende sortiment af både rådgivning, produkter og løsninger. De to selskaber, der tilsammen råder over mere end 80 års erfaring, vil fremover være delt op i en kommerciel enhed, SG Armaturen A/S og en produktions og udviklingsenhed, SG Produktion A/S.

professionel LED belysning til både kontor, industri og bolig.

– Hos SG har vi tidligere primært været orienteret mod hjemmet. Riegens har haft deres spidskompetencer i det professionelle herunder kontor, hospitaler, industri og erhverv. Med overtagelsen og sammenlægningen forener vi kræfterne således, at vores rådgivere råder over både produkter og know-how, der kan omfavne hele spektret, fortæller adm. direktør i SG Armaturen A/S Terry Goldenbeck og uddyber:

hvorfor produktionen kan optimeres til at imødekomme alle størrelser af projekter og bestillinger.

Med fem års systemgaranti på alle produkter, samt reservedels- og suppleringsgaranti tillige, garanterer SG Armaturen langtidsholdbare energieffektive lyskilder. Desuden gives der ti års korrosionsgaranti på alle udendørs produkter inkl. det store vej og park belysnings program. Garantierne gælder vel at mærke fra den dag, de tages i brug - så installatører og forhandlere frit kan have et sortiment liggende på lager, uden at de mister værdi.

– Det danske marked har vi længe haft et stort fokus på, så med sammenlægningen gør vi gavn af både Riegens kompetencer og sortiment, og vi ser det samtidigt som et naturligt skridt i vores vækststrategi. Vores ønske er at gå fra at være en virksomhed, der producerer efter ordre til at have et omfattende standardsortiment og lager. Nu kan vi levere lige præcis det, vores kunder har brug for øjeblikkeligt med de over 1000 artikelnumre i kataloget.

– Vi arbejder meget med rådgivning og vejledning i både udbuds- og tilbudsfaserne for vores kunder. Vi bistår både arkitekter, entreprenører og installatørerne med vores erfaringer inden for de mange muligheder, der er, når der skal projekteres både mindre og større bygninger samt ude-områder. Nu tilfører vi en kapacitet, der gør, at vores kunder vil møde markedets største fleksibilitet, interne produktkatalog og viden på området, fortæller Terry Goldenbeck.

International fleksibilitet

Oplysning på Building Green

– Vi ser en tiltagende interesse for energieffektive og innovative lysløsninger på markedet. Med vores kompetencer er det selvsagt en oplagt mulighed for at komme ud og præsentere fremtidens belysning. Igen i år vil vi tage en god blanding af armaturer til både bolig og det professionelle marked med, som forhåbentligvis vil give vores kunder inspiration til deres næste projekt, fortæller Terry Goldenbeck.

SG Armaturen A/S er repræsenteret i både Skandinavien og det meste af Europa. Fabrikkerne ligger i hhv. Kina og Odense,

Building Green messen kører af stablen den 1. og 2. november i København, og her vil man kunne hilse på Terry Goldenbeck

På messen kan gæsterne opleve en del af SG Armaturens store sortiment indenfor

– Vores intelligente løsninger til trappeopgange med sensor og trådløs etage-styring vises i flere modeller. Som noget helt nyt fremviser vi et udsnit af eksteriør programmet til vej og park belysning. Vores stærke vej-belysnings program er fleksibelt, og med flere modeller og lystekniske løsninger står vi klar til at løse enhver opgave.

Spot på garantien

og en række af SG Armaturens medarbejdere. Det er tredje år, han deltager på messen, og igen i år vil der blive fremvist en række produkter og fortalt om de muligheder, som et samarbejde med SG Armaturen rummer:


Særtillæg | building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

7

Behovsstyret udsug er det nye sort inden for ventilation På Building Green 2017 introducerer Ventilationsvinduet intelligent styring af til-luft og genvinding på afkastluften, som opfylder mange arkitekters drøm om at reducere mængden af ventilationsrør.

 D

der som opfylder BR’s krav. IKM’s udsugsvarmepumpe sikrer luftskiftet og udnytter effektivt afkastluften til at producere varmt brugsvand og varme. IC-meter leverer sensorer, styring og databehandling mv. En stærk løsning fra et stærkt team, som for altid vil ændre måden vi ventilerer og skaber godt indeklima på.

et giver helt nye muligheder for at forenkle og forbedrer indeklimaløsningen og erstatte balanceret ventilation. En mulighed, som vil få stor betydning ved renovering af etageejendomme. Modtagelsen af Bæredygtighedsprisen på Building Green messen i 2016 har virket som en turbo-effekt på interessen for Horn-Groups Ventilationsvinduet og mulighederne for at skabe helt nye enkle og velfungerende indeklimaløsninger i nybyg og renovering. Omsætningen hos Horn-Group er mere end fordoblet det seneste år. Mange nye reference-projekter er kommet til og kan ses på den nye hjemmeside.

Besøg Ventilationsvinduet på Horn-Groups stand på Building Green 2017 og hør mere om behovsstyret udsug. På messen vil virksomheden vise, hvordan beregningerne foretages og hvad energitilførslen fra Ventilationsvinduet betyder i konkrete projekter.

Ventilationsvinduet er med i Bygningsreglementet På bare et år har Horn-Group introduceret ”Verdens Enkleste Energi- og indeklimaløsning” og opnået at få Ventilationsvinduet skrevet ind i Bygningsreglementet. Nu løfter virksomheden sig til næste niveau og i samarbejde med IKM A/S varmepumpeløsninger og IC-Meter introducerer HornGroup på Building Green, det som mange eksperter forventer at blive det nye sort i byggeindustrien, nemlig behovsstyret udsug i én samlet løsning.

Ved at målrette luftskiftet i bygningen til de tidspunkter og områder hvor der er aktivitet, kan der opnås væsentlig forbedring af indeklimaløsningen med et meget mindre energiforbrug, reduceret rørføring og kortere byggeperiode m.m. Løsningen kan stadig opfylde BR’s krav til luftskifte,

men med IC-meter målingerne som en del af løsningen, vil hver enkelt bolig få nyttig data om fugt, CO2 temperatur mv. Ventilationsvinduet er nøglen til at få frisk forvarmet luft ind i boligen på en komfortabel måde – uden trækgener og i mæng-


8

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

MT Højgaard stiller skarpt på digitale processer MT Højgaard har indført en ny og avanceret metode til håndtering af de mange PDF-dokumenter, der er omdrejningspunktet for projekterne, og det har været med til at skabe helt nye kommunikations- og samarbejdsmuligheder.

 F

or blot få år siden var det store tema i byggebranchen overgangen til 3D BIM som for eksempel Autodesk Revit. Det er det for mange aktørers vedkommende fortsat, men senest har Bluebeam været med til at introducere en ny og avanceret form for dokumenthåndtering i byggebranchen. Løsningen Bluebeam Revu benyttes allerede af mere end 1 million arkitekter, ingeniører, konstruktører og entreprenører verden over, og ifølge VDC-specialist i MT Højgaard Christian Ingemann Elvang har løsningen på kort tid skabt et helt nyt udgangspunkt for håndtering af tegninger på virksomhedens byggeprojekter. – Med Revus redigerings-, samarbejds- og annoteringsteknologi står vi pludselig med

nogle nye betingelser for den dialog, vi har med de fagfolk og samarbejdspartnere, vi udveksler tegninger med. Det er som om, vi har levendegjort dokumenterne, og det gør, at vi har fået langt nemmere ved at kommunikere, analysere og gennemskue designændringer undervejs i projekterne, siger Christian Ingemann Elvang, der er ansvarlig for udrulning og implementering af BIM-applikationer i MT Højgaard. MT Højgaard har hovedkvarter I Danmark og har købt Bluebeam-produkterne gennem NTI CADcenter, der er Bluebeam Gold Reseller.

Færre og færre papirtegninger på de store projekter Ifølge ham kører MT Højgaard allerede

mere end 90 % af virksomhedens større projekter som rendyrkede 3D BIM-projekter. Ikke desto mindre har MT Højgaard dog indtil for 2-3 år siden brugt millionbeløb på at printe tegninger på de store projekter. – Vi ser nu en kraftig reduktion af papirforbruget, og det er meget nemmere at have et fuldt opdateret tegningssæt med under armen via Revu-app’en til iPad. Der printes stadig, og der er stadig brug for tegninger, men behovet er stærkt reduceret, og det er slet ikke unormalt, at nogle entrepriser ikke anvender printede tegninger overhovedet, siger Christian Ingemann Elvang. For eksempel har MT Højgaards eget søsterselskab Lindpro valgt at droppe teg-

ningerne på udvalgte projekter, hvor de i stedet udelukkende bruger 3D-modellen som produktionsgrundlag. – Vi ser på den måde mange basale grundsten i byggebranchen, som stille og roligt bliver ændret til digitale løsninger. Det er ekstremt ineffektivt at arbejde med printede tegninger, da noter på tegningerne tager lang tid at kommunikere, og det ikke er muligt at udføre en hurtig sammenligning af revisioner. Anvendelsen af Revu er således med til at fremme produktiviteten og minimere risici i såvel projekteringssom udførelsesfasen. Derudover hjælper de digitale værktøjer os med at mindske usikkerheden ved, om man anvender den seneste tegning, fortæller Christian Ingemann Elvang.


Særtillæg | building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

9

Byggemøder på smartboards Revu og den cloud-baserede Bluebeam Studio, der er en samarbejdsplatform, som er indeholdt i alle brugerlicenser til Revu, forbinder projektpartnere over hele verden i realtid via det samme sæt centraliserede dokumenter. De to integrerede løsninger levendegør PDF-dokumenterne og fjerner behovet for at printe dem, og MT Højgaard benytter Revu på stationære og bærbare pc’er, iPads og smartboards. Når virksomheden holder byggemøder, foregår det derfor ofte med editérbare, digitale PDF-dokumenter som omdrejningspunkt. – På mange byggepladser har vi oprettet en VDC-container, hvor vi kan arbejde digitalt med tegningerne. Vi kan enten lave annotationer direkte i Revu-app’en til iPad eller endnu bedre på et stort smartboard, som vi har lagt ned. Alle faggrupper på formandsmøder står omkring det, der i virkeligheden minder om en stor digital papirtegning. Det er bare en intelligent elektronisk version af PDF-tegningen, som vi sammen kan gå rundt om, zoome ind og ud på, lave markups, ændringer og kommentarer på og i det hele taget bruge, som vi er vant til på papir. Den helt store forskel er, at alle ændringer og kommentarer med det samme uploades til Studio, hvor alle projekttegningerne gemmes. Det er uhyre smart og effektivt, fortæller Christian Ingemann Elvang.

Noget af det allerbedste Revu gør det via sammenligningsfunktionen meget nemmere at se forskellene mellem to tegninger. Er parterne enige om at ændre noget ved en tegning på byggepladsen, har det naturligvis en konsekvens for både tid og økonomi, og derfor har Revu en indbygget funktion, der gør, at den intelligente PDF-tegning med det samme kan sendes videre med henblik på konsekvensberegning og tidsestimater. – Studio er selve ”skyen”, som vi uploader PDF-tegningerne til, og der er meget høj sikkerhed, og vi kan nemt styre brugeradgangen på mappeniveau. VDC-koordinatoren har typisk ansvaret for at oprette en tegningsforside i Revu, og her kan hver enkelt faggruppe med ganske få tryk på skærmen se oplysninger om formandsmøder, telefonlister, arbejdsbeskrivelser, ugeplaner og andre vigtige informationer på byggesagen. Noget af det allerbedste er, at man kan navigere rundt i selv meget store PDFtegninger, og at men nemt kan springe til en snittegning via et tryk på selve teksten for snitsymbolet på tegningen. Det sparer masser af tid, og vi slipper for at skulle bladre rundt mellem en masse tegninger via tegningsnavne, lyder det fra Christian Ingemann Elvang.

Fast del af BIM-uddannelse MT Højgaard har godt 600 licenser til Revu og anvender løsningen på kryds og tværs af virksomhedens søsterselskaber, herunder blandt andet hoved- og totalentreprenøren Enemærke & Petersen, elinstallatøren Lindpro samt Scandi Byg, der er specialist i præfabrikerede træmodulbyggerier. Inden implementeringen og opstarten af Revu i MT Højgaard var virksomheden gennem et introduktions- og uddannelsesforløb i Revu, og løsningen indgår i dag som en fast bestanddel af MT Højgaards interne BIMuddannelse. Revu er desuden fuldstændig integreret med hele virksomhedens BIMplatform, for eksempel som plugin til Revit og AutoCAD.

Helt naturligt værktøj Senest har MT Højgaard anvendt Revu, da virksomheden byggede sit eget ultra

moderne domicil i Søborg, som blev taget i brug i august 2016. Men også på supersygehuset Nyt Aalborg Universitetshospital, Slagelse Sygehus og Universitetshospitalet i Aarhus anvender virksomheden Revu som det centrale omdrejningspunkt for al tegningshåndtering. – Vi er ikke 100 procent fri for printede tegninger. Men vi har valgt meget aktivt at satse på Revu, og vi kan se, at det fungerer rigtig godt i praksis. Selv ude i mandskabsvognene er det ved at blive et naturligt værktøj for vores mange forskellige faggrupper, og alene det at stå med et kæmpe smartboard, der ligger ned som en flad 2D-tegning, er virkelig en stor fordel,

understreger Christian Ingemann Elvang og slutter: – Vi er meget optaget af hele tiden at arbejde os hen mod endnu bedre kommunikationsformer og mere transparente processer. Vi arbejder allerede målrettet på at blive best in class inden for digitalisering i byggebranchen, og vi ser gerne, at endnu flere projekter i branchen køres som VDC-projekter, for det er den mest produktivitetsfremmende måde at arbejde på og den bedste måde at skabe samarbejde på mellem de forskellige faggrupper. Vi vil gradvist se processerne i byggebranchen blive mere og mere digitale, og den proces er Revu en central del af. For os er det

derfor blevet et helt naturligt værktøj i den fortsatte digitalisering og modernisering af vores egne arbejdsmetoder.

Få en gratis demo af Bluebeam Revu på Building Green Bluebeam kan man finde på stand 68 på dette års Building Green Messe, hvor man kan få en gratis demo af Bluebeam Revu. Den 2. november kl. 15.00, kan du lytte til Niklas Thillgren (Country Manager, Danmark), hvor han kommer til at tale om digital kommunikation og samarbejde på Scenen, Forum København – ”Specialist Talks”.


10

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Bygningen – det midlertidige materialedepot Det kan godt betale sig at bygge huse, som kan omkonverteres løbende og dermed imødegå fremtidens uforudsigelige krav og behov. Det kan også betale sig at bygge huse, som kan pilles ned igen, så materialerne kan genbruges. Fremtidens byggeri kalder på fleksibilitet og nye, tekniske færdigheder. Tekst af Annika Lillelund nødt til at pushe en udvikling rent lovgivningsmæssigt. Og det begynder at ske nu, hvor der i ministeriet arbejdes på at lave en frivillig ordning for genanvendelse af byggematerialer i byggeriet. Vi er stærke fortalere for en transparent og frivillig ordning som forberedelse til en lovgivning. Det er en god måde at få taget hul på bl.a. dokumentationsmetoder, som ikke er færdigudviklede i dag. En lovgivning vil helt sikkert også sætte skub i nogle nye forretningspotentialer.

Nedrivning som speciale Et byggeri der kan pilles fra hinanden igen stiller nye krav til såvel arkitekt- som ingeniørfaget, men Søren Nielsen ser et helt nogle helt klare fordele her:

Søren Nielsen, Vandkunsten

 S

om det ser ud nu, er der intet krav om brug af genbrugsmaterialer eller moduler i byggebranchen. Gamle mursten kan nogle bygherrer være med på, men ikke ret meget mere, og spørger man en af de førende inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi i byggeriet herhjemme, arkitekt MAA og partner i Vandkunsten, Søren Nielsen, forklarer han: – En lovgivning eller en overgangsordning vil sætte skub i det, det er klart. Man er

– Jeg ser for mig, hvordan vi om 10 år har en specialiseret uddannelse fra DTU i opbygning af nedtagelige huse og en uddannelse specialiseret i nedrivning til genanvendelse. En uddannelse i design for disassembly og reversibel konstruktion. At vide, hvordan man nedtager en bygning med henblik på genanvendelse af dets dele, er et helt nyt arbejdsfelt, som kræver en omfattende omstilling af byggeriets praksis. Men det er fremtiden, det både håber og tror jeg på.

Materialer til genanvendelse En ting er at kunne nedtage et hus til genanvendelse, et andet aspekt er gensalgsvær-

dien af de brugte byggematerialer – også heri ser Søren Nielsen et forretningspotentiale: – Vi har netop haft en stor renovering af et boligbyggeri i Albertslund, hvor der var 80.000 m2 bøgeparket, der enten skulle ende på Vestforbrændingen eller genanvendes. Vi skrev det simpelthen ind i udbuddet som et krav, at det skulle genanvendes, hvilket resulterede i et samarbejde med Genbyg, som nu har det hele på lager til salg som brugt gulv. Folk får mere og mere øjnene op for skønheden i det patinerede og i byggematerialer med historie, og for

Genbyg betyder de 80.00 m2 en leveringssikkerhed i godt fem år. – Det kan man fint forestille sig, der vil komme meget mere af. Men første skridt er et incitament – og det håber vi er på vej i form af et lovmæssigt tiltag til den første, frivillige dokumentation for genanvendte materialer. Det kommer til at sætte skub i sagerne og vil helt klart også gøre bygherrer mere modige ift. at vælge brugte byggematerialer. Vi er på vej mod en udvikling, som anskuer et bygning som et midlertidigt materialedepot, og det er en meningsfuld og sund vej for byggeriet.


Særtillæg | building green | bygge- & anlægsavisen

Lufttæpper forbedrer indeklimaet i vindmølleproduktion

ANNONCE

Miljøvenlige plastprodukter

til byggeri over og under jorden

Hos Vestas forstår man at gøre noget ved vinden. Også det vindsus, der tidligere gik gennem produktionslokalerne på vindmøllekoncerns fabrik i Ringkøbing, når portene blev åbnet for at flytte de op til 32 ton tunge mølle-elementer ind eller ud. Problemet er løst med etablering af lufttæpper fra Tempus Heat ved foreløbigt fire af de mest trafikerede porte.

BIO-BLOK®

Anvendes som filtermedie ved nedsivning af spildevand. Bedre biologisk rensning. Ressourcebesparende med hensyn til grus.

BIO-BLOK®

 N

år porten er åben, blæser de luft ind foran åbningen, så den kolde vind afbrydes, mens der køres varer ud og ind.

– Medarbejderne var generet af træk og kulde. Der blev hurtigt koldt, og der var sus igennem hele fabrikken, hvis der var åbent i begge ender. Selv i midten af bygningen, hvor vi holder produktionsmøder, blæste papirer ned af tavlerne, fortæller logistikchef Michael Bjerring Sørensen fra Vestas Manufacturing i Ringkøbing. – De seneste tre år har vi øget produktionen fra 18 til 25 møller om ugen. Det betyder flere medarbejdere og mølleelementer på det samme areal, og at en del arbejdsfunktioner foregår tæt på portene, der skal åbnes oftere end tidligere. Vi er en virksomhed, hvor effektivitet er vigtig, men vi går også meget op i at passe på hinanden og investerer løbende i forbedrede arbejdsvilkår. Lufttæpperne ved portene er noget, der over længere tid uopfordret har givet positiv respons fra de 500 medarbejdere, siger Michael Bjerring Sørensen.

Dokumenterede energibesparelser Lufttæpperne blev sat op i december sidste år efter tilbud fra flere forskellige leverandører. Valget faldt på skræddersyede løsninger fra Tempus Heat, der forhandler det kendte fabrikat Frico, som har dokumenterede erfaringer med lufttæppernes energibesparelse. Løsningen i Ringkøbing

er derfor delvist er finansieret med et energitilskud, som Vestas har søgt hjem i samarbejde med Tempus Heat. – Vi kan ikke måle på den enkelte port, men det er klart, at vi forventer at bruge markant mindre gas til opvarmning af hallerne. Vi kommer også til at bruge lidt mere strøm, men i det samlede energiregnskab forventer vi at spare 50.-150.000 kWh årligt per port. Det er fire forskellige porte, og besparelsen er afhængigt af placering, og hvor ofte de er åbne. Det er typisk to en halv til fire timer dagligt, og vindpåvirkningen er størst ved de porte, vi har ud mod vest, siger Hans Ole Hansen, der er ansvarlig for energioptimering af Vestas’ bygninger. Vindmøllekoncernen har tidligere prøvet med plastik-gardiner i portene, men det duer ikke, at medarbejderne ikke kan se, hvad der var på den anden side, når de passerer gennem en port. Det er for farligt, når man arbejder med tunge vindmølledele. – Vi fik derfor for år tilbage lavet nogle forsøgsløsninger med lufttæpper ved vingefabrikkerne i Lem, som vi måtte pille ned igen, da de ikke virkede. Men markedet har udviklet sig, og vi kender alle i dag den lufttæppe-løsning, som supermarkederne anvender ved indgangen. Det fungerer også her, hvor vi både sparer penge og øger medarbejdernes trivsel, siger Hans Ole Hansen.

Til regnvandshåndtering. Til såvel små og store faskiner som til opbygning af forsinkelsesbassiner.

Sne- og fuglestop net

Med sømkant. Modvirker problemer med fygesne, fugle og større insekter, der finder vej ind under bølgetagplader. Kan anvendes ved både tagfod og tagryg.

Snefangsrør med sømkant

Modvirker problemer med fygesne i tagkonstruktioner. Findes i størrelserne: ø22 mm, ø32 mm, ø42 mm, ø56 mm og ø70 mm.

NYHED! Kan nu også leveres i str. ø56 mm

Phone +45 98 92 21 22 - www.expo-net.dk

11


12

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Nyt 2-i-1 decentralt ventilationsanlæg til mindre lokaler På Building Green i Forum præsenterer Airmaster et nyt 2-i-1, plug-and-play ventilationsanlæg samt Airlinq BMS. Man præsenterer sit nye 2-i-1 ventilationsanlæg med varmegenvinding og kølemodul samlet i ét produkt.

 D

nemt som muligt. Kølemodulet er tilsluttet ventilationsanlægget fra fabrikken, hvilket gør den samlede løsning til en plug-andplay installation. Nemt og enkelt.

et nye ventilationsanlæg, AMC 150, dækker behovet for ventilation i f.eks. 1-2 personers kontorer, hvor der skal være et konstant behageligt arbejdsklima, herunder udskiftning af luft og frafiltrering af udefrakommende partikler.

Service kan heller ikke være mere enkel – ved at åbne bundpladen er der umiddelbar adgang til filtre i såvel ventilations- som køledelen. Eftermontage på et senere tidspunkt, er der også tænkt på. Det vil f.eks. være enkelt at eftermontere PIR sensor, CO2 sensor eller varmeflade.

Revolutionerende lydsvag Alle krav fra BR2020 opfyldes, og mere til. F.eks. på lyd – AMC 150 er helt exceptionel lydsvag og revolutionerer markedet med sin høje kapacitet samtidig med at være så lydsvag. Energiforbruget er selvfølgelig også i den lave ende. Ud over at det enkelte anlæg er optimeret rent energiforbrugsmæssigt, så bliver driftsomkostningerne holdt yderligere nede ved hjælp af behovsstyret køling.

Design med omtanke I designfasen af AMC 150 er der taget hensyn til mange forskelligartede behov. Som nævnt, er Airmaster meget fokuseret på

Samlet styring og administration lydniveau, energiforbrug og i det hele taget den samlede kvalitet af ventilation, der skal til for at give et behageligt indeklima. Herudover er der også lagt vægt på det visuelle design. Samlet i ét kabinet, har AMC 150 fået et design med rene linier. Det er ydermere muligt at delintegrere i loftet, så kun den nederste del er synlig. Installationsmæssigt er det forberedt til at være så

Med Airlinq Online tilbydes central styring, overvågning og administration af Airmaster ventilationsanlæg. Airlinq Online er en professionel webportal til ethernet-tilsluttede Airmaster ventilationsanlæg. Portalen er en cloudbaseret tjeneste, hvor serverne, der håndterer kommunikation med anlæggene, ligger i ”skyen”. Airlinq Online gør det nemt at administrere et antal Airmaster ventilationsanlæg,

og lægger sig endvidere op af forordninger omkring energibesparelser. Man skal kunne realisere flest mulige energibesparelser i bygningsmassen. Ud fra et helhedsperspektiv skal det derfor være nemt og økonomisk overskueligt at projektere, udføre og drifte bygningsinstallationerne. Airlinq Online bliver løbende videreudviklet, og Airmaster kan derfor nu tilbyde Airlinq BMS. Med Airlinq BMS skal kun ét ventilationsanlæg have adgang til internettet, resten kommunikerer via busforbindelse.


BRANCHE

FOKUS MARTS 2014

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Indhold

nedbrydning blev et familieanliggende

Sektion 1

Altaner med udsigt til fremtiden

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 1 Februar 2015 | 25. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Åbne altaner er de senere år blevet meget populære. Med udsigten til mere lys, urtehave på fjerde sal og et sted at nyde morgenkaffen i solen, ses en stigende efterspørgsel på kvalitetsaltaner.

IndhoLd

Udendørslamper skabt til det nordiske klima Når en udendørslampe skal holde 25 år i det danske vejr, skal der være fokus på kvalitet og holdbarhed, helt ned i de enkelte komponenter. Alumi Lightdesigns lamper er udviklet til det nordiske klima og produceret i Danmark.

”I dag er fokus på de små, umærkelige optimeringer af lEdlyset”

LED er efterhånden en moden teknologi, hvor problemerne med, at lyset er koldt og blåt, er et overstået kapitel. Læs artiklen på side 8

Nedbrydningsvirksomheden P. Olesen & Sønner A/S, har udviklet sig fra en lille en-mandsvirksomhed til en mastodont, der i dag påtager sig nedbrydnings- og miljøsaneringsopgaver over hele landet.

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Læs artiklen på side 10

Læs artiklen på side 16-17

Læs artiklen på side 8

1. Sektion: Veje & anlæg

i samarbejde med

Tema: El & Belysning

Tema: NEDBRYDNING

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

bygge og anlægsbranchen

Indhold Sektion 1

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 3 Juni 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Pulsen På

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 4 September 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Fra mineby til vidensby

Juul Frost Arkitekter har udviklet planen Forskningsparken i Svalbard og byens fremtidige udformning, hvor der skabes en solid sammenhæng mellem forskning, uddannelse, erhverv, beboelse og turisme.

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Læs artiklen på side 13

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Asfaltindustrien foreslår: ”Lad kommuner selv stå for langsigtede, landsdækkende investeringer”

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 1 Februar 2015 | 25. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Side 4

de unge skal have den gode fortælling om bygge og anlæg

1. Sektion: Transport & Motor

IndhoLd

Antallet af unge der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolens 9. eller 10. klasse. har været støt faldende i mere end 10 år.

1. Sektion: Veje & anlæg

Læs artiklen på side 18

3F og Asfaltindustrien på fælles jobmission Ny aftale mellem fagforeningen 3F og virksomhederne i Asfaltindustrien, skal sikre en hurtig og effektiv jobformidling af ledige asfaltarbejdere, når der er brug for hænder på de danske veje. Læs artiklen på side 15

Ikke i andres fodspor Nedgravede affaldssystemer er et område i rivende udvikling for Danmarks førende leverandør af udstyr til affaldshåndtering, joca. Side 10

Asfaltindustrien foreslår: ”Lad kommuner selv stå for langsigtede, landsdækkende investeringer”

Særtillæg: Byggematerialer

Tema: Veje & anlæg

Kompleksitet i asfalt

Side 4

1. Sektion: Transport & Motor

Et vindue til verden

Kontakt os allerede i dag for en LED-løsning, der passer til dine behov.

Det er en af sværvægterne indenfor dansk stålkonstruktion, der i øjeblikket leverer og opsætter søjler, balkoner og værn i Tibberupparken ved Snekkersten.

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Læs artiklen på side 22

Læs artiklen på side 8-9

Bygge- & Anlægsavisen deltog på årets BAU Messe i München, hvor de store temaer var intelligent urbanisering og energioptimering. Side 10

Ikke i andres fodspor

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Vi tilbyder et fuldt program inden for markedets førende LED-løsninger – fra diskret og stilren interiørbelysning til effektive industriarmaturer, vej- og parklamper.

350 tons stål udgør Tibberupparkens nye skelet

Lemminkäinen A/S har stået for hovedparten af belægningerne på de store, avancerede broer på den naturskønne Silkeborg motorvejsstrækning, der krydser Gudenåen.

Lundagervej 45A, 8723 Løsning • tlf.: 73 84 11 00 • led-tek@led-tek.dk • www.led-tek.dk

Indhold

Nedgravede affaldssystemer er et område i rivende udvikling for Danmarks førende leverandør af udstyr til affaldshåndtering, joca. Side 10

Særtillæg: Byggematerialer

2

Tema: Veje & anlæg

Kompleksitet i asfalt Lemminkäinen A/S har stået for hovedparten af belægningerne på de store, avancerede broer på den naturskønne Silkeborg motorvejsstrækning, der krydser Gudenåen.

Et vindue til verden

ENTREPRENØR & HÅNDVÆRKER

Læs artiklen på side 8-9

Bygge- & Anlægsavisen deltog på årets BAU Messe i München, hvor de store temaer var intelligent urbanisering og energioptimering. Side 10

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 4 September 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Indhold

Udendørslamper skabt til det nordiske klima

MEDIEINFORMATION

FOKUS

”I dag er fokus på de små, umærkelige optimeringer af lEdlyset”

LED er efterhånden en moden teknologi, hvor problemerne med, at lyset er koldt og blåt, er et overstået kapitel. Læs artiklen på side 8

2018 INDHolD

Tema: Teknologi

Medvind til offshore-sektor Der er både et stort potentiale og store udfordringer for den danske offshore-branche over de kommende år. En rapport fra Region Syddanmark viser en forventning om, at antallet af arbejdspladser frem til 2020 stiger fra 27.000 ansatte til omkring 50.000 – næsten en fordobling på blot S ide 6 otte år.

Særtillæg: Domicilbyggeri

I forhold til sagsstyring, projektledelse og udfakturering er det uvurderligt at have fingeren på pulsen, så man ved hvad der sker i virksomheden. Læs artiklen på side 8

Når en udendørslampe skal holde 25 år i det danske vejr, skal der være fokus på kvalitet og holdbarhed, helt ned i de enkelte komponenter. Alumi Lightdesigns lamper er udviklet til det nordiske klima og produceret i Danmark.

Marts 2015

Elinstallatørvirksomheden HG Electric havde fra starten i 2004 udelukkende fokus på installationer i den maritime Side 3 branche.

Hele tiden friske data

Tema: El & Belysning

Sektion 1

når en elektriker går i land

Tema: Offshore

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 6 | December 2014 | 24. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

BRANCHE

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 6 | December 2014 | 24. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Tema: Offshore

den hurtige vej til sikker grund under fødderne

”Et projekt er aldrig bedre end sin bygherre”

Designchef og partner i Henning Larsen Architects Søren Øllgaard har blandt andet stået for udviklingen af Novo Nordisk domicil i Bagsværd og Nordeas kommende Side 2, Særtillæg hovedsæde i Ørestaden.

Kvalitetssikring version 2.0

I offshore-branchen er tid også en altafgørende faktor, og hurtigcementen A 35 mix fra Ardex er gangbar allerede efter 3 timer og belægningsklar efter kun et døgn. Læs artiklen på side 12

Den digitale verden har gjort sit indtog i byggebranchen. Et af de seneste tiltag er applikationen IssMan, der gør det muligt at udføre kvalitetssikring ved at registrere fejl og mangler på et byggeri via smartphone eller tablet. Læs artiklen på side 10

Læs artiklen på side 10

Telefon 70 12 13 15 | info@pitzner.dk | www.pitzner.dk

Den hurtige vej til bedre overblik

Hvis alle de gamle plast-kuppel ovenlys blev udskiftet, ville samfundet, erhvervslivet og husejere spare langt over en milliard kroner. Læs artiklen på side 14

Juul Frost Arkitekter har udviklet planen Forskningsparken i Svalbard og byens fremtidige udformning, hvor der skabes en solid sammenhæng mellem forskning, uddannelse, erhverv, beboelse og turisme.

Skræddersyede lejeløsninger fra Pitzner gør det enkelt og effektivt

XyCon A/S leverer IT-styringssystemer til grossister, entreprenører og andre virksomheder med behov for overblik over deres maskiner og udstyr i hverdagen. Søsterselskabet Garant Udlejnings korte proces med at blive DRA certificeret skyldes i høj grad virksomhedens software, som automatisk varetager den besværlige dokumentationsproces.

Kæmpe Co² reduktion med nye bæredygtige ovenlys

Fra mineby til vidensby

5/23/2014 8:08:21 AM

pitzner_annonce_bygge_anlaegsavisen_266x55mm_version2.indd 1

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Læs artiklen på side 16

lyskasse til kælder - komplet system Sokkel element

vandtæt lyskasse

Læs artiklen på side 13

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Afdækningsramme Lyskasse Sikring mod opstigende grundvand

Sikre og professionelle løsninger. Hver gang! Tlf. 33 15 55 35 • www.pmg.dk

Kældervindue

tlf. 9756 4222

niss sørensen & søn a/s

Isoleringsplade mod kuldebro

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 4 September 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Indhold

nssas.dk

Tema: El & Belysning

Udendørslamper skabt til det nordiske klima

Sektion 1

3F og Asfaltindustrien på fælles jobmission Ny aftale mellem fagforeningen 3F og virksomhederne i Asfaltindustrien, skal sikre en hurtig og effektiv jobformidling af ledige asfaltarbejdere, når der er brug for hænder på de danske veje. Læs artiklen på side 15

TransporT & MoTor

Pulsen På

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 1 Februar 2015 | 25. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

BRANCHE

bygge og anlægsbranchen

FOKUS

Læs bl.a. om banebrydende bygningsdesign og intelligent styring af temperatur og fugtighed via en building management løsning som sikrer, at de sarte planter stortrives i det tropiske væksthus i aarhus, der allerede nu er blevet en publikumsmagnet.

MARTS 2014

i samarbejde med

3

Indhold

LED er efterhånden en moden teknologi, hvor problemerne med, at lyset er koldt og blåt, er et overstået kapitel. Læs artiklen på side 8

Læs artiklen på side 10

Fra mineby til vidensby

Store fordele ved afslappet kørsel

Juul Frost Arkitekter har udviklet planen Forskningsparken i Svalbard og byens fremtidige udformning, hvor der skabes en solid sammenhæng mellem forskning, uddannelse, erhverv, beboelse og turisme.

Når man er forsinket i trafikken, vil den instinktive reaktion være at prøve at indhente den forsømte tid ved at køre hurtigere. Men tidsbesparelsen er meget lille i forhold til de fordele, der følger ved at trykke mindre på Læs artiklen på side 2 speederen.

Bygge- & Anlægsavisen 36, 1. sal, Forhuset Bredgade 24/03/15 12.30 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

BOA_boersen_B.indd 1

Når en udendørslampe skal holde 25 år i det danske vejr, skal der være fokus på kvalitet og holdbarhed, helt ned i de enkelte komponenter. Alumi Lightdesigns lamper er udviklet til det nordiske klima og produceret i Danmark.

”I dag er fokus på de små, umærkelige optimeringer af lEdlyset”

Læs artiklen på side 13

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 3 Juni 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Indhold

Tema: NEDBRYDNING

nedbrydning blev et familieanliggende

Sektion 1

3F og Asfaltindustrien på fælles jobmission

Byggeriet vil have fleksibilitet

Nedbrydningsvirksomheden P. Olesen & Sønner A/S, har udviklet sig fra en lille en-mandsvirksomhed til en mastodont, der i dag påtager sig nedbrydnings- og miljøsaneringsopgaver over hele landet.

Altaner med udsigt til fremtiden

Åbne altaner er de senere år blevet meget populære. Med udsigten til mere lys, urtehave på fjerde sal og et sted at nyde morgenkaffen i solen, ses en stigende efterspørgsel på kvalitetsaltaner.

Ny aftale mellem fagforeningen 3F og virksomhederne i Asfaltindustrien, skal sikre en hurtig og effektiv jobformidling af ledige asfaltarbejdere, når der er brug for hænder på de danske veje. Læs artiklen på side 15

yggeriet er på vej frem og har på mange måder genopfundet sig selv efter krisen. Branchen møder i dag store krav fra deres kunder, og konkurrencen er benhård. Læs artiklen på side 8

Hiab’s største kran til dato

Læs artiklen på side 16-17

Seks lastbilimportører på plads til Transport 2015

Læs artiklen på side 8

Skandinaviens største indendørs transportmesse gennemføres 19.-22. marts 2015 i MCH Messecenter Herning, og efter nogle hårde år for transportbranchen, afspejler en positiv fremgang sig på Transport 2015. Læs artiklen på side 14

Pulsen På

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 1 Februar 2015 | 25. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Læs artiklen på side 7

IndhoLd 1. Sektion: Veje & anlæg

bygge og anlægsbranchen

BRANCHE

FOKUS

de unge skal have den gode fortælling om bygge og anlæg

Antallet af unge der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolens 9. eller 10. klasse. har været støt faldende i mere end 10 år.

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Den ny kran HIAB X‐HiPro 1058 reducerer monteringsomkostningerne og de totale levetidsomkostninger – og den udstilles på Transport messen 2015 i Herning.erne specialafdeling.

i samarbejde med

August 2014

– en del af MediaXpress

Læs artiklen på side 18

Asfaltindustrien foreslår: ”Lad kommuner selv stå for langsigtede, landsdækkende investeringer”

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Side 4

1. Sektion: Transport & Motor Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Nr. 6 | December 2014 | 24. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Vi tilbyder et fuldt program inden for markedets førende LED-løsninger – fra diskret og stilren interiørbelysning til effektive industriarmaturer, vej- og parklamper.

350 tons stål udgør Tibberupparkens nye skelet

Mediei

nfo_20

18.indd

Indhold Ikke i andres fodspor

Kontakt os allerede i dag for en LED-løsning, der passer til dine behov.

Det er en af sværvægterne indenfor dansk stålkonstruktion, der i øjeblikket leverer og opsætter søjler, balkoner og værn i Tibberupparken ved Snekkersten.

Nedgravede affaldssystemer er et område i rivende udvikling for Danmarks førende leverandør af udstyr til affaldshåndtering, joca. Side 10

Læs artiklen på side 22

1

Lundagervej 45A, 8723 Løsning • tlf.: 73 84 11 00 • led-tek@led-tek.dk • www.led-tek.dk

Særtillæg: Byggematerialer

når en elektriker går i land

Elinstallatørvirksomheden HG Electric havde fra starten i 2004 udelukkende fokus på installationer i den maritime Side 3 branche.

Tema: Veje & anlæg

Kompleksitet i asfalt Lemminkäinen A/S har stået for hovedparten af belægningerne på de store, avancerede broer på den naturskønne Silkeborg motorvejsstrækning, der krydser Gudenåen.

Tema: Offshore

Et vindue til verden

Læs artiklen på side 8-9

Bygge- & Anlægsavisen deltog på årets BAU Messe i München, hvor de store temaer var intelligent urbanisering og energioptimering. Side 10

Medvind til offshore-sektor Der er både et stort potentiale og store udfordringer for den danske offshore-branche over de kommende år. En rapport fra Region Syddanmark viser en forventning om, at antallet af arbejdspladser frem til 2020 stiger fra 27.000 ansatte til omkring 50.000 – næsten en fordobling på blot S ide 6 otte år.

Pulsen På

Særtillæg: Domicilbyggeri Tema: Offshore

den hurtige vej til sikker grund under fødderne

”Et projekt er aldrig bedre end sin bygherre”

Designchef og partner i Henning Larsen Architects Søren Øllgaard har blandt andet stået for udviklingen af Novo Nordisk domicil i Bagsværd og Nordeas kommende Side 2, Særtillæg hovedsæde i Ørestaden.

bygge og anlægsbranchen

I offshore-branchen er tid også en altafgørende faktor, og hurtigcementen A 35 mix fra Ardex er gangbar allerede efter 3 timer og belægningsklar efter kun et døgn.

31/10/

17 10 .17

i samarbejde med

Læs artiklen på side 12

BOA_boersen_aug2014_samlet.indd 1

13/08/14 12.04

Telefon 70 12 13 15 | info@pitzner.dk | www.pitzner.dk

Skræddersyede lejeløsninger fra Pitzner gør det enkelt og effektivt pitzner_annonce_bygge_anlaegsavisen_266x55mm_version2.indd 1

5/23/2014 8:08:21 AM

Medieplan for 2018 er nu online! Så er Bygge- & Anlægsavisens medieplan for 2018 klar, hvor du kan læse mere om næste års temaer. Læs mere på vores hjemmeside: bygge-anlaegsavisen.dk/medieinformation Kontakt salgschef Daniel Lambevski, Tlf. +45 31212628, daniel@boaa.dk

Planlæg jeres markedsføring for 2018 nu for maksimal effekt.


14

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Hele tiden små skridt i en mere bæredygtig retning Bente Damsgaard Sejersen fra Aarhus Kommune er projektchef på kommunens kommende administrationsbygning, OPS Gellerup, hvor der er stort fokus på bæredygtighed, og hun ser genanvendelsen af byggematerialer som det vigtigste indsatsområde for en mere bæredygtig byggebranche. Tekst af Mikkel Weber Sandahl, rendering af Arkitema

 D

er er mange interessante offentlige byggeprojekter undervejs i Aarhus, og i kommunen er man som bygherre yderst bevidste om at skubbe på i forhold til at bygge mere bæredygtigt.

stammer fra forskellige projekter, såsom Rigshospitalet.

– Vi arbejder meget med bæredygtighed. Energiforbruget i vores bygninger har fyldt meget de senere år, og her er bæredygtighed et meget mere nuanceret begreb. Faktisk kan de to parametre modvirke hinanden, hvis der f.eks. er et stort fokus på sikkerhed, kan det give et øget elforbrug fortæller projektchef Bente Damsgaard Sejersen fra Aarhus Kommune.

Det er vigtigt for Aarhus Kommune, at man bygger, så der kan bygges om og materialer kan genbruges og upcycles. Bente Damsgaard Sejersen mener, at det er via genbrug af byggematerialer, at det helt store ryk kommer i forhold til CO² regnskabet.

Derudover anvender man genbrugsmursten, ligesom man ved at anvende kalkmørtel sikrer, at murstenene kan genbruges igen.

Kan man skille tingene ad?

I den forbindelse har Aarhus Kommune udviklet sin egen bæredygtighedsmodel med de velkendte parametre: Økonomiske, sociale og miljømæssige krav. Bente Damsgaard Sejersen fortæller: – Vi sammensætter i projekterne en arbejdsgruppe, som ser på alle underkategorier inden for de tre parametre, så vi på den måde husker at komme hele vejen rundt. Det giver en masse overvejelser – hvor vi bagefter er bevidste om hvilke valg, vi har truffet hen ad vejen, ligesom vi kan spore vores skridt bagud. Den bæredygtighedsmodel bruger vi til alle kommunale byggerier – både til renovering og nybyggeri – men det er vigtig at være bevidst om, at hvert projekt er unikt, og der vil derfor være visse underkategorier, som ikke er relevante på det enkelte projekt – eksempelvis klimasikring eller nærhed på infrastruktur.

Gellerup-projektet løfter barren for bæredygtighed Administrationsbygningen OPS Gellerup sendte Aarhus Kommune i udbud med

bæredygtighedsmodellen, så den tankegang var med allerede i projekteringen. Og ifølge Bente Damsgaard Sejersen har social bæredygtighed været et vigtigt fokus område på Gellerup-projektet – hvordan kommer livet til at udspille sig i og omkring bygningen? – Social bæredygtighed handler blandt andet om inklusion, og allerede i byggeprocessen har vi sørget for, at der er praktikpladser og lærlingepladser, som kommer de lokale til gavn. I bygningen er der stor åbenhed, hvor kantinen og cafeen er tilgængelig for både medarbejdere, lokale og besøgende, ligesom der kommer et overdækket byrum med en masse aktiviteter. Vi vil etablere et iværksættermiljø, som flytter ind sammen med os, blandt andet starter et lokalt kafferisteri op.

Bæredygtighed skal tænkes ind fra starten – Bæredygtighed kræver tværfaglighed, og der ligger den helt store udfordring. Vi skal have fat i rådgiverne, så det fokus kommer ind fra starten. Arkitektur skal gå hånd i hånd med, og på rådhuset i Gellerup tog vi dialogen med rådgiverne fra starten, fortæller Bente Damsgaard Sejersen og fortsætter: – Som sagt har vi Gellerup-projektet haft fokus på social bæredygtighed og valget af byggematerialer, hvor vi er stolte af, at hele 80 % af materialerne er genbrug. Vi har i alle facetter af projektet forsøgt at genbruge, hvor det er muligt. Eksempelvis er den akustiske beklædning på bygningens betonkerner lutter genbrug fra plastikflasker, ligesom gulvet er af bejdset træ, som

– Vi har i dag et stort fokus på energiforbrug i både drift og projekter – og det holder vi fast i. Det er til gengæld ikke muligt at se samme klare besparelse ved at genanvende byggematerialer, som ved et nedsat energiforbrug. Men med et fokus på både energi og byggematerialer flytter man mest i længden – den brede tilgang rykker virkelig noget. Men materialer og især genbrugsmaterialer er et problematisk område, som kræver nye forretningsmodeller, ligesom der er større risiko. Her forsøger vi som bygherre at opkvalificere andre parter, ligesom vi ser på måder hvordan, vi kan dele den øgede risiko ved at genanvende materialer, siger Bente Damsgaard Sejersen og uddyber: – Vi arbejder med forskellige kasser for hvert materiale, og eksempelvis inden for mursten og knust beton er der specialister rundt om i virksomhederne, som ved nøjagtig hvad, der skal gøres inden for deres område. Min pointe er, at den rette viden er der. Nu har rådgiver, entreprenører og i særdeleshed bygherrer et fælles ansvar for at udvikle ét sammenhængende genbrugssystem, hvilket naturligvis hverken er billigt eller nemt. Men derfor skal man ikke afholde sig eller være bange for at gå forrest.


Og vi holder hvad vi lover. Det har gjort os til landsdelens største ingeniørvirksomhed

ol di og gh ng e he op rre sun ds før rå d ce els dg he d iv nt B e e er af er sce By sø i 2 b n f el ud gh gsc ig . eta orb ter in ge p ny bud erre en d nd e a e t ls ba t be , pr råd er e S v e f Ko e m fo nke søg ojek givn ka d l d rK m n Ko in ed s t i l in ol . Pr cen erin ng ld g k udb i di in ng oje ter g o for gs g om ud, sy m Ko kte på g o bin ban ge un pro t m ud Sk pfø del ke hu es jek m s a r s. un føre ml els e m n su ter in e nd i n e. s e gs af g d -

INGENIØR’NE har gennem flere år haft en god og stabil vækst med spændende og udviklende byggeprojekter i alle størrelser. Vi er i dag over 90 medarbejdere som udfører byggeprojekter i alle størrelser. Vor udvikling bygger på enkle “værdier”, hvor vi skaber gode projekter efter “gamle” dyder. Vi vil have et højt fagligt niveau med projekter udarbejdet af erfarne medarbejdere, som har ansvar og respekt for både projekter og kunder. Årligt over 600 opgaver med håndværkerudgifter op til 750 mill. kr. Vi holder, hvad vi lover og leverer projekter til tiden og i den aftalte kvalitet. Så enkelt ønsker vi at drive landsdelens største og mest spændende ingeniørvirksomhed.

www.ingenior-ne.dk INGENIØR’NE A/S Jernbanegade 1 6700 Esbjerg

INGENIØR’NE A/S Kokholm 1 6000 Kolding

INGENIØR’NE A/S Sivlandvænget 27 5260 Odense S

Se Pr ng o fo je eby tio rde ktet gn l m ner t på be ing st p og ed 1 . St 5 se år a å S u t 0 e la e V n f e k s v kl en nik tk. tag ges 158 S E as er t k a e u æ m Re s en sbj m e e g l tig gio A ikla der bula ed eta kel erg ge tm h he ne og ss . B t an ns ov e 2 yg orie ove r o d. d g ds r kr er 02 in g t e s av ho 0 rie am dg ilhø se l t a s d n r til t bæ er i am er u au ng, end ges re øvr t in dfø dito blo e fu tue dy ig de r riu db r n kl t i g- t m ank kim a

By

K

Vi er INGENIØR´NE


16 ANNONCE

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Ny løsning sætter stop for sne og fugle under bølgepladetaget På Building Green i Forum kan man blandt andet møde Expo-net, der dukker op med en ny løsning på et gammelkendt problem Tekst af Tim Panduro

 D

e fleste montører og ejere af bølgepladetage kender problemet; at fugle meget ofte piller snefang ud, så de kan komme ind i hulrummene under pladerne. Ikke alene kan det give problemer med støj og snavs fra fuglene – det kan også give problemer med, at sne uhindret kan fyge ind under tagpladerne og lægge sig i loftrum. På den kommende Building Green-messe i Forum kan man opleve den danske virksomhed Expo-Nets bud på en løsning. – Vi har udviklet en snefang, som fugle ganske simpelt ikke kan få ud, og det vil vi præsentere sammen med vore mere traditionelle snefang, siger salgschef Niels Arp-Nielsen. – Elementet kan monteres i såvel tagfoden samt ved tagrygningen, og kan anvendes ved nyetablering samt eftermonteres på eksisterende tage. Elementerne giver en god ventilation på loftet, og sikrer mod at

fugle trænger ind samtidig med, at det minimerer risikoen for, at fygesne trænger ind på loftet, lover Niels Arp-Nielsen.

Græsparkering og vandafledning Snefanget er ikke det eneste, som ExpoNet medbringer til Building Green. – Vi vil blandt andet præsentere vores regnvandsfaskiner, der er effektive til at bortlede vand, og som kun fylder en femtedel i forhold til gammeldags stenfaskiner. Desuden viser vi et armeringsnet til grønne græsplæner, så man kan lave midlertidige eller permanente parkeringspladser, uden at græsset bliver beskadiget, siger Niels Arp-Nielsen, der ser frem til at deltage på messen i Forum. – Vi forventer, at vi kommer til at tale med en masse mennesker og sprede kendskabet til vores produkter. Det er en oplysningsmesse, hvor vi forventer at svare på en masse spørgsmål. Det er i første omgang vigtigere end det direkte salg, siger Niels Arp-Nielsen.

Living Better

Fremtidens grønne indeklimaløsning til både energirenovering af etageejendomme og nybyg

VARME, VENTILATION OG GODT INDEKLIMA – HELT ENKELT Bedre indeklima og massive besparelser I etageejendomme åbner vores unikke Living Better-løsningen for helt nye muligheder for at etablere godt indeklima med et minimum af indgreb i bygningen og en særdeles attraktiv energiøkonomi. Besøg vores stand på Building Green og hør mere om verdens måske mest enkle indeklimaløsning.

Horn Group Sortebjergvej 2 DK-6640 Lunderskov

+45 7558 5087 horn@horngroup.dk horngroup.dk


Spar tid og penge i byggeriet -slip for at spartle, pudse og grunde! er en vægspånplade med grundet malingstapet - klar til maling eller tapetsering - og meget præcise samlinger, der overflødiggør spartling og pudsning.

Støvfri proces! Enkel montering! Klar til maling! Nemt, rent og hurtigt!

1. Monter pladerne 2. Mal eller tapetser 3. Færdig skruefast væg! Format: 12x620x2390mm 12x620x2600mm 12x620x2800mm

Se mere på www.dlh.dk Eller kontakt DLH på tlf. 43 500 700 for mere information


18

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Arkitektur og teknologi bringer plejebolig tættere på hjem I Silkeborg Kommune har Årstiderne Arkitekter tegnet et nyt plejecenter, hvor arkitektur og ny velfærdsteknologi skal give de bedst mulige bo- og arbejdsforhold for ældre og personale. Tekst af Kamilla B. Kjærgaard

 M

Silkeborg Kommunes forarbejde var både plejepersonale og Ældrerådet med til at udvikle boligmodulerne, hvor en af de særlige features er en loftlift, som er integreret og skjult i loftet. Samtidig er det en og samme skinne, loftliften kører i fra sengen og ud på badeværelset, og den ældre skal ikke længere opleve ubehaget ved at skifte mellem to lift-systemer. Også toiletterne er specialt udviklede, så de kan bevæges op og ned i højden og som noget nyt fra side til side. Det gør det både nemmere for de ældre, som selv kan benytte toilettet, og giver god plads til hjælpere, hvor der er brug for det. Desuden er den generelle belysning udført som døgnrytmelys, som mimer dagslysets farver. Det hjælper med at bevare særligt demente ældres døgnrytme, også hvis de vågner om natten.

idt i Silkeborgs naturskønne sø-landskab med Jorn Museet som nabo, er 96 ældre og 24 voksne handicappede flyttet ind i et nyt plejecenter, hvor arkitektoniske og velfærdsteknologiske løsninger er sat ind for at skabe en så hjemlig atmosfære som muligt, såvel som en god og velfungerende arbejdsplads. Marienlund Plejecenter er det første store skridt i Silkeborg Kommunes nye plejeboligplan. Det 15.000 m2 store center rummer, foruden 120 boliger, center- og dagtilbud for kommunens ældre.

Mødet mellem to skalaer At placere et så stort byggeri i et landskab, hvor naboerne er et til to-etagers villaer, kolonihaver og et kunstmuseum i samme lille skala, var en udfordring. – Det er en spændende grund, der ligger i Silkeborgs sydby, tæt på skove, søer og vandløb. Vi skulle bygge i op til fem etager i et område, som primært er omgivet af villaer og kolonihaver. Så vi har arbejdet med, hvordan man skaber en harmonisk overgang i det skalaskift, fortæller Jan Emmertsen, arkitekt og kreativ leder hos Årstiderne Arkitekter. Løsningen blev at variere byggeriets materialer, så de nederste en til tre etager står i røde teglsten med mørk fuge, og de øverste to til tre etager er lette, lyse facader i Rockpanel med aluminiumsprofiler, som giver relief og leger med lys og skygge. – Jeg synes, det er lykkedes godt, de øverste etager har himlens farve, siger Jan Em-

mertsen og fortæller, at også naboerne har taget godt i mod byggeriet.

Hjem frem for institution I plan danner plejecentret et H, hvor boligerne ligger i de nederste plan, og dagcenteret og de forskellige aktivitetsrum, som wellness, snoezelrum (sanserum) og herreværelse, ligger på de øvre plan ud for elevatorkernen, så beboerne har nem adgang. Man ankommer fra øst, hvor der bl.a. er en café og et smukt kig ned mod Jorn Museet, mod vest er der grønne haver. Forbindelsen til det omkringliggende landskab er der også lagt vægt på inde fra boligerne, i opholdsrummene og gangarealerne. Der er arbejdet med at trænge den institutionelle fornemmelse i baggrunden og fremhæve følelsen af et hjem - noget, der står højt på dagsordenen i et moderne plejecenter.

– Facaderne knækker let, og det er udefra med til at nedbryde fornemmelsen af de store volumener, mens man indefra, når man står i gangen, får en dynamisk oplevelse, hvor man skal bevæge sig lidt for at få det lange kig. Og når man får det, så er det udover landskabet og skoven, siger Jan Emmertsen. I opholdsrummene er der lagt vægt på at skabe mindre rum i rummet, hvor beboerne kan finde deres egne kroge med en blød stol. Vægfarven er en anelse varmere hvid end basishvid og, hvor det har været muligt, er der anvendt træoverflader og materialer, der nedtoner oplevelsen af institution.

Livskvalitet med velfærdsteknologi Inde i boligerne er det især nye teknologiske løsninger, som er med til at gøre livet så behageligt for beboerne som muligt. I

– Et af succeskriterierne for vores arbejde var, ud over selvfølgelig at tegne et godt hus til beboerne og byen, at der var økonomi til indarbejde den nye smart home- og velfærdsteknologi, siger Jan Emmertsen.

Grøn energi og grønne tage Bæredygtige løsninger har der også været fokus på i byggeriet, som er energiklasse 2015. Ca. 80% af energiforbruget til opvarmning og brugsvand bliver forsynet via lavtemperatur-fjernvarme, og et solcelleanlæg, som kan producere strøm svarende til 18 parcelhuse, er integreret i en del af tagfladerne. Andre tage er grønne tage, som sammen med lavninger i landskabet, forsinker nedsivningen af regnvand. Dersuden er køkkenet forsynet med affaldskværne, der bortleder til en central affaldsbeholder, som derfra kan sendes til biogasanlæg.


FREMTIDENS FACADER – TEGL OG NATURSKIFER Robinievej i Albertslund Arkitekt: ONV Arkitekter + Jaja Architects Entreprenør: Scandibyg

VIDAR – teglspån til lette facadekonstruktioner

• Tegl i verdensklasse • Levetid +50 år • Ingen vedligeholdelse • Vægt kun 31 kg/m2 • Uorganisk montagesystem • Økonomisk fordelagtigt Ravnkildevej i Aalborg Arkitekt: KAAI + EFFEKT Entreprenør: MT Højgaard

– facadesystem med naturskifer

• Ægte spansk skifer • Levetid +50 år • Ingen vedligeholdelse • Vægt kun 24 kg/m2 • Økonomisk fordelagtig • 4 forskellige montagesystemer salg@komproment.dk

·

www.komproment.dk Jellingvej 11 DK-9230 Svenstrup Tel.:+45 9652 0710 Fax:+45 9652 0111


20 ANNONCE

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Regnvandshåndtering med herlighedsværdi Danmarks byer er i en rivende udvikling. Der bygges og renoveres boliger og erhverv på livet løs, og flotte arkitektoniske perler blomstrer op. Et godt byområde ligger tæt på indkøbsmuligheder, institutioner, kulturelle tilbud, og ikke mindst grønne områder. Men for at fremtidssikre at det grønne bymiljø består, er det vigtigt at tænke fagligt og langsigtet i projekteringen. Tekst af Elias Inceer

 F

regnhændelse, eller hvor meget vand der ønskes håndteret med træerne:

orskning viser, at vi bliver gladere og sundere, når vi er i nærheden af naturen. Livet i det grønne giver mærkbare trivselsmæssige og æstetiske fordele. Med træer omkring os sikrer vi i øvrigt dels en uundværlig biodiversitet og et godt både fysisk og psykisk klima. Med en stigende tilflytning til de stadigt voksende byområder er det derfor ekstra vigtigt at tænke beplantning ind i de urbane områder.

– Beregningerne tilpasses projektets forudsætninger, og med udgangspunkt i nyeste regndata og anbefalingerne for dimensionering fra spildevandskomiteen får de projekterende altså databaserede argumenter for at integrere det grønne som en del af vandhåndteringen.Træplantning bliver dermed mere end blot et spørgsmål om æstetisk og rekreativt udbytte, afslutter Martin Theill Johansen.

– Når vi er i byen, så har vi brug for noget at kigge på, og være ude i, for at få stimuleret vores sanser. Her kommer parker, frodige friarealer og grønne gader ind i billedet, for det kan sagtens lade sig gøre at være tæt på naturen, selvom man bor centralt. Det grønne kan i høj grad bidrage til byområders identitet og forøge attraktionsværdien samtidig med, at der kan skabes en mere tryg, udfoldelsesrig og afslappet hverdag, fortæller landskabsarkitekt Martin Theill Johansen fra Milford.

Den grønne økonomi Der er både god fornuft og økonomi i at tænke beplantning ind i vores metropoler. Gennem en optimal landskabsmæssig planlægning kan vi håndtere og aflede regnvandet og minimere oversvømmelser til fordel for både kældre, kloaksystemer og byens natur: – At tænke natur og især træer ind i byplanlægningen har udover de æstetiske fordele også en lang række praktiske driftsfordele for byen. I stedet for udelukkende at udbygge kloaksystemerne og anvende byens eftertragtede overflader til beplantede regnbede og andre arealkrævende løsninger, kan man koble regnvandshåndtering med træplantning og derved bruge nedbør som en aktiv resurse til at skabe store

Den grønne vision

Visualisering af det moderne bærelagssystem fra det første pilotprojekt i Hammerensgade i København. Siden den første etablering i efteråret 2016 er der blevet udført flere DeepGreen-projekter rundt om i Danmark og adskillige er ved at blive projekteret eller anlagt. sunde og flotte træer, siger Martin Theill Johansen. Netop det sunde træ er fokuspunktet i DeepGreen-konceptet, som man hos Milford rådgiver om. Et system af underjordiske vækstceller, der bærer en belægning, giver et stort rodvolumen så overfladevand opmagasineres og optages af træerne. Den moderne og innovative plantegrube sikrer en ukomprimeret rodzone, god luftudskiftning og fordeler indløbsvandet ud til hele rodnettet og sørger derved for en effektiv afdræning, så træerne ikke drukner. – Træer etableres desværre ofte i utilstrækkelige plantegruber, hvilket betyder, at

I 2013 blev to historiske alléer genetableret i Christiansfeld, der i 2015 blev udpeget til Verdensarv af UNESCO. Træerne indgår som et markant element i byen og dens fremtoning. De er etableret i moderne, rodvenlige vækstceller, og allerede her fire år efter plantning ses resultatet af de gode vækstforhold. Foto: Thomas Thinghuus, Kolding Kommune

Milford samarbejder med landskabsarkitekter, ingeniører, arkitekter, entreprenører og anlægsgartnere samt deres bygherrer med skarp og målrettet fokus på forbedring af bymiljøet og robust grøn infrastruktur rundt om i Skandinavien. Foruden faglig sparring og teknisk rådgivning om træplantning og regnvandshåndtering tilbyder Milford forskellige løsninger til kantafgrænsninger, sokkelrender og wiresystemer til vægbeplantning.

bymiljøet efterlades med træer der mistrives. Et træ i sund vækst kan tilbageholde og fordampe store mængder vand, og med DeepGreen kan vi både tilbyde træerne de optimale forhold for vækst og trivsel samt sikre punktvis regnvandshåndtering. I modsat fald risikerer man, at træerne stagnerer eller dør med omkostninger til eksempelvis genplantning til følge, fortæller Martin Theill Johansen.

Den grønne projektering Med DeepGreen-konceptet kan der foretages beregninger, når træerne indgår i vandhåndteringen, eksempelvis hvor mange træer der skal plantes i forhold til en given

Når der skabes plads og sikres tilpas rodvolumen, så er der basis for at byens træer kan opnå god vækst og bidrage positivt til byens miljø, som her i Aarhus Midtby.

Træer kan bidrage til at et område opleves trygt og frodigt samt til at synliggøre årstidsvariationen – også i et nyt boligområde, som her i August Schades Kvarter, hvor SLA har skabt attraktive grønne uderum. Med de rette vækstvilkår kan træerne i langt højere grad opfylde deres formål og øger deres egen merværdi som årene går.


Særtillæg | building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

21

Novopan spånplader er blandt frontløberne i den cirkulære økonomi - og Svanemærket Cirkulær økonomi handler i bund og grund om, at vi alle passer bedre på jordens sparsomme ressourcer. Når det gælder brug af træ, kan vi genanvende træaffald til f.eks. nye gulvspånplader og dermed beskytte naturen og vores skove mod overforbrug.

 H

Eneste Svanemærkede gulvspånplader

vert år smider hver dansker møbler og andet træ på affaldspladsen svarende til 2 kommoder eller 3 europapaller - det bliver til cirka 50 kg træ-

Novopan er den eneste leverandør, der har fået det eftertragtede Svanemærke for Spaandex Green Line serie af spånplader til både inventar, undergulve og gulvvarmesystemer - og det er der en god forklaring på.

affald for hver.

Træaffaldet kommer fra byggepladser, industrivirksomheder og private husholdninger, og det skal alt sammen bortskaffes, brændes eller deponeres. Men hvorfor ikke genbruge træet i stedet og få en merværdi og et bedre miljø ud af naturens egne ressourcer.

Måske Danmarks største genanvendelsesvirksomhed Faktisk er genanvendelse af træaffald den bærende ide bag produktionen af danske spånplader til møbler, køkkener, gulve og vægge hos Novopan Træindustri på Djursland, der er en del af europæiske Kronospan.

– Derfor bruger vi avancerede metoder til maskinelt at nedbryde og sortere affaldet, så kun det rene træ går ind i produktionen af vore højtforædlede pladeprodukter. De frasorterede metaldele sorterer vi og sælger til omsmeltning og genanvendelse.

Bæredygtigt og CO2 neutralt

Virksomheden har i en lang periode arbejdet målbevidst på at reducere klimapåvirkningerne ved fremstillingen og ved at nedbringe CO2-belastningen. Det er blandt andet sket ved, at man har øget anvendelsen af rent træaffald, så det nu udgør mere end 70% af de træråvarer, som Novopan bruger i spånpladerne. Resten er PEFC- og FSC-certificeret træ fra bæredygtige danske skove.

“Novopan Klimagulve er de eneste gulvvarmeplader, som er Svanemærkede

Den effektive sortering af træet betyder, at der altid vil være trærester tilbage, som ikke kan bruges i produktionen. De kan til gengæld brændes og indgår i Novopan’s egen energiproduktion, der dækker op mod 80% af virksomhedens energibehov helt CO2-neutralt.

Frontløber i den cirkulære økonomi

Ved at genanvende og videreforædle store mængder træaffald til nye spånplader reduceres behovet for deponering og afbrænding.

Ifølge Miljøstyrelsen er anvendelse af træaffald i sig selv bæredygtigt og CO2-neutralt. Og fordi træ, der genanvendes som råmateriale i spånpladerne, ikke kræver den samme tørring som frisk træ fra skoven, medvirker det til at reducere energibehovet og dermed behovet for at supplere med fossile brændstoffer. Det reducerer CO2-belastningen betydeligt.

Op mod tre fjerdedel af træet i Novopan spånplader kommer i dag fra genanvendelse af kasserede møbler, spånpladerester fra møbelindustrien, træ fra nedbrydning, gamle paller og udtjente kabeltromler. Den sidste fjerdedel er friskt træ enten som fraskær i træindustrien eller fra bæredygtige, certificerede danske skove.

– En del af det træ, vi får ind, indeholder ofte beslag, søm, skruer og glas, fortæller Peter B. Simonsen, produktspecialist hos Novopan.

Ved i stigende grad at bruge træbaserede løsninger bidrager vi aktivt til, at jordens råstoffer rækker længere og at CO2-belastningen reduceres, tilføjer Peter B. Simonsen.

Ved bevidst at vælge en cirkulær tilgang til fremstilling af spånplader er Novopan både med til at øge beskæftigelsen og reducere udnyttelsen af jordens ressourcer.

Her forvandler man årligt mere end 220.000 tons træaffald til nye møbel- og byggeplader. Forbruget af affaldstræ svarer til et lastvognstræk hver time døgnet rundt. Det gør Kronospan til formentlig Danmarks største, når det gælder genanvendelse af træaffald.

Alle materialer sorteres og genanvendes

For danske Novopan har det være et velovervejet valg, at tilvælge træaffald som deres primære råvare.

Beregninger viser, at når Novopan vælger at genanvende og forarbejde træet i stedet for at brænde det, skabes der arbejdspladser i træindustrien svarende til ca. 54 mandtimer pr. ton tørt træ mod kun 2 mandtimer, hvis træet i stedet bliver brændt, f.eks. i et varmeværk. Læs mere på Novopans hjemmeside.

Novopan Klimagulve reducerer energiforbruget Der er mange penge at spare på varmeregningen ved at vælge lette gulvvarmesystemer frem for gulvarme i tunge bygningsdele - det viser undersøgelser fra DTU. Klimagulvene har en væsentlig bedre energiudnyttelse, så varmeforbruget kan reduceres med 5-6 % sammenlignet med tunge gulve. I rum med store syd- og vestvendte vinduer kan reduktionen i energiforbruget nå helt op på 15%. Den mindre termiske masse i de lette gulve er forklaringen på, at de hurtigere kan tilpasse sig ændringer i rummets temperatur, f.eks. fra solindfald, og hurtigere lukker op igen, når der er behov for mere varme. Det sparer energi.


22 ANNONCE

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Fremtidens byggeri med Svanemærket Byggeriet står i Europa for 40 % af det samlede energi- og materialeforbrug. Byggebranchen spiller derfor en essentiel rolle i forhold til at sikre en bæredygtig fremtid. Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen. Og interessen for Nordens officielle miljømærke er stigende i byggebranchen. Tekst af Alexander Tengbjerg

 D

er er så mange certificeringer i byggebranchen, at det kan afstedkomme en del forvirring, særligt hos slutbrugeren. Svanemærket har den styrke, at de fleste i Norden kender mærket og har tillid til det. Det er samtidig en certificering, der sikrer, at byggeriet lever op til skrappe krav i hele dets livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affaldsog recirkuleringsfasen.

tror der kommer flere krav til byggematerialer. Det med skadelige stoffer er svært at overskue, så det skal være tydeligere og nemmere at finde de miljørigtige materialer. Lovgivningen vil sikkert blive inspireret af Svanemærket, så der kommer mere fokus på at undgå skadelige stoffer i fremtiden. Og tror jeg, der kommer fokus på tilgængelighed af miljømærkede byggematerialer.

– Et svanemærket byggeri er bl.a. kendetegnet ved et lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materialelogbog samt god kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart. Alt sammen noget, der er med til at fremme den cirkulære økonomi, forklarer Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark i hele Norden er der i disse år stigende interesse for svanemærkede byggerier. Alene i Danmark er der i dag mere end 360 færdigbyggede lejligheder, enfamiliehuse, rækkehuse og børneinstitutioner, som er svanemærkede. Og mere end 400 er til salg og under opførelse.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og findes i dag på mere end 12.000 produkter og serviceydelser i Danmark.

En skarpere byggeproces Selvom der er mange krav til et svanemærket byggeri, er det dog muligt at nå i mål, uden at byggeprocessen forsinkes eller fordyres.The Hill i Hillerød, som PKA står bag, er Danmarks første svanemærkede lejeboliger, og her har alle parter været enige om, at vejen til Svanemærket har været det hele værd, da det hjalp til at skabe en strømlinet og mere effektiv byggeproces.

Hvad er Svanemærket?

Det overordnede mål med Svanemærket er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning; på den måde gavner Svanen både mennesker, miljøet og jordens ressourcer.

– Med Svanemærket er det f.eks. væsentligt med håndtering af affald i byggeprocessen, da der er fokus på at minimere byggeaffald – og det er absolut en økonomisk besparelse. Og så er der fugtproblematikken – der er store krav til, hvordan man sikrer, at der ikke bliver indbygget fugt. Vi valgte at have et firma, som professionelt arbejder med fugtproblematik fra dag ét i processen. Som projektchef er fugt ellers altid en stressfaktor. Samarbejdet med dem var ikke fordyrende for projektet som helhed. Byggeteknisk var det godt at arbejde med Sva-

nens krav, og huset blev bygget på 12 måneder, fordi alt blev håndteret systematisk, og der ikke var overraskelser undervejs, fortæller indehaver af RG2 Jan Hedin, der har været totalentreprenør på projektet. Også Andreas Lauesen fra Force4 Architects, som var arkitekt på projektet The Hill, har gode erfaringer med Svanemærket: – I fremtiden tror jeg nærmest, det bliver standard at bygge som Svanemærket gør. Det giver god mening at arbejde sådan. Jeg

Netop helheden er Svanemærkets styrke, fordi der er stillet miljøkrav hele vejen fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering – det vil sige i hele produktets livscyklus. På samme måde bliver der stillet krav til et svanemærket byggeri, for at nedsætte den samlede miljøbelastning lige fra byggeriet starter, bliver taget i brug og til sidst en dag skal rives ned.


Særtillæg | building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Oras Electra. Det elegante og stilfulde design, gemmer på et avanceret teknologisk indre. Design og teknologi giver en stilfuld og brugervenlig oplevelse.

Oras Electra. Avanceret teknologi i elegant design. Oras er markedsledende inden for elektroniske armaturer til hjemmet og offenlig brug. Udvalget udvides med 2 nye design modeller. De nye Electra armaturer er i et moderne og tidløst design, mens den avanceret teknologi giver en fantastisk brugeroplevelse. Få mere inspiration på www.oras.com

23


Tempus Heat A/S

– din partner indenfor energieffektiv opvarmning

Tempus Heat A/S er en moderne rådgivnings- og handelsvirksomhed med fokus på energirigtige systemløsninger til både komfort- og industriopvarmning. Vi er specialiseret i korrekt dimensionering af lufttæpper til alle formål. Vores produkter lagerføres i Danmark og leveres fra dag til dag. Kontakt os i forbindelse med projektering, dimensionering eller udførsel og benyt vores uforpligtende rådgivning

Støjsvage kaloriferer med intelligent plug-and-play styring

Lad os hjælpe med beregninger af energibesparelser og ansøgning om energitilskud

Europas største sortiment af energibesparende varmlufttæpper

Effektiv varmeudnyttelse med luftkonvektorer

Mød os på stand nr. 2 på Building Green i Forum den 1.-2. november 2017

duk

ti

an

s 5 år

g

Tempus Heat A/S,

ar

prod u

ro

ti

For et komfortabelt og energieffektivt indeklima.

felsgaran kt

p

Lufttæpper Strålevarme Kaloriferer Konvektorer Styringer

t f el s

Helge Nielsens Allé 6H, 8723 Løsning T

Slotsmarken 18, 2970 Hørsholm +45 50 80 20 23 info@tempusheat.dk www.tempusheat.dk

Boa 5 sektion 4  
Boa 5 sektion 4