Page 1

EL & TEKNIK 2018


2

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

Hvad venter forude for den danske installationsbranche? På EL & TEKNIK messen 2018 vil temaerne være lovændringerne på installationsområdet og den igangværende digitalisering, hvor eksempelvis Internet of Things åbner op for nye forretningsmuligheder. Da kundernes efterspørgsel og viden vokser, er det vigtigt som installatør og fagmand at holde sin viden opdateret. Tekst af Mikkel Weber Sandahl. Foto af Joachim Rode.

 E

L & TEKNIK messen arrangeres af den tekniske brancheforening for producenter og leverandører VELTEK i samarbejde med Dansk Energi. Bygge- & Anlægsavisen har talt med adm. direktør for VELTEK, Per Rømer Kofod, om messen, og hvorfor det kan svare sig at tage en dag ud af en travl kalender, selvom ens virksomhed måske har ordrebogen fuld.

Hvorfor skal installatørerne tage på EL & TEKNIK? – I dag går udviklingen inden for elinstallationer til byggeriet hurtigere end nogensinde før, og her er messen den mest effektive måde at holde sig opdateret på. Udstillerne har udvalgt de vigtigste nyheder at vise frem, og producenternes egne eksperter står klar til at fortælle og besvare alle spørgsmål. Man kommer til at sætte en hel dag af, men så har man til gengæld et godt billede af, hvor branchen bevæger sig hen.

få en pejling af hvor, markedet bevæger sig hen, så er der her en god mulighed for at indhente inspiration til videreudvikling af egen forretning, og så må vi ikke glemme, at messer også er den bedste mulighed for skabe personlige relationer med samarbejdspartnere.Viden går begge veje, og både leverandørerne og installatørerne kan drage fordel af hinandens feedback. Derfor er det vigtigt at tage sig tid til den dialog og få et indblik i, hvad der kommer til at ske i ens branche i fremtiden. På messen får du også viden, som måske ikke er relevant lige nu, men kan blive afgørende om tre måneder eller længere tid, hvor nye udfordringer dukker op, fortæller Per Rømer Kofod og tilføjer:

branchen skal være med til at sørge for, at IOT-løsninger ikke havner hos aktører uden for installationsbranchen:

– Selvom man har ordrebogen fuld, så skal man ikke udelukkende fokusere på det – det er vigtigt hele tiden at udvikle sin virksomhed og blive dygtigere. Det gør man ved løbende at indhente ny viden, og det bør man prioritere. Også når man har travlt.

– Fagmesser har generelt ændret karakter, og i dag er man på arbejde, når man er på messe. Mange har bundne opgaver med hjemmefra, og folk ønsker ikke at spilde tiden. Derfor har vi sat fagligheden i højsædet, og der er således kun én scene i år – Fagligt Forum – hvor fokus ikke er på produkter, men på branchemæssige problematikker og muligheder. Eksempelvis vil der være et oplæg om lyskvalitet med fokus på LED og tekniske aspekter ved lyskvalitet som farvegengivelse osv., fortæller Per Rømer Kofod og fortsætter:

Men den viden kan man også få derhjemme via internettet?

Hvad kan de besøgende forvente sig af messen?

– Jeg plejer at sige, at man ikke kan blive inspireret af sine egne tanker. Messen er en mulighed for at få et overblik over hvad, der rører sig – og på den baggrund kan man så efterfølgende foretage sine egne til- og fravalg, alt efter hvad, man vil kunne tilbyde sine kunder, siger Per Rømer Kofod og fortsætter:

– Digitalisering er et vigtigt tema, fordi det er et område, som vil påvirke installationsbranchen. I gamle dage var det sådan, at hvis man ikke fortalte kunden om de tekniske muligheder, som er til rådighed, så fik de intet at vide. Sådan er det ikke i dag, her er den viden tilgængelig alle steder på Internettet og ikke nok med det, så er der nye teknologier som Internet of Thing (forkortet IOT), som er et netværk af alle elektroniske enheder, der er i stand til at indsamle og dele data via sensorer, og den udvikling, ved vi, interesserer slutbrugerne. Så her er man nødt til at have en grundlæggende viden, når man taler med sine kunder. Samtidig er priserne på sensorer til IOT-løsninger faldet og er i dag nede i et attraktivt prisniveau, som åbner op for anvendelsen i elinstallationerne. For den visionære installatør kan det være en ny forretningsmulighed, siger Per Rømer Kofod og pointerer, at installations-

– Du skal huske, at det er branchens tekniske specialister, som er til stede på messen – det er ”guruerne” inden for hver sit område, som man kan have en direkte dialog med. Og efter messen har man så en kontaktperson, som man kan ringe til, når man står med en opgave, som kræver nytænkning. Det er guld værd at have adgang til den viden.

Hvad med dem, der ikke har tid til at tage på messe? – Langt de fleste har heldigvis travlt i installationsbranchen i disse dage, men ud over at

– Vi så hvordan, der på el-bilsmarkedet kom nogen udefra og satte overlæggeren, som den etablerede bilbranche lige siden har prøvet at leve op til. Det samme kan nemt ske her, så det er vigtigt, at installatørerne tager teknologien til sig og implementerer den som en naturlig del af installationerne og de ydelser, de leverer til kunderne. Udviklingen kommer alligevel, så hvorfor ikke gå efter en del af kagen og gerne en stor del af kagen?

Hvilken udvikling går EL & TEKNIK messen igennem?

– Fagligheden gennemsyrer det hele, og alle tre dage vil Steen Søgaard fra Sikkerhedsstyrelsen være på scenen og tale om den nye lovgivning på installationsområdet. Her er der sket meget siden messen i 2016, hvor vi kiggede ind i de dengang kommende regler. Sikkerhedsstyrelsen har sidenhen gjort sig nogle erfaringer, som de også tale om.

Har du gode råd til folk, som planlægger at besøge messen? – Engang kunne det at komme på messe være en form for belønningstur for en eller flere medarbejdere. I dag er det meget anderledes.At besøge relevante fagmesser er en del af det at drive en teknisk virksomhed professionelt. Derfor ser vi ofte at besø-

gende har en bunden opgave med, når de træder ind ad døren. Det kan være at finde nye produkter eller specifikke løsninger, men også at indhente inspiration til at udvikle egen virksomhed og skabe øget værdi for kunderne. Mit råd til de besøgende skal helt klart lyde, husk nu at dele den viden, I uundgåeligt får på messen, med de kolleger, som ikke fik muligheden for at komme på messen. I mange virksomheder samles alle medarbejdere en gang i mellem, og her vil det være nærliggende at fortælle om erfaringerne fra messen. Det samme gør sig gældende, inden du tager på messe, hvor man tilsvarende kan spørge medarbejdere eller kolleger, om der er noget specifikt, man skal kigge efter. Maksimalt udbytte af et messebesøg er, når virksomheden får tilegnet sig ny viden, som kan styrke konkurrenceevnen. Jeg kan faktisk ikke se nogen grund til ikke at komme på messen, slutter Per Rømer Kofod.

Om VELTEK VELTEK er Danmarks største tekniske brancheforening og repræsenterer cirka 110 virksomheder med en samlet omsætning på over 27 milliarder kroner i Danmark. VELTEK repræsenterer producenter og leverandører inden for fagområderne el, vand, varme og ventilation – kort sagt tekniske installationer fra væg til væg i byggeriet Adm. direktør er Per Rømer Kofod.


PASSION FOR LIGHTING SG tilbyder et stort udvalg af LED armaturer. Sortimentet indeholder alt fra vandalsikre IP65 armaturer, stilrene spots til bolig og retail, energieffektive løsninger til kontor, uddannelse, Health Care til moderne vej & park belysning.

NEW

SLIMLINE PRO

NEW OUTDOOR FRAME

GET TO KNOW LEDDIM SMART · Smart lysdæmpersystem · Bluetooth kommunitation og styring via App. · 5 års systemgaranti på dæmper når den benytte sammed med SG produkter.

KOM OG BESØG OS PÅ DANMARKS STØRSTE

ELFAGMESSE EL & TEKNIK OG SE ALLE VORES SPÆNDENDE NYHEDER MESSEN FINDER STED I ODENSE CONGRESS CENTER

D. 15 - 17 MAJ 2018

MØD OS PÅ STAND C-3518 OG HUSK AT BESØGE VORES UDENDØRS AREAL U-8000

Læs mere om produkterne på www.sg-as.dk SG Armaturen A/S

+45 7070 7213

info@sg-as.dk

www.sg-as.dk


4

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Brandsikkerheden for kabler nedprioriteres i Danmark På El & Teknik messen sætter Scankab Cables fokus på de nye brandklasser for kabler, hvor vi i Danmark ligger klart under vores nabolande. Virksomheden mener, man bør forholde sig til bygningerne individuelt, så der kan blive stillet højere krav til brandsikkerheden på eksempelvis sygehuse, plejecentre eller skoler. Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 B

esøgende på El & Teknik 18 vil kunne finde Scankab Cables stand på samme placering som de seneste mange år (A-1309), hvor virksomheden som én Danmarks førende producenter af kabler stiller op som en seriøs sparringspartner for kunder og samarbejdspartnere. Og i år ønsker man på messen at informere om de nye brandklasser for kabler, der allerede er trådt i kraft. – Med den nye byggevareforordning fra EU skal kabler ses en del af byggeriet på linje med andre bygningsdele såsom vægge, døre osv. Det er nyt, og her er det bekymrende, at man i Danmark har valgt kun at kræve brandklasse E som minimum for kabler. Hvis vi ser mod lande som Sverige, Norge,Tyskland m.fl. så ligger vi langt under deres krav, hvilket ikke stemmer overens med den måde, vi opfatter os selv på i Danmark – at vi på det her område bygger efter laveste fællesnævner, fortæller Søren Porse, CCO hos Scankab Cables og fortsætter:

”Hvorfor skal brandsikkerheden for kabler være dårligere i Danmark sammenlignet med vores nabolande?” – Der bliver bygget supersygehuse over hele landet lige nu, og specielt i et byggeri af den type, bør man ikke gå på kompromis med brandsikkerheden. På Nyt OUH har man for eksempel hyret en Italiensk entreprenør, som er vant til at bruge kabler i en højere standard på den her type projekter, og her risikerer vi, at de bliver bedt om at anvende kabler med risiko for højere brandspredning. Der er noget galt her, og vi får givetvis et problem på et tidspunkt. Kabler er sjældent årsagen til en brand, men de kan være glimrende brandspredere, hvor de nærmest kan fungere som lunter i en bygning via føringsvejene. Og i sygehuse vil føringsvejen ofte være gangarealerne, som også fungerer som flugtveje under brand. Specielt ved et sygehusbyggeri mener Søren Porse, at man tager en unødig chance ved at bygge tre brandklasser under det, de gør i Tyskland.

Hvordan risiko-vurderer vi vores bygninger? Brandklasser inden for kabler går fra B2ca til Eca, hvor B2 er den højeste klasse, og E er den ringeste, og ifølge Søren Porse er det en udbredt misforståelse, at kabler i klassen Eca bør benyttes i alt byggeri: – Vi skal vænne os til at se byggerierne individuelt og forholde os til byggeriets funktion. Når vi taler om vægge, gulve, lofter og vinduer, så klassificeres mange byggerier i B2ca eller Cca, og hvorfor så benytte kabler i Eca til det samme byggeri?

Søren Porse, CCO hos Scankab Cables Det pudsige er, at der ikke findes en ringere brandklasse end Eca inden for installationskabler, så hvis kablerne minimum skal overholde klasse Eca, ja, så er det problem løst. Men her skal vi huske den gamle historie om, at kæden ikke er stærkere end det svageste led. I Danmark bygger man nye supersygehuse med kabler ført rundt i bundter, og her vil disse kabler i en klasse Eca kun være omfattet af en test på 30 sekunder af et enkelt kabel. Et Cca kabel vil være testet i 20 minutter samt i et bundt svarende til den reelle installation. Søren Porse mener, at man bør differentiere mellem bygningerne, så man tager med i

”Specielt ved et sygehusbyggeri tager man en unødig chance ved at bygge tre klasser under det, de gør i Tyskland.” sine betragtninger, om det er et plejecenter eller et lager med stålbjælker. Og i Scankab Cables har man talt med forskellige rådgiver-virksomheder, som alle bakker op om at se nærmere på det enkelte byggeri.

Ikke nødvendigvis dyrere med mere brandsikre kabler

kabler, hvor de fik at vide, at kravet minimum var Cca. Scankab Cables beregnede et nyt tilbud, og her viste det sig, prisen ikke blev dyrere, hvilket var en glædelig overraskelse for teknikvirksomheden – en rigtig øjenåbner, udtaler Søren Porse og slutter af: – I Scankab Cables er vi langt fremme i vores produktudvikling, og alle kabler på vores lager på Fyn er i klasserne Cca og B2ca. Det er virkelig en fornøjelse at kunne bidrage til sikkerheden i byggeriet i en væsentlig grad, uden at økonomien belastes.

– For nylig havde vi en sjov sag med én af Danmarks største teknik-entreprenører, som havde budt ind på en opgave med Eca

Hvad betyder de nye standarder? Den tidligere standard IEC 60332-3 og alle underkategorier erstattes af EN 50575, som indeholder 7 underinddelinger: · Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca, Fca. De fire klassificeringer B2, C, D og E gælder direkte for elektriske kabler: EN 50575 indeholder 4 brandklasser, der direkte gælder for kabler. · B2 & C er de kabler med størst modstandsdygtighed i tilfælde af brand · Disse kabler giver størst beskyttelse · Her brandtestes i bundt som EN 60332-3 i 20 min. · I henhold til gældende regler skal kabler brandtestes i uafhængige laboratorier · Kontinuerlig opfølgning fra uvildig instans


5

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

Håndværkerportræt

Unge tager lærlingeuddannelsen mere alvorligt i dag Thomas Holst får mere kvalificerede lærlinge ind i Schneider Electric sammenlignet med dengang, han selv var ung mand på en byggeplads. I dag er lærlinge godt forberedt; mere modne og forventer en klar uddannelsesplan. De stiller større krav og er mere værd for arbejdspladsen. Til gengæld får de en firmabil på deres første arbejdsdag. Tekst af Peter Mulvany

 D

et er nogle dygtige lærlinge hos Schneider Electric. De klarer uddannelsen bedre og er gode til at tjene deres egen løn hjem i læretiden. Det fortæller servicedirektør Thomas Holst, der giver sine lærlinge en struktureret uddannelse som bygningsautomatikelektriker og firmabil i hele læretiden. – Vores lærlinge får en lille varevogn den dag de starter. Det er en markant forskel sammenlignet med tidligere, men vi gør det, så de bliver meget mere mobile og kan køre ud til en byggeplads i stedet for at følges med en svend, siger han. Thomas Holst har været leder lige indenfor bygningsautomatik siden han blev elinstallatør i 1985 hos daværende Esper Clemmensen, i dag Høyrup & Clemmensen. De seneste ti år har han været formand for Brancheforeningen for Bygningsautomation. Da han for første gang satte sin fødder på en byggeplads, var de nye lærlinge mindre kvalificerede. I dag kommer de med rygsækken fuld af færdigheder. De har kørekort og har taget 10. klasse eller en studentereksamen inden de starter på grundforløbet for elektrikere, og teknologien er gået fra regulatorer og relæer til programmerbare enheder, der kan kobles på internettet. I dag løser lærlinge opgaver,

der minder meget deres fritid, hvor de programmerer og laver netværk på deres egen computer. – Det gjorde ikke så meget, at de ikke vidste noget om it, for automatikken sad inde i tavlerne med transistorbaserede regulatorer, som ikke kunne programmeres eller kommunikere. Nu er det en kæmpe fordel, at lærlingene er så it-modne og kan arbejde med netværk og software, inden de kommer i lære, siger han.

”Vores lærlinge får en lille varevogn den dag, de starter” Lærlingene må dog ikke tage de værste synder med fra drengeværelset, hvor nogen måske bruger software uden licens.

– Vi får flere ansøgere med studentereksamen som har bevist en indlæringsevne og agerer selvstændigt og voksne. For 20 år siden gjorde de hvad der blev sagt uden at stille spørgsmål. I dag er de meget mere involverede og spørger ind, når der er noget de ikke forstår. Afstanden mellem leder og lærling er blevet væsentlig kortere, da arbejdet foregår mere i øjenhøjde med hinanden, siger Thomas Holst. Han oplever, at virksomheden og lærlingen tager læretiden mere alvorligt, så begge får et bedre udbytte og det bliver lettere at skrive en lærlingetime på regningen. Lærlingene kommer på fire skoleophold af ti ugers varighed på Den jyske Håndværkerskole i Hadsten. Den strukturerede læretid tiltrækker unge, som vælger Schneider Electric frem for andre lærepladser, fordi de ved præcis hvad de skal lære.

– De unge er vante med at hente software på nettet, men der skal købes licens af hensyn til sikkerhed og support og af hensyn til vores image som en professionel virksomhed, siger han.

”Afstanden mellem leder og lærling er blevet væsentlig kortere, da arbejdet foregår mere i øjenhøjde med hinanden”

Lærlinge er mere selvstændige

–Tidligere blev lærlingen hægtet på forskellige svende for at udføre forefaldende opgaver, så det var ikke altid let at få svendene til at tage lærlingene med på opgaver. I dag har vi en fuld uddannelsesplan fra det øjeblik de træder ind ad døren til de står med svendebrevet i hånden. Så kan vi målrette opgaverne til kompetencen, så vi kan

Thomas Holst mærker en større gensidig respekt mellem leder og lærling end tidligere, fordi man er bedre til at anerkende hinandens rolle på arbejdspladsen. Lærlingene er også blevet bedre til svære opgaver og til at arbejde selvstændigt. Og lærlinge er ikke bange for at stille spørgsmål..

udfakturere nogle timer allerede halvvejs gennem forløbet, hvor vi tidligere som regel kun fik værdi på sidste del af læretiden, siger Thomas Holst.

Kun få vil være chef De fagligt dygtige unge vil hellere øge deres faglige knowhow i stedet for at stige i hierarkiet. – De brænder for teknikken, og deres ambition er at blive den bedste indenfor deres felt og hele tiden lære om nye produkter. Ikke mange har lederambitioner og syntes, at det er kedeligt og bøvlet at være på ”øretævernes holdeplads”, siger Thomas Holst.

Bliver i virksomheden Tidligere fik de nyudlærte svende 13 ugers arbejde for at kunne oppebære fuld dagpengeunderstøttelse, hvis der ikke var arbejde til dem. Fremover skal Schneider Electric have endnu flere lærlinge. Nye lovkrav fra Christiansborg kræver, at en virksomhed som Schneider Electric skal ansætte flere lærlinge. De ekstra lærlinge vil komme ud på store byggepladser som supersygehuse og datacentre, hvor de kan få nogle lange forløb. – I dag beholder vi stort set alle. Det skyldes, at vi er blevet bedre til at spotte de rette kandidater, fordi deres kompetencer ligger på et højere niveau, og fordi vi har brug for arbejdskraften, siger Thomas Holst.

Nutidens lærlinge er mere modne og får en bedre uddannelse, siger Thomas Holst, servicedirektør hos Schneider Electric. Det gør dem mere værdifulde for virksomhederne.


6

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

SMART fra SG - Fremtidens intelligente bygningsstyring SMART er det nye smarthus system fra SG Armaturen A/S, og selvom den officielle lancering i Danmark først sker til årets El & Teknik messe i Odense, er systemet allerede på markedet, og dets muligheder bliver hen over 2018 udvidet kraftigt.

 S

MART er en helt traditionel lysdæmper, som også kan kommunikere med SMART App`en, som allerede ligger til download i både App Store og Google Play. Med lysdæmperne kan man tænde/slukke og dæmpe på helt sædvanlig vis. Lysdæmperen er lanceret som en væg -model til euro vægdåser, og derfor allerede tilgængelig på markedet.Til de danske installationer er det dog fortsat FUGA materiel, som dominerer markedet, og derfor er der 2 nye lysdæmpere på vej. En LEDDIM Smart Pille som kan skjules over loft, og styres via et almindeligt kiptryk eller SG`s trådløse tryk til FUGA materiel. Derefter følger en DIN skinne model i SMART version, som ligeledes kan styres med kip tryk eller det trådløse tryk. Så udover at fungere som en almindelig lysdæmper kan man via den gratis app opsætte et komplet smart hus, hvor lysdæmperne er kommunikations enheder, som kan modtage kommandoer fra en smartphone eller tablet. SMART App `en er meget innovativt

Styr lyset ved hjælp af din smartphone eller tablet. opbygget, som gør en almindelig bruger i stand til at bygge grupper, opsætte scenarier, indstille timere og ikke mindst sluk-alt, ferie, nat modus og meget mere. I forhold til eksempelvis IHC og andre smart hus systemer har SMART betydelige fordele, da det nemt kan integreres i såvel eksisterende som nye installationer. Det betyder, at slutkunderne ikke behøver at forholde sig til en fuld installation fra start af,

men i stedet starte med eksempelvis køkken og stue, og så blot efterfølgende bygge systemet ud med flere enheder. En anden meget betydelig fordel, og vel egentlig det som er den helt store nyhed, er at brugeren selv kan lave alle indstillinger, og løbende ændre dem via app`en. Det kræver altså ingen teknisk viden for at lave programmeringen, hvor det i mange andre systemer kræver ekstra uddannelse og erfaring for at kunne opsætte og ændre parametre. Nu er det at kunne styre lys og andre enheder via en app i sig selv ikke en nyhed, det findes der adskillige andre systemer, som også kan, men det helt nye er måden SG har formået at samle alle funktioner i en app på, samt det at man kan styre lyset med den almindelige afbryder, da ingen har lyst til at skulle have fat i sin telefon, hver gang lyset skal tændes/slukkes/dæmpes. SG SMART vil i løbet af 2018 løbende blive udbygget med flere komponenter, som alle kan kobles på både eksisterende og nye installationer. Der vil desuden til lanceringen være en Gateway klar, som giver mulighed

for at kunne styre sit hus, selvom man ikke er hjemme, og så vil der være et indbygget Astro ur i enheden, som jo primært kan kobles på sit udendørs lys, så det automatisk kan tænde/slukke på de tidspunkter, man sætter det til i app`en SG SMART er både en lysdæmper og smart hus enhed, og alt sammen til prisen som en almindelig lyddæmper. Det gør at slutbrugeren får hele smart hus delen helt gratis, og kan løbende udbygge systemet. Dette gør systemet modulært, prisbilligt og ikke mindst nemt at installere i både nye og gamle installationer – derfor fremtidens smart hus system. Til SG SMART følger der omfattende systemgaranti med, som betyder at skulle der opstå problemer indenfor 5 år efter ibrugtagning, garanteres det at en ny enhed fremsendes uden krav om dokumentation, købskvittering eller lignende. SG SMART distribueres udelukkende via de traditionelle el-grossister, og kan derfor købes hos alle landets el-installatører.


B O L I G V E N T I L AT I O N M E D VA R M E G E N V I N D I N G E F F E K T I V E O G Ø K O N O M I S K E LØ S N I N G E R T I L B O L I G V E N T I L AT I O N

Dantherm is part of

Energieffektiv nyhed fra Dantherm - HCV 400 HCV 400 ventilationsanlæg med varmegenvinding er udviklet specifikt til private boliger, og med en bredde på kun 54 cm er det let at montere direkte i et skabsmodul på 60 x 60 cm. An­ lægget leveres som en komplet ventilationsenhed med indbygget styring og er derfor let at installere. Løsningen er monteret med en højeffektiv modstrømsveksler, der sikrer en meget høj virkningsgrad og et lavt specifikt effektoptag (SPI). Den nye HCV 400 opfylder BR2020 krav ved 216 m3/h. HCV 400 kan styres via app på din smartphone. Dantherm har den optimale ventilationsløsning, uanset om du bygger nyt, renoverer et ældre hus eller projekterer eller renoverer etagebyggeri. Alle vores anlæg er forsynet med modstrøms­ varmevekslere, der genvinder op til 96 % af varmen fra den brugte indeluft. Vi ses på EL & TEKNIK 2018


8

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Sikkerhedsinstallationer kan både være intelligente og brugervenlige Når sikkerhedsvirksomheden Pro-Sec dukker op på El & Teknik ‘18, er det med standen fuld af nye produkter, der giver større fleksibilitet og mere målrettet styring af sikkerhedsprodukterne. Tekst af Tim Panduro

Bjarke Iversen glad for produktet Harper fra INIM. – Det er smukt designede lamper, der kan bygges sammen med brandalarmeringsanlægget. Det betyder, at man kan se driftsstatus og servicere det via brandcentralen i stedet for at skulle tjekke hver enkelt lampe manuelt. Lamperne kan bruges, selv om man ikke har et INIM-brandanlæg. Så kan man sætte en central på, eller man kan køre det som stand-alone, siger Bjarke Iversen, der understreger at alt udstyr er DBI-godkendt og endog bruges af DBI som uddannelsesmateriale.

 B

Den første er Smartline, der er et konventionelt system til mindre virksomheder. Systemet er ifølge Bjarke Iversen meget prisstærkt. Næste skud på stammen er Smartloop, der kan rumme op til 60.000 detektorer.

rand- og tyverialarmer er en nødvendighed – og for nogle de også et nødvendigt onde, der skal være økonomisk spiseligt og let at gå til.

Det ved man hos Gadstrup-virksomheden Pro-Sec A/S. Virksomheden har siden 1992 leveret sikrings- og overvågningsprodukter og har en stribe nyheder med på El & Teknik ‘18 i Odense. – Vi glæder os til at komme ud på El & Teknik ‘18 og møde både nuværende og kommende kunder. Vi var med på den seneste messe, og der var især elektrikerne meget begejstrede for de muligheder, vore systemer giver, siger Bjarke Iversen, der er salgsansvarlig i sikkerhedsvirksomheden.

Innovative alarmer Blandt de produkter, Bjarke Iversen forventer sig meget af, er det velkendte JA-100 system, SAFIRE videoovervågning og en stribe brandalarmer fra virksomheden INIM. – De er forholdsvis nye på det danske marked, men de har en stor sans for nytænkning og innovation, siger Bjarke Iversen.

– Det kører med multiprotokol. Det betyder, at man kan genbruge eksisterende detektorer med ganske få ændringer og alligevel bruge Smartloop. Man kan så at sige nøjes med at skifte hjernen, siger Bjarke Iversen, der også er svært begejstret for Praesidia fra samme producent. Bjarke Iversen, Salgsansvarlig, Pro-Sec Han er blandt andet begejstret for den såkaldte Smartbox-løsning fra INIM. Smartboxen kan bruges til at tjekke, om alt er installeret korrekt, inden man går i gang med konfigurationen af et anlæg. – Vi har haft systemet på markedet i nogle år, og vi har lavet en del installationer allerede, men vi vil selvfølgelig gerne sprede budskabet endnu bredere, siger Bjarke Iversen, der har fire linjer fra INIM med på messen.

– Det er opbygget i moduler, og det betyder, at man ikke behøver at sætte systemet ud af drift, hvis der opstår en fejl. Det gør det hurtigere at servicere systemet. En ekstra feature at man kan lægge en bygningstegning ind, så man kan se, hvor alarmen er. Op til 48 centraler kan desuden bygges ind i netværket, så man kan overvåge adskillige anlæg på flere lokationer.

Nødbelysning og transmissionsudstyr En brandløsning er ikke komplet, hvis ikke der er styr på nødbelysningen. Derfor er

Kommunikationen mellem anlæg og vagtcentral er vigtig. Derfor skal man kunne stole på sit transmissionsudstyr, understreger Bjarke Iversen, der naturligvis har en løsning ved hånden. – Vi tager WebWayOne med. Det er fuldt integreret med INIMs brandcentraler, så der angives præcis, hvor der er brand eller teknisk fejl. Det betyder naturligvis noget for sikkerheden – og for serviceringen, fordi teknikeren kan blive klogere på, hvad der skal ske, før han kører hjemmefra. WebWayOne er en sender, der opererer både via internetkabel, Wi-Fi og Simkort til 3G-og 2G-nettet og kan bruges til alle typer centraler. – Producenten har lavet roamingaftaler med alle danske teleselskaber, så systemet er utroligt stabilt. Samtidig er løsningen meget mere prisstærk end de vanlige. Faktisk er senderen tjent hjem i løbet af et års tid, lover Bjarke Iversen.


9

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

55

HALPLAN 2800

2700

2600

Lounge

TRIPL kørebane

die

g un Lo

Po

2500

e 2400

Massagestole

Fagligt Forum

15. - 17. maj 2018 i Odense Congress Center

Glascafé

Energimuseum

2300

Innovation

2200

2100

Café og mødeområde

2000

Hal B

Arrangørog pressekontor

INDGANG Vandrehal 1 0 ECIT Consulting og BDO4858

Urmet 4958

Bachmann

All-Light

Freund Elektronik

Lite A/S

4458

4558

Finnerup A/S

Birepo ApS 3758

4058

ACTEC

3358

3558

3058

Deltaco

Daikin

Thorkild Larsen

Wiha Nordic A/S

4851

5051

Niko-Servodan

LEDVANCE

Retail Reflexions ApS 4947

HiluX LED

Cabinet System

Philips

Lumiere

Rehau A/S

4447

4147

3847

4047

3647

Hans Følsgaard A/S Automatic Syd

3247

3547

3147

1603

3340

Produal

4633

Vandrehal 2

3033 4033

4133

3933

3633

3833

Dana Metal Danmark

1718

3133

1915

DUKA Ventilation

3M

1722

Fastleansmart Scandinavia

Power Technic ApS

1323

GUARDEON

Ajour System 1331

Titech Electric A/S

RITTAL A/S

4618

Wareco 1739

GD A/S

Vølund Varmeteknik 4818

3818

4118

4418

3518

Jens A. Jacobsen A/S

3118

4906

4706

4506

4406

3012 Brdr. A. & O. Johansen A/S

Cubic - modulsystem A/S

1748

3806

4106

3106

3506

PC SCHEMATIC A/S 4500

Dansk El-Forbund

Fleetfinder 4400

4100

Pentair Thermal Management Nordic AB 3700

Baier Scandinavia

3900

KalkiaTec / PM El-beregning

Elpress A/S

IGE+XAO Nordic A/S 3400

3600

3000

1151

1251

Desitek A/S

1652

55 1053

1155

1255

1351

Encepa

ACTERAIL

GNB Industrial Power

60

INDGANG

1954

Hal A

Vandrehal 3 6700

3000

3100

3200

3300

3400

3500

3600

3700

3800

3900

4000

4100

4200

4300

4400

4500

4600

8500

1045

Erhverv. Blue Lillebælt Collar

Coromatic

PRIESS 4700

1648

GD Power A/S

1900

KNX Solutions 4700

4800

5100

Hal C

Sound Ear 5000

4900

5100

5000

Pro-face

50

iKontrol

Fresh / PAX

ABB

5

0

Erik Blichfeld A/S

1145

NVC DK

1500

Mennekes

Coferro

4112

4311 RIDGID SCANDINAVIA 4306

1600

Exit Zone

45

SecPro 1340

1540

6600

4411 Hidealite

4910

10

40

1137

Panasonic

1931

1700

EET

4713

35 1131

Viktech

Duelco

Solar Infrastruktur

1800

ProAutomatic

Beckhoff Automation

30

Piller Danmark

Dantherm

1641 Antidark

ProPartner AV Solutions 1026

Landis+Gyr

Roliba 1639

5115 15

25

1021

NKT (Denmark) A/S

SG Armaturen

1400

4822 LEDlight Danmark ApS

4423

Bygge- & Anlægsavisen V-303

Techmedia

V-300

6500

39 m2

Malmbergs Elektriske A/S

1531

Sikkerhedsstyrelsen

1122

Thermex Scandinavia 1334

1631

1731

OBO Bettermann

Electro Energy

1018

Pro-sec

1622

20

Elsikkerhed.dk

1118

DEVI

30

TELEDANWITRONIC A/S

iLOQ Danmark

PRIESS

1618 1318

ProSave

PM Energi

4433

Buhl & Bønsøe A/S

3038

og Jublo

JMV Cables A/S

3041 3140

Wieland

Cabicon

6000

CalWin

Ordrestyring

Højager Belysning A/S

4833

Minuba

WAGO Danmark

1000

ELMA Instruments A/S

4439

1100

4539

4933

Holtab Danmark

BEG Danmark

HJS Værktøj

DAXTOR

4840

Scan Products

20

15

6100

Spelsberg

4939

25

1107

1309

1200

FLASH LIGHT

5134

10

H

1012

GN belysning

HIN A/S

35

5

Dansk Standard

Weidmüller

Scankab Cables

45

40

1000 Entrade 1005

1303

Hellerman Tyton

4747

4847

Vanpee

4150

3051

6200

SEC

50

Performance In Lighting 3250

Imago Sonas A/S

S. Tyge Fremco sen Energi 1103 1203

Modular

1905

55

6300

5158

1300

Carlo Gavazzi

6400

60

0 SG Armaturen 8000

(Udstillerparkering)

Techtronic Industries Nordic Milwaukee 6401

Danilift

Bott Danmark

5 Raaco International A/S

6405

6003 10

FLASH LIGHT 8600

Solamagic 6112

Elkonsulenterne

6313

IDA

8100

6513

Dansk Energi Elforsk

6413

Nordic Distribution

Lyd Rommet

6215

9 m2 6415

COWI 6012

Danish Management Consult

6016 20

Tempus Autronica Heat 6119 6220 6120

Dansk Metalvare Fabrik

6420

25

Raxon

6521

SIMAC

Nomex Scandinavia

6128

6428 Wexøe

9m2 BSD

Bildungsund Service...

(Lille Tornbjergvej)

6533

6431

6432

6232

6434

30

35

Xterna

9m2

6433

6029

Hammer CadCabel Lifte 6130

9m2

9m2

15

SDU

6115

Phønix Tag

6132

6033 40 8300

9 m2 6541 Securipax

36 m2 MAN Truck & Bus Danmark

6544

Jøma Lift Teknik

Dansk Auto Logik

6441

6141

45

6041

50

78m2

Megaman 6250

6051

55

78m2 6256

60

65

Hal D – Arena Fyn 2

INDGANG


10

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

En ny skruetrækker fordobler arbejdstempoet Den tyske værktøjsproducent Wiha har skabt en banebrydende elektrisk skruetrækker, der er et kvantespring i håndværktøjets historie.

 U

dadtil ligner den elektriske skruetrækker en helt almindelig skruetrækker, men her holder ligheden så også op. ”Wiha speedE” er nemlig langt fra en traditionel skruetrækker, men verdens første VDE-certificerede e-skruetrækker. Med en indbygget elektromotor i håndtaget og en lang række innovative funktioner, vil speedE revolutionere det daglige skruearbejde for mange håndværkere i en lang række brancher.

Elektrisk skraldefunktion og LED-lampe

I en klasse for sig

Hvad angår størrelse og vægt, er speedE også genial. Den er hverken større eller tungere end en traditionel skruetrækker, hvilket gør den til den perfekte mobile følgesvend for mange håndværkere uanset branche. Herudover er speedE VDE-godkendt op til 1.000 V og kompatibel med samtlige af Wihas VDE-slimBits. Sidst men ikke mindst er speedE en ergonomisk korrekt skruetrækker. Den er ligesom en stor del af Wihas andet værktøj AGR-certificeret, da den forebygger og lindrer skader i muskler og led.

E-skruetrækkeren blev for nyligt præsenteret på den internationale ”Eisenwarenmesse” i Køln, hvor den helt fortjent vandt årets innovationspris. Ifølge Morten Andersen, General Manager hos Wiha Nordic, er speedE ikke kun en milepæl i udviklingen af skrueværktøjer hos Wiha - den er i en klasse for sig. - Opfindelsen har et enormt potentiale for brugere med dagligt skruearbejde, forhandlere og brancher som helhed. speedE forener de højeste standarder inden for kvalitet, robusthed, design, ergonomi og funktionalitet og er et produkt, som vi er ekstrem stolte af, fortæller Morten Andersen.

Fordobler arbejdstempoet og øger effektiviteten Det elektriske drev gør e-skruetrækkeren til det oplagte valg for eksempelvis elektrikere, serviceteknikere, montører og en lang række andre håndværkere, der dagligt har mange og anstrengende skrueopgaver.

Med den elektriske skraldefunktion vil manuelle, anstrengende skrueopgaver være fortid for mange håndværkere. Skraldefunktionen skåner og effektiviserer håndværkerens arbejdsmåde. Herudover sørger den integrerede LED-lampe for, at håndværkeren let kan se skruen, selv under svære lysforhold.

Handy, VDE-godkendt og ergonomisk korrekt

Den indbyggede elektromotor hjælper håndværkeren med at skrue skruerne i, så tidskrævende og anstrengende skrueopgaver klares på den halve tid. Samtidig gør elektromotoren skruearbejdet langt mere komfortabelt for håndværkeren end en traditionel skruetrækker. Håndværkeren skal bruge færre kræfter, hvilket øger effektiviteten i det daglige arbejde.

geren, aktiveres elektromotoren og skruer ubesværet skruen i. Samtidig kan e-skruetrækkeren - i modsætning til en almindelig skruemaskine - anvendes, hvor det normalt er svært at komme til. Det gør speedE meget fordelagtig og vil revolutionere det daglige skruearbejde i mange brancher.

800 skrueopgaver på én ladning

speedE har en integreret materialebeskyttelsesfunktion, en såkaldt stopfunktion, der udløses ved 0,4 Nm. Stopfunktionen gør e-skruetrækkeren særlig fordelagtig ved skrueopgaver, hvor håndværkeren ellers let kan beskadige materialet ved at overspænde skruen. speedE kan dog også anvendes som en traditionel skruetrækker. Det er derfor altid muligt manuelt og præcist at efterspænde op til 8 Nm. Og her understøttes håndværkeren af en innovativ, elektrisk skraldefunktion.

Wiha speedE kan klare op til 800 elektriske skrueopgaver på en enkelt opladning. Som håndværker kan du altså arbejde i flere dage uden at skulle tænke på at oplade batterierne. E-skruetrækkeren anvender desuden genopladelige standardbatterier, så det er heller ikke besværligt at anskaffe nye.

Nem at anvende E-skruetrækkeren er meget nem at anvende. Med et let ”drej” med tommel- og pegefin-

Altid rette moment – indbygget stopfunktion

Fås i flere varianter Wiha speedE fås i tre forskellige startsæt, der alle udover e-skruetrækkeren indeholder to genopladelige batterier, mobiloplader og transportboks. Alt efter variant indeholder sættene også tilhørende bits og momentadaptere. speedE fås i butikkerne fra uge 18.


Et LED-ende koncept af belysningsprodukter og meget mere! INSTALLATION / INDUSTRI / BELYSNING / BYGGESTRØM

Velkommen til Malmbergs Stand: C-4618

EL& TEKNIK 2018 Odense Congress Center 15. – 17. maj

Besøg www.malmbergs.com for at se hele bredden af vores LED-belysning

Malmbergs Elektriske A/S, Generatorvej 14, 2860 Søborg Tlf. 44 50 03 77 Fax: 44 50 03 79 info@malmbergs.dk www.malmbergs.com


12

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

Håndværkerportræt

Casper ser alt på hospitalet Der er alarm på alle kritiske bygningsdele og udstyr på Rigshospitalet Glostrup. Det sparer ødelagt vævsprøver og øger pålideligheden af de tekniske installationer, men giver el-mester Casper Hansen nogle ekstra køreture, når han har tilkaldevagt. Tekst af Peter Mulvany

 E

t moderne hospital er spækket med overvågning af næsten al kritisk udstyr lige fra ventilation og temperatur til frysere, og gastryk og næsten alt andet kritisk udstyr og bygningsdele. Det giver nogle alarmer ved fejl på elektriciteten eller det tilsluttede udstyr, der får den vagthavende maskinmester ud af seng i højeste fart. Casper Hansen er el-mester på Rigshospitalet Glostrup, det tidligere Glostrup Hospital og en nat i 2017 gik hospitalet helt i sort, så hans vagttelefon kimede uafbrudt i en halv time. På 20 minutter kørte han fra hjemmet i Hedehusene til Glostrup, mens han i sit stille sind overvejede, hvilke afdelinger der skulle hjælpes eller evakueres først. Da han kom ud på hospitalet så han, at nødstrømsanlægget var blevet tændt, og at bystrømmen var genetableret, men at det intelligente lys var blevet slået fra, da strømmen forsvandt. – Man tænker først skrækscenariet, når man bliver vækket og tror, at nedbruddet er omfattende, men man skal høre godt efter, når folk prøver at sige noget. Personalet havde jo sagt i telefonen, at ’lyset var gået’, men ikke noget om apparaterne, så jeg skulle bare have bedt dem tænde på lyskontakterne, siger Casper Hansen. Som regel er fejlene mindre og rettes på afdelingerne inden personalet opdager det. Hospitalet har overvågning på stort set alt som helst kritisk og registrerer for eksempel straks et trykfald i ventilationen, når lægerne åbner døren til operationsstuen.

Millionstor elregning Et hospital som Rigshospitalets afdeling i Glostrup har en stor elregning. Hospitalets daglige elforbrug er ca. 25.000 kWh. Sammenlignet med en privat bolig er det næsten astronomisk. På 4,5 timer bruger

Dokumenterer elforbruget Det planlagte vedligehold kræver en del mundtlige beskeder til afdelingspersonalet. De ansatte arbejder i skiftehold, så der skal både gives besked til dag- og natholdet. Et hospital er meget mere afhængigt af strøm end tidligere til alt fra registrering på computer til overvågning af patienter. Så er personalet også mere nervøse for manglende strøm. – Det virker bedst med øjenkontakt inden vi går i gang for at give tryghed, og fordi de ansatte ikke husker en gammel e-mail i en travl hverdag, siger han. Niels Jørgen Hansen, der repræsenterer de danske installationsvirksomheder. Casper Hansen rykker ud til Rigshospitalets afdeling i Glostrup dag og nat, når alarmen går i gang. Til daglig er han el-mester på hospitalet og har ansvaret for, at der er strøm i alle elinstallationer. hospitalet lige så meget strøm som et gennemsnitligt parcelhus på et helt år. – Vores kunder kan blive lidt overraskede, når vi fortæller dem, at der er fejl på deres udstyr.Tidligere var der kun overvågning på ventilation og varme, og vi var afhængige af personlige indberetninger, så vi fik kun noget at vide, når personalet bemærkede fejlen om morgen, men i dag får vi sms-alarmer fra CTS-anlægget på utroligt mange ting, så i praksis registrerer vi en fejl før kunderne opdager det. Vi kan redde en masse ting med alarmer. Blod- og vævsprøver i en forskningsfryser koster en mindre formue, så selvom det koster 5.000 kroner at etablere en alarmpunkt, er den udgift tjent mange gange ind, hvis strømmen går eller temperaturen bliver for varm, siger Casper Hansen.

Casper Hansen er selv udlært elektriker hos Høyrup og Clemmensen og har siden fået en maskinmesteruddannelse. De seneste to år har Casper Hansen arbejdet på Rigshospitalet Glostrup. Nu er han fagleder med ledelsesansvar for el-gruppen og teknisk ansvarlig for alle hospitalets elinstallationer. – Det giver en udfordrende hverdag, når der er mange alarmer man skal rykke på om natten, men man lærer også nogle spændende ting, når man får fingre i det. På sigt er der mange udfordringer på et hospital, for det gælder om at vælge hvilket problem man vi løse først og hvilken løsning, der har den korteste tilbagebetalingstid, siger Casper Hansen. Overvågningen er så omfattende, at Casper Hansen kender hospitalets elforbrug hvert sekund og har en fuldstændig log for alle tilsluttede frysere, operationsstuer og andet, der er tilsluttet CTS-anlægget. – Dokumentationen er superfin, så jeg og afdelingspersonalet forstår problemet på samme måde og kan tale om at få det

løst. Det giver især mening, når skal rette gentagne fejl, så man kan have en snak om, hvorvidt de bruger anlægget forkert, alarmen er fejljusteret eller anlægget skal udskiftes, siger Casper Hansen.

Energioptimering Indtil videre er de økonomisk ansvarlige ikke så opsatte på energibesparelse, men næste skridt bliver en omfattende jagt på kilowatttimer og vandspild. Region Hovedstadens Center for Ejendomme vil fremover have energilogning af forbruget, så Casper forbereder nogle rapporter, der kan sætte lys på hver sygesengs energibehov. Indtil videre starter elspare-samtalen, når afdelingspersonalet beder ham om hjælp. – Jeg har en rigtig god indgangsvinkel til at tale elforbrug, når afdelingerne spørger om nødstrøm. Så kan jeg åbne en dialog om hvad de i virkeligheden har brug for.

Kræver programmeringsviden Rigshospitalet Glostrup har paletten af CTS-protokoller fra BACnet, LON, Modbus og KNX, der hver kræver sin programmeringsviden. Hospitalets egne elektrikere klarer den løbende fejlretning, mens eksterne elektrikere står for den mere omfattende CTS-programmering. – Hospitalet vil ikke været et teknologihus, men er konservativt og forsigtige med at prøve nye protokoller, så vi venter til vi er sikre på, at det vil fungere i drift og sparer os for penge. Jeg er sikker på, at KNX er kommet for at blive, så når produkterne er klar, bider vi til gengæld til æblet og går i gang. For os handler alt om at se en besparelse på den lange bane, siger Casper Hansen.


13

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

På billedet ses Michael Madsen, administrerende direktør i Poul Sejr Nielsen, og Mogens Muff, nuværende direktør i Fredensborg Teknik A/S.

Poul Sejr Nielsen opkøber Fredensborg Teknik A/S Den positive udvikling i den danske byggebranche smitter også af på teknik- og installationsbranchen. Derfor opruster Nordsjællands største teknikentreprenør Poul Sejr Nielsen A/S nu også forretningen, der skal styrke virksomheden i markedet og underbygge planerne om øget vækst.

 F

redensborg Teknik A/S bliver fremover en del af Nordsjællands største teknikentreprenør, Poul Sejr Nielsen A/S med hovedsæde i Birkerød. Det sker med overtagelsen af alle aktiviteter i Fredensborg Teknik A/S, der siden 1978 har serviceret sjællandske kunder med VVS, blikkenslagerarbejde samt teknisk isolering.

opkøbet øger vi markant antallet af servicevogne på vejene. Med 60 servicevogne vil vi fremover altid have kørende servicevogne, der er specialiseret til netop dette kundesegment, og den øget fleksibilitet gør, at der hurtigt kan rykkes ud til kunderne. Det giver en større ligevægt i vores forretning, at vi nu opruster på denne front, og det er et forretningsområde, som vi forventer os meget af fremover, siger Michael Madsen.

– Jeg er meget glad for, at vi nu kan byde alle medarbejdere fra Fredensborg Teknik A/S velkommen i vores familie.Vi er hele tiden på udkig efter, hvordan vi kan styrke vores forretning til gavn for kunderne. Med overtagelsen kan vi sætte yderligere skub i målsætningen om at være en af de toneangivende teknikentreprenører i Nordsjælland og Storkøbenhavn, siger Michael Madsen, administrerende direktør i Poul Sejr Nielsen, og fortsætter:

Planen er ifølge Michael Madsen at samle alle aktiviteter under det fælles firmanavn Poul Sejr Nielsen A/S, der har hovedsæde i Birkerød. Ejerskiftet kommer ikke til at betyde ændringer for selskabets nuværende kunder.

– Vi oplever en stadig stigende efterspørgsel fra både privat- og erhvervskunder fra hele Nordsjælland og en generel stærk udvikling i markedet. Med overtagelsen af Fredensborg Teknik får vi endnu flere dygtige medarbejdere med stor fagviden og kompetencer, hvilket styrker vores udbud og service over for kunder og samarbejdspartnere.

Om Poul Sejr Nielsen

Øget fokus på serviceforretningen Poul Sejr Nielsen, der sidste år fejrede sit 60 års jubilæum, tæller i dag omkring 125 medarbejdere, der udfører serviceydelser og totalløsninger inden for el, vvs, ventilation samt tag- og facadearbejde til private, boligforeninger og erhverv på hele Sjælland med en årlig omsætning på over 180 mio. kr.

Med opkøbet af Fredensborg Teknik A/S sætter Poul Sejr Nielsen desuden yderligere skub på ambitionen om at serviceforretningen med drift og vedligeholdelse skal udgøre en større andel af forretningen målrettet til privat- og erhvervskunder. – Vi har klar ambition om at styrke det forretningsområde, som vi kalder service. Med

Poul Sejr Nielsen A/S er Nordsjællands største teknikentreprenør med mere end 125 medarbejder og en årlig omsætning på over 180 mio. kr.Virksomheden holder til i Birkerød.

Om Fredensborg Teknik Fredensborg Teknik A/S blev etableret i 1978 af VVS-installatør Hans Hansen og ingeniør HD Kurt Frederiksen, der begge har fælles fortid i Poul Sejr Nielsen.


14 ANNONCE

Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

Slut med at ærgre sig over tabte nøgler iLOQ Danmark tilbyder verdens første og eneste elektroniske låsesystem, hvor låsen får den nødvendige energi fra nøgleindsættelsen. Tekst af Michael Madsen

 D

behøver de derfor ikke længere at tilkalde en låsesmed.

u kender fornemmelsen, når du står foran indgangsdøren til den bygning, hvor du bor, og har tabt nøglen. Først er der udgiften ved at ringe efter en låsesmed, derefter besværet når alle nøgler i ejendommen skal skiftes for at forhindre indbrud.

– De kan i stedet henvende sig til det bestyrelsesmedlem, som er nøgleansvarlig, og med det samme få udleveret en ny nøgle, der oprettes i systemet, forklarer Richard Perthen. Så snart, beboeren bruger den nye nøgle første gang i den pågældende lås, registrerer låsen, at den tabte nøgle ikke længere har adgang.

De problemer er de imidlertid helt ude over i andelsboligforeningen Karlslunde Kysthave. Her valgte bestyrelsen sidste efterår at udskifte alle låse i bygningen fra hoveddøre til postkasser og lejlighedsdøre med elektroniske låse fra iLOQ Danmark. Selskabet, der har hovedkontor i Ballerup, er den danske gren af det finske selskab iLOQ, som har specialiseret sig i at transformere mekanisk aflåsning til digital adgangskontrol. I 2007 introducerede iLOQ verdens første og eneste elektroniske låsesystem, der fungerer helt uden kabler og batterier. I stedet får låsen sin energi fra den bevægelse, man gør, når man sætter nøglen i den.

Indbygget chip gør hver nøgle unik Hos Karlslunde Kysthave har man ikke fortrudt låseskiftet et sekund. – Vi har været ekstremt glade for det, og så var det utrolig nemt at tage i brug,

Et nemt og overskueligt system På den måde er Karlslunde Kysthave blevet sin egen låsesmed – et system som er langt billigere i drift end et traditionelt mekanisk låsesystem.

fortæller andelsboligforeningens formand Richard Perthen. Umiddelbart ligner låsen fra iLOQ en normal låsecylinder, lige som nøglerne ligner almindelige nøgler. Det er de imidlertid ikke. For det første er alle nøglerne fuldstændig ens udenpå. Samtidig har de hver en indbygget chip, der gør dem unikke. Dermed kan andelsboligforeningen selv kode ind i deres system, hvilke nøgler, der har adgang til hvilke låse i bygningen. Hvis en af beboerne taber sin nøgle,

Derudover har beboerne heller ikke længere besværet med at skulle skaffe nye nøgler til alle de familiemedlemmer og venner, de har givet ekstranøgler, hvis en nøgle forsvinder. Disse nøgler fungerer nemlig fortsat i den pågældende lås, da de har deres egen elektroniske identitet. Da låsene får al deres energi fra brugernes bevægelser og oplades i det øjeblik, nøglen stikkes i døren, har andelsboligforeningen heller ingen udgifter til kabler eller batterier. Endelig er selve administrationen af låsesystemet blevet nemt og overskueligt.

Det tager kun få sekunder at oprette eller slette en nøgle i systemet. Samtidig har administratoren hele tiden fuldstændig overblik over, hvilke nøgler, der har adgang til hvilke døre, ligesom hver lås bevarer en såkaldt hændelseslog, så man altid kan se, hvilke nøgler, der er blevet brugt.

Undgår ventetid og spildtid iLOQ har eksisteret i Danmark siden 2016 og er lige så stille ved at få fodfæste på det danske marked, hvor låsesystemet oplever en stigende popularitet blandt boligselskaber og ejendomsadministratorer. Derudover benyttes systemet også i forbindelse med opførelse af nyt byggeri, hvor man blandt andet undgår ventetid og spildtid, når alle håndværkere kan udstyres med en nøgle. Samtidig kan man begrænse adgangen for de forskellige faggrupper/fagentrepriser, efterhånden som byggeriet skrider frem. Som en ekstra gevinst er systemet også miljøvenligt, da alle nøgler kan omprogrammeres og derefter genbruges.


Særtillæg | el & teknik | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

15

Erfarne folk bag nye trådløse løsninger På El og Teknik 18 kan man blandt andet møde Teledan-Witronic A/S, der præsenterer solide løsninger på problemet med huller i det trådløse netværk. Virksomheden trækker på mange års erfaring inden for digitalmodtagelse og distributionsteknologi. Tekst af Tim Panduro

os for at udvide vores ekspertise til også at omfatte wifi, point to point og point to multipoint, siger Preben Secher Mogensen, der er salgschef i Teledan-Witronic A/S.

Specialister Teledan-Witronic A/S har ifølge Preben Secher Mogensen altid sat en ære i at have specialviden, bruge kvalitetsprodukter og tilbyde eksperthjælp inden for virksomhedens kerneydelser. Det gør sig også gældende med det ny forretningsområde – og Preben Secher Mogensen håber, at det kan hjælpe kunderne med at få både overblik og øget tryghed.

 V

- Vores mantra er, at vi ikke sælger løsninger og produkter, som vi ikke ved noget om, og som vi ikke selv ville bruge.

i kender alle den irriterende følelse; netop som man har sat sig for at se det seneste afsnit af yndlingsserien, hakker netværket og streamingen går i stå. Mailen, man møjsommeligt har strikket sammen, nægter at lade sig sende. Og tablet’en nægter at gå på nettet, fordi man har tilladt at dreje rundt om et hjørne derhjemme.

problemet. Området er nemlig et af de nye fokusområder hos Rødovre-virksomheden Teledan-Witronic A/S, der med godt 30 år på bagen roligt kan kaldes en veteran inden for etablering af digitalmodtagelse og distributionsteknologi. Virksomheden, der har kontorer i Rødovre og Horsens, leverer desuden blandt andet hovedstationsudstyr til kabelnet, måleudstyr, fiber produkter -foruden altså det ny fokusområde.

Huller i det trådløse netværk kan være en plage. Men på den store branchemesse El og Teknik 18 i Odense kan man møde erfarne kræfter, der har kastet sig over at løse

– Der er etableret hurtige fiberforbindelser rigtig mange steder, men vi kan se, at de trådløse forbindelser stadig skaber problemer en del steder. Derfor har vi besluttet

– Det er et område med rigtig mange aktører og produkter. Alle kan jo sælge et access-point og en router, men det kræver noget at få det til at spille sammen i hele huset eller for eksempel lave point-to-point mellem bygningerne i en virksomhed eller i et landbrug. Vi har etableret et ekspertteam som i samarbejde med førende leverandører sikre vores kunder optimal sikkerhed og udnyttelse af udstyret. Vi afholder jævnligt kurser i projektering og montering og hjælper gerne vores kunder hele vejen, for at sikre det optimale resultat.

God dialog På El og Teknik 18 vil Teledan-Witronic A/S blandt andet præsentere installatører og andre nysgerrige for produkter og løsninger fra Ubiquiti, Grandstream og Mimosa som virksomheden har udvalgt på grund af deres kvalitet, fleksibilitet og innovative løsninger. – Vi glæder os meget til at møde nuværende og kommende kunder til en gennemgang af det nyeste indenfor trådløs datatransmission. Men der bliver også plads på standen til mange andre spændende produkter, slutter Preben Secher Mogensen.


Er du klar til fremtiden? GN belysning introducerer DIOFLEX® LED bånd.

rt sortiment

Bredt lagerfø

Danmarks bedste styring – også med LK FUGA® tryk

Kundetilpass

et

Med DIOFLEX® kan du trådløst styre dine LED bånd - og som noget helt unikt kan du også bruge LK FUGA® tryk.

Besøg os på El- og Teknikmessen stand 3041 i hal C og få en snak om alle nyhederne og de digitale løsninger vi tilbyder.

Sagsstyringsprogrammer - jo GN belysning er med!

GN belysning A/S Birkegaardsvej 4 7400 Herning T: 97 22 08 17 F: 97 22 31 12 gnbelysning@gnbelysning.dk www.gnbelysning.dk

Boa2 sektion 4  
Boa2 sektion 4