Page 1

INDRET.DK

Magasinet for bygherrer og arkitekter

projekter og Design


SAPA SELECTION Til den moderne bolig Sapa Selection er specielt udvalgte produkter til boliger, med minimalt vedligehold og pålidelige funktioner. Store glaspartier og letbetjente skydedøre i aluminium udviklet til det nordiske klima, fra eksklusive og højtydende løsninger til stærke basismodeller. Kontakt vores arkitektsupport på 86 16 00 19.

SAPA BUILDING SYSTEMS | 86 16 00 19 | www.sapabuildingsystem.dk


Er du til klassisk boligstil eller de sidste nye trends? I Næstved Flisecenter har vi alt i fliser, klinker og natursten Vi i Næstved Flisecenter besøger regelmæssigt førende leverandører i bl.a. Italien, Spanien og Tyskland, hvor vi henter de sidste nye fliseserier hjem. I vores showroom kan du se og opleve skiftende udstillinger og miljøer, hvor der er plads til både de sidste nye trends og klassikerne. Få kompetent rådgivning om hvad du skal vælge Du behøver ikke at begrænse dit valg af fliser til baderum og køkken. Vi rådgiver dagligt om anvendelse af fliser i ken e utik en flis b alle rum - ude som inde. Fliser har forskellige egeng ø n Bes g lå skaber. Om de er velegnede til vådrum, skridsikre d o em! e v t s hj på trapper, lette at rengøre med meget mere. i Næ med Vores rådgivere og salgskonsulenter ved alt om dette, så du altid vil få lige den flise, du har brug for.

Glem ikke natursten: granit, marmor og skifer Naturstenene får Næstved Flisecenter fra stenbrud i hele verden og vi skærer din udvalgte sten til i de rette mål på vores eget skæreri. Kom og bliv inspireret i Næstved Flisecenters store lager af natursten. Se vores website: www.flisecenter.dk eller find os på facebook.com/flisecenter.dk og få tips, fakta og gode ideer

Næstved Flisecenter

Telefon 55 72 13 12

Åbningstider

Marinebuen 3

mail post@flisecenter.dk

Man.-tors. 7-17

1. lør. i måneden 8-16

Øverup, 4700 Næstved

www.flisecenter.dk

Fre. 7-19, Lør. 8-14

1. søn. i måneden 10-14


LEDER

kolofon Chefredaktør Mikkel Weber Sandahl ms@mediaxpress.dk Tlf: +45 31 40 75 03 Redaktion Usman Malik usman@byggeri-arkitektur.dk Tlf.: +45 31 33 18 57 Uffe Eriksen uffe@byggeri-arkitektur.dk Tlf.: +45 31 49 41 38 Skribenter Annika Lillelund Rune H. Jensen Alexander Tengbjerg Stine Dahl Jari Nielsen Elias Inceer Kasper Boye Tim Panduro Nana Daugaard Koordinator Vanessa Møller vm@mediaxpress.dk Art Director Benny Leick bl@mediaxpress.dk Mediegrafiker elev Sissel Krogsgaard sk@mediaxpress.dk

Tillid som drivkraft I denne udgivelse bringer vi et portræt af designerne Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen, som siden 1970’erne stået bag nogle af danske arkitekters foretrukne møbler. Et samarbejde over så mange år kræver ifølge designduoen en grundlæggende tillid til hinanden, hvor der også er plads til at udvikle sig og bevæge sig i nye, eksperimenterede baner. Og endnu vigtigere er det, at man til stadighed tør udfordre sine samarbejdspartnere. Hvor baggrunden bag de langvarige kunderelationer er, at de formår at balancere mellem at være ukritiske og krakilske, som Peter Hiort-Lorenzen formulerer det. Vi taler også med Tommy Falch fra Aarhus Arkitekterne, der har stået i spidsen for arkitektvirksomheden i tre årtier, og han fremhæver værdien ved at have de rigtige mennesker tæt på sig, hvor man med respekt for hinandens styrker og hele tiden giver plads til udvikling. Tommy Falch begejstres stadig over at arbejde sammen med folk, der har en unik specialviden om et område. Tilliden til andres kompetencer er en vigtig drivkraft. God læselyst Chefredaktør Mikkel Weber Sandahl

Forsideillustration Trafiktårnet Øst og Vest Tranberg Arkitekter Abonnement og kundeservice Kristine Gundesen kundeservice@byggeri-arkitektur.dk Byggeri+Arkitektur´s kundeservice besvarer henvendelser vedrørende abonnement, indbetalinger samt adresseændring. Bestilling af nyt abonnement: Bestilling af abonnement sker ved henven­­ delse til kundeservice@byggeri-arkitektur.dk. Årsabonnement, 8 udgivelser, koster kr. 760,Annoncesalg: annoncesalg@byggeri-arkitektur.dk Udgiver MEDIAXPRESS A/S Bredgade 36, 1.sal, forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax.: 35 29 42 22 www.byggeri-arkitektur.dk info@byggeri-arkitektur.dk

indhold 4 6 10 12 16 18 20 22 24 26 27 30 32 33 34 36 38 39 40 41

Tillid som drivkraft Når man gør en forskel for nogen Energirenovering – skal vi nu garantere at regnestykkerne holder? Rust og lys Akustikvægge til Danmarks nye trafiktårn Skelsættende arkitektur blev hyldet i Wien Med udsigt til verden Uanede muligheder med tegl En transformation gennem nostalgi og dialog Ny generation af ledhejseporte fra Novoferm NoxOff belægningssten til ny grøn bydel Fokus på Forum Unikt facadesystem i enkelt design Innovation med brugervenlighed og stil Tidsløst design i schweizisk kvalitet Under overfladen på Architects@work At bygge bro mellem nyt og gammelt Hjertet banker for de komplicerede opgaver Et stykke Danmarkshistorie genopstår Nyt vinduesdesign sikrer mod støj og kondens

42 Bølgende facader til Royal Arena 44 Hotelkæde udvider i Esbjerg 46 Niels Bohr i beton 47 Et kedeligt kælderrum får lys og liv 48 Skatelite giver uendelige muligheder i bymiljøet 50 Lave driftsomkostninger i nye P-huse 51 Loyalitet, redelighed og partnerskaber 52 Et langt og produktivt makkerskab 56 Forskellige markeder, forskellige løsninger 60 Indretning med målgruppen for øje 61 Et frirum for skæve idéer 62 Unge designtalenter tegner fremtidens møbler 64 Glemt klassiker får nyt liv 65 Hvad skal kontormøbler kunne?

Byggeri+arkitektur er tilmeldt: Dansk Oplagskontrol

Byggeri+arkitektur udkommer i et oplag på 10.300 eksemplarer, 8 gange årligt. Magasinet udsendes til bygherrer og arkitekter samt beslutningstagere med professionel interesse for arkitektur, design og indretning, inden for både den private og offentlige sektor. Hvor intet andet er anført, er billedmateriale og illustrationer venligst udlånt af bygherrer og arkitekter. Redaktionen påtager sig intet ansvar for materiale, der bliver indsendt uopfordret. Redaktionen modtager gerne henvendelser om byggeprojekter, hvor man har gjort sig særlige overvejelser vedrørende æstetik, funktion og materialevalg samt nyheder indenfor dansk og udenlandsk design.

4

indret.dk • # 73 • 2015 Byggeri + Arkitektur


HBC FACADELØSNINGER EX-4TG FUTURA HBC A/S præsenterer næste generation af facadeløsninger, EX-4TG Futura. EX-4TG Futura leveres med fer og not på alle 4 sider, som giver en æstetisk, minimalistisk og særdeles elegant facadeløsning.

EX-4TG Futura serien består af facadeplader, som alle har en enestående overfladestruktur, der som den eneste på markedet forhindrer genskin, flammende eller changerende refleksion på facaden.

EX-4TG Futura serien er testet til at bevare farveudtrykket, så det menneskelige øje ikke kan registrere farveændringer i op til 20-30 år, hvor de fleste andre typer kan være falmede efter få år.

/ Moderne og minimalistisk udseende, som giver mulighed for et enkelt og æstetisk bygningsdesign / Hurtig og enkel montage, op til 10 m2 kan monteres på en time / Nemme og håndterbare plader med en vægt på ca. 16 kg, som gør at de kan håndteres af én person / Skjult montagesystem, ingen synlige beslag, skruer e.l. / 4 sider med fer, not og gummiliste / Komplet tilbehørsprogram / Dag til dag levering af 5 farver.

HBC A/S / Amager Strandvej 418 / DK-2770 Kastrup www.hbc.dk / E info@hbc.dk / T +45 4450 2500


Når man gør en forskel for nogen Manden bag Aarhus Arkitekterne kan i år fejre sit 30 års jubilæum. Byggeri+Arkitektur har talt med Tommy Falch om respekt og bæredygtighed, om Luke Skywalker og om evnen til at have de rigtige mennesker omkring sig. Tekst af Rune H. Jensen


T

ommy Falch er ingen Luke Skywalker. Luke Skywalker er på den anden siden heller ingen Tommy Falch. Og det er ikke en journalistisk fornærmelse, men derimod udtryk for arkitektens egen holdning til sit nu 30-årige virke på tegnestuerne. I anledning af jubilæet møder vi ham nær byens nye havnefront i arkitektfirmaets aarhusianske domicil. En arbejdsplads i to etager, der domineres af to store, åbne og fælles kontormiljøer, hvilket på sin vis afspejler Tommy Falchs egen tilgang til virksomheden:

Pionérdrive og ingen ”plejer”

65-årige Tommy Falch var oprindelig tømrer og siden konstruktør, inden han skiftede til lærebøgerne på Arkitektskolen. Og allerede her havde han egen tegnestue, før først arkitektfirmaet Falch og Larsen og siden købet af hæderkronede Salling-Mortensens Tegnestue førte til etableringen af Aarhus Arkitekterne i midten af 1990’erne: – Vi kaldte det Aarhus Arkitekterne som et fælles banner. Folkene fra Salling-Mortensens Tegnestue havde sundhedskompetencerne, jeg søgte, og vi havde den tekniske viden. Det var virkelig en god tid for alle.

– Der er forskellige typer i faget. Jeg har aldrig været en Luke Skywalker, der svæver over vandene og styrer alt ovenfra. Jeg har altid mere set på projekterne og virksomheden som en helhed, et hold, en koncern, hvor der er gensidig respekt omkring de enkeltes styrker, fortæller Tommy Falch.

Der var pionérdrive, det var sjovt, vi gik aldrig hjem og det føltes som tandhjul, der flettede sig sammen. Vi ville vinde, og vi vandt faktisk hurtigt de første EU-udbud om sundhedsbyggerier i Danmark og Dublin, siger han og fortsætter:

Respekten og de rigtige mennesker

Der hersker ro, faglig begejstring og en fornemmelse af tid til at tale over Tommy Falch denne formiddag. Han er stiftende partner og adm. direktør hos Aarhus Arkitekterne, der i dag er landets mest vindende tegnestue inden for sundhedsbyggeri med en nu knap 100 mand stor besætning samt afdelinger i København og Oslo. Og dét med respekten er ikke blot et fyldord, det er én af de bærende grundsten i byggeriet af Aarhus Arkitekterne. Hvis man spørger man-

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

den bag, hvad de vigtigste kvaliteter er for at kunne søsætte en arkitektvirksomhed med succes gennem tre årtier, så fremstår netop gensidig respekt som et vægtigt parameter:

– Hvis man gør, som man plejer at gøre, så gør man ingen forskel for nogen. – Det er ånden her i huset, at vi skal og kan det hele, at man skal have respekt for hinandens styrker og kompetencer. Man skal udvikle og ud-

vikle sig hele tiden. Og så skal man ganske enkelt have de rigtige mennesker omkring sig, siger Tommy Falch og uddyber:

– Man skal virkelig have tanke for at vinde og tænke nyt. Hvis man gør, som plejer at gøre, så gør man ingen forskel for nogen. Bæredygtig før sin tid

– Jeg erkender, at hvis man er entrepreneur, som jeg nok er, så lykkes det ikke, hvis man ikke har baglandet i orden. Det har vi her – med en flad organisation delt op i specialiserede afdelinger, og jeg har virkelig stor respekt for mine partnere og vores mange fantastisk dygtige medarbejdere, fortsætter Tommy Falch.

Fra starten var Tommy Falch og Aarhus Arkitekterne en frontløber inden for bæredygtighed. I dag ser han det som en helt naturligt integreret del af alle virksomhedens aktiviteter, og Aarhus Arkitekterne var bl.a. tidligere ude end de fleste med udvikling af højisolerede, bæredygtige elementfabrikker:

>>

7


>>

– Det skyldtes nok min interesse i de muligheder, der kom efter Murens Fald i 1989, hvor der opstod en gruppe, der havde et behov. Markedet i f.eks. Polen var egentlig slet ikke klar til det, så det blev til eksport til Tyskland. Men i dag er det en stor succes, og senest har elementfabrikken i Polen vundet nationale priser for konceptet. Så dér har vi været forud for vores tid, og bæredygtighedstanken har gennemsyret det hele. Bæredygtighed står mit hjerte nært. Mulighedernes kunst

På boligområdet har Aarhus Arkitekterne som part i rådgiverkonsortier netop afsluttet den opdaterende helhedsplan for Korskærparken og Sønderparken i Fredericia samt netop påbegyndt helheds- og udbygningsplanen for Kildeparken i Aalborg. Ifølge Tommy Falch begge meget store og spændende projekter med anlægsøkonomier på ca. 500 mio. Han fremhæver desuden den gennemgribende modernisering af Ring-

8

– Det er ånden her i huset, at vi skal og kan det hele, og at man skal have respekt for hinandens styrker og kompetencer. Man skal udvikle og udvikle sig hele tiden. Og så skal man ganske enkelt have de rigtige mennesker omkring sig. gården afd. 1 i Aarhus, hvor almenboligerne fra 1940’erne med central placering i byen er blevet omdannet til nye og meget eftertragtede boliger. Karréens oprindelige facader mod gaden er bevaret, samtidig med at alle lejlighederne har fået nye køkkener, badeværelser og åbne terrasser, der skaber visuelle og fysiske forbindelser mellem ude- og inderum – samt ikke mindst en fælles tagterrasse, der skal forstærke det sociale fællesskab. – Det er mulighedernes kunst. Hvordan kan vi optimere i forhold til regnvand, solceller, lys, CO2 osv.? Det er et projekt, hvor vi søger en anden form for renovering, der skaber nye

rammer til et gammelt byggeri og en ny dimension af bæredygtighed, fortæller Tommy Falch og fortsætter: – Når der som nu skal optimeres og bygges tættere, er det fantastisk at gå en tur i området og se alt det liv, det er lykkedes at skabe – som en italiensk gade fyldt med liv, hvor folk ser hinanden i et semioffentligt rum. Det giver begejstring. Rigets specialister i sundhed

Når det gælder sundhedsområdet, har Aarhus Arkitekterne indtil nu projekteret over én million kvadratmeter sundhedsbyggeri. Visionen for virksomhedens sygehusbyggeri er at skabe ”fremtidssikret byggeri med multifunktionelle rum og tilpasningsmuligheder”, der integrerer den nyeste teknologi og forskning. Aarhus Arkitekterne er bl.a. totalrådgiver på Det Nye Rigshospital, som allerede er kåret som verdens bedste fremtidige hospitalsarkitektur med

tildelingen af WAF-prisen i 2012. Aarhus Arkitekterne har sammen med 3XN, Sweco og Kristine Jensens Tegnestue stået for opførelsen af de 81.500 m2, der rummer en ny nordfløj, patienthotel og administration samt p-hus på Rigshospitalet fra byggeprogram til færdigt byggeri – til en samlet anlægssum på 1.85 mia kr. Igen er bæredygtighed samt fleksibilitet og en helende arkitektur bærende elementer i projektet. Arkitektonisk set er hovedgrebet en sammenhængende V-formet struktur og to hovedakser, der både giver kortere afstande og godt lysindfald til patienter og ansatte. Og for Tommy Falch er en 360 graders helhedsforståelse af arkitektur, funktionalitet, økonomi og bæredygtighed afgørende: – Man skal kunne alle disciplinerne, og derfor samler vi en gruppe, der omfatter alle områdernes specialviden til en så kompleks funktionsplanlægning, som kræves til Riget 2.0. Det er drivet i at lave sundhedsbyggeri: Man skal kunne det hele, indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Betonelementer til boliger

Ceresbyen i Aarhus

lytte og forstå det hele for at det kan lykkes at realisere byggeriet inden for rammerne, siger han. Den overordnede bæredygtige tilgang til projektet omfatter bl.a. solceller til vedvarende energi og grønne tage som en del af klimatilpasningen – med hensyn til både miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter af en bæredygtig helhedsløsning, der er langtidsholdbar i forhold til fremtidens hospitalsdrift. Mit eget blå ocean

Tilbage i Aarhus vibrerer tegnestuen af liv og samtidig ro omkring øerne af sammensatte skriveborde, der udgør platforme og afdelinger for aktuelle projekter såsom det nye Aalborg Universitetshospital. Tommy Falch selv sætter sig nok ikke længere så ofte ved tegnebordet, men indtager i dag en mere overordnet rolle med udvikling og samarbejde som centrale drivremme: – Jeg binder mest trådene sammen og kigger fremad. Det næste, vi alindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

lerede er i gang med, er pharmaprojekter, der kombinerer de forskellige specialområder. Min begejstring kommer meget af at arbejde sammen med folk, der har en kæmpeviden om dét, de arbejder med. Og al nyudvikling er spændende, om det så er mindre projekter eller overordnet byudvikling, der skaber investeringsmuligheder. Der sejler jeg i mit eget blå ocean, siger han med et smil. Tommy Falch har stadig drivet, kreativ kampgejst og ingen planer om at lade sig pensionere inden for en overskuelig fremtid. 30 år i faget er ingen grund til at blive bagud skuende. Uanset om man arbejder med Ringgården eller Rigshospitalet, så handler det fortsat om at tænke i udvikling og afsøge mulighedernes rige. Det handler om at have de rigtige mennesker omkring sig. Og det handler om aldrig at gøre, som man plejer.

Ceresbyen i Aarhus kommer til at bestå af 1100 boliger med plads til ca. 2000 mennesker. Boligerne opføres på det tidligere Ceres bryggeris grund i centrum af Aarhus. Aarhus å krydser Ceres grunden og den tilhørende have bliver bevaret og udvides. Contiga Tinglev har leveret huldæk, betonvægge, søjler og altaner til foreløbig 3 ejendomme på Ceres grunden.

Contiga Tinglev er blandt Danmarks førende leverandører af råhus til boligbyggeri. Med mere end 30 års erfaring, har vi en meget stor kompetence inden for design, produktion og montering af betonelementer. De seneste års kapacitetsudvidelser gør Contiga Tinglev til Danmarks ubestridt største betonelementfabrik som gør os i stand til at levere til de allerstørste og mest krævende opgaver. Det er en selvfølge for Contiga at sætte leveringssikkerhed og kvalitet i højsædet. Danmarks totalleverandør af betonelementer

www.contigatinglev.dk

Contiga Tinglev A/S er en af Danmarks førende producenter af præfabrikerede betonelementer. Vi har Danmarks største elementfabrik og mere end 30 års erfaring med produktion og montering af betonelementer. Med egen teknisk og statisk afdeling tilbyder vi totalløsninger, herunder professionel rådgivning indenfor alle former for elementbyggeri. Virksomheden har 400 medarbejdere i Danmark.

9


Energirenovering – skal vi nu garantere at regnestykkerne holder? Hvis energirenovering skal levere store energibesparelser og tilfredse kunder, skal byggebranchen fokusere på kvalitetskontrol og ansvar for den faktiske ydelse, mener Göran Wilke, CEO i IC-Meter og tidligere direktør i Elsparefonden. Tekst af Kasper Jørgensen

velisolerede og tætte bygninger har tit problemer med indeklimaet. Det siger Göran Wilke, der er CEO for IC-Meter og tidligere mangeårig direktør i Elsparefonden. Energirenovering er den største post i den danske klimastrategi frem imod 2050. Her forventes det, at husejerne af fri vilje og for egne midler skal reducere varmeforbruget til knap det halve. Det vil næppe ske, med mindre aftaler om energirenovering baseres på målinger og ydelsesansvar.

S

om arkitekt er det en spændende udfordring at modernisere en ældre ejendom og give den nye kvaliteter og funktioner. Rådgivere og entreprenører skal tilsvarende bruge alle deres færdigheder til at skrue projekter sammen, der får krav til indeklima, energi og økonomi at gå op i en højere enhed. – Men der er et problem, som risikerer at skræmme kunderne væk. Virkeligheden matcher sjældent de projekter som kunden fik tilbudt. Det faktiske energiforbrug er typisk langt større end beregnet, og de

10

Annonce

– Det er på høje tid, at byggebranchen forstår, at kunderne faktisk forventer at få det, som de har bestilt. Teknologien til f.eks. at adskille energieffekter af bygning og brugeradfærd findes, således at en entreprenør kan gøres ansvarlig for bygningens klimaskærm, men selvsagt ikke for brugernes adfærd, siger han.

Med avancerede algoritmer kan vi f.eks. påvise, hvorfor energiforbruget bliver for højt. Er det fordi, bygningen er dårligt isoleret, folk går meget i bad eller stuetemperaturen er høj. Vi adskiller disse faktorer fra hinanden med mulighed for at placere ansvar og betaling de rigtige steder, siger Göran Wilke og fortsætter: – Idéen er at give ejere, driftspersonale og brugere feedback på deres respektive aktiviteter. Smart drift handler jo om skabe et godt indeklima til lavest mulig miljøbelastning og omkostning. IC-Meter’s samlede servicekoncept indeholder herudover værktøjer til f.eks. varmefordelingsregnskaber og styring af varme- og ventilationsanlæg.

Værktøj til at tjekke indeklima og energi før og efter renovering

IC-Meter har lanceret et måle- og analyseprojekt, der analyserer en bygnings indeklima og energiforbrug før og efter modernisering og serverer målepunkter til f.eks. Commissioning-aftaler. – Energiforbruget analyseres som en afledt effekt af brugeradfærd og forskel i indeklima og lokalt vejr. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


INNOVATIVE

OVENLYSVINDUER NU MED EGET

SHOWROOM

I HJERTET AF KØBENHAVN!

DAGSLYS OG VENTILATION TIL FLADE TAGE Danmarks smukkeste fladtagsvindue Fordelene ved naturligt dagslys er åbenlyse. Vores ovenlysvinduer til skråtage og til flade tage bringer det naturlige lys ind på steder hvor det bidrager til alles velbefindende. FAKROs løsninger kombinerer moderne design med perfekt ventilation og høj energieffektivitet.

FAKRO F-Type Fladtagsvindue : - Innovativ, topmoderne glaskonstruktion i 3- eller 4-lags glas - Kan leveres med fast karm og med elektrisk åbne-lukke-funktion - Hurtig og enkel montage i taghældninger op til 15 grader - Leveres samlet og med fastgørelsesliste inkluderet - Kan leveres fra størrelse 60 x 60 cm og op til 120 x 220 cm Udover F-Typen, markedsfører FAKRO også den velkendte C-Type med lavenergiglas og kuppel. FAKROs fladtagsløsninger kan leveres med en U-værdi ned til 0.55 W/m2K.

www.fakro.dk


Rust og lys Med Trafiktårnet Øst og Trafiktårnet Vest er der skudt to nye vartegn op på banelegemet i Fredericia og København. Den tilknappede facade i mørkerøde tegl giver et næsten dystert udtryk, som modsvares af et lyst og indbydende indre, hvor sollyset på poetisk vis strømmer ind i bygningen. Tekst af Mikkel Weber Sandahl

12

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


D

e to trafiktårne kommer til at varetage al overvågning af tog- og vejtrafik i Danmark. Trafiktårnet i Øst befinder sig på baneterrænet ved Kalvebod Brygge i København, og bygningen er 10 etager høj og rummer 3 dobbelthøje kontrolrum på over 750 m². Det tilsvarende i Vest ligger ved Fredericia Banegård og er 5 etager høj og rummer 1 dobbelthøjt kontrolrum på 550 m².

umindelige tider. Vi har ladet teglstenen spille hovedrollen i arkitekturen, og det har for de omkring 70 murere været en stor oplevelse at være med på et teglprojekt af den her kaliber – og de har leveret en håndværksmæssig toppræstation.

Tranberg Arkitekter står bag projektet, og Christian Tranberg fortæller, at tegnestuen har ønsket sig at videreføre den lange tradition for at bruge røde teglsten på stationsbygningerne langs med banelegemet rundt omkring i landet.

– Det er et yderst tungt tekniske hus, og det har været en stor fordel med de dobbelthøje rum, så der er ekstra plads til installationslofter – her skal der være en enorm teknisk infrastruktur, fortæller Christian Tranberg og pointerer, at al teknik er dobbeltsikret, ligesom man blandt andet har hævet teknikrummet langt over terræn, så bygningen er sikret mod pludselige stigninger i vandstand.

– Det har helt fra den tidligste start været planen at arbejde med mursten, da det rammer lige ind i kernen af Banedanmarks DNA, samtidig med at det er et ærkedansk udtryk. Vi har så nyfortolket udtrykket med de små åbninger i facaden, som skærmer mod den ubehagelige direkte sollys og giver et smukt og blødt lysindfald, således facadeudformningen medvirker til at skabe et behageligt indeklima, fortæller Christian Tranberg og fortsætter: – Stenen er altafgørende for udtrykket, og vi har brugt virkelig meget energi på at finde den rigtige teglsten. Vi ønskede et rustent, industrielt look, så bygningerne kan lande så naturligt som muligt i landskabet, som jo har været industrigrund i indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Et teknisk tungt hus

Det er en bygning, der med sit udtryk trækker tråde tilbage i tiden, samtidig med det højteknologiske indre peger frem i tiden.

– Det er en anderledes oplevelse at være på et projekt, hvor det arkitektoniske fylder meget lidt i økonomien i forhold til det tekniske. På Trafiktårnene bliver prisen på materialerne fuldstændig overskygget i budgettet, og alt det, man som arkitekt må kæmpe indædt for at beholde i nogle projekter, får her lov at fylde meget. Det er skønt, og det har givet en bygning i høj kvalitet. På offentlige byggeprojekter er der også afsat midler til kunstnerisk udsmykning, og her har kunstneren Henrik Plenge Jacobsen stået for den kunst-

neriske udformning på Trafiktårn Øst. Gulvet i hele stueetagen er belagt med trekantede gule og røde klinker i et mønster, som giver associationer til det nordlige Afrika, og klinkernes rustikke udtryk bidrager i høj grad til den varme atmosfære, som er langt fra det konventionelle kontorhus. Som del af det kunstneriske værk, er der øverst i huset hæftet et Foucaults pendul – en kokosnød i bronze – som uden ophør aftegner et rundt plateau, ligeledes belagt med klinker i et smukt mønster. Den kunstneriske udsmykning i Trafiktårnet Vest er udformet af Signe Guttormsen og er en egetræsbeklædning på hele atriets betonvæg, som tjener som akustik regulering. Gulvet og loftet er forsynet med spor, som peger mod centrum. Kunstværket hedder Spor og Spind. Enorme sikkerhedsforanstaltninger

Hele Danmarks banelegeme står foran at blive bliver elektrificeret, og vi er det første sted i verden med at fuld styring fra trafiktårnene, som sammenlagt har en kapacitet er på 250 mennesker i øst og 80 personer i vest. Christian Tranberg fortæller i den forbindelse: – Når man har styrer hele landets togtrafik via et automatiseret kontrolsystem, så udgør bygningerne et oplagt terrormål. Derfor har vi indhentet erfaringer fra udlandet, og bygningen har et ekstremt omfattende sikkerhedssystem. Det betyder også, at der ikke er særlig mange mennesker, som får mulighed

13

>>


>>

for at opleve arkitekturen på nært hold. Der er dog etableret besøgsbalkoner, hvorfra det er muligt at kigge ind, hvilket var et krav fra operatørerne, som vil kunne vise bygningen frem for sine kunder. Opsyn med omverdenen

Christian Tranberg er heller ikke i tvivl om, at Trafiktårnene bliver et oplagt mål for graffiti-folk, men da bygningen er videoovervåget med bemanding 24 timer i døgnet, så er han ret fortrøstningsfuld på den front. SLA har stået for den overordnede lokalplan for området i København, hvor Atkins har været landskabsarkitekt på projekterne – virksomheden er vant til at lave banestrækninger og samarbejde med Banedanmark på detaljeplanet, fortæller Christian Tranberg: – Begge tårnene er fritliggende bygninger, og det er nemt at integrere den runde form i landskabet. Bygningens runde form udspringer direkte af en workshop med bygherren omkring indretningen af kontrolrummet, og et rundt hus henvender sig ligeværdigt til uhomogene omgivelser som i København og syner mindre end det er. Tårnet i øst er faktisk lige så bred, som det er højt, hvilket er svært for beskueren at se. Fra murværket over taget er der etableret huller, så man fra tagterrassen i København kan kigge ud over skinner, toge, lysmaster og Københavns tage. I Fredericia har man et tilsvarende kig ud til skoven, banelegemet og i horisonten den nye Lillebæltsbro.

14

Fakta: Trafiktårnet Vest Adresse: Banegårdsvej 1, 7000 Fredericia Bygherre: Banedanmark Opførelsesår: 2013-2015 Arkitekt:TRANBERG ARKITEKTER Byggesum: 110 mio. kr. Areal: 4000 kvm Ingeniør(er): Rambøll Danmark A/S (Totalrådgiver), Atkins Danmark A/S, Emch+Berger Holding AG, Parsons Landskabsarkitekt(er): Atkins Danmark A/S, TRANBERGARKITEKTER Kunstnerisk udsmykning: Signe Guttormsen ”Spor og spind” Evt. Hoved/Totalentreprenør: Hansson & Knudsen A/S

Fakta: Trafiktårnet Øst Adresse: Carsten Niebuhrs Gade 49, 1577 København V Bygherre: Banedanmark Opførelsesår: 2013-2015 Arkitekt: TRANBERG ARKITEKTER Byggesum: 210 mio. kr. Areal: 10.500 kvm Ingeniør(er): Rambøll Danmark A/S (Totalrådgiver), Atkins Danmark A/S, Emch+Berger Holding AG, Parsons Landskabsarkitekt(er): Atkins Danmark A/S, TRANBERGARKITEKTER Kunstnerisk udsmykning: Henrik Plenge Jakobsen Evt. Hoved/Totalentreprenør: KPC Danmark A/S indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Gør dine brønddæksler og afløbsriste usynlige – vælg en moderne løsning Med Jesmig Brønddæksler kan du intergrere din belægning i brønddækslet og derved bliver dækslerne næsten usynlige. Jesmig Brønddæksler kan bruges både indendørs og udendørs. De fås i flere størrelser og kan tage op til 40 tons belastning. Vi har også produceret en afløbsrist, hvor belægningen består af en permeabel belægning, således at børnenes legetøj, nøgler, sand og andet, ikke falder ned i brønden. Som det ses her kan risten belægning laves næsten som det ønskes.

Se forhandler og mere information på www.jesmig.com eller kontakt os på info@jesmig.dk - tlf.: 4844 1024


AKUSTIKVÆGGE TIL DANMARKS NYE TRAFIKTÅRN Skræddersyede akustikvægge i massiv eg og nordisk fyr fra HC Profiler pryder det nye ikoniske trafiktårn i Fredericia, hvorfra al togtrafik i det vestlige Danmark fremover overvåges. Tekst af Rune H. Jensen

T

o nyopførte trafiktårne på 10 og 5 etager, der rejser sig over banelegemerne i hhv. København og Fredericia, varetager for eftertiden kontrollen af al togtrafik i Danmark. Mens de to runde bygningers arkitektur udvendigt trækker på den klassiske, tunge danske jernbaneæstetik i røde teglsten, så repræsenterer tårnene indvendigt en højteknologisk tid og et let og lyst design. HC Profiler står bag de specialtilpassede akustikvægge, der bidrager til et godt arbejdsmiljø i det 25 meter høje Trafiktårnet Vest i Fredericia: Luksuriøst udtryk i massiv eg

– Akustikvæggene er i massiv eg til indgangen og atriet, mens kontorer og møderum har akustikvægge i skrællet nordisk fyr. Og vi har skræddersyet alle væggene ud fra idéerne fra Signe Guttormsen, som har skabt den kunstneriske udsmykning, fortæller direktør Hans Michael Larsen fra HC Profiler og fortsætter: – Det er meget usædvanligt at lave akustikvægge i massiv eg. Vi har bl.a. ovntørret træet, så det ikke

16

Annonce

slår sig med tiden, og den massive eg giver et luksuriøst udtryk til tårnets indre, som understøtter ønskerne fra kunstner og arkitekter. Fleksibilitet og samarbejde

HC Profiler har i alt leveret omkring 450 m2 akustisk regulering til det højteknologiske kontrolcenter i fæstningsbyen, og opgaven har stillet krav til HC Profilers meget fleksible og løsningsorienterede tilgang til træforarbejdning:

HC Profiler har således forestået alt fra fremstillingen til komplet montering, og såvel akustikvæggene i massiv eg som i nordisk fyr er brandimprægnerede i henhold til brandklasse B-S1 d0, så de med fuld sikkerhed kan anvendes indendørs i offentlige bygninger som det nye trafiktårn i Fredericia.

– Akustikvæggene i massiv eg har vi fremstillet i 30 mm i forskellige størrelser af håndterbare felter, og elementerne i nordisk fyr er udført i lige felter og i buede dele. Det er en virkelig speciel og spændende opgave, hvor samarbejdet med alle involverede fra bygherre til kunstner og arkitekter er foregået helt gnidningsfrit, siger Hans Michael Larsen. Fra fældning til færdigt resultat

Han vurderer, at HC Profiler ofte bliver valgt til opgaver i hårdttræ, da firmaet udelukkende anvender FSC-certificeret træ og følger processen helt fra fældningen af træet til det færdige resultat.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


LEJ FLYTBARE KLASSELOKALER I HØJ KVALITET MED

WOW-EFFEKT

Klar på 8 uger

Fleksibel løsning

Overholder BR15

“Vi har haft stor glæde af de færdige moduler med køreklart indhold – det har gjort det muligt at flytte elever, uden at der opstod huller i undervisningen” Rene Van Laer, Direktør

På kun 8 uger skaber vi et både behageligt og funktionelt arbejdsmiljø. Høj kvalitet er kendetegnet for alt, lige fra materialevalg til byggemetode, planløsning og valg af tekniske systemer. Resultatet er en sund og attraktiv skole, tilpasset jeres behov.

www.temporent.dk

I hele lejeperioden er vi ansvarlige for service og forebyggende vedligeholdelse. Med Temporents lokaler kender I omkostningerne for hele lejeperioden ned til den sidste 25-øre og betaler kun for det og den periode, der er behov for.

Vores nyproducerede KLOSS-moduler opfylder de høje krav for energiforbrug i BR15. Varmeindvinding, behovstyret ventilation og belysning med bevægelsessensorer bidrager til at energieffektiviteten er i top.

Handelsskole NORD

Skal vi også imponere dig? Ring 7012 4444 Lokaler som flytter til dig


Skelsættende arkitektur blev hyldet i Wien Den 20. maj blev den prestigefyldte Brick Award uddelt i Wien til arkitekter, der med teglsten har formået at skabe helt unikke bygninger. Danske Polyform Arkitekter var blandt de norminerede i kategorien Re-Use. Tekst af Alexander Tengbjerg

W

iens Radiokulturhaus er fyldt med mennesker. Alle venter spændt på afsløringen af vinderne til den prestigefyldte Brick Award. I år er det særligt nervepirrende, da mere end 600 projekter er indstillet til en pris, hvoraf kun 50 er blevet udvalgt i det endelige kapløb til at vinde de fem Brick Awards. Et klart tegn på at teglsten stadig er et relevant materiale, når det kommer til at skabe banebrydende arkitektur. Og vinderne blev… Arkitekterne fra Tropical Space modtager deres Birck Award.

Den danske nominering, Kræftrådgivningscenteret ”Livsrum” i Aalborg.

18

Annonce

De vindende arkitekter i de fem kategorier Urban Infill, Special Solution, Residential Home, Public Use og Re-Use, kom fra Østrig, Spanien, Vietnam, Belgien, Brasilien og Schweiz. Vinderne kom derfor fra hele verden og havde med hver deres stilart løst arkitektoniske udfordringer på særlig opfindsom og æstetisk vis. De vietnamesiske arkitekter fra Tropical Space havde for eksempel skabt et boligbyggeri med navnet Termitary House. De vandt i kategorien Residential Use og brugte murstenens særlige egenskaber til at skabe en bolig, der kunne holde på varmen i de kølige nætter og samtidigt holde temperaturen nede i de ulideligt varme vietnamesiske dagstimer. Ikke nok med det så var mursten også det ideelle byggemateriale til at modstå de hårde vietnamesiske vejrforhold.

Det danske bidrag

Selvom de danske finalister fra Polyform Arkitekter måtte se sig slået af de brasilianske arkitekter fra SuperLimão Studio, var deres bidrag noget helt særligt. Polyform Arkitekter var nominerede for deres Kræftrådgivningscenter i Aalborg. Her har de skabt et byggeri ud fra ideen om, at arkitektur også kan heale. Man søgte et hjemligt look, der ikke lugtede af kold institution, men i stedet blev man budt velkommen, hvilket er særligt vigtigt under et opslidende kræftforløb. Murstenene, som er brugt, stammer fra et gammelt byggeri i København, hvilket holdt CO2 udledningen ved byggeriet på et minimum. Samtidigt giver det en fornemmelse af, at bygningen har en historie og sjæl bag sig, selvom den er helt ny.

En hyldest til teglsten

Wienerberger, der er verdens største producent af teglsten, har siden 2004 uddelt den såkaldte Brick Award til arkitekter, der med teglsten har formået at skabe banebrydende arkitektur. Der skal dog ikke benyttes Wienerberger tegl for at kunne blive indstillet til en pris, og juryen er et helt uafhængigt ekspertpanel bestående af nogle af tidens fremmeste arkitekter.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Danmarks ældste vinduesfabrik – det professionelle valg siden år 1885 Specialister indenfor koblede vinduer og døre

De Gamles By leveret 1500 vindues og dør elementer.

Producerer også moderne træ/alu elementer Vi ved kvaliteten er i top og vores vinduer og døre holder til det Danske klima Alt bliver produceret i Danmark Vi giver derfor op til 20 års garanti, på vores Dansk producerede elementer

Parkalleen leveret 900 vindues og dør elementer.

Gl. Landevej 14, Obbekær 6760 Ribe T: +45 75 44 12 42 F: +45 75 44 12 88 E: info@obbekjaer-vinduer.dk www.obbekjaer-vinduer.dk


Med udsigt til verden På Esbjergs nordhavn kan en række virksomheder glæde sig over at være tæt på den uvurderlige udsigt med Semco Maritimes nye domicil i spidsen. GPP ARKITEKTER står bag det nye 15.000 m2 store domicil, der danner rammerne for 700 medarbejdere Tekst af Elias Inceer

M

ed fokus på bæredygtighed, indeklima og optimale lysforhold har projektet været et af GPP arkitekternes mest spændende og udfordrende opgaver i senere tid. Det nye domicils energiramme overholder bygningsklasse 2020 og er DGNB-certificeret i kategorien sølv. – Det har været et spændende projekt, hvor vi har måttet tænke meget kreativt og skarpt for at indfri bygherrens ønsker om en fleksible indretning, kravene til den gode arbejdsplads og ønsket om en

20

bygning der vil markere sig havnefronten som et arkitektonisk fyrtårn, fortæller arkitekt Tina Lind. Lyst og let

Domicilet, der er et af de største byggerier i Esbjerg i nyere tid, er opbygget som en åben struktur, hvor udsigten både ude som inde har været i fokus. Dermed er der skabt en effektiv arbejdsplads hvor arbejdsmiljø, dagslys og effektivitet går hånd i hånd. Men den kystnære placering med vand til tre sider og intense vejrforhold har stillet store krav til valget af materialer.

– Facaden er udformet af hvide betonelementer med store udskæringer af glaspartier. Med relieffer i betonkonstruktionen har vi forsøgt at skabe en bygning, der samtidig med at være smuk også kan imødegå vesterhavsvinden og det hårde miljø den ligger i, siger Tina Lind. En bygning uden grænser

Udover Semco Maritimes hovedsæde er domicilet også forberedt til at kunne være et fler-brugerhus, hvor andre virksomheder kan leje sig ind. Derfor har fleksibiliteten i bygningen været afgørende. Tina Lind uddyber: indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


S.26 Møderum 10 pers.

S.24 X-felt

S.23 Disponibelt

S.30 Undervisningslokale 30 pers.

S.32 Møderum 20 pers.

S.25 Pauserum

2.22 Kopi

2.25 Enkeltmandskontor

Toiletter

S.22 Disponibelt

S.33 Møderum 18 pers.

S.18 Gang

2.21 Teknikskakt

Thekøkken

2.16 Stillerum

S.38 Møderum 30 pers.

2.11 HC toilet

Toiletter

2.43 X-felt Åbent ned

2.89 X-felt og reng. rum

S.03 Showroom S.80 Møderum 6 pers.

S.78 Møderum 6 pers.

S.84 Auditorium S.79 Møderum 20 pers.

S.76 Møderum 9 pers.

S.77 Møderum 18 pers.

S.60 Elevator

2.42 Stillerum

2.91 Møderum 12 pers.

S.40 Rengøringsrum

S.02 Foyer

S.86 S.85 Garde- Elevator robe

2.40 Møderum 8 pers.

S.39 Møderum 20 pers.

Toiletter

Toiletter

2.34 Teknikskakt

2.17 Stillerum S.17 Gang

S.62 Teknikrum S.63 Hoved X-felt

2.01 Fællesområde

2.90 Elevator

Åbent ned

2.88 Teknikskakt

S.95 IT Lager/klargøring

Åbent

2.60 Elevator

2.63 Teknikskakt

Toiletter

S.94 Pedel

Toiletter

Thekøkken Toiletter

S.82 Kantine

2.68 Enkeltmandskontor

OVENLYS

S.65 Vareindlevering

Thekøkken

2.82 Stillerum

S.69 Køkkenområde S.75 Kantine

2.81 Kopi

S.70 Teknikskakt

2.71 Stillerum

S.71 Kontor

LYS OG OMGIVELSER TRÆKKES IND I HUSET

Enkeltmandskontor m. møde 2.79 Enkeltmandskontor m. møde

2.69 Enkeltmandskontor m. møde

2.72 Teknikskakt

2.80 S.73 Opvask

– Hele logistikken er essentiel i et byggeri, hvor der er mange enheder. Områderne skal kunne deles op, og samtidigt skal der være så kort vej til de forskellige områder som muligt for at skabe en samhørighed i bygningen. Med gårdhaver og et stort fælles atrium har vi skabt et centralt rum, der sikrer både lys og fællesskab. Selve bygningen er fleksibel ved, at vi har få bærende vægge og en fleksibel midterzone i kontorområderne. Kontorarbejdspladserne er placeret langs facaderne, og vinduerne er placeret i en rytme, som gør det muligt at opsætte eller fjerne skillevægge alt efter det gældende behov.

ned

2.61 Rengøringsrum 2.62 Teknikskakt

S.61 Forsendelse, trykkeri, rekvisitter

ovenlys

2.41 Stillerum

Toiletter

Thekøkken

S.37 Møderum 24 pers.

S.11 Reception 4 pers.

S.83 Auditorium

2.31 Kopi 2.33 Teknikskakt

S.31 Gang S.36 Møderum 18 pers.

Toiletter S.21 Depot/ opbevaring, S.13 kopi mv. HC toilet

S.01 Vindfang

2.23 Møderum 8 pers.

Toiletter

S.34 Møderum 10 pers. S.19 Forsendelse og pakkerum

2.30 Enkeltmandskontor

2.28 Storrumskontor

2.20 Teknikskakt

2.19 Enkeltmandskontor

S.35 Møderum 20 pers.

S.20 Møderum 25 pers.

S.92 Garderobeområde

2.32 Enkeltmandskontor

2.26 2.27 Enkeltmandskontor Enkeltmandsm. møde kontor

S.27 Møderum 15 pers.

2.73 Kopi

2.75 Storrumskontor

2.77 Enkeltmandskontor m. møde

2.76 Enkeltmandskontor

OFFENTLIGE FUNKTIONNER ADSKILLES FRA KONTOR MILJØ

Engagement og arbejdsglæde

GPP ARKITEKTER arbejder ud fra en vision om at udføre smuk og indleveret arkitektur med social og stedlig indlevelse. Der arbejdes med arkitektur, hvor mennesket, der skal bruge bygningerne, er i centrum. Derfor er dialogen og samarbejdet med både bygherre og slutbrugere afgørende for den eviggyldige arkitektur. – Det kan lyde enkelt, men vores kunder vælger os i høj grad fordi vi sætter dialogen højest. Vores erfaring er, at når rådgivningen og samarbejdet er prioriteret fra start, undgår man uforudsete hændelser og problemer. Det reducerer omkostninger, byggetid og kompromisser, og medvirker til, at brugere og kunder er tilfredse med byggeriet i mange år frem, afslutter Tine Lind.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

ATRIUM SOM CENTRAL BEVÆGELSE

BYGNINGEN ÅBNER SIG OP TIL OMGIVELSERNE

ANKOMST FRA FORPLADS TIL HJERTET I HUSET

21


Uanede muligheder med tegl Igennem mange år har Randers Tegl specialiseret sig i at levere teglløsninger til Norden og Europas arkitekter. Hvor andre sætter begrænsninger for materialet, ser Randers Tegl i stedet løsninger. Tekst af Alexander Tengbjerg

T

pel på en opgave, der kunne beskrives som noget nær umulig, sås under arbejdet på et nyt Scandic Hotel i Oslo. Ved indgangen skulle en teglbjælke spænde over 14 meter, kun støttet af to stålbjælker.

egl er et fantastisk materiale med utal af muligheder. Men det kræver en dyb forståelse for teglet før at alle disse muligheder åbner sig. Netop Randers Tegl har om nogen specialiseret sig i at udfordre konventionerne om, hvad der kan og ikke kan lade sige gøre:

– Vi producerede en bjælke, der var en meter høj, 14 meter lang og 104 mm i tykkelsen. Men den kunne ikke bare sættes på plads. På grund af det frie spænd ville bjælken give sig mellem 7-8 mm, når man murede oven på bjælken.

– Vores dybe viden om tegl gør det muligt for os at lave dristige konstruktioner og efterkomme arkitektens ønsker uanset deres karakter, udtaler Jens Peter Madsen, teknisk direktør i Rander Tegl

Vi producerede derfor specielle beslag til at hold den oppe, imens man murede op for at imødegå den udfordring. Scandic Hotel blev et klassisk eksempel på, hvordan vi vendte og drejede alle facetter af opgavens udfordringer og sørgede for at specialdesigne en løsning direkte til projektet, udtaler Jens Peter Madsen.

Det æstetiske valg

Hos Randers Tegl finder man også den selvstændige enhed Carlsberg Bjælker, der producerer præfabrikerede teglelementer. Her har man forfinet produktionsmetoderne igennem 20 år for at kunne realisere alle slags projekter i tegl. En klar fordel ved teglelementerne fra Carlsberg Bjælker ses på den enestående høje volumen af tegl. Ved at bevare mindst 80 % af murstenens volumen undgår man at bruge beton og stålkerne, hvilket i sidste ende resulterer i, at teglkonstruktionen fungerer i samspil med resten af teglkonstruktionen uden risiko for revnedannelse eller afskalning.

22

Annonce

Netop Carlsberg Bjælkers arbejdsmetoder har dannet en ny standard inden for produktion af præfabrikerede bjælker.

Resultatet med arbejdet på Scandic Hotel blev en løsning, der ikke gik på kompromis med arkitektens ønsker og resten af bygningens skarpe linjer.

Et eksempel på det umulige

Men hvordan løser Carlsberg Bjælker og Randers Tegl så udfordringerne i virkeligheden? Et eksemindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Find produkter og materialer til dit næste projekt på byggematerialer.dk får du ... Ô

Hurtigt overblik over mere end 1700 producenter og leverandører

Ô

produkter, dokumentation og referenceprojekter samlet ét sted

Ô

produktnyheder målrettet til den professionelle byggebranche

Se hvorfor vi har mere end 15.000 besøgende hver måned. byggematerialer.dk er den hurtigste vej til de rette produkter og materialer.

Vi samarbejder bl.a. med:

Byggematerialer.dk en del af Byggefakta

tlf: 7025 3031 info@byggematerialer.dk www.byggematerialer.dk


En transformation gennem nostalgi og dialog I 1786 blev ’Efterslægten’ grundlagt som en skole for det københavnske borgerskabs børn. Skolen er siden blevet til et HF center for unge og voksne. Efterslægten fortæller en historie om nytænkning af datidens skolevæsen baseret på sammenhold, idræt og dannelse. Tekst af Elias Inceer

J

. C. Tode stiftede i det 18. århundrede Efterslægtsselskabet. Filosofien var at skabe et skolevæsen, der kunne overleveres fra generation til generation gennem en kombination mellem det traditionelle og det nytænkende. Skolen er siden flyttet af flere omgange og i 1940 blev de seneste bygninger opført. Medtaget af historie og brug trængte skolen til en omfattende renovation og tilbygning. Med fokus på at skabe en dialog mellem den eksisterende skole og en ny hal har Laungaard Arkitekter gennem de

24

sidste fire år transformeret skolens filosofi om bevægelse og læring til et nyt udtryk.

stiksals tunge søjler danner en takt, der holder en orden.

De gamle sale

Den nye indretning tager udgangspunkt i ordenen og udfordrer den med cirkelslag og geometriske afvigelser, der skaber en kontrast i det ellers simple rum. Gymnastiksalens sjæl og materialitet videreføres i de nye rum og funktioner, siger arkitekt Michael W. Laungaard og uddyber:

Projektet, der er en ombygning af to gymnastiksale fra 1939, har dannet rammen for et nyt bibliotek/ studiesal, 6 nye klasselokaler og ny trappe. – Forslaget tager udgangspunkt i den gamle gymnastiksals strukturelle takt. Facadens idé om en åbenhed og en sprød struktur, der kaster et elegant net af skygger ud over rummet, er taget med videre i det nye indretningsdesign. Den gamle gymna-

– I arbejdet med de gamle sale har vi haft forskellige greb i spil. Skolen er lukket, relativt mod nord, og den har en gammel facade. Den har vi taget helt indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


tilbage til dens gamle funktion med glas – så spillet her er lys versus mørke. Eksisterende elementer som ribberne og gymnastikgulvet er blevet transformeret og brugt i nye sammenhænge, i rotunden, skabene og nichevæggen. Fokus var på skabe et flow i selve huset. Ankomsten til skolen er støbt om i tre etager, der derved giver både æstetisk og praktisk mening. Flowgrebet omkring lys og mørke er oversat til et diffust lys i studiesalen der opløser sig i bøgerne for at give de optimale rammer for fordybelse og koncentration. – Den kernestruktur vi har opbygget vores projekt til de gamle sale på er at lave en fond på det eksisterende til det nye udtryk. Projektet har ændret sig løbende i processen – ligesom et maleri – hvor ønsket om at kombinere den originale stemning og det nye udtryk har skærpet vores opmærksomhed omkring eksisterende materialer og den arkitektoniske stil, siger Michael W. Laungaard. NOBIS Idrætshal

Med udgangspunkt i de omkringliggende typologier var en del af projektet at bygge en idrætshal i en ellers varieret bymasse. At finde den rigtige form og arkitektoniske identitet var en af de større udfordringer, da bygningens funktioner skulle harmonisere med rollen som en del af den nye skole. Michael W. Laungaard forklarer: – Fokus blev at få skabt en dialog mellem den eksisterende skole og den nye hal. Trykket ned i landskabet ligger hallen i niveau med det eksisterende, og lys og luftlommer omkring voluminerne understreger ankomsten i de forskellige niveauer. Filtreringen af lys gennem facadens strækmetal, polycarbonat og søjler, skaber sammen med betonbasen og det røde sportsgulv en koncentreret atmosfære omkring sportsudøvelsen. Dialog som proces

– At bygge handler om kommunikation og tillid. Samarbejdet omkring strukturen har gjort bygherren tryg ved, at vi har haft den samme mission om, hvad der skulle opføres. Det har resulteret i et projekt tro mod vores, bygherrens og efterslægtens værdier, afslutter Michael W. Laungaard. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

25


Ny generation af ledhejseporte fra Novoferm Med egne fabrikker i Europa kan Novoferm Danmark levere totalløsninger inden for industrielle porte og døre samt logistiksystemer. Virksomheden omlægger nu produktionen og introducerer en ny generation af ledhejseporte. Tekst af Rune H. Jensen

N

ovoferm Danmark er datterselskab af Novoferm GmbH, der er en af Europas førende producenter og som i Danmark især retter sig mod salg til projektmarkedet og salg af garageporte til private via forhandlere. Som led i ønsket om et mere ensartet produktprogram, større driftsfordele og optimerede logistikforhold for kunderne flytter Novoferm nu sin produktion af industrielle ledhejseporte til et fuldautomatiseret produktionsanlæg i Didam, Holland. Ledhejseporte med nye fordele

Det betyder produktmæssige ændringer og et nyt, komplet produktprogram, som bl.a. omfatter de to serier af ledhejseporte, Thermo60 og NovoSpeed Thermo: – Thermo60 leverer vi standard med termisk brudt kuldebro mellem sektionerne, hvilket giver optimale isoleringsegenskaber. Og NovoSpeed Thermo, som vi lancerede i efteråret, består af 40 mm opskummede sektioner i aluminium. Ud over de gode isolerende egenskaber har den også en åbnehastighed på kun 1.1 m/sek., siger Anders Majland, Managing Director hos Novoferm Danmark.

Ny overfladestandard og bedre logistik

I de seneste par år har den såkaldte Microlineoverflade været en tilvalgsmulighed hos Novoferm. Nu bliver det standarddesign. Fremover leverer virksomheden således sektionerne i samtlige industrielle ledhejseporte i Microline, som Novoferm

tilbyder i 10 forskellige standardfarver. Omlægningen af produktionen betyder desuden, at Novoferm fremadrettet tilbyder porte i stål med en sektionstykkelse på 40 og 60 mm. – Omlægningen giver også logistiske fordele. Vi håndterer hele værdikæden, og fremover bliver vores porte fragtet af lastbiler med egen truck direkte fra fabrikken til aflæsning på montageadressen. Dermed minimerer vi risikoen for transportskader og sikrer et optimalt logistisk flow, siger Anders Majland. Betydelige markedsandele

Novoferm købte i 2014 koncernen Alpha Deuren, en af Europas førende producenter af industrielle ledhejseporte med base i Didam i Holland. Med købet opnåede Novoferm betydelige markedsandele i Holland, Tyskland, Frankrig og Belgien, og omlægningen til det fuldautomatiserede anlæg i Didam forventes nu at give flere fordele for kunderne i forhold til både produktprogram og logistik.

26

Annonce

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


NOxOFF belægningssten til ny grøn bydel Gammelrand Beton A/S har fået sin første reference på de nyudviklede NOxOFF belægningssten, som man har valgt til Tobaksbyen, en grøn bydel i Gladsaxe.

G

miljø og nødvendigheden af at tænke ansvarligt. Hos Gammelrand har jeg givet virksomheden den udfordring, at arbejde fokuseret mod så gode miljømæssige løsninger som økonomien tillader.

ammelrand har igennem en årrække været kendt som den førende betonvirksomhed i Danmark, når det gælder kvalitet. Der har imidlertid i en periode været et ønske om også at anvende moderne miljøløsninger, sammen med den høje kvalitet Gammelrand er kendt for. Der har særligt været fokus på at kunne levere belægningssten med NOx nedbrydende egenskaber og belægninger med ekstra stor vandgennemtrængningsevne. Begge produkter er direkte rettet mod 2 af de store udfordringer, der er i henholdsvis byerne og i parcelhus-områderne. Gammelrand er derfor meget stolte af, og glade for, at Tobaksbyen, en grøn bydel i Gladsaxe, har valgt Gammelrands NOxOFF belægningssten, som en væsentlig del af Tobaksbyens fokus på at lave miljørigtigt byggeri for beboere og brugere.

Helen Pedersen fortsætter:

Produktionen starter ultimo maj og køres på Gammelrands nye produktionslinje, som netop er indrettet til effektiv produktion af miljørigtige løsninger. Tobaksbyen er det første større projekt, Gammelrand skal levere NOxOFF belægningssten til. Men det bliver næppe det sidste, for virksomheden ser et stort potentiale i NOx reducerende løsninger. Der er kommet ekstra fokus på den lokale luftforurening siden dieselgate kom til offentlighedens kendskab i 2015. I de politiske kredse er NOxOFF tek-

nologien også ved at blive velforankret, og sammen med EU’s Light2cat projekt, kan det forventes at NOx nedbrydende overflader, snarligt bliver den nye standard for betonsten. En udvikling Gammelrand byder hjertens velkommen. Helen Pedersen, Salgschef hos Gammelrand siger: – Jeg mærker tydeligt, når jeg ser udviklingen for virksomheden, at der er større og større fokus på vores bidrag, til en sundere udvikling for os alle. Der bliver særligt blandt de yngre snakket rigtigt meget om

– Pris er vigtig, især på den korte bane, men det er jo ikke det eneste der er vigtigt. Vi har derfor besluttet at tage kunderne med på råd. Endvidere har Gammelrand valgt at arbejde med en høj-effektiv løsning, og dokumentationen af effekten er et af nøgleordene for Gammelrand. Det er også derfor at Gammelrands NOxOFF produkt er dokumenteret med ISO standarden 22197-1, som af mange anses som den skrappeste test. Gammelrand er en ledende producent af betonmaterialer til både det private og offentlige marked med beliggenhed tæt på Kalundborg.

1


Fokus på Forum De store fagmesser er ved at være historie. I dag drejer det sig om korte og kompakte arrangementer med stor fokus på nyheder. Tekst af Mike Rømer

D

et er ikke så mange år siden, at messebyer som København, Herning og Fredericia kunne konkurrere om arkitekternes gunst, når der skulle præsenteres nyheder inden for byggebranchen. Det var lidt besværligt - og dyrt – at skulle afsætte nogle dage til ’fjerne’ destinationer rundt om i landet, men også ganske sjovt, fordi der dels blev plads til nogle afbræk i den daglige trummerum og dels, at man mødte kollegaer fra hele landet.

Architect@work fra onsdag den 25. maj til torsdag den 26. maj. Det var anden gang, at udstillingen blev afholdt, og konceptet med et meget begrænset udstillingsareal (ens for alle deltagere) og et krav om mindst to nyheder pr. udstiller og maks. fire produkter i alt, ser ud til at være særdeles levedygtigt. I forhold til arrangementet sidste år er antallet af besøgende steget med 35 % til knap 1.800, som har vandret rundt i de små telte, der er inddelt diagonalt og har plads til fire udstillere i hvert telt.

De tider er næsten helt forbi, hvilket man måske nok kan begræde, men faktum er, at danske tegnestuer i dag er professionelt drevne virksomheder, der ligger i hård konkurrence om opgaver både i Danmark og i udlandet. Derfor kan man heller ikke afsætte ret megen tid til at besøge store fagmesser, og svaret på dette skisma er at etablere små, målrettede udstillinger med et decideret fokus på nyheder.

Fordelen med konceptet for Architect@work er, at man kan samle et stort antal udstillere på et ret begrænset areal, og at de enkelte producenter har lige vilkår og samme antal kvadratmeter til at folde sig ud på. Eftersom der ikke er plads eller mulighed for spektakulære stand-opbygninger, kan de besøgende arkitekter og bygherrer m.m. koncentrerer sig om produkterne - og især nyhederne - og det blev der gjort flittigt brug af.

Fokus på nyhederne

En veltilrettelagt udstilling med

En sådan udstilling er netop blevet afholdt i Forum i København, hvor 123 virksomheder viste nyheder og fortalte om sine produkter under arrangementet

god stemning

som udenlandske gæstetalere, der blandt andet fortalte om nye materialer og bæredygtig arkitektur. Derudover var der også et par specialudstillinger, hvor især udstillingen Massive Wood var interessant. Udstillingen var tilrettelagt af RaumProbe fra Stuttgart og viste en lang række innovative måder at anvende træ på - og det var faktisk temmelig utroligt at se, hvor mange muligheder, der er med træ som materiale. Man kan kun håbe, at de besøgende arkitekter har ladet sig inspirere, for især tyskerne er meget langt fremme med nye anvendelsesmuligheder. Generelt var Architect@work i Forum en meget veltilrettelagt udstilling med en god stemning blandt udstillere og besøgende. Idéen med de sorte telte var ganske god, selv om den sparsomme (men velplacerede) belysning i den store hal godt kunne virke lidt dyster. Forplejning i form af et centralt barområde, loungeafsnit og mindre serveringsområder fungerede fint og tiltrak en masse mennesker til uformel sammenkomst. Det var godt gået og vi kan allerede glæde os til næste arrangement i foråret 2018. Og så var det genialt at få det koblet sammen med 3 Days of Design i resten af København. Jeg håber ikke, at det var tilfældigt!

Architec 28

Udover selve udstillingsafsnittet med producenter var der også arrangeret foredrag med såvel danske

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


ct@work indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

29


Vindueslysninger efter mål

Dansk Polyglas A/S fremstiller bygningsdele og møbler i glasfiberkomposit, og som noget nyt også præfabrikerede vindueslysninger efter mål. Kompositmaterialet er UV-resistent og særdeles vejrbestandigt, og den lave vægt - både med eller uden isolering - gør, at lysningerne nemt kan håndteres på byggepladsen og monteres med et minimum af arbejdskraft. Vindueslysningerne kan enten boltes eller limes ind i facadekonstruktionen.

Fra bilruder til tæpper

Interface er verdens største producent af gulvtæpper og har i mere end 20 år arbejdet med genbrug af plastmaterialer for at nedbringe materialeforbruget og CO2-aftrykket i deres produkter, eksempelvis ved genbrug af engangsflasker og gamle fiskenet. Virksomhedens seneste tiltag på det område er ganske interessant, idet man efter mange forsøg nu har udviklet en teknik til at genindvinde plastmaterialet PVB, der bruges til at laminere forruder på biler. Det genanvendte materiale erstatter syntetisk latex og bruges som lim mellem de tekstile overflader (fibre eller vævede garner) og bagbeklædningen i tæppefliser. Den nye teknik er blevet lanceret med introduktionen af The Scandinavian Collection, men forventes udbredt til virksomhedens øvrige produktion af tæppefliser. Det er sådan set kun antallet af skadede forruder, der sætter grænsen.

Architec 3D-keramik i stort format

Den tyske teglproducent Agrob Buchtal har i flere år fremstillet keramiske fliser i et stramt design til udendørs facadebeklædning, men på Architect @ Work i Forum havde man snigpremiere på Tripla/ Wave, som er en helt ny produktserie med store, ekstruderede fliser med en bølget overflade i flere formater. Serien vil først blive lanceret i 2017, men det kan allerede nu afsløres, at det drejer sig om fliser med glaserede eller uglaserede overflader i mål op til 60 x 120 cm, der både kan monteres vandret og lodret på et skinnesystem af stål, og som også kan avendes indendørs.

30

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Tre nye fra Louis Poulsen

Hele tre nye pendler fra Louis Poulsen A/S blev vist i Forum. Mest interessant var nok den kugleformede pendel Pantera, som den norske arkitekt Øivind Slaatto havde tegnet, og som blev brugt som almenbelysning til udstillingen i Forum. Pantera er inspireret af den såkaldte Fibonaccikurve, som blandt andet kendes fra naturen i fordelingen af blomkålsbuketter i ’grønne blomkål’ og blomsterfrøene fra solsikker. Pendelen er konstrueret med smalle aluminiumslameller, der er slidset sammen på højkant, og danner rhombeformede åbninger af varierende størrelse i en spiralformet geometri.

De to andre armaturer er henholdsvis LP Grand og Skyline. LP Grand er designet af Christian Flindt og er en viderudvikling af et eksisterende armatur, som nu har fået mere pondus i form af størrelser på 88 cm og 148 cm. Skyline er tegnet af den franske designer Julie Richoz og er et meget skulpturelt armatur med skærme udformet som cirkelslag, der giver en helt unik fordeling af lys og skygge på grund af den finurlige fordeling af skærmene. De tre armaturer bærer kendetegnet for Louis Poulsen med blændfri belysning, og der anvendes kun LED som lyskilde.

Strøm på ovenlyset

Når man nu er verdensmester i ovenlys, hvorfor så ikke udnytte lyset fra oven som energikilde? Det må være det spørgsmål, der har rumsteret i hovederne på udviklingsingeniørerne hos Velux, som nu introducerer et ovenlys med solceller. De nye ovenlysvinduer har et energiudbytte på omkring 13 pct. hvilket svarer til en effekt på 1400 kW/m2 om året i den mest optimale placering mod syd. Vinduerne med solceller leveres i bredder fra 80 til 100 cm og i længder fra 120 til 240 cm, og da de semitransparente solceller dækker omkring halvdelen af arealet på et ovenlysvindue, fungerer de også som en slags solafskærmning.

ct@work indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

31


Unikt facadesystem i enkelt design Woodfac kombinerer skandinavisk design med fordele i forhold til montering, præcision, vedligehold og formstabilitet. Nordisk Profil A/S står bag lanceringen af det nye facadesystem i træ og aluminium. Tekst af Rune H. Jensen

P

å den velbesøgte Architects@workmesse i Forum i år præsenterede Nordisk Profil A/S facadesystemet Woodfac – et unikt, patenteret system med klipsbare trælameller, der klipses på en aluminiumsstruktur. Woodfac giver oplagte fortrin i forhold til bl.a. montering, vedligehold og designfrihed. Arkitektonisk frihed og høj præcision

Det har hidtil været alt for omkostningstungt og risikabelt at bygge med trælameller på facader i stor skala pga. deformering af lamellerne og lang, krævende montering. Men disse faktorer er ikke længere et problem med lanceringen af Woodfac: – Lamellerne har en ikke-synlig, indbygget aluminiumsforstærkning, der forhindrer nedbøjning, og dermed forbliver de formstabile. De klipses på en aluminiumsstruktur, der gør dem ultrahurtige at

32

Annonce

montere med høj præcision og derfor meget tidsbesparende i forhold til facademonteringen. Samtidig giver Woodfac fuldkommen arkitektonisk frihed, og så kræver det ingen vedligeholdelse 50 år frem, siger John Bitsch, CEO hos Nordisk Profil A/S. Som dansk salgskontor for finske Purso Oy specialiserer Nordisk Profil A/S sig netop i aluminiumsprofiler og bearbejdning af aluminium til komponenter. Firmaet har således mange års erfaring med rådgivning i forhold til aluminiumsprodukter, som er den bærende struktur i træ-facadesystemet Woodfac, der også æstetisk set har sine fordele: Enkelt skandinavisk design

– Woodfac er konstrueret med et usynligt klik-system, og det eneste, der ses, er trælamellerne. Der er altså ingen skruer eller monteringselementer, der umiddelbart er visuelt synlige. Designet har et skandinavisk look, der giver et unikt udtryk med trælameller, som intet andet facadesystem kan til-

byde. Woodfac bringer naturens element direkte ind i bylandskabet, siger John Bitsch. Et bæredygtigt facadesystem

Facadesystemet, som Nordisk Profil A/S lancerede på Architects@work, er velegnet til bl.a. facaderenoveringer, delvise make overs, nybyggeri og som et tilføjet designelement. Woodfac er desuden også ideelt til planlægning af boliger i grønne områder og byer, da det repræsenterer en høj grad af bæredygtighed og er produceret i FSC-certificeret træ og genanvendt Green Aluminium. Ifølge Nordisk Profil A/S er det kombinationen af et enkelt design, formstabilitet, præcision og hurtig montering, der gør Woodfac usammenligneligt med andre facadesystemer i træ, og de mange fordele gør ligeledes Woodfac prismæssigt konkurrencedygtigt.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Innovation med brugervenlighed og stil Sanitetsvirksomheden GROHE har de senere år fokuseret på kvalitet, innovation og design og henvender sig stadig mere til arkitekter. At dømme efter interessen for GROHE på messen architect@work i maj ser det ud til at lønne sig. Tekst af Jari Nielsen

I

nnovation er et nøgleord for GROHE, og spørger man Marketing Manager for GROHEs danske afdeling, Torben Kjærgaard, er der masser af uudforskede muligheder for produktudvikling inden for armaturer, toiletter og brusere. – Jeg tror ikke, det er svært at finde på noget nyt. Men det koster mange penge at udvikle nye produkter. Alligevel kommer der mange spændende produkter fra GROHE i fremtiden, siger han. På architect@work præsenterede GROHE tre innovationer; to serier af håndvaskarmaturer - Eurodisc Joy i forskellige højder og Essence til køkken og bad, der „passer godt til byggerier, hvor man tænker i, at det skal kunne holde i mange år“ - og brusesystemet SmartControl, der er nemt og intuitivt at betjene. Med SmartControl tænder, slukker og justerer man vandmængden med én og samme knap. Og det vakte særlig interesse: – Jeg synes generelt, vi rammer godt med både design og brugervenlighed. Der var flere henne at prøve det, som sagde, at det er rigtigt flot design, at det fungerer godt og at de gerne vil bruge det i flere projekter, fortæller Torben Kjærgaard, som desuden ved, at det appellerer til arkitekterne at indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

GROHE er totalleverandør af armaturer, cisterner og badeværelsestilbehør. Han vurderer, at arkitekterne orienterer sig mod udlandet, hvor GROHEs produkter bruges i store projekter, typisk hoteller. Et nyere dansk eksempel på dét er designerhotellet Comwell Aarhus, hvor både håndvask- og brusearmaturer er fra GROHE. På messen viste flere bygherrer desuden interesse for at få GROHE med i deres byggerier „for at give beboerne lidt mere luksus i hverdagen“. Fremtiden er elektronisk

Det var første gang, at GROHE deltog i architect@ work, og marketingmanageren tror ikke, det bliver sidste gang. Han fortæller, at udviklingen inden for sanitetsudstyr hos GROHE går mod det elektroniske i disse år. I køkkenet kan GROHE Red levere kogende vand direkte fra hanen. GROHE Blue giver filtreret, afkølet vand med eller uden brus. Og Minta Touch kan betjenes med underarmen. På badeværelset kan bruseserien F-digital betjenes via en fjernstyret enhed, og senere på året lancerer GROHE et nyt produkt herhjemme, Spalettet, med skylle- og tørrefunktion, hvor vand og luft erstatter papir. – Vi har så mange spændende nyheder, vi gerne vil vise, siger Torben Kjærgaard. Annonce

33


Tidsløst design i schweizisk kvalitet Laufen har med to helt ekstraordinære produkter, kombineret et tidløst design med det schweiziske tække for god kvalitet og innovativ ingeniørkunst. Tekst af Alexander Tengbjerg

D

en 2. juni var Laufen på Architect@ Work messen i Forum, til en samtale med arkitekterne om deres udfordringer og ønsker til fremtidens badeværelse. Derudover kunne Laufen præsentere to store nyheder til deres nordiske marked. Hygiejne og æstetik

En af nyhederne, som Laufen præsenterede, var deres særlige Rimless toilet. Hvad denne teknologi indebærer, forklarer her Daniel Jørn Nielsen, der er Managing Director hos Laufen Nordic: – Vores Rimless toiletter er udstyret med en særlig skylleteknik. Lidt simpelt forklaret, så har vi fjernet den traditionelle skylle-rende, samtidig bibeholdes toilettets skylleevne. Effekten er, at det er nemmere

at gøre rent og langt mere hygiejnisk. Det er noget, som især hospitaler og plejehjem viser en stor interesse for. En verdenssensation

Den anden nyhed på messen var et produkt, der var færdigudviklet i 2013, og som er en ægte verdenssensation. Laufen har nemlig igennem et målrettet udviklingsarbejde, der uagtet økonomiske kriser og en usikker byggebranche, har resulteret i et helt nyt materiale, nemlig SaphirKeramik. – Vi besluttede os for at udvikle en type af keramik, der havde alle de keramiske egenskaber, men som samtidigt var let at bearbejde. Resultatet blev SaphirKeramik, der har alle de gode keramiske egenskaber, men som samtidigt kan formes så let som dets kunstige konkurrenter. Som de eneste i verden

kan vi lave keramiske badeværelsesprodukter i før uopnåelige former. På Arcitect@Work troede få på, at vores nye produkter rent faktisk var keramik, når vi viste vores nye SaphirKeramik produkter frem på grund af deres tynde flader og lethed, som Daniel Jørn Nielsen Forklarer det. Den franske designer Toan Nguyens har for eksempel skabt serien INO for Laufen, hvor netop SaphirKeramikken indgår. De tynde og elegante elementer henleder, trods deres fransk-schweiziske ophav, tankerne på nordisk simplicitet og en kærlighed til de rene linjer. Dansk Design i schweizisk kvalitet

Laufen har skabt en helt ny serie af produkter i et minimalistisk nordisk snit. Det er skabt i et tæt samarbejde med den danske designer Hee Welling og har med navnet Kompas, gjort det tydeligt at Laufen vælger, i hvilken vej pilen peger for fremtidens badeværelse. Rimless teknologien er naturligvis allerede en del af denne serie.

34

Annonce

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


L O C æs .D me K/ re RE FA CE

Deltag i konkurrencen, og vind 100.000 kroner til renovering med PAROC REFACE! PAROC.DK/REFACE

PA R

Innovativt, diffusionsåbent renoveringselement

Betydeligt højere ejendomsværdi Moderne facade på en uge

Reducerede omkostninger til opvarmning takket være bedre energieffektivitet

Eksisterende vægge bibeholdes

Al virksomhed kan fortsætte som normalt under renoveringen

NYHED! PAROC® REFACE ™

GIV DIN EJENDOM EN SMART FACELIFT! PAROC REFACE er en banebrydende innovation, der giver helt nye muligheder for omkostningseffektiv energirenovering. Et moderne, velisoleret renoveringspanel sættes uden på den eksisterende væg og giver på meget kort tid en helt ny facade og en bygning, der er både energieffektiv og mere brandsikker. Læs mere på PAROC.DK/REFACE.


Under overfladen på Architects@work Med 123 virksomheder og 1.800 besøgende fagfolk blev udstillingseventen Architects@work et tilløbsstykke. Næstved Flisecenter skilte sig ud med en ny overflade og en flisestand helt uden fliser. Tekst af Rune H. Jensen

E

ver og andre steder, hvor der skal være så rent og bakteriefrit som muligt. Hverken de antibakterielle eller selvrensende egenskaber er synlige på flisen.

venten i Forum åbnede for anden gang i København og præsterede at tiltrække 35 % flere besøgende i forhold til sidste år. Næstved Flisecenter var blandt udstillerne og valgte at følge messens stringente linje med en ny overflade – og en stand helt uden reel fysisk tilstedeværelse af firmaets kerneprodukter.

Alt kan lade sig gøre

Flisernes materiale, design, form og dimensioner kan med andre ord fortsat skræddersys efter ønske hos Næstved Flisecenter, som har eget skæreri med tre ansatte stenhuggere, der skærer og polerer i skifer, granit og marmor mv.:

En utraditionel stand

En flisestand uden fliser lyder måske umiddelbart ulogisk. Men til en så fokuseret og omfattende messe som Architects@work kan det være en fordel at strømline sin udstilling, så budskabet om et innovativt produkt falder i øjnene. Næstved Flisecenter mødte da også stor interesse fra de besøgende fagfolk og fik etableret nye, fornuftige dialoger: – Vi kan godt lide at være lidt utraditionelle, og på Architects@work fortalte vi den historie, at en flise kan være mere end bare en flise og tilføre ekstra værdi, fortæller projektchef Ronni Mark Nielsen fra Næstved Flisecenter og fortsætter: BIOS - antibakteriel og selvrensende

– Derfor præsenterede vi i stedet en overflade, der laves sammen med og implementeres i selve

36

Annonce

flisen. Produktet hedder BIOS fra leverandøren Casalgrande Padana, og det har to banebrydende fordele: For det første er det antibakterielt, da sølv bliver blandet i massen, før flisen bliver brændt. For det andet er det selvrensende – med hydtrotech, hvor man bruger titaniumdioxid, hvilket betyder en CO2-reducerende rensning af luften. Der er dermed tilført et nyt sundhedsaspekt til flisen, og overfladen BIOS kan således være særdeles hensigtsmæssig på hospitaler, plejehjem, børneha-

– Vores motto er, at alt kan lade sig gøre. Vi er gode til at løse problemer og finde løsninger til alle typer opgaver uanset størrelse. Med denne nye BIOSoverflade tilfører vi en ekstra værdi og et sundhedsaspekt, uden at det har nogen indflydelse på flisernes udseende eller muligheden for at customize efter ønske, hvilket er meget populært hos os, siger Ronni Mark Nielsen. Med Sjællands største lager på 80.000 m2 med alt i fliser, natursten og klinker kan firmaet garantere hurtig levering og opfylde alle æstetiske og materialemæssige ønsker – foruden tilførsel af de ekstra værdier, som Næstved Flisecenter præsenterede et eksempel på til dette års Architects@work.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Flytgulve A/S

New Yorker Designgulve i flere farver Tyndpudsgulve · Ronasil Alfagips · Skumbeton · Epoxygulve Lydgulve · Akustikgulve Soundseal-konstruktioner DTI kontrollerede produkter Salg af NFM produkter Sække à 25 kg eller 15 kg til fordelagtige priser Ring for tilbud Leif +45 2273 9798 Tim +45 5387 9798 Se mere på www.nfm.se NFM Flytgulve A/S · Raffinaderivej 6-10 · 2300 København S

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Annonce

37


At bygge bro mellem nyt og gammelt Hvordan kan der bygges en bro mellem gammel kulturarv og tiltrængte nybyggerier. Svaret ligger i skærm og facadetegl hvis man spørger Henning Thomsen fra C2 Elements. Tekst af Alexander Tengbjerg

O

ftest kan ar kitekter stå i den situation at der skal tages hensyn til en gammel kulturarv, men samtidigt skabes nye bygninger, der lever op til nutidens krav og forventninger. Dette dilemma kan blandt andet løses ved at benytte sig af skærmteglens mange muligheder.

Harmonisk tilbygning

I Schweiz har Abraha Achermann arkitekter stået for en renovation og tilbygning til et domhus fra 1906. Om end den oprindelige bygning var betagende i sit kirkelige udtryk, så levede den ikke op til kravene til en moderne retsbygning. De benyttede sig af skærmteglen TERRART baguettes. De flettede tegl baguettes laver i små bølger en smuk overflade der går igen i både taget og facaden. Udtrykket er højtideligt uden at være intimiderende hvilket er ideelt for et moderne domhus.

tolphs Hall Apartments, tegnet af Matthew Lloyd Architects, har skabt en sjælden synergi imellem de forskellige bygninger, som kommer hele kvarteret til gavn.

gammelt. Men det kan også være både vovet, frækt og stjæle rampelyset. Således ses det på Museum Brandhorst fra 2009.

– De smukke farver og slanke vandrette linjer rammer tonen og stilen i både nybyggeriet og den historiske Church of St. Botolphs. Her ser man tydeligt det fantastiske farvespil, som er muligt at få frem ved hjælp af skærmteglen, forklarer Henning Thomsen.

– Her ser man de lodrette teglbaguettes i alle regbuens farver. De skaber en bygning man ikke kan undgå at holde af. Det er sådanne arkitektoniske perler der har været med til at gøre teglbaguettes enormt efterspurgte, både til kontor og boligbyggerier. Jeg får ugentligt forespørgsler om deres muligheder og begrænsninger.

Et mere futuristisk eksempel på skærmteglens samarbejde med fortiden ses i Markthauser Complex i Mainz, skabt af arkitekterne fra Studio Fuksas. Her fusioneres en middelalderlig bygning, med et enormt spindelvæv af skærmtegl. Men takket være skærmteglens bløde og åndbare udtryk gives der trods størrelsen på nybyggeriet, alligevel luft til den gamle konstruktion.

Hertil kan jeg kun sige, at begrænsningerne er noget som arkitekterne sætter og ikke jeg. Som det ses på Museum Brandhorst og de andre konstruktioner er skærmtegl noget som kan bøjes og formes i et utal af vinkler og farver. Det gælder uanset om man søger at tilpasse arkitekturen sine omgivelser, eller ønsker at den skal stikke positivt ud, som Henning Thomsen beskriver det.

Mellem mursten og stål

I London har man skabt en fantastisk overgang imellem en af byens smukke gamle kirker og resten af kvarterets stål og glaskonstruktioner. St. Bo-

38

Annonce

Frækt og vovet

Skærmtegl og teglsten, er et interessant materiale fordi det kan bygge en naturlig bro imellem nyt og indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Hjertet banker for de komplicerede opgaver Tømrer- /snedker- og entreprenørvirksomheden NHH har arbejdet med skoler og institutioner i mere end 100 år – og har en stor kærlighed til de særlige opgaver Tekst af Tim Panduro

D

– I Danmark er vi meget opmærksomme på hvordan miljøer, materialer og indretning påvirker de studerende. Så håndværkerne skal udføre deres arbejde med særlig omhu, siger hun og fremhæver et auditorium på DTU i Lyngby, som NHH stod for indretningen af.

a Øregaard Gymnasium i Hellerup havde behov for et nyt bibliotek og fitnesscenter var tømrer- snedker- og entreprenørvirksomheden NHH et indlysende valg.

Gennem 109 år har NHH udført opgaver på stort set alle nuværende og tidligere uddannelsesinstitutioner i Gentofte Kommune – og vejen går også jævnligt forbi institutioner i resten af Storkøbenhavn og Nordsjælland. For selv om NHH løser opgaver for en bred skare af kunder, er skoler lidt af et hjertebarn for den familieejede virksomhed.

– Der kommer fagfolk fra hele verden for at lære af indretningen af det rum. Det er helt specielt at være en del af sådan en opgave. Vi er glade for de lidt skæve og krævende opgaver. Når der bliver stillet store krav til opgaveløsningen, kan vi trække på hele vores faglighed og erfaring.

– Vi har gennem mere end et århundrede samlet stor ekspertise i de særlige krav, der er til institutionsbyggeri. Eleverne skal ikke forstyrres i løbet af dagen, så vore håndværkere skal til enhver tid tager hensyn til at holde støjniveauet lavt og have fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed. Særligt støjende opgaver som murgennembrydninger og levering af materialer koordinerer vi, så de ligger uden for normal skoletid, siger administrerende direktør Marianne Hemicke, der er fjerde generation på posten. Glad for krævende opgaver

Biblioteket på Øregaard er en tidssvarende tilføjelse til den fredede hovedbygning fra 1924. NHH har indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Panumtårnet

Det giver en endnu ikke afsluttet opgave i allerhøjeste grad mulighed for. NHH har fagentreprisen på alle gulve, podier, auditorier og lofter i Panuminstituttets ny markante bygning på Blegdamsvej i København.

udført både facade og interiør. Materialer og indretning er præget af bygherrens ønsker om det gode skolemiljø – og det tilfører en ekstra dimension til opgaveløsningen, fortæller Marianne Hemicke.

– Det er en meget kompleks opgave. Det er et forskningstårn med laboratorier på alle etager, og standarden er i den absolut højeste ende. Alt skal stå fuldstændig skarpt. Det er den type opgaver, vi især trives med, siger Marianne Hemicke.

Annonce

39


Et stykke Danmarkshistorie genopstår I 2007 blev det besluttet, at Mothsgården museum i Søllerød skulle renoveres fra bunden. Bygningen var med sine over 300 år i en sørgelig stand og udfordringen lå særligt i at finde balancen imellem en nødvendig fornyelse og en ønskværdig bevarelse. Tekst af Alexander Tengbjerg

I

starten af 1700 tallet og Empire døre fra starten af 1800 tallet.

1700 tallet var København en ildelugtende by, hvor skidt og møg bogstaveligt talt flød i gaderne. Overklassen søgte derfor ud på landet til den friske luft og grønne natur. Sådan et tilflugtssted var Mothsgården, der tilhørte en af landets mægtigste mænd Matthias Moth. Udover at være indenrigsminister og modstander af hekseafbrændinger, så skrev han også Danmarks første ordbog på sit fine landsted. Mothsgården er derfor en bygning med en helt særlig Danmarkshistorisk betydning, og der er god grund til at den i dag er fredet.

En gammel gård i nye klæder

Men samtidigt med at man forsøgte at være tro mod bygningens historie, skulle man overholde en række krav til en moderne museumsinstitution. Det indebar både et nyt handicaptoilet og diverse sikkerhedsinstallationer. Alt dette er placeret og installeret, så det ikke forstyrrer de små charmerende rum.

Erfaringen som nøglen til succes

I 1969, efter mange skiftende ejere blev gården købt af det daværende Søllerød Kommune der indrettede det til et museum. Men i 2007 blev Rudersdal Kommune opmærksom på, at bygningen var i fremadskridende forfald. Man kontaktede derfor arkitekten Flemming Aalund, der står bag Tegnestuen Raadvad arkitekter MAA, på grund af hans store erfaring med netop restaurering og bygningshistoriske projekter. Efter mange overvejelser om den mest hensigtsmæssige fremtidige anvendelse og indretning blev restaureringen gennemført fra 2014 til 2015. – Udfordringen med projektet var at bevare bygningens sjæl og historie, og samtidigt skabe en moderne museumsinstitution. Derfor krævede det en række bygningshistoriske undersøgelser, inden vi overhovedet kunne gå i gang med hovedprojektet,

40

udtaler arkitekten bag restaureringen, Flemming Aalund. Gårdens mange forskellige ejere havde igennem mere end 300 år sat hver deres tydelige spor på bygningen, hvilket gjorde opgaven meget interessant, som Flemming Aalund fortæller: – Bygningen er oprindeligt opført i 1600-tallet som en bindingsværkskonstruktion på syldsten og med stråtag, men senere blev det ændret til murede ydermure og tegltag. Især var jeg optaget af, hvordan vi kunne bevare de mange kulturhistorisk værdifulde bygningsdele, der stammer fra forskellige stilperioder. Derfor blev der blandt andet udarbejdet en registrering af alle dørene, da der var barokdøre fra

Desuden placerede man moderne el og rørinstallationer i en kanal under gulvet, så de er skjult for museets gæster, og ikke fjerner fokus fra de fine historiske rammer man befinder sig i. De flotte trægulve, hvidkalkede vægge og loftets kulørte farver, der er inspireret af de oprindelige barokfarver, lader ikke nogen tvivl om, hvordan der har været fokus på detaljerne under restaureringen. Et frugtbart samarbejde

En restaurering af et stykke unikt Danmarkshistorie kræver nænsomhed og stor ekspertise. Derfor insisterede Flemming Aalund på, at håndværkerne skulle være de samme fra start til slut på projektet. Dialogen med N.A.Nielsen og Søn, tømremestre A/S og alle de involverede underentreprenører, samt Eduard Troelsgård, Rådgivende Ingeniører A/S gav et fantastisk slutresultat. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Nyt vinduesdesign sikrer mod støj og kondens Vinduer, der både er støjreducerende, lette at solafskærme og i stand til at hindre kondensdannelse er netop ved at blive introduceret på det danske marked af Wicona. Tekst af Tim Panduro

W

icona er førende europæisk systemleverandør af dør-, vindues- og facadesystemer i aluminium, og da den internationale branchemesse Nordbygg løb af stabelen i Stockholm i april, var virksomheden naturligvis blandt udstillerne. I år havde Wicona flere nyheder med i bagagen – og en af de vigtigste var vinduet Wicline 115 AFS, der for første gang blev præsenteret for det skandinaviske publikum. Vinduet løser et af de problemer, som arkitekter og bygherrer ofte står over for; nemlig hvordan man undgår kondens på ruderne i de meget tætte bygninger, som er resultatet af stigende isoleringskrav til moderne byggerier. – Man kan godt opleve problemer med dug på vinduerne i nye byggerier, siger Henrik Sørensen, der er salgschef i Wicona Danmark. – Men med det nyudviklede AFS, der står for Active flow system, bliver kondens automatisk ledt ud, så ruderne ikke dugger. AFS fungerer ved, at der trækkes luft ind gennem et filter i vinduerne, og her bliver et indbygget melindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

De stilrene vinduer tilpasses kravene i det enkelte byggeri, og Henrik Sørensen peger på, at såvel den nemme vedligeholdelse som isoleringsevnen og den minimerede risiko for fugtgener vil være til stor fordel i byggerier med særlige krav til komfort og hygiejne.

lemrum udnyttet til at trække fugt ud. Men der er også andre fordele ved det ny vinduesdesign. – Hulrummet i vinduet giver mulighed for at indbygge en elegant solafskærmning, hvor persienneboksen er skjult i vinduesrammen. Det er meget mere effektivt end at sætte afskærmning op inde i bygningen, for da er varmen allerede sluppet indenfor. Samtidig kan de enkelte lag i ruderne åbnes, så det er nemt at rengøre lamellerne, siger Henrik Sørensen, der ligeledes fremhæver vinduernes isoleringsevne. – Både i forhold til varme, kulde og støj er Wicline 115 AFS rigtig effektivt. Det ene glaslag kan være op til 50 mm og det andet op til 10 mm, og det giver naturligvis store muligheder i forhold til isolering.

– Hoteller, skoler og hospitaler vil have stor fordel af de innovative egenskaber i Wicline 115 AFS. Det samme vil byggerier i nærheden af trafikerede veje, lufthavne og andre steder, hvor støj kan være et problem, siger Henrik Sørensen. Miljømæssigt får den nye vinduesløsning også plusser i karakterbogen, fortæller Henrik Sørensen. Den gode isoleringsevne og den integrerede solafskærmning giver mindre behov for aircondition om sommeren og opvarmning om vinteren. I mange vinduestyper fra WICONA bliver der også taget ekstra miljøhensyn i produktionen: – I flere af vores systemprodukter bruger vi en certificeret isolator, som er den mest miljøvenlige på markedet. Den består af genanvendt polyamid, og det reducerer CO2-udledningen i produktionen med hele 84 procent, slutter Henrik Sørensen. Annonce

41


Bølgende facader til Royal Arena HSHansen a/s står bag den spektakulære facade til Københavns nye, internationale musik-, sports- og kulturarena. Tekst af Rune H. Jensen

R

oyal Arena i Ørestad er Københavns nye arena af høj international standard med plads til op til 15.000 tilskuere til både nationale og internationale kulturarrangementer. Arkitektonisk bærer arenaen præg af arven fra den stærke skandinaviske designtradition, og den ovale form omkranses af en såkaldt ”finne-konstruktion”. En bølgende, semitransparent facade i træ fra HSHansen, der bidrager markant til arenaens ikoniske, varme og organiske visuelle udtryk:

fredshed, fortæller projektleder hos HSHansen, Christian Tang. Facadelukningen fra HSHansen består bl.a. af ovennævnte finne-konstruktion, glas-/alu-facader udført i egne profilsystemer samt sandwichelementer. Ifølge HSHansen har netop virksomhedens evne til projekttilpassede løsninger og god planlægning, logistik og styring kunnet tilføre en god totaløkonomi for bygherren, og firmaet har været i stand til at afslutte entreprisen hurtigere end forventet. 3XN: Kvalitet helt i top

Geometriske udfordringer

– Der har været geometriske udfordringer med at konstruere vores sandwichelementer i en oval form. Det kræver specialtilpasning af de bagvedliggende konstruktioner, og alle beslag er derfor lavet individuelt. Desuden har det været nyt for os at levere facader i træ, da det ligger uden for vores ”normale” arbejdsområde. Men i tæt samarbejde med arkitekterne 3XN er det lykkedes at skabe facaden til bygherres fulde til-

42

Annonce

Også hos arkitekterne på byggeriet, 3XN, ser man positivt på forløbet, resultatet og samarbejdet med HSHansen:

haft et godt samarbejde med HSHansen, og kvaliteten af deres arbejde er helt i top, siger Jan Ammundsen, Senior Partner og Head of Design hos 3XN. Know how’en til komplekse

– Træfinnen og selve træarbejdet er meget fint. Selv om det ligger uden for HSHansens kerneområde, har de formået at udføre træarbejdet til fuld tilfredshed. Facaden i det bløde materiale giver en flot finish og en smuk kontrast til den resterende del af bygningen. Vi har igennem hele forløbet

bygninger

Med sine 35.000 m2, en arkitektur med klar nordisk identitet og de iøjnefaldende facader fra HSHansen fremstår Royal Arena som et avanceret og fleksibelt byggeri, der skal bidrage til byens turisme og overordnede økonomi:

– Royal Arena er et eksempel på, at HSHansen har udviklet sig til at være meget mere end en traditionel glas-/alu-entreprenør. Vi har know how’en til at løse denne slags meget komplekse bygninger, der består af mange forskellige konstruktioner, som skal sammenbygges og gå op i en højere enhed. Vi er meget stolte af sagen, og af at HSHansen igen viser, hvor stærke vi er i vores interne fødekæde – fra rådgivning, salg, udvikling, projektering, produktion og montage til service, siger Jesper Madsen, salgs- og marketingschef hos HS Hansen.

Projekt Fakta ROYAL ARENA Projekt: Nybyggeri – arena til sport, musik og kultur Sted: Ørestad Syd, 2300 Kbh. S Bygherre: Arena CPHX P/S År: 2012-2016 Areal: 35.000 m2, 15.000 personer, 12.500 siddepladser Arkitekt: 3XN Ingeniør: Arup og ME Engineers Facadelukning: HSHansen

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Bæredygtigt arkitektur er en disciplin der konstant kræver, at man er opdateret på de nyeste trends og de mest innovative løsninger på morgendagens udfordringer. Det får man, når man besøger Building Green. Med utallige udstillere, spændende debatter og et læringsindbydende miljø, får man på Building Green et event uden sammenligning i Danmark, når det kommer til bæredygtighed og byggeri.” Jesper Pagh, Direktør, Arkitektforeningen

Er dinE produktløsningEr

bæredygtige?

Vis dine løsninger på Building Green Building green eksisterer i kraft af troværdighed og renommé som stedet, hvor besøgende kan stifte bekendtskab med den seneste udvikling inden for bæredygtighed. derfor værnes der meget om kvaliteten – herunder naturligvis også kvaliteten af Building greens udstillere. Er du interesseret i at udstille, så kontakt os for mere information.

2. & 3. november 2016 | ForuM | københavn 29. & 30. marts 2017 | Centralværkstedet | Aarhus www.buildinggreen.eu | salg@buildinggreen.eu | +45 41 95 14 04


Hotelkæde udvider i Esbjerg I Esbjerg er det centralt beliggende Cabinn Hotel blevet udvidet med 72 nye værelser. I tæt samarbejde med Cabinns grundlægger har Paarup + Knippel arkitekter maa fra Esbjerg stået for tilbygningen, som foruden de nye værelser også rummer parkering, en økonomiafdeling samt en ny morgenmadscafe for hotellets gæster. Tekst af Annika Lillelund

D

e fleste danskere har stiftet bekendtskab med hotelkæden Cabinn. Kæden, med de ni hoteller spredt over det danske land, så tidligere end mange andre potentialet i et helt enkelt koncept, som man, siden kædens start i 1990, har været tro mod, nemlig en central beliggenhed og overnatning for billige penge. Kædens grundlægger og hovedejer Niels Fennet så for mange år siden et uafdækket potentiale, da han sejlede med Oslofærgen: Hvorfor skabte man ikke et hotel med kabinelignende værelser? Alt unødigt skrabet fra, mindre

44

værelser og en central beliggenhed blev således hovedingredienserne Cabinn-konceptet, som her 25 år efter stadig holder vand. Lokal samarbejdspartner

Det er arkitektduoen Paarup + Knippel arkitekter maa fra Esbjerg, som har stået for udvidelsen, og arkitekt Steen Paarup Hansen har tidligere arbejdet med Cabinn bygningen i Esbjerg, som tidligere har budt på bl.a. indretning af værelser i tagetagen. Fra Cabinns side ønskede man, foruden de nye værelser, at samle økonomiafdelingen for hele kæ-

den på hotellet i Esbjerg, hvilket betød, at der også skulle indtænkes arbejdspladser: – Før Cabinn købte hotellet i 1989, var det det hæderkronede Palads Hotel, som lå her. Der havde man en stor sal bag hovedbygningen, som var det foretrukne mødested for byens indbyggere og brugt til bl.a. sammenkomster, dans- og gymnastikafslutninger. Vi rev den gamle salsbygning ned og gravede ud til en kælder for at få plads til linnedrum, teknik etc., og så blev der etableret parkering, hvor man kører indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


ind under bygningen og parkerer samt på begge side af den nye værelsesfløj, forklarer arkitekt Steen Paarup Hansen og fortsætter: – Den gamle salsbygning var ikke nogen arkitektonisk skønhed før, og med den nye tilbygning kunne vi lave en 4-etagers bygning, som i sin profil ikke er større end den gamle sal. Alt foregik, mens den eksisterende hoteldel stadig var i drift. Cabinn har gennem alle årene haft en god belægnings- procent pga. offshore- og vindmølleindustrien i området, så vores opgave var også at få alt til at glide, så hoteldriften kunne fortsætte nogenlunde uforstyrret. Kvalitet med lave driftsomkostninger

Til bygningen er valgt et enkelt udtryk, som smelter godt sammen med den eksisterende bygning såvel som nabobygningerne: – Det er en helt klar modellering med en lang gang med værelser på begge sider, forklarer Steen Paarup Hansen. – Taget er en mansardkonstruktion for at afbøde højden på byggeriet. Byggeriet står i en grå base forneden og lyse sandwichelementer på etagerne, og vi har valgt en teglstensbelægning, som giver gårdrummet en varm farve. Vi havde en dialog med stadsarkitekten omkring det æstetiske udtryk, hvor vi bl.a. stillede med materialeprøver og skyggediagrammer, men der var ingen problemer her, så vi havde nogenlunde frie hænder.

For at holde driftsomkostningerne nede fik vi, i samarbejde med myndighederne, designet nogle fornuftige flugtvejsforhold, så vi kunne undgå at sprinkle byggeriet – alt samme er det med til at holde omkostninger til driften nede.

der var fint sand. Det viste sig dog at være meget tørt og ville skride ud under bygningerne, så vi var nødt til at lave ”københavnerspuns” for at sikre det gamle mejeri samt sikre, at den gamle hoteldel ikke skred ned i byggegruben.

At renovere i midtbyen

Det er altid sådan noget, der skaber et øjebliks bekymring, men vi fik fat i en geotekniker, som sammen med ingeniøren anviste den rigtige måde at løse det på.

En ting er at renovere, mens et hotel stadig er kørende. Endnu en udfordring er at få alle byggedele transporteret ind i den centrale del af Esbjerg, hvor hotellet ligger, forklarer Steen Paarup Hansen:

Godt samarbejde

– Det er altid udfordrende at bygge midt i en by. Tilbygningen består primært af betonelementer, hvoraf de største vejer 12 tons. Det krævede en kæmpe kran, som kunne hejse elementerne ind over bygningen, og der fik vi fat i en kran, som kunne skilles ad og altså komme helt ind til bagsiden af hotellet og derfra hejse betonelementerne ind over bygningen. Her får begrebet med levering ”just in time” fantastisk stor betydning, for vi kunne ikke opbevare noget som helst på pladsen pga. pladsmangel. Så alt i alt en øvelse i praktisk tænkning og logistik. Sikring af omkringliggende bygninger

En anden udfordring med den trange placering var en sikring at nabobygningerne, forklarer Steen Paarup Hansen: – Specielt mod syd ligger hotellet helt ved skel mod naboerne, og her ligger et gammelt mejeri. Da vi gravede ud, var alle jordbundsforhold i orden, og

Paarup + Knippel arkitekter maa er godt tilfredse med resultatet, og det skyldes bl.a. et godt samarbejde med både bygherre, håndværkere samt betonleverandør og ingeniør, slutter Steen Paarup Hansen af: – Vi har været begunstiget af dygtige håndværkere, som har forstået at håndtere de nye, såvel som de gamle dele af hotellet. Vi har også haft et fantastisk samarbejde med bygherre, Niels Fennet, som er utroligt innovativ og deltagende i processen. Han er en meget erfaren bygherre, som selv har været med i samtlige Cabinn-byggerier siden det første Cabinn Hotel på Frederiksberg i København blev bygget.


Niels Bohr i beton

Både DTU og Niels Bohr Instituttet er under forvandling med omfattende udvidelser. Contiga Tinglev A/S står bag betonelementerne til byggeprojekterne – med 3D, specialdesign og synlighed som stærke trumfkort. Tekst af Rune H. Jensen

D

teknologi, der betyder sikkerhed, stor præcision og færre usikkerhedsmomenter.

anmarks Tekniske Universitet (DTU) og Niels Bohr Instituttet er eksempler på to af de største udvidelser af undervisnings- og forskningscentre i Københavnsområdet i de senere år. Og i begge tilfælde har sønderjyske Contiga Tinglev A/S stået for betonelementerne til de vidt forskellige, men begge omfangsrige og udfordrende byggeprojekter: – Vi har leveret samtlige betonelementer helt fra den nederste kælder to niveauer under jorden til den øverste etage i femte etages højde på DTU. Det gælder alle vægge, huldæk – og specialdesignede ribbe-elementer, så en lang række installationer kunne forblive skjulte, siger Karsten Rewitz, adm. direktør hos Contiga Tinglev A/S, der har mere end 30 års erfaring med design, produktion og montering af betonelementer. Frem i lyset med betonen

Til gengæld er beton ikke nødvendigvis noget, der skal skjules og gemmes af vejen, men også i sig selv et råt visuelt udtryk, der både kan tjene et funktionelt, bærende og æstetisk formål:

46

Annonce

I modsætning til det mere stringente og firkantede DTU-byggeri bærer projektet på Niels Bohr Instituttet arkitektonisk set præg af talrige skæve vinkler, hvilket igen har krævet helt specialdesignede betonelementer fra Contiga Tinglev A/S, som desuden har anvendt kraftig armering til at bære den store gangbro over Jagtvej. Projekterne har med andre ord betydet udfordringer og løsninger, der samtidig også giver ny lærdom: – Det er et ret imponerende byggeri, som bl.a. har dobbelt kælder med synlig beton i forbindelsesgangene til de allerede eksisterende bygninger, ligesom der også i andre dele af det omfattende byggeri er synlige betonvægge, fortæller Karsten Rewitz. Niels Bohr i 3D og skæve vinkler

Også til det nye byggeri på Niels Bohr Instituttet på Jagtvej i København er der leveret en række synlige betonvægge. Contiga Tinglev A/S har leveret alle betonelementer, herunder vægge, bjælker, søjler, huldæk og TT-dæk. Konstruktionen og designet af betonelementerne er foregået i tæt samarbejde med Rambøll og med udgangspunkt i den nyeste 3D-

Koordinering et must til store opgaver

– Både DTU og Niels Bohr har været udfordrende og virkelig spændende projekter, som vi også har lært meget af. Og vi har vist, at vi kan løfte opgaven og designe og levere til projekter af denne størrelse og kompleksitet. Og så illustrerer begge byggerier, at det er drønvigtigt, at koordineringen mellem leverandører, udførende og alle andre led fungerer optimalt. Hos Contiga Tinglev har vi de seneste to år sat særligt stor fokus på vores tekniske afdeling, som i dag er tre gange større end før DTU-projektet, slutter Karsten Rewitz. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Et kedeligt kælderrum får lys og liv En plantevæg er et organ, der puster nyt liv ind i iltfattige og åndløse rum. På Aarhus Universitet trækker en plantevæg studerende ned i kælderen på selv på de lyseste og varmeste dage. Tekst af Kasper Boye

U

niversitetet i Østjylland har et bibliotek i et kælderrum, som det var svært at få de studerende til at bruge. Opgaven var at skabe lidt liv i kældermørket, og løsningen var en plantevæg specialdesignet af virksomheden Decoplant, der er totalleverandør af grønne og miljøvenlige plantemiljøer. Med et enkelt greb har de transformeret rummet, som i dag bliver flittigt brugt. Det forklarer direktør Claus Stoustrup. – Når der er fremvisning til de studerende, bliver plantevæggen altid nævnt. Selv i weekenden er der folk derinde. Der er rart at være nu, men hvis der ikke var planter, tror jeg ikke, at man gad at sidde der i juni måned. – Arkitekt og projektleder på Aarhus Universitet, Gustav Lohn, forklarer, at plantevæggen bidrager til en rumlig hierarkisering, der gør rummet mere attraktivt. De grønne vægge har skabt den ønskede identitet omkring det humanistiske bibliotek. Vi siger ikke længere, at bøgerne står nede i kælderen, men at I skal komme med og se, hvor godt det nye bibliotek er blevet. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Planter giver liv og co2

For Claus Stoustrup er en plantevæg at betragte som et relief eller et levende maleri, men her ophører fordelene ikke. Akustik, luftkvalitet og helt generel trivsel får alt sammen et helt naturligt skub opad. En plantevæg er medicin. Den giver et bedre indeklima, for det co2 vi udånder, det optager den. – Den er et sundhedsorgan, der omdanner ilt for os, siger Claus Stoustrup og fortsætter: – Den giver velvære og positivitet. Norske undersøgelser har vist, at planter på institutioner mindsker sygefraværet med 10 %. Det har en fysisk og psykisk effekt.

En plantevæg lever for evigt

Plantevæggen består af 7-8 forskellige planter i et bredt farvespænd - især for en østjysk kælder. Som al grøn vækst er det lys og vand, der er nøglen til succes, og automatisk vanding og 7 LED-loftspots sikrer, at planterne står skarpt hver dag året rundt. – Det vigtige er, at planterne beholder den grønne farve, og vi har en serviceaftale der holder væggen flot og præsentabel. Hver tredje uge tjekker vi, at teknikken kører samt fjerner eventuelt gule blade, siger Claus og fortsætter: – Der er automatisk vanding dagligt, og de få overskydende dråber opsamles i et kar i plantevæggens bund. Det er en stor ressourcebesparelse i forhold til at skulle installere eksempelvis afløb. Annonce

47


Skatelite giver uendelige muligheder i bymiljøet Byens mange grønne områder fungerer som fristeder, men også som skueplads for fantastisk arkitektur, modigt design og gennemførte rekreative områder. Skatelite lanceres nu på det danske marked og kan forandre udviklingen og udnyttelsen af byens rum. Tekst af Nana Daugaard

– En bane i Skatelite kan nemt stå udenfor i 50 år uden at blive påvirket af et skiftende klima, uddyber Henrik Færge, og slår dermed materialets uovertrufne kvalitet fast. Fra skater-ramper til boligbyggeri

Det er ikke kun de danske skatere, der kan få glæde af Skatelite. Det er nemlig amerikanske Richlite, der står bag Skatelite, og de leverer samme kvalitetsmateriale til boligejerne. Richlite består af genbrugspapir eller FSC-godkendt papir, der er presset sammen, hærdet af bioharpiks og varmebehandlet.

A

lle ved, at etableringen af skaterparker og rekreative områder i byen er kommet for at blive. Men kun få ved, at disse områder kan bygges med bæredygtige materialer, der holder år efter år. Flere arkitekter og bygherrer herhjemme har dog fået øjnene op for brugen af Skatelite, og det kan sætte gang i en helt ny udvikling af park-initiativer i det offentlige rum. Skatelite er hidtil blevet brugt flittigt i udlandet til både guitarer, facadebeklædning, bordplader, gulve og ja, skateboard-ramper.

Derfor er Richlite et utroligt miljøvenligt materiale, som passer ind i tidens ånd og henvender sig til de boligejere, der kræver vedligeholdelsesfrie materialer, men stadig ønsker æstetikken og den smukke glød, som man kender det fra fx træ. Henrik Færge, Sales & Production Manager i den danske virksomhed Ingemann Components A/S, der importerer Skatelite Ingemann Components. Underlaget er langt fra den eneste grund til Skatelites stigende popularitet. Skatelite er modstandsdygtig over for snavs, rådner ikke over tid og tager ikke imod fugt. Materialets holdbarhed er helt unik.

– Udfordringen er at få arkitekter og byggerådgivere til at kende de mange anvendelsesmuligheder. Det bliver en spændende tid for Skatelite i bylivet og byggeriet, som vi glæder os til at følge, afslutter Henrik Færge.

Det er ikke tilfældigt, at Skatelite bliver brugt til skaterbaner. Materialets hårdhed og holdbarhed betyder, at det kan holde til de mange hop, spring og konstant kørsel frem og tilbage. Overfladen tørrer hurtig efter fx regnbyger, og det gør Skatelite til en ideel komponent i skaterbaner. – Skatelite giver mange spændende muligheder for arkitektonisk at forme bymiljøet med fx skaterbaner og udendørs legepladser, der holder i mange år. Til forskel for baner bygget på beton, giver Skatelite en blødere landing, hvis man falder, fortæller

48

Annonce

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Tip os om dine projekter! Vi er hele tiden på udkig efter interessante bygge& indretningsprojekter af alle typer og størrelser. Nu har du muligheden for at anbefale 3 projekter til kommende udgaver af Byggeri+Arkitektur. Vi skriver om spændende projekter i både ind- og udland.

Fortæl os om dine projekter. KONTAKT: Usman Malik Medredaktør usman@byggeri-arkitektur.dk Uffe Eriksen Medredaktør uffe@byggeri-arkitektur.dk


Lave driftsomkostninger i nye P-huse Spæncom introducerer et nyt koncept for parkeringshuse, som sikrer konstruktionen mod forskydninger og samtidig styrker og stabiliserer de elastiske fuger mellem elementerne. Det betyder mindre vedligehold og lavere driftsomkostninger for bygherren.

I

førelse i Holstebro det første, hvor Spæncoms nye koncept implementeres.

ndtil nu har temperatursvingninger været skyld i forskydninger mellem elementerne og deraf revner i de elastiske fuger mellem TTP profilerne i parkeringshusene. Det har medført omkostninger for bygherren til løbende vedligehold, udbedringer og periodiske lukninger af dele af bygningen, når fugerne skal udskiftes. Med udviklingen af et nyt design af de klassiske TTP betonelementer har Spæncom gjort konstruktionerne i parkeringshusene helt tætte. Spæncoms salgschef Michael Boye forklarer:

– Vi har mange gode erfaringer med Spæncom, som vi har samarbejdet med i over 15 år. Jeg er meget spændt på det nye koncept og på at se hvordan det fungerer i praksis, siger ingeniør Niels Kruse fra murer- og entreprenørfirmaet Kaj Bech. – Udover at det nye P-hus koncept har en konkurrencedygtig pris, bidrager Spæncom også med værdifuld erfaring, viden og rådgivning. Større tryghed

– Det nye koncept adskiller sig fra de eksisterende systemer, hvor man benytter en membran og et ekstra lag beton eller samlingsfugebånd i konstruktionerne. Begge løsninger kræver dog en del vedligehold og løbende udskiftning af komponenter. Vi er med det nye koncept gået helt væk fra konstruktionen med membranen og har valgt at styrke og stabilisere samlingen mellem elementerne, som tidligere var den del, der var det svage led i konstruktionen.

50

Annonce

Konceptet er certificeret efter ISO 9001 standarden, og betonen er i ekstra aggressiv miljøklasse. Konstruktionerne opfylder R120 brandkravet jf. Eurocodes. Dermed kan bygherren altid være helt sikker på, at myndighederne vil godkende dokumentationen for bygningens brandmodstandsevne.

af bygningen begrænses, og dens levetid forlænges. Det betyder også, at driftsindtægterne ved parkeringshuset kan fastholdes konstante, da der ikke er samme behov for at lukke det helt eller delvist, som når samlingsfugerne skulle udskiftes, siger Michael Boye. Første parkeringshus

Spæncom har været med helt fra starten af projektet over planlægningen, beregningerne og helt til leveringen. Det sparer os for en del arbejde, hvilket er meget værdifuldt i et projekt som dette, siger han. Parkeringshuset skal efter planen afleveres januar 2017.

under opbygning i

– Det nye konstruktionskoncept giver nogle klare fordele for kunden, da behovet for løbende vedligehold

Holstebro

Med næsten 400 parkeringspladser bliver et parkeringshus under opindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Loyalitet, redelighed og partnerskaber Hos landets største leverandør af papirisoleringsløsninger, CBI Danmark A/S, er redelighed og tillid en lige så stor del af fundamentet som faglighed og vækst. Det skaber både stabilitet i forretningen og sindsro hos direktøren. Tekst af Jari Nielsen

D

a isoleringsvirksomheden CBI Danmark blev etableret i 2007 var det nærmest på trods. Der var krise i byggebranchen, og den skulle komme til at vare ved. Men Per Thomsen - dengang adm. direktør og partner og iværksætter Knud Boel Troelsen så med direktørens ord bort fra alle signaler i markedet og etablerede virksomheden som et udviklingsprojekt i samarbejde med Innovation MidtVest. I dag er CBI Danmark landets førende leverandør af papirisolering med sorte tal på bundlinjen, AAAkreditværdighed og ambitioner om at øge omsætningen med 30 % årligt eller at vækste mere end markedet som helhed. Succesen skyldes i høj grad en stærk, loyal kundeportefølje. – Dét, at vi har fokus på kundernes behov og ønsker, betyder, at vi har en stabil kundekreds. Der er god stabilitet i at have et vist salg hver måned. Det giver ro, siger direktør Per Thomsen, der siden 1. januar også indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Vi kigger også indad og viser vores samarbejdspartnere og leverandører samme loyalitet, siger Per Thomsen:

har været eneejer. Blandt kunderne er flere end 70 isolatører, også kaldet +Partnere. Målet er at skabe langsigtede, bæredygtige partnerskaber baseret på tillid og loyalitet. Det betyder blandt andet, at alle behandles lige. F.eks. er prisen ikke til forhandling, men ens for alle: – Jeg kan gå i seng med sindsro og sige, at ingen af mine kunder skal tænke på, om de nu også har fået den rigtige pris. Den får de altid, siger Per Thomsen.

Som en del af setuppet anbefaler CBI Danmark +Partnerne over for slutbrugerne. Det bygger på tillid til, at de til gengæld bruger Isocell papirisolering og tilbehørsprodukter. CBI Danmark startede med at importere Isocell i 2009 og er siden begyndt producere det på licens til Danmark, Sverige og Norge.

– Vi finder det naturligt at gøre ved andre, som vi ønsker, andre gør ved os, og vi har let ved at indestå for, at det vi siger, er det vi gør – og det vi gør, er det vi siger. Isocell er lavet af genbrugsaviser og kan bruges ved efterisolering og nybyggeri. Papirisolering har vundet indpas de senere år, og efterspørgslen er stigende, vurderer Per Thomsen, som fremhæver Isocells lydisolerende egenskaber, fugtabsorberende evner og genanvendelighed. Særligt sidstnævnte egenskaber bør appellere til arkitekter, rådgivere og bygherrer, der tænker grønt, mener direktøren, som ser et stort potentiale i produktet til fremtidigt nybyggeri og renoveringsarbejde. Han ser lyst på fremtiden:

– Vores kunder er 100 % loyale, og mange har bygget deres virksomhed op med CBI +Partner-konceptet.

– Vi er i kontrolleret vækst, og vi regner også med at vækste i 2016 og årene frem.

Gensidig tillid

Annonce

51


Et langt og produktivt makkerskab Designduoen Foersom & Hiort-Lorenzen har siden slutningen af 1970’erne stået bag nogle af danske arkitekters foretrukne møbler til erhvervsindretning. En del af opskriften bag deres langvarige samarbejde findes i en ubetinget tillid til hinanden og - på trods af forskellige personligheder - nogle meget forenelige verdensopfattelser. Tekst af Annika Lillelund

Eyes chair wood (2012). Producent: Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S.

I

en lille sidegade til Nyhavn midt i København holder de to herrer, Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen, til. Huset fra starten af 1700-tallet fik Peter Hiort-Lorenzen i slutningen af 1970’erne mulighed for at overtage fra Poul Kjærholm. Det blev begyndelsen på et makkerskab, som helt fra starten har givet plads til både refleksion og fordybelse i materialer såvel som kommercielle interesser, og på kundelisten er store producenter som Lammhults Möbel, Kvist Møbler, Erik Jørgensens Møbelfabrik og Cane-Line. Huset renoverede de to designere i 1980’erne, så det i dag både indeholder showroom, værksted og tegnestue. Med blot to ansatte bruger de ikke meget tid på at drive organisation, for så kommer de for langt væk fra det, der er det vigtige: Den eksperimenterende tilgang til former og materialer på den ene side og rollen som sparringspartner og designer for flere store danske og udenlandske møbelproducenter. Det er der kommet en lang række møbler ud af, som lige netop rammer den rette blanding af funktionalisme, tidsløshed og enkelhed, og derfor gennem årtier har været blandt arkitekternes favoritter.

ASAP chair (2011). Producent: Paustian.

Peter Hiort-Lorenzen om Johannes Foersom: – Han er interesseret i det sociologiske og i materialer i det hele taget. At udforske materialer kan tage timer med ham. Han har en enorm interesse for kunst, sociologi og arkitektur, og jeg vil sige, at det er næringen for hans – og vores – arbejde.

52

Peter Hiort-Lorenzen


Grade chair. (2014). Producent: Lammhults Möbel AB.

Johannes Foersom Begge er de uddannet fra Designskolen, og det var da de begge underviste her, at deres arbejdsrelation blev etableret. Johannes Foersom rykkede over i Peter Hiort-Lorenzens hus, så de kunne deles om udgifterne, og sammen startede de det, der med Peter Hiort-Lorenzens ord var en ”filantropisk affære”, nemlig design af handicaphjælpemidler. Det holdt et par år, hvor de samtidig løb både store og små producenter på dørene med deres designoplæg. I starten af 1980’erne brød de igennem hos både Lammhults Möbel og Erik Jørgensens Møbelfabrik, og allerede i 1985 modtog de Møbelprisen. En af duoens største, kommercielle successer er stolen Campus, designet til Lammhults Möbel.

Johannes Foersom om Peter Hiort-Lorenzen: – Han er et flittigt mennesker, som er meget interesseret i sit felt – og i kultur i det hele taget. Han dyrker det håndgribelige, detaljen og materialet. Han er en original.

Langvarige kunderelationer

Når man taler med Foersom & Hiort-Lorenzen træder deres dybe branchekendskab tydeligt frem. De refererer til tiderne i 1980’erne, 90’erne og 00’erne og kan meget klart og præcist gøre rede for, hvordan tendenserne har bevæget sig i bølger omkring dem – nogle tendenser er forsvundet, mens andre dukker op igen. Men én ting er blivende, og det er deres kunderelationer, hvoraf flere daterer tilbage til 1980’erne. Hvordan det kan lade sig gøre, giver Johannes Foersom et svar på her: – Vi har ikke mange kunder, men vi har kunder, vi har haft i rigtig mange år. Over for dem er vi en enhed, som kan udfordre dem i deres opfattelser og måder at drive virksomhed på, og det er netop det, vi gør – udfordrer vi dem ikke, rykker de sig ikke. Peter Hiort-Lorenzen tilføjer:

– Virksomhederne har ofte et billede af, hvad de ønsker at have i deres sortiment, og her er vi meget tit uenige i det billede. Jeg tror, at en af grundene til, at vores kunderelationer holder over så mange år, er, at vi på en eller anden måde formår at balancere mellem at være ukritiske og krakilske. Hverken det ene eller det andet holder et samarbejde til over mange år. Langtidsholdbart design

Tiden i 1980’erne hvor Foersom & Hiort-Lorenzen for alvor brød igennem, fremhæver de begge som en markant anderledes tid end i dag: – Dengang entrerede vi med virksomheder uden et stort, professionelt apparat. Der blev ikke talt om penge og økonomi hele tiden på samme måde, som man gør i dag. Dem, der beskæftiger sig med møbler i dag, indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

>>

Archal chair (2011) og Funk table (2008). Producent: Lammhults Möbel AB.

53


Campus chair (1992). Producent: Lammhults Möbel AB.

>>

Om Campusstolen og dens succes: – Det har aldrig været en storsællert til privatmarkedet, men til gengæld er den meget populær blandt arkitekter. Den er ikke så anstrengt i sit udtryk, og den har en stringens, som gør den lidt usynlig – og det kan arkitekterne godt lide!

Om samarbejdet: – Nogle synes, det er helt perverst, at vi har siddet så mange år sammen. Men det er jo selvfølgelig fordi, vi er forskellige og har forskellige måder at se tingene på. Vi har tillid til hinanden, og penge er ikke vores drivkraft. Det fungerer, fordi vi ikke ligger så langt fra hinanden rent politisk, og det betyder faktisk en del, at vi har den samme livsopfattelse og den samme tilgang til verden.

ABCD chair. Producent: Cane-Line

er handlende og ikke håndværkere. De tænker ikke med hænderne på samme måde som dem, der arbejder med møblerne. Det er ikke for at romantisere, men håndværkeren tænkte med hænderne, hvilket skabte en helt særlig følelsesmæssig relation til møblerne. Det gør handelsfolkene ikke. De har er et større fokus på, hvad tingene koster at indkøbe, og hvad kan de tage for det, forklarer Peter Hiort-Lorenzen, og Johannes Foersom supplerer: – Der er stor forskel på, om du er styret af aktier og obligationer, eller om du på en eller anden måde har en følelsesmæssig tilknytning til dine produkter. Vi er på nogle punkter lidt uden for det loop, for vores produkter er meget styret af funktionalitet. Det er ikke møbler, der skal skille sig ud ved at være ekstravagante eller outrerede. Det er møbler, der skal ud og virke i store mængder og for mange mennesker. Denne type produkter har en anden profil end modebaserede produkter, som mere skal ud og gøre opmærksom på sig selv. Vi laver design, som har en stor brugsværdi og som holder i lang tid - både i brug og i design. Outsourcing - frem og tilbage

Da den danske møbelbranche i slutningen af 1990’erne var hurtige til at lade produktion af værktøj og sidenhen produktion af møbler vandre til Kina, var det ikke med duoens ubetingede velsignelse, forklarer Johannes Foersom: – Vi sad i slutningen af 1990’erne og rystede på hovedet og følte os allerede for gamle dengang. Hele handlen havde fundet ud af at købe noget billigt og sælge det dyrt, og sådan blev markedet så. Vi var nødt til at acceptere hele outsourcingen, og det var en totalt kontrast til snedkermesterlivet, vi var skolet til. Det var en ny arbejdsproces, hvor vi var nødt til at lære at forudse de problemer, som unægtelig opstår, når du slipper kontrollen med produktionen, og han fortsætter: – Lige nu er der en lille tendens til at man sourcer tilbage igen, fordi man har opdaget, at der er mange processer, man ikke kan føre kontrol med. Det fry-

54

der os, fordi vi dengang, det blev indført, sagde, at det var en skidt ide at save den gren over, man selv sad på, men vi blev måske nok opfattet som lidt bagstræberiske. Peter Hiort-Lorenzen uddyber: – Man er nødt til kunne stå inde for kvaliteten af møbler, og det er måske den del, der bliver svær, når det hele foregår i Kina, hvor arbejderne ikke nødvendigvis er uddannet til arbejdet. I dag foregår meget af produktionen i de gamle østlande, og det er helt fint, for her har man en tradition for snedkerarbejde, og man har i øvrigt også meget bedre træ, end vi har i Danmark. Pris versus kvalitet

Netop kvaliteten er altafgørende i kontraktmarkedet, og diskussionen pris over for kvalitet er en genganger, fortæller Johannes Foersom: – I kontraktmarkedet får du defineret nogle helt klare behov og krav til funktion, og man har ikke mindst nogle konstante ønsker om kvalitet. Når du sælger 500 stole til en kunde, vil den kunde gerne have nogle garantier. Samtidig vil producenten være sikker på, at du ikke får 500 stole retur, hvis der er noget i vejen. Det giver nogle konkrete og meget håndgribelige krav, som vi efterlever så godt, vi kan. Men det er sjældent uden diskussioner, og dem tager vi gerne, når vi mener, det betaler sig, slutter han af, mens vi drikker den sidste kaffetår i det smukke showroom tæt på Nyhavn.

Om Foersom & Hiort-Lorenzen Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen er begge uddannede møbeldesignere fra Designskolen. De har mere end 35 års erfaring med design af møbler til primært kontraktmarkedet. Kundeporteføljen spænder bl.a. over Lammhults Möbel, Erik Jørgensens Møbelfabrik og Cane-Line. Tegnestuen har vundet adskillige priser, heriblandt Møbelprisen. Deres design er udstillet på bl.a. MOMA, Trapholt og Designmuseum Danmark.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


SENSE/CURVE l

DESIGN BY FOERSOM & HIORT-LORENZEN

De erfarne møbeldesignere, Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen, med deres gode sans for eksklusive detaljer og høj siddekomfort, har med Conic, Sense og Curve skabt serier, der indkapsler Cane-lines filosofi - “Life made comfortable”. I samarbejde med Cane-line, har design teamet skabt møbler til såvel inde som ude. Cane-line’s outdoor kollektion er udviklet til at danne rammerne om det optimale udeliv - med hynder opbygget med den intelligente Quick dry funktion, som giver effektiv ventilation, tørring og ”køling” af hynderne, hvorved komforten maksimeres.

CONIC LOUNGE l www.cane-line.dk

DESIGN BY FOERSOM & HIORT-LORENZEN


Forskellige markeder, forskellige løsninger Fritz Hansen er et flagskib for dansk møbeldesign, men globalt fylder firmaet ikke meget. Der skal tænkes nyt for at komme videre. Tekst af Mike Rømer

F

or et år siden tiltrådte designer Christian Andersen som ny designchef for møbelproducenten Fritz Hansen A/S. På en stegende hed forårsdag besøger Byggeri + Arkitektur ham i virksomhedens hovedsæde i Allerød for at høre om hans visioner og ikke mindst de udfordringer, som virksomheden står over for på et globaliseret marked. Og der er vitterlig udfordringer, mere end der er problemer, fortæller Christian Andresen: – Der er meget store forskelle verden over. De fleste opfatter os som et luksusbrand med klassiske designmøbler på linje med Knoll og Herman Miller, og det er nok også sådan, vi opfatter os selv, internationalt set. Men der er også mange, der opfatter os som et fornuft- og funktionsbaseret brand - sådan noget nordisk med, at vi laver køkkenstole i finér med forkromede ben. Japanerne ser på vores klassiske produkter på samme måde, som de ser på kunsthåndværk med håndlavede detaljer, men det er jo industrialiserede produkter vi laver, og det er de meget fascinerede af. Alle Kjærholms ting er f.eks. samlet i hånden, og sådan noget går japanerne op i. Amerikanerne ser derimod på møblet som det produkt, det er, og har ofte en mere funktionalistisk vinkel på vores møbler. Men så bliver det vel også mere svært at ramme plet med den opdeling af segmenter? – Det bliver i hvert fald sværere og sværere at ramme bredt, med mindre man laver et ”Non designet produkt” - altså et alt for „demokratisk“ produkt, der går

56

efter at ramme bredt. Det er efter min mening en farlig vej, specielt hvis man prøver at designe et produkt, hvor der „hugges og klippes“ for at ramme alle. Det er ikke den vej, jeg tror vi skal gå. Vi skal stadigvæk fastholde at lave et Fritz Hansen-produkt med den DNA, der indeholder alle vores værdier og lave smukke, holdbare, funktionelle og nordisk prægede møbler. – Men det kan sagtens være, at vi også bliver nødt til adoptere nogle variationer på nogle markeder. Møbler med størrelser tilpasset markedet eller fokus på tekstiler og farver, der retter sig efter markedet er lige for. I Danmark og hele Nordeuropa er uld f.eks. et fremherskende materiale, hvorimod det er nærmest usælgeligt i USA. Her ønsker kunderne ikke så meget uld, men derimod bomuld, som er svært at tilpasse vores organiske møbler. Derfor må vi hele tiden arbejde med møblernes overflader, så det er lige dele designudvikling og produktudvikling - eller rettere: produkttilpasning. Måske skulle I så ha’ regionale udviklingshold i de forskellige verdensdele, når nu problemerne er så store og forskellige? – Det er faktisk noget vi arbejder med. Altså at gå efter at få noget mere specifik viden. I stedet for bare at spørge om hvilke konkurrenter, vi har på markedet, og hvilke modeller, der sælger bedst lige nu, så vil vi gerne et par spadestik dybere ned i mulden. Selvfølgelig kan vi spørge vores egne sælgere og forhandlere, men vi kan også spørge nogle amerikanske eller japanske indretningsarkitekter om, hvordan de ser på vores møbler og koncepter. indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Er det ikke lidt af en opgave? – Jo, men i virkeligheden har vores store konkurrenter som Knoll og Herman Miller de samme problemer som os, bare med modsat fortegn. De forstår ikke de regionale forskelle i Europa, sådan som vi gør, efter at have været aktive på markedet i masser af år. Bare forskellen på det tyske og det danske marked, som ligger meget tæt på hinanden, har vi brugt masser af tid til at indhøste design viden om. Men I har jo været både i USA og Japan i mange år, så det vel ikke komme helt bag på jer, at der er de store forskelle? – Vores største problem har været, at vores produkter ’migrerer’ en hel del mellem detail- og kontraktmarkedet. Ægget sælger vi for eksempel både til den private bruger og til lufthavnen i San Fransisco, så det med at have samme produkter i forskellige kanaler er en udfordring. Men det er nødvendigt for os at være til stede, hvis vi skal vokse og udvikle os, og derfor har vi besluttet os for at gå ind med fokus på både detail- og kontraktprodukter. Risikerer I så ikke, at billedet bliver lidt mudret, når I ikke skelner mellem kontraktmarkedet og detailsalg? – Egentlig ikke. Det er nogle andre ting, der gør sig gældende - eksempelvis, at der er behov for en helt anden support, måske nogle produktvarianter, og nogle gange en helt anden dynamik i designprocessen. Eksempelvis i USA, hvor møblerne bliver specificeret af arkitekter og indretningsarkitekter til de store opgaver. Sådan gjorde man også i Danmark indtil nogle få år siden, men de tider er forbi. I gamle dage kunne vi bruge Danmark som et laboratorium, men det kan vi ikke kun i dag. Vi får meget ud af at høre på vores kontraktsælgere, om hvad indretningsarkitekterne i Danmark siger, og hvordan de bruger deres viden. Det er noget, vi kan gå ud med på både det amerikanske og det asiatiske marked. Og hvordan er det så pludselig at sidde her på den anden side af bordet og være designchef for Fritz Hansen? – Det er jo et spændende job og en spændende rolle, og man kan jo sige, at jeg kommer lidt derfra - dog uden i virkeligheden at ha’ haft andet med Fritz Hansen at gøre tidligere, end at få besøg af deres sælgere på tegnestuen og arbejde med deres møbler i indretninger. Men jeg er jo uddannet som industriel designer på Designskolen og arbejdede de første 13 år hos Christian Bjørn Design med industriel design, og bagefter omkring 10 år hos Henning Larsen Architects, med blandt andet mange store indretningsopgaver, plus design af en hel del belysningsarmaturer og design af kontormøbler. – Min idé hos Henning Larsen var ligesom at få tre ben at gå på i designafdelingen - en trebenet skammel, så at sige - med indretningsprojekter, grafisk design og produktdesign. Og man kan sige, at indretningsprojekterne efterhånden blev en større og større del af „skamlen“, mens den grafiske del blev mere afhængig af at have nogle sagsarkitekter, der var dygtige til at „sælge“ bygherrerne en flot og funktionel skiltning til deres huse. De tre ben var næsten som et fundament for at have en designafdeling i en arkitektvirksomhed, og i virkeligheden en meget klassisk måde at gøre det på. Er det som designchef for Fritz Hansen en fordel, at du også rent praktisk har designet produkter til et marked? – Jeg kan godt mærke, at det job her kræver lige dele fremsyn og lige dele pragmatik omkring løsninger. Og det handler så om at få tingene til ikke

>>

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

57


>>

at gå i forskningsmode men at gå i design- og udviklingsmode og samtidig få fat i de bløde værdier, som handler om, hvad et Fritz Hansen-produkt skal indeholde, og hvornår det har sin berettigelse. Altså en løsningsmodel, som man kan tjene penge på? – Det kan man godt sige, men egentlig er det mere en ydmyghed over for den historiske del i vores kollektion, og med en stor lyst til at gøre den relevant i tiden. Og så er der jo hele den anden del - nyhedsdelen - med at spotte hvorhenne i markedet, der er brug for nye produkter; hvor vi kan gøre en forskel, og hvor vores måde at tænke, designe og producere møbler på bliver interessant og spændende. Her vil vi jo gerne kunne fortælle, at vores nye produkter ikke kun har en eller anden idé, men at de også har været gennem den samme mølle, som vores klassiske produkter har været igennem. Altså den her evige søgen efter det perfekte resultat, det rigtige håndværk og den rigtige kvalitet til tiden, som jo er vores DNA og mantra. Men man kan vel ikke på forhånd tænke sig til tidløse nyklassikere og garanti for succes, sådan nærmest på et regneark?

– Det kan man netop ikke, for det er jo altså vores kunder, der bestemmer det. Vi har nutidige møbler med 10-15 år på bagen, som er blevet nyklassikere, men nede i kælderen har vi også møbler stående, som var store successer for 20-25 år siden, men er helt glemt i dag på trods af store salgsvolumener. Det er simpelt hen ikke til at vide, hvilke møbler der vil stå distancen, og derfor er vi også en virksomhed, der hele tiden forsøger at udvikle sig. Vi forsøger at flytte fokus med jævne mellemrum, og det er sundt for os. Er det derfor, at Fritz Hansen i stigende grad benytter sig af udenlandske designere? – Det er lidt interessant, for jeg har jo overtaget nogle projekter som er sat i søen, og som er tænkt som Fritz Hansen-produkter med en global lancering på alle markeder og med fokus på en samlet marketingsstrategi. Det er internationale designere, der har tegnet dem for os, og det er jo en slags anerkendelse af det, som vi tidligere snakkede om: Nemlig, at der sidder nogle mennesker med en viden om markedet, som vi og vores lokale designere i Danmark ikke har. Og den viden bliver vi også nødt til at tage med i vores design i fremtiden. Og hvad er så fremtiden? Hvor tror du, at Fritz Hansen befinder sig om 5-10 år? – Markedet bliver helt klart mere segmenteret, og jeg tror, at vi både skal kigge globalt og lokalt. Det vil sige, at et produkt fra os vil sandsynligvis komme til at se forskelligt ud fra marked til marked. Altså nogle lokale adoptioner af vores møbler, som vil gøre, at de kommer til at se lidt forskellige ud, eksempelvis i valg af materialer og overflader. Det kan også sagtens være, at vi kommer til at udvikle specifikke møbler til specifikke markeder, f.eks. til USA, hvor vi kan trække på vores baggrund og fortælle en god designhistorie, som vores konkurrenter ikke kan. Der skal i mine øjne både være en designmæssig vinkel og en kommerciel, når vi udvikler i fremtiden. Vi skal også tænke på produkter, der mere er i tiden og har kortere lead time til markedet.

58

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Unikke standarder Fremtidens inventar er tilpasset organisationen og den enkelte medarbejder. I mere end 40 år har Sorø Møbler udviklet og produceret innovative inventarløsninger. Sorø Møbler er i dag blandt de førende når det gælder produktion af specialinventar.

Sorø Møbler Davrekildevej 1 DK-4270 Høng Denmark Tel +45 70 100 750 www.soroe.com

Med en fleksibel produktion, et tæt samarbejde med kunder og landets dygtigste formgivere, er vi i stand til at levere helt unikke inventarløsninger.

Artemide Scandinavia A/S Skudehavnsvej 5 DK – 2150 Nordhavn

Eggboard

t. +45 7020 1700 m. +45 5353 9040 ct@artemide.dk www.artemide.com

Ny lydabsorberende LED pendel fra Artemide. Den akustiske effektivitet sikres af det sinusformede design og opbygning af armaturet, og ved anvendelse af et lydabsorberende materiale. Maksimal lydabsorberende udbytte opnås ved placering af Eggboard cirka en meter over hovedhøjde. Eggboard leveres i både en downlight og en matrix version, samt basic variant uden LED til eventuel supplering efter behov.

RECTICEL Recticel isolering er den nyeste generation af PIR/PUR skumisolering, Som imødekommer fremtidens krav til energi og byggeri. Recticel isolering har op til 80% bedre isoleringsevne i forhold til traditionel isolering og er samtidig trykfast, formstabil og fugtresistent. Et attraktivt alternativ til traditionel isolering.

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

Panelbyg Aps Gråhedevej 7 DK-6880 Tarm Tel: +45 88321770 Web: www.panelbyg.dk info@panelbyg.dk

Annonce

59


Indretning med målgruppen for øje At skabe rammer for kreativitet og samarbejde var nogle af kodeordene, da Rumas skulle indrette Media College Aalborg. Indretningen byder på bl.a. mindre rum i rummet og zoner, som indbyder til samvær og samarbejde. Tekst af Annika Lillelund

N

år man træder inden for hos Media College Aalborg summer der af liv. Ikke kun i klasselokalerne, men også rundt omkring i fællesarealer og grupperum samt alle de steder, hvor indretningselementer lægger op til samarbejde og møder på tværs. Det er den ålborgensiske virksomhed Rumas, som har stået for indretning af grupperum samt alle de forskellige typer af blandede arbejds- og opholdszoner på skolen - alt skabt med den unge målgruppe in mente. Hos Media College Aalborg er det forretningsudvikler og projektleder Hervør Galløe Nørgård, som har defineret krav og ideer til den nye indretning og møblering. Her var de overordnede ønsker at skabe en indretning, som opfordrer til samvær og relationer på tværs og samtidig har et nysgerrigt, udadvendt og moderne udtryk. Rikke Kragelund fra Rumas fortæller: – Det har været meget vigtigt for Media College at skabe områder, hvor de studerende naturligt kan samarbejde og sparre med hinanden, da man ønsker at forberede eleverne på deres fremtidige arbejdsliv, hvor netop samarbejde og relationer fylder meget, og hun uddyber: – Vi har derfor tænkt i en indretning, som styrker samværet og giver eleverne mulighed for at sidde i forskellige miljøer og samarbejde. Vi har loungeområder med sofaer, grupperum med borde og stole og nogle høje borde med tilhørende barstole.

60

Annonce

Hos Rumas tænker vi meget i det, vi kalder oplevelsesrum, som er rum, der fortæller, hvem vi er. Når vi indretter loungeområder som hos Media College Aalborg, er det for at skabe et miljø, som naturligt tiltrækker de unge studerende og deres måde at sidde og arbejde på.

– Vi har netop åbnet et nyt showroom i Aalborg kaldet ”Væksthuset”, hvor vi viser nye trends og tendenser og giver tips til en æstetisk og funktionel erhvervsindretning. Her kan man bl.a. se og mærke vores linoleum og Wood Decor - og alle er velkomne til at kigge forbi.

Æstetik, funktion og identitet

Også det æstetiske udtryk var vigtigt for Media College Aalborg, da man ønskede at understøtte den grafiske profil, som de studerende uddannes i. Derfor valgte man at have en gennemgående sort farve på alle stole- og bordflader i linoleum – et materiale, som er meget populært, forklarer Rikke Kragelund: – Linoleum har utroligt mange kvaliteter og egner sig i høj grad til erhvervsindretning. Det fungerer lyddæmpende, og fordi det er et naturmateriale, er det behageligt at sidde på og ved. Skulle der komme en ridse, kan man pleje med Monel, som får ridsen til at rejse sig og forsvinde. Vi mærker i det hele taget en stigende interesse for naturmaterialer i erhvervsindretningen, og her har vi blandt andet også en overfladestruktur, vi kalder for Wood Decor. Det er en melaminplade, som til forveksling ligner træ i både struktur og udseende. Den fås i overfladerne: eg, ask, røget eg og røget elm. Det er meget typisk, at de tendenser vi ser fra privaten, også kommer ud i erhvervsindretningen, men bare i udgaver, som tåler en hård slidtage, og her er både linoleum og vores Wood Decor rigtig gode muligheder. Det kræver minimalt vedligehold og holder sig pænt år efter år, og Rikke Kragelund slutter af: indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Et frirum for skæve idéer Når arkitekturen bevæger sig ud af boksen i udforskningen af nye rumforløb og former, kan standardprodukter sjældent gøre det. DAMPA tilbyder derfor modullofter under parolen ”form follows function”, så de dimensioneres og udformes frit efter arkitektens ønsker. Tekst af Martin Fogt Pollas Rønberg

M

ed sin stjerneformede bygningskrop, der rager op i syv etager, udgør Navitas Park på Aarhus Havn et godt eksempel på arkitektur, der i sin udforskning af nye rumligheder stiller høje krav til de bidragende producenters fleksibilitet og tekniske knowhow.

udformet specifikt til projektet. På den måde skabes en harmonisk og rytmisk loftsflade til trods for den ukurante bygningsform med fire hjørner, der er forlænget ud i spidse vinkler på bare 20 grader.

Tendensen peger i retning af øget designmæssig integration på alle niveauer i byggeriet, så løsningerne ikke kun på det byggetekniske plan efterlever kravene, men også bidrager unikt til den udtryksmæssige helhed.

Dimensioneringen af de enkelte elementer sker i tæt dialog, ligesom faconen kan tilpasses frit efter ønske, uanset om rumforløbet er lige, krumt eller spidsvinklet, forklarer Torben Rützou og fortsætter:

Kræver fleksibilitet og knowhow

Det fortæller distriktschef Torben Rützou fra DAMPA, som har leveret skræddersyede modullofter til en række udfordrende projekter de senere år, herunder Navitas Park, som er tegnet af Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S samt Christensen & Co. Arkitekter A/S: – Det er ikke gjort med standardprodukterne, når denne type projekter skal realiseres. Du skal som producent være i stand til at tilpasse hver enkelt deindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

– En anden mulighed er PLANOSTILE, som udgør den ultimative legeplads for arkitekten, der ønsker at udfordre gængse måder at udforme lofter på.

talje specifikt til projektet. Det gælder på alle parametre fra udformning og dimensionering, over de tekniske og funktionsmæssige egenskaber, og frem til selve montagen og den efterfølgende vedligeholdelse. Den ultimative legeplads

DAMPA leverede til Navitas Park 25.000 kvm projekttilpassede, hvide Interval Paneler, der blev monteret i samtlige auditorier, gangarealer, fællesrum, kontorer og undervisningslokaler i bygningen. Det er en åben loftsløsning med synligt ophængningssystem. Panelprofilernes højder og bredder er ligesom afstanden mellem de enkelte paneler

– Udtrykket kan desuden varieres med forskellige overfladebehandlinger og farver, perforering i forskellige grader, ophængningssystemer osv. Tanken er, at ”form follows function”, så vi får skabt integrerede loftsløsninger, der både på design og funktion indfrier ønskerne. PLANOSTILE bliver bl.a. anvendt på den nye Mærsk-bygning ved Panum Instituttet, der er tegnet af C. F. Møller.

Annonce

61


Deltager Julia Prytz fra Stockholm.

Unge designtalenter tegner fremtidens møbler Fem designstuderende har det seneste år udviklet prototyper i samarbejde med det svenske møbelhus Lammhults. Samarbejdet er en del af konkurrencen X-Works 2.0, hvor Lammhults spotter og udvikler fremtidens designtalenter. Tekst af Stine Dahl

I

løbet af 2014 har 26 skandinaviske designstuderende præsenteret deres ideer for møbelhuset Lammhults. Fem studerende er blevet udvalgt til at forvandle deres møbelidéer til prototyper på Lammhults fabrik.

Indsigt i den praktiske virkelighed

Siden foråret har Lammhults givet feedback på utallige designskitser og produceret over 200 prototyper sammen med de fem designtalenter.

Målet med konkurrencen er dobbeltsidig; at give de studerende en praktisk erfaring med designbranchen og at tilføre nyt blod til Lammhults solide designtradition.

De studerende præsenterede løbende deres designskitser og fik feedback fra Lammhults medarbejdere. Ud fra skitserne producerede Lammhults prototyper, som de studerende efterfølgende analyserede.

– I en konkurrencepræget og dynamisk branche er det livsvigtigt, at vi konstant er i bevægelse og finder nye navne at samarbejde med, siger Lammhults udviklingschef Andreas Mattisson.

– De studerende følte sig hjemme på fabrikken og diskuterede både tekniske og æstetiske løsninger med vores håndværkere, fortæller Andreas Mattisson og fortsætter:

62

– Vi blandede os aldrig i de studerendes proces, og de var hele vejen igennem tro mod deres design. Alligevel formåede de at tilpasse sig Lammhults dna. Et af de unge talenter, Tuva Rivedal Tjugen, fortæller om sin deltagelse i X-Works 2.0: – I løbet af samarbejdet med Lammhults ville jeg bare lære så meget som muligt. Om alt fra at opbygge netværker til at forstå processen. Hvis jeg får et produkt på markedet er det bare en bonus. Faktisk får hun et produkt på markedet – og det gør de andre deltagere også. Lammhults lancerer nemindret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


lig minimum ét produkt fra hver af de fem studerende. Møblerne er blevet vurderet ud fra Lammhults normale standarder, og de lanceres i løbet af 2017 og 2018. Mulighed for kommercielt gennembrud

Hovedformålet med at afholde X-Works 2.0 er at finde et eller to unge talenter, som Lammhults kan samarbejde med på længere sigt. Det er endnu ikke offentliggjort, hvem af de studerende, Lammhults vil tilbyde en kontrakt. Men sikkert er det, at det er en stor chance for de unge designere. X-Works 2.0 er en uafhængig efterfølger til en lignende konkurrence fra 1989. En af de deltagende fra dengang, Gunilla Allard, fortæller:

Inspiration fra unge talenter

– Det var sjovt at se, hvordan de studerende fortolkede vores brief. De præsenterede idéer, der var over al forventning. De studerende er uspolerede og har mod på at prøve design af på en ny måde – og de har svært ved at skelne mellem rigtigt og forkert. Det er meget lærerigt og inspirerende, siger Andreas Mattisson. Det mest inspirerende for Andreas Mattison var en studerende fra første runde af konkurrencen. Hans produkt fik massiv kritik af Lammhults, men i stedet for at lave sit design om, kom han tilbage med en ny og videreudviklet udgave af det samme produkt.

– X-Works var et gennembrud for både mig og Lammhults. Det åbnede døre til verdenen og der skete en hel masse nyt for mig.

– Det var meget forfriskende, at han troede så meget på sin idé. Det var en af de bedste oplevelser for mig, fortæller Andreas Mattisson. Til spørgsmålet om Lammhults vil gentage succesen, svarer Andreas Mattison:

Gunilla Allard er i dag en af Sveriges – og Lammhults – mest prominente designere.

- Der vil helt sikkert komme en X-Works 3.0, men det bliver ikke inden for de næste 5-10 år.

Fra venstre mod højre: Julia Prytz, Tuva Rivedal Tjugen, Therése Hallberg, Vilde Øritsland Houge, Andrés Nilson.

En tidlig prototype af Tuva Rivedal Tjugens bænk.

Andrés Nilsons skitsebog.


Glemt klassiker får nyt liv De fleste af Finn Juhls møbler blev lavet i hånden, men Juhl fik også gang i en industriel produktion Tekst af Mike Rømer

I

år 2000 fik Onecollection overdraget alle rettighederne til Finn Juhls righoldige katalog af møbler og det har med tiden resulteret i en perlerække af fine relanceringer. Finn Juhl er nok mest kendt for sit samarbejde med snedkermester Niels Vodder, der frembragte nogle af de smukkeste og mest velkendte modeller - herunder Høvdingestolen - men han var også meget optaget af at få gang i en industriel produktion. Det mest vellykkede resultat af den interesse er nok samarbejdet med møbelfabrikken France & Søn i Hillerød, hvortil han tegnede en række fine modeller fra midten af 1950erne til slutningen af 1960erne. Det interessante ved det samarbejde var, at virksomhedens indehaver, C.W.F. France - en engelsk gentleman med alt, hvad det indebar - havde udviklet en idé om, at virksomhedens møbler skulle laves som knock down-møbler, der kunne forsendes i flade papkasser og derefter samles hos modtageren. Det var lidt af en udfordring for Finn Juhl, som var vant til færdiglavede snedkermestermøbler, men det fik han hurtigt styr på og i 1956 tegnede han det nok mest afklarede og smukkeste møbel i den kollektion i form af loungestolen Model 136, som var tegnet direkte til det amerikanske marked. Onecollection har nu taget produktionen af FJ 136 op igen og det er et glædeligt gensyn med et møbel, der har en klar, skulpturel reference til mange af hans snedkermestermøbler.

64

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Hvad skal kontormøbler kunne? På Open Days på Interior Post i Københavnerbydelen Vanløse kunne man høre den danske designer Morten Nikolajsen give sit bud på fremtidens kontorindretning. Han har netop lanceret sin kontormøbelserie til tilbygningen til Panum Instituttet, som ved brugen af massiv træ er med til skabe enrolig og behagelig atmosfære. Tekst af Mikkel Weber Sandahl

M

øbeldesigner Morten Nikolajsen fra Mohoni Studio oplever et skifte i indretningen af vores arbejdspladser, og hvor der før har været ønske om et hårdt og stringent udtryk, så bevæger vi os nu i retning af blødere materialer – hvor kontoretførst og fremmest skal være et dejligt sted at være. For når vi slapper af og føler os godt tilpas, så kan vi også performe bedre og være mere tilstede, og derfor er virksomhederne begyndt at indrette deres kontorer lidt mere hjemligt.

tidligere samarbejdet om kontormøbelserier, ogpå Mærsk Bygningen har vi haft en fin kreativ proces med et fælles mål om at skabe en enkel og markant serie, siger Morten Nikolajsen og fortsætter: – Jeg synes generelt, at danske producenter begår den samme fejl, når de skal udvikle nyt inventar: De ser først på det, naboen har lavet, og herefter prøver de at forbedre enkelte detaljer for dernæst at være billigst. Og det er efter min mening forkert, i dag er man nødt til at differentiere sig – du er simpelthen nødt til at gøre noget bedre eller smartere end de andre. På møbelserien til Mærsk Bygningen er alt metal fjernet, og Morten Nikolajsen har bestræbt sig på at bruge så få materialer og delkomponenter som muligt. Han fortæller i den forbindelse:

Den tendens ser man eksempelvis på Panum Instituttets tilbygning Mærsk Bygningen af C. F Møller, hvor man har ønsket at skabe forsknings- og studiemiljøer med ennæsten hjemlig atmosfære. Her har det hele tiden været tanken, at egetræ skal spille en stor rolle i bygningens indre, og det foranledigede, at Morten Nikolajsen valgte at bruge massivt egetræ i sin møbelserie til bygningen, hvilket også harmonerer fint med Panum Instituttets ønske om at skabe et nordisk forskermiljø af den højeste internationale standard – hvor kontorer og mødeog konferencelokaler er absolut state-of-the-art. Serien består af hæve- sænkeborde, et modulært reolsystem, mødeborde og loungeborde til uformelle mødesteder rundt om i bygningen. Fælles er konstruktionen af massivt træ eller finérbelagte overflader. ”Du er nødt til at gøre noget bedre end de andre”

– For halvandet år siden fik jeg en henvendelse fra ramsing&co, om jeg havde nogle ideer i skrivebordsskuffen til et nyt indretningsprojekt? Vi har indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur

– Et område som cable management gøres tit enten for grimt eller for komplekst, og her har vi valgt at bevare bordfladen intakt, fremfor at lave et hul i bordpladen, der efterfølgende skjules med et kabeldæksel. Hvorfor gøre det avanceret, hvis man kan lade være? Hvis man har de overvejelser allerede i den indledende fase, så er det ikke fordyrende at holde designet enkelt. Morten Nikolajsen var én af talerne på Interior Posts Open Days, hvor der var besøg af folk med interesse for indretning og design fra hele Skandinavien.


i Næste udgave af portræt af

Dorthe keis, arkitema Portræt af

LÆSERSERVICE

A Architec@work Tlf.: +32 56 24 11 11 www.architectatwork. com side 28

Ingemann Components Tlf.: 46 18 66 44 www. ingemanncomponents. com side 48  

C C2 Elements Tlf.: 66 11 00 40 www.c2elements.dk side 38

Interior Post Tlf.: 26 28 26 08 www.interiorpost.dk side 65

CBI Denmark Tlf.: 97 12 65 00 www.cbidanmark.dk side 51

L Lammhults Möbel AB Tlf.: +46 (0)472 26 95 00 www.lammhults.dk side 62

Contiga Tinglev Tlf.: 72 17 10 00 www.contigatinglev.dk side 46

Laufen Nordic Tlf.: 56 287 287 www.laufen.dk side 34

D Dampa Tlf.: 63 76 13 00 www.dampa.com/da side 61

Laungaard Arkitekter www.laark.dk side 24

Decoplant Tlf.: 87 54 68 00 www.decoplant.dk side 47 F Fritz Hansen www.fritzhansen.com side 54 G Gammelrand Beton Tlf.: 59 28 01 00 www.gammelrand.dk side 27 GPP Arkitekter Tlf.: 70 22 42 11 www.gpp.dk side 20 Grohe Northern Europe Tlf.: 44 65 68 00 www.grohe.com/dk side 33

Thomas Lykke og Ane-Marie Buemann, OeO Studio Udkommer den 12. september 66

H HC Profiler Tlf.: 59 43 45 11 www.hcprofiler.dk side 16 HSHansen Tlf.: 96 75 11 00 www.hshansen.dk side 42 I IC-Meter Tlf.: 23 25 75 77 www.ic-meter.com/dk side 10

N N.H. Hansen & Søn Tlf.: 39 62 21 25 www.nhh.dk side 39 Nordisk Profil Tlf.: 45 16 61 00 www.nordisk-profil.dk side 32 Novoferm Danmark Tlf.: 70 27 73 83 www.novoferm.dk side 26

R Randers Tegl A/S Tlf.: 98 12 28 44   www.randerstegl.dk side 22 Rumas Tlf.: 98 18 11 55 www.rumas.dk side 60 S Spæncom Tlf.: 88 88 82 00 www.spaencom.dk side 50 T Tegnestuen Raadvad Tlf.: 45 80 63 90 www.tegnestuenraadvad.dk side 40 Tranberg Arkitekter Tlf.: 33 13 03 10 www.tranbergarkitekter. dk side 12 W Wicona Tlf.: +46 470 78 74 21 www.wicona.com side 41 Wienerberger Tlf.: 70 13 13 22 www.wienerberger.dk side 18

Næstved Flise Center Tlf.: 55 72 13 12 www.flisecenter.dk side 36 O Onecollection Tlf.: 70 27 71 01 www.onecollection.com side 64 P Portræt af designere Foersom & HjortLorentzen side 52 Portræt af Tommy Falch, Aarhus Arkitekterne side 6 R R Arkitekter Tlf.: 66 15 08 00 www.r-arkitekter2.dk side 44

indret.dk • # 73 • 2016 Byggeri + Arkitektur


Building Better Days Spændende rammer kræver ordentlige materialer. Som f.eks. unikke facadeplader fra Cembrit. Vi tilbyder et bredt udvalg af state of the art løsninger i fibercement i et væld af farver størrelser og overfladestrukturer. Langtidsholdbare løsninger – både æstetisk og i relation til miljøet. cembrit.dk


Belysningen gør en forskel . . .

NIGHTSPOT og GOBO

LED og metalhalogen projektør til mast fra WILLY MEYER • Til LED 33-39W eller Metalhalogen 20-35-70-100W

• IP 65 - IK08 - Klasse II

• Armaturhus i aluminium med hærdet sikkerhedsglas

• Tiltinterval 80 ⁰, drejningsinterval 180 ⁰

• Spredningsvinkler LED: 13 ⁰, 20 ⁰, 30 ⁰ og 67 ⁰

• Nyhed: Nu med vejoptik og RGBW Udvalgte referencer: DTU, Lyngby - Kvæsthus Parkeringen, Skuespillerhuset Cowi Hovedsæde, Lyngby - Hammel Hovedgade, Favrskov Kommune MALMOS Anlægsgartnere Hovedsæde, Roskilde - KUA3, Amager

DELUX DENMARK - Torbenfeldvej 1 - 2665 Vallensbæk Strand - Tlf.: 43 53 53 35 - Mail: info@deluxdk.com - www.deluxdk.com

Ba 73  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you