Page 1

FREdag 2. Desember

Fotballorganisasjonen - grenseløs, anorektisk og løst koplet? Les mer på side 18

Takker TUIL

etter drømmesesong Les mer på side 22


Pantone process blue

2

Pantone 123 C

Innhold S. 5 ........................................Drømmehelg på TUIL-kunsten S. 7 ...................................................Utdanning på flere plan S. 9 ......................................................Arven etter Ole Vegar S. 11 .................................................TUIL Yngres/damelaget S. 14-15 .......................................................Mitt kjære TUIL S. 18-19 ...........................................Fotballorganisasjonen S. 22 ...............................Takker TUIL etter drømmesesong S. 23 ...........................................................Alliansen/friidrett S. 26 .........................................Juleoppvisningen deles i to S. 31 ................................Tromsdalens egen håndballklubb S. 33 ................................................................Nye fjellheisen S. 34-35 .............................På campingen piskes A-laget S. 38-39 ...............................................................Quiet riter

Redaksjonell info «TUIL Posten er Tromsdalens egen lokalavis. En avis der alle kan bidra. TUIL Posten er tett på det som skjer i lokalsamfunnet gjennom et innhold som er levende, artig og utviklende.» Ønsker du å bidra med tekst eller bilder? Skriv til: TUIL Posten, Postboks 5012, 9283 Tromsdalen post@tuil.no Ansvarlig utgiver: TUIL Tromsdalen fotball Ansvarlig Redaktør: Roger Ness Forsidefoto: Astrid Pedersen Layout: Amedia

KONTAKTINFO TUIL:

For kystens verdier

TUIL Ski: Tromsdalen Bydelsråd: Pål Jørgensen John Pedersen pal.jorgensen@gmail.com john.pedersen@tromso.kommune.no TUIL Turn: MSM: Hege Chruickshank Nils I Hætta hegepetter@online.no post@msm.no TUIL Leik: Leie TUIL Arena: Berit Lockertsen Geir Arntzen b-lock@online.no geir.arntzen@tuil.no TUIL Friidrett: Leie skistua: Tron Nystad skistua@tuilski.no tron.nystad@hotmail.com Tromsø Camping: post@tromsocamping.no

Telefon: 77 66 01 00 www.rafisklaget.no


Pantone process blue

3

Pantone 123 C

02. desember 2016

TUIL leder november 2016

Takk for i år Jeg ønsker å innlede med å takke alle dere som har bidratt til klubben gjennom året; rundt lagene, på Brakka, i utvalg, styret og alle dere i den store TUIL-familien som støtter opp både med ressurser og tilstedeværelse. Klubben kan se tilbake på mange fine prestasjoner. Jeg starter med å gratulere A-laget herrer med nytt opprykk til 1. divisjon (8. gang), TUIL 2 ble nr 2 i 4. divisjon, damelaget tok 2. plass i 2. divisjon og G 14 ble kretsmestere. Sammenslåing med lag fra Ulfstind og Reinen IL i ungdomsfotballen har skapt bærekraftige grupper i en fase, hvor frafallet er betydelig. TUIL-Kunsten satt i år nok en rekord i antall påmeldte lag – været var på vår side og stemningen god. En stor takk til alle dere som bidrar i kiosken, dømmer kamper og sørger for at dette arrangementet skaper gode opplevelser for barn, foreldre og alle oss andre som var innom. TUIL-posten vil denne gang rette spesielt fokus på hva klubben gjør for å drive godt utviklingsarbeid. Vi erkjenner at vi ikke alltid lykkes med å skape gode utviklingsmuligheter for «våre egne», men vi har stort fokus på hvordan vi kan bli bedre.

Hvordan leve opp til ambisjonen «utviklingsklubb»? Mange «diagnoser» om hva som feiler norsk fotball har vært diskutert i media den siste tiden. Det spenner fra antall lag i seriespill, trenernes kompetanse, kunstgress, tidlig utvelgelse og «frykt for» topping. Lista er lang. «Medisinene» er minst like mange og peker både på anlegg, lære ungene «garderobekultur» tidlig, tidligere matching mot «de beste», profesjonelle trenere fra barna er små, systematikk og mye mer. Mange av forslagene er basert på kartlegginger av hvordan andre nasjoner og suksessfulle lag jobber med utviklingsarbeid, blant annet på Island.

Hvordan skal klubbene oversette suksesshistoriene? Mange av rådene er helt sikkert både riktige og viktige, og læring fra andres erfaringer kan både være fornuftig og smart. I organisasjonsfaget, som er mitt fag, er spredning og imitasjon av ideer og andres gode praksiser et velkjent og velstudert fenomen. Hovedbudskapet fra forskningen er at det er svært vanskelig å overføre praksiser mellom ulike kontekster, og ikke minst er det vanskelig å gjenskape det resultatet eller den suksessen man har observert i en annen kontekst. Hvorfor er det så vanskelig? En viktig grunn er at det vi får formidlet er fortellinger om en vellykket praksis. Utfordringen for oss som skal lære av andre er at de som presenterer sine suksesser ofte vil gjøre sin egen erfaring så generell og overførbar som mulig – man fremhever det som er felles og som lar seg gjenskape av andre mens man unnlater (ikke av vond vilje) å berette om de konkrete betingelsene (ofte av lokal karakter) som har vært avgjørende for ens suksess. Derfor må slike erfaringer og gode praksiser oversettes og tilpasses til klubbenes lokale forhold, rammebetingelser og forutsetninger.

Hvordan kan vi ta slike erfaringer videre? Vi har valgt å ta utgangspunkt i det vi mener er mest forenelig med verdiene og rammebetingelsene i TUIL. Det betyr at vi både ønsker og må ha foreldre med som trenere. I tillegg forsøker vi å rekruttere egne ungdommer til treneroppgaver. Vi tilbyr både foreldre og tidligere spillere utdanning som gjør dem bedre i stand til å stå i trenerrollen. Klubben må videre ha gode strukturer for å støtte, motivere og følge opp trenerne. Arv fra Ole Andreassen gir oss mulighet til å utvikle et opplegg tilpasset ungdomsgruppen vår. Dette er viktig for å skape en bro mellom utviklingsavdelingen og A-laget og helhet mellom bredde og topp.

(Foto: Foto Torje Dønnestad Johansen)

Vårt mål er at vi gjennom disse utdanningsoppleggene og de klubbstrukturene som etableres rundt disse, kan skape forutsigbare og gode betingelser for barn, ungdom og foreldre i klubben. Da kan vi bidra til å utvikle både mennesker og fotballspillere - både de som primært ønsker å spille for å være med gode venner og de som ønsker og har ambisjoner om A-laget, tippeliga og landslag. Ønsker dere alle en fin jul og lykke til med 2017.

Hilde M. Pettersen Styreleder


Pantone process blue

4

Pantone 123 C

Gledelig jul!

ADVENT OG JULEHANDEL hos AMFI Pyramiden

AMFI PYRAMIDEN | 10-20 (18) | amfi.no/pyramiden

PROGRAM I DESEMBER SØNDAG 11. DESEMBER - søndagsåpent kl. 14-18 MANDAG 12. DESEMBER - nattåpent til kl. 23! Gode tilbud i butikkene! Duttas smultringer kommer (de blir t.o.m. 22. des!) Kl. 18.30 Tromsø Kulturskole går Luciatog. Kl. 19-22 Pølsefest! Vi spanderer varme pølser til alle. Kl. 19.30 Tromsdalen Musikkorps selger forundringspakker. 50,- pr. pakke. Samlet verdi 9.000 kr. TORSDAG 15. DESEMBER Kl. 17-18.30 Tromsdalen Musikkorps spiller julemusikk. FREDAG 16. DESEMBER Kl. 17-19 Ansiktsmaling v/Heidi Dans. LØRDAG 17. DESEMBER Kl. 12-15 Ansiktsmaling v/Heidi Dans. Kl. 14.30-15.30 Tromsdalskoret holder mini-julekonsert.

Årets beste

JULEGAVE! får du kjøpt i gavekortautomaten v/Allegro Pizza eller hos Skoringen i 2. etasje.

Julens

ÅPNINGSTIDER SØNDAG 11. DESEMBER............14-18 Søndagsåpent MANDAG 12. DESEMBER ..........10-23 Nattåpent SØNDAG 18. DESEMBER ...........14-18 Søndagsåpent TIRSDAG 20. DESEMBER ..........10-23 10-23 Nattåpent

SØNDAG 18. DESEMBER - søndagsåpent kl. 14-18 Nissen kommer!

FREDAG 23. DESEMBER ...........10-20

TIRSDAG 20. DESEMBER - nattåpent til kl. 23! Nissen kommer! Vi gratulerer Kl. 19-22 Vi serverer julegløgg, TUIL med pepperkaker og Duttas smultringer. opprykk!

ROMJULA ..............................10-18

FRA MEDIO DESEMBER Salg av juletre fra Indre Troms.

Amfi Pyramiden @amfipyramiden

AMFI AMFIMye Myeååglede gledeseg segtil.til.Alltid. Alltid.

JULAFTEN .............................10-13 NYTTÅRSAFTEN......................10-15 Info om avvikende åpningstider: amfi.no/pyramiden

EKSEMPEL


Pantone process blue

02. desember 2016

5

Pantone 123 C

TUIL Arena badet i sol (Foto: TUIL Press)

Drømmehelg på TUIL-kunsten Den 33 utgaven av TUIL-kunsten ble en stor suksess.

Av: TUIL Press For 33 gang på like mange år ble TUIL-kunsten arrangert i Tromsdalen. Og for et arrangement det ble. Ikke nok med rekorder hva gjelder antall påmeldte lag og unger, men et fantastisk maskineri av hardtarbeidende og blide dugnadsfolk, et upåklagelig humør blant spillere, publikum, egne lag og gjestende lag, og værguder som til de grader satte pynten på kransekaka. Når man da slenger på idrettsglede og flotte fotballopplevelser for barna som deltok var dette helt topp. 979 unge fotballspillere fordelt på 119 lag fra 15 forskjellige klubber i 6 aldersklasser spilte på 5 baner i løpet av 3 dager.

236 kamper ble i løpet av helga avviklet på et solfylt TUIL Arena fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag. Etter endt turnering vanket det pokal og is i premie for alle deltagere. Timevis med dømming, kaffesalg, parkeringsvakthold og rydding ble nedlagt. Mange flotte (og mange tannløse) smil kom fram på lagbildene og over 1000 Lollipop-is ble delt ut. Det var rett og slett en drømmehelg fra start til slutt og vi gleder oss allerede til TUIL-kunsten 2017 som går av stabelen 15-17 september.

TUIL-Reinen

Konsentrasjon i kampen TUIL-KSK

Ulrik i fint driv

(Foto: Jørund Wessel Carlsen)

(Foto: Jørund Wessel Carlsen)

(Foto: Jørund Wessel Carlsen)

Glade TUIL-gutter!

Landsås guttene har fått premie og får lagbildet tatt i A-lagsgarderoben

(Foto: TUIL Press)

(Foto: TUIL Press)


Pantone process blue

6

Pantone 123 C

VI STØTTER TUIL OG GRATULERER MED OPPRYKK!

VI FORNYER

Sikre deg DA B før FM-nettet forsvinner!

DI N I T- H V E RDAG M E D SK Y TJ E N E ST E R

VI FRIGJØR DEG FRA DINE SERVERE!

749,inkl. mva

Dab-Radio IRC Hver dag løser vi små og store oppgaver, for at våre kunder, medarbeidere og samarbeidspartnere skal nå sine mål. Hvilke mål trenger DU hjelp til å nå?

Stilig høyttaler som fås i 3 farger. 4Watt høyttaler gir god lyd, og med denne radioen er du klar til å høre på dine favorittkanaler når FM-nettet slukkes. SORT: 9733910

WOOD: 9733915 HVIT: 9733916

itet.no 400 00 400

Stolt støttespiller av TUIL

Blekkhuset Kontorspar Tromsøysundveien 14, 9020 Tromsdalen Tlf: 776 34 300 ● Mail: post@blekkhuset.no


Pantone process blue

02. desember 2016

7

Pantone 123 C

16 TUIL trenere på grasrottrener 1 kurs

Utdanning på flere plan TUIL har erkjent at utvikling av barn og unge, forutsetter at de som skal lede utdanningen har tilstrekkelig kompetanse. Av: TUIL Press Foto: Jonathan Hill I disse dager gjennomfører derfor 16 trenere fra TUIL yngres Grasrottrener 1 kurs. Kurset gjennomføres av interne instruktører med godkjenning fra Troms fotballkrets, og det følger en modell som ikke tidligere har vært prøvd ut. Det er gratis for alle våre trenere å delta. Klubben mener at dette vil gi de yngre medlemmene våre en bedre og mer faglig begrunnet treningshverdag, og dermed større utvikling for den enkelte. For øvrig er denne skoleringen også en del av kravene i Kvalitetsklubbkonseptet, som vi jobber for å oppfylle. En av de som deltar på Grasrottrenerkurs er KineTherese. Hun sier følgende om hvorfor det er viktig med trenerkompetanse: «Barna velger å bruke fritiden sin innenfor en eller flere idretter. De fleste har et ønske om å kunne ha en progresjon innenfor idretten samtidig som det er sosialt og gir mestring å være på trening. For å kunne imøtekomme dette er det viktig at trenere og lagledere har den kompetansen som skal til. Trenere i barneidretten er også en viktig voksen for hvert enkelt av utøverne, det er da viktig å være bevisst på det å se hvert enkelt barn og samtidig skape gode holdninger.»

Trener og lederutdanning I tillegg til klubbens utdanning av grasrot-trenere, så gjennomfører trener for TUIL 2, Ole Talberg, for tiden UEFA B Lisens kurs. I løpet av 2016 har også A-lagstrener Gaute Helstrup fullført UEFA PRO Lisens utdanning og daglig leder Roger Ness har i samme år gjennomført et studieopplegg i «Football management» gjennom UEFA og Universitetet i Lausanne. Høsten 2015 fullførte assistenttrener på klubbens A-lag, Håvard Fjellvang, også sin UEFA B Lisens. Gaute Helstrup har vært gjennom hele utdanningsrekka i NFF og tatt den høyest tilgjengelige trenerutdanningen i Europa, Pro lisensen. – Det er utrolig givende og utviklende å være med på. Man får masse gode ideer og erfaringer om hvordan bygge opp økter og hvordan håndtere ulike situasjoner. Det er veldig nyttig med diskusjoner og tilbakemeldinger fra andre på kurs og fra veiledere også. Vinteren 2015 hadde TUIL til sammen 13 deltakere (styremedlemmer, utvalgsmedlemmer og ansatte) på NFFs Fotballeder 1 kurs, og styreleder gjennomførte også NFFs Fotballeder 2. Historisk fokus på utdanning Historisk sett er det mange trenerprofiler som har gjennomført sentrale deler av sin formelle fotballutdanning i TUIL, som f eks Per-Mathias Høgmo,

Morten Pedersen og Inge Takøy. I 2016 har dessuten til sammen 5 av klubbens eldre trenerkrefter gjennomført etterutdanning, for å fornye sin UEFA B lisens. Disse er nå klar for å bruke sin oppdaterte kunnskap videre i klubben. De siste par årene er det også begynt å skapes interesse på dommersiden i klubben. I 2016 hadde klubben 5 gutter i 11-12 årsalderen på klubbdommerkurs og dommerkoordinator i klubben Børge Svendsen synes guttene er flinke. – De fikk god trening på TUILkunsten og flere av dem er åpenbare dommertalenter. TUILs verdier er Trygg-UtviklendeInkluderende-Langsiktig. Det at så mange gjennom lang tid har tatt utdanning på forskjellige nivåer i TUIL viser at både utviklingstanken og langsiktighetstanken har vært og er bærende i organisasjonen, sier daglig leder Roger Ness.


Pantone process blue

8

Pantone 123 C

SNØ

Du vet at den kommer, men ikke akkurat når. Plutselig er alt helt hvitt - og så kommer plogen. Vær beredt - med Yamaha snøfreser.


Pantone process blue

9

Pantone 123 C

02. desember 2016

Arven etter

Ole Vegar

Av: TUIL Press

I forrige utgave av TUIL-posten (høst 2015) brakte vi en reportasje med en kreftsyk Ole Vegar Andreassen. Ole sitt forhold til TUIL og Tromsdalen, samt hans roller i TUIL var sentrale tema. Natt til onsdag 16. desember 2015 trakk Ole sitt siste åndedrag i en alder av 54 år, og et altfor kort liv tok slutt. På nyåret kom det fram at Ole hadde testamentert et betydelig beløp til TUIL, fordelt på skigruppa og fotballklubben. Kriteriet som ble stilt var at beløpet skulle gå til ei ungdomssatsing og at det skulle fordeles over 4 år. Klubben er svært takknemlig og ydmyk i forhold til å forvalte dette ansvaret. Det har i 2016 vært arbeidet med å finne ut hvordan vi best kan oppfylle Ole sitt ønske. Klubben har valgt å definere et prosjekt med ungdomssatsing på en måte som dekker måten Ole levde sitt liv i TUIL, dvs med en allsidig og bred inngang. Han var både fotballspiller og skiløper, og inntok senere rollene som styreleder og daglig leder i organisasjonen. Hovedfokus i prosjektet vil legges på aldersgruppa 13-16 år. Dette er en viktig periode for sportslig utvikling, men også en periode med store omveltninger (fysiske og psykiske) i ungdommens liv. Samtidig blir det større skolefaglige krav, ny skole og nye sosiale relasjoner. Identitet og trygghet er viktig å ivareta i denne fasen.

Dette er faktorer som kan forklare både frafall, skader og stress/utbrenthet i denne aldersgruppen. Målet med prosjektet er å skape helhetlig utvikling av ungdomsfotballspillere i klubben. Dette innebærer blant annet å utdanne neste generasjon av spillere, trenere og idrettsledere i TUIL og Tromsdalen. Prosjektet omfatter derfor både bevisstgjøring av den enkelte utøver, og skal samtidig tilføre kunnskap innenfor idrettsrelaterte områder som trenings- og aktivitetsplanlegging, kosthold og ernæring, fysisk trening, mentale ferdigheter og skadeforebyggende aktiviteter, både til bruk i sitt idrettslige virke og i sitt liv utenfor idretten. I tillegg skal prosjektet stimulere til at ungdommene tar utdanning innenfor trener- og ledergjerningen, samt andre tilstøtende områder. Innenfor alle disse områdene skal vi gjennom prosjektet gi muligheter for de som er innovative og har en sterk motivasjon for å utvikle seg. Håpet er at vi om noen år kan se noen av dagens unge tromsdalinger i roller som aktive på banen, Brakka eller i styrerommet.


Pantone process blue

10

Pantone 123 C

Legg julehandelen til

Coop-butikkene Tom for gaveidéer?

Gjør en lønnsom julehandel hos Coop! Coop-medlemmer får kjøpeutbytte på alt de handler og skreddersydde tilbud på de varene de handler ofte i Coop-butikkene.

Et Coop-gavekort egner seg også ypperlig som gave til ansatte. Coop-gavekortet kan benyttes i alle Coop-butikker over hele landet. Gavekortet kjøpes i din nærmeste Coop-butikk.

Vil du spare penger på mat, medlemskupp, klær, overnatting, underholdning og forsikring hos Coop - bli medlem i dag du også!

Kjøp et Coop-gavekort til den som har alt!

Les mer og meld deg inn på coop.no/medlem eller via brosjyren «Bli medlem» i butikk.

Lokale medlemsfordeler for Coop Nord-medlemmer!

FRA FJORD OG FJÆRE 7.12

TROMSØ:

ØVRIGE STEDER:

BARN:

MEDLEMSPRIS:

MEDLEMSPRIS:

MEDLEMSPRIS:

+ bill.avg. SPAR 80,-

SPAR 75,-

+ bill.avg. i Tromsø

195*

175*

Ikke-medlem 275,-

Ikke-medlem 250,-

75*

SPAR 25,-

Ikke-medlem 100,-

Fra fjord og fjære er en vakker og stemningsfull julekonsert med kjente og kjære julesanger. Med dyktige musikere og lokale kor setter Bakkeby Moe det perfekte anslaget i førjulstiden. Opplev de flotte julesangene med et ensemble bestående av gitar, fele og cello. Se www.haraldbakkebymoe.no for mer informasjon.

Nordreisa kirke kl 19.00 med Stjernekoret. 8.12 Ishavskatedralen kl 19.00 med Ishavsguttene. 9.12 Målselv kirke kl 19.00 med Målselv Spelmannslag. 11.12 Svolvær kirke kl 20.00 med koret Våghals.

medlemskort måkjøpes fremvises når man billettene. Max to billetter pr. medlem. * Coop I Tromsø kan billetter på Aurora kinohenter www.aurorabillett.no/tromsoe/fra-fjord-og-fjaere/ samt i døra. For de øvrige spillestedene kjøpes billettene i døra, samt hos nevnte lokale aktører. Oppgi rabattkode coop16 ved kjøp.

Lørdag 7. januar 2017 kan du delta på mørketidsløpet som er Norges største vinterløp Mørketidsmila MEDLEMSKUPP

440

Som Coop Nord-medlem får du rabatt på Mørketidsmila. Start og målgang er på Stortorget i Tromsø. Mørketidsløpet en flott vinteropplevelse av det sjeldne – bli med du også! Alle som deltar får medalje og er med i trekning av flotte premier. Påmelding: www.msm.no

Foto: Daniel Skog

Ikke-medlem: 550

20 % førjuls-rabatt på 3-dagers festivalpass til Buktafestivalen! MEDLEMSKUPP

1.320*

Buktafestivalen byr på 3 dager med rock, god drikke og sjømat i idylliske Telegrafbukta i Tromsø. Opplev stemningen og artistene når Norges beste rockefestival går av stabelen 20. - 22. juli 2017. Se www.bukta.no/coop for mer informasjon.

SPAR 330,-

Ikke-medlem 1.650,+ bill.avg.

*Medlemsrabatten gjelder kun medlemmer av Coop Nord. 2 billetter pr. medlem. Send medlemsnummer til coop@bukta.no for å få passord og salgslink. Tilbudet gjelder til og med 24. desember. Begrenset antall billetter (500 stk).

Gavepakke med festivalarmbånd + 2 billetter

MEDLEMSKUPP

260* SPAR 100,-

Kjøp gavepakke med festivalarmbånd og to billetter til medlemspris.* Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) er Norges største filmfestival, og arrangeres for 27. gang 16. - 22. januar 2017. TIFF viser det beste av kvalitetsfilm fra hele verden, og er en folkefest med intens festivalstemning midt i mørketida. Kom og bli med! Programmet slippes i midten av desember. Følg med på www.tiff.no.

Ikke-medlem 360,-

*Medlemstilbudet gjelder kun medlemmer av Coop Nord, 2 TIFF-pakker pr. medlem. Ved kjøp må medlemskortet fremvises. Billettpakkene med medlemsrabatt får du kjøpt i informasjonen til Obs! Tromsø på Jekta Storsenter, Obs! Harstad, Obs! Narvik, samt Coop Prix Kystens Hus og Coop Prix Tempogården fra 1. november. Begrenset antall billettpakker (600 stk.).


Pantone process blue

11

Pantone 123 C

02. desember 2016

TUILYngres Av: TUIL Press Yngres utvalg I TUIL har vi oppnevnte utvalg for flere av områdene i klubben. Et av disse er Yngres utvalg. Yngres utvalg har en særskilt rolle overfor trenere, ledere og foreldre tilknyttet barne- og ungdomsfotballen i aldersgruppen 6 år til 16 år. Yngres utvalg er klubbens bindeledd mot yngres avdeling og er en viktig bidragsyter i arbeidet med implementering av klubbens verdier, strategi og sportsplan. Av oppgaver som yngres utvalg gjennomfører kan vi nevne kommunikasjon med lagene, rekruttering av nye lag, koordinering av utstyr, samt planlegging og gjennomføring av TUIL-kunsten. I 2016 har Yngres Utvalg bestått av: Kari Brøndbo, Harald Hansen, Hilde Lind-Olsen, Kristin Borch Benjaminsen, Ronny Kristoffersen (halve perioden), Kine-Therese Heggås Martinussen, Tove Thoresen, Stine Bugge Aktivitet i yngres lag Yngres avdeling i TUIL har hatt en flott sesong i 2016. Det har vært stor aktivitet og hele 40 lag har vært ute i seriespill fra 5-16 års alderen. Vi har fått store opplevelser, treningsglede, kampstolthet, kretsmestre og turneringsvinnere. Gjennom året har det vært arrangert fotballskoler, jentefotballdag, ferdighetstreninger med TVGS og turneringer. Det gode arbeidet med å implementere sportsplanen og kvalitetsklubbprinsippene fortsetter også i 2017.

TUILs Jenter 2003 fra årets FUN Cup i Narvik (Foto: TUIL Press)

Damelaget med godkjent sesong TUILs damelag har hatt en fin sesong i 2016 Av: TUIL Press Foto: Janne Sofie Isaksen Løvstad Før årets sesong ble det en del utskiftninger i TUILs damelag. Vi fikk inn ny trener Lars Pedersen som har lang fartstid i tromsøfotballen og han fikk med Ronny Kristoffersen på laget. Det kom inn noen nye spillere og det som var rekruttlaget ble integrert slik at treningsgruppa ble større. Vi stilte med lag både i 2.divisjon og i 3.divisjon og dermed var det alltid et godt kamptilbud til de spillerne vi hadde i gruppa.

I 2.divisjon ble det raskt klart at Bossekop var favoritt til å spille kvalik. De satset hardt og vårt nykomponerte lag fikk det tøft på bortebane mot laget fra Alta. I høstkampen på hjemmebane ble det tøffere for serielederen og en tett og jevn kamp endte til slutt 0-0. BUL ble uansett seriemester og rykket til slutt opp til 1.divisjon gjennom kvalifiseringskamper. Gratulere til dem. Våre jenter endte på en finfin 2 plass og det er definitivt ting å bygge videre på fram mot neste sesong.

I cupen reiste vi til Narvik og slo ut Mjølner sitt damelag i 1 runde. I andre runde kom byrival og 1.divisjonsklubb Fløya på besøk. Dette ble en meget spennende kamp men til slutt måtte vi se at Fløya kunne juble for videre avansement etter 0-1 tap. I 3 divisjon endte laget til slutt opp som kretsmestre. Vi gratulerer så mye med en flott sesong og ønsker lykke til i 2017.


Pantone process blue

12

Pantone 123 C

Vi setter vår stolthet i kvalitet og kundeservice - Velkommen til oss! BOOK

LIK OSS PÅ FACE

ETER R, AKTIVIT KURRANSE ATERINGER. N O K R FO PPD NENDE O OG SPEN

ALT PÅ EN PLASS

bilpark ny og brukt, verksted og delelager

HVA SLÅR VEL LUKTEN AV NY BIL ...

oppleve det beste fra europeisk og koreansk komfort, design, teknologi og kvalitet!

BYENS NYESTE OG BESTE VASKE MASKIN Med profesjonell bilpleie øker du bilens verdi. Vi har rabbaterte priser etter 17:00 Maskinen befinner seg bak bygget vårt.

ÅPNINGSTIDER Bilsalg

Delelager

Verksted

Mandag

08.00 – 16.30

08.00 – 16.00

07.30 – 16.00

Tirsdag

08.00 – 16.30

08.00 – 16.00

07.30 – 16.00

Onsdag

08.00 – 16.30

08.00 – 16.00

07.30 – 16.00

Torsdag

08.00 – 16.30

08.00 – 16.00

07.30 – 16.00

Fredag

8.00 – 16.30

08.00 – 16.00

07.30 – 16.00

Lørdag

11.00 – 14.00

STENGT

STENGT

Skattøraveien 48, 9291 Tromsø Tlf: 77 60 78 00 · www.tbureau.no


Pantone process blue

13

Pantone 123 C

02. desember 2016

www.pwc.no/tromso

Hva vil du forbedre i din virksomhet?

Billån på 1-2-3!

Sikre deg drømmebilen! La oss snakkes om hva våre revisorer, rådgivere, advokater og regnskapsspesialister kan gjøre sammen med deg for å forbedre din bedrift!

Hos oss får du billån og gode råd på 1-2-3.

Sammen bygger vi tillit og skaper verdier

Søk billån på snn.no, ring 02248 eller ta kontakt med din rådgiver.

© 2016 PwC. Med enerett. I denne sammenheng refererer “PwC” seg til PricewaterhouseCoopers AS, Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS, PricewaterhouseCoopers Accounting AS, PricewaterhouseCoopers Skatterådgivere AS og PricewaterhouseCoopers Services AS som alle er separate juridiske enheter og uavhengige medlemsfirmaer i PricewaterhouseCoopers International Limited.

Priseksempel: eff.rente 5,39% , lån kr 150.000, 35% EK, o/5år, totalt 172.030 ,-

Vi dekker alle transportbehov for lag og foreninger, skoler og barnehager, bedrifter, næringsliv og reiselivsnæringa.

Gode busser og trivelig vertskap – det er oss!

Kontaktinfo: tlf. 40 00 21 96 • post@bussring.no • www.bussring.no


Pantone process blue

14

Pantone 123 C

Mitt kjære

TUIL Nede under tindfoten,

spelle vi me go’fotn…


Pantone process blue

02. desember 2016

15

Pantone 123 C

Min første TUIL-kamp spilte jeg en fin vårdag i 1975. For en lykke å være 10 år og kunne tilbringe timevis med fotball og kompiser, enten på TIFen eller med fiskestanga i Tromsdalselva. Tekst og bilde av: Alf Konrad Wilhelmsen

Vi her i nord vet at dele du ditt, om det er stort eller lite, får du igjen en større profitt enn du på forhånd kan vite. Slutter du deg til sånn poesi, og syng det sammen med flere, da først har livet en markedsverdi som du kan profilere. (Ola Bremnes) Noe av det første jeg lærte av Jan (Pedersen), var at ballen skulle «deles» mellom oss på det blå laget. Pasningene skulle holde oss sammen og var selve grunnmuren i spillet. Jeg husker fortsatt hans formaninger: «- Adresse på pasningen, Alf-Kondrad». Jeg lærte meg det - etter hvert.

Derfor, som min venn Skjalg Andreassen så flott har beskrevet livet i og rundt en fotballklubb (og bydel):

Alltid en forrige gang og alltid en neste gang. Forrige triumf - neste triumf. Spillere forsvinner - nye overtar. Bare laget er det samme. Laget som en gang var et mesterlag. Laget som en gang skal bli et mesterlag. Fotballhistorie, gamle resultater, statistikk, tall og kolonner. Dette er fotballen i et nøtteskall. Minner fra fortiden. Håp for framtiden. Spenning i mellomtiden.

Mitt 51 år lange forhold til bydelen og klubben startet egentlig mye tidligere. Barndomshjemmet mitt lå i Bjerkengvegen. Jeg er så heldig å være sønn av en fisker fra Finnmark og mor fra en av våre OBOS-motstandere neste år, Florø. I oppveksten var de alltid til stede. Ikke nødvendigvis at de «løp ned» treningene og kampene med sin tilstedeværelse, slik vi foreldre i dag gjør, men – det var alltid noen hjemme. Og, ikke minst, de var svært opptatt av hvordan jeg hadde det. God omsorg kalles det. Jeg er lillebror til tre fantastiske søstre. Ann-Kristin som er yngst, ble fort oppdaget av en av Dalens rockegutter, slik mange spesielt flotte jenter blir. Bjørnar spilte i band. Dessuten hadde han sertifikat og kjørte Pickup. Gunn som er nummer to i rekken (ingen rangering her, men som dere forstår er hun nest eldst) begynte på realskolen i byen. Typisk nok, så snart en lys, pen og snill jente fra Tromsdalen «tar turen» over brua, går det ikke mange sekundene før byguttene slår til. I flokk. Geir var den heldigste. Så til Turid. Familiens elegante «midbanespiller». Som den naturligste ting i verden: Stein Harald spilte på TUIL og var «første i alt». Selvsagt ble det de to. Allerede da var det noe helt spesielt med TUIL-guttene… Jeg var ikke gamle karen før jeg ble en naturlig del av de som så hjemmekampene på TIFen, eller var med TUIL-bussen på kamper i TITO-serien. Furuflaten, Nordreisa, Skøelv... Så vokste jeg til. Jeg likte å trene. Jeg likte garderoben. Jeg likte kameratskapet. Jeg likte tvilen og trua om den neste kampen. Etter hvert fikk også jeg langt lyst hår – i noen år. Herre min hatt for en tid. Jeg var ikke noe stort såkalt fotballtalent. Ikke ble jeg tatt ut på kretslaget og drømmen om England ble mer og mer bare med drømmen. Men, jeg fikk være med og utviklet meg sent. Også fotballmessig… Mine første usikre dansetrinn ble som mange andre tromsdalsgutter tatt på Bellevue. Søndagskveldene var svære greier. «Min første kjærlighet» av Jahn Teigen og lange sjenerte blikk på HENNE. Diskoen var superpopulær. Lang kø for å komme inn, hver bidige gang. Jeg kan fortsatt kjenne hormonene løpe løpsk. Men, jeg misset aldri «Sportsrevyen» som startet nøyaktig 21.15 på NRK. Revyen ga alltid energi til en ny og aktiv uke.

Min siste kamp for TUIL. Sammen med guttene mine Mads og Jakob.

Det å oppleve å høre til, bli sett og verdsatt. Fantastisk. Jeg var også plassert på «benken» med ujevne mellomrom. Ja, jeg opplevde til og med i en ikke uviktig A-kamp å bli byttet både inn og ut. I samme kamp. Det var god læring. Det er jo det som er lagspill – å fylle ulike roller til ulike tider. Uansett, mine trenere; Jan, Levi, Stein Harald, Bjørn A, Bjørn R, Lars Ole og Ragnar, hadde alle den samme fantastiske forståelsen og evnen. Ja, Bitten hadde den også. Hun hadde ansvaret for diskoen på Bellevue. De forsto at vi alle var viktig. De evnet å formidle det til oss på en forståelig måte. De ga oss opplevelsen av «det é hær vi høre tell». Tusen takk. Etter hvert har min gode venn, Morten – selve kontinuiteten og hjørnesteinen i puslespillet rundt TUIL Arena og campingen, vist veg, og sammen med «en hel haug» med flotte «Tromsdalinger», utviklet gamle Bellevue og TIFen til en perle i Tromsdalen. Nærmere «hjem» går det ikke an å komme. Jeg har vært med å rykke opp etter avgjørende scoring i det 119 minutt og jeg har vært med å rykke ned på en lutfattig målforskjell. Hysterisk glede. Bunnløs fortvilelse. Slike minner sammen med gode venner er ubetalelige. Å være en del av TUIL er aldri kjedelig. Min siste TUIL-kamp spilte jeg sammen med mine to sønner, Mads og Jakob – en fin høstdag nå i 2016. DET var STORT. Vårt samspill på midtbanen var vidunderlig. Vi utfylte hverandre perfekt, noe som alle gode midtbaner gjør. Veggspillet, gjennombruddspasningen og returløpet. De tingene tok guttene seg av. Jeg konsentrerte meg om at det er bedre å stå rett enn å løpe feil.

Min første TUIL-sesong. Sammen med venner og noe så uvanlig som gresskamp på Valhalla Stadion.


Pantone process blue

16

Pantone 123 C

-

Vi leverer catering til TUIL Arena catering@mydland.no www.mydland.no


Pantone process blue

17

Pantone 123 C

02. desember 2016

3.732-,

4.988-,

SITLAND MESHLINE KONTORSTOL Ord.pris kr 4.982,-

ARBEIDSBORD MED HEVE/SENK, HVIT 180x80cm

115-, MULITLASER Maks 5 krt pr kunde. Ord. pris 189!

39-, BATTERI RAYMAX LR06, AA. 20STK Ord.pris kr 69,-

BATTERI RAYMAX LR03, AAA. 20 STK Ord.pris kr 69,-

12.50-, pr stk

BREVORDNER 75MM

199-,

Åpen butikk for alle!

TOA PAPIR 360 Maks 5 sekk pr kunde. Ord. pris 319,-

– også for private

Alle priser inkl. mva.

Tilbudsperiode 1.12.16 - 31.1.17 Strandveien 106 (ved Rema 1000) tlf 4000 4912

Åpningstider: man–fre kl 08–18.

Vi leier ut ! www.byggesystemer.no

Stillaser, tak over tak, lifter, maskiner, byggvarme, avfuktere, lensepumper, lagercontainere, Sikringsgjerder, understøttelse, bor og meiselmaskiner, mobile arb. brakker.

Lifter fra 5,6 m til 48 meters arbeidshøyde

www.byggesystemer.no


Pantone process blue

18

Pantone 123 C

Fotballorganisasjonen - grenseløs, anorektisk og løst koplet?


Pantone process blue

19

Pantone 123 C

02. desember 2016

Av: Professor Turid Moldenæs og førsteamanuensis Hilde M. Pettersen, UiT Norges arktiske universitet

Idrettslagets særtrekk

Konsekvensene

Idrettslag skiller seg både fra bedrifter og offentlige institusjoner. Idrettslag er grenseløse, anorektiske og løst koplede organisasjoner. I det følgende skal vi utdype hva vi legger i disse organisasjonsbildene, for så å illustrere hvordan slike særtrekk kan påvirke rammene for ansatte og frivillige i idrettslag.

De tre bildene av idrettslaget kan forstås som rammebetingelser, både for de ansatte og for alle de som yter frivillig innsats. Når det gjelder det grenseløse trekket ved idrettslaget vil de mange interessentene, både interne og eksterne, føre til stort press på lagets ressurser. Et godt eksempel er Kvalitetsklubbkonseptet som er frivillig, men ikke alltid oppleves slik. Dette er en sertifiseringsordning som gjennom økt formalisering er ment å skape bedre rammer for klubbutvikling, men den stiller samtidig store krav til lagene. Mangel på kompetanse og knappe menneskelige ressursene gjør at konseptet blir vanskelig å følge opp.

Det grenseløse trekket ved idrettslaget viser til at grensene mot omgivelsene er uklare og at en rekke grupper og personer anser seg som meningsberettiget om det meste, både om hvordan oppgaver skal organiseres, de verdier som skal etterleves og hvem som er kvalifisert for de ulike oppgavene. Det er med andre ord ikke bare idrettslagets styre, ledelse, ansatte og medlemmer som vil ha et ord med i laget. Det vil også, med rette, foreldre, særforbund, krets, andre klubber, offentlige myndigheter, samarbeidspartnere, medier, supportere og ”folk flest”. Alle moderne organisasjoner er til en viss grad grenseløse, men idrettslag er særlig grenseløse. Det skyldes at de er medlemseide og medlemsstyrte organisasjoner. Påstanden om et anorektisk trekk leder tankene hen mot sykdom; mot en organisasjon med skrantende helsetilstand. Vår intensjon er i stedet å få frem at idrettslag er ekstremt slanke organisasjoner, som sjeldent kan beskyldes for ”overflødig fett” i form av for mange ansatte og for mange med spesialistkompetanse på ulike administrative områder. Selv om det vil være store forskjeller mellom toppidrettsklubben og amatørklubben, er idrettslag kronisk slanke sammenlignet med andre organisasjoner. Derfor forventes at ”alle gjør alt” og mye på frivillig basis. Det grenseløse og det anorektiske trekket ved idrettslaget gjør at det også sliter med løse koplinger eller svake forbindelser mellom visjoner, planer og beslutninger på den ene siden og iverksetting av dem på den andre. Det mangler ikke store visjoner og gode intensjoner, men ofte blir det mer snakk om hva man ønsker å gjøre enn handlinger. I styrerommet er det for eksempel lett å enes om at sportsplanen skal iverksettes og følges opp. En slik oppfølging forutsetter imidlertid at både yngres utvalg, sportslig utvalg, trenerkoordinatoren mfl. inkluderes, engasjeres og tar et tak. Det er heller ikke gitt hvem som skal sørge for at arbeidet starter opp, hvem som skal koordinere det, og hvem som skal sikre at alle disse gruppene snakker sammen i løpet av prosessen. Dette er et stadig tilbakevende tema og frustrasjonsområde i fotballklubben som i andre idrettslag. Man er helt avhengig av frivillighet og av ildsjelene; av de menneskene som har et bankende hjerte for klubben og som tar til takke med anerkjennelse i stedet for penger. For dem er det tilhørighet til klubben som teller for om de ønsker å gjøre en innsats og den kan ikke kommanderes frem. Selv om mange av ildsjelene er trofaste over år, blir de nok færre og færre. I stedet vil midlertidigheten råde og de løse koplingene blir enda vanskeligere å leve med.

Det anorektiske trekket bidrar på sin side til at det lett kan utvikles subkulturer som trekker i ulike retninger. ”Klubbene i klubben” utvikler nemlig sine egne oppfatninger om hva som er viktig og hvordan det skal følges opp. De har sine uformelle ledere som blir viktigere referanserammer for rett og galt enn de formelle lederne. De utvikler for eksempel egne oppfatninger om de offisielle verdigrunnlagene, som ikke alltid er i tråd med det som er ønskelig fra den formelle ledelsens side. Jo mer anorektisk, jo mer krevende blir det å etablere klubbstyrte møteplasser som et trenerforum, og jo lettere blir det å gjemme seg bort når ubehagelige, men likevel viktige diskusjoner om kontroversielle tema skal tas. De løse koplingene kan føre til at mange av forventningene som snakket om visjoner, planer og beslutninger skaper hos trenere, foreldre og øvrige frivillige, endres til frustrasjoner og misnøye når de ikke blir innfridd. Nye forventninger Forventningene til frivillige organisasjoner har endret seg, som profesjonalitet i organisering, formalisering og utdanning av ledere og trenere på alle nivå. De organisatoriske særtrekkene ved frivillige organisasjoner vies imidlertid for lite oppmerksomhet i utdanning av både trenere og ledere. Utdanningen bør ikke bare handle om faglig kunnskap om egen idrett og om eget forbunds oppbygging, lover og regler, men også om kunnskap som kan skape økt forståelse for hva det er som gjør idrettslag i sin kjerne annerledes enn andre organisasjoner, hvorfor det er viktig å ta vare på denne forskjellen, og hvorfor det er viktig å finne den gode balansen mellom idrettslagets kjerne og profesjonalisering. Dersom profesjonaliseringen tar over i den medlemsstyrte organisasjonen, kan det svekke dens brede legitimitet og oppslutning, samt den frivillige innsatsen som slike organisasjoner er så avhengige av.


Pantone process blue

20

Pantone 123 C

Panton

Panton

VI GRATULERER

- STOR TAKK TIL VÃ…RE G


Pantone process blue

02. desember 2016

Pantone 123 C

ne process blue

ne 123 C

MED OPPRYKKET!

GODE STØTTESPILLERE -

21


Pantone process blue

22

Pantone 123 C

L I U T r e k g n k o a s T drømmese r e t t e

-Jeg er glad for at det er akkurat TUIL jeg spiller fotball i, Mohamed Ahamed (31), etter kanskje hans aller beste sesong som fotballspiller.

Av: Magnus Joki Arild Foto: Håkon Steinmo Han fikk for første gang i karrieren kapteinbindet i TUIL, og takket for tilliten med å skyte «Dalingan» tilbake til OBOS-ligaen. Etter nesten to år på sidelinja, vartet Mohammed Ahamed opp med storspill gjennom hele 2016 – og stoppet ikke før 19 seriemål. Opprykket var sikret i god tid før sesongavslutningen. -Jeg føler at det er denne sesongen jeg har utviklet meg mest som spiller noensinne. Det er jævlig gøy å spille med så mange gode fotballspillere også, sier «Mo» etter drømmesesongen. Takker klubben «Mo» har gått gjennom noen tøffe år på, men ikke minst utenfor banen – hvor han mistet faren i Kenya til sykdom, mens søsteren Leyla gikk bort i en tragisk husbrann i Kroken. -Jeg har egentlig alltid visst at TUIL alltid er der, og det er en stor trygghet for meg. Alle dørene er alltid åpne der. Alle ønsket meg godt. Derfor er jeg glad for at det er akkurat er TUIL jeg spiller fotball i. Veldig mange som har tatt vare på personen «Mo» - det er min andre familie. Jeg er umåtelig glad for samholdet i TUIL-familien, forteller «Mo». Skryter av Helstrup Han trekker spesielt fram hovedtrener Gaute Helstrup, som har betydd mye for han.

-Jeg håper Gaute blir i TUIL i 20 år til – og er veldig glad for at vi har han i TUIL nå. Han skrur sammen en pakke som gjør at vi får mye frihet på banen, og spiller en fotball som passer meg og oss utmerket. I tillegg er han en viktig samtalepartner for meg, og vi har snakket mye gjennom sesongen, om alt mulig egentlig, sier Ahamed. TUIL-spiller ut karrieren? «Mo» forteller videre at han føler seg sterk i troen på at TUIL nå skal klare å etablere seg i 1. divisjon – etter flere år med betegnelsen «heislaget» som går opp og ned. -Vi har fått lov til å spille sammen i to år nå, og i fjor var det litt mange nye ansikter. I år satt spillet fra dag én. Jeg har veldig sterk tro på at vi kommer til å gjøre en sterk sesong i OBOS-ligaen, sier «Mo». Med kapteinsbindet på armen, må 31-åringen nå innfinne seg med å være en av bærebjelkene som skal styre skuta kommende sesong. -Jeg gjør vel ikke så mye som kaptein som jeg ikke ville gjort uansett, men det er selvfølgelig en stor ære å være kaptein i klubben man elsker så høyt. Jeg begynner å bli eldre og litt smartere, sier han. Og kanskje blir han virkelig gammel i TUIL – ut karrieren. -I mitt hode er TUIL den plassen jeg har lyst til å være, sier Mohammed Ahamed. Og han skal være veldig trygg på at akkurat det ønsket er gjensidig!


Pantone process blue

02. desember 2016

23

Pantone 123 C

Tromsdalen Ungdoms- og idrettslag Av: TUIL Press Tromsdalen Ungdoms- og idrettslag (Alliansen) er et overbyggingsorgan i TUIL-familien. I prinsippet kan det sammenlignes med «mora» i et konsern av selskaper. I 1968 ble UL Freidig og Tromsdalen IF slått sammen til Tromsdalen Ungdoms- og idrettslag (TUIL). Laget hadde på denne tiden ski, friidrett, håndball, turn, fotball og leikaring/revy i samme juridiske enhet. Utover 80-tallet utviklet de ulike aktivitetene seg i forskjellige retninger, og håndballgruppa gikk ut og stiftet Bravo håndballklubb. I 1997 ble resten av TUIL gjort om til et allianseidrettslag, slik at de ulike lagene ble selvstendige idretts- og ungdomslag med egne styrer og ansvar for egen drift og økonomi.

Fellesfunksjonene mellom disse lagene skal ivaretas av Alliansen. Denne enheten har et eget styre, hvor enkelte medlemmer er valgt særskilt. I tillegg består styret av medlemmer utpekt av de andre lagene. Alliansen bærer pr i dag det opprinnelige navnet Tromsdalen Ungdomsog idrettslag. Hovedoppgavene til Alliansen pr i dag er å sørge for at de ulike lagene bruker klubbens navn, logo og farger på riktig måte. I tillegg har Alliansen tatt ansvar ved fellesaktiviteter som f eks jubileums arrangementer og andre konkrete spørsmål som vedrører fellesskapet. De øvrige lagene i dagens Allianse vil presentere seg på de følgende sidene, og vi har også vært så heldige å få Bravo med i årets utgave av TUIL-posten.

TUIL Tromsdalen Friidrett Av: TUIL Press Foto: TUIL Friidrett Klubbens friidrettsgruppe har fokus på sosialt fellesskap, det å skape et godt treningsmiljø, samt legge til rette for deltakelse i konkurranser og løp. Friidrettsgruppa hadde på 80- og deler av 90-tallet stor aktivitet blant barn og unge. Etter en periode med svært lav aktivitet, så har aktiviteten de seneste årene tatt seg betydelig opp. I dag består friidrettsgruppa av en sprek, glad, sosial og voksen gjeng som synes trening er gøy og som gir energi og gjør medlemmene sterkere, sprekere, sunnere og slankere!

Klubben organiserer minimum to fellestreninger pr uke, og det utarbeides varierte månedsprogram som ivaretar faste løp og konkurranser som Mørketidsløpet, Tromsdalen Rundt, MSM, Holmenkollstafetten, Oslo Marathon og Tromsøkarusellen. TUIL Tromsdalen Friidrett har spilt og spiller dessuten en meget viktig rolle i Midnight Sun Marathon. Klubben var en av stifterne av stiftelsen MSM, og har i dag en sentral rolle i MSM sine arrangement.


Pantone process blue

24

Pantone 123 C

-

 


Pantone process blue

02. desember 2016

25

Pantone 123 C

EN SIKKER VINNER Med G-Max, Sport Outlet, Obs Sport og Jobb og Fritd på laget kan vi slå oss på brystet å si at vi er det mest sporty senteret i Nord-Norge. Treningsplagg, hverdagsplagg og alt midt i mellom: Jekta Storsenter har over 130 butikker og spisesteder med siste nytt.

ÅPENT 10-21 (18) • jekta.no


Pantone process blue

26

Pantone 123 C

Troppen som var med på NNM

Juleoppvisningen deles i 2 Stor pågang og populært juleshow gjør at forestillingen deles for å få plass til alle. Tekst og bilder: TUIL Turn Høsten i TUIL Turn har vært fantastisk og meget hektisk. Med fulle partier og lange ventelister er det ingen tvil om at turn har blitt en svært populær arena for barn og unge. Alle partiene har hatt sine målsetninger for denne sesongen og rett rundt hjørnet har vi årets store begivenhet, nemlig juleoppvisningen. Her får alle partiene vist sine nære og kjære hva de har trent og lært i høst. Juleoppvisningen til TUIL turn har faktisk blitt så populær at vi har sett oss nødt til å dele showet i to oppvisninger. Derfor blir første oppvisning for de yngste (4 til 7 år) mandag 12.desember og for de eldste 8 år og oppover, onsdag 14.desember. Vi gleder oss veldig og håper mange tar turen til denne fine begivenheten, toppet med fin turn og julestemning.

NNM 2016 For de eldste i TUIL turn har nok høsten vært ekstra hektisk med full konkurransetrening mot årets store konkurranse som gikk av i Alta 5.-6/11. Nord norsk mesterskap i troppsturn er ett stort høydepunkt for mange turnere. Her møtes alle lag fra Nordland i sør til Finnmark i nord for å konkurrere om den givende tittelen «nord norsk mester». Rekruttene til TUIL tok fine plasseringer i konkurransen, junior fikk med seg 2 sølv, mens senior tok med seg 2 gull og 3 sølv. I tillegg fikk senior sitt frittståendelag konkurransen høyeste karakter med 15,70 noe som er en utrolig bra karakter i ett slikt mesterskap. Vi unner og beundrer alle gymnastene i TUIL og gleder oss masse til en spennende sesong til våren.


Pantone process blue

02. desember 2016

27

Pantone 123 C

Ungdomslaget – som en stor familie

Ungdomslaget er en viktig del av mangfoldet i TUIL, både som aktivitet og ikke minst som sosial arena. Av: Ungdomslaget Foto: Berit Lockertsen Hver tirsdag er det Linedancegjengen, alias Ungdomslaget i TUIL som har aktivitet på arenaen. Noen av damene har danset i mindre enn ett år, andre har holdt på med dette i mer enn 15 år, og er som veteraner å regne. Og selv om vi er stolte over å være ungdomslaget kan det være misvisende, all den tid medlemmenes gjennomsnittsalder er 46 år. Sigrid Hanssen begynte å danse linedance for ett år siden, og sier hun stortrives med dette. Hun forteller at dansingen gir både trim, latter, moro og sosialt samvær. I tillegg til de ukentlige øvingene, setter hun pris på at klubben arrangerer fester og kurshelger. Siv Inger Rørnes og Ninette Berg-Lunde er som veteraner å regne. De beskriver begge at variasjonen i musikksjangere er viktig. Her danses det både til mambo, hip hop, rock og vals. At det er stor takhøyde i gjengen er viktig for trivselen, her er det lov å le både av og med hverandre når trinnene ikke sitter helt. Her er det ikke først og fremst fokus på å prestere, men på

å ha det artig. Ninette er styremedlem, samt en av fire instruktører. Hun beskriver linedancegjengen som familie nr 2 og liker at både latter, tårer og klemmer deles når det trengs. Det er også verdt å nevne at forskning viser at kombinasjonen av god musikk og innøving av trinn stimulerer hjernen på en positiv måte. Og det kan jo komme godt med, med tanke på den høye gjennomsnittsalderen.

”At Ungdomslaget er forankret i Storfamilien TUIL gir økonomisk trygghet og bidrar til at vi bærer TUILnavnet med stolthet.” Ungdomslaget er en del av TUILfamilien, og at det er en stor fordel er både Siv Inger, Ninette og Sigrid enig om. Vi har tilgang

på danselokalet på arenaen både til ukentlige treninger og til kurshelger og sosiale sammenkomster. Siv Inger Rørnes er en ekte Tromsdaling. Hun har hatt barn som har deltatt aktivt på TUIL-aktiviteter, og sitter igjen med mange gode opplevelser. At Ungdomslaget er forankret i Storfamilien TUIL gir økonomisk trygghet og bidrar til at vi bærer TUILnavnet med stolthet. Som leder for Ungdomslaget uttaler Berit Lockertsen at det er en glede å representere denne gjengen. At damene synes at både dansen og det sosiale er like viktig er helt i tråd med hva hun ønsker. Berit roser både instruktørene og styret. Alle har et ønske om å drive klubben fremover med stadig nye danser og sosiale arrangement både innad i klubben, men også i møte med andre dansere landet over. Men mest av alt skal medlemmene ha skryt. Her er det smil, lærevilje, vennskap og danseglede som er de viktigste ingrediensene. Og slik tror lederen at klubben kommer til å være også i fremtiden.


Pantone process blue

28

Strandtorget 1, 9008 Tromsø Tlf: 77 60 07 20 skarven@skarven.no www.skarven.no

norbye.no

Pantone 123 C

Norsk idrettshistorie hadde ikke vært det samme uten oss I Multiconsult skaper vi verdier ved å kombinere spisskompetanse med bredde. Vi har tro på en tilsvarende filosofi når det gjelder idrett og kultur, uten bredde får man heller ikke toppene. Vi støtter derfor lokale idrettslag og de sunne verdiene disse står for. Som ett av Norges aller mest attraktive rådgivnings- og prosjekteringsmiljøer muliggjør vi også nye norske idrettsprestasjoner gjennom å prosjektere flotte idrettsanlegg for toppidrett - såvel som rekrutteringsanlegg for kommende idrettsstjerner.

www.multiconsult.no


Pantone process blue

29

Pantone 123 C

02. desember 2016

Tenk om jeg ikke lykkes? Mo (30) har vunnet det meste på fotballbanen. Skolen ble likevel hans største seier. – Er jeg smart nok? Vil jeg innfri mine egne forventninger? Er jeg blitt for gammel? Hva skjer om jeg mislykkes på skolebenken? Mohammed Jama – eller Mo blant fotballinteresserte – har lykkes på gressmatta. Med overtruffent talent og årelang erfaring har han trillet nok baller i motstanderens mål til å bære kapteinbåndet for TUIL. Skolebenken trodde han ble en tøff motstander.

Lagspill i grupper Som lagkaptein vet Mo hvordan et godt team forsterker det beste i hver spiller. På Frivold fikk han erfare at det samme gjeldt elevarbeid. – De motiverte oss til å jobbe i grupper. Snart fikk jeg erfare at jeg lærte 10 ganger mer av å spille ball med de andre i gruppa enn å lese på egen hånd. Under gruppearbeidet utvekslet vi kunnskap og lærte av hverandre. Og jeg fikk noe mer; jeg fikk nye venner, forteller kapteinen, som sier han ikke hadde klart å studere fra åtte til fire uten motivasjonen fra sine nye lagkamerater.

– Jeg jobbet med integrasjon i Tromsø Idrettsråd og fant ut at jeg ville bli sosiolog. Men da måtte jeg ta opp fag fra videregående for å studere på universitet. Å møte skolen igjen etter 10 år var et skummet valg. Spørsmålene surret rundt i hodet mitt før jeg bestemte meg, forteller Mo. Snart var prestasjonsangsten borte som dugg for solen. Fikk troen på seg selv – Vi opplevde ikke noe jag etter gode karakterer. Etter kort tid hos Frisvold privatgymnas skjønte Mo at Lærerne skapte ro og trygghet om at vi ville oppnå han ville lykkes med bøker. den beste karakteren vi var i stand til. De ufarliggjorde – Skolen hadde mange elever i min alderskategori stoffet på en nær og personlig måte, og møtte oss som og var åpenbart vant til å tilrettelegge undervisningen likemenn med et brennende engasjement om å lykkes. for ”voksne”. Frivold skjønte at jeg måtte lære meg å På Frisvold så lærerne meg for den jeg er, og ikke som lære igjen, og de skreddersydde en pakke som gjorde en av mange, forteller Mo, før han blir litt ettertenksom. meg rustet – både faglig og menneskelig, forteller Mo. – Frisvold har bidratt til å forme meg som person. Det gikk ikke lang tid før Mo så lysere på sin nye De har gjort en stor forskjell i livet mitt. Jeg kom meg inn ”karriere”. på universitetet og studerer nå sosiologi, takket være – Skuldrene datt flere meter da jeg skjønte at lærerne Frisvold-familien som så meg og løftet meg opp og frem, faktisk ønsket at jeg skulle lykkes her. Allerede den første avslutter Mohammed Jama. måneden innså jeg at jeg var smart nok til å klare meg på skolematta og opplevde en enorm boost i selvtilliten. De lærte meg hvordan jeg skulle angripe pensum og hvilke metoder som fungerte for å lære best mulig.

Bli det beste du kan bli


Pantone process blue

30

Pantone 123 C

Skilek i Levi November 2016

Å ha det gøy

sammen!

I TUIL Ski er det å ha det gøy sammen det aller viktigste. Vi skaper trivsel gjennom trening og sosialt samvær, sier Elise Reingjerdskog, hun er ansvarlig for rekrutteringsarbeidet i TUIL Ski. Av: TUIL Ski Foto: Magnar Slåtto Kanskje har du sett dem i Tromsdalen mandagog torsdagskveldene, med blå og rød treningsdress med TUIL Ski på ryggen. Enten det er de yngste som enda går i barnehagen, de spreke ungdommene eller treningsgruppa med foreldrene. I TUIL Ski er det plass til alle. Langrenn er mye mer enn det å kjempe alene mot klokka. For TUIL Ski handler det om å skape trivsel gjennom trening og sosialt samvær, om å utvikle langrennsløpere gjennom å ha det gøy sammen på trening, etter trening, på veg til og fra trening og konkurranser.

For barn og ungdom handler det å drive med idrett om svært mye mer enn bare idretten. Det handler om å være del av en klubb, et lag, ei treningsgruppe, en vennegjeng. Vi vet at det å bygge vennskap er for mange barn og ungdom det aller, aller viktigste ved idretten. Barn og ungdom blir motivert av å få holde på med en aktivitet de liker, av å trene i lag med venner og av å være del av ei treningsgruppe. Slik er det også i en individuell idrett som langrenn. TUIL Ski tar mål av seg til å være en klubb som gir et bredt tilbud av skiaktivitet til barn og unge, sier Reingjerdskog. Vi gir et godt tilbud både til de som bare ønsker å gå på ski for å ha det gøy og de som ønsker å videreutvikle

seg som langrennsløpere. Det er rom for alle og opp til enhver om man vil delta på treningssamlinger og skirenn. Det viktigste er at vi har det gøy sammen. TUIL Ski tar det å skape trivsel på alvor. Klubben har satt i system en rekke trivselsfremmende aktiviteter, som felles kveldsmat etter mandagstreningene, sommerskiskole, kickoff, treningsleir for hele klubben i Levi og sist men ikke minst å reise i samlet flokk til skirenn. Vil du være med eller vet om noen som vil være med? TUIL ski har plass til alle. For mer info se http://www.tuilski.no/


Pantone process blue

02. desember 2016

31

Pantone 123 C

Tromsdalens egen

Håndballklubb Kanskje ukjent for mange, men med tilhold i Tromsdalshallen finner vi bydelsklubben Bravo Håndballklubb. En gang en del av TUIL-alliansen, klubben spilte i blått og rødt frem til 1987. Da tok en gruppe ildsjeler med seg Håndballgruppa ut av TUIL, og danna Bravo Håndballklubb. Av: Bravo Håndballklubb Foto: Rune Stoltz Bertinussen Klubben består i dag av nærmere 300 medlemmer, med seniorlag for damer i allnorsk 2.divisjon, seniorlag for herrer og damer i regional 3.divisjon, samt yngres lag fra gutter/ jenter-10 og opp til 18 år i regionalt seriespill. I tillegg har Bravo allidrett for de yngste, samt eget håndballag for barn/unge med funksjonsnedsettelse, såkalt ”funkis-idrett”. Med andre ord en klubb med solid bredde, og et flott tilbud til aktive barn, unge og voksne i Tromsdalen. Nedslagsfeltet til klubben har alltid vært Tromsdalen, men vi tilbyr selvsagt vår aktivitet utover bydelsgrensa, sier leder i Bravo, Asgeir Kaldhol. I dag har klubben aktive spillere fra hele Tromsø by, inkludert Kvaløya på sine yngre lag. På seniorlagene finner vi spillere fra hele Nord-Norge, samt Halden, Oslo, Danmark og Tyskland. Seniorhåndball er en smal idrett i nord, og vi har hittil vært avhengig av påfyll for å opprettholde gode seniortilbud. Med store kull av unge gutter og jenter i Bravo,

samt hos ”konkurrenten” Tromsø Håndballklubb, ser imidlertid fremtida lys ut for videre satsing med lokale spillere. Stor bredde gjør at vi også kan spisse toppen, og på sikt gjøre oss bemerket på nasjonalt nivå. Klubbens damelag har allerede begynt å markere seg, selv om de foreløpig ligger like under streken i 2.divisjon. Idrettsbyen Tromsø burde absolutt klare å markere seg også på håndball-parketten. Det er mange år siden byen stod på det nasjonale håndballkartet. Samtidig leverer vi stadig unge talenter til yngre landslag, og flere spillere har bidratt i eliteserien. Eirik Engelsen, Mats Hegg, Simen Østgård Gabrielsen, Fredrik og Håvard Brekmo, Carina Moe for å nevne noen. I dag har vi en ekte Tromsdaling etablert på landslag for spillere født i 00, Daniel Jakobsen. Flere ildsjeler i dagens Bravo var selv aktive spillere i 1987, da klubben ble etablert. Herre-trener Bengt Thoresen, G-16 trener og mangeårig styremedlem Barbro Johansen, leder i sportslig utvalg for damer Marit Hemmingsen, samt klubbleder Asgeir Kaldhol var alle spillere den gang. I tillegg er det flere

som i dag er aktive foreldre, og som spilte den gang. Barnebarnet til den første klubbleder Svein N. Thomassen spiller i dag på et av våre yngste lag, og Jan Alquist, mangeårig trener, leder og ildsjel er stadig i hallen og ser på sitt barnebarn Tilde, som riktignok nå spiller for Tromsø Håndballklubb. Kari Nilsen som var ivrig tilstede i klubbens spede begynnelse, bidrar i dag i kiosk og på kjøkken, så historien, kulturen og den viktige arven er levende tilstede. Bravo HK fyller 30 år til neste år, og jubileet skal markeres gjennom hele sesongen gjennom ulike aktiviteter. I mellomtiden oppfordrer vi alle TUIL-postens lesere til å komme i hallen og se spennende og knalltøff håndball. Du kan lese mer om klubben på www.bravohk.no, eller følge klubbens facebooksider. Håndball er absolutt en av de mest publikumsvennlige idrettene vi har, og vi garanterer topp underholdning, sier Kaldhol. Vel møtt i Tromsdalshallen!


Pantone process blue

32

Pantone 123 C

WILSGĂ…RD settefisk, matfisk, slakteri, foredling

Stakkevollveien 49 Tlf: 776 41000 www.hartvigsenbegravelse.no

vi tenker laks


Pantone process blue

02. desember 2016

33

Pantone 123 C

Nye fjellheisen Som ekte tromsdaling og TUIL gutt, er jeg blitt spurt om å skrive noen ord om oppgraderingen til «nye Fjellheisen». Tekst og foto: Guttorm Jacobsen/ Fjellheisen For å sette det hele i perspektiv, snakker vi om starten i det herrens år 1960, hvor stikkord er Ishavskatedralen, Tromsøbrua og Fjellheisen. Jeg har flere ganger fått forespørsel om hvor ideen til heisen tilkom, til det har jeg og si: «Heisen ble til etter ett veddemål mellom Jakobsens rederiet og daværende ordfører. Veddemålet bestod i om hvem som var raskest opp til Fløya: Kommunen ønsket å lage en sti helt opp, og det private (rederiet) ville bygge en pendelbane. Det private initiativet vant, og siden den gang har Fjellheisen vært en del av bybildet». Heisen ble drevet under enkle kår og kun åpent sommerstid fra 1960 til 1979: I 1979 brant dessverre fjellstua ned, og det tok 12 år og bygge den opp igjen. Heisen ble leid ut i 10 år til Blå Rock Holdning før familien igjen ville drive selv. I 2012 fikk vi havari på bæretauene, og noen vil kanskje huske at kabinene dinglet i det fri en periode. Tidspress og værforhold førte til at vi kontaktet det sveitsiske firmaet Doppelmayer/Garaventa. De er av de mest anerkjente innen pendelbaner og skiheiser, og utførte jobben raskt og presist, og vi ba da om tilbud fra dem på komplett bane/drivlinje. For Tromsdalingene som har kjære minner om gamle Fjellheisen, så hadde nok den dessverre utspilt sin rolle. Relativt enkle utskiftinger av deler kunne føre til lange driftsstopp, da det var vanskelig å skaffe slike deler. Eierne hadde i realiteten 2 valg, -oppgradere eller legge ned.

Vi ønsket såklart og bidra til Tromsø by, men måtte ha flere med i forhold til finansiering, og eierne/familien foretok en emisjon i samarbeid med Sparebank1 Nord-Norge. Det ble investert 68 millioner. Dette var noe over budsjett, og det skyldtes i hovedsak vanskelige grunnforhold. Vi var to prosjektledere, undertegnede og Ingvald Tharaldsen (WSP tidligere Faveo prosjektledelse). Høsten 2014 ble det inngått avtale med sveitserne, mens hovedentreprenør Fjellbygg kom på plass høsten 2015 og bygginga startet. Andre lokale aktører som bidro i prosjektet var: Røstad maskin, VR- bygg Service og WSP. Tempoet og innsatsen til alle involverte var enestående, og allerede våren 2016 sto «Nye fjellheisen» klar til bruk. Jeg tør påstå at ingen kunne gjort dette raskere og bedre, og jeg kan nevne at og sette opp en pendelbane i Sveits/ Østerrike tar fra 2 til 3 år. Dette til tross for utfordringer underveis med f eks grunnforholdene. Vi hadde ei fantastisk tid med å bygge «nye Fjellheisen», opp kl 06 til fjells uansett vær med fjellheisgutter og Sveitsere, og ned kl 22. Stikkord her er at med «Godt samhold og felles mål kan bygge det meste», -ikke sant TUIL! Lykke til med ny flerbrukshall, ny infrastruktur, «ny» campingplass, og ikke minst satsing på de små. Jeg regner med at jeg får oppleve en cupfinale før penalet er innen synsvidde …


Pantone process blue

34

Pantone 123 C

PĂĽ campingen piskes A-laget til ĂĽ jobbe for klubben!


Pantone process blue

35

Pantone 123 C

02. desember 2016

Hvorfor er det slik at mange gutter som spiller fotball, får sterke primadonnanykker? Dette har jeg grublet litt på – og lenge hatt en sterk oppfatning av.

Av: Ida Jakobsen, leder for Tromsø Camping. Bygdementalitet Vi har alle hver vår rolle å spille her i TUIL-land. Gaute, Roger og teamet rundt fotballguttene skal lære dem å spille fotball – mens jeg på min side av elva har tatt på meg ansvaret for å bidra til å gjøre skikkelig mannfolk ut av dem. Våren 2015 inviterte jeg for første gang guttene ned til dugnadsjobb. De skulle plukke søppel på hele området og gjøre det vår-fint. Det regnet og det var kjølig. Dette må ha bekymret Gaute og co – da jeg fikk en forsiktig melding om at «du må ikke kjøre dem for hardt i dag, de har jo kamp på søndag». Ha-ha tenkte jeg.. som kommer fra Kvæfjord-bygda. Der ble nå jeg en sterk håndballspiller av å skuffe hestemøkk og jobbe i åkeren. Vær og vind prellet av og vi lærte oss å arbeide og trø til der det var behov. Denne meldingen skapte derfor et sekunds bekymring hos meg. Det skulle imidlertid vise seg at bygdementalitet også står sterk internt i TUIL. Guttene peisa på og gjorde seg ferdig med et godt resultat på null komma svisj- og ba meg etterpå om å være flink å si ifra om vi hadde behov for mer hjelp. Forvandlings-prosess Det gjør meg stolt og glad å kunne si at min oppfatning av fotballspillere generelt ikke er gjeldende for TUIL-guttan. Det å ha slike mennesker rundt seg – som vil være med på campingens store forvandlings-prosess er gull verdt. Både for klubben og campingen. Vi har fått gjort mye allerede og det er mange drømmer og planer som fremdeles skal realiseres her. Vi som jobber på Tromsø Camping brenner for service og det å skape gode opplevelser for våre gjester. At vi er 100% eid av TUIL gjør at jobben vår i tillegg føles veldig meningsfull. Eierne våre er barn og unge i Dalen – og dem ønsker vi virkelig å skape verdi for! Vi setter enormt stor pris på alle innspill vi får fra både lag og apparat rundt – slik at vi sammen kan utvikle både idretten og reiselivet i Dalen til å være i første klasse! Vi gratulerer TUIL med fair-play pris og opprykk, og ønsker samtidig alle som ferdes i Dalen hjertelig velkommen til oss på campingen.

(Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NHO)

Sommeren 2016 – Laget i full sving med skraping og maling av eldre hytter


Pantone process blue

36

Pantone 123 C

NYH For l ET! ag o g foren inge r

Vaffelsalget går som smurt med mCASH! Med mCASH kan publikum kjøpe kioskvarer og billetter med mobilen. Du får en smart og enkel tjeneste og slipper kontantbetalinger for å drive salget. Kom i gang på 1-2-3!

Les mer på snn.no


Pantone process blue

37

Pantone 123 C

02. desember 2016

Vi utfører daglig renhold ved TUIL Arena Andre tjenester: - temporÌrt renhold - vikarrenhold - matteleie - hotellrenhold

BE PLAYFUL BE CREATIVE BE ONE STEP AHEAD

leroy.no

Tlf. 77 77 79 90

www.renholdsservice.as


Pantone process blue

38

Pantone 123 C

Vi har levert AcryliCon® industrigulvbelegg til industrien i Nord-Norge i 26 år.

Vi takker for tilliten og er klar for nye oppdrag! TÅLER MER OG VARER LENGRE!

Ta kontakt med oss for uforpliktende tilbud

På NOFI butikken finner du klær og utstyr med kvalitet og komfort som fungerer! Et naturlig valg! NOFI Tromsø AS • www.butikk.nofi.no • butikk@nofi.no • T +47 77 69 80 20

www.butikk.nofi.no

Vår nærhet til de arktiske havområdene har gitt oss unik erfaring i å utvikle redskaper og utstyr tilpasset et kaldt og røft klima.


Pantone process blue

39

Pantone 123 C

02. desember 2016

”Islendingene” i Tromsdalen

Fotballsesongen 2016 er over. TUIL rykker opp og TIL klarte seg med et nødskrik. Hva vil skje neste år? Av: John Gustavsen Pave Johannes Paul II overrasker hele tida. 9. mai i år gjentok han det velkjente, ”av alt uviktig i verden, er fotball det viktigste”. Utsagnet falt som en kommentar til at nyopprykkede Leicester i 2015 stakk av med seieren i engelske Premier League. Seieren forbauset en hel fotballverden, og viste at ALT er mulig, bare en arbeider iherdig, har tro på det man gjør, står sammen og kan glede seg. For hva er viktigere enn glede i ei tid med svinnende lys. Skriveren er en vanlig tilskuer, og forstår seg ikke så mye på spillet, men har tilhørighet til landsdelen. Her burde han ha sett på hva som skjer på yngres nivå blant jenter og gutter der så mye av grunnlaget på toppen blir lagt. Slik historia om Leicester også forteller, og enda til har ført til interesse hos filmfolk i Hollywood. Fotball handler som flere har vært inne på etter sesongen 2016, om identitet, entusiasme, vifølelse og trygghet såvel som mot. Hvis vi skal beskrive et samfunn, lite eller stort, handler mye om: - penger og politikk - sex og sport - kunst og kultur Når sesongen er over, blir blikket fort rettet mot økonomien. Gjerne som en unnskyldning for at det gikk så dårlig. Eliteserielagene i Norge er stadig i økonomisk krise, altså må det være noe med styringa av pengene. Om TUILs økonomi uttalte styrelederen at situasjonen er ”alvorlig”. For TILs vedkommende har det røde lyset stadig blinket de senere årene til tross for at bank og finans har sittet i ledelsen. Var det ikke for rike onkel Trond (Mohn), hadde laget svært sannsynlig spilt i samme divisjon som TUIL i 2017. Leseren får finne ut av hvor store budsjett de to lagene har hatt de siste fem årene. Seier 10-1 til TIL? Det er ikke pengene det kommer an på. I de to seriekampene var TUIL klart best mot TIL II,

3-0 på Alfheim 4. juli og 3-1 i dalen 22. oktober. I cupkampen 4. mai tok TIL en knepen seier 3-2, det reelle nivået mellom de to klubbene? Seriereseultatene viser at TIL på 13. plass scoret 34 mål og endte med 12 minusmål mens TUIL på 1. plass scoret 71 på 26 kamper, + 52. Det handler mye om det umuliges kunst, politikk. Hvis vi ser på tallene for 2016, er igjen Rosenborg suverent på topp med 69 poeng. TIL landet på 34. Tilskuertallene gir i snitt 17 600 for RBK og 4 044 for TIL. Tallet har dalt kraftig i norsk toppfotball siden toppåret 2009. De svake tilskuertallene på Alfheim skyldes ikke at Tromsø er så mye mindre enn Trondheim, 75 000 mot 180 000. Sammenlikner vi tallene mellom TIL og andre klubber, ser vi f.eks. for 2016: I Molde bor det 26 000 mennesker, men fotballaget kunne vise til over dobbelt så mange tilskuere som TIL, 8 357. Hvis antallet tilskuere sier noe om den politikken som blir ført, er ”saftbygda” Sogndal særlig imponerende. Det bor nesten ti ganger så mange mennesker i Tromsø som Sogndal. Sogndal hadde i snitt færrest tilskuere i år, 3 143, bare 900 mindre enn TIL. Her må det være fotballkultur av en annen verden. Fotballfamilien Flo bringer stadig fram toppspillere, og må ha uvanlige gener. TUIL har fortjent langt flere tilskuere på sine hjemmekamper. Noe handler om at byens presse viser svært slapp interesse for laget, og kunsten og kulturen både på og utenfor arenaen. Gled deg over naturen i dalen, og ta en rusletur i pausen. Stemninga på Alfheim dette året har vært nervøs, amper og trist. Med hjemmetap på 2-1 mot lag som TIL tidligere har valset over, er det ikke rart at kompiser sier ”æ gidder ikke se flere kampa”. Men lagene trenger motgangssupportere. TIL ser ut til å følge den defensive fotballen som Per Mathias Høgmo forfekter på landslaget, finspill, støtte- og tilbakepasninger og etter en time, en smule oppgitthet og tap 2-1 i Praha.

Når TUIL spiller er det en helt annen fotball, fart og spill framover, mye mer moro og mål! TUIL minner om Islands fotballandslag. De som så noe av kampen mot Tyrkia på Laugardalsvállur, seier 2-0, så at enkelte av stråkarnir okkar (”guttene våre”) gikk blødende for plastring på sidelinja. Det minner om ropene på Honningsvåg Turn og IF da gutta blødde for drakten. Det er urettferdig å framheve enkeltspillere på et lag når vi vet at det handler mye om samhold. Fra den gamle tribunen på TUIL arena der du kommer i nær kontakt med laget, er det lett å fange opp at her jobber man for hverandre. Anført av den morsomme kapteinen, ”Mo”, som også må ha et akrobatisk talent, er det gøy å se TUIL på topp. Så er det artig med Tor Martin Mienna, han er som Solskjær, kommer inn på slutten og putter inn ballen. Ethvert lag trenger noen karakterer, noen som går foran, gjerne bohemer som den røykende Bjarte Flem som enda til kasta ballen i eget mål hjemme mot Sogndal i 1988. Tilskuerne har også medansvar for fotballresultatene. Supporterne er lagets 12. spiller. Tindfotingan har vært kåret til Norges beste supporterklubb av Dag og Tid, så mer fra dem. Isberget og Forza på Alfheim holder tappert ut. Det er viktig med kontakten spiller-publikum. Hvorfor arrangerer ikke klubbene et treff en gang i måneden mellom disse to partene? Så kan en snakke ut, sveies sammen og skape samhold. Få med kvinnfolka på kampene karer, som i Ålesund. En gang lokket jeg en prostinne med på TIL-kamp, og hun var slett ikke interessert i fotball, men syntes språket på tribunen var i festligste laget. La oss se fram mot 2017, både på Alfheim og spesielt på TUIL arena!


ihk-tuil-posten-248x365-v4.pdf

1

30.11.2016

14.01

Ishavskraft er stolt av å være på laget.

67 poeng. 21 seire. 4 uavgjort. 1 tap.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Vi e søkkimponert over sesongen dokker har hatt i år og samtidig utrolig stolt og ydmyk over å være èn av dåkkers støttespillere! Ønsker du en god strømavtale fra en av TUIL´s støttespillere? Send SMS TILBUD til 2258, så tar vi kontakt for et godt tilbud. 04925

kunde@ishavskraft.no

ishavskraft.no

TUIL Posten - Desember 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you