Page 1

NĂŚring

i Steinkjer

Et annonsebilag fra


Steinkjer for framtida I Steinkjer er det historisk høy aktivitet om dagen. Byen bygges for fremtiden, framoverlent byplanlegging øker attraktiviteten og næringslivet preges i stor grad av innovasjon.

Vi opplever en økende trend hvor ulike aktører rundt om i landet ser til Steinkjer. Dette gjør oss stolt. Det gjør Steinkjer Næringsforum enda stoltere å vise frem det mangfoldige næringslivet vi har.

Idrettsutøvere kan sammenligne dagens næringsliv og arbeidshverdag med å delta i verdensmesterskap hver eneste dag. Takk til Steinkjer-Avisa for samarbeidet med å gi ut dette næringsbilaget. Ikke bare håper vi at dere blir bedre kjent med næringslivet vårt ved å lese avisen - min oppfordring er samtidig å reflektere over hvor du handler neste gang, hvem du gjør avtaler med og i hvor stor grad du kan bidra til å sikre arbeidsplasser i Steinkjer.

Bak medlemsmassen på 180 medlemmer står det utallige hardtarbeidende og dyktige kvinner og menn som brenner for virksomheten sin og som brenner for byen. En stor takk til dere, som hver dag bidrar til at Steinkjer er verdens beste by å bo og drive næring i.

Vær stolt over byen du bor i og se mulighetene som ligger foran oss. Steinkjer er i vekst – vær bevisst med på å skape den veksten du også!

Vi gleder oss stort hver gang vi hører at våre medlemmer samhandler, og vi vet at mange står overfor tøffe tider. Omstilling og endring er ikke lenger noe næringslivet snakker om, det er noe dere lever med – hele tiden.

God lesing!

Kirsti B. Arntsen, daglig leder i Steinkjer Næringsforum

2


Navn: Bille AS Bransje: Engros Etablert: 1992 Antall ansatte: 9

Full fart med Bille Glade barn får aktiv og trygg lek på lekeplasser levert av oss på Bille AS.

Det er mange hensyn å ta når en skal planlegge en leke- og aktivitetsplass som skal fungere i mange år fremover. Vi bistår gjerne med våre erfaringer og hjelp til å komme i gang. Tilpassing av apparatene slik at det blir god utnyttelse av arealet og det viktigste at det blir spennende og engasjerende for de som skal glede seg over den flotte lekeplassen. Våre produsenter tegner forslag i 2D, slik at vi sammen gir dere en god forsmak på hvordan det vil bli når alt er montert. Regelverket er strengt

og våre produkter tilfredsstiller de kravene som myndighetene til enhver tid har. Gode fallunderlag er en viktig del av lekeplassen, vi leverer alle varianter. Vi nevner plasstøpt gummi i alle farger, fallmatter, kunstgress og gressarmeringsmatter. Noen ønsker fortsatt å bruke godkjent støtsand, vi er behjelpelig med å skaffe dette også. Lekestativene våre leveres i ulike materialer. Mest benyttet er naturlek hvor det benyttes kjerneved fra Robinia. Resultatet blir spennende med grovt treverk i kombinasjon med mange ulike

3

aktiviteter. Et godt alternativ er tradisjonelle lekestativer med stolpeføtter i metall. Kjennetegnet er kompakte anlegg med mange muligheter til gode aktiviteter. Nytt for oss i år er et godt sortiment av lekeplasser i stål. Friske og gode farger skaper glad aktivitet og minimalt med vedlikehold. Vi har dyktige montører som vil gjerne komme og montere din nye lekeplass. Mange års erfaring i kombinasjon med faglig dyktighet sikrer et godt og varig resultat.


Navn: Saxvik Kontorsenter AS Bransje: Kontormøbler, Kontormaskiner og kassesystemer Etablert: 1954 Antall ansatte: 11

Arnt Mortensen (Montør) og Kjell Ingar Hofstad (Team Maskin) ikke var tilstede når bildene ble tatt.

TEAM MASKIN: Lars Helbostad, Arnljot Eng, Kenneth Heia, Sissel Viken Krokstad og Inge Krokstad. De har blandt annet solgt og supporterer ca 175 Multifunksjonsmaskiner for Steinkjer, Inderøy og Verran kommune.

Egen Interiørkonsulent: Trine Bratli hjelper gjerne kundene med møbleringsforslag og fargesammensetninger.

TEAM INTERIØR: Trond Guin, Arne Aasheim og Trine Bratli med noe av det store utvalget på møbel-siden.

PRØVEROM: Saxvik Kontorsenter AS har en egen utstilling og «prøverom» for kontorutstyr/møbler.

Livskraftig 64-åring Den 5. mai er det 64 år siden Torstein Saxvik startet sin kontorutstyrsforretning i Steinkjer, det aller første spesialfirmaet i Nord-Trøndelag i sin bransje. I 1954 fikk Saxvik egne lokaler i Kirkegata på Sørsia, nærmere bestemt i den gamle «Håndtverker’n». I 1960 ble det flytting til Kongens gate 14-16 på Nordsia, og senere til Dampsagasenteret og deretter Bomvegen på Nordsileiret. Torstein Saxvik trakk seg tilbake i 1988, og i dag er det Inge Krokstad og Trond Guin som hver eier 50 prosent av aksjene. Saxvik Kontorsenter AS er i dag en bedrift med omsetning på ca 35 millioner, og har 11 ansatte. – I dag består forretningen av to team, Team maskin og Team interiør som ledes av henholdsvis Lars Helbostad og Trond Guin, og vårt salgsområde er primært Innherred og Namdalen, forteller daglig leder Stian Larsen. – Vi både selger og gjør leieavtaler med både kommuner og bedrifter, skoler, helseforetak og barnehager, og jeg kan nevne at vi har solgt og supporterer ca 175 multifunksjonsmaskiner for Steinkjer, Inderøy og Verran kommune. Vi er store på levering av kasse og betalingssystemer, og vi har ett svært oppegående support og servicesystem. Vi leverer også det meste av rekvisita til kontor, sier Larsen. Mange produkter Team interiør ledes av Trond Guin, og det er en

utrolig stor spennvidde av produkter det her kan skiltes med. I tillegg til Guin er det det 2 selgere og en montør i Team Interiør. – Vi leverer stellebord, garderober og møbler til barnehager og skoler. Vi leverer møbler i alle kategorier til helsesektoren, bla sykehjemssenger, bord og stoler. Vi designer gjerne kontorer med forslag i 3D. Her kan vi se på farger og finne de beste løsningene i hver enkelt tilfelle. Vi kan også hjelpe bedrifter og offentlige med HMS tiltak innen, lys, solskjerming, støyskjerming, ståmatter, balansebrett, hev og senk pulter osv. Ta gjerne kontakt med oss, så kommer vi og tar en gjennomgang, sier Trond Guin. Lars Helbostad er leder på Team maskin, og her handler det mest om multifunksjonsmaskiner, kassa-systemer, møterom/ reklameskjermer og betalingssystemer. Avdelingen består av to selgere og tre teknikere – I dag er det jo mye fokus på programvarene og effektivitet, og vi har et kundesenter som tar seg av henvendelsene fra våre kunder. I tillegg har vi fjernstyringsverktøy slik at vi kan gjøre eventuelle oppgraderinger og feilsøkinger herfra, sier Helbostad.

4

GDPR er også noe som er på alles lepper for tiden. Der kan vi også hjelpe kundene våre både med Software og enkle produkter som f.eks makuleringsmaskiner. Saxvik Kontorsenter AS er ikke med i en kjede, men de merker nok presset. – Det handler om å være konkurransedyktig, og det er vi, mener Helbostad. I 2017 hadde bedriften en omsetning på ca. 35 millioner kroner, og kan også skilte med at de er godkjent som Miljøfyrtårn helt fra 2010. – Miljø er en viktig bærebjelke i vårt firma, og det samme kan sies om de aller fleste av våre leverandører som har godkjente miljøsertifikater på sine produkter, forteller Helbostad. Det er altså gått 64 år siden Torstein Saxvik startet sin kontorutstyrsforretning i Kirkegata, og mye har forandret seg etter den tid. I dag er bedriften en topp moderne bedrift som har klart seg godt uten kjedetilknytning, og er en av Steinkjers eldste bedrifter. Det forteller jo noe om kvalitet.


Totalleverandør av lyd Det hele startet som et enkeltmannsforetak for 18 år siden, men i dag er Scenemann AS blitt en totalleverandør av lyd og lys til flere av de største festivalene i Midt-Norge. Og oppdragsmengden bare øker.

– Det startet med Steinkjer Lydstudio, deretter ble det T. Watt Lyd og senere Scenemann.no. For noen få år siden ble Scenemann et aksjeselskap, og vi er i stadig utvikling, forteller Terje Watterud. I dag kan Scenemann AS skilte med å levere både del- og totalproduksjoner til alt fra store utearrangement, klubbkonserter, events og revyer til mindre arrangement der det kun kreves for eksempel et mindre taleanlegg. – I helga er det SparebankCup der vi har ansvar for lyden, et oppdrag vi har hatt i flere år, forteller Watterud, som sammen med kompanjong og ansatt Halvor Dahl holder til i egne lokaler i Verksvegen på Nordsileiret. I tillegg til kontor og lager for en ufattelig mengde lydutstyr, har de også etablert flere lydisolerte øvingsrom for band. – Det er i alt sju band som deler på disse øvingsrommene, og i tillegg har også Tremolo Studio med Caos Myrslo og Johnny Holmvik lokale her. For å illustrere størrelsen og mengden av topp moderne lydutsyr, kan vi nevne at samtlige arrangement under Steinkjerfestivalen er under Scenemann AS sine vinger.

Det gjelder både hovedkonsertene i Rismelen, scenen på Steinkjer Torg, clubkonsertene, kirkekonsertene og konsertene som har funnet sted på Oftenåsen. – I tillegg har vi ansvar for lyd på mange revyer og kabareter som arrangeres i Steinkjer og omegn, forteller Watterud, som også mener at det finnes svært god kompetanse i lydbransjen, også i Steinkjer. – Du vet – en høyttaler er ikke bare en høyttaler, ler Watterud. – Her handler det også om å velge det rette utstyret, de rette folkene som har den rette kompetansen og gjennomføring av den rette planleggingen. Vi har spesialutstyr til å dekke alle mulige arrangement. Scenemann AS har hatt ansvar for en rekke konserter i både Steinkjer og andre steder i Midt-Norge. Vi nevner at blant andre kjente norske band som DDE, Åge Aleksandersen og Sambandet, Hellbillies, CC Cowboys og Morten Abel har benyttet seg av lydkompetanse og utstyr fra Scenemann AS, samt en lang rekke av store artistnavn fra utlandet. I denne sammenhengen skal man heller ikke glemme at Hilmarfestivalen og Nordlek også benytter seg av Scenemann AS sin kompetanse.

– I tillegg har vi lydansvar for det som skjer på Steinkjermartnan, Namsosmartnan og Levangermartnan. Vi har også hatt lydansvar på flere turneer i Trøndelag, forteller Halvor Dahl. I dag er bedriften i full gang med å utbedre sine nettsider. Her kan man etter hvert gå inn og få eksempler på hva som trengs av lydutstyr for et arrangement, samt hva dette vil koste arrangøren. – Det er jo masse forskjellige arrangement, alt fra en enkel mikrofon og høyttalere til en tale til de store konsertene som for eksempel under Steinkjerfestivalen. Når nettsidene er på plass, som de for øvrig skal være i disse dager, kan man selv sjekke hva det koster å leie lyd- og lysutstyr fra oss. Nettsidene skal bli skikkelig informative, mener Watterud. I tillegg til lyd og lys, kan også Scenemann AS leie ut små og store scener, alt etter behov, samt løfteutstyr for å montere disse. I «gamle» dager måtte man til Trondheim for å skaffe det som trengtes til en musikkfestival, men det gjør man heldigvis ikke lenger. Scenemann AS har alt den kompetansen som arrangører og musikere har behov for, og de holder til på Nordsileiret i Steinkjer. Og godt er det.

ALT SOM TRENGS: Terje Watterud og Halvor Dahl med noen av høyttalerne de har på sitt lager.

KONSERTER: Et eksempel på en av lydmikserne som bedriften har.

Navn: Scenemann AS Bransje: Kulturnæring, lyd- og lysdesign Etablert: 2004 Antall ansatte: 3

5


Navn: Elkjøp Steinkjer Bransje: Elektronikk Etablert: 1992 Antall ansatte: 25

TRENDENE: – Trendene forandrer seg, og vi ser at mørke farger på kjøkkenet er i vinden akkurat nå, mener Paul Alfsen.

I Norgestoppen på kjøkken Salget av kjøkken startet for drøye 10 år siden, og i dag er Elkjøp helt i norgestoppen som leverandører av moderne og smarte kjøkken til både private og det offentlige. – Vi vil skape kjøkkenglede for alle. Det gjør vi ved å tilby smarte kjøkken i alle prisklasser, i tillegg til passende hvitevarer, kjøkkenmaskiner og elektronikk til det nye kjøkkenet, sier Paul Alfsen, kjøkkenansvarlig på Elkjøp Amfi Steinkjer. Det er fredag formiddag på Elkjøps lokaler på Amfi. Folk stikker innom og kikker seg rundt på de utstilte kjøkkenene. Telefonen ringer i ett sett. Paul Alfsen tar seg likevel tid til å sette seg ned over en kaffekopp. – Vi vil gjerne spre glede og gode kjøkkenopplevelser, og vil også totalleverandører av kjøkken i alle prisklasser. Våre ansatte kan sette seg ned ved tegnebordet sammen med kunden, slik at de sammen kan komponere et kjøkken som er funksjonelt i forhold til kundens behov, forteller Alfsen. Kjøkken handler også om trender som forandrer seg over tid. Det ser ut til at nordmenn er glade i såkalte herregårdskjøkken, fra det romantiske og landlige utseende som samtidig kan være klassisk

og røft. Det handler om utseende på alt fra benkeplater og håndtak til belysning og veggfarger. Ikke minst det siste. – Tradisjonelt er store deler av kjøkkenet hvitt, men vi ser nå at mørke farger blir mer og mer populære, samt rolige blå- og grønnfarger. Smarte kjøkken I dag kan man få såkalte smarte kjøkkener med for eksempel en dokkingstasjon innfelt i benkeplaten, helautomatiske kaffemaskiner som en del av kjøkkeninnredningen, popup stikkontakter og så videre. – Vi har også hvitevarer og dampovner, og Sous Vide-konseptet er blitt kjempepopulært. Sous Vide betyr under vakum, og med en Sous Devidemaskin tilbereder man vakumpakket mat i et temperert vannbad. Slik beholder man alle næringsstoffene i maten.Dette er blitt veldig populært, sier Paul Alfsen. Tre ansatte Kjøkkenavdeling på Elkjøp har i dag tre ansatte,

6

og så langt i 2018 har omsetningen økt med 25% i forhold til de samme månedene i fjor. – Vi ser at kundene kommer fra hele fylket og så langt nord som fra Sandnessjøen. Vi vil opprette så god kontakt med kunden som overhodet mulig, og sammen kan vi tegne og sette sammen et kjøkken som passer kundenes livssituasjon og behov. Vi gjør også alt som står i vår makt til å følge opp hvis man får behov for det, mener Alfsen. Det var i 2011 at Elkjøp kjøpte kjøkkenleverandøren Epoq som en ny kategori på linje med hvitevarer, lyd og bilde, småelektrisk, telematikk og data. Epoq ble selv stiftet i 2005 av folk med bakgrunn fra blant annet IKEA, og alle kjøkkenmodellene kommer fra de store europeiske produsentene. Da avdelingen ved Elkjøp i Steinkjer ble en realitet, ble dette en suksesshistorie fra første dag av. Så bra at den fikk behørlig omtale i elektronikkbransjens eget fagblad i 2012.


STEINKJERS STOLTHET Før fylkessammenslåingen var Dampsaga bad & gym Nord-Trøndelags største turistattraksjon, med flere besøkende enn både Stiklestad og Namsskogan familiepark. – Lørdag er vår travleste dag. Da kommer tilreisende fra Brønnøysund i nord til Trondheim i sør, forteller Geir Mule, daglig leder ved Dampsaga bad og Kulturbygg AS. Dampsaga bad har alt man kan ønske seg av aktivitetstilbud, blant annet 3 vannsklier, flere stupetårn, lekebasseng, badstue, varmebasseng, strømkanal og bølgebasseng – og nå også utendørs massasjebad. – Jeg har vært i de fleste badelandene som finnes i landet, og det er få som har samme aktivitetstilbud som oss. Sikkerhet Årlig har senteret ca 180.000 besøkende. Med så mange mennesker innom er fokuset på sikkerhet skyhøyt. – Rutinene våre er bunnsolide. Marerittet er at alvorlige uhell skal skje. Siden åpningen i 1995 har det vært over 3 millioner besøkende innom, og det har ikke gått liv. Det er bra statistikk.

Geir er et kjent fjes for mange. Han har tidligere vært instruktør ved alle kursene som tilbys, fra livredning til babysvømming, og har også blitt kåret til norgesmester i livredning. Siden senteret åpnet, har han vært hyppig bruker av bassenget, både som besøkende og som ansatt. – Jeg kan skrive under på at man både blir sulten og trøtt av å bade. Når guttungen var liten brukte vi dra hit hver fredag. Han spiste kveldsmaten sin her, pusset tennene og tok på nattdrakten før vi dro hjem, sier Geir og smiler rørt. Som far, så sønn Sønnen tok svømmeknappen allerede som 4-åring. De fleste tar den først i 3. klasse. – Han hadde så lyst til å hoppe fra 3-meteren, så jeg sa at hvis han skulle gjøre det så måtte han lære seg å svømme først. Og det gjorde han. Sønnen John Arne er i dag 16 år og har allerede rukket å bli norgesmester i livredning i sin klasse. Han jobber innimellom som ryddehjelp i Dampsaga bad på lørdager. – Æ syns det e stas æ, sier den stolte faren. 27. april starter NM i livredning i Horten, og da stiller Geir som trener og lagleder for et knippe livreddere fra Steinkjer Svømme og Livredningsklubb. Det skulle ikke forbause oss om de kommer hjem med medaljer i kofferten.

Dampsaga bad & kulturbygg AS inneholder: • 25 m svømmebasseng • Opplæringsbasseng • Lekebasseng • Varmebasseng • Heve/senkebasseng • Babybasseng • Aktivitetsbasseng med bølger og strømkanal • Jacuzzi • Badstue • 3 vannsklier • Flere stupetårn • Badebutikk • Kafè • 550 kvm treningssenter • Spa og velvære • Fysioterapeut • Naprapat • Personlig trenere

Navn: Dampsaga Bad og Kulturbygg AS Bransje: Opplevelse og idrett Etablert: 1995 Antall ansatte: 16 faste og 15 tilkallingvakter

7


Navn: Sparebank1 SMN Bransje: Bank og finans Etablert: 1823 Antall ansatte: 68 i Steinkjer, inkludert Eiendomsmegler1 og Regnskapshuset

Vi er her for deg SpareBank1 SMN har alle tjenester under samme tak. Tilgjengelig for deg hver dag og ved viktige livshendelser. Hjelp

Samf

68 medarbeidere i Steinkjer

sl Betaling

E

øsninge

r

A n sva r l ig

Langsik tig

Lønn s om

g l i n g La n d br u k e m s m D igi ta le lø s n in ge r iendo der

Ska t t og avg i f t

Fi na n sieri ng

Priva t

Re m i t te r in g

La g og f oren i nger

For si k ri ng Næri ng s l iv Rå dg iv n i ng Løn n Sp a ri ng Plassering Pensjon

Eta b le r in g s bi s ta n d

Sp

Kunnsk apsrik

Løs n i ng sorien ter t

Lik a ne s

H el h jer ta

Hyggel ig

Sa m ta lep a r t ner 1 5 0 å r i S t e i n k j e r Nær Dy k t ig M o de r ne Loka l H el ved Tilgjengelig

Grün

Reg n ska p

u

s j e r t Sponsor a g n n n s e o r t y S a m f unn s a n s va r l ig

som

8

– sammen får vi ting til å skje.


BUNAD GJØR NOE MED OSS! Stemningen er lett og god på Husfliden. Hyllene bugner av kvalitetsprodukt i glade farger, og gaver pakkes vakkert inn. Kundene møtes av varme smil og gode råd. Det er lett å forstå at kundene trives – og at de ønsker å komme tilbake.

Trønderbunaden Husfliden tilbyr skreddersøm og tilpasser trønderbunaden slik at den sitter perfekt.

– Det er vanlig å velge bunad fra et sted man har tilknytning til, men folk får gjøre akkurat som de vil, sier Mari.

– De aller fleste jentene har bunad til konfirmasjonen, sier Mari Sandstad som ble daglig leder 1. januar i år. – Det er artig å se konfirmantene i bunad. De stråler av glede.

Sydame Trønderbunaden lages på Steinkjer. Mari viser veg opp en trapp til et lyst rom med stoffruller, trådsneller og mange bunader hengende på et stativ. Midt blant alle fargene sitter Sissel Juberg Brænne og syr usynlige sting på norskprodusert lin og ull. Her sys hvert hjørne med omhu.

Det er blitt mer aktuelt med bunad, også til menn. Guttene bør vente til de er 25 år; kroppene deres trenger litt mer tid før man vet hvordan proporsjonene blir. Generasjoner Bunad er et plagg som varer, og det er vanlig at bunader går i arv. De kan sys både inn og ut.

Trønderbunaden består av høy kvalitet i alle ledd, og bunad er en investering for framtiden. På Husfliden finnes alt man trenger til bunaden for hele familien, blant annet bunadssølv, bunadsskjorter, silkeskjerf, sko og støvletter

– og til og med møllkuler i cedertre som holder møllen unna. Møll er et økende problem i ny tid. Festplagg I Trøndelag er bunad det naturlige festplagget til de fleste høytider. – Som gjest i bryllup kan man bruke bunad alle årstidene. Noen bruder velger bunad som brudeantrekk, sier Sissel. Mari anbefaler danseglade å ta med klesskift for å bytte om etter middagen. – Jeg har prøvd å danse swing i bunad. Det ble ingen suksess. Så klesbytte er lurt, anbefaler Mari og smiler igjen.

Slik tar du vare på bunadsskjorta di: • Vask den like etter bruk med såpespon kjøpt på Husfliden. • Oppbevar den ustrøket i en stoffpose. (Hvis den ligger i plastpose blir den gul). • Et par dager før bruk dusjer du den med vann og stryker den mens den er fuktig. • La den henge og ”sette seg” fram til du skal bruke den.

Navn: Husfliden A/S Bransje: Butikk/Husflid Etablert: 1950 Antall ansatte: 5

9


Navn: Kreditorforeningen Midt-Norge SA Bransje: Inkassovirksomhet Etablert: 1979 Antall ansatte: 37

Hjelper deg å få inn utestående penger Kreditorforeningen er skreddersydd for å betjene regionale virksomheter med inkasso og fordringsadministrasjon gjennom lokal tilgjengelighet, faste saksbehandlere og effektive tekniske løsninger.

Hvis kundene ikke betaler, taper du fort penger. Jo lengre tid det går etter forfall, jo vanskeligere kan det bli å få inn pengene. Kreditorforeningen hjelper deg med kreditt- og inkassorutiner og får inn pengene på en effektiv og imøtekommende måte.

giver og skyldner er et annet viktig område. Som kunde hos Kreditorforeningen har man full oversikt over sitt kundeforhold og løpende inkassosaker i sanntid. Også skyldner har direkte tilgang via Kreditorforeningens portal for å få oversikt og å betale.

Inkasso mer enn penger – Førti års erfaring fra inkassosaker har lært oss at vi kommer lengst med imøtekommenhet og respekt, sier markeds- og inkassosjef Guri Sande i Kreditorforeningen Midt-Norge. Det er vår jobb å få mest mulig tilbake til våre kunder. Da må vi evne å se menneskene bak inkassokravene, og jobbe sammen med dem for å finne løsninger.

Krever autorisasjon Å drive inkasso krever at man er godkjent av Finanstilsynet. For å få inkassobevilling kreves det at nøkkelpersoner tilfredsstiller bestemte krav når det gjelder utdanning, erfaring og atferd. De aller fleste saksbehandlere er autoriserte, noe som betyr at de har gjennomført spesialisert utdanning. Autorisasjonen vedlikeholdes ved dokumentert påfyll av kompetanse. Det er et strengt regelverk å forholde seg til når man driver med inkasso.

Selvbetjeningsløsninger Kreditorforeningen har fokus på effektive løsninger for oppdragsgiver. Det innebærer blant annet fullintegrerte løsninger som er tilpasset kundens økonomisystem. – Mye av dette skjer ved bruk av moderne teknologi, sier Sande. Gode rutiner og digitale utsendinger er et av stikkordene. Letthåndterlige selvbetjeningsløsninger både for oppdrags-

– Vi hjelper selvsagt kundene med råd og hvordan man bør innrette seg best mulig og har kurs i spesielle tema som kredittvurdering og reklamasjonshåndtering, sier Sande. Og trenger våre kunder juridisk bistand så har vi samarbeid med Steinkjeradvokatene som holder til i samme lokalene i 3. etasje på Amfisenteret i Steinkjer.

10

Nyttig og lønnsomt Det er penger å spare på å ha gode kreditt- og innfordringsrutiner. Mye dreier seg om å tenke gjennom hvordan man gjør det i praksis. Ved å sende ut fakturaene hurtig og automatisere rutiner for videre oppfølging har man kommet langt. Dette reduserer risikoen for tap og bedrer likviditeten. Kreditorforeningen Midt-Norge Kreditorforeningen Midt-Norge SA ble etablert i 1979, og er et av Midt-Norges største inkassoselskap, med lokalt eierskap. Selskapet har kontorer i Steinkjer og Trondheim er 37 ansatte, og betjener 1600 kunder. Kreditorforeningen har også kontorer i Bergen, Kristiansand, Arendal, Kongsvinger. Kreditorforeningen benytter svært fleksible systemløsninger, som kan tilpasses bransjerelaterte og kundespesifikke behov. Kreditorforeningene er tilsluttet service- og interesseorganisasjonen Norges Kreditorforbund (NKF).


Adcom og Uno IT slår seg sammen Både Adcom og Uno IT driver innen databransjen, og nå slår de seg sammen med kontorer i Bomvegen på Nordsileiret. Til sammen vil dermed 10 ansatte jobbe i hovedomådet Innherred og Namdalen. Adcom ble stiftet allerede i 1995 i Namsos, og har siden den gang drevet med informasjonsteknologi, eller IT som det kalles. – Men siden den gang er nok både produktene og tjenestene svært forandret, ler daglig leder i Adcom, Jørgen Riibe. I dag handler det om mobil og telefoni, sikkerhet, IT-drift, support, skytjenester, maskin- og programvare, forretningssystemer og konsulentvirksomhet. Adcom er medlem av Telering, noe som betyr at de kan levere løsninger fra både Telenor og Telia. – Vi hjelper også kundene med å få en IT-sikkerhet som gir trygghet i deres systemer og data. Vi kan drifte kundenes systemer, enten de befinner seg i egnelokaler eller i vårt hostingmiljø, som det heter. Og selvfølgelig har vi gode support-

tjenester på alt vi leverer, sier Riibe. I dag er dataverdenen totalt forandret på de 25 årene som er gått siden Kari og Ola Nordmann ble presentert for denne nye teknologien. – Den gang måtte jo alle lære seg å bruke data, som vi sa. I dag er nok de aller fleste av oss godt bevandret i denne verdenen, men stadig nye ting og tjenester dukker opp. Og det er da man har behov for hjelpen som blant andre vi kan stå for, sier Riibe. Kompetansekrevende – Vi har ambisjoner, selv om dette faget er tøft når man er liten. Det er svært kompetansekrevende, og derfor har samtlige av våre ansatte forskjellige fagområder. I tillegg er vi hele tiden i ferd med å utvikle oss på flere områder, og vi har en vekststrategi som innebærer at vi skal bli flere, ansette flere folk eller slå oss sammen

med andre bedrifter i samme bransje. I dag trenger IT-bransjen også spesiell kompetanse innenfor økonomi og markedsføring, noe vi driver opplæring for våre kunder i. Dette er det samme også innenfor de andre fagområdene, forteller Jørgen Riibe. Adcom har kontorer i Saxvik-bygget i Bomvegen, og har også godt samarbeid med dem. I skyene Adcom har en egen skyløsning i en fjellhall på møre. Det er en kortreist, miljøvennlig og meget driftssikker løsning. Vi kan skreddersy løsningene til enhver bedrift. I Adcom Sky leier vi ut serverløsninger til de kundene som foretrekker det i stedet for å ha løsning i egne lokaler. Denne tjenesten leveres fra det grønne datasentret i Troll Housing på Nord-Møre.

Navn: Adcom Bransje: IT/telefoni Etablert: 1995 Antall ansatte: 10

11


Navn: Pizzabakeren Steinkjer Bransje: Fastfood Etablert: 2005 Antall ansatte: 14

Far og sønn bak disken: Arilds sønn, Nils Gøran Høyn Schei t.v., har vært daglig leder på Pizzabakeren i Steinkjer siden 2015. Han begynte å jobbe i bedriften som 15-åring. Noe av det han liker best med jobben er når alt klaffer og kundene blir fornøyde. Han sier så fint at ”det er ny kvardag kvar dag”.

Fra bank til pizza: Pizzabakeren holder til i de gamle banklokalene i Kongens gate.

PIZZAFAVORITTEN Arild Schei spiste sin første pizza da City Pizzabar åpnet i Steinkjer i 1985.

– Den var sikkert med ananas, smiler Arild, mens han skuer utover Steinkjerelva like utenfor kontorvinduet på nordsida. – Enten like du ananas på pizzaen eller så hate du det. Æ elske det! Arild jobber i Norges største pizzakjede. I fjor hadde Pizzabakeren omsetningsrekord på 1.004 milliarder – det er mer enn Dolly Dimple`s og Peppes Pizza til sammen. Arild Schei har det overordnede ansvaret for 6 avdelinger av Pizzabakeren, med kontor i hjertet av Steinkjer sentrum.

Arild kan fortelle at det hver uke kommer noen innom for å levere søknaden sin. – Mange har sitt første møte med arbeidslivet hos oss. Vi håper og tror at vi har noe å tilby, ikke minst et godt arbeidsmiljø. Pizza til alle Norges mest populære pizza kan man bestille, hente eller kjøpe i Steinkjers hovedgate. Pizzabakeren er ofte å finne på små og store arrangementer i nærmiljøet.

– Det er som om ringen er sluttet. Jeg begynte som bakerlærling på Hilmar Olsens bakeri på hjørnet her som 16-åring.

– Det råeste stuntet i byen så langt er Steinkjerfestivalen i 2017. Kundene omtrent kastet bonger inn til oss og vi kastet pizza ut. Det var kjempeartig for både ansatte og kunder. Sånt er jo show!

Stor pågang Pizzabakeren er en populær arbeidsplass blant ungdom i byen. Hundretalls har jobbet i bedriften siden oppstarten i 2005.

Det hender at de lager en lokal vri på menyen. Til Sparebank1cup ble de et år bedt om å lage pizza med grov bunn. I valget mellom grov og fin bunn valgte kundene likevel det vante.

12

– De ville ha salgsfavoritten ”Kvess” som består av fin bunn med ost, tomatsaus, skinke og sjampinjong, forteller Arild. Kokkene hos Pizzabakeren liker å prøve nye ting: I løpet av våren havner pizza med røkt laks på menyen. Det gjenstår å se om den vil slå an hos trønderske ganer. Helt hjem Pizzabakerens utkjøringsbil fikk kjørt seg i fjor: 2288 pizzautleveringer fant sted i løpet av 362 dager (Pizzabakeren har stengt julaften, første juledag og nyttårsaften). – Mange bruker oss til søndagsmiddagen. For noen er søndag dagen derpå, mens andre kommer hjem fra hytta eller søndagsturen og ønsker noe enkelt, sier Arild før blikket igjen glir mot Steinkjerelva som renner ut i fjorden.


Et bileventyr i Steinkjer Eventyret om Steinkjer Bil AS startet på Sørsileiret i 1985, og etter 33 års drift kan familien Landsem og ansatte se tilbake på noe som ble et bileventyr. I 2017 solgte firmaet over 400 biler og hadde en omsetning på 130 millioner kroner.

Det er altså gått 33 år siden Steinkjer Bil AS var en realitet på Sørsileiret. De startet opp i en liten smørehall med to ansatte. Denne er i dag en del av utstillingshallen til Mazda. I 1990 fikk de BMW, og har i dag et autorisert verksted for det tyske bilmerket, pluss salg av BMW bruktbiler. Tre år senere fikk de Nissan. I 2013 kjøpte de Steinkjer Auto, og sikret seg Mazda og Hyundai agenturene. Den videre satsningen bygde de ut lokalene til 3300 kvadratmeter, for mer kundevennlig og tidsriktig lokaler og firmaet har i dag plass til en mengde nye og brukte biler - innendørs. I 2017 startet de Steinkjer bilutleie Hertz og bilpleien Steinkjer sammen med andre bilfirma på Steinkjer.

– Vi er en lokal bedrift med røtter i Steinkjer, og det er nærområdet som er vårt nedslagsfelt. Steinkjer er et handelssenter i fylket, og vi er glade for å være en del av det. I dag er vi rundt 30 ansatte som alle er svært kvalifiserte i sin jobb, og salget av 400 biler i 2017 viser at steinkjerbyggen og andre i områdene rundt er fornøyde kunder. Jeg kan også nevne at vi har lørdagsåpent hele året bortsett fra en måned om sommeren, sier Trond Landsem.

– Vi er store på el-biler, men vi selger også masse bensin- og dieselbiler. Mange husstander har i dag to biler, og det ser ut til at de vil ha el-biler som nummer 1-bil og bensin- eller dieselbil som nummer 2 som de kan trekke tilhengere eller campingvogner med.

– Vi er heldige å ha tre attraktive merker. Mazda, Hyundai og Nissan. Her kan kundene få biler med bensin og diesel. Vi har el-biler, hybrid og kan levere mindre lastebiler og busser. Vi dekker alle behov. Autorisert BMW verksted har vi også, med dyktige medarbeidere med lang erfaring, sier Trond Landsem.

Familiebedrift Steinkjer Bil As er en familiebedrift der Trond Landsem er daglig leder. Sønnene Geir Jørgen og Arnstein Landsem er henholdsvis ettermarkedsansvarlig og salgsleder. I tillegg kommer andre selgere, rådgivere, teknikere, ansatte på delelageret og Herz bilutleie, samt garantiansvarlig.

– Vi har en svært trivelig arbeidsplass her på Sørsileiret, og det ser også ut til at kundene trives her. Mange stikker innom bare for å slå av en prat over kaffekoppen, og det setter vi stor pris på, sier Trond Landsem.

Bilene Med flere bilmerker, gode kolleger og nye lokaler kan Steinkjer Bil AS tilby det meste.

– I tillegg kommer også et godt utvalg bruktbiler av disse og andre merker i en stor bruktbilhall i andre etasje, sier Geir Jørgen Landsem. Steinkjer Bil AS tilhører ingen kjede, men er blitt en solid familiebedrift som styrer seg selv.

HOLDT PÅ I 33 ÅR: Det er gått 33 år siden Trond Landsem startet Steinkjer Bil AS på Sørsileiret.

BEUNDRER NYBILENE: Sønnene Geir Jørgen og Arnstein sjekker en av nybilene de har sammen med sin far Trond.

Navn: Steinkjer Bil Bransje: Bilforhandler salg og verksted Etablert: 1985 Antall ansatte: 28

13


Navn: Inlux AS Bransje: Salg/prosjektering storkjøkken Etablert: 2012 Antall ansatte: 2

Topp kvalitet: Inlux har nylig levert barløsningen til nyåpnede Mintage Lounge i Steinkjers hovedgate.

TIL SÆTHERS Annethvert år reiser Bård og Roar Sæther til Milano på Europas største storkjøkkenmesse.

– Vi må følge med på utviklingen og det som kommer av nyheter, sier Bård (50), storebror og salgsansvarlig i Steinkjerfirmaet Inlux. Inlux er leverandør av storkjøkkenutstyr fra Zanussi Professional. Vaskeri og moppemaskiner leveres fra Miele. – Zanussi Professional er et over 100 år gammelt firma og er en pioner når det gjelder storkjøkkenutstyr, forteller lillebror og daglig leder Roar (49). – Det italienske firmaet Zanussi Professional leverer kvalitetsprodukter og er bransjens ledende også på miljøkrav, spesielt i forhold til vannforbruk, utslipp og såpebruk. Referanser De har blant annet levert kjøkkenutstyr til Chez Mathilde, OX Steak House, Chef-Mathall, Mintage, Experience, Famille, Gangstad gårdsysteri, Vilteksperten og Steinkjer kommune. I Trondheim er Scandichotellene, Una og Frati noen av de største kundene.

Bestselgeren er vår oppvaskmaskin som bruker 1-2 minutter pr. vask. Den brukes i de fleste restauranter/ barer, men også i mange barnehager, skoler og forsamlingshus. – I barnehagene brukes disse oppvaskmaskinene også til å vaske leker (lego), forteller Bård, og den er ikke så veldig kostbar heller. – Vi jobber hardt for at kundene skal bli fornøyde og tilbakemeldingene er svært positive. Vi sørger for at utstyret fungerer, tar oss god tid undervegs og følger opp etterpå, sier Roar. Sjelden har jeg møtt noen som veksler så sjarmerende mellom skjemt og alvor som disse to. Stemningen er både lystig og seriøs på det lyse og trivelige kontoret på Nordsileiret. – Kundene trives, og de kommer tilbake, smiler Roar. Familiebånd – Noe av det jeg liker aller best med å jobbe sammen med broren min er at jeg vet at han stiller

14

opp når det trengs. Vi har de beste servicefolkene i hele landet, og det er helt sant, sier Bård alvorlig. Servicefirmaet består av Roar Sæther, Lornts Ole Blomli fra Vist, Magnus Sellæg (lærling) fra Verdal + Andrè Moen og Rolf Enge som jobber i Trondheimsavdelingen. – Det er kritisk når et anlegg stopper, og da er det er en stor trygghet for kundene med rask respons/ hjelp og delelager i nærheten, sier Roar. Fritid På fritiden er jakt og friluftsliv en av fellesinteressene, og begge har hver sin jakthund. – Men vi snakker ikke jobb når vi møtes på fritiden altså, sier Roar. – Bortsett fra hvis det er kunder som ringer så klart, sier Bård. – Da kan det hende at vi snakker om hvordan vi best kan hjelpe kunden.


En lokal bit av Norges største finanskonsern DNB Steinkjer er et av DNB`s 52 kontorer i Norge. – Vi har alltid en ekspert på laget som vi kan rådføre oss med når det er spesialoppgaver, men vi står selv for servicen, sier banksjef Johnny Hanssen, DNB Steinkjer.

– Vi er 20 meget kompetente og dyktige rådgivere og meglere i Steinkjer, som kan hjelpe deg med alt fra boligbytte og forsikring til finansiering og sparing, sier banksjef Johnny Hanssen i DNB Steinkjer. – Det at vi er lokal og en del av Norges største finanshus gjør at vi kan yte personlig service samtid som du er garantert profesjonelle løsninger og tilgang til Norges fremste kompetanse på finansiering, betalingsløsninger og pensjon. Personlig service –Den viktigste fordelen med å være DNB-kunde er at du får personlig og direkte tilgang til en rådgiver som er en del av det største og mest oppdaterte finansmiljøet i Norge, sier Hanssen

DNB er en av Norges ledende eiendomsmegler. Dette sikrer en trygg, ryddig og enkel salgsprosess, uten bekymringer. Gode løsninger DNB har unike verdiforvaltningsprodukter og et meget høgt servicenivå: • Dobbel Boligforsikring • Superraskt digitalt finansieringsbevis • God lånerenter og fleksible løsninger fleksibilitet du kanskje ikke hadde forventet • Gratis vurdering av eksisterende bolig • Fast kontaktperson i hele prosessen • Døgnåpen kundeservice som både kan nås på telefon og via nettprat • Alt samlet på ett sted

Aktiv støttespiller for næringslivet – Å starte bedrift gir fantastiske ringvirkninger, sier Hanssen. Vi hjelper bedrifter på hele reisen fra oppstart til vekst, både i og utenfor Norges grenser. I tillegg har vi en masse selvhjelpverktøy og maler når det gleder det praktiske arbeidet. DNB er også en støttespiller for lag og foreninger som trenger praktisk økonomihjelp. – Ta kontakt. Vi er her for din skyld, sier Hanssen.

Navn: DNB Bransje: Bank/Finans Etablert: Avd. Steinkjer 1999 Antall ansatte: 20 i Steinkjer

15


all you need is…

Foto: Odd Georg Skjemstad

STEINKJER SENTRUM

Navn: Steinkjer Sentrum Markedsforening Bransje: Flere, en twistpose av nisjer og spennende butikker Etablert: 1993 Antall medlemmer: 38

16


Fo t

e Odd G Foto:

org S

kjems

o: E i

len

Au s

tli

tad Foto:

Odd G

eorg

Skjem

stad

Foto: Odd Georg Skjemstad

Foto:

Odd G

eorg

Skjem

stad ilen A Foto: E

ustli

Du kjenner det kanskje når du nærmer deg byen. Den litt sitrende forventningen om at noe godt kan skje? Vissheten om at du kan møte noen gjør rusleturen gjennom bygatene god – og kanskje også selve dagen litt bedre? Steinkjer sentrum og markedsforening startet opp for 25 år siden. De har bare ett formål, nemlig å bidra til økt aktivitet og trivsel i sentrum. 38 medlemsbedrifter møtes jevnlig på frivillig basis for å gjøre Steinkjer sentrum fristende for shoppingog opplevelseshungrige. Sammen med Steinkjer kommune, gårdeiere og butikkdrivere bidrar de til å gjøre Steinkjer til en by vi kan være stolte av – og trives i. Til høytid og hverdags Vi tyr til bykjernen når noe skal feires eller markeres, når det skjer noe ekstra. Steinkjer sentrum er i tillegg det naturlige stoppestedet til hverdagslige møter eller innkjøp. På Spar har de et spennende utvalg og på Fiskekroken en appetittvekkende ferskvaredisk. I sommerhalvåret selges helt vanlige verdens beste jordbær på torget. Spis, drikk, lev I tilfelle noen er i tvil: i Steinkjer sentrum er det flust av spisesteder å velge blant, og kvaliteten er på høyt nivå. Årets nykommer, Mintage Lounge bar i Kongens gate, frister med asiatisk nachos og bringebær mojito, blant annet. Vil du oppleve det urbane livet i storbyen kan vi tipse om OX steakhouse eller Chez Mathilde. Kaffekoppen, med eller uten skum med mønster på toppen, kan sammen

med byens beste boller (er du enig?) nytes på Cafè Hjerterknekten. Og pizzaelskerne kan meske seg hos Pizzabakeren. Fagkunnskap og god design i sentrum I Steinkjer sentrum finner du små nisjebutikker med kvalitetsprodukter, fagkunnskap og personlig service. Det skal godt gjøres å ikke la seg friste på M. Schei eller på Husfliden; de har et rikholdig utvalg, og det følger alltid et varmt smil med på veg ut døren. Sørlie Musikk, Grønn Bølge og Kreativ bidrar også med erfaring, god stemning og herlig engasjement. I Steinkjer tilrettelegges det for rolig handel der kunden kan ta seg tid og vandre i koselige gater. Steinkjer sentrumsforening ønsker også å slå et slag for vindusshopping; det er en undervurdert sport. Ta en titt og la deg inspirere! Bli ny i Steinkjer by For den som ønsker å fornye seg er mulighetene rikholdige. Hjernen kan få seg et løft med en god bok fra Steinkjer bokhandel. I tillegg er det flust av frisørsalonger, klesbutikker, solstudioer, urmakere, gullsmed, optikere og en fotbehandler. Ny kjole kan for eksempel luftes på Vårt hjem en sen kveldstime. Markedet på Steinkjer Bondens marked kombinert med lørdagsmarked

17

har vært en suksess – og vil gjentas igjen og igjen. Lørdagsmarkedet er et lavterskeltilbud som innebærer at hvem som helst kan sette opp et bord og selge sine varer helt gratis. Det du er lei av kan bli andres skatt. Rydd i kjelleren og bli med! Parkering Nytt av året er en urskive som kan plasseres på bilens frontrute. Ved å stille inn klokkeslettet når du forlater bilen, kan du parkere gratis i en time. I tillegg er det mange parkeringsmuligheter like utenom hovedgaten. Med natur og kultur midt i byen Aktivitetsparken i Rismelen har blitt et populært tilskudd til Steinkjer sentrum. Både barn, besteforeldre og småkjærester trives der. Bystranda og Jernbaneparken er bare et steinkast unna og kan besøkes når som helst. Kunst i gallerier og som skulpturer venter på deg. Ta byen i bruk, den er din! På høygir på steinkjerfestivalen Tradisjonen tro bidrar Steinkjer sentrum og markedsforening også i år med gratiskonsert på torget under Steinkjerfestivalen. I år har de lyktes med å få The Voice-vinner Thomas Løseth til byen. Han vil bli tatt varmt imot.


Navn: Innherred Boligbyggelag Bransje: Eiendom Etablert: 1969 Antall ansatte: 25

Per Ørjan Hansen, styreleder i borettslaget Jægtbyen 1.

Bjørn Roar Nilsen, styreleder i boligsameiet Sagmestervegen 2A.

Profesjonell hjelp til borettslag og boligsameier Innherred Boligbyggelag sørger hver dag for god og trygg forvaltning av flere tusen boliger i Trøndelag. Tjenestene omfatter alt fra regnskap og økonomisk bistand, til tekniske tjenester og praktisk vaktmesterarbeid og renhold.

– Å drive et borettslag uten profesjonelle samarbeidspartnere er risikofylt, sier styreleder Per Ørjan Hansen i borettslaget Jægtbyen 1, som har vært tilknyttet Innherred Boligbyggelag i ti år. Mange er ikke klar over hvilket ansvar som ligger i å drive et borettslag. – Den profesjonelle ja-holdningen vi blir møtt med, gjør arbeidet som styreleder både trygt og enklere. Innherred Boligbyggelags digitale styreportal er et viktig arbeidsverktøy for meg som styreleder. Og styrekursene som boligbyggelaget arrangerer gir meg faglig påfyll. Det er heller ikke noen ulempe at de har kontor i Steinkjer. Full pakke Jægtbyen 1 kjøper både administrative og tekniske tjenester. Blant annet har de fått utarbeidet en framtidig vedlikeholdsplan.

– Vi benytter oss av fellesavtalene når det gjelder strøm og vedlikehold av heis, og har fått bistand til å reforhandle bank- og forsikringsavtaler, sier Hansen. Personlige medlemsfordeler er bonus – I tillegg får vi medlemsfordeler i form av forkjøpsrabatter på leiligheter, rabatter på kulturarrangementer og forbruksartikler til husholdningen, sier Hansen. Medlemmene benytter seg av dette i ulik grad, men det gir merverdi for dem tar det i bruk. Skulle meldt oss inn tidligere – Vi inngikk avtale med Innherred Boligbyggelag for knappe to år siden – og det skulle vi gjort tidligere, sier styreleder Bjørn Roar Nilsen i boligsameiet Sagmestervegen 2A. I starten gjorde vi mye praktisk og administrativt arbeid selv, men vi er et lite boligsameie, og lysten til å påta seg oppgaver reduseres med tiden og alderen.

18

– Innherred Boligbyggelag er forretningsfører, har hjulpet oss med forsikringsløsninger og gir oss råd i juridiske spørsmål. I tillegg utfører de forefallende teknisk arbeid på bygningsmassen vår. Super service – Jeg er imponert over både kompetansen deres og evnen og viljen til å stille opp, sier Nilsen. Det er lett å komme i kontakt med dem, både på telefon og e-post. Ikke minst kan vi stikke innom kontoret deres på Brygga. De er supre til å følge opp. God investering – Samarbeidet med Innherred Boligbyggelag har vært en god investering og absolutt verdt pengene, konstaterer Nilsen – Og når de driver godt, så deler de overskudd med oss medlemmene. I fjor fikk vi tilbakebetalt en god slump av det vi opprinnelig hadde betalt inn.


Servert steinkjerbyggen i 15 år I sommer vil utestedet Onkel Oskar feire at det er 15 år siden de åpnet dørene i Steinkjer. – Vi skal lage et skikkelig bursdagsparty, ler daglig leder og eier, Margrethe Aas Wærum. Konseptet Onkel Oskar tilhørte egentlig en landsomfattende kjede av utesteder, men i fjor sommer kjøpte Margrethe Aas Wærum (27) fra Skjefte det populære utestedet der hun tidligere har fungert som daglig leder siden 2014.

Catering av drikkevarer Onkel Oskar har også tanker om å drive catering av drikkevarer.

30 ansatte – Vi er i dag cirka 30 personer som jobber fast eller har deltidsstillinger ved bedriften, og når anledningen bød seg, tok jeg over og har fungert som daglig leder og eier siden i fjor sommer, forteller Wærum, som er svært glad for det gode miljøet blant de ansatte.

– Vi har gjort dette et par ganger allerede, med stor suksess. Dette betyr at vi kan sette opp en bar med ambulerende bevilling i et selskap som for eksempel bryllup eller feiring av andre «dager», uansett hvor dette er. Wærum er for tiden elev ved Beverege Academy i Oslo, en fagskole for utdanning innen vin, øl, brennevin og kaffe, og kan snart skilte med å være utdannet vinkelner.

– De kommer godt overens, og vi har derfor et meget godt arbeidsmiljø. Margrethe Aas Wærum jobber for tiden også med planer om å renovere deler av utestedet. Blant andre ting står oppussing av toaletter og en del modernisering av innredningen på lista. – Vi skal gjøre dette litt etter hvert slik at vi ikke tar økonomiske sjanser, sier hun.

– Vi vil også sette opp en ny barmeny som gir enda større utvalg av drinker enn de mer tradisjonelle, og i tillegg til snacks vil vi også etter hvert kunne servere småretter. Nå gleder vi oss til sommer og sol, festivaler og martna. Da syder det nemlig av liv her. Men vi er også svært godt fornøyd med at vi stort sett har godt besøk også resten av året, sier Wærum.

PLASS TIL 250 GJESTER: - Vi kan servere opp til 250 gjester medregnet utearealet, sier Margrethe Aas Wærum.

Navn: Onkel Oskar Bransje: Uteliv Etablert: 2003 Antall ansatte: 30

kan Hjelpe deg å lykkes på nett Han og familien flytta fra Oslo til Steinkjer, noe de ikke angrer et sekund. Nå driver Tom Gudbrandsen firmaet EtCetera Søk i Drivhuset, og jobber med de fleste aspekter av digital markedsføring. – Vi både bodde og jobbet i Oslo, men fant ut at barnas oppvokstmuligheter var bedre og tryggere her i Steinkjer. Og når samboeren til og med er herfra ble dette en realitet, ler Tom Gudbrandsen. Tom har drevet firmaet EtCetera Søk i tre år, men hadde lang fartstid i den digitale verdenen før dette. Han startet i Eniro Norge i 2002, bedriften bak blant annet Kvasir søketjeneste. I 2005/2006 begynte Google å ta over stort sett det meste av søketjenestene, og måten man annonserte på ble endret. – Fra 2012 til 2015 jobbet jeg i ett par byråer, men startet for meg selv etter å ha blitt oppfordret til det

venner, bekjente og daværende kunder. Dermed var EtCetera Søk en realitet, forteller Tom Gudbrandsen. I 2016 flyttet familien til Steinkjer, og i dag har Tom kontor i Drivhuset på Nordsia. Nesten 70 prosent av hans kunder holder fremdeles til i Oslo, men sakte men sikkert har han også opparbeidet seg en solid kundekrets i Steinkjer og Innherred. – Vi er et lite firma som jobber med de fleste aspekter innen digital markedsføring, og tanken er rett og slett at vi ønsker å hjelpe bedrifter til å lykkes med lønnsomme markedsaktiviteter på nett. Dette betyr at vi jobber med blant annet Google Adwords og Bing Ads, samt displaymarkedsføring, sosiale medier, webanalyse, rådgivning og såkalte kampanjesider. Uansett om man er liten eller stor, har vi verktøyet som gjør at man kan lykkes med sin markedsføring, forteller Tom. Mange av bedriftene jeg snakker med har dyre løsninger i kataloger, og nytteverdien rundt dette er noe jeg kan hjelpe til med.

19

EtCetera Søk har også inngått samarbeid med andre bedrifter i sin sjanger, ikke minst med Smart Media som også holder til i Drivhuset. – Sammen har vi svært god kompetanse på det vi driver med, og jeg har snakket med kunder som synes det var stor stas å se reklamer fra deres egen bedrift «poppe» opp når man leser for eksempel Dagbladet, VG og andre aviser på nettet. Akkurat dette er bare én av løsningene innen markedsføring vi kan hjelpe våre kunder med, sier Tom, som i tillegg er en av mange frivillige hjelpere under Steinkjerfestivalen. – Jeg jobber selvsagt innen markedsføringen av festivalen, både før og under, og synes dette er kjempemoro. I Steinkjer er det også kort vei til både fjord og fjell, og gangavstand til det aller meste. Det er ikke noe rart at vi trives her, forteller Tom Gudbrandsen, mannen fra Oslo som ble steinkjerbygg. Navn: EtCetera Søk Bransje: Digital markedsføring og rådgivning Etablert: 2015 Antall ansatte: 1


Næringstorget På Næringstorget i Steinkjer er ulike aktører som jobber med næringsutvikling samlokalisert. Her er Steinkjer Næringsforum (SNF), Steinkjer Næringsselskap (SNS), T:Lab og Intro Trainee. Etablerte bedrifter og gründere i regionen, som vil videreutvikle virksomheten eller starte nye bedrifter, finner her spisskompetanse innen forretningsutvikling, finansieringsordninger og mye mer. Steinkjer Næringsforum På næringstorget møter vi først energiske Kirsti B. Arntsen, daglig leder i Steinkjer Næringsforum. – På næringstorget samarbeider vi tett med innovasjonsapparatet og Steinkjer kommunes utviklingsavdeling. Det kan være forløsende, sier Kirsti. Steinkjer Næringsforum er en medlemsbasert interesseorganisasjon for næringslivet. Forumet har ca 180 medlemsbedrifter fra handelsnæringen, service, industri og produksjon, media og finansnæringen. – Vi skaper attraktive og gode møteplasser for medlemsbedriftene og bidrar til næringsutvikling. Steinkjer Næringsforum fungerer som et felles talsrør for næringslivets interesser i samhandling med kommunene og andre

aktører, forteller Kirsti som registrerer at stadig flere arrangement oppnår rekordhøy deltakelse. Hun oppfordrer flere virksomheter til å melde seg inn via Steinkjer Næringsforum sine hjemmesider og ta del i et aktivt nettverk. Steinkjer Næringsselskap Steinkjer Næringsselskap er Steinkjer kommune sin næringsavdeling. Har du ideer, planer om utvikling av din bedrift i Steinkjer eller etablering av ny, er Steinkjer Næringsselskap første sted å henvende seg. Tjenestene fra Steinkjer Næringsselskap til førstelinjetjeneste er gratis. – Vi gir råd og veiledning til bedrifter i alle bransjer, kobler bedrifter i klynger og bedriftsnettverk, tilrettelegger for innflagging av nye bedrifter og kobler bedrifter mot forskningsog utviklingsmiljøer, sier Bodil Vekseth, daglig leder Steinkjer Næringsselskap.

20

– Vi veileder også gründere og ungdom som skal etablere bedrift. Vi har kunnskap om innovasjonssystemet og veileder til finansieringsog støtteordninger. Steinkjer Næringsselskap tilbyr et omfattende lokalt nettverk, god oversikt og kunnskap om økonomiske virkemidler, aktuelle lokale og regionale samarbeidspartnere, (i tillegg til lang erfaring med bedriftsutvikling og etablering av nye bedrifter.) T:LAB Noen gründere har større ambisjoner enn andre. T:Lab er til for de som har høye ambisjoner og som jobber med forretningsideer som har stort potensial. T:Lab kan beskrives som en andrelinjetjeneste, og selskaper som Fixrate, Smart Media og Mintage har tatt vegen innom Steinkjer næringsselskap og videre til T:Lab.


Navn: Intro Trainee Bransje: Regional traineeordning Etablert: 2005 Antall ansatte: 1 fast, 8-18 traineer i systemet til enhver tid

– Når vi sitter så tett på hverandre, diskuterer vi jevnlig hvilke bedrifter som kan ha potensial til å nå langt og hva vi eventuelt kan bidra med for at de skal lykkes, sier Håvard, daglig leder i T:LAB. – Og det må ikke nødvendigvis være en gründer i et oppstartsselskap. Det kan ofte ligge et stort uforløst potensial i en etablert bedrift. T:Lab er et av de ledende innovasjonsmiljøene i Trøndelag og bistår bedrifter både i og utenfor fylket. T:Lab består av erfarne forretningsutviklere og et stort nettverk av ressurspersoner med relevant spisskompetanse, som kan kobles på etter behov. På den måten kan vi tilby skreddersydde tjenester og den mest relevante kompetansen. Inkubatorleder Anne Peggy Møller Schiefloe forklarer videre: – T:Labs mål er å løfte

Navn: Steinkjer Næringsselskap AS Bransje: Næringsutvikling Etablert: 1992 Antall ansatte: 3

Navn: Steinkjer Næringsforum Bransje: Næringsforening/ interesseorganisasjon Etablert: 1999 Antall ansatte: 2

gründere til å bli framtidas suksessbedrifter. Vi hjelper bedriftene med å finne sine første kunder, risikovillig kapital, riktig kompetanse og viktige nettverk. Vi jobber med forretningsideer innen alle bransjer, men har pekt ut Agri-Tech som et satsningsområde for 2018. T:Lab har hovedkontor på Steinkjer samt kontor i Trondheim og Oslo. T:Lab er en Siva-finansiert inkubator, og mottar i tillegg noe grunnfinansiering fra Trøndelag Fylkeskommune og Steinkjer kommune, slik at vi kan tilby profesjonelle tjenester til gründere uten at de må betale full pris. I 2017 vurderte vi over 250 ideer og jobbet aktivt med vel 50 av dem. Noe av det mest håndfaste resultatet var at bedriftene ble tilført over 120 millioner i frisk kapital. Intro Trainee En undersøkelse som ble gjort i 2002 viste at 75 % av de nord-trønderske ungdommene som

21

Navn: T:Lab AS Bransje: Næringsutvikling Etablert: 2003 Antall ansatte: 5

tok mer enn 4-års høyere utdannelse ble igjen i storbyene etter endt utdannelse. Traineeordningen ble etablert i 2005, og har siden da rekruttert over 60 traineer til regionen. – Vi ønsker å synliggjøre at det finnes spennende karrieremuligheter i regionen vår for unge med høyere utdannelse sier Marit S. Eriksen, daglig leder i Intro Trainee. Skal vi ha en utviklingsorientert og dynamisk region, så trenger vi kompetanse – og søkerne kommer i hundretalls bare vi får synliggjort alle de mulighetene som er her. I løpet av en to-årsperiode jobber traineene i inntil 3 ulike bedrifter, og tar samtidig del i et kompetanseprogram med månedlige samlinger med de andre traineene. Dette gir et solid grunnlag for videre karriere og kompetanseutvikling. Årlig blir 5-7 dyktige personer valgt ut blant flere hundre søkere.


Navn: Høy & Rodum Eiendom AS Bransje: Eiendom og gode idéer Etablert: 1956 Antall ansatte: 2

FLERE GENERASJONER: - Hun er sjef på utleiesiden, sier Fredrik Christian Rodum (91) om barnebarnet Amalie Rodum (28). HØY & RODUM-GÅRDEN I KONGENS GATE 38: Malmo Sport flytter ut av lokalene i løpet av sommeren, så her åpner det seg muligheter for nye aktører.

Vil stimulere initiativ i sentrum Han var med å starte Høy & Rodum Maskin AS i 1955, men i dag konsentrerer Fredrik Christian Rodum (91) seg om eiendomsselskapet Høy & Rodum Eiendom AS. – Og ettersom vi blant annet eier Kongens gate 38 vil vi være med på å stimulere initiativ som vil gjøre sentrum mer attraktivt, sier han.

De aller fleste steinkjerbygg og andre som bor i Innherred kjenner nok til Høy & Rodum Maskin AS som ble stiftet i 1955. Firmaet skulle bli et næringseventyr som startet i Nordstrømgården på Sørsia før det flytta til Kongens gate 38 i 1967 og deretter til Sørsileiret tidlig på 1970-tallet. Christian Høy og Fredrik Christian Rodum jobbet hardt for å fullføre sine forpliktelser overfor sine ansatte, sine banklån og ikke minst de mange kundene de etter hvert fikk. Arbeidsdager på 14-15 timer var helt vanlig, og i ettertid viste det seg at dette skulle bære frukter. Kundene kom også langveis fra for å handle med firmaet i Steinkjer som hadde så godt rykte på seg. Men etter 61 driftsår var det slutt, og i dag er det eiendomsselskapet bak Kongens gate 38 og Fyrgata 3 som familien Rodum driver. Flere generasjoner I løpet av sommeren vil det bli flere ledige butikklokaler i Kongens gate 38. Malmo Sport & Jernvare har valgt å flytte på seg,

og dermed er attraktive lokaler i bygårdens 1. etasje ledige. – Dette er lokaler som lett kan deles opp til kanskje 3-4 småbutikker eller kanskje bare til en eller to større. I et stort perspektiv ønsker vi selvsagt mer liv og røre i sentrum, og derfor vil vi selvsagt være med på å stimulere de initiativene som dukker opp, forteller Asbjørn Rodum. Kongens gate 38, eller «Høy & Rodum-gården» som den også kalles, inneholder per i dag et 10-talls hybler, en kontoretasje samt butikklokalene i 1. etasje. Og det er faktisk 3. generasjon Rodum som i dag styrer driften av bygården. – Vi bruker mye tid på både vedlikehold og utvikling av Kongens gate 38, og vil hele tiden tilpasse lokalene for eventuelle nye aktører. Lokalene er fleksible, og lette å gjøre om, sier Amalie Rodum som fungerer som både utleiesjef og vaktmester i Kongens gate 38.

22

– Vi har selv renovert og pusset opp hyblene, og jeg synes det er artig å svinge både malerkost og andre oppussingsverktøy, ler Amalie. Utbygging av Fyrgata 3 I Fyrgata 3 på Sørsileiret holder et stort antall tjenesteytende virksomheter til. Her finner Steinkjers innbyggere legekontorer, fysioterapeuter, bedriftshelsetjeneste, kiropraktor og hørselssenter. Adressen huser også apotek, frisør og fotpleier, advokat, lokal mathall, elektroinstallatør og bilverksted. – I dag er det helt fullt og ingen ledige lokaler i Fyrgata 3, men vi har faktisk påtrykk også fra andre aktører om lokaler her. Vi har muligheter til videre utbygging, og vi har gode parkeringsmuligheter i området vi disponerer. Så vi får se hva framtiden bringer, sier Fredrik Christian Rodum som også er medeier i Dekk & Bilservice som holder til i Fyrgata 3. – Man kan jo ikke gi seg helt, ler han.


Er med på å bygge samfunnet Norconsult Steinkjer består av 70 medarbeidere fordelt på kontorer i Namsos, Steinkjer, Verdal, Levanger og Stjørdal.

Våre tjenester er rettet mot samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur og våre kunder kan forvente at vi leverer solide tverrfaglige løsninger tilpasset deres behov, uansett oppdragets innhold og størrelse. Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver byggebransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming. Alt vi gjør påvirker noens hverdag, og alt vi gjør, bidrar til et mer verdifullt samfunn for de som lever der. Vår lokale tilstedeværelse med nærhet til kunden, sikrer at vi kan levere løsninger som dekker våre kunders behov. Ta gjerne kontakt med Kontorleder Rune Gjermo på tlf 924 46 390

Navn: Norconsult Bransje: Tverrfaglig rådgiver Etablert: 1929 Antall ansatte: 3250/70 i Steinkjer

23


Navn: Nardo Bil Steinkjer Bransje: Salg og service av bil Etablert: Nyetablering 2017 (tidligere Kverneland bil) Antall ansatte: 23

Tar servicen personlig Nardo Bil Steinkjer holder til i Molovegen på Sørsileiret, i samme bygg som NTEs bilverksted holdt til tidligere. I disse lokalene er det Volvo det handler om, og nå vil de ta servicen på solgte biler personlig.

Nardo Bil Steinkjer er Volvo forhandler. Her er fokuset på nye og brukte Volvo. Salg og service tar de personlig, derfor kan du med trygghet kjøpe Volvo av Nardo Bil Steinkjer. Nardo Bil og Melhus Bil Steinkjer holder til i samme bygg og i 2017 solgte de i underkant 400 biler og hadde en omsetning på cirka 125 millioner kroner – Det betyr at vi er helt i salgstoppen i Steinkjer, smiler Gunnar Skogset, plassjef i Nardo Bil Steinkjer. Av Volvo som selges i Steinkjer er nok XC 60 og XC 90 de mest populære for tiden. Dette er hybridbiler, men om et par år vil Volvo produsere kun enten rene el-biler eller hybridbiler. Ellers går det mange diesel- eller bensinbiler per i dag. Personlig servicetekniker – Utviklingen går særdeles raskt, og både Volvo og Ford jobber med framtidsrettet teknologi, forteller Skogset, som også nevner at firmaet nå har gjenoppfunnet den tradisjonelle ideen om et verkstedbesøk.

– I løpet av 2018 vil samtlige kunder få tildelt en egen servicetekniker, altså en personlig servicetekniker (PST) som man kommuniserer direkte med. Dette betyr at man snakker direkte med personen som skal sjekke bilen din, og at unødvendige mellomledd forsvinner. Det blir nesten som å ha en egen fastlege til bilen din, ler Skogset. Ved behov for service trenger man med andre ord å forholde seg kun til én person, og man kan kontakte denne teknikeren direkte via telefon eller mail. Når man så ankommer verkstedet vil man bli tatt i mot av den personlige servicetekniker, og man går igjennom hva som bør gjøres. – Viser det seg at det kreves tilleggsarbeid eller utskiftninger som fører til økte kostnader, vil din personlige tekniker kontakte bileieren i forkant for å høre hva man ønsker skal gjøres. Og på denne måten vil din personlige servicetekniker bli godt kjent med din bil, noe som også betyr økt ansvarsfølelse for både bil og kunde. Dette

24

med PST er noe helt nytt i Innherred, mener Skogset. Mange tjenester Det er imidlertid ikke bare biler man selger ved Nardo Bil Steinkjer. I tillegg til salg, har man også dekkhotell, salg av deler, dekk, EU-kontroll, frontruteskifter, AC-service,tectylering og såkalt quick-fix av små bulker og skader på både eksteriør og interiør. Firmaet flytta til lokalene i Molovegen etter storbrannen på Nordsileiret i februar 2014 da det var firmaet Kverneland som solgte Volvo og Ford i Steinkjer. – Heldigvis har kundene også fulgt med på flyttelasset, og det synes vi er svært hyggelig. Jeg kan også nevne at vi har ansatte som har vært med Volvo og Ford i mange tiår, ja helt siden Wist og Rønning-tiden, sier Morten Brøndbo som er sjef for ettermarked på både Volvo og Ford, det vil si Nardo Bil Steinkjer og Melhus Bil.


Ford Ranger i salgstoppen Melhus Bil i Molovegen på Sørsileiret kan skilte med landets mest solgte pick-up, nemlig Ford Ranger. – Denne bilen selges til både private og til firma, forteller selger Anette Hammer.

Melhus Bil avd. Steinkjer ligger i Molovegen. For et år tilbake var de underlagt Kverneland Bil. Det betyr at det er de samme personene med god erfaring du møter når du drar innom Melhus Bil på Steinkjer. Og det er Ford som står i fokus – Vi selger blant annet Ford Ranger som er blitt landets mest solgte pick-up, og her er det både private og firma som er blitt kunder. Og vi er store på såkalte nyttekjøretøyer, det vil si firmabiler enten til næring eller for eksempel kommunenes hjemmehjelptjeneste. Vi har blant annet levert til sammen 70 biler til Steinkjer og Inderøy kommune, forteller salgssjef Anette Hammer. Kampanjer Foruten nyttekjøretøyer leverer Melhus Bil også Ford Fiesta, Focus, C-Max, Kuga og andre varianter.

– Akkurat nå kjører Ford en landsomfattende kampanje som går på at man får tilbud om 1,99 % rente, fire vinter- eller sommerdekk og en serviceavtale som inkluderer et drivstoffkort som har en verdi på 6.000 kroner. Og vi har serviceintervaller på opptil to år mellom hver service, eller 30.000 km, forteller Hammer. Skårer høyt på listene Bilbransjen i dag er uten noen som helst tvil en tøff bransje som er i stor endring, men det ser ut til at Ford klarer seg godt. I Steinkjer har Ford varebiler en markedsandel på hele 18,7 prosent, og halvparten av disse var Ford Ranger, i følge Opplysningsbyrået for vegtrafikk. Det er også å nevne at for tredje år på rad er også Ford størst på nyttekjøretøyer i Europa, og at de mest solgte modellene var Transit Connect og Transit Custom.

I tillegg kan nevnes at hybridversjonen av Transit Custom er under utprøving i Londons gater i disse dager. I mars 2017 var Ford Fiesta den mest solgte bilen i Europa, og av el-biler ser det ut til at nye Focus Electric allerede er blitt en suksess. – Vi har også tilbudet om personlig servicetekniker, samt at vi har dekkhotell, livstidsgaranti på deler, motorservice, frontruteskifte, EU-kontroll, lakkforsegling, tectylering, ACService og andre tjenester, sier Anette Hammer.

LANDETS MEST SOLGTE: - Ford Ranger er landets mest solgte pick-up, forteller salgssjef hos Melhus Bil, Anette Hammer.

Navn: Melhus Bil Steinkjer Bransje: Salg og service av bil Etablert: Nyetablering 2017 (tidligere Kverneland bil) Antall ansatte: 23

25


Navn: Ramudden Bransje: Entreprenør/områdesikring Etablert: 2009, Sverige Antall ansatte: 10 stk i Steinkjer

RASK LEVERANSE: Ramudden sørger for profesjonelle tjenester og raske leveranser.

RAMUDDEN I STEINKJER Ramudden har nylig startet opp rådgivnings- og utleieavdeling i Steinkjer. Bedriften tilbyr alt innen trafikksikring og områdesikring på byggeplasser eller store arrangement.

– Oppdragsgiverne vil i hovedsak være entreprenører, kommuner og arrangementsarrangører, sier Ola Mork, nylig ansatt avdelingsleder. Ola kommer opprinnelig fra Namdalseid, men flyttet til Steinkjer i 1986. Fram til årskiftet har Ola vært et kjent fjes for entreprenører og rørleggere i distriktet siden han kommer fra grossistleddet. Nå etter å ha kommet til Ramudden gleder Ola seg til å fordype seg i temaet varsling og sikring. – Den største forskjellen blir nå at jeg skal leie ut det jeg tidligere har solgt, sier Ola med et smil.

Ola roser måten de har blitt tatt imot av Steinkjer kommune og utleierne på Kvamslia. – De har vært veldig behjelpelige, utrolig flinke og imøtekommende. Arbeidsplasser Ved oppstarten er det to fast ansatte i heltidsstillinger; i tillegg til Ola er Tor Svepstad ansatt som utleie- og lageransvarlig. Ytterligere ti deltidsansatte har tatt arbeidsvarslingskurs som er nødvendig for å kunne jobbe med trafikksikring.

Utleie Ramudden tilrettelegger for entreprenører og alle som jobber på og ved veg.

Sikkerhet Ramudden leverer løsninger for de som arbeider på og langs veg. De sørger for at trafikkflyten forenkles og tilbyr dirigeringstjenester, mobile trafikklys, skilting og sikringsgjerder.

– Vi har et plukklager på 600m2 innendørs og 1,5 mål utendørs i Kvamslia på Steinkjer. Derfra kan entreprenører og andre låne akkurat det utstyret de har behov for til de forskjellige jobbene. På denne måten trenger ikke våre kunder investere i kostbart materiell som de bruker av og til, men la oss være lager for de.

Valgfrihet Med Ramudden på lag velger man selv hvor i prosessen man vil ha støtte – og i hvilken grad. De kan ta seg av hele prosessen - fra behovsanalyse og arbeidsvarslingsplaner til montering, utsetting, logistikk, kompetansekurs, vedlikehold og frem til opprydding etter at jobben er gjort.

26

Teletining I vinterhalvåret leier de ut utstyr for teletining, oppvarming av lokaler og kan bidra til temperaturkontroll ved støyping. I tillegg kan deres maskiner brukes som en nødløsning ved svikt på varmeanlegg med væskebåren varme da de kan kobles direkte på slike anlegg. Planutarbeiding og søknader Ramudden Trøndelag har flere heltidsansatte medarbeidere som jobber med varslingsplaner. Disse har erfaring fra entreprenør- og myndighetssiden gjennom flere år. På en slik måte har vi kompetansen, men også den praktiske fremgangsmåten til best å sikre en rask søknadsprosess med gode løsninger til enkelthet for kunden. Tid koster ofte penger, og kan vi da bidra til at våre kunder kommer raskere i gang med det arbeidet de er aller best på, skal vi være fornøyde, konstaterer Ola. – Det blir spennende framover, sier Ola, som har travle dager med å gjøre bedriften kjent på kundebesøk hos entreprenører, kommuner og arrangementsarrangører i og rundt Steinkjer.


El-tjeneste I 2017 hadde Steinkjerfirmaet El-tjeneste over 100 millioner i omsetning, men er likevel ukjent for mange i Steinkjer. Navn: EL-tjeneste Bransje: Produksjon av elektroteknisk materiell Etablert: 1982 Antall ansatte: 20

– Vi driver med utvikling og produksjon av produkter innenfor e-verk, televerk og jernbane, forteller Knut Iversen, leder for utvikling og eksport. – De fleste av produktene vi lager vises ikke for folk flest. Mange av de henger blant annet i luften på NTE´s stolper, sier Knut. El-tjeneste ble startet av Olav Iversen, Knuts pappa i 1982. – Faren min jobbet som avdelingsingeniør på Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk før han startet bedriften. El-tjeneste er en familiebedrift, med Knuts brødre Per Arne Iversen og Odd Andrè Iversen blant aksjonærene. Hovedkontor, lager og fabrikk på 3000m2 er lokalisert i Steinkjer,

mens salg og produktutvikling er i Trondheim. – Det har vært lettere tilgang på ingeniører i Trondheim, og det er årsaken til at vi startet en avdeling på Østre Rosten i 1996. Vi jobber hele tiden med nyskapninger og utvikler smarte og lette produkter som er raske og enkle å montere for montørene. Vi vektlegger minst mulig manuell bearbeiding i produksjonsfasen, noe som medfører rimeligere produkter. På den måten hevder vi oss i forhold til konkurrenter i Øst-Europa og Asia. Vi tilbyr smartere løsninger til konkurransedyktige priser. I nordlige del av Trøndelag er NTE deres største kunde. El-tjeneste leverer blant annet produkter tilpasset helikoptermontasje av store linjeprosjekter. Produktene brukes stort sett hos alle elverk i Norge og av noen i andre land. – Vi leverer blant annet motorstyringer for

fjernstyring av linjebrytere til Bosnia, kabelklammer til Estland og traverser til Sverige, forteller Knut. Knut snakker varmt om fordelen av å ha underleverandører like i nærheten. – Vi synes at det er viktig å benytte lokale leverandører, som for eksempel Duun industrier på Åsen, Roel produkter i Steinkjer og IV Microplast i Leksvika. Bedriften har til sammen 20 ansatte. 6 jobber med salg og utvikling i Trondheim og 14 med administrasjon, produksjon, montasje og lager på Steinkjer. Dublin – Vi er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø. Istedenfor julebord skal vi på firmatur til Dublin i mai. 35 personer med følge blir med. Det ser jeg fram til, avslutter Knut.

TRØNDERMAT PÅ ALLE FAT Menyen på Quality Hotel Grand er basert på Trøndelags aller beste råvarer. – Tilgangen på råvarer er fantastisk. Vi har alt fra sjømat, ferske grønnsaker, bær og kjøtt av høy kvalitet. Den store råvaretilgangen gjør matlagingen inspirerende og morsom, forteller Christina Fredriksen, kjøkkensjef på Quality Hotel Grand. En av deres spesialiteter er soppgris og sopp fra Verdal. Rester etter produksjonen hos Trøndersopp blir fôr til sultne griser som ender sine dager på tallerkener på velkjente restauranter i Oslo, Stavanger og Trondheim - og i restauranten hos Quality Hotel Grand på Steinkjer. – Soppgrisen har en helt spesiell smak, den er saftig og kjempegod . Den faller i smak hos de som smaker, sier Fredriksen – Menyen vår følger sesongene gjennom de ulike årstidene, slik at gjestene får ferske råvarer når de er på sitt beste, sier kjøkkensjef Fredriksen. – I tillegg har vi alltid årstidsuavhengige produkter fra Gangstad, Vilteksperten og SagaMat å boltre oss med.

Navn: Quality Hotel Grand Steinkjer Bransje: Hotell og overnatting Etablert: 1988 Antall ansatte: 74 Noen favoritt er umulig å nevne, de leverer alle fantastiske råvarer på hvert sitt område. Kåring Kokkene på Grand elsker å imponere – og gjør det med råvarer av høy kvalitet. – Gjestene våre vet å sette pris på innsatsen, forteller Stig Larsen, direktør ved hotellet. – Jevnlig utfører hotellkjeden Quality Hotels kundemålinger – og restauranten vår har gjentatte ganger havnet helt i teten på disse kåringene, i skarp konkurranse med 60 andre hotellrestauranter i kjeden, sist i 2016 og 2017.

27

Yrkesdrøm De tilrettelegger for at unge mennesker skal kunne realisere yrkesdrømmen sin på Grand. – Vi er stolte over ansatte som lykkes. Det siste halvannet året har 6 lærlinger tatt fagbrevet sitt ved hotellet, innen yrkene kokk, servitør, resepsjon og renhold. – Dyktige ansatte skaper fantastiske serviceopplevelser for gjestene våre, avslutter Stig. Ønsker du å oppleve restauranten på Grand? Epost; q.steinkjer@choice.no, eller tlf 74 16 47 00 Soppgris er en av spesialitetene i restauranten på Grand.


BAK FERSKVAREDISKEN: Thomas Aasberg har ansvar for alle godsakene som finnes her, både varme og kalde.

Navn: Spar Bransje: Dagligvare Etablert: 1967 Antall ansatte: 30 KORTREISTE MATVARER: - I Spar kan vi ta inn kortreiste og lokale matvarer, noe som er veldig populært blant våre kunder, sier Bente Lyng og Arvid Svean.

Kjøpmenn i flere generasjoner Hun er 3. generasjon Lyng som kaller seg kjøpmann, og er fullt klar over at 4. generasjon snart banker på døra. – Men jeg skal fortsatt drive Spar-butikkene i Dampsagasenteret og i Kongens gate på Sørsia i mange år enda, sier Bente Lyng. Den 1. juni 1952 overtok Arild Lyng John Køhlers butikk på Nordsia i Steinkjer, og familien som opprinnelig var fra Hongset i Sømna på Helgelandskysten ble dermed steinkjerbygg. Resten av historien kjenner de fleste av oss, ikke minst gjennom Gunnar Lyngs mange og viktige etableringer i Steinkjer. I dag driver Bente Lyng, som altså er 3. generasjon Lyng innen handel i byen, Sparbutikkene i Dampsagasenteret og i Kongens gate på Sørsia sammen med sine i overkant av 30 ansatte. – Vi kaller Spar-butikkene for et lokalt supermarked. Stort vareutvalg – I Spar har vi store muligheter til å ta inn kortreist og lokale matvarer, blant annet mange typer oster og pølser fra de lokale produsentene rundt Steinkjer. Jeg kan jo nevne at kjøkkenet på Tingvold Park Hotel produserer både leverpostei, fleskepølser og spekepølser som er blitt skikkelig populære, og disse kan man kjøpe hos oss. Vi har også en rikholdig ferskvareavdeling med kompetente fagarbeidere, forteller Bente. – I tillegg har vi jo selvsagt alt det andre man trenger i en husholdning, sier Bente Lyng, som også er spent på hva framtidens Steinkjer vil bringe med seg.

– På Dampsagasenteret er vi jo blitt en «lokal» butikk for alle som bor i dette området og resten av Nordsileiret, og det vil selvsagt ha innvirkninger på oss den dagen kulturhuset flytter til Sørsia. Men denne situasjonen vil kanskje Spar i Kongens gate tjene på, mener hun. Steinkjer i endring Det er mye som skjer på etableringsfronten i Steinkjer for tiden. Nye butikker dukker opp, og det er nesten brutt ut handelskrig mellom kjedene. – Det er mange nye aktører etter hvert, og flere butikker som ikke er rendyrkede matvarebutikker forsyner seg av vårt vareutvalg God service Bente Lyng og hennes stab satser på å gi kundene maksimalt med service, og det å være ansatt i en butikk trenger ikke å være bare bare, som det heter. – Vi vil at kundene skal trives her, og vi satser alt på å yte god service, samtidig som vi også skal ha respekt for våre kunder. Våre ansatte må kunne håndtere alle mulige situasjoner, både på godt og vondt slik tiden er blitt, mener Bente, som ikke legger skjul på at det å drive butikk kan gi både gode og dårlige dager. – Vi har opplevde tøffe tider i handelsnæringen,

28

og vi har opplevd gode tider. 2017 ble et godt år for oss, og nå er vi på offensiven. Hovedsaken er at vi må følge med de endringene som skjer innen varehandelen, og ikke minst det som skjer i Steinkjer. Vi vil at steinkjerbyggen skal ha de tjenestene de fortjener ettersom vi er en handelsby, og dermed har godt rykte på oss også utenfor kommunen. Så er det også viktig at kommunen legger til rette for at byen og sentrum er et attraktivt sted å bo og handle. Fjerde generasjon Det er også å nevne at det er en tredje Sparbutikk i Steinkjer, nemlig på Amfi, men denne drives av Spar-kjeden selv. I Dampsagasenteret er det 12 leietakere, deriblant en helsebutikk, et Vitus apotek og et treningssenter. – Enkelte mener at senteret dermed er blitt et skikkelig helsehus, ler Bente, som også nevner at en 4. generasjon Lyng står klar til å ta over den dagen. Bente mener at nok er nok. – Ja, min datter ser ut til å ha bestemt seg for dette, selv om hun nok vet at dette ofte betyr hardt arbeid og lange dager. Det ligger vel i blodet. Hovedsaken er at våre kunder skal være godt fornøyd med vareutvalg og service, og det føler jeg at de er. Samtidig må man kunne ta seg tid til en prat med kundene, og det er våre ansatte flinke til. Det blir jo som en stor familie!


– Vi leverer biler for alle Nord-Auto AS dukket opp på Nordsileiret første gang i 1976, men i dag finner man firmaet på den andre siden av elva, på Sørsileiret. Hovedmerket er Opel, men de selger også Isuzu og Suzuki, og nyere brukte biler av forskjellige merker. Dette betyr at Nord-Auto AS har biler for alle.

Dagens Nord-Auto AS har dermed en lang og historisk tilknytning til Steinkjer. I dag holder de til på Sørsileiret, og kan skilte med en forretning som går bra. I 2017 hadde de 15 ansatte en omsetning på 97 millioner kroner, og fra 1. januar 2018 er virksomheten også betydelig utvidet etter at man startet Nord-Auto Verdal. Nå har Nord-Auto over 30 medarbeidere i de to bilforretningene. Hovedmerket er Opel – Vi satser på tysk kvalitet, og dermed er Opel vårt hovedmerke, selv om vi også selger nye biler fra Isuzu og Suzuki, samt en stor mengde nyere bruktbiler av forskjellige merker. Det er derfor vi sier at vi har «biler for alle», forteller daglig leder Øyvind Bjørgan. Nord-Auto AS tok over lokalene til Visborg Auto på Sørsileiret i 2014, og de kan i dag skilte med mange biler på lager, både nye og brukte. – Den mest populære bilen i dag er nok Opel Grandland X, en SUV som inneholder alt som en moderne bil skal inneholde, fra cruisekontroll til ergonomiske og oppvarmede seter, to-soners elektronisk klimaanlegg, keyless åpning, lettmetallfelger og alt mulig annet.

Og for de som foretrekker el-biler er et stort utvalg like om hjørnet, forteller Andrees van der Linden. Både Øyvind Bjørgan og van der Linden gikk fra sikre og gode jobber da de bestemte seg for å satse på Opel i Steinkjer. – Vi tenkte oss lenge om, tok en sjanse, og har ikke angret et sekund selv om det er blitt lange dager og lite tid til familieliv. Flere tilbud Nord-Auto AS selger imidlertid ikke bare nye biler og nyere bruktbiler. De kan også skilte med dekkhotell, AVIS bilutleie, vanlig bilpleie, karosseriverksted og verksted for alle bilmerker. – Jeg nevner også at vi har godkjent verksted for Chevrolet US, og selv importerer Chevrolet biler fra USA hvis vi får spørsmål om det, sier van der Linden. – Etter de årene vi har drevet Nord-Auto AS her i Steinkjer, må jeg også gi noen verbale blomster til alle våre kunder. Vi har svært gode relasjoner med kundene, og ofte er det oppstått direkte vennskap. For her nede er alle velkommen til en uforpliktende bilprat over kaffekoppen. Og kaffe har vi nok av, påstår Øyvind Bjørgan og Andrees van der Linden hos Nord-Auto AS på Sørsileiret.

Historien Graver man i historiebøkene finner man ut at Nord-Auto har en historie helt fra da Petrus Ålberg startet Steinkjer Auto i 1922. Tre år senere tok Petter og Arne Gildberg over, og dermed ble Steinkjer Autos virksomhet i Ølvegata en realitet med et etter datidens normer topp moderne bilsenter og verksted. Firmaet ble tidlig representant for General Motors, det vil si Opel, gjennom sin tilknytning til AS Anco i Trondheim. De solgte også Shell bensin, og etter krigen ble virksomheten flyttet til Breidablikkgården. I 1972 ble bilvirksomheten overtatt av AS Anco som gikk konkurs i 1976, og Opel-agenturet ble samme høst overtatt av Nord-Auto AS.

BESTSELGEREN: - Den nye Opel Grandland er vår bestselger i dag, men vi selger også masse nyere bruktbiler. I 2017 solgte vi 370 biler, sier Andrees van der Linden og Øyvind Bjørgan.

EN STOR BEDRIFT: Nord-Autos lokaler på Sørsileiret som de overtok etter Visborg Auto i 2014.

Navn: Nord-Auto Bransje: Bilforhandler – Verksted - Bilsalg Etablert: 2014 Antall ansatte: 15

29


Navn: FuglesangDahl Bransje: Bygg og anlegg Etablert: 2007 Antall ansatte: 115

BEREDSKAPSHUSET REISER SEG: - Å se folk og maskiner i arbeid, varmer våre hjerter, ler Erling Fuglesang og styreleder Helene Hofstad.

Har vokst seg stor Det er gått 11 år siden Erling Fuglesang og Sten Rudi Dahl stiftet firmaet Fuglesang Dahl AS, og i løpet av det første året vokste bedriften til 30 ansatte. I dag er de 115 ansatte i firmaet som har opplevd både opp- og nedturer i oppdragsmengden. Men aller mest oppturer. – Vi flytta fra Inderøy til Steinkjer for tre år siden og fikk lokaler på Nordsileiret. Dette ble veldig positivt for bedriften, ikke minst det gode samarbeidet vi har med kommunen, forteller daglig leder Erling Fuglesang i sitt kontor i Jektsmedgata 1.

for eksempel Dampsaga Bad, Sannan Barnehage, Steinkjer videregående skole, Skjeftejordet bofellesskap, Idrettens hus, Campus ved Nord Universitet og ikke minst det nye beredskapsbygget på Nordsileiret som reiser seg i disse dager.

Entreprenørfirmaet har gjennom disse årene tatt på seg byggeoppdrag helt fra ide til ferdigstillelse i både privat og offentlig sektor. Firmaet er organisert i tre avdelinger, tømrer- maler- og serviceavdeling, og foruten de faste ansatte har de også 12 lærlinger, fortrinnsvis fra den videregående skolen. På Nordsileiret har de også vært med på å danne et eget miljø innen entreprenørbransjen.

– For et par år siden var det relativt stille, men vi hadde så mange oppdrag at vi unngikk permisjoner. I dag er det imidlertid mer enn nok av større prosjekter i Steinkjer som nevnt ovenfor. I tillegg har vi hatt og har byggeprosjekter i Levanger, Namsos, Skogn, Inderøy, Grong, Leksvik, Flatanger og Stjørdal. Vi utfører med andre ord totalentrepriser, det vil si hele byggeprosesser, og vi ønsker å være gode på dette, også lokalt. I dag er vi faktisk i en ønskesituasjon. Vi tar også på oss asbestsanering, rehabilitering og vi kan stille med hjelpesnekker til private prosjekter, sier Fuglesang, som legger til at bedriften stadig er på utkikk etter flere medarbeidere.

– Det er flere gode og solide firmaer rundt oss som vi har svært godt samarbeid med, og ikke minst er det fint at dette området av Nordsileiret er blitt et senter for denne bransjen, mener Fuglesang. Mange tjenester FuglesangDahl AS er et firma som utfører mange forskjellige tjenester, fra tilbygg på private boliger, prosjekterte boliger og større byggeprosjekter som

– Vi jobber stadig med å skaffe flere folk, og vi har nå behov for 15-20 fagarbeidere, fortrinnsvis

30

innenfor tømring. Så langt i år har vi faktisk ansatt 14 personer til administrasjon, maling og tømring. Store på utleie Fuglesang Dahl AS har så langt kontrakter på 50 boliger i år. Dette innbefatter eneboliger, rekkehus og boligblokker i tillegg til de større offentlige byggeprosjektene. I tillegg er bedriften store på utleie av utstyr til bygg og anlegg. Her handler det om alt fra utlån av snøskutere og 4-hjulinger til stillaser, lifter, strømaggregater, sager, tilhengere, brakker og alt mulig annet som hører byggebransjen til. – Jeg må også nevne at byggebransjen i Innherred er «ren». Med dette mener jeg at man setter krav om at ansatte har norske svennebrev, og at samtlige ansatte må snakke godt norsk. I de store byene har jeg opplevd helt andre forhold, forteller Erling Fuglesang. Erling Fuglesang er daglig leder, Sten Rudi Dahl er prosjektsjef og Helene Hofstad er styreleder i bedriften.


To aviser ble til én Steinkjer-Avisa slo seg i fjor sommer sammen med Lokalavisa Verran Namdalseid, og er i god gang med å dekke «nye» Steinkjer kommune. 34 år har gått siden Lothar Viem startet SteinkjerAvisa i 1984. Den gangen var det få som trodde at avisa hadde livets rett i konkurranse med storebror Trønder-Avisa, men Viem gjorde spådommene til skamme, og avisa ble fort et populært innslag i lokalmiljøet. I 1999 ble Steinkjer-Avisa kjøpt opp av TrønderAvisa, og er i dag et datterselskap i Trønder-Avisakonsernet, med egen redaksjon og eget styre. Sammenslåing På senvinteren 2017 startet utredningsarbeidet om en eventuell sammenslåing av Steinkjer-Avisa og Lokalavisa Verran Namdalseid, etter at Steinkjer og Verran hadde vedtatt kommunesammenslåing og redaktør Borgar Jønvik i Lokalavisa hadde varslet at han ønsket å pensjonere seg. Under Steinkjermartnan 2017 kom den første utgaven av den sammenslåtte avisa, som nå dekker både Steinkjer og Verran. – Vi var spente på reaksjonene, ikke minst fra innbyggerne i Verran, som lett kunne føle at de mistet avisa si.

Noen reaksjoner har det vært, men i det store og hele føler vi at vi har lyktes med sammenslåingen. Journalist Svein Leknes fra Lokalavisa er nå en del av redaksjonen i Steinkjer-Avisa, og dekker Verran som før, med base på lokalkontoret i Malm. Sammenslåingen gir oss også mulighet til å dekke fellesstoff i forbindelse med den kommende kommunesammenslåingen, og vi håper at folk i Verran synes det er interessant å lese om hva som skjer i Steinkjer og motsatt. Det er et mål for oss å være med på å bygge bro mellom de to kommunene som etter hvert blir én, og vi har på mange måter «tjuvstartet» sammenslåingen, sier redaktør Tore Vikan. Opplagsrekord Sammenslåingen medførte også at Steinkjer-Avisa i 2017 nådde det som hadde vært et mål lenge: å passere 5.000 i opplag. – Abonnentene fra Lokalavisa ble flyttet over til Steinkjer-Avisa, og dermed gjorde opplaget vårt et skikkelig hopp. Så blir jobben i fortsettelsen å holde på disse abonnentene, og rekruttere nye.

Vi ser at en del falt fra da abonnementet skulle fornyes nå på nyåret, men vi har også fått noen nye abonnenter, forteller Vikan. Mye nytt I løpet av 2017 gjennomførte Steinkjer-Avisa også en omlegging av papiravisa, med ny layout og bedre seksjonering. På senhøsten kom også den nye nettutgaven, og i disse dager lanseres en ny app for e-avis. – 2017 ble et særdeles hektisk år med mye omstilling og mye nytt, men nå begynner ting å lande. Vi får mange gode tilbakemeldinger på avisa, og vi ser at avisa er viktig for folk – ikke minst på reaksjonene hvis avisa uteblir en fredag. Jeg mener vi leverer et godt produkt til leserne, og ser lyst på framtida. Vi skal fortsette å leve opp til mottoet vårt: «Med hjertet i Steinkjer – i hjertet av Steinkjer», og nå i tillegg med et hjerte for Verran, sier redaktøren.

Bransje: Avis Etablert: 1984 Antall ansatte: 7

31


Innholdsprodusenter: Jan Erik Moe (tekst og foto), Astri Hansen Juvik (tekst og foto), Morten Stene (tekst og foto) og Eilen Austli (foto) Omslagsfoto: Odd Georg Skjemstad Produksjon og layout: Amedia Harstad Trykk: Nr1-Adressa Trykk Orkanger

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Næring i Steinkjer  

Design: Amedia Ressurs Harstad

Næring i Steinkjer  

Design: Amedia Ressurs Harstad

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded