Page 1

MAGASINNARVIK 1 0 4 s i d er gra t i s in s p ira s j on f ra S O M M E R narvik / S O M M E r 2 0 1 8

10sider med magiske

sykkelopplevelser

+ NARVIKREGIONEN:

URBAN, VILL O G VAKKER!


GI FAMILIEN LITT EKSTRA VALGMULIGHETER

DE 100 % ELEKTRISKE NISSAN LEAF OG E-NV200 EVALIA NYE NISSAN LEAF

NYE NISSAN e-NV200 EVALIA

Fra

Fra

284000 KR

301700KR

KOM ENDA LENGER MED ELEKTRISKE BILER FRA NISSAN. NÅ MED KRAFTIGERE BATTERI OG LENGER REKKEVIDDE. BESØK DIN NISSAN-FORHANDLER ELLER NISSAN.NO FOR MER INFORMASJON.

Bentro Bil Rombaksveien 45 8517 Narvik

2 | magasin narvik


Ekte nordlendinger – trenger ikke gå over bekken etter vann, eller for å finne opplevelser i verdensklasse. Det finner vi akkurat her. Det skal lønne seg å handle lokalt, derfor bidrar vi til det lokale idretts- og kulturlivet gjennom Polar Kraft-fondet og Kraft til idretten.

Alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen.

3


Polar Kraft Et nytt selskap, som selger strøm. Hva så? Vi er enige, det er ingenting nytt eller spennende med det. Men det er ikke alt – så langt i fra. Polarkraft har mye større ambisjoner enn å bare selge strøm til nordlendingene. Den største verdien i selskapet vårt er våre ansatte: 26 positive og engasjerte hoder i Lofoten, Vesterålen, Narvik, Harstad, Indre Salten og Bodø. De besitter kompetanse om sitt fag og sine lokalmiljøer, men viktigst av alt, de er ekte nordlendinger, både i hode og i hjerte. Vi er et “vi” og vi tenker “oss”. Det er der Polar Krafts sjel ligger. Polar Kraft lever av å selge strøm, men til forskjell fra mange av våre konkurrenter blir strømkronene igjen i det lokalsamfunnet kundene bor i. Det synes vi er viktig. Vi ønsker at bedrifter og privatpersoner i våre områder skal velge oss som strømleverandør fordi de vet at vi har en omtanke for miljø, trivsel og tilhørighet.

polarkraft.no

4 | magasin narvik


Alt vi gjør i dag, er med tanke pü i morgen.

5


Amedia Ressurs Harstad

SETT KAFFEKOPPEN DIN HER!

6 | magasin narvik


T O P P U T S T Y R T M A Z DA CX- 5

På toppen av StetindNorges nasjonalfjell. Bildet er manipulert.

Ankenesveien 7, Ankenesstrand / 76 96 50 00 / Åpent: Man-Fred 08-16/ Tors 08-19 / Lør 11-14 / www.fagerthun-bil.no

7


intro

Velkommen til oss!

foto rune dahl

Litt storbyfølelse midt i verdens vakreste opplevelsesområde. Høres ikke det fantastisk ut? Det synes iallfall vi. Her finner du et stort antall butikker, kjøpesentre og koselige serveringssteder. Du finner kulturopplevelser - og lett tilgjengelige, minnerike akti-

8 | magasin narvik

viteter. Det hele gjør Narvik til en spennende kommune både å bo i og å besøke. I årets sommerlige versjon av Magasin Narvik kan du lese om noen av disse muligheten. Vi ønsker deg velkommen til Narvikregionen - her får du minner for livet!


Regionen vår er kjent for fantastisk natur, majestetiske fjell og dype, vakre fjorder. Og midt i alt dette finner du Narvik, byen vi alle er så glade i.

På sykkeltur over fantastiske Reinnesfjellet i Skjomen. Daniel Keskitalo avkjøler seg med et forfriskende fjellbad, mens Pål-Eirik Pedersen foreviger hendelsen.

9


100% Narvikregionen

SAMMEN SKAPER VI GODE OPPLEVELSER Ved å være kunde i Sparebanken Narvik bidrar du til å bygge en sterk Narvikregion hvor det er attraktivt å bo og jobbe. Vårt overskudd tilbakeføres til regionen på tre måter: •

Vi samarbeider med 28 lag og foreninger.

Vi deler ut penger fra vårt gavefond.

Vi tilfører kapital til Forte Narvik.

Forte Narvik har et allmennyttig, altså samfunnsnyttig, formål. Å bidra til vekst i Narvikregionen. Til glede for oss som bor og lever her. Forte Narvik har investert i 8 ulike virksomheter i vår region, og det har bidratt til å sikre arbeidsplasser og opprettholde lokalt eierskap. Det er vi stolte av. Så tusen takk til alle dere som er kunde hos oss, og dermed bidrar til overskuddet. Dere utgjør en forskjell for vår kjære Narvikregion.

Polar Park Verdens nordligste dyrepark har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for sine spektakulære Park, og skal fortsette å utvikle dette til en attraktiv opplevelse for små og store.

10 | m a g a s i n n a r v i k

Foto: Thomas Eckhoff

ulvekyss. Forte Narvik eier 75% av Polar


Narvikfjellet

Foto: Rune Dahl

Forte Narvik eier 70% av Narvikfjellet, og skal bidra til at dette blir en helårlig reiselivsdestinasjon. Til glede for byens innbyggere og turister.

Stupetårnet i Ornesvika

Foto: robinlund.com

Det har stått et stupetårn i Ornesvika siden midt på 50-tallet. For oss var det helt naturlig å bidra med 150.000,- for å pusse opp tårnet slik at det ble trygt å bruke det igjen.

FK Mjølner Vi er stolt hovedsamarbeidspartner utvikling av bredde- og toppfotball i regionen er viktig, og skaper bolyst.

Foto: Daniel Lindberg FK Mjølner

til FK Mjølner. Jobben de gjør med

11

112

112

100% Narvikregionen


leder foto rune dahl

Byen vi er glad i Magasinet du nå holder i handa har gått fra å være et hobbyprosjekt til å bli et av Nord-Norges viktigste destinasjonsmedier. Magasin Narvik har gjennom syv år underholdt, inspirert og informert tusentalls lesere. Narvikregionen er helt unik. Her finnes frisk luft, vakker utsikt og nærhet til naturen. Her finnes restauranter av høy klasse, pulserende natteliv og uendelig med villmark – rett utenfor stuedøra. Her er lange lunsjer og enda lengre middager en selvfølgelighet. Her har du tid til de gode samtalene med vennene dine, tid til omgang med ungene og tid til å diskutere hva som egentlig er best av Narvik og Bjerkvik. Syns du vi overdriver? Kanskje. Men å bo her er veldig bra. For oss i redaksjonen skal innholdet i magasinet reflektere byen det utgis i. Kvalitetsnivået skal være like høyt som naturen som omkranser byen. God lesning!

Rune Dahl

Byråleder FremoverLab

12 | m a g a s i n n a r v i k


I TILLEGG TIL ALMINNELIG TANNBEHANDLING TILBYR VI: • • • • • • • •

Implantat - deler av behandlingen med HELFO refusjon Usynlig tannregulering (Invialign and Clear Correct) Laserbehandling Kirurgisk behandling Estetisk behandling Premedisinering for de med tannlegeskrekk Behandling av tannkjøttsproblematikk (periodontitt) Studentrabatt

TANNLEGER: Tommy, Mats og Karoline TANNPLEIERE: Elisabeth, Mariell og Anne MEDARBEIDERE: Anita, Kristine, Ragnhild, Line, Anders, Daniel, Bendik, Mailiss og Mette TIMEBESTILLING: TLF 76 94 15 51 • POST@ORIS-NARVIK.NO VI HOLDER ÅPENT HELE SOMMEREN!

13


redaksjonen

Magasin narvik SOMMER 2018 Det er vi som står bak årets utgave. Vi håper du får en god leseopplevelse, blir underholdt, inspirert og informert om alt du kan se og oppleve i magiske sommernarvik!

Rune Dahl Journalist / fotograf Byråleder FremoverLab Tlf 91155445 runeda@fremover.no

Terese Larsåsen Strategisk medierådgiver Tlf 48247516 teresela@fremover.no

Fotogr a fer :

Rune Dahl, Kjetil Janson, Eric Mulder, Jon Framnes, Narvikfjellet, Stein- Evert Pettersen, Kristoffer Klem Bergersen, Polar Park, Narvik Golfklubb, Harald Harnang.

Atle Kristensen Medierådgiver Tlf 90138223 atlekr@fremover.no

A nnonser :

Tove Kirkefjord Medierådgiver Tlf 48190474 toveki@fremover.no

Tonje Sollie Salgssjef Tlf 99696020 tonjeso@fremover.no

Pa pir :

Atle Kristensen, Terese Larsåsen, Tove Kirkefjord, Tonje Sollie og Rune Dahl.

Omslag – 250 gram trefri silk Innmat – 90 gram Nova Press

gr a fisk de sign og produks jon:

Amedia Ressurs

www.magasinnarvik.no www.fremoverlab.no

Innhold:

© Rune Dahl - @runedahl

Konta k tinfor m a s jon:

Sk r ibenter :

Rune Dahl, Terese Larsåsen, Harald Harnang Visit Narvik, Narvikfjellet og Midtre Hålogaland Friluftsråd for foto og redaksjonelt bidrag til årets utgave.

Ta k k til :

Magasin Narvik er et frittstående produkt, publisert av FremoverLab. Magasinet gir deg reportasjer om friluftsliv, aktiviteter og annet stoff om Narvikregionen. A n s va r lig r eda k tør :

Dabiel Keskitalo og Pål-Erik Pedersen på Reinnesfjellet i Skjomen. Foto: Rune Dahl Forside:

14 | m a g a s i n n a r v i k

Christian S. Andersen

fremoverlab


r!

enty v e e t s re

ak

ens v r e m m

So

Lørdag 30. juni

Gå i Svartabjørns og Rallarnes fotspor langs den flotte Rallarveien ned til Rombaksbotn Svarta Bjørn-marsjen går på rallarnes gamle anleggsveier og er en hyllest til kokkene som jobbet sammen med rallarne under byggingen av Ofotbanen. Svarta Bjørn-marsjen ender opp i Folkefest i Rombaksbotn, et trivelig kulturarrangement med yrende folkeliv og flotte opplevelser for hele familien.

Katteratpakken (6 km)

Bjørnfjellpakken (16 km)

Rombakspakken

Tog, marsj, båt og buss. Inkluderer: Tog til Katterat, marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik. (Begrenset antall plasser)

Buss, marsj, båt og buss. Inkluderer: Buss til Bjørnfjell, marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik.

Marsj, båt og buss. For deg med egen transport til startsted. Inkluderer: Marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik.

Pris: Voksen kr 620,Barn kr 190,-

Pris: Voksen kr 620,Barn kr 190,-

Pris: Voksen kr 560,Barn kr 150,-

Rabatt ved bruk av medlemskort OMTBBL. Besøk oss og kjøp billetter på www.rombaksbotn.no eller på facebook.com/rombaksbotn.

OFFENTLIGE

ARRANGØRER

JERNBANENS MUSIKKORPS

15


INNHOLD Spektakulære sykkelopplevelser 22-31 Aktiviteter i Narvikfjellet 36-37 The 38-39 Rumble i vinden 42-45 TiKajakk på 48-49 topp los 52-61 NaturEt aktivt sentrum 62-63 Våre beste sommertips 70-73 På rideleir SKjomen 76-79 iRimelig 90-95 i Narvikgøy

f o t o RUNE DAHL

16 | m a g a s i n n a r v i k


Ditt neste

ARRANGEMENT Quality Hotel Grand Royal er ett av Nord-Norges største kurs- og konferansehotell. Våre nyrenoverte møterom kombinert med gode matopplevelser setter rammene. Våre dyktige medarbeidere står alltid på for å finne gode løsninger for akkurat ditt arrangement. Vi legger gjerne tilrette for opplevelser utenfor hotellet i kombinasjon med konferansen. Ta kontakt så kan vi sammen se på mulighetene og skreddersy ditt neste arrangement.

Søk oss på sosiale medier!

Kongensgate 64 | NO-8514 Narvik +47 76 97 70 00 | q.royal@choice.no choice.no

Kongensgate 64 | T. 76 97 70 00 | q.royal@choise.no | choise.no

QUALITY HOTEL GRAND ROYAL 17


SpektakulĂŚr

sommerskikjøring

18 | m a g a s i n n a r v i k


S OMMER S KIKJØRING foto Kjetil Janson

Kjetil Janson er en ivrig skikjører både vinter og sommer. Og alltid har han med seg kameraet sitt. Når skisesongen er over for de aller fleste av oss, da setter Janson seg i bilen og kjører sørover mot Skjomfjellmassivet. Her har han hatt fine turer på ski til langt ut i juni. Bildet her er tatt sent i mai i fjor og tatt i Sør-Skjomen. – Preben Bussoli, Markus Pleym og jeg startet kl 03.00 på natta for å få sol i «renna» når vi skulle kjøre ned. Renna heter Per Aksel-renna og ligger rett nord for mer kjente Gangnesaksla. Det er en spektakulær ferd mellom bratte fjell ned til sjøen, forteller Janson.

19


FOTO : RUNE DAHL

Svarta Bjørn-marsjen og Folkefest i Rombaksbotn:

Årets vakreste turmarsj Svarta Bjørn-marsjen går langs Ofotbanens gamle anleggsveier og er ansett som en av Norges vakreste turmarsjer. Kontrastene er store, og i spektakulære omgivelser finner du historiske kulturminner samtidig som verdens mest moderne tog ruller på jernbanen like ved. Årets dato er 30. juni. Målområdet er i vakre og frodige Rombaksbotn, og her arrangeres en folkefest med grilling, musikk, leker for barn, verdensmesterskap i malmklumpstøting og andre aktiviteter. Ta med hele familien og alle dine venner og bli med på en unik og opplevelsesrik reise. Svarta Bjørn-marsjen og Folkefest i Rombaksbotn 20 | m a g a s i n n a r v i k

finner sted i det storslåtte landskapet langs Rallarveien! Barnefamilier, friluftsfolk og turentusiaster i alle aldre elsker den unike turmarsjen som slynger seg under bratte fjell, langs ville fossefall og i vakre skoger før målgang i Rombaksbotn. Underveis har Jernbanens Musikkorps laget egen kafe med musikk, aktiviteter, toalett og salg av mat

og drikke. Fra Rombaksbotn gjenstår en koselig båttur på Rombaksfjorden til Sildvik og påfølgende busstransport tilbake til Narvik. Alt dette i løpet av én dag! Svarta Bjørn-marsjen er en hyllest til en ung kvinne som jobbet som kokke for rallarene under byggingen av Ofotbanen, verdens første arktiske jernbaneanlegg. Mytene rundt henne er mange, og i dag er "Svarta Bjørn" et kjent symbol for det fantastiske området og tradisjonene rundt Ofotbanen. Som deltaker på Svarta Bjørn-marsjen kan du velge mellom to ulike løyper: - 6 km fra Katterat til Rombaksbotn (med togtransport til startsted)

- 14 km fra Tollstasjon v/ Riksgrensen til Rombaksbotn (med busstransport til startsted). Denne ruten er «Norge på tvers» Svarta Bjørn-marsjen ender opp i et hyggelig og tradisjonsrikt kulturarrangement: Folkefest i Rombaksbotn. Her blir det underholdning, leker og aktiviteter samt servering for store og små.


nyhet! gratinerte baguetter! nyhet! is- og lunsjbar

Vi utvider og åpner Is og lunsjbar I våre nabolokaler vil vi i løpet av juni måned åpne is- og lunsjbar hvor vi vil servere enkle lunsjretter som gratinerte velsmakende baguetter.. Det nyoppussete lokalet inneholder barnekrok og 50 nye sitteplasser som også kan brukes av våre gatekjøkkengjester. Velkommen!

Bjerkvik / Telefon 76 95 23 00

VI HJELPER DEG MED Å LYKKES Er du allerede etablert i Narvikregionen eller har en plan om å starte egen bedrift? Har du eller din bedrift en sprek idé, noen hårete mål - eller planlegger noe nytt? Utviklingsprogrammet til Futurum ønsker å hjelpe de gode prosjektene med verdifull kompetanse og økonomisk støtte. • Futurum hjelper gründere med å nå sine mål, sier Ann-Hege Lund og Hanne Winther i Futurum. – Målet er å skape verdier i regionen, og da kan vi bidra med etablererhjelp og utviklingsmidler. • Det er i utgangspunktet ingen begrensninger i hvilken bransje søkere kan tilhøre. Reiseliv, matproduksjon, teknologi, eller annen relevant industri kan nyte godt av våre støtteordninger. • Så til alle gründere og bedrifter i Narvikregionen; Kom til oss med din idé eller tanker, så skal vi sammen gjøre dem til virkelighet, sier Terje Steinsund og Kjetil Strokkenes.

Har du idéen – har vi midlene!

Telefon 76 96 73 00 – www.futurum.no Sentrumsgården, Kongens gt 51, Narvik

21


Sykling i Narvikregionen:

Vi garanterer tidenes sykkelopplevelser 22 | m a g a s i n n a r v i k


S Y KLING t e k s t / FOTO r u n e d a h l

Den heisbaserte, adrenalinfylte syklingen i Narvik finner du i byens to skisentre, Narvikfjellet og Ankenes Alpinanlegg. Her finner du håndbygde sykkeltraseer for de litt mere viderekommende. Østover fra byen mot Sverige finner

I n s ta g r a m : @ r u n e d a h l

du fantastisk stisykling. Syklingen foregår på snaufjellet, og det er lange, episke utforkjøringer som gjelder. Og sør-vestover finner du sykkelperlene Skjomen, Verdenssvaet og Skarbergflåget. Her kan du legge sporet hvor du vil i et gedi-

gent lekeland av svaberg. En opplevelse helt utenom det vanlige. På de neste sidene får du tipsene for tidenes sykkelopplevelser i Narvikregionen.

23


Flott stisykling på Ankenes Gjennom en enorm dugnadsjobb har Ankenes Stisykkel­laug opparbeidet en flott sykkelbar trasé fra toppen av andreheisen og helt ned ­til Villa Utsikten. t e k s t / FOTO r u n e d a h l

perfekt til terreng –og stisykling. Hellingen i terrenget gjør at vi kan tilpasse sykkelstier til alle ferdighetsnivåer. Området er perfekt for familievennlige sykkelstier, forteller dugnadsgeneral og initiativtaker Per Bakkejord. Det var for tre år siden at Bakkejord begynte å leke med tanken om å få bygget en sykkelbar trasè fra toppen av andreheisen og ned til Villa Utsikten. - Det hele begynte egentlig med at jeg bygget en dosert sving oppe på fjellet. Det gikk overraskende lett – så da begynte jeg

- A nk ene sfjelle t er egentlig

24 | m a g a s i n n a r v i k

å tenke litt større. Jeg så på mulighetene for en ny løype som var sykkelbar fra toppen og helt ned. Alexander Lie ville være med, og vi begynte jobben med å finne en egnet trasé, en løype hvor man kunne få både flyt og morro på sykkelen. I hele fjor jobbet dugnadsgjengen med løypen, og i fjor høst kunne man sykle traseen i sin fulle lengde. - Det er fortsatt en god del som må gjøres, men den er helt klart sykkelbar. Den passer for både nybegynnere og den gjennomsnittlige syklist, forteller han. I fremtidsplanene til Bakkejord og Lie

ligger heisbasert sykling. Da vil det lille anlegget utmerke seg i Nord-Norge. - Vi har utrolig lyst på sykkelheis i den eksisterende skiheisen. Det er ikke en enorm kostnad og absolutt gjennomførbart hvis vi er heldige i søknadsprosessen mot næringslivet. På sikt vil det være inntjeningsmuligheter med syklingen, det er bare å se mot sykkeldestinasjoner som Åre og Trysil. Ankenes har et stort potensiale og vi har på gang et godt sykkelmiljø i anlegget. Jeg tror vi får dette til, sier Bakkejord optimistisk.


Tilbyr guidede sykkelturer og stisykkelkurs Wild North Adventures vil også i år tilby guidete sykkelturer i Narvikregionen.

Sykkelguide Daniel Larsson. Foto: Eric Mulder

tekst rune dahl

- Vi tilbyr guidet sykling til en rekke områder i Narvikregionen. Dette inkluderer Skjomen, Efjord, områdene rundt Riksgränsen og selvfølgelig også i Narvikfjellet, forteller Daniel Larsson. Daniel driver Wild North Adventures med base i Narvik og Riksgränsen. Firmaet tilbyr fotturer med fokus på toppturer. I tillegg guidete sykkelturer, stisykkelkurs og utleie av sykkel og SUP. - Stisykkelkurset er for deg som har syklet litt på enkle sti -og grusveier tidligere, men som ønsker å bli tryggere og raskere på sykkelen. Vi skal sykle på stier i hele Narvikregionen, og vi kan garantere mye morro og mestringsfølelse sammen med andre syklister, forteller Daniel Larsson.

I løpet av sommeren arrangerer Daniel også en eksklusiv sykkelhelg som inkluderer guidete sykelturer, båt -og sykkeltransfer og overnatting på Narvik Mountain Lodge. Se mere på www.wildnorthadventures.no

Daniels tre beste sykkeltips: 1. Ankenesfjellet. 4 kilome­ ter med flytsti fra toppen og ned. 2. Bruk en hel dag i Tysfjord og Efjord. Besøk Skarberg­ flåget, Verdenssvaet og Skarstad. 3. Test ut Røde Orm i Narvikfjellet. Forøvrig er hele fjellet i en spennende utvikling. 25


Sondre Dahl nyter utsikten fra toppen av Skarbergflåget. Foto: Rune Dahl

Skarbergflåget:

Variert sykling med fantastisk utsikt Sk a r bergfl åge t er en flot t sykkeltur på rundt 2-3 timers varighet. Sykling på granittfjell og hardpakka singletrack. Turen starter ved fergeleiet på Skarberget. Du følger grusveien oppover til høyeste punkt før du tar av til høyre og følger granittfjellet oppover til toppen. Det er en fantastisk utsikt hele veien. Siste og morsomste del nedover til fergeleiet er hardpakket jord-singletrack. En perfekt avslutning på turen er grilling i sjøkanten i solnedgangen.

26 | m a g a s i n n a r v i k

Daniel Larsson dundrer nedover hardpakket singletrack fra toppen av Skarbergflåget. Foto: Eric Mulder


V er dens va e t i Efjor den er en morsom, mindre utgave av Reinnesfjellet i Skjomen. Her sykler du under dramatiske fjell med utsikt over Norges peneste fjord. Svaet er en lang sammenhengende granittfjellside som man traverserer seg opp. Utsikten slår pusten av deg. Er du i god form sykler du opp på rett over halvtimen. Underlaget har en struktur som veldig grovt sandpapir, her har du superfeste hele veien. Unngå de mørke feltene, disse kan være glatte – også på godværsdager. Vel oppe har du et lekeområde av dimensjoner. Her kan du også ta deg en velfortjent dukkert i vannet på toppen. Temperaturen er som oftest meget behagelig. NB. Verdenssvaet må kun sykles under tørre forhold.

Verdenssvaet i Efjord er en lekeplass av dimensjoner. Granittfjell, oppvarmede vannpytter og kulisser uten sidestykke. Foto: Rune Dahl

Verdenssvaet i Efjord:

sykling under dramatiske fjell

27


FOTO r u n e d a h l

Skjomen:

Svabergsnirvanaet ReinNesfjellet

Kjør E6 sørov er fra Narvik mot Skjomen. Ta av til venstre rett før Skjombrua og følg veien innover. Området rundt Narvik Golfklubb kan være et fint sted å sette igjen bilen om man har intensjon om å shuttle. Fortsett innover Skjomdalveien. I enden av dalen gjør veien en skarp høyresving, og du begynner stigningen opp fjellsiden i Sørdalen. Veien traverserer bratt oppover. På toppen av stigningen får du en 28 | m a g a s i n n a r v i k

parkeringsplass på høyre side. Her parkerer du bilen og setter kursen oppover og innover svaene mot Reinnesfjellet. Herfra og inn er det stort sett bare svaberg, så noen ytterligere beskrivelse av turen er ikke nødvendig. Turen blir til mens du sykler. De siste kilometerne mot toppen av Reinnesfjellet er det greit å holde til høyre, da det på ett punkt går en blindvei ut på et høyt svaberg. Fra Reinnesfjellet begynner en utforkjøring av

Dette er like mye en naturopplevelse som en sykkeltur. Svaene inne i Skjomdalen har tatt pusten fra mange, og dette er definitivt et sted du bør oppsøke hvis du vil oppleve noe utenom det vanlige. Turen kan shuttles med bil for å spare krefter.

de sjeldne. Denne anbefales kun for ryttere med erfaring fra bratt sykling, og god sykkel-beherskelse. Gjør nøye vurderinger av forhold og egne ferdigheter før du setter utfor. Det bratteste partiet varer et par hundre meter før det flater ut mot spissen av Reinneset. Her kobler du deg inn på en sti som leder helt ned til veien. Når du kommer ut på veien, ta til høyre mot Skjomdalen og bilen.

Har noen ekstremt bratte partier på svaberg som må unngås ved glatt føre og mye regn. Bør KUN kjøres i perioder uten nedbør. Lengde: Ca. 20 kilometer. Høydeforskjell: Ca. 680 meter. Startpunkt: Parkerings­ plass ved anleggsvei innerst i Skjomdalen.


Utforløypa i Narvik er kjent langt ut over byens grenser. Foto: Rune Dahl

Røde orm

- Sykkelglede i Narvikfjellet

N a rv ik fjelle t er midt i en stor, positiv utbyggingsprosess som inkluderer bedre kapasitet, ny gondolheis, bygging av hytter, nytt sentralområde for fjellet, pluss en rekke planer for bedre sykkeltraseer. Denne sesongen skal blant annet nye og eksisterende tur -og sykkelstier i fjellet skiltes skikkelig. I en årrekke har Narvik hatt en legendarisk, illsvart utforløype beregnet for de aller mest fryktløse av syklistene. For noen år siden begynte ildsjel Michael af Ekenstam med planene om å bygge et enklere alternativ. Det resulterte i løypen Røde Orm. – Etter å ha gått på kryss og tvers i fjellet, fant jeg en egnet trasé, der god kurvteknikk blir premiert fremfor slaglengde på demperne. Ambisjonen var å konstruere en løype med vanskelighetsgrad et sted mellom rød og blå. Det har jeg og dugnadsgjengen lyktes greit med, forteller løypedesigner Micke. NB: Nedre del av Røde Orm vil i sesongen 2018 være delvis stengt grunnet anleggsarbeider i fjellet. Det foreligger også en rekke spennende planer om etablering av flere nye tur -og sykkeltraseer i regi av Narvikfjellet. Barn, nybegynnere og familier vil stå mer i fokus fremover, og målet er å etablere et sykkeltilbud som alle disse segmentene kan benytte. Utleie av sykkelutstyr og mildere traseer er en del av disse planene.

Stjernefotograf Mattias Fredriksson fotografer en syklist på vei ned Røde Orm i Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl 29


Bjørnfjell – Rombaksbotn:

Den spektakulære Rallarveien Langs Ofotbanen mellom Narvik og grensen mot Sverige går den spektakulære Rallarveien, en 12 kilometer gammel anleggsvei som egner seg både for fotturister og syklister. tekst rune dahl

stasjon. Hit kan du komme med bil, via merket avkjøring fra E10. Rallarveien ble bygget på slutten av 1800-tallet i forbindelse med bygginga av Ofotbanen mellom Kiruna og Narvik 1883 1903. Rallarveien er i god stand og godt egnet for turer både til fots eller med sykkel. I 1997 ble Rallarveien kåret til Norges beste friluftsområde. Turen fra Bjørnfjell stasjon går i et åpent fjell-landskap vestover gjennom Bjørnfjell hyttefelt og nedover mot Nordalsbrua og Fagerlia. Landskapet er spektakulært og vilt. Den gamle rallarveien smyger seg gjennom terrenget på en måte som en sjelden ser med nyere veier i dag, mange steder kan en betrakte stor ingeniørkunst på nært hold. T ur en s ta rter på B jør nfjell

30 | m a g a s i n n a r v i k

Veien er grei å sykle på, ettersom den opprinnelig var dimensjonert for hest og kjerre. Men enkelte steder er veien bare en smal hylle skåret ut i bergveggen med stupbratte, hundretalls meter dype skrenter nedenfor, og som derfor krever at man ikke vingler mye med sykkelstyret. Sykle ned i vakre og frodige Rombaksbotn for å nyte sola på gressmattene nede ved sjøen hvor det ikke er vanskelig å finne teltplass, og bad gjerne i Rombakselva på veien. Hele veien fra Bjørnfjell og ned til Rombaksbotn er det stort sett bare nedoverbakke og utgjør en dagstur. Vel nede har man to valg. Båtskyss ut til Narvik (må bestilles) eller å sykle opp igjen til Bjørnfjell stasjon.

Sykkelturen fra Bjørnfjell stasjon og ned til Rombaksbotn går i et spektakulært landskap. Vel nede i botn har du to valg, enten å sykle opp igjen ELLER du kan gjøre som disse, bestille båt og bli fraktet sjøveien ut til Narvik. Foto: Eric Mulder


Fantastiske Kärkevagge Vil du sykle på en flott flytsti i et fantastisk månelandsskap så er turen til Trollsjön i Kärkevagge turen for deg. FOTO r u n e d a h l

Kjør for bi innkjør ingen til Vassijaure når du kommer fra Narvik. Sykkelturen starter nede ved en liten parkering på høyre siden av E10 hvor det står et skilt merket M. Parker her og du ser et skilt som viser hvor Rallarveien går. Følg skiltet opp og over jernbanelinja og videre oppover og følg stien til høyre. Du kom-

mer etter noen minutter bort til krysset hvor du ser skiltet til Trollsjön. Det første partiet er veldig steinete og teknisk så det blir mye skyving av sykkelen oppover. Men når du kommer over kneika er det fin hardpakket singletrack innover. Det som er spesielt med Kärkevagge er de store steinene som ligger

overalt i alle fasonger etter siste istid. Et fantastisk skue utover dalen. Siste delen opp til Trollsjön er det teknisk sykling oppover med litt skyving. Vel oppe kan du skue utover Sveriges klareste innsjø som er 34 meter dyp og hvor du på en solrik dag kan se helt til bunnen.

Sondre Dahl på vei innover Abisko-elven. Fantastisk natur i hele Abisko nasjonalpark.

Abiskodalen:

Flott sykling på Kungsleden

t e k s t / FOTO r u n e d a h l

turiststasjon og Abiskojaure-stugan er en flott sti for alle med litt erfaring på stisykkel. Her kan du forvente deg småkupert sykling i variert terreng og du får kongetrening i å mestre den noble art av kloppesykling. For her sykler du på klopper i all verdens

T ur en mellom A bisko

forskjellige utgaver. Mellom kloppene sykler du på en hardpakket jord/sandsti hvor du selv bestemmer farten utfra din kondisjon. Partiet fra Abisko til Abiskojaurehyttene er første del av den berømte Kungsleden som går helt ned til Hemavan og er på tilsammen 460 km.

En fantastisk natur i Abisko Nasjonalpark. Fra Narvik tar det én time å kjøre opp til Abisko Turiststasjon. Parker ved stasjonen, sykle over E10 og til høyre på grusveien og bort til portalen som angir starten på Kungsleden. 31


ANNONSE

32 | m a g a s i n n a r v i k


MiNensemblet:

Skaper store musikkopplevelser Vi som bor i Narvik er så heldige å ha noen av landets fremste kammer­musikere på egen dørstokk. MiNensemblets musikere gir oss til stadighet fremragende musikalske opplevelser. Som oftest i Nord-Norge, men også i det store utland. t e k s t OG FOTO r u n e d a h l

Til hø s ten sk a l musikerne ta oss med til 1920-tallets heteste klubbscener hvor stikkordene er musikk fra kjente musikaler som Burlesque, Moulin Rouge og Chicago. Cabareten har det fengende navnet Club Diva, og er et stort samarbeidsprosjekt mellom Musikk i Nordland og Norges Korforbund. - Kordamer fra hele regionen vår stiller opp. Det samme gjør profesjonelle dansere og musikere. Det hele er ledet av den fantastiske solisten og «nattklubbeieren» England Brooks, forteller markedsfører Tonje Thune ved Musikk i Nordland. Thune lover et storslått show herlig innpakket i stemningsfull scenografi og fartsfull dans. Forstillingen er planlagt vist på 11 forskjellige steder i Nordland. MiNensemblet er en del av Landsdelsmusiker-ordningen i Nord-Norge, delvis finansiert som et spleiselag av Kulturdepartementet, Nordland fylkeskommune og Narvik kommune. Siden oppstarten i 1992 har MiN produsert konsertopplevelser av høy kvalitet, og sørget for at disse har nådd ut til alle kriker og kroker av vårt langstrakte fylke. - Målet vårt er å skape store

musikkopplevelser på små steder. MiN skal være en av bærebjelkene for kulturlivet i regionen, forteller Thune. MiNensemblet er en av de fremste kammermusikkgruppene her til lands. Ikke bare holder ensemblet svært høyt kunstnerisk nivå, men sammensetningen av individuelt sterke strykere, blåsere og klaver byr på en besetningsallsidighet få andre grupper kan matche. Et typisk konsertår for MiNensemblet kan dermed dekke hele spekteret fra barokkog tidligmusikk til samtidsmusikk og jazz. En klassisk kammermusikkgruoppe er kanskje ikke det folk flest forbinder med fest og moro. Men gjengen i Narvik visker bort det litt alvorsstemte ved klassiske konserter. - Det er rett og slett en morsom og variert gjeng som jobber her, sier Tonje Thune smilende. Det har MiNemsemblet gang på gang bevist ved å sette opp forestillinger som New Classical Kids On The Block og Made in China.

I New Classical Kids smeltet de ungpikehjerter over hele Nordland med sitt flammespekkede konsertshow. Rett og slett glimrende klassisk musikk i moderne innpakning. Turneen ble avsluttet med en fantastisk konsert under Vinterfestuka – i byen hvor det hele startet. Og i Made in China har verden fått se babypandaer, dansende husholdningsutstyr og 30 håndsydde dukker på scenen i New York. Her spiller musikere fra MiNensemblet sammen med det prisbelønte teaterkompaniet Wakka Wakka. Resultatet ble syv (!) uker med utsolgte hus på off-Broadway. Og i juni får Oslo og Prosgrunn besøk av forestillingen. Ikke akkurat det vi forbinder med en klassisk konsert. - Vi er en sprek og ung gjeng som gjerne deltar på andre produksjoner. Og vi har et stort engasjement for å delta i det lokale musikklivet. Terskelen for å ta kontakt med oss skal ikke være stor, avslutter markedsfører Tonje Thune.

- Målet vårt er å skape store musikkopplevelser på små steder.

Fakta Musikk i Nordland: • Musikk i Nordland har Narvik som vertskaps­ kommune med kontorer og øvingsrom. • Produserer konsert­ opplevelser med egenproduksjoner og i coproduksjon med andre. • Har et eget klassisk ­kammerensemble, MiNensemblet, som er en del av LiNN (Landsdels­ musikerne 1 Nord-Norge). • 16 årsverk, hvorav 11 er musikerstillinger og 5 er administrativt ansatte. • Besetningen er 2 fioliner, bratsj, cello, kontrabass, klaver, fløyte, klarinett, obo, fagott og horn. • Administrasjon: adminis­ trativ leder, 2 produsen­ ter, markedsfører og økonomirådgiver. Følg oss på Facebook: Musikk i Nordland www.minensemblet.no Kongens gate 44 | Narvik 33


ANNONSE

Velkommen til byens fineste spisested 656 moh! Fjellheisrestauranten følger gondolens åpningstider hele sommeren: 1. juni – 31. juli: 10.00-01.00 (midnattssolsesong) 1. august – 19. august: 10.00-22.00 Fjellheisrestauranten - Smakfull mat og god drikke, panoramautsikt over fjord og fjell, urban stillhet, den vakre midnattssolen, og selve utgangspunktet for fine og lett tilgjengelige naturopplevelser for både store om små fjellfolk. Velkommen til Narvikfjellets hjerte 656 moh! På Fjellheisrestauranten finnes noe for enhver smak. Sommermenyen består av smakfulle varmretter og flere søte fristelser, isdisken er fylt opp og drikke ligger på kjøl til de varme sommerdagene. Vår velkjente Linkenvaffel er naturligvis også på menyen. Maten kan nytes ute på balkongen eller inne i den lune Fjellheisrestauranten med panoramautsikt over Ofotfjorden, Narvik by og fjellene rundt. Dere kan selv velge om dere vil ta beina fatt og gå opp til restauranten via Fjellveien, eller om dere vil benytte gondolbanen som transport opp på fjellet. Ønsker du å bestille bord, eller har du andre spørsmål? Send en henvendelse til post@narvikfjellet.no eller ring til oss på 905 40 088. Velkommen til Fjellheisrestauranten i Narvikfjellet – en opplevelse du ikke kan gå glipp av!

Sommermeny burger

Fiskeburger 169,- (Salat, tomat, kapersremulade, syltet rødløk) Osteburger 179,- (Ost, salat, chipotledressing, tomat, syltet rødløk og sylteagurk) 656burger 185,- (Salat, tomat, nachos, salsa, guacamole, jalapenos) Kyllingburger 178,- (Salat, tomat, cæsardressing, salsa, guacamole, sylteagurk) Tilvalg burger: Fritertepoteter 29,- / Friterte løkringer 29,- / Bacon 29,S teinovsba k t Piz z a

Margarita 175,- Skogenskonge 199,- Taco 185,- Spekeskinke 209,- Kylling og Bacon 190,- A nne t godt

Nachos Chips og dip Cæsarsalat Linken salat Shortribb Fish&Chips Linkenvaffel Varm eplekake

159,- (Ost, tacokjøttdeig, jalapenos, nachos, salsa, rømme, guacamole) 99,- (Chrispy nachochips, salsa, rømme, guacamole) 198,- (Romano, marinert kyllingbryst, bacon, Parmigiano,krutonger, syltet rødløk, cæsardr.) 149,- (Romano, Ruccola, Isberg, tomat, rødløk, sylteagurk, dressing, krutonger) 249,- (Bibringe av okse, Romanosalat, rødløk, BBQ saus, Coleslaw, friterte poteter) 149,- (Friterte fiskestykker, Kapersremulade, sitron, friterte poteter) 69,- (med valgfritt tilbehør ) 74,- (med is og jordbærculis)

Til fjellba rn a

Skinkepizza Mininachos Pølsebiter Barneburger

Skistuaveien 7, Narvik 34 | m a g a s i n n a r v i k

(Tomatsaus, ost, tomat, ruccola, Parmigiano, basilikumolje) (Tomatsaus, ost, rødløk, spicy elgspekepølse, basilikumolje) (Tomatsaus, ost, tacokjøttdeig, jalapenos, nachos, salsa, rømme, guacamole) (Tomatsaus, ost, Tind spekeskinke, ruccola, Parmigiano,vinagrette) (Tomatsaus, ost, marinert kylling, bacon, sylta rødløk, ruccola, vinagrette)

159,- (Tomatsaus, ost, skinke) 99,- (Tacokjøttdeig, nachos, ost, rømme, salsa) 99,- (Friterte pølsebiter og friterte poteter) 129,- (Salat, dressing og friterte poteter)

905 40 088

@ post@narvikfjellet.no

www.narvikfjellet.no

Narvikfjellet


Familietilbud på Fjellheisrestauranten! K l a r for lun s j eller middag med by en s be s te u tsik t ?

Vi gir alle barn under 7 år en gratis valgfri rett fra barnemenyen mot at en eller begge foreldre/ foresatt kjøper en rett på menyen til normal pris. Familiens ungdommer (fra fylte 7 til 17 år) får 25 % rabatt på en valgfri rett. Tilbudet gjelder hele sommersesongen fra 1. juni til 19. august. Drikke kommer i tillegg.

Velkommen til en fin matopplevelse 656 moh!

35


ANNONSE

’’

Opplevelser i Narvikfjellet du ikke kan gå glipp av!

Aktivitetskal 1. juni - 19. august:

Lørdag 23. juni:

Fredag 17. august:

Sommerse song i N a rv ik fjelle t

Sa nk th a n s - feir ing i N a rv ik fjelle t

P op Up- R e s taur a nt på

Gondolbanen og Fjellheisrestauranten er i drift daglig fra 1. juni til 19. august, med følgende åpningstider: 1. juni – 31. juli: 10.00-01.00 (midnattssolsesong) 1. - 19. august: 10.00-22.00 Pris gondol voksen kr 200 t/r Pris gondol ungdom kr 150 t/r Pris gondol familie kr 600 t/r (2 + 3 pers) Pris gondol voksen en vei kr 170 Pris gondol ungdom en vei kr 100 Pris gondol familie en vei kr 500 (2 + 3 pers)

Tradisjon tro fyrer vi opp bålpannene, serverer smakfull mat fra grillen og byr på god stemning 656 moh havet under den årlige Sankthansfeiringen i Narvikfjellet. Isdisken er fylt opp, og kald drikke ligger på kjøl. Dette er en fantastisk mulighet til å oppleve Narvik, Narvikfjellet og de fantastiske omgivelsene rundt byen fra høyden med midnattssola som bakteppe. Gondolbilletten er rabattert til kr 100 pr person (gjelder både ungdom og voksen), og barn under 7 år tar heisen gratis som normalt.

36 | m a g a s i n n a r v i k

Fjellheisr e s taur a nten

I anledning avviklingen av den gamle gondolbanen og startskuddet for byggingen av den nye heisen, inviterer vi til en eksklusiv restaurantopplevelse på Fjellheisrestauranten fredag 17. august.


lender sommer Lørdag 18. august:

Søndag 19. august:

Mandag 20. august: Demonteringen

Gondolfe s t i N a rv ik fjelle t

Sommer-se songen s sis te å pning sdag

av den gamle gondolbanen er i gang

Narvikfjellet inviterer små og store til Gondolfest i Narvikfjellet lørdag 18. august! Sammen skal vi markere at vår gode gamle gondolbane snart er historie, og at en ny moderne, effektiv og driftsstabil heis er under oppføring og klar til bruk ved årsskiftet 18/19. Save the date, ta den gamle gondolen en siste gang før den demonteres, og bli med på feiringen! Barnas Gondolfest fra kl. 13.00 Utekonsert ved Øvre Fjellheisstasjon fra kl. 20.00. Mer informasjon om festen kommer fortløpende på Narvikfjellet.no.

Siste mulighet for heisbasert transport opp til Fjellheisrestauranten 656 moh denne sommeren. Kanskje det også frister med en siste tur i dagens gondolbane før den demonteres?

Nå starter arbeidet med demonteringen av den gamle heisen, og etableringen av fundamenter og master til den nye heisen kan fortsette. Narvikfjellet vil i perioden 20. august til skisesongen starter i november også gjøre nødvendige utbedringer på Fjellheisrestauranten og i Narvikhytta for å kunne møte den økende trafikken en ny heis automatisk vil medføre. Vi går inn i arbeidsmodus, og ses igjen til en ny skisesong i november 2018!

Skistuaveien 7, Narvik

905 40 088

@ post@narvikfjellet.no

www.narvikfjellet.no

Narvikfjellet 37


TRIATHLON

Lagbilde fra en tidligere utgave av The Rombak Rumble.

t e k s t r u n e d a h l f o t o RUNE DAHL / PRIVAT

The Rumble:

Triathlonkonkurranse i røft terreng 38 | m a g a s i n n a r v i k

Jon Framnes hjertebarn, triathlonkonkurransen the Rumble, har i år fått en større ansiktsløfting. Sommerens utgave blir en sentrumsnær variant med svømming, sykling og fjell-løping. Men det betyr ikke at vanskelighets-graden har gått ned.


Et sensommerbilde fra toppen av Jieknanjunni (1419). Dette er turens høyeste punkt, og det er fra dette punkt smertene begynner.

Jon Framnes er både arrangør og tidligere sammenlagtvinner av The Rombak Rumble.

Her er årets etapper. På kartet er svømminga markert med blått, sykkel med gult og løpingen med rødt.

– Det skal være overkommelig for de aller fleste å gjennomføre disiplinene, men man skal etterpå kjenne det godt på kroppen at man har vært med på skøyen, sier deltaker og arrangør Jon Framnes. The Rumble startet i utgangspunktet med navnet The Rombak Rumble. Da gikk det meste av konkurransen i området rundt Rombaksbotn og fjellene rundt. Fra i år prøver Framnes seg med en fullstendig ny løypetrasee med start i Framneslia og målgang ved Narvik Mountain Lodge. Det høres overkommelig ut, men vi kan garantere at det å gjennomføre er godt nok i seg selv. Mellom start og målgang ligger det en svømme-etappe, en lang sykkeletappe og en hard fjell-løpe-konkurranse. – Vi har tonet ned konkurranseaspektet. I the Rumble er alle vinnere. Bare

det å gjennomføre disiplinene er godt nok i seg selv, sier arrangør og tidligere sammenlagtvinner Jon Framnes. the Rumble starter med en to kilometer lang svømmeetappe fra Framneslia til Vassvik. Her hiver deltakerne seg på sykkelen og følger E6 inn Rombaksfjorden til Sildvik, over eiet til Beisfjord og veien tilbake til Narvik Mountain Lodge. Løpeetappen starter herfra - følger Beisfjordsiden av Fagernesfjellet, over Tøttakråa og opp Jieknanjunni. Herfra følges høydedraget ( 1419) og ned til Forsnesvann og stien tilbake til byen igjen. Arrangementsdato er lørdag 25. august. the Rumble 2018 gjennomføres i to klasser: Individuelt eller for lag. Se mere info på Facebooksiden The Rombak rumble.

39


f o t o RUNE DAHL

Fine og enkle turer med Narvikfjellet som utgangspunkt

1

Narvikfjellets nærhet til bykjernen gjør turområdet lett tilgjengelig for både turister og lokalbefolkning. Fjellet brukes som treningsarena, idrettsanlegg og turområde, og blir benyttet av mennesker i alle aldre til alle årstider.

Opp Fjellveien, via Øvre Fjellheisstasjon, til Linken, forbi Andretoppen med Tredjetoppen (1272 m.o.h) som endestasjon

2

Den mest kjente vandringsruten i Narvikfjellet er Fjell­ veien til Øvre fjellheisstasjon 656 moh. Dette er en tur som passer både for små og store, da den følger en godt utarbeidet grusvei fast underlag og jevn stigning. Turen opp til Øvre Fjellheisstasjon og Fjelheisrestauranten tar om lag 45-60 minutter med normalt temp, avhengig om man har med barn og hvilken fysisk form man er i. Videre fra Øvre Fjellheisstasjon kan du vandre langs en godt merket sti til Linken 1006 moh. Herfra har du panorama­ utsikt over Narvik by, Ofotfjorden og fjellmassivene rund Narvik. Dersom du er av den spreke typen anbefaler vi å fortsette turen til varden ved Tredjetoppen 1272 moh. Herfra får du virkelig valuta for pengene, og på en fin dag kan du se helt inn til Sverige og helt ut til Lofoten. Turen opp til Tredjetoppen tar om lag 3 timer fra startpunktet nederst i Fjellveien. Tips til deg som vil ta en liten snarvei; ta gondolbanen til Øvre Fjellheisstasjon for en noe «let­ tere» tur. God tur! Vanskelighetsgrad: Enkel tur for fjellfolk i alle aldre (middels tur fra Linken til Tredjetoppen).

40 | m a g a s i n n a r v i k

Til Funnhytta, gjennom Tøttadalen via Førstevannet og Pumpvannet

3

Funnhytta er et populært dagsturmål for fjellfolk i alle aldre. Turistforeningshytta ligger lett tilgjengelig kun 3,1 kilometer fra parkeringsplassen ved Taraldsvik Vannverk i utkanten av Narvik sentrum. Turen går langs en godt opparbeidet grus­ vei, før den slynger seg videre som en bred sti innover Tøttadalen med noe stigning. På turen kan du nyte utsikten av majeste­ tiske fjell og godt utsyn utover fjorden. Vel fremme ved Funnhytta kan dere ta en god rast med medbrakt mat mens dere fyrer opp i ovnen. Hvis været tillater det er det flott å sitte i solveggen før dere vender nesa tilbake til byen. Turen ta ca 1 time hver vei, og legg gjerne inn litt ekstra tid for utsiktspauser og avslapping ved hytta.

Vanskelighetsgrad: Enkel tur for fjellfolk i alle aldre.

Til Rombakstøtta (Tøttatoppen) via Tøttadalen

Den blir ofte beskrevet som Ofotens Mat­ terhorn og har stor tiltrekningskraft der den står godt synlig og tilsynelatende ubestigelig med sine 1230 moh. Turen starter ved Taraldsvik Vannverk i utkanten av Narvik sentrum, og slynger seg innover Tøttadalen forbi Førstevannet, opp til Fors­ nesvannet, før dere kommer til Isvannet. Derfra følger dere den godt merkede stien via ura opp til kløfta hvor dere må være forberedt på litt kløyving. Det er imidlertid godt feste for både armer og bein, og det er ingen behov for sikring dersom dere følger den merkede ruta. På toppen er det luftig og en vanvittig 360 graders utsikt venter til den kommer opp på toppen. Dette er en tur for de som søker spenning og som ønsker en fysisk utfordring! Turen opp tar ca 5 timer. Vanskelighetsgrad: Middels til krevende tur for fjellfolk i god fysisk form.


Velkommen til Ofotens mest besøkte spiseplasser i Narvik og Ballangen. Vårt personale er klare for å servere nydelig mat. Velkommen! tghgården a a lfl o K i . tg – 2.e Terrasse – Ballangen

Kjøttvarene er levert av vår lokale leverandør

Tlf: 76 94 29 40 Ballangen Terrasse tlf: 901 99 368

Narvik tlf: 76 94 29 40

Åpningstid alle dager: 13.00 - 23.00 41


42 | m a g a s i n n a r v i k


Eksplosjonsartet utvikling for

kajakkpadling

Stadig flere mosjonister, friluftsentusiaster og aktive idrettsutøvere oppdager kajakkpadling som en morsom, effektiv og frisk aktivitet. Antallet nye kajakker som selges og antallet padlere i Narvikregionen øker raskt fra år til år.

43


KAJAKKPADLING tekst rune dahl foto Stein-Evert Pettersen

U t va lge t og tilbude t er større enn noen gang, og mange av dagens kajakker er svært gode. Nå er det imidlertid ikke alltid kvaliteten på farkosten som er det viktigste for de fleste tur- og mosjonspadlere. - Det er gleden over å være ute, opplevelsen å være i og nær naturen – alene eller sammen med gode venner, forteller Stein-Evert Pettersen, en av de mange lokale som virkelig har fått øynene opp for kajakkpadlingens mange gleder. Kajakken er en farkost som passer alle, enten du er sær individualist eller av mer sosial karakter som trives best i selskap med andre padlere. - Med en riktig tilpasset kajakk har du alle muligheter til å oppleve en helt ny verden, enten du ferdes på Beisfjorden, i fantastiske Efjord eller langt til havs i Lofoten. Den som først har fått

44 | m a g a s i n n a r v i k

øynene opp for hva man kan oppleve fra sjøsiden, blir en hengiven padler resten av livet. Opplevelser og utfordringer står i kø, bare du vet å benytte deg av dem, sier Pettersen. I en kajakk sitter du lavt og beveger deg tilnærmet lydløst. Du kan komme nær inn på dyreliv uten selv å bli oppdaget. Samtidig kan du utforske områder som ikke er tilgjengelige for andre båter. Du kan planlegge turen, slå leir i fantastiske omgivelser og oppleve det mange bare drømmer om og kanskje ser på film eller tv. - Jeg kjøpte min første havkajakk i 2011 og jeg ble umiddelbart solgt. Fra da av har det blitt en rekke fantastiske padleturer i regionen. Efjord er uten tvil mitt favorittområde. Jeg er godt kjent der, det er stille og rolig - og stedet har et flott dyre -og fugleliv, forteller Stein-Evert Pettersen.


Linda Rondestvedt ved Impuls, opplever en voldsom økning i interessen for å padle kajakk. de siste årene, men i fjor tok det seg opp. Kursene blir fullbooket etter 3-4 dager, sier Linda i Impuls helse og livsstilsenter. I løpet av året skal Impuls arrangere flere grunnkurs hvor målet for deltakerne er å få Våttkort. Her lærer de å bruke kajakk, åre, trekk og vest. I tillegg blir deltakerne kjent med enkle sikkerhetsrutiner og øvelser, samt hvordan effektivt manøvrere kajakken. – Grunnkursene er på 16 timer. Dette kurset er for dem som vil bli trygge i vannet, sier Linda. De fleste deltakerne er fra Narvikregionen. Totalt har tett på 400 personer tatt kurs i regi av Impuls helse og livsstilsenter.

– Inter e ssen h a r vært br a

45


Gondolfest lørdag 18. august

Det blir blant annet: • Aktiviteter for barn • Utekonsert • Grillbuffet • Egen «gondolmeny» på Fjellheisrestauranten Mer informasjon om festen kommer fortløpende på Narvikfjellet.no. Save the date – og bli med på et av sommerens høydepunkter i Narvikfjellet! 46 | m a g a s i n n a r v i k

Narvikfjellet inviterer små og store til ­Gondolfest i Narvikfjellet lørdag 18. august! Sammen skal vi markere at vår gode gamle gondolbane snart er historie, og at en ny moderne, effektiv og driftsstabil heis er under oppføring og klar til bruk ved årsskiftet 2018/2019. Save the date, ta den gamle ­gondolen en siste gang før den demonteres, og bli med på feiringen!


A N NO N S E

p r o d u s e r t på o p p d r a g F o r N a r v i k k r i g s m u s e u m

Slaget om Narvik De kriget dag og natt i to måneder uten avløsing i Bjørnfjellområdet, fjellene rundt Ofoten. De bodde i snøhuler, sultet, frøs og med klær og skotøy i full oppløsning. Likevel drev de nordnorske soldatene tyskerne sørøstover fra fjelltopp til fjelltopp og jaget tyskerne ut av Narvik. Narvik var i to måneder sentrum for verdensnyhetene. I tiårene etter krigen var Narvik muligens Norges mest kjente by i utlandet på grunn av dette slaget.

Ved Narvik led Hitler-Tyskland sitt første tilbakeslag i andre verdens-krig. Norske og allierte soldater utførte bragder som er viet stor plass i internasjonal krigslitteratur, men nærmest oversett i Norge. Slaget om Narvik ble utkjempet fra 9. april til 8. juni 1940 og var et frontavsnitt i fjellområdene rundt Narvik og en serie sjøslag i Ofotfjorden. Nazi-Tysklands mål med invasjonen var å sikre forsyningen med jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna og Gällivare som ble skipet ut i Narvik og erobre den norske flyplassen på Bardufoss. Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig ettersom byen ble gjenerobret. Men det

var også en alliert seier som glapp fordi Nord-Norge ble oppgitt uten at de tyske styrkene ble tvunget til kapitulasjon. Narvik-felttoget er det eneste under den tyske invasjonen av Norge hvor norske styrker gjennomførte langvarige vellykkede offensive operasjoner mot tyske styrker.

Spennende og interessant? Da er du hjertelig velkommen til å komme innom oss på Narvik Krigsmuseum for å lære mer. Her forteller vi også om tema som okkupasjonen i nord, slaget ved Litza og brenningen av Finnmark og NordTroms. Museet har også en egen avdeling om krig og konflikt i samtiden.

Åpningstider sommer: Mandag - søndag kl 10.00 - 19.00. Billettpris: Voksen NOK 100,- | Barn NOK 50,- | Grupper på forespørsel Besøksadresse: Kongensgate 39, Narvik Kontaktinformasjon: + 47 76 94 44 26 www.narviksenteret.no | post@narviksenteret.no

47


Julie Dahl nyter flott utsikt fra toppen av Olbogfjellet.

Ti på topp er i vinden De fleste av oss ønsker litt ekstra motivasjon til å være aktive. Ti på Topp hjelper deg, familien og kollegene og er et godt tilrettelagt turtilbud for barn, voksne og eldre hvor målet er å bestige opptil 15 ulike toppturer i Narvikområdet. 48 | m a g a s i n n a r v i k


TI PÅ TOPP t e k s t OG FOTO r u n e d a h l

Som vanlig er utvalget av turmål variert. Målet er å ha noe å tilby for de aller fleste. Selve navnet «Ti på Topp» er litt utvannet, ettersom det i år er både 15 turmål, og turmål som strengt tatt ikke er topper. Via nettstedene til Ti på Topp kan man til en hver tid se hvem som har registrert flest turmål, og ikke minst hvem som har gått lengst i antall kilometer. Man kan delta som bedriftslag, vennelag, familielag eller individuelt. Du kan melde deg på via fanen «Påmelding» på http://narvik.tipåtopp.no . Det er også mulig å gjøre det samme via appen Ti På Topp. Ved påmelding velger du om du ønsker å delta i bedriftsklassen, venne-og familieklassen eller individuell klasse.

ÅRETS TI PÅ TOPP-TURER I NARVIK: KORTE TURER: Gapahuken på Ankenesfjellet Olbogfjellet 100 årsbua Peppertuva 661moh Bjørntoppen ( I Tøttdalen) MODERATE TURER: Varden på Veggfjellet Katteratvannet (Norsk side) Reinveivannet Saltvikryggen Kjølen (Hornet) 464moh Kopparfjellet LANGE TURER: Læigastind Tøttatoppen Tverrdalsfjellet i Skamdalen Rundtinden på Skjomenfjellet Mer info om turene finner du her: http://narvik.tipåtopp.no Premiering? Alle som går 10 ulike turer eller mer får premie. - Barn mellom 0-15 år som går 5 ulike turer får premie. I tillegg trekkes det flotte premier blant alle som oppfyller kriteriene ovenfor. I tillegg premieres de beste bildene både på Instagram og opplasting via Min Side, samt ikke minst den sprekeste bedriften og familien! Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten, men er åpent for alle. Bedriftsidretten er en frivillig organisasjon og en del av norsk idrett.

Saltvikryggen er en av årets Ti på topp-turer. Christina Solberg nyter den formidable utsikten 15.mai i år.

49


ANNONSE

samler seg i Næringslivets Hus

Et spennende næringsmiljø samler seg i Sentrumsgården. I løpet av juni måned finner du Futurum, Innovasjon Norge, Sintef og Nar vikregionen Næringsforening i samme lokale på gateplan i Sentrumsgården. Etterhver t vil du også finne Nar vikgården og flere gründere på samme sted.

– Dette skal være en kraftsamling og møteplass for utviklingsmiljøet i Narvik, forteller Lena Hope i Narvikgården. – Tanken bak satsingen er å gjøre oss mer tilgjengelig. Vi skal være mer synlig og senke terskelen for å besøke oss. Med en beliggenhet på gateplan midt i sentrum, så vises den enkelte bedrift mye bedre, og det er enklere for folk å bare stikke innom oss, sier hun. Disse blir å finne i lokalene:

for regional vekst og utvikling. Forvalter av Utviklingsprogram Narvik og Forvalter av Gründerfond Narvik. Innova s jon Norge

Tilbyr ulike tjenester til privat næringsliv. Hjelper til med bedriftsog samfunnsøkonomisk lønnsom næringsutvikling og fremmer ulike regioners næringsmessige muligheter, via rådgivning, lån, tilskudd, profilering og nettverk.

Fu t urum

Narvik kommunes næringsselskap. Tilrettelegger for eksisterende næringsliv og bidrar til nye etableringer. Pådriver og tilrettelegger

Sintef

Et bredt, flerfaglig forskningsinstitutt med internasjonalt ledende spisskompetanse innenfor

teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. De utfører forskning som FoU-partner for næringsliv og forvaltning og er blant de største instituttene for oppdragsforskning i Europa. N a rv ik r egionen N ær ing sfor ening

Er en interesseorganisasjon for et hundretalls medlemsbedrifter. NRNF arbeider for å hjelpe og ivareta medlemmenes interesser gjennom nettverk og kontakter samt påvirke premissgivere og beslutningstakere.

N a rv ikgå r den

Narvik kommunes eiendomsutviklingsselskap. Hovedoppgaven er å skape ny aktivitet, nye arbeidsplasser og nytt liv med utgangspunkt i eiendommer og bygg. Med spesialt fokus på by- og sentrumsutvikling, legge til rette for logistikk, klargjøre næringsarealer, handel og reiseliv i Narvikregionen. I tillegg har Næringslivets Hus flere kontorer tilgjengelige. – Oppstartsbedrifter og gründere er velkommen til oss ved Næringslivets Hus. Vi ønsker oss et inspirerende og godt gründermiljø, sier Lena Hope.

Narvikgården vil ha innspill på hva nettopp du ønsker inn i Torvhallen midt i sentrum. Her et bilde fra markedet under årets Vinterfestuke. Foto: Rune Dahl

NARVIKGÅRDEN 50 | m a g a s i n n a r v i k

narvikgaarden.no

76 97 72 80


ANNONSE

Hva ønsker du i Torvhallen? Etter at Krigsmuseet flyttet ut, kjøpte Narvik kommune og Narvikgården i fjor sommer de ledige arealene i Torvhallen. At nærmere 1.700 kvadratmeter skal få stå tomt, er ingen aktuell problemstilling. Men hva skal inn? – Dette var jo i sin tid en av de første og flotteste mathallene i hele landet, og det er nærliggende å tenke at vi ønsker å komme tilbake til noe av nettopp dette som var Torvhallens opprinnelse. – Samtidig er det rundt 40 år siden tiden var omme for både tombolaarrangørene, og de blomster-, grønnsaks- og fiskehandlerne som holdt til der den gang da. – Klarer vi å holde fast ved noe av grunntanken samtidig som vi tenker nytt? Noe som står seg både nå i 2018 og under et VM i 2025, og enda lengre frem i tid, spør Lars

Skjønnås i Narvikgården. Skjønnås vet at mange har et forhold til Torvhallen, og at engasjementet er stort fra både ung og gammel. Det viser folkemøtet som ble avholdt nå i mars, hvor rundt 40 stykker møtte opp. På digitale flater er antallet henvendelser enda høyere. – Men vi ønsker mange flere innspill. Spørsmålet er kort og godt hvordan vi kan bruke Torvhallen til å gjenskape møteplassen med stor M. Hva ønsker du av tilbud, og hva savner du? Dette gjelder både i og utenfor Torvhallen, sier Lars Skjønnås. Selv om den offisielle fristen for innspill nå er utgått, er det bare å fortsette å sende oss forslag til post@narvikgaarden.no. Narvikgården arbeider i tiden fremover nå med å få på plass fremtidens bruk av dette praktbygget midt i sentrum av Narvik.

Samler seg på gateplan: Lena Hope fra Narvikgården, Ann Hege Lund fra Futurum, Hilde Normark fra Narvikregionen Næringsforening og Ingrid Bortne fra Innovasjon Norge, skal alle samlokaliseres i Næringslivets Hus på gateplan i Sentrumsgården. Foto: Rune Dahl

51


’’

52 | m a g a s i n n a r v i k

Narvikregionen byr på alt fra fantastiske toppturer til kajakkpadling, seiling, sykling, ridning, orientering og mye mye mer!


ut på tur foto rune dahl

Narvik er vakker, vill og lett tilgjengelig Narvik er bykommunen med et vidt spekter av friluftsmuligheter som få kommuner kan vise maken til. Fr iluf ts tilbude t spenner fra båt, kajakkog kanopadling på fjordene til vandring i strandsonen, på stier langs lakseelver, eller toppturer til et utall av topper over 1000 moh. Her har du 100-talls stier og turmål å velge mellom. I høyfjellet har Narvik og Omegn Turistforening, NOT, ca. 400 km merkete ruter til 10 hytter og buer hvor du kan vandre i ukevis nesten uten å treffe andre mennesker. I tillegg kan du vandre på den legendariske Rallarveien fra Riksgrensen til Rombaksbotn. For de som ønsker større utfordringer finnes flere klatrefelter, muligheter for fjellklatring, brevandring og terrengsykling.

omfatter 15 toppturer av ulike vanskelighets-grader, og de populære mandagsturene til NOT bringer både erfarne og uerfarne turgåere til spennende turmål i kommunen.

Ti på Topp

N a rv ik er e t n at ur lig knutepunkt i hjertet av Nord-Norge med kort kjøreavstand til Lofoten, Tromsø, Harstad og Kiruna i NordSverige. Nærmeste regionale flyplass er Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Når den nye Hålogalandsbrua står ferdig bygget i 2018, vil det kun være 45 minutters kjøretid fra sentrum. Narvik er selve hovedpulsåren for logistikk, forsyning av handelsvarer og gods mellom Nord-Norge og resten av verden. Med sine 18 80 0 innbyggere har Narvik det meste du vil ønske fra et bysamfunn med kafeer, kulturtilbud, et velutviklet studentsamfunn på UiT Norges arktiske universitet i Narvik og et fantastisk alpinanlegg med gondolbane midt i byen. Naturen rundt Narvik er vakker, vill og lett tilgjengelig uansett hvor du bor. God tur!

værsågod! her er noen av turene som du kan delta på i sommer.

� 53


er hentet fra magasinet Naturlos ! Turene som gis ut av Midtre Hålogaland friluftsråd.

Naturlos Foto: Rune Dahl

Turkalender 2018

Du kan oppleve det meste i hjertet av Nord Norge. Tilrettelagte sommer- og vinterløyper, åpne utleie-hytter, innlands- og sjøfiske, is – og fjellklatring, rideturer, hundekjøring, fugletitting, villmarksblomstervandring, grotteturer, kystkultur, padling, sykkelturer og rovdyrsafari pluss mye mer. 54 | m a g a s i n n a r v i k


Info fra Midtre Hålogaland friluftsråd:

Ungdomstilbud

Friluftsrådet er et interkommunalt samarbeidsorgan for 12 kommuner. Kommunene som er med­ lemmer av friluftsrådet er kommuner i Ofoten og Sør-Troms. Ballangen, Evenes, Narvik, Tjeld- sund, Tysfjord, Gratangen, Harstad, Ibestad, Kvæfjord, Lavangen, Salangen og Skånland.

Visjon: friluftsliv en naturlig del av hverdagen for alle Mer info, se: www.halogaland-friluftsrad.no eller søk opp Halogalandfriluftsrad på Facebook! I arbeidsplan for 2018-2021 kan du lese mer om friluftsrådet aktivitet og prosjekter. Vi har delt våre tiltak inn i 5 kategorier: - Friluftsliv i folkehelsearbeidet - Informasjon og markedsføring - Kompetanse og kurs - Infrastruktur, stier og løyper - Administrasjon

Mandagsturer i regi av Narvik og omegn turistforening

Noen av turene er beskrevet i bøkene ”På tur i Narvik og omegn I og II” av Bjørn Forselv. Turledere vil primært være Stein-Evert Pettersen, Elinor Hansen Framvik og Sølvi Føre. På alle turene oppfordrer vi til å møte opp på Jernbane- stasjonen litt før kl. 17.00 slik at kjøring i størst mulig grad kan samordnes.

TUR 1: mandag 14. mai Galapagos

TUR 3: mandag 28. mai Øvre fjellheis

I prosjektet Læring i friluft arbeider friluftsrådet for å inspirere skoler og barnehager til å velge naturen som læringsarena. Vi arrangerer jevnlige inspirasjonskurs for lærere og bar­ nehageansatte i utvalgte tema som skal øke kunnskap og bidra til å gjøre det enklere å ta med barn ut i naturen. Vi bistår også skoler og barnehager i planlegging og gjennomføring av undervisningsopplegg. Har du kunnskaper om friluftsliv som du tenker kan være interessant for skoler og barnehager, send gjerne en e-post til torgeir@friluftsrad.no Kontaktpersoner i NOT Øydis Jakobsen, styreleder:920 41 429 - oeydis@yahoo.no Jon Sommerseth, daglig leder: 402 40 987 - jonsom@online.no narvik@turistforeningen.no www.not.dnt.no

NARVIK - Friluftsskolen

Friluftsskolen er et ferietilbud for barn og ungdom i alderen 10-13 år, hvor deltakerne får en intro-duksjon til ulike friluftsaktiviteter. Friluftsskolen arrangeres på dagtid over tre til fem dager i skoleferiene og er et gratis tilbud i nærmiljøet. Friluftsskolen er et samarbeid mellom frilufts- rådet, kommunen og lokale lag og foreninger. (for mer informasjon se www.friluftsskole.no)

I løpet av 2018 vil det bli arrangert friluftsskoler for barn og ungdom i alle medlemskommunene.

Lagseide turhytter som kan leies:

TUR 4: mandag 4. juni Kirkestien i Håkvikdalen

Tips!

Statskog: www.statskog.no/Sider/forsiden.aspx Harstad turlag: www.harstad.dnt.no/hytterogruter/ Narvik og Omegn turistforening: www.not.dnt.no/hytter-og-ruter

TUR 5: mandag 11. juni Sandmofjellet (ti på topp) TUR 6: mandag 18. juni Reinveivannet (ti på topp)

NARVIK OG BARNAS TURLAG - Turbotrimmen

TUR 7: mandag 27. aug. Sjursheim, inn Dalbotn TUR 8: mandag 3. sept. Hundreårsbua (ti på topp) TUR 9: mandag 10. sept. Saltvikryggen (ti på topp) TUR 10: mandag 17. sept. FUNN-hytta Middels

Læring i friluft

De fleste friluftsskolene gjennomføres i sommerferien. Følg med på friluftsrådets facebook­ side og din kommunes hjemmeside for informasjon om tid og sted. Ønsker du ytterligere informasjon ta kontakt med torgeir.bremer@narvik.kommune.no

TUR 2: tirsdag 22. mai Olbogfjellet (ti på topp)

Lett

Friluftsrådet vil i år gi økonomisk støtte til ungdommer (14 – 20 år) som på eget initiativ ønsker å dra på marka og/eller fjelltur med minimum en overnatting. Uke 25/26 Friluftsrådet inviterer til friluftscamp med over-natting. Aktiviteter vil være fiske, kanopadling og fjell/markatur. Sted er ennå ikke bestemt. Ring for nærmere info. Anne-Margrethe Roll, 905 49 676 Integrering Ute i naturen er det enkelt å komme i kontakt med hverandre og naturen er i så måte en ideell arena for inkludering og integrering. Friluftsrådet ønsker å bistå frivilligheten i arbeidet med integrering og oppfordrer derfor lag og foreninger som arbeider med integrering om å ta kon­ takt med oss for samarbeid. Send e-post til torgeir@friluftsrad.no

Utfordrende

Barnas Turlag har egne trimkasser på 6 steder i Narvik kommune: Tyttebærsletta i Beisfjord - 2 km gange på vei fra krigskirkegården. Kobberstadløypa - like etter den lange bakken i 2-km-sløyfa. Grillbua på Fagernes - følg sti fra Moslings vei. Lillevika - langs Lyngedahl-stien. Start fra Jakla- myra eller fra Vassvik. Håkvikdalen - kryss bro over elv, et stykke forbi Storvatnet. Taraldsvikfjellet - følg vei fra Minikraftverket til Førstevann. Deretter sti opp mot Taraldsvikfjellet. Vi har utarbeidet et eget Turbotrimkort, som alle medlemmer i Barnas Turlag får. I alle Turbotrimkas- sene ligger det klippetenger til å klippe kortene med, og turbøker. Premie til alle som besøker minst 4 av kassene.

55


tysfjord:

Dragstrimmen

Det er i år mulig å delta på uorgani­ sert trim gjennom Dragstrimmen. Det er hengt opp klippetenger i utmark i området rundt Drag. Klippekort og informasjon fås ved henvendelse på Spar Drag. Premietrekning på innleverte kort til høsten. Kontakt: Eva Solstrøm 993 43 080 og Henrik Beck Øster­ gaard 971 36 516.

Kjøpsvik-trimmen

� Friluftslivets uke 1.-9. september

Sjekk i din kommune eller den kommunene som du ønsker å besøke om det er lagt opp til aktiviteter. Pass på å få ditt arran­ gement i den landsdekkende aktivitetskalender, registreringen åpner juni 2018. Profilmanual, ferdige plakater, tips og inspira­ sjon finner du på www.friluftslivetsuke.no

� Natt-i-naturen

Lørdag 1. september sover «hele» Norge ute. En natt i naturen trenger ikke være en vanskelig eller storstilt ekspedisjon. Små turer gir store opp- levelser – og ofte kan det enkle være det beste. Slå opp et telt i hagen, dra dyna ut på balkongen, ta med venner og sov på en fjelltopp eller legg deg på en strand – eller slå leir et fint sted i nærheten av der du bor! Uansett hva du velger – bli med på #nattinaturen lørdag 1. sep­ tember 2018.

� Geologiens dag

8. og 9. september . Følg med på din kommunes nettside.

� Preparerte skiløyper

I vår region legger private aktører til rette for at det skal være gode skiløyper. Det er ca 20 fri- villige driftsoperatører som kjø­ rer opp skiløyper i nærområder (lysløyper) og i utfartsområder i region. Ved å laste ned appen, «Skisporet.no» eller «Trikkeskin­ ner.no» ser en hvor løypene er og når det er kjørt spor.

� «Trygg på tur»

Du finner varsling som Snøskred, Flom, Jord- skred, Isvarsling: http://www.varsom.no/

� Strand-ryddedagen 5. mai

Friluftsrådet oppfordrer alle til å delta på Strand- ryddedagen 5. mai. For å holde kysten ren må alle bidra. Din hjemkommune har mottatt informasjon og utstyr som gjør det enklere å hjelpe til på selve dagen. Ta kontakt med kommunen for nærmere informasjon eller besøk nettsiden til Hålogaland Res­ sursselskap (www.hrs.no/) I samarbeid med Hålogaland Res­ sursselskap arbeider friluftsrådet med et prosjekt rettet mot skoler og barnehager for å styrke kunnskap og bidra til en ren kyst. Husk derfor å ta med de små på strandryddedagen og hjelp til med å holde kysten ren året rundt.

56 | m a g a s i n n a r v i k

Det er mulig å delta på både organisert og uorganisert trim gjennom Kjøpsviktrimmen. Det er hengt opp klippetenger i utmark rundt Kjøpsvik. Klippekort og informasjon fås ved hen- vendelse på Rådhuset. Organiserte turer fremgår av Naturlos. Premie-trek­ ning på innleverte kort til høsten. Kontakt: Emma Kristensen, 992 36 762 og Henrik Beck Østergaard, 971 36 516.

NARVIK:

Seiling med tradisjonsbåter fra 1. mai

Narvik kystlag arrangerer seilkurs med råseil- båter (fembøringer og åttring) ca. en gang i uka fra mai. Turene er åpne for alle, og annon­ seres på Facebooksiden til Narvik Kystlag. Kontakt: Paul Larsen, 918 61 604, e-post: paullarsen726@gmail.com

Historiske vandringer

Fra 1. juni . Ofoten slekts- og historielag arrangerer hvert år historiske vandringer. Vandringene vil skje fra juni til september, og de vil bli annonsert i Fremover, på vår hjemmeside www.ofotslekt.net og på face­ booksiden Ofotslekt. Kontaktperson: Martin Indregard, 907 72 497, e-post: martini@online.no

Lyst til å ri i Narvik?

Narvik Rideskole holder til i vakre Skjomen. Vi tilbyr rideleir og treningsleir samt drop’in-ridning dersom du ønsker å ri på tur eller få undervisning i dressur eller sprang. Godt skolerte hester og velutdannede instruktører sørger for å gi deg en trygg og flott opp­ levelse. Kontaktopplysning: Vera

Aspeslett, tlf. 905 90 351, mail: vera@aspeslett.no www.narvikri­ deskole.no

Turorientering på Ankenesfjellet

Tur-orienteringspostene på Ankenesfjellet settes ut 1. juni og står helt fram til 1. oktober. Nær­ mere informasjon på Facebooksi­ den Tur-orientering Ankenes. Kartposer kan kjøpes på Esso på Miller- jordbukta og på G-sport på Narvik storsenter. Kontaktperso­ ner: Hilde Berg, 482 52 602, e-post: hi-sof-b@online.no og Siss-Ann Aa, 918 41 207, e-post: sissaa@nfk.no. Arr.: Sportsklubben Hardhaus, orienteringsgruppa

SKÅNLAND:

Bli med Nova Turlag på tur i Grovfjordområdet

Nova Turlag har ryddet og merket en rekke gamle stier og ferdsels­ veier i Grovfjordområdet. Det er anlagt bål-/rasteplasser og bygget flere lavvoer hvor det er utstyr for å tilberede mat og mulighet for god hvile og overnatting. Det er godt tilrettelagt for spen­ nende og opp- levelsesrike turer på egen hand i en variert og flott natur, enten du ønsker å gå kort eller langt, høyt til fjells eller nede i lavlandet, i gammelt kultur­ land- skap eller i villmarkspreget kyst-alpint landskap. Du vil finne fyldig informasjon på hjemmesida www.novaturlag.no for planlegging og gjennom- føring av turer på egen hånd. Mange er spesielt interesserte i toppturer. I Grov- fjordområdet er det 37 topper over 1000 m. Nova Turlag tilbyr kontakt med kjent­ personer for infor- masjon og guid­ ing til flere av dem. Nova Turlag vil også invitere til natur- og kultur- baserte fellestu­ rer med turleder i området. Disse turene bestemmes på kort varsel ut fra værforhold/værmel­ dinger og annonseres på nett- sida og på Facebook. Følg med! Aktuelle turmål er: - Fjell/topper mellom Grovfjord og Gratangen - Lafjelltinden, Revtinden og Novafjellet - Kulturminneturer til Vakkerstad­ lia, Novasletta eller Svelshamn .


Nova Turlag tilbyr også et spen­ nende Ti-på-topp- opplegg med varierte turer for alle aldersgrup­ per og alle grader av fysisk form. Kontakt: Jan Arne Haugland, 915 94 900. www.novaturlag.no Ut og plukk http://www.utogplukk.no/ Ta en tur inn på nettsiden og les om de muligheter du gis: mine bærturer, min strandrydding, statistikk og informasjon, tips og oppskrifter.

SALANGEN:

Prøv fiskelykken i Salangen under Millionfisken

Millionfisken arrangeres fra 28. juni – 1. juli 2018. Millionfisken er en fiskekonkurranse med en total premiepott på over 1 million kroner. Men dette er ikke bare en konkurranse, det legges også til rette for et rikt kulturelt tilbud der fastboende, be- søkende og barn og ungdom kan oppleve lokale, nasjonale og internasjonale artis­ ter, utstillere, salgsboder, folkeliv, underholdning og bevertning i et maritimt miljø. Les mer på www. millionfisken.com.

30-trimmen

30-trimmen er en turkonkurranse med turmål i Salangen og Lavan­ gen. Turene er godt merket og beskrevet. Turbeskrivelser kan skrives ut fra: www.30-trimmen.no Konkurranseperiode: 1. juni 2018 31. oktober 2019.

Lavterskel-tur på Sjøvegan

Hver tirsdag (med unntak av fellesferier) arrangeres det lavterskeltur fra Salangen frivil­ ligsentral (SAFA) på Sjøvegan. Turen går i nærområdet på Sjøve­ gan, og er en tur som passer alle. Oppmøte klokken 10.00 på SAFA. Bli med!

IBESTAD:

Tur-Ti

20. juni - 20. oktober 2018 Gjennom Tur-Ti har du mulighet til å gå etter merkede løyper på 10 forskjellige naturskjønne områder i Ibestad kommune. Turene er fordelt på øyene Rolla og Andørja, er av ulik vanskelighets- grad og har postkasser utplassert på

turmålene. Premiering til de som går minst 7 turer (5 for barn under 15 år). Nytt av i år er trekkepremie for alle barn og ungdom som gjen­ nomfører turene. Kontakt: Ibestad Frivilligsentral, 976 37 009. https://www.facebook.com/TurTi-Ibestad- 1725160124398637/

inspirert av eventyr og fabeldyr og man kan klatre, balansere og leke. Det er også mulighet til å lage bål og grille i grill- hyttene. Parken er åpen for besøkende hele året. https://www.facebook.com/ naturlekepark/

Aspedalen golfpark

Fjellsportgruppa

Ibestad Golfklubb er i ferd med å ferdigstille Aspedalen golfpark og tilbyr visning og prøvespilling fra juni etter avtale. Planlagt åpning av 6 hull er august 2018. Golfpar­ ken ligger i naturskjønne omgivel­ ser opp fra Ånstad på Andørja. Kontakt: Steinar Langstrand, 975 82 026. https://www.facebook. com/ibestad.golfklubb/

Mørketidsjoggen

Ibestad Idrettslag har arrangert mørketidsjoggen hver høst siden 2001 i perioden oktober til novem­ ber. Mørketidsjoggen er et lavter­ skeltilbud for de aller minste til pensjonister. Det er valgfrie løyper og valgfritt om du vil løpe på tid, start og mål ved Tusenårsrøysa i Hamnvik. Løypealternativer: 500 m, 1 km, 3 km eller 6 km. Man må gjennomføre minst 3 løp for å bli premiert. Kontakt: Yngve Lange, 482 33 327. For påmel­ ding og mer informasjon: https://www. facebook.com/ groups/181239775775932/ (gruppa Mørketidsjoggen Ibestad på Facebook)

Dyngeneset og hula Åmen

Det går merkede stier fram til naturreservatet på Dyngeneset. Utgangspunktet for turen er Sør­ roll- nes med retning nordover, turlengde 10 km tur- retur. På veien dit kan du også få med deg skulpturen ved hula Åmen om sagnet fra 1600- tallet om Ivar og Anna, ei skikkelig røverhistorie som endte med halshugging for begge to. For mer informasjon og guidet tur: Charles Lindvall, 413 31 557.

Fabeløya naturlekepark

Parken på Sørrollnes er lett tilgjengelig for alle og det er gåavstand fra fergeleiet for ferga til og fra Harstad. Utformingen er

HARSTAD :

Fjellsportgruppa er en nyopp­ startet del av Harstad Turlag. Vår hovedaktivitet er toppturer på ski om vinteren, men vi skal også arrangere skredkurs, workshops og treningskvelder for skiteknikk og sender-mottaker. Målet er å skape et enda mer sammensvei­ set toppturmiljø som går på tur sammen og lærer av hverandres erfaringer.

Seniorgruppa

Seniorgruppa er ei gruppe som har turopplegg for de godt voksne. Turene har likevel ingen aldersgrense, men vil gå i rolig tempo og som oftest på formiddagstid på hverdagene. Turene legges opp slik at de stort sett starter fra Folkeparken. Skal vi andre steder, møtes vi likevel her og organiserer samkjøring eller går på ventende transportmiddel. Det vil alltid være med en turleder på turen som er kjent i området og leder gruppa, men vi tar alle ansvar for oss selv og hverandre. På våre turer er det sosiale svært viktig, og det er trivelig å nyte matpakka og ettermiddagskaffen ute med gode turvenner! Om du vil være med på en eller flere turer bestemmer du selv, vi er glade for alle som vil dele gode naTURopp­ levelser med oss, enten du har vært med før eller ei.

Barnas Turlag

Gratangen:

Ti på tur

Gratangen kommune har i samar­ beid med lag og foreninger merket og skiltet 14 turløyper. I tillegg til de ti infotavlene over løyper som ble satt opp i fjor, vil vi i år sette opp fire nye informasjonstavler. De nye infotavlene er Rennelvatnet, Hesjeberg. Botnvatnet, Laberg. Årsteinhornet fra Moan, Kråholla fra Åkenes. Frisklivssentralen vil også arrangerte «Ti på tur» med premiering for de som deltar på ti turer. I år vil det bli flere nye turer å velge mellom. Informasjon og påmelding gjøres på servicekon­ toret kommunehuset i Gratangen. Deltakelse koster kr 100.

Gratangen Kystlag

«Straumnes» klargjøres for vår, sommer og høst på sjøen. Fra mai inviteres det til turer på fjorden, fast dag hver uke og tilbud i hel­ gene.

LAVANGEN :

Lavangen Fjellvandrerlag

Merkede løyper: Reitetindene 1.077 Trosen 1.217 Spanstind 1.457 Årstenhornet 1.193 Skavneskollen 1.196 I samarbeid med krigsminne komiteen er det merket fra Kolbanskaret-Fossbakken, Lapphaugen-Foss- bakken. Tenne­ voll-Flyvraket på Gratangseidet. Fjell- kysten-Salangen grense. Det er samarbeid med Salangen med 30-trimmen som går over to år. Tid- ligere år har Lavangen Fjell­ vandrerlag gitt ut tur- program i papirutgave, dette er vi gått bort fra. Turene legges ut på facebook fjellvandrerlaget.no. Arr: U.L Idyl.

Vi vil at flest mulig skal kjenne på gleden ved å være ute i naturen og ikke minst bli glad i naturen. Barn som blir glad i naturen vil også bidra til å verne den. Barnas Turlag skal fremme aktiviteter for de mellom null og 12 år. Alle medlem­ mer under 14 år overnatter gratis på Harstad Turlag sine hytter. Vårt aktivitetstilbud finner du i aktivi­ tetskalenderen ved å markere for ’barn’ under «Passer spesielt for».

57


juni HARSTAD

Telttur til Meløyvær/ Krøttøya

Lørdag 2. - søndag 3. juni. Passer spesielt for: Barn Oppmøte: kl. 14.30 på hurtigbåtkaia. Retur fra Krøttøya søndag kl.14.00. Om turen: Ta med bøtter, spader og fiskestang. Mulighet for felles grilling. Det er mulig å fylle ferskvann på Krøttøya. Det er fint å sykle på Krøttøya/Meløyvær. Det er 3,5 km fra hurtigbåtkaia på Krøttøya til Øya der vi skal overnatte. På Krøttøya er det kun et par biler. Ta med: Utstyr til overnatting i telt og til matlaging på primus/bål. Sjekk yr.no for å se hvilke klær som kan være aktuelle. Kontakt: Siri Hofsø Hjellnes, 918 38 371. Arr.: Harstad Turlag

Lavangen

Korps på friluftstur

Søndag 3. juni (værforbehold) Sted: Krigsminnesløypa fra Lapphaugen turist- stasjon til Fossbakken grendehus, ca 4,5 km. Om turen: I anledning Norges Musikkorpsfor- bunds prosjekt ”Korps på friluftstur” arrangerer Lavangen skolemusikk en konserttur. Program: Oppmøte ved Lapphaugen turiststasjon, korpset spiller og krigsminnesløypen innvies. Tur til 30-trimkassen, ca halvveis til Fossbakken. Her vil korpset spille og markere starten på 30-trimmen sesongen. Turen avsluttes ved Fossbakken grendehus med grilling og en siste liten konsert av korpset. Kontakt: Heidi M. Karlsson, 413 47 632. http://fjellvandrerlaget.no/ http://www.30trimmen.no/ Arr.: Lavangen skolemusikk, i samarbeid med Lavangen fjellvandrerlag og 30-trimmen.

58 | m a g a s i n n a r v i k

HARSTAD

GRATANGEN

Søndag 3. juni kl. 18.00 21.00. Vanskelighetsgrad: Middels Passer spesielt for: Ungdom Om turen: kl.18.00 kjører vi fra parkerings- plassen ved Power og Rema 1000 Seljestad til Aun. Vi går oppover mot Lillehornet. Vi lager bål, spiser kveldsmat og griller marsmellows med god stemning og en formidabel utsikt. Turleder: Kjersti Gurgens Gjærum, 975 41 123. Arr.: DNT ung Harstad

Søndag 10. juni kl. 11.00. Påmelding ved parkeringsplassen kl 11.00 til 13.00 ved Fredly Kirkegård, Myrlandshaugen. Fint og lett terreng, 2 - 3 timer. Oppe på Vetten, 350 moh., serveres bålkaffe. Ta med grillmat. Det er mulig å gå videre for å bestige Blåfjellet som ligger 761 moh. Kontakt: Karl Fredrik Normann, 917 33 288. Arr: U.L Idyl.

Kveldstur til Lillehornet

TYSFJORD

Lappgamman

Tirsdag 5. juni kl. 17.30. Oppmøte: P-plassen på Hundholmveien. Om turen: Vi følger den tydelige stien motsatt p-plassen ned mot fjæra. Ingen bratte stigninger, så turen er velegnet små føtter. Turen tar 1,5 time. Turleder: Alfhild Larsen, 909 54 974. Arr.: Kjøpsvikstrimmen TYSFJORD Historisk vandring i Kjøpsvik Dato: Torsdag 7. juni kl. 17.00. Oppmøte: Torget i Kjøpsvik. Type: Familietur Varighet: 3 - 4 timer Vanskelighetsgrad: Lett Om turen: Vandring hvor alle kan være med. Lett terreng. Sosialt samvær med kaffekos. Ta med litt mat og drikke. Turledere: Svein Berg og Peter Jakobsen Kontaktpersoner: Svein Berg, 482 30 855 og Emma Kristensen, 992 36 762. Arr.: Turgruppa Kjøpsnes idrettslag

BALLANGEN

Ordførers tur til Djupdalåsen

Fredag 8. juni kl. 18.00. Vi ser på gammel boplass og ferdselsvei til Kjelde- botnmark. Gunnar Bakke forteller om boplassen og veiens betydning for de som bodde der. Om turen: Lett terreng, ca. 30-40 minutter så det går fint også for små barn. Turen starter ved merket løype mot «Linken». Parkering ved løypestart og pukkverket like ved. Ta gjerne med kaffe og litt mat så vi kan hygge oss i godværet.

Grøsnesmarsjen

HARSTAD

Stangnes - Hinnøyas geologi i et nøtteskall

Mandag 11. juni kl. 11.00 14.30. Vanskelighetsgrad: Enkel Passer spesielt for: Seniorer Om turen: Vi møter kl. 11.00 ved Turlagshuset i Folkeparken og organiserer felleskjøring til Edvardsen Multiservice i Kanebogen. Geologen Peter Midbøe guider oss på turen som er ca 3 km i flatt terreng, delvis utenfor sti. Varighet ca 4 timer. Turleder: Bente Fotland, 970 86 807. Arr.: Seniorgruppa Harstad Turlag

Skånland

Tur til Kollan, Evenskjer Med ordfører og kultur- og folkehelsekoodinator

Tirsdag 12. juni. Oppmøte: kl. 17.00 ved kommunehuset. Uformell prat og god stemning. Ta med litt mat, drikke og en vedkubbe, vi byr også på litt «kose- mat». Dersom fint vær sitter vi ute, dersom dår- lig vær går vi til grillhytta som er på veien opp. Håper mange ungdommer blir med. Vi vil gjerne høre fra dere, slik at vi vet hvor mange vi blir. Kontakt: Janne Johansen, 770 89 534 / 907 67 222. janne.johansen@ skanland.kommune.no

NARVIK

Kulhornet

Tirsdag 12. juni Kveldstur til det fantastiske Kulhornet i Efjord. Turen opp er krevende og har noen bratte partier. Deltakerne må være i god fysisk form. Vi kjører fra Narvik

kl. 16.00 og regner med å være tilbake i Narvik ca kl. 23.00. Turen er detaljert beskrevet i ”Topper i Ofoten og Sør-Troms”. Begrenset antall deltakere. Påmelding: Turledere Bjørn Forselv, 905 73 732 og Inger Krane senest dagen før.

NARVIK

Padlehelg ved Guvåghytta i Vesterålen

fredag 15. - søndag 17. juni Turen er primært beregnet på kajakkpadlere, men det er mulighet å låne kano ved hytta Hytta ligger 700 meter fra bilvei. Vi kjører fra Narvik fredag ettermiddag og setter kajakkene ut ved Guvåg. 1 km til hytta. Lørdag og søndag blir det padling i området. Det blir også tid til øving på kammeratredning, lek og morro. Kajakkpadlerne må ha Våttkort-kurs og grunnleggende ferdigheter. Påmelding: Turledere Bjørn Forselv, 905 73 732 og SteinEvert Pettersen, 909 69 952.

HARSTAD

Topptur til Segla, Senja

Lørdag 16. juni til søndag 17. juni Vanskelighetsgrad: Krevende Passer spesielt for: Ungdom Om turen: Deltagerne møter turleder på hurtigbåtkaia i Harstad sentrum (tidspunkt kommer senere). Båt til Finnsnes og minibuss til Fjordgård på Senja. Vi går ca. halvveis opp og slår leir. Neste dag lar vi tingene ligge og går opp med en liten og lett sekk. Vi nyter utsikten over Mefjorden mens vi spiser en liten lunsj. Vi går ned til leirplassen, tar det litt med ro før vi pakker sammen og tar samme kjøre- og båttur hjemover. Egenandel på kr. 360,- pr. deltager. Turleder: Kjersti Gurgens Gjærum, 975 41 123. Arr.: DNT ung Harstad

EVENES

Veten marsjen

Lørdag 16. juni Start mål: Liland IF`s klubbhus, Høgda Starttid: kl. 10.00 - 12.00. Distanse: 5, 7, 10 km. grus/ traktorvei/stier. Om turen: De første 2,5 km. er grusvei til Rømmeråsen. Her er


det kontrollpost med saft og bålkaffe (retur 5 km. til Høgda). 7 og 10 km. fortsetter etter traktorvei. Her deler løypene seg; 7-km går til venstre og ned Holla etter sti, 10-km går til høyre opp til Stor-Kleggåsen, der det er kontrollpost og saft. Stien fortsetter videre over Veten. Disse to løypene møtes over Bjellund boligfelt og går sammen opp til Høgda. Startgebyr: Voksne kr. 60 under 16 år kr. 30 pensjonister kr. 60 Kun IVVstempel kr. 20 Premiering: Medalje. Trekning på startnr. Kontaktperson: Sylvi Johansen 908 97 526. Arr.: Ski/trimgruppa i Liland IF.

BALLANGEN Stornesaksla

Lørdag 16. juni kl. 09.00. Oppmøte: Djupåsskolen Om turen: Vi begynner oppstigningen ved Sørelva i Melkedalen og opp til Stornesaksla (731) på Sommarsetfjellet. Vi fortsetter sørover opp aksla til Karifjellet og Karikollen (753). Flott ut- sikt. Det vil bli tid til gode pauser. Ta med mat og drikke. Fjellturen har stigninger, men er ikke bratt og krevende. Turens varighet ca 5-6 timer. Turledere: Anita Ødegaard, 417 49 674 og Vegard Mathisen, 917 31 793. Arr.: Ballangen Turlag

BALLANGEN

Hekkelstrand - Kvandalen - Nilsheimhøgda - Heian

Søndag 17. juni Oppmøte: Hekkelstrand v/ Revgården, god parkering hos Roald Bjørn Benjaminsen. Om turen: Vi går fra Revgården etter skogsvei oppover Langholla-KvandalenNilsheimhøgda- HeianKvitfossen-Karlveien og til Revgården. På turen har vi med mat og drikke. Første del av turen blir det litt stigning. Det blir en del pauser underveis. Varighet ca. 3-3,5 timer. Turleder: Roald Bjørn Benjaminsen, 901 51 081. Arr.: Ballangen Turlag

HARSTAD

Bli med ordføreren og Barnas Turlag Harstad på tur til Dypingen, Grytøya

Søndag 17. juni kl. 09.50 Vanskelighetsgrad: Enkel Passer spesielt for: Barn Har du lyst til å dra på befaring til plassen der Turbohytta skal bygges? Vi går de nesten to kilometrene over haugen og ned til Dypingen. Der ser vi på tomta, hører litt om planene for hytta, og utforsker området. Vi lager bål og spiser lunsj rundt bålet. Ta med matpakke, noen vedskier og drikke for en dag på tur. Oppmøte: på Stornes fergekai kl. 09:50. Retur med den ferga som passer. Kontaktpersoner: Gunn Elin Fedreheim, 92 85 65 00 og Linda Motrøen Paulsen, 413 14 451. Arr.: Harstad Turlag, Barnas Turlag Harstad, i samarbeid med Harstad kommune

kan selvfølgelig også starte ved Joker eller ved parkeringa i Kleiva (ca. 2,5 km fra Joker i retning Håfjellet) Løypeinfo: Trim: Høydeforskjell: 400 m, lengde: 2,5 km Konkurranse: Høydeforskjell: 800 m, lengde: 8 km Arr.: Kjeldebotndagan.

TYSFJORD

Fuglfjordeidet

Tirsdag 26. juni kl. 17.30 Oppmøte: P-plassen ved Dammen. Om turen: Turen opp har lett stigning til å begynne med. Stigningen øker på etter hvert. Turen går på godt etablert sti opp til Storbotn- vannet. Herfra følges en litt mindre sti opp på eidet 495 moh. Turen tar ca. 4 timer iberegnet kaffepause. Turleder: Emma Kristensen, 992 36 762 og Beate Jensen, 975 85 955. Arr.: Kjøpsvikstrimmen

TYSFJORD Stortinden

Tirsdag 19. juni kl. 17.30 Oppmøte: P-plassen ved Dammen. Om turen: Vi følger stien inn i plantefeltet ca. 100 m nedenfor skytterhuset. Turen opp har jevn stigning opp til Sørliholla og videre til Stortinden 259 moh. Fra toppen bliver du belønnet med en fantastisk utsikt over Kjøpsvik og Tysfjorden. Turen tar ca. 2,5 timer. Turleder: Viggo Vikholt 473 77 326 Arr.: Kjøpsvikstrimmen

BALLANGEN

Håfjelltuva opp 2018

Fredag 22. juni Start: trim kl. 20.00 / konkurranse kl. 21.00. Bli med på motbakkemoro enten som mosjonist fra parkeringa på Håfjellet, eller som aktiv deltager fra Joker Kjeldebotn. Utsikten fra toppen er uansett turen verdt! Løpet inngår i programmet til Kjeldebotndagan – et sommer- marked med lange tradisjoner. Løypetrase trim: starter ved toppunktet på Håfjellveien, ved starten av merka tursti Løypetrase konkurranse: starter ved Joker Kjeldebotn. PS! Deltakere i trimklassen

juli GRATANGEN

Kulturhistorisk vandring på Grøsnes

Søndag 1. juli Besøk til bygninger omtalt i Kulturminneplanen. Besøk til samisk boplass og Molforholla, gammel husmannsplass. Lett terreng, nært vei. Oppmøte: Morgans skip kl. 11.00. 2 til 3 timer. Guide: Gunnar Bjørklund tlf 916 28 334. Arr.: Gratangen historielag

IBESTAD

Ibestadløpet

Tirsdag 3. juli Løypa starter ved Ibestad kulturhus, går rundt Ibestadvatnet og Breivollfjellet, målgang ved Ibestad kulturhus/ Ibestadhallen. Løpet har klasser for trim, mosjon, barn og konkurranse. Kontakt: Yngve Lange, 482 33 327. For påmelding og mer informasjon: https://www. facebook.com/Ibestadlopet/

TYSFJORD Vetten

Tirsdag 3. juli kl. 16.30. Oppmøte: P-plassen ved Dammen. Om turen: Vi går inn i plantefeltet ca. 100 m nedenfor skytterhuset og følger stien opp til Kjøpsvikvannet. Herfra går vi opp til toppen av Vetten 507 moh. Turen opp har jevn stigning og tar ca. 3,5 timer iberegnet kaffepause. Turleder: Rigmor Akermo, 977 22 142. Arr.: Kjøpsvikstrimmen

IBESTAD

Tour de Andørja

Onsdag 4. - søndag 8. juli. Sykkelrittet Tour de Andørja startet år 2000 inspirert av et revyinnslag om sykling og helse og gikk som navnet tilsier rundt øya, fra Mjøsundet til Årbostad og tilbake til Åndervåg. I dag har TDA et bredt tilbud med under- holdning, rulleskirenn, topptur og sykkelritt. Aktiviteter: Rulleskirenn, HT-løpet for barn og voksne, TDA sky race og Tour de Andørja som in- kluderer barneklasse, sykkel-, tur- og mosjonsritt. Kontakt: Eidar Tøllefsen, 951 69 769, e-post: eidar@hlk.no - http:// letour.no/

TYSFJORD Lifjellet

Tirsdag 10. juli kl. 16.30. Oppmøte: P-plassen ved Dammen. Om turen: Vi følger stien opp forbi skihytta. Turen opp har lett stigning til å begynne med. Fra Storbotnvannet og opp er det ganske stor stigning og på slutten er det ganske bratt. Vi holder et velfortjent hvil ved varden på toppen 849 moh. Turen tar ca. 5 timer iberegnet kaffe/ matpause. Turleder: Johnny Westgård, 91665123 og Anne Kari Solheim, 913 55 290. Arr.: Kjøpsvikstrimmen

fortsettelse turkalender

� 59


BALLANGEN

Skarstadmarsjen

Lørdag 14. juli kl. 08.30. Oppmøte: Pippira Siida. Om turen: Turen starter på Klippenborg, går til Vargfjordtinden (885), Skarstadfjellet (527) og til Skarstad. Turen tar ca. 7 timer. Turledere og påmelding: Arild Olsen 995 16 213, Nina Finn 417 60 938 og Haavard Finn 909 13 520. Arr.: Ballangen Turlag

EVENES

Lilletindmarsjen

Lørdag 14. juli Oppmøte: Dragvika kl. 09.00. Turleder: Bjørn Tversland.

Harstad:

Midnattsoltur til Rolla - Jubileumstur

Lørdag 14. juli til søndag 15. juli. Vanskelighetsgrad: Krevende Passer spesielt for: Ungdom Om turen: Fjellet Rolla ligger på Rolløya og er 926 moh. Turen både begynner og slutter på fergeleiet på Stangnes. Fergeturen er gratis for alle uten bil. Vi går halvveis opp på fjellet Rolla og legger oss på et platå hvor det er mer enn 180* utsikt over øyriket og midnattssol til langt på natt. Vi sover enten i telt eller i lavvo (deltagerne får nærmer beskjed). Neste dag går vi opp til toppen, uten sekk, ned til leirplassen igjen for lunsj, pakker sammen og går til fergeleiet. Turleder: Kjersti Gurgens Gjærum, 975 41 123. Arr.: DNT ung Harstad

TYSFJORD

Familietur til Stortinden/ Vetten (Norcemvekka)

Tirsdag 17. juli kl. 10.00. Oppmøte: Torget i Kjøpsvik. Type: Familietur. Varighet: 4 - 5 timer. Vanskelighetsgrad: Middels. Om turen: Lett stigning - litt brattere på slutten, men mulig for de fleste. Turleder: Viggo Vikholt Kontaktpersoner: Svein Berg, 482 30 855 og Emma Kristensen, 992 36 762. Arr.: Turgruppa Kjøpsnes idrettslag i samarbeid med «Norcemvekka» 60 | m a g a s i n n a r v i k

TYSFJORD

Familietur over Holmfjellet til Skjæran med bålkos i fjæra (Norcemvekka)

Torsdag 19. juli kl. 17.00. Oppmøte: Torget i Kjøpsvik. Type: Familietur. Varighet: 3-4 timer. Vanskelighetsgrad: Lett Om turen: Kjøring med buss ca. 15 min. Litt stigning, etterpå lett terreng. Sosialt samvær med bålkos når vi kommer ned. De som ønsker det kan dra rett i fjæra og vente der mens de andre går over Holmfjellet og kommer ned. Turledere og kontaktperson: Emma Kristensen, 992 36 762. Arr.: Turgruppa KIL i samarbeid med «Norcemvekka»

BALLANGEN

10 på topp på 3 dager

Fredag 20. juli - kl. 16.00. Felles avreise fra Ballangen Torg kl. 16.00. Turmål: Rundtuva (516) og Sepmola (1342). Turen tar 6 timer. Lørdag 21. juli - kl. 07.00. Felles avreise fra Pippira Siida kl. 07.00. Turmål: Håfjelltuva (817), Steinbua, Bruna (596), Linken (665), Kufjellet (Høghumpen) (672), Vargfjordtinden (885), Skarstadfjellet (527). Turen er 37 km og tar 13-15 timer. Søndag 22. juli - kl. 08.30. Felles avreise fra Ballangen Torg kl. 08.30. Turmål: Råntinden (1200), 4 timer. Senere Skjåfjellet (661), 3 timer (fremmøte avtales). NB: Rekkefølgen på turene en endret fra tidligere år. Turen er bare egnet for godt trente personer. Det går an å delta på enkeltturer. Tilbud lunsj/middag på Pippira Siida lørdag/søndag. Turleder og påmelding: Nina Finn, 417 60 938. Arr.: Ballangen Turlag

BALLANGEN

Håfjelldagen 2018

juli Aktiviteter for store og små. Salg av mat og drikke. Gratis aktiviteter som fiskekonkurranse, natursti og luftgeværskyting. Arr.: Håfjell fiske og friluftsforening (HFF)

NARVIK Leigas

juli/august Leigas ligger helt nord i Narvik kommune, og er godt synlig fra byen. Vi starter fra Kvernmoen. Fra toppen er det flott utsikt i alle retninger. Påmelding: Turledere Finn Johnsen, 900 25 409 og Toril Larsen, 909 58 521.

august BALLANGEN

Tur langs Melkeelva

Lørdag 11. august. Oppmøte: Djupåsskolen kl. 10.00. Om turen: Vi kjører samlet til grustaket i Melke- dalen. Vi starter vandringen der den vakre Melkeelva følges opp til vannet. Tar matpause med bålkaffe ved bru, før vi fortsetter videre til Melkevatnet og Grillhytte (Ballangen JFF). Vi følger så den vanlige stien tilbake til parkerings- plassen ved sørenden av Sjurvatnet. Ta med mat og drikke. Turens varighet ca 5 t. og er tilpasset alle som vil oppleve vandring i vakker natur. Turledere: Anita Ødegaard, 417 49 674 og Vegard Mathisen, 917 31 793. Arr.: Ballangen Turlag

EVENES

Niingsmarsjen

Lørdag 11. august. Oppmøte: Røyrholla ved Niingsveien i Bogen fra kl. 09.00. Opp langs rørgata, alt. opp fra Vassbotn. Vi går til Niingshytta, 517 moh. Bålkaffe og grilling. Ansvar: Hyttetilsynet/styret i laget.

TYSFJORD

Høsttur til Vaisavannet på Storå i Tysfjord

Lørdag 11. august kl. 08.30. Oppmøte: Hurtigbåtkaia i Kjøpsvik. Type: Familietur Varighet: ca. 8 – 9 timer Vanskelighetsgrad: Middels Om turen: Båttur ca. 10 minutt med Brødrene Johansen. Først slakk stigning opp til Storåvannet, så flatt. Etterpå ganske bratt stigning opp til vannet, men mulighet til å gå sikk-sakk

oppover lia. Retur til Kjøpsvik på ettermiddagen ca. kl. 17.00. Det er også mulighet til å stoppe ved Storåvannet og vente der til de andre kommer ned igjen. Guide: Svein Berg forteller underveis. Turledere: Svein Berg og Reidulf Waksvik. Kontaktpersoner: Svein Berg, 482 30 855 og Emma Kristensen, 992 36 762. Arr.: Turgruppa Kjøpsnes idrettslag

EVENES

«Kraftrunden»

Søndag 12. august Oppmøte: Bommen, Fjellveien Laksåmarka kl. 09.00. Estimert tid 8-10 timer. Denne turen starter med Merskartinden (639 moh), deretter Rissmålstinden (1.012), Lilletinden (1.132) og Stortinden (806). Deltakerne går så mange topper de ønsker. Turleder: Sunniva Gabrielsen Ansvar for disse turene: Toppturgruppa

HARSTAD

Topptur til Årbostadtinden, Andørja

Mandag 13. august Vanskelighetsgrad: Krevende Passer spesielt for: Ungdom Om turen: Vi tar ferga over fra Stangnes til Sør- rollnes og kjører derfra til Andørja. Vi går fra veien på Årbostad og opp til «hytta mellom tindene». Vi slår leir for natten i enten telt eller lavvo. Neste dag går vi opp til selve tinden med liten sekk og lar tingene ligge i teltet. Her er det panoramautsikt. Vi går ned igjen til leirplassen, spiser lunsj, pakker sammen og går nedover. Kjører til fergeleiet, og tar båten tilbake. Tidspunkt utifra fergeruter kommer senere. Turen kan bli flyttet noen dager pga. været. Påmeldte vil få beskjed om endringer. Turleder: Kjersti Gurgens Gjærum, 975 41 123. Arr.: DNT ung Harstad

TYSFJORD

Høsttur til Kjerna Skrovkjosen

Torsdag 16. august kl. 17.00. Oppmøte: Torget i Kjøpsvik Varighet: ca. 3 – 4 timer inkl. matpause.


Vanskelighetsgrad: Middels Om turen: Kjøring ca. 35 min. Start på Skjelles- vikskaret. Lett terreng til å begynne med, mer krevende etter hvert. Ta med litt mat og drikke. Turleder: Ottar Flaten Kontaktpersoner: Svein Berg, 482 30 855 og Emma Kristensen, 992 36 762. Arr.: Turgruppa Kjøpsnes idrettslag

Ballangen Djupåsfjellet

Torsdag 16. august kl. 18.00. Om turen: Turen starter med bommen på skogs- veien langs Djupvatnet. Etter ca. 2 km fortsetter turen langs merket sti opp til gapahuk på Djupåsfjellet. Lett tur som tar ca. 3 timer. Turleder: Arild Olsen, 995 16 213. Arr.: Ballangen Turlag SKÅNLAND/GRATANGEN Markedsmarsjen til Foldvik Dato: Lørdag 18. august. Type tur: Vandring/fjelltur i sporene av tidligere ferdselsveier mellom Grovfjord og Gratangen. Denne gang til markedet i Foldvik. Turen er ca 14 km og løypa er merket hele veien. Oppmøte: Saltvann Grendehus på Bakkejord mellom kl. 09.30 og kl. 10.30 for registrering og utdeling av billett til markedet. Varighet: 4-6 timer. Turleder: Jan Arne Haugland, 915 94 900. Vanskelighetsgrad: Noe stigning i starten, men ellers en lett tur. Kan anbefales for spreke barn. Merknader: Turen støttes av Troms Fylkeskom- mune, slik at deltakelsen og inngangen til markedet er gratis. Mer informasjon på www. novaturlag.no

Harstad:

Rundtur Landsåshallen - Svartdalsåsen - Pevatn - Landsåshallen

Mandag 20. august kl. 11.00 - 13.30. Vanskelighetsgrad: Middels. Passer spesielt for: Seniorer Om turen: Oppmøte kl. 10.00 utenfor Landsås- hallen. Vi går

i

rundturen på god sti i kupert terreng. Turen er ca 9 km og tar 3-4 timer inkl. matpause. Turleder: Bente Fotland, 970 86 807. Arr.: Seniorgruppa Harstad Turlag

TYSFJORD

Familiedagen på Rørvik gård

Lørdag 25. august kl. 11.00 15.00. • Omvisning på gårdstunet og naustet ved havet • Guiding til Båtstøvatnet • Ridning • Hestesko- kasting • Demonstrasjon av mølla og smia • Salg av rømmegrøt, pølser, vafler og mineralvann. Ta av fra E6 (ca. to km sør for Tysfjord Turistsenter) mot Kalvik. Fra E6 er det ca. 9 km til gården. Følg skiltene i to vegkryss, ta til høyre i begge kryss. Arr.: Stiftelsen Rørvik gård

TYSFJORD

Halls fortopp

Lørdag 25. august kl. 10.00. Oppmøte: P-plassen ved Stetind Om turen: På turen fra parkeringsplassen og opp mot Svartvannet er det ganske jevn stor stigning. Fra vannet og videre opp mot toppen er det ganske stor stigning. Turen tar ca. 9 timer iberegnet kaffe/ matpause. En bør være i god fysisk form og vant til toppturer. Turleder: Henrik Østergaard, 971 36 516 og Reidulf Waksvik, 980 47 189. Arr.: Kjøpsvikstrimmen

GRATANGEN

Krigshistoriske vandringer i Lavangen/Gratangen

Lørdag 25. og søndag 26. august. 25. august: i 1. Bn / IR 12Trønderbataljonens fotspor, men også andre slag i Gratangen, Laberg og Foldvik. Start på Lapphaugen kl. 10.00. Hele dagen med lunsjstopp underveis. Lett terreng. 26. august: i sporene til 2. Bn/IR 15- Hyldmo- bataljon. Start fra Kvernmo kl. 10.00. Krevende terreng fra Kvernmo

opp til Roasme. Turen går videre mot Læigas. Dyktige guider/ historikere på begge turene. Mulighet for enkel overnatting for de som ønsker å delta begge dagene. Påmelding: Sverre Nordmo, 415 27 840, sv-nordm@online.no eller Ulf Eirik Torgersen, 952 24 503, uet@narviksenteret.no www. narviksenteret.no Arr.: Gratangen historielag og Narvik krigsmuseum

HARSTAD

Barnepadling i samarbeid med Harstad padleklubb

Søndag 26. august kl. 12.00. Passer spesielt for: Barn Nysgjerrig på hva padling i kajakk er? Lyst å lære litt? Jakte etter skumbjørner? Balansere og leke i og med kajakken? Eller helt enkelt se om kajakk- padling er noe for deg? Da er dette rette plassen! Vi har også aktivitet på land med grilling, og lek i fjæra. Ta med grillmat og tilbring søndagen i Kanebogenfjæra! Alle barna får låne kajakk, åre og vest. Tørrdrakt/eller våtdrakt med sko må barna ha med seg selv. Dersom du ikke har drakt tilgjengelig, kan det være mulig å låne. Ta kontakt senest 19. august ang. lån av tørrdrakt på telefon 918 38 371. Hvert barn må ha med en foresatt. Oppmøte 30 minutter før oppsatt padletid. Padlinga fordeles slik: Mellom kl. 12 og 13:30: 5-7 år Mellom kl. 13:30 og 15: 8-10 år Mellom kl. 15 og 16:30: 11-12 år Gratis og kun for medlemmer i Barnas Turlag. PS. Det koster bare 100,- å bli medlem i Barnas Turlag. Nødvendig utstyr: Et komplett skift, termos med varm drikke, sjokolade/banan/brødskiv, nese- klipe og svømmebriller eller dykkermaske. Bindende påmelding til kontaktperson innen 24. august. Kontaktperson: Siri Hofsø Hjellnes, 918 38 371. Arr.: Harstad Turlag

NARVIK

Tur opp til Storsteinsbreen august Arr. Ofoten amatørgeologisk forening.

NARVIK

Møysalen

august Møysalen er med sine 1262 moh det høyeste fjellet på Hinnøya, og er et landemerke i Vesterålen. Vi starter fra Narvik kl. 07.00 og går fra Storvatnet ved E10, avmarsj ca 09.45. Vi går inn Forkledalen og opp på toppen, retur samme vei. Turen tar ca 11 timer. Påmelding: Turledere Bjørn Forselv, 905 73 732 og Øydis Jakobsen.

NARVIK BARNAS TURLAG

Blåbærtur til Skytebanen, Hergot

august/september (uke 35) Vi ser etter moden og god bær. Det blir mulighet for pannekaker på bål. Ta med klær etter vær, noe å plukke i, og noe og grille for de som ønsker det. Oppmøte ved skytebanen. Turledere: Marita Ivarsson Elverum, 952 06 355 og Monica Sandbakk, 918 87 317. Påmelding: senest dagen før!

Allemannsretten/ Skikk og bruk

• Vis hensyn til utmarksnæringene • Vis hensyn til andre brukere av utmarka • Lukk igjen grinda etter deg • Forstyrr ikke dyr og fugler • Alt vilt er freda med unntak av lovlig jakt • Det er båndtvang fra 1. april til 20. august • Det er forbudt å tenne åpen ild i skog og mark fra 15. april til 15. september

Mer informasjon om Midtre Hålogaland friluftsråd og deres arbeid kan du finne på www.halogaland-friluftsrad.no Kontaktinfo: Telefon: 905 49 676 • anne-margrethe.roll@narvik.kommune.no 61


62 | m a g a s i n n a r v i k


Et aktivt sentrum I tillegg til fantastiske naturområder kan Narvik også by på et aktivt sentrum – et sentrum som bare blir mer og mer attraktivt. t e k s t TERE S E LAR S Å S EN

Etter stille år i sentrum av Narvik oppleves det nå et løft. Et løft med bakgrunn i bygninger som pusses opp, lokaler som fylles og at gresset stadig blir grønnere. Narvik sentrum er under utvikling - og det vises. By li v og le v ende sentrum

Sentrum i Narvik oser av positivitet. Utviklingen fra å være et stille sentrum til å bli mer og mer urbant er i gang. Her kan man gå på kafé, shoppe, både på kjøpesentre og i sentrums butikker, og ikke minst sitte ute på en parkbenk omringet av grønt gress og friske blomster, mens man nyter kjøpe-kaffe i pappkopp. Butikkene som satser i sentrum er offensive. Foreningen Gatelangs står på for å gi befolkningen et skikkelig byliv med et levende sentrum. Også utenfor butikkene tilrettelegges det for mer aktivitet, gjennom utplassering av benker og pynting med blomster. Narvik kommunes gode jobb med sentrumsparkene er velkjent i byen og hvert år pyntes sentrum med flotte blomster og parkene er grønne og friske.

f o t o RUNE DAHL

Pa r k er og se v er dighe ter

En av parkene i sentrum er Vallhallaparken, som ligger vis-à-vis Sjømannskirka. I Vallhallaparken står det et viktig monument over de falne fra panserskipene ”Norge” og ”Eidsvoll” som gikk ned i Ofotfjorden under 2. verdenskrig. Det lille trehuset som står i parken er det gamle posthuset. Parkhalltaket, som ligger ved Det 4. hjørnet, er en park som benyttes mye. Her står det nasjonale frihetsmonumentet ”Trinigon”, utført i 1995 av billedhugger Espen Gangvik, som symboliserer en spire til nytt håp. Det kanskje mest kjente kunstverket i Narvik er fontenen frihetsmonumentet ”Liv opp av kaos” – på folkemunne kjent som ”Dama på torvet”. Monumentet er utført av billedhugger Finn Eriksen og ble avduket i 1956. På torvet finner vi også skulpturene ”Lekende barn” av Trygve Thorsen (kjøpt 1963) og ”The Passenger” av Solveyg W. Schafferer (laget på 90-tallet). Over torget finner vi Torvhalltaket, en liten park som også kjennes som Kikindas plass.

I sentrum finner vi en rekke andre skulpturer blant annet ”Fred er løfte om frihet” laget av Håkon Anton Fagerås (avduket 2006), ”Jenter i vinden” av Tone Thiis Schetne (avduket 1992), Rallarmonumentet av Trygve Thorsen (avduket 1959) og Svarta Bjørn av Tom Berre (avduket 1986). Mer li v i sentrum

Gjennom byggingen av Det 4. hjørnet har Narvik fått et nytt møtested. Inne er det blant annet turistkontor, kafé, krigsmuseum og bibliotek, mens det utenfor har blitt et flott område som kan benyttes av store og små. Aktiviteten i Narvik sentrum øker, og det arbeides med planer for å øke aktiviteten ytterligere. Det snakkes om ny tunell som vil føre E6 og tungtrafikken ut av sentrum, det planlegges å gjøre Kongens gate grønnere og det skal tilrettelegge for myke trafikanter og mer liv i sentrum. Utviklingen med andre ord godt i gang og det blir spennende å se hvordan fremtidens Narvik sentrum vil bli. 63


FIS Et VM i alpint til Narvik? Et VM i alpint i Narvik og Nord-Norge vil bli det største arrangementet i Nord-Norge gjennom tidene. Til høsten avgjøres det om Narvik blir Norges søknadsby.

Høsten 2015: Den ville ideen om et mulig VM i Narvik ble lansert Høsten 2015: Arbeidsgruppa ble satt sammen / selskapsetablering Våren 2017: Skriveprosessen mot nasjonal søknad startet 3. mars: Nord-Norsk leveringsfest i Narvik med opp mot 10.000 tilskuere 20. mars: Søknaden ble offisielt overlevert til Norges Skiforbund I løpet av høsten blir det avgjort om hvem som eventuelt blir nasjonal søker. Konkurrent til Narvik er Hafjell/ Kvitfjell. Søknadsfrist for VM 2025 er mai 2019 med beslutning mai 2020. Søknadsfrist for VM 2027 er mai 2021 med beslutning mai 2022. Det er det Internasjonale

Skiforbundet (FIS) som tildeler internasjonale mesterskap. Et VM tildeles et nasjonalt forbund og en arrangementsby. Det betyr, hvis Narvik blir valgt som nasjonal søker, at det er Narvik kommune og Norges Skiforbund som sammen blir søker og arrangør av et eventuelt VM i 2025.

sjømattid! Sommertid er

Vi har maten til de fine sommerkveldene ute på balkongen!

Reker er en sikker vinner, eller hva med hvalbiff til grillen?

Sesongens beste retter fås i vår restaurant. Vi anbefaler grillet tørrfisk og blåskjellkasserolle.

”Ta de 10” Fysisk aktivitet for alle!

«Ta de 10» er et lavterskeltilbud for kommunalt ansatte og innbyggerne i Narvik kommune. Dette er et folkehelsetilbud i regi av Narvik kommune og et supplement til «Ti på topp». Postene er plassert rundt på Narvikhalvøya, og kan nåes til alle årets årstider, både med sykkel og til fots. Løypa kan benyttes av både voksne og barn, og spenner seg fra sjøen i Framneslia til Narvikhytta oppe i Fagernesfjellet. Løypa kan tas så mange ganger en ønsker, men må dokumenteres på nye kart. Løypa består av 10 poster som er plassert rundt om på Narvikhalvøya. Disse er merket av på kartet i brosjyren som kan skrives ut fra hjemmesiden til narvik.kommune.no Ta med matpakken og termosen og nyt dagen rundt på Narvikhalvøya. Ved å levere flere kort økes sjansen for å vinne samtidig som helsegevinsten øker.

64 | m a g a s i n n a r v i k


ANNONSE

Sommer i vakre Gratangen Ut på tur – aldri sur «Kråholla» er bare én av mange utrolig vakre turmål i årets «Ti på tur» i Gratangen.

-

et sted å bli glad i

www.gratangen.kommune.no

Frisklivssentralen i Gratangen kommune oppfordrer alle turinteresserte i å bli med på årets «Ti på tur». Du kan i år velge mellom 14 turer i vakker natur. Dersom du fullfører ti turer er du med i trekningen av flotte premier. I år har Gratangen kommune satt opp fire nye turtavler:- Hesjeberg- Rennelvvatnet, Sortebekk- Botnvatnet, Moan - Årsteinhornet, Åkenes -Kråholla. Alle turene er merket av lokale ildsjeler og turgåere. Frisklivssentralen har i samarbeid med Midtre Hålogaland friluftsråd arrangert «Ti på tur» de to siste årene. Responsen har vært veldig bra og ca 50 personer har deltatt hvert år. Nå har alle anledning til å bruke naturen som rekreasjon og trening. Turløypen gir en unik mulighet til naturopplevelse og økt friluftsliv, og er et lavterskeltilbud som passer for de fleste. Turene er lagt til de ulike grendene i kommunen, Løvdal, Myrlandshaugen, Hesjeberg, Skifte, Årstein, Moan, Kvernmo, Gratangsfjellet, Sortebekk, Foldvik, Dudalen og Hilleshamn. Ved oppstartpunkt for løypene er det satt opp turtavler med kart og løypebeskrivelse . Tavlene er finansiert gjennom turskiltprosjektet til Troms Fylkeskommune og Gjensidige stiftelsen. Midtre Hålogaland friluftsråd har bidratt med utarbeidelse av skiltene og turbok som beskriver alle turene. På denne måten får turdeltakerne mulighet til å bli kjent med hele kommunen og oppleve turer som de ikke har vært på tidligere. Turene gir en unik naturopplevelse i et fantastisk flott landskap. Klippekort til turene kan kjøpes på kommunehuset, servicetorget. Voksen: Kr 100,- Barn: 50,- (barn under 10 år gratis) Har du spørsmål om turene, så kan du kontakte oss på telefon 77 02 18 00, eller besøke vår hjemmeside, www.gratangen.kommune.no

Velkommen til Gratangsturneringen

Velkommen til Morgans Skip

Velkommen til Foldvik Marked og Kystkulturfestival

Gratangsturneringen er en 3-dagers turnering i 5’ og 7’ fotball for aldersbestemte lag, fra MP 7år og opp til småjenter- og smågutter 13/14 år .Turneringen arrangeres i Gratangsbotn 15.-11. juni 2018, med avspark fredag 15. juni kl 18.30. Turneringen er kjent for sin kompakte oppbygning med baner, camping, bevertning og aktiviteter samlokalisert på en plass. De fleste kamper spilles på naturgressbaner, og ved behov vil kunstgresshallen på stadion bli tatt i bruk. Turneringen følger NFF og Hålogaland fotballkrets sitt reglement.

Morgans Skip er først og fremst en kulturell rasteplass, der du er velkommen døgnet rundt. Her kan du sole deg på berget, drømme deg til Karibia, nyte vakker kunst, ta med ved/grillkull og nyte egen mat. I perioder av sommeren driver frivillige kafe´, pub og konserter i Captains Cabin. Sommersesongen starter med konsert og pub den 11. juni. Adam Sebire´ fra Australia driver Captains Cabin i hele juni. 11. august feires det 10 års jubileum for Morgans Skip. For åpningstider og mer informasjon, følg med på Facebook: Morgans Skip eller vår hjemmeside www.morgansskip.no

Festivalen arrangeres 17.-19. august 2018, og har i år 30-årsjubileum. Her kan du oppleve et godt gammeldags marked med ca 70-80 utstillere, der det selges håndverksprodukter og gårdsprodukter m.m I tillegg til dette er det ca 15 håndverkere som viser frem tradisjonelle teknikker. I løpet av helga kan du oppleve bl.a følgende artister: K.M Myrland, Byting, Belfast Lads, Cliff Isaksen, BB Queen, Lødingen trekkspillklubb + lokale talenter. I juli kommer markedsavisa vår ut med mer utfyllende informasjon og detaljert program. Gled deg til jubileumsfeiring sammen med oss. Følg oss på Facebook (Foldvik marked og kystkulturfestival) og på vår hjemmeside www.gratangen-kystlag.net 65


Utesteder i Narvik Utelivet i Narvik har noe for enhver smak - enten du vil oppleve skybarer, nattklubber eller brune puber. Likevel er det et sted som skiller seg ut om sommeren i Narvik. t e k s t TERE S E LAR S Å S EN

I Narvik er det mange utesteder, hvor alle har sin egen identitet og uttrykk. Her er det både rene nattklubber, hyggelige barer og utesteder som også har matservering. Om sommeren er det spesielt et sted som er ekstra populært blant byens befolkning.

Friluften - sommerhygge i sentrum Om sommeren inntar Friluften torget i Narvik. Friluf­ ten har blitt en tradisjon og er et konsept som har vært i flere tiår. Dette er stedet man vil være når det er godt vær i Narvik. Her kan man hygge seg med «utepils», eller annen sommerdrikke, mens solen skinner over byen. Det er svært populært å dra på Friluften, faktisk så populært at bordene fylles raskt. Det lønner seg der­ for å være tidlig ute, noe som er utypisk for Narvikinger. På Friluften spilles det også livemusikk enkelte dager, noe som er med på å sette prikken over i-en under fine sommerkvelder i Narvik. Er været bra er det garantert god stemning på Friluften!

En av de mest tradisjonsrike nattklubbene i Narvik er Malmen. Malmen ligger i sentrum, like til venstre for «Dama på torvet», eller Liv opp av kaos, som frihetsmo­ numentet egentlig heter. Til Malmen drar du for å slippe løs dine nyeste dansetrinn og for å høre høy musikk levert av DJ-er. Fra midnatt er det høy partystemning og mange folk - gjerne unge voksne. Malmen og Kafferiet henger tett sammen, både gjennom å ha samme eiere, men også gjennom lokalene. Utestedene har ofte åpne dører mellom seg, hvor gjestene kan bevege seg fritt. Sommerfavoritten Friluften er også en forlengelse av Malmen og Kafferiet.

Kafferiet Restaurant og Bar

Astrupgården Cafe og Landhandel

Kafferiet Restaurant og Bar er et utested og spise­ sted i Narvik sentrum, med inngang i trappa til venstre fra torget. Ønsker man en hyggelig lunsj, en smakfull middag eller noe godt i glasset, er Kafferiet et godt alternativ. Om sommeren tilbyr Kafferiet uteserve­ ring, hvor man kan oppleve bylivet over en trivelig lunsj. Når kvelden kommer åpner baren. Hit drar man ikke for å danse på bordet, men heller for å hygge seg med gode venner. Med jevne mellomrom besøker tru­ badurer stedet og skaper god stemning blant gjestene.

I velkjente Astrupgården ligger Astrupgården Cafe og Landhandel. Dette er et sted utenom det vanlige – et sted for avslapning og hygge, der du finner et godt utvalg spesielle og nøye utvalgte produkter. - I vår kafé lager vi mye av maten fra bunnen av, og det er et sted man kan ta en pause fra hverdagen i en hyggelig atmosfære, forteller Mads Parten, eier av Astrup­ gården. I Astrupgården er det både overnatting, spisested og butikk og om kvelden er det bar i kjelleren. - Vi er nesten som et lite hotell, sier Parten. Astrupgårdens landhandel består av ulike produkter, og her finner du alt i fra lokal­ produserte matprodukter til klær og trekopper.

66 | m a g a s i n n a r v i k

Malmen Bar


Rallar´n Pub og Kro Rallar´n Pub og Kro er et sted med lange tradisjoner. Her kan man dra for å spise et godt, tradisjonsrikt måltid, eller bare ha det hyggelig og slappe av. På folkemunne er Rallar´n Pub og Kro kjent som «Kroa», og stedet er innredet med inspirasjon hentet fra rallarne, som bygde Ofotbanen. Kroa ligger i tilknytning til Quality Hotel Grand Royal i sentrum av Narvik.

Tøtta Bar Helt oppe i 16. etasje på hotellet Scandic Narvik finner du den moderne skybaren Tøtta Bar. Tøtta Bar ligger midt i Narvik sentrum, og byr på god mat og drikke som kan nytes med panoramautsikt utover by, fjord og fjell. Tøtta Bar er et fint sted for å hygge seg med gode drinker i avslappende loungestil, men er også et attraktivt sted på dagtid for å spise en god lunch.

Narvikguten Pub Narvikguten Pub, kjent som «Guten» er Narviks bruneste pub. Guten holder til i Dronningens gate, også kjent som Gate 2, og er et populært sted som besøkes av folk i alle aldre. Stikkord for Guten er livemusikk, quiz, fotball og ikke minst øl. Lokale trubadurer er rett som det er å finne på Guten, hvor de skaper god stem­ ning blant alle besøkende.

Friluften Foto: Kristoffer Klem Bergersen

Linken Restaurant og Bar

Trappa Sports Bar-Kafé

Ønsker du å besøke en moderne restaurant i Nar­ vik er Linken Restaurant og Bar riktig sted. Lin­ ken er en skybar som ligger på toppen av Quality Hotel Grand Royal med utsikt utover byen. Her kan sene sommerkvelder nytes ute på terrassen med noe godt i glasset. Linken er et utested som benytter seg av lokale DJ-er, hvor det også er god plass til å danse til kjente toner.

Trappa Sportsbar, bedre kjent som «Trappa», serverer både mat og drikke. Temaet er sport og her vises alle typer sport på skjermer rundt i lokalet, og det hender at dartklubben konkurrerer her. Trappa ligger naturlig nok i trappen i sen­ trum, til høyre for "Dama på torvet". I til­ legg til å se sport i en hyggelig atmosfære, er det rett som det er trubadurer innom som spiller og skaper en god stemning.

Bar Astrup

Enter Bar

Et av Narviks ferskeste ute­ steder heter Bar Astrup. Bar Astrup har blitt et populært utested som ligger sentralt til, i Astrupgården i Kinobakken - et bygg med mye historie. Hos Bar Astrup serveres det enkel mat og det tilbys uteservering. Her er det med jevne mellomrom trubadurer innom for å spille livemusikk, noe som blir godt mottatt blant utestedets gjester.

Enter Bar er et av byens nyere utesteder og holder til i Kongens gate, også kjent som Gate 1. Dette er en moderne, men retro, cocktailbar som fokuserer på gode drinker og livemusikk. Hit drar man for å hygge seg sammen med gode venner, mens man hører på god musikk. På Enter Bar er det ikke dansegulv, men mulighetene for å svinge seg foran scenen er absolutt til stede.

Fjellheisrestauranten Fjellheisrestauranten ligger ved Øvre fjellheisstasjon i Fagernesfjellet. Her ser­ veres det mat og drikke, også store deler av sommeren. Selv om Fjellheisrestauran­ ten ikke er et typisk utested, avholdes det om vinteren Afterski her og om sommeren er det muligheter for å kose seg med noe godt mens man nyter utsikten og den fantastiske midnattsolen. 67


ANNONSE Til vinteren kan Narvikfjellets besøkende benytte seg av en flunkende ny gondolheis med nærmere femdoblet kapasitet ­sammenliknet med dagens gondolbane.

2018 blir et spennende år Narvikfjellet AS har planlagt å investere 280 millioner kroner i Narvikfjellet i 2018 og 2019. Dette inkluderer ny gondol, nytt sentralområde, parkering i Skistua, boligfelt, lekeplasser, feriepark og høydebasseng. t e k s t OG FOTO RUNE DAHL

68 | m a g a s i n n a r v i k


Byggingen av ferieparken med campinghytter starter nå i sommer.

Prosjektleder for utvikling i Narvikfjellet, Florian Aschwanden, legger ikke skjul på at 2018 blir et viktig år for Narvikfjellet. – Det er enormt mange ting som faller på plass i år. 2018 blir et meget spennende år, forteller han. Fortsatt er det salget av boligtomter som er avgjørende for at selskapets planer er mulig å iverksette. – Tomtesalget danner fundamentet for alt vi skal gjøre, forteller Aschwanden. Til nå er 71 tomter solgt. 5 nye tomter ­legges ut for salg i løpet av forsommeren. 60 av tomtene er allerede overlevert kjøperne. 16 nye tomter overleveres innen 30.september. Den nye gondolbanen er bestilt og arbeidet med fundamentene starter så snart snøen forsvinner i fjellet og er planlagt ferdigstilt til 1.desember i år. Den gamle gondolen skal gå ut hele sommersesongen. Den nye gondolen har en kapasitet på ti personer, og totalt tar den 1.600 personer i timen. Kapasiteten blir nærmere femdoblet. Den nye gondolen starter ved det nye såkalte sentralområdet, 218 meter over havet. Dette vil bli utgangspunktet for all aktivitet fra høsten/ vinteren 2018. Her kommer skishop, skiutleie, resepsjon og kafé. – Vi skal ta Narvikfjellet fra å være et godt sportslig anlegg til å bli et helårlig, familievennlig reiselivsanlegg, sier Aschwanden. Den samlede investeringen i 2018 og 2019 er på cirka 280 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift.

Skistuaveien 7, Narvik

905 40 088

Slik blir det seende ut etterhvert i det nye sentralområdet i fjellet med nytt sentralbygg, ny gondolheis, stort parkeringsområde og feriepark med hytter.

Florian Aschwanden er prosjektleder for utvikling i Narvikfjellet.

@ post@narvikfjellet.no

www.narvikfjellet.no

Narvikfjellet 69


To do

i Narvikregionen

70 | m a g a s i n n a r v i k


Våre beste

sommertips! Narvikregionen er et spennende område å bo i. Bli med Celina, Beate og Dina på noen av områdets lett tilgjengelige aktiviteter. tekst rune dahl foto Rune Dahl , Narvik Golfklubb, Pol ar Park, Narvikfjellet

Gondolbanen i Narvikfjellet

Golf i Skjomen Det er risikabelt å spille golf på banen i Skjomen. Treffer du en laks i elva, må du spandere laksemiddag og champagne til alle på banen. Narvik Golfpark ligger i Skjomen, en god halvtime å kjøre sør for Narvik. Dette er verdens nest nordligste 18-hulls golfbane, og er godt besøkt av de rundt 350 medlemmene i Narvik Golfklubb, av tilreisende fra mer værharde strøk på Nordkalotten og av langveisfarende turister. De blankskurte 15-1600 meter høye fjelltoppene rager opp rundt banen på alle kanter, og fra banen ser du utover den stille fjorden Skjomen. Selve banen ligger vakkert til ved en elv, og området er kledd med høyreist furuskog. Sesongen varer helt til tidlig i november enkelte år. Når regnet og vinden står på i Narvik, er det gjerne tørt og noen flere varmegrader i Skjomen. Paragraf 19 i reglementet er spesielt; «Hvis du kommer for langt på hull 10 og treffer en laks i elva, skal du spandere en laksemiddag med champagne til alle på banen». Foruten laks kan du treffe elg, røyskatt, hare og gaupe med ballen din. Fluesnapperne er det imidlertid mest av, det er nemlig satt ut 70 fuglekasser for å holde insektsplagen på et minimum. www.narvikgolf.no

Opplev Narvik på en uforglemmelig måte. Ta gondolbanen opp på fjellet 656 moh og nyt den fantastiske utsikten! Gondolbanen er Narvikfjellets største turistmagnet! Banen ble bygget i 1995, og tar deg til Øvre Fjellheisstasjon, 656 meter over havet. Derfra har du panoramautsikt over Ofotfjorden og flere av våre kjente fjellmassiver, hvorav fjellet "Den Sovende Dronning" er et av de aller mest kjente! På godværsdager kan en til og med skimte Lofotveggen i det fjerne. Gondolbanen bruker om lag 8 minutter på den 1810 meter lange ferden fra startpunktet Nedre Fjellheisstasjon. Banen har en kapasitet på 350 personer i timen, og er i bruk både sommer og vinter. Billetter kjøpes ved heisen. www.narvikfjellet.no NB: i år er siste mulighet å ta en tur med gondolbanen i fjellet. Til neste år vil en flunkende ny gondolbane stå klar, med start fra det nye sentrumsområdet lenger opp i fjellet.

Krigsmuseet i Narvik sentrum Narvik Krigsmuseum er et moderne og nytt krigsmuseum med arkitektoniske og interaktive opplevelser, der NordNorges krigshistorie er samlet under ett tak. Den spennende krigshistorien fra andre verdenskrig kan du nå gjenoppleve på Krigsmuseet i Narvik, som fremstår i helt ny og moderne drakt i det nye Narviksenteret, Det 4. hjørnet. Med hele 1600 kvadratmeter fordelt over tre etasjer, er det ikke bare slaget om Narvik som er i fokus, men en helhetlig framstilling av krigshistorien i Nord-Norge, i tillegg har mye annen krigshistorie fra nordområdene også fått plass i museet.

Utstillingene tar utgangspunkt i det tyske angrepet på Narvik og Norge i 1940 og de påfølgende fem årene med krig og okkupasjon. I tilknytning til Krigsmuseet skal det også drives et forskningssenter og et dokumentasjonssenter, som gir en enestående mulighet til å kunne formidle krigshistorien i Narvik og Nord-Norge på en måte det fortjener. www.narviksenteret.no

Polar Park Polar Park er verdens nordligste dyrepark, og Nord-Norges eneste dyrepark. Parken ligger vakkert til i Salangsdalen i Bardu kommune, 72 km nord for Narvik. Her kan du møte ulv, brunbjørn, gaupe, jerv, polarrev, elg, reinsdyr og andre dyr fra den arktiske fauna. Polar Park dekker et areal på 1100 mål, og ingen andre parker kan vise til et så stort areal per dyr, noe som gir Polar Park det karakteristiske villmarkspreget og gjør parken til noe mer enn en tradisjonell dyrepark. Det legges stor vekt på dyrevelferd og ved å ha store naturtro innhengninger får dyrene stimulert sine behov for aktivitet. Du kan velge å bli med på rovdyrguiding til rovdyrene, da er du garantert å få en dyreopplevelse utenom det vanlige. Billett kjøpes ved inngangen. www.polarpark.no 71


Togtur til Sverige

Fjordcruise

Nord-Norges skjulte perle er jernbanestrekningen mellom Narvik og Kiruna, turen går gjennom et unikt, vakkert og skiftende landskap. Unn deg en togtur med Ofotbanen i et variert landskap. Turen tar deg med fra fjord til fjell med en utsikt som nærmest tar pusten fra deg. I dag omtales Ofotbanen som en av de mest spektakulære jernbanestrekninger i verden - og ble av forfatter Ernst Didring beskrevet som "Verdens åttende underverk". Det er malmtransporten som har gjort denne banestrekningen til Norges eneste banestrekning med overskudd. Malmtogene går døgnet rundt, hele året. I over 110 år har togtrafikken på Malmbanan og Ofotbanen hatt stor betydning regionalt og nasjonalt både i Sverige og Norge. Det er de store malmtransportene som gjør at Ofotbanen er spesiell i norsk og europeisk sammenheng. Over 1 milliard tonn jernmalm er transportert på Ofotbanen så langt. Billettene kan kjøpes på automaten på jernbanestasjonen, eller på www. sj.se. Du kan velge å gå av på en av stasjonene, eller du kan være med til Riksgrensen og vente på neste tog som tar deg med tilbake til Narvik igjen.

Bli med på et fantastisk fjordcruise på dagtid, med en båt som passer perfekt til å oppleve Ofotfjorden som omgir Narvik by. Og få oppleve utsikten mot fjellene, byen og fjorden fra havet er noe helt spesielt. Vi har med oss en kvalifisert guide som først vil starte med å gi informasjon om sikkerheten om bord. Guiden vil også fortelle om fjorden og den spesielle beliggenheten den har både historisk og industrielt. Det er plassert benker ute på dekk med skinn og ullpledd. Her kan du sitte og nyte de vakre omgivelsene. Kapteinen fører båten trygt til Ofotfjorden, hvor det også er store muligheter for å kunne se havørn og andre fuglearter på turen. Det serveres varm drikk og vafler med brunost. Turen bestilles gjennom Visit Narvik, booking@ visitnarvik.com

Prøv et fjordcruise i sommer.

72 | m a g a s i n n a r v i k

Softis med baconstrø i Narvik sentrum Strax storkiosk / Gyda er kjent langt utover byens grenser for det store utvalget av strø til softis. Hva med en stor innbydende softis med baconstrø?

Vandring fra Katterat til Rombaksbotn. Rib-båt ut fjorden

Guidet tur til Stetind med Narvik Mountain Guides

I sommersesongen, fra og med 6. juli til og med 1. september vil det være båttransport hver fredag og lørdag, fra Rombaksbotn til Sildvik og videre med buss fra Sildvik til Narvik. Dette er en perfekt mulighet til å komme seg enkelt ut etter gå –eller sykkelturen ned til Rombaksbotn. RIB båten går kl 17.00 fra stein-kaia innerst i Rombaksbotn. Båtturen går også forbi skipsvraket Georg Thile fra WW2, med mulighet for et kort stopp til å ta bilde av vraket. Det er en spektakulær opplevelse å kjøre båt innerst i Rombaksbotn, med de bratte fjellene som stuper ned i fjorden med vakre fosser som finner veien ned til Rombaksfjorden. Båtturen tar ca 10-15 minutter, avhengig av værforhold. Fra Sildvik er det busstransport til Narvik, ca 15 minutters busstur. Bussen stopper ved Narvik Jernbanestasjon, ca kl 18.00-18.15. NB! Har du med sykkel, må dette avtales på forhånd i hvert tilfelle. RIB og bussturen er lett, gåturen fra Katterat Stasjon til Rombaksbotn anbefales til de som har gått litt turer i terreng, men kan fint gjennomføres av både barn og voksne. Ved spørsmål kontakt Kikki på telefon 995 38 045.

Stetind er Norges nasjonalfjell. Det majestetiske fjellet reiser seg loddrett opp fra havet kan ses fra minst syv prestegjeld. I 2002 ble fjellet kåret til Norges nasjonalfjell. Stetind ble første gang besteget i 1910. Om du ønsker å klatre på Stetind er det fullt mulig å nå toppen under kontrollerte former med sertifiserte guider. Magnus Strand i Narvik Guides er internasjonal sertifisert IFMGA Fjellguide og arrangerer daglig turer til Stetind. Booking: magnus@narvikguides.no


Opplev Ofotbanen og Rallarveien med lokal kjentmann Utflukten starter på Narvik Togstasjon, hvor du vil bli møtt av en lokal kjentmann, før vi går om bord på toget for en 30 minutters lang togtur der toget slynger seg gjennom bratte fjell med utsikt over den vakre Rombaksfjorden. Toget ankommer så Katterat Stasjon – en stasjon med en rik historie beliggende I naturskjønne omgivelser og uten noen annen adkomst enn med tog eller til fots. Videre går turen til på fots på den historiske Rallarveien, storslåtte naturopplevelser venter deg mens du vandrer I rallarens fotspor og kjentmann vil vise og fortelle om historien bak veien og jernbanen. Rallarveien er den gamle anleggsveien som ble benyttet da rallaren bygde Ofotbanen før 1900. Vegetasjonen er frodig og fossefallene er spektakulære. Rallarveien ender opp i idylliske Rombaksbotn, hvor det under rallartiden vokste opp en liten landsby. Bebyggelsen er borte I dag, men området kan fortsatt ny på vakker natur og spennende historie. Vel nede I Rombaksbotn får du oppleve et av Norges råeste og villeste fjordlandskap, med 1500 meter høye fjell som stiger rett opp av fjorden. Det vil serveres bålkaffe og snakcs nede I Rombaksbotn. Om ikke det var nok så får du I tillegg opplevd Rombaksbotn fra sjøsiden – da man blir hentet med RIB båter og fraktet til Sildvik før man transporteres derfra og tilbake til Narvik. Periode: Hver fredag og lørdag i perioden 1. juli til 1. september Varighet: 10:30 - 18:00

Fiskehallen Frister en velsmakende, varm fiskerett? Da er Fiskehallen og Fiskekroken stedet for deg. Fiskehallen betegnes som stedet for deg som setter pris på ferske og sunne varer - rett fra havet. Fiskehallen ligger midt i sentrum av Narvik, nærmere bestemt i legendariske Torghallen og har servering både utendørs og innendørs. På Fiskehallen leveres fersk fisk hver dag, og her praktiseres håndtverk på den gode, gammeldagse måten. Hver dag, fra mandag til fredag – kan du kjøpe varme fiskeretter.

Introduksjonskurs i kajakk

Spill frisbeegolf i Beisfjord

Kurset gir en enkel introduksjon til kajakken med nødvendig utstyr samt bekledning. Du får også prøve kajakken på havet og blir introdusert til grunnleggende padleteknikk. En viktig del av kurset er viet sikkerhet. Kurset følger Norges Padleforbund sitt kursopplegg. Målet er at du skal få en trygg og god innføring i kajakkpadling. Dette kurset er for deg som aldri har padlet før, men som har lyst til å prøve. Kurset passer for tenåringer og voksne i alle aldre. Kursavgiften inkluderer kajakk med utstyr, tørrdrakt og sko. Varighet 3 timer. Booking: www.activeimpuls.no

Enten du kaller det for Disc Golf, Frisbeegolf eller Diskgolf, så er prinsippet enkelt; det er som golf - bare uten ball og hull. Frisbeegolf handler om å bruke færrest mulig kast på å få en frisbee fra start til mål, hvor hullene man kjenner fra golfen er byttet ut med kurver. Midt i Beisfjord kan du prøve ut sporten – helt gratis og når du måtte ønske. Beisfjord IL DiscGolf-park ligger på og rundt fotballbanene og består av 9 faste og 9 mobile hull.

i Trenger du mere informasjon om aktiviteter i Narvikregionen? Kontakt Visit Narvik på tlf: +47 76 96 56 00, post@visitnarvik.com eller visitnarvik.com 73


AN N ON S E

ICA FYLLER SNART FIRE ÅR ICA Nära Riksgränsen har siden oppstarten for snart fire år siden vært med på å endre mange nordmenns handelsvaner. Med gode tilbud, godt utvalg og svenske priser er det ikke så rart.

N

oen få minutter i bil over riksgrensen ligger den svenske butikken som benyttes hyppig av nordmenn. Her møtes kundene av glade ansatte og et godt utvalg varer til gode priser. I slutten av august kan varehussjef Petter Nilsson og resten av gjengen ved ICA Nära Riksgränsen juble for sine fire år i drift. – Vi skal feire vårt jubileum i august, men kan love godt utvalg og gode tilbud gjennom hele sommeren, forteller Nilsson.

74 | m a g a s i n n a r v i k

– Det er altså verdt å ta seg en tur innom hos oss! Grensebutikken har fått på plass et produktsortiment som passer kundene deres, og passer på å ha godt med varer i butikken både ukedager og helg. – Vi får gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Det setter vi stor pris på. Vi håper nordmenn vil fortsette å ta turen over grensen og til vår butikk.


2018 i 20 sti18 auhgu austgu oclih oc , junili, ju JuniJu

Erbjudanden Erbjudanden gäller tomgäller 31/8 2018 tom 31/8 2018

Alla Alladagar dagarhos hososs! oss! 9999 kk /st

/st

Kycklingfi Kycklingfi lé lé

ICA Basic. ICA Basic. 2 kg. Fryst. Jfr 2 kg. pris Fryst. 50:00/kg. Jfr pris 50:00/kg.

170 kk 2525 k k170

7474 90907979 9090 /kg

/kg

/kg

3

3

för

/kg

för

/st /st Serranoskinka Serranoskinka Falukorv Falukorv ICA. 800 g. ICA. 800José g. de la Montana. José de la300 Montana. g. 300 g.

Spareribs Spareribs Allmans. Allmans.Fläskytterfi Fläskytterfi lé Allmans.lé Allmans.

Ursprung Tyskland. UrsprungFärsk. Tyskland. Färsk. Ursprung Tyskland. UrsprungMarinerad. Tyskland. Marinerad.

Jfr pris 31:25/kg. Jfr pris 31:25/kg.

Jfr pris 188:88/kg. Jfr pris 188:88/kg.

5252 90 90 /kg

/kg

Potatismos Potatismos

Felix. Felix. 1243 g, 33 portioner. 1243 g, 33 portioner.

10 för

59k 99k 59k 99k 99k 99k 5

10

för

för

5

för

3

för

6

3

för

för

6

för

Strösocker Strösocker

ICA. 2 kg. ICA. 2 kg. Jfr pris 8:25/kg. Jfr pris 8:25/kg.

Chips Ostbågar OLW. 180–275 OLW. g. 180–275 g. PåläggPålägg ICA. 100–120 ICA. g. 100–120 g.Chips Ostbågar

BaconBacon

ICA Basic. ICA Basic. 140 g. Jfr pris 140 70:71/kg. g. Jfr pris 70:71/kg.

99k 99k

Jfr pris 109:26–71:52/kg. Jfr pris 165:00–198:00/kg. Jfr pris 165:00–198:00/kg. Jfr pris 109:26–71:52/kg.

2

för

40k 40k 2

för

Chokladkaka Chokladkaka Marabou. Marabou.

180–200 g. 180–200 J g. J fr pris 100:00–111:11/liter. fr pris 100:00–111:11/liter.

2

för

99k 99k 99k 99k 499 499 kk 3

2

för

för

3

för

Red Bull Red 4–pack. Bull 4 x4–pack. 250 ml. 4 x 250 ml. Capri-Sun Capri-Sun Jfr pris 50:00/liter. Jfr pris 50:00/liter. +pant. +pant.

Välj mellan Välj bulle, mellan wienerbröd, bulle, wienerbröd, godbit. godbit.

9999 kk

5

för

+pant

Läsk &Läsk Vatten & Vatten

+pant

Coca–Cola.Coca–Cola. Fanta, Fanta, 10-pack, 0,210-pack, liter. Jfr 0,2 prisliter. 16:50/liter. Jfr pris 16:50/liter. Cola, Sprite, Pepsi Cola, Sprite, Pepsi Max, Mountain Max,Dew, Mountain Dew, Ramlösa, Cola Ramlösa, Zero. Cola Zero.

1515 kk

Kaffe & Kaffe fikabröd & fikabröd

5

för

10 för

RiesenRiesen & Werthers & Werthers Storck. Storck. 900–1000 g. 900–1000 Jfr pris 99:00–110:00/kg. g. Jfr pris 99:00–110:00/kg.

250 250 kk 10 för

Dinkelmjöl Dinkelmjöl Kungsörnen.Kungsörnen. 1000 g. 1000 g.

Jfr pris 25:00/kg. Jfr pris 25:00/kg.

mna!mna! välko er välko ar erar nal önsk nal önsk och och perso erperso Petter Pett

Riksgränsen Riksgränsen

Riksgränsvägen Riksgränsvägen 2a 0980-311100 2a 0980-311100 ica.se/nara/riksgransen ica.se/nara/riksgransen Alla dagar Alla9–20 dagar 9–20

75


rideleir i Skjomen

76 | m a g a s i n n a r v i k


Skjomdalen: Midtsommers renner elva Skjoma bred og stillferdig. Plutselig kommer 15-20 hester med ryttere plaskende ut i vannet. Det er nødvendig å kjøle ned både varme hesteføtter og yre jenter. Og nå er det alt annet enn stillferdig. � t e k s t OG FOTO HARALD HARNANG

77


1

1] Så var 10-dagers-leira sommeren 2017 over ved Narvik Rideskole. Siste gruppe var Ponnigjengen, som avsluttet med en liten tur i ei flomstor elv.

med aldergruppe opp til 14 år. Så Slik går store deler av somrene tredagers rideleir for 6-9-åringer på Narvik Rideskoles ride- og tre(tidlig krøkes…). Så ei ukelang ningsleir, øverst i Skjomdalen, 45 rideleir for de opp til 10 år. Deretter minutters kjøring fra Narvik. Her samme for barn opp til 12 år. har rideskolen holdt til siden 1980, og utdannet – nei: utviklet – flere Drop- in flinke jenter enn du kan tenke deg. For én sak er å få en hest til å I uke 30 og 31 er det «drop-ingå til venstre eller til høyre, eller timer». (Tegn en hest i kalenderen hoppe over bommer. Like viktig din!) Dette er et flott tilbud til små er hva barn og ungdom lærer av å og store, til turister, feriegjester og håndtere store dyr, lærer om ansvar, folk fra hele regionen. Ring, bestill om plikter, men også om samhold, – og opplev den fantastiske naturen vennskap og trivsel. i Skjomdalen fra en trygg og god hesterygg.

2] Narvik Rideskole på Grønvold i Skjomdalen. Ridehus og stall er rødt hus med sort tak. Til venstre fra huset ridebane og dommerbu. I forkant sees innhegningene der hestene er på dagtid. 3] Det er i alt 24 hester på Narvik Rideskole. 4] Kursstart og første infomøte for deltakerne.

Mer enn «ba r e he s t»

Vera Aspeslett, leder av rideskolen gjennom «alle år» er veldig klar på at rideskolen er langt mer enn «bare hest»: -Her er et sted hvor alle skal trives, ha det bra og vokse, i alle betydninger av ordet. Rideleirene tilpasses deltakerne, men grovt sett blir alle «hesteeier» for ei uke, med to rideøkter pr. dag, med teori, med stell og fôring og kos. Og masse annet gøy. R ideleir

Vinteren gjennom er det ridekurs hele uka, og oftest trening i helgene. Men ikke før har St. Hans-bålet brent ned, før de populære ride- og treningssommerleirene starter. Først ut er en 10 dagers treningsleir 78 | m a g a s i n n a r v i k

Spr ek e «ta nter »

Med sommeren svakt på hell fortsetter nå rideskolen med rideleir for maks. 10-åringer, og deretter lett treningsleir for barn opp til 11. Og så, til sist, i langhelga etter skolestart, er det «tanteleir», der de aller fleste er voksne damer med fortid på hesteryggen. Denne leiren er fulltegnet og vel så det, men for resten av sommeren vil det være mulig å melde seg på nesten opp til start. All info, påmeldingsskjema og kontaktopplysninger finnes på rideskolens nettsted: www.narvikrideskole.no. Sjekk også evt. på Facebook.

4


2

3

79


NYBYGG? TILBYGG? MALERAR FLISELEGGING? VÅTROM? GA

FØR

HÅNDVERKSCOMPAGNIET AS 80 | m a g a s i n n a r v i k

Måseveien 4, Narvik / 76 95 75 25


RBEID? TAPETSERING? GULVAVRETTING? ARASJE? FASADEOPPUSSING?

Slapp av. Vi fikser! I 2016 kjøpte HCP en eiendom i Malmveien 111. I løpet av to år har huset blitt fullstendig renovert fra innerst til ytterst. Forvandlingen er utrolig, bare se på FØR-bildet som ble tatt. Nå fremstår huset i en ny drakt lyst og moderne - og med en utsikt som slår det aller meste. Huset kommer for salg i starten av juni. Vil du at vi skal hjelpe deg med renoveringen? Planlegger du nybygg? Tilbygg? Malerarbeid? Tapetsering? Gulvavretting? Fliselegging? Våtrom? Garasje? Fasadeoppussing? Vi arbeider på store og små prosjekter, til næringsdrivende, offentlige institusjoner og private. Ikke nøl med å ta kontakt!

81


ÅR Begravelsesbyrået Lilja AS

fyller 10 år i 2018

Begravelsesbyrået Lilja AS tilbyr gravferdshjelp hovedsakelig i kommunene Narvik, Ballangen, Tysfjord, Evenes, Gratangen og Bardu

Vi vil takke for den tillit vi er gitt i de 10 årene som har gått. Vårt fokus har vært:

• • • •

å utøve vårt virke på en faglig god måte. Vi arbeider hver dag med å holde en faglig og etisk standard som gjør at våre kunder kan være trygg på den prosess man skal igjennom. å være et medmenneske når noen som er blitt en del av vårt liv og vår historie går bort, og livet brått blir snudd om på. å være handlingsorientert. Våre erfarne gravferdskonsulenter gir råd og viser hvilke valgmuligheter du har for at vi skal kunne igangsette det nødvendige arbeidet. i den grad det er mulig har vi ønsket å være nytenkende til beste for våre forbindelser. Fra oppstarten inngikk vi et samarbeid med Advokatene Øymo & Olsen i kontorfellesskap. Det å tilby en konkret kostnadsfri juridisk rådgivning som omhandler de praktiske og formelle oppgavene ved et skifte, opplever vi har blitt svært godt mottatt.

Vi kan love at vi hver eneste dag i de neste 10 årene skal fortsette å opptre på en faglig god måte, være et medmenneske, være handlingsorientert i prosessen og fortsatt tørre å være nytenkende til beste for våre forbindelser.

Vi kan nås på tlf. 99 15 89 99 samtlige 7 dager i uken, 24 timer i døgnet. Kontorsted Capitolgården 3. etg., Kongens gate 52-54, Narvik mandag - fredag kl. 08.00 til 1600, e-post post@liljas.no . Samtale kan dessuten gjennomføres ved vårt kontor i Veksthuset på Setermoen. 82 | m a g a s i n n a r v i k


Trond Olsen, advokat

Kjell M. Øymo, advokat

Lise Marthine Jensen, advokat

John Christian Eriksson, advokat

Kenneth Solberg Hauge, advokat

Anniken Krane Plener, advokatfullmektig

Lisbeth Johnsen, advokatassistent

Lill Leiknes, advokatsekretær/ økonomimedarbeider

VI HJELPER DEG MED DINE JURIDISKE UTFORDRINGER – KONTAKT OSS FOR BISTAND

Vi er et av regionens større juridiske fagmiljø, med fem advokater og en advokatfullmektig. Det å kunne fordele arbeidet på flere jurister gjør at vi har mulighet til å arbeide dypere og mer spesialisert i det enkelte fagfelt, til beste for våre kunder. Virksomheten utøves fra vårt hovedkontor i Kongens gate 52/54, Narvik (3. etg.), og fra våre avdelingskontorer i Veksthuset på Setermoen og Slemdalsveien 70, Vinderen, Oslo. Vi bistår både private og næringsdrivende innenfor de fleste rettsområder, herunder blant annet:

• • • • • •

• • • •

Fast eiendom Eiendomstransaksjoner og oppgjørsoppdrag Kontrakts- og entrepriserett Selskapsrett

• • • •

Barne- og familierett Arv og skiftebehandling Arbeidsrett Strafferett

Tlf.: 76 97 77 90 – Faks: 76 97 77 91 – Kongens gate 52/54 Postboks 464 – 8506 NARVIK – www.oymo-olsen.no

idiske utfordringer. Kontakt oss for bistand.

rre fagmiljø, med fem advokater, en sekretær/økonomiansvarlig.

83


NYE LOKALER

I august åpner vi Nord-Norges største dyrebutikk! 500 kvm - dyrerom - reptilrom

Er du klar for sommeren? Vi har det du trenger av utstyr og fór til dine kjæledyr.

Telefon: +47 76 94 19 00 | E-post: post@narvikdyrebutikk.no | www. narvikdyrebutikk.no 84 | m a g a s i n n a r v i k


Engasjement, nytenkende og ansvar i mer enn 125 ÅR I mer enn 125 år har LKAB bidratt til å sette teknologi- og kvalitetsstandard for verdens jernmalmproduksjon. I dag tar LKAB ut mesteparten av sin jernmalm fra to underjordiske gruver som ligger over en kilometer nede i berggrunnen under Kiruna og Malmberget.

Vi har Teslaladere!

I en verden i rask endring der markedene for våre produkter påvirkes av globale aktører og utfordringer, har LKAB valgt å arbeide for økt forskning og utvikling slik at vi sikrer et bærekraftig og konkurransedyktig grunnlag for vår aktivitet. Vi deltar i prosjekter sammen med kunder, leverandører, universiteter, forskningsinstitusjoner og flere eksperter innen områder LKAB ser på som viktige for å bygge og sikre en god fremtid. LKAB nye store samarbeidsprosjekt sammen med energiselskapet Vattenfall og vår kunde SSAB, har som mål å utvikle en ny produksjonsprosess for stål slik at jernmalmen kan omdannes til stål uten utslipp av klimagasser. I stedet for klimagassen CO2 blir utslippet rent vann. Dette kan gjøres ved å bruke hydrogen produsert av ren vannkraft i stedet for kull i stålproduksjonen. Dette er et eksempel på hvordan LKABs investeringer kan gi et viktig bidrag til en bærekraftig utvikling. www.lkab.com

PARKÉR midt i Narvik sentrum

Oppgang og heis til Kongens gate Kommer du med bil til Narvik sentrum, ønsker vi deg velkommen til Parkhallen Parkering. Åpent hele døgnet! Her parkerer du trygt. Det er lett tilgjengelighet med heis opp til gateplan Det 4. hjørnet - og kort vei til byens handelsstand. Vi har reserverte plasser for handicap-parkering i nærhet til heis og betalingsterminal. Og kommer du med el-bil parkerer du gratis hos oss. Kontakt oss på e-post: parkering@narvikgaarden.no

BOBILPARKERING midt i sentrum av Narvik 32 plasser med strøm og vann

ÅP HELE ENT DØGN

ET !

Verkstedbakken 45. GPS: 68.4357, 17.4236 Tømmestasjon på Circle K Fagernesveien 142 GPS: 68.4104, 17.4257

85


Galleri My – et pusterom i hverdagen Midt i Kongesgate finner du en av byens spennende nisjebutikker. Galleri My ønsker å være et lite pusterom i en ellers travel hverdag. - Terskelen skal være lav for å nyte kunsten. Kunsten har en egen evne til å røre folk. Hos oss kan folk komme inn og bare nyte. Her må man ikke handle – det er viktig at vi blir som et lite pusterom i hverdagen, forteller Bente Robertson, innehaver av Galleri My. I tillegg til å selge malerier og bilder fra en rekke kjente kunstnere, så finner du massevis av

gaver –og småinteriør i galleriet. Bente utfører også innramming av bilder, nye bilder rammes inn og gamle rammes om. - Vi prøver å sette Narvik på kunstkartet og videreføre den arven som Galleri Lily startet i Narvik. Vi vil at kunstnerne skal bli oppmerksomme på Narvik og virkelig ønsker å stille ut kunsten sin her, sier Robertson.

Sommertid er gavetid! Sommeren står for døren med begivenheter som står i kø. Lyse sommerkvelder med gode venner. Bryllup og bursdager. Konfirmasjon og navnedager. Eller bare rett og slett en liten oppmerksomhet til noen du setter pris på. Vi har godt utvalg i grafikk, keramikk og glasskunst. På Galleri My får du GAVER SOM VARER! Kom innom for en uforpliktende titt på vårt utvalg og en koselig prat. Kaffen er klar. Vi har fått et nytt og moderne oppgradert rammeverksted, med muligheter for innramming av særdeles høy kvalitet. Gamle bilder blir som nye med en flott innramming, og dette bevarer bildene for fremtiden.

Kongens gt 34, Narvik (vis a vis Scandic Hotel Narvik) Telefon 934 02 257 Nettbutikk: www.gallerimy.no

GLASSKUNST - KERAMIKK - GRAFIKK - GAVEARTIKLER - GAVEKORT - INNRAMMING 86 | m a g a s i n n a r v i k


NATURLIG VANDRING

Bara tvĂĽ stenkast bort bjorkliden.com

87


t e k r a m r e p u S n e k i r b f s i r e v Hos God ö h e b u d t l l a u d r a t hit ! a n r e s i r p a t t ä dena. r n a e d ju d b r till nner du de aktuella e a fi

oksid o b e c a F På vår

Alla dagar

10-20 Välkomna! 88 | m a g a s i n n a r v i k


Stor välsorterad konfektyr- och drickaavdelning! Du hittar allt det goda hos oss till bästa pris.

Kalle Jons väg 1, 981 07 Abisko Tlf. +46 980 40050.

89


7

førstevannet 2

5

ornesvika

4

6

minikraf

framnes(lia)

Framneslia

Rimelig gøy i Narvik 90 | m a g a s i n n a r v i k


ftverket 1

øvre fjellheisstasjon

Foto: Rune Dahl

3

fjellheim - utsiktssvingen

Du må ikke langt utenfor sentrum for å finne nye utsiktspunkter, grillsteder, teltplasser og fiskevann. Regionen er fullpakket av opplevelser - bruk dem! �

91


se og gjøre tekst terese larsåsen

foto rune dahl

Se, spis, sov og svøm Frodige skoger, majestetiske fjell og blått hav så langt øyet ser. I Narvik er opplevelsene mange og fantastiske - og trenger ikke koste deg skjorta. Her er et knippe forslag til spennende, rimelige og sentrumsnære aktiviteter.

92 | m a g a s i n n a r v i k

2


Utrolige utsiktspunkter Enten man liker å gå på toppturer eller ikke, setter de fleste stor pris på vakker utsikt. Med Fagernesfjellet (1273 moh.) i ryggen, er Narvik tilrettelagt for fantastiske synsopplevelser. Det finnes derfor en rekke flotte utsiktspunkter nært sentrum, hvor enkelte har blitt spesielt populære. 1

Fjellheim - u tsik tss v ingen

Befinner du deg i Narvik og ønsker god utsikt utover Ofotfjorden, Ankenes og Narvik by er Fjellheim et fint sted å dra. Utsiktspunktet ligger i Fagernesfjellet, i svingen i Fjellheim som leder ned mot UiT. Fra Narvik sentrum er det en liten gåtur på vel 1,5 km til utsiktssvingen. Her er det muligheter for å ta flotte bilder - uten å forlate byen! 2

1

Minik r a f t v er k e t v ed Tø t ta da len

Et av byens kjente utsiktspunkter ligger ved minikraftverket ved Tøttadalen. For å komme hit kan man både gå, sykle eller kjøre bil. Her er det flott utsikt over både fjord, fjell og ikke minst by. Minikraftverket ligger like ved «porten til Tøttadalen» som er inngangen til en rekke andre turområder og utsiktspunkter i Tøttadalen. Det mest karakteristiske ved dette utsiktspunktet er det som på folkemunne kalles for vannspruten. Vannspruten vises godt fra sentrum - og er du ved minikraftverket når vannspruten starter - da kan du få deg en våt opplevelse. 3

3

Ø v r e fjellheiss ta s jon

Den mest kjente - og kanskje mest fotograferte - utsiktspunktet i Narvik ligger i Fagernesfjellet, 656 moh. Ved hjelp av gondol eller egne bein er det en fin tur opp til destinasjonen. Med en fantastisk utsikt over byen, fjord og fjell - kan man få seg en matbit eller noe godt å drikke ved Fjellheisrestauranten mens man nyter utsikten. 4

Fr a mne s(li a)

Ønsker du å se Ofotfjorden på nært hold, og kanskje til og med dyppe tærne i den, er Framneslia et utmerket sted. Framneslia er et flott friluftsområde og nede ved sjøen kan du bade med nydelig utsikt utover fjorden. Etterpå kan du følge stien Galapagos oppover mot Jaklamyra hvor du finner et nydelig utsiktspunkt nesten øverst i stien, og fortsetter du langs Matildestien på Framnes finner du flere fine utsiktspunkter.

4

saken fortsetter

� 93


Grillplasser i Narvik Uten mat og drikke, duger uteopplevelsene ikke. Noe som både kan være en fin opplevelse og som er nødvendig er å spise. Det finnes gode steder for grilling, både ved sjøen og i fjellet, og man kan lage fine kaffebål med kvister man finner i skogen. Husk! Mellom 15. april og 15. september er det bålforbud i all utmark og nær skog - med unntak om bål på forsvarlig sted. 5

Or ne s v ik a

Et kjent grillsted i Narvik er Ornesvika, som ligger fint til like utenfor sentrum. Dette er et av byens fremste badesteder, som kan by på stupetårn, plass for å sole seg, en flott bålplass, samt muligheter for grilling.

7 Overnatting i det fri

6

Fr a mne sli a

I Framneslia, nede ved sjøen, er det godt egnet for grilling. Her kan man både bade, sole seg på bergene og grille med utsikt utover fjorden, og stedet blir flittig brukt av både friluftsglade og badenymfer. 7

Førs te va nne t

En kjent og kort fottur går til Førstevannet i Tøttadalen. Ved Førstevannet befinner man seg i en vakker nordnorsk skog, ved et vann man både kan bade i, fiske i og grille ved. Her er det godt tilrettelagt med både gapahuker, grillplasser og utedo, og det er gratis å benytte alt dette. For dem som ønsker å gå en litt lengre tur, tilbyr Narvik og Omegn Turistforening dagsturhytta Funnhytta som ligger i nærheten av Pumpvannet, også kjent som Andrevannet. Dette er et godt alternativ som også byr på gapahuker og grillplasser.

Alle har lov til å oppholde seg i utmarka i Norge, jamfør Allemannsretten. Dette er et fellesgode og en del av vår kulturarv som betyr at man kan benytte seg av utmarka, både som turområde og til overnatting i telt. I Narvik finnes det en rekke fine turruter man kan gå og langs disse er det flere steder som egner seg for overnatting i telt eller hytter. Narvik og Omegn Turistforening tilbyr en rekke hytter langs sine rutenett som kan leies for en billig penge, eller man kan vandre langs turruter og finne nye, spennende steder å telte. Bare husk at du må være minst 150 meter fra bebyggelser!

94 | m a g a s i n n a r v i k


5 Padle i Ofotfjorden

En aktivitet som har blitt stadig mer populær er å padle i kajakk, kano eller på SUP-brett. Å padle i Ofotfjorden er en opplevelse du sent vil glemme og som ofte gir mersmak. Kano er et godt alternativ dersom man er flere, og de er ofte egnet til både padling og fisking. Kajakk er ofte enklere å padle i alene, og er gjerne tilpasset spesifikke bruksområder. SUP betyr Stand Up Paddle - eller ganske enkelt stående padling. Dette er en aktivitet som øker i populæritet og passer for de fleste som liker seg ved vannet. Gjennom Active Impuls kan du leie kano, kajakk eller SUPbrett, samt annet utstyr for en rimelig penge og det tilbys opplæring og ulike kurs.

Fisking nær byen

Narvik er en havneby og de fleste vet at det er gode muligheter for fisking i sjøen. Det ikke alle vet er at det også er gode muligheter for å fiske nær byen - også i ferskvann. Både Førstevannet og Pumpvannet inneholder fisk, og her er det fritt for alle å fiske. I Førstevannet setter Narvik og Omegn Jeger og Fiskeforbund ut fisk med hovedhensikt å stimulere barn og unges interesse for fiske og friluftsaktiviteter. I Pumpvannet er det både røye og ørret, mens Førstevannet er et rent ørretvann. Uttaket av ørret bør begrenses i begge vannene slik at flest mulig får muligheten til å ta seg en fisketur her.

95


1) Fisk eh a llen og Fisk ek rok en

1

Perlene i sentrum Narvik har et urbant sentrum med spennende, særegne og sjarmerende butikker og spisesteder - rett og slett perler i regionens hjerte.

Like bak Dama på torvet ligger en spennende, tradisjonsrik handel. Fiskehallen er velkjent i Narvik for sin flotte fiskedisk og sine ferske, håndskjærte produkter. Her er konseptet «fra disk til bord», og ­sjømaten som ligger i disken er kortreist. Fiskehallen gjorde i 2016 en nysatsning; de åpnet restauranten Fiskekroken. Her serveres det fiskeretter, noe kokken forteller har blitt godt mottatt av lokalbefolkningen. - Fiskekroken er noe nytt og spennende – midt i byen. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger siden vi åpnet dørene til restauranten, og ser at det er gode muligheter for å fortsette å utvikle restauranten, smiler Hast.

2) As trup gå r den Ca fe og L a ndh a ndel

2

Over gata fra Fiskehallen ligger Rådhusplassen. Herfra er det bare noen meter opp Gate 1 før du får øye på nok en perle i Narvik. I den velkjente Astrupgården ligger Astrupgården Cafe og Landhandel. Dette er et sted utenom det vanlige – et sted for avslapning og hygge, der du finner et godt utvalg spesielle og nøye utvalgte produkter. - I vår kafé lager vi mye av maten fra bunnen av, og det er et sted man kan ta en pause fra hverdagen i en hyggelig atmosfære, forteller Mads Parten, eier av Astrupgården. I Astrupgården er det både overnatting, spisested og butikk - og om kvelden er det bar i kjelleren.

3) K r is tin a s Ba r bershop

Narviks eneste fullverdige barbershop finner du i Dronningensgate 65. Innehaver Kristina har 18 års erfaring med herreklipp og barbering og tilbyr klipp av herre, skjegg -og barteklipp og skikkelig oldschool tradisjonell barbering. - Jeg har både dropin -og timebestilling, f­ orteller hun.

3 96 | m a g a s i n n a r v i k


Velg fiber fra HomeNet Vi bygger fiber over hele landet og satser nå kraftig i Bodø, Narvik og Tromsø

Internet Unlimited 1000 gir deg høy kapasitet på ditt Internett. I tillegg kan du velge den TV-leverandøren som passer deg best. Les mer på homenet.no/bodo homenet.no/narvik homenet.no/tromso

97


ANNONSE

Velkommen til oss! Scandic Narvik er ditt naturlige utgangspunkt for opplevelser i hele Narvikregionen. Etter en god natts søvn i våre behagelige senger, står opplevelsene i kø. Regionen vår har et vell av opplevelser og våre ansatte gir mer enn gjerne tips om hva du bør oppleve. Scandic- kjeden er kjent for å levere frokost og et lunsjtilbud av høy klasse. Så også hos oss i Narvik. Tøtta Bar i hotellets 16. etasje tilbyr en variert og fin meny som er tilgjengelig alle dager. Her kan man nyte et lettere måltid, noe godt i glasset og byens mest spektakulære utsikt. Hver dag har vi et eget prisgunstig lunsjalternativ. Hver fredag kjører vi tacobuffet og hver lørdag serverer vi sjømatplatå. En innholdsrik frokost serveres daglig i Tind Restaurant, som ligger på vårt hovedplan. I restauranten har vi også åpent for ala carte bespisning på kveldstid.

Kongensgate 33, Narvik 98 | m a g a s i n n a r v i k

76 96 14 09 @ narvik@scandichotels.com 

www.scandichotels.com/narvik


99


fremoverlab

Mer. Mye mer.

100 | m a g a s i n n a r v i k


Hvis du trodde vi bare holdt på med avisannonser?

Nope. v i l ag er d eg g j er n e en k n a k en d e g o d pr i nta n n o n s e, m en vær o bs på at v i k a n h j e lpe m ed så m y e m er:

T e k s t f o r f a tt e r F o t o / f i l m / ly d P r o f e s j o n e l l d r o n e o p e r at ø r Grafisk design Innholdsmarkedsføring Sosiale medier P r o g r a m m at i s k s a l g d i g i ta l e a n n o n s e r websider

fremoverlab 101


Spydspissen! Medierådgiver Rådgivning Digital/print markedsføring Programmatisk salg

Ditt lokale mediebyrå! Teknikk og trender forandrer seg over tid. Det eneste som er konstant – er den gode idéen. Hvordan skal vi nå målgruppen din på best mulig måte? Hvilken plattform lønner det seg å snakke på? Klarer vi lage en «snakkis»? Vi har en ekstrem lidenskap for kommunikasjon, design og teknologi. Vi bruker våre evner til å forstå, forenkle og formidle ditt budskap med ett mål: skape resultater! Ta kontakt, så forteller vi deg mer om hva vi kan bidra med.

fremoverlab

Atle Kristensen Tlf 90138223 atlekr@fremover.no

SoMe-eksperten!

Strategisk medierådgiver Rådgivning Digital/print markedsføring Sosiale medier

Terese Larsåsen Tlf 48247516 teresela@fremover.no

Relasjonsbygger’n! Medierådgiver Rådgivning Digital/print markedsføring Tove Kirkefjord Tlf 48190474 toveki@fremover.no

Padriver’n!

Salgssjef Rådgivning Digital/print markedsføring

Tonje Sollie Tlf 99696020 tonjeso@fremover.no

Energibunten! Byråleder Foto/film/drone Tekstforfatter Rune Dahl Tlf 91155445 runeda@fremover.no

102 | m a g a s i n n a r v i k


V i h a r l ag e t m ag a s i n n a r v i k o g m y e a n n e t s n ac k s . vil du vite mer om oss?

fremoverlab 103


narvik 68° 25’ 30’ N

Foto: Rune Dahl

E n h o l d ning / E n l ivss t i l / E n f ø l e l se

MAGASINNARVIK

SOMMER 2018 / www.magasinnar vik.no

Magasinnarvik sommer2018  
Magasinnarvik sommer2018