__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGASINNARVIK

1 3 6 sider gratis inspiras j on f ra magiske vinternarvik / v i n t e r 2 0 1 8

+ NARVIKGUIDEN:

1

DITT OPPSLAGSVERK OM NARVIKREGIONEN


Denne blide gjengen hjelper deg med delvis tette eller helt tette avløpsrør. F.v: Torben Aasberg, Michael Fagerjord og Håvard Berg. Til sammen har disse guttene over 20 års erfaring som rørleggere.

FRYKTER DU TETTE AVLØP? Da bør du ta en sjekk av rørene i huset før kloakken kommer opp og gjør dagen utrivelig. Det er den klare oppfordringen fra Torben Aasberg i Taraldsvik Maskin AS. Torben Aasberg er anleggsleder for Spyle, suge- og rørinspeksjonen ved Taraldsvik Maskin AS som i disse dager har hendene fulle med å åpne tette vann og avløpsrør. - Vi spyler opp og rengjør tette rør. I tillegg har vi varmtvann på bilene og kan tine opp frosne rør, vi filmer og dokumenterer tilstanden og finner årsaken til at rør går tett, forteller han. Taraldsvik Maskin AS har investert i fire store kjøretøyer, nettopp for å

hanskes med slike problemområder. Alle topp moderne biler med stor kapasitet. Det kan være mange årsaker til at avløpsrør kan gå tett. Det kan være bruk av for mye papir, rørene kan bli gjengrodde over tid pga fett, såperester og hår som bygger seg opp. I avløpet fra kjøkkenet er det som regel fett og matavfall som er synderen. Det hender også at selve avløpsrøret er blitt så gammelt at det rett og slett kollapser. Rør kan også gå tett ved at røtter vokser

inn i rørskjøtene, og eldre soilrør kan gro igjen av rust og avleiringer. Til slikt arbeid har bedriften en egen rørfres som fjerner problemet på en enkel måte. Vi anbefaler alle å få utført en vedlikeholdsspyling av avløpsrørene. Dette er viktig for å unngå at rørene går tett, og kommer eventuelle problemer i forkjøpet. Rørinspeksjon er også viktig for å se hvordan tilstanden på røropplegget er, og om det er ting man bør utbedre. Her får du svar på mye.

Er det avleiringer i rørene, har det oppstått lekkasjer, hvor går traseen, er viktige spørsmål man får svar på. Etter rørinspeksjonen får kunden en rapport, og vi kan merke av på tomta hvor rørtraséen går - helt ut til det kommunale nettet. Der vil vi komme med våre anbefalinger til utbedringer, hvis det er nødvendig. Til slutt får kunden en film på en minnepenn som dokumenterer hele inspeksjonen, avslutter Aasberg.

HAR DU PROBLEMER MED AVLØPET? RING OSS! Vakttelefon: 923 51 000 eller Torben Aasberg 911 13 352 Beisfjordveien 10, Narvik 769 45 560 (sentralbord) post@taraldsvik.no www.taraldsvik.no Følg oss på Facebook! 2 | magasin narvik


Kraftinor driver med innkjøp, markedsføring og salg av elektrisk kraft til forbrukere i både privatog bedriftsmarkedet i Norge. Kraftinor har forretningsadresse Narvik og 19 ansatte, fordelt på avdelinger i Narvik, Svolvær, Myre og Sortland.

SKS Kraftsalg med hovedkontor på Fauske, er en landsdekkende strømleverandør til sluttbrukermarkedet – og et kraftomsetningsselskap som tilbyr et bredt produkt- og tjenestespekter innen kjøp og salg av kraft, til både privat og bedriftskunder. SKS Kraftsalg har 14 ansatte.

3


Polar Kraft Når Kraftinor og SKS Kraftsalg går sammen og blir Polar Kraft, er det fordi vi har en tanke om hvordan kraftsalg skal se ut i morgen. Selv om vi hver for oss er store i dag, vil fremtiden kreve at vi må være enda større for å være konkurransedyktige, både som strømleverandør og som samfunnsaktør. Da foretrekker vi å slå oss sammen, heller enn å bli oppkjøpte hver for oss. Sammen blir vi enda bedre, står enda sterkere og når enda lengre. Og fremdeles er vi et nordnorsk selskap som selger strøm som er bærekraftig produsert med opprinnelsesgaranti. Vi vet hvor strømmen vår kommer fra. Vi kan gi deg mange gode grunner til å velge strøm fra Polar Kraft, men den viktigste er: Alt vi gjør i dag er med tanke på i morgen.

Polar Kraft Telefon: +47 987 02 006 Mail: post@polarkraft.no Web: polarkraft.no

4 | magasin narvik


Amedia Ressurs Harstad

Alt vi gjør i dag er med tanke pü i morgen

5


intro foto rune dahl

6 | magasin narvik


narvik 18380

innByggErE. vilt, dramatisk og mEd En stErk krigsHistoriE.

Narvik er en viktig industriby. Behovet for en isfri havn til utskipning av malm fra gruvene i Kiruna og Gällivare i Nord-Sverige førte til byggingen av Ofotbanen og fremveksten av byen Narvik. Under annen verdenskrig var Narvik strategisk viktig for både tyskerne og de allierte, for begge parter transporterte jernmalm fra Kiruna via Narvik havn. I to måneder foregikk det harde kamper på land og til sjøs mellom de invaderende tyske troppene og de allierte, en kamp som påførte både byen og malmutskipningskaiene store skader. Denne dramatiske perioden i byens moderne historie er fremdeles viktig for regionen og oss som bor her, og kan oppleves på det nye Krigsmuseet midt i sentrum. På bildet ser du 13-åringene Gaute Halvorsen, Trym Nilfjord og Sondre Dahl jublende midt i vanvittige Tredjeholla i Narvikfjellet. Bildet er tatt 25.april klokken 22.21. Det nærmer seg midnattsol og skikjøringen er på sitt aller beste i fjellet. Narvikfjellet tilbyr den beste heisbaserte skikjøringen nord for Alpene når forholdene klaffer. Anlegget har hele 1000 meter høydeforskjell, og enda mere får du hvis du går opp til Tredjetoppen – slik ungdommene på bildet gjorde. Velkommen til Narvik! Kontrastenes by. Foto: Rune Dahl - Instagram: @runedahl 7


leder foto rune dahl

Byen vi er glad i Magasinet du nå holder i handa har gått fra å være et hobbyprosjekt til å bli et av Nord-Norges viktigste destinasjonsmedier. Magasin Narvik har gjennom syv år underholdt, inspirert og informert tusentalls lesere. Narvikregionen er helt unik. Her finnes frisk luft, vakker utsikt og nærhet til naturen. Her finnes restauranter av høy klasse, pulserende natteliv og uendelig med villmark – rett utenfor stuedøra. Her er lange lunsjer og enda lengre middager en selvfølgelighet. Her har du tid til de gode samtalene med vennene dine, tid til omgang med ungene og tid til å diskutere hva som egentlig er best av Narvik og Bjerkvik. Syns du vi overdriver? Kanskje. Men å bo her er veldig bra. For oss i redaksjonen skal innholdet i magasinet reflektere byen det utgis i. Kvalitetsnivået skal være like høyt som naturen som omkranser byen.

God lesning!

Rune Dahl Byråleder FremoverLab

8 | magasin narvik


Felles mål skaper grunnlag for suksess Narvik Slalåmklubb 40% engasjerte medlemmer og dugnadsinnsats 20% satt Narvik på det nasjonale og internasjonale skikartet 20% vellykket gjennomføring av NM 20% skapt en felles visjon i Nord-Norge om VM Alpint 2025

=

100% Sparebanken Narviks ærespris 2017

Foto av Rune Dahl, design av riktigspor.no

+ + +

Sparebanken Narvik ønsker å bidra til en sterk Narvikregion hvor det er attraktivt å vokse opp, bo og jobbe. Den jobben Narvik Slalåmklubb gjør hver eneste dag og spesielt med gjennomføringen av NM, bidrar til stolthet og bolyst. Det synes vi fortjente vår ærespris for 2017. I tillegg ga vi 175.000,- til investeringer med tanke på framtidige arrangement, med et mulig VM i 2025 som en ekstra bonus.

Tusen takk for innsatsen. Vi heier på dere!

sn.no 9


hilsen fra ordføreren foto rune dahl

En juvel av et fjell - for alle! Eierne av Narvikfjellet, Stiftelsen Forte Narvik og Narvikgården AS, investerer i Narvikfjellet i et omfang som ingen andre har gjort før. Det handler om byutvikling, reiselivsutvikling og bolyst. Opp etter fjellet vokser Narvik by; med veier og boligtomter. Enda lenger opp selges hyttetomter. Og i fjellet legges det gradvis til rette for ulik type aktivitet, sommer som vinter. Dette dreier seg ikke bare om alpint. Men om nedoverski, bortoverski, sykkelstier og turstier. Med utgangspunkt i det nye sentralområdet, ved siden av barnebakken ved gamle Skistua, skal vi kunne drive «all slags» aktivitet. For Narvik er dette viktig. Byutvikling og reiseliv er pilarer i den strategisk samfunns- og næringssatsingen. Derfor har et enstemmig Narvik bystyre regulert mer enn 4.000 mål i Fagernesfjellet til formålet. Og Narvikfjellet har gjennom de siste tre årene investert mer enn 130 millioner kroner i infrastruktur, snøkanonanlegg og forbedringer av traseer, heiser og fjellheisrestaurant. Attpåtil planlegger Narvikfjellet for ytterligere investeringer for over 200 millioner kroner de neste par årene: Ny gondol til erstatning for dagens til Øvre Fjellheisstasjon, feriepark ved gamle Skistua og parkeringsplasser mange nok til at vi kan ta imot flere gjester sommer som vinter.Reiseliv og besøksnæring er for det offentlige og næringslivet et opplagt satsingsområde. I Narvikregionen byr vi på det unike, det kompakte, og ikke minst byr vi på kontraster. Vi har et fjell midt i byen, og en by midt i fjellet. Det tar kort tid å bevege seg fra fjordnivå til 500 og 1000 meters høyde. Vi er også stolt av mangfoldet i regionen. En liten time unna byen er Europas nordligste dyrepark, Polar Park, der du kan «kysse med ulver» og oppleve polare dyr av mange arter. I regionen byr flere på fiskecamp og stadig flere på båtfiske og båtturer, og det finnes turløyper i all slags natur, i alle lokalsamfunnene og alle kommunene våre! Og i midt i byen finner du det meste; fra Nord-Norges nye krigsmuseum til kjøpesentre, puber og restauranter. Skulle værgudene være oss litt imot en dag, er det en kort kjøre- eller togtur over grensa, der våre svenske naboer byr på desto flere Nordkalott-kontraster og opplevelser. Vi har en juvel av et fjell - for alle. Og vi byr på «alt» i et lite område. Kompakt by, fjord og fjell. Hjertelig velkommen!

Rune Edvardsen

ordfører, Narvik

10 | m a g a s i n n a r v i k


FØR VAR VI

I TILLEGG TIL ALMINNELIG TANNBEHANDLING TILBYR VI: • • • • • • • •

Implantat - deler av behandlingen med HELFO refusjon Usynlig tannregulering (invisalign) Laserbehandling Kirurgisk behandling Estetisk behandling Premedisinering for de med tannlegeskrekk Behandling av tannkjøttsproblematikk (periodontitt) Studentrabatt

TANNLEGER: Tommy, Mats og Karoline TANNPLEIERE: Elisabeth, Mariell og Anne MEDARBEIDERE: Anita, Kristine, Trine, Line, Anders, Mailiss og Mette TIMEBESTILLING: TLF 76 94 15 51 • POST@ORIS-NARVIK.NO 11


redaksjonen

magasin narvik vintEr 2018 Det er vi som står bak årets utgave. Vi håper du får en god leseopplevelse, blir underholdt, inspirert og informert om alt du kan se og oppleve i magiske vinternarvik!

Rune Dahl Journalist / fotograf Byråleder FremoverLab Tlf 91155445 runeda@fremover.no

Terese Larsåsen Medierådgiver innholdsmarkedsføring Tlf 48247516 teresela@fremover.no

fotogr a fer : Rune Dahl, Julie Dahl, Roger Dahl, Kjetil Janson, Jan Arne Pettersen, Mattias Fredriksson, Per Sverre Simonsen, Terese Larsåsen, Ragnhild Høgbakk, Tonje Sollie, Tonje Rønnevig, Margrete Røsberg Jakobsen, Narvikfjellet og Fremover.

Rune Dahl, Anders Horne, Atle Kristensen, Terese Larsåsen og Helle Holt. Takk til: Narvikfjellet og Midtre Hålogaland Friluftsråd for redaksjonelt bidrag til årets utgave. sk r iBenter :

Atle Kristensen Medierådgiver Tlf 90138223 atlekr@fremover.no

Tove Kirkefjord Medierådgiver Tlf 48190474 toveki@fremover.no

Tonje Sollie Salgssjef Tlf 99696020 tonjeso@fremover.no

a nnon ser :

Atle Kristensen, Terese Larsåsen, Tove Kirkefjord, Tonje Sollie og Rune Dahl.

Papir: Omslag – 250 gram trefri silk Innmat – 90 gram Nova Press

gr a fisk de sign og Produks jon:

www.magasinnarvik.no www.fremoverlab.no

konta k tinfor M a s jon:

Amedia Ressurs innhold: Magasin Narvik er et frittstående produkt, publisert av FremoverLab. Magasinet gis ut to ganger årlig og gir deg reportasjer om friluftsliv, aktiviteter og annet stoff om Narvikregionen.

© Rune Dahl - @runedahl

a n s va r lig r eda k tør :

Sondre Dahl kikker ut over Mørkholla i Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl forside:

12 | m a g a s i n n a r v i k

Christian S. Andersen

fremoverlab


Vi leverer

Norges beste drikkevann NĂĽ er det nye renseanlegget for Narvik by tatt i bruk

Teknisk RĂĽdhus, Brannbakken 1, Narvik. Tlf.: 76 91 37 00 - E-post: postmottak@narvikvann.no

13


g o r e n g e t Vi d n i d r e bygg Havnegata 2 a, Narvik | 76 95 60 10 | www.narvikbygg.no | 14 | m a g a s i n n a r v i k

narvik-bygg-as


»

Anbefaler Narvik Bygg sen på det sterkeste. Hele proses med planlegging, bygging og tiden etter ferdigbygd, kunne ikke vært bedre! Rudi Olsen, fornøyd huseier

g g i l o b e m drøm Narvik Bygg AS Tlf 769 56010

15


innhold

06 Intro 10 Hilsen fra ordføreren 12 Magasin Narvik redaksjonen 18 Margrete og Bjørn Anders elsker turlivet 22 Øyeblikket

78

24 Hundekjører Hege Ingebrigtsen 26 Løypekart Narvikfjellet 28 Hva å gjøre i Narvikfjellet 30 Prepperiet - ung bedrift 32 Frikjøringskurs for ungdom 34 Ingen fritidsproblemer her nei 38 En ekte hesteranch 40 Unge talenter: hockeyjentene 42 Ski på topp 44 Aktivitetskalender Narvikfjellet 46 Langrennsparadis i regionen 48 Stjernefotografen Mattias Fredriksson 56 Vinterfestuka 2018 58 Magiske 2. juni 60 #ilovenarvik 62 Tre eventyrlige Camp Narvik-dager 64 What to do etter at heisen har stengt

Bli med på vinterekspedisjon gudeambolten Stetind!

66 Til Linken i mørtna 68 Butikkperler i sentrum 70 Offpistkart baksia 73 Toppturer hvor du kan ta med kidsa 76 Tid for å mimre 78 Turmat ved Vegard Stormo 82 Visste du navnene på plassene i fjellet? 84 Spennende planer i Narvikfjellet 88 Hoppsporten - en idrett som forsvant 90 Rovdyr på menyen; Polar Park 92 Lys i tredjebakken 94 Utbedrer veien i Tøttadalen 96 Storslått 98 Galleri Kjetil Janson 100 Galleri Jan A. Pettersen 102 Nytt fra Narvik Rando 104 VM alpint 106 Lysløypa i byen 108 Reistadløpet 112 Galleri Rune Dahl 118 Vinterekspedisjon til Stetind 124 Godisfabriken over grensa 126 Narvikguiden 16 | m a g a s i n n a r v i k

118


8

Turmat ved Vegard Stormo, verdensmester i samisk kokkekunst.

Bjørn Anders og Margrete har vurdert å flytte fra Narvik. Men det er én ting som holder dem tilbake.

18

73

To fine fjellturer. Toppturer hvor du kan ta med kidsa.

Narvikfjellet utvikler og utbygger. Se de flotte planene!

84 Stjernefotografen Mattias Fredrikssons bilder fra Narvikregionen.

48

17


ut på tur tekst Anders Horne foto Bjørn Anders Pettersen/Margrete Røsberg Jacobsen

1

Elsker livet på tur Bjørn Anders og Margrete har vurdert å flytte fra Narvik. Men det er én ting som holder dem tilbake. I likhet med de fleste nordnorske byer sliter Narvik med at ungdommen reiser ut av byen for å ta utdanning. Mange kommer hjem – noen forlater for godt. Samboerparet Bjørn Anders Pettersen og Margrete Røsberg Jacobsen har sett mange kjente flytte til mer urbane plasser. Men nekter å flytte på seg. Vi lurte på om vi skulle flytte til Trondheim i 18 | m a g a s i n n a r v i k

forbindelse med studiene hans. Men vi fikk det ikke til, sier Margrete. På jobb kjører hun ambulanse. Mens Bjørn Anders er masterstudent i bygg på UiT Narvik. Men det er noe annet enn jobb og studier som holder dem igjen. De kan ikke forestille seg en by med så kort vei ut til ekstreme naturopplevelser. Bokstavelig talt. Fra leiligheten i Håreksgate

kan du faktisk legge fellene rett på skiene og tråkke opp på toppen av Fagernesfjellet i løpet av et par timer med høypuls-bevegelse. Og for et par rett og slett elsker livet på tur, har de kallet fra høye fjell og dype daler vært langt sterkere, enn suget fra kaffe latte og urbane opplevelser i storbyene. - Tenk, bare det å bruke så mye tid i kø. Folk i de store

byene bruker kanskje totalt årevis av livet sitt i kø. Mens vi er ute på tur, humrer Bjørn Anders. Vi er hjemme hos paret – hvor de har en Mac smekkfull av bilder fra korte og lange turer. Med og uten ski på beina. Vi utfordrer de til å plukke opp ekstre minneverdige fem turopplevelser - av ulik valør:


1] Rotur på Anjavannet i en gummibåt som tilfeldigvis fant i krattet der. 2] En kald morgen ved Voumajavri, ca -30 grader. 3] En av sesongens første møte med sola 8. februar på Spanstinden. 4] Helgetur til Lillebalakvannet i fantastisk vær. 5] Samme morgen som bilde 2, i kulda på Vouma.

2

4

- Også kan man stå på ski helt hjem til døra, så lenge det ikke er strødd. Jeg har veldig troen på det Narvikfjellet holder på med og håper virkelig at de lykkes, sier Bjørn Anders. Skjomen, Lo s si-h y t ta , Hunda len, K at ter at.

3

Abisko – Skjomen:

Denne turen har paret tatt sammen en gang – men Margrete også har gått den med venninner. Den bør tas i flere etapper og kan tas både sommer og vinter. En tur som er ganske lett å gå, men som har fantastiske omgivelser på fjellet. Vi gikk den sammen midt på vinteren, det var en magisk opplevelse. Da overnattet vi tre netter i telt og en natt på hytte over fjellet. Hyttenettet i Narvikfjellene er helt unikt – og noe vi bruker mye, forteller Bjørn Anders. Jeg har også gått den med venninner i april. Da var det fantastisk vær og veldig mye folk. Ved en av hyttene var vi de aller siste som fikk sengeplass, og flere som

kom senere måtte sove i telt. Det er obligatorisk å ha med seg telt på en slik tur, sier Margrete. Fagerne sfjelle t og omgi v el sene

Med bosted i Gate 3 er det kort vei til skitrekket i Narvikfjellet for paret. Derfra har man utgangspunkt til et utall turer. Hvor høydemeterne kan forseres både med heis og for egen maskin. Vi prater hvert år om alle de ulike turene vi skal gå. Men vi havner veldig, veldig ofte bare her. Og det er jo et fantastisk flott fjell, med så mange ulike muligheter. Også er det så nært, at man knapt trenger å forberede seg, sier Margrete.

Nok en tur med utgangspunkt i Skjomen. Får man skyss til Skjomen kan man bruke noen dager på å gå til Katterat Stasjon – hvor man kan toge hjem til Narvik. Skjomen er bare helt fantastisk flott. Og denne turen inneholder det meste. Bratte fjell, variert terreng og bonus med togtur, forteller Margrete. - Men sjekk med fjellfolk før man tar denne turen på vinteren. Deler av terrenget er rasfarlig, og da holder vi oss langt unna. Di v erse turer med utga ng spunk t fr a

- Det er faktisk helt utrolig at den hytta er så lite i bruk. En perle, mener Bjørn Anders. Di v ida len – A lte vatn

Den siste turen er parets sommerfavoritt . Det er kronglete logistikk å gå mellom Altevatn og Dividalen, med mange mil å kjøre fra Narvik til Dividalen. Men både fra Altevatn og Dividalen er det et vell av ulike muligheter. Indre Troms er helt magisk om sommeren. Et enormt landskap, hvor du går skikkelig på tur helt fra du setter fra deg bilen, forteller Margrete. - Det er også et område med masse muligheter for jakt og fiske. VI har aldri dårlig tid på tur og elsker å kombinere turen med ulike aktiviteter. Det er for øvrig også en helt overkommelig tur å gå fra Altevatn til Riksgrensen eller Abisko også, sier Bjørn Anders.

Bl åvatnh y t ta re t t nord for Bogen.

Dette er en av Den norske turistforenings minst brukte hytter – med badstu og god standard i et område med flust av fjelltopper. Vi dro dit fredag. Og gikk til Niingen den første dagen, Skittendalstind lørdag og Litletinden søndag. Tre utrolig flotte turer, forteller Margrete. 5

19


DU FINNER OSS MIDT I NARVIK SENTRUM!

SENTRUM TORGET

20 | m a g a s i n n a r v i k


VI ELSKER SNØ! MEN INNE HOS OSS SKINNER ALLTID SOLA

21


øyeblikket foto rune dahl

22 | m a g a s i n n a r v i k


På ski har jeg rent; jeg har spurt meg frem; de frittet hvor jeg skulle; jeg svarte: jeg skal hjem. Henrik Ibsen Foto: Rune Dahl, Håfjellet – Ballangen

23


hundekjøring t e k s t: r u n e d a h l f o t o : P e r s v e r r e s i M o n s e n

”Narvikekspressen” Hege Ingebrigtsen:

ingEn ovEr, ingEn vEd sidEn

24 | m a g a s i n n a r v i k


Tre ganger verdensmester, europamester hele ti ganger, 36 NM-gull, Kongepokal og en haug med andre internasjonale medaljer. har gjort det stort i hundekjøring på snø og barmark – og er utvilsomt landets mest meriterte hundekjører. Hege har vært glad i hunder så lenge hun kan huske, og fikk sin første da hun var 12 år gammel. Det var en sibirsk husky, så interessen for hundekjøring kom naturlig. Etter hvert begynte hun å samle flere hunder, og kjørte sitt første løp i 1989. Med årene jobbet hun seg oppover pallen, til hun i 1996 vant sitt første NM og EM. Siden den tid har hun stort sett vært på toppen, og nesten alltid stått på pallen. n a rv ikjenta hege ingeBr igtsen

Med sa MB oer og treningspartner Per Sverre Simonsen driver hun Fun Racing Kennel i Narvik, som består av 22 voksne løpshunder, 6 valper og to hunder som har jobben som maskott og klovn. De fleste hundene har de avlet opp og trent selv. - Vi har hunder som er spesiallaget for sprint. De er en blandingshund av vorsteher, pointer og alaskan husky, forteller Hege. De har jobbet sammen i alle år, og de utgjør et solid team. - Per Sverre er med på alle treningsturer, hjelper meg på alle løp, og vi reiser i lag og har hundekjøring som en felles interesse.

i 4, 6 og 8-spann. I tillegg har hun gull i Åpen klasse, hvor du kan stille med så mange hunder man vil. Ingen andre i Norge har gull i samtlige klasser. - Hege er fortsatt motivert, veldig motivert. Målsettingen i år er NM-gull og pallplasseringer i Norway-trail, forteller samboer Per Sverre Simonsen.

hege h a r gul l

Hege Ingebrigtsen

25


<<Tredjetoppen1272 moh <Mørkholla Linken 1003 moh

kos dEg i fjEllEt!

E 5

HER ER EN LITEN GUIDE TIL ALL MOROA løyPekart

10 C 7 2

12

Asbjørnstua

Kobberstadløypa 12

26 | m a g a s i n n a r v i k 76 MAGASIN NARVIK 2017


Heis/Skilift Meget lett løype/Easiest Lett løype/Easy Middels krevende løype/Intermediate Krevende løype/Difficult Middels krevende løype upreparert/Intermediate offpiste

P

Parkering/Parking

Kafé/Café

Langrennsløype/Cross country track Skiheis (T-krok)/Skilift (T-bar)

Fjellrestaurant/Mountain restaurant

Gondolbane/Gondola circuit

Skiutleie/Ski rental

Utsiktspunkt/Viewpoint

Stolheis/Chairlift Fjellheisresturanten 656 moh

Paragliding/Paragliding

3 D

4

14

Langrennsløype/Cross country track

15 F

Aurora Skycam

11

13

9

Narvikhytta Klatrepark 6

8

A

P

11

B

P

Servicebygg/kafé

1. Førstebakken (Flomlys) 2. Andrebakken (Flomlys) 3. Tredjebakken 4. Snaua 5. Linkenløypa/Masta 6. Familien (Flomlys) 7. Utforløypa (Flomlys) 8. Startgropa 9. Singstadsklia 10. Black Kids 11. Bomerangen 12. Kobberstadløypa 13. S-en 14. Fjellveien 15. Diagonalen A. Barneheisen L 195 m H 30 m B. Heis 1 L 550 m H148 m C. Heis 2 L 560 m H 220 m D. Heis 3 L 610 m H 195 m E. Stolheis L 900 m H 350 m F. Gondol L 1832 m H 536 m 27


ANNONSE

p r o d u s e r t p å o pp d r a g FOR n a r v i k f j e l l e t

tekst rune dahl foto narvikfjellet

Hva kan du gjøre i Narvikfje Velkommen til Nar vikfjellet, et unikt skianlegg omringet at majestetiske fjell og dype fjorder. Vi byr på en annerledes skiopplevelse, både for familien, toppturentusiasten, vennegjengen, aktive alpinister, og ellers alle dere med ski på beina! 
Nar vikfjellet er et alpinanlegg for alle. S k i / s n o w b o a r d
 Barnefamilien og nybegynnerne kan nyte godt av blant annet en egen barneheis og flere tilpassede traseer med hopp, barneleker og parkelementer. For den aktive og erfarne alpinisten har vi flere teknisk krevende løyper som byr på en god dose adrenalin. I tillegg har Narvikfjellet en av Skandinavias største fallhøyder og svært gode forhold for off-piste skikjøring. I tillegg til store områder med preparerte løyper og traseer, kan du 28 | m a g a s i n n a r v i k

som gjest i Narvikfjellet virkelig nyte offpiste-kjøring i verdensklasse!

Alpinanlegget starter i «bykjernen» ca. 200 meter over havet, og skiheisene tar deg opp til 1006 moh i løpet av 10-15 minutter. Den spektakulære utsikten fra toppen av Narvikfjellet er unik, da anleggets traseer nærmest ender i fjorden. Narvikfjellet har en egen Gondolbane som går parallelt med de 3 nederste T-krokene. Denne tar deg opp til Øvre Fjellheisstasjon 656 moh. Stolheisen tar deg videre til toppen av skianlegget

og slutten på heisbasert skikjøring 1006 moh. Derfra kan du gå ytterligere 300 meter til 3.toppen, selve utgangspunktet for rå off-pist kjøring i verdensklasse! K j e l k e 
En aktivitet som garantert får blodet til å bruse! Bli med på en fartsfylt kjelketur ned langs Fjellveien i Narvikfjellet. En opplevelse du sent vil glemme! Kjelkekjøring tilbys kun til grupper, og gjennomføres utenom alpinanleggets ordinære åpningstider (før eller etter). Nordlys
Velkommen til


jellet?

nordlysjakt! Nå kan du oppleve det spektakulære lysfenomenet i unike urbane rammer fra toppen at Narvikfjellet. Kjenn på stilheten og nyt utsikten over høye fjell, dype fjorder og en pulserende by. Gondolbanen tar deg til 656 moh. hvor du vil bli møtt av en guide som vil dra deg inn i vinterlysets opplevelsesrike verden. Vær forberedt på uforglemmelige øyeblikk. Velkommen til «Ligths at the Lodge»! K l at r e pa r k 
 Linken Klatrepark består av to klatreruter med ulik vanskelighetsgrad og er full av morsomme og

K u r s / k o n f e r a n s e Vi skreddersyr deres konferanse, møte eller middag, og legger gjerne til rette for gøyale og minnerike opplevelser i Narvikfjellet samtidig! Ta kontakt med oss på Narvikfjellet.no eller post@ narvikfjellet.no dersom du ønsker et tilbud!

spennende utfordringer. Klatreparken ligger i skogen ved toppen av Barnebakken i Narvikfjellet. Vår klatreguide møter dere i lavvoen ved inngangen til skogen, hvor dere får opplæring i bruk av nødvendig sikkerhetsutstyr og regler. Den luftige ferden gjennom ulike hinder byr på utfordringer både fysisk og mentalt, og passer utmerket både for barn og voksne. Her ligger alt til rette for en hyggelig og sosial aktivitet. Linken Klatrepark leies kun ut til grupper på forespørsel. G o n d o l Opplev Narvik på en uforglemmelig måte. Ta gondolbanen fra bykjernen

opp på fjellet 656 moh og nyt den fantastiske utsikten! Gondolbanen er Narvikfjellets største turistmagnet! Banen ble bygget i 1995, og tar deg til Øvre Fjellheisstasjon, 656 meter over havet. Derfra har du panoramautsikt over Ofotfjorden og flere av våre kjente fjellmassiver, hvorav fjellet «Den Sovende Dronning» er et av de aller mest kjente! V a n d r i n g NordNorge er et eldorado for turglade og eventyrlystne friluftsfolk, og Narvik er selve utgangspunktet for mange fantastiske vandringsområder og spektakulære fjellturer!

P r i v at s e l s k a p Bryllup, dåp, jubileum eller utdrikningslag? Narvikfjellet legger til rette for de viktige øyeblikkene i livet, enten man vil ha en aktiv opplevelse utendørs eller lunt og rolig inne i varmen. Ta kontakt med oss på Post@ Narvikfjellet.no dersom dette kan være noe for deg!

Skistuaveien 7, Narvik Telefon: +47 905 40 088 post@narvikfjellet.no www.narvikfjellet.no Narvikfjellet

Ved foten av fjellet finner du Nar vik by, som gjør Nar vikfjellet til Norges mest urbane skianlegg! 29


ANNONSE

p r o d u s e r t p å o pp d r a g FOR n a r v i k f j e l l e t

foto rune dahl

Velkommen til Prepperiet Visste du at Narvikfjellet har et av landets beste skiverksteder? I 2015 investerte bedriften i noen av markedets mest innovative og moderne slipemaskiner fra den internasjonalt kjente leverandøren Wintersteiger, og har gjennom flere år opparbeidet seg god erfaring og bred kunnskap om service, reparasjoner og vedlikehold av ski og snowboard. Målet er å fremstå som en komplett tilbyder av alle typer service på skiutstyr for både privatpersoner, klubber og lag! Vår Wintersteiger Omega SBI - stein og båndsliper gir deg perfekt såle med struktur. Omega-maskinen kan fornye gamle og tilsynelatende «oppbrukte» såler slik at de fremstår som nye. Visste du forresten at alle nye ski bør ha en runde i slipemaskinen før de brukes? Nye ski er som blanke ark. De har ingen struktur og stålkastene er ikke slipt. Gi skiene en runde i slipemaskinen, så kan jeg garantere at skiopplevelsen blir bedre fra dag 1, forteller Daniel Larsson i Narvikfjellet. Trimjeten sliper under- og sidekanter, slik at du får skarpe og jevne kanter for god kjørekomfort. Kantslip er noe man bør spandere på skiene hver eneste sesong. Kantene slites hver eneste sving, og må kontinuerlig vedlikeholdes for godt grep og presisjon i bevegelsene. Liker du best å kjøre på 90 grader, eller er du av typen som foretrekker 87 grader? Vi sliper etter ønske og behov. I tillegg gjør vi alle slags sålereparasjoner, monterer bindinger, legger voks og gjør andre behandlinger og reparasjoner av ditt utstyr. I tillegg til snowboard, alpinski og monoski, tar vi også imot langrennsski, fjellski og ski til sleder, forteller Larsson.   Har du spørsmål om Prepperiet og hvilke tjenester de tilbyr? Ta kontakt på Narvikfjellet.no.

Skiprepp Voksenski Fatski/ 0-95 mm bredde Snowboard 96-200 Mm Full service 550 750 Kantslip og voks 300 350 Maskinvoks 50 50 Reparasjoner / sårfyll fra 150 fra 150 Montere binding fra 500 fra 500 Avmontering binding 200 200 Håndvoks 200 250 30 | m a g a s i n n a r v i k


heiskort + overnatting =

SKIPAKKE fra 550,Superbillig skipakke med heiskort og overnatting inkl. frokost. fra kr 550,pr person pr døgn! (pris er avhengig av hvilket overnattingssted som velges)

OVERNATTINGSSTEDER: AstrupgĂĽrden Room and Apartments 550,- inkl. heiskort Best Western Hotell (Thon Hotel fra 01.18) 800,- inkl. frokost og heiskort Narvik Mountain Lodge 6.000,- for grupper opptil 5 pers inkl. heiskort Enter Hotel 650,- inkl. frokost og heiskort Quality Hotel Grand Royal 800,- inkl. frokost og heiskort Scandic Narvik 800,- inkl. frokost og heiskort

Booking og informasjon: narvikfjellet.no!

31


se og gjøre tekst og foto rune dahl

I februar kan ungdom bruke vinterferien til å lære seg frikjøring på ski i Narvikfjellet. Skikjører: Sondre Dahl Foto: Rune Dahl

arrangErEr frikjØringskurs for ungdom Narvikfjellet og Opp+Ned Fjellføring arrangerer frikjøringskurs for ungdom i vinterferien 2018. kurse t går over fire dager, og har som målsetning å gi innføring i grunnleggende ferdigheter for frikjøring utenfor preparerte løyper. Kurset vil for det meste foregå ute i snøen og terrenget rundt omkring i Narvikfjellet, og passer for ungdommer som har kjørt en del på ski og som ønsker å lære mer om frikjøring, snø og snøskred og

tryggere ferdsel utenfor preparerte løyper, forteller internasjonalt sertifisert tindevegleder Marius Opdahl Larsen. Marius forteller at han har prøvd å krydre kurset litt så dette virkelig skal være morsomt for ungdommene som blir med. I utgangspunktet er aldersgrensen 15 år.

tema Grunnleggende snøkjennskap / Skredlære / Praktisk erfaring med terrengvurdering / Turplanlegging / Kameratredning / Bruk av kart og kompass / Bruk av digitale verktøy og smarttelefon for turplanlegging og gjennomføring av tur / Hvor finner vi den gode snøen? / Innføring i bruk av øks og stegjern / Rappellering med ski / Skiteknikk 32 | m a g a s i n n a r v i k

M a r ius oPda hl l a rsen er internasjonalt sertifisert Tindevegleder og jobber med kurs og guiding på heltid. Marius er fra Narvik og løypene i Narvikfjellet og terrenget utenfor har vært en fast lekeplass på vinteren og han ser frem til å dele sin kunnskap og erfaring med skikjørende ungdom i vinterferien. Med på laget er også den gamle frikjøringshelten Terje Larsen. Han vil være ansvarlig for skiteknikkbiten på kurset. Foto: Privat


FAMILIEPAKKE TA MED HELE FAMILIEN TIL NARVIKFJELLET OG SPAR OPPTIL KR 2400 PR DAG!

GRATIS HEISKORT, SKILEIE OG SKITILVENNING FOR BARN UNDER 13 Ã&#x2026;R! Tilbudet gjelder dersom barna kommer sammen med en eller to betalende foreldre, og varer til 1. mars 2018.

Booking og informasjon: narvikfjellet.no!

33


fritid t e k s t: A n d e r s H o r n e f o t o : r u n e d a h l

34 | m a g a s i n n a r v i k


fritidsProBlEmEr i narvik? Er dEt mulig? Alle spiller håndball. I tillegg finner vi bryterdrakt, fotballstrømper og turnsko i skapet. Samt en haug med ski, sykler og surfebrett. �

35


� Ekteparet Morten Borgen og Maria

Bostad Dahl har til sammen fem barn. Mortens eldstemann Isak har forlatt redet, mens tvillingene Emil og Iver (10) og ste-søstrene Maja (8) og Marte (11) er med i det mildt sagt aktive bokollektivet i Finbekken.

For i tillegg spiller både Morten (45) og Maria (40) håndball på A-laget til Ankenes HK. Begge trener hvert sitt lag i aldersbestemt håndball. Morten er også trener for A-laget. Mens Maria sitter i styret i håndballklubben. - Det er sjelden vi bruker sofaen ja, humrer Morten. Barna spiller ikke bare håndball. De er også aktive i en rekke andre idretter. - Utvalget av idrett i Narvik er jo utrolig bra. Men vi har begge bakgrunn fra håndballen, og der har det vært dårligere tilbud de siste årene. Så vi har nå tatt tak i idretten og fått på plass en masse folk som bidrar. Så i løpet av et halvår er vi i ferd med å doble aktiviteten. Ja, det er tilnærmet «kul på veggen» hver ettermiddag på Idrettens Hus, forteller Maria. Klubben har fått på plass seniorlag både for menn og damer. - Hovedambisjonen rundt å spille håndball på A-lagsnivå er å gi alle barna som spiller positive forbilder. Nå ser vi at stadig flere barn og unge kommer på kamp. Noen har til og med skrevet autografer, sier Maria. Mye av motivasjonen er å gi barn og unge et tilbud som heller ikke trenger å koste skjorta. - I håndball trenger du en shorts og et par joggesko. Du trenger ikke ekstremt ressurssterke foreldre for 36 | m a g a s i n n a r v i k

å være med i Ankenes HK. Det er utrolig viktig for oss, forteller Morten. Selv om standarden på de kommunale idrettshallene ikke er tipp-topp, mener ekteparet at infrastrukturen for en aktiv livsstil er veldig store i Narvik. ** Når Hålogalandsbrua kommer opp vil det være sju fulle kunstgressbaner i rekkevidde et kvarter fra sentrum. I tillegg til innendørshallen på Narvik stadion. ** Narvikfjellet er et skianlegg i verdensklasse – både i de preparerte løypene og ikke minst i de lett tilgjengelige fjellsidene lenger opp i Fagernesfjellet. Et fjell som også innbyr til sykkel- og turopplevelser av svært kortreist format. På Ankenes er det også et topp skianlegg – samt en av Norges beste såkalte flytstier til sykkel. ** Innendørs finner vi ishall, klatrehall, squashhall, tennishall, turnhall og skytebaner. Legger vi til at både Bjørnfjell og Veggfjellet har fantastiske langrennsmuligheter og at hele regionen har et hundretalls fjelltopper over 1.000 meter som kan bestiges både sommer og vinter – ja da snakker vi idrettsby med stor I. Både Morten og Maria setter i tillegg til håndballen av mye tid til aktive opplevelser i nærmiljøet. - Det flotte er det store utvalget av ruter. Det finnes ruter både for ski og sykkel helt i verdensklasse, sier Morten Borgen. Han er opprinnelig trønder – men har ingen planer om å flytte sørover. - Der storbyene har en rekke tidstyver og høyt tempo er det her mulig å rekke å drive både med håndball og

alle andre aktiviteter, sier Morten. Maria er nyfrelst terrengsyklist. Hun trekker frem arbeidet som er gjort i regi av Per Bakkejord på Ankenes. Han har sammen med venner og kjente bygd en fire kilometer lang sykkelløype. Her jobbes det også med å utvikle sykkelheis til toppen av alpintanlegget. - Min drøm er at Narvikfjellet eller Ankenesfjellet på sikt kan minne bittelitt om svenske Åre. Det er mitt sykkelmekka. De ser at ungene i stor grad har arvet fritidsinteressene. - Marte har nå kjøpt seg egen sykkel. Og gutta venter nå intenst på å bli store nok til å kjøpe randonee-utstyr, slik at de kan være med faren og hans kompiser på tur. - Nå håper Maria og Morten at kommunen fortsetter å satse på ytterligere bedre tilbud. - Det skjer mye bra i Narvikfjellet. Vi håper at det blir gjort alvor ut av et skikkelig folkebad i byen – og det er behov for enda flere idrettshaller. Med flere nye skoler som planlegges håper vi at det også prioriteres hallflater for barn og unge, sier Maria. Av alle aktivitetene familien bedriver er det kun en som krever litt reise. Gjengen er nemlig også lidenskapelig surfere. - Da har vi en av verdens heftigste strender noen timer i bobilen unna – på Unstad i Lofoten. Det er an annen styrke med regionen, det er også kort vei til fantastiske plasser i for eksempel Lofoten. Med byggingen av Hålogalandsbrua og Hålogalandsveien vil også dette komme nærmere oss etter hvert, sier Morten.


37


se og gjøre tekst rune dahl foto tonje rønnevig

Det er tidlig morgen på Arctic Ranch i Ballangen, gården som ligger idyllisk til, under et snøkledt Håfjellet. Her finner du en unik flokk hester, alle med ulike farger og uttrykk. Like forskjellige som de menneskene de deler dagene med.

HEstEranCHEn vEd fotEn av HåfjEllEt - de t v ik tig s te for oss er å være med på å skape et nytt, kall det gjerne alternativt, ridemiljø, sier Tonje Rønnevig. - Vi har fokus på opplevelser og mestring og tilbyr blant annet rekreasjonsridning. Ridning på turer og “hesteprat” er som balsam for sjela for mange, særlig voksne som har ridd i ungdommen og nå kommer tilbake til hestelukta. I tillegg er det dette udefinerbare; følelsen av å sitte på en ekte cowboyhest og høre knirkingen fra en ekte, håndlaget westernsal. i gå r d sMil jøe t

møtes familier på tur, venninnegjengen som skal gjøre noe sammen og barn som vil lære å kjenne hester. Stallgjengen er en stødig blanding av entusiaster. Noen trenger utfordring i livet, og andre trenger avkobling.

- jeg er s tolt av å bære frem nye ryttere. På et lite sted som dette får de dessuten med seg andre kvaliteter enn på en stor rideskole. Vår rideskole er ingen trikkekjøring hvor du kan hoppe av på neste holdeplass. Du må være med hele veien og elevene lærer å 38 | m a g a s i n n a r v i k

hjelpe til med hestene, hente hester, leie, pusse, sale på og ri, forteller Rønnevig. - Det å holde på med hest er å bringe en gammel tradisjon videre. Det er viktig å forstå håndtverket, forteller Rønnevig. Hun husker selv

hvordan noen hadde tid til å lære henne å ri, og hun ønsker å bringe arven videre. - Jeg har lært mye av norske hestefolk; gamle, norske menn som brukte hesten i Norge til alt, rett og slett.

er åpen for alle. Både privatpersoner og det offentlige er brukerne. Enten du bare vil bare klappe litt eller vil på en lengre tur i fjellet.

a rctic r a nch


Fjord og Fjell Utsikt Boblebad Topptur Avslapning Avkobling Weekend Mat Belønning Frisk luft Topptur Teambuilding

Bobler

Skitur

Velvære Overnatting Badstu Isklatring

Natur

Samhold

Helse

Bryllup

Guttetur

Opplevelser

Jentetur

Kurs/konferanse Romantisk

Opplev vårt nye SPA-anlegg

9357 TENNEVOLL Tlf 479 24 792 - post@fjellkysten.no www.fjellkysten.no

FOTO: KJETIL SKOGLI

PARKÉR midt i Narvik sentrum

Oppgang og heis til Kongens gate Kommer du med bil til Narvik sentrum, ønsker vi deg velkommen til Parkhallen Parkering. Her kan du parkere trygt og i varmere omgivelser enn ute. Det er lett tilgjengelighet med heis opp til gateplan - Det 4. hjørnet - og kort vei til byens handelsstand. Du finner egne reserverte plasser for handicap-parkering i nærhet til heis og betalingsterminal. Og kommer du med el-bil så lader du gratis så lenge du står parkert hos oss. Vi har også egne ladestasjoner for Tesla. Velkommen til Parkhallen Parkering! Kontakt oss gjerne for spørsmål og mer informasjon på tlf 76 97 72 80, eller parkering@narvikgaarden.no

Betalingsterminal Heis fra P-Hus til v/oppgang til Det 4. hjørnet Det 4. hjørnet

P-plasser: Åpningstider: Timepris: Døgnpris:

130 stk Hele døgnet Kr 20,Kr 125,-

Varm parkeringshall

Ladestasjoner for El-biler

Du kan betale kontant, eller med følgende betalingskort:

39


u n g e ta l e n t e r tekst og foto rune dahl

Landslagsjentene fra Narvik Kamilla Skogvold Olsen og Thea Kuraas har spilt en rekke U18-landskamper for jenter nylig. Det viser at det er mulig å bli god, også om du er ishockeyjente fra Narvik. Før jul representerte begge Narvikjentene Norge under tre landslagskamper mot Danmark i Lørenhallen i Oslo. De har også vært på landslagssamlinger med U18laget – senest i Finland hvor det sto kamper mot Tsjekkia og Finland på programmet. Samlingen gikk over en hel uke og landets 20 beste jenter var invitert. Kun Kamilla og Thea var fra Nord-Norge. Og begge Narvikjentene bemerket seg. - Vi ser at vi er jevngode med mange av de andre – og det er jo litt artig, forteller de to stortalentene. Målet for jentene er å komme til ishockey-VM i Italia i januar. Da må de spille seg inn blant de 18 beste, så muligheten er absolutt tilstede. For jentene består ettermiddagene av trening. Opptil seks dager i uken. - Jeg trener med U20-laget tre ganger i uken, i tillegg til treningene med damelaget. Så jeg er stort sett å finne i hallen utenom skoletiden, forteller Kamilla.

40 | m a g a s i n n a r v i k

Thea er løper mens Kamilla som oftest er å finne som back i kampene. - Ishockey er en veldig sosial sport. Og spesielt artig er det når vi begynner å få til ting. Det gir motivasjon for mere trening, sier hun. Thea begynte å spille med gutta i 7-8 års alderen. Nå trener hun på guttenes U14-lag fire ganger i uken, men trener også av og til med med U20-laget og damelaget. I tillegg blir det en del styrke –og barmarksøkter i løpet av uka på ishockeytalentet. 15 å r ga mle

N a rv ik Ishock e y k lubb har de siste årene lagt forholdene til rette for en god jentesatsing i byen. Likevel savner Thea og Kamilla flere treningsvenninner. - Ishockey er en fantastisk fin sport. Så vi håper virkelig at det kommer flere yngre jenter inn i klubben, sier ishockeytalentene.


Kamilla Skogvold Olsen og Thea Kuraas er to store hockeytalenter fra Narvik. Og begge er landslagsaktuelle pĂĽ Norges U20-lag.

41


toPPturer t e k s t: r u n e d a h l f o t o : r o g e r d a h l

vElkommEn til ski På toPP Bli med på spennende vinterturer gjennom Ski på Topp i Narvik! denne v inter en kan du velge mellom 33 fantastiske turer i den flotte naturen i Narvikområdet. Ta med deg dine venner, kollegaer eller familie på tur. Turmålene er varierte, så du kan få tellende tur både hverdag og helg.

følgende turmål er plukket ut vinteren 2017/18

Noen lette, noen middels turer, mens det også er plukket ut noen krevende skiturer godt utenfor de preparerte skiløypene. På sa MMe M åte som tidligere år så laster man ned appen «trim-

poeng». Det er her du gjør dine registreringer av vinterturer. Det er ingen koder eller bøker på turmålene. Når du kommer innenfor radius til målet så kan man sjekke inn og registrere seg.

urer: lette t

nn e t • Førsteva nn e t va lv se • L ak ne s n på Anke • Gapahuke ll e ldsvikfj • Øvre Tara net n va p • Pu m ukta len ->sørb a d ik v k • Hå ord fj ppa i Beis • Laksetra llvann ro T d Store • Innerst ve ien er: • Sæterve de tur kre ven det t n e ll la e fj va g o MelloM •N å veg turer: • Varden p • Sandmofj Jobua • d in lt ellet • Da • Rombak,m sen u a h rd ed stopp på a H • tunelltaket. • Huldreheim fjell en • Durmåls • Øvre Fjellh ell eis stasjon • Kopparfj • Fagernesto gfjell u a H re to ppen •S • Hornet d in st n a p S • • Bjørnefjellt vannet oppen ukta ved • Rundtind et, inne i b n • n Brudeslørvan a tv ra t e e n n net va • Katt v a n • Maridalen stkante hyttene i ve • Kaffedalen de på Veggfjelle på norsk si t u b ss • Gapahuken va • L an g ved Bøkolle n • Sjåfjell

42 | m a g a s i n n a r v i k

En av de mer krevende turene er turen til varden på Store Haugfjell. Foto: Roger Dahl


DiTT UTgAngspUnKT for fAnTAsTisKe friLUfTsoppLeveLser i regionen! KAiA KAfé og CATering Mars: åpent hele påsken Deretter helger Fra mai daglig åpent

foto: rune Dahl

Catering Cateringmed levering i hele Catering Catering med levering i hele Narvikregionen. Narvikregionen Vi lager koldtbord, snitter, Vi lager koldtbord, varmmat, tapas, julebord, snitter, varmmat, tapas, dåp og konfirmasjon. julebord, og konfirmasjon. Du dåp kan ha selskapet på Kaia Du kan ha selskapet på Kaia eller vi kan bringe. eller vi kan bringe. Utleie av selskapslokale Utleie av selskapslokale Til våren blir det opparbeidet ny oppstillingsplass for Til våren blir det opparbeidet bobiler og campingvogner. ny oppstillingsplass for Fine fasiliteter med toaletter bobiler og campingvogner. og strøm. Fine fasiliteter med toaletter og strøm. Koselig småbåthavn med gjesteplasser Koselig småbåthavn med gjesteplasser.

Kaia Kafé er et fantastisk Kaia Kafé er et fantastisk utgangspunkt for en rekke utgangspunkt for en rekke aktviteter i nærområdet aktviteter i nærområdet Hybler til leie med Hybler til leie med tekjøkken ogtekjøkken toalett ogI toalett forbindelse med lokalet I forbindelse med lokalet vi har er det mange muligheter vi har er det mange for aktiviteter. muligheter for aktiviteter Håfjellet ligger i nærheten Håfjellet ligger i nærheten med aktiviteter både sommer med aktiviteter både og vinter sommer og vinter Skiturer, fiske, vandring Skiturer, fiske, vandring

Enkel tilkomst: Fly til Evenes, deretter båt fra Evenes til Kjeldebotn.

Laksefiske i Kjeldebotn Laksefiske i Kjeldebotn Aktiviteter i Ballangen Aktiviteter i Ballangen Korshamn Korshamn Guidete turer til Stetind Guidete turer til Stetind Kajakk Kajakk Kjeldebotndagan Kjeldebotndagan

enkel tilkomst: Fly til Evenes, deretter båt fra Evenes til Kjeldebotn Tlf: 906 15 777 Mail: arild@arilds.no Tlf: 906 15 777 Mail: arild@arilds.no

43


ANNONSE

Produsert På oPPdr ag for narvikfjellet

Aktivitetskalender

23. - 30. des

j U l i n a r v i k fj e l l e t, dagåpent Velkommen til jul i Narvikfjellet. Vil holder dagåpent hele julen, og åpner gondolen og en julepyntet Fjellheisrestaurant!

Sept - mars O P P L E V N O R D LY S E T – l i g h t s a r e at t h e lodge Velkommen til nordlysjakt i Narvikfjellet hver onsdag og fredag. booking narvikfjellet.no

44 | m a g a s i n n a r v i k

26. des - 13. mai 24. januar

19. - 25 feb

5. - 7. januar

19. - 22. feb

af terski hver fredag og lørdag Velkommen til afterski i peisestua 656 moh kl. 16.00 hver fredag og lørdag fra 26. desember!

fis renn narvik Slalåmklubb inviterer til FIS-renn i Narvikfjellet. Se mer på nsk.no.

10. januar

foredr ag: tUrpl anlegging tindevegleder Marius larsen fra opp+ned Fjellføring inviterer til foredrag i skishopen kl. 20.30.

foredr ag: v e d va r e n d e s va k e l a g o g f ø r e fa l l tindevegleder Marius larsen fra opp+ned Fjellføring inviterer til foredrag i skishopen kl. 20.30.

2. - 4. januar

at ta C k i n g v i k i n g s arCtiC Challenge del 1 Breddesamling i Narvikfjellet!

10. - 11. feb

narvik r ando konkUrr anse bli med på randokonkurranse i Narvikfjellet! Les mer og meld deg på på narvikrando.no.

vinterferie dagåpent Velkommen til vinterferie i Narvikfjellet. Vi holder dagåpent alle dager, og tilbyr gratis skitilvenning for barn og nybegynnere.

frik jøringskUrs for Ungdom tindevegleder Marius larsen fra opp+ned Fjellføring inviterer til frikjøringskurs for ungdom i vinterferien. les mer på Narvikfjellet.no.

23. - 25. feb skredkUrs i n a r v i k fj e l l e t


Skistuaveien 7, narvik Telefon: +47 905 40 088 post@narvikfjellet.no www.narvikfjellet.no Narvikfjellet

tindevegleder Marius larsen fra opp+ned Fjellføring inviterer til skredkurs i Narvikfjellet. Les mer på Narvikfjellet.no.

2. - 3. mars

VM-FEST søknadslevering Vi feirer at søknaden er levert, og inviterer hele Nord-Norge til skifest i narvik!

9. - 8. mars

vinterfestUke i n a r v i k fj e l l e t Velkommen til Fjellheisrestauranten i Vu. restauranten er pyntet og vi serverer saltkjøtt med alt av tilbehør. reserver bord: post@narvikfjellet.no.

16. - 18. mars barnas World CUp renn narvik Slalåmklubb inviterer

til renn i Narvikfjellet. Se mer på nsk.no.

23. mars -2. apr på s k e i n a r v i k fj e l l e t Velkommen til skipåske i Narvikfjellet. Vi holder dagåpent hele påsken, inviterer til barneskirenn og elleville afterskis i peisestua.

2. - 8. april

s v e n s k på s k e f e r i e dagåpent For første gang holder vi dagåpen uken etter påsken (svenskepåsken). Velkommen til norge og narvik, våre svenske venner!

7. - 8. april

U I T- M E S T E R S K A P E T norges arktiske universitet inviterer studenter og lærere til skihelg i Narvikfjellet. Det blir konkurranser og god stemning!

13. - 15. april Camp narvik Velkommen til årets toppturhelg i narvik! bli med på topptur, felles middager, hør på foredrag og dans på bordet under afterski!

15. april

TOUR DE OFOTEN – n a r v i k fj e l l e t o p p langrennskonkurranse i Familiebakken i Narvikfjellet. Hvem er raskest opp alpinbakken?

28. - 30. april at ta C k i n g v i k i n g s ARCTIC CHALLENGE TREningssamling treningssamling på vårsnø i Narvikfjellet.

11. - 13. mai

offisiell sesongslUtt Skisesongen er offisielt over,

peisestua eller ute dersom været tillater det!

18. - 21. mai vå r s k i s k j ø r i n g (D E R S O M N O K S N Ø) Vi åpner heisene i øvre del av anlegget dersom snøen fortsatt ligger!

25. - 27. mai

vå r s k i k j ø r i n g (D E R S O M N O K S N Ø) Vi åpner heisene i øvre del av anlegget dersom snøen fortsatt ligger!

1. juni - 26. aug sommeråpen gondol Velkommen til en ny sommersesong i Narvikfjellet. kanskje kan skiene brukes fortsatt, eller er det på tide å finne frem sykkelen?

og vi inviterer til sesongens siste og beste afterski i 45


ut På tur tekst rune dahl

flottE langrEnnslØyPEr i rEgionEn Mange ildsjeler bruker tid og ressurser for at du skal kunne trimme og mosjonere i regionen. Spenn på deg langrennsskiene og begi deg ut på tur. Oversikten over preparerte skiløyper finner du her.

Ankenesfjellet er et utrolig flott og nært turmål som tradisjonelt har vært benyttet av folk fra Ankenes. Alt for få fra byen har benyttet dette området. Ankenesfjellet passer ypperlig for både helg –og ettermiddagsturer. Ankenes Skiklubb preparerer flotte spor hele sesongen og løypene varierer i lengde mellom fire og syv kilometer. Normalt er det god plass til begge stilarter, både skøyting og klassisk. Oppe på fjellet finner du både gapahuk og en rekke hvilebenker. (Foto: Ragnhild Høgbakk)

a nk ene sfjelle t:

Fakta Ankenes

Langrenn/turløyper lysløypa – Ankenesfjellet, ca. 25 km Start: skistadion og der du bor på Ankenes Lag: Ankenes skiklubb 46 | m a g a s i n n a r v i k


h å fjelle t, Ba ll a ngen: Kjeldebotn og omegn er rik på fin natur, med Håfjellet (817 moh) som det mest populære utfartsstedet, sommer som vinter. Her finner vi også et av Ofoten flotteste skianlegg. Pippira skistadion ligger omlag 200 meter o.h, i Håfjellet i Ballangen kommune. Arbeidet med skianlegget ble påbegynt sommeren 2011. Høsten 2012 fikk anlegget lys i 1km, 2km og 3 km-sløyfene. Løypenettet strekker seg ut av lysløypa videre nedover Håfjellet i 5 km sløyfe, 7,5 km/ Ellenmyra og 15 km/Hulderheimen. (Foto: Rune Dahl)

Fakta Håfjellet

Lysløype med 1, 2 og 3 km sløyfer. Løype videre fra lysløypa i Håfjellet. 5 km sløyfe, 7,5 km Ellenmyra og 15 km Hulderheimen. Start: Pippira skistadion Lysene tennes med sms: 1929 T208 til tlf.: 580000382936. Lystid kl.1400–2200. Lag: Ballangen ski

herja ng sfjelle t: Herjangsfjellet Tur- og Løypelag gjør en fantastisk jobb med preparering og kjøring av spor på Herjangsfjellet / Veggfjellet. Området sies å være et av de flotteste for langrenn i regionen vår. Foreningens aktivitet og drift er dugnadsbasert. Finansieringen skjer gjennom løypebidrag fra privatpersoner, lag og foreninger og sponsormidler fra næringslivet. (Foto: Tonje Sollie)

Fakta Herjangsfjellet

Trollhøgda-Kaffedalen-Varden-Skallvatnet-Maridalen-Trollhøgda Start: Trollhøgda eller Skallvatnet Langrenn- turløype, lengde 42 km, avhengig av sesong. Lag: Herjangsfjellet Tur- og Løypelag AL

Andre langrennsløyper i Ofoten: koBBers ta dlø y Pa ,

B jer k v ik

Bogen, e v ene s

n a rv ik

Lysløyper med sløyfe opp til Skoglund. 1, 2, 3, 5 og 7,5 km løyper, skileik og konkurranseløype for skøyting og klassisk. Start: Bjerkvik idrettspark og der du bor i Bjerkvik Lag: Bjerkvik IL

Lysløype rundt Strandvatnet, ca. 4-5 km Start: Kraftstasjonen og der du bor i Bogen. Lag: Evenes IL, skigruppa

Kobberstadløypa rundløype ca. 7 km Nytt av året er preparert løype helt inn mot knausen ved Pumpvannet. Start Minikraftverket, Tøttaporten Lag: Narvik skiklubb Beisfjor d

Lysløype 7 km Start: Skistadion og der du bor i Beisfjord. «Rødtinden Rundt» og merka skiløype fra enden av lysløypa til Skamdalsvatnet Lag: Beisfjord IL

r e v vatne t - M a r ida len sk itr a sÉen skoddeBerg vatne t - r e v vatne t

6 km t/r Start: Høgda Lag: Grovfjord IL

47


S tj e r n e f o t o g r a f e n T e k s t R u n e Da h l Fo t o M at t i a s F r e d r i k s s o n

48 | m a g a s i n n a r v i k


stjErnEfotografEns BildEr fra narvikrEgionEn Mattias Fredriksson er en svensk fotograf og journalist som for tiden bor i Squamish, British Columbia, Canada. På begynnelsen av 90-tallet tilbrakte Mattias et par sesonger som skibums på Riksgränsen da han jobbet som vasker på natten og kjørte på ski på dagtid. Det var her hans karriere som fotograf og journalist begynte. Noen ganger dro Mattias og hans venner til Narvikfjellene da de svenske fjellene føltes for små. Å få oppleve de mektige fjellene på den norske siden av grensen gjorde et stort inntrykk på unge Fredriksson.

49


’’

Det är mycket som är unikt med Narvik, men en sak som jag uppskattar allra mest är accessen till så mycket olika typer av skidterräng, inte minst från Narviksfjellet. Stighudar och turutrustning är en självklarhet och då växer möjligheterna långt bortom liftarna. Det här åket mellan Fagernesfjellet och Rombakkstøtta ned mot Forsnesvatnet åks ganska sällan, men håller världsklass. Skidåkaren heter Chad Sayers.

50 | m a g a s i n n a r v i k


’’

Earning your turns och utförsåket känns ännu bättre. På få andra ställen kan du nå så mycket fantastisk skidåkning som vid Narviksfjellet. Liftarna upp och sen iväg på fellorna. Ändå är det ingen som helst puder stress och absolut inte trångt på fjellet. Särskilt inte här, mellan Fagernesfjellet och Moskocohkka där Micke af Ekenstam leder vännerna Billy Söderin och John Crawford-Currie på väg till ett fint åk.

’’

Tidigt på 90-talet jobbade Micke af Ekenstam och jag på Hotel Riksgränsen som städare. Vi bodde i samma personal barack och Micke ställde upp som modell när jag precis började fotografera skidåkning. Då som nu hade han stort tålamod med mig, även om jag på den tiden knappt visste hur kameran fungerade. De senaste åren har jag spenderat mycket tid i Narviksfjellen och en av de största anledningarna är att Micke berättar om nya kul äventyr hela tiden. Han är den bästa ambassadören Narvik har och jag hoppas innerligt Narviksborna stoppar han på gatan och ger han ett berömmande ord för allt positivt arbete han gör för bygden. 51


’’

Grovfjord ligger mellan Bjerkvik och Harstad i en mindre besökt del av Narviksfjellen. Den lokale bergsguiden Magnus Lindor Strand tog med oss dit då vi kom på besök förra våren. Tillsammans med skidproffsen Marcus Caston från USA och svensken Johan Jonsson (avbildad här) hade vi magiska dagar med super lätt puder och folktomma fjell.

Mattias gikk på den tiden i lære hos fotografen Lars Thulin og lærte mye av sin mentor. Snart begynte Mattias bilder og tekster å bli publisert i magasiner rundt om i verden. Sakte, men sikkert etablerte Mattias seg i det globale markedet, og oppdragene til de store ski- og outdoor-selskapene begynte å dukke opp. I løpet av de siste 15 årene har Mattias vært en av verdens mest publiserte ski -og sykkel fotografer med løpende oppdrag for kunder som Salomon, Patagonia, Arcteryx, Hestra, Audi, Yeti Cycles, J. Lindeberg og Blizzard Sport. Hver vinter og sommer vender Mattias tilbake til områdene i svenske Lappland -og Narvik-området. Han elsker det arktiske

lyset og fjellene i Abisko, Björkliden, Riksgränsen og Narvik. Han beskriver dem som sitt andre hjem. Mattias setter også pris på å hilse på sin venn Micke of Ekenstam, som han ble kjent med da de to svenskene jobbet sammen på Hotel Riksgränsen. Micke var i prinsippet den aller første skikjøreren som Mattias fotograferte for nesten 25 år siden. Magasin Narvik ba Mattias om å plukke ut noen av hans favorittbilder fra de siste vintrenes fotojobber i Narvikregionen. Følg Mattias på Instagram: @mattiasfredrikssonphotography

’’ 52 | m a g a s i n n a r v i k

Mørkhåla är inte bara ett av Skandinaviens råaste offpist åk det kanske ett av Skandinaviens vackraste åk. Många skidbilder har tagits här genom åren och utmaningen för mig som fotograf är så klart att fånga motiv som sticker ut från mängden. Denna kväll var solnedgången speciell med en låg molnbas och solen som tittade fram nedanför de mörka molnen precis när Micke af Ekenstam droppade in för ett härligt puderåk.


’’

Landskapet kring Narvik är minst sagt fotogeniskt. Här har jag avbildat Vomtindem och Gahpercohkka (bakom till vänster) precis vid solnedgången i början av maj. Bilden är tagen nära Tredjetoppen på Fagernesfjellet.

’’

Skamdalsrenna på Tverrdalsfjellet är en av många branta korridorer i området kring Narvik. Här syns den kanadensiske proffs skidåkaren Chad Sayers i samband med ett uppdrag för amerikanska Powder Magazine för ett par år sedan.

53


Fra venstre (foran): Reidun Rognan, Brynjar Wiik, Beate Søderholm, Linda Nordmo, Jan Roger Pettersen.

Går mot strømmen. Satser lokalt. Mens stadig flere virksomheter velger å sentralisere i takt med digitaliseringen går BDO motstrøms. Nå slår vi oss sammen med Averdi for å forsterke lokalt næringsliv, og kan tilby et større mangfold av tjenester innen revisjon, regnskap, rådgivning og advokattjenester. Vi tror at den beste kundeopplevelsen skapes ved å kombinere lokal tilstedeværelse med relevante fremtidsrettede løsninger, og personlig engasjerte medarbeidere med god bredde i bakgrunn og erfaring. Sammen skal vi være med å utvikle regionen videre med styrken som ligger i å være et etablert nasjonalt og internasjonalt kompetansehus med lokal investeringskraft.

54 | m a g a s i n n a r v i k


Foto: Rune Dahl

Fra venstre (bak): Wegard Wiik med sønnen Nikolai Wiik, Mathias Stokvold, Tony Sjøgren Olsen, Steinar Finstad, Marlene Carlsen, Junn Mari Nilsen, Ketil Bonsaksen, Lillian Niia, Lisbeth Hvalryg, Gunn Sissel Chaffour. Ikke med på bildet: Svein Harald Wiik, Liselotte Niia Holmlund og Sven-Erik Anthonsen.

Ta gjerne kontakt med oss: Steinar Finstad Partner 990 20 302 – steinar.finstad@bdo.no

Brynjar Wiik Teamleder Regnskap 971 60 974 – brynjar.wiik@bdo.no

Wegard Wiik Partner 916 06 027 – wegard.wiik@bdo.no

Ketil Bonsaksen Teamleder Regnskap 928 65 095 – ketil.bonsaksen@bdo.no

Revisjon | Advokat | Rådgivning | Regnskap 55


se og gjøre tekst anders horne

vinterfestuka Den tiden av året hvor Narvik-samfunnet forvandles til en blanding av et jernbanehistorisk museum og en russetid.

Lørdag 17. mars: Violet Road

siden 1953 har Norges nest eldste fortsatt fungerende festival vært helt unik i norsk sammenheng. I ni samfulle dager er hele byen invitert til fest. Og oppmøtet er særdeles høyt.

i å r blir det neppe noe dårligere. Artister som Violet Road, Vamp og Cezinando er allerede booket. Og flere store artister vil snart bekreftes. Følg med på Vinterfestuka.no for løpende oppdateringer.

i fjor ble det solgt 30.000 billetter – i tillegg til de mange godt besøkte gratisarrangmentene. For ikke å snakke om utelivets salgstall – som denne uka indikerer at det bor et sekssifret antall partyglade mennesker i byen. Også for byens hoteller er uka en suksess. Eller for å bruke et annet ord: utsolgt!

selvsagt i tillegg til en rekke tradisjonelle aktiviteter som barnetog, Rallarklubbens mange aktiviteter og et utall ulike arrangementer – for både barn og unge. - Likevel er vi trygge på at potensialet er større enn det er nå. Lokalt har vi tatt ut mye potensial. Og i ukedagene er vi svært attraktive for både

56 | m a g a s i n n a r v i k

næringslivet og offentlige aktører som legger kurs og konferanser til byen. Men vi ønsker jo å invitere flere til fest, vi vil være på radaren fra Tromsø i nord til Bodø i sør. Lofoten i vest og Kiruna i øst. Her må vi gjøre det mer attraktivt å komme til Narvik for å være med. Det dreier seg om markedsføring. Og det dreier seg om enda sterkere profiler på scenen. Også er jo skisesongen på sitt råeste på denne tiden, forteller styreleder Bjørn Harald Larsen. h a n Mener at grunnverdiene i stiftelsen – som handler om å

fremme rallarhistorie og jernbanehistorie er viktige bidrag i historien om NordNorge. - Og det finnes ingen bedre plasser å fortelle omverden om Narviks svært viktige plass enn i nettopp Vinterfestuka. Det er rett og slett Narvik på sitt aller, aller beste! av styret tilsatte han i høst Frode Sollie som ny daglig leder. Han har fått et klart mandat: gjør Vinterfestuka mer attraktivt for flere tilreisende. - Vi mener jo at produktet holder høyt nivå – og vi sa MMen Med r e s ten


Fredag 16. mars: Cezinando

fem ting du ikke bør gå glipp av under årets vu: lør dag 1 1. M a rs: Dagen du må sette av hvis du har barn i hus. Barnetog og konserter gjør dagen til en favoritt hos alle de små. søndag 12. M a rs: Stein Torleif Bjella er kanskje ikke den mest kjente musikeren som kommer. Men trolig den med flest seksere på terningen – både for plater og konserter. Spellmannsvinner – som leverer fantastiske tekster, fremført på brei fjelldialekt fra Øvre Ål.

Stordagen for de lett grånede. De eminente musikerne i LKAB Big Band får med seg selveste Wenche Myhre på scenen. Det betyr slager-parade.

torsdag 15. M a rs:

fr edag 16. M a rs : Cezinado. Skrev årets låt i 2017 ifølge radiokanalen P3. Oslo-gutten krysser pop og hip-hop – og var sommerens store festival-snakkis etter å ha levert fantastiske show på scener hele Norge rundt. lør dag 17. M a rs: Violet Road. Kåfjordingene har tatt Norge med storm de siste årene. Nærmest skreddersydd for VU med sitt gode humør og en musikk som treffer usedvanlig bredt.

har en frivillig innsats i verdensklasse. Men vi ser for oss at det utvikles produkter og infrastruktur som trekker ytterligere med folk til byen. VU skal jo være et utstillingsvindu – og da må vi sørge for at flere får festivalen med seg. Han peker på flere grep som vil være aktuelle i årene fremover. Per i dag er for eksempel kapasiteten til å hente de virkelige store artistene for dårlig. Lokstallen tar 1.000 tilskuere. Når større artister opptrer er det som regel «kul på veggen» og billettene er utsolgt i ukesvis før konsertene.

- Det er et minus for oss. Å ha en større festivalarena ville gitt større muligheter, sier Larsen. for to å r siden trakk Marcus og Martinus 2.000 mennesker til Stadionhallen. En konsert som også ble utsolgt – og trolig kunne trukket ytterligere 1.000 mennesker. Og i fjor trakk Sting 10.000 til Bodø – da ble billettene solgt ut på 30 minutter. - Det sier jo litt om potensialet. Klarer man å lokke store artister vil det også for eksempel bli mer attraktivt for Hurtigruta å komme tilbake med

sitt festivalskip. Da vil kapasiteten øke ytterligere, sier Larsen – som presiserer at dette foreløpig kun er drømmer. Som blant annet vil kreve store investeringer i hallen, inkludert mobilt gulv og bedre rømningsveier. Men at a MBis jonene på sikt er store. - Det skjer en store reiselivssatsing i Narvik som vil øke kapasiteten på overnatting ytterligere. I tillegg vil brua gi kortere vei til overnattingsmuligheter i Bjerkvik og kanskje på et kommende hotell ved flyplassen på Evenes. Vi vil at Vinterfestuka

skal være en spydspiss i reiselivssatsingen og et utstillingsvindu for byen. Da er det viktig at vi tør å tenke ambisiøst, sier han. At eksempelvis Stadionhallen kan brukes siste helg, med større artister fredag og lørdag, er et alternativ. - Kan vi øke kapasiteten i Stadionhallen fra to til fire tusen begynner det å bli butikk nok til å hente artister fra minst en divisjon oppover, avslutter Bjørn Harald Larsen.

57


øyeBlikket tekst og foto rune dahl

MAGISK JUNIKVELD 2. juni i fjor kommer jeg til å huske lenge. Vindstille. Midnattsol. Aldeles nydelige forhold. Klokka passerer 23.00 da Pål-Eirik Pedersen og undertegnende retter skituppene ned Tredjeholla og får tidenes skiopplevelse. I juni. Et hardt underlag dekket med et to desimeter tykt teppe av nyfallen puddersne. I juni. Junipudder er sjeldent. 58 | m a g a s i n n a r v i k


59


h a s h ta g tekst rune dahl

#ilovenarvik Vi elsker Narvikregionen! Hashtag bildene dine du tar i Narvikområdet med #ilovenarvik på Instagram. Da er du automatisk en Narvik-ambassadør på sosiale medier. Her er noen bilder som er blitt lagt ut de siste månedene. Kanskje du blir med i vår neste utgave?

@ n in a

@ r e n a te

kk m e lv e b a @bodilsmedseng

@

e run

dah

60 | m a g a s i n n a r v i k

@ as hi ld bo

l

@ tr ol lk at ta

jo s e fs e n


@ vi gd is b

@c oso lbe rg

@susan

@ su sa nn em ik

n e m ik a ls

en

al se n

@n ina me lve ba kk

@fr k_e riks en_

61


se og gjøre tekst rune dahl foto narvikfjellet

Ønsker velkommen til Camp Narvik Tre eventyrlige dager hvor frikjørere og toppturentusiaster møtes for ski, hygge, afterski, livemusikk, grilling og gode skihistorier. Merk deg datoen 13. – 15. april!

De t s ta rte t som en gjeng kompiser som var glad i gå toppturer. Nå trekker de folk fra halve landet til Narvik. – For tre år siden var vi 60 stykker, nå har Narvikfjellet tatt over arrangementet og vi håper på mange flere deltakere, forteller markedssjef Helle Holt i Narvikfjellet. Ca mp N a rv ik er en årlig skifestival med base i Narvikfjellet. Gjennom tre begivenhetsfulle dager kan du være med på en rekke aktiviteter: Toppturer, offpist i verdensklasse, sikkerhetskurs, foredrag, fellesmåltider, konkurranser og naturligvis uforglemmelige afterskier 656 moh. Alt med Narvikfjellet som solid ramme rundt.

62 | m a g a s i n n a r v i k

U tga ng sp unk te t for Camp Narvik er alpinanlegget Narvikfjellet. Alle aktiviteter og arrangementer, foruten Campens organisere toppturer i lokalområdet, skjer i anlegget. Narvikfjellet byr på toppturer av en annen type enn de tilreisende er vant med. –Med hjelp av heisene i Narvik rekker man 2-3-4 turer med fantastisk frikjøring hver dag, forklarer Holt. På kveldstid blir det premieutdeling og fest. – Det blir livemusikk og servering både fredag og lørdag kveld, forteller Holt. Årets arrangement går av stabelen 13. – 15. april! Kjøp camppass på Narvikfjellet.no.


p r o d u s e r t p å o pp d r a g FOR N a r v i k k r i g s m u s e u m

ANNONSE

Slaget om Narvik De kriget dag og natt i to måneder uten avløsing i Bjørnfjellområdet, fjellene rundt Ofoten. De bodde i snøhuler, sultet, frøs og med klær og skotøy i full oppløsning. Likevel drev de nordnorske soldatene tyskerne sørøstover fra fjelltopp til fjelltopp og jaget tyskerne ut av Narvik. Narvik var i to måneder sentrum for verdensnyhetene. I tiårene etter krigen var Narvik muligens Norges mest kjente by i utlandet på grunn av dette slaget. Ved Narvik led Hitler-Tyskland sitt første tilbakeslag i andre verdens-krig. Norske og allierte soldater utførte bragder som er viet stor plass i internasjonal krigslitteratur, men nærmest oversett i Norge. Slaget om Narvik ble utkjempet fra 9. april til 8. juni 1940 og var et frontavsnitt i fjellområdene rundt Narvik og en serie sjøslag i Ofotfjorden. Nazi-Tysklands mål med invasjonen var å sikre forsyningen med jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna og Gällivare som ble skipet ut i Narvik og erobre den norske flyplassen på Bardufoss. Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig etter-

som byen ble gjenerobret. Men det var også en alliert seier som glapp fordi Nord-Norge ble oppgitt uten at de tyske styrkene ble tvunget til kapitulasjon. Narvik-felttoget er det eneste under den tyske invasjonen av Norge hvor norske styrker gjennomførte langvarige vellykkede offensive operasjoner mot tyske styrker.

Spennende og interessant? Da er du hjertelig velkommen til å komme innom oss på Narvik Krigsmuseum for å lære mer. Her forteller vi også om tema som okkupasjonen i nord, slaget ved Litza og brenningen av Finnmark og Nord-Troms. Museet har også en egen avdeling om krig og konflikt i samtiden.

Åpningstider vinter: Mandag - søndag kl 10.00 - 16.00. Billettpris: Voksen NOK 100,- | Barn NOK 50,- | Grupper på forespørsel Besøksadresse: Kongensgate 39, Narvik Kontaktinformasjon: + 47 76 94 44 26 www.narviksenteret.no | post@narviksenteret.no 63


Ting å gjøre tekst og foto rune dahl

Hva gjør du når heisen i fjellet stenger? Narvikfjellet og offpist-mulighetene blir lovprist av skimagasiner verden over. Men hva gjør du når heisen stenger eller skibeina bare må ha hvile?

1

På de kommende sidene får du noen tips gitt av de lokale skijentene Tina og Terese.

1 Lys t til å te s te bow lingfer dighe tene?

På Frydenlund finner du Narvik Bowling & Lekeland, og der sender du bowlingkulene rett mot Veggfjellet og velkjente Novatind – på veggen over banene er det nemlig malt et nydelige bilde av disse landemerkene. Her kan du bowle, ta deg en matbit eller drikke, og la ungene få boltre seg i lekelandet.

2 Ta bilder av fjell , fjor d, lys og vær

– og del de på Instagram med hashtag #narvikfjellet og #visitnarvik

3 Kjøp e t sk ibl a d og len deg tilba k e i en av god s tolene du finner i by en s flot te , n y e bibliotek- midt i by en.

Biblioteket har nemlig blitt en favoritt blant Narviks befolkning. Atmosfæren er luftig og moderne og både småbarnsfamilier, studenter og ungdom bruker mye tid her. De aller minste har fått en helt egen oase i biblioteket. Ved biblioteket finner du også spisestedet PUNKTUM og Visit Narvik, byens turistkontor.

4 Ta en dr ik k e på Tø t ta Ba r og n y t u tsik ten ov er N a rv ik h av n, fjell , fjor d og by.

I skybaren i 16.etasje på Scandic, kan drinkene nytes med utsøkt utsikt mot Narvik sentrum, Narvikfjellet og Ankenes.

5 Bli ekspert på k r ig shis tor ie .

Jernmalmen som går med tog fra Sverige til Narvik gjorde byen til et strategisk mål for de krigførende land under 2. verdenskrig. 9. april 1940 ble byen invadert av ti tyske jagere med 2000 østerrikske bergjegere om bord. Tre sjøslag førte til at hele den tyske invasjonsflåten ble senket og Ofotfjorden ble landets største skipskirkegård. Vi anbefaler alle et besøk på det nye, flotte krigsminnemuseet. Det er interessant for alle aldre å lære mer om hva som skjedde under krigshandlingene i Narvik. Det nye museet åpnet i fjor sommer. K ys s ulv en eller ta Nor den s leng s te zip- line

i Polar Park, 45 kjøretur fra Narvik sentrum. Dr a på hock e y k a mp

i Nordkraft Arena. Arctic Eagles lager alltid rå stemning! 64 | m a g a s i n n a r v i k


2

3

4

5

65


ut på tur tekst og foto: rune dahl

LINKEN, et flott turmål - også i mørke Med riktig hodelykt åpner det seg muligheter for fartsfylte turer på kveldstid, eller trivelige teltturer i vintermørket.

Link en i N a rv ik fjelle t har blitt et yndet kveldsturmål for mange. Med lys i Tredjebakken og åpen Tredjeheis opp til ”Øvre”, så har tilkomsten videre opp til Linken blitt betraktelig enklere. Dagens hodelykter har blitt både små og lyssterke, og på gode pudderdager avslører lysstrålene den reneste folkevandringen opp fjellet. I dag får du alt fra enkle, små lykter som er mest egnet til å lyse opp arbeidsområder på en armlengdes avstand, til de mest avanserte og kostbare, som kaster en lyskjegle flere hundre meter. De beste hodelyktene er sterkere enn frontlysene på en moderne bil.

66 | m a g a s i n n a r v i k

13-åringen Sondre Dahl har tatt fellene under skiene og nærmer seg Linken. Med seg har han hodelykt, og foran han venter fallhøyde og en fantastisk pudderopplevelse tilbake til sentrum.


Sjekk våre hodelykter! Moonlight Mountain Gear er en produsent av høykvalitets ski, bindinger og hodelykter. produktene våre er designet og testet i Nord-Norge, konstruert for å tåle klimaet og livsstilen over polarsirkelen. Med lette, høykvalitets ski og bindinger, kombinert med hodelykter sterke nok til å takle enhver situasjon, er resultatet rå produkter som tåler langvarig bruk, er morsomme å bruke og som inspirerer deg til å komme deg ut uansett forhold. b r i G H t a S d aY 20 0 0 2000 lumen i en liten og lett driftssikker lykt dette er hodelykten du kan bruke til alt. den er liten og lett og fungerer utmerket til alle aktiviteter fra toppturer til en rolig tur i skogen. lykten er vanntett og tåler neddykking i vann i kortere perioder. Spredning på 20 grader gir bra bredde i lysbilde innenfor den farten en føler seg komfortabel med på denne lys mengden. B R I G H T A S D AY 50 0 0 lykten som funker til alt. den er akkurat lett og liten nok til at den fungerer til gåturer for den som ønsker litt sterkere lys, jogging, ski gåing, sykling og toppturer. det er denne lykten vi selger mest av når det er litt fart og hastighet inne i bilde da kombinasjonen pris og ytelse er klasseledende. Det er 5000 ekte lumen og den sprer lyset meget bra samtidig som den gir en lang lys lengde. linsene er delt in i hver sin sprednings sone fra 12 grader spredning for lang lengde til 50 grader spredning for mer bredde. den har innebygget vifte for å sørge for at du får maks effekt hele tiden når du ønsker det.

Vel oppe på Linken en frisk februardag.

Hvilken hodelykt bør du velge? Hastigheten du har i aktiviteten din er en av primærfaktorene som avgjør ditt behov. Hvis du løper, står på ski eller sykler i mørket må lykten kunne lyse opp lenger frem i terrenget for at du skal kunne reagere på hindringer i tide.

t iP s:

b r i G H t a S d aY 10 0 0 0 bad 10 000 er den sterkeste hodelykten i verden! den aktive kjølingen bruker vi for å kunne levere ekte 10 000 lumen hele tiden. lykten har enda lengre og bredere lykt felt en BAD 8000 har. Den fungerer utmerket til fastmontering på sykkel, hjelm og til og med på bil har vi sett den montert. dette er lykten for deg som ønsker mest lys. det er ikke mørkt lenger med denne lykten på full guffe. Det er dagslys på hodet. lysmengden den leverer er vanskelig å forklare, den må rett og slett bare oppleves.

For å gjøre det enkelt kan vi dele hodelykter inn i tre typer, avhengig av om det er rolige eller fartsfulle aktiviteter: Allround hodelykter for bruk på tur. Lette oppladbare lykter for bruk til løping og skiturer. Og kraftige hodelykter for den som trenger sin egen lysløype til sykling eller toppturer. tr e t y Per :

www.moonlightmountaingear.com 67


narvik sentrum tekst terese larsåsen foto rune dahl / terese larsåsen

4

Perlene i sentrum Narvik har et urbant sentrum med spennende, særegne og sjarmerende butikker og spisesteder - rett og slett perler i regionens hjerte. I Narvik fokuseres det både på å være moderne by med flotte spisesteder, shoppingmuligheter, samtidig som det lokale og nære tas vare på. Og er det ikke akkurat det som gjør Narvik til en så spennende by? I sentrum finner du en rekke perler i form av nisjebutikker og spisesteder som bare må besøkes, og vi har besøkt fire av dem, som alle ligger «linet» opp Gate 1. Det er med andre ord bare å si; schnakkes i sentrum! 1] Ga ller i M y

Narvik har fått en ny parkeringshall (helt 68 | m a g a s i n n a r v i k

fantastisk å slippe å skrape bilen etter en bytur, eller hva?) og her er det ypperlig å stå mens ut beveger deg ut for en shoppingtur i sentrum. Like over gata fra Parkhallen ligger det et lite galleri med mye å by på. Galleri My er Narviks egen lille kunstperle. Inne i galleriet møter du mange inntrykk, kombinert med en følelse av ro. Bente Robertson, eier av Galleri My, forteller at dette er et sted du kan komme og bare nyte kunst, enten du er ute etter å kjøpe kunst eller ikke. -Vi bruker å si at når du kommer inn døra her så

kjenner du at kunsten slår deg. Kunst lages med hjertet så vel som med hånden, og kunstnerne legger sjela i hvert et verk. Galleriet besøkes både av kunstinteresserte, tilfeldige forbipasserende og personer som ser etter en unik gave til en de er glad i. - Det som er så gøy med unike gaver som kunst, er at det tas mer vare på og gjerne går i arv. Mange tror kunst må være dyrt, men du finner kunst i alle prisklasser og til ulike personer, både kvinner og menn, gamle og unge. - Kunst er personlig og det er med på å sette et personlig

preg i hjemmet. Det er noe man gleder seg over i mange, mange år. 2] A . Jo sefsen

Noen titalls meter fra galleriet opp Gate 1 finner vi en nisjebutikk med spesialprodukter, så vel som moderne, lekre produkter. A. Josefsen er en undertøysbutikk med lang historie. Butikken ble etablert så tidlig som på 1930-tallet, og har de siste femti årene vært spesialbutikk med fokus på undertøy for kvinner. - Vi har de siste årene utviklet oss og har nå


satset på nye produkter, kundegrupper og vi har utvidet butikken, forteller butikkeier, Gøril Liljebakk. Fra å være en undertøysbutikk for kvinner, har A. Josefsen nå valgt å ta inn undertøy også til herrer. Butikken har blitt forhandler av Aksel Lund Svindals kolleksjon, en økologisk kolleksjon der til og med innpakningen er nedbrytbar. - Det er en ære å få selge hans kolleksjon, han er jo et forbilde for så mange. Spesialbutikken selger undertøy til alle ulike typer kvinner, fra unge til eldre, og i alle fasonger. Kundene deres har ulike behov, noe de tar hensyn til. - Å hjelpe kundene våre finne riktig produkt er viktig for oss. Vi selger derfor både lekkert undertøy, pyjamaser i bambus og BH-er i ulike varianter, som amme-BH og protese-BH til kvinner som har hatt brystkreft. - At vårt lokale ligger her, litt skjermet, men samtidig sentralt, er en fordel for oss. Vi blir både lett tilgjengelig, og kundene føler de kan være seg selv her, forteller Liljebakk. 3] Fisk eh a llen

med mye historie og her har det vært fiskehall i flere tiår. Denne tradisjonen lever i beste velgående gjennom Fiskehallen. - Vi har mange trofaste, eldre kunder, men det som er så gøy er at også yngre har innsett at fisk er mer enn fisk. Folk ønsker å spise mer ren, norsk mat, og dermed får stadig flere øynene opp for oss, sier Hast. - Nå om vinteren er blant annet «havets rockestjerne»,

nemlig skrei, populært. Fiskehallen gjorde i 2016 en nysatsning; de åpnet restauranten Fiskekroken. Her serveres det fiskeretter, noe kokken forteller har blitt godt mottatt av lokalbefolkningen. - Fiskekroken er noe nytt og spennende – midt i byen. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger siden vi åpnet dørene til restauranten, og ser at det er gode muligheter

1

og Fisk ek rok en

Like bak Dama på torvet (Frihetsmonumentet Liv opp av kaos) ligger en spennende, tradisjonsrik handel. Fiskehallen er velkjent i Narvik for sin flotte fiskedisk og sine ferske, håndskjærte produkter. Her er konseptet «fra disk til bord», og sjømaten som ligger i disken er kortreist, og kanskje enda kortere reist enn som så. - Vi er unik på det man kan kalle «gammeldags, lokal husmannskost», forteller kokken Mikael Hast ved Fiskehallen. - Vi har et rendyrket ferskvare-konseptet, det er den ferske smaken vi jobber for, sier daglig leder Sigbjørn Johansen. Torvhallen er en bygning

3

2 3

for å fortsette å utvikle restauranten, smiler Hast. - Til restauranten har vi fisk rett fra disken, og finner du ikke det du vil ha på menyen kan du faktisk gå og peke i disken på det du vil ha – så lager vi det til deg, avslutter Johansen. 4] a s trup gå r den Ca fe og L a ndh a ndel

Over gata fra Fiskehallen ligger Rådhusplassen. Herfra er det bare noen meter opp Gate 1 før du får øye på nok en perle i Narvik. I den velkjente Astrupgården ligger Astrupgården Cafe og Landhandel. Dette er et sted utenom det vanlige – et sted for avslapning og hygge, der du finner et godt utvalg spesielle og nøye utvalgte produkter. - I vår kafé lager vi mye av maten fra bunnen av, og det er et sted man kan ta en pause fra hverdagen i en hyggelig atmosfære, forteller Mads Parten, eier av Astrupgården. I Astrupgården er det både overnatting, spisested og butikk og om kvelden er det bar i kjelleren. - Vi er nesten som et lite hotell, sier Parten. Inspirasjonen til å satse på kafé og landhandel kom fra andre nordnorske konsepter som Henningsvær Lysstøperi og Cafe og Aunegården i Tromsø. Astrupgårdens landhandel består av ulike produkter, og her finner du alt i fra mat til klær og trekopper produsert i Narvik. - Vi har interessante matprodukter, som potetgull som endrer smak mens man spiser det, ulike oljer og produkter fra blant annet Drit Forbanna, forteller daglig leder Kristine Nordnes. - Det er mange kreative sjeler i Narvik, og trekoppene har blitt populære og er laget av Kjell Ole Nordnes.

69


OFF P IST tekst og foto: rune dahl

Fjellryggen fra skianleggets toppstasjon på Fagernestoppen og opp til Tredjetoppen er utgangspunkt for noe av det mest spektakulære heisnære skiterrenget i Norge.

Narviks magiske nor TREDJETOPPEN (1272 moh)

TIL ØRA

MØRKHOLLA

4

ANDRETOPPEN (1160 moh)

2

3

VASSHEIM

TRAKT

De fleste linjene på Narviks nordside ender opp i en bekkedal som fører tilbake mot skisenteret. Her er det plass til mange spor.

70 | m a g a s i n n a r v i k


1 NED FRA LINKEN -

rdside

Du kan finne bratt og fin løssnøkjøring bare noen stavtak fra avstigningen på den øverste stolheisen, Linken. Ruta går ned langshøyspentlinja, holde til venstre. Lokalkjente advarer mot skredfare. Når terrenget flater ut er det greit å skrå tilbake og ta en tur til på direkten.

2 MØRKHOLLA

FAGERNESTOPPEN (1007 moh)

Narviks mest kjente nedkjøring nås med en drøy halvtimes gange videre langs ryggen fra Linken-heisen. Mørkholla er er et søkk inn i fjellsiden, slik at terrenget blir en skålform, som samler vindtransportert snø fra alle retninger og ikke slipper den ut igjen. Du når det klassiske topphenget ved å gå videre oppover ryggen fra toppen av stolheisen. Fra den første høyden (Andretoppen) kan du se inn i Mørkholla. Men du går videre langs ryggen til du kommer inn i søkket. I toppen er det bratt og krevende kjøring, så blir det noe slakere. Dalen vider seg ut til i et stort område, hvor du kan velge mellom solvendt og solskjermet snø.

3 TREDJETOPPEN

Hit kommer du med 15-20 minutters gange videre fra innkjøringen til Mørkholla. Du kommer til en varde, og ser inn i Mørkholla. Starten kan være vanskelig å finne, så vær forsiktig. Det er to alternativer, til venstre og høyre for en stor skavel. Når du kommer inn i gryteformasjonen er det bratt i starten og blir slakere etterhvert. Du kommer ned i det samme området som nedkjøringen fra Mørkholla.

1

4 NED TIL ØRA

5

Denne sørvendte siden kan nås både fra Andretoppen og fra Tredjetoppen. Vurdér skredfaren nøye. Ta retning kjørers venstre (motsatt av Mørkholla) og kjør nedover store åpne sider. Ruta ender i et elveløp, og etterhvert blir det tettere skog og muligheter for å rote seg bort. Du ender opp på veien til Beisfjord og trenger skyss tilbake. Vi tar også med to populære ruter midt i heisanlegget:

5 BLACK KIDS

Lokale entuasiaster skulle hugge ut en barnevennlig løype til kjørers høyre for Andrebakken. Den endte opp med å bli i bratteste laget, derav navnet. Et fint alternativ når Linken ikke går. Muligheter for klippedropp.

Bruk denne guiden til å planlegge Narvikturen, men vær for all del forsiktig. Både skavelbrudd og skred er faremomenter du må være svært oppmerksom på. 71


IKKE STÅ IGJEN NÅR TOGET GÅR!

VI HJELPER DEG MED Å LYKKES Er du allerede etablert i Narvikregionen eller har en plan om å starte egen bedrift? Har du eller din bedrift en sprek idé, noen hårete mål - eller planlegger noe nytt? Utviklingsprogrammet til Futurum ønsker å hjelpe de gode prosjektene med verdifull kompetanse og økonomisk støtte. • Futurum hjelper gründere med å nå sine mål, sier Ann-Hege Lund og Hanne Winther i Futurum. – Målet er å skape verdier i regionen, og da kan vi bidra med etablererhjelp og utviklingsmidler. • Det er i utgangspunktet ingen begrensninger i hvilken bransje søkere kan tilhøre. Reiseliv, matproduksjon, teknologi, eller annen relevant industri kan nyte godt av våre støtteordninger. • Så til alle gründere og bedrifter i narvikregionen; Kom til oss med din idé eller tanker, så skal vi sammen gjøre dem til virkelighet!

Har du idéen – har vi midlene!

Telefon 76 96 73 00 – www.futurum.no Sentrumsgården, Kongens gt 51, Narvik

Hva er hverdagslykke for deg? Hva er hverdagslykke for deg? Å samle familie og venner rundt bordet, eller trives Å samle familie og venner rundt bordet, eller trives du best i ditt eget selskap? Er det morgenkaffe på trappa med utsikt til hagen, eller å stå sammen på kjøkkenet

duHva best i ditt selskap? Er det morgenkaff på trappa ereget hverdagslykke fore deg? Hva er hverdagslykke for deg? med utsikt til hagen, eller å stå sammen på kjøkkenet og Å samle familie og venner rundt bordet, eller trives du best i ditt eget selskap? Er det morgenkaffe på trappa med utsikt til hagen, eller å stå sammen på kjøkkenet lage god og lageen en god middag?middag?

og lage en god middag? Å samle familie og venner rundt bordet, eller trives du best i ditt eget selskap? Er det morgenkaffe på trappa med utsikt til hagen, eller å stå sammen på kjøkkenet og lage en god middag?

Å samle familie og venner rundt bordet, eller trives du best i ditt eget selskap? Er det morgenkaffe på trappa med utsikt til hagen, eller å stå sammen på kjøkkenet og lage en god middag?

Kontakt Rune Lian i Nordbohus Midt Troms AS for å lære mer om våre moderne produkter. Katalog kan du bestille på: www.nordbohus.no Finn din nærmeste forhandler og bestill vår nye katalog på nordbohus.no Nordbohus har levert kvalitetsboliger og hverdagslykke til hele landet i mer enn tretti år. Du vet at du er i trygge hender når du velger oss som samarbeidspartner.

Kontakt oss gjerne for en hyggelig og uforpliktende hytteprat!

Tlf.: 771 71 101

Vi ser frem til å høre fra deg!

Når drømmen skal oppfylles www.sjoveganhytta.no

72 | m a g a s i n n a r v i k

PS: Hos alle våre forhandlere kan du gå på virtual reality-visning.

Nordbohus Midt Troms AS Bardu/Narvik Rune Lian, telefon 905 61 180 samarbeidspartner. Finn din din nærmeste forhandler og bestillog vårbestill nye katalog på nordbohus.no Finn nærmeste forhandler vår nye katalog på nordbohus.no rune.lian@nordbohus.no Finn din nærmeste forhandler og bestill vår nye katalog på nordbohus.no PS:PS: Hos alle våre forhandlere kan du gåkan på virtual Hos våreforhandlere forhandlere duvirtual gåreality-visning. på virtual reality-visning. PS: Hosalle alle våre kan du gå på reality-visning. www.nordbohus.no/midt-troms Nordbohus har levert kvalitetsboliger og hverdagslykke til hele landet

Nordbohus har levert kvalitetsboliger og hverdagslykke til hele landet i mer enn tretti år. Du vet at du er ihverdagslykke trygge hender når du velger oss som harDu levert til heleoss landet i merNordbohus enn tretti år. vet kvalitetsboliger at du er i tryggeoghender når du velger som samarbeidspartner. i mer enn tretti år. Du vet at du er i trygge hender når du velger oss som samarbeidspartner.


familiEvEnnligE toPPturEr ut På tur tekst og foto: rune dahl

Å ta med hele familien på topptur med ski er noe av det triveligste man kan gjøre. Her kommer vi med tips på to flotte turer der både ung og gammel kan være med. Turtipsene er hentet fra boken Trygge Toppturer fra Fri Flyt Forlag.

� 73


ut på tur tekst og foto rune dahl

BJØRNFJELL, 760 moh


Bjørnfjell ligger på grensa mellom Norge og Sverige. På den svenske siden er det jernbanestasjon, skianlegg og hotell, mens den norske siden er et populært hytteområde. Turen på Bjørnfjell er kort og enkel og like populær på langrennsski som alpint toppturutstyr. Et flott utgangspunkt for den første toppturen og moro også for de erfarne.

1

OPP : Gå opp bekkedalen som starter ved parkeringsplassen. Ved slutten av bekkedalen følger du brattere bakker på skrå opp til høyre og fortsetter opp større snøfelt til toppryggen på Bjørnfjell. Vel oppe på ryggen flater det helt ut, og nå er det bare å følge slake snøfelt mot venstre (nordøst) for å komme opp til toppen. Vær forberedt på å holde ut frustrasjonen med at det hele tiden dukker opp nye og høyere topper bak hver høyde. NED: Følg samme rute som opp. På toppryggen er det sjelden bra snø, men sørsiden ned mot E10 kan by på fine kjøreopplevelser. Det finnes flere alternativer å følge newdover, men start med å kjøre tilbake langs ryggen et stykke før du søker deg nedover.

Fakta 760 moh / Høydemeter: 250 / Kilometer: 2,1 / Tid: 2 timer / Kart: Norge 1:50000 157S / Himmelretning: Sø Bratteste punkt: Under 25 grader / ATES: 1 - Enkelt / GPS: Øs Øst 626580.042, Nord 7596106.385

74 | m a g a s i n n a r v i k


2 TITINDEN, 795 moh


Titinden er en forholdsvis enkel og overkommelig tur i nabolaget til nasjonalfjellet Stetind. Hele turen går i terreng som er slakere enn 30 grader, og skredfaren er minimal om du holder deg til den beskrevne ruta og i god avstand til de brattere bakkene på sidene av det store snøfeltet under toppen. Beskrivelsen leder opp til den laveste av de to toppene på Titinden. Den høyeste toppen krever klatring og vil ikke gi deg en lengre nedkjøring. OPP : Gå opp bakkene bak toalettene og forbi en liten hytte. Du kommer frem til en traktorvei som du følger opp og innover i dalen. Gå over elven i den bortre delen av dalen og opp i den glisne skogen på høyre side av dalen. Den store bakken du skal følge mot toppen er skjult bak en fjellrygg, så du må gå ganske langt inn i dalen og runde fjellet på venstre side. Den store, åpne bakken leder opp til passet mellom toppene 795 og 911. Hold litt avstand under topp 911 for å unngå fallende snø og is. Fra passet følger du kammen opp til topp 795. NED: Følg samme vei som oppstigningen. Nyt kjøringen på det store snøfeltet og utsikten mot Stetind sine sør –og vestsider. Vel nede i bunnen kan du gli tilbake til parkeringen.

Fakta

795 moh / Høydemeter: 750 / Kilometer: 4,1 / Tid: 4 timer / Himmelretning: Ø-N / Bratteste punkt: Under 25 grader / ATES: 1 - Enkelt / GPS: Øst 562524.206, Nord 7562114.903 / Startsted: Stor parkeringsplass rett etter Stetindtunnelen (riksvei 827 mot Kjøpsvik). 75


dypdykk i fotoarkivet tekst og foto fremover

tid for ĂĽ mimre Fjellet i gamle dager. Bildene har vi lĂĽnt fra Fremovers rikholdige fotoarkiv.

1

3

2

76 | m a g a s i n n a r v i k


1] 1 1. februar 1989. Velkjente Arne Olsen til venstre. 2] Et ofte kopiert fotomotiv i Fagernesfjellet: Alpinist med hav og malmbåt i bakgrunnen. Fremovers Henry Arne Hansen tok dette bildet i 1987. 3] Tor-Gunnar Evensen og Anne Elisabeth Samuelsen. 26. mars 1991. På vei mot 2. toppen. 4] Vedlikehold på gondolbanen 5. juli 1990. 5] Dugnadsgjengen fra Narvik Slalåmklubb som bidro under alpinutbyggingen til 29 millioner kroner i Fagernesfjellet. Bildet er fra juni 1987. Fra venstre - Espen Solvin, Steve Skavik, Kim Dahl, Trond Solberg, Trond Olsen og Runar Aam. 6] Kåre Opdal - en av Narviks beste alpinister gjennom tidene - eide og drev Fjellheisen. Bildet er fra 1980. I 1956 deltok han i OL i Italia. 7] Fritz Erik og Kåre Opdal. April 1991.

4

5

7

6

77


78 | m a g a s i n n a r v i k


NĂĽr du skal toppe det perfekte Hvordan toppe den ultimate naturopplevelse? Du fyller kroppen med rett i koppen. Gourmet-style. t u r m at tekst Anders Horne foto rune dahl

79


� Du h a r fåt t k roppen ut i regionens vakre natur. Enten med fjellsko eller skistøvler på beina. Eller i fjæra – med fjorden som mektig kulisse. Du nyter den fantastiske utsikten og kjenner den øredøvende stillheten senke pulsen din. Kanskje akkompagnert av et heftig nordlys eller spektakulær midnattssol. Og spør deg selv: kan livet bli bedre? Vel, svaret er faktisk ja. Og svaret på hvordan presenteres her av regionens superkokk Vegard Stormo. Førs t noen or d om tidligere driver av Tinja Fjellgård – og i tillegg en svært aktiv bruker av hele regionens turmuligheter. Både sommer og vinter. På havet og i fjellet. Gjerne sammen med kona Jenny og de fire ungene. Vi utfordret Vegard: Hvordan toppe turopplevelsen med gastronomi for nybegynneren. Med knappest mulig tilberedning. Han tok Magasin Narvik med seg til et naust i Framneslia – som han låner hos kompisen William. Her serverer han innimellom matglade kunder og holder kokkekurs.

80 | m a g a s i n n a r v i k

I den lille sek k en på ryggen hans finnes alle ingrediensene. Tilberedningstiden er med noen små forberedelser minimal – hvis det legges ned en liten innsats på kjøkkenet i forkant. Klokken er åtte om kvelden – og den kalde desembernatten er stupmørk mellom trærne på tur nedover. Men fremme ved naustet eksploderer nærmest himmelen i lys. Timingen er perfekt –nordlyset arrangerer disko rundt bålet Vegard fyrer opp. Og det er på tide for Vegard å avsløre hva som skal tilberedes. Det blir blåskjell. I følge med salt og saftig tørkakjøtt av rein. Kjøttet skjæres i noen gode munnfuller med tollekniven. Blåskjellene nytes ferdig kokkelert på fem små minutter. - Jeg har hakket løk og chili på forhånd, forteller kokken . Her er de t u t va lge t av ingrediensene på butikken eller i kjøkkenhagen som setter grenser. - Blåskjell kan du plukke i Ofotfjorden. Last ned appen "blåskjell" fra Mattilsynet for å sjekke om det er trygt å spise den, advarer Stormo.

Ved enkelte perioder av året kan skjellene inneholde alger du helst bør holde unna magen. - Disse har jeg uansett kjøpt på butikken, og er helt trygge. Og følger du rådene til appen er det altså uansett ikke noe problem, forteller Stormo. H a n h a r tat t med en lettvekter av en jerngryte i sekken, som han legger på bålet. «Gryta er verken dyr eller fancy», kommenterer han. Smør, løk og chili havner først i gryta. Så går en kartong med fløte oppi, før blåskjellene til slutt skal putre et par minutter. - Da er det bare å helle dette over i en dyp tallerken. Reinkjøttet skaper en god kontrast – og du har et fantastisk måltid klart på et par minutter, sier Stormo. Og for de som eventuelt tviler: maten var minst like heftig som det elleville nordlyset som flagret over hodene våre…


nå skal han tilby gourmet på scandic Vegard Stormo opplever et stadig større sug etter kortreist gastronomi. Fra i vinter som sjef for mat- og drikke på Scandic. Etter at Tinja Fjellgård ble solgt, har Vegard Stormo jobbet en del på Narvik VGS for å utdanne morgendagens kokker. Han har også drevet med både catering, matkurs og leid seg selv ut som kjøkkensjef – både til privatpersoner og profesjonelle aktører. Nå venter nye utfordringer. Som mat- og drikkeansvarlig på Scandic Narvik. - Et veldig spennende tilbud. Nå er målet å gjøre Scandic best på matopplevelser i Narvik-regionen, sier Vegard. Med en stadig større interesse fra turister tror han på et kulinarisk oppsving i regionen. Allerede leverer Narvikfjellet, Breidablikk, Linken og Fiskekroken mat på høyt nivå. Vegard tror at de som satser på kortreist kvalitetsmat vil kunne oppleve gode tider. - Ja, klarer vi å få på plass gode nok konsepter er det garantert liv lage for gode matkonsepter. Bare se til Harstad, hvor de har en rekke gourmet-restauranter, sier han. Hotelldirektør ved Scandic Narvik, Terje Theodorsen, gleder seg stort til å utvikle nye matkonsepter med Stormo som spydspiss. - Han er en virkelig kapasitet. Hva slags konsepter vi skal lage er foreløpig uvisst. Men med det oppsvinget som er i reiselivet er mat veldig viktig. Der tar vi nå skikkelig ansvar. Og håper at vi kan være med på å bygge en skikkelig kultur for gode matopplevelser i Narvik, sier Theodorsen. 81


at yo u r s e r v i c e tekst og foto rune dahl

Fjellet er for tiden i en stor endring og det skal bygges nye heiser, nye boligtomter og en rekke hyttetomter. Gamle områder endres og forsvinner, og i den anledning har Magasin Narvik samlet en rekke av Narvikguttan - av den eldre garde - for å komme med stedsnavnene som de husker fra tidligere. En morsom greia ja, men også en viktig dokumentasjon for ettertiden. Takk til Tore Bjørn Aam, Steinar Hansen, Henry Norvik og initiativtaker Preben Bussoli for nyttige innspill. Takk også til Olaf Schaug-Pettersen hos Narvik kommune, for komplementering av lista.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

nedr e del hol s tk lei va hengkø ya høn se tr a PPa v eis v ingen ry Pekjer r e t sn aua sk a r e t fager liBa k k en (hoPPBa k k e ) Pr eMie sk iBa k k en / Me å skollen (hoPPBa k k e ) junior kollen (hoPPBa k k e ) sPlintgu t ten (hoPPBa k k e ) sik ksa k k en Pi a nok a s sa s - en sk is t ua Brønnh augen sk avsle t ta k v eld s sol (hoPPBa k k e ) h v ilekulen hiMMel sPr e t ten (hoPPBa k k e ) 20 0 - Me ter n (hoPPBa k k e ) fjellheiM / u tsik ten (r e s taur a nt ) sør å sgå r den t ur is t v i - kollen (hoPPBa k k e ) Peder n (fotBa llBa ne ) t ur nMøll a f y rs tik k e sk a y t ters tien kor k e tr ek k er n a nton senelva jer nBa neBa s senge t va nnBa s senge t ga Mle koBBers ta dlø y Pa (l a ngr enn) lyslø y Pa (l a ngr enn) h å kon s vollen va s sheiM Mør k holl a

82 | m a g a s i n n a r v i k

navn i fjellet


Fagernesfjellet er full av gammel Narvikhistorie. Fjellet har fra tidlig 1900-tall blitt mye brukt bĂĽde til lek, konkurranser og rekreasjon. Men hva heter de forskjellige plassene?

83


narvikfjellet tekst og foto rune dahl

Vil investere en halv milliard

storsatsing i fjEllEt Narvikfjellet planlegger å investere nærmere 230 millioner kroner i Narvikfjellet i 2018.

Pro s jek tleder for utvikling i Narvikfjellet, Florian Aschwanden, legger ikke skjul på at salget av boligtomter er avgjørende for at selskapets planer er mulig å iverksette. – Tomtesalget danner fundamentet for alt vi skal gjøre, forteller Aschwanden. Til nå er 71 tomter solgt. Etterhvert blir et nytt felt presentert. Det ligger i tilknytning til Kobberstad-løypen. Reguleringsarbeidet er påbegynt og kommer til å vare til mai 2019. Målet er å kunne tilby cirka 70 nye boligtomter, og hele 200 hyttetomter. Boligfeltet ventes å påbegynnes med bygging i 2019. – Det er mulig at vi blir nødt til å flytte deler av Kobberstad-løypa. Vi har svært god dialog med Narvik skiklubb, understreker Aschwanden.

Prosjektleder for utvikling i Narvikfjellet, Florian Aschwanden

for r ige v inter inngikk Narvikfjellet en avtale med Narvik skiklubb. De skaffet til veie en snøkanon. I et samarbeid mellom Narvikfjellet og Narvik

Ny midlertidig Skishop og Skiutleie på sletta ved Heis 1

Nytt snøproduksjonssystem i ¾ deler av anlegget

2014 84 | m a g a s i n n a r v i k

Renovering av Fjellheisrestauranten og Peisestua

2015

skiklubb ble det også etablert en tur –og skiløype i Tøttadalen frem til ”knausen”. Det jobbes nå med å forlenge løypa helt til FUNNhytta. Narvikfjellet ser en verdi i å kunne tilby langrenn til sine skigjester, men enn så lenge er det skiklubben som vedlikeholder løypene. Nytt av året er at det prepareres langrennsløyper fra parkering ved barneheisen / det nye sentrumsområdet og helt frem til ”knausen”, en distanse på 5 kilometer hver vei. Ny gondolbane planlegges bestilt rett over årsskiftet. Hver gondol har en kapasitet på ti personer, og totalt tar den 1.600 personer i timen. den sa Mlede investeringen i 2018 er på cirka 230 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift. I dette ligger boligfelt i Skistua, lekeplasser, trykkøkningsstasjon, VVA Høydebasseng, feriepark, parkering i Skistua, gondol og nytt sentralområde del 1.

Etablering av større parkeringsområder ved barneområdet

Flombelysning i Tredjebakken/ Snaua

2016

Planeringsarbeider og skogrydding i store deler av anlegget

Utbedringer av flombelysningen ved overgangen Snaua/Holstkleiva


saken fortsetter � Utvidet kapasitet på strømforsyningen til snøproduksjonssystemet

Større utbedringer på eksisterende t-kroker

2017

Etablering av Prosjekt sykkel, infrastruktur utbedringer av og boligfelt med eksisterende lekeplasser i og etablering Skistua, ski in – av nye løyper, ski out 4-årsprosjekt

Trykkøkningsstasjon og VVA Høydebasseng etableres

Ny gondolbane bygges, eksisterende gondol rives

2018 85


mangE forBEdringEr i fjEllEt n y lysM a s t

Narvikfjellet har fått satt opp ny lysmast med LED-lys i overgangen mellom mellom Øvre del av Holstkleiva og Snaua (Andre- og Tredjebakken). - I tillegg er eksisterende lys justert slik at overgangen mellom de to nedfartene får bedre belysning. Det gir forbedret lysforhold for nedfarter i nedre del av Tredjebakken, forteller Markedsog driftsleder i Narvikfjellet, Helle Holt. u tBedr ing av nedfa rter

Hun forteller videre at familiebakken er utvidet i området ned mot barnebakken. Høyspentmasten midt

i nedfarten er fjernet, slik at nedfarten oppleves som større, mer åpen og sikrere enn tidligere. - Det er også gjort omfattende planeringsarbeider som resulterer i blant annet redusert snøproduksjonstid og jevnt underlag, forteller hun. ry dde t skog

I løpet av sommeren er det også fjernet en del skog i anlegget. All skog til venstre for tredjeheisen sett nedenfra er fjernet. Det gir en vesentlig bredere slutt på Tredjebakken. Det er også fjernet en del trær i svingen i Familiebakken, slik at det har blitt en bredere nedfart.

- Skogrydderne har også fjernet skog ved utsiktspunkter langs Fjellveien. - I tillegg til dette er det etablert en nedfart gjennom skogen mellom barnebakken og familiebakken, som skal benyttes for alle ski- og snowboardkjørere som kommer ned langs Fjellveien eller frikjøringsområdene over barnebakken. - Som et nødvendig sikkerhetstiltak vil barnebakken bli sperret av for «gjennomkjøring», forteller Holt. Bedre kapasitet på snøproduksjonen I løpet av høsten har Narvikfjellet etablert utvidet kapasitet på strømforsyningen til snøproduksjonen. Dermed er

det mulig å ha flere kanoner i drift samtidig. - Dette reduserer produksjonstiden betraktelig, forteller hun. u tBedr inger av heisene

De har også skiftet motor og styring i heis 1. Ifølge Holt gir dette økt driftssikkerhet og en mer stabil drift.De har også investert i nye kroker til heisene, slik at alle kan kjøres på maks kapasitet. I tillegg er signalkabler til heis tre skiftet ut og gravd ned. Også dette skal øke driftssikkerheten og gi en mer stabil drift.

Bygger stor parkering Det omfattende arbeidet som snart starter i Skistua medfører at det ikke lengre blir gratis å parkere. Det er et prekært behov for bedre parkering for Narvikfjellet. Noe som spesielt gjør seg gjeldende i påsketider, og på godværsdager på sommeren. Med den massive utbyggingen som skal skje det neste året kommer også en betydelig større parkeringsplass. Den blir beliggende i øver Skistua i tilknytning til det nye sentralområdet til Narvikfjellet, hvor også den nye gondolen skal starte. Det planlegges å gå i gang januar/februar 2018 grunnarbeidet for den nye parkeringsplassen. Den skal romme cirka 250 biler fordelt på fire nivå. Det vil også tilbys bobilparkering på to nivåer i noen perioder. Den nye parkeringsplassen skal være ferdig i august 2018. 86 | m a g a s i n n a r v i k


Nytt sentralanlegg

Går alt etter planen skal den nye gondolen bygges fra mars 2018. Den gamle gondolen skal demonteres og selges. Den nye gondolen skal etter planen være ferdig bygget i november 2018. I en kortere periode kommer de til å stå uten gondol, det vil si i september/oktober. – Heisleverandørene er vant til å kunne levere raskt. Det går fort for dem å «hive seg rundt». Nedetiden for gondolen er like etter sommermånedene, og samtidig før vintersesongen starter. Det er sånn sett den mest ideelle tiden, forklarer han. Det som er altoverskyggende med planene til Narvikfjellet er at alt henger sammen med alt. Den nye gondolen starter ved det nye såkalte sentralområdet, 218 meter over havet. Dette vil bli utgangspunktet for all aktivitet fra høsten 2018. Her kommer skishop, skiutleie, resepsjon og kafé.

Opp mot en halv milliard

Hvis 2018 blir Narvikfjellets år er det en stor snøball som begynner å rulle. Da er det duket for enda flere investeringer. Totalt er det snakk om ikke mindre enn en halv milliard for 2018 og 2019. Dette presenteres Narvikfjellet som potensielle lokale innkjøp. I 2018 forventes det 150 millioner levert av lokale aktører. I 2019 30 millioner. Cirka 290 millioner kroner forventes av de 76 eneboligtomtene, hvor en gjennomsnittlig byggekostnad er fem millioner kroner per tomt. Det er beregnet at 75 prosent kjøpes lokalt. Dette utgjør altså i sum cirka en halv milliard kroner.

Nye tråkkemaskiner i fjellet

Eksisterende tråkkemaskiner byttes ut med to nye med større kapasitet. Begge maskiner er av samme type, Prinoth Leitwolf, hvorav den ene er med vinsj. 87


H o pp s p o r t tekst og foto Årbok for Narvik

Hoppsporten i Narvik – en idrett som forsvant I Årbok for Narvik 2017 har Stein Johansen og Geir Indregard en interessant artikkel om en idrett som ikke lenger praktiseres i Narvik: Hopp. På 50- og 60-tallet tallet var skihopping en viktig del av tilværelsen. «Alle» var med, og det var store og små hoppbakker overalt. Nå er det andre idrettsgrener som dominerer. I artikkelen forteller de to forfatterne om gullalderen – og veien frem mot bortimot fullstendig glemsel. Årbok for Narvik gis ut av Ofoten Slekts- og historielag, og en egen årbokkomite står for alt arbeid med bøkene som kommer ut hver høst. Du finner hele hoppartikkelen – og selvsagt mye mer – i årets bok som er til salgs i alle bokhandlene i Narvik og hos noen dagligvareforretninger i Bjerkvik. Boka kan dessuten bestilles fra nettstedet til årboka: https://narvikhistorie. wordpress.com/ Her er noen få u tdr ag av a rtik k elen: For de mange som hadde anlegg og interesse gikk gjerne veien videre til de større bakkene i Fagernesfjellet. Meåskollen tålte hopplengder på oppunder 40 meter, og ble den viktigste treningsbakken. Her ble det også arrangert kretsrenn i gutteklassen. Med trening i Meåskollen kunne de beste og dristigste etter hvert hoppe i Lille Fagerlibakken (bakkerekord 56,5 meter) og Store Fagerlibakken (bakkerekord 83,5 meter). Da Norgesmesterskapet på ski i 1951 ble arrangert i Narvik, var storbakken landets tredje største.

S ta rten Narvik Skiklubb ble stiftet 14. februar 1909 og arrangerte allerede 14. mars sitt første hopprenn i Meåskollen. To år senere var klubben representert ved hopprenn i Tromsø der Gunnar Sørensen og John Johnsen tok hjem 1. og 2. premie.

De første årene foregikk hoppaktiviteten for det meste i skiklubbens bakke i Tøttadalen, men etter hvert ble beliggenheten for problematisk. Bakken ble nedlagt i 1920. Samme år ble Fagerlibakken tatt i bruk. Det første rennet fant sted her 21. mars 1920 og ble vunnet av Jan Johansen fra Narvik med et hopp på 35 meter. På folkemunne ble bakken kalt «Selvmorderen». I 1923 arrangerte skiklubben nord-norsk mesterskap. Bakken var nå utvidet, og legendariske Johan Grøttumsbraaten satte bakkerekord med 46,5 meter. I 1928 arrangerte Narvik Skiklubb hovedlandsrennet, datidens Norgesmesterskap. Hopprennet foregikk i Fagerlibakken og yngste klasse ble vunnet av Oscar Syversen fra Narvik, den første Norgesmester fra Narvik Skiklubb. Sigmund Ruud, med OL-sølv fra 1927 og VM-gull året etter, vant rennet og satte ny bakkerekord med 56 meter. Med dette var Fagerlibakken en av landets største,

1

1 Hoppbakkene i Narvik i

perioden 1900 til ca. 1960. Kart fra Norgeskart.no.

2 Hopprenn i

Framnesbakken den 18. mars 1900. Foto: Narvik kommunale fotosamling.

3 Narvik Skiklubb. Fra et

hopp-renn i Tøttadalen i 1915. En gruppe deltagere og funksjonærer fotografert i unnarennet.

4 Unnarennet prepareres i

gamle Fagerlibakken under hovedlandsrennet i 1928. Foto: Narvik kommunale fotosamling.

88 | m a g a s i n n a r v i k


2

3

Årbok for Narvik gis ut av Ofoten Slekts- og historielag. Du finner hele hoppartikkelen – og selvsagt mye mer – i årets bok som er til salgs i alle bokhandlene i Narvik og hos noen dagligvareforretninger i Bjerkvik.

og større enn Holmenkollen. Bakkerekorden ble for øvrig stående til 1938, da Victor Clock hoppet 56,5 meter, en lengde som siden aldri ble overhoppet. Etter det vellykkede hovedlandsrennet i 1928, ble 30-årene en fremgangsrik periode for hoppsporten her i distriktet. Narvikrennet utviklet seg til å bli det store skirennet i Nord-Norge, etter hvert også med internasjonal deltakelse. Fra Narvik var Alf Jonassen den som dominerte, med en rekke topplasseringer både i inn- og utland. Han deltok også i Holmenkollen, men uten å bli premiert.

1930 -å r ene Med øk ende a k ti v ite t

4

k r ig og ok kuPa s jon Under krigen la Narvik Skiklubb, i likhet med alle andre idrettslag, ned sin virksomhet i protest mot nazistyret. Paradoksalt nok levde ski- og hoppsporten videre i beste velgående. Befolkningen omgikk forbudene og det var full aktivitet i Meåskollen, Fagerlibakken og småbakkene rundt om i byen og omegnen. Skolene gikk foran og arrangerte skoleskirenn i Lilleskigutten som før, med stor deltakelse. gull a lder en Man kan trygt si at 50-årene ble gullalderen for hoppsporten i Narvik, med høydepunkt i Norgesmesterskapet. Skihopping var «in» og det vrimlet av smågutter i alle bakkene rundt om i byen. Litt eldre gutter, juniorer og voksne holdt seg i Fagernesfjellet, der Meåskollen var den viktigste treningsbakken. Kretsrenn og kretsmesterskap for gutter ble arrangert her. Vinteren gjennom kjørte skiklubben kveldsrenn hver onsdag. Det var stor deltakelse, og kvelden ble avsluttet med premieutdeling i Skistua der det ble servert nystekte vafler og varm buljong.

Selv om småbakkene rundt om stort sett var intakte, var interessen for skihopping dalende utover siste halvdel av 60-tallet. Vinteren 1969 ser ut til å være siste sesong med organisert hoppaktivitet i Narvik. I et forsøk på å gjenopprette aktiviteten ble Lilleskigutten restaurert med nytt fartsstillas. I løpet av vinteren ble det arrangert flere treningsrenn her, et av dem med over 40 deltakere. 25. mars dette året ble det også arrangert renn for gutter og juniorer i Juniorkollen. Rennet ble vunnet av Finn Agersborg med hopp på 35 og 34,5 meter. Etter dette ebbet det hele ut, og da Narvik Skiklubb ble nedlagt i 1971, var det kroken på døra for hoppsporten her i distriktet. sis te fa se

89


se og gjøre t e k s t a t l e k r i s t e n s e n f o t o t o mm y s i m o n s e n / t h o m a s E c k h o f f

Med rovdyr på menyen Kjører du en times tid nordover E6 fra Narvik, kommer du til verdens nordligste dyrepark – Polar Park. I idylliske Salangsdalen kan du både sommer og vinter oppleve et arktisk dyremangfold av de sjeldne. Godt beskyttet av solide innhegninger vandrer det ikke bare rovdyr som ulv, gaupe og bjørn, men du finner også langt fredeligere arter. Elg, rein og andre norske gårdsdyr går omtrent side om side og bare venter på ditt besøk. Parken har aktiviteter for hele familien og det er spesielt lagt opp til at barna skal oppleve besøket i parken som spennende. Her kan nevnes ZipLine, aktivitetsløype og dyre-rebus. Og for de voksne som tør, så er vel det berømte ulvekysset noe av det mest spennende man kan gjøre. Det er mulig å besøke ulvene hele året, men et besøk i vintersesongen når parken er dekket med snø er å anbefale. Ulvene er mest aktive om vinteren, spesielt under parringstiden som er fra februar til april. Om vinteren tilbys også hundekjøring.

90 | m a g a s i n n a r v i k


91


at yo u r s e r v i c e tekst og foto rune dahl

Det ble

Forestill deg en velpreparert Tredjebakke i mørketiden, omkranse nordlys og en üpen varm Fjellheisrestaurant! Dette synet og denne o Helle Holt, Narvikfjellet

92 | m a g a s i n n a r v i k


e lys

et av lysene fra byen, et glimt av dansende opplevelsen skal du lete lenge etter!»

13.januar i fjor ble nye lysanlegget i Narvikfjellet offisielt slått på. Det var begynnelsen på en ny æra i fjellet. lys i tr edjeBa k k en gir brukerne flere opplyste høydemeter, større områder som kan benyttes til skikjøring, bedre treningsforhold for aktive alpinister, og en helt ny opplevelse for alle. Narvikfjellet med 5 flombelyste nedfarter er et produkt som kan konkurrere med de aller beste. – Det nye lysanlegget i Tredjebakken gir nye muligheter til alle oss som elsker å stå på ski og snowboard, forteller markedssjef Helle Holt. de n y e miljøvennlige LEDlysene viser vei ned mot Andrebakken eller til påstig heis 3 for en ny tur i den familievennlige Tredjebakken. den va r Me og lune Fjellheisrestauranten ønsker velkommen med varme drikker og god atmosfære. Det ikoniske bygget fra 50-tallet er nyoppusset, men gir deg den samme gode stemningen og en utsikt som tar pusten fra de fleste. i for k a nt av sesongen 2015/2016 investerte Narvikfjellet Eiendom AS i et topp moderne snøproduksjonssystem fra den anerkjente leverandøren Techno Alpin AG. En tykk såle av kunstsnø i kombinasjon med mye natursnø, resulterte i tidenes vintersesong for Narvikfjellet. 93


at yo u r s e r v i c e tekst og foto rune dahl

Denne vinteren blir det flotte skispor nesten helt inn til Pumpvannet i Tøttadalen.

utBEdrEr stiEn til tØttadalEn Arbeidet med utbedring og oppgradering av turveien inn til Tøttadalen har startet. Det øker helårstilbudet til fjellet for både gående, syklister og skiløpere. narvikfjellet eiendoM as og Narvik Skiklubb har i fellesskap planlagt utbedring av eksisterende turvei inn til Tøttadalen. Planen omfatter strekningen fra Langmyra og helt inn til Pumpvannet, og i fjor sommer/høst ble det gjort omfattende arbeider helt inn til ”knausen” før Pumpvannet. Det neste steget blir å få sprengt unna berg, for så å nå det endelige målet, som er ei fullverdig løype helt til Pumpvannet. Når snøen faller kjører en tråkkemaskin opp løyper. Bredden er om lag tre meter. Det kjøres opp et skispor på den ene siden, men mesteparten, cirka 2,5

94 | m a g a s i n n a r v i k

meter, blir et stort bredt felt, hvor alle og enhver kan gå, sykle, trille barnevogn, ake, sparke, ja, hva enn brukerne måtte ønske. – Målet er at dette skal komme absolutt alle til nytte, forteller Torbjørn Sneve i Narvik Skiklubb. Den første vintersesongen blir som en prøvesesong. Det som imidlertid er klart er at den nye løypen er såpass jevn at det ikke skal mye snø til for at det blir brukbart skiføre. – Vi må bare teste og erfare. Flere steder vil vi nok legge på et toppdekke, opplyser Sneve.

kunstsnø i kobberstadløypa Det er etablert et eget punkt for snøproduksjon i Kobberstadløya. Det betyr at langrennsfolket vil få bedre forhold og en betraktelig utvidet sesong i fjellet. Det medfører at det vil bli snøproduksjon i Kobberstadløypa allerede i oktober, så lenge kuldegradene er der. Snøproduksjon i skiløypa gjør at skisesongen kan bli forlenget med nærmere to måneder.


EIENDOM | NARVIKFJELLET | SKI IN - SKI OUT NARVIKFJELLET.NO

HYTTE, BOLIG? Ski in - ski out? Hva med en egen hytte eller bolig midt i et av Nord-Norges største helårlige aktivitetsanlegg for barn, familier, eventyrlystne og naturelskere? En urban høyfjellsfølelse du kun finner i Narvik! Ta gjerne kontakt med oss på post@Narvikfjellet.no for informasjon, priser, befaring eller en hyggelig boligprat om eiendommene i Narvikfjellet. Se også mer informasjon på N arvikfjellet.no.

95


magiske narvik tekst og foto rune dahl

96 | m a g a s i n n a r v i k


storslĂĽtt

Fjellet Over byen Over fjorden Over verden

Overveldende.

97


narvikfotografer foto kjetil janson

Galleri Kjetil Janson 47 år ung Narvikfotograf. Har holdt på med foto i rundt 30 år. Vinteren i Narvikområdet er en høydare når det gjelder bildemotiv, både natur, fjell og ikke minst skikjøring. Portrettfoto, bryllup og bilder av mennesker er også ei stor utfordring som han ikke sier nei takk til.

Helliskiing med Terje Danielsen. Abiskoalpene18 mai i år.

Magisk Narviklys. Markus Pleym sitter i heisen.

98 | m a g a s i n n a r v i k


Anja Millerjord für oppleve en av de beste dagene vi hadde i fjor. Et fantastisk snødump.

Torje Kosmo Karlsen hiver seg ut over en klippe i solnedgang - i fjellsiden over Vassheim.

99


narvikfotografer foto: Jan-Arne Pettersen

Augus t sol k l 23:59

Fagernesfjellet med sin nærhet til Narvik gir lett tilgjengelige naturopplevelser. Her ved en pust i bakken rett under Linken. Utsikt over Ofotfjorden og Vegglandet.

R einne se t – Skjomen

Sykling under nordlyset er en spektakulær opplevelse. Her er det Vebjørn Lunde som er på vei hjem etter en sykkel tur på Reinneset i Skjomen rett sør for Narvik.

Ta r a ld s v ik fjelle t

5 minutter fra Narvik, ved inngangen til Tøttadalen, ligger Taraldsvikfjellet. Dette er et nærområde hvor det er fint å oppleve nordlyset. Her er det Pål Eirik Pedersen som er på sykkeltur. 100 | m a g a s i n n a r v i k


GALLERI Jan-Arne Pettersen Jan-Arne er 43 år. Den store motiv-interessen for tiden er ungenes aktiviteter pluss det å være ute i den fantastiske naturen vi har rundt Narvik. Jeg liker å ta bilder som dokumenterer en stemning eller en opplevelse. Spesielt det å kunne fange et øyeblikk som ikke er så lett å se. For eksempel der ting går fort og ansiktsuttrykk, kroppsbevegelse og følelser forandre seg raskt. Et eksempel er når ungene kjører på ski. Det å dokumentere skigleden gjennom kroppsspråket, øyne og ansikt er fascinerende. En annen utfordring er å ta bilder av aktiviteter under nordlyset. Kombinasjonen av nordlys og en aktivitet som sykling, skikjøring eller løping er en teknisk og komposisjonsmessig utfordring, som jeg liker å bryne meg på.

Byge vær i Y tr e- Efjor d

En båt er på vei ut Efjorden når bygeværet er på vei inn en oktober dag i 2017.

Bl åtimen

November i Efjorden gir mye variasjon av lys og naturopplevelser. Is-«fjellet» i forgrunnen ypper seg mot Valletind og Breiskartid i bakgrunnen.

101


se og gjøre tekst og foto rune dahl

Narvik Rando 10.-11. februar: Får norgescupstatus Primus motor Mikael af Ekenstam kan stolt fortelle at 2018-utgaven har fått status som norgescuparrangement.

– E t ter å h a a r r a ngert vellykkede randonee-konkurranser i Narvikfjellet de tre seneste årene var det på tide for arrangementet å utvikle seg til neste nivå. Det ble søkt om Norges Cup-status for arrangementet i 2018, noe som også ble innvilget av Norges Skiforbund. Sammen med seks andre arrangementer vil Narvik Rando utgjøre den norske randonee-cupen i 2018. Cupen avsluttes med NM på Skittentind Rando, på Kvaløya utenfor Tromsø, forteller Ekenstam. R a ndonee er en relativt ny idrett i Norge. – Vi vokser stadig. I andre deler av Europa er idretten veletablert og mer utbredt enn for eksempel langrenn, hevder af Ekenstam. Ordet randonee er fransk og betyr

102 | m a g a s i n n a r v i k

«å gå på fjelltur». Man går på ski opp på fjelltopper, for så å kjøre ned igjen. Narvik Rando 2018 går 10–11. februar og består av en vertikal- og en individuell konkurranse. Øvelsen vertikal er motbakkeløp på ski. Her konkurreres det enkelt og greit i å komme først til toppen, i dette tilfellet fra bunnen av Narvikfjellet til Linken på toppen. Individuell er den klassiske øvelsen hvor man har flere oppstigninger og nedkjøringer. Med økt status satser også Mikael af Ekenstam på flere deltakere. – Vi håper at flere av de beste i Norge kommer. Jeg tror på 50–60 deltakere, og det kan komme flere som vil kjøre på ski i fjellet. Jeg håper det legges igjen litt penger i Narvik-samfunnet den helgen, sier af Ekenstam.


Magiske øyeblikk

Det Betales

10. mars kl 19.00, Teatersalen

Stein Torleif Bjella

11. mars kl 21.00, Lokstall1

Nordkraft presenterer Julie Bergan

12. mars kl 19.00, Teatersalen

Vamp

Wenche Myhre+LKAB Big Band

16. mars kl 21.00, Lokstall1

12. mars kl 18.00, fri aldersgrense, Lokstall1

Adam Douglas

13. mars kl 21.00, Lokstall1

9 grader nord

14. mars kl 19.00, Teatersalen

Cezinando

15. mars kl 21.00, Lokstall1

og mye, mye mer Violet Road

17. mars kl 21.00, Lokstall1

Se program og kjøp billetter på vinterfestuka.no

30. juni 2018 /// 29. juni 2019

Narvik Narvik Narvik kommune kommune kommune Narvik kommune Narvikkommune kommune Narvik

Narvik kommune

Kongens gate 44 »3. Folkets Hus, etasje 8514 Narvik »95 Tlf: 76 95»03 50 »76post@vinterfestuka.no www.vinterfestuka.no Besøksadresse -Hus, Kongens gate »8514 Hus, 3. etasje »03 8514 Narvik » Tlf: 95 95 03 50 » www.vinterfestuka.no Kongens Kongens Kongens Kongens gate Kongens gate gate 44 44 gate 44 »»Folkets gate Folkets »44 Folkets »44 Folkets Kongens »Hus, Folkets Hus, 3.3. Hus, etasje etasje etasje gate Hus, 3. etasje »»44 3. 44 8514 8514 » etasje »Folkets Folkets »3.Narvik 8514 Narvik Narvik » 8514 Narvik Hus, »»»Tlf: Tlf: »Narvik Tlf: 3.76 76 »etasje 76 Tlf: 95 95 »95 76 03 Tlf: »03 50 8514 50 76 50 03 »»95 post@vinterfestuka.no post@vinterfestuka.no »50 Narvik post@vinterfestuka.no 03 50 post@vinterfestuka.no » post@vinterfestuka.no Tlf: 76 03 »50 »post@vinterfestuka.no »www.vinterfestuka.no www.vinterfestuka.no » www.vinterfestuka.no post@vinterfestuka.no » www.vinterfestuka.no »»www.vinterfestuka.no » www.vinterfestuka.no 103


vM i alPint foto:rune dahl

Fjorårets NM i alpint ble en stor suksess og folkefest for Narvik. Nå håper man på et mye større arrangement, VM i alpint i 2015.

Et samlEt nord-norgE om vm e t a lPint v M er det største vinteridrettsarrangement i verden etter OL. Vår visjon og vårt mål er at NordNorge med Narvik som arrangørsted skal være vertskap for dette i 2025.

e t 10 -ta ll s mennesker er i sving og i skrivingen. Dette er ressursmennesker fra hele Nord-Norge, samt noen personer i virksomheter som har verdifull spisskompetanse.

i sn a rt to år har sentrale nordnorske aktører jobbet sammen for dette. I denne perioden er ideen og prosjektet forankret i landsdelen, i politiske organ og ikke minst i næringslivet. Vi har fått bred nordnorsk støtte, både i ord og penger til søknadsprosessen.

i M a rs sk a l søknaden leveres Norges Skiforbund. Deretter følger deres saksbehandling, og formodentlig høsten 2018 gjøre forbundet gjøre valget mellom Narvik og Hafjell/Kvitfjell. Blir vi nasjonal søker sammen med Skiforbundet, starter en internasjonal prosess som går over to år. Med andre ord blir arrangementet tildelt fem år før det skal gjennomføres. Det høres kanskje lenge ut. Men det er så mye som skal være på plass til et slik stort arrangement, at vi sannsynligvis trenger denne tiden.

s tø t ten og Pengene kommer godt med, for det er mye som skal gjøres. For tida er selskapet Alpin VM 2025 AS i innspurten med søknaden til Norges Skiforbund om å bli den nasjonale kandidaten til et VM. I 19 ulike kapitler skal vi fortelle hvordan et slikt arrangement kan gjennomføres i arktiske strøk. Miljø og klima, transport, overnatting, bakkeforhold og blant annet arrangementstekniske forhold skal beskrives. 104 | m a g a s i n n a r v i k

ua n se t t v il u t v ik lingen ved Nordkalottens fremste alpinsted fortsette. Narvikfjellet har investert for over 100 millioner kroner, og de har nå planer om investeringer for

ytterligere flere hundre millioner i årene fremover. Dette er investeringer som handler om byutvikling og om nordnorsk reiselivsutvikling. Men det er også investeringer som gir muligheter til stegvis større idretts- og alpinarrangement i Narvik. for å si de t på en annen måte: Veien fram til et eventuelt VM er brolagt med satsinger som vil gi oss mange, mange flere turister og mange større internasjonale arrangement. Suksessen NM for senior i fjor var bare starten. Men l a de t være helt klart; hele NordNorge må stå samlet for å få dette til. Den premissen ser allerede ut til å være på plass, og det gleder meg stort!

Rune Edvardsen

Ordfører i Narvik


vM i alPint tekst og foto rune dahl

Kjetil Jansrud elsker Narvikfjellet. Kanskje får vi se han kjøre inn til VM-medalje i Narvik i 2025. Bildet er tatt under NM 2017.

Et VM i alpint i Narvik og Nord-Norge vil bli det største arrangementet i Nord-Norge gjennom tidene. – Et VM vil kreve rundt 2000 frivillige. 68 nasjoner er representert med over 500 deltakere. 27 TV-stasjoner fra verden over sender direkte. Kanskje trengs det 3.500 sengeplasser bare for å dekke utøver- og arrangementsbehov. I tillegg kommer det tilskuere, forteller han. Narvikregionen har i dag rundt 2000 sengeplasser. –Disse utfordringene løser vi ved å få et hotellskip liggende til kai under arrangementet, sier han. Alpin VM 2025 har hatt en god dialog med Norges skiforbund i prosessen. De har fått servert organisasjonens tanker og Narvikfjellets utbyggingsplaner, og de kjenner godt til arrangementskompetansen i Narvik Slalåmklubb. Det er det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som tildeler internasjonale mesterskap. Et VM tildeles et nasjonalt forbund og en arrangementsby. Det betyr, hvis Narvik blir valgt som nasjonal søker, at det er Narvik kommune og Norges Skiforbund som sammen blir søker og arrangør av et eventuelt VM i 2025. VM-organisasjonens med Plener i spissen har gjort en fantastisk jobb med

dEt kan Bli vm alPint 2025 i nord-norgE mEd narvik som vErtsBy - I mars leverer vi søknaden om å få bli nasjonal søker til VM i alpint 2025. Troen er stor på at vi skal få det til, forteller Erik Plener, leder av Alpin VM 2025 as. å gjøre alpint-VM til et arrangement hele NordNorge står bak. Narvikordfører Rune Edvardsen har solgt inn ideen i de rette foraene. Narvikfjellet Resort gjør en strålende jobb med å gjøre Fagernesfjellet til noe mer enn bare et fjell man kan kjøre utfor eller slalåm i. Det er heldigvis mange som drar lasset, også utenfor Narvik-miljøet. Midt iblant alle profesjonelle aktører som jobber for å få VM til Narvik og Nord-Norge, står Narvik slalåmklubb med i underkant av 350 medlemmer og 175 aktive barn og unge. De gjennomførte i fjor tidenes mest suksessrike NM med TV-bilder som ga frysninger. Esten O. Sæther, sportskommentator i Dagbladet kom med følgende utsagn etter at NM var over: ”- Mens Trondheim ganske sikkert vil få ski-VM enten i 2023 eller 2025, blir det adskillig vanskeligere å overbevise styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) om å gi også alpin-VM til Norge. Der trenger vi noe spesielt for å nå fram, og det tilbyr Narvik med et mildt sagt fotogent skianlegg som stuper rett ned i havet. - Både Hafjell/Kvitfjell og Hemsedal ønsker å bli norsk VM-kandidat. Begge har sportslig sett vel så bra anlegg eid av to sterke private aktører, men investeringen i slike mesterskap må sees i en bredere sammenheng. Det er

der Narvik skiller seg klart ut som en del av boomen i nordnorsk vinterturisme.” I ettertid har Hemsedal trukket seg. Så nå er det kun Hafjell/Kvitfjell som er en reell konkurrent til Narvik.

EIERE AV ALPIN VM 2025: Arctic Sport AS 30%   Narvik Slalåmklubb 30%   Narvikfjellet AS 30%     Narvik Kommune 10%  

2.mars 2018 skal søknaden fra Narvik og Nord-Norge være levert Norges Skiforbund. I den anledning inviterer Alpin VM 2025 til en stor folkefest midt i Narvik sentrum. Vi har engasjert eventbyrået All-Inn til å lage en flott opplegg for oss. Bak selskapet står Narvikgutten Stein Hjertholm og Jan-Fredrik Karlsen. De har lovet å sy sammen et heidundrende opplegg, kanskje på torvet, med regionale og lokale artister. Her skal vi også presentere hele teamet som har jobbet med VM-søknaden, forteller Erik Plener. Et 10-talls personer har vært involvert i skrivingen av søknaden. Dette er ressursmennesker med spisskompetanse fra hele Nord-Norge.

STYRET: Rune Edvardsen, Narvik, leder Ragni Ramberg, Tromsø   Grethe Monica Fjærvoll, Bodø Eirik Sund, Narvik Knut-Eirik Dybdal, Harstad Eirik Frantzen, Narvik

DAGLIG LEDER: Erik D. Plener

NOTIS: Hva er alpin VM? Verdens største vintersportsarrangement etter OL. 2000 frivillige 68 nasjoner 500 utøvere 27 TV-stasjoner 200 kameraposisjoner 6500 sengeplasser NOTIS: Hvilke andre arrangement vil et VM føre med seg? FIS-renn Europacup-renn Junior VM Europacup-finale World Cup-finale Årlige World Cup-renn

Søknaden sendes videre internasjonalt når Trondheims søknad om VM i nordiske grener er besluttet – avgjøres 17.mai 2018. Nasjonal beslutning om hvem som blir nasjonal søker tas høst 2018. Søknadsfrist for VM 2025 er mai 2019 med beslutning mai 2020. Søknadsfrist for VM 2027 er mai 2021 med beslutning mai 2022.

Erik Plener er leder for Alpin VM 2025 as.

105


ly s l ø y Pa i s e n t r u M tekst rune dahl

6. BAR ASTRUP Bar Astrup tilbyr byens beste stemning i helgene. DJ’s nesten hver helg. I etasjen over i samme bygg, finner man Astrupgården Kafé & Landhandel.

1. PEPPES PIZZA I en årrekke har Peppes Pizza ved Narvik Storsenter server både byens befolkning og tilreisende pizza og annen mat. Det mest populære er de klassiske Peppes pizzaene. De fleste kommer innom for å få seg middagsmat og en øl, mens andre tar seg kaffe og en kakebit.

5. NARVIKGUTEN Narvikguten Pub byr på en god atmosfære i tradisjonsrike lokaler. Puben ble etablert i 1996, og på «Guten», som stedet kalles på folkemunne, er det stort sett full rulle og god stemning fra tidlig kveld frem til stengetid.

2. RALLAR´N KRO Rallar’n Kro har hentet sin innredningsinspirasjon fra malmbyens stolte rallarhistorie. «Kroa» er kombinert pub og restaurant, og byr på god, gammel husmannskost med enkle retter. På menyen står alt fra hamburger til kveite.

3. LINKEN På Linken restaurant og bar i toppetasjen på Quality Hotel Grand Royal kombineres smak, estetikk og en fortreffelig utsikt. – Vi ønsker å gi gjestene våre en opplevelse når de kommer hit, fra begynnelse til slutt, sier salgssjef Roger Martinussen. Linken har lyktes med kombinasjonen spisested og bar.

42 2016 106MAGASIN | m a gNARVIK asin n arvik

4. PIZZABAKEREN Pizzaen med de nybakte bunnene og den gode smaken har blitt populær i Narvik. Virksomheten er basert på take-away – enten henter du pizzaen selv eller så kommer budet og leverer den rykende fersk der du er.Du kan også spise inne serveringsstedets egne lokaler.


7. KAFFERIET På Kafferiet Restaurant og Bar er det frityrfrisone, og det serveres grønnsaker og salat til alle rettene. – Vi vil ha sunn mat, men uten å overdrive, sier Linda Lockert Dybwad. Kafferiet er både restaurant og bar, men har i det siste gått mer og mer over til å bli ren restaurant. – Vi prøver å få til en folkelig atmosfære. Man skal ikke trenge å være stivpyntet for å komme hit, fortsetter Linda.

8. MALMEN Konseptet bak Malmen er enkelt: I ukedagene holdes det åpent når det er fotballkamper, mens det ellers er åpent for feststemte mennesker som vil en tur på byen i helgene. – I helgene er det bar og nattklubb. Da varierer det mellom lokale trubadurer, pianounderholdere fra inn- og utland og DJer, sier Linda Lockert Dybwad.

14. TIND Gjestene som besøker Tind restaurant på Scandic i Narvik, kan la ganen frydes av eksklusive smaker. – Vi har en eksklusiv meny med bare de beste råvarene, forteller markedssjef Marlene Føre Frantzen. Kjøkkenet er inspirert av Frankrike og Italia, men har samtidig sine klare røtter i Skandinavia.

13. CAFFE LATTE Cafè-butikken med alt det koselige. Fersk kaffe og tè,nysmurt mat og utsøkt sjokolade. Plassen livsnytere møtes, Narviks eneste i sitt slag!

10. TRAPPA SPORTSBAR Trappa Sportsbar viser fotballkamper, og serverer både mat og drikke. – Hos oss får du god mat og atmosfære. Alle skal føle seg hjemme her, sier innehaver Jahn-Renata Isiktas.

I skybaren i 16. etasje på Scandic, Tøtta Bar, kan drinkene nytes med utsøkt utsikt mot Narvik sentrum, Fagernesfjellet og Ankenes. – Her får gjestene en fantastisk utsikt og gode drinker i et godt miljø, sier Marlene Føre Frantzen. Rundt lunsjtider akkompagneres utsikten med lunsjretter. På kvelden serveres det lette retter og snacks til drinkene

16. NARVIK BOWLING OG LEKELAND

9. ARILDS GRILLBAR Midt i sentrum finner du Arild’s Grillbar med et rikt utvalg av hamburgere, pizza, grillretter og salater. Grillbaren serverer også barnemeny med overraskelse til de små.

15. TØTTA BAR

12. PUNKTUM Byens nyeste tilskudd på serveringsstammen med beliggenhet i Det Fjerde Hjørnet mitt i sentrum. Serverer kortreist mat med ulike tema.

Narvik Bowling er ikke bare bowling. På formiddag er den nemlig et yndet sted for spesielt eldre som tar en tur innom for å få seg kaffe og vafler. På menyen er det imidlertid også både pizza, hamburger, kylling og annen mat. – Muligheter for øl og vin er det også, sier Helge Strømsnes.

11. BELLA NAPOLI På Bella Napoli er det italienske klassikere som pasta og pizza å få. I tillegg står både biff og tyrkisk kebab på menyen – for å nevne noe. – Vi ønsker å tilby god mat til en gunstig penge slik at folk kan spise her til hverdags også, sier Huseyjn Demir, kjent blant mange som «Super-Mario».

107


skirenn t e k s t r u n e da h l fo t o r e i s ta d l ø P e t

rEistadlØPEt – vårvintErEns styrkEPrØvE Hvordan minnes man best en krigshelt? Parader og monumenter? I Indre Troms gjør de det på sin egen måte, de arrangerer et av verdens tøffeste skirenn akkurat når skiforholdene er på sitt beste.

Siden 1958 har Reistadløpet – eller Ole Reistads minneløp som er det offisielle navnet, funnet sted i Indre Troms. Den 50 kilometer lange løypa går fra Setermoen over fjellet til Bardufoss, og har en høydeforskjell på over 500 meter. Fra 2017 inngikk Reistadløpet i Visma Ski Classics, en serie på 13 langløp i klassisk stil. Årets utgave går av stabelen 7.april. ei tøff lø y Pe Løypa følger ikke dalbunnen, den går over to fjell. Etter starten på Artilleriplassen på Setermoen går det først gjennom slakt skogs- og myrterreng, før den store styrkeprøven kommer. Fjellet Orta er nesten 600 meter, og oppstigningen er temmelig bratt. Så går det bratt nedover til Kampenhytta, før det går rundt 250 høydemeter opp til Sundlifjellet og til slutt kommer en ny nedkjøring til Bardufoss. di agon a l På v ill snø i På sk e sol Reistadløpet går rundt første april, akkurat i den beste tida for skiløping i Nord-Norge. Vinterstormene har herjet fra seg, sprengkulda slipper taket og det er mye sol og finvær. På solsida av fjellet er det gjerne mange plussgrader.  Det er ikke et eneste fnugg kunstsnø, det metertjukke laget har ramlet ned fra himmelen av seg selv, det man i klimaendringenes tidsalder kaller villsnø. Det bratte terrenget gjør at det blir svært utfordrende å stake på usmurte ski. Voks og swix må til, og det hele blir et godt, gammeldags skirenn.

Ole Reistad var offiser og idrettsmann, og i 1928 deltok han i det første OL i St. Moritz i 1928 i militært patruljeløp, som er forløperen til skiskyting. Foran en lang nedkjøring sa han til de andre på laget; «samling i bånn, gutter», som siden har blitt et fast uttrykk. Den krappe nedkjøringa sikret Norge seieren foran favoritter som Sveits og Finland. sa Mling i Bå nn

108 | m a g a s i n n a r v i k


k r ig shelt I 1940 var Reistad sjef for speiderflyene på Kjeller ved Oslo. Under det tyske angrepet fikk han transportert avdelingens fokkere til Bardufoss, og ble utnevnt som sjef for flystyrkene i nord. Han var en forgrunnsfigur i kampene om Narvik. I slutten av 1940 tok han seg via Sovjetunionen fram til Canada, hvor han bygde opp det norske flyvåpenet fra basen Little Norway ved Toronto på en forbilledlig og motiverende måte. Etter krigen ble han sjef for flyvåpenet i Nord-Norge, som han bygde opp fram til sin død i 1949. siden 1958 Det første Reistadløpet fant sted i 1958. Løpet hadde da et sterkt militært tilsnitt, og skyting og avstandsbedømming inngikk i løpet. Etter hvert har Reistadløpet blitt en sivil folkefest med stor lokal deltakelse i mange klasser, ned til trimklassen som går uten tidtaking. Eliteløperne samler seg imidlertid om langløpet på 50 kilometer.

de s tor e sk ir ennene Reistadløpet er fra 2017 en del av en prestisjefylt samling langløp på ski samlet i organisasjonen Visma Ski Classics. Det svenske Vasaloppet, det italienske Marcialonga og Birkebeinerrennet på Østlandet er de mest kjente av de til sammen 13 løpene. Dermed deltar verdens beste langløpere, både damer og herrer, og Reistadløpet er blitt en viktig arena for en stadig mer populær gren av skisporten. I 2017 utgjorde Visma Ski Classics kun 6-7 % av alle påmeldte løpere til Reistadløpet, mens ca 75 % av alle påmeldte gikk 34-kilometeren. Enten i turklassen, i trimklassen eller i militærklassen. Det er viktig for oss å satse videre på «kjerneklassen» vår– 34-kilometeren – i tillegg til den satsingen vi gjør på 50-kilometeren og Visma Ski Classics. 34-kilometeren er en distanse som mange kan klare å gjennomføre med litt treningsgrunnlag på langrennsskiene, forteller Alexander Os i Reistadløpet.

109


NARVIK KULTURHUS/SMAKEBITER 2018 KJØP BILLETTER HER: www.narvikkulturhus.no / Aurora Kino / Strax Storkiosk

HVER GANG VI MØTES...

HJARTESKJELL

19/4

20/1

TWIGS - HELE HÆLVETES SLEKTA

ENNU IKKE LANDA

9/2

25/1

STEINWAY TO HEAVEN

7/4

MADE IN CHINA

29/1 HJARTESKJELL INGEBJØRG BRATLAND Torsdag 19. april Kl. 19.00 – Teatersalen Ingebjørg Bratland er godt forankret blant nye og tradisjonelle musikkforbrukere. 25 millioner streams av hennes katalog samt 40.000 solgte cd’er av Månesinn er klar tale! 70 utsolgte konserter på siste turné taler vel og for seg selv. Pris: Ordinært kr. 430,Grupper min 10 person, kr. 380,- pr.person Student kr. 380,-

TWIGS-HELE HÆLVETES SLEKTA HÅLOGALAND TEATER

Torsdag 25. januar Kl. 19.00 – Teatersalen I den varme, vittige og menneskelige komedien Twigs møter vi ikke bare tre skuespillere som spiller tolv roller, men vi blir også kjent med resten av slekta – Hele den hælvetes slekta, som vi kaller forestillingen. Pris: kr 330,- / Honnør kr 280,- / Student kr 180,/ Barn under 15 år, kr 220,- / Grupper, min 10 personer, kr 280,pr.person

MADE IN CHINA WAKKA WAKKA PRODUCTIONS MUSIKK I NORDLAND FIGURTEATERET I NORDLAND

Mandag 29. januar Kl. 20.00 – Teatersalen New York-suksess på turne i Nord-Norge. Det prisbelønte teaterkompaniet Wakka Wakka spiller sammen med musikere fra MiNensemblet i den svarte komedien og fantastiske dukkemusicalen MADE IN CHINA. Etter syv (!) uker med utsolgte hus på off-Broadway i New York står nå endelig Nord-Norge for tur. Pris: kr 200,- / Honnør kr 150,- / Student kr 150,-

ENNU IKKE LANDA

HALVDAN SIVERTSEN

Fredag 9. februar Kl. 19.00 – Teatersalen Halvdan Sivertsen har «Ennu ikke landa», og er klar med ny plate og ny turné. Igjen skal han glede et stort og entusiastisk publikum fra kulturhusscener over hele landet. Pris: 470,-

PRISEN RIKSTEATERET

Søndag 4.mars Kl. 18.00 – Teatersalen Får vi det livet vi fortjener? Arthur Miller er en av USAs mest innflytelsesrike og populære dramatikere. I Riksteatrets oppsetning møter du Kim Haugen, Helge Jordal, Iren Reppen og Per Frisch. Pris: kr 430,- / Honnør, student og ungdom u.16 år kr 340,/ Grupper min.10 personer, pr.person kr 340,-

SKAFF DEG KULTURKORTET - OPPNÅ FRIBILLETT! 110 | m a g a s i n n a r v i k


PRISEN

4/3

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY

10/4

PÅTRYNE SHOW 2018

23/11 1/12

SWINGING CHRISTMAS

LILLE EYOLF

23/11

12/4 STEINWAY TO HEAVEN INGRID BJØRNOV

Lørdag 7.april Kl. 19.00 – Teatersalen Høsten 2017 er pianistinnen Ingrid Bjørnov tilbake med ny soloforestilling og hun kommer til oss her i Narvik denne lørdagen i april. Pris: kr 495,-

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY RIKSTEATERET

Tirsdag 10.april Kl. 18.00 – Teatersalen Det blir fest i Kardemomme by. Og du er invitert! Har du husket å vaske ørene dine? Da kan du trygt ta med deg barna på Riksteatrets oppsetning av Folk og røvere i Kardemomme by – en teaterforestilling full av energi, humor, dans og masse musikk. Pris: Barn, voksen, pensjonist og student kr 260,- / Familie, min. 4 personer, kr 215,- pp

LILLE EYOLF NORDLAND TEATER AV HENRIK IBSEN

Torsdag 12.april Kl. 19.00 – Teatersalen Det er noe som gnager… Hos Rita og Alfred Allmers virker alt tilsynelatende harmonisk, men under overflaten finnes en annen sannhet... Pris: kr 300,- / Honnør kr 240,/ Student, barn kr 160,-

SWINGING CHRISTMAS

ADAM DOUGLAS OG FMKN Fredag 23. november Kl. 19.30 – Teatersalen Årets juleturné er over og vi kan røpe hvem som er gjestesolist i 2018. Det er vinneren av årets Stjernekamp, Adam Douglas. Douglas har en forkjærlighet for korpsbesetning og med en sønn som elsker korpsmusikk, lover det godt for samarbeidet. Pris: kr 480,Studenter/barn kr 380,-

PÅTRYNE SHOW 2018 PÅTRYNETEATERET fredag 30. nov Kl. 19.30 og lørdag 1. des Kl. 19.30 - Teatersalen Varedeklarasjon fra Påtryne: Dette ligger an til å bli et show fylt med store mengder vrøvl og vas, et udefinert antall hysteriske innfall, mellom tre og tolv kjente og ukjente figurer, en del såkalt musikalske innslag og noe som kan minne om dans. Pris: kr. 490,Gruppe min. 10 personer 450.-

For mer info, se narvikkulturhus.no/kulturkortet 111


narvikfotografer foto: rune dahl

Mørkholla er selve indrefileten i Narvikfjellet. Her dropper Pål-Eirik Pedersen inn en sen aprilkveld med fint Narviklys. Bildet er tatt i fra helikopter.

Daniel Josefsen har i flere år vært en av Narviks aller beste på snowboard. Bildet er tatt i mai for noen år siden.

GALLERI Rune dahl Rune Dahl er narvikambassadør og profesjonell fotograf med forkjærlighet for utendørs motiver. Fotografen selger bilder til privatperson såvel som norske og internasjonale magasiner og bedrifter. - Narvikregionen er unik i verdensmålestokk. Et kompakt område med fjord og fjell og et urbant sentrum. Det er en gavepakke å få bo og fotografere i et slikt flott område. Følg Rune på hans Instagramkonto @runedahl

112 | m a g a s i n n a r v i k


Min sønn Sondre har figurert i en rekke ski -og sykkelmagasiner. Her skuer han ut over Ofotfjorden.

Stian Garnes dropper ut av en skavel i øvre del av Tredjeholla.

Sondre Dahl på vei fra Jøden og opp mot Tredjetoppen.

113


narvikfotografer foto: rune dahl

Kveldsbilde fra Andretoppen. Sture Pettersen ser utover mot Den Sovende Dronning.

Daniel Josefsen koser seg ned Tredjeholla.

Toppturglede fra Tredjetoppen. Et yndet turmĂĽl for mange fjellvandrere. Sondre Dahl pĂĽ toppen.

Den Sovende Dronning. Ikonisk fjellprofil sett fra Narvik.

114 | m a g a s i n n a r v i k


Randoneetur opp Narvikfjellet i et magisk kveldslys. Byens lys skinner i skyene. Andreas Løkås og Sondre Dahl på tur.

Nordlys er blitt vinterens severdighet nummer en. Sture Pettersen og PålEirik Pedersen står på Andretoppen.

115


narvikfotografer foto: rune dahl

Magisk skikjøring ned på Øra, på sørsiden av Narvikfjellet.

Sondre Dahl utforsker «hulen» i Narvikfjellet. Spennende opplevelse.

Profesjonell skikjører Johan Jonsson ser på mulige nedfarter ned Mørkholla.

116 | m a g a s i n n a r v i k


FØR VAR VI

OM OSS Tannhelseteamet vårt består av tre tannleger, to tannpleiere og fire tannhelsesekretærer som sammen vil sørge for at du får en god pasientopplevelse når du kommer til oss.

ORIS DENTAL UTVIDER I løpet av 2018 utvider tannklinikken Oris Dental. • Vi beholder de nåværende lokalene. I tillegg skal vi utvide i lokalene der Dentalkompaniet i dag holder til, forteller tannlege og daglig leder ved Oris Dental Narvik, Mats Sørensen. I år ansettes en tredje tannpleier, og i løpet av 2-3 år blir det ansatt to nye tannleger. • Fordelen ved å bli flere er at vi får bedre kapasitet til behandling av akuttpasienter, nyere og bedre utstyr, utvidet åpningstid, og vi kan ha åpent hele året, sier Sørensen. • Vi er en bransje i endring, og ofte er det i endringstider det er riktig å ta de store avgjørelsene. – Vårt felles mål er å øke kompetansen innad og ivareta pasientene best mulig. På denne måten håper vi å gi pasientene en enda bedre totalopplevelse fra de ringer eller kommer inn døra, til de forlater oss, forhåpentligvis med et smil, sier Mats.

TIMEBESTILLING: TLF 76 94 15 51 • POST@ORIS-NARVIK.NO 117


toPPturer tekst Marius o. larsen foto sigBjørn veslegard og Marios o. larsen

118 | m a g a s i n n a r v i k


gudeambolten stetind En gang krevde en tur til toppen en mindre ekspedisjon med båttur og fra første vinterbestigning berettes det om at man måtte kaste isøkser over skavler for å karre seg til toppen. Her er historien om vår vinterbestigning � 119


� I dag er S te tind en inn-

førsel i et kapittel om toppturer på ski i det nylig utgitte førerverket for skiturer i Narvik-regionen. Riktignok går beskrivelsen for skituren på Stetind bare til fortoppen, men salige Andreas Fransson og JP Auclair hadde seg ned på ski langs toppryggen for noen år siden. I disse aktive tider der folk fyker rundt og klatrer opp her og renner ned der, må gudene som hamrer på ambolten vite om de var de første til å gjøre akkurat det. Sånn har det blitt. Progresjon. Undertegnede s førs te tur på vinteren til Stetind var for over 13 år siden. Vi var da klatrere må vite (riktignok ganske ferske), så turen opp gikk på beina. Vi var tre kompiser som stavret tidlig på natta gjennom skogen og opp til Svartvatnet på rundt 700 meters høyde med tunge sekker. Det var jo litt tungt måtte en innrømme,

120 | m a g a s i n n a r v i k

men vi hadde jo nylig lest «Extreme alpinism» av Mark Twight og kjente jo til «The art of suffering». Etter noen skarve timer i telt her, startet vi neste dag opp normalveien til fortoppen på hard snø. Det kjentes nå litt i magen det òg. Oppe ved fortoppen startet ferden langs ryggen mot Mysosten og det lumre svaet med de beryktede fingertakene. Helt dit kom vi aldri. På avstand så vi at svaet var dekket av et tynt lag med is og lite annet. Det så jo litt desperat ut og var ikke klokka blitt litt mye? Det ble retrett. Ne s te å r var det nytt forsøk. Vi hadde da lært noe og brukte ski til fortoppen. Men for å ikke ha det for lett ble det fjellski med lærstøvler, med klatrestøvlene dinglende utenpå sekken. Denne gangen kom vi helt til Mysosten og svaet, men forholdene der var mye likt de vi hadde året før. Etter at

to av oss hadde krafset litt rundt der uten å helt våge å ta skrittet fullt ut, ble det nok en gang retrett med uforettet sak. Så fikk Stetind på vinteren ligge, men drømmen om å stå på toppen med ansiktet opplyst av vintersola og utsikt til verdens ende skranglet stadig rundt et sted i bakhodet. Elle v e å r e t ter siste forsøk høvet det seg slik at det dukket opp en anledning til å virkeliggjøre drømmen. Sigbjørn, en god kompis som jeg ble kjent med gjennom Tindeveglederutdanningen, hadde lyst til å ta en tur nordover for å klyve litt i vinterfjellene i nord og hva bedre enn en tur til nasjonalfjellet. Sånn måtte det bli og sånn ble det. Siden forrige forsøk hadde det skjedd en del ting både her og der. Skimo (ski Mountainering) var blitt et innarbeidet begrep og

egne ferdigheter hadde også blitt noe skjerpet. Dermed la vi opp til en dagstur med skiutstyr av typen randonnè på beina og lett oppakning i ryggsekken. Værmeldingen var strålende, med kaldt, klart og vindstille vær. til Stetind på vinteren gjøres best med ski på beina gjennom skogen fra parkeringen opp til og over Svartvatnet, og videre gjennom skaret mellom Presttind og Stetind til Hall`s fortopp. For de fleste vil det nok føles ganske naturlig å legge fra seg skiene her, selv om den mest standhaftige nok sikkert kan fortsette et stykke til. Ryggen frem til Mysosten er først og fremst luftig, uten de store tekniske vanskelighetene og på vinteren legger det seg ganske bra med snø her. Forholdene på selve svaet under Mysosten varierer som nevnt en del, men ofte er det, som tilfellet var nå, ganske godt plastret

T ur en opp


med snø og i ærlighetens navn er ikke klatringen her da særlig vanskelig. Men luftig er det jo så tau og sikringer er nå likevel å anbefale. E t ter M yso s ten krydres ryggen med et par enkle opptak, men for det meste er det en bred og fin rygg hvor man kan løfte blikket og nyte den storslagne utsikten til både nære og fjerne fjell. Toppen er, som på sommeren, en åpenbaring. Flat, stor og avlang og den bør krysses helt frem til varden som balanserer på kanten av stupet mot vest. Å se ned langs vestryggen til parkeringen og fjorden er noe alle som besøker toppen, sommer som vinter, bør unne seg dersom muligheten byr seg.

ikke er lysten på rangleturen langs ryggen anbefales en regulær topptur til Hals Fortopp på det sterkeste. Eller på en av de mange andre fjellene i området og regionen. Det er et hav av muligheter og fortsatt et litt uoppdaget område sammenlignet med for eksempel Lofoten og Lyngen, så man har ofte toppene og naturen litt for seg selv. Gode tips til turer finner man blant annet i guideboken til Mikael af Ekenstam. Det er bare å finne seg noen drømmer og få virkeliggjort de. Marius O. Larsen er internasjonalt utdannet tindevegleder og tilbyr guidete turer til blant annet Stetind gjennom sitt firma Opp og Ned.

Teks tfor fat ter en

til Hall`s fortopp går via en kort rappell ned Mysosten. Herfra er Stetind, kanskje noe overaskende for alle som kun har sett fjellet fra parkeringen og på avstand, et skifjell av beste og ganske moderate karakter. Store flanker tar deg ned til skaret mellom Stetind og Presttind og etter en kort staketur over Svartvatnet kan man nyte akkurat passe glissen skog ned til fjorden. Vi hadde perfekte forhold på vår tur med kald og fin puddersnø i ankelhøyde og forholdene var faktisk såpass gode at vi nok kunne ha stått ned toppryggen som Fransson og Auclair. Det hadde sikkert sett tøft ut, men vi er jo ikke så tøffe så vi valgte å tøfle over ryggen tilbake til Hall`s før vi tok på skiene igjen og nøyt svingene ned til fjorden mens vi gliste om kapp med ettermiddagssola. Å virkeliggjøre noen gamle drømmer er godt for sjelen og rydder samtidig plass for nye.

T ur en tilba k e

tok turen oss, med lang lunsj og tid til den gode samtale. Med dagens utstyr og gode forhold ved Mysosten er nok dette en tur mange kan gjøre og om man

Åt te timer

121


Vi skreddersyr dine kampanjer - uansett størrelse!

SMALL, MEDIUM ELLER LARGE?

FremoverLab er ditt lokale mediebyrå. Våre medierådgivere hjelper deg med produksjon, rådgivning og distribusjon av kommersielt innhold som treffer, engasjerer og påvirker din målgruppe. Vi kjenner deg og dine kunder.

CMYK: 0 100 100 7 RGB: 208 33 28 HEX: D0211C

CMYK:: 0 60 30 0 RGB:: 244 102 114 HEX: E06672

JORID SKAVIK

ATLE KRISTENSEN

TERESE LARSÅSEN

Annonsesekretær Tlf 90028493 joridsk@fremover.no

Medierådgiver Tlf 90138223 atlekr@fremover.no

Medierådgiver Tlf 48247516 teresela@fremover.no

CMYK:: 0 100 70 20 RGB:: 167 0 23 HEX: A70017

RUNE DAHL

CMYK:: 0 0 0 65 RGB:: 88 82 76 HEX: 58524c

Byråleder Tlf 91155445 runeda@fremover.no

TOVE KIRKEFJORD

TONJE SOLLIE

Medierådgiver Tlf 48190474 toveki@fremover.no

Salgssjef Tlf 99696020 tonjeso@fremover.no

fremoverlab Markedsføring | Kommunikasjon | Reklame | Innholdsproduksjon | Sosiale medier | Grafisk design | Distribusjon

Ballangen – her står opplevelsene i kø

Mot Håfjelltuva

Perfekte skiløyper

Ballangen kommune ligger ca 40 km sør for Narvik og strekker seg over nærmere 1000 m2 storslått natur. Her er det kort avstand mellom hav, fjell og sentrum, og fra kai i Kjeldebotn er Evenes regionflyplass knapt 30 minutter unna. Naturperler som Efjord og Håfjellet MÅ bare oppleves, og Norges nasjonalfjell Stetind ligger like utenfor kommunegrensa. Et eldorado av vann, elver og fjellområder gjør at mulighetene for jakt og fiske er svært gode. I Ballangen finner du bibliotek, museum, ungdomsklubb, campingplass, turistsenter, samisk kultursenter og en rekke forretninger. Kulturarrangementet «Kjeldebotndagene» besøkes årlig av flere tusen mennesker. Ballangen har nærmere 100 aktive lag og foreninger, og med attraktive idretts- og nærmiljøanlegg er også mulighetene for egenaktiviteter svært godt til stede. I Ballangen kan du nyte både kultur og natur!

Ballangen sentrum

Telefon 76 29 00 00

122 | m a g a s i n n a r v i k

• Ny svømmehall • Pippira skistadion • Nærmere 80 km merkede turløyper • Moderne fotballstadion • Flerbrukshall • Nytt Treningssenter


Handla nära gränsen

Vi ligger nära väg E10 och du parkerar gratis precis utanför butiken. I förbutiken kan du köpa tobak, dessutom finns pantrum och två kundtoaletter. Vår kaffe­ maskin är alltid på och där kan du köpa en nybryggd kopp medan du handlar. För att du ska slippa stå i kö har vi generösa öppettider och fyra kassor. Är det något du undrar eller saknar så prata med mig eller någon annan i min trevliga personal.

Välkommen till oss! Petter med personal Riksgränsvägen 2a. Alla dagar 9–20. ica.se/nara/riksgransen

Riksgränsen

123


ANNONSE

p r o d u s e r t p å o pp d r a g f o r g o d i s f a b r i k e n i a b i s k o

tekst og foto rune dahl

Butikken midt ute i villmarken Midt ute i den svenske villmarken, rundt en times kjøring fra Narvik, finner vi en dagligvarebutikk og et godteparadis. Godisfabriken i Abisko har befestet sin stilling som størst på godis i regionen – og ikke minst ekstreme priser på spesielt storforpakninger.

Godisfa br ik en åpnet opp sin romslige avdeling med dagligvarer til påskeuken i fjor. - Responsen fra kundene har vært meget god, kan butikksjef Alexander Hjelm Åslin fortelle. I følge Åslin er det tydelig at det finnes et stort behov for en slik butikk. Grensehandel, en økende turisme og Abiskos innbyggerne er kundene. Ca 90 prosent er nordmenn. - Vi er størst på godis, drikke og tobakk, men blir

124 | m a g a s i n n a r v i k

også større og større på dagligvarer. Butikken har et bra utvalg tilpasset grensehandel. Det går veldig mye bacon, nordmenn elsker bacon, sier Åslin. De t er Orv elingruppen

som driver grensehandel mot Norge flere andre plasser i Sverige, som ligger bak satsingen av butikken i Abisko. - Vi tror på Abisko, og det finnes planer om et nytt, stort kjøpesenter – ellers hadde vi nok ikke satses

så stort som vi gjør nå, sier butikksjefen. De t te er topplis ten av nordmenns handlevaner: 1. Bacon 2. Ost 3. Kylling

Men det butikken selger absolutt mest av er drikke, både brus og Caprisonne. Og selvfølgelig billige godter, som er grunnlaget til butikken.

Butikksjef Alexander Hjelm Åslin ved Godisfabriken i Abisko, viser frem varene som nordmenn kjøper aller mest av.


u d r a l d n a h s oss a k!

Ho livs

b o t h c o a k c i r d , s i d o medel, G

Godis och mycket mer till alla! Vi har ett fantastiskt utbud av konfektyr, dryck och tobak. I vår nyöppnade livsmedelsavdelning finner du klassiska livsmedelsvaror och spännande nyheter.

Öppet alla dagar 10-20. (Avvikande öppettider kan förekomma vid helgdagar).

Välkomna till oss! Kalle Jons väg 1, 981 07 Abisko, Tlf. +46980-40050.

125


narvik guiden

Engasjement, nytenkende og ansvar i mer enn 125 ÅR I mer enn 125 år har LKAB bidratt til å sette teknologi- og kvalitetsstandard for verdens jernmalmproduksjon. I dag tar LKAB ut mesteparten av sin jernmalm fra to underjordiske gruver som ligger over en kilometer nede i berggrunnen under Kiruna og Malmberget. I en verden i rask endring der markedene for våre produkter påvirkes av globale aktører og utfordringer, har LKAB valgt å arbeide for økt forskning og utvikling slik at vi sikrer et bærekraftig og konkurransedyktig grunnlag for vår aktivitet. Vi deltar i prosjekter sammen med kunder, leverandører, universiteter, forskningsinstitusjoner og flere eksperter innen områder LKAB ser på som viktige for å bygge og sikre en god fremtid. LKAB nye store samarbeidsprosjekt sammen med energiselskapet Vattenfall og vår kunde SSAB, har som mål å utvikle en ny produksjonsprosess for stål slik at jernmalmen kan omdannes til stål uten utslipp av klimagasser. I stedet for klimagassen CO2 blir utslippet rent vann. Dette kan gjøres ved å bruke hydrogen produsert av ren vannkraft i stedet for kull i stålproduksjonen. Dette er et eksempel på hvordan LKABs investeringer kan gi et viktig bidrag til en bærekraftig utvikling. www.lkab.com

126 | m a g a s i n n a r v i k

NARVIK

GUIDEN Oversikt over restauranter, kaféer, hoteller, butikker og opplevelser.


OVERNATTING BEST WESTERN, NARVIK HOTEL 76 96 48 00 www.bestwestern.no QUALITY HOTEL GRAND ROYAL 76 97 70 00 www.choicehotels.no FJELLKYSTEN GJESTEHUS 47 92 47 92 www.fjellkysten.no SCANDIC NARVIK 76 96 14 09 www.scandichotels.no/narvik NARVIK MOUNTAIN LODGE 99 53 80 45 www.nmlodge.no NARVIK HOTEL 76 97 79 50 www.narvikhotel.no NYE BJERKVIK HOTELL 76 96 30 90 www.bjerkvikhotell.no EVENES FJORD HOTEL 76 98 21 30 www.eveneshotell.no

GARSNES BRYGGE 47 91 49 35 www.garsnes.no FOLDVIK BRYGGEFERIE 45 67 88 50 www.foldvik-bryggeferie.com

SPISEPLASSER BAR ASTRUP 909 93 102 LINKEN RESTAURANT & BAR 76 97 70 75 RALLARNS PUB & KRO 76 97 70 00 DELIKATESSEN 76 94 66 15 FU LAM CHINA RESTAURANT 76 94 40 35 TIND RESTAURANT 76 96 14 09 TØTTA BAR 76 96 14 09 TERRASSEN RESTAURANT – BALLANGEN 90 19 93 68

BREIDABLIKK HOTEL/GJESTEHUS 76 94 14 18 www.breidablikk.no

FISKEHALLEN/FISKEKROKEN 76 94 36 60

ASTRUPGÅRDEN ROM & APARTMENTS +47 99 49 99 40

PEPPES PIZZA 22 22 55 55 www.peppes.no

ENTER HOTELL 40 48 01 70 www.enterhotell.com

BAGUETTEN 76 95 25 00

WOLFLODGE 77 18 66 30 www.polarpark.no BALLANGEN CAMPING 76 92 76 90 www.ballangencamping.com LAPPHAUGEN TURISTSTASJON 77 17 71 27 www.lapphaugen.no KORSHAMN FORT 97 01 00 29 PIPPIRA SIIDA 95 14 48 66 www.pippirasiida.no HÆRSLETTA CAMPING 76 95 55 95 info.narvikherslettacamping.no

SENTERKAFEEN 76 94 64 00 CAFE MARCUS 76 96 34 40 MYKLEVOLD BAKERI 76 96 35 50 STEINOVNSBAKERIET 76 94 74 50 PUNKTUM NARVIK 92 25 17 72 KORSHAMN FORT 97 01 00 29 SKISTUA SPISERI 76 96 48 00 FJELLHEISRESTAURANTEN 76 94 16 05

BJERKVIK GJESTEGÅRD 76 94 19 17

BELLA NAPOLI 76 94 29 40

EFJORD SJØHUS 76 92 82 40

KAFFERIET RESTAURANT OG BAR 76 96 00 55

STORTIND KAFFE OG OVERNATTING 92 56 64 70

BREIDABLIKK HOTELL/GJESTEHUS 76 94 14 18

� 127


narvik guiden

ARILDS GRILLBAR 76 94 56 00 www.arilds.no MYKLEVOLD BAKERI AMFI/NARVIK STORSENTER 76 96 35 50 CAFFE LATTE 76 94 20 44 PIZZABAKERN 76 94 60 00 www.pizzabakeren.no NARVIK BOWLING & LEKELAND 76 94 46 46 www.narvikbowling.no COOP BOLAGET KAFÉ 480 10 230 SMAGEBITEN KAFÈ 76 96 70 00 www.dinagenda.no MILANO PIZZARESTAURANT 76 95 14 12 DET LILLE KJØKKEN, BJERKVIK 76 95 23 00 ASTRUPGÅRDEN CAFE & LANDHANDEL 99 49 99 40 BURGER KING 46 74 92 50

LOTUS THAIMASSASJE 948 56 408 EN HIMMELSK PLASS 413 16 450

TRENING ENERGI & TRENINGSGLEDE 928 35 159 STAMINA 76 92 22 30 www.staminahot.no EVO www.evofitness.no MODUS 902 53 119 www.modusfitness.no MEIERIET TRENING & VELVÆRE 76 94 40 07 www.meieriet.net NARVIK YOGA 977 73 385/ 481 51 368 www.narvikyoga.no AKTIV IMPULS 469 60 671 www.activeimpuls.no

RIDNING

SUSHI POINT 977 89 193

NARVIK RIDESKOLE 76 95 12 22 www.narvikrideskole.no

UTESTEDER

ARCTIC RANCH 99 59 04 34

BAR ASTRUP 90 99 31 02

GUIDE/SAFARI/EVENT

MALMEN NATTKLUBB 76 96 00 50 KAFFERIET RESTAURANT & BAR 76 96 00 50 NARVIKGUTEN PUB 76 94 79 20 TRAPPA SPORTSBAR & CAFÉ 473 81 334 RALLARN PUB & KRO 76 97 70 00 LINKEN RESTAURANT & BAR 76 97 70 75 TØTTA BAR 76 96 14 00

SPA/VELVÆRE

For meir info se: www.visitnarvik.com

NARVIK EVENT AS 950 74 326 / 911 55 445 NJALASOUKA ADVENTURES 41 76 39 92 www.njalasoukaadventures.no NARVIK MOUNTAIN LODGE 99 53 80 45 www.nmlodge.no LIGHTS AT THE LODGE 41632654 www.narvikfjellet.no POLAR PARK 77186630 www.polarparkno NARVIK MOUNTAIN GUIDES 452 54 104 narvikguides.no

SPASPA 77 07 55 66 www.spaspa.no

NARVIK DYK & EVENTYR +46 73 209 77 45 (Sverige) www.divenarvik.com

OASEN 76 94 26 26 www.oasennarvik.no

VISIT NARVIK 76 96 56 00 www.visitnarvik.com

128 | m a g a s i n n a r v i k


INTERIØR/DESIGN

APOTEK

OVERIA INTERIØR 93 23 69 13

APOTEK 1 BIEN 76 92 33 00 www.apotek1.no

NARVIK lys & INTERIØR 76 94 61 80 FAGMØBLER NARVIK AS 48 05 33 00 www.fagmøbler.no SKEIDAR 76 97 77 20 www.skeidar.no KITCH´N 51 11 17 10 www.kitchn.no

VITUS APOTEK FRYDENLUND 76 92 22 10 www.vitusapotek.no VITUS APOTEK SVANEN 76 92 44 60 www.vitusapotek.no

BANK

TIL BORDS 76 96 35 93 www.tilbords.no

NORDEA 76 96 90 00 www.nordea.no SPAREBANKEN NARVIK 76 91 11 00 www.sparebankennarvik.no

CHRISTIANIA GLASMAGASIN 76 94 76 20 www.cg.no

SPAREBANK1 NORD-NORGE 02244 www.sparebank1.no

KREMMERHUSET 91 82 28 07 www.kremmerhuset.no

OFOTEN SPAREBANK 76 98 18 00 www.ofotensparebank.no

MØBELRINGEN BJERKVIK 76 97 72 70 HTH KJØKKENHUSET NARVIK 76 94 05 70 JKE DESIGN NARVIK 958 00 027

BLOMSTER SONJAS BLOMSTER INTERFLORA 76 95 75 07 www.interflora.no ANNS BLOMSTER 76 96 00 40 www.annsblomster.no MESTER GRØNN 32 22 97 14 www.mestergronn.no HAGELAND NARVIK 76 96 07 00

SPORT/FRITID INTERSPORT 76 96 34 25 www.intersport.no G-SPORT 76 94 30 64 www.gmax.no

STOLT FORHANDLER AV AKSEL LUND SVINDALS KOLLEKSJON

SPORTCENTERET 76 94 69 50 STORMBERG 76 96 34 06 www.stormberg.no

Kongens gt 38 / 76 94 42 55 / Følg oss på Instagram og Facebook 129


narvik guiden

BILUTLEIE HERTZ 76 92 22 50 www.hertznarvik.no AVIS 76 94 39 80 www.avis.no EUROPCAR 67 03 43 80 www.europcar.it SIXT BILUTLEIE 930 68 973 BUDGET BILUTLEIE HARSTAD/NARVIK LUFTHAVN 76 94 39 80

BILVERKSTED/MOTOR AUTOCENTERET 76 95 03 20 www.autocenteret.com FAGERTHUN BIL 76 96 50 00 www.fagerthun-bil.no TOYOTA NORDVIK 76 96 78 00 www.nordvik.no SVEBJØRN AUTO 76 95 02 30 www.svebjorn-auto.no SOMMERSETH AUTO 76 91 10 00 www.sommerseth.net BENTRO BIL/MECA 76 92 22 50 www.bentro.no VIANOR 76 96 36 00 www.vianor.no WILLYS VERKSTED 76 96 05 50 www.willys-verksted.no

CIRCLE K – FAGERNES - NARVIK 76 94 41 80 www.circlek.no SHELL BALLANGEN 76 92 84 66 SHELL BJERKVIK BILISTSENTER 76 95 29 90 ESSO BJERKVIK 76 97 72 00

FRISØRER HÅRSTRÅET FRISØR 948 70 775 CUT-X 76 94 43 07 KARISMA FRISØR 76 94 14 50 GLAMOUR HAIRSTYLE 76 94 15 30 VIRVEL 76 94 45 00 NIKITA 76 94 24 00/76 96 34 10 www.nikita.no KLIPPEN FRISØR 76 96 04 10

Velkommen til byens eneste fullverdige barbershop! Innehaver Kristina har 18 års erfaring med herreklipp og barbering.

HOLMEN BILSERVICE 76 95 02 20 www.holmenbilservice.no MELLEM MOTOR & FRITID 922 33 147 www.mellem-motor.no

BENSINSTASJONER NARVIK BENSIN SHELL 76 94 18 68 www.shell.no SHELL OLJESENTER ANKENES 76 96 96 96 www.shell.no ESSO ANKENES 76 96 77 50 www.esso.no 130 | m a g a s i n n a r v i k

DROPIN OG TIMEBESTILLING • Klipp av herre • Skjegg –og barteklipp • Old school tradisjonell barbering

DRONNINGENSGATE 6 5 | TL F 4 0 3 8 6 5 2 4 KRISTINASBARBERSHOP@HOTMAIL.COM ÅPENT: MAN - FRE 0 9 . 0 0 - 1 6 . 0 0


PICASSO 76 94 74 00 HÅREK SALONG 76 94 15 55 TRIXIE FRISØR 76 94 73 60 FAME HÅRDESIGN 76 94 44 60 KLIPPOTEKET 76 94 13 50 VICTORIA FRISØR 76 94 44 15 KACTUS FRISØR 947 83 852 HAIRPORT 76 96 04 40 KRISTINAS BARBERSHOP 40 38 65 24 UPPER CUT 476 33 888

Astrupgården cafe og landhandel Ta en pause i hverdagen i vår hyggelige cafe og kjøp spennende, kortreiste produkter i vår landhandel! post@barastrup.no Tlf.: 99 49 99 49 Astrupgården cafe & landhandel

HEADLINE 76 94 17 50 ARTIC STYLING - BJERKVIK 76 94 25 47 www.articstyling.no HÅRSTUA - BALLANGEN 76 92 63 34 SAX FRISØR - BALLANGEN 76 92 88 20

TRANSPORT NARVIK TAXI 07550 www.narviktaxi.no COMINOR 4055 4055 www.cominor.no BUSSTRANSPORT AS 40 46 52 59 www.busstransport.no

MUSÉER                                          

BIOLOGISK

KORREKT

NARVIK KRIGSMUSEUM 76 94 44 26 www.narviksenteret.no

HUNDE- & KATTEFÔR

MUSEUM NORD - NARVIK 76 96 96 50 www.museumnord.no

DIN LOKALE DYREBUTIKK

SKIUTLEIE NARVIKFJELLET 90 54 00 88 www.narvikfjellet.no ANKENES ALPINKLUBB 76 95 62 65/46 81 10 01 www.ankenesalpin.no

Bolagsgata 20 • 2. etg. Malmporten handelssenter Tlf. 76 94 19 00 • post@narvikdyrebutikk.no @narvikdyrebutikk

131


Hører du ulven ule i det fjerne? Opplev narvikregionen, bo på ulvehotellet! Scandic Narvik er ditt naturlige utgangspunkt for opplevelsene i hele Narvikregionen. Etter en god natts søvn i våre behagelige senger, står opplevelsene i kø. Narvikregionen har et vell av naturopplevelser. Wolfvisit i Polar Park er én av dem. Polar Park ligger ca 1 times kjøring nord for Narvik, og er en flott dagsutflukt for å oppleve ville dyr på nært hold. Hos oss kan du kjøpe billetter til parkens attraksjoner, og i perioden 31. desember – 31. mars har vi daglige bussforbindelser fra hotellet og direkte til Polar Park. Velkommen til Scandic Narvik og narvikregionen.

Kongens gate 33, Narvik   132 | m a g a s i n n a r v i k

76 96 14 09

Scandic Narvik

scandichotels.no/narvik


Verdens nordligste dyrepark Opplev den ville naturen! Polar Park er verdens nordligste dyrepark, og Nord-Norges eneste dyrepark. Parken ligger vakkert til i Salangsdalen i Bardu kommune, 72 km nord for Narvik. Her kan du møte ulv, brunbjørn, gaupe, elg, reinsdyr og andre dyr fra den arktiske fauna. Polar Park dekker et areal på 1100 mål, og ingen andre parker kan vise til et så stort areal per dyr, noe som gir Polar Park det karakteristiske villmarkspreget og gjør parken til noe mer enn en tradisjonell dyrepark. I perioden 1. desember til 31. mars vil en turistbuss (Bussring) operere med daglige avganger fra Narvik og Tromsø hvor den stopper på Polar Park. Det vil også være mulig å ta bussen t/r Narvik-Polar Park. Velkommen til en stor naturopplevelse!

Foto: Thomas Eckhoff og Tommy Simonsen.

Salangsdalen, Bardu  

48 24 00 00

Polar Park Arctic Wildlife Centre

polarpark.no 133


Vi kjører deg til Polar Park Daglig avgang fra Narvik og Tromsø Ønsker du å besøke Polar Park, uten å måtte kjøre selv? Bussring kjører daglige ruter Narvik – Polar Park – Tromsø. Vi gjør det lettere for deg å nå dine mål i Narvik, Målselv og Bardu i vintersesongen. Rutene har avgang hver dag fra 1. desember 2017 – 31. mars 2018. Vel om bord i bussen vil det være tilgang til lette forfriskninger og guiding underveis. AVGANGSTIDER: Avgang Narvik kl 10.30. Ankomst Polar Park kl 11.45. Avgang Polar Park kl 15.00. Ankomst Tromsø kl 18.00.

Rute Narvik – Tromsø – Narvik tilpasset tog til og fra Narvik

Avgang Narvik kl 13:20 *. Ankomst Polar Park kl 14.40. Avgang Polar Park kl 15.00. Ankomst Tromsø kl 18.00. *) Korresponderer med innkommende tog fra Kiruna. Avgang Tromsø kl 09.00 *. Ankomst Polar Park kl 12.00. Avgang Polar Park kl 12.10. Ankomst Narvik kl 16.15. *) Du kan og velge å ta buss fra Tromsø 09.00 og være i Narvik 13:15.

Terminalgata 146, Tromsø 134 | m a g a s i n n a r v i k

40000 2196

Bussring as

bussring.no


Hos oss starter skieventyret! Opplev ski-narvik – bo på skihotellet! Scandic Narvik er ditt naturlige utgangspunkt for opplevelser. Søker du etter alpinferie, eller ønsker du å gå rolige skiturer i oppkjørte løyper eller urørt natur, er Narvikregionen stedet for deg. Her er alle velkommen. Både barn, familier og «råtassene» kan boltre seg i en mengde traséer tilpasset alle nivåer og ferdigheter. Hos oss kan du kjøpe alpinpakke der du får overnatting og heiskort i Narvikfjellet til en særdeles gunstig pris. Scandic Narvik ligger midt i byen. I kort gangavstand til alle byens severdigheter og shoppingmuligheter. Innendørs parkering tilgjengelig 50 meter fra hotellet. Velkommen til Scandic Narvik og Narvikfjellene.

Kongens gate 33, Narvik  

76 96 14 09

Scandic Narvik

scandichotels.no 135


narvik 68° 25’ 30’ N

Foto: Rune Dahl

E n h o l d ning / E n l ivss t i l / E n f ø l e l se

MAGASINNARVIK

Vinter 2018 / www.magasinnar vik.no

136 | m a g a s i n n a r v i k

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Magasin Narvik vinter 2018  

136 sider inspirasjon fra magiske vinternarvik! Bli kjent med Narvik og alt denne fantastisk vinterdestinasjonen har å by på! God lesning!

Magasin Narvik vinter 2018  

136 sider inspirasjon fra magiske vinternarvik! Bli kjent med Narvik og alt denne fantastisk vinterdestinasjonen har å by på! God lesning!