__MAIN_TEXT__

Page 1

nyhet! sommerutgave av

MAGASINNARVIK SOMMER / HØST 2017

Gratis magasin!

Våre beste

sommertips! INSPIRASJON AKTIVITETER TALENTER UTELIV

Narvikregionen: Urban, vill og vakker!


Kirsten Nystrand – Senterleder Narvik Storsenter Helge Edvardsen – Senterleder AMFI Narvik 2


VINN EN

k s i t s fanta ! E S L E V E L P P O NARVIK Del din Narvikopplevelse med oss. Hashtag bildene dine med

#narvikshopping og vĂŚr med i trekningen av en fantastisk opplevelse i Narvikregionen skreddersydd av oss. Vinneren trekkes 20. august.

3


Foto: Rune Dahl

Midt i et fantastisk landskap finner du

Narvik regionen

4


Velkommen til oss! Hele Narvikregionen er kjent for fantastisk natur, majestetiske fjell og dype, vakre fjorder. Og midt i alt dette finner du Narvik, byen vi alle er så glad i. Storbyfølelse midt i verdens vakreste natur. Høres ikke det fantastisk ut? Det synes iallfall vi. Her finner du et stort antall butikker, kjøpesentre og koselige serveringssteder. Du finner kulturopplevelser - og lett tilgjengelige, minnerike aktiviteter gjør Narvik til en spennende kommune både å bo i og besøke. I denne sommerutgaven av Magasin Narvik kan du lese om noen av disse mulighetene. Vi ønsker deg velkommen til Narvik - her får du minner for livet! Rune Dahl Byråleder FremoverLab

5


Vi tegner og bygger din drømmebolig!

Enebolig Svevn. 6A 6

Foto: Rune Dahl


Ta kontakt for en uforpliktende prat om ditt nye prosjekt.

Hytte i Saltvik

Foto: Rune Dahl

Narvik Bygg AS Tlf 769 56010 7


Regionen vi er glad i

Redaksjonen:

Rune Dahl (byråleder FremoverLab), Terese Larsåsen (medierådgiver innholdsmarkedsføring), Atle Kristensen (medierådgiver), Tove Kirkefjord (medierådgiver), Tonje Sollie (salgssjef) Fotografer:

Magasinet du nå holder i handa har gått fra å være et hobbyprosjekt til å bli et av Nord-Norges viktigste destinasjonsmedier. Magasin Narvik har gjennom seks år underholdt, inspirert og informert tusentalls lesere.

Rune Dahl, Julie Dahl, Jørn Johansen, Kristoffer Løken, Jon Sommerseth, Trym Ivar Bergsmo, Marte Finstad, Wilma Steinhaug, Ida-Helene Sivertsen, Per Bakkejord, Børge Soleng, Jørn Johansen, Kristoffer Bergersen, Ann-Kristin Hanssen, Kalle Punsvik, Mikael Ulriksen, Andreas Haakonsen

Du leser nå i den aller første sommerutgaven av magasinet. Etter seks år med vinterutgaven, er tiden nå moden for en utgave med fokus på sommerlige aktiviteter.

Skribenter:

Rune Dahl, Terese Larsåsen, Marte Finstad, Caroline Engdal, Martine Fridfeldt, Julie Dahl

Narvikregionen er helt unikt. Her finnes frisk luft, vakker utsikt og nærhet til naturen. Her finnes restauranter av høy klasse, pulserende natteliv og uendelig med villmark – rett utenfor stuedøra. Her er lange lunsjer og enda lengre middager en selvfølgelighet. Her har du tid til de gode samtalene med vennene dine, tid til omgang med ungene og tid til å diskutere hva som egentlig er best av Narvik og Ankenes.

Takk til: Visit Narvik, Narvikfjellet og

Midtre Hålogaland Friluftsråd for foto og redaksjonelt bidrag til årets utgave. Forside: Grillkos i Tøttadalen, Narvik. Foto: Rune Dahl

Syns du vi overdriver? Kanskje. Men å bo i Narvik er veldig bra.

Annonser: Atle Kristensen, Tove Kirkefjord, Tonje Sollie og Rune Dahl.

For oss i redaksjonen skal innholdet i magasinet reflektere byen det utgis i. Kvalitetsnivået skal være like høyt som naturen som omkranser byen.

Magasin Narvik er et frittstående produkt, publisert av FremoverLab. Magasinet gir deg reportasjer om friluftsliv, aktiviteter og annet stoff om Narvikregionen.

Har vi lyktes med årets utgave?

Ansvarlig redaktør:

Innhold:

Christian S. Andersen

God lesning!

Papir:

Produsert av:

Rune Dahl Byråleder FremoverLab

fremoverlab

Omslag – 250 gram trefri silk Innmat – 90 gram Nova Press Kontaktinformasjon:

www.magasinnarvik.no © Rune Dahl

Rune Dahl

Byråleder Tlf 91155445 runeda@fremover.no

8

Terese Larsåsen

Medierådgiver innholdsmarkedsføring Tlf 48247516 teresela@fremover.no

Atle Kristensen

Medierådgiver Tlf 90138223 atlekr@fremover.no

Alexander Øksenberg

Strategisk medierådgiver Tlf 93217748 alexanderok@fremover.no

Tove Kirkefjord

Medierådgiver Tlf 48190474 toveki@fremover.no

Tonje Sollie

Salgssjef Tlf 99696020 tonjeso@fremover.no


Foto: Rune Dahl

INNHOLD 10 Utbyggingen i fjellet 14 Hva skjer i regionen? 18 Et aktivt sentrum 22 Våre beste sommertips 30 Galskapen opp til Stetind 46 Narvik Krigsmuseum 52 Bynære opplevelser 64 Ti på topp 68 Rimelig gøy 78 Naturlos - flotte turer i sommer 90 Utesteder i Narvik

9


Utbyggingen fortsetter i Narvikfjellet - I løpet av ett år skal 60 boligtomter være klare med infrastruktur. 27 blir klare før sommeren, og de neste 33 innen 1.april neste år. Når det er gjort starter vi opp med veiene til hyttefeltet. De første hyttene kan stå ferdig i løpet av 2018, forteller Ragnar Norum, daglig leder i Narvikfjellet AS.

I august i fjor startet byggingen av nye veier til det nye sentralområdet, feriepark, og til nye bolig- og hyttefeltet i Fagernesfjellet. Forte Narvik og Narvikgården, eierne av selskapet Narvikfjellet som driver anlegget i Fagernesfjellet, jobber videre med utbyggingen av det helårlige reiselivsanlegget i Narvikfjellet, parallelt med nye bolig- og hyttefelt. - Vi har inndelt utbyggingen av Narvikfjellet i tre faser. Fase 1 ble vi ferdige med i fjor vår. Nå er vi midt i fase 2 med 10

utbygging av infrastruktur, og vi planlegger for ny heistrasé mellom sentralområdet og Fjellheisrestauranten samt byheis med gondoler ned til sentrum, sier Norum. I denne fasen skal det også bygges feriepark/camping med 20-30 campinghytter med spennende arkitektur samt 3-400 nye parkeringsplasser. - For oss er det viktig å understreke at Narvikfjellet skal bli et helårlig reiselivsanlegg. For dem som vandrer, de som går langrenn, de som renner

nedover eller sykler. Helårlig og mer familievennlig. Dette blir også et alpinanlegg av internasjonal klasse. Store internasjonale arrangement og et VM er fullt mulig – og gir oss muligheter. Bakker og heiser vil ikke stå tilbake for anlegg noen andre steder, og storarrangement som et eventuelt VM vil gi Narvikregionen og Nord-Norge et kraftig løft, sier Ragnar Norum. I fase 1 av utbyggingen er det investert for nærmere 30 millioner kroner i ny snøproduksjon, vanntilførsel og


Prosjekterer campingplass Narvikfjellet er i sluttfasen i prosjekteringen av en campingplass med 20-30 hytter og oppstillingsplasser. Hyttene blir bestilt i løpet av sommeren, og vil stå ferdige i løpet av 2018.

Ny stolheis kommer Fire forskjellige leverandører har meldt sin interesse for å levere den nye stolheisen i Narvikfjellet. Heisen skal starte nedenfor dagens barneheis, i det nye sentralområdet Camp Skistua. Heisen har en kostnadsramme på mellom 50 og 70 millioner kroner og vil øke kapasiteten i Narvikfjellet betraktelig.

Flytter kontorbygg Dagens kontorrigg som står nede i bunnen av skianlegget, er planlagt flyttet opp til det nye sentralområdet. Her skal riggen stå til det nye sentralbygget står klart rundt 2020.

Aktivitetspark

Narvikfjellet skal bli et helårlig reiselivsanlegg overvanns-løsning for hele fjellet. Dagens bygg i Narvikfjellet er renovert, og man har så smått begynt med sentralområdet. Det er solgt 55 av 60 utlagte boligtomter, og det er også flere titalls som har reservert hyttetomter. Totalt råder Narvikfjellet AS over 120 boligtomter og rundt 500 fritidsbolig-tomter, som felt for felt blir lagt ut for salg og bygd ut.

Foto: Rune Dahl

Narvikfjellet ser på muligheten for å få utviklet en såkalt Fun Park med tilknytning til det nye sentralområdet.

Utvikler Tøttadalen I samarbeid med Narvik Skiklubb så fortsetter utviklingen av Tøttadalen som friluftsområde sommer som vinter. Traseen inn til Pumpvannet skal utvides og tilrettelegge for ulike typer aktivitet og brukergrupper.

Nytt boligfelt Narvikfjellet har startet reguleringen av et nytt boligfelt i området over Reinveien. Reguleringsjobben var ikke planlagt før i 2020, men det gode salget av tomter har fremskyndet planene.

Ragnar Norum 11


Skal du selge elle

Ikke let i

Vi hjelp

12


er kjøpe eiendom?

mørket! Foto: Rune Dahl

per deg!

13


Folkefest i Rombaksbotn. Foto: Ann-Kristin Hanssen

Hva skjer i Narvikregionen? Narvikregionen er fullpakket av spennende, særegne og sjarmerende arrangementer. Her er det alt i fra fiskekonkurranser med premier for en million kroner, til bluesfestival med internasjonale artister.

14

Tekst

Terese Larsåsen

Sommerhalvåret er høytid for festivaler, kulturinnslag og folkefest. I regionen finner vi både større og mindre arrangementer, innenfor en rekke ulike temaer. Mulighetene for nye opplevelser står i kø, og én ting er sikkert - her er ingen arrangementer like.


Noen utvalgte arrangementer Villmarksrock Under Villmarksdagene på Setermoen i Bardu er det mye som skjer. 16. til 18. juni er det klart for Nord-Norsk Villmarksmesse, og samtidig arrangeres Villmarksrock (16. og 17. juni). I år blir syvende gang Villmarksrock arrangeres - et arrangement som bidrar til å skape ekstra oppmerksomhet og positivitet rundt Villmarksdagene. I år står blant andre kjente artister som Dagny og Halvdan Sivertsen på spillelista.

Márkomeannu

Márkomeannu er en samisk festival som arrangeres på Gállogieddi som ligger på grensen mellom Evenes og Skånland. Årets festival går av staben 27. til 30. juli og her blir det garantert festivalstemning. Márkomeannu presenterer samisk musikk, kunst og kultur fra hele Sápmi. En av artistene som er klare for å opptre under årets festival er Slincraze, som tidligere har opptrådd blant annet på Døgnvill. Festivalen har en helt klar samisk profil, men alle er velkomne til å delta.

Gratangsturneringen Det er ingen tvil om at fotballturneringer slår godt an blant unge spillere. Gratangsturneringen har tatt det hele et steg videre og byr på konserter med flere spennende artister. Turneringen fortsetter suksessen fra i fjor og lørdag 17. juni er det duket for konsert, hvor CirCuz, Adelén og Skei&PT står på programmet.

Sementblues

Den 20. til 23. juli går Sementblues av staben i Kjøpsvik. Dette er et folkekjært arrangement, hvor årets program for det meste inneholder bluesartister, i tillegg til en liten dose nostalgisk pop/ rock. Under Sementblues kommer det internasjonale artister, som blant annet Ron Hacker, for å opptre. Under årets festival vil det også være marked med salgsboder i sentrum av Kjøpsvik.

Folkefest i Rombaksbotn

24. juni er det klart for årets Svarta Bjørn-marsj og Folkefest i Rombaksbotn. Folkefest i Rombaksbotn arrangeres av Stiftelsen Vinterfestuka, og er et arrangement for store og små. Folkefesten kan by på konserter, kulturinnslag, leker og aktiviteter, samt servering. Dem som ønsker kan gå Svarta Bjørn-marsjen, som går over rallarens gamle anleggsveier, fra Ofotbanen og ned til Folkefest i Rombaksbotn. Både under marsjen og folkefesten befinner man seg i et storslått naturlandskap med historiske røtter.

Millionfisken Et litt annerledes arrangement er Millionfisken i Salangen. Millionfisken er en fiskekonkurranse som arrangeres fra 29. juni til 2. juli, med premier for over en million kroner. Fiskingen foregår i Salangsvassdraget, Sagfjorden og Salangsfjorden, og man jakter blant annet en bestemt sjøørret som gir en halv milliom kroner i premie. I tillegg til fiskekonkurransen kan Millionfisken by på god stemning, underholdning og ulike aktiviteter for barn og unge. Her blir det program med konserter, hvor blant annet Katastrofe og Postgirobygget er headlinere.

Mulighetene for nye opplevelser står i kø, og én ting er sikkert - her er ingen arrangementer like.

I sommer skjer dette - i og rundt Narvikregionen Villmarksdagene Gratangsturneringen Lavangsvekka Kjeldebotndagan Folkefest i Rombaksbotn Festspillene i Nord-Norge Millionfisken Kirunafestivalen Storlygarkveld Sementblues Márkomeannu Bryggetreff på Liland Kalottspel Nord-Norsk Dansebandfestival Arctic Race of Norway BAKgården Foldvik Marked og Kystkulturfestival Isogaisa Hålogaland Dansegalla

16.-18.06 Setermoen, Bardu 16.-18.06 Gratangsbotn, Gratangen 19.-25.06 Lavangen 23.-25.06 Kjeldebotn, Ballangen 24.06 Rombaksbotn, Narvik 24.06.-01.07 Harstad 29.06-02.07 Salangen 29.06-02.07 Kiruna, Sverige 01.07 Liland 20.-23.07 Kjøpsvik, Tysfjord 27.-30.07 Gállogieddi, Evenes 05.08 Liland 09.-13.08 Målselv 10.-13.08 Målselvfossen, Målselv 10.-13.08 Nord-Norge, se eget avsnitt 17.-19.08 Harstad 18.-20.08 Foldvik, Gratangen 22.-27.08 Lavangen 25.-27.08 Evenskjer, Skånland 15


unge talenter

RYTTEREN:

Anne Soleng

Anne Soleng (19) fra Narvik begynte å ri fast en gang i uken allerede i 1.klasse på barneskolen. Da Soleng gikk i 6.klasse fikk hun hest på fôr, der hun skulle ri fast på treninger og i helger - og startet etterhvert med hjemmestevner. – Jeg fikk være med mamma når hun skulle å ri noen ganger, og syntes det var veldig gøy. Jeg begynte å ri fast på treninger i 1. klassen på barneskolen. Da red jeg en gang i uken. I 6. klassen fikk jeg en hest på fôr, altså en hest som jeg skulle ri fast på treninger i Skjomen og i helgene. Jeg startet etterhvert i en del hjemmestevner. Jeg har hatt ca. 6 hester på fôr, til ulike tider. I 8-klassen begynte jeg å konkurrere på stevner også utenfor Skjomen, og da begynte 16

Tekst

JULIE Dahl

Foto

Ida-Helene Sivertsen

ridningen å ta mer og mer tid. I 2015 kom hesten Zoltaan til meg, som jeg skulle ha ansvar for helt selv. -Jeg har siden den dagen vært i Skjomen i stallen ca. 5 ganger i uken, forteller hun. – Når jeg er i Skjomen gjør jeg stallarbeid, steller med hesten og rir. Hesten må trenes ca. 5 dager i uken. Jeg elsker å være i stallen og ridningen betyr veldig mye for meg. Zoltaan hadde bare startet stevne en gang, og det var i klassen 60 cm. Etter at han hadde vært hos meg i 4 måneder, startet vi 120cm med gode resultater. Vi har fått plassering på hvert eneste stevne vi har startet, og har mange 1.plasser sammen. Vi har også deltatt i mange mesterskap, der vi også har fått gode resultater. Resultater

jeg har fått i store mesterskap de siste årene er blant annet gull i kretsmesterskapet og klubbmesterskapet, og sølv i nordnorsk mesterskap i 2014. Og i 2016 fikk jeg sølv i nordnorsk mesterskap og i kretsmesterskapet, og bronsje i innendørs NNM. – Mitt favoritt-rideminne er da jeg vant Kretsmesterskapet i 2014. Jeg red ponnien Viktoria, som tidligere var veldig usikker og lite utdannet, men som jeg hadde trent opp i sprang (hopping). Da jeg og Viktoria vant KM-en, følte jeg at jeg hadde gjort en god jobb med henne. – Jeg har ikke bestemt meg helt for hva jeg vil gjøre videre. Jeg vurderer å dra sørover å satse på ridning et eller flere år.


FØR VAR VI

VI ER DE SAMME, MEN NÅ HETER VI

I TILLEGG TIL ALMINNELIG TANNBEHANDLING TILBYR VI: • • • • • • • •

Implantat - deler av behandlingen med HELFO refusjon Usynlig tannregulering (invisalign) Laserbehandling Kirurgisk behandling Estetisk behandling Premedisinering for de med tannlegeskrekk Behandling av tannkjøttsproblematikk (periodontitt) Studentrabatt

TANNLEGER: Tommy, Mats og Karoline TANNPLEIERE: Elisabeth og Mariell MEDARBEIDERE: Anita, Kristine, Martin, Mailiss og Mette TIMEBESTILLING: TLF 76 94 15 51 • POST@ORIS-NARVIK.NO 17


Folkeliv under Byfesten i 2013. Foto: Rune Dahl.

Et aktivt sentrum

I tillegg til fantastiske naturområder kan Narvik også by på et aktivt sentrum – et sentrum som bare blir mer og mer attraktivt.

Tekst

Terese Larsåsen

Etter stille år i sentrum av Narvik oppleves det nå et løft. Et løft med bakgrunn i bygninger som pusses opp, lokaler som fylles og at gresset stadig blir grønnere. Narvik sentrum er under utvikling - og det vises.

Byliv og levende sentrum Sentrum i Narvik oser av positivitet. Utviklingen fra å være et stille sentrum til å bli mer og mer urbant er i 18

gang. Her kan man gå på kafé, shoppe, både på kjøpesentre og i sentrums butikker, og ikke minst sitte ute på en parkbenk omringet av grønt gress og friske blomster, mens man nyter kjøpekaffe i pappkopp. Butikkene som satser i sentrum er offensive. Foreningen Gatelangs står på for å gi befolkningen et skikkelig byliv med et levende sentrum. Også utenfor butikkene tilrettelegges det for

mer aktivitet, gjennom utplassering av benker og pynting med blomster. Narvik kommunes gode jobb med sentrumsparkene er velkjent i byen og hvert år pyntes sentrum med flotte blomster og parkene er grønne og friske.

Parker og severdigheter En av parkene i sentrum er Vallhallaparken, som ligger vis-à-vis Sjø-


Gatelangsforeninga står på for et aktivt sentrum. Foto: Andreas Haakonsen.

mannskirka. I Vallhallaparken står det et viktig monument over de falne fra panserskipene ”Norge” og ”Eidsvoll” som gikk ned i Ofotfjorden under 2. verdenskrig. Det lille trehuset som står i parken er det gamle posthuset. Parkhalltaket, som ligger ved Det 4. hjørnet, er en park som benyttes mye. Her står det nasjonale frihetsmonumentet ”Trinigon”, utført i 1995 av billedhugger Espen Gangvik, som symboliserer en spire til nytt håp. Det kanskje mest kjente kunstverket i Narvik er fontenen frihetsmonumentet ”Liv opp av kaos” – på folkemunne kjent som ”Dama på torvet”. Monumentet er utført av billedhugger Finn Eriksen og ble avduket i 1956. På torvet finner vi også skulpturene ”Lekende

barn” av Trygve Thorsen (kjøpt 1963) og ”The Passenger” av Solveyg W. Schafferer (laget på 90-tallet). Over torget finner vi Torvhalltaket, en liten park som også kjennes som Kikindas plass. I sentrum finner vi en rekke andre skulpturer blant annet ”Fred er løfte om frihet” laget av Håkon Anton Fagerås (avduket 2006), ”Jenter i vinden” av Tone Thiis Schetne (avduket 1992), Rallarmonumentet av Trygve Thorsen (avduket 1959) og Svarta Bjørn av Tom Berre (avduket 1986).

krigsmuseum og bibliotek, mens det utenfor har blitt et flott område som kan benyttes av store og små. Aktiviteten i Narvik sentrum øker, og det arbeides med planer for å øke aktiviteten ytterligere. Det snakkes om ny tunell som vil føre E6 og tungtrafikken ut av sentrum, det planlegges å gjøre Kongens gate grønnere og det skal tilrettelegge for myke trafikanter og mer liv i sentrum. Utviklingen med andre ord godt i gang og det blir spennende å se hvordan fremtidens Narvik sentrum vil bli.

Mer liv i sentrum Gjennom byggingen av Det 4. hjørnet har Narvik fått et nytt møtested. Inne er det blant annet turistkontor, kafé, 19


yr!

ent v e e t s kre

s va

ren e m m So

Lørdag 24. juni

Gå i Svartabjørns og Rallarnes fotspor langs den flotte Rallarveien ned til Rombaksbotn Svarta Bjørn-marsjen går på rallarnes gamle anleggsveier og er en hyllest til kokkene som jobbet sammen med rallarne under byggingen av Ofotbanen. Svarta Bjørn-marsjen ender opp i Folkefest i Rombaksbotn, et trivelig kulturarrangement med yrende folkeliv og flotte opplevelser for hele familien.

Katteratpakken (6 km)

Bjørnfjellpakken (14km)

Rombakspakken

Tog, marsj, båt og buss. Inkluderer: Tog til Katterat, marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik. (Begrenset antall plasser)

Buss, marsj, båt og buss. Inkluderer: Buss til Bjørnfjell, marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik.

Marsj, båt og buss. For deg med egen transport til startsted. Inkluderer: Marsjavgift til Svarta Bjørn-marsjen, båt til Sildvik og buss tilbake til Narvik.

Pris: Voksen kr 570,Barn 2-12 år kr 195,Familiepakke (2v+2b): 1200,-

Pris: Voksen 570,Barn 2-12 år: 195,Familiepakke (2v+2b): 1200,-

Pris: Voksen 470,Barn 2-12 år: 150,-

Rabatt ved bruk av medlemskort OMTBBL. Besøk oss og kjøp billetter på www.rombaksbotn.no eller på facebook.com/rombaksbotn.

OFFENTLIGE

ARRANGØRER

JERNBANENS MUSIKKORPS

20


Nye boliger i Narvik og omegn Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag og Laksaa AS bygger nye boliger. Les mer på www.omtbbl.no

Øverjordet, Setermoen: Nå legger vi ut en ny 4-manns bolig til salgs. Den første 4-mannsboligen ble fort utsolgt og byggestart er i disse dager.

Bogen Borettslag, Evenes: Bogen borettslag består av fem moderne leiligheter i andre etasje på servicebygget i Bogen. Kun 2 leiligheter igjen.

SAMMEN om trygge hjem!

Kirkegata 52, Narvik: Kirkegata 52 ligger flott til og nærmeste nabo til Rønningtomta. Frydenlund er en attraktiv bydel i Narvik. Bygget har 5 etasjer og totalt 14 leiligheter fordelt på 3 roms- og 4 romsleiligheter.

SKORT MEDLEM Jan Johansen nr: 1850 24 Medlems 03/16 Gyldig til:

Kortnr: 505

600 370

Familiebakken, Narvik:

Tore Hundsgate: Vi planlegger en boligblokk i Tore Hunds gt 45-47 i fem etasjer. Leiligheter i borettslag.

Familiebakken borettslag består av 6 eneboliger i rekke hvor du bor rett ved flotte friarealer og kort vei til skole, barnehage, butikk og Narvikfjellet. Moderne boliger med en fantastisk beliggenhet. Du kan sikre deg bolig snart – salget startet i juni 2017.

Bli medlem - rykk frem i boligkøen OMT BBL Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag Tlf 76 95 09 10 | post@omtbbl.no | www.omtbbl.no 21


To do

i Narvikregionen

Våre beste

sommertips! Narvikregionen er et spennende område å bo i. Bli med Celina, Beate og Dina på noen av områdets lett tilgjengelige aktiviteter. Tekst :

22

RUNE DAHL

Foto:

Rune Dahl, Narvik Golfklubb, Polar Park, Narvikfjellet


du panoramautsikt over Ofotfjorden og flere av våre kjente fjellmassiver, hvorav fjellet "Den Sovende Dronning" er et av de aller mest kjente! På godværsdager kan en til og med skimte Lofotveggen i det fjerne.

Golf i Skjomen Det er risikabelt å spille golf på banen i Skjomen. Treffer du en laks i elva, må du spandere laksemiddag og champagne til alle på banen. Narvik Golfpark ligger i Skjomen, en god halvtime å kjøre sør for Narvik. Dette er verdens nest nordligste 18-hulls golfbane, og er godt besøkt av de rundt 350 medlemmene i Narvik Golfklubb, av tilreisende fra mer værharde strøk på Nordkalotten og av langveisfarende turister. De blankskurte 15-1600 meter høye fjelltoppene rager opp rundt banen på alle kanter, og fra banen ser du utover den stille fjorden Skjomen. Selve banen ligger vakkert til ved en elv, og området er kledd med høyreist furuskog. Sesongen varer helt til tidlig i november enkelte år. Når regnet og vinden står på i Narvik, er det gjerne tørt og noen flere varmegrader i Skjomen. Paragraf 19 i reglementet er spesielt; «Hvis du kommer for langt på hull 10 og treffer en laks i elva, skal du spandere en laksemiddag med champagne til alle på banen». Foruten laks kan du treffe elg, røyskatt, hare og gaupe med ballen din. Fluesnapperne er det imidlertid mest av, det er nemlig satt ut 70 fuglekasser for å holde insektsplagen på et minimum. www.narvikgolf.no

Gondolbanen i Narvikfjellet Opplev Narvik på en uforglemmelig måte. Ta gondolbanen opp på fjellet 656 moh og nyt den fantastiske utsikten! Gondolbanen er Narvikfjellets største turistmagnet! Banen ble bygget i 1995, og tar deg til Øvre Fjellheisstasjon, 656 meter over havet. Derfra har

Med hele 1600 kvadratmeter fordelt over tre etasjer, er det ikke bare slaget om Narvik som er i fokus, men en helhetlig framstilling av krigshistorien i Nord-Norge, i tillegg har mye annen krigshistorie fra nordområdene også fått plass i museet. Utstillingene tar utgangspunkt i det tyske angrepet på Narvik og Norge i 1940 og de påfølgende fem årene med krig og okkupasjon. I tilknytning til Krigsmuseet skal det også drives et forskningssenter og et dokumentasjonssenter, som gir en enestående mulighet til å kunne formidle krigshistorien i Narvik og Nord-Norge på en måte det fortjener. www.narviksenteret.no

Polar Park Gondolbanen bruker om lag 8 minutter på den 1810 meter lange ferden fra startpunktet Nedre Fjellheisstasjon. Banen har en kapasitet på 350 personer i timen, og er i bruk både sommer og vinter. Billetter kjøpes ved heisen. www.narvikfjellet.no

Krigsmuseet i Narvik sentrum Narvik Krigsmuseum er et moderne og nytt krigsmuseum med arkitektoniske og interaktive opplevelser, der Nord-Norges krigshistorie er samlet under ett tak. Den spennende krigshistorien fra andre verdenskrig kan du nå gjenoppleve på Krigsmuseet i Narvik, som fremstår i helt ny og moderne drakt i det nye Narviksenteret, Det 4. hjørnet.

Polar Park er verdens nordligste dyrepark, og Nord-Norges eneste dyrepark. Parken ligger vakkert til i Salangsdalen i Bardu kommune, 72 km nord for Narvik. Her kan du møte ulv, brunbjørn, gaupe, jerv, polarrev, elg, reinsdyr og andre dyr fra den arktiske fauna. Polar Park dekker et areal på 1100 mål, og ingen andre parker kan vise til et så stort areal per dyr, noe som gir Polar Park det karakteristiske villmarkspreget og gjør parken til noe mer enn en tradisjonell dyrepark. Det legges stor vekt på dyrevelferd og ved å ha store naturtro innhengninger får dyrene stimulert sine behov for aktivitet. Du kan velge å bli med på rovdyrguiding til rovdyrene, da er du garantert å få en dyreopplevelse utenom det vanlige. Billett kjøpes ved inngangen. www.polarpark.no 23


Togtur til Sverige Nord-Norges skjulte perle er jernbanestrekningen mellom Narvik og Kiruna, turen går gjennom et unikt, vakkert og skiftende landskap. Unn deg en togtur med Ofotbanen i et variert landskap. Turen tar deg med fra fjord til fjell - med en utsikt som nærmest tar pusten fra deg. I dag omtales Ofotbanen som en av de mest spektakulære jernbanestrekninger i verden - og ble av forfatter Ernst Didring beskrevet som "Verdens åttende underverk". Det er malmtransporten som har gjort denne banestrekningen til Norges eneste banestrekning med overskudd. Malmtogene går døgnet rundt, hele året. I over 110 år har togtrafikken på Malmbanan og Ofotbanen hatt stor betydning regionalt og nasjonalt både i Sverige og Norge. Det er de store malmtransportene som gjør at Ofotbanen er spesiell i norsk og europeisk sammenheng. Over 1 milliard tonn jernmalm er transportert på Ofotbanen så langt. Billettene kan kjøpes på automaten på jernbanestasjonen, eller på www. sj.se. Du kan velge å gå av på en av stasjonene, eller du kan være med til Riksgrensen og vente på neste tog som tar deg med tilbake til Narvik igjen.

Fjordcruise Bli med på et fantastisk fjordcruise på dagtid, med en båt som passer perfekt til å oppleve Ofotfjorden som omgir Narvik by. Og få oppleve utsikten mot fjellene, byen og fjorden fra havet er noe helt spesielt. Vi har med oss en kvalifisert guide som først vil starte med å gi informasjon om sikkerheten om bord. Guiden vil også fortelle om fjorden og den spesielle beliggenheten den har både historisk og industrielt.

Ved spørsmål kontakt Kikki på telefon 995 38 045.

Det er plassert benker ute på dekk med skinn og ullpledd. Her kan du sitte og nyte de vakre omgivelsene. Kapteinen fører båten trygt til Ofotfjorden, hvor det også er store muligheter for å kunne se havørn og andre fuglearter på turen. Det serveres varm drikk og vafler med brunost. Turen bestilles gjennom Visit Narvik, booking@visitnarvik.com

Vandring fra Katterat til Rombaksbotn. Rib-båt ut fjorden I sommersesongen, fra og med 22. juni til og med 19. august vil det være båttransport hver fredag og lørdag, fra Rombaksbotn til Sildvik og videre med buss fra Sildvik til Narvik. Dette er en perfekt mulighet til å komme seg enkelt ut etter gå –eller sykkelturen ned til Rombaksbotn. RIB båten går kl 16.00 på fredager og kl 17.00 på lørdager fra stein-kaia innerst i Rombaksbotn. Båtturen går også forbi skipsvraket Georg Thile fra WW2, med mulighet for et kort stopp til å ta bilde av vraket. Det er en spektakulær opplevelse å kjøre båt innerst i Rombaksbotn, med de bratte fjellene som stuper ned i fjorden med vakre fosser som finner veien ned til Rombaksfjorden. Båtturen tar ca 10-15 minutter, avhengig av værforhold. Fra Sildvik er det busstransport til Narvik, ca 15 minutters busstur. Bussen stopper ved Narvik Jernbanestasjon, ca kl 17.00-17.15 (fredager) / 18.00-18.15 (lørdager)

24

NB! Har du med sykkel, må dette avtales på forhånd i hvert tilfelle. RIB og bussturen er lett, gåturen fra Katterat Stasjon til Rombaksbotn anbefales til de som har gått litt turer i terreng, men kan fint gjennomføres av både barn og voksne.

Softis med baconstrø i Narvik sentrum Strax storkiosk / Gyda er kjent langt utover byens grenser for det store utvalget av strø til softis. Hva med en stor innbydende softis med baconstrø?

Guidet tur til Stetind med Narvik Mountain Guides Stetind er Norges nasjonalfjell. Det majestetiske fjellet reiser seg loddrett opp fra havet kan ses fra minst syv prestegjeld. I 2002 ble fjellet kåret til Norges nasjonalfjell. Stetind ble første gang besteget i 1910. Om du ønsker å klatre på Stetind er det fullt mulig å nå toppen under kontrollerte former med sertifiserte guider. Magnus Strand i Narvik Guides er internasjonal sertifisert IFMGA Fjellguide og arrangerer daglig turer til Stetind. Booking: magnus@narvikguides.no


Fiskehallen

Bli med på guidet tur til Tredjetoppen 1272 moh i sommer! Hver onsdag og søndag fra 1. juni til 20. august arrangerer Narvikfjellet guidet vandring til Linken 1003 moh. Gondolbanen frakter deg fra nedre gondolstasjon til øvre gondolstasjon 656 moh, hvor vår guide møter deg/ dere før turen opp til Linken 1003 moh starter. Fra toppen av alpinanlegget, Linken, får du en fantastisk utsikt over Narvik by, Ofotfjorden, og de mektige fjellene om omringer byen. En opplevelse du sent vil glemme! Booking: narvikfjellet.no

Linken Klatrepark Narvikfjellets egen lille fornøyelsespark mellom trærne! Åpen for dropin kunder mellom kl. 16.00-20.00 hver onsdag og søndag fra 1. juni og 20. august! Linken Klatrepark består av to klatreruter med ulik vanskelighetsgrad og er full av morsomme og spennende utfordringer. Klatreparken ligger i skogen ved toppen av Barnebakken i Narvikfjellet. Fjellets klatreguider møter dere i lavvoen ved inngangen til skogen, hvor dere får opplæring i bruk av nødvendig sikkerhetsutstyr og regler. Den luftige ferden gjennom ulike hinder byr på utfordringer både fysisk og mentalt, og passer utmerket både for barn og voksne. Her ligger alt til rette for en hyggelig og sosial aktivitet. Booking: narvikfjellet.no

Frister en velsmakende, varm fiskerett? Da er Fiskehallen og Fiskekroken stedet for deg. Fiskehallen betegnes som stedet for deg som setter pris på ferske og sunne varer - rett fra havet. Fiskehallen ligger midt i sentrum av Narvik, nærmere bestemt i legendariske Torghallen og har servering både utendørs og innendørs. På Fiskehallen leveres fersk fisk hver dag, og her praktiseres håndtverk på den gode, gammeldagse måten. Hver dag, fra mandag til fredag – kan du kjøpe varme fiskeretter.

Introduksjonskurs i kajakk

Spill frisbeegolf i Beisfjord

Kurset gir en enkel introduksjon til kajakken med nødvendig utstyr samt bekledning. Du får også prøve kajakken på havet og blir introdusert til grunnleggende padleteknikk. En viktig del av kurset er viet sikkerhet. Kurset følger Norges Padleforbund sitt kursopplegg. Målet er at du skal få en trygg og god innføring i kajakkpadling.

Enten du kaller det for Disc Golf, Frisbeegolf eller Diskgolf, så er prinsippet enkelt; det er som golf - bare uten ball og hull. Frisbeegolf handler om å bruke færrest mulig kast på å få en frisbee fra start til mål, hvor hullene man kjenner fra golfen er byttet ut med kurver. Midt i Beisfjord kan du prøve ut sporten – helt gratis og når du måtte ønske. Beisfjord IL DiscGolfpark ligger på og rundt fotballbanene og består av 9 faste og 9 mobile hull.

Dette kurset er for deg som aldri har padlet før, men som har lyst til å prøve. Kurset passer for tenåringer og voksne i alle aldre. Kursavgiften inkluderer kajakk med utstyr, tørrdrakt og sko. Varighet 3 timer. Booking: www.activeimpuls.no

i

Trenger du mere informasjon om aktiviteter i Narvikregionen? Kontakt Visit Narvik på tlf: +47 76 96 56 00, post@visitnarvik.com eller visitnarvik.com

25


Folkefesten returnerer til Narvik Tekst

Rune Dahl

Foto

ARN/ Trym Ivar Bergsmo

Her er etappene i årets ritt: 10. august, etappe 1: Engenes – Narvik 156.6 km 11. august, etappe 2: Sjøvegan – Bardusfoss 177.5 km 12. august, etappe 3: Lyngseidet – Finnvikdalen (Tromsø) 185.5 km 13. august, etappe 4: Tromsø – Tromsø 160.5 km 26


Torsdag 10.august får igjen Narvik besøk av sykkelrittet Arctic Race of Norway. Målgangen på første etappe går i Narvik sentrum etter en knallhard runde opp fjellet. En 156 kilometer lang åpningsetappe starter i Engenes på Andørja, forserer tre ganske enkle stigninger midtveis, før det bygges opp til en nokså humpete finale inn til Narvik. Den kategoriserte stigningen til Skistua

(2.4 kilometer à 6.6 prosent), bare fem kilometer før målgang, kan skape problemer for de tyngste spurterne. Dag to fra Sjøvegan til Bardufoss slynger seg nordover gjennom Troms over 177 kilometer. Etter tre passeringer inne i sentrum av målbyen virker massespurt som et sannsynlig utfall. Selve målgangen finner sted på Bardufoss flyplass. Etappe tre er imidlertid ikke en dag for spurterne. Den 185 kilometer lange reisen starter i Lyngseidet, passerer langs Lyngsalpene og ender ved toppen av Finnvikdalen utenfor Tromsø.

En fire kilometer lang klatring opp til mål, med 5.5 prosents gjennomsnitt, duker for en fin kamp mellom klatrere og puncheurs, der vinneren fort kan ende på toppen av sammenlagtlisten til slutt. Men en eventuell ledertrøye må først forsvares på siste etappe. Avslutningen i Tromsø er heller ikke ukomplisert på papiret. Sju korte, men bratte bakker skal bestiges i løpet av de siste 40 kilometerne. En hektisk utforkjøring på tre kilometer fører rytterne fra siste bakketopp og ned til mål i Tromsø.

27


unge talenter

Danseren:

Ingrid Frantzen Tekst

Marthine Fridfelt og Marte Finstad

Foto

julie dahl

Narvikjenta Ingrid Frantzen (18) har drevet med dans siden hun var 8 år gammel. Interessen for dans ble vekket da hun tidligere gikk på turn og danseturn. Hun er elev ved kulturskolen i Narvik, og har i regi av den deltatt på store begivenheter, som å danse i den norske operaen som var en veldig spennende og en artig opplevelse.

28

Frantzen bruker mye av fritiden sin på dans. Dans er for henne kun en hobby i dag og hun har ikke noen spesielle mål for fremtiden, men hun synes det er morsomt å se at man klarer å utvikle ferdighetene sine innenfor dans og at man stadig blir bedre. Selv om hun ikke satser på dans ønsker hun å kunne danse på fritiden under studiene og videre i livet.


DITT NESTE ARRANGEMENT Uante muligheter Quality Hotel Grand Royal gir uante muligheter, og vi har gode og fleksible løsninger som få andre kan tilby. Hør bare her:

• • • • •

To restauranter: Linken Restaurant og Bar og Rallarn Pub og Kro Flere selskapslokaler Royal Hall: En av Nord Norges største konferansesaler med plass til 550 personer. Åtte forskjellige møterom 162 rom for overnatting Søk oss opp på sosiale medier!

KONGENSGATE 64 | T. 76 97 70 00 | q.royal@choice.no | choice.no 29


Galskap opp t Stet 30


pen til tind

1392 meter hĂĽrreisende, magesugende redsel og glede

ďż˝ 31


Tekst og foto

Rune Dahl

� Jeg kom meg opp på Stetind! Jeg klarte De ti forbitrende fingertak!
En ubesk

toppen av Norges Nasjonalfjell en bismak. Jeg har aldri før vært så redd som på 32


Stetind er en fabelaktig reisning. Fjellet kommer rett opp av sjøen, blir brattere og brattere på en helt nydelig måte. Stetind
 er deilig granitt, hard, god stein å holde i. Det er som om fjellet er på din side”

Arne Næss

krivelig følelse for en mann med høydeskrekk klasse stor. Likevel har det å nå å veien opp. Og nå måtte jeg faktisk tilbake igjen!
Og det er svimlende bratt... 33


Guide Magnus Strand sikrer ved fingertakene.

� Så min vanvittige lykkefølelse kom

ikke før jeg var trygt tilbake på Halls fortopp, og kun hadde 1310 meter med vanlig fjelltur ned igjen. Og jeg kan bare si det med en gang. Uten guide Magnus Lindor Strand i Narvik Mountain Guides så hadde jeg verken kommet meg opp eller ned. Tryggere, mer kontrollert kar skal man lete lenge etter.

PÅ TUR MED FJELLGEITER Følelsen av å miste all kontroll kommer allerede i det vi forlater trygge Halls fortopp, og begynner vandringen på den skarpslipte sørøstryggen mot toppen. Utsikten tar rett og
slett pusten fra deg. Jeg skjønner godt at svenske Carl Hall og den britiske klatrepioneren William C. Slingsby på slutten av 1800-tallet ble slått tilbake av den skarpe kammen. De kom seg 34

nemlig aldri opp på toppen. Begge ble stoppet før Mysosten, et vanskelig parti midt på ryggen, hvor granittfjellet stuper 1000 meter rett ned på begge sider. Hall bygde varden på fortoppen som fikk hans navn, Halls fortopp. Slingsby beskrev senere Stetind som «the ugliest mountain I ever saw». Jeg er ikke enig i klatrepioner Slingsby. Stetind er et fantastisk fjell. Et fryktingydende fjell. Et fjell som burde være umulig å komme seg opp på. Og nå står jeg her, selverklært idiot, fastbundet i et tau sammen med tre andre fjellgeiter, og er klar for å bestige ambolten. Fremst går kongen selv, guide Magnus med stødige skritt. Bak han spretter en uredd unggutt fra Bjerkvik. Så kommer jeg med skjelvende, usikre skritt. Og bakerst går ei

fager dame fra Beisfjord, med en stor DNT-logo på brystet. Joda, jeg burde være i trygge hender.

ER MAGNUS GAL? Det siste jeg leste om Stetind kvelden i forveien var følgende – og jeg tror ikke jeg egentlig tok det inn over meg: ”Den flate toppen av tinden er fortsatt utilgjengelig for dem av oss som ikke mestrer tau, klatring og store høyder. Utilnærmelig, majestetisk og skremmende. Turmessig er Stetind en utfordring og ikke spesielt tilgjengelig. Bratte og luftige partier gjør siste del av oppstigningen vanskelig enkelte steder. Toppen krever klatring og bør ikke utfordres av uerfarne, uten klatrerfører”. Nå skjønte jeg plutselig alvoret i teksten. Fra Halls fortopp går vi ned en liten skjæring – og plutselig står jeg


midt i galskapen. Ned til venstre for meg stuper fjellet 1000 meter rett ned – og guide Magnus skal ha meg til å gå over en hardt skrånende granittflate – et feilskjær her vil garantert ende med at jeg sklir ned i døden. At jeg er trygt festet i tau velger jeg glatt å glemme. Er han splitter pine gal? – Aldri i verden om jeg går over her, roper jeg ned til guide Magnus. Og vi er altså kommet 50 meter avgårde fra Halls fortopp. Den eneste grunnen til at jeg ikke velger å snu allerede her, er at jeg er festet fast i tau mellom de andre. Jeg stavrer meg forsiktig avgårde. Pulsen stiger, og jeg kjenner at høydeskrekken begynner å ta over. – Fy fan dette er skummelt. Sjelden har jeg hatt en slik følelse av manglende kontroll.

SOM EN KNIVEGG Vi traverserer oss frem. Ryggen vi går på blir smalere og smalere og vi nærmer oss en av de mest spektakulære passasjene. Ryggen blir som en knivegg med blankpolert tusen meter sva på begge sider. Følelsen og suget går ikke an å beskrive. Den helsikes Bjerkvikgutten spaserer bortover eggen, mens jeg setter meg overskrevs med et bein på hver side. – Det her er det komplette idioti, sier jeg til meg selv. – Hva gjør JEG her opp i galskapen. Jeg prøver å dokumentere med kameraet, men pulsen dundrer og jeg har mest lyst til å sette meg ned å gråte. Jeg kommer meg over kniveggen, men det stopper ikke her. Se for deg en 5 cm bred ”hylle” midt i en blankpolert, bratt granitt-fjellside. Det er akkurat så bredt at du får plass til skoen. Nedenfor deg går det rett ned. Langt ned. Ingen hyller som kan stoppe farten før du når bunnen tusen meter lenger ned. På denne ”hyllen” går du forsiktig, skritt for skritt, mens du holder balansen med høyre hånd inn mot fjellveggen. Det er skummelt. Samtidig må du huske på at tauet skal være stramt mot personen foran deg. Ved et fall skal det være minst mulig slakk i tauet.

fjelljog- geskoene jeg har på meg til rendyrkede klatresko. Friksjonen mot fjellet skal bli mye bedre. Vi er kommet til et lite utspring i fjellsiden, en liten helle hvor det er god plass til å skifte sko og ta en liten pause. Nye sko blir som en ny verden for meg. Jeg merker at skoene sitter bom fast på granitten, og jeg tør faktisk å gå normalt, selv om fjellet skråner voldsomt. Nå er vi kommet frem til hyllesystemet som leder frem til fingertupptraversen, også kalt De Ti Forbitrende Fingertak. Turens mest omtalte punkt. Her må du henge etter hendene og uten noen som helst feste for føttene. Under deg har du fritt fall på flere hundre meter. Dette er stedet som stoppet Carl Hall og William C. Slingsby. Adrenalinet pumper idet guide Magnus knyter meg inn som nummer to i taurekken. Jeg er for redd til å tenke hvorfor. Foran meg ser jeg Stetinds sørvest- side. Høye, loddrette sva – eller rettere sagt stup. For meg er det ubegripelig at det går an å bevege seg her. Er jeg midt i en skrekkfilm?

GI FAN-HOLDNING Ikke før klatreren C.W. Rubenson i 1910 lyktes med den usannsynlige fingertupptraversen, som tar en forbi

Mysosten, var det siste hindret borte i erobringen av Stetind. Et kvart århundre etter førstebestigningen innførte Arne Næss bolteklatringen i Norge. En ny utvikling var igang. I 1936-37 klatret Næss flere impo-
nerende tekniske ruter til toppen av Stetind, blant annet Sydpillaren. Professoren og filosofen etablerte seg som selve kongen av Stetind, og foretok i 1963, sammen med R. Høybakk og K. Friis Baasted, den første vinterbestigningen av fjellet via Østveggen. - Er du klar Rune? Guide Magnus får meg tilbake til virkeligheten. Magnus hiver seg ut på fingertupptraversen og som en antilope manøvrerer han seg over problemområdet. Tauet strammer seg til og jeg er nødt til å bevege meg mot hyllen og den skumle avgrunnen. Magnus har hengt ut en tauløkke som gjør at man får en plass å sette foten idet man skal skrive under på dødsdommen. – Satan, er det mulig! Det går loddrett ned! Jeg får en
gi fan-holdning – dør jeg så dør jeg. Men jeg skal iallfall kjempe. Jeg setter foten
i tau-løkken, får tak med hendene og svinger meg ut. Lykken er at jeg er lett i kroppen, og jeg kjenner at taket er godt. Det er nå eller aldri! Jeg heiser meg ut av fotløkken og bruker armene for det jeg klarer. �

ADRENALINET PUMPER - Rune, ta på deg klatreskoene. Det blir bedre for deg. Guide Magnus anbefaler meg å skifte fra de grovknatrede Magesugende utsikt fra toppen. 35


Noen armtak lenger bort er jeg over traversen og kan igjen heise føttene opp på en liten hylle i veggen. Jeg er på trygg grunn – og det tok maks 10 sekunder! Jeg er høy på meg selv, og kroppen dirrer av adrenalin.

VI JUBLER, LER OG HOPPER Jeg sitter og ser på de to andre i følget som kommer etter meg. Og de er i alle fall ikke bedre enn meg på fingertraversen! DNT-gasella fra Beisfjord sliter faktisk litt! Selvtilliten stiger noen få hakk. Dette er jo faktisk moro. Den siste delen opp mot toppen går som en lek. Vel oppe går vi inn i en spontan gruppeklem. Vi jubler, ler og hopper rundt. Vi er på toppen av Norges nasjonalfjell! Toppen er overraskende stor og flat. Man kunne fått plass til en liten fotballbane her. På toppvarden ruver både det norske og det samiske flagget. Vi fotograferer hverandre i alle vinkler og stillinger. Og selvfølgelig må vi skrive oss inn i boka! Jeg føler det som en hedersbetegnelse å få lov til å skrive inn navnet mitt. Årlig er det kun 50-100 personer som er på toppen. Dette er stort! Men for meg har det å være på toppen EN liten hake. Jeg må faktisk ned igjen... Og jeg vet at tilbaketuren vil bli enda mer luftig og skummel.

LUFTIG EGG På tilbaketuren knytes jeg igjen inn som nummer to i rekken. Turen tilbake går i samme rute som turen 36

opp, med et viktig unntak. I stedet for å bruke fingertupptraversen klatrer man opp på selve Mysosten. Her rapellerer man ned 15 meter med avgrunnen under seg. Dette er det sykeste jeg har gjort i hele mitt liv. For å komme opp på Mysosten må man opp på verdens mest luftige egg. For fjellklatrere er denne passasjen utfordrende. For vanlig døde- lige er den sinnsyk. Her klarer jeg faktisk ikke å ta bilder – og jeg er glad for at goproén står og filmer kontinuerlig. Først begynner jeg å krype
på alle fire bortover eggen. Den er small, ikke mer en ca 50 centimer bred, og på begge sider går det rett ned. Og her snakker vi rett ned, over 1000 meter. Det gjør det ikke noe bedre at vinden rusker godt. Jeg husker ikke så godt hvordan jeg kommer meg bort til guiden. Men på filmopptaket ser jeg at jeg faktisk røyser meg opp og går med forsiktige skritt mot guide Magnus. Lydopptaket er genialt. Jeg banner og stønner mens jeg beveger meg bortover. – Er du konsentrert, spør Magnus. Jeg svarer ikke. – Ser du den fantastiske grønnfargen på sjøen der nede, sier Magnus. – Jeg gir nu fan i fargen, svarer jeg han. Redsel gir tydeligvis holdningsendringer.

MONSTER-MAGNUS Vel fremme på Mysosten blir det nesten for mye for meg. – Jeg nekter. Aldri i livet om jeg skal ned der, forteller jeg Magnus. Jeg føler det bare blir brattere og brattere. Han trekker på

skuldrene, og svarer;
- Du MÅ. Tror til og med at han har et smil om munnen. Fra å være den mest trygge og stabile karen, forvandles han til et monster. Et monster som skyver kundene sine ut i avgrunnen. Iallefall i mine øyne. Monsteret beordrer meg til å snu meg rundt med ryggen mot avgrunnen. Jeg skal holde i tauet og lene meg bakover. Med rumpa ut og føttene mot bergveggen. Fyren er gal, men jeg er inne i en gi-opp-fase, og adlyder ordre. Så jeg slipper meg utfor kanten. Strekker ut rumpa
og planter begge føttene med godt mellomrom mot fjellveggen.
Og hva skjer? Ingenting! Jeg henger midt i avgrunnen, og jeg føler meg faktisk trygg. De 15 metrene ned Mysosten blir faktisk en av de beste opplevelsene fra hele Stetind-turen. På slutten hopper jeg faktisk litt i fjellveggen! På fjellhyllen under slenger jeg meg ned. Adrenalinet pumper. Jeg føler meg ruset – av redsel og lykke. Det jeg nettopp har gjort er sinnsykt i mine øyne.

ALDRI MER STETIND? Resten av turen blir som en lek. Kammen som jeg satt overskrevs og livredd over på vei mot toppen, går jeg på vei tilbake. Ja, det er fortsatt bratt og skummelt, men jeg føler at jeg har litt kontroll. Jeg klarer faktisk å skøye litt sammen med de tre andre i taulaget. Vi fotograferer og jeg får noen fine bilder. Til slutt står vi igjen på Halls fortopp. Jeg jubler hemningsløst og roper:


Dette er det ikke mulig å tro
på. Dette kan umulig være sant. Fjellet er over oss, under oss, rundt oss, i oss.
 Der er Vesterålen. Der er Lofoten. Der er Knut Hamsun og Petter Dass og et rutefly fra Evenes. Havet ser ut til å sove og skyene har tatt på seg sjumilsstøvler. Hvor er horisonten? Hvor ble det av hverdagen? Eivind Eidslott (Til Topps i Nordland, Forlaget Press 2002)

-Jadda, jeg overlevde! Turen ned fra Halls fortopp og tilbake til bilen er lang og tung. Men likevel går nedstigningen som en lek. Adrenalinet sitter i kroppen, og jeg klarer ikke helt å forstå det jeg nettopp har gjennomført. Hodet sier: Aldri mer Stetind! Men hvem vet? Til neste år starter Magnus med midnattsolturer. DET hadde vært fristende! www.mountainguides.no

”Stetind er en fabelaktig reisning. Fjellet kommer rett opp av sjøen, blir brattere og brattere på en helt nydelig måte. Stetind
er deilig granitt, hard, god stein å holde i. Det er som om fjellet er på din side” Arne Næss ”Stetind - et landemerke i Norges fjellverden. En obelisk, skapt av ismassenes tusenårige vandring. Slipt og polert til et kunstverk i granitt, med sva og stup som raser lukt i havet. Stetind stiger rett opp fra fjorden, steil og majestetisk, et skue for øyet og med en magisk kraft, sagnomspunnet og trolsk” Tidligere ordfører i Tysfjord Leif K. Klæboe ” Dette er det ikke mulig å tro
på. Dette kan umulig være sant. Fjellet er over oss, under oss, rundt oss, i oss.
Der er Vesterålen. Der er Lofoten. Der er Knut Hamsun og Petter Dass og et rutefly fra Evenes. Havet ser ut til å sove og skyene har tatt på seg sjumilsstøvler. Hvor er horisonten? Hvor ble det av hverdagen? Eivind Eidslott (Til Topps i Nordland, Forlaget Press 2002)

”Da revnet skyene, og endnu engang staar han for os, titanen, lynomfunklet, vassdrivende, skinnende som smergelpusset jern. Den raper av torden omkring han, men det rager han ikke, ingenting rager ham, der han troner i olympisk likegyldighet over livets svedende geschæft – en ambolt hvorpaa gudene kan hamre.” Peter Wessel Zapffe - 1937

Fakta Stetind:

Den sagnomsuste «ambolten» innerst
i Stefjorden i Tysfjord kommune i Nordland, kan sees fra minst syv prestegjeld. Fjellet har fra gammelt av vært et karakteristisk seilingsmerke for sjøfarende langs Nordlandskysten. Stetind ble første gang besteget 30. juli 1910 av Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn. Før det hadde flere kjente tindebestigere fra både inn- og utland forsøkt å nå toppen. Eventyr og berømmelse lokket. Sommeren 1888 fikk datidens mest kjente tyske tindebestige, Paul Grussfelt, sammen med den norske fjellpioneren Martin Ekroll, sin drøm knust. Dansken Carl Hall fikk bygget sin varde på fortoppen som bærer hans navn, men kom ikke lengre. Heller ikke engelskmannen Willian C. Slingsby, som senere beskrev Stetind som «the ugliest mountain I ever saw», nådde toppen. Stetind reiser seg loddrett opp av havet med fryktinngytende granittsva mot toppen. Et kvart århundre etter førstebestigningen innførte Arne Næss bolteklatringen i Norge. En ny utvikling var igang. I 1936-37 klatret Næss flere imponerende tekniske ruter til toppen av Stetind, blant annet Sydpillaren. Professoren og filosofen etablerte seg som selve kongen av Stetind, og foretok i 1963, sammen med R. Høybakk og K. Friis Baasted, den første vinterbestigningen av fjellet via Østveggen. Stetind ble høsten 2002 kåret til Norges Nasjonalfjell

37


MØT ALLE DE STORE ROVDYRENE!

ADRENALINKICK MED VÅR NYE, STORE ZIPLINE!

BESØK VÅRT NYE ROVDYRSENTER!

Polar Park er hjem til Nordens store rovdyr: bjørn, ulv, gaupe, jerv og polarrev, i tillegg til Nordens hjortedyr som hjort, elg, reinsdyr og moskus. Polar Park er en opplevelsesog dyrepark i Bardu kommune i indre Troms, og baserer seg på å vise fram dyr i sine naturlige omgivelser. Dette innebærer at hver art får mye plass å boltre seg på; med 1100 mål fordelt på bare 12 innhegninger har parken verdens største areal per dyr. Foruten å gå rundt i parken og oppleve de ville dyrene er det mange andre tilbud man kan benytte seg av i høysesongen. Barna’s foringsrunde, buldring, slack line eller zipline er noen eksempler.

ZIP LINE

«Over Elven»: 90 m, 60,- per tur. Åpen fra kl. 11:00 -13:00 «Nordens lengst zip line»: ca. 600 m , 200.- per tur. Åpen fra kl. 14:00 til 16:00 Inngang til parken kommer i tillegg.

Åpningstiden fra 21. juni til 30.august er kl. 10:00 til 18:00

POLARPARK Arctic Wildlife Centre 38

|

Les mer på www.polarpark.no


! k i v r a N v e l p p O Scandic Narvik ligger lokalisert midt mellom en rekke spektakulære opplevelser både om sommeren og om vinteren. Med gangavstand til både fjord, fjell og by ligger forutsetningene til rette for en unik opplevelse uansett om gjestene bor i privat regi, jobb eller er på konferanse. Via en kort kjøretur med tog eller bil/buss åpner det seg enorme muligheter. Få en suss av en ulv i Polar Park, kjør på ski i ett av nord Europas råeste skianlegg, spill golf på en av landets mest spektakulære mester-

skapsbaner, dra på 4 hjuling safari, scootertur, fisketur, opplev samisk historie eller krigshistorie. Dette er bare noen av mulighetene vi har. For å ikke snakke om lyset. Hva med å kombinere noe av dette med nordlyset eller midnattssolen? Vi oppfordrer, veileder og legger til rette slik at alle våre gjester skal kunne oppleve mest mulig av Narvik når de bor hos oss og samarbeider derfor tett med en rekke opplevelsestilbydere.

Kongens gate 33, 8501 Narvik – Tlf 76 96 14 09 39


unge talenter

Skyteren:

Julie Kruhaug Tekst /foto:

Marte Finstad

Julie er ei aktiv jente fra Bjerkvik som startet med skyting allerede som 8 åring. Siden da har hun brukt mye av tiden sin på skytebanen. Hun fattet interesse for sporten siden hele familien drev aktivt på med skyting. -Skyting er en individuell sport og blir artig når man føler man mestrer sporten og vinner skytestevner. Det gir mestringsfølelse når man gjør det godt i skytestevner, forteller hun.

40

Hennes favorittminne er da hun ble Norgesmester i 2016, som er det største man kan vinne innenfor skyting i Norge. Julie er ikke helt sikker på om dette er noe hun vil satse på, men sier at man får se hva årene bringer. Hennes neste mål er å få en fast plass på ungdomslandslaget og bli valgt ut til å være med i nordisk mesterskap.


NYE MaZDa CX-5 VENTEr PÅ DEG

#DriveTogether

M{ZD{ CX-5

Storselgeren og kritikerroste Mazda CX-5 er her i ny form! Forbedret på alle punkter. Enda sikrere. Enda mer behagelig. Enda mer avansert teknologi. Og fremfor alt, enda morsommere å kjøre. Kom innom og la oss vise deg hva alle de nye funksjonene betyr for sikkerheten, komforten og følelsen bak rattet.

PriS Fra 372.000,Fra-pris inkl. frakt og lev.omkostninger, årsavgift tilkommer. Drivstofforbruk Mazda CX-5, komb. kjøring 5,0-7,1 l/100 km, CO 2 -utslipp 132-162 g/km og NOx 3,6-60,2 mg/km. alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda Veiassistanse.

41


as narvik rørleggerforretning

Narvik Rørleggerforretning Hele jobben til avtalt tid og pris tlf: 76 94 60 40 • www.comfort.no

85 år 1932 – 2017

Gammelt bilde fra byggingen av Narvik Sykehus Ulfs far Kristen i 1938. Høiem midt i bi ldet.

D

et hele startet 24.mai 1932. Med en aksjekapital på 8000 kroner stiftet Knut Lund, Bonsach Lund, Julius Hegbom og Eyvind Løvhaug Narvik Rørleggerforetning. Da krigen var over og gjennomoppbyggingen av byen skulle starte, tok Rørleggermester Kristen Høiem over driften. Siden den gang har virksomheten vært i familien Høiems eie, og ledes nå av Ulf Anders og Per Kristian Høiem, sønnene til Kristen. I 2002 tar brødrene Høiem et valg som forandrer driften totalt. De går inn i Comfortkjeden og opplever et løft av en annen verden. - Fra å være fem mann i firmaet, og samtidig ha problemer med å få en nedslitt og gammel butikk til å gå rundt, blir ting snudd helt på hodet. Omsetningen øker, arbeidsmengden øker og vi ansetter nye folk jevnt og trutt. I dag teller staben 14 i tallet, og vår flotte butikk nederst i Kongensgate glinser og skinner som aldri før, forteller Ulf A. Høiem.

Narvik Rørleggerforretning har den siste tiden hatt en rolle i mange av de større byggeprosjektene i området, blant annet byggingen av Det fjerde hjørnet og Scandic.

42

Produsert på oppdrag for Narvik Rørleggerforretning

Ulf Anders Høiem leder Narvik Rørleggerforretning i dag.


43

Foto: Rune Dahl


Håper på sykkelheis i fremtiden:

Et nytt sykkelanlegg jobbes frem på Ankenes Dugnadsaktiviteten i Ankenes Alpinklubb er kjent langt utover byens grenser. Nå har dugnadskrefter med Per Bakkejord og Alexander Lie i spissen, begynt jobben med å opparbeide familievennlige sykkelstier i området. Tekst

Rune Dahl

Foto

Rune Dahl / Per Bakkejord

- Ankenesfjellet er egentlig perfekt til terreng –og stisykling. Hellingen i ter44

renget gjør at vi kan tilpasse sykkelstier til alle ferdighetsnivåer, forteller Per Bakkejord. Det var for 4 år siden at

Bakkejord begynte å leke med tanken om å få bygget en sykkelbar trasè fra toppen av andreheisen og ned til Villa Utsikten.


Dugnadsaktiviteten i Ankenes Alpinklubb er kjent langt utover byens grenser.

- Det hele begynte egentlig med at jeg bygget en dosert sving oppe på fjellet. Det gikk overraskende lett – så da begynte jeg å tenke litt større. Jeg så på mulighetene for en ny løype som var sykkelbar fra toppen og helt ned. Alexander ville være med, og vi begynte jobben med å finne en egnet trasé, en løype hvor man kunne få både flyt og morro på sykkelen. I hele fjor jobbet dugnadsgjengen med løypen, og i fjor høst kunne man sykle traseen i sin fulle lengde. - Det er fortsatt en god del som må gjøres, men den er helt klart sykkelbar. Den passer for både nybegynnere og den gjennomsnittlige syklist, forteller han. I fremtidsplanene til Bakkejord og

Lie ligger heisbasert sykling. Da vil det lille anlegget utmerke seg i Nord-Norge. - Vi har utrolig lyst på sykkelheis i den eksisterende skiheisen. Det er ikke en enorm kostnad og absolutt gjennomførbart hvis vi er heldige i søknadsprosessen mot næringslivet. På sikt vil det være inntjeningsmuligheter med syklingen, det er bare å se mot sykkeldestinasjoner som Åre og Trysil. Ankenes har et stort potensiale og vi har på gang et godt sykkelmiljø i anlegget. Jeg tror vi får dette til, sier Bakkejord optimistisk. I fjor søkte Ankenes Alpinklubb om Medvindmidler til en sykkelløype for barn. Penger kom og Bakkejord og gjengen laget en rundløype på rekordtid. Samtidig fikk de kjøpt en motori-

sert trillebår som er alfa og omega for videre løypebygging. - Vi holder på med miljøskaping. Det er hovedgrunnen til at jeg holder på. At barn og unge skal ha et heftig og fengende alternativ til Playstation. Jeg fikk faktisk en skikkelig boost i fjor da helt fremmede unger kom og syklet i barneløypa. Det var utrolig artig, forteller han. I samarbeid med alpinklubben skal det denne sommeren kloppes en god del løyper på Ankenesfjellet, både for gående og syklende. Dette for å unngå mulige konflikter mellom de ulike brukergruppene av fjellet.

45


Ett år. 40.000 besøkende. Åpningen av Narvik Krigsmuseum har blitt en stor suksess. – Jeg er veldig stolt. Innholdsmessig og arkitektonisk er vi fullt på høyde med de beste på verdensbasis. Og tilbakemeldingen fra de besøkende har vært strålende, forteller daglig leder Eystein Markusson.

Opplev den spennende krigshistorien M

useet åpnet 7.juli i fjor og er både en moderne arkitektonisk og interaktiv opplevelse hvor Nord-Norges spennende krigshistorie er samlet under ett tak. Beliggenheten er midt på Narvik torv, i det nye Narviksentret, Det 4.hjørnet. Med hele 1500 kvadratmeter fordelt over tre etasjer, er det ikke bare slaget om Narvik som er i fokus, men en helhetlig framstilling av krigshistorien i NordNorge. I tillegg har mye annen krigshistorie fra nordområdene også fått plass i museet. - Vi er et moderne museum som tiltrekker oss mange flere enn de som normalt er museumsbesøkende. Mange moderne virkemidler og en spennende arkitektonisk fremstilling er nok årsaken til dette, sier Markusson. Utstillingene tar utgangspunkt i det tyske angrepet på Narvik og Norge i 1940 og de påfølgende fem

46

Produsert på oppdrag for Narviksenteret

årene med krig og okkupasjon. Utstillingene har også en del som tar for seg universelle spørsmål knyttet til krig, konflikt og menneskerettigheter. Det er utstilt en rekke historiske gjenstander fra andre verdenskrig. Museet tar i bruk design, bilder, film og teknikk for å gi en bedre opplevelse av utstillingen. Det er tekstet på vegg på norsk og engelsk og i tillegg finnes det oversettelser til fransk, tysk, polsk og samisk tilgjengelig gjennom en app for smarttelefon eller nettbrett. I kjelleretasjen er utstillingen både litt spesiell og mere utfordrende. Denne delen av utstillingen kalles Zona. - Zona eksisterer i sin egen tid, og er ikke en historisk museumsutstilling. Den har sin egen tid og helt særegne stemning som er vanskelig å beskrive, den må bare oppleves. Vi bruker historiske gjenstander i samspill med

moderne teknikk, design og scenografi til å ta opp tema knyttet til krig og konflikt. I form og med ordbruk har vi forsøkt å gjøre utstillingen tilgjengelig og interessant for ungdom, men vi tror at dette ikke vil være til hinder for at andre grupper vil ha stort utbytte av et besøk, forteller Markusson. - Vi har fått noen tilbakemeldinger om at de savner detaljer om krigshandlingene lokalt, spesielt fjellkrigen. Dette har vi tatt til oss og skal i løpet av sommeren installere et helt nytt digitalt kartbord hvor folk kan gå inn i dybden på de enkelte krigshendelsene i lokalområdet vårt, sier Eystein Markusson. I tilknytning til Krigsmuseet drives det også et forskningssenter og et dokumentasjonssenter, som gir en enestående mulighet til å kunne formidle krigshistorien i Narvik og Nord-Norge på en måte det fortjener.


Guidete turer fra 7. juni til 11.august. Hver mandag, onsdag og fredag klokken 13.00. Se nettsiden vår for priser og booking.

Åpningstider: Mandag – Fredag: 10.00 – 19.00 | Lørdag: 10.00 – 18.00 | Søndag: 12.00 – 18.00 Billettpris: Voksen NOK 100,- | Barn NOK 50,- | Grupper på forespørsel Besøksadresse: Kongensgate 39, Narvik Kontaktinformasjon: + 47 76 94 44 26 www.narviksenteret.no | post@narviksenteret.no

47


Info fra Narvikfjellet

Sommerfest i Narvikhytta? Trenger du lokaler til bryllupet, festen, møtet eller selskapet? Da kan Narvikhytta være det rette stedet for deg og dine. Med sin flott beliggenhet og stilfulle interiør er hytta et populært sted for sosiale sammenkomster. Hytta egner seg for opptil 50 personer. Foto: Rune Dahl og Narvikfjellet

Restauranten finner du på toppen av gondolbanen i Narvikfjellet, som er byens store turistattraksjon. Serveringsstedet er nylig totalrestaurert, fremstår som svært så innbydende og kan skryte av byens beste utsikt. Menyen er også variert og nydelig.

Meny Narvikfjellet

Velkommen til Fjellheisrestauranten i sommer Et utvalg fra menyen: HAMBURGER KR 149 PIZZA KR 165 FJELLMONSTER KR 299 BOKNAFESK KR 245 SPARERIBBE KR 229 NACHOS KR 149 CHIPS OG DIP KR 99 ØRNEPØLSA KR 40 LINKENVAFFEL KR 50 Skinkepizza KR 159 Miniburger KR 99 Pølsebiter KR 99

Fjellheisrestauranten har åpent følgende i sommer: Åpen fra 1. juni til 20. august! 1. juni – 20. juli: 13:00-01:00 (midnattssolperiode) 21. juli – 20. august: 13:00-20.00

Åpningstider gondolbanen sommer 2017 Velkommen til gondolbanen i Narvikfjellet! Gondolen går hver dag fra 1. juni til 28. august. 1. juni - 20. juli (midnattssolperiode) Hver dag 13:00-01:00 20. juli - 20. august Hver dag 13:00-20:00 Fjellheisrestauranten følger gondolens åpningstider. *Merk at gondolen går til kl. 20:00 ved tung tåke, sterk vind og kraftig regnvær. 48


Info fra Narvikfjellet

Linken Klatrepark

Narvikfjellets egen lille fornøyelsespark mellom trærne! Åpen for drop-in kunder mellom kl. 16.00-20.00 hver onsdag og søndag fra 1. juni til 20. august! Linken Klatrepark består av to klatreruter med ulik vanskelighetsgrad og er full av morsomme og spennende utfordringer. Klatreparken ligger i skogen ved toppen av Barnebakken i Narvikfjellet. Vår klatreguide møter dere i lavvoen ved inngangen til skogen, hvor dere får opplæring i bruk av nødvendig sikkerhetsutstyr og regler. Den luftige ferden gjennom ulike hinder byr på utfordringer både fysisk og mentalt, og passer utmerket både for barn og voksne. Her ligger alt til rette for en hyggelig og sosial aktivitet. Priser i åpningstid (1. juni-20. aug, ons og søn 16-20)

Voksen/ungdom (fra fylte 13 år) NOK 250 Barn (fra 12 år og yngre) NOK 200 Priser utenfor åpningstid (apr-okt) Voksen/ungdom (fra 13 år) 2-10 pers: kr 3.600 pr gruppe Over 10 pers: kr 360 pr person Barn (til og med 12 år) 2-10 pers: kr 2.600 pr gruppe Over 10 pers: kr 260 pr person Hva er inkludert i prisen? Hjelm, klatresele, sikkerhetsline og zipprulle. I tillegg vil det være en guide som gir opplæring og veiledning under hele økta. Klatring i ca 1,5 t. Minimum høyde: 135 cm Varighet pr klatreøkt: ca 2 timer Åpent for booking: 1. april - 1. oktober Oppmøte: Lavvo ved barnebakken Booking: www.narvikfjellet.no

Fjellveien

En av Narviks mest benyttede, lett tilgjengelige og populære turløyper er Fjellveien. Den starter ved barnebakken i fjellet og går opp til Øvre Fjellheisstasjon. Flott trimtur uansett om du går både opp og ned, eller tar det enklere alternativet: tar den behagelige gondolbanen opp og går ned. Uansett hva du gjør så er belønningen verdens mest fantastiske utsikt.

49


unge talenter

Golferen:

Aksel Sandvoll Tekst

Caroline Engdal

Foto

Wilma steinhaug

Det 17 år gamle golftalentet Aksel Sandvoll bruker store deler av sin tid på skole eller jobb, men sier han får alltids tid til å trene på slagene sine hjemme på banen i Skjomen. Aksel har spilt golf siden han var liten sammen med hans far, og startet tidlig på knøttetreninger, men det var ikke før i 8.klasse at han begynte å trene mer selvstendig og sette seg mål. - Golf er kun en hobby som jeg har, og noe som jeg liker å drive med på fritiden. Det var bare noe jeg startet med siden det var få tilbud i Skjomen, men er nå opp gjennom årene blitt en sport jeg er veldig glad i. 50

Aksel sier at hans favorittminne er fra klubbmesterskapet i 2016 da han klarte å sikre seieren i herreklassen på siste hull med å slå det han tror er hans beste slag noen sinne. Det var mange som kom og så på, så nervene var definitivt til stede, men det gjorde det hele veldig spesielt. Hans neste mål er å forsvare tittelen i klubbmesterskap for herre, og NNM junior. Han håper også å bli valgt ut til å spille Reydar Cup som er en rivalturnering mellom Nordland og Troms.


112

112

Lys på Snaua

Utviklet ny bydel Nytt snøkanonanlegg

Hva skal skje videre? • Ferdigstilling av infrastruktur • Bygging av boliger

Tilrettelagt vei, vann og avløp

• Parkeringsanlegg

Solgt 60 boligtomter

• Utvikling av feriepark/campingplass • Prosjektering/bygging av ny heis

Bildet er en redigert framtidsvisjon. Foto: Rune Dahl

Vi satser i Narvikfjellet! Forte Narvik er stolt medeier i Narvikfjellet AS. Ved hjelp av vår kapital har det allerede skjedd mye, og vi gleder oss til fortsettelsen. Et felles mål skaper grunnlag for suksess. Sparebanken Narvik tilfører Forte Narvik kapital, som investeres i lokalt og regionalt næringsliv. På denne måten sikrer vi lokalt eierskap og verdiskaping, og bidrar til å bygge en sterk Narvik-region hvor det er attraktivt å bo og jobbe.

51


Foto: Rune Dahl

Bynære opplevelser I Narvik

Foto: Børge Soleng

Narvik byr på bynære opplevelser på sommerstid, både på sykkel, i fjellveggen og på vannet.

52


Sykkelentusiast Tore Nysæter, liker sykkelmulighetene rundt Narvik så godt fordi de ligger nært byen og gir fantastiske naturopplevelser.

Muligheter for alle – I Narvikregionen finner du sykkelmuligheter for absolutt alle nivåer. Mye av syklingen er bynær, og man kan velge i alt fra korte turer til lange, krevende turer, forteller Nysæter. Selv er han stor fan av å sykle i Narvikfjellet. Der er det mye spennende sykling som utfordrer han. – Å sykle der er noe av det morsomste jeg vet, legger han til. To andre favoritter er Reinneset og Rallarveien.

Spektakulær natur – I tillegg er det utrolig vakkert å sykle her. Reinneset er helt spektakulært, og må være en av de fineste sykkelområdene i verden, på grunn av naturen rundt. Utsikten er fantastisk, og man sykler på svaberg og granitt, i tillegg til at det er bynært, sier Tore. Han mener at også Tøttadalen har mange fine sykkelstier. Nysæter sykler på grunn av fartsfølelsen. Han mener det er som å kjøre ski. Han elsker variasjonen syklingen gir, og det faktum at man aldri blir utlært. – Det er alltid nye ting å teste ut, i tillegg til at det er en utrolig morsom måte å oppleve naturen på, understreker han.

Her finner du fine sykkelområder: Narvikfjellet Ligger omtrent ”midt i” Narvik, og enkelt å komme seg til. Anlegget i Narvikfjellet har muligheter for utforsykling på forskjellig nivå. Du tar gondolbanen opp til Øvre Fjellheisstasjon. Her kan du velge tre forskjellige traseer. Alt fra den enkle som følger anleggsveien ned til bunnen av anlegget – og til Utforløypen som har verdenscup-nivå i vanskelighetsgrad.

Klatring Kjerringveggen På Haugfjell, øst for Narvik. Et fint crag med mange boltede ruter. Det finnes også et par ruter for naturlig sikring. Fine naturomgivelser.

Leirvik Nordøst for Narvik. Dette er et av de fineste og lettest tilgjengelige feltene i narvikområdet. Her er det relativt enkle ruter, og mange av dem er boltet. Det finnes topptaufester, og en flertaulengders naturlig sikret rute.

Stiberg Reinneset Ligger sør for Narvik. Her finnes det sykling for alle og enhver. Terrenget er svært variert, og syklingen foregår blant annet på granitt og svaberg. Svabergområdene er best når det har vært tørt en stund. Fine naturomgivelser og utsikt.

Rallarveien Start på Bjørnfjell og hiv deg på sykkelen ned til Rombaksbotn. Rallarveien tilbyr også fine naturomgivelser, og her finnes det i tillegg et flust av stier for ivrige syklister. Det finnes blant annet mange stier som få har syklet, og området er under kartlegging.

Ligger sør for Narvik by. Dette er et klatrefelt som er naturlig sikret, og inneholder ruter som er gradert mellom 7 og 9.

Framnes Dette klatrefeltet ligger nesten midt i byen, ved veien mot flyplassen. Det er et ganske lite klatrefelt, men det er fint. Rutene ligger mellom 5+ og 7, og her finnes det bolter og topptaufester.

Stetind Dette fjellet ligger sørvest for Narvik, er Norges nasjonalfjell og ligger 1392 moh. Det byr på mye spennende klatring, og passer nok best for den som ikke har for mye høydeskrekk. Det finnes guidede turer hit, og noen sier dette er Norges flotteste klatretur.

Svartdalen Øst for Narvik. Dette er et felt med mange fine klatreruter. De er i hovedsak gradert mellom 5+ og 8+. Terrenget kan være litt ulent. Mange av rutene er boltet og har topptaufester. Det finnes noen få ruter med naturlig sikring.

Foto: Mikael Ulriksen

Tøttadalen

Windsurf

Ligger sentrumsnært, man starter fra Taraldsvik minikraftverk. Her er det også mange muligheter å sykle sti, og stiene har forskjellige vanskelighetsgrader.

Skjomnes Ligger sørvest for Narvik by, og rett ved E6. Dette er en god windsurfspot, som blant annet er brukt en del av erfarne windsurfere, og studenter ved høgskolen. Kilde: Fri Flyt

Reinneset 53


SYKKEL

54


Foto: Rune Dahl

Skjomen:

SvabergsNIRVANAET REINESFJELLET �

55


56


Svabergsyklingen i Skjomen er en opplevelse helt utenom det vanlige. Her snakker vi ikke om stisykling, men om fri terrengsykling på svaberg, der du kan legge sporet hvor du vil i et gedigent lekeland Dette er like mye en naturopplevelse som en sykkeltur. Svaene inne i Skjomdalen har tatt pusten fra mange, og dette er definitivt et sted du bør oppsøke hvis du vil oppleve noe utenom det vanlige. Turen kan shuttles med bil for å spare krefter. Kjør E6 sørover fra Narvik mot Skjomen. Ta av til venstre rett før Skjombrua og følg veien innover. Området rundt Narvik Golfklubb kan være et fint sted å sette igjen bilen om man har intensjon om å shuttle. Fortsett innover Skjomdalveien. I enden av dalen gjør veien en skarp høyresving, og du begynner stigningen opp fjellsiden. Veien traverserer bratt oppover. På toppen av stigningen får du en parkeringsplass på høyre side.

Her parkerer du bilen og setter kursen oppover og innover svaene mot Reinnesfjellet. Herfra og inn er det stort sett bare svaberg, så noen ytterligere beskrivelse av turen er ikke nødvendig. Turen blir til mens du sykler. De siste kilometerne mot toppen av Reinnesfjellet er det greit å holde til høyre, da det på ett punkt går en blindvei ut på et høyt svaberg. Fra Reinnesfjellet begynner en utforkjøring av de sjeldne. Denne anbefales kun for ryttere med erfaring fra bratt sykling, og god sykkel-beherskelse. Gjør nøye vurderinger av forhold og egne ferdigheter før du setter utfor. Det bratteste partiet varer et par hundre meter før det flater ut mot spissen av Reinneset. Her kobler du deg inn på en sti som

leder helt ned til veien. Når du kommer ut på veien, ta til høyre mot Skjomdalen og bilen.

• Vanskelighetsgrad: 5 – krevende; OBS: Har noen ekstremt bratte partier på svaberg som må unngås ved glatt føre og mye regn. Bør KUN kjøres i perioder uten nedbør. • Lengde: Ca. 20 kilometer. • Høydeforskjell: Ca. 680 meter. • Startpunkt: Parkeringsplass ved anleggsvei innerst i Skjomdalen. Kilde: Fri Flyt Foto: Rune Dahl

57


SYKKEL

Fantastiske Kärkevagge

Vil du sykle på en flott flytsti i et fantastisk månelandsskap så er turen til Trollsjön i Kärkevagge turen for deg. Kjør forbi innkjøringen til Vassijaure når du kommer fra Narvik. Sykkelturen starter nede ved en liten parkering på høyre siden av E10 hvor det står et skilt merket M. Parker her og du ser et skilt som viser hvor Rallarveien går. Følg skiltet opp og over jernbanelinja og videre oppover og følg stien til høyre. Du kommer etter noen minutter bort til 58

krysset hvor du ser skiltet til Trollsjön. Det første partiet er veldig steinete og teknisk så det blir mye skyving av sykkelen oppover. Men når du kommer over kneika er det fin hardpakket singletrack innover. Det som er spesielt med Kärkevagge er de store steinene som ligger overalt i alle fasonger etter siste istid. Et fantastisk skue utover

dalen. Siste delen opp til Trollsjön er det teknisk sykling oppover med litt skyving. Vel oppe kan du skue utover Sveriges klareste innsjø som er 34 meter dyp og hvor du på en solrik dag kan se helt til bunnen. Foto: Rune Dahl Kilde: singletracknarvik.com


Sykkelglede i Narvikfjellet

Røde orm Narvikværingene har fått et tilskudd til den legendariske utforløypa i Narvikfjellet. – Det begynte med at jeg ønsket et enklere alternativ til downhill-løypa

i Narvikfjellet og i en helt annen stil, sier løypebygger og -designer Mikael af Ekenstam. Etter å ha gått på kryss og tvers i fjellet, ble noen ideer forkastet. Men etterhvert fant han en egnet trasé, der god kurvteknikk blir premiert

fremfor slaglengde på demperne. Ambisjonen var å konstruere en løype med vanskelighetsgrad et sted mellom rød og blå, forteller Micke.

Foto: Rune Dahl 59


Velkommen til Ofotens mest besøkte spiseplasser i Narvik og Ballangen. Vårt personale er klare for å servere nydelig mat. Velkommen! hgården – 2.etg. i Kolflaatg sse – Ballangen Terra

Kjøttvarene er levert av vår lokale leverandør

Tlf: 76 94 29 40 BALLANGEN TERRASSE tlf: 901 99 368

NARVIK tlf: 76 94 29 40

Åpningstid alle dager: 13.00 - 23.00 60


Tannlegene Tommy, Mats & Karoline i Narvik har slått seg sammen med fem andre tannklinikker og dannet tannhelsekjeden Oris Dental. Den tannlege-eide kjeden setter kompetanse i system gjennom et eget akademi.

Har blitt Oris Dental Tekst og foto: Rune Dahl

– Helt fra vi begynte å planlegge den nye kjeden for tre år siden, har det vært avgjørende for oss at den skal styres av tannlegene selv. Våre klinikker skal fremfor alt holde den faglige fanen høyt, sier tannlege og daglig leder ved Oris Dental Narvik, Mats Sørensen. I mai ble klinikken omprofilert til det nye utseendet. Det er samarbeidet med likesin-

nede som har vært hovedmotivasjonen for eierne. – Vårt felles mål er å øke kompetansen innad og ivareta pasientene best mulig. På denne måten håper vi å gi pasientene en enda bedre behandlingsopplevelse fra de ringer eller kommer inn døra, til de forlater oss, forhåpentligvis med et smil, sier Mats. Hver enkelt klinikk skal fremdeles styre seg selv, men vil utveksle

kunnskap gjennom et internt akademi. Det er Torvet Tannlegesenter i Harstad, Tannlegene Tommy, Mats og Karoline
i Narvik, Tannklinikken Dine Tenner i Trondheim, Dine Tenner Orkanger, TSMG Madlagården og TSMG Hinna Park i Stavanger som nå er tannhelsekjeden Oris Dental.

Produsert på oppdrag for Oris Dental

61


e t s e b Byens g n i r e park

HANDICAP –IONGG MC PARKER

Priser: Kr 125,- pr døgn inkl. mva Kr 20,- pr time inkl. mva Kr 1 600,- ved leie av plass pr måned inkl. mva Parkhallen parkering eies 100% av Narvikgården. Selskapet overtok bygget i 2008, som et ledd i byutvikling og etablering av nytt hotell i sentrum. Parkeringsanlegget åpnet i mars2012.

62

Alle foto: Rune Dahl

ER N O J S A T S E D A L 6 FOR EL-BILER


r e s s a l 130 p ÅKET

KAMERAOVERV M

idt i Narvik finner du Parkhallen Parkering. Her parkerer du trygt og godt innendørs, tar heisen eller trappa opp og havner midt i sentrum. Enklere og mer sentralt kan det ikke bli!

Hele 130 parkeringsplasser står til din disposisjon og prisene er konkurransedyktig. Parkerings-

g n i r e k r a p l i b o b Egen n e k k a b d e t s k r e V i

huset er åpent hele døgnet, hele året. Innkjøringen finner du bak Scandic Narvik. - Vi har jobbet med profil og fargevalg. Parkeringshuset skal være et blikkfang og informativt på samme tid, forteller Unni Forshaug i Parkhallen parkering. Fra å være en grå betonghall har

parkeringshuset på få år blitt forvandlet til å bli både lys og flott, med klare fargemerkinger og god led-belysning. - Parkeringshuset ligger rett under byens flotteste eiendommer, Det 4. hjørnet og Scandic Narvik. Da er det klart at vi tilstreber oss å gjøre parkeringsanlegget like flott, sier Forshaug.

Frostfritt Narvik

Bobilparkering

• 32 bobilparkeringsplasser etableres midt i sentrum, i Verkstedbakken • Åpner sommeren 2017 • Konkurransedyktige priser, strøm og vann • Ny tømmestasjon etableres i Narvik

63


Ti på topp

De fleste av oss ønsker litt ekstra motivasjon til å være aktive. Ti på Topp hjelper deg, familien og kollegene. Ti på Topp er et godt tilrettelagt turtilbud for barn, voksne og eldre hvor målet er å bestige opptil 15 ulike toppturer i Narvikområdet.

Fakta Ti på Topp er en aktivitetsportal med funksjoner som gjør det ekstra kjekt å gå tur. Sesongen starter 1. mai og varer fram til 30. september.

samme via appen Ti På Topp. Ved påmelding velger du om du ønsker å delta i bedriftsklassen, venne- og familieklassen eller individuell klasse. Delta med din bedrift (bedriftsklasse)

� Ti på Topp er et enkelt, morsomt Hvem kan delta?

� Alle kan delta i Ti på Topp. Hvordan melde seg på?

� Du kan melde deg på via fanen "Påmelding" på http:// narvik.tipåtopp.no. Det er også mulig å gjøre det

64

og sosialt HMS tiltak på din arbeidsplass. Å gjennomføre Ti på Topp med kolleger gir økt overskudd, samhold og trivsel blant ansatte. Alle bedrifter kan delta og man kan lage interne konkurranser, eller sammenligne seg med andre bedrifter.

Delta med din familie og venner (venne og familieklasse) � Ønsker du å ha med deg venner og familie på et turlag velger du å delta i familie og venneklassen. Hvert lag består av 3-8 deltagere. Del gjerne utfordringen med øvrig familie, vennegjeng og naboer. Hvem klarer alle turene i løpet av sesongen? Delta alene (individuell klasse)

� Dersom du ønsker å gjennomføre Ti på Topp alene velger du påmelding i individuell klasse. Alle deltagere


� årets turmål Lette turer: Funn Hytta Gapahuken på Ankenes Lille Haugfjell Varden ved øverste Taraldsvikfjell 476moh Moderate turer: Daltind Durmålsfjellet i Beisfjord Knusartoppen Sandmofjellet Holmvann ved høyde 479moh Stigen på Nygårdsfjellet Lange turer: Varden på Veggfjellet. Nattmålstuva Meraftestind Sandviktinden

� Dette bør du ha

med deg på dagstur

• Mat og drikke • Ekstra genser • Tørre sokker • Kart og kompass. • Vindtett jakke, evt lue og votter. • Mobiltelefon. Husk: det er ikke alltid dekning og lademuligheter på tur. Kartapper (ut.no) krever mobildata og fungerer ikke optimalt alle steder. Dette bør derfor ikke erstatte papirkart. • Litt førstehjelpsutstyr: sportsteip, plaster og støttebandasje er et minimum. • Evt. regntøy, sitteunderlag, og termos med varm drikke.

Utsikt fra Sandviktind. Foto: Jørn Johansen

som er meldt på i en av lagsklassene er også automatisk med i individuell klasse. Hva koster det?

� Deltagelse koster kr 199,- per person og kr 125,- for barn under 15 år. Det er egne bedriftsavtaler for bedrifter som sponser deltakelse for sine ansatte. Premiering?

� - Alle som går 10 ulike turer eller mer får premie.

- Barn mellom 0-15 år som går 5 ulike turer får premie. I tillegg trekkes det flotte premier blant alle som oppfyller kriteriene ovenfor. I tillegg premieres de beste bildene både på Instagram og opplasting via Min Side, samt ikke minst den sprekeste bedriften og familien! Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten, men er åpent for alle. Vi er frivillig organisasjon og en del av norsk idrett.

Ut på tur, aldri sur! Foto: Rune Dahl

� mer info og påmelding: narvik.tipåtopp.no

65


Starter syk utleie i Narv Daniel og Samantha er innehavere av Wild North Adventures. Denne sesongen tilbyr de sykkelutleie av terrengsykler fra basen i Narvik.

66


kkelvik

Seks kvalitetssykler av merket TREK er kjøpt inn og står nå og venter på de første kundene. - I tillegg til å leie ut sykler på døgnbasis så kan vi også leies som sykkelguider i området. Narvikregionen er fantastisk til sykling, forteller Larsson. Wild North Adventures har profesjonalisert seg på guiding i fjellområdet mellom Abisko og Tysfjord. - Vi tilbyr profesjonell guiding på både fjell-løping, fjell -og toppturer og sykkelguiding, forteller Larsson.

Tekst og foto

Rune Dahl

67


Foto: Rune Dahl

7

Førstevannet Minikraftverket 2

5

Ornesvika

4

6

Framneslia

Rimelig gøy i Narvik 68

Framnes(lia)


3

1

Øvre fjellheisstasjon

Fjellheim - utsiktssvingen

Du må ikke langt utenfor sentrum for å finne nye utsiktspunkter, grillsteder, teltplasser og fiskevann. Regionen er fullpakket av opplevelser - bruk dem!

69


Øvre Fjellheisstasjon. Foto: Rune Dahl

Se, spis, sov og svøm

Frodige skoger, majestetiske fjell og blått hav så langt øyet ser. I Narvik er opplevelsene mange og fantastiske - og trenger ikke koste deg skjorta. 70

Tekst

Terese Larsåsen

Foto

RUNE DAHL

Det finnes en rekke aktiviteter man kan gjøre i Narvik. Her er et knippe forslag til spennende, rimelige og sentrumsnære aktiviteter.


Utrolige utsiktspunkter Enten man liker å gå på toppturer eller ikke, setter de fleste stor pris på vakker utsikt. Med Fagernesfjellet (1273 moh.) i ryggen, er Narvik tilrettelagt for fantastiske synsopplevelser. Det finnes derfor en rekke flotte utsiktspunkter nært sentrum, hvor enkelte har blitt spesielt populære. 1

Fjellheim - utsiktssvingen

Befinner du deg i Narvik og ønsker god utsikt utover Ofotfjorden, Ankenes og Narvik by er Fjellheim et fint sted å dra. Utsiktspunktet ligger i Fagernesfjellet, i svingen i Fjellheim som leder ned mot UiT. Fra Narvik sentrum er det en liten gåtur på vel 1,5 km til utsiktssvingen. Her er det muligheter for å ta flotte bilder - uten å forlate byen! 2

Minikraftverket ved Tøttadalen

Minikraftverket ved Tøttadalen

Et av byens kjente utsiktspunkter ligger ved minikraftverket ved Tøttadalen. For å komme hit kan man både gå, sykle eller kjøre bil. Her er det flott utsikt over både fjord, fjell og ikke minst by. Minikraftverket ligger like ved «porten til Tøttadalen» som er inngangen til en rekke andre turområder og utsiktspunkter i Tøttadalen. Det mest karakteristiske ved dette utsiktspunktet er det som på folkemunne kalles for vannspruten. Vannspruten vises godt fra sentrum og er du ved minikraftverket når vannspruten starter - da kan du få deg en våt opplevelse. 3

Øvre fjellheisstasjon

Utsiktssvingen Fjellheim

Den mest kjente - og kanskje mest fotograferte utsiktspunktet i Narvik ligger i Fagernesfjellet, 656 moh. Ved hjelp av gondol eller egne bein er det en fin tur opp til destinasjonen. Med en fantastisk utsikt over byen, fjord og fjell - kan man få seg en matbit eller noe godt å drikke ved Fjellheisrestauranten mens man nyter utsikten. 4

Framnes(lia)

Ønsker du å se Ofotfjorden på nært hold, og kanskje til og med dyppe tærne i den, er Framneslia et utmerket sted. Framneslia er et flott friluftsområde og nede ved sjøen kan du bade med nydelig utsikt utover fjorden. Etterpå kan du følge stien Galapagos oppover mot Jaklamyra hvor du finner et nydelig utsiktspunkt nesten øverst i stien, og fortsetter du langs Matildestien på Framnes finner du flere fine utsiktspunkter.

� Framneslia

71


Grillplasser i Narvik Uten mat og drikke, duger uteopplevelsene ikke. Noe som både kan være en fin opplevelse og som er nødvendig er å spise. Det finnes gode steder for grilling, både ved sjøen og i fjellet, og man kan lage fine kaffebål med kvister man finner i skogen. Husk! Mellom 15. april og 15. september er det bålforbud i all utmark og nær skog - med unntak om bål på forsvarlig sted. 5

Ornesvika

Et kjent grillsted i Narvik er Ornesvika, som ligger fint til like utenfor sentrum. Dette er et av byens fremste badesteder, som kan by på stupetårn, plass for å sole seg, en flott bålplass, samt muligheter for grilling. Grilling 6

Framneslia

I Framneslia, nede ved sjøen, er det godt egnet for grilling. Her kan man både bade, sole seg på bergene og grille med utsikt utover fjorden, og stedet blir flittig brukt av både friluftsglade og badenymfer. 7

Førstevannet

En kjent og kort fottur går til Førstevannet i Tøttadalen. Ved Førstevannet befinner man seg i en vakker nordnorsk skog, ved et vann man både kan bade i, fiske i og grille ved. Her er det godt tilrettelagt med både gapahuker, grillplasser og utedo, og det er gratis å benytte alt dette. For dem som ønsker å gå en litt lengre tur, tilbyr Narvik og Omegn Turistforening dagsturhytta Funnhytta som ligger i nærheten av Pumpvannet, også kjent som Andrevannet. Dette er et godt alternativ som også byr på gapahuker og grillplasser. Fisking Førstevannet

Overnatting i det fri Alle har lov til å oppholde seg i utmarka i Norge, jamfør Allemannsretten. Dette er et fellesgode og en del av vår kulturarv som betyr at man kan benytte seg av utmarka, både som turområde og til overnatting i telt. I Narvik finnes det en rekke fine turruter man kan gå og langs disse er det flere steder som egner seg for overnatting i telt eller hytter. Narvik og Omegn Turistforening tilbyr en rekke hytter langs sine rutenett som kan leies for en billig penge, eller man kan vandre langs turruter og finne nye, spennende steder å telte. Bare husk at du må være minst 150 meter fra bebyggelser! Padling 72


Rimelig gøy i Narvik

Ornesvika. Foto: Rune Dahl

Fisking nær byen

Padle i Ofotfjorden

Narvik er en havneby og de fleste vet at det er gode muligheter for fisking i sjøen. Det ikke alle vet er at det også er gode muligheter for å fiske nær byen - også i ferskvann. Både Førstevannet og Pumpvannet inneholder fisk, og her er det fritt for alle å fiske. I Førstevannet setter Narvik og Omegn Jeger og Fiskeforbund ut fisk med hovedhensikt å stimulere barn og unges interesse for fiske og friluftsaktiviteter. I Pumpvannet er det både røye og ørret, mens Førstevannet er et rent ørretvann. Uttaket av ørret bør begrenses i begge vannene slik at flest mulig får muligheten til å ta seg en fisketur her.

En aktivitet som har blitt stadig mer populær er å padle i kajakk, kano eller på SUP-brett. Å padle i Ofotfjorden er en opplevelse du sent vil glemme og som ofte gir mersmak. Kano er et godt alternativ dersom man er flere, og de er ofte egnet til både padling og fisking. Kajakk er ofte enklere å padle i alene, og er gjerne tilpasset spesifikke bruksområder. SUP betyr Stand Up Paddle - eller ganske enkelt stående padling. Dette er en aktivitet som øker i populæritet og passer for de fleste som liker seg ved vannet. Gjennom Active Impuls kan du leie kano, kajakk eller SUP-brett, samt annet utstyr for en rimelig penge og det tilbys opplæring og ulike kurs.

73


"

La dyktige fagfolk gjøre jobben. Vi leverer kvalitet, hver gang!

"

Din leverandør av catering til små og store anledninger! Delikatessen.no Varme og kalde lunsjretter, selskap med 3-retters middag, dåp eller konfirmasjon med koldtbord, pausemat eller overtidmat, kaker til fest, frisk frukt eller tapas til jubileet? Vi leverer der du er, og stiller med kokk/servitører på stedet dersom ønskelig. Se vår rikholdige cateringmeny på Delikatessen.no, og ta kontakt med oss på post@delikatessen.no eller tlf. 769 46615 for bestilling.

74


NYE Mazda CX-5 Siden CX-5 kom på det norske markedet i 2012 har den vært en av Norges mest solgte biler i sin klasse. - I Narvik har vi solgt 240 biler av modellen, og den er dermed Narviks mest solgte SUV i 3 år. Det var den mest solgte bilen både i 2013, 2014 og i 2016. Nå kommer den i en helt ny utgave, forteller Trond Fagerthun ved Fagerthun Bil. Motorpressen har lovprist nye CX-5 og gitt den terningkast 5 og 6. Bestselgeren ønsker å beholde kjøperne med tøffere look, avansert lakk og lavt støynivå.

Foto Narvik havn: Rune Dahl

- Vi snakker om en bil som er blitt bredere, har fått mer dynamiske proporsjoner og en tøffere front. Og ikke minst: den er bedre å kjøre enn forgjengeren, sier Fagerthun.

Bilen er 1 centimeter lengre og 3,5 cm lavere enn forgjengeren, akselavstanden er identisk, men sporvidden er litt bredere for å få hjulene skikkelig ut i kantene. Hjørnene er strukket maksimalt ut og de nye adaptive LEDfrontlyktene med 12 soner er brede og lave. Tilsammen av dette gir inntrykk av en langt bredere og større bil. Du kan velge mellom en toliters bensin på 165 hk (160 med AWD) og en 2,2 liters diesel på enten 150 eller 175 hk. Prisforskjellen blir på sparsomme 10.000 mellom dieslene, så de fleste vil trolig gå for den sprekeste. Senere kommer en 2,5 liter bensin på 194 hester og sylinderkutt. Du velger mellom drift på to eller fire (98 prosent velger firehjulsdrift i Norge) og 6-trinns manuell eller 6-trinns automat.

Produsert på oppdrag for Fagerthun Bil AS

75


GĂĽ pĂĽ tur i Narvikregionen. Bli inspirert her!

76


Foto: Julie Dahl

Narvik er vakker, vill og
lett tilgjengelig Narvik er bykommunen med et vidt spekter av friluftsmuligheter som få kommuner kan vise maken til. Tekst og foto

Rune Dahl

Friluftstilbudet spenner fra båt, kajakkog kanopadling på fjordene til vandring i strandsonen, på stier langs lakseelver, eller toppturer til et utall av topper over 1000 moh. Her har du 100-talls stier og turmål å velge mellom. I høyfjellet har Narvik og Omegn Turistforening, NOT, ca. 400 km merkete ruter til 10 hytter og buer hvor du kan vandre i ukevis nesten uten å treffe andre mennesker. I tillegg kan du vandre på den legendariske Rallarveien fra Riksgrensen til Rombaksbotn. For de som ønsker større utfordringer finnes flere klatrefelter, muligheter for fjellklatring, brevandring og terrengsykling. Ti på Topp omfatter 15 toppturer av ulike vanskelighetsgrader, og de populære mandagsturene til NOT bringer både erfarne og uerfarne turgåere til spennende turmål i kommunen.

Narvik er et naturlig knutepunkt i hjertet av Nord-Norge med kort kjøreavstand til Lofoten, Tromsø, Harstad og Kiruna i Nord-Sverige. Nærmeste regionale flyplass er Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Når den nye Hålogalandsbrua står ferdig bygget i 2018, vil det kun være 45 minutters kjøretid fra sentrum. Narvik er selve hovedpulsåren for logistikk, forsyning av handelsvarer og gods mellom Nord-Norge og resten av verden. Med sine 18 800 innbyggere har Narvik det meste du vil ønske fra et bysamfunn med kafeer, kulturtilbud, et velutviklet studentsamfunn på UiT Norges arktiske universitet i Narvik og et fantastisk alpinanlegg med gondolbane midt i byen. Naturen rundt Narvik er vakker, vill og lett tilgjengelig uansett hvor du bor. God tur!

værsågod! her er noen av turene som du kan delta på i sommer.

� 77


Turkalender 2017


Naturlos

Turene er hentet fra magasinet Naturlos som gis ut av Midtre Hålogaland friluftsråd.

Foto: Rune Dahl

Du kan oppleve det meste i hjertet av Nord Norge. Tilrettelagte sommer- og vinterløyper, åpne utleiehytter, innlands- og sjøfiske, is – og fjellklatring, rideturer, hundekjøring, fugletitting, villmarksblomstervandring, grotteturer, kystkultur, padling, sykkelturer og rovdyrsafari pluss mye mer.

Ungdomstilbud for aldersgruppen 14 - 17 år Uke 25/26: Kanopadling i Østervik-vassdraget som ligger i Evenes og Narvik kommune
 Vi starter turen ved Båtvatnet og padler vassdraget Skallvatnet, Holmvatnet ned til Østervikvatnet hvor turen ender i nærheten av utløpet. Det legges opp til en overnatting. Uke 32. 7.-9. august: Fjelltur, klatring, rulleski, bading, padling og sykkel. Sted avklares senere. Uke 33, 18. - 20. august: Hofsøy/Stonglandshalvøya på Sør-Senja Aktiviteter: padling, klatring, vandring. Arrangeres i samarbeid med Midt-Troms-, Ishavskysten-, Nord-Troms og Midtre Hålogaland friluftsråd. Uke 36, 9. - 10. september: Friluftscamp Skånland

Mandagsturer i regi av Narvik og omegn turistforening Turledere vil primært være Stein-Evert Pettersen, Elinor Hansen Framvik og Sølvi Føre. På alle turene oppfordrer vi til å møte opp på Jernbanestasjonen litt før kl 17.00 slik at kjøring i størst mulig grad kan samordnes. TUR 4: tirsdag 6. juni Sandmofjellet TUR 5: mandag 12. juni Helligdagsvannet TUR 6: mandag 19. juni Knusartoppen TUR 7: mandag 21. august Kuberget TUR 8: mandag 28. august Steinbu TUR 9: mandag 4. september
 Holmvannet på Nygårdsfjellet TUR 10: mandag 11. september FUNN-hytta Kontaktpersoner i NOT Øydis Jakobsen, styreleder
920 41 429 oeydis@yahoo.no
Jon Sommerseth, daglig leder
402 40 987 - jonsom@online.no not.dnt.no / narvik@turistforeningen.no

Lett

78

Middels

Utfordrende


Gállogieddi

NARVIK BARNAS TURLAG

Turbotrimmen Barnas Turlag har egne trimkasser på 6 steder i Narvik kommune: Tyttebærsletta i Beisfjord - 2 km gange på vei fra krigskirkegården. Kobberstadløypa - like etter den lange bakken i 2-km-sløyfa. Grillbua på Fagernes - følg sti fra Moslings vei. Lillevika - langs Lyngedahlstien. Start fra Jaklamyra eller fra Vassvik. Håkvikdalen - kryss bro over elv, et stykke forbi Storvatnet. Taraldsvikfjellet - følg vei fra Minikraftverket til Førstevann. Deretter sti opp mot Taraldsvik-fjellet. NOT har utarbeidet et eget Turbotrimkort, som alle medlemmer i Barnas Turlag får.
I alle Turbotrimkassene ligger det klippetenger til å klippe kortene med, og turbøker. Premie til alle som besøker minst 4 av kassene.

Tips!

Lagseide turhytter som kan leies:

Statskog: http://www.statskog.no/Sider/forsiden.aspx Harstad turlag: https://harstad.dnt.no/hytterogruter/ Narvik og Omegn turistforening: https://not.dnt.no/hytter-og-ruter/

� Historiske vandringer

Fra 1. juni - NARVIK Ofoten slekts- og historielag arrangerer hvert år historiske vandringer.
I år planlegges 4 – 5 vandringer, blant annet til Nedre Hundalen, bydelsvandring og tur til Korshamn fort. Vandringene vil skje fra juni til september, og de vil bli annonsert i Fremover, på vår hjemmeside www.ofotslekt.net og på facebooksiden Ofotslekt.

� Nattinaturen

Lørdag 2. september sover "hele" Norge ute. En natt i naturen trenger ikke være en vanskelig eller storstilt ekspedisjon. Små turer gir store opplevelser – og ofte kan det enkle være det beste. Slå opp

et telt i hagen, dra dyna ut på balkongen, ta med venner og sov på en fjelltopp eller legg deg på en strand – eller slå leir et fint sted i nærheten av der du bor! Uansett hva du velger – bli med på #nattinaturen lørdag 2. september 2017.

� Ut og plukk

Friluftsrådet inviterer til ny "gammel" aktivitet. Nå kan du melde inn hva du du plukker og hvor mye og hvor du finner bærene. Lik gjerne facebooksiden "ut og plukk".

� Teltjakten

Søndag 10. september 10 telt fra Helsport blir plassert ut i naturen på ti steder i Norge, fra sør til nord. For mer

Gálloggieddi samisk friluftsmuseum i Evenes er åpent med guiding fra 1. juni til 13. august. Som en del av museumsanlegget er her en 2 km lang kultursti med markesamiske kulturminner. Kulturstien er merket, og løypa følger delvis ferdselsveien til fjells. Her får man lære om samisk kulturarv gjennom fortellinger knyttet til mange av postene. Kulturstien består av 10 poster, blant annet gammetuft, bjørnegrop, og gapa- huk. I tilknytning til kulturstien er det også en aktivitetsløype for barn. Se www.vardobaiki.no for mer info om Gállogieddi.

Turer i Ballangen 2017

Initiativtagere for turene er Ballangen turlag, Pippira Siida AS, Ballangen Museum og enkeltpersoner. Deltagerne må selv ordne med transport, mat og drikke. Formålet med turene er fysisk aktivitet, sosialt samvær og ikke minst opplevelsen av Ballangens flotte natur. Ingolf Kvandahl tilbyr guiding:
Grotter: Kalvåsgrotta og Grotta bak Kvitforsen. Topper: Kjerna, Stortind og Kulhornet (Huggelhornet). 
www.pippirasiida.no Kontaktpersoner: Ingolf Kvandahl (Pippira Siida)................................. 951 44 866 Terje Holtet (Ballangen Museum)............................ 769 29 120 Anita Ødegaard (Ballangen Turlag).........................417 49 674 Arne Bakke (Ballangen Turlag)..................................911 55 473 Arild Olsen (Ballangen Turlag).................................995 96 213 Haavard Finn (Ballangen Turlag) ............................909 13 520

informasjon om konkurransen og hvordan du kan vinne, besøk: http://www.norskfriluftsliv. no/teltjakten-sondag11-september/ For å finne ut hvor teltene blir plassert, må du følge med på facebooksiden «Friluftslivets uke» – der kan du etterhvert delta på et event, hvor det slippes små hint om hvor teltene er plassert gjennom uken.

våre; Frøya, Hildringstimen
og Skinnfyken, tar vi sikte på seilkurs med disse en gang i uken fra ca 15 mai. Startidspunket beror på vårpussen av båten, og tørk av tjæra. Dette kan alle interesserte være med på, hvis de ønsker. Disse aktiviteter er også væravhengig, og blir annonsert på vår Facebook-side.

� Narvik Kystlag

Vi arrangerer fisketurer med Ariadne ca to ganger i måneden utover våren. Vi kan i tillegg være tilgjengelig for oppdrag på bestilling. Alle turer med Ariadne er selvfølgelig væravhengig, og blir annonsert på vår Facebook- side. Når det gjelder råseilbåtene

se turkalender for 2017

� 79


turkalender for 2017

juni NARVIK

Tur-orientering på Ankenesfjellet Fra 1. juni
 Tur-orienteringspostene på Ankensfjellet settes ut 1. juni og står helt fram til 1. oktober.
Det planlegges et åpningsarrangement lørdag
10. juni. Her blir det mulig å kjøpe kartposer og få instruksjon. Dette vil bli kunngjort på facebooksiden til orienteringsgruppa: Turorientering Ankenes, og med annonse i Fremover.
Kartposer kan kjøpes på Esso på Millerjordbukta og på G-sport på Narvik storsenter.
Kontakt: Hilde Berg, 482 52 602,
e-post: hi-sof-b@online.no og Siss-Ann Aa,
918 41 207, e-post: sisaa@ vgs.nfk.no. Sportsklubben Hardhaus, orienteringsgruppa BALLANGEN:

Fugletur til Grunnvatnet naturreservat Torsdag 1. juni kl. 18.00.
Oppmøte: Djupåsskolen.
Om turen: Variert turterreng - grusvei, sti i bjørkeskog og noe bløtt myrterreng. Turen tar ca. 3 timer. Ta med kikkert og gjerne fuglebok. Turledere: Anita Ødegaard, 417 49 676 og Vegard Mathisen, 917 31 793.
Arr.: Ballangen Turlag

BALLANGEN:

Ordførers tur i Ballangen Fredag 2. juni kl. 18.00 Oppmøte: Bommen ved Knutvatnet.
Om turen: ca 2

80

timer. Lett/middels.
Turen går fra Djupvatnet og opp til gapahuken på Djupåsfjellet. Her tennes grillen og vi håper mange blir med. Velkommen til tur.

BALLANGEN:

På jakt etter Bals gruber Lørdag 3. juni kl. 08.00 Oppmøte: Ballangen Sentrum.
Om turen: Vi skal innenfor Stokkedal mot Botneidet/Puontoláhkku til gruve på ca. 250 moh. Båt inn. Vi går tilbake. Turen tar ca. 8 timer. Turleder: Ingolf Kvandahl. Arr.: Pippira Siida AS

TYSFJORD:

Skihytta 340 m.o.h


Tirsdag 6. juni kl 17.30
 Oppmøte: P-plassen ved Dammen
Om turen: Vi følger først grusveien, heretter på sti. Lett stigning i begynnelsen, etter hvert blir det litt brattere. På verandaen til skihytta, er det mulig å ta seg en fortjent tår kaffe og nyte utsikten over fjorden. Turen tar 2 timer. Turleder: Rigmor Akermo, 977 22 142. Arr.: Kjøpsvikstrimmen

TYSFJORD:

Historisk vandring i Kjøpsvik

Torsdag 8. juni kl. 17.00
 Oppmøte: Torget i Kjøpsvik
Type: Familietur.
 Om turen: Vandring hvor alle kan være med. Bålkos. Ta med litt mat og drikke. Varighet: 3-4 timer
Vanskelighetsgrad: Lett
Turledere: Svein Berg/ Peter Jakobsen/ Karstein Berg
Kontakt: Svein Berg/ Emma Kristensen, 482 30 855/992 36 762 Arr: Turgruppa KIL

NARVIK:

EVENES:

Geologitur i Bjerkvik

Veten marsjen 2017

Torsdag 8. juni kl. 17.00
 Ettermiddagstur til Bjerkvik på leting etter magnetittkrystaller. Lett tur langs fjæra forbi moloen. Avreise fra jernbanestasjonen kl. 17.00. Påmelding: Tor-Arne Jenssen, 995 48 438

Lørdag 17. juni kl. 10-12 Start/mål: Liland IF’s klubbhus, Høgda.
Distanse: 5,7,10 km. grus/traktorveg/stier.
Om turen: De første 2,5 km. er grusvei til Rømmeråsen. Her er det kontrollpost med saft og bålkaffe (retur 5 km. til Høgda). 7 og 10 km fortsetter etter traktorvei. Stien fortsetter videre over Veten. Løypene møtes over Bjellund boligfelt og går sammen opp til Høgda. Info: S. Johansen, 908 97 526. Arr: Ski trimgruppa i Liland IF.

BALLANGEN:

Bødalen - Gapahuken Lillevatnet Tirsdag 13. juni kl. 17.30 Oppmøte: Linds Bilruter på Bøstrand.
Om turen: Vi kjører samlet til Bødalen. Går via Trollberget til Gapahuken. Etter en kort pause går vi ned til Lillevatnet hvor vi spiser medbrakt matpakke før vi returnerer langs elva ned til Bødalen. Varighet: ca. 3,5 timer.
Turledere: Anita Warem Pettersen, 950 84 249. TYSFJORD:

Lappgamman

Tirsdag 13. juni kl. 17.30 Oppmøte: P-plassen på Hundholmveien
 Om turen: Vi følger stien ned mot fjæra. Ingen bratte stigninger, så turen er velegnet små føtter. Varighet: 1,5 time.
Turleder: Alfhild Larsen, 909 54 974
 Arr.: Kjøpsvikstrimmen NARVIK:

Kuglhornet Tirsdag 13. juni Om turen: Kveldstur til det fantastiske Kuglhornet i Efjord. Turen opp er krevende og har bratte partier. Deltakerne må være i god fysisk form. Turen er detaljert beskrevet i Topper i Ofoten og Sør-Troms. Begrenset antall deltakere.
Oppmøte: Vi kjører fra Narvik kl. 16.00 og regner med å være tilbake ca kl. 23.00.
Påmelding: Turledere Bjørn Forselv,
905 73 732 og Inger Krane senest dagen før.
 Arr.: NOT

NARVIK:

Geologitur til Melkedalen Søndag 18. juni kl. 09.00
 Avreise fra jernbanestasjonen kl. 09.00. Påmelding til TorArne Jenssen, 995 48 438. GRATANGEN:

Kvernmo - Vandring i historisk landskap

Søndag 18. juni kl. 11.00 Oppmøte: Krysset E6 Kvernmoveien
Om turen: Vandring i hovedsak etter veier/stier. Elverkshistorie, krigshistorie og rester av tyske byggverk underveis til Bjørnarplassen. Kaffe i lavvoen på Holtås. Turen går videre til Kvernmo og til grottene i Kvernmoelva.
Varighet: 3-4 timer
Vanskelighetsgrad: Lett
Turledere: Agnar Kvernmo, 917 51 971 og Sverre Nordmo, 415 27 840.
Arr.: Gratangen historielag, se Facebook TYSFJORD:

Lifjellet 849 m.o.h.
 Tirsdag 20. juni kl. 16.30
 Oppmøte: P-plassen ved Dammen
Om turen: Vi følger stien opp forbi skihytta. Lett stigning til å begynne med. Fra Storbotnvannet og opp er det ganske stor stigning og på slutten er det ganske bratt. Vi tar en velfortjent hvil ved varden på toppen 849 moh.


Turen tar ca. 5 timer iberegnet kaffe/matpause.
Turleder: Johnny Westgård, 916 65 123
Arr.: Kjøpsvikstrimmen

Turleder Øydis Jakobsen,
920 41 429, senest dagen før. Arr.: NOT

NARVIK:

Svarta Bjørn marsjen og Folkefest i Rombaksbotn

Uke 24 eller 25
 Om turen: Turen starter fra Øvre Fjellheisstasjon kl. 21.00. Du kan enten gå eller ta gondolen til startstedet. Hvis forholdene er bra, går vi til Andre- og Tredjetoppen.
Påmelding:

Lørdag 24. juni Startsteder er fra Riksgrensen eller Katterat stasjon. Turen går langs den gamle Rallarveien, som ble laget til bygging av Ofotbanen, og ender i Rombaksbotn. Underveis finnes det bålsteder, kafé, aktiviteter

NARVIK:

Midnattsoltur til Linken

og mye historisk informasjon. Båt ut fra Rombaksbotn i kombinasjon med buss tilbake til Narvik.
Varighet: Fra Riksgrensen 15 km, ca 5 timer.
Fra Katterat 6 km, ca 2,5 timer (lett løype) Oppmøte: Buss/tog fra Narvik togstasjon
Arr: Stiftelsen Vinterfestuka og Jernbanens Musikkorps Narvik. tlf 76 95 03 50.

LAVANGEN:

Bukkemyra - Spanstind Lørdag 24. juni Lengde: Dagstur, 5,8 km til toppen.
Oppmøte: Bukkemyra kl. 18.00.
For hvem: Middels/ krevende
Om turen: Vi starter fra Bukkemyra, og satser på å være på toppen før kl. 24.00. Tidligere erfaringer viser at vi er oppe lenge før. Vi tar oss god tid, slik at alle skal komme seg opp. Husk niste, varm drikke, klesskift og vindtette klær. Da det pleier å være årets første topptur til fots, må vi som regel krysse flere snøbreer. Bruk derfor godt fottøy (joggesko anbefales ikke). Turledere: Per-Kyrre Berglund, 905 27 217 og Eva Isaksen.
Følg med på http://fjellvandrerlaget. no og på Facebook for dato og mer info om turen.

TYSFJORD:

Vetten 507 m.o.h
 Tirsdag 27. juni kl. 16.30
 Oppmøte: P-plassen ved Dammen. Om turen: Vi går inn i plantefeltet ca. 100 m nedenfor skytterhuset og følger stien opp til Kjøpsvikvannet. Herfra går vi opp til toppen av Vetten. Turen opp har jevn stigning og tar ca. 3,5 timer iberegnet kaffepause.
Turledere: Annlaug Lund/Nelly Beate Molvik, 913 94 797/900 93 750. Arr.: Kjøpsvikstrimmen NARVIK:

Kveldstur til Tredjetoppen Tirsdag 27. juni Om turen: Turen starter fra bommen i Fagernesfjellet kl. 18.00. Vi følger merket rute og holder jevnt sig med drikkepauser underveis. Kveldsmat på toppen. Ta med matpakke, lue, votter og vind- klær i tilfelle det blåser i høyden.
 Turleder: Øydis Jakobsen, 920 41 429,
senest dagen før. Arr.: NOT � Foto: Rune Dahl 81


SKÅNLAND:

NARVIK:

Fjellene mellom Grovfjord og Gratangen

Helgetur til Hunddalshytta

Juni/juli (dato ikke bestemt) Type tur: Inntil tre aktuelle turer:
Kveldstur i midnattsol i slutten av juni, enten via Vakkerstadlia til Hilleshamn og/eller topptur til Rundkollen (Keipen).
Toppturer til Skavlikollen, Mellomgråfjellet, Rundkollen, Skorvetind og/ eller Segeltind. Oppmøte: P-plass ved Ressan Barnehage i Stormyrveien.
Varighet: 9 - 10 timer
Vanskelighetsgrad: Turen til Vakkerstadlia og Hilleshamn er moderat, toppturene noe krevende. Turledere: Roar Tande, 478 50 895
Elisabeth Balteskard, 997 03 959.
Odd Terje Johnsen, 917 18 744
Hugo Rasmussen, 971 78 241
Følg med på Facebook og www.novaturlag.no

Fredag 7. - søndag 9. juli
 Vi tar tog opp fredag ettermiddag. På kvelden lager vi felles middag. Lørdag bruker vi til å ta en dagstur til fortoppen av Gahperchokka. Felles middag når vi er tilbake. Tog tilbake til Narvik søndag. Påmelding: Turleder Øydis Jakobsen, 920 41 429 innen 3. juli. Arr.: NOT

Lørdag 8. juli
 Turen går til anleggsfeltene og stollen ved Durmålsvatnet på Skjåfjellet. Turen tar ca 4 timer. Ta med mat og drikke og lommelykt.
Oppmøte: Ved Djupåsskolen kl 11:00
Turledere: Terje Holtet og Arne Bakke BALLANGEN:

BALLANGEN:

Skarstadmarsjen Lørdag 1. juli kl. 08.30 Oppmøte: Pippira Siida Om turen: Vi starter på Skarstad, følger ryggen mot Vargfjordtind og til Klippenborg.
Turen tar 6 - 7 timer.
Turleder: Ingolf Kvandahl. Arr.: Pippira Siida AS.

NARVIK:

Hagevandringer 5. juli, 12. juli, 19. juli og 26. juli kl. 18.00 Oppmøte i hagene. Sted er ikke bestemt. Følg med på hagelagets
facebook side. Kontaktperson og leder: Ann-Kristin Nilsson, 909 55 993.

82

Lørdag 22. juli
 Om turen: «Dronninga» er en del av bybildet i Narvik og har flott utsikt fra toppen. Turen starter fra Nervannet i Håkvikdalen og beregnes til
9 timer. En del bratt stigning, så alminnelig god fysisk form er en forutsetning.
Påmelding: Turleder Markus Pleym, 450 15 656, senest dagen før. Arr.: NOT

BALLANGEN:

Gruvefeltet ved Durmålsvatnet

10 på topp på 3 dager

juli

NARVIK:

Den sovende dronning

Fredag 14. juli - kl. 16.00 Felles avreise fra Ballangen Torg kl. 16.00. Turmål: Rundtuva (516) og Sepmola (1342). Turen tar 6 timer.
 Lørdag 15. juli kl. 08.30
 Felles avreise fra Ballangen Torg kl. 08.30. Turmål: Råntinden (12.00), 4 timer. Senere Sjåfjellet (661), 3 timer (fremmøte avtales). Søndag 16. juli - kl. 07.00 Felles avreise fra Pippira Siida kl. 07.00. Turmål: Håfjelltuva (817), Steinbua, Bruna (596), Linken (665), Kufjellet (Høghumpen) (672), Vargfjordtinden (885), Skarstadfjellet (527). Turen er 37 km, og tar 13-15 timer.
 Turen er kun egnet for godt trente personer.
Du kan også delta på enkeltturer.
Tilbud lunsj/middag på Pippira Siida.
Turledere og påmelding: Nina Finn, 417 60 938. Arr.: Ballangen Turlag

BALLANGEN:

Hjerthaugen Lørdag 24. juli kl. 10.00.
 Oppmøte: Djupåsskola - vi kjører samlet inn til Melkedalen.
 Om turen: Turen starter på stien til Hjertvatnet. Ved Lillevatnet tar vi av hovedstien og fortsetter videre opp til Hjerthaugen. Her får vi litt stigning før vi når toppen, men ikke krevende. Turen er derfor tilpasset alle. En tur med fin utsikt omgitt av en vakker natur. Hovedrasten blir ved Lillevatnet eller Hjertvatnet. Vi koser oss med bålkaffe og mat rundt bålet. Alle tar med egen mat og drikke til turen.
Varighet: ca 4-5 timer
Turledere: Anita Ødegaard, 417 49 674 og Vegard Mathisen, 917 31 793.
 Arr.: Ballangen Turlag

Turen opp til Den Sovende Dronning er til dels utfordrende, men belønningen er en fantastisk utsikt. Foto: Rune Dahl

TYSFJORD: EVENES OG SKÅNLAND:

Márkomeannu - SAMISK FESTIVAL Fredag 28. juli kl. 11.00
 Om turen: Samisk historievandring i lett terreng, turen tar ca 3 timer og passer for de aller fleste. Her får du et innblikk i den samiske historien på stedet, turen er ledet av en lokal kjentmann. Det blir kaffepause på turen, så ta med matpakke. Se nærmere info www.markomeannu.no

Lørdagstur fra Ulvik i Skrovkjosen til Skarberget

Lørdag 29. juli kl. 10.00
 Oppmøte: Torget i Kjøpsvik
Type: Familietur
Om turen: Kjøring ca. 45 min i privatbiler. Parkering ved E6 ved krysset mot Eide. Motbakke til å begynne med, så slakt terreng bortover, og så nedoverbakke til Skarberget. Gangtid ca 2-3 timer med flott utsikt mot bl.a. Haukøy og utover fjorden. Tilbake i


Kjøpsvik ca. kl. 17.00. Ta med litt mat og drikke. Kaffekos på hytta til Rigmor når vi kommer ned. Varighet: ca 4 timer
Vanskelighetsgrad: Lett/Middels Turleder: Rigmor Bech
Kontakt: Rigmor Bech/ Emma Kristensen, 951 77 296/992 36 762 Arr.: Turgruppa KIL

BALLANGEN:

Kuglhornet (Kulhornet) Lørdag 29. juli kl. 10.00 Oppmøte: Skjellesvikskaret
Om turen: Lett vandring 1. del. Bratt, før det flater ut. Fordel med noe kondis. Turen tar ca. 6 timer Turleder: Ingolf Kvandahl. Arr.: Pippira Siida AS

GRATANGEN:

Fluktruta fra Kvernmo til Sverige under krigen Lørdag 29. - søndag 30. juli Oppmøte: Kvernmo, ved veienden
Om turen: Turen går opp Lortskaret fram til Storsteinen innerst i Stormyra. Overnatting i hytte. Ta med sovepose/lakenpose. 15 plasser for overnatting. Dag to fortsetter vi over Rødalsskaret til Rødalen og ned til Bones i Salangsdalen. Alle må ha med mat for to dager. Ta gjerne med fiskestang. Vanskelighetsgrad: Krevende tur.
Turledere: Agnar Kvernmo, 917 51 971 og
 Sverre Nordmo, 415 27 840.
 Arr.: Gratangen historielag, se facebook

SKÅNLAND:

Lafjelltind 1.030 m.o.h.
 Juli. Dato ikke bestemt, avhengig av god værmelding.
Type tur: Topptur.
Oppmøte: P-plass ved fv 825, 5,2 km fra brua i Grov. Start ved traktorvei til Lamarka.
Varighet: ca 8 timer.
Vanskelighetsgrad: Middels - krevende.
Om turen: Lang stigning opp mot Storjordtind og noe bratt opp Lafjellet, men ikke tungt eller spesielt krevende.
Turleder: Elisabeth Balteskard, 997 03 959.
Følg med på Facebook og www.novaturlag.no

EVENES:

Topptur til Lilletinden i Evenes 1134 m.o.h.
 Juli (dato ikke bestemt) Oppmøte: Dragvika på parkeringsplass kl 10.00. Vi følger merket sti til Resskvanto hvor vi har kaffepause før turen går videre til Evenes høyeste fjell på 1.134 m.o.h.
Varighet: ca 6-7 timer.
Gode fjellsko og gamasjer anbefales da en snøbre skal krysses. Nøyaktig dato annonseres på Evenes turlags side og egen toppturgruppe Evenes «Topp 5» sin facebookside.
Kontakt: Turleder Bjørn Magne Tversland,
957 80 925.

� 83


TYSFJORD:

august BALLANGEN :

Breiskartind

Lørdag 5. august kl. 10.00 Oppmøte: Skjellesvikskaret
 Om turen: Vi går innover langs stranda fra Eidet. Opp til Breiskartind fra sør. Turen tar ca. 6 timer. Turleder: Ingolf Kvandahl. Arr.: Pippira Siida AS EVENES:

Niingsmarsjen Lørdag 12. august Turen går fra Niingsveien i Bogen til Niingshytta 517 m.o.h. ved Niingsvatnet. Man kan enten gå opp langs stien ved rørgata (4 km og tar ca. 2 timer) eller gå den mindre bratte traséen via Vassbotn (7 km og tar ca. 2,5 timer). Informasjon: Oddbjørn Martinussen, 481 78 395 evenes-turlag.no. Arr: Evenes Turlag BALLANGEN:

Botneidet - Puontoláhkku Søndag 13. august kl. 08.00 Oppmøte: Ballangen Sentrum. Om turen: Turen går fra Rånvassbotn Turen tar ca. 10 timer Turleder: Ingolf Kvandahl. Arr.: Pippira Siida AS

Høsttur til Kjerna Skrovkjosen

Torsdag 17. august kl. 17.00 Oppmøte: Torget i Kjøpsvik
 Om turen: Kjøring ca. 35 min. Start på Skjelles- vikskaret. Lett terreng til å begynne med, mer krevende etter hvert. Ta med litt mat og drikke. Varighet: 3-4 timer inkl. matpause
Turleder: Ottar Flaten. Kontakt: Svein Berg/ Emma Kristensen,
 482 30 855/992 36 762. Arr.: Turgruppa KIL EVENES:

Ordførers tur til Varden, Veggfjellet Fredag 18. august
 Oppmøte: Følg med i EvenesNytt og på kommunens aktivitetskalender.
Varighet: ca. 5 timer inkl. pauser.
Lengde tur/retur: 11,8 km
Vi starter fra Veggen, ved turlagets parkering, og går videre med fokus på friluftsliv som en del av kurstilbudet ved Evenes Synog mestringssenter. Turen er et samarbeid med senteret som har et av sine kurs denne helga. Familievennlig tur i lett terreng. Det blir pølser, saft og bålkaffe til alle når vi kommer til Sikrings- og grillbua. Turleder: Ordfører Svein Erik Kristiansen og kursleder Evenes Syn- og mestringssenter
Mer info: evenes.kommune.no under “Hva skjer” Kontaktperson: Unn Kristin Laberg tlf. 769 81 518 Arr.: Evenes kommune i samarbeid med Evenes Syn- og mestringssenter og Midtre Hålogaland friluftsråd. Velkommen med på tur!

SKÅNLAND/GRATANGEN:

markedet i Foldvik. Turen er
ca 14 km og løypa er merket hele veien. Oppmøte: Saltvann Grendehus på Bakkejord mellom kl 09.30 og kl 10.30 for registrering og utdeling av billett til markedet.
Varighet: 4-6 timer. Vanskelighetsgrad: Noe stigning i starten, men ellers en lett tur. Kan anbefales for spreke barn. Merknader: Turen støttes av Troms Fylkeskommune, slik at deltakelsen og inngangen til markedet er gratis. Mer informasjon på www. novaturlag.no Turleder: Jan Arne Haugland, 915 94 900 TYSFJORD:

Fuglfjordeidet 495 m.o.h.


Tirsdag 22. august kl. 16.30
 Oppmøte: P-plassen ved Dammen
Om turen: Turen opp har lett stigning til å begynne med. Stigningen øker på etter hvert. Turen går på godt etablert sti opp til Storbotnvannet. Herfra følges den litt mindre sti opp på eidet 495 moh. Turen tar ca. 4 timer iberegnet kaffepause. Turledere: Emma Kristensen/ Beate Jensen, 992 36 762/975 85 955 Arr.: Kjøpsvikstrimmen BALLANGEN

Djupåsfjellet Torsdag 24. aug kl. 18.00 Om turen: Turen starter med bommen på skogsveien langs Djupvatnet. Etter ca. 2 km fortsetter turen langs merket sti opp til gapahuk på Djupåsfjellet. Lett tur som tar ca. 3 timer.
Turleder: Arild Olsen, 99 51 62 13.
 Arr.: Ballangen Turlag

Markedsmarsjen til Foldvik Lørdag 19. august Type tur: Vandring/fjelltur i sporene av tidligere ferdselsveier mellom Grovfjord og Gratangen. Denne gang til

84

NARVIK – BARNAS TURLAG:

Orientering ved langrennsstadion på Ankenes Torsdag 24. august


Det vil bli laget ulike løyper tilpasset ulik alder. Passer for både store og små turfolk.
Servering av frukt og saft i samlingsområdet. Turleder: Kjersti Lunde, 918 59 737.

TJELDSUND:

Trolldagan

Fredag 25. - søndag 27. august
 Fredag: Trollmarsj, pub og disco.
Lørdag: Troll-leir inne i Kongsvikdalen m/ aktiviteter for alle, matsalg, båling, trolløyeløp, trollspæll (friluftsteater). Søndag: Trollfrokost og kos rundt bålet for de som overnatter. Se trolldagan. no
Kontakt: Evy Davidsen
Arr.: Lucky Kongsvik, ei bygdeutviklingsforening.

TYSFJORD:

Halls fortopp 1314 m.o.h.


Lørdag 26. aug kl. 10.00
 Oppmøte: P-plassen ved Stetind. Om turen: På turen fra parkeringsplassen og opp mot Svartvannet er det ganske stor stigning. Inn langs vannet er det omtrent flatt. Fra vannet, inn ura og opp mot toppen er det ganske stor stigning. Turen tar ca. 9 timer iberegnet kaffe/ matpause. En bør være i god fysisk form og vant til toppturer for å gå denne turen. Turledere: Henrik Østergaard/Reidulf Waksvik, 971 36 516/980 47 189 Arr.: Kjøpsvikstrimmen BALLANGEN:

Børsvatnet - Melkedalen Lørdag 26. august kl. 10.00 Om turen: Felles avreise fra Ballangen Torg. Turen tar ca. 6-7 timer i rolig tempo.
Bil til Børsvatnet og båt til Kvannmoen. Fottur til Sennvatnet, Ørretvatnet, Hjertvatnet og Sjurvatnet. Bålpause ved Ørretvatnet. Her


Allemannsretten/ Skikk og bruk

• Vis hensyn til utmarksnæringene • Vis hensyn til andre brukere av utmarka
 • Lukk igjen grinda etter deg
 • Forstyrr ikke dyr og fugler
 • Alt vilt er freda med unntak av lovlig jakt
 • Det er båndtvang fra 1. april til 20. august
 • Det er forbudt å tenne åpen ild i skog og mark fra 15. april til 15. september

blir det mulighet for fiske. Husk fiskekort - Statskog. Turleder og påmelding: Haavard Finn, 909 13 520 Arr.: Ballangen Turlag TYSFJORD:

Familiedagen på Rørvik gård

Lørdag 26. august kl. 11-15 Omvisning på gårdstunet og naustet ved havet • Guiding til Båtstøvatnet • Ridning • Hesteskokasting • Demonstrasjon av mølla og smia • Salg av rømmegrøt, pølser, vafler og mineralvann.
Ta av fra E6 (ca. to km sør for Tysfjord Turist- senter) mot Kalvik. Fra E6 er det ca. 9 km til gården. Følg skiltene i to vegkryss, ta til høyre i begge kryss. Arrangementet er gratis.
De som bruker bil til gården oppfordres til å betale kr. 100,pr. bil når de kommer til gården. Disse pengene går i sin helhet til Veiforeninga til vedlikehold. Arr.: Stiftelsen Rørvik gård

i

NARVIK:

Rømmegrøttur til Lossi August
 Vi tar opp igjen tradisjonen med rømmegrøttur til Lossi en søndag i august. Parker langs anleggsveien i Norddalen og følg merket sti opp til Lossistua. Nærmere info om dato og klokkeslett annonseres på hjemmesiden og på Fremover. SKÅNLAND:

Revtind 1219 m.o.h.


August/september Dato ikke bestemt, avhengig av god værmelding. Type tur: Topptur.
Oppmøte: kl 09.00 på P-plass ved fv 829 på Sollia ved Saltvannet.
Varighet: 9-10 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende. Lang tur, noe bratt i starten opp mot Olderdalen og i siste del opp mot toppen.
Turledere: Øystein Marskar, 913 84 885 og
Sverre Arne Dalhaug, 482 26 553. Følg med på Facebook og www.novaturlag.no

SKÅNLAND:

Novafjellet 1281 m.o.h.


August/september Dato ikke bestemt, avhengig av god værmelding. Type tur: Topptur. Den tradisjonelle og “normale” turen med start fra Vassbotn og opp via Novadalen og baksiden av fjellet.
Oppmøte: Kl 09.00, Vassbotn i sørenden av Skoddebergvann. Kjør fv829 ca 19 km fra brua i Grov og ca 3 km fra Grovfjordkrysset på E10. Parkering ved bommen på veien inn til forsvarets anlegg i Vassbotn.
Varighet: ca 10 timer.
Vanskelighetsgrad: Krevende. Facebook. Kontakt: Toril Larsen, 909 58 521. Arr.: NOT

NARVIK:

Dronningruta Dato: August/september Vi kjører til Stø lørdag ettermiddag, og overnatter på campingen. Søndag går vi Dronningruta i rolig tempo. Gode sko og godt med drikke - det er lite vann å finne underveis. Det er mye opp og ned, og noen av partiene er luftige.
Påmelding: Turleder Stein-Evert Pettersen,
 909 69 952. Arr.: NOT

NARVIK - BARNAS TURLAG

Blåbærtur til Skytterbanen, Hergot

August/september
 Vi ser etter moden og god bær. Mulighet for pannekaker på bål. Ta med klær etter vær, noe å plukke i, og noe og grille for de som ønsker det. Oppmøte: ved Skytterbanen
Turleder: Sigrid Johnsen,
997 48 707.

Mer informasjon om Midtre Hålogaland friluftsråd og deres arbeid kan du finne på www.halogaland-friluftsrad.no Kontaktinfo: Telefon: 905 49 676 • anne-margrethe.roll@narvik.kommune.no

85


– et pusterom i hverdagen Tekst og foto

Rune Dahl

- Terskelen skal være lav for å nyte kunsten. Kunsten har en egen evne til å røre folk. Hos oss kan folk komme inn og bare nyte. Her må man ikke handle – det er viktig at vi blir som et lite pusterom i hverdagen, forteller Bente Robertson, innehaver av Galleri My. I tillegg til å selge bilder fra en rekke kjente kunstnere, så finner du massevis av gaver –og småinteriør i galleriet. Bente utfører også innramming av bilder, nye bilder rammes inn og gamle rammes om. - Vi prøver å sette Narvik på kunstkartet og videreføre den arven som Galleri Lily startet i Narvik. Vi vil at kunstnerne skal bli oppmerksomme på Narvik og virkelig ønsker å stille ut kunsten sin her, sier Robertson. Bente jobber målrettet for å gjøre galleriet mere levende. Nylig hadde de et akvarellkurs i lokalene. Det planlegges bokbad og til høsten blir det en egen workshop for barn med tema kunstmagi.

Midt i Kongesgate finner du en av byens spennende nisjebutikker. Galleri My ønsker å være et lite pusterom i en ellers travel hverdag.

86

- Vi har etablert nettbutikk og sender kunst til både inn –og utland. Utflyttede Narvikværinger kjøper hos oss og vi sender varene rett hjem. Det samme gjør vi også for turister som er innom og handler, forteller hun.


Ditt loka le

S U H E R A V E BYGG en hyggelig prat. Velkommen innom for ste for å skape Vi lover å gjøre vårt be e for deg! en god kundeopplevels KUNDELØFTE:

3 Hyggelig,ellydmyk og uform

3 Ærlig og

kvalitetsbevisst

3 Engasjert og positiv ntert 3 Løsningsorie rig og nysgjer

3 Faglig

kompetent Lik oss på

Narvik Tlf. 76 96 94 00 Fagernesveien 144, 8514 Narvik 07-17 (18) Lør 09-14

www.byggmaker.no

KJØP BOBIL I NARVIK!

DIN FRITIDSLEDSAGER OG HVERDAGSHELT BÜRSTNER CITYCAR

Lian’s Caravan & Fritid har nå fast utstilling av CityCar hos BenTro Bil as. Hos BenTro Bil kan du nå få denne bilen demonstrert og kjøpt. Finansiering, forsikring og praktiske ting ordnes på svært kort tid.

Velkommen!

Kampanjebil inkl utstyr kr 739.000,Inkl markise, 2,3 130 automatgir, DAB + radio med ryggekamera m.m.

Fra 3.905,- pr mnd.Forutsetter 35% egenkapital. Rente 4,95%. Effektiv 5,51%. 15 års nedbetaling. Kun pant i bil. Norges største utvalg av bobiler.

Caravan & Fritid as

Rombaksveien 45 - E6, 8517 Narvik www.bentro.no Tlf: 769 222 50

87


Frister en hyttetur, men du mangler hytte? Narvik og Omegn Turistforening har 13 hyttesteder man kan besøke. Noen kan man komme til etter 2-3 timers gange i lettgått terreng, mens andre må man streve litt mer for å nå fram til. Underveis og vel framme venter det deg flott natur og fine opplevelser! Les mer om hyttene og rutene på hjemmesida til NOT www. narvikfjell.no. Husk sovepose (eller lakenpose), hyttenøkkel og mat! Skriv deg inn i protokollen når du kommer fram og forlat hytta i minst like god stand som da du kom. Betal for oppholdet til NOTs

konto 4520.07.19348 etter turen. Ta med memo-lapp fra hytta slik at du bedre husker betalingsinfo. NOT har følgende hytter for overnatting fra nord til sør: Vokterboligen på Rallarveien (kan leies), Hunddalen, Oallavagge (hvilebu), Cunojavre, Lossi, Storsteinshytta (kan leies), Caihnavagge, Gautelis, Skoaddejavre, Sitas, Baugevann, Pauro og Røysvatn. I hyttene finner du alt du trenger unntatt mat, noe å ligge i (lakenpose/sovepose el.l.), dopapir, fyr- stikker og stearinlys. Hyttene har ved/kull til opp- varming, og primus til matlaging.

Pauro-hytta. I manges øyne det flotteste hyttestedet til NOT. Isbreen Giccejiekna og Bjørntoppen (1520 moh) i bakgrunnen.

Parafinlamper og/eller solcelle-anlegg. Oversikt over hyttene våre, antall sengeplasser, kartreferanser og kartnummer finner du på www.narvikfjell.no. I tillegg har vi to dagsturhytter; Funnhytta i Tøttadalen og Steinbu i Håkvikdalen. Disse hyttene er møblert for å kunne nyte matpakken på en dagstur. Her må det påregnes å ta med egen ved.

Nøkkelsalg og betaling På hvert hyttested er det normalt ei hovedhytte og ei

sikringshytte. Alle ordinære hytter har standard DNTnøkkel, mens kvilebuene er åpne. Nøkkelsalgsteder er i Sparebanken Narvik og hos Visit Narvik (det 4. hjørnet). Du kan også bestille nøkkel ved å skrive til NOT. Storsteinshytta har egen nøkkel som kan lånes hos Jørn Kåre Sommerseth, 480 74 112, depositum kr 200,-. Vokterboligen har også egen nøkkel og kan bookes av styreleder Øydis Jakobsen, 920 41 429 eller daglig leder Jon Sommerseth, 402 40 987.

Det beste turterrenget i Skandinavia vik hvor han driver firmaet Narvik Mountain Guides. Her selger han eksklusive ukespakker med overnatting og guiding i Narvikregionen. Kundene kommer fra hele verden.

Hvorfor Narvik?

Magnus Strand er sertifisert Mountain Guide gjennom IFMGA. Dette er den høyeste og mest krevende internasjonale sertifiseringen 88

og kan fås etter en kurs- og kvalifiseringsperiode på fem år. Magnus guider over hele verden, men foretrekker å jobbe hjemme i Troll-

– De aller fleste tilreisende i dag velger Lofoten eller Lyngen som mål. Men faktum
er at Narvikregionen er minst like bra, om ikke bedre. Naturen er spektakulær, man får mange flere høydemetre på topptur, og man har nærhet til Sverige og helikopterskikjøring vinterstid. Jeg påstår at Narvik har det beste turterrenget i Skandinavia. Områdene i denne regionen er helt klart undereksponert, forteller Strand. Magnus guider i fjel-

let, men kjører også mange kurs i alle typer klatring og skikjøring. Mye av jobben foregår i alpene eller Japan. – Til nå har jeg jobbet i Narvikregionen fra mars til mai. Deretter har turen gått til alpene, kun avbrutt av jobb i Japan i januar. Nå håper Magnus at han kan utvide sesongen i Narvikregionen. – Med utgangspunkt i Trollvik så håper jeg å begynne allerede i januar med guiding i isklatring og ikke minst utvide aktiviteten på sommeren med enda flere turer til for eksempel Stetind. Jeg fokuserer veldig mye på de flotte mulighetene i Tysfjord sommerstid. Tekst og foto: Rune Dahl


PIZZABOLLER MED OST OG SKINKE

Til ca. 10-12 pizzaboller trenger du:

Pizzadeig: 3 dl vann, lunket 25 g fersk gjær 1 dl extra virgin olivenolje 1 ts salt 5 dl hvetemel, gjerne type 00 (ekstra fint) Pizzasaus: 1 boks hele hermetiske tomater 1 sjalottløk 2 hvitløksfedd 1 ss olivenolje 1 ss smør 1 ss tomatpuré 2 ts sukker 1 ts chiliflak 1 klype salt

Fyll: 150 g kokt eller røkt skinke 100 g revet ost 1 fersk mozzarella 1 håndfull grønne oliven 1 håndfull frisk basilikum 1 egg til pensling

Slik gjør du: Start med å lage pizzadeigen. Ha lunket vann i en stor bakebolle. Smuldre i gjæren og løs opp i vannet. Tilsett olivenolje og salt. Ha i melet litt etter litt mens du rører deigen sammen med en tresleiv. Deigen skal være ganske løs. Dryss litt mel på toppen av deigen og dekk til. La deigen heve i 30-40 minutter. Mens deigen hever lager du pizzasaus og fyll. Begynn med sausen. Kjør tomatene til en jevn puré med en stavmikser. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm olje og smør i en gryte eller dyp stekepanne over medium varme. Fres løken til den er gyllen og blank, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og stek videre i 1-2 minutter. Tilsett tomatpuré, sukker og chiliflak. Tilsett tomatene. Skru ned temperaturen og la det småputre i 15-20 minutter til sausen er tyktflytende. Smak til sausen med salt helt til slutt. Avkjøl sausen. Ha mel på benken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen så tynn du klarer, og del den i 6 firkanter. Fordel pizzasaus utover deigene, la det være igjen 1 cm kant uten fyll. Dryss på revet ost og strimlet skinke. Del mozzarellaen i tynne skiver og legg en skive på hver bunn. Kutt basilikum i strimler og fordel dette jevnt utover bunnene.Lukk bollene og klem godt sammen i skjøtene. Legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir med skjøten ned. Pensle toppen av bollene med sammenpisket egg.Stekes ved 250 grader midt i ovnen på over- og undervarme til toppen er gyllen, ca. 8-12 minutter. La bollene avkjøles et par minutter før du serverer dem. Tips! Bollene kan fryses! Pizzaboller i en fei! Får du akutt lyst på pizzaboller og ikke har tid til å sette pizzadeigen, ja da er ferdig pizzadeig et alternativ som egner segveldig godt til pizzaboller. En pakke ferdig pizzadeig holder til ca 6 pizzaboller. Ferdig pizza saus kan også brukes og fyllet kan settes sammen utfra egne ønsker. Bon apetitt Og god tur

PERFEKT I TURSEKKEN! Et lite turmat tips som garantert faller i smak hos både store og små turgåere. PIZZABOLLER ER DEN ULTIMATE KOSEMATEN Pizzaboller er den ultimate kosematen, både for store og små. De egner seg dessuten svært godt for frysing, så har du alltid klart noe godt til barnebursdagen, utedagen eller turen. Pakk pizzabollene i aluminiumsfolie og varm dem i en bålpanne eller over bål.

Trollkirka

– en spektakulær opplevelse

Tekst

Rune Dahl

Foto

Kristoffer løken

Trollkirka i Evenes kommune er en av Norges lengste kalksteinsgrotter. Med sine trange kløfter, dype raviner og juv, store haller, kulper og jettegryter - og en underjordisk foss - er den 6 km lange grotten en utrolig spennende opplevelse. Trollkirka drenerer hele Arnfinnvannet i Evenes. Hvor den renner ut i havet, vet ingen.
Obligatorisk utstyr for å besøke Trollkirka er vanntett sekk, regnklær, klatresele, rappell og annet sikringsutstyr - og hjelmer med hodelykter. Turen inn i grotta begynner med rappell. Du beveger deg gjennom trange og spennende kløfter. Nederst i grotten er du midt
i sakristiet til Trollkirka med ca 13 meters høyde til taket. En foss med kildevann og regnvann renner gjennom kirka sommerstid. En flott opplevelse som er vel verdt å besøke.

89


Utesteder i Narvik Utelivet i Narvik har noe for enhver smak enten du vil oppleve skybarer, nattklubber eller brune puber. Likevel er det et sted som skiller seg ut om sommeren i Narvik.

Terese Larsåsen

I Narvik er det mange utesteder, hvor alle har sin egen identitet og uttrykk. Her er det både rene nattklubber, hyggelige barer og utesteder som også har matservering. Om sommeren er det spesielt et sted som er ekstra populært blant byens befolkning.

Friluften - sommerhygge i sentrum Om sommeren inntar Friluften torget i Narvik. Friluften har blitt en tradisjon og er et konsept som har vært i flere tiår. Dette er stedet man vil være når det er godt vær i Narvik. Her kan man hygge seg med «utepils», eller annen sommerdrikke, mens solen skinner over byen. Det er svært populært å dra på Friluften, faktisk så populært at bordene fylles raskt. Det lønner seg derfor å være tidlig ute, noe som er utypisk for Narvikinger. På Friluften spilles det også livemusikk enkelte dager, noe som er med på å sette prikken over i-en under fine sommerkvelder i Narvik. Er været bra er det garantert god stemning på Friluften!

90

Friluften. Foto: Kristoffer Klem Bergersen

Tekst

Kafferiet Restaurant og Bar

Malmen Bar

Kafferiet Restaurant og Bar er et utested og spisested i Narvik sentrum, med inngang i trappa til venstre fra torget. Ønsker man en hyggelig lunsj, en smakfull middag eller noe godt i glasset, er Kafferiet et godt alternativ. Om sommeren tilbyr Kafferiet uteservering, hvor man kan oppleve bylivet over en trivelig lunsj. Når kvelden kommer åpner baren. Hit drar man ikke for å danse på bordet, men heller for å hygge seg med gode venner. Med jevne mellomrom besøker trubadurer stedet og skaper god stemning blant gjestene.

En av de mest tradisjonsrike nattklubbene i Narvik er Malmen. Malmen ligger i sentrum, like til venstre for «Dama på torvet», eller Liv opp av kaos, som frihetsmonumentet egentlig heter. Til Malmen drar du for å slippe løs dine nyeste dansetrinn og for å høre høy musikk levert av DJ-er. Fra midnatt er det høy partystemning og mange folk - gjerne unge voksne. Malmen og Kafferiet henger tett sammen, både gjennom å ha samme eiere, men også gjennom lokalene. Utestedene har ofte åpne dører mellom seg, hvor gjestene kan bevege seg fritt. Sommerfavoritten Friluften er også en forlengelse av Malmen og Kafferiet.


Rallar´n Pub og Kro

Linken Restaurant og Bar

Rallar´n Pub og Kro er et sted med lange tradisjoner. Her kan man dra for å spise et godt, tradisjonsrikt måltid, eller bare ha det hyggelig og slappe av. På folkemunne er Rallar´n Pub og Kro kjent som «Kroa», og stedet er innredet med inspirasjon hentet fra rallarne, som bygde Ofotbanen. Kroa ligger i tilknytning til Quality Hotel Grand Royal i sentrum av Narvik.

Ønsker du å besøke en moderne restaurant i Narvik er Linken Restaurant og Bar riktig sted. Linken er en skybar som ligger på toppen av Quality Hotel Grand Royal med utsikt utover byen. Her kan sene sommerkvelder nytes ute på terrassen med noe godt i glasset. Linken er et utested som benytter seg av lokale DJ-er, hvor det også er god plass til å danse til kjente toner.

Tøtta Bar Helt oppe i 16. etasje på hotellet Scandic Narvik finner du den moderne skybaren Tøtta Bar. Tøtta Bar ligger midt i Narvik sentrum, og byr på god mat og drikke som kan nytes med panoramautsikt utover by, fjord og fjell. Tøtta Bar er et fint sted for å hygge seg med gode drinker i avslappende loungestil, men er også et attraktivt sted på dagtid for å spise en god lunch.

Narvikguten Pub Narvikguten Pub, kjent som «Guten» er Narviks bruneste pub. Guten holder til i Dronningens gate, også kjent som Gate 2, og er et populært sted som besøkes av folk i alle aldre. Stikkord for Guten er livemusikk, quiz, fotball og ikke minst øl. Lokale trubadurer er rett som det er å finne på Guten, hvor de skaper god stemning blant alle besøkende.

Trappa Sports Bar-Kafé

Bar Astrup

Enter Bar

Et av Narviks ferskeste utesteder heter Bar Astrup. Bar Astrup har blitt et populært utested som ligger sentralt til, i Astrupgården i Kinobakken - et bygg med mye historie. Hos Bar Astrup serveres det italiensk pizza og det tilbys uteservering i eget telt. Her er det med jevne mellomrom trubadurer innom for å spille livemusikk, noe som blir godt mottatt blant utestedets gjester.

Enter Bar er et av byens nyere utesteder og holder til i Kongens gate, også kjent som Gate 1. Dette er en moderne, men retro, cocktailbar som fokuserer på gode drinker og livemusikk. Hit drar man for å hygge seg sammen med gode venner, mens man hører på god musikk. På Enter Bar er det ikke dansegulv, men mulighetene for å svinge seg foran scenen er absolutt til stede.

Trappa Sportsbar, bedre kjent som «Trappa», serverer både mat og drikke. Temaet er sport og her vises alle typer sport på skjermer rundt i lokalet, og det hender at dartklubben konkurrerer her. Trappa ligger naturlig nok i trappen i sentrum, til høyre for "Dama på torvet". I tillegg til å se sport i en hyggelig atmosfære, er det rett som det er trubadurer innom som spiller og skaper en god stemning.

Fjellheisrestauranten Fjellheisrestauranten ligger ved Øvre fjellheisstasjon i Fagernesfjellet. Her serveres det mat og drikke, også store deler av sommeren. Selv om Fjellheisrestauranten ikke er et typisk utested, avholdes det om vinteren Afterski her og om sommeren er det muligheter for å kose seg med noe godt mens man nyter utsikten og den fantastiske midnattsolen.

91


Vi fyller

20 år i 2017

Formålet til stiftelsen er å skaffe boliger til tidsbegrenset utleie og leies ut til personer tildelt av Narvik kommune. Boligstiftelsen leier ut omsorgsboliger, boliger til flyktninger og vanskeligstilte på boligmarkedet. Hovedtyngden av boliger ligger innen bykjernen samt et betydelig antall boliger i Bjerkvik, Fagernes/Øra og på Ankenes.

Narvik Boligstiftelse har nylig ferdigstilt ombygging, nybygging og totalrehabilitering av Furugården som nå består av 13 leiligheter og dagsenter med mange ulike tilbud. For tiden pågår følgende prosjekter som er en blanding av nybygg og ombygging: Dr. gt. 82, Beisfjordveien 163, Malmveien 131, Elias Blix vei 4 og Otto Sverdrupsvei 14.

Sommertid er gavetid! Sommeren står for døren med begivenheter som står i kø. Lyse sommerkvelder med gode venner. Bryllup og bursdager. Konfirmasjon og navnedager. Eller bare rett og slett en liten oppmerksomhet til noen du setter pris på. Vi har godt utvalg i grafikk, keramikk og glasskunst. På Galleri My får du GAVER SOM VARER! Kom innom for en uforpliktende titt på vårt utvalg og en koselig prat, så spanderer vi en kopp kaffe underveis. Har du kunst som du begynner å bli litt lei av? Da kan en ny, flott ramme virkelig friske opp et gammelt bilde. Vi har rammeverksted av høy kvalitet.

Kongens gt 34, Narvik (vis a vis Scandic Hotel Narvik) Telefon 934 02 257 Nettbutikk: www.gallerimy.no

GLASSKUNST - KERAMIKK - GRAFIKK - GAVEARTIKLER - GAVEKORT - INNRAMMING 92


Sommermøbler!

Stort utvalg og avslappende priser finner du hos oss. Fagmøbler Narvik

Fagernesveien 20 (ved Elkjøp) Tlf 480 53 300

Velkommen til byens eneste fullverdige barbershop! Innehaver Kristina har 18 års erfaring med herreklipp og barbering.

DROPIN OG TIMEBESTILLING:

• Klipp av herre, dame og barn • Skjegg –og barteklipp • Old school tradisjonell barbering

DRONNINGENSGATE 6 5 | TL F 4 0 3 8 6 5 2 4 KRISTINASBARBERSHOP@HOTMAIL.COM ÅPENT: MAN - FRE 0 9 . 0 0 - 1 6 . 0 0

Flybussen øker antall avganger mellom Narvik og Evenes. Ta turen du alltid har drømt om!

STETIND Kom deg trygt opp og ned med internasjonalt sertifisert Tindevegleder www.oppogned.com

Fra 22. mai starter en bussavgang tilpasset Widerøe sine flyvninger til/fra Bergen og Trondheim. Se flybussen.no for nye rutetider.

BOREAL 93


Erbjudanden gäller tom 31/8 2017

Juni, juli och augusti 2017

Alla dagar hos oss! 7990 /kg Marinerad fläskytterfilé

25k

för

Falukorv

Red Bull 4–pack.

2

/st

ICA. 800 g. Jfr pris 25:00/kg.

Allemans. Ursprung Tyskland.

99k

4 x 250 ml. Jfr pris 49:50/liter.

99k

6990 /kg

/st

Spareribs BBQ

Kycklingfilé

Allmans. Ursprung Tyskland. Färsk, fryst.

ICA Basic. 2 kg. Jfr pris 49:50/kg.

3

för

299k

+pant

Läsk, Vatten Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi, Mountain Dew och Ramlösa. 24x33 cl. 12:59 /liter + pant.

5

för

99k 150ª 99k 89k 59k 5290 114k 3

10

för

för

Serranoskinka

Pålägg ICA. 100–120 g.

Jose de la Montana. 300 g. Jfr pris 166:67/kg.

Jfr pris 165:00–198:00/kg.

Choklad Marabou.

3

för

OLW. Chips, Cheez doodles. Chips, 300 g, Cheez doodles, 180–250 g. Jmf pris 65:55-109:26/kg.

Jfr pris 9:50/kg.

25k

15k

/st

180–200 g. Gäller ej Premium. Jfr pris 70:00–77:78/kg.

Chips, Ostbågar

Strösocker ICA. 2 kg.

1243 g, 33 portioner.

35k

Mjukglass med topping

Våffla eller bägare.

Kaffe & fikabröd

Välj mellan bulle, wienerbröd, godbit.

Petter och personal önskar er välkomna!

Riksgränsvägen 2a

94

10-pack, 0,2 liter. Jfr pris 14:83/liter.

för

Potatismos Felix.

för

Capri-Sun

140 g. Jfr pris 70:71/kg.

6

/kg

2

Bacon ICA Basic.

3

för

0980-311100

ica.se/nara/riksgransen

Alla dagar 9–20

Riksgränsen


Eiendomsmegler Jonny Stormo, daglig leder Hans Øivind Bakkejord og saksbehandler Elin Sandvik ved Eiendomsmegler 1 i Narvik forteller om et stort trykk i hyttemarkedet. Foto: Rune Dahl

Narvik er kjent for å være den store hyttebyen i nord. En sjeldent stor prosentandel av byens beboere eier hytter og fritidseiendommer.

Et hyttemarked i vinden Tekst

Rune Dahl

Foto

Eiendomsmegler 1 Narvik

Hyttemarkedet er i vinden som aldri før. Eiendomsmegler 1 i Narvik melder om et uvanlig stort antall solgte fritidseiendommer det siste året. Det er spesielt fritidseiendommene på sørsiden av Narvik som har vært populære. I området Skjomen, Ballangen, Kjeldebotn og Efjord har en rekke eiendommer skiftet eiere bare i 2017. I følge megler Hans Øivind Bakkejord er det mange som er villige til å betale ekstra hvis fasiliteter som vann, strøm og god adkomst er på plass.

Og det går det hytter i absolutt alle prisklasser. – Vi har solgt fritidseiendommer i prisklassen fra rundt 500.000,- til hytter med god standard til over 3 millioner. Hyttemarkedet har vært et veldig bra marked i det siste. På de mest attraktive eiendommene opplever vi budrunder hvor prisene fort kan gå godt over prisantydning, sier meglerne.

tid, mens vi bruker lengre tid på noen objekter. Plassering og prisnivå er avgjørende, forteller megleren. I løpet av sommeren legger Eiendomsmegler 1 ut flere hytter for salg. Her er det bare å vente i spenning.

I følge meglerne er det fritidseiendommer ved sjøen som er de mest populære, iallefall sommerstid. På høsten og vinteren vender interessen mer mot hytter på fjellet. - Enkelte hytter går på kort

Produsert på oppdrag for Eiendomsmegler 1 Narvik

95


Spennende planteliv i fjellet Fjellplantene gleder oss med sine vakre farger når vi går tur i fjellet. Plantelivet i Nord-Norge er svært spesielt. De fleste plantene her befinner seg i utkanten av sine utbredelsesområder. Her er noen eksempler på planter du kan komme over på fjelltur i regionen vår:

Issoleie (Ranunculus glacialis) er en flerårig urt i soleiefamilien. Den er lav og nesten glatt. De nedre bladene har stilk og er tykke og runde i omriss, men samtidig dypt flikete. Først på våren er kronbladene hvite, men senere blir de mer tulipanformete og får i tillegg en purpurrød farge. Begerbladene har purpurbrune hår. Planten vokser på naken steingrunn, morenerygger, rasmark og snøleier.

Rødsildre (Saxifraga oppositifolia) er en flerårig, eviggrønn urt i sildrefamilien. Rødsildre er lavtvoksende og vokser i puter eller matter, og den blir kun 2–5 cm høy, med stengler som vokser krypende langs bakken.

96

Fjellsmelle (Silene acaulis) er en flerårig fjell- og polarurt i smelleslekta (Silene) i nellikfamilien. Den blir 2-8 cm høy, og blomstrer i juli-august. Blomstene er rosa og bladene er smale. Vokser tett og lavt, 2 til 5 cm, og danner små tuer.

Molte (Rubus chamaemorus) er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Molte er fylkesblomst i Finnmark.

Rosenrot (Rhodiola rosea, synonym: Sedum rosea (L.) Scop.) er en plante i bergknappfamilien som blir 5-30 cm høy. Den har kjøttfulle, tette grønne skruestilte blad på en tjukk stengel. Navnet kommer av at roten på planten lukter som roser.

Fjellettegras (Pinguicula alpina) er en 10 cm høy plante med lysgrønne blad i rosett og et snutt blomsterskaft med hvite blomster. Bladoverflata er innsmurt med slim som inneholder enzym slik at plantene kan fordøye insekter som setter seg fast i slimet. Planten kan så nyttiggjøre seg næringsemne fra de råtnende insektene.


Snøsøte (Gentiana nivalis) er en plante i søterotfamilien (Gentianaceae). Snøsøte blir 3-15 cm høy, og kronen er 15 mm lang. Den vokser mest på vanlig tørr, frisk og kalkholdig jord. Vanlig å se i juli-august. Den har lukkede blomster når det er overskya, og åpner seg når sola skinner. Planten finnes over store deler av Norge.

Fjellpryd, Diapensia lapponicaer en plante i fjellprydfamilien. En lav (til 5 cm), tett tuet fjellplante med svært tettsittende læraktige blad. Bladene er spatelformede og buet. Om vinteren blir de mørkerøde. Blomstene er klokkeformet radiærsymmetrisk og femtallig. De er ganske store - 8–16 mm. Fargen er gulhvit. I Norge er den vanlig på rabber i fjellet opp til 1600 m fra Jotunheimen og nordover.

Souvenir shop

Reinrose (Dryas octopetala) er en fjellplante som vokser på løs, kalkrik grunn. Planten har vært brukt som medisin i flere samfunn. Reinrose er en liten busk med nærmest krypende stengel og vokser svært sakte. Planter med en stammediameter på 10 mm kan være 100 år. Det går opptil 10 år fra den starter å vokse til den blomstrer. I Nord-Norge og på Svalbard vokser reinrosa helt ned i strandkanten.

Fremover gir ut avis SYV dager i uka – hVer uke! Les ny utgave av digitalavisen hVer kVeld kl 21.00

Les digitalavisen på fremover.no

KVADRATEN Kongensgate 40

MONEY EXCHANGE Just across the tourist center/near museum 97


d a r e t r o s l ä v å s k

Nu oc

liv

! k i t u b s l e d e sm Det bästa av två goda världar! Mat & Konfektyr Vi har utökat vår butik med en livsmedelsavdelning. Nu hittar du allt det goda hos oss till bästa pris.

Hjärtligt välkomna öppet alla dagar 10-20. Sms:a Abisko till 2140 för fler erbjudanden och öppettider. (Kostnad som för ett vanligt sms)

98

Kalle Jons väg 1, 981 07 Abisko Tlf. +46 980 40050.


99


NARVIK 68° 25´ 30´´ N

Den Sovende Dronning 1575 moh Foto: Rune Dahl

EN HOLDNING EN LIVSSTIL EN FØLELSE

MAGASINNARVIK 2017 www.magasinnarvik.no

Profile for Amedia Ressurs Harstad

MagasinNarvik  

MagasinNarvik