Page 1

OMT BBL

|

S PA R E B A N K E N N A R V I K

|

NARVIKMEGLERN

BOLIGPROSJEKT VED RØNNINGTOMTA SIDE 8 BOLIGDRØMMEN SIDE 12

BOLIGSTYLING SIDE 28

OMT BBL

Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag

NO 1

|

2019


ET SOLID TREKLØVER SOM FOLK KAN STOLE PÅ - Når det gjelder bolig og finansiering av bolig er vi garantister for at overskudd som skapes lokalt alltid vil bli tilbakeført til lokalsamfunnet der verdiskapningen skjer.

2 DIN EGEN BOLIG • 2019


LOKALT FORANKRET Det sier Elling Berntsen, administrerende direktør i Sparebanken Narvik, Kirstin M Leiros, administrerende direktør i Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL), og Tone Merethe Viklem Olsen, daglig- og faglig leder i Narvikmeglern. Sparebanken og boligbyggelaget er bautaer i lokalsamfunnet, og har vært det i mange generasjoner. Sammen har de finansiert- og bygget boliger til tusener. De er i tillegg eid av sine kunder og medlemmer, noe som gir disse en garanti for at ingen stor eier kan hente utbytte av et eventuelt overskudd. - Vi er garantisten som er lokalt forankret, som skaper lokale arbeidsplasser, og som tar vare på lokale initiativ. Vi er i et marked preget av hard konkurranse. Men vi har den styrken at vi kan fatte alle avgjørelsene- og forankre dem lokalt. Det er viktig. Vi er en motpol til den stadig økende filialiseringen som presser på utenfra, sier Berntsen.

SKAPER ARBEIDSPLASSER - Det er krevende å bygge i Narvik og regionen vår. Det er ingen garanti for at ikke beslutningstakere som ikke er herfra ser det lønnsomt å bygge her. Men vi har lokalkunnskapen som gjør oss istand til å vurdere dette best. Og når vi først har byggeteller solgt en bolig til en kunde, så er vi med på laget hele den tiden kunden bor der. Det er trygt å kjøpe gjennom oss, sier Kirstin M Leiros. I tillegg til å etablere og utvikle nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser hos seg selv, bidrar lokalbanken, boligbyggelaget og megleren gjennom sitt virke også til å sikre lokale arbeidsplasser. Dette fordi det kun benyttes lokale leverandører og entreprenører når boliger skal bygges eller renoveres.

BEKYMRET FOR DE UNGE Lokal soliditet til tross; så er både lokalbanken og boligbyggelaget bekymret for de innstrammingene som finanstilsynet foreslår. I dag kan boligkjøpere låne fem ganger brutto årsinntekt. Finanstilsynet foreslår å senke grensen til fire og en halv ganger årsinntekt, og samtidig stramme inn på bankenes såkalte fleksibilitetskvote fra 10 til 5 prosent. Dette er kvoten der bankene skjønnsmessig kan gi lån selv om låntakeren ikke oppfyller hovedkravene. –Jeg reagerer på at det stilles samme «diagnose» til alle huskjøpere, og er redd for at vi som bank skal miste muligheten til å vurdere hver enkelt kunde, sier Elling Berntsen, - Den bekymringen deler jeg, sier Kirstin M Leiros. - Fra boligbyggelagets side stiller vi spørsmålet om myndighetene ikke lenger vil beholde den gode norske modellen som gir alle muligheten til å eie sin egen bolig. Det er god familiepolitikk. Men uansett hva som skjer, så vil vi fortsette arbeidet med å bygge borettslagsleiligheter som er rimelige og gode for våre medlemmer. Sparebanken Narvik og Ofoten Midt-Troms Boligbyggelaget er eid av sine kunder og medlemmer. Sammen eier de Narvikmeglern. Alle tre har samme geografiske nedslagsfelt; fra Kjøpsvik i sør, til og med Evenes i vest, og til Finnsnes i nord. (Tekst og foto: Jan Erik Teigen)

OMT BBL

Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag

Utgiver: Ofoten Midt-Troms BBL, Narvikmeglern og Sparebanken Narvik. Produksjon: FremoverLab - www.fremoverlab.no - Forsidefoto: Rune Dahl Distribusjon til Tysfjord, Ballangen, Narvik, Evenes, Tjeldsund, Skånland, Gratangen, Lavangen, Salangen, Bardu, Målselv, Lenvik.


NYTT BOLIGPROSJEKT

INFORMASJON Boligtype: Boligblokk Eierform:  Andelsleiligheter i borettslag Ant. enheter: 11 Areal: 62 - 104 m2

INNSKUDD Fra kr 1.932.000,til kr 2.980.000,ANDEL FELLESGJELD Fra kr 2.898.000,til kr 4.470.000,TOTALPRIS Kr 4.830.000,til kr 7.450.000,-

4 DIN EGEN BOLIG • 2019


TORE HUNDS GATE 45 OG 47 NARVIK

Planforslaget for de to boligblokkene i Tore Hunds gate 45-47 vil totalt romme 19 leiligheter. Leilighetene får en fantastisk utsikt. Reguleringsplanen er lagt ut til offentlig ettersyn 15 november. Det blir bilparkering i felles garasjeanlegg og allerede fra 1 etasje får man god utsikt over byen, fjorden og Vegglandet. Salget vil bli fordelt på to trinn. Første del som er Tore Hunds gate 45 vil legges ut for salg, og et forprospekt er allerede utarbeidet. Leilighetene er 3-4 roms og har parkett, fliselagt bad, balansert ventilasjon, vannbåren gulvvarme. Du har mulighet til å gjøre tilvalg for å tilpasse din personlige smak. Alle boligene har naturligvis uteplass i form av egen balkong. Det blir heis til leilighetsplanet og det er god plass til sykkelparkering. Prospekt, priser og plantegninger legges på omtbbl.no/prosjekter. Byggestart så fort 60 % er solgt. Narvikmegler’n vil være vår megler på prosjektet.

ALPINBAKKEN SAMEIE NARVIK ALLE SOLGT

DIN EGEN BOLIG • 2019

5


Reidar Frantzen og kona Bjørg valgt e å fjerne en vegg i kjøkkenet, slik at de fikk en åpen løsning mot stua. Store vinduer slipper godt med lys inn i den romslige stua til Leif-Ivar Akselsen og Winnie Starberg. Denn e leiligheten har balkong på to sider.

6 DIN EGEN BOLIG • 2019


Etter ett år i Hårek borettslag:

- SAVNER IKKE GAMMEL­ HUSET I DET HELE TATT - Det er nesten utrolig, men etter å ha bodd her i ett år så har vi omtrent ingenting å klage på. Tvert imot. Tekst og foto: Jan Erik Teigen

- Vi har hatt god kommunikasjon med utbygger helt fra begynnelsen av byggeprosessen, og fikk selv utforme leilighetene og bestemme hvilken farge de skulle males i.

STORT OG ROMSLIG Det forteller Leif-Ivar Akselsen og Reidar Frantzen. Det siste året har de to bodd vegg i vegg i blokk. LeifIvar og kona Winnie Starberg har en leilighet på 110 kvadratmeter, mens Reidar og kona Bjørg bor på 100 kvadratmeter. Store og romslige leiligheter, som parene fikk være med og tilpasse og utforme selv.

MØTT MED SMIDIGHET Frantzens valgte som eksempel en åpen kjøkkenløsning, mens Akselsen valgte å ha større vaskerom. - At vi fikk være med og bestemme har betydd mye. Vi fikk flyttet sportsbodene opp til første etasje, fordi vi fryktet at vi ville bli plaget med fuktighet dersom de skulle være på garasjeplan. Det var ikke noe problem å få gjort. Så nå har vi tørre sportsboder, og en garasje som har fem flere parkeringsplasser enn det er leiligheter. Bare for å gi et eksempel, forteller Akselsen og Frantzen.

SER BARE FORDELER

leiligheter. Bygget har alt av moderne fasiliteter, som for eksempel nøkkelfrie låser i hele bygget. Det er heis med god plass til å ha en seng om det skulle bli nødvendig, og trappeoppgangene er brede og lyse. - Har dere aldri savnet husene dere flyttet fra? - Nei, ikke i det hele tatt. Vi ser bare fordeler med å bo i borettslag. Vi har alt på en flate, det er lyst og varmt overalt, og vi slipper å tenke på vedlikehold. Sist vinter leide vi noen til å fjerne snøen utenfor blokka så vi skulle slippe også den plikten. Men de kom alltid sent på dagen, og da hadde vi allerede fjernet den selv. Så nå gjør vi det på den måten.

GODT NABOSKAP De to herrene skryter av naboskapet i borettslaget. Da de flyttet inn var de «på hei» med halvparten av de andre beboerne, nå kjenner alle hverandre. Det betyr mye å ha et godt bomiljø, og det er det i Håreksgate 62. Man skulle kanskje tror at det litt fritidsproblemer for aktive folk som flytter fra hus til leilighet, men neida. Ikke for disse to i hvertfall. -Vi sitter begge i styret for borettslaget, og det har vært- og er fortsatt mye nytt å sette seg inn i og lære. Så fritidsproblemer det har vi ikke, forteller Leif-Ivar Akselsen og Reidar Frantzen.

Blokka som ligger i Håreksgate 62 inneholder 11

Nærhet til sentrum, men samtidig litt vekk fra trafikkstøyen var viktig da Reidar Frantzen (tv) og Leif-Ivar Akselsen med fruer valgte å kjøpe leilighet i Hårek borettslag.

DIN EGEN BOLIG • 2019

7


NYTT BOLIGPROSJEKT FRYDENLUND VED RØNNINGTOMTA

KIRKEGATA 50 NARVIK

Ønsker du å bo på Frydenlund? Vær oppmerksom på vårt nye prosjekt Kirkegata 50 rett ved boligprosjektet i Kirkegata 52. Lyse og stilrene leiligheter med balkong og store vindusflater med mulighet for gjennomgående lys. Alle leilighetene får flott utsikt over Rønningtomta. Alt du trenger er rett ved: butikk, idrettshall, skole

KIRKEGATA 52 NARVIK

Boligblokk med 14 moderne leiligheter under oppføring på Frydenlund. Her er alle leilighetene solgt.

8 DIN EGEN BOLIG • 2019

og aktiviteter. Området er ferdig regulert. Ta gjerne kontakt med OMT for å sette deg å på interesselista slik at du får prospekt og prisliste. Begge boligblokkene er borettslag og du må selv sørge for finansiering av innskuddet. Fellesgjelden belastes over de månedlige felleskostnadene sammen med alle øvrige huskostnader.


DIN EGEN BOLIG • 2019

9


NARVIK MEGLER´N - Narvik Megler’n er regionens sprekeste meglerforetak. Vi har siden starten i 1996 opparbeidet en solid kompetanse når det gjelder salg av boliger – som kommer både våre selgere og kjøpere til gode.

Hos oss får du både kvalitet og en fremoverlent megler som hjelper deg med ditt kjøp eller salg. Kunden skal ha tillit til oss, og bli satt i fokus. Dette er også en av hovedårsaken til at så mange velger å bruke oss. På disse to sidene skal dere bli bedre kjent med oss fire som jobber på kontoret. Her er noen fakta om hver av oss, fortalt av oss andre.

Oss andre om:

Oss andre om:

Johanna Lindgren Kristoffersen

Tone Merethe Viklem Olsen DAGLIG/FAGLIG LEDER, ADVOKAT/MEGLER

KONTORLEDER/ MEDHJELPER «Johanna er flink pike og et omsorgsmenneske. Ho er den som hele tiden passer på at alle har det bra. Hun passer på at vi spiser nok, at vi har nok klær, og at vi generelt har det bra.

«Ho Tone har stor kapasitet og usedvanlig mange baller i lufta til enhver tid. Og stort sett kontroll på det aller meste». «Tone er veldig glad i folk. Hun sier aldri nei, og finner alltid tid til en samtale eller til å få gjennomført ting.»

Når kontoret skal ha julelunsj så er det Johanna som dekker opp bordet, og som skriver personlige bordkort til hver enkelt.»

«Tone er en do-er»

«Vi er litt småredd ho i støytan. Ho er glad i å gjøre litt jævelskap og vi går hele tiden rundt og kikker oss over skuldra.»

«Hun er veldig flink til å kombinere morsrollen og jobb. Ofte tar hun ungen med seg på jobb, og det synes vi er veldig fint.»

«Johanna er utrolig familie- og hjemmekjær. Det er ikke lett å få henne med på sprell i helgene.»

«Hun svarer alltid når vi ringer.»

«Johanna skriver veldig ofte ned feil navn når hun mottar beskjeder i telefonen. Det kommer egentlig av at hun glemmer kjapt og er for sjenert til å spørre om navnet på nytt.»

«Hun stresser sjelden selv om det ofte koker rundt henne.»

FUN FACTS:

1. Tone har alltid åpen kalender på kontoret. Det vil si at alle på kontoret til enhver tid vet hva hun gjør og hvor hun oppholder seg. Det være seg jobb- eller privatliv.

1. Johanna har hele tiden med seg helt spesielle lunsjer. Norsk tapas bruker vi å kalle det. Hun kan sitte å nyte omeletten som hun har til lunsj. Plutselig så spis ho litt yougurt, så tar ho ei drue og litt kjeks. Og så fortsetter ho på omeletten. Det er et eventyr bare å sitte å se på ho når ho spis. Det går ikke ned så mye mengder, men kombinasjonen er helt fascinerende. 2. Johanna klarer ikke å avvise telefonselgere. Hun er alt for snill og tar seg alltid tid til å høre på engasjerte selgere. 10 DIN EGEN BOLIG • 2019

«Ho Tone gir alltid klare beskjeder, noen ganger litt FOR klare. Ofte er hun kort og konsis.»

«Veldig familiekjær.»

FUN FACTS:

2. Midt under en middag hjemme så brøt datteren plutselig ut: «Mamma sin bil kan bremse av seg selv.» Det viste seg at hun tidligere på dagen hadde kastet lange blikk mot noen arbeidere på Fagernesterminalen. Resultatet ble at hun kom farlig nær bilen foran. Tone ble reddet av bilens automatiske nedbremsing og antiskrens.


Oss andre om: Sigve Wiik EIENDOMSMEGLER / JURIST

Oss andre om: Johan Sjaastad Eiendomsmeglerfullmektig / Jurist

«Det er alltid veldig mye humor rundt Sigve. Han kan prate med alle og har alltid en morsom kommentar på lur. Sigve er veldig omgjengelig og lett å prate med.» «Sigve holder sukkerinntaket vårt i sjakk. Han kommer ofte med kommentarer når vi prøver å snike til oss en sjokolade.» «Det er utrolig koselig å snakke med han Sigve. Praten flyter veldig godt. Det kan være alt fra de aller enkleste samtalene til viktige jobbmøter.» «Sigve trener mye og er mye i aktivitet. Hvis han har hatt en kjip helg, så er grunnet bestandig at han har hatt aktivitetsløse dager.»

FUN FACTS: 1. Sigve har alltid med seg hjemmelaget mat. Han dukker aldri opp med brødskiver. Han kommer ofte på jobb med eksotiske varmretter, og er den som gjør at vi føler på presset med å levere på matfronten. 2. Sigve har bakgrunnsbilde av kona på telefonen. Bildet endrer han etter årstidene. 3. Han har null orienteringssans. Spesielt gjelder dette å orientere seg i større byer.

«Siste tilskuddet på kontoret. Utlendingen vår fra Hamarøy. Han har vi det mye skøy med.» «Johan er sammen med ei dame som jobber som psykolog. Ofte spør vi om hun har tid til å løse verdensproblemer med oss.» «Johan er korrekt, rolig og avbalansert.» «Han er fotballfan på sin hals. Det er da engasjement kommer. Manchester United er laget.» «Han sier aldri noe på kanten. Han er alt for snill.» «Johan lar seg ikke gire for mye opp. Det er tydelig at det meste er godt planlagt. Han kommer alltid på jobb til rett tid.»

FUN FACTS: 1. På Johans første kontraktsmøte, spurte Tone litt sarkastisk om han kunne koke kaffe. Ingen problem, jeg har jo en Moccamaster hjemme – sier Johan da bestemt. Det hele endte med at kaffen lå å fløyt på både benk og gulv, rett før hans første kunder kom inn døra. Derfor har Johan nå fått ansvar for kaffemaskinen på jobb.

Kongens gate 44, Narvik | 76 97 72 60 | post@narvikmeglern.no DIN EGEN BOLIG • 2019

11


12 DIN EGEN BOLIG • 2019


Drømmeboligen koster fort tre-fire millioner kroner, og forblir ofte bare en drøm for unge førstegangskjøpere.

LA BOLIG­DRØMMEN BEGYNNE I BANKEN For mange unge begynner boligdrømmen utenfor huset de ønsker å kjøpe. De bør heller begynne den med å besøke en finansrådgiver i banken. Det sier Veronika Reinholdtsen og Stig Olsen i Sparebanken Narvik. De to finansrådgiverne ønsker ikke å ødelegge førstegangskjøpernes boligdrøm… - Men det kan bli en stor skuffelse for dem hvis de først finner drømmehuset, og så i neste omgang blir nødt til å innse at de ikke har god nok økonomi til å kjøpe dette. Det er derfor vi vil at ungdommen skal komme til oss først, sier de to rådgiverne.

VÆR REALISTISK Rådgiverne har satt opp noen spørsmål som førstegangskjøpere bør tenke nøye gjennom, og noen gode råd knyttet til disse. Som.. hvor stort lån er du i stand til å betjene? Hvor mye kan du betale på lånet per måned? Hvor god sikkerhet har du, og har du egenandelen på 15 prosent av kjøpesummen + omkostninger? Ved kjøp av en enebolig til 3,0 mill vil dokumentavgift til staten være kr 75.000,- Først av alt; du trenger ikke å være kunde i Sparebanken Narvik for å søke om lån hos oss. - Når vi skal gi lån til bolig, så vurderer vi i første omgang to ting. Betjeningsevnen er den viktigste, altså hvor mye låntakeren er i stand til å betale per måned på boliglån. Her gjelder også det at alle må kunne tåle en renteøkning på 5 prosent. I tillegg må vi også ta hensyn til om den som skal ha lån har minimum 15 prosent + omkostninger i egenkapital som Finanstilsynet forlanger. Denne boliglånforskriften er en hemsko for mange førstegangskjøpere, fordi de bare kan låne 85 prosent av kjøpesummen. Så rådet vårt er enkelt; vær realistisk når du eller dere leter etter bolig.

SIKKERHET ER VIKTIG - Å ha god og stabil inntekt er viktig når du skal søke om boliglån. Men det er også viktig å ha tilfredstillende sikkerhet for lånet. Dette kan være oppsparte penger, foreldre eller besteforeldre som stiller sikkerhet, eller det kan være sikkerhet i en annen bolig enn den du skal kjøpe. Dersom du har BSU (Boligsparing for ungdom), så er det lurt for deg i forhold til sjansen for å få lån. Det som

er viktig med BSU er at du ikke begynner med den før du har skattbar inntekt på grunn av det gode skattefradraget. For banken er det ikke viktig at du bruker pengene fra BSU som finansiering av boliglånet. Vi vet at du har disse pengene som egenandel – eller del av denne, og vil heller at du fortsetter å spare i BSU da dette er en av di mest gunstige sparealternativene frem til du er 33 år.

VI SJEKKER FOR DEG - Når du har funnet boligen du ønsker å kjøpe, og har vært på visning. Det er da det er viktig at du tar kontakt med en av oss igjen før du legger inn bud. Vi går inn og sjekker standarden på boligen, og ser om det står noe i prospektet om nødvendig oppussing. Oppussing kan være billig, men den kan også bli veldig kostbar dersom det er store mangler eller etterslep på vedlikehold ved boligen. Vi ser også om det noe fellesgjeld på boligen, og hvor stor denne er. Det er ofte borettslag som har slik fellesgjeld, men uansett så er det summen av avdraget på lånet ditt og din del av fellesgjelden som utgjør den totalen du må betale. Når du har vært på visning, og vi har sjekket for deg – så er det på tide med en ny prat mellom oss. Er du medlem av Boligbyggelaget (BBL) og har lagt inn bud på en leilighet der, så må du være obs på forkjøpsretten. Men den får du all nødvendig informasjon om hos BBL.

DEN VIKTIGSTE INVESTERINGEN Det å kjøpe sitt eget sted å bo, er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør i livet. Men vi investerer i utganspunktet ikke for å tjene penger, men for å bo der selv i en kortere- eller lengre periode. For rådgiverne i banken er jobben deres å bevisstgjøre kunden på konsekvensen av de valgene han eller hun tar når de kjøper bolig. De skal tross alt betjene et lån i minst 25 år. - Derfor begynner realiseringen av boligdrømmen med det første besøket hos oss i banken. Da vil de unge kundene få et realistisk innblikk i hva som er mulig å realisere for dem, sier Veronika Reinholdtsen og Stig Olsen. Tekst og foto: Jan Erik Teigen

Veronika Reinholdtsen og Stig Olsen er henholdsvis rådgiver og finansiell rådgiver i Sparebanken Narvik. De vet alt om det å kjøpe sin første bolig, og ber ungdom om å ta kontakt før de bestemmer seg for kjøp. BOLIG • 02 2018

13


Det å fly tte fr

kanten på Lila omsø til skog a sentrum i Tr

14 DIN EGEN BOLIG • 2019

nd har vært en

veld

ie evelse for Mar ig positiv oppl

Leiros Sandbe

rg og Kr istoffe

r Lysberg.


Pendler hver sin vei og trives med det

BBL-LEILIGHET PÅ LILAND BLE LØSNINGEN Samboerparet Marie Leiros Sandberg (26) og Kristoffer Lysberg (28) valgte å bosette seg på Liland for å få like lang arbeids- og treningsvei.

med både dag- og kveldsvakter. Derfor må jeg bo nær sykehuset i Narvik, sier Marie. Paret har vært samboere i tre år mens de begge studerte i Tromsø. Utfordringen kom da Marie skulle begynne som turnuslege ved kirurgisk avdeling på UNN i Narvik. Samtidig tok Kristoffer ett års permisjon fra jobben sin som lærer i videregående skole i Tromsø for å ta desentralisert videreutdanning i geografi. Han er utdannet lektor, og tar et ekstra fag. - I tillegg hadde jeg lyst til å spille i eliteserien for Harstad innebandyklubb. Akkurat nå er det viktig. Ikke om tre-fire år, forteller Kristoffer.

IDEELL LØSNING - Jeg har behov for å være i Harstad flere dager i uka, og i noen helger. I tillegg til at vi reiser til bortekamper. Derfor hadde det blitt altfor slitsomt å skulle pendle fra Narvik. Løsningen hadde nok blitt å leie en hybel i Harstad. Men vi har jo lyst til å bo sammen, sier Kristoffer. - For meg var det uaktuelt å bo i Harstad, fordi jeg går i turnus på sykehuset. Jeg jobber fem dager i uka

Løsningen ble å bosette seg på Liland, nesten midt mellom de to byene. Herfra pendler de i hver sin retning, men føler likevel at de får mye tid sammen.

SATSER I EVENES For Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL) er Evenes en spennende kommune i en interessant region. Da den gamle lærerboligen på Liland kom på tvangsauksjon kjøpte boligbyggelaget den. I samarbeid med Mesterbygg og Bygg og vaktmesterservice er huset renovert slik at det nå har en god standard. Bygget består nå av to utleieleiligheter, og passer utmerket for enslige eller par. Det er ingen krav om å være medlem i boligbyggelaget for å leie her. I tillegg til dette har boligbyggelaget kjøpt tomt med tanke på å bygge inntil fire firemannsboliger – 16 boenheter - på Liland. Også i Bogen er OMT BBL på plass. Her er det fem moderne leiligheter i andre etasje på Servicesenteret.

PASSER PÅ ALLE MÅTER For Marie Leiros og Kristoffer Lysberg passer det å bo på Liland utmerket på alle måter. Avstanden til og fra er en sak, men de nyter å bo på landet. - I Tromsø bodde vi midt i sentrum med mye trafikk og støy. Vi så virkelig frem til å flytte fra byen. På Liland bor vi i skogkanten. Vi har fin utsikt, og veldig kort vei til naturen. Folk er hyggelige, og har tatt veldig godt imot oss. Det er nærbutikk her, og hvis vi har lyst til å trene inne så er det et treningssenter i Bogen. Samtidig er det relativt kort avstand både til Narvik og Harstad. Å bo her passer oss utmerket på alle måter nå, forteller Marie Leiros Sandberg og Kristoffer Lysberg. På folkemunne kalles utleiehuset bare for «glasshuset» fordi det opprinnelig var så mange vinduer.

Tekst og foto: Jan Erik Teigen

DIN EGEN BOLIG • 2019

15


NYTT BOLIGPROSJEKT

INFORMASJON

LILAND BORETTSLAG EVENES

Boligtype: Firemannsbolig Eierform:  Andelsleiligheter i borettslag Ant. enheter: 4 Areal: 90 - 105 m2

INNSKUDD Fra kr 894.000,til kr 1.071.000,-

Flott og moderne firemannsbolig under oppføring på Liland. Boligen er i funkis-stil med universell utforming og god planløsning. Panoramautsikt og sentral beliggenhet på Liland.

ANDEL FELLESGJELD Fra kr 2.086.000,til kr 2.499.000,-

Barnevennlig område med kort vei skole, barnehage og butikk. Liland byr på fantastiske friluftsområder, skjærgård, badeplasser og brygge.

TOTALPRIS Fra kr 2.980.000,til kr 3.570.000,-

Oppføres av BVS og Mesterbygg sammen med OMT BBL.

16 DIN EGEN BOLIG • 2019


HVORDAN FÅ ET MER BÆREKRAFTIG INTERIØR? I disse dager hvor fokuset på miljø og bærekraft er blitt et større og viktigere tema, likevel pusser vi nordmenn opp stadig mer. Vi ligger faktisk på verdenstoppen i ressurser brukt på oppussing. God økonomi og høy andel av selveide boliger, er en stor del av grunnen til dette.

HVORDAN KAN VI FÅ DENNE OPPUSSINGS­TRENDEN TIL Å BLI MER BÆREKRAFTIG? Midt oppi ønsket om å pusse opp, omgir vi oss med enorme mengder magasiner og ikke minst sosiale medier, som gir et bilde av hvordan det skal se ut i hjemmene våre. Naturligvis blir vi påvirket, noe som igjen kan føre til at hjemmene

våre ikke lenger klarer å gjenskape egenart og historie. Som interiørarkitekt ønsker jeg å belyse at det er viktig å tenke på hva interiørarkitektur egentlig handler om, nemlig å skape de gode og varige rommene. Det er ikke å legge skjul på at det som varer lenge, også er det du vil knytte deg til, og stadig bli mer glad i! Klarer man å skape de gode rommene, uten å bli fanget i trender, vil hjemmene våre bli mer varige og dermed også mer bærekraftige. Naturlige materialer med lang levetid er helt klart best for miljøet, og alt som må produseres nytt å fraktes lange avstander har enorme utslipp. Kanskje må vi tilbake til naturen selv som inspirasjonskilde?

NOEN TIPS: - Planlegg oppussingen nøye med en helhetlig plan. Dette gjør det lettere å gjøre steg i riktig rekkefølge, og dermed hindre å måtte gjøre arbeid to ganger. Bra for både miljøet, og ikke minst lommeboka! - Tenk bærekraft og levetid på alle produkter som velges, for å være med på å endre bruk og kast-trenden. To billige produkter er som oftest ikke mye billigere enn ett kvalitetsprodukt. - Prøv å tenke minst 10 år framover, i alle valg som tas med tanke på farger,

produkter og materialer til hjemmet. Ved å tenke seg mer om, og planlegge, kan vi alle bidra til en felles framtid i gode og bærekraftige rom. La oss alle gjøre vår del med glede!

GERD SOLVEIG LEIROS Utdannet med bachelor- og mastergrad i interiørarkitektur og møbeldesign fra Kunst og designhøgskolen i Bergen. Driver det lokale interiørarkitektkontoret LEIROSiARK. Har arbeidet med mange typer prosjekter, deriblant privathjem, institusjon, bank, restaurant/ kafé, kontorer, visualiseringer, plakatdesign etc. Interiørarkitektur er for meg å skape de gode rommene med mennesket i sentrum. Målet er å lage arealer som er tilpasset ønsket bruk, og ønsket utvikling inn i framtiden. Interiøret skal underbygge en identitet, enten det utarbeides for et privathjem eller en bedrift. Jeg har gleden av å kunne tilby 10% avslag på mine tjenester til alle medlemmer av OMT BBL. Kontakt meg gjerne for en uforpliktende og hyggelig prat! For mer info eller kontakt:

Gerd Solveig Leiros / LEIROSiARK

416 69 957 solveig.leiros@me.com www.leirosiark.com /leirosiark /Leirosiark

DIN EGEN BOLIG • 2019

17


NYTT BOLIGPROSJEKT

ENGSTIEN BORETTSLAG MIDT-TROMS

4-manns bolig med fire moderne andelsleiligheter i Engestien på Setermoen. Boligen består av fire 4-roms leiligheter av god standard.

Tredje byggetrinn lagt for salg. Åtte leiligheter i to 4-mannsboliger er allerede innflyttet.

INFORMASJON Boligtype: Boligblokk Eierform:  Andelsleiligheter i borettslag Ant. enheter: 11 Areal: 62 - 104 m2

INNSKUDD Fra kr 1.005.000,til kr 1.065.000,ANDEL FELLESGJELD Fra kr 2.345.000,til kr 2.485.000,TOTALPRIS Kr 3.350.000,til kr 3.550.000,-

18 DIN EGEN BOLIG • 2019


NYTT BOLIGPROSJEKT

OLSBORGMOEN BORETTSLAG MIDT-TROMS

To flotte 2-mannsboliger med fire moderne andelsleiligheter i Engestien på Setermoen. Boligene blir del av det godt drevne borettslaget Olsborgmoen Borettslag. Leiligheter med 3 soverom og alt på ett plan. Barnevennlig område med kort vei til butikk, barnehage og skole. Gode friluftsområder i nærområdet.

INFORMASJON Boligtype: Tomannsbolig Eierform:  Andelsleiligheter i borettslag Ant. enheter: 4 Areal: 103 m2

INNSKUDD Kr 1.095.000,ANDEL FELLESGJELD Kr 2.555.000,TOTALPRIS Kr 3.650.000,-

DIN EGEN BOLIG • 2019

19


BOLYST I R Regionen vår er kjent for fantastisk natur, majestetiske fjell og dype, vakre fjorder. Foto: Rune Dahl Litt storbyfølelse midt i verdens vakreste opplevelses­ område. Høres ikke det fantastisk ut? Det synes iallfall vi. Vi har et stort antall butikker, kjøpesentre og koselige serveringssteder. Du finner kulturopplevelser - og lett tilgjengelige, minnerike aktiviteter. Det hele gjør området til en spennende region både å bo i og å besøke.

• Narvik er et naturlig knutepunkt med sin strategiske beliggenhet, og den regionale flyplassen Harstad/Narvik Lufthavn Evenes ligger kun 45 minutters kjøring fra Narvik. Det er enkelt å komme seg til og fra byen. • Narvik er teknologibyen i Nord-Norge, med et velutviklet kunnskaps -og teknologimiljø knyttet til både næringsliv og utdanning. • Vi har mange ildsjeler innen lag og foreninger som gjør en fantastisk innsats for byens unge. Vi er også blitt flinkere til å støtte opp om arrangementer som skjer i regionen. Feks Arctic Race of Norway, Vinterfestuka og festivalen Haikjeften. • Vi er blitt en JA-region. Alle har blitt flinkere til å framsnakke byen og regionen. Vi er stolte av å bo her, og

20 DIN EGEN BOLIG • 2019

MEN. Området vårt er ikke bare unike arktiske opplevelser i et kontrastfylt landskap, men også en ung og moderne logistikkby i utvikling. Vi har snakket med Veronika Reinholdtsen fra Sparebanken Narvik, Sondre Jørgensen fra OMT BBL og Johanna Lindgren Kristoffersen fra Narvikmegler'n om hva de synes er bra med Narvik og regionen.

flinkere til å dele det med andre. • Narvik har de seneste årene fått et ungt og moderne handelssentrum. Byen er også og en skoleby. Narvik VGS tilbyr utdanning innenfor de aller fleste programområdene. UIT Narvik er en motor i utviklinga av byen som teknologisenter i landsdelen. Det bygges en splitter ny ungdomsskole i byen. • Narvik står som logistikkhovedstad i Nord-Norge, med Narvikterminalen og Ofotbanen som livsnerve for varedistribusjon for Nord-Norge. Transportsystemet er en fundamental konkurransefaktor for næringslivet. • Vi har fantastisk natur i Efjord med Stetind, Norges nasjonalfjell og Verdenssvaet, Norges største sammenhengende svaberg.


REGIONEN • Den årlige Svarta Bjørn-marsjen, hvor du krysser Norge på tvers fra Riksgränsen til Rombaksbotn. • Narvik er også et knutepunkt for veinettet i Nord. E6 går fra nord til sør og E10 som går fra øst til vest, og Narvik stasjon er endestasjonen for persontrafikken på Ofotbanen, med direkte tog til Kiruna, Luleå og Stockholm. • Vi har et ishockeylag i GET-ligaen. Det er stort! • I dag foregår en helhetlig planlegging og satsing på reiselivet i Narvik-regionen. Vi har gode reiselivsprodukter i regionen, og ei utvikling og sikring av disse er nå i fokus. Regionen har mye å by på av natur og opplevelser som Visit Narvik markedsfører. • Med sin beliggenhet mellom fjord og fjell har Narvik fantastiske muligheter for friluftsliv. Narvikfjellet tilbyr familieaktiviteter og nedfarter i verdensklasse og er en av landets vakrest beliggende alpinbakker. Her er det mulig å stå på ski fra over 1000 moh. til nesten havnivå. Anlegget

«

En tur ned nypreparerte løyper i Narvikfjellet, akkurat da sola kommer tilbake etter mørketiden. Det gir en joho-følelse i kroppen.» Johanna Lindgren Kristoffersen

er kåret til Norges og Skandinavias beste off-piste. I fjellet utvikles det nå for fullt, med fokus på å skape flere barneog familieaktiviteter året rundt. • Et rikt og variert kulturliv preger kommunen og regionen. Nord-Norsk Villmarksmesse i Bardu, Millionfisken i Salangen, Tårstad-dagen i Evenes og Sement Blues i Kjøpsvik. Vinterfestuka er blant Nordkalottens største kulturfestivaler, der også byens sterke rallarhistorie minnes og ivaretas. Sommerfestivalen Haikjeften er blitt en stor suksess. • Narvik Kulturhus er arena for et variert programtilbud innenfor teater, dans, musikk og billedkunst. Narvik Kulturskole er landets eldste kulturskole. Lag og foreninger innenfor hele spekteret av idrett, friluftsliv og kultur gir et bredt og godt aktivitetstilbud. Frivillige organisasjoner er viktige bidragsytere også hva gjelder sosialt nettverk, aktivitet og trivsel i hverdagen for barn, unge og eldre.

«

Festivalen Haikjeften i sommer var et minnerikt øyeblikk. Det ga meg frysninger» Veronika Reinholdtsen

«

Det var en fantastisk følelse å kjøre ned alpinbakken helt ned til Narvik sentrum under VMleveringsfesten. Det viser at vi er en positiv kommune, med et næringsliv som virkelig kan samarbeide» Sondre Jørgensen DIN EGEN BOLIG • 2019

21


BLI MEDLEM

I OMT BBL

GI ET MEDLEMSKAP I DÅPSGAVE Gratis kontingent fram til fylte 18 år

GI ET MEDLEMSKAP TIL KONFIRMANTEN Gratis kontingent fram til fylte 18 år

NY PÅ BOLIG­M ARKEDET Forkjøpsrett til boliger i OMT BBL og 20 andre boligbyggelag på landsbasis

OVERFØRING AV MEDLEMSSKAP

GODE BOMILJØ

Medlemskapet kan overdras til nære slektninger

Trygt og godt å bo i borettslag

M E R I N FO FI N N E R D U PÅ O M T B B L . N O 22 DIN EGEN BOLIG • 2019


ANKENES

NARVIK KOMMUNE OMT BBL planlegger 8 eneboliger i kjede i strandsonen i idylliske Naustveien på Ankenes. Fantastisk beliggenhet med nydelig utsikt ut Ofotfjorden.

ANKENES

ANKENES

NARVIK KOMMUNE Moderne 4-mannsbolig planlagt under oppføring i Skogveien på Ankenes. 4-mannsboligen er i funkisstil med universell utforming og god planløsning. Leilighetene kommer for salg i 2020. DIN EGEN BOLIG • 2019

23


Elbil og bærekraft

– DELTAKELSE UNDER ARENDALSUKA Kirstin M Leiros, administrerende direktør i OMT BBL og styreleder i NBBL, deltok på Elbildebatten i regi av Elbilforeningen og Elkraft Norge under Arendalsuka 2019.

Det er en stor økning i salget av elbiler. Det betyr flere elbiler i byen, også for de som bor i sameie og borettslag. - Andelen elbiler går opp, og vi ser at mange borettslag ikke har kapasitet til å løse behovet for lading, poengterte Leiros. – Stortinget har som mål at alle nye biler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler. Spørsmålet er hvordan man skal nå målet og samtidig unngå ladesmellen. Det må incentiver på plass for å etablere god infrastruktur for lading, sier Leiros. Den nye eierseksjonsloven sier at styret ikke kan nekte beboere

24 DIN EGEN BOLIG • 2019

– Etablering av ladepunkter kan medføre store utbyggingskostnader. Boligselskapene vil bidra, men det er viktig med nasjonale støtteordninger blir gjort tilgjengelig.

MODERNISERING AV EKSISTERENDE BYGG

Foto: NBBL

SMART ARCTIC BUILDING

å etablere ladepunkt uten saklig grunn. Det er forventet at departementet beslutter liknende bestemmelser i borettslagsloven. Det kan bli behov for økt kapasitet til boligselskapene med utvidelse strømnett.

Prosjektet Smart Arctic Building retter fokus på bærekraftig rehabilitering av eksisterende bygg. Enova har definert mål om at boliger skal gjøre energitiltak og oppgradering for totalt å belaste mindre. Smart Arctic Building har fått nasjonal oppmerksomhet på grunn av tverrfaglig samarbeid mellom næringsliv og akademia, og det bærekraftige perspektivet med å ta vare på og utvikle det vi har. Prosjektet har fokus på nord, og det har blitt skrevet masteroppgaver med gode forslag til løsninger. Kirstin Leiros presenterte også Smart Arctic Building på arrangementet Innovasjon og bærekraft i byggenæringen under Arendalsuka.

Fra vedlikehold til modernisering. Narvik og svært mange andre steder i nordnorge fikk merke krigens ødeleggelelser hvor 25 % av innbyggerne var uten bolig etter krigen. Sentrum og havn var bombet og ødelagt. Behovet for rask boligbygging ble derfor en svært viktig politikk for å sikre boliger til befolkningen.

Boligbyggelaget ble stiftet 18 februar 1946 for å legge tilrette for rask boligbygging og for å ivareta den norske boligpolitikken – eie sin egen bolig. Mange boligblokker ble bygget i Narvik sentrum i årene 1950-1970. Vi har nå invitert med oss en rekke aktører for å se på mulighetene for å se på gode løsninger som borettslagene og andre kan benytte for å modernisere bygningsmassen.


Yng ve Torbergsen, leder

i Toppen Borettslag, Ma

gnus Paulsen fra OMT og

Ray mond Strømsnes fra

Haneseth.

BLANT DE FØRSTE MED EL-BIL LADER Toppen Borettslag investerer i elbil-ladere til beboerne. Etter flere oppfordringer har Toppen Borettslag i Narvik gått til innkjøp av to elbil-ladere som kan brukes av hele borettslaget. I Norge vokser antallet elektriske biler raskt. I 2018 ble alle rekorder slått, og dette krever en omfattende infrastruktur for lading. Ved å installere en elbillader er du sikret både funksjonalitet og å unngå farlige situasjoner ved lading av din elbil. I Toppen Borettslag er ladestasjonen montert utenfor blokken og man betaler med kort eller via en SMS-tjeneste. Enkelt og alle betaler kun for egen strøm. - Vi er veldig fornøyde, sier Yngve Torbergsen, leder i Toppen Borettslag. - Ladestasjon gjør at beboerne har mulighet til å velge elbil neste gang de skal kjøp bil. Alle borettslag

ARKTISK

• Arktisk, nord for polarsirkelen, klimaendringer – bærekraftig utvikling

BOLIG SMARTE LØSNINGER

Ladestasjonene krever kraftig strømtilførsel. Det medfører at mange borettslag må oppgradere det elektriske anlegget. - Mange ønsker å være miljøvennlig, men kan ikke kjøpe elbil grunnet dårlig strømtilførsel. Vi anbefaler alltid å bruke autoriserte elektrikere til å installere godkjente elbil-ladere, sier Raymond Strømsnes hos Haneseth. Når et borettslag, næringsbygg eller kommunalt bygg pusses opp så bør det derfor være helt naturlig at det samtidig blir montert et skikkelig system for lading av elektriske biler.

klima/

City, Narvik kommune, rørleggere, elektrikere og ventilasjon.

• Smarte Boligbygg – bygningsmessige tiltak – miljø – smart styring – avfall sol-

Dette blir spennende og vi gleder oss til å invitere borettslagene inn i dette viktige arbeidet med å ta vare på og videreutvikle byens sentrale boligmasse.

Vi har med oss en rekke dyktige samarbeidspartnere som blant annet universitetet, Enerconsult, Nordkraft, BA-senteret, BVS AS, Smart

Oppmerksomheten er stor rundt prosjektet og dette ble godt presentert under NBBLs program i Arendalsuka hvor også BOB og OBOS presenterterte sine samarbeidsprosjekter.

• Smart Energi – energiløsninger kunnskap – elbil – spare energi ENERGI

burde gå til innkjøp av ladestasjoner, sier han.

DIN EGEN BOLIG • 2019

25


KULTUR ER LIMET I SAMFUNNET - Skal man lykkes med kultur må man tenke langsiktig, forteller Bjørnar Mikkelborg, daglig leder for Narvik Kulturhus. Tekst og foto: Rune Dahl - Kultur er etter min mening limet i samfunnet. Uten kultur blir man utrolig fattig. I dagens hektiske samfunn så blir det stadig viktigere å dele opplevelser sammen med andre. Det er gjennom aktiviteter som musikk, dans, teater eller friluftsliv, at vi ikke kobler oss av, men kobler oss på. Det er gjennom slike aktiviteter at vi ofte får energi, kjenner at vi har det artig og det gir oss livsglede, sier Mikkelborg. Narvik Kulturhus har opp gjennom årene satt opp en fin miks av innleide og egne produksjon, som er både for barn, ungdom og voksne. - Vi har også gjort en del lokale produksjoner, hvor vi til de grader har lyktes. Her vil jeg si at vi i Narvik har vært i førersetet. Narvik Kulturhus skal tilby både det smale og det brede. Vi har lyktes fordi vi har litt teft, litt flaks og vi tilbyr produksjoner som vi vet vil selge, forteller Mikkelborg. Livet handler veldig mye om selvtillit, og gjennom kulturen får barn og unge lov til å stå på en scene. Det er med på å bygge opp selvtillit som de unge har med seg resten av livet. - Vi må tilby produksjoner som er i Champions League, slik som da Sølvguttene kommer til en smekkfull Narvik kirke fredag 29.november. Vi har jobbet voldsomt i over to år for å få dette til. Jeg gleder meg også til denn store festforestillingen 6.desember hvor hele bredden av regionens kulturliv skal presenteres.

EKSEMPLER PÅ UTVALGTE FORESTILLINGER I NARVIK KULTURHUS MED MEDLEMSRABATT: 21. januar, Nordland Teater – Ei hand å holde i 31. januar, Riksteateret – Sult av Knut Hamsun 5. februar, Melissa Horn 28. februar, Operahistorien på 60 minutter

26 DIN EGEN BOLIG • 2019


ARVERETT FOR SAMBOERE Gjennom de siste tiårene har hva som anses som en «vanlig» familie endret seg. Tidligere besto en familie i de aller fleste tilfeller av mor og far, som var gift, og deres felles barn. Ektefeller er gjennom ekteskapsloven gitt arverett etter hverandre, samt rett til å overta dødsboet etter den ektefellen som dør først uten å gjøre opp arven med de øvrige arvingene før også lengstlevende er gått bort (uskifte). I dag rommer familiebegrepet mye mer, og ikke minst er det helt vanlig å være samboere, uten å gifte seg. Det er også mange som lever i familier med «mine, dine og våre» barn. Ved endringer i arveloven som trådte i kraft 1. juli 2009 ble samboere i en viss utstrekning gitt rett til å ta arv etter hverandre, og lengstlevende ble gitt rett til overta (deler av) førstavdødes bo i uskifte med hans eller hennes øvrige arvinger. Samboeres rettigheter ble ved tilføyelsen i arveloven ikke likestilt med ektefellers, men deres rettsstilling ved dødsfall ble likevel betydelig bedre enn tidligere, hvor en gjenlevende samboer risikerte å bli sittende igjen med ingenting dersom livsledsageren skulle falle fra. Vårt inntrykk er at samboeres arverettigheter og innholdet i reglene ikke er alminnelig kjent for den store andelen av mennesker reglene berører, og vil derfor redegjøre kort for de viktigste reglene om samboeres rettsstilling ved dødsfall her. I arveloven er samboere definert som to personer over 18 år som ikke er gift, registrert partner eller samboer med andre, og som lever sammen i et ekteskapslignende forhold. Definisjonen er kjønnsog legningsnøytral, og omfatter også homofile og lesbiske samboerpar. Vilkåret om at forholdet må være «ekteskapslignende» trekker imidlertid noen grenser mot personer som bor sammen, men som ikke er naturlig å regne som samboere, slik som for eksempel studentkollektiver o.l.

Lina Therese Remlo Advokat og partner lina@eurojuris.no

Gjenlevende samboer er gjennom arveloven gitt rett til å ta arv etter samboeren som dør først. Arveretten er begrenset til 4 ganger Grunnbeløpet i folketrygden (4G – tilsvarte per 1.5.2019 kr 399 432), og er betinget av at samboerne har, har hatt eller venter barn sammen. Dette gjelder både biologiske barn og adoptivbarn. Denne arveretten vil sikre de samboerne som har felles barn mot å bli stående fullstendig på bar bakke etter et dødsfall, og retten går foran barnas arverett, også kalt pliktdelsarven. Den går også foran arveretten til det eller de barna som kun er arvinger etter førstavdøde (særkullsbarn). Det innebærer at i et bo hvor verdiene etter avdøde er begrenset, vil gjenlevende kunne overta hele boet som enearving. Samboere som ikke har felles barn kan, dersom de har vært samboere i minst fem år før dødsfallet, gis en tilsvarende arverett gjennom testament. Skulle samboere som har felles barn ikke ønske at gjenlevende tar arv etter førstavdøde, kan den ovenfor beskrevne arveretten der det er felles barn begrenses eller fjernes gjennom testament. Gjenlevende samboer må da ha fått kunnskap om testamentet og innholdet før dødsfallet. Det kan også være nyttig å minne om at personer som ikke har livsarvinger i det hele tatt (altså barn, barnebarn eller oldebarn osv) etter seg, står fritt til å bestemme over hele sin formue i et testament. En gjenlevende samboer kan slik sikres som enearving etter førstavdøde, dersom det er ønskelig. I tillegg er det for mange samboere naturlig å sikre hverandre gjensidig gjennom ulike forsikringsordninger. En ny arvelov er vedtatt av Stortinget, men loven er enda ikke trådt i kraft. Det er ikke gjort endringer i samboeres arverett, slik den er beskrevet her.

Charlotte Bartholsen Greger Advokat charlotte@eurojuris.no

DIN EGEN BOLIG • 2019

27


Vår boligfotograf, Kalle Pun svi k, vet hvordan din bolig fremstil les best.

28 DIN EGEN BOLIG • 2019

Vi kjenner din målgruppe

, og er opptatt av å vise pot ensialet som ligger i akk

urat din bolig.


STYLE DIN BOLIG FØR VISNING, DET LØNNER SEG! Denne gjengen vet hvilke grep som skal til for at din bolig skal bli mest mulig attraktiv i markedet. Hos Narvikmeglern strekker de seg langt for sine kunder. De fleste av oss selger ikke boliger så mange ganger i løpet av livet. Derfor er vi prisgitt en eiendomsmegler som veileder boligselgeren i prosessen, gir de gode rådene og som ser hva det trenges hjelp til. - Før boligfotograferingen starter, forbereder vi prosessen sammen med selger. Vi gir råd og veiledning og tilpasser prosessen i tråd med selgerens ønsker. Noen ønsker å male opp noen rom, andre vil ommøblere eller sette nye pynteputer i sofaen. Det er ikke alltid de store grepene som skal til for at boligen skal bli mer attraktiv i markedet, sier daglig leder i Narvikmeglern, Tone Merete Viklem Olsen. Et

godt eksempel er boligen i Terrassen 29 der den spreke selgeren lot Narvikmeglern invitere et utvalg av butikker fra Amfi Narvik inn for boligstyling. Det ble innredet med myke tekstiler, lys og interiør som løftet inntrykket og opplevelsen av boligen. Dyktige ansatte fra Amfi, med god kunnskap innen styling og interiør, bidro sammen med boligfotograf Kalle Punsvik og Narvikmeglern til at selgeren fikk vist frem boligen sin på beste måte. - Da salgsannonsen ble lagt ut på nett, ble boligen solgt før visning, til og med over takst, smiler Tone Merete Viklem Olsen. Foto: Rune Dahl

Kongens gate 44, Narvik | 76 97 72 60 | post@narvikmeglern.no | narvikmeglern.no

Detaljene er viktig når boligen skal vises frem. Ida fra Vita, Silje fra Kremmerhuset og Hilde fra Tilbords gjør alle sitt ytterste for at deres kunnskap kommer deg til nytte.

DIN EGEN BOLIG • 2019

29


LYSE IDÉER

30 DIN EGEN BOLIG • 2019


Jeg har alltid vært fascinert av stemning i rom, og interessert i hva det er som gjør at det på noen steder føles godt å være, mens andre steder kan oppleves som ubehagelige. Inneklima er jo sammensatt av mange faktorer – luftkvalitet og temperatur, lyder og akustikk spiller en stor rolle for komfort. Men for meg er det altså lyset som er den store x-faktoren når det kommer til atmosfære. Det er viktig å henge med i svingene på trender og teknikk, og det er inspirerende å se lys i sammenheng med det som skal belyses. Som lysplanlegger i 2rom.no opplever at mange tenker for mye på design og for lite på funksjon når man skal kjøpe en lampe - da kan det fort ende opp med å "lampesette" et rom, fremfor for å lyssette det. Lys er mer enn å se. De fleste kjenner til at lyset kan gi økt trivsel, humør og livsglede. Man kan "møblere" med lys slik at belysningen understreker uttrykket i rommet og skaper stemningen man er ute etter. Norsk og skadinavisk design er i vinden som aldri før og noen av mine personlige favoritter er "Konglen" og PH 5 fra Louis Poulsen. En annen favoritt er Oslo lampa fra Northern. Disse lampene er ikke bare favoritter på grunn av sitt funksjonelle design, men også fordi dette er tidløst design som aldri går av moten og derfor er bærekraftig. God planlegging av belysningen er viktig når man bygger nytt, samt når man skal renovere boligen, Når man lyssetter, skiller man gjerne mellom behov og estetikk. Det grunnleggende er jo å kunne definere hvilken kvalitet lyset

Marit Kvensjø Lysplanlegger hos 2rom.no Kontakt meg: intrior@2rom.no

skal ha, ut fra funksjon og bruk, og også ut fra egenskapene til det materialet som lyset skal treffe. En god lyssetting skaper dynamikk. Det er viktig å ha nok lys der du trenger det. Det er for eksempel andre behov i stuen enn på kjøkkenet - i stuen ønsker man ofte dempet belysning, på kjøkkenet er det behov for et godt arbeidslys.Man kan dele inn belysningen i tre hovedfunksjoner: 1. grunnbelysning, 2. funksjonsbelysning og 3. stemningsbelysning. For å tilfredsstille alle behov et rom har, så trenger man en kombinasjon av disse tre funksjonene. I hverdagen tar vi lyset for gitt og reflekterer sjeldent over en lyssituasjon eller konsekvenser av en viss lyssetting. Vi trenger lys for å se, men belysning påvirker også vår trivsel og helse. Vi trenger lys for å orientere oss, og belysningen påvirker hvordan vi bruker våre omgivelser. Lysdesign er spennende og fascinerende. Det er teknisk, estetisk, det handler om energi, miljø og økonomi, men til slutt handler det mest om mennesker.

DIN EGEN BOLIG • 2019

31


Raskest mulig lading rettferdig og enkelt!

Ladeløsning fra DEFA gir raskest mulig lading for alle – rettferdig og enkelt! Ved etablering av ladeanlegg i borettslag eller privat bolig er det viktig å utnytte den tilgjengelige strømmen best mulig. DEFAs løsning for fulldynamisk lastbalansering gir raskest mulig lading for alle. Løsningen er uten abonnement og fungerer også når anlegget er offline. Våre testvinnende ladestasjoner leveres med MID-godkjent energimåler som gir nøyaktig avlesing av forbruk for fakturering per beboer. Dette gir rettferdig fordeling og enkel administrasjon for borettslaget. Med kablet datakommunikasjon blir anlegget stabilt og raskere. Vår løsning er skalerbar og uten binding til strømselskap - noe som gir full fleksibilitet for fremtiden. Les mer på defa.com eller kontakt oss idag på connect@defa.com hvis du ønsker å høre mer om vår løsning for elbil lading.

32 DIN EGEN BOLIG • 2019


MEDLEMMER I OMTBBL

HAR FAST MEDLEMSBONUS HOS MONTÉR! Hos Montér får du alt du behøver til ditt bygge- og oppussingsprosjekt. Som medlem i OMTBBL samler du opp bonus når du handler hos Montér. Bonus er kroner som du får utbetalt fra din bonuskonto.

5 % FAST MEDLEMSBONUS

AKTIVER MEDLEMSKORTET – SPAR PENGER! 5 % BONUS PÅ ALLE VARER* (GJELDER OGSÅ TILBUDSVARER)

*Gjelder ved kontant/kortbetaling i kassa. For ytterligere informasjon om medlemsfordelene, ta kontakt med ditt nærmeste Montér byggevarehus eller gå inn på omtbbl.no/medlemsfordeler

Montér Per Strand Narvik

Fagernesveien 144, 8514 Narvik • Tlf: 47 63 04 00 Mandag - fredag: 07.00 - 18.00 Lørdag: 09.00 - 15.00

DIN EGEN BOLIG • 2019

33


Lindahl AS nå med bonus:

DET NATURLIGE STEDET Å STARTE - Vi skal være det naturlige stedet å starte når man skal pusse opp, renovere eller bygge nytt, forteller Kristin Johnsen, butikksjef på Lindahl AS. Lindahl jobber hardt for å være den lokale faghandelen med størst fagkompetanse. De strekker seg langt for å yte høy grad av service til kundene sine. - Vi hjelper deg med alt innen maling, tapet, gulvbelegg, parkett og billakk, forteller Johnsen. I tillegg til det overordnede ansvaret for hele butikken, så har hun også hovedansvar for tapet og farger. Sammen med seg har hun to kollegaer med lang erfaring. Maler Eivind Liljebakk og daglig leder Mats Arnøy.

artig. Det er så mange muligheter når man skal gjøre endringer i hjemmet. Valgene er mange og det finnes et hav av løsninger som jeg kan hjelpe til med. Noen ganger er det bare små grep som skal til for å fornye et rom eller en bolig. Med et friskt blikk utenfra kan jeg tilføre det lille ekstra til interiøret, uten store kostnader, forteller hun. Kristin liker å hjelpe til med alt fra enkle oppdrag til større totalløsninger i leiligheter, bedrifter, hus og hytter. - Her er det bare å spørre oss om hjelp, sier hun.

Den tradisjonsrike butikken har sin beliggenhet i Dronningens gate i Narvik sentrum.

Medlemmer i OMT BBL får nå 5% bonus på alt man handler når du drar aktivert medlemskort hos Lindahl.

- Jeg er utdannet interiørdesigner ved Høyskolen i Kristiania, tidligere Norges Kreative Høyskole. Det å jobbe med farger, fargepalletter og kreativitet er veldig

Tekst og foto: Rune Dahl

MEDLEMSTILBUD:

MEDLEMSTILBUD: 10 % rabatt på timespris og 20% rabatt på materiell

10 % rabatt på timespris og 20% rabatt på materiell

34 DIN EGEN BOLIG • 2019


Vi er din faghandel Skal du renovere, pusse opp eller bare friske opp gamle farger? Da tar du turen inn om oss hos Lindahl as. Vi har alt du trenger for å få et vellykket resultat.

TAPE T – MALING – GULV – SOL SKJERMING – VERK TØ Y

5% BONUS på hele kjøpet med aktivert medlemskort. Dra medlemskort eller registrert bankkort i betalingsterminalen i kassen for å få bonus.

Det naturlige stedet å starte

DIN EGEN BOLIG • 2019

35


DIN BOLIGR ÅDGIVER Ring oss på 76 97 72 60, eller besøk oss i Kongens gate 44 Les mer om oss på www.narvikmeglern.no

36 DIN EGEN BOLIG • 2019


MEDLEMSTILBUD

Med Fordelskortet får du gunstige timepriser + 25% rabatt på materiell Kontakt oss på 76 94 07 07 Les mer om oss på www.vvs-proffen.no

Sentr. godkj. Rørleggermester

TLF: 76 94 07 07

DIN EGEN BOLIG • 2019

37


Ditt hjem vårt ansvar

38 DIN EGEN BOLIG • 2019


Vi bygger nye• boliger Snekring • Mur/puss Flislegging Maling/belegg • Tilbygg • Tak Fasader • Vaktmester • Renhold

Snekring • Mur/puss • Flislegging • Maling/belegg Tilbygg • Tak • Fasader • Vaktmester • Renhold Vi er forhandler av husleverandøren

Råd til å bo

bygg- og vaktmesterservice as

Åpningstider: Mandag – fredag 0700 – 1500 Dronningens gate 35, Narvik Mob. 958 34 823 • jan@bvservice.no

www.bvservice.no DIN EGEN BOLIG • 2019

39


La boligdrømmen starte hos oss I banken er vi opptatt av god rådgivning. Bolig er for mange den største investeringen man gjør i livet, og boliglånet betyr mye for din personlige økonomi. Noe av det vi bruker mye tid på i banken er å rådgi kunder som skal kjøpe bolig. Her har vi samlet våre fem beste tips på veien mot drømmeboligen!

1

Få oversikt over økonomien din, og finn ut hvor mye du kan låne.

Sett opp en oversikt over hva du har i inntekter og utgifter hver måned. Sett også av litt til sparing, det kan være lurt. Så må vi vite hvor mye du har i samlet gjeld, og om du har noe egenkapital. Når dette er klart kan vi finne ut hvor mye du kan låne.

2

Få et finansieringsbevis

Et slikt bevis bekrefter at du har finansiering, og du vet hvor langt du kan strekke deg når budrundene går.

40 DIN EGEN BOLIG • 2019

Tips! Ikke vis finansieringsbeviset til eiendomsmegler eller selger. Send dem i stedet kontaktinformasjon til en rådgiver i banken. Ingen andre enn du trenger å vite hvor høyt du kan by.

3

Fast eller flytende rente, annuitetslån eller serielån?

Her er det mye å velge i, og hva du velger avhenger av din økonomi. En rådgiver hjelper deg med en løsning som passer for deg.

4

Må du ha mellomfinansiering?

Kjøper du ny bolig før den gamle er solgt trenger du mellomfinansiering. Vi ordner dette for deg.

5

Husk forsikring!

Spør din rådgiver om hvilke forsikringer det er lurt å ha når man eier bolig.

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjennom prosessen med kjøp av bolig.


NYLANSERING!

2 % medlemsbonus på strømavtalen din! Medlemsstrøm gjennom OMT BBL gir deg som medlem tilgang til en avtale som normalt bare er tilgjengelig for store industrikunder. I tillegg lanserer vi nå at du som medlem får 2 % medlemsbonus på ditt strømforbruk!

Medlemsstrøm: Lokal og billig strøm fra Polar Kraft – helt eksklusiv for medlemmer av OMT BBL 2 % medlemsbonus Lav pris Ingen bindingstid Enkel bestilling Etterskuddsvis betaling Fastbeløp per måned 39,- i Nord-Norge, 48,75 utenfor Nord-Norge

Dette gjør strømavtalen til en av markedets beste!

Ring 02006 eller gå inn på polarkraft.no/fordel for å bestille! DIN EGEN BOLIG • 2019

41


Nye T-We

Mer av det du liker Nå har T-We fra Telenor blitt enda bedre. I tillegg til at du kan sette sammen akkurat det du vil av TV- og strømmetjenester, gir T-We deg anbefalinger og all den underholdningen du ønsker, på ett og samme sted. Les mer om hvordan du velger HBO Nordic og andre favoritter inn i TV-abonnementet ditt på telenor.no/tv

telenor 42 DIN EGEN BOLIG • 2019


FORDELER F O R VÅ R E M E D L E M M E R MEDLEMSKORTET

5 % bonus på alle kjøp i butikk med aktivert medlemskort

10 % rabatt på timespris og 20 % rabatt på materiell

FOR MEDLEMMER I BOLIGBYGGELAGET Aktivér Medlemskortet for å opptjene BONUS. Logg inn på Min Side og godta medlemsbetingelsene for å aktivere medlemskortet. Logg inn på omt.fordelerformedlemmer.no

Per Strand

2 % bonus på Medlemsstrøm fra Polar Kraft

Levert av IF. Medlemspriser og enda flere fordeler

10 % rabatt på timespris med medlemskortet

140.000 hoteller over hele verden med prisgaranti

Kr 5.000,i rabatt på megleroppdrag

1/2 time første gangskonsultasjon uten kostnad

15 % rabatt med Medlemskortet

10-15 % rabatt på utvalgte forestillinger

5% bonus

5 % bonus på alle kjøp i butikk med aktivert medlemskort

20 % rabatt og 5 % bonus

Spesialpris og 5 % bonus

12 % rabatt på ordinær pris

Gunstige timespriser og 25 % rabatt på materiell

5 % bonus på måneds abonnement, 10 % rabatt ved kjøp av tilleggkomponenter

Sentr. godkj. Rørleggermester

TLF: 76 94 07 07

5% bonus

20 % rabatt på fliser og 10 % rabatt på skifer. 5 % bonus

15 % rabatt på inngangsbillett

5 % bonus med aktivert medlemskort

5 % bonus med aktivert medlemskort

5% bonus

5% bonus

5 % bonus på alle kjøp

Medlemsrabatt på utvalgte produkter i butikken

10 % rabatt på interiørarkitekt tjenester

Les mer om våre medlemsfordeler på: www.omtbbl.no (Ofoten Midt-Troms)

DIN EGEN BOLIG • 2019

43


Returadresse: OMT BBL Dronningensgt. 35 8504 Narvik

| NATUR | UTSIKT | BOLIG | VM2027 HVORFOR ER DET FINT Å BO DER DU BOR? AKTIVITETER

DEL DITT BILDE

#DINEGENBOLIG

VÆR MED I TREKNING AV ET GAVEKORT PÅ

KR 1.500,-

KONKURRANSEN VARER TIL 31. JANUAR 2020. VINNEREN TREKKES 13. FEBRUAR 2020.

FOTO: JAN-ARNE PETTERSEN

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Din Egen Bolig  

01.2019. Magasin utgitt av Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag, Sparebanken Narvik og Narvikmeglern. Produsert av FremoverLab.

Din Egen Bolig  

01.2019. Magasin utgitt av Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag, Sparebanken Narvik og Narvikmeglern. Produsert av FremoverLab.