Page 1

3 Eindelijk groen licht

carnavalsloods Herpen

5 MensenWerk:

Ben van der Walle

8 Uit Je Kunstdag

op Den Omgang

19 Fotopagina

Braderie Schaijk

21 Wilde Wieven

Reek in het roze

reek, schaijk, zeeland, oventje, ravenstein, herpen, overlangel, neerlangel, neerloon, demen, dieden, deursen, dennenburg, huisseling, keent en koolwijk

Onbegrip over besluitvorming Kindcentrum

‘Dit is nog geen gelopen race’ ZEELAND - De Landerdse gemeenteraad besloot op 19 april met negen tegen vijf stemmen om het Kindcentrum ondanks alle protesten toch gewoon op het Morgenzonterrein te bouwen. Dit tot groot ongenoegen van de Zeelandse ondernemers, oppositiepartij RPP en het leeuwendeel van de Zeelandse inwoners. De vergadering begon met een groot aantal insprekers, die ogenschijnlijk weinig indruk maakten. De raadsleden praatten langs elkaar heen en de reeds betrokken stellingen werden op geen enkele manier verlaten.

E

en overbodige vertoning derhalve met een behoorlijke impact op de kom van Zeeland. Hoewel verwacht mag worden dat de echte ontwikkeling van dit plan nog wel even kan duren. Uiteindelijk stemden negen raadsleden voor het plan. Roel van Schaijk (PL) stemde mee met de RPP door ook tegen te stemmen. CDA-raadslid Piet Kremers deed niet mee aan de stemming vanwege zijn betrokkenheid bij de Zeelandse muziekvereniging. De vereniging ziet het kindcentrum wel zitten omdat het bondsgebouw dan ook een facelift ondergaat. ‘Onterecht’ De beslissing van de raad schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. “Dit is de slechtste locatie en een gemiste kans voor Zeeland”, blijft RPP-fractievoorzitter Roland Wer-

Schaijkseweg 3a - Herpen 0486-415100

www.kriekeput.nl - kriekeput@herperduin.nl

Te koop: Reek, HeIJTMoRGeN 44

De raad stemt met negen tegen vijf voor het Kindcentrum op het Morgenzon-terren. (foto: Joop van Roy) ring bij zijn standpunt. Tijdens de raadsvergadering probeert hij tevergeefs de agendapunten nog te schrappen om het beslissingsmoment uit te stellen. “Maar de burgemeester ontnam mij onterecht het woord. Sowieso heeft het college een bijzondere rol in deze. Afgelopen twee jaar hebben ze zich te pas en onpas overal laten fotograferen. Nu kunnen ze echt iets betekenen voor hun burgers, maar dan steken ze de kop in het zand.” Niet alleen de houding van het college verbaast Werring. “Het CDA en Progressief Landerd hebben altijd geageerd tegen het kredietvoorstel op Kerkstraat-Oost”, haalt hij aan. “Volgens hen was de basis te mager met slechts acht tegen zeven stemmen. Nu haalde het kredietvoorstel het ook maar net, met acht stemmen. Maar dan hoor je

Aspergeboerderij Robert en Marjon de Klein Zeelandsedreef 20 Schaijk

ze er niet meer over.” De enige andere uit de coalitie die net zo over de plannen denkt als de RPP is PL-raadslid Roel van Schaijk. “Met terugwerkende kracht kan ik dit plan toch niet steunen door bepaalde ontwikkelingen die sinds oktober 2010 plaatsvonden”, legt hij zijn keuze uit. “Daardoor is het Morgenzon-terrein niet meer de meest geschikte locatie. Mijn partijgenoten reageerden prima op mijn afwijkende mening, maar zij maakten een andere overweging. Ik moet ook zeggen dat we niet enorm ons best hebben gedaan om elkaar te overtuigen van onze standpunten.” ‘Gefantaseerd’ John Eijsermans heeft geen goed woord over voor de coalitie. “Ik ben heel, heel erg teleurgesteld. Het vertrouwen is weg. Dat betekent echter niet dat wij aan de kant gaan staan. Dan heeft de coalitie vrij spel, dat willen wij absoluut voorkomen. Wij gaan met het bestuur van de Zeelandse Ondernemers-

vereniging nog beraden wat de mogelijkheden zijn. Dit laten wij niet zomaar lopen. De raad heeft misschien een besluit genomen, maar dit is nog geen gelopen race”, zegt hij strijdvaardig. “Op korte termijn willen wij in gesprek met het college om opheldering te vragen over onze positie als ondernemers. Heeft het wel zin om mee te denken? Wij zijn geen jojo’s. Het is allemaal leuk en aardig wat ze gefantaseerd hebben, maar het is nog steeds geen goede oplossing.” Een aantal zaken bevreemdt Eijsermans. “Hoe kan het dat Progressief Landerd nauwelijks kritische kanttekeningen plaatst”, vraagt hij zich af. “Ze gaan gewoon mee in het proces. Normaal moet elke cent verantwoord worden. Het is dan ook lachwekkend dat Roel van Schaijk tijdens de stemming meent zijn stem te moeten laten horen, maar tijdens de hele discussie hoor je hem niet.”

Drie ruime bouwkavels, waarvan één huisperceel mogelijk tot 2 ha. www.peelgraaf.nl - T: 0486 - 453850

Zaproszenie Pragniemy serdecznie zaprosic wszystkich Polakow mieszkajacych w Schaijku na uroczystosci dnia pamieci poleglych w czasie II Wojny Swiatowej ktora odbedzie sie 4 maja. W czasie tej uroczystosci chcemy zwrocic specjalna uwage na pomoc Polskich zolnierzy w wyzwoleniu Holandii z pod okupacji Niemieckiej. Poczatek spotkania w kosciele w Schaijku o godzinie 17.30. W tej uroczystosci wezmie udzial ktos z Polskiej Ambasady, i w imieniu Polakow zostanie zlozony wieniec i wywieszona Polska flaga.

Speciale aandacht voor Polen bij dodenherdenking Schaijk SCHAIJK - Tijdens de traditionele dodenherdenking in Schaijk is er dit jaar speciale aandacht voor Poolse soldaten die gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben meegeholpen Nederland te bevrijden. Namens de Poolse ambassade houdt Janusz Wolosz op vrijdag 4 mei een toespraak in de Schaijkse kerk en legt hij een krans tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het vredesmonument op het Pastoor van Spijkplein.

Aanleiding voor het ‘Poolse karakter’ van de dodenherdenking is een recente oproep van oud-premier Ruud Lees verder op pagina 3. Lubbers. “Hij vroeg daarin om speciale aandacht voor de Poolse soldaten die de geallieerden hebben meegeholpen in de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Piet Manders, voorzitter van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS). “Wij realiseerden ons dat er in Schaijk veel Polen wonen. Bovendien wist Wim Boeijen (ook lid van de SVVS, red.) dat er in 1944 hier in de buurt drie Poolse soldaten zijn omgekomen. Als stichting hebben we toen besloten om Polen centraal te stellen tijdens de dodenherdenking.” De SVVS treedt vervolgens in contact met de Poolse ambassade in ons land met het verzoek iemand af te vaardigen naar de herdenkingsbijeenkomst in Schaijk. Piet Manders: “De ambassade toonde zich zeer vereerd met onze uitnodiging en stuurt 4 mei haar tweede secretaris Janusz Wolosz naar Schaijk. Groot voordeel is dat hij behalve Pools vloeiend Nederlands spreekt. De ambassade zegde daarnaast onmiddellijk toe voor een vlag en krans te zullen zorgen.” Lees verder op pagina 3.

www.arenalokaal.nl – jaargang 18 – week 17 – vrijdag 27 april 2012


Coiffure Award 2012

Onze groente elke dag voor een marktprijsje. Dat helpt. In deze tijden van bezuinigingen doen we er alles aan om u te helpen uw boodschappen betaalbaar te houden. Daarom vindt u in onze AH Marktkraam altijd de 5 meest gewilde groenten voor ongelooflijk lage marktprijsjes. Het hele jaar door, want dat helpt.

U kunt op ons rekenen.

Begin je eigen winkeltje met gratis mini’s. Verzamel levensechte mini’s en begin je eigen winkeltje. Je krijgt een gratis mini bij elke 15 euro aan boodschappen. Er zijn 51 verschillende mini’s.

Kim Verstraten van kapsalon Derks in Zeeland is genomineerd voor de prestigieuze Coiffure Award 2012, de belangrijkste kapperswedstrijd van Nederland. De uitreiking van deze ‘Oscar’ van de kapperswereld vindt op 13 mei plaats in Amsterdam. De winnaar wordt gekozen door het Nederlandse publiek. Vindt u dat de creatie van Kim de Coiffure Award moet winnen? Breng dan vóór 9 mei uw stem uit via www.coiffureaward.nl (klik op foto 22) of sms CA <spatie> 22 naar 4477 (e 0,80 per sms) Kerkstraat 74a 5411 BC Zeeland T: 0486-451371

Maandag 30 april - KONINGINNEDAG: open van 8 tot 18 uur Vrijdag 4 mei - DODENHERDENKING: open van 8 tot 19 uur Zaterdag 5 mei - BEVRIJDINGSDAG: open van 8 tot 20 uur

Gewoon bij Albert Heijn Burg. Hoefnagelstraat 14 5374 GZ Schaijk T: 0486 464 046

Laagdrempelig Persoonlijk Vast contactpersoon Ver trouwen Alle disciplines in huis Scherpe prijs

Tweede lustrum: 1992-1997 Bart en Annemarie Bongers zijn op 1 juni precies 25 jaar met hun bakkerij in Schaijk gevestigd. Een mooi moment om terug te kijken. Deze week de highlights van het tweede lustrum: de periode 1987-1992. *1992: Bart en Annemarie verhuizen vanaf de Pastoor van Winkelstraat, waardoor het hele pand kan worden ingericht als bakkerij. Tevens wordt de oude oven vervangen. * De bakkerij investeert veel in deegconditioneringsinstallaties. Hierdoor hoeft de werkdag niet meer om twee uur ‘s nachts te beginnen, maar om vijf uur ‘ochtends.

Besparen op accountantskosten kan! Vraag nu een offerte aan op onze website.

* In oktober 1993 wordt Lieke, de dochter van Bart en Annemarie, geboren. Op de zaterdagen werkt zij mee in de winkel. * In 1994 wordt Het Versgilde opgericht, een samenwerkingsverband tussen vijf versspeciaalzaken. Tegenwoordig telt Het Versgilde nog drie speciaalzaken.

Ga naar: www.vanduijnhovenaccountants.nl/offerte

2

* 1995: Het inmiddels befaamde Bartkorn-brood wordt geboren. Op enkele kleine aanpassingen na is het recept voor dit brood nog steeds hetzelfde.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012


Na traject van zes jaar

Eindelijk groen licht voor bouw carnavalsloods Herpen HERPEN - Namens Stichting Carnaval Herpen is de werkgroep Carnavalsloods al vanaf 2006 bezig om een bouwloods in Herpen te realiseren. Na jaren van voorbereiding en hobbels die genomen moesten worden, is er nu eindelijk groen licht voor de bouw van de loods.

B

egin 2006 zegt wethouder Jan van Loon tijdens de dorpsraadsvergadering van Herpen toe dat het potje van 60.000 euro - dat was gereserveerd voor een skatevoorziening in Herpen - gebruikt kan worden voor het bouwen van een carnavalsloods. “Bouwen van carnavalswagens wordt in Herpen door jong en oud gedaan, echter het ontbreekt voornamelijk de jeugd aan bouwlocaties”, zegt Marcel van Brakel van de werkgroep Carnavalsloods. “Deze toezegging klonk vele Herpenaren dan ook als muziek in de oren. Dat zouden ze in Herpen wel eventjes gaan doen. Locatie zoeken, tweedehands nishut of schuur aanschaffen, vrijwilligers verzamelen en bouwen maar.” Lang traject Een locatie wordt snel gevonden, namelijk de oude vuilnisstort van het achterterrein Molenstraat 28 in Herpen (bouwbedrijf Van der Loop). Het vervolgtraject duurt echter langer, veel langer. In 2006 gaat de gemeente Oss ook aan de slag met de huisvestigingsproblematiek van alle carnavalsverenigingen in heel de gemeente. Ze stelt een concept op van een ‘plan van aanpak huisvesting carnavalsverenigingen’ en het plan van Herpen wordt hierin meegenomen. Vanaf dat moment is wel

colofon

De bouw van de carnavalsloods kan beginnen. duidelijk dat het niet ‘effe snel bouwen’ wordt. Marcel van Brakel: “Er waren vele wegen en hobbels die genomen moesten worden, maar uiteindelijk zijn we er als werkgroep in samenwerking met de gemeente Oss en de dorpsraad Herpen in geslaagd het voor elkaar te krijgen. De carnavalsloods kan gebouwd worden. Alaaf!” Subsidie Stichting Carnaval Herpen ontvangt een gemeentelijke subsidie die bestemd is voor de carnavalsloods. Zoals ook al vermeld in het Carnavalsblèdje van 2012 is deze subsidie niet toereikend om het gehele ‘plan carnavalsloods’ tot uitvoering te brengen. Volgens de werkgroep zijn er meerdere manieren om het financiële plaatje rond te krijgen. “We denken daarbij aan het toepassen van gebruikte materialen, vakkundige vrijwilligers die ondersteunen tijdens de bouw en afwerking, het via bedrijven goedkoop inkopen van materialen, het aanboren van nieuwe subsidiebronnen en het organiseren van een evenement waarbij de inkomsten ten goede komen aan de carnavalsloods.” Andere vraagstukken die opdoemen zijn: Wie zorgen er in de toekomst voor het beheer en het onderhoud van de loods? Welke clubs kunnen erin gaan bouwen

Arena verschijnt elke vrijdag in Landerd, Herpen en Ravenstein e.o. Oplage: 10.000 www.arenalokaal.nl

Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk 0486 463 112 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Rob Smorenberg 06 506 17 426 of rob@uitleg.nl Uitgever: Tekst & Uitleg Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: De Winter, 0413 266 766 Weekblad Arena is aangesloten bij:

Tijgerteller gooit bijltje erbij neer (Van onze WNBF-correspondent in India) MADRAS - Twee zwaar gewonde en vijf vermiste tijgertellers; dat is de trieste balans van de laatste tijgertelling in India. Suresh Raina overleefde ternauwernood een aanval door een tijger. En hoewel het tellen hem in het bloed zit, heeft hij toch besloten om er mee op te houden. “Het is mooi geweest”, zegt Raina vanaf zijn hospitaalbed in Madras. “Op zich is het een prachtig vak,  maar het grootste probleem met tijgers is dat ze niet graag worden geteld. Dat maakt ze zo agressief dat je eigenlijk dat kans niet krijgt om fatsoenlijk werk af te leveren”.

Eindredactie: Sergio Boutkan sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651

column

en wat wordt hun bijdrage? Wat worden de huisregels? Stichting Carnaval Herpen en de werkgroep Carnavalsloods gaan zich hierover buigen.

stellenden hier terecht met vragen over het ‘plan carnavalsloods’. Ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden, terwijl (jeugd)carnavalsclubs zich kunnen inschrijven om te mogen Herps Mertje bouwen in de carnavalsOp het Herps Mertje op loods. zondag 20 mei staat een aparte kraam met infor- Kijk voor meer info op: matie omtrent de carna- www.carnavalherpen.nl. valsloods. Tussen 12 en 15 uur kunnen belang-

‘Mensen vinden dat ZOZ moet blijven bestaan’ Vervolg van de voorpagina. Eijsermans: “Als de politiek de dialoog niet aan wil gaan is er altijd nog een andere tactiek die we kunnen voeren. Het proces anderhalf jaar vertragen. Dan is deze coalitie bekeken. Bij de volgende verkiezingen staat er ongetwijfeld een nieuwe partij op in Zeeland. Samen met Reek zetten wij dan de rest buitenspel.” ‘Op ziel getrapt’ De actiegroep Zorg Om Zeeland (ZOZ) heeft altijd aangegeven de handdoek in de ring te gooien als de beslissing eenmaal gevallen was. Na het besluit van donderdag 19 april heerst er echter zoveel onvrede in het dorp dat er sprake is van een doorstart. “Mensen vinden dat ZOZ moet blijven bestaan”, zegt woordvoerder Cees van Dongen. “De Zeelanders zijn op hun ziel getrapt. Dit levert blijvende schade op. Veel mensen hebben geen goed woord meer over voor het CDA en wethouder Harrie van Dongen. Maar wat kunnen we nog doen?” Ook Van Dongen vindt het stemgedrag van PL belachelijk. “Van Schaijk stemde tegen het voorstel met argumenten die ook ZOZ naar voren heeft gebracht. Waarom werd hierover niet gediscussieerd en komt dat als een stemverklaring achteraf? PL heeft zich lelijk in de kijker laten zetten. Gewoon geen gezicht en lef getoond. De partij die het gesprek met de inwoners aan ging om daarop zelfs haar programma afstemde, laat nu enkele jaren later, Zeelandse inwoners gewoon zitten; en neemt diezelfde inwoners nu niet serieus. En dat alleen om de coalitie in stand te houden.”

Vishwan Orian, directeur van het nationaal tijgertelinstituut, betreurt de stap van Raina, maar kan het wel begrijpen. “Als de vreugde van het tellen niet meer opweegt tegen de ernst van de verwondingen, kun je er maar beter mee stoppen.” Volgens Orian is er een kapitale fout gemaakt door zij-instromers te werk te stellen. Met name onder voormalige schildpadtellers vallen veel slachtoffers. “Wat je ziet is dat deze categorie zich toch blijkt te verkijken op de snelheid van een tijger”, zegt Orian. “Het is secondewerk. Zodra je een tijger ziet, moet je hem razendsnel tellen, noteren en wegwezen. Zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit natuurlijk. Het tellen zit wel goed bij deze jongens. Maar ja, snelheid, snelheid, snelheid, je kunt er blijkbaar niet genoeg op hameren”. Hebt u ook overlast van dieren die niet geteld willen worden? Ga naar www.meldpuntoverlastdieren.nl van het WNBF.

Theo van Duren

Dodenherdenking Schaijk Vervolg van de voorpagina. Waar de belangrijke rol die Amerikaans, Britse en Canadese soldaten speelden tijdens de bevrijding van ons land algemeen wordt erkend en gewaardeerd, blijven de inspanningen die Poolse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog leverden voor Nederland vaak onderbelicht. Toch hadden ook zij, met in totaal 16.000 actieve militairen, een flink aandeel in het beëindigen van de Duitse overheersing. “Polen werd al een halfjaar eerder bezet door de Duitsers”, legt Piet Manders uit. “Na de val van Polen werd het leger ontbonden en vluchtten zij via Frankrijk naar Groot-Brittannië. In het kader van een Brits-Poolse overeenkomst werden een landmacht, luchtmacht en marine opgericht. Die waren op dat moment zeer welkom gezien de penibele situatie waarin ook de Britten zich bevonden.” De Poolse eenheden stonden grotendeels onder Brits opperbevel, met Brits materieel en uniformen (met Poolse rangtekens), maar met de clausule dat de Polen in eigen militaire eenheden zouden strijden. Het Eerste Poolse Legerkorps werd vervolgens in Schotland opgericht, waarin de 1e Pantserdivisie en de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade een volledig operationele status bereikten. Herdenkingsbijeenkomst De viering van dodenherdenking in Schaijk begint vrijdag 4 mei om 17.30 uur met een bijeenkomst in de kerk. Hiervoor zijn ook de ongeveer vijftig in Schaijk woonachtige Polen uitgenodigd. In de kerk zijn toespraken van onder anderen Piet Manders, Wim Boeijen en Janusz Wolosz. Verder verzorgt koor Schalmei een optreden. Aansluitend vinden bij het vredesmonument op het Pastoor van Spijkplein kransleggingen plaats namens de gemeente Landerd, de SVVS en de Poolse ambassade. Leerlingen van groep 7 van basisschool Den Omgang en groep 8 van basisschool De Regenboog die het monument hebben ‘geadopteerd’, plaatsen een bloemstuk. Vervolgens wordt met assistentie van Scouting Schaijk zowel de Nederlandse als Poolse vlag halfstok gehesen, is er twee minuten stilte en wordt tenslotte The Last Post geblazen door Leo Boeijen.

‘Eigen belang’ Het besluit stuit op veel woede en onbegrip in Zeeland. “De scholen doen alleen mee met de coalitie omdat ze bang zijn dat ze anders nieuwbouw op hun buik kunnen schrijven”, beweert Cees van Dongen. “En de harmonie denkt alleen aan zichzelf, dat riekt naar eigen belang. Ik zou als voorzitter het lef niet hebben om alleen aan mijn eigen vereniging te denken. Ik zou juist iets willen waar heel Zeeland mee vooruit kan.” Volgens Van Dongen hebben veel Zeelanders nieuwe energie gekregen om te blijven strijden tegen het plan. “Vergelijk het met een havik die op een paal zit te wachten”, zegt hij. “Die kan rustig uur stil zitten, maar als Meer over de drie Poolse soldaten die in 1944 hier in de er dan een muis langskomt grijpt hij hem. Zo is het ook buurt omkwamen, is te lezen op pagina 27. met Zeelanders. Ze hebben geen wraakgevoelens, maar wachten geduldig. Het eerste ongeluk dat in de Kerkstraat gebeurt wordt breed uitgemeten. Het Kindcentrum blijft altijd een gebouw met een smet. Naast het kind van Zeeland, is nu ook Zeeland zelf de grote verliezer. Dit is gewoon heel erg dom.”

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

3


www.dreadlocks.nl

agenda Elke dinsdag Elke woensdag

COIFFURE AWARD 2012 Hairstyliste Sissie Ploegmakers van Kapsalon Ploegmakers in Schaijk is genomineerd voor de Coiffure Award 2012 in de categorie Consumer Award. Om deze prijs in de wacht te slepen heeft ze zoveel mogelijk stemmen nodig. Stem mee op www.coiffureaward.nl/stemenwin en klik op foto 8 (foto advertentie). Vul vervolgens ook uw gegevens in en maak kans op leuke prijzen! Alvast bedankt, Team Kapsalon Ploegmakers - Schaijk Stemmen kan ook met je gsm:

Kapsalon Ploegmakers Pastoor van Winkelstraat 30 5374 BJ Schaijk T: +31 (0)486 462115

SMS CA 8 NAAR 4477 [SPATIE TUSSEN CA EN 8]

KONINGINNEDAG OPEN TUSSEN 10:00 EN 16:00 UUR

www.kapsalonploegmakers.nl

www.extentions.nl

Elke donderdag Elke zaterdag

WWW.GSBSIERBESTRATING.NL

GRATIS XXL ZITZAK T.W.V. ,85,BIJ BESTEDING VANAF ,850,-

Elke zondag Elke werkdag

APRIL 1-29 1-29

Expositie Tieneke van Montfort - Grafisch werk in het Raadhuis in Ravenstein Expositie - De historie van de gemeente Grave en wisseltentoonstelling ‘IJzersterk’ met schilderijen van Jan van de Berg en roestsculpturen van Joshua Pennings, van woensdag tot en met zondag tussen 14 en 17 uur in het Graafs Museum in De Hampoort in Grave 1-30 Expositie Betsy Geurts van Kessel (schilderijen) in de bibliotheek in Schaijk 1-30 Expositie Tieneke van Montfort - Glaskunst in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 1-30 Expositie van emailles, gemaakt met open vlam door diverse kunstenaars in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 27 stREEKfeest - De Corona’s en Mooi Wark, vanaf 20 uur op het evenemententerrein aan de Mgr. Borretstraat in Reek 27 Friday’s Single Night (30+), vanaf 21 uur bij Thekes in Herpen 27 De Natuurclub - Informatiemiddag over kikkers, padden en salamanders, vanaf 14 uur in zorgcentrum Maaszicht in Grave 28 Harmonie Semper Crescendo - Promsconcert, vanaf 19 uur op het terrein van het stREEKfeest aan de Mgr. Borretstraat in Reek 28 Nederlands-Poolse Café Party met DJ Dennis, vanaf 20.30 uur in De Raaf in Schaijk 28 Caritas Zagreb en Vraag en Aanbod Internationaal - Inzameling van kleding en hulpgoederen, van 10 tot 15 uur bij de kerk in Herpen 28-29 Toneelvereniging De Gheselle van den Spele - Klucht Alles uit... Behalve het Licht, vanaf 20 uur in dorpshuis ‘t Slotje in Herpen 28-29 Openstelling stadstuinen en het kleine museum, van 12 tot 16 uur in en bij ‘t Leerlooierijhuisje in Ravenstein 29 Oldtimerclub Klassiek Mechaniek Zeeland - Voorjaarsrit ‘Rijk van Nijmegen’ (100 km.), start tussen 11.30 en 12 uur bij Kwalitaria De Groot aan de Kerkstraat in Zeeland 29 Festival Queensland - Daylight, van 16 tot 18.30 uur en Queensland Nighttime, vanaf 19 uur op het Morgenzon-terrein in Zeeland 29 Dansmiddag met orkest Sunday, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Dansavond met orkest Kameleon, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Openstelling voor publiek, van 14 tot 17 uur in het Gemaal Van Sasse in Grave 30 Koninginnedag 30 Koninginnedag - Versierde fietsenoptocht, verzamelen om 9.15 uur bij dienstencentrum Maasland en aansluitend spelletjes tot 13 uur op het Herpiniaterrein in Herpen 30 Sint Barbaragilde - Burgerkoningschieten, aanvang om 13.45 uur met het afschieten van het kanon op de Maasdijk in Ravenstein 30 Koninginnedag - Oranje Kinder-, hobby- en rommelmarkt, van 12.30 tot 16.30 uur in het centrum van Grave 30 Ons Plezier - Liederentafel, van 14 tot 16 uur bij het Palazzo Theater in Grave

NIET I.C.M. ANDERE AANBIEDINGEN

MEI

NOOIT MEER ONKRUID

1-31 1-31

1-2

VARISTONE LM AQUA $2.25 PER KG. INCL. BTW EMMER: 15 OF 25 KG

1-31 1-31 2-29

GETROMMELDE BETONSTENEN, 30 X 20 CM IN VELE KLEUREN, PER PALLET: $12.95 PER M2

3-11 4 4 4 4 5

BE V ERS S T E E NC E N T R U M BV

Canadabaan 10 5388 RT Nistelrode Tel: 0412-613320

Smitskoor - Repetitie, van 21 tot 22.15 uur in het Wapen van Reek Countrydansen met Countryfriends ONLine, van 19 tot 20.30 uur in het Wapen van Reek Kienen t.b.v. Kleur en Zang vanaf 20 uur in het Witte Huis in Zeeland Kienen t.b.v. verenigingen in Herpen vanaf 20 uur in ‘t Slotje in Herpen Kienen t.b.v. OKSV, vanaf 19.30 uur in PetjesBar in Overlangel Spullenmarkt ten bate van nierpatiënten, van 13.30 tot 16 uur aan de Graspeel 52 in Zeeland Kienen t.b.v. De Vogelvriend, van 19.15 tot 22 uur in De Raaf in Schaijk KBO Schaijk - Biljarten, van 13 tot 17 uur in De Phoenix in Schaijk

Kinderworkshop emailleren en glas-in-lood, vanaf 14 uur in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Expositie Betsy Geurts van Kessel (schilderijen) in de bibliotheek in Schaijk Openstelling St. Rochuskapel, dagelijks van 9 tot 18 uur aan de Rondestraat in Deursen Expositie Tieneke van Montfort - Glaskunst in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Expositie van emailles, gemaakt met open vlam door diverse kunstenaars in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Expositie - De historie van de gemeente Grave en wisseltentoonstelling ‘IJzersterk’ met schilderijen van Jan van de Berg en roestsculpturen van Joshua Pennings, van woensdag tot en met zondag tussen 14 en 17 uur in het Graafs Museum in De Hampoort in Grave BC Zeeland - 19de Landerds Kampioenschap Driebanden, aanvang avonden om 19 uur en op zaterdag vanaf 12 uur in café ‘t Oventje in Zeeland Dodenherdenking in Schaijk Dodenherdenking vanaf 19 uur in de St. Sebastianuskerk en vanaf 20 uur bijeenkomst bij het Vredesmonument in Herpen Friday’s Single Night (30+), vanaf 21 uur bij Thekes in Herpen Dodenherdenking met stadsharmonie OBK, de basisscholen en het Sint Barbaragilde, vertrek stille tocht om 19.15 uur bij het Raadhuis in Ravenstein Bevrijdingsdag

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar redactie@arenalokaal.nl

SIERBESTRATING • TUINTEGELS • MEGATEGELS NATUURSTEEN • TUINVERLICHTING • TUINHOUT TUINHUISJES • BLOKHUTTEN EN MEER

4

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012


Ben van der Walle van Van der Walle Wellness

‘Het geeft een kick als mensen om je lachen’ ZEELAND - Sommige mensen gebruiken ‘m om te relaxen, anderen voor lichaamsklachten. Sauna’s zijn in opmars. Ben van der Walle (60) van Van der Walle Wellness weet daar alles van, als verkoper én gebruiker. “Mensen met pijnklachten kiezen voor een infrarood cabine. Zelf relax ik elke zondagavond in de traditionele sauna.”

“Dat wil ik ook” dacht ik nog: mensen helpen bij dit soort problemen. Een nobel streven. Met volle overgave heb ik me toen gestort op verzekeringsland en nu, 18 jaar later, kijk ik om me heen en besef me dat mijn nobele streven niet helemaal op waarde wordt geschat. Op de maatschappelijke ladder blijkt de assurantieadviseur namelijk vrij laag te staan. Hoog tijd dat ik toch eens een lans breek voor ons vak. Waar staat ons beroep nu eigenlijk voor?

B

Allereerst zijn wij letterlijk een “tussen”persoon. Wij staan namelijk tussen een klant en de verzekeraar. De tussenpersoon is dus geen verzekeraar, maar adviseert en bemiddelt in de producten van die verzekeraar. Een schade wordt uiteindelijk ook niet door, maar via de tussenpersoon betaald (of afgewezen). Zijn taak is om er voor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Daarvoor zal hij zijn kennis en overredingskracht ten volle benutten.

Ben van der Walle: “Als je hard werkt, mag je jezelf ook verwennen.”

werk moeiteloos. “Als ik maar mocht verkopen, dan was het goed. Productkennis heb je zo.”

Gereedschapsbus Na een volgende baan als vertegenwoordiger, besluit Ben voor zichzelf te beginnen. “Ik kocht een bus en gereedschap en ging de boer op.” Letterlijk dan. “In 1990 had je nog heel veel boeren. Door mijn voVerkoper rige banen kende ik er veel Ben beseft echter dat hij met wie ik een goede band niet heel zijn leven fa- had opgebouwd.” Ben rijdt briekswerk wil verrichten. Hij besluit in de avonduren de Opleiding Basis Algemeen Onderwijs te volgen. Hij neemt zich voor leraar van boer naar boer, verte worden. Zo ver komt het koopt ter plekke of levert echter niet omdat hij een op bestelling hamers, lasbaan aangeboden krijgt in elementen, schroeven, eneen radio- en televisiewin- zovoorts. “Dat was gewelkel in Uden. “Ik werd aan- dig en het liep uitstekend, genomen door Kees van totdat de varkenspest uitKampen. Die zat toen waar brak. Ik kon niet meer op nu de Schoenenreus zit. Ik de boerderijen komen vankende Kees omdat hij bij wege besmettingsgevaar.” ons de tv kwam installe- Vanaf dat moment opent ren. Hij vroeg mij of ik voor Ben een gereedschapshem wilde werken.” Ben winkel aan huis en levert ontdekt snel dat het ver- tot op de dag van vandaag koopwerk hem goed ligt. gereedschap op bestel“Ik deed de verkoop en de ling af bij de boeren. “Wat administratie. De omgang ons onderscheidt van de met mensen en de uitda- gangbare winkels is dat ging van: hoe verkoop ik je op zaterdagavond nog een product, vond ik leuk.” iets kunt bestellen en dat Ondanks de prettige werk- je het maandagmorgen om sfeer vertrekt Ben nood- acht uur in huis hebt. We gedwongen. “Kees besloot bieden echte service. Dat met zijn zaak te stoppen. is iets wat ik van Kees en Maar echter niet voordat Piet geleerd heb.” hij al zijn personeel aan een andere baan geholpen Sauna had. Zo kwam ik terecht Als blijkt dat het buitenbij Piet Hendriks, een ijzer- werk voor Ben vermindert waren- en gereedschaps- en dat zijn vrouw Fien winkel.” Hoewel het een (59) uitstekend de winander product is dan Ben kel kan leiden, stort Ben gewend is, doet hij zijn zich in een nieuw avon-

tuur: sauna’s. “Ik kan niet uitleggen waarom ik voor sauna’s gekozen heb. Ik kende ze alleen van hotels.” Ben bouwt een traditionele sauna op zolder bij hem thuis en showt ze aan iedereen die hem maar wil zien. “Mensen riepen er hard over en wilden er ook wel een.” Na twintig jaar maakt Ben lange dagen met het monteren van sauna’s. “Ik maak ze allemaal op maat. Of het nou op een zolder is met onhandige hoeken, in een

hij zijn zesde lustrum. Elk jaar is hij vanaf november bezig met het instuderen van zijn stuk. “Het hele jaar door verzamel ik informatie. Vanaf november ga ik het instuderen. Het kost heel veel energie om het in mijn hoofd te krijgen – leeftijd hè! – maar uiteindelijk lukt het wel. Ik hou me wel graag aan mijn tekst, ik ben niet zo impulsief.” Ben treedt op bij bijzondere gelegenheden zoals vrijwilligersmiddagen, in cafés, voor iedereen die iets

‘Elke zondag relax ik in de sauna’

Kan ik u helpen? 18 jaar geleden liep ik met mijn ziel onder de arm bij het grote Philips en liep mijn woning ook nog eens waterschade op. Dus even bellen met mijn toenmalige tussenpersoon. Ik wist van toeten noch blazen en vond het prettig dat iemand mij in een kort gesprek even uit kon leggen, wat er moest gebeuren. De papieren vulde hij samen met mij in, een krabbeltje, nota opsturen en klaar was…

MensenWerk

en wordt geboren in ’t Oventje. Hij heeft een oudere zus en een jongere broer. “Mijn ouders hadden een gemengde boerderij. Het was vroeger normaal dat je als kind meehielp.” Op zich vindt Ben dat niet erg, maar het boerenleven bevalt hem echter niet dusdanig dat hij daar zijn toekomst in ziet. “Ik koos voor metaal op de LTS in Uden.” De vijftien jaar die volgen hopt Ben om de vijf jaar van de ene werkgever naar de andere. Als eerste gaat Ben aan de slag als metaalbewerker bij de Nederlandse Radiateuren Fabriek in Mill. Een baan die hij onderbreekt voor achttien maanden militaire dienst. “Ik vond het wel prima in dienst. Ik hoefde er niet zo hard te werken als op de fabriek. We hadden vaak leuke uitstapjes en ik kreeg elke maand een zakje mee naar huis.”

nader bekeken

garage of buiten, ik lever ze keurig af.” De meeste klanten kiezen voor een infrarood cabine. “Je merkt dat mensen met gezondheidsklachten voor een cabine gaan. De straling gaat dieper dan bij een traditionele sauna. Zelf neem ik de sauna. Daar kan ik liggend relaxen.” Tonpraoten Fien en Ben hebben drie kinderen, Sander (34), Koen (32) en Marianne (30), en vijf kleinkinderen. Marianne speelt een speciale rol voor Bens grote hobby: tonpraoten. “Als ik op moet met mijn voorstelling, ben ik altijd heel zenuwachtig. Ik speel het daarom altijd eerst voor mijn dochter. Ze is mijn graadmeter. Als zij het niet leuk vindt, dan doe ik het niet.” Ben en Fien hebben eerst samen typetjes uitgebeeld. Nadat Fien er na twintig jaar geen zin meer in heeft, gaat Ben stug alleen door. In 2012 viert

te vieren heeft. “Het geeft een kick als mensen om je lachen.” Koken Een tweede, nieuwe, hobby van Ben is koken. “Ik heb pas een kookcursus voor mannen van 55+ gevolgd in Compostella. Ik heb koken altijd leuk gevonden, maar er nooit tijd voor gehad.” Hij denkt dat zijn fascinatie voor het eten komt dankzij zijn eigen moeder. “Ze kookte vroeger hele maaltijden op bruiloften. Ook mijn tante was kok, maar dan in het klooster.” Tegenwoordig kookt hij als de kinderen op bezoek komen. “Maar regelmatig ga ik met Fien uit eten. Als je hard werkt, mag je jezelf ook verwennen.” En hard werken blijft Ben voorlopig doen. “Ik vind dit werk ontzettend leuk. Het is geen routinewerk, maar juist elke keer anders. Dus zolang ik kan, ga ik door.” Simone van de Wijdeven

Aan de andere kant zal de tussenpersoon ook de verzekeraar proberen te behoeden voor slechte risico’s. Een huis wat bij het minste of het geringste om zal waaien, zal hij niet laten verzekeren. Ook zal de tussenpersoon mensen met een twijfelachtige achtergrond weigeren en zal hij niet alsnog een verzekering afsluiten voor een schade wat al heeft plaatsgevonden. Er bestaat nu eenmaal niet zoiets als een “Morning After Polis”. Met zijn kennis en ervaring heeft de tussenpersoon een goed zicht op de dagelijks veranderende markt. Dit vertaalt zich in samenwerking met kwalitatieve goede partners. Verzekeraars die goede producten bieden, schades snel willen (!) afwikkelen en begrijpen wat tussenpersonen en klanten willen. Daarnaast geeft samenwerking flinke prijsvoordelen, waardoor premies vaak de laagste van de markt zijn. Het is dus absoluut een fabel om te stellen dat afsluiten van verzekeringen zonder tussenpersoon goedkoper is. De producten van de verzekeraars gaan wij vergelijken en proberen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op uw situatie. En neem maar van mij aan: bijna geen enkele situatie is het hetzelfde, dus is maatwerk gevraagd. En maatwerk vergt kennis. Komt u uiteindelijk tot een keuze zal uw tussenpersoon het gehele aanvraag traject voor zijn rekening nemen. Niet zelden is dat nu net het traject waar de frustraties liggen. Foute polisopmaak en trage voortgang bezorgt velen krommende tenen. Maar de echte toegevoegde waarde van een tussenpersoon merkt u pas bij schade. Met één telefoontje weet u bij schade meestal al of er dekking zal zijn op uw polis. En wat er moet gebeuren om tot een uitkering te komen. Formulieren worden met u ingevuld, experts worden ingeschakeld, tegenpartij aansprakelijk gesteld enzovoort. U hoeft zich geen zorgen te maken of de juiste weg in is geslagen. De voortgang wordt bewaakt en uiteindelijk wordt geprobeerd te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Als u een goed verzekeringspakket wilt hebben, een kantoor op de hoek waar u altijd binnen kunt lopen, maar ook een scherpe premie, wordt het tijd om eens onder genot van een kop koffie een gesprek aan te gaan met een tussenpersoon. Na een goed gesprek bent u van de sores af en zij vinden het nog leuk om te doen ook! Wilfred Janssen, Janssen BML, 0486-460015

Startende ondernemer? Kijk op:

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

5


Is uw meubilair aan reparatie toe? Dan bent u bij Scholtens aan het goede adres! Familie Scholtens is sinds 1960 actief in het vak wat van vader op zoon gaat. Wij repareren meublair uiterst vakkundig en met liefde voor het vak.

KUNSTSTOF KOZIJNEN

MEUBELSTOFFERING, LEERSPECIALIST EN ANTIEKRESTAURATIE

• Gratis haal - en brengservice • 3 jaar garantie • 65+ korting • Reparatie bij u thuis mogelijk

• schuifpuien • serres • terrasoverkappingen • rolluiken en zonnescreens • • zonwering • horren • dakkapellen • lichtstraten • garagedeuren •

Stoffeerwerk: Voor al uw stoffeerwerk, o.a. eetkamerstoelen, fauteuils en banken, kunt u bij ons terecht, zowel op klassieke als moderne wijze. Ook doorgezakte stoelen en banken kunnen wij van nieuwe vulling voorzien voor beter zitcomfort. • Gra t brenigs haal- e servi n ce • 3 ja ar ga Leerspecialist: ranti e • 5+ korti zijn gespecialiseerd inofdiverse leerreparaties, zoals stiknaden,6kleine Is Wij uw meubilair aan stoffering reparatie toe? ng • Rep wij scheurtjes, uitgerektaan leer of deelstoffering. Oud leer laten Dan bent u bij Scholtens hetinnemen goede adres! rat e thuia bij u s moig Familie Scholtens is sinds actief in op het natuurbasis vak herleven door het in1950 te kleuren en is alleen mogelijk elijk

Showroom: Langenboomseweg 55 Zeeland • tel 0486 - 45 37 78 • www.vanvlietkunststoffen.nl

Is uw meubilair aan reparatie toe?

wat van vader op zoon gaat. Wij repareren meubiin dezelfde kleur. lair uiterst vakkundig en met liefde voor het vak.

Restauratie Stoffeerwerk Leerspecialist Wij restaureren o.a. alle soorVoor al uw stoffeerwerk o.a. Wij zijn gespecialiseerd in ten kasten, tafels, stoelen, eetkamerstoelen, fauteuils, diverse leerreparaties, zoals Restauratie: bureau’s. Tevens verwijderen banken kunt u bij ons terecht stiknaden, kleine scheurtjes, Wijoprestaureren o.a. alle soorten tafels,of stoelen enhoutworm bureaus.en Tevens wij logen wij al zowel klassieke of moderuitgerektkasten, leer innemen deelverwijderen wij houtworm en logen wij laten al uwwijmeubels. Ook lijmen en en uw meubels. Ook lijmen ne wijze. Ook doorgezakte stoffering. Oud leer verstevigen wijbiezen uw stoelen en stoelen en banken kunnen herleven door het in kleuren opnieuw verstevigen wij uwwij stoelen en voorzien wijtestoelen van voorzien wij stoelen opnieuw van nieuwe vullingen vooropen natuurbasis en is alleen rieten zittingen. van biezen en rieten zittingen. zien voor beter zitcomfort mogelijk in dezelfde kleur. Bel voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak Bel voor meer informatie of bij eenuvrijblijvende bij uin thuis ofwinkel kom even langs in onze winkel thuis of komafspraak even langs onze Bossestraat 3 • 5374 HR Schaijk • Tel.: 0486 436 524 Openingstijden: t/m za. za. 10.00 12.00 -- 15.00 17.00 uur of op afspraak di. t/m

Scholtens

Meubelstoffeerder, Leerspecialist en Antiekrestauratie

Een unieke kans op een woning voor kostprijs! Aan de Dorpenweg (achter no 31) in Deursen mag gebouwd worden. Er is ruimte voor maximaal 17 woningen. Prijzen zijn vanaf ca. 160.000 euro. Voor de ontwikkeling en de bouw is voor een bijzondere aanpak gekozen. De toekomstige kopers gaan gezamenlijk hun eigen woningen ontwikkelen en bouwen. Op die manier kunnen veel kosten bespaard worden door bijvoorbeeld met 1 architect en uiteindelijk 1 aannemer te werken. (Helemaal zelf een woning bouwen binnen het plan kan ook, maar wel in samenspraak) Wilt u deze kans ook niet missen? Kom dan op woensdag 16 mei om 20 uur naar de informatieavond in Vidi Reo aan de van Kesselplaats 2 in Ravenstein. Op deze avond wordt door BIEB uitleg gegeven over CPO en over de mogelijkheden aan de Dorpenweg in Deursen. Om een idee te hebben van de opkomst, graag even aanmelden via info@bouwenineigenbeheer.nl of 040 2117800.

Auto Stroeken VW A3 Golf GTI AUDI 1.6 2.0TfSI 102PK FACELIFT 200pk 2001 bouwjaar bouwjaar 139.000 2005 km.stand km. km.stand 124.000 km airco, climatronic, Bose leer, navigatie, sportstoelen climatronic audiosysteem, e 6.750,€ 16.750,-

BMW execUTIVe AUDI A3523I 1.6 102PK FACELIFT aUToMaaT bouwjaar 2001 bouwjaar 149.000 1999 km.stand km. km.stand 269.000 Bose km audio, airco, climatronic, Leer, climatronic, electrisch pakket zeer nette staat

6.250,€e3.650,-

VW A3 Golf GTI3DRS AUDI 2.02.0TfSI FSI 150PK 200pk 2003 bouwjaar bouwjaar 144.000 2005 km.stand km. km.stand 111.000 airco, climatronic, km sportstoelen, leer, climatronic, navigatie, 10x model 2005 airbag

10.295,€ e16.750,-

MInITTcooper S chIlI AUDI 1.8 TURBO 225PK 163pk QUATTRO bouwjaar 2002 2002 bouwjaar km.stand 153.000 109.000 km km.stand km. panoramadak, airco, xenon, Leer, Xenon, climatronic, 4x4voll. leer.

11.995,€e12.950,-

VW A3 Golf V5 170pk AUDI 2.0 2.3 FSI 150PK 5DRS hIGhlIne bouwjaar 2005 bouwjaar139.000 2002 km. km.stand km.stand 154000 km climatronic, panoramadak, climatronic, sportstoelen, elektrisch sportstoelen, dakrail pakket

e € 14.950,7.750,-

SeaT leon 16V 105pk PEUGEOT 206 1.6 XS 1.6 16V execUTIVe bouwjaar 2001 bouwjaar209.000 2004 km. km.stand km.stand 134.000 km pakket, Sportstoelen, electrisch leer, elektrische sportstoelen, airco stuurbekrachtiging ecc

6

VW A3 Bora 2.3QUATTRO V5 170pk AUDI 3.2 V6 aUToMaaT 250PK 5DRS bouwjaar 2005 2003 bouwjaar km.stand 194.000 km.stand 138.000km km. Leer,Xenon, navigatie, schuifdak, airco leer, navigatie, climatronic, 6-bak e 18.450,-

SUZUkI SWIfT 1.3 16V163PK MINI COOPER S 1.6 CHILI exclUSIVe bouwjaar 2002 bouwjaar 112.000 2005 km.stand km. km.stand km leer, Xenon,91.000 panoramadak, airco navigatie keyless-go climatronic

aUdI TT TUrBo SUZUKI SWIFT 1.3 QUaTTro 16V 3DRS 225pk 2006 bouwjaar bouwjaar 79.000 2002 km. km.stand km.stand 139.000 km Airco, stuurbekrachtiging, Dealeronderhouden, leer, clima, audiopakket

€ 5.950,-

2.650,€e7.750,-

www.autostroeken.nl • Zeeland / Uden • Tel. 06 532 562 78

VW A3 Golf 105pk AUDI 2.0 1.4 TFSI16V DSG-F1 SporT5DRS 200PK bouwjaar 2005 2002 bouwjaar km.stand 99.000 km.stand 118.000kmkm. airco, 19” RS6, DVD speler leer, climatronic, dakrail, F1-schakelflippers e 16.995,-

e 10.750,€ 8.450.-

€ 5.950,-

xenon

e 6.995,€ 14.750,-

Prijzen zijn inclusief nieuwe apk-keuring en garantie.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012


‘De druppel die de emmer deed overlopen is het plan Kindcentrum’

Manita van Gerwen neemt definitief afscheid als raadslid

B

Doe eens gek, huur een student Zowel MBO- als HBO-opleidingen zijn altijd op zoek naar goede stageplekken voor studenten. Dit is niet beperkt tot een bepaalde studie of studierichting. In alle lagen van de maatschappij zijn stageplekken nodig. Veel ondernemers zien een stagiair vooral als een last of een veredelde koffieautomaat. Niets is minder waar. Een ondernemer die de aanwezigheid van een stagiair structureel inbouwt kan hier veel baat bij hebben.

LANDERD - In de raadsvergadering van donderdag 19 april nam Manita van Gerwen definitief afscheid als raadslid van de gemeente Landerd. De Zeelandse zat in totaal zes jaar in de gemeenteraad. Eerst vier jaar in de eenmansfractie van de VVD en de laatste twee jaar namens de RPP. Vanwege diverse dossiers in het buitengebied en de komst van het Kindcentrum op het Morgenzonterrein zag ze zich genoodzaakt haar zetel op te geven. Reekenaar Antoon de Louw is benoemd als haar opvolger.

urgemeester Willy Doorn geeft aan het spijtig te vinden dat met het vertrek van Manita van Gerwen de Landerdse gemeenteraad enkel nog uit mannen bestaat. Ze doet dan ook meteen een oproep aan de partijen om actiever op zoek te gaan naar vrouwen en hen te stimuleren actief deel te nemen. Vervolgens bedankt ook RRP-fractievoorzitter Roland Werring de Zeelandse voor haar inzet. Hierbij laat hij weten dat Van Gerwen geen afscheid neemt van RPP,

nader bekeken

Allereerst is het gewoon goed om iets terug te doen voor de maatschappij. Een goede manier hiervoor is om een jong persoon de ruimte geven om praktijkervaring op te doen en zichzelf te ontplooien. Bovendien zijn er ook allerlei erkenningen te krijgen als het bedrijf in kwestie stagiairs goed begeleidt. Zo is er het keurmerk ‘erkend leerbedrijf’ en jaarlijkse verkiezingen van het beste leerbedrijf. Ook zijn er nog andere referenties te verdienen. Staat natuurlijk wel mooi zo’n bordje ‘erkend leerbedrijf’ op de gevel of een plaatje op de website.

Manita van Gerwen staat haar plaats af aan iemand anders binnen de RPP. (foto: Joop van Roy) maar dat ze lid blijft van de werkgroep. De partij kan in de toekomst dus nog een beroep doen op haar kennis en kunde. ‘Denk aan toekomst’ In een korte uitzetting vertelt Van Gerwen waarom ze tot het besluit is gekomen haar functie als raadslid neer te leggen. “Door het gewijzigde delegatiebesluit kan het mogelijk zijn dat een aantal dossiers ter besluitvorming in de gemeenteraad

wordt behandeld waarbij ik zakelijke belangen heb”, verklaart ze. “De druppel, die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen, is echter het plan om het Kindcentrum op het voormalige Morgenzon-terrein te realiseren. Een plan, waar ik als lid van de RPP, als inwoonster van Zeeland en als onderneemster absoluut niet achter kan staan.” Van Gerwen roept de politiek op niet alleen aan het hier en nu te denken, maar

ook aan de toekomst. “We hebben een actieve middenstand, prachtige verenigingen en betrokken burgers. Het zou jammer zijn als er een gat geslagen wordt doordat de politiek halsstarrig aan een plan vasthoudt waar bijna niemand het mee eens is. Als we er samen de schouders onder zetten kunnen we laten zien waar een kleine gemeente als Landerd groot in kan zijn”, besluit ze haar betoog.

Eeterij Van Bussel verder als grillroom SCHAIJK - Begin dit jaar opende Eeterij Van Bussel de deuren van haar nieuwe horecegelegenheid aan de Pastoor van Winkelstraat in Schaijk. Jan van Bussel bestiert de zaak samen met zijn dochters Nicky en Peggy. Om zich te onderscheiden van andere eetgelegenheiden in het centrum gaat Van Bussel voortaan verder als grillroom.

Dat is echter niet de enige bron van promotie die een stagiair met zich meebrengt. Scholen die stagiairs plaatsen organiseren vaak ook bedrijvendagen. Dit zijn dagen waarop bedrijven zich mogen profileren aan studenten als toekomstig stagebedrijf of werkgever. Niet te vergeten kunnen deelnemende bedrijven ook onderling nog contacten uitwisselen. Wellicht loopt uw nieuwste opdrachtgever op zo’n dag rond. Op deze manier kan een organisatie een bron van nieuwe werknemers aanboren. Jonge, enthousiaste werknemers die bol staan van verse kennis die ze maar al te graag in de praktijk willen brengen. Dat een stagiair na zijn studie een werkzoekende wordt is een ander voordeel. Het gebeurt vaak dat een afstuderende stagiair een baan aangeboden krijgt bij zijn stagebedrijf. Het stagebedrijf heeft immers een halfjaar lang kunnen zien hoe de afstudeerder zich ontwikkelt en of hij past binnen de organisatie. In zes maanden kun je veel beter inschatten of iemand binnen de organisatie past. Er is geen goedkopere proeftijd voor een nieuwe werknemer dan de stageperiode, want een stagiair vraagt geen volwaardig loon. Dit zijn allemaal aanvullende redenen om een stagiair een plaats te gunnen. Ver boven al deze punten staat het feit dat zo’n student ook nog van alles kan. Een stagiair zit midden in zijn opleiding of zit ergens op het einde ervan, maar is niet gehinderd door enigerlei praktijkervaring. Hij draait enkel en alleen op kennis die hij heeft geleerd tijdens de opleiding. Hierdoor is een stagiair veel minder gestuurd door budgetten, uren, kosten, grenzen of beperkingen. De student wil zijn theorie toepassen op de praktijk. Een stagiair kan werk uit handen nemen van een organisatie en meedraaien in de dagelijkse gang van zaken. Aan de andere kant kunnen stagiairs ook onderzoek doen voor uw organisatie. Een bakker kan voor een andere andere stagiair kiezen dan een bakker-in-opleiding. Wie weet heeft een bakkerij veel meer behoefte aan een communicatiestagiair om onderzoek te doen naar onderwerpen waar de bakker zelf niets van weet.

Met een nieuwe menukaart hoopt Van Bussel meer bezoekers te trekken. “De lunch loopt eigenlijk al vanaf het begin goed”, zegt Nicky, “maar we kunnen bijna niet concurreren met de andere cafetaria’s die hier al veel langer in de buurt zitten. Daarnaast heeft het pand niet de uitstraling van een cafetaria, daarom lopen veel mensen voorbij.” Toch maken de zussen zich geen zorgen. “Als de kwaliteit van je producten maar goed is komen de klanten vanzelf terug”, weet Peggy. “We moeten nog veel leren in de horeca, maar elke dag gaat het beter. Schaijk is een heel leuk dorp en inmiddels weet ik de weg hier al goed te vinden.”

Denk nog eens over een stageplek na. Stagiairs bieden veel mogelijkheden en kunnen een organisatie ook nog structureel verbeteren en dus geld opleveren. Daarnaast is het ook erg leuk om als veteraan in een vakgebied praktijkkennis door te geven aan een jong persoon dat net op de arbeidsmarkt komt kijken.

Eeterij & Grillroom Van Bussel is gevestigd aan de Pastoor van Winkelstraat 4 in Schaijk. Je kunt er terecht van dinsdag tot en met zondag tussen 11.30 tot 21.30 uur. De grill gaat om 17 uur aan. Peggy en Nicky van Bussel in hun Schaijkse grillroom.

Eerste plaats bij brandweervaardigheidstoets

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met communicatiespecialist Tim Lecomte, Bureau Malkier, 06-81308224 of tim@malkier.nl.

Brandweerkorps Schaijk valt in de prijzen SCHAIJK - De wedstrijdploeg van de brandweer Schaijk behaalde zaterdag 21 april de eerste plaats bij de brandweervaardigheidstoets in Schijndel. De ploeg is daarmee door naar de tweede provinciale ronde. De wedstrijdploeg stond onder leiding van bevelvoerder Carlo Reijs, de chauffeur-pompbediener was Adriaan Keijzer en de manschappen waren Peter Reuzenaar, Twan School Mark Wingens en Rik Zwaans.

journalistiek vormgeving communicatie

In Schijndel was een realistisch scenario uitgedacht waarbij een technische hulpverlening gedaan moest worden in een in aanbouw zijnde parkeergarage. Ook was de parkeergarage door een slecht werkende aggregaat gevuld met met koolmonoxide. Kortom een enorme uitdaging om dit binnen de vastgestelde tijd veilig op te lossen. Van de tien deelnemers uit de regio Brabant-Noord haalde de post Schaijk de meeste punten.

pastoor van winkelstraat 57 a • 5374 bh schaijk

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

0486 463112 • www.uitleg.nl • info@uitleg.nl

7


Leerlingen Den Omgang op creatieve toer

Schaijkse scholieren genieten van Uit Je Kunstdag SCHAIJK - Jaarlijks vindt op basisschool Den Omgang in Schaijk de Uit Je Kunstdag plaats. Een dag waarop de leerlingen niet in de schoolbanken zitten, maar allerlei creatieve en informatieve activiteiten ondernemen. Om de docenten te ontlasten nemen de groepsouders de organisatie op zich. Donderdag 19 april was het weer zover. Arena nam een kijkje.

D

irecteur Jan Gubbels vindt de Uit Je Kunstdag een verrijking voor de leerlingen van Den Omgang. “Ze maken kennis met iets nieuws, waar ze anders nooit mee in aanraking komen”, zegt hij. “Daar leren ze veel van. Daarnaast is het ook goed voor de verbinding met het dorp. Heel veel mensen uit Schaijk zijn jaarlijks betrokken bij dit project. Niet alleen ouders en familieleden, maar ook ondernemers.” Naartoe leven De Schaijkse scholieren hebben elke jaar een enorme keuze. Veel workshops zijn al vaker gegeven, maar ook voegt de organisatie elke keer nieuwe activiteiten toe. Het is bijna zo gek niet te bedenken of het staat er tussen. Creatieve, sportieve en culinaire indoor-activiteiten, maar ook verschillende bezigheden in de buitenlucht. Denk onder meer aan een spannende trip naar de brandweerkazerne, een intensieve tennisles, synchroonzwemmen, heerlijke bonbons maken, een avontuurlijke GPS-tocht of speksteen bewerken.

De leerlingen leven elk jaar naar de Uit Je Kunstdag toe. Dat weet ook Lonneke Wauters, een van de ouders. “Het is geweldig, als je die spanning en plezier op hun gezichten ziet”, vindt zij. “Daar doe je het voor. Het is echt een leuke dag. Mijn kinderen hebben de afgelopen weken regelmatig gevraagd wanneer de Uit Je Kunstdag eindelijk is.” ‘Supergaaf’ Gelukkig voor de kinderen van Den Omgang is donderdag 19 april een droge dag. Zowel de leerlingen van de onder- als de bovenbouw genieten van het gevarieerde aanbod aan activiteiten. Dat is op te maken uit enkele uitspraken die Arena op mag tekenen: ‘De brandweerwagen kwam ons met loeiende sirene ophalen van school en toen gingen we naar de kazerne, dat was supergaaf’; ‘Op de boerderij mochten we koeien melken en omdat er nieuwe puppy’s waren, kregen we ook nog beschuit met muisjes’; ‘Bij klassiek ballet hebben we mooie sprongen gemaakt voor de spiegel met een glitterrok aan’; ‘In de kapsalon leerden we vlechten en haren opsteken. Ook kreeg ik zelf een vlecht.’

8

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012


Zaterdag 28 april

Vincie en Daniëlle: jonge talenten op Reekse Proms

V

tende dwarsfluitlerares Juliëtte van Duren, die het opgevallen was dat Daniëlle een bijzonder goede stem heeft. De twee meiden zitten in de brugklas van het Merletcollege in Grave. Tijdens de repetitie kwamen ze ook hun biologielerares Antoinet van Berkel tegen. Zij treedt op als zangeres tijdens de Proms. Druif Vincie en Daniëlle hebben in hun lagere schooltijd ook gezongen in het Reekse

Aafke Steenhuis exposeert in Stella Polaris DIEDEN - In de weekenden van 12 en 13 mei en 19 en 20 mei exposeert Aafke Steenhuis in de molen Stella Polaris in Dieden. Er is een reeks schilderijen te zien van de Eems, de grensrivier tussen Nederland en Duitsland. Aafke Steenhuis is in dit grensland geboren. Ook zijn er werken te zien van haar huidige leefomgeving: het IJ, de scheepvaart in Amsterdam, maar ook reisimpressies, geliefden, muzikanten. Steenhuis werkt met gemengde techniek (aquarel, gouache en oilbar, olieverf in de vorm van dik tekenkrijt). Op 12 mei om 16 uur is er een feestelijke officiële opening, met lezing door Aafke Steenhuis en muziek door Jan Joost Teunissen.

Aafke Steenhuis is geïnspireerd door het Duitse expressionisme en door de Groninger schilderbeweging De Ploeg. Zij woont en werkt in Amsterdam / Nieuwendam aan het IJ, als schilder en schrijfster. Deze twee manieren van ‘omgaan met de wereld’ vullen elkaar aan. De schilderijen van de Eems horen bij haar laatste boek - Het lied van de Eems - dat de rivier beschrijft vanaf de Noordzee naar de bron in het Teutoburgerwoud. Het boek gaat over het heden en verleden van dit onbekende grensgebied tussen Nederland en Duitsland.

Hitler Auteur: A.N. Wilson Uitgever: Spectrum Pagina’s: 240 ISBN: 978-90-0030-676-3

REEK/GRAVE - De twee nieuwe en tevens jongste talenten op de Reekse Proms op zaterdag 28 april zijn Vincie Gijsbers uit Grave en Daniëlle van der Steen uit Reek. Beide jongedames waren verrast toen ze een telefoontje kregen met de vraag om op treden op de Proms van Harmonie Semper Crescendo. Ze konden niet meteen bedenken waarom juist zij gevraagd werden.

incie heeft ontdekt dat de harmonie haar op het spoor gekomen was via haar zangdocente Cileke Angenent uit Reek. Cileke, die zelf al ooit opgetreden had met de Reekse harmonie, kwam met het voorstel haar leerlingen op te laten treden. Daniëlle was helemaal verrast, omdat ze eigenlijk helemaal nog geen ervaring heeft met optreden. Zingen deed ze eigenlijk ‘alleen maar zomaar’. Maar het was haar oplet-

gelezen

Vincie (links) en Daniëlle, solisten op Reekse Proms. kinderkoor. Allebei zijn ze nog altijd onder de indruk van die aardige pastoor De Louw. Hij klapte altijd mee bij het oefenen en kwam altijd grapjes maken. “Het mooie was dat iedereen mee mocht doen. Kinderen die niet katholiek waren, kregen geen hostie, maar een druif.” Voor Daniëlle en Vincie een goede reden om van hun geloof af te vallen. En niet te vergeten het jaarlijkse reisje van het koor met de misdienaars naar de Efteling, “onder schooltijd!”

tegelijk. Daniëlle is meer de juist ontdekte ruwe diamant, die zelf nog moet wennen aan het feit dat ze straks voor een groot publiek gaat optreden. Spannend vinden ze het allebei, maar de twee stralen tegelijkertijd een enorm zelfvertrouwen uit. En dat mag, want op de repetities hebben ze alle muzikanten overtuigend verrast met hun talenten.

De veelgeprezen biograaf A.N. Wilson heeft met het boek Hitler een scherpe en pakkende biografie geschreven van een van de monsterachtigste, maar ook invloedrijkste mensen van de twintigste eeuw. Adolf Hitler werd in 1889 in een Oostenrijks dorpje geboren, vocht betrekkelijk anoniem mee in het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd in 1923 gevangengenomen na een mislukte staatsgreep. Minder dan tien jaar later is hij echter de machtigste man van Duitsland, en misschien wel van Europa. Nog eens minder dan tien jaar later heeft Hitler bijna de gehele wereld meegesleurd in een allesvernietigende oorlog, met meer doden en gewonden dan tijdens welke andere oorlog ook. Tevens is hij verantwoordelijk voor de moord op miljoenen joden. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Hoe kon deze man, zonder noemenswaardige opleiding, mislukt als kunstenaar en met beperkte militaire achtergrond, zo’n grote stempel drukken op de geschiedenis? Paul Verstegen

Limerick

Kaarten voor de Proms kosten 15 euro in de voorverkoop en 17,50 aan de kassa. VoorverkoopadresOvertuigend sen zijn Haarmode Jan Vincie heeft al aan veel Nelissen Reek, Het Wapen evenementen en musicals van Reek en Bruna Spijmeegedaan. In De Ban in kers Schaijk. Gassel, Madelief in Grave, Scrooge en op de rol staat Doe Maar. Momenteel heeft ze drie dingen

Koningschieten bij Sint Barbara Gilde in Ravenstein RAVENSTEIN - Op Koninginnedag -maandag 30 aprilwordt bij het Sint Barbara Gilde in Ravenstein weer geschoten om de titel van Burgerkoning. Dit schieten staat open voor iedere burger vanaf 16 jaar. Tevens zijn hiervoor uitgenodigd de ‘Vrienden van Sint Barbara’ en de medewerkenden van de onlangs gehouden tweedehandsgoederenmarkt. Tegelijkertijd schieten de gildebroeders en -zusters om de titel van dagkoning. Rond 13.45 uur wordt het kanon op bastion Oranje nabij de Walstraat afgeschoten. Het schieten begint om 14 uur op de Bleek. Uiteraard komt Burgerkoning 2011 Mieke Beerens-Dado haar titel verdedigen. Na afloop van de wedstrijden wordt aan de winnaars een vendelgroet gebracht. Het is inmiddels een traditie dat op de Bleek een terras is ingericht en de dorst kan worden gelest.

Een Heeschenaar die steeds in de weer is, in zijn vak op en top heer is, voegt je zonder pardon, bij zijn kassabon, maar daarvoor is hij ook een smeris. Riet Derks

Expositie Herinner in Ravensteins kerkje RAVENSTEIN - Op zaterdag 5 en zondag 6 mei is in de NH kerk in Ravenstein de expositie Herinner te zien, met schilderijen en tekeningen van Aldona Stachowska en bewaarplaatsen in keramiek van Caroline Peeters. Herinner gaat over naar binnen keren en vormgeven van het dierbare. Koesteren. Een weerslag van persoonlijke ervaringen en fascinaties met de herinnering als rode draad door het werk van beide kunstenaars.

Verfijnde tekeningen, gouaches, collages en olieverfschilderijen zijn voor Aldona uitdrukkingsmiddelen om haar observaties, herinneringen en denkbeelden tot uiting te brengen. Mens en dier en hun onderlinge relaties zijn gelijkwaardige thema’s binnen haar werk, waarin de vraag over het wezen van ons bestaan centraal staat. Aldona Stachowska genoot haar opleiding aan het Nationaal Lyceum voor Plastische Kunsten en de Nationale Hogeschool voor Schone Kunsten, beide in Poznan (PoVoorafgaand aan het schieten presenteert hoofdman len). Sinds 1992 woont en werkt zij in Reusel. Naast Harm Guelen de nieuwe zilverkraag. Deze dubbele zil- haar beeldend werk doceert zij aan de Volksuniversiteit verkraag is bekostigd uit de bijdragen van de ‘Vrienden in Eersel. Zij exposeert in binnen- en buitenland. Info: van Sint Barbara’. www.aldona.dse.nl.

Steenhuis is in 1946 geboren in Delfzijl. Ze studeerde Nederlands en Spaans in Groningen. Zij was al vroeg politiek geïnteresseerd en houdt sinds haar negende een dagboek bij, waarin zij schrijft en tekent. Ze volgde particuliere teken- en schilderlessen bij de schilder Ronny Abram in Amsterdam. Van 1974-1990 was ze redacteur voor cultuur en Latijns-Amerika van De Groene Amsterdammer. Ze is gefascineerd door het dagelijkse leven om haar heen en de internationale ontwikkelingen. In haar atelier zijn regelmatig exposities van haar werk te zien en daarnaast exposeert zij in binnen- en buitenland. Dit jaar zal haar werk ook te zien zijn in Appingedam (september) en in het Niederlande Haus in Münster (november). De expositie in Stella Polaris is op 12, 13, 19 en 20 mei te bezoeken van 12 tot 18 uur. De molen is gelegen aan de Maasdijk 76 in Ravenstein.

Kofferbakverkoop bij recreatieoord De Maashorst SCHAIJK - Op het terrein van recreatieoord De Maashorst aan de Palmstraat in Schaijk wordt dit jaar een aantal kofferbakverkopen gehouden. Liefhebbers kunnen zich uitleven met deze snuffelmarkten op de zondagen 20 mei, 17 juni, 15 juli, 12 augustus, 9 september en 7 oktober. De markten duren van 8.30 tot 16 uur. De entree bedraagt 2 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. In plaats van kramen worden allerlei goederen aangeboden ‘vanuit de auto’. Voor meer informatie of het huren van een plaats kan gebeld worden met 0613094678 of 0486-460887. Mailen kan ook: kofferbakverkoopdemaashorst@hotmail.com.

Carolines werk ontstaat vanuit een fascinatie voor bewaren. Bewaren om verbinding te krijgen met de mensen, met de dingen, met de tijd en de gebeurtenissen. Bewaren uit angst om te vergeten. Een zoektocht naar vormen voor het bewaren, voor rituelen en herinneringen: bewaarplaatsen. Doosachtige, handgemaakte objecten en sieraden van keramiek, gecombineerd met diverse materialen. Voor de expositie Herinner presenteert Caroline onder andere een nieuwe serie genaamd familiestukken. Caroline Peeters is naast zelfstandig kunstenaar/ondernemer parttime werkzaam als architect. Zij woont en werkt in Eindhoven. Opleiding: diverse keramiekcursussen en zelfstudie keramische vormgeving, bouwkunde/architectuur Technische Universiteit Eindhoven. Info: www.carolinepeeters.nl. Expositietijden zijn zaterdag 5 mei van 11 tot 17 uur en zondag 6 mei van 13 tot 17 uur. Voor meer informatie: www.cultuurravenstein.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

9


www.teunarts.nl

Al ruim 35 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Met een aanbod van meer dan 300 modellen vindt u bij Teun Arts de grootste collectie relaxfauteuils van Nederland.

Bij ons vindt u de mooiste collectie klassieke kamerfauteuils naar wens compleet op uw maat gemaakt

Moderne relaxfauteuils Naar wens op maat gemaakt Meer dan 60 modellen in onze showroom

Meer dan 90 modellen Sta- op fauteuils Veelal uit voorraad leverbaar Voor mensen met een lengte vanaf 148cm!

De grootste collectie relaxfauteuils van Nederland vindt u al ruim 35 jaar bij zitcomfort - speciaalzaak Teun Arts Meubelen. Ook voor het betere bankstel, naar wens met bijpassende relaxfauteuil, bent u bij ons aan het juiste adres. Naar wens compleet op maat gemaakt.

Exclusief bij Teun Arts De complete modellijn relaxfauteuils van het wereldberoemde merk:

Ook voor de mooiste bankstellen.

Veelal Nederlands fabrikaat.

Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom vindt u de grootste collectie relaxfauteuils van Nederland

Nu tot wel € 300,- retour voor uw oude meubel*

Onze meubelen zijn veelal uit vooraad leverbaar dus binnen 1 week

Gratis levering door heel Nederland

Enkel West Europees topfabrikaat met minimaal 5 jaar fabrieksgarantie

Naar wens aanpassingen mogelijk in onze stoffeerderijafdeling

Door ruim 35 jaar ervaring met zitmeubelen krijgt u bij ons het beste advies

Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 5454 NG in St.Hubert - Let op; ons bedrijf ligt buiten de bebouwde kom van st. Hubert, schuin tegenover Tankstation 'De Haan' Vanuit Haps In St. Hubert op de rotonde (bij Erica) linksaf richting Wanroij, 3e links, 1e rechts - Vanuit Uden rijdt u richting Gennep, op de rotonder bij 'Erica' gaat u rechtsaf richting Wanroij, 3e links, 1e rechts Onze openingstijden: Di - Wo - Do 10:00 - 18:00, Vr. 10:00 - 21:00, Za 10:00 - 17:00, Buiten de normale openingstijden zijn wij op afspraak voor u open. tel. 0485 - 45 29 86, www.teunarts.nl * nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Negen lintjes uitgedeeld in Landerd, twee in Ravenstein en één in Neerloon

Diverse inwoners ontvangen koninklijke onderscheiding LANDERD/OSS - Tijdens de traditionele lintjesregen rond Koninginnedag zijn vrijdag 27 april negen inwoners van de gemeente Landerd, twee mensen uit Ravenstein en één persoon uit Neerloon koninklijk onderscheiden. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. ‘De betrokken inwoners hebben zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap en/of de maatschappij en eraan bijgedragen dat Landerd kan bogen op een bruisend en actief verenigingsleven’, zo motiveert de gemeente Landerd de uitgedeelde onderscheidingen.

Theo Kouwenberg Theo Kouwenberg (75) uit Reek ontvangt een lintje voor zijn activiteiten als bestuurslid van Achilles in Reek, de KNVB, Sport Gehandicapten, het Meulemansfonds, de parochie H. Anthonius Abt in Reek, de KBO en het stREEKfeest.

Adje van Bergen-van Osta Adje van Bergen-van Osta (64) uit Schaijk is onderscheiden als waardering voor haar activiteiten voor KWF-Kankerbestrijding afdeling Schaijk, het Prinses Beatrix Fonds, Gesposs, de ziekenpastoraatsgroep, Amnesty International en de rouwverwerkingsgroep SchaJoke van Haandel-de Frankrijker ijk. Daarnaast is zij acht jaar lang mantelzorger geweest Joke van Haandel-de Frankrijker (71) uit Zeeland is van pastoor Van de Belt en is zij momenteel mantelzoronderscheiden vanwege haar belangeloze inzet voor ger van mevrouw van Loeffen. KWF-Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, de Zonnebloem afdeling Zeeland, de kerk, het zieken- Gerrit van Summeren triduüm, MOV en het zorgcentrum voor ouderen Com- Gerrit van Summeren (67) uit Schaijk ontvangt een lintpostella. je voor zijn activiteiten voor de Nederlandse Hartstichting, de EHBO-vereniging Schaijk–Reek, de Stichting Ans Linders-Klievink Carnaval De Moeslanden, de KBO, de Parochie Sint AnAns Linders-Klievink (58) uit Reek krijgt een lintje als tonius Abt, Rigom, verzorgingstehuis De Nieuwe Hoewaardering voor haar vrijwillige werkzaamheden voor ven en parochieblad Nieuw Geluid. het Astmafonds en Prinses Beatrixfonds, de parochievereniging, KWF Kankerbestrijding, de avondwakegroep Egbert Manders van de parochie H. Anthonius Abt, de Peuterspeelza- Egbert Manders (44) uit Schaijk ontvangt een koninklen in Reek, basisschool De Kreek’l (verkeersbrigadier), lijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden voor Achilles in Reek, parochieblad Nieuw Geluid, De Keles- Scouting Schaijk, Stichting Jeugdvakantieweek Moetropers en het Reumafonds. schakamp, De Sprankel, het jeugdcarnaval en het Moeslands Festival. Henk van Griensven Henk van Griensven (63) uit Zeeland is koninklijk on- Rien van Mun derscheiden vanwege zijn diverse activiteiten voor voet- Rien van Mun (67) uit Schaijk krijgt een lintje vanwege balvereniging Festilent (onder andere als voorzitter) en zijn activiteiten voor het Wielercomité Schaijk, toerwiede Sint Petrusparochie Zeeland. lerclub Ons Verzet, diverse raadscommissies van de voormalige gemeente Schaijk, Stichting Disco De Fuik, Frans van Boekel de KNWU, de bouwcommissie Piramide en buurtvereniFrans van Boekel (76) uit Schaijk ontvangt een lintje ging Bossestraat in Schaijk. voor zijn belangeloze inzet voor toneelvereniging Max Maas Kunst Adelt, gymnastiekMax Maas (80) uit Neervereniging Donna Gracia loon is benoemd tot Lid in in Schaijk, het Gemengd de Orde van Oranje NasKoor in Heesch, carnavalssau voor zijn activiteiten club De Narrekap, fanfare als bestuurslid bij cricketConcordia, carnavalsverclub Bloemendaal, mixed eniging De Moeslanden, hockeyclub MHC Bloejongerenkoor Schalmei, mendaal ende surfschool de heemkundekring, het in Bergen aan Zee. Verder Prinses Beatrixfonds en de zet(te) hij zich in voor de KBO Schaijk. dorpsvereniging in de kern Henk van Griensven.

Neerloon, Omroep Walraven in Ravenstein, het overlegorgaan van ondernemers (OOO) uit Ravenstein en Herpen, de klankbordgroep Ravenstein, het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein, de Stichting 650 jaar Ravenstein en de Stichting Gastvrij Ravenstein.

Rien van Mun.

H. van Dijk De heer H. van Dijk (73) uit Ravenstein krijgt een lintje voor zijn belangeloze inzet voor tafeltennisvereniging RODA ’57 in Ravenstein, de politieke Partij Kleine Kernen Groepering (KKG) in Ravenstein, Stichting jeugdbelangen Overlangel, carnavalsvereniging De Nachtgravers, bedrijvengroep de Kolk in Ravenstein, het CDA Ravenstein, Ondernemers Belangenvereniging Ravenstein (OBR), voetbalvereniging Ravenstein, de Seniorenraad Oss en de Stichting Ontwikkeling Woonservice Ravenstein. G. F. Romeijn-Harenberg Mevrouw G. F. Romeijn-Harenberg (81) uit Ravenstein is onderscheiden vanwege haar activiteiten voor de Protestantse Vrouwen Vereniging, de kerkenraad van de Protestantse Gemeente in Ravenstein, de buurtbus, de Zonnebloem, afdeling Ravenstein en de zondagsschool. Theo Kouwenberg (rechts op de foto).

Max Maas.

Zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt in gemeente Grave GRAVE - Burgemeester Haasjes van Grave reikte vandaag (vrijdag) zes koninklijke onderscheidingen uit. Vijf van de gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een van hen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Lamers (72) uit Grave is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De activiteiten van Lamers (foto) liggen vanaf 1963 tot nu op het gebied van scouting, kerkelijk leven en cultuur. Van 1963 tot 1976 was hij hopman van de scouting in Grave en Cuijk. Vanaf 1968 tot heden is hij dirigent van enkele koren, waarbij hij van 1990 tot 1998 voorzitter was van de Gemengde Zangvereniging Grave. Verder is hij vanaf 1998 actief lid van Harmonie Stad Grave en het Cloveniersgilde. Tot slot is hij vanaf 1998 beheerder van de St. Elisabethkerk waar hij ook orgelconcerten en tentoonstellingen voorbereidt en rondleidingen verzorgt. Ook onderhoudt hij hier de klokken en het orgel.

van 1981 tot 1987 lid van de seniorencommissie en van 1983 tot 1986 leider van het dameselftal. Verder was hij van 1986 tot 1989 jeugdvoorzitter, van 1988 tot 2005 jeugdbegeleider en van 2005 tot 2008 jeugdcoördinator. Hij was lid van de toernooicommissie ‘Land van Cuijk Trofee en panelty bokaal’, was lid van de werkgroep materiaal en terreinen, lid van de kascontrolecommissie en bezorger van het clubblad. Naast zijn activiteiten bij de voetbalclub is hij voorzitter van het Cloveniersgilde. Marietje Liebrecht-Nohl Marietje Liebrecht-Nohl (63) uit Grave kreeg een lintje voor haar activiteiten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, kerkelijk leven en onderwijs. Van 1991 tot 1995 was zij vrijwilliger van de bibliotheek op het Merlet College in Grave. Vanaf 1995 is zij vrijwilliger bij de Stg. Wereldwinkel in Grave waar zij één van de vaste verkoopsters is. Daarnaast is zij vanaf 2004 pastoraal medewerkster en contactpersoon voor de leden van de Protestantse Gemeente Grave. Zij heeft een tiental gezinnen onder haar hoede die zij bezoekt en ondersteunt.

Ietje Fransen-Siebum Ietje Fransen-Siebum (66) uit Grave is onderscheiden vanwege haar activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en activiteiten die te goede komen van de lokale samenleving. Van 1995 tot heden is zij als Toon Jagers vrijwilliger betrokken bij de stg. Wereldwinkel Grave. Zij Ook Toon Jagers (62) uit Grave mag zich sinds vandaag is één van de vaste verkoopsters. Daarnaast was zij van Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. De activi- 2005 tot 2011 was zij begeleidster van een kookclub teiten van Toon Jagers liggen sinds eind jaren zeventig voor verstandelijk beperkten bij Dichterbij. op het terrein van belangenbehartiging, sport en het Cloveniersgilde. Hij is sinds eind jaren zeventig actief Jenneke Kamps-van Dongen lid van de Graafse voetbalvereniging 1957. Hij heeft een Jenneke Kamps-van Dongen (48) uit Grave is eveenes jaar het jeugdsecretariaat onder zijn hoede gehad, was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De ac-

tiviteiten die zij heeft ontplooid en ontplooit bevinden zich op het terrein van koorzang, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, kerkelijk leven en t.b.v. het Vrijwilligerssteunpunt Grave. Van 1994 tot 2008 was zij bestuurslid van het zangkoor Cantate Deo, van 1998 tot 2006 bestuurslid van Stg. Protestants Onderwijs Grave. Ook was zij betrokken bij het organiseren van diverse schoolactiviteiten. Vanaf 2002 is zij voorzitter van de Stg. Wereldwinkel Grave en beheert zij de winkel, het systeem en is zij lid van de PR commissie. Vanaf 2004 is zij lid van het ouderenforum van het Maaswaal College te Wijchen. Vanaf 2006 is zij scriba van de kerkenraad en secretaris van de Commissie Fondsenwerving en Activiteiten van de PKN kerk Grave. Daarnaast was zij actief ten behoeve van het Vrijwilligerssteunpunt Grave. Wil Buis Wil Buis (64) uit Velp is uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De activiteiten van Wil Buis zijn gerelateerd aan de hoofdfunctie als psychiater in dienst van het Canisius-Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen, als ook aan nevenfuncties (in het verleden) voor een toneelvereniging, peuterspeelzalen en tot op heden voor de Raad van Toezicht van het Regionaal Instituut voor Begeleiding en Wonen Nijmegen Rivierenland, die ten goede komen aan de samenleving. Zij heeft zich als psychiater bijzonder onderscheiden op inhoudelijk, organisatorisch en emancipatoir vlak op landelijk niveau. Zij was vernieuwend t.a.v. de behandeling van patiënten en drukte een grote stempel op de kwaliteitsverbetering van de Psychiatrie. Zij heeft zich onderscheiden als eerste vrouwelijke A-opleider, met haar onderzoek naar en rapportage over sekse-specifieke aspecten van de gezondheid en als mede oprichter/organisator van het Platform Vrouwen in de Psychiatrie.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

11


N A T U U R G E B I E D

DE MAASHORST www.demaashorst.nl Reacties op deze Maashorstpagina? Stuur ze naar info@demaashorst.nl

Provinciaal Landschap De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Het natuur- en cultuurlandschap bestaat onder meer uit bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes. De Maashorst ontwikkelt voor haar bewoners, ondernemers en toeristen een dynamische en inspirerende omgeving, waarin het goed wonen, werken en recreëren is. In Stuurgroep De Maashorst werken verschillende gebiedspartijen samen om de regionale economie en de ecologie duurzaam te verbinden. De bijzondere natuur, het unieke water en het fraaie landschap maken De Maashorst met recht tot een landschap van allure. www.demaashorst.nl

Doe mee met de Moederdag Wandeldag

Nieuwe Recreatiekaart Oss

Heeft u altijd al eens willen weten wat ‘wijst’ precies is? En wilt u dit bijzondere natuurverschijnsel ook wel eens in het echt zien? Wandel dan mee met Waterschap Aa en Maas op zondag 13 mei (moederdag). Samen met de gidsen van het lokale IVN gaat u ‘Op zoek naar wijst’ rond het Sint-Annabos. Tijdens de wandeling van 1 tot 1,5 uur kunt u, mede dankzij de herstelwerkzaamheden van het waterschap, kennis maken met wijst en via een quiz uw ‘wijstheden’ testen. Mensen met ‘wijst’ in hun naam heten we bijzonder hartelijk welkom. De wandeling vertrekt

vanaf café/restaurant De Pier in Uden om 11:00 uur en om 14:00 uur. U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar info@aaenmaas.nl met als onderwerp Wijstwandeling. Wilt u het aantal personen dan ook doorgeven? In het antwoord kunt u lezen op welk tijdstip u mee kunt wandelen.

Maashorstfair 2012 op 18, 19 en 20 mei!

Alle huishoudens in de gemeente Oss kregen op 20 april de nieuwe recreatiekaart in de brievenbus. De recreatiekaart is gemaakt om nog meer mensen in hun vrije tijd van het mooie gebied rondom Oss te laten genieten. Vanuit het centrum van de stad Oss trekt de kaart een cirkel van zo’n 20 kilometer. Het prachtige buitengebied van Oss, met De Maashorst en de Maasmeanders, biedt veel mogelijkheden voor wandelen en fietsen. De Recreatiekaart Oss geeft u voor elk seizoen van alles te doen en te ontdekken. U kunt een kaart ophalen bij Publieksvoorlichting in het gemeentehuis van Oss, bij de VVV in Oss en bij de toeristische informatiecentra in Ravenstein en Megen, zolang de voorraad strekt. De kaart is gratis.

Ook in 2012 komt er weer een fair met het beste, lekkerste, mooiste en talentvolste uit de streek. Vorig jaar werd vanuit Stuurgroep De Maashorst de mededeling gedaan dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Het resultaat van een oproep aan de partners in de Stuurgroep was dat de Maashorstboeren toch weer samen met de stichting Maashorstfair de handen ineen hebben geslagen met het platform Maashorst Betrokken Ondernemen en de ZLTO. De keuze is een Maashorstfair op de locatie van de Heische Hoeve in Loosbroek. Dit alles met steun van de vier gemeenten Oss, Bernheze, Landerd en Uden, hoofdsponsor Rabobank en de sponsoren IBN, Sun & Wind, VVV Noordoost-Brabant en de ZLTO. De Maashorst heeft talent! Het belangrijkste doel is communiceren, informeren en laten beleven wat De Maashorst is. Ondernemers en andere organisaties geven invulling aan het maatschappelijk ondernemen in het gebied en stimuleren gezamenlijk de economische ontwikkeling door de naamsbekendheid van De Maashorst te vergroten. Met het evenement wordt op een actieve en vermakende manier kennis gemaakt met alles wat De Maashorst te bieden heeft, zoals cultuur, natuur, activity, landbouw, horeca, spiritualiteit, kunst, verblijf en recreatie. Nieuw is dat er een podium komt voor jong muzikaal talent. Want De Maashorst heeft heel veel talent en dat laten we graag zien! Aanmelden hiervoor kan tot 30 april via de website van de Maashorstfair.

Heische Hoeve in Loosbroek Peer Verkuijlen, voorzitter van Stuurgroep De Maashorst is enthousiast over de locatie en de voortzetting van deze manifestatie. “De Heische Hoeve heeft een landelijke aanblik, met 3,5 ha ingericht terrein en een gezellige natuurlijke aankleding van terrassen, borders, vijvers en de karakteristieke kersengaard. De horecafaciliteiten bieden veel mogelijkheden. Dat maakt het tot een toplocatie voor de Maashorstfair 2012. Het concept van de Maashorstfair met de themapleinen en de proeverij blijft behouden, zij het op een kleiner, maar knusser oppervlak. Door de aanvullingen is het nu nóg aantrekkelijker gemaakt voor een breed publiek.”

Programma

18 mei 2012

De Maashorst Ondernemerstafel met de Maashorst-Jazz-Meeting

19 mei 2012

Maashorstboeren-avond 10-jarig jubileum

20 mei 2012

Maashorstfair - De talenten van De Maashorst Meer informatie? Zie www.maashorstfair.nl

Jongeren en De Maashorst

Begrazing met Europese Moeflons

Eind 2011 is IVN Consulentschap Brabant gestart met het samenstellen van een jongerenpanel in De Maashorst om de betrokkenheid van jongeren bij hun leefomgeving te vergroten. Na kennismaking met het gebied werd in de activiteitenruimte van Natuurcentrum Slabroek stevig gediscussieerd. De jongeren bleken verrast door de veelzijdigheid van het gebied en waren zeer betrokken bij het onderwerp.

Begin april zijn twaalf Moeflons uitgezet in De Maashorst. Dit wilde schaap kwam vroeger in heel Europa voor, maar werd om zijn hoorns en vlees zo zwaar bejaagd dat hij daar eeuwen geleden uitstierf. Inmiddels worden ze langzaam teruggebracht in Nederland. Jos de Looijer is groenbeheerder bij de gemeente Landerd: “Het is een proef voor de begrazing, doel is het groen in stand te houden waar de Moeflons lopen. Ze hebben heel weinig voedsel nodig en eten ook planten die voor andere dieren giftig zijn. Door hun

Een aantal kernwoorden uit de adviezen van de jongeren zijn: fysieke activiteiten, competitie, spanning, exclusiviteit en bijzonder. Wordt er voldaan aan deze voorwaarden, dan heeft een campagne zeker kans van slagen. IVN Brabant wil samen met de jongeren de plannen en ideeën verwezenlijken. Op woensdag 23 mei worden de adviezen van de jongeren overhandigd aan Stuurgroep De Maashorst.

aanwezigheid hopen we meer variatie op de hei te zien en zo nog meer van de oorsprong terug te krijgen. We houden nauwkeurig bij wat er wel en niet blijft groeien.” Honden aan de lijn De Moeflons zijn van nature schuwe dieren waar u niets voor te vrezen heeft, maar het mannetje beschermt zijn kudde tegen roofdieren, dus ook tegen honden als deze achter de kudde aan gaan rennen. Zolang u de hond aan de lijn heeft en de hond bij u loopt is er niets aan de hand.

Deze uitgave is mogelijk gemaakt door Stuurgroep De Maashorst, die bestaat uit de vier gemeentes Bernheze, Landerd, Oss en Uden en vertegenwoordigers van Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Staatsbosbeheer, Recron, Natuurcentrum Slabroek, De Maashorstboeren, ZLTO-afdelingen, regionale natuur- en milieuorganisaties en VVV Noordoost-Brabant.


Gemeentelijke informatie Vorstelijke behandeling voor overgebleven apparaten in de gemeente Landerd Op Koninginnedag gaan weer veel kinderen oude spullen te koop aanbieden op een vrijmarkt. Mochten er na afloop elektrische apparaten niet verkocht zijn, gooi ze dan niet weg, maar lever ze in op de gemeentewerf in Schaijk of de regionale milieustraat in Oss. Zo zorgen we er samen met Wecycle voor dat deze worden gerecycled. Gratis stuntvlieger bij inleveren oude elektrische apparaten De eerste honderd inwoners die vanaf 1 mei oude elektrische apparaten en/of spaarlampen inleveren bij de gemeentewerf aan de Runstraat 59a in Schaijk of bij de regionale milieustraat, Maaskade 28 in Oss, krijgen gratis de unieke Wecycle-stuntvlieger! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op een luxe hotelovernachting. Om u te helpen kleine elektrische apparaten en kapotte spaarlampen te verzamelen in huis, krijgt iedereen een gratis inzamelbox Jekko mee.

De gemeentewerf in Schaijk is iedere werkdag geopend van 08 tot 12 uur. De regionale milieustraat in Oss is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 09 tot 15 uur. Legitimatie verplicht. Lever spaarlampen en kleine apparaten apart in Recycling is heel belangrijk. Want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu. Van kleine elektrische apparaten wordt 75% gerecycled. Spaarlampen zelfs meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter twee kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 33 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle wil de gemeente Landerd dit tegengaan.

Wecycle - recyclen doen we samen!

Maandag 30 april

Sluiting gemeentehuis op Koninginnedag

Veel huisdieren brengt extra werk met zich mee.

Op maandag 30 april 2012 zijn alle afdelingen van het gemeentehuis en de gemeentewerf gesloten.

Ik begrijp dat de gemeente

Storingsdienst gemeentewerf, 0486-464246. Deze storingsdienst is bestemd voor noodgevallen, zoals een rioolverstopping op gemeentegrond, waarvan de oplossing geen uitstel duldt, gevaarlijke situaties op gemeentegrond bijvoorbeeld een omgevallen boom over de weg, het kappen van bomen, die eigendom zijn van de gemeente en toegebrachte schade aan gemeente-eigendommen.

dat niet kan oplossen. Gelukkig namen buurtgenoten drie van mijn vijf katten in huis.

T: 0486-458111 o F: 0486-458222 I: www.landerd.nl o E: info@landerd.nl

Openingstijden Alle afdelingen zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur open, behalve burgerzaken (zie hieronder). Buiten deze uren is bezoek op afspraak mogelijk, behalve met de sectie burgerzaken, dit in het kader van de beveiligingsvoorschriften. Openingstijden burgerzaken Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur, dinsdag van 10.00-12.00 uur en dinsdagavond van 16.30 tot 19.30 uur. De burgerlijke stand is niet geopend tijdens de avondopenstelling. Telefonische bereikbaarheid Maandag, woensdag en donderdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur Dinsdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 19.30 uur Vrijdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur Raadhuis Pastoor van Winkelstraat 5, 5374 BG Schaijk In het raadhuis vinden de raadsvergaderingen en de Voorbereidende Vergaderingen plaats. Gemeentewerf Runstraat 59a, Schaijk, T: 0486-458111, toestel 102 Open: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur

Locaties AED Landerd Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, belt u altijd eerst het alarmnummer 112 en vervolgens laat u een AED halen. Deze hangen op de volgende plaatsen: Schaijk - Rabobank Schaijk (buiten - 24 uur), Runstraat 15 - Tennisvereniging De Witte Schare (buiten - 24 uur), Dokter Langendijklaan 3 - Notariskantoor Driessen & Van Mourik (buiten - 24 uur), De Donk 21 - Woning (buiten - 24 uur), Molengraaf 49a - Sporthal De Eeght (buiten - 24 uur), Bossestraat 8 - De Phoenix (buiten - 24 uur), Pastoor van Winkelstraat 11 - Autobedrijf Van Zummeren (buiten - 24 uur), Rijksweg 44 - Fysiotherapie Schaijk (binnen - 8.00 tot en met 18.00 uur), Bossestraat 6 - Voetbalvereniging DAW (buiten - 24 uur, behalve tijdens activiteiten van stichting Carnaval De Moeslanden), Bossestraat 56 - Recreatieoord Parcival, (buiten - 24 uur), Zeelandsedreef 1 - Recreatiepark Luijtenbroek (buiten - 24 uur), Luijtenbroek 3

Algemene Plaatselijke Verordening Verleende vergunningen Door de burgemeester en/of het college van burgemeester en wethouders is op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening vergunning verleend voor: • ponywedstrijden op 13-05-2012, locatie De Louwstraat (5374 CG), vergunning verzonden op: 19-04-2012 • kampvuur op 04-06-2012, 05-06-2012, 06-06-2012, locatie INCA-terrein, vergunning verzonden op: 20-04-2012 • moeschakamp op 09-07-2012 t/m 13-07-2012, locatie Udensedreef 12 (5374 RK), vergunning verzonden op: 20-04-2012 • jubileumactiviteiten op 28-04-2012 en 29-04-2012, en Koninginnedag op 30-04-2012, locatie Morgenzonterrein (5411 EA), vergunning verzonden op: 20-04-2012 • culturele activiteiten op 05-05-2012 en 06-05-2012, locatie Grootgaalseweg (5374 LC), vergunning verzonden op: 20-04-2012 • volleybaltoernooi en clubfeest op 16-06-2012 en 17-06-2012, locatie De Louwstraat (5374 CG), vergunning verzonden op: 23‑04‑2012 • buitenconcert op 12-05-2012, locatie oude kiosk aan de Bosweg (5411 RT), vergunning verzonden op: 25-04-2012 Tegen bovenstaande besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij de burgemeester/het college van burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Als u bezwaar maakt, kunt u tevens om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter, postbus 90125, 5200 MA te ’s-Hertogenbosch. Een voorlopige voorziening kan door de voorzieningenrechter van de rechtbank worden getroffen, mits een spoedeisend belang dat vereist. Van de verzoeker om een voorlopige voorziening wordt een griffierecht geheven. U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling. Meer informatie over het indienen van bezwaar en beroep kunt u vinden op www.landerd.nl. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij mevrouw R. van Oss de afdeling Ruimte, team Vergunningen, toezicht en handhaving van het gemeentehuis, tel. 0486-458154. Op onze website www.landerd.nl kunt u het aanvraagformulier downloaden: www.landerd.nl.

Gemeentehuis Landerd Kerkstraat 39, 5411 EA Zeeland Postadres: Postbus 35, 5410 AA Zeeland

Inzameling huishoudelijk plastic donderdag 3 mei In verband met Koninginnedag maandag 30 april aanstaande, vindt de inzameling van huishoudelijk plastic verpakkingsafval plaats op donderdag 3 mei aanstaande.

Zeeland - Basisschool ‘t Oventje (buiten - 24 uur), Voor-Oventje 16 - Tennisvereniging Set 77 (binnen - 24 uur), Boekelsedijk 1a - Woningen Boterbloem 24 t/m 58 (binnen - 24 uur), Boterbloemcomplex - De Vlashoeve (buiten - 24 uur), Puttelaar 37 - Rabobank Zeeland (binnen - 24 uur), Kerkstraat 32 - Sporthal De Hekel (buiten - 24 uur), Vlasroot 35 - Taxibedrijf Van Gerwen (buiten - 24 uur), Hogeweg 14 - Van Boekel (buiten - 6.00 tot en met 22.00 uur), Voederheil 3 - Camping De Heische Tip, Straatsven 4 (binnen openingstijden receptie, tel. 0486-451458) - Camping De Peelrand (binnen - 24 uur), Weversweg 5 - Buurtschap de Trent, bij Fam. van Dijk, Trentsedijk 20 (achter het woonhuis onder de overkapping - 24 uur) Reek - Het Wapen van Reek (buiten - 24 uur), Nieuw Heijtmorgen 20 - Sportpark voetbalvereniging Achilles (buiten - 24 uur), Mgr. Suijsstraat 35 - Tennisvereniging Reek (buiten - 24 uur) De Scheenen 7

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 april 2012

13


Wat kunt u doen om prettig te blijven wonen?

Wegwijzer Portefeuilleverdeling Burgemeester Doorn: algemene zaken, openbare orde en (integrale) veiligheid, personeelszaken, Informatie-en automatiseringsbeleid Wethouder H. Tindemans (Progressief Landerd): openbare werken, financiën, handhaving, duurzaamheid, natuur en landschapsbeleid, monumenten, toerisme en recreatie, vervoer Wethouder H. van Dongen (CDA): VROM, (inclusief centrumplannen Schaijk en Zeeland) en economische zaken Wethouder P. Raaijmakers (DS97): Welzijn, sociale zaken, onderwijs Afspraken met de burgemeester en wethouders U kunt via de secretaresse mevrouw van Dongen of mevrouw Vlieg een afspraak maken met de burgemeester of een van de wethouders. Telefoon bestuurssecretariaat: 0486-458230. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De Wmo adviesraad bestaat hoofdzakelijk uit inwoners van de gemeente Landerd. De leden hebben op enigerlei wijze een relatie met een groepering welke zorg en/of ondersteuning vraagt bij het kunnen deelnemen aan de samenleving. De Wmo adviesraad adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd bij het formuleren en uitvoeren van het Wmo-beleid. In de Wmo adviesraad hebben zitting: De heer J. de Leur (voorzitter), tel. 0486- 461510 Mevr. M. van Gerwen-van Kessel (secretaris), tel. 0486-411332 De heer P. van Dongen (penningmeester), tel. 06-13655929 Mevr. A. van Antwerpen, tel. 06-53239744 De heer N. van den Bergh, tel. 0486-463256 Mevr. A. Lucius, tel. 0486-461689 Mevr. G. van Boxtel-van Berkel, tel. 0486-475613 Mevr. A. Huvenaars-van Boxtel, tel. 0486-451740 De heer H. Langendijk, tel. 0486-461351 Mevr. C. van Asseldonk, tel. 0486-453736 Wmo Loket Voor meer informatie en vragen met betrekking tot de Wmo kunt u terecht bij het zorgloket. Het zorgloket is open op werkdagen van 09 tot 12 uur en telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09 tot 17 uur (let op: vrijdagmiddag tot 16 uur) via 0486-458111. Ook op de website is informatie beschikbaar: www.landerd.nl/zorgloket. Aanzet (algemeen maatschappelijk werk) Aanzet helpt iedereen met wat wij noemen ‘psychosociale problemen’. Samen met u zoeken we naar de beste oplossing. U kunt bij Aanzet terecht voor informatie, advies, individuele begeleiding, begeleiding in groepen en nog veel meer. Onze hulp en diensten zijn vrij toegankelijk (gratis). Onze hulpverlening is zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. De spreekuren zijn als volgt: Schaijk, Netjeshof 1a, 5374 AC, tel. 0486-461258, maandag van 09 tot 10 uur, woensdag van 09 tot 10 uur. Zeeland, Brouwerspad 13a, 5411 BG, tel. 0486-453988, woensdag van 09 tot 10 uur. Advies en steunpunt huiselijk geweld Advies en steunpunt huiselijk geweld Brabant-Noord: tel. 0900-1262626. Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Het CJG geeft antwoord op alle vragen over opgroeien en opvoeden. In het CJG werken organisaties samen die zich met jeugd, opgroeien en opvoeden bezighouden. In Landerd zijn twee inlooppunten van het CJG. De openingstijden van de inlooppunten zijn: Schaijk: Netjeshof 1a, maandag van 09 tot 12 uur. Zeeland: Brouwerspad 13a, woensdag van 09 tot 12 uur.  Tel. 0800-2540000 (gratis) / www.cjggeeftantwoord.nl Ouderensteunpunten Voor informatie, advies of ondersteuning bij het zoeken naar (nieuwe) mogelijkheden op het gebied van wonen, zorg en welzijn: steunpuntcoördinator Ria Richters, tel. 06-23403327 of e-mail: rrichters@rigom.nl (dinsdag, woensdag en donderdag) of tijdens de inloop: tweede woensdag van de maand in het Wapen van Reek (van 9.30 tot 11 uur), derde dinsdag van de maand in De Phoenix Schaijk (van 9.30 tot 11 uur) en de vierde dinsdag van de maand in Compostella Zeeland (van 9.30 tot 11 uur). Lidmaatschap is niet vereist en de ondersteuning is gratis. Met enige regelmaat verschijnt de Seniorenwijzer in weekblad Arena met meer verwijzingen naar verschillende organisaties die voor ouderen van belang kunnen zijn. Verder vindt u ook veel informatie via: www.landerd.nl of tel. 0486-458111, in de gemeentegids van Landerd, in de informatiegids ‘Ouder worden in gemeente Landerd’ en www.rigom.nl.

14

De gemeente Landerd wil dat elke inwoner zich zoveel mogelijk zelf kan redden. Wat kunt u doen om prettig te blijven wonen?

voor u maken om de deur te openen voor onbekenden. U kunt ook meer opties tegelijk toepassen, voor extra veiligheid in de woning.

Wie wil niet zo lang mogelijk prettig blijven wonen in zijn eigen comfortabele huis? Comfortabel wonen is voor alle leeftijden. Een inloopdouche, een thermostaatkraan, een hoger geplaatste vaatwasser zodat je niet steeds hoeft te bukken, een lichtspoor om ’s nachts het toilet te vinden… Het zijn gemakken waar iedereen plezier van heeft, onafhankelijk van leeftijd. In de komende weken vertellen wij u welke kleine en grotere ingrepen direct extra gemak geven. U zorgt er daarmee zelf voor dat uw huis klaar is voor de toekomst.

Optie 1: Een spionnetje of raampje in de deur zorgt ervoor dat u kunt zien wie er voor de deur staat; Optie 2: Met een deurhaak of deurketting kunt u de deur op een kier op slot zetten. Zo kunt u eerst door de kier zien wie er voor de deur staat, voordat u de deur helemaal open doet. De deurhaak of ketting voorkomt dat de onbekende de deur open kan duwen;   Optie 3: Met een videofoon kunt u op een beeldscherm zien wie er bij u aanbelt en u kunt via een telefoon met die persoon praten zonder dat u de deur open hoeft te doen.

Om de veiligheid in de woning te vergroten, zijn er verschillende (eenvoudige) aanpassingen mogelijk. Belangrijk daarbij is: Veilig uw deur open doen Voor uw veiligheid is het prettig als u zonder de deur te openen kunt zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Is dat bij u nu niet het geval? Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die het veiliger

Goede buitenverlichting helpt uiteraard om ook in het donker te kunnen zien wie er voor uw deur staat.

Communicatie Voor vragen en/of inlichtingen omtrent de gemeentelijke pagina’s kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur: Annemarie van Maanen, tel. 0486-458155.

Politie Wijkagenten: Femke van Eerd (Reek en Schaijk) en Gerrit van de Kerkhof (Zeeland). Loket politie: Schutsboomstraat 12, 5374 CC Schaijk. Open: maandag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. 112 bij spoed, levensgevaar of heterdaad 0900 - 8844 voor aangifte, vragen, meldingen (lokaal tarief) 0800 - 7000 voor Meld Misdaad Anoniem www.politie.nl/brabant-noord voor internetaangifte en informatie

RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) voor informatie en advies,diensten en activiteiten voor 55-plussers, tel. 0412-653232. BrabantZorg Wonen met zorg, BrabantZorg Thuiszorg, welzijn, dagzorg, behandeling en begeleiding, acute zorg (regelt u via) BrabantZorg Klantenservice 0412-622678, Compostella 0486458585 of Nieuwe Hoeven 0486-461751. De Ontmoeting De Ontmoeting organiseert activiteiten voor ouderen in de gemeente Landerd. U kunt hiervoor terecht bij Compostella, Franciscushof 1 in Zeeland. Tel. 0486-458585. Thuiszorg Pantein, tel. 0900-8803 / www.thuiszorgpantein.nl Persoonlijke Verzorging,Verpleging en Hulp bij huishouden. Mantelzorgwinkel, tel. 0413 -334780. Informatie en ondersteuning aan mantelzorgers die langdurig en intensief zorg verlenen aan een naaste en professionals op het gebied van welzijn, zorg en onderwijs. Huur sporthallen en gymzaal Voor de huur van de sporthallen De Hekel, De Eeght en de gymzaal kunt u terecht op onze website. Daar kunt u online een van deze accommodaties reserveren. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u mailen naar verhuur@landerd.nl of bel 0486-458111. Storingsdienst voor noodgevallen (buiten kantooruren) Het speciale storingsnummer buiten kantooruren is: 0486-464246. Dit toestel is aangesloten op een antwoordapparaat dat regelmatig wordt afgeluisterd. Wat is een noodgeval buiten kantooruren: - rioolverstopping op gemeentegrond, waarvan de oplossing geen uitstel duldt; - gevaarlijke situaties op gemeentegrond, bijvoorbeeld een omgevallen boom over de weg, omvergereden lichtmast waarvan de stroomkabels vrijliggen; - kappen van bomen in eigendom van de gemeente Landerd; - schade aan gemeente-eigendommen, bijvoorbeeld ingegooide ruiten. Meldpunt voor klachten en opmerkingen over fietsknooppunt-routes Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant Postbus 1039, 5200 BA ‘s-Hertogenbosch Email: marketing@regio-vvv.nl Meldpunt voor klachten en opmerkingen over wandelknooppunt-routes Landerd Platform Toerisme Landerd p/a Postbus 28, 5374 ZG Schaijk  Email: info@toerismelanderd.nl

Uittreksel nodig? Regel het op

www.landerd.nl Reparatiebon gemeente Landerd Afdeling Realisatie en Beheer Naam:

.............................................................................................

Adres: ..................................................... Plaats: ............................ T: (overdag) ........................... Meldingsdatum: ....... - ....... - 2012 Betreft klacht/verzoek om (kleine) reparatie: (omschrijving/straat/plaats) Kleine reparatie aan wegen / paden .......................................................................................................... Gebreken aan verkeersborden / straatnaamborden ......................................................................................................... Verstopte straatkolken ......................................................................................................... Illegaal gestort vuil / zwerfvuil ......................................................................................................... (Uitzicht) belemmerende beplanting e.d. ......................................................................................................... Gebreken aan afrasteringen / banken / speeltoestellen ......................................................................................................... Aangereden straatlantaarn ......................................................................................................... Iets anders, namelijk ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... ......................................................................................................... .........................................................................................................

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 april 2012


Aanvragen voor de lintjesregen 2013 indienen voor 15 juni 2012

Kent u iemand die een lintje verdient? Ook volgend jaar zal ter gelegenheid van Koninginnedag de traditionele lintjesregen weer plaatsvinden. Wanneer u een inwoner van Landerd kent, die in uw ogen ‘een lintje verdient’ kunt u voor 15 juni 2012 voor hem of haar een Koninklijke Onderscheiding aanvragen. Wanneer het gaat om iemand die niet in Landerd woont, is het verstandig eerst contact op te nemen met de gemeente waar de kandidaat woont. De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om tijdig in actie te komen, wanneer het althans de bedoeling is dat de onderscheiding tijdens de lintjesregen 2013 wordt uitgereikt. Het is ook mogelijk om inwoners van Landerd voor te dragen voor

Tweede Triple P lezing:

‘Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden stimuleren’ Centrum Jeugd en Gezin, CJGgeeftantwoord werkt ook in de gemeente Landerd met Positief Opvoeden volgens de methode Triple P. Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma en is bedoeld voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden. Het is een gevarieerd ondersteuningsprogramma dat opvoeden makkelijker en plezieriger wil maken. Een positieve opvoeding helpt kinderen om vaardigheden te ontwikkelen die ze later in hun leven nodig hebben. Op 18 april 2012 heeft het CJG een eerste lezing gehouden over de kracht van positief opvoeden. De gemeente Landerd en CJGgeeftantwoord willen ouders graag informeren over deze positieve methode en daarom organiseren zij een tweede lezing. Op 29 augustus 2012 organiseert het CJG een lezing over ‘zelfvertrouwen en sociale vaardigheden stimuleren’. In de tweede lezing geven Nettie Nabuurs en Constance Janssen van het CJG Landerd tips over hoe kinderen opgevoed kunnen worden tot zelfverzekerde en bekwame kinderen. Elke ouder kiest zelf welke waarden, vaardigheden en gedrag die hij wil aanmoedigen bij zijn kinderen. Goed communiceren met anderen, positief denken, zelfstandig worden, etc. zijn voorbeelden van vaardigheden die kinderen een grote kans op slagen geven op school en in het leven. Wij verwelkomen je graag op deze avond. Datum: 29 augustus 2012 Tijd: 19.30 uur inloop, 20.00-22.00 programma Locatie: Wapen van Reek, Nieuw Heijtmorgen 20 5375 AK Reek Kosten: Geen Aanmelden kan via 0800-2540000 of info@cjggeeftantwoord.nl.

Gevonden en verloren voorwerpen kunnen bij de gemeente (en niet bij de politie) worden gemeld tijdens kantooruren bij de receptie van het gemeentehuis (mevr. M. van Schijndel) aan de Kerkstraat 39 te Zeeland, tel. 0486-458111. Let op: Voor het doen van aangiften van verloren waardepapieren zoals rijbewijs of paspoort dient u zich wel bij de politie te melden! De afgelopen weken zijn de volgende zaken gemeld: Gevonden voorwerpen - 19-3-2012, bij Halfvastenfeesten, Reekseweg Zeeland: Donkerblauwe Gazelle herenfiets, type City Hybride Orange. - 6-3-2012, Picknickbankje bij camping De Heische Tip Zeeland: Groene Gigant damesfiets, type Tourer, met versnellingen en handremmen, met zwart kinderzitje achterop. - Na carnaval op speelplaats van fietsenstalling basisschool Vlasgaard, Zeeland: Zwarte Gigant damesfiets, type Triple X. - 3-4-2012, nabij kruising Rusven/Kreitsberg Zeeland: Zwarte Samsung GSM (is beschadigd). Verloren voorwerpen - Nacht van 10 op 11 maart, C1000 Zeeland: Groene Gazelle damesfiets met versnellingen en handremmen. - Half februari, Schutsboomstraat Schaijk: Zwarte Gazelle damesfiets, 3 versnellingen, trommelremmen en lichtblauw hangslot. - 21-03-2012, C1000 Zeeland: Zwarte damesportemonnee met daarin verschillende pasjes: VGZ-pas, bankpas en ID-Kaart.

een Koninklijke Onderscheiding tijdens een andere gelegenheid bijvoorbeeld een jubileum, afscheid of een andere bijzondere gelegenheid. Zo’n verzoek moet minstens 6 maanden van tevoren bij de burgemeester worden ingediend. Wie komen er voor een lintje in aanmerking? Overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan vrijwilligers, die heel veel van hun tijd besteden aan jeugd- en jongerenwerk of belangeloos maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen. Deze mensen treden vaak niet op de voorgrond. Daarom is het zo belangrijk dat u juist deze mensen onder de aandacht brengt van de burgemeester. Bij de beoordeling van een voorstel voor een Koninklijke Onderscheiding ligt de nadruk op het bijzondere karakter van iemands werkzaamheden. Daarnaast moeten deze verdiensten voor de samenleving van betekenis zijn. De normale werkzaamheden, die iemand verricht binnen een betaalde functie, tellen alleen nog mee als aanvullend element. Toch kan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt binnen de werkkring ook een lintje verdienen. De werkzaamheden moeten dan wel uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand in een dergelijke functie verwacht mag worden. Het gaat dus om persoonlijke inzet en kwaliteiten. Hoe wordt de aanvraag beoordeeld? De burgemeester beoordeelt in eerste instantie de aanvraag en de eventuele hoogte van de decoratie (bijvoorbeeld Lid in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van Oranje Nassau of Officier in de Orde van Oranje Nassau). Soms is het nodig meer informatie in te winnen. Daarna gaat de aanvraag met het advies van de burgemeester naar de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, die de aanvraag op haar beurt, voorzien van haar advies, doorstuurt naar het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag. Uiteindelijk adviseert het Kapittel de betreffende minister. Na ondertekening van het Koninklijk Besluit is de onderscheiding toegekend. Op het gewenste tijdstip worden de versierselen die bij de onderscheiding horen door de burgemeester uitgereikt. Meer informatie Uit dit artikel blijkt dat het toch wel een ingewikkelde procedure is, die veel tijd kost. De gemeente wil u daarom graag een handje helpen bij het verzamelen van de benodigde gegevens. Als u dus iemand kent, waarvan u denkt dat hij of zij in aanmerking kan komen voor een Koninklijke Onderscheiding neemt u dan contact op met mevrouw E. Vlieg, medewerkster Bestuurssecretariaat, tel. 0486-458230. Zij kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn om een Koninklijke Onderscheiding aan te vragen, zij kan u ook vertellen welke gegevens allemaal nodig zijn en zij kan u een aanvraagformulier toezenden. Tevens bestaat er de mogelijkheid om het aanvraagformulier voor een Koninklijke Onderscheiding te downloaden via de site www.landerd.nl.

Gevonden/verloren voorwerpen - 27-02-2012, plaats onbekend: Zwarte fotocamera, merk Panasonic, model DMC-TZ10. - 4-4-2012, Mgr. Suijsstraat Reek: Antracietgrijze Tom Tom Europe 22 GPS. - 14-4-2012, Van Mun in Schaijk, binnendoor via Berghem naar Oss: Bruine lederen herenportemonnee met daarin geld, rijbewijs, rabobankpas, bestuurderspas en diverse andere pasjes. - 12-04-2012, Hogeweg/Soeterstraat/Noordhoek Reek: Pakket van Zalando, ongeveer 20x30x15. Wit pakket met oranje figuren. - Begin april, plaats onbekend: Sleutelbos met drie sleutels met blauw etuitje. Vermiste en gevonden dieren Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, regelt de opvang en de registratie van gevonden en zoekgeraakte (huis)dieren. Indien u een huisdier vermist, kunt u binnen 2 weken contact opnemen met: Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, Aengelbertlaan 30, 5342 LA Oss, tel. 0412-638497 of met de dierenambulance, tel. 0888-11341006. De dierenopvang heeft wettelijk een bewaarplicht van 2 weken, daarna mogen ze het dier elders plaatsen. Ook als u een (huis)dier vindt kunt u contact opnemen met Dierenopvang Maasland of met de dierenambulance.

Motorcrossweekend in Schaijk Op zaterdag 28 april en zondag 29 april 2012 wordt er op een perceel gelegen aan de Waterstraat in Schaijk een motorcrosswedstrijd georganiseerd. In verband hiermee is het noodzakelijk dat de Waterstraat op zaterdag 28 april en zondag 29 april 2012 van 08 tot 18 uur, of zoveel langer of korter indien noodzakelijk, wordt afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd deelnemers en bezoekers. Tevens zal er voor de gehele Waterstraat een stopverbod worden ingesteld.

Activiteiten- en evenementenkalender Vr. 27-04-2012 van 20:00 tot 01:00 uur, za. 28-04-2012 van 19:00 tot 01:00 uur, zo. 29-04-2012 van 20:00 tot 01:00 uur en ma. 30-04-2012 van 10:00 tot 17:00 uur stREEKfeest, terrein aan de Mgr. Borretstraat, t.o. het Gulf-tankstation, Stg. Evenementen Reek Za. 28-04-2012 van 09:00 tot 17:30 uur en en zo. 29-04-2012 van 09:00 tot 17:30 uur Motorcross MAC St. Christoffel, Waterstraat Za. 28-04-2012 van 18:00 tot 01:00 uur, zo. 29-04-2012 van 13:00 tot 00:00 uur, ma. 30-04-2012 van 09:00 tot 18:00 uur Jubileumactiviteiten en Koninginnedag (maandag) op het Morgenzonterrein, Stg. Jeugdbelangen Zeeland Za. 04-05-2012 van 09:00 tot 01:00 uur en zo. 05-05-2012 van 09:00 tot 01:00 uur Feestweekend motorclub, Graspeel 25a, Corridor Chapter Za. 05-05-2012 van 16:00 tot 00:00 uur Kampvuur, Palmstraat 8, Nederlandse Toeristen Kampeer Club Za. 05-05-2012 van 19:00 tot 02:00 uur Hollandse avond, Pastoor Van Winkelstraat 33, Partycentrum De Raaf Za. 05-05-2012 van 14:00 tot 21:00 uur en zo. 06-05-2012 van 14:00 tot 21:00 uur Activiteiten Arabische cultuur, Grootgaalseweg, Dhr. B. Larbi Zo. 06-05-2012 t/m za. 12-05-2012 Collecte Astma Fonds Longstichting Vr. 11-05-2012 van 14:30 tot 15:30 uur Sponsorloop, voetpaden rond het hertenpark, Basisschool De Regenboog Za. 12-05-2012 van 10:30 tot 15:00 uur Straatinritverkoop, Buurtvereniging De Stip (Scheisteen, Grenssteen, Broeksteen) Za. 12-05-2012 Doorkomst stepestafette, Eindhovense Studenten Vereniging Demos Za. 12-05-2012 van 19:00 tot 21:30 uur Buitenconcert, Oude kiosk aan de Bosweg, Muziekvereniging Zeelandia Za. 12-05-2012 t/m di. 15-05-2012 Kermis Reek, Nieuw Heijtmorgen bij Gemeenschapshuis Het Wapen van Reek Zo. 13-05-2012 van 09:00 tot 18:00 uur Ponywedstrijden, Louwstraat, Ponyclub De Schaijkse Bosruitertjes Do. 17-05-2011 Fiets- en wandeltocht - gedeeltelijk in Landerd (Lange Goorstraat, Verbindingsweg, Trentsedijk), Vat Oe Fiets Do. 17-05-2012 van 08:00 tot 20:00 uur en vr. 18-05-2012 van 08:00 tot 20:00 uur Springwedstrijden paardensport, Schaijksestraat 2, Stg. Molenkoning Za. 19-05-2012 en zo. 20-05-2012 van 10:00 tot 17:00 uur Rommelmarkt, Sportpark VCO, Voetbalvereniging VCO Zo. 20-05-2012 van 10:00 tot 17:00 uur Spirituele beurs, Willibrordusweg 24, Mevrouw P.A.G. Bloem van Zoggel Zo. 20-05-2012 van 09:00 tot 17:30 uur Dressuurwedstrijden paardensport, clubterrein De Louwstraat Rijvereniging St. George Wo. 23-05-2012 van 18:00 tot 21:30 uur Wielerronde van Zeeland: Start Achter-Oventje - Verbindingsweg - Trentsedijk - Bovenste Trent - finish Achter-Oventje Wieler Comité Zeeland Zo. 20-05-2012 t/m za. 26-05-2012 Collecte Stg. Prins Bernhard Cultuurfonds Vr. 25-05-2012 t/m zo. 27-05-2012 Live action roleplay, INCA-terrein, Enneade LRP Uden Zo. 27-05-2012 Fietstocht, start- en eindpunt bij De Vlashoeve Zonnebloem afd. Zeeland

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 april 2012

15


Raadsvergadering en Voorbereidende Vergadering Voorlopige agenda voor de raadsvergadering

Op 23 en 24 mei 2012 vergadert de gemeenteraad van Landerd. Er wordt deze cyclus ook een Voorbereidende Vergadering gehouden, namelijk op dinsdag 15 mei 2012.

Voorbereidende Vergaderingen zijn bedoeld voor ‘technische’ (niet politieke!) voorbereiding van voorstellen die in een later stadium ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Tevens zijn ze 1. Opening bedoeld voor bespreking van bepaalde thema’s, startnotities en dergelijke. 2. Spreekrecht voor het publiek Voorbereidende Vergaderingen worden bemenst door een raadslid Op grond van het ‘Reglement van orde voor de gemeenteraad van per fractie + een gast per fractie. De betreffende fractie bepaalt zelf Landerd’ wordt -binnen bepaalde randvoorwaarden- aan het publiek wie het raadslid mee neemt; de ‘gast’ kan dus een fractiegenoot zijn, de gelegenheid geboden het woord te voeren. Dat mag over alle onder- maar ook een achterbanlid, of een door de fractie meegebrachte werpen, dus ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. deskundige of belanghebbende/belangstellende. Het is uitdrukkelijk de bedoeling (overigens uitgaande van ieders rol in het dualistisch 3. Trekking stemmingscijfer proces) dat tijdens Voorbereidende Vergaderingen ook de bestuurlijk De voorzitter van de raad bepaalt door middel van het trekken van een verantwoordelijke wethouders, desgewenst bijgestaan door ambtenaambriefje uit een bokaal bij welk raadslid een eventuele hoofdelijke naren, een actieve rol vervullen. stemming zal beginnen. ­ Zowel raadsvergaderingen als Voorbereidende Vergaderingen 4. Vaststelling agenda zijn openbaar en worden gehouden in het Raadhuis in Schaijk Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de (Pastoor van Winkelstraat 5). gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de Alle vergaderingen beginnen om 19.30 uur. definitieve agenda vast. Op deze pagina zijn de agenda’s van de vergaderingen afgedrukt 5. Besluitenlijst van de raadsvergadering van 19 april 2012 (De agenda van de Voorbereidende Vergadering is in weekblad Arena (wordt nagezonden) slechts gedeeltelijk afgedrukt; de wijze van behandeling en de deelDe vermelde Besluitenlijst wordt ter vaststelling aangeboden. De nemers aan het betreffende agendapunt zijn daarin namelijk niet Besluitenlijst is ook op de gemeentelijke website geplaatst. Aldaar kan vermeld. Daarvoor wordt u verwezen naar de gemeentelijke website). tevens, per agendapunt, middels het aanklikken van geluidsfragmenten, beluisterd worden wat dienaangaande exact gezegd is. Inzage stukken De (voorlopige) agenda’s met bijbehorende voorstellen liggen ter in6. Ingekomen stukken, rondvraag en mededelingen zage in de bibliotheken van Schaijk en Zeeland, in het gemeentehuis a. Alle ingekomen stukken en schriftelijke mededelingen worden in Zeeland (kamer griffier) en in het Wapen van Reek. De voorstelop een lijst gezet. Per stuk/mededeling wordt door de voorzitter len zijn bovendien geplaatst op de gemeentelijke website (gekoppeld voorgesteld wat daarmee te doen, bij voorbeeld ‘voor kennisgeving aan de betreffende agenda’s). aannemen’ of ‘om advies in handen van het college stellen’. Voor het Degenen die de op de voorstellen betrekking hebben achterliggende geval een raadslid over een ingekomen stuk inhoudelijk wil praten dan stukken (zoals B&W-besluiten, tekeningen etc.) in willen zien of nog wordt dat stuk doorgeschoven naar de eerstvolgende Voorbereidende vragen hebben kunnen contact opnemen met de griffier (J.Huijs). Vergadering. Dat gaat het eenvoudigste door even te bellen (tel. 0486-458211). b. Dit agendapunt biedt de raadsleden gelegenheid vooraf schriftelijk aangekondigde vragen te stellen aan de voorzitter en aan de bestuurSpreekrecht lijk portefeuillehouders. Slechts in dringende gevallen worden raadsUiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in leden thans in de gelegenheid gesteld aan het college ook nog andere de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. vragen te stellen. Tevens biedt dit onderdeel raadsleden gelegenheid In een Voorbereidende Vergadering wordt daar per inhoudelijk vragen te stellen aan elkaar over alles wat men van belang acht. agendapunt een kwartier voor uitgetrokken. Ieder heeft het recht c. Mededelingen van het college worden schriftelijk gedaan en op om over het onderwerp vijf minuten te spreken, tenzij er meer dan de onder ‘a’ vermelde lijst geplaatst. Slechts in dringende gevallen drie sprekers zijn; dan wordt de beschikbare tijd van 15 minuten worden collegeleden thans in de gelegenheid gesteld mondelinge evenredig over de sprekers verdeeld. mededelingen te doen. In een raadsvergadering wordt voor het spreekrecht in totaal een De collegeleden zijn -elk voor een gedeelte- bestuurlijk portefeuillehouder. half uur voor uitgetrokken. Iedereen heeft het recht om aan het begin van de raadsvergadering vijf minuten te spreken, tenzij er meer 6A Raadsvoorstel m.b.t. vaststelling verkeersnotitie Landerd dan zes sprekers zijn; dan wordt de beschikbare tijd van 30 minuten 2012 (aangehouden in raadsvergadering van 19 april 2012) evenredig over de sprekers verdeeld. In 1997 heeft de gemeenteraad de Verkeersknelpuntennotitie voor Er kan in de raadsvergadering in beginsel gesproken worden over alle Landerd vastgesteld. Op grond van diverse ontwikkelingen is het onderwerpen, dus ook over onderwerpen die niet op de (voorlopige) gewenst om na 15 jaar het gemeentelijk verkeersbeleid te actualiseren. agenda staan. Daarop heeft het voorliggend raadsvoorstel betrekking,. Het voorstel 6D Raadsvoorstel mbt Verordening Klachtadviescommissie is behandeld in de Voorbereidende Vergadering van 6 maart 2012. 2012 (aangehouden in raadsvergadering van 19 april 2012) Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Tindemans. Voor de behandeling van klachten die betrekking hebben op gedragingen van bestuursorganen en degenen die onder hun verantwoordelijk6B Raadsvoorstel mbt nota Archeologie gemeente Landerd heid werkzaam zijn is het wenselijk een onafhankelijke commissie (aangehouden in raadsvergadering van 19 april 2012) bestaande uit één persoon in te stellen. Voor het instellen van een Sinds de invoering van de Wet op de archeologische monumentenklachtadviescommissie dient een verordening te worden vastgesteld. zorg en de Wet ruimtelijke ordening dienen archeologische waarden Daartoe dient dit voorstel. Bestuurlijk portefeuillehouder is de burgevolwaardig te worden meegewogen in ruimtelijke plannen. Om de meester. bescherming van archeologische resten in balans te brengen met de overige maatschappelijke belangen, heeft het college er voor gekozen 7. Centrumplan Schaijk een gemeentelijk archeologiebeleid te formuleren. Ik dat kader ligt Thans komt de uitwerking van het Centrum Schaijk aan de orde. Dit het raadsvoorstel mbt de Nota Archeologie gemeente Landerd en de onderwerp is ook besproken in de Voorbereidende Vergadering van 10 Archeologische beleidskaart gemeente Landerd ter besluitvorming voor. Het voorstel is besproken in de Voorbereidende Vergadering van april 2012. Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Van Dongen. 7 maart 2012. Aangezien de inspraaktermijn mbt deze nota nog liep 8. Raadsvoorstel mbt vaststelling van het bestemmingsplan zijn de stukken 12 april 2012 aan u nagezonden. RvR Noordhoek 2011 Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Tindemans. Het voorstel heeft betrekking op de vaststelling van een bestemmingsplan voor het het realiseren van een ‘ruimte voor ruimte’-woning aan 6C Raadsvoorstel mbt beleidsplan schuldhulpverlening de Noordhoek in Reek. Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Van (aangehouden in raadsvergadering van 19 april 2012) Dongen. Met de komst van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening krijgen gemeenten een zorgplicht op het gebied van integrale schuldhulpver9. Raadsvoorstel Verbreed Gemeentelijk Riolering Plan lening. In het bij het raadsvoorstel behorend beleidsplan schuldhulpHet huidige Gemeentelijk Riolering Plan 2008 heeft een looptijd tot verlening is verwoord hoe Landerd hieraan invulling wil geven. 2012. Het voorliggende voorstel heeft betrekking op het vaststellen Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Raaijmakers. van het Verbreed Gemeentelijk Riolering Plan 2012-2016. In het voorliggende plan is tevens invulling gegeven aan de verbrede gemeentelijke zorgplichten en wateropgaven. Bestuurlijk portefeuillehouder is

van donderdag 24 mei 2012

16

Het woord kan evenwel niet worden gevoerd: 1. over een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep op de rechter open staat of open gestaan heeft. 2. over benoemingen, keuzen,voordrachten of aanbevelingen van personen 3. indien een klacht op grond van artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend Voor nadere informatie over het spreekrecht en aanmelding om gebruik te maken van dit recht dient eveneens contact opgenomen te worden met de griffier.

Agenda voor de Voorbereidende Vergadering van dinsdag 15 mei 2012 1. Opening 2. Vaststelling afsprakenlijst Voorbereidende Vergaderingen De afsprakenlijst van de Voorbereidende Vergaderingen van 10 en 11 april 2012 wordt ter vaststelling aangeboden. De afsprakenlijst is ook op de gemeentelijke website geplaatst. Aldaar kan tevens, per agendapunt, middels het aanklikken van geluidsfragmenten, beluisterd worden wat dienaangaande exact gezegd is. 3. (informerend/opiniërend) bespreking jaaroverzicht en politiecijfers 2011 De teamchef van het politiedistrict Maas en Leijgraaf, de heer H.Conelissen, zal het bijgevoegde jaaroverzicht 2011 bespreken met de deelnemers aan de vergadering. Tevens zullen daarbij de tendensen van het lopende jaar in ogenschouw worden genomen en kunnen de gewenste geprioriteerde beleidsaspecten voor het jaar 2013 aangegeven worden. Ook zullen de ontwikkelingen t.a.v. de nationale politie worden uiteengezet. Voor de behandeling van dit agendapunt wordt, los van het ‘spreekrecht voor het publiek’, ca. 45 minuten uitgetrokken. 4. (voorbereidend) raadsvoorstel m.b.t. vaststelling Bomenverordening 2012 Dit voorstel heeft betrekking op het vaststellen van de Bomenverordening 2012. Daarmee wordt invulling gegeven aan de wens tot deregulering van het kapverbod door alleen die bomen te beschermen die het beschermen waard zijn. Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Tindemans. Voor de behandeling van dit agendapunt wordt, los van het ‘spreekrecht voor het publiek’, ca. 60 minuten uitgetrokken. 5. (voorbereidend) stimuleringsmaatregelen woningbouw Het voorliggende voorstel heeft betrekking op het invoeren van maatregelen ter stimulering van de woningbouw. Voor de behandeling van dit agendapunt wordt, los van het ‘spreekrecht voor het publiek’, ca. 45 minuten uitgetrokken. 6. Sluiting

wethouder Tindemans. 10. Raadsvoorstel mbt aankoop woning Rector van Gerwenstraat 7 te Zeeland Het college stelt de raad voor om in het kader van toekomstige ontwikkelingen mbt het centrum van Zeeland de woning Rector van Gerwenstraat 7 van Mooiland Maasland te kopen. Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Van Dongen. 11. Raadsvoorstel mbt beslissing op bezwaar Park Vastgoed Door Park Vastgoed BV is een bezwaarschrift ingediend tegen het door de gemeenteraad genomen besluit d.d. 15 december 2011 tot weigering van een verzoek tot vaststelling van een bestemmingsplan ten behoeve van de ontwikkeling van het perceel Vlasroot 47 in Zeeland. Daarop heeft dit voorstel betrekking. Bestuurlijk portefeuillehouder is wethouder Van Dongen. 12. Sluiting De bij de agendapunten vermelde portefeuillehouders worden bij deze uitdrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de behandeling van de betreffende agendapunten voor het zo nodig geven van nadere informatie. De uitzending van Landerd-TV de L-fm begint om 19.30 uur, dan begint ook de raadsvergadering. Er is vandaag geen voorbeschouwing met de griffier, die is gisteren gehouden. De raadsvergadering eindigt om ca. 22.30 uur. Er is vandaag ook geen nabeschouwing.

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 april 2012


Omgevingsvergunningen Ontvangen aanvragen om omgevingsvergunning: • Oude Maasdijk 1, 5375 KJ Reek; het slopen van nertsensheds en verwijderen van asbesthoudende dakbedekking van enkele nertsensheds en het verwijderen van asbest uit de woning (ontvangen 10 april 2012) • Langenboomseweg 79, 5411 AT Zeeland; het tijdelijk bewonen van een woonunit in het kader van mantelzorg (ontvangen 11 april 2012) • Zeelandsedreef 31, 5374 RP Schaijk; het bouwen van een vleesvarkensstal (ontvangen 12 april 2012) • Zandstraat 23, 5374 NA Schaijk; het uitbreiden van de woning (ontvangen 16 april 2012) • Zandvoortseweg 1, 5375 JA Reek; het plaatsen van tijdelijke units t.b.v. een portiersloge op een militair terrein (ontvangen 17 april 2012) • Burgerveld te Zeeland; het kappen van 3 berken (ontvangen 12 april 2012) • Kerkstraat, Puttelaar, Oude-Molenstraat, Past. Janssenstraat, Munnikhoef en Bergmaas te Zeeland; het kappen van 6 lindenbomen, 3 haagbeuken, 7 sierkers en 18 eiken-/berkenbomen (ontvangen 12 april 2012) • Gebied Maashorst gemeente Landerd; het aanleggen van fietspaden (ontvangen 16 april 2012) • Bergmaas (nabij Voederheil) te Zeeland; het plaatsen van een aankondigingsbord werkzaamheden Enexis (ontvangen 16 april 2012) Verlenging termijn van afhandeling van verzoek(en) om omgevingsvergunning: • Langenboomseweg 8, 5411 AV Zeeland; het renoveren/uitbreiden van een woning en het oprichten van een bijgebouw (ontvangen 29 februari 2012; de termijn van afhandeling is d.d. 18 april 2012 verlengd met 6 weken) In dit stadium van de procedure kunt u (nog) geen bezwaar-/beroepschrift indienen. Bovengenoemde aanvragen zijn op verzoek wel in te zien bij de afdeling Ruimte tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Verleende omgevingsvergunningen: • Monseigneur Borretstraat/Rijksweg te Reek (plan Reek Zuid); het kappen van een houtwal (verzonden 18 april 2012) • Bossestraat 61, 5374 HS Schaijk; het kappen van een eik (verzonden 18 april 2012) Huisnummerbesluiten: • Schutsboomstraat 63, 5374 CB Schaijk (besluit d.d. 10 april 2012) • Schutsboomstraat 13b, 13c, 13d en 13e, 5374 CA Schaijk (besluit d.d. 10 april 2012) Belanghebbenden die het niet eens zijn met bovenstaande besluiten tot verlening van de desbetreffende vergunningen kunnen hiertegen op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van de beschikking(en) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. In het bezwaarschrift moet duidelijk gemaakt worden waarom u bezwaren heeft en welk belang van u wordt geschaad. Het indienen van een bezwaarschrift betekent niet dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de verleende vergunningen. Als u dit wilt voorkomen dan moet u naast het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders ook een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening zenden aan de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Openbare bekendmaking Voorbereiding voorontwerpbestemmingsplan Willevenstraat Burgemeester en wethouders van Landerd maken overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bekend dat een bestemmingsplan “Willevenstraat” wordt voorbereid. Het gaat om 10 ruimte voor ruimte woningen en 25 reguliere bouwkavels gesitueerd in het gebied tussen de Willevenstraat en het Munpad in Schaijk. Het wettelijk vooroverleg is opgestart waarbij o.a. de provincie NoordBrabant en het Waterschap Aa en Maas in de gelegenheid worden gesteld advies uit te brengen. Inspraak Burgemeester en wethouders van Landerd maken conform het bepaalde in artikel 150 van de Gemeentewet en de Inspraakverordening gemeente Landerd 1994 bekend dat de mogelijkheid tot inspraak geboden wordt. Het voorontwerpbestemmingsplan ‘Willevenstraat’ ligt vanaf maandag 30 april 2012 gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Ruimte in het gemeentehuis van Landerd. Het plan kan worden ingezien op werkdagen van 09 tot 12 uur. Voor inzage op een ander tijdstip kan een afspraak worden gemaakt met de heer L. Giesen van de afdeling Ruimte, tel. 0486-458179. Daarnaast is het plan digitaal raadpleegbaar via de gemeentelijke website. Iedereen heeft gedurende de genoemde termijn dat het plan ter inzage ligt de gelegenheid op het plan een inspraakreactie te geven. Bij voorkeur schriftelijk, maar mondeling kan ook. Een schriftelijke inspraakreactie dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. De ingekomen reacties worden verwerkt in een

Bijzondere procedure Ontwerp-omgevingsvergunning (uitgebreide procedure): Burgemeester en Wethouders van Landerd zijn voornemens om met toepassing van artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht een vergunning te verlenen voor: • Hellebaardlaan 17 t/m 17h, 19 t/m 19c, 21 t/m 21h, 5411 DE Zeeland (zorgcomplex Amarant); betreft de Activiteit Gebruik (brandveiligheid). Dossiernummer HZ-2012-0061. Zij maken daarom op basis van het genoemde wetsartikel bekend dat de ontwerp-vergunning en de daarop betrekking hebbende stukken met ingang van 1 mei 2012 gedurende zes weken (tijdens de kantooruren tussen 09 en 12 uur of op afspraak) ter inzage liggen op de afdeling Ruimte, Kerkstraat 39 te Landerd. Indien inzage is gewenst buiten de genoemde openingstijden, dan kan contact worden opgenomen met de afdeling Ruimte, tel. 0486-458194. Een ieder kan binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot het ontwerpbesluit kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Landerd. Voor nadere informatie over het plan (dan wel het indienen van mondelinge zienswijzen) kan contact opgenomen worden met de afdeling Ruimte. Alleen belanghebbenden die hun zienswijze tegen het desbetreffende ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht op de wijze als hiervoor omschreven en belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen te zijner tijd tegen het nog te verlenen definitieve besluit, beroep instellen bij de rechtbank, sector Bestuursrecht te ‘s-Hertogenbosch. Verleende omgevingsvergunning (uitgebreide procedure). Burgemeester en Wethouders van Landerd hebben besloten om met toepassing van artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunningen te verlenen voor: • Waterstraat 7, 5374 KB Schaijk; een eerste fase omgevingsvergunning voor de Activiteit Milieu t.b.v. het veranderen van een varkenshouderij (HZ-2011-0434) • Haagstraat 3, 5374 CT Schaijk; een omgevingsvergunning voor de Activiteit Milieu t.b.v. het veranderen en in werking hebben van een pluimveehouderij (HZ-2011-0397) • Middelstraat 7, 5374 AE Schaijk; een omgevingsvergunning voor de Activiteit Milieu t.b.v. het veranderen en in werking hebben van een varkenshouderij (HZ-2011-0437) Zij maken daarom bekend dat de vergunningen met ingang van 1 mei 2012 gedurende zes weken (tijdens de kantooruren tussen 09 en 12 uur of op afspraak) ter inzage liggen bij de afdeling Ruimte, Kerkstraat 39 te Landerd. Indien inzage is gewenst buiten de genoemde openingstijden, dan kan contact worden opgenomen met de afdeling Ruimte, tel. 0486-45194.

Agenda voor de Raadsvergadering van woensdag 23 mei 2012 1. Opening 2. Spreekrecht voor het publiek Op grond van het ‘Reglement van orde voor de gemeenteraad van Landerd’ wordt -binnen bepaalde randvoorwaarden- aan het publiek de gelegenheid geboden het woord te voeren. Dat mag over alle onderwerpen, dus ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. 3. Trekking stemmingscijfer De voorzitter van de raad bepaalt door middel van het trekken van een naambriefje uit een bokaal bij welk raadslid een eventuele hoofdelijke stemming zal beginnen. 4. Vaststelling agenda Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast. 5. Besluitvorming met betrekking tot de Kadernota 2013 De Kadernota 2013 (die reeds separaat is aangeboden) vormt een belangrijke basis voor de Programmabegroting 2013. In de Kadernota wordt inzicht gegeven in de huidige stand van zaken van bedrijfsvoering en beleidsontwikkeling, alsmede een globale toekomstvertaling van het voorgestelde nieuwe beleid, van de te verwachten maatschappelijke ontwikkelingen en de financiële gevolgen van beide. In de kadernota is tevens de eerste bestuursrapportage (Burap) van 2012 opgenomen. Voorgesteld wordt de nodige besluiten te nemen omtrent de vaststelling van de Kadernota 2013, en het college uit te nodigen aan de hand daarvan de Programmabegroting 2013 inhoud te geven en in september 2012 aan te bieden aan de gemeenteraad. De vaststelling van de Programmabegroting 2013 wordt geagendeerd voor de raadsvergadering van 8 november 2012.

Er is voor gekozen de politieke ‘algemene beschouwingen’ bij gelegenheid van de behandeling van dit agendapunt te houden. Om praktische redenen is afgesproken dat de partijen hun ‘technische vragen’ mbt de Kadernota al voor de raadsvergadering aan het college stellen (en dat het college die ook voor de vergadering beantwoordt), zodat de Belanghebbenden die eerder een zienswijze tegen de betreffende algemene beschouwingen daarmee niet belast worden. a. Begonnen wordt met het (mondeling) per partij puntig uiteenzetten ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht en belanghebbenden van hun visie m.b.t. de voorgelegde Kadernota 2013 (voor de onderdie aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn delen ‘a’ en ‘b’ in totaal 16 minuten per partij). De volgorde waarin geweest, kunnen binnen bovengenoemde termijn van zes weken partijen hun uiteenzetting mogen geven, wordt overigens door loting schriftelijk een gemotiveerd beroepschrift met betrekking tot het bepaald. Bij dit onderdeel zijn geen interrupties van andere partijen besluit indienen bij de Rechtbank ‘s-Hertogenbosch, Sector Bestuurstoegestaan. recht, Postbus 90125, 5200 MA, ’s-Hertogenbosch. Als beroep wordt ingesteld kan hierbij tevens om het treffen van een voorlopige voorzie- b. Nadat allen hun eerste termijn hebben uitgesproken, krijgt elke partij gelegenheid om op de inbreng van de andere partijen te reageren. ning worden gevraagd, mits er sprake is van een spoedeisend belang. Daarbij zijn korte interrupties van de fractievoorzitters toegestaan. c. Vervolgens krijgt het college, na een korte schorsing, in totaal 60 U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via minuten (15 minuten per collegelid) voor een reactie. Daarbij zijn http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel korte interrupties van de fractievoorzitters toegestaan. beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de d. Aansluitend wordt de tweede termijn gehouden (6 minuten per genoemde site voor de precieze voorwaarden. partij) inclusief het uitdelen en waar nodig toelichten van eventuele Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u amendementen en moties. Daarbij zijn korte interrupties van de contact opnemen met de afdeling Ruimte, tel. 0486-458194 (bureau fractievoorzitters toegestaan. (de indieners van de moties en amendeVergunningen) van de gemeente Landerd. menten dienen er, al dan niet middels de griffier, voor te zorgen dat ze reeds vóór de vergadering beschikken over voldoende exemplaren) e. Het college krijgt vervolgens, na een korte schorsing, in totaal 12 minuten (3 minuten per collegelid) gelegenheid om op een en ander te reageren. Daarbij zijn korte interrupties van de fractievoorzitters toegestaan. (gedurende die korte schorsing kunnen ook de fracties de moties en amendementen onderling bespreken). Na de schorsing worden de (al dan niet aangepaste) moties en amendementen op de Kadernota 2013 in stemming gebracht, gevolgd door de stemming over de Kadernota 2012 inspraakverslag dat deel uit gaat maken van het bestemmingsplan. In het inspraakverslag zal een reactie worden gegeven op de ingebrachte inspraakreacties en zal gemotiveerd worden aangegeven of al dan niet tot een aanpassing wordt overgegaan. Wettelijk vooroverleg In een later stadium, als het ontwerpbestemmingsplan gereed is, wordt het ontwerpbestemmingsplan ter visie gelegd en bestaat de mogelijkheden om zienswijzen in te dienen. Hiervan zal t.z.t. kennis worden gegeven in weekblad Arena, de Staatscourant en op de gemeentelijke website. Voor nadere informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer L. Giesen, afdeling Ruimte, tel. 0486-458179.

6. Sluiting De portefeuillehouders worden bij deze uitdrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de behandeling van de agendapunten voor het zo nodig geven van nadere informatie. De uitzending van Landerd-TV de L-fm begint om 19 uur. Begonnen wordt met het doornemen van de raadsagenda van vanavond en van morgenavond met de griffier. De raadsvergadering vangt aan om 19.30 uur en eindigt om ca. 22.30 uur. Na sluiting van de raadsvergadering organiseert Landerd-TV nog een korte nabeschouwing waaraan enkele personen die aan de vergadering hebben deelgenomen meewerken; ook de nabeschouwing wordt rechtstreeks uitgezonden op de TV en de radio.

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 april 2012

17


Braderie Schaijk gezellig druk ondanks slecht weer SCHAIJK - De regen en koude wind deden veel mensen zondagmiddag besluiten thuis te blijven. Dit was te merken aan het bezoekersaantal van de Schaijkse braderie. Ondanks het natte weer was het toch gezellig druk. Af en toe brak er zelfs een waterig zonnetje door. Arena trok warme kleren aan en nam een kijkje op de populaire braderie.

V

eel verenigingen en organisaties laten zondagmiddag hun gezicht zien. Onder meer Scouting Schaijk, het Equal Opportunity Fund, de LanderdPas en de werkgroep Restauratie Kerk Schaijk zijn te bezoeken. Bij laatstgenoemde stand kunnen mensen evenals vorig jaar vanaf de torenspits naar beneden tokkelen. Naast de tweehonderd kramen is er ook allerlei vermaak. Zo staan er stunt-, kermis- en kinderattracties opgesteld en zijn er diverse terrasjes met live muziek en dansoptredens. Daarnaast is er een markt met oude ambachten, hobbyisten, tweedehands goederen en een kindermarkt. Dansgroep Gelukkig voor de standhouders hebben toch veel mensen het toch aangedurfd de wind en regen te trotseren. Deze bezoekers worden getrakteerd op een gezellige ambiance met veel lekkers. Ook de jonge meiden van Dansgroep Anke & Marieke geven alles wat ze hebben. Sommigen staan rillend van de kou op het podium, maar allemaal dansen ze de sterren van de hemel. Kijk voor meer fotoâ&#x20AC;&#x2122;s op www.arenalokaal.nl.

www.arenalokaal.nl â&#x20AC;&#x201C; vrijdag 27 april 2012

19


Vierde ZAT-rit ‘Makt dé gum Rakt’ vanuit Zeeland ZEELAND - Vanuit Zeeland wordt op eerste Pinksterdag, zondag 27 mei, de vierde ZAT-rit gehouden. Voor deze oriëntatierit voor Zillandse Auw Tractors (ZAT) kan op zaterdag 12 mei worden ingeschreven bij Herberg D’n Brouwer in Zeeland. Inschrijving opent die dag om 20 uur, deelname is alleen mogelijk voor diegenen die in het bezit zijn van een (trekker)rijbewijs en WA-verzekering.

EDING AANBI MEI Bij aankoop van een moederfiets of damesfiets ter waarde van 799 euro een voorstoeltje en windschermpje naar keuze

GRATIS!

Houd voor de acties de Arena in de gaten

De rit start op 27 mei om 10 uur op het terrein van ponyclub Jeanne d’Arc aan de Nieuwveldsestraat in Zeeland. Belangstellenden zijn van harte welkom om de oude tractoren te komen bezichtigen voor de start. Er is een mooie route uitgezet door de omgeving van Zeeland. Het thema voor dit jaar is ‘Makt dé gum Rakt’. Kijk voor alle info op www.zatrit.nl.

Trien houdt Open Air-discotheek in Herpen HERPEN - Trien organiseert voor zondag 20 mei een Open Air-discotheek. Op deze dag vindt het jaarlijkse Herps Mertje plaats. Trien zet de deuren open vanaf 10 uur. Tijdens de Open Air-discotheek zorgt een deejay twaalf uur lang voor muziek.

SCV ‘58 houdt 5 tegen 5 Toernooi in Velp VELP - Het einde van het voetbalseizoen nadert. Dat betekent dat de organisatie voor het Hofmans Tapijten 5 tegen 5 Toernooi in Velp weer in volle gang is. Het mini-veldtoernooi wordt gehouden op zondag 3 juni, op de sportvelden van SCV ‘58.

Dit sportieve festijn heeft een open karakter en nodigt iedereen boven 16 jaar uit om zich in te schrijven voor het toernooi. Er is een aparte competitie voor de dames en de heren. Inschrijven kan met familie, vrienden, kennissen of teamgenoten. Rondom de wedstrijden kunnen de deelnemers in de feesttent onder het genot van een hapje en een drankje de overige wedstrijden bekijken of de eigen wedstrijden evalueren. De kinderen kunnen zich ondertussen vermaken met verschillende activiteiten, waaronder een luchtkussen. Bahama Sound luistert het geheel muzikaal op.

Mei 19 King Jack Ook In Mei 09 Ricciotti Symfonieorkest & Spinvis 11 Sven Hammond Soul + PLeaSe!

12 Local Heroes! met The Gooch, The Sidekicks, McHaren 26 Stephen Wings & The Regulars

Online tickets en info op www.groene-engel.nl / Kruisstraat 15 5211 HA Oss

Eén van de hoogtepunten op de toernooidag is de demonstratiewedstrijd die de kabouters van SCV ‘58 en GVV ‘57 spelen (foto). Dat gebeurt tijdens de middagpauze, tussen de groepswedstrijden en de finalerondes in. Inschrijven is mogelijk voor iedereen uit de regio die een gezellig en representatief team bij elkaar weet te vinden. Inschrijven kan door een mail te sturen naar 5tegen5@scv58.eu, men krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht.

IN MEI LEKKER GRILLEN BIJ NICKY & PEGGY

Eeterij & Grillen

Keuken open van 17.00 tot 21.30 uur

Eeterij & Grillroom Van Bussel heeft een nieuwe menukaart. Kom genieten van een malse T-bonesteak, ribeye of lamskotelet. Kun je niet kiezen? Ga dan voor het heerlijke trio van satéspies van de haas, kipspiesje omwikkeld met spek en varkensreepjes.

ACTIE MICHELIN

PRIJZEN ZIJN INCL MONTAGE, EN BTW 185-65-14 €75,00 - 195-65-15 €84,00 - 205-55-16 €102,00 NU APK, KAN OOK ZONDER AFSPRAAK

Alle gerechten worden geserveerd met gebakken aardappels of frites en roerbakgroenten.

Pastoor van Winkelstraat 4 5374 BJ Schaijk 0486-461306 cafetariavanbussel@hotmail.com

20

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012


Damesmotorclub start nieuwe toerseizoen

Reekse Wilde Wieven in het roze gestoken REEK - In 2005 ontstaat het idee om een damesmotorclub op te richten in Reek. Zo gezegd, zo gedaan. Zeven jaar later is de groep uitgegroeid tot negen vrouwelijke motorfanaten. Deze Wilde Wieven gaan minimaal één keer per maand samen rijden. De eerste kilometers van 2012 staan inmiddels op de teller. Ook is het goed gebruik een weekendje weg te gaan op de motor. “Mannen zijn niet welkom. Dan hebben we alleen een tandenborstel en een droge onderbroek nodig.”

kort nieuws Inzameling voor Caritas Zagreb bij Herpense kerk HERPEN - Caritas Zagreb en de stichting Vraag en Aanbod Internationaal houden op zaterdag 28 april gezamenlijk een inzameling van kleding en hulpgoederen. Tussen 10 en 15 uur worden de goederen bij de kerk aan de Rogstraat in Herpen in ontvangst genomen.

D

orothé Barten neemt in 2005 het initiatief. “Zij stuurde een mailtje rond naar een aantal meiden met een motor”, blikt Sylvia van de Berg terug. “Daarop reageerden Karin Bosch, Heidi van de Berg en Inez van Gils. Hun oudste dochters zaten bij elkaar in de klas op de basisschool. Zo is het eigenlijk ontstaan. Vrij snel daarna ben ook ik erbij gekomen. Vervolgens hebben Gonny van Boxtel, Miranda van Beek, Sandra Westerdijk en Claudia Willemsen zich nog aangesloten. We hebben in Reek geen winkels, maar wel een damesmotorclub.” De Wilde Wieven is een gezellig clubje, ondanks dat het uit allemaal heel verschillende types bestaat.

“Omdat we allemaal in Reek wonen komen we elkaar overal tegen”, gaat ze verder. “Samen hebben we ontzettend veel plezier. Het rijden is leuk, maar zeker ook de stops waar we koffie drinken. Na afloop van een tocht borrelen we altijd bij iemand na.” Waar de naam Wilde Wieven vandaan komt durft Sylvia niet te zeggen. “Waarschijnlijk is het ooit door iemand gezegd en blijven plakken”, vermoed ze. “Het logo is ontworpen door Claudia. Het is echt leuk. Er staat twee keer een W in, van Wilde Wieven. Maar ook zijn duidelijk de vrouwelijke vormen van een dames voorkant herkenbaar.” Sinds 2009 gaat de club ook een weekendje weg. “De eerste keer zijn we in Duitsland geweest”, vertelt

Sandra Westerdijk. “Een jaar later in Friesland, waar we een deel van de elfstedenroute hebben gereden. Vorig jaar zijn we op bezoek geweest bij oudReekenaren Hans en Eli van der Zanden bij Bed & Breakfast Ons Moeke in België. Dit jaar is onze bestemming de Eifel. Mannen zijn niet welkom. Dan hebben we alleen een tandenborstel en droge onderbroek nodig. Meer kunnen we ook niet meenemen, het moet in onze jas passen. Daarom zijn we nooit langer dan enkele dagen weg.” Een flinke tijd terug komt Miranda van Beek met het idee om reflecterende hesjes te laten maken. Sandra: “Maar niet van die gele, want we willen wel als dames herkend worden. Daarom kozen we voor

roze. We zijn gaan informeren, maar die waren nergens verkrijgbaar. De enige optie was om ze op maat te laten maken, maar dat is duur. Tijdens de pronkzitting twee jaar geleden ben ik op een paar mensen afgestapt om te sponsoren. Die reageerden allemaal erg enthousiast.” Ondanks de steun van vijf Reekse sponsors duurt het nog even voordat de hesjes klaar zijn. “De eerste keer waren het niet veel meer dan wegwerkerhesjes”, zegt Sandra. “Daarom hebben we ze teruggestuurd om er een rits in te laten zetten. Daarna waren ze te klein. Uiteindelijk heeft Anja Kleding uit Schaijk de hesjes uit elkaar gehaald en per persoon op maat gemaakt. De eerste rit dit jaar konden we ze eindelijk aan.”

Dodenherdenking met stille tocht in Ravenstein RAVENSTEIN - Dit jaar worden op vrijdag 4 mei in Ravenstein de gevallenen uit diverse oorlogen herdacht. Na een stille tocht vanaf het Raadhuis vindt bij de graven van vier Britse militairen op het kerkhof het eerste deel plaats. De stille tocht begint om 19.15 uur. Het tweede deel vindt plaats bij het herdenkingsmonument in de Marktstraat.

Dit monument bestaat uit een bronzen plaquette, een leilinde met bronzen klokjes en aangepaste bestrating rondom. De boom en de plaquette worden verlicht door vier lampen in de bodem. De plaquette bevat de namen van in de oorlogen vanaf 1940 gevallen inwoners uit de voormalige gemeente Ravenstein en van vier Britse militairen die in Ravenstein sneuvelden en zijn begraven op de rooms-katholieke begraafplaats. Bij de herdenking zijn familieleden van de gevallenen uit de voormalige gemeente Ravenstein van harte welkom. De werkgroep ziet bovendien graag alle inwoners aanwezig om deze bijzondere herdenking bij te wonen: ‘Samen kunnen we werken aan een wereld zonder oorlog’. De medewerking van leerlingen van enkele scholen, stadsharmonie OBK, het Sint Barbara Gilde en diverse sprekers maken de herdenking tot een mooie plechtigheid.

Behalve kleding, beddengoed en schoeisel is er ook vraag naar keukenspullen, rijwielen, kinderfietsjes, rolstoelen, rollators, krukken en andere hulpmiddelen voor zieken en gehandicapten, naaimachines en ambachtsgereedschap van bijvoorbeeld timmerlieden, metselaars en loodgieters. In de werkplaats van Vraag en Aanbod Internationaal in Uden worden alle goederen gebruiksklaar gemaakt. Bijdragen in de transportkosten zijn ook zeer welkom en kunnen worden afgegeven op de pastorie nabij de kerk of worden overgemaakt op 171527968 van de Paulusparochie in Uden, onder vermelding van ‘transportkosten Zagreb’.

Herpen viert Koninginnedag HERPEN - Op maandag 30 april wordt ook in Herpen Koninginnedag gevierd. De dag start om 9.15 uur bij Dienstencentrum Maasland, waar verzameld wordt voor de versierde fietsenoptocht. Van daaruit fietst de vrolijke stoet onder muzikale begeleiding van Sint Hubertus naar de sportvelden van Herpinia, waar een programma met allerlei spelletjes en poppentheater wacht. De spelletjes beginnen om 10 uur. Het organiserende Oranje Comité is ervan uitgegaan dat bij de spelletjes minstens één van de ouders/verzorgers van peuters en kleuters hun kind(eren) begeleiden. De kids van de groepen 3 tot en met 8 kunnen meedoen met enkele uitdagende spellen. Ook de prijsuitreiking van de versierde fietsenoptocht vindt plaats op het Herpinia-terrein. Bij slecht weer is er een alternatief binnen-programma. De organisatie van de Koninginnedag-activiteiten kan nog wat extra hulp gebruiken. Wie wil helpen bij de peuters en kleuters kan contact opnemen met Antoinette Reijs (0486-413372), voor de midden- en bovenbouw kan gebeld worden met Joyce Jonker (0486-412948).

Dodenherdenking in Herpen

HERPEN - Op vrijdag 4 mei wordt ook in Herpen weer de dodenherdenking gehouden. Op deze dag worden naast alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ook slachtoffers van militaire acties van Nederlanders in het buitenland herdacht. Daarom zijn ook de Nabij het Raadhuis start om 19.15 uur de stille tocht veteranen uit het gebied van de dorpsraad Herpen onder begeleiding van het Sint Barbara Gilde naar de uitgenodigd voor de plechtigheid. oorlogsgraven op het kerkhof. Dan is er een korte dienst op het kerkhof met onder meer de kranslegging door De herdenking begint met een gebedsdienst in de Parogildekoning en -hoofdman, gedichten, muziek, lezing en chiekerk om 19 uur, die opgeluisterd wordt overweging, vendelgroet en signaal The Last Post. door het koor Con Spirito. Aansluitend worden er vanaf Daarna vervolgt de stille tocht naar het monument voor 19.40 uur bij het herdenkingsmonument voor de kerk de gevallenen in de Marktstraat. Aldaar zal, na koraal- gedichten voorgedragen en kransen gelegd door de kinmuziek, een toespraak worden gehouden en namens de deren uit groep 8 van basisschool ‘t Schrijverke, die gemeente Oss een krans worden gelegd bij het monu- het monument adopteerden. Verder worden er kranment. Een gedicht leidt de twee minuten stilte om 20 uur sen gelegd namens de bevolking, de gemeente en dorpin, het signaal Taptoe sluit deze stilte. Vervolgens klinkt sraad, de familie van de gevallenen en namens de bond hel Wilhelmus. Met een kranslegging door dorpsraad en van Nederlandse familieleden, koraalmuziek, gedichten en meer wordt de militaire oorlogsslachtoffers en dienstplichtige militaiherdenking voortgezet. ren. Uiteraard is er ook voor anderen gelegenheid bloeTot slot worden door kinderen van de diverse scholen men te leggen. bloemen gelegd, gevolgd door bloemleggingen van andere Brassband St. Hubertus zal de plechtigheid opluisteren. belangstellenden. Voor de familieleden van de gevalle- Na afloop worden alle aanwezigen uitgenodigd een konen, de sprekers en de werkgroep is er na afloop koffie pje koffie mee te drinken in de brandweerkazerne. in het Raadhuis.

Bewoners worden vriendelijk verzocht om de Marktstraat van Landpoortstraat tot Luciastraat autovrij te houden en om de nationale driekleur van 18 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

APK KEURING €33,00 ALL-IN - TOESLAG DIESEL €7,00 - GRATIS HERKEURING

·

·

·

Pierre van der Burgt Voederheil 8b 5411 RK Zeeland F: 0486 450 147 I: www.autoservicelanderd.nl T: 0486 451 180 Open: maandag t/m vrijdag van 8 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 14 uur

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

21


Als luxe nog luxer kan

Oordeel zelf

Nieuwe generatie Hyundai i30 vanaf â&#x201A;Ź16.995,Hyundai introduceert: de nieuwe generatie Hyundai i30. Is er ook maar iets waaraan we niet hebben gedacht? Stoer en strak design aan binnen- en buitenzijde. Maximaal comfort voor iedere passagier. En luxe... ja, zelfs de grootste critici zijn het er over eens: de Hyundai i30 met 1.6 motor (99kW/135 pk) is op alle gebieden de nieuwe generatie. Overtuig jezelf. Vraag de Hyundai-dealer om de nieuwe Hyundai i30 en ervaar het grote verschil. Gecombineerd brandstofverbruik: 3,7 - 6,7 (l/100 km) / 27 - 14,9 (km/l); CO2 - emissie: 97 - 157 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

www.hyundai.nl

GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN.

AUTOMOBIELBEDRIJF VAN ZUMMEREN B.V. RIJKSWEG 44, SCHAIJK, TELEFOON 0486-461317, WWW.HYUNDAI.NL/ZUMMEREN

TM


Opgeven kan nog tot uiterlijk 28 mei

Achilles-reünie in juni ter ere van jubileum REEK - Ter ere van het honderdjarig bestaan organiseert Achilles Reek diverse activiteiten om dit jubileum feestelijk te vieren. De eerste drie weekenden van juni is het programma van de voetbalvereniging boordevol. Zondag 10 juni staat volledig in het teken van oude herinneringen ophalen. Mensen van heinde en ver zijn uitgenodigd om nog eens op bezoek te komen bij hun oude club in Reek.

Z

ondag 10 juni begint om 10.30 uur met een Heilige Mis uit dankbaarheid in de Reekse H. Antonius Abt. Aansluitend volgt er een reünie op het sportcomplex van Achilles aan de Mgr. Suijsstraat 35. Deze bijeenkomst start met een gezamenlijke brunch. De dag wordt afgesloten met de fantastische Achilles Revue in gemeenschapshuis Het Wapen van Reek. Tijdens de reünie is er voldoende gelegenheid om te

Tijdens de reünie in 2002 wordt wijlen Lambert Zegers (middenvoor) gehuldigd omdat hij zeventig jaar lid is van Achilles. kletsen, te eten, te drinken en uiteraard om oude herinneringen op te halen. Intussen kan men genieten van de tentoonstelling in het clubhuis met Achillesspullen van vroeger en nu.

leden uit te nodigen. Ondanks grote inspanningen van de vereniging is het mogelijk dat er mensen geen brief ontvangen hebben, terwijl ze daar wel recht op hadden. Geïnteresseerden kunnen zich Deelname tot 28 mei nog opgeven onIn maart deed Achilles der het kopje ‘Op naar de al vijfhonderd brieven de 100’ op www.achillesreek. deur uit om leden en oud- nl. De vergoeding voor de

brunch bedraagt 10 euro, een kaartje voor de Achilles Revue kost 5 euro. Huidige leden die willen deelnemen aan de reünie dienen 35 jaar of ouder te zijn. Neem voor meer informatie contact op met Tonny van den Broek via 0486-423468.

Zeelandse Ellen Jacobs verdedigt titel

Veel Landerdse deelnemers aan NK fietscross HEILOO/LANDERD - In Heiloo bij Valkenswaard vond zondag 22 april de tweede kwalificatiewedstrijd plaats voor het NK fietscross. Zowel uit Schaijk als Zeeland waagden diverse BMX’ers een poging, onder wie regerend Nederlands kampioen Ellen Jacobs. Allen behaalden ze een startbewijs voor het NK in Klazienaveen op zondag 29 april.

De Schaijkse deelname bestaat uit Djerry Kers en Steffi Kers. Djerry wordt na drie sterke manches in de halve finale uitgeschakeld. Steffi fietst in de finale naar een In 2002 bij het negentigjarig bestaan zesde plaats. wordt de Heilige Mis geleid door wijlen Ook Sanne Vollenberg uit Zeeland is klaar voor het NK. Pastoor Leo de Louw. Ze weet in de finale net een podiumplek vast te leggen door derde te worden. Corné Vollenberg rijdt de hele dag erg sterk en behaalt in de finale een knappe zesde plaats. Noud Jacobs sneuvelt in de halve finale, maar is zeer tevreden met het resultaat. Jarno van de Elzen heeft met zijn derde plaats in de finale bij de cruisers ZEELAND - De Zeelandse ondernemers Bra-Band Re- een prima uitgangspositie voor het NK. cycling, Van Lieshout groep, Cornelissen aannemingsbedrijf, Vervoort onderhoud en revisie en Teeuwissen Geen risico hebben voor het nieuwe motorcross-seizoen de Zee- Regerend kampioen Ellen Jacobs heeft het op de moeilandse DMX-rijders in een nieuw tenue gestoken. De lijke baan in Heiloo niet zo naar haar zin. Ze wil geen ririjders Daan Schel, Juul van de Heuvel, Ward van Hout, sico nemen voor het naderende NK, EK en WK en neemt Tjeu van Lieshout, Marnick Schel en Jan Vervoort zijn daarom genoegen met een derde plaats. dit jaar in het ambitieuze DMX-motorcross kampioen- Door al deze prestaties plaatsen de rijders zich rechtschap van start gegaan en hebben inmiddels al voor streeks voor de NK fietscross op zondag 29 april in het Drentse Klazienaveen. De sporters hebben er vertrouaansprekende resultaten gezorgd. wen in dat ze de kampioenstitel weer mee kunnen nemen naar Landerd.

Zeelandse ondernemers steken motorcrossers in het nieuw

sport Drie keer meetrainen bij volleybalvereniging VOREO RAVENSTEIN - De volleybalcompetitie voor volleybalvereniging VOREO in Ravenstein is afgelopen, maar dat betekent niet dat er niet meer gespeeld wordt. Tot en met juni wordt er in sporthal Den Hoge Graaf in Ravenstein elke maandag getraind. Naar aanleiding van deze trainingen worden de nieuwe teams voor het seizoen 2012-2013 samengesteld. VOREO kan nog altijd nieuwe spelers gebruiken. Mocht je interesse hebben, dan is de timing om in te stromen nu ideaal. Je kunt geheel vrijblijvend drie keer meetrainen. De volleybalclub heeft plek op alle niveau’s, zowel voor recreatieve, ongeoefende en geoefende spelers. Dames, heren en jeugd, iedereen is van harte welkom. Heb je interesse om een keer mee te trainen, stuur dan een e-mail naar info@voreo.nl. De vereniging neemt dan contact met je op om af te spreken op welke tijd je met welk team mee kunt trainen. Voor meer informatie kijk op www.voreo.nl.

Achilles Reek gastheer voor Regiobekerfinales REEK - Op het sportterrein van Achilles in Reek wordt op maandag 30 april - Koninginnedag - door de jeugd gestreden om het Regiobekerkampioenschap. Deze dag komen de F-, E- en D-pupillen en de meisjes in actie. De winnaars van deze finales plaatsen zich voor de bekerfinales van district Zuid 2 van de KNVB. De wedstrijden beginnen om 10 uur.

Nieuwe shirts voor Emos-senioren 3 SCHAIJK - De dames van senioren 3 van de Schaijkse korfbalclub Emos zijn zondag 11 maart voorzien van nieuwe shirts door sponsor Megens Elektro. Het team ontving het nieuwe tenue uit handen van Jan en Hanneke Megens. Emos-voorzitter Koen van Gaal roemde het feit dat Schaijkse ondernemers klaar staan om de sportclubs in het dorp te ondersteunen en was blij met deze nieuwe sponsor voor zijn vereniging.

BZB sluit seizoen Festilent op muzikale wijze af ZEELAND - Op zondag 13 mei staat de seizoensafsluiting bij Festilent in Zeeland op het programma. Na het grote succes van twee jaar geleden sluit BZB ook dit seizoen weer af met een unplugged concert. Dit vindt plaats na afloop van de wedstrijd van het eerste tegen Heeswijk. Dit als uitvloeisel van de vruchtbare samenwerking tussen Festyland en Festilent, waar vrijwilligers en verenigingen elkaar helpen. De dag staat bol van de activiteiten en biedt voor ieder wat wils. Zo staat er een luchtkussen voor de kinderen en worden alle ‘pupillen van de week’ van het seizoen 2011/2012 die aanwezig zijn rondom de laatste thuiswedstrijd van het eerste elftal nogmaals in het zonnetje gezet. Verder worden de verschillende jeugdkampioenen van het seizoen 2011/2012 feestelijk gehuldigd.

Frankrijk en Engeland In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 mei worden er in het Franse Orléans de Europese kampioenschappen verreden. Ellen Jacobs is daar aanwezig om haar titel te verdedigen. Ook Sanne Vollenberg en Corné Vollenberg hebben een ticket om te starten in Frankrijk. Eind mei staan Ellen, Sanne en Corné tevens aan de start van het wereldkampioenschap in Birmingham, Engeland. De jeugdige crossers tonen hun nieuwe tenue.

Kleding

- maken - herstellen - reparatie

www.anjakleding.nl

Iets te melden?

Schansweg 1 Schaijk Tel. 0486-851785

Laat het ons weten via

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

redactie@arenalokaal.nl

ANJA

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

23


‘Big Fusion’ met rapper en DJ

Bigband 5-6-’07 gaat bijzondere samenwerking aan SCHAIJK/OSS - Op Koninginnedag zijn in Oss de eerste resultaten te zien zijn van een nieuw project van Bigband 5-6-’07. Het Schaijkse muziekgezelschap gaat een bijzondere samenwerking aan met rapper Are MC en DJ Stique, die elk mee zullen doen bij verschillende nummers. Dit alles om uiteindelijk op zaterdag 2 juni vanaf 20.30 uur een ‘Big Fusion’ te gaan brengen bij de voormalige discotheek Shique de Luxe, aan de Rijksweg in Schaijk.

B

ig Fusion is, de naam zegt het al, een grote mengelmoes van muziekstijlen die bij elkaar een enorm spektakel moeten gaan vormen. Tijdens Koninginnedag heeft café Toffee in Oss de bigband uitgenodigd om alvast een voorproefje te geven van Big Fusion. Op het plein voor het café geeft de bigband een optreden geven van 14 tot 16 uur. De toegang is gratis. Op Koninginnedag zijn ook alvast kaarten (à 12,50) te kopen voor Big Fusion op 2 juni in Schaijk. Rapper en DJ Een rapper koppel je niet meteen aan een bigband. Het eerste beeld van een DJ zal ook niet de combinatie zijn met een bigband. Toch heeft Bigband 5-6-’07 bedacht dat ze deze stijlen

erbij wilden hebben en dat pakt verrassend goed uit, vindt Eric Hoekstra van Bigband 5-6-’07. “DJ Stique heeft gezorgd dat er in verschillende nummers beats terugkomen en dat zorgt voor leuke nieuwe effecten in de muziek. Rapper Are MC geeft met zijn snelle teksten nieuwe dimensies aan nummers. Coen ‘Are MC’ Grooten draait al jaren (sinds 1985) mee als rapper/MC in de hiphop- en funkscene. Are MC maakt lekkere oldschool hiphop met een vette knipoog naar de 70’s funk. Hij werd onder meer bekend met funkband Seven Eleven en de formatie U-Gene & Oh Jay. Met deze formatie beleefde hij een van zijn hoogtepunten als supportact van Anouk in 2000 op haar Tournadotour.”

Fully Loaded op Zeelands ‘GroteMensenKinderFeest’ ZEELAND - Op zaterdag 28 april start het lentejubileumweekend van Stichting Jeugdbelangen Zeeland met een groots dorpsfeest. Een ‘GroteMensenKinderFeest’ voor iedereen vanaf zestien jaar in de feesttent op het Morgenzon-terrein.

Wegens privéomstandigheden zal de eerder aangekondigde band RUIZZ er niet bij zijn. Maar in plaats van deze groep treedt de band Fully Loaded op. Een veelzijdige coverband met een repertoire van disco tot pop, van rock tot gothic en van Nederpop tot het levenslied. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom. Kaarten voor dit feest zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor vijf euro per stuk bij de C1000.Aan de kassa kosten de tickets 7,50.

St. Rochuskapel in Deursen opent deuren voor publiek DEURSEN - De St. Rochuskapel opent op dinsdag 1 mei weer de deuren voor het publiek. Bezoekers zijn vanaf die dag tot en met 31 oktober welkom tussen 9 en 18 uur. De St. Rochuskapel in gelegen aan de Rondestraat in Deursen.

Stichting Pater Vos houdt bingo voor kinderen in India SCHAIJK - Stichting Pater Vos houdt op maandag 14 mei de jaarlijkse grote bingo in dorpshuis De Phoenix in Schaijk. De opbrengst van de bingo komt geheel ten goede aan kinderen in India en dan voornamelijk scholing. Ook dit jaar dus, op 14 mei vanaf 13.30 uur. Iedereen van 16 jaar en ouder is welkom. Voor de bingo heeft een groot aantal mensen uit Schaijk prijzen beschikbaar gesteld. Naast de bingo wordt ook een loterij gehouden, waarbij eveneens diverse prijzen te winnen zijn. Stichting Pater Vos hoopt op een grote opkomst, opdat er veel kinderen geschoold kunnen worden.

Coen ‘Are MC’ Grooten.

Proef de sfeer van Dubai in Reek REEK - Maak kennis met de kleurrijke bedoeïencultuur van Dubai en omgeving in Reek. Deze cultuur gaat eeuwen terug. Tijdens het evenement waant de bezoeker zich even in een andere wereld met het lekkere eten, de bijzondere dansen, de toepasselijke muziek en de aloude tradities. De tentoonstelling vindt plaats bij manege Molenking in Reek op zaterdag 5 en zondag 6 mei van 13 tot 19 uur.

Tijdens het tweedaagse evenement maken bezoekers kennis met het leven van Sheikh Zayed en de zevende Emiraat. Kinderen, maar ook volwassen, mogen gratis op de foto in bedoeïenkleding of met een kameel. Men kan een Henna-tattoo laten zetten of een echte waterpijp roken. Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten. Verenigde Arabische Emiraten De tentoonstelling wordt georganiseerd vanwege twee redenen. Een reden is dat Larbi, een inwoner van Reek, binnenkort naar Dubai vertrekt om daar te gaan werken. Door middel van dit evenement kunnen vrienden, kennissen en een ieder die geïnteresseerd is kennismaken met deze sprankelende cultuur. Daarnaast worden door dit evenement ook banden aangehaald met de Verenigde Arabische Emiraten. Zo wordt er achter de schermen, in samenwerking met meerdere partijen, druk gewerkt aan het evenement. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op www.facebook. com/vaereek.

VV Ravenstein maakt zich op voor feestweekend

Fully Loaded.

kort nieuws

RAVENSTEIN - De voorbereidingen voor het feestweekend van VV Ravenstein op 1, 2 en 3 juni bevinden zich in de laatste fase. Het belooft een prachtig weekend te worden met een mooi en gevarieerd programma. Uiteraard staan de traditionele onderdelen zoals een receptie (vrijdag) en een reünie (zondag) op het programma.

Zaterdag 2 juni belooft een dag vol spektakel te worden. Dan binden de jeugd en de senioren de strijd aan in de Rabobank Arena. In het mulle zand strijden eerste elftallen uit de regio en recreatieteams uit Ravenstein en omgeving, apart van elkaar, om de overwinning in het Rabobank Beachsoccer Tournooi. De dames spelen een 7x7 toernooi op het hoofdveld. Als de laatste beach-soccerwedstrijden gespeeld worden staan de DJ’s al klaar voor de grandioze BeachParty. Het clubhuis wordt omgetoverd tot een strandtent met alles wat je daarbij mag verwachten. De populairste opkomende party DJ van Nederland Feest-DJ Bas uit Rotterdam laat het clubhuis ontploffen. Ook op zondag is er nog spektakel. Voor alle jeugd uit Ravenstein en omgeving is er een survival run op een parcours dat geschikt is voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Kijk voor meer informatie en de aanvangstijden op www.vvravenstein.nl.

Mooie opbrengst Vastenaktie MOV Schaijk SCHAIJK - MOV Schaijk hield onlangs de jaarlijkse Vastenaktie in Schaijk. In totaal bracht de actie het mooie bedrag van 5.455,94 euro op, bijna vijfhonderd euro meer dan vorig jaar. Het geld komt geheel ten goede aan mensen die het echt nodig hebben. Het wordt besteedt aan projecten voor de sloppenwijkbewoners van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Kinderen krijgen hiermee onderwijs en gemotiveerde jongeren kunnen een vakopleiding volgen. Ze krijgen met dit project schoolgeld, boeken en er wordt gezorgd voor vervoer. Daarnaast komen kleine ondernemers in aanmerking voor een lening om voorraden en gereedschappen aan te kunnen kopen. MOV Schaijk dankt de gulle gevers en natuurlijk de vrijwilligers, die het geld inzamelden.

ingezonden Regenbuien en een gezellig Moeslands Festival Ondanks het slechte weer was het bij de gezamenlijke stand van BS de Regenboog en stichting EOF behoorlijk druk. Minder dan andere jaren, dat wel, maar de sfeer was goed. Er komen ieder jaar steeds meer ‘vaste bezoekers’ voor een kop heerlijke pindasoep of broodje “knak” voor het goede doel. Een bedankje is op zijn plaats voor de directeur en leerkrachten van de Regenboog voor hun jaarlijkse, actieve bijdrage. En natuurlijk ook de leden van de EOFwerkgroep die hun steentje hebben bijdragen. Waarschijnlijk dankzij het koude, natte weer was de soep absoluut in trek. Tussen de buien door werden de flesjes water goed verkocht. Deze keer voor het project van de gehandicapte kinderen in Wa, Ghana. Wilde Ganzen had er in hun April-Magazine nog eens extra aandacht aan besteed. Het is goed dat we de bezoekers op deze manier kunnen laten zien dat het project ook door Wilde Ganzen en NCDO wordt ondersteund.

Het is een soort waarborg, men weet dan dat het project is goedgekeurd en dat het aan bepaalde eisen voldoet. Daardoor wordt het bedrag dat met het Festival is opgehaald vermeerderd tot maar liefst 758,05 euro. Een prachtig resultaat waar we veel mee kunnen doen in Ghana. Dank aan alle bezoekers die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Iets te melden? Laat het ons weten via redactie@arenalokaal.nl

24

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

Annie Manders, EOF Schaijk


Spectaculaire legeroefening Falcon Prepare

Militaire elite-eenheid herovert brug bij Grave GRAVE - De omgeving van de John S. Thompson-brug bij Grave bood woensdagochtend de aanblik van een heus oorlogsgebied. De brug over de Maas vormde namelijk het decor voor de legeroefening Falcon Prepare, waarbij militairen van de Landmacht en Luchtmacht met een aanval vanuit de lucht en over de grond de brug heroverden op de vijand. De actie van de militaire elite-eenheid vond plaats bijna zeventig jaar nadat hun Amerikaanse voorgangers dit tijdens operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog ook deden. Arena maakte bijgaande reportage.

D

e oefening Falcon Prepare speelt zich twee weken lang af in het zuiden van Nederland. Verschillende eenheden van Land- en Luchtmacht nemen hier aan deel. Falcon Prepare geldt als voorbereiding op de grote oefening Peregrine Sword, die in het najaar in Duitsland wordt gehouden. “Tijdens Falcon Prepare worden delen van de oefening Peregrine Sword in stappen beoefend”, legt een woordvoerder van Defensie voorafgaand aan de ‘trainingsmissie’ in Grave uit. “Onderdeel hiervan is een geïntegreerde grond- en luchtaanval op een brug, in dit geval de brug bij Grave.” Vuurgevechten Onder massale belangstelling van regionale en landelijke media en enkele tientallen nieuwsgierige burgers gaat de oefening woensdagochtend rond elf uur van start. Met een spectaculaire actie heroveren de Rode Baretten van de Landmacht, gedropt door Chinookhelikopters van de Luchtmacht, de brug bij Grave op de ‘vijandelijke troepen’. Het is een stukje geschiedenis

dat zich herhaalt, want bijna zeventig jaar geleden, in 1944, deden de Amerikanen onder leiding van luitenant John S. Thompson exact hetzelfde. Na enkele heftige vuurgevechten wordt de ‘vijand’ overmeesterd en sluiten de grondtroepen aan. Deze stoten vervolgens door richting Heumen, zodat ook dit gebied bevrijd wordt door de Rode Baretten. Luchtmobiele Brigade De Luchtmobiele Brigade is een unieke eenheid van de Koninklijke Landmacht, legt de zegsman van Defensie uit. “Uniek omdat de militairen met de rode baret overal ter wereld binnen twintig dagen op kunnen treden in allerlei brandhaarden. Maar ook uniek door de zware opleiding die je moet volgen voor je de rode baret mag dragen.” De Luchtmobiele Brigade vormt samen met het Defensie Helikopter Commando de Air Manoeuvre Brigade. Het Defensie Helikopter Commando is de leverancier van helikoptercapaciteit voor de hele defensieorganisatie. Air Manoeuvre is een overkoepelend begrip voor alle vormen van geïntegreerde grond- en luchtoperaties (Air Assault, Air Mechanised, Airmobile en Airborne). “Air Assault is volgens Defensie verreweg de meest complexe operatie. “Het is meer dan even een helikopter in- of uitstappen. Transport- en gevechtshelikopters werken nauw samen met grondtroepen. Dit maakt dat de eenheid op plekken kan worden ingezet, waar de tegenstander het niet verwacht. Binnen de NAVO zijn er maar twee eenheden die Air Assault gecertificeerd zijn; de Amerikaanse 101st Airborne Division (ook ingezet tijdens Market Garden) en 11 Air Manoeuvre Brigade. Kijk voor meer beeldmateriaal op www.arenalokaal.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

25


kerkinformatie

Parochie St. Lucia Ravenstein Zaterdag 28 april Demen - 19 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Theo van Rossum; Anna en Bernard van Uden - van Wijchen; Grad en overleden ouders van de Berg - Stevens en overleden kinderen en kleinkind; Adriaan Nass Zondag 29 april Huisseling - 9.30 uur Gebedsdienst - GK Zondag 29 april Ravenstein - 11 uur Gebedsdienst - GK Intenties: Jeannette van Dijk - Obdeijn; Marietje van Rooij - Brands; Ute

Tibke; Frans de Looijer Zaterdag 5 mei Geen diensten Zondag 6 mei Deursen - 9.30 uur Eucharistieviering - GK Intentie: Henk Rossen Zondag 6 mei Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering Cordaad Intenties: Hendrikus Roefs; Noah Kling; Jacobus en Judith Bakker - van Beuningen; Gertrud Schönberger; Hildegard Verhoeven - Kumpfert

H. Jacobus de Meerdere Zeeland Vaste kerkdiensten dinsdag 19 uur (rozenkransgebed), woensdag 19 uur, vrijdag 9 uur, zaterdag 17.30 uur en zondag 9.30 uur. Zaterdag 28 april Vierde zondag van Pasen Zeeland - 17.30 uur H. Mis Zondag 29 april Vierde zondag van Pasen Zeeland - 9.30 uur H. Mis Intenties: Jrgt. Pastoor Johannes Kitslaar; Tonia en Antoon Jacobs; Theodorus Habraken en Albert v.d. Elzen; Piet Geurts en O. fam. En O. fam v.d. Berg; Janus en Anna van Bakel - van Hal en dochter Corrie; Harrie Dekkers, O.O. ouders Dekkers en van Gaal en O. Fam.; Piet v.d. Ven Woensdag 2 mei Zeeland - 19 uur H. Mis vervalt Vrijdag 4 mei Zeeland - 9 uur H. Mis voor het Welzijn van de Parochie Zaterdag 5 mei Vijfde zondag van Pasen Sint Cornelius

Zeeland - 17.30 uur H. Mis Intenties: Thera v.d. Broek vw. haar verjaardag; Arnold van Deyne en Dina van Deyne - Zegers; Antoon en Gon van Uden - Broeren; Lenard en Leo Bongers en O. fam Bongers Herpers; voor de levende en overleden leden van de broederschap van St. Cornelius Zondag 6 mei Vijfde zondag van Pasen Sint Cornelius Zeeland - 7 uur H. Mis voor de levende en overleden leden van de broederschap van St. Cornelius Zondag 6 mei Zeeland - 9.30 uur H. Mis Intenties: Kees Broeren en echtgenote en O. kinderen (Schaijkseweg); Jan v.d. Ven; Cor van Beek; Jan v.d. Horst; Toos van Dongen - Verkuijlen; O.O. Verstraten - Broeren en O. kinderen; O.O. Cees en Marie Cornelissen - van Walbeek en zoon Frans; O.O. Bongers - Vissers en O. Fam.; voor de levende en overleden leden van de broederschap van St. Cornelius

St. Cornelius bedevaart te Zeeland St. Cornelius die krachtdadig en vol ijver als paus het geloof verdedigde, en dit moest bekopen met de marteldood. Er zijn genezingen en wondertekenen bekend op voorspraak van de H.Cornelius. Hij is de patroon van het hoornvee, maar vooral bekend is het aanroepen van St.Cornelius bij vallende ziekte, krampen, stuipen, onrust, zenuwziekten, epilepsie en overspannenheid. De vieringen zijn dit jaar als volgt in Zeeland: - zaterdag 5 mei: H. Mis om 17.30 uur, direct gevolgd met een H. Lof ter ere van St. Cornelius. - zondag 6 mei: H. Mis om 7 uur en H. Mis om 9.30 uur, traditionele kinderzegen tussen 11 en 13 uur. In het Bondsgebouw is er gelegenheid om na de beide H. Missen op zondagochtend koffie/thee te drinken met een Brabantse snee krentenbrood. Ouders/grootouders zijn tussen 11 en 13 uur van harte welkom voor de ‘kinderzegen’. Iedereen is welkom, ook om gedurende de rest van de middag te komen bidden bij St. Cornelius, een kaarsje aan te steken of in stilte aanwezig te zijn.

26

H. Antonius Abt Schaijk Reek Vaste kerkdiensten Schaijk: maandag en donderdag 18.30 uur, woensdag en vrijdag 9 uur, zaterdag 17.30 uur en zondag 10 uur Vaste kerkdiensten Reek: zaterdag 19 uur Vrijdag 27 april Schaijk - 18 uur Vespers - Avondgebed Zaterdag 28 april Schaijk - 17,30 uur Eucharistieviering met koor Loreley Intenties: Overleden familie Jan, Lies en Hermien van Nimwegen; Toon en Nellie Pashouwers - Thomassen (sterfdag en verjaardag Toon); Jan en Gina Boeyen - Spanjers; Leo van Herpen - van Gaal; Koos Visschers - van Leuken en haar overleden kinderen Zaterdag 28 april Reek - 19 uur Eucharistieviering Intenties: Mariet van Casteren - Litjes en familie; Johannes en Maria van Boxtel - de

Parochie St. Lucia Ravenstein

Haan; Kees Verstegen (verjaardag) Namens de parochie: Gerrit van Rosmalen; Riek Janssen; Ruud Kappen; Nellie van de Sanden Rijkers; Kea van Casteren - Reijnen; Christien van Poppelen - Gerrits; Anna Huibers - van de Rijdt

St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein Op werkdagen kunt u op de pastorie terecht ‘s morgens tussen 9 en 12 uur. Voor andere tijden gelieve u tijdens de ochtenduren een telefonische afspraak te maken: 0486-411595 of kijk op www.parochieravenstein.nl. secretariaat@parochieravenstein.nl

Zondag 29 april Schaijk - 10 uur Eucharistieviering met het Dameskoor Intenties: (Jgt vader) Driek en Marie den Brok - van der Wijst; Adriaan en Anna van der Zanden - Jaspers; Antoon en Truus van Kreij; Frans Kouwenberg; Kil en Jaantje en Maria van Creij; Cees en Nellie van Son - Zwaans

Sint Vincentius Dorpenweg 16, 5371 NZ Deursen

De doordeweekse Missen van maandag 30 april tot en met vrijdag 4 mei komen te vervallen. Dat geldt ook voor de vespers op dinsdag- en vrijdagavond om 18 uur en voor de aanbidding op donderdagavond om 18 uur.

Sint Willibrordus Maasdijk 69, 5371 KB Demen

Sint Lambertus Hamstraat 1, 5371 NR Huisseling Sint Jan St. Jansstraat 2, 5371 NL Neerlangel Sint Lucia St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein

Parochie H. Antonius Abt Schaijk en Reek Pastoor van Winkelstraat 1, 5374 BG Schaijk Tel. 0486-461220 www.h-antonius-abt.nl Wilma de Loyer, secretarieel-administratief medewerkster van de parochie: Tel. 0486-461220 (bereikbaar op woensdagochtend, donderdagochtend, vrijdagochtend) en secretariaat-antonius-abt@hotmail.com

Parochie St. Sebastianus Herpen Parochie Sint Petrus Zeeland

Zaterdag 28 april Herpen - 19 uur Viering met Koor Con Spirito Intenties: Ad van Uden (jrgt.); Grad en Bertha (verj.) Albers - van der Heijden; Overleden ouders Adrianus en Gerharda Veld - School en overleden familie; Trees Pepers Megens; Piet en Pieta van Rooij - Biermans; Wim Derks (jrgt.) Zondag 29 april Herpen - 10 uur Viering met het Gemengd Koor Intenties: Anton en Jo (verj.) Roozen - van Rossum; Johannes en Antonia van Vugt Wassenberg en overleden familie; Overleden ouders van den Tillart - Timmers en Lowie de kleinzoon; Overleden ouders Wim en Grada van Zuijlen - van den Heuvel; Corrie Pepers

- van Geenen (jrgt.); Piet (jrgt.) en Tonia Gijsbers Breeuwer Vrijdag 4 mei Dodenherdenking Herpen - 19 uur Gebedsdienst met koor Con Spirito

Zaterdag 5 mei Herpen - 19 uur Viering met het Gemengd Koor Intenties: Johan en Dina van der Bolt - van den Berg (trouwdag); Jan en Joke Bueters - den Brok en Ruud de schoonzoon Zondag 6 mei Herpen - 10 uur Intenties: Toon (jrgt.) en To van Breda - van den Hombergh en Mia de dochter; Ad Zonnenberg; Overleden ouders Jan (jrgt.) en Mien van de Ven - van den Akker; Cor den Brok

Annakapel Koolwijk Zaterdag 28 april Koolwijk - 17.45 uur H. Mis Zaterdag 5 mei Koolwijk - 17.45 uur H. Mis

Intentie: An van Grunsven van de Ven; Overleden ouders Zegers - Bongers, Andries, Thea, Magdaleen, Henk en Mia.

Sint Jacobus de Meerdere Kerkstraat 51, 5411 EA Zeeland Tel. 0486-451377 Onder kantoortijd: Parochie-centrum Uden: Tel. 0413-263154 of www.parochiesintpetrus.nl Betsie van der Wijst-Ruijs, pastoraal assistente 06-21204630 of b.vanderwijst@parochiesintpetrus.nl

Parochie St. Sebastianus Alard van Herpenplein 7, 5373 AH Herpen Tel. 0486-411424 of pastorieherpen@hetnet.nl

Parochie St. Victor en Antonius Abt Loonsestraat 2, 5371 PJ Neerloon Tel. 0486-411282

Nederlandse Hervormde kerk Servetstraat 1, 5371 AD Ravenstein

Kapellen Rochuskapel - Deursen Rondestraat 28, 5371 LC

St. Victor Neerloon St. Antonius Abt Overlangel Zondag 29 april Vierde zondag van Pasen Overlangel - 10.30 uur Eucharistieviering Volkszang

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

Sint Annakapel - Koolwijk Koolwijksestraat 5, 5373 KB Sint Jozefkapel - Ravenstein St. Luciastraat 5, 5371 AS Mariakapel Reek Open: doorlopend van 9 tot 17 uur Mariakapel Schaijk Open: van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur


Poolse hulp langs Maasoevers bij Ravenstein na mislukken Market Garden Arnhem

Drie Poolse parachutisten omgekomen in deze regio Door Wim Boeijen en Joop Thuring

Ook generaal majoor Sosabowski vond zijn inkwartieringsadres in de pastorie van pastoor W. Schakenraad, parochieherder van Neerloon. Hier vond hij een zeer meelevende dorpspastoor, die hem spontaan deed delen met de inhoud van zijn wijnkelder. Dat had Sosa wel nodig want hij bevond zich in een diepe crisis. Zijn vaderland onbereikbaar en ruzie met de gefrustreerde Britse legerleiding. Foto: v.l.n.r.: Mr. J.H.W.A. Hoefnagel, burgemeester van Ravenstein; pastoor W. Schakenraad, parochieherder van Neerloon; de Poolse generaal majoor Sosabowski; dhr H. van Mourik notaris te Ravenstein.

Drie parachutisten van de Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade sneuvelden in oktober 1944 in het Land van Ravenstein onder zeer droevige omstandigheden. Zij droegen bij aan onze hedendaagse vrijheid.

De grootmachten nazi-Duitsland en de Unie van Sovjet Republieken hadden in augustus 1939 besloten met bruut geweld de jonge Poolse staat te bezetten/annexeren en elk een deel onder hun macht te brengen. Het Russische deel werd de communistische vorm van bestuur opgelegd. De Poolse militairen die zich hadden overgegeven aan de Russen werden naar krijgsgevangenkampen in het oosten afgevoerd. De Poolse beroepsmilitair Stanislaw Sosabowski (sosa) was de dans ontsprongen en via Roemenië kon hij naar Engeland ontkomen om zich aan te sluiten bij de Poolse regering in ballingschap. Drastisch veranderd Nadat door de Duitse inval in de USSR, medio 1941, de politieke en militaire situatie tussen de oorspronkelijke verdelers van Polen drastisch was veranderd, werden op aandringen van de westelijke geallieerden tienduizenden Poolse krijgsgevangenen door de Russen vrijgelaten. Ze werden via het Midden Oosten opgelapt, voorzien van persoonlijke uitrusting en klaar gestoomd om zich als militair voor de geallieerde zaak verdienstelijk te maken. Gevechtseenheid Een deel werd doorgesluisd naar Groot-Brittannië en Schotland en daaruit werd de Eerste Poolse Pantserdivisie samengesteld onder commando van generaal Stanislaw Maczek. Daarnaast leidde men parachutisten op en deze werden onder bevel van generaal majoor Stanislaw Sosabowski tot een gevechtseenheid gesmeed: de Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, dus niet automatisch gekoppeld aan de Britse legerleiding. Opstand In augustus 1944 brak er in Warschau een opstand uit door het zogenaamde “thuisleger”. Sosabowski kon en mocht niet te hulp schieten, het ontbreken van eigen luchttransport ontnam hem trouwens elke illusie. In deze bittere situatie reageerde hij dan ook afwijzend bij de eerste confrontatie op de geallieerde plannen voor operatie Market Garden, om op 17 september 1944 via Eindhoven en Arnhem het IJsselmeer te bereiken, daarmee de Duitse troepen in west Nederland af te snijden en de Duitse laagvlakte te bedreigen. Hij heeft zich bij de haastige plannen neergelegd. Onbereikbaar De grootste concentratie van de Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade vormde zich bij Driel aan de oevers van de Nederrijn. De hoofddoelstelling van operatie Market Garden bleek onbereikbaar. De Polen moesten de achterdeur open houden waardoor de overgeblevenen van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie konden ontsnappen uit de hel van Arnhem. Daarna mochten de Polen afdruipen naar de oevers van de Maas bij Ravenstein om de vliegveldstrip Keent/Grave zo nodig gewapenderhand te verdedigen. Opluchting In de nacht van 25 op 26 september 1944 werden de Polen overgeplaatst. Opluchting toen de eerste geallieerde bevrijders op 26 september het schilderachtige Maasstadje Ravenstein binnentrokken. Het was de Eerste Poolse Parachutisten Brigade, die bij Driel was geland om hulp te bieden aan de Britten bij Oosterbeek, wat niet gelukt was. ‘Rustperiode’ De Polen brachten na Market Garden hun ‘rustperiode’ in Ravenstein en omgeving door. Ook Neerloon werd overspoeld met militairen. Het bleken op het eerste gezicht geen Duitsers maar ook geen Engelsen te zijn. Binnen Soldaat-parachutist 1e klasse Boleslaw Mania, gesneuveld op 7 oktober 1944 tussen Overlangel en Neerloon.

aantal soldaten en roepen hen aan, zich te identificeren. Het antwoord, vermoedelijk in niet geheel accentloos Engels of misschien Pools, zullen deze Engelse frontsoldaten onmiddellijk tot een reflexmatige handeling hebben aangezet, zo van: niet praten, eerst schieten. Twee doden Bij dit vuurgevecht waren twee doden te betreuren onder een Poolse bevoorradingscolonne en enkelen gewond. Slachtoffers van een gruwelijk misverstand tussen twee geallieerde partijen die beide het beste met ons voor hadden: Vrijheid. Het wachtwoord was hen ontgaan of werd niet goed uitgesproken. Taalmoeilijkheden natuurlijk. Pas toen de Engelsen hun vlag zagen, werd het misverstand opgelost. De twee gesneuvelde Polen werden tijdelijk begraven op het kerkhof van Neerloon. Hun stoffelijke resten zijn op 22 augustus 1946 overgebracht naar het Britisch Airborne Cemetery Arnhem, de kortste tijd lagen alle boerderijen, stallen, schuren, Plot 33, Row A, Grave 11-12. zolders en bakhuizen vol met dodelijk vermoeide Poolse soldaten. Zeker ook in het naburige kerkdorp Huisse- Hun namen: Korporaal parachutist Stefan Plichhta ling vond Poolse inkwartiering plaats. De overlevenden, (25), geboren op 19 september 1919 in Krakow, Polen, 1310 man, stonden onder het commando van de Poolse raakte in Russische krijgsgevangenschap, komt vanaf generaal-majoor Stanislaw Sosabowski. 1 april 1942 onder Brits bevel te staan, behoorde tot de Bevoorradingscompagnie die over land met voertuiDrama’s gen naar Driel werd gedirigeerd en daar komen ze op 25 Maar er stonden nog meer drama’s op generaal majoor september 1944 aan. Hij sneuvelde onder zeer droevige Sosabowski te wachten in deze regio. Er vielen nog drie omstandigheden op 7 oktober 1944 tussen Neerloon en individuele slachtoffers onder zijn manschappen. Overlangel. In Huisseling vond op 1 oktober 1944 Zdziislaw Jankie- Soldaat parachutist 1e klasse Boleslaw Mania (24), gewicz de dood bij het schoonmaken van een revolver, zo boren op 16 december 1920 in Krakow, kon het ineen luidt de lezing. Of was het deze ongelukkige, gezien zijn stortende Polen in september 1939 ontvluchten en veromzwervingen, jongste ervaringen en dat zijn vaderland moedelijk naar Frankrijk uitwijken, komt vanaf 1 juli nog steeds onbereikbaar leek, teveel geworden. Hij wordt 1940 onder Brits legerbevel te staan en behoorde tot tijdelijk begraven in Ravenstein op het R.K. kerkhof en de Bevoorradingscompagnie, die over land met voertuiop 22 augustus 1946 overgebracht naar het Britisch gen naar Driel werd gedirigeerd en daar komen ze 25 Airborne Cemetery Arnhem, Plot 33, Row A, Grave 10. september 1944 aan. Hij sneuvelde onder zeer droevige De 25 jarige parachutist werd op 21 april 1919 geboren omstandigheden op 7 oktober 1944 tussen Neerloon en in Rowne, gelegen in zuidoost Polen en behoorde tot het Overlangel. 2e BN van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade. Hij werd op 21 september 1944 bij Driel aan de Dankbaarheid Nederrijn gedropt vanuit een C-47 van de USAF. De Poolse generaal majoor Sosabowski had zijn mannen op de voet gevolgd en ook voor hen ter plaatse een Nachtelijke patrouilles onderkomen gezocht. Hij noemde de incidenten tragisch Niettegenstaande hun gespecialiseerde opleiding als in- en schokkend voor de eigen mensen. Aanwezig bij de fanteristen werden de Polen nu met hun afweergeschut plechtige begrafenissen waren een Poolse aalmoezenier ingezet voor de bescherming van airstrip B82 Grave- en de generaal hemzelf. Sosabowski is na de oorlog nog Keent. Hun kanonnen, die rond het vliegveld waren op- teruggekeerd naar pastoor Schakenraad van Neerloon gesteld, namen nu regelmatig bepaalde vijandelijke doe- om zijn dankbaarheid te betuigen en om zijn eer te belen onder vuur. Er werden veel nachtelijke patrouilles wijzen aan zijn gesneuvelde ondergeschikten. uitgevoerd waarbij soms gevangenen werden gemaakt. De militaire situatie in de contreien rond Grave was erg Bronnen: verwarrend, overal doolden afgesneden groepjes van de 1) Boek Vliegen en Vechten bij de Maas 1939-1945, Duitse ‘Wehrmacht’ rond. van Wim Boeijen, Schaijk, 2004 2) Lista Poleglych zolnierzy Polskich bitwa O Arnheim Paniek 1944 en boek Wszycy ludzie sa bracmi, van Andries De Poolse Brigade veroorzaakte in het begin nog enige Hoekstra, Arnhem 2005. consternatie en paniek in deze regio. Dat kwam omdat de Polen de mensen soms in het Duits aanspraken. Op 7 oktober 1944 krijgt een sectie van de Grenadier Guards van de Guards Armoured Division, die in de Generaal Bonskazerne gelegerd was, een opdracht een verkenning uit te voeren in de polders richting westen. Zij stoten bij de Bergseweg tussen Neerloon en Overlangel op een Soldaat-parachutist Zdzislaw Jankiewiez, omgekomen op 1 oktober 1944 in Huisseling.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 april 2012

Korporaal-parachutist Stefan Plichta, gesneuveld op 7 oktober1944 tussen Overlangel en Neerloon.

27


INSTALLATIE EN ONDERHOUD VAN VERWARMING EN KOELING e c i v r e s s r u u 4 2 • Koop, lease, huur van CV-ketels • Aantrekkelijke onderhoudscontracten Voor meer informatie en/of vrijblijvende offerte kunt u met ons contact opnemen.

B.L.C. Service & Onderhoud bv Liessentstraat 9c 5405 AH Uden Postbus 504 5400 AM Uden Telefoon (0413) 342 318 Fax (0413) 366 885 E-mail info@blc-so.nl www.blc-so.nl

Conny Lijnse

Weekblad ArenaLokaal.nl week 17 2012  

Weekblad ArenaLokaal.nl week 17 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you