Page 1

arena

lokaal.nl

www.arenalokaal.nl • jaargang 25 • week 33 • zaterdag 17 augustus 2019

Op naar Ravenstein: veelzijdige vlooienmarkt langs sfeervolle stadsgrachten

Zie pagi na

2

Uw makelaar voor deze regio.

www.vancasteren.nl

Feest!

Bij jou of bij ons? Catering aan huis, voor elk budget. Of jouw feest compleet in onze handen. Het kan ook bij ons, in een van onze zalen. Bel Arjan Suijs 0486 45 13 28 voor meer info.

www.het-wittehuis.nl Reekseweg 7, Zeeland (Nbr)

RAVENSTEIN - Vestingstadje Ravenstein vormt zondag 1 september voor de 34ste keer het decor voor de jaarlijkse vlooienmarkt Op naar Ravenstein. De sfeervolle markt langs de fraaie stadsgrachten is geopend van 9 tot 16.30 uur. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree. Personen boven de 12 betalen 3 euro. Parkeren is gratis. De markt, die elk jaar plaatsvindt op de eerste zondag van september, staat in de wijde omgeving bekend om zijn sfeer en gezelligheid. Er staan zo’n driehonderd kramen met een veelzijdig

aanbod aan glas, aardewerk, boeken, poppen, muziekdoosjes en andere interessante waren. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wordt voor de kinderen een afzonderlijke kindermarkt in-

gericht waar zij onder andere hun overbodig geworden speelgoed op een kleedje kunnen aanbieden. Dit legertje amateur-verkopertjes, dat tot 12 jaar gratis mag deelnemen, groeit jaarlijks en oogst bijzonder veel succes. Het kinderparadijs wordt opgevrolijkt met diverse attracties, een clown en behendigheidsspelen. Wanneer je moe bent geworden van het slenteren langs alle prullaria kun je genieten van een hapje of drankje

op het grote terras met muziek. De markt wordt georganiseerd met hulp van vele vrijwilligers en diverse verenigingen uit Ravenstein, waaronder Stichting Carnaval, Jeugdcarnaval, Scouting, het Sinterklaascomité en koor Mix of Music. Doel is om meer financiele armslag te verwerven voor het plaatselijke verenigingsleven. Meer info: www.OpNaarRavenstein.nl.

Openingstijden: maandag t/m donderdag vrijdag - koopavond zaterdag zondag

8:00 uur - 20:00 uur 8:00 uur - 21:00 uur 8:00 uur - 20:00 uur 10:00 uur - 18:00 uur

Gewoon bij Albert Heijn Kapelanieplein 23 - Schaijk - T: 0486-464046

Vijf dagen muziek en gezelligheid op Zeelandse Straatfeesten

'We zijn een kunstzinnige, ijverige familie' Door Freddy Klooté VELP/GRAVE - Peter Weijnen is een goed verteller. Rustig geeft hij een overzicht van de geschiedenis van het Landgoed Lievendael. Het huis waar hij, pas getrouwd met Gerdy, in 1971 zijn levenswerk begon: “Mijn grote hobby was het houden van dieren. Speciaal met paarden had ik een band. Dus gingen we op zoek naar een boerderijtje, waar dieren bij pasten. We vonden onze plek in Velp. Een origineel oud boerderijtje. Hier op de tentoonstelling hangt een schilderij van de toenmalige eigenaresse. Mooi om te zien hoe het er vroeger heeft uitgezien”.

Strike 2. Ook het Graafs Museum vond de geschiedenis van het Landgoed Lievendael en het werk van zijn (ex)bewoners interessant genoeg om er een expositie aan te wijden. En het was een schot in de roos. Uiteraard was alleen al de geschiedenis van het landgoed een tentoonstelling waard. Peter: “Mariëndaal is eigenlijk bij iedereen bekend, terwijl het Landgoed Lievendael veel ouder is. De naam is een verbastering van Leefdael, de naam van een geslacht dat in het huidige Nederland en België veel bezittingen had. Je ziet het sinds de late middeleeuwen in diverse spellingen terugkomen. Destijds was het complex veel groter. Wat wij nu hebben bestaat sinds Napoleon”.

Verbouwing Er moest in 1971 flink verbouwd worden: “We wilden het weer in de oude glorie, of stijl, terugbrengen. Ook de grond er om heen had heel wat werk nodig. Het was toen grasland, geschikt voor een gemengd boerenbedrijf. Er was geen struik of boom te bekennen”. Peter Weijnen oogt als iemand die precies weet wat hij wil, daar rustig over na kan denken en dan weloverwogen begint. Met een enorme wilskracht. “Alles wat er nu is hebben we zelf aangeplant. Het is uitgegroeid tot een tuinencomplex met een grote natuurvijver. De ideale plek voor mijn passie, het fokken van paarden. Eerst alleen Friese, later kwamen daar ook Lipizzaners bij. We hebben er echt een soort

www.arenalokaal.nl

paradijsje van kunnen maken. We hadden het gekocht met vier ha grond en hebben er later nog één ha bijgekocht om de status van Landgoed te mogen dragen. We hebben het landgoed voor een deel opengesteld en een deel privé gehouden”. Vrouwlief Gerdy: “Het openbare gedeelte loopt vanaf de Schotschestraat. Vanaf de Tolschestraat is het privéterrein. Het open gedeelte is een hele mooie wandelroute geworden die doorloopt naar het bos van Mariëndaal”. Kunst De expositie in het Graafs Museum, die loopt tot en met 15

september en van woensdag tot en met zondag is geopend, van 13.00 tot 17.00 uur, vertoont werk van Gerdy Weijnen, dochter Anouk Weijnen en schoondochter Lisetteh Huijsmans. De tentoonstelling is gebaseerd op het leven en werken op het Landgoed Lievendael. Gerdy: “Ik ben in Engeland naar een kunstacademie geweest. Ik deed er eerst keramiek en later stoffen. Na ons huwelijk en de geboorte van drie kinderen, samen met de opbouw van het landgoed, was er eerst weinig tijd om mijn artistieke drang te uiten.

>> 8

ZEELAND - Het kerkplein in hartje Zeeland is van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 augustus weer 'the place to be' voor liefhebbers van feest, muziek en gezelligheid. Die dagen staan namelijk de jaarlijkse kermis en Straatfeesten op de kalender. De horecaondernemers Harold van Tiel van Ambianz en Rob Neijts van D'n Brouwer slaan inmiddels voor de tiende keer de handen ineen en schotelen de bezoekers weer vijf dagen lang een prachtig muzikaal programma voor. Net als in de afgelopen drie jaar starten de Zeelandse Straatfeesten al op de vrijdag. “Om er zeker van te zijn dat het feest altijd door kan gaan, plaatsen we weer een mega-overkapping in de Kerkstraat. En de toegang is, zoals altijd, alle dagen gratis”, vertellen Rob Neijts en Harold van Tiel. Het tweetal heeft hoge verwachtingen van de komende editie van de Straatfeesten. “Eigenlijk is het ieder jaar heel druk en súpergezellig. Ook deze keer gaan we weer een geweldige sfeer creëren. Het moet echt weer een feestje worden.”

>> 8

Editie Landerd, Grave, Herpen, Ravenstein en Langenboom


Duurzaa aam aa verwarme en, ko k elen en warm water

Hogesteenweg 13, Langeboom

Nieuw

Vraagprijs

415.000,-

k.k.

Vrijstaande semi-bungalow met schuur en diverse bijgebouwen. Het woonhuis is gelegen op een prachtige landelijke locatie, aan de rand van een bosgebied, op een ruim perceel van maar liefst 15.745 m2.

HOGE SUBSIDIES!

Deze solide gebouwde, goed onderhouden, doch gedateerd afgewerkte woning wordt gekenmerkt door zijn ultieme vrije ligging tussen de landerijen in het buitengebied van Langenboom. De garage / bijgebouwen bieden goede mogelijkheden voor hobby-/werken aan huis en tevens kan deze ruimte bijvoorbeeld geschikt worden gemaakt tot mantelzorg woning. Daarnaast bieden de schuren in combinatie met het royale perceel ook fantastische mogelijkheden voor het houden van paarden of ander hobby vee aan huis. Indeling: Begane grond: entree/hal met trapopgang, bijkeuken met aansluitingen voor witgoedapparatuur, toilet, badkamer, keuken, woonkamer, 2 slaapkamers en een 3e kantoor/ slaapkamer. 1e etage: overloop, bergruimte met CV-opstelling en 2 zolderkamers.

Industriepark 11 5374 CM Schaijk Tel. 0486 - 41 44 00

Bouwjaar woonhuis: 1964 Bouwjaar schuur: 1963 Inhoud: ca. 492 m³ Externe bergruimte: ca. 152 m2 Woonoppervlakte: ca. 139 m² Perceeloppervlakte: 1.57.45 m² (eventueel met minder grond te koop)

info@ago-groep.nl

Voor aanleg, onderhoud, renovatie, service en beheer van al uw technische installaties. Kijk op:

www.ago-groep.nl

Verkocht

Runstuk 6 Herpen

Verkocht

Watermunt 30 Schaijk

Verkocht

Hoge weg 6 Reek

TEVENS KERM OP HET PLEINIS BIJ DE JUMB O

www.vancasteren.nl

kijk op de website voor ons overige aanbod

Pastoor van Winkelstraat 39B 5374 BG Schaijk makelaardij@vancasteren.nl T: 0486-416082

DÉ PLEK VAN WIJCHEN VOOR

LUNCH, DINER, BORREL EN PLEZIER

MET O.A.

SMERRIG DISKJOCHIES THE ROUSERS HARD2GET STRIKE 2 ONE SHOT ALLE DAGEN GRATIS ENTREE

EVEN RELAXEN NA HET WINKELEN!

COMBIBON MET BIOS: DINER PERFECT TE COMBINEREN MET EEN BIOSCOOPBEZOEK (024) - 679 29 00 www.meneersmitwijchen.nl Oude Klapstraat 78, Wijchen

7 dagen in de week geopend vanaf 12.00 uur!

FACEBOOK.COM/ZEELANDSESTRAATFEESTEN

2

17 augustus 2019

www.arenalokaal.nl


Foto van de Week - Boeren krijgen hulp van Boven

freddy column

(foto: Lisa Koninkx)

Zware druk

Een aantal keer per jaar is het zover. De avond van tevoren wordt het door vrouwlief aangekondigd: “Morgen gaan we je kamer weer eens opruimen”. Een voor mij angstaanjagende boodschap. Met ‘we’ bedoelt ze dat er ook mijnerzijds activiteiten verricht dienen te worden. ‘Morgen’ is zo dichtbij dat ontsnappen schier onmogelijk is.

In de Arena-rubriek Foto van de Week toont fotograaf Matt Gerrits uit Escharen wekelijks een van zijn prachtige creaties. Ditmaal een foto uit een bewolkt Velp. Eindelijk, na maandenlange droogte, was er dan die voor boeren zo gewenste regen. Op de foto pakken donkere wolken zich samen boven Velp.

Achttien nieuwbouwwoningen in plan Langenboomseweg Zeeland ZEELAND – Op de voormalige locatie van de champignonkwekerij aan de Langenboomseweg in Zeeland (ter hoogte van de Vederdistel en Weegbree, red.) wordt door Keizersberg Vastgoed uit Milheeze een groot aantal nieuwbouwwoningen ontwikkeld. “Het ontwerpbestemmingsplan maakt het mogelijk om in totaal 18 woningen te realiseren”, licht wethouder Ben Brands (foto) toe. “Het gaat om 8 rijwoningen, 6 twee-onder-een-kap woningen en 4 vrijstaande woningen.” Op de locatie aan de Langenboomseweg waren in 2010 al 35 woningen voorzien, weet Brands. “Dat project is destijds niet doorgezet vanwege regelgeving van de

provincie. Dat had te maken met het contingentenverhaal dat toen nadrukkelijk speelde. Als college staan wij positief tegenover dit plan, temeer omdat het aanbod

van woningen in dit project in lijn is met onze woonvisie.” Het ontwerp-bestemmingsplan Woningbouw Langenboomseweg ligt tot en met 30 september voor iedereen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis van Landerd. Het plan kan worden ingezien tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis. Het ontwerpbestemmingsplan is ook digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Straatnaambordje onthuld

Classic Motorrace Zeeland herdenkt Jan van den Elzen ZEELAND – De organisatie van de Classic Motorrace Zeeland heeft zaterdag 10 augustus haar onlangs overleden motorvriend Jan van den Elzen herdacht met de onthulling van een straatnaambordje. "Jan was jarenlang een grote inspirator en organisator van de Classic Motorrace in Zeeland. Ook vele andere evenementen mochten gebruikmaken van Jan zijn werklust en organisatievermogen." Om Jan van den Elzen niet te vergeten werd zaterdag voorafgaand aan de race in het bijzijn van zijn familie en vrienden een straatnaambord onthuld. Bocht nummer 3 heet voortaan de 'Jan van den Elzen-bocht', laat de organisatie van de Classic Motorrace weten. "Jan is veel en veel te vroeg van ons heen gegaan, maar er is nu toch een stukje circuit naar hem vernoemd. Wat ons betreft het mooiste stukje circuit ter wereld. En volgens zijn zoon Jarno helemaal perfect omdat het een linkse bocht betreft. Dat waren Jans favoriete bochten."

stralend zonnige dag hebben vele toeschouwers en coureurs genoten van een prachtige racedag. De omroeper kon zelfs al diverse keren inhaalacties melden in de Jan van den Elzen-bocht.”

De races op zondag zijn volgens de organisatie perfect verlopen. "Tijdens een

Cursus Tekenen en schilderen Grave De Cursus start op 10 september van 19.30 tot 22.00 en op 11 september van 9.30 tot 12.00. Geschikt voor beginners, gevorderden en inspiratie-zoekers. Locatie: atelier Catharinahof Grave Info: Irene Lay, 0610307637

www.vlakvisie.nl / info@vlakvisie.nl

VAN DER SANDEN G LASSERVICE Nieuwbouw- en renovatiewerk ook voor herstel van schadegevallen

Molenstraat 41 5373 AM Herpen Tel. 0486-414115 Mob. 06-2000 3515 E: glasservice.vandersanden@home.nl

www.arenalokaal.nl

* * * * * * *

hardglas enkel glas figuurglas dubbel glas glas in lood HR - glas HR++ glas

Ruudingetje

Aan het lachgas Als ze in het stadhuis op zoek zijn naar een lek, weet je dat het echt komkommertijd is.

17 augustus 2019

Je moet weten dat ik trouw bijna elke dag de stofzuiger ter hand neem en mijn werkkamer per millimeter stofvrij maak. Trots ben ik daarop. Helaas blijft er bij de periodieke gezamenlijke schoonmaak beurt van die trots weinig over. Niets eigenlijk. Eén simpele streek met een vinger over de vensterbank. De vinger met de donkergrijze top wordt voor mijn neus gebracht. En dan de blik. Die blik, moet ik zeggen. Voor mij het teken dat alle weerstand het predicaat ‘nutteloos’ krijgt. Volledige overgave is een voldongen feit. Ons huwelijk komt weer onder zware druk te staan. In mijn werkkamer vormen twee haaks op elkaar staande tafels, mijn bureau. Ik wil best toegeven dat alles wat zich op dat bureau bevindt, voor de buitenstaander, misschien een niet helemaal goed georganiseerd geheel lijkt. Voor mij, als gebruiker, is dit het toppunt van organisatie. Ik weet precies waar alle ‘papiertjes met aantekeningen’ liggen. Op welk stapeltje de recente communicatieblaadjes aanwezig zijn, in welk doosje mijn onmisbare potloodjes, balpennen, gummetjes, puntenslijpers, nietmachientjes, paperclips, visitekaartjes, schaartjes en dat soort voor mij onmisbare hulpmiddelen zitten. Bijna feilloos kan ik, als Ria erbij staat en daarom vraagt, een klein memoblokje te voorschijn toveren. Kortom, een bureau waaraan het goed werken is. En dan komt vrouwlieflief binnen. Stofzuiger, emmer met sop, vreemde doekjes en krabbertjes. Allerlei gek spul. Wat mij evenwel pure angst inboezemt, zijn de blauwe vuilniszakken, die ze onder haar arm heeft, uitslaat tot de zakvorm duidelijk is, en met een strenge blik schuin tegen de muur drapeert. Ik voel alle kracht uit mijn armen en benen wegglijden. Mijn denken, waaruit menig uitvlucht is ontsproten, lijkt op tilt geslagen. Ik voel het aan alles. Ik ben de pineut. “Kom, dan zetten we eerst de tafel aan het raam een beetje deze kant uit”. Mijn God, de tafel waarvan de ene poot er ooit eens op onverklaarbare wijze onderuit is gevallen, en waarvan ik al diverse malen heb beweerd dat die nou weer helemaal oké is. Samen pakken we de tafel op. De poot valt met een doffe klap op haar door reuma geteisterde voet, en in mijn hoofd klinken alle signalen die je normaal op de eerste van de maand, precies om twaalf uur hoort. Het dansje van pijn dat vrouwlief maakt, werkt op mijn krachteloos gemoed op die plaats, waar zich het centrum van de ‘slappe lach’ bevindt. Niets tegen te doen. Crisis is nakend. Wat heet, met een van pijn verwrongen gezicht vraagt ze zich af, hoe ik op zo’n moment ook nog kan lachen. Zo’n opmerking is olie op de golven van mijn machteloze lach. De tranen stromen over mijn wangen. Ria draait zich om en strompelt de trap af. Ruim vijf minuten duurt de nalach. Beneden kom ik in een oceaan van stilte. Mijn lief haar verwonding blijkt mee te vallen, want ze leest de krant. “Zal ik eerst die poot maken?” probeer ik. De volgende twee dagen maakten me duidelijk dat dit niet helemaal de juiste vraag was. Mijn bureau met opslag is deze keer gered door de gong. De mededeling van lief dat ik voortaan voor mijn eigen kamer ‘mag’ zorgen neem ik met een korreltje zout. Ik blijf op mijn hoede.

Freddy Klooté

3


Gewijzigde openingstijden i.v.m. de kermis: Zaterdag 24 augustus: Zondag 25 augustus: Maandag 26 augustus: Dinsdag 27 augustus:

08.00 - 18.00 uur 10.00 - 14.00 uur 08.00 - 18.00 uur 08.00 - 18.00 uur

Extra parkeergelegenheid: Op het voormalige Wizzert terrein zijn 75 extra parkeerplaatse n op 75 meter afstand van de winke l . U kunt de winkel bereiken via he t smalle gangpad. Wij helpen u graag met het verplaatsen van uw winkelw agen.

Volg de omleidingsborden voor de juiste route. Bij de winkel blijven daarna ast voldoende parkeer plaatsen ov er. Er zijn parkeerwachters aanwezig om u te helpen bij het vinden van ee n goede locatie.

n e s i m r e k e n j fi n e e u n Wij wense n e m o k l e w r e v n e g o m hopen u te . l e k n i w e d w u o r t r e v w in u Zeeland, Kerkstraat 47 www.facebook.com/jumboeijsermans


Bijzondere fietstocht op 7 en 8 september

Freedom Tour komt ook langs Vesta en Leurse Hof REGIO – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat operatie Market Garden en de bevrijding van het Rijk van Nijmegen plaatsvond. Daarom wordt er op 7 en 8 september in plaats van de Nijmeegse Fiets4daagse een speciale fietstocht gehouden, de Freedom Tour. Tijdens deze fietstocht komen de deelnemers langs tal van historische plekken waar ze de bevrijding, de operatie Market Garden en alles daaromheen proeven, herdenken, ruiken, beseffen, horen, zien en voelen. Deelnemers van de Freedom Tour fietsen twee dagen 75 kilometer. Er is ook de mogelijkheid om één dag mee te doen. Deelnemers kunnen dagelijks voor twee routes kiezen van 30 of 45 kilometer. Zaterdag leidt de route langs Wijchen, Grave en het vennengebied. Zondag komen de fietsers door en langs Beek-Ubbergen, Groesbeek, Molenhoek en Malden. Gidsen, re-enactors, ooggetuigen of gezelschappen vertellen daar over de bijzondere gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding.

Restaurant Vesta In september is het 75 jaar geleden dat de slag om Arnhem zich afspeelde bij de historische brug van Grave. De ligging tegenover deze strategische belangrijke brug heeft het lot van Nederasselt, en de boerderij aan de Eindsestraat 7 waarin restaurant Vesta is gevestigd, in belangrijke mate bepaald. Op het terras van restaurant Vesta kijk je uit op de historische brug van Grave en voel je de sfeer van weleer. “Ons vintage interieur geeft je een kijkje terug in de tijd. Met ons concept ‘Eindeloos genieten’ kies je zelf, voor een vaste

Het uitzicht op de Graafse brug vanaf restaurant Vesta. prijs, welke voor-, hoofd- of na- van De Leurse Hof heeft het in de gerechten je wilt bestellen.” Meer loop der jaren gemaakt tot wat het nu is: een prachtig restaurant in info: www.restaurantvesta.nl.  een fraaie landelijke omgeving. De perfecte plek om te genieten De Leurse Hof De boerderij waarin restaurant De na een mooie wandeling of fietsLeurse Hof in Leur is gevestigd, tocht. Rust, net als de geallieerden is gebouwd rond 1840. Tijdens de in 1944, lekker uit onder het genot operatie ‘Market Garden’ in 1944 van een heerlijke maaltijd. Meer was het een belangrijke rustplaats info: www.deleursehof.nl.  voor de geallieerden. Een gedenkplaat in het restaurant aan de Inschrijven of meer informatie Leurseweg 4 herinnert nog steeds over de Freedom Tour is te vinden aan deze periode. De vele functies op www.freedom-tour.nl. 

Het kanon wordt afgevuurd

Spectaculaire uitbreiding middagprogramma Nationale Feestdag vrijstaat RAVENSTEIN - Ongekend spektakel op 25 augustus tijdens de Nationale Feestdag van de vrijstaat Land van Ravenstein. Eerst om 11 uur de annexatie van Slabroek en de benoeming van Mark van de Veerdonk tot schout, dan in Ravenstein de ceremonie bij het nationaal monument gevolgd door de officiële opening van ‘Das kleinste Bierfest Europas’. En dan als klap op de vuurpijl gaat het Barbaragilde om 14 uur het kanon afvuren. Even die Hollanders flink de schrik in de broek blazen zodat ze weten dat we niet met ons laten sollen. Want eeuwenlang wisten we onze soevereiniteit te verdedigen tot we helaas het hoofd moesten buigen voor Napoleon. Toen die vervolgens verloor bij Waterloo zou je denken dat we er beter op werden, maar dat was niet zo. Want toen vielen we in handen van de Hollanders; dominees die niet kunnen koken. Van boeuf bourguignon naar stamppot met spek. Van ‘allé,

morgen komt er weer een dag’ naar ‘dat hadden we toch afgesproken?’ Na twee eeuwen zuchten onder Hollands spruitjesbewind, werd op 7 juli 2017 de vrijstaat opnieuw uitgeroepen voor de komende 500 jaar. En dat die Hollanders een landing op de kust bij Ravenstein beter uit hun hoofd kunnen laten,

gaat het Barbaragilde even fijntjes duidelijk maken met hun machtige kanon. Onze noorderburen wordt aangeraden om marineschepen uit de buurt te houden. Want een Hollands schip naar de kelder jagen is

mooi meegenomen op Nationale Feestdag.

Theo van Duren | Chef Staatspersbureau

Kenneth

Waardevolle verhalen

Sommige verhalen die verteld mochten worden, werden verteld. “Wat voor verhalen?”, zal je denken. Woensdagavond 14 augustus vond op het Torenplein een herdenking plaats voor slachtoffers, die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zijn gevallen, en nabestaanden van hen. Mooie dingen heb ik daar gehoord, zowel tijdens de herdenking als erna. Sowieso raak ik geboeid als persoonlijke verhalen worden verteld over de moeilijke tijd in en na die oorlog, waar ze ook vandaan komen. Maar als het gaat om het verleden van Nederlands-Indië, zijn mijn oren extra gespitst. Als een klein kind dat stiekem tussen volwassenen staat te luistervinken op een familiefeest, volg ik de verhalen van weleer. Tijdens de dienst werden persoonlijke verhalen van Graafse slachtoffers verteld, die het tijdelijke voor het eeuwige hadden verruild in de oorlogsperiode in of nabij het huidige Indonesië. Personen die hun eigen verhaal nooit meer konden navertellen. Ook de Graafse burgervader Lex Roolvink gaf een dermate indrukwekkend betoog dat ik voorstel dit volledig uit te zenden op de nationale televisie, prime time. De NOS kan de bandjes ophalen bij de heer Linders. RTL mag ook, mits ze het aardig vragen natuurlijk. Echter de mooiste woorden van de avond kwamen toch echt van mijn bloedeigen oma. Met haar stramme armen over elkaar, haar licht gerimpelde hoofd voorover gebogen, keken twee fonkelen oogjes langs haar zwart-grijze krullen mij aan. Haar Indische accent klinkt nog steeds alsof ze vorige week vanuit een eiland vol klapperbomen aanmeerde in een koude, winderige Nederlandse zeehaven. Haar stembanden zijn eigenlijk kleine tijdcapsules die ze op dagen als deze even mag openmaken. Bijzonder. Haar woorden wil ik niet zomaar in het publiek gooien door deze column, dan zou ik afbreuk doen aan haar verhaal. Een klein tipje van de sluier wil ik wel geven, want de woorden ‘kamp’, ‘kogels vlogen om de oren’ en ‘twee maanden vrachtschip’ gaven de rode draad. Ook al ken ik die rode draad inmiddels, de woorden voelen elke keer anders. Alsof je een historische voetbalwedstrijd vanuit een andere camerapositie mag bekijken. De uitkomst ken je, maar je wordt telkens verrast door nieuwe inzichten. Als het verhaal voorbij is, wordt de ballon uit het verleden doorgeprikt. Sta ik weer met mijn hoofd in het heden. Smartphones, tijdschema’s, Netflix, e-mails. Alsof een oceaan tijdelijk was drooggelegd zodat de fundamenten van een oude stad zichtbaar waren en plotsklaps weer veranderde in een woeste zee. In de tussentijd wacht ik tussen de golven van de moderne tijd op de volgende verhalen. Dus Torenplein Grave, volgend jaar weer?

Eerste exemplaar voor burgemeester Wobine Buijs

Martin Jan van Mourik presenteert boek over Adolf en Philips van Kleef

Kenneth Steijvers

RAVENSTEIN - De Osse burgemeester Wobine Buijs neemt vrijdag 6 september in stadsherberg De Keurvorst in Ravenstein het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Adolf en Philips van Kleef, Soevereine Heren van het Land van Ravenstein (1450-1528). Het 200 pagina's tellende boek is geschreven door Martin Jan van Mourik, geboren, getogen en wonend in Ravenstein, de hoofdstad van het voormalige Land van Ravenstein (1380-1800). In het fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde werk staan de turbulente Bourgondische levens van Adolf van Kleef en diens zoon Philips van Kleef centraal. Deze soevereine Heren van het Land van Ravenstein waren op het hoogste niveau verbonden met de Bourgondische vorsten uit hun tijd, onder wie Philips de Goede, Maria van Bourgondië en haar kleinzoon (keizer) Karel V.

die indertijd behoorden tot het Land van Ravenstein", stelt Van Mourik. "Het boek beoogt aan dit euvel een einde aan te maken."

Martin Jan van Mourik De aanbieding van het eerste exemplaar aan Wobine Buijs wordt vooraf gegaan door een levendige inleiding van Martin Jan van Mourik (Ravenstein, 1943), emeritus hoogleraar notarieel- en privaatrecht aan de Radboud Uni"Om onduidelijke redenen genie- versiteit Nijmegen en oud-notaris ten Adolf en Philips van Kleef in Nijmegen. Hij ontdekte in 1987 weinig bekendheid in de streken in zijn tuin in vestingstadje Raven-

Martin Jan van Mourik. stein een bolwerck naar oud-Italiaans model, aangelegd door Philips van Kleef. In de periode 2012-2016 werd het beleefbaar gemaakt onder de naam Philips van Kleefbolwerck (anno 1509). Het boek Adolf en Philips van Kleef, Soevereine Heren van het Land van Ravenstein (1450-1528) is vanaf 6 september voor 20 euro verkrijgbaar bij het Toeristisch

Informatiecentrum Ravenstein (TIR), Derijks boekhandel in Oss en boekhandel Maashorst Libris in Uden.

Wil jij ook deze look?

Nonchalant blond! PASTOOR VAN WINKELSTRAAT 30 - 5374 BJ SCHAIJK T: 0486-462115 - WWW.KAPSALONPLOEGMAKERS.NL

EN LIKE ONS OP FACEBOOK

www.arenalokaal.nl 5 17 augustus 2019


Zondag 18 augustus met een gids van IVN Oss de natuur in

Klimmen en klauteren in natuurspeeltuin Schaijk

Lange-afstandswandeling over De Maashorst MAASHORST - Op zondag 18 augustus verzorgt IVN Oss een natuurwandeling door bos en hei van De Maashorst. Onder begeleiding van een natuurgids wordt er een tocht van circa 15 km afgelegd. De wandeling begint om 10 uur en vertrekt vanaf de parkeerplaats tegenover Boshut/ camping Hartje Groen aan de Udensedreef in Schaijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. De organisatie verwacht circa 5 uur onderweg te zijn. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers, omdat ook dwars door bospercelen en heideterreinen gewandeld wordt. Trek stevige wandelschoenen aan en neem wat te eten en drinken mee voor onderweg.

SCHAIJK - Kom jij ook buitenspelen? De natuurspeeltuin aan 't Oliemeulen in Schaijk daagt je uit. Je kunt er klimmen, duikelen, toneelspelen op het podium, van de kabelbaan roetsen, samen op de familieschommel, dammen bouwen aan de zandwatertafel en lekker kliederen. Trek je oude kleren aan, neem je picknickspullen mee en geniet van de natuur.

WWW.VANZUMMEREN.NL WWW.VANZUMMEREN.NL aan het kruispunt in Schaijk aan het kruispunt Schaijk aan aan het het kruispunt kruispunt in in in Schaijk Schaijk

VAN ZUMMEREN VAN ZUMMEREN

De heide op zijn mooist Natuurgebied De Maashorst is een uitgestrekt en zeer gevarieerd SCHAIJK SCHAIJK natuurgebied. Uitstekend geschikt om er een lange wandeling over te maken. Normaal zijn de wandelingen van IVN Oss 4 tot 7 km, maar nu dus wat meer: 15 km. WWW.VANZUMMEREN.NLWWW.VANZUMMEREN.NL Tijdens de wandeling loop je door bossen, zowel naald- als gemengde bossen, graslanden en heide, kom je langs een enkele beek, meerdere vennen en loop je over zandpaden of soms over LLLLEEE VAN ZUMMEREN A R A L O een zogenaamd ‘koe-paadje’. Half augustus staat de heide in A R O www.haku-witgoed.nl !! V OR KEN SCHAIJK VVOOOER bloei. Tijdens de wandeling lopen door verschillende heidegebieKEENN! R K M E R Bij ons kunt terecht voor APK, MME Bijons onskunt kuntuu uterecht terechtvoor voorAPK, APK, den. De natuurgidsen vertellen onderweg over het gebied en de Bij WWW.VANZUMMEREN.NL onderhoud èn schadeherstel. onderhoud èn schadeherstel. dieren en planten die ze aantreffen. onderhoud èn schadeherstel. Meer informatie over alle activiteiten van IVN Oss vind je op: www.ivn.nl/afdeling/ivn-oss.

Europaplein 9 Schaijk T. 0486-462182

Automobielbedrijf van Zummeren B.V. | Rijksweg 44 | 5374 RB Schaijk Automobielbedrijf van Zummeren B.V. | Rijksweg | 5374 Schaijk Automobielbedrijf van Zummeren B.V. | Rijksweg 4444 | 5374 RBRB Schaijk 0486-461317 | info@vanzummeren.nl 0486-461317 | info@vanzummeren.nl 0486-461317 | info@vanzummeren.nl

Daar weet je dat je welkom bent

6

17 augustus 2019

www.arenalokaal.nl


Presentatie in Ravenstein van ballroomformatieteam

Sway of Life bereidt zich voor op WK in Rusland RAVENSTEIN - In sporthal Hoge Graaf in Ravenstein wordt hard getraind voor een wereldkampioenschap. Het ballroomformatieteam Sway of Life is drie keer per week aanwezig om zich voor te bereiden op deze internationale wedstrijd. De groep pakte vorig jaar in Almere de Nederlandse titel en mag daarom zaterdag 7 september ons land vertegenwoordigen op het WK in Moskou. Twee weken voordat ze het zover is, houden ze een generale repetitie in vol ornaat. Wil je weten wat formatieballroomdansen inhoudt? Kom dan zondag 25 augustus kijken in Ravenstein. Een ballroomformatieteam bestaat uit acht man-vrouwkoppels met een aantal reserves. De heren allemaal strak in het pak, de dames in prachtig zwierende ballroomjurken. Het showelement is een zeer belangrijk onderdeel bij deze danssport: glitter en glamour. Dat begint al bij de presentatie. Iedereen dezelfde outfit, dezelfde haarkleur, dezelfde teint. Zoveel mogelijk identiek aan elkaar. Een kür duurt zes minuten. In die tijd worden vijf dansen behandeld: slow foxtrot, quickstep, Engelse wals, Weense wals en de tango. Het is de bedoeling dat dit vloeiend in elkaar overloopt. De acht koppels maken constant nieuwe figuren op de dansvloer, waarbij de heren leiden en de da-

mes shinen. Daarom is de sport is een goede groep met veel pohet leukst om van boven te kij- tentie. Daarom is het mooi dat we ken. Dan zie je echt wat ze doen. op het hoogste niveau mee mogen doen. Dan krijgen de dansers de intensiteit en beleving van ande'Veel potentie' Sway of Life wordt getraind door re groepen mee. Daar kunnen ze WK-finalisten Roel Findhammer veel van leren. In andere landen, en Claudia Jansen uit Maren-Kes- zoals Rusland, zijn het professiosel. Met een enthousiaste groep nele teams die vier à vijf uur per dansers zijn zij de uitdaging aan- dag met de sport bezig zijn. Onze gegaan om op het internationale groep bestaat uit studenten en speelveld het Nederlandse visite- mensen met een baan die twee of kaartje af te geven. In de slechts drie keer per week een aantal uur anderhalf jaar dat het team be- trainen. Een finaleplaats is niet restaat, is al veel bereikt. “Het is alistisch, maar het zou mooi zijn mooi om te zien hoe snel mensen als we bij de laatste twaalf in de die eerst vreemden voor elkaar halve finale komen.” waren, nu zo goed samenwerken”, vindt Claudia. “De dansers 'Prestatie neerzetten' zijn heel fanatiek. Dat moet ook Een van de leden van Sway of wel als je iets wil bereiken. Het Life is Shelley Gill uit Oss. Ze

danst al bijna haar hele leven, maar had tot een jaar geleden niet van formatieballroomdansen gehoord. Ze zocht een nieuwe uitdaging en is er blanco ingestapt. “Na de eerste training was ik al verkocht”, lacht ze. “Het is leuk om met z'n allen samen zo'n prestatie neer te zetten.” Het vergt een goede planning om alle dansers in vol tenue te krijgen voor een wedstrijd. “Er is een strak schema waarin iedereen zijn eigen taak heeft”, licht Shelley toe. “Om te kijken of dit

wonen? Reserveer nu dan vast je kaartje via info@dsvswayoflife. nl. De entree bedraagt 10 euro. Dit is om een deel van de kosten te dekken. De reis moet de groep namelijk zelf bekostigen. Kom in sporthal Hoge Graaf in Ravenstein genieten van de swingende kür in vol ornaat. Er zijn hapjes, drankjes en een loterij met mooie prijzen. Je kunt ook meedoen aan een dansworkshop. De deuren gaan Generale repetitie Heb je belangstelling om de ge- om 19.30 uur open. De presentatie nerale repetitie en teampresenta- duurt van 20 tot 21.30 uur. tie op zondag 25 augustus bij te gestroomlijnd gaat, houden we zondag 25 augustus een generale repetitie. Die dag gaan we in full glam, met alles erop en eraan. We maken allemaal onze haren zwart. Dat doen we op dezelfde manier als Elvis Presley dat deed: met schoensmeer. Ook gebruiken we veel haarlak om alles identiek te krijgen. Heel veel haarlak.”

‘CP Cider White’ spectaculaire voorstelling van en voor inwoners

Herbeleving bevrijding Grave vol emotie GRAVE - Daar zijn ze! Bewoners van de Rogstraat zien vanachter hun raam of deuropening de eerste Amerikaanse soldaten voorzichtig speurend door de straat lopen. Het is zondag 17 september 1944: Grave is bevrijd. Nu, 75 jaar later, beleeft het historische stadje aan de Maas zijn bevrijding opnieuw. Op 20 september wordt ‘Cider White CP’ uitgevoerd, een spectaculaire en indringende manifestatie vol symboliek, actie, muziek en licht in het Graafse centrum die wordt georganiseerd door betrokken Gravenaren.

commandopost Cider White ingericht. De gespeelde scenes worden voor het publiek ondersteund door vertelling, muziek en lichtbeelden. Ook is de binnenstad feestelijk versierd met grote banieren en vlaggen en worden middenstanders gevraagd om hun etalages ‘passend’ aan te kleden. Zo ademt Grave de sfeer van hoop, verDe titel ‘Cider White CP’ staat symbolische herbeleving van de wachting en feest. Precies zoals voor de gelijknamige com- bevrijding van Grave. Een enorme het toen was. mandopost, die in september 1944 klus, maar hij zocht en kreeg hulp door de geallieerde bevrijders on- van enthousiaste Gravenaren zo- Vaandelzwaaien derin het Graafse stadhuis werd als Leo Burgers, die belangeloos Dan is het de beurt aan de gilden ondergebracht. Grave - met name de handschoen oppakten en hun en de harmonie van de gemeende brug over de Maas - speelde in schouders onder het project zetten. te Grave, die vol symboliek de die tijd een belangrijke rol bij de Meewerkenden zijn de vrijwilli- bevrijding zullen uitbeelden. De grote bevrijdingsoperatie Market gers achter 0486tv, Harmonie Stad gilden paraderen ceremonieel via Garden. De brug bij Grave werd Grave en de Cloveniers van Schut- de Rogstraat en de Bijl naar de door parachutisten razendsnel in- terye tot Grave. Inmiddels hebben Markt, waar de Cloveniers stelling genomen, maar Market Garden velen vrijwilligers hun medewer- nemen en hun kanon opstellen. Intussen omlijst het gilde St. Jan uit strandde uiteindelijk in Arnhem: king toegezegd. Gassel de activiteiten met vaaneen brug te ver. De bevrijding delzwaaien en tegelijkertijd marvan Grave maakte destijds die- Historisch centrum pe indruk op de bewoners van de De manifestatie ‘Cider White cheert de Harmonie muzikaal vanGraafse binnenstad en ook nu, CP’ belooft op 20 september een uit de Rogstraat de Markt op. Na anno 2019, is de betrokkenheid spektakelstuk van de eerste orde te een korte, respectvolle herdenking van oude en nieuwe generaties bij worden, van en voor Gravenaren van de Graafse oorlogsslachtofhet 75-jarige herdenkingsjubileum en natuurlijk andere belangstel- fers, onder wie burgemeester Ficq, lenden. De voorstelling speelt zich speelt een trompetter ‘The Last nog onmiskenbaar groot. af in het historische centrum, met Post’. Als de Nederlandse vlag is name de Rogstraat, op de Markt gehesen en het kanon wordt afgeBelangeloos Dat geldt zeker voor inwoner Peter met de Hoofdwagt, het stadhuis vuurd is Grave officieel bevrijd. Linders, die zich de verhalen van en de Elisabethkerk. Daar zullen De bevrijding wordt gevierd met zijn vader - die toen in de oude re-enactors, acteurs in originele le- muziek van de harmonie en ook binnenstad woonde en als kleine geruniformen en met authentieke zal de Graafse zangeres Suzanne jongen de bevrijding meemaakte wapens, de historische gebeurte- Menheere en de panfluitster Nadja - nog goed herinnert. Het bracht nissen bij de bevrijding van Grave Spooren optreden. De voorstelLinders op het idee voor een gro- naspelen. Ze worden ondersteund ling, die ongeveer anderhalf uur te manifestatie, met als doel de door legervoertuigen uit die tijd. duurt, wordt afgesloten met een Ook het decor van samenzang van Grave Superieur. de voorstelling is origineel: op de Kampement Markt worden de ‘Cider White CP’ is, aldus initiasoldaten enthou- tiefnemer Peter Linders, de ultieme siast begroet door verbeelding van het bevrijdingsjudolblije inwoners, bileum van Grave en benadrukt de gespeeld door fi- dankbaarheid van Grave naar de guranten en vervol- bevrijders toe. In dezelfde week, gens wordt in het van 14 tot en met 22 september, oude stadhuis de is er een heel programma (www. Leo Burgers (links) en Peter Linders.

graafskazemattenmuseum.nl) met onder meer schijngevechten van re-enactors bij de Maasbrug en de twee kazematten. De re-enactors verblijven de hele week in een

speciaal authentiek kampement bij het Gemaal van Sasse, waar voor bezoekers het soldatenleven in WO-2 wordt uitgebeeld. Er zijn rondtochten met historische

Amerikaanse legervoertuigen, een parachutedropping bij de brug en er is de wandelmars Airborne Walking Event.

www.arenalokaal.nl 7 17 augustus 2019


arena Ga voor de zomerse look

Zondag 18 augustus tweedehands-goederenmarkt in Herpen HERPEN - Zondag 18 augustus houdt Stichting Herpen in Woord en Beeld van 10 tot 17 uur in Herpen de jaarlijkse tweedehands-goederenmarkt. De hele kern staat dan vol met kramen. De organisatie mikt ook op de eigen inwoners die met hun zolderopruiming op de markt komen staan. De kinderen kunnen zich laten schminken of zich vermaken met clown Fleur en een groot springkussen.

Schutsboomstraat 23c, Schaijk 0486 20 30 40 | www.colori-kappers.nl

De baten zijn bestemd voor Stichting Herpen in Woord en Beeld die daarmee zorgdraagt voor verfraaiing van het dorpsraadgebied Herpen en behoud van het cultureel erfgoed. De stichting heeft in het verleden al diverse kunstwerken en monumenten gerealiseerd en een drietal boeken over dorpsraadgebied Herpen uitgegeven.

Laatste Ballonfestival in Grave - 'Eind goed, al goed' GRAVE - Zondagavond, twee dagen later dan gepland, vond de tiende en laatste editie van het Ballonfestival Grave plaats. In totaal 35 kleurrijke ballonnen kozen het luchtruim boven het vestingstadje aan de Maas. Vrijdag en zaterdag moesten de heteluchtballonnen noodgedwongen aan de grond blijven vanwege de harde wind, maar zondag kon het festival alsnog doorgaan. “Eind goed, al goed”, laat de organisatie weten.

w w w.w o n e n i n g a s s e l . n l

Uw droomhuis bouwen? Europaplein 23, Schaijk - 0486-460015 - www.janssenbmlmakelaardij.nl

Expositie Wim Lemmens en Ton en Beppie Lotterman in Kunstkerkje Velp Een werk van VELP - Vanaf 17 augustus exposeren Wim Lemmens en Ton en Beppie Lotterman, allen uit Oss, in het Kunstkerkje in Velp bij Grave. De opening van deze nieuwe expositie krijgt op de eerste dag, zaterdag 17 augustus, een officieel tintje met een inleiding van Backey Backendorf, een voordracht van stadsdichter Han Jansen en een muzikaal optreden van zangkoor Phoenix uit Oss onder leiding van dirigent Leon van Schijndel. Aanvang van dit officiële gedeelte is 15 uur. De expositie is zaterdag 17 augustus al open voor publiek vanaf 11 uur ‘s ochtends. Het Kunstkerkje is op alle zaterdagen en zondagen open van 11 tot 17 uur en gratis toegankelijk. Het Kunstkerkje vind je aan de Pastoor Loefsweg in Velp bij Grave. Meer informatie over de exposities en concerten vind je op www.kunstinhetkerkje.nl.

Wim Lemmens.

Ambianz en D’n Brouwer pakken voor de tiende keer uit Vervolg van voorpagina

de tent af. De beste tracks van een genre in één medley. Geen tijd om naar adem te happen. De allerlaatste hits van Ronnie Flex en Kraantje Pappie achter elkaar. Daarna meezingen met alle classics van vroeger. Het Hollandse lied of hardstyle meestampers. Hard2Get brengt het met vuur en passie.

Smèrrig Diskjochies De Zeelandse Straatfeesten worden vrijdagavond afgetrapt door Smèrrig Diskjochies. Deze twee razend populaire superhelden draaien aan het wiel alsof Doornroosje voor altijd wakker zal blijven. Altijd met een glimlach en MC Jordan natuurlijk met een ontbloot torso. Feest en hitsige Strike 2 Op maandag 26 augustus beklimt dames en heren gegarandeerd. Strike 2 het podium. Deze formatie neemt je mee op een muzikale The Rousers Een dag later, op zaterdag 24 trip door de laatste vier decennia. augustus, gaat het helemaal los Van AC/DC via Queen naar Mimet The Rousers. Hun ‘Rouser- chael Jackson, van klassiekers en coaster’ levert gegarandeerd een 'guilty pleasures' uit de jaren ’80 flinke dosis adrenaline. Door hun en ‘90 via rustige ballads naar ‘pedal to the metal’-mentaliteit medley’s en mash-ups. Bereid je worden je gevoelens én emoties voor op een liveshow met veel in een ‘fast train’ heen en weer ge- interactie met het publiek, waar slingerd. Het motto van de band: de muzikaliteit, de energie en het entertainment vanaf spat. ‘Make live music great again!’

op dinsdag 27 augustus in stijl afgesloten door One Shot. Deze jonge en energieke groep muzikanten maakt er één gróót knalfeest van. Met hits van AC/DC tot aan ABBA komt er voor ieder wat wils voorbij. Een show van her-

kenning, afgemaakt met een sterk staaltje techniek en special effects! De toegang is alle dagen gratis. Kijk voor meer info op www.facebook.com/zeelandsestraatfeesten.

One Shot Hard2Get Op kermiszondag 25 augustus Het muzikale programma van breken de heren van Hard2Get Ambianz en D’n Brouwer wordt

8

17 augustus 2019

www.arenalokaal.nl


Houtdag met markt bij Natuurcentrum De Maashorst MAASHORST - Natuurcentrum De Maashorst houdt zondag 18 augustus, aan het eind van de zomervakantie, van 10.30 tot 16 uur een houtdag met markt op het erf met allerlei leuke spelletjes en spulletjes op het gebied van hout. Er is van alles te doen en te bekijken voor kinderen én voor volwassenen. Tevens kun je om 10.30 uur met een gids op pad voor een mooie struintocht door het bos. Vind je een mooi stukje hout dan mag je daar op het erf van het natuurcentrum een kunstwerkje van maken! De wandeling kost voor een volwassene 3,50 en 2,50 per kind. Om 10.30 uur gaat de houtmarkt van start. De toegang hiervoor is gratis. Voor de struintocht door het bos is reserveren noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

Voor een spetterend dagje uit!

www.golfbad.nl

Euterpelaan 1, Oss

GENIETEN BIJ TRIEN

B i j re s ta u ra n t Tr i e n i n H e r p e n k u n t u g e n i e te n va n e e n u i t g e b re i d e l u n ch o f e e n h e e r l i j k d i n e r i n e e n k l a s s i e ke a m b i a n c e m e t e e n m o d e r n e u i t s t ra l i n g

Veel bomen zijn ooit geplant voor het hout, waar zo veel nuttige en fraaie dingen van te maken zijn. Tegenwoordig is die houtproductie in De Maashorst veel minder belangrijk en gaat het vooral om de natuurwaarde. Met een ervaren IVN natuurgids gaan de deelnemers lekker struinen in het bos en eens kijken wat er allemaal te beleven is. De struintocht duurt Een groot deel van De Maashorst ongeveer 1,5 uur. Voor deze tocht bestaat uit bomen. Hoge, lage, kan men reserveren op de webjonge, oude, loof-, naaldbomen… site.

Op de houtmarkt is er van alles op het erf van het natuurcentrum te doen dat met hout te maken heeft. Er zijn diverse ambachtslieden die houten producten maken en verkopen. Wat te denken van pennen gemaakt van dennenappels of tolletjes gedraaid van hout? Ook kun je schilderen op hout of een lepeltje maken van gevonden hout. Voor de kinderen zijn er leuke spelletjes te doen die van hout gemaakt zijn of met hout te maken hebben. Wilgen-

tenenvlechters laten zien wat je met wilgentenen allemaal kunt doen en kinderen mogen bij hen ook iets maken. De beeldhouwers van Creapoelka uit Demen laten eigen werk zien en gaan hout bewerken en bij hen mogen zowel kinderen als volwassenen samen een mooie totempaal maken! Ook kun je zagen bij de boswachter van Staatsbosbeheer. Uiteraard kan er ook fijn gespeeld worden op de houten speeltoestellen op het erf.

Neerlangel kijkt weer uit naar Vijfsterrenfeest NEERLANGEL - Neerlangel maakt zich weer op voor het Vijfsterrenfeest, een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door carnavalsvereniging De Schottelzakken. Het Vijfsterrenfeest duurt net als vorig jaar twee dagen en vindt plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 september aan de Sint Jansstraat in Neerlangel. De vrijdagavond staat in het teken van een mooi tentfeest. Met het welbekende DJ-duo Lampegastuh (foto) en met DJ Edwin belooft het een knalfeest te worden voor jong en oud, iedereen is welkom. De tent opent om 20.30 uur en de entree bedraagt deze avond 10 euro. De zaterdag staat bol van de sportiviteit en dorpse gezelligheid met onder meer het beachvolleybal- en jeu

de boulestoernooi. Voor de kids zijn er leuke activiteiten, waaronder springkussens, en ook clown Fleur is van de partij. Op het terrein is tevens een groot terras waar iedereen kan genieten van drankjes en hapjes. Ook keert het 'Godfried Geniet Gebied' terug, waar je de lekkerste speciaalbiertjes kunt drinken van Brouwerij de Kluys.Overdag is er op het terras gezellige (live)muziek, waar-

Trien

DINER/LUNCH/IJSSALON

Rogstraat 26 Herpen 0486-414141 www.trienherpen.nl

Geopend van woensdag t/m zondag vanaf 12:00 uur. Kijk voor onze lunch & diner kaart op de website. Trien is op maandag en dinsdag GESLOTEN

Grieks Specialiteiten Restaurant

RHODOS

Thuis Grieks genieten!

Pastoor van Winkelstraat 4 - Schaijk - 0486 436 319 www.rhodos-grieks-restaurant-schaijk.nl facebook.com/grieksrestaurantRhodosSchaijk

na in de avonduren in de tent DJ dan aan via het inschrijfformulier Tiago, DJ Joey en Feestgangers op www.schottelzakken.nl/vijfsterrenfeest of stuur een mail naar XXL een feestje bouwen. vijfsterrenfeest@outlook.com. Wil je meedoen aan het beach- Meer informatie is te vinden op volleybaltoernooi, samen met je www.schottelzakken.nl/vijfstervriendengroep, carnavalsclub, renfeest en www.facebook.com/ buren of dorpsgenoten? Meld je vijfsterrenfeest.

Landgoed Lievendael levert kunst in vele vormen Vervolg van voorpagina Maar toen alles goed liep ben ik toch weer aan de slag gegaan. Eerst met een cursus Hindeloopen die ik thuis heb gegeven. Ook ging ik weer naar school: de Vrije Academie in Nijmegen. Daar deed ik weer keramiek. Na mijn studie ben ik workshops gaan geven. Ik heb een oven gekocht zodat we alle werk ook echt konden afmaken. Mijn werk is nooit realistisch, wel altijd herkenbaar”. Peter: “Onze jongste

dochter Anouk heeft opleidingen tekenen en kunstgeschiedenis gedaan. Ook ging ze schilderen. Omdat ze thuis was opgegroeid tussen de dieren en goed heeft leren kijken heeft ze hier prachtige schilderijen en sculpturen in brons tentoongesteld. Ze woont in Budel-Dorplein waar ze haar eigen galerie ’t Trappenhuis heeft”. Gerdy: “Schoondochter Lisetteh geeft les op de Kunstacademie in Tilburg en doet rondleidingen in De Pont in Tilburg. Zij hangt hier met etsen en zeefdrukken.

www.arenalokaal.nl

Een enorm talent. Ze slaagde al cum laude bij haar afstuderen. Ze woont in Den Bosch en leeft voor haar kunst. Ze heeft in het hele land exposities gehad”. Een gedreven familie. Een ijverige familie. Gerdy: “Dat hebben ze van Peter. Die heeft naast zijn werk op het landgoed in ontelbare commissies en besturen gezeten”. Peter antwoordt bescheiden: “En gende afspraak”. Niets te merken ik heb het van mijn vader”. Hij van haast. Hij doet het gewoon. staat op en verontschuldigt zich: “Ik heb over tien minuten de vol-

17 augustus 2019

9


CORNELISSEN

CORNELISSEN

aannemingsbedrijf Zeeland

aannemingsbedrijf Zeeland

Cornelissen aannemingsbedrijf in Zeeland is een betrokken bouwbedrijf. Ons ambitieus, enthousiast en vakbekwaam team is actief in zowel de utiliteits- als woningbouw. Onze opdrachtgevers zijn (retail-)bedrijven, overheidsinstanties, gezondheidsinstellingen, scholengemeenschappen en particulieren welke zowel regionaal als landelijk gevestigd zijn.

Werken in een ambachtelijke timmerwerkplaats, voorzien van complete, maar niet digitale, houtbewerkingsmachines met afwisselende, uitdagende werkzaamheden. Vakmanschap leveren voor, voornamelijk, interne klanten, flexibel en resultaatgericht, samen met je collega’s, waarborgen dat de eindklant tevreden is.

Vanwege onze groei zijn wij op zoek naar een:

Wij zijn op zoek naar een:

Ervaren werkvoorbereider (m/v)

Allround werkplaatstimmerman (m/v)

Bouwkundige teamspeler op Hbo-niveau

Een gedreven arbeidskracht met organisatietalent en ambitie

Vanaf je ruime werkplek op de open afdeling, draai je mee in wisselende projectteams die op moderne wijze samenwerken met onze partners en opdrachtgevers. Je trekt materialen uit, maakt en bewaakt de planning, verzorgt de contacten en contracten met onderaannemers en toeleveranciers. Je organiseert vanuit je spilfunctie de projecten naar een perfecte oplevering, zowel praktisch als financieel, uiteraard in nauwe samenwerking met de uitvoerder en projectleider. Je staat open voor een nieuwe uitdaging. Je volgt innovaties binnen het vakgebied op de voet en weet de rust en het overzicht te bewaren. Maar bovenal ben je een prettige collega met een klantvriendelijke en servicegerichte instelling.

In onze ruim opgezette machinale werkplaats ben jij verantwoordelijk voor de productie van kozijnen, ramen, deuren en overige hout- en, op kleine schaal, prefabproducten. De opdrachten maak je vanuit tekeningen op schaal, schetsen met de maten erbij vermeld of je meet het zelf ter plaatse in. Je werkt nauwkeurig, veilig en milieubewust en bedient alle machines ook zelf. Heb jij het in je om de machinale werkplaats te leiden, je collega verder op te leiden naar het vereiste niveau en werkprocessen te optimaliseren? Dan is er ruimte voor groei, waarbij je grotendeels zelf de omvang kunt bepalen. Je krijgt de verantwoordelijkheid en neemt deze ook.

Spreken 43 vrije dagen, pensioenregeling via BPF bouw, collectieve zorgverzekering en een laagdrempelige, platte werkorganisatie jou aan? Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?

Spreken 48 vrije dagen, pensioenregeling via BPF bouw, collectieve zorgverzekering en een laagdrempelige, platte werkorganisatie jou aan? Ga de uitdaging aan!

Vanwege de groei en het opvangen

Door de gestaagde groei van de

van het natuurlijk verloop binnen ons

orderportefeuille van ons zelfstandige

aannemingsbedrijf zijn wij tevens op zoek naar ambitieuze medewerkers die aan een nieuwe uitdaging toe zijn:

Ervaren timmerlieden / ploegen (m/v) Bouwkundig sterk en flexibel, dan pas jij perfect bij ons!

KOM JIJ ONS GEZELLIGE TEAM VERSTERKEN?

Bij Cornelissen wordt jouw

Service en Onderhoud bedrijf zijn wij op zoek naar een prettige collega waarbij dienstverlening een 2e natuur is.

Projectbegeleider service en onderhoud (m/v) Vakkundig, organisatorisch, bereikbaar en dienstverlenend, reageer nu! Werkend in een compact team

vakmanschap gewaardeerd en werk je samen met collega’s aan mooie

met prettige collega’s stuur jij de bij de opdracht betrokken medewerkers

projecten. Met onze compleet ingerichte bedrijfsbussen voorzien van

aan. Kantoor en bouwlocatie behoren tot je werkplek, korte lijnen naar

goedgekeurde elektrische gereedschappen reis je naar het project. Een

opdrachtgevers, medewerkers en leveranciers helpen je om optimaal te

prettige werksfeer door plezier in het werk en teamspirit staan daarbij centraal.

kunnen presteren en de klant te ontzorgen. Je draait met collega’s mee in de 24/7 bereikbaarheidsdienst en werkt op de afdeling samen met andere

Ben jij bouwkundig sterk, praktisch ingesteld en klantgericht?

projectbegeleiders. Ondersteund door werkvoorbereider, medewerker

Spreken 48 vrije dagen, pensioenregeling via BPF bouw, collectieve

binnendienst en een administratieve kracht leg je verantwoording af aan de

zorgverzekering en een laagdrempelige, platte werkorganisatie jou aan? Dan

bedrijfsleider.

zoeken wij jou! Spreken 43 vrije dagen, pensioenregeling via BPF bouw, collectieve Herken jij jezelf in één van openstaande functies? Bekijk de uitgebreide

zorgverzekering en een laagdrempelige, platte werkorganisatie jou aan?

vacatures op www.cornelissenbouw.nl, stroop je mouwen op en reageer.

Reageer via brief of mail!

Stuur je sollicitatie of bericht met CV naar Charles Westheim, P&O-manager

Cornelissen service en onderhoud, boekelsedijk 22a, 5411 NX Zeeland of

van Cornelissen of bel, 0486-451608 en vraag naar Charles.

cwestheim@cornelissenbouw.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertenties wordt niet op prijs gesteld.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertenties wordt niet op prijs gesteld.

CORNELISSEN

CORNELISSEN

aannemingsbedrijf Zeeland

service en onderhoud


GRATIS KANS OP €3.000,-

Kerkberichten St. Sebastianus Herpen

H. Antonius Abt Schaijk-Reek LOCATIE REEK Zaterdag 24 augustus: Eucharistieviering 19.00 uur Misintenties: Albert van Casteren, Johnny van den Hoogen - Harrie en Nellie LOCATIE SCHAIJK Zaterdag 24 augustus: Geen viering i.v.m. Kevelaer Zondag 25 augustus: Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor 09.30 uur Misintentie: Martien Droomers, Frans en Cornelia Voet van der Loop en overleden familie, Familie Kouwenberg-van Son, Theo Platenburg Maandag 26 augustus: Eucharistieviering 18.30 uur

Misintentie: voor genezing van de zieken Dinsdag 27 augustus: Aanbidding 18.00 uur, Eucharistieviering 18.30 uur Misintentie: voor de wereldvrede Woensdag 28 augustus: Eucharistieviering 09.00 uur Misintentie: voor de eenzamen Donderdag 29 augustus: Aanbidding 18.00 uur, Eucharistieviering 18.30 uur Misintentie: voor mensen in een noodsituatie Vrijdag 30 augustus: Eucharistieviering 09.00 uur Misintentie: voor het geestelijk en tijdelijk welzijn van parochie en parochianen

H. Jacobus de Meerdere Zeeland Zondag 25 augustus 2019. 9.00 uur: H. Mis. Misintenties: Gerarda VerstratenStraatman en overleden familie, Maretien, Lambér en Jan van den Elzen en overleden familieleden, Theo Schutjens en

familie,Overleden ouders Arnold Verstegen en Wilhelmina de echtgenote en Arno Zonnenberg Vrijdag 30 augustus 2019. In de vakantie geen Rozenkrans en H. Mis.

Zaterdag 24 augustus. Om 19 uur m.m.v. het Gemengd Koor voor: Toon en Marietje van den Akker - van Hout en Adri-jan de zoon.

10 T/M 28 AUGUSTUS HOLLAND CASINO NIJMEGEN

Parochie H. Elisabeth Grave H. ELISABETHKERK, GRAVE Woensdag 21 augustus – 9:30 uur – Eucharistieviering. Donderdag 22 augustus – 9:30 Vrijdag 23 augustus – 9:30 uur – Marktmis met aansluitend uitstelling en aanbidding. Zaterdag 24 augustus – 10 uur – Samen bidden van een Rozenhoedje. Zondag 25 augustus - 11 uur Plechtige Hoogmis met zang van het Henricus-koor. Intenties: Frits Obers, vader en moeder Leurs, Rikie, Chris, Marcel en Jeanette Leurs, Iwan de Kort, Leo van Dijk, Rianne en Jeroen Siebers, overleden ouders van Gemert-Willems, Annie Vollenberg-Meussen, José van den Bogaard-Hendrix, Chris Naderman. Overleden: zaterdag 10 augustus overleed op 69-jarige leeftijd José van den Bogaard-Hendrix. De afscheidsviering was 16 au-

HET ENIGE ECHTE CASINO

gustus in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Oud-Velp, gevolgd door crematie te Nijmegen. Overleden: in de leeftijd van 83 jaar overleed te Tilburg Chris Naderman uit Grave. De plechtige uitvaart vond plaats in de Elisabethkerk op zaterdag 17 augustus, gevolgd door crematie te Uden. HH.VINCENTIUS EN ANTONIUS VAN PADUAKERK, VELP Overleden: in de leeftijd van 93 jaar overleed Annie Vollenberg-Meussen. Haar plechtige uitvaart was woensdag 14 augustus in de kerk van Velp, gevolgd door teraardebestelling op het parochiekerkhof aldaar. CATHARINAHOF Dinsdag 27 augustus - 10.30 -

Ravenstein-Huisseling-Deursen-Demen HUISSELING Zondag 1 september– 11.00 uur – H. Eucharistieviering m.m.v. Cordaad Misintenties: Maria en Petronella Kocken en overleden ouders

augustus - 17.00 uur - Eucharistieviering. Elke dinsdag (Antoniusdag) 18.30 uur - Eucharistieviering. Elke vrijdag is er om 18.30 uur vespers en een rozenhoedje.

uur Eucharistieviering. Woensdag 28 augustus Kinderkerk ONZE-LIEVE-VROUWEKERK OUD VELP Zaterdag 24 en zondag 25

Persoonlijk en betrokken

Telefoon: 06 - 2958 6956 Dag en nacht bereikbaar info@jamesdegraaffuitvaartzorg.nl www.jamesdegraaffuitvaartzorg.nl Ook indien u elders bent verzekerd. begrafenissen - crematies - verzorging (thuis-) opbaring - rouwvervoer afscheidsdiensten

Samen vinden we de kracht

RAVENSTEIN Woensdag 4 september – 9.30 uur - H. Eucharistieviering 25-jarig jubileum van de stichting Beschermd wonen steunpunt “de Valkenburcht” Misintenties: Bart Tonies

Neerloon, st.Victor Overlangel, St.Ant. Abt LOCATIE: NEERLOON Zondag 25 augustus 9.30 uur eucharistieviering met volkszang Misintenties: Antoon en Lies van Vucht Arts

Oliestraat 4, 5361 GN Grave 0486 472 074 Wanroijseweg 42, 5451 HA Mill 0485 452 868 In samenwerking met Yarden

www.arenalokaal.nl

17 augustus 2019

info@annorauitvaartverzorging.nl www.annorauitvaartverzorging.nl

11


Landerd, een Maashorstgemeente

Gemeentenieuws

Gemeente

Landerd

zaterdag 17 augustus 2019

Samen Landerd, zonder drugs maakt het bespreekbaar!

Gemeentehuis Landerd Kerkstraat 39, Postbus 35, 5410 AA Zeeland, tel. 0486-458111, fax 0486-458222 e-mail: info@landerd.nl, website: www.landerd.nl

Publicaties op Overheid.nl De publicaties van andere officiële besluiten, omgevingsvergunningen en meldingen zijn te raadplegen via www.overheid.nl onder Berichten over uw buurt. Aanmelden voor de e-mailservice voor alle berichten over uw buurt kan via www.overuwbuurt.overheid.nl.

De gemeente Landerd werkt uitsluitend op afspraak. Maak een afspraak via www.landerd.nl of 0486-458111. • Gemeentehuis: Kerkstraat 39, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur, Avondopenstelling: dinsdag 16.30 uur tot 19.30 uur. • Gemeentewerf: Runstraat 59a, Schaijk. Geopend maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur. • Melding openbare ruimte: www.landerd.nl knop Melding doorgeven • Adviesraad Sociaal Domein: Brouwershof 13, 5375 AD Reek, 0486-473208, wmoadviesraadlanderd@gmail.com

Zicht Op Landerd

Burgemeester Bakermans gaat bij de opening van de kermis in Schaijk het gesprek aan over drugsgebruik Wij als werkgroep Samen Landerd, Zonder drugs zetten ons in om de normalisering van alcohol en drugsgebruik tegen te gaan. Dit doen we door iedereen op te roepen hierover in gesprek te gaan met elkaar. Is het wel zo normaal om een biertje te drinken als je net heerlijk gesport hebt? Is het wel zo normaal om ‘er wat bij te nemen’ om een hele nacht door te kun-

den aan dit onderwerp, maar wel op het juist moment. En dat moment is nu, in de zomer wanneer de festivals en festiviteiten in volle gang zijn. Het ijzer smeden wanneer het heet is, is volop van toepassing. Daarover gesproken gaan we als werkgroep ook meteen doorpakken op dit moment van aandacht. Eerder dit jaar gaf hij al aan Vanaf september zullen wij graag aandacht te willen beste- van start gaan met een traject nen halen? Blijkbaar is dit voor een grote groep de normaalste zaak van de wereld. Gelukkig zijn er met ons ook vele die dat niet vinden! Zoals burgemeester Marnix Bakermans, die zich graag inzet om het onderwerp alcohol en drugs bespreekbaar te maken.

waarbij er op een vernieuwende manier het gesprek gevoerd gaat worden. Vaag? Ja, en dat laten we nog even zo om jullie later volop te kunnen verrassen. Lees op de website, op LinkedIn, Facebook en in de Arena de voortgang. Want ook de werkgroep Samen Landerd, Zonder drugs is volop in beweging!

Het waren zes heerlijke, warme vakantieweken. Volgende week gaat de Brabantse jeugd weer naar school. Dan is het weer oppassen geblazen in het verkeer!

Tips voor scholieren Voor het eerst weer naar (een nieuwe) school? Let goed op, je moet vaak langer fietsen en de weg kan gevaarlijk zijn. Fiets je in een groep? Blijf dan 2 aan 2 fietsen. Is de weg extra smal,

fiets dan áchter elkaar. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je vriend(in) die naast je fietst! Tenslotte: blijf uit de dode hoek van bus of vrachtwagen. Dat betekent dat je minstens 3 meter alleen wordt het wennen op de rechts er áchter moet fietsen. nieuwe school, maar ook aan de nieuwe fietsroute. Tip: fiets Dáár kan de chauffeur je zien. de route minstens één keertje (Groot)ouders: tips voor uw samen. Let op de gevaarlijke punten onderweg, zoals gelijkscholier Gaat uw (klein)kind voor het waardige kruisingen en drukke eerst naar de middelbare wegen. Denk ook aan zaken als school? Een grote stap! Niet de aanwezigheid van scooters

Het L-FM team van Zicht Op Landerd start op 19 augustus weer met haar uitzendingen na een verdiende vakantiestop. Henk de Klein neemt de eerste uitzending voor zijn rekening en gaat in gesprek met Paul van Dongen uit Zeeland. Hij is jongerenbegeleider in Den Bosch. Hij doet dat op een heel eigen manier vanuit een smederij in een loods. Hij begeleidt de jongeren, die op het verkeerde pad zijn geraakt, naar een betere toekomst. De herhalingen van de uitzending zijn op: zaterdagmorgen 24 augustus om 8 uur en zondagavond 25 augustus om 10 uur.

Weer naar school Het wordt weer drukker op de weg. Even wennen zo na de rust van de vakantie, dus houd daar rekening mee. Pas uw snelheid aan en wees alert op de eventuele onverwachte bewegingen van de jonge fietsers.

maandag 19 augustus 18.00 uur

Landerd in Beeld 21 juli – 26 juli -

op het fietspad. Zijn er meerdere wegen mogelijk naar school? Kies dan samen de veiligste. Bijvoorbeeld de route met de meeste fietspaden en fietsoversteekplaatsen. Een fijn en veilig schooljaar!

Inkakamp Zeeland Kelekeet Reek Kermis in Schaijk Classic motorrace in Zeeland met historische en klassieke racemotoren

Voor het meest actuele overzicht van de onderwerpen ver-wijzen wij graag naar Tekst TV Landerd in Beeld is te zien van zondag 18 augustus t/m vrijdag 22 augustus om 12.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur. Nadien zijn de uitzendingen nog te zien op www. landerd-tv.nl, onderdeel uitzending gemist. Landerd TV zendt uit op ZIGGO: kanaal 44 digitaal en kanaal 22+/ frequentie 480.000 Mhz analoog en verder op TRINED kanaal 515, T-Mobile 828 en Telfort/KPN kanaal 1330

Tijdelijke verkeersmaatregelen voor kermis in Zeeland Op zaterdag 24 augustus start de kermis in Zeeland, Daarom nemen we de onderstaande verkeersmaatregelen. Waar en wanneer zijn de wegafsluitingen? De wegafsluiting is vanaf zaterdag 24 augustus tot en met woensdag 28 augustus tijdens de kermisactiviteiten en tijdens de openingstijden van de horeca. We sluiten een gedeelte van de

12

Kerkstraat af ter hoogte van het pand met huisnummer 37 tot De winkels blijven in het afgeen met de panden met de huis- sloten gedeelte van de Kerkstraat tijdens de openingstijden nummers 48/48a. voor leveranciers en klanten • Woensdag 21 augustus: bereikbaar. voor de opbouw van de tenten van de horeca wordt op Stopt de bus bij het gemeendeze dag een gedeelte van tehuis tijdens de kermis? de Kerkstraat, ter hoogte van Vanaf woensdag 21 augustus tot en met woensdag 28 de kerk, tijdelijk afgesloten. • Woensdag 28 augustus: af- augustus kunt u geen gebruik bouw van de kermis en ten- maken van de bushalte bij het gemeentehuis in het centrum ten horeca.

van Zeeland. Voor actuele informatie over de busdiensten kunt u kijken op www.arriva.nl of bellen met de klantenservice op 08000232545. Walking Bins Ook de Walking Bins zijn van de partij net als onlangs bij de kermis in Schaijk. Zo zorgen we samen voor een schoon Landerd ook tijdens de kermis.

www.landerd.nl


twee inritten. De afhandelingstermijn van deze aanvraag is verlengd; uiterlijk op 24 september 2019 moet er een beslissing worden genomen. Dit besluit tot verlenging van de afhandelingstermijn is verzonden d.d. 6 augustus 2019.

van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en het moet in ieder geval de volgende informatie bevatten: • naam en adres bezwaarmaker; • de datum; • een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar gemaakt wordt; • een omschrijving van het bezwaar. Een bezwaarschrift kan ook digitaal worden ingediend via www.landerd.nl (groene knop “online regelen” -> gemeente Landerd, indienen bezwaar).

Bezwaar en voorlopige voorziening: Tegen bovengenoemde besluiten tot verlenging van de afhandelingstermijn kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de datum van verzending van het besluit bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders

Als er bezwaar wordt aangetekend, blijft het besluit in eerste instantie gewoon geldig. De wet houdt rekening met de situatie dat iemand die bezwaar aantekent niet kan wachten op de afhandeling van dat bezwaar. Daarom kan de rechtbank worden verzocht een zogenaamde

Omgevingsvergunning Verlenging termijn van afhandeling van verzoek(en) om omgevingsvergunning: - Tooverkamp (naast huisnummer 18) te Zeeland; het bouwen van een woning en een bijgebouw en het plaatsen van zonnepanelen op het bijgebouw. De afhandelingstermijn van deze aanvraag is verlengd; uiterlijk op 18 september 2019 moet er een beslissing worden genomen. Dit besluit tot verlenging van de afhandelingstermijn is verzonden d.d. 5 augustus 2019. - Provinciale weg N324 ter hoogte van Rijksweg 57 en 94 te Reek; het aanleggen van

Ontwerp ‘Bestemmingsplan Woningbouw Langenboomseweg’ Burgemeester en wethouders van Landerd maken bekend dat het ontwerp “Bestemmingsplan Woningbouw Langenboomseweg” voor iedereen ter inzage ligt. Hieronder wordt aangegeven waarover het ontwerpbestemmingsplan gaat.

komst dat er geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld. Het m.e.r.-besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad. De vormvrije m.e.r.-beoordeling maakt onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan.

Plan Het ontwerpbestemmingsplan maakt het mogelijk om 18 woningen te realiseren. Hierbij gaat het om 8 rijwoningen, 6 twee-onder-een-kap woningen en 4 vrijstaande woningen.

De plannen bekijken? Het ontwerpbestemmingsplan en alle bijbehorende stukken liggen vanaf maandag 19 augustus 2019 tot en met 30 september 2019 voor iedereen ter inzage bij de receptie van het M.E.R.-beoordelingsbesluit gemeentehuis van Landerd. Een vormvrije m.e.r.-beoorde- Het plan kan worden ingezien ling is uitgevoerd met als uit- tijdens de reguliere openingstij-

den van het gemeentehuis. Het ontwerpbestemmingsplan is ook digitaal raadpleegbaar via de landelijke voorziening: www.ruimtelijkeplannen.nl met planidentificatienummer IDN: NL.IMRO.1685.BPzee2018Langenbwg‐OW01 .

moet geadresseerd worden aan de gemeenteraad van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de heer Y. Limburg via 0486-458108. Let op: u kunt niet per email reageren!

Reageren? U kunt reageren op het ontwerpbestemmingsplan. Uw reactie noemen wij een zienswijze. U dient uw (bij voorkeur schriftelijke) reactie binnen de genoemde termijn van zes weken kenbaar te maken. Een schriftelijke reactie ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan

Vragen? Voor een toelichting of beantwoording van eventuele vragen kan een afspraak worden gemaakt met de heer Y. Limburg via telefoonnummer 0486458108 of via e-mail yoran.limburg@landerd.nl.

voorlopige voorziening te treffen. De rechtbank kan dan snel - en voordat zij uitspraak doet - een bepaalde maatregel nemen. Dit verzoek moet worden ingediend bij: Rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Een verzoek om voorlopige voorziening kan ook digitaal worden ingediend via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Zowel voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift als voor het digitaal verzoeken om een voorlopige voorziening, hebt u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de websites vindt u meer informatie. Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van de afdeling Ruimte, telefoonnummer 0486-458111.

60-jarig huwelijk

Burgemeester Bakermans feliciteerde vorige week de heer en mevrouw Van Lieshout-Verwijst uit Zeeland met hun 60-jarig huwelijk

60-jarig huwelijk

Gemeente Landerd ruimt graven in Schaijk De gemeente Landerd gaat graven ruimen op de algemene begraafplaats aan de Bossestraat in Schaijk. Zij start hiermee medio september. De begraafplaats is daardoor op enkele werkdagen gedeeltelijk gesloten. Begrafenissen gaan gewoon door.

Ook graven waarvan de grafrechten zijn opgezegd worden geruimd. Het gaat om de graven waarvan de huurtermijn is verlopen tot en met 2018.

Wat doet de gemeente met de stoffelijke resten? Bij het ruimen haalt de gemeente het grafmonument en de Welke graven worden ge- spullen die er bij staan weg. De stoffelijke resten worden herberuimd? Graven waarvan de huurtermijn graven in een verzamelgraf op is afgelopen worden geruimd. de begraafplaats.

U wilt planten, herdenkingsbeeldjes of kaarsen houden? Dat kan. U moet zelf deze spullen voor 16 september 2019 van het graf af halen. Planten die u wilt houden kunt u zelf weghalen. Spullen die nog op het graf staan als het geruimd wordt vernietigen wij. De gemeente is niet aansprakelijk voor de eventuele geleden schade.

U wilt het grafmonument houden? Dat kan. U mag zelf het grafmonument van het graf halen. Dit moet u doen voor 16 september 2019. Geef aan ons door wanneer u het weghaalt. Dit kan via gemeentewerken@ landerd.nl. Heeft u een andere vraag? Bel of mail ons dan. Telefoon: (0486) 458111 E-mail: info@landerd.nl

Burgemeester Bakermans feliciteerde de heer en mevrouw van Dongen-van Zeeland uit Zeeland met hun 60-jarig huwelijk.

Burgemeester bezoekt Kelekeet in Reek Kelekeet in Reek zit er weer op. In de bossen van Reek hebben de kinderen zich weer prima vermaakt Het was een spannende, sportieve, creatieve maar vooral gezellige week. Burgemeester Bakermans bezocht Kelekeet en bracht natuurlijk voor iedereen een ijsje mee. Alle vrijwilligers bedankt voor jullie enthousiaste inzet.

www.landerd.nl

13


Al ruim 45 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 17:30, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00 tel.: 0485 - 45 29 86 www.teunarts.nl Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

info@teunarts.nl

Profile for ArenaLokaal LNN | Tekst & Uitleg BV

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Grave, Ravenstein en Herpen week 33 2019  

  In deze editie: Op naar Ravenstein: veelzijdige vlooienmarkt langs sfeervolle stadsgrachten 'We zijn een kunstzinnige, ijverige...

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Grave, Ravenstein en Herpen week 33 2019  

  In deze editie: Op naar Ravenstein: veelzijdige vlooienmarkt langs sfeervolle stadsgrachten 'We zijn een kunstzinnige, ijverige...

Profile for mediarena
Advertisement