Page 1

3 ‘Vliegveldmonument verplaatsen’

5 Fiets-Fit

in Herpen

6 Arena t/m 8 Zomerspecial

11 Vechten tegen

9 Lokale bands op

Zeelandse kermis

de slaap

reek, schaijk, zeeland, oventje, ravenstein, herpen, overlangel, neerlangel, neerloon, demen, dieden, deursen, dennenburg, huisseling, keent en koolwijk

Thuis Is Ook Niet Alles

Retourtje Rome op de fiets RAVENSTEIN - Je kunt van de zeventigjarige Henk Derks uit Ravenstein zeggen wat je wilt, maar het is een absolute doorzetter. Henk vertrok op 25 juni voor een solo-fietstocht richting Rome, waar hij op 15 juli arriveerde. Drie dagen later fietste hij, met een omweggetje via Florence, alweer terug naar ons land. Woensdag 7 augustus keerde hij terug in het vestingstadje. Arena-verslaggever Parry Vermeulen wachtte de fietsfanaat op.

T

ijdens zijn fietsavontuur houdt Henk zijn familie en vrienden op de hoogte door regelmatig een sms met een verslag naar zijn zus Ans te sturen. Deze informatie wordt vervolgens via e-mail verspreid onder het thuisfront. Henk fietste zes jaar geleden al eens naar Santiago de Compostella en was eigenlijk best teleurgesteld toen hij bij thuiskomst slechts een leeg huis trof. Vriendin Thera Schrijvers besluit daarom om het deze keer een beetje anders te regelen. Met de woorden ‘Hij wil volk, dan krijgt hij volk!’ organiseert ze een e-mailalarm waarbij er zodra Henk in de buurt van Ravenstein komt, naar vrienden en familie een waarschuwingsmailtje uitgaat. Op woensdag 7 augustus is het eindelijk zover en wacht Henk, die overigens zingt bij het bekende Schaijks smartlappenkoor met de toepasselijke naam Tiona (Thuis Is Ook Niet Alles), een overweldigend ontvangst in de Kolonel Wilstraat in Ravenstein. 20% stijgingspercentage Nadat Henk een verfrissende douche genomen heeft, begint hij onder het genot van een Hollandse bak koffie in geuren en kleuren te vertellen over zijn avontuur. “Het was mooi, heel mooi! Maar tegelijk ook erg zwaar hoor. Wat het vooral heel leuk maakte, waren de talloze ontmoetingen met mensen onderweg. Vooral op de terugweg heb ik mezelf wel eens streng toe moeten spreken. Ik heb een aantal maal overwogen om een bergtreintje te nemen, maar dat heb ik niet één keer gedaan.” Henks fiets beschikt over trapondersteuning, maar die gebruikt hij alleen wanneer het steil bergop gaat.

“Soms heeft de weg een stijgingspercentage van twintig procent en dan is wat extra hulp geen overbodige luxe.” Ergens halverwege de heenweg komt er een verontrustend sms’je binnen bij zus Ans: ‘Help, de accu doet het niet, ik weet niet wat ik moet doen’. Via via wordt een fietsenmaker in Ravenstein om raad gevraagd en na diverse berichtjes met teksten als ‘Je moet die pinnetjes wat Henk Derks: “Soms heeft de weg een stijgingsverbuigen en met contactpercentage van twintig procent en dan is wat spray inspuiten’, weet hij zijn fietsaccu weer aan de extra hulp geen overbodige luxe.” praat te krijgen en kan hij zijn reis vervolgen, om drie heeft genomen de laatste den uit de fietsstrijd is gedagen later in Rome aan te maanden. “Bananen, heel komen. “Tja, een ongeluk komen. veel bananen heb ik gege- zit in een klein hoekje. Ik ten voor de broodnodige ben niet één keer gevallen ‘Heel veel bananen’ energie.” En om zijn woor- tijdens mijn duizenden kiHenk volgt bij zijn reis een den kracht bij te zetten, lometers lange tocht, maar bekende fietsroute naar pelt Henk geroutineerd op een avond ga ik een Rome, die onder andere ook thuis nog een gele stukje wandelen, ik struivia het Duitse Heidelberg kromme jongen en werkt kel over een stoepje en en Trento in Italië loopt. hem gretig naar binnen. pardoes ligt mijn hele knie “Als je me vraagt waarvan Er zijn meer mensen die open!” Omdat de jaartjes ik het meest heb genoten zo’n fietstocht maken en toch gaan meespelen heeft tijdens mijn reis, dan is de meeste van hen hebben Henk besloten dat dit zijn het zeker het landschap een vlaggetje met ‘Rome’ laatste grote tocht is gebij Trento. Een prachtig op hun fiets gemonteerd. weest. Maar het schijnt landschap met veel groen “Dat kweekt begrip bij de dat hij dat al eens vaker en ruwe rotspartijen”, zegt mensen die je onderweg heeft gezegd… Henk met een brede glim- tegenkomt. Je hebt sneller lach op zijn gebruinde ge- aanspraak en het opent Kijk voor meer foto’s op zicht. Dat zo’n fietstocht deuren die normaal geslo- www.arenalokaal.nl. lichamelijk een grote in- ten zouden blijven.” Aan spanning vereist, blijkt wel de grote pleisters op zijn uit de vele duizenden kilo- knie is te zien dat Henk calorieën die Henk tot zich niet helemaal ongeschonFamilie en vrienden bezorgen Henk een warm onthaal.

Schaijkseweg 3a - Herpen 0486-415100

www.kriekeput.nl - kriekeput@herperduin.nl

www.peelgraaf.nl - T: 0486 - 453850

ZEELAND -

PENNINgkruID 4

OCHT V E R Koorbehoud onder

v

Twee-onder-een-kapwoning met garage. Perceel 239 m2. Inhoud: 375 m3.

College voelt niets voor plan Willevenstraat Schaijk SCHAIJK - Als het aan het Landerdse college van B en W ligt wordt het bestemmingsplan Willevenstraat in Schaijk niet vastgesteld. De ontwikkeling van de woningbouwlocatie in Schaijk-West zou bestaan uit 35 woonkavels, waarvan er 10 vallen onder de zogeheten ‘Ruimte voor Ruimte’-regeling.

“Met de tien Ruimte-voor-Ruimte-woningen hebben we geen problemen, wel met de vijfentwintig overige woningen”, geeft wethouder Harrie van Dongen aan. “In deze economisch zware tijden moeten we als gemeente kritisch kijken naar onze woningbouwplannen, zeker waar het gaat om woningen in het hogere segment. Bovendien zijn er ook dertien zienswijzen van omwonenden tegen het plan binnengekomen. Wij stellen de raad dan ook voor het ontwerpbestemmingsplan Willevenstraat in de huidige vorm niet vast te stellen.” Eerder blies Landerd ook al de beoogde ontwikkeling van woningbouwlocatie ‘Den Omgang’ in Schaijk af.

Groen licht voor kiosk en speelvoorziening Oventje ZEELAND - Het Landerdse college van B en W geeft groen licht voor de realisatie van een multifunctionele kiosk met speelvoorziening op het terrein van basisschool Oventje in Zeeland.

“De gemeenteraad zegde vorig jaar zomer haar medewerking aan de komst van de speelvoorziening toe op voorwaarde dat de iDop-subsidie door zou gaan”, legt wethouder Hetty Tindemans uit. “Aangezien we verwachten dat dit inderdaad het geval is, kan dit project doorgaan.” Verwachting is dat de kiosk en openbare speelvoorziening begin volgend jaar gereed zijn.

www.arenalokaal.nl – jaargang 19 – week 33 – vrijdag 16 augustus 2013


G N I D E I B AAN

PROFITEER NU !

G N I T R O ontage K % 0 1 G m s N i I t a T r R g KsOrubbol sb en en % 20 p sikken glans op de luxa

o og o h b h l l o wijzon

aankoop

li

r

f

2x

grati t-shi s rt

1

r allure

n va

Bi

j

é hordeu fle x p l i s s

te r ve

Berghemseweg 153a, 5348 CC Oss, Tel.: 0412 - 62 73 93, www.ernisverfenwand.nl

Acties geldig t/m 31 augustus 2013.

Berghemseweg 153a, 5348 CC Oss, Tel.: 0412 - 62 73 93, www.ernisverfenwand.nl SCHAIJK De Bulder 4

Te huur Complex Vierhoven ’t Hofke 2E, Schaijk

s

rij

ep uw

SCHAIJK Burg. Hoefnagelstr. 2

Nie

uw

Nie

Beschikbaar: per direct

Huurprijs per maand

Woning voor een echtpaar in complex Vierhoven Vierhoven in Schaijk is een kleinschalig woon-zorgcomplex dat, naast groepsappartementen voor dementerende ouderen, bestaat uit vier zelfstandige huurappartementen van Mooiland. Deze appartementen zijn specifiek voor (echt) paren van wie een van de partners een zorgvraag (dementie of de ziekte van Parkinson) heeft. In deze appartementen is 24-uurs zorg mogelijk. De woning beschikt over 1 slaapkamer, extra lichtkoepels en een Frans balkon. Voorwaarden U bent een echtpaar of samenlevende partners. U bent in het bezit van een CIZ indicatie en een van de partners heeft een zorgbehoefte op basis van de diagnose dementie of parkinson. Voor deze woning geldt geen inkomensgrens.

€ 521,65

exclusief servicekosten

Servicekosten

€ 67,50

Woonoppervlak

85 m2

Riante vrijstaande woning ‘Senior’ Semibungalow Royaal perceel van 1.000 m2! Bouwjaar 2006. Vrijstaande woning met inpandige garage en parkeerplaats op eigen terrein. Inh. ca. 925 m3. Garage - carport - overdekt Indeling: hal, woonkamer met open keuken, terras en fraaie tuin op het zuiden. berging, slaapkamer, badkamer. Indeling: hal, extra kamer / kantoor, woon1e verd.: voorzolder met CV-ketel, zolderkamer met schouw, woonkeuken met app., bijkeuken. Overloop, badkamer, 3e toilet, kamer. Voor- en achtertuin op z/w. Overdekt terras, volière en berging. vide, vier slaapkamers waarvan een met Perceel: 274 m2, inhoud ca. 420 m3. inloopkast. Zolder via vaste trap. Inruil woning bespreekbaar. Nabij alle voorzienigen. Aanvaarding: n.o.t.k. Vraagprijs: e 589.000,- k.k.

Aanvaarding: direct - n.o.t.k. Vraagprijs: e 265.000,- k.k.

SCHAIJK Kleingaalseweg 4

SCHAIJK Past. van Winkelstr. 4

ur

hu Te

Interesse? U kunt contact opnemen met de woonconsulent Judith Peters via 0486 439900. Voor meer huur- en koopwoningen zie www.mooiland.nl

Zeer ruime halfvrijstaande woning. Woonkamer, keuken, bijkeuken, hal, slaapkamer, badkamer. 1e verdieping: overloop, badkamer, vier slaapkamers, CV-ruimte. Grote zolder / berging. Bijhuren garage bespreekbaar. Ook geschikt voor 2 stellen of groepsbewoning. Aanvaarding: direct / n.o.t.k. Huurprijs: n.o.t.k.

2

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013

d

ur

hu Ver


Wanneer graafwerkzaamheden Oude Maasarm klaar zijn

‘Vliegveldmonument verplaatsen en vernieuwen’ KEENT/HERPEN - Nu de graafwerkzaamheden bij de oude Maasarm langzaam maar zeker hun voltooiing naderen, willen Keent en Herpen dat het vliegveldmonument op de tijdelijke locatie aan de Zuidenhoutstraat verhuist naar een nieuwe, definitieve plek in Keent. Dat schrijft de Schaijkse oorlogshistoricus Wim Boeijen, een van de drijvende krachten achter het herdenkingsmonument, in een brief aan het gemeentebestuur van Oss. Daarnaast zien de dorpen graag dat het monument een stevigere fundering krijgt, waardoor ruimte ontstaat voor enkele plaquettes.

H

et kunstwerk, een door kunstenaar Albert Sanders ontworpen stalen spiraal met bronzen vliegtuigen, moest in 2008 wijken van haar plek aan de Keentseweg tussen Overlangel en Keent vanwege het uitdiepen van de oude Maasgeul in het kader van natuurontwikkeling. Het oorlogsmonument zou tijdelijk worden opgeslagen op de gemeentewerf, maar het Keentse kunstenaarsechtpaar Wim de Kleijn en Leny Heijnen bood uitkomst. Het stel gaf toestemming het monument te laten plaatsen voor hun boerderij aan de Zuidenhoutstraat en voorzag de sokkel van het gedenkteken bovendien van een fraai stuk mozaïek. ‘Robuustere sokkel’ Nu vijf jaar later het einde van de graafwerkzaamheden in zicht is, zien het buurtschap Keent en de stichting Herpen in Woord en Beeld het monument graag weer verhuizen naar een andere plek. “Een plek op de kop van de oude landingsbaan van het voormalig vliegveld Keent. Een locatie die het monument recht doet en een weidse aanblik geeft”, zegt initiatiefnemer Wim Boeijen. “We mogen veronderstellen dat het vliegveldmonument een stevige fundering krijgt en een robuustere sokkel waarop het gedenkteken verankerd wordt. Het hangen en schommelen aan het monument door de jeugd wordt beperkt als het hoger geplaatst wordt.” De nieuwe sokkel zou vierkant moeten worden. “Er ontstaan dan vier vlakke

colofon

zijden die benut kunnen gaan worden voor het aanbrengen van enkele plaquettes”, zegt de Schaijkenaar, die alles al heeft uitgedokterd. “Er zou een plaquette moeten komen voor de gesneuvelde wachtmeester der Koninklijke marechaussee Pieter Hoekman, die op 6 november 1943 is overleden in Keent. In november is het zeventig jaar geleden dat hij sneuvelde voor zijn vaderland om ons de vrijheid terug te geven. Een teken Het vliegveldmonument in Keent. van respect en bewondering voor hem ontbreekt aan de projectleiding Oude Buurtcultuurfonds provinnog in Keent.” Maasarm Keent, de Aanne- cie Noord-Brabant en de merscombinatie Keent, de Rabobank regio Oss, want ‘Lichtend voorbeeld’ Dienst Landelijk Gebied, die zoekt nieuwe maatOok de Canadese flight- Brabants Landschap, het schappelijke projecten.” lieutenant Russell Reginald Bouskill, die met zijn Spitfire op 2 oktober 1944 in Keent crashte, verdient volgens Boeijen een plaquette, evenals de vijftien gesneuvelden van de Britse REEK- In dorpshuis Het Wapen van Reek vindt zondag en Canadese luchtmacht 18 augustus van 14 tot 20 uur een Mega-kindermiddag gedurende de periode van plaats, georganiseerd door vier enthousiaste inwoners legering op vliegveld Keent. van het dorp. Eind april vond in Reek een gezinsdra“Alle mannen zijn een lich- ma plaats, waarbij een vrouw door haar echtgenoot om tend voorbeeld voor ons het leven werd omgebracht. Bij de fatale steekpartij allemaal. Het monument waren ook twee kinderen betrokken, Harm en Pien. met de plaquettes erop zou tijdens de zeventigja- “Reek en verre omgeving omarmt beide kinderen van dit rige herdenking van de be- gezin door het organiseren van een groots kinderevenevrijding in 2014 feestelijk ment in Het Wapen”, zegt Ferry van Melis, een van de onthuld kunnen worden”, organisatoren van het evenement. Alle kinderen en hun stelt Boeijen, die hoopt ouders, opa’s en oma’s uit Reek en omstreken zijn van op steun van overheidsin- harte welkom, benadrukt hij. “Zowel binnen als buiten stanties. “Hopelijk neemt staan diverse attracties opgesteld. Zo kunnen kinderen de gemeente Oss het voor- met een spellenparcours een leuke prijs winnen, kuntouw. Het is een mooi plan, nen ze geschminkt worden, is er een ballonnenclown, dat landelijk en misschien divers straattheater, een kinder-DJ en een heuse Robin wereldwijd een flinke pro- Hood-kindershow, die om vier uur begint. De plaatsemotie zal betekenen voor lijke voetbalvereniging Achilles-Reek houdt een ‘penalde gemeente Oss, waartoe tyshot-wedstrijd’. De opbrengst van deze middag gaat het drukbezochte natuur- naar de stichting Hartenwens Harm & Pien, waarbij de kinderen op een later moment kunnen beslissen wat ze gebied Keent behoort.” Boeijen beoogt een sa- met het geld gaan doen.” menwerking met diverse Tijdens de Mega-kindermiddag vindt tevens een grote partijen. “Ik denk daarbij loterij plaats, waarvoor diverse ondernemers uit de regio fraaie prijzen beschikbaar hebben gesteld. Entree bedraagt voor kinderen vijf euro en voor volwassenen Arena verschijnt elke vrijdag in Landerd, Herpen en 2,50 (inclusief lot). Ravenstein e.o. De editie Grave verschijnt in Grave, Escharen, Gassel en Velp

Oplage: 10.000 + 5.500 + 500 www.arenalokaal.nl Redactie: Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651 Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk 0486 463 112 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Rob Smorenberg: 06 506 17 426 of rob@uitleg.nl of Sander Scherer, 06 526 20 778 of sander@uitleg.nl Uitgever: Tekst & Uitleg Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: Excellent, 073-5443030 Weekblad Arena is aangesloten bij: LokaalNieuwsnet en NNP

Volop vermaak in Reek tijdens Mega-kindermiddag

column Fuck the system Toen in 1968 de jeugd in opstand kwam tegen het gezag, was ik twaalf en Gitaarpraktijk B. veertien jaar oud. We waren er dus niet bij. Van de nasleep hebben we natuurlijk wel wat meegekregen, maar kinderen van de revolutie kun je ons niet noemen. Dit heeft een merkwaardige tweeslachtigheid in ons teweeggebracht. Enerzijds zijn we volgzaam en houden ons keurig aan de voorschriften zoals de overheid die aan ons kenbaar maakt middels de ontelbare borden langs de weg. Zien we bijvoorbeeld het bordje ‘fietspad’ dan verlaten we braaf de openbare weg om ons op het fietspad te begeven. We stoppen keurig voor rood, knijpen in de remmen voor een zebrapad als iemand aanstalten maakt om over te steken, blijven altijd onder de voorgeschreven maximumsnelheid en bij het bord ‘Waterwingebied’ stappen we even af om te wateren, zelfs als we eigenlijk niet hoeven. We hebben echter ook dagen dat plotseling het post-revolutionaire vuur in ons ontvlamt. Wanneer het gebeurt is niet te voorspellen en waarom het gebeurt is ook duister. Een aanleiding kán de oorzaak zijn, maar dat hoeft niet per se. Want we zijn ook weleens ontvlamd juist omdat er geen enkele aanleiding was. Wat gebeurt er als wij ontvlammen? Wel, dat kan van alles zijn. Maar de meeste acties zijn er toch vooral op gericht om overheidsregels op zo flagrant mogelijke wijze aan de laars te lappen. De actie begint altijd met de gezamenlijke uitroep “Fuck the system!” waarna we bijvoorbeeld een verkeersbord negeren of een eindje over een voetpad fietsen. Het kan ook zomaar gebeuren dat we een pont op fietsen en besluiten om geen enkele aanwijzing van de veerman op te volgen. Dit verloopt niet altijd even succesvol omdat veermannen zelden een aanwijzing geven. (Angst?) Wat we ook weleens hebben gedaan is keihard ‘Stilte!” roepen terwijl we door een stiltegebied fietsten. Toevallig of niet, maar deze week hadden we weer zo’n dag. We fietsten over de dijk aan de overkant van de Maas en passeerden het bordje ‘Strooigebied Wijchen’. Een kilometer of drie verder passeerden we het bordje ‘Einde strooigebied Wijchen’. En wat denkt u dat we gestrooid hadden bij het bereiken van dat bord? Juist. He-le-maal niks. We zijn Sinterklaas niet. Fuck the system. Dat de hoge heren in Den Haag zelf maar gaan strooien. Richten we ons alleen tegen de overheid? Nee. Als we helemaal los gaan nemen we ook de burgerij op de korrel. In Bergharen weten ze inmiddels wat dat kan betekenen. Daar hebben ze op de doorgaande weg een bord geplaatst ‘Denk aan onze kinderen’. Nou, dan doen we dan bijvoorbeeld mooi niet. Om verwarring te zaaien spreken we ook weleens af dat de een er wel aan denkt en de ander niet. En laatst hebben we het zelfs geflikt om allebei wél aan hun kinderen te denken, maar dan uiterst negatief. Waardoor zo’n oproep volledig aan zijn doel voorbij schiet. Zo doen wij dat, en dan zoeken ze het verder maar uit in Bergharen. Als u ooit twee vriendelijk ogende fietsende grijsaards tegenkomt en denkt een geintje uit te kunnen halen, check eerst even in wat voor bui we zijn.

Uitkeringsfraude vaker opgespoord

REGIO - Uitkeringsgerechtigden die frauderen, lopen vaker tegen de lamp. Door grondiger te controleren hebben gemeenten ongeveer een kwart meer bijstandsfraude opgespoord dan enkele jaren geleden. Daarnaast worden bijstandsfraudeurs vaker verklikt en ze verraden zichzelf meer via sociale media als Facebook en Twitter. Een woordvoerster van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) meldde dit maandag. Dat gemeenten steeds meer opsporen komt voor een deel doordat ze moeten bezuinigen en daarom beter handhaven. Ook hebben ze betere risicoprofielen ontwikkeld, waardoor ze zich bijvoorbeeld meer op cliënten richten die eerder hebben gefraudeerd. Verder worden aanvragen vaker afgewezen na controle van de gegevens.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013

Theo van Duren

Naaicursussen en workshops in een nieuw jasje gestoken

-Doorlopende Doorlopende cursussen -Snuffelcursus kleding maken -Basiskennis naaimachine -Verschillende workshops ne w

www.fashion2make.nl info@fashion2make.nl Tel:06-23849340 Schaijk

3


Sportief bewegen voor iedereen REEK/SCHAIJK - Dames- en herengymclub Schaijk-Reek is op zoek naar nieuwe leden. Onder het motto ‘Sportief bewegen’ wordt in groepsverband op een gezellige manier gymles gevolgd. De groepen staan onder deskundige leiding. De lessen worden wekelijks op dinsdagavond gegeven in de sportzaal aan de Mgr. Suysstraat in Reek.

Welvaartsziekten zoals diabetes en obesitas nemen de laatste jaren in een rap tempo toe. In veel gevallen kan men dat zelf voorkomen door gezond te eten en veel te bewegen. Voor de voeding zorgt men zelf en men natuurlijk thuis ook allerlei oefeningen doen, maar sporten in groepsverband motiveert veel meer en is nog gezellig ook. Sportleraar Johan stelt een afwisselend programma op voor de lessen, die een uur duren. Na een uitgebreide warming-up wordt gewerkt aan de conditie en diverse spiergroepen, zoals de buik- en rugspieren. In het laatste deel van de les wordt een spel gespeeld, zoals een potje badminton, volleybal, basketbal of korfbal. Iedereen kan zich opgeven voor de gymlessen. Leeftijd en niveau spelen geen rol. De dames gymmen iedere dinsdag van 19.30 tot 20.30 uur, de heren volgen van 20.30 tot 21.30 uur. De eerstvolgende les is op 3 september. Belangstellenden kunnen dan binnenlopen. Voor meer informatie kan ook gebeld worden met Frans van der Linden (0486-462323) of Christ Dirks (0486-461893).

Nieuwe leden welkom bij Damesbadmintonclub RAVENSTEIN - Damesbadmintonclub Het Onderonsje uit Ravenstein is op zoek naar nieuwe leden. Wie het leuk lijkt om sportief bezig te zijn bij een gezellige club is van harte welkom. De dames spelen op donderdag van 9 tot 10 uur in sporthal De Hoge Graaf in Ravenstein. Het nieuwe seizoen begint op 5 september. Belangstellenden mogen vrijblijvend komen meespelen. Voor meer informatie kan ook een mailtje gestuurd worden naar bc.hetonderonsje@outlook.com.

TV Reek houdt Harense Smid Open toernooi REEK - Bij Tennisvereniging Reek staat het jaarlijkse Harense Smid Open tennistoernooi weer voor de deur. Dit toernooi wordt gespeeld van zaterdag 7 tot met zondag 15 september. Er wordt gespeeld in de categorieën 5,6,7,8, HD,DD,GD. Tijdens Harense Smid Open zijn er diverse prijzen te winnen en worden de deelnemers voorzien van een natje en droogje. Inschrijven kan tot 25 augustus via toernooi.nl.

Jing Lian School geeft Tai Chi najaarscursus ZEELAND - De Jing Lian School in Zeeland start op zaterdag 31 augustus met de Tai Chi najaarscursus. Tai Chi en Qi Gong zorgen voor het in balans brengen en houden van de gezonde energie in het lichaam. De andere groepen volgen later. Op de donderdagavond start een nieuwe groep waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn. Voor verdere informatie of aanmeldingen kan men bellen met Chi Verhoeven (0486451558) of Maria Verstraten (06-24187877).

De Klapper start nieuw badmintonseizoen SCHAIJK - Badmintonvereniging De Klapper uit Schaijk start deze maand met het nieuwe seizoen. De trainingen beginnen voor de senioren op maandag 12 augustus (ochtend en avond) en de woensdaggroep start op 14 augustus. De jeugd is vanaf zaterdag 17 augustus weer actief in sporthal De Eeght. De badminitonners spelen van 9 tot 10 uur, gevolgd door de minioren van 9 tot 10.30 uur en de pupillen en junioren sporten van 11 tot 12 uur.

Maxi Swanenberg Brabants Kampioen RAVENSTEIN/WOUW - In Wouw zijn afgelopen weekend (10 en 11 augustus) de Brabantse kampioenschappen voor pony’s gehouden. Ruitersportvereniging Cadans uit Ravenstein had drie leden afgevaardigd, die allen mooie resultaten behaalden. Maxi Swanenberg veroverde in de klasse B-M1/M2 zelfs de titel met haar pony Saartje (64%). Op zaterdag gingen Kikki Swanenberg met Artistiek (klasse E-B) en Senna van Tilburg met Julius (klasse C-B) van start. Kikki werd tiende (65%) en Senna eindigde op de achtste plaats (61,83%). Op zondag werd Kikki met Artistiek 19de in de klasse E-B met 61,5% en sloot Maxi Swanenberg met Saartje het weekend af met de titel in de klasse B-M1/M2 (64%).

agenda Elke dinsdag Elke woensdag Elke donderdag Elke vrijdag Elke zaterdag Elke zondag Elke werkdag

Smitskoor - Repetitie, van 21 tot 22.15 uur in het Wapen van Reek Kienen t.b.v. De Vogelvriend, vanaf 20 uur in De Phoenix in Schaijk Kienen, vanaf 18 uur in partycentrum De Raaf in Schaijk Countrydansen met Countryfriends ONLine, van 19 tot 20.30 uur in het Wapen van Reek Kienen t.b.v. Kleur en Zang vanaf 20 uur in het Witte Huis in Zeeland Kienen t.b.v. verenigingen in Herpen vanaf 20 uur in ‘t Slotje in Herpen Kienen ten bate van Voetbalvereniging OKSV, vanaf 19.30 uur in PetjesBar in Overlangel Openstelling Molen De Nijverheid, van 14 tot 16.30 uur aan de Molensingel in Ravenstein Spullenmarkt ten bate van nierpatiënten, van 13.30 tot 16 uur aan de Graspeel 52 in Zeeland Kienen t.b.v. De Vogelvriend, vanaf 20 uur in De Phoenix in Schaijk Kienen, vanaf 18 uur in partycentrum De Raaf in Schaijk KBO Schaijk - Biljarten, van 13 tot 17 uur in De Phoenix in Schaijk

AUGUSTUS 1-18 1-31 1-31 1-31 16 16-17 16-19 17 17 17 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 19 20 22 24 24 24 24-25 24-27 25 25 25 25 25 25 25 25 26 27 27

Expositie - Verhalen in glas-in-lood en 30 Jaar VNE - Expositie Vurige Kleuren in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Openstelling St. Rochuskapel, van 9 tot 18 uur aan de Rondestraat in Deursen Zomerexpositie met werken van diverse kunstenaars in The House of Arts in Grave Expositie - Grave Verbeeld in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave Kermis - DJ Ronny, vanaf 19 uur bij De Viersprong in Gassel Ballonfestival Grave Kermis Gassel Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 16 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein Kermis - Duo Ryder, vanaf 21 uur bij De Viersprong in Gassel Dorpsfeesten Velp - Gezelligheid in de tent, vanaf 20 uur in het centrum van Velp Mega-Kindermiddag, van 14 tot 20 uur in het Wapen van Reek Kofferbakverkoop, van 8.30 tot 16 uur op het terrein van recreatieoord De Maashorst in Schaijk Buurtvereniging De Bossestroat - Straatinritverkoop, van 10 tot 16 uur in de Bossestraat in Schaijk Kookworkshop - Italiaans, vanaf 11 uur bij kookstudio De Peppelen in Schaijk Openstelling - Tuinen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 in Demen St. Rochusfeest Deursen - H. Mis, vanaf 10.30 uur in de St. Vincentiuskerk en aansluitend wordt de St. Rochuskaars in processie naar de kapel gebracht met vaandels, harmonie OBK, drumband Dedico en het Gilde uit Huisseling Grote rommelmarkt, van 9.30 tot 16 uur bij café-camping De Brug in Herpen Dansmiddag met The Sunshine Boys, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen Dansavond met orkest Idem Dito, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen Culturele Zondag, van 13 tot 17 uur in het centrum van Ravenstein Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 17 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein Kermis - Ezelen en na afloop zangeres Pearl, vanaf 13 uur bij De Viersprong in Gassel Dorpsfeest Velp - Rommelmarkt, van 10 tot 14 uur in het centrum van Velp Dorpsfeest Velp - Zeskamp voor kinderen en Smartlappenmiddag met onder meer Los Zand van 13.30 tot 17.30 uur in het centrum van Velp IVN Grave - Themawandeling ‘Wilde planten’, start om 14 uur op Mariëndaal (De Binckhof) in Velp Kermis - Matinee met DJ Ronny, vanaf 14 uur bij De Viersprong in Gassel Stadswandeling onder leiding van een VVV-gids, start om 13.30 uur bij de VVV aan de Rogstraat 13 in Grave Openstelling - Tuinen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 in Demen Kermis - Lijn 7 bij Ambianz / D’n Brouwer in Zeeland Sungrooves goes China, vanaf 16 uur in het Stadspark aan ‘t Laantje in Ravenstein Filmcafé Grave - Start nieuw seizoen met gratis openluchtvoorstelling Film The Sapphires, start om 21 uur (als het donker genoeg is) op de Markt (bij slecht weer in het Palazzo Theater) in Grave Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 16 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein Kermis Zeeland Open Dag met presentaties van diverse verenigingen, van 13 tot 17 uur in gemeenschapshuis De Garf in Zeeland Zeelandse Straatfeesten in het centrum van Zeeland Kofferbakverkoop, van 12 tot 17 uur op de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Garf in Zeeland Kermis - Clash of the Coverbands met Empty ETM, Wild Weeping Willy’s, Beat the Stones, Janis Joplin, In The Attic en Jeopardy, vanaf 13 uur bij Ambianz / D’n Brouwer in Zeeland Open Dag met presentaties van verenigingen, van 13 tot 17 uur in gemeenschapshuis De Garf in Zeeland Openstelling - Tuinen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 in Demen Dansmiddag met orkest Come Back, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen Dansavond met orkest Jersey, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen Kermis - Ruizzz en DJ Daroon, vanaf 20 uur bij Ambianz / D’n Brouwer in Zeeland Oud papier Schaijk West Kermis - DJ Entertainer Robert Sand, DJ Daroon en eieren bakken bij Ambianz / D’n Brouwer in Zeeland

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar redactie@arenalokaal.nl Kijk voor meer evenementen in de regio op www.dienblad.nl

4

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013


Allround constructiebedrijf annex machinefabriek

Van Dinther BV Velp genomineerd voor Rabobank Ondernemersprijs VELP - De Rabobank Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg beleeft dit jaar de achttiende editie. Drie ondernemers die de afgelopen jaren blijk hebben gegeven van ‘een sterk staaltje ondernemerschap’ binden op donderdag 7 november de strijd aan met elkaar. Een van hen is Willie van Dinther van het gelijknamige Velpse mechanisatiebedrijf.

W

een zich moeizaam ontwikkelend economisch klimaat. In dat opzicht lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Intussen is het initiatief uitgegroeid naar een evenement dat niet meer weg te denken is van de kalender in ondernemersland. Het evenement Rabobank Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg kent zijn jaarlijkse hoogtepunt met de ondernemersavond, dit keer bij Fitland XL in Mill. Na een lang traject wordt daar duidelijk wie het goud wint en het zilver. Ook de Startersprijs wordt Stimulans In 1996 werd de Onder- die avond uitgereikt. nemersprijs in het leven geroepen om het onder- Meer informatie: www.de nemerschap te stimuleren ondernemersprijs.nl. tegen de achtergrond van illie van Dinther runt samen met zijn broer Mark Van Dinther BV, een allround constructiebedrijf annex machinefabriek. Daarmee richt hij zich op de engineering, productie en de montage van constructies, installaties en machines in de agrarische sector, de industrie en de bouw. De overige twee genomineerden zijn Gerard van Haren van het Cuijkse Van Haren Installaties en Jan Thomassen van Vivara uit Vierlingsbeek.

Cursus Fiets-Fit in Herpen

In zes weken klaar voor een toertocht HERPEN - In het weekend van 21 en 22 September start de dertiende editie van Fiets-Fit, een kennismakingscursus mountainbiken. Tijdens deze cursus verbeteren de deelnemers in zes weken hun basisfietstechnieken en uithoudingsvermogen. Fiets-Fit vindt plaats op ruim vijftig locaties in het land, onder meer in Herpen.

Leon de Fietsenmaker (Leon, Luuk en Lars Jansen) verzorgt op zaterdag 21 september om 15 uur voor de tiende keer de cursus Fiets-Fit vanaf de parkeerplaats bij de Kriekeput aan de Schaijkseweg 3a in Herpen. Lars en Leon hebben dit voorjaar de cursus Wielertrainer 2 bij de KNWU met succes afgerond en gelden nu als officiële sportinstructeurs op fietsgebied.

Naaicursussen en workshops bij Fashion2make in Schaijk SCHAIJK - Vanaf september biedt Fashion2make aan de Pastoor van Winkelstraat in Schaijk een breed aanbod van cursussen en workshops in kleding aan. Jeanine van Zuijlen heeft met Fashion2make naaicursussen in een nieuw jasje gestoken. De cursussen zijn bedoeld voor jong en oud. Haar missie is om iedereen te laten ontdekken hoe leuk naaien is.

Fashion2make heeft doorlopende cursussen waarbij de deelnemers onder begeleiding eigen kledingstukken maken in een groep van zes of zeven personen. Wil men alleen de basiskennis hebben om zelf te kunnen naaien, dan is er een snuffelcursus van 8 lessen. Of een workshop naaimachinekennis om puur met de machine om te kunnen gaan. In de overige workshops maakt men in één dag of avond een leuk accessoire of rokje. Er zijn naaimachines en lockmachines aanwezig. Inschrijven voor de cursussen kan via info@fashion2make.nl of bel 06-23849340 voor informatie. Vanaf 24 augustus is ook de website www.fashion2make.nl in de lucht. cyclus, zodat op een bewuste en blessureveilige manier aan de conditie en fitheid gewerkt kan worden. Onderdelen die tijdens Fiets-Fit aan bod komen zijn onder andere het afstellen van de fiets, het omgaan met de fiets, remmen en schakelen, informatie over voeding en materialen, het voorkomen van blessures en stuurvaardigheid. Via www.fiets-fit.nl kunnen deelnemers zich aanmelden. Zij nemen dan deel aan zes trainingen, zijn tijdens deze trainingen verzekerd tegen fietsschade en ontvangen twee edities van Fietssport Magazine, een Shimanobidon en een herinneringscertificaat na afloop. In 2012 beoordeelden deelnemers aan Fiets-Fit het programma met een 8,4.

Twee nieuwe cursussen in bibliotheken Landerd

Fiets-Fit is een halfjaarlijks terugkerende kennismakingscursus racefietsen en/of mountainbiken van wielersportbond NTFU. De eerste editie van dit sportstimuleringsprogramma vond plaats in het najaar van 2007 met iets meer dan 200 deelnemers. Inmiddels heeft het Fiets-Fit programma landelijke dekking en hebben er al meer dan 4.500 beginnende fietsers deelgenomen. Uithoudingsvermogen Tijdens de Fiets-Fit-trainingen wordt onder professionele begeleiding aandacht besteed aan verschillende fietstechnieken, zodat de deelnemers na zes trainingen de basisvaardigheden onder de knie hebben. De speciaal opgeleide fietssportinstructeurs houden ook rekening met een verantwoorde opbouw van de trainings-

LANDERD - De bibliotheken in Landerd hebben onlangs in samenwerking met ROC De Leijgraaf een aantal cursussen verzorgd in de bibliotheken in Landerd. Na de zomervakantie gaan zij opnieuw een tweetal cursussen aanbieden, namelijk Digitale vaardigheden en Inzicht in het gezinsbudget. Deelname is gratis. In de bibliotheek Zeeland vindt de cursus Digitale vaardigheden plaats. Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen zijn onder meer computerbegrippen, oefenen met toetsenbord en muis, internet, e-mailen en het opmaken van tekst. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten: 19 en 26 augustus, 2, 9, 16, 23 en 30 september, 7, 21 en 28 oktober, steeds van 14 tot 17 uur. Voor meer info en aanmelding: 0486-451244 of contactzeeland@nobb.nl De cursus Inzicht in het gezinsbudget vindt plaats in de bibliotheek in Schaijk. Onderwerpen die aan de orde komen zijn het op orde brengen en bijhouden van een administratie, bijhouden van een kasboek, budgetteren, bankieren en internetbankieren, slim boodschappen doen en bestand zijn tegen opdringerige reclame en invloeden vanuit uw sociale omgeving. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op 4, 11, 18, 25 november, 2 en 9 december van 19 tot 21 uur. Voor meer informatie en aanmelding: 0486-461788 of contactschaijk@ nobb.nl.

nader bekeken Fysiotherapie Schaijk bespreekt: Blessures Zweepslag: Een zweepslag, en nu? Iedereen heeft er weleens van gehoord. Weinigen weten wat deze blessure daadwerkelijk inhoudt. Meestal is het een scheuring van het binnenste deel van de kuitspier. De scheuring ontstaat door een acute overbelasting van een deel van de betrokken spier. Zeer kenmerkend voor de zweepslag is het gevoel dat je tegen de achterzijde van je been wordt getrapt/geslagen en je wel op de tenen kunt steunen maar niet op de platte voet. Oorzaak: Het letsel ontstaat doordat abrupt te hard wordt getrokken aan de vezels van de spier. Ongecoördineerde snelle bewegingen kunnen oorzaak zijn voor een zweepslag. Tijdens sporten bij een sprint of sprongbeweging komt deze blessure verreweg het meest voor. Voornamelijk explosieve sporten zoals tennis, voetbal en atletiek zijn risicogroepen. Maar ook in het dagelijks leven kun je deze beweging maken, denk snel aan de trap op lopen of snel omdraaien. Behandeling: Direct na het ontstaan van de blessure koelen, hoogleggen, rust (eerste 24 uur) en de deskundigheid van de fysiotherapeut inschakelen. We beoordelen dan of het een echte spierscheur is. Als de diagnose inderdaad zweepslag is, kiezen we in onze praktijk voor rektechnieken gecombineerd met medical taping. Het voordeel van tapen is dat je niet of nauwelijks krukken nodig hebt en vrijwel meteen normaal kunt lopen. Na 3 weken tape gaan we spierkracht, coordinatie en snelheid weer trainen zodat (sport-)actviteiten weer normaal hervat kunnen worden Met de juiste aanpak is een volledig herstel mogelijk binnen enkele weken. Niet behandeld kan deze klacht maanden voor problemen zorgen en is de kans op herhaling groot! Loop geen risico! Meld een acute kuitblessure direct en voorkom daarmee diverse problemen zoals een verkeerde diagnose, onderschatting van het probleem en/ of een onnodig lange hersteltijd. Tennisarm of Tenniselleboog: Tennisarm? Maar ik tennis helemaal niet! Een begrijpelijk misverstand. Een tennisarm/-elleboog is een ontsteking van een spier/ pees aan de buitenzijde van de elleboog die echt niet alleen door tennis ontstaat. Symptomen: • Stekende of zeurende pijn aan de buitenzijde van de elleboog vaak bij bovenhands grijpen, tillen of het geven van een hand. • Stijf gevoel in de spieren bovenop de arm • Aanraking en aanspanning verergeren de pijn • Vermoeidheid in de arm gedurende de dag • Uitstralende pijn richting hand, onderarm, bovenarm of schouder • ‘s Nachts een stijf of pijnlijk gevoel in de elleboog waar je wakker van wordt en pas verdwijnt na bewegen. Oorzaak: Door langdurige, continue lichte aanspanning van de pezen van de onderarmstrekkers ontstaat een ontsteking op het bot. Meestal door computeren of eenzijdige werkhouding. De basisspanning in de spieren neemt toe en de kwaliteit van het weefsel wordt slechter. Het pees- en spierweefsel kan dan plotselinge grotere krachten bij klussen, tuinieren of tennissen niet verwerken. Behandeling: In 1-1,5 jaar kan een tennisarm spontaan herstellen.. Bij langer bestaande klachten, heftige pijn, de voorkeursarm of recidief is er géén spontaan herstel. Normale bezigheden onderhouden de klacht. Fysiotherapie is dan zinvol. Binnen Fysiotherapie Schaijk gebruiken we een specifieke intensieve massage/ manipulatie techniek die het herstelproces opnieuw op gang moet brengen en de weefselverklevingen opheft. Deze techniek wordt één maal per week 3 tot 4 keer toegepast en gecombineerd met een brace en oefeningen. De elleboog mag normaal belast worden, de brace geeft hierbij ondersteuning.Het grote voordeel van deze techniek is een veel kortere hersteltijd dan bij normale behandelingen. Soms combineren we met Dry Needling om de lokale pijn en spierspanning nog beter te bestrijden. Vragen over een pijnlijke elleboog, kuitblessure of de behandeling? Fysiotherapie Schaijk, 0486461639 of www. fysiotherapie schaijk.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013

5


www.arenalokaal.nl vrijdag 16 augustus 2013

Zeventig kilometer vol culturele bezienswaardigheden

PIZZERIA - SHOARMA - DÖNER BEZORGSERVICE VOOR ACTIES ZIE ONZE FOLDER!

Pastoor van Winkelstraat 35 5374 BG Schaijk (0486) 46 47 27 eetcafé ‘t Pumpke LUNCH•BORREL•DINER

Volg @tpumpke en blijf altijd ! op de hoogte

Al ingecheck t bij eetcafetpump ke?

Zomermenu 2013

er week 7-dagen p naf geopend va r 11.00 uu

Lunch • Borrel • Diner

Tomatensoep *** Bourgondische Rib of Pangaspies Pa *** Dame Blanche

€ 15,75

Eetcafé ‘t Pumpke • Raadhuisplein 7 • 5388 GM Nistelrode • 0412 61 29 56 info@eetcafetpumpke.nl • www.eetcafetpumpke.nl

Hiep hiep hoera! t De Oude Maas bestaa 15 jaar!

el op? Is uw salaris ooke zo sn voor NOP nu me 2 t he s Daarom bij on

5,-

3 gangenmenu* € 1 ,Kindermenu* € 10 2e menu gratis

dec3ember 2013 31201 totjuli zondag 14 Geldig van dinsdag t/m oek onze website. bez u, men ele geh *Voor het geopend. ties óók op maandag Tijdens de schoolvakan Knip deze bon uit en Ossestraat 11 Macharen

neem hem mee.

w.deoudemaas.nl

• Tel: 0412-647890 • ww

Wandel-, fiets- en struinroute ‘Anders langs de Maas’ REGIO - Stichting Maasmeanders is een samenwerkingsverband van kleine en grotere ondernemingen in Noordoost-Brabant die in het gebied langs de Maas zitten. Een verzameling voor cultuur, natuur, recreatie en toerisme. Door het Brabantse gebied van De Maasmeanders loopt een wandel-, fiets- en struinroute: ‘Anders langs de Maas’. Een circa zeventig kilometer lange route van ‘s-Hertogenbosch via Oss en Ravenstein naar Cuijk, vol natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. De Maasmeanders behoort tot het rivierengebied van MiddenNederland. In deze omgeving zijn mooie en interessante bezienswaardigheden, zoals kastelen, musea en tal van andere authentieke elementen. De gereconstrueerde Maasdijk, sinds vroegere tijden niet alleen maar een waterkering, maar ook de verbindingsweg tussen de Maasdorpen in dit deel van Brabant, vormt in de route ‘Anders langs de Maas’ de rode draad. Op de route ontdek je het oude Romeinse en Bataafse grondgebied en geniet je van de hoeveelheid aan cultuur en natuur die het gebied te bieden heeft.

Struinen langs de Maas

Door de aanwezigheid van NS-stations zijn er uitstekende start- of eindpunten voor zowel één-, twee- als driedaagse wandel-, fiets- en struintochten door een van de mooiste streken van Brabant. Daarnaast zijn er veel overnachtingsmogelijkheden op de route die een meerdaagse tocht mogelijk maken. Op grote delen van het traject zijn zomerse struinroutes uitgezet, zodat je er regelmatig voor kunt kiezen om van de route af te wijken en door de uiterwaarden tot aan de Maas te gaan, het zogenoemde ‘struinen’. Uiteraard zijn er langs de route volop voorzieningen, zoals als bankjes, picknickplaatsen en informatiepanelen over de omgeving. Het tracé is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

HEESCH - Zondag 25 augustus verzorgt IVN Oss een natuurwandeling met speciale aandacht voor vlinders en insecten op de Hooge Vorssel in Heesch. Deze wandeling begint om 10 uur, is circa vijf kilometer lang en duurt ongeveer 2½ uur. Vertrek is vanaf de parkeerplaats bij Eeterij Bomenpark aan de Vorsselweg 3 in Heesch. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Routegids

Stichting Maasmeanders ontwikkelde in samenwerking met de heemkundekringen en het Brabants historisch informatiecentrum (BHIC) een routegids met informatie over het traject. Deze gids bevat naast de routebeschrijving veel informatie over de cultuur(historie) van het gebied en wil zo de geschiedenis van het gebied leesbaar maken in de omgeving. Deze gids is verkrijgbaar bij de stichting Maasmeanders, VVV-kantoren, boekhandels in de regio en het Wandelnet. Meer info: www.maasmeanders.nl.

De Beste in vers! Elke zondag geopend!

EMTÉ Schaijk, Schutboomstraat 3 ma. t/m do. 8.00 - 20.00 uur vrijdag 8.00 - 21.00 uur zaterdag 8.00 - 18.00 uur zondag 14.00 - 18.00 uur EMTÉ Ravenstein, Keurvorstenplein 12 ma. t/m do. 8.30 - 20.00 uur vrijdag 8.30 - 21.00 uur zaterdag 8.00 - 18.00 uur zondag 14.00 - 18.00 uur

Natuurwandeling Vlinders en insecten

Wooijstraat 4a 5373 LB Herpen 088 779 30 40 www.bloesemtheehuis.nl bloesem@pluryn.nl

horeca high tea groot terras kinderboerderij winkel

Vlinders tref je vooral aan in de zomermaanden. Bij mooi weer. Vlinders vindt iedereen prachtig als die fladderen boven de bloemen in eigen tuin of in bloemrijke graslanden. Bij insecten worden we al terughoudender en denken dan aan kriebelende en stekende beetjes. Maar wie zich verdiept in de insectenwereld komt de prachtigste exemplaren tegen, die vaak niet steken. De deskundige leden van de Insecten- en vlinderwerkgroep van IVN Oss nemen een aantal van die diertjes onder de loep, ook letterlijk, en vertellen over hun levenswijze en bijzonderheden. Dit jaar is de Koninginnepage meer gesignaleerd dan in andere jaren in Nederland en met name in Brabant en Limburg. De kans dat we die bijzondere vlinder tegen komt is klein, maar mogelijk wel de Eikenpage, Dagpauwoog, Aurelia of Witje. Meer informatie over alle activiteiten van IVN Oss staat op www.ivn.nl/afdeling/oss.


Op zondag 25 augustus in de Kiossk

Vrolijke Vrollie uit Ravenstein zingen in Jan Cunenpark Oss OSS/RAVENSTEIN - Twee koren, De Sluiszangers uit Lithoijen en de Vrolijke Vrollie uit Ravenstein, treden op zondag 25 augustus op in het Jan Cunenpark in Oss. Beide koren zingen in de Kiossk onder leiding en met muzikale begeleiding van dirigent Wil Bolenius. Van half 3 tot 5 uur wordt een doorlopend en afwisselend programma gebracht. Tijdens deze koopzondag kan het publiek voor een vrolijke noot even richting het Jan Cunenpark gaan, daar een stoeltje pakken en genieten van de gezangen van de beide koren. De toegang is gratis.

Voor een spetterend dagje uit! Kom met z’n allen genieten van de Berenbaden, spectaculaire glijbanen, golven en veel speelmateriaal.

Euterpelaan 1 Oss - 0412 647575 www.golfbad.nl

Zanggroep de Vrolijke Vrollie uit Ravenstein bestaat uit achttien zingende “vrollie” en een muzikale accordeonist. Het koor brengt meerstemmige verhalende liedjes uit vroeger tijden, sommigen met een knipoog naar het heden. Het oudste nummer in het repertoire is van 1640. In die tijd - zonder tv, radio en krant - zong men op straat en in de kroeg over het leven in stad en land, over roddels en sterke verhalen. Het publiek zal de muziek en teksten herkennen omdat de oudere nummers vroeger door onze oma’s en moeders werden gezongen onder het afwassen en aardappelen schillen. De zanggroep, opgericht in mei 2010 ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Ravenstein, heeft vanaf de start al heel wat binnen- en buiten-optredens verzorgd. Dit jaar staan er zeven zeer verschillende optredens op het programma. Meer informatie: www.vrollieravenstein.nl

De Sluiszangers uit Lithoijen is een Smartlappen- en Levensliederenkoor. Het dankt zijn bestaan aan twee heren die elkaar toevallig in 2010 tegenkwamen en samen het idee opvatten om een Smartlappenkoor op te richten. De oproep in de krant zorgde er uiteindelijk voor dat zestig actieve Sluiszangers trouw de tweewekelijkse repetitie bezoeken. Het koor zingt bijna altijd meerstemmige en voornamelijk Nederlandse liederen die voor het publiek heel toegankelijk zijn. Twee jaar geleden had dit koor een eerste optreden voor de Fanfare in Lith bij gelegenheid van hun negentigjarig bestaan; het was een groot succes. Een tweede succesvol optreden vond plaats in het kader van de Brabantse meezingavond in “De Hoeve” te Lith. En voor dit jaar staan vier optredens op het programma.

Sportief genieten

Het Land van Cuijk is ook een gebied waar je sportief uitstekend uit de voeten kunt. Zo kun je eindeloos wandelen en fietsen; daarvoor zijn er prachtige wandelroutes en fietsroutes uitgestippeld en paden aangelegd. Speciaal voor de extra sportieve fietsers zijn er spectaculaire ATB-routes gecreëerd. Voor paardenliefhebbers zijn er speciale campings, maneges met paardenverhuur en bosroutes gerealiseerd. Kanovaren kan op verschillende plaatsen door mooie natuurgebieden met afwisselende flora en fauna. Maar ook zwemmers, surfers, en duikers kunnen hun hart ophalen. Verschillende plaatsen aan de Maas hebben een jachthaven en er zijn rustige vislocaties.

Gewoon bij Albert Heijn Burg. Hoefnagelstraat 14 - Schaijk - T: 0486 - 464046

Vanaf 15 juli tot en met 11 augustus

Elke dag open van 10 tot 22 uur

Het Land van Cuijk ligt iets onder Nijmegen, de oudste stad van Nederland en in het begin van onze jaartelling een beroemd Romeins bolwerk. Vlak over de grens in Duitsland ligt Xanten, ook een Romeinse vestigingsplaats waar bijna alles nog aan deze tijd herinnert. Hier tussenin ligt het Land van Cuijk, waar nog talrijke sporen zijn te zien van vroege bewoning en activiteiten van onder andere Kelten en Romeinen.

Het Land van Cuijk biedt uiteenlopende toeristische mogelijkheden. Je treft er grote en kleine hotels en kamperen kan op campings aan het water, in het bos, bij de boer of met een manege. Tientallen attractieparken, musea, dierentuinen, historische monumenten, kunstwerken, kastelen, kerken, kloosters en zelfs een basiliek staan garant voor boeiende en onvergetelijke momenten. Ook aan gezellige cafés, discotheken en een scala aan veelsoortige restaurants is in het Land van Cuijk geen gebrek.

van 14 tot 18 uur

OOK OP WOENSDAG OPEN

LAND VAN CUIJK - Het Land van Cuijk is een streek waar het onbeperkt genieten is. Daar komen de Brabantse gastvrijheid, het Bourgondische leven en de Limburgse gemoedelijkheid samen.

Kamperen

ELKE ZONDAG OPEN

Meer informatie: www.sluiszangers.nl.

Brabantse gastvrijheid in het Land van Cuijk

Maar ook daarna bleef het gebied populair bij allerlei machtheren, boeren, buitenlui, vaklieden, handelaars en kerkvorsten. Talrijke monumentale gebouwen en vestigingswerken geven een indruk van de groei en bloei en het wel en wee van het gebied.

Vanaf nu ook

Schutsboomstraat 2 5374 CC Schaijk Tel. 0486-461438

www.hullie.nl Heerlijk Dagje uit ! De skyline van Cuijk.

Vestingstad Grave

Van vestigingsplaats tot bedevaartsoort en van ‘Metworstrennen’ tot ‘Daags na de tour’ zijn enkele uitersten binnen het Land van Cuijk. Grave is een roemruchte vestigingstad. Katwijk aan de Maas is een bedevaartsoort. Overloon is bekend van het oorlogs- en verzetmuseum Liberty Park en Zoo Parc. Tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse is Cuijk een grote feestgemeente. Meer info: www.landvancuijk.nl

Kinderfeestje Hullie combineert spelen met lekker eten

Hullie avonturengolf

Hullie Speelboerderij Canadasweg 3-A Uden (0413) 257534

Diverse soorten heerlijke pruimen Lekker uit de hand, maar ook zeer geschikt voor jam / inmaak! Familie Kuijpers Osstraat 26 Demen / Ravenstein 0486-411135

Pastoor van Winkelstraat 34a (ingang om de hoek) 5374 BJ Schaijk, T: 0486 755 000 E: info@thestampingcottage.nl I: www.thestampingcottage.nl Actie: 17 augustus t/m 23 augustus 2013

Bij aankoop van 5 perfect pearls 1 minimister gratis Past. van Winkelstraat 34A Schaijk (ingang om de hoek) 0486 755000 www.thestampingcottage.nl - info@thestampingcottage.nl


www.arenalokaal.nl vrijdag 16 augustus 2013

Restaurant Trien Djeffrey & Jolanda Megens Rogstraat 26-28 - 5373 AV Herpen 0486 - 414141 www.trienherpen.nl - info@trienherpen.nl Open: ma-wo-do-vr-za-zo vanaf 12 uur

Restaurant

Op de Poort Vanaf 11.00 open, op maandag gesloten Gelieve telefonisch te reserveren Torenstraat 28 5366 BK Megen tel. 0412-462275 www.restaurantopdepoort.nl

ZORGELOOS BBQ-FEEST REGELEN

5% ve

ad

g in rt ko er er azom e m ren als ecod zovul a in rtenti

BBQ DRANKEN PARTYVERH UUR

BESTEL GEMAKKELIJK VIA WWW.BBQENZO.NL

Van 18 augustus tot en met 29 september

Wijchense kunstenaars exposeren in Le Fournil REGIO - Drie Wijchense kunstenaar exposeren van zondag 18 augustus tot en met zondag 29 september in Le Fournil. Werken van Frans van den Heuvel, Ans Pouwels en Mirjam Minnema zijn te zien in de galerie aan de Boskant 113 in Alverna, Wijchen. Publiek is elke zaterdag en zondag welkom van 13 tot 16 uur. Frans van den Heuvel is als kunstenaar vooral bekend door zijn portretten. Duizenden heeft hij vereeuwigd, op kunstmarkten, evenementen voor het goede doel, maar vooral thuis in atelier Los Hoes in Wijchen. In galerie Le Fournil toont hij echter voornamelijk vrij werk, dat nog nooit werd geëxposeerd. Zelf omschrijft hij de tekeningen als spontane erupties uit het onderbewuste. Het werk is niet zozeer in te delen in een bepaalde stijl, alhoewel je duidelijk inspiratie herkent door het werk van onder andere Bobkin, Picasso, Miro, Dali en de surrealisten. Vaak zijn de tekeningen licht erotisch en absurdistisch. Thema’s die regelmatig opduiken zijn vervormde lichamen, opgesloten zijn in een onwillig lichaam, verlangen, erotiek en maskers. Ans Pouwels is sinds jaar en dag actief met beeldhouwen in hout. Het is voor haar ontdekken waar het hout je naar toe leidt, welk verhaal er wordt verteld. Met elke bewerking wordt het verhaal duidelijker. Daarmee groeit de vorm en zet zij het verhaal kracht bij met een toevoeging van ander materiaal zoals steen en ijzer.

Sieraden

Mirjam Minnema is al sinds de jaren 70 bezig met het ontwerpen en maken van sieraden. De colliers die ze maakt zijn allemaal draagbaar en exclusief. Zij maakt onder

Tweejaarlijkse atelierroute K26

Voor een zomer lang plezier! Bosschebaan 23 HEESCH 0412-407030 www.lifeandgarden.com

In verband met vakantie zijn wij gesloten van dinsdag 27 augustus tot en met zaterdag 31 augustus. In geval van nood zijn wij bereikbaar via 06-49866157.

Puttelaar 12 te Zeeland - T: 0486 - 451235 www.benvantienen.nl - info@benvantienen.nl

OSS - Op donderdag 15 augustus start een nieuwe expositie bij K26, die duurt tot en met 8 september. In deze tentoonstelling is werk te zien van ruim dertig kunstenaars die zijn aangesloten bij de Stichting Beeldende kunst Oss. Deze expositie is een voorproefje van wat men kan gaan zien en beleven tijdens de tweejaarlijkse atelierroute op zaterdag 7 en zondag 8 september. In dat weekeinde zetten de kunstenaars de deuren van hun atelier wijd open voor het publiek. Er is een route langs de ateliers uitgestippeld die per fiets of met de auto kan worden afgelegd. Plattegronden hiervan zijn verkrijgbaar bij K26, bij de deelnemende kunstenaars en bij Theater De Lievekamp, Oss; Muzelinck, Oss; Bibliotheek Oss; Museum Jan Cunen; Groene Engel Oss; Boekhandel Derijks Oss; Gemeenschapshuis De Binnenstad Oss; Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein; Toeristisch Informatiecentrum Megen en Bibliotheek Lith. De aftrap voor het weekeinde van de atelierroute op 7 en 8 september wordt gegeven door Wobine Buijs-Glaudemans, de burgemeester van Oss, op vrijdagavond 6 september om 19 uur bij K26 aan de Kruisstraat 26 in Oss.

Een portret (modern) gemaakt door Frans van den Heuvel. meer gebruik van collecties van de Braziliaanse ontwerper R. Sobral en van Chinese zoetwater parelkwekerijen om te komen tot deze persoonlijke stukken. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Lucy Schamp, 024-6451535 of 06-53725054.

Mark van de Veerdonk in Hoessenbosch-theater BERGHEM - Voor het eerst heeft openluchttheater Hoessenbosch deze zomer een cabaratier te gast. Mark van de Veerdonk brengt 25 augustus zijn show Weltebarsten naar het natuurtheater in de bossen bij Berghem. Een voorstelling ‘vol slappe klets’, met verwijzingen naar de moderne communicatie. Mensen communiceren steeds meer, maar begrijpen elkaar steeds minder. Het statement van de nieuwe voorstelling. Met anekdotes over Slabroek en hilarische oneliners. De voorstelling begint 25 augustus om 20 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.hoessenbosch.nl.


Samenwerking horecaondernemers werpt vruchten af

Kermis Zeeland biedt podium voor lokale bands ZEELAND - Ieder jaar weer bruist het dorp Zeeland tijdens de jaarlijkse kermis, die in het weekend van 24 augustus begint. Dit jaar belooft het op zondag vooral een lokaal treffen te worden. Vanaf 13.30 uur zijn er optredens van diverse lokale en regionale bands op het grote podium in de Kerkstraat.

W

aar de meeste dorpen het tijdens de kermis doen met één band per dag, doen ze dat in Zeeland toch weer anders. Door op zondag een podium te bieden aan kleinere, lokale maar zeker zo populaire bands, onderscheidt het programma zich in positieve zin. “Er is in elk dorp natuurlijk feest tijdens de kermis. Kermis is bij uitstek een dorpsfeest waar mensen ieder jaar naar uitkijken. De afgelopen jaren hebben we diverse grote bands geprogrammeerd tijdens de kermis, maar dit jaar hebben we er duidelijk voor gekozen meer lokale bands een kans te geven”, stelt Rob Neijts, eigenaar van D’n Brouwer. Samen met Harold van Tiel van Ambianz, organiseert hij het grootste deel van het programma tijdens de kermis. Deze in 2010 ingezette samenwerking werpt zijn vruchten af. “Door samen te werken, versterk je elkaar op allerlei vlakken. Indirect is de Clash van de Coverbands daar ook een gevolg van. Wij krijgen allebei veel aanvragen voor optredens van bands uit de

Prijspoepen in Schaijk tijdens Straatinritverkoop Bossestraat SCHAIJK - Buurtvereniging De Bossestroat uit Schaijk heeft voor zondag 18 augustus de jaarlijkse straatinritverkoop op de agenda staan. Bewoners bieden deze dag allerlei tweedehands spullen aan via hun eigen oprit. Iedereen is welkom, de verkoop duurt van 10 tot 16 uur. Entree bedraagt 1,50 euro per persoon, inclusief een consumptie. Kinderen mogen de markt gratis bezoeken.

buurt maar je kunt daar helaas - niet altijd positief op reageren, terwijl je ze zeker wel een kans wilt geven. We kunnen er nu samen voor zorgen dat zij voor een groot publiek kunnen optreden en hopen natuurlijk ook dat zij hun eigen fans meebrengen naar Zeeland.” Bart Balletjes Tijdens de kermis worden de bezoekers dus getrakteerd op live muziek van verschillende bands, maar op zondag is ook extra aandacht geschonken aan de presentatie. Deze ligt in handen van Bart Balletjes, het speciale, nietmusicerende lid van de Volkelse band BZB. Deze spreekstalmeester verstaat als geen ander de kunst op hilarische wijze een programma aan elkaar te praten. Daarnaast is hij het brein achter de meest gekke taferelen bij het duo Chille met Nille, waarbij hij het publiek vaak nét niet in de hand kan houden… Vermaak gegarandeerd dus tijdens de optredens door. Naast de kermisattracties en de dagelijkse muziekoptredens in het centrum,

kort nieuws

Halverwege de versierde Bossestraat is een muzikaal terras ingericht, waar hapjes en drankjes verkrijgbaar zijn. De kinderen kunnen bovendien genieten van een springkussen en andere activiteiten. Bezoekers die met de auto komen, kunnen deze parkeren op het terrein bij voetbalvereniging DAW of bij sporthal De Eeght. Een van de activiteiten is het Prijspoepen. Er worden zo’n honderd vakken uitgezet in de straat, waarop vanaf 14 uur een viervoeter rondloopt. Belangstellenden kunnen een (of meerdere) vak ‘kopen’. Het vak waarin de viervoeter zijn ‘boodschap’ dropt is het winnende vak. Bezoekers die een gokje wagen kunnen met het prijspoepen een geldprijs winnen. Er zijn nog enkele plaatsen (inritten) vrij. Wie belangstelling heeft om hier spulletjes aan te bieden kan contact opnemen met Roel Rutten, 0486-460675 (na 18 uur). De plaats kost 10 euro en mag door de verkoper zelf worden ingericht. Fully Loaded speelde vorig jaar tijdens de Zeelandse kermis. (foto: Landerd Fotografie) is er ook dit jaar een kofferbakverkoop. Deze is op 25 augustus bij gemeenschapshuis de Garf en begint om 12 uur. Het idee hiervan is dat van een markt, maar het verschil is dat de verkopers alleen tweedehands spullen of ambachtelijke artikelen verkopen. Ook hiervoor

komen jaarlijks vele bezoekers naar Zeeland, zo is gebleken in het verleden. Naast het verplichte bezoek aan de botsauto’s, is er dus genoeg reden om even naar Zeeland te gaan. Meer informatie over de Zeelandse kermis is te vinden op facebook.

‘Het fotoalbum van de familie Suermondt’

mooi beeld van Ravenstein in het eerste kwart van de twintigste eeuw en verschaft ons waardevolle informatie over de familie, het leerlooierijhuisje, de fabriek, tuin en het tuinhuis. Aan de hand van oude familiefoto’s en de herinneringen van Lies Hendriks, dochter van Frieda Hendriks-Suermondt, geeft de tentoonstelling een indruk RAVENSTEIN - In het leerlooierijhuisje aan de hoe dit alles eruit heeft gezien. Walstraat in Ravenstein vindt van zaterdag 17 augustus tot en met zondag 30 september een fototentoon- Het leerlooierijhuisje is in deze periode elke zaterdag- en stelling plaats met foto’s uit het familiealbum van de zondagmiddag van 12 tot 16 uur geopend. Tijdens de familie Suermondt. Centraal in de expositie staat de Culturele Zondag op 18 augustus, de Open Monumengeschiedenis van de Stoom- en Schoenlederfabriek aan tendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september en de Ravensteinse buurtdag op zondag 22 september is de de Nieuwstraat. leerlooierij tot 17 uur geopend.

Fototentoonstelling in Leerlooierijhuisje

Verenigingen presenteren zich in De Garf Zeeland ZEELAND - Tijdens de Zeelandse Straatfeesten op zondagmiddag 25 augustus houdt De Garf open dag. Belangstellenden zijn welkom van 13.30 tot 17 uur. Diverse verenigingen die gebruikmaken van het Zeelandse gemeenschapshuis presenteren zich deze middag. In de foyer zijn onder meer stands ingericht door vogelvereniging Kleur en Zang en Trefpunt. Kleur en Zang werd opgericht in 1963 en vier dit jaar dus het gouden jubileum. De vereniging toont tijdens de open dag ook een aantal vogels. In de grote zaal verzorgen de Quickly Dancers een demonstratie rolstoeldansen tussen 14 en 16.30 uur. Op het plein voor De Garf wordt een kofferbakverkoop gehouden..

Limerick Ondanks goede zorgen en gebeden, is Prins Friso jong overleden. Ons oprecht medeleven, willen wij het koningshuis geven, dat God hen kracht schenkt en vrede. Riet Derks

Expositie bronzen beelden en Ravensteinse foto’s in Raadhuis RAVENSTEIN - In het Raadhuis in Ravenstein is vanaf zaterdag 17 augustus een expositie te zien van bronzen beelden van Willemien Driessen. Daarnaast is het werk van deelnemers aan de Ravensteinse Fotodagen 2013 te bekijken. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 8 september, de foto’s van de Ravensteinse Fotodagen zijn nog een weekje langer te zien.

In 1888 neemt Ignaat Suermondt de zaak van vader Johannes over en voegt deze samen met zijn eigen looierij die hij in 1885 is begonnen. De productie wordt in zijn geheel naar de Nieuwstraat overgebracht, waarna het perceel op de Wal - inclusief de schuur - een nieuwe bestemming krijgt als familietuin. Ignaat moderniseert de schoenmakerij en schakelt in 1890 over van handwerk op machinale productie. We spreken dan van de ‘Stoom en Schoenlederfabriek Firma Ignaat Suermondt’. De oudste zoon, Willem Suermondt (1885-1952), is in zijn jonge jaren een verwoed amateur-fotograaf. Later volgt hij zijn vader op als directeur van de fabriek. Een deel van zijn fotografische werk is bewaard gebleven. Het geeft een

De beelden van Willemien Driessen zijn rank en fragiel, met een levendige huid. Haar onderwerpen zijn uit het leven gegrepen. Ieder beeld is een uniek exemplaar. Zoals je een gebeurtenis maar één keer meemaakt, zo maakt zij haar beelden ook maar één keer. De unica’s zijn stuk voor stuk zeer elegant en koppelen fijnzinnigheid aan een dynamische expressie. Wanneer Willemien een beeld maakt start zij met koperdraad en boetseerwas. Het draad is de basis waaromheen zij de aanvankelijk wat stugge was boetseert. Door lichaamswarmte wordt deze kneedbaarder. Al knedend ontstaat er een vorm die een enkele keer meteen raak is, maar meestal staat een beeld wekenlang in haar atelier in het zicht. Telkens brengt zij hier en daar een verandering aan totdat ze tevreden is. Dan gaat het beeld naar de bronsgieter. Wanneer het gegoten is voltooit zij het beeld door het aanbrengen van het patina, wat kleur geeft aan het object. Willemien gaat de

uitdaging aan met het brons, zij zoekt de constructieve grenzen op om daar vervolgens op te balanceren. Ook al zijn haar onderwerpen ‘gevangen’ in brons, het werk is volop in beweging. Het thema van de derde editie van de Ravensteinse fotodagen is ‘Verkeer op en langs de Maas’. Langs de Maas treft men allerlei mensen aan die wandelend, fietsend of met een motorrijtuig over de dijken en door de uiterwaarden zich voortbewegen en genieten van de omgeving. Op de Maas is er het verkeer van diverse soorten boten die vanuit de verschillende havens langs komen varen of van sporten die op het water plaatsvinden. Het thema ‘Verkeer op en langs de Maas’ is door de 32 deelnemers aan de Ravensteinse Fotodagen 2013 vaak op originele wijze benaderd. Een aantal professionele Ravensteinse fotografen selecteerde de tentoongestelde foto’s uit het ingezonden materiaal. Aan de wand en in albums zijn de resultaten hiervan te zien. Het publiek kan na het bekijken van de foto’s ook zelf jureren door het invullen van een formulier. Op zondag 15 september, wordt bekend gemaakt wie de jury- en publieksprijs heeft verdiend. Het Raadhuis aan de St. Luciastraat 2 in Ravenstein is van maandag tot en met zaterdag open van 10 tot 16.30 uur en op zondag van 11 tot 16 uur.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013

9


kerkinformatie H. Jacobus de Meerdere Zeeland Vaste kerkdiensten zondag 9.30 uur en dinsdag om 19 met voorafgaand (vanaf 18.30 uur) rozenkransgebed.

Zondag 18 augustus Zondag 18 augustus 20ste zondag door het jaar Zeeland - 9.30 uur H. Mis met kerkkoor St. Cecilia Intenties: Canisius Franken (Jrgt.) en Jo Franken v.d. Bolt; Pastoor Franciscus Jans (Jrgt.); Riek van den Berg - Abels; Joop Houterman Dinsdag 20 augustus Zeeland - 18.30 uur Rozenkransgebed

H. Antonius Abt Schaijk Reek

Zondag 25 augustus 21ste zondag door het jaar Zeeland - 9.30 uur H. Mis Intenties: O. O. Verstraten - Broeren en O. kinderen; Gerarda Verstraten - Straatman en O. fam.; Martien van Uden; Antoon Caspers en dochter Christiene; 90ste verjaardag van moeder en voor vader en moeder Bongers; Jo van Bragt; O. O. Bongers Vissers en familie Misintenties die voor dinsdagavond ingeleverd zijn komen in weekblad Arena. De bijdrage voor misintenties is 10 euro. Hierbij zijn extra namen inbegrepen.

De parochiekerk in Schaijk is in augustus en september elke woensdag van 14 tot 16 uur open voor publiek Vaste kerkdiensten Schaijk: ma. 18.30 uur, di. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), wo. 9 uur, do. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), vrij. 9 uur en 18 uur (vespers), za. 17.30 uur en zo. 10 uur Vaste kerkdiensten Reek: za. 19 uur

Vrijdag 16 augustus Schaijk - 18 uur Vespers - Avondgebed

Zaterdag 17 augustus Schaijk - 17.30 uur Eucharistieviering Misintenties: Martien en Dinsdag 20 augustus Hendrika Zwaans; Marie Zeeland - 19 uur Marinus en Wim Zwaans; H. Mis vervalt O. fam. Van Osta - van Bergen; Pastoor Jan van den Beld; Antoon en Toos Eerste Heilige Communie 2014 in Zeeland Verhallen - Derks; Corrie en Adriaan van Iperen Graag wil de St. Petrus parochie - waaronder ook Zee- van Boekel; Henny Visland valt - belangstellenden goed op de hoogte brengen schers en O. fam.; O. fam. van de voorbereiding op de E.H. Communie van 2014. van Duren Op (kermis)maandag 26 augustus wordt er een informatie avond gehouden die om 20 uur begint boven in het parochiecentrum van Zeeland. Ingang is de linkerdeur van de pastorie, vervolgens kan de trap naar boven genomen worden waar iedereen met koffie/thee ontvangen wordt. Na afloop van deze avond kan men een aanmeldingsformulier mee naar huis nemen. Misschien ook goed om andere geïnteresseerden van deze avond op de hoogte te brengen, bij voorbaat dank. Wie weet zien we u de 26ste, graag tot dan! Voor eventuele vragen vooraf: b.vanderwijst@parochiesintpetrus.nl of 06-21204630.

Parochie St. Lucia Ravenstein Zaterdag 17 augustus Geen diensten Zondag 18 augustus Deursen - 10.30 uur St. Rochus - GK Intenties: Bert en Ciska Bardoel-Meijers en Oom Piet Bardoel; Henk Rossen en O. fam.; O. fam. van Loon; Willie van der Heijden - v.d. Ven en Cor v.d. Ven; Herman van Boxtel; Patricia en O. fam. van Heumen - van Aar; O. fam. van Uden - van Wijchen; Fam. van der Ven Zaterdag 24 augustus Demen - 19 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Gerrit en Jo en Annemiek van Rijn

Zondag 25 augustus Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Frans en Agnes Jacobs (verj. Pa); Hannes Kusters en Toos Kusters Siebers; O.O. Theo en Annie Schaars - v.d. Broek; Theodorus Schonenberg; Jan en Pieta de Bruijn en O. fam.; Jan Kuypers; Tiny Blom - de Bressers en zoon Gerard; O.O. van Breda - Keyzers en zoon Henk; Jeanne Desitter Broeren; Jan Coenen; Wilhelmus Petrus Verhoeven en Anna Maria Johanna Verhoeven - Verhoeven; Grad Roelofs en O. familie; Overleden ouders Peters - de Leeuw en zoon Piet; Familie Kraaijvanger; Fam. van Leeuwen

St. Victor Neerloon St. Antonius Abt Overlangel Zondag 25 augustus Overlangel - 10.30 uur 21e zondag door het jaar Volkszang - Eucharistieviering Misintenties: O.O. Wim en Diny van Rossem - Rutten

Maandag 19 augustus Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de zieken Dinsdag 20 augustus Shcaijk - 18 uur Aanbidding Dinsdag 20 augustus Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de wereldvrede Woensdag 21 augustus Schaijk - 9 uur Eucharistieviering uit dankbaarheid Donderdag 22 augustus Schaijk - 18 uur Aanbidding Donderdag 22 augustus Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de toekomst van de parochie Schaijk-Reek Vrijdag 23 augustus Schaijk - 9 uur Eucharistieviering voor de gezinnen Vrijdag 23 augustus Schaijk - 18 uur Vespers - Avondgebed

Zaterdag 17 augustus Herpen - 19 uur Viering met het Gemengd Koor Intenties: Piet en Anneke van Roosmalen - van der Bolt; Tonnie de Groot (verj.); Pastoor Piet Kok en O. fam. Vestra de Groot - van den Brand; Theo School (verj. + jrgt.); Bas van den Berg en opa en oma van den Berg - Straten; Jan (verj.) en Nel Thomassen - van Summeren

St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein Op werkdagen kunt u op de pastorie terecht tussen 9 en 12 uur. Voor andere tijden gelieve u tijdens de ochtenduren een telefonische afspraak te maken: 0486-411595 of kijk op www.parochieravenstein.nl. E-mail: secretariaat@parochieravenstein.nl Sint Willibrordus, Maasdijk 69, 5371 KB Demen Sint Vincentius, Laagstraat 16, 5371 LE Deursen Sint Lambertus, Hamstraat 1, 5371 NR Huisseling Sint Jan, St. Jansstraat 2, 5371 NL Neerlangel Sint Lucia, St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein

Parochie H. Antonius Abt Schaijk- Reek Pastoor van Winkelstraat 1, 5374 BG Schaijk Tel. 0486-461220, www.h-antonius-abt.nl Wilma de Loyer, secretarieel-administratief medewerkster van de parochie: Tel. 0486-461220 (bereikbaar op woensdagochtend, donderdagochtend, vrijdagochtend) en secretariaat-antonius-abt@hotmail.com

Parochie Sint Petrus Zeeland Sint Jacobus de Meerdere Kerkstraat 51, 5411 EA Zeeland Tel. 0486-451377 Onder kantoortijd: Parochie-centrum Uden: Tel. 0413-263154 of www.parochiesintpetrus.nl Betsie van der Wijst-Ruijs, pastoraal assistente 06-21204630 of b.vanderwijst@parochiesintpetrus.nl

Parochie St. Sebastianus Alard van Herpenplein 7, 5373 AH Herpen Tel. 0486-411424 of pastorieherpen@hetnet.nl

Parochie St. Victor en Antonius Abt Loonsestraat 2, 5371 PJ Neerloon Tel. 0486-411282

Nederlandse Hervormde kerk Servetstraat 1, 5371 AD Ravenstein Vaste diensten: 1ste en 3de zondag van de maand

Parochie St. Sebastianus Herpen

Zondag 18 augustus Herpen - 10 uur Intenties: Johan Jans, Mariëtte en Ryanne de dochters en overleden familie Jans en Zonnenberg; Pastoor Piet Kok en

Zondag 25 augustus Huisseling - 9.30 uur Eucharistieviering - GK

Zondag 18 augustus Neerloon - 10.30 uur 20e zondag door het jaar Volkszang - Eucharistieviering Misintenties: Antoon Kuijpers; Anneke Bruurmijn van Eldijk; Joseph Arts

Zaterdag 17 augustus Reek - 19 uur Eucharistieviering Misintenties: Overleden familie van Boxtel - de Haan

Zondag 18 augustus Schaijk - 10 uur Eucharistieviering met het Herenkoor Misintenties: O. fam. Mathijssen - van Tuijl; Leo van Herpen en O. fam. van Herpen - van Gaal

Parochie St. Lucia Ravenstein

O. fam.; Piet Klompmakers (Jrgt.); Corrie Pepers - van Geenen (verj.); Marinus de Kleijn (Jrgt.) en O. fam. de Kleijn en van der Linden Zaterdag 24 augustus Herpen - 19 uur Intenties: Jo (verj.) en Dina van Berkel - van Grunsven Zondag 25 augustus Herpen - 10 uur Viering met het Gemengd Koor Intenties: Johannes en Antonia van Vugt - Wassenberg en O. fam.

Kapellen Rochuskapel - Deursen, Rondestraat 28 Sint Annakapel - Koolwijk, Koolwijksestraat 5 Sint Jozefkapel - Ravenstein, St. Luciastraat 5 Mariakapel Reek, Open: doorlopend van 9 tot 17 uur Mariakapel Schaijk, Open: van ma. tot en met za. van 9 tot 18 uur

In dit weekend zal er een collecte zijn voor de MIVA - om missionarissen te helpen met hun vervoer.

Annakapel Koolwijk Zaterdag 17 augustus Koolwijk - 17.45 uur H. Mis

Zaterdag 24 augustus Koolwijk - 17.45 uur H. Mis

“Voor een uitvaart

met karakter”

Past. van Winkelstraat 42b - 5374 BK Schaijk - T. 0486 414519 info@uitvaartzorgvantilburg.nl - www.uitvaartzorgvantilburg.nl

10

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013


Ravensteiner Mari Schriks beklimt Herpse paal

Vechten tegen de slaap op een vogelvoerplankje HERPEN/RAVENSTEIN - Lang wachten zit de Ravensteiners kennelijk in het bloed. De karpervissende ‘Knik’ zit inmiddels alweer bijna vier weken aan de waterkant in het stadje, wachtend op zijn twintigponder. Afgelopen week was het de beurt aan Mari Schriks (foto) uit Ravenstein om ergens heel lang op te gaan zitten wachten. Waarop? Nou, gewoon tot de rest naar huis gaat. Mari is namelijk een van de gedoodverfde favorieten tijdens het Kampioenschap Paalzitten 2013, midden in Herpen.

Door Parry Vermeulen

O

werd gewoon een aantal flinke palen op tien meter uit de kant in de gracht geslagen, plankje erop en dat was het. De deelnemers werden met een bootje naar de paal gebracht en er weer afgehaald wanneer ze pauze hadden of de moed opgaven.” Ook nu hebben de deelnemers recht op vijf minuten pauze per uur. Deze pauzes mogen drie uur opgespaard worden, zodat de deelnemers een aantal keer per dag een kwartier van de paal af mogen. Dan hebben ze wat meer tijd om even naar het toilet te gaan, een snelle douche te nemen en schone kleren aan te trekken.

p zaterdagochtend klokslag negen uur is het zover; samen met vijf andere kandidaten beklimt de 43-jarige Mari Schriks zijn Herpse paal. Onder de overkapping van de kiosk op het Alard van Herpenplein zijn zes ‘veredelde vogelvoerhuisjes’ geplaatst die de komende dagen dienstdoen als zitpaal. Niet echt luxe om op een paal met een houten plankje erop te moeten gaan zitten. Al helemaal als je bedenkt dat je er meerdere dagen en nachten op zult moeten blijven zitten, wil je kans maken om als winnaar van het Paalzitfestijn 2013 uit de bus te komen. Op de vraag of het paalzitten niet ontzettend slaapVoorover de gracht in verwekkend is, antwoordt Mari kent het klappen van Mari met guitige oogjes: de zweep inmiddels. Toen “Op een gegeven moment het paalzitten vroeger nog krijgt iedereen wel een in Ravenstein gehouden keer slaap. De kunst is om werd, was Mari al een van die slaap te overwinnen en de vaste deelnemers en hij wakker te blijven. Ik weet eindigde vaak bovenaan nog goed dat er in Ravenin het klassement. Ook in stein regelmatig mensen in Herpen heeft hij al twee slaap vielen tijdens de stilkeer eerder meegedaan en le, nachtelijke uurtjes. Die vorig jaar heeft hij zelfs donderden dan zo voorover gewonnen. “In Ravenstein de gracht in! Dat is echt-

zettend goed hier, ondanks dat de muziek en de televisieschermen inmiddels zijn opgeruimd en hebben plaatsgemaakt voor een simpel radiootje.”

levensgevaarlijk als je zo oververmoeid bent en er sprong altijd direct iemand achteraan om het slachtoffer te redden. Naast een nat pak hield deze kandidaat er ook nog eens een diskwalificatie aan over; in slaap vallen is er namelijk niet bij tijdens het paalzitten, dan is het direct afgelopen voor je.” Steun en toeverlaat De eerste vierentwintig uur houden de meeste deelnemers het meestal nog wel vol. Pas daarna wordt het steeds lastiger. Vervelen hoeven de deelnemers zich overigens niet; er is een heuse discotheek opgebouwd onder de kiosk en via grote televisieschermen kunnen er films en zelfs live voetbal gekeken worden. Op zondag is het helemaal een drukte van jewelste, wanneer de duizenden bezoekers van de jaarlijkse TweedehandsGoederenmarkt in Herpen voorbijkomen. Deze markt is rondom de kiosk opgebouwd, zodat de bezoekers zich aan de deelnemers kunnen vergapen en andersom kunnen de paalzitters de grote drommen mensen die voor hun neus voorbijlopen observeren.

Wanneer op zondagavond alle marktbezoekers weer huiswaarts gekeerd zijn en het langzaam heel rustig en stil wordt op straat, wordt het taai voor de paalzitters. Voor één kandidaat blijkt dat zijn limiet te zijn, hij stapt ’s avonds al af. Tot ’s nachts een uur of drie is er nog wel wat aanloop van mensen die het café verlaten, maar dan word het akelig stil en saai tot maandagmiddag. Dan blijkt dat ook kandidaat nummer twee het in alle vroegte heeft opgegeven en zijn er nog vier gegadigden over.

half één nog: “Er is veel gebeurd vannacht, maar ik ben nu tevreden. Ik heb een andere paal toegewezen gekregen en houd het nog wel even vol.” Maar hoe anders blijkt het te gaan; om één uur precies stappen Mari en Gerard tegelijk van hun paal, waarmee ze het prijzengeld verdelen en bovendien het Herps record paalzitten met 76 uur op hun naam zetten. “Het officiële prijzengeld is echt niet veel hoor, maar ik heb hiermee ook hengelsportvereniging De Pollepel uit Ravenstein gesponsord en voor hen heb ik wel vier- of vijfhonderd euro bij elkaar gezeten schat ik.” Wanneer we een half uurtje later Norma vragen hoe het met Mari gaat, is het niet verwonderlijke antwoord: “Hij slaapt als een roosje…”

Herps record En dan ineens gaat het snel. Op dinsdagmorgen blijkt dat er ’s nacht weer twee paalzitters het hebben opgegeven en zijn er nog maar twee deelnemers over: Mari Schriks en Gerard Fleuren (51). Tijd voor een feestje, want om zeven uur ‘s morgens is de grens van zeventig uur overschreden en gaat er een nieuw record paalzitten gevestigd worden. De vermoeidheid heeft zichtbaar toegeslagen en niet alleen bij de afvallers. Ook Mari en Gerard kunnen hun ogen nauwelijks nog openhouden en veel stemgeluid is er ook niet meer. Op de vraag hoe lang Kijk voor meer foto’s op Mari het nog denkt vol te www.arenalokaal.nl. houden, antwoordt hij om

Op maandagavond piekert Mari er nog niet over om zijn paal de verlaten: “Na een zware nacht ben ik weer een heel stuk opgeknapt, met dank aan mijn lieve vrouw Norma, die echt mijn steun en toeverlaat is bij dit evenement. Zij zorgt dat tijdens de korte pauzes alle douchespullen klaarliggen, geeft me mijn handdoek en kleren aan etcetera. Anders red je het gewoon niet allemaal in een kwartiertje hoor. Ik blijf nog wel even zitten; ik ben hier nu toch hè. Maar als ik zo om me heen kijk, denk ik eerlijk gezegd niet dat er binnen afzienbare tijd nog iemand afstapt, de sfeer is nog ont-

www.arenalokaal.nl – vrijdag 16 augustus 2013

11


!!! GEEN BROTFW ITEER KOM EN P OP 17 AUGUSTUS!!! VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

1923 - 2013: AL 90 JAAR EEN BEGRIP!!!

BOUW- & KLUSBEURS 10.00 - 16.00 UUR ! !! S U T S U G U A 2 2 P O RUIM 25 LEVERANCIERS MET DEMONSTRATIES, ACTIES EN DE NIEUWSTE ONTWIKKELINGEN

7 O.A. KNAUF - SCHÖNOX - HOEKA - VERHOEVEN TOOLS - DAAS - TEC - BIA ARDEX - WIENERBERGER - ISOBOUW - KEYLITE - MAKZ - MONIER

KIES, COMBINEER EN KOOP VOORDELIG!

ALTIJD VOLOP ACTIES!

HORMES BOUWMATERIALEN & BOUWMARKT NIEUWEWEG 145, WIJCHEN T 024 - 641 31 61 MA. T/M VRIJ. 07.00 - 18.00 UUR ZA. 08.00 - 18.00 UUR HORMES TEGELS & PROJECTKEUKENS BUIJS BALLOTSTRAAT 3, WIJCHEN T 024 - 642 51 44 MA. T/M VRIJ. 07.00 - 18.00 UUR ZA. 09.00 - 13.00 UUR WWW.HORMES.NL / DRUK EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN / NIET I.C.M. MET ANDERE ACTIES, IN DE CASH & CARRY EN OP ENKELE BOUWMATERIALEN

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 33 2013  
Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 33 2013  

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 33 2013

Advertisement