Page 1

3 ‘Niet meteen in het diepe’

5 Smokefriends maakt reclame met Ryanair

7 Winteractiviteiten Achilles Reek

11 Kerstgedicht

15 Diner voor minima

van Riet Derks

in Herperduin

reek, schaijk, zeeland, oventje, ravenstein, herpen, overlangel, neerlangel, neerloon, demen, dieden, deursen, dennenburg, huisseling, keent en koolwijk

Tekst & Uitleg verder onder leiding van drie nieuwe eigenaren

Lekker eten en drinken uit de streek!

Arena maakt doorstart Nadat het bedrijf al enige tijd in financieel zwaar weer verkeerde, zag de directie van Tekst & Uitleg Media in Schaijk zich afgelopen maandag genoodzaakt het faillissement aan te vragen. Onder leiding van drie betrokken Landerdse ondernemers maakt de uitgever van onder meer weekblad Arena echter een doorstart. “Wij vinden het van groot belang dat een goed gelezen lokale krant als Arena behouden blijft voor de inwoners van de gemeenten Landerd en Grave, Herpen en Ravenstein”, benadrukken Egbert Wingens, Willem Egbert Wingens, Willem Peters en Dick van Gemert. Peters en Dick van Gemert. media-adviseur en Margriet Smorenberg richt zich als Schaijkenaar Egbert Wingens, eigenaar van e-Wings vanouds op dtp-werkzaamheden en redactionele onderICT, en Willem Peters en Dick van Gemert van Peters steuning.” Van Gemert AccountantsBelastingadviseurs in Schaijk en Zeeland, voelen zich nauw betrokken bij het reilen en Mediaplanningen zeilen van Tekst & Uitleg en Arena. “We zijn dan ook erg Tekst & Uitleg blijft behalve met de krant en nieuwsblij dat we een doorstart kunnen maken met het bedrijf website actief op een zeer breed terrein van communien dat we onze lezers met de krant en de website Arena- catie: van het schrijven van teksten en persberichten lokaal.nl kunnen blijven voorzien van al het plaatselijke en het maken van fotoreportages tot het ontwerpen van nieuws.” websites, brochures, advertenties, huisstijlen en logo’s. Tekst & Uitleg gaat in de nieuwe situatie verder als BV. Daarnaast gaat het bedrijf zich voortaan nadrukkelijk “Gelukkig blijven de meeste arbeidsplaatsen behouden”, richten op het verzorgen van complete mediaplanningen geven Egbert, Dick en Willem aan. “Zo blijft journalist en marketingstrategieën voor het MKB. en fotograaf Sergio Boutkan het vertrouwde gezicht op de redactie en gaat Frank Kunst door met webhosting Tekst & Uitleg is bereikbaar op het vertrouwde nummer en het ontwerpen, bouwen en onderhouden van inter- 0486-463112 en ook het mailadres van de redactie blijft netsites voor bedrijven. Rob Smorenberg blijft actief als onveranderd: redactie@arenalokaal.nl.

Landerd: geen strengere controles op drankgebruik minderjarigen LANDERD - Vanaf 1 januari 2014 mag aan minderjarigen geen alcohol meer worden verkocht. Jongeren onder de achttien jaar mogen vanaf die datum op straat en in de horeca ook geen alcohol meer bij zich hebben. Gemeenten moeten dat beleid vanaf komend jaar uitvoeren. Minder dan twee weken voor de jaarwisseling hebben de meeste gemeenten het toezicht en de handhaving van alcoholgebruik echter nog steeds niet voor elkaar. Maar liefst driekwart van de gemeenten beschikt niet over handhavingsbeleid en zo’n veertig procent heeft nog geen toezichthouders aangesteld, zo blijkt uit onderzoek van de NOS onder de helft van de Nederlandse gemeenten.

D

e controle op de verhoging van de alcoholleeftijd naar achttien jaar gaat bij een derde van de gemeenten niet meteen op 1 januari in. De meeste gemeenten toetsen pas later in 2014 of de nieuwe regels worden nageleefd. Dat varieert van ergens in januari tot halverwege het jaar, zo blijkt uit het onderzoek van de NOS. Een op de tien gemeenten zegt meteen tijdens nieuwjaarsnacht te gaan controleren en boetes uit te delen. De helft van de gemeenten geeft aan bij de handhaving in eerste instantie niet met boetes, maar met waarschuwingen te gaan werken. Tientallen gemeenten gaan helemaal niet controleren. Zij geloven dat voorlichting en preventie werken, maar straf-

fen niet. Landerd gaat vanaf 1 januari niets anders doen dan voorheen, geeft gemeentevoorlichtster Annemarie van Maanen desgevraagd aan. “Wij gaan nu niet ineens veel strenger controleren of extra handhavers inzetten. De nieuwe wet wordt bovendien pas in januari in de gemeenteraad besproken.” Van Maanen verwacht naar aanleiding van de verhoogde alcoholleeftijd geen problemen in Reek, Schaijk en Zeeland. “Nee, want er zijn goede afspraken en contacten tussen de gemeente en de plaatselijke horeca.” Rookbeleid Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het de wereld op zijn kop als gemeenten het rijksbeleid

niet ten volle uitvoeren. “Dat is niet uit te leggen aan ondernemers. Van hen wordt wel verwacht dat ze zich aan de wet houden, met grote gevolgen voor hun zaak”, stelt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten. Ook STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, vindt het onbegrijpelijk wanneer gemeenten niet direct handhaven. “Ze zijn vanaf begin 2013 al verantwoordelijk voor de controle op alcoholverstrekking, dus ze hebben ruim de tijd gehad om hierover na te denken en toezichthouders aan te stellen. De wet gaat gewoon in op 1 januari en niet een dag later. Zo gaan we dezelfde troebele handhaving krijgen als we bij het rookbeleid in cafés hebben gezien.”

Gemeenten die niet meteen handhaven, wijzen erop dat er in het verleden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook al niet vaak gecontroleerd werd. STAP vindt dat geen argument. “Handhaving is het onmisbare sluitstuk van het beleid om alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Dat iets in het verleden slecht gedaan werd, is geen argument om het weer slecht of nog slechter te doen.” Handhaving Staatssecretaris Van Rijn toont begrip voor de houding van de gemeenten, maar dat begrip heeft zijn grenzen: “Ik kan me voorstellen dat nog niet alle gemeenten hun beleid tot in de puntjes hebben aangepast op de nieuwe wet”, zegt hij. “In ieder geval kan het nooit zo zijn dat gemeentebesturen er bewust voor kiezen om de wet niet te handhaven. Dan hebben ze heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad en straks in maart aan de kiezer. Gemeenten die de wet niet uitvoeren, zal ik daarop aanspreken.”

Iedere zaterdag van november en december

WINTER BBQ voor 19,95 p.p. zie www.kriekeput.nl / graag vooraf reserveren

Schaijkseweg 3a - Herpen - 0486-415100 www.kriekeput.nl - kriekeput@herperduin.nl

www.peelgraaf.nl - T: 0486 - 453850

ZEELAND - BOEKELSEDIjK 26 D

VERLAAG IN PRIJS

Vrijstaande woning met garage. Perceel 3.467 m2. Woonoppervlakte 239 m2. Inhoud: 750 m3. Prijs € 449.000 k.k.

Winkeliers geven kerstversiering cadeau

Zondag kerstshoppen in Schitterend Schaijk SCHAIJK - Na de succesvolle Glow & Snow-run op vrijdag 13 december laat ‘Schaijk, een Werelddorp’ komend weekeinde opnieuw van zich horen. Op zondag 22 december zetten namelijk vele winkels hun deuren open van 12 tot 17 uur. Tijdens deze feestelijke koopzondag hebben alle Schaijkse winkeliers een leuke kerstattentie in petto voor hun klanten.

“De koopzondagen worden steeds drukker in Schaijk door de originele acties op deze dagen en niet in de laatste plaats vanwege de grote verscheidenheid aan winkels”, geeft Huub Christiaens van Albert Heijn Schaijk aan. De Schaijkse koopzondag is voor veel consumenten nog een prima gelegenheid om hun kerstinkopen te doen. Daarnaast zorgen de ondernemers voor een warme kerstsfeer in hun winkels. “Alleen daarom is het al de moeite waard om te komen kerstshoppen in schitterend Schaijk”, meent Christiaens, die tevens wijst op de mooie kerstverlichting in de diverse straten en wijken van het dorp. De Schaijkse winkeliers hebben er zin in, laat Huub Christiaens enthousiast weten. “Kerstshoppen in een schitterend dorp, met een grote diversiteit aan winkels, gratis parkeergelegenheid, gastvrij en deskundig. De straten zijn verlicht, de ballen hangen in de boom en de kerststukjes zijn gemaakt. Kortom: U zijt wellekome!”

www.arenalokaal.nl – jaargang 19 – week 51 – vrijdag 20 december 2013


Kerst lukt! met de inspiratie en kookhulp van Allerhande, onze feestfavorieten en een passend wijnadvies voor je kerstmenu • Familiefeesten

Gewoon bij Albert Heijn

• Bedrijfsfeesten

Burg. Hoefnagelstraat 14 5374 GZ Schaijk - 0486 464 046

• Bruiloften • Diners

Speciaal voor U: ruime openingstijden rond de feestdagen.

• Koffietafels • Vergaderingen

Vr 20 dec. van 08.00 tot Za 21 dec. van 08.00 tot Zo 22 dec. van 12.00 tot Ma 23 dec. van 08.00 tot Di 24 dec. van 07.00 tot Wo 25 dec. en do. 26 dec.

• Catering • Themafeesten o.a. Amsterdamse Avond Ik hou van Brabant Duitse Avonden Runstraat 67 | 5374 AB Schaijk | 0486-461777 | 06-53744810

Personeel van Albert Heijn wenst u fijne feestdagen

Lever uw bestellijst in op Scheltseweg 8 in Schaijk OPENINGSTIJDEN VUURWERKVERKOOP za 28 dec 09.00 - 18.00 uur ma 30 dec 09.00 - 18.00 uur di 31 dec 09.00 - 17.00 uur

DE VUURWERKSPECIALIST

Scheltseweg 8 5374 EB Schaijk Tel. 0486 - 46 27 63 Fax 0486 - 46 38 67 info@megenselektro.nl www.megenselektro.nl AFHAALADRES TIJDENS DE VERKOOPDAGEN: Schutsboomstraat 9 5374 CA Schaijk (v/h pand Boerenbond)

Ga snel naar de bestellijst van onze folder of onze online vuurwerkwinkel! www.megenselektro.nl

736 Tambov display box

149.50

NIEUW

177 Twist ‘n shout

15.95

238 Bizarrr!

39.95

2

21.00 uur 20.00 uur 18.00 uur 20.00 uur 18.00 uur GESLOTEN

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


Landerdse partijen maken jongeren warm voor politiek

‘We willen niet meteen in het diepe worden gegooid’ LANDERD - Burgemeester Marnix Bakermans nodigde op dinsdag 26 november acht Landerdse jongeren tussen de 20 en 35 jaar uit om tijdens een ontbijt op het gemeentehuis mee te denken over de toekomst van de gemeente. Voornaamste doel van de ontbijtsessie: hoe bereiken de gemeente en de politiek de Landerdse jongeren? Afgelopen dinsdagochtend prikten de politici in spe opnieuw een vorkje mee op het gemeentehuis en gaven ook de fractievoorzitters van de zes politieke partijen acte de présence. Een verslag.

D

insdagochtend om acht uur melden 22 jongeren zich bij de poort van het gemeentehuis in Zeeland. Ze zijn uitgenodigd door burgemeester Marnix Bakermans om te komen ontbijten. Onder hen de acht jongeren die drie weken geleden ook aanwezig waren. Deze keer hebben zij echter allemaal één of twee vrienden of bekenden meegenomen. Op uitdrukkelijk verzoek van de Landerdse burgervader is ook een aantal jonge vrouwen van de partij, een sterk ondervertegenwoordigde groep in de Landerdse politiek. Verder zijn de vertegenwoordigers van de zes Landerdse raadsfracties aanwezig op de ontbijtbijeenkomst: Sybren Reitsma van het CDA, Ben Maathuis van DS97, Theo van Duren van Herindelen, Jacques Pijnappels van Progressief Landerd, Roland Werring van de RPP en Madeleine Hoek van de VVD.

Burgemeester Bakermans opent de ontbijtsessie: “Onze gemeenteraad is nu een mannenbolwerk waar vrouwen gemist worden. Ook jongeren zijn slecht vertegenwoordigd. Middels dit ontbijt wil ik hen met elkaar in contact brengen. Ik hoop dat de politieke partijen na deze ochtend zelf het initiatief nemen om jongeren en vrouwen meer te betrekken bij hun partij.” Tijdens het ontbijt kunnen de jongeren in kleine groepjes gedurende telkens tien minuten met alle politieke partijen kennismaken en hun vragen stellen. Een veel gehoorde opmerking van de jongeren is: “We willen wel politiek actief worden, maar niet meteen in het diepe gegooid worden. Laat ons een tijdje meelopen in de partij en geef ons de mogelijkheid te zien hoe het reilt en zeilt. Wie weet willen we na verloop van tijd op een verkiesbare plaats komen te staan.”

column Kiezen en gekozen worden Als nieuwe lijsttrekker van de VVD Landerd heb ik het stokje van Sybren Reitsma (CDA) overgenomen om deze week de column te schrijven. Dat is toch een mooie kans om je eigen verhaal met mensen te mogen delen. De afgelopen week stond volledig in het teken van het overlijden van Nelson Mandela, een naam die over de hele wereld bekend is en alleen maar positieve gevoelens bij mensen naar boven brengt. Wat bij iedereen bovenaan stond in de gedachten aan deze man was zijn ongelofelijke vergevingsgezindheid. Na 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland bleef hij trouw aan zijn doel: blank en zwart hebben gelijke rechten in Zuid-Afrika. Vrijheid en democratie, op geen enkele wijze was hij uit op persoonlijke wraak en macht, maar hij liet overal voortdurend zijn kracht zien aan mensen waar hij mee te maken had. Mandela had duidelijk zijn keus bepaald en daardoor werd hij gekozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Nelson Mandela, bij leven al een legende, zeg ik met groot respect!

VVD-fractievoorzitter Madeleine Hoek in gesprek met enkele jongeren. De politieke partijen vinden het ontbijt bij uitstek een kans om zich te profileren bij de aanwezige jongeren en geven allemaal

aan van plan te zijn dit initiatief van de burgemeester door te trekken in hun eigen partij.

Herindelen-voorman Theo van Duren (links) luistert aandachtig toe.

Onder alle 2.200 inwoners

Ik ben geboren in 1956 en ik kan me gelukkig niet voorstellen hoe het is te leven in een land met oorlog, angst, honger, buiten gesloten worden en dictatuur, ik heb mijn hele leven vrijheid en democratie gekend, ik mocht zeggen wat ik wilde, ik mocht stemmen wat ik wilde. Vandaar mijn gedachte over het stemrecht. Het mogen stemmen is een zó belangrijk recht en niet vanzelfsprekend. Onze grootmoeders gingen de barricades op om ook voor vrouwen het stemrecht af te dwingen en dat is gelukt en al vele en vele jaren stemmen vrouwen in Nederland, we weten niet beter. Maar een stem is ook kostbaar. Iedere stem gegeven aan een volksvertegenwoordiger betekent dat deze gekozen volksvertegenwoordiger zich ook heel goed moet realiseren wat zijn/ haar taak is, namelijk het volk vertegenwoordigen. Dit niet voor persoonlijk gewin of macht, maar ook hier de kracht laten zien om te staan voor de goede zaak, voor de mensen. De VVD Landerd wil staan voor de goede zaak en voor de inwoners van Landerd en ik mag de lijsttrekker zijn voor de komende verkiezingen in maart 2014, dat zie ik als een voorrecht. Ik wil niemand buiten sluiten in Landerd, iedere keuze is een keuze, dat is de echte democratie. De VVD Landerd, bij monde van ondergetekende, biedt u de uitdaging om samen de komende jaren zaken goed aan te pakken. Gewoon omdat ik geloof in de denkkracht van mensen en ik geloof dat door samenwerken alleen iets moois kan ontstaan, juist door krachten te bundelen. Dus laten we ophouden met de politiek nog verder te versnipperen, maar zoek juist aansluiting bij gevestigde partijen die provinciaal en landelijk hun stem kunnen laten horen, maar ook gebruik kunnen maken van de aanwezige expertise binnen de partij. Help mee om dit idee te versterken voor iedereen die hier woont en werkt. Alleen samen kunnen we deze klus klaren.

GGD start onderzoek naar Q-koorts in Herpen HERPEN - De GGD Hart voor Brabant nodigt begin februari alle 2.200 inwoners van Herpen (postcode 5373) van achttien jaar en ouder uit voor deelname aan het onderzoek Q-Herpen II. Alle inwoners, dus ook mensen die denken dat zij geen Q-koorts doormaakten, krijgen een uitnodiging. Zij ontvangen een informatiepakket met verdere uitleg over dit onderzoek.

Ben Maathuis van DS97 (links) met twee deelnemers aan de ontbijtsessie.

colofon

Arena verschijnt elke vrijdag in Landerd, Herpen en Ravenstein e.o. De editie Grave verschijnt in Grave, Escharen, Gassel en Velp

Oplage: 10.000 + 5.500 www.arenalokaal.nl Redactie: Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651 Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk 0486 463 112 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Rob Smorenberg: 06 506 17 426 of rob@uitleg.nl of Sander Scherer, 06 526 20 778 of sander@uitleg.nl Uitgever: Tekst & Uitleg Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: Excellent, 073-5443030 Weekblad Arena is aangesloten bij: LokaalNieuwsnet en NNP

Het onderzoek geeft inzicht in wie ooit besmet werd door de Q-koortsbacterie. Wie daar wel of geen nadelige gevolgen van heeft. En wie chronische Q-koorts heeft, zonder dat zelf te weten. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst en bloedafname. Eind januari ontvangen alle inwoners een brief met de uitnodiging en vragenlijst. De bloedafnames zijn van 10 tot en met 15 februari in de sportzaal van basisschool ‘t Schrijverke. Deelname is vrijwillig en gratis. Iedereen die deelneemt, ontvangt zijn of haar eigen persoonlijke uitslag en advies na circa vijftien weken. De huisarts ontvangt deze ook. Indien nodig volgt een overleg met de huisarts en/of een doorverwijzing naar een Q-koortspoli. De definitieve resultaten van het totaalonderzoek zijn naar verwachting eind 2014-begin 2015 bekend. De GGD Hart voor Brabant voert dit onderzoek uit samen met de patiëntenorganisatie Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, de laboratoria van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Innat Oss. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekostigt het onderzoek.

Fijne feestdagen!

Madeleine Hoek,

lijsttrekker VVD Landerd

Arriva blijft busvervoer Oost-Brabant verzorgen REGIO - Arriva blijft de komende periode rijden in OostBrabant en mag vanaf heden flink uitbreiden in deze regio. De provincie Noord-Brabant maakte dat dinsdag 17 december bekend. Deze zogeheten concessie Oost-Brabant heeft een looptijd van tien jaar en een totale ordergrootte van bijna 700 miljoen euro. De Arriva-bussen rijden onder meer in de gemeenten Landerd en Grave. Anne Hettinga, algemeen directeur van Arriva Nederland: “We zijn ontzettend verheugd dat we het busvervoer in de regio Oost-Brabant mogen blijven verzorgen en nog eens fors mogen uitbreiden. Een geweldig succes voor het tenderteam en een beloning voor al onze collega’s in Brabant voor hun inzet en prestaties die ze de afgelopen jaren al hebben neergezet.”

Startende ondernemer? Kijk op:

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

3


Ook het adres voor: Aircocontrole - Autodiagnose Banden, uitlaten, remmen Drie maanden BOvAg-garantie op alle reparaties Prijsafspraak vooraf Schades en bemiddelingen Zes maanden BOvAg-garantie op occasions vanaf 4500 euro

agenda Kijk voor wekelijks terugkerende agendapunten op www.arenalokaal.nl

DECEMBER 1-31 1-31 20 20

Industriepark 30 A 5374 CM Schaijk 0486 462527

www.autobedrijfhevank.nl

Binnenkort opent Restaurant Vesta aan de Eindsestraat 7 in Nederasselt haar deuren. Voor dit nieuwe restaurant zijn wij op zoek naar

MEDEWERKERS BEDIENING parttime en fulltime, met ervaring.

eten & drinken

Belangstelling? Stuur dan een mailtje naar info@restaurantvesta.nl Voor meer informatie kan ook gebeld worden met Marco Megens, 06-22458881

20 20 20 21 21 21 21 21 21-22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22-31 24 24 24 25-26 25-26 26 26 26 26 27 27-28 28 28 28 28 29 29 29 29 29 30-31 31 31 31 31

Expositie - De historie van de gemeente Grave in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave Fototentoonstelling - Leo van der Loop in de bibliotheek in Schaijk KBO Reek - Kerstviering met toneel DOVO, vanaf 14 uur in het Wapen van Reek Kerstactiviteit - Erwtensoep eten, van 12 tot 14 uur in ontmoetingscentrum Onder de Linde in Schaijk Jory Brentjens - Lezing over de bombardementen op Nijmegen, vanaf 20 uur in de De Keurvorst in Ravenstein GVV ‘57 - Bingoavond, vanaf 20 uur op sportpark De Bikkelbunker aan de Dr. Wierstraat 1 in Grave De Emmaüsgangers - Bijeenkomst, vanaf 20 uur bij de Kapucijnen in Velp Eerste Open Landerds Darts Toernooi, vanaf 13 uur in café De Potter in Schaijk Kerstactiviteit - Kerstliedjes zingen met Toontje Lager, van 14 tot 15.30 uur in ontmoetingscentrum Onder de Linde in Schaijk 60 4 60 en Just 4 Fun - Live, vanaf 20 uur in feesterij De Potter in Schaijk DAW Quiz - Simply the Best (voorronde 1), vanaf 20 uur in de kantine aan de Bossestraat in Schaijk Cantate Deo - Kerstsamenzang ‘Wereldwijd’, vanaf 19.30 uur in de Protestantse Kerk in Grave Tentoonstelling met werken die zijn gemaakt tijdens de Ravensteinse Schildersdagen 2013, van 12 tot 16 uur in het Raadhuis in Ravenstein Koopzondag in Schaijk H. Mis met concert Neva Ensemble, vanaf 10 uur in de kerk in Schaijk Kinderbingo, vanaf 10.30 uur bij café-camping De Brug in Herpen Kerstmiddag - De Gezellige Noten en Los Zand, van 14 tot 17 uur in ‘t Slotje in Herpen Dansmiddag met orkest Monte Carlo, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen Dansavond met orkest Sowieso, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen Kerstwandeling, start tussen 12.30 en 13.30 uur bij het Raadhuis in Ravenstein Soloists of Russia - Concert, vanaf 14.30 uur in de NH Kerk in Ravenstein Fluitorkest Flutastic - Kerstconcert, vanaf 14.30 uur in het grand café van Catharinahof in Grave St. Rochuskapel in Kerstsfeer - Kapel open van 10 tot 18 uur aan de Rondestraat 28 in Deursen Oud papier Schaijk West Nachtmis met Koor Schalmei, vanaf 20 uur in de kerk in Schaijk Amazing Christmas Freestyle Night, vanaf 22 uur in club Shique de Luxe in Schaijk Kerstmis Bewegende Kerststal, van 11 tot 17 uur in de St. Annakapel in Koolwijk Kerstlunch, van 11 tot 14 uur in ontmoetingscentrum Onder de Linde in Schaijk IVN Oss - Kerstwandeling door Herperduin, start om 10 uur op de parkeerplaats bij De Kriekeput in Herpen Dansmiddag met The Sunshine Boys, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen Dansavond met orkest Kameleon, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen Inzameling oud papier, van 11 tot 18 uur in de container op het kerkplein aan de Tolschestraat in Velp Bewegende Kerststal, van 13.30 tot 17 uur in de St. Annakapel in Koolwijk MOV Schaijk - Inzamelactie bruikbare spullen, van 10 tot 14 uur in de garage van de pastorie in Schaijk Crazy Winterwonderland - Springkussenfestijn voor kids, van 10 tot 18.30 uur bij Stal Swanenberg in Schaijk DAW Quiz - Simply the Best (voorronde 2), vanaf 20 uur in de kantine aan de Bossestraat in Schaijk Hollandse Avond met Henk Dissel en discotheek Van Gogh, vanaf 21 uur bij Thekes in Herpen Crazy Winterwonderland - Springkussenfestijn voor kids, van 10 tot 18.30 uur bij Stal Swanenberg in Schaijk Dansmiddag met orkest Idem Dito, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen Dansavond met orkest Jersey, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen Bewegende Kerststal, van 11 tot 17 uur in de St. Annakapel in Koolwijk Muziekvereniging Velp - Inzameling oud papier, van 11 tot 18 uur in de container op het kerkplein aan de Tolschestraat in Velp Bewegende Kerststal, van 13.30 tot 17 uur in de St. Annakapel in Koolwijk Buurtvereniging Molengraaf-Noord - Verkoop oliebollen, rozijnenbollen en appelbeignets, van 9 tot 15 uur bij de kraam voor Van Son’s Eethuis aan de Schutsboomstraat 2 in Schaijk Oliebollenmis met koor Schalmei, vanaf 17.30 uur in de kerk in Schaijk Silvester Party met orkest Come Back, vanaf 22 uur (zaal open vanaf 21 uur) bij Thekes in Herpen Muziekvereniging Eendracht - Oliebollenplein, van 10 tot 16 uur op het kerkplein in Escharen

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar redactie@arenalokaal.nl

4

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


‘Deskundig advies zeer belangrijk bij aanschaf elektronische sigaret’

Smokefriends Schaijk start reclamecampagne met Ryanair SCHAIJK - Het Schaijkse bedrijf Smokefriends start in januari een grootscheepse reclamecampagne in samenwerking met de bekende Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. “De hele maand lang wordt er op de vliegtuigen van Ryanair en in de magazines aan boord reclame gemaakt voor onze elektronische sigaretten”, vertelt Raijmond Verwijst, eigenaar van de zaak aan de Hoogschaijksestraat 31. Ryanair voert door heel Europa 1.500 vluchten per dag uit met gemiddeld zo’n 150 mensen aan boord. “We bereiken in een maand tijd dus zeker zeven miljoen mensen”, rekent Verwijst voor.

D

e jaarwisseling nadert met rasse schreden en traditioneel nemen veel mensen zich dan voor om te stoppen met roken. De elektronische sigaretten van Smokefriends bieden daarbij uitkomst, geeft Verwijst aan. “Onze elektronische sigaretten zijn niet schadelijk voor de gezondheid én je bent vele malen goedkoper uit dan met de standaard rookwaar. In tegenstelling tot normale sigaretten krijg je met een elektronische sigaret geen teer en koolmonoxide binnen, maar wel de nicotine. En die is minder schadelijk. Mensen hebben het idee dat ze roken, maar eigenlijk krijgen ze nauwelijks schadelijke stoffen binnen.” Keurmerk Onlangs verschenen in de media berichten waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde voor de e-sigaretten. Die zouden verslavend zijn en mogelijk zeer giftige en kankerver-

nader bekeken APK van uw alimentatie? Als een van de ex-echtgenoten niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten. Dit wordt partneralimentatie genoemd. Kinderalimentatie is aan de orde als ouders uit elkaar gaan. Ze moeten dan een financiële regeling treffen voor de kinderen omdat ouders wettelijk verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Kinderalimentatie heeft voorrang boven partneralimentatie. In mijn praktijk maak ik het regelmatig mee dat cliënten jarenlang te veel partner- of kinderalimentatie hebben betaald, of juist jarenlang te weinig alimentatie hebben ontvangen. En dat is zonde van het geld. Of je nu te veel hebt betaald of te weinig hebt ontvangen. Zelfs bij een relatief laag bedrag van 50 euro per kind per maand, kan dat bij twee kinderen al oplopen tot 1.200 euro per jaar te veel of te weinig. Het kan dus al snel gaan om substantiële bedragen omdat de bedragen normaliter iedere maand moeten worden betaald.

Raijmond Verwijst van Smokefriends. wekkende stoffen bevatten. Volgens staatssecretaris Van Rijn is er onvoldoende onderzoek om te stellen dat e-sigaretten veilig zijn. Raijmond Verwijst: “Het is jammer dat in die berichtgeving alle elektronische sigaretten over één kam worden geschoren. Sommige collega’s importeren vloeistoffen uit China en Amerika. Die zijn niet onderzocht op schadelijke bestanddelen en uitwerking op het menselijk lichaam. Wij hebben een eigen laboratorium waarin we de vloeistoffen zelf samenstellen en produceren. We beschikken over alle benodigde diploma’s en certificaten én hebben toestemming van de Duitse Voedsel- en Warenautoriteit om deze vloeistoffen te produceren. Al onze vloeistoffen zijn uitgebreid getest en goedgekeurd. Wij verkopen uitsluitend kwaliteitsproducten waar mensen ook echt baat bij hebben.” Advies en service Met de toenemende populariteit van de e-sigaret ontstaat ook een wildgroei van aanbieders. Cafés,

supermarkten en zelfs snackbars, overal worden de elektronische sigaretten te koop aangeboden. Een slechte ontwikkeling, meent Verwijst. “Elektronisch roken is geen kwestie van bij een plaatselijke winkelier een setje kopen en beginnen. Het is een maníer van roken en iets wat je moet leren. En daarvoor is deskundig advies en begeleiding vereist en een stuk service. Wij bieden dat. Het is ten zeerste aan te raden om de eerste keer hier te komen. Wij laten mensen de diverse smaken en mogelijkheden uitproberen en geven uitgebreid uitleg en advies. Het is geen kwestie van doosje vullen en roken. Bij een verkeerde manier van inhaleren -bijvoorbeeld te snel, te hard of te kort- komt niet de juiste smaak en hoeveelheid nicotine vrij, waardoor de drang naar een echte sigaret blijft. Wij leggen precies uit hoe je de elektronische sigaret optimaal kunt gebruiken”, zegt Verwijst, die zich sinds de opening van zijn zaak op 9 september mag verheugen op vele positieve reacties. “Ik

heb ontzettend veel tevreden klanten, die dankzij de elektronische sigaret nu al elf-twaalf weken van het roken af zijn.” Startersset Een e-sigaret startersset (bestaande uit twee elektronische sigaretten en een oplader) kost 39,95 en voor drie flesjes vloeistof, waar je ongeveer een maand mee doet, betaal je 9,95. “Iemand die per dag een pakje sigaretten rookt van 6 euro bespaart op jaarbasis zo’n 2.000 euro. Verder stinkt het niet, hoef je in de kroeg niet meer naar buiten, krijg je geen gele handen en tanden meer, gaat je huid er beter uitzien en krijg je meer lucht en meer smaak.” De vloeistoffen zijn verkrijgbaar in vele smaken, waaronder negen verschillende tabakssmaken. Maar ook fruitsmaken en smaken als menthol, cappuccino en hazelnoot behoren tot de mogelijkheden. Smokefriends is gelegen aan de Hoogschaijksestraat 31 in Schaijk. Voor meer info: www.smokefriends.nl.

In de wet staat dat zowel partner- als kinderalimentatie kunnen worden gewijzigd als er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden waardoor de alimentatie niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Het moet gaan om een wijziging van omstandigheden die zich heeft voorgedaan na een beslissing van een rechter of het sluiten van een overeenkomst. Hierbij kan worden gedacht aan een inkomensdaling bij de onderhoudsplichtige (de persoon die de alimentatie betaalt) of een inkomensstijging bij de onderhoudsgerechtigde (de persoon die de alimentatie ontvangt). Sinds 1 april 2013 gelden er nieuwe richtlijnen voor het berekenen van kinderalimentatie. Met deze nieuwe richtlijnen wordt beoogd beter aan te sluiten bij de maatschappelijke realiteit. De oude regels waren vooral afgestemd op traditionele gezinnen met werkende vaders en zorgende moeders. Tegenwoordig hebben vaak beide ouders zowel een baan als zorgtaken. Nieuw is bijvoorbeeld dat ouders met een omgangsregeling minder alimentatie betalen naarmate ze meer voor hun kinderen zorgen (de zorgkorting). Het kan in ieder geval lonen om de alimentatie met enige regelmaat opnieuw te laten bereken. Een APK van uw alimentatie is een verstandige keuze. Bij gewijzigde omstandigheden past ook een ander bedrag aan alimentatie. Hierbij hoeft het niet per se tot een geschil met de andere partij te komen. Eerst wordt altijd bezien of er in onderling overleg nieuwe afspraken over de alimentatie kunnen worden gemaakt. Afspraken die eventueel daarna door een rechter kunnen worden bekrachtigd. Voor wat betreft kosten wordt altijd eerst gekeken of u in aanmerking komt voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand (pro deo advocaat). In mijn eerste column in de Arena van 25 oktober ben ik hierop nader ingegaan. Wellicht heeft u dekking bij uw eigen rechtsbijstandsverzekering. Mijn collega mr. José Joseph heeft in haar vorige column helder uit de doeken gedaan dat u nu zelf uw advocaat mag kiezen als het tot een gerechtelijke procedure komt. Het moet in ieder geval altijd zo zijn dat de kosten tegen de baten opwegen. Voor meer informatie over (het wijzigen van) partner- en/of kinderalimentatie of voor andere kwesties kunt u vrijblijvend contact opnemen met mr. drs. Marijn Engelen, van Van Laake Engelen Advocaten in Velp (Grave) via 0486-854000 of via engelen@vanlaakeengelen.nl.

Perfecte showroombeleving

Installatiebedrijf Oomen Grave Villeroy & Boch Selected Dealer GRAVE - Installatiebedrijf Oomen aan de Klinkerstraat 6 in Grave is onlangs benoemd tot Villeroy & Boch Selected Dealer. Een eervolle vermelding want Villeroy & Boch staat bekend als hoogstaand kwaliteitsmerk voor badkamer- en wellnessproducten. Het merk selecteerde een aantal badkamerspecialisten die voldoen aan de strenge eisen die zij stelt om haar kwaliteit te garanderen.

Het bekijken, vergelijken en aanschaffen van badkamer- en wellnessproducten is bij Oomen VOF erg aangenaam, doordat de medewerkers over een brede vakkennis beschikken en jaarlijks door Villeroy & Boch met trainingen op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen en noviteiten. Elke bezoeker van de showroom krijgt hierdoor het beste advies dat aansluit op zijn persoonlijke wensen en behoeften. De showroom in Grave biedt een ruime collectie Villeroy & Boch-producten, zoals wastafels, baden, douchevloeren, meubels en andere badkamerbenodigdheden. Diana Caubo van Villeroy & Boch feliciteert Mark en Ger Oomen van Installatiebedrijf Oomen met het Selected Dealerschap.

Marijn Engelen De Villeroy & Boch Selected Dealers hebben de eer om bepaalde collecties van Villeroy & Boch exclusief binnen hun winkel te verkopen. Als primeur is dit najaar de all in one-badkamer geïntroduceerd bij de Selected Dealers. Dit is de eerste badkamer die als compleet pakket wordt aangeboden. De badkamer bestaat uit een wastafel, meubel, sanitair, spiegel, douche of bad, tegels en kranen. Bezoek de showroom aan de Klinkerstraat 6 in Grave voor alle ins en outs over deze en andere badkamers. Of kijk voor meer informatie op www.oomengrave.nl of www.villeroy-boch.com.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

5


Een vrolijk Hofse Hoeve 1 5374 DK Schaijk 0486-463636 www.dierenkliniekschaijk.nl

Industriepark 5b 5374 CM Schaijk 0486-461930

Tweede kerstdag om 10 uur

IVN Oss verzorgt kerstwandeling door Herperduin Rustvenseweg 3 5375 KW Reek

Voor-Oventje 4a 5411 NT Zeeland

0486-463312

www.vdwalle-wellness.nl

RPP Landerd Reekse Politieke Partij

HERPEN - IVN Oss verzorgt op tweede kerstdag (donderdag 26 december) een wandeling door de natuur van Herperduin. De wandeling start om 10 uur op de parkeerplaats bij De Kriekeput aan de Schaijkseweg 3a in Herpen. De tocht is ongeveer vijf kilometer lang en duurt ongeveer twee uur.

Herperduin is een zeer gevarieerd landschap met bos, heide, vennen en zand. Al deze elementen komt men tijdens de wandeling tegen. In deze winterperiode is het wat karig met bloeiende bloemen en struiken, maar juist nu er geen bladeren meer aan de bomen zitten is er veel te zien. Vaak dingen die men anders niet ziet. De natuurgidsen van IVN Oss weten er boeiend over te vertellen. Het wordt vooral een gezellige wandeling, een welkome afwisseling op het vele binnenzitten tijdens deze feestdagen.

Driehuizerweg 5 5375 KN Reek

Fijne feestdagen!

Meer informatie over alle activiteiten van IVN Oss zijn te vinden op www.ivn.nl/afdeling/oss.

0486-471466

Eekhoorn. (Foto: Fons Wijering)

Graafs koor Muzimare verzorgt kerstconcerten

WEBSHOP

Hoogschaijksestraat 13 5374 EC Schaijk

www.nijmeegsjopie-webshop-escharen.nl

Fijne feestdagen en een gezond 2013 2014

GRAVE - Tussen Kerstmis en Nieuwjaar jaar verzorgt Kamerkoor Muzimare uit Grave diverse concerten. Op zaterdag 28 december zijn belangstellenden welkom in de Corneliusparochie in Beuningen, waar vanaf 15 uur wordt gezonden. Diezelfde dag vanaf 20 uur zingt het koor in de Pfarrkirche St. Martin, Zyfflich (Kranenburg, Duitsland). Het jaar wordt afgesloten in de Protestantse kerk in Grave, waar Muzimare op zondag 29 december vanaf 15 uur concerteert. De entree is gratis, hoewel een bijdrage in de kosten op prijs wordt gesteld.

Het koor zingt ‘voor een kind zo klein dat de sterren zich voor hem buigen, voor een kind zo groot dat men hem Koning noemt, Christus de Heer’, over ons verlangen naar het Licht, over stille verwondering en grote vreugde om de wonderbaarlijke geboorte, over herders en koningen, op bezoek in de stal. De piano- en orgelbegeleiding zijn in handen van Geert Verhallen, het geheel staat onder leiding van Sophia Brink.

Kerstactiviteiten in ontmoetingscentrum Onder de Linde Akkerwinde 40 5374 DB Schaijk www.hoveniersbedrijf-thijsenbart.nl

Industriepark 30a 5374 CM Schaijk www.hevankautos.nl

Hypotheek- & Financieel Adviesbureau

Theo Reijers BV Kuiperstraat 1 Deursen-Dennenburg 0486 - 415399 www.theoreijers.nl

6

SCHAIJK - Zorgcoöperatie Schaijk houdt in de maand december een aantal bijeenkomsten die in het teken van de Kerst staan. Het gaat vooral om het gezellig samen zijn. Iedereen is van harte welkom in ontmoetingscentrum Onder de Linde. Men kan daar genieten van een hapje, muziek en men kan er creatief bezig zijn.

Op zaterdag 21 december gaat men met z’n allen kerstliedjes zingen. Onder begeleiding van Toontje Lager is iedereen welkom om tussen 14 en 15.30 uur zijn of haar zangkwaliteiten te laten horen. Gewoon luisteren mag natuurlijk ook. Kerstlunch Voor de eerste kerstlunch in 2012 is grote belangstelling geweest en kreeg Zorgcoöperatie Schaijk veel positieve reacties. Daarom werd besloten dit jaar opnieuw een kerstlunch te organiseren. Bent u tweede kerstdag (eventueel met uw partner) alleen en wilt u de dag graag samen met anderen doorbrengen? Kom dan naar het ontmoetingscentrum Onder de Linde. Men is van harte welkom van 11 tot 14 uur. Voor deze kerstlunch wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Aanmelden voor de lunch kan in het ontmoetingscentrum of bij de coördinator, Gonnie Kling ( famkling@online.nl of bel 0653656789). Aanmelden kan tot en met 21 december.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


en een gelukkig

Lekker eten en drinken uit de streek!

Hogeweg 10 5411 LP Zeeland www.realher.nl

Schaijkseweg 3a Herpen www.kriekeput.nl

0486-415100

Gezellige wandeltocht op tweede kerstdag

Winteractiviteiten bij Achilles Reek REEK - De winterstop komt er bijna aan, maar traditiegetrouw blijft Achilles actief in de winterdag. De activiteitencommissie is volop bezig met de organisatie van een aantal gezellige evenementen voor leden, familie, dorpsgenoten, maar ook iedereen daarbuiten.

De Spil 3 5374 JA Schaijk www.ds97schaijk.nl

Café Camping “De Brug” Herpen

Past. van Winkelstraat 55a 5374 BH Schaijk

www.themavloer.nl

Prijzencircus

St. Sebastianusstraat 2 5373 AE Herpen www.camping-debrug.nl

Schaijk Runstraat 13 0486 - 461155

schaijk@travelxl.nl www.reisbureauschaijk.nl

De Kerstbingo bij Achilles Reek op vrijdag 20 december staan garant voor een gezellige avond met leuke prijzen. Niet alleen goed bezocht door oudere leden, ook selectieleden, inwoners van Reek en andere belangstellenden komen graag een kijkje nemen om een gokje te wagen voor de mooie prijzen. Benen strekken Even lekker de benen strekken op tweede kerstdag, dat kan bij Achilles Reek. Het is inmiddels een traditie van de voetbalclub die niet meer weg te denken is, de winterwandeltocht op 26 december. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden. De start vindt plaats tussen 9 en 11 uur, zodat er ‘s middags tijd overblijft voor andere leuke dingen. De kortste afstand is zeven kilometer lang. Fanatieke wandelaars kunnen kiezen voor een tocht van vijftien kilometer. Beide routes voeren door de prachtige bosrijke omgeving van Reek. Achilles zorgt tijdens de tocht goed voor de deelnemers. Onderweg zijn warme winterse gerechten en dranken te krijgen, zoals erwtensoep, hete chocomel, glühwein en Schrobbelèr. Uiteraard ontbreken de koffie en thee ook niet. Na afloop kan men lekker opwarmen in de kantine. Deelname kost 2,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis meelopen. Snerttoernooi Traditiegetrouw vindt de eerste zaterdag van het nieuwe jaar het snerttoernooi plaats. Waar voorheen alleen leden van de voetbalclub een uitnodiging kregen, is deze keer iedereen welkom om het nieuwe jaar sportief te beginnen. Neem dus zo veel mogelijk vrienden en bekenden mee. Het snerttoernooi is een mini-competitie met gemengde viertallen op kleine veldjes. Aansluitend kan uiteraard van de snert genoten worden. Vervolgens gaat de nieuwjaarsreceptie van start gaan. Dan worden de jubilarissen in het zonnetje gezet wordt de Achilles Clubman, -vrouw of -team bekendgemaakt. Ook de trekking van de loterij behoort tot de vaste onderdelen. Meer informatie over deze en extra activiteiten, zoals een spelregelsavond en de vijfde editie van de Kennisquiz, zijn te vinden op www.achillesreek.nl. Houd Facebook in de gaten voor het laatste nieuws en foto’s.

Kerstwandeling in Ravenstein RAVENSTEIN - Het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR) houdt op zondag 22 december een kerstwandeling. Belangstellenden kunnen deze dag tussen 12.30 en 13.30 uur starten. Er zijn routes uitgezet van zes en van negen kilometer. Beide routes voeren de deelnemers via de mooie natuur in Ravenstein en omgeving naar kerkjes en kapelletjes, waar men kan luisteren naar sfeervolle kerstmuziek.

Dit jaar is kapel Soeterbeeck opgenomen in de route. In Huisseling, waar het eindpunt is, kan men nagenieten met een kop koffie of warme chocomelk met iets lekkers. Ook is er aan de kleine wandelaars gedacht. Het TIR heeft enkele vrijwilligers van de Buurtbus bereid gevonden om degenen die te moe zijn om terug te wandelen naar Ravenstein met de bus terug te brengen. Deelname is gratis.

Voederheil 8b 5411 RK Zeeland www.autoservicelanderd.nl

Reekseweg 7 5411 RB Zeeland www.het-wittehuis.nl

zondag open van 11 tot 16 uur Langenboomseweg 117 Zeeland T: (0486) - 45 19 91 www.descheiwal.nl

Langenboomseweg 117 5411 AT Zeeland

kerstbomen - kerststukjes FF Factum Firmitas cadeau-artikelen Chris School snijbloemen Mgr. - kamerplanten Suijsstraat 20 5375 AG Reek

www.factumfirmitas.nl

www.descheiwal.nl

Taxi Grave 24 uur per dag bereikbaar Voor al uw taxi vervoer!

06 - 12 898 383 Tel: 0486 - 785 069 Meer informatie op www.taxigrave.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

Hoekstraat 9 5374 GA Schaijk 0486-463436 7


Een vrolijk Wendy van Alphen Scheerestraat 18 5361 GS Grave 06-20683896

De Heinen 16 Ravenstein info@vissershekwerk.nl www.vissershekwerk.nl

Verstraten en Verstraten

Ontmoeting Marie-Christien en Tinus in De Heische Tip Kerkstraat 8 te Zeeland 06-10016020

Scheltseweg 4d 5374 EB Schaijk www.bknipping.nl

ZEELAND - In de zaal van camping De Heische Tip in Zeeland zorgen zangeres Marie-Christien Verstraten en Tinus Verstraten van het Kwartjesvolk voor een ontmoeting in kerstsfeer. Het belooft een intieme, sfeervolle ontmoeting te worden waarbij Tinus Verstraten iets doet dat hij anders nooit doet en Marie-Christien iets doet dat zij bijna nooit meer doet.

Wie nieuwsgierig is geworden is welkom op zondag 22 december vanaf 20.15 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie en reserveren: www.mariechristien.nl of bel 0413-274250.

Samen met Los Zand uit Velp

De Gezellige Noten verzorgt kerstmiddag in Herpen Zandstraat 34 5374 NC Schaijk

Pastoor van Winkelstraat 44 5374 BK Schaijk T. 0486-461239

0486-464836

www.vantilburgschaijk.nl

HERPEN - Smartlappenkoor De Gezellige Noten uit Herpen verzorgt op zondag 22 december voor de tweede keer een gezellige kerstmiddag in dorpshuis ‘t Slotje. Belangstellenden zijn welkom van 14 tot 17 uur. De entree is gratis.

Vorig jaar waren er na afloop zoveel positieve geluiden te horen dat de werkgroep vol enthousiasme de organisatie van de tweede editie op zich nam. Ook dit jaar is er een gastkoor uitgenodigd, namelijk Los Zand uit Velp. Dit gezelschap brengt naast smartlappen ook een aantal kerstliedjes ten gehore. Na de pauze staat er een verrassingsact op het programma.

Op 23 en 24 december

St. Ceciliakoor Ravenstein in kerstsfeer

Sint Hubertusstraat 1A 5373 AJ Herpen • T 0486-411985 www.schilderkeherpen.nl

Hegeraat Leidekkersbedrijf Zandstraat 24a - SCHAIJK Telefoon 0486 462038

RAVENSTEIN - Het St. Ceciliakoor verzorgt een muzikaal optreden in kerstsfeer in het wooncentrum de Valkenburcht aan de Kasteelseplaats in Ravenstein. Op maandag 23 december is er vanaf 20.15 uur een concert speciaal voor de bewoners. Op kerstavond (24 december) concerteert het koor in de St. Luciakerk, tijdens de kerstviering van 20 uur. Voorafgaande aan de dienst wordt een reeks kerstliederen gezongen en tijdens de dienst klinkt de Missa Brevis in G, van Wolfgang Amadeus Mozart. Iedereen is welkom bij deze dienst. Het koor staat onder leiding van dirigent Leon van Schijndel en wordt begeleidt door Leon van den Brand op het orgel.

Smitskoor treedt op in Reek en Coudewater REEK - Het Smitskoor uit Reek treedt op eerste kerstdag om 11.30 uur op in de H. Anthonius Abt kerk in Reek tijdens de eucharistieviering. Het koor zigt dan de Missa Sexta. De missa sexta, als laatste mis uit een serie van zes, heeft een melodieus en zangerig karakter en is, op een paar jubelende gedeelten na, vrij ingetogen. Wel heeft deze mis een aantal in het oog springende harmonische wisselingen, bijvoorbeeld in de Gloria.

www.progressieflanderd.nl

Oomen

ontwerp advies verkoop installatie

Sanitair en tegels Complete badkamers Verwarming Klinkerstraat 6 Grave tel. 0486-472318 www.oomen-grave.nl

8

Hoogschaijksestraat 11 5374 EC Schaijk 0486-461188

Ook in deze mis is de tekst van het Credo niet volledig gebruikt en stopt deze bij de passage van Christus’ Hemelvaart. Na het lichtvoetig begin van de Sanctus volgt de Benedictus weer met een mooi duet, waarna een aantal verrassende echoeffecten volgen in het Hosanna in excelsis. Tot slot een gedragen Agnus Dei en bij het Dona Nobis Pacem rondt pastoor Smits (1797-1856) mooi af met slingerende melodielijnen. Ook worden er enkele authentieke nederlandstalige kerstliederen gezongen. In Rosmalen zingt het koor op afdeling De Vonder van Coudewater op maandag 30 december. Hier worden uitsluitend kerstliederen gezongen tijdens de kerstviering van Coudewater, die duurt van 19 tot 20 uur. Wie interesse heeft om te komen zingen bij het Smitskoor is elke dinsdag tussen 21 en 22.15 uur welkom in Het wapen van Reek. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Theo Keijzers, 0486-471511.

Geslaagde cupcakeactie Reekse kerstmarkt Pastoor van Winkelstraat 39D 5374 BG Schaijk 0486-460034

www.anno-accountants.nl

REEK - Ondanks de negatieve berichtgeving over het KWF, gaat de Reekse afdeling ervan uit dat er wél heel veel geld op de juiste plaatsen terechtkomt. Daarom heeft een aantal collectanten zelfgemaakte en prachtig versierde cupcakes verkocht op de Reekse kerstmarkt. In totaal heeft deze actie 504.45 euro opgebracht. “We hopen dat alle kopers ervan genoten hebben, en namens het KWF hartelijk dank.”

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


en een gelukkig Wim Zegers Schaijksestraat 3 5375 KC Reek tel: 0486-422307 - fax: 0486-476337 - mob.06-51210364 mail: wzegers@hwcbv.com - web: www.hwcbv.com

Zondag 22 december vanaf 20 uur

Stadskoor Grave geeft jaarlijks kerstconcert in Elisabethkerk GRAVE - Het Stadskoor Grave verzorgt op zondag 22 december het jaarlijkse Kerstconcert. Het concert begint om 20 uur in de prachtige ambiance van de St. Elisabethkerk in Grave. Dit jaar wordt samen met het Groenings Koor uit Groeningen gezongen. Iedereen is welkom, de deuren staan open vanaf 19.30 uur.

MARTIE JANSSEN

Afdeling Landerd

MARTIE JANSSEN

Rijsweg 33 5374 RA Schaijk

Berghemseweg 1b 5373 KG Herpen T: 0412 - 480917

Het Stadskoor opent om 20 uur de avond met een aantal mooie kerstliederen, waaronder ook een Zweeds en een Israelisch Kerstlied. Het Groenings koor brengt haar eigen veelbelovende repertoire en er is ook een samenzang met de aanwezigen. Tijdens het concert spreekt burgemeester Lex Roolvink van Grave een Kerstgedachte uit. Vervolgens voegen het Stadskoor en het Groenings koor zich samen om nog enkele mooie Kerstliederen ten gehore te brengen. Hiermee wordt het concert afgesloten. Stadskoor Grave staat onder leiding van dirigent Geert Verhallen en pianiste Molly Ho. Het Groenings koor staat onder leiding van dirigent Hans van Zeeland en pianist Frans Stegers.

Extra uitzendingen Landerd TV LANDERD - Landerd TV verzorgt een aantal extra uitzendingen in verband met de feestdagen. Zo wordt op 22 en 23 december een concert uitgezonden van het Osse Operakoor en muziekvereniging Concordia uit Schaijk, opgenomen in de kerk van Schaijk. De uitzendtijden zijn op beide dagen om 12, 18, 20 en 22 uur.

Twee missen zendt Landerd TV uit, namelijk de nachtmis op kerstavond (20 uur) uur vanuit de parochiekerk in Schaijk en op tweede Kerstdag de mis om 9.30 uur vanuit Zeeland, opgeluisterd door het Kwartjesvolk. Eerste en tweede Kerstdag staan in het teken van een kerstconcert waaraan de koren Schalmei en Loreley hun medewerking geven. Uitzendtijden op beide dagen zijn om 12, 18, 20 en 22 uur. Het jaaroverzicht van Landerd in Beeld staat gepland voor de periode 27 december tot en met 3 januari, elke dag om 12, 18, 20 en 22 uur. In het jaaroverzicht zijn beelden te zien van de activiteiten die Landerd TV in 2013 filmde. Het terugkijken gebeurt samen met vier gasten; Theo van Duren, Jan de Leur, Resi van de Coer en burgemeester Marnix Bakermans. Gert van Boxtel zorgt voor de muzikale noot. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Landerd voor haar bewoners is op 2 januari van 19 tot 21 uur. De uitzending van de nieuwjaarsreceptie wordt gevolgd door een herhaling van het jaaroverzicht.

Flutastic kerstconcert in Catharinahof

www .vak gara gem arti ejan ssen .nl

yoga leert je ‘soepel’ met het leven mee te bewegen

YDQGHU6DQJHQ7XLQKRXW Voor al uw maatwerk!

Pastoor van Winkelstraat 30 TUINHUISJES TUINAFSCHEIDING 5374 BJ Schaijk - 0486-462115 SPEELTOESTELLEN

OVERKAPPINGEN

w w w. e x t e n t i o n s . n l info@extentions.nl

yogalessen op kasteel Tongelaar in de driehoek Mill, Grave, Cuijk

Maaike Chavanu  0486 475591

 www.yogabindu.nl

YDQGHU6DQJHQ7XLQKRXW Voor al uw maatwerk! TUINHUISJES SPEELTOESTELLEN

TUINAFSCHEIDING OVERKAPPINGEN

www.vandersangentuinhout.nl Bosschebaan 53 Heesch, tel. 073 - 532 12 35

UW ADRES VOOR TUINHOUT Openingstijden: ma. t/m vr. 8.00 tot 17.30 uur en za. 8.30 tot 13.00 uur

GRAVE - In september dit jaar richtte Flutastic een fluitorkest op. Wekelijks wordt er hard gerepeteerd. Op zondag 22 december verzorgt het fluitorkest haar debuutconcert in het nieuwe Catharinahof. Belangstellenden zijn welkom in het grand café, het kerstconcert begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.

1e Kerstdag gesloten 2e Kerstdag open vanaf 14 uur en vanaf 16 uur de geweldige bluesband

Het fluitorkest bestaat uit volwassenen die allen dwarsfluit spelen. De enthousiaste leden wilden ondanks hun korte bestaan toch al graag voor de Kerst een concert verzorgen. In het nieuwe multifunctionele complex Catharinahof worden bekende kerstliedjes gespeeld, maar ook klassieke muziekstukken uit het vaste repertoire van het orkest. Zo kan men onder andere genieten van Eine Kleine Nachtmusik van Mozart en Tambourin van Franςois-Joseph Gossec, maar ook minder bekende klassieke werken zoals het Hirtenlied van de componist Hamori. Naast het fluitorkest treden op 22 december ook enkele blokfluitleerlingen en dwarsfluitleerlingen van Flutastic op. Zij laten naast kerstliedjes ook nog andere door hen zelf uitgekozen liedjes ten gehore.

BLUEZZCONTROL www.vandersangentuinhout.nl

www.burgtkozijnen.nl

gratis BosschebaanEntree 53 Heesch, tel. 073 - 532 12 35

UW ADRES VOOR TUINHOUT

Café De Muts

Openingstijden: ma. t/m vr. 8.00 tot 17.30 uur en za. 8.30 tot 13.00 uur

wenst iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

F���� ��estda��� �� ��� s�������n� 2014

Hamstraat 30 Grave

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

9


GESLOTEN VAN 25 DEC T/M 2 JAN

ANJA Kleding

- maken - herstellen - reparatie

www.anjakleding.nl Schansweg 1 Schaijk Tel. 0486-851785 Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

VPGrave wenst u fijne feestdagen en een nieuw jaar om eerlijk te ‘verbinden’

Een vrolijk

Zevenhonderd waxinelichtjes

Lichtspektakel op Docus de Das-avonturenpad

Fijne feestdagen!

Diass B.V. Repellaan 1aa 5374 GS Schaijk T 0486 - 46 24 47 E fa@diassbv.nl I www.diassbv.nl

Rijksweg 13 5374 RA Schaijk 0486-463183

De Louwstraat 22 5374 CG Schaijk www.aluboeijen.nl

LANDERD - Zaterdagavond 14 december zorgde het platform toerisme Landerd samen met bijna 700 kinderen en hun ouders voor een lichtspektakel op het Docus de Das-avonturenpad. Tijdens een lampionnenoptocht verscheen een lang lint van wel 700 meter van brandende lampionnen, die de kinderen ‘s middags hadden geknutseld in de bibliotheken van Schaijk en Zeeland.

Onder aanvoering van Docus de Das genoten de kinderen en (groot)ouders van het prachtig verlichte pad met wel 700 waxinelichtjes. Bij de waterspeelplaats luisterde iedereen naar het kerstverhaal van de dieren en kon Docus worden geknuffeld.

Kerkstraat 52 5411 BA Zeeland 0486-452622

Na afloop was er voor iedereen warme chocomel met een kerstkransje op charmecamping De Holenberg.

Kerkstraat 47 5411 EA Zeeland 0486-458830

Europaplein 22 5374 BM Schaijk 06-52311400

Fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2014!

Ons Verzet nodigt liefhebbers uit voor Kerstveldfietstocht

www.heywin.nl

Kerkstraat 117 5411 CK Zeeland

10

REEK - De Reekse Heilige Antonius Abt stelt tijdens Kerstmis haar deuren open zodat belangstellenden de kerststal in de kerk kunnen bezichtigen. Vorig jaar was de kerk alleen open tijdens de missen, maar dit jaar dus ook op eerste en tweede kerstdag van 14 tot 16 uur. Wie dus graag een kijkje komt nemen bij de kerststal heeft daar nu de gelegenheid toe. Bewonder de beelden, laat de engel knikken of steek een kaarsje aan.

Tweede kerstdag vanaf 9 uur

Kleingaalseweg 6 5374 CV Schaijk

www.upreclame.nl

Kerststal Reekse kerk open tijdens Kerstmis

www.tonnywillemsen.nl

SCHAIJK - Traditioneel houdt de Schaijkse toerwielerclub Ons Verzet deze maand de jaarlijkse Kerstveldfietstocht. Hiervoor zijn weer twee routes van 30 en 40 kilometer uitgezet. De tocht bevat vele klimmetjes, bospaadjes en andere natuurlijke hindernissen en is door de leden weer op de nodige punten aangepast en verbeterd in vergelijking met vorige jaren. Fietsliefhebbers zijn welkom om mee te doen aan de tocht, die gehouden wordt op tweede kerstdag (26 december).

Het is heerlijk om op tweede Kerstdag lekker in de bossen te biken en zo de overdaad aan calorieën van het kerstdiner weg te werken. Minstens veertig vrijwilligers gaan deze dag - samen met de deelnemers - tot een succes maken. Beide routes worden met pijlen en linten aangegeven. Natuurlijk is er een rustpauze ingelast waarbij aan alle deelnemers een gratis kop warme drank en een versnapering wordt aangeboden. Tevens is Henk Kuipers, de fietsenmaker van Herpen en omstreken, aanwezig om eventuele mankementen aan fietsen tijdens de pauze vakkundig te herstellen. Starten voor deze tocht kan op 26 december tussen 9 en 10 uur bij het clubhuis van Ons Verzet, café De Potter aan de Schutsboomstraat 33 in Schaijk. Deelname kost 4 euro per persoon en voor NTFU-leden 3 euro. Voor de jeugd tot en met 15 jaar is deelname gratis. Na afloop is het mogelijk om de fiets af te spuiten en zich eventueel om te kleden. EHBO is op de start- en pauzeplaats aanwezig, alsmede eventueel benodigd gereedschap. Voor meer informatie over deze veldfietstocht kan men terecht bij TWC Ons Verzet via 06-55342083 of kijk op www.onsverzet.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


en een gelukkig

UITVAARTVERZORGING

Annora Uitvaartverzorging Oliestraat 4 - 5361 GN Grave

Industriepark 8 5374 ZH Schaijk

(0486) 47 20 74 www.annorauitvaartverzorging.nl

www.vd-heijden.nl

Kerstmis 2013 Als de herders van toen houden wij de wacht, naar die stille en heilige kerstnacht. Naar de wereldvrede waarvan wij dromen, die er waarschijnlijk nooit zal komen. Het kleinste lichtpuntje geeft ons nog hoop, maar de wereld zit momenteel in de knoop. Het Godskind werd in een stal geboren, om geheel en al bij ons te horen. Hij wist reeds bij die winterse kou, hoe hij lijden moest en sterven zou. Geen vader die de beker zou verhinderen, of de pijn op het kruishout verminderen. Waar is toch die Vader die liefde is, Zijn afwezigheid is ons grootste gemis. Een jaar vol zorgen is voorbij gegaan, de gevolgen der crisis zijn niet van de baan. Faillissementen en sluiting van zaken, die we niet graag kwijt wilde raken. Sport wordt soms oorlog en oorlog sport aan verstandsmensen daarin is een tekort. Kerst tweeduizend-dertien, de eenzame mensen, die enkel nog maar de verlossing wensen. Verlossing van lijden en het leven, en altijd weer die er gehoor aan geven. Zolang er nog stromen vluchtelingen gaan, is onderdrukking en geweld niet gedaan. Ook na Jezus’ geboorte gingen er geruchten dat Hij met Maria en Jozef moest vluchten. Kerst tweeduizend-dertien, armoede in het land, Strenge maatregelen van regeringshand. Om de staatskas weer te doen groeien, zijn ze aan verkeerde bomen aan ‘t snoeien. Tweeduizend-dertien, nog steeds geen ende, aan geweld en wereldkinderen-ellende. God hoefde maar één woord te zeggen, om alle onrecht aan banden te leggen. Maar die goede God houdt zich doof, en al onze liefde, hoop en geloof, zullen wij op elkaar moeten richten dat zal deze kerstmis enorm verlichten. Het zal ons een zeker vredegevoel geven, kracht en geluk in een leefbaar leven. De drempel is hoog, maar met elkaar wordt tweeduizend-veertien een herstellend jaar. Riet Derks

Kerst-Meditatieavond Yogabindu op Kasteel Tongelaar in Mill GRAVE/MILL - Yogabindu uit Grave verzorgt op vrijdag 20 december een speciale Kerst-Meditatie op kasteel Tongelaar in Mill. Iedereen is welkom, ervaring in mediteren en/of yoga zijn niet nodig. De avond duurt van 19.30 tot 21 uur.

De kosten zijn een (vrijwillige) bijdrage voor een goed doel, namelijk de projecten van Frans Baartmans in de riksja wijk van Varanasi in India (www.benaresfonds.nl). Op het kasteel zijn folders aanwezig van het omvangrijke werk van deze missionaris / ontwikkelingswerker. Voor meer informatie kijk op www.yogabindu.nl of bel 0486475591.

Europaplein 2 5374 BM Schaijk Kerkstraat 11 a-b 5411 CJ Zeeland www.petersvangemert.nl

Cantate Deo verzorgt kerstsamenzang ‘Wereldwijd’ GRAVE - De christelijke gemengde zangvereniging Cantate Deo voert op zaterdag 21 december een kerstsamenzang-concert uit. De locatie is de prachtig gerestaureerde Protestantse kerk aan de Bagijnenstraat 1 in Grave. Iedereen is welkom, niet alleen om te luisteren maar ook om mee te zingen. De samenzang begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Gekozen is voor een gevarieerd internationaal programma. Liederen uit onder andere Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Griekenland, Tsjechië en Noorwegen worden ten gehore gebracht. Daarnaast ontbreken ook het traditionele ‘Komt allen tezamen’ en ‘Kerstintrada’ niet. Cantate Deo staat onder leiding van dirigent Uschi Krawczyk. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Corrie Uijtdewilligen op piano. Na afloop van de samenzang is er gelegenheid om nog wat na te praten onder het genot van een glas warme wijn of chocolademelk.

Gevarieerde tentoonstelling in Zeelands heemhuis ZEELAND - Verzamelaars, hobbyisten en (amateur)kunstenaars exposeren op zondag 29 december in het heemhuis in Zeeland. De tentoonstelling is dan van 11 tot 17 uur te bekijken in De Hooge Raam aan de Kleine Graspeel 3b. De entree bedraagt 1,50 euro, leden van de heemkundekring mogen gratis naar binnen.

Er worden heel verschillende onderwerpen tentoongesteld, bijvoorbeeld reclameborden, vele voorwerpen met de opdruk ‘Zeeland’, postzegels, fietsplaatjes, Delftsblauwe café-asbakken, eendjes, aapjes, aandenken aan sportmarathons en vierdaagse, bodemvondsten met detectors, gesmede voorwerpen, schilderijen en sculpturen, houtsnijwerk, scrapkaarten maken en het graveren van glas. De wandelwerkgroep van de heemkundekring geeft tijdens de tentoonstellingsuren voorlichting over de mogelijkheid om cultuur en natuurwandelingen in en om Zeeland te maken. Ook de Heemkundekring zelf geeft informatie over de activiteiten van de vereniging en eventueel meegebrachte foto’s of documenten kunnen meteen worden ingescand. Voor meer informatie: www.heemkundekringzeeland.nl.

Voor kersttentoonstelling

Heemkundekring Schaijk-Reek op zoek naar oud speelgoed SCHAIJK - Heemkundekring Schaijk-Reek houdt jaarlijks een kersttentoonstelling in De Komme in Schaijk. Ook nu zijn de leden alweer volop in de weer voor de tentoonstelling van dit jaar, dat zich helemaal richt op oud speelgoed. De heemkundekring heeft al een uitgebreide collectie, maar is op zoek naar nog meer speelgoed dat tijdens de laatste week van het jaar tentoongesteld mag worden.

Heemkundekring doet een beroep op inwoners die speelgoed in bruikleen willen geven. Het gaat om speelgoed van omstreeks 1960-1970 of nog ouder. Ook oude speelgoedboeken, oude foto’s met spelende kinderen enzovoort zijn van harte welkom. De tentoonstelling kan worden bekeken op tweede kerstdag (26 december) en op zondag 29 december. Voor de kinderen heeft de Heemkundekring iets speciaals in petto waarbij ze actief bezig kunnen zijn met ‘spelen’. Men is nog op zoek naar vrijwilligers die de kinderen willen begeleiden bij het maken van het speelgoed, zoals een proppenschieter, vlieger of een pintol. Wie speelgoed ter beschikking wil stellen of als vrijwilliger wil meehelpen kan zich melden bij Annemarie de Graauw ( degraauw@tele2.nl of 0486-462125) of Margriet Meulepas ( margriet.meulepas@planet.nl of 0486-462684).

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

11


Parochie St. Lucia Ravenstein Wij wensen iedereen

Zaterdag 21 december Ravenstein - 11 uur Kerstviering KBO - koor

fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Zondag 22 december Deursen - 9.30 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Ad v.d. Heijden; Willy en Anna van Keijsteren - Cornelissen; Gerard van Keijsteren; Anton en Anna v.d. Heijden - Berndsen; Bert en Johan v.d. Heijden

tekst & uitleg media - pastoor van winkelstraat 57 - 5374 zg schaijk 0486 463112 - www.uitleg.nl - info@uitleg.nl a

ZONDAG 22 DEC. OPEN 2E KERSTDAG OPEN VAN 12.00 - 17.00 UUR. GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR!

LEDEREN KLEDING STOFFEN JASSEN TASSEN EN KOFFERS KLEIN LEDERWAREN DE MEEST COMPLETE LEDERWARENZAAK IN DE REGIO VOOR HEM EN HAAR!

Dinsdag 24 december Kerstavond Deursen - 18 uur Familieviering - KK Intenties: Henk Rossen en O. fam.; O.O. van Dieten v.d. Hazelkamp; O.O. van Dijk - Straten; Leo van Dieten; Toon en Anna v.d. Berg - Peerboom; Theo v.d. Rijdt en O. fam.; Eric v.d. Coolwijk en vader Jan

EIGEN REPARATIEAFDELING. DESKUNDIG ADVIES EN OOK ALTIJD AANBIEDINGEN!

Heesch | ’t Dorp 44 | Tel. 0412 - 45 23 13 | www.lederzaakverhagen.nl | Al 30 jaar.

Lederzaa k VERHAG EN Hét merk voor gezond & comfortabel slapen

tot wel

Zondag 22 december Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Pater Jan Peeters; Gerard Hattink namens de buurt; Gerrit en Nel Gubbels - Roelofs en overleden ouders; Hentje Kuijpers

% 70 korting

*

hoge kortingen op heel veel showroommodellen www.optisleep.nl

* Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Dinsdag 24 december Ravenstein - 20 uur Eucharistieviering - GK Dinsdag 24 december Huisseling - 22 uur ITC Garam ond Eucharistieviering - GK Intenties: Marietje van Rooy - Brands; Lambertus van Aar en Petronella van Aar - van Haren; Thea v.d. Bergh - Peters; O.O. Antoon en Mies van Casteren - Wientjens; Marietje Kocken; O.O. Lamers Princen; O.O. Mathias en Johanna Meulemans - Verweijen; O.O. Theo en Annie Schaars - v.d. Broek; Dina Schilders; Jan Walk; Jan en Pieta de Bruijn en O. fam.; Ouders v.d. Linden - Markese, zoons Hans en Rein en dochter Thea; Adriaan Bogaerts

12

Woensdag 25 december Eerste kerstdag Demen - 9.30 uur Hoogfeest van Kerstmis GK Intenties: Bert en Ciska Bardoel - Meijers en oom Piet Bardoel; O.O. Wim en Marie v.d. Camp - Schonenberg, Henk, Margriet en Wim; O.O. v.d. Camp - Schonenberg; Harrie en Anneke Kuijpers - van Schadewijk en dochter Annemarie; Jan en Martina van Aar - van Dijk en kinderen Doortje, Wout, Toos, schoonzonen Wim en Victor en kleinkind Patricia; Leo van Dieten; Toon en Anna v.d. Berg - Peerboom; Adriaan Nass; Theo v.d. Rijdt en O, fam.; The Janssen en echtgenotes en zoon Frans Janssen Woensdag 25 december Eerste Kerstdag Ravenstein - 11 uur Hoogfeest van Kerstmis Cordaad Intenties: Frans en Agnes Jacobs; Annie Boerboom v.d. Kamp; Frans de Looijer; Tonnie v.d. Poel; Jan Hofmans; Familie Kuijpers; Tiny Blom - de Bresser en zoon Gerard; Jan v.d. Wolk; Jeanne Desitter

- Broeren; Kees Vlemmix; Marianne van Ooijen - Vlemmix; Femke van Duijnhoven; Frits Jagers en overleden ouders; O.O. Antoon en Dinie Verhoeven - v.d. Ven, kleinzoon Jordy; O.O. Beerens - de Goeij; Coos Vermeulen - Walk; O.O. Vermeulen - Gramser; Aaron van der Ven; Huub Arts en Jan Albers en O. fam. Donderdag 26 december Tweede kerstdag Geen diensten Zaterdag 28 december Geen diensten Zondag 29 december Deursen - 9.30 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Nel, Marinus, Johan Strik en O. fam. Strik-Banken Zondag 29 december Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering - GK Intenties: Bert Schamp Woensdag 1 januari Nieuwjaar Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering - GK Intenties: O.O. van Schadewijk - Ouwens; Gonnie Busch - Driessen Zaterdag 4 januari Demen - 19 uur Eucharistieviering - GK Zondag 5 januari Huisseling - 9.30 uur GK - nieuwjaarsontmoeting Intenties: Jan en Pieta de Bruijn en O. fam.; Lambertus en Petronella van Aar - van Haren; Marie en Petronella Kocken en O.O.; Dina Schilders

St. Victor Neerloon - St. Antonius Abt Overlangel Zaterdag 21 december 4de zondag van de Advent Overlangel - 19 uur Eucharistieviering Volkszang

Markt 8 - Grave - 0486 47 27 39 www.megensvivante.nl

en Jetty Bogaerts - v.d. Heijden; Frans en Christine v.d. Bergh - Bogaerts; O.O. Dappers - Schrans; Overleden ouders Ariëns - van Mulekom en zoon Gerard; Anneke van Dommelen - Voet; Jo, Marietje en Iwan Gerrits; O.O. van Schadewijk - Ouwens; O.O. Beerens - de Goeij; Huub Arts en Jan Albers en O. fam.; The en Jo de Vocht en Zoon Huub; Tilly van Aar en O.O. van Aar Jansen en O.O. Janssen Gerrits; Toine Wolfs (Jrgt.); O.O. Gruitrooy - v.d. Donk; Catrien Elemans - v.d. Rijdt en zuster Henrice Elemans; O.O. Bogaerts van Nuland en hun zoon Bep; Cies Bruggers (Jrgt.)

Dinsdag 24 december Overlangel - 20 uur Nachtmis - Gemengd Koor Eucharistieviering Misintenties: Thé en Riek van Dijk - van Heumen; Sam en Door Govers Lansdaal en zoon Frans; Janus en Mien van Griensven - van Dijk; Ai van Dijk; Antoon en Anna Ballast - de Louw; O.O. Kerkhoff - van Susteren; Jo van Heumen; Antoinet van de Aa - van Aar; Johan en Marie Schraven - van der Loop; Thé Megens; Hein Arts; Joop

Kersten; Gerry Strik Vissers; Theo Ermers; O.O. van de Berg - van de Wielen; Diny van de Berg - Zwitserloot; O.O. van Heumen - van Aar en dochter Netty; Peter Lampe; Joseph Arts; Antoon en Lies van Vucht - Arts; Grad en Ciska van der Loop - van Hal; Hendrik van den Berg; Henny van den Berg; O. fam. van Uden van de Burgt; Arnold van Uden; O.O. de Bruijn - Smtis; Kinderen Martien, Linus en Diana; Piet van Griensven; Anita Kuijpers; Fam. Ermers Hendriks; Ouders van de Aa - van Haren en Jan; Frans en Sjaan van der Loop - van Heumen

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

Woensdag 25 december Neerloon - 10.30 uur Hoogfeest van Kerstmis Eucharistieviering met Forte Vicante Misintenties: zie dinsdag 24 december Donderdag 26 december Overlangel - 10.30 uur Volksang - gelegenheidskoor, Famielieviering met kerstspel Misintenties: O.O. Wim en Diny van Rossum Rutten; Jan en Mien van Haren Vissers; Christ en Nellie Reijs van Beuningen en zoon Geert Zondag 29 december Neerloon - 10.30 uur Woord en communiedienst - Forte Vicante Intenties: Joseph Arts


H. Jacobus de Meerdere Zeeland Vaste kerkdiensten zondag 9.30 uur en dinsdag om 19 met voorafgaand (vanaf 18.30 uur) rozenkransgebed.

Zondag 22 december 4de zondag van de Advent Zeeland - 9.30 uur H. Mis met Ouderenkoor Nooit Gedacht Intenties: Martien van Uden (Jrgt.); Marie Dekkers - v.d. Hei; Jan Laurenssen (verj.) en Marietje Laurenssen - Bouwmans; Marinus en Nellie van den Berg - Hartjens en schoonzonen Ad en Martien; Jan van den Berg en Truus van den Berg - v.d. Wijst; Anna en Sjef v.d. Broek - Geerts Maandag 23 december 19 uur: Boeteviering Uden Dinsdag 24 december Kerstavond Zeeland - 17 uur Gezinsviering met koor Decibel Intenties: O.O. Albertus Strik en Mien Strik - v.d. Berg; Jan van Hal en Marietje van Hal - van Boxtel Dinsdag 24 december Kerstavond Zeeland - 21.30 uur Nachtmis met muziekvereniging Zeelandia Intenties: Grad en Mien de Louw - van Vegchel en O. fam.; Wim en Kee Verstegen - van Kessel; Marie Dekkers - van der Ven en Jan Dekkers; Ties van der Ven en Jos Dekkers en O. fam.; Koos Verbiesen; O.O. van Tienen; O.O. van der Ven; O.O. Driessen; Pater Isidoor van der Burgt; O.O. van der Burgt; O.O. Huijsmans; Charles Huijsmans; Ad Willems; Pater Martien van der Ven; Pater Arnold Zuijdwijk; Kees en Jo van der Burgt; Riek van der Burgt en tot bijzondere intentie; Johannes Emanuel Bongers en echtgenote Theodora Josefina van Overbeek; O.O. Theo van Gerwen - v.d. Laar en Ria de dochter; Harrie en Henk Geurts en Jan v.d. Wijst; Huub van Meer Woensdag 25 december Eerste Kerstdag Zeeland - 9.30 uur H. Mis

H. Antonius Abt Schaijk Reek

Intenties: O.O. Kees en Marie Cornelissen - van Walbeek en zoon Frans en schoonzoon Peter; O.O. van Lieshout - van Dijk, O. kinderen en kleinkind; Marco v.d. Ven (Jrgt.); O.O. Manders - v.d. Burgt en O.O. Bongers - Rovers Woensdag 25 december Eerste Kerstdag - 14.30 uur - Kindje wiegen Uden

Vaste kerkdiensten Schaijk: ma. 18.30 uur, di. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), wo. 9 uur, do. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), vrij. 9 uur en 18 uur (vespers), za. 17.30 uur en zo. 10 uur Vaste kerkdiensten Reek: za. 19 uur

Zaterdag 21 december Schaijk - 17.30 uur Donderdag 26 december Eucharistieviering met het Zeeland - 9.30 uur Dameskoor H. Mis met Kwartjesvolk Misintenties: Maria en Intenties: Pastoor Laurenti- Johannus Hofmans - Marus Giebels (Jrgt.); Gerarda tens Verstraten - Straatman en O. fam.; Martien en Annie Zaterdag 21 december Cornelissen - Caspers en Reek - 19 uur kleinzoon John; Johan en Eucharistieviering Hendrica v.d. Laar - MeMisintenties: Kea van ijers en O. fam.; Theo Strik Casteren - Reijnen (Jrgt.); en Bram; Piet v.d. Wijst; Pastoor Leo de Louw Jan van Son; Herman van Dongen namens de vrienZondag 22 december denclub; Frans en Gon 4de zondag van de Advent van den Heuvel - VerstraSchaijk - 10 uur ten; O.O. Vollenberg - v.d. Eucharistieviering met het Linden; O.O. van Boekel Neva Ensemble - na de v.d. Elzen en O. fam.; voor viering een klein concert de overleden leden van de Misintenties: Frans en Kee buurtvereniging KreitsVoet - van de Loop en O. berg, Hoefkes en Duifhuis; fam.; Driek en Marie den O. fam. van Deijne - VisBrok - van de Wijst (sterfsers; Cees en Hanneke v.d. dag Marie); Uit dankbaarLaar - van Lanen en Broeheid der Beatus v.d. Laar; Jan Verbruggen en Haske en Maandag 23 december Anna van Schijndel; O.O. Schaijk - 18.30 uur Zegers - van Summeren en Eucharistieviering voor de Annie Zegers; O.O. Corneminder bedeelden lis Manders - van Hal; O.O. v.d. Heuvel - v.d. Heij en O. Dinsdag 24 december fam.; O.O. Verheijen - van Schaijk - 17.30 uur Sambeek en O. fam.; Wim Nachtmis met het Manders, Adriaan Manders Dameskoor en Joris van Uden; Harrie Misintenties: Jo en van Tiel en Jantje en O.O. Marietje Derks - Jordens; en O. fam.; O.O. Toon en Wim Derks; Tini van der Nel Verstegen - van Hal; Linden namens buurtbeJan en Marie Verstraten woners; Bijzondere intenTielemans tie; John Loeffen; Gerard Lange Zondag 29 december Zeeland - 9.30 uur Dinsdag 24 december H. Mis Schaijk - 20 uur Intenties: Martien en Marie Nachtmis met Koor Schalvan Uden - Peters en Mart mei van Uden; Marie Dekkers - Misintenties: O.O. van v.d. Hei; Joop Houterman; Nimwegen - Bens en overPiet en Annie van Dongen leden dochter Hermien; O. - Tonies fam. van Osta - van Bergen; Pastoor Jan van den Misintenties die voor Beld; Harrie en Dina van dinsdagavond 18 uur Deijne; O.O. Danen - van ingeleverd zijn komen in der Heijden en O. fam.; weekblad Arena. De bijdrage voor misintenties is 10 euro. Hierbij zijn extra namen inbegrepen.

Toon en Jaantje Spijkers - Martens, Tonny Spijkers; Martien Droomers; Rien Droomers en O. fam. Droomers - van Zutphen; Richard Lange; Fam. Geurts van Kessel - van der Linden; Yvonne Kosijn Dinsdag 24 december Reek - 22.30 uur Nachtmis met het Donatuskoor Misintenties: Familie van Spank - van den Hoogen Woensdag 25 december Schaijk - 10 uur Hoogfeest van kerstmis met het Herenkoor Misintenties: Fam. Harrie van der Heijden; Adriaan Janssen; Uit dankbaarheid; Voor alle overledenen van familie De Graauw; Toon en Jaantje Spijkers Martens; Tonny Spijkers; O. fam. van de Burgt - van Bakel; Wim Bongers; Piet en Marietje van der Linden - Schalks; Wim Vervenne en O. fam. Vervenne Noijen Woensdag 25 december Reek - 11.30 uur Hoogfeest van kerstmis met het Smitskoor Misintenties: Christ van Casteren; Herman, Kea en Drieka de Louw; Wilhelmus en Marie Toonen en zonen Leo en Willy; O.O. Van Schaijk - de Bruin; Piet van de Heijden en zoon Mari; Ilse van de Broek Donderdag 26 december 2e Kerstdag Schaijk - 10 uur Woord en Gebed met het Dameskoor Misintenties: Martien en Dorke van Oort Spierings; Doortje Megens - Veld Vrijdag 27 december Schaijk - 9 uur Eucharistieviering voor de wereldvrede In de maand januari 2014 is er elke vrijdag van 17 tot 18 uur Aanbidding van het Allerheiligste Sacrament (3, 10, 17, 24, 31 januari).

Parochie St. Sebastianus Herpen Zaterdag 21 december Herpen - 19 uur Viering met het Gemengd Koor Intenties: Jo en Thea School - Bloem; Johan en Anneke (verj.) van der Linden - Dappers, Bert (jrgt.) de zoon en Mario de schoonzoon; Wendy Megens; Diny Spanjers; Bas van den Berg; Willy en Truus de Looijer - van Loon en Frans de zoon Zondag 22 december Herpen - 10 uur Intentie: Henk Cornelissen (verj.) Dinsdag 24 december Kerstavond Herpen - 18 uur Kerstviering in Huize Maasland Intenties: Henricus de Kleijn - Jansen (jrgt.) en Hendrik Brandt - van Berkel (jrgt.); Jo van Erp Kops; Theodorus en Marie van Berkel - Vissers, Dinie de kleindochter en Wim van Zuijlen en overleden ouders; Anton en Truus Suppers - van Erp en Tonny de zoon Dinsdag 24 december Kerstavond Herpen - 20 uur Nachtmis met het Gemengd Koor en het Gregoriaans- en Dameskoor uit Heesch Intenties: Ria Mommersteeg - de Vaan; Grad en Antje van Gaal - Jans, Thea de dochter en Emmie de schoonzoon; O.O. Adrianus en Gerharda Veld - School en O. fam.; Thé en Bets van Geenen - Suppers; Harrie van Rossum (verj.) en O. fam. van Rossum en fam. Veld; Niek van Leeuwen; Diny Spanjers; Geert Linders; Anton en Marie Spanjers - van Zuijlen en Martien van der Linden; Wim Albers; Wim en Toos Strik - van Aar; Adriaan van de Goor en O.O.; Nol en Mien Suppers - Peters en Leo en Frans de zonen; Truus van den Boogaert - Princen; Beb en Dien Suppers - van de Veerdonk; Mattie Janssen - van Geenen Dinsdag 24 december Kerstavond Herpen - 23 uur Nachtmis met Koor Con Spirito Intenties: Dorus en Ton de Kleijn - Dappers en Henri de zoon; Henk Nelissen;

Marinus de Kleijn en O. fam. de Kleijn en van der Linden; Hendrik en Mieke Krebbers - Lemmers, Koos en Anneke Boerakker - Willems en Lucy Rodriquez; Wim en Toos Strik - van Aar; Hendrik Gelden; Wim van Dijk Woensdag 25 december Eerste Kerstdag Herpen - 10.30 uur Herdertjesmis met Kinderkoor De Flierefluiters Intenties: Miets van Bergen - Gijsbers en O. fam. van Bergen en Gijsbers; Henk en Anna Kuijpers - van Hinthem; O.O. van Leeuwen - Broers en O.O. Huijbers - Manders; Jan Goets en O. schoonouders; Anne-Marie Evers - van Bergen; Harrie en Dien de Kleijn - Danen; Driek en Betje Strijbos - Megens; Albert en Trina van den Helm - de Kleijn en Erica de dochter Donderdag 26 december Tweede Kerstdag Herpen - 11 uur Viering met de Brassband Intenties: O.O. Albers Cuppen, Jan en Riek de kinderen en Toon en Thé de schoonzonen; Dorus en Dien van der Sloot - van Uden, Annie en Doortje de dochters, Henk en Antoon de schoonzonen en Paulien de schoondochter; Joop Gerrits en O. fam. Gerrits - Verbiesen; Hein van Berkel; O.O. van Berkel - van den Berg; O.O. de Waart - Bieshaar; Mariëlle van Rooij - van Dijk; Willie van Brakel (verj.) en O. fam.; Wim van der Heijden, Lambert en Wil de zonen en Susanne de kleindochter; Johan en Truus van Dijk - Ruijs, Willy de zoon en Willy Verstegen de schoonzoon; Sjaak en An van Grunsven - van de Ven; Lambertus en Anna Laurenssen - Vissers en Martin de zoon Zaterdag 28 december Herpen - 19 uur Viering met Koor Con Spirito Intenties: Alle levende en overleden parochianen Zondag 29 december Herpen - 10 uur Intenties: Johannes en Antonia van Vugt - Wassenberg en O. fam.; Martien (verj.) en Stiena van der Linden - Lamers en overleden familie van der Linden en Lamers

Annakapel Koolwijk

“Voor een uitvaart

met karakter”

Bewegende kerststal, vanaf eerste kerstdag weer te zien in St. Annakapel Koolwijk.

Past. van Winkelstraat 42b - 5374 BK Schaijk - T. 0486 414519 info@uitvaartzorgvantilburg.nl - www.uitvaartzorgvantilburg.nl

Zaterdag 21 december Koolwijk - 17.45 uur H. Mis Dinsdag 24 december Kerstavond - Hoogfeest van Kerstmis Koolwijk - 18 uur H. Mis

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013

Intenties: Jan van der Sloot namens de buurt; Gerit van Grunsven; Tinie van den Berg Zaterdag 28 december Koolwijk - 17.45 uur H. Mis

13


Wij wensen u fijne feestdagen!

Kerstshoppen in Schitterend Schaijk

KOOPZONDAG 22 december van 12.00 - 17.00

Snuf & Shoe Snuf & Shoe Kids Pebbels & Nexxt Baby en Kinderkleding Manders Optiek & Juwelier Travel XL Albert Heijn

Bodyfashion Minerva Manders Mode Be Yourself Marskramer Schaijk Bruna Keurslager van Kraaij Bart Bongers de echte bakker

Gall & Gall slijterij Welterusten slaapwinkel kinderwinkel Bento Schoenen- en Sportshop Witgoedspecialist Haku Plein 5 Casuals De Graauw Electro

Sisters stoffen & fournituren Magnifiek Damesmode De Bouwklus Dellemann Bloemen en Decoratie ‘t Heuveltje Textiel

Schaijk, daar weet je dat je welkom bent ! www.schaijkeenwerelddorp.nl

14

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013


Op zondag 29 december

Onderaardse gang Hampoort geopend

kort nieuws Wiet Martens maakt opnieuw kerststal in holle boom

GRAVE - Op zondag 29 december, midden in de kerstvakantie, kunnen bezoekers van het Graafs Museum de onderaardse gang onder de Hampoort bezichtigen. Het Graafs Museum geeft rondleidingen in De Hampoort, waarin het museum is gevestigd. Bezoekers worden rondgeleid door deze oude stadspoort uit 1688 en dalen in de onderaardse gang af die nog geheel intact is onder de Hampoort.

I

n het vestingstadje Grave waren in een ver verleden meer onderaardse gangen. Alleen dit stukje gang is toegankelijk voor publiek. In vervlogen tijden werd waarschijnlijk deze gang benut voor het ongezien verplaatsen van buskruit vanuit het arsenaal naar de voorzijde van de Hampoort. Met als doel om de kanonnen op het ravelijn, een eiland in de gracht, te bevoorraden. Bezoekers aan het Graafs Museum kunnen daarnaast twee tentoonstellingen bezoeken: de tijdelijke tentoonstelling over Bossche School architect Jan de Jong en de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Grave, Gassel, Escharen en Velp. Jan de Jong In de moderne vleugel van het museum loopt op dit moment de tijdelijke tentoonstelling over de Bossche School architect Jan de Jong en zijn bouwkunst

ZEELAND - Evenals voorgaande jaren heeft Wiet Martens een fraaie kerststal ingericht in de holle boom voor zijn huis aan het Achter Oventje in Zeeland. “De boom (een populier, red.) is ongeveer honderdvijftig jaar oud en staat al drie à vier generaties op zijn plek”, vertelt Wiet. “Drie jaar geleden ontdekte ik dat de boom hol was van binnen. Daarop hebben we besloten de top uit de boom te halen vanwege de mogelijke gevaren. Het gat hebben we laten zitten en toen ben ik op het idee gekomen om er een kerststal in te bouwen. Die trekt elk jaar veel bekijks door voorbijkomende wandelaars en fietsers.”

Kinderen in de ondergrondse gang. in Grave. Zijn carrière en werken worden toegelicht met informatie over zijn carrière, foto’s van zijn bouwwerken, bouwtekeningen en meubelen uit zijn eigen woonhuis. Bijzonder is de studie die hij deed naar de binnenstad van Grave, waarin hij gebruik maakte van het plastische getal – meer uitleg hierover in het museum – om de vestingstad te analyseren. Een film wordt gedraaid waarin het leven en het werk van wijlen Jan de Jong, gelegen aan de provinciale weg tussen Reek en Schaijk, met zijn inmiddels 93-jarige weduwe wordt besproken. Verschillende boekwerken over Bossche School en Jan de Jong zijn in het museum te koop. Voor de jonge museumbezoekers (9 tot 14 jaar) heeft het museum een architectonische zoektocht door de binnenstad ontwikkeld. Na een bezoek

aan de Jan de Jong tentoonstelling kunnen ook volwassen met behulp van een gratis flyer buiten het museum alle bouwwerken van zijn hand bekijken, op loopafstand in de binnenstad maar daarnaast ook net buiten het centrum in het Rode en Blauwe dorp.

dat onder meer ingaat op het kasteel van Grave – is te koop in het Graafs Museum. Voor 15 euro een prachtig cadeau tijdens de feestdagen en in het museum krijg je er gratis een poster bij met de tijdlijn van de Graafse ‘highlights’ in de historie.

Kasteel van Grave In het deel van het museum dat is gehuisvest in een vleugel van de historische stadspoort krijgen bezoekers met behulp van de vaste tentoonstelling meer inzicht in de geschiedenis van Grave, Velp, Gassel en Escharen. In dit deel vinden bezoekers een maquette van de vestingstad in haar gloriedagen, maar ook van het kasteel van Grave, waar ooit Anna van Buren – eerste vrouw van Willem van Oranje – werd geboren. Het boekwerk De Canon van Grave – een prachtig boekwerk

Naar aanleiding van de Jan de Jong-tentoonstelling organiseert het Graafs Museum op zondag 12 januari om 14.15 uur een architectuur stadswandeling. Frank Haans wandelt na een korte inleiding in het museum door het vestingstadje waarin panden uit diverse tijden, van 1400 tot 1980, aan bod komen. Het Graafs Museum is geopend van 14 tot 17 uur op woensdag tot en met zondag (per 1 januari vanaf 13.00 uur geopend). Tijdens de kerstdagen en nieuwjaarsdag gesloten.

‘Ster van Bethlehem’ centraal tijdens publieksavond Halley HEESCH - Sterrenwacht Halley is op vrijdagavond 20 december voor publiek geopend. Het programma van deze publieksavond begint om 20 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is voor alle leeftijden geschikt.

Op de publieksavond wordt de telescoop gericht op de afnemende Maan, waarop de ‘maanzeeën’, bergen en kraters goed te zien zijn. De reuzenplaneet Jupiter schittert in het Oosten. Hij wordt met de telescoop heel ‘dichtbij’ gehaald, zodat men de wolken op de planeet kan onderscheiden en ook de vier grootste Jupitermanen. Het moet wel onbewolkt zijn om dit alles te kunnen zien. Ook kan men kennismaken met bekende en minder bekende sterren en sterrenbeelden die deze avond aan de hemel staan, zoals de Poolster, Wega en Deneb, Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Draak Hercules, Zwaan en Lier.

‘Geweldige avond’ dankzij vrijwilligers en sponsors

Landerdse en Osse minima genieten van diner Herperduin HERPEN - Restaurant Herperduin vormde woensdagavond het decor voor een wel heel bijzonder diner. Op uitnodiging van Marcel en Jacky van Raaij en dankzij de hulp van een groot aantal vrijwilligers en sponsors, genoten zo’n negentig minima uit de gemeenten Landerd en Oss van een heerlijk viergangenmenu.

Met Kerstmis en Drie Koningen in het vooruitzicht besteedt de sterrenwacht op deze publieksavond aandacht aan de Ster van Bethlehem, het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven. De Ster die de Wijzen uit het oosten naar de pas geboren Christus leidde, is alleen bekend uit het Evangelie naar Matthéüs.

HERFSTPRIJS!

Ongeveer zestig volwassenen en dertig kinderen, van wie de meesten werden opgehaald en thuisgebracht met busjes, konden zich woensdagavond tegoed doen aan een heerlijk menu, bestaande uit onder andere carpacBLADBLAZER cio, soep, varkenshaas met roomsaus en ijs als dessert. Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, BGE 71 halverwege Heesch en Vinkel. De entree bedraagt vijf De gerechten werden bereid door Herperduin-uitbater Marcel van Raaij in samenwerking met een groot aantal euro en voor kinderen tot en met 12 jaar drie euro. De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangevrijwilligers. geven. Groepen kunnen ook op andere dagen en tijden “Het was een grandioos succes”, vertelt een van de vrijwilligers. “De reacties van de mensen waren overweldi- onder de aanwezigen. Een groot woord van dank voor terecht. Voor meer informatie: 0412-454999 of kijk op BLADBLAZER gend en hartverwarmend. Iedereen ging bovendien naar alle vrijwilligers en plaatselijke ondernemers die belan- www.sterrenwachthalley.nl. BGE 71 huis met een leuke verrassing en verder zijn er kleding- geloos hebben meegewerkt aan deze avond!” bonnen en twee geheel verzorgde Rijncruises verloot

€ 99 HERFSTPRIJS! € 117

TE KOOP: MOOIE GEZONDE CHIHUAHUA PUPS GEBOREN OP 23 OKTOBER. NESTJE VAN ZES, VIJF JONGENS EN EEN MEISJE. INGEËNT, ONTWORMD EN GECHIPT. PRIJS 450 EURO PER PUP.

MEER INFORMATIE: 06-47675087

€€ 11799

OVERTUIG UZELF EN KOM ONZEONZE MACHINES TESTEN OVERTUIG UZELF EN KOM MACHINES TESTEN Weijen Weijen77a 77a, 5388 HM Nistelrode 5388 HM Nistelrode tel.0412 0412 - 611004 tel. - 611004 www.vanliempdtuinenpark.nl OVERTUIG UZELFwww.vanliempdtuinenpark.nl EN KOM ONZE MACHINES TESTEN

ERKEND VAKHANDELAAR Alle acties zijn geldig tot 15 december 2013.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 december 2013 ERKEND VAKHANDELAAR Alle acties zijn geldig tot 15 december 2013.

Weijen 77a,• 5388 HM Nistelrode KWALITEIT ADVIES • SERVICE tel. 0412 - 611004 www.vanliempdtuinenpark.nl 1 5

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE


Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2014!

Diass B.V.

Repellaan 1aa 5374 GS Schaijk T 0486 - 46 24 47 E fa@diassbv.nl I www.diassbv.nl

Van der Wijst AssurantiĂŤn Runstraat 8c 5374 AC Schaijk T 0486 - 46 49 30 E info@wijst.net I www.wijst.net

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 51 2013  

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 51 2013

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 51 2013  

Weekblad Arenalokaal editie Landerd, Ravenstein en Herpen week 51 2013

Advertisement