Page 1

www.arenalokaal.nl – jaargang 20 – week 15 – vrijdag 11 april 2014

Paasdiner Het Witte Huis à la Carte

Vierdaagse voor viervoeters in Grave GRAVE/ESCHAREN - Grave is van 6 tot en met 9 mei startlocatie voor een uitgebreide serie Walk of the Dogs: de vierdaagse voor viervoeters. Deurne en Uden sluiten aan bij het Graafse initiatief met een eigen editie. In alle plaatsen wordt gewandeld voor KNGF Geleidehonden.

Nieuw is de gratis deelname. Wandelaars wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de opleiding van KNGF-hulphonden. De startkaart die deelnemers krijgen is in alle plaatsen geldig. Daardoor is het mogelijk om óf in vier avonden in één plaats de medaille voor de viervoeters bij elkaar te lopen óf verspreid over meerdere dagen en meerdere plaatsen. In Uden wordt ook vier avonden gewandeld, in Deurne gaat het om een weekendevenement (zaterdagavond en zondagmiddag). Bij alle edities kunnen deelnemers voor gratis advies terecht bij hondengedragstherapeute Silvie Robben, die werkt volgens de Cesar Milan-methode. De band Autumn Leaves gaat met Walk of the Dogs mee op tournee en verzorgt benefietoptredens. Het eerste optreden is vrijdagavond 9 mei op de slotdag van de Graafse Walk of the Dogs in Escharen. Meer info: www.walkofthedogs.nl.

Stichting Quadrant richt blik op de toekomst Door Freddy Klooté GRAVE - Stichting Quadrant heeft zware tijden achter de rug. Door de komst van het multifunctioneel centrum (MFC) in het splinternieuwe Catharinahof raakte de stichting maar liefst drie van de vijf gemeenschapshuizen kwijt. Het bestuur vertrok en de teamleider moest wegens ziekte afhaken. Rick van Rosmalen werd aangetrokken. Hij is superenthousiast en denkt in kansen.

Rick van Rosmalen en Sonja Burghouts.

Sinds februari 2014 is Rick van Rosmalen teamleider van Quadrant. Zijn doelstelling is duidelijk: “Waar liggen in deze lastige tijd voor Quadrant de kansen? We zijn drie locaties kwijtgeraakt, er zijn medewerkers weg gemoeten. Ik merkte al snel dat op dit moment de werkzaamheden van Quadrant uitsluitend bestaan uit verhuur en exploitatie van ruimtes. De twee gemeenschapshuizen, in Velp en Escharen zijn overgebleven. Ze hebben hun betekenis in de dorpen. Ik kijk ernaar vanuit mijn opleiding en werk als werk- en welzijnswerker.”

Lumens Groep werd hij manager jongerenwerk met daarbij ook ambulante verslavingszorg en Korsakov. “Het werd aan één stuk door schipperen met de financiën. Door de bezuinigingen moest alles minder. Collega’s werden ontslagen. Toen mijn vrouw een eigen bedrijf in Nijmegen begon, ben ik meegegaan. Ik heb haar op gang geholpen en een website gebouwd. Begin januari dit jaar zag ik de vacature van Quadrant. Alles wat erin stond kende ik. Als kind kwam ik in de nu gesloten wijkcentra Katrien en de Westhoek. Ik had er enorm veel zin in en werd benoemd.”

Rick werd geboren in Budel, maar groeide op in Grave. Na basisschool de Wegwijzer en het voortgezet onderwijs op de Griend, ging hij via de MBO naar het HBO, richting maatschappelijk werk. Hij begon als woonbegeleider in een asielzoekerscentrum in Rosmalen(!). Daar deed hij veertien jaar ervaring op in het maatschappelijk werk. Hij stopte daar in de functie van coördinator diensten Noord-Brabant. Rick vertrok met zijn gezin naar Eindhoven. Bij de

Kansen Quadrant wordt door de gemeente Grave middels een subsidie gefinancierd. Als men binnen de begroting blijft is er veel speelruimte. Uiteraard overlegt het bestuur begroting en resultaten aan het gemeentebestuur.

Er zijn nog enkele tafels vrij voor eerste èn tweede paasdag! Reserveer 0486 45 13 28

uw gastheer

www.het-wittehuis.nl Reekseweg 7, Zeeland (Nbr)

Nieuwe coalitie Grave: LPG-CDA-VVD-Trots GRAVE - De nieuwe coalitie in Grave is rond en wordt gevormd door de Lokale Partij Grave, CDA, VVD en Trots Liberaal Land van Cuijk. “Naar aanleiding van de gesprekken op programmaniveau voorzien wij geen problemen om een coalitieakkoord te sluiten”, laat Rick Joosten namens LPG weten. “Door de decentralisaties en kortingen vanuit Den Haag is gekozen voor drie wethouders. Daarmee anticiperen we op uitbreiding van de gemeentelijke taken.” De wethouderskandidaten zijn Anja HenischHulsman namens LPG, Eric Daandels, die ook deel uitmaakte van het vorige college, en ‘nieuweling’ Jeroen Joon uit Elst, sinds 2012 wethouder in de gemeente Cuijk.

En verder in deze editie: • • • • • •

‘In een klap veranderde het leven’ Herrie in de raadzaal Fakkeltocht in Escharen Graafse Vera Wildenbeest speelt in musical Jungle Book Twee inbrekers aangehouden in Velp Stanley Doedel dagwinnaar Graafse Quiz

Lees verder op pagina 4

Inschrijven voor 5-tegen-5-toernooi Velp VELP - Het traditionele Van Laake Engelen Advocaten 5-tegen-5-Toernooi in Velp wordt dit jaar op zondag 15 juni gespeeld. Dit toernooi was vorig jaar wederom een groot succes. Iedereen die het leuk lijkt om samen met familie, vrienden, kennissen of teamgenoten te voetballen is van harte uitgenodigd om mee te doen. Inschrijven kan via www.scv58.eu. Ook dit jaar hoopt de Velpse voetbalclub weer op een geweldig sportief toernooi met meer dan 250 deelnemers.

Autorijschool Boon

Adres: Helmkruid 10 5361 MH Grave

Tel.: 06 - 28 11 92 05 Website: www.rijschoolboon.nl E-mail: info@rijschoolboon.nl

ONDERDEEL VAN RIJSCHOOL KEIZERSTAD

Spoedopleidingen! De vakantietijd staat weer voor de deur. Een mooi moment voor een spoedopleiding van Rijschool Boon. Ook voor jou!? Kijk nu op onze website voor de actuele prijzen en informatie.

De kabouters van SCV’58 en GVV’57 in actie tijdens de vorige editie van het 5 tegen 5 toernooi.

Een rijopleiding bij Rijschool Boon is al mogelijk vanaf € 999,-

grave escharen gassel velp - reek schaijk zeeland oventje ravenstein herpen demen dieden deursen dennenburg huisseling neerloon overlangel keent koolwijk


Bovenop onze laagsteprijsgarantie Lipton Ice Tea Alle soorten 2 verpakkingen 0,90 - 13,10

0,45 - 6,55

Malse biefstuk Topkwaliteit uit Ierland Per 500 gram 9,95

5

98 Kilo 11,96

wo 9 apr t/m di 15 apr 2014

P

Gratis parkeren! facebook.com/jumbosupermarkten

700bd527-997c-432b-ba50-43097df25cf5.indd 1

Grave: Essinklaan 72

7-4-2014 11:04:25


Piet en Lies Derksen 50 jaar getrouwd

‘In één klap veranderde het leven’ GRAVE - Vijftig jaar geleden gaven Piet Derksen en Lies Jansen elkaar het ja-woord. Een huis met garage was, naast de prille liefde, de aanleiding. Burgemeester Lex Roolvink kwam persoonlijk langs om te feliciteren, en luisterde naar het verhaal van vijftig jaar min één dag geluk. Ook Arena mocht erbij zijn.

Door Freddy Klooté De bel gaat. “De burgemeester”, klinkt het in koor. Het wordt wat stiller in de woonkamer van het echtpaar Derksen, waar ook zoon, dochter, schoonzoon en de twee kleinkinderen verzameld zijn. Toch een officieel moment op deze gedenkwaardige dag. Burgemeester Roolvink komt ontspannen binnen, burgemeestersketting om, bloemen en een cadeau. Dat laatste, een kopie van de originele huwelijksakte, maakt de tongen los. Handtekeningen worden ontcijferd, namen genoemd. Herinneringen komen weer boven. Lex Roolvink is meteen in gesprek met Piet Derksen over de veranderende zorg. Ook de voetbaluitslagen zorgen voor een geanimeerd gesprek. De het volleybalteam van Dynamo terecht. Haar coach? Piet Derksen. De volgende ontmoeting die telde was burgemeester als burgervader. enkele maanden later. Lies was op de fiets vanuit haar geboorteplaats Balgoy op weg naar de zwem1964 Piet Derksen was sportinstructeur op de Generaal de en zonplek aan de oude Maas. Piet reed met de auto Bonskazerne. Lies Jansen voetbalde bij de meisjes achter haar aan. “En net als in het bekende liedje van Balgoy. Omdat het winter was werd er binnen in heb ik haar voor het eerst ontmoet, daar bij de wade kazerne getraind. Piet: “Ik zat in mijn korte sport- terkant. We kregen echt verkering”, lacht Piet. “Die broek met mijn benen op mijn bureau”. “Wat een auto was er overigens indirect de oorzaak van dat we goed leven hebben jullie hier”, gekscheerde Lies. Een na veertien dagen een wel heel serieuze beslissing blik over en weer was goed voor een langdurig ver- moesten nemen. In Grave werden huizen gebouwd volg. Via een omweg kwam fanatiek sporter Lies in in de Mars. Er waren nog huizen over met een garage. Ik was een van de weinigen met een auto en de majoor wist dat. Hij zei dat hij een huis voor ons had. Nou ja, zeggen, het leek meer op een dienstbevel. Dus moesten we snel in ondertrouw en acht maanden na de eerste kus waren we getrouwd en hadden we ook meteen een huis”. Lies: “Ik was na de lagere school naar de Mulo gegaan en had daarna de secretaresseopleiding van Schoevers gevolgd. Ik bleef ook na ons trouwen werken, en dat was best uitzonderlijk. Het kwam ook omdat ik het naar mijn zin had, als rechterhand van de baas van makelaardij Strijbosch en Thunissen. Ik ben gestopt toen de kinderen kwamen”.

Piet: “In 1966 is Sabine geboren. Ze woont nu met haar man en de twee kleinkinderen Joep (18) en Marieke (16) in Venlo, waar ze fysiotherapeut is. In 1968 volgde Patrick. Die woont nog in Grave. Hij is professioneel tenniscoach en vrijgezel. Ik ben tot mijn pensioen op 55-jarige leeftijd sportinstructeur in militaire dienst in Grave gebleven. Ondertussen was ik in de avonduren, na de opening van het Laco-zwembad ook badmeester. Dat heb ik 21 jaar gedaan. Helaas moest ik ermee stoppen omdat ik 65 werd. Ik was daar niet blij mee. Veel mensen zullen me nog kennen van ‘Intrekken en… zwaai ommmm’. Na mijn pensioen hebben we veel gewandeld en gefietst. Drie maal per week gingen we ook sporten. We waren topfit”. 9 november 2004 “Op die dag waren we op de fiets in Uden. Ik reed, zoals gewoonlijk een paar meter vóór Lies. Het fietspad kruiste een weg. We hadden voorrang. Iets wat een automobilist niet opmerkte. Hij reed Lies vol aan. Die werd tegen een geparkeerd staande auto gekwakt en terug op de rijweg gesmeten. Daar lag ze. Bewegingloos, maar schreeuwend van de pijn. In het Radboud Ziekenhuis sprak men over levensgevaarlijke verwondingen en vroegen ze of we een euthanasieverklaring hadden. Maar Lies knokte terug. Ze had immers een geweldige conditie. De uitslag van het onderzoek was echter verschrikkelijk. De bovenste wervel was gebroken, wat leidde tot een hoge dwarslaesie. Vanaf borsthoogte was ze volledig verlamd. De boodschap kwam vreselijk aan. In één klap veranderde het leven. De dader van het ongeluk, die op het eind van de ramadan was en daardoor minder geconcentreerd, kwam er met een lichte taakstraf vanaf. Veertien maanden heb ik hier thuis dag en nacht voor mijn Lies gezorgd. Toen was het op. Ik kon niet meer. Sinds zeven jaar woont ze in de Meihorst in Mill. Een prachtige kamer, prima verzorging. Dat wel. Maar we zijn gedwongen gescheiden. En dat doet pijn. Ik had gehoopt dat er in het nieuwe Catharinahof plaats voor haar zou zijn. Had haar al ingeschreven voordat de bouw was begonnen. Helaas is er geen voorziening voor mensen die net als Lies volledige verzorging nodig hebben”. Bij het afscheid, als burgemeester Roolvink haar hand vastpakt: “Burgemeester, kunt u er alstublieft voor zorgen dat ik naar Catharinahof mag?”

Beschamend fiasco

Stanley Doedel dagwinnaar Graafse Quiz

Herrie in de Graafse raadzaal

Ik had jullie flink te pakken, afgelopen maandag. Zit iedereen klaar met zijn fotobril op en dan komt er een opzoekvraag. De firma Google BV heeft me gevraagd nooit meer opzoekvragen te stellen. Ze hebben zelfs gedreigd een volgende keer verkeerde informatie te geven. De door mij voorspelde chaos heeft tot een drama voor Anita Gademan geleid. De nummer twee van het algemeen klassement had in de tot radeloosheid leidende snelheidsopgave het jaartal 1223 ingevuld en opgestuurd. Meteen daarna gezien dat ze een tikfout had gemaakt en vervolgens een tweede maal een antwoord opgestuurd. 1233, het goede antwoord dus. Helaas voor Anita zegt het reglement dat er slechts één antwoord mag worden ingestuurd. Pech, pech, pech. De dagwinnaar van vraag 9 is Stanley Doedel. Naast de tien punten wint hij ook nog eens de dagprijs, die er wezen mag. Een lunch voor twee personen ter waarde van 30 euro in de Poort van Cleve. Het restaurant met het leuke terras in het centrum van Grave, waar kwaliteit, service en gastvrijheid centraal staan. Op de tweede plaats eindigde Hetty van Wel (9), gevolgd door Nina Joosten (8), Jolanda Adams (7) en Henny ter Horst met 6 punten. In het algemeen klassement blijft Henny ter Horst ongenaakbaar aan de leiding met 44 punten. Nina Joosten stijgt naar plaats twee met 28 punten en Anita ‘pechvogel’ Gademan is nu derde met 25 punten. Een plaats die ze deelt met dagwinnaar Stanley Doedel. Marian Linders staat vijfde met 24 punten. Wie denkt dat het een gelopen koers is, heeft het mis. Niets is zo veranderlijk en verrassend als de Graafse Quiz. Iedereen kan nog winnen. Zelfs de nieuwelingen die er wekelijks bij komen. Dus maandag 14 april rond half acht weer op post voor vraag 10. Vraag 10? Een jubileumvraag dus. Dat vraagt om

Door Freddy Klooté GRAVE - De nieuwe bestuursperiode van de Graafse raad is afgelopen dinsdagavond wel bijzonder ongemakkelijk gestart. Een commissievergadering Ruimte, met maar één echt punt op de agenda kon wel even, zonder dat de leden er klaar voor waren. Het liep uit op een beschamend fiasco. Stanley Doedel en zijn kleinzoon ontvangen de prijs van Riet Merkus van De Poort van Cleve.

“Een vergadering die eigenlijk nog niet gehouden had moeten worden”. Zo kun je het best de commissievergadering Ruimte van dinsdag 8 april omschrijven. iets speciaals. Iets met punten? Iets gemakkelijks? Immers, er was nog geen commissie benoemd. EvenEen soort hierdoor-val-ik-van-mijn-stoel-af- vraag? tuele deskundigen die een fractie mee mag nemen Kijk op www.arenalokaal.nl. Maandagavond. Eén waren nog niet beëdigd. Er was geen voorzitter bevraag. Eén antwoord. noemd. Kortom, de waarom-vraag kreeg steeds meer recht van bestaan. De enige reden van deze vergadeFreddy Klooté ring was het feit dat het plan Landgoed Hommerzaad in Escharen op 22 april op de agenda van de raadsvergadering moest. Waarom? Ik zou het niet weten.

Twee inbrekers aangehouden in Velp

VELP/OSS - Twee inbrekers uit Oss zijn zondagavond (6 april) op heterdaad betrapt toen ze aan het inbreken waren in een bedrijf aan de Oude Maasdijk in Velp. Om 23 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat enkele mannen op het terrein van het bedrijf liepen. De politie vond daar eerst een auto met aanhanger en later, in een loods van het bedrijf, de twee mannen van 28 en 30 jaar oud. Er lagen verschillende goederen klaar om meegenomen te worden, waaronder veel kabels. Het tweetal is aangehouden en naar het bureau gebracht, waar ze zijn ingesloten. De auto met aanhanger is in beslag genomen.

Maar goed, van iedere fractie was tenminste één raadslid aanwezig. Griffier Jos Roelofs vertelde de aanwezigen dat er eerst een voorzitter moest worden gekozen. Na een aantal voordrachten en een stemming, op een manier die veel weg had van het kiezen van een aanvoerder door groep acht van een willekeurige basisschool, kon de vergadering onder leiding van Rob Bannink (VVD) beginnen. Gelukkig waren er geen deskundigen door de fracties meegenomen. Om die eventueel mee te laten doen was een absolute onmogelijkheid geweest.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

Lees verder op pagina 13

3


‘Ik kijk naar de mensen in de wijken’

Zonnebloem organiseert vakantie naar Celle REGIO - Belangstellenden kunnen met de Zonnebloem op vakantie naar Celle, omgeving Lüneburgerheide in Duitsland. Deze vakantie is geschikt voor mensen die van een vakantie willen genieten, maar dan in een wat langzamer tempo. Al enkele jaren organiseert de Zonnebloem Regio Land van Cuijk vakantiereizen voor mensen die zelfstandig op vakantie willen en kunnen gaan. Het tempo van deze reizen is laag. De rollator mag mee. Er gaan twee vrijwilligers mee voor hulp en begeleiding. De leeftijd van de deelnemers van deze reizen ligt tussen de 60 en de 90 jaar. Ook niet-Zonnebloemgasten zijn van harte welkom. De vakantie duurt Van 30 juni tot 4 juli en voert naar Celle in de omgeving Lüneburgerheide in Duitsland. Deelnemers maken uitstapjes naar onder andere de Herrenhausgarten in Hannover, het orchideëenparadijs in Celle, de Lüneburgerheide en er is een rondvaart over de Weser. ’s avonds is er voor de liefhebbers bingo, muziekavond en spelletjes. Het verblijf is in hotel Tryp in Celle. Voor meer informatie en boekingen kan men zich wenden tot de plaatselijke Zonnebloemafdelingen Land van Cuijk of bel met mevrouw R. van Raaij, 0478-580181.

www.praktijkmariekehuisman.nl Locatie Reek - Grave - Velp Uw adres voor fysiotherapie - kinderfysiotherapie - klassieke homeopathie - medische pilates - zwangerschapsgym - ouderengym

Marieke Huisman en Marieke Kloonen.

Bel voor een afspraak: 06-43930359 Vergoeding behandeling door uw zorgverzekeraar

Vervolg van de voorpagina Het bestuur van Stichting Quadrant bestaat uit voorzitter Conny Zijm, secretaris Hélene Wierema, penningmeester Harald van Soest en de leden Jos Lodewijks en Richard Garot. De site vermeldt: ‘De gedreven bestuursleden wonen verspreid over de gemeente Grave, waardoor zij feeling hebben met de verschillende wijken en dorpen’. Die gedrevenheid heeft ook Rick van Rosmalen. De feeling wil hij verder uitbreiden, indien mogelijk. De overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten, biedt daarin mogelijkheden: “Bij de invoer van de nieuwe zorgwetten, met de gemeente als regisseur, kunnen we als gemeenschapshuizen daar een steentje aan bijdragen. We zijn het centrale punt in de dorpen Rick van Rosmalen. Velp en Escharen. Er gaan ongetwijfeld wijkteams voor de zorg komen. Wij zijn er voor de ontmoeting, preventie en veiligheid. Als we ogen en oren goed open houden kunnen we die wijkteams, maar bijvoorbeeld ook de KBO van informatie voorzien over thuiszorg, eenzaamheid probleemjongeren. We zien de mensen in de gemeenschapshuizen komen om te biljarten, kaarten, Zumba te dansen of te koersballen. Wie daar niet aan mee kan doen loopt een risico op eenzaamheid. Als je hoort dat iemand niet durft te komen omdat het glad is, kun je daarbij hulp bieden. Als een vaste deelnemer plotseling niet meer komt, kun je informeren wat er aan de hand is.” Ricks achtergrond als sociaal werker komt uitgebreid tevoorschijn: “Het elkaar ontmoeten is toch zo belangrijk. Sociale cohesie voorkomt eenzaamheid. Als beheerder moet je wijkbinder zijn. Inspelen op de zoveel genoemde burgerparticipatie. Je moet proberen mensen te verleiden om wat voor je wijk of dorp te betekenen. Een beheerder moet betrokken zijn met de mensen in de wijk.” Beheerder Sonja Burghouts is beheerder van ’t Dorpshuus in Escharen. In 2007 is ze als beheerder begonnen in Katrien. Nu heeft ze bij Quadrant een dubbele functie. Naast het beheer in Escharen doet ze ook de administratie en de planning voor beide gemeenschapshuizen. Vanuit een kantoor in de Brede School in Velp werkt ze samen met Rick aan de toekomst van Quadrant. “Als beheerder luister je goed naar wat je de hele dag om je heen hoort. Je moet als het ware voelsprieten ontwikkelen om te luisteren naar wensen en klachten van de bezoekers. Voorbeelden? “Het zou leuk zijn als…” of “Het gaat vriezen, dus ik ben bang dat ik ga vallen”, en “Die jongens schoppen steeds mijn vuilnisbak om”. We moeten kijken wat we met alle informatie kunnen.”. Rick van Rosmalen: “We hadden op beide locaties een 7,7 bij een klanttevredenheidsonderzoek. Daar zijn we best blij mee. Maar het kan altijd beter. En daar ga ik voor. Het liefst wil ik van een gemeenschapsaccommodatie een bruisend huis in het dorp maken.” Als het aan Rick en Sonja ligt, zal dat nog lukken ook. Enthousiasme genoeg in huis.

Al ruim 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

www.teunarts.nl

meer dan 300 modellen relaxfauteuils - 5 jaar garantie - gratis thuisbezorgd - tot € 300,- retour voor uw oude meubel* - ruim 40 jaar ervaring met zitmeubelen - aanpassingen mogelijk in onze eigen stoffeerderij

Op onze 1e Verdieping meer dan 150 weg = weg aanbiedingen!

Meer dan 90 modellen sta- op fauteuils (Veelal uit voorraad leverbaar)

De grootste collectie relaxfauteuils van Nederland vindt u al 40 jaar bij zitcomfort-speciaalzaak Teun Arts. Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 5454 NG in St.Hubert (Buiten de bebouwde kom) in St. Hubert bij rotonde 'Erica' richting Wanroij, 3e links, 1e rechts. Onze openingstijden: Dinsdag, Woensdag en Donderdag 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00, tel. 0485 - 45 29 86, www.teunarts.nl, info@teunarts.nl * niet i.c.m. aktiemodellen en overige aanbiedingen.

4

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014


‘Ieder feest moet een beleving zijn’

De Gasterij in Schaijk houdt zondag open dag SCHAIJK - De Gasterij in Schaijk houdt zondag 13 april een open dag. Tussen 11 en 16 uur zijn alle belangstellenden van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het veelzijdige horecacentrum aan de Runstraat 67. Bezoekers worden tijdens het open huis niet alleen getrakteerd op een kopje koffie met iets lekkers, zij kunnen ook proeven van de heerlijke zelfgemaakte aspergesoep van De Gasterij. Verder is er een expositie te zien van schilderijen van de Schaijkse Annette Brouwers. Tonnie Verstraten van Party-Catering Verstraten uit Uden nam De Gasterij in oktober vorig jaar over van Tino van den Berg. “Sindsdien zijn we al aardig ingeburgerd in Schaijk”, vertelt Tonnie. “De feesten die we hier tot nu toe hebben georganiseerd waren een groot succes en we ontvangen zeer enthousiaste reacties van de mensen.” ‘Alles naar wens’ De Gasterij is de perfecte locatie voor feesten, partijen, bruiloften en recepties, maar men kan er ook uitstekend terecht voor onder meer koffietafels, vergaderingen, diners en catering. De stijlvolle zaal biedt plaats aan gezelschappen van 15 tot wel 300 personen. Kwaliteit en een goede service en bediening vormen de kurk waar De Gasterij op drijft. Tonnie Verstraten: “Alles draait om de specifieke wensen van de klant. Wil die ronde tafels, dan zorgen wij voor ronde tafels. Liever vierkante tafels of sta-tafels? Ook geen probleem, wij hebben alles zelf in huis. Ook kunnen wij verschillende sferen creëren in de zaal, toegespitst op het soort evenement. Van een warme inrichting met hout tot een witte moderne look.” ‘Altijd iets aparts’ Ook op het gebied van catering weet De Gasterij zich te onderscheiden. “We willen altijd iets aparts laten zien. Niet alleen in onze gerechten, maar bijvoorbeeld ook in het brood of in de vorm van heel luxe Franse gebakjes. Ieder feest moet tenslotte een beleving zijn.”

Gastrovino Het Blauwe Schaap opent in Hart van Grave GRAVE - Versspecialiteitenwinkel Gastrovino Het Blauwe Schaap opent dinsdag 15 april haar deuren in een nieuw pand in Het Hart van Grave. Ondernemer Jeroen Klinkhamer verhuist met zijn bestaande delicatessenzaak Het Blauwe Schaap van de Rogstraat 15 naar de Hoofschestraat 15D, tegenover Albert Heijn.

Tonnie Verstraten: “We willen altijd iets aparts laten zien.” De Gasterij werkt uitsluitend met verse producten van de beste leveranciers, benadrukt Verstraten. “We kiezen daarbij ook zoveel mogelijk voor streekproducten. Zo hebben we sinds begin maart weer verse asperges, werken we met ham uit De Maashorst en komen ook de aardbeien en diverse groenten uit de buurt.” Paasbrunch De deuren van De Gasterij zijn tijdens de open dag op 13 april van 11 tot 16 uur geopend. Een week later, op eerste paasdag 20 april, kan men er genieten van een heerlijke paasbrunch. Kosten hiervoor bedragen 22,50 voor volwassenen en 12,50 voor kinderen tot en met tien jaar. Reserveren voor de paasbrunch kan via 0486-461777 of 06-53744810.

Zondag 13 april

Open dag Van Tienen Drankautomaten Zeeland ZEELAND - Van Tienen Drankautomaten BV in Zeeland opent zondag 13 april van 12 tot 16 uur haar deuren voor het publiek. Iedereen is van harte welkom aan de Voederheil 6A voor een rondleiding door de geheel vernieuwde showroom, de werkplaats en het magazijn. Een professionele barista (horecamedewerker die gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van koffie, red.) laat in de showroom de mooiste koffie en cappuccino zien. Hierbij krijgen de bezoekers tevens een goede indruk van het assortiment automaten, koffie en thee van Van Tienen. Ook aan de kinderen is gedacht; er is een springkussen en een ballonnenwedstrijd met leuke prijzen. Aan het eind van de rondleiding zorgt Van Tienen voor een lekker kopje koffie, thee of cappuccino.

Klinkhamer betrekt daar een grotere winkel met een zeer uitgebreid assortiment van de lekkerste specialiteiten, waaronder versgebrande noten, Hollandse kaas, buitenlandse kazen en tapas. Ook voor speciale catering is men er aan het juiste adres. “De winkel wordt één en al beleving en men kan alles proeven”, vertelt Jeroen Klinkhamer. Naast de activiteiten in de winkel heeft Gastrovino Het Blauwe Schaap een grote keuze in kerstpakketten en relatiegeschenken.

Folder mee laten verspreiden met Arena? Neem contact op met Rob via 06-50617426

nader bekeken Win-Win versus Relatie-Relatie Guanxi, u heeft er wellicht wel eens over gehoord, maar wat is het? Guanxi is een van de belangrijkste onderdelen van de Chinese samenleving. Relaties, verbindingen, connecties daar draait het in de Chinese samenleving grotendeels om. Relaties moeten altijd in balans zijn, oftewel als ik jou help dan help jij mij en vice versa. Het lijkt soms omkoping, maar het heeft meer te maken met het geven van gunsten aan personen. Het heeft niets met geld te maken. Guanxi in China heb je nodig om vooruit te komen. Via relaties kom je verder dan via de geijkte wegen die wij gewend zijn. Gunsten kun je niet opeisen of opvragen. Dit proces gaat gemoedelijk en gebeurt veelal vanzelf om anderen een dienst te bewijzen en dus bij die persoon ook in het ‘krijt’ te staan, zodat die persoon in de toekomst ook een beroep op jou kan doen. Hier wordt heel voorzichtig mee omgegaan. Dit kan zelfs zover gaan dat er generaties overheen gaan voordat ‘deze rekening’ wordt vereffend. In het westen verlenen wij ook wel eens een gunst, echter deze wordt nog wel eens vergeten omdat het gevoel van plicht en besef minder sterk is dan in China. Guanxi is veel meer dan dat en erg krachtig. Er wordt rekening gehouden met gezichtsverlies, dus een gunst wordt niet direct gevraagd, maar door de gever ingevuld. Als je een onhaalbare gunst direct vraagt dan kan dit leiden tot gezichtsverlies; dit wordt altijd voorkomen. Voor wat hoort wat, het moet in balans zijn, Yin en Yang. Een eenvoudig voorbeeld in China is het betalen van de rekening bij een etentje; dit gaat over en weer. In de praktijk is dit een bijzonder spel; wie betaalt de rekening? Het is haast ‘vechten’ wie de eer krijgt om te mogen betalen. Wees niet te stellig met bijvoorbeeld het betalen van een rekening of het laten betalen van een rekening, dit kan leiden tot afstandelijkheid en gezichtsverlies. Je gevoel moet bepalen wie wel of niet betaalt. Zakendiners in China zijn heel erg belangrijk, zo niet het belangrijkste. Het bereiken van een goede Guanxi is voor een westerling (buitenlander/buitenstaander) bijna onhaalbaar. Dit vergt veel tijd, energie en vooral oprechtheid dan wel eerlijke vriendschap. Een Guanxi is uitermate handig en bijna noodzakelijk om te hebben. Een keerzijde is dat zakelijke (westerse) ambities hierdoor kunnen worden belemmerd. Door zakelijke (rationele) keuzes kunnen de zogeheten vriendschappen ook als een blad aan een boom omslaan. Voor mij persoonlijk was het meest bijzonder toen ik werd verwelkomd bij een Chinese familie in huis met andere familie en vrienden; een hele bijzondere ervaring die gesloten deuren opent. De mix van het westerse win-win en het Chinese relatie-relatie zou ideaal zijn. Ties Coolen

Mooiland investeert fors in sociale huurwoningen GRAVE - Woningcorporatie Mooiland stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen in de regio Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. “De zorgen die leven in de regio bij verschillende gemeenten zijn niet nodig”, stelt Mirjam Krawinkel (foto), directeur Mooiland Wonen. Mooiland kan met de 35 miljoen euro zeker 200 nieuwe woningen bouwen in de regio Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. In deze regio gaat Mooiland door met het bouwen van met name nultredenwoningen. “Op basis van woningmarktonderzoeken is de vraag naar sociale huurwoningen in de regio in kaart gebracht. Op basis van de nieuwbouw die in 2013 is opgeleverd en de nieuwbouw die al gepland is, plus de bouw van nog 200 extra woningen voldoet Mooiland al aan 42 procent van de nieuwbouwbehoefte tot en met 2025.”

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

5


Dinsdag 15 en woensdag 16 april

Lunchbox verbindt mensen in Graafs filmcafé

agenda Kijk voor wekelijks terugkerende agendapunten op www.arenalokaal.nl

APRIL 1-30 1-30

9-13 10-12 11 11 11 11 11 11 12 12 12 12 12 12 12-13 13 13 13 13 13 13 14 15 15 16 16 16-20 17 17-19 18 18 18 18 19 19 19 20 20-21 21-26

Expositie - Olieverfschilderijen van Miet van Summeren in de bibliotheek in Schaijk Expositie - De historie van de gemeente Grave in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave Tentoonstelling - Was getekend; Bertus, van 13 tot 17 uur in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave Voorjaarsexpositie - Anja Vosdingh Bessem en Rob van Leeuwen, van 13 tot 17 uur in The House of Arts in Grave Toneelvereniging ‘t Vlämke - De Woekeraarster, vanaf 20.15 uur in Onder d’n Plag in Demen Basisschool ‘t Schrijverke - Flessenactie, vanaf 16.30 uur in Herpen KBO Ravenstein - Kienen, vanaf 14 uur in seniorensoos De Nestor in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein Esterado - 9-Years Party, disco voor de jeugd van 9 tot en met 14 jaar, van 19.30 tot 22 uur in de Esterade in Grave GVV ‘57 - Paasbingo, vanaf 20 uur (clubhuis open vanaf 19.15 uur) in het clubhuis aan de Dr. wierstraat in Grave Harmonie Stad Grave - Het beste van Bannink, vanaf 20 uur in Catharinahof Grave StockRock Night Edition, vanaf 20 uur in café De Potter in Schaijk Toneelvereniging ‘t Vlämke - De Woekeraarster, vanaf 20.15 uur in Onder d’n Plag in Demen Workshop - Emailleren, vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Rommelmarkt met schoolspullen, van 10 tot 13 uur op basisschool De Raamdonk in Grave Palmpasenstokken maken, van 14 tot 15 uur in de Hemelvaartzaal van de Elisabethkerk in Grave Harmonie Stad Grave - Het beste van Bannink, vanaf 20 uur in Catharinahof Grave Expositie - Steenhuizen en Van Hulst, van 11 tot 17 uur in het Kunstkerkje in Velp Moeslands Festival - Braderie met diverse attracties, muziek en vermaak, van 10 tot 17 uur in het centrum van Schaijk Poppenkastvoorstelling - De Geldmolen (2-9 jaar), vanaf 10.30 uur in gemeenschapshuis De Garf in Zeeland Huiskamermeditatie, van 20 tot 21 uur bij Creapoelka aan de Kleine Poelstraat in Demen Palmpasenmis, vanaf 11 uur in de Elisabethkerk in Grave, met aansluitend Palmpasenoptocht onder muzikale begeleiding van Harmonie Stad Grave Harmonie Stad Grave - Het beste van Bannink, vanaf 14.30 uur in Catharinahof Grave Harmonie Stad Grave - Het beste van Bannink, vanaf 20 uur in Catharinahof Grave Informatiebijeenkomst Samen Bouwen - Seniorenwoningen in centrum Zeeland, vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis De Garf in Zeeland Oud papier Schaijk Oost Filmcafé Grave - The Lunchbox, vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave Knutselmiddag - Pasen, knutselmiddag voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar, van 14 tot 15.30 uur in de Esterade in Grave Filmcafé Grave - The Lunchbox, vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave Tentoonstelling - Was getekend; Bertus, van 13 tot 17 uur in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave HCC Seniorenacademie - Computergebruik onderweg, van 14 tot 16 uur in de Esterade in Grave Voorjaarsexpositie - Anja Vosdingh Bessem en Rob van Leeuwen, van 13 tot 17 uur in The House of Arts in Grave Goede Vrijdag Ondernemerscafé en energiebeurs, van 20 tot 22.30 uur in gemeenschapshuis Onder d’n Plag in Demen Huisselings Koor - Passieconcert, vanaf 20 uur in de Lambertuskerk in Huisseling Dansmiddag voor 50-plussers, van 14 (zaal open vanaf 13.30 uur) tot 16.30 uur in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein Das Pas Lachen - Tonproatersavond, vanaf 20 uur (zaal open vanaf 19 uur) in De Heische Tip in Zeeland Workshop - Tuindecoraties van glas, van 13.30 tot 16.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Koor Karakter - Rockopera Jesus Christ Superstar, vanaf 20.30 uur in het Palazzo Theater in Grave Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie emailleren vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Pasen De Zonnebloem afdeling Grave - Jaarlijkse collecte

GRAVE - Het Filmcafé Grave vertoont op dinsdag 15 en woensdag 16 april de film The Lunchbox, een Indiaas drama waarin een verkeerde levering van Mumbai’s beroemde Lunchbox-bezorgsysteem de levens van een jonge huisvrouw en een oude man verbindt. Beide avonden begint de film om 20.15 uur in het Palazzo Theater. De verzuurde en alleenstaande Sajaan werkt al 35 jaar bij hetzelfde kantoor. Het leven heeft hem niet veel gebracht. Aan de andere kant van de stad woont Ila. Zij is getrouwd met een man die nooit naar haar omkijkt. Op advies van de buurvrouw besluit ze extra lekkere lunches voor haar man te gaan bereiden. Je weet maar nooit. Maar de trommel wordt verkeerd bezorgd: hij belandt bij Sajaan. Als Ila dit ontdekt, stopt ze een briefje in de trommel. Het is het begin van een lange lunchtrommel-correspondentie, die de twee gebruiken om hun hart te luchten. Er groeit iets moois. Online reserveren kan via www.filmcafegrave.nl. De kassa van het Filmcafé Grave is een halfuur voor aanvang van de film open. Er is geen mogelijkheid om te pinnen. De toegangsprijs is 7 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot en met 12 jaar.

Museum voor vlakglas- en emaillekunst Ravenstein De plek waar je kunt genieten van

kunst, cultuur en Brabantse gastvrijheid in het pittoreske stadje Ravenstein. Met steeds wisselende exposities emaille, glaskunst en sieraden, maar ook diverse activiteiten: Workshop emailleren Workshop tuindecoraties Workshop glas-in-lood Demonstratie glas-in-lood Demonstratie emailleren

iedere 2e zaterdag iedere 3e zaterdag iedere 4e zaterdag iedere 1e zondag iedere 3e zondag

Iedere 1e en 3e zondag om 11 uur gratis rondleiding, gevolgd door demonstratie glas/emaille om 13 uur Groepen (eventueel met rondleiding en/of demonstratie) op afspraak.

Marktstraat 22 5371 AD Ravenstein 0486-411155 reservering@ museumravenstein.nl www.museumravenstein.nl Open zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur en van 1 april tot 1 oktober ook van dinsdag t/m vrijdag tussen 13 en 17 uur

Op 4 mei op andere locatie

Spullenmarkt Smouskes op De Kreitsberg ZEELAND - De grote spullenmarkt van de Smouskes, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de deelnemende Zeelandse buurtschappen en De Smouskes, wordt dit jaar gehouden op zondag 4 mei. Wegens omstandigheden is de markt echter niet op het veld van De Heische Tip, maar op bij Boerderijcamping De Kreitsberg in Zeeland, gelegen nabij de (Midden)Peelweg ter hoogte van Kerkstraat/Reekseweg. Op deze locatie kunnen bezoekers van 10 tot 16 uur terecht voor koopjes en andere hebbedingetjes, die tegen een zacht prijsje verkocht worden. Het zijn geen nieuwe spullen en er staan ook geen handelaren, want alle spullen die worden aangeboden zijn opgehaald in de Zeelandse buurten en worden verhandeld door vrijwilligers van de buurtschappen.

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar redactie@arenalokaal.nl Kijk voor uitgaanstips in de brede regio op www.dienblad.nl Arena verschijnt elke vrijdag in Schaijk, Reek, Zeeland, Oventje, Ravenstein, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg, Keent, Neerloon, Overlangel, Koolwijk, Herpen, Huisseling, Grave, Escharen, Velp en Gassel. Oplage: 15.500 / www.arenalokaal.nl Redactie: Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651 Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57A 5374 BH Schaijk, 0486 46 31 12 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Rob Smorenberg: rob@uitleg.nl of 06 506 17 426 Uitgever: Tekst & Uitleg, Pastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: Excellent, 073 544 30 30 Weekblad Arena is aangesloten bij: LokaalNieuwsnet en NNP

6

In een tent worden de wat kwetsbaardere en kleinere spullen verkocht zoals apparatuur, speelgoed, kleding, serviesgoed en glaswerk. Op het veld staan de wat grotere spullen uitgestald zoals stoelen, tafels, fietsen en alle overige goederen. Tijdens de spullenmarkt stelt Boerderijcamping De Kreitsberg al zijn accommodaties, ezelstal, wijnkelder en wijngaard ook open voor het publiek. Daarnaast kan men zich laten verrassen door de smaak van de eigen Maashorstwijn Regent rood, Regent rosé of Johannitter Wit. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon en voor kinderen tot en met 12 jaar is entree gratis. Ook parkeren is gratis.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014


Voor supersnel internet, televisie en telefonie

Samen naar glasvezel met LanderdNet LANDERD - Begin 2013 is een aantal inwoners uit Landerd samen met de gemeente gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden voor een eigen glasvezelnetwerk voor de hele gemeenschap van Landerd. De taken in het onderzoek zijn verdeeld in de vorm van diverse werk- en stuurgroepen, samengesteld uit vrijwilligers, om het hele traject in gang te kunnen zetten. Er is daarbij gestreefd naar de inzet van zoveel mogelijk vertegenwoordigers van verschillende groeperingen uit de Landerdse gemeenschap. De projectgroep is als kartrekker uitvoerend bezig om het hele traject te realiseren. De klankbordgroep voorziet de projectgroep van input vanuit de gemeenschap. En de stuurgroep neemt de belangrijkste besluiten en maakt keuzes in het traject. De deelnemers van deze groepen zijn terug te vinden op de website www.landerdnet.nl. Wat is er onderzocht? Wat komt er allemaal kijken bij de aanleg van het netwerk en wat gaat het kosten? Welke diensten kunnen tegen de beste tarieven worden geboden? Hoe kan de aanleg van het netwerk financiëel mogelijk gemaakt worden? Hoe kan de organisatie het beste formeel worden opgericht? En hoe kan het beste aanbod naar de inwoners van Landerd gebracht worden om voldoende nieuwe klanten te krijgen zodat het nieuwe netwerk er ook werkelijk kan gaan komen?

Plan voor seniorenwoningen in centrum Zeeland ZEELAND - Met de verhuizing van basisschool Vlasgaard en De Wizzert naar het Kindcentrum eind dit jaar, blijven de huidige gebouwen leegstaan in het centrum van Zeeland. Dit levert een mooie locatie op voor de bouw van een aantal woningen in het hart van het dorp. Medioren en senioren die graag in het centrum wonen, dichtbij verzorgingshuis Compostella, zijn welkom op de informatieavond op maandag 14 april in gemeenschapshuis De Garf om 19.30 uur.

Doel van het project is om seniorenwoningen met acceptabele woonlasten neer te zetten. Hierbij wordt duidelijk de koppeling gemaakt met Compostella om nu of in de toekomst een eventuele zorgvraag op een goede manier in te vullen. Het idee is om via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap tot een realiseerbaar plan te komen voor koop- en huurwoningen. Het voordeel van een collectief is dat de groep zelf inspraak heeft bij de ontwikkeling van de huizen. Daarnaast pakt het aanbesteden van de bouw veel gunstiger uit. Verder zijn er nog andere manieren om de prijs laag te houden. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen, een energiezuinige woning is over een periode van tien jaar kostentechnisch veel voordeliger dan een huis met hoge energielasten. Op 14 april vindt er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst plaats in De Garf. Die avond wordt aan de hand van diverse schetsen een mogelijk idee uiteengezet. Dit is het startpunt van een verdere discussie om een goed plan op te stellen. Tevens wordt hierin een mogelijke oplossing aangedragen voor de parkeerproblematiek die het Zeelandse centrum tot nu toe kent. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen. Meer info: www.samenbouwen.nu.

kort nieuws Op stap met de boswachter op tweede paasdag REGIO - Sinds de zomer van 2013 staat er een insectenhotel in de boomgaard van Landgoed Tongelaar. Maar waarom staat dit hotel er eigenlijk en is het inmiddels bewoond? Op tweede paasdag, maandag 21 april, verzorgt Brabants Landschap samen met IVN De Groene Overlaat en IVN Grave gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar in Mill.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat er momenteel geen commerciële instellingen zijn met interesse en voldoende financiële draagkracht om een open netwerk in de gehele gemeente Landerd aan te leggen. Bovendien heeft het gemeentebestuur van Landerd uitgesproken, dat de aanleg en het beheer van een glasvezelnetwerk geen taken zijn voor de gemeentelijke overheid. Daarom doet LanderdNet het allemaal zelf, in samenwerking met de inwoners en ondernemers van de gemeente Landerd.

Tijdens de excursies gaan de wandelaars samen met de boswachter op zoek naar de vele bontgekleurde insecten op het landgoed en leren ze waarom insecten zo belangrijk zijn voor de natuur. De wandelexcursies starten om 12, 13.30 en 15 uur en duren anderhalf uur. Deelname is gratis en leuk voor volwassenen en kinderen. Reserveren is niet nodig. De excursies maken deel uit van de Dag van het Landschap, die op tien locaties in Brabant wordt gevierd.

De komende periode zal LanderdNet iedereen uitgebreid informeren over de voordelen, waaronder ook via Arena. Begin mei kan men het aanbod in de brievenbus verwachten.

Folder mee laten verspreiden met Arena? Neem contact op met Rob via 06-50617426 ‘Beagles onmiddellijk vrijlaten’

Fakkeltocht in Escharen ESCHAREN - ‘Wat willen wij? Alle honden vrij!’ galmde het over de Rotscheweg in Escharen. Zo’n 150 dierenvrienden waren letterlijk de stem voor de proefdieren afgelopen woensdagavond. De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hield een fakkeloptocht tegen dierproeven bij MSD in Boxmeer. Onder hen ook de vijf activisten die precies een jaar geleden inbraken bij de kennel van Jan Rutten en daar in het holst van de nacht zes jonge beagles meenamen. Een verslag. Robert Molenaar, campagneleider van ADC: “De beagles die opgesloten zitten bij Jan Rutten krijgen straks een enkeltje dierproefcentrum. Voor hen geen gouden mand, niet ravotten met andere honden, geen duik in het water... Zij worden opzettelijk ziek gemaakt, opengesneden en afgemaakt. Er wordt zelfs op zwangere honden getest. Daarom lopen we hier vanavond een fakkeloptocht in Escharen. Wij eisen de honden op!” Met rode overalls, spandoeken en fakkels lopen de activisten een tocht door Escharen. Bij de kennel van Jan Rutten aan de Beerschemaasweg raken vele deelnemers zichtbaar geëmotioneerd. “Zo dicht bij de honden, maar toch zo ver weg”, zegt een van hen. “De honden worden gebruikt in experimenten bij MSD in Boxmeer”, zegt Molenaar. “Jaarlijks verbruiken zij vele honderden honden en katten. Een vestiging van MSD kwam recentelijk slecht in het nieuws wegens dierenmishandeling. Met een undercovercamera werd het leed vastgelegd. Het is dan ook geen wonder dat MSD en Jan Rutten journalisten krampachtig weren. Zij hebben iets te verbergen. Het is onze taak om dat naar buiten te brengen.”

Kasteel Tongelaar is op zondag gratis toegankelijk voor bezoekers. In de toren bevindt zich een infopunt van Brabants Landschap. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie te vinden over de natuur op en om het landgoed. Via een touchscreen met foto’s, spelletjes en achtergrondinformatie stap je zo in het leven van de das. Dassen komen veel voor het landgoed, maar je ziet ze bijna nooit. Daarom filmde Brabants Landschap een jaar lang op Tongelaar. Deze film, Tongelaar, land van das en burcht van Mark Kapteijns, is ook te zien op het touchscreen. Op de bovenste verdieping ontmoet de bezoeker een sprong reeën. Ook andere bewoners van de toren, zoals kraaien en vleermuizen, worden hier aan de bezoeker voorgesteld. Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren bij de splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Van hieruit is het vijf minuten lopen naar Kasteel Tongelaar, waar de wandelexcursies starten. Het is raadzaam om wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet mee. Kijk voor het totale programma op www.dagvanhetlandschap.nl.

Inzameling van hulpgoederen HERPEN - Bij de parochiekerk van Sint Sebastianus in Herpen wordt op zaterdag 19 april van 10 tot 15 uur een inzameling gehouden van hulpgoederen voor Caritas Zagreb en de Stichting Vraag en Aanbod Internationaal. Daarnaast is er een inzameling voor nieuw te bouwen kerken in Kenia. Er is vooral vraag naar kleding, mutsen, dassen en handschoenen. Daarnaast zijn ook gordijnen, dekens, beddengoed, lappen stof en hand- en theedoeken welkom. Medische hulpmiddelen als rolstoelen, rollators, verbandmiddelen, brillen, krukken, stokken en incontinentiemateriaal worden ook gevraagd en er is behoefte aan schoenen, speelgoed (niet te groot), poppen en knuffels, bedden, naaimachines, handgereedschap en (kinder)fietsen. Een priester uit Kenia verzocht de Herpense parochie om kruis- en heiligenbeelden voor drie nieuw te bouwen kerken in te zamelen. Hiermee kunnen deze kerken ingericht worden. Dus ook kruis- en heiligenbeelden zijn welkom op de inzameling van 19 april. Zeer welkom zijn ook bijdragen in de transportkosten. Men kan deze in een envelop afgeven op de pastorie in Herpen of tijdens de actie aan de medewerkers geven. Overmaken kan op bankrekening 1715.27.968 van de Paulusparochie in Uden, onder vermelding van Transportkosten Zagreb.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

7


MOOI MAASLAND

Gewoon anders Getekend

door

Willie Manders In Batenburg, aan de overkant van de Maas, werd enige tijd geleden een meisje geboren als oudste van een groot gezin. Schrijven en dichten was haar liefhebberij. Ze moest veel helpen in het huishouden. Het kwam er dus niet zo veel van. We mogen ons gelukkig prijzen dat ze er nu meer tijd voor kan vinden. Want de naam van dat meisje is Riet Derks. En het is op 15 april aanstaande 87 jaar geleden dat ze het levenslicht zag. Nog immer jong van geest laat Riet ons vaak genieten van haar pennenvruchten. Hopelijk nog vele jaren! willie@williemanders.nl.

LEDERZAAK VERHAGEN

WERELD VAN ECHT LEDER LEDEREN KLEDING STOFFEN JASSEN TASSEN EN KOFFERS KLEIN LEDERWAREN LEUKE CADEAUTIPS

ZONDAG 13 APRIL

OPEN

KOM KIJKEN VOOR DE VELE

VAN 12.00 UUR TOT 17.00 UUR

AANBIEDINGEN

DE MEEST COMPLETE LEDERWARENZAAK IN NL! VOOR HEM EN HAAR. EIGEN REPARATIE-ATELIER. HEESCH ’t Dorp 44 Tel. 0412 - 45 23 13

8

Maandag 13.00 - 17.30 uur Dinsdag t/m donderdag 09.30 - 17.30 uur Zaterdag 09.30 - 17.00 uur

550 m2 winkelplezier Vrijdag koopavond Open van 09.30 - 21.00 uur

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

www.lederzaakverhagen.nl


Schaijkse muzikant volledig verrast

Peter Henst Muziekbokaal voor Niels van den Bogaert SCHAIJK - De Schaijkse muzikant Niels van den Bogaert heeft op zaterdag 29 maart de Peter Henst Muziekbokaal ontvangen. De onderscheiding, bestemd voor een ‘persoon of groep die van betekenis is voor de muziek en gezelligheid in Schaijk’, werd pas voor de tweede keer uitgereikt. Henst, de weduwe van Peter Henst. Zij had mooie woorden over voor de Schaijkse muzikant bij de uitreiking van de trofee. “Niels is van jongs af aan bekend in ons gezin en bevriend met onze zoon Roel. Zolang wij hem kennen heeft muziek een grote rol in zijn leven gespeeld. Peter heeft hem daarin altijd gestimuleerd. Vanaf zijn prille jeugd is Niels muzikaal. Hij speelt allerhande instrumenten, zonder dat hij een noot kon lezen. Deze muzikale gave heeft hij geërfd van zijn opa Jan van den Bogaert en ook zijn vader Tini en zijn inmiddels overleden oom Jan van den Bogaert hebben zeker bijgedraMooie woorden Niels van den Bogaert gen aan zijn muzikaliontving de Muziekbokaal teit. Ook zijn broer Frank uit handen van Herma speelt meerdere instruDe eerste Peter Henst Muziekbokaal werd op vrijdag 8 juli 2011 uitgereikt aan Peter Henst zelf. De Schaijkenaar, alom bekend als leadzanger van feestband Ut Kos Kojer, ontving de trofee voor zijn ‘jarenlange bijdrage aan de muziek en gezelligheid in Schaijk’. Nadat hij in december 2011 kwam te overlijden namen de initiatiefnemers Tilly van den Hoogen en Wilhelmien Manders, enthousiast ondersteund door carnavalsverenigingen De Durdouwers, De Dorstige Raven en De Oelewappers, zich voor om de Bokaal in de toekomst vaker uit te reiken.

Internationale expositie Grafiek in emaille RAVENSTEIN - Het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein heeft het seizoen geopend met de internationale expositie Grafiek in emaille. De kunstenaars gebruikten verschillende grafische technieken als zeefdruk, etsen en sjablonen om afbeeldingen met inkt op papier over te brengen. In aangepaste vorm kunnen deze ook gebruikt worden om in emaille op koper of staal afbeeldingen aan te brengen. In het Ravensteinse museum, gevestigd aan de Marktstraat 22, is werk te zien van onder anderen Annemarie Timmer uit Alkmaar, Elizabeth Turrell uit Engeland en Martin Schulze en Dietmar Shauer uit Duitsland. De expositie duurt tot 31 augustus. Het museum is open op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur en van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13 en 17 uur. Kijk voor meer informatie op www. museumravenstein.nl.

Niels met de bokaal. menten. De Van den Bogaerts krijgen de muziek blijkbaar met de paplepel ingegoten.” Verrast Niels speelt op dit moment in een (nog naamloze) band. De groep, die inmiddels zo’n twee jaar bezig is, treedt nog niet op. “Wij hebben kunnen constateren dat zij hele mooie muziek maken. Ze schrijven alle muziek

en teksten zelf”, vertellen Tilly van den Hoogen en Wilhelmien Manders. Op 29 maart was er een soort van open repetitie waarbij alleen de ouders en gezinsleden van de muzikanten waren uitgenodigd. “Wij hebben die repetitie aangegrepen als moment voor de uitreiking en Niels daar verrast met de bokaal.”

Herma Henst omhelst Niels van den Bogaert.

Samen de zomer in met Lusira RAVENSTEIN - Wat is er voor alleenstaanden nu gezelliger om de lente door te brengen samen met andere singles. Samen dingen ondernemen, overdag of in de avonduren, tijdens de vakantie of in het weekend. Samen fietsen, een terrasje pikken of samen een hapje eten. Lusira is een vrijgezellenclub voor singles in de leeftijd van 40 tot 65 jaar en de leden van de club staan open voor allerlei activiteiten. Nu de lente is ingetreden, zijn er waarschijnlijk de kriebels om naar buiten te gaan. Voor alleenstaanden is het soms moeilijk om er alleen op uit te trekken en er ook nog van te genieten. Iedere eerste en derde maandag van de maand komen de leden van Lusira vanaf 20 uur samen in stadsherberg De Keurvorst in Ravenstein. Andere alleenstaanden zijn van harte welkom om ook eens binnen te lopen en kennis te maken met de club. Informatie is ook te vinden op www.lusira.nl.

Eindpunt in Escharen

Klassiek Mechaniek Zeeland houdt Voorjaarsrit ZEELAND - Oldtimerclub Klassiek Mechaniek Zeeland (KMZ) heeft voor 2014 weer een uitgebreide agenda. Op zondag 27 april wordt gestart met de eerste van drie ritten, namelijk de voorjaarsrit. Deze eerste rit krijgt de naam ‘Maas & Waal’ mee.

kort nieuws

is het voor vrachtauto’s verstandig om geen oplegger of aanhangwagen aan te koppelen. Deelname voor leden van KMZ is gratis, niet-leden betalen 10 euro. Iedereen ontvangt twee consumptiebonnen, een routebeschrijving en een gratis rallybordje.

Knutselmiddag met thema Pasen in de Esterade GRAVE - Kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar zijn op woensdag 16 april weer welkom in de Esterade in Grave. Van 14 tot 15.30 uur kan er weer naar hartelust worden geknutseld. Het thema is deze middag Pasen. De kinderen kunnen iets moois maken aan de hand van een voorbeeld, maar ze mogen ook hun eigen creativiteit loslaten op hun werkstuk. Deelname kost 2 euro per kind.

Poppenkastvoorstelling De Geldmolen in De Garf ZEELAND - In gemeenschapshuis De Garf in Zeeland wordt op zondag 13 april de poppenkastvoorstelling De Geldmolen gespeeld. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 9 jaar en ieder ander die poppenkast leuk vindt. Aanvang is om 10.30 uur en de entree bedraagt 3 euro per persoon. Jan Klaassen vindt op zolder een oude schatkaart met daarop een afbeelding van een geldmolen. Hij gaat op pad om deze te zoeken en komt uiteindelijk terecht bij Tovenaar Wim Salabim. Deze bewaakt de geldmolen. Maar als Jan Klaassen weet dat er een geldmolen is, zijn er natuurlijk ook nog anderen die het op de geldmolen voorzien hebben. Wil je graag weten wat er allemaal gebeurt en hoe het afloopt? Kom dan op zondag 13 april kijken in De Garf.

Inschrijven kan vanaf 11 uur bij Dorpshuis De Mijlpaal aan de Tunnelpad 3 in Hernen. Hier staan alle klassiekers opgesteld. De start is om 12 uur. De rit is ongeveer 100 kilometer lang en gaat door de omgeving van Maas en Waal. De pauzeplaats is in Heerewaarden bij bezoekerscentrum De grote Rivieren. Daarna gaat de rit via Alphen, Appeltern en Niftrik naar het eindpunt bij De Brouwketel in Escharen. Daar zijn alle deelnemende voertuigen uitgebreid te bezichtigen en kunnen de deelnemers nog ruimschoots nagenieten met zicht op de auto’s, want voor ruime en veilige parkeergelegenheid is gezorgd. Omdat deze prachtige rit over veel dijkwegen voert

Limerick Heer Tieben versprak zich in de vraag, Een kilootje aambeien graag. Die zijn er niet, zei een pientere griet, wel heb ik eksterogen vandaag. Riet Derks

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

9


DAS PAS LACHEN 2014 ZATERDAG 19 APRIL - DE HEISCHE TIP ZEELAND ZAAL OPEN 19 UUR - AANVANG 20 UUR MET ONDER ANDEREN BERRY KNAPEN ROB VAN ELST FRANK SCHRIJEN ANDY MARCELLISSEN JAN STRIK ROB SCHEEPERS Meer informatie: Maarten de Groot - 06-22520369 www.maartendegrootevenementen.nl www.daspaslachen.nl - Tickets 12,50 euro

Tweede paasdag in Sociëteit

Barokorkest Megen geeft concert in Grave GRAVE - Het Barokorkest Megen verzorgt op tweede paasdag (maandag 21 april) een concert in Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck in Grave. Het orkest staat onder leiding van Hans Linnartz en er wordt gespeeld met Anna Hendriksen op fluit. Vanaf 11.30 uur staat de koffie klaar, het concert begint om 12 uur. Introducées betalen 10 euro entree. Dit orkest, voorheen barokwerk ’89, staat onder leiding van dirigent Hans Linnartz. Hij werd in 1995 benoemd tot directeur van de Muziekacademie in Basel en daarvoor was hij adjunct directeur van het Koninklijk Conservatorium, afdeling oude muziek in Den Haag. Het orkest speelt werken van Samuel Scheidt, G.F. Händel, J.S. Bach en André Campra. Het barokorkest bestaat uit twintig musici die de volgende instrumenten bespelen: viool (onder anderen Jeroen Dulk, lid van de Sociëteit), altviool, cello, contrabas, hobo, fagot en klavecimbel.

DAW 2 kampioen SCHAIJK - Drie wedstrijden voor het slot van de competitie is het tweede elftal van DAW uit Schaijk kampioen geworden. In het rechtstreekse duel met naaste belager Volkel 2 trokken de mannen van Eric Goedmakers en Frank van Rooij met 4-2 aan het langste eind. Frank krijgt hiermee zijn vurig gewenste ‘cadeau’ na vele jaren trouwe dienst. DAW 2 bedankt sponsor Bouwbedrijf Peter Peters en DJ Frenk de Graauw voor hun bijdrage aan het kampioensfeest. Daarnaast ook alle andere selectiespelers en de A1 voor hun geleverde diensten.

Ook voor APK & reparatie van • • Tractoren • • Landbouw machine’s • • Heftruck’s • Vracht- en bedrijfwagens •

Wij kunnen ook uw APK 1 (3500 kg of meer) verzorgen.

Paardentrailer’s Aanhangers Opleggers Camper’s etcetera

Bel voor een vrijblijvende prijsopgave. LANGENBOOMSEWEG 97 - ZEELAND - 0486-451604 - WWW.AUTOBEDRIJFVANDONGEN.NL

VOLOP KEUZE IN SIERBESTRATING

WWW.GSBSIERBESTRATING.NL

Betontegels Nero

14.95 Keramische terrastegels 95 60 x 60 x 2 cm. per m vanaf € 38. Gebakken langformaat donkerbruin 00 24 x 7 cm. per m voor € 22. Diverse kleuren sierbestrating 95 30 x 20 x 5 cm. per m vanaf € 9. 60 x 60 x 6 cm. per m2 voor

2

2

Brand legt loods Ravenstein in de as RAVENSTEIN - Aan de Vlierbosstraat in Ravenstein brandde zondagochtend (6 april) vroeg een loods met caravans uit. Mensen in de buurt meldden de brand, nadat zij wakker schrokken van een knal. Deze werd vermoedelijk veroorzaakt door een ontploffende gasfles. In de loods stonden caravans. De brandweer kon niet voorkomen dat de loods helemaal uitbrandde. Een deel van het dak stortte in. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Landerds Kampioenschap Driebanden ZEELAND - Biljartclub Zeeland organiseert het 21ste Landerds Kampioenschap, dat van 15 tot en met 23 mei in ‘t Oventje in Zeeland wordt gehouden. De speelavonden beginnen telkens om 19 uur, op zaterdag wordt om 12 uur gestart. Inschrijven kan in vier categorieën: A) 0.000 - 0.249; B) 0.250 - 0.399; C) 0.400 - 0.549 en D) boven 0.550. De halve finales worden gespeeld op vrijdag 23 mei. Er zijn diverse mooie bekers te winnen. Het inschrijfgeld bedraagt 7 euro. Aanmelden kan tot en met zondag 21 april bij ‘t Oventje en kwalitaria De Groot in Zeeland of via www. bczeeland.nl. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met Peter Huvenaars, 0486-451971.

Ravensteiner aangehouden na slaan vrouw RAVENSTEIN - Agenten hielden in de nacht van donderdag op vrijdag een 34-jarige man uit Ravenstein aan. De ex-vrouw van de verdachte alarmeerde de politie nadat de man haar woning binnengedrongen was. Hij vernielde een deur en zou de vrouw ook hebben geslagen. De man was er weer vandoor toen de politie arriveerde, maar agenten konden hem later bij zijn eigen woning aanhouden. De vrouw deed aangifte, de man is vastgezet.

2

TWEEDE PAASDAG OPEN!

BE V ERS S T E E NC E N T R U M BV

Canadabaan 10 5388 RT Nistelrode Tel: 0412-613320

SIE SIERBESTRATING • TUINTEGELS • MEGATEGELS NA NATUURSTEEN • TUINVERLICHTING • TUINHOUT TTUINHUISJES • BLOKHUTTEN EN MEER

10

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014


Zaterdag en zondag in Schaijk

Grote Moeslandse braderie met voorjaarskermis SCHAIJK - Komend weekend staat Schaijk weer in het teken van de jaarlijkse Moeslandse braderie. Er valt vanalles te beleven voor jong en oud. Zondag duurt de braderie van 10 tot 17 uur, op zaterdagmiddag kan men alvast een voorproefje nemen op het Eurpaplein. Dit jaar wordt het centraal gelegen Europaplein in Schaijk omgetoverd in een nostalgisch ogend decor waaromheen in een grote kring gerestaureerde authentieke woonwagens staan opgesteld, gecomplementeerd met bewoners die laten zien hoe men vroeger leefde en gezamenlijk kon genieten van maaltijden rondom een centraal kampvuurtje. Bezoekers mogen mee aanschuiven en een kijkje nemen in de woonwagens. Daarnaast is er een complete voorjaarskermis met onder andere de botsauto’s, balcorooter, schiettent, lucky cranes, boksbal, lijntrek- en eendenspel, draaimolentje, oliebollen- en nougatkraam en alles wat er zoal bij komt kijken om er zowel voor de volwassenen als voor de kinderen een leuk gezellig ouwerwets totaalgebeuren van te maken.

zorgt Flash-Back voor diverse gevarieerde optredens. Naast alle attracties, stunts, verkoopkramen en bezienswaardigheden zijn er volop eetkramen, variërend van Japans, Vietnamees, Indisch en uiteraard ook de gebruikelijke Hamburgers en Friteszaakjes. Voor Gall & Gall aan de Runstraat wordt een evenemententerrein opgebouwd met onder meer pannavoetbal, groot luchtkussen, grappige toiletwagen, podium met beroemde artiesten en live muziek verzorgd door studenten van het conservatorium van Haarlem en Rotterdam. Variërend van hedendaagse pop songs tot de oude klassiekers en van lekkere jes, schaapjes, kippen, ganzen, een ezel, een pony rock tot funk soul en jazz. En met een optreden van en een kalfje. Iedereen mag tussen de dieren lopen Marvin Kneefel, bekend van tv. en ze aaien en om wat langer van de dieren te kunnen genieten zijn er strobalen om op te zitten. Bij de De parkeerplaats achter het voormalige café 3 Heere aanwezige begeleiders - die waar en wanneer nodig is weer een belangrijk toevluchtsoord voor de jeugd. alles netjes opruimen - kun men ook vragen stellen Hier kunnen de jongeren - zoals al jaren gebruikelijk en om uitleg vragen. - weer volop genieten van ‘hun’ muziek. Ook is er een onvoorspelbare schoenenpoetser. Hij laat alles glimmen en blinken aan de voeten, een en ander natuurlijk met de nodige interactie en gezelligheid. Dit jaar zijn er bovendien spectaculaire minimotorraces voor de jeugd op het parkeerterrein van Emté. De jeugd mag zich hier helemaal uitleven. De EHBO is, voor het geval dat, aanwezig. Loterij Rond 15 uur is de overhandiging van de sleutel om de dorpsbierpomp te openen, waar vanaf dat moment gratis bier zal stromen. Meteen daarna worden er enkele prachtige fietsen verloot onder de in de centrale bussen gedeponeerde loterijkaartjes. De kwalitatief hoogwaardige merkfietsen zijn zorgvuldig door de plaatselijke fietsenmaker Jan Appelhof geselecteerd en van de benodigde accessoires voorzien.

Zondagmiddag wordt het gebeuren aangevuld met een grote Braderie met zo’n 200 standplaatsen. Handel, eetkramen, rommelmarkt, verenigingen, goede doelen, dansgroepen, muziek optredens, clownerie, oude ambachten, hobbymarkt, standwerkers, kindermarkt enzovoort, jong en oud kan zich vermaken. Tussendoor is er veel stuntwerk te zien, luchtkussens groot en klein waar de kinderen naar hartenlust kunnen springen, aangevuld met clownerie en goochelacts. Kinderboerderij Vanwege het succes vorig jaar is wederom de grote kinderboerderij, met enkele kleine nagebouwde boerderijtjes en daaromheen een boerenerfje aanwezig. In de huisjes zijn vele kleine dieren te vinden, zoals konijnen en cavia’s met hun jongen, maar ook biggetjes en kuikentjes. Op het erfje lopen de geit-

ingezonden Omleiding of misleiding? Op woensdag 26 maart waren wij nog in de veronderstelling dat de Kerkstraat/Kapelweg was opgebroken. Dat betekende een omweg naar onze bestemming in Veghel. Terugkomend over de Bergmaas lazen wij, voor de rotonde bij het Pannenkoekenhuis, het bord ‘Kerkstraat afgesloten’. Tot onze verbazing reed een lijnbus wel de Udenseweg in. Nou als een bus erdoor kan, dan kunnen wij dat ook. En ja hoor, geen enkel probleem bij de Kerkstraat. Halverwege de Udenseweg stond weer een bord met de tekst ‘afgesloten t/m 28-03’. Ook het weekend daarop waren de borden niet verwijderd. Het verkeer kon zonder problemen gewoon doorgang vinden. Helaas heeft men het overbodig gevonden in Marienweerd een bord te plaatsen, toen de Kapelweg tussen Mariënweerd en de Past. Janssenstraat was opgebroken. We waren er getuige van dat ook een van onze huisartsen in deze fuik reed. Vandaag, op 9 april, staan nog steeds de borden aan de provinciale- en Udenseweg. Ook bij de Puttelaar is het bord ‘2’ in verband met de omleiding nog steeds niet verwijderd.

Ook is er een gigantische show van historische legervoertuigen, aangevuld met oude ambachten in originele klederdracht en palingrokerij in de open lucht. Dit jaar zijn er ook weer oude bromfietsen te bewonderen, met vele bekende merken zoals de legendariVoor de kijker en genieter zijn er vele gezellige ter- sche Zündapps. rassen, met verschillende muziekjes en vele dansdemonstraties. Op het plein bij De Phoenix bijvoorbeeld Scouting is zoals gebruikelijk present met broodbakken rondom een kampvuurtje en een schminckstand voor de kinderen. Dit jaar met een spectaculaire klimwand voor de jeugd die geen last heeft van hoogMarvin Kneefel. tevrees. Modelvliegclub De Wings gaat volop de lucht in en er zijn ‘levende’ standbeelden, er is een grote boomzagerij in aktie te zien als ook een houthakker, die met een kettingzaag de meest kunstzinnige creaties uit boomstammen zaagt. Aan de overkant kan men even naar het Heemkundegebouw lopen, alwaar een prachtige expositie is te bekijken en waar in de smederij een hoefsmid bezig is met paarden beslaan. Alle opbrengsten van het Moeslands Festival Braderie komen ten goede aan de deelnemende verenigingen.

Normaliter wordt ervoor gezorgd, dat indien er geen tijd is om de borden weg te halen, dergelijke borden worden afgedekt met een zak of iets dergelijks. Ik kan mij niet voorstellen dat men bij de betreffende instantie niet over dergelijke zakken beschikt. Hoort dit beleid, naast de wegversmallingen, overdreven bochten en paaltjes heel dichtbij de rijweg, ook tot het onderwerp automobilisten ergeren? Corrynne van Traa

Suzanne met Maessanghers: een geslaagde koppeling Behalve Gravenaren en een groot aantal ‘Vrienden van de Maessanghers’ waren er vrijdag 4 april verrassend veel toehoorders uit de omgeving op het lenteconcert van de Maessanghers afgekomen. En daar hebben zij geen spijt van gekregen. Een evergreen, een guilty pleasure, een lekkere meezinger, ontroerende en stoere zeemansliederen in vijf verschillende talen... ze waren door dirigent Geert Verhallen allemaal vakkundig door het programma gevlochten. Deze formule valt niet alleen bij het koor maar vooral bij het publiek erg in de smaak, zo bleek uit de enthousiaste reacties na afloop van het concert. Het concert werd volgens planning halverwege onderbroken door een optreden van stadgenote Suzan-

ne Menheere. Best even een spannend moment: de oversteek van een bijna 60-koppig mannenkoor naar ineens luisteren naar een solo-zangeres. Maar al na haar eerste song was de spanning gebroken. De koppeling verliep vlekkeloos. Het publiek genoot met volle teugen van het afwisselende ritme van swingende jazz, via een bossa nova tot een vleugje pop. Tot slot van haar optreden verraste Suzanne haar publiek met een ingetogen Annie M.G. Schmidt-lied, dat ook is opgenomen in de Graafse productie ‘Het beste van Bannink’. Mocht u het concert van de Maessanghers hebben gemist, dan niet getreurd. Op tweede paasdag, maandag 21 april, komt het schipperskoor al weer in actie op het driedaagse Sail Kampen Festival 2014 in de Hanzestad Kampen. Meer informatie: www.maessanghers.webklik.nl. Toon Overbeek, Grave

Van 21 tot en met 26 april

Collecte Zonnebloem Grave GRAVE - De Zonnebloem afdeling Grave houdt in de week van 21 tot en met 26 april de jaarlijkse collecte. Leden gaan bij de mensen langs met de vraag of zij een financiële bijdrage willen doen. De opbrengst van de collecte is geheel bestemd voor de diverse activiteiten ten behoeve van de gasten binnen de gemeente Grave.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

11


De grootste collectie tuinmeubelen

van Zuid-Nederland

ALTIJD 20% TOT 30% VOORDELIGER UIT!

Alle bekende merken o.a.:

100 sets 100 sets Grootste Webershop staan voor staan in de regio! u voor 250 soorten kussens uopgesteld opgesteld op voorraad!

ernenshuis e p o o L a w Het hele ijvend ! ijbl isvzrondaginopneenn! bij ons b

ZONDAG 6 MOOISTE APRIL U VINDT BIJ ONS DE VAN 12.00 TOT 17.00 UUR COLLECTIE TUINMEUBELEN TUINMEUBELSHOW

R

ME A K N O E WOEST? EWE

VOLOP

GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag 9.00 -UUR 18.00 uur. Vrijdag koopavond uur. Zaterdag 9.00 - 17.00 uur. UUR Maandag gesloten. A.S. DONDERDAG I.V.M. PASENtot O PENINGSTIJDEN : DINSDAG T / M VRIJDAG 9.00-18.00 TOT20.00 20.00 UUR . ZATERDAG 9.00-17.00 . MAANDAG GESLOTEN.

NM

EK E

G

HTIN

RLIC

SSI , KLA 2914

RN ODE

altijd gratis

COPPENS BIEDT VÉÉL MEER...


Op 25 april in theater Myllesweerd

Graafse Vera Wildenbeest speelt in musical Jungle Book MILL/GRAVE - Opus One speelt op vrijdagavond 25 april de musical Jungle Book in theater Myllesweerd in Mill. Jungle Book, waarin ook de Graafse Vera Wildenbeest (22) meespeelt, is een echte familievoorstelling voor kinderen van zes jaar en ouder, maar ook voor ouders en andere familieleden is de musical mooi en herkenbaar. Jong en oud zijn namelijk bekend met de avonturen van het mensenjong Mowgli, dat opgroeit in de Indiaase jungle bij de wolven; een meeslepend en ontroerend verhaal. De voorstelling is vanwege het 25-jarig jubileum van productiebedrijf Opus One in een gloednieuw en eigentijds jasje gestoken.

Ruim een kwart eeuw geleden schreef de Engelse auteur Rudyard Kipling een verzameling oerwoudverhalen die hij bundelde in The Jungle Books. Sindsdien zijn deze verhalen verschillende keren bewerkt en verfilmd. Opnieuw kan iedereen nu weer meeleven met de avonturen van Mowgli, zijn rondborstige vriend Baloo de Beer en de ranke panter Bagheera. Mowgli is op zijn hoede voor de Apenbende en vooral voor de tijger Shere Khan, met wie hij een fel gevecht voert. De grootste strijd voert Mowgli echter met zichzelf. Zal hij, koning van de jungle, ooit terugkeren naar de mensenwereld? Graafs talent Ook talent Vera Wildenbeest uit Grave is te zien in deze musical. Zij speelt de rol van Witte Cobra en zit in het ensemble. Theater zit Vera in het bloed, want al van kinds af aan zingt en danst zij. Zo was Vera onder andere meerdere keren te bewonderen in het regionale theaterspektakel In De Ban. Inmiddels is Vera 22 jaar en vierdejaars student aan de Nederlandse Musical Academie. Op dit moment loopt ze stage bij Opus One, waar ze de kans kreeg om in

Benjamin-trainingen Hockeyclub Grave weer een succes

Vera Wildenbeest uit Grave. de musical Jungle Book te spelen. Vera vertelt: “Het is een geweldige ervaring om bij een professioneel bedrijf deze voorstelling te mogen doen. Een unieke kans! Het feit dat het een kindervoorstelling is maakt het nog leuker omdat je veel respons krijgt vanuit het publiek.” Na de Nederlandse Musical Academie wil Vera zich gaan verdiepen in cabaret en regie. Vera: “Het is altijd al een droom van mij geweest om mijn eigen stukken te gaan maken. Na de Musical Academie wil ik me daarop gaan richten, zodat ik die droom ook kan gaan waarmaken.” Jungle Book is te zien op 25 april. De zaal is open om 18.45 uur en de musical begint om 19 uur. Een kaartje kost 12,50 inclusief koffie, thee of ranja. Tickets zijn tot één week voor de voorstelling te reserveren via theater@myllesweerd.nl. Daarna zijn ze verkrijgbaar aan de balie van Myllesweerd of op de avond van de voorstelling zelf. Meer informatie is te vinden op www.myllesweerd.nl.

GRAVE - Het was weer een succes, de reeks benjamin-trainingen bij Hockey Club Grave. De afgelopen vier zondagochtenden was het een gezellige bende in en rond het clubhuis. Gemiddeld stonden 16 jongens en meisjes van 5, 6 en 7 jaar op het veld om de eerste beginselen van de hockeysport te leren van trainer Peter en zijn assistenten Sosanna en Feije. Vervolg van pagina 3 De laatste training werd afgesloten met iets lekkers bij de ranja en de uitreiking van de certificaten. De sfeer werd er bepaald niet beter op toen tijdens het spreekrecht Jan Litjens het woord mocht voeren. Over Hommerzaad ging het grotendeels. En over het bedrijf van zijn broer Ben Litjens, die met meer dan 500 stemmen als lid van de fractie Keerpunt 2010 in de Graafse raad is verkozen. Een pikant onderwerp, dat van alle schijn van belangenverstrengeling werd ontdaan door spreker Jan Litjens. Althans dat zei hij. Vanaf heden vertegenwoordigt hij zijn broer in discussies waarbij het bedrijf Litjens genoemd wordt. De inhoud van zijn boodschap loog er niet om. Alweer een groot plan in de buurt van het bedrijf van broer Ben. Na het Hof van Esteren nu Vanaf donderdag 10 april wordt speciaal voor deze Landgoed Hommerzaad. Maar liefst 15 hectare bos groep kinderen een aangepaste training gegeven en grasland, met bebouwing. Overleg? Ho maar. Jan door nagenoeg hetzelfde trainersteam. Deze trai- Litjens stelde dat die twee grote projecten blijkbaar ning wordt aangeboden tegen een speciaal tarief en alles mochten, en elke vraag tot verandering of vergeldt voor de benjamins, maar ook voor de kinderen betering van het bedrijf Litjens door het gemeentebeuit groep 1 tot en met 4 die deel hebben genomen stuur categorisch werd afgewezen. Volgens hem was aan Sjors Sportief, waarvan op woensdag 9 april de er niet gekeken naar allerlei natuuraspecten. Vogels laatste training plaatsvindt. De ouders van de Sjors en planten passeerden de revue. De toon was scherp Sportievelingen hebben deze aanbieding via de mail en agressief. En dat was eigenlijk best jammer. Een ontvangen. Wie nog vragen heeft of meer informatie objectieve toeschouwer zou best het gevoel kunnen krijgen dat de firma Litjens onrecht is aangedaan. wil kan mailen met info@hcgrave.nl. De manier waarop Jan Litjens het gemeentebestuur met de grond gelijkmaakte was geen uitnodiging om eens tot een goed gesprek te komen. Na de inspreekbeurt werden nog enkele vragen aan Litjens gesteld. Toen deze daarna op de publieke tribune ging zitten, gaf ook wethouder Eric Daandels nog een korte uitleg. Dat schoot bij de toch al geëmotioneerde Jan Litjens in het verkeerde keelgat. Hij begon te schreeuwen en te tieren. “Het is niet waar. Dit is absoluut niet waar”, om de netste uitroepen maar te citeren. De publieke tribune, maar ook de

ingezonden Onderbuikgevoelens De Lokale Partij Grave heeft VPGrave laten weten dat de achterban van de locale partij heeft besloten dat VPGrave geen deel mag uitmaken van de nieuwe coalitie. Daarmee is na Keerpunt 2010 nu ook de enige progressieve partij uit Grave op een zijspoor gezet. Gevraagd naar de reden waarom VPGrave niet mee mag doen in het dagelijks bestuur van de stad was het antwoord dat de achterban van de LPG VPGrave niet vertrouwt op het punt van een mogelijke herindeling. In het gesprek tussen vertegenwoordigers van de LPG en VPGrave was dit onderwerp breed aan de orde geweest. Het standpunt van VPGrave was en is dat het hier een theoretische discussie betreft. Herindeling komt op een gegeven moment op je af en dan kun je zelf gaan sturen of je laat het over je heenkomen. VPGrave kon zich uiteindelijk wel vinden in de formulering van de LPG dat Grave zelfstandig gezond moet blijven. En gezond is dan financieel gezond en bestuurskrachtig. Voor de achterban was dit blijkbaar niet genoeg. Daarnaast neemt de LPG het VPGrave kwalijk dat deze partij uit “rechtstatelijke overwegingen “en omdat de partij onder geen beding wil meewerken aan ongelijke behandeling en clientelisme voor verwijdering van de Prinses Margriet was. Nota bene een voorstel vanuit dezelfde overwegingen van het college, dat in deze zaak niet door haar eigen coalitie werd gesteund. In feite zijn er geen programmatische onderhandelingen gevoerd. VPGrave wordt aan de kant gezet vanuit onderbuikgevoelens en omdat men blijkbaar een hekel heeft aan partijen die een progressief geluid laten horen. Dat betekent voor de tweede opvolgende keer dat progressieve burgers uit de gemeente Grave zich niet vertegenwoordigd weten in het college. De LPG gaat een college vormen met de VVD en het CDA, twee partijen die bij de laatste verkiezingen verloren. De LPG bood aan om mee te praten over het bestuursprogramma. Dat heeft VPGrave natuurlijk afgewezen. Wij willen geen verantwoordelijkheid dragen voor een collegeprogramma als we niet instaat zijn zelf de uitvoering mede ter hand te kunnen nemen. En nu maar kijken wie er als wethouder naar voren worden geschoven. Tenzij dat de twee zittende wethouders zijn gaat er een volledig onervaren college komen en dat in een tijd dat het alle hens aan dek is. Raadsfractie VPGrave

Buitendienst: goed bezig! Tijdens een wandeling door de Zittert viel mij op dat de buitendienst eindelijk de kruising Mgr. Borretweg / Traverse heeft aangepakt. Waar dode en verdorde planten het straatbeeld domineerden, heeft de gemeente nu voor mooie wilde rozen gekozen. Hiermee geeft de buitendienst gelijk uitvoering aan de bijenmotie die onlangs door de gemeenteraad is aangenomen. Wilde rozen hebben in de zomer bloemen voor mensen, bijen en hommels en in het najaar vormen ze rozenbottels voor vogels. Al met al een goede keus! Frank Stoffer raadsleden en zeker de voorzitter schrokken ervan. De ongekende woede-uitbarsting werd een genante en onbeschofte vertoning. Uiteindelijk verliet Litjens de zaal, maar het leed was al geschied. Nel Schuts (Keerpunt 2010), altijd netjes en beleefd, maar ook scherp en oplettend, had niet haar beste moment toen ze vroeg of het misschien een goed idee was dat de wethouder in gesprek zou gaan met de gebroeders Litjens. Het leek er warempel op dat Keerpunt 2010 zich als spreekbuis voor de familie Litjens ontpopte. Na afloop van dit tumultueuze samenzijn nam fractievoorzitter Jacques Leurs geen afstand van het gedrag van Litjens. Hij vroeg geprikkeld of ik de dossiers wel kende. Op 22 april komt het raadsvoorstel opnieuw ter tafel in de reguliere raadsvergadering. Voor de fractie van Keerpunt 2010 nog een dikke week om te bezien op welke wijze ze nog iets van hun objectiviteit kunnen bewaren.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014

13


3134466.indd 1

06-03-2014 13:52:34


Vanaf 15 april elke dinsdag

seniorenwijzer De ontmoeting Activiteiten in en rond Catharinahof Een greep uit de programma’s de komende week: Vrijdag 11 april: vanaf 20 uur eerste avond van het geweldige optreden ‘Het beste van Bannink’. Elke zaterdag en zondag muziek in het restaurant. Optreden ‘Het best van Bannink’. Maandag 14 april: vanaf 14.30 uur tekenen en schilderen. Dinsdag 15 april: vanaf 14.30 uur creatieve workshop in het restaurant en vanaf 19 uur wederom het bekende orkest De Havenmuzikanten. Woensdag 16 april: Spellenmiddag in het restaurant. Donderdag 17 april: vanaf 10.30 uur onder meer rolstoeldansen in de theaterzaal. Vanaf 13.30 uur spellenmiddag voor KBO-leden in de verenigingszaal op de eerste etage en vanaf 14.30 uur bingo in het restaurant. Vrijdag 18 april: Er is in verband met Goede vrijdag geen Kookclub deze dag.

Eucharistieviering in Catharinahof GRAVE - Uitgaande van de behoeften onder haar clienten krijgt Catharinahof vanaf 15 april wekelijks op dinsdagmorgen om 10.30 uur een Heilige Mis. Pastoor René Aarden gaat voor in het met een schuifwand af te sluiten achterste gedeelte van het restaurant. Iedereen is hier van harte welkom, ook mensen die niet in Catharinahof wonen. Na afloop van de viering brengt pastoor Aarden op aanvraag de communie rond. clienten geven dit door bij de receptie van Catharinahof. BrabantZorg en Cliëntenraad van Catharinahof meenden, na het wegvallen van de Maaszichtkapel in de nieuwe woonomgeving, het deelnemen aan een eucharistieviering in de St. Elisabethkerk te organiseren, waar men cliënten van Catharinahof als medeparochianen natuurlijk van harte welkom heet. In goed overleg hebben Catharinahof, cliëntenraad en parochiebestuur nu vanuit het activiteitenaanbod en de zorgvraag voor deze ochtend, tijd en plaats gekozen.

Om alvast te noteren: Woensdag 23 april: Finale 3-Huizencompetitie. Donderdag 24 april: Bioscoopmiddag.

KBO Informatie

Alzheimer Café

Op maandag 14 april vertelt klinisch geriater Mascha Kuipers in het Alzheimer Café over haar werk op de val- en mobiliteitspolikliniek in ziekenhuis Bernhoven. Het programma begint om 19.30 uur in ontmoetingscentrum De Binnenstad aan het St. Barbaraplein 6 in Oss. Voor meer informatie: Eef Rubbens, 0412653233.

Pantein Demonstratiedagen

Kom proefrijden tijdens een van de demonstratiedagen van Pantein. Wilt u zelf ervaren hoe het is om op een elektrische fiets of driewielfiets te fietsen? Of bent u benieuwd of een scootmobiel bij u past? Dan is dit uw kans. In april kunt u al onze fietsen en scootmobielen bij u in de buurt uitgebreid testen tijdens onze demonstratiedagen; op dinsdag 22 april van 10 tot 16 uur bij Pantein Thuiszorgwinkel in Uden of op donderdag 24 april van 10 tot 16 uur bij Pantein Thuiszorgwinkel in Boxmeer.

Parkeerplaatsen gehandicapten

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Grave heeft op 1 april besloten om een gereserveerde (44-SL-JJ) parkeerplaats voor gehandicapten aan te leggen in de Baronesstraat, nabij de ingang van Catharinahof.

Rond deze wekelijkse viering is er volop gelegenheid om onderling af te stemmen hoe men invulling geeft aan het vieringenschema in en buiten Catharinahof. Zo kan men tevens met elkaar afspreken hoe cliënten desgewenst op andere momenten in de week hulp krijgen bij het vervoer van Catharinahof naar de St. Elisabethkerk (foto). Nog voor de zomervakantieperiode volgt een evaluatie, waarin ieders bevindingen worden meegenomen. Verschuiving Met de wekelijkse Heilige Mis op dinsdagmorgen om 9.30 uur in Catharinahof vervalt vanaf 15 april op die dag de Eucharistieviering in de stadskerk. In Catharinahof is immers ook iedereen welkom. Tegelijkertijd gaat op woensdag de Eucharistieviering van de avond naar ’s morgen 9.30 uur.

Iets te melden? Laat het ons weten via

redactie@arenalokaal.nl

Winnaars lentecompetitie BC Dummy bekend

GRAVE - Donderdagavond (10 april) was het bij bridgeclub Dummy in Grave heel spannend, want het U kunt dit verkeersbesluit inzien bij de Publieksbalie was de laatste speelavond van de lentecompetitie. De vanaf woensdag 9 april 2014, gedurende 6 weken, op gemiddelde uitslagen van alle lijnen lagen zo dicht bij elkaar, dat niemand met zekerheid kon zeggen wie werkdagen van 9 tot 13 uur en op afspraak. er ging promoveren of zou degraderen. Maar aan het einde van de speelavond kwam Rene met de verlossende uitslag. Annelie en Paul en Francien en Henk promoveren naar de B en Gerdie en Bart, Annie en GRAVE - In de Esterade in Grave wordt op donderdag Henk en Jo en Hanny promoveren naar de A. Met een 17 april weer een HCC Seniorenacademie gehouden. gemiddelde van 56,53% zijn Dorus en Jan, eerste in De middag duurt van 14 tot 16 uur en staat in het te- de A-lijn geworden. ken van computergebruik onderweg met bijvoorbeeld laptop, I-pad of tablet. De middag is gratis toeganke- Voor de 25ste kroegentocht Quatre Mains, die op lijk en men hoeft geen lid te zijn van HCC. Tegen een zaterdag 10 mei wordt gehouden, zijn nog enkele kleine vergoeding is een syllabus verkrijgbaar, waar- plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Piet (06mee men een en ander thuis nog rustig na kan lezen. 18529666) of bij Ernst (06-48178274) of kijk op www. Kijk voor meer info op www.esterade.nl. bcdummy.nl.

Seniorenacademie Esterade

RK Parochie H. Elisabeth Secretariaat: Hoofdwagt 1, 5361 EW Grave, 0486475457, e-mail: administratie@st-elisabethparochie. nl. Openingstijden: ma t/m vr van 9.30 tot 11 uur. Website: www.st-elisabethparochie.nl Pastoor A.Th.J.M.R Aarden Tolschestraat 21, 5363 TB Velp, tel. 06-22784974. Sacramenten: voor het toedienen van de sacramenten (dopen, huwelijk, ziekenzalving) dient u rechtstreeks contact op te nemen met de pastoor. Ook bij een overlijden dient men rechtstreeks contact op te nemen met de pastoor. Misintenties: voor intenties in de vier kerken en de kapel van het verzorgingshuis kunt u terecht in het parochiecentrum. Voor Escharen, Gassel en Velp kunt u zich ook wenden tot de contactpersonen: • Escharen - mevr. T. Cruijsen, 0486-472527 • Gassel - mevr. A van Laarhoven, 0486-423561 • Velp - mevr. N. Schuts, 0486472169 HH. Missen: door de week op dinsdag om 10.30 uur in Catharinahof, op woensdag, donderdag en vrijdag om 9.30 uur in de St. Elisabethkerk, waar op zondag om 11 uur ook de hoogmis is. In de dorpskerken is er tweewekelijks een eucharistieviering. Aansluitend is er op vrijdag inloopspreekuur. Uitstelling en aanbidding van het Allerheiligste: iedere vrijdag aansluitend aan de Marktmis in de stadskerk tot 10.15 uur.

Meer activiteiten leest u in De Ontmoeting en kan worden opgevraagd bij de receptie van Catharinahof.

Op donderdag 17 april wordt er weer een spellenmiddag gehouden in Catharinahof Grave. Meer informatie hierover ontvangen de leden van de KBO in de gemeente nog via de afdelingsnieuwsbrief. Donderdag 24 april vanaf 14 uur St. Machutusdag.

kerkinformatie

Escharen Zondag 13 april (Palmzondag) - 9.30 uur Eucharistieviering, waarbij het Parochiekoor de liturgische gezangen verzorgt. Intenties: Leo Willems; Overleden familie van Raay - Loeffen; Uit Dankbaarheid; Ria Gerrits - van Poppelen; Piet van Dinther en Ko van Dinther - Schonk; Carmen van den Brand Grave Zaterdag 12 april Communicanten oefenen hun liedjes van 13.15 tot 14 uur. Van 14 tot 15 uur gaan we de palmpaasstokken versieren in de Hemelvaartzaal. De communicanten uit onze parochie die op 11 en 18 april hun eerste communie doen, mogen na de H. Mis op Palmzondag (13 april) paaseieren zoeken in de tuin van de St. Elisabethkerk. Zondag 13 april (Palmzondag) - 11 uur Hoogmis - Gezinsviering met de communicanten. Het koor JCH verleent zijn muzikale medewerking. Intenties: An van Kerkhoff - van Kuppeveld; Mien Opsteeg en overleden familie; Wally Kaelen - Patist; Corrie Romeijnders - van der Zanden; Ria Gerrits van Poppelen; Een bijzondere intentie; Voor het welslagen van een operatie; Ton Verhaak - Boumans; Machilles Ouwens Overleden Op woensdag 2 april overleed Ton Verhaak - Boumans. De uitvaart was dinsdag 8 april, waarna de begrafenis op de Algemene begraafplaats Grave. Op donderdag 3 april overleed Machilles Ouwens. De uitvaart was dinsdag 8 april, waarna de crematie in Beuningen. Woensdag 16 april - 18.30 uur Voor een jarig kleinkind Bob Velp Zaterdag 12 april - 17.30 uur Eucharistieviering met koor Akkoord. Intenties: Grad en Roos Opsteeg - Lamers; Riek Peulings - Schouten; Piet Heurkens vanwege zijn verjaardag; Jo van Kempen als jaargetijde.

Vieringen in de Goede Week Grave: Donderdag 17 april (Witte Donderdag) - 19 uur: Eucharistieviering met medewerking van de Schola / Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) - 15 uur: Kruisweg / Vrijdag 18 april - 19 uur: Goede Vrijdag-plechtigheden. Escharen: Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) - 15 uur: Kruisweg. Gassel: Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) - 15 uur: Kruisweg. Velp: Woensdag 16 april - 10.30 uur: Eucharistieviering Samenviering Goede Week / Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) - 15 uur: Kruisweg.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 11 april 2014


PE-DA SHOP STAAT ZONDAG 13 APRIL OP DE SCHAIJKSE BRADERIE

Samen met HITACHI hebben wij een stand op de Schaijkse braderie Hier is een kunstenaar aanwezig die met de kettingzaag van boomstammen kunstwerken maakt. Tevens is er een demobus van Hitachi aanwezig met daarin het electrisch gereedschap en zal er een demo gegeven worden van het Hitachi Outdoor Equipment.

Laat u verrassen door de veelzijdigheid van Pe-Da Shop!

LI-ION ACCU SCHROEF/ BOORMACHINE SET - 2 li-ion batterijen - Lamp + lader + koffer

WIN DEZE SET

Win deze accuschroefmachine door in 10 seconden zo veel mogelijk schroeven in het hout te schroeven.

Voor de kleinste toeschouwers is er een clown die geweldige balloncreaties kan maken!

TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON ONTVANGT U EEN GRATIS ROLBANDMAAT!

OP=OP

HITACHI DS14DSFL

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 15 2014  

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 15 2014

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 15 2014  

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 15 2014

Advertisement