Page 1

3 ‘Biggetjes zijn

net als puppies’

5 MensenWerk: Eric Ruijs

7 Uitvaartcentrum

Schaijk vernieuwd

15 Eke Swinkels

voorleeskampioen

29 Arena-publieksprijs

optochten Moesland

reek, schaijk, zeeland, oventje, ravenstein, herpen, overlangel, neerlangel, neerloon, demen, dieden, deursen, dennenburg, huisseling, keent en koolwijk

Steunbetuigingen stromen binnen bij actiegroep Zorg Om Zeeland

journalistiek vormgeving communicatie

Steeds meer weerstand tegen Kindcentrum op Morgenzonterrein

pastoor van winkelstraat 57 a • 5374 bh schaijk 0486 463112 • www.uitleg.nl • info@uitleg.nl

‘Voorbeeld voor andere jongeren’

Julian Hamers uit Schaijk ontvangt kinderlintje SCHAIJK - De twaalfjarige Julian Hamers uit Schaijk is woensdagmiddag in dorpshuis De Phoenix door burgemeester Willy Doorn onderscheiden met een Landerds kinderlintje. Het kinderlintje, in 2010 ingevoerd op initiatief van de toenmalige jeugdgemeenteraadsleden Famke Verbruggen en Elke van den Broek, is een blijk van waardering voor Landerdse kinderen van 9 tot en met 14 jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet. ZEELAND - Er komt steeds meer weerstand tegen het Kindcentrum in Zeeland. De onlangs opgerichte protestgroep Zorg Om Zeeland (ZOZ), die zich afzet tegen de voorgenomen bouw van het complex op het Morgenzonterrein, mag zich verheugen op al meer dan 530 Facebook-vrienden. Ook op de zondag gelanceerde website www.zorgomzeeland.webnode.nl stromen de steunbetuigingen voor ZOZ binnen. In het gastenboek van de site spraken tientallen Zeelanders de afgelopen dagen al hun ongenoegen uit over het ‘plan Kindcentrum’.

Z

org Om Zeeland wil ‘zo snel mogelijk nieuwe scholen voor de basisscholen De Vlasgaard en De Wizzert, maar niet op het Morgenzonterrein’, schrijft de actiegroep haar website. ‘Het Morgenzonterrein mag niet volgepropt worden met gebouwen, zoals het Kindcentrum, maar moet een open ruimte blijven met groen. Het terrein moet aantrekkelijk zijn voor publiek en ondernemers, gezelligheid uitstralen en bijdragen aan een centrum dat bruist’, stelt ZOZ.

Morgenzonterrein. Dus ook ruimte voor een fatsoenlijke speelplaats en parkeergelegenheid voor personeel en bezoekers. Verder kan hier een zonnig schoolplein worden gerealiseerd en is er geen gevaarlijke oversteek voor de kinderen, zoals in de Kerkstraat’, schetst ZOZ de voordelen de locatie sporthal.

ZOZje-pamfletten Op de website www.zorgomzeeland.webnode.nl zijn ook ‘Loesje-achtige’ protestpamfletten (foto) tegen het KindBij de sporthal centrum te downloaden. De posters, met teksten als De actiegroep wil dat het Kindcentrum bij de sporthal ‘Met het Kindcentrum is er elke dag een Halfvastenopwordt gerealiseerd. ‘Deze ruimte heeft al als bestem- tocht’ en ‘Met het Kindcentrum is Zeeland het kind van ming ‘Scholen’, waardoor je er snel kunt bouwen. Er is de rekening’ zijn ondertekend met de afzender ZOZje. hier bovendien bijna drie keer zoveel ruimte als op het

Zaterdag bekendmaking in Hilversum

H. Antonius Abt Schaijk-Reek wellicht Parochie van het jaar REGIO - De katholieke omroep RKK heeft de vier genomineerden voor de Parochie van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. De parochie Heilige Antonius Abt uit Schaijk-Reek is een van de kanshebbers op de titel. De andere drie genomineerden zijn de Heilige Willibrordusparochie uit Hillegom-Lisse-De Zilk, parochie Onze Lieve Vrouw van de Vrede uit Amsterdam en de Goede Herder Parochie uit Hengelo. De Parochie van het Jaar wordt gekozen op de landelijke Parochiedag, die zaterdag 28 januari wordt gehouden in Hilversum. Het thema van deze dag is ‘Van sprakeloosheid naar geloofsoverdracht’.

De jury, bestaande uit Marlies de Jong (redacteur Katholiek Nederland TV), Leo Fijen (hoofd RKK Zendtijd) en Bert Elbertse (Hoofd Pers en Communicatie bisschoppenconferentie), heeft gekeken welke parochie het meest opvallende initiatief heeft ontwikkeld om het geloof ter sprake te brengen. Parochie H. Antonius Abt uit Schaijk-Reek nam het initiatief voor een negendaagse parochiemissie. ‘De parochie brengt hiermee geloven op een eigentijdse manier ter sprake’, zo staat op de website van de RKK te lezen. ‘Daarvoor heeft ze over de Nederlandse grenzen inspiratie opgedaan bij de Engelse Sion Community’. Parochiedag Zaterdagmiddag 28 januari wordt tijdens de Landelijke Parochiedag in Hilversum bekendgemaakt welke van de vier genomineerden tot Parochie van het Jaar is verkozen. Podcastpriester en RKK-presentator Roderick Vonhögen verzorgt de presentatie. De winnende parochie ontvangt uit handen van de bijna honderdjarige zuster Van der Lee een door haar gemaakt beeld (zie foto) van Sint Christoffel, de patroonheilige van de reizigers.

Julian Hamers (foto) verspreidde anderhalf jaar geleden briefjes in zorgcomplex De Wijers in Schaijk met het aanbod om kosteloos bewoners te helpen met het doen van boodschappen en klusjes. Sindsdien bezoekt hij wekelijks mevrouw Van Zuijlen. Samen drinken zij thee, doen ze boodschappen en maken ze een wandeling. “Door zijn enthousiasme en oprechte betrokkenheid geeft Julian iemands leven weer meer glans”, sprak burgemeester Doorn lovende woorden bij de uitreiking van het lintje. “De activiteiten die Julian verricht, zijn een voorbeeld voor andere jongeren.”

NIEUW DUURZAAMHEIDSBELEID? - Daar waar de Reekse ondernemers onder de bezielende leiding van wijlen Nol van der Venne een aantal jaren geleden nog moesten strijden voor het behoud van de sfeerverlichting in de donkere Reekse straten tijdens kerst, brandt de verlichting tegenwoordig vier weken na kerst nog uitbundig. Zou dat het nieuwe duurzaamheidsbeleid zijn van het huidige college of zijn ze gewoon vergeten om ‘Reek op te ruimen’?

www.arenalokaal.nl – jaargang 18 – week 4 – vrijdag 27 januari 2012


Scheltseweg 13 5374 EB Schaijk T. 0486-463788 F. 0486-463630 E. info@petersbouw.nl I. www.petersbouw.nl

Utiliteitsbouw - Woningbouw

Agrarische bouw - Betonbouw

Open Dag op de bouwplaats zaterdag 28 januari van 11.00-12.00 uur In de bouwkeet aan de Strepenakker in Herpen. Volg hiervoor de route naar voetbalclub Herpinia

n met woninge n 10%! n e s s tu va NU ie-korting v.o.n. een prem anaf € 184.950,v r n a ar Koopsom e makelaa

Een project van:

‘Zomereik’ en ‘Zomerlinde’

Je komt thuis in

Wilgendaal

rdag er bij d * Informe rden en/of kom zatets. a a a la p de voorw ari naar de bouw 28 janu

Geschakelde woningen v.a. € 184.950,- v.o.n.*

• maar liefst circa 395 - 439 m3 inhoud • tal van indelings- en uitbreidingsopties • standaard met vaste trap naar tweede verdieping Nog enkele woningen beschikbaar!

Maaskade 18 5347 KD Oss Tel 0412 - 63 01 00 www.reuversbouw.nl

Verkoop en informatie:

Overige typen woningen: Meer informatie, ook over de andere ontwerpen:

www.wilgendaal.nu

‘Zomereik’

‘Schietwilg’

‘Veldesdoorn 2’

Tweekappers

Vrijstaande woning

v.a. € 299.500,- v.o.n.

€ 419.500,- v.o.n.

Spaar je eigen voetbalplaatjes bij Albert Heijn Schaijk Bij besteding van iedere 15 euro aan boodschappen bij Albert Heijn ontvangt je een zakje voetbalplaatjes van DAW Schaijk of Achilles Reek cadeau. Let ook op de wekelijkse actieartikelen waarbij je een zakje voetbalplaatjes ontvangt.

Deze week 1 zakje voetbalplaatjes gratis bij aankoop van: 2 blikken

Karvan Cevitam

0,75 liter, aardbeien - cassis - framboos - sinaasappel of bosvruchten of

2 blikken

Unox stevige soepen

850 gram, tomaten - kippen - champignon - goulash of erwten

Gewoon bij Albert Heijn Burg. Hoefnagelstraat 14 5374 GZ Schaijk T: 0486 464 046

Spaar voor uw favoriete Muppet handpop.

2

Zevenbergseweg 1 5351 PE Berghem Tel 0412 - 40 51 79 www.chadv.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Zeelandse basisscholieren bezoeken varkensstal Gerard van Dongen

‘Biggetjes zijn net als puppies’

column Occupy Zeeland Hoe ver kun je er naast zitten als voorspeller. Eind vorig jaar ging ik er nog vanuit dat Zeeland eerder getroffen zal worden door een Tsunami dan door een revolutionaire uitbarsting. We zijn amper een maand verder en wat blijkt? Het dorp staat in vuur en vlam! ZOZ is een eigen facebookpagina gestart waar zich al meer dan 500 strijdlustige Zeelanders hebben aangemeld.

ZEELAND - Het is dinsdagmiddag erg druk in de stallen van de Zeelandse varkenshouder Gerard van Dongen, bekend van Boer Zoekt Vrouw. De leerlingen van groep 3, 4 en 5 van openbare basisschool De Wizzert komen een kijkje nemen op zijn bedrijf. Zesentwintig kinderen en hun begeleiders kijken op de diverse afdelingen hoe het er op de boerderij aan toe gaat. “Veel kinderen hebben nog nooit een levend varken gezien.”

H

et initiatief voor het bezoek komt van dierverzorgster Ebby Ariëns, die al drie jaar bij Gerard van Dongen werkt. Haar dochter gaat naar De Wizzert en die wilde wel eens zien waar haar moeder werkt. Zo kwam Ebby op het idee om de hele klas uit te nodigen. “Veel kinderen hebben nog nooit een levend varken gezien”, stelt ze.

Varkenshouder Gerard van Dongen laat een biggetje zien aan de kinderen van De Wizzert.

“Dichterbij dan een lapje vlees op hun bord komen ze niet. Daarom staan ze er ver vanaf.” Volgens Ebby beseffen mensen niet dat boeren echte dierenvrienden zijn. “Je bent vierentwintig uur per dag met die beesten bezig”, weet ze. “Het is meer

dan ‘s ochtends de stal inlopen en de varkens voeren. Je zorgt echt voor ze. Ik werk op de kraamafdeling en zorg voor de biggen vanaf hun geboorte totdat ze ongeveer een maand oud zijn. Dat doe ik met liefde en plezier. Biggetjes zijn net als puppies.” ‘Netjes en verzorgd’ Ook Van Dongen vindt het leuk om de scholieren te ontvangen op zijn bedrijf. “Zo wil ik het idee wegnemen dat varkensstallen donker en vies zijn”, hoopt de boer. “Het is voor de beeldvorming belangrijk dat de kinderen zelf een keer binnen kunnen kijken en niet alleen luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Zo zien ze dat de varkens netjes verzorgd zijn. Dat is belangrijk.” ‘Vasthouden’ Als de leerlingen de stal inlopen vinden ze het allemaal nog wat spannend. Daarom blijven ze dicht in de buurt van hun leer-

krachten. Maar naarmate de tijd verstrijkt en de boer uitleg geeft over de varkens durven de kinderen toch dichterbij te komen. Ze stellen steeds meer vragen. Uiteindelijk durft het gros de dieren ook te aaien. Een van hen is de achtjarige Rolf van Stiphout uit groep 5. Samen met zijn klasgenoten kijkt hij zijn ogen uit. “Ik ben nog nooit in een stal geweest”, geeft hij toe. “De kleinste biggetjes vind ik het leukst. Die kan ik zelf vasthouden. Grotere biggen zijn al erg zwaar.” Over de vraag of hij later zelf boer wil worden moet Rolf even nadenken. “Ik denk het wel, maar dan alleen voor de kleine biggetjes.” Over één ding zijn alle basisscholieren het eens: “Dit is veel gaver dan in de klas zitten. Alleen schoolreisjes zijn leuker”, spreekt Rolf namens zijn klasgenootjes.

Rolf van Stiphout: “De kleinste biggetjes vind ik het leukst.”

colofon

Arena verschijnt elke vrijdag in Landerd, Herpen en Ravenstein e.o. Oplage: 10.000 www.arenalokaal.nl

Eindredactie: Sergio Boutkan sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651 Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk 0486 463 112 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Sander van Vugt 06 533 66 946 of sander@uitleg.nl Uitgever: Tekst & Uitleg Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: De Winter, 0413 266 766 Weekblad Arena is aangesloten bij:

LMP

Lokale Media Partners

‘Gemiste kans voor Zeeland’

Oppositiepartij RPP steunt protestgroep ZOZ ZEELAND - Protestgroep ZOZ weet zich in haar strijd tegen de bouw van het Kindcentrum op het Morgenzonterrein in Zeeland ook gesteund door oppositiepartij RPP. “Wij zijn blij dat Zeeland zich nu ook laat horen en sluiten ons van harte aan bij het streven van ZOZ om de school zo snel mogelijk te bouwen op de huidige locatie en niet op het Morgenzonterrein”, geeft fractieleider Roland Werring aan.

“In 2009 heeft de gemeenteraad in meerderheid dit ook al eens besloten”, gaat Werring verder. “Zeelands Welzijn met Jos van der Wijst, de RPP en Driekern - de partij van de huidige wethouder Harrie van Dongen die is opgegaan in het huidige CDA - stemden voor een plan van een nieuwe brede school met een grote, multifunctionele zaal en uitbreiding van Compostella op de

In Arena las ik “Met name jongeren in Zeeland, die de toekomst vormen, geven ongezouten aan dat zij een andere inrichting van het centrum bij het Morgenzonterrein willen en achter de argumenten staan van ZOZ.” Dat belooft wat. De gemeente kan zijn borst nat maken. Want als de Zeelandse jeugd zich er mee gaat bemoeien en taal gebruikt die door ZOZ als ‘ongezouten’ wordt aangemerkt, dan is het spel op de wagen. Er is zelfs al een strijdlied in de maak! Pieter van Schooten heeft het geschreven waarbij hij het vermomd heeft als carnavalskraker. Wat buitengewoon listig is. “Het is een lied voor de polonaise, waarop gehost kan worden”, zegt Pieter. Voelt u hem? Als straks bij de erewijn ‘Da past nie’ wordt ingezet en iedereen in polonaise de zaal rond trekt, kunnen de burgemeester en haar wethouders toch moeilijk als enige blijven zitten. Ze móeten meedoen! Ik zie de foto met kopregel al in de krant. ‘College schaart zich achter ZOZ’. Wat een vondst! Dit kan niet meer mis gaan. Hoewel… Ik hoorde pas dat een aantal leden van ZOZ is afgereisd naar Reek voor overleg met de voormalige actiecomités van ‘Behoud bejaardenhuis Reek’ en ‘Reek houdt zijn apotheek’. Een avond lang zijn ze bijgepraat over alle ins en outs van het actievoeren. Ik weet niet of ze een beetje hebben rondgekeken in ons dorp. We hebben geen bejaardenhuis meer en ook geen apotheek.

Theo van Duren

ingezonden Schaalvergroting vleesproductiebedrijven De taken die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, liggen nu bij de gemeenten en dan is het voor de hand liggend dat er verschillen in de uitvoering daarvan ontstaan. Zo is het ook bij aanvraag van schaalvergroting van de vleesproductiebedrijven, die door voortdurend stijgende veevoederprijzen de oplossing in schaalvergroting zoeken. Daarbij komen nog de dalende prijzen in de vleessector en zo lijkt er geen oplossing te zijn voor dit probleem. De gewone boer beschikt niet over voldoende inzicht om dit ingewikkeld vraagstuk het hoofd te bieden. Terwijl de consument bij de kiloknaller steeds minder betaalt voor zijn stukje vlees is er van Fair Trade, dat voor de buitenlandse producten als sympathiek wordt ondervonden, voor de Nederlandse boeren geen sprake, een ongeoorloofde discriminatie van onze boeren. Als men het risico van overdraagbare dierziekten daarbij optelt is het duidelijk dat de vleessector in al zijn voegen kraakt. Er ontbreekt momenteel een bovenlokale structuur die sturend zou kunnen optreden. Het is aan de gemeenten om een halt aan de schaalvergroting toe te roepen, zeker omdat met de vergroting ook het risico voor de burgers wordt vergroot. Het is gewoon dom, maar vooral onverantwoordelijk om in te stemmen met schaalvergroting van dierproductiebedrijven. Nico Degen, Schaijk

Heb je iets te melden of wil je je mening geven? Laat het ons weten via

redactie@arenalokaal.nl huidige locatie Kerkstraat-Oost. De partijen die het nu voor het zeggen hebben in het college (CDA, Progressief Landerd en DS97, red.) hebben het roer echter meteen omgegooid na de verkiezingen en willen een school op het Morgenzonterrein. Wij vinden dit een gemiste kans voor Zeeland. De RPP was, is en blijft tegen de school op het Morgenzonterrein.”

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

3


KUNSTSTOF KOZIJNEN

agenda Elke woensdag

• schuifpuien • serres • terrasoverkappingen • rolluiken en zonnescreens • • zonwering • horren • dakkapellen • lichtstraten • garagedeuren •

Elke donderdag Elke zaterdag Elke zondag

Countrydansen met Countryfriends ONLine, van 19 tot 20.30 uur in het Wapen van Reek Kienen t.b.v. Kleur en Zang vanaf 20 uur in het Witte Huis in Zeeland Kienen t.b.v. verenigingen in Herpen vanaf 20 uur in ‘t Slotje in Herpen Kienen t.b.v. OKSV, vanaf 19.30 uur in PetjesBar in Overlangel Spullenmarkt ten bate van nierpatiënten, van 13.30 tot 16 uur aan de Graspeel 52 in Zeeland Kienen t.b.v. De Vogelvriend, van 19.15 tot 22 uur in De Raaf in Schaijk

JANUARI 1-31 Showroom: Langenboomseweg 55 Zeeland • tel 0486 - 45 37 78 • www.vanvlietkunststoffen.nl

Grave-Velp

Intendanceplantsoen 2 Zeeland

Hogeweg 15-A Schaijk

Scheltseweg 1C - 1D

Expositie - Schilderingen op acrylaatglas van Jan Murk en glas-in-lood van Peter Philippus in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 8-31 Expositie - Emailles van Ellen Goldman in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 28 H. Eucharistie met het Donatuskoor, vanaf 19 uur in de parochiekerk in Reek 28 Derde snertwandeltocht (15 of 15 km.), start tussen 8 en 10 uur bij restaurant Nieuw Schaijk aan de Rijksweg in Schaijk 28 Stichting Carnaval De Moeslanden - Verspreiding van de Moeskrant, huis-aan-huis in Schaijk 28 Viering van Woord en Gebed, vanaf 17.30 uur in de parochiekerk in Schaijk 28 Nederlands-Poolse Café Party met DJ Dennis, vanaf 20.30 uur in De Raaf in Schaijk 28 Eucharistieviering met het parochiekoor, vanaf 19 uur in de kerk in Demen 28 H. Mis met koor Con Spirito, vanaf 19 uur in de parochiekerk in Herpen 28 Pronkzitting, vanaf 20 uur in dorpshuis ‘t Slotje in Herpen 28 Workshop - Glas-in-lood, vanaf 10.30 uur in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 28-29 Expositie met werken van Lizzie Evers, van 12 tot 16 uur in het Raadhuis in Ravenstein 29 Eucharistieviering met het Herenkoor, vanaf 10 uur in de parochiekerk in Schaijk 29 De Smouskes - Jeugdpronkzitting ‘De Smouskes op wereldreis’, vanaf 14 uur (zaal open vanaf 13.30 uur) in zaal De Heische Tip in Zeeland 29 H. Mis met het Gemengd Koor, vanaf 10 uur in de parochiekerk in Herpen 29 Matinee-Pronkzitting, vanaf 13.30 uur in dorpshuis ‘t Slotje in Herpen 29 Dansen met orkest Monte Carlo van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Dansen met orkest Jersey vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Eucharistieviering met het Huisselings koor, vanaf 9.30 uur in de kerk in Huisseling 29 Eucharistieviering met het Ceciliakoor, vanaf 11 uur in de St. Luciakerk in Ravenstein 29 Pomperstad Jeugdpronkzitting, vanaf 14 uur in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein 30 Jeugdgemeenteraad Landerd - Vergadering, van 13.45 tot 15.15 uur in het Raadhuis in Schaijk 30 Eucharistieviering, vanaf 18.30 uur in de parochiekerk in Schaijk 31 Oud papier Schaijk West 31 Vespers - Avondgebed, vanaf 18 uur in de parochiekerk in Schaijk 31 KVO - Workshop 3D-schilderen, vanaf 20 uur bij Mia van Mensvoort aan de Kruisstraat 6 in Herpen

FEBRUARI Bedrijfsruimte met kantoor. Hal ca. 490m² + 150 m² verd. Kantoor ca. 25 m² + 25 m² verd. Totaal 690 m².

Te huur kantoor 1e verd. ca. 240 m² Verhuurd kantoor bg. ca. 240 m² Te huur bedrijfsruimte 570/910 m² Perceel 2568 m², bouwjaar 2010.

Het totaal is ook te koop. Aanvaarding 01-02-2012/n.o.t.k. Koopsom - huurprijs op aanvraag. Huurprijs € 2.300,- p/mnd excl. Oss

Klingenstraat 27-29 Schaijk

Nieuwbouw 2 bedrijfsruimten. Combinatie van 2 hallen is mogelijk. Per hal 740 m² plus 80 m² kantoor. Met mogelijkheid 80 m² kantoor op verdieping. Oplevering op korte termijn.

Aanvaarding: direct - n.o.t.k. Huurprijs op aanvraag.

Schutsboomstraat 13 Veghel

Kalverstraat 4

1 1-29 2 3 3 3 4 4 4 4

Winkelruimte-commerciële ruimte. Hoek singel 40-45-Klingenstraat. Nr. 27: 80m² front ca. 7.5 m1 €800,- p/mnd Nr. 29: 140 m² front ca. 12.0 m1 €1400,- p/mnd Beide met eigen voorzieningen. Voor veel branche’s geschikt.

Te huur nieuwbouw winkelunit. Ca. 135 m2, oplevering ultimo 2012. Op zeer goede locatie in het centrum. Tussen ’t Kruitvat en Apotheek. Mogelijkheid bij kopen van ’n appartement.

Winkelunit in het centrum. Bg. ca. 50 m², kelder ca. 25 m². Winkelfront ca. 6.8 m²

Aanvaarding direct/n.o.t.k. Huurprijs per maand excl.

Aanvaarding: n.o.t.k. Huurprijs op aanvraag

Aanvaarding: direct - n.o.t.k. Huurprijs € 1.250,- p/mnd excl.

Veghel Hoofdstraat 22/Molenwieken 2 Schaijk

4

Eucharistieviering, vanaf 9 uur in de parochiekerk in Schaijk Expositie - Schilderingen op acrylaatglas van Jan Murk, glas-in-lood van Peter Philippus en emailles van Ellen Goldman in het Museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein Eucharistieviering, vanaf 18.30 uur in de parochiekerk in Schaijk Eucharistieviering, vanaf 9 uur in de parochiekerk in Schaijk Vespers - Avondgebed, vanaf 18 uur in de parochiekerk in Schaijk De Smouskes - Pronkzitting ‘Bij ons in Zelland’ met bekendmaking Smous van het Jaar, vanaf 20 uur (zaal open vanaf 19 uur) in zaal De Heische Tip in Zeeland H. Eucharistie, vanaf 19 uur in de parochiekerk in Reek Zesde Landerdse bridgedrive, aanvang 13 uur (deuren open vanaf 12.30 uur) in restaurant Nieuw Schaijk in Schaijk Viering met het Seniorenkoor, vanaf 17.30 uur in de parochiekerk in Schaijk De Smouskes - Pronkzitting ‘Bij ons in Zelland’, vanaf 20 uur (zaal open vanaf 19 uur) in zaal De Heische Tip in Zeeland The Shakin’ Arrows, vanaf 21 uur in zaal Thekes in Herpen

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar

Kleingaalseweg 6 Schijndel

Hertog Jan II Laan

Winkelruimte in het centrum ca. 120 m². A1 locatie met veel front Pand krijgt complete facelift.

Kantoor/showroom ca. 110 m2 Voor veel branche’s geschikt. Eigen voorzieningen.

Nr. 40C winkelunit 140 m², front ca. 7 m1. Nr. 40 winkelunit 110 m², front ca. 6 m1. Totaal te koop met 2 kleine bovenwoningen welke zijn verhuurd, winkels los te huur.

Aanvaarding: direct - n.o.t.k. Huurprijs € 3.000,- p/mnd excl.

Aanvaarding: n.o.t.k. Huurprijs op aanvraag

Aanvaarding: direct - n.o.t.k. Koopsom - huurprijs op aanvraag.

ZIE OOK: WWW.COOLEN-MAK.NL

redactie@arenalokaal.nl

Bungalowpark LIBRA OMMEN STUNT: Aanbieding moderne bungalows in de bossen € 350,- pw all in (excl. toeristenbelasting / milieuheffing € 25,- pw). Zwembaden en recreatieteam aanwezig. April-mei-juni € 175,- all in. Folders aan te vragen via 0529-457224

4

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Eric Ruijs van bouwbedrijf Ruijs Schaijk

‘Ik zou best in Frankrijk kunnen aarden’ MensenWerk SCHAIJK - Dertig jaar geleden hadden ze plannen om te emigreren naar Nieuw-Zeeland, maar het plan werd op het laatste moment afgeblazen. Eric (50) en Riky (50) Ruijs van Bouwbedrijf Ruijs uit Schaijk bleven uiteindelijk op hun vaste honk. “Ik zou nog best willen vertrekken naar Frankrijk. Rust en geen gejaag. Ik zou me prima aan kunnen passen aan de Franse mentaliteit”, zegt Eric.

Het belang van een gezond gebit Het belang van een mooie, gezonde mond en gebit wordt steeds belangrijker. Uw mond bestaat niet alleen uit uw tanden en kiezen, maar ook uit de rondom liggende structuren en weefsels, zoals het tandvlees, het tandkaakbot en de slijmvliezen. Het is van groot belang om deze weefsels goed gezond te blijven houden! Ontstoken, ongezond tandvlees en tandkaakbot kunnen niet alleen leiden tot verlies van meerdere tanden en kiezen, maar kunnen tevens een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van systemische ziektes zoals diabetes en hartklepafwijkingen. Bij zwangere vrouwen die aan tandvlees- en of tandkaakbotziektes lijden, is er een verhoogd risico op vroeggeboorte. Vroege tekenen van problemen Tandvlees- en kaakbotontstekingen ontwikkelen zich vaak erg langzaam, waardoor symptomen als gevoeligheid en pijn in een later stadium voorkomen. Vroege tekenen van problemen met uw tandvlees en of tandkaakbot zijn een rood, opgezwollen tandvlees, bloeden van het tandvlees tijdens poetsen, teruggetrokken tandvlees en slechte adem. In een later stadium kunt u het vaak herkennen aan loszittende tanden en kiezen en eventueel eerder genoemde ongemakken als gevoeligheid en pijn.

E

ric, geboren en getogen in Schaijk, is de op een na jongste uit een gezin van zeven kinderen. “De oudste en de jongste zijn meisjes, tussen hen in zitten vijf jongens.” Eric volgt de LTS Ambachtsschool in Uden waar hij zich toelegt op timmeren. Vervolgens doet hij een jaar in Nijmegen om te leren metselen. “Verder studeren kon niet, want Van Dinther kwam me halen. Ik moest gaan werken.” Drie van Erics broers werken al bij bouwbedrijf Van Dinther in Schaijk. “Het was vanzelfsprekend dat ik ook aan zou schuiven bij de bouwondernemer. Ik hoefde niet eens te solliciteren.” Vier broers Ruijs op een rij,Theo, Gerard, Jo, Eric, al snel worden ze De Daltons genoemd. Hoewel niet voor lang. Na een jaar blijven er drie Daltons over. “Ik werkte net een jaar bij Van Dinther, toen Jo omkwam in een auto-ongeluk.” Eric merkt op dat er rond die tijd veel ongelukken gebeurden. Dus je bent er wel in je hoofd mee bezig, zonder daadwerkelijk te beseffen wat het verlies van een broer betekent. “Mijn moeder had er heel veel moeite mee. Maar in die tijd werd er niet veel over gesproken. Het leven ging gewoon verder.” Het gevoel van het gemis en het onder woorden kunnen brengen van die gevoelens komen eigenlijk pas veel later. “De afgelopen twaalf jaar hebben we afscheid genomen van de echtgenote van Gerard, de broer en moeder van mijn vrouw en de zoon van Theo. Ook mijn ouders zijn jong gestorven. Je maakt dat alles bewuster mee. Je bent zelf een stuk ouder, je hebt kinderen. Op dat moment realiseer je je pas wat het overlijden van een geliefd iemand betekent. En wat voor impact het heeft op een gezin.”

nader bekeken

Herkent u het probleem of heeft u verdere vragen dan kunt u zich wenden tot het team van Tandarts Steenbergen. Problemen met uw tandvlees en tandkaakbot zijn vaak goed te verhelpen.

Eric Ruijs: “Het leuke aan ons werk is dat je altijd met je handen bezig bent.”

den al heel lang met het idee een eigen bedrijf op te zetten. Tijdens feestjes hadden we het er steeds over. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt.” Eric, die eerder zijn diploma restauratiemedewerker heeft behaald, slaagt vervolgens, net als Theo, voor zijn aannemersdiploma. Nu sjouwen, timmeren en metselen ze volop huizen en gebouwen. Indien nodig huren ze extra personeel in. “Het leuke aan ons werk is ten eerste dat je altijd met je handen bezig bent, ten tweede, we bouwen iets dat blijft staan. Over twintig jaar staat het huis van Ruijs er nog steeds!” Voor Eric zelf is het in beginsel helemaal niet zo logisch dat hij de bouw in zou gaan. “Ik werkte vanaf mijn

“Hier hadden we allebei een baan. Ik in de bouw, Riky op de administratie bij de CHV. We durfden het risico niet te lopen en kozen voor zekerheid.” Eric is ervan overtuigd dat die beslissing toen goed is geweest. “Nieuw-Zeeland is prachtig om te wonen, maar je vereenzaamt. Je zit in the middle of nowhere. Je kinderen trekken weg, je hebt er geen roots. Mijn tante is daarom teruggekomen.” Maar als Eric nú jong was, zou hij de stap wel nemen. “De wereld is een stuk kleiner geworden. Je bent zo aan de andere kant van de wereld. Afstand zegt mij niet veel.” Frankrijk Het verlangen om weg te trekken blijft Eric uitdagen.

‘Alles moet hier vlug, vlug, vlug. De klus moet gisteren af zijn’

10de elk weekend als boerenknecht. Geweldig. Ik wilde graag boer worden, maar een eigen boerderij opzetten in Nederland kon in de jaren ’80 niet. Maar in NieuwZeeland wel, dachten we.” Met behulp van een tante die op dat eiland woont, krijgt Eric een baan als bruggenbouwer toegewezen. Vandaar uit zou Eric zijn boerderij starten.“Riky en ik waren klaar voor de reis: Engelse les gevolgd, bij de ambassade alles geregeld. We moesten zelfs trouwen om binnen te mogen.” Maar de boel wordt afgeblazen Nieuw-Zeeland als de tante bericht dat de Eric zit sinds 1999 met zijn baan niet doorgaat en dat twee broers, Theo en Ge- de economische toestand in rard, in een VOF. “We speel- Nieuw-Zeeland instabiel is.

“We hebben sinds zes jaar een huisje tegen de Pyreneeën, in Frankrijk. Het is er zo rustig en stil. Ik zou er goed kunnen aarden.” Volgens Eric is het Nederlandse leven veel te gejaagd. “Alles moet hier vlug, vlug, vlug. De klus moet gisteren af zijn, terwijl ik denk: morgen is er ook een dag. Alles gaat op afspraak en als die niet wordt nagekomen, loopt alles mis. De Fransen zijn veel rustiger. Als ik daar woonde, zou ik makkelijk terug kunnen schakelen.” Ook de regelgeving speelt hem parten. “Als ik hier een huis wil bouwen, heb ik zo’n pakket aan administratie. In Frankrijk vier A-viertjes.” Helaas voor Eric zit een de-

finitieve verhuizing naar Zuid-Frankrijk er niet in. Riky zou haar kinderen te veel missen. “We hebben vier kinderen, Kim (23), Tom (22), Nick (19) en Marc (18). Die gaan echt niet mee, ze zijn plaatsgebonden. Maar wat is afstand? Een paar uur rijden en je bent er.” Sporten Om dan toch los proberen te komen van het gejaagde leven, is Eric een fanatieke sportbeoefenaar. ‘Ik ga drie keer in de week hardlopen, vijf à zes kilometer. En ik doe aan duiktrainingen in Uden. Vanaf april duiken we in het Grevelingenmeer en in Bergharen. We zijn een keer in Egypte geweest. Daar zwem je gewoon in een aquarium.” Eric geeft aan dat hij met hardlopen begonnen is voor zijn conditie, op advies van de dokter. “Mijn bloeddruk en cholesterol waren te hoog. Ik wilde echter op een gezonde manier het probleem oplossen. Hardlopen was het antwoord. En wist je dat hardlopen ook verslavend werkt?” In de toekomst hoopt Eric langer en vaker naar zijn huis in Frankrijk te kunnen gaan. “En verder moet ik werken, tot mijn 67ste. Dat vind ik helemaal niet erg, als ik maar gezond blijf. Ik ben altijd graag bezig. Onze buren in Frankrijk zijn Engelsen. Hij is continu aan het klussen. Dat lijkt me later ook wel wat.”

Simone van de Wijdeven

Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.tandarts-steenbergen.nl of raadpleeg de informatie in de wachtkamer. Tandarts Steenbergen is gevestigd aan de Parallelweg 7a in Oss, 0412639722. Tandarts drs. H. Salihovic, MSC parodontoloog i.o.

Dienstverlening aan balies gemeente Oss verandert OSS - De dienstverlening aan de publieksbalies van Burgerzaken en Bouwen, Milieu en Leefomgeving van de gemeente Oss verandert. Vanaf 1 februari kunnen inwoners op werkdagen tussen 9 en 12 uur vrij binnenlopen bij deze balies. ’s Middags en op donderdagavond is bezoek alleen op afspraak mogelijk. Scheiding tussen dienstverlening met en zonder afspraak maakt duidelijk wat bezoekers te wachten staat. Met een afspraak zijn klanten snel geholpen; in de ochtenduren kan de wachttijd oplopen als het druk is. Vanaf 1 februari zijn de tijden: voor ‘binnenlopen zonder afspraak’ op werkdagen van 9 tot 12 uur en ‘op afspraak’ elke werkdag van 12.30 tot 16 uur en donderdag tot 19 uur. Een afspraak voor een bezoek aan de balies van Burgerzaken en Bouwen, Milieu en Leefomgeving gaat via www. oss.nl/afspraken. Inwoners die geen internet gebruiken, kunnen bellen naar 0412-629911. Scheiding tussen dienstverlening met en zonder afspraak geldt niet voor het Zorgplein Oss in het gemeentehuis. Daar blijft alles zo als het is: bezoekers kunnen er elke werkdag tussen 9 en 16 uur vrij binnenlopen voor voorzieningen voor mensen met een beperking, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en leerlingenvervoer. Een afspraak maken is voor het Zorgplein niet nodig. Bellen met het Zorgplein Oss kan via nummer 0412-629040.

Woningprijzen dalen het snelst in Noord-Brabant REGIO - Verkochte bestaande koopwoningen waren in december 2011 gemiddeld vier procent goedkoper dan in december 2010. De prijsdaling was een stuk groter dan in november, toen de koopwoningen 3,3 procent in prijs daalden. Het prijsniveau van de verkochte woningen is op het laagste punt beland in meer dan zes jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Alle woningtypen waren in december goedkoper dan een jaar eerder. Appartementen namen met 4,8 procent het meest af in prijs, tussenwoningen met 3,1 procent het minst. In alle provincies waren de prijzen lager. De sterkste prijsdalingen waren in Friesland en NoordBrabant (met ruim 5 procent).

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

5


Het administratiekantoor voor: - Kwaliteit

In de maand februari gratis highlights bij een verfbehandeling

- Deskundigheid - Snelheid

BY @nnelies: Like ons op facebook en kom in februari naar de salon voor een behandeling. Maak kans op een gratis fotoshoot door Annelies van den Berg.

Theo Broeren Gelrehof 29 5371EM Ravenstein T 06 36 36 44 38

En...

E info@tbnadmin.nl W www.tbnadmin.nl

- Betaalbare tarieven

Ja arre ken Be last ing en i nga Loo a nad ngi ften min istr atie s

T 0486 - 451362 i n f o @ d i e t w e e k a p p e r s . n l w w w . d i e t w e e k a p p e r s . n l

KE N NIS M AK INGS CO UP O N Bij inlevering van deze coupon ontvangt u in de periode van zaterdag 28 tot en met zondag 12 februari voor twee personen een gratis kop cappuccino gemaakt van de verse melk van onze eigen koeien. Wij zijn dagelijks open vanaf 9.30 uur. De keuken is vanaf 12.00 uur open voor een smakelijke lunch of een heerlijk diner. Ook voor een familiedag, bedrijfsuitje of zakelijke bijeenkomst bent u bij de Brabantse Kluis aan het juiste adres. Kom de coupon inleveren en maak kennis met De Brabantse Kluis.

Theo Broeren Theo Broeren Gelrehof 29 5371EM Ravenstein Gelrehof 29 5371 EM Ravenstein T 06 36 36 44 38

Ja ar Be Jaareken las rre ing Loo Betlingaakeninen nad asti ngi gen Loomin ngaa ften nadistra ngi min ties ften istr atie s

T 06 36 36 44 38 E info@tbnadmin.nl W www.tbnadmin.nl E info@tbnadmin.nl W www.tbnadmin.nl

Informatiegids LANDERD

Herberg de Brabantse Kluis Kloosterdreef 8 5735 SJ AARLE-RIXTEL T: 0492-468110 www.brabantsekluis.nl herberg@brabantsekluis.nl

IN MAART 2012

VERSCHIJNT DE NIEUWE

Wonen in Landerd wordt alleen maar fijner

Zo ook bijvoorbeeld met de tweekappers aan de noordrand in Plan Akkerwinde te Schaijk. Bovengemiddeld royale woningen, ± 500 tot 550 m3!, in een groen en open landschap. Met een royale tuin, een geïsoleerde garage, bijkeuken, eigen achterom en een opstelplaats voor de auto. Duurzaam, aangezien voor verwarming én verkoeling een energiezuinige warmtepomp wordt geïnstalleerd! Voor meer informatie: www.akkerwindeschaijk.nl

Informatiegids Landerd 2011 - 2012

eker in zo’n kwaliteitswoning van Van der Heijden! Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling bouwt en ontwikkelt al vier generaties lang. Dat is zeldzaam. Het succes schuilt in hun motto ‘traditie in kwaliteit’. Die brengt dynamiek, houdt iedereen scherp en zorgt ervoor dat begrippen zoals duurzaamheid en continuïteit geen plotselinge hype zijn, maar een gegeven waar al langer dan een eeuw aan wordt gewerkt. Daarbij luisteren zij écht naar uw wensen en weten die te vertalen naar producten die woongenot verzekeren.

Geniet van Brabantse gastvrijheid!

INFORMATIEGIDS L A N D E R D

historie gemeente landerd bouwen & wonen natuur & recreatie jeugd & jongeren ouderen gezondheid bedrijven religie

1

www.vd-heijden.nl Schaijk, 0486 - 46 18 55

E E N U I T G AV E V A N B U R E A U TEKST & UITLEG SCHAIJK

ONDERNEMERS DIE ALVAST EEN P L E K J E I N D E Z E I N F O R M AT I E V E G I D S O V E R R E E K , S C H A I J K EN ZEEL AND WILLEN RESERVEREN KUNNEN C O N TA C T OPNEMEN VIA: 0486-463112 OF E-MAIL: ROB@UITLEG.NL OF SANDER@UITLEG.NL

Feb 04 Armand

Ook In Februari 10 Hemels! met Tom Ruijg (live) 16 Kika Benefiet-concert

+ ROBIN BORNEMAN + SOPHIE WIEGERSMA + COEN VAN DER HORST

Verwacht Maart 10 Face Tomorrow + Make Believe 30 Candy Dulfer

Online tickets en info op www.groene-engel.nl / Kruisstraat 15 5211 HA Oss / Tel.: 0412-405504

6

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Uitvaartzorg Van Tilburg houdt 11 februari open dag

Uitvaartcentrum Schaijk volledig vernieuwd SCHAIJK - Uitvaartzorg Van Tilburg in Schaijk houdt op zaterdag 11 februari een open dag in het volledig vernieuwde uitvaartcentrum aan de Bossestraat. Tussen 14.30 en 17 uur zijn alle belangstellenden van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het uitvaartcentrum, dat in een nieuw en moderner jasje is gestoken.

Splitsing Vanaf 1 januari van dit jaar heeft Gijs van Tilburg zich met de uitvaarttak afgesplitst van het vervoersbedrijf, dat wordt voortgezet door zijn oom Jan. “Het uitvaartgebeuren groeit en groeit, daar heb ik een dagtaak aan”, vertelt Gijs van Tilburg. “Bovendien ligt mijn hart bij de uitvaartverzorging. En je hart moet je volgen, zeggen ze. Op bepaalde gebieden blijven

Anita Witzier onthult nieuwe platinum sponsor Hulphond HERPEN - Athlon Car Lease heeft haar overeenkomst met Hulphond Nederland uitgebreid en is in 2012 en 2013 hoofdsponsor. Dat onthulde Anita Witzier, ambassadrice van de stichting, dinsdagavond onder het toeziend oog van ruim vijfhonderd Athlon-medewerkers. Athlon toont hiermee als eerste leasemaatschappij het belang aan van mobiliteit voor mensen met een beperking.

V

an Tilburg geldt al decennia lang als een begrip in de regio als het gaat om uitvaartverzorging en taxi- en vervoersdiensten. De onderneming aan de Pastoor van Winkelstraat, waar inmiddels de derde generatie van de familie Van Tilburg werkzaam is, begint in 1930 als een puur taxibedrijf. Sinds de jaren tachtig richt Van Tilburg zich steeds meer op het uitvaartwezen en alles wat daarbij komt kijken.

ondernemend

Gijs van Tilburg in het vernieuwde uitvaartcentrum: “Realiseren wat mensen écht willen, dat is ons streven.” we natuurlijk wel samen- ling tot veel grote uitvaartwerken met het vervoers- ondernemers treffen de mensen hier één bekend bedrijf.” gezicht en aanspreekpunt. Klaar staan voor mensen, Persoonlijk karakter Wat is het dat Gijs zo aan- betrokkenheid tonen en spreekt in het uitvaartwe- met warmte en gevoel een zen? “Op bepaalde dagen uitvaart neerzetten. Reais het echt pieken, maar liseren wat mensen écht je krijgt er zóveel voor te- willen, dat is ons streven.” rug aan positieve reacties. Mensen zijn je écht dank- Vernieuwd uitvaartcentrum baar wanneer je een uit- Een van de eerste zaken vaart in goede banen hebt die Gijs van Tilburg heeft geleid. Dat geeft veel vol- aangepakt sinds de splitdoening.” sing van vervoersbedrijf en Kleinschaligheid en een uitvaartonderneming per 1 persoonlijke benadering januari is het vernieuwen vormen de kracht van Uit- van het mortuarium aan vaartzorg Van Tilburg. “We de Bossestraat. De oude, werken met een klein team donkere meubels in het van ervaren medewerkers, uitvaartcentrum hebben die perfect op elkaar zijn plaatsgemaakt voor een ingespeeld. In tegenstel- warme, huiselijke inrich-

ting met natuurlijke materialen als hout en steen. “We bieden zo een mooi alternatief aan mensen die er niet voor kiezen om een overleden familielid thuis op te baren.” Nieuw telefoonnummer Op zaterdag 11 februari kunnen belangstellenden tussen 14.30 en 17 uur een kijkje nemen in het vernieuwde uitvaartcentrum in Schaijk. Voor meer informatie over Uitvaartzorg Van Tilburg kan men bellen naar het nieuwe telefoonnummer 0486414519 of kijk op www. uitvaartzorgvantilburg.nl.

Streekeigen bier verovert de regio

Brouwproces Maashorstbier 2012 van start REGIO - Het gerstemout dat op de akkers rondom de Peelrandbreuk in De Maashorst is geteeld, wordt op dit moment verwerkt tot ‘Maashorstbier 2012’. De oogst van 2011 is inmiddels gemout en het brouwproces staat op het punt van beginnen. Het streekeigen ‘premium pilsener’ is komend voorjaar bij een groeiend aantal winkels en horecagelegenheden in De Maashorst verkrijgbaar.

Bij een groot aantal horecazaken, supermarkten, slijterijen en andere gelegenheden staat komend voorjaar Maashorstbier 2012 op de kaart of in het schap. De jaarlijkse oogst van gerst uit de streek geeft het bier een bijzondere smaak, die door regionale ondernemers steeds vaker wordt herkend en gewaardeerd.

Nieuwe streekproducten Het Maashorstbier wordt steeds vaker gebruikt om nieuwe streekproducten te ontwikkelen, zoals Maashorstkaas, gemaakt in een pekelbad van Maashorstbier.

Hulphond Nederland Hulphond Nederland leidt honden op tot Hulphond. Een Hulphond geeft mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie een menswaardig bestaan. Zo opent een Hulphond deuren, laden en kasten, helpt bij het aan- en uitkleden, raapt post en andere zaken op, doet was in de wasmachine, betaalt in de winkel, drukt op licht- en liftknoppen. Een Hulphond kan tot 70 handelingen verrichten om een hulpbehoevende zelfstandiger te maken. Een Hulphond opent letterlijk en figuurlijk deuren die anders gesloten blijven. Naast praktische hulp biedt een Hulphond ook veel sociaal-economische voordelen. Mensen met een Hulphond zijn onafhankelijker, hebben meer sociale contacten en voelen zich meer geaccepteerd. Hulphonden worden kosteloos ter beschikking gesteld aan cliënten. De gelden worden bijeengebracht door donateurs, sponsoren, serviceclubs, verzekeraars en komen uit giften, nalatenschappen en collectes. Meer info: www. hulphond.nl. Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie (links), Anita Witzier, ambassadeur Huphond Nederland en Armand van Veen, algemeen directeur van Athlon Car Lease.

Karakteristieke smaak Maashorstbier is een echt streekproduct. Het gerstemout, basisingrediënt van het bier, wordt eenmaal per jaar geoogst en gemout. Dit zorgt voor een karakteristieke smaak, die ieder jaar net wat anders is. Dit in tegenstelling tot de uniforme smaak van de grote biermerken, die allemaal brouwgerst van dezelfde standaardkwaliteit gebruiken. Bij wijnen bestaat er altijd een smaakverschil tussen het ene en het andere wijnjaar. De teelt van gerst werkt net zo. Een oogstjaar met veel zon geeft een andere smaak aan het brouwgerst dan een oogstjaar met veel regen. Ook de grondsoort heeft een duidelijke invloed. De Maashorstboeren staan dicht bij de natuur. Deze eerlijke omstandigheden zijn te proeven in het Maashorstbier. Het jaar 2012 belooft ‘een goed bierjaar’ te worden.

Anita Witzier: “Het is bijzonder als je ziet wat een hulphond allemaal kan en doet voor iemand met een handicap. Ik vind het fantastisch dat Athlon Car Lease het belang van mobiliteit vertaalt naar steun aan Hulphond Nederland.” Athlon Car Lease is sinds eind 2010 sponsor van Hulphond Nederland en maakte al twee cliënten mobiel en zelfstandig door hen een hulpond te schenken. De leasemaatschappij besloot de sponsoractiviteiten uit te breiden om zich sterker in te kunnen zetten voor de stichting. Armand van Veen, algemeen directeur van Athlon Car Lease, legt uit: “Wij hebben grote bewondering voor de manier waarop Hulphond Nederland de laatste jaren aan de weg timmert en zich als stichting professionaliseert. Daarnaast voegt zij een enorme waarde toe aan de samenleving en daar dragen wij graag ons steentje aan bij.” Athlon Car Lease maakt dagelijks zo’n 126.000 leaserijders mobiel doordat zij de beschikking hebben over een leaseauto. “Een hulphond maakt een wereld van verschil voor zijn eigenaar. Mensen met een hulphond leven minder geïsoleerd en ervaren beduidend meer kwaliteit van leven, een ideale combinatie. Bij onze samenwerking met Athlon Car Lease ligt de focus op het vergroten van mobiliteit waardoor de leefwereld van onze cliënten letterlijk wordt vergroot. Daarom is deze samenwerking zo waardevol voor ons”, zegt Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie Hulphond Nederland.

Het lukt de Maashorstboeren meer en meer om zich met het Maashorstbier een plek te verwerven tussen de grote biermerken. Meer informatie over het Maashorstbier is te vinden op www.maashorstbier.nl.

Startende ondernemer? Kijk op:

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

7


www.teunarts.nl

Al ruim 35 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Welk type fauteuil u ook zoekt,... Teun Arts heeft alles.

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Handmatig > 60 modellen

op draaivoet > 70 modellen

Relaxfauteuils

Designfauteuils

klassiek > 50 modellen

ook relax > 25 modellen

Kamerfauteuils

Relaxfauteuils

ook relax > 30 modellen

Sta- op functie > 90 modellen

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

van, voor aanbiedingen > 150 modellen

compleet op maat > 40 modellen

Voorjaars - Uitverkoop!

200 € 350,-

Meer dan al vanaf

Weg = Weg aanbiedingen direct uit voorraad leverbaar.

Zondag 29 januari extra geopend van 10:00 tot 17:00

uw fauteuil compleet op maat + 40 modellen

heren & dames fauteuils + 30 modellen

Sta- op fauteuils + 90 modellen

kortom: heerlijk zitten doet u in een meubel van Teun Arts

De grootste collectie relaxfauteuils van Nederland vind u al ruim 35 jaar bij dé speciaalzaak in zitcomfort. Welkom bij Teun Arts

Ook voor het betere bankstel, naar wens met bijpassende relaxfauteuil, bent u bij ons aan het juiste adres. Naar wens compleet op maat gemaakt. Ook voor de mooiste bankstellen.

Veelal Nederlands fabricaat.

Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom vindt u de grootste collectie relaxfauteuils van Nederland

Nu tot wel € 300,- retour voor uw oude meubel*

Onze meubelen zijn veelal uit vooraad leverbaar dus binnen 1 week

Gratis levering door heel Nederland

Enkel West Europees topfabrikaat met minimaal 5 jaar fabrieksgarantie

Naar wens aanpassingen mogelijk in onze stoffeerderijafdeling

Door ruim 35 jaar ervaring met zitmeubelen krijgt u bij ons het beste advies

Onze sfeervolle 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 5454 NG in het Brabantse St.Hubert - Let op; ons bedrijf ligt buiten de bebouwde kom van st. Hubert, paralel aan de Wanroijseweg, schuin tegenover Tankstation 'De Haan' Vanaf A73 Afslag Haps. Haps doorrijden, vervolgens in St. Hubert op de rotonde (bij Erica) linksaf richting Wanroij, 3e links, 1e rechts - Vanuit Uden rijdt u richting Gennep, op de rotonder bij 'Erica' gaat u rechtsaf richting Wanroij, 3e links, 1e rechts Onze openingstijden: Dinsdag, Woensdag en Donderdag 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00, Buiten de normale openingstijden zijn wij op afspraak voor u open. tel. 0485 - 45 29 86, www.teunarts.nl, info@teunarts.nl * nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Samenwerking tussen kinderopvang, basisscholen en gemeente

‘De ontwikkeling van kinderen is een doorlopende lijn’

S

Digitale Algebra Onlangs wist een lid van het stropdassengilde het zo mooi te verwoorden. Ergens in de provincie staat een kantoorgebouw. Iedereen daar werd ontslagen. Het waren er honderden. Na geruime tijd werden enkele delen van het gebouw weer verhuurd en er kwamen wat ateliers in, enz. “Kijk, zie je wel,”sprak meneer Krawatte. “Het gaat helemaal niet slecht. 25% van het gebouw is al weer in bedrijf! Het gebouw staat helemaal niet leeg!”Ja, zo kun je ook Sinterklaas spelen. Het gaat dus goed in diens ogen, want 75% is helemaal niet vol! Waarom dit verhaal? inmiddels grijpt een nieuwe veeziekte om zich heen, Schmallenbergvirus. Een smerige ziekte, met onder meer misvorming. In een brief aan staatssecretaris Bleker wordt een verdere toename met misvorming als gevolg aan dit virus “zeer waarschijnlijk”genoemd. Dan noemt bij de overheid meneer Krawatte, het overslaan van Schmallenberg naar het mens “vrijwel onmogelijk”. Zie de overeenkomst met de inleiding. Alweer het Sinterklaasspel. Dit lijkt op digitale algebra. Dus: “wel mogelijk”.

LANDERD - De in augustus ingevoerde Wet Oke (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) heeft als doel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen samen te voegen. Dit moet leiden tot een verbetering van de voorschoolse educatie. Het peuterspeelzaalwerk is omgevormd tot het ‘arrangement spelen en ontwikkelen’. “De educatie van kinderen is nu een doorlopende lijn, van hun geboorte tot hun twaalfde levensjaar”, stelt de Landerdse onderwijswethouder Peter Raaijmakers.

tichting Peuterspeelzalen Landerd heet voortaan Stichting Kinderopvang Landerd en maakt onderdeel uit van kinderopvang De Schaepskooi uit Oss. De gemeente trekt extra geld uit voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). “Nog steeds beginnen te veel kinderen met een (taal)achterstand aan de basisschool”, vindt Peter Raaijmakers. “Uit onderzoek blijkt dat kinderen deze achterstand op school bijna niet meer inlopen. Het is daarom van belang om te investeren in de voorschoolse voorzieningen. In samenwerking met jeugdzorg hebben we een screening gemaakt om problemen te spotten. Zo kunnen we anticiperen op een mogelijke achterstand en waar nodig een helpende hand bieden. Voorkomen is beter dan genezen.” De doelgroep van het VVEbeleid zijn kinderen die ri-

ingezonden

Het peuterspeelzaalwerk is omgevormd tot het ‘arrangement spelen en ontwikkelen’. sico lopen op een taal- en ontwikkelingsachterstand. Raaijmakers: “Een belangrijke risicofactor is een laag opleidingsniveau van de ouders. Wij hebben besloten om de voorgestelde definitie van het Rijk breder te trekken en daarvoor extra geld beschikbaar te stellen. De educatie van kinderen is nu een doorlopende lijn, van hun geboorte tot hun twaalfde levensjaar. We kunnen in alle dorpen een compleet pakket aanbieden, met onderwijs en opvang.” Aansluiting Gemeenten, kinderdagverblijven en scholen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de organisatie van een doorgaande lijn in de ontwikkeling van kinderen. Volgens Raaijmakers is het voor de ontwikkeling van kinderen van belang dat de

overgang van het kinderdagverblijf naar de basisschool soepel verloopt. “De aansluiting op elkaar is belangrijk”, weet ook Mascha Katoen van Stichting Kinderopvang Landerd. “Met het registratiesysteem KIJK kunnen we gegevens

makkelijk overdragen. Zo zijn problemen bij kinderen sneller te signaleren.” De notitie ‘Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie gemeente Landerd’ gaat in maart naar de gemeenteraad.

Gemeente Oss stelt nieuwe Woonvisie op OSS - De gemeente Oss gaat een nieuwe Woonvisie opstellen. Hierin worden de visie en de ambities op het terrein van wonen voor de komende vier jaar vastgelegd. Aan bod komen onder meer de structurele en actuele ontwikkelingen en trends en de gevolgen daarvan voor Oss. De huidige woonvisie dateert uit 2006. Door de herindeling, de crisis, demografische ontwikkelingen en de behoefte aan een zogeheten ketenbenadering moet de visie geactualiseerd worden. De nieuwe woonvisie moet tevens inzicht bieden in het aantal en soort woningen dat de komende jaren gebouwd moet worden. Dat moet leiden tot een betere afstemming op de wensen van de consument.

Circus Bekèk ’t mar groot succes

Publiek geniet van Moeslandse pronkzittingen MOESLAND - De afgelopen twee weekeinden vonden in het Schaijkse dorpshuis De Phoenix de Moeslandse pronkzittingen plaats. Die stonden dit jaar in het teken van circus Bekèk ’t mar. Het dorpshuis was voor de pronkzittingen prachtig omgetoverd tot een heuse circustent. Na afloop was er in de foyer nog een gezellige afterparty die tot in de late uurtjes doorging. Het hooggeëerd publiek heeft kunnen genieten van vier geweldige circusvoorstellingen.

In een vier uur durend schouwspel trad een keur van artiesten op. Oude bekenden, zoals Gert van Boxtel, Theo Potjes alias ‘Theejke de postbode’, Maarten van der Linden, Jan van der Linden, Roel van Schaijk en Twan van Zandvoort met deze keer de clownact ‘Op = op’ en Stefan van Ras als ‘Romana’, die wenste dat ze een Huppelpupke kon zijn. Maar ook nieuwe artiesten betraden de piste: Tieske en de lamme herders, de Notenverkopers die een hoge notering wisten te bereiken bij het publiek en Peet, de interieurverzorgster op het gemeentehuis. Allemaal met een prima debuut. Opvallend dit jaar waren de liedjes die ten gehore werden gebracht. Zo kregen Hans Kuipers en Jeroen van Zuijlen met de repetitie van De act van Krek Gek. Tiona de zaal goed mee met hun bekende Nederlandse walsjes. Krek Gek zong een medley van ‘greatest hits’ die ze tijdens de laatste Liedjesfestivals lieten klinken. gen Henry Koekoek met zeven zilveren zotte vlaamse Topper was hun eitje in de pan. De zaal zong volop mee. gaaikes, of waren het er toch geen zeven? Door de dansen van de Huppelpupkes, de Prinselijke dansgarde en Dansgroep Karin Aarts werd het een afwisselend geheel. Stil en spannend Stil en spannend was het echter bij de act van Joep Grootvorst Willie van Esch bleek de rol van spreekstalManders en Eric Potjes met hun gedurfde trapeze-act. meester en circusdirecteur op het lijf geschreven. Hij Een pantomime act op hoog niveau. Ook de dieren ont- maakte er een vlot lopende voorstelling van. Tot slot braken niet in het circus. Uit België kwam overgevlo- was er door voorzitter Leonard Steetsel een bedankje

Een dik jaar geleden werd runder-tbc geconstateerd, hetgeen over kan gaan naar de mens. Een geleerde wees er op dat zelfs groente via mest besmet kunnen worden met de ESBL-bacterie.. In de gemeente hier zijn meer dan 230 mensen het slachtoffer van Q-koorts en in de omgeving vele duizenden, waarvan velen hun baan, hun bedrijf en hun toekomst hebben zien kapot gaan.” Dioxine in Duitse biologische eieren”. Zelfs biologisch is onbetrouwbaar gebleken. Er is geen stuk grond in de wereld waar zo kolossaal veel vee aanwezig is als in het zuiden en oosten van Nederland... 12 miljoen stuks melkvee; 95 miljoen kippen.. En dat in een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. De speciale Qkoorts-poli in Den Bosch vreesde dat er een epidemie komt van chronische Q-koorts. Er zijn weer 30 nieuwe virussen ontdekt, en de geleerde achten de kans reëel dat de Spaanse griep in een of andere vorm wederkeert. Ook andere beruchte zieken, zoals Ebola en Aids komen voort uit mens/dierecontact. Vrijwel alle nieuwe ziekten ontstonden vanuit dieren. Bijvoorbeeld in Afrika is het omgaan met vleermuis zeer schadelijk gebleken. De virologen zeggen dat de volgende epidemie een zoonose zal zijn. Acht-en-dertig nieuwe ziekten over de afgelopen 25 jaar kwamen voort uit mens/diercontact. Teveel dieren en mensen op een hoop blijkt een fatale combinatie, aldus geleerden. En toch... in Landerd gaat men vrolijk verder met het uitbreiden en verspreiden van de vee-industrie. Dit, terwijl elders de boel op slot gaat. Dit, terwijl men nog slechts enkele maanden geleden zei, eerst uit voorzorg de gezondheidsrapportage af te wachten. Nico Degen vroeg onlangs in Arena: “Wat is een gering risico?” Antwoord: dat zijn de zinnen die klonken bij de aanvang van de Q-koorts! Het is “duidelijk”. Er wordt toch een maatstaf gehanteerd. Deze is samengesteld uit een wichelroede, een dobbelsteen en bovenop een zeer wazige glazen bol, die nodig moet worden afgewassen. Namens Vereniging tegen Voorspellingen Veeziekten, Jan Willems

Rick van der Ven wint brons tijdens World Cup Indoor Nimes NIMES/SCHAIJK - De World-Cup die dit weekeinde in het Franse Nimes werd verschoten is de tweede in de serie van drie wedstrijden (Singapore, Nimes en Las Vegas) waarbij de absolute Wereldtop aanwezig is. De beste twee resultaten van deze wedstrijden bepalen welke deelnemers aan de grote finale in Las Vegas op 12 februari mogen meedoen. Handboogschutter Rick van der Ven, lid van De Vriendenkring 1897 uit Schaijk, deed tijdens deze tweede ronde goede zaken en won de bronzen medaille. voor Bert van Hoof, die afscheid nam als streep (voorzitter) van de commissie Pronkzitting. Ook zette hij Jan van der Linden en Twan van Zandvoort in de schijnwerpers omdat ze elf keer aan de pronkzittingen hebben meegedaan. Door de inzet van circusorkest De Boeremoeskapel, de schminkers, de mannen van het licht en geluid en alle andere medewerkers werd het een prachtige circusvoorstelling.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

9


Jan van der Linden kiest voor wonen in Repelakker

‘Een mooie koopwoning waarin mijn eigen ideeën zijn verwerkt’ Zeelander Jan van der Linden stond een aantal jaren ingeschreven voor een huurwoning, maar daar zat weinig schot in.“Voor starters zoals ik, biedt de komst van nieuwbouwwijk Repelakker dan ook eindelijk de mogelijkheid om in Zeeland te wonen”, vertelt Jan. De 29-jarige vrijgezel woont zijn hele leven al in Zeeland. Na zijn studie verliet hij het dorp voor een jaar om te gaan backpacken. Daarna trok hij weer bij zijn ouders in, en nu kijkt hij vol verwachting uit naar de oplevering van zijn fraaie woning in de jonge wijk Repelakker. Jan van der Linden hoorde voor het eerst van de nieuwbouwplannen in de zomer van 2009.“Er was toen nog niets concreet”, herinnert Jan zich. “Ik wist echter vrij snel dat er in die nieuwbouwwijk ook starterswoningen zouden komen. Hoewel ik me ook op Uden oriënteerde, heb ik me tijdens een inloopavond ingeschreven voor een woning in Repelakker. Het was fijn dat ik in aanmerking kwam voor een gemeentelijke starterslening.”

Witte gevel Jan komt te wonen in het blok van negen woningen aan de Hellebaardlaan. Een deel van deze huizen krijgt een rode gevel, de rest een witte. “Ik had binnen dat blok de eerste keus en heb bewust gekozen voor de witte gevel”, aldus Jan. “Dat heeft te maken met de bijzondere uitstraling en de ruimtelijke indeling van dit type.” Verder heeft het huis een royale woonkamer met open keuken, drie slaapkamers en een badkamer op de verdieping, en een mooie zolder. Ook de tuin van tien meter diep biedt volop mogelijkheden. “Ik heb eigenlijk nog geen idee welke kant ik op wil met de inrichting”, bekent Jan. “Waarschijnlijk beslis ik dat pas wanneer ik daadwerkelijk door mijn nieuwe huis loop.”

Wonen naar Wens Hendriks Coppelmans Ontwikkeling betrekt de kopers actief bij de vormgeving van hun nieuwe woning via ‘Wonen naar Wens’. Zo koos Jan voor openslaande tuindeuren in de woonkamer en een vaste trap naar de zolder. Daarnaast wil hij een tweede toiletaansluiting in de badkamer en ziet hij de wasmachineaansluiting liever op de zolder gerealiseerd. Er zijn ook werkzaamheden die Jan na de oplevering in eigen hand neemt. “Omdat ik de dekvloer beneden niet laat storten, kan ik zelf extra leidingwerk aanleggen”, aldus Jan. “Ook de badkamer installeer ik liever zelf.”

10

Oplevering Voor zijn werk bij Vanderlande Industries zit Jan vaak in het buitenland. “Als ik thuiskom, maak ik altijd wel even een rondje op de bouwplaats om de vorderingen te zien”, vertelt hij. “Ik heb mijn woning al in 2010 gekocht en ben dus al een hele tijd aan het wachten, mede vanwege een bodemprocedure. Maar de oplevering komt nu in zicht en ik kijk er reikhalzend naar uit. Ik kan iedereen aanraden om een woning in de wijk Repelakker te kopen. Het worden namelijk hartstikke mooie huizen. In een mooie, frisse wijk natuurlijk!” Voor meer informatie over dit plan kijk op www.repelakker.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Gemeentelijke informatie Landerds kinderlintje voor Julian Hamers uit Schaijk Burgemeester Doorn reikte op 25 januari het Landerdse Kinderlintje uit aan Julian Hamers uit Schaijk. Op initiatief van twee Zeelandse (ex)leden van de jeugdgemeenteraad; Famke Verbruggen en Elke van den Broek is in 2010 het kinderlintje in de gemeente Landerd ingevoerd.

T: 0486-458111 o F: 0486-458222 I: www.landerd.nl o E: info@landerd.nl

Openingstijden Alle afdelingen zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur open, behalve burgerzaken (zie hieronder). Buiten deze uren is bezoek op afspraak mogelijk, behalve met de sectie burgerzaken, dit in het kader van de beveiligingsvoorschriften. Openingstijden burgerzaken Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur, dinsdag van 10.00-12.00 uur en dinsdagavond van 16.30 tot 19.30 uur. De burgerlijke stand is niet geopend tijdens de avondopenstelling.

Het kinderlintje is een blijk van waardering voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar, die in Landerd wonen en zich op een bijzondere manier hebben ingezet. Julian, 12 jaar, heeft anderhalf jaar geleden briefjes verspreid in Zorgcomplex de Wijers in Schaijk met het aanbod om kosteloos bewoners te helpen met boodschappen en klusjes. Sindsdien bezoekt hij wekelijks mevrouw van Zuijlen. Samen drinken zij thee, gaan samen boodschappen doen en maken ze een gezamenlijke wandeling.

Gemeentehuis Landerd Kerkstraat 39, 5411 EA Zeeland Postadres: Postbus 35, 5410 AA Zeeland

Telefonische bereikbaarheid Maandag, woensdag en donderdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur Dinsdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 19.30 uur Vrijdag van 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Julian Hamers en mevrouw van Zuijlen.

Raadhuis Pastoor van Winkelstraat 5, 5374 BG Schaijk In het raadhuis vinden de raadsvergaderingen en de Voorbereidende Vergaderingen plaats. Gemeentewerf Runstraat 59a, Schaijk, T: 0486-458111, toestel 102 Open: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur

“Door het enthousiasme en zijn oprechte betrokkenheid geeft Julian iemands leven weer meer glans. De activiteiten die Julian verricht, zijn een voorbeeld voor andere jongeren”, aldus burgemeester Doorn.

Locaties AED Landerd Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, belt u altijd eerst het alarmnummer 112 en vervolgens laat u een AED halen. Deze hangen op de volgende plaatsen:

Eeke Swinkels van basisschool De Regenboog uit Schaijk is de winnares van de Landerdse voorleeswedstrijd.

Activiteiten- en evenementenkalender Zo. 29-01-2012 van 10:00 tot 17:00 uur Open zondag Automobielbedrijf Van Zummeren Zo. 05-02-2012 van 10:00 tot 12:00 uur Bosloop, Bosgebied Steenbergen, Atletiekvereniging De Keien Zo. 05-02-2012 start tussen 08:30 en 10:00 uur Mountainbiketoertocht door Herperduin TWC Ons Verzet Zo. 05-02-2012 t/m za. 11-02-2012 Collecte Hersenstichting Nederland Zo. 12-02-2012 Veldtoertocht TWC Volkel Zo. 12-02-2012 t/m za. 18-02-2012 Collecte Ver. Amnesty International Za. 18-02-2012 vanaf 13:45 uur Erewijn, Dorpshuis De Phoenix Zo. 19-02-2012 vanaf 13:30 uur Jeugdoptocht Schaijk, centrum Schaijk Zo. 19-02-2012 vanaf 14:00 uur Carnavalsoptocht Reek, centrum Reek, CV De Kelestropers Zo. 19-02-2012 vanaf 13:00 uur Carnavalsoptocht Zeeland, centrum Zeeland, SC De Smouskes Ma. 20-02-2012 vanaf 13:15 uur Moeslandse optocht, centrum Schaijk Di. 21-02-2012 vanaf 10:00 uur Goapmerrege, Kee Moes Bal, Lampionnenoptocht, Europaplein

Woninginbraken in Landerd De afgelopen periode hebben er in Landerd een groot aantal woninginbraken plaatsgevonden. Om inbraken tegen te gaan dienen de woningen minder aantrekkelijk gemaakt te worden voor inbrekers. Door de politie is er reeds preventief in Landerd gesurveilleerd en zijn er vele preventieberichten achtergelaten. 7 Februari voorlichtingsavond Op 7 februari 2012 wordt er door de politie en de gemeente een voorlichtingsavond georganiseerd voor de bewoners van Landerd. Deze voorlichtingsavond wordt door burgemeester Doorn geopend . Tevens zal er deze avond een ex-inbreker, bekend van het Avro programma ‘De Inbreker’, spreken. Graag nodigen wij u uit om deze voorlichtingsavond bij te wonen in de zaal van café De Potter, aan de Schutsboomstraat 33 in Schaijk. Datum: Zaal open: Start voorlichting: Einde voorlichting: Einde avond:

7 februari 2012 19.30 uur 20.00 uur 22.00 uur 22.30 uur

Samen staan we sterk tegen de inbreker!

Schaijk - Rabobank Schaijk (buiten - 24 uur), Runstraat 15 - Tennisvereniging De Witte Schare (buiten - 24 uur), Dokter Langendijklaan 3 - Notariskantoor Driessen & Van Mourik (buiten - 24 uur), De Donk 21 - Woning (buiten - 24 uur), Molengraaf 49a - Sporthal De Eeght (buiten - 24 uur), Bossestraat 8 - De Phoenix (buiten - 24 uur), Pastoor van Winkelstraat 11 - Autobedrijf Van Zummeren (buiten - 24 uur), Rijksweg 44 - Fysiotherapie Schaijk (binnen - 8.00 tot en met 18.00 uur), Bossestraat 6 - Voetbalvereniging DAW (buiten - 24 uur, behalve tijdens activiteiten van stichting Carnaval De Moeslanden), Bossestraat 56 - Recreatieoord Parcival, (buiten - 24 uur), Zeelandsedreef 1 - Recreatiepark Luijtenbroek (buiten - 24 uur), Luijtenbroek 3 Zeeland - Basisschool ‘t Oventje (buiten - 24 uur), Voor-Oventje 16 - Tennisvereniging Set 77 (binnen - 24 uur), Boekelsedijk 1a - Woningen Boterbloem 24 t/m 58 (binnen - 24 uur), Boterbloemcomplex - De Vlashoeve (buiten - 24 uur), Puttelaar 37 - Rabobank Zeeland (binnen - 24 uur), Kerkstraat 32 - Sporthal De Hekel (buiten - 24 uur), Vlasroot 35 - Taxibedrijf Van Gerwen (buiten - 24 uur), Hogeweg 14 - Van Boekel (buiten - 6.00 tot en met 22.00 uur), Voederheil 3 - Camping De Heische Tip, Straatsven 4 (binnen openingstijden receptie, tel. 0486-451458) - Camping De Peelrand (binnen - 24 uur), Weversweg 5 - Buurtschap de Trent, bij Fam. van Dijk, Trentsedijk 20 (achter het woonhuis onder de overkapping - 24 uur) Reek - Het Wapen van Reek (buiten - 24 uur), Nieuw Heijtmorgen 20 - Sportpark voetbalvereniging Achilles (buiten - 24 uur), Mgr. Suijsstraat 35 - Tennisvereniging Reek (buiten - 24 uur) De Scheenen 7

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 januari 2012

11


NL DOET op 16 en 17 maart 2012 NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van ons land en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Is uw klus al aangemeld voor NL DOET op 16 en 17 maart? Op die dagen gaan tienduizend vrijwilligers aan de slag bij maatschappelijke organisaties zoals de uwe. Het is de ideale gelegenheid om achterstallige klussen weg te werken en om nieuwe vrijwilligers te leren kennen.

Wegwijzer Portefeuilleverdeling Burgemeester Doorn: algemene zaken, openbare orde en (integrale) veiligheid, personeelszaken, Informatie-en automatiseringsbeleid Wethouder H. Tindemans (Progressief Landerd): openbare werken, financiën, handhaving, duurzaamheid, natuur en landschapsbeleid, monumenten, toerisme en recreatie, vervoer Wethouder H. van Dongen (CDA): VROM, (inclusief centrumplannen Schaijk en Zeeland) en economische zaken Wethouder P. Raaijmakers (DS97): Welzijn, sociale zaken, onderwijs Afspraken met de burgemeester en wethouders U kunt via de secretaresse mevrouw van Dongen of mevrouw Vlieg een afspraak maken met de burgemeester of een van de wethouders. Telefoon bestuurssecretariaat: 0486-458230. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De Wmo adviesraad bestaat hoofdzakelijk uit inwoners van de gemeente Landerd. De leden hebben op enigerlei wijze een relatie met een groepering welke zorg en/of ondersteuning vraagt bij het kunnen deelnemen aan de samenleving. De Wmo adviesraad adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd bij het formuleren en uitvoeren van het Wmo-beleid. In de Wmo adviesraad hebben zitting: De heer J. de Leur (voorzitter), tel. 0486- 461510 Mevr. M. van Gerwen-van Kessel (secretaris), tel. 0486-411332 De heer P. van Dongen (penningmeester), tel. 06-13655929 Mevr. A. van Antwerpen, tel. 06-53239744 De heer N. van den Bergh, tel. 0486-463256 Mevr. A. Lucius, tel. 0486-461689 Mevr. G. van Boxtel-van Berkel, tel. 0486-475613 Mevr. A. Huvenaars-van Boxtel, tel. 0486-451740 De heer H. Langendijk, tel. 0486-461351 Mevr. C. van Asseldonk, tel. 0486-453736 Wmo Loket Voor meer informatie en vragen met betrekking tot de Wmo kunt u terecht bij het zorgloket. Het zorgloket is open op werkdagen van 09 tot 12 uur en telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09 tot 17 uur (let op: vrijdagmiddag tot 16 uur) via 0486-458111. Ook op de website is informatie beschikbaar: www.landerd.nl/zorgloket. Aanzet (algemeen maatschappelijk werk) Aanzet helpt iedereen met wat wij noemen ‘psychosociale problemen’. Samen met u zoeken we naar de beste oplossing. U kunt bij Aanzet terecht voor informatie, advies, individuele begeleiding, begeleiding in groepen en nog veel meer. Onze hulp en diensten zijn vrij toegankelijk (gratis). Onze hulpverlening is zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. De spreekuren zijn als volgt: Schaijk, Netjeshof 1a, 5374 AC, tel. 0486-461258, maandag van 09 tot 10 uur, woensdag van 09 tot 10 uur. Zeeland, Brouwerspad 13a, 5411 BG, tel. 0486-453988, woensdag van 09 tot 10 uur. Advies en steunpunt huiselijk geweld Advies en steunpunt huiselijk geweld Brabant-Noord: tel. 0900-1262626. Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Het CJG geeft antwoord op alle vragen over opgroeien en opvoeden. In het CJG werken organisaties samen die zich met jeugd, opgroeien en opvoeden bezighouden. In Landerd zijn twee inlooppunten van het CJG. De openingstijden van de inlooppunten zijn: Schaijk: Netjeshof 1a, maandag van 09 tot 12 uur. Zeeland: Brouwerspad 13a, woensdag van 09 tot 12 uur.  Tel. 0800-2540000 (gratis) / www.cjggeeftantwoord.nl Ouderensteunpunten Voor informatie, advies of ondersteuning bij het zoeken naar (nieuwe) mogelijkheden op het gebied van wonen, zorg en welzijn: steunpuntcoördinator Ria Richters, tel. 06-23403327 of e-mail: rrichters@rigom.nl (dinsdag, woensdag en donderdag) of tijdens de inloop: tweede woensdag van de maand in het Wapen van Reek (van 9.30 tot 11 uur), derde dinsdag van de maand in De Phoenix Schaijk (van 9.30 tot 11 uur) en de vierde dinsdag van de maand in Compostella Zeeland (van 9.30 tot 11 uur). Lidmaatschap is niet vereist en de ondersteuning is gratis. Met enige regelmaat verschijnt de Seniorenwijzer in weekblad Arena met meer verwijzingen naar verschillende organisaties die voor ouderen van belang kunnen zijn. Verder vindt u ook veel informatie via: www.landerd.nl of tel. 0486-458111, in de gemeentegids van Landerd, in de informatiegids ‘Ouder worden in gemeente Landerd’ en www.rigom.nl.

12

Uw speeltuin opgeknapt of dorpshuis geschilderd. Of een dagje uit met de ouderen of gehandicapten. Met elkaar een gezellige high tea of zangmiddag beleven. Het buitenterrein eens lekker aanpakken en zomerklaar maken. Wensen kunnen er in alle soorten en maten zijn. Meld uw klus eenvoudig aan via www.nldoet.nl, maak een leuke omschrijving en laat iedereen weten dat er bij u werk aan de winkel is op 16 en 17 maart 2012. Begin februari 2012 start de landelijke mediacampagne. Hierin worden groepen mensen opgeroepen om deel te nemen aan NL DOET. Zorg daarom dat uw klussen vóór 10 februari 2012 op nldoet.nl staan. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u in aanmerkingen komen voor een bijdrage tot € 500,- voor bijvoorbeeld materiaalkosten, entreegelden en vervoerskosten. Als u uw klus hebt aangemeld ontvangt u in de eerste week van maart het gratis NL DOET-pakket om uw kluslocatie te versieren en uw klussers te bedanken.

Communicatie Voor vragen en/of inlichtingen omtrent de gemeentelijke pagina’s kunt u contact opnemen met de beleidsmedewerker communicatie: Annemarie van Maanen, tel. 0486-458155.

Politie Wijkagenten: Femke van Eerd (Reek en Schaijk) en Gerrit van de Kerkhof (Zeeland). Loket politie: Schutsboomstraat 12, 5374 CC Schaijk. Open: maandag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. 112 bij spoed, levensgevaar of heterdaad 0900 - 8844 voor aangifte, vragen, meldingen (lokaal tarief) 0800 - 7000 voor Meld Misdaad Anoniem www.politie.nl/brabant-noord voor internetaangifte en informatie

RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) voor informatie en advies,diensten en activiteiten voor 55-plussers, tel. 0412-653232. BrabantZorg Wonen met zorg, BrabantZorg Thuiszorg, welzijn, dagzorg, behandeling en begeleiding, acute zorg (regelt u via) BrabantZorg Klantenservice 0412-622678, Compostella 0486458585 of Nieuwe Hoeven 0486-461751. De Ontmoeting De Ontmoeting organiseert activiteiten voor ouderen in de gemeente Landerd. U kunt hiervoor terecht bij Compostella, Franciscushof 1 in Zeeland. Tel. 0486-458585. Thuiszorg Pantein, tel. 0900-8803 / www.thuiszorgpantein.nl Persoonlijke Verzorging,Verpleging en Hulp bij huishouden. Mantelzorgwinkel, tel. 0413 -334780. Informatie en ondersteuning aan mantelzorgers die langdurig en intensief zorg verlenen aan een naaste en professionals op het gebied van welzijn, zorg en onderwijs. Huur sporthallen en gymzaal Voor de huur van sporthallen De Hekel, De Eeght en de gymzaal in Reek kunt u terecht bij: Wendy van Wissen, tel. 0486-458132 of e-mail wendy.vanwissen@landerd.nl en Anny Ermers, tel. 0486-458133 of anny.ermers@landerd.nl. Storingsdienst voor noodgevallen (buiten kantooruren) Het speciale storingsnummer buiten kantooruren is: 0486-464246. Dit toestel is aangesloten op een antwoordapparaat dat regelmatig wordt afgeluisterd. Wat is een noodgeval buiten kantooruren: - rioolverstopping op gemeentegrond, waarvan de oplossing geen uitstel duldt; - gevaarlijke situaties op gemeentegrond, bijvoorbeeld een omgevallen boom over de weg, omvergereden lichtmast waarvan de stroomkabels vrijliggen; - kappen van bomen in eigendom van de gemeente Landerd; - schade aan gemeente-eigendommen, bijvoorbeeld ingegooide ruiten. Meldpunt voor klachten en opmerkingen over fietsknooppunt-routes Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant Postbus 1039, 5200 BA ‘s-Hertogenbosch Email: marketing@regio-vvv.nl Meldpunt voor klachten en opmerkingen over wandelknooppunt-routes Landerd Platform Toerisme Landerd p/a Postbus 28, 5374 ZG Schaijk  Email: info@toerismelanderd.nl

Levertijden aangevraagde Nederlandse identiteitskaarten In de week van 27 tot en met 30 december 2011 zijn er heel veel aanvragen gedaan voor een Nederlandse identiteitskaart (NIK), te weten meer dan 190.000. Dit grote aantal aanvragen komt bovenop de hoge aantallen van de weken daarvoor. Daarom zal naar verwachting de levering van de Nederlandse Identiteitskaarten van kinderen jonger dan 13 jaar en zes maanden volgens het hieronder aangegeven schema plaatsvinden: • Aanvragen van 27 december: geplande levering uiterlijk week 5 (30-01/05-02) ; • Aanvragen van 28 december: geplande levering uiterlijk week 6 (06-02/10-02); • Aanvragen van 29 december: geplande levering uiterlijk week 7 (13-02/17-02); • Aanvragen van 30 december: geplande levering uiterlijk week 8 (20-02/24-02) De levertijd voor aanvragen van Nederlandse Identiteitskaarten die in de week van 27 tot en met 30 december 2011 zijn gedaan voor personen die ouder zijn dan 13 jaar en zes maanden blijft 5 werkdagen. Hetzelfde geldt voor de levertijd van aangevraagde paspoorten. Spoedaanvragen worden vanzelfsprekend ook op tijd geleverd. Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van burgerzaken, tel. 0486-458111.

Reparatiebon gemeente Landerd Afdeling Realisatie en Beheer Naam:

.............................................................................................

Adres: ..................................................... Plaats: ............................ T: (overdag) ........................... Meldingsdatum: ....... - ....... - 2012 Betreft klacht/verzoek om (kleine) reparatie: (omschrijving/straat/plaats) Kleine reparatie aan wegen / paden .......................................................................................................... Gebreken aan verkeersborden / straatnaamborden ......................................................................................................... Verstopte straatkolken ......................................................................................................... Illegaal gestort vuil / zwerfvuil ......................................................................................................... (Uitzicht) belemmerende beplanting e.d. ......................................................................................................... Gebreken aan afrasteringen / banken / speeltoestellen ......................................................................................................... Aangereden straatlantaarn ......................................................................................................... Iets anders, namelijk ......................................................................................................... ......................................................................................................... .........................................................................................................

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 januari 2012


Positief opgroeiklimaat ‘de kracht van de vrijwilliger’ In 2010 is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geopend in Landerd. Het CJG ondersteunt, ouders, jeugdigen en professionals met opgroei- en opvoedvragen. De gemeente Landerd vindt het belangrijk om verbinding te maken tussen de verenigingen in de gemeente en het CJG zodat de weg gevonden wordt voor het stellen van een vraag, het vinden van ondersteuning, of het bespreken van een signaal.

Algemene Plaatselijke Verordening

Het verenigingsleven is van groot belang voor de leefbaarheid in een gemeente. Dit geldt zeker ook voor de jeugd. Met de inzet van vele vrijwilligers zorgen de verenigingen voor een gemakkelijke toegankelijke, gezonde en zinvolle vrijetijdsbesteding, een ontmoetingsplek voor jeugd: een positief opgroeiklimaat. Vrijwilligers, met hart voor de club, zijn actief en positief bezig met onze jeugd. Zij maken de kinderen van dichtbij mee, horen en zien veel. Onbewust wordt daarbij op een goede manier bijgedragen aan de opvoeding van de jeugd. Vrijwilligers van verenigingen kunnen daarOp donderdag 1 maart 2012 verzorgt het Centrum voor Jeugd en bij ook te maken krijgen met verschillende vragen. Enkele voorbeelGezin in samenwerking met de gemeente Landerd een avond voor den hiervan zijn: Hoe gaan we om met alcoholgebruik bij jongeren? verenigingen met jeugdleden. Tijdens deze avond komen de volgende Moeten we hierover als vereniging afspraken maken? onderwerpen aan de orde: • De rol van de verenigingen aan een positief opgroeiklimaat. Er zijn steeds meer kinderen die bijzondere aandacht vragen • Verantwoordelijkheden van opvoeders en mede-opvoeders. (bijv. kinderen met ADHD of een vorm van autisme). Wat betekent • Ondersteuning door het Centrum Jeugd en Gezin. dit precies en hoe kunnen we deze kinderen binnen de vereniging • goed begeleiden? Hoe betrekken we ouders op een positieve manier Deze avond is vooral bedoeld voor besturen / jeugdcommissies van bij de club? verenigingen en clubs. Wanneer: 1 maart 2012 Tijd: 19.30 - 21.30 uur Locatie: wordt nader bekend gemaakt. Kosten: geen U kunt zich aan melden voor deze bijeenkomst, via jonna.vanhoesel@landerd.nl of telefonisch: 0486-458131.

Stichting Dorpshuizen Landerd De Stichting dorpshuizen Landerd heeft onder haar beheer drie dorpshuizen. De Garf in Zeeland, De Phoenix in Schaijk en Het Wapen van Reek te Reek. Naast het vaste team per dorpshuis is er een behoefte aan meerdere medewerk(st)ers die als oproepkracht in de dorpshuizen werkzaam willen zijn. Voor de dorpshuizen zijn wij op zoek naar

Medewerk(st)ers (oproepkrachten) 0 uur tot ca. 15 uur per week De werkzaamheden: • Het vervullen van horeca werkzaamheden, het verrichten van huishoudelijke schoonmaak werkzaamheden en het uitvoeren van diverse algemene werkzaamheden. Daarnaast worden deze medewerk(st)ers ingezet bij de evenementen, die in de dorpshuizen plaatshebben. • Voor sommige invaltaken kan het van belang zijn dat u een EHBO- of BHV diploma en/of het diploma Sociale Hygiëne heeft, of dat u bereid bent deze diploma’s te halen. De vereisten: • Horeca ervaring een pré • Klantvriendelijke instelling, goed kunnen omgaan met mensen • Goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheden

Gevonden en verloren voorwerpen kunnen bij de gemeente (en niet bij de politie) worden gemeld tijdens kantooruren bij de receptie van het gemeentehuis (mevrouw M. van Schijndel) aan de Kerkstraat 39 in Zeeland, tel. 0486-458111. Let op: Voor het doen van aangiften (verloren waarde-papieren zoals rijbewijs of paspoort) dient u zich wel bij de politie te melden! De afgelopen weken zijn de volgende zaken gemeld:

Van toepassing zijnde procedure: zie in het gele kader onder aan de laatste gemeentelijke pagina onder nummer 3 tot en met 6. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij mevrouw R. van Oss de afdeling Algemene Zaken van het gemeentehuis, tel. 0486-458154. Aanvraagformulieren kunt u downloaden van onze website: www.landerd.nl.

Huldiging sportkampioenen Traditiegetrouw huldigt het gemeentebestuur van Landerd de inwoners die in het jaar 2011 een Nederlands, Europees of Wereldkampioenschap hebben behaald. Hetzelfde geldt voor Landerdse sportverenigingen. De huldiging vindt plaats op dinsdag 27 maart 2012 om 19.30 uur in het Raadhuis in Schaijk. Het gaat om een eigen prestatie van een individu of team en niet bijvoorbeeld om een dier dat door training en begeleiding wordt bekroond. Met uitzondering van een wereldkampioen in de vogelsport. Aanmelden vóór 1 februari 2012 Omdat de gemeente niet helemaal op de hoogte is welke inwoners in het jaar 2011 een kampioenschap hebben behaald, vragen wij iedereen (verenigingsbesturen, familieleden e.d.) om zo’n kampioen te melden vóór 1 februari 2012. U kunt daarvoor het onderstaand aanmeldingsformulier gebruiken dat u ingevuld kunt sturen naar de gemeente Landerd, t.a.v. mevrouw M. van Dongen, Postbus 35, 5410 AA Zeeland, of afgeven aan de receptie van het gemeentehuis, Kerkstraat 39 in Zeeland. U kunt uw aanmelding ook per e-mail versturen aan: marieke.vandongen@landerd.nl. Als u een krantenartikel of andere informatie over de kampioen heeft, is het prettig als u deze meestuurt.

Aanmelding sportkampioen

Een bij de werkzaamheden passende beloning is van toepassing. Uw reactie zien wij graag tegemoet voor 1 maart 2012. Deze kunt u zenden aan: Bestuur Stichting Dorpshuizen Landerd, Binnenstraat 29, 5373 AX Herpen. Ook kunt u mailen naar tonnyklerks@dorpshuizenlanderd.nl. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Larissa Weitzel, tel. 06-13579653 of met Gerard Selten, tel. 0486-451924.

Gevonden/verloren voorwerpen

Verleende vergunningen Door de burgemeester en/of het college van burgemeester en wethouders is op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening vergunning verleend voor: • Carnavalsoptocht op 19-02-2012, locatie centrum Zeeland, vergunning verzonden op: 19-01-2012 • Springwedstrijden paardensport op 06-07-2012, locatie Schaijksestraat 2 (5375 KC), vergunning verzonden op: 19-01-2012 • Springwedstrijden paardensport op 17-05-2012 en 18-05-2012, locatie Schaijksestraat 2 (5374 KC), vergunning verzonden op: 19-01-2012

Naam kampioen: .............................................................................................................. Woonplaats: ........................................................................................ Tel. .......................................................................................................

- Nacht van 27 op 28 december 2011, Heijtmorgen Reek: Groene brievenbus met slot. - 08-01-2012, Watermunt Schaijk: blauwe gazelle herenfiets, type Orange, is voorzien van zadelvering. - Laatste week december 2011, plaats is onbekend: Sleutelbos met daaraan ongeveer 7 sleutels, waarvan een autosleutel (Chevrolet), een sleutel met groen hoesje en een groen sleutelkoord. - 17-1-2012, plaats is onbekend: Portemonnee met geld en bankpasjes, rijbewijs en 2x ID-kaart. - 18-1-2012, Rootstraat Zeeland: huissleutel aan metalen ring met daaraan koppelstukje om aan een anderen bos vast te maken.

Geboortedatum kampioen: .............................................................................................................. Naam leden team (evt.) .............................................................................................................. .............................................................................................................. Contactpersoon team: .............................................................................................................. Tel. .......................................................................................................

Gevonden voorwerpen - 13-12-2011, hoek Imkerstraat-Scheperstraat Schaijk: Donkergroene Batavus herenfiets. - 5-01-2012, Langeboomseweg Zeeland: Scootersleutel met daarop een letter M, aan metalen ring. Verloren voorwerpen - 17-12-2011, cafe d’n Brouwer Zeeland: Lavazwarte Gazelle herenfiets, type punta stap sportief. - Nacht van 16 op 17 december 2011, onder de heg bij de kerk in Zeeland: plastic zak met 3 jongensjassen (1 zwarte). - Vrijdag 16-12-2011, centrum Zeeland: Zwarte mobiele telefoon, Samsung type wave.

Vermiste en gevonden dieren Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, regelt de opvang en de registratie van gevonden en zoekgeraakte (huis)dieren. Indien u een huisdier vermist, kunt u binnen 2 weken contact opnemen met: Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, Aengelbertlaan 30, 5342 LA Oss, tel. 0412-638497 of met de dierenambulance, tel. 0888-11341006. De dierenopvang heeft wettelijk een bewaarplicht van 2 weken, daarna mogen ze het dier elders plaatsen. Ook als u een (huis)dier vindt kunt u contact opnemen met Dierenopvang Maasland of met de dierenambulance.

Soort kampioenschap: .............................................................................................................. Datum en plaats behalen Kampioenschap: .............................................................................................................. Aangesloten bij sportclub (naam, adres en tel.) .............................................................................................................. .............................................................................................................. Heeft u informatie over de kampioen?

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 januari 2012

Stuur deze dan mee!

13


Bouwvergunningen Omgevingsvergunningen Ontvangen aanvragenom omomgevingsvergunning: omgevingsvergunning: Ontvangen aanvragen • Voederheil 29, 5411 RJ Zeeland; uitbreiden ligboxenstal en bouwen • vleesvarkensstal De Kuipersweg 15, 5411 RC 11 Zeeland; (ontvangen januaritijdelijk 2012) plaatsen en bewonen van een woonunit2,(ontvangen 2 maartkappen 2011) van een amerikaanse eik • Grootgaalseweg 5374 LC Schaijk; • (ontvangen Waterstraat 13 2, 5374 KB2012) Schaijk; uitbreiden varkensstal januari (ontvangen 3 maart 2011) • Hoevestraat 3, 5374van RH Schaijk; uitbreidenvan woning Verlenging termijn afhandeling verzoek(en) om (ontvangen 4 maart 2011) omgevingsvergunning: • Logtschedijk Voederheil 9, 4, 5411 RJLM Zeeland; kappen van 8 bomen • 5411 Zeeland; milieuneutrale melding voor verand(ontvangen 5 maart 2011) De termijn van afhandeling is d.d. 12 januari eringen binnen het bedrijf. 2012 verlengd met een termijn van zes weken. In dit stadium van de procedure kunt u nog geen bezwaarschrift indienen. Bovengenoemde aanvragen voor iedereen tijdens de In dit stadium van de procedure kuntliggen u (nog) geen bezwaarschrift openingstijden van het gemeentehuis inzage bij de afdelingtijdens VROM. indienen. Bovengenoemde aanvragenter liggen voor iedereen De aanvragen liggen ter inzage totdat er een beslissing op de aanvraag/ de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de afdeling aanvragen genomen. liggen ter inzage totdat er een beslissing op Ruimte. Deisaanvragen

Verkeersbesluit oplaadpunt elektrische auto’s

Ik grijp in bij agressie op straat

Burgemeester en wethouder van de gemeente Landerd hebben besloten, op grond van artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), twee parkeerplaatsen voor oplaadpunten voor elektrische auto’s te reserveren aan de Puttelaar nabij huisnummer 2f in Zeeland en twee parkeerplaatsen aan ’t Hofke/Burgemeester Schoutenstraat in Schaijk. De oplaadpunten voor elektrische auto’s worden aangegeven met verkeersborden met daarop de tekst: ‘uitsluitend opladen elektrische auto’s’ ,volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. De stukken kunnen worden ingezien, na afspraak, bij de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Landerd. De bezwaarmogelijk• Vraag anderen om heden zijn beschreven in het gele kader onder aan deze gemeente hulp en spreek samen lijke pagina onder nummer 3 en 6. de dader aan

• Bel 112

• Blijf bij het slachtoffer

Inzameling

• Maak foto’s voor de politie en meld je als getuige huishoudelijk plastic

de aanvraag/aanvragen is genomen. Verleende vergunningen Besluiten tot verlenging termijn van afhandeling van verzoeken om Verleende omgevingsvergunningen: omgevingsvergunning: • 6, 5411 NG Zeeland; gedeeltelijk slopen van een schuur • Beemdsteeg Zeelandsedreef 22, 5374 RR Schaijk; verzoek om vergunning voor het (verzonden 13 januari 2012) bouwen van een aardappelloods met kantoor (ontvangen 7 januari 2011). • Pastoor van Winkelstraat 86a, 5374 BL Schaijk; bouwen van een vriDe termijn van afhandeling is verlengd met 6 weken (besluit verzonden 3 jstaande woning met vrijstaand bijgebouw en het kappen van een boom maart 2011). (verzonden 13 januari 2012) • Burgerveld 17 t/m 39, 5411 TD Zeeland; het slopen van 12 woningen Verleende omgevingsvergunningen: (verzonden 17 januari 2012) • Mgr. Suijsstraat 10, 5375 AG Reek; kappen van 3 bomen • Burgerveld 17 t/m 39, TD Zeeland; het kappen van2011) 17 bomen en het verwijderen van 5411 bosplantsoen (verzonden 3 maart 2012) • (verzonden Akkerwinde17 68,januari 5374 DB Schaijk; bouwen van een woning (verzonden 4 maart 2011)

verpakkingsafval 143.260 kg. Belanghebbenden die het niet eens2011: zijn met bovenstaande besluiten

tot verlening van de desbetreffende vergunningen kunnen hiertegen In het 4e kwartaal van 2011 heeft er drie keer een huis-aan-huisop inzameling huishoudelijk plastic verpakkingsafval grond van devan Algemene Wet Bestuursrecht binnen zes weken na plaatsgevonden. Er is in totaal 33.720 kg. plastic ingezameld. Het jaartotaal komt hiermee 143.260 kg.een Eengemotiveerd stijging ten de datum van verzending van deop beschikking(en) opzichte van het jaar 2010 met 9.480 kg. bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. In het Een goed resultaat. Het plastic verpakkingsafval wordt hergebruikt Zakken uiterlijk bezwaarschrift moetom duidelijk gemaakt worden waarom u bezwaren wat bijdraagt aan een beter en duurzamer milieu en kostenbespa07.30 uur aan de weg heeft en welk belang van zetten u wordt geschaad. ring op de verwerking van het restafval. De speciale ‘plastic-heroes’ zakken moet u op de dag van Iedereen meedoen inzameling uiterlijk om 07.30 Heel veel huishoudens doen mee, maar nog steeds niet allemaal!. uur aan straat zetten, op de - wit labelook (met 06-nrs.) aan Nemef sleutel (poort) en verloren voorwerpen bij de gemeente DitGevonden kan dus beter. Iedereen dient het kunnen huishoudelijk plastic verpakplaats waar de daarop containers (en niet gescheiden bij de politie) kantooruren bij de - Corbin sleutel.Tijdens de kingsafval te worden houden gemeld en in detijdens speciale ‘plastic-heroes’ worden neergezet. - 4 ringenvan (ziveren/zilverkleurig): 2 herenringen, 1 damesring receptie van hetaan gemeentehuis (mevrouw M. van Schijndel) zakken gescheiden te bieden. Zo draagt iedereen bij tot eenaan de inzameling het plastic wordt Kerkstraat 39 in Zeeland, tel. 0486-458111. en 1 kinderringetje lieveheersbeestje duurzamer milieu en kostenbesparing. een andere route gereden, dan - Blauw etuivan (Novo Nordisk) bij de lediging de grijze en met daarin prikpen (insuline) - Zwarte Nokia GSM Let op: Gratis ’plastic-heroes’ zakken groene containers. Dus op tijd Voor het aangiftenbij (verloren waarde-papieren zoals - Bosch personenalarmtoestel beige/grijs aan grijs koord Zakken zijndoen gratisvan verkrijgbaar de dorpshuizen, de gemeentewerf aanbieden! - Zwart Vingino armbandje ofhet paspoort) dient u zich wel bij de politie te melden! in rijbewijs Schaijk en gemeentehuis in Zeeland. Deze zakken hebben een 1-3-2011, Kerkstraat Zeeland: Blauwe sporttas van Manders De afgelopen weken zijn de volgende zaken gemeld: formaat, vergelijkbaar met grijze vuilniszakken, en passen goed in De afvalzakken dienen, vooral bij een sterke wind, zodanig aangeMode Schaijk met daarin blauw/witte handdoek, shirtje, een vuilniszakhouder, afvalbak etc. Hierdoor is het gemakkelijker boden te worden dat de wind er weinig vat op heeft zwart en de zakken zwart broekje entoch zwarte gympies. voorwerpen gescheiden te houden. De zakken zijn hetGevonden plastic verpakkingsafval voor de inzamelaar goed zichtbaar zijn. De zakken mogen niet 8-3-2011, bij Rabobank Schaijk: Bos sleutels (huissleutels, De laatste maanden afgegeven bij de C1000 in Zeeland: voorzien van een groen lint om de zakken goed gevuld en goed dicht aan vaste objecten (zoals hekjes, poortjes etc.) worden gehangen. - fietssleutel en klein sleuteltje aan groene label (Cor). 1 met oranje en 1 met groen hoesje) aan winkelwagenmunt. te knopen. Indien meerdere zakken worden aangeboden wordt geadviseerd - ring met daaraan Hyundai autosleutel/afstandsbediening, deze aan elkaar te knopen, en zoveel mogelijk met die van de buren Verloren voorwerpen Silca sleuteltje en ANLI Sleuteltje Uitsluitend huishoudelijk plastic verpakkingsafval te clusteren. - sleutelhanger met daarin zwarte Silca sleutel en DOM sleutel - 01-03-2011, omgeving hertenpark, Emté, Smidse in Schaijk: in plastic-heroes zakken Bruin leren handschoenen. - zwart sleuteltje Uitsluitend huishoudelijk plastic verpakkingsafval aangeboden in de De eerstvolgende huis-aan-huis inzameling van het plastic verpak- Nacht van 7 op 8 maart bij peuterspeelzaal Pinkeltje Zeeland: - flessenopener met daaraan zwarte axasleutel en Benco-sleutel speciale plastic- heroes zakken wordt meegenomen. Dus géén landkingsafval is op maandag 6 februari 2012. De data waarop het - blauw koord met daaraan grote Lips sleutel Zwarte (glans) Batavus omafiets, Old Dutch. bouwfolie, plastic tuinmeubelen, of andere plastic gebruiksartikeplastic verpakkingsafval wordt ingezameld staan op de Afvalwijzer len. Ook worden geen andere verzamelzakken dan de plastic-heroes 2012. Deze is huis-aan-huis verspreid en ook te vinden op www. zakken meegenomen. landerd.nl. Extra exemplaren zijn verkrijgbaar in het gemeentehuis.

Gevonden en verloren voorwerpen

Zienswijze, bezwaar/beroep en voorlopige voorziening Voor bouwaanvragen geldt een andere procedure, deze staat onder de bouwpublicatie vermeld.

1. Inzage Stukken die ter inzage liggen kunt u inzien bij de desbetreffende afdeling, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur of op afspraak), Kerkstraat 39, 5411 EA Zeeland. De stukken over ontwerpbestemmingsplannen kunt u ook inzien via de gemeentelijke website www.landerd.nl. kijk hiervoor onder het kopje ‘Actueel - Bekendmakingen’. 2. Zienswijze Tijdens de inzagentermijn kunt u een zienswijze (uw mening of opmerkingen) naar voren brengen. Dit kan mondeling of schriftelijk bij burgemeester en wethouders, postbus 35 5410 AA Zeeland. In de zienswijze moet het volgende staan: omschrijving van het (voorgenomen) besluit waar uw zienswijze betrekking op heeft, uw naam en adres, datum, handtekening en de motivering van de zienswijze. U kunt uw zienswijze ook mondeling naar voren brengen. Bel hiervoor eerst naar de betreffende afdeling via tel. 0486-458111 en maak een afspraak. Zienswijzen kunnen niet via de elektronische weg (e-mail) worden ingediend.

14 8

3. Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken bezwaar maken. De bezwaartermijn vangt aan op de eerste dag na de verzenddatum van het besluit waar u het niet mee eens bent (zie hiervoor de betreffende publicatie). Indien er sprake is van een afwijkende termijn dan staat deze vermeld in de betreffende publicatie. Een bezwaarschrift moet binnen de gestelde termijn zijn ontvangen door het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Het indienen van een bezwaarschrift betekent niet dat er geen gebruik kan worden gemaakt van de verleende vergunningen. Als u dit wilt voorkomen dan moet u naast het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders ook een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening zenden aan de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Alleen een kapvergunning en een vergunning op basis van de Monumentenwet of Monumentenverordening blijven buiten werking gedurende zes weken na de datum waarop deze (al dan niet van rechtswege) is verleend. Indien gedurende deze termijn bezwaar wordt gemaakt blijft de vergunning buiten werking totdat op het bezwaar is beslist. 4. Beroep Het instellen van beroep bij de rechter kan in beginsel pas nadat een bezwaarschrift is ingediend bij het orgaan dat het besluit nam.

Het indienen van een bezwaarschrift betekent niet dat er geen gebruik Huisnummerbesluiten: kan worden gemaakt van de verleende vergunningen. De vergunningBesloten d.d.nu9dus januari de volgende huisnummers toe te houder mag direct2012 gaanom bouwen/slopen. kennen: Als u dit wilt voorkomen dan moet u naast het indienen van een bezwaarschrift het college van burgemeester en wethouders ook • Groesplak 2,bij5411 NA Zeeland (was voorheen nummer 2a) een een voorlopige voorziening zenden aan • gemotiveerd Groesplak 2a,verzoek 5411 NAom Zeeland (was voorheen nummer 2) de de Arrondissementsrechtbank, sector • voorzieningenrechter Groesplak 2b, 5411 NAvan Zeeland (nieuw nummer t.b.v. woningsplitsing) bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Besloten d.d. 10 januari 2012 om het volgende huisnummer toe te Verleende kennen: omgevingsvergunning in afwijking • combinatie Pastoor vanmet Winkelstraat 86a,bestemmingsplan: 5374 BL Schaijk (nieuwe woning) • Schutsboomstraat 84, 5374 CD Schaijk; uitbreiden van de woning (verzonden 4 maart 2011) Besloten d.d. 13 januari 2012 om het volgende huisnummer in te trekken: Tegen deze verleende vergunning/afwijking • Hoogschaijksestraat 19, 5374 EC Schaijk kunnen belanghebbenden met ingang van 21 maart 2011 gedurende zes weken beroep instellen door het indienen van een2012 beroepschrift bij de ArrondissementsrechtBesloten d.d. 13 januari om de volgende huisnummers toe te bank te ’s-Hertogenbosch, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. kennen:

• Hoogschaijksestraat 19, 5374 EC Schaijk (t.b.v. een bedrijfspand) Het moet op artikel (t.b.v. 6:5 van Algemene wet • beroepschrift Hoogschaijksestraat 19a,grond 5374 van EC Schaijk eende bedrijfspand) bestuursrecht zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener; dagtekening; omschrijving van het besluit Belanghebbenden die het niet eens zijn met bovenstaande besluiten waartegen het beroep is gericht; de gronden waarop het beroepschrift tot verlening van de desbetreffende vergunningen kunnen hierterust. gen op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen zes weken In het kader van de beroepsprocedure vraagt de rechtbank bij het na de datum van verzending van de beschikking(en) een gemotibestuursorgaan altijd om alle relevante stukken. Het is niet nodig om veerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en alle stukken al bij het beroepschrift te voegen. Wel dient, zo mogelijk, wethouders de gemeente Landerd, Postbus bij 35,het 5410 AA Zeeeen kopie vanvan de beslissing op het bezwaarschrift beroepschrift land. In te hetworden. bezwaarschrift moet duidelijk gemaakt worden waarom gevoegd u bezwaren welk belangom vaneen u wordt geschaad. Als u beroep heeft instelten kunt u tevens voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter, postbus 90125, 5200 MA te Het indienen van Een een voorlopige bezwaarschrift betekent dat geen ’s-Hertogenbosch. voorziening kanniet door deervoorzieningebruik kan worden gemaakt van de verleende vergunningen. De genrechter van de rechtbank worden getroffen, mits een spoedeisend vergunninghouder mag dus direct bouwen/slopen. belang dat vereist. Van denu verzoeker omgaan een voorlopige voorziening Als u dit voorkomen dan moet u naast indienen vanrechteen wordt eenwilt griffierecht geheven. U wordt door het de griffie van de bezwaarschrift bij het vanvan burgemeester en wethouders ook bank geïnformeerd overcollege de hoogte het griffierecht en de wijze van een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening zenden aan betaling. dekunt voorzieningenrechter de Arrondissementsrechtbank, U ook digitaal beroepvan instellen bij genoemde rechtbank viasector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA Daarvoor ’s-Hertogenbosch. http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de Voor nadere of voorvoorwaarden. het maken van een afspraak kunt u genoemde siteinformatie voor de precieze contact opnemen met de afdeling Ruimte, tel. 0486-458194 van de gemeente Voor nadereLanderd. informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van de afdeling VROM, tel. 0486-458194 (bureau Vergunningen) van de gemeente Landerd.

Bekendmaking

- 8-3-2011, Zeeland: Kawasaki BX crossfiets, groen/zwart, met speciale steuntjes op voor- en van achterwiel. Burgemeester en wethouders Landerd maken bekend dat zij - 7-3-2011, Maashorst: Bruine rechthoekigeaan damesportemonnee op grond van de Winkeltijdenverordening Automobielbedrijf met daarin adressenlijst, diverse pasjes, rijbewijs Van Zummeren ontheffing hebben verleend voor en hetgeld. geopend - Tussenvan 4 enhet 9 maart: Rabobankpasje. hebben automobielbedrijf op zondag 29 januari 2012 - 7-3-2011, Bossestraat, Schaijk: Zilver/zwarte Nokiazie GSM. van 10 tot 17 uur. Van toepassing zijnde procedure: in het gele kader onder aan deze pagina onder nummer 3 tot en met 6. Vermiste en gevonden dieren Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, regelt de opvang en de registratie van gevonden en zoekgeraakte (huis)dieren. Laten we allemaal meedoen om zoveel mogelijk plastic afval in Indien u eenom huisdier u binnen weken contact te zamelen zo eenvermist, bijdragekunt te leveren aan2een beter milieu en opnemen met: kostenbesparing. Dierenopvang Maasland, afdeling Oss, Aengelbertlaan 30, 5342 LA Oss, tel. 0412-638497 Meer informatie of met de dierenambulance, tel. 0888-11341006. Voor meer informatie over de gescheiden inzameling van plastic De dierenopvang heeft wettelijk een bewaarplicht van twee weken, verpakkingsafval in Nederland kunt u kijken op de website van daarna mogen ze het dier elders plaatsen. Ook als u een (huis)dier de plastic heroes: www.plasticheroes.nl. Ook kunt u de website vindt kunt u contact opnemen met Dierenopvang Maasland of met van onze gemeente raadplegen, www.landerd.nl of bellen met de de dierenambulance. gemeente, tel. 0486-458111.

Zienswijze-bezwaar-beroep Tegen de beslissing op het bezwaar kan vervolgens beroep worden ingesteld. Indien rechtstreeks beroep tegen een besluit kan worden ingesteld dan staat vermeld onder de betreffende publicatie hoe de procedure is.

5. Eisen bezwaar en beroep Een bezwaarschrift of een beroepschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het bestreden besluit en de gronden van het bezwaar of beroep. U kunt het bezwaarschrift schriftelijk en digitaal indienen bij de gemeente Landerd. Ga voor het indienen van een digitaal bezwaarschrift naar www.landerd.nl, Digitaal loket Bezwaar en beroep. 6. Voorlopige voorziening Als bezwaar wordt gemaakt of beroep wordt ingesteld, kan tevens om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200MA ’s-Hertogenbosch. Een voorlopige voorziening kan door de voorzieningenrechter worden getroffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor het vragen van een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling.

g e m e e n t e n i e u w s – w w w . l a n d e r d . n l – vrijdag 27 januari 2012 gemeentenieuws – www.landerd.nl – vrijdag 11 maart 2011


Leerling van Regenboog Schaijk naar provinciale wedstrijd

Eeke Swinkels Landerds voorleeskampioen 2012 SCHAIJK - Eeke Swinkels heeft woensdag 25 januari de Landerdse voorleeswedstrijd in De Phoenix gewonnen. Eeke las voor uit het boek Het geheim van Lena Lijstje van Francien Oomen. Ze hield de juiste intonatie, las rustig, keek het publiek goed aan en had een goede mimiek. “In het begin was ik wel wat zenuwachtig en had ik een beetje buikpijn. Maar ik ben heel blij dat ik heb gewonnen”, zegt de jonge winnares uit groep 8 van De Regenboog.

D

e voorleeswedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de bibliotheken Landerd, werd deze keer voor de negentiende keer gehouden en valt toevallig midden in de week van de Nationale Voorleesdagen. Een week eerder is de bibliotheek begonnen met dit evenement door het voorlezen van het boek ‘Mama kwijt’ aan de allerkleinsten. “Voorlezen is leuk voor kleine kindjes, maar het blijft altijd leuk, ook voor groep 8”, leidt organisatrice Irène Schoone de ochtend in. De maskerverteller, die de ochtend op ludieke wijze aan elkaar breit, stelt de juryleden voor en vraagt hen om tips voor de kandidaten. Let op het tempo, rustig lezen, hou contact met het publiek, begrijp wat je leest en maak je niet te druk om een foutje zijn de belangrijkste adviezen die de lezeressen meekrijgen.

Vriens. Het is een moralistisch stuk. Het beschrijft de impact dat het overlijden van een meisje met leukemie heeft op een klas. Florence Casteleijn van De Wizzert heeft ook gekozen voor Jacques Vriens, Meester Jaap bevordert de liefde. Een actueel onderwerp onder kinderen: de verliefdheid tussen twee kinderen. Ook de derde lezeres, Mirte Jansen van Den Omgang, kiest voor dezelfde schrijver. Ze leest voor uit het verhaal Meester Jaap doet het weer. Het is een heel grappig verhaal over meester Jaap die als nachtegaal in een jurk, met pruik en lippenstift op, verkleed de klas in komt. Mirte bootst het ‘zangtalent’ van meester Jaap zo goed na, dat de maskerverteller haar verzoekt het liedje nogmaals, na haar voorleesbeurt, voor te dragen. Coco van Gils van de Kreek’l leest voor uit een boek van Paul Biegel, Ik wou dat ik anders was. Het gaat over een jongen die op zoek gaat naar een oplossing voor zijn problemen. Hij kan niet goed mee op school, hij is te dik

KVO houdt informatieavond over fysiotherapie in Herpen HERPEN - Op uitnodiging van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) afdeling Herpen, Overlangel en Keent komt Lia Kranenburg op dinsdag 7 februari vertellen over fysiotherapie. Alle leden zijn van harte welkom op deze informatieavond, die om 20 uur begint in dorpshuis ‘t Slotje. Kranenburg is zelf fysiotherapeute en schoonheidsspecialiste. Zij vertelt deze avond wat haar beroep zo boeiend maakt. De entree bedraagt twee euro.

Familiedag op basisschool Den Omgang Schaijk

Eeke Swinkels, winnares van de Landerdse voorleeswedstrijd.

en onhandig. Tenslotte leest Eeke Swinkels voor uit het boek Het geheim van Lena Lijstje. Het vertelt over de schok die Lena krijgt als ze ontdekt dat haar moeder, die gescheiden is, staat te zoenen met een vriendin. ‘Ik heb niets tegen lesbiennes, Kandidaten maar mijn eigen moeder?’, Als eerste treedt Veerleest Eeke vol overtuiging le Hendriks op, van ’t voor. “Ik had niet verwacht Oventje. Ze leest voor uit dat ik zou winnen. Want het boek Achtste-groepers de andere meisjes lazen huilen niet van Jacques ook heel goed voor. Maar ik ben wel heel blij. Ik kijk uit naar de provinciale VI-journalist Iwan van Duren vergezelt Kraaij jr. wedstrijd!”

‘Hansie, Hansie’ komt naar sponsoravond DAW Schaijk

kort nieuws

Spandoeken Er is geen voorleeswedstrijd zonder spandoekenwedstrijd. De fans van de SCHAIJK - Hans Kraaij jr., bekend van het tv-pro- kandidaten hadden ook gramma Voetbal International, komt op woensdag- dit jaar weer goed hun best avond 11 april naar de jaarlijkse sponsoravond van gedaan. Prachtige yells en DAW. Ook VI-journalist Iwan van Duren is die avond van de partij bij de Schaijkse voetbaltrots.

mooie spandoeken werden ten gehore gebracht en tentoongesteld. “Veerle is de beste, ze is de kampioen!’, ‘Florence maakt de beste kans’, ‘Mirte, kom op, want jij bent top’, ‘Kijk Coco gaan, leeskanjer bovenaan’ en als laatste ‘Eeke wint van iedereen, want ze is de nummer 1.’ Juryleden Angelique Janssen en Marianne Dekkers van de Landerdse bibliotheken kozen voor ‘Florence maakt de beste kans’. “We vonden het spandoek kleurrijk, een mooie korte, maar duidelijke yell. Het liep lekker”, verduidelijkt Angelique. Kijk voor meer foto’s van de voorleeswedstrijd op www.arenalokaal.nl.

SCHAIJK - Daltonschool Den Omgang in Schaijk zet op woensdag 1 februari de deuren open voor ouders, familie, vrienden en belangstellenden. Alle gasten zijn welkom om tussen 9 en 12 uur binnen te lopen en de school in bedrijf te zien. De ontvangst vindt plaats in het theater van de school, waarna de school bezichtigd kan worden. De gasten mogen alle klassen binnenlopen. Er wordt vriendelijk gevraagd om rekening te houden met de lesactiviteit die op dat moment plaatsvindt. Gasten die vragen hebben over onderwijs volgens het Daltonconcept kunnen buiten de klas terecht bij de daar aanwezige medewerkers. Voor informatie kan men terecht bij Jan Gubbels, directeur van Den Omgang, 0486-461283 of dir.denomgang@optimusonderwijs.nl.

‘Gemeenten moeten mantelzorgers meer ondersteunen’ REGIO - Gemeenten moeten mensen die voor zieke familieleden of vrienden zorgen, beter ondersteunen. Daarvoor pleit het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Steeds meer beleidstaken voor mantelzorgers worden vanuit het rijk overgeheveld naar gemeenten. De mantelzorgers zijn vaak overbelast, zeker als ze moeten zorgen voor mensen met een verstandelijke handicap of psychiatrische problemen. Uit het onderzoek blijkt dat deze verzorgers vaak ontevreden zijn over hun contacten met de professionele hulpverleners. Ze voelen zich niet altijd erkend in hun deskundigheid. In plaats van samen op te trekken bij de zorg voor de patiënt hebben ze het gevoel dat ze een machtsstrijd moeten voeren, zegt het SCP. Het planbureau wil dat gemeenten de hulp aan de mantelzorgers beter afstemmen op wat ze nodig hebben. Ook zouden beide partijen beter met elkaar moeten overleggen. Daarbij blijft het belangrijk om de mantelzorgers bijvoorbeeld financieel te helpen en opvangvoorzieningen te bieden, stelt het SCP. (ANP)

‘Koppeltje vestigt zich in De Maashorst’

Raven na negentig jaar terug in Brabant REGIO - Recent bevestigde waarnemingen door deskundigen van Vogelwacht Uden duiden erop dat zich het afgelopen voorjaar een koppeltje raven in De Maashorst heeft gevestigd. Volgens Leo Ballering, coördinator voor zeldzame broedvogels van SOVON Nederland, wijst alles erop dat De Maashorst als broedgebied geschikt is voor deze kritische vogels. “De natuurherstelmaatregelen in de natuurkern en bossen lijken hun effect te sorteren”, vertelt een enthousiaste Ballering.

Het is bijna negentig jaar geleden dat een koppeltje raven voor het laatst in NoordBrabant heeft gebroed. De populatie is begin vorige eeuw door uitroeiing nagenoeg verdwenen. Het laatst bekende broedgeval was een paartje raven in Mierlo in 1920. De afgelopen decennia zijn er tweehonderd raven op de Veluwe uitgezet. Er zijn zo’n 75 tot 90 broedparen bekend in Nederland, waarvan het merendeel op de Veluwe. “In 2009 en 2010 hebben we tijdens een grootschalige flora- en fauna inventarisatie van de Maashorst maar liefst 131 verschillende vogelsoorten aangetroffen, Kraay jr., door zijn tafelgenoot René van der Gijp stee- maar deze soort hadden we nog niet verwacht. Raven zijn zeer kieskeurig in hun vast aangesproken als ‘Hansie, Hansie’, vertelt tijdens gebiedskeuze. Het is dan ook een extra stimulans om door te gaan met het ingezette de sponsoravond verhalen uit zijn bloemrijke carrière natuurherstel van de Maashorst”, besluit Leo Ballering. als voetballer en trainer. Hans Kraay traint volgend jaar de Cuijkse topklasser JVC. Daarvoor was hij jarenlang Kraaiachtigen succesvol trainer van de Gelderse club FC Lienden. Hij Raven behoren tot de kraaiachtigen maar hebben, in tegenstelling tot de zwarte promoveerde met Lienden van de tweede klasse naar de kraai, een zeer dikke snavel. Ook maken ze een veel zwaarder geluid dan de kraaien hoofdklasse. Ook zijn pasuitgebrachte boek Achter de en roeken. Met een spanwijdte van ruim een meter zijn ze bijna even groot als een kleedkamerdeur krijgt aandacht op 11 april. buizerd. De raaf is in het verleden veelvuldig belaagd door de mens maar heeft inmiddels een beschermde status gekregen.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

Raaf in De Maashorst. (foto: Marc Gottenbos)

15


Arena boekenpagina

Bovennatuurlijke avonturen Met dit koude en natte weer is niets lekkerder om met een boek op de bank te gaan zitten. Bij voorkeur onder een warme deken met je voeten richting een brandende openhaard, terwijl naast je een kop hete chocomel staat. Aan de sfeer kan weekblad Arena helaas niet bijdragen. Wel kunnen we leestips geven. Deze keer een aantal tienerboeken met een bovennatuurlijk thema, van weerwolven en vampiers tot engelen.

Gone / Plaag

Het wolvenmeisje

Auteur: Michael Grant Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf Pagina’s: 400 ISBN: 978-90-4750-908-0 Prijs: 19,99 euro

Auteur: S.A. Swann Uitgeverij: Luitingh Pagina’s: 352 ISBN: 978-90-2453-437-1 Prijs: 16,95 euro

Perdido Beach is al maandenlang afgesloten van de buitenwereld door een ondoordringbare muur. Alle volwassenen zijn verdwenen en de overgebleven kinderen zijn op zichzelf aangewezen. Als er een tekort aan drinkwater dreigt, gaat Sam op zoek naar water. Ondertussen breekt er een angstaanjagende griep uit en er duiken dodelijke insecten op. Dan stuurt de Duisternis nog een plaag: een leger van reusachtige kakkerlakken onder leiding van de duivelse Drake, met het doel iedereen in Perdido Beach uit te roeien. Langzamerhand wordt het iedereen duidelijk dat maar een persoon de plaag kan stoppen: kleine Pete, het autistische broertje van Astrid, maar hij is doodziek. Als het insectenleger steeds dichterbij komt, staat Astrid voor een onmogelijke keuze.

De engelen van de Apocalyps

Passie

Auteur: Eduardo Spohr Uitgeverij: Luitingh Pagina’s: 586 ISBN: 978-90-2453-367-1 Prijs: 19,95 euro

Auteur: Lauren Kate Uitgeverij: Van Goor Pagina’s: 288 ISBN: 978-90-0030-310-6 Prijs: 18,99 euro Luce is bereid te sterven voor Daniël. En dat heeft ze ook gedaan, keer op keer. Door de tijd heen hebben Luce en Daniël elkaar telkens weer gevonden, om daarna pijnlijk weer uit elkaar gehaald te worden: Luce dood, Daniël gebroken en alleen achterlatend. Maar misschien hoeft het niet altijd zo te gaan. Luce is er zeker van dat iets, of iemand, uit een vroeger leven haar kan helpen in haar huidige leven. Ze begint aan de belangrijkste reis van dit leven en gaat eeuwen terug om zelf getuige te zijn van haar romance met Daniël en zo hopelijk de sleutel te vinden die hun liefde zal laten voortduren.

Dood als een vampier Auteur: Charlaine Harris Uitgeverij: Luitingh Pagina’s: 336 ISBN: 978-90-2453-688-7 Prijs: 14,95 euro Samen met vampiers, weerwolven, gedaantewisselaars en een elfenpeetmoeder bindt Sookie de strijd aan met een meedogenloze sluipschutter die overduidelijk een hekel heeft aan alles dat niet menselijk is. En alsof dat nog niet genoeg is, wil Sookies vriend Alcide Herveaux haar vader tot de nieuwe leider van de weerwolven uitroepen, is haar baas, Sam Merlotte, onverwacht neergeschoten en is haar huis gedeeltelijk afgebrand. Sookies avonturen beginnen nog maar net.

16

Lily is een weerwolfmeisje, achttien jaar nu. In haar wolvengedaante is ze supersterk en ‘afgericht’ om in opdracht van haar christenmeesters, die de enige Ware Kerk vertegenwoordigen, rebellerende of ketterende plattelanders in het gareel te krijgen. Lily leidt een dubbelleven, enerzijds is zij een getrainde moordmachine, anderzijds een eenzame puber die hunkert naar liefde. Als zij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden een groepje christensoldaten afslacht, rest haar geen andere keuze dan de wildernis in te vluchten. Udolf, de zoon van Jansburgs laatste heidense krijgsheer, ontfermt zich over haar. Intussen heeft ridder Erhard von Stendhal, die vastbesloten is de vogelvrijverklaarde Lily aan zijn zwaard te rijgen, zich vastgebeten in haar spoor. Een harmonieus bestaan lijkt voor het wolvenmeisje niet weggelegd. Of is er nog hoop? Een sprankje, een waakvlam? In de persoon van Udolf misschien?

Het is al vele jaren geleden dat de hemel het toneel van een verschrikkelijke oorlog was - een oorlog waarin een groep engelen, verdedigers van recht en vrijheid, de tirannie van de machtige aartsengelen trotseerde. Toen namen engelen voor het eerst in de geschiedenis de wapens op en bonden de strijd aan met de onderdrukkers. Zodoende verloren zij hun plaats in de hemel, werden ze veroordeeld om in ballingschap te leven en tot het aanbreken van de Dag des Oordeels rond te dwalen op de wereld van de mens. Het einde der tijden is echter dichterbij dan velen veronderstellen. Ablon, de leider van een groep voortvluchtige engelen die aan de lange arm van de aartsengelen is ontsnapt, is een van de weinige overlevenden. Uitgerekend hij wordt door de zwarte aartsengel Lucifer uitgenodigd zich aan te sluiten bij zijn legioenen, om samen de eindstrijd aan te gaan, de strijd tussen hemel en hel, de Apocalyps. In deze laatste, allesbepalende oorlog zal niet alleen het lot van de wereld worden beslist, maar ook de toekomst van het universum.

gelezen Uitverkoren Auteur: P.C. Cast & Kristin Cast Uitgeverij: Boekerij Pagina’s: 286 ISBN: 978-90-2255-715-0 Prijs: 17,95 euro Zoey Redbird, leider van de Duistere Dochter, komt erachter dat niet alles is wat het lijkt in het Huis van de Nacht. Niet alleen heeft ze haar handen vol aan haar beste vriendin Stevie Rae, die recentelijk een ondode is geworden en in een ware demon dreigt te veranderen, ze moet dit ook nog voor de rest van de school verborgen houden. Als ze ontdekt dat haar mentor Neferet verantwoordelijk is voor de transformatie van Stevie Rae, heeft ze de hulp nodig van haar rivale Aphrodite om het groeiende aantal ondoden te beperken. En als de lichamen van twee docenten worden gevonden, lijkt iedereen verdacht.

Ontembaar Auteur: P.C. Cast & Kristin Cast Uitgeverij: Boekerij Pagina’s: 320 ISBN: 978-90-2255-779-2 Prijs: 17,95 euro Het leven is waardeloos als je vrienden kwaad op je zijn. Vraag dat maar aan Zoey Redbird. Zij is een onbetwiste expert op het gebied van waardeloos. De enige twee vrienden die Zoey nog overheeft zijn ondood, en bovendien verwikkeld in een eeuwigdurende kibbelpartij met elkaar. Intussen heeft Hoge Priesteres Neferet de mensheid de oorlog verklaard. Zoey weet in haar hart dat het verkeerd is om tegen mensen te strijden, maar de enige manier waarop ze hier een stokje voor kan steken, is door het weer goed te maken met haar vrienden. Zoey’s avonturen op de vampierschool nemen een wilde en gevaarlijke wending wanneer er een eeuwenoud kwaad ontwaakt waardoor ieders vertrouwen op de proef wordt gesteld.

Heb je iets te melden of wil je je mening geven? Laat het ons weten via

redactie@arenalokaal.nl

Kans o pd JACKP e OT!

ding Aanbie ri a in febru

Bij aankoop van een fiets ter waarde van 799 euro een kinderfiets tot en met 20 inch gratis! (andere acties uitgesloten)

Bij aankoop van een nieuwe fiets geven wij naast onze gebruikelijke korting ook een staatslot cadeau

Houd voor de acties de Arena in de gaten

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Reekse cabaretier 2 februari in De Pas Heesch

Theo van Duren ‘doet het voor de gemeenschap’

Oosters vegetarisch Auteur: Jolande Burg Uitgever: Karakter Pagina’s: 223 ISBN: 978-90-6112-830-4

REEK/HEESCH De Reekse cabaretier Theo van Duren treedt donderdag 2 februari op in theater De Pas in Heesch. De voorstelling Je doet het voor de gemeenschap begint om 20.15 uur en kaarten zijn te reserveren via www.de-pas. nl of telefonisch tijdens de openingsuren van de theaterkassa.

De Oosterse keuken leent zich bij uitstek voor een vegetarisch eetpatroon. In dit kookboek wordt duidelijk dat de veelzijdigheid aan groente en fruit, veel verschillende kruiden en het gebruik van soja maken dat gerechten uit Azië een welkome afwisseling zijn voor de moderne vegetariër. En voor iedereen die af en toe wat minder of geen vlees wil eten. Jolande Burg heeft het gebruik van verse ingredienten hoog in het vaandel staan. In Oosters vegetarisch maakt de auteur een vegetarische rondreis door de populaire oosterse landen met creatieve, geurige en pikante gerechten, waarbij de ingrediënten vrijwel niet van vlees te onderscheiden zijn. De eigentijdse recepten gaan vergezeld van fraaie foto’s van de hand van haar echtgenoot en wijnschrijver Erik Spaans.

T

heo van Duren (foto) is het Nederlandse antwoord op Al Gore. Op een uiterst geloofwaardige manier waarschuwt hij ons voor de gevaren van de natuur en verkondigt hij waarheden als een koe. Zijn teksten en begeleidende beelden hierbij zijn uiterst sterk en het programma bevat diverse briljante vondsten. Theo maakt zich op een prettige manier belachelijk en maakt op een goede berekenende manier gebruik

gelezen

van het podium. Hij heeft zelfspot en durft ook kwetsbaar te zijn. Door zijn droge en originele manier van presenteren weet hij het publiek op humoristische wijze in te pakken. In zijn programma Je doet

het voor de gemeenschap zet van Duren de wereld van de niet-rokers en -drinkers op losse schroeven. Mens, sigaret en bier is een heilige drie-eenheid. Het zijn de rokende en drinkende burgers die niet alleen zorgen

voor gezelligheid maar die ook onze verzorgingsstaat overeind houden. Theo van Duren was in 2008 verrassend finalist van Cameretten met zijn originele kijk op natuur en het milieuactivisme.

Op maandag 30 januari

Workshop gruweltheater in Ravenstein RAVENSTEIN - De theatermakers Rob Beumer en Erik Karel de Vries (De Vloek van Ravenstein) presenteren een bijzondere theatervorm die het publiek meevoert naar de diepste krochten van de menselijke ziel: ‘Grand Guignol’, vrij vertaald: gruweltheater. Het project start met een workshop op 10, 11 of 12 februari, waarbij deelnemers zelf ontdekken hoe het is om gruweltheater te maken en te spelen. Tijdens de angstaanjagende slotavond is er onder meer een optreden van zangeres Elin Meijnen. Grand Guignol was een eeuw geleden immens populair en werd gespeeld in kleine theatertjes in London, Parijs en Amsterdam. Stichting Meijnen en Couprie heeft een landelijke subsidie gekregen om het gruweltheater nieuw leven in te blazen en koos daarbij Ravenstein als uitvalsbasis. De spelers komen allemaal uit de regio. Via de workshop worden nog enkele spelers voor de voorstelling Een Schone Dood geworven (première eind maart 2012). Aanmelden kan via www.eenschonedood.nl.

Laatste exemplaren Huisseling van verleden tot heden te koop HUISSELING - Onder grote belangstelling is onlangs het boek ‘Huisseling van verleden tot heden’ gepresenteerd. “Mede vanwege het eeuwfeest van de Lambertuskerk was het een ontzettend drukbezochte middag”, vertelt Jeroen Arts, een van de initiatiefnemers voor het boek. “We kijken met genoegen terug op die dag en de mooie lovende reacties die we van velen ontvangen, doen ons natuurlijk erg goed.”

Het MasterChef kookboek Auteur: Janny van der Heijden Uitgeverij: Karakter Pagina’s: 240 ISBN: 978-90-6112-860-1 Honderd enthousiaste chef-koks in spe meldden zich voor de casting van het beroemde programma MasterChef. Kandidaten met stuk voor stuk een andere achtergrond, met veel ervaring of juist weinig. Van nonchalante natuurtalenten tot amateurs met passie die elk gerecht tot in detail hadden voorbereid. Na een intensieve selectieprocedure bleven er twaalf aspirant MasterChefs over. MasterChef - Het kookboek bundelt alle succesrecepten uit deze eerste serie. Of het nu gaat om vlees-, vis- of vegetarische gerechten; de kandidaten uit MasterChef tonen hun talent, creativiteit en vindingrijkheid. Maar bovenal laten ze zien dat zij het in zich hebben om het hoge culinaire niveau dat van de Nederlandse MasterChef verwacht wordt, waar te maken. Het kookboek biedt je ruim 75 originele en veelzijdige recepten, van spannende cupcakes en ingewikkelde bereidingen met kreeft tot oer-Hollandse stamppot en een klassieke Franse bouillabaisse. Het boek wordt aangevuld met algemene culinaire informatie, snijtechnieken en verschillende masterclasses waarin enkele basistechnieken stap-voor-stap worden uitgelegd. Paul Verstegen

Historische ansichtkaart van het Huisselingse hulppostkantoor.

Derde snertwandeltocht vanuit Nieuw Schaijk SCHAIJK - Frits Spanjers heeft een mooie route uitgestippeld voor de derde snertwandeltocht, die op zaterdag 28 januari wordt gehouden. Start en finish is bij restaurant Nieuw Schaijk. Deelnemers kunnen kiezen uit een wandeling van 15 of 25 kilometer, die hen door het Land van Ravenstein en natuurgebied De Maashorst voert. Bij deze winterwandeling horen Brabantse koffie en -na afloop- zelfgemaakte erwtensoep. Deelname kost 3,50 euro per persoon. Starten kan tussen 8 en 10 uur. Kijk voor meer informatie op www. nieuwschaijk.nl of bel 0486-461294.

Voor de liefhebbers zijn er nog boeken te koop. Op maandag 30 januari tussen 19 en 21 uur is er in het parochiecentrum naast de kerk weer een afhaalmoment voor nog niet afgehaalde boeken. Voor wie nog niet besteld heeft, zijn die avond nog boeken te koop voor 35 euro. Na deze avond worden de boeken die eventueel nog overblijven op enkele plaatsen in Ravenstein verkocht. Jeroen Arts: “Deze eenmalige uitgave is een uniek naslagwerk waarin de complete Huisselingse geschiedenis wordt beschreven in circa 370 bladzijden met ruim 700 afbeeldingen in kleur. Niet alleen voor de Huisselingers een prachtig boek om te hebben, maar voor iedereen uit Groot Ravenstein.” In de loop van het voorjaar wordt de vernieuwde website www.huisseling.nl gelanceerd.

Pen&Stem houdt gedichtendag in bilbiotheek GRAVE - Literair gezelschap Pen&Stem houdt op donderdag 26 januari een gedichtendag in de openbare bibliotheek Biblio+ aan de Trompetterstraat in Grave. Belangstellenden zijn van harte welkom, de deuren gaan open om 20 uur. Onder het genot van een kop koffie / thee worden gedichten voorgedragen, die zijn genomineerd voor het jaarlijkse gedichtenkaarten-project van Biblio+. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Schaijkenaar Jan Albers (trekzak). Pen&Stem biedt acht keer per jaar een podium aan dichters en schrijvers, die willen voordragen uit eigen werk. Meer informatie: www.penenstem.nl.

Kienen voor Herpense verenigingen in ‘t Slotje HERPEN - Liefhebbers kunnen wekelijks op woensdag vanaf 20 uur in dorpshuis ‘t Slotje terecht voor de kienavonden. De opbrengst komt ten goede aan lokale verenigingen. De eerstvolgende speelavonden zijn op 1, 8, 15, 22 en 29 februari. Meer info: www.dorpshuishetslotje.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

Limerick De werkloosheid onder de mensen, houdt Gijs van Tilburg binnen de grenzen. Zijn zaak loopt perfect, hij wil ieder correct, een uitvaart met karakter wensen. Riet Derks

17


2182283.indd 1

03-01-2012 13:40:29


Bijzondere pastels

Juke Hudig exposeert in NH kerk Ravenstein RAVENSTEIN - In de eerste twee weekends van februari is in de NH kerk in Ravenstein een bijzondere expositie te zien van pastels van Joke Hudig uit de serie ‘Dante’s Divina commedia in 111 pastels’.

J

uke Hudig woont en werkt in Neerijnen. Zij kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Zij ontwikkelde het werken met pastel onder invloed van Odilon Redon (1840-1916), een Franse kunstschilder die tot het symbolisme wordt gerekend en in zijn werk een droomwereld verbeeldt, die bevolkt is door feeën, monsters, geesten en andere fantasiefiguren. Juke Hudig richt in haar pasteltekeningen de aandacht op de onzichtbasre wereld. Zij toont in haar werk de virtuoze beheersing van de pasteltechniek.

Commedia’, een middeleeuws dichtwerk van de Italiaanse Dante Alighieri dat wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur. Joke Hudig leest over Dante’s reis die zich afspeelt in het Hiernamaals, waar hijzelf als enige levende ziel, de zondaars in de Hel, de boetelingen op de Louteringsberg en de zaligen en heiligen in het Paradijs ontmoet. Zij leest zonder te weten waar Dante haar heen zal voeren. Uiteindelijk maakt zij in drie jaar tijd 111 pasteltekeningen en worden deze uitgegeven in een prachtig boek. Meerdere malen exposeert zij werken uit deze serie op verschillende plaatsen in Nederland. Nu Thema’s ook in Ravenstein, waar Een van de werken van Juke Hudig. ‘s Zomers tekent zij indruk- zij tevens een lezing houdt ken van de natuur. In de over Dante en haar werk. in 111 pastels’ door Juke com of telefonisch bij Juke wintermaanden werkt zij Hudig vindt 4 februari Hudig, 0418-652098. Opein haar atelier en ontstaat Opening plaats om 19.30 uur. De ningstijden van de exposihaar vrije werk waarin de De expositie wordt ge- entree bedraagt tien euro tie zijn op de zaterdagen 4 verbeelding van het spiri- opend op zaterdag 4 febru- inclusief een drankje in de en 11 februari van 11 tot tuele, de diepere onzicht- ari om 12 uur door Max pauze. Muzikale omlijsting 17 uur, op zondag 5 februbare werkelijkheid, het de Vries, voorzitter Stich- is in handen van Clara de ari van 12.30 tot 17 uur steeds terugkerende the- ting Cultuur Ravenstein. Vries, sopraan en Gerard en op zondag 12 februari ma is. Sinds 1994 werkt Met muziek door Henk en Zuyderhoff op basklarinet. van 11 tot 17 uur. Voor zij veel naar bestaande Wilda van Drunen op fa- Reserveren van plaatsen meer informatie: www.culteksten. In 1998 begint got en contrabas. De lezing kan via e-mail: werkgroep- tuurravenstein.nl en www. Juke Hudig aan de ‘Divina ‘Dante’s Divina Commedia, cultuurravenstein@gmail. jukehudig.nl.

Zeelander Roy Dekkers beklimt Alpe d’Huez voor goed doel ZEELAND - De uit Zeeland afkomstige zanger Roy Dekkers beklimt in juni minimaal twee keer de Alpe d’Huez. Stichting Fietsen voor levens heeft Roy gevraagd deel te nemen aan dit evenement, waaraan ook de zangers Johan Vlemmix en Dirk Meeldijk meedoen. Alle opbrengsten hiervan gaan naar het goede doel, KWF Kankerbestrijding.

“Ik ga mijn best doen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor het KWF, dit is het minste wat ik kan doen”, vertelt Roy Dekkers, in wiens familie meerdere mensen met de ziekte kanker te maken hebben gehad. Alpe d’Huez is een wintersportoord in de Franse Alpen. Het ligt op 1860 meter hoogte en is bekend geworden als aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. Hoe Roy de Alpenreus gaat beklimmen is nog niet bekend aangezien hij nog geen geschikte fiets heeft. De Zeelander is daarom niet alleen op zoek naar geldsponsoren om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen voor het KWF, maar ook naar een sponsor voor zijn fiets. Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op www.roydekkers.nl en www.fietsenvoorlevens.nl.

Pronkzittingen in Reek uitverkocht KELERIJK - De pronkzittingen van de Kèleströpers op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari in Het Wapen van Reek zijn uitverkocht. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari vond de voorverkoop van de kaartjes plaats in Het Wapen. De belangstelling was overweldigend, wat ertoe leidde dat op vrijdag na circa tien minuten alle kaartjes uitverkocht waren. Er moest zelfs een wachtlijst aangemaakt worden voor het geval dat er kaartjes terugkomen. Wie al kaartjes heeft, maar toch niet in de gelegenheid is om te komen, wordt verzocht contact op te nemen met Conny van den Hoogen via 0486–47 30 82. De kaartjes kunnen dan naar personen op de wachtlijst.

kort nieuws Jeugdpronkzitting Smouskes met ruim honderd artiesten SMOUZENRIJK - In Zeeland vindt zondag 29 januari weer de jeugdpronkzitting plaats. Het thema van dit jaar is ‘De Smouskes op wereldreis’. Er is weer in groten getale ingeschreven door de Zeelands jeugd om acte de présence te geven op het grote podium van De Heische Tip. Het belooft een gevarieerd programma te worden met dans, playback en toneel. Meer dan honderd deelnemers betreden het toneel zondag betreden voor een opvoering. De jeugdpronkzitting wordt in het bijzonder gehouden voor de Zeelandse Jeugd. Maar uiteraard is iedereen welkom: papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, vrienden en vriendinnen. Prins Mats, prinses Veerle, adjudante Ebby en nar Willem zijn ook van de partij. De aanvang is om 14 uur. De zaal van De Heische Tip is open vanaf 13.30 uur. Tot en met vijftien jaar is de entree gratis, vanaf zestien jaar is de entree vier euro (geen voorverkoop).

Aanmelden voor optocht Kêleströpers KELERIJK - Op zondag 19 februari start om 13.30 uur de jaarlijkse carnavalsoptocht in het Kêlerijk. Aanmelden voor de optocht is mogelijk bij Henk Hendriks, 0486-474929 of per e-mail: optocht@kelestropers.nl. Bij opgave dient men de categorie te vermelden: individueel, loopgroep, wagens, junioren of senioren. Wagens dien voor 5 februari te worden opgegeven in verband met de keuring. Ook deelnemers van buiten Reek zijn welkom.

Nog kaarten voor ‘Bij Ons in Zilland’ verkrijgbaar SMOUZENRIJK - Afgelopen zaterdag vond bij Herberg D’n Brouwer de voorverkoop plaats van de ‘Bij Ons in Zilland’-avonden 2012. De kaarten voor deze Smouskes-pronkzittingen op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari op De Heische Tip vlogen de deur uit. Toch zijn er voor de snelle beslissers nog kaarten beschikbaar. De kaarten kunnen gekocht worden bij Kapsalon Die Twee aan de Kerkstraat in Zeeland en kosten tien euro per stuk. Kaarten voor de zitting van zondag 5 februari (voor 65-plussers en gehandicapten) zijn op die dag zelf te koop aan de deur van De Heische Tip voor drie euro.

Heb je iets te melden of wil je je mening geven? Laat het ons weten via

Van links naar rechts op de foto: Roy Dekkers, Dirk Meeldijk, Johan Vlemmix en Wilco Beljaars. (foto: D. Zonpiek)

redactie@arenalokaal.nl

Mindervaliden moeten betalen voor tent bij optocht Schaijk MOESLAND - Traditioneel vindt op Moesmaandag de grote carnavalsoptocht in Schaijk plaats. Dit jaar is dat op 20 februari. Speciaal voor mindervaliden uit Schaijk en Reek wordt er weer een verwarmde tent geplaatst aan de Runstraat. Behalve van de optocht kunnen de bezoekers daar genieten van een hapje en drankje. Was een plaatsje in de tent in voorgaande jaren gratis, dit jaar betalen mindervaliden tien euro en overige mensen 22,50 euro.

Sinds twee jaar staat er op initiatief van het comité Schaijk een Werelddorp op carnavalsmaandag een transparante en verwarmde tent aan de Runstraat. Dit in eerste instantie speciaal voor mindervaliden, zodat ook zij kunnen genieten van de Schaijkse carnavalsoptocht. “Mensen die niet zo lang kunnen staan zie je meestal al vroeg met de auto aan de route van de optocht. Maar tegen de tijd dat de optocht echt voorbij komt, staan er alweer mensen voor en zien ze nog niets”, zegt Hans Kuijpers van Schaijk, een Werelddorp. Gezien het succes van de afgelopen twee jaar komt er ook dit jaar weer een tent te staan. Er zijn echter wel wat wijzigingen. Hans Kuijpers: “Voor mindervaliden en hun

partner was het voorgaande jaren gratis. Dit jaar vragen we echter een kleine bijdrage om het betaalbaar te houden.” Die bijdrage is tien euro en dat is inclusief de catering, die bestaat uit chocolademelk met slagroom, bier, wijn, fris, en boerenmoes met worst en hapjes. Daarnaast zijn dit keer ook niet-gehandicapten welkom. Zij betalen 22,50 inclusief de catering. Ondernemers van Schaijk een Werelddorp sponsoren een deel van de kosten voor mindervaliden. Aanmelden voor een plekje in de tent kan tot 6 februari bij Anja Maathuis, 0486-461560, of Hans Kuijpers, 0486-462182.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

19


Voor alle reparaties en het onderhoud van uw auto. Levering en ontwerp van motorsportartikelen. Bel of mail vrijblijvend voor een afspraak of offerte: Voederheil 10b 5411 RK Zeeland T. 0486 45 33 00 info@hontec.nl MAAK KANS OP EEN GRATIS SET WINTERBANDEN!

OPEN DAG 28.01.2012

Op zaterdag 28 januari staat van 12.00 tot 17.00 uur de koffie klaar. Burgemeester Doorn verricht om 14.00 uur de officiĂŤle opening. Bekijk onze werkplaats en rallyafdeling. Maak kans op een gratis set winterbanden. Hoe snel ben jij? Race in een echte Formule 1-simulator en nog veel meer...


Vanaf nu te bestellen

Toyota Prius Plug-in Hybrid met nul procent bijtelling OSS - De Toyota Prius Plug-in Hybrid is vanaf deze week te bestellen voor 38.990 euro en wordt geleverd inclusief een oplaadservice pakket. Opgeladen kan de Prius Plug-in Hybrid 25 kilometer volledig elektrisch rijden. Daarna vervolgt hij zijn weg als zuinige Full Hybrid Prius. Zakelijke rijders profiteren (60 maanden lang) van de fiscale nulprocent-bijtellingsregeling. Bovendien hoeft voor de Prius Plug-in Hybrid tot en met 2015 geen wegenbelasting (MRB) te worden betaald.

2

012 wordt het jaar van de plug-in hybride auto’s. Mede dankzij zijn scherpe prijsstelling, onderscheidt de Toyota Prius Plug-in Hybride zich als zeer sterk aanbod voor de Nederlandse markt. Daarbij komt dat de Prius Plug-in hybrid voortbouwt op 15 jaar praktijkervaring: Toyota bouwde sinds 1997 maar liefst 3,5 miljoen hybride auto’s. En zelfs van de eerste generatie Prius rijden verreweg de meeste exemplaren nog altijd rond. Ruim Bovendien onderscheidt de Prius Plug-in Hybrid zich op het vlak van binnenruimte. Hij heeft niet alleen 5 volwaardige zitplaatsen maar ook een 443 liter grote bagageruimte. Daarnaast is de

Prius Plug-in Hybrid ten opzichte van een normale Prius maar 50 kilo zwaarder geworden. Daardoor is de auto minstens 300 kilo lichter dan de concurrentie, wat de Prius Plug-in Hybrid ook aanmerkelijk zuiniger maakt als de batterij leeg is. Drive-selector Een drive-selector met vier standen maakt het onder meer mogelijk om op buitenwegen volledig hybride te rijden. Op die manier wordt de batterij niet aangesproken zodat in stedelijke gebieden volledig elektrisch – en dus emissieloos – kan worden gereden. Daarmee is de Prius Plug-in Hybrid hét antwoord op de problematiek van de luchtkwaliteit in de dichtbevolkte gebieden, die kampen met veel te hoge

concentraties ziekmaken- De Prius Plug-in Hybrid. de stikstofoxiden en fijnstof als roet. Uitstoot die vooral wordt veroorzaakt natuurlijk Cruise Control. De Dynamic voegt hier nog door diesels. zaken aan toe als een JBL sound system met 8 speaDrie uitvoeringen De Prius Plug-in wordt le- kers, LED koplampen, een verbaar in drie uitvoerin- regensensor en het zéér gen: de Aspiration (38.990 uitgebreide Toyota Touch euro), Dynamic (41.390 & Go Plus navigatiesyeuro) en Executive (45.290 steem. In de Executive uiteuro). Hoewel de Aspirati- voering zijn écht alle opties on-uitvoering het instap- standaard. Van adaptive model is, blijkt dat niet Cruise Control en het Preuit de lange lijst met stan- Crash Safety System tot daard specificaties als de aan een volledig lederen inhalf-lederen bekleding met terieur en waterafstotende instelbare stoelverwar- ramen in de voorportieren. ming op de voorstoelen, het Toyota Touch-multi- De Prius Plug-in Hybrid media systeem, head-up is vanaf nu te bestellen display, actieve hoofdsteu- bij de Toyota-dealer. Voor nen, Smart Key, Climate meer info: Toyota Van BoxControl, een elektrische tel, Longobardenweg 21 in lendesteun, elektrisch in- Oss, 0412-643355. klapbare buitenspiegels, een parkeerhulpcamera en

Gratis panoramisch zonnedak op Hyundai ix20 en ix35 SCHAIJK - Hyundai biedt de ix20 1.4i-Vision, de ix35 1.6 GDI StyleVersion en de ix35 1.7 CRDI StyleVersion vanaf deze maand aan met gratis panoramisch zonnedak. Dit transparante dak, dat elektrisch kan worden geopend, geeft deze Hyundai’s niet alleen nog meer uitstraling, maar biedt de berijders ook extra comfort. Naast deze belangrijke accessoire wordt de Hyundai ix35 zonder extra kosten uitgerust met nog een andere aantrekkelijke optie, een startknop met smart key.

De Hyundai ix35 en Hyundai ix35 nu met gratis panoramisch zonnedak.

1.695 euro) maken de ix35 i-Light extra aantrekkelijk. Het panoramisch zonnedak is normaliter standaard op De Hyundai ix35 is een atletisch gelijnde crossover en de duurste i-Catcher uitvoering. een stoere representatieve familieauto. De Hyundai ix35, die leverbaar is als ‘vierwieldrive’ en als een met Hyundai ix20 twee wielen aangedreven versie, is verkrijgbaar met een De Hyundai ix20 heeft precies de juiste balans tussen ruim scala aan zuinige benzine- en dieselmotoren die dynamiek en gebruiksvriendelijkheid. De Hyundai ix20 hoge prestaties weten te combineren met zeer gunstige biedt vanwege het frisse uiterlijk, de goede rijeigenverbruikswaarden en lage CO2-waarden. De standaard schappen en zuinige motoren een compleet pakket. De specificaties van de Hyundai ix35 zijn uitgebreid, even- Hyundai ix20 heeft bovendien een serie kenmerkende als het veiligheidspakket. MPV-elementen. Hierdoor is de Hyundai ix20 zowel de Het nu gratis gemonteerde panoramische zonnedak en perfecte gezinsauto als het ideale vervoermiddel voor de gratis startknop op de ix35 1.6 GDI 2 WD StyleVer- mensen die een middenklasser zoeken met een eigen sion en ix35 2WD 1.7 CRDI StyleVersion (voordeel van personality. Het gratis panoramische zonnedak (voor-

autonieuws Vijfdeurs Volkswagen up komt deze zomer De vijfdeurs uitvoering van de Volkswagen up is nu al te bestellen en komt in augustus op de Nederlandse markt. De meerprijs ten opzichte van de driedeurs uitvoering bedraagt 315 euro. Net als de driedeurs biedt de vijfdeurs up volop ruimte en veelzijdigheid. Ook motorenaanbod en uitrusting zijn identiek. De vijfdeurs up onderscheidt zich van de driedeurs door de rechte achterraamlijn. Het interieur is ruim, praktisch en nog beter bereikbaar. De achterbank is extra hoog geplaatst. Dat geeft de achterpassagiers een goed zicht naar voren. Bovendien bedraagt de ruimte tussen achterbankleuning en voorstoel liefst 78,9 centimeter. De bagageruimte is de grootste in zijn klasse: 251 liter. Door het neerklappen van de achterbank is deze te vergroten tot een enorme 951 liter. In technisch opzicht is de vijfdeurs up gelijk aan de driedeurs. Hij is leverbaar met de 60 of 75 pk benzinemotor. De up kent relatief lange onderhoudsintervallen van 30.000 kilometer. Ook alle vijfdeurs up-versies zijn wegenbelastingvrij. Bij zakelijke inzet valt elke up in de 14%-categorie van de fiscale bijtelling. De vijfdeurs up is er als take-up, move-up en high-up Ook de exclusieve black-up en white-up zijn er met twee extra portieren. Vanaf de move-up is het innovatieve Emergency City Braking standaard. Hierdoor kreeg de up naast de maximale veiligheidsscore van vijf sterren ook de Advanced Award van EuroNCAP. Aantrekkelijke opties zijn Climatic airconditioning (475 euro) en het uitneembare navigatiesysteem maps+more (295 euro), desgewenst samen in aantrekkelijke pakketvorm. Met de speciale stickerpakketten is het mogelijk de up een individuele uitstraling mee te geven. De meerprijs voor de vijfdeursuitvoering van de up bedraagt 315 euro. De vijfdeurs up is er daardoor vanaf 8.805 euro. De Volkswagen up.

Vier dagen motorpassie in Jaarbeurs Utrecht Met het naderen donderdag 23 februari, wanneer het startsein wordt gegeven voor de achtste editie van MOTORbeurs Utrecht, begint bij menig liefhebber het motorhart alweer sneller te kloppen. Vier dagen lang, tot en met zondag 26 februari, vinden motorenthousiastelingen op dit nationale topevenement alles over hun passie, nieuwe en gebruikte motoren, onderdelen, kleding, helmen en accessoires, informatie over toerisme en brancheverenigingen. Importeurs introduceren de nieuwste modellen voor 2012. Na enkele jaren van afwezigheid is tot vreugde van velen Motomondo terug op de beurs. De importeur van MV Agusta en Husqvarna biedt de bezoekers de kans om in hal 12, de Importeurshal, kennis te maken met de eerste modellen van de F3 675 Brutale. Andere activiteiten tijdens MOTORbeurs Utrecht zijn onder andere de ‘Custom Bike Contest’ in de categorieën streetfighters, choppers, specials en de verkiezing van de overall Best Custom Bike 2012, het ‘Men at Work paviljoen’ van professionele zelfbouwers en Bovag ‘Try the Bike’, voor bezoekers zonder A-rijbewijs die onder begeleiding van een rij-instructeur de eerste motormeters kunnen maken. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.motorbeursutrecht.nl. deel van 1.195 euro) op het volumemodel de Hyundai ix20i-Vision geeft deze Hyundai ix20 extra meerwaarde. De Hyundai ix20 en Hyundai ix35 worden, zoals alle Hyundai-personenwagens, geleverd met vijf jaar driedubbele garantie. Deze bestaat uit drie onderdelen: fabrieksgarantie op product- en fabricagefouten van bumper tot bumper zonder kilometerbeperking,vijf jaar pechhulp in heel Europa en vijf jaar gratis voertuiginspecties. Meer info: Hyundai-dealer Van Zummeren, Rijksweg 44 Schaijk, 0486-461317 of www.vanzummeren.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

21


kerkinformatie

Parochie St. Lucia Ravenstein

H. Antonius Abt Schaijk Reek

Zaterdag 28 januari Demen - 19 uur Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor Misintenties: Marcellus en Wilhelmina van Uden - Arts en schoonzoon Gerrit Ligtvoet; Harrie en Riek Schonenberg; The Janssen en echtgenotes Marie en Johanna en zoon Frans Zondag 29 januari Huisseling - 9.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Huisselings koor Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering m.m.v. Ceciliakoor Misintenties: Marietje van Rooy Brands; Wim en Dora van Lanen; Myan Tijssen; Pater Piet Pouls; Gertrud Schonberger; Betsie Jansen - Jansen; Hendrikus Roefs Zaterdag 4 februari Huisseling - 19 uur Teeravond St. Lambertusgilde - GK

Vaste kerkdiensten Schaijk maandag en donderdag 18.30 uur, woensdag en vrijdag 9 uur, zaterdag 17.30 uur en zondag 10 uur. Vaste kerkdiensten Reek zaterdag 19 uur. Vrijdag 27 januari Schaijk - 18 uur Vespers (avondgebed) Zaterdag 28 januari Schaijk - 17.30 uur Viering van Woord en Gebed

Intenties: Henri en Truus Elemans Zondag 5 februari Deursen - 9.30 uur Gebedsdienst - GK Intenties: Flip en Truus de Bruijnvan Boxtel

Zaterdag 28 januari Zeeland - 17.30 uur Heilige mis

Maandag 30 januari Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering Misintenties: voor de gezinnen Dinsdag 31 januari Schaijk - 18 uur Vespers (Avondgebed) Woensdag 1 februari Schaijk - 9 uur Eucharistieviering Misintentie: voor de zieken

Ravenstein - 11 uur Eucharistieviering Cordaad Intenties: Jacobus en Judith Bakker-van Beuningen Pater Piet Pouls Tonnie v/d Poel Marietje van Rooy-Brands

Donderdag 2 februari Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering Misintentie: voor het welslagen van de restauratie van de kerk

H. Jacobus de Meerdere Zeeland Vaste kerkdiensten dinsdag 19 uur (rozenkransgebed), woensdag 19 uur, vrijdag 9 uur, zaterdag 17.30 uur en zondag 9.30 uur.

Misintenties: Janus en Tonia Albers Manders; Uit dankbaarheid Jan Boeijen; Martien Manders en overleden familie; Overleden ouders Van Thiel - van Overbeek; Grad en Marie van de Linden - Strik; Jan van de Linden; Wim Rovers

Reek - 19 uur Eucharistieviering met Misintenties: het Sint Donatuskoor Sjef en Drika Cuppen - van Misintenties: Overleden weldoeners van Zuilen en jrgt. Zoon Cor, O.O. Willems - Robben de R.K. Caritas Reek en Riny Vertogen; Piet overleden weldoeners van en Drika Verstraten de R.K. parochie Reek Cornelissen en Willy Namens de parochie: en Peter; Nellie van Tiel Maria van Casteren - Jacobs en tot zekere Loeffen; Arie Wijtmans; intentie Gerrit van Rosmalen; Riek Janssen; Ruud Zondag 29 januari Kappen; Nellie van de Sanden - Rijkers; Kea van Zeeland - 9.30 uur Casteren - Reijnen Heilige mis Misintenties: Zondag 29 januari Gerarda Verstraten Schaijk - 10 uur Straatman; Toon en Nel Eucharistieviering met Verstegen - van Hal het Herenkoor Dinsdag 31 januari Zeeland - 19 uur Rozenkransgebed

Vrijdag 3 februari Schaijk - 9 uur Eucharistieviering Misintenties: voor de wereldvrede Vrijdag 3 februari Schaijk - 18 uur Vespers (Avondgebed)

Parochie St. Sebastianus Herpen Zaterdag 28 januari Herpen - 19 uur met Koor Con Spirito Misintenties: Dorus en Ton (verj.) de Kleijn - Dappers en Henri de zoon Zondag 29 januari Herpen - 10 uur met het Gemengd Koor Misintenties: Toon en Johanna (verj.) Stoots - Janssen Overleden familie van de Berg - Bergers Zaterdag 4 februari Herpen - 19 uur met het Gemengd Koor

22

Misintenties: voor Has van der Wielen (verj.) Zondag 5 februari Herpen - 10 uur met Kinderkoor De Flierefluiters Misintenties: voor Johan Jans (jrgt.), Mariëtte en Ryanne de dochters en overleden familie Jans en Zonnenberg; Ria Mommersteeg - De Vaan (jrgt.); Piet en Tonia (jrgt.) Gijsbers - Breeuwer, Henk Spiertz en Pip Schreven; Mien van de Camp (verj.); Cor den Brok

St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein Op werkdagen kunt u op de pastorie terecht ‘s morgens tussen 9 en 12 uur. Voor andere tijden gelieve u tijdens de ochtenduren een telefonische afspraak te maken: 0486-411595 of kijk op www.parochieravenstein.nl. secretariaat@parochieravenstein.nl Sint Willibrordus Maasdijk 69, 5371 KB Demen Sint Vincentius Dorpenweg 16, 5371 NZ Deursen Sint Lambertus Hamstraat 1, 5371 NR Huisseling Sint Jan St. Jansstraat 2, 5371 NL Neerlangel Sint Lucia St. Luciastraat 3, 5371 AS Ravenstein

Parochie H. Antonius Abt Schaijk en Reek Pastoor van Winkelstraat 1, 5374 BG Schaijk Tel. 0486-472339 www.h-antonius-abt.nl Wilma de Loyer, secretarieel-administratief medewerkster van de parochie: Tel. 0486-461220 (bereikbaar op woensdagochtend, donderdagochtend, vrijdagochtend) en secretariaat-antonius-abt@hotmail.com

Parochie Sint Petrus Zeeland Sint Jacobus de Meerdere Kerkstraat 51, 5411 EA Zeeland Tel. 0486-451377 Onder kantoortijd: Parochie-centrum Uden: Tel. 0413-263154 of www.parochiesintpetrus.nl Betsie van der Wijst-Ruijs, pastoraal assistente 06-21204630 of b.vanderwijst@parochiesintpetrus.nl

Parochie St. Sebastianus Alard van Herpenplein 7, 5373 AH Herpen Tel. 0486-411424 of pastorieherpen@hetnet.nl

St. Victor Neerloon St. Antonius Abt Overlangel Zondag 29 januari Neerloon - 10.30 uur 4e zondag door het jaar Gebedsdienst met het Gemengd Koor Intenties: Antoinet van de Aa van Aar; Voor een zieke; Sam en Door Govers Lansdaal en zoon Frans

Parochie St. Lucia Ravenstein

Zondag 5 februari Overlangel - 10.30 uur Volkszang, 5e zondag door het jaar Maria Lichtmis Intenties: Grad en Nelia van der Loop Klompmakers; Ouders School Celen en Tiny

Parochie St. Victor en Antonius Abt Loonsestraat 2, 5371 PJ Neerloon Tel. 0486-411282

Nederlandse Hervormde kerk Servetstraat 1, 5371 AD Ravenstein

Kapellen Rochelskapel - Deursen Rondestraat 28, 5371 LC Sint Annakapel - Koolwijk Koolwijksestraat 5, 5373 KB Sint Jozefkapel - Ravenstein St. Luciastraat 5, 5371 AS Mariakapel Reek Open: doorlopend van 9 tot 17 uur. Mariakapel Schaijk Open: van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012


Stem op Arenalokaal.nl op de mooiste wagens, loopgroepen en individuelen

Arena lanceert publieksprijs voor deelnemers Moeslandse optochten MOESLAND - De carnavalsoptochten in het Moesland staan sinds jaar en dag bekend als de mooiste in de wijde regio. Zowel de jeugdoptocht op carnavalszondag als de grote optocht op ‘Moesmaandag’ mag zich jaarlijks dan ook verheugen op een enorme publieke belangstelling. Met de lancering van de Arena-publieksprijs krijgen toeschouwers dit jaar de kans om te stemmen op hun favoriete carnavalswagen, loopgroep en individuele deelnemer aan de Schaijkse jeugdoptocht en de grote Moeslandse optocht.

De Schaijkse jeugdoptocht en de grote Moeslandse optocht vinden dit jaar plaats op respectievelijk zondag 19 en maandag 20 februari. Na afloop van de grote optocht op Moesmaandag krijgen bezoekers van de optochten een week lang de tijd om te stemmen op de mooiste carnavalswagen en loopgroep van de jeugdoptocht en op hun favoriete carnavalswagen, loopgroep en individuele deelnemer aan de grote optocht op Moesmaandag. Stemmen kan via de website www.arenalokaal.nl of via het e-mailadres optocht@arenalokaal.nl.

Fraaie prijzen

In totaal kan er voor de Arena-publieksprijs dus gestemd worden in vijf categoriëen: carnavalswagens jeugdoptocht, loopgroepen jeugdoptocht, carnavalswagens grote optocht, loopgroepen grote optocht en individuelen grote optocht. Voor de carnavalsverenigingen en individuele deelnemer die per categorie de meeste publieksstemmen krijgen, looft Arena fraaie (geld)prijzen uit. Houd de krant en Arenalokaal.nl de komende weken in de gaten voor meer informatie over de optocht-publieksprijs.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 27 januari 2012

23


SPAAR JE EIGEN VOETBALTOPPERS BIJ C1000 EIJSERMANS IN ZEELAND

Bart Vissers

Kevin de Haas

Loes van Beek

Theo Kouwenberg

4e-Team

Dames Team

Elftalleider 5e team

F1-Team

B-Team

C-Team

Bij besteding van 15 euro aan boodschappen ontvang je een zakje voetbaltoppers van Achilles Reek cadeau. Je eigen boek spaar je bij ons gemakkelijk vol met de vele speciale voetbal-aanbiedingen waarbij je extra zakjes met voetbalplaatjes kunt ‘scoren’.

Lisette Vloet

Deze week 1 zakje voetbaltoppers gratis bij aankoop van 2 produkten:

van 1.91 voor

1.79

van 1.61 voor 1.49

van 1.53 voor 1.39

van 1.36 voor

1.25

C1000 Eijsermans Kerkstraat 47 5411 EA Zeeland 0486-458830

Elke zondag geopend van16.00 tot 19.00 uur!

Titus Engbers

Weekblad Arena week 4 2012  

Weekblad Arena week 4 2012

Advertisement