Page 1

OOST-BRABANT

2010

−−−−−−−−−−−−−−− 11 −−−−−−−−−−−−−−−

12

−−−−−−−−−−−−−− B = B −−−−−−−−−−−−−−

14

−−−−−−−−−−−−−− C = C −−−−−−−−−−−−−−

16

D N N E EI OV H

S

.NL

10

TOERISTISCHE GIDS


−−−−−−−−−−−−− M = M −−−−−−−−−−−−−

2

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

18

−−−−−−−−−−−−−− Y = Y −−−−−−−−−−−−−−

20

−−−−−−−−−−−−−−− 21 −−−−−−−−−−−−−−−

22

−−−−−−−−−−−−−−− 23 −−−−−−−−−−−−−


Beste lezer, De regio Noordoost-Brabant geldt als een van de mooiste stukjes van Nederland en trekt jaarlijkse vele toeristen en dagrecreanten. De streek heeft dan ook ontzettend veel te bieden, voor jong en oud. De zo kenmerkende Brabantse gastvrijheid en gemoedelijkheid staat natuurlijk hoog in het vaandel, maar ook als het gaat om landschap en natuur, recreatieve en sportieve activiteiten, monumenten en cultuur en lekker eten en drinken is een verblijf in Noordoost-Brabant één groot feest. In deze gids hebben we zoveel mogelijk informatie over alle grote activiteiten in het gebied gebundeld. Rode draad daarbij vormt een zeer uitgebreide agenda met alles wat er in Noordoost-Brabant te doen is in de maanden mei, juni, juli en augustus. Daarnaast biedt deze Toeristische Gids een keur van tips voor leuke uitstapjes: met de fiets, te voet, samen met de kids, gezellig met z’n tweetjes of met grotere groepen. Er is namelijk ontzettend veel te beleven in Noordoost-Brabant. Wij wensen u heel veel plezier tijdens uw verblijf. De redactie

De toeristische gids voor Oost-Brabant wordt samengesteld en uitgegeven door bureau Tekst & Uitleg in Schaijk in nauwe samenwerking met de VVV's, City Dynamiek Eindhoven, Stichting Stadspromotie Helmond en Dienblad. De gids wordt verspreid via campings, winkels, VVV- en ANWB-kantoren en horeca. Eindredactie: Sergio Boutkan Fotografie: Sergio Boutkan e.a. DTP: Tekst & Uitleg Schaijk Druk: Drukkerij Hendrix, Peer (B) VVV Gemert-Bakel: 0492-366606 City Dynamiek Eindhoven: 040-7074040 Stichting Stadspromotie Helmond: 0492-554184 Tekst & Uitleg Schaijk: 0486-463112 Dienblad www.dienblad.nl Organisaties, horeca, evenementen die hun activiteiten van 2011 in deze gids opgenomen willen hebben, kunnen mailen naar: toeristengids@uitleg.nl

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

3


Rainbow Centre opent volledig nieuw terras NISTELRODE - Midden in het centrum van Nistelrode zit het Rainbow Centre, een uitgaansgelegenheid waar vanalles te doen is. Naast zes bowlingbanen beschikt het Rainbow Centre over een bruin café, feestzalen, eethuis en een terras. “Jong en oud kan hier terecht”, stelt eigenaar Johnny van Loon.

In Ravenstein aan 't Veer geniet je keer op keer ... Wij nodigen u van harte uit om ons restaurant aan 't Veer te bezoeken, zodat wij u ook persoonlijk kunnen ontmoeten.

Het vooraanzicht van het Rainbow Centre is onlangs flink op de schop gegaan. “We hadden eerst een serre waar twintig mensen konden zitten”, legt Van Loon uit. “Maar er was bijna nooit iemand te vinden. In de winter was het te koud en in de zomer leek het net een oven. De serre is dit voorjaar afgebroken en daar is een terras met zeventig zitplaatsen voor teruggekomen. Het terras is afgeschermd met glazen wanden. Dus zelfs als er een briesje staat kun je behaaglijk en beschut zitten, afgeschermd van de wind.”

Veerhuis Actief Arrangement Wij hebben ook enkele actieve arrangementen, bijvoorbeeld met kano, fiets, steps en games, gevolgd door een heerlijk diner of koud/warm buffet. Informeer vrijblijvend!

4

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

Men kan bij het Rainbow Centre ook terecht voor een hapje eten. Aangrenzend aan het terras zit het eethuis. Van Loon: “De mensen kunnen hier terecht voor zowel de lunch als het diner. We hebben ook een groot ijsassortiment met diverse coupes voor jong en oud.” Het Rainbow Centre is de hele zomer zeven dagen per week open. Het Rainbow Centre is gevestigd aan de Laar 35 in Nistelrode. Meer info op www.rainbowcentre.nl of 0412-617042.


Diverse routes

Wandelen met bolderkar op Brabantse platteland REGIO - Deze zomer kan men genieten van het Brabantse platteland tijdens verschillende bolderkarroutes. Vanaf diverse locaties in de regio Oss, Uden en Veghel kan men starten, voorzien van een bolderkar met lekkers. Zo zijn er wandelingen vanuit Schaijk, Volkel, Keldonk en Oijen. Op een originele manier kennismaken met de mooie plekjes van Noordoost-Brabant? Maak dan een keuze uit een van de bolderkarroutes. Ideaal voor gezinnen, natuurliefhebbers, groepen of personen die er graag met z’n tweeën op uittrekken. Met een kar vol lekkernijen vertrekt men vanaf een startpunt. De natuurrijke routes variëren in lengte van twee tot zeven kilometer. Buitenhorst Schaijk De Buitenhorst is een luxe en sfeervolle groepsaccommodatie voor zowel recreatieve als zakelijke gasten in het buitengebied van Schaijk. De groepsaccommodatie grenst direct aan natuurgebied De Maashorst. Met de gevarieerde wandelroute maakt men kennis met dit bijzondere stukje Brabant.

geving van de Trentse bossen. Het bezoekerscentrum zorgt voor een goed gevulde picknick mand. Speciaalbierbrouwerij Oijen Op een sfeervolle locatie aan de Maas ligt Speciaalbierbrouwerij Oijen. Een voormalige koeienstal, is brouwerij, proeflokaal en Brouwer’s Hap & Tap. Met bieren gebrouwen op traditionele ambachtelijke wijze.

Brabantse Hoeve Volkel Een sfeervolle B&B in Volkel met een koffiehuys en terras in de stijl van honderd jaar geleden. Beleef de Brabantse gemoedelijkheid. De bolderkarroute loopt door een prachtig buitengebied, langs onder meer een molen, dierenparkje en speeltuin. Hoeve Baerlo Keldonk Genieten op het boerderijterras van Hoeve Baerlo in Keldonk. Op het terras in de zon of op een koele plek onder de notenboom. Wandel door het stroomgebied van de Aa (alleen op zondagmiddag in juli en augustus). Steltenberg Volkel Steltenberg is gelegen in het ontginningsgebied van de Peel, een mooi onbekend stukje Volkel. Het Duitse lijntje is de rode draad bij deze wandeling in de om-

De bolderkarroutes zijn een initiatief van de plattelandskring toerisme regio Oss, Uden, Veghel. De Plattelandskring bestaat uit een aantal bijzondere ondernemingen op het platteland. Meer informatie: www.plattelandskring.nl

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

5


6

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


−− 24

‘Goed, gezellig en gastvrij’

NISTELRODE - D’n Bonte Wever in Nistelrode onderging onlangs een uitgebreide metamorfose. Het nieuwe, stijlvolle interieur van het restaurant sluit beter aan bij de inhoud van de menukaart en de kwaliteit van de gerechten. Gastheer Ruud van der Linde is in zijn nopjes met de veranderingen, die hij samen met zijn personeel bedacht en implementeerde.

−−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−− 28

De opzet van het restaurant is niet veranderd. “We gebruiken nog steeds veel verse streekproducten”, laat Van der Linde weten. “Met deze kwalitatief mooie producten willen wij ons onderscheiden. Ons streven is nog steeds dat onze klanten hier goed, gezellig en gastvrij kunnen genieten.” Ruud van der Linde volgde een ander traject dan gebruikelijk. “Normaal investeren ondernemers veel in de voorkant van hun restaurant. Het interieur ziet er dan mooi uit, maar het eten is vaak niet erg bijzonder. Ik heb me juist eerst op de keuken en het eten gericht. Na verloop van tijd groeide het bord echter weg van het restaurant. De uitstraling van het restaurant paste niet meer bij de kwaliteit van de gerechten die we serveerden. Met onze nieuwe inrichting is dit weer in overeenstemming. Wanneer mensen nu binnenkomen weten ze wat ze kunnen verwachten.” Tot eind juni domineren asperges de menukaart. In juli worden er enkele kleine aanpassingen gemaakt. De eerste twee weken van de bouwvakantie is D’n Bonte Wever gesloten. “Na de bouwvak komen we met een nieuwe kaart, volledig geënt op de zomer.” D’n Bonte Wever is gevestigd aan de Laar 24 in Nistelrode. Meer info: www.dnbontewever.nl of 0412-610828.

26 −−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−−

21 GRAVE - Pinksterfeesten Grave: kermis, vanaf 18 uur op het Lunetteplein HEESWIJK-DINTHER - Open Podium in natuurtheater De Kersouwe HELMOND - Kommil Foo, vanaf 20.15 uur in ‘t Speelhuis HELMOND - Plaza’s Spring Break, vanaf 22 uur in Plaza Café OSS - People without a writersblock, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Ravenstein 650 jaar: Flashback 60’s-70’s Party, vanaf 20 uur in de 650-feesttent op De Bleek 21-23 SINT ANTHONIS - Internationaal Pinkstervolleybaltoernooi en Muziekfeest op sportpark De Laan 22 DEURNE - Crew 666 Metalfest, vanaf 20 uur in OJC De Roos DEURNE - Dansen met The Drivers, vanaf 20.30 uur in Zalen Van Bussel DEURNE - Blow Ya Top, vanaf 22 uur in café The Sail Mountain ERP - The Coronas, vanaf 21 uur in café-zaal Van Haandel ERP/VEGHEL - Harmony of Hardcore, van 13 tot 01 uur op festivalterrein De Roost GRAVE - Pinksterfeesten: kermis vanaf 12 uur op het Lunetteplein HEESCH - Temple of Dance in CC De Pas HEESWIJK-DINTHER - De Dijk in concert, vanaf 21 uur in natuurtheater De Kersouwe HELMOND - Het groot niet te vermijden, vanaf 20.15 uur in ‘t Speelhuis

−−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−−

MEI

Stijlvol genieten bij D’n Bonte Wever

30


−−−−−−−−−−−−−−− 9 −−−−−−−−−−−−−−−

MEI

−−−−−−−−−−−−−−− 7 −−−−−−−−−−−−−−− 6 −−−−−−−−−−−−−−− 5 −−−−−−−−−−−−−−− 4 − 3 −−−−−−−−−−−−−−−

8

22-24 RAVENSTEIN - Expositie Ravenstein Creatief: schilderijen en beelden van Ravensteinse amateurkunstenaars in het Raadhuis en de NH Kerk 23 BOEKEL - Knipoog Pure Rock, van 12 tot 23 uur in café Salut DEURNE - Dansen voor alleenstaanden met orkest The Drivers, vanaf 20 uur in Zalen Van Bussel ERP/VEGHEL - 7th Sunday Festival, van 13 tot 01 uur op terrein De Roost GEMERT - Boter maken, poppendokter, blikknippen en gratis huifkartocht, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum GRAVE - Pinksterfeesten: pinkstermarkt, vanaf 11 uur en kermis vanaf 12 uur op het Lunetteplein HELMOND - Ladies Night, vanaf 22 uur in Plaza Café HERPEN - Dansmiddag met The Sunshine Boys van 15 tot 19.30 uur en dansavond met Jersey, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes OSS - Minne en Mol zijn weer thuis, vanaf 14 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Ravenstein 650 jaar: Historische optocht, vanaf 12.15 uur in het centrum en Bourgondische Avond, vanaf 18 uur op De Bleek SCHIJNDEL - PinksterLive, vanaf 15 uur in Rockcafé The Holy Cow UDEN - Comediantjes met De Tovenaar van Oz, vanaf 14 uur in Openluchttheater Naat Piek UDEN - Soek Ma Lens, vanaf 21 uur in Razzoo VEGHEL - Ron van de Snepscheut, vanaf 21 uur in café Japi ZEELAND - ZAT-rit (Zillandse Auw Tractors), oriëntatierit, start om 10 uur bij ponyclub Jeanne d’Arc aan de Nieuwveldsestraat

23-24 GEMERT - Kunstroute: openstelling diverse ateliers vanaf 12 uur in het centrum RAVENSTEIN - Openstelling Leerlooierijhuisje en Stadstuin, van 10.30 tot 17 uur GEMERT - Asperges en aardbeien, brood bakken, kaas maken, glas graveren en huifkartocht, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum GEMERT - Rhythm & Blues avond met de 7th Streetmen Band, vanaf 15.30 uur in café Down Town GRAVE - Pinksterfeesten: kermis vanaf 12 uur op het Lunetteplein HAPS - Exotische planten-beurs, van 11 tot 17 uur aan de Loswal HEESWIJK-DINTHER - Zomerkastelendag: zomerfeest en open dag, van 12 tot 17 uur bij Kasteel Heeswijk HELMOND - Dag van het Kasteel met diverse activiteiten, van 11 tot 17 uur in en om het Kasteel van Helmond en het Gemeentemuseum Helmond NISTELRODE - Pinksterfeesten met diverse activiteiten in het centrum RAVENSTEIN - Ravenstein 650 jaar: theaterstuk voor de jeugd, vanaf 12 uur op De Bleek 24 RAVENSTEIN - Ravenstein 650 jaar: Opkikkerpodium, vanaf 14 uur en Slotfeest, vanaf 18.30 uur op De Bleek UDEN/VOLKEL - Trap In, sponsorfietstocht voor lokale missionarissen, start tussen 10 en 13 uur op de Markt in Uden of tussen 10.30 en 12.30 uur bij het Muziekhuis in Volkel 26 CUIJK - Dolf Jansen - Altijd verder, vanaf 20.15 uur in Schouwburg Cuijk GEMERT - Global Live Cafe: Kara Dara, vanaf 21.30 uur in Heeren van Ghemert

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT ack)-

8

22 HELMOND - The Opposites + ScherpZinnig, vanaf 20.30 uur in De Lakei HERPEN - Dansavond met live muziek, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes OSS - George Kooymans & Frank Carillo, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Ravenstein 650 jaar: Kikker-recordpoging, vanaf 10 uur op De Bleek; Ravenrun, vanaf 11 uur op De Bleek; Middeleeuws spellenfestijn, vanaf 13 uur op De Bleek; Minisymposium, vanaf 14 uur in pastorie St. Lucia / St. Lambertus aan de St. Luciastraat; Benefiet Cabaretavond met Mark van de Veerdonk, Brukx & Kempen en Theo van Duren, vanaf 20 uur in de 650-feesttent op De Bleek RAVENSTEIN - Workshop glas-in-lood, vanaf 10.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst SCHAIJK - Bangerz met Hardwell, Quintino en Artistic Raw, vanaf 22 uur bij Senza Plaza UDEN - Comediantjes met De Tovenaar van Oz, vanaf 19 uur in Openluchttheater Naat Piek UDEN - Dansavond met orkest Come Back, vanaf 20 uur in De Vrije Teugel UDEN - The Dutch Swing College Band & Mrs. Einstein, vanaf 20.15 uur in Theater Markant UDEN - Powerplay, vanaf 22 uur in Razzoo VEGHEL - Feestband Dinges, vanaf 21 uur in café Japi VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 22-24 SCHAIJK - Dubbelexpositie Ria Klomp (schilderijen) en Erna Bruinsma (schilderijen, tekeningen, glaswerk), van 12 tot 16.30 uur aan de Louwstraat 14


−− 24

Op zaterdag 22 mei

Expeditie Land van Ravenstein gaat open −−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−−

RAVENSTEIN - Vanaf zaterdag 22 mei opent in het bijgebouw van de molen in Ravenstein ‘Expeditie Land van Ravenstein’ haar deuren. Het betreft een nieuw toeristisch initiatief dat op een interactieve manier de rijke geschiedenis van het Land van Ravenstein presenteert aan een breed publiek. van Ravenstein in het noorden tot en met Uden en Boekel in het zuiden en van Demen in het westen tot en met Velp in het oosten. ‘Expeditie Land van Ravenstein’ is een initiatief van de Stichting Land van Ravenstein. Het project wordt ondersteund door de gemeente Oss, de provincie Noord-Brabant en PopEuropa. Expeditie Land van Ravenstein bestaat uit drie thema’s die zijn uitgewerkt in meerdere wandel- en fietsroutes. Het thema ‘Sporen in het landschap’ gaat over de geschiedenis van het landschap en de invloed daarvan op het leven van de mensen. ‘Frontier van Brabant’ belicht de bijzondere politieke en militaire lotgevallen van het Land van Ravenstein. ‘Woar een Paradis’ heeft als onderwerp het uitzonderlijk cultureel-godsdienstige leven gedurende de 17e en 18e eeuw.

26 −−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−−

Bezoekers kunnen daar op interactieve en creatieve wijze kennismaken met de bijzondere geschiedenis van een vrijwel vergeten gebied in het noordoostelijke deel van Noord-Brabant. Tevens kunnen zij, gewapend met GPS, IPod of wandel- en fietsgidsen, ‘op expeditie’ gaan in het Land van Ravenstein. De routes zijn thematisch van opzet. Ze voeren langs tal van verrassende plekken in het landschap en vertellen elk een merkwaardig, spannend en soms ontroerend verhaal uit een rijk verleden. Het voormalige Land van Ravenstein strekt zich uit

28

Startpunten Vanaf zaterdag 22 mei is de expeditie geopend van maandag tot en met zondag van 9.30 tot 16.30 uur. Expeditie Land van Ravenstein is gevestigd in de Ravensteinse molen aan de Molensingel 6 in Ravenstein. Een startpunt is ook het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Meer info: www.expeditielandvanravenstein.nl.

−−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−−

Het voormalige Land van Ravenstein strekt zich uit van Ravenstein in het noorden tot en met Uden en Boekel in het zuiden en van het dorpje Demen in het westen tot en met Velp in het oosten. (Kaart van Nicolaas Visscher uit 1770)

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

9 30


−−−−−−−−−−−−−−− 9 −−−−−−−−−−−−−−−

De vrijetijdswinkel voor alle kaarten, boeken, gidsen en cadeau-artikelen

8

Gewoon bij Albert Heijn.

VVV Gemert - Bakel Bezoekadres: Ridderplein 49, GEMERT −−−−−−−−−−−−−−− 7 −−−−−−−−−−−−−−−

Postadres: Ridderplein 49, 5421 CX GEMERT Telefoon: +31 (0)492 366606 Fax: +31 (0)492 390449 E-mail: info@vvvgemert-bakel.nl

10

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT ack)-

− 3 −−−−−−−−−−−−−−−

4

−−−−−−−−−−−−−−− 5 −−−−−−−−−−−−−−−

6

Internet: www.vvvgemert-bakel.nl


MEI 26 OSS - Popkollektief Jamsessie, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel VOLKEL - Toneel ‘De Kinderen van Hamelen’, om 18 en 20.15 uur in jeugdhuis De Sprong 27 GEMERT - Tuney Thursday met John Fullbright & Gene Williams, vanaf 20 uur in De Bunker HELMOND - Marylin: Diamonds are a girls best ..., vanaf 20.15 uur in ‘t Speelhuis SCHIJNDEL - Pubquiz, vanaf 20.30 uur in Tapperij De Beurs UDEN - Van Hunebed tot Hyves, vanaf 20.15 uur in Theater Markant 28 HEESWIJK-DINTHER - Achtstegroepers huilen niet in natuurtheater De Kersouwe HEESWIJK-DINTHER - De Slagers, The Smelly Cats, Stamppot en Rapaille, vanaf 21 uur in De Zwaan HELMOND - Wolves in the Throne Room (USA), vanaf 20 uur in De Lakei HELMOND - Cabaretnacht, vanaf 20.15 uur in ‘t Speelhuis HELMOND - Royal Flush, vanaf 22 uur in Plaza Café MARIAHOUT - Celtic Fire, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater SCHAIJK - Concordia Music Night, vanaf 20 uur in Theater ‘Wingens’ aan de Rijksweg 34a UDEN - Marie Crescendo, vanaf 20.15 uur in Theater Markant UDEN - Open Podium, vanaf 21 uur in Razzoo 29 CUIJK - Long way home, vanaf 20.15 uur in Schouwburg Cuijk GEMERT - Shoque, vanaf 21 uur in De Bunker

29 HEESWIJK-DINTHER - Mambo Beach, vanaf 20 uur in De Toren HEESWIJK-DINTHER - Honderden stemmen, vanaf 20.30 uur in natuurtheater De Kersouwe HELMOND - Planken en hartstocht, vanaf 20.15 uur in ‘t Speelhuis OSS - Hard2Base, vanaf 23 uur in Stadscafé De Ontmoeting SCHAIJK - Concordia Music Night, vanaf 20 uur in Theater ‘Wingens’ aan de Rijksweg 34a SCHIJNDEL - Truckshow, vanaf 18 uur op evenemententerrein De Steeg UDEN - De Tovenaar van Oz, vanaf 19 uur in Openluchttheater Naat Piek UDEN - Lazuli & Quantum Fantay, vanaf 20 uur in De Pul UDEN - Danstheater Stampende Stilte, vanaf 20.15 uur in Theater Markant UDEN - Bart Blues & Rock Trio, vanaf 22 uur in Razzoo VEGHEL - Fist op ‘t Plein, vanaf 10 uur in het centrum VELP - Fadoconcert Mónica Triga, vanaf 21 uur in het Kerkje aan de Pastoor Loefsweg 1 29-30 RAVENSTEIN - Nederlands Gregoriaans Festival: hoofdconcert op zaterdag om 20 uur in de St. Luciakerk ZEELAND - Lentefair ‘Brabants Blond’ met braderie, muziek en vermaak, van 11 tot 16 uur op De Brand 29-31 RAVENSTEIN - Expositie van het Genootschap voor Beeldende Kunst Oss met schilderijen en beelden in het Raadhuis 30 BAKEL - Vlooienmarkt, van 13 tot 17 uur in ‘t Jeugdhuis

30 BEERS - Just For Fun Soul en Funk Band, vanaf 15 uur in café-zaal Marang DEMEN - Seizoensopening, van 11 tot 17 uur bij de Tuinen van Demen aan de Kleine Poelstraat 13 DEURNE - Dansen met orkest Met Mate, vanaf 20 uur in Zalen Van Bussel GEMERT - Schapendag en ouderwetse wasdag, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum HANDEL - Parconcert fanfare St. Cecilia, vanaf 14.30 uur in het Park HEESWIJK-DINTHER - Kroegentocht met de tandem vanaf 14 uur, inschrijven bij De Toren HEESWIJK-DINTHER - Sunday Jammin’, vanaf 16 uur in De Toren HERPEN - Dansen met The Drivers van 15 tot 19.30 uur en dansen met Come Back, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes MARIAHOUT - Het Platte Land, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater MILL - Kasteel(wieler)ronde vanaf 11.30 uur, start/finish ter hoogte van café ‘t Lagerhuis aan de Beerseweg NULAND - Madstock, vanaf 13 uur op het terrein aan het Heeseind 47 OSS - Tales from the Golden Age, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel SCHIJNDEL - Truckshow, vanaf 11 uur op evenemententerrein De Steeg RAVENSTEIN - Open dag beeldentuin en atelier, van 13 tot 17 uur in Atelier Alex aan de Hoogstraat UDEN - De Tovenaar van Oz, vanaf 14 uur in Openluchttheater Naat Piek VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 VOLKEL - Vliegshow ‘Volkel in de Wolken’ met braderie en gezinsvermaak, van 10 tot 17 uur in het centrum

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

11


12

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


Muziek en lekker eten op Pinksterfeesten

Openluchtconcerten in De Warande Helmond

NISTELRODE - De traditionele Pinksterfeesten in Nistelrode vinden dit jaar plaats van 21 tot en met 25 mei. Een braderie, live muziek, terrassen en lekker eten zijn de belangrijkste ingrediënten voor het evenement. De plaatselijke horecaondernemers bereiden de bezoekers een warm onthaal.

HELMOND - Het Helmondse stadswandelpark de Warande wordt iedere zondag van mei tot en met september opgeluisterd met de muzikale klanken van de Caratopenluchtconcerten.

Achter modezaak Van Tilburg zorgen de mensen van partycentrum ’t Maxend dat u niets tekort komt. Terwijl de kids zich uitleven op een springkussen kunnen de volwassenen vanaf het terras genieten van optredens van onder meer de Big Band uit Schaijk en Monique Smit. Cafe Den Haon zorgt op het braderieterrein voor live muziek. Zo beklimmen onder andere HIKE, Van Gogh en Trigger het podium. In cafe ’t Tramstation is er op dinsdag een Hollandse avond. Het vernieuwde terras van Rainbow Centre is een ideale plek om met hapje en drankje de langskomende menigte te aanschouwen, terwijl bij eetcafé ’t Pumpke een kermis staat opgesteld. Cafetaria ’t Tramplein is het adres voor een snelle snack en bij restaurant De Bonte Wever kan men genieten van heerlijke streekgerechten. Info: www.pinksterfeestennistelrode.nl.

Slijpen van gereedschappen Verkoop en reparatie van bos- en tuinbouwmachines Gasafvulstation

Ruim twintig weken verzorgen bands en muziekverenigingen op de zondagen deze gratis toegankelijke concerten. In totaal dragen zo’n 65 muziekgezelschappen bij aan dit evenement in het sfeervolle Carat-paviljoen, waarbij de muziekstijlen zeer uiteenlopend zijn: van blaasmuziek tot opera en van pop tot jazz. De aanvangstijd van de Carat-concerten is 12 uur. Om deze tijd begint het eerste optreden en het programma is rond de klok van 15 uur afgelopen. Ook in 2010 stelt de organisatie weer één zondag beschikbaar voor de Royal Phileutonia Proms op 4 juli. Dan zijn er de hele dag en avond diverse optredens. Het Carat-seizoen wordt traditiegetrouw feestelijk afgesloten op de laatste zondag van september (26 september) met carnavaleske acts en muzikale optredens. De Carat-concerten zijn gratis toegankelijk. Op het terrein zijn horecavoorzieningen aanwezig. Het gehele programmaoverzicht is te vinden op de website www.carat-concerten.nl.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

13


14

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


10

LAARBEEK - Laarbeek staat voor Brabantse cultuur, kleinschaligheid, gastvrijheid, rust, ruimte, groen en authenticiteit. Laarbeek heeft alle ingrediënten voor een gezellig dagje uit: mooie fiets- en wandelroutes, vele bezienswaardigheden en sfeervolle restaurants en cafés. toegangspoort tot dit natuurgebied. Kortom: Laarbeek heeft veel te bieden. Niet voor niets is Laarbeek waterpoort van de Peel. Voor meer informatie: www.laarbeek.nl. De muziektuin in Beek en Donk.

−−−−−−−−−−−−−− B = B −−−−−−−−−−−−−−

Laarbeek is een echte watergemeente. Als je door Laarbeek fietst of wandelt, kom je overal water tegen. Bijvoorbeeld mooie riviertjes, kanalen, poelen en vennetjes of de passantenhaven. Laarbeek ligt bovendien aan het randje van de Peel en vormt zo een

12 14

Tijdens uw bezoek aan Laarbeek kunt u bijvoorbeeld varkenszichtstallen bezoeken en pasgeboren kalfjes aaien. Biologische streekproducten proeft u rechtstreeks vanaf het land. Ook is Laarbeek rijk aan cultuurhistorie. Neem bijvoorbeeld de prachtige kastelen, kloosters, kapellen, molens, heemkamers, oude torens en de oudste klokkengieterij ter wereld. Maar ook het openluchttheater en de bierbrouwerij zijn beslist een bezoek waard. De kracht van Laarbeek zit in de verscheidenheid. In de thema’s van de dorpen klinkt het landelijke karakter door: ‘klokkendorp AarleRixtel’, ‘tuindorp Beek en Donk’, ‘molendorp Lieshout’, en ‘grottendorp Mariahout’. Natuur en water verbinden de dorpen met elkaar.

−−−−−−−−−−−−−−− 11 −−−−−−−−−−−−−−−

Welkom in Laarbeek, waterpoort van de Peel

−−−−−−−−−−−−−− C = C −−−−−−−−−−−−−− 16

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

15


De Bosparel Nuijeneind 20 Bakel Telefoon 0492-341307 www.debosparel.nl

IJssalon Clevers Venrayseweg 5 Overloon Telefoon 0478-641733 www.clevers.nl

Restaurant Erica Wanroijseweg 95 Sint Hubert Telefoon 0485-454790 www.bowlingerica.nl

Restaurant ‘t Veerhuis Maasdijk 33 Ravenstein Telefoon 0486-425800 www.veerhuisravenstein.nl

De Viersprong Ripsestraat 6 De Rips Telefoon 0493-599372 www.viersprongderips.nl

Café-Zaal ‘t Aambeeld Dorpsstraat 38-40 Helmond Telefoon 0492-537035 www.hetaambeeld.nl

−−−−−−−−−−−−−−− 23 −−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−− M = M −−−−−−−−−−−−−

18

−−−−−−−−−−−−−− Y = Y −−−−−−−−−−−−−−

20

−−−−−−−−−−−−−−− 21 −−−−−−−−−−−−−−−

22

h Op ons terras schijnt altijd de zon g


h Op ons terras schijnt altijd de zon g

Camping De Heische Tip Straatsven 4 Zeeland Telefoon 0486-451458 www.heischetip.nl

Stadsherberg De Keurvorst Marktstraat 14 Ravenstein Telefoon 0486-411371 www.keurvorst.nl

Eeterij ‘t Bomenpark Vorsselweg 3 Heesch Telefoon 0412-473074 www.bomenpark.nl

Eetcafé 't Pumpke Raadhuisplein 7 Nistelrode Telefoon 0412-612956 www.eetcafetpumpke.nl

’t Oventje Voor Oventje 32 Zeeland Telefoon 0486-453962 www.hetoventje.nl

Hap & Stap Kerkstraat 52 Zeeland Telefoon 0486-452622 www.hapenstap.nl


Ons park beschikt over: • Een camping met zowel vaste als seizoen- en toerplaatsen • Drie groepsverblijven, de Heidebloem, de Heideheuvel en de Heidehof • Twaalf luxe hotelkamers • Heidehomes, verhuur van luxe 6-persoons chalets • Veel faciliteiten, o.a. Geheel vernieuwde horeca met gezellig terras Cafetaria - voor tussendoor de lekkere trek Speeltuin - Zwembad - Tennisbanen / voetbalveld

- U heeft een leuke, drukke baan en weinig tijd voor de verzorging van uw huisdier - U gaat een dagje uit en de hond kan niet mee - U bent slecht ter been of ziek Dan is Uitlaatservice Krisnha de oplossing. Sjef Ruys is gediplomeerd dierenverzorger en zorgt graag voor uw huisdier.

Krisnha www.krisnha.nl / 06-27741637 Dierenverzorging Voor het verzorgen en uitlaten van alle dieren!

18

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


r

Straffe madammen en makke mannen 18-20 JUNI

Kamermuziek in ’t Groen 27 JUNI

Fiesta del Sol 9-11 JULI

EINDHOVENS.NL


PARK HILARIA EINDHOVEN WORDT DIT JAAR NÓG LANGER EN NÓG LEUKER. 10 Dagen lang staat alles in het teken van spectaculaire kermisattracties, hippe dancefeesten, leuke straatartiesten en uniek circustheater. Natuurlijk ontbreken ook de gezellige terrassen niet. Kom naar Park Hilaria 2010 en ga uit je dak!

30 JULI T/M 8 AUG / PARKHILARIA.NL .NL


in het najaar

DDW

De Dutch Design Week laat de ontwikkelingen binnen design in al haar facetten zien. www.ddw.nl

23 t/m 31 OKTOBER

GLOW

De binnenstad van Eindhoven is dit najaar het decor en podium van GLOW. Een openlucht tentoonstelling van toegepaste lichtkunst op stadsiconen. www.gloweindhoven.nl

6 t/m 13 NOVEMBER

Eindhoven Winterstad

Uiteenlopende winterse activiteiten in dĂŠ winkelstad van het zuiden. www eindhovenwinterstad.nl

3 DECEMBER t/m 2 JANUARI

EINDHOVENS.NL


Rodeo Speelparadijs

JUNI 1-27 RAVENSTEIN - Expositie van het Genootschap voor Beeldende Kunst Oss met schilderijen en beelden in het Raadhuis 2 SCHAIJK - Openstelling heemkundegebouw De Komme, van 14 tot 16 uur aan de Netjeshof 3 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Tuney Thursday met Niels Duffhues, vanaf 20 uur in De Bunker OSS - Theatergroep Smook met Je moet er mee leven, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel OSS - Frankrijk Festival ‘Boumbadaboum’, vanaf 21 uur in Theater De Lievekamp 4 ALEM - Alempop, vanaf 20 uur aan de Veerweg 1a HEESWIJK-DINTHER - Comedy Train, vanaf 20.30 uur in Natuurtheater De Kersouwe HELMOND - The Bad Back Bones (rockabilly), vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond OSS - Vive La Fête (B) en Dearworld (electropop/rock), vanaf 20.30 uur in de Groene Engel 4-6 OIRSCHOT - Doll Weekend op het evenemententerrein aan de Spoordonkseweg SCHAIJK - Stichting Carnaval de Moeslanden: Feest in de Tent, in de feesttent aan de Louwstraat 5 GEMERT - Optreden La Minor (RUS), vanaf 21 uur in De Bunker

Onbeperkt speelplezier voor de kids in Mill MILL - In het overdekte Rodeo Speelparadijs aan de Spoorstraat 42f in Mill kunnen kinderen tot twaalf jaar zich naar hartelust uitleven. Terwijl de kids zich vermaken op een van de vele speeltoestellen in western-sfeer, het luchtkussen of in de ballenbak, kunnen de ouders op een gezellig terras genieten van een hapje en een drankje. Voor de allerkleinsten van nul tot twee jaar is er de softplaycorner met ballenbak, knuffels en zachte speeltjes. Hier kunnen de kleintjes ongestoord de wijde wereld verkennen. Lekker dicht bij het ruime terras, onder het toeziend oog van hun ouders. Western Village is er speciaal voor de pioniers van twee tot zes jaar. In een afgesloten deel kunnen de kids kruipen door een heuse gevangenis, de tunnelglijbaan proberen of onderduiken in de grote ballenbak van de Saloon. De kinderen van zes tot twaalf kunnen zich uitleven en op ontdekkingstocht gaan in een circuit vol uitdagingen. Meer dan vijfhonderd meter lang en met drie verdiepingen, tot maar liefst zes meter hoog met als topper de Free Fall glijbaan. En wat te denken van de stormbaan, wasstraat, evenwichtsbalk, kabelbaan en het luchtkussen? Of de ballenbak met een heuse ballenblazer? De echte durfals bezoeken het spookhuis: lekker griezelen in het donker. Rodeo Speelparadijs is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.30 tot 18.30 uur, woensdagmiddag van 13 tot 18.30 uur en tijdens de schoolvakanties alle dagen van 10.30 tot 18.30 uur. Meer informatie: www.rodeospeelparadijs.nl.

Kijk voor alle actuele uitgaansinformatie op

www. dienblad.nl

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

23


JUNI 5 GEMERT - Back to the Sixties met orkest The Sparks, vanaf 21 uur in Feestcentrum Manders HEESWIJK-DINTHER - Droog Brood met Een Frisse Wind, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe HERPEN - Hollandse Avond met Frans Duijts, De Mannen van Brabant, Tim Douwsma en Total Eclipse, vanaf 21 uur in zaal Thekes MARIAHOUT - Stand Up Comedy, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater MILL - Open podium, vanaf 21 uur in café Royal OSS - Oss gaat vreemd: De Franse editie (muziekspektakel), vanaf 20 uur in de Groene Engel UDEN - Claudia de Breij met Hete Vrede, vanaf 20.15 uur in Theater Markant VEGHEL - Droog Brood - Een frisse wind, vanaf 21 uur in De Blauwe Kei 5-6 MILL - Mills Pullingweekend, vanaf 10 uur op het evenemententerrein aan de Van de Bogaardweg UDEN - Bourgondisch Uden: culinair evenement op de Markt 6 BAKEL - Bakel Markt, van 11 tot 17 uur in het centrum DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 DE MORTEL - Mortelse Creatieve Fietsroute, start om 13 uur bij dorpshuis De Wilg GEMERT - Zomermarkt, vanaf 12 uur in Huize Padua GEMERT - Nationale Verteldag, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum

24

6 HELMOND - Sound of New Talent, vanaf 16 uur in Muziekcafé Helmond HELMOND - Stardusters - Neil Young Tribute, vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond HERPEN - Dansmiddag met Monte Carlo van 15 tot 19.30 uur en dansavond met Twilight, vanaf 20.30 uur bij Thekes OSS - Film Lourdes, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie glas-inlood vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst RAVENSTEIN - Kunstmarkt, van 11 tot 17 uur in het centrum UDEN - 4 Elements - The Energy Factory, vanaf 13.45 uur in Theater Markant UDEN - Comediantjes met De Tovenaar van Oz, vanaf 19 uur in Openluchttheater Naat Piek VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 VOLKEL - Spellenfestijn, vanaf 13 uur op BillyBird Park Hemelrijk 7 UDEN - Comediantjes met De Tovenaar van Oz, vanaf 14 uur in Openluchttheater Naat Piek 10 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Tuney Thursday met Cor Mutsers, vanaf 20 uur in De Bunker 11 ERP - Beach-voetvolley, vanaf 19 uur op de parkeerplaats bij café ‘t Schansoord HEESWIJK-DINTHER - Bløf in concert, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

11 HELMOND - Blues: Gene Taylor (USA), vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond OSS - Friday Blues met BluezzControl, vanaf 22 uur in de Groene Engel 12 GEMERT - Jeugdorkest Excelsior met concert Hit It Again in De Eendracht HANDEL - Jeugdactiviteiten, vanaf 13.30 uur in natuurcentrum De Specht HEESWIJK-DINTHER - Kermisoptreden Mmoozz, vanaf 20 uur in De Toren HELMOND - Fat Busy + Mega / Classic Rock, vanaf 22 uur in het Muziekcafé HERPEN - Dansavond met live muziek, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes MACHAREN - Concert Talentenklas Muzelinck, vanaf 19.30 uur in de Oude Pastorie aan de Kerkstraat 2 OSS - Salsa Night met Siembra Salsa, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Workshop emailleren, vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst SCHIJNDEL - Feria de Espana: Spaans Festival, van 14 tot 23 uur in het Kloosterpark SCHIJNDEL - Dear moM, vanaf 21 uur in rockcafé The Holy Cow VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 12-13 ERP - Beach-voetvolley, vanaf 12 uur op de parkeerplaats bij café ‘t Schansoord RAVENSTEIN - Open atelier in stellingmolen Stella Polaris met schilderijen van Frits Beukers en Henk van Loon, van 13 tot 18 uur aan de Maasdijk 76 13 CUIJK - Cuijk Kei Goed: rommelmarkt, straattheater, muziek en ander vermaak in het centrum


Restaurant en bowling Erica in St. Hubert

JUNI 13 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen: Rozendag, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 DE MORTEL - Beachvolleybaltoernooi, vanaf 10 uur op de Dorpsweide GEMERT - De Haag op Stelten: vrije markt, van 13 tot 16 uur aan de Hagenhof GEMERT - Verteldag, raku stoken, schoenmaker, boter maken en speurtocht, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum GEMERT - Uitvoering Lichte Muziek Kunstlokaal, vanaf 14 uur in De Bunker GEMERT - Jeugdorkest Excelsior met concert Hit It Again in De Eendracht HEESCH - Bluumkesbuurt Kofferbakverkoop, van 9 tot 16 uur op het veld aan de Narcislaan HEESWIJK-DINTHER - Kermis op Plein 1969 HEESWIJK-DINTHER - Live muziek met René Habraken, Ton van de Veerdonk en DJ Carl, vanaf 15 uur op Plein 1969 HEESWIJK-DINTHER - Kermisoptreden Riverside, vanaf 20 uur in De Toren HELMOND - Rock ‘n Roll Sunday met Quarter Mile Combo (USA), vanaf 16 uur in Muziekcafé Helmond HERPEN - Grote rommelmarkt, van 9 tot 16 uur bij camping De Brug HERPEN - Dansmiddag met Safari Kwartet van 15 tot 19.30 uur en dansavond met Kend’Ons, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes NULAND - Rondje Nuland: braderie met diverse vermaak, van 11 tot 17 uur in het centrum

Van terrasje pikken tot compleet avondje uit SINT HUBERT - Bij restaurant en bowling Erica in Sint Hubert kunt u niet alleen terecht voor een gezellig avondje bowlen, maar ook voor een heerlijk diner, de lunch of een drankje op het zonnige terras. Daarnaast is het mogelijk bowlen en dineren met elkaar te combineren, voor een compleet en afwisselend avondje uit. Het bowlingcentrum biedt arrangementen voor jong en oud. De woensdag- en vrijdagmiddag zijn vrijgehouden voor kinderen, die in het centrum hun kinderfeestje kunnen vieren. De grotere jeugd kan vrijdagen zondagavond op de bowlingbaan terecht voor een uur discobowlen. Speciaal voor 50-plussers is de donderdagmiddag vrijgehouden. Zij kunnen die middag bowlen onder het genot van een kopje koffie. In het restaurant kan in een gemoedelijke en familiare sfeer worden gegeten. Naast de standaardkaart heeft het etablissement een seizoenskaart, waarop seizoensgebonden producten worden aangeboden. Zo staan in mosselseizoen de mosselen op het menu en staat de kaart in het aspergeseizoen vol met aspergegerechten. Deze twee kaarten zijn niet de enige mogelijkheden die restaurant Erica te bieden heeft op culinair niveau. Creatief Tafelen is een derde optie, waarbij je zelf je eten bereidt. Een van de vormen van Creatief Tafelen is De Smickelhoed, waarbij je in een bolle pan vlees grilt en groente stooft. In de zomer is het zonnig gelegen terras een ideale plek om te genieten van een hapje of een drankje. Restaurant en Bowling Erica is gelegen aan de Wanroijseweg 95 in St. Hubert. Meer info: 0485-454790 of www.bowlingerica.nl.

Restaurant en Bowling Erica in St. Hubert.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

25


JUNI 13 OSS - Oss on Classic Wheels, van 11 tot 17 uur in het centrum OSS - Car Boot Sale: kofferbakverkoop / vrije markt, van 8.30 tot 16 uur bij de Geffense Plas OSS - Politiek Café Zout, vanaf 16 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Kunstveiling ten bate van Stichting De Opkikker, vanaf 14 uur in gemeenschapshuis Vidi Reo SCHIJNDEL - 1 Ander Festival: multicultureel muziek- en danstheaterfestival, van 14 tot 23 uur in het Kloosterpark SINT ANTHONIS Schaapscheerdersfeest, vanaf 12 uur bij de Schaapskooi 13-15 OSS - Film Goodbye Solo, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel 14 HEESWIJK-DINTHER - WK-wedstrijd Oranje en orkest Broadway, vanaf 13.30 uur in De Toren 15-17 RAVENSTEIN - Ravensteinse schildersdagen, van 9.30 tot 17 uur in en rond het centrum 16 GEMERT - Ster Elektro Toer met Dikke Bandenrace en prominentenrace, vanaf 14 uur in het centrum 17 BAKEL - Pubquiz, vanaf 20 uur in De Bosparel DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Tuney Thursday met Geoff Baker (USA), vanaf 20 uur in De Bunker

26

17 HELMOND - Jamsessie, vanaf 21 uur in Muziekcafé Helmond 18 HEESWIJK-DINTHER - Tribute Beatels-Stones, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe HELMOND - Sleazy Dreams (rock), vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond LEDEACKER - Don’t Lose It / Oele Tôn’s Blues Night), vanaf 22 uur in Oele Tôn’s Gasterij UDEN - Dansvoorstelling Parels, vanaf 20.15 uur in Theater Markant 18-19 MILHEEZE - Fanfare Sint Cecilia: show Night of Music met fanfare, slagwerkgroep, solisten, combo en dans, vanaf 20 uur in de ‘theaterzaal’ van Van Kessel Olie aan de Milheesestraat 19 19 BAKEL - Rock & Roll Party, vanaf 20 uur in De Bosparel HEESWIJK-DINTHER - Wereldband met ‘Kopmannen’, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe HELMOND - JB’s Bluescrew, vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond MILHEEZE - Kermis in het centrum UDEN - Dansavond met duo Come Back, vanaf 20 uur in De Vrije Teugel 20 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Cruydenryck Pruujverééj, van 12 tot 17 uur in de Kasteeltuin GEMERT - Schilder- en tekendemonstratie, brood bakken en kinderen mogen op linnen schilderen, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

20 HERPEN - Dansmiddag met Come Back van 15 tot 19.30 uur en dansavond met Kameleon, vanaf 20.30 uur in zaal Thekes MILHEEZE - Kermis in het centrum OSS - Best of IDFA on tour: film Colony vanaf 16 uur, korte documentaire Six Weeks vanaf 17.45 uur, film Iron Crowns vanaf 18 uur en film Last Train Home vanaf 20,30 uur in de Groene Engel RAVENSTEIN - Vrije stadswandeling Heemkundekring Land van Ravenstein, aanmelden van 10.30 tot 11 uur, start om 11 uur in het Raadhuis RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie emailleren vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst VIERLINGSBEEK - Op de Toffel: popmuziekfestival op het Vrijthof VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 VOLKEL - Vaderdagwedstrijd Vliegtuigje Bouwen, vanaf 13 uur in BillyBird Park Hemelrijk 21 MILHEEZE - Kermis in het centrum OSS - Best of IDFA on tour: documentaires van Brabantse filmmakers (diverse programma’s), vanaf 19 en 20.30 uur in de Groene Engel 22 MILHEEZE - Kermis in het centrum OSS - Best of IDFA on tour: documentaires van Brabantse filmmakers (diverse programma’s), vanaf 19 en 20.30 uur in de Groene Engel 24 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13


Barbecue en gourmet compleet verzorgd

Krisnha: dierenverzorging en uitlaatservice

NISTELRODE - Om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van je vakantie is het mogelijk via www.bbqenzo.nl diverse barbecue- en gourmetarrangementen en tapas te bestellen. Het bedrijf levert de bestelling (vanaf vier personen) gratis af op het thuis- of vakantieadres binnen een straal van dertig kilometer rondom Nistelrode. Reserveringen moeten minimaal twee dagen van tevoren binnen zijn.

OSS - Een drukke baan en weinig tijd voor de verzorging van uw huisdier? Een dagje uit en de hond kan niet mee? Of bent u niet in staat de hond uit te laten omdat u slecht ter been of ziek bent? Dan biedt Uitlaatservice Krisnha in Oss de oplossing. Sjef Ruys is gediplomeerd dierenverzorger en verzorgt graag al uw dieren.

Bij elk arrangement worden standaard stokbrood met kruidenboter, serviesgoed, een barbecue met gas of een gourmetstel, diverse sauzen en salades geleverd. Naderhand haalt het bedrijf de vuile vaat weer op, om zo nog meer werk te besparen. Met verschillende arrangementen heeft BBQenzo.nl voor elk wat wils. Er zijn diverse luxe vlees- en visschotels te krijgen, voor zowel barbecue als gourmet. Ook aan de vegetariĂŤr is gedacht en voor kinderen zijn er speciale arrangementen. Alles wordt geleverd in speciale koelboxen. Meer info: www.bbqenzo.nl

Met Krisnha Dierenverzorging zorgt Sjef Ruys voor de volledige opvang van uw huisdier. Van het uitlaten van honden tot de verzorging van konijnen, Katten, vogels of andere huisdieren. Verder draagt Sjef ook zorg voor boerderijdieren als kippen, koeien en geiten. Sjef Ruys is een dierenliefhebber pur sang en heeft jarenlang ervaring met de verzorging van dieren. Zo was hij zestien jaar werkzaam bij dierenasiel Oss en verzorgde hij de dieren van de kinderboerderij in Berghem. Vele mensen in de regio maken inmiddels gebruik van zijn huisdierenservice. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.krisnha.nl of bel 06-27741637.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

27


JUNI 24 GEMERT - Tuney Thursday met Mummy’s a Tree, vanaf 20 uur in De Bunker NEERLANGEL - St. Jansvieringen: Plechtig Lof, vanaf 19.30 uur in het kerkje 25 BAKEL - Place2B, van 18.30 tot 21 uur in OJC Fuse BOEKEL - Podiumpop, vanaf 20 uur op het Podiumpopterrein aan de Waterval GEMERT - Commanderij Plugged, vanaf 18 uur in De Bunker HELMOND - Los Pistoleros de la Paz, vanaf 22 uur in Muziekcafé Helmond MARIAHOUT - Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen met Deze Jongen, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater OSS - Concert Express met Kensington, The Sidekicks & Dans Le Rock (indierock), vanaf 20.30 uur in de Groene Engel SCHAIJK - Het Schaijkse Muziekfestival met diverse bands en deejays, vanaf 20 uur bij Senza Plaza 25-27 NUENEN - Nuenen Culinair, culinair evenement in het Park in het centrum 26 HEESWIJK-DINTHER - Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen met Deze Jongen, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe HERPEN - Kermis op het rond het Alard van Herpenplein OSS - Hemels! Local Edition (techno, minimal, electro), vanaf 22 uur in de Groene Engel

28

26 RAVENSTEIN - Workshop glas-in-lood, vanaf 10.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst RAVENSTEIN - Concert door ensemble Markant, vanaf 20 uur in de NH Kerk SCHAIJK - Het Schaijkse Muziekfestival, vanaf 20 uur bij Senza Plaza VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 26-27 SCHAIJK - Historisch grondverzetevenement op het terrein van recreatieoord De Maashorst aan de Palmstraat

Zeelandsedreef 1 5374 RP Schaijk Telefoon recreatieoord: 0486-436956 06-51720135

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

27 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen: Hemerocallisdag, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Paardendag met gratis rit in huifkar of sjees, vliegend tapijt en ponyrijden, kinderen mogen bloemstukje maken en optreden Gert van Boxtel, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum HEESWIJK-DINTHER - Beachvolleybaltoernooi vanaf 10 uur en ‘s avonds de After Party bij De Toren en op Plein 1969 HERPEN - Kermis op het rond het Alard van Herpenplein HERPEN - Dansmiddag met The Sunshine Boys van 15 tot 19.30 uur en dansavond met Jersey vanaf 20.30 uur in zaal Thekes NEERLANGEL - St. Jansvieringen: H. Mis op het kerkplein onder de oude eiken, vanaf 10.30 uur bij het kerkje OSS - Car Boot Sale: kofferbakverkoop / vrije markt, van 8.30 tot 16 uur bij de Geffense Plas REEK/SCHAIJK/ZEELAND - Open Tuinen Dag Landerd SCHAIJK - Het Schaijkse Muziekfestival met diverse bands, artiesten en deejays bij Senza Plaza SINT OEDENRODE - Jaarmarktpop, muziekfestival in het centrum 27-29 OSS - Film An Education, vanaf 20.30 uur in de Groene Engel 28 HERPEN - Kermis op het rond het Alard van Herpenplein 29 HERPEN - Kermis op het rond het Alard van Herpenplein


Rust en ruimte

Om nooit meer te vergeten: ‘de vergeten Maas’ REGIO - Tussen Cuijk en Den Bosch ligt een stuk ‘vergeten Maas’ met veel pontjes om je te laten overzetten. Wil je mensen om je heen, dan moet je aan de Gelderse kant zijn. Maar zoek je juist rust en ruimte, dan vind je die aan de Brabantse kant. Wandelend, fietsend en ook struinend over zogeheten ‘laarzenpaden’, kun je daar je hart ophalen aan natuur en historie en aan dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een praktische en informatieve steun bij je ontdekkingstocht is het gidsje over de route ‘Anders langs de Maas’, een uitgave van de Stichting ‘Maasmeanders’. Je kunt bij Maasmeanders bovendien aankloppen voor één- of meerdaagse kant-en-klare arrangementen of arrangementen op maat.

Eenmaal in het gebied van de Maasmeanders kan de ontdekkingstocht beginnen. Nergens in Nederland vind je binnen loop- of fietsafstand zo’n gevarieerde flora, fauna en diversiteit aan landschappen: bos, heide en vennen, agrarisch gebied en de Maas met haar uiterwaarden. Kijk je op de kaart dan zie je dat de Maas tussen Cuijk en Den Bosch flink kronkelt. Kijk je nog beter, dan ontdek je oude meanders van de Maas die in de vorige eeuw zijn afgesneden. Nu zijn Natuurmonumenten en Brabants Landschap doende de uiterwaarden van de Maas weer om te zetten in natuurgebieden. Dit gaat een gebied van 1000 hectare aaneengesloten nat natuurgebied opleveren, het grootste van Nederland. Bij Fort Sint Andries zijn nog restanten gevonden van Keltische offerplaatsen. De Tempel van Empel is een

bekende vondst uit de Romeinse tijd. Bij het uitdiepen van de Lithse Ham zijn eveneens resten gevonden van een Romeinse tempel, vermoedelijk de grootste die ooit in Europa heeft bestaan. Gewande is bekend om de Mammoetvondsten. In de routegids vind je over alle gehuchten, dorpjes en (vesting)stadjes Megen, Ravenstein of Grave, uitvoerige informatie: historie, bezienswaardigheden, rondleidingen, overnachtingsmogelijkheden, musea en galerieën en overig vrijetijdsaanbod. Een quadrit over de dijk? Mountainbiken in het Herperduin? Watersport, zelfs op een eigengemaakt vlot? Golf? Keus te over. Wil je het wat minder sportief aanpakken dan kun je mee met een huifkartocht, bijvoorbeeld naar de Bierbrouwerij in Oijen. Of je gaat lekker ontspannen op een terrasje uitkijken over de Maas. Wil je het wat artistieker, dan kun je servies decoreren met geblazen glas of je bezoekt musea en galerieën. Is koken je hobby? Doe dan een kookworkshop. Arrangementen Maasmeanders heeft uit deze en vele andere recreatie-, excursie- en overnachtingsmogelijkheden één- en meerdaags arrangementen op maat samengesteld. Er zijn bovendien vijf standaardarrangementen: Vrijgezellendag, Tocht der zintuigen, Cultureel dagje uit, Golf + koken en als vijfde een actief weekend. Meer info: www.maasmeanders.nl. Het gidsje is verkrijgbaar bij VVV-kantoren en boekhandels in de regio.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

29


www.maasmeanders.nl

Oude Veerhuis Veerstraat 14 6624 BG Heerewaarden Overnachtingsmogelijkheid 0487 573023 Zuid-Europese Keuken Eigen rookoven! Ravenstein en omgeving: een bezoekje waard!

De Oude Pastorie Macharen Voelt u zich thuis in ons rijksmonument; bij een bezoek aan de galerie of theethuin of tijdens een verblijf als gast van onze Bed & Breakfast. Wij staan voor u klaar! Joke en Hans Tichelaar

Proef en beleef de sfeer van het rijke leven van weleer Kerkstraat 2 Macharen Alle dagen open (behalve dinsdag) van 10 tot 17 uur

30

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

Ravenstein is een klein vestingstadje gelegen aan de Maas. Bij een bezoek wandelt u als het ware door het verleden. Met de eeuwenoude stadspoorten, restanten van de vestingwerken, grachten en monumentale panden straalt het stadje iets bijzonders uit. Geniet van een stadswandeling of zomaar op een van de terrasjes en breng zeker een bezoek aan het voor Nederland unieke Museum voor vlakglas- en emaillekunst en het leerlooierijhuisje met stadstuin. In de schitterende omgeving kunt u mooie wandel- of fietstocht maken door karakteristieke kerkdorpjes en mooie natuur en langs de Maas met weidse vergezichten. Het jaar 2010 is een bijzonder jaar, want Ravenstein bestaat 650 jaar. Op 23 en 24 mei wordt dit op grootse wijze gevierd met de Nederlandse Vestingstedendagen. Voor informatie: www.toerismeraventein.nl of info@toerismeravenstein.nl www.ravenstein650.nl of contact@ravenstein650.nl


Gastvrij en gezellig

De Heische Tip in 2010 Bobovakantiepark ZEELAND - Sinds 1968 is De Heische Tip in Zeeland een camping voor jong en oud. Het plezier van de gasten staat voorop. Ook voor de mensen uit de nabije omgeving is De Heische Tip een begrip. Gastvrijheid en gezelligheid staan hoog in het vaandel. De Heische Tip is een camping met voornamelijk vaste gasten. Met zo’n tachtig toeristische plaatsen houdt de camping toch voldoende ‘beweging’. In de zomer genieten zo’n vijfhonderd gezinnen van de rust, de pracht van natuurgebied De Maashorst en de gezelligheid die Brabant biedt. Pret met Bobo Sinds dit jaar kunnen de kinderen zich ook vermaken met Bobo. Bobo is het blauwe konijn waar iedereen op de kleuterschool al kennis mee maakt. De Heische Tip is een officieel Bobovakantiepark geworden. Kinderen kunnen hier genieten van allerlei Boboactiviteiten en Bobo is de hele dag op het park te vinden. Overal duikt hij wel een keertje op. Het hele animatieprogramma staat in het teken van de blauwe kindervriend.

Om een extra speciaal gevoel te geven aan de kinderen kunnen zij ook verblijven in een echt Bobo Chalet, of kan er een Bobo Kampeerplaats geboekt worden. Voor de kinderen zijn er dan speciale verrassingen, die natuurlijk in het teken van Bobo staan. ‘Beleving’ De Heische Tip denkt een goede zet te hebben gedaan om Bobo-vakantiepark te worden. Eigenaar Patrick van den Berg: “Je moet met de tijd mee, mensen zijn op zoek naar beleving. Het is dus erg belangrijk ze net dat extra gevoel te geven. Dat gevoel wat je bij de buurman niet direct vindt.” Nieuw concept Bobo is een nieuw concept in Nederland. Op dit moment zijn er vier Bobo Vakantieparken. “De Heische Tip is een zelfstandig bedrijf, alleen voeren wij het merk Bobo”, legt Patrick uit. Het enthousiasme van het hele team van De Heische tip draagt eraan bij dat dit nieuwe concept niet anders dan een succes kan worden. Bobo hoort vanaf 2010 bij De Heische Tip. Ook de mensen uit de omgeving kunnen hier niet omheen, want Bobo kan er ook bij zijn op een leuke familiedag of een kinderfeest. Meer informatie: www.bobovakantiepark.nl. Waterpret op camping De Heische Tip.

Kijk voor alle actuele uitgaansinformatie op www.dienblad.nl TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

31

Landerd_2101558-Verso-1-Sheetwise (front and back)-


32

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


JULI 1 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Tuney Thursday met Grietje, vanaf 20 uur in De Bunker HEESWIJK-DINTHER Kinderverteltheater, om 14, 14.30 en 15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk 1-4 BEEK EN DONK - Fun Trike Treffen met onder andere Third Half op het KPJ-terrein aan de Heereneindsestraat 2 BEERS - Concert Tango Orkest op Landgoed Barendonk 3 BEEK EN DONK - WisH Outdoor, van 14 tot 02 uur op Landgoed Eyckenlust DE MORTEL - Kermis in het centrum ELSENDORP - Beachvolleybaltoernooi, van 21 tot 02 uur achter wegrestaurant De Keizersberg HEESWIJK-DINTHER - Jubileumconcert Tilt, vanaf 21 uur in De Toren LIEMPDE - Landelijk Dialectpop Festival, vanaf 13 uur op Landgoed Velder MARIAHOUT - Toneel Midzomernachtdroom, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater 4 BEEK EN DONK - WisH Outdoor, van 14 tot 23 uur op Landgoed Eyckenlust DE MORTEL - Kermis in het centrum DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13

Brabantse gastvrijheid in Gemert-Bakel GEMERT - De gemeente Gemert-Bakel staat voor een prachtige landelijke omgeving met veel natuurelementen. De zeven kerkdorpen stralen elk voor zich een geschiedenis uit met elk een eigen verhaal. Ook de Brabantse Bourgondische gezelligheid is hierbij niet weg te denken. In Gemert zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen, zoals een prachtig kasteel dat stamt uit de Middeleeuwen. U kunt genieten van de Riddertijd en Romantiek die behoren tot de vroege Middeleeuwen. In hartje Gemert staat verder de vijf eeuwen oude St. Janskerk met prachtig gebrandschilderde ramen. Gemert is ook in het bezit van een typische Nederlandse molen en het Boerenbondsmuseum, de Vlindertuin en Aardbeienhof die op loopafstand van elkaar liggen. Naast deze imposante bouwwerken vindt u door het hele centrum van Gemert schitterende gebouwen waarvan vele op de Monumentenlijst zijn geplaatst. Verder geeft Gemert de mogelijkheid om wandelend of fietsend van het natuurschoon en de kleine kapelletjes rondom Gemert te genieten.

Het Middeleeuwse kasteel van Gemert.

Naast de robuuste en indrukwekkende St. Willibrorduskerk op het St. Wilbertsplein beschikt ook Bakel over een molen. Het betreft een Standaardmolen uit 1752, een van de mooiste exemplaren van een gesloten molen. Regelmatig staan de deuren open voor bezoekers. Ook kunt u een bezoek brengen aan museum De Tolbrug. Ook liggen in Bakel de Grotelsche Bossen, waar u via verschillende wandelroutes de mogelijkheid heeft om van het natuurschoon te genieten.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

33

Landerd_2101558-Recto-1-Sheetwise (front and back)-


JULI 4 ELSENDORP - Beachvolleybaltoernooi, van 10 tot 18 uur achter wegrestaurant De Keizersberg GEMERT - Kaas maken, bezoek aan molen De Bijenkorf, vertellingen in het dialect en wandeling door de Vlindertuin, van 13 tot 17 uur in en rond het Boerenbondsmuseum GRAVE - Smartlappenfestival met meer dan 1400 deelnemers, van 13 tot 18 uur in het centrum HANDEL - Natuurmarkt, van 11 tot 17 uur bij natuurcentrum De Specht RAVENSTEIN - Samen op de Koffie: jaarmarkt met diverse activiteiten, terrasjes en optredens op en rond De Kolk RAVENSTEIN - Vrije stadswandeling Heemkundekring Land van Ravenstein, aanmelden van 10.30 tot 11 uur en start om 11 uur in het Raadhuis RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie glasin-lood vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst SINT OEDENRODE - Rondleidingen, van 11 tot 14 uur in Kasteel Henkenshage VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 ZEELAND - Evenement ‘Fiets ‘m d’r In’ op het terrein van camping De Heische Tip 5 DE MORTEL - Kermis in het centrum 6 DE MORTEL - Kermis in het centrum 6-31 RAVENSTEIN - Expositie met schilderijen en objecten van Herman Coppens in het Raadhuis

34

7 SCHAIJK - Openstelling heemkundegebouw De Komme, van 14 tot 16 uur aan de Netjeshof 8 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Tuney Thursday met Liquid Courage, vanaf 20 uur in De Bunker HEESWIJK-DINTHER - Kinderverteltheater, om 14, 14.30 en 15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk HEESWIJK-DINTHER - Brigitte Kaandorp en Cor Bakker met ‘Op weg naar De Kuip’, vanaf 21 uur in Natuurtheater De Kersouwe MARIAHOUT - Toneel Midzomernachtdroom, vanaf 20.30 uur in het Openluchttheater 9 HELMOND - Redemption (USA), vanaf 20 uur in De Lakei HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1 10 BAKEL - Fuse Streetrock met Blackbirds (Beatles-tribute), Joe Cover Band (Joe Cocker-tribute) en Barbabob, vanaf 20 uur op het Kerkplein HANDEL - Muziekfestival Samba Cinco met vijf sambabands, vanaf 13 uur bij gemeenschapshuis De Bron MARIAHOUT - Hollandse Avond, vanaf 20 uur in het Openluchttheater OEFFELT - Zomerspektakel: jaarmarkt, terrassen met muziek, kindershow, springkussen en kart-races, van 11 tot 17 uur in het centrum

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

10 RAVENSTEIN - Workshop emailleren, vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst WANROIJ - Wanroijs Gedoe: grote braderie met shows en entertainment, attracties en horecaplein met muziek, vanaf 14.30 uur in het centrum VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 10-11 DIEDEN - Open atelier in stellingmolen Stella Polaris met schilderijen van Frans van Mensvoort, Hans van Eeuwijk en Henk van Loon, van 13 tot 18 uur aan de Maasdijk 76 RAVENSTEIN - Expositie Nol Reuser (schilderijen) en Gusta Heyneman (beelden), van 11 tot 17 uur in de NH Kerk 11 BAKEL - Fuse Streetrock met Kontrust, Scrum, Imitallica, Mark Foggo, Vengeance, Iese/Daase en HL, vanaf 13 uur op het Kerkplein DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 DE MORTEL - Vlooienmarkt, van 9 tot 15 uur op de Dorpsweide GEMERT - Accordeondag en brood bakken, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum MARIAHOUT - Matineeconcert, vanaf 14 uur in het Openluchttheater MILL - Fifties & Sixties Day met kraampjes, auto’s en oldtimers en live muziek, van 11 tot 18 uur in de Kerkstraat en Hoogstraat ODILIAPEEL - Schapendag, vanaf 10 uur in het centrum OSS - Car Boot Sale: kofferbakverkoop / vrije markt, van 8.30 tot 16 uur bij de Geffense Plas


JULI 11 SCHAIJK - Jaarlijkse Straat Inrit Verkoop buurtvereniging De Bossestroat, van 10 tot 17 uur in de Bossestraat SCHAIJK - Workshop picknick maken voor jong en oud, vanaf 14 uur bij restaurant en kookstudio De Peppelen SINT OEDENRODE - Rondleidingen, van 11 tot 14 uur in Kasteel Henkenshage 14 OVERLANGEL - Seizoensopening De Eierdop: maisdoolhof met binnenspeeltuin en boeren midgetgolf aan de Ganzenweg 20 15 BAKEL - Pubquiz, vanaf 20 uur in De Bosparel DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 HEESWIJK-DINTHER - Kinderverteltheater, om 14, 14.30 en 15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk 16 HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1 UDEN - Kermis in het centrum 16-18 VEGHEL - Slokdarmfestival, vanaf 17 uur in het centrum 17 DE RIPS - Zomeravondconcert fanfare en slagwerkgroep Concordia in D’n Eik GEMERT - Kermis met oude attracties zoals Rad van Avontuur, schommels, draaimolen en Kop van Jut, van 18 tot 21 uur bij het Boerenbondsmuseum

Genieten op het gezelligste terras van Brabant RAVENSTEIN - ‘t Veerhuis, gelegen even buiten het centrum van Ravenstein, heeft een zeer markante plaats in deze vestingstad. Al bijna tweehonderd jaar biedt deze locatie reizigers de spreekwoordelijke Brabantse gastvrijheid. Anno 2010 kunt u nog steeds genieten van de vorstelijke gastvrijheid, zoals deze precies tweehonderd jaar geleden (1809) werd geboden aan Koning Lodewijk Napoleon tijdens zijn verblijf in ‘t Veerhuis. ‘t Veerhuis heeft een authentiek Engelse inrichting, maritiem, met vele verrassende details. Het geheel ademt een sfeer uit van vervlogen tijden. Dineren à la carte in het restaurant, de serre of op het balkonterras. Genieten van koffie met gebak, een heerlijke lunch of diner op het grote terras aan de Maas, dat door Omroep Brabant is uitgeroepen tot gezelligste terras van Brabant. Ook in de namiddag is het heerlijk toeven nabij het water van de Maas onder het genot van een drankje en borrelhapje. Het kan allemaal. Ook kunt u op het balkonterras borrelen en dineren, waarbij u een schitterend uitzicht heeft over de uiterwaarden en de rivier de Maas.

Het sfeervolle Veerhuis in Ravenstein.

‘t Veerhuis biedt echter nóg meer. De koks hebben een aantal heerlijke buffetten en keuzemenu‘s voor u samengesteld. Ook brengen zij graag de brunch en high-tea onder uw aandacht, eventueel in combinatie met een stadswandeling. Uw feestelijke of zakelijke bijeenkomst verzorgen zij tot in de puntjes. Hiervoor is de Van Stynzaal op de eerste etage uitermate geschikt, waarbij er een uitloop is naar het balkonterras. In de Wijnkelder van ‘t Veerhuis worden regelmatig proeverijen georganiseerd. De wijnkelder kan ook worden gebruikt om te genieten van een apéritief. Meer informatie: www.veerhuisravenstein.nl.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

35


JULI 17 HANDEL - De Kern met familievoorstelling Kwaak, vanaf 19 uur in het Openluchttheater HERPEN - Dansavond met live muziek, vanaf 20.30 uur bij Thekes UDEN - Kermis in het centrum 17-23 CUIJK - Vierdaagsefeesten met diverse activiteiten en vermaak in het centrum 18 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Kermis met oude attracties zoals Rad van Avontuur, schommels, draaimolen en Kop van Jut, van 13 tot 21 uur bij het Boerenbondsmuseum HANDEL - De Kern met familievoorstelling Kwaak, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater MARIAHOUT - Officiële opening kinderseizoen met Djumbo, vanaf 14 uur in het Openluchttheater OSS - Muze Misse: jaarlijks muzieken cultuurfestival, van 12 tot 22 uur in het Jan Cunenpark OVERLANGEL - Zomermarkt: tweedehands goederenmarkt met diverse activiteiten en muziek, van 9 tot 17 uur in het centrum RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie emailleren vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst SINT OEDENRODE - Rondleidingen, van 11 tot 14 uur in Kasteel Henkenshage UDEN - Kermis in het centrum VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32

36

19 GEMERT - Kermis met oude attracties zoals Rad van Avontuur, schommels, draaimolen en Kop van Jut, van 13 tot 21 uur bij het Boerenbondsmuseum RAVENSTEIN - Zomeravondconcert stadsharmonie OBK, vanaf 20 uur aan de gracht bij gemeenschapshuis Vidi Reo UDEN - Kermis in het centrum 20 UDEN - Kermis in het centrum 21 UDEN - Kermis in het centrum 22 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GRAVE - Vierdaagseconcert, vanaf 20 uur op het Hofplein HEESWIJK-DINTHER - Kinderverteltheater, om 14, 14.30 en 15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk VEGHEL - Rondvaart, vertrek om 10.30 en 14 uur vanuit de haven 23 HANDEL - Toneelgroep De Kern met familievoorstelling Kwaak, vanaf 21 uur in het Openluchttheater HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1 VEGHEL - Rondvaart, vertrek om 13 uur vanuit de haven 24 HANDEL - De Kern met familievoorstelling Kwaak, vanaf 21 uur in het Openluchttheater MARIAHOUT - Jeugdtoneel: Assepoester, vanaf 19 uur in het Openluchttheater RAVENSTEIN - Workshop glas-in-lood, vanaf 10.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

25 BEERS - Tuigpaardenconcours op Landgoed Barendonk DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 ESDONK - Openluchtmis (zelf stoel meenemen), vanaf 10.30 uur bij het Esdonks Kapelleke GEMERT - Bijendag, boter maken en kinderen mogen een kaarsje maken, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum HANDEL - Toneelgroep De Kern met familievoorstelling Kwaak, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater OSS - Car Boot Sale: kofferbakverkoop / vrije markt, van 8.30 tot 16 uur bij de Geffense Plas SINT OEDENRODE - Rondleidingen, van 11 tot 14 uur in Kasteel Henkenshage WESTERBEEK - Gezinstoertocht, start tussen 11 en 13 uur bij café Dinges 26 BOXMEER - Wielercriterium ‘Daags na de Tour’, vanaf 13 uur in het centrum MARIAHOUT - Jeugdtheater ‘Atalanta, de hardloop heldin’, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater 29 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 HEESWIJK-DINTHER - Kinderverteltheater, om 14, 14.30 en 15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk 30 BAKEL - Place2B, van 18.30 tot 21 uur in OJC Fuse GEMERT - Concert door het Zomerorkest Nederland, vanaf 20 uur in café Den Engelenburcht HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1


De Maashorst

Welkom in het grootste natuurgebied van Brabant REGIO - Natuurgebied De Maashorst is een gevarieerd landschap van 3.500 hectare met bos, heide, stuifduinen, vennen en kronkelende beekjes. Het behoort tot de gemeenten Oss, Uden, Bernheze en Landerd. Het groene hart van deze gemeenten ligt in een bocht van de Maas en vormt het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. De Maashorst dankt zijn naam aan de laatste ijstijd. De Maas was toen een meanderende rivier die veel grof, grindrijk zand achterliet. Toen de rivier steeds oostelijker ging stromen, werd de bodem omhoog gedrukt. Later veroorzaakten breuken in de aardkorst nieuwe verhogingen, horsten genaamd. Nog altijd zijn er imposante keien uit de diepere aardlagen aan de oppervlakte te zien, terwijl de dalen (de slenken) zijn volgestoven met fijn dekzand. Uitdagend Heidevelden en grazige weiden, naaldbos en loofbos, hoogteverschillen en open vlakten maken het landschap spannend en uitdagend. Kabbelende beekjes trekken een sprankelend spoor door de wijstgronden. Waterpartijen en beekjes geven het gebied een temperament dat ver teruggrijpt in de historie. Als bezoeker hebt u in De Maashorst bijzondere ontmoetingen met bijvoorbeeld de das, een rugstreeppad of een ree. Agrarische activiteiten vinden al eeuwenlang plaats met respect voor de natuur. Waar mogelijk wordt de natuur in zijn oorspronkelijke staat hersteld, verandert grasland in natuurbos en krijgt een productiebos zijn oerkarakter terug. Gastvrijheid Natuurgebied De Maashorst biedt gastvrijheid aan vele toeristen en recreanten. Alleen al het Natuurcentrum Slabroek wordt jaarlijks door 80.000 mensen bezocht. De hoteliers en herbergiers maken er een kunst van om u in de watten te leggen tijdens uw

verblijf. Ook heeft u keuze uit kleinschalige campings en grotere (gezins-) campings en bungalowparken, die beschikken over een scala van voorzieningen en attracties op het eigen terrein.

De Maashorst is de uitvalsbasis bij uitstek voor een bezoek aan de kroonjuwelen van het Brabantse land. Steden als Oss, Uden, Ravenstein, ’s-Hertogenbosch en het Gelderse Nijmegen liggen op fietsafstand. Er zijn vele wandel- en fietsroutes uitgezet langs de mooiste locaties. Ook als u ‘de harde weg’ op gaat, ligt er een wereld aan uw voeten vol karakteristieke plaatjes die een bezoek meer dan waard zijn. Bourgondisch De Bourgondische Brabanders laten zich voorstaan op culinaire klasse. De vele kroegjes, eetcafés en restaurants serveren (streek)eigen gerechten en hebben een gevarieerde keuken. Ook biedt de streek een uitbundig uitgaansleven, waarbij de Brabantse nachten soms lang uit kunnen pakken. Meer info over De Maashorst: www.demaashorst.nl.

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

37


Bowling Erica

Restaurant, Terras en Bowlingcentrum ‘Erica’ Zonnig Terras Fiets Café A la carte familie-restaurant voor diner's, familie- of personeelsfeesten, creatieftafel- of bowling-arrangementen, reünies of recreatieve arrangementen.

www.bowlingerica.nl Wanroijseweg 95 5454 GZ - St.Hubert Telefoon 0485-454790/452956

heeft acht volautomatische banen. Deze zijn voorzien van van een automatische scoreverwerking. U hoeft slechts namen in de computer in te voeren, op de startknop te drukken, een bal te gooien en zorgeloos de punten van het scherm af te lezen. De computer geeft aan wie er aan de beurt is, hoe u de bal het beste kunt gooien en telt automatisch alle scores op. Is het spel afgelopen, vraag dan bij het inleveren van de schoenen een printje om daarna onder het genot van een drankje over de behaalde scores nog even na te babbelen. Tijdens de warme zomermaanden hebben we airconditioning.

(maandag gesloten)

RAINBOW CENTRE RAINBOWLING: TEN PIN PLAY - MAGIC BOWLEN - COMPETITIE SMUL SPUL: VAN GEWOON EEN FRIETJE TOT EEN UITGEBREID 3 GANGEN MENU SPEEL SPUL: MINIGOLF - PARTYGAMES - KARAOKE - DISCO KIDZ KORNER

WWW.RAINBOWCENTRE.NL Laar 35 5388 HC Nistelrode 0412 617 042 38

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT


AUGUSTUS 1 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Oogstdag, schilderen met was, koe melken en Nikkelen Nelis, van 13 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum MEGEN - IVN Oss: Natuurfietstocht Zomer langs de Maas (35 km.), start om 10.30 uur op de parkeerplaats bij het oude gemeentehuis RAVENSTEIN - Expositie met schilderijen en objecten van Herman Coppens in het Raadhuis RAVENSTEIN - Vrije stadswandeling Heemkundekring Land van Ravenstein, aanmelden van 10.30 tot 11 uur en start om 11 uur bij het Raadhuis RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie glasin-lood vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 2-3 WESTERBEEK - De Peelhistorie Herleeft, van 10 tot 17 uur aan de Hondsbergweg 4 4 SCHAIJK - Openstelling heemkundegebouw De Komme, van 14 tot 16 uur aan de Netjeshof 5 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 MARIAHOUT - Sjluuk & Co en het Geheim onder de Grond, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater VEGHEL - Rondvaart, vertrek om 14 en 16 uur vanuit de haven 6 HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1

6 VEGHEL - Rondvaart, vertrek om 13 uur vanuit de haven 6-8 GEMERT - Poppentheater: Mitta van Fritta, vanaf 15 uur in het Klooster van Nazareth 7 GEMERT - Vliegerfeest Free Fun Flyers op het terrein achter de Kokse Hoeve HERPEN - Veiling ten bate van een goed doel, vanaf 20 uur in Paviljoen De Kriekeput VOLKEL - Vrije markt, van 9 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 7-10 SCHAIJK - Kermis op het Europaplein 7-31 RAVENSTEIN - Expositie Pierre Timmermans in het Raadhuis 8 DEMEN - Openstelling met High Tea in De Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Vliegerfeest Free Fun Flyers op het terrein achter de Kokse Hoeve GEMERT - Potten bakken, boter maken en kinderen mogen kleien, van 10.30 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum OSS - Car Boot Sale: kofferbakverkoop / vrije markt, van 8.30 tot 16 uur bij de Geffense Plas 9 MARIAHOUT - Martin Forget met Dat mag niet!, vanaf 14.30 uur in het Openluchtttheater 10 BOEKEL - Auwerwetse Boekelse Oogstdag in het centrum 12 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 HERPEN - Circus Maas, vanaf 19 uur bij Paviljoen De Kriekeput MARIAHOUT - Kindercabaret Later als ik groot ben, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater

13 HELMOND - Kasteeltuinconcert, vanaf 20.30 uur aan de Kasteellaan 1 14 RAVENSTEIN - Workshop emailleren, vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst UDEN - Dansavond met duo Take2, vanaf 20.30 uur in De Vrije Teugel 14-15 DIEDEN - Open atelier in stellingmolen Stella Polaris, van 13 tot 18 uur aan de Maasdijk 76 15 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 GEMERT - Chocolade maken en proeven, koffielikeur en Peelwipper proeven en optreden Brabantse troubadour, van 10.30 tot 17 uur in het Boerenbondsmuseum GEMERT - Kunstmarkt, van 12 tot 17 uur op het Ridderplein GRAVE - Waterfestival met diverse activiteiten en vermaak, van 11 tot 17 uur in het centrum RAVENSTEIN - Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie emailleren vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst VOLKEL - Vrije markt, van 10 tot 16 uur aan de Rudigerstraat 32 16 MARIAHOUT - Flosje en Bosje, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater 19 DEMEN - Openstelling Tuinen van Demen, van 11 tot 17 uur aan de Kleine Poelstraat 13 MARIAHOUT - Jeugdtheater Hilaria Het Jaarfeest, vanaf 14.30 uur in het Openluchttheater VEGHEL - Rondvaart, vertrek om 14 uur vanuit de haven 19-25 OSS - Kermis

TOERISTISCH NOORDOOST-BRABANT

39


T

Van 19 t/m 25 augustus Booster Max Around the World Rocket Sky Shooter Overige attractie’s Kindervermaak

Grot

4,00 3,00 3,00 5,00 2,00 en 3 voor 5,00 1,50 en 4 voor 5,00

g n i t o l e ver

N O S R PE

rij p e t s :1

s

O T U ENA

Toeristische gids oost brabant 2010  

Toeristische gids oost brabant 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you