Page 1

FEStiVALKRANt 16 en 17 augustus 2013 www.ballonfestival-grave.nl

s i t a r G s l a v i fest g n o j r voo ! d u o en

Water

Festival Grave

18 augustus 2013 www.waterfestival-grave.nl


LO, L A H

ht c i z t i u n e e t Wa

Alle 50 Jumbo winnaars: Geniet ervan!

Grave, Essinklaan 72 Wijchen, Zuiderpoort 12-14 2

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Op 16 en 17 augustus

Ballonfestival Grave vol nieuwe verrassingen GRAVE - Tijdens de vierde editie van het Ballonfestival in Grave is er weer een gevarieerd programma te zien. Zowel op vrijdag 16 als op zaterdag 17 augustus stijgen er weer ruim 20 ballonnen aan de Jan van Cuijkdijk op. Ook zijn er weer enkele Special Shapes te zien. Dit zijn ballonnen met een bepaalde vorm. Onder meer ‘Babette’ is tijdens het festival te bewonderen, maar ook de ‘Rooster’, een ballon in de vorm van een reuzenhaan.

N

aast de ballonnen kan het publiek genieten van een bijprogramma dat onder andere bestaat uit rondvluchten met een hetelucht-zeppelin, rondvluchten met een paramotor, een demonstratie van radiografisch bestuurbare vliegtuigen en er wordt een aerobatic show gegeven met een groot vliegtuig. Uiteraard is er ook aan de kleintjes gedacht. Op beide dagen zijn er diverse clowns aanwezig en kunnen de kids zich laten schminken. Ook in de diverse kinderattracties en op de springkussens kunnen zij zich uitleven. Op zaterdag staat er bovendien een team klaar dat de kinderen vanaf 16 uur begeleidt bij de diverse knutselactiviteiten.

Het festival wordt ook dit jaar afgesloten met een Night Glow waarbij de diverse ballonnen als grote lampionnen worden opgelicht. De finale belooft nog spectaculairder te worden dan in voorgaande jaren het geval was. Kortom, een weekend vol nieuwe verrassingen. Belangstellenden die ook mee willen varen met een ballon of meevliegen met de zeppelin of de paramotor kunnen contact opnemen via e-mail: info@ ballonfestival-grave.nl. Voor meer informatie kan men ook terecht op www.ballonfestival-grave.nl. Sfeerbeeld van het Ballonfestival 2012.

Waterfestival Grave beleeft negende editie GRAVE - Traditiegetrouw wordt in Grave op de derde zondag van augustus het jaarlijkse waterfestival gehouden. Dit jaar alweer voor de negende keer. Het waterfestival vindt plaats aan de loswal en in de binnenstad van Grave. Vanaf 11 uur is er een grootse braderie in de historische kern van het vestingstadje en vanaf 12 uur vinden er verschillende demonstraties plaats aan de loswal, onder andere van de brandweer Grave. Ook is er een flyboard-demonstratie. Daarnaast kan er worden meegevaren met diverse oude schepen van de vereniging ‘Olie en Stoom’.

Nautische mijlen

De organisatie van het Ballonfestival. Van links naar rechts: Cees Gebbink, Ilse Noor, Laurens Reinders, Paschal Noor, Mirjam Noor en Piet van Amstel.

Burgemeester Lex Roolvink geeft om 12 uur het startschot voor de Nautische mijlen. Vanuit deze recreatieve zwemtocht is het waterfestival ontstaan. Wat dertien jaar geleden begonnen is als een uitdaging, is uitgegroeid tot een zwemtocht met ruim honderd zwemmers. De afstanden die gezwommen kunnen worden zijn de 1,5 en de 3 Nautische mijlen. Kortom, een gezellig middagje uit, voor jong en oud. Het volledige programma vindt u in deze festivalkrant.

Tot ziens bij het Ballon- en Waterfestival De zomer is een heerlijke tijd. Velen gaan op vakantie, in eigen land of wat verder weg. Maar de zomer betekent ook dat er allerlei evenementen plaatsvinden. In Grave hebben we inmiddels twee van die grote evenementen achter de rug, beide zeer goed bezocht. Ik doel op het Smartlappenfestival en het Hippisch Festijn. Nu richten we de blik op het Ballon- en Waterfestival. Een weekend vol van activiteiten en met allerlei vermaak ligt in het verschiet. Het Ballon- en Waterfestival weet inmiddels veel publiek op de been te brengen. Hoe kan het ook anders? Een uitgekiende mix van presentaties en activiteiten waaraan u zelf kunt meedoen, maken dit gecombineerde festival absoluut het bezoeken waard. Programmaonderdelen als ‘de nautische mijlen’, de demonstraties van de brandweer, de aanwezigheid van de historische schepen van Olie en stoom (Waterfestival), de demonstraties parachutespringen, de Special-Shapesluchtballonnen, de paramotorvliegers (Ballonfestival) maken dit gecombineerde festival tot een waar festijn. En dan noem ik nog maar enkele van de vele programmaonderdelen. Ook aan de allerkleinsten is gedacht, onder andere door het optreden van clowns en gezichten schminken. Kortom een breed programma, voor het hele gezin dat de mogelijkheid

biedt voor een gezellig dagje uit. En dat alles in en ook een aantal Special Shapes te zien. Dit zijn ballonnen met een bijzondere vorm. Bijvoorbeeld een ballon rondom de pittoreske binnenstad van Grave. als reuzehaan, een konijn of de vriendelijke Babette. In de korte tijd dat ik hier nu burgemeester ben, heb ik de inwoners van Grave leren kennen als enthousiaste Naast de ballonnen vinden er nog vele andere activiwerkers die het voor elkaar krijgen uitstekende evene- teiten op het terrein plaats. Het volledige progamma menten te organiseren. Dat is met de vrijwilligers die leest u in deze festivalkrant. Een ballonfestival kan dit Ballon- en Waterfestival organiseren niet anders, alleen maar worden georganiseerd als er een groep zo is mijn stellige overtuiging. Ik zie er in ieder geval actieve en enthousiaste mensen aan meewerkt. Menreikhalzend naar uit om beide eve- sen die geheel vrijwillig dit festival tot een groot succes maken. Als organisatie willen we deze vrijwilligers heel nementen te bezoeken. hartelijk bedanken, zonder hen kan er geen ballonOrganisatoren wens ik veel succes festival plaatsvinden. Daarnaast wil ik ook mijn dank en de bezoekers veel plezier. Tot uitspreken naar alle landeigenaren voor de gastvrijziens bij het Ballon- en Waterfes- heid om gebruik te kunnen maken van de weilanden. Tenslotte moeten we zeker onze sponsoren niet vergetival. ten die ondanks de huidige economische tijd het balLex Roolvink, lonfestival blijven steunen. Zonder hen is het organiburgemeester van Grave seren van het ballonfestival niet mogelijk.

Twee dagen genieten voor jong en oud

Ik hoop dat u deze twee dagen weer volop gaat genieten van dit ballonfestival, het is een belevenis voor jong en oud.

Grave staat op 16 en 17 augustus weer volop in het teken van de vierde editie van het ballonfestival. Hierbij zullen weer vele duizenden bezoekers gaan genieten van de vele kleurrijke ballonnen die vanaf de Jan van Cuijkdijk opstijgen. Naast de ‘gewone’ ballonnen is er

BALLON- & WATERFESTIVAL GRAVE 2013

Paschal Noor, voorzitter Ballonfestival Grave

3


bedrijfskleding ken in Kom kij

onze

e w u e ni wroom

sho ie staat klaar! De koff

www.vangaalbv.nl

VANGAAL... bedrijfskleding en trendy werkschoenen

Bedrijventerrein De Bons Garnizoenstraat 5 t. 0486 479520 5363 VX Velp (N.B.) f. 0486 479529

info@vangaalbv.nl www.vangaalbv.nl

broeken / truien / polo’s / t-shirts / jassen / schoenen / laarzen sokken / veiligheidsartikelen en persoonlijke beschermingsmiddelen

4

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Beleef de vierde editie van het ballonfestival vanuit de lucht

Vaar mee met de ballon U kunt één van de passagiers zijn tijdens het enige ballonevenement van Noord-Brabant. Tijdens het Ballonfestival gaan 20 tot 25 ballonnen het luchtruim in. Duizenden bezoekers zullen u uitzwaaien terwijl u langzaam het luchtruim ingaat en u kunt gaan genieten van een onvergetelijke vaart met mooi uitzicht boven Grave en omgeving. De uiteindelijke bestemming is altijd een verrassing.

L

aat uw lang gekoesterde droom dit jaar nog uitkomen. Voor 175 euro heeft u de mogelijkheid om op 16 of 17 augustus een ballonvaart te maken. De vaart duurt ongeveer een uur en is een onvergetelijke ervaring. Voorafgaande aan de vaart kunt u deelnemen aan een buffet dat in de VIP-tent voor u klaarstaat. Vervolgens maakt u van dichtbij mee op welke wijze een ballon wordt opgebouwd voordat deze de lucht in kan. Een blijvende herinnering in de vorm van een certificaat is het bewijs van deze belevenis. Natuurlijk wordt u weer door de crew terug gebracht naar het festivalterrein waar u nog kunt nagenieten onder het genot van een drankje. Voor eventueel vragen en het boeken van een ballonvaart kunt u mailen naar info@ballonfestival-grave.nl.

,€ 7.790 Va na f

in cl . €

1. 50 0,

- ex tr a

in ru il

Tijdelijk standaard op de Toyota Aygo Now en € 1.500,- extra inruilwaarde! Centrale vergrendeling met afstandsbediening, stuurbekrachtiging, radio/CD speler met MP3aansluiting en 4 speakers, elektrische ramen voor en handbediende airconditioning. De meest gewilde opties zijn tijdelijk standaard op de Aygo Now. En omdat kwaliteit altijd standaard is bij een Toyota geven we uiteraard 3 jaar garantie. Met € 1.500,- extra inruilwaarde is de Toyota Aygo Now er al vanaf € 7.790,-. Kijk op www.toyota.nl voor de voorwaarden of ga naar de Toyota dealer in de buurt. Brandstofverbruik (556/2011F/EC, EC/630/2012F) varieert van 4,3 l/100 km (23,3 km/l) t/m 5,2 l/100 km (19,2 km/l), CO2 99-119 gr/km. Prijzen incl. BTW en € 1.500,- extra inruilwaarde, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Afgebeeld zijn de Aygo Now met Sportpakket vanaf € 8.630,- en de Yaris Now met velgen vanaf € 13.554,-. Actieperiode loopt van 01-07-2013 t/m 31-08-2013 (mits geregistreerd voor 01-12-2013). Wijzigingen voorbehouden. Importeur: Louwman & Parqui B.V. Meer info bel gratis 0800 - 0369 of kijk op toyota.nl voor de verkoopvoorwaarden.

Oostendorp Auto Cuijk Ewinkel 10, 0485-312696

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

5


Alle ondernemers in het centrum van Grave wensen u heel veel plezier tijdens het Ballon- en Waterfestival. Van 16 tot en met 18 augustus verwelkomen wij u graag in onze winkels in het historische hart van ons stadje aan de Maas. Extra koopzondag 18 augustus van 12 tot 17 uur

6

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Deelnemers 2013

Ad Roza

Alex-Jan Berends

Angele Linders

Bart Geeraerts

Bart Sebregts

Bert Heupers

Bert ter Horst

Bert ter Horst

Coen van de Heuvel

Egbert Oordt

Frans van Hooft

Gerrit van Oost

Gerard Ulderink

Greetzz

Harrie de Greeff

Henk Lubbers

Henri van Bommel

Jacky Hibbert

Jan van Herk

Jan Wessels

Jan Wessels

Leon Kurstjens

John Schoone

Jeroen Oordt

Rud van Herk

Ron van Kesteren

Ron van Kesteren

Koen Audenaert

Remi Oordt

Ruud Sistermans

Martin van de Broek

Sybrand Fortuin

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

Koen Audenaert

Virgin

Marc Verhelst

7


Meer dan 90 bieren op fles en tap

De Maaspoort in Grave: hét biercafé van de regio GRAVE - Enkele maanden geleden opende het volledig vernieuwde grandcafé De Maaspoort de deuren. Deze horecagelegenheid, geëxploiteerd door het echtpaar George en Hilde van Kuppeveld, is gevestigd in de Maasstraat 20 in Grave. Gelegen in het historische vestingstadje Grave is De Maaspoort voor een breed publiek toegankelijk voor zowel lunch, diner als een borrel. Met een oppervlakte van 200 vierkante meter, de stijlvolle en comfortabele inrichting en de warme sfeer voelt iedere bezoeker zich snel thuis in het grandcafé. Sinds de recente verbouwing is De Maaspoort uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor mensen uit Grave en omgeving.

WAKKER LIGGEN VAN DE DROMEN VAN JE KINDEREN Antwoorden op de vragen van nu. Het geluk van je kinderen is ook jouw geluk. Maar dat geldt misschien nog meer voor hun zorgen. Daar ben je immers ouder voor. Je wilt ze

George van Kuppeveld heeft De Maaspoort omgetoverd tot een waar biercafé. Om zijn grote hobby in vervulling te laten gaan, creeerde hij aan de bar een koperen brug met liefst zeven tappunten. Aan het nieuwe barretje achterin het cafégedeelte werd een antieke bierzuil van Heineken geplaatst met nog eens twee tappunten. Daarnaast kwamen er vier extra koelingen bij, gevuld met maar liefst 85 soorten bier. Het nodigt al snel uit om plaats te nemen aan de bar en in een ongedwongen sfeer te genieten van een heerlijk Belgisch pintje of bijvoorbeeld een Duits, Amerikaans, Deens of Tsjechisch biertje. Keuken De Maaspoort is ‘the place to be’ voor vrijwel elke gelegenheid. Van een heerlijke lunch of een diner met vrienden of collega’s tot een goed glas wijn met een hapje. Maar ook om ’s avonds eens speciaal bier te drinken met vrienden. Uit de keuken worden bekende klassieke gerechten geserveerd in een eigentijds jasje. De kok maakt daarbij graag gebruik van eerlijke, verse en verantwoorde producten. In het weekend en de avonduren is er in De Maaspoort regelmatig live muziek.

waar het kan helpen. Met raad, ervaring en vaak ook met geld. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk? Hoeveel mag ik eigenlijk schenken? Of is lenen verstandiger? En wat als ik het geld later toch ineens zelf weer nodig heb? Vragen die nu een antwoord verdienen.

Maasstraat 20 GRAVE 0486-475618 www.maaspoort-grave.nl

8

EErsTE GraafsE vEurpruufavond BALLONFESTIVAL GRAVE 2013 za 6 juli 20.30 uur Loswal Grave Entree gratis


‘Geen verslaving, maar wel een passie’

Volop spektakel tijdens ballonspringen De wens van de meeste parachutisten is om zoveel mogelijk te springen. “Het is geen verslaving, maar wel een passie”, vertelt parachutist Ronald Tims. “Meestal gebeurt dat springen vanuit een vliegtuig, maar op het ballonfestivalterrein in Grave zijn al diverse malen para’s geland die uit een ballon zijn gesprongen en dat is heel bijzonder. Maar ook voor de toeschouwers is dit heel uniek, want het is een combinatie van kennis en ervaring van zowel de ballonvaarder als van de para’s.”

W

aarom is het zo speciaal? Ronald: “Ten eerste omdat de gelegenheid om uit een ballon te springen zich niet vaak voordoet. De meeste ballonvaarders zijn er niet voor in omdat wanneer de parachutist afspringt de ballon ineens veel gewicht verliest en de ballonvaarder dit deskundig moet opvangen door eerst de ballon extreem te laten dalen. Tijdens deze daling zal de parachutist op het juiste moment, op aangeven van de ballonvaarder af moeten springen. Wordt dit snel dalen niet gedaan, dan zal bij de afsprong de ballon ineens hard gaan stijgen en dit kan problemen geven voor de ballon.”

140 km per uur

kleiner worden en ervaart dit ‘baksteenvallen’ als sensationeel. En hij voelt het ook inderdaad in zijn maag, het voelt als een superachtbaan. Vandaar dat de para’s staan te dringen als er ergens een ballonsprong te maken is.”

Extra bijzonder

Wat de sprongen in Grave extra bijzonder maken, is dat de para’s op het ballonveld landen, geeft Ronald aan. “De ballonvaarder zal dus eerst zijn ballon boven of vlak bij het ballonveld moeten zien te manoeuvreren en da’s geen kleinigheid. Omdat de para’s een veilige afspronghoogte en locatie nodig hebben, zal de ballonvaarder een juiste startplek moeten kiezen, rekening houdend met de luchtstromingen op alle hoogtes. Dit

Voor de parachutisten is de afsprong heel anders dan uit een vliegtuig. Wanneer de para uit een vliegtuig springt heeft die een snelheid van ongeveer 140 km per uur. Door deze snelheid heeft dat aan de para het gevoel of hij een glijbaan af gaat. Hij gaat weliswaar naar beneden, maar heeft de eerste paar seconden ook nog de voorwaartse snelheid van het vliegtuig. Een ballon heeft wel iets voorwaartse snelheid, maar vergeleken met die van een vliegtuig is het niets. De para gaat dus alleen maar naar beneden en dat geeft hem een ‘baksteengevoel’. Ronald Tims: “In vergelijking met een vliegtuig val je zeer snel naar beneden. De para ziet de ballon voor zijn (vliegtuig)ervaring zeer snel

Demonstratie XXLminiatuurvliegtuigen

Paramotorvliegers komen weer naar Grave

Vlieg met me meeeeeeee! Paramotors zijn luchtvaartuigen, waarbij de vlieger een scherm gebruikt om te vliegen. Dit scherm lijkt op een parachute, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Door gebruik te maken van een lichte motor met propeller kan er zelfstandig gestart worden. De benen zijn hierbij dus letterlijk het landingsgestel. Een variant van paramotors zijn de zogenoemde trikes, driewielers met een zitje. Tijdens deze editie van het ballonfestival komt er ook een trike naar Grave. De mogelijkheid bestaat om met een Trike mee te vliegen, zodat u Grave op een andere manier van boven kunt bekijken. Interesse om mee te vliegen met een van de trikevluchten? Neem dan contact op met Mirjam Noor via info@ballonfestival-grave.nl of 0486-471391. afhankelijk van het type scherm, en op hoogtes De kosten bedragen 75 euro per vlucht. die variëren tussen gras skiën, waarbij een of twee voeten door het gras gesleept worden, en wel 6000 meter! Het is echter gebruikelijk om te vliegen op hoogtes rond de 200 meter. Vanwege deze lage vliegsnelheid en het feit dat de vleugel flexibel is, heeft de sport ook beperkingen. Zo dient de start en de landing altijd recht tegen de wind in gemaakt te worden en kan er niet gestart worden als de wind harder waait dan windkracht 3.

Door de compactheid van de uitrusting, het open gevoel om vrij in de buitenlucht te vliegen en de relatief lage aanschafkosten is paramotorvliegen de grootst groeiende vorm van luchtvaart ter wereld. Op de grond draagt de piloot de motor, maar eenmaal gestart wordt zowel de motor als de piloot, die in een harnas zit, gedragen door de vleugel. Hierdoor zit de piloot geheel vrij. De Paramotors vliegen gewoonlijk tussen de 25 en 60 km/u,

vraagt veel deskundigheid en ervaring van de piloot. En natuurlijk zal hij de dropprocedure veilig toe moeten kunnen passen. Van de para’s wordt afsprongdiscipline en veel vliegervaring gevraagd, want als de ballon niet precies boven het veld kan komen, zal de para de afstand moeten zien te overbruggen, zoals enkele jaren geleden, toen de afsprongen plaatsvonden boven de sluis in Grave. Kortom, er wordt van beide partijen veel kennis en ervaring gevraagd om de para’s voor het publiek op het ballonterrein te laten landen. Maar het is voor zowel de ballonvaarder als voor de para’s iedere keer kicken als het gelukt is. U bent dan getuige geweest van iets speciaals.”

Doordat de vleugel gemaakt is van stof en hierdoor vocht op kan nemen, kan er ook niet gevlogen worden met regen. Het is dus een echte mooi weer sport, maar er wordt wel het hele jaar door gevlogen. Als het vriest hebben veel piloten elektrisch verwarmde kleding aan om lekker warm te blijven. Het vliegen is in Nederland na jaren van lobbyen uiteindelijk in 2004 gelegaliseerd als een van de laatste landen van Europa. Waar paramotorvliegen in andere landen grotendeels vrijgesteld is, is men in Nederland nog aan de nodige regelgeving gebonden. Zo mag een paramotor die vol gas vliegt op 500 voet, niet meer dan 60 dB op de grond waarneembaar geluid produceren.

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

Naam: John van Gastel Geboortedatum: 25-11-1987 Geboorteplaats: Sint-Oedenrode Vliegt sinds: Vliegseizoen 2002 Vliegt 3D sinds: Vliegseizoen 2004 Werkzaam voor Weimo sinds: 2009

Een geboren vlieger

Op jonge leeftijd was John al geboeid door vliegtuigen. Elke dag vond hij wel wat nieuws. Op 12-jarige leeftijd leerde hij de modelvliegsport kennen. Gelijk wilde hij deze vorm van luchtsport gaan beoefenen, maar gebrek aan financiële middelen verhinderde dit. Naarmate hij ouder werd, zette hij door en wist toen ook aan zijn eerste vliegtuig te komen. Sinds 2009 ontwikkel John giant scale modelvliegtuigen voor Weimo Composites BV. John voorziet promotie middels demovluchten, beurzen en overige evenementen, daarnaast geeft hij leiding aan een professioneel bouwteam speciaal voor composiet modelvliegtuigen. Samen met het team bouwen John aan XXL modelvliegtuigen van hoge kwaliteit. Deze modelvliegtuigen worden verkocht over de hele wereld. John is een graag geziene gast op de diverse evenementen. Zo weet hij ons ieder jaar weer te verrassen met een nieuw vliegtuig en spectaculaire stunts. Ook dit jaar heeft John voor ons een prachtige demonstratie in petto op muziek en met veel rook. Dit uiteraard in de kleuren van Grave. Rood en Geel.

John van Gastel in actie.

9


Van de Laar Voet & Zorg: voor een passende oplossing

Megens Woninginrichting GORDIJNEN VITRAGES ZONWERING TAPIJT LINOLEUM VINYL BEHANG PARKET LAMINAAT PVC VLOEREN BEDDEN KUSSENS DEKBEDDEN

Het lijkt zo vanzelfsprekend, lekker lopen en bewegen. Totdat u klachten krijgt of, in het ergste geval, de beweging stopt. Het is dus zaak om zuinig te zijn op uw bewegingsapparaat. De specialisten van Van de Laar Voet & Zorg begrijpen dat als geen ander. Van de Laar Voet & Zorg is een erkend orthopedisch schoentechnisch bedrijf, ISO en SEMH gecertificeerd en aangesloten bij NVOS-Orthobanda, de brancheorganisatie voor bedrijven die in Nederland actief zijn op het gebied van orthopedische diensten en producten.

Volg ons ook op: Twitter.com/MegensVivante facebook.com/MegensVivante

won e

en n en slap

Opruiming slaapstudio: opruiming slaapstudio: showroommodellen tot showroommodellen tot 50% korting! 50% korting!

WILLEMSEN TUIN- EN PARKMACHINES TANKSTATION HONDENWASSERETTE

Kerkstraat 117 - 5411 CK Zeeland Nbr - Tel (0486) 45 21 15 - www.tonnywillemsen.nl

U kunt bij ons terecht voor: Reparatie van alle merken tuin- en parkmachines

Multidisciplinair Van de Laar Voet & Zorg heeft verschillende spreekuurlocaties in Nederland waar men terecht kan voor orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen, aanpassingen aan confectieschoenen, (sport-)steunzolen en verbandschoenen. Er wordt gewerkt met de nieuwste technieken, duurzame materialen en er is veel aandacht voor innovatie en training van de medewerkers. Zo worden steunzolen digitaal en individueel aangemeten en orthopedische schoenen op maat gemaakt. Hierbij wordt gestreefd om een schoen te maken die bij u past, sportief of juist stijlvol, in de kleur en het model dat u wenst. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de belangrijkste disciplines op het gebied van bewegen. In de hoofdvestiging in Grave vindt u alles onder één dak. Kennis en kunde van verschillende disciplines zijn gebundeld in een krachtig team. Naast de orthopedische schoentechnici die u helpen met de hierboven genoemde producten, bent u meteen verzekerd van de diensten van de fysiotherapeut, de podotherapeut, de pedicure en van de instrumentmaker gespecialiseerd in prothesen, orthesen, korsetten, bandages en sportbraces. U wordt geholpen op één locatie; Wel zo efficiënt voor u. Brede en preventieve aanpak Een passende oplossing bieden kan slechts als u de volledige aandacht krijgt. Bij van de Laar Voet & Zorg wordt de tijd genomen voor een uitgebreid intakegesprek, waarbij nauwkeurige digitale metingen worden verricht. De specialisten luisteren aandachtig naar uw verhaal en uw bewegingsapparaat wordt professioneel onder de loep genomen. Zo worden problemen bij de bron aangepakt en in de toekomst voorkomen. Klachten kunnen zich immers ‘lokaal’ openbaren in de voeten, het werkelijke probleem kan bijvoorbeeld zijn ontstaan in de rug. Deze ziens- en werkwijze is typerend voor Van de Laar Voet & Zorg, een brede en preventieve aanpak die start vanuit de bron.

Sport- en steunzolen actie - Gratis voetmeting Indien u in augustus, september of oktober een paar sport- of steunzolen laat aanmeten, ontvangt u 25% korting op het tweede paar. Bent u geïnteresseerd in een gratis voetmeting kunt u eveneens contact opnemen met Van de Laar Voet&Zorg en bellen naar 0486-472100. Verwijst u even naar dit artikel en er wordt een afspraak met u gemaakt.

Van de laar Voet& Zorg, Klinkerstraat 12, 5361 GW Grave 0486-472100, www.vandelaarvoetenzorg.nl Openingstijden: Ma gesloten | Di t/m Do 8.00 - 18.00 uur | Vrij 8.00 - 20.00 uur | Za 9.00 - 16.00 uur

10

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Clowns, springkussens, knutselen en meevliegen in een luchtballon

Volop vermaak voor de kids Ook voor kinderen is er van alles en nog wat te beleven op het Ballonfestival Grave. Zo kunnen zij zich naar hartenlust uitleven op een van de vele springkussens, zorgen clown Bop en ballonnenclown Peer Atmosfeer voor hilarische taferelen en mogen de kids ook een kijkje nemen binnen in een heteluchtballon.

O

ok kunnen dit jaar de allerkleinsten met een luchtballon mee. Een ware belevenis voor zestien kinderen per vlucht, waarbij de ballon al draaiende naar een maximale hoogte van zes meter wordt gebracht. Eenmaal boven wordt de landing weer ingezet om weer veilig aan de grond te staan. Wie wil hier nu niet een keer mee omhoog?

Bop en Peer

Clown Bop, wie kent hem niet? Vanaf het eerste jaar is clown Bop al actief betrokken bij het Ballonfestival. Met zijn grappen en grollen weet hij jong en oud te vermaken. Naast Bop zal dit jaar ook Peer Atmosfeer op zowel het Ballon- als Waterfestival aanwezig zijn. Peer is een ware ballonkunstenaar. Hij weet de meest vreemde figuren en creaties te maken met zijn vele kleuren ballonnen. Peer gaat speciaal voor het ballonfestival de kinderen verrassen met een van zijn creaties.

Knutselmiddag

Op zaterdagmiddag kunnen de kinderen van de lagere school deelnemen aan de diverse knutselactiviteiten. Onder deskundige begeleiding van een team van vrijwilligers kunnen de kinderen diverse tekeningen, vliegtuigjes en een mobiel kleuren en vervolgens in elkaar zetten. De knutselmiddag begint om 16 uur en duurt tot 18 uur. Deze knutselmiddag wordt aangeboden door de organisatie en is gratis.

Springkussens

Op de diverse springkussens kunnen de kinderen zich volledig uitleven. Deze springkussens worden al jaren ter beschikking gesteld door Maxifun uit Heumen. Maxifun heeft diverse kinderattracties voor de hele kleintjes, maar ook voor het organiseren van een zeskamp heeft Maxifun diverse aantrekkelijke spellen. Kijk voor meer informatie op www.maxifun.nl. Daar vindt u een uitgebreid aanbod van diverse attracties.

Schminken

Tamara is er ook weer bij. Zij weet elke kind weer op een geweldige wijze te schminken. Zowel op het Ballonfestival als op het Waterfestival zal Tamara weer diverse kindergezichtje laten stralen. Wie wil er nu niet uitzien als een mooie vlinder of een gevaarlijke tijger?

Vangspel

Ook dit jaar stelt de Regiobank een vangspel ter beschikking. Hierbij kun je laten zien hoe goed geconcentreerd je bent. Verder is er ook een springkussen voor de allerkleinsten.

Hoepelen

Doe de Hoelahoep! Hoelahoepen, kan jij het nog? Of wil je het graag leren? Hoepelen is een totale workout waarbij je op een speelse manier de spieren van je buik, rug, billen, benen en armen tegelijk traint. Als bewustwordingscoach zet Irene Walk haar cursisten daadkrachtig in beweging met een hoepel zodat ze hun gedachten leren loslaten en beter naar hun gevoel kunnen luisteren. Tijdens haar hoepellessen leer je de basistechniek van het hoepelen en herinner je je weer hoe leuk het is om te spelen als een kind. Tijdens het ballonfestival zal Irene mini- workshops geven aan zowel volwassenen als kinderen. Deelname is gratis. Voor meer informatie over hoepellessen en workshops: Irene Walk, 06-33722864.

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

11


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

www.teunarts.nl

WIN EEN GRATIS BALLONVAART!!

Het Ballonfestival in Grave 2012 was een enorm succes. En omdat Teun Arts Meubelen zich ook in 2013 tot de trotse sponsoren mag rekenen, maakt u (t/m 15 aug. 2013) bij aankoop van een relaxfauteuil of bank(stel) kans op een ballonvaart voor 2 personen!

Aanbieding: Model Choice 5

Aanbieding: Model Esmé

Aanbieding: Model Joy

Aanbieding: Model Sun

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Aanbieding: Model Petunia Sta- op hulp icm 1 motor

In leder leverbaar vanaf € 1495,-

In meerdere kleuren leder uit voorraad va € 1395,-

In meerdere kleuren leder uit voorraad va € 1245,-

In leder leverbaar vanaf € 1725,-

uit voorraad vanaf € 795,-

Aanbieding: Model Charles

Aanbieding: Model Salt Lake City

Aanbieding: Model Change TW-10

Aanbieding: Model Faboulos

Aanbieding: Model Paco

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Verstelling d.m.v. 5 motoren & memory

Verstelling d.m.v. 2 motoren & Accu

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

In leder leverbaar vanaf € 1395,-

In leder uit voorraad vanaf € 3495,-

In leder leverbaar vanaf € 1975,-

In leder leverbaar vanaf € 1495,-

In leder uit voorraad vanaf € 1445,-

De grootste collectie relaxfauteuils van Nederland vindt u al 40 jaar bij Teun Arts Meubelen in Sint Hubert… Welkom. Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

€ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00

tel.: 0485 - 45 29 86

www.teunarts.nl

info@teunarts.nl

Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde 'Erica' richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts. * nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen

12

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Elke dag het gevoel dat u tussen de wolken zweeft? Kies dan voor het comfort van een relaxfauteuil of bank van Teun Arts Meubelen.

Wij wensen elke bezoeker veel plezier toe op 16, 17 & 18 augustus. Tot ziens in Grave!

Heeft u altijd al een probleem gehad om een juiste fauteuil te vinden?

Heeft u moeite met opstaan? Met een collectie van meer dan 90 modellen, vindt u bij Teun Arts de grootste collectie sta-op fauteuils van Nederland. Onze sta- op fauteuills (al vanaf € 685,-) zijn veelal uit voorraad leverbaar.

Bij Teun Arts vindt u een zeer uitgebreide collectie relaxfauteuils die compleet op uw maat kunnen worden gemaakt. Of u nu 1m50 óf 2m10 bent, bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts in Sint Hubert vindt u altijd dé fauteuil voor u.

Op zoek naar een nieuwe bank of een nieuw bankstel?

Kortom: wat uw smaak of wens ook is…

Bij Teun Arts vindt u een ruime keus van meer dan 40 modellen banken.

…op het gebied van zitcomfort bent u bij Teun Arts aan het juiste adres.

Veelal Nederlands fabricaat, en naar wens compleet op maat gemaakt.

U bent van harte welkom in onze 2000m² showroom in Sint Hubert.

voor een indruk van ons assortiment kijkt u alvast op www.teunarts.nl

Op onze 1e verdieping vindt u altijd zo'n 100 á 150 Weg = Weg aanbiedingen. Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00

tel.: 0485 - 45 29 86

www.teunarts.nl

info@teunarts.nl

Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde 'Erica' richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

13


Schuur (bestaand)

Beplanting

Beplanting; siergrassen Ideaal voor mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht: de Modeltuin op maat.

Kleine boom in boombak met verlichting

Kies zelf een tuinontwerp, bekijk de opties,

Halfverharding

maak uw keuze en vul deze in via internet. Zo heeft u ook direct een overzicht van de kosten. Gemakkelijk en snel. Kijk voor alle informatie op

Esticonplaten 200 x 200 cm.

Verharding; klinkers wf

www.arjanbrok.nl Woning

Broekstraat 3 5373 KD Herpen 0486 - 414338 www.arjanbrok.nl

DE GREEFF VERKOOPT VUURWERK!

N E G IN D IE B N A A N E S IE T C A PROFITEER VAN GEWELDIGE koopvuurwerk.nl er .v w w w e: lin on k oo 13 20 r be Vanaf okto

Officieel verkooppunt

! K R E W R U U V E T S E B T E H IT U E Z U E K E T O GR

DE GREEFF Caravan - Recreatie • Arnoud van Gelderweg 97 • 5361 CV GRAVE 14

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Zeppelin boven Grave Op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus is een heteluchtzeppelin boven Grave te zien.

d

e zeppelin is in tegenstelling tot de bekende en beruchte ‘Hindenbrug’ niet met waterstof gevuld, maar met warme lucht. Deze zeppelin werkt vergelijkbaar als een heteluchtballon, maar kan ook weer landen op de plaats waarvan deze is opgestegen. De afmetingen van het heteluchtschip benaderen die van een Boeing.

Met een lengte van bijna 45 meter is het een geweldig spektakel om deze te zien opstijgen en landen. Het verschil ten opzichte van een Boeing zit in het aantal passagiers. In de gondel is er slechts plaats voor drie passagiers en de piloot. De zeppelin kan een snelheid halen van maximaal 40 kilometer per uur. Wereldwijd vliegen er slechts 20 van dit soort luchtschepen rond. De Belg Koen Audenaert zal dit jaar met de zeppelin diverse tochten rondom Grave gaan maken. Deze zeppelin heeft de afbeelding van een slapende Smurf. Dit geeft ook aan het relaxte vliegen met deze zeppelin. Ook u kunt een vlucht met deze zeppelin meemaken. Er is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar om een unieke rondvlucht boven Grave te kunnen maken. Een vlucht neemt 15 tot 20 minuten in beslag. Heeft u interesse of wilt u een ticket hiervoor reserveren, dan kunt u contact opnemen via info@ballonfestival-grave.nl.

Jupp Hein toont modelballonnen De organisatie van het Ballonnenfestival is zeer verheugd dat de enthousiaste Duitser Jupp Hein weer een demonstratie komt geven met zijn modelballonnen. De graag geziene gast uit Meschede laat met name kinderen van dichtbij zien hoe het oplaten van een luchtballon werkt. Deze kleine heteluchtballonnen zijn radiografisch bestuurbaar. Ook beantwoordt Jupp graag vragen vanuit het publiek. Hij neemt verschillende ballonnen mee, waaronder ook zijn eigen grappige passagiers.

Geschiedenis van de ballonvaart Toen op 4 juni 1783 een enorme bol van tafelzijde en papier boven Annonay in de Ardeche (Frankrijk) opsteeg, had niemand het succes van deze uitvinding kunnen voorspellen. De broers Joseph en Etienne de Montgolfier, eigenaars van een papierfabriek, hadden het idee opgevat om lucht op te sluiten in een omhulsel en dit doormiddel van strovuur op te warmen.

De rok van een vrouw als basis voor de uitvinding! Joseph kwam op het idee, omdat hij zag dat de rok van zijn vrouw, die boven het open vuur te drogen hing, opbolde door de warmte. Op die bewuste dag steeg hun kleine onbemande ballon in enkele minuten tijd tot een hoogte van meer dan 1000 meter. Op 19 september van hetzelfde jaar herhaalden de broers het experiment in Versailles op verzoek van Koning Louis XVI en in aanwezigheid van het Hof en de toekomstige president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson. De eerste passagiers van deze historische vlucht waren een schaap, een haan en een eend. Zij maakten een vaart van acht minuten. Deze vaart moest bewijzen, dat men geen blijvend letsel zou oplopen op grotere hoogtes in de atmosfeer. Toen deze eerste vaart succesvol was verlopen (met uitzondering van een gebroken vleugel van de eend) besloot men over te gaan tot een bemande vaart. Voor zo’n experiment had men toestemming nodig van de koning. De Koning besliste, gezien de eventuele risico’s, dat twee ter dood veroordeelde gevangenen deze eerste bemande vlucht mochten meemaken. Als zij de vlucht overleefden zouden zij gratie krijgen. In het andere geval hadden zij toch hun verdiende straf gehad.

De eerste mens

De gebroeders Montgolfier waren door dit voorstel ontgoocheld. Zij moesten er niet aan denken, dat twee misdadigers de geschiedenis zouden ingaan als eerste ballonvaarders. Na vele discussies met de koning werd dan ook gekozen voor een andere optie. Op 15 oktober 1783 steeg de eerste mens, Francois Pilatre de Rozier op tot een hoogte van 25 meter met een ballon, die verankerd was aan de grond. Ruim een maand later op 21 november vlogen de chemicus Pilatre de Rozier en de Markies van Arlandes mee met een nieuwe luchtballon van de gebroeders Montgolfier. De prachtig versierde ballon steeg op in Parijs boven een zeer uitzinnige menigte. De warmtebron was een stoof waarin stro werd verbrand. Deze hing onder de mond van de ballon. De aeronauten vaarden mee in de mand, die rondom de ballonmond hing. De meeste tijd spendeerden zij met het doven van vlammen middels natte sponzen aan lange stokken. In dertig minuten legden zij een afstand af van bijna 10 kilometer. Zij gingen de geschiedenis in als de eerste vliegende mensen.

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013

15


Miele nodigt u uit voor een nieuwe Inspirience.

Bezoek het Miele Inspirience Centre in Vianen. Kijk op www.miele.nl voor meer informatie en de openingstijden.

Toon Co Cornelissen Witgoedservice

Voor verkoop en reparatie van al uw elektrische huishoudelijke apparaten

Er is geen betere

Wassen Drogen Koelen Vriezen Afwassen Enz.

Markt 27 - Wijchen T: 024-6412363 driessen@electrovakman.nl

EP: die doet het

Neem ook een kijkje in onze winkel

www.ep.nl

Tel. 0486-472020 Dorpstraat 15 Gassel www.tooncornelissen.nl

Deskundig advies en kwaliteit voor een scherpe prijs Thuisbezorgen en installatie wanneer het u uitkomt EP:Serviceplan voor extra zekerheid

Toon Bergmans Beeld & Geluid - Telecom - Multimedia - Wassen & Drogen - Koelen & Vriezen Huishoudelijke apparatuur - Inbouwapparatuur Eigen Technische Dienst aan de achterzijde van de winkel (Kerkstraat 5)

Kerkstraat 19 - 5411 CJ Zeeland - Telefoon: (0486) 45 23 56

Vanaf medio augustus ook in Mill aan de Markt 13

Wassen Drogen Koelen Vriezen

www.haku-witgoed.nl

Europaplein 9 • 5374 BM Schaijk • Tel. 0486-462182

16

BALLONFESTIVAL GRAVE 2013


Programma Ballonfestival Grave (programma en tijden onder voorbehoud)

Vrijdag 16 augustus 2013 van 17.00 tot 01.00 uur 17.00 uur: 17.00 uur: 17.00 uur: 18.00 uur: 18.00 uur: 18.15 uur: 18.30 uur: 19.00 uur: 18.45 uur: 18.45 uur: 19.00 uur: 19.00 uur: 19.15 uur: 19.30 uur: 20.00 uur: 20.15 uur: 20.30 uur: 21.00 uur: 01.00 uur:

Kinderen schminken door Tamara v.d. Sluis Kinderattracties op het terrein open Paintball-demo voor kinderen Clown Bop en Ballonnenclown Peer Atmosfeer Briefing piloten / passagiers Aerobatic Airshow Opening door burgemeester Lex Roolvink Demonstratie paramotorvliegers Opbouwen ballonnen Opbouwen heteluchtzeppelin Muziek Mertplekkers Uden Demonstratie miniatuurballonnen door Jupp Hein Opstijgen eerste ballonnen Opstijgen/landen heteluchtzeppelin Landing Parachutisten op terrein (springen vanuit een ballon) Demonstratie XXL miniatuurvliegtuigen John van Gastel Demonstratie paramotorvliegers Muziek Mertplekkers Uden Einde programma

Zaterdag 17 augustus 2013 van 16.00 tot 01.00 uur 16.00 uur: 16.00 uur: 16.00 uur: 17.00 uur: 18.00 uur: 18.00 uur: 18.00 uur: 18.30 uur: 18.45 uur: 18.45 uur: 19.00 uur: 19.00 uur: 19.00 uur: 19.15 uur: 19.30 uur: 20.00 uur: 20.15 uur: 22.30 uur: 22.50 uur: 01.00 uur:

Kinderattracties op het terrein open Workshop kinderen knutselen Paintball-demo voor kinderen Kinderen schminken door Tamara v.d. Sluis Demonstratie miniatuur ballonnen Clown Bop en Ballonnenclown Peer Atmosfeer Briefing piloten Aerobatic Airshow Opbouwen ballonnen Opbouwen luchtschip Demonstratie paramotorvliegers Demonstratie miniatuurballonnen door Jupp Hein Muziek Mertbloazers Grave Opstijgen eerste ballonnen Opstijgen luchtschip Landing Parachutisten op terrein (springen vanuit een ballon) Demonstratie XXL-miniatuurvliegtuigen John van Gastel Night Glow Vuurwerk afsluiting Einde programma

Exclusief ballonspeldje Van het ballonfestival is een ballonspeldje gemaakt in de vorm van een klein luchtballonnetje. Dit speldje is te koop bij De Lekkernij in de Klinkerstraat in Grave. Tijdens het festival is dit ballonspeldje verkrijgbaar aan de bar in de tent op het terrein. De kosten hiervan bedragen 2 euro per speldje.

Zaterdagavond grote vuurwerkshow Op de Jan van Cuijkdijk in Grave vindt zaterdagavond 17 augustus rond de klok van elf uur een grootse vuurwerkshow plaats. Het kleurrijke spektakel wordt georganiseerd met medewerking van De Greeff Caravan-Recreatie. De Greeff is tevens de beste keus voor een spetterend oud-en-nieuwfeest. De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste vuurwerkspeciaalzaken in de wijde regio. De online voorverkoop start al vanaf 1 oktober. De showroom in de winkel aan de Arnoud van Gelderweg 97 in Grave is vanaf 6 december helemaal ingericht.

Parkeermogelijkheden U kunt natuurlijk te voet of met de fiets naar het ballonfestival gaan om er een gezellig uitje van te maken. Als u besluit met de auto naar het Ballonfestival te gaan kunt u de borden P-festival volgen. Zowel vanuit Den Bosch en Nijmegen kunt u parkeren op een grote parkeerplaats op de Koninginnedijk, het is dan ongeveer 10 minuten lopen naar het festival terrein aan de Jan van Cuijkdijk. (Volg de bordjes Ballonfestival vanaf het Parkeerterrein naar het naar het festival terrein). Vanuit Cuijk kunt parkeren op het terrein van Visio, de ingang is aan de Esterveldlaan. Ook tijdens het waterfestival zijn er volop parkeermogelijkheden. Wij adviseren u dan de borden P–festival te volgen en te parkeren op het terrein aan de Koninginnedijk. Vervolgens loopt u in 3 minuten naar de binnenstad waar het waterfestival plaatsvindt.

De Buitenhorst L U X E

G R O E P S A C C O M M O D A T I E

Franse baan 4 * Schaijk * 0486-464686 www.debuitenhorst.nl

Vosseneindseweg 46 * Heumen * 024-3581481 www.heumensbos.nl

Hoofschestraat 16 * Grave * 0486-473058 www.degoudenluifel.nl

Rogstraat 4 * Grave * 0486-422534 www.dekastanjegrave.com

Nu ook in het assortiment: Solgar voedingssupplement

MAI-LI

Programma Waterfestival

Chinees-Indisch Restaurant Hoofschestraat 11 * Grave * 0486-476175 www.restaurantmaili.nl

Zondag 18 augustus 2013

De Kastanje • Rogstraat 4 • 5361 GR Grave Klinkerstraat 22 * Grave * 0486-852223 0486-422534 • www.dekastanjegrave.com www.wijnhuis-vaessen.nl

Activiteiten aan de Maaskade en Loswal van 12.00 tot 17.00 uur 12.00 uur: 12.00 12.00 12.00 12.00 12.00 12.00 14.00

uur: uur: uur: uur: uur: uur: uur:

Opening festival door het afschieten van de kanonnen m.m.v. de Cloveniers en Schipperskoor de Maessanghers Duikcabine met demonstratie duikclub Dweilorkest Smash Flyboardshow H2flOw Demonstratie brandweer Grave Demonstratie Jeugdbrandweer Grave Zwemtocht Nautische mijlen Meevaren met diverse boten Olie en Stoom vanaf Loswal

Activiteiten Binnenstad 11.00 tot 17.00 uur 11.00 11.00 11.00 12.00 12.00 12.30 13.00

uur: uur: uur: uur: uur: uur: uur:

CarXpert Autobedrijf Grave | Schaijk Pastoor van Winkelstraat P. van Winkelstraat 4A * Schaijk 4A * 0486-461918 www.sistersstoffen.nl T 0486 461918 | www.sistersstoffen.nl

Laag Werveld 1 * Beugen * 0485-361275 www.vankeijsteren.com

stoffen | fournituren | gordijnstoffen raamdecoratie | gordijnatelier stomerij | naaimachines | breigarens

Braderie, curiosa Scheepsmodelbouw Maritiem Roeivereniging ‘De Drie Provinciën’ Gratis schminken bij de Marktpomp op de visstenen Ballonclown Peer Optreden Schipperskoor de Maessanghers op diverse plaatsen Optreden Havenmuzikanten in de Klinkerstraat (tot 16.00 uur)

BALLON- & WATERFESTIVAL GRAVE 2013

17


Geïsoleerde garagedeur met aandrijving vanaf € 999,- incl. BTW Vraag uw de acti dealer na a evoor waard r en

ACTIE ! Niet g eld andere ig i.c.m. acties

Inclusief montage vanaf slechts € 1.299,- incl. BTW

Bask Garagedeuren

r gara jaa n tie

10

Laagstraat 26 5371 LE Ravenstein Tel. 0486 - 41 62 61 Mob. 06 - 22 80 25 12 info@bask-garagedeuren.nl www.bask-garagedeuren.nl

***** Wereldmarktleider *****

Welkom thuis, welkom bij Novoferm

HET BBQ SEIZOEN IS WEER BEGONNEN

LET ’S GET COOKING Althans, dat doen wij wel voor Lekker desse u! Kunt u genieten van het rt mooie weer en uw gezelschap. Verpakt Heldro ijs, Voor gezelschappen van minimet chocolade of wafel € 1,2 5 p.p. maal 10 personen hebben wij Staaf Heldro ijs (10 persoons) vier zeer complete BBQ€ 8,- p.p. pakketten samengesteld. Grote groepe n Hoe makkelijk kan het ver-- Bestelling vo or meer dan 10 0 personen? zorgen van een complete Dan zijn de ijs jes gratis! maaltijd zijn? Bestellen kan Ook totaalcate (graag uiterlijk twee dagen ring mogelijk m et tentverhuur en van te voren) telefonisch via drankvoorzieni ng . (0486) 474281 of per e-mail: Prijzen en mog info@brouwketel.com elijkheden op aa nvraag.

Alle pakketten worden standaard voorzien van: stokbrood en kruidenboter, fruitsalade, opgemaakte rundvleessalade, 4 soorten rauwkost, zigeunersaus, satésaus, cocktailsaus en knoflooksaus. Prijzen zijn inclusief porseleinen borden, bestek, servetten, gasbarbecue met gas, barbecuegereedschap, opschepbestek, schoonmaken en afwas, bezorgen en ophalen. Bestellingen voor minder dan 10 personen graag zelf afhalen (hierbij wordt geen barbecue geleverd). Pakket 1 Assortiment van 8 soorten vlees, 4 stuks per persoon: Barbecueworstje • Hamburger • Drumstick • 3 stokjes saté • Kipfilet • Speklapje • Filetlapje • Italiaanse spies € 11,50 p.p. Pakket 2 Assortiment van 8 soor ten vlees, 4 stuks per persoon: Barbecueworstje • Hamburger • 3 stokjes saté • Kipfilet • Spare rib • Sjasliek • Filetlapje • Biefstukje € 13,- p.p. Pakket 3 Assortiment van 8 soorten vlees en/of vis, 4 stuks per persoon: Hamburger • 3 stokjes saté • Sjasliek • Filetlapje • Entrecote • Italiaanse spies • Botervis • Lamskotelet € 14,50 p.p. Pakket 4 Assortiment van 8 soorten vlees en/of vis, 4 stuks per persoon: Filetlapje • Hamburger • Spare rib • Kipfilet • Zalmfilet • Scampi-spies • Biefstukje • Lamskotelet € 16,- p.p.

voferm No

Hoogeweg 9

5364 NK Escharen

voordelig

BEMAwonen Tapijt op de trap

13 treden - 5 jaar garantie Tapijt + meten +leggen

Dus geheel compleet nu Prachtkwaliteit, kamerhoog

v.a.

St. Anthonisweg 3 Boxmeer Tel. 0485-520592

nergens voordeliger

00 €225. Balterio laminaat

Inbetweens

95 €24.

www.brouwketel.com

per mtr.

GRATIS maken en meten

Dolce Nature van € 18.95 per m 2

=

OP

95 €12.

Nu voor

!! P O

per m2

Rolgordijnen - jaloezieën - lamellen - shades - plisse’s

Nu 18

GRATIS meten en geplaatst! WATERFESTIVAL GRAVE 2013


Roeivereniging ‘De Drie Provinciën’ aanwezig op Waterfestival

Maak kennis met roeien ‘De Drie Provinciën’ (DDP) is de algemene roeivereniging voor de regio Nijmegen en het Land van Cuijk. Wij zijn gehuisvest in Katwijk bij Cuijk en roeien van daar de Maas op richting Grave of Boxmeer, de Kraaijenbergse plassen op of de Mookerplas.

‘d

e Drie Provinciën’ is een ideale vereniging voor wie zin heeft om op een aangename manier fit te blijven. Roeien is goed voor het hele lijf, vrijwel blessurevrij, gezellig en je bent lekker buiten in een mooie omgeving. Bij het roeien worden alle spiergroepen van het lichaam gebruikt. Daardoor is deze sport voor het in conditie blijven nog geschikter dan hardlopen of fietsen waarbij het vooral op de benen aankomt. Bovendien worden de gewrichten ontzien: zware stootbelasting, zoals bij hardlopen, komt niet voor. Soepel roeien vraagt ook concentratie, je kunt er volledig in opgaan: een uitstekende manier om ‘het hoofd leeg te maken’.

Voor jong en oud

Roeien is een sport voor jong en oud, ook op latere leeftijd nog te leren en tot op hoge leeftijd te beoefenen. Onze oudste leden zijn boven de 80 jaar! Maar ook jeugd is van harte welkom. Vanaf ongeveer 10-12 jaar kan er begonnen worden met roeien. Meer nog dan voor volwassenen geldt dat plezier in de boot en met elkaar een eerste doel is. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende activiteiten, zoals het zomerkamp, dat het allemaal extra spannend en leuk maakt voor onze jeugd. Wanneer je nog nooit geroeid hebt, krijg je van ervaren leden instructie totdat je in staat bent zelfstandig of samen met anderen in de boot te stappen. Het niveau waarop je wil roeien is helemaal jouw keuze: lekker iedere week een stukje roeien of trainen met een specifiek doel zoals wedstrijden of toer- of marathon tochten. Deze zomer zijn we bij voorbeeld met maar liefst 30 mensen afgereisd naar Friesland voor de Elfstedenmarathon; in estafette binnen 24 uur meer dan 200 kilometer roeien! Of samen met je collega’s een bedrijfsacht of -vier vormen, samen trainen en aan wedstrijden meedoen? Je baas wil jullie misschien wel sponsoren: reclame voor het bedrijf en ook nog

gezonde medewerkers! Het kan allemaal. DDP is een relatief jonge en kleine roeivereniging van ongeveer 160 leden. De eerste 20 jaar hebben wij een grote vloot opgebouwd waardoor er altijd wel een boot beschikbaar is. Nu na 20 jaar zijn er plannen om ook onze accommodatie te verbeteren. Voor uitgebreidere informatie: www.rv-ddp.nl. Op het Waterfestival Grave is de vereniging zoals ieder jaar weer aanwezig met een stand. Maar je bent ook gewoon welkom om eens te kijken of roeien iets voor je is: geheel vrijblijvend neem je een aantal keer aan de instructie deel en besluit daarna of je ook lid wil worden. Om daarvoor een afspraak te maken, mail naar instructie@rvddp.nl. En voor de jeugd: jeugd@rv-ddp.nl.

Olie & Stoom ook dit jaar weer op het waterfestival Vereniging ‘Sociëteit Olie & Stoom’ is een enthousiaste groep mensen uit Cuijk en naaste omgeving, allen eigenaren van authentieke, historische bedrijfsvaartuigen. Het accent ligt nadrukkelijk op sleepboten zoals zij vroeger te zien waren op de Maas, Rijn en andere binnenwateren. De vereniging is ook dit jaar weer present tijdens het Waterfestival. Een kostbare verzameling varend industrieel erfgoed, wat door de leden in stand gehouden wordt. Vandaar dat het gezelschap zich profileert als ‘Varend Erfgoed Maasstreek’. De vaartuigen zijn allen tussen de 50 en 110 jaar oud en worden met veel toewijding in optimale conditie gehouden. De vriendenclub Olie en Stoom is opgericht in 1993 en sinds 11 november 2005 is het een vereniging. De leden zien elkaar regelmatig met mooi weer en gaan vaak gezamenlijk naar evenementen zoals Sail Amsterdam, het Waterfestival Grave, Maritiem Den Bosch, Maritiem Willemstad en de Nationale Sleepbootdagen in Vianen of Zwartsluis. Ook buitenlandse organisaties worden bezocht. De club heeft nauwe contacten met Belgische collega’s, de Historische Hafen in Berlijn en het beroemde martieme museum in Conflans bij Parijs. Kennis wordt gebundeld om de vaartuigen in orginele staat te restaureren of in goede staat te behouden. Inkomsten van de vereniging bestaan uit vergoedingen bij varen voor verenigingen, vrienden en natuurlijk het binnenbrengen van Sinterklaas. Van deze inkomsten worden ledenbijeenkomsten betaald met als hoogtepunt het grote

Olie & Stoom-feest dat meestal in het pinksterweekend plaatsvindt. De leden van Olie & Stoom zijn met hun boot aangesloten bij Landelijke behoudsorganisaties zoals Vereniging de Motorsleepboot (VDMS) en Sleep & Duwvaart/BASM. Meer informatie: http://sos.stuurhut.nl.

website of webshop nodig?

www.tagnick.nl

www.poelier -slagerij.nl

WATERFESTIVAL GRAVE 2013

19


VAN SCHAIJK/WILLEMSEN

...UW GASSPECIALIST IN DE REGIO EIGEN VULSTATION PROPAAN CAMPING GAZ BIJBEHORENDE ARTIKELEN HEFTRUCKGAS INDUSTRIËLE GASSEN PETROLEUM -

Burg. De Grootstraat 22, Schaijk | Tel. 0486-461956 | info@gashandelwillemsen.nl | www.gashandelwillemsen.nl

BREEEEDE BANDEN? www.keesvangent.nl Heerlijk dagje uit

Avonturengolf Familiedag Banden, sportvelgen, schokdempers, uitlaten, verlagingssets. ’s zaterdags geopend tot 13.30 uur.

Kinderfeestje Hullie combineert spelen met lekker eten

Bedrijfsuitje

Hullie Speelboerderij Canadasweg 3-A Uden (0413) 257534 www.hullie.nl 20

Kamerlingh Onnesstraat 9 - WIJCHEN - Tel. (024) 641 31 08

WATERFESTIVAL GRAVE 2013


Zwemtocht Cuijk-Grave op zondag 18 augustus

Dertiende editie De Nautische Mijlen Op zondag 18 augustus gaat de dertiende editie van De Nautische Mijlen van start, een zwemtocht tussen Cuijk en Grave. Inschrijven voor het zwemuitdaging kan ‘s ochtends tussen 10 en 11 uur bij de infopost aan de Loswal. Voor alle zwemmers is er koffie en tomatensoep.

t

ientallen zwemmers uit binnen- en buitenland verzamelen zich om 11 uur aan de Maaskade in Grave. Na een uitgebreide briefing zullen de zwemmers per boot overgebracht worden richting Cuijk voor een afstand van 3 of 1,5 Nautische Mijlen. De deelnemers aan de 3 Nautische Mijlen vertrekken circa 15 minuten eerder. De organisatie hoopt dat dit jaar nog meer zwemmers deelnemen en rekent op veel toeschouwers om de zwemmers aan te moedigen.

Veiligheid en gezondheid

Ook dit jaar zijn de veiligheidseisen weer aangescherpt. Zo zal er omgekleed worden óp de boten in tegenstelling tot andere jaren toen men zich óp de wal kon omkleden. Dit wordt gedaan om kou te vermijden. Evenals voorgaande jaren wordt om 11 uur de watertemperatuur gemeten. De Reddingsbrigade Nijmegen en de Brandweer Grave en Kano club Grave, Olie en Stoom en watersportvereniging De stuw uit Grave ondersteunen de zwemtocht met vaarTijdens de zwemtocht is er aan de Maaskade vanalles te doen. Op deze dag is tuigen en duikers. het namelijk ook het Waterfestival. Grave staat dan de hele dag in het teken Inschrijven van water. In de hele vestingstad zijn er tal van activiteiten die worden opgeInschrijven kan zondagochtend 18 augustus van 10 tot 11 uur bij de infopost luisterd door verschillende muziekbandjes. Kijk op www.toerismegrave.nl of aan de Loswal. Iedereen met zwemdiploma A en/of B kan zich inschrijven. www.waterfestival-grave.nl voor meer informatie. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 en dient voldaan te worden op de dag van de Begeleidingsboten zwemtocht bij de infopost. In het kader van de veiligheid en zeker die van de deelnemers is het niet Soep en medaille toegestaan om op eigen gelegenheid mee te varen als ‘begeleidingsboot’. Na afloop van de zwemtocht krijgen alle deelnemers een kop warme soep met Meevaren kan en mag alleen na toestemming van de organisatie. Na akkoord brood. En voor de geleverde prestatie ontvangen zij ook allemaal een heuse van de organisatie ontvangt men een officiële ‘begeleidingsbootpas’. medaille.

Bourgondische Kano Club Grave De Bourgondische Kano Club Grave is opgericht op 30 maart 2000 met in het achterhoofd de Wildwaterbaan aan de Koninginnedijk. Ondanks het niet doorgaan daarvan is de vereniging toch actief gebleven in vele kanodisciplines. Kajakken op wild water, toertochten varen met toer- en Canadese kano’s en op zee kanoen. Zelf noemt de vereniging zich een bourgondische club aangezien het gezelligheidsgehalte ook een essentieel onderdeel van de activiteiten is. “Onze leden komen uit de regio, maar ook uit bijvoorbeeld Almere en Hilversum. Wij hebben geen clubhuis maar via internet worden de activiteiten gecoördi-

neerd”, vertelt Chris Dunlop namens de kanoclub. Een hoofdactiviteit is de jaarlijkse wintertraining in het zwembad Op de Ham. “Met gediplomeerde kanoinstructeurs gaan wij in januari en februari op zondagmorgen een uur trainen op basistechnieken en reddingsvaardigheden, wat met warm water aangenaam is. We gaan dan ook goed voorbereid de zomer in.” Vaste activiteiten zijn verder bijna wekelijks op de Niers of de Maas varen. “Met Pasen oefenen we op de Ourthe en in Sault Brenaz bij Lyon varen we op een kunstmatige wildwaterbaan. Verder gaan we in Oostenrijk wildwatervaren en maken we in Zweden een langere tocht met Canadese kano’s inclusief kampeeruitrusting.”

Nautische Mijlen

“Verder begeleiden wij ook altijd de zwemmers die meedoen aan de Nautische mijlen op de Maas”, gaat Chris verder. “Als zwemmers kramp krijgen of onderkoeld raken dan kunnen ze kajak vastpakken en wij slepen de zwemmer dan naar de kant of een begeleidingsboot. Het is te gevaarlijk om met motorboten tussen de zwemmers te gaan varen.” Meer info: www.kano-club-grave.nl.

De kanoclub assisteert tijdens de Nautische mijlen.

Tot ziens op 16, 17 en 18 augustus in Grave! WATERFESTIVAL GRAVE 2013

VVV Grave Rogstraat 13 5361 GP Grave T: 0486-475300 info@vvvgrave.nl 21


UIT IN WIJCHEN...

UIT IN WIJCHEN... vernieuwde kaart!

Het Verlangen Kasteellaan 41a, tel. 024 - 6417384 www.verlangenwijchen.nl Kasteellaan 41a

Telefoon: 024-6417384

3 GANGEN KEUZEMENU voor 19,95 Keuze uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten

U kunt bij ons ook terecht voor een smakelijke lunch! Voor meer informatie: 024-6422241 of mail naar info@leursehof.nl Dagelijks open vanaf 12 uur, zondag vanaf 10 uur (maandag gesloten)

Wijchen

www.verlangenwijchen.nl

WWW.LEURSEHOF.NL

Restaurant De Leurse Hof Leurseweg 4 6615 AJ Leur Telefoon: 024-6422241

gasfles v�llen? DeskunDig, Veilig en goeDkoop er���d v���tat���. k�aar t�rw�j� � wacht.

B�taangas en ProPaangas B�jv����� ��r ���� �� �w �a�fl��. zd_bongra_34/8_v1 339 C, black, CTP

roggeweg 7-9 nijmegen telefoon 024 - 354 05 64 www.hoeserrogas.nl In hetInkampeerseizoen vanaf 5 meivan t/m begin 4 aug. ook zaterdag open van 9.00 tot 12.30 uur het kampeerseizoen meioptot en met begin augustus

ook op zaterdag open van 09.00 tot 12.30 uur.

Elke woensdag en donderdag Eetkaemermenu € 19,95 Like ons op Facebook en maak kans op een fles huiswijn Maasstraat 16 GRAVE 0486-420816 www.dneetkaemer.nl

Grave Marssingel 2a 0486 47 23 34

Velp

BEERS

Tolschestraat 3 0486 47 20 34

DRUKPROEF GOED CONTROLEREN SVP Ordernr.:

129719

Afnemer

Beko Verpakkingen B.V.

Klant:

Bongaards

Artikel:

zd_34/8

Datum:

30-01-2012

BraBant Motors Grave Herkleuring | Kleurverandering | Stofferingen Reparaties | Reinigen | Onderhoudsmiddelen te de perfec Al 19 jaar en d U in vatie lederreno

Ledertechniek wijdt zich met gedegen inzet en vastberaden aan één doel: het kwalitatief solide en duurzaam herstellen van uw sleetse doch nog dierbare lederen of nubuck zetels, tegen een klantvriendelijk prijsje! Verkleuringen, scheurtjes, vlekken of verzakkingen, enzovoort. Daartoe behoort zelfs het volledige cleanen. Ook dat van auto- of bootinterieur. Wij maken alles weer als herboren, middels ons succesvolle lederherstelprogramma,.

Loopkantstraat 14c - 5405 NB Uden - 0413 255001 www.ledertechniek.nl

22

Bosschebaan 9, Grave BOSSCHEBAAN 9, GRAVE

0486 - 47-36 0486 475036 50

www.brabantmotors.nl WWW.BRABANTMOTORS .NL

BALLON- & WATERFESTIVAL GRAVE 2013


Spatader keurmerk

Endoveneuze laserbehandeling (EVLB) Bij deze endoveneuze techniek wordt via één enkele insteek opening een laserrber in de te behandelen ader aangebracht. Door de afgifte van laserlicht wordt de ader verhit, waardoor de wand samen trekt en volledig sluit.

Ons park is gelegen aan de rand van het prachtige natuur gebied “de Maashorst” en beschikt over: •

• • •

3 Groepsaccommodaties De Heidebloem *** 40 pers. De Heideheuvel **** 30 pers. De Heidehof ***** 24 pers. Heidehomes, verhuur van 6-persoons chalets Een camping met zowel vaste als seizoen- en toerplaatsen Veel faciliteiten zoals horeca, zwembad, tennisbanen, speelbos, jeu-de-boules banen

NIEUW - luxe groepshotel Sauerländer Tor geschikt voor 36 pers. gelegen in het schitterende Sauerland / Duitsland!

Noordhoekstraat 5 - 5374 SC Schaijk Tel. 0486-461525

www.deheidebloem.nl

BALLON- & WATERFESTIVAL GRAVE 2013

23


Sponsoren Ballonfestival - Waterfestival 2013 bedankt!

Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

www.teunarts.nl

Begi n nu met E WIN EEN GRATIS BALLONVAART!! igen S p Huis a estival in Grave 2012 was een enorm succes. En omdat Teun Arts Meubelen ren! zich 2 50% 3 tot de trotse sponsoren mag rekenen, maakt u (t/m 15 aug. 2013) bij aankoop,van r * e n relaxfauteuil of bank(stel) kans op een ballonvaart voor 2 personen!nte.

* Variabele rente op jaarbasis per 18 maart 2013. Rentewijzigingen voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

Jumbo Supermarkt Kan hij later Grave - Wijchen wel een huis Sint Hubert kopen?

zd_bongra_34/8_v1 339 C, black, CTP

Ekstijn Schoenmode

Cuijk Grave

Grave

DRUKPROEF GOED CONTROLEREN SVP Ordernr.:

Aanbieding: Model Esmé Aanbieding: Model Joy Vandemoss Assurantiën B.V.Verstelling Verstelling d.m.v. Gasdrukveer d.m.v. Gasdrukveer

Rogstraat 42 5361 GR Grave T 0486 42 10 10 E info@vandemoss.nl I www.vandemoss.nl

In meerdere kleuren leder uit voorraad va € 1395,-

website of webshop nodig?

Aanbieding: Model Petunia Wolters Advies Escharen B.V. Sta- op hulp icm 1 motor

Aanbieding: Model Sun

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

Sint Machutusweg 4A uit voorraad vanaf € 795,5364 RB Escharen T 0486-475537 E escharen@woltersadvies.nl www.woltersadvies.nl

In meerdere kleuren leder uit voorraad va € 1245,-

In leder leverbaar vanaf € 1725,-

www.tagnick.nl

tel: 0486 - 420029

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas. Aanbieding: Model Salt Lake City

Aanbieding: Model Change TW-10

Verstelling d.m.v. 5 motoren & memory

Verstelling d.m.v. 2 motoren & Accu

In leder uit voorraad vanaf € 3495,-

In leder leverbaar vanaf € 1975,-

Aannemingsbedrijf Aanbieding: Model Paco d.m.v. Gasdrukveer van dennElzen !In Verstelling In leder leverbaar vanaf € 1495,leder uit voorraad vanaf € 1445,speciali&stLitjes Aanbieding: Model Faboulos

Verstelling d.m.v. Gasdrukveer

rava

Uw kampeer en ca

Grondwerk ollectie relaxfauteuils van Nederland vindt u al 40 jaar bij Teun Arts Meubelen in Sint Hubert… Welkom. & bestrating Inruil

Levertijd

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

€ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

door heel

topfabrikaat met minimaal

Bovag Occasiondagen Nederland

pril a 4 1 2 tel.: 0485 - 45 29 86 www.teunarts.nl info@teunarts.nl

5 jaar fabrieksgarantie Bezoek onze showroom en profiteer van diverse aanbiedingen en acties!

mogelijk in onze

met zitmeubelen krijgt u

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

en: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00 www.degreeff.nl oersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde 'Erica' richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts. Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.30 uur Zaterdag van 9.00 - 16.00 uur

Vestiging Grave Arnoud van Gelderweg 97 5361 CV Grave T +31 (0)486 476 000 F +31 (0)486 471 094

Vestiging Veenendaal Arsenaal 4 3905 NN Veenendaal T +31 (0)318 510 190 F + 31 (0)318 523 637 info@degreeff.nl

•* nvt2e Paasdag open op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen • Diverse acties

Gebr. Janssen b.v. van Wilk BEUGEN

Tevens bedanken wij alle adverteerders die deze uitgave mede mogelijk maakten.

129719

Datum:

30-01-2012

Afnemer

Beko Verpakkingen B.V.

Klant:

Bongaards

Artikel:

zd_34/8

Festivalkrant ballonfestival Grave 2013  

Festivalkrant ballonfestival Grave 2013

Festivalkrant ballonfestival Grave 2013  

Festivalkrant ballonfestival Grave 2013

Advertisement