Page 1

ZORGKRANT LANDERD ZORGKRANT LANDERD IS EEN UITGAVE VAN WEEKBLAD ARENA

Alle informatie over zorg, jeugd & werk De Rijksoverheid hevelde per 1 januari 2015 veel taken op het gebied van zorg en welzijn over naar de gemeenten in ons land. Met enige regelmaat komen daar nog extra taken bij of worden bestaande regelingen aangepast. Landerd is verantwoordelijk voor de jeugdzorg, het onderdeel ‘begeleiding’ uit de AWBZ en de Participatiewet. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. In de

Zorgkrant Landerd, een speciale uitgave van weekblad Arena, blikken we terug op de veranderingen en kijken we vooruit naar de uitdagingen voor de komende tijd. Een bewaarexemplaar toegespitst op de lokale situatie met volop aandacht voor de diverse zorgverleners en overige zorg- en welzijnsorganisaties in Reek, Schaijk, Zeeland en omgeving.


STERKER IN DE SAMENLEVING Powered by Pluryn

Pluryn ondersteunt jongeren en volwassenen met complexe problematiek in gehandicaptenzorg of jeugdzorg. Bij complexe problematiek gaat het om een mix van gedragsproblemen, een ontwikkelingsachterstand en psychische problemen. In alles wat we doen, staat het belang van cliënten voorop. Thuis, in de wijk of op een terreinlocatie groeien zij met ondersteuning van Pluryn snel door naar meer zelfstandigheid. Het is ook mooi om te zien dat mensen met de meest complexe zorgvragen (weer) lekker aan de slag gaan. Bijvoorbeeld achter de kassa van Buurtmarkt Breedeweg, in de fietsenwerkplaats bij Bikewerk of in de bediening bij Bloesem Theehuis.

JE TALENTEN KOMEN TOT BLOEI BIJ BLOESEM THEEHUIS

Aan de Wooijstraat in Herpen bevindt zich Bloesem Theehuis. Een heerlijke plek, waar je kunt genieten van de lekkerste thee, taart en broodjes uit eigen keuken. Er is ook een winkel, met leuke theeaccessoires en andere verrassende cadeaus. Bloesem biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te leren en werkervaring op te doen. Floris (21) werkt er nu drie jaar. In oktober begon hij bij Bloesem aan de erkende SVH horecaopleiding ‘BAS Bedieningsassistent’.

De kracht zit in de mensen zelf. Wij helpen hen om die kracht te ontdekken, te versterken en te gebruiken. Ofwel: Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn.

“Het is een mbo-opleiding op niveau 1, veilig en op maat. Je hebt zelf de regie over je leertraject en krijgt ondersteuning van een leermeester en een arbeidscoach op de werkplek. Dat is goed voor mij, want een roc is nu nog te hoog gegrepen.”

Wil je meer weten? Bel of mail ons klantenbureau: 088 - 779 50 00, e-mail: klantenbureau@pluryn.nl

Zoek jij een goede leer/werkplek of wil je net als Floris de opleiding BAS Bedieningsassistent volgen? Neem contact op of kom eens langs!

Wooijstraat 4a 5373 LB Herpen T 088 - 779 30 40 E bloesem@pluryn.nl I www.bloesemtheehuis.nl

www.pluryn.nl

www.bloesemtheehuis.nl Bloesem Theehuis is een maatschappelijke onderneming van Pluryn.


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK Wethouder Piet Hein Jonkergouw tevreden over zorgbeleid Landerd TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1

16-12-14 10:22

‘Het is belangrijk dat iedereen erbij hoort en mee kan doen in de samenleving’ Een inclusieve samenleving met een plek voor iedereen, dat is waar wethouder Piet Hein Jonkergouw voor staat. De gemeente Landerd werkt hard om dit te bewerkstelligen, waarbij ook actief burgerschap vanuit de gemeenschap een grote rol speelt. Daarnaast komt de focus steeds meer te liggen op preventie. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ wordt steeds meer ingezet op het bevorderen van de positieve gezondheid. Het is voor Jonkergouw van groot belang dat niemand buiten de boot valt. “Iedereen hoort erbij en moet zich ook erbij horen voelen”, stelt de wethouder. “Wanneer iemands sociale en/ of financiële situatie verslechtert dan is het erbij kunnen horen soms lastig. Als gemeente moet je daar op inspringen. Dit probleem komt bij jeugd helaas ook steeds meer voor. Jongeren twijfelen aan zichzelf en hun eigen capaciteiten.” Eigen verantwoordelijkheid In het verhelpen van die problemen speelt de gemeente zeker een rol volgens Jonkergouw. “Maar juist het nemen van je eigen verantwoordelijkheid als burger versterkt de gemeenschap”, denkt hij. “Ik ben groot voorstander van de doe-democratie. Veel mensen komen in beweging de laatste jaren, waardoor de mooiste initiatieven ontstaan. Zo bereiken we steeds meer. Daar word ik enthousiast van.” Preventief werken Wanneer iemand vast komt te zitten met een probleem dan is het de taak van Landerd om ondersteuning te bieden. “Maar meer en meer willen we het ontstaan van problemen voorkomen door op tijd te handelen”, legt Jonkergouw uit. “Dit willen we bereiken door de positieve gezondheid te bevorderen. Als gemeente investeren we geld en mankracht om hiermee aan de slag te gaan. Het is stimulerend om te zien welke krachten hierdoor loskomen.” Positieve gezondheid Je positieve gezondheid is opgebouwd uit zes facetten. Dit zijn je lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en

dagelijkse functioneren. Op elk gebied kun je een cijfer van 0 tot 10 geven. “Honderd procent haalt niemand”, weet Jonkergouw. “In plaats van te focussen op wat niet lukt, kun je beter gaan werken aan het verbeteren wat je wel kunt. Wanneer je met klachten naar een hulpverlener gaat dan is het de taak van diegene om goed door te vragen. De oorzaak is niet altijd even voor de hand liggend. Het kan zomaar zijn dat je vastloopt in je dagelijkse leven door stress op je werk en dat zich dit uit in een fysiek probleem. Met behulp van je positieve gezondheid kun je aanpakken wat nodig is.” Jeugd en jongeren Voor het helpen van jeugd en jongeren hanteert Landerd dezelfde werkwijze. “Wij creëren de condities waarbinnen plannen gemaakt kunnen worden”, gaat Jonkergouw verder. “Deze methode heet programmamanagement. De agenda wordt opgesteld in een samenwerking tussen professionele zorgverleners. Wat vinden zij belangrijk en waar moet aan gewerkt worden? Op die manier krijg je krachtige en reële doelstellingen waar op dat moment behoefte aan is. Daarbij hebben de verschillende partijen ook steeds meer oog voor elkaar. Het is eenvoudiger om aan te haken of iemand uit te nodigen. De nieuwe jeugdpreventiewerker gaat hier een rol in spelen.” Buurtsportcoach Aemy Sevinga, de Landerdse buurtsportcoach, heeft een rol in de preventieagenda. Haar functie bestaat sinds een jaar. In die periode heeft ze veel mensen, maar ook verenigingen, in beweging gekregen. Jonkergouw: “Dat is heel positief en het geeft energie. Het is namelijk niet alleen goed voor je li-

chaam, ook op mentaal en sociaal vlak kom je beter in je vel te zitten.” Wonen en werk Een andere grote uitdaging voor Landerd is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. “Het is daarbij belangrijk dat ze voor hun eigen gevoel goed en nuttig deelnemen aan de maatschappij”, zegt Jonkergouw. “De meeste mensen komen echt wel aan de bak, maar er is een groep die op meer problemen stuit. Binnenkort starten we een kringloopwinkel in Landerd waar juist mensen uit die categorie aan de slag kunnen. Maar we willen graag nog meer. Samen met ondernemers zijn we aan het kijken of we een cluster van taken in het reguliere bedrijfsleven bij die groep neer kunnen leggen. Onze droom is dat meerdere bedrijven in de Maashorst zich op deze manier gaan profileren en zich durven te onderscheiden met ‘duurzaam kapitaal’. Daarvoor zien wij heel veel kansen. Dat zou de kracht van deze regio kunnen zijn. Het moet eigenlijk normaal worden dat iedereen een kans krijgt op de arbeidsmarkt.” Dorpsnetwerk Het dorpsnetwerk is een essentieel onderdeel van de plannen van Landerd. “Het is van belang dat verschillende partijen elkaar makkelijk weten te vinden. De huisarts, de wijkverpleegkundige, maar ook het bestuur van een sportclub”, licht Jonkergouw toe. “Als mensen een vraag stellen, aan wie dan ook, dan moet die heel snel op de juiste plek terechtkomen. Daar geloof ik in. Niet alles hoeft via het gemeenteloket, de lijntjes in een dorpsnetwerk zijn veel korter. De nog op te stellen preventieagenda gaat dit gevoel alleen

maar versterken, want de diverse partijen komen elkaar nog vaker tegen. Op die manier leren ze elkaar beter kennen en is een verbinding snel gelegd. Mensen willen echt samenwerken, maar dat kan alleen als je van elkaar op de hoogte bent. Dat gebeurt steeds meer.” Maatwerk Piet Hein Jonkergouw is tevreden

over hoe de zaken momenteel in Landerd geregeld zijn. “Dankzij onze kleinschaligheid kunnen we passende oplossingen regelen voor mensen in problemen”, vertelt de wethouder. “De afdeling Welzijn bestaat uit een goed team. De zorg voor onze inwoners regelen we goed en daar blijven we constant aan werken.”

Buurtbus Landerd lijn 254 sluit succesvol eerste jaar af Een werkgroep onder auspiciën van zorgcoöperatie Schaijk heeft er hard aan getrokken om het vervoer in Landerd op peil te brengen. En met succes. In de gemeente Landerd, met de drie dorpskernen Reek, Schaijk en Zeeland, is op 1 januari 2016 de Buurtbus Landerd lijn 254 officieel van start gegaan. Een groeiend aantal mensen maakt gebruik van de buurtbus. De teller is in de loop van het jaar gegroeid naar ruim 500 passagiers. Eindpunt is ziekenhuis Bernhoven in Uden, waardoor het ziekenhuis voor mensen met het openbaar vervoer weer bereikbaar is. Maar niet alleen bezoek aan het ziekenhuis is een optie. Reizigers stappen in de bus voor een boodschap, een familiebezoek, naar school of een cultureel of recreatief verblijf in de omgeving. Het openbaar vervoer met de Buurtbus biedt de mogelijkheden.

passende manier van reizen met de rit-, dag- of OVchipkaart. Coördinator Ton van Hees geeft, samen met 35 enthousiaste chauffeurs/vrijwilligers, graag ondersteunend advies in de bus. En ook in ‘Onder de Linde’, het ontmoetingscentrum van Zorgcoöperatie Schaijk, is informatie verkrijgbaar.

Continuïteit en groei is van belang om de busvoorziening ook in de toekomst te behouden. Dus neem de Groei en bloei in openbaar-vervoersbereikbaarheid is bus! Van 9 tot 6 uur vertrekt er ieder uur een bus. En een belangrijk factor voor het instandhouden van een ook op zaterdag rijdt de bus. Check de dienstregeling leefbaar platteland. Dus pak de buurtbus! bij de dorpshuizen, de Zorgcoöperaties en de bushaltes en vraag informatie over de meest voordelige en

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

3


Orthopedagogische praktijk voor kinderen, jongeren en (jong)volwassen: • Individuele begeleiding, behandeling en trainingen • Dagbesteding, vakantie- en logeeropvang • Diagnostiek

Locaties: Reek en Uden 0486-201801 info@praktijkjij-ik.nl www.praktijkjij-ik.nl

ONS welzijn adviseert en helpt mensen als dat nodig is. Onze sociaal werkers en medewerkers van het Basisteam Jeugd en Gezin denken met je mee om samen een goede oplossing te vinden voor vragen en problemen in je dagelijks leven. We gaan uit van wat jij nodig hebt en wat bij jou past. We kijken waar je goed in bent, we helpen je jouw talent te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten voor een ander. Dus heb je een vraag op gebied van zorg, meedoen, relaties, financiën, wonen, werk of opvoeden en opgroeien? En kun je deze niet alleen beantwoorden? Of wil je meer doen met jouw talent? Neem contact met ons op! ONS welzijn T 088 3742525 E info@ons-welzijn.nl www.ons-welzijn.nl

Wij zijn er voor kinderen met een verpleegkundige zorgvraag. Kom jij bij ons spelen en/of logeren?

Aangesloten bij

4

Brouwerspad 13a 5411 BG Zeeland NB Tel: 0486 436126 Mob: 06-23117486 contact@kinderzorg-bijzonder.nl www.kinderzorg-bijzonder.nl Facebook: Kinderzorg-Bijzonder weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1 Basisteam Jeugd en Gezin

16-12-14 10:22

Waar kan ik terecht met vragen over jeugdhulp?

Zijn er problemen in je gezin? Heb je behoefte aan ondersteuning of advies nodig? Kun je moeilijk door één deur met je ouders? Of heb je andere problemen? Als je dat overkomt, vraag je vaak eerst hulp aan je omgeving. Familie, vrienden of buren kunnen je ondersteunen of meehelpen met een oplossing. Kom je er samen niet uit? Ga dan eerst naar een hulpverlener die je kent. De intern begeleider op school, school zelf, consultatiebureau, huisarts of bij je sportclub bijvoorbeeld. Vanaf 2017 zijn er ook twee preventiewerkers jeugd in de gemeente Landerd werkzaam, waar je onder andere terecht kunt met allerlei vragen, maar zij kunnen ook zelf ondersteuning bieden. Je kunt ook altijd contact opnemen met het Basisteam Jeugd en Gezin Boekel/Landerd. Wat doet het Basisteam Jeugd en Gezin? Het Basisteam biedt advies en hulp aan jongeren tot 23 jaar en hun ouders. Een medewerker van het Basisteam kan bijvoorbeeld helpen door informatie te geven of adviseren of dingen die je kunt doen om beter met de situatie om te kunnen gaan. Ze helpen je om zelf

Contactgegevens Heeft u vragen over een uitkering of re-integratie? Neemt u dan contact op met onze consulenten werk en inkomen via 0486458111.

een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door je aan te laten sluiten bij een activiteit of cursus voor jongeren.

Heeft u vragen over maatschappelijke ondersteuning? Neemt u dan contact op met onze Wmo-consulenten via 0486-458111.

Het Basisteam Jeugd en Gezin is telefonisch bereikbaar op 0800–2540 000 of per e-mail: info@ cjggeeftantwoord.nl. Wat als er andere ondersteuning nodig is? Als een andere organisatie beter kan helpen dan verwijst het Basisteam door. Het Basisteam Jeugd en Gezin maakt een plan van aanpak. Op basis hiervan maakt de gemeente een beschikking(verleningsbesluit) waarmee hulp ingeschakeld kan worden. Op www.jeugdhulpnob.nl staat een overzicht van alle zorgaanbieders waaruit, samen met het Basisteam Jeugd en Gezin, gekozen kan worden.

Heeft u vragen over Jeugdhulp? Neemt u dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) via 0800-254000 of info@cjggeeftantwoord.nl. Natuurlijk kunt u uw vragen over jeugdhulp ook stellen op de gebruikelijke plaatsen, zoals de basisschool, het consultatiebureau of uw huisarts.

Wat doet de Kerngroep Mensen met een Lichamelijke Beperking (KMLB)? De Kerngroep Mensen met een Lichamelijke Beperking (KMLB), die is gestart op 29 juni 2011, behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke beperking in de gemeente Landerd. Alle leden van de KMLB hebben zelf ook een beperking en kunnen zich daarom als ervaringsdeskundigen goed inleven in situaties, waar je bij de dagelijkse bezigheden mee te maken krijgt. De KMLB stelt zich op het standpunt, dat een persoon met een lichamelijke beperking zo volwaardig mogelijk dient te kunnen participeren in de huidige maatschappij. Een voorbeeld Een van de acties, die we daarom hebben uitgevoerd, is het screenen van horecagelegenheden, gezondheidscentra (huisarts, tandarts, fysiotherapie), en dorpshuizen, op toegankelijkheid. Was de toegankelijkheid voor mensen met een beperking goed, dan kreeg men een duimsticker om bij de ingang op de deur te plakken. De secretaris van de KMLB is ook lid van de Adviesraad Sociaal Domein (voorheen WMO-adviesraad), zodat er snel met de verschillende ambtenaren van de gemeente Landerd naar oplossingen gezocht kan worden. Oproep Wij nodigen alle inwoners met een beperking (jong en oud) van harte uit om voor vragen, adviezen en opmerkingen contact op te nemen met de Kerngroep. Ook zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met een lichamelijke beperking, die lid willen worden van de KMLB. Hebt u een lichamelijke beperking, of kent u iemand, dan graag aanmelden bij de secretaris van de KMLB: Marion de Jong, Smidse 119, 5374 AJ Schaijk, telefoon 06-28519702. E-mailadres: kmlblanderd@ gmail.com.

Wat doet de preventiemedewerker jeugd?

‘It takes a village to raise a child’ “It takes a village to raise a child”, luidt een oud Afrikaans gezegde. Hiermee wordt bedoeld dat de opvoeding van kinderen niet alleen bij de ouders of de school ligt, maar eigenlijk bij alle mensen die in de directe omgeving van het kind betrokken zijn. Dus ook opa en oma, broertjes en zusjes, familie, buren, vrienden, sportclubs en verenigingen, de kinderopvang, eigenlijk het gehele dorp dus. Leren en ontwikkelen doe je namelijk overal. Waarom komt er een preventiewerker jeugd? Dit Afrikaanse gezegde is aanleiding geweest voor de zorgcoöperaties Schaijk, Reek en Zeeland om te kijken wat zij kunnen betekenen voor de opgroeiende jeugd en jonge gezinnen in hun kernen. Begin dit jaar is samen met de GGD, ONS Welzijn en de gemeente Landerd bekeken hoe wij hier in de praktijk handen en voeten aan konden geven. Hierbij is met name voortgeborduurd op het succes van de wijkverpleegkundige; een zichtbaar en herkenbaar gezicht in het dorp, waar je terecht kunt met al je vragen en die samen met burgers, verenigingen en organisaties kijkt wat mogelijk is. Iemand die verbindingen legt tussen de informele en professionele zorg. Iemand die zowel kijkt naar de individuele vragen van mensen, maar ook naar collectieve vragen die leven in het dorp. Zo iemand is de Preventiewerker Jeugd. Wat doet de preventiemedewerker jeugd? Vanaf januari zullen er twee preventiewerkers Jeugd werkzaam zijn binnen Landerd. Samen met de Zorgcooperaties, wijkverpleegkundigen, buurtsportcoaches en diverse organisaties die met kinderen en jongeren

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

te maken hebben gaan zij kijken wat er leeft in de dorpen, waar er problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Dit kan een individuele hulpvraag zijn; iemand met een vraag over opvoeden en opgroeien, maar er kunnen ook problemen of signalen opgepakt worden die breder zijn en meer kinderen, gezinnen en jongeren aangaan. Belangrijk uitgangspunt is dat inwoners elkaar helpen en ondersteunen, er zijn voor elkaar. Daarbij kan de preventiewerker jeugd ondersteunen en indien nodig de schakel vormen voor moeilijkere vragen naar professionele hulp. Door het inzetten van de preventiewerker Jeugd wordt in Landerd een samenleving gecreëerd, waar kinderen en jongeren veilig kunnen opgroeien, en waar inwoners, organisaties en ondernemers zich vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Helpt u ook mee?

5


5a-helmavdrakt_viskrt_voor_85x55Page 1

16-09-2014

19:43:10

Helma van de Rakt is naast vrouw, moeder en pleegmoeder, ook kindercoach en maatschappelijk werker in haar eigen praktijk in Schaijk. Wanneer kinderen opgroeien kom je af en toe in pittige of moeilijke tijden. Dit herkent “iedere ouder en opvoeder. Dan is het fijn als er even een helpende hand is, een plek om je

BrabantZorg in Landerd Een compleet en gevarieerd aanbod! BrabantZorg biedt zorg, wonen en welzijn in en vanuit de verschillende locaties in de gemeente Landerd. Zorgwonen in Compostella Comfortabel wonen met de garantie dat goede zorg dichtbij is. Zorgwonen in Compostella maakt dit mogelijk. Zorgwonen is een uitkomst voor ouderen die ongeacht hun zorgvraag willen wonen in een veilige, comfortabele en levendige omgeving.

Zeeland: Compostella Zorgwonen in Compostella Thuiszorg Zeeland Zorgboerderij De Horst/Mill Dagactiviteit Santiago Tijdelijk verblijf / logeermogelijkheid Schaijk: Nieuwe Hoeven Dijkstaete Vierhoven Thuiszorg Schaijk / Reek Dagactiviteit De Wijers Dagbehandeling Ons Stekkie Carrousel groen: werkplaats voor mensen met een ondersteuningsvraag

hart te luchten of iemand die je concreet kan helpen. 5a er is voor jou, als opvoeder, of voor je kind. Helma kan met je kind gaan ‘puzzelen’ wat er aan de hand is, of met jou. Zodat de situatie in je gezin anders kan worden, makkelijker, beter en leuker. Dat is het doel. Afhankelijk van het gekozen zorgpakket bij je zorgverzekering kunnen consulten (gedeeltelijk) worden vergoed.

Vaste Activiteiten Frisse Neus wandeling Iedere woensdagochtend in de Maashorst elkaar ont”moeten”. Gezond, gezellig, altijd in goed gezelschap. Soms zelfs leerzaam. 5a-helmavdrakt_viskrt_voor_85x55Page 1

16-09-2014

Bosavontuur! Met ingang van januari 2017 naaast iedere 1e, ook iedere 3e woensdag van de maand.

19:43:10

Een plek waar je als kind en als opvoeder terecht kunt met opvoedvragen of problemen. Klein en groot, makkelijk of moeilijk.

Meer weten? E-mail klantenservice@brabantzorg.eu Telefoon 088 - 998 55 55 Internet www.brabantzorg.eu

Fysiotherapie Schaijk heeft een team dat bestaat uit 11 fysiotherapeuten en een administratief medewerkster. Door de diverse specialisaties en aandachtsgebieden kunnen wij onze patiënten op een zeer breed terrein behandelen. Ook preventief kunnen wij mensen begeleiden, om herhaling van klachten te voorkomen of voor te zijn.

Fysiotherapie Schaijk Ook in 2017 staan we weer voor je klaar! Bossestraat 6 • 5374 HT Schaijk • Tel. 0486-461639 • info@fysiotherapieschaijk.nl •

6

www.fysiotherapieschaijk.nl

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1 ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’

Veranderingen in de Wmo-zorg “Betere zorg begint met een goed gesprek”. Dit is de kern van een nieuwe benadering van zorg. Voorheen was de zorg vooral gericht op zorg verlenen. Door de toenemende vergrijzing is een andere benadering nodig. Hieronder gaan we in op wat deze nieuwe benadering precies inhoudt en wat u als inwoner/zorgvrager daarvan merkt.

16-12-14 10:22

Verbinding Wmo en Participatiewet Soms hebben inwoners met de Participatiewet én de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te maken. Een aantal inwoners die gebruik maakt van de Participatiewet, heeft namelijk ook andere vormen van ondersteuning nodig, bijvoorbeeld dagbesteding. Daarom willen we de Participatiewet en de Wmo meer met elkaar verbinden. In 2016 hebben wij de eerste stappen gezet in deze verbinding. Wij proberen partijen uit de zorg en werkgevers te interesseren om nieuwe slimme combinaties te maken voor verschillende groepen inwoners. Het liefst zien we projecten die worden opgezet zonder dat de gemeente hierop stuurt en waarbij verschillende groepen samen gebruik maken van voorzieningen.

Wat houdt deze verandering in? De gemeente richt zich niet meer direct op behandeling, maar steekt meer tijd in een zogenaamd ‘open en breed gesprek’. Dit is een gesprek tussen de consulent van de gemeente en de inwoner die zorg aanvraagt. Voor de inwoner is het mogelijk om hiervoor onafhankelijke cliëntondersteuning aan te vragen.

We hopen dat in 2017 de eerste projecten op dit gebied kunnen starten.

Tijdens het gesprek komen ook andere behoeften en mogelijkheden van de cliënt aan de orde. Daarnaast bekijken we bijvoorbeeld in dit gesprek wat iemand zelf nog wél kan. Vaak willen cliënten ook nog graag dingen zelf kunnen doen. Bovenstaande betekent dat de gemeente Landerd: • Niet altijd direct start met zorg. • Soms meer (regie en zelf doen) vraagt van de cliënt dan in het verleden. • Soms meer aanspraak doet op de omgeving van de cliënt. • Soms niet overgaat tot zorg omdat Waarom is deze verandering nodig? het op een andere manier geregeld De gemeente is al in 2012 gestart met kan worden. deze andere benadering. Dit is noodzakelijk vanwege de toenemende

Werkwijze huishoudelijke ondersteuning vergrijzing en de kosten die hiermee gepaard gaan. Zo kunnen we de zorg op termijn behouden en de kosten beheersbaar houden.

Cliëntondersteuning: wat is dat eigenlijk? Heeft u een vraag aan de gemeente over wonen, (jeugd)zorg, welzijn, onderwijs, werk of inkomen? Dan kun u iemand vragen u te helpen bij het voorbereiden van dit gesprek. En om samen met u dit gesprek te voeren. Dat kan bijvoorbeeld uw partner zijn, een familielid, vriend(in) of begeleider. Heeft u liever iemand anders bij dit gesprek? Of wilt u iemand erbij hebben die meer verstand van zaken heeft? Dan kun u gratis gebruik maken van een professionele cliëntondersteuner van bijvoorbeeld MEE of de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO).

In Landerd is huishoudelijke ondersteuning een maatwerkvoorziening. Er wordt altijd gekeken naar uw individuele situatie. Als u huishoudelijke verzorging krijgt dan gaat het besluit over het eindresultaat: een schoon en leefbaar huis. Dat besluit beschrijven we sinds 2014 niet meer in uren en minuten. Schoon en leefbaar huis Wat verstaan wij onder schoon en leefbaar? Schoon betekent dat uw huis niet vervuilt. Dit kan betekenen dat de aanpak niet helemaal voldoet aan uw persoonlijke verwachtingen. Het begrip leefbaar staat voor opgeruimd en praktisch ingericht, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen. U moet kunnen beschikken over schone leefvertrekken. Dat zijn vertrekken die dagelijks of meerdere keren per week in gebruik zijn, zoals uw woonkamer, slaapkamer en sanitair. De buitenkant van uw woning hoort daar niet bij. Wat is er sinds 2014 veranderd? De Wmo-consulent stelt na het zogenoemde ‘brede’ gesprek de indicatie. Hij toetst voor het gemeentelijk toekenningsbesluit voortaan het ondersteuningsplan. Dit plan stelt de zorgaanbieder samen met u op. In het ondersteuningsplan en het toekenningsbesluit tot huishoudelijke ondersteuning staat voortaan beter omschreven wat de huishoudelijke ondersteuning inhoudt. Dat geeft u duidelijkheid, zodat u weet wat u mag verwachten van de gemeente en de zorgaanbieder.

Wat doet een cliëntondersteuner? Een cliëntondersteuner begeleidt u bij uw vraag aan de gemeente. Vooraf om uw vraag en situatie duidelijk te krijgen. Of om een persoonlijk plan te maken. En tijdens het gesprek om u te ondersteunen bij het stellen van uw vraag. De cliëntondersteuner geeft u toelichting en uitleg, denkt met u mee, helpt u bij het stellen van vragen, het bedenken van oplossingen en het maken van keuzes. Ook als u niet tevreden bent over het besluit van de gemeente, denkt de cliëntondersteuner met u mee.

Twee belangrijke organisaties zijn de KBO en MEE. Afhankelijk van uw vraag kunt u de meest passende organisatie kiezen. De KBO is gespecialiseerd in ondersteuningsvragen voor ouderen. MEE heeft veel ervaring in het ondersteunen van mensen met een beperking of chronische ziekte.

U kunt cliëntondersteuning regelen via onder meer: • MEE (gespecialiseerd op ondersteuning van mensen Cliëntondersteuning is onafhankelijk met een beperking of chronische ziekte) - Telefoon In de wet is vastgelegd dat u gebruik kunt maken van een 0413-334733 – E-mail: info@mee-nob.nl cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk van de • KBO cliëntondersteuner – Wim van Dalen – Telefoon gemeente. Een cliëntondersteuner is uw persoonlijke ad06-12717761 – E-mail: mail@wimvandalen.nl viseur. Hij of zij staat naast u en heeft oog voor uw belang. Hoe regel ik een cliëntondersteuner? Er meerdere organisaties die cliëntondersteuning bieden.

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

7


Voor zowel klachten als ontspanning voor uw hele lichaam Centrum voor Jeugd en Gezin 'CJGgee�antwoord'. Voor alle opgroei-, opvoed- en gezondheidsvragen van en over kinderen en jongeren van 0-23 jaar en hun ouders. Iedereen (ouders, kinderen, jongeren, vrijwilligers, professionals) kan hier zonder verwijzing en kosteloos terecht. Maandag t/m donderdag van 9.00-17.00 uur. Vrijdag van 9.00 - 13.00 uur telefonisch en via mail bereikbaar.

Telefoon: 0800-2540000 (gra�s) www.cjggee�antwoord.nl info@cjggee�antwoord.nl

Binnenlopen kan ook, kijk hiervoor op onze website.

@CJG_antwoordt

Massagepraktijk Via De Voeten is gevestigd in: Reek Heijtmorgen 13 5375 AL Reek Voor meer informatie kijkt u op onze website www.massageinreek.nl. Afspraak maken? 06-41878085 viavoeten@hotmail.nl

Massagepraktijk Via De Voeten www.massageinreek.nl - viavoeten@hotmail.nl

Als iemand niet meer zelf kan beslissen

Mentor: Iemand die over de persoonlijke belangen van de betrokkenen waakt

Mentoren gezocht in Midden- en Noodoost Brabant Kwetsbare mensen hebben hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Een onafhankelijke mentor kan hierin ondersteunen. Mentorschap Midden- en Noodoost Brabant zorgt voor werving, opleiding en begeleiding van vrijwillige mentoren.

Wilt u echt iets voor een ander betekenen? Meld u aan als mentor.

Meer weten? Kijk op www.stichtingmentorschap.nl of neem contact op: 06 51 27 07 93 / h.v.d.berg@entorschapoostbrabant.nl

8

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK

Langer thuis blijven wonen als je ouder wordt TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1

In de gemeente Landerd wonen bijna 3000 mensen van 65 jaar of ouder. Veel mensen wonen het liefst zelfstandig. In de omgeving die zij kennen, waar zij zich vertrouwd en veilig voelen. Ze willen zoveel mogelijk zelf blijven doen en grip op hun eigen leven houden.

Mensen worden ouder en ze blijven langer gezond. Ouderen wonen langer in hun eigen huis dan vroeger en willen dit ook graag. Daarom organiseren we de zorg nu anders. Op een manier die past bij de tijd waarin we leven. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat we er zelf verantwoordelijk voor zijn hoe we wonen en hoe we onze zorg regelen. Net zoals het belangrijk is om in contact te blijven met buren, vrienden of familie. Want niemand wil eenzaam zijn. Wat betekent dit voor u? Zelfstandig blijven wonen is prettig en daar kunt u zelf veel aan doen. Denk op tijd na hoe u wilt wonen. U kunt zelf uw woning geschikt maken om er langer in te kunnen blijven wonen. Wilt u weten of uw woning geschikt is en wat u kan doen om uw woning geschikter te maken? Doe dan de test op

16-12-14 10:22

U zorgt voor een ander. En nu? Het begint vaak klein en voor u is het vanzelfsprekend: zorgen voor iemand dichtbij u. Een partner, kind, buurman, uw (schoon)ouders. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd. Mantelzorg brengt voldoening, maar ook vragen en moeilijkheden voor u als mantelzorger met zich mee. Dit kunnen praktische vragen zijn, zoals: • Waar kan ik terecht voor hulp bij een WMO-aanvraag? • Hoe regel ik vervoer naar het ziekenhuis? • Wat kan ik vanuit de zorgverzekering regelen? Maar ook vragen als: • Wanneer kan ik eens op adem komen? • Welke ervaringen hebben anderen? • Hoe kan ik de zorg combineren met mijn baan/gezin?

www.huistest.nl. Tijdig verhuizen naar een geschikte woning kan ook een oplossing zijn, bijvoorbeeld als u ziet dat uw woning niet geschikt te maken is, of dat de omgeving niet geschikt is. Zijn er bijvoorbeeld wel voldoende winkels of openbaar vervoer in de omgeving? Kan uw omgeving u helpen als u hulp nodig heeft? Ook om in aanmerking te komen voor een huurwoning is het belangrijk dat u zich bijtijds inschrijft bij een woningcorporatie.

Wat doet de gemeente? De gemeente heeft een belangrijke rol als het gaat om zelfstandig wonen, want wij kunnen u advies en informatie geven. Redt u het niet meer alleen, dan bespreken we met u wat u nog zelf kunt. En welke rol familie, vrienden of buren kunnen spelen. Indien noodzakelijk, kunt u ondersteuning krijgen, zoals dagbesteding of hulp in huis. Uw eigen bijdrage hierin is wel afhankelijk van uw inkomen en vermogen. U kunt terecht voor een aanvraag voor ondersteuning bij onze Wmo-consulenten via 0486-458111.

Adviesraad Sociaal Domein Landerd De ASD-Landerd wil de spreekbuis zijn van alle groepen van inwoners die belang hebben bij het WMO beleid , het beleid rond de participatiewet en het beleid rond de jeugdzorg en de uitvoering hiervan. Wie zitten er in de Adviesraad Sociaal Domein? In de ASD-Landerd zitten inwoners uit de drie kernen van de gemeente Landerd: Reek, Schaijk en Zeeland. Dit is op vrijwillige basis.

De Adviesraad Sociaal Domein van Landerd (ASDLanderd) adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over het beleid rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de participatiewet en de jeugdzorg wet. Daarnaast wil de ASD-Landerd meewerken aan het ontwikkelen van gemeentelijk WMO beleid.

Leden • Mevr. A. van Antwerpen (specifiek aandachtsgebied: Geestelijke gezondheidszorg; participatiewet); • Mevr. G van Boxtel (specifiek aandachtsgebied: Mantelzorg); • Dhr. W. van Dalen (specifiek aandachtsgebied: Ouderen en het reizigersplatform); • Dhr. E. Langendijk (specifiek aandachtsgebied: Generalistische inbreng); • Mevr. M. de Jong (specifiek aandachtsgebied: Mensen met een lichamelijke beperking; participatiewet); • Dhr. L. van Donzel (specifiek aandachtsgebied: Participatiewet); • Vacature: Jeugdzorg

Waar kunt ú terecht als u voor een ander zorgt? Als gemeente kunnen wij niet al uw vragen beantwoorden, maar we kunnen u wel op weg helpen: ondersteunen en waarderen. Voor vragen rond WMO kunt u terecht bij ons WMO-loket. Ook de wijkverpleegkundigen van de Zorgcoöperaties weten goed de weg in de drie dorpen en bij de professionele organisaties. WMO-loket gemeente Landerd: tel. 0486-458111 Wijkverpleegkundigen Zorgcoöperaties: • ZEELAND: Helma Vermeer, tel. 06-20246024, e-mail: helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl • REEK: José Hanenberg, tel. 06-13178508, e-mail: josehanenberg@zorgcooperatie-reek.nl • SCHAIJK: wordt binnenkort bekendgemaakt. Tot die tijd kunt u ook bij één van de andere wijkverpleegkundigen terecht. Activiteiten voor mantelzorgers Er worden in onze gemeente verschillende activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. Jaarlijks in november organiseren wij de ‘Landerdse Mantelzorgdag’. Sinds dit jaar samen met de Zorgcoöperaties. De zorgcoöperaties hebben elk een eigen werkgroep mantelzorg die door het jaar heen verschillende activiteiten organiseren. Het ‘Mantelzorgcafé’ wordt drie keer per jaar georganiseerd en is voor iedereen gratis toegankelijk. Telkens staat bij activiteiten ontmoeting en ontspanning centraal. Vaak in combinatie met inspirerende sprekers of handige informatie. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten die de zorgcoöperaties en de gemeente organiseren? Dan kunt u zich aanmelden als mantelzorger bij Karin Pouwels van de afdeling Samenleving bij de gemeente Landerd. Zij is te bereiken via 0486-458207 of per e-mail: karin.pouwels@landerd.nl.

De Adviesraad heeft hiervoor geregeld overleg met ambtenaren van de gemeente Landerd die belast zijn met beleidsvorming en – uitvoering. Daarnaast heeft de Adviesraad regelmatig overleg met de verantwoordelijke wethouder, Piet Hein Jonkergouw. Naast de inbreng van de ambtenaren en de wethouder nodigt de Bestuur ASD-Landerd regelmatig gastsprekers uit om te ver- • Dhr. J. de Leur (voorzitter; generalistische inbreng); tellen over lokale initiatieven op het vlak van WMO, • Dhr. E. Schutgens (secretaris; generalistische inbreng); Jeugdzorg en Participatiewet. De ASD-Landerd vergadert 10 keer per jaar. De ver- • Dhr. P. van Dongen (penningmeester; gehandicaptenzorg) gaderingen vinden plaats op maandagmiddagen in het gemeentehuis van Landerd. De ASD-Landerd kan een beroep doen op specialistische inbreng van een aantal adviseurs als dat nodig is. Regionale samenwerking Veel beleid komt in regionaal verband tot stand en Hebt u thema’s, problemen, onderwerpen etc. op het gewordt ook regionaal uitgevoerd. Daarom is er ook bied van WMO, de participatiewet en de jeugdzorg die twee maal per jaar een verdiepingsontmoeting met de wilt aandragen bij de ASD-Landerd? Dan kunt u zich ASD/ WMO-raden uit de regio (Boekel, Cuijk, Box- wenden tot het secretariaat van de ASD. meer, Grave, Uden, Veghel, St. Oedenrode, Landerd, Secretariaat ASD t.a.v. Dhr. E.Schutgens Schijndel, St. Anthonis en Oss). Brouwershof 13 5375 AD Reek Telefoon: 0486-473208 Waarom is er een Adviesraad Sociaal Domein? De ASD-Landerd komt op voor de belangen van alle e-mail: wmoadviesraadlanderd@gmail.com mensen die ondersteuning nodig hebben. Het doel van de ondersteuning is dat alle mensen met een achter- U kunt hiervoor ook de overige bestuursleden en leden stand of beperking toegang hebben tot een op maat benaderen. gesneden aanbod van collectieve en individuele voorzieningen.

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

9


Al ruim 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Nog N og vóór vóór hhet et einde e van het jaar lekker zitten? Nu bij Teun: volop showroomopruiming! ( Ruim 300 Weg = Weg aanbiedingen direct uit voorraad leverbaar)

2e kerstdag geopend 10.00 - 17.00 uur Al ruim 40 jaar staan wij garant voor de beste fauteuils en de mooiste banken. Welkom bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts.

( Ruim 300 Weg = Weg aanbiedingen direct uit voorraad leverbaar)

Voor de beste zitmeubelen van enkel Duits, Nederlands, Zwitsers en Deens fabricaat, bent u bij Teun Arts aan het juiste adres. Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

€ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze eigen

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00 tel.: 0485 - 45 29 86 www.teunarts.nl info@teunarts.nl Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. Vanaf A73 afslag Haps, Haps doorrijden, dan in St.Hubert op de rotonde richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

www.teunarts.nl

* nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Al ruim 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Ruim 40 bank(stellen)

Ruim 90 modellen Sta- op fauteuils! ( Al Vanaf € 899,- uit voorraad leverbaar.)

Al ruim 40 jaar staan wij garant voor de beste fauteuils en de mooiste banken. Welkom bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts.

Voor de beste zitmeubelen van enkel Duits, Nederlands, Zwitsers en Deens fabricaat, bent u bij Teun Arts aan het juiste adres. Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

€ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze eigen

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze openingstijden: Di, Wo & Do 10:00 - 18:00, Vrijdag 10:00 - 21:00, Zaterdag 10:00 - 17:00 tel.: 0485 - 45 29 86 www.teunarts.nl info@teunarts.nl Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. Vanaf A73 afslag Haps, Haps doorrijden, dan in St.Hubert op de rotonde richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

www.teunarts.nl

* nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Leven als thuis in Het Retraitehuis

Wij bieden volwassen zorgvragers: • Dagbesteding • Begeleid wonen Voor kinderen met een zorgvraag: • Tijdelijk verblijf/ logeren in weekeinden en vakanties • Woensdagmiddag begeleiding • Crisisopvang voor kinderen die (tijdelijk) niet naar school gaan Onze maatschappelijke betrokkenheid willen we uitdragen door: • De producten van ons erf te verkopen aan voorbijgangers en dorpsgenoten: Eieren, vlees, groente, plantgoed, handgemaakte cadeautjes • Rondleidingen en teambuildingsactiviteiten te verzorgen

Het Retraitehuis in Uden biedt een totaalpakket van wonen, zorg en welzijn in een gastvrije omgeving met een vriendelijke en warme sfeer. U kunt een zorgappartement huren met zorg en services van ons huis. Ook bieden wij met verpleeghuiszorg een thuis aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Meer weten over wat de mogelijkheden zijn? U kunt van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur contact opnemen met ons cliëntservicebureau. Cliëntservicebureau Het Retraitehuis Telefoon: 0413 - 33 75 00, e-mail: clientservicebureau.hetretraitehuis@laverhof.nl

Bekijk onze website of maak een afspraak www.zorgboerderij-reek.nl Riekie Kappen - De Steeg 2a Reek - 0486-475336

www.laverhof.nl

Blink is er Wie zijn wij? ook voor u!

Het Retraitehuis is een locatie van Laverhof, net als St. Barbara en het Mgr. Bekkershuis in Schijndel en Cunera | De Bongerd in Heeswijk. Ook bieden wij thuiszorg met de teams van Ondersteuning Thuis Heeswijk en Ondersteuning Thuis Schijndel.

vrijwilligers voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers

en altijdZijo Door di Door dit Door usam di Door dit Daarnaast werken wijuuu en altijd op loep samen genomen en Uiteraard met u bieden aa lid wáár wij o wáár wij o wáár wij op krachten te bundelen kun wáár wij o Een boodschap bieden aan verwachten. U vinv Daa dieons ons no die ons no die die onsno n Waar we direct kijkje! Dat kunne Met vriendelijke groet, kra Uiteraard Uiteraard Voor Omdat wij steeds opensta Uiteraard Uiteraard Dat kunnens Dus niet alleen: Een boodschap Blin ondern Team Blink Zijvan weer op een punt van ver onderne he Door u Zij dit pakketj Waar we direct lidaan vantoe de Om Met vrien loep genomen en aangesc Met vriend Met vrien lid van de m Met vrien Blinkwij biedt al jare wáár op dit mo Dus niet alleen: ‘Wie zij Daarnaast we verwachten. U vindt hem Team Blink Team Blin Team Blin Team Blin die ons Daarnaast nodig heb hebben daarin de krachten t loe kijkje! krachten Uiteraard samentem voortdurend aan Blink biedt al jaren inform ver Voor iedereen di Omdat wi hebbenheeft daarinmet de steeds nodige kijk Door u dit pakketje met o Omdat wij heeft aan me Met vriendelijke g we stellen dat wi weer op voortdurend aan verand wij op dit moment se weer op ee Voorwáár iedereen die een Team Blink hulpv het nu is: een org loep geno heeft met steeds comple Do die ons nodig hebben. loep genom heeft aan mensen en altijd oplossin Een boodschap verwachte we stellen dat wij in staa Uiteraard samen met u!wáv verwachten bieden aan ieder hulpvraag Waar we direct kijkje! het nu is: een organisatie diea kijkje! Dus nietgroet, alleen: en altijd oplossingsgerich Met vriendelijke Uit Dat d Door udat dit bieden aan kunnen ieder dieuen Team Blink Door dit Zij ondernemen Blink biedt jare wááralwij wij oa Me wáár op Een boodschap van Blink – verpak lid van de maatsc hebben daarin de die onswij no Dat kunnen endie doen ons nod Tea Waar we direct aan toe willen vo Uiteraard voortdurend aans Uiteraard Daarnaast werke Zij ondernemen activitei Dus nietvan alleen: zijn wij?’, ma Een boodschap Blink‘Wie – verpakt in een heeft mettesteeds lid van de maatschappij krachten bundv Waar we direct aan toe willen voegen da Met vriend Metdat vrien we werken stellen wi Daarnaast wij sam Blink is een organisatie die onbetaalde zorg levert door vrijwilligers en stagiair(e)s in te zetten bij mensen met een beperking. Ons doel is de taak van de mantelzorger te verlichten en ondersteuning te bieden bij het participeren aan de samenleving. Wij werken daarbij samen met inwoners, Waar gaan wij voor? welzijnsorganisaties en professionele hulpverleners. Blink maakt zich sterk voor een samenleving

waarin iedereen kan participeren en mensen zich inzetten voor elkaar. Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te participeren willen wij deze kwetsbare groep Waar staan wij voor? en hun mantelzorgers ondersteunen. In een tijd waar de focus ligt op ‘uitgaan van Door mensen, die hulp nodig hebben eigen kracht en regie’ en ‘zorgen voor elkaar’ en mensen die vanuit maatschappelijke ziet Blink zich samenwerken met inwoners, U kunt ondersteuning vragen als uhulp eenwillen beperking heeft. U kunt vrijwilliger worden. betrokkenheid bieden, met welzijnsorganisaties en professionele Blink is er voor mensen die een lichamelijke, verstandelijke of sociale Vrijwilliger kun je worden op alle leeftijden: elkaar te verbinden kunnen hulpvragers en hulpverleners. beperking hebben. Wij staan ook klaar voor degenen met een jongeren die nog in opleiding zijn, maar vrijwilligers elkaar versterken en zinvoller chronische ziekte of psychische stoornis en kijken samen met u of wij ook mensen met veel levenservaring zijn aan de samenleving deelnemen. ‘vrijwilliger op maat’ voor u kunnen vinden. bij ons van harte welkom.Blink U kunt leven wilhet een schakel zijn tussen heteen welzijns­ van iemand die hulp nodig heeft, veranwerk in de buurt en de professionele Meer weten? Kijkinzet. op onze vernieuwde website: www.blinkuit.nl, deren. Een uurtje per week maakt al het De veranderingen in de samenleving met bel ons: 088-7540400 of mail ons: info@blinkuit.nl verschil! betrekking tot de zorg, waarin de eigen verantwoordelijkheid steeds belangrijker vragen om een omslag van denken 12 w e e k b l a d a r e n a – z o r g k r a n t l a n d e r d – v r i j d a g 1 6 d e cwordt, ember 2 016 en doen. Voor de informele zorg die Blink biedt, betekent dit dat er steeds complexere

Hoe kan Blink er voor u zijn?


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK Landerd, IBN en Vluchtelingenwerk begeleiden statushouders naar arbeidsmarkt TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1

16-12-14 10:22

’Een eigen inkomen, een goede gezondheid en voldoende relaties’

In onze huidige samenleving hoort iedereen erbij. Het is van belang dat alle mensen kunnen participeren. Een groot onderdeel daarvan is werken. Daardoor voelt iemand zich nuttig en draagt hij op een goede manier bij aan de maatschappij. Bijna één op de vijf personen met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft een vluchtverhaal. Soms zijn dit mensen die al jaren in Nederland wonen, maar nooit goede begeleiding hebben gehad. Tel daar nog de honderd statushouders bij op die Landerd extra wil opnemen. Reden voor wethouder Piet Hein Jonkergouw om naar IBN te stappen voor een oplossing. Vrij snel sluit ook Vluchtelingenwerk aan. De participatiewet is 1 januari 2015 in werking getreden. Hiermee zijn veel taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeente. De lokale overheid is nu de aangewezen instantie om mensen naar werk te begeleiden. Om dit te bereiken is Landerd onder meer een nauwe samenwerking aangegaan met IBN. “Met de komst van extra statushouders is het zaak goed naar de mogelijkheden te kijken”, vindt wethouder Piet Hein Jonkergouw. “Om die reden is Vluchtelingenwerk gekoppeld aan IBN. Zij hebben samen een programma opgesteld.”

de vrijheid om te kiezen hoe ze zelf willen leven, maar ze moeten onze gebruiken wel respecteren. Daarnaast moeten ze binnen drie jaar voldoen aan de verplichtingen in de inburgeringswet.” Voorheen lag de focus bij inburgering alleen op het leren van de Nederlandse taal. “Daar komt gelukkig verandering in”, vindt Marion Maassen, manager Instroom bij IBN. “Waarom zou je dit soort trajecten niet naast elkaar laten lopen? Er zijn mensen die al lange tijd in ons land wonen, maar niet aan het werk komen. Soms gaan daar jaren overheen. Naast het leren van de taal en onze gebruiken, is het belangrijk Vluchtelingen om ook zo snel mogelijk aan de slag te De statushouders die in Landerd ko- gaan op de arbeidsmarkt. Op die mamen wonen zijn al door de Immigra- nier word je het snelst onderdeel van delen in drie groepen. Bongenaar: tie- en Naturalisatiedienst (IND) er- de maatschappij.” “Sommigen vinden vrij snel hun weg kend als vluchteling. “De schifting om en ontwikkelen zich verder. Dan heb je gelukzoekers eruit te filteren is op dat Communicatie een deel dat nog deels in het verleden moment al geweest”, vertelt Cees Bon- Maassen is van mening dat taal de sleu- leeft en met sores zit, zoals het regelen genaar van Vluchtelingenwerk. “Dit tel is om mee te doen. “Zodra iemand van een familiehereniging. Zij hebben zijn de mensen die voor vijf jaar een het Nederlands machtig is, heeft hij veel meegemaakt en moeten verlies verblijfsvergunning krijgen. Het COA een veel beter perspectief voor de toe- accepteren. Het vluchten gaat gepaard (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, komst”, stelt zij. “Wanneer je dat onder met grote veranderingen. Die mensen red.) verdeelt hen over alle gemeenten de knie hebt, is arbeid binnen bereik. kunnen wij goed helpen. Als laatste heb in ons land. Het is de taak van de wo- In het voortraject werken we met een je de categorie met weinig scholing. Die ningcorporaties om hen te huisvesten. tolk. De informatie die we dan uitwis- groep wordt vaak aan hun lot overgelaZodra er een geschikte woning is, ko- selen moet echt binnen komen, maar ten. Niemand weet goed wat ze ermee men de statushouders naar de gemeen- zodra ze aan het werk zijn is het Ne- moeten. Aan ons de taak om hen de te. Vanaf dat moment komen ze bij ons derlands de voertaal. De statushouder drempel over te helpen om te voorkoin beeld.” wordt gekoppeld aan een Nederlands men dat ze wegzakken. Dat is een grote De statushouders belanden in een maatje die hem uitleg geeft.” uitdaging. Iedereen heeft zijn eigen vreemde situatie in een land dat ze am- Er wordt geen verschil gemaakt tussen kwaliteiten, maar zij weten de goede per kennen met onbekende gebruiken. mannen en vrouwen. “Iedereen moet weg niet te vinden. Daar gaan wij dan “Ze moeten wennen aan hun nieuwe op een goede manier participeren in samen met hen mee aan de slag.” positie”, weet Bongenaar. “De vereisten de samenleving”, gaat Maassen verder. Dit sluit goed aan bij één van de speervan zelfredzaamheid zijn een eigen in- “Ook als vrouw moet je weten hoe alles punten van de gemeente Landerd. “Iekomen, een goede gezondheid en vol- werkt. Die informatie moet niet alleen dereen hoort erbij en moet mee kundoende relaties. Wij begeleiden hen op via je echtgenoot komen. Dat is niet al- nen doen in de maatschappij”, vult de weg daarnaartoe, onder meer met tijd zo vanzelfsprekend als wij denken.” Jonkergouw aan. “In enkele gevallen het inrichten van hun woning, door moet je op zoek naar een passende opde kinderen op school in te schrijven, Stimulerend lossing. Om te voorkomen dat mensen de verzekeringen te regelen en een uit- Het grote voordeel van de aanpak in wegkwijnen is het van belang dat ze kering aan te vragen. Ze moeten veel Landerd is dat IBN al vrij snel na plaat- overdag bezig blijven. Stilvallen is te beslissingen in één keer nemen over sing betrokken wordt. “We werken sa- schadelijk. Loondienst is niet altijd een zaken waar wij ons hele leven al aan men met de Nieuwe Opleidingsschool optie, maar je kunt dat op een creatiegewend zijn.” Amsterdam”, zegt Maassen. “Zij hebben ve manier invullen. Soms zal het even Er moet in een korte tijd veel geregeld een assessment tool ontwikkeld die in slikken zijn, want het is lang niet altijd worden. Daarna volgt de fase dat ze de meerdere talen beschikbaar is. Daarom mogelijk om hetzelfde werk te vinden weg moeten leren kennen. “Dat gebeurt kunnen we die test al in de beginfase als waarvoor iemand in zijn eigen land door vrijwilligers”, gaat Bongenaar ver- van het traject afnemen. Op basis van geleerd heeft. ” der. “Die mensen zijn lokaal veel beter het resultaat bekijken we waar we de bekend. Dat is de start van het nieuwe focus moeten leggen. Dit kan gewoon Goede samenwerking netwerk van de statushouder. Je beseft naast de inburgeringscursus en taalles- Alle partijen zijn zeer te spreken over nauwelijks hoe belangrijk zoiets is. Wij sen. Het werkt zelfs stimulerend.” de samenwerking. “Het vertrouwen in vertrouwen op onze communicatie en Wethouder Jonkergouw is zeer tevre- IBN is groot”, vertelt Bongenaar. “Door het vermogen om elkaar te begrijpen. den over deze aanpak. “Dit past volle- deze nieuwe manier van werken kunAls je de taal niet kent dan wordt het dig bij ons idee over hoe mensen func- nen wij veel meer mensen wegzetten een stuk lastiger.” tioneren in de samenleving”, denkt hij. en lijstjes afvinken. Ook bij andere ge“Het is goed wanneer die filosofie aan- meenten sturen we meer en meer aan Participatieverklaring sluit bij je samenwerkingspartners. Het op deze methode. Voorheen draaide ieNa aankomst in Landerd krijgen de verleden laat zien dat het niet werkt om dereen zijn eigen programma, volgens statushouders een participatieverkla- mensen met rust te laten in de hoop een eigen pad. Dan leg je het (logistiering onder hun neus met de vraag deze dat het goed komt. Je moet ze even uit ke) probleem van het niet-samenwerte ondertekenen. “Het is een document hun comfortzone halen.” ken bij de persoon in kwestie neer. Dat waarmee ze aangeven onze manier van kan eigenlijk niet. Het is geen bewuste leven te kennen en te accepteren”, legt ‘Op weg helpen’ tegenwerking. Partijen zouden best Bongenaar uit. “Uiteraard hebben zij De statushouders zijn grofweg op te eens wat vaker buiten hun eigen veld

Marion Maassen, Piet Hein Jonkergouw en Cees Bongenaar. mogen kijken. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar in de praktijk gebeurt het een stuk minder.” “Het is bijzonder om op deze manier samen aan de voorkant de zaken op te pakken”, is Maassen het roerend met hem eens. De drie partijen hebben elk hun eigen taken in dit traject. De gemeente Landerd is voornamelijk het eerste jaar zeer betrokken. Voor Vluchtelingenwerk is het een continu proces van maximaal twee jaar. IBN heeft haar diensten bewust heel modulair opgebouwd. “We kijken bijvoorbeeld wat iemand kan, wat iemand nodig heeft om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan en waar diegene te plaatsen is”, licht Maassen toe. “Bij elk tussenstation maken we de

balans op en sturen we waar nodig bij. Daarbij houden we zicht op het einddoel, waar we uiteindelijk terechtkomen.” Wethouder Jonkergouw is zeer tevreden over de aanpak in Landerd. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen mee kunnen doen in de samenleving”, herhaalt hij zijn eerdere boodschap. “Het is voor de hele maatschappij beter als iedereen de kans krijgt om te participeren. Ook voor de gezondheid van de persoon in kwestie is het beter. Uiteindelijk profiteren we er allemaal van. Hopelijk zijn er volgend jaar nog meer succesverhalen te vertellen.”

Regeling Huishoudelijke Hulp Toelage in 2017 naar gemeenten De landelijke regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) stopt op 1 januari 2017. Acht gemeenten in Noordoost-Brabant (Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Oss, St. Anthonis, Sint-Oedenrode en Veghel) houden de regeling in 2017. Zij betalen de kosten uit de eigen begroting. De regeling blijft hetzelfde maar krijgt wel een andere naam: Huishoudelijke Verzorging Toelage (HVT). Voor wie is HVT en wat kost het? Om HVT te gebruiken, moeten inwoners aan één van de volgende voorwaarden voldoen: 75 jaar of ouder, recht op huishoudelijke hulp via de Wmo, recht op een voorziening via de Wmo, WLZ of ziektekostenverzekering of wekelijks actief als mantelzorger. Zij vragen HVT aan bij een zorgaanbieder voor maximaal drie uur HHT per week (maximaal 150 uur per jaar). De gemeente betaalt 15 euro per uur aan de zorgaanbieder. De eigen bijdrage van de inwoners hangt af van het uurtarief van de zorgaanbieder. Een voorbeeld: Het uurtarief van de zorgaanbieder is 22,50 euro. Daarvan vergoedt de gemeente 15 euro. De eigen bijdrage voor de inwoner is dan 7,50 euro per uur. Waarom gaat HHT naar gemeente? De Rijksoverheid begon drie jaar geleden met HHT om werkgelegenheid te behouden na verandering van de Wmo. In de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Oss, St. Anthonis, Sint-Oedenrode en Veghel is veel gebruik gemaakt van deze regeling. Daarom blijft de regeling nog een jaar bestaan in deze gemeenten. Eind 2017 nemen de gemeenteraden een besluit over wel of niet doorzetten van de regeling vanaf 2018.

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

13


Via de Voeten in Reek

Tegenwoordig hangt er bij Via de Voeten in Reek een bordje naast de bel. Hier staat de naam van de voetreflexopleiding op die Erna Hodenius gevolgd heeft. Zodat je meteen ziet waar je zijn moet voor de praktijk. Na bijna 6 jaar in Boxmeer gaat de praktijk binnenkort alleen verder in Reek.

In Reek zit de praktijk nu een jaar. Eerst op een slaapkamer en sinds een halfjaar in de garage naast het woonhuis. Veel mensen weten tegenwoordig de praktijk te vinden. “Je kunt hier terecht voor een klachtgerichte behandeling die dan op rug, voeten, gezicht of handen plaats zal vinden. Maar als je alleen wilt ontspannen en knopen weg wilt laten halen, dan kan dat ook”, vertelt Erna. In de praktijk is het lekker warm zodat je je meteen kunt ontspannen. Na een aantal vragen begint Erna met de behandeling. “Tegenwoordig kun je hier ook laten kijken of je een beenlengteverschil hebt. Dat kan in een aantal gevallen opgelost worden. Er wordt ook bekeken of aanpassingen nodig zijn aan onderrug en bekken. Dat gaat met zachte impulsen.” Als de behandeling klaar is betaal je met pin en kan er een nieuwe afspraak ingepland worden. Erna is bezig om zich te laten registreren bij een beroepsopleiding waar ongeveer alle zorgverzekeraars bij aangesloten zijn. Als u dan aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed. Via de Voeten is gevestigd aan de Heijtmorgen 13 in Reek. Meer info: 06-41878085, viavoeten@hotmail.nl en www.massageinreek.nl.

Schaijk - Reek - Herpen - Ravenstein - Grave e.o.

VERLOSKUNDIGE PRAKTIJK

Grave–Schaijk Denken vanuit oplossingen, niet vanuit problemen. We gaan samen op zoek naar de kwaliteiten van een persoon, naar wat jou uniek maakt. * Hulpverlening * Reiki-behandelingen * Klankschaalsessies Iedereen kan zijn eigen kwaliteiten inze�en, om op die manier van een probleem een uitdaging te maken en van een barrière een les. Prak�jk Zyn is er voor jou!

Praktijklocaties: Hengel 27 5361 PH Grave

Kinderwens? Baby op komst? Wij staan graag voor je klaar!

.

Avondspreekuren Vroege echo’s Samenwerking met Bernhoven, CWZ, Radboud

Houd voor workshops en groepssessies www.prak�jkzyn.nl in de gaten of volg Prak�jk Zyn op Facebook. Prak�jk Zyn Mgr. Borretstraat 43 5375 AB Reek

T E I

06-23028341 info@prak�jkzyn.nl www.prak�jkzyn.nl

Lorskensstraat 1e

e Lorskensstraat 5374 Schaijk1 5374 Schaijk

Telefoonnummers: 0486 - 472 576 of 06 -5181 2564 (spoed) verloskundigepraktijkgrave@gmail.com /verloskundigepraktijkGrave

www.verloskundigepraktijkgrave.nl

14

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK Buurtsportcoach Aemy Sevinga is verbindende schakel tussen partijen TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1

16-12-14 10:22

‘Door sport en bewegen een gezonde en actieve leefstijl stimuleren’

Door sport en bewegen een gezonde en actieve leefstijl stimuleren, dat is de brede opdracht van buurtsportcoach Aemy Sevinga. De gemeente Landerd wil steeds meer inzetten op preventief gebied. Het project is onderdeel van de regeling ‘Sport in de Buurt’. Het eerste jaar heeft Sevinga vooral gebruikt om zichzelf als buurtsportcoach op de kaart te zetten en bekendheid te geven. Dat lijkt gelukt. Nu is het zaak om in 2017 door te pakken. Om ervoor te zorgen dat de activiteiten van de buurtsportcoach aansluiten bij de wensen die in de maatschappij leven, gaat Sevinga begin 2016 eerst op onderzoek uit. “Besloten is dat ik me in eerste instantie vooral op de jeugd zou richten”, vertelt ze. “Ik heb de eerste drie maanden van het jaar heel veel gesprekken gevoerd met sport- en beweegaanbieders, scholen, kinderopvang en andere professionals. Daarbij hebben we het gehad over wat ik voor hen kan betekenen en hoe dit aansluit op hun organisatie. Zo kreeg ik vanuit het onderwijs de vraag om te helpen bij bewegingseducatie. Op sommige plekken gaf ik zelf gymles, terwijl andere scholen juist ondersteuning zochten. Daar faciliteerde ik de leerkrachten.” Landerd SpoRtZO Het volgende vraagstuk voor Sevinga is hoe ze zichzelf gaat profileren binnen de gemeente. Ze maakt onder meer een account aan op Facebook. “Daarvoor heb ik de term Landerd SpoRtZO bedacht”, legt ze uit. “SpoRtZO staat voor Schaijk, Reek, Zeeland en Oventje. Omdat bijna alle scholen hier werken met het vijf-gelijke-dagenmodel, biedt

dat mij tussen 14 en 17 uur mooi tijd om af en toe een sportieve activiteit te houden. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk aan te sluiten bij landelijke thema’s, zoals de Olympische Spelen, Sinterklaas en de Nationale Sportweek. Verder zie ik in de gymlessen wat de kinderen graag doen. Ook vind ik het leuk om ze kennis te laten maken met nieuwe sporten die ze lokaal kunnen beoefenen.” Sociale rol Door de vergrijzing en ontgroening komt er steeds minder jeugd. “Alle clubs zetten in op jeugdleden, maar daardoor halen ze die mogelijk onbedoeld bij elkaar weg”, vreest Sevinga. “Naar mijn mening denken zij nog heel traditioneel. Daar hoop ik verandering in te brengen. Samen gaan we op zoek naar creatieve oplossingen waar iedereen bij gebaat is. Naast het stimuleren van bewegen heeft een club ook een sociale rol. Daar is nog niet iedereen zich van bewust. Ik zie een rol voor mezelf om ook daar de aandacht op te vestigen. Volgens mij zijn veel kinderen in Landerd wel lid van een sportvereniging.”

Extra ondersteuning Al snel komt Sevinga erachter dat ze in haar eentje niet alles rondkrijgt. “Gelukkig waren er middelen voor een tweede coach om mij te ondersteunen bij de uitvoerende taken”, zegt ze. “Daarnaast is de functie van buurtsportcoach vooral bedoeld als verbindende factor. Ik neem het initiatief om iets in gang te zetten, daarna is het de bedoeling dat lokale partijen het voortzetten. Een goed voorbeeld is de peutergym voor 2- en 3-jarigen. Daar zijn we in Schaijk en Zeeland mee gestart. Inmiddels is dat overgedragen naar een club in het dorp. Het is de bedoeling dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. Met het inzetten van eigen kracht werken we aan duurzame resultaten.” Toekomst Sevinga is tevreden over wat ze afgelopen jaar bereikt heeft. “Er waren geen harde doelstellingen voor 2016”, gaat ze verder. “Bekendheid genereren was een van de prioriteiten. Dat is gelukt. Steeds meer mensen kennen me. Zo goed als alle basisscholieren, maar ook ouders en grootouders. Nu is het zaak om door te zetten en goals te formuleren voor komend jaar.” De financiële middelen voor de buurtsportcoach komen deels van de gemeente Landerd. De rest dient bijgedragen te worden door partners in de gemeenschap. “Een stukje cofinanciering”, legt Sevinga uit. “We willen graag groeien en uitbreiden. Tot nu toe hebben we slechts kinderen tussen de twee en twaalf jaar bereikt, maar we zijn er voor alle inwoners van de gemeente. De focus gaat komend jaar naar twaalf plus.” De rol van Sevinga wordt steeds meer coördinerend. “Vastigheid en continuïteit zijn belangrijk”, vindt ze. Er

loopt momenteel een vacature voor een tweede buurtsportcoach. Iemand die kan helpen bij de uitvoering van het programma voor jeugd en jongeren. “Zelf ga ik me meer richten op nieuwe doelgroepen en bekijken waar we de prioriteit bij hen moeten leggen.

Denk hierbij onder meer aan ouderen, mensen met een beperking en verdere ondersteuning van sport- en beweegaanbieders. Daar zijn nog geen gegevens van. Dat moet ik volledig gaan inventariseren, net zoals ik bij de jeugd heb gedaan.”

Buurtsportcoach Aemy Sevinga Aemy Sevinga uit Rosmalen is graag bezig met sport. De 29-jarige buurtsportcoach handbalde tot twee jaar geleden op het hoogste niveau in Nederland. Voor diverse clubs kwam ze uit in onder meer de Eredivisie Vrouwen en speelde zelfs internationale wedstrijden voor de Europacup voor clubteams. “Ik was 21 jaar oud en speelde in een bomvolle arena in Portugal, geweldig”, blikt ze terug. “Het was heel mooi om allemaal mee te maken, maar ik heb er ook veel voor moeten laten.” Op haar zestiende gaat Sevinga naar het CIOS in Arnhem. Vervolgens doet ze de ALO in Nijmegen. Naast haar werk heeft ze ook nog de opleiding tot personal trainer gevolgd en is ze BootCamp-instructrice. Zelf beoefent Sevinga sinds ze gestopt is met handbal een krachtsport met rekstokken, calisthenics genaamd. “Ik noem het gewoon stang hangen”, lacht ze. “Dat past bij mij.”

Mentorschap Midden- en Noordoost-Brabant zoekt nieuwe vrijwillige mentoren De Stichting Mentorschap Midden en Noordoost Brabant bemiddelt bij het benoemen, door de kantonrechter, van een vrijwilliger tot mentor voor mensen, die niet in staat zijn om voor hun eigen belangen op te komen en wellicht ook geen familie hebben die dat voor hen zou kunnen doen. De Stichting Mentorschap Midden en Noordoost Brabant zet zich in voor de opleiding, de begeleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Haar taken bestaan uit het werven en selecteren van mentoren, bemiddeling tussen mentor en cliënt, het begeleiden van mentoren bij de invulling van het mentorschap, het bieden van coaching en opleidingen en het geven van advies en informatie over het mentorschap. Wat is nu precies ‘mentorschap’ “Als mentor ben je echt van betekenis voor iemand”, zegt coördinator Hester van den Berg. “De belangrijkste taken zijn de cliënt regelmatig bezoeken, kritisch meekijken naar de zorg en begeleiding die de cliënt ontvangt en waar mogelijk overleggen met zorgverleners en behandelaars. Als mentor ontwikkel je in de loop van de tijd een hechte band met je cliënt. De mentor is voor hem of haar vertegenwoordiger en belangenbehartiger en omdat de mentor wordt benoemd door de rechtbank, is hij bevoegd om, wanneer iemand dat zelf niet wil of kan, te beslissen over zijn of haar verzorging, behandeling of verpleging.” Daar betrekt de mentor de cliënt zoveel mogelijk bij waarbij de mentor zoveel mogelijk rekening houdt met de wensen en behoeften van de cliënt. “Als mentor krijg je soms te maken met onverwachte situaties. De mentor is daarom vindingrijk, komt op voor de cliënt en gaat

op zoek naar een oplossing. De mentor heeft contact met verschillende betrokkenen, zoals artsen, zorgverleners en zo mogelijke ook met familie. Een mentor behartigt de belangen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Wat niet tot een taak van de mentor hoort is het beheren van de financiën van de cliënt.” ‘Goede match’ “Mijn taak is ook het begeleiden van een goede match”, gaat Hester verder. “Een koppeling tussen mentor en cliënt komt zorgvuldig tot stand. Iedereen is anders, dus niet elke mentor past bij elke cliënt. Het komt voor dat de kandidaat-mentor extra bij de potentiele cliënt langs gaat voordat er sprake is van een match. Soms is er na één kennismaking al een klik, soms kost het wat meer tijd. Hierin wordt men uiteraard begeleid door mij of door een van de regio-ondersteuners.”

Hester van den Berg.

In principe kan iedereen die ouder is dan 18 jaar mentor worden. Men mag echter geen (werk)relatie hebben met de instelling die zorg en/of andere professionele diensten verleent aan de cliënt. Zo vermijden we belangenverstrengeling.

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

15


hulp & ondersteuning in

LANDERD ALLE INFORMATIE OVER ZORG, JEUGD & WERK TU_BANNER_ZORGSPEC_DEF_FCindd.indd 1 De Babbelaer, Onder de Linde en D’n Inloop

16-12-14 10:22

Ontmoetingscentra kloppende hart Landerdse zorgcoöperaties Iedereen die behoefte heeft aan gezelschap, een praatje of contact met lotgenoten, is van harte welkom in één van de ontmoetingscentra van de Landerdse zorgcoöperaties. Leeftijd speelt geen rol. Er is voor iedereen plek. Ga in Reek op de koffie bij De Babbelaer, in Schaijk bij Onder de Linde en in Zeeland bij D’n Inloop. Je bent van harte welkom om een praatje te komen maken, de krant te lezen, een spelletje te spelen of informatie op te halen over andere diensten die de zorgcoöperaties aanbieden. Regelmatig lopen gasten binnen, allemaal met een eigen reden en een eigen verhaal.

Ad Zonnenberg, Reek

‘Ik blijf me volwaardig voelen’ In Reek bezoekt Ad Zonnenberg (78) regelmatig De Babbelaer. Het is voor hem invulling van lege tijd die is ontstaan na het overlijden van zijn vrouw. “Hierdoor blijf ik me volwaardig voelen”, zegt hij. “Je weet wat er speelt en hoort erbij. In het begin was ik een beetje terughoudend, want ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten. Ik ervaar het inmiddels als onmisbaar. Zonder de zorgcoöperatie zou ik me veel eenzamer voelen. Nu gaat de tijd op een plezierige manier voorbij. Gelukkig kan ik hier met mijn scootmobiel nog op eigen gelegenheid naartoe komen. Wat ik zelf kan doen, blijf ik nog zolang mogelijk zelf doen.”

Piet van Gemert (70) en Annie van de Ven - van de Pol (66) uit Zeeland zijn eens in de twee weken actief als respectievelijk gastheer en -vrouw bij D’n Inloop. “Het is heel leuk om hier met andere mensen in contact te komen”, zegt Annie. Piet is het volledig met haar eens. “Het helpen van anderen en het maken van een praatje ligt mij wel”, vertelt hij. “Bij de oprichting van de zorgcoöperatie heb ik me direct aangemeld, want ik wilde graag iets betekenen voor Zeeland.” In een korte tijd is D’n Inloop voor vele Zeelanders een tweede thuis geworden. Annie: “Het is hier altijd gezellig druk. Het klikt ook steeds beter tussen de bezoekers. Waar mensen eerst vooral voor zichzelf kwamen, tonen ze nu ook veel meer interesse in elkaar.”

Annie van Kester, Schaijk

De Schaijkse Annie van Kester (86) is praktisch elke dag in Onder de Linde te vinden. “Ik vind het hier zo gezellig”, geeft ze aan. “In de tijd dat ik hier kom, heb ik al veel nieuwe mensen leren kennen. Er zijn genoeg mensen die even binnenlopen. Daarom ervaar ik de ontmoetingsruimte als heel waardevol, voor iedereen. De gastheren en -vrouwen doen echt hun best om er iets leuks van te maken. Als je hier eenmaal een keertje geweest bent dan kom je elke keer weer terug.” Samen met enkele andere bezoekers is Annie op dinsdag een frotmiddagje gestart. “Met een paar dames gaan we dan handwerken”, legt ze uit. “Er zijn er die kaarten maken, zelf vind ik het leuk om te breien. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten die hier worden gehouden, zoals de lunch elke eerste zondag van de maand.”

Huiskamer De Babbelaer

Ontmoetingscentrum Onder de Linde

Ontmoetingscentrum D’n Inloop

Nieuw Heijtmorgen 20, Reek www.zorgcooperatie-reek.nl

Het Hofke 2, Schaijk www.zorgcooperatieschaijk.nl

Openingstijden Maandag: 10 tot 13 uur Woensdag: 14 tot 16.30 uur Vrijdag: 10 tot 13 uur

Openingstijden Dinsdag: 10 tot 16 uur en van 19 tot 21 uur Woensdag: 10 tot 16 uur Donderdag: 10 tot 16 uur Vrijdag: 10 tot 16 uur Zaterdag: 11 tot 15 uur Zondag: 10.30 tot 15 uur

Franciscushof 1, Zeeland tel. 0486-451354 www.zorgcooperatiezeeland.nl

Boodschappendienst Arie Mesman (0486-475927) Maria Kouwenberg (0486-422773) Klussendienst Henny van den Elzen (0486-472070) Rien Nooijen (0486-476078) Vervoersdienst Roel Weber (0486-474866) Harrie van Casteren (0486-475101) Gezondheidsopbouwwerker José Hanenberg (06-13178508) josehanenberg@zorgcooperatie-reek.nl Duo-fiets Reserveren per dagdeel Harrie van Dongen (06-25431425)

Piet van Gemert en Annie van de Ven, Zeeland

Bezoekdienst Frans van der Zanden (0486-462580) Boodschappen en vervoer Riet Roosen-van Pelt (0486-461207) Klussendienst Henk de Graauw (0486-463776) Computerondersteuning Han Scherer (0486-461642) Duo-fiets Zorgcoöperatie Schaijk beschikt over een duo-fiets. Deze speciale fiets kan door zowel leden als niet-leden gehuurd worden.

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

Openingstijden Maandag: 9.30 tot 12 uur Dinsdag: 9.30 tot 12 uur Woensdag: 9.30 tot 12 uur Vrijdag: 9.30 tot 12 uur Vervoer- en klussendienst Trudy van der Ven (0486-451773) diensten@zorgcooperatiezeeland.nl Ontspanning en bezoek Henriëtte van der Loop (06-54321812) diensten@zorgcooperatiezeeland.nl ZCZ Repareert Bert van den Broek en Jo Kremers info@zorgcoöperatiezeeland.nl Wijkverpleegkundig-opbouwwerker Helma Vermeer (06-20246024) helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl

17


Woonz or gc ompl exVi er hoveni seenl oc at i evanBr abant z or g Het woonz or gc ompl ex i s een k l ei ns c ha l i ge woonv or m v oor mens en met dement i e . Metpr of es s i onel emedewer k er si ns a mens pel metf a mi l i e , v r i j wi l l i ger s enhetdor pSc ha i j kbi edVi er hov eneenv ei l i gewoonomgev i ngwa a rdebewoner z i j nei genr egi ebehoudofhi er i nwor dtonder s t eund.F a mi l i e , k i nder enofa nder e per s onendi ev oordebewonerbel a ngr i j kz i j n, i sna t uur l i j ka l t i j dwel k om. Metbehul pv a nz or gt ec hnol ogi ei serdemogel i j k hei dom debewoner s meer bewegi ngs r ui mt eenpr i v a c yt ebi eden. E l k eda gz i j nerweerhui s houdel i j k e k l us j esdi egeda a nmoet enwor den,deboods c ha ppenmoet engeha a l dwor den, gek ook t , opger ui mdenopz ` nt i j deenui t s t a pj eofwa ndel i ngi nhetdor p. E na l s j el i dbentv a ndeZor gc oöper a t i e ,k a nerda a rookgez el l i geenk opj ek of f i e gedr onk en wor den,ev en a nder e pr a a ti sookgez el l i g! !I n hetgebouw v a n Vi er hov en z i j n4a ppa r t ement en di ev er huur dz i j n doorwoni ngc or por a t i e Mooi l a nd.E n moc hthetev en ni etga a n,bi ed Vi er hov en ook a a n dez e a ppa r t ement enhul pwa a rnodi g.

Psychologenpraktijk Reek Drs. J. de Veld, psychotherapeut BIG Psychotherapie die past bij de vraag en bij de wens Afhankelijk van uw klacht, een passende behandeling Contact: 06-42935392

Ookv oorhe tdor pSc ha i j kwi lVi er hov endehel pendeha ndbi edeni ndev or m v a neenui t l eenpunt .Moc htupl ot s el i ngv er pl eega r t i k el ennodi ghebbenenhet i sweek endofuheef teena nderpr obl eem,da nbes t a a tdemogel i j k hei dom di t bi jVi er hov ent erov er br uggi ng( t otereenopl os s i ngi s )t el enen.Hetga a tom r ol s t oel en,r ol l a t or s ,pos t oel en,poenz .hetwoonz or gc ompl exVi er hov eni st e ber ei k en op t el :0486/ 417510ofperma i lna a rdema na gerZor g en wel z i j n debor a . doev e@br a ba nt z or g. eu

debora.doeve@brabantzorg.eu

De Steeg 6 - 5375 KH Reek 06-42935392 - cythera@live.nl www.psychologenpraktijkreek.nl Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te kiezen voor natuurbegraafplaats Maashorst. Het prachtige natuurgebied is vanzelfsprekend een belangrijke reden. Ook de vrijheid om zelf, samen met uw partner of kinderen, een plek uit te kunnen kiezen. Op het heideveld, aan de bosrand of rond het ven. Die keuzevrijheid voelt goed. Het geeft de plek die zelf uitgekozen is een persoonlijke meerwaarde. We zien mensen dan ook regelmatig terugkomen om te volgen hoe hun plek in de natuur zich ontwikkeld. Want de natuur wordt elke dag mooier op Maashorst.

De natuur geeft rust

Wij horen ook vaak dat de beslissing om een natuurgraf te kopen rust geeft. Fijn dat alles in een keer goed geregeld is. Ook voor de kinderen. Want niemand wil kinderen of nabestaanden opzadelen met moeilijke keuzes, kosten of verplichtingen. Met de notariële akte en de inschrijving in het Kadaster is alles meteen geborgd. Natuurbegraven staat voor rust. Omdat de grafrust eeuwig is, zonder zorgen over grafverlengingen en bijbehorende kosten. Nabestaanden hebben geen verplichtingen meer. Een natuurgraf kent immers voor hen geen onderhoud, daar zorgen wij samen met de natuur voor. Kinderen, familie en vrienden komen terug om te herdenken wanneer het hun uitkomt. Om de troost en de kracht van de natuur te ervaren die helpt bij de verwerking van hun verdriet. Op natuurbegraafplaats Maashorst zien we dat elke dag. Dat maakt ons dankbaar en geeft de bevestiging dat we het goede doen. Wilt u het ook goed regelen? Kom langs aan de Franse Baan 2, 5374 RS Schaijk. Bel voor een afspraak met (0486) 745 006 of mail naar contact@maashorst.nl. Meer informatie over complete ontzorging, eeuwige grafrust en kosten van natuurbegraafplaats Maashorst vindt u op www.maashorst.nl.

Franse Baan 2, 5374 RS Schaijk  www.maashorst.nl  (0486) 745 006  contact@maashorst.nl

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

18


Behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Hersenz winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 Hersenz is de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016. Hersenz, een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, won de hoofdprijs in de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg. Het Hersenz-behandelprogramma wordt door de zorgorganisaties Pluryn en SWZ gezamenlijk aangeboden in de regio Oss-Uden-Veghel. De jury van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 is vol lof over Hersenz. “Hersenz is een voorbeeld van sociale innovatie. De reguliere zorg richt zich vooral op lichamelijk herstel van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Om mensen in hun kracht te zetten, is meer nodig. De multidisciplinaire aanpak van Hersenz blijkt uniek en effectief. Een mooi voorbeeld van investeren in vitaliteit.” “Hersenz wordt uitgevoerd door een landelijk samenwerkend netwerk dat uniek is in de zorg. Twaalf zorgorganisaties, waaronder Pluryn en SWZ, die gespecialiseerd zijn in niet-aangeboren hersenletsel hebben de handen ineen geslagen en een nieuw behandelprogramma opgezet. Marianne van der Harten, een van de initiatiefnemers van Hersenz, over het winnen van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016: “We zijn blij met deze erkenning en ontzettend trots op deze prijs. Hersenz biedt mensen een nieuw perspectief in hun leven en dicht de kloof in de zorgketen tussen een ziekenhuisopname, revalidatie en de chronische fase waarin mensen leren omgaan met de breuk in hun leven ten gevolge van hersenletsel. Het samenwerkingsverband is innovatief, het

behandelprogramma is innovatief en de gemeten resultaten zijn verrassend hoopgevend: er is meer mogelijk dankzij Hersenz!” ‘Leven veranderd’ “Voor Hersenz ontkende ik mijn hersenletsel. Dankzij Hersenz heb ik mijn hersenletsel leren herkennen en ermee leren leven. Hersenz heeft mijn leven veranderd”, stelt Jeannette Heijting, ervaringsdeskundige. In Nederland hebben 650.000 mensen dagelijks last van de gevolgen van hersenletsel door ziekte of ongeval. Door de behandeling van Hersenz leren mensen beter omgaan met deze vaak ingrijpende gevolgen. Veel mensen vallen na hun ziekenhuisopname of revalidatie in een gat. Eenmaal thuis moeten zij hun leven weer oppakken en ondervinden zij in volle omvang de gevolgen van het hersenletsel. Juist in deze fase biedt Hersenz gerichte behandeling, zodat mensen met hersenletsel uiteindelijk beter functioneren en minder zorg nodig hebben. Hersenz levert winst op voor de cliënt, diens naasten en de maatschappij: betere kwaliteit van leven voor direct betrokkenen en lagere kosten doordat duurdere zorg wordt voorkomen.

Ambulance / hulpdiensten Algemeen alarmnummer 112 Als elke seconde telt. Dagbesteding Zorgboerderij Reek Riekie Kappen De Steeg 2a Reek 0486-475336 www.zorgboerderij-reek.nl EHBO/reanimatie EHBO-vereniging ‘t Verzorgd Wundje Schaijk/Reek Looierstraat 15, Schaijk, 0486-462653 EHBO-vereniging Zeeland Brand 6, Zeeland, 0486-451472 www.ehbo-zeeland.nl Ergotherapie Ergotherapie Willems Tolschestraat 2, Velp Lorskensstraat 1E, Schaijk 06-10815186, www.ergotherapiewillems.nl Fysiotherapie/manuele therapie Fysiotherapie Schaijk Bossestraat 6, Schaijk, 0486-461639 info@fysiotherapieschaijk.nl www.fysiotherapieschaijk.nl Praktijk Den Hoogen Mgr. Borretstraat 43, Reek, 0486-475553 info@denhoogenreek.nl www.denhoogenreek.nl Geestelijke gezondheidszorg GGZ Oost Brabant www.ggzoostbrabant.nl Gemeente Landerd Gemeentehuis Landerd Kerkstraat 39 0486-458111 www.landerd.nl

Cliënten zijn zeer tevreden over de behandeling, blijkt uit recent onderzoek van Maastricht University. Zij geven de behandeling een 8,7. Na Hersenz zijn cliënten tevredener met hun participatie in het dagelijks leven. Ze scoren beter op fysieke tests, hebben minder zorgvragen en laten een aanzienlijke verbetering zien op hun persoonlijke doelen. Mantelzorgers ervaren minder zorglast en zijn ook tevredener met hun leven.

Over Hersenz Hersenz wordt gegeven door ervaren behandelaars op bijna vijftig locaties in Nederland. Mensen leren omgaan met de gevolgen van hun hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen en psychische problemen. Ze werken aan persoonlijke doelen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking. De behandeling wordt overal in Nederland hetzelfde gegeven, volgens een landelijke standaard. In de regio Noord- en Zuidoost-Brabant/Gelderland bieden SWZ en Pluryn de behandeling van Hersenz aan. Zij organiseren ook regelmatig informatiebijeenkomsten over Hersenz. Meer informatie over het behandelprogramma Hersenz en over de informatiebijeenkomsten, zie www.hersenz.nl.

Belangenorganisaties Gehandicapten KMLB Kerngroep voor mensen met een Lichamelijke Beperking Smidse 119, Schaijk 06-28519702, kmlblanderd@gmail.com

Massage Via de Voeten Heijtmorgen 13 Reek 06-41878085 www.massageinreek.nl

Speciaal onderwijs De Vlinder (onderdeel Koraalgroep) Mgr. Suijsstraat 8, Reek, 0486-492929, inlichtingen@maashorst.koraalgroep.nl, www.stichtingmaashorst.nl

Gehandicaptenvoorzieningen Bloesem Theehuis Wooijstraat 4A, Herpen 0486-412789, bloesem@pluryn.nl www.bloesemtheehuis.nl

Medische zorg Ziekenhuis Bernhoven Nistelrodeseweg 10 Uden 0413-404040 www.bernhoven.nl

Thuiszorg BrabantZorg Klantenservice: 0412-622678, info@brabantzorg.eu, www.brabantzorg.eu

Haptotherapie Praktijk voor haptotherapie Mgr. Borretstraat 43, Reek 0486-475553, haptotherapie.reek@home.nl www.denhoogenreek.nl

PoliDirect Stationssingel 120A Ravenstein 088-8884555 www.polidirect.nl

Verloskunde Verloskundigepraktijk Grave Hengel 27 Grave 0486-472576 www.verloskundigepraktijkgrave.nl

Mentorschap Mentorschap Oost-Brabant Hester van den Berg 06-51 27 07 93 www.mentorschapoostbrabant.nl

Zitcomfort Teun Arts Boersestraat 11, Sint Hubert 0485-452986, info@teunarts.nl www.teunarts.nl

Huisvesting Woonzorgcomplex Vierhoven Het Hofke 2a Schaijk 0486-417510

Natuurbegraafplaats Natuurbegraafplaats Maashorst Franse Baan 2 Schaijk 0486-745006 www.natuurbegravennederland.nl

Zorg en welzijn ONS welzijn Schadewijkstraat 6 Oss 088-3742525 www.ons-welzijn.nl

Jeugd en Gezin 5A Kindercoach Gagelstraat 5, Schaijk 06-36114581, praktijk@5ahelmavanderakt.nl www.5ahelmavanderakt.nl

Orthopedagogie Praktijk Jij en Ik Noordhoek 38, Reek, 0486-201801 info@praktijkjij-ik.nl www.praktijkjij-ik.nl

Blink Zwerfheide 2 Gennep 088-7540400 www.blinkuit.nl

Kinderzorg Bijzonder Brouwerspad 13a-b Zeeland 0486-436126 www.kinderzorg-bijzonder.nl

Ouderenzorg Het Retraitehuis Uden Volkelseweg 30 Uden 0413-337500 www.retraitehuis.nl

Hulpverlening Praktijk Zyn Adriëtte van den Bergh Mgr. Borretstraat 43 Reek 06-23028341

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Aldetiendstraat 23 Uden 0800-2540000 www.cjggeeftantwoord.nl

Psychologie Psychologiepraktijk Coby de Veld De Steeg 6 Reek 06-42935392 www.psychologenpraktijkreek.nl

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

Zorgcoöperatie Reek Mgr. Suijsstraat 20, Reek www.zorgcooperatie-reek.nl Zorgcoöperatie Schaijk Het Hofke 2, Schaijk www.zorgcooperatieschaijk.nl Zorgcoöperatie Zeeland Franciscushof 1, Zeeland www.zorgcooperatiezeeland.nl

19


De Vlin der

onderde el van Maashorst

weekblad arena – zorgkrant landerd – vrijdag 16 december 2016

20

Profile for ArenaLokaal LNN | Tekst & Uitleg BV

Zorgkrant 2016  

Alle informatie over zorg, jeugd & werk

Zorgkrant 2016  

Alle informatie over zorg, jeugd & werk

Profile for mediarena
Advertisement