Page 1

www.arenalokaal.nl – jaargang 20 – week 24 – vrijdag 13 juni 2014

Stralende straatspeeldag in Herpen HERPEN - Het grasveldje achter de kerk en Plussupermarkt in Herpen vormde woensdagmiddag het decor voor een stralende straatspeeldag. Zo’n veertig kinderen genoten met volle teugen van de door buurtvereniging ‘t Turp georganiseerde middag.

“De straatspeeldag geldt tevens als feestelijke opening van de vernieuwde speelweide”, vertellen Anjo Albers en Annemarie Jans, bestuursleden van ‘t Turp. “Vanwege de verbouwing van de Plus, afgelopen najaar, moest het veld gedurende veertien weken gebruikt worden voor de aanvoer van bouwmaterialen, waardoor de kinderen er niet konden spelen.” Vanwege de overlast die de verbouwing met zich meebracht, sponsort de Plus de Herpense straatspeeldag. Martijn van den Berg trakteert de kids en hun ouders op koffie, limonade, koek, snoep, chips en ijs. Tussen het snoepen door vermaken de kinderen zich opperbest op het nieuw aangelegde kunstgras-voetbalveldje, op het springkussen of tijdens spelletjes als zaklopen en snoephappen. “Een zeer geslaagde dag”, stellen Anjo en Annemarie.

www.peelgraaf.nl - T: 0486 - 453850

ZEELAND, TOOVERKAMP 22

Bouwkavel: 1500 m2 nabij De Maashorst! Met mogelijkheid voor landelijk bouwen www.peelgraaf.nl - T: 0486 - 453850

En verder in deze editie: Kijk voor meer foto’s op pagina 9

Gemeente houdt prijsvraag voor naam Kindcentrum ZEELAND - Landerd schrijft een prijsvraag uit waarbij inwoners van de gemeente namen mogen bedenken voor het Kindcentrum dat momenteel wordt gebouwd in de Kerkstraat in Zeeland.

• • •

Iedereen uit de gemeente Landerd mag maximaal drie namen inzenden. In de inzending moet een korte toelichting of omschrijving bij de naam staan”, vertelt communicatieadviseur Femke van den Berge. “Daarnaast dient men aan te geven wat het idee is achter de naam en waarom de naam past bij het gebouw. Verder mag de nieuwe naam geen problemen opleveren met (bestaande) merknamen.” Inzenden tot 1 oktober Tot 1 oktober kunnen de namen ingezonden worden. Een jury bekijkt alle inzendingen en kiest uiteindelijk de nieuwe naam. Voorzitter van de jury is burgemeester Marnix Bakermans. Verder bestaat de jury uit wethouder Moritz Böhmer, een afvaardiging van de projectgroep Kindcentrum Zeeland, een leerling van openbare basisschool De Wizzert, een leerling van basisschool Vlasgaard en een communicatieadviseur van de gemeente.

• • •

Woningbouwkavels Landerd tijdelijk in prijs verlaagd Informatiebijeenkomst plan Mariaschool Ravenstein Witte Huis verruimt openingstijden Lekker naar de boer in Herpen en Reek RaafFESTein biedt meer dan muziek alleen Zeeland maakt zich op voor Bike Festival 2.500 euro aan prijzen in Arena WK-pool

Het Witte Huis nu elke dag open

Diegene die de winnende naam heeft ingezonden krijgt een passend cadeau, laat de gemeente weten. De namen kunnen worden opgestuurd per e-mail naar communicatie@landerd.nl of per post naar Kerkstraat 39, 5411 EA Zeeland, ter attentie van de afdeling communicatie.

Vanaf 10.00 uur voor kofe met gebak, heerlijke lunch op het terras of in ons restaurant. Diner à la Carte vanaf 17.00u.

Schaijkse Sven Hendriks geeft spreekbeurt in varkensstal Door Paul Verstegen SCHAIJK - Sven Hendriks (9) uit Schaijk is heel enthousiast over varkens, dus hield hij er een spreekbeurt over in zijn klas. De leerling van basisschool De Regenboog wist heel veel te vertellen. Maar hoe breng je nu over hoe leuk, nieuwsgierig en intelligent varkens eigenlijk zijn? Nou, dan nodig je de klas toch uit voor een rondleiding op het vleesvarkensbedrijf van je ouders zodat iedereen kan zien hoe de dieren leven. Vrijdag 6 juni fietsen de klasgenoten van Sven ‘s middags van De Regenboog naar de Middelstraat,

waar het bedrijf van zijn ouders staat. Daar worden de kinderen opgevangen door Boer Theo en zijn vrouw. Na een korte uitleg wordt de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep krijgt informatiefilmpjes te zien, terwijl de tweede groep zich mag verkleden om een kijkje in de varkensstal te nemen. “We lijken wel maanmannetjes”, roept een van de kinderen zodra iedereen zijn witte overall aan heeft. Eenmaal in de stal krijgen de scholieren eerst uitleg over het voedingssysteem, dat volledig geautomatiseerd is. Alle dieren krijgen elke dag precies de juiste maaltijd voorgeschoteld. Aan de hand van een goedgevulde emmer voer toont Boer Theo hoeveel een varken moet eten om één kilo vlees te produceren. Dat is meer dan twee keer zo veel. Ook geeft hij een korte beschrijving over het toedienen van medicijnen.

uw gastheer

0486 45 1328, www.het-wittehuis.nl Reekseweg 7, Zeeland (Nbr)

Lees verder op pagina 3 HEVANK

dofferBLUES FESTIVAL

ZA 15 NOV 2014 FEESTERIJ DE POTTER - SCHAIJK

AANVANG 20.30 UUR - ZAAL OPEN 20 UUR

WWW.DOFFERBLUES.COM DE VIJFTIENDE EDITIE OP DE VIJFTIENDE VAN NOVEMBER

reek schaijk zeeland oventje ravenstein herpen demen dieden deursen dennenburg huisseling neerloon overlangel keent neerlangel koolwijk - grave gassel escharen velp


Martien van Poppelen denkt aan de toekomst:

‘Ik vind het echt een gemiste kans als de mensen nu LanderdNet niet toehappen’ LanderdNet samen naar glasvezel LanderdNet samen naar glasvezel

Huis-aan-huisacties

Vanaf vandaag start LanderdNet met huis-aanhuisacties in samenwerking met leden van de deelnemende verenigingen. Heeft u zich al aangemeld, hang dan de raamposter op zodat u niet onnodig bezocht hoeft te worden.

Dinsdag 24 juni Zeeland Locatie: Compostella Franciscushof 1, Zeeland Aanvang: 14:00 uur

Woensdag 25 juni Schaijk Locatie: Dorpshuis De Phoenix Pastoor van Winkelstraat 11, Schaijk Aanvang: 14:00 uur

Donderdag 26 juni Reek Locatie: Dorpshuis Het Wapen van Reek Nieuwe Heijtmorgen 20, Reek Aanvang: 14:00 uur

Niet zo lang geleden waren er nog geen computers, mobiele telefoons, TomToms of gratis Whatsappen. Nu kunnen we dat niet meer weg denken en wordt alles op heel jonge leeftijd al gebruikt. 10 jaar is snel om en wie weet wat er dan allemaal voor (zorg)diensten zijn waar we glasvezel voor nodig hebben.

Martien van Poppelen: “Hebben wij dat echt gewonnen omdat we de poster hebben opgehangen? Dat is kei leuk! Maar wij hebben hem toch vooral opgehangen omdat we graag willen dat iedereen zich aanmeldt en er glasvezel gaat komen!”

Enthousiast bevlogen over het koor én over LanderdNet vervolgt Martien: “Met de komst van glasvezel zouden de kerkdiensten en onze andere optredens samen met Landerd TV via de televisie rechtsreeks uitgezonden kunnen gaan worden. Dan hoeft niemand wat te missen!”

U bent van harte welkom!

heel veel locale omroepen beschikbaar! Maar het is ons zeker niet alleen te doen vanwege het televisiepakket. Het gaat ons vooral om de snelheid en de mogelijkheden van glasvezel. We moeten toekomstgericht denken. Niet eens alleen voor onszelf maar ook voor de kinderen van nu en voor het langer zelfstandig kunnen blijven wonen op korte termijn al voor ouderen.

Landerd - Hier en daar zijn inmiddels raamposters in het straatbeeld te vinden. Onder de snelle aanmelders met een zichtbaar opgehangen raamposter viel voor de eerste ronde een prijs te winnen. De familie Van Poppelen uit Reek was wat overvallen maar blij verrast toen er een pakketje vanuit LanderdNet werd bezorgd met als inhoud een telefoonset ter waarde van € 90,-.

Martien zat op dat moment in een bespreking met enkele leden van het Reeks Cultureel Mannenkoor; ‘Smitskoor’. Het aanmelden van hun vereniging bij LanderdNet voor de verenigingsactie stond ook op de agenda. Martien: “De basis van het Smitskoor ligt bij het zingen van Latijnse missen, geschreven door de Reekse pastor Smits. Maar we spreiden als mannenkoor nu onze vleugels uit. We gaan ook op andere locaties onze bijdrage leveren zoals bij de Nieuwe Hoeven in Schaijk en zelfs buiten Landerd. In het repertoire komen dan ook liedjes van schrijvers zoals Toon Hermans en Annie M.G. Schmidt.”

Extra informatiemiddagen speciaal voor ouderen

Winnaar raamposteractie eerste ronde: Martien van Poppelen uit Reek

Ik vind het dan ook echt een gemiste kans voor Landerd als de mensen nu niet allemaal toehappen. Wij proberen altijd ruim te denken, we willen mee met de toekomst en alle ontwikkelingen. Ik werk al jaren in de gezondheidszorg met jongeren met een verstandelijke beperking en met alle veranderingen in het huidige beleid wordt de hele zorg anders. Er wordt nu nog teveel echt gezorgd voor deze jongeren maar het is belangrijk dat ook zij zelf zoveel mogelijk kunnen gaan participeren in de maatschappij. En daar zijn moderne middelen zoals glasvezel echt bij nodig!” Meld je aan en hang de raamposter op: volgende week is de 2de ronde prijsuitreiking!

Martien heeft nog veel meer te vertellen. “Wij zijn snel overgestapt omdat mijn vrouw Gea uit Friesland komt en via Ziggo kunnen we Omroep Fryslân niet ontvangen. Via LanderdNet zijn wel

Servicepunt Reek

Komende week kunt u voor informatie ook terecht bij Het Wapen van Reek op de volgende dagen: - Maandag 16 juni van 13.30 tot 15.30 uur - Woensdag 18 juni van 18.30 tot 21.00 uur - Vrijdag 20 juni van 13.00 tot 15.00 uur

Wilt u ook meehelpen om LanderdNet tot een succes te maken? Laat het ons dan weten via uw vereniging! Lees meer op www.landerdnet.nl/verenigingsactie

Promotiebus TriNed

Tijdens diverse weekmarkten en evenementen komt u de promotiebus tegen. U kunt ook hier terecht met al uw vragen over LanderdNet.

Gemeentedekkend glasvezelnetwerk inclusief buitengebieden en bedrijventerreinen Doe mee! | www.landerdnet.nl | facebook.nl/landerdnetglasvezel


Biggetjes knuffelen

Scholieren Regenboog nemen kijkje op vleesvarkensbedrijf Vervolg van de voorpagina Daarna is het tijd om bij de varkens te gaan kijken. Eerst naar de biggetjes van een paar weken oud. Die schrikken zich lam als de groep kinderen binnenkomt, maar ook de scholieren moeten even hun angst overwinnen. Toch komt al snel de nieuwsgierige aard boven van zowel de biggetjes als de kinderen. Zeker wanneer enkele leerlingen voer in hun hand pakken, komen enkele beestjes poolshoogte nemen en laten ze zich graag aaien. Aan al het geknuffel komt een eind wanneer de groep in het volgende hok gaat kijken. Die varkens zijn een paar weken ouder, stukken groter en maken meer herrie. Dit maakt flink indruk op de leerlingen. Nog een paar hokken verder zitten de dieren die bijna Als de rondleiding erop zit loopt de groep terug naar volgroeid zijn. Daar worden de kinderen wel even stil het startpunt, waar de andere helft van de klas onvan. geduldig zit te wachten om ook een kijkje te nemen bij de varkens. Zodra ook zij allemaal een overall aan Luchtwasser hebben, duiken ze met Boer Theo de stal in om meer De laatste stop is de luchtwasser aan de achterkant te leren. Het groepje dat achterblijft stort zich op een van de stal. Het was een aantal scholieren al opge- nestje net geboren kittens en knuffelt nog even verder. vallen dat de geur in de stal veel doordringender is dan buiten, waar je zo goed als niks ruikt van de varkens. Dat is te danken aan de luchtwasser die geur, stof en ammoniak filtert zodat de omgeving geen last heeft van het bedrijf. De kinderen mogen ruiken in de kamer met onbehandelde lucht en in de kamer met behandelde lucht. Een wereld van verschil.

Folder mee laten verspreiden met Arena? Neem contact op met Rob via 06-50617426 bereidheid van de diverse partijen die nu financieren om die middelen bij elkaar te leggen. Daarnaast is solidariteit van de huidige gebruikers van belang om dit te kunnen realiseren. Daar zal de zorgcoöperatie zich ook voor moeten inzetten. Graag zouden we zien dat de gemeente het initiatief neemt om een werkgroep te starten met bovenstaande Geacht college, opdracht. De zorgcoöperatie biedt aan om niet alleen actief hierin te willen meedenken, maar ook mee inOp 28 maart hebben wij in gezamenlijkheid als drie houd en vorm te willen geven aan een alternatief. Landerdse zorgcoöperaties ons meerjarenbeleid voor Landerd aan het college aangeboden.. Daarin schetsen Gegeven het feit dat er eerst een nieuw college gevormd we onze doelstellingen voor de komende jaren en de te moest worden begrijpen we dat er nog geen reactie op verwachten opbrengsten. Een van de onderdelen daarin ons verzoek is gekomen. Niettemin deed het ons deugd is het ontwikkelen van (aanvullend) openbaar vervoer. dat in het coalitieprogramma aandacht aan dit thema In het u gepresenteerde plan staat over dit onderwerp wordt gegeven en bovendien bij de bespreking daarhet volgende: van in de laatste raadsvergadering naar aanleiding van een ingediend amendement,het college is gevraagd om Alternatief vervoer , wanneer er initiatieven zoals van de zorgcoöperaties, De drie zorgcoöperaties willen zich inzetten om door de deze te ondersteunen. inzet van vrijwilligers en het combineren van de mid- Graag zouden we daarom met u en met andere partijen delen die nu ter beschikking zijn voor vervoer van leer- die hierin actief willen zijn, zoals de BOL, hier op korte lingen, WMO vervoer en vervoer in het kader van dag- termijn met u overleg over willen hebben. Binnen zorgbesteding en dagbehandeling en de eigen betalingen coöperatie Landerd, een samenwerkingsverband van van mensen een aanvullend flexibeler alternatief voor de drie Landerdse zorgcoöperaties, is een commissie het openbaar vervoer realiseren, waardoor met name gevormd, onder leiding van ondergetekenden, die zich kwetsbare mensen middels dit vervoer eenvoudig, specifiek met dit onderwerp bezighoudt. Voor een evenflexibel en tegen redelijke kosten naar vaste relevante tueel gesprek kunt u ons benaderen. plekken in de regio kunnen reizen. De noodzaak om dit te doen wordt groter omdat de nu ter beschikking Namens zorgcoöperatie Landerd, staande budgetten onder druk staan. Van belang is de Riet Roosen van Pelt en Harrie van Dongen

ingezonden

column Nogmaals bult Het laatste woord is nog niet gezegd over mijn bult. Want amper drie dagen nadat zowel de dokter als mijn vrouw hem geringschattend een vetbult hadden genoemd, begon de ellende. Ik was mijn auto aan het inladen want het jaarlijks onderhoudsweekend in Menaucourt stond voor de deur. Donderdagochtend vertrekken, zondagavond weer thuis. Het is het belangrijkste weekend van het jaar. Dan komen alleen de 9 mannen (‘Chateauneuf’) bij elkaar. Het is van groot belang om er de eerste avond bij te zijn, want dat is de avond van het grote drinken. Dan gaan we drinkend overleggen over wat we aan onderhoudswerkzaamheden gaan verrichten, hoe we het aan gaan pakken en wat er verder nog ter tafel komt. En hier gaan we dan mee door tot het weer licht wordt. Mis je deze avond/nacht dan ben je aangewezen op de tweede, die van het kleine drinken. Die is aanzienlijk minder interessant omdat de meesten dan vóór twee uur ’s nachts al afhaken. Dat is in de loop der jaren noodgedwongen zo ontstaan. Aan het drinken zelf is niets veranderd, maar het herstel is bij lange na niet meer wat het geweest is. Het is dus zaak dat je er bij bent die eerste avond. Mijn vrouw ging mee voor een weekend bij haar familie. Ze had me gevraagd of het niet mogelijk was om een dagje later te vertrekken want eigenlijk had ze nog het een en ander te doen (statten met vriendin). Onbespreekbaar natuurlijk. Ik til haar koffer in de auto, geef hem nog een duw en voel een lichte pijnscheut op de plaats van de bult. Voor alle helderheid: de pijn kwam dus niet vanuit de bult zelf, maar vanachter de bult. Het leek op beginnende spit. Ik heb daar vaak last van, dus ik herken het uit duizenden. Dat begint ook altijd met een pijnscheutje, het lijkt mee te vallen, je laat er een nacht overheen gaan en de volgende ochtend kun je je sokken niet meer aantrekken. Zoals gezegd, het leek er sterk op, maar statistisch gezien is het natuurlijk onmogelijk dat een mens last begint te krijgen van spit, precies op de plek waar zich net een bult heeft gevormd zonder dat het een met het ander te maken zou hebben. Er was gewoon iets aan de hand met die bult. Een of ander exotisch virus dat begint met bultvorming en zich dan binnenwaarts richtend een weg begint te vreten door je ingewanden. Iets dergelijks moest het zijn. Met het oog op het grote drinken van die avond, begon ik er natuurlijk niet over. Mijn vrouw echter wel. Ze had blijkbaar gezien dat ik even naar mijn rug had gegrepen en vroeg met bezorgde blik: “Gaat het schat? Heb je je vertild?” Nu werd het complex. Zij in de rol van de bezorgde (omdat ze wil gaan statten) en ik in die van de luchthartige (vanwege het grote drinken). Ze pakte meteen door. “Het lijkt me niet verstandig om zo te gaan rijden. Je weet wat er gebeurt als je niet oppast. Dan lig je het hele weekend plat. Het is veel beter voor je om vandaag rustig aan te doen en een dagje later aan te rijden.” Ik wuifde het allemaal weg. “Dit is echt geen spit, dat weet ik zeker. Er is wel iets met die bult, maar dat hindert me verder niet met autorijden. Kom, we gaan.” En ik stapte zo soepel mogelijk achter het stuur. Een dag later lag ik op de eerste hulp van het ziekenhuis in Bar le Duc aan een infuus met spierverslapper en paracetamol omdat ik me niet meer kon bewegen van de pijn in mijn rug. Het grote drinken was ik misgelopen. Terwijl ik wat wegdoezelde door de medicijnen, hoorde ik mijn vrouw in een geanimeerd gesprek met de dienstdoende arts bij wie ik tevergeefs mijn bult aan de orde had gesteld. Ik hoorde hem een grapje maken waar mijn vrouw hartelijk om moest lachen. Driemaal raden waar het over ging.

Theo van Duren

Woningbouwkavels Landerd tijdelijk in prijs verlaagd LANDERD - De gemeente Landerd wil een pilot starten waarbij als tijdelijke stimuleringsmaatregel de grondprijs van gemeentelijk bouwkavels wordt verlaagd met tien procent. Het college doet een voorstel aan de gemeenteraad om de prijs van kavels tijdelijk te verlagen met tien procent. Het gaat om de prijs van concreet beschikbare woningbouwkavels en van de woon-werkkavels op bedrijventerrein Reek-Zuid. De korting wordt verstrekt tot een totaal maximaal bedrag van 500.000 euro. De prijsverlaging geldt tot 1 januari of tot de totale korting van een half miljoen is bereikt. Wethouder Hans Vereijken: “Ook Landerd wil, net als veel andere gemeenten, met dit signaal een krachtige impuls geven aan de markt voor koopwoningen. Vooral starters en zelfbouwers kunnen hiervan profiteren.”

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

3


IEUW NEcht genieten is

barbecuen met ... Van Kraaij!

Elke dag verse en gezonde ltijdenen maasauzen -klaar salades, ant-enenhuisgemaakte Het lekkerste vlees puurknatuur van uw Keurslager

toebehoren. Maar we kunnen veel meer! Alles in één keer geregeld: complete barbecueverzorging met al uw drankjes, partyverhuur, topkoks en enthousiaste bediening.

COMPLEET VERZORGD

WEBSHOP

BBQ KOOPJES

Bezoek onze Het maakt ons niet BBQ- worst webshop. Seizoensgerechten Hier kunt uit of een intiem porties in uverschillende voor vaste u 24 uur per dag alle feestje thuis of een elke vierde prijzen. Makkelijk, voordelig én culinair thuis dineren informatie vinden grote bedrijfsbarbecue in drie stappen. Dat is Keurslager Culinair. over ons uitgebreide organiseert. barbecueassortiment Uw bestelling krijgt en kunt u uw bestelling onze grootste zorg. Kipspiezen plaatsen. Hier vindt u ook alle informatie KLEIN over MIDDEL GROOT 4 stuks Complete 95 verhuur en dranken van e barbecueToonen Party verhuur.

DE9003212-001 Autobedrijf van Dongen

gratis

Reparatie/onderhoud ALLE merken

4

98

Original

5

98 pakketten

985,

7

met vier stuks Kijk voor 1. Kies uw favoriete verse kant-en-klare maaltijd vlees vanaf r info op

2. Bepaal uw portiegrootte mee e 3. Vul aan met een bijgerecht en/of dessert onze websit

Klaar!

Fine from best brand recreate PMS

e

10,95

Van Kraaij, keurslager

SPECIALIST

Pastoor van Winkelstraat 13, Schaijk Tel. 0486 - 461219 www.vankraaij.keurslager.nl

LANGENBOOMSEWEG 97 - ZEELAND - 0486-451604 WWW.AUTOBEDRIJFVANDONGEN.NL

Friday 20 June

THE 80s 90s & ZEROs

25+ R E U N I T E P A R T Y

THE PARTY

P E O P L E

TICKETS €8,TIME 21.00

get your free ticket on gobackparty.nl Ambianz Zeeland (NB)

EVENTS

4

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN AAN 4 PEOPLE EVENTS, REALISERENDE PARTIJEN ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR VERSPREIDING

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014


Ook lunchen in Zeelands restaurant

Het Witte Huis à La Carte verruimt openingstijden ZEELAND - Na jaren waarin uitsluitend op reservering en voor grotere gezelschappen werd gewerkt, is het Witte Huis onlangs teruggekeerd naar de oorsprong: de deuren zijn weer open voor de individuele gast. En vanaf nu is Het Witte Huis à La Carte zelfs elke dag open vanaf 10 uur. Ideaal voor de (zaken)lunch. Fietsers en wandelaars kunnen even neerstrijken voor bijvoorbeeld koffie met gebak. Gewoon met vrienden of familie binnenkomen, plaatsnemen en vervolgens lekker eten en genieten, dat is de filosofie van gastheer Arjan Suijs. “Het Witte Huis à La Carte brengt mensen samen.” Amper enkele maanden na de opening heeft hij besloten zijn restaurant nóg toegankelijker te maken. Voortaan is Het Witte Huis elke dag open vanaf 10 uur. Voor koffie met gebak of een inspirerende (zakelijke) lunch. De verruimde openingstijden zijn ook ideaal voor de vele wandelaars en fietsers die het restaurant passeren. Het Witte Huis à La Carte wordt zeer binnenkort startpunt van het Wandelroutenetwerk. Daarvoor wordt een boekje uitgegeven en er komt een routebord bij het restaurant. Het knusse terras aan de voorzijde nodigt uit om even de benen te strekken. Speciale lunchkaart Gasten kunnen genieten van gerechten van de speciale en uitgebreide lunchkaart. We zien geroosterde boterhammen, wraps, soepen, sandwiches, pannenkoeken en harde, belegde broodjes. Maar ook maaltijdsalades en specialiteiten zoals pikant gebakken kippendijen met spek, ui, paprika en champignons. En allemaal met wonderlijke benamingen die alleen daarom al een glimlach op het gezicht toveren. Wie Het Witte Huis à La Carte bezoekt voor een diner, kan proeven van tal van wereldgerechten. De kaart laat koude en warme voorgerechten zien, gangen van vlees of vis, vegetarische gerechten en nagenieters. “We betrekken alles van plaatselijke leveranciers”, zegt Arjan Suijs. “En via fusion cooking combineren we gerechten en geheimen uit keukens uit alle delen van de wereld op een verrassende manier.” Ook deze

Maak snel een afspraak bij Barbier Maarten! Kapsalon Ploegmakers Pastoor van Winkelstraat 30 - 5374 BJ Schaijk T: 0486-462115 - www.extentions.nl

Bestuur Stichting Dorpshuizen Landerd weer op sterkte LANDERD - Na het vertrek van Fred Swaab en Gerard Selten is het bestuur van de Stichting Dorpshuizen Landerd erin geslaagd binnen enkele maanden in de ontstane vacatures te voorzien. Nadat per 1 januari Adri van Amerongen uit Reek tot het bestuur toetrad, hebben nu ook Henk Schulte uit Schaijk en Niek Egtberts uit Reek zich bereid getoond om zich in te zetten voor de dorpshuizen in Landerd. “Het bestuur is daarmee weer op sterkte om de uitdagingen voor de dorpshuizen voor de komende jaren met vertrouwen tegemoet te zien”, laat de stichting in een persbericht weten. “De nieuwe bestuursleden hebben ruime bestuurlijke ervaring en zijn ook binnen de plaatselijke gemeenschappen actief.” Naast genoemde nieuwe leden bestaat het bestuur nog uit Tonny Klerks en Jan Danen.

Infobijeenkomst plan Mariaschool Ravenstein kaart laat weer nieuwe gerechten zien, zoals een grote T-bone steak van 400 gram en een zomerse salade met fruit. Nóg smakelijker Dineren kan in Het Witte Huis à La Carte in tot wel vijf gangen. Ook met vegetariërs, diëten en allergieën houdt men met plezier rekening. Zelfs voor de wijn heeft het Zeelandse restaurant een speciale benadering. Zo is er geen wijnkaart, maar serveert men wijn per gang. Op die manier heeft iedereen altijd de juiste wijn bij zijn of haar gerecht. “Echt, je eet dan nóg plezieriger en smakelijker. En dáár gaat het om!”

RAVENSTEIN - In gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein vindt dinsdag 17 juni om 19.30 uur een informatiebijeenkomst plaats over de voortgang van de nieuwbouw op de plaats van de voormalige Mariaschool. Frits Vogels (hoofd ontwikkeling BrabantWonen), Michel Bruisten (architect), Jos van Niftrik (projectleider) en Wilma Verheijde (ontwikkelaar BrabantWonen) brengen de aanwezigen op de hoogte van de laatste stand van zake in het project. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Barbecue-proefdag bij slagerij Van Haeren Zeeland

Kijk ook op: www.het-wittehuis.nl.

Sponsoring door Schaijkse bedrijven

Team ‘Halftienbijjohan’ fietst voor het goede doel

ZEELAND - Het prachtige weer heeft al voor heel wat plezierige uurtjes rondom de barbecue gezorgd, maar met de zomer nog op komst moet het echte barbecuewerk nog beginnen.

SCHAIJK - Arena meldde vorige week dat een team van medewerkers van Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling op 21 en 22 juni meedoet aan de 24-uurs mountainbikerace van het Bike Festival Brabant in Zeeland. Dat is niet juist. Het gaat om het vriendenteam ‘Halftienbijjohan’, dat door diverse plaatselijke bedrijven wordt gesponsord: AGO, Peter Peters, Plein 5, Snuf & Shoe, Loeffen Dak en Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling uit Schaijk en WTI uit Nistelrode.

Speciaal voor vaderdag! Complete mannenbehandeling bestaande uit: wassen, knippen, scheren & stylen Deze zaterdag e 32,50

kort nieuws

Het team ‘Halftienbijjohan’. V.l.n.r.: Herbert van der Heijden, Geert Loeffen, Johan Swinkels, Rob Vos, Wilbert Mathijssen en Hans Vissers. De mountainbike-equipe bestaat uit Wilbert Mathijssen (AGO), Johan Swinkels (Peter Peters Bouwbedrijf), Geert Loeffen (Loeffen Dak), Herbert van der Heijden (Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling), Rob Vos en Hans Vissers. Het zestal gaat al fietsend geld inzamelen voor de stichting Cystic Fibrosis, die zich inzet voor mensen met taaislijmziekte.

Wie het leuk vindt nieuwe barbecue-ideeën, -technieken en -producten te leren kennen, is van harte welkom op vrijdag 21 juni bij Ambachtelijke Slagerij van Haeren aan de Kerkstraat 33 in Zeeland. Daar worden tussen 10.30 en 17 uur door ‘Basbq’ verschillende barbecuespecialiteiten van Slagerij Van Haeren bereid die men tevens kan proeven. Daarnaast kan men nieuwe barbecue-ideeën opdoen en verschillende barbecue-accessoires, -sauzen en -kruiden bekijken. Kijk voor een voorproefje over de diverse producten van Basbq op www.basbq.com en voor de barbecuespecialiteiten van Slagerij Van Haeren op www. slagerijvanhaeren.nl. In het weekend van 21 en 22 juni 2014 wordt in Zeeland voor de tweede maal het Bike Festival Brabant gehouden. Het evenement staat geheel in het teken van de wielersport, waarbij de Bart Brentjens 24-uursrace als rode draad fungeert. Naast de 24-uursrace een 6-uursrace is er een dikke-bandenwedstrijd voor de jeugd en een bedrijvencompetitie. Er wordt voor het goede doel gefietst, de Stichting NCFS. De organisatie streeft ernaar streeft om 75 procent van de inkomsten aan het goede doel te schenken.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

5


MOOI MAASLAND

Gewoon anders Getekend

door

Willie Manders Puur Hollands, dit plaatje. De Rivier, de dijk, de molen... In Dieden gaan mijn gedachten zo’n zestig jaren terug. Wij hadden toen een buurman wiens koeien daar graasden aan de Maasoever. Voor het begin van de winter moesten die beesten terug naar hun stal in Schaijk. Dan moest ik achter de kudde lopen met een stokje om hen zonodig te manen door te stappen. Zo’n tien kilometer sjokken achter die koeienkonten. Het verwonderde mij toe zeer dat die koeien al lopende konden poepen. Zulke mijmeringen heb je niet meer bij het grootschalige, moderne koeienbedrijf anno 2014. willie@williemanders.nl.

Arena verschijnt elke vrijdag in Schaijk, Reek, Zeeland, Oventje, Ravenstein, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg, Keent, Neerloon, Neerlangel, Overlangel, Koolwijk, Herpen, Huisseling, Grave, Escharen, Velp en Gassel. Oplage: 15.500 / www.arenalokaal.nl

agenda JUNI 1-30 1-30 7-30

Expositie - Maaike Albers (schilderijen) in de bibliotheek in Schaijk Openstelling St. Rochuskapel, van 9 tot 18 uur aan de Rondestraat in Deursen Expositie - Kucora, schilderijen en beelden in hout en steen in het Raadhuis in Ravenstein 11-15 Tentoonstelling - Was getekend; Bertus, van 13 tot 17 uur in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave 13 Kienmiddag, vanaf 14 uur in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein 13 Esterado - Jeugddisco WK Party, van 19.30 tot 22 uur in de Esterade in Grave 14 Connected - Hardstyle, House, Urban, Apresski en Karaoke, vanaf 21 uur bij Ambianz in Zeeland 14 TWC Het Stalen Ros - 13 Heuvelen Toertocht (80, 110, 160 of 215 km.), start tussen 7 en 10 uur bij de voetbalkantine van VV Ravenstein 14 Workshop - Emailleren, vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 14 Nederlands Gregoriaans Festival - Concert Maria Jonas, vanaf 20 uur in de Luciakerk in Ravenstein 14 Opening Belevingsbos Mariëndaal, vanaf 11 uur bij kinderboerderij Buiten-’Gewoon’ aan de Beukenlaan 8 in Velp 14-15 Openstelling Leerlooierijhuisje, van 12 tot 16 uur aan de Walstraat in Ravenstein 15 Vaderdag 15 Kofferbakmarkt, van 8.30 tot 16 uur bij recreatieoord De Maashorst in Schaijk 15 Open Tuinendag, van 10 tot 17 uur in diverse tuinen in Landerd 15 Els Althuizen (fluit) en Bert Augustus (orgel) - Concert, vanaf 16 uur in de parochiekerk in Schaijk 15 Geert Verhallen - Orgelconcert, vanaf 16 uur in de parochiekerk in Zeeland 15 Rozendag, van 11 tot 17 uur in De Tuinen aan de Kleine Poelstraat 13 in Demen 15 De Herpense Duinruitertjes - Kofferbakverkoop, vanaf 10 uur aan de Heiweg 7-9 in Herpen 15 Dansmiddag met The Sunshine Boys, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 15 Dansavond met orkest Monte Carlo, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 15 Open rondleiding vanaf 11 uur en demonstratie emailleren vanaf 13 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 15 DEW Escharen - Raamdalwandeltocht, start 42 km. tussen 6.30 en 9 uur, 30 km. tussen 6.30 en 10.30 uur en 5, 10, 15 en 20 km. tussen 8 en 12.30 uur bij het clubhuis aan de Essinklaan 1 in Grave 15 5 Tegen 5 Toernooi op de sportvelden van SCV’58 in Velp 17-28 Filmcafé Grave - Happily Ever After, vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave

6

Redactie: Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651 Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57A 5374 BH Schaijk, 0486 46 31 12 of redactie@arenalokaal.nl Acquisitie: Rob Smorenberg: rob@uitleg.nl of 06 506 17 426 Uitgever: Tekst & Uitleg, Pastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, www.uitleg.nl Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert Verspreiding: Excellent, 073 544 30 30 Weekblad Arena is aangesloten bij: LokaalNieuwsnet en NNP

18 Kinderbingo, van 14 tot 15.30 uur in de Esterade in Grave 18-20 Ravensteinse Schildersdagen, van 9.30 tot 17 uur in het centrum van Ravenstein 18-22 Tentoonstelling - Was getekend; Bertus, van 13 tot 17 uur in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave 19 Huiskamermeditatie, van 19.30 tot 20.30 uur bij Creapoelka aan de Kleine Poelstraat in Demen 19 HCC Seniorenacademie - Downloaden, van 14 tot 16 uur in de Esterade in Grave 20 Start verkoop afgeschreven materialen, vanaf 14.30 uur in de bibliotheek in Schaijk 20 Start verkoop afgeschreven materialen, vanaf 13.30 uur in de bibliotheek in Zeeland 20 Go Back - The Party, vanaf 20.30 uur bij Ambianz in Zeeland 21 Zomermarkt, van 10 tot 16 uur bij Dienstencentrum Maasland in Herpen 21 Workshop - Tuindecoraties van glas, van 13.30 tot 16.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 21-22 Openstelling Leerlooierijhuisje, van 12 tot 16 uur aan de Walstraat in Ravenstein 22 Klassiek Mechaniek Zeeland - Bromfiets Oldtimerbeurs, van 10 tot 15.30 uur bij Paardenpension Verstegen, Voorpeel 1 in Odiliapeel 22 Dansmiddag met orkest Come Back, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 22 Dansavond met orkest Twilight, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 22 Open rondleiding, vanaf 11 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein 22 SkateDisco, van 13 tot 16 uur op de parkeerplaats bij de De Sprankel/Jumbo in Grave 22 O’Dreams - Ierse Folkmuziek, vanaf 14.30 uur in het Kunstkerkje in Velp 23-28 Handicap.nl - Nationale Collecteweek 24 Oud papier Schaijk West 24 St. Jansviering - Plechtig Lof, vanaf 19.30 uur in het St. Janskerkje in Neerlangel 24-25 Filmcafé Grave - Lucia de B., vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave 25 Inloop Advies Repair Café, van 10 tot 12 uur bij Kaffee+ in Grave 25-29 Tentoonstelling - Was getekend; Bertus, van 13 tot 17 uur in het Graafs Museum / De Hampoort in Grave 27-29 Hippisch Festijn Grave op het terrein in Escharen 28 Workshop - Glas-in-lood, vanaf 10.30 uur in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein 28-29 Open Atelier en expositie Theo van der Steen (schilderijen) van 12 tot 18 uur in stellingmolen Stella Polaris in Dieden 28-29 Expositie - Minka de Weerd (viltwerk en sieraden) en Netty de Weerd (beelden), van 11 tot 17 uur in de NH Kerk in Ravenstein 28-29 Openstelling Leerlooierijhuisje, van 12 tot 16 uur aan de Walstraat in Ravenstein

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014


RaafFESTein 2014: horen, zien en vooral beleven

Ravensteins festival biedt meer dan muziek alleen RAVENSTEIN - De organisatie achter RaafFESTein 2014 heeft ervoor gekozen het Ravensteinse festival aan de Maas naar een hoger niveau te tillen. Naast ijzersterke optredens en goede muziek staat dit jaar ook de beleving centraal. De organisatie zet alles op alles om het publiek op de meest uiteenlopende manieren te vermaken en op die manier het festivalgevoel verder te versterken.

kort nieuws Reekse Quiz bij Landerd in Beeld LANDERD - Op vrijdagavond 23 mei werd de eerste Reekse Quiz gehouden in het Wapen van Reek. Het was een avond met veel afwisseling. Er waren echte Reekse vragen, maar ook vragen over het recente nieuws. Bij veel vragen ook werd de intelligentie op de proef gesteld. Landerd TV was erbij en proefde de sfeer. Andere onderwerpen in Landerd in Beeld zijn: Burgemeester Marnix Bakermans bezoekt een diamanten huwelijkspaar; de kermis in Reek; de voetbalwedstrijd Nooit Gedacht - Margriet in Schaijk; een rondleiding door een zorgboerderij en de avondvierdaagse in Zeeland. De uitzending van Landerd in Beeld is te zien op zondag 15 en maandag 16 juni om 12, 18, 20 en 22 uur en verder die week van dinsdag tot en met vrijdag om 19 en 22 uur. Nadien zijn de uitzendingen nog te zien op www.landerd-tv.nl.

Het begint al goed op vrijdagavond 20 juni. Tijdens de Jack’s Friday is er een speciaal promotieteam aanwezig van Jack Daniel’s. Door middel van speciUnderduck. ale wintickets die bezoekers krijgen bij aankoop van een Jack & Coke wordt onder het aanwezige publiek een unieke Jack Daniel’s gitaar en mondharmonica In tegenstelling tot de vrijdagavond en zaterdagmidverloot. dag en -avond (16+), is de zondag voor alle leeftijden toegankelijk. En dus valt er ook voor iedereen meer Feestcafé De Snor dan genoeg te beleven. Van een circusworkshop met Maar er is meer. Wat te denken van Feestcafé De acrobatiek, steltlopen en jongleren tot Bamboestiek, Snor. Dit gezelschap zette al menig festival com- waarbij de creativiteit en het bouwtechnisch inzicht pleet op z’n kop met al hun rare fratsen. Op zaterdag van kinderen op de proef wordt gesteld. En van Evebrengt dit gekke festivalfeestje een bezoek aan Raaf- rybody Dance Now met danceworkshops en battles FESTein. En geen festival is compleet zonder een voor alle leeftijden tot Recycle Art, waarbij door midvreemde coup, een beetje schmink en andere raritei- del van het recyclen van materialen kunstwerken ten. Ook daar wordt voor gezorgd. gemaakt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. SCHAIJK - Muziekvereniging Concordia uit Schaijk zit sinds vorige maand in fikse problemen. Tijdens Dukes of Dollars Picknick een onbewaakt moment is een belangrijk onderdeel Onlangs werd Dukes of Dollars aan het programma In samenwerking met Donato’s organiseert Raaf- om muziek te kunnen maken verdwenen. Hierdoor toegevoegd. Het optreden van deze energieke rock- FESTein dit jaar ook een gezellige picknick. Daarbij is het fanfare-orkest van deze vereniging in een lascoverband was vorig jaar een grandioos succes. Re- kan op zondag genoten worden van een goedgevulde tige situatie geraakt. Op zaterdag 21 juni gaat zij een den genoeg dus om ze ook voor dit jaar te strikken. picknickmand vol heerlijke producten die ook nog muzikale avond verzorgen waarvoor het ontbrekende Dukes of Dollars is een van de veertig acts die tijdens eens puur, eerlijk en gezond zijn. Dit alles met een onderdeel keihard nodig is. RaafFESTein 2014 optreden. fijn muziekje op de achtergrond. De picknickmandjes staan om 11 uur klaar op het festivalterrein. In- Om uit deze hachelijke situatie te komen zijn er schrijven voor de picknick kan tot en met 19 juni via plannen gemaakt en is er al vanuit diverse kanten www.raaffestein.nl of bij Donato’s in de winkel. De hulp geboden. Dit heeft nog niet het gewenste resulkosten bedragen 6,50 euro voor volwassenen en 4 taat opgeleverd. Om verzekerd te zijn van een goede euro voor de kinderen. afloop heeft Concordia ten einde raad een beroep gedaan op krachten van buitenaf. Als een complete RAVENSTEIN - Op 9 juni is de expositie van gla- De entree op zondag is gratis. Kaarten voor vrijdag verrassing komt er hulp uit een onverwachte hoek. zen penningen ‘Gestolde Emotie’ van John Sillevis 20 juni en zaterdag 21 juni zijn nu verkrijgbaar via Een aantal van de bij iedereen bekende Superhelden in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in de www.raaffestein.nl en bij het postkantoor in Ra- heeft toegezegd om deze avond aanwezig te zijn. Zij zullen Concordia de helpende hand bieden en trachRavenstein officieel geopend. Ter gelegenheid daar- venstein. ten deze muzikale avond succesvol te laten zijn. van heeft John Sillevis een door hem ontworpen en gemaakte glazen penning met de beeltenis van de Het altijd enthousiaste aanwezige publiek van Belgische kunstenaar Koen van Mechelen aan het Op 22 juni met IVN Grave Concordia heeft daar immers recht op. Men kan museum geschonken. rechtstreeks getuige zijn van deze reddingsoperaties waarbij diverse spectaculaire acties zijn te verDe expositie is nog tot 31 augustus in het museum wachten. Toegezegd en aanwezig zijn in ieder geval te zien. de Ghostbusters; Spiderman; het team van Mission GRAVE - Tussen de Halsche beek en de Hoge Raam Impossible; Batman; en Zorro. Ook de Thunderbirds in Langenboom ligt het kleinschalig licht glooiend hebben aangegeven aanwezig te willen zijn, mits er landschap van De Zandvoort. IVN Grave houdt daar geen andere reddingsoperaties moeten worden uitop zondag 22 juni om 14 uur een natuurwandeling. gevoerd. In totaliteit zijn er 12 stuks Superhelden De wandeling start bij de kruising Zandvoortsestraat opgeroepen. - Schrijfakkerweg, op de grens van Escharen en Langenboom. Het startpunt wordt aangegeven met de In verband met de ‘aanvliegkosten’ van de Superhelden bedraagt de entreeprijs 5 euro. Zaterdag 21 juni IVN-vlag. om 19.30 uur in De Phoenix in Schaijk. De reddingsHet landschap van De Zandvoort is gevormd door operatie start om 20 uur onder de muzikale begeleizowel de twee beken als door de hoger gelegen Peel- ding van het fanfare-orkest. horst. Het gebied, dat voorheen eigendom was van de Kroondomeinen, bestaat uit naaldhout- en loofbossen, overblijfsels van heidevelden, landbouwgronden en kleinschalige natuurelementen. De overgang van het hoger gelegen gebied ten westen naar het lager gelegen gebied van de Graafsche Raam is in het landschap duidelijk te herkennen. Tijdens de wandeling vertelt de gids niet alleen over het landschap maar is er ook aandacht voor planten, bomen, De voorzitter van het bestuur van het vogels en andere dieren. museum, Jurriaan Dericks, neemtde penning - maken in ontvangst. Kleding - herstellen De duur van de wandeling is ongeveer twee uur. - reparatie Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelnemers wordt aanbevolen goede wandelschoenen aan te trekken. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen met een rolstoel. Deelname aan de wandeling is gratis, Meerdere Italiaanse vrouwen, een vrijwillige bijdrage is echter welkom. www.anjakleding.nl willen graag met een priester trouwen. Schansweg 1 Schaijk Tel. 0486-851785 De Paus kreeg een brief, Iets te melden? om toch asjeblief, Openingstijden: het heilloze celibaat af te bouwen. Laat het ons weten via dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur Riet Derks zaterdag van 10 tot 12 uur redactie@arenalokaal.nl

Superhelden redden Concordia uit lastige situatie

Schenking glazen penning aan museum Ravenstein

Wandelen door glooiend landschap van De Zandvoort

ANJA

Limerick

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

7


HERPEN - HEEFT HET! Lekker eten en drinken uit de streek!

Tapijt Tapijt Vinyl Vinyl Marmoleum Marmoleum Laminaat Laminaat PVC-stroken Parket Gordijnen Gordijnen Vitrage Vitrage Raamdecoratie Raamdecoratie

Wij verzorgen ook BBQ’s en feesten in onze zaal, eeterij of op ons vernieuwde terras met speeltuin, springkussen en de mogelijkheid om te zwemmen voor de kinderen! Kijk voor meer informatie op www.kriekeput.nl

Schoolstraat 1a Herpen T 0486 41 61 59

Schaijkseweg 3a - Herpen - 0486-415100

www.janswonen.nl

‘Open erf’ op 22 juni bij Kolluks Hofke en De Twee Linden

Benefiet High Tea voor KWF bij Bloesem Theehuis HERPEN - Een trouwe gast van Bloesem, Hieke Karreman, is dit jaar 15 jaar uitbehandeld van kanker. Om dit te vieren en om andere slachtoffers van deze ziekte te helpen, organiseert zij samen met Bloesem Theehuis een benefiet-High Tea voor het goede doel. Op zaterdag 21 juni om 14 uur kun je aanschuiven voor een luxe high tea met onder andere mini-quiches, Herps vijgenbrood, huisgemaakte scones, chocoladebrownies, worteltaart, vers fruit en luxe chocolade. Bij aankomst ontvang je een glaasje prosecco en tijdens de high tea heb je keuze uit 16 soorten thee, geserveerd in een mooie pot. Voor kinderen is er een speciale kinder-high tea met lekkere broodjes, vers fruit, snoepjes en een kleine goodiebag. Kinderen kunnen zich laten schminken en kunnen een kijkje nemen bij de vele dieren op de kinderboerderij. Loterij Tijdens de high tea is het mogelijk om loten te kopen voor de benefietloterij. In de prijzenpot zitten onder meer cadeaupakketten van Bloesem Theehuis, een schilderij van Schitterendeschilderijen.nl, een handgemaakt ‘Grannysquare’ kussen, een mooie stoffenslinger van Roezemoez.nl, een handgemaakte zomerkrans, sieraden van Nilsenolle.nl, armbandjes en kettingen. De high tea vindt plaats in de theeschenkerij bij Bloesem Theehuis. Dit is een maatschappelijke onderneming waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt leren en werken. www.bloesemtheehuis.nl De luxe high tea kost 25 euro waarvan er 15 euro naar het KWF gaat. De kinder-high tea kost 9.50 waarvan 5 euro naar het KWF gaat. Reserveren kan via bloesem@pluryn.nl.

Lekker naar de Boer in Herpen en Reek HERPEN/REEK - Steeds meer mensen ontdekken de smaak en kwaliteit van biologische producten. Tijdens het Lekker naar de Boer-weekend op 21 en 22 juni kun je de mensen achter die producten ontmoeten en zien wat biologisch boeren in de praktijk betekent. Verspreid over Nederland houden 160 biologische boeren en tuinders open erf. Onder hen ook het Kolluks Hofke in Herpen en De Twee Linden in Reek. Ketenorganisatie Bionext verwacht circa 60.000 bezoekers. De deelnemende biologische boerenbedrijven pakken groot uit op 21 en 22 juni: er zijn rondleidingen, boerenmarkten, proeverijen en allerlei (kinder)activiteiten. Je ziet, ruikt, proeft en ervaart het boerenleven en je kunt kennismaken met de boer en met zijn passie voor het vak. Op sommige bedrijven kun je appelsap persen, kaas proeven of een koe aaien. Kinderen kunnen wol vilten, in de hooiberg spelen of jonge dieren aaien. Miriam van Bree, campagneleider bij Bionext: “Lekker naar de Boer is méér dan een dagje uit op de boerderij. Biologische boeren en tuinders werken zo natuurlijk mogelijk en laten graag zien welke voordelen dat heeft voor de smaak van de producten, de biodiversiteit op het land en het welzijn van dieren. Een rondleiding met uitleg van de boer is hartstikke leuk en zorgt ervoor dat je anders tegen zo’n krop sla, een kilo appels of pak melk gaat aankijken.”

elke zondag open van 10 tot 18 uur. 8

De Twee Linden Ook biologische tuinderij De Twee Linden aan de Schaijksestraat 17 in Reek zet op 22 juni tussen 11 en 16 uur de deuren open. Naast een proeverij van eigen producten zijn er diverse stands van onder andere een imker en gezondheidscentrum Reek (met Zumba-demo’s). Daarnaast is er live muziek en worden continu rondleidingen over het bedrijf gehouden. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen. Verder kunnen zij tekenen en zich laten schminken.

Kolluks Hofke Herpen Op 22 juni opent het bedrijf Kolluks Hofke tussen 11 en 16 uur de deuren voor het publiek. Adrie en Annemiek Nass en hun kinderen Wouter, Daan en Evi staan klaar om je van alles te laten zien, ruiken en proeven. “Wij hebben een biologisch melkveebedrijf met boerenerf-terras en boerenijs”, vertelt Annemiek. “Speciaal voor Lekker naar de Boer orga- Kijk voor meer info op www.lekkernaardeboer.nl

u bent het hele jaar door ook op zondag welkom bij Plus van den Berg!

niseren wij rondleidingen met bezichtiging van de nieuwe stal en een proeverij van biologische zuiverzuivelproducten. Verder komt er een lokale imker en waarschijnlijk een lokale biologische Shii-take-teler. Ook zijn er informatiestands en voor de kinderen is er een speurtocht en zij kunnen maskers maken, boter schudden, kipschieten, springen op het springkussen en een kunstkoe melken.” Kolluks Hofke ligt aan de Koolwijksestraat 18 in Herpen.

Plus Van den Berg rogstraat 6 Herpen 0486 411553

OPen: maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 20 uur, vrijdag van 8.30 tot 21 uur, zaterdag van 8.30 tot 20 uur en zondag van 10 tot 18 uur.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014


HERPEN - HEEFT HET!

Herpense kids genieten van straatspeeldag

Bloesem Theehuis

ing % kort

25

theeschenkerij lunch terras kadowinkel (vergader) arrangementen kinderactiviteiten teamuitjes (kerst) pakketten

t de hee ui ectie t g 0 0 op 1 theecoll 14) e nieuw t tot 1 juli 20 (actie

Wooijstraat 4a 5373 LB Herpen 088 779 30 40 www.bloesemtheehuis.nl bloesem@pluryn.nl

loop

Bloesem Theehuis is een maatschappelijke onderneming van Pluryn waar mensen met een handicap of afstand tot de arbeidsmarkt werken en leren.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

9


Plannen voor nieuwbouw of verbouw? Het begint met een ontwerp van Roscobouw

INFODAG OP 21 JUNI VAN 10:00 TOT 14:00 Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden

Foto’s kunnen afwijken. Zet- en drukfouten voorbehouden. Bij alle aanbiedingen: vraag naar de voorwaarden.

showroomkeukens korting tot

70%

Young Design Collection topkwaliteit keukens v.a. € 1.020,De Young Design Collection-keukens zijn zelf samen te stellen en leverbaar in 27 trendy kleuren, waaronder maar liefst vijf sprankelende hoogglanskleuren.

Keuken Muro

Keuken Angolo

Keuken Isola

Young Design Collection rechte keukenopstelling Muro

Young Design Collection hoekopstelling Angolo

Young Design Collection Eiland- kastopstelling Isola

of compleet met Boretti apparatuur en werkblad

of compleet met Boretti apparatuur en werkblad

of compleet met Boretti apparatuur en werkblad

€ 1.020,-

€ 1.279,-

€ 1.600,-

slechts

slechts

slechts

€ 3.420,-

€ 3.870,-

€ 4.620,-

Woonboulevard Oss Frankenweg 55 Oss Telefoon 0412-462090 info@altiskeukens.nl www.altiskeukens.nl

IEDERE ZONDAG OPE1N 7U

Boretti M-system apparatuur zoals vaatwasser met LED-verlichting, combimagnetron/oven, gaskookplaat met wokbrander, 90 cm brede designschouw en inbouwkoelkast. Boretti apparatuur Totaalsetprijs: € 1960,Werkblad inclusief spoelbak met korfzeefplug en randafwerking. • kunststof toplaminaat met ABS randafwerking, vanaf € 180,- per m • graniet/composit 2 cm massief, vanaf € 260,- per m • ceramistone 4 cm dik, vanaf € 360,- per m.

12 TOT

INBOUWAPARATUUR

10

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014


Op 21 en 22 juni

Zeeland maakt zich op voor Bike Festival Brabant ZEELAND - In Zeeland vindt op 21 en 22 juni voor de tweede keer het Bike Festival Brabant plaats, met als belangrijkste speerpunten de Bart Brentjens 6en 24-uursrace. Naast deze onderdelen wordt er voor de schooljeugd ook een dikkebandenrace gehouden. Wederom is er een bedrijvencompetitie, zijn er tal van (trial)demonstraties, een (wieler)markt en vele andere activiteiten en entertainment. Ook voormalig wereldkampioene veldrijden Daphny van den Brand geeft acte de présence.

ingezonden Voetbalvereniging Gassel is het weer gelukt In 2006, 2007 en 2008 werd in 26 maanden door de handjes van 6000 vrijwilligers uren de complete verbouw en nieuwbouw van het clubgebouw tot stand gebracht. Ook nu was er weer behoefte aan veel vrijwilligers handjes.

De spectaculaire brug over de N265 tijdens de eerste editie. (foto: Landerd Fotografie)

Alle routes voeren door de bossen nabij Zeeland en zijn afwisselend en spectaculair. Zelfs een heuse passage door een van de plaatselijke horecagelegenheden maakt onderdeel uit van het parcours. Deelname aan de 6- en 24-uursrace is mogelijk in teamverband, individueel of met bedrijven. Zowel de sportieve als de recreatieve mountainbiker kan aansluiten.

De organisatie is een nauwe samenwerking tussen Rotary Schaijk-Land van Ravenstein en Bart Brentjens. De belangrijkste missie van het evenement is het verwerven van gelden voor het goede doel, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Voor meer informatie: www.bikefestivalbrabant.nl.

Duurzame rally inspireert Landerd en Grave REGIO - “Goed om bij elkaar te kijken welke maatregelen waardevol zijn, zo hoeven we het wiel niet nog een keer uit te vinden.” Dat was de conclusie van de deelnemers aan de Duurzame Mobiliteitsrally op vrijdag 6 juni. Negen wethouders, onder wie Moritz Böhmer (Landerd) en Jeroen Joon (Grave) en duurzaamheidambassadeurs uit de regio Brabant-Noord reden in groene voertuigen langs diverse duurzame mobiliteitsparels in de regio. Daar deden zij inspiratie op voor hun gemeente. De rallyrijders probeerden diverse duurzame voertuigen uit, zoals een volledig elektrische Nissan Leaf van de gemeente Bernheze, een elektrische Wethouder Moritz Böhmer (rechts) eenpersoons Twizy en een Greenes Cab op groentijdens de presentatie van Ecotap. gas. Daarnaast maakten zij kennis met een elektrische crossmotor, geschikt voor handhavers in het buitengebied, met een elektrische kruimeldief Bij de mobiliteitsparels kregen de deelnemers inforvoor het schoonvegen van de straat, een vuilnis- matie van diverse vernieuwende ondernemers op het wagen op groengas en een vrachtwagen op LNG. gebied van duurzame mobiliteit. Het bedrijf Ecotap vertelde over verschillende mogelijkheden voor elektrische laadpalen en CNG-net vertelde over de vele 25 juni in gemeentehuis Oss voordelen van het rijden op groengas. Vos Logistics lichtte de mogelijkheden van vrachtvervoer op LNG toe (vloeibaar aardgas voor vrachtvervoer) en aan een duurzaam wegennet werd aandacht besteed tijdens de stop bij de Weg van de Toekomst in Oss. REGIO - Mensen die worstelen met chronische Wethouder Jeroen Joon van Grave genoot van het klachten ten gevolge van Q-koorts ondervinden vaak moment dat hij voor het eerst in een elektrische ook problemen op het gebied van werk en inkomen. auto reed. “Ik ga de kansen die duurzame mobiliteit Daarom organiseert stichting BLADBLAZER Q-support in samen- biedt onder de aandacht brengen bij het college.” werking met het UWV en de gemeente BGE 71 Oss een voorlichtingsbijeenkomst over Q-koorts en sociale zeker- Groene routekaart heid. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 De regio Noordoost-Brabant gaat dus voor duurzajuni in het gemeentehuis Oss aan de Raadhuislaan me mobiliteit. Samen met de provincie Noord-Brabant en andere (markt)partijen streven de gemeen2 en duurt van 19 tot 21 uur. Q-koortspatiënten en andere geïnteresseerden krij- ten naar een substantiële toename van elektrisch gen tijdens deze bijeenkomst met nameBLADBLAZER informatie rijden en rijden op groengas . De Brabants Groene BGE 71 routekaart helpt hierbij. Deze routekaart is ontwikover de gemeentelijke voorzieningen, de geldende regels en de manier waarop UWV en gemeente met keld door de Omgevingsdienst Brabant Noord. deze materie omgaan. Deelname aan de avond € 117 OVERTUIG UZELF EN KOM MACHINES TESTEN OVERTUIG UZELF EN KOM ONZEONZE MACHINES TESTEN is gratis. Belangstellenden dienen zich wel Weijen Weijen77a 77a, 5388 HM Nistelrode van tevoren aan te mel5388 HM Nistelrode den met een e-mail naar tel.0412 0412 - 611004 tel. - 611004 aanmelden@q-support. www.vanliempdtuinenpark.nl OVERTUIG UZELFwww.vanliempdtuinenpark.nl EN KOM ONZE MACHINES TESTEN nu. Meer informatie over Q-koorts en Q-support: Weijen 77a,• 5388 HM Nistelrode ERKEND VAKHANDELAAR KWALITEIT ADVIES • SERVICE www.q-support.nu.

Voorlichtingsavond ‘Q-koorts en sociale zekerheid’

HERFSTPRIJS!

€ 99 HERFSTPRIJS! € 117

Tot 2006 kwamen de mensen van de buitendienst van gemeente Grave en daarvoor van gemeente Beers om bij extreem warm weer de slangen uit te rollen en de buizen uit te leggen om op die manier de sportvelden te besproeien. In 2006 na de privatisering kwam deze opdracht bij de vereniging terecht. Gelukkig had VV Gassel sinds 2002 een groep vrijwilligers, in Gassel bekend als VVV, die iedere maandag morgen met ongeveer 12 mensen het onderhoud aan de velden en de gebouwen verzorgen. Ook de klus, om wanneer nodig de velden te sproeien, werd door enkele van die vrijwilligers opgepikt. En zodra nodig stonden ze klaar om 2 of 3 keer per dag de buizen en de sproeiers te verleggen om op die manier de speelvelden in conditie te houden. Maar het bestuur zag ook aankomen dat deze groep behoorlijk aan het vergrijzen is en de meeste tussen de 70 en 80 jaar zijn en er zelfs 2 leden in het 80ste jaar of daar al overheen zijn. Dus die fysieke arbeid zal zeker eindig zijn voor deze groep en de aanwas van gepensioneerden is de laatste jaren ontzettend terug gelopen vanwege het stoppen van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd. De buurdorpen van de gemeente Cuijk kregen vanuit de raadsvergadering in april groen licht om alle velden te voorzien van deze automatische sproeimogelijkheid. Dus is het bestuur van VV Gassel voortvarend aan de slag gegaan en hebben een commissie samengesteld en laten uitzoeken of een volautomatische sproei installatie financieel voor VV Gassel haalbaar is. Uit deze uitkomst bleek heel duidelijk dat de personeelskosten van de aanleg het grootste deel van de totale aanbesteding was. Om het geheel door een bedrijf te laten uitvoeren was voor de vereniging niet haalbaar. Gelukkig zaten in de commissie enkele techneuten die het aandurfden om met de inzet van vrijwilligers deze klus te gaan klaren. Er moesten wel 2400 meters sleuf gegraven worden en 400 lengtes plastic buis van 6 meter aan elkaar gelijmd worden. Ook moesten er 36 sproeiers onder de grond aangebracht worden. Er

werd een keurige planning gemaakt en in de 3 dagen voor Pinksteren zou het moeten gebeuren, met als achtervang in geval van nood dat tweede pinksterdag de uitwijk dag zou kunnen zijn. Maar door de inzet van 330 vrijwilligers uren, er waren zelfs enkele vrijwilligers die er 2 vrije dagen voor hadden opgenomen, met ondersteuning van enkele sponsoren, was de klus zaterdagavond om 20 uur helemaal geklaard. De mannen waren echt kapot, maar ook ontzettend voldaan, dat ze dit toch maar weer even geflikt hadden. Het bestuur, de commissie Gassels Groene Gras, maar de gehele vereniging en misschien zelfs heel Gassel mag weer trots zijn dat door de inzet van al deze mensen het, dit mooie resultaat heeft opgeleverd. Bestuur VV Gassel

€ 99

Alle acties zijn geldig tot 15 december 2013.

tel. 0412 - 611004

w w w . a r e n a l o k a a l . www.vanliempdtuinenpark.nl nl – vrijdag 13 juni 2014 ERKEND VAKHANDELAAR Alle acties zijn geldig tot 15 december 2013.

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE

11


Museum voor vlakglas- en emaillekunst Ravenstein Expositie

‘Op zoek naar het licht’ Het museum heeft vijftig kunstwerken geselecteerd uit de collectie van het Duitse glasatelier Peters in Paderborn. Bij de vijftig verschillende kunstenaars zijn grote namen uit de glaskunstwereld, zoals Joost Caen (België), Michelle Dawson (Engeland), Genevieve Heritier (Frankrijk), Hubert Spierling (Duitsland) en Mari-Eve Desbiolles (Zwitserland). De expositie is tot en met 31 december te bezichtigen. Gratis rondleiding op iedere eerste en derde zondag van de maand / groepen op afspraak.

Marktstraat 22 5371 AD Ravenstein 0486-411155 reservering@ museumravenstein.nl www.museumravenstein.nl Open zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur en van 1 april tot 1 oktober ook van dinsdag t/m vrijdag tussen 13 en 17 uur

GRAVE

GEMAK VOOR IEDEREEN THUIS

WMO & EIGEN BIJDRAGE Geen hulp (meer) vanuit de WMO of een te hoge bijdrage? Dan is Mien Thuis een prima oplossing voor hulp bij het huishouden.

EEN DRUKBEZET LEVEN

NU MET NOG MEER GEMAKSDIENSTEN

Poetsen, strijken of koken, kinderen opvangen? Mien Thuis neemt de taken over die bij u blijven liggen. Structureel of tijdelijk? U zegt het maar.

Mien Thuis maakt uw leven gemakkelijk: met maaltijdbezorging, hulpmiddelen, met kapper en pedicure aan huis, met glazenwasser, klussendienst en tuinonderhoud. Mien Thuis is voor jonge mensen, voor niet zo jonge mensen en voor oudere mensen. Gemak voor iedereen dus.

Kijk voor meer informatie op www.mien-thuis.nl of bel met 088 520 5200. Mien Thuis is een initiatief van Interzorg. www.interzorgthuiszorg.nl

GRAVE

HERPEN

Vakantiebezorg(st)ers Excellent Verspreidingen is opzoek naar vakantiebezorgers. Wil jij in jou vakantie de Arena rondbrengen?

REEK

Meld je dan nu aan op www.excellentverspreidingen.nl of bel 073-5443030. Biestkampweg 3 - 5249 JV Rosmalen Gespecialiseerd in alle voorkomende stukadoorswerkzaamheden zowel binnen als buiten, voor particulieren en bedrijven. Thuis op het gebied van buitengevelisolatie en renovatie.

Heywin stukadoorsbedrijf BV Kleingaalseweg 6 - SCHAIJK 0486-461571 - www.heywin.nl

Showroom open maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak.

12

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

ZEELAND


Voetbalkoorts in Landerd, Grave, Herpen en Ravenstein Na de WK-ouverture tussen Brazilië en Kroatië begint vanavond (vrijdag) het Nederlands elftal aan de moeder aller voetbaltoernooien. De mannen van Louis van Gaal nemen het om 21 uur op tegen titelverdediger Spanje. Hoewel de verwachtingen van de Oranjefans uiteenlopen van ‘Ze vliegen er in de eerste ronde uit’ tot ‘We worden kampioen’, is één ding zeker: de voetbalkoorts in den lande stijgt weer tot grote hoogte. Arena maakte een rondje door de regio en peilde de Oranjesfeer.

RAVENSTEIN

SCHAIJK

HERPEN GRAVE

Waarde prijzenpakket WK-pool Arena loopt op tot 2.500 euro De afgelopen weken schreven vele tientallen voetballiefhebbers uit Landerd, Grave, Herpen en Ravenstein zich in voor de Arena WK-pool. Zij maken kans op tal van prachtige prijzen. De totale waarde van het prijzenpakket liep de afgelopen dagen op tot bijna 2.500 euro.

SCHAIJK

Hoofdprijs van de Arena WK-pool is een iPad Air 16GB wifi ter waarde van 479 euro. Maar er is nog veel meer moois te winnen. Wat te denken van een wijnproeverij voor 10 personen op locatie, verzorgd door Wijnkamer Heessen uit Ravenstein? Of een overheerlijk barbecuepakket ter waarde van 100 euro van het Versgilde Schaijk. Verder stelt De Bouwklus uit Schaijk een draadloze deurbel beschikbaar, geeft sauna De Meerkes in Ravenstein twee waardebonnen weg en zijn er rijkelijk gevulde boodschappenpakketten te winnen van de supermarkten Albert Heijn Schaijk, C1000 Zeeland, Jumbo Grave, Plus Herpen en Emté Schaijk. De PeDa shop in Schaijk heeft op haar beurt een Hitachi-pakket in petto voor een van de deelnemers aan de WK-pool, terwijl Hevank Auto’s in Schaijk drie APKkeuringen weggeeft. Kwalitaria De Groot in Zeeland stelt twee eetbonnen beschikbaar en de onlangs geopende ijssalon van Nieuw-Schaijk trakteert drie voetbalkenners op een ‘ijsstrippenkaart’. Slagerij Van Haeren in Zeeland geeft een ‘smultopper’ voor 4 personen weg en de Graafse bierbrouwer Ed Linnenbank schenkt een fles Graafsch Genot. De vrouwelijke deelnemers aan de pool zullen zich zeker verheugen op de uitgebreide metamorfose van La Chapelle in Ravenstein. Cycle Station Schaijk levert een bijdrage aan de prijzenpot in de vorm van een ‘fietspakket’, terwijl delicatessenzaak Donato’s in Ravenstein twee cadeaubordjes beschikbaar stelt. Verder maken deelnemers kans op één van de vijf kappersbonnen van Ploegmakers in Schaijk, een waardebon van Bloesem Theehuis in Herpen en een cadeaupakket van The Stamping Cottage in Schaijk. Van Son’s Eethuis in Schaijk doet een duit in het zakje met een eetbon en recreatiepark De Bergen in Wanroij geeft 10 vrijkaarten weg voor haar prachtige indoor speelparadijs. Detail Today in Schaijk stelt een Wash- & Waxarrangement voor de auto beschikbaar en De Koplampendokter schenkt een waardebon voor een ‘basic koplampherstel’. De organisatie van het Hevank DofferBlues-festival, dat op 15 november haar 15de editie beleeft in De Potter in Schaijk, geeft twee keer twee vrijkaarten weg. Daarnaast zijn er nog diverse (sport)boeken te winnen en wordt er iedere wedstrijddag een fraaie voetbal van Zonnenberg Schoen & Sportmode verloot.

RAVENSTEIN

Tussenstanden Deelnemers aan de WK-pool voorspellen de uitslagen van alle wedstrijden, de finales en de uiteindelijke wereldkampioen. Ook is er een aantal bonusvragen. Na afloop van de groepsfase is het met behulp van een persoonlijke code mogelijk de uitslagen van de finalewedstrijden opnieuw te voorspellen voor extra punten. De stand van de deelnemers wordt automatisch bijgehouden op wk.arenalokaal.nl en de tussenstanden worden ook regelmatig gepubliceerd in de papieren versie van Arena.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

13


kerkinformatie H. Jacobus de Meerdere Zeeland Vaste kerkdiensten zondag 9.30 uur en dinsdag om 19 met voorafgaand (vanaf 18.30 uur) rozen-kransgebed.

Zondag 15 juni H. Drie-Eenheid Zeeland - 9.30 uur H. Mis met kerkkoor St. Cecilia Intenties: Jo van Bragt (Jrgt.); Marie Dekkers - v.d. Hei; Wim en Kee Verstegen - van Kessel; O. ouders Martien en Annie Cornelissen - Caspers en kleinzoon John; Martien en Marie van Uden - Peters en Mart van Uden; Joop Merx; O. ouders Vollenbereg - v.d. Linden; O. ouders Strijkert Reimering en Gerrit de zoon; Jan Toenders; Ton Kovac; O. ouders

Cor Beekmans en Ciska Beekmans - Verbruggen en zoon Henk; Joop Houterman; Christ Opsteeg; Martien van der Wijst en Piet v.d. Voort; Ben van den Heuvel; Overleden ouders Zonnenberg - Verstegen Dinsdag 17 juni Zeeland - 18.30 uur Rozenkransgebed Dinsdag 17 juni Zeeland - 19 uur H. Mis voor het Welzijn van de Parochie

H. Antonius Abt Schaijk Reek Vaste kerkdiensten Schaijk: ma. 18.30 uur, di. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), wo. 9 uur, do. 18 uur (aanbidding) en 18.30 uur (eucharistieviering), vrij. 9 uur, za. 17.30 uur en zo. 10 uur Vaste kerkdiensten Reek: za. 19 uur

Vrijdag 13 juni Schaijk - 17 uur Aanbidding

Zaterdag 14 juni Schaijk - 17.30 uur Eucharistie Dankviering Zondag 22 juni Eerste H. Communie Sacramentsdag Intenties: Wim en Gondje Zeeland - 9.30 uur van de Berg - Spanjers; H. Mis O. fam. van Hees - VerIntenties: Marie Dekkers wegen; Jo Leenders; - v.d. Hei; Peter van Martien en Dorke van Dongen; Gerrit van Oort - Spierings Zutven Zaterdag 14 juni Reek - 19 uur Parochie St. Lucia Ravenstein Eucharistie met het Donatuskoor Zaterdag 14 juni Zondag 22 juni Intenties: André HenDemen - 19 uur Ravenstein - 11 uur driks; Dora Verstegen Gebedsdienst - GK Eucharistieviering - Cuppen; Anna Zegers Intenties: Leo van Dieten; Cordaad - van Kuppeveld; Nel Marietje de Looyer - van Intenties: Lambertus en Werring - Miltenburg; Ria de Camp; Nel, Marinus, Petronella van Aar - van Tielemans - van der Rijdt Johan Strik en overleden Haren; Frans de Looijer; familie Strik - Banken

Zondag 15 juni

Ravenstein - 11 uur Gregoriaans festival. Kijk voor informatie op www. gregoriaansfestival.nl. Geen intenties

Zaterdag 21 juni Geen diensten

Zondag 22 juni

Dina Schilders; Josef van Susteren; Noah Kling; Jan en Pieta de Bruijn en overleden familie; Vader en moeder van Oosteren en kleinzoon Mark; Overleden ouders van Breda - Keijzers en zoon Henk; Overleden ouders Antoon Verhoeven en Dinie Verhoeven - van der Ven; Cor v.d. Heuvel; Huub Vos

Huisseling - 9.30 uur Eucharistieviering GREG

St. Victor Neerloon St. Antonius Abt Overlangel Zondag 15 juni

Neerloon - 10.30 uur Volkszang H. Drie-eenheid - Eucharistieviering Misintenties: Arnold van Uden; Joseph Arts; Wim van Poppelen

Zondag 22 juni

Overlangel - 10.30 uur Eucharistieviering Sacramentsdag met het Gemengd Koor Misintenties: Geen

Zondag 15 juni

Overlangel - 15 uur Doop van Jacques Geenen, zoon van Kamiel en Charlotte Geenen

Annakapel Koolwijk Zaterdag 14 juni Koolwijk - 17.45 uur H. Mis Intentie: Overleden familie Megens - Jans

Zaterdag 21 juni Koolwijk - 17.45 uur H. Mis

Zondag 15 juni Schaijk - 10 uur Eucharistie met het Herenkoor Intenties: Frans en Kee Voet - van de Loop en O. fam.; Frans Kouwenberg - van Son; Frans Kouwenberg (vaderdag); Fam. Harrie van der

Heijden; Pastoor Piet van Spijk; Ben Wilms en O. fam. Wilms; Lena Manders - van Hal (sterfdag); Frans van Casteren (Jrgt.) Zondag 15 juni Schaijk - 16 uur Orgelconcert Maandag 16 juni Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de vrede Dinsdag 17 juni Schaijk - 18 uur Aanbidding Dinsdag 17 juni Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de toekomst van de parochie Schaijk-Reek Woensdag 18 juni Schaijk - 9 uur Eucharistieviering voor de zieken Donderdag 19 juni Schaijk - 18 uur Aanbidding Donderdag 19 juni Schaijk - 18.30 uur Eucharistieviering voor de eenzamen Vrijdag 20 juni Schaijk - 9 uur Eucharistieviering voor de kerk Vrijdag 20 juni Schaijk - 17 uur Aanbidding

Parochie St. Sebastianus Herpen Zaterdag 14 juni Herpen - 19 uur Dankviering 1ste Communicanten met Kinderkoor De Flierefluiters Intenties: Tonnie de Groot; Bert en Anna Willems - Janssen en Theo de zoon; Grad en Antje van Gaal - Jans, Thea de dochter en Emmie de schoonzoon; Albert en Trina van den Helm - de Kleijn en Erica de dochter; Harrie en Sien Hendriks - van Dijk en Hans Gerrits de schoonzoon; Sjaak en An van Grunsven - van de Ven; Gerrit en Coosje Jansen - Willems; Henk Nelissen; Wendy Sanders - van Maren (verj.), Opa en Oma van Maren, Tante Nelly en Tante

Marietje, Ome Wim en Erik; Zus Kuijpers - van Geenen (jrgt.) Zondag 15 juni Herpen - 10 uur met het Gemengd Koor Intenties: Uit dankbaarheid; Piet (verj.) en Jo School - Janssen; Marinus de Kleijn en O. fam. de Kleijn en fam. van der Linden - Bueters; Piet Jillissen (jrgt.); Wout van Rossum en Pieter de zoon Vrijdag 20 juni Herpen - 14 uur Eucharistieviering bij gelegenheid van het huwelijk van Mark van de Werken en Martine Kerremans Zaterdag 21 juni Herpen - 19 uur Intenties: Pastoor Piet kok en overleden familie; Bas van den Berg; Johan en Truus van Erp - Kocken en Tonnie van Erp Zondag 22 juni Herpen - 10 uur Viering met Koor Con Spirito Intenties: Pastoor Piet Kok en overleden familie

14

Jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer op 30 augustus REEK/SCHAIJK - Ook vanuit deze regio kunnen belangstellenden dit jaar weer deelnemen aan de bedevaart naar Kevelaer. Het thema van 2014 is ‘Een huis vol glorie ziet men al over onze aard’ (Joseph Mahr, 1875). De bedevaart naar Kevelaer wordt gehouden op zaterdag 30 augustus. ‘Als gelovige mensen zijn we altijd op weg. Eenmaal in KevelaeR kunnen we dit meer beseffen door samen op te trekken en te bidden en bemoedigd te worden in ons geloof. Maria, Troosteres der Bedroefden, vragen wij ons daarbij te helpen. Zij is onze voorspreekster, die dag en alle dagen van ons leven.’ Deelname kost 18 euro voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar kunnen voor 10 euro mee. Voor Reek en Schaijk kan men zich opgeven bij B. van der Meulen, Soeterstraat 11 in Reek, telefoon 0486-472101 of W. Vissers, Europaplein 15 in Schaijk, telefoon 0486-461337.

Geert Verhallen verzorgt orgelconcert in Zeelandse kerk ZEELAND - De Millse organist Geert Verhallen geeft op zondag 15 juni een concert in de parochiekerk H. Jacobus De Meerdere in Zeeland. Het concert, georganiseerd door orgelkring Magaretha van Hattum, begint om 16 uur en iedereen is welkom. Geert Verhallen speelt stukken van Zipoli, Goodwin, Bach, Vierne, Johan Alain en Knecht. Het slot belooft spectaculair te worden met het 3de koraal van Cesar Franck.

Maryland State Boychoir geeft concert in Schaijkse kerk SCHAIJK - Het Maryland State Boychoir verzorgt op zondag 29 juni een concert in de parochiekerk in Schaijk. Het jongenskoor, dat onder leiding van Stephen A. Holmes en Joseph Shortall staat, laat een breed repertoire horen van zowel klassieke als hedendaagse koorwerken. Iedereen is welkom, het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage ten ondersteuning van het werk van deze organisatie wordt op prijs gesteld. Het Maryland State Boychoir (MSB) heeft als doel om getalenteerde jongens - ongeacht afkomst, religie of sociaal economische achtergrond - te voorzien van een holistische en veelzijdige muzikale opleiding in de traditie van de Europese koorscholen. De jongens die deel uitmaken van het koor krijgen zowel de gelegenheid om professionele optredens te geven, alsook de gelegenheid om te groeien in leiderschap en sociaal-culturele vaardigheden. ‘Goodwill Ambassador’ Het Maryland State Boychoir is nu bezig met het 27ste seizoen en heeft de officiële opdracht gekregen de ‘Goodwill Ambassador’ voor de State of Maryland in de Verenigde Staten te zijn. Het MSB treed zeker zestig keer per jaar op in zowel Maryland als de omliggende staten en gedurende nationale en soms internationale reizen. De koorleden hebben gezongen bij bijzondere gelegenheden op bijzondere plaatsen, zoals het Witte Huis, de Nationale Kathedraal in Washington DC, St. Patricks Kathedraal in New York, het Kimmel Center for Performing Arts in Philadelphia en het Kennedy center in Washingon DC. Het koor droeg via video-feed ook bij aan de Presidential Conferentie in Jeruzalem, in de aanwezigheid van de presidenten Shimon Peres and George W. Bush. De jongens werkten bovendien mee aan muzikale programma’s zoals Bernsteins’s Kaddish, Mahler’s Derde Symfonie, Beethoven’s Negende Symfonie, de opera Tosca en de Carmina Burana.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014


‘Zorg op afstand biedt vele voordelen’

Digitaal spreekuur huisarts mogelijk dankzij glasvezel LANDERD - “We willen als gemeente Landerd toekomstgericht bezig zijn en daarom is de komst van een glasvezelnetwerk van groot belang voor de plaatselijke gemeenschap”, onderstreepte burgemeester Marnix Bakermans de afgelopen weken meermaals. De burgervader hoopt dan ook van harte dat vóór 1 juli tenminste de helft van de huishoudens in Reek, Schaijk en Zeeland ja zegt tegen glasvezel. Niet alleen voor supersnel internet, televisie en telefonie, maar ook vanwege de vele andere mogelijkheden die een glasvezelnetwerk biedt, nu en in de toekomst.

Mogelijkheden die onder meer liggen op het terrein van de medische zorg. Zo werken verschillende huisartsen en ziekenhuizen in ons land sinds kort met een ‘digitaal spreekuur’. Een ontwikkeling die in de nabije toekomst ook haar intrede zal doen in Landerd, verwacht Gertie Theunissen, praktijkondersteuner op de huisartsenpost in Reek. “Je ziet dat er steeds meer medische zaken online worden afgehandeld. Niet alleen tussen huisartsen en specialisten uit het ziekenhuis, maar ook tussen huisartsen en hun patiënten. Foto’s van medisch specialisten, onderzoeksuitslagen en adviezen op het gebied van medicatie worden veelal per e-mail verzonden. De invoering van ‘webcamconsults’ is een logische volgende stap, daar gaan we zeker naartoe. Een snelle, betrouwbare internetverbinding is daarbij natuurlijk erg belangrijk.”

kort nieuws Directeur Martien Wijdeven neemt afscheid op ‘t Oventje OVENTJE - In de laatste week van dit schooljaar neemt basisschool Oventje in Zeeland afscheid van Martien Wijdeven (foto), die per 1 augustus met keuzepensioen gaat. Hij heeft ruim 28 jaar als directeur op de school gewerkt. Iedereen is welkom op de afscheidsreceptie op woensdag 9 juli van 18.30 tot 20.30 uur op basisschool Oventje.

Rondleiding en demonstratie emailleren in glasmuseum De realisatie van een glasvezelnetwerk, en daarmee een snelle en betrouwbare internetverbinding, is essentieel voor een goed verloop van een digitaal spreekuur of een webcamconsult van de huisarts. “Zorg op afstand biedt vele voordelen”, geeft Gertie aan. “Het digitale spreekuur verbetert de kwaliteit van zorg en is een extra service richting patiënten. Ook voor artsen heeft het voordelen: zij zijn voor het spreekuur niet meer gebonden aan hun vaste werkplek. Ook kunnen spreekuren flexibeler worden ingepland, bijvoorbeeld in de avonduren.”

RAVENSTEIN - Het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein verzorgt op zondag 15 juni om 11 uur een gratis rondleiding en om 13 uur een demonstratie emailleren. Men betaalt alleen entree voor het museum. In het museum is onder andere een expositie te zien van glazen penningen, een expositie van ramen van 50 verschillende glaskunstenaars en een expositie van grafiek in emaille.

‘Met de tijd mee’ Gertie Theunissen juicht de komst van een glasvezelnetwerk dan ook van harte toe. “Ik verwacht dat straks een grote groep mensen profijt zal hebben van de nieuwe digitale zorgmogelijkheden en er zeker ook gebruik van gaat maken. Ook mensen in de leeftijdscategorie zestig-zeventig kunnen tegenwoorWebcamconsults Bij een webcamconsult of tijdens een digitaal spreek- dig immers al goed overweg met internet. Bovendien uur hebben artsen via een tablet of computer contact kunnen wij als huisartsenpraktijk zo ook mooi met met hun patiënten. Het digitale spreekuur kan het de tijd meegaan.” telefonische consult vervangen. Gertie Theunissen: “Extra voordeel is dat patiënt en arts elkaar kunnen Bronzen plak Arna en Ben van Vugt zien. Dat is voor de patiënt persoonlijker, en de arts kan zichtbare ‘aandoeningen’ ook op afstand bekijken. Uiteraard vervangt het digitale spreekuur geen consulten waarvoor daadwerkelijk fysiek onderzoek noodzakelijk is.” OLDENZAAL/ZEELAND - In Oldenzaal werden op zaterdag 7 juni de Nederlandse Kampioenschappen rolstoeldansen gehouden. The Quickly Dancers uit Ontmoet nieuwe waterkabouter Zeeland reisde met twee dansparen af naar Oldenzaal.

Vitrine met glazen penningen van John Sillevis.

NK rolstoeldansen succesvol voor Quickly Dancers Zeeland

Leer over water en natuur tijdens nationale slootjesdagen

REGIO - Het bij kleuters uiterst populaire Kabouterpad van Natuurcentrum De Maashorst krijgt gezinsuitbreiding. Er komen drie nieuwe kabouters bij. Een van hen is een echte waterkabouter. Hoe hij eruit ziet en heet is nog geheim. Maar op zondag 22 juni, tijdens de nationale slootjesdagen, wordt om 11 uur het Waterkabouterpad geopend. Dan is de waterkabouter te zien en wordt zijn naam onthuld. Iedereen is van welkom om hierbij te zijn. Er zijn leuke activiteiten. Deze speciale versie van het Kabouterpad is ontwikkeld in samenwerking met waterschap Aa en Maas en leert jonge kinderen spelenderwijs hoe belangrijk water in de natuur is. Op zondag 22 juni mogen de aanwezige kinderen de naam raden van de nieuwe waterkabouter. Hier zijn leuke prijzen mee te winnen. De eerste tien bezoekers die zich vanaf 10 uur aan de balie melden mogen na de opening gratis met het nieuwe boekje van het Waterkabouterpad op pad. Om 11 uur wordt het Waterkabouterpad geopend. Daarna wandelen alle belangstellenden naar de plaats waar de waterkabouter onthuld wordt en waar zijn naam bekend wordt gemaakt. Dit gebeurt door Wieke Metzlar, jeugdbestuurder van het waterschap.

In de debutanten klasse II waren Yvette Derks en Jessica Verbruggen (beiden wonend in Veghel) zeker niet overgewaardeerd. Zij lieten drie goede dansen, namelijk de Engelse Wals, de Quickstep en de Samba, zien in de eerste en tweede ronde. Het lot was hen echter niet zo gunstig gestemd en het paar viel met een zevende prijs buiten de medailles. Het tweede paar van de Zeelandse vereniging werd gevormd door Arna en Ben van Vugt (wonend in Odiliapeel). Zij dansten in de amateurklasse I de standaarddansen Engelse Wals, Tango, Weense wals en Quickstep. Door eveneens een goede eerste en tweede ronde werden zij wel doorgeplaatst naar de finale. Uiteindelijk eindigden zij op het podium met een bronzen plak, ofwel een zeer verdienstelijke derde plaats. The Quickly Dancers kijken terug op een geslaagde dag in een zeer mooie sfeervolle accommodatie. Tijdens de wandeling in het bos voeren de kinderen met hulp van de kabouters opdrachten uit die te maken hebben met water. IVN-afdelingen zijn op 22 juni met een leuke activiteit aanwezig bij Natuurcentrum De Maashorst.

Staand: Ben van Vugt en Jessica Verbruggen. In rolstoel: Arna van Vugt en Yvette Derks.

Meer info: www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 13 juni 2014

15


Sla je slag voor vaderdag € 695,-+ GRATIS

VOETENBANK

Bali lounge set 2 lounge stoelen met kussens, 1 lounge bank met kussens, 1 koffie tafel met glasplaat normaal € 1356,-

Verwen je vader met een van onze vaderdag tips uitzoeken

€12,50per set € 19,95

Verschillende soorten sets lichtgewicht bloempotten

ligstoel in blauw of grijs normaal € 29,95

€14,95 €19,95

€9,95

€9,95

€99,relax stoel normaal € 139,-

m. 3 x 3 ad k in Oo oor ra v op

€299,-

hangparasol vigro de luxe 3,5 m. incl. kruisvoet en hoes 360 graden draaibaar en kantelbaar in de kleuren grijs, zwart, taupe en ecru

Weekblad Arenalokaal week 24 editie Landerd & Ravenstein  

In deze editie: Stralende straatspeeldag in Herpen Gemeente houdt prijsvraag voor naam Kindcentrum Schaijkse Sven Hendriks geeft spreek...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you