Omakiinteistö Espoo

Page 33

ESPOO 2 • 2023 11. vuosikerta Ilmanvaihto kuntoon! ...................... 10 Asumismukavuutta parvekelaseilla ............ 20 Mistä rahoitusta remontteihin? ............. 24
OMAKIINTEISTÖ

040 059 9512

24

www.putkihuoltoarina.fi

8 HUOLTOAUTOA

Meiltä saat kaikki tarvitsemasi putkityöt, putkihuollot, viemärin avaukset, lämminvesivaraajan vaihdot. Kaikenkokoiset putkityöt, myös pienet + vesivahinkopäivystys.

irti

JA LÄHIALUEELLA KIINTEISTÖNHOITOA

• Talon rakentaminen

• Sisäremontit ja asunnon muutostyöt

• Julkisivuremontit ja maalaukset

• Sähkötyöt, suunnittelu ja asennus

• Esteetön rakentaminen

Paikallinen ketjuihin kuulumaton perheyritys

Paikallinen kuulumaton perheyritys

Kaikki ulko- sisätyöt, lukien

LVI-työt sekä lukituksien huollot korjaukset siivouspalvelut, sekä remonttipalvelut

Kaikki kiinteistönhoidon ulko- ja sisätyöt, mukaan lukien LVI-työt sekä lukituksien huollot ja korjaukset siivouspalvelut, pienkorjaukset sekä remonttipalvelut

Kiinteistöhuoltopäivystys toimii 24/7 vuoden jokaisena päivänä

Kiinteistöhuoltopäivystys 24/7

Puhelimeen vastaa aina yrityksen oma huoltomies

KOTIMAISTA LAATUA JOUSTAVASTI PALVELLEN! Hannu Saarelma, 050 300 5356 | Tomi Saarelma, 050 386 1631 OSAAVAA JA AMMATTITAITOISTA RAKENNUS- JA SANEERAUSTYÖTÄ UUDENMAAN ALUEELLA Katto ku nto on 10 0 % ty y ty vä isy ysta kuu l la T il a a maksuton k u n t o ka r t oit u s 0 4 0 4 85 3 3 8 4 • w w w te ho p es u f i Veikkoinkuja 1, 03100 Nummela KYSY TARJOUS TÄNÄÄN! Kirkkotallintie 2, 02400 Kirkkonummi 010 4111 640 • asiakaspalvelu@sevi . www.kiinteistohuoltokirkkonummi.

Puhelimeen yrityksen huoltomies KIRKKONUMMELLA

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 2 ı MONIPUOLISTA PUTKIPALVELUA ESPOOSSA,
HELSINGISSÄ JA VANTAALLA
Leikkaa
pahan päivän
Putkihuolto Arina Oy, toimisto@putkihuoltoarina.fi ı
varalle
H PÄ IVYSTYS
ı OTA YHTEYTTÄ 0400 599 512
• Vesivahinkokorjaukset
KIINTEISTÖNHOITOA

Pääkirjoitus

Ajankohtaista

Kosteiden tilojen kuntokartoitus

Asiaa ilmanvaihdosta

Siivous taloyhtiössä

Sirpa Pietikäisen kolumni

Parvekelasien hyödyt

Rahoitusta remontteihin

Yhteiskäyttötilojen monet mahdollisuudet

Lakipalsta

Taloyhtiösivu

OMAKIINTEISTÖ

Julkaisija / Kustantaja

Media Potentia Oy, Hämeenkatu 26, 4. krs, 33200 Tampere puh: 0400 772 229

Kannen kuva Kuva: Dreamstime

ESPOO 2 | 2023

Osoitteenmuutokset Media Potentia Oy, puh: 0400 772 229 toimisto@mediapotentia.fi

Painopaikka Printall AS

Taloyhtiön isoihin remontteihin on hyvä varautua huolellisella ja pitkäjänteisellä suunnittelulla – silloin rahoituskuviotkin on helpompi hoitaa kuntoon. Tässä lehdessä tutustutaan erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin ja pohditaan, mitä vaihtoehtoja on, jos pankki ei anna remonttilainaa.

Välttämättömien remonttien lisäksi myös taloyhtiöiden yhteiskäyttötilojen käyttötarkoituksen muutos puhuttaa – miten vähällä käytöllä olevat tilat saataisiin muutettua nykyaikaisiksi ja vastaamaan paremmin asukkaiden tarpeita sekä mitä remontoiminen uudenlaiseen käyttöön vaatii. Vinkkejä suunnittelun aloittamiseen löytyy lehden artikkelista Taloyhtiön yhteiset tilat hyötykäyttöön.

Kevään tullen parveke on taas aika ottaa käyttöön, ja etenkin lasitetulla parvekkeella on mukava viettää aikaa auringon lämmittäessä. Käymme lehdessä läpi parvekelasien hyötyjä, mitä niiden hankinnassa kannattaa ottaa huomioon sekä miten lasien asentaminen erilaisille parvekkeille onnistuu. Lehdessä on asiaa myös kosteiden tilojen kuntokartoituksesta ja miksi se on tärkeää tehdä ajoissa.

Kevään siitepölykausi tuo omat haasteensa ilmanvaihdolle. Ilmanvaihtokanavien huolto on edellytys toimivalle ilmanvaihdolle sekä hyvälle sisäilmalle ja aihetta käsitelläänkin tässä lehdessä.

Raikkaan ilman lisäksi myös siistit tilat tuovat asumismukavuutta. Taloyhtiön yhteisten tilojen siivouksessa voi asukkaiden mielestä olla usein parannettavaa, mutta miten pitää yllä hyvää siivouksen tasoa ja samalla kulut kurissa? Tätä pohditaan lehden siivousaiheisessa artikkelissa.

Vastaava päätoimittaja Petri Kaukonen puh: 0400 770 203 petri@mediapotentia.fi

Toimitus Marja Haavisto puh: 045 276 6021 toimitus@mediapotentia.fi

Ilmoitusmyynti Heikki Tuomela puh: 045 888 9085 heikki@mediapotentia.fi

Osoitelähde Media Potentia Oy:n asiakasrekisteri

4 6
24 28 33
3
10 16 19 20
34
asumismukavuutta päätoimittaja Petri Kaukonen PÄÄKIRJOITUS 6 16 Freepik Freepik
Mukavia lukuhetkiä kevätnumeron parissa!
Lisää

AJAN KOHTAISTA

Taloudellisesti epävakaina aikoina yhtiökokoukseen osallistuminen tavallistakin tärkeämpää

Moni taloyhtiö joutuu tänä keväänä tekemään yhtiökokouksessaan vaikeita päätöksiä esimerkiksi hoitovastikkeiden nostamisesta kasvaneiden kustannusten vuoksi. Myös rahoitusvastikkeita on monin paikoin tarpeen nostaa taloyhtiölainojen kasvaneiden korkokustannusten takia.

Taloudellisesti epävakaina aikoina on suositeltavaa, että yhtiökokous myöntää hallitukselle varmuuden vuoksi valtuuden myös ylimääräisten vastikkeiden perimiseen. Taloyhtiö voi joutua perimään ylimääräisiä vastikkeita esimerkiksi silloin, kun kaukolämmön ja muiden pakollisten menojen kustannukset kasvavat kesken tilikauden, eikä taloyhtiön kassassa ole riittävästi puskuria menojen kattamiseen.

– Haastavina aikoina on tavallistakin tärkeämpää, että osakkaat osallistuvat taloyhtiönsä yhtiökokoukseen ja saavat yhtiön johdolta ajantasaisen katsauksen yhtiön tilanteesta, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen

Talousarvion laadinta voi olla epävarmassa taloustilanteessa ja kustannusten noustessa haastavaa. Nyt yhtiökokouksissa onkin ensiarvoisen tärkeää huolehtia yhtiön maksuvalmiuden riittävyydestä ja nopeista reagointikeinoista. Taloyhtiöllä tulisi olla jatkuvasti noin 3-4 kuukauden vastikkeita vastaava määrä kassapuskurina ja hallituksella olemassa valtuudet periä ylimääräisiä vastikkeita taloustilanteen niin vaatiessa. – Vain osallistumalla yhtiökokoukseen tiedät miten ja miksi oman yhtiösi vastiketaso ja asumiskustannuksesi tulevat muuttumaan ja pystyt vaikuttamaan päätöksiin. Mitä paremmin tiedät ja tunnet taloyhtiösi tulevaisuudennäkymät, sitä paremmin pystyt varautumaan myös oman ta-

Lamppujen energiamerkinnän siirtymäaika päättyy

loutesi osalta tuleviin muutoksiin, Järvinen tähdentää.

Kustannusten ja vastikkeiden noustessa myös talouden ja talousarvion seuranta korostuu. Menopuolen muutosten lisäksi taloyhtiöissä on tärkeää huolehtia tehokkaasta ja aktiivisesta vastikeseurannasta, jotta vastikerästejä ei pääsisi kertymään. Talouden seurannasta huolehtivat taloyhtiön isännöitsijä ja hallitus yhteistyössä. Parhaiten taloyhtiön taloudenpitoon ja suunnitteluun pystyt omassa taloyhtiössäsi vaikuttamaan osallistumalla yhtiökokoukseen ja lähtemällä mukaan hallitustyöskentelyyn.

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Nyt markkinoilla olevat lamput siirtyvät asteikon heikompaan päähän, vaikka ne ovat yhtä energiatehokkaita kuin ennen muutosta.

Uudistus on osa kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkojen yhtenäistämistä

A–G -luokkiin. Vanhassa merkissä parhaat ledlamput saivat A++ -luokituksen.

– Vuosien saatossa markkinoille on tullut yhä energiatehokkaampia laitteita ja energiamerkintäluokkia lisättiin asteikon yläpäähän plus-merkeillä. Nyt sekavaksi koettu järjestelmä selkeytyy ja kuluttajien on aiempaa helpompi arvioida harkitsemansa hankinnan energiatehokkuutta. Samalla asteikon parhaimmat luokat jäävät vielä odottamaan uusia ja nykyistäkin energiaa säästävämpiä laitteita, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta taustoittaa.

Energiamerkeillä helppoa energiansäästöä

Uuden merkin astuessa voimaan luokittelun vaatimuksia on kiristetty siten, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille.

Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti vähentäneet kotitalouksien energiankulutusta. Esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on merkinnän voimassaoloaikana pienentynyt 60 prosenttia. Lamppujen osalta ekosuunnitteluvaatimuksilla säästettiin EU:ssa vuonna 2015 noin 41 TWh, mikä vastaa liki puolta sähkön kokonaiskulutuksesta vuodessa

Suomessa.

Ensimmäiset uudet energiamerkinnät tulivat laitteisiin keväällä 2021. Ne ovat kylmäsäilytyslaitteilla, astian- ja pyykinpesukoneilla, televisioilla ja elektronisilla näytöillä sekä lampuilla. Loput A+, A++ ja A+++ -merkinnöillä olevat laitteet saavat uuden energiamerkinnän tulevaisuudessa. Energiamerkintä on käytössä kaikkiaan 16 tuoteryhmässä.

Valaistus entistä

vahvemmin lediin

EU:n ekosuunnitteluasetus tiukentaa lamppujen

ekosuunnitteluvaatimuksia ja Euroopan unionin RoHS1-direktiivi rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivi koskee muun muassa elohopeaa sisältäviä lamppuja, joiden markkinoille saattaminen päättyy osalla pienloistelamppuja helmikuussa ja osalla loisteputkilamppuja elokuussa. Esimerkiksi kotitalouksissakin käytettäviä T5- ja T8-loisteputkia ei enää tämän jälkeen tule myyntiin.

– Toivottavasti kukaan ei varastoi vanhan mallin lamppuja tulevaisuuden varalle, sillä korvaavia tuotteita on tarjolla varsinkin ledeissä. Itse vaihtaisin valaisimen kokonaan uuteen, jos se on vuosikymmeniä vanha. Uusi tekniikka on energiatehokasta ja tarjoaa monipuolisemmat valaistusominaisuudet erilaisiin käyttökohteisiin, Päivi Suur-Uski sanoo.

Hyödyllisiä neuvoja lampunvaihtotilanteeseen ja erityyppisten lamppujen oikeaoppiseen kierrätykseen löytyy Motivan Lamput ja valaistus -sivulta. Energiamerkinnöistä ja ekosuunnittelusta on koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle Energiamerkinta.fi -sivustolle ja Ekosuunnittelu. info -sivustolle. Ekosuunnittelu- ja RoHS-direktiiveistä on kattavat linkkitiedot Suomen Valoteknillisen seuran verkkosivuilla, EcoDesign- ja ROHSdirektiivit.

Lisätietoja: Motiva Oy

Lähde: motiva.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 4
Pixabay

Taloyhtiön to do -lista vuodelle 2023

Vuonna 2023 hoidettavien asioiden listalle kannattaa taloyhtiössä ottaa nämä lainsäädännön pohjalta juuri nyt ajankohtaiset asiat.

Hyvän taloyhtiön hallinnossa tärkeää on pitää pitkäjänteisesti huolta taloyhtiön taloudesta ja kiinteistön kunnosta. Tänä vuonna monessa taloyhtiössä pohditaan erityisesti kustannusten nousuun ja energiatehokkuuteen liittyviä asioita. Taloyhtiössä hoidettavien asioiden listalla kannattaa kuitenkin muistaa ottaa huomioon myös nämä asiat, jotka lainsäädännön pohjalta ovat ajankohtaisia tänä vuonna.

1. Osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään

Taloyhtiön osakeluettelotiedot on siirrettävä huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden aikana. Taloyhtiöissä, jotka ostavat ammattimaista isännöintiä, isännöinti hoitaa siirtymisen, mikäli näin on sovittu. Niissä taloyhtiöissä, joissa ei ole ammattimaista isännöintiä, siirrosta vastaa hallitus.

2. Energia-avustuksia kannattaa hakea nyt –määrärahojen jatkosta ei varmuutta

ARA:n historiallisen suuret avustukset taloyhtiöiden energiaremontteihin ovat määräaikaisia, eli niiden jatkosta vuoden 2023 jälkeen ei ole varmuutta. Avustusrahaa on budjetoitu vuodelle 2023 noin 150 miljoonaa euroa, mutta näistä pysyviä avustuksia on vain 27 miljoonaa euroa. Eduskuntavaalit vaikuttavat avustusten budjetointiin tuleville vuosille.

Jos siis taloyhtiössä harkitaan energiaremonttia, sähköautojen latauspisteiden toteuttamista tai esimerkiksi kaukolämpölaitteistojen uusimista, kannattaa taloyhtiön tutustua ARA-avustusmahdollisuuksiin ja hakea avustusta pikimmiten.

3. Energiatodistukset pitää uusia tuhansissa taloyhtiöissä

Tuhansien taloyhtiöiden energiatodistukset vanhenevat ensi kesänä. Nykyinen energiatodistuksia koskeva laki tuli voimaan 1.6.2013. Koska energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta, tänä vuonna on tulossa uusittavaksi valtava määrä energiatodistuksia.

Isännöintiliitto on ehdottanut lisäaikaa energiatodistusten uusimiseen, jotta uusitut todistukset vastaisivat kiristyvää EU-lainsäädäntöä. Lykkäyksen toteutumisesta ei näillä näkymin ole kuitenkaan varmuutta, joten taloyhtiöissä on tärkeä varautua uusimaan energiatodistukset niiden vanhentuessa.

4. Onko taloyhtiössäsi 3Gverkossa toimivia laitteita?

Ne tulee tänä vuonna uusia.

3G-verkot lakkaavat toimimasta vuoden 2023 lopussa. Osassa taloyhtiöitä tämä tarkoittaa esimerkiksi taloyhtiöiden lämmönohjausjärjestelmien, sähkö- ja vesimittareiden tai lukitusjärjestelmissä olevien, 3G-verkkoa käyttävien laitteiden uusimista kuluvan vuoden aikana. Myös teleoperaattorit tiedottavat taloyhtiöille asiasta, kun se on ajankohtaista.

5. Pienille taloyhtiöille lisää kierrätystä

Pienissä taloyhtiöissä myös jätehuoltoon tulee tänä vuonna muutoksia. Kartongin, metallin, lasin ja muovin erilliskeräysvelvollisuus laajenee viimeistään 1.7.2023 kiinteistöille, joilla on vähintään viisi huoneistoa. Muutosten taustalla on vuonna 2021 voimaan tullut jätelain uudistus. Taloyhtiön kannattaa etsiä lisätietoa myös kunnan jätehuoltoyhtiöltä, sillä kuntakohtainen toteutus kierrätyksessä vaihtelee.

6. Asunto-osakeyhtiölain muutokset helpottanevat esteettömyyttä ja kestävyyttä

Asunto-osakeyhtiölain muutokset, joiden hyväksymistä parhaillaan odotetaan, voivat voimaan tullessaan helpottaa osakkaiden esteettömyysremontteja taloyhtiön tiloissa sekä kestävyyteen liittyvien ratkaisujen päätöksentekoa taloyhtiössä.

Lainmuutoksen jälkeen osakkaalla olisi oikeus kustannuksellaan tehdä osakehuoneistonsa ulkopuolella yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa sellainen esteettömyyttä parantava muutostyö, josta ei aiheudu kustannuksia eikä muuta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille. Lisäksi jatkossa tavallisella enemmistöpäätöksellä voitaisiin päättää sellaisesta kiinteistön tai rakennuksen käytettävyyttä merkittävästi parantavasta uudistuksesta, joka on vasta yleistymässä uudistuotannossa. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian vahvistamisen jälkeen.

Lähde: isannointiliitto.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 5

Kosteiden tilojen kuntokartoitus ajoissa torjuu ongelmia

Märkätilojen kuntokartoituksen avulla voidaan selvittää märkätilaremontin ajankohtaisuus ja tärkeysjärjestys. Samassa yhteydessä märkätilojen kanssa kannattaa kartoittaa muut kosteudelle alttiit paikat, kuten keittiö ja erillinen wc-tila.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 6
l l l Teksti: Elina Salmi
Freepik

Suunnitelmallinen kiinteistönpito säästää selvää rahaa –VTT:n tutkimuksen mukaan jopa 30 prosenttia. Hyvään kiinteistönpitoon kuuluvat ja siinä auttavat säännölliset kartoitukset, joilla selvitetään aika ajoin kiinteistön eri osien tekninen kunto. Märkätilojen kuntokartoitus on yksi tärkeimmistä. Kartoituksen teettäminen on varsin kannattavaa, sillä sen avulla löydetään ajoissa korjausta kaipaavat vauriot ja mahdolliset puutteet. Huomaamatta jääneen ongelman korjaaminen on aina kalliimpaa.

- Märkätilojen kosteuskartoituksella pystytään samalla kertaa kartoittamaan kaikkien asuntojen kosteiden tilojen tekninen kunto. Kosteuskartoituksia tehdään usein siksi, että saadaan selville, milloin tai missä järjestyksessä taloyhtiön huoneistojen kylpyhuoneita on ryhdyttävä uusimaan, kertoo aluepäällikkö Tapio Peltonen Raksystems Oy:stä.

- Kun taloyhtiölle tulee ikää lisää, se vaatii siitäkin syystä huolellista kunnon tarkastusta ja huolenpitoa säännöllisesti. Näin taloyhtiön arvo säilyy parempana vuodesta toiseen eikä korjausvelkaa pääse syntymään.

Ensimmäinen tarkastus kahdeksan – yhdeksän vuotta valmistumisen jälkeen

Märkätilojen kunto on hyvä selvittää uudehkossa kiinteistössä 8-9 vuotta valmistumisen jälkeen. Silloin tarkastuksessa havaitut rakennusvirheet saattavat kuulua vielä urakoitsijan virhevastuun piiriin. Rakennusvirhevastuu on rakentajalla kymmenen vuotta rakennuksen valmistumisesta. Kosteuskartoituksen yhteydessä on hyvä teettää myös laattojen kopotarkastus. Se tehdään koputtelemalla vaikka vasaran varrella laattoja. Alustastaan irrallaan oleva laatta pitää koputeltaessa erilaista ääntä kuin kunnolla kiinni oleva.

Yleisesti luullaan, että kosteus aiheuttaa laattojen irtoamista, mutta useimmiten kyse on silkasta työvirheestä. Laatoitettaessa esimerkiksi laastia levitetään kerralla liian suurelle alueelle, se ehtii vähän kuivahtaa – ammattislangilla nahoittua – eikä laatta tartu siihen kunnolla kiinni.

Seuraavat kuntokartoitukset märkätiloille on suositeltavaa tehdä kuuden – seitsemän vuoden välein jo pelkästään siksi, että asukkaiden vaihtuessa myös käyttö- ja kulutustottumukset vaihtuvat ja märkätilojen kuormitus sen mukaisesti vaihtelee.

- Kuntokartoitus on hyvä teettää pikimmiten parikymppiselle kiinteistölle, ellei sitä ole jo tehty ja erityisesti silloin, jos ei vanhemmassa talossa ole aiemmista mahdollisista remonteista kunnollisia dokumentteja. Esimerkiksi 90-luvulla valmistuneiden talojen märkätiloista puuttuu pääsääntöisesti vedeneristys, ellei niitä ole saneerattu 2000-luvulla. Vedeneristysmääräys tuli voimaan 1.1.1999.

Taloyhtiö saa kartoituksesta raportin

Kosteiden tilojen kuntokartoitus tehdään yleensä pintoja rikkomatta, paitsi jos on syytä epäillä kosteusvauriota. Muuten pinnan rikkomista vältetään kaikin tavoin ja pienimmillään rakenteen sisäinen tutkimus voikin olla poranreiästä tehtävä kosteudenmittaus. Rakennetta rikkoviin tutkimuksiin tarvitaan aina kiinteistönomistajan lupa.

Kosteus mitataan pinnoilta kosteudentunnistimella. Erityisen tarkasti havainnoidaan roiskevesialueet, kuten lattiakaivon ympärys ja suihkunurkkaus noin puolentoista metrin etäisyydellä vesipisteestä. Jos niissä arvot ovat kohdallaan, riittää muulle tilalle harvempi havainnointi kosteudentunnistimella.

Kosteuskartoitus vaatii am-

• Vaihtolavat kaikkiin kohteisiin (myös erittäin ahtaat paikat)

• Lumenajot ja -kuormaukset

• Murske- ja multatoimitukset

• Maanrakennus- ja pihatyöt

0500 244 222 helpostilava.com myynti@helpostilava.com

Suoritamme perinteisiä tuholaistorjuntatehtäviä

Espoon Tuholaistorjunta on osa Inconsea.

JA PIHATYÖT |

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 7 >>
helppojärjestelmätilausSiellä ne kaikki vaihtolavat on...
Tiesitkö, että useampia tuholaisongelmia voidaan estää jo ennalta? 010 2195390 | info@inconse.fi | www.inconse.fi
Kätevä hintalaskuri ja
ULKO-
SISÄTYÖT 040
1
Kiinteistöhuolto T:mi KIINTEISTÖHUOLTOA ESPOON ALUEELLA Päivystys
Ovi
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet nostavat turvallisuutta, viihtyvyyttä ja hygieniaa Ota yhteyttä ja kysy lisää! kiinteistöön.
507 2929 Kimmo Roininen » www.kihe. Kaupunginkalliontie
a, 02770 Espoo
24h vuorokaudessa! Lue lisää osoitteesta isto.fi tai soita 010 411 8100
onnelliseen

mattitaitoa, koska kosteudentunnistin ei kerro mahdollisen kosteuden syvyydestä rakenteessa. Siksi se pitää teettää ammattilaisella, jotta tuloksista ja johtopäätöksistä olisi todellista hyötyä, toteaa Tapio Peltonen.

Kartoitukseen kuuluu myös kopotarkastus laattapinnoille. Samoin tutkitaan yleisluontoisesti vesikalusteiden kunto ja se, onko niissä merkkejä vuodosta tai muista ongelmista ja tarkistetaan ilmanvaihdon toiminnan edellytykset ilman ilmamäärämittauksia.

- Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tarkastetaan poistoilmaventtiilin olemassaolo ja kunto sekä tarkastetaan, että korvausilmalle on tuloväylä. Se on yleensä oven alla oleva 15 millimetrin suuruinen ja koko oviaukon levyinen ns. siirtoilmarako.

Eikä tässä vielä kaikki. Huolella tehtyyn märkätilan kuntokartoitukseen kuuluu vielä silikonien kunnon ja kynnysrakenteiden tarkastus sekä yleissilmäys koko tilaan.

Kartoituksen yhteydessä otetaan myös valokuvia. Ne ja kaikki muut kartoituksen tulokset raportoidaan taloyhtiölle sekä huoneistokohtaisesti

että koko yhtiötä koskevana yhteenvetona. Jos prosessissa löytyy jotakin sellaista, joka saattaa viitata kosteusvaurioon, voi asiantuntija tehdä tarvittaessa toimenpide-ehdotuksia. Ne voivat olla vaikkapa lisätutkimuksia, joissa löydösten syitä selvitellään tarkemmin seinän sisältä tehtävillä kosteusmittauksilla tai rakenteita avaamalla.

- Jos on huomattu jokin akuutti, nopeita toimia vaativa tilanne, niin meillä on käytäntönä se, että jo kartoituspaikalta lähdettäessä soitetaan isännöitsijälle.

Kun on aika tehdä kosteiden tilojen kuntokartoitus, kannattaa silloin kertarysäyksellä tarkastaa kaikkien huoneistojen kylppärit ja erillis-wc:t. Kustannukset eivät paljoakaan nouse, jos kartoitukseen sisällytetään myös toisen kosteudelle alttiin tilan eli keittiön tilanne.

Keittiössä tutkitaan vesipisteen lähellä oleva alue parin metrin etäisyydellä. Käytännössä tämä tarkoittaa allaskaappia ja lattiaa vesipisteen edessä. Samalla tarkistetaan, onko jääkaapin edessä tai alla merkkejä siitä, että kaappi olisi valuttanut kondenssivesiä

väärään paikkaan.

Kosteiden tilojen kuntokartoitus auttaa ajoittamaan remontti-toimet oikein

Jos yksittäinen asukas haluaa tehdä kylpyhuoneessaan remontin, tarvitaan siihen taloyhtiön lupa. Vanhemmissa yhtiöissä on mahdollista, että remonttia edeltävästä kylpyhuoneesta puuttuu vedeneristys, jonka nykymääräykset vaativat. Jotta asiat olisivat tulevaisuudessakin kunnossa, kannattaa taloyhtiön vaatia, että vedeneristyksen saa tehdä vain sertifioitu asentaja.

- Asetus ei sitä edellytä, mutta taloyhtiöllä on lupaa myöntäessään oikeus sitä vaatia. Se turvaa koko yhtiötä, että kosteusasioihin suhtaudutaan niiden vaatimalla vakavuudella, muistuttaa Tapio Peltonen.

Yleisesti kiinteistön korjaamisessa ja kunnossapidossa noudatetaan nykyistä asetusta sekä rakennusmääräyksiä ja -ohjeita, joita voidaan soveltaa kohteen vaatimusten ja erityispiirteiden mukaan. Huomionarvoista toki on, että hyvä suunnittelu, enna-

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 8
Freepik

kointi huolloissa ja kiinteistönpidossa sekä jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen viipymättä ovat hyvää, suunnitelmallista kiinteistönpitoa ja säästävät selvää rahaa. Ne myös pitävät yllä rakennuksen arvoa ja asumisviihtyvyyttä.

Kosteuskartoitus on mainio työkalu hyvään kiinteistönpitoon. Sen avulla taloyhtiö saa pätevää tietoa siitä, onko tarpeen aloittaa kylpyhuoneiden kunnostuksia ja mitkä niistä pitää nostaa listan kärkeen.

Se myös auttaa siinä, ettei kosteusvaurio pääse yllättämään eikä toisaalta remontteja rynnätä aloittamaan turhan aikaisin. Molemmat ovat kalliita toimenpiteitä - niin ali- että ylikorjaaminenkin. l

Haastateltava toimii Raksystems Oy:ssä Pirkanmaan aluepäällikkönä ja omaa pitkän kokemuksen kaikesta kiinteistön hyvään hoitoon ja kunnostukseen liittyvästä toiminnasta.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 9 ” Huolella tehtyyn märkätilan kuntokartoitukseen kuuluu vielä silikonien kunnon ja kynnysrakenteiden tarkastus sekä yleissilmäys koko tilaan. info@abetec.fi | 0400 383 090 | www.abetec.fi Asbestipurkutyöt asiantuntevasti
Pixabay

Ilmanvaihtokin kaipaa huoltoa

Oikein toimiva ilmanvaihto tuottaa raikasta ja terveellistä sisäilmaa. Itsestään se ei kuitenkaan tapahdu, vaan ilmanvaihtoa kaikkineen on huollettava säännöllisesti.

Perushuoltojen yhteydessä on hyvä varmistua siitäkin, että ilmanvaihto toimii mahdollisimman energiatehokkaasti.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 10
l l l Teksti: Elina Salmi
Dreamstime

Ilmanvaihdon tarkoitus on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda sisään riittävä määrä raitista ilmaa ulkoa. Kun huoneiston ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä.

Ilmanvaihto voi olla painovoimainen tai koneellinen. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa asuntoon tulee ilmaa oleskelutiloissa eli olohuoneessa ja makuuhuoneissa olevista korvausilmaventtiileistä ja poistuu keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa olevista poistoilmaventtiileistä. Asunnossa pitää olla lievä alipaine, jotta ilma todella vaihtuu.

Koneellisessa ilmanvaihdossa paine-ero toteutuu puhaltimilla. Tällöin vaihtoehtoina on joko pelkkä poistoilmanvaihto tai tulo-poistoilmanvaihto. Koneellista ilmanvaihtoa ei saa koskaan pysäyttää kokonaan eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi.

Kuten painovoimaisessa ilmanvaihdossa, tulee koneellisessakin poistoilmanvaihdossa ilma tiloihin korvausilmareittien kautta. Sekä painovoimaisessa että koneellisessa poistoilmanvaihdossa korvausilma voi myös tulla tarkoituksellisesti ikkunoiden kautta tiivisteisiin jätetyn raon kautta, jos korvausilmaventtiileitä ei ole erikseen.

- Huomionarvoista on, että korvausilma asuntoon tulee aina jostakin. Jos se ei pääse sille suunnitelluista venttiileistä, se voi tulla ikkunoiden raoista, postiluukusta tai vaikka viemäreistä. Korvausilma etsii itselleen aina sen helpoimman väylän, toteaa johtava asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

- Jos asuntojen välillä on paine-eroja, voi korvausilma tulla vaikka naapurista. Jos esimerkiksi naapurin ruoanlaitosta aiheutuva käry kulkeutuu toiseen asuntoon, voi epäillä ongelmia ilmanvaihdossa.

Onhan teidän yhtiössänne korvausilmaventtiilit kunnossa ja puhtaita?

Riittämätön ilmanvaihto näyttäytyy monenlaisina ongelmina. Ikkunat huurtuvat, ilma on tunkkaista ja naapurin lihapullien paisto haisee omassa olohuoneessa. Myös rakennusmateriaalien epäpuhtaudet voivat päästä sisäilmaan ja aiheuttaa oireilua. Pahimmassa tapauksessa rakenteet kostuvat ja syntyy mikrobikasvustoa.

Huono sisäilma voi näkyä vaikkapa makuuhuoneessa korkeina hiilidioksidipitoisuuksina yöaikaan, mistä aiheutuu helposti päänsärkyä ja väsymystä. Ongelmana voivat olla lisäksi ulkoilmasta sisäilmaan kulkeutuvat epäpuhtaudet.

- Ilmanvaihto kaipaa tutkimista silloin, kun yhdessä tai useammassa asunnossa ilmenee haasteita tai ongelmia. Aina kyse ei välttämättä ole edes ilmanvaihdosta, vaan haasteet saattavat olla lämmityksessä tai ikkunoissa. Myös kosteat tilat ovat hyvä indikaattori: jos kosteus ei muutamassa tunnissa poistu ja peili pysyy pitkään huurteessa, voi epäillä puutteellista ilmanvaihtoa.

Talot, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, ovat toisinaan haasteellisia, koska ne ovat yleensä vähän vanhempia ja niissä on ehtinyt olla monenmoista asukasta vuosien varrella. Tiloissa on voitu tehdä lukuisia muutoksia eikä ole lainkaan harvinaista, että korvausilmaventtiilit on tapetoitu piiloon. Siksi on erityisen tärkeää tarkastaa aika ajoin, että kaikki toimii ja että erityisesti korvausilmaventtiilit ovat kunnossa.

Hyvin huollettu ilmanvaihto pitää asukkaat tyytyväisinä

Jotta sisäilma pysyy hyvänä ja ilmanvaihto energiatehokkaana, on kaikissa ilmanvaihtotyypeissä huolehdittava sään-

Tosi siistiä!

NOKIKAVERIN HUOLETON NUOHOUSPALVELU

Palvelumme avulla sinun ei tarvitse enää huolehtia vuosittain suoritettavasta savuhormien ja tulisijojen nuohouksesta, me muistamme sen ajallaan puolestasi.

Nuohous sisältää tulisijojen ja hormien nuohouksen ohella myös niiden kunnon tarkistamisen sekä tuhkan poiston. Ja noudatamme tietenkin Nuohousalan Keskusliiton nuohoustyöohjetta!

Tilaa nuohous

 044 705 0926

asiakaspalvelu@nokikaveri.fi

www.nokikaveri.fi

Laadukasta rakentamista kohteen kokoon katsomatta.

Kaikki remontit, saneeraus ja uudisrakennustyöt laadukkaasti ja luotettavasti, avaimet käteen -periaatteella.

Hyödynnä kotitalousvähennys!

www.jt-rakentajat.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 11 >>
&
KEN T AJ A T O Y
RA
Tomi Lavi puh. 041 433 6608 tomi.lavi@jt-rak entajat.fi Tilaa ilmainen arviokäynti.

nöllisesti perushuolloista. Tarvittavien toimenpiteiden vastuut täytyy määrittää ja yhtiön pitää ohjeistaa ja muistuttaa asukkaita etenkin niistä, jotka ovat asukkaan vastuulla. Kaikkien etu on, että taloyhtiö päättää joko tehdä kaikki ilmanvaihtoon liittyvät toimenpiteet tai että ne tehdään yhteistilauksena. Silloin varmistuu se, että kaikki tärkeät huollot tulee varmasti tehtyä oikea-aikaisesti.

Valtaosa ilmanvaihdon huolloista liittyy niiden puhtaanapitoon. Useimmin vastaan tulee eri venttiilien puhdistus, joka tulisi tehdä pari kertaa vuodessa. Toimenpide on varsin yksinkertainen: venttiili irrotetaan rungostaan kääntämällä sitä vastapäivään ja pestään vedessä. Sitten se laitetaan takaisin samaan asentoon, jossa se oli ennen irrotusta.

Ilmanvaihtokone voi olla joko asuntokohtainen tai keskitetty. Sen suodattimet tulisi vaihtaa tai puhdistaa pari kertaa vuodessa. Sama koskee korvausilmaventtiilien suodattimia. Nykyään korvausilmaventtiili on usein ikkunaan asennettu ja niissä olevat suodattimet on helppo pestä. Asuntokohtaisen ilmanvaihtokoneen ja korvausilmaventtiilien suodattimien huolto on usein asukkaan vastuulla. Keskitetyn ilmanvaihtokoneen huollot ovat aina taloyhtiön vastuualuetta.

Liesituulettimen suodatin

pitää myös pestä ja tarvittaessa vaihtaa muutaman kuukauden välein.

Ilmanvaihtokanavistoon kertyy vuosien mittaan kaikenlaisia epäpuhtauksia ja ne pitää puhdistaa säännöllisesti. Samalla kertaa on hyvä suorittaa ilmanvaihdon perussäätö. Se on kokonaisuus, johon sisältyy ilmanvaihtokanavien tarkastus ja puhdistus sekä ilmanvaihdon ilmamäärien säätö kohdilleen.

- Perussäätö on suositeltavaa tehdä vähintään 5-10 vuoden välein. Perussäädön voi joutua tekemään useamminkin, jos rakennuksen ympäristössä on paljon esimerkiksi katupölyä tai muita ilman epäpuhtauksia, muistuttaa Harri Heinaro. Pahimmillaan vanhassa ilmanvaihdon kanavistossa voi olla sortumia ja se joudutaan uusimaan tai korjaamaan ainakin niiltä osin. Jos yhtiössä on ollut tapana harjoittaa vastuullista talonpitoa, ovat hormistot yleensä hyvässä kunnossa.

Ilmanvaihdon kuntokartoitus, säädöt ja korjausten tai muutostöiden suunnittelu on ammattilaisen hommaa.

- Kun on aika tilata ilmanvaihdon puhdistustyö, säätö tai kuntokartoitus, niin kannattaa pyytää ammattilainen paikalle jo ennen tarjouksen tekemistä. Silloin hän näkee, onko ilmanvaihdossa mahdollisesti jotakin korjattavaa vai selvitäänkö pelkällä puhdistuksella ja säädöillä.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 12
Freepik
>>

Oma asunto on suomalaisten suurin varallisuuserä - pidetään yhdessä siitä huolta

SISÄILMATUTKIMUS

Sisäilmatutkimus on hyvä ja melko edullinen tapa tutkia sisäilman laatua. Sisäilmatutkimusta suositellaan, jos epäillään sisäilmahaittaa tai sisäilmassa havaitaan poikkeavaa hajua tai asukkaalla on epätavanomaista sairastelua. Sisäilmatutkimuksella selvität luotettavasti, mitä mahdollisia epäpuhtauksia sisäilmassa on. Sisäilmaongelmia epäillessä osakkaan kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään.

KOSTEUSVAURION KORJAUSSUUNNITTELU

Kosteusvauriokorjausten suunnittelu on todellisen ammattilaisen työkenttä. Suunnittelussa täytyy aina lähteä siitä, että todellinen vika ja vaurio saadaan poistettua, asunnot terveellisiksi asua ja toimitilat terveellisiksi työskennellä, mutta kuitenkin siten, että vältytään suurilta sekä kalliilta ylikorjauksilta.

Älä mieti, vaan ota rohkeasti yhteyttä, on ongelmasi pieni tai suuri. Meiltä saat aina asiantuntevaa apua nopealla aikataululla.

ARA:LTA AVUSTUS

ARA:n myöntämällä avustuksella voi saada katettua 50 % sisäilma- ja kuntotutkimuksen sekä korjaussuunnittelun kustannuksista. ARA edellyttää sekä kuntotutkimuksen että korjaussuunnittelun tekijöiltä asianmukaista pätevyyttä. Pätevällä henkilöllä tarkoitetaan kuntotutkijaa, jolla on asumisterveysasetuksen (545/2015) mukainen pätevyys (rakennusterveysasiantuntija tai kosteusvaurion kuntotutkija) tai FISE:n tai Eu-

rofins Expert Services Oy:n myöntämä sertifikaatti. Suomen Sisäilmatutkimukselta löytyvät niin tarvittavat sertifikaatit kuin paljon kokemusta sisäilmatutkimusten ja kuntotutkimusten tekemisestä sekä myös korjaussuunnittelusta.

www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/

Tarkastuta rakennuksen kunto

KUNTOTUTKIMUS

Kun kohdetta halutaan tutkia laajemmin, tarvitaan kuntotutkimus. Tutkimuksessa tutustutaan ensin rakennuksen piirustuksiin, avataan rakenteita riskirakennepaikoista ja otetaan materiaalinäytteitä.

Tutkimus antaa tietoa korjaussuunnittelua ja oikeiden korjausmenetelmien valintaa varten.

LÄMPÖKUVAUS

Ammattilaisen toteuttamana lämpökuvaus on tarkka ja puolueeton menetelmä, jonka avulla voidaan määrittää lämpö- ja ilmavuotokohdat. Käytössämme on rakenteiden lämpökuvaamiseen tarkoitettu huippuluokan lämpökamera, jolla kuvauksia pystytään suorittamaan muutenkin kuin pakkaskaudella.

Lämpökuvaus on rakenteita rikkomaton menetelmä, jonka avulla pystytään arvioimaan rakennusten ja rakenteiden lämpöteknistä toimivuutta, laatua ja kuntoa.

Suomen Sisäilmatutkimus Oy

Tampere, Turku, Helsinki

Tarjouspyynnöt ja kyselyt: info@suomensisailmatutkimus.fi

p. 020 127 9960 | www.suomensisailmatutkimus.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 13
ILMOITUS

Sisäilmasto koostuu monesta tekijästä

Viime aikoina on alettu puhua sisäilmastosta, joka on laajempi käsite kuin vain ilmanlaatu. Sisäilmasto on kunnossa, kun suurin osa asukkaista on siihen tyytyväisiä eikä oireita tai vaaraa terveydelle ilmene.

Sisäilmasto koostuu ilmanlaadusta, lämpö- ja ääniolosuhteista sekä valaistuksesta.

Sisäilman laatu

Sisäilmassa leijuu erilaisia epäpuhtauksia, kuten hiilidioksidia, pölyä ja vaikkapa erilaisia allergeeneja. Niiden määrä vaihtelee ja niitä kulkeutuu sisälle ulkoilmasta tai syntyy sisällä tapahtuvasta toiminnasta, kuten uloshengityksestä, ruoanlaitosta ja esimerkiksi kynttilöiden poltosta.

Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa näitä epäpuhtauksia ja tuoda puhdasta ilmaa tilalle. Toisinaan ongelmia voivat aiheuttaa väärät ilmanvaihdon käyttöajat ja -tehot sekä puutteelliset siirto- ja korvausilmareitit.

Asukas voi itse vaikuttaa sisäilman laatuun esimerkiksi imuroimalla ja pyyhkimällä pölyt säännöllisesti sekä puhdistamalla korvausilmaventtiilit ja mahdolliset suodattimet aika ajoin.

tyskustannuksissa.

Asuintilojen suositeltu lämpötila on 20–22 °C, porraskäytävien ja varastotilojen 15-18 °C ja autotallien 12 °C. Lämmityskaudella sisätilojen lämpötilan pitäisi pysyä alle 23-24 °C.

Liika lämpö ei ole hyväksi. Se voi vähentää asukkaiden tyytyväisyyttä ja vireyttä, huonontaa ilman laatua ja lisätä sairausoireita, rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä sekä talvella ilman kuivuuden tunnetta.

Melu

Melu voi olla lähtöisin rakennuksen teknisistä järjestelmistä, ihmisten toiminnasta tai rakennuksen ulkopuolelta, kuten liikenteen tai teollisuuden äänistä. Liian voimakkaana tai pitkään jatkuessaan melu voi häiritä keskittymistä ja lepoa. Melun häiritsevyydenkin koemme hyvin yksilöllisesti.

Jos asuntoon kulkeutuu häiritseviä ääniä tai melua, jota ei ole ennen havaittu, kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Joskus melun aiheuttaja voi olla teknisistä järjestelmistä lähtevä poikkeuksellinen ääni, joka todennäköisesti johtuu laitteen rikkoutumisesta.

Lämpöolosuhteet

Me olemme yksilöitä ja koemme lämpötilat hyvin eri tavoin. Toisen kuuma on toiselle liian kylmä. Sisälämpötilan lisäksi pintojen lämpötila, ilman liike ja kosteus vaikuttavat siihen, millaisena koemme ympäröivän lämpötilan. Nämä eri osatekijät on otettava huomioon etsittäessä ratkaisua sisälämpötilaan mahdollisesti liittyviin ongelmiin.

Taloyhtiön on hyvä pitää sisälämpötilat suositusten mukaisina ja varmistua siitä, että asuntojen välillä ei ole merkittäviä eroja. Oikein säädetty lämpötila säästää myös lämmi-

Valaistus

Asuinhuoneiston valaistuksessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota työskentelypisteiden valaistuksen laatuun. Hyviä perusperiaatteita ovat valaistuksen riittävyys, säädettävyys, tasaisuus ja häikäisemättömyys. Valaistuksen tarpeeseen vaikuttavat monet asiat, kuten tilassa työskentelevän ikä ja vireystila sekä työskentelytilan muoto ja väritys. l

Lähde: motiva.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 14

parmatic oy

Parmatic Oy - 40 vuotta korjausrakentamista!

Palvelumme sisältää kokonaispaketin urakan alusta loppuun avaimet käteen periaatteella.

uusituilta

Sisäilmakorjaukset

omat

Korjausrakentaminen

Ystävällisin yhteistyöterveisin

Janne Kolhonen

Toimitusjohtaja

040 648 5107

janne.kolhonen@parmatic.fi

www parmatic.fi

Kirvuntie 22, 02140 ESPOO

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 15
w w w . pa r m atic . i f Perustettu Liikevaihto Omat työntekijät
------
JUHLAVUOSI

Siivouksesta ei kannata säästää

Riittävä siivous tuo viihtyisyyttä ja antaa siistin vaikutelman koko taloyhtiöstä. Kun pinnoista ja tiloista pidetään huolta, remonttien tarve vähenee. Myös tilojen turvallisuus lisääntyy, kun esimerkiksi hiekka ei aiheuta liukastumisia ja sauna- ja pesutilojen hygieniasta huolehditaan.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 16 Dreamstime
l l l Teksti: Marja Haavisto

Rappukäytävään kulkeutuu kurakeleillä enemmän hiekkaa ja se voi aiheuttaa ongelmia myös hissin toiminnalle, jos lattian ja kynnyksen urat täyttyvät hiekasta.

Kiinteistötyöntekijät ry:n edunvalvontajohtaja Reijo Mattila suositteleekin ottamaan vuodenaikojen aiheuttaman lisääntyneen siivoustarpeen huomioon jo siivoussopimusta tehtäessä. Silloin siivouksesta aiheutuvat kulut eivät tule yllätyksenä.

– Sopimukseen voidaan määritellä parempi siivoustaso esimerkiksi syksylle. Jos sitä ei kirjata sopimukseen, voidaan siivous ostaa myös lisätyönä.

Miten usein siivotaan?

Eri tiloissa on erilainen siivoustarve, joka määritellään talokohtaisesti ja kirjataan siivoussopimukseen.

– Taloyhtiö päättää, miten usein halutaan siivota ja kuinka paljon se saa maksaa. Siivousalan yritykseltä voi myös kysyä heidän suosituksiaan, Mattila sanoo.

Eri tiloista on olemassa omat siivoussuosituksensa, mutta siivouksen tarve riippuu esimerkiksi taloyhtiön koosta. Porraskäytävä ja hissi olisi Mattilan mukaan hyvä siivota kolme kertaa viikossa, mutta usein siivotaan vain kaksi. Varastotilat, sauna ja saunan wc suositellaan siivoamaan kerran viikossa. Ullakkotiloja siivotaan yleensä harvakseltaan.

Siivoustarpeeseen vaikuttaa myös esimerkiksi lattiamateri-

aalit. Vanhat, epätasaisemmat pinnat ovat hankalampia puhdistaa kuin uudet, joiden suunnittelussa on otettu paremmin huomioon puhtaanapidon helppous.

Väärä paikka säästää

Jos taloyhtiössä aletaan säästämään siivouksesta, siivouksen taso yleensä heikkenee, ja asukkaat saattavat huomauttaa tilojen siisteydestä isännöitsijälle. Asukkaiden palaute onkin tärkeää, ja ongelmat kannattaa nostaa esille taloyhtiössä, jolloin siivouksen tarvetta voidaan tarvittaessa lisätä.

– Yleensä asukkaat vaativat parempaa siivousta, mutta taloyhtiön hallitus katsoo euroja ja yrittää säästää. Tällainen perusjako on yleensä aika selkeä, Mattila sanoo.

– Nyt on hankala aika, koska taloyhtiöillä kustannukset nousevat inflaation ja taloustilanteen takia. Sen seurauksena siivouksesta tingitään ja siivouskertoja vähennetään.

Siivouksesta huolehtiminen lisää asukkaiden viihtyisyyttä ja vaikuttaa myös asuntojen myyntiin – siistit porraskäytävät ja hissit antavat asunnon ostajalle hyvän ensivaikutelman.

Ensin määräaikainen sopimus

Siivouspalveluiden vertailu voi olla haastavaa, joten hintojen ja sopimuksen sisällön lisäksi kannattaa selvittää siivoojien ammattitaito sekä millainen

Myös pientaloihin! Nytolisihyvä aikatilata vaikkakatontarkistusjahuolto sekäpihatyöt

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 17 >>
” Sopimusta tehdessä kannattaa huomioida, että siivoukseen on varattu riittävästi aikaa – silloin rahoille saa paremmin vastinetta.
Täyden pa l ve l un k i in t eis t önho i t o a – t al oyht i ö ill e ja kotita l o u ksi ll e w w w . r asanen o y . SÄHKÖTYÖT VE UT KATTOTYÖT
KUNTOO
NTEISTÖHUO O PIHATYÖT Päivystys 24/7 E SP O O • K A UNIAINE N • HELSINK I V AN T A A • KIRK K O N U MM I O t a yh t e y t t ä j a p y y d ä t a r jou s ! VOUSPALVE ARAKENTAMI EN
OTI
Hyödynnä kotitalousvähennys!

Osaavaa isännöintiä Espoon keskuksessa ja sen lähialueilla vuodesta 1971

www.skipa.fi

• Huolto- ja korjaustyöt

• Siivous

• • Ulkoalueiden hoito Puutarhurin palvelut

Skipa Kiinteistöpalvelut Oy -paikallistuntija

Tarjoamme osaavaa isännöintiä ja monipuolista kiinteistöhuoltoa ja siivousta Espoon keskuksessa ja sen lähialueilla. Uusittu palvelukonsepti ja hyvä toimialueen ja sen rakennuskannan tuntemus antavat tukevan selkänojan tarjota nykyaikaista ja laadukasta palvelua kustannustehokkaasti.

Kun etsit osaavaa ja joustavaa kumppania huolehtimaan kiinteistöstänne soita (09) 859 881 tai lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@skipa.fi ja pyydä tarjous.

maine yrityksellä on – hoidetaanko työt ajallaan ja pidetäänkö sopimuksista kiinni.

– Ensin kannattaisi tehdä määräaikainen sopimus ja seurailla, miten hommat hoituu ja vasta sen jälkeen pidempiaikainen sopimus. Siivousta ei kannata joka vuosi kilpailuttaa, vaan tehdä sopimus esimerkiksi 3-5 vuodeksi. Siitä on molemminpuolista etua, että siivoojalle talo on tuttu. Silloin tulee myös luottamusta asukkaiden kanssa, Mattila sanoo.

Mistä siivouspalvelu kannattaa ostaa?

Piha on taloyhtiönne käyntikortti, huolehtimalla siitä parannatte niin asukasviihtyvyyttä kuin yhtiönne arvoa. Ammattilaisemme auttavat teitä suunnittelusta toteutukseen, kauniista viheristutuksista laajempiin maanrakennustöihin ja muutoksiin. Pidä huoli, ettei ruoho ole vihreämpää naapurikiinteistössäsi.

Nimismiehenpelto 4 B, 02770 Espoo

puhelin (09) 859 881

Siivousalalla on Mattilan mukaan monenlaista yrittäjää – isompia siivousalan tai kiinteistöpalvelualan yrityksiä sekä pienyrittäjiä. Siivoojien koulutuskin vaihtelee paljon. Siivouspalvelut ostetaan nykyisin usein kiinteistöpalveluyrityksiltä, sillä samasta paikasta saa myös muut kiinteistöhuoltoon liittyvät palvelut.

Pelkästään siivouspalveluita tarjoavien yritysten määrä onkin vähentynyt.

– Isommat firmat ostavat pienempiä siivousalan yrityksiä – tällainen trendi on ollut menossa jo pidemmän aikaa. Isommassa yrityksessä on yleensä ammattitaitoiset siivoojat, ja kouluttamiseen kiinnitetään enemmän huomiota. Toisaalta myös tekemällä oppii. Aikataulut voivat suurissa kiinteistöpalvelualan yrityksissä olla kuitenkin kireät, koska niissä pyritään tehokkaaseen siivoukseen.

Sopimusta tehdessä kannattaakin huomioida, että siivoukseen on varattu riittävästi aikaa – silloin rahoille saa paremmin vastinetta.

Osalla taloyhtiöistä on käytössä myös vanhempi toimintamalli, jossa taloyhtiö palkkaa erillisen rappusiivoojan tai talonmiehen, jonka tehtäviin kuuluu myös siivouksesta huolehtiminen.

– Taloyhtiöllä voi olla oma siivooja tai useamman taloyhtiön kanssa yhteinen. l

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 18
Freepik
” Jos taloyhtiössä aletaan säästämään siivouksesta, siivouksen taso yleensä heikkenee, ja asukkaat saattavat huomauttaa tilojen siisteydestä isännöitsijälle.

Vihreästä siirtymästä hopeareunus synkkiin talousnäkymiin?

Vuosi 2023 ei ole alkanut helpoissa merkeissä. Energiakriisi sekä kiihtyvä hintojen ja korkojen nousu ovat meidän jokaisen arjessa läsnä. Myös ruokaostoksilla inflaation tuntee jo kukkarossa: viime vuoden lopussa ruoan hinta oli jo 16 prosenttia korkeampi vuoteen 2021 verrattuna, eikä helpotusta tilanteeseen vielä toistaiseksi näy.

Koronan runtelema maailmantalous ehti jo hetken hengähtää, kunnes Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan ja energia- ja elinkustannuskriisi iskivät. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime vuoden loppupuolella, että talousnäkymien suhteen pahin on vasta edessä. Synkkiä lukuja on luvassa myös Suomelle, jossa talouden kasvuennuste on tälle vuodelle 0 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia.

Sodan lisäksi myös Kiina ja Yhdysvallat vaikuttavat osaltaan maailmantalouden heilahteluun. Kiinan uskottiin jo toipuneen koronapandemian vaikutuksista, mutta maan kärsiessä nyt uudesta korona-aallosta ovat sen talousnäkymät epäselvät. Kiinan sisäinen kehitys ja suurvaltakilpailu länttä vastaan luovat omat kitkansa

sen ulkopolitiikkaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin yksi tärkeimmistä vaalilupauksista on ollut muuttaa maansa ilmastopolitiikan suuntaa. Hänen kautensa aikana Yhdysvallat on palannut takaisin Pariisin sopimuksen piiriin ja esitellyt kiistellyn ilmastolain. Vaikka EU:ssa suhtaudutaan myönteisesti Yhdysvaltain kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan, jäsenvaltiot pelkäävät, että ilmastolaki asettaa eurooppalaiset yritykset epäedulliseen asemaan verrattuna näiden kilpailijoihin Yhdysvalloissa.

Kaikesta huolimatta voimme ainakin huokaista helpotuksesta sen vuoksi, että kulunut talvi on ollut lauha ja energiaa on onnistuttu säästämään. Toimia silti tarvitaan, sillä olemme edelleen liian riippuvaisia fossiilisista, muualla tuotetuista energialähteistä. Onneksi EU on viimein ottanut asiakseen investoida urakalla uusiutuviin energianlähteisiin. Vihreän siirtymän vauhdittuminen lisää puolestaan investointeja ja tuo eurooppalaisille yrityksille uusia vientimahdollisuuksia. Haluan uskoa, että tämä voisi olla se pieni valo tunnelin päässä.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 19
KOLUMNI
Sirpa Pietikäinen Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen. sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu
Media Potentian kuva-arkisto

Mitä parvekelasituksissa tulee ottaa huomioon?

Parvekelasitusten asentaminen onnistuu nykyään lähes jokaiseen taloon. Siihen tarvitaan kuitenkin lupa. Lisäksi asiantuntijat neuvovat pohtimaan, onko lasituksista enemmän hyötyä kuin haittaa.

Nykyään uusien rakennusten parvekkeille asennetaan lähes poikkeuksetta myös lasit. Nykyään lasitus tulee ottaa huomioon jo rakennuslupaa haettaessa.

– Lähtökohta on varsinkin uudessa rakentamisessa, että kaikki parvekkeet lasitetaan. Kun myönnetään uudelle rakennukselle lupaa, vaikka ei edes haluttaisi hakea lasitusta, yleensä edellytetään, että se on suunniteltu etukäteen, että sitten tulevaisuudessa, kun lasitustarve taloyhtiössä nousee, se on sinne mahdollista toteuttaa, Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan yksikön päällikkö Salla Mustonen kertoo.

Myös Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen muistuttaa, että parvekelasit vaativat melko usein toimenpideluvan. Esimerkiksi

Tampereella lupa täytyy hakea, rakentamistapaohjeen pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Taloyhtiöltä lupa tulee kysyä aina, riippumatta kunnan säädöksistä.

– Tampereen kaupungin rakentamistapaohjeessa on kirjat-

tu, että ulokeparvekkeita ei suositella lasitettavaksi tai katettavaksi. Näitä on tyypillisesti 50-luvun kerrostaloissa esimerkiksi Tampereella Kalevan alueella. Kalevan alueesta osa on myös rakennushistoriallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä, mikä rajoittaa julkisivumuutoksia, kuten mahdolliset muut suojelumerkinnät kaavoituksessa.

Vanhat talot hankalimpia

Arkkitehti Mustosen mukaan 1960-luvulla ja sen jälkeen rakennettujen talojen parvekkeet sopivat suurin osa hyvin lasitettaviksi.

– Aika monet 1960-luvun taloista onkin jo lasitettu. Mutta sitten, kun mennään 1950-luvulle ja on varsin pieniä kattamattomia ulokeparvekkeita, ne alkavat olla hankalampia. Jos niihin vedetään lasitus, se muuttaa rakennuksen ulkonäköä merkittävästi.

Tästä syystä Helsingin kaupungin ohjeistus on, että lasitettavan parvekkeen tulisi olla sisään vedetty. Silloin lasituksen

vaikutus rakennuksen ulkonäköön on pienempi.

Mustosen mukaan kuitenkin myös ulokeparveke on usein mahdollinen lasitettava.

– Siinä pitää vain olla enemmän suunnittelua mukana ja miettiä, mitä se tarkoittaa rakennuksen ulkonäön kannalta.

Mustosen mukaan myös vanhempien rakennusten parvekkeiden lasituksesta tulee paljon kyselyitä. Hänen mielestään kannattaa toimia rakennuksen ehdoilla, vaikka rakennus on tehty asuttavaksi ja lasituksissa on kiistattomia hyötyjä.

– Kannattaa miettiä, että mikä niistä saatava hyöty on versus rakennuksessa olevat hienot erityispiirteet. Onko hyöty oikeasti sellainen, että kannattaa lähteä hienoja avoparvekkeita muuttamaan sen takia, että muutamana talvikuukautena ei tarvitse luoda lunta?

Lasituksen kannalta haastavimpia ovat kattoterassit, jos niitä ei ole alun perin suunniteltu katettaviksi.

– Sinne pitää alkaa suunnitella kattamista samalla ja miettiä, miten lasitus saadaan istumaan.

Lasitusten asentamisen edellytyksenä on myös, että ne täytyy saada jotenkin tuettua.

Mitä hyötyä lasituksista asukkaalle on?

Suomen haastavissa sääolosuhteissa lasitukset ovat haluttuja.

– Eniten se on ehkä mukavuusasia, että tavarat ja kalusteet säilyvät kuivina eikä lumi sada parvekkeelle. Toki parvekkeen rakenteet ovat myös suojassa paremmin lasitusten kanssa, Mustonen sanoo.

Asunnon energiatehokkuuden kannalta lasituksilla on vain vähäinen merkitys. Mustonen painottaa, että parvekkeesta ei saa tehdä sisätilaa tai lämmintä viherhuonetta.

– Parvekelasituksen koko pointti on, että tilan pitää säilyä ulkotilana. Lasitettu parveke on siis pakkasilla ehkä muutaman asteen lämpimämpi kuin ulkoilma, mutta ei merkittävästi.

Mitään varsinaista haittaa parvekelasituksista ei ole. Mikäli lasituksia ei ole järkevää asentaa, johtuu se yleensä kaupunkikuvallisista asioista.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 21
l l l
>>

PARVEKELASIT

TERASSILASIT

PARVEKEVERHOT Ota

– Kaikkiin rakennuksiin lasitukset eivät yksinkertaisesti sovi, juuri 50-luvun rakennukset ja vanhemmat ovat vaikeampia, Mustonen tiivistää.

Mikäli asunnon parveke on etelään tai länteen, saattavat lasitukset tehdä siitä ja sen takana olevasta asunnosta todella kuuman paikan.

– Saatetaan tarpeettomasti lämmittää esimerkiksi olohuoneen ulkopuolella olevaa ilmaa. Silloin ikkunan avaaminen ei auta, jos parvekkeella on 80-asteista ilmaa.

Mustonen kuitenkin huomauttaa, että se on enemmän käyttöön liittyvä asia eli lasit pitää vain osata avata oikeaan aikaan.

Lasitukset kestävät hyvin aikaa

Yleisesti ottaen parvekelasitukset ovat hyvin kestäviä. Mustosen mukaan rakennusvalvontaan tulee hyvin harvoin kyselyitä siksi, että lasit olisivat menneet huonoon kuntoon.

Nykyään parvekelasituksiin on saatavilla muun muassa suojakalvoja.

– Toki parvekelasit jo itsessään helpottavat asunnon lämpökuormaa kesäisin, mutta niihin saa myös aurinkosuojakalvoja, jotta itse parveke ei lämpenisi niin hirveästi, Hyyrynen kertoo.

Myös parvekekaiteisiin on saatavilla erilaisia kalvotuksia.

Parvekelasit ovat nykyään yleensä avattavia, jotta niiden puhdistus ulkopuolelta onnistuu parvekkeelta käsin. Lisäksi useimmat mallit saa niputettua yhteen jommallekummalle puolelle parveketta.

Mitä kaikkea parvekelasien valinnassa tulisi ottaa huomioon?

– Itse miettisin sitä, onko niihin huolto-osia saatavilla. Joillakin tuotevalmistajilla on

myös huoltopalvelu. Myös se on tärkeää, että lasitus on helposti käytettävä ja sopii juuri omalle parvekkeelle, Hyyrynen sanoo.

Ota selvää taloyhtiön suunnitelmista

Usein taloyhtiöt hankkivat lasituksia yhteishankintana. Ennen omien lasien hankintaa Hyyrynen kehottaakin tiedustelemaan omalta taloyhtiöltä, voisiko yhteishankinta olla mahdollinen.

– Siinä voi säästää kustannuksissa, jos useampi osakas niitä yhdessä hankkii. Välillä, jos remonttien yhteydessä asennetaan lasituksia, ne saatetaan ottaa myös taloyhtiön vastuulle, jolloin kaikki huoltotoimenpiteet menevät myös taloyhtiölle.

Hyyrynen neuvoo myös selvittämään, onko taloyhtiön parvekkeille suunnitteilla remonttia lähiaikoina. Jo hyvinkin pienissä korjauksissa täytyy usein vähintään irrottaa lasit ja asentaa takaisin.

– Usein jos tulee laajempia remontteja, missä pitää tehdä paikkauksia ja pinnoitteiden uusimista, laseja ei välttämättä pysty enää asentamaan takaisin, sillä parvekkeen mitat saattavat muuttua, kun betonin pintaan laitetaan lisää laastia.

Jos ne ovat asukkaan asentamat parvekelasitukset, useimmiten irrotus ja takaisin asennus kuuluvat myös asukkaalle. Mikäli asuu vuokra-asunnossa, ensimmäinen askel on kääntyä vuokranantajan puoleen ja selvittää, voisiko hän asentaa lasitukset.

– Aika moni niitä arvottaa ostovaiheessa ja vuokrauksessa. Jos on lasitettu parveke, se ehkä näkyy myös asunnon hinnassa tai vuokrassa. Sillä asiaa voi perustella vuokranantajalle, Hyyrynen vinkkaa. l

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 22
Media Potentian kuva-arkisto
” Nykyään uusien rakennusten parvekkeille asennetaan lähes poikkeuksetta myös lasit.
RIIKKU KOTI OY | www.riikkukoti.fi
yhtey ä jo tänään 029 0020 220 ja sovitaan suunni elukäynti!

TALOYHTIÖT, ISÄNNÖITSIJÄT JA

RAKENNUSLIIKKEET!

Ikkunoiden ja ovien kunnostuksia sekä huoltoa jo 20 vuotta. Kotimainen ja ketterä ammattilaistiimi palvelee pääkaupunkiseudulla taloyhtiöitä ja toimitiloja jo yli 100 000 ikkunan ja oven kokemuksella, luotettavasti.

- Kunnostukset ikkunoille ja oville

- Tiivistykset ja huollot kaikille merkeille

- Korvausilmaventtiilit asennettuna

- Ym. liittyvät työt

PIDÄMME IKKUNAT JA OVET KUNNOSSA!

Suomen Ikkunasaneeraus Oy

Tarjouspyynnöt info@ikkunasaneeraus.fi

Jani Junnikkala 040 560 1491 | www.ikkunasaneeraus.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 23
TIILIKATTOPINNOITTEET PELTIKATTOMAALIT info@coating-source.com www.coating-source.com MDM HARJATIIVISTEET VEDENERISTEET

l l l Teksti: Salla Rajala

Taloyhtiössä remontti edessä - miten se rahoitetaan?

Aina pankki ei myönnä taloyhtiölle pyydettyä lainaa, jolloin rahat täytyy hankkia muuta kautta tai joustaa remontin koosta. Asiantuntijoiden mukaan jokaisen osakkaan olisi hyvä olla tietoinen oman taloyhtiön korjausvelasta.

Taloyhtiössä on edessä remontti ja se pitäisi saada jotenkin rahoitettua. Mitä kaikkia mahdollisuuksia tähän on?

Yleisin vaihtoehto on rahoittaa remontti pankkilainalla.

– Silloin osakkaat voivat maksaa kuukausittaisena pääomavastikkeena taloyhtiön lainan omaa osuutta remontista pois. Osakkailla on myös oikeus maksaa kerralla oma osuus pois, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes

kertoo.

Tarkat lainaehdot ovat aina taloyhtiökohtaisia, ja lainan lopulliseen hintaan vaikuttavat muun muassa taloyhtiön taloudellinen tilanne, sijainti, ikä, remonttitarve, vakuudet, tarvittavan rahoituksen määrä ja lainaajan pituus.

Tiettyjä taloyhtiöiden remonttihankkeita voi olla mahdollista rahoittaa vihreillä lainoilla, jotka perustuvat markkinoilta saatavaan vihreään rahoi-

tukseen, joka on tarkoitettu ympäristölle hyödyllisiin hankkeisiin.

– Taloyhtiöiden kontekstissa tämä tarkoittaa käytännössä energiatehokkuuden parantamista. Vihreiden lainojen lainaehdot ovat pääsääntöisesti tavallista taloyhtiölainaa parempia. Esimerkiksi lainan marginaali voi olla matalampi, Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen kertoo.

Vihreiden lainojen rinnalla

taloyhtiöiden on mahdollista hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta energiaavustusta energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. ARA-avustuksia on tarjolla myös muihin, esimerkiksi esteettömyyttä parantaviin korjaushankkeisiin.

Osa taloyhtiöistä saattaa kerätä korjausvastiketta jo etukäteen.

– Eli osa korjaushankkeen hinnasta säästetään jo etukä-

Freepik

teen, jolloin ei tarvitse ottaa niin isoa määrää lainaa, Hughes sanoo.

Lisäksi on olemassa näiden kahden keinon yhdistelmiä.

– Voidaan etukäteen tiedustella osakkailta, haluaako joku maksaa oman osuutensa etukäteen hankeosuutena ilman taloyhtiön yhteistä lainaa. Sitä kautta voidaan saada taloyhtiön lainamäärää pienennettyä.

Aina pankki ei myönnä lainaa

Rekosen mukaan vaikuttaa siltä, että tätä nykyä on yhä enemmän taloyhtiöitä, joilla on vaikeuksia täyttää pankkien ehtoja rahoituksen saamiselle.

– Käytännössä pankki siis arvioi, että kiinteistön arvo ei riitä lainan vakuudeksi, eikä halua rahoittaa korjaushanketta. Tällaiseen tilanteeseen voidaan joutua esimerkiksi silloin, jos taloyhtiölle on kertynyt paljon korjattavaa ja se sijaitsee muuttotappioalueella, eli asuntojen myyntiarvo on heikko, Rekonen sanoo.

Mitä vaihtoehtoja silloin on, jos pankki ei myönnä lainaa?

– Silloin palataan osakkaiden pariin ja selvitetään, voivatko he saada omaa lainaa tai kerätään korjausvastiketta etukäteen. Pankeilla voi olla ehtoja, etteivät suostu koko hanketta rahoittamaan, mutta osittain voidaan, jolloin osa rahoista kerätään osakkailta, Hughes kertoo.

Valtiolta voi myös hakea valtiontakausta peruskorjaamiseen, mutta järjestelmän ehtojen vuoksi tätä mahdollisuutta vain hyvin harvat taloyhtiöt ovat pystyneet hyödyntämään, Rekonen lisää.

Hughesin mukaan taloyhtiössä pitää käydä keskustelua, rahoitetaanko remontti kokonaan lainalla, säästetäänkö ennakkoon vai kerätäänkö hankeosuuksia.

Lisäksi jokaisen osakkaan on tärkeää ymmärtää, että mikäli otetaan lainaa, mitkä ovat

sen ehdot, kuinka pitkäksi aikaa sitä otetaan ja millä tavalla se maksetaan pois. On siis hyvä olla selvillä, mikä on arvioitu omalle kohdalle maksettavaksi tuleva osuus eli ymmärtää, millaista kuukausittaista pääomavastiketta tullaan maksamaan ja minkä suuruinen se on.

Perehdy oman taloyhtiön korjausvelkaan ja lainaehtoihin

Mitä yksittäisen osakkaan olisi hyvä tietää lainoista? Asiantuntijat neuvovat perehtymään oman taloyhtiön korjausvelkaan.

– Ylipäätään jokaisen osakkaan kannattaa olla perillä siitä, miten taloyhtiötä on hoidettu. Onko korjauksia tehty ajallaan, jolloin yksittäisen hankkeen koko ei kasva liian suureksi, eikä niin, että tarpeellisia korjauksia lykätään jatkuvasti kohti tulevaa, Hughes sanoo.

Jos näyttää siltä, että korjattavaa on kasautunut liikaa, kannattaa varautua siihen, että remontteja varten tarvitaan myös paljon rahoitusta. Tällöin yhtiöstä voi tulla pankille haasteellinen lainoitettava.

– Ja vaikka taloyhtiö tällaisessa tilanteessa lainaa saisikin, tulee yksittäiselle osakkaalle siitä yhtäkkiä paljon maksettavaa, Rekonen jatkaa. Sijoittajaosakkaalle puolestaan on tärkeää, miten taloyhtiö käsittelee osakkaiden maksamia eriä omassa kirjanpidossaan.

– Ne osakkaiden maksamat suoritukset, jotka taloyhtiö tulouttaa omassa kirjanpidossaan, sijoittaja voi vähentää omassa verotuksessaan vuokratuloista. Jos taas taloyhtiö rahastoi osakkaiden maksamat suoritukset omassa kirjanpidossaan, sijoittajaosakas ei voi niitä vähentää verotuksessa vuokratuloista, vaan ne lisätään asunnon hankintahintaan ja otetaan huomioon asuntoa myytäessä, Hughes avaa asiaa.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 25 >>
YHTEYTTÄ: eliittikatot.fi ON KO KATTOREMONTTI AJANKOHTAINEN? PYYDÄ TARJOUS! MYÖS ASBESTIPURKUTYÖT MEILTÄ! P E L TI K A T O T I TIILI K A T O T I HU O P A K A T O T TIILI K A T T OJEN PINNOITUKS E T Kattoremontteja yli 20 vuotta Tuhansia tyytyväisiä asiakkaita
OTA
Kimmo Sihvonen p. 044 748 9481

Omistusasukkaille kirjanpitomenettelyllä ei ole yleensä merkitystä.

Rekonen kehottaa tutustumaan lainan ehtoihin etenkin korkojen näkökulmasta, nyt kun yleinen korkotaso on korkea.

– Kannattaa perehtyä taloyhtiölainojen ehtoihin, jotta pystyy arvioimaan, kuinka paljon esimerkiksi muutokset korkotasossa vaikuttavat omiin asumiskustannuksiin.

Taloyhtiöiden lainat ovat yksittäisen osakkaan näkökulmasta tyypillisesti vähemmän joustavia kuin henkilökohtaiset lainat.

Kuten muihinkin lainoihin, taloyhtiöiden remonttilainoihin liittyy aina omat riskinsä, koska koko taloyhtiö on siitä vastuussa.

– Ongelmia voi tulla, mikäli osakkaat eivät pysty hoitamaan omia velvoitteitaan taloyhtiölainasta. Tämä voi johtaa vastikerästeihin ja jopa hallintaanottoihin, jolloin asia koskettaa koko taloyhtiötä eli myös sellaisia osakkaita, joilla ei ole omaa

osuutta yhtiölainaan, Rekonen huomauttaa.

Remontit tulisi suunnitella pitkäjänteisesti

Taloyhtiö saattaa myös joutua joustamaan remonttisuunnitelmista niin, että remontti toteutetaan alkuperäistä suunnitelmaa pienempänä. Lisäksi Rekosen mukaan Isännöintiliitolla on tiedossa tapauksia, joissa remontti on jouduttu jättämään kokonaan tekemättä, koska pankista ei ole myönnetty siihen lainaa.

– Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, ettei tällaisessa taloyhtiössä pystytä tekemään korjaustarpeen näkökulmasta riittävästi remontteja ja kiinteistön arvo heikkenee edelleen, Rekonen summaa.

Hughes huomauttaa, että on tärkeää, että taloyhtiö miettii korjauksia pitkäjänteisesti ja tekee huolelliset suunnitelmat etukäteen.

– Mitä enemmän taloyhti-

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 26
045 631 2402 huolto@spkylmahuolto. www.spkylmahuolto. SP KYLMÄHUOLTO KYLMÄLAITTEIDEN JA LÄMPÖPUMPPUJEN HUOLLON ASIANTUNTIJA MYÖS LAITTEIDEN MYYNTI JA ASENNUS    Huoltopäivystys 24h / vrk Valtuutettu jälleenmyyjä Säästä rahaa MIKSI MEIDÄT KANNATTAA VALITA? Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän ammattilehti
Jokaisen osakkaan kannattaa tutustua huolellisesti taloyhtiölainoihin.

össä ehtii kertyä korjausvelkaa ja potti kasvaa, sitä huonommassa tilanteessa ollaan. Pankkeja kiinnostaa, missä kunnossa taloyhtiö on ja onko korjauksia tehty suunnitelmallisesti ja ajallaan. Se on varmasti paras tapa huolehtia rahoituksen saatavuudesta jatkossakin.

Tarkasta suunnittelusta ja pitkäjänteisyydestä huolimatta lainan saaminen voi olla vaikeaa.

Putkiremonttilainan kannalta kerrostalot heikommassa asemassa

Putkiremontti vaatii usein isoa lainaa taloyhtiöltä. Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughesin mukaan myös putkiremontti rahoitetaan yleisimmin pankkilainalla. Lisäksi kaupungeissa voi olla mahdollista myydä taloyhtiön omaisuutta tai rakennusoikeutta, esimerkiksi ullakkorakentamista. Niillä myyntituloilla voidaan esimerkiksi pystyä kattamaan putkiremontteja.

– Putkiremontti on tietysti iso ja varmasti suurimpia taloyhtiössä tehtäviä korjaushankkeita, jolloin myös siihen tarvittava rahamäärä on suuri.

Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen kertoo, että putkiremontteja lähdetään joskus myös rahoittamaan ennakoivasti etukäteen korjausrahastoilla ja asuintalovarauksilla. Lisäksi lisärakentaminen ja rakennusoikeuden myyminen taloyhtiön tontilta ovat tietyissä tapauksissa mahdollisia keinoja kerätä rahoitusta remonttia varten.

Rekosen mukaan rivitaloyhtiöt ovat siis kerrostaloja heikommassa asemassa lainan saamisen näkökulmasta, jos katsotaan pelkästään taloyhtiön huoneistojen määrää.

– Olemme viime vuosina havainneet, että pienillä, alle viiden huoneiston taloyhtiöillä, on ollut isompia yhtiöitä useammin vaikeuksia saada lainaa. Myös yksittäisen osakkaan maksukykyyn liittyvä riski on tyypillisesti sitä hajautuneempaa, mitä suuremmasta taloyhtiöstä on kyse. l

Elastiset saumaukset uudis- ja saneerauskohteissa

Julkisivumaalaukset Betonipaikkaukset Muut julkisivutyöt ✆ 040 744 2420 joonas@esasauma.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 27
Pixabay
LAADUKKAAT ELEMENTTISAUMAUKSET Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueella.
www.esasauma.fi
Ota yhteyttä ja pyydä meiltä kilpailukykyinen tarjous!

Taloyhtiön

yhteiset tilat

hyötykäyttöön

Jos taloyhtiössä on vähällä käytöllä olevia yhteisiä tiloja, voi olla hyvä miettiä uutta käyttötarkoitusta, joka palvelee paremmin asukkaita. Tilojen ylläpito voi aiheuttaa myös turhia kustannuksia, joista taloyhtiössä haluttaisiin eroon. Käyttötarkoitusta kannattaa arvioida myös muita taloyhtiön remontteja suunnitellessa, sillä remonttien yhdistäminen voi tuoda säästöjä.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 28 l l
l
Teksti: Marja Haavisto
Pixabay

Taloyhtiöistä löytyy nykypäivänä monenlaisia harraste- ja oleskelutiloja – osa on rakennettu uusiin kiinteistöihin ja osa remontoitu jo olemassa oleviin. Joissakin taloyhtiöissä on saunatilat ylimmässä kerroksessa ja saunan yhteydessä viihtyisät oleskelutilat keittiöineen ja televisioineen.

Taloyhtiön oma kuntosali kannustaa liikkumaan, ja yhteiskäyttötiloissa voi olla esimerkiksi monitoimilaite tulostamiseen ja kopiointiin etätyöskentelyä helpottamaan.

Helsingissä sijaitsevan taloyhtiön tiloihin toteutettiin viinikellari ja tasting-tila, ja tamperelaisesta taloyhtiöstä löytyy muun muassa autonpesupaikka sekä verstas nikkarointi- ja maalaushommia varten.

Yhteisiä tiloja kodin jatkeeksi

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertoo, että yhteiskäyttötilat ovat tavallaan kokemassa renessanssia. Erikoisempia harrastetiloja on hänen mukaansa etenkin niin sanotuissa korkean profiilin kohteissa ja vanhoissa arvokiinteistöissä.

Vanhoja kerho- ja harrastetiloja on remontoitu vastaamaan tämän päivän tarpeita.

– Nykyään puhutaan uudentyyppisistä kerhotiloista, jotka on tarkoitettu kodin jatkeeksi. Yksityinen asukas voi varata tilan omaan käyttöönsä, ja niitä käytetäänkin nykyään ehkä enemmän omiin juttuihin kuin taloyhtiön yhteisiin. Tiloissa

voidaan pitää myös esimerkiksi taloyhtiön kokouksia.

– Saunoja ei suunnitella enää vain perheen käyttöön tai lenkkisaunoiksi. Nyt tehdään esimerkiksi pienimuotoisia spa-tiloja.

Uusitut tilat toimivat myös myyntivalttina, ja huoneiston lisäksi myös yhteisten tilojen tasokkuus voi vaikuttaa asunnon ostopäätökseen. Osakkaiden kiinnostuksen kohteet ja toiveet tilojen käytöstä kuitenkin vaihtelevat, ja kaikille mieluista ratkaisua voi olla vaikea löytää.

Mistä lähdetään liikkeelle?

Haltia suosittelee pitämään yhteiset tilat tarkoituksenmukaisina ja kehottaa miettimään,

onko tiloille käyttöä ja aiheuttavatko ne turhia kustannuksia.

– Aikanaan taloyhtiöihin tehtiin kylmäkellareita, kun kaikilla ei ollut jääkaappipakastimia. Se tarjosi silloin uudenlaisen palvelun asukkaille.

Nykyään kylmäkellareille ei ole välttämättä enää yhtä paljon käyttöä, ja tilan vaatiman viilennyksen poistaminen säästää energiaa. Keskustelu varautumisesta on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina, joten yhä useampi osaa myös arvostaa asuntoon kuuluvia kellarin kylmäsäilytystiloja.

– Pitäisi tarkastella, mitä tarpeita taloyhtiössä on, ja miten tarpeet ja tilojen potentiaali voisi kohdata.

Jos taloyhtiössä aletaan suunnittelemaan esimerkiksi vähäi-

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 29 >>
Bonava Tamperelaisessa taloyhtiössä asukkaiden yhteiskäytössä on muun muassa autonpesupaikka painepesureineen.

sellä käytöllä olevan harrastetilan remontointia kuntosaliksi, kannattaa asiasta keskustella jo varhaisessa vaiheessa yhtiökokouksessa tai asukasillassa.

– Asiaa ei kannata viedä kovin pitkälle vain hallituksessa, vaan ottaa taloyhtiön osakkaat mukaan suunnittelemaan.

Tämä voi olla osa taloyhtiön strategista suunnittelua eli pitkän aikavälin linjaamista siitä, mihin suuntaan osakkaat haluavat taloyhtiötä kehitettävän.

Muutokset kirjataan yhtiöjärjestykseen

Yhtiöoikeudellisesti tarkasteltaessa asia kytkeytyy yhtiöjärjestykseen. Jos yhtiöjärjestykseen on merkitty yhteiskäyttötilojen käyttötarkoitus, on muutoksista päätettävä yhtiökokouksessa.

– Lähtökohtaisesti yhtiökokouksella on toimivalta päättää yhteisten tilojen käytöstä. Tilojen täytyy kuitenkin olla yhtiön hallinnassa olevia tiloja, ei osakashallinnassa olevia, Haltia muistuttaa.

– Vaikka yhteisten tilojen käytöstä voidaankin lähtökohtaisesti päättää yksinkertaisella enemmistöllä, tulisi toki yhtiöjärjestyksenkin olla asian suhteen ajan tasalla. Yhtiöjärjestyksen muuttamiseen tarvitaan yleensä yhtiökokouksen 2/3 enemmistö.

– Joissakin taloyhtiöissä yhtiöjärjestyksessä voi olla tiukennuksia, ja päätökseen tarvitaan esimerkiksi 4/5 tai jokin muu määräenemmistö ja mahdollisesti myös kahdessa

perättäisessä kokouksessa. Hallituksellakin on jonkin verran toimivaltaa yleisten tilojen käytön suhteen. Se voi esimerkiksi päättää järjestellä saunavuorot tarkoituksenmukaisemmin energian säästämiseksi.

Yhtiöjärjestystä tulisi aina muuttaa, jos tiloja remontoidaan muuhun käyttöön. Jos uuteen käyttöön remontoitavat tilat ovat yhtiöjärjestyksessä osakashallinnassa, tarvitaan lisäksi suostumus kaikilta osakkailta.

Käyttötarkoituksen muutos vaatii suunnittelua

Mitä tilojen remontointi uuteen käyttötarkoitukseen vaatii ja mitä pitää ottaa huomioon? Rakennusoikeudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna muutos vaatii paljon selvitystä ja suunnittelua.

– Tärkeintä on, että lähdetään suunnittelulla liikkeelle. Aina, kun tilan käyttötarkoitusta muutetaan, täytyy olla yhteydessä paikkakunnan rakennusvalvontaan ja keskustella, millaiset muutokset olisi mahdollista toteuttaa, Haltia sanoo.

– Tilan täytyy jatkossakin täyttää esimerkiksi ilmanvaihdon, paloturvallisuuden ja pelastusturvallisuuden vaatimukset. Myös rakenteellinen kestävyys pitää ottaa huomioon, jos tehdään rakenteellisia muutoksia. Isännöitsijä saa tehtäväksi esimerkiksi valmistella asioita päätöksentekoa varten ja käydä keskusteluja rakennusvalvonnan kanssa. l

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 30
” Uusitut tilat toimivat myös myyntivalttina, ja huoneiston lisäksi myös yhteisten tilojen tasokkuus voi vaikuttaa asunnon ostopäätökseen.

Saumasto on yli 20 vuoden kokemuksella julkisivutöiden laadukas monitaitaja.

Saumasto toteuttaa rautaisella ammattitaidolla:

• Ulkopuoliset saumaustyöt

• Sisäpuoliset saumaustyöt

• Julkisivupesut ja Impregnoinnit

• Julkisivumaalaukset

• Kuntoarvioinnit

Kiitettävä asiakastyytyväisyys on pitkäaikaisen ja luotettavan työn tulos. Saumaston kanssa voit olla vakuuttunut, että rakennuksesi kunnostustöistä vastaa ainoastaan alansa parhaimmat ammattilaiset.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 31 Saumasto
I
8, 01360 Vantaa I www.saumasto.fi I info@saumasto.fi
Oy
Saarnikuja
Nyt on aika kartoittaa julkisivujen kunto
Tilaa maksuton julkisivutarkastus tai pyydä tarjous! info@saumasto.fi 050 562 5978 www.saumasto.fi

Johtava taloyhtiöiden salaojaremonttien toteuttaja

Molarum Salaojat on Uudellamaalla pelkästään salaojaremontteihin erikoistunut toimija. Pitkä kokemuksemme ja erikoistumisemme takaavat sujuvan remontin kulun aina tarjouksesta toteutukseen.

• Yli 1 700 toteutettua remonttia.

• Erikoistunut taloyhtiöiden remontteihin.

• Selkeä viestintä koko projektin ajan kaikille sidosryhmille.

• Systemaattinen urakan toteutus ja ylivoimainen laatu.

• Työn huolellinen dokumentointi koko urakan ajalta.

• Kotimainen, yrittäjävetoinen yhtiö ja sitoutuneet tekijät.

Ota yhteyttä:

www.molarum.fi

020 7417 471

salaojat@molarum.fi

Nopea ja ystävällinen palvelu kilpailutusvaiheessa. Itse remontin aikana hyvä viestintä sekä luotettava työmaatoiminta. Asiat sujuivat kuten sovittiin.”

Inna Jussi As Oy Tukkiränni

Kaikki toimii hienosti!”

Nina Ambrusin Porvoon OP-isännöintikeskus

• Liikevaihto: 6 milj. €

• Yli 1 700 teutunututta remonttia

• Lähes 400 remonttia vuodessa

• Teemme pääosin salaojaremontteja taloyhtiöihin

Toimintamme lukuina: 25

LAKI PALSTA

Lasse Jelekäinen OTM

Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy

Kiinteistö ja asunto-oikeuden tiimi lasse.jelekainen@lindblad.fi

Puh. 020 749 8170

Remontin rahoittaminen

Omistusasujalla voi tulla eteen niin isompia kuin pienempiä remontteja. Jos remontti on yhtään suurempi, eikä sitä rahoita säästöillä, on hyödyllistä vertailla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Tässä artikkelissa tutustumme näihin vaihtoehtoihin oikeudellisesta näkökulmasta.

Pankkilaina

Pankkilainoissa korot ovat yleensä suhteellisen maltilliset ja eri pankkien kanta-asiakkaina marginaalia eli pankin viitekoron lisäksi perimää korkoa voi usein saada neuvottelemalla alaspäin. Pankkilainat ovat vakuudellisia luottoja eli niissä on annettava vakuus pankille. Vakuuksia on erilaisia. On mahdollista antaa vakuudeksi pantti, jollaisia voivat olla sekä kiinteistöt että irtaimet esineet. Kiinteistöstä tehtävällä kiinnityksellä saa panttikirjan, jonka voi antaa velan vakuudeksi. Tällöin, jos velkaa ei makseta, voi pankki hakea niin sanotulla hypoteekkituomiolla kiinteistön välittömästi ulosmitatuksi ilman ulosottoviranomaista, jolloin kiinteistö voidaan myydä ja pankki saa myyntihinnasta omansa ja loppu tilitetään velalliselle.

Irtainta, kuten asunto-osakkeita, on myös hyvin yleistä antaa pantiksi pankille. On myös mahdollista käyttää takaajaa, joka sitoutuu maksamaan velan pankille kuin omansa, jos pankki ei saa suoritusta. Takauksen voi antaa yksityishenkilö tai yritys. On myös mahdollista antaa kiinteistö pantiksi toisen velasta, jolloin puhutaan vierasvelkapanttauksesta.

Pankkilaina sopii paremmin suhteellisen laajoihin remontteihin. Se voi olla hyödyllinen myös niissä tilanteissa, joissa asunto-osakeyhtiö on ottanut yhtiölainaa esimerkiksi peruskorjausta tai kylpyhuoneremontteja varten ja osakas haluaa maksaa osuutensa yhtiölle pois kerralla. On mahdollista, että henkilökohtaisella lainalla oman huoneiston osuutta rahoitettaessa saa neuvoteltua lainaan paremmat ehdot tai omasta pankista saa laina-asiakkaana muuta etua, joka tekee lainasta taloudellisemman henkilökohtaisena kuin yhtiön lainana.

Isompiin remontteihin, kuten laajoihin peruskorjauksiin, on

mahdollista hakea asuntolainaa.

Pankkilainoja, jotka liittyvät asunto-omaisuuteen, säännellään muun muassa kuluttajansuojalain 7 a luvussa.

Kulutusluotot

Kulutusluotot ovat yleensä vakuudettomia luottoja, mutta tämän vuoksi niiden korko on pankkilainoja korkeampi. Kulutusluotot sopivatkin korkeamman koron ja vakuudettomuuden vuoksi paremmin pieniin remontteihin.

Kulutusluottoja säädellään kuluttajansuojalain 7 luvussa. Kuluttajan on hyvä muistaa, että hänelle on laissa säädetty varsin laajat oikeudet ja lainvastaiset kuluttajan vahingoksi tehdyt sopimusehdot ovat automaattisesti pätemättömiä.

Esimerkiksi lainan korko ei nykyisen lain mukaan saa olla 20 %:a suurempi. Jos koron lisäksi peritään muita luottokustannuksia, näiden määrä ei saa ylittää päivää kohden 0,01:tä prosenttia luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä tai luottorajasta luottosopimuksen voimassaoloajalta. Esimerkiksi, jos luotto on 5000 euroa, saavat päiväkustannukset olla korkeintaan 0,50 euroa, jolloin vuosikustannukset voivat olla 180 euroa koron lisäksi. Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo kuluttajansuojalakia koron ja kustannusten osalta, kuluttajalla ei ole velvollisuutta maksaa luoton korkoa eikä muita luottokustannuksia lainkaan.

Luoton myöntäjälle on asetettu myös velvoitteita antaa kattavat tiedot luotosta ennen luottosopimuksen tekemistä. Lisäksi, kuten yleisestikin kuluttajasopimuksissa, on myös kulutusluotoissa voimassa kohtuuttomien sopimusehtojen kielto, joskin tämän määritteleminen voi olla hankalaa ja tapauskohtaista.

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 33

TALOYHTIÖSSÄ TAPAHTUU

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuu

Uuteen taloyhtiöön muuttaessa on hyvä tarkistaa osakkaan vastuut, ja missä asumiseen ja korjauksiin liittyvissä asioissa on käännyttävä taloyhtiön puoleen. Vaikka taloyhtiön kunnossapitovastuusta säännellään asunto-osakeyhtiölaissa, yhtiöjärjestyksessä on voitu sopia kunnossapitovastuun jakautumisesta osakkaan ja taloyhtiön välillä myös eri tavalla.

Isännöintiliiton verkkosivuilla kerrotaan, miten taloyhtiön kunnossapitovastuusta säännellään asunto-osakeyhtiölaissa.

Kunnossapitovastuun mukaan taloyhtiön kuuluu:

• pitää asuntojen rakenteet ja eristeet kunnossa.

• vastata lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- sekä muiden vastaavien perusjärjestelmien kunnossapidosta poislukien asunnoissa olevat altaat.

• korjata ne asuntojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai muun yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen osan vian tai sen korjaamisen takia.

• vastata sellaisesta osakkaan tekemästä tai teettämästä asennuksesta, joka voidaan rinnastaa taloyhtiön toteuttamaan tai vastuulleen ottamaan asennukseen, mikäli taloyhtiö on voinut valvoa asunnossa tehtyä työtä asuntoosakeyhtiölain edellytysten mukaisesti.

• vastata rakennuksen ulkopinnasta myös parvekkeen kohdalla.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan sopia kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkaan välillä myös

toisin kuin asunto-osakeyhtiölakiin on kirjattu.

Osakkaan vastuut

Kunnossapitovastuun mukaan osakkaan kuuluu:

• pitää kunnossa asuntonsa sisäosat.

• hoitaa asuntoaan huolellisesti ja toteuttaa kunnossapitotyönsä siten, että taloyhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai asunnon osat eivät rikkoudu.

• vastata esimerkiksi asunnon sisätilojen laitteista ja varusteista, pintamateriaaleista, kaapistoista ja kalusteista riippumatta siitä, onko ne asennettu kiinni rakenteisiin vai ei.

Osakas ei ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu tilojen käyttämisestä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti. Osakkaalla on kuitenkin korjausvastuu, jos hän on aiheuttanut asunnossa vahingon huolimattomuudellaan tai tahallisesti.

Lähde: isannointiliitto.fi

Omakiinteistö Espoo 2 | 2023 34
Freepik

SÄÄSTÖÄ HYBRIDILÄMMITYKSELLÄ

Tarjoamme alaan erikoistuneena yrityksenä kokonaisvaltaiset lämmitysratkaisut taloyhtiöille.

Meillä on jo yli 100 taloyhtiöihin toteutettua referenssikohdetta.

1. Poistoilmasta lämpö talteen tehokkaasti: lopetetaan tuhlaaminen. Kaukolämpö voi jäädä rinnalle, tapauskohtaisesti.

2. Lisäksi maalämpökaivoja tontille mahdollisuuksien mukaan: tunnelit ja mahdolliset muut porausesteet selvitetään. Kaukolämpö voi jäädä rinnalle, tapauskohtaisesti.

3. Hybridilämmitysjärjestelmä edellyttää laajan rakennusautomaation. Muuttuva sähkönhinta on mahdollista huomioida järjestelmässä tarpeen mukaan. Se on meidän vahvuutemme.

4. Kokonaistoimitus ja vastuu yhdellä toimijalla: tuottotakuu.

5. Tehokas poistoilman lämmöntalteenotto (PILP) koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa kerrostaloissa vähentää maalämpökaivojen tarvittavaa määrää. Se myös mahdollistaa monen kantakaupungin alueen taloyhtiön irtaantumisen kokonaan kaukolämmöstä.

Pyydä maksuton energiakartoitus taloyhtiöllenne myynti@smartheating.fi / 0400 849 828 www.smartheating.fi

Lätkässä uusiutuvaan energiaan: Kotisol Oy

RATKAISUT

Kotisol Oy toimittaa energiatapamuutokset ammattitaidolla ja kokemuksella. Kauttamme saatte monipuoliset palvelut suunnittelusta loppusäätöön, jossa kiinteistön koko elinkaari on huomioitu.

• Aurinkosähkö

• Maalämpö

• LTO ratkaisut

• Sähköautonlataus

Uusi Ens to One Home t akaa parhaimman ajokokemuk sen

Ladat tava autosi viet tää suurimman osan ajasta kotona, kuten sinäkin. Ensto One Home on helppo ja tur vallinen tapa ladata niin täyssähkö- kuin hybridiauto sillä aikaa kun sinä keskit y t johonkin tärkeämpään

Edullinen latausasema + asennuspaketti sisältää:

Ensto One Home -latausaseman

Syöt tökaapelin pituus max 30 m

Pinta-asennus valmiiseen lähtöön

keskuksesta tai ulkopistorasiasta

1–2 läpivientiä puuseinästä tai vastaavasta

Kiinnit ys seinään (pylväsasennus

tai adapteri erikseen hinnoiteltuna)

Maksimietäis y ys Lohjalta/suunta max 50 km

T A LOY H T I ÖT MAA T I L A T YR I TY S K IIN TE I ST Ö T www.kotisol.fi VARAA MAKSUTON KARTOITUSKÄYNTI myynti@kotisol.fi TO IMIA LUEE NA KOKO SU OMI 100% KOT IMAI ST A PA L V E LUA O MA P AN EEL I - JA SÄ HKÖ AS E N NUS P I TK Ä T T A K UUT
P YYD Ä T A R J OUS
Kari Piipponen
AURINKOSÄHKÖJA MAALÄMPÖ-
TALOYHTIÖILLE 050 347 7573 | kari.piipponen@kotisol.fi
:
Asennettuna turvallisesti sähköalan ammattilaisella!
Lohjan S ähkö ja Au tomaat io O y A s emanr inne 15 , 0 85 0 0 Lohja , S ähköauton lat ausratkaisujen valtuutet tu jälleenmy yjä ja asent aja – ot a
t t ä jo t änään!
yhtey
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.