Gouden Jaren

Page 1

Dit is een commerciële uitgave verspreid met de Telegraaf. De redactie van de Telegraaf heeft geen betrokkenheid bij deze productie.

Lees meer op www.planethealth.nl

DE GOUDEN JAREN Een uitgave over het optimaal benutten van je oude dag.

IN DEZE UITGAVE:

Jan Terlouw “Ik ben niet lui geweest in mijn leven. Ik heb ook veranderingen durven maken. Dat raad ik mensen ook aan: doe iets!”

Blijf je lichaam belasten Olga Commandeur over het cruciale belang van beweging op leeftijd. Pagina 2 Langer en verantwoord thuiswonen Tips om thuis zo lang mogelijk zelfstandigheid te behouden. Pagina 4 Nalatenschap Vereeuwig de waardering voor een goed doel in je nalatenschap. Pagina 6


2

Lees meer op www.planethealth.nl

IN DEZE UITGAVE

MEDIAPLANET

VOORWOORD

04 Je mag best wat vragen van je lichaam

Langer en verantwoord thuis wonen Door deze tips kan iemand langer zijn zelfstandigheid in huis behouden.

06

Lichaamsbeweging is voor elke leeftijd van groot belang. Maar misschien maakt het voor mensen op leeftijd wel het grootste verschil. Beweging zorgt er namelijk voor dat iemand langer in staat is om zelfstandig voor zichzelf te blijven zorgen. Voormalig-atlete en presentatrice Olga Commandeur legt uit.

Nalaten aan een goed doel Vereeuwig de waardering voor een goed doel in je nalatenschap.

Waarom is bewegen juist op oudere leeftijd van groot belang? “Op oudere leeftijd gaan vaardigheden, spierkracht en coördinatie snel achteruit of raak je het zelfs snel kwijt als je het niet actief inzet. Wanneer functies verloren gaan of afnemen, neemt iemands zelfstandigheid ook af. Door beweging onderhoud je je mobiliteit. Daarnaast stimuleert het ook je hersenen, waardoor je geheugen beter blijft functioneren. Zo is bewegen goed voor je weerstand, hersenen en algehele gezondheid!”

Online

Hoe motiveer je mensen om ook fit te blijven op oudere leeftijd? “Tijdens mijn workshops laat ik mensen direct ervaren wat bewegen en een letterlijk en figuurlijke actieve houding met je doet. Hierdoor beseffen en voelen mensen dat bewegen en krachtoefeningen direct helpen. Dat motiveert. Ook breng ik ze bij dat bewegen altijd loont, juist op hogere leeftijd, omdat je met het prikkelen van je spieren, je botten en je hersenen je lichaam stimuleert om zich steeds weer te herstellen. Want met name de cellen van je spieren breken af en bouwen zich weer op en in drie maanden zijn alle spiercellen een keer vernieuwd. Als je ze niet prikkelt, dan komen die spiercellen steeds iets zwakker terug. Daardoor raak je kracht en vaardigheden kwijt. Maar wanneer iemand ze stevig gebruikt komen ze sterker terug. Ook het goede gevoel, de endorfine (gelukshormoon), komt vrij door bewegen.”

Kwaaltjes, (on)vermijdelijk? Wat gebeurt er precies in het lichaam bij ouderdom? En hoe kunnen deze processen vertraagd of verholpen worden?

Project Managers: Stella Weber, Fien Soens, Emille Sasse Managing Director: Britt Welters Head of Content & Digital: Daphne Rosanne Mollema Digital Intern: Yelda Dagarslan Designer: Juraj Príkopa Fotocredits cover: Sanne Terlouw Gedistribueerd door: de Groot Randstedelijke Telegraaf, december 2021 Drukkerij: Rodi Media Dit is een bijlage bij de Groot Randstedelijke Telegraaf. De inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid van de Groot Randstedelijke Telegraaf. Copyright Mediaplanet Publishing House: Volledige of gedeeltelijke verveelvoudiging, openbaarmaking of overname van deze publicatie is slechts toegestaan met toestemming van de uitgever, met bronvermelding. E-mail redactie: nl.info@mediaplanet.com

@planethealth.nl

Mediaplanet

In beweging komen kan onveilig voelen voor bepaalde mensen op leeftijd. Wat zou je deze mensen adviseren?

@MediaplanetNL

@mediaplanet.nl

“Als je je onzeker voelt met oefeningen, of in beweging komen, dan adviseer ik om goed de buik en rugspieren aan te

spannen. Je schrap te zetten, dat vast te houden en vervolgens te bewegen. Dit doe je door met een rechte rug te staan of zitten, je kin in te trekken en de buik- en rugspieren aan te spannen. Daardoor ga je je zekerder voelen en makkelijker bewegen, waardoor kracht en vaardigheden weer toenemen. Dit schrap zetten van je romp moet een tweede natuur worden. En natuurlijk juist dingen die je moeilijk vindt blijven oefenen, steeds iets beter tot je het (weer) kunt. Een mooi voorbeeld is traplopen, dat is het allerlaatste wat je moet opgeven.”

Wat zijn fabels over ouderen in beweging? “Dat ouderen geen nieuwe dingen meer kunnen leren, ook nieuwe vaardigheden. Als je iets rustig opbouwt kun je nog nieuwe dingen leren. Blijf jezelf uitdagen en oefenen. Daarnaast de fabel dat ouderen alleen maar zwakker worden. Ook op latere leeftijd kun je weer spierkracht terugkrijgen door rustig aan te oefenen en met eigen lichaamsgewicht oefeningen te doen. Zo is schokbelasting en tegen de zwaartekracht in bewegen goed voor je botten. Denk hierbij aan ‘zit-sta’ oefeningen en traplopen.”

Wat zou jij mensen op leeftijd graag willen meegeven over beweging? “Het maakt niet zoveel uit wat je doet, zolang je maar beweegt. En doe iets wat je leuk vindt, dan houd je het langer vol. Ga er samen op uit, maak een wandelingetje, bedenk elke dag weer iets nieuws, dan wordt het ook geen sleur en blijft het uitdagend. En wees niet te lief voor je lichaam, je mag best iets vragen van je lijf, daar word je sterk van. Succes!” Lees het gehele interview online op www.planethealth.nl.

Papier gemaakt van gerecycled materiaal

Elektrische driewielfietsen uit voorraad leverbaar Elektrische driewielfietsen van Senzup bieden je de stabiliteit en het gebruiksgemak waarmee je nog jaren vooruit kunt. De fietsen passen door elke standaarddeur en kunnen helemaal naar jouw wens worden samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan versnellingen of handige accessoires. Zo blijf je in beweging met Senzup.

Eigen showrooms en persoonlijk advies

Nieuwe collectie

Leverbaar met elektrische ondersteuning Volledig op maat samen te stellen Ruime voorraad of korte levertijd Eigen afleverservice en 2 jaar garantie aan huis

Meer weten? Bel 085 019 5101

~

Vraag de GRATIS BROCHURE aan op www.blijvenfietsen.nl


Lees meer op www.planethealth.nl 33 FOTO : S A N N E T ER LO U W

am

MEDIAPLANET

Jan Terlouw’s gouden geboden: “Onderneem, durf, daag jezelf uit en doe iets!”

“Als je achter de geraniums gaat zitten, dan moet je maar één doel hebben: om geraniums te verbeteren. Anders moet je erachter weggaan.” Schrijver, wetenschapper en voormalig-politicus Jan Terlouw (90) blikt dankbaar terug op een rijk leven en bewijst dat ouderdom geen synoniem is voor afremmen. Geschreven door Daphne Rosanne Mollema

Onlangs heeft u een bijzondere mijlpaal bereikt: uw 90e verjaardag. Hoe heeft u deze dag ervaren?

“Het was een prachtige dag. Ik heb een schitterend boek gekregen, waarin 90 Nederlanders een brief aan mij hebben geschreven. Het is ongelooflijk mooi!”

Wat roept het thema ouderdom bij u op?

“Het overkomt je natuurlijk. Mijn gehoor gaat achteruit en ik zie iets minder scherp. Ook word ik vermoeider en ik kan niet meer tien uur per dag werken. Dat ga je wel merken. Maar het is voor mij een ongelooflijk voorrecht dat ik heel gezond oud ben geworden. Voor mijn 88e had ik nog nooit een ziekenhuis van binnen gezien! Daarom ben ik nooit zo bewust met ouderdom bezig geweest. Ineens dacht ik: Oh, ja! Ik ben oud, dat is waar ook.”

En fit ouder worden, vereist dat volgens u veel inspanning?

“Use it or lose it. Alles wat je niet gebruikt, gaat vastzitten. Als je je autoraampje nooit opendoet, dan wil het na twee jaar niet meer open. Dus gebruik het. Dat heb ik wel altijd heel erg beseft: blijf de dingen doen, zowel lichamelijk als geestelijk. En dat heb ik geloof ik ook wel gedaan. Als je achter de geraniums gaat zitten, dan moet je maar één doel hebben: om geraniums te verbeteren, en anders moet je erachter weggaan. Anders heb je daar niks te zoeken!”

“De mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest…”

“… Doch dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen, dan God te dragen geeft.” (Nico Scheepmaker - red.)

U maakt het prachtig af. Is ouderdom ook iets wat u vreest?

“Ik ben ontzettend bang dat ik niks meer kan. Dat zou ik heel naar vinden en ik zou het ook vreselijk vinden als ik moest lijden. Maar ik denk er niet veel aan, hoor. Ik heb wel erg te doen met de mensen die dat mee moeten maken.”

U leidt nog een actief bestaan. Ik begreep dat u thuis onder andere nog kippen, schapen en koeien houdt. Verzorgt u deze zelf? “Dat wordt wel minder. Ik merk dat ik het zware werk niet meer moet doen, dat is nou eenmaal zo. Je krijgt ook veel hulp hoor, als je ouder wordt, en dat is ook nodig. Maar dat is geen wonder als je 90 bent. Verder

zit ik nog veel op de tractor en ik heb mijn rijbewijs ook verlengd gekregen. Verrukkelijk! Dat ik nog steeds mag autorijden, daar ben ik zo blij om!”

Hoe vindt u zingeving in uw ‘gouden jaren’?

“Ik heb minder verantwoordelijkheden. Ik interesseer me nog steeds zeer in wat er gebeurt, bijvoorbeeld in de politiek. Want ‘use it or lose it’, geldt ook voor je hersens. Blijf je hersens gebruiken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het verschil in zingeving is daarom niet zo groot, vergeleken met vroeger. Ik besef dat ik ongelooflijk gelukkig ben, dat ik gezond oud ben geworden. Ook dat ik de krachten nog heb en dat ik nog zoveel vrienden heb en een grote familie, waar ik het heel goed mee kan vinden. Daarnaast heb ik een nieuwe partner die ontzettend lief is. Dat is enorm geluk hebben. Daar heb ik wel iets aan gedaan zelf. Ik ben niet lui geweest in mijn leven. Ik heb ook veranderingen durven maken. Dat raad ik mensen ook aan. Durf eens te veranderen in je leven. Durf eens iets anders aan te pakken. Wees daar niet al te bezorgd over: het komt wel goed.” “Maar voor de rest is het ontzettend veel geluk hebben: met mijn gezondheid, ik heb aan prachtige universiteiten kunnen studeren, ik heb in meerdere landen kunnen wonen en ik heb vier meer dan schitterende kinderen. Dat is ook iets wat ik mensen wil meegeven: doe iets met je kinderen, ga niet alleen met verjaardagen maar in een kringetje zitten, maar onderneem iets. Blijf je actief, dan blijf je gezond en dan blijf je in leven. Zo blijft het leven ook interessant en de moeite waard!”

Zou u zeggen dat geluk maakbaar is?

“Je kunt er wel een klein beetje aan doen, door bijvoorbeeld niet lui te zijn en een beetje moed te hebben. Maar een heel groot gedeelte is toch geluk, dat zijn de omstandigheden. In wat voor een familie word je geboren? Hoe slim ben je? Er is een heleboel geluk bij. Geluk kun je dus wel een klein beetje afdwingen. Pascal zei: “Geluk komt graag terecht in een gespreid bedje.” Met andere woorden, geef het geluk ook toegang. Al kan je dat maar een klein beetje.”

In College Tour sprak u over de inzet van kennis ten behoeve van de gemeenschap. Vormt dit het uitgangspunt voor uw aanhoudende inzet voor maatschappelijke kwesties? “Ik vind dat wetenschappers ook een hele nieuwe plicht hebben. Als je kennis vergaart, bijvoorbeeld over natuurkunde zoals ik heb gedaan, dan is dat gemeenschapseigendom. Je krijgt dat van je voorouders die het

allemaal bedacht hebben, en je krijgt het van de universiteit, die door de overheid betaald wordt. Dus dat is jouw kennis, maar hij behoort ook toe aan de gemeenschap. En de gemeenschap heeft het ontzaglijk nodig om die kennis serieus te nemen.”

Welke levenslessen hebben u verrast?

“Het verhaal heeft een enorme rol gespeeld in mijn leven. Ik heb een ontzettend goede relatie met mijn kinderen en kleinkinderen. Als ze iets deden wat minder goed was, probeerde ik het altijd in de vorm van een verhaal bespreekbaar te maken. Daarnaast is vriendschap ook bijzonder belangrijk. En verder dus vooral niet achter de geraniums niks zitten doen, maar zoek partners, zoek leeftijdgenoten, misschien ook wel wat jongeren. Zelf heb ik nog altijd een probleem om nee te zeggen, dat ligt me niet. Ik zeg veel liever: yes, gaan we doen!”

Heeft u wel eens last van spijt?

“Nee, dat ligt me niet. Ik kijk vooruit, ik kijk heel weinig achteruit.”

En als u mensen iets zou mogen meegeven, zou dat dan ook zijn: doe iets, onderneem iets?

“Ja, dat is verreweg het belangrijkste wat je kunt doen. Gebruik je talenten en gebruik je krachten. Interesseer je voor je medemensen, interesseer je voor de wereld, voor de politiek, doe iets! Al die uren dat je niks doet, zijn een beetje zonde. Maar je moet de krachten hebben en wederom ook een beetje het geluk hebben.”

Heeft u nog veel dromen voor de toekomst?

“Dromen heb ik niet echt. Maar ik geloof dat ik die eigenlijk nooit heb gehad. De toekomst is me overkomen. Ik ben 60 jaar getrouwd geweest. Mijn vrouw en ik hebben een ontzettend goed huwelijk gehad. Ik heb heel veel aan haar te danken. Ze heeft mij schrijver gemaakt en zoveel andere dingen gedaan. Enkele jaren geleden is zij overleden en ik was zeer bedroefd. Ik heb nu een nieuwe partner en dat is me ook overkomen. Dat is een ontzettend voorrecht. Zoals eigenlijk alles me is overkomen, net als de politiek. Voordat ik het wist was ik fractievoorzitter, dat had ik nooit gedacht.”

Is dat de magie van het leven?

“Ja! En aanvaard het, stel je ervoor open, een ‘gespreid bedje’. Zorg dat het geluk binnen kan komen. Doe iets! Tegen alle mensen: alsjeblieft doe iets! Dat maakt het leven zo veel mooier!” Lees het gehele interview online op www.planethealth.nl.

Helpt u mee zodat zij het hele jaar aandacht en gezelschap kunnen krijgen? Veel van de ruim 1,3 miljoen Nederlanders met een lichamelijke beperking hebben afgelopen jaar, mede door corona, te maken gehad met sociaal isolement. De ruim 30.000 vrijwilligers van de Zonnebloem zetten zich in om gezelligheid te brengen, uitjes of activiteiten te regelen of vakanties te organiseren. We kunnen dit niet zonder uw steun. Sommige mensen zijn echt alleen. En raken door hun lichamelijke handicap in een sociaal isolement. Onze vrijwilligers brengen hen een bezoekje, doen een spelletje of gaan er gezellig samen op uit. En geven op die manier iets fijns om naar uit te kijken.

“Zij is het lichtpuntje in mijn week”

Scan de Tikkie-code

Dankzij donaties kunnen wij deze aandacht ook in 2022 blijven geven. Wilt u ook een bijdrage leveren aan ons zinvolle werk en de Zonnebloem steunen met een donatie? Scan de Tikkie-code en doneer eenmalig € 5,- aan de Zonnebloem. Of ga naar zonnebloem.nl/doneren. Help ons meer te organiseren voor mensen met een lichamelijke beperking. Er kan zoveel meer dan u denkt

Dank u wel!


4 Lees meer op www.planethealth.nl

MEDIAPLANET

FOTO : S H U T T ER STO C K

Zo blijft u langer en verantwoord thuis wonen Thuis is een vertrouwde plek waar mensen logischerwijze veel waarde aan hechten. Maar naarmate de jaren verstrijken kan thuis blijven wonen een uitdaging zijn. Met deze tips kunnen mensen langer en verantwoord thuis blijven wonen.

1. 2. 3. 4.

Pas de woning tijdig aan Indien iemand zelfstandig wil blijven wonen is het van belang dat de woning tijdig wordt aangepast. Enkele kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Denk hierbij aan een gelijkvloerse douche of een comfortabele traplift. Door deze aanpassingen tijdig door te voeren kan iemand langer in veiligheid thuis wonen. Een ergotherapeut kan hier ook advies over uitbrengen.

Onderneem sociale activiteiten Door sociale activiteiten te ondernemen kan eenzaamheid worden voorkomen. Dit kan namelijk ook een van de redenen zijn waarom iemand moet verhuizen. Mensen met veel sociale contacten om zich heen voelen zich gelukkiger en blijven daardoor ook langer in goede gezondheid.

Blijf bewegen

5. 6. 7.

Regelmatige beweging vertraagt het ouderdomsproces. Denk hierbij ook aan relatief kleine bewegingen, zoals een brief posten, boodschappen doen of zelfs de gordijnen openen.

Probeer digitaal bij te blijven Steeds meer diensten verlopen digitaal. Bij mindere mobiliteit kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van digitale diensten. Denk hierbij aan online boodschappen bestellen, de deur bedienen of mantelzorgagenda’s bijhouden. Deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen.

8.

Contact met de buren Veel mensen denken dat ze niet thuis kunnen blijven wonen door enkele kleine vraagstukken. Een voorbeeld hiervan is: “Hoe krijg ik mijn boodschappen in huis als het sneeuwt?”. Wanneer er warm contact is met buren kunnen deze kleine vraagstukken vaak eenvoudig opgelost worden.

Gevoel van veiligheid Onder veiligheid valt ook brandveiligheid, inbraakveiligheid en uitglijden. Jaarlijks overlijden er helaas veel mensen aan een val in huis. Voorkom dit door het huis veilig te maken.

Betrek eventuele kinderen Indien er kinderen in het beeld zijn is het wijsheid deze te betrekken en een open gesprek te hebben. Bespreek de omstandigheden waaronder thuis wonen mogelijk en verantwoord blijft. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kan er op elkaar gerekend worden. Goede afspraken voorkomen onenigheid en houden een fijne verhouding in stand.

Maak gebruik van lokale netwerken Veel gemeenten zetten lokale netwerken in, ook om het langer thuis wonen van ouderen te kunnen stimuleren. Dit zijn gemakkelijke en soms zelfs kosteloze manieren om ondersteuning te krijgen. Deze ondersteuning vindt plaats in de vorm van burenhulp, mantelzorgers en burgerinitiatieven.

Vivent Langer Thuis ondersteunt ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving. De dienstverlening bestaat uit het aanbieden van producten en services in en aan huis, informatiebijeenkomsten en voordelen met de Viventpas. www.viventlangerthuis.nl

THUIS. ‘Daar wil je graag oud worden.’ Jouw eigen huis, jouw tuin, jouw buren, de plek waar je kinderen zijn opgegroeid. Hier wil je natuurlijk ook graag oud worden. Maar hoe maak je jouw woning levensloopbestendig? Vertrouw dan op het gemak van Aesy liften. Een verrassend betaalbare, eenvoudig te monteren lift voor ieder woningtype. Luxe, comfortabel, veilig en een échte meerwaarde voor jouw woning. Wacht niet langer en vraag naar de mogelijkheden.

GEEF JE TOEKOMST EEN LIFT

Betaalbaar

Snel geplaatst

Voor elke woning

KIJK OP WWW.AESYLIFTEN.NL OF BEL 0316 246 246


T ER STO C K

MEDIAPLANET

Lees meer op campaignsite.com

5

Advertentie

Innovatie maakt traplift duurzaam en herbruikbaar Eén traplift die ingezet kan worden voor vrijwel iedere trap. Dat is de gedachte achter de innovatieve Modul-Air: een modulaire traplift die opgebouwd wordt uit verschillende, perfect aansluitende, modules. Deze modulaire opbouw en het gebruik van slijtvaste materialen maken de revolutionaire traplift niet alleen volledig herbruikbaar, maar ook zeer duurzaam.

stroomuitval gebruikt kan worden. Deze zuinige accu heeft een langere levensduur dan oudere accu’s, waardoor de Modul-Air ook in het gebruik zeer duurzaam is.

Duurzame beslissingen

Omdat iedere situatie anders is, blijft het plaatsen van een traplift altijd maatwerk. Dankzij het modulaire karakter van de Otolift Modul-Air is de definitie van maatwerk echter doeltreffend veranderd. De rail bestaat niet langer uit grote stukken, maar juist uit uitwisselbare delen die op voorraad gemaakt worden in de fabriek. Daarom is de traplift makkelijk op maat te maken voor vrijwel elke trap. Rechte trappen, trappen met één of meerdere bochten en zelfs wentel- en spiltrappen. De Otolift Modul-Air kan zelfs al in 48 uur geleverd worden.

te garanderen, bestaat de Otolift Modul-Air uit duurzame en slijtvaste materialen. Samen met de modulariteit zorgt dit ervoor dat de traplift 100% herbruikbaar is. Ingenomen trapliften worden, na een inspectie en een grondige schoonmaakronde, volledig gereconditioneerd. Zo ontvangt de klant altijd een veilige traplift die niet te onderscheiden is van een nieuw exemplaar. En omdat deze door de fabrikant geplaatst wordt, voldoet de traplift altijd aan de strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen.

100% herbruikbaar Om een zo lang mogelijke levensduur

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Koninklijke Otolift Trapliften; het weegt daarom al meer dan 25 jaar zwaar mee bij alle beslissingen die genomen worden. Zo rijden de ruim honderd monteurs uit het hele land in zuinige auto’s en wordt de productiehal van de fabriek verwarmd met de restwarmte van de oven.

Veiligheid Tijdens het ontwerpproces van de Otolift Modul-Air is er ook veel rekening gehouden met de veiligheid van de gebruiker. Zo komt de traplift automatisch tot stilstand wanneer er een obstakel op de trap ligt. Ook kan de stoel zich zijwaarts of achterwaarts naar boven en beneden bewegen, waardoor plaatsing al mogelijk is op trappen van minimaal zestig centimeter breedte. Het ingebouwde noodprogramma en de slimme accu-aandrijving zorgen ervoor dat de traplift ook bij

Koninklijke Otolift Wilt u meer weten over de Otolift Modul-Air? Vraag dan gratis een brochure aan of maak een geheel vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden voor uw trap te bespreken.

Meer info? Kijk op Otolift.nl of bel gratis naar 085 - 106 09 96.

D u n st ra il t e reweenrek e le ld! Uw trapleuning blijft Brede kant trap blijft vrij Niet goed = geld terug Ook huur & tweedehands

Bereken online uw prijs voor een traplift

Slechts 48 uur levertijd Bent u op zoek naar een traplift, maar wilt u wel graag weten met welke kosten u rekening moet houden? Uw wensen en de vorm van uw trap spelen een belangrijke rol in de prijs van de traplift. Vul nu online uw wensen en trapsituatie in. Zo kunnen wij een vrijblijvende prijsindicatie voor u verzorgen.

Bereken direct uw prijs Ga naar otolift.nl/prijs

Of scan de QR-code

Bel gratis 085

- 106 09 96 of ga naar Otolift.nl

Open de camera of Google Lens op uw telefoon en scan de code.


6 Lees meer op www.planethealth.nl

MEDIAPLANET

INZICHT

FOTO : S H U T T ER STO C K

Nalaten aan een goed doel? Zo werkt het Door een goed doel in een nalatenschap op te nemen, kan vertrouwen en waardering voor een organisatie vereeuwigd worden. Een mooi gebaar dat al voor een levenseinde goed geregeld kan worden met persoonlijke aandacht.

T

echnisch gezien is het eenvoudig samen te vatten: een goed doel kan alleen begunstigd worden via een nalatenschap, als dat ook vast is gelegd in het testament. De wet is glashelder: is er géén testament, dan gaat het geld via een wettelijke verdeling naar de verschillende erfgenamen. Schenken aan een goed doel kan door de desbetreffende organisatie op te nemen in het testament als erfgenaam. Op die manier wordt het goede doel meegenomen in de verdeelsleutel van de nalatenschap. Een andere manier is om het goede doel een legaat na te laten: zo kan er specifiek opgegeven worden welk bedrag een organisatie erft, voordat de verdeling onder erfgenamen gemaakt wordt. Goede doelen zijn bij het ontvangen van een nalatenschap - mits ze onderdeel zijn van het ANBI-register - vrijgesteld van erfbelasting. “Op die manier komt alles wat je na wil laten aan een desbetreffende organisatie ook daadwerkelijk daar terecht”, zegt Arjen van Ketel, Leading Legacy consultant en specialist op het gebied van nalatenschappen.

Weloverwogen Geschreven door Redactie Mediaplanet

In principe kunnen er ook eigen voorwaarden of wensen vastgelegd worden in het testament. Maar van Ketel benadrukt dat dit lastig kan zijn, omdat er in jaren tijd veel

Mensen volgen steeds meer hun eigen hart” kan veranderen voor een goed doel, project of onderzoek. “Een klassiek voorbeeld: als je iets in je testament opneemt voor een specifiek onderzoek naar een bepaalde ziekte, kan het zijn dat dat onderzoek in de toekomst niet meer uitgevoerd wordt. Of dat er na al die jaren al een kuur is voor die ziekte.” Juist daarom is het aan te bevelen om bij leven al contact te zoeken met de organisatie om meer informatie te winnen en niet zomaar een voorwaarde of wens te formuleren”, raadt van Ketel aan: “Om sámen te bepalen hoe het het beste geregeld kan worden. De meeste organisaties hebben tegenwoordig iemand in dienst die al dat soort vragen persoonlijk kunnen beantwoorden. Dat is heel fijn, ook zodat je zeker weet dat alles vooraf helemaal goed geregeld is.”

Stijging Met de Legacy Monitor houdt van Ketel jaarlijks een groot onderzoek op het gebied

van nalatenschappen. Daarmee ziet hij dat er ieder jaar méér wordt nagelaten aan goede doelen. “We zien daarnaast dat er een groeiende interesse is. Met name in de groep van zestigers en zeventigers. Wat ook opvalt: er worden steeds meer verschillende soorten organisaties gekozen. Waar je in de vorige generatie nog vooral een beperkt aantal klassieke doelen zag waar men aan naliet, wordt nu de keuze steeds breder. De cultuursector is bijvoorbeeld steeds meer in opkomst. Maar denk ook aan natuur, milieu, dieren, welzijn, of aan regionale organisaties.”

Nalaten De sectoren internationaal (bijvoorbeeld ontwikkelingshulp en mensenrechtenorganisaties) en gezondheid blijven respectievelijk de grootste ontvangers van nalatenschappen. Maar juist omdat alles kan, is het verstanding om er vroeg genoeg bij te zijn om alles in eigen hand te houden en goed te regelen. “Mensen volgen steeds meer hun eigen hart,” zegt van Ketel. Uiteenlopende mogelijkheden bieden tegenwoordig de kans om precies dat te doen: uit persoonlijke waardering en vertrouwen bijdragen aan een goed doel. Met een bevredigend gevoel dat alles goed geregeld is én dat met de nalatenschap iets moois gaat gebeuren.

Unieke Terugkoopgarantie

Nooit meer angstig op de fiets! Vul het formulier op 4Wieler.nl in of bel 088 444 0000 voor een proefrit in Leiden in ons of de winkel in. Heeft u meer fixatie nodig? Innovatie en Expertise Dan kiest u een zitting, rugleuning, Centre armsteunen, een gordel en speciale pedalen. of bij u thuis. Meer wensen? Vraag naar de vele extra Wel zo gemakkelijk! mogelijkheden.

Bent u het veilige en vertrouwde gevoel op de fiets kwijt? Misschien door ouderdom, lichamelijke beperking of onzekerheid? Er is nu een fiets die u de vrijheid van het fietsen weer zal teruggeven! Onze 4Wielers zijn de meest comfortabele, stabiele en veilige fietsen die er bestaan. Omdat ze op 4 wielen rijden kunt u er niet mee vallen. Dit in tegenstelling tot een gewone fiets of driewieler! Fiets alleen op de Quattro SOLO of gezellig samen op de Quattro DUO en geniet weer van ouderwets fietsplezier en uw mobiliteit. Het grote voordeel van een 4Wieler is dat u er niet op hoeft te leren rijden. Het fietst namelijk precies zoals op een gewone fiets. Alleen: u kunt niet vallen, ook niet bij open afstappen! Onze 4Wielers zijn comfortabel en veilig. Met de hydraulische remmen komt u zonder veel kracht tot stilstand. Met 66 cm past de Quattro SOLO door iedere deur. Deze fiets is ook inklapbaar waardoor deze als loophulp gebruikt kan worden. U loopt er zo mee de lift

Vanaf

€ 3.995,-

ar! bike leverba Ook als e- actieradius. te voor een gro

VEILIG FIETSEN DOOR OPTIMALE STABILITEIT

Arjen van Ketel Leading Legacy consultant en specialist nalatenschap

Kunt u onverhoopt (max. 2 jaar na aankoop) de fiets niet meer gebruiken? Dan nemen wij de fiets terug. U betaalt allleen over de gebruiksperiode. Een hele zorg minder!


w

De liefde van een familie. Iets mooiers kunt u niet nalaten. Ieder kind verdient de liefde van een familie. Want familie is de sleutel tot een mooie toekomst. SOS Kinderdorpen helpt kinderen door hun eigen families te versterken. En als kinderen er alleen voorstaan, bieden we opvang in een SOS Familie. Help mee door SOS Kinderdorpen op te nemen in uw testament. Iets mooiers dan de liefde van een familie, kunt u niet nalaten. Vraag de brochure over Nalaten aan via de QR-code, op soskinderdorpen.nl/nalaten of neem contact op met onze relatiemanager Sophie Veltkamp-Dikhoff via 020 215 76 26.


Wat laat u de wereld na? Met uw nalatenschap kunt u bijdragen aan een wereld zonder longziekten

Uw wensen voor uw nalatenschap vastleggen is een bijzonder moment. Daarom heeft Longfonds twee boekjes gemaakt. In het boekje ‘Voor altijd’ leest u over de verschillende vormen van nalaten, het executeurschap en het werk van Longfonds. Het boekje ‘Voor later’ is een levensdocument, waarin u uw eigen wensen, dromen en herinneringen kunt opschrijven. Het geeft de executeur inzicht in uw nalatenschap en is voor uw dierbaren een bijzonder aandenken. Vraag vrijblijvend onze nalatenboekjes aan via longfonds.nl/nalaten, telefonisch op (033) 434 12 12 of vul onderstaande antwoordkaart in.

Voor altijd

Voor later

AN TWOOR DK A A RT

Ik ontvang graag: ❒ Het boekje Voor altijd ❒ Het boekje Voor later ❒ Beide boekjes ❒ Ik stel het op prijs als u contact opneemt via onderstaande gegevens Naam

M/V

Straatnaam Postcode

nr. Woonplaats

Geboortedatum Telefoonnummer E-mailadres Om uw persoonsgegevens te beschermen, adviseren wij u de antwoordkaart op te sturen in een ongefrankeerde envelop aan: Longfonds, t.a.v. Jessica Dumas, Antwoordnummer 305, 3800 VB Amersfoort