Page 1

oktober/november 2018

Nieuws uit

Diepenveen en Borgele DIEPENVEEN EN BORGELE is een uitgave van Mediaburo Schoppema

2e Jaargang | Editie nr. 9

Traditionele Sinterklaasintocht in Diepenveen wordt weer een feest!

Wijn & Gedistilleerd Dorpsstraat 1, DIEPENVEEN tel. 06 22 93 37 70

Niveau Zilver SGS 201503-18

Foto: Harry Mulder

Zaterdag 24 november aanstaande wordt Sinterklaas ingehaald in Diepenveen. Sint en zijn pieten zullen worden opgewacht bij de Brandweerkazerne aan de Oranjelaan, waar zij om 12.00 uur verwacht worden.

Cheers D I E P E N V E E N

Oranjelaan 37 - 0570 526 926

Het Sinterklaas-comité is erg verheugd dat dit jaar ook de beide scholen, evenals Hof van Salland, verschillende verenigingen en winkeliers, meewerken om de Sinterklaasintocht weer als een echt dorpsgebeuren te laten verlopen. Als Sint en zijn pieten om 12.00 uur gearriveerd zijn gaan alle mensen, groot en klein, in een feestelijke optocht met muziek en veel pieten, door de Dorpsstraat richting het Hof van Salland. Daar zal buiten, in de Muziekkoepel, Sinterklaas officieel welkom worden geheten.

Hierna begeven Sint en zijn pieten zich naar binnen, waar de kinderen vermaakt zullen worden met een mooi en gezellig Sinterklaasspektakel. Als Sinterklaas daarna weer verder trekt, zullen er nog veel pieten blijven om samen met de kinderen van Diepenveen plezier te maken met een Kinder-Disco. Het Sinterklaas-comité hoopt dat ook dit jaar weer honderden kinderen veel plezier zullen beleven aan dit traditionele feest.

Verschijningsdata Nieuws uit Diepenveen en Borgele: editie:

SPECIAL

deadline red & adv:

verschijningsdatum:

november 2018

Sinterklaas

21 november

28 november

december 2018

Kerst / Oud & Nieuw

12 december

19 december

21 januari 2019

26 januari

januari 2019

Agenda Elke woensdag: Weekmarkt Borgele WC Elke donderdag: Weekmarkt Diepenveen 1 november Dorpskerk Diepenveen: avond voor alle zielen 4 november Lustrumproeverij van Proef! Wijnwinkel bij Theehuis ‘Bij van Bruggen’ 8 november Historische avond in het kulturhus van Diepenveen 24 november Sinterklaasintocht Diepenveen 26 november Kennismaking mindfulness in de Spil

Logopedie nodig? Logopediepraktijk Meijer Al vele jaren een vertrouwd adres Dreef 1-b 7414 EA Deventer 0570-536617 www.logopediemeijer.nl


De KAARSJES gaan weer aan!

Iedere doos Gouda theelichten

€ 1,50 korting

Uw uitvaartondernemer voor Deventer en omstreken

Aanbieding is geldig t/m 10 november.

Alexander IJsendorn

PASSE-PARTOUT | ORANJELAAN 69 | 7431 AB DIEPENVEEN info@passepartout-diepenveen.nl www.passepartout-diepenveen.nl

Harry Maalderink

0570 60 66 44 (dag en nacht bereikbaar) Diepenveenseweg 76, Deventer • info@hermanbakker.nl • www.hermanbakker.nl

VERKOOP VAN

• Aardappelen • Asperges • Diverse groenten en fruit • Eieren • Kerstbomen • Pompoenen

OPENINGSTIJDEN

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

9.00-12.30 uur gesloten 9.00-12.30 uur gesloten 9.00-12.30 uur 14.00-16.00 uur 9.00-16.00 uur

Van 6 t/m 24 december extra openingstijden. Maandag t/m zaterdag 09.00-17.00 uur.

Vanaf 17 november is het mogelijk kerstbomen op het veld te reserveren!

Tuinderij Veldink, Wetermansweg 10b, 7431RD Diepenveen Tel.0610643646


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 3

Tuinderij Veldink is een kleinschalig familiebedrijf met verschillende teelten Al onze zelfgeteelde producten worden ‘aan huis’ in onze winkel verkocht. Daar worden ook diverse andere streekproducten verkocht. Wij telen o.a. aardappelen, verschillende groenten en pompoenen. Verder zijn we al zo’n 35 jaar bezig, met het kweken en verkopen van kerstbomen. Bij ons bestaat de mogelijkheid om ruim voor de kerst (vanaf ongeveer half november) een kerstboom op het veld uit te zoeken en te reserveren. Wij hebben keuze uit verschillende soorten bomen. Zo zijn er o.a. fijnspar, omorika, nordmann, fraseri, blauwspar en koreana. Ze variëren in hoogte van 1 meter tot 5 meter. Onze groenten zijn deels echte seizoensgroenten, zoals in het voorjaar de asperges en in de herfst en winter de boerenkool. Deze wordt zo vanaf het land aan de stronk verkocht. Binnenkort als “de vorst er over is geweest”, starten we met de verkoop. In de nazomer en herfst hebben we pompoenen. We hebben vele eetbare soorten, maar ook sierkalebassen en Halloweenpompoenen. Vanaf Diepenveen zijn we te vinden aan de Wetermansweg, 75 meter over het spoor aan de linkerkant.

NIEUW Kennismaking mindfulness Eerstvolgende krant

De volgende DiepenveenBorgele krant valt 27/28 november op de deurmat. Wilt u hier ook in staan? De deadline is 22 november a.s.

Colofon

DiepenveenBorgele krant is een uitgave van Mediaburo Schoppema Pastoorsdijk 3-A, 7433 DK Schalkhaar Telefoon: 0570-594907. E-mail: diepenveen@mediaburoschoppema.nl Media adviseurs/ Lokale redactie Jeroen Schoppema, M: 06-51532013 Petra Hommelberg, M: 06-24353097 Opmaak Debby Grootentraast Administratie Ingrid Schoppema Foto’s Harry Mulder Redactie Kopij Kopij voor de eerstvolgende DiepenveenBorgele krant dient uiterlijk de maandag voor verspreiding binnen te zijn. Persberichten en foto’s die naar ons worden gemaild dienen rechtenvrij te zijn Alleen advertenties aangeleverd als certified PDF (cPDF) staan wij garant voor de drukkwaliteit. diepenveen@mediaburoschoppema.nl Klachten verspreiding: 038-3764050 / kwaliteit@verspreiden.nl Oplage: 6.125 stuks

facebook.com/diepenveenborgelekrant

DSC Afd. Gymnastiek   

Junioren Springgroep

DIEPENVEEN - Op zaterdag 20 oktober jl. reed de junioren springgroep van DSC Afd. Gymnastiek uit Diepenveen in alle vroegte naar Oldemarkt, boven in de kop van Overijssel. Daar werden de groepsspringwedstrijden van de KNGU voor junioren gehouden. De DSC’ers sprongen op drie verschillende onderdelen in de C-lijn. Minitrampoline-tafel, waar sprongen als een arabier, salto en salto met halve draai uitgevoerd werden en op de minitrampoline werden spreidsalto’s, barani’s en salto’s met een hele draai gesprongen. Tenslotte werd het vele oefenen elke vrijdagavond in Diepenveen  op het onderdeel minitrampoline-pegasus goed beloond. Van de deelnemende 16 springgroepen gingen de jongens en meiden van DSC tevreden naar huis met een welverdiende tweede prijs. De trainers Manuela van Leeuwen en Jan Hiermstra konden tevreden zijn. Het vroege opstaan was niet voor niets geweest!

Altijd al willen weten wat mindfulness inhoudt? En wat het voor u kan betekenen? U bent van harte welkom op de kennismakingsavond, maandagavond 26 november om 19:30 uur in de Spil. Kosten 5 euro. Inschrijven kennismakingsles kan per mail naar fysio@despil.com. Locatie: Paramedisch centrum De Spil, Draaiomsweg 46a, 7431 CX Diepenveen. (De groepsruimte bevindt zich op de eerste verdieping met trap, zonder lift). Therapeut: Heidi Baack verzorgt de cursus Mindfulness.

Echografie Met behulp van echografie wordt er door de fysiotherapeut een opname gemaakt van houdings- en bewegingsapparaat. Door middel van ultrasone geluidsgolven, kan bij diverse klachten (hiel-, achilles- en kniepees, elleboog- en schouderklachten) op laagdrempelige en snelle manier een diagnose worden gesteld. Door middel van ultrasone geluidsgolven, kunnen spieren, pezen, en in mindere mate gewrichten en botten in beeld worden gebracht, waardoor inzicht kan worden verkregen in o.a. mogelijke weefselschade en belastbaarheid van de diverse structuren. Het echografisch onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos. Onze therapeuten voor een echografisch onderzoek: Dagmar Rautscher Fred Hubregtse Paramedisch Centrum de Spil Draaiomsweg 46a, 7431 CX Diepenveen T: 0570 591144 I: www.despil.com


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 4

Bob de Korte levert arbeidsvitaminen DIEPENVEEN - Bob de Korte (rechts) is zeer content met de nieuwe look van zijn bedrijfswagen gerealiseerd door René van Duuren (links) van No Nonsense, Reclame en Belettering. Bob is al 21 jaar vol passie werkzaam in de Groenten- en Fruithandel. Je kunt dus wel zeggen dat Bob een grote liefde heeft voor het vak. Als marktkoopman staat hij doordeweeks op maar liefst 7 markten, waaronder in Diepenveen en Bathmen. Mooie en eerlijke producten aanbieden tegen een goede prijs en service, dat is waar Bob voor staat. Hij levert niet alleen aan particulieren, maar sinds kort ook aan bedrijven. Arbeidsvitaminen aan het bedrijfsleven Bedrijven willen natuurlijk dat de werknemers gezond leven en eten. Bob zag daarin een mooie kans om een nieuwe dienst aan te bieden. Wekelijks voorziet hij diverse bedrijven zoals Westfalen Medical en Klein Beernink in Deventer van een krat boordevol vitaminen. Hij brengt desgewenst heerlijk fruit in een hoeveelheid die de klant wenst op een vast tijdstip naar de ondernemers. Lekkere appels, mandarijnen, druiven of kiwi’s, alles waar de klant maar behoefte aan heeft. Na een week komt hij weer een nieuwe voorraad brengen. Of het nu 100 stuks fruit is of 50, Bob regelt het. Nieuwe look voor de bedrijfswagen Bij deze nieuwe service aan het bedrijfsleven was het ook tijd voor een nieuwe uitstraling. De inmiddels bekende bedrijfswagen

van Bob had een nieuwe look nodig. In No Nonsense, Reclame en Belettering het bedrijf van René van Duuren, vond Bob een perfecte partner. Van het ontwerp tot aan de productie van de folie en uiteraard het beplakken van de bus werd Bob perfect begeleid. En het resultaat mag er zijn. Een mooi voorbeeld hoe

het bedrijfsleven elkaar kan vinden en kan helpen. En René van No Nonsense is inmiddels ook overstag. Ook hij ontvangt wekelijks een krat met arbeidsvitaminen. Ook wekelijks een krat vol arbeidsvitaminen ontvangen: Bel dan even met Bob de Korte Groenten en Fruitservice 06 48115608.

Een uitvaart die precies past; bij de overledene én bij u. Betrokken, informeel en in alle rust leid ik u langs alle keuzes die belangrijk zijn. Zo krijgt de uitvaart gaandeweg vorm en wordt het altijd een persoonlijk afscheid.

• Persoonlijke aandacht • Individuele behandeling • Vakmanschap Dat is wat u kunt verwachten van onze fysiotherapeuten.

Als een kunstenaar bewoog Rob mee met wat bij ons pastte... “bewoog hij mee met het ook anders mogen vormgeven van deze voor ons zo bijzondere dag. De combinatie van invoelend zijn en tevens professioneel ondersteunend en begeleidend aanwezig, had ik nog nooit eerder gezien. Een groot voorbeeld voor de nieuwe tijd in de uitvaartwereld.

Telefoon 0570-234000 www.claskemenninkfysiotherapie.nl info@claskemenninkfysiotherapie.nl

Dag & nacht: 06 - 54 24 11 05 www.rob-oostenrijk.nl | info@rob-oostenrijk.nl


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 5

Proef!Wijnwinkel in Diepenveen viert 5-jarig bestaan! DIEPENVEEN - Op zondag 4 november, van 14.00 – 18.00 uur organiseert Proef!Wijnwinkel een bijzondere wijnproeverij ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan. Een tweetal wijnboeren uit Italië (Piemonte) en Nederland (Gelders Laren!) is aanwezig om hun verhaal te vertellen, natuurlijk met hun wijnen. Er staan daarnaast heel wat heerlijke wijnen open, met bijpassende hapjes en houtoven gebakken pizza’s van I Vicini. Een middag om niet te missen als u van wijn houdt! De proeverij wordt gehouden bij Theehuis ‘Bij van Bruggen’ aan de Wechelerweg 52 in Diepenveen. U bent van harte welkom, neem gerust uw wijnvrienden mee. Aanmelden kan per e-mail naar info@proefdiepenveen.nl of op 06-22933770. De toegang is gratis. Over Proef!Wijnwinkel Vijf jaar geleden is Proef!Wijnwinkel van start gegaan in Diepenveen. De toenmalige burgemeester Heidema verrichtte de officiële opening van de winkel (toen nog met noten van Mevrouw Noot), die werd gecombineerd met de flexwerkplekken van ‘De Zaak Diepenveen’. In de loop der tijd groeide de wijnwinkel flink door, waardoor uiteindelijk het hele pand tot wijnwinkel werd. Sinds een jaar worden er naast wijn ook gedistilleerde dranken verkocht. Bert Nollen, eigenaar van Proef!Wijnwinkel, verklaart het succes vooral uit de persoonlijke benadering van zijn klanten en een actieve marktbenadering. Zo geeft hij zeer regelmatig wijncursussen waar veel belangstelling voor is. In de winkel zijn inmiddels zo’n 500 wijnen – waaronder heel wat zelf geïmporteerde wijnen - te vinden, met recht ‘Wijnen met een Verhaal’.

Nieuw fotoboek “Diepenveen Toen en Nu 2”

Signaal Taptoe Uitvaarten met militair eerbetoon vind ik prachtig. Het vervult mij altijd met trots om een veteraan naar zijn laatste rustplaats te mogen begeleiden. Dit zijn vaak mensen die in hun jonge jaren huis en haard hebben verlaten om in levensgevaarlijke omstandigheden ons land te dienen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië, in Indië, in Korea, in Irak, in Afghanistan, in Uruzgan, in Mali. Onvoorstelbaar wat een avontuur dit moet zijn geweest. Een paar maanden geleden had ik een zogenaamde voorregeling van een heer die gediend had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Honderduit praatte hij over zijn avonturen. Hij vond het belangrijk dat op de rouwkaart vermeld werd dat hij oud-militair is, evenals drager van Oorlogsherinneringskruis.   Naarmate het gesprek vordert stel ik voor om de uitvaart af te sluiten met het Signaal Taptoe. Oorspronkelijk was het een signaal dat werd geslagen op een trommel of geblazen op de hoorn of trompet. Dit signaal, ook wel ‘Retraite’ (terugtocht) genoemd, vindt zijn oorsprong aan het begin van de 17e eeuw. Het spelen van signalen stond gelijk met het doorgeven van een bevel. Het Taptoesignaal was voor de soldaten ook het bevel om zich van de kroeg naar de kazerne te begeven, want de ‘tap’ ging ‘toe’. Het Taptoesignaal wordt door muzikanten altijd live gespeeld. Het is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en uitvaarten met militair eerbetoon. Zo wordt het bijvoorbeeld ieder jaar op 4 mei gespeeld voorafgaand aan de Dodenherdenking. De oud-militair begint te stralen wanneer ik dit voorstel. Langer dan één seconde hoeft hij niet na te denken, voordat hij instemmend ja knikt. Een maand later overlijdt meneer. Het bloemstuk op de kist is geen standaard rouwstuk, maar zijn militaire oorkonde omringd door een lijst met amaryllissen. Werkelijk een kunstwerk van de bloemist. Alles verloopt perfect, totdat een kwartier voor aanvang de schrik mij om het hart slaat. De trompettist is nergens te bekennen. Ik kijk op mijn telefoon en ja hoor…… oproep gemist. De trompettist staat, zoals heel Nederland die dag, in de file. Aangezien ik lastig kon voorstellen om de uitvaart een dagje uit te stellen, beginnen we toch maar met de plechtigheid. In de hoop dat de muzikant binnen het uur wel arriveert. Ik trek alle registers open om tijd te rekken, maar tevergeefs. Bij het slotwoord is de man die zou afsluiten met het Signaal Taptoe er nog steeds niet. Hevig teleurgesteld begeleid ik de aanwezigen naar de koffiekamer, totdat de muzikant uit het niets bezweet voor mijn neus staat.   Terwijl de familie nog rondom de uitvaartkist staat voor hun laatste groet, klinkt het Amazing Grace uit zijn trompet. Kippenvel! En direct nadat wij in de koffiekamer het glas heffen op de oud-militair, klinkt alsnog het Signaal Taptoe. Later dacht ik: ‘misschien was dit wel de mooist denkbare afsluiting’.

DIEPENVEEN - Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving heeft de Foto-archiefgroep van de vereniging een tweede deel van “Diepenveen Toen en Nu” samengesteld. Dit omdat het dorp constant aan verandering onderhevig is. Het nieuwe fotoboek is een vervolg op het fotoboek “Diepenveen Toen en Nu” uit 2008. Er is voor gekozen om “Diepenveen Toen en Nu 2” er qua vormgeving nagenoeg net zo uit te laten zien als haar voorganger. Uit het fotoarchief van de vereniging zijn 81 oude afbeeldingen geselecteerd waaronder deze keer ook foto’s van de tot 1960 tot de voormalige gemeente Diepenveen behorende gebieden Borgele en Platvoet. Het is opnieuw een prachtige publicatie geworden die bij velen, bij het zien van die mooie oude afbeeldingen, het hart sneller zal laten kloppen.

Het fotoboek wordt op 8 november tijdens de Historische Avond in het Kulturhus het Hof van Salland gepresenteerd en is daarna in de pauze met korting te koop. Vanaf 9 november is het boek verkrijgbaar bij diverse verkooppunten in het dorp en bij de boekhandels Praamstra en Bruna in Deventer en Korten in Olst. Mocht u meer informatie wensen over dit boek dan kunt u contact opnemen met Arie Koldeweij van de Foto-archiefgroep: a.koldeweij@home.nl.

Alexander IJsendorn (39) is uitvaartleider bij Herman Bakker Uitvaartzorg in Deventer. Maandelijks schrijft hij over hetgeen hij meemaakt. Soms informatief, soms met een lach, soms met traan, maar altijd persoonlijk!


De scholen zijn weer begonnen! Heeft uw kind logopedie nodig? Maak snel een afspraak: 06 54 32 77 26 All-round logopediepraktijken met o.a. de volgende specialisaties: • • • • • •

n Wij heb met le n   c a r t co rs! ekraa zorgv

AFSP ijzing N E E r verw

Stemtherapie Behandeling bij dyslexie Taaldiagnostiek en behandeling Preverbale logopedie Logopedie bij meertaligheid Bij kinderen met schisisproblematiek

Logopedie direct heeft meerdere praktijken in Oost Nederland waar u, zonder verwijzing van een medisch specialist of uw huisarts, een afspraak kunt maken. Wanneer u of uw kind problemen op het gebied van communicatie ervaart, in de breedste zin van het woord, dan bent u van harte welkom voor een eerste screening. Wij staan voor u klaar met passende behandelingen bij klachten op het communicatieve vlak. Al onze logopedistes zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. Ook nemen ze regelmatig deel aan kwaliteitskringen, werkgroepen en samenwerkingsverbanden, waardoor ze voortdurend in staat zijn de best passende behandelingen te bieden.

MAAK CT DIRE RAAK zonde te websi e d p o

U vindt ons in: • Deventer (2x) • Enschede (3x) • Hengelo (3x) • Almelo • Delden • Dinxperlo • Goor • Groenlo • Haaksbergen • Losser • Oldenzaal • Rijssen • Winterswijk

Voor info en afspraak 06 54 32 77 26 info@logopedie-direct.nl www.logopedie-direct.nl


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 7

Boerderijwinkel met gezonde ambachtelijke streekproducten DIEPENVEEN - Veel mensen kennen het melkveebedrijf van de familie Harmelink aan de Schapenzandweg in Diepenveen door het boerderijwinkeltje in het voormalige achterhuis op Erve Grutterink, de naam van deze locatie. Dit winkeltje bestaat al zo’n dertig jaar in haar huidige vorm en wie er binnenstapt kan soms een nostalgisch gevoel niet geheel onderdrukken. Ambachtelijk producten vullen de ruimte waar je de sfeer van het platteland ‘proeft’, op het erf de gezonde lucht van het boerenleven opsnuift te midden van de koeien, de hond en de katten. In vroegere jaren toen de familie Harmelink nog een gemengd bedrijf had met koeien, varkens en kippen werden al aardappelen en eieren verkocht. Henk Harmelink kan zich dat nog wel herinneren en zegt in onvervalst dialect: “Mien olders bint al begonn met de verkoop van aardappels en eieren. Gewoon vanuut de keuken, eieren kocht men aan de veurkante en aardappels aan de achterkante”. In 1990 begon de familie Harmelink ook met de teelt van trosanjers. Henk moet lachen wanneer hij zegt: “Een tuinman uit de Slingerbos zei ooit tegen ons: een boer die sniebloemm geet teeln dat kan niet, dat besteet niet, dat wordt niks”. Het werd dus wel wat, want de familie Harmelink heeft

gedurende tien jaar mooie trosanjers verbouwd en verkocht. Geleidelijk aan werd het assortiment van producten voor de verkoop uitgebreid en kan men tegenwoordig naast de aardappelen en scharreleieren die rechtreeks van de kippenboer komen ook appels, peren, pruimen, uien, honing, ambachtelijke meel (van molen “De Leeuw” uit Lettele) en Deventer stadsmosterd kopen en vanaf 1999 wordt hier ook de heerlijke zelfbereide boerderij-ijs verkocht. “Allemaal ambachtelijke producten die uit deze streek komen”, zegt Ina Harmelink. Gezonder leven Ina Harmelink, het gezicht van de boerderijwinkel op Erve Grutterink geeft aan dat

UITNODIGING PROEF! LUSTRUMPROEVERIJ Zondag 4 november van 14.00 - 18.00u Lokatie: ‘Bij van Bruggen’ Wechelerweg 52 Diepenveen Met een Italiaanse én een Nederlandse Wijnboer! Mini-masterclasses door Filippo Gallino Veel nieuwe wijnen Speciale lustrumaanbiedingen Verse pizza’s uit de houtoven van I Vicini! Van harte welkom, toegang is gratis. Neem gerust uw wijnvrienden mee. Graag aanmelden via info@proefdiepenveen.nl in de winkel of 06 – 229 33 770

WIJN MET EEN VERHAAL PROEF! Wijnwinkel is op vrijdag, zaterdag en donderdagmiddag open. Dorpsstraat 1, 7431 CG Diepenveen | 06 - 22933770 | www.proef-diepenveen.nl |  /  proefdiepenveen

de laatste jaren een tendens te bespeuren is dat mensen weer naar de boer gaan om daar bepaalde producten te kopen. Mensen leven bewuster, willen gezonder leven, gaan terug naar de basis en kiezen daarom steeds vaker voor de herkenbaarheid van het product, het ambachtelijke, puur natuur zonder allerlei toevoegingen en waar zijn deze te verkrijgen? Juist, op het platteland bij de boer. “Wij wonen nagenoeg in het dorp waardoor de mensen geen grote afstand hoeven te overbruggen. Dat is wat anders wanneer je ver op het platteland woont”. Met andere boerenfamilies is wel eens overwogen om in het dorp een winkel te beginnen waar zij gezamenlijk hun ambachtelijke producten zouden kunnen verkopen. Maar de mensen vinden het juist leuk om boerenbedrijven te bezoeken, men is er even uit en vooral voor de kinderen is het leuk om de dieren te zien en indien mogelijk te aaien. Het nuttige en het aangename wordt dus zo gecombineerd. “Vooral door de mond-tot-mondreclame weten mensen ons te vinden en kunnen wij ook steeds vaker jonge gezinnen begroeten bij ons op het erf. Ook zij leven bewuster en daar maakt een goede voeding onderdeel van uit”. “Mensen komen en gaan maar vooral aan het einde van de week is het drukker in onze winkel. We hebben dan weer aanvoer van verse zuivel, de klanten weten dat en zo vlak voor het weekend worden de inkopen gedaan”, zegt Ina die moet lachen wanneer ze zegt dat het soms zo druk is dat haar andere werk er bij inschiet. Martijn Harmelink, de oudste zoon die samen met zijn vader het bedrijf runt kan er over meepraten: “Als je ziet hoe druk het vrijdags is dan kan je de tractor niet achteruit parkeren, maar dat is niet zo erg”. Mensen komen graag op het Melkveebedrijf van de familie Harmelink aan de Schapenzandweg om daar hun boodschappen te doen, om vanuit het boerenwinkeltje de gezonde, ambachtelijke streekproducten mee naar huis te nemen. De winkel is bijna de hele week geopend van 08.30 tot 17.00 uur behalve op zondags en dinsdags. De familie Harmelink zal u gastvrij ontvangen. Interview en foto: Harry Mulder

Activiteiten De Schalm Borgele Maandag 08.30-12.15 RC Kids kinderopvang 14.00-18.00 RC Kids kinderopvang 09.30-10.30 Pilates 10.45-11.45 Feldenkrais 13.30-15.00 Creatieve huiskamer* Sociaal team 19.30-20.30 Badminton 20.00-22.30 Toneelgroep de Schalmspelers / Facebook | Ons YouTube kanaal / Twitter 20.00-22.30 Deventer fotokring 1x per 14 dagen Dinsdag 08.30-12.15 RC Kids kinderopvang 14.00-18.00 RC Kids kinderopvang 09.30-10.15 Fysio-/seniorengym 10.00-12.00 Jazzgymnastiek 3 gr. 18.00-19.00 Yoga Berry Steenbruggen / www.yogaberrydeventer.nl 19.30-23.00 Bridgeclub Deventer 19.30-21.30 Volleybal competitie Woensdag 08.30-12.15 RC Kids kinderopvang 14.00-18.00 RC Kids kinderopvang 10.15-11.00 Bewegen in balans 70+ 13.00-17.00 Bridge integraal 18.30-19.30 Pilates 19.45-20.45 Pilates 18.45-22.30 Volleybal recreanten 19.00-23.00 Biljarten Donderdag 08.30-12.15 RC Kids kinderopvang 14.00-18.00 RC Kids kinderopvang 14.00-16.00 Bingo 1e donderdag v.d. maand 14.00-16.00 Raster bingo 3e donderdag v.d. maand 18.45-22.00 Yoga Berry Steenbruggen / www.yogaberrydeventer.nl 19.00-20.00 Schaken jeugd Pallas 20.00-01.00 Schaken Pallas Vrijdag 08.30-12.15 RC Kids kinderopvang 14.00-18.00 RC Kids kinderopvang 09.30-10.30 Feldenkrais 13.00-14.00 Yoga Berry Steenbruggen / www yogaberrydeventer.nl 14.30-15.30 Ouderenyoga 13.30-17.30 Biljarten 14.30-15.30 Zanggroep senioren*sociaal team 19.00-22.00 Disco jeugd 3e vrijdag v.d. maand Zaterdag 10.00-12.00 Koffiedrinken House of Hope Zondag 10.00-12.00 Kerkdienst na afloop koffie 19.00-22.00 Darten Voor meer informatie over de activiteiten van het sociaal team kunnen belangstellenden contact met het team opnemen. borgele-Platvoet@socialeteamsdeventer.nl of bel 0645542212.


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 8

De Zonnewijzer start een Praktijkgroep DIEPENVEEN - Op de Zonnewijzer is alweer een aantal jaren een leerkracht werkzaam die werkt met de verrijkingsgroep. Dit is een groep waarin kinderen die cognitief en theoretisch op hoog niveau presteren uitgedaagd worden. De kinderen werken vanuit de Pittige Plus torens aan moeilijke en uitdagende opdrachten. Naast deze verrijkingsgroep wil de school dit schooljaar, als eerste school in Deventer, starten met een praktijkgroep. Kinderen uit de groepen 6 t/m 8 die meer praktisch zijn ingesteld en na groep 8 zullen uitstromen op praktijk- of basisniveau zullen hier op praktische vaardigheden worden uitgedaagd. Het streven is om na de kerstvakantie te starten. Op dit moment is de werkgroep, die bestaat uit twee leerkrachten en een intern begeleider, bezig met de voorbereidingen. Er is een mooie samenwerking gezocht met het Voortgezet Onderwijs én met bedrijven en instellingen en alle partijen zijn ronduit enthousiast! De bedoeling is dat de leerlingen lekker bezig gaan, de school uitgaan en gebruik gaan maken van de ruimtes om hen heen. Ze kunnen bijvoor-

beeld gebruik maken van de praktijkruimtes van het Voortgezet Onderwijs. De periode tussen de herfst- en kerstvakantie is een tussenfase, waarin de praktijkgroep met het project “Wereldgerechten” aan de slag zal gaan. Dit project komt uit de nieuwe methode voor wereldoriëntatie, Blink de Wereld geïntegreerd, en zal voor deze praktijkgroep worden aangepast. Al met al voor de Zonnewijzer weer een mooie uitdaging om de kinderen de ruimte te geven om te groeien.

Winnaars FOTOwedstrijd Op 4 oktober was het Dierendag. Wij hebben heel veel mooie, leuke en grappige foto’s mogen ontvangen aan de hand van onze Dierendagactie.

De trimbehandeling van De Natte Neuzensalon te Olst is gegaan naar dhr. Wouter Aalders met pup op Terschelling.

De waardecheque van € 50,- ter beschikking gesteld door Welkoop Diepenveen is gegaan naar de foto van poes in vogelhuis van dhr. Petro Hetjes.

Recept Red Velvet Ingrediënten (20 cm taart) Red Velvet-cake - 150 gr bloem - 150 gr kristalsuiker - 10 gr cacaopoeder - ½ el wittewijnazijn - ½ tl baking soda - ½ tl vanillearoma

- 1 ei - 100 ml karnemelk - 100 ml zonnebloemolie - ½ tl zout - 50 ml koffie - rode kleurgel

Cheesecake - 600 gr naturel roomkaas - 100 gr crème fraîche - 150 gr kristalsuiker - 3 eieren + 1 eidooier - 2 tl vanillearoma - 1 el maizena Decoratie - mascarponeroom - verkruimelde Red Velvet-cake

€ 20,Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee springvormen goed in. We beginnen met het maken van de Red Velvet-cake. Doe de bloem, kristalsuiker, cacaopoeder, baking soda en zout in een kom. Schep even om met een lepel. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier de wittewijnazijn, vanillearoma, ei, karnemelk, zonnebloemolie en koffie in. Spatel alles nu tot een klontvrij cakebeslag. Voeg de rode kleurgel toe. Kleurgel is vaak enorm geconcentreerd dus aan een mespuntje heb je waarschijnlijk genoeg. Spatel de kleurgel door het cakebeslag tot deze een egaalrode kleur heeft gekregen. Verdeel het Red Velvet-cakebeslag over de twee springvormen en bak beide cakes in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. Laat de cakes helemaal afkoelen. Verwijder één cake uit de springvorm. Snijd hiervan de helft in blokjes van 1x1 cm en verkruimel de rest. De andere Red Velvet-cake laat je in de springvorm zitten. Doe voor het cheesecakebeslag de roomkaas samen met de crème fraîche, kristalsuiker en vanillearoma in de kom van de keukenmachine en klop tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier. Doe de maizena in de kom en klop tot een klontvrij cheesecakebeslag. Spatel voorzichtig de in blokjes gesneden Red Velvet-cake door het cheesecakebeslag en stort alles op de gebakken Red Velvet-cakebodem in de springvorm. Draai de oven terug naar 150 °C, zet een waterbad in de oven en bak de Red Velvet-cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast. Smeer de volgende dag de hele cheesecake (randen én bovenkant) in met mascarponeroom en bekleed hierna de hele cheesecake met de Red Velvet-cakekruimels. Spuit tot slot toefjes van de mascarponeroom boven op de cheesecake.

DIEPENVEEN

GRATIS FIETSVERLICHTINGS CHECK Vervanging van verlichting nu met gratis montage

Hieronder nog wat ingezonden foto’s Rb2wielers dorpsstraat 4 Diepenveen 0570-593436

Uw Kymco scootmobiel-dealer

RB2WIELERS Dorpsstraat 4 Diepenveen, 0570 - 593436 www.rb2wielers.nl


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 9

Buurtfeest Langs de Wetering in Diepenveen Zaterdag 29 september was het zover; het buurtfeest van Langs de Wetering begon DIEPENVEEN - Na een goede, gezellige voorbereiding, het plaatsen en inrichten van de tent en opzetten van het springkussen, kwamen 45 buurtbewoners binnendruppelen, in leeftijd variërend van 1 tot 90 jaar, op het speelveld tussen de woonblokken 3 en 4. Het thema van het buurtfeest was “Etwas Deutsches”. We begonnen met een kopje koffie en een stukje warme Apfelstrudel. Daarna was het tijd voor de 1ste activiteit: Klootschieten op de Schapenzandweg. Er werden 4 groepen gemaakt en een parcours uitgezet. Jong en oud genoten zichtbaar van het samenzijn en het mooie weer. Nadat iedereen weer terug was bij de tent was het tijd voor de volgende hilarische activiteit: Het hakken-zagen-timmeren spel, een estafetterace; eerst moesten er 3 houtblokken in 4 stukken worden gehakt, vervolgens 3 palen in 3 stukken worden gezaagd en daarna in de blokken 4 spijkers worden geslagen. Dit over een parcours van 50 meter, vervoerd met een kruiwagen. De ene groep was nog fanatieker dan de andere, aangemoedigd door elkaar.

Buurtproat Erik van Luttikhuizen

Rijk We zijn verschrikkelijk rijk in Nederland, soms loopt het zo de spuigaten uit, dat we van gekkigheid niet weten wat we moeten verzinnen. Neem nu Deventer met een belachelijk duur stadhuis. Doorgedrukt

Rond 17.30 uur was het etenstijd, op een grote pan werden heerlijke worstjes gebakken en broodjes hamburgers bereid, jong en oud hielpen elkaar bij het koken. Ook de Bratkartofflen en kartofflesalat mochten niet ontbreken. ’s Avonds werd er een Duits-woordenboek-spel gespeeld o.l.v. een Duitse buurvrouw die onlangs haar Nederlandse nationaliteit mocht ontvangen. Aansluitend was er een prijsuitreiking met al hoofdprijs een Schwarzwälder kirsch torte.

door vertrekkende ambtenaren die bereikbaarheid

Na de nodige versnaperingen werd het nog een gezellige avond waar nog vaak over nagepraat zal worden. Via de Gemeente Deventer, Wij Deventer mochten wij een subsidie van € 80,- ontvangen, deze heeft zeker bijgedragen aan een geslaagd buurtfeest!

kroon gaat spannen qua geldverkwisting. Erg veel

belangrijk vonden. Dat terwijl aan de rand van Deventer de bereikbaarheid veel beter is, ruime parkeermogelijkheden en de bouw- en grondkosten aanzienlijk lager. Maar prestige gaat voor blijkt keer op keer, kijk naar het geldverslindend monster ‘De Viking’. Een onduidelijk theater wat absoluut de

woorden wil ik niet vuilmaken aan de zakken geld die jaarlijks o.a. richting de schouwburg gaan, of men het nu bezoekt of niet. En ook voor ‘De Scheg’ lapt de Deventernaar flink bij omdat men het nimmer kosten sluitend krijgen. Vorige maand heeft de Provinciale Staten besloten om geen geld vrij te maken voor de verdubbeling van het spoor tussen Deventer en Olst. De Tweede Kamer gaat juist wel geld vrij maken! Voor dat verdubbelen van die spoorlijn wil Overijssel dan weer geen euro bijleggen. Maar de grap is nu dat een station bij Deventer Noord (Platvoet) ineens op een verlanglijst staan. Waarom in vredesnaam? Omdat Zwolle-Zuid er ook eentje wil en Deventer natuurlijk niet kan achterblijven? De haalbaarheid moet nog onderzocht worden, tevens het nut er van. Substantiële verbeteringen zal het niet opleveren maar volgens de PvdA is het onwenselijk dat wij wijkbewoners ‘maar liefst 10 minuten’ moeten fietsen om de trein te pakken. Eerdere rapporten spreken elkaar tegen als het gaat over noodzaak en kosten. Tevens lijkt het gebaseerd te zijn op aannames die de kosten alleen maar verhogen. Want het gaat over hopen dat er een verbetering zal plaatsvinden. Tegen de tijd dat de trein hier op Borgele weer optrekt, stap ik keurig in op centraal station, daar waar net voor miljoenen de infrastructuur, voor de derde keer, is aangepakt. Ergens schaam ik mij er gewoon voor, niet alleen dat we hier zoveel geld hebben, maar meer de manier hoe we er mee om gaan.


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 10

Historische avond Diepenveen DIEPENVEEN - Op donderdag 8 november aanstaande om 20:00 uur organiseert de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving haar jaarlijkse Historische Avond in het Kulturhus het Hof van Salland te Diepenveen. Deze avond is ook voor niet-leden gratis toegankelijk. De avond heeft deze keer een feestelijk karakter omdat de Historische Vereniging 20 jaar bestaat. Ter gelegenheid hiervan zal het nieuwe fotoboek “Diepenveen Toen en Nu 2”, dat door de Foto-archiefgroep van de vereniging is samengesteld, worden gepresenteerd. Dit fotoboek is een vervolg op het in 2008 verschenen fotoboek van Diepenveen. Tevens zal op deze avond de in Deventer geboren en getogen Arthur Brand, o.a. bekend van de tv-documentaireserie “De Kunstdetective”, een interessante lezing over “roofkunst” houden. Bij roofkunst heb je te maken met handelaren, vervalsers, maffia en terroristen die hieraan veel geld verdienen. Brand zal praten over enkele van zijn zoektochten naar geroofde kunst, maar ook over de beroemde Deventer vervalser Han van Meegeren.

Gymnastiekjeugd DSC in Diepenveen gaat uitdaging aan DIEPENVEEN - Op vrijdag 2 november 2018 tussen 17.00 en 18.30 uur proberen in de sportzaal van Hof van Salland alle turnkinderen groepsgewijs zo veel mogelijk turnsprongen te maken binnen 3 minuten! De jeugdleden zijn gevraagd zo veel mogelijk sponsoren te zoeken zoals familie, buren en bekenden die een bedrag over hebben per gemaakte turnsprong! Wie durft die uitdaging aan te gaan? Hoe meer sprongen er gerealiseerd worden hoe meer geld er te verdienen valt voor de kinderen. De sponsoractie wordt op touw gezet om de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor de aanschaf van een Airtrack. Een Airtrack is een moderne versie van de wel bekende lange mat. Een lange opblaasbare tumblingbaan. Door het luchteffect kunnen kinderen met een minimale belasting spectaculaire salto’s, flikflak of een overslag maken. Een uitdaging voor onze jeugd. Met deze aanschaf gaat een lang gekoesterde wens van DSC in vervulling. Iedereen is van harte welkom in het Hof van Salland om de kinderen aan te moedigen en een natuurlijk door ze een warm hart toe te dragen via een donatie. Wilt u meer informatie over onze gymnastiekvereniging kijk dan eens op onze site voor meer informatie: www.dscdiepenveen.nl/gymnastiek.

In onze winkel is weer volop aanwezig • Van Rijssens zacht speculaas • Roomboter amandelspeculaasjes • Roomboter amandelstaaf • Luxe chocolade letters • Roomborstplaat • Marsepein figuurtjes etc.

AANBIEDING

2 roomboter Amandelstaven NU VOOR

Dorpsstraat 18 Diepenveen Tel: 0570 590117

€ 5,00

Raalterweg 32 Wesepe Tel: 0570 531266


Nieuws uit Diepenveen en Borgele 11

Midwinterloop Diepenveen en kidsrun weer in aantocht DIEPENVEEN - Op zondag 20 januari 2019 wordt de 42e Midwinterloop Diepenveen en tevens ook de kidsrun weer gehouden met de start en finish op DSC Sportcomplex De Zunnebargh in Diepenveen. De Midwinterloop Diepenveen is een gezellig en sportief hardloopevenement. De route leid je over verharde wegen, zanden bospaden door het prachtige Kolkbos en landgoed de Hoek in de omgeving van Diepenveen (vlakbij Deventer).

Daarna lopen de kids hun rondjes om het voetbalveld. Deelname aan de kidsrun is gratis en na afloop wordt drinken uitgedeeld, tevens zal elke deelnemer een medaille meekrijgen als aandenken.

Al jaren is dit op de 3e zondag in januari een populaire loop bij zowel de recreatieve als de geoefende loper. Naast het mooie parcours, staat vooral het plezier in het hardlopen voorop.

Vraag vooral ouders, opa’s, oma’s, buren, vrienden en bekenden om zo veel mogelijk aan te moedigen. Hoe meer applaus, hoe harder er gelopen wordt! Voor de jongste sportievelingen geldt dat papa of mama natuurlijk best mee mogen rennen.

De kidsrun is een loop voor basisschoolleerlingen. We starten om 10:45 uur met een leuke warming-up voor alle kinderen.

Website Midwinterloop Diepenveen: www.midwinterloop-diepenveen.nl.

Een warm welkom in onze showroom!

Tips & trucs Zomertijd en wintertijd Wanneer de wintertijd 2018 ingaat, zult u daar wellicht iets van merken. Uw biologische klok kan namelijk verstoord raken. Wist u dat we tot 1977 altijd in de wintertijd geleefd hebben? Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd. Waarom? Voornamelijk voor de energiebesparing! Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!

0570 - 531 019 Van Dongenstraat 38 Broekland (OV)

055 - 3661 498 Molenstraat 199 Apeldoorn

www.vurigverlangen.nl

Tips: • Neem in het begin zoveel mogelijk daglicht tot je. • Doe geen dutjes overdag in de periode dat je je ritme aan het aanpassen bent. Dit vermindert de slaapdruk die je overdag opbouwt voor ’s nachts, waardoor je toch moeilijk inslaapt. Wintertijd afschaffen? Vanuit de Europese Commissie is een voorstel gedaan om de zomer- en wintertijd definitief af te schaffen. Als met deze plannen wordt ingestemd, dan gaat op zondag 1 maart 2019 de klok voor het laatst een uur vooruit. Landen kunnen hierna zelf kiezen of ze in hun land kiezen voor de permanente zomer- of wintertijd. Kiezen we voor de zomertijd? Dan zou de zon in de wintermaanden pas om 10 uur ’s ochtends opkomen. (bron: www.medicalfacts.nl)


PLUS Express: over 2 uur op 2 voor 2 voor jouw adres.

haal 130 gram haal 125 gram 280 gram 100 gram

zalm Pak 100 gram

4.

Kies & MixKies & Mix • Kabeljauwfi let Schaal 130 gram Pak 380 gram • Kipdijfiletlapjes • Roze Pak garnalen • Satéschnitzels 4 stuks Schaal 125 gram • Visschnitzel Schaal 280 gram • Italiaanse vinken Pak 4 stuks • Wok garnalen 100 gram • Vivera Groenteburger PakBak 4 stuks • Gerookte Noorse zalm Pak 100 gram Combineren mogelijk Combineren mogelijk 9.87-14.402 stuks

Alle pakken à 1 liter of bekers à 500 gram, combineren mogelijk, uit de koeling 2 stuks** Bijv. Optimel Drink framboos, 2 pakken 1 liter

2.62 1.31

De variëren Bijactieprijzen PLUS kun je je van 1.31 - 1.69

Combineren mogelijk 3 pakken

3 pakken

99

Optimel Drink, yoghurt, vla of kwark

Kies & Mix • Kipdijfiletlapjes Pak 3 • Satéschnitzels Pak 4 s • Italiaanse vinken Pak • Vivera Groenteburg

5.98-7.98

1+1

GRATIS

4

9.87-14.40

99 3 voor . 49

7.

Korenlanders Rond of stoer

Alle halve of hele broden Per stuk Bijv. PLUS Korenlanders Rond donker meergranen, half brood

1.09 0.54

De actieprijzen variëren van 0.54 - 1.29

boodschappen online bestellen. Dat is al handig. Maar helemaal handig is PLUS Express: daarmee heb je alles 2 uur later al in huis. Want de boodschappen worden bezorgd door je eigen PLUS.

Dus ben je iets vergeten of blijft iedereen toch ineens eten? Bestel alles wat je nodig hebt online en kies voor PLUS Express.

50%

Kijk in de PLUS app of op plus.nl.

KORTING

en voor Goed veilingprijzen eten voor veilin 39/18

kers. Prijswijzigingen Aanbiedingen en/of zetfouten zijn niet voorbehouden. bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

en maximum vanOm 5 aanbiedingen al onze klanten perteklant laten(tenzij profiteren anders van vermeld). onze scherpe aanbiedingen, geldt er een maximum van 5 aanbiedingen per klant (tenzij anders vermeld). de totaalprijs. **Voor 1+1 geldt: per combinatie kan de prijs verschillen. Je krijgt 50% korting op de totaalprijs.

tste aanbiedingen Wil je per bij mail PLUS? op de Meld hoogte je dan blijven nu aan van via deplus.nl laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld je dan nu aan v

plus.nl 8.00 - 21.00 Openingstijden: | za. 8.00 - ma 20.00 ma.-do. 8.00 8.00 - 20.00 - 20.00 | vrij. 8.00 - 21.00 | za. 8.00 - 20.00 | zo. 8.00 ovrij. 9.00 - 20.00 Openingstijden: - za| zo. 8.00 - 21.00 | zo 9.00 - 20.00

71 |17414 ER Deventer Kolkman | |17414 ER | | Plusweg | XXXX XX | Plusstad | T:| Arkelstein 0523 | Plusweg 657163 |93 XXXX | Deventer XX | Plussta )| Arkelstein (Naam)

DiepenveenBorgele Krant - November 2018  
DiepenveenBorgele Krant - November 2018  
Advertisement