Page 1

18/19 september valt DE openingskrant van de nieuwe bibliotheek bij u op de deurmat!

DeventerNieuws Het

Het Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema • Dé uitgever van Deventer!

12 september | jaargang 1 | week 37 • 2018

Het weekend nu nog voordeliger!

Bij besteding vanaf €20.- aan boodschappen* ontvangt u een Gratis doos à 10 stuks

PLUS Vrije uitloopeieren Middelgroot

*uitgezonderd: niet wettelijk toegestane artikelen.

Alléén geldig op 13, 14, 15 en 16 september

PLUS

Beestenmarkt Deventer KolkmanDeventer HoffmanDeventer Joffrey ter HorstSchalkhaar

Swingende reünie bij Dansschool Eppink DEVENTER – Zondag 2 september was het bij Dansschool Eppink feest. Nou is het daar altijd gezellig, maar op die dag was de reünie vanwege het 55-jarig bestaan.

Oud-assistenten

Aan het begin van de middag was er een speciale reünie voor oud-assistenten. Helaas was het niet mogelijk om iedereen op te sporen. Maar van de ongeveer 55 personen die gevonden werden, waren er meer dan 40 oud-assistenten aanwezig. Er waren zelfs assistenten uit de jaren 60. “Sommigen herkenden we gelijk, anderen waren in de loop der jaren toch wel wat veranderd”, vertelt Hans Eppink. “En wat fantastisch dat deze mensen de moeite hebben genomen om te komen”, vult Elly Eppink aan. Onder het genot van een drankje werd er gezellig bijgekletst over die leuke tijd. Want dat werd het meest gehoord: Wat was het altijd gezellig en leuk om te dansen en te helpen.

Mooie verhalen

Deze borrel was slechts het begin van een middag vol herinneringen. Om 15.00 uur ging de zaal open voor oud-leerlingen. Ook hier was men erg enthousiast. Er werd gelachen en genoten van oude foto’s in een powerpointpresentatie op het grote scherm. “Zoiets was er in onze tijd nog niet”, aldus een leerling uit de jaren 70. Ook kwamen natuurlijk allerlei mooie verhalen en anekdotes ter sprake. In de hal stond een tafel met oude leskaarten, advertenties en folders, waarin sommigen zichzelf, tot grote hilariteit, nog terugzagen.

Buiten het gezellig bijkletsen om, werd er ook nog even muziek opgezet om te dansen. En dat ging wonderbaarlijk goed, gezien het feit dat de meeste mensen bij binnenkomst al riepen dat ze er niets meer van wisten. Tja, iets van jong geleerd…..? Peter, een oud-leerling: “Ik dacht dat ik het niet meer kon, maar het ging toch best prima. Sterker nog, we hebben net besloten dat we het weer gaan oppakken. Wat is er nou leuker dan iets samen doen en wekelijks een gezellige avond te hebben?” “En zo is het”, zegt Caroline. “Een dansles is niet alleen de les, maar alles eromheen. Het contact met andere mensen, lekker bezig zijn op muziek, een drankje erbij. Dat is wat het zo leuk maakt.”

r

130 jaa

Uw keuken en bad is onze zorg!

Proeflessen in alle dansstijlen

In deze periode zijn er voor Hiphop, Salsa, KidsDance, Zumba en natuurlijk stijldansen allerlei proeflessen. Dus wil je het zelf een keer mee maken hoe het is, kijk dan op de website voor alle actuele informatie.

KOM MAAR NAAR BOVEN EN SLA UW SLAG!

Mooie zalen voor een feest

‘Echt? Kan dat hier ook?!’ was een veel gehoorde opmerking tijdens de middag. Het is nog niet algemeen bekend dat je hier ook een feestje kan geven. De verschillende ruimtes zijn zeer geschikt voor het vieren van elk willekeurig feest. Met een hapje, compleet buffet of spannend ‘walking dinner’. Dus mocht je eens wat te vieren hebben bel gerust!

Deventer Nieuws

Hoe bereik je al die mensen voor een reünie? “Vijf jaar geleden heb ik uren doorgebracht met oude leslijsten en zocht namen op, veelal op Facebook. Dat had dusdanig weinig resultaat waardoor we dat dit keer niet hebben gedaan. We moesten het vooral hebben van de mond op mond reclame.. En dat is gelukt”, aldus Caroline Eppink. En uiteraard heeft het stuk over ons jubileum en de reünie in het Deventer Nieuws ook heel goed geholpen! “Gelukkig was er maar een klein deel van de leerlingen die de afgelopen 55 jaar les hebben gehad, anders hadden we logistiek een probleempje gehad”, lacht Nieck Eppink. Over 5 jaar bestaan we 60 jaar, dus iedereen die het gemist heeft: schrijf maar vast in de agenda!

Eerlijk en heerlijk brood van de echte bakker

WOON Cash Carry

&

7000M2 WOONINSPIRATIE, POLPLEIN ZUTPHEN

Schonenvaardersstraat 8-D Deventer | 0570-622102 www.brouwerkeukenenbad.nl

Alldoors Deurenspeciaalzaak Erkend Deuren Specialist Asselsestraat 225, Apeldoorn 055 3553377 info@alldoors.nl www.alldoors.nl

Makelaardij, verzekeringen en hypotheken Oerdijk 21, Schalkhaar T 085 - 7600948 www.onbezorgd-wonen.nl


Eindelijk... een Hanze restaurant, natuurlijk in Deventer! Primeur in Nederland: in het het Hanzehart van Deventer, naast de VVV en het Pennickshuis is een nieuw restaurant geopend: Proeflokaal ‘tOer. Hier kun je onbeperkt proeven en genieten van historische en hippe Hanze hapjes die geserveerd worden op stoere houten planken. Bij Proeflokaal ‘tOer, stap je een andere wereld binnen, een hip eigentijds restaurant met een knipoog naar de historische hoogtepunten van de glorieuze Hanze tijd waar Deventer een belangrijke rol speelde. Een volledig nieuw concept dat nog niet eerder is vertoond in Deventer.

Chefkok Daniël van den Heuvel “Wij Deventenaren zijn ontzettend trots op onze Hanzestad, maar er was in heel Nederland nog geen restaurant die de smaak van de Hanze op de kaart had. Het was een fantastische reis om te ontdekken welke uiteenlopende smaken, geuren en gerechten je tegenkomt wanneer je je verdiept in de culinaire geschiedenis van de Hanzestreek.” Hein te Riele, directeur VVV Deventer “Een nieuwe parel in de keizerskroon van het stadswapen van Deventer.”

Brink 87 Deventer 0570 597 950 www.proeflokaaltoer.nl


Het Deventer Nieuws

Steven Kazàn treedt op in Humanitas

COLUMN ”DE TOESTAND” Marcel Schoemaker

Dichter bij de burger Ook in Deventer is de afstand tussen burger en politiek behoorlijk groot. Vaak uit desinteresse, maar meestal hebben ze het er zelf naar gemaakt. Vindt de burger. Als er weer eens iets qua begroting uit de hand is gelopen, een feestje vroegtijdig is afgebroken door de politie of een WOZ-waarde is vastgesteld die van geen kanten strookt met de werkelijkheid. Iedereen heeft op jaarbasis recht op een afstand-scheppertje. De politiek zelf worstelt er maar mee. Doen hun stinkende best om zo goed mogelijk uit de hoek te komen. Vooral in campagnetijd. Ook is er altijd veel begrip voor een burger in het nauw. Maar ja, die regels. We kunnen niet zonder. Anders zou het toch echt een zooitje worden. Dat die regels dan ook nog verwoord worden in een soort Nederlands uit de vijftigerjaren, maakt het er allemaal niet beter op. Zo blijft de afstand ook op papier veel te groot. Dat is in Deventer zo en in Den Haag in het kwadraat. En als ze er in de Deventer politiek niet uitkomen, geven ze als het uitkomt Den Haag de schuld. Lekker samen met je burgers boos worden op de overheid. Afstandelijker kan het niet. De afgelopen maanden echter is er een interessant proces aan de gang. De burger raakt weer meer geïnteresseerd in de politiek. Dat wil zeggen, in de politici. De dragers van het ambt. Want wat blijkt, het zijn gewoon mensen. Zoals u en ik. ‘Met dezelfde mensen wensen en dezelfde mensen streken’, zong ooit Meneer De Uil uit de Fabeltjeskrant. En zong hij er bij: ‘… en dat komt allemaal in de krant.’ Met hun o zo gewone menselijke streken komen de politici vaker in de media. En wij herkennen dat en hebben er een gevoel bij. Van eigen schuld dikke bult tot een klein beetje meelij. Maar het komt wel lekker dichtbij zo. Dan kan in Deventer natuurlijk net zo goed als in Den Haag. Laten we er aan gaan werken. Woont u naast een wethouder of raadslid? Kijk eens wat vaker over de schutting. Vertel ons wat het daglicht niet kan verdragen. Het brengt de politicus veel dichter bij de burger.

3

Foto: Alex Schokker

Geweldig feestweekend in Diepenveen DIEPENVEEN – De organisatie van het Dorpsfeest Diepenveen kan terugkijken op een zeer gezellig en geslaagd feestweekend. Afgelopen weekend stond Diepenveen in het teken van feestvieren en dit was dan ook een doorslaand succes. Ook zondagmiddag was het zeer druk op het feestterrein. Daar waren verschillende activiteiten te doen; van vogelschieten tot ‘Wipe out Sweeper’. Dit is een spel op een luchtkussen waar de kandidaten zich overeind moet zien te houden. Anderen genoten van de kermis zoals de zweefmolen en vele andere attracties. Het feestelijke weekend werd swingend afgesloten met muziek van DJ Jerome.

Oeps, verkeerde richting DIEPENVEEN - Wie naar Diepenveen rijdt en bij de rotonde Wechelerweg / Boxbergerweg komt, zal zien dat het bord naar Deventer wel goed staat maar dat het bord daaronder, met Olst / Wijhe erop, ook naar Deventer gericht staat.

DEVENTER - Op zondag 16 september komt Steven Kazàn met zijn nieuwe show naar woon-en zorgcentrum Humanitas. Steven Kazàn is inderdaad de zoon van de bekende Hans Kazàn! Steven is in de voetsporen getreden van zijn vader. Op zondagmiddag komt hij met een unieke show vol humor, interactie en magie. In rap tempo brengt Steven Kazàn ongelooflijke goocheltrucs, visuele grappen en komische improvisaties. Een vreugdevolle theatershow die niet snel vergeten zal worden! Ook echt een show voor kinderen en jongeren! Aanvang: 14.30 uur. Entree: gratis! Locatie: Grote Zaal ’t Proathuus Woon-en zorgcentrum Humanitas, Radboudlaan 1 (tegenover winkelcentrum Keizerslanden)

Zondag Beachparty op de Brink in Deventer DEVENTER - Voor wie het zomergevoel nog niet kwijt wil, kan zondag 16 september terecht op de Brink. Maar liefst 15 kuub aan zand wordt er gestort om een heerlijk strandfeestje te creëren. Met foodstands, dj’s en een Beachbar is er genoeg te beleven in het centrum. Het festijn is zondagmiddag gratis te bezoeken!

Dit klopt natuurlijk niet, want dat moet aan de rechterkant komen te staan. De Gemeente Deventer zal dit snel moeten corrigeren. Foto: Alex Schokker

Colofon Wilt u ook in het Deventer Nieuws staan? Deadline aanleveren advertentie iedere vrijdag voor 15.00 uur. Redactie iedere maandag voor 10.00 uur. Deventer Nieuws is een uitgave van Mediaburo Schoppema Pastoorsdijk 3-A, 7433 DK Schalkhaar Telefoon: 0570-594907. www.mediaburoschoppema.nl Media adviseurs Jeroen Schoppema M: 06-51532013 Petra Hommelberg M: 06-24353097 Paul Kusters M: 06-40431836 Redactie Ingrid Schoppema, 0570-594908 redactie@hetdeventernieuws.nl Opmaak Debby Grootentraast Online Rick Malipaard rick@hetdeventernieuws.nl Redactie Kopij Persberichten en foto’s die naar ons worden gemaild dienen rechtenvrij te zijn. Alleen advertenties aangeleverd als certified PDF (cPDF) staan wij garant voor de drukkwaliteit. redactie@hetdeventernieuws.nl Oplage: 44.000 stuks www.hetdeventernieuws.nl facebook.com/hetdeventernieuws

Beeldbijbel Deventer 1250 is af DEVENTER - De eigentijdse beeldbijbel van 1250 pagina’s dik, vol met foto’s van het Deventer van nu, is af. Het boek is een initiatief van grafisch ontwerpbureau Houdbaar uit Deventer en wordt ondersteund door het projectbureau Deventer1250. Afgelopen zondag werd de laatste hand gelegd aan het boek. Het team van grafisch ontwerpbureau Houdbaar heeft er de afgelopen weken dag en nacht aan gewerkt. Afgelopen maandag is de beeldbijbel naar de drukker gegaan. Medio oktober is het boek te koop in diverse boekwinkels en bij de VVV Deventer.


Toyota Wagenmaker Deventer TOYOTA WAGENMAKER TOYOTA WAGENMAKER DEVENTER DEVENTER

TOYOTA

Doe nu nu de de Doe

check! check!

Nieuwe C-HR C-HR 1.2 (diverse kleuren) 4x 4x Nieuwe 1.2Turbo Turbo (diverse kleuren) -

- - WAGENMAKER DEVENTER - - 4x Nieuwe C-HR 1.2 Turbo (diverse kleuren) - - - 1200kg trekgewicht - Navigatie - Keyless Entry IN SEPTEMBER MET 3500 KORTING

1200kg trekgewicht

1200kg trekgewicht Navigatie Navigatie Keyless Entry Parkeercamera Keyless Entry Adaptive Cruise Controle Parkeercamera Toyota Safety Sense Adaptive Cruise Controle Climate Control Toyota Safety Sense Bluetooth Climate Control Bluetooth25950 RIJKLAAR VOOR

Extra inruilpremie tot wel € 5.000,In september met 3500,- euro KORTING -

Parkeercamera Adaptive Cruise Controle Toyota Safety Sense Climate Control tot tot Bluetooth

IN SEPTEMBER MET 3500 KORTING VOOR 25950 RIJKLAAR tot

voor 25.950,0,,-- euro RIJKLAAR 00 0,,-20 00 00 1..HYBRID .0 3 € € SEPTEMBER IS FREE MAAND, TOT 2400 VOORDEEL! 2 1 . € €3 tot

extra xtra rde* e inruilwaaaard e* inruilw

MBER MET 3500 KORTING VOOR 25950 RIJKLAAR

extra xtra e* e inruilwaarde* inruilwaard

SEPTEMBER IS FREE HYBRID MAAND, TOT 2400 VOORDEEL! AYGO

Auris 1.8 Hybrid

AYGO Auris 1.8 Hybrid BER IS FREE HYBRID MAAND, TOT 2400 VOORDEEL! tot

0,,-50 95 ..9 1 € € 1 extraa * tot

xtr rde inrueilwaaaard e* il inru w

Yaris Hybrid Yaris Hybrid

tot tot

tot tot

0,,-00 00 .0 3 € . a € 3 eexxtrtraaarde* inruilw e* inruilwaard

Auris TS Hybrid Auris TS Hybrid

0,,-00 00 .0 5 € . a € 5 extra * e xtr inrueilwaarde* inruilwaard

tot tot

0,,-00 00 3..0 € a tr 3 € eexxtraaarde* inruilw e* inruilwaard

GELDIG T/M 22 SEPTEMBER, ALLEEN OP DE NIEUWE AYGO. 2000 EURO EXTRA INRUIL BOVENOP DE AUTOTELEX C-HR 1.8 Hybrid Avensis INRUILWAARDE. C-HR 1.8 Hybrid Avensis

Kijk snel snel op op Toyota.nl! Toyota.nl! Kijk 2000,- euro EXTRA INRUIL

Geldig t/m 22 september

Benieuwd wat uw auto auto waard waard is? is? /M 22 SEPTEMBER, ALLEEN OP DE NIEUWE AYGO. Benieuwd wat uw RO EXTRA INRUIL BOVENOP DE AUTOTELEX AARDE. GELDIG T/M 22 SEPTEMBER, ALLEEN OP DE NIEUWE AYGO.

Mocht u een nieuwe Toyota willen aanschaffen… this is the moment! Want alleen deze maand krijgt u éxtra veel terug voor uw huidige auto. Mocht Toyota willen aanschaff en… this is the moment! alleen dezeu maand u éxtra veel voor uw huidige auto.u En teltuu een daarnieuwe de extra inruilwaardes op de verschillende modellen bij Want op, dan begrijpt dat dit krijgt hét moment is omterug over te stappen. En stapt En telt u daar de extra inruilwaardes op de verschillende modellen bij op, dan begrijpt u dat dit hét moment is om over te stappen. En stapt u vóór 2 juni in een nieuwe Toyota, dan maakt u ook nog eens kans op uw aankoopbedrag retour of vele andere prijzen! Graag tot ziens. vóór 2 juni in een nieuwe Toyota, dan maakt u ook nog eens kans op uw aankoopbedrag retour of vele andere prijzen! Graag tot ziens.

2000 EURO EXTRA INRUIL BOVENOP DE AUTOTELEX bovenop de autotelex inruilwaarde INRUILWAARDE.

alleen op de nieuwe Aygo

Brandstofverbruik (EC 2017/46W) varieert van 75 g/km tot 143 g/km 3.3 L/100km tot 6.2 L/100km 16.1 tot 30.3km per liter Brandstofverbruik (EC 2017/46W) varieert van 75 g/km tot 143 g/km 3.3 L/100km tot 6.2 L/100km 16.1 tot 30.3km per liter

* Deze tijdelijke actie loopt van 1 mei t/m 2 juni 2018 (uiterste registratiedatum 31 augustus 2018) • Wijzigingen voorbehouden. Importeur: Louwman & Parqui B.V. Meer info: bel gratis 0800-0369 of ga naar www.toyota.nl * Deze tijdelijke actie loopt van 1 mei t/m 2 juni 2018 (uiterste registratiedatum 31 augustus 2018) • Wijzigingen voorbehouden. Importeur: Louwman & Parqui B.V. Meer info: bel gratis 0800-0369 of ga naar www.toyota.nl

Wagenmaker Wagenmaker

Apeldoorn, Steenbokstraat 3, 055-5396666 Apeldoorn, Steenbokstraat1,3,0570-510666 055-5396666 Deventer, Solingenstraat Deventer, Solingenstraat 1, 0570-510666 www.wagenmaker.nl www.wagenmaker.nl


Het Deventer Nieuws

Door de ogen van ..Sonja Muziek, een boerenerf en een warm welkom Het is een nazomerse dag. Een Poolse chauffeur rijdt door het Duitse landschap op weg naar Nederland om een klein festival te bezoeken ergens in Salland. Hij komt er vaker en kijkt uit naar de gezelligheid. Een boerenerf dat begon met een kleinschalig feestje is nu een heus mini-rockfestival geworden en de schuur omgedoopt tot de Hein en Diny Music Hall. Onderweg ziet hij een man met de duim omhoog, zoals wel vaker. Hij stopt en vraagt waar hij heen wenst te gaan? De Duitser, van Israëlische afkomst, stelt zich voor als Daniël en wil graag mee richting Holland. Al keuvelend onderweg vertelt Robert, de Duitse Pool, dat hij naar het festival gaat en Daniël wil best mee. Hij heeft toch een tentje bij zich. Na een lange rit strijken ze neer in het plaatsje Broekland, waar de familie hen verwelkomt. Een kopje koffie en het tentje is zo opgezet in het ruime weiland. Er wordt kennis gemaakt met de organiserende familie en geproost met een lekker koud biertje. Op nieuwe vrienden en gezelligheid. De organisator is maar wat blij. Wat een sfeer! “In de 20 jaar dat we dit organiseren, hebben we nog maar twee keer regen gehad”, vertelt hij trots. Ik sta er naast te glunderen, wat een verhaal. Van de Pool en de Israëliet, maar ook het popkoor van jonge kinderen, die de hele middag spelen op een zelfgemaakt drumstel in het weiland. En de zandbult en de leuke bands met gekke namen als De Prutsers en De Bek Vol Zand. Het doet me goed na al dat stomme politieke nieuws over een man met stom haar die de boel weer onrustig maakt. Hier in het oosten, zijn mensen van andere culturen samen en genieten van iets eenvoudigs. Muziek, een hapje en een drankje. En daar kun je vast een leuke cartoon van maken.

5

‘Veteranen lopen meer dan anderen het risico op een ‘moral injury’ of morele verwonding’, Erwin Kamp is Hoofd Krijgsmacht Raadsman van de Dienst Humanistisch Geestelijke verzorging, op dinsdag 16 oktober komt hij op uitnodiging van Veteranen Deventer een presentatie geven in Veteranencafé De Heeren in Deventer.

Moral Injury: een nieuwe manier van kijken naar veteranen DEVENTER - De veteranenzorg in Nederland heeft zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. De zorg is verbeterd. Er worden steeds meer veteranen bereikt. Voor sommigen was de komst van het Veteranenloket in 2012 het sluitstuk van een goed werkend zorgsysteem voor veteranen. Is binnen de Veteranenzorg nu alles goed op orde? Het antwoord luidt helaas: nee. Binnen de zorg voor veteranen wordt vaak gesproken over een Post Traumatische Stress Stoornis, kortweg PTSS. Veteranen en PTSS worden in de media meestal in een adem genoemd. Maar is dit wel terecht? Los van het feit dat de meeste veteranen positieve ervaringen met hun uitzendingen hebben, is er ook lang niet altijd sprake van PTSS. In sommige situaties is er juist veel eerder sprake van Moral Injury. Een onderwerp dat vraagt om een nieuwe manier van kijken naar veteranen en hun ervaringen. Het concept rond het denken over Moral Injury komt uit de Verenigde Staten. Een van de grondleggers is Prof. Dr. Jonathan Shay die in de jaren tachtig van de vorige eeuw als psychiater veel Vietnam veteranen behandelde maar merkte dat zijn eigen diagnoses soms niet klopten en zijn therapieën niet werkten. Er was bijvoorbeeld weinig tot geen aandacht voor schuld en schaamte. Ook de rol van politiek, de samenleving en de media kwamen vaak niet ter sprake bij de manier waarop veteranen hun uitzendervaringen probeerden te integreren in hun leven.

In de presentatie wordt ingegaan op de volgende vragen: wat is Moral Injury?, hoe ontstaat Moral Injury?, wat is het verschil tussen PTSS en Moral Injury?, op welke wijze kunnen we het beste met Moral Injury omgaan? en welke rol spelen rituelen bij de begeleiding rond Moral Injury? De presentatie wordt verzorgd door Erwin Kamp. Erwin is zelf veteraan en hoofd van de Humanistische Geestelijke Verzorging bij Defensie. Hij werkt inmiddels twintig jaar als geestelijk verzorger en werd onder meer met het Korps Mariniers uitgezonden naar Ethiopië/Eritrea en Irak. In zijn vorige functie was hij Coördinator Geestelijke Verzorging op het Veteraneninstituut. Tijdens de presentatie is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Datum: dinsdag 16 oktober a.s. Tijdstip: van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Locatie: Veteranencafé De Heeren, Brink 72, 7411 BW Deventer

Toekomst-maker op expeditie naar de Zuidpool DEVENTER - De 13-jarige Manon Heerts bezocht in februari 2014 met enige tegenzin een congres over duurzaamheid in de Deventer Schouwburg, ondanks dat ze met hele andere dingen bezig was. Toch raakte ze al snel geïnspireerd door de sprekers. Ruim vier jaar later staat ze er zelf, op het podium van de Deventer Schouwburg. Als tweede Toekomst-Maker in een serie van dertien deelt zij haar bijzondere ervaringen op Antarctica. Na het congres in 2014, haalde ze in haar eigen woorden ´haar kop uit het zand´. Ze wilde een praktische invulling gaan geven aan duurzaamheid en begon hiermee op haar school door het organiseren van duurzame projectweken. Ook begon ze, meestal als jongste deelnemer, bijeenkomsten van CleanTech te bezoeken. Op een bijeenkomst in Zutphen beklom ze het podium: waarom geen samenwerking tussen het bedrijfsleven en het voortgezet onderwijs?

Raad de straat

In februari 2015 vond er een nieuwe editie plaats van het congres over duurzaamheid in de Deventer Schouwburg. Daar werd ze door spreker en poolreiziger Robert Swan, gevraagd om mee te gaan op expeditie naar Antarctica. Ze zei volmondig ja, schafte alle benodigde uitrusting aan, verdiepte zich in de overige reizigers en vertrok naar de Zuidpool. Zij trof een continent aan van een overweldigende schoonheid, maar ook werden de gevolgen van klimaatverandering daar tastbaar. Deze ervaringen maakten het voor haar makkelijker om duurzaam te leven. “Je weet waar je het voor doet”. In Toekomst-Makers geeft de Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing nu een podium aan haar verhaal, en dat van andere jonge denkers, doeners en makers uit Oost-Nederland met een bijzondere ervaring met of visie op duurzaamheid. Deze serie lunchlezingen in de Deventer Schouwburg zijn een vervolg op de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing, die ook plaatsvindt in de Deventer Schouwburg. Daarin spreekt op 12 december Bas Heijne over duurzaamheid, in het verlengde van het gedachtengoed van Jan Terlouw. Maar, in de woorden van Jan Terlouw, ‘de jeugd is aan zet’. De Toekomst-Makers zijn aan zet.

In welke straat is deze foto gemaakt? Weet jij het? Mail je antwoord door naar prijsvraag@hetdeventernieuws.nl en win de wasbeurt “Hummer” t.w.v. € 15,- bij Bultman Car Beauty Center Oplossing vorige week: Keizer Karellaan Winnaar: Annette Nikkels

Toekomst-Makers vindt tot en met 3 december iedere maandagmiddag van 12:00 tot 13:00 plaats in de Deventer Schouwburg. U kunt komen luisteren en meepraten onder het genot van een biologische lunch met een kleine prijs, verzorgd door Kar-Ma. Toegang is gratis, aanmelding kan via de site van de Deventer Schouwburg. Voor meer informatie, zie www.toekomst-makers.nl. 

Ds Cees Bochanen bij Ouderenbond DEVENTER - De PCOB heeft haar opening van het winterseizoen dit jaar gepland op woensdag 19 september aanstaande, om 14.30 uur in de van Vlotenhof. Voor deze bijeenkomst voor leden en belangstellenden heeft de werkgroep Activiteiten ds. Cees Bochanen uitgenodigd. Ds Bochanen is zeker geen onbekende in Deventer. Als predikant is hij werkzaam bij de Protestantse gemeente te Dieren. Daarnaast is hij in diverse gemeenten werkzaam geweest als interimpredikant. Hij is ongetwijfeld iemand met een brede interesse. Hij neemt goede notitie van alle dingen in zijn omgeving. Zo heeft hij in Deventer studie gemaakt van gevelstenen en uithangborden. Hij gaat hier deze middag over verhalen. Ter ondersteuning van zijn verhaal, zal hij lichtbeelden vertonen van gescande dia’s die afkomstig zijn van wijlen de heer Wagenaar. Het belooft zeker een amusante en interessante middag te worden.


Career & Kids coacht en traint werkende ouders, zodat zij met veel plezier en zo weinig mogelijk stress werk en gezin kunnen combineren.

Bij Curves kun je meer dan je denkt! Curves is een 30 minuten fitness programma speciaal ontworpen voor vrouwen en biedt daarnaast een uniek gewichtsverlies programma gericht op blijvende resultaten zonder blijvend diëten. De Curves clubs vind je in meer dan 90 verschillende landen en de organisatie is nog steeds groeiende. Voor de vestigingen in Deventer zijn we op zoek naar een

Career & Kids kan je helpen de klassieke loopbaanvragen – wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en hoe kom ik daar? – te beantwoorden.

Fitness trainer/Circuit coach met pit (parttime ca. 12-20 uur per week)

Kijk voor meer informatie op www.careerandkids.nl

met sterke commerciële en sportieve kwaliteiten

Je functie: Het motiveren van onze leden bij het bereiken van hun fitnessdoelen speelt een grote rol in de functie. Je geeft power workout lessen en weet het uiterste uit de leden te halen zodat ze voldaan de deur uitlopen. Je voert intakegesprekken, doet figuuranalyses en stelt uitdagende doelen met de leden. Verder help je mee met het bedenken van acties, het schoonhouden van de club, administratieve werkzaamheden etc.

Je profiel:

Spontaan en werkzaam in de sportwereld of volgt een studie in die richting. Je bent je ervan bewust hoe belangrijk beweging is voor de algemene gezondheid. Je beschikt over een enthousiaste persoonlijkheid, werkt graag met mensen en je hebt het vermogen om klanten aan je te binden. Je ziet het als een uitdaging om vrouwen aan het sporten te krijgen. Je combineert je commerciële capaciteiten met klantvriendelijkheid. Je bent sowieso beschikbaar op een aantal ochtenden tussen 9.00 en 14.00 uur, en op de avonden tussen 16.00-20.30 uur waarvan in ieder geval de woensdagavond en donderdagavond en af en toe zaterdagochtend.

Wij bieden:

Een rol in een uiterst servicegerichte en informele organisatie. Een functie binnen een onderneming met een sterke ondernemingsgeest en flexibiliteit in aanpak. Een omgeving waarin verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en het resultaat meer tellen dan een functiebeschrijving. Een interne training die ervoor zorgt dat je alle ins- en outs van het Curves concept leert kennen. Een passend salaris en goede arbeidsvoorwaarden

Career & Kids – locatie Deventer Loes ten Cate Van Doetinchemlaan 3 7431 BN Diepenveen - Deventer M 06-40625497 (mobiel Loes) T 0800-0201060 (hoofdkantoor, gratis)

Bij interesse mail naar John en Rianne Lenselink deventeroost@curves.nl Graag ontvangen wij jouw reactie voor 19 september.

R E T N E V E D O IN REGI I

N

P

E

R

S

O

N

D

E

V

E

N

T

E

R

Geert Grootestraat 6

0570-752752

7411 GS Deventer

deventer@inperson.nl


Het Deventer Nieuws LOOPBAAN Week van de Loopbaan In de week van 17 tot en met 22 september 2018 openen loopbaanprofessionals en jobcoaches hun deuren voor alle belangstellenden met een loopbaanvraag. Een initiatief van Noloc waarbij werkenden, werkzoekenden én werkgevers in de gelegenheid worden gesteld om gratis en vrijblijvend advies in te winnen. Zij willen hiermee aandacht geven aan het belang van LevenLangOntwikkelen én alle vormen van (persoonlijke) begeleiding van mensen en organisaties op de arbeidsmarkt. Deelnemende loopbaanprofessionals en jobcoaches bezoeken? Noloc heeft voor u als bezoeker een overzicht gemaakt waarin u kunt zoeken naar een deelnemende loopbaanprofessional of jobcoach bij u in de buurt.  Klik hiervoor op www.noloc.nl/wvl.  (bron:www.noloc.nl)

Ervaar loopbaan- wandelcoaching in de natuur! Loopbaancoaching in de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug nabij Holten, in plaats van coaching tussen vier muren. Wil jij dit ervaren omdat je toe bent aan een nieuw of ander loopbaanpad? Kom in september kennismaken met deze effectieve en ontspannen manier van coaching. Aanmelden voor een gratis individueel gesprek van 50 minuten, doe je door te bellen naar Jannette Haverslag-Pekkeriet van Ontplooi-jezelf 06- 51 89 07 75. Samen met jou zal er dan een tijdstip worden ingepland. Ontplooi-jezelf biedt naast een loopbaancoaching traject ook programma’s aan voor stressreductie en burn-out herstel. Ontplooi-jezelf | Valeweg 6, 7451 KK Holten T: 06- 51 89 07 75 E: info@ontplooi-jezelf.nl W: www.ontplooi-jezelf.nl

Ervaar loopbaan- wandelcoaching in de natuur! Loopbaancoaching in de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug nabij Holten, in plaats van coaching tussen vier muren. Wil jij dit ervaren omdat je toe bent aan een nieuw of ander loopbaanpad? Kom in september kennismaken met deze effectieve en ontspannen manier van coaching. Aanmelden voor een gratis individueel gesprek van 50 minuten, doe je door te bellen naar Jannette Haverslag-Pekkeriet van Ontplooi-jezelf 06- 51 89 07 75. Samen met jou zal er dan een tijdstip worden ingepland. Ontplooi-jezelf biedt naast een loopbaancoaching traject ook programma’s aan voor stressreductie en burn-out herstel. Ontplooi-jezelf | Valeweg 6, 7451 KK Holten T: 06- 51 89 07 75 E: info@ontplooi-jezelf.nl W: www.ontplooi-jezelf.nl

Standergroep Wat kunnen wij voor u doen? In de Week van de Loopbaan zet Standergroep graag de deur open voor mensen die vrijblijvend informatie of advies willen met betrekking tot hun loopbaan. Loopt u vast in uw zoektocht naar werk of in uw huidige baan of heeft u een medewerker voor wie dit geldt? Wellicht kunnen wij u verder helpen. Wij hebben veel ervaring met de combinatie autisme/AD(H)D en werk, maar ook als u of uw medewerker niet tot deze doelgroep behoort bent u van harte welkom. Op 17, 18 en 20 september kunt tussen 13.00 uur en 17.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen aan de Keulenstraat 16 te Deventer en staan onze loopbaanbegeleiders Chantal Elders en/of Cuny Kluin u graag te woord. Liever telefonisch advies of een afspraak maken? Dat kan ook door te bellen met 038-7739100 of te mailen naar info@standergroep.nl. Graag tot ziens!

vacature

ASSISTENT

“HANDIGE HARRY” Onze dienstverlening richt zich op mensen die ondersteuning zoeken bij het vinden of behouden van werk. Ook ondersteunen wij werkgevers die vragen hebben over verzuim, re-integratie en participatie. U krijgt een persoonlijke coach die samen met u werkt aan de oplossing. Wij hebben een krachtig specialisme in Autisme (en ADHD) en Werk. Bezoek onze website: www.standergroep.nl voor meer informatie. Bellen kan natuurlijk ook op nummer 038 7739100

7

Wij zijn op zoek naar: • Iemand die onze timmerman kan assisteren • Je moet wel een beetje handig zijn • Ook wel leergierig zijn want we gaan je opleiden tot een allround kastenbouwer / slotenmaker. • 40 uur kan werken (maandag t/m vrijdag) De werkzaamheden bestaan uit: • Monteren van prachtige maatwerk kasten • Afhangen van binnen- en buitendeuren + deurbeslag monteren • Beveiligen van woningen, zodat inbrekers geen kans krijgen. Je gaat voorlopig samen met de 1e timmerman de hele dag op stap rondom Deventer. Na ervaring opgedaan te hebben mag je ook zelfstandig klussen uitvoeren. Wil jij graag het timmervak leren en ervaring opdoen? Dan kom ik graag met je in contact. Wat we wel vragen is: • Fulltime beschikbaar van maandag t/m vrijdag • Vooral handig zijn • Lekker enthousiast en leergierig • Rijbewijs is wel handig maar niet noodzakelijk • Woonachtig in de omgeving van Deventer Zoek jij een leuke afwisselende baan? Mail je motivatie en CV naar info@haverkamp-deventer.nl.

Wij gaan graag met u in gesprek. Wat kunnen wij voor u doen? Essenstraat 6a - 7418 BM - Deventer


8

Het Deventer Nieuws LOOPBAAN

Hoe houd je als werkende ouder alle ballen in de lucht? Soms lijkt de baan die je hebt niet meer de juiste. Je gaat minder gemotiveerd naar je werk en weet dat je diep in je hart iets anders wilt. Hoe die andere baan er uit moet zien en of dat wel kan, gezien het feit dat je ook een druk gezinsleven hebt, dat weet je niet precies. Misschien wordt je huidige baan weer leuk als je een aantal elementen verandert. Of wil je het roer volledig omgooien om eindelijk die oude droom gestalte te geven?

In Person Deventer Sinds Maart 2017 hebben Lenaart Boeser en Edwin Boevink een franchise vestiging van In Person Uitzendorganisatie geopend aan de Geert Grootestraat 6 te Deventer. In Person Deventer helpt hun klanten om de beste te zijn. Dat bereiken we niet alleen door goede mensen op het juiste moment in te zetten. We zijn business partner voor onze klanten: we doorgronden organisatie en cultuur, nemen processen over, zijn 7/7 bereikbaar en zetten altijd die extra stap. Om de ambitie van onze klanten te realiseren hebben wij maar één opdracht:

Getting the job done

Wij leveren geen handjes, maar werken met mensen. Wij geloven dat iedereen het verschil kan maken, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of achtergrond. Die overtuiging zie je terug in alles dat we doen. Dat zie je onder meer terug in onze binding met uitzendkrachten: zij werken gemiddeld 62% langer bij ons dan het branchegemiddelde. In Person Deventer, Geert Grootestraat 6, 7411 GS Deventer, tel: 0570-752752. Mail: deventer@inperson.nl

MEET & GREET

Career & Kids kan je helpen de klassieke loopbaanvragen – wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en hoe kom ik daar? – te beantwoorden. Daarnaast schenken we altijd aandacht aan jou als persoon, je bent meer dan werknemer, je hebt ook een privéleven. Wij gaan uit van de samenhang tussen de BV ‘Werk’, de BV ‘Privé’ en de BV ‘Ik’. Iedereen heeft altijd een keuze hoe hij zijn leven inricht, in elke periode. Ook nu in

de spitsuurfase. En dat geeft toch een heleboel energie, niet moeten maar kiezen. Wij ondersteunen bij het maken van die keuzes. Career & Kids coacht en traint werkende ouders, zodat zij met veel plezier en zo weinig mogelijk stress werk en gezin kunnen combineren. Uiteraard zijn de coaches zelf ook expert in het combineren van werk en gezin, geregistreerd loopbaanbegeleider en ook stress-coach. De Career & Kids werkmethode bestaat uit een werkmap, persoonlijke coaching en e-coaching. Kijk op www.careerandkids.nl. Of boek (in het kader van de week van de loopbaan extra laagdrempelig) direct een kennismakingsgesprek met Loes ten Cate https://www.careerandkids.nl/ over-career-kids/onze-experts/ Career & Kids-coach in Deventer en omstreken. L.tencate@careerandkids.nl of bel 0800-0201060.

advertorial

TECHNISCHE GROOTHANDEL WASCO IN APELDOORN EN TWELLO Ben jij die fysiek fitte collega die met een berg energie orders verzendklaar maakt en deze energie ook graag deelt met collega’s? Werken bij de landelijke technische groothandel Wasco met verwarming, sanitair en onderdelen. Van oorsprong een familiebedrijf, waar collegialiteit en een goede sfeer hoog in het vaandel staan. Een stabiele en groeiende organisatie. Daar wil jij toch ook onderdeel van uitmaken? Dinsdag 18 september en donderdag 20 september organiseren wij in de distributiecentra van Wasco Apeldoorn en Wasco Twello een Meet & Greet. Tijdens deze avonden krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Je wordt uitgebreid geïnformeerd en rondgeleid in het DC. Wasco heeft een gloednieuw magazijn met grote/zware onderdelen (badkuipen, CV-ketels en toiletpotten) in Apeldoorn en een magazijn met kleine/lichtere onderdelen (buizen, fittingen en afsluiters) in Twello.

Meer weten?

Kijk op www.tempo-team.nl of en meld je vóór vrijdag 14 september aan door te mailen naar deventer@tempo-team.nl of bel naar 0570-644819.

Heel graag tot de 18e of 20e september!

Word ook maatje Wilt u iets betekenen voor een ander? Word dan maatje bij Vriendendiensten. We zoeken maatjes voor mensen (18+) met een psychische kwetsbaarheid in de omgeving Deventer, Olst/Wijhe of Raalte. Koffiedrinken, kletsen, naar een museum of een mooie film, wandelen, fietsen, zwemmen of even bijkomen op een zonnig terras. Maatjeskoppels bepalen samen waar ze zin in hebben. Het contact is daarmee voor beide partijen plezierig. Interesse? Neem contact met ons op, dan zorgen wij voor een goede match. 0570-613747 of maatjes@vriendendienstendeventer.nl Meer info: www.vriendendienstendeventer.nl


Het Deventer Nieuws

9

Erik langs de lijn Erik van Luttikhuizen

Mixed zone

Verbouwingsopruiming bij Delta Chesterfield Al meer dan 30 jaar is Delta Chesterfield met 4 vestigingen de grootste chesterfield specialist in Nederland. De hoofdvestiging staat aan de Deventerweg 36 (N348) in Epse (Deventer). Momenteel is er een van de toonkamers buiten gebruik, omdat de stormschade van 18 januari wordt hersteld. Door dit ruimtegebrek ruimt Delta op met enorme kortingen op heel veel toonkamermodellen waarbij de kortingen oplopen tot vele honderden euro’s per model. Na deze onvrijwillige verbouwing wordt de collectie uitgebreid met enkele eigentijdse chesterfields met een zachter en wat dieper zitcomfort, iets waar de klant tegenwoordig zeer van is gecharmeerd. Verder zijn er de aantrekkelijk geprijsde veelkleurige moderne chesterfields voor heel verrassende resultaten in het interieur en heel vernieuwend, dit naast de enorme keuze traditionele Engelse kwaliteits chesterfields.

Tijdelijk is de collectie gebruikte chesterfields (v.a. € 495,00) extra scherp geprijsd en is er actiekorting op elke chesterfieldreparatie of -renovatie. Reden genoeg om naar Epse te komen en te profiteren van al deze actiekortingen. DELTA CHESTERFIELD Deventerweg 36, Epse T 0575 491836

De mixed zone is een soort Twilightzone tussen het voetbal en de echte wereld. Toen ik zo’n 14 jaar oud was liep ik er dagelijks rond met de trainingen en op wedstrijddagen ‘gewapend’ met mijn Paniniboek. Wat heb ik veel handtekeningen van voetballers gescoord! Iedereen was even vriendelijk, allemaal vonden ze het eigenlijk wel mooi. Ik keek er mijn ogen uit. Het stonk er muf, naar zweet en modder. Tegenwoordig ben er wekelijks te gast en spreek dan met enkele Eagles spelers en de trainer. Ik loop direct na afloop van het duel van de perstribune naar beneden naar de mixed zone. Een ruime en schone ruimte waar TV, radio en schrijvende pers zich verzamelen. Ik meld mij bij de perschef, hij noteert de namen van betrokkenen die geïnterviewd gaan worden. Langzaamaan hobbelen de spelers dan naar de persmuskieten en doen hun relaas van het duel. Andere spelers schurken dan soms bij elkaar, hebben een telefoongesprek met het thuisfront of babbelen met elkaar over uiteenlopende zaken. Ze wanen zich veilig maar er is altijd wel een luisterend oor. Toch ontsnappen er nauwelijks van dat soort verhalen uit de ‘magische’ mixed zone, als een ongeschreven wet. Ik bouw in die zone wel een soort van band op met de groep. Men vertrouwt mij, op zoek naar quotes ben ik niet, ik ben op zoek naar het echte verhaal. Zo zijn er praters en denkers, spelers die makkelijk babbelen en ‘flapuiten’. Maar ook jongens die korte antwoorden geven. Afhankelijk van de wedstrijd en de prestaties wil de pers veelal dezelfde hoofdrolspelers spreken, meestal probeer ik dat juist te doorbreken. Daardoor hoor je een ander verhaal, en dat boeit mij juist. Niet alle stadions kennen een ruime mixed zone zoals De Adelaarshorst. Zo interviewde ik al eens spelers in een kleedkamer, in een keuken of op de trap naar boven. Zeker in de eerste divisie is het soms behelpen geblazen. Mij maakt het niets uit, sterker nog, ik hou wel van dat kneuterige. Het leventje in de mixed zone houdt pas op als de vrijwilliger de deur van de kleedkamer heeft bereikt met zijn emmer sop, dan wordt er afgesloten en kan iedereen naar huis.

OPROEP!

Groots Korenfestival in Worpplantsoen Deventer 1250 jaar in lied samengevat DEVENTER - Maar liefst 28 zangkoren uit de gemeente doen mee met het grootste Korenfestival ooit van Deventer. Het festival is op zondagmiddag 16 september en begint om stipt 13.00 uur in aanwezigheid van burgermeester Ron König. De viering van het 1250 jarig bestaan van de Hanzestad wordt geëerd met een nieuw lied dat door meer dan 750 stemmen wordt gezongen. De organisatie is in handen van de Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen. Componist van het lied is de Deventernaar Karel Tadema. Ook het speciaal voor zangkoren geschreven driestemmig arrangement is van hem. Voor de tekst tekende Marcel Verreck die op advies van Karel daarvoor werd benaderd. Het grote Deventer 1250 koor wordt begeleid door het huisorkest van Koor Groot Colmschate. Het geheel staat onder leiding van dirigent Karel Tadema. Aansluitend verdelen de koren zich over drie podia in het oudste stadspark van Nederland. Het festival duurt tot 18.00 uur en is gratis toegankelijk. Op het centraal

gelegen horecaplein wordt de catering verzorgd door het Deventer Volkshuis, Sil Lugtmeijer van Mr. Hapje en de vrijwilligers van de Muziekkoepel. Het evenemententerrein gaat open om 12.30 uur. Bezoekers ontvangen een gratis programmablad met de indeling, speeltijden en liedtekst om mee te kunnen zingen. Om parkeerproblemen te voorkomen wordt aangeraden zoveel mogelijk op de fiets of met het pontje te komen. Er is een grote rijwielstalling in het park. Op het festival terrein is een EHBO aanwezig en de kiosk is als infostand ingericht. Zie ook: www.muziekkoepelneringbogel.nl.

Zeventiende Mikondo bloembollenactie De stichting Vrienden van Mikondo start haar zeventiende bloembollenactie voor de lagere school en bibliotheek die we steunen in Mikondo, een wijk van Kinshasa, de hoofdstad van DRCongo. Op deze school zaten het afgelopen jaar ruim 1100 leerlingen en in de avonduren zijn er ook activiteiten, o.a. alfabetiseringslessen waaraan hoofdzakelijk vrouwen deelnemen. U kunt ons ook steunen door mee te doen aan andere (soms gratis) acties: meer informatie op www.mikondo.nl. Dit jaar is ons doel: Uitbreiding van leermiddelen, met name boeken zowel voor leerkrachten als leerlingen. Uw bestelling helpt ons de school draaiende houden. Ons doel is 2000 euro te verdienen met de bloembollenactie, het vorige jaar leverde de actie bijna 1300 euro op. Folders aan te vragen bij Dewes van Lohuizen (0570-621390, email DewesvanLohuizen@hotmail.com). Inleveren voor 24 september a.s.


DELTACHESTERFIELD EPSE (DEVENTER)

SPECTA CULAIR E

AANBIE

DING IN EPSE EN DEVENT / ER

KIJK OP CHESTERFIELD.NL

of kom naar één van onze winkels

MEGA VERBOUWINGS

OPRUIMING PROFITEER NÚ VAN HOGE KORTINGEN OP SHOWROOM MODELLEN

DELTA CHESTERFIELD Epse/Deventer • Deventerweg 36 • T 0575 491836 Openingstijden: ma t/m za 09.00 - 17.30 uur • Ook in Akkrum, Eindhoven en Assendelft

Wereldkeuken • All-in cuisine • Live-cooking • Grenzeloos genieten voor groot en klein

Bedrijfsfeest jubilea of verjaardag? Natuurlijk bij A1

ADVERTORIAL

Welkom op Villa Molenenk - ‘De man in het wit’ Als u op Villa Molenenk woont, dan begeeft u zich in een kleine gemeenschap van bewoners en personeel die op redelijk harmonieuze manier om elkaar heen bewegen. Bewoners zijn daarbij helemaal vrij om een eigen keuze maken om het gezelschap op te zoeken in de gemeenschappelijke ruimtes of om zich terug te trekken in het eigen appartement. Daartussendoor ‘wandelt’ het personeel. De bewoners herken je al vrij snel. Dat is logisch, de gemiddelde leeftijd van onze bewoners is 88 jaar. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers is 42 jaar. Dat leeftijdsverschil dat zie je nu eenmaal. Wat betreft de functies van de medewerkers, ook daar heeft de mensheid ooit iets op gevonden: het uniform. Alhoewel dat niet altijd zaligmakend is komen we er toch een heel eind mee. Neemt u plaats in de hal van Villa Molenenk. U zit met uw rug tegen het kantoor van de locatiemanager. Die is eenvoudig te herkennen: net als de rest van het personeel draagt hij een naambordje. Hij draagt géén uniform maar ziet er altijd netjes uit. Een goede mix tussen ‘casual’ en informeel. Bovendien is er maar één van dus dat gezicht onthoudt u al snel. In de hal ziet u een medewerker voorbij komen in een lichtblauwe blouse gecombineerd met een donkerblauwe rok of broek. Dat wordt al moeilijker, daar zijn er vrij veel van. De huishouding en de zorgmedewerkers dragen dezelfde kleding. Maar als u ziet dat de ene medewerker een karretje met schoonmaakspullen voor zich uitrijdt en een ander u uw medicatie overhandigt, dan weet u genoeg.

Multitalent Er zit er ook een medewerker tussen die soms in de huishouding werkt en soms ook de zorg assisteert als helpende en gaat beginnen met de opleiding voor verzorgende. Het lijkt wel of wij dat expres doen om u een beetje te prikkelen en af en toe op het verkeerde been te zetten. Dat is natuurlijk niet zo: Op deze wijze maken wij bij Domus Magnus gebruik van de ‘multi talenten’ die wij in dienst hebben. Ah, het zwarte uniform met koksbuis! Aan uw linkerkant passeert de kok en gaat met de trap naar beneden om iets uit de provisiekast te halen. De (jonge) dame of man die u op u afkomt en u uitnodigt om de bewegingsactiviteit bij te wonen (vandaag is er yoga) heeft geen uniform aan, heeft wel een naambordje en is netjes gekleed. Dat kan niet anders dan één van de activiteitenbegeleiders zijn. Of is het een vrijwilliger? Het wordt zo langzamerhand tijd voor een smoelenboek met foto’s van wie nu wie is. Voordat u opstaat om naar de yoga te gaan wordt uw blik even naar de voordeur getrokken.

Een man van gemiddeld postuur betreedt de villa. Ontspannen loopt hij de hal in en hij straalt een unieke gemoedelijkheid en rust uit die je praktisch bij niemand in Villa Molenenk aantreft . Hij is helemaal in het wit gekleed en draagt géén naambordje. Dit uniform kennen we nog niet. Hij begroet u vriendelijk, om vervolgens met u mee te lopen naar de activiteit. Het blijkt ‘Yoga Berry’ te zijn. De docent die maandelijks de yoga les verzorgt. Inmiddels bent u gearriveerd in de serre en neemt u met bijna alle bewoners plaats op één van de stoelen die klaar zijn gezet in een kring. De stoelyoga activiteit is populair en Berry neemt u even mee van de drukte van alle indrukken die u zojuist in de hal hebt opgedaan. Uw gedachten komen tot rust en u bent helemaal bezig met het ontspannen van lijf en leden. Na de les geeft Berry u nog een paar persoonlijke tips voor uw eigen ‘bewegingsapparaat’ en u neemt geheel tevreden plaats in de gemeenschappelijke huiskamer alvorens u aanschuift in het restaurant voor een welverdiende lunch bereid door de man in het zwart.

Heeft u nog vragen?

villa molenenk

Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op via de website of onderstaand telefoonnummer. Judith Röttjers, coördinator welzijn, j.rottjers@domusmagnus.com. Villa Molenenk: Laan van Borgele 7, te Deventer. telefoon: 085-0645910 website: www.domusmagnus.com

villa molenenk


Het Deventer Nieuws 11 DIETIST Dag van de Diëtist Ieder jaar op 19 september organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten ‘de Dag van de Diëtist’, om hun eigen beroepsgroep in het zonnetje te zetten.

Heeft u overgewicht? En wilt u er wat aan doen? Geef u dan op voor het Beweegprogramma ‘MijnMaat’

Onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u gedurende

(bron: www.nvdietist.nl)

12 weken twee keer per week sporten in groepsverband. De begeleiding van de diëtist bestaat uit een persoonlijk dieetadvies en een aantal groepsbijeenkomsten met thema’s

Diëtheek

als: eten buitenshuis, het voorkomen van eetbuien, slim inkopen en het lezen van etiketten.

Diëtheek is een organisatie met diverse vestigingen door het land waar diëtisten u kunnen helpen bij alle vragen over voeding. Dietheek is onder andere gevestigd op diverse locaties in Deventer. U kunt terecht voor o.a. voedingsadviezen bij darmklachten (bv. het FODMAP-dieet), een te hoog cholesterolgehalte, voedselovergevoeligheid, diabetes (suikerziekte), ondervoeding of overgewicht. Ook wanneer u meer wilt weten over gezonde voeding voor uzelf of uw kind kunt u de diëtist raadplegen. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Kijk op www.dietheek.nl of bel 088-4253600

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met diëtiste Jodi vd Enk: 06-36539332 / j.vandenenk@dietheek.nl Start ‘MijnMaat’: maandag 24 sept. 2018 (week 39) De groepstraining zal plaatsvinden in het: Gezondheidscentrum Jozef Louis Pasteurstraat 10F (7415 EP) te Deventer

Bewoners maken unieke reis- en wandelgids Noordenbergkwartier DEVENTER - Op 30 september verschijnt ‘Wandel Dapper, Gids voor het Noordenbergkwartier’, de eerste Deventer reis- en wandelgids die geheel door wijkbewoners zelf is gemaakt. Uniek is verder dat het verleden met het heden wordt verbonden, doordat in een reeks interviews een aantal huidige bewoners een gezicht heeft gekregen. Met deze gids brengen de makers een welverdiende ode aan het Noordenbergkwartier. Een kroonjuweel van Deventer, een wijk die bewoners en bezoekers veel te bieden heeft. Beschreven wordt de geschiedenis, van de opkomst in het verre verleden tot de recente neergang, waaruit het Noordenbergkwartier als een feniks uit zijn as is herrezen. Verder is er een wandeling opgenomen, met een routebeschrijving en een uitneembare kaart, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de vele opvallende details die de wijk speciaal maken. Het rijk geïllustreerde ‘Wandel Dapper’ bevat verder veel praktische informatie over zaken als eten, drinken, overnachten, winkelen en parkeren.

Presentatie

Op 30 september wordt Wandel Dapper om 16.45 uur gepresenteerd tijdens de buurtborrel van Buurtvereniging Noordenbergkwartier, in buurthuis De Fermerie aan het Muggeplein. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt

aan een bekende Deventernaar en oud-bewoner van het Noordenbergkwartier.

Gratis rondleidingen onder begeleiding van een stadsgids

Ter gelegenheid van het uitkomen van ‘Wandel Dapper’ worden, aan de hand van de wandelroute zes gratis rondleidingen gegeven door ervaren stadsgidsen. De data waarop dit gebeurt zijn te vinden op de website www.deventer1250.nl. Daar kan men zich ook inschrijven voor deelname. ‘Wandel Dapper’ telt inclusief de plattegrond 68 pagina’s. De gids wordt uitgebracht door ARTNIK Uitgaven, gevestigd in het Noordenbergkwartier. Voor dit project werd financiële steun verkregen van de Buurtvereniging Noordenbergkwartier en van het fonds voor de viering van 1250 jaar Deventer. Ook een aantal ondernemers in de wijk leverde een bijdrage.

Go Ahead Eagles Soccer Camp en Keeperskamp in herfstvakantie DEVENTER - Go Ahead Eagles organiseert in de herfstvakantie een driedaags Go Ahead Eagles Soccer Camp en Keeperskamp voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Zowel het Soccer Camp als het Keeperskamp vindt van 22 t/m 24 oktober plaats bij Koninklijke UD in Deventer. Alle trainingen van het Go Ahead Eagles Soccer Camp en Keeperskamp staan onder leiding van gediplomeerde trainers en zijn dagelijks van 9:00-15:00 uur. Inschrijven kan via www.ga-eagles.nl/soccercamps.

Skill Games

Als onderdeel van het Soccer Camps-programma organiseert Go Ahead Eagles de Skill Games. Hierbij worden de leukste Skill Games uit de voetbalgame FIFA op het voetbalveld nagedaan. Naast een uitgebreid voetbalprogramma is er tijdens het Go Ahead Eagles Soccer Camp en Keeperskamp ook een animatieprogramma, zoals bijvoorbeeld een voetbalquiz, bingo en een voetbalfilm. Bovendien komen er tijdens het Soccer Camp en Keeperskamp spelers van het eerste elftal van Go Ahead Eagles op bezoek om voetbaltips te geven. Na afloop ontvangen alle deelnemende kinderen hun eigen Go Ahead Eagles Soccer Camps-tenue en een deelnamecertificaat.

COC Mannenavond Men Meet Men

Open repetitie van Wereldkoor Diepenveen DIEPENVEEN – Wereldkoor Diepenveen heeft ruimte voor nieuwe leden en houdt op maandagavond 17 september een open repetitie in het Kulturhus te Diepenveen. Zowel beginnende als gevorderde zangers zijn welkom. Er is nog plek voor een of twee sopranen, maar vooral voor bassen en tenoren. Het koor telt ongeveer 40 enthousiaste zangers en repeteert elke maandagavond van 20.00 -21.30 uur. Het koor startte in 2015 via een werkgroep van Power Diepenveen met een klein zanggroepje olv Ruurdtje van den Berg. Het koor zingt liederen van over de gehele wereld. Aan bod komen liederen uit Rusland, Afrika, Zweden, Schotland, Frankrijk, Hongarije, Letland, enzovoort. De meerstemmige liederen variëren enorm, van sfeervol of gedragen naar vrolijk en swingend. Ze zijn nooit te moeilijk, waardoor het koor niet te veel tijd kwijt is met alleen maar oefenen, maar ook toekomt aan het verfijnen van een lied.

“Plezier hebben in wat je als koor samen kunt bereiken is voor mij een belangrijke aspect”, aldus dirigente Ruurdtje van den Berg. “Als de koorleden met meer energie naar huis gaan dan dat ze aankwamen, dan is de repetitie geslaagd voor mij. Ik hou het meest van a capella zingen, want dan hoor je de prachtige meerstemmige klanken het allerbeste.” Voor meer info of aanmelding voor de open repetities: koordiepenveen@gmail.com of 0570-595164.

DEVENTER - Op vrijdag 14 september vindt in de kelderbar van de Loge aan de Rijkmanstraat 10 te Deventer de eerste Men Meet Men van dit seizoen plaats; een COC-ontmoetingscafé voor homo- en biseksuele mannen vanaf 18 jaar in de regio Stedendriehoek. Het keldercafé is toegankelijk via de trap aan de zij-ingang of met een lift aan de vooringang (voor de minder-valide bezoekers). Men kan naar binnen van 20.00 tot 24.00 uur. De organisatie zorgt voor een gezellige en gemoedelijke avond met muziek en hapjes, dus kom en beleef het mee!! De entree is voor iedereen € 2,00.  Meer info via www.cocdeventer.nl ; ook voor andere activiteiten van COC Deventer en diverse Roze Uitgaanstips binnen de regio Stedendriehoek. Op de website kan men zich via ‘contact’ ook abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief van COC Deventer.


ZONDAG

16 SEPTEMBER DE BRINK

The Gym Deventer stelt 50 DUO abonnementen beschikbaar voor € 30,00 per maand! OP = OP! Geen jaarcontracten, m.u.v. acties. Informatie en voorwaarden kunt u vinden op onze website

12.00

21:30 UUR

festijn BEACH / BARS / FOOD / DJ’S

 /BRINKEVENTDEVENTER

Zutphenseweg 55, 7418 AH Deventer Internet: thegymdeventer.nl, tel. 06 – 186 86 877 Ingang Visbystraat, groene draaideur, Business Point

NOG MEER

WAARD AUTOBEDRIJF LENSELINK Gelderhorst 5 | 7207 BH Zutphen | 0575 - 572032 | www.mazda-lenselink.nl |

DE EXTRA COMPLETE MAZDA CX-3 SPORT SELECTED NU RIJKLAAR € 27.990,€ 2.995,- VOORDEEL Luxe en sportief uitgerust met onder meer: • Sportieve 18-inch lichtmetalen velgen • Climate control • Geintegreerd navigatiesysteem • Parkeersensoren

AUTOHUIS EICKHOF Kayersdijk 153 | 7332 AR Apeldoorn | 055 - 5212809 | www.eickhof.nl |

Mazda CX-3 2018 vanaf € 24.490,-. Gemiddeld verbruik Mazda CX-3 2018 van 4,4 tot 7,0 liter per 100 km / 22,7 tot 14,3 km per liter / CO2-uitstoot 114 tot 160 g/km. Prijzen incl. BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. De Mazda CX-3 Sport Selected is in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar, uitvoering is leverbaar zolang de voorraad strekt. Overige consumentenacties niet mogelijk i.c.m. het Mazda CX-3 Sport Selected aanbod. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.


Het Deventer Nieuws 13

Ria Teeninga verlaat bibliotheek

Radioprogrammering Drtv

DIEPENVEEN - Binnenkort zal Ria Teeninga stoppen met haar werkzaamheden voor de bibliotheek in het Kulturhus in Diepenveen. Maar liefst ruim 42 jaar was zij werkzaam voor de bibliotheek Deventer en was zij de afgelopen tien jaar mede het gezicht in het filiaal Diepenveen. Aanvankelijk nog op de oude locatie aan de Crommelinlaan en de laatste jaren in de nieuwe bibliotheek in het Kulturhus.

Begonnen in de bibliobus

Ria kwam in 1975 vanuit Friesland in Colmschate te wonen. “Mijn man, die al in het bibliotheekvak zat, kreeg de mogelijkheid om in Deventer te werken. Hier in Deventer werd een bibliotheekacademie opgestart, dat was toen in het oude Ankersmitgebouw aan de Lange Zandstraat. Zijn toenmalige directeur in Friesland werd directeur van de nieuwe bibliotheekacademie en heeft een aantal mensen meegevraagd of ze het misschien leuk vonden om hier les te gaan geven. Zodoende zijn we hier beland”, zegt Ria. De bevolking van de nieuwbouwwijk Het Oostrik in Colmschate begon te groeien en daarom wilde de bibliotheek de uitleentijd voor de boeken uitbreiden door een aparte avond voor kinderen toe te voegen. Er werd naar de bibliotheekacademie gebeld of men iemand kende die in de wijk woont en gediplomeerd is om het bibliotheekwerk te doen. “Toen kwamen ze bij mij uit en vroegen of ik alsjeblieft dit werk op me wilde nemen, dat was in 1976. Aanvankelijk was er in het Oostrik de bibliobus waarin ik dus ben begonnen als bibliothecaris. De ruimte in zo’n bus is uiteraard beperkt en het assortiment boeken daarom minder groot. Colmschate groeide, nieuwe woonwijken kwamen erbij en een nieuwe filiaal van de Deventer bibliotheek werd gerealiseerd in het winkelcentrum Zwaluwenburg. Daar werkte Ria aanvankelijk op zaterdags, één keer in de drie weken. “Geleidelijk aan is het aantal uren dat ik daar werkte uitgebreid en verleende ik ook mijn medewerking in de andere filialen wanneer er een beroep op mij gedaan werd.” Ongeveer tien jaar geleden begon Ria haar werkzaamheden in de bibliotheek aan de Crommelinlaan. Dit gebouwtje, waarin vroeger de kleuterschool gehuisvest was, heeft jarenlang dienst gedaan als bibliotheek, eerst als dorpsbibliotheek en na de gemeentelijke herindeling als “locatie Diepenveen” van de Deventer bibliotheken. De bibliotheken in Deventer waren op verschillende dagen geopend waardoor Ria toen ook nog in de andere filialen werkzaam was, maar de bibliotheek in Diepenveen werd toch wel haar vaste honk. Ongeveer vier jaar geleden is de bibliotheek verhuisd naar Hof van Salland, het Kulturhus. “Nu maken de filialen onderdeel uit van multifunctionele ruimten waardoor de openingstijden ruimer zijn en mensen in alle biblio-

Cinebat filmnieuws september BATHMEN – Na een heerlijke zomer gaat het filmseizoen bij Cinebat zaterdag 15 september van start. De komende maanden hebben de inwoners van Bathmen en omstreken volop gelegenheid om dichtbij huis, voor weinig geld naar de film te gaan. De filmavond is zoals de voorgaande jaren in ieder geval één keer per maand op een zaterdag, maar dit seizoen gaat Cinebat ook op woensdag een aantal avonden extra draaien. Zo krijgen filmliefhebbers vaker de gelegenheid om mooie films te beleven. Voor zowel jong als oud wordt er gedurende het seizoen een gevarieerd programma samengesteld. Kijk op de website www. Cinebat.nl voor alle data en het (actuele) filmaanbod. De vrijwilligers van Cinebat kijken ernaar uit om u bij het Cultuurhuus Braakhekke te verwelkomen. Om 18.15 uur voor de hele familie de mooie animatiefilm Ferdinand; een komisch verhaal van een grote stier met een klein hartje. De film Ferdinand speelt zich af in Spanje. Als hij ten onrechte aangezien wordt voor een gevaarlijk beest wordt hij gevangen genomen en weggevoerd. Vastberaden om terug te keren naar zijn familie, verzamelt hij een bont gezelschap om zich heen voor een fantastisch avontuur.

Interview en foto: Harry Mulder

theken bijna iedere dag terecht kunnen. In principe is er iedere dag gedurende 3 uur een bibliothecaris aanwezig, maar men heeft een groot deel van de dag de tijd om boeken te ruilen, te internetten of om rustig te lezen. Het is dus vooral zelfredzaamheid. De bibliotheken zijn zo ingericht dat iedereen zichzelf kan helpen. En dat is een groot voordeel.” Bibliotheken zijn in ontwikkeling, gaan in de toekomst nog meer faciliteren, nog meer in samenwerking met andere partijen (dat zie je nu al in de bieb in de stad). De ruimte verhuren aan organisaties die hier dan activiteiten kunnen organiseren. Dat kunnen voorstellingen zijn of creatieve workshops. Je zit al in een multifunctionele ruimte terwijl de bieb zich ook nog meer multifunctioneel gaat presenteren. Natuurlijk ook om economische redenen.

Het publiek is het belangrijkst, niet de boeken

“Maar de bibliotheek is vooral een sociale plek. Je ziet veelal dezelfde mensen die niet allemaal voor een boek komen maar bijvoorbeeld gaan internetten of zomaar een praatje komen maken. Dat is een belangrijk aspect. Het één kan natuurlijk niet zonder het ander, maar het publiek is het belangrijkste, niet de boeken. Je hebt altijd de interactie met het publiek en dat maakt dit werk zo mooi. Het is gewoon een prachtig vak, ik kan niet anders zeggen”, vertelt Ria, die aangeeft dat ze nooit met tegenzin naar de bibliotheek is gegaan. Toch heeft Ria om reden van persoonlijke aard besloten om te stoppen met haar werk als bibliothecaris. “Ik zal het wel missen, maar heb er toch voor gekozen om nu te stoppen en niet te wachten tot aan mijn pensionering.” 42 jaar werken in de bibliotheek is een lange tijd maar schijnt geen uitzondering te zijn. ”Het is geen zeldzaam verschijnsel dat we een 40-jarig jubileum hebben, binnenkort neemt een collega afscheid die bijna 50 jaar in de bibliotheek heeft gewerkt. Bibliotheekmensen zijn over het algemeen heel trouw, betrokken en loyaal”, verklaart Ria. Nog twee weken werken en dan neemt Ria Teeninga afscheid als bibliothecaris. Vrijdag 21 september aanstaande van 15.00 - 17.00 uur in Hof van Salland wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om Ria te bedanken waarna ze gaat genieten van haar prepensioen.

Beestenboel bij Atelier ARToMoNDo DEVENTER - De winkel en de expositieruimte van Atelier ARToMoNDo aan de Nieuwstraat wordt een beestenboel. Schilderijen, tekeningen, dieren in druktechniek en pyrografie en ruimtelijke dieren van papier maché, textiel en klei; ze zijn er allemaal. Het idee om met dieren als thema te werken ontstond tijdens de zomerbarbecue. Bijna alle deelnemers hebben dieren of hebben ’iets’ met dieren. Een kunstenares die zeer bedreven is in pyrografie, ofwel houtbranden, heeft prachtige tableaus gemaakt van diverse dieren. De kunstenaars van ARToMoNDo hebben de afgelopen maanden hard aan hun dieren gewerkt en willen dit graag laten zien op donderdag 20 september om 16.30 uur. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken. De expositie is geopend tot 1 november op dinsdag tot en met vrijdag van 09.0016.30 uur en op zaterdag van 13.00-17.00 uur. Beeldend kunstenaar Marianne de Bakker begon in 2011 met haar ARToMoNDo atelier in Deventer. In eerste instantie werden atelieractiviteiten aangeboden als re-integratiemogelijkheid. Toen er bij kunstenaars met een zorgvraag ook behoefte bleek aan een kleinschalig atelier met professionele begeleiding stelde zij ARToMoNDo ook daarvoor open. Op dit moment worden de meeste deelnemers vanuit de sociale wijkteams naar ARToMoNDo doorverwezen. Het atelier kent een mooie mix van mensen met een diverse zorgvraag, achtergrond en creatieve aspiraties. Marianne: ‘ik word nog steeds oprecht blij als mensen groeien en ik ben er trots op dat ik daaraan mag bijdragen.’

Maandag TIJD PROGRAMMA 00:00 Deventer Radio Non-Stop 07:00 Schoppema schopt je je bed uit 09:00 Het A-Meezinguur 10:00 Muziekplezier 12:00 De Sandwich 13:00 Classics 15:00 Flashback 17:00 Deventer Radio Non-Stop 19:00 B. Boomer Music Time 21:00 Poezie en Muziek 23:00 Deventer Radio Non-Stop Dinsdag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 07:00 Schoppema schopt je je bed uit 09:00 Het A-Meezinguur 10:00 Muziekplezier 12:00 De Sandwich 13:00 Classics 15:00 Deventer Radio Non-Stop 16:00 Kanaal Sociaal 17:00 Deventer Radio Non-Stop 19:00 Hits van Toen en Nu 21:00 Echt Erik 23:00 Deventer Radio Non-Stop Woensdag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 07:00 Goedemorgen Stedendriehoek 09:00 Het A-Meezinguur 10:00 Muziekplezier 12:00 De Sandwich 13:00 Classics 15:00 Deventer Radio Non-Stop 17:00 Kanaal Sociaal (herhaling dinsdag) 18:00 Deventer Radio Nonstop 20:00 On the rocks 22:00 Symfocity 00:00 Deventer Radio Nonstop Donderdag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 07:00 Schoppema schopt je je bed uit 09:00 Het A-Meezinguur 10:00 Muziekplezier 12:00 Actueel Nieuws 13:00 Classics 15:00 Gilligan in the Afternoon 17:00 Deventer Radio Non-Stop 18:00 Actueel Nieuws (HH) 19:00 Avondland 21:00 Music Unlimited 23:00 Deventer Radio Non-Stop Vrijdag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 07:00 Goedemorgen Stedendriehoek 09:00 Het A-Meezinguur 10:00 Muziekplezier 12:00 De Sandwich 13:00 Classics 15:00 Deventer Radio Non-Stop 18:00 Je weekend op de Schop! 19:00 Tussen de Lijnen 20:00 Sport Live 22:00 Deventer Radio Non-Stop Zaterdag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 10:00 Lekker Hollands 12:00 De Marco Show 14:00 De Deventer 30 16:00 Crossroads 18:00 Deventer Radio Nonstop 19:00 WinkelwagenShow 21:00 Kracht Centrale 23:00 Deventer Radio Non-Stop Zondag 00:00 Deventer Radio Non-Stop 09:00 Onze Vader 11:00 Vaandeldragers 12:00 Deventer Radio Non-Stop 14:00 De Deventer 30 Non-Stop 16:00 Deventer Radio Non-Stop 17:00 Vaandeldragers 18:00 Dutch Blues Radio 20:00 El Mundo 22:00 Spirit, Mind & Music 23:00 Deventer Radio Non-Stop


STAATVAN DIENST

RE-INTEGRATIE OU

WWW.STAATV 1

Heeft alle vertrouwen in haar top #samenlopenwe

Een uitvaart die precies past; bij de overledene én bij u. LOOPBAANADVIES

Betrokken, informeel en in alle rust leid ik u langs alle keuzes die belangrijk zijn.

RE-INTEGRATIE

OUTPLACEMENT

0570 624899

Zo krijgt de uitvaart gaandeweg vorm en wordt het altijd een persoonlijk afscheid.

www.rob-oostenrijk.nl 06 - 54 24 11 05

www.staatvandienst.nl

Wereldkeuken • All-in cuisine • Live-cooking • Grenzeloos genieten voor groot en klein

Bedrijfsfeest jubilea of verjaardag? Natuurlijk bij A1

Ontwikkeling, productie en permanente begeleiding en service van logistieke oplossingen. Duurzaam, zuinig en effectief, daar ligt de focus op bij STILL. De moderne systemen zijn flexibel en kwalitatief en altijd toegesneden op de wensen van de gebruiker. Dat komt ook in de service volop tot uitdrukking. In Nederland houden ruim STILL Intern Transport B.V. Nijverheidsweg 5 3341 LJ Hendrik-Ido-Ambacht Telefoon: 078 684 52 00 www.still.nl

Het

11 april | jaargang

Nieuws is een

uitgave van

Mediaburo

Schoppema

1 | week 15

• 2018

van Deventer!

• Dé uitgever

r het de naam voo D’Iesseltje is1250 jaar Deventer ter ere van t naam en logo

s Heidema onthul

r Andrie Burgemeeste

voor ver; de naam eindelijk zo Démpter was het dan Deventer is bekend: , van spanning 1250 jaar Heidema onthulde Na maanden n ter ere van n door ester Andries het bier gebrouweD’Iesseltje. Burgeme voor het bier gebrouwe naam Iesseltje oftewelbedenkers van de naam ot doek waarop de nieuwe de een levensgro samen met Davo Bieren, Grolsch en zichtbaar was. die samen in een logo er Andries Heidema Braakafgebeeld Annemarie Het was Burgemeest

van de naam, doek uit ruim met de bedenkers Graaff, een levensgroot het bier is gekozen De en Davo Bieren De naam voor het logo zichtbaar man en Marion die Grolsch de naam en okaal Deventer 500 inzendingen onthulde waarop vond plaats in het Proefl ‘Inwoners van een het unieke mochten ontvangen. om mee te denken was. De onthullingwaar alle genodigden gevraagd speciaal de brouwers hebben we voor het bier van Davo Bieren, dit bier zijn in de bierproeven. Voor naam te verzinnen 1250 jaar Deventer. Geteruggegaan bier konden voor op grote speciaal en Davo Bieren gebrouwen van Grolsch en werd namelijk zien dat mensen weldig om te okaal aan de de middeleeuw gerstemout historie. In n bij ons proefl met havermout, granen is persoonlijk langskwame gebrouwen schaal bier met meerdere om hun inzending Kroon recepHet brouwen Sluisstraat en tarwemout. n’, aldus Marijn voor de bijzondere 1250 n geweest het te overhandige ‘Leuk om verschillende van inspiratiebro bierstijl de de van Davo Bieren. alle inzenDunkel Weizen, Het is een amberkleutuur van de te zien onder thema’s terug ere van Deventer. Weizen. van Deventer, jaar bier ter frisheid van de historie ‘bite’ en de dingen, zoals een connecbier met een in de stad, rig als plekken in Wat wij speciale en het dialect. weken verkrijgbaar tap meetellen tie met voetbal is de komende op zowel hebben laten D’Iesseltje van Deventer zijn klinkt brouwers zwaar verkrijgbaar ‘barcall’; hoe de betere horecazaken op fles ook De zal je bier bestelt. is de zogenaamde Het bar Natuurlijk kun als op fles. bier aan de erg het als je het en in de supermarkt. het Proeflokaal deed het daarom bij de slijter krijgen bij naam D’iesseltje ook een naam die linkt tap en fles april verpakt het bier op het is week van 16 dialect in goed. Maar Bieren. In de D’Iesseltje esje Davo fl Hanzestad, 1 van als ook al haar fans naar Deventer en alleen voor x 30 cl flesjes. Grolsch voor echt uniek krat van 24 der dit zich heeft en een Grolsch Remco van speciaal voor extra bij in zijn’, aldus komen ook en Grolsch Deventer kan op de markt. Davo Bieren Grolsch. een uniek glas Meer namens moment met op. bijzondere is ook echt bij, want op Wees er snel

IN

heerlijk brood Eerlijk en bakker van de echte

128

jaar







 

UUR. 9.0016.00 OPEN VAN EVENTS.NL WWW.DON

JUBILEUM KRANT

PO OP LP ‘T ZU LE TP IN HE N en

, verzekering Makelaardij en hypotheken

Feestweek 425 Jb. Bussink!

Oerdijk 21, Schalkhaar T 085 - 7600948 gd-wonen.nl www.onbezor

jaar

en bad Uw keuken is onze zorg!

want Koekwinkel, in de Deventer 425 jaar! De Het is feest jaar van bestaat dit in de week Jb. Bussink viert dit jubileumhet woensdag Koekwinkel 14 april omdat geleden is dat 9 tot en met jaar precies 60 11 april ook de Brink vestigde. el zich aan de Koekwink pagina 10 verder op

traat 8-D Schonenvaarderss Deventer | 0570-622102 ukenenbad.nl www.brouwerke

WOON Cash Carry

Lees

Unieke Meubelen

&

en Woonaccessoires

13E KRANT

IJSSELLOOP KRANT is een uitgave

LAY OUT Fokko-Ontwerp

van Mediaburo Schoppema

SCHRIJF JE UITERLIJK 24 MAART IN!

ZONDAG 8 APRIL 2018

GA NAAR: WWW.IJSSELLOO

P.NL

Sportieve hoofdsponsor Wie zijn de lopers van Salland Zorgverzekeringen?

iRun2Bfit

Ruim 150 leerlingen van het Stormink Inclusief routekaartjes

wat er zich Lees alles én buiten binnenvan de de velden voetbalclubs Deventer afspeelt.

doen mee!

Alles over Mediaburo

Schoppema

i.s.m. de Deventer

SEIZOEN

voetbalvereniging

‘Meisjes fysiek

2017

Fokko ontwerp

r, ‘Wethoude unieke pak deze kans!’

s’

rig als jongen

en leergie

al Verkiezingen Meisjesvoetb voetbal oon is ook gew Krant (deventer) Grace Brok:

uit Deventer

enigingen

de voetbalver

en. Lay-out:

uitgave van

Scoor is een 15 KM 1 OF 2 KM • 5 KM • 10 KM •

Bosch

De mogelijkheden voor uw eigen krant zijn ongekend. Een jubileum krant, een openingskrant of een evenementen krant van ‘echt’ krantenpapier. Wij verzorgen al bijna 7 jaar kranten voor ondernemers die iets extra’s willen voor hun gebeurtenis. Het uitbrengen van zo’n krant is bij Mediaburo Schoppema veelal gratis. Uw krant wordt een succes Of het nu gaat om een maandelijkse krant of een eenmalige krant voor een opening, jubileum, evenement of andere gebeurtenis. U kiest zelf de begeleiding die u nodig heeft bij het maken van uw ideale krant. Samen zorgen we ervoor dat uw communicatie een succes wordt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, of kijk op onze website welke kranten wij allemaal al gemaakt hebben.

STILL staat voor innovatie

s DeventerNieuwbier

Het Deventer

Foto: Judith

Op STILL kunt u bouwen

Maak uw perfecte krant samen met Mediaburo Schoppema

even sterk

in ‘We moeten Deventer een sportveel beter klimaat creëren, met te beginnen orgaeen sterke opkomt Bosch nisatie die Foto: Judith voor de belangen meent van de sporter’, René Temmink. ‘Sport echter houdt ex-scheidsr burger fit, op , houdt de verbroedert kan Deventer de straat en kinderen van de kaart zetten.’ Grijsen, graag met Liestbeth en SportTemmink zou voor Sport wethouder in gede Deventer meerdere sportmensener meer hoe beleid, en met om te onderzoeken in onze sprek willen sporters voor mogedaan kan worden de toekomst Deventer in stad. ‘Dan heeft we terug kunnen sporters die een WK gelijk ook eens bij een EK, En waarvoor TV. op Wilhelmus zien spelen het of op de Olympische wordt gespeeld.’

de 57-jarige zou volgens gevormd door Zo’n overleg r moeten worden uit de politiek Deventenaa rters en mensen met het oud-(top)spo . ‘Korte lijnen Talentvolle en het bedrijfsleven te faciliteren. MKB om sporters ontlasten. De je helpen en met sporters moet kunnen zijn optimaal bezig sporter moet presteren. Waarom worden en trainen, beter geen topsporters in Deventer takken van zouden we n in allerlei kunnen voortbrenge sport?’ AutoCity AVK Temmink met Zelf heeft René atlete van Daventria sponeen Alto te op die manier ganiseerd cht, en haar een Suzuki het samengebra st te krijgen studie - in de geholpen door aanloop naar hebben ideeën Brouwer in de Adelaarshor Deventer in ze - naast haar jaren, in de over Door Rudy trainingen naar duels seren, zodat mensen uit kennis ontstaan tijd bij haar bezoekers - Er is de afgelopen De Verkiezingen krant is een uitgave steeds meer en avond op hoe we meer steeds trots op alle DEVENTER van Mediaburo Schoppema • Dé soort dat ‘Dit 2017, is ochtend zijn. uitgever van Deventer! EURO ons afgevraagd krijgen. Ik ben ontzettend verwachting aanwezig kan een UEFA Women’s beter EK in Deventer al heeft. ‘De hen in Papendal Lay-out: worden door Fokko Ontwerp meidenvoetb beweging konden die tijdens het en dat het voor geregeld gaan zelf’, weet feest te welke rol het voetballen en betrokkenen zaken moet de sportmensen wedstrijd een zullen gaan vrijwilligers te blijven spelen’, en niet door van om van elke de jongens meer meisjes fysiek even commissie mogelijk tussen hebben geholpen buiten het stadion. ‘ zijn meisjes toparbiter enthousiast is om zolang en jongere jaren is de voormalige te laten sporten, maken, binnen ‘Zeker in de Door ze samen Grace Brok. mening. als jongens. voor sterk en leergierig als en niet op geslacht.’ een duim op betaalbaar Duim op kunnen bovendien bovendien te selecteer je en daarin steekt daarbij . ‘Die hebben ‘Hou sport burgers om in Nederland Grace Brok bedrijfsleven motiveer je is alle groeiende sport het Deventer gesteld om gemeente en al is de snelst de horeca en ‘Maar die achterstand Temmink. ‘Organiseer beschikbaar en tuswat achter. Meisjesvoetb een Open te bieden om 50.000 euro sporten’, adviseert volgens Brok, maar liefst mogelijkheid ng met de KNVB HierDeventer sportdag,en zorg liep Deventer, gemeente de De samenwerki een jaarlijkse st te bezoeken. eraan bijgedragen ingehaald. jeugd in onze alle verenigingen in de Adelaarshor onderling heeft Durf inmiddels wel in percentages Huis Dag voor verenigingen e toernooien. worden ingedeeld. een EK-wedstrijd speelstad Deventer, EK speelsteden sen de Deventer niveau kunnen wij als weer voor aantrekkelijkniet alleen bij het aad van alle ontstaan. Resultaat: door hebben beter op eigen En dan Is dat meiden in het voetballen hoogste bezettingsgr En we werken te investeren. dit structureel. doe gezien, de er meer plezier in Deventer. is maar tbal, finale Daardoor gehaald.’ het voetballen oproep naar Vrouwenvoe werd ook de in Nederland meisjes aan Ja, dit is een in Deventer dochter er zijn meer Wethouder, dit een oproep? gespeeld. ‘Mijn Net als de wedstrijden met regioteams.’ elijke instanties. we ginzelfs samen in een vol stadion alle verantwoord een goed gevoel: in Enschede al kans!’ het kader ik hadden allebei we van slag toen Oranje pak deze unieke Deventer in Charline en EK Vrouwen Heel even waren al snel voelden heeft de gemeente en bestuursgroep gen winnen! kreeg, maar jaar geleden stil geeen werkRuim twee penalty tegen laten verloik niet meer Rene Temmink EK Vrouwen vrij vroeg een mogelijk te de 1-1 heb van het naderende goed en strak borrelen. Na en een prachtig werd door wethouder het festijn zo we het weer wedstrijd met we en opgericht om van SV Helios, ervaring die een spannende id bij het dames- het zeten; wat Brok, voorzitter Het was een betrokkenhe pen. Grace super publiek! vergaderd met vanwege haar resultaat en Grijsen benaderd onze stad. Er werd regelmatig te maken snel vergeten.’ events die niet al in bij meisjesvoetb was aanwezig de Deventerse bestuur en het EK Vrouwen. hadden met

van een winst of verlies en draagt bij aan ‘Met inzicht en inspanning etbal in Deventer. jke kracht zit geen gender. EK Vrouwenvo . De gezamenli nemen. Daaraan een teamsport jaren voorzitter ‘Voetbal is mee naar huis Brok, afgelopen en de winst meent Grace ers overtreffen wedstrijd’, en goed georkun je je tegenstand naar een mooi speelwijze ‘We het toernooi ‘We hebben vindt de Deventerse. leuk of niet.’ mogelijk Dat vind je geheel gebracht’, om zoveel

Krant Scoor

Deventer.indd

1

Heel Devente

r hapt krant

100 collega’s dag in, dag uit onze klanten operationeel. Dankzij ons state-of-the-art diagnosesysteem, het preventieve onderhoud en de doortastende oplossingen is werken bij STILL en uitdagend en zorgenvrij. Onze systemen en organisatie staan garant voor optimale bedrijfszekerheid.

Zondag 25

Voor meer

juni

informatie,

zie heeld

eventerhap

t.nl

INHOUD 3 Voorwo 3 5 7 9 11

ord burgemeester Andries Heidem

a Hap je met het wereldr ons tegemoet? ecord Heel Devente r Hapt 2017 ‘Zo’n mooi stadsproduct we omarme moeten n’

‘Al die aandach t is sowieso cadeautje’ al een

Go Ahead Eagles alweer hongeri voor nieuwe g seizoen 11 Devente r prominenten happen lustig mee 11 Stadswa ndeling in het teken van Deventer Koek 13 Een hele happening 13 Joekie het Ontbijtkoekie is aangeko in Devente men r 14 Routeka art

17 19

UITGEVERIJ | RADIORECLAME

19 21

Over de initiatiefnemers Junior Kamer Deventer De hoofdsp onsoren aan het woord

We hebben je nodig! Puzzelpagina

Krant HeelDeventerHa

pt 24 pag.indd

1

START 14.00 uur

Win MOOIE

Meld je GRATIS aan

prijzen met

Voor ALLE leeftijden

de puzzelp

agina 01-06-17

Mediaburo Schoppema verzorgt AANDACHT first in intralogistics

WWW.MEDIABUROSCHOPPEMA.NL 0570-594907

12:03

20-09-17

10:08


Het Deventer Nieuws 15

Inspiratiebijeenkomst Kunst&Ouderen DEVENTER - Kunstcircuit Deventer organiseert in samenwerking met Muziekhuis Deventer een Inspiratiebijeenkomst Kunst&Ouderen op zaterdagochtend 29 september van 09.15 tot 12.30 uur. De inspiratiebijeenkomst is bedoeld voor kunstprofessionals, kunstdocenten en organisatoren en vrijwilligers van woonzorgcentra. De locatie is Humanitas en de deelname is gratis. de inrichting van grote vitrines met allerlei soorten werken tot een garderobe van “Delfts blauwe tegeltjes” beschilderd door bewoners. “Was getekend dementie….” is het boekje dat samen met een film over het allereerste project is uitgegeven in samenwerking met Marco Blom van Alzheimer Nederland.

Naast een plenaire start kan er gekozen worden uit 4 aansprekende workshops olv professionals van binnen en buiten de stad. De bijeenkomst zal worden afgesloten met een rondleiding.

Dans olv Floortje Rous

Naast moderne danslessen voor senioren in de wijk ontwikkelt Dance Connects ook producties. Danstheatervoorstellingen, workshops en evenementen voor en door senioren.​Door middel van deze activiteiten en de documentaire Still Moving tonen zij niet alleen onze artistieke kwaliteiten aan het publiek, maar ook dat de maatschappij niet stopt bij 65. Floortje Rous is projectleider, choreograaf en docent.

Beeldend olv Albert Niemeyer

Het werken met mensen met dementie is Albert Niemeyer niet vreemd. Eerder heeft hij op 28 locaties bij meerdere zorgcentra in het land projecten gerealiseerd. De projecten variëren van een plafondschildering met een doorsnee van 6 meter,

Muziek & Dementie olv Ilse Tummers, Verena Wild en Nicolette Verkooij

In de workshop Muziek & Dementie behandelen muziektherapeute Ilse Tummers, gezondheidszorgpsycholoog Verena Wild en gitaardocente Nicolette Verkooij deze vraag vanuit verschillende perspectieven. Ilse Tummers vertelt over dementie in het algemeen én in relatie tot muziek. Daarnaast geeft zij samen met Verena Wild een korte presentatie van het project “De muzikale nachtzoen”. Nicolette Verkooij vertelt over de ervaringen die zij vanuit haar project “Muzikale Ontmoetingen” heeft opgedaan in diverse verzorgingshuizen in Deventer.

Theater & poëzie

Ieder mens heeft behoefte aan wederkerig contact. Het voorkomt eenzaamheid en geeft een gevoel van ‘erbij horen’. Bij kwetsbare doelgroepen zoals ouderen met geheugenproblemen, bij wie vaak ook sprake is van apathie, lukt dit steeds moeizamer. De methode van Theater veder is een interactieve en levendige manier om contact te maken met ouderen met geheugenproblemen.  Meer info&inschrijven: www.kunstcircuit.nl.

Verenigingen uit Bathmen gaan loten verkopen van Grote Clubactie BATHMEN – Vanaf 15 september gaan er weer 225.000 enthousiaste clubleden op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Leden van verenigingen uit Bathmen doen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven. Verenigingen in Nederland rekenen elk jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig, voor de aanschaffing van nieuwe materialen of de organisatie van een jeugdactiviteit. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. De Grote Clubactie beleeft dit jaar de 46e editie. Directeur Frank Molkenboer: “Verenigingen hebben de inkomsten uit de Grote Clubactie hard nodig. Ze kunnen het goed gebruiken voor nieuwe doeltjes, tenues of een likje verf voor het clubgebouw. Het geld krijgt een goede en doelgerichte bestemming. Van elk verkocht lot à € 3,00 gaat € 2,40 direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen vrienden, familie en inwoners van Bathmen, de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij!”

Geld naar de clubkas

9 miljoen opbrengst met 5.500 clubs

Deelnemen kan nog steeds

Jaarlijks doen er 5.500 sport-, cultuur- en hobbyverenigingen mee aan de landelijke actie. Zo’n 225.000 lotenverkopers realiseren daarmee samen rond de 9 miljoen euro. Verenigingen halen met deze actie per club gemakkelijk een bedrag tussen de € 1.000,00 en € 15.000,00 op.

Het opgehaalde bedrag wordt besteed aan uiteenlopende doelen. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Hiermee kunnen clubs dat ene jubileumfeest organiseren, waar ze zonder de actie geen geld voor hadden. Of bijvoorbeeld nieuwe uniformen of materialen aanschaffen, die nodig aan vervanging toe zijn.

Verenigingen kunnen nog steeds deelnemen aan de actie. Ga hiervoor naar clubactie.nl of bel 013 – 455 28 25. Dit jaar doen in Bathmen de volgende clubs mee: ABS Gymnastiek & Jazzdance, ABS Volleybal, ABS Zwemclub, ABS Handbal en de Algemene Bathmense Sportvereniging.

Hondenzwemmen bij Boschbad Apeldoorn APELDOORN – Zondag 16 september 2018 sluit Openluchtbad Boschbad in Apeldoorn het zwemseizoen af met het jaarlijkse evenement Hondenzwemmen. Zowel baasjes als honden kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur een duik nemen in het recreatiebad.

Vereniging voor Berner Sennen Newfoundlander

Het hondenzwemmen gaat van start met een zwembad vol Berner Senner en Newfoundlander honden. ’s Ochtends van 11.00 tot 12.30 uur is het bad gereserveerd voor de leden van Lola’s Berner Sennen – Newfoundlander wandel- en evenementen. Naar verwachting komen er circa 60 honden voor een plons in het recreatiebad. Vanaf 13.00 uur zijn alle hondenbezitters van harte

welkom om samen met hun favoriete viervoeter een sprong te wagen. Het tarief is € 3,50 per hond, de baasjes hebben gratis entree. Naast het hondenzwemmen worden er demonstraties gegeven en staan er leuke kraampjes. Hoofdsponsor Welkoop Apeldoorn zorgt voor een uitdagend parcours en een speciale hondenwasstraat voor een opfrisbeurt na het zwemmen. De eerste 100 bezoekers worden nog eens extra leuk verwelkomd met een ‘doggybag’.

COLUMN

Terug naar de natuur In de natuur kom je tot rust. Het is dus geen gekke gedachte om ook voor uw laatste rustplaats een plek midden in de natuur te kiezen. Onder de bomen of in het open veld, ver van de stad en het verkeer. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk? Natuurbegraven vs. regulier begraven De verschillen tussen een natuurbegraafplaats en een reguliere begraafplaats zijn groot. Een natuurbegraafplaats ziet er eigenlijk niet uit als een begraafplaats, eerder als een natuurgebied. Het heeft een open karakter, er staan geen hekken omheen, je ziet geen rijen graven en de graven worden gemarkeerd met een boom of een zwerfkei. Soms hebben de graven helemaal geen markering. Wie de begraafplaats bezoekt heeft het idee in het bos of over de hei te wandelen. De sfeer die soms op een begraafplaats hangt is hier afwezig. Het kostenplaatje De kosten voor een natuurgraf kunnen, afhankelijk van de begraafplaats en de plek, oplopen tot zo’n € 15.000. Dat is weliswaar flink hoger dan de kosten voor een regulier graf, maar op de meeste begraafplaatsen zijn deze kosten wel eenmalig. U koopt een eeuwigdurend grafrecht, nabestaanden worden niet na een aantal jaar geconfronteerd met de vraag of zij de grafrechten willen verlengen en bovendien bespaart u op de kosten van een grafmonument. Daarnaast is onderhoud aan het graf niet nodig of zelfs verboden, omdat de natuur haar gang moet kunnen gaan. Groene keuzes Passend bij het karakter van een natuurbegraafplaats, moeten er voor de uitvaart ‘’groene’’ keuzes gemaakt worden. Zo moet de kist van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, zoals onbehandeld hout, maar een lijkwade is ook een optie. Eventuele attributen die bij de overledene worden gelegd moeten van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Afscheidsceremonie De afscheidsceremonie kan meestal gewoon op de natuurbegraafplaats zelf worden gehouden. Op sommige begraafplaatsen is een klein kapelletje of openluchttheater, maar er zijn ook begraafplaatsen waar de ceremonie alleen in de open lucht plaatsvinden. Daar kan dan meestal geen muziek worden gedraaid. Beweegredenen Nabestaanden kunnen er moeite mee hebben: een graf zonder monument, soms zelfs zonder enig herkenningspunt. Ze mogen ook niets op het graf zetten om uiting te geven aan hun rouw. Geen foto, geen kaarsje, geen bloemen: niets dat niet van nature in het gebied voorkomt. Vertel uw nabestaanden duidelijk wat uw beweegredenen zijn om voor een natuurbegraafplaats te kiezen en ze zullen de consequenties makkelijker aanvaarden. Alexander IJsendorn (39) is uitvaartleider bij Herman Bakker Uitvaartzorg in Deventer. Maandelijks schrijft hij over hetgeen hij meemaakt. Soms informatief, soms met een lach, soms met traan, maar altijd persoonlijk!

IESSEL Cider dingt mee naar nationale titel DEVENTER – Komt de beste cider van Nederland wellicht uit Deventer? Die vraag wordt volgende week zaterdag beantwoord op de landelijke verkiezing voor de beste ciders van Nederland. Het Deventer bedrijf IESSEL Cider dingt met tien andere deelnemers mee naar de nationale titel. Cider is een alcoholhoudende drank die langzaam terrein wint in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Noord Spanje kennen al een lange historie waar het gaat om het maken van prima ciders. Minder bekend is dat in Nederland ook inmiddels goede ciders worden gemaakt door kleinschalige cidermakers. De verkiezing is bedoeld om de opkomende markt te ondersteunen en Nederlandse ciders bekend te maken onder een breder Nederlands publiek. De verkiezing verloopt via een vakjury en er is ook een publieksprijs.

Appels uit de IJsselstreek

IESSEL Cider uit Deventer verwerkt appels van oude rassen uit hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek tot een droge, licht prikkelende cider gemaakt van 100% appelsap. De cider krijgt een alcoholpercentage van 5 tot 6 %. Fruit uit hoogstamboomgaarden is moeilijk te verkopen, het maken van cider uit sap kan daarbij een mogelijkheid zijn. De ambachtelijke cidermakerij is gevestigd in een gebouw van klooster Sion in Diepenveen.


16

Korenfestival op de Worp Maar liefst 28 koren op 3 podia in het Worpplantsoen Op zondagmiddag 16 september is er een bijzonder Korenfestival, georganiseerd door De stichting Muziekkoepel Nering Bögel. In het Worpplantsoen zullen van 13.00 tot 18.00 uur 28 koren, op 3 verschillende podia, liederen ter gehore brengen. In de centrale publieksruimte tussen de podia is het gezamenlijke festivalterrein waarin foodtrucks geplaatst zijn.

Een specifiek element in het festival is een speciaal gecomponeerd lied, door componist Karel Tadema en schrijver/cabaretier Marcel Verreck, dat ‘1250 jaar Deventer’ bejubelt. Bekende Deventenaren zijn alvorens het festival gevraagd om onderwerpen voor dit lied aan te dragen. Om stipt 13.00 uur zullen alle deelnemende koren dit lied gemeenschappelijk voor u zingen. Burgermeester Ron König zal het 3-stemmig lied ‘in ontvangst’ nemen. Voor een overzicht van de deelnemende koren, kijkt u op onze site: www.deventer1250.nl.

NV Bergkwartier huldigt haar oprichters Afgelopen zaterdag 8 september 2018, Openmonumentendag, onthulde de NV Bergkwartier een nieuw snijraam ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. NV Bergkwartier is in 1968 opgericht als de ‘Maatschappij tot Stadsherstel’ in Deventer. NV Bergkwartier bezit circa 160 historische panden, vrijwel allemaal rijksmonumenten, in en rond de historische binnenstad van Deventer. In totaal verhuurt NV Bergkwartier ongeveer 300 eenheden. Vanwege het 50-jarig bestaan van de NV Bergkwartier en het 1.250 jarig bestaan van de stad Deventer, heeft de NV Bergkwartier aan de Deventer kunstenares Ela Venbroek gevraagd een snijraam te maken. In haar kunstwerk komen deze twee jubilea tot uitdrukking. Het snijraam is te vinden boven de voordeur van een pand met het symbolische huisnummer 50, te weten Bergstraat 48-50. De Stichting Werkgroep Bergkwartier, de voorloper van de NV, heeft het snijraam financieel mogelijk gemaakt. Tijdens de feestelijke onthulling van het nieuwe snijraam, zijn enkele oprichters en medewerkers, tot hun grote verrassing en onder het toeziend oog van vele (oud-)commissarissen, onderscheiden voor hun bijzondere bijdrage aan de NV Bergkwartier. De heren Strik, Goudappel, Boerboom sr. en Eggink sr., ontvingen uit handen van de directeur Barend Jan Schrieken, een zogenaamd Bergschildje; een miniatuur van de bronzen plaquettes die de gevels van de panden van de NV Bergkwartier sieren. Naast deze oprichters is ook de, onlangs overleden, oud-

wethouder Duimel geëerd met een Bergschildje vanwege zijn grote inzet voor het herstel van het Bergkwartier. “Deze mannen zijn van onschatbare waarde geweest voor de NV Bergkwartier”, aldus Barend Jan Schrieken. “Zij hebben het Bergkwartier gered van de sloop.” Naast de bestuurders, zijn ook twee medewerkers die al zo’n 25 jaar werkzaam zijn voor de NV Bergkwartier gehuldigd met een Bergschildje. Jolanda Nijland en André Dreteler werden beiden bedankt voor hun enorme inzet. Het is de bedoeling dat het Bergschildje wordt uitgereikt aan personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan het behoud van het cultureel erfgoed in Deventer. Schrieken: “Helaas zijn enkele oprichters inmiddels overleden. En van de aanwezigen verdienen er zeker nog een aantal het Bergschildje. Ongetwijfeld zullen enkelen van hen deze blijk van waardering in de toekomst ook ontvangen. We houden hiermee dus nog wat feestelijke momenten in het verschiet!”

Nationale Sportweek De officiële start van het nieuwe sportseizoen! Omdat Deventer dit jaar 1250 jaar bestaat is de stad door initiatiefnemer van de Nationale Sportweek NOC*NSF (Nederlandse Sportorganisatie) uitgeroepen tot Hostcity. Daarnaast vieren Sportbedrijf Deventer en de sportlocatie De Scheg dit jaar hun 25-jarig bestaan. Reden genoeg dus om deze Nationale Sportweek groots uit te pakken! Dat begint al bij de eerste dag van deze bijzondere week, want zaterdag 15 september is De Grote Opening van De Nationale Sportweek, met gedurende de hele dag een divers programma. In de binnenstad een atletiekbaan, waarop verschillende races worden georganiseerd, bijvoorbeeld een moderun. In de jachthaven kun je kennis maken met verschillende watersporten, denk aan kanoën of zeilen, terwijl er op de tennisbaan op sportpark Keizerslanden voor alle leeftijden de mogelijkheid is om een gratis tennisles te volgen.

In de middag is De Nationale Sportweek Estafette die leidt naar sportpark Keizerslanden waar aansluitend de openingsshow is met muziek van Sharon Doorson, winnares van The Voice Kids Yosina en DJ Dennis van der Geest. Het zal een spetterende show worden die gepresenteerd wordt door NOS presentator Maarten Tip. Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit: 20.00 – 20.45 uur Studio Danzo, Allmax, Yosina, SAS 20.45 – 21.00 uur Officiële opening door NOC*NSF

21.00 – 21.30 uur Sharon Doorson 21.30 – 23.00 uur DJ Dennis van der Geest De rest van de week zijn er themadagen, waarin sportverenigingen en andere organisaties nog tal van activiteiten aanbieden op Sportpark Keizerslanden of bij de Jachthaven. Nieuwsgierig naar de verschillende activiteiten of wil je je aanmelden voor leuke sportclinics, trainingen en andere activiteiten, ga naar www.deventer1250.nl voor het volledige programma.

Tijd voor MAX … in Deventer! Samen met Hallo Nederland toeren deze programma’s door Nederland Het seizoen is al afgetrapt in een andere stad, maar vanaf 17 september, volgende week maandag, zijn de programma’s in onze Hanzestad te gast. Ze zullen verschillende gasten ontvangen op de steiger bij de IJsselkade met de prachtige skyline op de achtergrond, een unieke locatie! De uitzendingen van Sybrand en Martine zijn vanaf maandag t/m vrijdag 21 september dagelijks te zien om 17.10 op NPO1. Tegelijkertijd met ‘Tijd voor MAX’ komen Jeroen Latijnhouwers, Carrie ten Napel en Mascha de Rooij van ‘Hallo Nederland’ ook naar Deventer. Zij brengen in dezer dagen actuele reportages en verhalen gerelateerd aan Deventer tot de kijker. Dit programma is te zien rond 18.25 op NPO2.

Wil jij tijdens één deze uitzendingen op de steiger plaatsnemen? Meld je dan aan voor publieksplaatsen via: maxvandaag.nl/optoer.

Dag-tot-dag agenda Deventer 1250 jaar Kijk voor het programma op www.deventer1250.nl

Eenmalige activiteiten:

• Oogstfeest Lettele zaterdag 15 september, 16.00 uur, Dorpsboomgaard te Lettele • Nationale Sportweek van zaterdag 15 t/m 20 september, Sportpark Keizerslanden, Lebuïnuslaan 3 • Korenfestival zondag 16 september, 13.00-18.00 uur, op het Worpplantsoen, Plantsoen Worp • Opnames ‘Tijd voor MAX’ en ‘Hallo Nederland’ Op de kade van de IJssel

Doorlopende activiteiten: Stadswandelingen en wandelroutes: • Op verkenningstocht door Deventer met je telefoon Dagelijks te lopen. Download de gratis IZI, Travel app (iOS en Android) • Wandelroute langs zestien historische panden 10.00 – 17.00 uur, af te halen bij de VVV, Brink 89 • Wandelroute ‘In het voetspoor van Lebuinus’ Download de ‘Lebuinus Pad App’ of de plattegrond • Stadswandeling ‘1250 jaar Deventer’ 13.30 uur. Start: VVV, Brink 89

Exposities:

• Canon 1250 jaar religieus Deventer 10.00 – 17.00 uur Penninckshuis (VVV), 11.00 – 17.00 uur Grote of Lebuinuskerk • Tentoonstelling: Deventer 1250 jaar (di t/m zo) 11.00 – 17.00 uur. Museum De Waag, Brink 56 • Expositie fotograaf Arda Aras 11.00 – 22.30, Filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78. • BEK Gallery – Deventer 1250 expositie 12.00 – 16.00 uur. Golstraat 9 • Expositie ‘de Salon’ 11:00 – 17:00, de Bergkerk, Bergkerkplein 1 • Expositie ARToMoNDo (di t/m do) 09.00 – 16.30 uur, Nieuwstraat 20 • Expositie Broederenvensters (Vr & Za) 11:00 – 16:00, Broederenkerk, Broederenstraat 18


Het Deventer Nieuws 17 AGENDA

VVV Uit-tips van de week Buiten Westen

De jaarlijks terugkerende tentoonstelling Buiten Westen toont werk van jonge, veelbelovende kunstenaars afkomstig van kunstacademies in het oosten van het land. De eerste editie toont werk van Data Bosma, Liona Dekker, Jacco Jansen, Nokukhanya Langa, Nils Leibeling, Ruben Planting en Rosanna ten Have & Kim Wawer. Buiten Westen brengt het werk van een nieuwe lichting veelbelovende kunstenaars samen en geeft een frisse blik op de beeldende kunst van de toekomst. De deelnemers aan deze tentoonstelling zijn deze zomer afgestudeerd binnen de richtingen Fine Art, Painting, Creative Writing en Education aan de kunstacademies ArtEZ - hogeschool voor de kunsten in Arnhem en Enschede, Academie Minerva en het Frank Mohr Institute in Groningen. 15 september t/m 25 november. Kunsthal KunstaanZ, Brink 16, 11:00 - 21:00 uur. Entree: € 3,-.

Presentatieconcert gerestaureerd Holtgräve-orgel

Met een feestelijk concert wordt het gerestaureerde Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk te Deventer officieel in gebruik genomen. Dit beroemde orgel heeft in het afgelopen jaar een grondige restauratie ondergaan waarbij het orgel zijn glans en pracht heeft herkregen. Tijdens een concert met medewerking van een speciaal voor de gelegenheid samengesteld Holtgräve-orkest wordt het orgel op een bijzondere wijze gepresenteerd aan het brede publiek. Een unieke kans op dit prachtige gerestaureerde VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), T 0570-710120, E info@vvvdeventer.nl, I www.deventer.info

orgel te komen beluisteren in de magistrale ambiance van de Lebuinuskerk. Vrijdag 14 september. Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 38, 20:30 - 22:00 uur. Entree: gratis.

T-shirts met kaarten set Deventer 1250 Deventer viert dit jaar haar 1250 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan hebben wij speciale T-shirts laten maken met opdruk. Er zijn dames- en heren T-shirts in de kleuren wit en rood. De witte shirts hebben een opdruk Deventer 1250 jaar in rood en zwart. De rode shirts hebben de opdruk in wit en zwart. Daarnaast zijn er witte T-shirts met een kunstzinnige opdruk in rood. Alle T-shirts kosten slechts € 9,95 per stuk. Van eenzelfde patroon is ook een fraaie set van 10 ansichtkaarten beschikbaar met gestileerde afbeeldingen van monumentale Deventer gebouwen. De kaartenset kost € 6,50. De T-shirts en kaartenset zijn verkrijgbaar in onze VVV winkel en tot en met 31 oktober 2018 krijgt u bij aankoop van een T-shirt de kaartenset voor € 2,55 en betaalt u voor beiden slechts € 12,50.

Deventer 1250: Korenfestival op de Worp

Op drie podia in het Worpplantsoen treden maar liefst 28 koren voor u op. Op het festivalterrein is een tapeiland, koffietent, foodcorner en terras aanwezig voor de inwendige mens. Een bijzonder element in het programma is het special gecomponeerde lied van Karel Tadema en Marcel Verreck dat ‘1250 jaar Deventer’ bejubelt. Alle koren zullen dit lied om 13:00 uur gezamenlijk ten gehore brengen. Burgermeester Ron König zal het 3-stemmige lied ‘in ontvangst’ nemen. Zondag 16 september. Worpplantsoen, 13:00 - 18:00 uur. Entree: gratis (vrije gift).

Nationale Sportweek Deventer

De Nationale Sportweek is een waar sportspektakel en vindt dit jaar plaats in ons 1250-jarige Deventer! Deze officiële start van het nieuwe sportseizoen is bedoeld om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen en te stimuleren om te gaan sporten. Meer informatie kunt u vinden op www. nationalesportweekdeventer.nl Zaterdag 15 t/m donderdag 20 september. Sportpark Keizerslanden, 10:00 - 23:00 uur. Entree: gratis. Openingstijden: Zondag en maandag 11.00 – 17.00 uur. Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.

FILMAGENDA VUE DEVENTER VAN DO 13/09 T/M WO 19/09 Film Alpha BlacKKKlansman Book Club Catacombe Christopher Robin and Poeh Crazy Rich Asians De film van Dylan Haegens The Equalizer 2 Hotel Transsylvanië 3 De Incredibles 2 Janneman Robinson en Poeh Louis en de Aliens Mamma Mia! Here We Go Again The Meg Mission Impossible Fallout The Nun Papillon Peppermint The Predator Show Dogs Siccin 5 (Turkse film) Vue Classic: Dirty Dancing Ladies Night: Doris Vue Plus: Finding Your Feet Mini Mornings: Mickey and the Roadster Racers Sneak Preview

do

vrij

za

• • • •

• •

• • •

• • • •

• • •

• • • •

• • • • • • •

• • • • • • •

• •

• • • • •

zo

ma

di

wo

• • •

• • •

• •

• •

• • • • •

• •

• • • • • • • •

• • • • •

• • • • •

• • • • •

• • • • •

• •

• •

ON BEP ERK T N AAR D E F I L M V O O R €19,- P/MND *

Medewerkers Dimence lopen Socialrun mee met team GGZ DEVENTER – De Socialrun gaat ook dit weer van start. De Socialrun is een jaarlijkse pittige non-stop estafetteloop van ruim 555 kilometer in 48 uur, met als doel vooroordelen over psychische aandoeningen tot stilstand te brengen. Van 21 tot 23 september 2018 doen alle renners, fietsers, cateraars, chauffeurs, kampbouwers en routecoördinatoren mee om openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen. Met de Socialrun leveren zij een geweldig knappe sportieve teamprestatie. Zij vestigen de aandacht op het doel én halen sponsorgelden op. In 2017 werd er maar liefst € 68.000,- opgehaald en besteed aan zo’n dertig initiatieven, die het stigma tot stilstand helpen brengen, zoals theatervoorstellingen, films, workshops, exposities, spellen en gastlessen. Dit jaar lopen er drie medewerkers van de Dimence Groep mee. Samen met renners van Mediant en RIBW Overijssel vormen zij het team GGZ Overijssel.

VVV Tip

Het team GGZ Overijsel zoekt nog sponsoren. Iedereen die dit team financieel wil ondersteunen, kan meer lezen op www. socialrun.nl/campaigns/ggz-overijssel. Elke kilometer die wordt afgelegd is te sponsoren vanaf € 5,- waarbij het aantal te sponsoren kilometers vrij te kiezen is.

MET DE VUE MOVIE PASS *CHECK VOOR ALLE INFO DE VOORWAARDEN

RESERVEREN & INFO: 0570 - 601 730 *CHECK VOOR ALLE INFO DE VOORWAARDEN

Onderhoud Spitdijk en Deventerweg vanaf 10 september DEVENTER – Van maandag 10 september tot en met vrijdag 2 november zijn er werkzaamheden aan de Spitdijk, Deventerweg, Enklaan en Woertmansweg in Bathmen. Er vindt asfaltonderhoud plaats en een deel van de weg wordt opnieuw ingericht. Er wordt gestart met het gedeelte buiten de kom: Spitdijk richting de komgrens. Vanaf begin oktober worden de werkzaamheden binnen de kom in fases uitgevoerd. Over het hele traject is de asfaltdeklaag aan vervanging toe. Op het gedeelte binnen de kom, krijgt de weg een nieuwe inrichting

met meer ruimte voor de fietser. Dit is mede mogelijk gemaakt door een subsidiebijdrage van de provincie Overijssel.

Omleidingen verkeer

Voor de werkzaamheden worden omleidingen ingesteld. Deze worden aangegeven met borden. De mensen die aan de weg wonen krijgen een brief over wanneer ze tijdelijk niet met de auto voor de deur kunnen komen.

Omleiding buslijn 160

Tijdens de werkzaamheden volgt lijnbus 160 een omleiding. De route geldt van 10 september tot en met vrijdag 2 november.


JE AUTO IS NU € 2.000 MEER WAARD.

! ERLAND D E N IN IS WEER

+ € 500 GRATIS BRANDSTOF + € 250 GRATIS ACCESSOIRES

STERK STAALTJE OPEL. De inruilsensatie van Europa is weer in Nederland. Alleen van 10 t/m 15 september profiteer je van vele unieke voordelen bij Broekhuis Deventer. Ontvang tijdens The Big Event € 2.000 extra inruilwaarde op je huidige auto, plus € 500 aan gratis brandstof én € 250 aan gratis accessoires! Je begrijpt dat dit een unieke kans is om heel voordelig in een nieuwe Opel te stappen.

Kom langs of kijk op broekhuis.nl


MEDIAPAGINA Informatiepagina i.s.m. RTV Oost, de omroep voor Overijssel

week 37

Oproep

Julio Iglesias-dag

De Oosttribune

Nieuwe Website

RTV Oost zoekt voor 22 september de ‘Beste Buur van Overijssel’. Ken je zo’n buurman of buurvrouw die altijd voor iedereen klaar staat of ben je dat zelf? Geef hem/haar op, op onze website via: www.rtvoost.nl/bestebuur.

Julio Iglesias wordt op 23 september 75 jaar en Radio Oost gaat deze bijzondere verjaardag vieren met een heuse Julio Iglesias-dag op vrijdag 21 september met leuke cadeaus voor u!

RTV Oost presenteert ‘De Oost-tribune’ met de duels uit de Eredivisie, de Keuken Kampioen- en andere voetbalklassen op vrijdag van 20.00 23.00 uur, op zaterdag van 17.00 - 22.00 uur en zondags van 13.00 - 18.00 uur.

Er gaat iets moois gebeuren. Binnenkort komt de nieuwe website van RTV Oost online die nog soepeler werkt op smartphone, tablet, laptop en desktop. Op het eindresultaat kunnen we trots zijn. Binnenkort meer!

Hellendoorn Rally

Finale ‘Balletje Hooghouden’ bekend

De finale van het Open Overijssels Kampioenschap ‘Balletje Hooghouden’ is vastgesteld op zaterdagavond 27 oktober in de rust van de eredivisiewedstrijd PEC Zwolle - Heracles Almelo. Locatie is het hoofdveld van het MAC³PARK-stadion in Zwolle. Er is nog maar één Overijsselse eredivisie-derby en precies in het midden daarvan betreden onze finalisten Karsten Leene (11) uit Apeldoorn, Meike ten Bolscher (13) uit Losser, Calvin Beer (12) uit Deventer en Meagän Weegerink (13) uit Haaksbergen de Zwolse arena om de finale ‘Balletje Hooghouden 2018’ te spelen en de prijsuitreiking te doen. RTV Oost en het ROC van Twente (opleiding Sport & Bewegen) tekenen voor de organisatie.

Wie is ‘Beste Buur van Overijssel’?

Op zaterdag 22 september is het Burendag, een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts. Burendag is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. RTV Oost zoekt die ene buur die het hele jaar door nét wat extra’s doet voor de buurt. Humanitas zegt over burenhulp: “Boodschappen doen, tuinwerk of de tv instellen. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Een oudere kan enorm geholpen zijn als iemand even wat batterijtjes vervangt. Ook aandacht is belangrijk. Krijgt je buurman of buurvrouw weinig bezoek? Misschien betekent een gezellig praatje al heel veel.” In Overijssel, waar noaberschop nog een groot goed is, zijn er ongetwijfeld buren die zich net wat extra inzetten voor een gezellige, veilige of nette buurt. RTV Oost wil deze ‘Beste Buren’ graag portretteren en ze in het zonnetje te zetten. Ken je zo’n buurman of buurvrouw die altijd voor iedereen klaar staat? Nomineer hem of haar dan op www.rtvoost.nl/bestebuur.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 september aanstaande wordt weer de Eurol Hellendoorn Rally verreden. Het is de 37ste editie

Marcel Oosten presentator ‘Afslag Oost’ ‘Ik heb enorm veel zin om weer een radioprogramma te presenteren, radio is toch echt mijn passie. En dan ook nog in mijn eigen provincie waar ik geboren en getogen ben, mooier kan niet’, aldus Marcel Oosten. De 54-jarige Zwollenaar Marcel Oosten begint in oktober bij RTV Oost als nieuwe stem van het Radio Oost-programma ‘Afslag Oost’. Hij volgt daarmee presentator Hans van Wieren op die met pensioen gaat. Oosten beschikt over ruime ervaring en veel journalistiek bagage. Na zijn opleiding aan de Academie voor de Journalistiek in Kampen werkte hij freelance voor Radio Nederland Wereldomroep en het NCRV-programma ‘Hier en Nu’. In 2006 was hij voor het Radio 1 Journaal ‘Onze man in Duitsland’ tijdens het WK voetbal en als ochtendpresentator was hij jarenlang de stem van het Radio 1-journaal. Daarvoor werkte hij vanuit Zwolle als radioverslaggever voor onder meer Wereldomroep, NCRV en NOS. Als meest recente klus was hij betrokken bij de NDR in Duitsland, waar hij adviezen gaf voor

Uit het archief

verbetering van de nieuwsprogramma’s.

Afslag Oost(en) hoor je elke werkdag van 17.00 tot 19.00 uur bij Radio Oost.

Met meer dan 100 auto’s aan de start, staat de Hellendoorn Rally garant voor spectaculaire autosport. De Nederlandse rallytop is aanwezig en RTV Oost is er dit jaar bij met een eigen ‘rally-team’. Bert Eeftink gaat in Expeditie Oost kijken bij een duo dat meedoet aan de Peugeot 206-Cup en op Radio Oost is een voorbeschouwing te verwachten. Fieke van den Esschert gaat vrijdag live voorbeschouwen in ‘Overijssel Vandaag’ en verslaggever Bert Jansen gaat het hele weekend voor Radio en TV langs de rallyproeven voor de samenvatting die we zondagavond om 20.20 uur uitzenden. De sportredactie biedt het hele weekend updates van de gebeurtenissen op internet en op de sociale media.

Hengelo, Hazenweg 25 Zwolle, Dokterspad 2A Postbus 1000, 7550 BA Hengelo Tel. 074 - 2 456 456 Email: info@rtvoost.nl @rtvoost

youtube.com/RTVOost

facebook.com/rtvoost

www.rtvoost.nl/apps

Uit-tips voor het weekend Streektaal, kunst, drones en rallyauto’s. Je hoeft je dit weekend niet te vervelen in onze provincie.

In september 1868 verplaatste Charles Theodorus Stork zijn machinefabriek van Borne naar Hengelo, en dat is dan het begin van een enorme industriële ontwikkeling in wat de ‘metaalstad’ is geworden. Op tal van manieren wordt aandacht geschonken aan 150 jaar Stork in Hengelo. Op de site www.rtvoost. nl/uithetarchief twee reportages over de metaalbedrijven van Stork. Uit 1961 (historisch filmarchief) dateert een film over de metaalopleiding van Stork. In ‘Wat Stenen Vertellen’, een serie uit 2006 over industrieel erfgoed, een tocht langs de gebouwen van Stork in Hengelo.

# Vrijdag en zaterdag wordt voor de 37ste keer de Eurol Hellendoorn Rally verreden. Aan de start staat een internationaal deelnemersveld. Zondagavond om 20.20 uur op TV Oost. # Op verschillende locaties in Genemuiden bruist het vrijdag en zaterdag van de activiteiten tijdens het streektaalfestival Eikoerei (foto)! Vrijdagavond het streektaal-dictee, op zaterdag is er een streek-, brocante-, en kunstmarkt op het prachtige Havenplein. # Zondag 16 september presenteren kunstenaars zich met beeldende kunst in Gramsbergen. Rondom de Boomhofkerk vind de kunstmarkt plaats. Een ruim aanbod van beeldend

werk en demonstraties van de kunstenaars zijn te bewonderen. Een kunstwandeling van ongeveer 10 km is onderdeel van de manifestatie. # Op zondag 16 september staan de hekken van de Technology Base op Twente Airport wijd open. Hier mag je normaal niet komen. De Brandweer Twente heeft er de veiligheidsdag en er is een vliegshow. Check van te voren of er nog kaartjes zijn en hoe je er moet komen, want met de auto is niet toegestaan.

# Comedy, romantiek of drama, de derde editie van het Theatersport Toernooi van het Noorden biedt het allemaal in Odeon Zwolle. Laat je verrassen door de verschillende teams uit Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel. Op het podium vechten zij uit wie zich dit jaar tot theatersportkampioen van het noorden mag kronen.

Kijk voor alle uit-tips op www.OverUIT.nl of download de gratis app.


Het weekend nu nog voordeliger! Bij besteding vanaf €20.- aan boodschappen* ontvangt u een Gratis doos à 10 stuks

PLUS Vrije uitloopeieren Middelgroot

*Van de actie zijn uitgezonderd: geneesmiddelen, alcohol, tabak, zuigelingenvoeding, boeken, telefoonkaarten, postzegels, cadeaubonnen, toegangstickets, loten, beltegoed, statiegeld en emballage en eventuele overige niet wettelijk toegestane artikelen.

Alléén geldig op 13, 14, 15 en 16 september

PLUS Beestenmarkt Beestenmarkt 3 Deventer

PLUS Kolkman

Arkelstein 71 Deventer

do vr za zo

PLUS Hoffman

Zwaluwenburg 41 Deventer

PLUS Joffrey ter Horst Pastoorsdijk 22 Schalkhaar

Deventer Nieuws week 37  
Deventer Nieuws week 37  
Advertisement