Apeldoorn Zuidkrant - mei 2020

Page 1

Verschijnt maandelijks

Jaargang 22 - mei 2020

uari

(uitgezonderd jan en augustus)

10 keer per jaar!

Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4/5 SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken pagina 6

De schakel tussen bewoners en de gemeente Apeldoorn pagina 12

Jeroen Joon tijdens een ochtend in de buurt (foto van vóór de corona-crisis)

HET HART OP DE GOEDE PLEK Beste inwoners, Er gebeurt in deze tijd niet heel veel in Zuid en in Ugchelen. In de buurthuizen Maasstraat en Ugchelens Belang en ook in Ons Honk kun je niet terecht. Dat betekent een aderlating voor het sociale leven. Voor veel mensen zijn deze plekken belangrijk in de invulling van hun dag. Een bakkie doen, bijpraten, het mag niet zoals we gewend zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Daarbij is het geweldig om te zien welke positieve energie en creativiteit er loskomt onder de mensen. Via Zuid doet Samen zijn mensen actief in de boodschappenhulp of contact met inwoners om te vragen hoe het gaat. Ook

via Apeldoorn Pakt Aan, de Buurtmensen en Noaberschap gebeurt er van alles, geholpen door wijk- en dorpsraad en ook de scholen en geloofsgemeenschappen zijn actief in hun kring. De crisis daagt ons uit naar elkaar om te kijken. De mensen in Zuid en Ugchelen hadden het hart al op de juiste plek en ik hoop dat we er sociaal nog sterker uitkomen dan we erin zijn gegaan. Maar we moeten eerst nog volhouden in het nu.

Ik ben gewend om regelmatig in de buurten te staan en benaderbaar te zijn. Gewoon op de markt of op een andere plek. Dat kan nu niet, maar ik wil wel graag in contact blijven. Daarom hebben we iets bedacht. Via een Facebook Live sessie kunnen we in gesprek met elkaar en daar verheug ik me op!

Intussen gaat het werk aan die toekomst door. Zo hebben we afgelopen maand de centrumvisie voor Ugchelen vastgesteld. Het is echt mooi wat de dorpsraad, de ondernemers, andere partners in het dorp, de inwoners en de gemeente samen hebben uitgewerkt. Nieuwe woningen, nieuwe inrichting en een dorpshart dat straks beter uit de verf komt.

Deelnemen aan de Facebook Live sessie met de wethouder? Tune dan op woensdag 13 mei om 20.00 uur in op de Facebook-pagina van Wijkraad A’doorn Zuid

Met hartelijke groet, Jeroen Joon, wijkwethouder

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk! pagina 14

Wilt u reageren: neem contact op met Harriët Althof, stadsdeelmanager Zuidwest, via h.althof@apeldoorn.nl

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

ontwerp

Gezellig winkelgebied met horeca en winkels pagina 26

websites

YVONNERECLAME.NL

Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


Mei 2020

Apeldoorn Zuid krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl

2.


3.

Mei 2020 GOED IDEE? DOE ER IETS MEE.

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 18.000 stuks

Altijd een scherpe hypotheekrente

Als buurtregisseur ZW start ik midden in de Corona periode. Veel initiatieven om elkaar door deze periode te helpen ontstaan spontaan waardoor de kwetsbaren onder ons ondersteund worden. Lof en waardering is uiteraard op z’n plek. Heeft u zelf een idee om buurtgenoten te (onder)steunen maar lukt het om een of andere reden niet om dit te realiseren? Ik denk graag met u mee zodat ook u het verschil kunt maken. Stuur een mailtje naar a.mual@ stimenz.nl en ik neem contact met u op.

door meerdere aanbieders

Wilt u actief inzet plegen op een hulpvraag van iemand in uw buurt of wijk of heeft u zelf een hulpvraag? Ga dan naar de site van ‘Apeldoorn Pakt Aan’ en klik door naar ‘Coronahulp – Kleine klus’. Liever telefonisch of per mail? Dat kan. Bel dan naar: 088-7846465 of mail naar info@apeldoornpaktaan.nl.

Apeldoorn, Hofveld 121 Apeldoorn, Deventerstraat 14a

Ama Mual, Buurtregisseur ZW 06-25010470 Werkdagen: ma, di, do, vr.

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen

Aantrekkelijk tarief voor starters!

HOE EENVOUDIG KAN HET ZIJN?

Druk: Janssen Pers Vormgeving: YVONNE RECLAME Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt op dinsdag en woensdag bezorgd. Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurd naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn. Foto’s zijn mede mogelijk gemaakt door Freepik.

Dat we met elkaar in onzekere tijden zijn beland, dat is zeker. Iedereen heeft op de een of andere wijze er mee te maken gekregen. Wij van "Het Kletskopje" zijn blij dat we juist nu kunnen werken aan de andere vestiging . We hebben een doel om voor te gaan. Met de nieuwe regels zullen we in het kleine Kletskopje niet ver komen. De 1,5 meter regel maakt dat we nauwelijks nog iemand kunnen ontvangen. Maar Het Kletskopje 2.0 heeft vanwege de oppervlakte wel mogelijkheden. We werken ernaar toe om zodra dat mag open te kunnen. Soms zijn we positief en werken we aan de toekomst en soms bekruipt ons een onzeker gevoel van wat als het nog langer duurt??? En uitgerekend op zo'n dag, als je aan het werk bent in het nog te openen pand, staat er een vaste gast voor het raam naar binnen te kijken. Op het moment dat we haar zien, gaan twee armen in de lucht en zwaait ze uitbundig naar ons. Kippenvel!!! Zo eenvoudig kan het dus zijn!!! Wat doet dit goed. En nog geen half uur later staat weer iemand heel blij te zwaaien. Deze dag kan niet meer stuk. Lieve mensen, dank voor deze mooie momenten van zwaaien, appjes, kaarten enzo. Wij zijn zo blij met jullie! We blijven erin geloven en hopen gauw te kunnen zeggen: "Welkom in ons Kletskopje 2.0, wat hebben we jullie gemist"!

2019_122_Winkel_Apeldoorn_Hypotheken Citydisplay poster.indd 1

17-09-19 15:50

MONDHYGIENEPRAKTIJK

ONDERBERG Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename behandeling biedt bij mensen met extra gevoelige tandhalzen. Kinderen onder 18 jaar worden gratis behandeld! ! een eerste bezoek Ik zie u graag voor mondhygiënist Milou Onderberg,

Ik hoop u snel weer te mogen begroeten! nder Uw wo ef! li is ons Kinderdagverblijf Wonderlief Maasstraat 4 - 7333 JG Apeldoorn T: 055 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl I: www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

#blijfgezond! Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl

Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329


4.

Mei 2020

SAMEN

zijn we sterk!

WIJNHANDEL EN SLIJTERIJ KOK

HAARSTUDIO ESMIRALDA

PLAZA DE MEERPAAL

TERRE DES HOMMES

MARGRIET

HET KLETSKOPJE

BIJZONDERE BONEN


5.

Mei 2020

EVEN BINNEN KIJKEN BIJ...

Marcel’s Optiekhuis

MARCELS OPTIEKHUIS DEBUSSYLAAN 35 7333 DBAPELDOORN 055 76 30 563 INFO@MARCELSOPTIEKHUIS.NL WWW.MARCELSOPTIEKHUIS.NL

OPENINGSTIJDEN: MAANDAG GESLOTEN DI-VR 09:30-17:30 ZATERDAG 09:30-16:00 ZONDAG GESLOTEN

Marcel’s Optiekhuis Wij houden van eerlijke en betaalbare prijzen! Als particuliere optiekzaak hoef je je winkel niet vol te hangen met dure, exclusieve monturen, integendeel; er zijn heel veel leveranciers/fabrikanten met ontzettend leuke/mooie montuurcollecties die betaalbaar zijn en uitstekende kwaliteit en nazorg leveren. Hetzelfde geldt voor de glazen, wereldwijd in de top 10 van glasleveranciers staan ook wat kleinere, hele innovatieve fabrikanten die prachtige producten leveren met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Wij zijn exclusief leverancier van de nr.1 beste glasleverancier van Duitsland; de kwalitatief beste, innovatieve glazen voor de allerbeste prijs/kwaliteit verhouding!

CLEMENS VIS

JUMBO VAN DE BUNT

PERFECT PET STYLING

MARCEL’S OPTIEKHUIS

DE KLEDING DOKTER

VAN BAMBOE

SNS


6.

Mei 2020 JAARVERSLAG 2019 VAN DE WIJKRAAD APELDOORN ZUID Voor iedereen die belangstelling heeft, is op de website van de wijkraad Apeldoorn Zuid het Jaarverslag 2019 te lezen. Hierin leggen we als bestuur verantwoording af over de activiteiten in het afgelopen jaar.

BEZOEKADRES: Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn 055-5339626, info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl Inloop spreekuur, woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en 1e dinsdagavond van de maand van 19.00 - 20.00 uur.

FACEBOOK LIVE MET WETHOUDER JEROEN JOON Heeft u een vraag? Wilt u iets met de wijkwethouder van de gemeente delen? Inwoners van stadsdeel Apeldoorn-Zuidwest kunnen digitaal in gesprek gaan met wethouder Jeroen Joon. Via een Facebook Live sessie kunnen zij de wethouder het vuur aan de schenen leggen. De live-sessie is gepland op woensdag 13 mei van 20.00 tot 21.00 uur. “Normaal ben ik regelmatig in de wijk om een praatje te maken met buurtbewoners. Door het coronavirus kan dat nu niet. En ik wil wel graag in contact blijven met de mensen, juist nu. Daarom ben ik blij dat we het via internet kunnen doen. Ik nodig iedereen uit Zuid en Ugchelen van harte uit om mij al hun vragen te stellen deze avond.” Aldus wethouder Joon. Deelnemen aan de Facebook Live sessie met de wethouder? Tune dan op woensdag 13 mei om 20.00 uur in op de Facebook-pagina van Wijkraad A’doorn Zuid.

GROENONDERHOUD We realiseren ons dat iedereen zich op dit moment bezig houdt met het coronavirus. Ook de gemeente is hier volop mee bezig. We roepen iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Toch zijn er ook medewerkers van de gemeente aan het werk. Het onderhoud van Apeldoorn staat niet stil: weg -en groenonderhoud gaan bijvoorbeeld gewoon door. Op straat krijgen zij hier veel vragen over: hoe zit dat precies? Uiteraard treffen wij zelf ook maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We werken in kleinere ploegen, die starten op verschillende momenten. Natuurlijk houden we ons aan alle hygiënemaatregelen die nu nodig zijn. Zo houden we Apeldoorn toch groen, schoon en netjes, ondanks de tijd waarin we nu zitten.

De bestuursvergaderingen en de overleggen met wethouders en gemeentelijke wijkambtenaren worden beschreven, evenals alle andere reguliere overleggen waaraan bestuursleden namens de wijkraad hebben deelgenomen. Ook worden de activiteiten vermeld die zijn georganiseerd in 2019 of waaraan we hebben deelgenomen, zoals bijvoorbeeld de kinderspeelmiddagen

BINGO Vorige week donderdag heeft een groep enthousiaste medewerkers vanuit de evenementenbranche QC Event Group een buiten bingo georganiseerd voor de bewoners van het Woonzorgcentrum St Marie aan de Arnhemseweg. De bewoners zaten op het balkon van hun appartement of in de tuin op gepaste afstand, gewapend met een rode zakdoek. In het midden van de tuin draaiden twee jonge meisjes de bingo balletjes rond. Het beeld en geluid was prima geregeld door verschillende sponsoren en zorgde er voor dat Tom van Zevenbergen een vrolijk muziekje en goed verstaanbaar de nummers kon omroepen die dan tegelijkertijd op een groot ledbord zichtbaar werden. De bewoners hadden er duidelijk lol in er werd regelmatig bingo gewapperd met de rode zakdoeken. Het was geweldig om die mensen zo te zien genieten. Lijkt het u ook een leuk idee om een het bij u in het verzorgingshuis of senioren appartementen te organiseren neem dan contact op met QC Event Group info@qled.com die nemen dan contact op met u of de zorggroep om samen te kijken wat de

in onze parken in de zomervakantie, het Zuiderparkfestival of het Sinterklaasfeest met ook de deelname van kinderen uit de vluchtelingenopvang aan de Christiaan Geutsweg. Daarnaast wordt vermeld welke initiatieven in de wijk mogelijk zijn gemaakt door de financiële ondersteuning vanuit de wijkraad. Dit gaat van de wijkraad De Heeze en de buurtmobiel, het kunstwerk in het Zuiderpark, het aanschaffen van speeltoestellen voor kinderen in diverse buurten tot het houden van straatfeesten en het Zuiderparkfestival en nog meer. Voor geïnteresseerden is het jaarverslag, dat ook nog verluchtigd is met een aantal foto’s, te vinden op de website van de wijkraad: www.wijkraadapeldoornzuid.nl.

mogelijkheden zijn. Ze organiseren dit op vrijwillige basis samen met sponsoren maken ze er een leuke interactieve middag van. Wat in deze toch wat sobere tijd een welkome

afwisseling is. De Wijkraad Apeldoorn Zuid juicht dit soort activiteiten van harte toe. En ziet ook mogelijkheden om dit financieel te ondersteunen, wanneer u ook een leuk idee heeft of een goede tip laat het ons weten. info@wijkraadapeldoornzuid.nl.


7.

Mei 2020 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN!

Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium 14055 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49 WIJKRAAD APELDOORN ZUID Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl DORPSRAAD BEEKBERGEN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010 HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055)c506 1221 APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994 TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

GRATIS OPTREDEN VOOR BEWONERS ZUIDZICHT Op Vrijdag 24 april a.s. zal om 15.00 uur het trio de Juf, de Bakker en de Dominee een gratis optreden geven voor de bewoners van W.Z.C. Nieuw Zuidzicht in Apeldoorn. I.v.m. het virus zal dit gaan gebeuren op het gras voor het tehuis aan de Arnhemseweg. Het trio uit Apeldoorn en Ede ziet t/m 1 juni 16 optredens niet door gaan i.v.m. het virus en het verbod op het vormen van groepen. "Wij doen jaarlijks zo'n 60 - 70 optredens om de oudere medemens een leuke middag of avond te bezorgen. We zien hoe de mensen hier ongelooflijk van genieten, mensen die bijna niets meer zeggen zitten nu heerlijk mee te zingen en te zwaaien." vertelt de Bakker. "Dit gaan we zelf ook zo missen en we zijn nu toch vrij, dus 1 en 1 is ................ zingen!!"

HYUNDAI I30

1.6I DYNAMIC AUTOMAAT, AIRCO! (BJ 2010)

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 8.950,Onbezorgd Alarm, 110.827autorijden? km, benzine, ABS,

centrale elektrische ramen. Met trots vergrendeling, laten wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

Voor informatie over de Juf, de Bakker en de Dominee, zie www.jufbakkerdominee.nl of bel met de Bakker: 06-54950697

U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

"We hopen dat alle bewoners de ramen en deuren open zetten en heerlijk gaan mee zingen en klappen."

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ!

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

AR

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

STIMENZ START MET DE OPPEPPER Veel signalen zijn binnen gekomen bij Stimenz en partner organisaties. Veel mensen maken een moeilijke tijd door. Een tijd waarin het extra belangrijk is om te weten dat er iemand is die aan je denkt. Door een oppepper te geven ervaren mensen weer de verbondenheid met anderen. Een echt geluksmoment. Dus geef en vraag om die OPPEPPER! Wil jij een oppepper geven of een oppepper voor iemand aanvragen? Wil jij een oppepper geven? Ben je muzikaal, vind je het leuk om een gedicht voor te dragen, ben je kunstzinnig of sportief of iets anders? Meld je aan! Deel met ons welke oppepper je wilt geven, zodat wij je kunnen koppelen aan iemand die een oppepper kan gebruiken. Wil je een oppepper voor iemand of voor jezelf aanvragen? Super fijn dat je dat wilt doen! Meld je vanaf begin mei aan via de website http://www.stimenz.nl/oppepper of bel naar Stimenz. Je ontvang bij de aanvraag instructies om te zorgen voor een veilig bezoek, dat volgens de (RIVM) richtlijnen verloopt.


8.

Mei 2020

WIJ STAAN VOOR U KLAAR k Samen ster a! tegen coron

ZORG GOED VOOR ELKAAR!

Foto’s zijn gemaakt voor de coronacrisis

ELKE VRIJDAGOCHTEND

SCHUBERTPLEIN van 8:00 uur tot 12:30 uur

APELDOORNSE MARKTEN www.facebook.nl/ApeldoornseMarkten


OOK IN BEWEGING NAAR BALANS BIEDT ZORG VIA BEELDBELLEN Wat een veranderingen komen er in een korte periode over ons heen! Dat heeft voor iedereen grote gevolgen, direct en indirect. Het nieuwe normaal is voortdurend aan verandering onderhevig, ook voor ons als oefentherapeuten. Was het voor Annemarie en mij als therapeuten van In Beweging naar Balans de eerste week vreemd om geen hand meer te schudden; nog geen 3 weken later zijn we overgestapt naar volledig beeldbellen. Hiermee voorkom je dat patiënten moeten reizen, in een wachtkamer zitten en hoef je geen rekening te houden met de 1,5 meter regel.

10 9.

Mei 2020 Digitaal contact lijkt onpersoonlijk, maar dat hoeft het niet te zijn! Na wat opstartproblemen (geen geluid, geen beeld, geen contact) zijn de kinderziekten inmiddels overwonnen. Als patiënt en therapeut elkaar al kennen is dat natuurlijk makkelijk, maar ook met nieuwe contacten kan er een zinvolle behandeling worden opgestart. Als oefentherapeuten zijn wij al gewend om “hands off” te werken, wat een voordeel is. Als praktijk gespecialiseerd in ademklachten, slaapproblemen, angst- en paniekklachten en spanningsgerelateerde klachten, hebben wij het voordeel dat behandeling op afstand goed mogelijk is door de deels coachende functie. Zo kunnen adem-, ontspannings- en mindfulness oefeningen goed via beeldbellen op maat worden aangeboden. In deze onzekere tijden ervaren mensen

meer angst, stress en slaapproblemen dan normaal of nemen bestaande klachten toe. Dan is ondersteuning op afstand helpend. Zorgverzekeraars zien het belang hiervan in en vergoeden afspraken vanuit de aanvullende verzekering. Dat zal voorlopig zo blijven, zeker bij kwetsbare patiënten die in een risicogroep vallen. Ook bij versoepeling van de maatregelen zal het beeldbellen voorlopig een blijver zijn. Wij blijven de richtlijnen volgen om zo de best passende zorg te bieden. Dat kan volgende week maar zo weer anders zijn dan vandaag. Gelukkig vinden we altijd een oplossing op maat. Gerie van de Vlekkert | Annemarie Agterberg Praktijk in Beweging naar Balans www.inbewegingnaarbalans.nl

J A A R

ERGOLINE SUNCENTER BESTAAT 10 JAAR!

10 jaar geleden is Carin van der Vorst een nieuwe professionele zonnestudio in Apeldoorn begonnen waar u snel, comfortabel en veilig kunt zonnen met de nieuwste apparatuur. Er zijn namelijk tal van redenen waarom u een zonnestudio bezoekt! Inmiddels 10 jaar verder is de passie nog altijd aanwezig. Onlangs is de zonnestudio vernieuwd en heeft ze alweer de nieuwste Ergoline zonnebank geplaatst; dit is de Prestige Lightvision. Prestige Lightvision staat voor een intensief bruiningsresultaat met huidverzorgend beauty light complete. Meer dan 200 beauty light led’s verzorgen de huid en verbeteren de bruiningsresulaten door de verhoogde zuurstofproductie. De Prestige Lightvision nodigt u uit voor een zonervaring op het hoogste niveau. Ook heeft ze voor Moederdag mooie cadeaukaarten, want wie verdient er nu geen zonmomentje. Voor slechts 12,00 geeft u al een zonnig cadeau waar iedereen blij van wordt (incl. zonproduct!) Loop gerust eens even binnen want bij ons schijnt de zon altijd! Gratis parkeren voor de deur! Koninginnelaan 103b, Apeldoorn. www.ergolinesuncenter.nl.

www.ambiancedekazon.nl

Thuis comfortabel wonen & werken Zorg voor voldoende ventilatie

Zorg voor een comfortabele temperatuur binnen en filter het scherpe zonlicht

 Persoonlijk advies op maat  Beste prijs-kwaliteitverhouding  Vakkundig inmeten en monteren  Inspirerende showroom  Altijd maatwerk

Ga regelmatig lekker naar buiten

Maak het jezelf gemakkelijk én haal het meeste rendement uit je zonwering

VRAAG NAAR DE MOGELIJKHEDEN VOOR PRIVATE SHOPPING

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl

HORREN


10.

Mei 2020 GEEN BUSRITTEN MAAR……..BLOEMEN.

STICHTING BUURTMENSEN BIJ TALMA BORGH

Zeg het met bloemen was en is nog steeds een bekende reclame kreet. De Buurtmensen moesten vanaf maart t/m (voorlopig) augustus alle geplande busritten afzeggen. Geen uitje geen verzetje. Gewoon thuis blijven. Vervelend, maar wel noodzakelijk gezien de situatie. Stilstand is achteruitgang.

En dan is het woensdag 22 april ’20 en zijn Noortje, Astrid en Lia vrijwilligers van de Stichting Buurtmensen bij Talma Borgh.

Maar de Buurtmensen willen alleen maar vooruit. Met de actie ‘Zeker nu denken wij aan u!’ willen zij toch iets doen aan deze onwerkelijke situatie. Een bloemen boeket bezorgen met een kleine attentie, dat is een kleine moeite, maar voor de ontvanger een groot gebaar.

Daarom leek het ons een leuk idee om in de binnentuin de mooie bossen met bloemen in de vaas te zetten, en dan tezamen met een pak koekjes en een mooie kaart met de tekst ”zeker nu denken wij aan u” te geven aan de bewoners.

Vrijdag 3 april was de start bij Woonzorgcentrum Sainte Marie aan de Arnhemseweg. Vanaf 9.00 uur waren we met een klein gezelschap welkom in de binnentuin van Sainte Marie. Op afstand van alles en iedereen. Onder de toeziende blikken van de bewoners werden 55 boeketten op vazen geplaatst. Na deze klus werd alles op karren naar binnen gebracht om nog 48 uur in de koeling geplaatst te worden.

Door de coronacrisis zit ook Talma Borgh op slot. De bewoners zitten op hun kamer en mogen geen bezoek ontvangen.

Om 13.30 uur werden wij door Robin en Lisa opgewacht en voorzien van iets te drinken. Dat

RIVM procedure. Effe snel een boeketje afleveren is er dus niet bij. Zondag mogen de ouderen het boeket met een zakje paaseitjes in ontvangst nemen. Voor ons was dit het startsein om de komende weken / maanden deze toch wel leuke actie voor te zetten. Tenslotte zijn er nog voldoende woon- en zorgcentra met bewoners die ook nu best een boeket bloemen met een kleine attentie willen ontvangen.

was wel lekker, want het was behoorlijk warm in de zon 22 graden. Er stonden drie tafels voor ons klaar op gepaste afstand zo konden wij de bloemen knippen en op de vaas zetten. Daarna in kratten, deze werden door twee medewerkers Lisa en Robbin naar binnen gebracht tot het begin van de afdeling. Na een uurtje doorwerken was de klus geklaard en hadden wij weer velen gelukkig gemaakt. Volgens Lisa van Talma Borgh waren de mensen heel dankbaar en emotioneel door dit gebaar. Wij van de Buurtmensen gingen ook met een goed gevoel huiswaarts. De Stichting Buurtmensen zal nog meerdere tehuizen bezoeken om de bewoners een hart onder de riem te steken. Een opkikker voor de eenzame/kwetsbare ouderen onder ons.

BLOEMENTJES BUITEN ZETTEN…

of bewoonster kan dan zelf het boeket, dit maal een prachtig populair boeket tulpen, oppakken.

Dit jaar ziet Pasen er voor iedereen anders uit. Als oudere moet je vanwege de corona crisis nu wel binnen blijven.

Samen met een zakje eieren voor de inwendige mens. Een bloemetje helpt: het fleurt de woonomgeving op en ook de geur van verse bloemen doet een mens goed. En nog veel belangrijke het geeft weer plezier in het leven. Een bloemen boeket zorgt op dit moment, hoe klein het gebaar ook is, voor een goed moment om de Paassfeer enigszins terug te brengen.

Wie de bloemetjes buitenzet, is aan het feesten. En daar is nu in de verste verte geen reden toe. Nu willen wij deze uitspraak vertalen naar een actie van alle vrijwilligers van onze stichting. Donderdag 9 april waren er 60 boeketten bloemen besteld en opgehaald. Auto netjes geparkeerd bij 1 van de vrijwilligers. Iedereen werd uitgenodigd om zijn aantal opgegeven boeketten op te halen en te bezorgen bij de eenzame en kwetsbare ouderen waarvan zij vinden dat ze een bloementje verdienen.

Lieve mensen, Zeker nu denken wij aan u! Wij zijn onderweg. Tot ziens. Als u iets te zeggen heeft over dat wat in uw binnenste leeft en u kunt 't met woorden niet benoemen. Zeg het dan eens met bloemen.

Een mooi contact cadeau Aanbellen en afgeven van hand tot hand mag niet. Wel kunnen de bloemen buiten voor de deur worden gezet of gelegd. De bewoner

In Beweging

in ere

hersteld In Beweging naar balans TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk.

Paramariboweg 9 7333 PA Apeldoorn 055 54 22 7 24 06 24 77 31 67

mohlmannschade.nl

Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties


Mei 2020

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

De heer H.J. Bos

‘LINTJESREGEN’ DIT JAAR PER TELEFOON Ter gelegenheid van Koningsdag 2020 kregen 22 inwoners van de gemeente Apeldoorn een Koninklijke Onderscheiding. Door de coronasituatie verliep de uitreiking dit jaar anders dan andere jaren. Normaal gesproken zou er op 24 april in Hotel De Keizerskroon een feestelijke bijeenkomst zijn, waarbij burgemeester Ton Heerts de lintjes zou uitreiken.

De heer A.M.G. Tijhof

Dit jaar heeft hij via de telefoon de gedecoreerden laten weten dat ze een onderscheiding hebben gekregen. De gedecoreerden kregen een boeket thuisbezorgd om hen te feliciteren met hun onderscheiding. Daarbij was de tekst gevoegd van de toespraak die de burgemeester bij de uitreiking tot hen gericht zou hebben. Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd... De heer H.J. Bos (80 jaar, Beekbergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Bos spant zich al heel veel jaren in voor het dorp Beekbergen en voor het kerkelijke en verenigingsleven daar. Onder meer als voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Beekbergen. Hij is ook al dertig jaar voorzitter van Ponyclub De Bosruiters. Ook de Nederlandse Hervormde Kerk in Beekbergen heeft veel aan hem te danken. De heer Bos is er ouderling en lid en adviseur van de Kerkenraad. Verder heeft hij vele jaren de rol van Sinterklaas gespeeld in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. De heer A.M.G. Tijhof (75 jaar, Beekbergen, Lid

in de Orde van Oranje-Nassau) De heer Tijhof is zeer betrokken bij het reilen en zeilen in Beekbergen en de dorpen eromheen. Hij is bijna veertig jaar penningmeester geweest van stichting Eredag, die oudere inwoners van Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen en de Hooilanden elk jaar een dagje uit aanbiedt. Hij is ook vrijwilliger bij de Stamtafel en de biljartochtend in dorpshuis De Hoge Weye in Beekbergen en chauffeur van de buurtbus. Verder is hij penningmeester van het Oosterhuuzens Dialectkoor, dat het behoud van de streektaal op de Oost-Veluwe promoot.

“Verwen je hond 10% KORTING met een gezond op de yakka’s! hondenijsje!”

Aanbieding zowel online op www.via-natura.nl als in de winkel: Dorpstraat 40, Beekbergen. Alleen geldig in de maand mei.

Yakka’s; harde kauwbotten gemaakt van Yak- en koemelk: - Hypoallergeen Dorpstraat 40 - Bevat geen conserveringsmiddelen 7361 AV Beekbergen - Bevat enkel natuurlijke ingrediënten - 100% lactosevrij tel: 055 8430743

info@via-natura.nl www.via-natura.nl


12.

Mei 2020

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren DORPSKERK BEEKBERGEN De dorpskerk is al eeuwen een huis van God in het hart van ons dorp. Het is een huis van God voor iedereen in Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen of waar dan ook vandaan. Corona zet helaas alles op zijn kop. Scholen dicht. Kerk dicht. Thuis werken. Of thuis blijven vanwege ouderdom of kwetsbaarheid. Onzekerheid. Vragen. Misschien zou je net in deze tijd behoefte hebben om eens naar dit huis van God te gaan. Dat gaat helaas nu niet fysiek. Maar het kan wel digitaal! Elke zondag is er om 9.30 uur en 19.00 uur een live uitzending. Op www.kerkdienstgemist.nl kan je zoeken op ‘dorpskerk Beekbergen’ en de diensten live of later bekijken en meebeleven. Elke woensdagmiddag is er om 15.00 uur een live uitzending. Om de eenzaamheid en de lange week te onderbreken. De ene keer zal er orgelspel klinken, de andere keer een bemoediging vanuit de Bijbel door ds. Lammers of ds. Theunisse, dan weer een CD met geestelijke liederen. De uitzendingen zijn te volgen via de kerkradio of via www. kerkdienstgemist.nl. Ben je eenzaam, heb je behoefte aan een gesprek of aan praktische hulp? Neem gerust contact met ons op. We bieden graag een luisterend oor of schakelen ons netwerk in.

VERGADERING GEMEENTERAAD 14 MEI Donderdag 14 mei praat de gemeenteraad over de Notitie niet grondgebonden veehouderij binnen de gemeente Apeldoorn. U kunt deze vergadering live volgen vanaf 20:15 uur via www.apeldoorn.parlaeus.nl.

DE 700 GEPASSEERD Het is met trots dat het bestuur van de Vereniging Dorpsraad Beekbergen Lieren laat weten dat in de afgelopen week de 700ste abonnee op de digitale nieuwsbrief heeft geregistreerd. Een aantal jaren geleden gestart naar aanleiding van een discussie met de gemeente over de codering bij een aangevraagde bouwvergunning (wel of geen mogelijkheid van inspraak), nu uitgegroeid tot een periodiek met veel informatie over ontwikkelingen in het dorp en de naaste omgeving. Verenigingen, organiserende groepen; ze weten inmiddels de weg naar de Nieuwsbrief te vinden. “Is het mogelijk dat jullie een bericht in de Nieuwsbrief opnemen?” is een vaak gehoorde vraag. En er kan veel; vaak kan het - door John Tanasale - worden ingepast in de basis lay-out. De foto’s die de Nieuwsbrief een fraai uiterlijk geven zijn ook afkomstig van John Tanasale. Het bestuur van de dorpsraad doet haar best haar abonnees ook in de beperkte omgeving vanwege het coronavirus een mooie en informatieve Nieuwsbrief aan te bieden. Kent u mensen die onze digitale Nieuwsbrief nog niet ontvangen, maar wel betrokken zijn bij hetgeen in Beekbergen en Lieren gebeurt, laat het ons weten (post@dorpsraadbeekbergen. nl) en er wordt voor gezorgd dat ze de Nieuwsbrief ontvangen. Vereniging Dorpsraad Beekbergen-Lieren Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen Telefoon: 055 506 10 10 E-mail: post@dorpsraadbeekbergen.nl Internet: www.dorpsraadbeekbergen.nl

KNUFFELBEER JULIANASCHOOL KIJKT UIT NAAR 11 MEI

NIEUWBOUW EBEN HAËZER KERK GEREFORMEERDE GEMEENTE BEEKBERGEN

Deze knuffelbeer van de Prinses Julianaschool in Lieren kijkt al hoopvol uit naar 11 mei wanneer de schoolkinderen weer voorzichtig naar school toe kunnen gaan.

De sloop van het oude kerkgebouw EbenHaëzer aan de Ruitersmolenweg in Beekbergen

LIEVE ALLEMAAL Het coronanieuws heeft er opnieuw bij ons flink ingehakt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ons, maar voor alle verenigingen: Geen evenementen tot in ieder geval 1 september. We hopen daarna weer snel onze deuren te kunnen openen, net zoals de alle andere verenigingen. Ondanks alles is er één ding het aller belangrijkste: jullie gezondheid! Hopelijk lezen jullie dit bericht allemaal in goede gezondheid. Naast onze wens dat iedereen gezond is, denken we ook veel aan alle evenementen die helaas zijn afgelast. Denk aan het sfeervolle Paasvuur, de altijd gezellige Koningsdag met vogelschieten en de Avond4daagse waar we altijd zo ontzettend veel aanmeldingen voor krijgen! Alle inkomsten van dit seizoen én begin volgend seizoen lopen we helaas mis. Daarnaast lopen de vaste kosten wel gewoon door.. Zonder evenementen en bezoekers staan we elke dag weer voor een grote uitdaging bij het organiseren van aankomende evenementen. De Boerderij draait volgend jaar maar liefst 50 jaar op geweldige vrijwilligers, en er komen al bijna 50 jaar lang fantastische bezoekers langs bij ons! Onze vrijwilligers werken zo ontzettend hard om alles draaiende te houden, maar er is meer hulp nodig op dit moment. Niet geschoten is altijd mis.. Wij trekken onze stoute schoenen aan! Willen jullie volgend jaar met ons het 50 jarige bestaan van De Boerderij vieren? Doneer dan alsjeblieft zodat wij deze bizarre tijden door kunnen komen. Via https:// www.doneerdoel.nl/actie/2546/de-boerderijbeekbergen kunnen jullie een steentje bijdragen. Alle beetjes helpen uiteraard.

HERENBOEREN DE GROOTE MODDERKOLK IN CORONATIJD De Herenboerderij ligt er prachtig bij en is klaar voor de groei en bloei van de eerste geplante groenten. De eerste bloesem in de onlangs geplante boomgaard ziet er veelbelovend uit. Ook de koeien gaan van de warme potstal weer de wei in. Boerin Marleen gaat iedere dag fluitend naar haar werk en veel leden ondersteunen haar tijdens de voorjaarsactiviteiten met bijvoorbeeld het poten of inzaaien van groenten. De coronamaatregelen vragen wat meer creativiteit, maar gelukkig kunnen de activiteiten gewoon doorgaan. De natuur staat immers ook niet stil. Veel leden zijn nu thuis en hebben meer tijd voor helpen en klussen. Op de plantmachine zit je met zijn tweeën dicht naast elkaar. Daarom wordt deze activiteit alleen gedaan door leden uit hetzelfde gezin. Bij het klussen op de boerderij werken we in kleine groepjes en houden 1,50 meter afstand. Voor het ophalen van de groenten en eieren is een éénrichting ‘coronaparcourtje’ georganiseerd en een verdeling van de ophaaltijd. Commissies en bestuur overleggen met apps, zoom en telefoon en dat gaat goed. De maandelijkse rondleidingen op de boerderij voor nieuwe leden, kunnen helaas niet doorgaan. Daarom organiseren we nu online rondleidingen in de vorm van een webinar. De eerste online informatiebijeenkomst was een succes en wordt vanaf nu iedere twee weken herhaald. In deze bijzondere periode worden we ons extra bewust van de kwetsbaarheid van onze gezondheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Ben je geïnteresseerd in gezonde voeding van dichtbij? Loop dan, coronaproof, met ons mee in de online rondleiding op 29 april, 13 en 27 mei om 20.00 uur. Meer informatie vindt u op: https:// grootemodderkolk.herenboeren.nl/webinar/.

Zodra wij onze deuren weer mogen openen zullen we samen weer proosten op het 50 jarige bestaan, en een mooie toekomst van De Boerderij! Laten we dat doen in vrijheid en veel gezondheid. Tot die tijd hopen we dat jullie ons helpen! Heel veel liefs, De Boerderij Beekbergen

is afgerond en er is al begonnen met de bouw van het nieuwe kerkgebouw. De nieuwe kerk zal ongeveer 600 zitplaatsen krijgen, met de mogelijkheid om in de toekomst nog een galerij met 150 zitplaatsen toe te voegen. Het nieuwe kerkgebouw is ontworpen door VBK Architecten uit Beekbergen.

HIEP HIEP HOERA! ESMEE IS EEN HALVE SARAH Ook in corona tijd wordt een verjaardag niet vergeten en krijgt het extra aandacht. Iedereen die langs de Kerkweg is gekomen zal het niet zijn ontgaan. Helaas voor alle vrijgezelle mannen in Beekbergen en Lieren, deze lieftallige schone is al bezet! Hartelijk gefeliciteerd!


13.

Mei 2020

OMA WEET RAAD

The day after, je hebt een geslaagde barbecue gehad en de volgende ochtend glimlacht ie naar je, het zwarte en vuile barbecuerooster! Oma helpt je en geeft tips om dit varkentje even te wassen, want dat kan! Lees wat je zoal kunt doen om dit gemakkelijk en snel te kunnen doen.

OMA’S TIPS OM JE BARBECUEROOSTER SNEL EN GEMAKKELIJK SCHOON TE MAKEN: · Draai, na het gebruik, het grillrooster in een krant, maak deze krant nat en de volgende dag kun je het rooster gewoon met een keukenpapiertje en een sponsje schoon maken. · Het schoonmaken van het grillrooster gaat ook heel erg gemakkelijk met een prop aluminiumfolie. Licht wrijven en alles vliegt eraf. · Het grillrooster krijg je in een wip schoon door er met een halve citroen over te wrijven.

· Wat je ook kunt doen is het grillrooster in een vuilniszak stoppen. Leg de vuilniszak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er ketel heet water bij. Bind de vuilniszak, terwijl waterdamp eruit komt, dicht en laat het barbecuerooster een nacht liggen en de andere dag maak je het rooster met een sponsje en nog wat warm water moeiteloos schoon. · Je kunt er ook voor kiezen je grillrooster niet meteen schoon te maken en te wachten tot de keer erna. Als je de KLAUWE dan net hebt aangestoken en de vlammen komen mooi naar boven. Voorzichtig met een barbecueborstel even het grillrooster schoon maken en het is klaar voor gebruik. · Heb je een gazon in de buurt dan is na het barbecueën gewoon het grillrooster een nacht in het gras leggen ook een optie. De volgende dag kun je het vuil er met een keukenrol afhalen. · Kies je voor een sopje en een borstel gebruik dan een zachtere spons. Wanneer je dit meteen na het gebruik van het grillrooster doet dan zijn vet- en etensresten nog gemakkelijk te verwijderen.

Ik ben Onno "Designed by Freepik"

DE MANNEN DIE ONS EEN FIJN WOONKLIMAAT GEVEN

Een kijkje in de wereld van bomenbeheer en -onderhoud In de hitte van de afgelopen zomers is er niets zo fijn als de schaduw van een boom. Dat we in de gemeente Apeldoorn kunnen genieten van zoveel bomen is echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zo staan er in onze gemeente maar liefst 71.000 bomen die worden onderhouden door de mensen van de bomenploeg . Namens beheer en onderhoud zijn Ernst Jan Mulderij (vakspecialist groen) en Peter Huis in ’t Veld (technisch beheerder bomen) dagelijks bezig met het bomenbeheer en -onderhoud van gemeentelijke bomen. Zorgplicht voor onze bomen In de wet is vastgelegd dat bomen, door de eigenaar, zorgvuldig onderhouden moeten worden. Peter vertelt: “Iedere gemeente is verplicht om bomen gezond en veilig te houden. Hier geven we bij de gemeente Apeldoorn invulling aan met ons ‘handboek bomen’ en het ‘bomenpaspoort’. In het handboek staat onder meer dat iedere boom eens in de vier jaar wordt gecontroleerd. Na iedere controle worden de gegevens van de bomen genoteerd in het bomenpaspoort. Hierin staan ook de zogenaamde attentiebomen die meer aandacht verdienen en ieder jaar worden gecheckt.”

Bedreigingen voor de boom Er zijn veel bedreigingen voor bomen zoals verhardingen, ondergrondse kabels, woningbouw en verkeer. Ernst Jan vertelt: “Bedreigingen tasten vaak op de lange termijn de gezondheid van bomen aan. Een teken van een ongezonde boom is vaak dat er zwammen op de stam groeien. Zwammen zijn in de meeste gevallen niet goed voor bomen, maar zijn niet altijd schadelijk. Het komt soms voor dat bewoners zwammen verwijderen, maar dit is juist niet de bedoeling. We signaleren deze het liefst zelf zodat we de situatie kunnen beoordelen. Als we vervolgens signaleren dat een boom niet meer gezond is, of zelfs onveilig is, kan er besloten worden dat de boom wordt gekapt. Kappen en vervangen of juist niet? Bomen worden gemiddeld zo’n 100 jaar oud. Wanneer de boom op is, wordt deze gekapt. Voor iedere boom die gekapt wordt, wordt niet standaard een nieuwe boom geplaatst. Ernst Jan legt uit: “Wanneer een boom gekapt wordt, kijken we eerst hoe de situatie in de wijk is. Soms krijgen andere bomen hierdoor juist meer ruimte om te groeien. We gaan dus voor kwaliteit van de bomen, niet voor kwantiteit. Bij elke nieuwe boom wordt er zorgvuldig gekeken of er zowel ondergronds als bovengronds voldoende ruimte is. De steeds drukker wordende ondergrondse situatie met kabels en leidingen geeft soms belemmeringen. Waar mogelijk maken we ruime boomgroeiplaatsen. De grond wordt goed los gemaakt en voorzien van voldoende organische stof. Dit is noodzakelijk om het regenwater en water vanuit de watergiften langer vast het houden. In gebieden waar het ondergronds druk is, bijvoorbeeld in de binnenstad, worden vaak ondergrondse boombunkers gebruikt om de bomen te beschermen.” “Wanneer we nieuwe bomen plaatsen, kijken we vooruit naar het veranderde klimaat. En passen we boomsoorten toe

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39

die zich goed ontwikkelen onder drogerere omstandigheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: acacia’s, tamme kastanjebomen, honingbomen of tulpenbomen. We zijn terughoudend met het plaatsen van eikenbomen in verband met de eikenprocessierups.”

dingen worden geplaatst”, vertelt Peter. “Particulieren kunnen subsidie krijgen voor het onderhoud van deze bijzondere bomen. We willen bewoners dan ook graag vragen om deze bijzondere bomen bij ons te melden. Dit kan via de website van de gemeente. Wanneer bewoners klachten hebben over bomen kunnen ze dit via het algemene nummer van de gemeente melden. De wijkbeheerder kijkt op basis hiervan wat de situatie is. Kan hij het niet oplossen, dan worden wij ingeschakeld. We kijken wel eerst wanneer er weer onderhoud uitgevoerd gaat worden. Is dat bijvoorbeeld al over een jaar? Dan gaan we niet direct over tot actie. Tenzij de veiligheid in het geding is natuurlijk.”

Verschillende typen onderhoud De bomen in de gemeente Apeldoorn worden door onderhoud in de best mogelijk conditie gehouden. Peter vertelt: “We hanteren twee verschillende typen onderhoud, namelijk: begeleidend snoeien en onderhoudssnoei. Door begeleidend snoeien kunnen bomen in een stedelijke omgeving blijven staan. Hierbij snoeien we de stammen zodat de takken tot maximaal 4.60 meter rijhoogte doorhangen en verkeer er dus ongestoord onderdoor kan rijden. Onderhoudssnoei houdt in dat we dode en slechte takken verwijderen. Naast de onderhoudswerkzaamheden boven de grond, geven we de bomen ook onder de grond veel aandacht. Zo brengen we bijvoorbeeld extra lucht en organische stoffen in de grond. Waar mogelijk, laten we zoveel mogelijk organische stoffen als bladeren bij de bomen liggen.” Betrokken bewoners met aandacht voor bomen In het openbaar, maar ook zeker bij bewoners thuis staan vele bomen die al 80 jaar of ouder zijn. Deze bomen krijgen de titel ‘bijzondere bomen’. “Deze bomen mogen niet zomaar gekapt worden en in een straal van tien meter mogen er, zonder vergunning, geen andere

Trots op prachtige bomen in Apeldoorn In 2018 was Apeldoorn de Europese bomenstad. Het laat zien dat de bomen hier structureel op een goede manier worden beheerd. Dit houden we graag vol, maar het is uitdagend. Ernst Jan vertelt: “Het blijft een uitdaging om een prettig woonklimaat op de lange termijn te realiseren. Een boom die je vandaag plant, wordt alleen maar meer waard.” Peter vervolgt: “Ondanks de drukte in de stad willen we oude bomen graag behouden. Dit is niet altijd makkelijk, maar wij zien het als een mooie uitdaging. Wij zijn ervan overtuigd dat bomen bijdragen aan het woonplezier en de gezondheid van de bewoners van de gemeente Apeldoorn.” Foto’s: Rob Voss


14.

Mei 2020

WELKOM IN DE BRILLENKAMER ‘Mijn naam is Kirsten du Breuil – ter Horst en ik ben al meer dan 20 jaar thuis in brilmode en maatwerk’. Ik ben gediplomeerd opticien en heb jarenlang ervaring opgedaan bij een zelfstandige opticien. Vanaf 1 mei draai ik mijn eigen winkel; ‘De Brillenkamer’, aan de Dorpstraat 46a in Beekbergen. U bent van harte welkom.’ Wat kunnen we in De Brillenkamer voor u betekenen?

Allereerst kunnen we u een professionele oogmeting aanbieden en een montuur en glas advies op maat geven. Glazen bieden we aan in verschillende kwaliteiten en prijsklassen, van eenvoudige glazen tot de hypermoderne B.I.G. Vision glazen. Dit kan dankzij onze moderne apparatuur en de DNEye scanner van Rodenstock. Wat betreft monturen gaan we werken met verschillende merken van hypermodern en kleurrijk tot minimalistisch en/of klassiek. Ook sportbrillen en zonnebrillen behoren tot het assortiment, met of zonder sterkte. Service en aftersales vinden we erg belangrijk. Kleine reparaties en probleempjes los ik graag vlot voor u op. Als u aanvullend verzekerd bent, kunnen wij de brilvergoeding voor u declareren. Parkeren kan voor de deur en de winkel en de refractie ruimte is rolstoelvriendelijk. Bent u niet in staat om naar de winkel te komen? Dan maken we een afspraak bij u thuis! We denken graag met u mee. Het is natuurlijk een vreemde tijd om te starten. Dat deze coronacrisis er zou komen wist niemand toen wij al begonnen waren

met De Brillenkamer. Maar we laten ons niet tegenhouden, maar denken in oplossingen. Dat betekent dat we hebben gekozen voor meetapparatuur die we op afstand kunnen bedienen. We hebben ook plexiglas schermen geplaatst en zullen natuurlijk hygiënisch werken. We mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk in de winkel laten. Daarom hebben we besloten eerst voor halve dagen de winkel open te doen en de uren daarbuiten privé-afspraken aan te bieden voor oogmetingen en/of brillen uitzoeken. U heeft dan de winkel en aandacht voor u alleen, we kunnen veilig werken en de tijd voor u nemen. We zijn vanaf 1 mei elke dinsdag t/m zaterdag geopend van 9.00 tot 12.30 uur. Privé-afspraken draaien we op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag en op vrijdagavond. U kunt gemakkelijk uw (privé)afspraak reserveren via onze online agenda op de website. Maar bellen mag natuurlijk ook altijd op 06 – 14 66 66 01. U bent van harte welkom!

Drogisterij en Parfumerie Beekbergen Eyelove Brillen Dorpstraat 39, 7361 AR Beekbergen 055-5064545 / www.dabeekbergen.nl

ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur

Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl

BHV een veilig gevoel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen

www.anitameekel.nl

Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht!

Anita Meekel


15.

Mei 2020 TIPS

EEN BIJZONDERE DAG

Ook deze maand hebben wij wat kleine tips en ideeën voor u om een beetje positiviteit te brengen in deze onzekere en bijzondere dagen waarin we maar weinig contact kunnen hebben met andere mensen.

Jullie hingen massaal de vlag met wimpel uit. Zongen het Wilhemus uit volle borst mee. Keken naar de voorgaande Koning(inne) dagen op tv. Deden oud-Hollandse spelletjes in de tuin. Aten oranje tompoucen en dronken oranjebitter. Proostten met de buren over de schutting. Dansten mee met online optredens. Bestelden hapjes bij de Apeldoornse ondernemers. Over het algemeen bleven jullie thuis. Koningsdag 2020 was een bijzondere. Bedankt!

Als je merkt dat het niet echt een lekkere dag is, dat je last hebt van alles wat er nu speelt, dan is dit misschien iets wat kan helpen: Luisteren naar je favoriete muziek, of muziek waar je vrolijk van wordt, helpt om sombere of angstige gevoels te doen verdwijnen. Ga na welke muziek jou het beste helpt in dergelijke situaties. Onderzoek toonde aan dat muziek kan zorgen voor vermindering van depressie, angst en acute en chronische pijn. Bron: Positieve psychologie, de toepassing van Frederike Bannink Hartelijke groet van Sociaal Cultureel werkers Stimenz

OPROEP: BLIJF THUIS, OOK BIJ MOOI WEER

Het wordt mooi weer dit weekend. Het eerste echte lenteweer is in aantocht. Mijn Apeldoorn Onder normale omstandigheden zouden we er met zijn allen van kunnen genieten; door gezamenlijk de natuur in te gaan, naar de camping, een park of recreatieplas. Helaas zijn de omstandigheden nu niet normaal. Moet u er toch op uit? Houd dan anderhalve meter afstand Het coronavirus legt een zware verantwoordelijkheid op ons allemaal. Daarom doen wij een dringend beroep op u. Blijf dit weekend en ook het volgend Paasweekend zoveel mogelijk thuis. En moet u er toch op uit, houd dan anderhalve meter afstand van elkaar. Wij rekenen op u Het vraagt veel van u allemaal, daar zijn we ons van bewust. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor het stoppen van het coronavirus. Jong, oud, iedereen kan er aan meehelpen om dit virus zo snel mogelijk de baas te worden. Maar dan moeten we ons allemaal, ook bij mooi weer, aan de aanwijzingen houden.

Inge Gerjanne

Op 24 april zijn metselaars bezig geweest met onderhoud aan de duiker bij de vijver aan de Tullekensmolenweg, tegenover de Van Limburg van Stirumweg. De stenen waren door de tand des tijds gedeeltelijk afgebrokkeld en het betongedeelte was korstig en verweerd.

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

PRIJSWINNAARS APRIL UITGAVE Hartelijk dank voor het meepuzzelen met de puzzel van Boekhandel Beekbergen. MARIANNE KERSTEN HEEFT GEWONNEN! WIJ HEBBEN HAAR GETROKKEN UIT DE VELE INZENDINGEN, HARTELIJK DANK VOOR HET MEEDOEN! Print de woordzoeker

John Berends, Commissaris van de Koning Gelderland Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Ton Heerts, voorzitter Veiligheidsregio Noorden Oost-Gelderland Ahmed Marcouch, voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Midden

Inge van Dalen 06-53174984, i.vandalen@stimenz.nl werkdagen: maandag tot en met donderdag

Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl

ONDERHOUD AAN DUIKER VAN VIJVER TULLEKENSMOLENWEG IN BEEKBERGEN

Wij rekenen op u! Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Gerjanne van Middendorp 06-52048564, g.vanmiddendorp@stimenz.nl werkdagen: maandag tot en met woensdag

Het DorpsVizier is onderdeel van Mediabureau Apeldoorn en zal maandelijks als bijlage worden verspreid in de Zuidkrant.

B

O

E

O

O

R

L

O

G

K

K

H

A

N

W

D

B

E

L

D

G

U

E

J

I

E

N

O

E

E

O

W

U

I

N

E

B

E

E

R

G

N

G

R

E

E

E

N

N

V

K

D

O

R

P

S

T

R

A

A

T

D

E

T

H

O

E

K

O

O

R

K

N

R

N

E

Z

H

A

D

O

H

E

I

E

F

A

G

E

T

E

R

N

U

W

K

A

O

A

E

M

O

H

I

D

E

N

T

B

W

O

E

E

L

K

B

B

K

E B

E

B

N

I

U

K

E

P

T

O

D

I

R

B

M

T

D

L

L

E

I

A

E

H

E

S

O

A

O

I

N

E

D

R

S

K

S

B

O

K

E

O

R

V

K

R

T

Y

E

P

L

E

Z

I

E

R

M

E

N

S

G

N

I

N

N

A

P

S

T

N

O

E

HUMOR BEEKBERGEN Oplossing JEUGD BIOGRAFIE KINDERBOEK BOEK KOOKBOEKEN BOEKHANDEL LEZEN DETECTIVE MOOIBOEK DORPSTRAAT woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker NIEUW FANTASY

BEEKBERGEN BIOGRAFIE BOEK BOEKHANDEL DETECTIVE DORPSTRAAT FANTASY HUMOR JEUGD KINDERBOEK KOOKBOEKEN LEZEN MOOIBOEK NIEUW ONTSPANNING OORLOG PLEZIER ROMAN STRIPBOEK THRILLER TWEEDEHANDS

ONTSPANNING OORLOG PLEZIER ROMAN STRIPBOEK THRILLER TWEEDEHANDS

Dorpstraat 84, 7361 AX Beekbergen 055 506 0270, info@mooiboek.nu www. mooiboek.nu

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 20 april 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/ecMVFwCIHjYwWoBAonX5roXFy2wkJNA6.html

Print de woordzoeker

F

C

L

Puzzel mee en maak kans op een leespakket van Boekhandel Beekbergen 28-03-2020 15:09

T

Pagina 1 van 1

27-04-2020 11:12

D

G

B

E

V

I

A

N

A

T

U

R

A

L

E

K

K

E

B

A

K

K

E

R

Z

O

E

T

E

B

R

E

E

Z

B

R

G

E

N

E

N

K

L

K

I

I

T

E

V

E

O

R

R

K

E

N

E

Z

N

L

S

I

H

J

E

L

V

N

I

T

I

O

W

I

E

T

E

Z

C

J

O

L

I

E

D

L

B

R

W

K

A

O

U

L

A

I

H

I

M

R

P

I

L

D

E

B

E

I

N

I

R

R

R

G

E

M

O

E

L

E

E

T

D

T

E

E

K

E

E

H

B

O

E

E

M

S

N

K

S

N

G

R

N

T

D

E

M

E

R

A

S

Z

R

K

E

E

L

E

O

S

R

I

L

E

T

E

I

A

G

W

A

I

W

N

R

I

E

D

W

I

L

N

N

K

E

L

G

M

E

H

B

G

I

B

N

S

I

T

E

D

E

N

H

O

E

R

A

O

L

A

E

W

E

N

Z

U

I

T

V

A

A

R

T

R

E

N

E

C

A

B

E

E

K

B

E

R

G

E

N

D

D

R

E

P

M

A

D

E

D

A

R

E

M

I

R

P

Oplossing AH WESTERIK

DE BRILLENKAMER

MOOI BOEK

ANITA MEEKEL

DE LIERDERHOEVE

PRIMERA DE DAMPER

BAKKER ZOET

DROGISTERIJ

VIA NATURA

BEEKBERGEN

GEZELLIGHEID

WENZ UITVAART

BEMIVO

KRISTA BESSELSEN

WERELD WINKEL

woordzoekerfabriek.nl woordzoeker BRONKRACHT - maak je eigen LIEREN

AHWESTERIK ANITAMEEKEL BAKKERZOET BEEKBERGEN BEMIVO BRONKRACHT DEBRILLENKAMER DELIERDERHOEVE DROGISTERIJ GEZELLIGHEID KRISTABESSELSEN LIEREN MOOIBOEK PRIMERADEDAMPER VIANATURA WENZUITVAART WERELDWINKEL ZUIDKRANT

Puzzel mee en maak kans op een waardebon t.w.v. 25,Deze waardbon is in te leveren bij: De Brillenkamer, Boekhandel Beekbergen, Drogisterij en Parfumerie Beekbergen, Via Natura, Eeterij De Lierderhoeve, Albert Heijn Westerik, Wereld Winkel, Bakker Zoet, Primera de Damper* * Bij Wenz Uitvaart, Centrum Bronkracht, Besselsen Makelaardij en Anita Meekel is het niet mogelijk een waardebon in te leveren maar hebben deze puzzel wel mede mogelijk gemaakt.

ZUIDKRANT

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

DE WINNAAR VAN DE PUZZEL IN DE APRIL UITGAVE IS: MARIANNE KERSTEN. VAN HARTE GEFELICITEERD, BOEKENHANDEL IN BEEKBERGEN HEEFT EEN MOOI PAKKET VOOR U KLAAR STAAN! https://woordzoekerfabriek.nl/printen/TKuWLSaFjevE3EtIspIMd2k4EBu0GGEH.html

Pagina 1 van 1


16.

Mei 2020

SPAGHETTI MET ASPERGES EN ROOMSAUS hoofdgerecht • 20 min. • 4 pers. 800 g geschilde asperges, 1 duopak gerookte blokjes spek (250 g), 1 teentje knoflook, 1 pakje Knorr saus voor asperges (300 ml), 2 zakken koelverse spaghetti (à 250 g), 4 takjes platte peterselie, 30 g Parmezaanse kaas & schuimspaan, keukenpapier 1 Breng een flinke pan water aan de kook. Snijd de onderste 3 cm van de asperges en snijd de asperges in stukken van 4 cm. Kook de aspergestukjes in 10 min. bijna gaar. 2 Bak intussen de spekblokjes in een hapjespan in 6 min. knapperig. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Schenk het bakvet grotendeels uit de pan, er mag ca. 1 el in de pan achterblijven. 3 Zet de pan terug op het vuur en pers er het teentje knoflook boven. Fruit ca. 1 min. op laag vuur. Schenk er de saus voor asperges bij. Verwarm op laag vuur, maar zorg dat de saus niet gaat koken. 4 Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en voeg toe aan de saus. Laat het kookwater in de pan. 5 Kook de spaghetti in 4-5 min. beetgaar in het kookwater van de asperges. Giet af en meng door de saus samen met de spekjes. Hak intussen de peterselie fijn. 6 Verdeel de spaghetti over 4 diepe borden. Rasp er de Parmezaanse kaas over en bestrooi met de peterselie.

in de aspergetijd eet je asperges! ook bij de pasta

JEUGD MAG VANAF 29 APRIL MEER SPORTEN Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april weer meer ruimte om te sporten. Er gelden wel beperkingen, want het gaat alleen om sporten onder begeleiding en alleen buiten. Sporten die normaal binnen plaatsvinden, mogen wel buiten worden beoefend. Mijn Apeldoorn Met genoegen zien we dat veel sportverenigingen in de startblokken staan om vanaf 29 april de trainingen voor de jeugd te hervatten. Op dit moment stellen sportbonden protocollen op hoe voor hun sport invulling kan worden gegeven aan het sporten door de jeugd binnen de kaders van de corona-richtlijnen. Sommige bonden hebben die al gereed. De protocollen zijn opgesteld in overleg met NOC*NSF, het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De gemeente zal zich aansluiten bij die protocollen. Daarnaast gelden natuurlijk de algemene richtlijnen, zoals die op de site van het ministerie van VWS te vinden zijn. Protocol sport volgen Sportverenigingen en sportaanbieders hebben van de gemeente geen vergunning of toestemming nodig om van start te gaan. Daarbij moeten zij zich wel houden aan het protocol dat voor hun sport geldt en de algemene richtlijnen van het RIVM. Dit geldt ook voor andere organisaties die sport- en beweegactiviteiten voor kinderen verzorgen, zoals scouting. Wij zien graag dat sportverenigingen zich, waar mogelijk, ook openstellen voor kinderen die (nog) geen lid zijn. De algemene richtlijnen vanaf 29 april:

Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden); Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten; Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen; Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties individueel de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen; Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis; Sporthallen, wielerbanen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven voor sportverenigingen en de breedtesport gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht. Van toiletten kan gebruik gemaakt worden; Buitensportaccommodaties blijven gesloten voor het georganiseerd sporten door volwassenen. Zelf sporten in de openbare ruimte mag wel. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen of met maximaal twee personen.

DAT IS TOCH GEWELDIG!

zonnetje en een draaiorgel voor bewoners van

Ondernemersvereniging Bemivo regelde een

Foto's met dank aan John Tanasale.

SOCIAAL MAATSCHAPPELIJK WERKER

u geschikt zouden zijn om uw sociaal welzijn te vergroten of welke mogelijkheden er voor u zijn om deel te nemen aan vrijwilligerswerk?

Hélène Mook, sociaal maatschappelijk werker van Stimenz is iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig in Gezondheidscentrum Papenberg (Loenenseweg 1) om u te helpen wanneer u hulp nodig heeft op gebieden die vallen binnen het sociaal maatschappelijk kader. Of het nu gaat om vragen op het gebied van hulp die uw leefomstandigheden kunnen veraangenamen of om welke activiteiten voor

Loopt u eens binnen, er is vaak meer mogelijk dan u denkt en Hélène Mook helpt u graag op weg.

het Zonnehuis en bij "De 4 Dorpen".


Mei 2020

17.


Mei 2020

18.


19.

Mei 2020

Frits Reinders vertelt

MATENSE HUIZEN ALTIJD AL GEWILD

Makelaarskantoor Reinders is er groot door geworden

De prijs was al een stuk hoger dan die van de eerste woningen die in de Maten werden opgeleverd. Reinders heeft uit zijn verzameling een jaarboekje van de Apeldoornse makelaardij opgediept. Daarin werd een royale eengezinswoning aangeboden voor 82,850,00 gulden, vrij op naam. In mei 1973 was dat, het begin van de wijk de Maten. ‘We noemden dat een kleinere type, want dat huis had drie slaapkamers. Anderen hadden er al vier.

Zijn makelaarskantoor is er groot mee geworden. Al sinds de eerste nieuwbouwwoningen van De Maten op de markt kwamen, heeft de Apeldoornse makelaar Frits Reinders het druk in de wijk. ‘Je kunt eigenlijk wel zeggen dat mijn Verband kantoor is meegegroeid met De Maten. Het Het schriftje van Reinders laat zien dat zijn ook gewilde huizen, ook nu nog.’ de verkopen per maand toenamen. Oorzakelijk verband of niet, maar zijn Reinders (tijdens dit interview 66 jaar) heeft eenmanskantoor aan huis (‘mijn vrouw de Maten zien groeien. Hij was erbij toen de was mijn eerste secretaresse’) groeide aan eerste eigenaren hun huizen weer van de de Arnhemseweg uit tot een kantoor met hand deden. Na twee of drie jaar was dat. ‘Je twintig personeelsleden. hebt altijd mensen die weer snel verhuizen. Ze hebben promotie gemaakt, gaan in Ook nu nog doet Reinders goede zaken Amersfoort wonen of Groningen. Maar ook in de Maten. Hij schat dat zo’n kwart van echtscheidingen maakten we veel mee. Dat de huizen die zijn kantoor verkoopt, in de is ook nu nog zo’, zegt Reinders. Maten staat. Deels komt dat door de ligging van zijn kantoor, van alle makelaars het De verkoop van nieuwe huizen in De Maten dichtst bij de Maten, waar momenteel geen was in handen van de vroegere Makelaardij makelaar is gevestigd. Verder is Reinders Vermeulen en Bouwfonds Nederlandse met zijn aanzienlijke aantal dienstjaren een Gemeenten, de grootste ontwikkelaar van bekende naam in Apeldoorn. de wijk. ‘Die hadden er een houten keet staan. Daar kwam ik regelmatig.’ Maar Reinders doet ook graag zaken in de Maten. ‘Het zijn altijd aantrekkelijke Archief woningen geweest. Ook nu nog. In 1973 had Reinders is een man van de geschiedenis. Op je nog maar weinig woningen met isolatie. tafel ligt een schrift, een van de documenten Die in de Maten waren goed geïsoleerd. uit zijn immense archief, opgebouwd in Maar ook anderszins waren ze modern. veertig jaar makelaarschap. ‘Hier, met gele Ze hadden een moderne keuken, een luxe stift heb ik de huizen aangegeven die ik in badkamer, een grote woonkamer en vaak de Maten heb verkocht. De eerste was aan vier slaapkamers. De meeste hadden een de Gruttersdreef, 1270.000,00 gulden heb tweede toilet, dat was heel luxe in die tijd. ik ervoor gebeurd. Nee, zet er maar geen Daar adverteerde ik ook mee’. huisnummer bij. Dat hebben de mensen Advertentie liever niet. Op 15 februari 1976 was dat.

Reinders laat een advertentie in de Nieuwe Apeldoornse Courant uit die tijd zien. Tien van de 38 door hem aangeboden woningen liggen in de Maten. ‘Hier, een woning in de Rietdekkersdeef met een woonkamer van elf meter. Dat heb ik er speciaal bijgezet. Daar kwamen ze op af. En een hobbykamer, dat was nieuw in die tijd, een mechanische afzuiging, parketvloer of plavuizen. De huizen werden vlot verkocht.’ Ook nu is het nog een gewilde wijk om te wonen, zegt Reinders. Hij wijst op het groene imago van Apeldoorn. ‘Je denkt aan Berg en Bos, maar weet je dat de Maten de groenste wijk van Apeldoorn is? Je hebt er een kinderboerderij, veel scholen, kerken, verschillende winkelcentra. En je zit snel op de snelweg voor als je buiten de stad werkt. De Maten voldoet eigenlijk aan alle eisen die een koper aan een wijk stelt. Bovendien zijn de prijzen er verhoudingsgewijs laag.’ Nee, de Maten kan de wedloop met nieuwe wijken als Woudhuis en Osseveld-Oost gemakkelijk aan, zegt Reinders. De woningen aan de Leidekkersdreef zijn de oudste woningen in de Maten.

GEZOCHT Hallo ik ben Wilma, een spontane vrouw van 61 jaar en ben op zoek naar een leuke gezellige vrouw tussen de 55 t/m 70 jaar om leuke dingen mee te doen zoals winkelen, kaarten, jokeren, bingo, terrasje, zwemmen en zo verder. Ben jij degene die hier ook behoefte aan hebt? Laat het mij weten via 06-111256171. (het liefst na 19:00 uur)

SPANDOEKEN EN VLAGGEN BIJ APELDOORNSE BOYS Afgelopen maandag, 13 april, hebben wij een initiatief gehad met betrekking tot Corona. Heel Apeldoorn kon, al dan niet zelfgemaakt, spandoeken/vlaggen bij de Boys afleveren. Deze werden vervolgens op het 1e veld gelegd en daar is een opname van gemaakt mbv een drone. Het was een groot succes. 94 bedrijven/personen uit heel Apeldoorn hebben spandoeken gebracht. De variatie was groot: van sportverenigingen tot bedrijven. Daarnaast ook een stuk of 10 zelf gemaakte spandoeken door de jeugd. Het enige dingetjes was de wind. We hebben echt alles uit de kast moeten halen, stenen uit een tuin/colaflesjes, om ervoor te zorgen dat de vlaggen bleven liggen.

Frits Reinders


Mei 2020

20.


21.

Mei 2020 THUISWERKEN?

ONTMOETEN Het thema van deze editie van de Zuidkrant is ontmoeten en verbinden. Vooral het ontmoeten was vanaf eind maart in ons beroep lastig. De intelligente lockdown is voorlopig verlengd tot 20 mei. Grote evenementen mogen zelfs tot 1 september niet doorgaan. Binnen de fysiotherapie is ‘ontmoeten’ natuurlijk erg belangrijk. Patiënten melden zich bij ons met lichamelijke klachten. Ze maken een afspraak om naar de fysiotherapeut te gaan en als dat niet mogelijk is dan komt de fysiotherapeut aan huis. Bij het ophalen uit de wachtkamer observeert de fysiotherapeut direct of er problemen zijn met bijvoorbeeld het opstaan, lopen, gaan zitten enz., dit levert zonder de patiënt onderzocht te hebben al veel nuttige informatie op en is dus zeer zinvol. Fysiotherapie behoort tot de contactberoepen in de zorg en dat contact is nu het probleem. In verband met het coronavirus mocht er vanaf eind maart alleen nog op afstand behandeld worden, tenzij er onomkeerbare schade zou ontstaan bij niet face to face behandelen. In de praktijk betekende dit dat fysiotherapeuten in de eerste lijn (particuliere praktijken) de laatste weken vrijwel alleen per telefoon of via beeldbellen hun patiënten hebben kunnen behandelen. Per telefoon kunnen adviezen gegeven worden en kan het beloop van de klachten in de gaten worden gehouden. Beeldbellen kan natuurlijk ook worden gebruikt om te adviseren, maar daarnaast kan het de therapeut ook helpen een indruk te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt en kunnen oefeningen worden voorgedaan of gecontroleerd. De meeste zorgverzekeraars zien telefonische consulten en beeldbellen inmiddels als volwaardige behandeling. De behandelingen worden dus gewoon vergoed uit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Na de persconferentie van premier Mark Rutte van dinsdag 21 april is duidelijk geworden dat de fysiotherapiepraktijken onder bepaalde voorwaarden weer open mogen. Hoe deze voorwaarden er exact uit gaan zien is op het moment van schrijven van deze column nog niet precies bekend. Maar duidelijk is wel dat we vanaf 28 april onder strikte voorwaarden patiënten weer face tot face mogen ‘ontmoeten’. Wel zal dit in elk geval voorlopig op een andere manier gaan dan voorheen. De 1,5 meter afstand dient zo veel mogelijk te worden gewaarborgd en als dit niet mogelijk is zal de fysiotherapeut meer dan voorheen gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook de inrichting van onze praktijk hebben we inmiddels aangepast aan de 1,5 meter samenleving. Blijf met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat dus niet doorlopen. Voor elke patiënt wordt persoonlijk bekeken wat de behandelmogelijkheden zijn binnen de regels van het RIVM en onze beroepsgroep. Of u op de praktijk behandeld kunt worden of dat de behandeling via de telefoon of beeldbellen moet plaatsvinden wordt vooraf met u besproken.

Maak éérst werk van uw werkplek In tijden waarin er elke dag weer nieuwe ontwikkelingen zijn betreffende het coronavirus werken we allemaal zo veel mogelijk thuis. Thuiswerken heeft zo zijn vooren nadelen. In uw dagelijkse kloffie en met uw favoriete koffie binnen handbereik werkt u de ene na de andere klus weg. Het sociale contact met collega’s is nu ongetwijfeld minder. Efficiënter, maar we merken ook dat dit juist zo waardevol is en wordt gemist. Even een dip in uw workflow? Dan loopt u een rondje en duikt u daarna weer opgeladen achter uw laptop. Het is alleen wel noodzaak om het een en ander thuis goed te regelen. Investeer in uw gear In het Engels staat ‘gear’ voor alle spullen die nodig zijn om uw werk goed te doen. Goed om hierin te investeren. Sommige thuiswerkers investeren niet veel in hun werkplek thuis, omdat klanten of collega’s thuis niet langskomen. ‘Niemand die het ziet ...’ Keukentafels en loungebanken lijken misschien aantrekkelijk om aan en op te werken, maar uw rug zal snel protesteren. Begin met een goed bureau dat aan alle ergonomische eisen voldoet. Dus in hoogte verstelbaar, voorzien van ledlicht zonder hinderlijke schaduwen en met een stoel die u in zoveel mogelijk standen kunt verstellen. Ook een professionele printer is een investering

EVEN VOORSTELLEN

die u veel ergernis bespaart. Een tip? U werkt thuis waarschijnlijk met meerdere apparaten, zoals smartphone, iPad en computer. U kunt thuis een netwerkje (laten) maken, waarmee u vanaf elk apparaat een printopdracht naar uw printer kunt verzenden.

Wij willen onszelf graag even voorstellen en vertellen wat we doen als Jongerenwerkers. Wij zijn Kadir Urhan en Fernando Dall en wij zijn beide woonachtig in Apeldoorn.

Niet zo fijn voor uw brein Richt uw werkplek ook echt in als een werkplek. Dus weg van de volle woonkamer en keuken. Probeer na het werk maar eens lekker te ontspannen met uitzicht op uw laptop en stápels papieren. We mogen dan in een 24/7-economie leven, maar dat betekent niet dat u nog 24/7 met uw werk geconfronteerd moet worden.

Zo zijn we ondanks het coronavirus veel in wijken om te signaleren wat er allemaal speelt onder de jongeren. In de verschillende wijken, parken en/ of winkelcentra komen we natuurlijk wel jongeren tegen. Ons doel is dan om jongeren positief te benaderen en op een laagdrempelige manier met ze het gesprek aan te gaan om ze extra bewust te maken van de tijd waar we nu in verkeren. Ondanks dat we nog niet voor alle activiteiten een verantwoord alternatief hebben gevonden, staan wij altijd open voor een praatje en ook hebben wij de accommodatie vanuit de organisatie beschikbaar gesteld voor kwetsbare kinderen in de wijk.

Glasvezel in Zuid Om optimaal thuis te kunnen werken is een snelle en stabiele internetverbinding cruciaal. Ruim 15.000 woningen in Apeldoorn Zuid worden op dit moment gefaseerd en kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. De graafwerkzaamheden in het laatste aansluitgebied zijn gestart. Vervolgens worden de werkzaamheden rondom het aansluiten van de woningen, wijk per wijk ingepland. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.

Wij beseffen hoe lastig het is om niet meer met vrienden af te kunnen spreken, juist nu het ook nog eens mooi weer is buiten. Maar ook online kunnen de jongeren bij ons hun ei kwijt. We proberen de jongeren te triggeren om thuis mee te doen aan leuke week-challenges waarbij ze prijzen kunnen winnen of tijdens het gamen hun verhaal aan ons kwijt kunnen. We zijn er voor de jongeren uit Zuid en willen graag weten wat er op dit moment bij hen gebeurt, zodat wij hierop in kunnen spelen, hen kunnen helpen met vraagstukken of doorverwijzen naar de juiste persoon. Mochten er vragen zijn, of wellicht een tip voor ons in deze tijd; neem gerust contact met ons op!

Wilt u gebruik maken van een kosteloze glasvezelaansluiting? Geef dan toestemming op kpnnetwerk.nl/toestemming

Kadir Urhan 0683582486 / K.Urhan@stimenz.nl Fernando Dall 0625009729 / F.Dall@stimenz.nl

NOG EVEN VOLHOUDEN

I-Cycle Dealer

Dat ene spannende boek, een bijzonder vaasje, of een grappige tas. In de winkel van Terre des Hommes Apeldoorn zijn altijd bijzondere schatten te vinden. Door u gebracht of gekocht.

Apeldoorn Zuid krijgt

glasvezel

Helaas is de winkel in verband met het Corona-virus op dit moment nog gesloten. De gezondheid van onze vrijwilligers alsmede van onze bezoekers staat voorop en ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus volgen we de richtlijnen van het RIVM. Ook kunnen er nog geen goederen worden ingenomen; als u uw te doneren spullen nog even vasthoudt tot de quarantaine voorbij is, nemen de vrijwilligers daarna graag uw schone, hele en verkoopbare kleding, boeken, speelgoed, schoeisel, huishoudelijke spullen (behalve electr. apparatuur, meubels en beddengoed) weer in ontvangst.

Keola Elektrische transportfiets Noordzee dames

€ 1699,-

€ 1099,-

Handig transportrek voorop, ideale fiets voor scholieren, krachtige voorwielmotor

We hopen op korte termijn de winkel op Schubertlaan 24 te Apeldoorn weer te openen en dan bent u van harte welkom. Uw aankoop is tenslotte een donatie voor Terre des Hommes. Hou onze Facebook pagina in de gaten voor actuele openingstijden (Terre des Hommes Apeldoorn).

kpnnetwerk.nl

Hoge ting r o k l i u r in r a a m n a v liefst

Voor nu blijf gezond, blijf in beweging en zorg goed voor u zelf en voor elkaar!

C&G timmer Curaçao 30 Apeldoorn Tel: 06- 44 38 64 72

Bianca van Brink Fysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21 tel: 055-5331941 e-mail: biancavanbrink@bosenweide.nl

Openingstijden Ma t/m vr : 9.00 tot 18.00 uur Za : 9.00 tot 16.00 uur

600,-


22.

Mei 2020

VAN DER VALK APELDOORN – DE CANTHAREL OPENT DRIVE-THRU

kippetje van de grill of het seizoensproduct asperges, die volop verwerkt zijn in diverse gerechten.

Op 15 maart moesten restaurants in verband met Corona tijdelijk hun deuren sluiten. Horeca ondernemers zochten naar creatieve manieren om hun gasten toch te kunnen blijven voorzien van maaltijden. Zo ook Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel. Binnen een aantal dagen werd op eigen terrein een Valk Drive-thru ingericht, waar gasten veilig vanuit de auto een maaltijd kunnen bestellen.

Nieuw is een hamburger to go menu. In samenwerking met o.a. Slagerij Ter Weele worden de lekkerste rundvleesburgers van de Veluwe bereid. Voor de liefhebbers van vis en vegetariërs zijn ook een visburger en de Beyond Meat burger (100% plantaardig) verkrijgbaar. Ook zijn er diverse bijgerechten te verkrijgen, zoals frietjes, salade en frisdrank. De burgers worden na bestelling direct op de grill bereid, waarna ze ready to eat zijn voor thuis!

Op het menu staat een assortiment gekoelde Valk Vers maaltijden die thuis te verwarmen zijn in de oven of magnetron. Daarnaast is ook een selectie warme maaltijden af te halen. Denk aan de bekende spareribs en een

Voor Moederdag wordt in samenwerking met lokale leveranciers een ontbijt/brunchbox aangeboden en een 3-gangen thuismenu van restaurant Huisje James. Zo kunnen gasten ook

op deze speciale dag toch nog thuis culinair genieten. De Valk Drive-thru is dagelijks geopend van 12.00 – 19.00 uur op het terrein van de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Meer informatie via de website www.valkvers.nl.


23.

Mei 2020

Ugchelen

WAT EEN MOOIE SAMENWERKING! Waar een gezamenlijk initiatief al niet toe kan leiden. In deze vreemde, onwerkelijke weken is er een mooi initiatief ontstaan. Albert Heijn schenkt elke woensdag groente, waarna Erna van delicatessenzaak Life’s Delicious er een heerlijke, vegetarische soep van maakt. Vrijwilligers van Soos 55 en van het Noaberschap brengen vervolgens de soep bij vooral alleenstaande ouderen, die bekend zijn bij deze organisaties. Zo kunnen we elke week tientallen oudere dorpsgenoten van een heerlijke kop soep voorzien. Donderdag voor Pasen heeft bloemenzaak Marilene een vrolijk bloemetje aan deze dorpsgenoten geschonken. Ook

bakker Frentz laat zich niet onbetuigd: de donderdag na Pasen konden we alle mensen ook een vers bolletje bij de soep geven. De ouderen vinden het prachtig en zijn dankbaar voor dit kleine gebaar. Wineke Blom Dorpsraad Ugchelen

EEN LINTJE VOOR MEVROUW J. ENDEDIJK

67 jaar, Ugchelen, Lid in de Orde van OranjeNassau Mevrouw Endedijk doet al meer dan veertig jaar vrijwilligerswerk voor de Gereformeerde Kerk en de Protestantse Gemeente. Ze doet ook vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk Nederland als klassenassistent bij de lessen voor de inburgeringscursus. Daarnaast maakt mevrouw Endedijk voor een uitvaartonderneming troostknuffels voor jonge kinderen die verdriet hebben door het overlijden van een dierbare.

Bron: www.indebuurt.nl

UGCHELEN

27-07-1982

Een stukje van Ugchelen toont deze luchtopname. Vanuit rechtsonder naar linksboven loopt de Ugchelseweg. Links ervan een gedeelte van Papierfabriek van Gelder en Zonen. De Ugchelseweg kruist met de Laan van Westenenk en de volgende kruising is die met de Hattemseweg, welke aan het einde ervan samenkomt met de Ugchelseweg. In het bosje rechts staat nu Woonzorgcentrum Rumah Saya (Mijn Huis). Steken we van daaruit de Laan van Westenenk weer over dan zien we de Beeklustweg naar rechts lopend met op de hoek de Wasserij De Volharding van de fam. v.d. Berg. Links achter de Beeklustweg de bouw van woningen aan de Hattemsebeek en Carrouselweg. Links, met plat dak, het voormalige Automobielbedrijf van As. Erlangs stroomt de Hattemsebeek. Naar boven toe in beeld gaan we naar o.a. de Metaalbuurt. In bijna het midden ervan zien we nog de Prof. Kohnstamm MAVO. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman


24.

Mei 2020 VEGO LAAT KINDEREN GRATIS TENNISSEN

WIJ GAAN ALL-INN

De Apeldoornse tennisleraar Joey Joosten (23) kan bijna niet wachten tot woensdag. Dan mag hij kinderen weer lesgeven op de banen van tennisvereniging VEGO in Apeldoorn-Zuid. ,,Kinderen moeten gaan sporten. Het is voor hun persoonlijke ontwikkeling niet goed als ze stilzitten.’’ Op de acht banen van VEGO, naast kinderboerderij Malkenschoten, is plek genoeg nu volwassenen voorlopig niet mogen tennissen. De vereniging stelt haar banen daarom tot 1 juni gratis ter beschikking aan scholen die er gebruik van willen maken voor sportlessen. Joey Joosten is bereid de kinderen op gepaste afstand te begeleiden. Tennis is geen contactsport en daarom ideaal in deze tijd. Ook kinderen die een keer willen tennissen, kunnen gratis kennismaken met VEGO. Rackets en ballen zijn aanwezig. Voor een potje tennis kunnen ze een afspraak maken met Joosten via telefoonnummer 0615965336. Dat geldt ook voor leraren die met hun leerlingen willen tennissen. VEGO zorgt voor ranja na afloop.

Wijkkrant de maten zal vanaf nu worden bezorgt door All-Inn verspreidingen. Dat betekent dat deze wijkkrant in plaats van in het weekend op dinsdag en woensdag verspreid gaat worden. All-Inn is elke dag bezig om u te bereiken. Dit doen ze door eager, innovatief en recht-doorzee mee te denken met ons. Enthousiasme, kennis en doelgerichtheid zijn cultuurwaarden die in het DNA van All-Inn verweven zitten. All-Inn. Zij hebben alles in huis om onze krant goed te verspreiden. Hoe het begon All-Inn wordt op 1 mei 1985 geboren. Het heette toentertijd Verspreidingsburo Jansen –that’s right, bureau nog keurig met een ‘o’ geschreven. Het ‘burootje’ groeide binnen no time uit van een éénpittertje in een fietsenschuurtje naar een professioneel bedrijf.

ZONNEN

VOOR

7,99

10

J A A R

BIJ INLEVERING VAN DEZE FLYER, MAX 20 MINUTEN OP ZONNEBANK NAAR KEUZE.

GELDIG T/M 20 MEI 2020

Samen, innoveren en kwalificeren Door te samenwerken, te innoveren en kwaliteit hoog te houden groeide All-Inn als toonaangevend bedrijf. Gewoon, door het knettergoed, fanatiek én enthousiast te doen. Samen. Hier en nu Vandaag de dag telt All-Inn heel veel enthousiaste medewerkers. Maar dat is niet alles! Daarnaast kachelen er ruim 4000 bezorgers wekelijks rond voor de verspreiding van reclamedrukwerk, huis-aan-huis-bladen, kranten folders en flyers, waaronder nu ook Wijkkrant de Maten. Veel lees- en puzzelplezier!

Foto: Joey Joosten mag nu de banen van VEGO nog niet op, maar oefent vast met zijn leerlingen Thomas en Tobias. Woensdag gaan de tennisverenigingen weer open voor kinderen.

Koninginnelaan 103b, 7315 BP Apeldoorn | 055 – 578 52 98 info@ergolinesuncenter.nl | www.ergolinesuncenter.nl

-virus is groot. a n ro o C t e h n a v t c De impa ed voor o g rg o z n e g in g e w jd in be Blijf de komende ti m je heen. o n se n e m e d n e id jezelf, je gezondhe

Bos & Weide fysiotherapie

Doe thuis wat extra oefeningen

Blijf zoveel mogelijk lopen

Blijf zoveel mogelijk lopen

Ga lopend naar de supermarkt Loop wat verder dan gebruikelijk

Elk uur rondje om of door het huis

Doe armoefeningen met flesjes water

Dagelijks 20 keer opstaan en zitten

Dagelijks 10 keer de trap op en af Doe balansoefeningen op een been

Heeft u vragen of wilt u advies? Bos & Weide Fysiotherapie - Oude Beekbergerweg 21 - tel: 055-5331941 - e-mail: info@bosenweide.nl.


25.

Mei 2020 ENERGIEREGISSEUR APELDOORN ZUID Het wordt langzamerhand weer mooi buitenweer, toch zijn we nog steeds veel thuis. Dan kunnen we daar maar beter het beste van maken toch? Wil je eens op zoek wat je zou kunnen doen? Doe de ‘Blijf thuis speurtocht’ die elders in deze krant staat of ga eens in gesprek met een online energiecoach! En heb je vragen, kun je hulp of meedenken gebruiken? Mail mij en ik neem snel contact met je op: floriskevangeest@de-a.nl

“BLIJ MET ONLINE ENERGIECOACH” Wil je advies voor je huis? Dan kun je nu terecht bij de online energiecoach van deA, De eerste online adviezen zijn al enthousiast ontvangen. Gerda de Boer heeft inmiddels ervaring met de online coach: “Ik heb nu overzicht en ga isolatieoffertes aanvragen. Ik beveel het andere mensen aan!”

GEEF GELD AAN DE VOEDSELBANK Een moeilijke tijd is aangebroken voor iedereen, ook voor de voedselbank. De coronacrisis maakt het nog moeilijker voor de huidige klanten van de voedselbanken die “tijdelijk” niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook merken we, in deze tijd van crisis, dat meer mensen onze hulp juist nu extra hard nodig hebben. En daar is geld voor nodig, veel geld. Check op de website van jouw voedselbank hoe je ook kunt helpen.

#staysafeengeef

doneer via staysafeengeef.nl

Gerda heeft een huis uit 1988 en had contact met energiecoach René. Vóór het telefonisch of online adviesgesprek vullen bewoners zelf hun woningdossier in. Na dit gesprek krijgen ze een stappenplan waarmee ze aan de slag kunnen. Woningdossier invullen is goed te doen

dossier heen te lopen. Dat was prettig. Het scheelt tijd, en ik vond het fijn dat ik niet mijn huis hoefde op te ruimen”, voegt ze lachend toe. Rapport rustig nalezen “Op basis van de gegevens uit het woningdossier en het telefoongesprek had ik voldoende informatie om een stappenplan op te stellen”, vertelt coach Renè. “In ongebruikelijker situaties kunnen we met foto’s werken.” Gerda heeft inmiddels het definitieve rapport ontvangen. “Ik vind het mooi dat ik nu een overzicht heb van ons huis, de adviezen en kosten en rendement van de maatregelen. Ik kan het rustig nalezen. De coach wees ons op de isolatiesubsidie die geldt tot het einde van dit jaar. Meer info: www.de-a.nl/energiecoach

Gerda woont met haar man en dochter in een drive-inwoning uit 1988 in de Brummelhof. Vanwege twee kamers op de begane grond die slecht warm te krijgen zijn en een balkondeur die veel koude doorlaat, heeft ze contact opgenomen met online energiecoach Renè Jurgens. “Het vooraf invullen van het woningdossier viel mij mee. Soms wist ik een vraag niet, bijvoorbeeld mijn aantal vierkante meter glas. Maar tijdens het telefonisch gesprek nam de energiecoach alle tijd om samen stap voor stap door het

ISOLEREN: ACTIE IN APELDOORN ZUID Je huis isoleren zorgt dat het ’s zomers koeler is en ’s winters warmer. Op 6 april is er in Apeldoorn Zuid een isolatieactie gestart. In 5 stappen wordt je huis geïsoleerd door lokale en regionale bedrijven. Benieuwd wat het kost? Voor een voorbeeldwoning zijn de isolatieprijzen berekend. Zo heb je een prijsindicatie als je het dak, de vloer, of de muren wilt isoleren of het glas gaat vervangen. Kijk op de pagina www.de-a.nl/warmtescan

TIP: EEN BADKUIP VOL WATER Elke dag gebruiken we per persoon zo’n 120 liter water. En nu we veel thuis zijn, gebruiken we nog meer! Dat is ongeveer de inhoud van een badkuip. Het grootste gedeelte van dit water gebruiken we onder de douche. De eerste tip is dus: neem een waterbesparende douchekop. Tweede: zet een kookwekker of zandloper in je douche. Douche je met de muziek van je telefoon? Zet behalve je muziek ook je timer aan. Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen. Of zet de douche tussendoor uit als je je haren wast. Wil je minder water gebruiken met je wasmachine? Was alleen met de trommel vol! Meer tips: www.de-a.nl/tips


26.

Mei 2020 OMZIEN NAAR ELKAAR In heel Zuid zien mensen om naar elkaar; nu nog meer dan anders. Een van hen is Marc Harleman. Voor een oudere buurtgenoot bij hem om de hoek laat hij iedere dag het hondje uit. Daarnaast doet hij ook boodschappen voor

een mevrouw in de buurt. ‘Ik ben monteur van slimme meters en zit al een paar weken bij huis, omdat we niet bij de mensen thuis mogen werken. Daarom heb ik me aangemeld om vrijwilligerswerk te doen via Zuid Doet Samen. Ik vind het leuk om zoiets te doen voor mijn medemens. De dankbaarheid van de mensen geeft me veel energie. Ik geniet er erg van!’

COLOFON Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak!

DANKBAARHEID

Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen *Wij zijn iedere dag, ook in het weekend, bereikbaar van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds.

ONS HONK BIJ U THUIS Nu Ons Honk gesloten is, brengen we Ons Honk gewoon bij u thuis. Onze toppers Steven, Sylvia en Claudia koken dagelijks warme maaltijden voor ruim 20 mensen! Theo, Emmelie, Tomaz en Wil brengen de maaltijden

WIE WILT U DE GROETEN DOEN?

HULP BIJ BOODSCHAPPEN

Wilt u iemand bedanken die veel voor u heeft gedaan? Of iemand de groetjes doen in Apeldoorn-Zuid? Dan hebben wij goed nieuws: onze Paula en Jeroen bezorgen diegene namens u een bloem! Om mee te doen kunt u bellen naar 055-3125076, of mailen naar paula@zuiddoetsamen.nl.

vervolgens naar de mensen thuis. Daarnaast bezorgen we ook allerlei pakketten aan huis om te puzzelen, knutselen, lezen etc. Ook experimenteren we met beeldbellen en samen spelletjes doen via de computer. Heeft u ook behoefte aan een beetje Ons Honk bij u thuis? Bel ons gerust: 055 – 312 5076.

Voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, kan een boodschapje doen in deze tijden een stuk minder onbezorgd zijn dan gebruikelijk. Vandaar dat onze buurtassistent Tomaz, samen met vrijwilligers, met de buurtmobiel van buurtraad De Heeze boodschappen doet voor mensen die dat niet zelf kunnen. Dit is een samenwerking tussen de Buurtraad De Heeze, Wijkraad Apeldoorn-Zuid en Zuid Doet Samen. Mocht u boodschappen nodig hebben, neemt u dan contact op met buurtassistent Tomaz Pattiapon via 06 – 8354 8507.

BEL GERUST UW BUURTASSISTENT! • • • • • • •

Staatsliedenbuurt: André van der Nat, 06 – 8355 0235 Metaalbuurt, Westenenk & Bouwhof-Noord: Kees van Buchem 06 - 1728 4301 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 06 – 8355 0560 Componistenbuurt: Jeroen Krijt 06 – 1766 7733 De Heeze: Tomaz Pattiapon 06 – 8354 7365 Brummelhof: Vincent van Nieuwland 06- 8355 0092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 06 – 8355 0009

BEL ONS GERUST! U kunt ons elke dag bellen van 8.00 tot 20.00 uur, ook in het weekend. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of het maken van een praatje. Bel ons gerust! Ons nummer is 055 - 312 50 76. Tot snel!

Jeroen Krijt

Vincent van Nieuwland

Tomaz Pattiapon

Mhamed Elouardi

Rosalie Strampel

Wij zijn eind 2013 opgericht. In onze oprichtingsakte staat als doel van onze coöperatie: het omzien naar elkaar in buurt en wijk te bevorderen. De afgelopen 2 maanden valt er een enorme stijging van het omzien naar elkaar te constateren. Wij worden regelmatig gebeld door kinderen die hun ouders niet kunnen bereiken en ongerust zijn. De 150 leden die gebruik maakten van Ons Honk, bellen we iedere week met de vraag hoe het gaat en dat is in veel gevallen heel goed. Ze ervaren erg veel steun van hun netwerk en van ons. Dat verrekte virus heeft die betrokkenheid op elkaar weer een flinke zet gegeven. En dat is voor ons reden tot dankbaarheid, naast de ellende die het met zich mee brengt. Wij zijn ook dankbaarheid verschuldigd aan ZonMW, dat ons geld ter beschikking stelt om te experimenteren met Ons Honk op afstand. Koffiedrinken van huis uit, maar toch contact hebben met andere bewoners (beeld en geluid) via de computer. Of klaverjassen op afstand. De eerste bijeenkomsten hebben we al achter de rug. Wij hebben het nog nooit zo druk gehad al kunnen we maar nauwelijks op bezoek bij onze bewoners. We brengen maaltijden en boodschappen rond, maar binnen komen bij de bewoners is alleen bij uitzonderingen mogelijk. 3 van onze buurtassistenten vallen trouwens zelf in de risicogroep en zitten daarom thuis in quarantaine. Ze kunnen gelukkig wel bellen van huis uit. We zijn sowieso iedere dag van 8 tot 8 bereikbaar op 055 – 312 5076, bel gerust! Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

GELUID VAN ZUID In deze tijd brengen wij u graag extra gezelligheid via de radio! Ons radioprogramma Geluid van Zuid presenteren we normaal eens per maand, maar dat doen we voortaan om de week! De eerstvolgende radio-uitzendingen zijn te beluisteren op vrijdag 8 mei, 22 mei en 5 juni tussen 12:00 en 13:00 op Radio Apeldoorn. Het programma wordt uitgezonden vanuit de studio in plaats van vanuit Ons Honk. Om er toch een beetje bij te zijn, kunt u de opnames live meekijken via onze Facebookpagina. Verzoeknummers kunt u opgeven via info@ zuiddoetsamen.nl of via 055 – 312 5076.

Andre v/d Nat

Kees van Buchem


27.

Mei 2020

Online uw MOEDERDAG bestellingen plaatsen www.flowerserviceapeldoorn.com Het gemak voor u van bloemenmagazijn “Margriet”

Bloemen, planten, bloemstukken, plantenmanden en mooie planten voor buiten. Eventueel aangevuld met heerlijke chocolade en/of wijn, zoek het uit in de webshop en wij bezorgen het op zaterdag 9 mei bij u thuis of op ieder gewenst adres in Apeldoorn & omstreken. Komt u liever in de winkel, wacht dan niet tot het laatste moment, vanwege de corona maatregelen hebben wij ook enige beperkingen in de winkel, wij zijn ook op bevrijdingsdag geopend, u bent van harte welkom, maar kom alleen en houd voldoende afstand. Bestellen kan tot uiterlijk zaterdagmiddag 9 mei 12.00 uur. Wij bezorgen niet op zondag! Schubertlaan 20, 7333CV Apeldoorn | Tel. 055-5332655 (wij zijn op zondag gesloten en bezorgen ook niet op zondag)

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur Print de woordzoeker

27-04-2020 10:25

H

W

I

T

N

K

E

N

I

E

L

P

E

T

S

D

U

O

A

N

E

P

D

N

E

K

A

Z

L

A

A

I

C

E

P

S

D

N

L

I

T

E

O

U

C

C

E

N

S

T

R

U

M

H

L

E

E

W

G

E

K

R

N

B

T

L

N

O

B

E

D

R

A

A

W

M

I

E

S

L

L

F

D

E

S

E

C

H

U

B

R

E

R

B

E

N

Z

T

E

P

E

E

E

D

P

M

L

E

I

I

N

I

I

N

K

E

A

D

M

T

T

C

R

N

S

E

M

H

E

T

G

J

R

E

L

P

I

A

E

R

S

T

N

A

S

N

Z

E

L

L

Z

E

L

L

E

N

R

I

G

E

K

P

E

V

S

S

T

E

P

O

D

C

I

L

G

G

L

E

I

B

O

E

M

O

N

V

V

A

N

N

E

G

D

D

R

N

A

P

I

U

P

T

E

B

E

I

L

D

O

N

H

O

O

I

D

O

D

O

R

H

J

S

R

M

N

S

E

G

T

E

O

K

E

M

U

E

T

N

O

C

E

T

S

U

G

R

I

R

I

R

T

T

T

E

C

H

T

E

S

S

P

Y

E

J

E

L

U

D

N

E

S

C

V

A

N

B

A

M

B

O

E

L

I

B

I

M

T

E

R

R

E

D

E

S

H

O

M

M

E

S

A

I

O

E

P

L

A

Z

A

D

E

M

E

E

R

P

A

A

L

A

L

N

V

M

A

R

C

E

L

S

O

P

T

I

E

K

H

U

I

S

E

G

H

Z

A

K

E

K

O

K

J

I

R

E

T

J

I

L

S

N

N

Puzzel mee en maak kans op waardebon t.w.v. 25,Deze waardbon is in te leveren bij: Wijnhandel en Slijterij Kok, Plaza de Meerpaal, Het Kletskopje, Haarstudio Esmiralda, Terre des Hommes, Bloemenmagazijn Margriet, Bijzondere Bonen, Clemens Vis, Perfect Pet Styling, De Kledingdokter, Jumbo van de Bunt, Marcel’s Optiekhuis, Van Bamboe en SNS.

Apeldoorn Marcel’s Optiekhuis Sns 1952 APELDOORN SINDS BIJZONDEREBONEN Bijzondere Bonen Margriet speciaalzaken CLEMENSVIS Clemens Vis ondernemers Terre des Hommes DEKLEDINGDOKTER De Kledingdokter oudsteplein Van Bamboe GEZELLIGHEID gezelligheid Perfect Petstyling veilig HAARSTUDIOESMIRALDA Haarstudio Esmiralda Plaza de Meerpaal ondernemen HETKLETSKOPJE Winkelcentrum JUMBOVANDEBUNT Het Kletskopje Schubertplein waardebon MARCELSOPTIEKHUIS Jumbo van de Bunt Slijterij Kok winkelcentrum MARGRIET Klinkt als muziek in uw oren ONDERNEMERS OUDSTEPLEIN PERFECTPETSTYLING Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele PLAZADEMEERPAAL woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, SCHUBERTPLEIN Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl SLIJTERIJKOK

van Het oudsnte aplslein enige met e rn o o ld e p A l zaken! nog echte speciaa

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/Oq2uSWLJmwc5Vzf5AZquO5y2CLOk41lR.html

Het Schubertplein

Pagina 1 van 2

Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

DE WINNAAR VAN DE PUZZEL IN DE APRIL UITGAVE IS: RIK IJSSELDIJK. VAN HARTE GEFELICITEERD, YVONNE RECLAME GAAT EEN NIEUWE WEBSITE VOOR JE BOUWEN!


DESPERADOS OF AMSTEL OF PILSNERS VAN HERTOG JAN, GROLSCH OF BUD

ARIEL PODS OF LENOR PODS, WASVERZACHTER OF UNSTOPPABLES

2 HALEN *

1+1

M.u.v. Bud Bud 12-pack 12-pack M.u.v. 2 multiverpakkingen, multiverpakkingen, losse losse flessen flessen à à 30-33 30-33 cl cl 2 of blikken à 33-50 cl of blikken à 33-50 cl

1 BETALEN

HOLLANDSE AARDBEIEN 2 bakken bakken à à 400 400 gram gram 2

2 VOOR

5,-

Alle soorten soorten Alle 2 verpakkingen verpakkingen 2

GRATIS**

Geen 18, 18, geen geen alcohol alcohol Geen

PAMPERS

KIES & MIX FRUIT

2+2

3 VOOR

Premium Protection Protection maat maat 11 of of 2, 2, Premium Pure, pants pants of of billendoekjes billendoekjes Pure, 4 pakken pakken 4

Elstar appels appels tas tas à à 1,5 1,5 kilo, kilo, blauwe blauwe bessen bessen Elstar bakje à à 125 125 gram, gram, frambozen frambozen bakje bakje à à 125 125 gram, gram, bakje druiven rood rood pitloos pitloos bak bak à à 500 500 gram gram druiven of Conference Conference peren peren bak bak à à 11 kilo kilo of

GRATIS

4

CRYSTAL CLEAR

LOS GANSOS WIJNEN

*

4 pakken pakken of of flessen flessen à à 1,5 1,5 liter liter 4

4 VOOR

5,-

99

3 verpakkingen verpakkingen à à 36 36 pads pads 3

a11,58 -- a13,62 a13,62 a11,58

4 HALEN**

3 VOOR

10

2 BETALEN

Geen 18, 18, geen geen alcohol alcohol Geen

Schubertplein 1-5, Apeldoorn

Hallo

SENSEO KOFFIEPADS

4 flessen flessen à à 750 750 ml ml 4 Land van van herkomst: herkomst: Chili Chili Land

Geldig van wo 22 april t/m di 19 mei 2020 WC Het Schubertplein (Zuid) Geldig

jumboapeldoorn

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER Van de Bunt Volg ons ook op

49

Geen 18, 18, geen geen alcohol alcohol Geen

LET OP: AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN MA T/M ZA 7.00 - 20.30 ZO 10.00 - 18.00

www.jumbovandebunt.nl

2 halen halen 11 betalen: betalen: 50% 50% korting korting op op de de totaalprijs totaalprijs ** 2 van 2 2 producten. producten. Alle Alle combinaties combinaties mogelijk. mogelijk. van 1+1 gratis: gratis: 50% 50% korting korting op op de de totaalprijs totaalprijs van van 2 2 1+1

Jumbo Van Van de de Bunt, Bunt, Apeldoorn, Apeldoorn, Schubertplein 1-5 Schubertplein 1-5 Jumbo