Apeldoorn Zuidkrant - mei 2019

Page 1

Verschijnt maandelijks

Jaargang 21 - mei 2019

uari en (uitgezonderd jan augustus 2019)

10 keer per jaar!

Van de Bunt JUMBOAPELDOORN.COM

YVONNERECLAME.NL

HET ADRES VOOR AL UW RECLAMEUITINGEN

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4-5

SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken

pagina 6

De schakel tussen bewoners uit Apeldoorn Zuid en de gemeente Apeldoorn pagina 14

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren WATERSPEELPLAATS ZUIDERPARK IS AF! Apeldoorn heeft er vanaf nu, dankzij extra steun van Jantje Beton, een geweldige speelplek bij: in het Zuiderpark is een grote waterspeelplaats gebouwd! Het is een rolstoeltoegankelijke

speeltuin met onder andere drie bijzondere waterornamenten. De speelplek is nu klaar voor gebruik. Wethouder Nathan Stukker en Dave Ensberg (de directeur van Jantje Beton) opende de speelplaats op donderdag 18 april om 15.30 uur samen met de kinderen.

Het Zuiderpark heeft er weer een prachtige speelplek bijgekregen, het wordt alsmaar mooier! Meer foto’s zijn te bezichtigen op deze pagina van de wijkraad.https://www. wijkraadapeldoornzuid.nl/…/foto-s-openingwater…

OP ZOEK NAAR BETAALBAAR DRUKWERK? YVONNERECLAME REGELT HET!

ontwerp

drukwerk

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk!

pagina 26

websites

buitenreclame

YVONNERECLAME.NL

Zuid Doet Samen, onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


mei 2019

LEZING CHRONISCHE LAGE RUGPIJN Datum: Woensdag 5 juni 2019 Tijdstip: Ontvangst tussen 18.45 en 19.00 uur (eindtijd ± 21.00 uur) Locatie: OCA Apeldoorn, Oude Beekbergerweg 21 Apeldoorn (ingang Bos & Weide Fysiotherapie) Aanmelden: 055-5331941 of apeldoorn@oca.nl OCA ORGANISEERT OP 5 JUNI EEN INTERACTIEVE LEZING CHRONISCHE LAGE RUGPIJN Bent u ouder dan 18 jaar en ervaart u regelmatig (lage) rugpijn, of wellicht dagelijks? Is de pijn afhankelijk van wat u doet of misschien juist niet? Weet u waar de klachten vandaan komen of kan er niks gevonden worden? Wordt u door uw klachten gehinderd in uw functioneren en uw dagelijkse activiteiten? Vindt u het moeilijk grenzen aan te geven. Kunt u moeilijk ‘nee’ zeggen? Bent u perfectionistisch? U onderneemt steeds minder door uw klachten? U staat altijd klaar voor de ander en vergeet soms u zelf? Slaapt u slecht en heeft u hierdoor een gebrek aan energie? Heeft u het gevoel vaak onbegrepen te worden en/of niet serieus genomen te worden? Misschien heeft u de afgelopen jaren fysiotherapie, manuele therapie, Mensendieck therapie, Cesartherapie, osteopathie, chiropractie en/of psychologie geprobeerd zonder dat dit tot een duurzaam resultaat heeft geleid. Bestaan de klachten al maanden, of misschien al wel jaren, en is het bovenstaande voor u herkenbaar, dan is er wellicht sprake van chronische pijnklachten. Bent u klaar om samen met ons de strijd aan te gaan? Heeft u een of meerdere vinkjes gezet? Kom dan naar de interactieve lezing chronische lage rugpijn op 5 juni aanstaande. OCA Apeldoorn gaat u aan de hand van praktijkvoorbeelden en nieuwe theorieën uitleggen welke succesvolle mogelijkheden er zijn op het gebied van behandelen. Ons doel is het vergroten van uw kwaliteit van leven. Wilt u meer weten over onze behandelmogelijkheden, dan bent u van harte welkom!

2

NIEUWSBRIEF Bos & Weide fysiotherapie DUIZELIGHEID Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht die jaarlijks bij 15-20% van de volwassen bevolking voorkomt. Bij 25% heeft de oorzaak te maken met het evenwichtsorgaan dat minder goed functioneert. Er zijn verschillende soorten duizeligheid: - Licht in het hoofd voelen - Zweverig gevoel - Onzeker gevoel - Draaiduizelig - Balansstoornis - Deinend gevoel Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het minder goed functioneren van het evenwichtsorgaan zoals Benige Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD), ziekte van Ménière, Migraine, Neuritis vestibularis en hyperventilatie/angstsyndromen. BPPD BPPD is hierbij de meest voorkomende goedaardige vorm van duizeligheid. De (draai-) duizeligheid wordt opgewekt door omdraaien in bed, gaan liggen in bed, naar boven kijken en voorover bukken. BPPD kan ontstaan zonder duidelijke reden, na een trauma aan het hoofd, langdurig in bed liggen, een ontsteking aan het evenwichtsorgaan of na een ooroperatie. In het evenwichtsorgaan zitten kristalen die

HOOIKOORTS ONDER CONTROLE MET MEDICAL TAPING Vele miljoenen mensen in Nederland hebben hooikoorts en vaak weten ze niet wat een goede behandeling is. Wie geen medicatie wil gebruiken kan overwegen zich te laten tapen. De fysiotherapeut brengt de tape aan op de rug, schouders en borstspieren. Hierdoor wordt er via het zenuwstelsel invloed uitgeoefend op de hulpademhalingsspieren en het longgebied. Wij adviseren voor het hooikoortsseizoen de tape aan te brengen. Maar ook wanneer u al klachten heeft, kan de tape aangebracht worden. De tape kan een aantal dagen tot een week blijven zitten. Een herhaling van het aanbrengen van de tape vergroot de positieve werking.

een rol spelen bij het evenwicht. Deze kristalen kunnen zich verplaatsen in het evenwichtsorgaan waardoor ze verkeerde informatie afgeven aan de hersenen en je je duizelig kunt voelen. Behandeling De manueel-/fysiotherapeut kan testen of een patiënt deze vorm van duizeligheid heeft. Als dit is vastgesteld dan kan de manueel-/ fysiotherapeut deze kristallen weer op zijn plek krijgen door de Epley-manoeuvre uit te voeren. Hierbij worden er in een bepaalde volgorde snelle bewegingen met het hoofd gemaakt. Bij 80% van de mensen met BPPD heeft deze behandeling direct een goed resultaat, waarbij de klachten gelijk verdwijnen. Bij de overige 20% wordt de behandeling herhaald. Heeft u last van duizeligheid die wordt opgewekt door bewegingen van het hoofd? De manueel-/fysiotherapeut kan door uitgebreid onderzoek te doen beoordelen op u last heeft van BPPD. Bij twijfel wordt u doorverwezen naar de huisarts. Bij Bos & Weide wordt de behandeling van BPPD uitgevoerd door Erica Troost en Loes Stormink. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Erica Troost (tel. 055-5331941 of per mail: ericatroost@bosenweide.nl).

SPORTBLESSURE SPREEKUUR iedere maandag van 17.30-18.30 uur

Iedere sporter voelt wel eens een pijntje. Maar moet je dan direct stoppen met trainen? Of moet je je training aanpassen? En hoe zorg je ervoor dat je blessure zo snel mogelijk herstelt? En misschien nog wel belangrijker, hoe kun je herhaling in de toekomst voorkomen? Voor al dit soort vragen organiseert Fysiotherapie Bos & Weide een sportblessurespreekuur. Iedere maandag is dit spreekuur van 17.3018.30 uur op de hoofdlocatie van Fysiotherapie Bos & Weide aan de Oude Beekbergerweg 21. Een afspraak maken voor het spreekuur is niet nodig en een bezoek aan het sportblessure spreekuur is gratis! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen, tel. 055-5331941 of info@bosenweide.nl.

Bij Bos & Weide zijn fysiotherapeuten werkzaam die gespecialiseerd zijn in Medical Taping. Hooikoorts taping valt nog niet onder de reguliere fysiotherapiebehandeling en wordt dus niet door uw verzekeraar vergoed. Meer weten over hooikoorts taping? Neem dan gerust contact met ons op, tel. 055-5331941 of info@bosenweide.nl.

Binnen Fysiotherapie Bos & Weide houden wij ons onder de naam TIGRA Apeldoorn ook bezig met de gezondheid van werkend Nederland. Sinds 2003 zijn we aangesloten bij het landelijke TIGRA netwerk (www.tigra. nl). Onze opdrachtgevers zijn bedrijven, verzekeraars en bedrijfsartsen. Onze bedrijfsfysiotherapeuten Jantine van Elst, Bianca van Brink, Jochem Slijkhuis en Rogier Bos zijn werkzaam voor TIGRA Apeldoorn. Eén van de diensten die TIGRA aanbiedt is het werkplekonderzoek. TIGRA Werkplekonderzoek We werken door allerlei invloeden langer door. Daarom is het belangrijk om te investeren in de inzetbaarheid van werknemers. Een zieke werknemer kost anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel als de brutoloonkosten. Daarnaast zijn werknemers productiever in een prettige, veilige en vitale werkomgeving. Tijdens het werkplekonderzoek bekijken we welke factoren van invloed zijn op de inzetbaarheid en vervolgens maken we een rapport met adviezen voor verbetering. Wat houdt een Werkplekonderzoek in? Tijdens het werkplekonderzoek kijken we naar de werkomstandigheden van individuele werknemers en brengen we in kaart hoe de balans van belasting en belastbaarheid is. We kijken zowel naar werk gerelateerde risico’s als naar persoons- en privégebonden factoren. Met een EMG-meting meten we spierspanning en vervolgens richten we de werkplek zo in dat de spierspanning in nek en schouders zo laag mogelijk is. Na afloop gaat er een rapportage naar de werknemer en naar de leidinggevende of verwijzer. Naast adviezen over de werkhouding staan hierin ook ergonomische adviezen voor de werkplek. Kleine ergonomische aanpassingen maken soms een wereld van verschil. TIGRA voert naar tevredenheid diensten uit voor onder meer: Makro, Lidl, Ahold, Esa, Johma, Friesland Campina, Grolsch, Syntus, Veolia, NS, VHP, Accell Group, Ten Cate, Pon, Strukton Rail, Holland Colours, Circulus, Remeha, Leerplein055, UWV en de Belastingdienst. Wilt u meer weten over de dienstverlening van TIGRA Apeldoorn? Neem dan contact met ons per telefoon (055 – 5402562) of stuur een mail naar apeldoorn@tigra.nl.

NIEUWTJES, TIPS, INFORMATIE, ACTIES & OPEN DAGEN

INSCHRIJVEN IS KOSTELOOS EN KAN EENVOUDIG VIA 055-5331941 OF VIA APELDOORN@OCA .NL OCA Apeldoorn maakt onderdeel uit van Fysiotherapie Bos & Weide aan de Oude Beekbergerweg 21. OCA biedt multidisciplinaire revalidatie trajecten.

TIGRA APELDOORN: WERKPLEKONDERZOEK

Volgt u ons al op Facebook? Wij informeren u regelmatig over tips bij klachten, voorlichtingsbijeenkomsten en ander nieuws.

Hoofdvestiging: 2e vestiging: 1e Wormenseweg 338, 7333 GZ Apeldoorn Oude Beekbergerweg 21, 7331 HL Apeldoorn Telefoon: 055-5331941 | Email: info@bosenweide.nl | www.bosenweide.nl

U kunt ons op vinden onder Bos & Weide Fysiotherapie of www.facebook.com/ bosenweidefysiotherapie. En we vinden het erg leuk als u ons liked!


3

mei 2019 OPROEP WIJKAGENT: ‘MELD MISDAAD, DESNOODS ANONIEM’

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk. De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen en Beekbergen. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 16.000 stuks Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Druk: Janssen Pers Vormgeving: YVONNE RECLAME

Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl

Voor het oplossen van misdrijven is de hulp van het publiek onmisbaar. De politie roept daarom op om altijd melding te doen van een misdrijf. Desnoods anoniem. Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via het gratis telefoonnummer 0800-7000 of de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Jaarlijks worden er meer dan duizend misdrijven opgelost dankzij tips via M. Waarom doet niet iedereen melding? Uit angst voor wraak bijvoorbeeld. Wat als de dader een bekende is? Wat als je hem tegenkomt? Je kunt daar soms echt van wakker liggen. Het kan ook zijn dat je er tegenop ziet om te moeten getuigen in de rechtszaal. In dat geval geldt dus: meld misdaad anoniem. Hoe anoniem is dat dan? M. is onafhankelijk en geen politie. M. ziet je telefoonnummer of IP-adres niet. Men vraagt niet naar de naam van een melder en wil die

11 MEI OPEN DAG FITNESS VROUWEN UGCHELEN Hou je eigenlijk niet van sporten maar weet je dat bewegen goed voor je is? Voel je je niet (meer) thuis in een sportschool of heb je weinig tijd? Bij hart for her Ugchelen, sinds januari gevestigd in Ugchelen, kan je in slechts 30 minuten op je eigen niveau een effectieve training doen. Dit gebeurt op hydraulische apparatuur (meteen klaar voor gebruik, blessurevrij)

ook niet weten. Gesprekken worden niet opgenomen en de verwerking van de melding is beveiligd. Hoe verloopt zo'n gesprek? Stel: je vermoedt dat verderop in de straat een hennepkwekerij zit. Je belt 0800-7000 en vertelt je verhaal. De medewerker aan de telefoon neemt de melding op en vraagt zo veel mogelijk feiten. Alleen als M. jouw anonimiteit kan waarborgen en de informatie bruikbaar genoeg is voor de politie om ermee aan de slag te gaan, geeft M. de informatie aan ons door. Wij vergelijken de informatie met informatie in de politiesystemen. Misschien is er al eerder een inval gedaan, heeft de dader al eens vastgezeten, enzovoorts. Wij beslissen dan of we actie ondernemen. Kun je ook online melden bij M.? Dat kan. Melden hoeft niet per telefoon, maar kan ook via de website www. meldmisdaadanoniem.nl. Rechts bovenin zit een grote, rode knop: ‘anoniem melden’. Als je daarop klikt, kun je lezen hoe online melden werkt, of je kunt direct doorklikken naar het online formulier.

onder persoonlijke begeleiding in een groep. Hierdoor worden vrouwen sterker, fitter en zitten ze lekkerder in hun vel. Er is geen vaste starttijd dus je kunt beginnen wanneer het je uitkomt. De sfeer is huiselijk, er hangen geen spiegels en de begeleiding en persoonlijke aandacht maken echt het verschil met andere sportscholen. Zaterdag 11 mei zet hart for her Ugchelen haar deuren open van 11.00-15.00 uur aan de Bogaardslaan 14G in Ugchelen. Meer informatie: www.hfhugchelen.nl , mail: gerrie@hartforher.nl of bel: 06-18824663.

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt van vrijdag tot en met maandagavond bezorgd.

Welke zaken kun je bij M. melden? M. maakt geen onderscheid tussen ‘zware’ en ‘lichte’ criminaliteit. Van moord en verkrachting tot mishandeling en drugshandel. Daarnaast kun je bij het meldpunt terecht met tips over bijvoorbeeld hennepkwekerijen, inbraken en illegale handel en opslag van vuurwerk. Waar is M. niet voor bedoeld? De meldlijn is niet bedoeld voor situaties waar andere mogelijkheden voor zijn. Heb je met spoed politie nodig, dan bel je 112. Hoef je niet anoniem te blijven of is er géén spoed, bel dan de politie via 0900-8844. Ook is M. er niet voor aangiftes, klachten en meldingen van verkeersovertredingen of overlast en dergelijke. Uw wijkagent Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

WERELDKAMPIOEN JEUGDBRIDGE SPREEKT OP OPEN DAG 11 MEI Misschien kent u hem van de rubriek ‘Denk mee met Joris’ van het NBB-bridgeblad: Joris van Lankveld. Hij leerde bridgen toen hij 12 jaar oud was en na achttien jaar heeft hij nog steeds geen genoeg van het spel. In de jeugdklasse werd hij in 2011 en 2012 Wereldkampioen. En als speler van het Nederlands open team maakte Joris in 2017 zijn debuut in de Bermuda Bowl in Lyon. Wilt u ook de spellen van een wereldkampioenschap spelen, maar zit u niet in de selectie? Geen punt. Denk dan op 11 mei mee met Joris. Om 11 en 14 uur doet hij met ons een paar leuke spelletjes en geeft daarna een toelichting, voor de beginners in ‘Jip en Janneke-taal’. Daarnaast is er nog meer te doen en te zien tijdens de Open Dag: u kunt gratis een introductie-clinic volgen* (van 10.30-12.30 en van 13.30-15.30 uur) waarna u voor uzelf weet of bridgen wat voor u is. Wilt u wel leren bridgen maar gaat u liever niet alleen, dan kunt u zich tijdens de Open Dag laten matchen aan iemand met dezelfde “handicap”.

Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurt naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl

Daarnaast kunt u informatie ontvangen over bridgeclubs, bridgereizen, bridge-attributen (verkrijgbaar), bridge-boeken (verkrijgbaar) etc. Voor de artistieke liefhebbers is er een workshop Bridgende Dikke Dames schilderen* U bent van harte welkom van 10.00-16.00 uur op het Denksportcentrum (Zuid) aan de Dubbelbeek 24 in Apeldoorn. Meer informatie op www.bridgeninapeldoorn.nl/ actie en op onze Facebookpagina Bridgen in apeldoorn. Contactmailadres en opgave*: actie@bridgeninapeldoorn.nl.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

www.ambiancedekazon.nl

Het grote genieten

Bezoek onze compleet vernieuwde showroom! Kom naar onze showroom voor een uitgebreid assortiment producten die:

begint bij de grootste zonweringspecialist van Nederland

• • • ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN

U langer van het buitenleven laten genieten Binnen sfeer en privacy creëren Warmte binnen houden en energie besparen

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl


4

mei 2019 ANGELA’S HAIR & NAILS Uw haren en nagels tiptop in orde! Op zoek naar een goede kapper of prachtige nagels? Ga naar Angela’s Hair & Nails. Een Afro/ Europees kapsalon en nagelstudio aan de Dubussylaan 33 in Apeldoorn-Zuid.

TERRE DES HOMMES

een aantrekkelijke prijs. Kijk op www. angelashairandnails.com of volg ons via Facebook voor reviews en up-to-date nieuws.

10.00 tot 16.00 uur. Telefoon 055 - 301 5772 of 0622 084 801. Ik zie u graag bij Angela’s Hair & Nails!

De salon is open van di. tot en met za. van

Angela Nunez.

De multiculturele kapsalon verzorgt alle soorten kapsels en is gespecialiseerd in het behandelen en ontkroezen van kroeshaar. In de nagelstudio laat u uw voeten en handen heerlijk verwennen met een pedicure, een (French) manicure, een gewone lak, een gellak, etc. Samen bepalen we in alle rust wat u wilt en krijgt u tips hoe u uw nagels gezond en sterk houdt. De salon is met grote zorg ingericht zodat u heerlijk kunt ontspannen en u laten verwennen.

HET KLETSKOPJE

Een afspraak is handig, maar niet nodig Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Kom gerust eens binnen en laat u informeren. Voor een behandeling kunt u met en zonder een afspraak terecht. Zonder afspraak bestaat het risico dat u even moet wachten. Wij staan voor een goede kwaliteit en

PLAZA DE MEERPAAL

WIJNHANDEL EN SLIJTERIJ KOK

WELKOM OP ONS GASTVRIJE PLEIN, HET WINKELCENTRUM MET NOG ECHTE SPECIAALZAKEN HIPPE MENSJES

HAARSTUDIO ESMIRALDA

KEN TUTU

MARGRIET

BIJZONDERE BONEN


5

mei 2019

SNS

HISTORIE VAN HET SCHUBERTPLEIN Het Componistenkwartier is een naoorlogse buurt van Apeldoorn Zuid. De buurt wordt begrensd door de Arnhemseweg, de Ravenweg, de Oude Beekbergerweg en sprengen aan de zuidzijde, tegen Malkenschoten. Het is een woonbuurt met voornamelijk huizen. In 1952 werden eerst de winkels met

bovenwoningen langs de Schubertlaan gebouwd, in 1956 gevolgd door winkels en woningen langs Hofveld en Debussylaan. Het hart van de buurt is het Schubertplein, aanvankelijk met een rolschaatsbaan in het midden, in de jaren negentig moest deze echter wijken voor een supermarkt met omringende parkeerplaatsen. Op het Schubertplein bevinden zich een grote supermarkt, twee bloemisten, een bakker en diverse andere handelszaken.

MET M • • • • •

EER D

GRATIS PARKEREN KEURMERK VEILIG ONDERNEMEN POSTPUNT POSTNL EN DHL GELDAUTOMAAT BRIEVENBUS

AN 25

WINK

Op vrijdag wordt er een markt gehouden. Op het Schubertplein zijn er ook enkele flatgebouwen, gebouwd rond 1960. Kenmerkend voor het uitzicht van deze wijk is verder de klinkerbestrating. De buurt heeft een tamelijk volks karakter. Tijdens voetbalkampioenschappen is met name het gedeelte tegen de Oude Beekbergerweg vaak opvallend versierd met oranje vlaggen en andere uitingen van vaderlandslievendheid.

ELS R

ONDO

M HET

ANGELA`S HAIR & NAILS

PLEIN PERFECT PET STYLING

DE KLEDING DOKTER

VOLG ONS OP FACEBOOK OF BEZOEK ONZE WEBSITE: WWW.HETSCHUBERTPLEIN.NL CLEMENS VIS

JUMBO VAN DE BUNT

MARCEL’S OPTIEKHUIS

VAN BAMBOE

CAFE DE VRIJBUITER


6

mei 2019 ALGEMENE LEDENVERGADERING Woensdagavond 10 april jl. werd de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de wijkraad Apeldoorn Zuid gehouden in de grote zaal van het buurthuis Maasstraat. In totaal waren er rond de 50 aanwezigen. Naast bewonersleden waren ook enkele in Zuid actieve medewerkers van gemeentelijke diensten aanwezig en een aantal vertegenwoordigers van politieke partijen.

BEZOEKADRES: Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn 055-5339626 info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl

VRIJWILLIGER JAN VAN ENGELAND IN DE SCHIJNWERPER De wijkraad zet graag een lokale vrijwillig(st) er in de schijnwerper op deze pagina. Hij of zij ontvangt hierbij een goodiebag, met lekkers en leuks aangeboden door ondernemers van Zuid. Vorige keer stond Wim van Werven in de schijnwerper. Deze maand: Jan van Engeland. Minimaal dertig uur per week besteedt Jan aan vrijwilligerswerk. Met nadruk op minimaal, het zou makkelijk meer uur kunnen zijn. Hij is bestuurslid/jeugd coördinator bij hengelsportvereniging T.O.G. En: klusjesman bij een jeugdhuis van het Leger des Heils in de wijk De Maten. De jeugd is de rode draad bij zijn vrijwilligerswerk. Jan: “Bij de hengelsportvereniging willen we kinderen naar buiten zien te krijgen, weg van dat scherm(pje). We proberen ze bij te brengen goed om te gaan met de natuur. Heel belangrijk in deze tijd waar het om

doorgenomen en verklaarde de kascommissie dat ze, na controle van de boeken, heeft ingestemd met de wijze waarop financiële zaken over het jaar 2018 zijn verantwoord. Na dit formele deel van de vergadering heeft

Na een kopje koffie met gebak heeft de voorzitter van de wijkraad, Alie Mulder, een toelichting gegeven op het jaarverslag 2018 en het activiteitenplan 2019. De meeste stemmen kwamen los toen werd gesproken over te hard rijden in de wijk. Nagenoeg alle aanwezige buurten gaven zich al bij voorbaat op voor het (tijdelijk) plaatsen van een snelheidsdisplay. Daarnaast heeft de penningmeester, John Langen, de financiën van de wijkraad

duurzaamheid draait.” Kinderen kunnen gratis lid worden van de hengelsportvereniging. Dat is niet voor niks. Namelijk zoveel mogelijk kinderen bereiken en ze een actieve, positieve invulling van hun vrije tijd geven. Jan:“ Tijdens het vissen kunnen ze geen rottigheid uithalen. Je krijgt er vaak andere kinderen voor terug. Er zijn kids met ADHD en PDD-NOS die hartstikke rustig zijn geworden door het vissen bij onze vereniging.

HET STAATSLIEDENKWARTIER Hoe willen bewoners van het Staatsliedenkwartier dat hun buurt er in toekomst uit gaat zien? Om die vraag te beantwoorden stond er drie weken lang een speciale bouwkeet op het Kayershof in Apeldoorn Zuid. Bewoners konden hier terecht

De goodiebag, mogelijk gemaakt door: Wijkraad Zuid, Jumbo van de Bunt, Slijterij Kok, Bloemisterij Margriet, ABBO Computers en Cafetaria De Boemel.

SPORT, SPEL EN ONTMOETINGSVELD AAN DE ZICHTWEG

De openings speech werd verricht door Wethouder Nathan Stukker waarna hij samen met Wim Mulder, Regisseur Openbare Ruimte Zuid-West Apeldoorn van de gemeente een parcours moest afleggen met een aantal

Deze activiteiten worden u aangeboden door Buurtraad De Heeze. De consumpties zijn voor eigen rekening.

LEZING OVER HET KROONDOMEIN

De Graanhof Graanhof 2, 7335 AV Apeldoorn

om hun wensen en ideeën over hun buurt te delen. En dat gebeurde: 140 bewoners kwamen langs om hun mening te geven. Afgelopen zaterdag werden de drie weken met de bouwkeet feestelijk afgesloten. Via ontwerpsessies wordt er samen met bewoners een nieuwe ontwerp gemaakt voor het Staatsliedenkwartier.

“Dit geeft me zo veel voldoening. Je kunt wat betekenen voor de maatschappij, iets wat ik trouwens heb meegekregen van huis uit. Nuttig zijn voor anderen. Bij mijn pensioen na veertig jaar betaald werk als beveiliger (bij het RCC/Getronics, nu KPN) zei ik: vanaf nu ga ik dingen doen die echt leuk vind: vrijwilligerswerk!”

Na anderhalf jaar van overleg en plannen, vond op 12 april 2019 het openingsfeest plaats van het sport, spel en ontmoetingsveld aan de Zichtweg in de wijk De Heeze.

ADRESGEGEVENS

Henk Weltje ons in een boeiend verhaal met oude tekeningen meegenomen in de lange geschiedenis van de Kayersbeek. De avond werd tenslotte onder het genot van een drankje en een hapje afgesloten met gezellige napraat.

Dinsdagavond 7 mei 20.00 uur in Ontmoetingsplek De Graanhof, Graanhof 2, 7335AV. Deze lezing zal worden verzorgd door de heer F. Bunt, jachtopziener/boswachter van het Kroondomein. U hoort een boeiend verteller met geweldige foto’s die zijn verhaal ondersteunen. Dus een lezing om niet te missen. Deze avond wordt u aangeboden door Buurtraad De Heeze.

disciplines op de mooie nieuwe trimtoestellen. Ze deden dit op spectaculaire en sportieve wijze waarbij de spontaniteit en het enthousiasme er zichtbaar vanaf spatte om daarna met z’n tweeën de gemeentelijke vlag met ieder een bal uit het doel te schieten en zodoende het speelveld als officieel voor geopend te verklaren. Daarna werd er genoten van een hapje en een drankje met een muzikale omlijsting verzorgd door ons eigen duo uit de Heeze “HEJO” terwijl de kleinsten zich konden laten schminken en ballonnen oplieten. Een super geslaagd openingsfeest.


7

mei 2019 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium (055) 580 2000 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49 WIJKRAAD APELDOORN ZUID 1e Wormenseweg 460 (dok Zuid) 7333 GZ Apeldoorn 055-5339626 info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl DORPSRAAD BEEKBERGEN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010 HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055)c506 1221 APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994

NATUURLIJKE SCHILDERIJTJES MAKEN IN DOK ZUID Woensdag 22 mei, van 14.00 tot 16.00 uur wordt er in dok Zuid aan de 1e Wormenseweg 460 weer een leuke activiteit voor de kinderen georganiseerd. Samen met Natuurlijk Marieke van Ecokids Apeldoorn gaan de kinderen natuurlijke schilderijtjes maken met bloemblaadjes en grasjes. Naast deze activiteit staan er voor de komende periode nog een aantal leuke kinderactiviteiten op het programma. Deze activiteiten worden gratis aangeboden door dok Zuid, Accres, CODA, wijkraad Apeldoorn Zuid, kinderparadijs Malkenschoten en kinderopvangorganisatie Doomijn. Agenda kinderactiviteiten: Woensdag 22 mei Natuurlijke schilderijtjes Woensdag 12 juni Buitenspeeldag Woensdag 2 oktober Kinderboekenweekfeest Paasactiviteit Het is mooi om te zien hoeveel kinderen uit de wijk al deze leuke kinderactiviteiten bezoeken! 18 april was er een Paasactiviteit in dok Zuid, de mobiele kinderboerderij van wijkboerderij De Maten stond er, de kinderen konden knutselen en zich laten schminken, en om echt in de Paassfeer te komen, waren er eieren om te versieren van Jumbo van de Bunt Apeldoorn, kortom een zeer geslaagde dag waarop we vele kinderen hebben mogen ontvangen.

OMA WEET RAAD

Als je vroeger wat had, dan wist oma altijd raad. Grootmoeders wijsheid hielp je er zo weer bovenop. Ook vandaag de dag werken deze middeltjes altijd nog perfect! Hoog tijd om de wijsheid van Oma door te geven, want van Oma kunnen wij nog veel leren! EEN MOOIE BRUINE HUID Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje. Ben je geen fan van wortels? Onthaar en scrub je lichaam dan voor het zonnen. Tijdens het zonnen moet jij je regelmatig insmeren tegen de scherpe zon, zeker als je tussen 13:00 en 16:00 in de zon ligt: de zon is dan op z’n heetst. Bovendien is het verstandig om regelmatig water te drinken: blijven hydrateren!

Op de hoogte blijven Het is mogelijk dat we u per e-mail op de hoogte houden van de kinderactiviteiten in dok Zuid, stuur dan een e-mail naar activiteiten@accres.nl.

UITREIKING CHEQUE AAN STICHTING FEESTNEUS Matrozenkoor Apeldoorn verrast blije Stichting Feestneus. Tijdens het optreden op de stralende zaterdagmarkt op 20 april is door het Matrozenkoor Apeldoorn een cheque aangeboden aan de Stichting Feestneus. Het Goede Doelenkoor heeft De Stichting

Feestneus uitgekozen als één van de goede doelen in 2019. Voorzitter Guus Swagemakers van het Matrozenkoor Apeldoorn overhandigde aan bestuursleden Erica Janssen en Lou Langelaar van de Stichting Feestneus een cheque van € 1.500,-. De cheque werd door de talrijke aanwezigen met groot gejuich ontvangen! Bestuurslid Erica Janssen van Stichting Feestneus benadrukte dat met dit bedrag 50 kinderen die het niet zo breed thuis hebben daardoor toch een fijne verjaardag kunnen beleven.

TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670 R.T. Thomson (055) 542 0741 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

Links op de foto voorzitten Guus Swagemakers van het Matrozenkoor Apeldoorn ,geflankeerd door bestuursleden Feestneus Erica Janssen en Lou Langelaar.


8

mei april2019 2019 DROGISTERIJ & PARFUMERIE BINCO

De beste MOEDERDAG cadeau’s vind je bij DA Cacharel Anaïs anaïs

edt 30 ml

IJKSTE L R E E H E D T E M ER VERWEN MOED ONTBIJT! T E H R O O V N IE A ARDBE , Apeldoorn Schubertplein 1-5 lein (Zuid) rtp be hu WC Het Sc oorn.com eld www.jumboap

Van de Bunt

Verover een mooie lach op het gezicht van je moeder en geef een prachtig moederdag boeket kado...

Bloemenmagazijn Margriet Schubertlaan 20 7333 CV Apeldoorn tel. 055-5332655

Koop een passend kado voor moeder bij de waardevolste winkel in de wijk!

Terre des Hommes Apeldoorn Schubertlaan 24 Apeldoorn 7333 CV T: 055-2049009 E: winkel.apeldoorn@tdh.nl

Jil Sander Sun for woman edt 30 ml

41,50

21,50

25,55

15,00

Kijk voor nog meer aanbiedingen bij ons in de winkel:

DA Drogisterij Binco Schubertlaan 8 Apeldoorn

Moederdag is de verwendag voor moeder! Wij geven alvast enkele tips...

Moederdag tip!

Een relax momentje voor je moeder... en een nieuwe coupe of kleur! Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl


9

mei 2019 VRAAG VAN DE MAAND

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

Beste sociaal raadslieden, Ik heb helaas een aantal schulden op mijn naam staan. Nu heeft een deurwaarder loonbeslag gelegd. Ik ben alleenstaand en houd nu nog maar € 800 per maand over om van te leven en alle vaste lasten te betalen. Klopt dit wel?

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

Met vriendelijke groet, De heer G. uit Apeldoorn

Beste meneer G, Wat een vervelende situatie voor u. De deurwaarder mag uw beslagvrije voet niet inhouden, deze beslagvrije voet is voor iedereen anders. De basis voor uw beslagvrije voet is 90% van de bijstandsnorm. De deurwaarder moet rekening houden met uw persoonlijke situatie. Mogelijk klopt deze berekening in uw situatie niet. Er wordt in de berekening rekening gehouden met uw: • gezinssamenstelling • inkomen • woonlasten • zorgpremie • toeslagen van de Belastingdienst U kunt de voor u geldende beslagvrije voet eventueel door de sociaal raadslieden laten berekenen. U kunt daarvoor langskomen op één van onze spreekuren of telefonisch advies bij ons vragen over hoe u het eventueel zelf kunt berekenen. Onze telefonische bereikbaarheid is dinsdag/ woensdag en donderdagochtend van 8.3012.30 op telefoonnummer 088 7846464 Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor Apeldoorn Zuid zijn dat de spreekuren in ’t Vogelnest, De Graanhof en in de Hoge Weye te Beekbergen . Het spreekuur in ’t Vogelnest (Spreeuwenweg 1a) is elke woensdagmiddag van 13:30- 15:30 en elke donderdagmiddag van 13:30 – 15:30 uur. Het spreekuur in de Graanhof (Graanhof 2) is elke dinsdagochtend van 10:00- 12:00 uur. Het spreekuur in de Hoge Weye, Dorpstraat 28/36 in Beekbergen) is elke donderdagmiddag van 12:00- 14:00 uur. www.stimenz.nl

MET SPOED GEZOCHT Derde Hands zoekt met spoed 200 – 300m² werk/opslagruimte binnen Apeldoorn (op de begane grond), met parkeergelegenheid, nutsvoorzieningen (comfort : sanitair, warmte, licht, water) om de activiteiten voort te kunnen zetten. Ons werkmaterieel is nu opgeslagen op ca. 40 vierkante meter. Het wachten op nieuwe ruimte zodat onze stichting weer door kan gaan met het ontvangen, sorteren en gratis doorgeven van gebruiksgoederen bestemd voor projecten in ontwikkelingslanden. In de afgelopen 40 jaar bouwden we een uniek Apeldoorns internationaal bedrijf op; om goede reden werkend met gesloten beurzen. Zie ook onze website: www.derdehands. com. Tot aan de sluiting van ons werkpand (1/4/19), werden er in 2019 30 projecten van div. aanvragers uit veel verschillende landen uitgevoerd; jaarlijks ontvingen we ca. 120 aanvragen, die we altijd konden honoreren vanuit de goederenstroom die ons ten deel viel; met dank aan de inwoners van Apeldoorn. Dit willen en moeten we voortzetten! Niet alleen internationaal, maar ook lokaal. Armoede is overal en wordt steeds zichtbaarder! Geeft u ons een tip met wie of welk bedrijf we over andere ruimte in gesprek kunnen komen?

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

CHEVROLET SPARK 1.2 16V LTZ AIRCO

HOOFDPIJN Heeft u last van hoofdpijn? Herkent u die drukkende pijn in het hoofd of zelfs achter de ogen? Het gevoel dat uw nek 'vastzit' of pijn doet bij het bewegen? Dit zijn slechts een paar uitingen van nek- of hoofdpijnklachten. Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spierspanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine. Spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn zijn door middel van fysiotherapie te behandelen. Spierspanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor alle vormen van hoofdpijn die door een te hoge spierspanning in de nek- of gelaatsspieren wordt veroorzaakt. Deze spanning kan eventueel een uitstralende pijn geven naar het achterhoofd of richting het oor en/of de kaak. Deze pijn is vaak tweezijdig, en kan een soort ‘band’ gevoel geven rondom het hoofd. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek, vooral aan één zijde van het hoofd zit en begeleid wordt door uitstralende pijn verder in de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen. De oorzaak van cervicogene hoofdpijn ligt vaak bij een onverwachte gebeurtenis, bijvoorbeeld een val of klap op het hoofd of de nek.

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 5.940,Onbezorgd autorijden? 2012, benzine, Lichtmetalen velgen,

elektrische 60.941 km Met trots laten wijramen, u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ! U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

AR

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Toe aan nieuwe buren? Neem contact op met

Binnen het team fysiotherapeuten van Bos & Weide hebben enkele therapeuten zich gespecialiseerd in de behandeling van hoofdpijn. Een belangrijk onderdeel bij de behandeling van de verschillende vormen van hoofdpijn is de training van de nekspieren. Hierbij maken wij gebruik van verschillende instrumenten om de nek te testen en om de spieren te trainen, o.a. zijn dit een stabilizer en een laserpointer (Motion Guidance). Heeft u vragen over hoofdpijn of wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden, neemt u dan gerust contact met ons op. Loes Stormink Fysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21 Tel: 055-5331941 e-mail: loesstormink@bosenweide.nl

.

.

Gratis waardebepaling & adviesgesprek Gratis zoekservice ARNHEMSEWEG 117, 7331 BE APELDOORN T: 055- 533 29 15 E: INFO@BUURMAN.NL WWW.BUURMAN.NL


10

mei 2019

YVONNERECLAME REGELT HET!

drukwerk

Nodig is dat de scootmobielen minimaal 12 kilometer per uur kunnen rijden én dat de accu’s volledig zijn opgeladen.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei organiseert het Leger des Heils, samen met de Scoot Mobiele Brigade Apeldoorn, een fietsen scootmobieltocht.

Aanmelden is mogelijk: • door inschrijving op de intekenlijst aan het Hofveld 21 -23 • telefonisch via 06-22 903 321 òf 0625152176 • via de website smbapeldoorn.net

De start is vanaf het gebouw van het Leger des Heils aan het Hofveld 21 – 23. De zaal is open vanaf 10.00 uur. We drinken eerst met elkaar een kopje koffie of thee. Om 10.30 uur start de fiets- en scootmobieltocht, die ook dit jaar weer door prachtig natuurgebied gaat.

OP ZOEK NAAR BETAALBAAR DRUKWERK?

ontwerp

FIETS- EN SCOOTMOBIELTOCHT

Beide zijn circa 20 kilometer lang. Tussen de middag wordt er gepauzeerd en voor een lunch gezorgd.

Deelname is € 3,00 per persoon (inclusief koffie en lunch). Locatie: Leger des Heils, Hofveld 21 - 23, 7331 KB Apeldoorn Datum: 30 mei 2019 Tijd: 10.00 – circa 15.30 uur Meer weten: bel 06-25152176.

websites

WIL JIJ EEN TOF KAPSEL OF JE BAARD STRAK IN MODEL DAN BEN JE BIJ ROCHUS AAN HET JUISTE ADRES.

buitenreclame

WIELINGEN 12 7333 HS APELDOORN 06 39363157

YVONNERECLAME.NL

nder Uw wo ef! li is ons Kinderdagverblijf Wonderlief Maasstraat 4 - 7333 JG Apeldoorn T: 055 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl I: www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

Op zoek naar kinderopvang in jouw wijk? Kinderdagverblijf - Peuteropvang – Buitenschoolse opvang bij Doomijn

- Altijd een wereld te ontdekken -

c na 30 Met bij in s locatie s er n r o i Apeldo in jouw één altijd buurt

a

e

f

RZAME EEN LEE LLIGE EN GEZEin g o p

g

aanvull school thuis en

Apeldoorn Zuid

b

h

t (038) 421 45 21

et ijn zi Doom g als opvan

d

a: BSO De Touwladder b: PSZ De Touwladder c: BSO Rietendakschool d: PSZ De Heezehummels e: KDV De Kinderkajuit f: PSZ De Kinderkajuit g: BSO De Kinderkajuit h: PSZ Trompie en BSO De Driehoek (Beekbergen)

w www.doomijn.nl

Wil je meer weten over Doomijn of een vrijblijvende rondleiding? Ontdek welke opvang het best bij jou en je kind past! Bel (038) 421 45 21 of kijk op www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl


11

mei 2019 BRIDGE FEDERATIE HOUDT OPEN DAG Op zaterdag 11 mei houdt de Apeldoornse Bridge Federatie een open dag voor nieuwe en ervaren bridgers. Door een scala aan activiteiten wil ze afkomen van het wat oubollige en stoffige imago dat bridgeclubs nog altijd met zich meedragen. De trouwe spelers doen het al tientallen jaren, maar zonder nieuwe aanwas lijden de clubs ledenverlies. Toch is de denksport populair: niet voor niets is bridgen de 3e sport van Nederland! Bridge is een hartstikke leuk, boeiend en spannend kaartspel, dat een intellectuele uitdaging biedt en de geest scherp houdt. Daarnaast opent het de deur naar vele nieuwe sociale contacten. Kortom, het is een prachtige (betaalbare) vrijetijdsbesteding. Jong en oud kan het leren. In Apeldoorn is er zelfs een speciale Bridgeschool. Je kunt als alleenstaande maar ook als paar deelnemen aan de cursus. Op de Open Dag kunt u gratis een introductieclinic volgen* (van 10.30-12.30 en van 13.3015.30 uur) waarna u voor uzelf weet of bridgen wat voor u is. Wilt u wel leren bridgen maar gaat u liever niet alleen, dan kunt u zich tijdens de Open Dag laten matchen aan iemand met dezelfde “handicap”. Daarnaast kunt u informatie ontvangen over bridgeclubs, bridgereizen, bridge-attributen (verkrijgbaar), bridge-boeken (verkrijgbaar) etc. Joris Lankveld, wereldkampioen Jeugdbridge geeft een lezing en voor de artistieke liefhebbers is er een workshop Bridgende Dikke Dames schilderen*.

‘OPGERUIMD STAAT NETJES’ SANDWICHDIENST BIJ HET LEGER DES HEILS Op zondag 19 mei a.s. organiseert het Leger des Heils aan het Hofveld 21-23 opnieuw een Sandwichdienst. De naam ‘sandwich’ verwijst naar een dubbele boterham met lekker beleg ertussen. In de ‘sandwich’-dienst wisselen zang, muziek, film en sketch elkaar af. We genieten met elkaar van een lunch én laten ons ook geestelijk voeden. Of je nu een ‘opruimer’ bent of een ‘verzamelaar’, het programma nodigt iedereen uit tot nadenken. Weten of er bij jou nog wat ‘op te ruimen’ valt? Kom en doe mee aan de Sandwichdienst op 19 mei a.s. De dienst staat o.l.v. lt.-kolonel Ine Voorham, begint om 12.00 uur en het duurt tot 14.00 uur.

UW BADKAMER FRAAIER EN VEILIGER

van de Kinemagic uitgenodigd voor een presentatie.”

Roadshow Kinedo® bij Zorgsaam op 7 mei Kruisvereniging Zorgsaam heeft sinds ruim een jaar de Kinemagic in haar assortiment. Deze ‘douche in 1 dag’ is een gewild product. Het vervangt een oude douche of bad, vaak zonder ingrijpende verbouwing. De lage douchebak met antislip zorgt voor een optimale toegankelijkheid en kan worden voorzien van een zitje en wandbeugels. Zo worden veiligheid, gemak en comfort gecombineerd. Rolf Striekwold van Zorgsaam: “Gesprekken over een nieuwe douche of de vervanging van een bad gaan ook vaak over wat er komt kijken bij zo’n aanpassing. Dat wordt al snel een verbouwing genoemd. Vaak zijn het slechts kleine ingrepen. Om goed te laten zien hoe dat in zijn werk gaat hebben we de leverancier

Op dinsdag 7 mei staat de Kinedo® Roadshow Benelux op het parkeerterrein bij Zorgsaam. De nieuwigheden uit het Kinedo® assortiment worden dan uitgebreid getoond. Zo wordt onder andere de douche/badcombinatie Duo gedemonstreerd. Deze 2 in 1 oplossing is geschikt te maken voor elke badkamer. De nieuwe Kinemagic 7 is te zien en is er een nieuw assortiment eenvoudig te monteren stijlvolle douchewanden, -deuren en lichtgewicht douchebakken. Striekwold: “Het is eigenlijk een vrachtauto vol nieuwigheden, het perfecte moment om kennis te maken met de mogelijkheden die er zijn om een badkamer te verfraaien en veiliger te maken. Onder het genot van een hapje en een drankje gaan de vakmensen van Kinedo® graag met u in gesprek.”

Aan het afwisselende programma werken het projectkoor en het muziekkorps van het Leger des Heils mee. De leden van de programmacommissie laten ons genieten van hun improvisatietalent. Ook de kinderen worden niet vergeten. Iedereen is van harte welkom, ook gezinnen! Locatie: Leger des Heils, Hofveld 21 - 23, 7331 KB Apeldoorn Datum: 19 mei 2019 van 12.00 tot 14.00 uur. Meer weten: bel 06-25152176.

Onder het genot van een hapje en een drankje wordt gelegenheid geboden om kennis te maken met ons innovatief assortiment Kinedo en Sanibroyeur en om waardevolle ervaringen uit te wisselen met verschillende vakmensen uit U bent van harte welkom van 10.00-16.00 uur op het de Denksportcentrum (Zuid) aan sanitaire branche. de Dubbelbeek 24 in Apeldoorn. Meer

Baliedag Dinsdag 3 juli

Technische Unie

informatie op www.bridgeninapeldoorn.nl/ actie en op onze Facebookpagina Bridgen in apeldoorn. Contactmailadres en opgave*: actie@bridgeninapeldoorn.nl.

8:00-13:00uur

Kinedo® Roadshow bij Zorgsaam:

Roadshow Benelux

Tijdens de Roadshow worden productdemonstraties gegeven en verschillende de Kinedo douche nieuwigheden in 1 dag! uit het Kinedo assortiment getoond. Zo wordt er onder andere de

douche/badcombinatie Duo gedemonstreerd. Deze 2 in 1 oplossing is dankzij de aanpasbaarheid Tijdens de Roadshow worden geschikt voor elke badkamer. Eveneens wordt de nieuwe Kinemagic productdemonstraties gegeven en 7nieuwigheden getoonduitalsmede verschillende het Kinedo onze eenvoudig te monteren stijlvolle douchewanden, -deuren assortiment getoond. Zo wordt er onder en lichtgewicht douchebakken. andere de douche/badcombinatie Duo Kinedo® Roadshow Benelux

gedemonstreerd. Deze 2 in 1 oplossing is dankzij de aanpasbaarheid geschikt voor elke badkamer. Eveneens wordt de nieuwe Kinemagic 7 getoond alsmede onze eenvoudig te monteren stijlvolle douchewanden, -deuren en lichtgewicht douchebakken.

Onder het genot van een hapje en een drankje wordt gelegenheid geboden om kennis te maken met ons innovatief assortiment Kinedo en Sanibroyeur en om uit dteinwisselen sdag met verschillende vakmensen uit de sanitaire Onder hetwaardevolle genot van een hapjeervaringen en een drankje wordt gelegenheid geboden branche. 7 mei om kennis te maken met ons innovatief assortiment Kinedo en Sanibroyeur en om j Langer zelfstandig biKom Kom Langer waardevolle ervaringen zelfstandig uit te wisselen. langs in de langs in de saam De vakmensen van Kinedo® gaan graag ZorgZorgsaam Zorgsaam • Particuliere huishoudelijke hulp • Particuliere huishoudelijke hulp

thuis!

met u in gesprek. • Tuinonderhoud

• Hulp bij belastingaangifte

winkel

thuis!

• Tuinonderhoud • Hulp bij belastingaangifte

Regentesselaan 2, Apeldoorn

Regentesselaan 2, Apeldoorn

tel. 055 – 588 98 58 • www.zorgsaam.nl

tel. 055 – 588 98 58 • www.zorgsaam.nl

130x47liggend1-16.indd 1

15-03-18 130x47liggend1-16.indd 14:32 1

winkel

15-03-18 14:32


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

MEI =

MAAND

e

3

GRATIS

*

Grootste collectie nd badkleding van Nederla

Duiven • Rijksweg 26 026-7370298

GRATIS

badslippers! bij besteding van € 50,aan badkleding**

Apeldoorn • Zwolseweg 221 055-2002037

Gratis parkeren bij de winkels!

bodywearsuperstore.nl

U VINDT BIJ ONS DE MOOISTE MERKEN IN DE CUPMATEN A T/M L

Acties alleen geldig in de winkel. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden. *Goedkoopste artikel is gratis. **1 paar badslippers per klant en per transactie.

op alle Mey artikelen


13

mei 2019

BIEFSALADE MET AARDAPPELPARTJES

hoofdgerecht • 30 min. • 4 pers.

7 el olijfolie 1 zak Texas BBQ aardappelpartjes (600 g) 1 schaal Iers rund biefstuk (400 g) op kamertemperatuur 1 zak gebroken sperziebonen (400 g) 2 bosuitjes in schuine stukjes 1 zak mini sla romaine (2 stuks) klein gescheurd 2 el rodewijnazijn & grillpan bakkwastje

1 Bak in een koekenpan in 2 el olie de aardappelpartjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in 10 min. gaar. 2 Verhit de grillpan. Bestrijk de biefstukken met het kwastje met 2 el olie en bestrooi ze met peper. Gril ze in 2-3 min. per kant tot ze van binnen rosé zijn. Of gril ze langer, naar wens. Laat het vlees 10 min., losjes afgedekt met aluminiumfolie, rusten. Kook intussen de sperziebonen in 5-6 min. beetgaar. 3 Giet de bonen af en spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken. Meng in een kom de aardappelpartjes met de bosui, bonen en sla. 4 Klop een dressing van de azijn en de rest van de olie. Sprenkel wat van de dressing over de salade. Snijd het vlees in plakjes en verdeel over de salade.

Voedingswaarde p.p. 413 kcal, vet 17 g, waarvan verzadigd 3 g, koolhydraten 32 g, waarvan suikers 2 g, vezels 8 g, eiwit 29 g, zout 1,2 g, groente 188 g

Vakantiebaan Op zoek naar een leuke vakantiebaan die ook nog eens heel goed verdient? Wij zoeken vakantiewerkers voor de keuken en schoonmaak. In de maanden juni tot en met september voor diverse locaties. Minimaal 16 jaar. Uitstekende verdienste (minimaal € 7,25 per uur) en werktijden en -dagen in overleg.

Ik ben Onno

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39

Kijk op www.zorgvoorapeldoorn.nl en reageer vandaag nog!


14

mei 2019

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren RONDE VAN GELDERLAND Op zondag 14 april werd de Ronde van Gelderland verreden in het glooiend landschap van Beekbergen en Lieren. Ook dit jaar weer werd deze wedstrijd verreden als jeugdklassieker voor renners van 7 tot en met 14 jaar. De start/finish was bij het Kerkeveld. Bij deze historische klassieker voor junioren waren o.a. Marianne Vos, Leontien van Moorsel en Kirsten Wild die in het verleden deze wedstrijd wisten te winnen en faam hebben gemaakt bij het professionele wielrennen. UITSLAGEN: Jeugd Cat. 7: 1. Thom van der Werf (Annen) 2.

ALGEMENE LEDENVERGADERING Op dinsdag 9 april 2019 heeft de Vereniging Dorpsraad Beekbergen-Lieren in dorpshuis De Hoge Weye (Dorpstraat 34, Beekbergen) haar jaarlijkse Openbare Algemene Ledenvergadering gehouden. De statutair voorgeschreven jaarstukken (jaarrekening 2018, balans per 31 december 2018, rapport Commissie Kascontrole) en de begroting 2019 zijn besproken en de herbenoeming van Jamone Wagner als bestuurslid is ter goedkeuring aan de leden voorgelegd.

Gijs Broere (Nederhorst) 3. Thomas Engelhard (Den Haag) Jeugd Cat. 6: 1. Keije Solen (Zwolle) 2. Antoine Quint (Deil) 3. Jente Derksen (Haalderen) Jeugd Cat. 5: 1. Tyler Eyk (Amsterdam) 2. Joëlle Eenkhoorn (Genemuiden) 3. Finn Hiemstra (Burgum) Jeugd Cat. 4: 1. Victor Kroesbergen (Ede) 2. Maureen Abma (Wolvega) 3. Cas Timmermans (Wageningen) Jeugd Cat. 3: 1. Adne Cappon (Raalte) 2. Jinthe Nijboer (Zwolle) 3. Camiel Beuker (Vleuten) Jeugd Cat. 2: 1. Nicole van Sighem (Breda) 2. Bo Kramer (Bathmen) 3. Jayden Lampen (Leusden) Jeugd Cat. 1: 1. Sara Pols (Amersfoort) 2. Hugo Cappon (Raalte) 3. Lisa Brouwer (Bunschoten)

CULTUUR BIJ JE BUUR

ZONOVERGOTEN DAG OP KONINGSSPELEN Touwtrekken, spijkerpoepen en doel schieten waren onder andere de spelen waar de kinderen van OBS Beekbergen zich mee bezig hielden tijdens de Koningsspelen op vrijdag 12 april op het voetbalterrein van vv Beekbergen. De leerlingen van OBS Beekbergen vermaakten zich prima tijdens de Koningspelen.

In deze zesde editie van “Cultuur bij de Buur” stelden dit jaar weer veel inwoners hun huiskamer en/of tuin beschikbaar voor de artiesten om op te treden of te exposeren. Op deze manier probeert Apeldoorn zich op meerdere gebieden te profileren als gezinsstad. Ook in de dorpen Beekbergen, Loenen, Ugchelen en Wenum-Wiesel, alsook wijkcentra, verpleeghuizen en woonzorgcentra kon men terecht voor een diversiteit aan artiesten en acts.

HUISKAMER VAN LIEREN Afgelopen woensdag 3 april vond de opening plaats van de “Huiskamer van Lieren”, in gebouw Het Trefpunt bij de kerk aan de Lierderstraat. Zoals de organisatie aangeeft is deze huiskamer een ontmoetingsplek voor iedereen uit Lieren en omgeving die graag contact wil met anderen. Daarbij kan in ieder geval koffie of thee worden gedronken, maar men kan ook bezig zijn met een spelletje kaart, rummikub, etc. Onderzocht wordt nog of het mogelijk is een gezamenlijke lunch te organiseren - tegen een geringe vergoeding. De bijeenkomst is elke woensdag van 10:00 tot 12:00 uur. Er wordt niet gewerkt met een leeftijdsgrens, maar waarschijnlijk zullen er voornamelijk senioren van gebruik maken. Bij de opening was er meteen al aardig wat belangstelling, zoals op bijgaande foto’s te zien is.

OCHTEND-HERDENKING BEVRIJDING 17 APRIL

Als dorpsraad Beekbergen en Lieren juichen wij dit initiatief van harte toe! Joop van der Meer

AVOND-HERDENKING BEVRIJDING 17 APRIL

BEZOEK COLLEGE B&W AAN BEEKBERGEN


15

mei 2019

WAT IS BELANGRIJK VOOR DE INWONERS VAN UGCHELEN?

Onderwerp: het dorpshart en centrum van Ugchelen De afgelopen maanden is stadsdeelwethouder Jeroen Joon meerdere keren het dorp ingegaan om met bewoners te praten. Centraal stond daarbij hoe de bewoners het ervaren om in Ugchelen te wonen. Wat is er prettig en wat zou beter kunnen? Heel veel gaat gelukkig goed in Ugchelen! De inwoners vinden het prettig wonen, de dorpse sfeer is prettig, er zijn goede voorzieningen, de wijkagent is zichtbaar en bereikbaar. De woonomgeving is geweldig, de beken en sprengen zijn top, de klompenpaden zijn leuk, er zijn veel activiteiten in het dorp en noaberschap wordt er gewaardeerd. Heel positief allemaal!

Ugchelen die is gemaakt door de dorpsraad, de ondernemers, andere partners in het dorp, de inwoners en de gemeente. Hierin worden de opmerkingen die gemaakt zijn over het verbeteren van een dorpshart in Ugchelen meegenomen. Deze vitaliteitsagenda gaan we ook met u als inwoners van Ugchelen bespreken, zodat we goed weten wat voor u belangrijk is om Ugchelen ook in de toekomst “vitaal” te houden.

worden bovengenoemde punten die met de wethouder Jeroen Joon zijn besproken meengenomen. Tijdens de ALV van de dorpsraad Ugchelen op 23 april jl. is hier al iets over verteld. In de komende maanden wordt de centrumvisie voor Ugchelen verder uitgewerkt. Nog vóór de zomer zult u als bewoners worden uitgenodigd om uw input te geven en te laten weten wat voor u belangrijk is om prettig in Ugchelen te blijven wonen.

Verder zijn de dorpsraad, de ondernemers en de gemeente bezig met het maken van een centrumvisie voor Ugchelen. Hierin

Wilt u als bewoner reageren : neem contact op met Harriët Althof, stadsdeelmanager Zuidwest, via h.althof@apeldoorn.nl.

CLUBKAMPIOENEN PONYCLUB DE BOSRUITERS Tijdens de jaarlijkse feestavond van ponyclub de Bosruiters uit Ugchelen zijn de nieuwe clubkampioenen gehuldigd. Afgelopen maanden werd er een wintercompetitie afgewerkt in de disciplines dressuur en springen. De deelnemers met de beste resultaten in deze competitie ontvingen het felbegeerde kampioenslint. Voorzitter Herman Bos kon de volgende clubkampioenen in het zonnetje zetten:

SERIE EXTRA LESSEN BIJ PONYCLUB DE BOSRUITERS Naast de wekelijkse lessen voor kinderen met een eigen of verzorgpony start ponyclub de Bosruiters uit Ugchelen nu ook met een serie extra lessen voor iedereen (dus ook volwassenen) met een eigen paard of pony. De lessen starten op 14 mei en worden gegeven in de accommodatie van de Bosruiters aan

Wist u dat Dio-Ugchelen gymnastiek lessen aanbiedt voor kinderen vanaf 5 jaar? Tijdens deze lessen leren kinderen spelenderwijs de basisbeginselen van gymnastiek. De jongste kinderen zijn op speelse wijze bezig met het verbeteren van hun mobiliteit en coördinatie vermogen, terwijl de oudere jeugd op een gezellige en ontspannen wijze de basisbeginselen van het turnen wordt bijgebracht. Uiteraard wordt het spel element tijdens de lessen niet vergeten! Bij alle lessen staat plezier voorop en iedereen kan meedoen (jongens en meisjes). De lessen worden gegeven op maandagavond en vrijdagmiddag in de gymzaal aan de Angerenstein in Ugchelen. Voor iedere leeftijdscategorie is er een aparte les. Vanaf groep 4 trainen de jongens in een aparte groep. Kijk voor meer informatie en het lesschema op: www.dio-ugchelen.nl

Veel reacties en opmerkingen die mensen deelden met Jeroen Joon gingen over het ( ontbreken van een) Dorpshart in Ugchelen. Mensen vinden dat een echt Dorpshart met sfeer ontbreekt. Men zou graag een winkelhart in het dorp willen met meer horeca zoals restaurantjes en een brasserie. Wat ook vaak genoemd wordt is de wens van meer levensloopbestendige woningen voor ouderen, maar ook de jongeren moeten in Ugchelen een plek kunnen vinden om te wonen. Wat is er nodig om ook in de toekomst fijn en vitaal in Ugchelen te kunnen blijven wonen? En zijn er zaken die nu al beter en anders kunnen? We zijn in 2018 gestart om een “vitaliteitsagenda” voor Ugchelen te maken. Een vitaliteitsagenda is een gebiedsagenda

GYM VOOR KINDEREN VANAF 5 JAAR

Lijkt het je leuk, kom een keer kijken of doe een proefles mee!

Persbericht

Voorjaarsconcert Ugchel

Jeroen Joon ( stadsdeelwethouder ZW) , in gesprek Gert Woutersen, inwoner van Ugchelen, Wim Mulder ( regisseur openbare ruimte ZW) en Harriët Althof ( stadsdeelmanager ZW)

Dressuur: Klasse Groen: Floortje Demmers met Mila Klasse B: Amber van Milligen met Flugel Klasse L1: Lian Woestenenk met Hitch Klasse M1: Chemène Telgen met Lennox Springen: Klasse Groen: Zahra Staps met Fire Klasse B: Gustina Karssen met Blij Klasse L: Kyra Klopman met Roseta Klasse ZZ: Lisa Klopman met Ice Felyne Boschloo Karsijns ontving de Buisbokaal (aanmoedigingsprijs) en Sophie Boersma werd gehuldigd als Bosruiter van het Jaar. Voor meer informatie over de Bosruiters: www. bosruiters.nl.

de Zr. Meyboomlaan in Ugchelen tegenover Randerode. Het gaat om een serie van 8 lessen op dinsdagavond waarbij de deelnemers 45 minuten dressuurles krijgen en 30 minuten springles. Meer informatie is te vinden op de website: www.bosruiters.nl, of mail voor vragen naar info@bosruiters.nl.


16

mei 2019

Beekbergen

NIEUWE OPZET PAARDENSPEKTAKEL BEEKBERGEN

zitten. Deze opzet maakt het niet alleen voor het grote publiek een stuk aantrekkelijker, ook voor onze standhouders is er zo meer toeloop naar alle winkeltjes.’

In de laatste week van juni worden in Beekbergen de internationale menwedstrijden en het NK voor vierspannen gehouden. Een hele andere tijd van het jaar dan iedereen van het evenement gewend is. En dat is niet het enige. Ook de opzet van het terrein ondergaat een grote verandering ten opzichte van de voorgaande edities.

Ook de nieuwe datum komt uit de evaluatie van de vorige editie. ‘Het Paardenspektakel viel vorig jaar middenin de zomervakantie, waardoor de mogelijkheden voor relatiemarketing niet optimaal konden worden benut door onze sponsoren,’ vertelt Van Tergouw. ‘Bovendien past deze datum in juni mooi in de wedstrijdkalender.’

Het VIP paviljoen, Kids dorp, de showpiste en het Strodorp met Country Fair komen allemaal bij elkaar centraal op het terrein te liggen. Zo is het veel overzichtelijker voor de bezoekers én het wordt een stuk knusser omdat alles minder verspreid over het terrein ligt.

Het Paardenspektakel Beekbergen vindt plaats van 27 tot en met 30 juni op de terreinen van Riant Equestrian Centre aan de Bruggelerweg. De toegang is op alle dagen gratis.

‘Het was even puzzelen met de terreinindeling,’ vertelt organisator Mieke van Tergouw. ‘We wilden alles wat meer bij elkaar zodat het nóg gezelliger wordt. En het was de wens van onze VIP’s om wat dichter op het hele gebeuren te

KOM D’R IN

Vanuit de samenwerking als Ontmoetingsplek Beekbergen is een nieuwe activiteit ontstaan. KOM d’r IN is een inloopmoment bedoeld voor inwoners van Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen, die het fijn vinden activiteiten te ondernemen maar die het om welke reden dan ook lastig vinden dit op te pakken. Tijdens een kop koffie kunnen we het er eens over hebben wat er nodig is om de drempel naar activiteiten over te gaan. Ook de Sociaal Raadslieden van Stimenz zijn aanwezig voor wie vragen heeft over bijvoorbeeld toeslagen, inkomen en voorzieningen. Het is op donderdagen van 12.00-14.00uur in zaal 1 (achter) van dorpshuis “de Hoge Weye”, Dorpstraat 34, Beekbergen. Je bent van harte welkom. KOM d'r IN!

WAT TE DOEN OP ZONDAG? In de week lekker bezig maar dan wordt het zondag…. Veel actieve (jongere :-) ) ouderen lopen daar wel tegenaan. Ze vinden de zondag een lastige dag of vinden het gewoon fijn om samen met een groepje anderen eens een stuk te gaan fietsen of wandelen of met anderen naar de film te gaan of te lunchen of een ijsje te eten of…. Noem het maar! ’t Hoeft allemaal niet duur, ver of spectaculair te zijn, maar gewoon de sleur van de soms saaie zondag doorbreken. Als je of u zich aangesproken voelt door dit bericht, kom dan zondag 2 juni om 11.00 uur naar zaal 1 (achteringang) van de Hoge Weye, Dorpstraat 34 in Beekbergen en dan gaan we met elkaar plannetjes maken. Er is deze keer in ieder geval koffie!

VOETWINKEL APELDOORN

UIT LIEFDE VOOR UW VOETEN….grote, brede collectie schoenen, sneakers, sandalen en slippers

Pijnlijke gevoelige voeten?? Wij stemmen de pasvorm van onze schoenen,sneakers, sandalen en slippers af op ieder individueel voettype...wilt u even wat extra tijd en aandacht voor uw voetprobleem, maak dan even een afspraak bij onze podologe Ria. Uit liefde voor uw voeten...de nieuwe collecties schoenen, sneakers, sandalen en slippers zijn compleet binnen van wijdte E t/m wijdte K en allen met uitneembaar voetbed.

MAAK VRIJBLIJVE ND EEN AFSPRAAK BIJ PODOLOG E RIA! Alles onder 1 dak: medisch pedicure, podologie, podotherapie, orthopedische schoentechniek, compressietherapie

VOETWINKEL APELDOORN | HOOFDSTRAAT 53, 7311 JV APELDOORN | 055-3125332 | www.voetwinkel-apeldoorn.nl


17

mei 2019

Ontmoetingsplek De Graanhof KOOK VRIJWILLIGERS GEZOCHT

GASTVROUWEN- HEREN GEZOCHT

Voor ontmoetingsplek De Graanhof zijn wij op zoek naar een kookvrijwilliges voor onze gezellige en goed bezochte maaltijden zijn wij op zoek naar een vrijwilliger. Als u graag kookt en graag mensen laat genieten van uw maaltijden dan zijn wij op zoek naar u!

Voor ontmoetingsplek De Graanhof zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Bent u een goede sfeermaker of een groepsmens? Waarschijnlijk zijn we dan op zoek naar u! Wij zoeken: • Gastvrouwen of gastheren op de maandagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en de maandag- of woensdagmiddag vanaf van 13.30 tot 16.30 uur.

Wij zoeken iemand die het leuk vindt om te koken. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die graag kookt voor de donderdag avond. Ze beginnen rond 15.00 uur met koken. Op De Graanhof wordt er twee keer per week gekookt voor bezoekers. Op de woensdag kunnen bezoekers om 12.15 uur en op donderdag om 17.15 uur genieten van een zelfgemaakte maaltijd die wordt gekookt door de vrijwilligers. De taken zijn onder andere het samen vaststellen van het menu, boodschappen doen, koken en de maaltijd uitserveren en daarna opruimen en afwassen. De kookgroep bestaat uit 3 leden en ze zoeken er een vierde lid bij.

De taken zijn onder andere spullen klaar leggen voor de activiteiten, zorgen voor koffie en thee en deze uitserveren aan de bezoekers en een praatje met ze maken om te zorgen dat mensen zich welkom bij ons voelen. Als u ook graag een bijdrage zou willen leveren, dan kunt u contact opnemen met Inge van Dalen van Stimenz. Zij is bereikbaar via 06-53174984 of per mail I.vanDalen@stimenz.nl.

Als u ook graag een bijdrage zou willen leveren, dan kunt u contact opnemen met Inge van Dalen van Stimenz. Zij is bereikbaar via 06-53174984 of per mail I.vanDalen@stimenz.nl.

In Buurthuiskamer De Graanhof kunt u deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals creatief bezig zijn, gezelschapsspellen en samen koffie/thee drinken en lunchen. De activiteiten worden afgestemd op uw wensen, behoeftes en mogelijkheden. De buurthuiskamer is een plek voor iedereen die behoefte heeft aan een meer gestructureerde daginvulling. U kunt actief zijn en in contact komen met andere mensen.

HOBBYTAFEL Vindt u het ook gezellig om samen met anderen creatief bezig te zijn? Houd u ook zo van handwerken, kaarten maken, diamond painting, tekenen, schilderen of heeft u een andere leuke hobby? Dan bent u van harte welkom in de Graanhof iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur om lekker bezig te zijn met uw eigen hobby in het gezelschap van anderen.

Buurthuiskamer De Graanhof is geopend op: donderdag van 14.00 uur tot 18.00 uur vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur zaterdag van 9.30 uur tot 13.30 uur Het is ook mogelijk om een deel van de dag aanwezig te zijn. Deelname is gratis. De koffie en thee kost €0,50 per kopje. Voor de gezamenlijke lunch op zaterdag wordt een bijdrage gevraagd van €2,50, maar bezoekers kunnen ook vanuit huis een lunch meenemen. Ook kan er een bijdrage gevraagd worden voor materiaalkosten.

Wilt u graag dit leuke stel maken, dat kan, de vrijwilligers kunnen u helpen en er is hiervoor wol aanwezig en ook haak- en breinaalden. U betaalt alleen een bijdrage voor de wol. Ze zijn eenvoudig te maken van een recht lapje. U kunt ook hulp krijgen met leren haken en breien. Vindt u het lastig om haak en breipatronen te lezen, ook daarbij kunnen de vrijwilligers uw helpen. Graag uw eigen werk en materialen meenemen. Komt u gerust binnenlopen.

ADRES LOCATIE

Heeft u hier interesse in dan kunt u contact opnemen met Inge van Dalen. Zij is bereikbaar via 06-53174984 of per mail I.vanDalen@stimenz.nl.

Graanhof 2, rechts van het gezondheidscentrum aan de Hoge Dries in wijk de Heeze.

Uitnodiging

BuurtBorrel Vrijdagmiddag

BUURTHUISKAMER, DAGBESTEDING IN DE GRAANHOF

7 juni en 12 juli

STARTEN met Reinders

Laat ons uw woning verkopen, aankopen en/of uw hypotheek regelen en krijg een Dinerbon voor: Sizzles, Spicebrush, Kokkie Kweekweg of Le Baffon.

  Oude Beekbergerweg 151c calendar Vrijdagmiddag 7 juni en 12 juli  Van 16:00 tot 17:30  Voor jong en oud

055-5 555 555 www.reinders.eu


18

mei 2019 EVEN VOORSTELLEN Mijn naam is Melisa Rietdijk en sinds 1 januari 2019 ben ik de trotse eigenaresse van Melisa’s Pedicure & Schoonheidssalon. Na jarenlang ervaring opgedaan te hebben is mijn droom nu werkelijkheid geworden, een eigen pedicure en schoonheidssalon in Apeldoorn! In 2014 heb ik mijn specialisaties behaald waardoor ik huidproblemen en huidveroudering in balans breng en kan verminderen.

U kunt bij mij terecht voor diverse behandelingen aangepast op uw huidtype maar ook kunt u terecht voor een pedicure behandeling. Momenteel ben ik mij aan het bijscholen tot medisch pedicure, zodat ik straks ook mensen met risicovoeten kan gaan behandelen (bijv. reuma en diabetes). Voor meer informatie of het maken van een afspraak ga naar: www.m-schoonheidssalon.nl of neem contact met mij op via: 06-57551769 of per mail: merietdijk@outlook.com.

JUMBO VAN DE BUNT & STICHTING BUURTMENSEN GAAN DE APELDOORNSE MOEDERS WEER EENS FLINK IN HET ZONNETJE ZETTEN Wouter en Yvonne & Stichting Buurtmensen zoeken 250 moeders voor de grootste gratis Moederdagbrunch van Apeldoorn. Maar liefst 250 moeders krijgen geheel gratis een brunch aangeboden op de dag voor Moederdag tussen 11 en 13 uur! Zo willen de initiatiefnemers de moeders van Apeldoorn en omgeving in het zonnetje zetten. Terwijl de moeders genieten van een heerlijke lunch welke met zorg samen is gesteld door de bakkers van Jumbo van de Bunt, is er tevens vermaak voor de kinderen. Zij kunnen zich o.a. uitleven op een springkussen en kunnen cupcakes versieren voor hun moeder. Tijdens de brunch zal er een liveoptreden zijn van het SOS Matrozenkoor.

Het S.O.S. Matrozenkoor Apeldoorn Het S.O.S. Matrozenkoor bestaat uit een groep enthousiaste zingende mannen uit Apeldoorn en omgeving. Het koor bestaat inmiddels ruim 18 jaar en in die tijd heeft het koor al bijna 1.000 optredens verzorgd in en bij een breed scala aan locaties en evenementen. Het repertoire dat wordt gezongen is geheel Nederlandstalig en bestaat uit bekende zeemansliedjes en gezellige Hollandse meezingers. Stichting Buurtmensen zet zich in voor versterking van de sociale samenhang tussen buurtbewoners en het bevorderen van contacten onderling, alsmede het verbeteren van de sociale sfeer binnen Apeldoorn Zuid. Dit in de breedste zin van het woord. De stichting probeert dit doel onder meer te bereiken door het organiseren van (sociale) buurtgerichte evenementen, activiteiten, en bijeenkomsten. En de brunch past hier helemaal bij. Wil je ook deelnemen aan deze brunch? Je kunt je tot en met woensdag 8 mei aanmelden op de website van Jumbo van de Bunt www.jumboapeldoorn.com.

BLESSURE?

Huidverbetering Huidproblemen

Kom dan naar het sportblessurespreekuur bij Bos & Weide fysiotherapie

Bos & Weide fysiotherapie

Bindweefselmassage Gezichtsbehandelingen

Elke maandag van 17.30 - 18.30 uur.

Lash Lifting Pedicure

Locatie: Oude Beekbergerweg 21 055-5331941

Gellak

- Afspraak maken is niet nodig -

GRATIS www.sportblessurespreekuur.nl

Harsen Massage Melisa's Pedicure & Schoonheidssalon De Ploeg 16, 7335 LC Apeldoorn E-mail: merietdijk@outlook.com | Tel: 06-57551769 www.m-schoonheidssalon.nl TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

Dé specialist voor multifocale glazen in de regio! Ook voor second-opinions

Debussylaan 35, Schubertplein, Apeldoorn

Wacht niet en bel voor een afspraak naar 06-41281595. De koffie en thee staan altijd klaar en parkeren kan voor de deur. Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk. Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties


19

mei 2019 SPROOKJE? Daags na Kunst RAI Art Amsterdam komt een opgetogen galeriehouder bij de ING Bank met zakken vol contant geld, uitgeteld € 400.000. De bankman, die wel iets gewend is, kijkt hem vragend aan. “Ja”, verklaart de galeriehouder, “topomzet gedraaid op de beurs. Een miljoen, en nota bene van één kunstenaar: Martha Waijop. Die 4 ton is de 40% provisie. Heel bijzonder voor een nog in leven zijnde Nederlandse kunstenaar. Zelfs de wegen naar de Keukenhof zijn afgezet vanwege te grote drukte: er staan daar drie grote werken van haar en die zijn ook te koop!”.

de Open Atelierroute op 18 en 19 mei, alsmede het extra weekend daarna, dus 25 en 26 mei, zal gegarandeerd doorgaan. U bent van 11 tot 17 uur van harte welkom in haar tuin en atelier aan de Spelderholt 3 te Beekbergen. We gaan ervan uit dat ze dan weer uit detentie is, maar anders zullen de honeurs waargenomen worden.

BLOESEM BUSRIT BUURTMENSEN WOENSDAG 10 APRIL 2019

Meer informatie: Martha Waijop Spelderholt 3, 7361 DA Beekbergen tel. 055 5061338, martha@waijop.nl www.waijop.nl

Achter het glas van de bus loopt de temperatuur gauw op boven de 20 graden en dat is wel net zo prettig voor alle reizigers. Vele kleintjes maken 1 groot gezelschap was vandaag het motto. Het gezelschap bestond dit keer uit 3 verschillende groepen.

De bankman kijkt ietwat glazig en besluit zich bewust van de reputatie van de ING toch de FIOD in kennis te stellen. Nog dezelfde dag vindt er een inval bij Martha Waijop plaats. Zij is braaf bezig haar tuintje te harken en kijkt de ambtenaar niet-begrijpend aan als hij naar de 6 ton vraagt die zij zou hebben ontvangen. “Ik heb zelfs geen 6 cent ontvangen”, zegt zij gierend van de lach. “Waar heeft u het over?”. Natuurlijk geloven de heren van de FIOD, afdeling terreur en witwasbestrijding, haar niet en nemen het zekere voor het onzekere en stellen Martha in verzekerde bewaring. Ook nemen ze haar Jaguar F-PACE vooruitlopend op de te innen belasting en boetes uit voorzorg mee. Andere galeriehouders, inmiddels op de hoogte van de marktwaarde van het werk van Martha Waijop, proberen - om niet de boot te missen - contact te leggen met haar. Alle pogingen mislukken. Uiteindelijk vertellen intimi dat Martha in afwachting van het komende proces is opgenomen in het Pieter Baan Centrum waar een psychiater met het boekje van dokter Swaab in de hand zich verdiept in haar brein… Update: De deelname van Martha Waijop aan

Windkracht 4 NNO, Buitentemperatuur 12 graden, gevoelstemperatuur 8.6 graden. Het zonnetje schijnt en de hemel is strak blauw.

Een gymnastiekvereniging met ouderen die wekelijks actief zijn in het Buurthuis aan de Maasstraat. Koken met een missie was met een grote groep gebruikers, ouderen die nog zelfstandig wonen, en een groep vrijwilligers die 3x in de week achter het fornuis staan en maaltijden bereiden voor deze groep ouderen. Voor een kleine bijdrage zorgen 8 personen voor ruim 20 ouderen en 6 mensen bezorgen deze maaltijden thuis. Een prachtig initiatief! De groep werd compleet gemaakt met enige mensen van de organisatie Goed Bezig. Zij zamelen drankblikjes en PET flesjes in die langs de wegen in Apeldoorn worden neergegooid. De natuur ridders die zorgen voor een schone aanblik in onze natuur.

Het gezelschap kon ook kennis nemen van een felle heidebrand bij vliegveld Deelen. En dat we veel geluk hadden moge duidelijk zijn, 10 minuten later werden deze wegen afgesloten voor verkeer. Uitkomend in de buitenwijken van Arnhem, langs Burger’s Zoo en het Openluchtmuseum toch even een andere blik dan op de eigen vertrouwde en bekende omgeving. Voorvelen herkenbare plekken, maar hoe lang geleden dat ze hier zijn geweest? De rit werd voortgezet langs Rozendaal – De Steeg – Ellecom – Dieren – Laag Soeren – Eerbeek – Loenen en Apeldoorn. Tijdens de mooie en zonnige rit kon het gezelschap genieten van alle bloesem en uitloop van alle bomen, het Voorjaar is weer begonnen. Een versnapering en een flesje drinken veraangenamen de bustocht. Dit alles was weer mogelijk gemaakt door onze vaste sponsoren: Het Kansfonds en Bos en Weide fysiotherapie. Omstreeks 16.00 uur kon iedereen met een goed gevoel weer huiswaarts keren.

De bus van de Stichting Veteraan Autobussen is beduidend jonger (30 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan deze tour over de Veluwe. Chauffeur Ben had wederom een nieuwe, mooie en bijzondere bustocht uitgestippeld. Leuk voor de gasten maar ook leuk voor de vrijwilligers van de Buurtmensen die deze woensdagmiddag een uitstapje gingen maken. Vanaf het Buurthuis werd de tocht ingezet naar Beekbergen en Hoenderloo. Langs de Hoge Veluwe via het Deelerwoud , vliegveld Deelen richting Schaarsbergen.

HALLO

LEKKER MAKKELIJK: LAAT JE BOODSCHAPPEN THUISBEZORGEN OF HAAL ZE OP BIJ HET PICKUP POINT NAAST DE WINKEL. EURO'S GOEDKOPER, OOK ONLINE Wij helpen je met je huishoudbudget omdat je bij Jumbo gegarandeerd het goedkoopst uit bent. Onze prijsmeters controleren iedere dag de prijzen bij supermarkten in Apeldoorn om dat te garanderen. Vind je tóch een product dat op het moment van melden elders blijvend goedkoper wordt aangeboden? Vertel het ons. Je krijgt dan korting op je volgende bestelling en wij passen de prijs aan.

Hallo Van de Bunt

MBO? E BESTELLEN BIJ JU WAAROM ONLIN rgen len of laten bezo llen, morgen opha ste be g aa nd Va • jbestellen • Gemakkelijk bi ntie ra ga ijs pr • Laagste

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


20

mei 2019

AGENDA VAN APELDOORN ZUID Elke maandag Inloopspreekuur voor o.a. computer en tablet Dok Zuid 14.00 uur Elke dinsdag Koffieochtend Zuid doet Samen 9.00 uur Elke dinsdag Samen lunchen Zuid doet Samen 12.00 uur Elke dinsdag Hobbymiddag De Graanhof 14.00 uur Elke woensdag Koffieochtend Zuid doet Samen 9.00 uur Elke woensdag Samen warm eten Zuid doet Samen 12.00 uur Elke woensdag Kinderyoga Buurthuis Maasstraat 13.30 uur Elke donderdag Koffieochtend Zuid doet Samen 9.00 uur Elke donderdag Samen warm eten Zuid doet Samen 12.00 uur Elke donderdag Nederlandse les Buurtcentrum ‘t Vogelnest 9.45 uur Elke vrijdag Koffieochtend Zuid doet Samen 9.00 uur Elke vrijdag Samen warm eten Zuid doet Samen 12.00 uur Elke vrijdag Markt op het Schubertplein WC Het Schubertplein 8.00 uur Elke 2e vrijdag van de maand Geluid van Zuid Zuid doet Samen 12.00 uur Elke 4e vrijdag van de maand Rijbewijskeuringen Buurthuis Maasstraat 10.00 uur 7 mei Lezing over het Kroondomein De Graanhof 20.00 uur 7 mei Roadshow Kinedo Zorgsaam 11 mei Buurtvolleybaltoernooi Albatross 11 mei Concert GGK & MVU Bronkerk Ugchelen 19.30 uur 11 mei Open dag hart for her Bogaardslaan 14G 11.00 uur 11 mei Moederdagbrunch Schubertplein 11.00 uur 11 mei Open dag bridge federatie Denksportcentrum (Zuid) 10.00 uur 13 mei Workshop tegen stress Karhulstraat 76 Ugchelen 19.30 uur 14 t/m 17 mei Avond4daagse De Boerderij Beekbergen 19 mei Sandwichdienst Leger des Heils 12.00 uur 22 mei Schilderijtjes maken Dok Zuid 14.00 uur 25 mei Raz Rally Ford museum Beekbergen 30 mei Douwtrappen De Boerderij Beekbergen 30 mei Scootmobieltocht Leger des Heils 10.00 uur 5 juni Interactieve lezing OCA Apeldoorn 18.45 uur 7 juni Buurtborrel Old School 16.00 uur 12 juni Buitenspeeldag Dok Zuid 12 juli Buurtborrel Old School 16.00 uur 7 september Zuiderparkfestival Zuiderpark 2 oktober Kinderboekenweekfeest Dok Zuid

Dit is een agenda gemaakt op basis van ingezonden berichten. Wilt u uw activiteit ook op deze kalender? Mailt u dit dan naar yvonne@mediabureauapeldoorn.nl en wij mailen u de mogelijkheden.

ELKE VRIJDAGOCHTEND

SCHUBERTPLEIN van 8:00 uur tot 12:30 uur

APELDOORNSE MARKTEN www.facebook.nl/ApeldoornseMarkten


21

mei 2019 RAZ RALLY

Ford museum aan de Tullekensmolenweg in Beekbergen.

Rotary Apeldoorn Zuid organiseert in samenwerking met Classic Rally Adventures een Rally. De opbrengst van de Rally gaat naar de Codeclub Apeldoorn. Apeldoorn gaat coderen breed op de agenda van het basisonderwijs zetten.

Inschrijving kan op de website: www.razrally.nl Je kunt je inschrijven met een equipe van 2 personen met je cabrio, klassieker of je speciale auto.

Rally voor Classics, of je speciale auto. Op zaterdag 25 mei 2019 starten we bij het

OCA ORGANISEERT 5 JUNI LEZING CHRONISCHE LAGE RUGPIJN

Voor deze attractieve rally is het inschrijfgeld voor 2 personen in totaal € 195,00. Daar komen verder geen kosten bij.

Bent u ouder dan 18 jaar en ervaart u regelmatig (lage) rugpijn, of wellicht dagelijks? Is de pijn afhankelijk van wat u doet of misschien juist niet? Weet u waar de klachten vandaan komen of kan er niks gevonden worden? Wordt u door uw klachten gehinderd in uw functioneren en uw dagelijkse activiteiten? Vindt u het moeilijk grenzen aan te geven. Kunt u moeilijk ‘nee’ zeggen? Bent u perfectionistisch? U onderneemt steeds minder door uw klachten? U staat altijd klaar voor de ander en vergeet soms u zelf? Slaapt u slecht en heeft u hierdoor een gebrek aan energie? Heeft u het gevoel vaak onbegrepen te worden en/of niet serieus genomen te worden? Misschien heeft u de afgelopen jaren fysiotherapie, manuele therapie, Mensendieck therapie, Cesartherapie, osteopathie, chiropractie en/ of psychologie geprobeerd zonder dat dit tot een duurzaam resultaat heeft geleid. Bestaan de klachten al maanden, of misschien al wel jaren, en is het bovenstaande voor u herkenbaar, dan is er wellicht sprake van chronische pijnklachten. Bent u klaar om samen met ons de strijd aan te gaan?

BUURTBAKFIETS – KOM EEN PRAATJE MAKEN Kom je ook gezellig een praatje maken? In mei gaan een aantal medewerkers van Stimenz de Heeze in met de bakfiets! Wij gaan langs de Hoge Dries en de Sikkel. Wij willen graag met u kennismaken onder het genot van een kopje koffie of thee! We zijn benieuwd naar uw verhalen. We hopen u in mei te zien! Aart de Graaf, Inge van dalen en Gerjanne van Middendorp.

Heeft u een of meerdere vinkjes gezet? Kom dan naar de interactieve lezing chronische lage rugpijn op 5 juni aanstaande. OCA Apeldoorn gaat u aan de hand van praktijkvoorbeelden en nieuwe theorieën uitleggen welke succesvolle mogelijkheden er zijn op het gebied van behandelen. Ons doel is het vergroten van uw kwaliteit van leven. Wilt u meer weten over onze behandelmogelijkheden, dan bent u van harte welkom! INSCHRIJVEN IS KOSTELOOS EN KAN EENVOUDIG VIA ONDERSTAAND EMAILADRES OF TELEFOONNUMMER. Datum: Tijdstip: Locatie: Aanmelden:

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

Woensdag 5 juni 2019 Ontvangst tussen 18.45 en 19.00 uur (eindtijd ± 21.00 uur) OCA Apeldoorn, Oude Beekbergerweg 21 Apeldoorn (ingang Bos & Weide Fysiotherapie) 055-5331941 of apeldoorn@oca.nl

OCA Apeldoorn maakt onderdeel uit van Fysiotherapie Bos & Weide aan de Oude Beekbergerweg 21. OCA biedt multidisciplinaire revalidatie trajecten. Met de juiste indicatie worden de kosten vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar.


22

mei 2019

Op zoek naar

vakantiewerk dat gelukkig maakt Ben je minimaal 16 jaar? Heb je affiniteit met ouderen? Verdien minimaal € 8 bruto per uur. Kom met ons speeddaten en meld je voor 10 mei aan via De Zorglijn! • Woensdag 15 mei • 16.00 - 19.00 uur • De Veenkamp, Gemzenstraat 9 Apeldoorn Vergeet niet een geldig paspoort of id-bewijs mee te nemen.

www.kleingeluk.nl zorglijn@kleingeluk.nl 0800-0604

Kom werken in de ouderenzorg

038_Adv_Vakantiewerk_A4_V2.indd 1

25-04-19 15:44


23

mei 2019 PAASACTIVITEIT DE HOGE WEYE Maandag 15 april was er in dorpshuis De Hoge Weye aan de dorpsstraat 34 in Beekbergen een gezellige paasactiviteit. Het was een leuke middag, waar de mensen konden genieten van koffie/thee en paashapjes, daarnaast was er een spannende paasbingo. De bezoekers gingen met mooie prijzen naar huis, deze prijzen waren mede mogelijk gemaakt door de ondernemers uit Beekbergen. Activiteiten De Hoge Weye Heeft u behoefte aan een bepaalde activiteit in De Hoge Weye of vindt u het leuk om met ons mee te denken over activiteiten voor jong en oud, dan horen wij dit graag, u kunt dan contact opnemen met Ingvild Lith de Sociaal Beheerder van De Hoge Weye, ilith@accres.nl | 06 13 144 371.

20 JAAR GOLF- EN BUSINESSCLUB DE SCHERPENBERGH Een beknopte geschiedenis algemeen manager Joost Poppe

Frits Reinders vertelt ‘Een rondje golf vertelt meer dan een gesprek’.

door

Midden jaren tachtig ontwikkelde een groep Apeldoorners plannen voor de oprichting van een openbare golfbaan in Lieren op een toenmalige Algaveld. Deze plannen vorderden traag, totdat de Apeldoornse fitnessondernemer Theo ten Tije zich aansloot en na de overname van alle aandelen Golf- en Businessclub De Scherpenbergh gestalte ging geven. Wat volgde was een slepend traject om alle gronden te verwerven, de bestemming te wijzigen (de gemeente Apeldoorn had plannen voor een vuilstort op deze plek) en de benodigde vergunningen voor de aanleg te bemachtigen. De laatste loodjes op dit gebied werden in 1997 gelegd bij de Raad van State, zodat eindelijk op 8 december van dat jaar de eerste schep de grond in kon voor de aanleg van een 9 holes golfbaan met ruimte oefenfaciliteiten en een modern clubgebouw. Theo ten Tije had ondertussen het idee van een openbare golfbaan ingeruild en een businessclub concept ontwikkelt, waarbij bedrijven de golfsport en andere faciliteiten, zoals vergaderzalen en een goede horeca, optimaal kunnen benutten voor hun relatieactiviteiten. ‘Zaken doe je op de golfbaan’, een uitgangspunt gestoeld op de manier waarop de golfsport in de Verenigde Staten vaak wordt ingezet bij het sluiten van deals.

STRESS, BURNOUT? LEER MEDITEREN GRATIS KENNISMAKINGSWORKSHOP Meditatie In deze workshop leer je: • wat meditatie is • hoe in meditatie te komen (met fysieke ontspanningsoefeningen en • een techniek om innerlijk kalm te worden) • wat meditatie je kan brengen Kortom, ervaar wat meditatie is en wat het je geeft. Wanneer: 13 mei 19.30-21.30 uur inloop vanaf 19.15 uur Waar: Karhulstraat 76 7339 AG Ugchelen Deelname: Gratis Opgave: Ellen van Vulpen tel. 06-13847210 Email: ellenvanvulpen1@gmail.com Website: www.helenderwijs.net

WEL KLACHTEN MAAR GEEN OORZAAK TE VINDEN: WAT NU? Klachten zonder ziekte is een veel voorkomend probleem. Hoofdpijn, nek- en of rugpijn, buikpijn, vermoeid, uitputting, benauwdheid, licht in het hoofd, druk op de borst: bijna iedereen heeft weleens deze klachten. Vaak gaan ze vanzelf weer over. Als de klachten steeds terugkomen, gaan we er mee naar de huisarts. Maar wat als deze geen medische oorzaak kan vinden? Of als zelfs een specialist geen oorzaak kan vinden? Dat kan onzekerheid geven of frustratie. Hoe deze klachten ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat meerdere factoren hieraan bij dragen. Aanleg, omgeving, gedrag, opvattingen en emoties spelen allemaal mee. Zijn de klachten dan dus “psychisch”? Nee, want wat u voelt is echt, u stelt zich zeker niet aan. U kunt er zelfs behoorlijk last van hebben. De rol van gedrag, opvatting en emotie wordt duidelijker met het volgende voorbeeld: Stel u heeft hartkloppingen, bent licht in uw hoofd en voelt zich regelmatig benauwd. Iemand in de familie is bekend met hartklachten. Dat maakt u angstig. U denkt het zal mijn hart toch niet zijn? U gaat er extra op letten: wanneer heb ik er last van, kan ik nog fietsen, sporten of de trap op rennen? Het maakt onzeker en gespannen, waardoor er misschien weer andere klachten ontstaan bijvoorbeeld spierpijn of slecht slapen. Zo langzamerhand kan uw aandacht weggaan van de oorspronkelijke oorzaak. En die kan op een heel ander gebied liggen, bijvoorbeeld spanningen op het werk, onzekerheid over het functioneren, perfectionisme of de angst om te falen: dit zijn factoren in uw leven die angst kunnen veroorzaken en daarmee dezelfde lichamelijke

De aanleg en bouw van het eerste traject liepen voorspoedig, zodat op 1 september 1998 voor het eerst de golfbaan konden worden betreden. Vooral voor de pionierende golfende ondernemers was dit een feest, waarbij een met bar ingerichte blauwe bouwkeet als tijdelijk clubhuis fungeerde. In die tijd was het Jan Reinders, oprichter van KIM Nederland en later erelid van de Scherpenbergh, die op oudejaarsmiddag wat vuurwerk afstak en hiermee een traditie in gang zette die is uitgegroeid tot een jaarlijks vuurwerkshow van jewelste, waar honderden bezoekers op afkomen.

betalen en vervolgens de faciliteiten kunnen gebruiken tegen een speciaal tarief. Beginners, die via een cursus bij Golf Academy De Scherpenbergh baanpermissie hebben gekregen, kiezen hier meestal voor. Ondertussen zit eigenaar Theo ten Tije niet stil en zijn de plannen uitgerold voor een verdere uitbreiding naar een 27 holes golfbaan met extra faciliteiten naar de golfsport.

Op 1 juni 1999 werd het onder architectuur vervaardigde clubhuis geopend en vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. De 9 holes golfbaan bleek al snel te klein en het traject om te komen tot een 18 holes golfbaan werd ingezet. In 2004 was het zover. Na een voorspoedige aanleg beschikte Golf- en Businessclub De Scherpenbergh over een 18 holes golfbaan met hiernaast een korte 9 holes golfbaan voor beginners. De Zwaluwen-, Dassen- en Berkenbaan. Het succes van Golf- en Businessclub De Scherpenbergh is blijvend, vooral door de lidmaatschappen die worden geboden. Naast het populaire bedrijfslidmaatschap is het mogelijk om individueel lid te worden en voor golfers die minder vaak spelen, of eerst willen kijken of zij golf wat vinden, is er WHC De Scherpenbergh. Dit is een vorm waarbij de leden een kleine jaarlijkse vergoeding

Ik golf hier zelf al bijna 25 jaar. Frits Reinders

reactie als de angst voor uw hart kunnen oproepen. (Psychosomatische) oefentherapie helpt u om de klacht achter de klacht in beeld te brengen en op een praktische manier aan de slag te gaan met onderliggende emoties en gedachten, bewust te worden van uw eigen behoeften en grenzen en hoe u daarnaar kunt handelen. Kortom handvatten om de grip weer terug te krijgen! Kijk gerust op onze website of bel voor meer informatie. Gerie van de Vlekkert Psychosomatisch Oefentherapeut Ademtherapeut Praktijk In Beweging naar Balans GC de Heeze/ Dok Zuid www.inbewegingnaarbalans.nl tel: 055-5429398

In Beweging

In Beweging naar balans


24

mei 2019 LEERPLEIN055 JUICHT SUBSIDIE VOOR UITDAGENDE EN DUURZAME SCHOOLPLEINEN TOE Vanuit Apeldoorn Gezinsstad heeft de gemeente Apeldoorn een subsidieregeling opengesteld voor scholen om schoolpleinen uitdagender, groener en duurzamer te maken. Leerplein055 juicht de uitdaging van de gemeente om schoolpleinen groener en duurzamer te maken, van harte toe. Leerplein055 is volop bezig om samen met De Eendracht, de openbare basisschool aan de rand van Ugchelen, en openbare basisschool De Kosmos in De Maten, de subsidieaanvragen in te dienen. Voor De Kosmos gaat het om het kleuterspeelplein en voor De Eendracht om het gehele schoolplein.

Omgeving Hoenderloseweg 03-10-1990 Weer een keer een gebied in Ugchelen. Rechts de Hoenderloseweg en links ervan de Brouwersmolenweg, hetgeen lijkt op de vorm van een vork. De verbinding ertussen is een gedeelte van de Hoog Buurloseweg. Rechts tegenover de Hoog Buurloseweg is nog een stukje De Cloese zichtbaar welke doodloopt op de Hoenderloseweg. Links bovenin het begin van de Veldekster. Op de hoek ervan stond vroeger Hotel De Bosrand. In het bosje midden in beeld staan nu een aantal mooie woningen. Rechtsboven van het bosje zien we het toentertijd bekende Hotel Prinsen. Vanuit daar werden er vaak auto-sterritten georganiseerd waaraan o.a.

mijn vader en Gerrit Pieters (Garage Pieters) vaak deelnamen. De wijk erboven bestaat o.a. uit de straten Essenburg, Doornenburg en Bonenburg. Het meest opvallende op deze luchtopname is toch wel het pand met de fraai gekleurde parasollen. Dat is het Pannenkoekenhuis, voorheen een supermarkt en na verbouwing in 1987 het bekende Pannenkoekenhuis van de fam. Oldenburg geworden, welke nog meerdere vestigingen heeft in Nederland en al sinds 1970 de bekende lekkernij levert. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

leerlingen, ouders en het schoolteam. Ook buurtbewoners worden actief betrokken bij dit traject. Directeur Maurits Peverelli van obs De Eendracht: “Zoals de naam ‘Eendracht’ al zegt, vinden we het belangrijk om verbinding tussen de kinderen in de school te zien, maar ook een goede verbinding met de buurt is voor ons belangrijk. We hebben van onze leerlingenraad, alle groepen, het team maar ook van buurtbewoners veel input gekregen voor het ontwerp." De schoolpleinontwerper voor de beide subsidieaanvragen van Leerplein055 is de in Beekbergen gevestigde Wilbrink Buitenspelen. De positieve ervaringen met Wilbrink Buitenspelen bij het ontwikkelingen van uitdagende schoolpleinen voor twee andere Leerplein055-scholen, obs Beekbergen en obs Sprengenpark, is aanleiding geweest om dit subsidietraject samen op te pakken.

Leerplein055 juicht ambitie gemeente Apeldoorn toe In Apeldoorn ligt een stevige ambitie om de stad nog fijner te maken voor gezinnen. Belangrijk daarbij is dat kinderen zoveel mogelijk de kans hebben om buiten te kunnen spelen. De scholen worden nu door gemeente Apeldoorn uitgedaagd om hun pleinen groener te maken met meer mogelijkheden tot beweging, en om het schone regenwater terug te geven aan de natuur. Leerplein055 heeft duurzaamheid ook hoog op de agenda staan. Dat uit zich enerzijds fysiek in de aanpak van de gebouwen door bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of het plaatsen van zonnepanelen, anderzijds door het stimuleren van de scholen tot deelname aan acties van Heel Apeldoorn is Rein of de keuze voor lespakketten die leiden tot meer bewustwording van kinderen over het milieu en de natuur. Buurtbewoners betrekken bij ontwikkeling schoolpleinen Een uitdagend, groen en duurzaam schoolplein is niet alleen van belang voor de

DE OLIJFTUIN Cafetaria

OOK VOOR SURINAAMSE ROTI! ‘T SCHIMMELTJE

HUISDIER VOORDEELSHOP

055-73 70 145

SAHIN MARKET

ASMIN KAPPERS

RADIO TELEVISIE HAMER

SLAGERIJ DE VELUWE

RAYMOND’S HAARMODE

KAYERSHOF WOON EN WINKELCENTRUM

TER STAL

ACCUWORLD

ALDI

WESTRA BOEK EN KANTOOR

PALLADINO

POLONEZ SUPERMARKT


25

mei 2019

BOOTCAMP VOOR VROUWEN Ook zin om lekker actief in de buitenlucht te sporten? Bij voldoende aanmeldingen zal er een bootcamp voor vrouwen georganiseerd gaan worden. Heb je interesse of wil je meer informatie? Meld je dan aan bij Gerjanne van Middendorp via 06-52048564 of per mail: g.vanmiddendorp@stimenz.nl.

Buurtcentrum ‘t Vogelnest

INFORMATIEBIJEENKOMST ‘VEILIG THUIS’

Kijkt er niemand met u mee wanneer u aan het pinnen bent? Komt de bank onaangekondigd bij u aan de deur? Wat doet u wanneer u gedupeerd bent door fraude? Criminelen verzinnen diverse trucs om u geld of andere waardevolle spullen afhandig te maken. Op uitnodiging van ’t Vogelnest vertelt een adviseur van Rabobank Apeldoorn en omgeving u meer over onderwerpen als fraude (pinpas en internet), babbeltrucs,

veilig bankieren en volmacht tijdens de informatiebijeenkomst ‘Veilig thuis’ op 4 juni 2019. Er worden twee sessies georganiseerd, namelijk van 10:00 – 12:00 uur en van 14:00 – 16:00 uur. Locatie: Buurtcentrum ‘t Vogelnest Adres: Spreeuwenweg 1a in Apeldoorn Interesse? Meldt u zich dan nu aan via de website http://rabo.nl/apeldoorn/veiligthuis_ vogelnest of bij een van de medewerkers in het buurtcentrum ’t Vogelnest.

ADIOS TONEELVERENIGING Mogen wij ons even voorstellen? Wij zijn toneelvereniging ADIOS en oefenen elke dinsdagavond in het Vogelnest. We bestaan inmiddels al 65 jaar, en spelen altijd met veel plezier. We spelen voornamelijk kluchten en blijspelen, zodat ons publiek een avond onbezorgd kan lachen. Lijkt dit je ook wat, kom een keer kijken. Het maakt niet uit of je oud/ jong, dik/dun, kort/lang of nog iets anders bent of hebt, iedereen is welkom. Zowel spelend als ondersteunend, denk hierbij aan decor, licht en geluid, kleding etc. Wil je ons in actie zien? Onze eerstvolgende voorstelling is op zaterdag 18 mei in het Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat in Apeldoorn. Je bent van harte welkom vanaf 19.30, de voorstelling begint om 20.00. De entree is € 7.50 (kinderen t/m 12 jaar € 3.50) Wij hebben er ontzettend veel zin in en hopen je een keer te zien.

WARME LUNCH Vanaf mei wordt er elke vrijdagmiddag tussen 12.00 en 12.30 een warme lunch klaar gemaakt door Menu Service van der Weijden. Iedereen die het leuk vindt kan aanschuiven! De maaltijd bestaat uit een dagschotel, toetje van de week en als afsluiting een lekker bakje koffie. Kosten: €7,50. Aanmelden via tel nr: 055-5331336 voor donderdag 12.00! MEI ACTIE: om kennis te maken met de warme lunch €2,50 korting > dus voor €5,-! Eenmalig per persoon te gebruiken. ’t Vogelnest Spreeuwenweg 1A 7331 GV Apeldoorn 055-5331336

Voor een overzicht van al onze wekelijkse activiteiten: ontmoetelkaarinapeldoorn.nl. Wilt u deelnemen aan 1 van de vele activiteiten meld u dan van te voren aan.


26

mei 2019 BEL GERUST UW BUURTASSISTENT!

COLOFON Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak! Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen

Staatsliedenbuurt: André van der Nat 0683550235 Metaalbuurt, Westenenk & Bouwhof-Noord: Kees van Buchem 055 – 312 5076 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 0683550560 Componistenbuurt: Aad van Dillen 055 – 312 5076 De Heeze: Tomaz Pattiapon 0683547365 Brummelhof: Vincent van Nieuwland 0683550092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 0683550009 (samen met Tineke Kranenburg)

BENT U MANTELZORGER? OF BENT U EEN ZORGVRAGER?

Dan ben ik op zoek naar u!

Mijn naam is Mechelien Burghout, ik werk bij Zuid Doet Samen. Wij zijn een ledencoöperatie voor, door en met de bewoners van ApeldoornZuid. Uit onze ledenvergadering kwam de vraag om te onderzoeken welke behoeftes er zijn bij mantelzorgers en zorgvragers. Dat doe ik met de werkgroep mantelzorg. Wilt u mij daarbij helpen? U weet het beste wat voor u belangrijk en goed is! Dat wil ik graag van u horen.

*Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:00. Buiten deze tijden kunt u altijd onze voicemail inspreken. Daarna nemen we dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

‘MENSEN IN ZUID ZIJN ERG AARDIG EN GASTVRIJ!’ Afgelopen jaar deed Tineke Kranenburg mee met de cursus buurtassistent. Inmiddels loopt ze met buurtassistent Rosalie mee in de wijk. ‘Ik vind het heel bijzonder hoeveel mensen mij vertellen. Mensen uit Zuid zijn open en ik vond het verrassend dat mensen mij snel binnen uitnodigden. Heel gastvrij!’ Tineke was al een tijdje met pensioen toen ze in de krant las dat er een Buurtacademie was opgericht en dat er een cursus tot buurtassistent werd gegeven. ‘Ik kende Zuid Doet Samen al langer. Ik vond het een mooi initiatief. Bij Zuid Doet Samen gaat het niet om alleen voor jezelf te gaan maar juist om er ook voor elkaar te zijn.’ ‘Daarom heb ik mij aangemeld voor de cursus. Ik vond het een inspirerende en gevarieerde cursus. Sommige dingen herkende ik, andere dingen waren nieuw en daardoor extra interessant. Nu loop ik mee met Rosalie in haar wijk. Dat samen optrekken met haar vind ik erg leuk.’ ‘Ik vind het mooi om op deze manier iets zinvols te doen. Wat me erg bijblijft zijn de mooie gesprekken. Ik leer Zuid nu beter kennen en het is echt een leuke en gevarieerde wijk. Heel verschillende huizen en ook heel verschillende bewoners. Maar eigenlijk allemaal heel aardig!’

Wanneer ben je mantelzorger? U geeft mantelzorg als u hulp biedt aan iemand. Niet omdat u een hulpverlenend beroep heeft, maar omdat u een sociale relatie met die persoon heeft. Zoals met een familielid, vriend of buren. Mantelzorg is meestal langdurig en/ of intensief. De hulp bestaat uit verzorging, maar kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zijn. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving.

AGENDA ONS HONK - Iedere dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend: 9:00-12:00 koffieochtend. - Op dinsdag lunchen we samen tussen de middag (€2,50). Op woensdag, donderdag en vrijdag eten we warm om 12:00 uur (€4,00). Graag voor dinsdag 10:00 uur opgeven i.v.m. de boodschappen. - Iedere dinsdagmiddag is Ons Honk open voor leuke activiteiten (14:00-16:00; inloop 13:30). o 7 mei: Toffee taartje bakken o 14 mei: Bloemschikken o 21 mei: koersbal en sjoelen o 28 mei: bingo - Iedere tweede vrijdag van de maand 12:0013:00: Geluid van Zuid. Wij presenteren dit radioprogramma live vanuit buurthuis Ons Honk op RTV Apeldoorn. U bent van harte welkom bij de opnames. De eerstvolgende uitzending is 10 mei. - Iedere woensdagmiddag (14:00-16:00; 13:30 inloop) zijn er leuke activiteiten. 8 en 22 mei kunt u meezingen met ons befaamde Zuid Zingt Samen koor. Op 1, 15 en 29 mei kunt u zitdansen onder bezielende leiding van Mascha Kreugel. Is vervoer een probleem? Neem dan even contact met ons op; dan denken wij met u mee! Heeft u zelf een leuk idee voor een activiteit? Laat het ons weten – dan pakken we het samen op!

Ik wil graag met u in gesprek, bijvoorbeeld over: Wat betekent het voor u om mantelzorger/ zorgvrager te zijn? • Wat doet het met uw relatie? Als je afhankelijk bent of als je de “verzorger” bent. • Is er ook professionele zorg ingeschakeld, of doet u alles zelf? • Durft u hulp te vragen? Aan kinderen, familie, buren, vrienden? Is er begrip voor uw situatie? • Wat vindt u belangrijk? Wat is er echt aan ondersteuning en hulp nodig? Waar loopt u tegen aan? • Hoe ziet u de toekomst voor u? Waar droomt u van? U helpt ons om goede keuzes te maken voor de toekomst door uw verhaal te vertellen! Ik kom graag naar u luisteren. Ik ben bereikbaar op 06 – 1562 5104 of mechelien@zuiddoetsamen.nl. Meer informatie over Zuid Doet Samen vindt u op www.zuiddoetsamen.nl of kunt u vragen tijdens ons gesprek. Mantelzorg: niemand kiest daarvoor, dat doe je uit liefde!

‘HET ETEN IS HIER EIGENLIJK TÈ LEKKER!’ Een van de nieuwe gezichten in Ons Honk is Wil. ‘Sinds 2006 woon ik in Zuid, op het Ibisplein. Dat bevalt me goed, het leven in Zuid is leuk en gemoedelijk.’ Gerdie en Wilma, oudgedienden in Ons Honk, interviewen hem. Gerdie: ‘Hoe bevalt het je in Ons Honk?’ Wil: ‘Ik vind het leuk hier. Er hangt een ontspannen sfeer in Ons Honk en het is gezellig onderling. Er zijn hier veel activiteiten te doen.’ Wilma: ‘Hoe ben je hier terecht gekomen?’ Wil: ‘Ik had al weleens in de Zuidkrant gelezen en ken buurtassistent Mhamed, omdat ik bij hem aan het pleintje woon. Zo ben ik in Ons Honk beland.’ Wil is zelf hobbykok en was verrast over de maaltijden die in Ons Honk gekookt worden. ‘Er wordt hier op een hoog niveau gekookt. Echt heel goed. Soms denk ik wel eens, dit past meer in een sterrenrestaurant dan in een buurthuis!’ Wil verteld verder over wat hij vindt van Ons Honk: ‘ik zou het leuk vinden als er nog meer activiteiten voor mannen te doen zouden zijn. Ik zou bijvoorbeeld niet zo snel aanschuiven bij bloemschikken.’ Gerdie: ‘ach, doe gewoon mee, dat vinden wij gezellig!’

THE RIGHT TO CHALLENGE Het Right to Challenge is het recht om uit te dagen. Inmiddels is dit recht vastgelegd in de wet. De burger heeft het recht de overheid uit te dagen om taken die de overheid doet, door burgers over te laten nemen Dat kan als burgers denken dat ze het beter kunnen dan de overheid. In heel Nederland schieten de bewonerscoöperaties als paddenstoelen uit de grond. Bewoners die de handen ineenslaan en samen dingen gaan doen die het leven in de buurt beter maken. Daar waar de overheid zich terugtrekt bijvoorbeeld. Maar ook als de overheid zich niet terugtrekt. Als burgers van mening zijn dat het werk dat de gemeente doet beter door burgers uitgevoerd kan worden, krijgen ze nu een kans. En met name op het gebied van zorg komt dat steeds meer voor. Waarom kunnen burgers het beter? Dat geldt niet voor alles natuurlijk, maar in principe hebben burgers beter zicht op de praktijk van het leven. Bij de gemeente worden de plannen op afstand bedacht en dat geeft in de praktijk soms weer grote problemen. Dus vaak hebben burgers een voorsprong. En denk dan niet per se aan vrijwilligerswerk. Dat kan ook, maar er kan ook geld aan te pas komen. Wat de overheid doet kost geld en dat geld kan naar de burgers overgeheveld worden. Die kunnen er dan weer betaalde banen van maken. De Buurtcoöperatie ApeldoornZuid (Zuid doet samen) krijgt ook geld van de gemeente om taken die anders door anderen gedaan zouden worden, te betalen. Subsidie uit de WMO. Onze buurtassistenten bijvoorbeeld. Wij proberen onze buurten leefbaarder te maken. En de zelfredzaamheid van onze buurtbewoners te bevorderen. En door het omzien naar elkaar te stimuleren lukt dat erg aardig. Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

LEDENVERGADERING Op dinsdag 21 mei houdt Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid haar jaarlijkse algemene ledenvergadering.

Vincent van Nieuwland

Tomaz Pattiapon

Mhamed Elouardi

Rosalie Strampel

Andre v/d Nat

Alle leden zijn van harte welkom om mee te denken en besluiten! De vergadering start om 19:30 (inloop 19:00) en duurt waarschijnlijk tot ongeveer 21:00. Alle leden krijgen de uitnodiging thuisgestuurd.


27

mei 2019

PRIJSWINNAAR VAN DE PUZZEL IN APRIL UITGAVE

Het antwoord op de rebus in de april uitgave is: Verfshop apeldoorn levert top kwaliteit verf tegen outlet prijzen En de winnaar is geworden: Guus (8jaar) Vol trots hebben ze de prijs in ontvangst genomen bij de Verfshop Apeldoorn!

Mediabureau

APELDOORN

Deze kadobon wordt aangeboden door Mediabureau Apeldoorn, is € 50,00 waard en is inwisselbaar op online aankopen alsook op aankopen in onze winkels zelf. Elke bon is 1 jaar geldig vanaf aankoopdatum.

Los de rebus op en maak kans op een kadobon van Toy Champ t.w.v. 50,- als dank dat je met ons meepuzzelt!

Heel erg veel plezier met jullie spelletjes middag en puzzel gerust de volgende keer weer met ons mee!

Zo los je deze rebus op: De plaatjes worden begeleid door letters die van het oorspronkelijke woord afgehaald moeten worden of juist erbij geplaatst moeten worden. Zo krijg je de woorden die we zoeken. De woorden vormen van links naar rechts het antwoord.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 13 mei 2019. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant. Print de woordzoeker

Verfshop Apeldoorn Schubertlaan 4a 7333 CV Apeldoorn 06 - 137 8523 5

30-04-19 11(23

H

E

X

G

R

I

L

L

N

T

E

B

A

R

S

E

B

I

E

O

C

U

E

E

N

S

E

I

M

Z

O

T

M

V

E

R

Z

N

I

I

S

B

A

B

E

G

O

N

N

E

U

U

L

N

E

N

K

D

U

E

H

E

E

E

A

G

N

E

T

P

E

C

E

R

T

L

E

S

S

O

O

E

Z

9

L

S

O

M

G

N

E

R

E

E

L

R

A

T

I

R

N

I

N

E

I

G

3

I

U

P

A

G

J

A

K

O

I

V

R

O

J

E

K

C

S

V

K

V

L

R

D

O

E

S

P

G

E

Z

E

L

L

I

G

H

E

I

D

V

E

P

S

V

J

B

I

E

S

V

I

T

W

S

E

3

U

G

A

U

R

O

E

F

B

S

O

G

R

C

O

K

E

N

M

A

T

S

N

E

R

E

V

O

O

H

C

R

9

B

B

E

A

E

S

S

A

L

A

D

E

I

U

R

O

O

A

F

T

E

J

K

N

A

R

D

P

GRILL 3 VOOR 9 EURO SALADE GROENTE AANBIEDING SAUZEN JUMBO BARBECUE SMAKELIJK KIES EN MIX BURGERS VEGETARISCH ONLINE DRANKJE VIS PICKUPPOINT FEEST VLEES woordzoekerfabriek.nl (https://woordzoekerfabriek.nl/) - maak je eigen woordzoeker RECEPTEN GEZELLIGHEID WORST

PRIJSWINNAAR VAN DE PUZZEL IN APRIL UITGAVE

3VOOR9EURO AANBIEDING BARBECUE BURGERS DRANKJE FEEST GEZELLIGHEID GRILL GROENTE JUMBO KIESENMIX ONLINE PICKUPPOINT RECEPTEN SALADE SAUZEN SMAKELIJK VEGETARISCH VIS VLEES WORST

Het antwoord op de woordzoeker in de april uitgave: Het grote genieten begint bij Ambiance Dekazon in Apeldoorn. Wat een mega score deze maand met inzendingen op de puzzel van Ambiance Dekazon! Vol trots kunnen we zeggen dat Gabi, Sebastiaan en Noa-Ann hebben gewonnen.

Van de Bunt

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BBQ PAKKET T.W.V. 50,-

En niet zomaar, want Noa-Ann heeft de moeite genomen om een fantastisch vogelnest te maken met de mooiste kleuren. Met als bijtekst “ Speciaal voor jullie in vrolijke zonnige kleurtjes”. Van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

ER LANG M O Z E L E DE H PAKJES 3 X I M & KIES

VOOR 9,-

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN

Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl

Inzenden kan t/m 13 mei 2019. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/Y5rhNsXJJAzfzzIpmYTE6zOc5V1gZEKX.html

Pagina 1 van 1

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN T (055) 521 16 46 E info@ambiancedekazon.nl


E L E H E D G N A L MER

ZO

SPAAR R MEE VOOR VOOR

Spaar mee voor de handige en kwalitatieve

koffer van Van der Valk van 59,95 voor 32,95 Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.