Apeldoorn Zuidkrant - december 2022

Page 1

pagina 6/7 “Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan” Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken. SINDS 1952 Jaargang 25 - December 2022 Het Schubertplein Klinkt als muziek in uw oren Winkelcentrum pagina 10/11 Maatschappelijk betrokken in Apeldoorn Zuid. pagina 21 Betrokken, adviserend en verantwoordelijk. pagina 20 Gezellig winkelgebied met horeca en winkels. pagina 30 Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren pagina 8 Voor- en met de inwoners uit Apeldoorn Zuid. Buurthuis Maasstraat Verkoopplannen? Maak kennis met Buurman Makelaardij! www.buurman.nl Verkoopplannen? Europaweg 216 7336 AR Apeldoorn T (055) 521 16 46 info@ambiancedekazon.nl Bezoek onze website! Scan de QR code Torenhoge gasrekening? Rolluiken zijn de best isolerdende vorm van zonwering. Sluit de rolluiken volledig tijdens koude nachten om de warmte binnen te houden! Veiligheid en isolatie Rolluik Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL WIE VERDIENT ER EEN GRATIS BRIL? Kom naar de winkel en vraag naar de voorwaarden.

Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen in de Zuidkrant, in Mediabureau Apeldoorn en in mij. Het is voor mij niet vanzelfsprekend dat ik maandelijks zoveel lezers bereik en dat zoveel ondernemers, stichtingen en de gemeente Apeldoorn deze krant steunen. Ik zal alle mooie momenten, gesprekken, gekkigheid en bovenal de waardering die we voor elkaar hebben, koesteren en hoop dat we nog heel erg lang van elkaar mogen genieten.

Dit is tevens de laatste uitgave van het jaar, hierna gaan we genieten van de feestdagen en familie, we gaan met elkaar weer mooie herinneringen maken met onze geliefden om ons heen.

Volgend jaar starten we weer met de voorbereiding voor de eerste uitgave van het nieuwe jaar, de februari uitgave. Dan laat ik zeker weer van me horen. Voor nu:

Tot volgend jaar!

Liefs,

Yvonne Tiemes

Uitgever van de Apeldoorn Zuidkrant, Wijkkrant De Maten en Over de Pleinen Deventer. www.mediabureauapeldoorn.nl

Hebben jullie tips, suggesties of mis je iets in de krant, dan hoor ik het graag. Dit mag je mailen naar yvonne@mediabureauapeldoorn.nl.

Want dan maken we ook weer in 2023 maandelijks (10 keer per jaar) een krant met elkaar en voor elkaar! Dat is wat de Apeldoorn-Zuidkrant zo bijzonder maakt...

December 2022 2.

NIEUW IN APELDOORN: DANSYOGA VOOR KINDEREN

Vanaf 31 januari zal Lianne ten Napel-Juleij, eigenaar van Lyance, een nieuwe dansles starten: dansyoga voor kinderen. Lianne is van origine dansdocente en heeft meerdere opleidingen gevolgd: hbo-dansdocent Lucia Marthas, Reis door het lichaam, kinderyoga, dansexpressie en Taal- en rekendans.

Al deze kennis heeft ze samengebundeld tot een nieuwe les: dansyoga voor kinderen: Dansexpressie - yoga - mindfullness - knutselen.

In deze les kunnen kinderen zichzelf zijn. Ze dansen vanuit hun gevoel en hun beleving.

Na de dans-/bewegingsoefeningen komen

Lianne hen mee met een geleide meditatie waarin ze heerlijk tot ontspanning kunnen komen.

Om de les af te sluiten geeft ze hen een creatieve opdracht: knutselen, of een creatieve binnen-/buitenactiviteit met mindfulness.

Deze gevarieerde en leerzame les wordt gegeven rondom een thema, bijvoorbeeld seizoenen, het lichaam, culturen et cetera.

De lessen zullen gegeven worden bij De Veste, Fabianusstraat 4, op dinsdag tussen 15.4518.00 uur en zijn geschikt voor kinderen in de leeftijdscategorie 4 t/m 6 en 7 t/m 9 jaar oud.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.lyance.nl/ 06-27 99 44 38 of stuur een mail: dansyoga@lyance.nl.

MINI CURSUS LINE-DANSEN

Vanaf januari 2023 hebben wij een nieuwe locatie gevonden, Ibisplein 1, in ApeldoornZuid voor onze danslessen.

Wij zijn hier erg blij mee en daarom willen wij iedereen de gelegenheid geven om ook kennis te maken met het line-dansen.

Nu denken vele mensen dat linedansen op countrymuziek wordt gedaan, maar wij hebben ervoor gekozen om de moderne kant van het linedansen op te pakken. Hierbij wordt er gedanst op allerlei soorten muziek, van een wals tot een jive of disco. Omdat ik graag mensen wil laten kennismaken met deze leuke manier van dansen heb ik een leuk aanbod bedacht.

Vanaf dinsdag 17 januari 2023 van 18.30-19.20 kun je een minicursus van 10 weken volgen om te kijken of je het leuk vindt. Dit kost € 50,00 per persoon. Tijdens deze cursus leer je uiteraard de basispassen van het linedansen in combinatie met leuke dansen. Na deze cursus kan je eventueel doorstromen naar een van de andere groepen.

Gezelligheid en plezier in het dansen is het allerbelangrijkste, tevens is het een leuke manier om lekker fit te blijven.

Lijkt het je leuk of ben je nieuwsgierig? Meld je dan aan op: www.linedanceapeldoorn.nl/ contact of via de mail: linedance.apeldoorn@ gmail.com.

In het diepe gegooid Ooit ben ik in het diepe gegooid

Ik was nog klein en moest al heel volwassen zijn ‘t Heeft me gevormd tot wie ik nu ben Gewapend en gehard Een innerlijke storm

Overwon in ieder jaargetijde mijn innerlijke storm

TWEE

MOOIE WINTERACTIES

VOOR IN APELDOORN. DOET U OOK MEE?

Wensboom

Wij zijn op zoek naar inwoners van Apeldoorn met mooie, bijzondere, hartverwarmende wensen die wij in vervulling kunnen laten gaan. Heeft u een wens of weet u iemand met een mooie wens waarin het gaat om een ervaring of een beleving en is deze uitvoerbaar? Vier van deze wensen zullen wij in vervulling laten gaan. U kunt ons per post of per mail laten weten wat uw wens is, waarom u deze wens hebt en voor

wie de wens is. Ook graag een telefoonnummer erbij, zodat wij u kunnen bereiken.

Klein gebaar, grote betekenis Een kleine gebaar kan een groot effect hebben. Wat kunt u doen voor iemand die u kent? Een buur, een vriend, een familielid? Wat voor u weinig moeite kost, kan voor iemand anders echt het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd koken, de vuilnis wegbrengen, een kaartje, iets zelf maken en cadeau geven, een telefoontje...

Laat ons weten wat u voor een ander hebt gedaan naar aanleiding van deze actie en

hoe dat was voor de ander en voor uzelf, dit kan per post of per mail. Ook graag een telefoonnummer erbij, zodat wij u kunnen bereiken.

De vier mooiste inzendingen krijgen een gevulde boodschappentas ter waarde van 25 euro. Insturen voor 1 januari 2023.

Inlever adres Stimenz

T.a.v. Wensboom of Klein gebaar Antwoordnummer 1174, 7300 VB Apeldoorn Of mail naar: activiteiten@stimenz.nl Graag t.a.v. Wensboom of Klein gebaar.

Door zo te overleven heb ik veel geleerd In mijn latere leven is het tij gekeerd Inwendig blijft het knagen... Ooit ben ik in het diepe gegooid

Steeds weer vond ik de weg naar boven en antwoorden op mijn vele vragen

Hulp nodig vanwege geldzorgen, opvoeding, een relatie, werk of eenzaamheid? Bij Samen055 vind je een luisterend oor en denken we met je mee bij het vinden van een oplossing, zodat jij weer verder kunt. Iedereen heeft wel eens momenten dat het even minder gaat. Meestal kom je daar zelf wel weer uit. Lukt het niet om oplossingen te vinden? Loop dan binnen bij Samen055. Misschien is een gesprek voldoende. Toch meer nodig? Dan maken we met elkaar een plan waarmee we samen aan de slag gaan.

Kom langs!

Tijdens één van de inloopspreekuren zit er aan de ronde tafel altijd iemand voor je klaar om te helpen.

Waar en wanneer kun je bij ons terecht

Samen055 Oost

Violierenplein 104 Dinsdag van 10.00 - 12.00 uur

Samen055 Noord

Zilverschoon 4

Dinsdag van 10.00 - 12.00 uur Donderdag van 14.00 - 16.00 uur

Samen055 West Vosselmanstraat 508

Maandag 14.00 - 16.00 uur

Donderdag 14.00 - 16.00 uur

Samen055 Zuid

1e Wormenseweg 460

Dinsdag 10.00 - 12.00 uur

Dinsdag 14.00 - 16.00 uur Donderdag 14.00 - 16.00 uur

Zie onze website voor meer informatie, www.samen055.nl of klik op de QR-code.

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn-Zuid, Ugchelen-Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren.

Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 18.000 stuks

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen

Druk: Janssen Pers

Vormgeving: YVONNE RECLAME

Eindredactie: Tekstbureau Taallent

Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op mediabureauapeldoorn.nl

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

Bezorgtijden: De krant wordt vanaf dinsdag bezorgd. Klachten kunt u mailen naar yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave.

Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

December 2022 3.
www.sylviashaarsalon.nl kayersdijk 24 - 7332 AT apeldoorn 06-21605227

TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS

dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk.

Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer:

• het gebit verouderd is

• het dragen van het gebit pijnlijk is het gebit te los zit/ slecht passend is

• er voedsel onder komt

• het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis

Het adres voor:

• nieuwe protheses

• gedeeltelijke protheses (plaatje)

• protheses op implantaten

• reparaties

December 2022 4. VRAGEN OVER LEZEN EN SCHRIJVEN? TAALHUIS APELDOORN 055-5268561 taalhuis@coda-apeldoorn.nl Maandag, 10-12 uur CODA Centrale Bibliotheek Vosselmanstraat 299 Woensdag, 14-16 uur CODA dok Zuid 1e Wormenseweg 460 Dinsdag, 10-12 uur CODA De Maten Violierenplein 102 Kom langs! Het is gratis. LET OP: niet in de schoolvakanties
“WAAROMNIEUW, ALS JE HET OOKHEEL GOEDKOOP 2eHANDS KUNT KOPEN!?” *************************************************************************** Kayersdijk 9, Apeldoorn. kringloopwinkel dehofstad.nl Kringloopwinkel de hofstad PRIVATE LEASE SEAT IBIZA € 349 € 329 WIE JARIG IS TRAKTEERT JAAR JAAR SNEL RIJDEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR € 750,- KORTING OP PRIVATE LEASE JOUW VOORDELEN: SCAN OM ONZE TRAKTATIES TE BEKIJKEN OF KIJK OP POUW.NL/JARIG ** Pouw biedt de private leaseproducten aan van Volkswagen Pon Financial Services. Volkswagen Private Lease, SEAT Private Lease, ŠKODA Private lease en Audi Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Pon Financial Services, handelsnaam van Volkswagen Pon Financial Services B.V., ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Vanaf tarieven zijn o.b.v. private lease inclusief BTW, bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, € 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken in verband met provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. De Algemene Voorwaarden zijn hier te vinden.

In deze tijden van het jaar wil iedereen gezelligheid en samen met familie bij elkaar zijn. Daar hoort natuurlijk iets lekkers bij tijdens deze feestdagen. Alleen is dat niet voor iedereen weggelegd. Voor Alex Schiphorst een reden om een paar mensen met elkaar te verbinden om samen iets voor anderen te betekenen die geen extra inkopen kunnen doen deze feestdagen.

Tijdens een kopje koffie bij koffiehuis Kletskopje, samen met Alan Wemmenhove gebiedsmanager Apeldoorn-Zuid en Ugchelen van de gemeente Apeldoorn, is het idee ontstaan om iets te doen voor de zwerfjongeren in Apeldoorn-Zuid. Hierbij zijn wij uitgekomen bij goed gevulde kerstpakketten met houdbare

producten. Om deze pakketten te vullen zijn we uitgekomen bij Wouter van de Bunt, eigenaar van Jumbo Van de Bunt. Wouter staat in Zuid bekend als een sociale ondernemer die veel buurtactiviteiten ondersteunt. Samen met medewerkers van Wouter en een tweetal dames van Stichting Buurtmensen, Astrid Roukema en Margriet Bark, zullen de kerstpakketten worden gevuld.

Voor de verspreiding van de kerstpakketten hebben wij contact gezocht met Marco Betman van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Marco weet als geen ander waar de pakketten terecht moeten komen. Marco was zeer verrast door deze actie uit Apeldoorn-Zuid.

“Alleen kun je veel, samen kun je alles”

Alex Schiphorst.

PLATFORM KRACHTIG APELDOORN STEUNT OUDERS MET ZORGINTENSIEF KIND

In aanwezigheid van zo’n vijftig Apeldoornse ouders met een zorgintensief kind heeft wethouder Anja Prins het startsein gegeven voor het Platform Krachtig Apeldoorn. Een platform dat de ouders zelf hebben opgericht om onderling ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen.

Er zijn veel verschillende soorten mantelzorgers. Zo zijn er ouders die extra zorgtaken hebben vanwege een kind met een beperking of chronische ziekte. Je weg vinden in de wereld van intensieve zorg voor je kind kost veel tijd en energie en gaat gepaard met emoties.

“Het kan enorm helpen als je je verhaal kwijt kunt bij iemand die hetzelfde meemaakt”, zegt

Regine Beijer, een van de oprichters van het platform Krachtig Apeldoorn. “Ik denk graag in mogelijkheden, niet in beperkingen. Als je samenwerkt, dan kom je verder. Daarom zet ik me in voor dit platform.”

Wethouder Anja Prins stak de ouders tijdens de presentatie van het platform een hart onder de riem: “Ik vind het belangrijk de verhalen van ouders te horen. Het is heel goed om ervaringen van anderen te horen en te leren van elkaar. Een mooi voorbeeld van hoe we er voor elkaar willen zijn in Apeldoorn.”

Het Platform Krachtig Apeldoorn wordt ondersteund door de Kap en MEE Veluwe en dankt haar naam aan het magazine ‘Krachtig’, dat de ouders vorig jaar hebben uitgegeven. De eerstvolgende activiteit voor Apeldoornse ouders met een zorgintensief kind is op maandag 9 januari. Kijk voor meer informatie over het platform op www.tinyurl.com/ KrachtigApeldoorn.

VOORKOM WONINGINBRAKEN

Helaas stijgen ieder jaar weer de woninginbraken in de wijken tijdens de donkere dagen. De politie probeert dit te voorkomen door extra surveillance en controles.

Maar u kunt zelf ook maatregelen nemen om tijdens de donkere wintermaanden een inbraak te voorkomen. Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. Ze proberen de kans om gepakt te worden zo klein mogelijk te maken. Daarom slaan ze vaak toe in het donker. Ze worden gehinderd als er ineens een lamp aangaat. En ze vinden het niet fijn als ze te maken krijgen met een slot dat een paar minuten duurt om open te maken. Door binnen lampen te laten branden als u weg bent, is het net alsof u thuis bent. Kortom, zorg voor goede sloten en gebruik tijdschakelaars op uw verlichting en sluit alles goed af, zowel op de onder- als de bovenverdieping. Inbrekers maken dankbaar gebruik van de gelegenheid die ze wordt geboden. Ze kiezen voor die woning waar ze met de minste moeite

hun slag kunnen slaan. Draai uw deuren consequent op het nachtslot en haal de sleutels uit het slot. Zo maakt u het inbrekers al een stuk lastiger. Besef dat goede sloten alleen zin hebben als u ze ook daadwerkelijk goed gebruikt.

Sluit 's nachts, wanneer u gaat slapen, alles af en draai de deuren op slot. Haal de sleutels uit de sloten en leg deze op een plaats waar niemand ze kan zien. Zo voorkomt u dat inbrekers binnen kunnen komen door te hengelen (met een hangertje de deurklink naar beneden trekken) of te flipperen (met een stukje plastic tussen de deurpost en de deur de schoot van het slot wegduwen.

Uw wijkagenten

www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten 0900-8844

Wijkagent Carl van Kasteel houdt iedere dinsdag, tussen 13.00 en 14.00 uur spreekuur aan de 1e Wormenseweg 348, 7333 GZ Apeldoorn. De locatie is onderdeel van woningbouwcorporatie De Goede Woning en is gevestigd in het gebouw Dok Zuid.

December 2022 5.
ZUID DOET DAT GEWOON.
4 Januari 2023 start vanaf 14:00 - 17:00 uur Buurthuis Maasstraat V O O R H E T H E L E G E Z I N iinter nter sspeurtocht peurtochtW W woensdag Ieder half uur kun je starten, geef op welke tijd je het beste uitkomt. om 15.30 uur start de laatste ronde. aanmelden en/of meer informatie activiteiten@ stimenz.nl Na afloop kun je genieten van een kopje koffie/thee/warme chocomelk en iets lekkers bij een vuurtje Voor de kinderen is er een leuke attentie
Wethouder Anja Prins (rechts) krijgt tijdens de presentatie van het Platform Krachtig Apeldoorn enkele exemplaren van het magazine ‘Krachtig’ overhandigd door Yvette Veenstra, een van de initiatiefnemers van het platform. (foto: Pierre Pinkse)

TERRE DES HOMMES

Terre des Hommes (TdH) strijdt wereldwijd tegen kindermisbruik, seksuele uitbuiting van kinderen, kinderhandel en -arbeid en biedt noodhulp. Ze zorgt ervoor dat deze kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien en zich ontwikkelen.

Ook de Goede doelen winkel van TdH in Apeldoorn zet zich hiervoor in. Het afgelopen jaar is zeer succesvol geweest dankzij de inbreng van goederen van velen die de organisatie een warm hart toedragen. Door de verkoop van de gedoneerde artikelen; van nieuw tot gebruikt, van vintage tot modern, kan TdH weer kwetsbare kinderen helpen en draagt hergebruik van artikelen bij aan een duurzamere wereld.

Voor kleding, bric&brac , schoenen en tassen, hobby en handwerk, boeken, speelgoed en sieraden bent u aan Schubertlaan 24 van harte welkom. De veilingkast is ook een blikvanger,

iedere maand staan er leuke, aparte en/of unieke items in waarop geboden kan worden.

En niet te vergeten : de voordeelacties die de TdH -winkel vaak heeft; in deze dure tijden is een korting lekker meegenomen.

Kijk voor de acties (en meer) op de Facebookpagina “Terre des Hommes Apeldoorn” en in de kringloop-app. In de winkel worden geen meubels of elektrische apparatuur ingenomen of verkocht.

Lijkt het u leuk om een dagdeel vrijwilligerswerk te doen? Misschien is het werken voor Terre des Hommes in Apeldoorn dan iets voor u want de winkel zoekt nog enkele vrijwilligers.

Stap eens binnen aan Schubertlaan 24 voor meer informatie, u bent van harte welkom, of bel naar tel. 055-2049009 tijdens de openingsuren van de winkel.

Alle vrijwilligers van Terre des Hommes willen u en uw dierbaren alvast fijne feestdagen wensen en bovenal een mooi en gezond 2023.

HARTVERWARMENDE KERST VOOR IEDEREEN!

Wie gun jij een kerstpakket en waarom? Heeft een bepaald gezin het financieel moeilijk door de huidige gas- energieprijzen? Heeft iemand een zwaar jaar achter de rug? Of is het jouw alleenstaande bejaarde buur die bijna nooit bezoek krijgt? Wij geven in ons eigen Apeldoorn-Zuid 10 kerstpakketten weg aan mensen die het “echt” verdienen. De pakketten hebben een waarde van 50,- per stuk.

Met kerst is het niet alleen leuk om iets te krijgen, maar ook om te geven aldus Esmiralda en Wouter van de Bunt. Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig &

KERSTOPTREDEN VAN HET S.O.S. MATROZENKOOR BIJ HET VISPALEIS

Het S.O.S. Matrozenkoor is opgericht in 2001 en bestaat uit een groep enthousiaste mannen uit Apeldoorn en omgeving.

De kerstdagen komen eraan en om de sfeer al even te proeven komt het S.O.S. Matrozenkoor op 23 december kerstliederen zingen bij het Vispaleis op het Schubertplein.

gezond 2023. Je kunt jouw genomineerden invullen op de website jumbovandebunt.nl.

Rond 20 december maken we de winnaars bekend.

En om dit alles compleet te maken komt uiteraard de kerstman ook even langs.

Graag zien wij u 23 december...

LET OP: Het Vispaleis heeft aangepaste openingstijden:

Maandag en dinsdag gesloten

Woensdag van 10.00 tot 17.30 uur

Donderdag van 10.00 tot 17.30 uur Vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Zondag gesloten

December 2022 6. Schubertlaan 20, 7333CV Apeldoorn | Tel. 055-5332655 (wij zijn op zondag gesloten en bezorgen ook niet op zondag) Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur Kom eens langs of bezoek onze website: www. owerserviceapeldoorn.com KORTERE DAGEN, KOUDERE DAGEN, BIJNA KERST. 3 REDENEN OM HET WEER EENS EXTRA GEZELLIG TE MAKEN!
ER ZIJN VEEL MEER REDENEN TE BEDENKEN OM EENS BIJ ONS TE KOMEN KIJKEN. WIJ HEBBEN U ZOVEEL TE BIEDEN EN NIET
BLOEMEN EN PLANTEN MAAR
CADEAUARTIKELEN,
GLAS
ZIJDE
BLOEMWERKEN. ONZE
WIJ
U
OVERIGENS
ALLEEN
OOK
AARDEWERK EN
(O.A. FIDRIO),
BLOEMEN EN
PLANTENKAS IS UNIEK VOOR APELDOORN EN OMSTREKEN.
STAAN VOOR
KLAAR!
December 2022 7.
BLOEMENMAGAZIJN MARGRIET JUMBO VAN DE BUNT WIJNHANDEL SLIJTERIJ KOK TERRE DES HOMMES MARCEL’S OPTIEKHUIS HET KLETSKOPJE VIVANT MEESTER OPTIEKER VISPALEIS

MAASSTRAAT

In de vorige editie van de Zuidkrant informeerden we u over de energiecrisis binnen Buurthuis Maasstraat.

De afgelopen maand hebben we vele gesprekken gevoerd. De gesprekken zijn gevoerd met alle huurders en gebruikers maar zeker ook met verschillende mensen van de

TERUGKIJKEN OP 2022

2022 begon met een lockdown en het buurthuis was gesloten. Maar gelukkig konden we in het voorjaar de deuren weer openen. Voorzichtig kwamen er weer bezoekers naar ons buurthuis. Iedereen was nog erg voorzichtig, wat natuurlijk heel begrijpelijk was. Langzamerhand begonnen de mensen de activiteiten weer te bezoeken.

We kunnen terugkijken op verschillende maandactiviteiten die we dit jaar georganiseerd hebben.

VOORLOPIGE AGENDA

gemeente. Daarnaast zijn we ook in gesprek met verschillende partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het nog duurzamer maken van het Buurthuis. De verschillende gesprekken geven hoop.

De maand december gebruiken we om alle uitgewerkte plannen met alle partijen te bespreken.

Dan hopen we in het nieuwe jaar gewoon door te kunnen gaan waar we goed in zijn.

Een Buurthuis zijn voor de buurt.

Activiteiten voor alle leeftijden, zoals de rommelmarkt, de burendag, maar ook een aantal activiteiten voor de kinderen uit de buurt paaseieren zoeken, Halloween, sint Maarten en het sinterklaasfeest.

We hebben nieuwe vrijwilligers mogen begroeten en ook hebben we afscheid genomen van vrijwilligers. Het Zuiderparkfestival en de vakantiespeelweek waren wel twee hoogtepunten van 2022.

In 2023 hebben we ook weer maandelijkse activiteiten op het programma staan zoals u in dit overzicht kunt zien.

ACTIVITEITEN IN DECEMBER

We willen 2022 afsluiten met nog 3 activiteiten naast de vaste activiteiten Naast de vaste activiteiten organiseren we in de maand november ook de volgende activiteiten:

2023

7 januari Nieuwjaarsborrel 28 februari Voorjaarsvakantie activiteit 2 maart Voorjaarsvakantie activiteit 11 maart NL doet 5 april Paasworkshop volwassenen 8 april Paaseieren zoeken 8 april Kledingbeurs mei Opening van het terras 3 juni Rommel en kleedjesmarkt 10, 11, 12, 13 juli Vakantiespeelweek 2 september Zuiderparkfestival 23 september Burendag 28 oktober Halloween 11 november Sint Maarten 26 november Sinterklaasfeest 8 december Kerststukjes maken

KERSTSTUKJES MAKEN

Vrijdag 9 december kan iedereen die dit leuk vind een GRATIS kerststukje komen maken. Deze activiteit is voor jong en oud. Er zijn twee momenten om 13.00 uur of om 15.00 uur. Wel even opgeven! info@buurthuismaasstraat.nl of 055-5331377.

KERSTBINGO

Vrijdag 9 december is de laatste bingo van 2022. Een kerstbingo met leuke kerstprijzen!

OPTREDEN ANDY

Zaterdag 10 december komt Andy weer zingen in Buurthuis Maasstraat. Gezellig onder het genot van een hapje en drankje meezingen of de voetjes van de vloer.

KERSTDINER VOOR DE BUURT

Zaterdag 17 december koken de vrijwilligers van Buurthuis Maasstraat voor u.

Vanaf 16.00 uur bent u van harte welkom voor de inloop met een drankje en zullen wij u vervolgens uitnodigen om aan tafel te gaan en te genieten van het diner.

Komt u gezellig, alleen of met uw gezin bij ons eten?? Het eten is helemaal gratis.

Iedereen is welkom, maar wel even opgeven, anders weten we niet hoeveel inkopen we moeten doen! Opgeven kan per mail: info@buurthuismaasstraat.nl of telefonisch: 055-53 31 377.

December 2022 8.
Algemene informatie: Stichting Buurthuis Maasstraat | Maasstraat 4, 7333JG Apeldoorn | 055-533 13 77 info@buurthuismaasstraat.nl | www.buurthuismaasstraat.nl Facebook: Stichting Buurthuis Maasstraat. STAND VAN ZAKEN ENERGIECRISIS BUURTHUIS

Huis & Hypotheek; nieuwe plannen 2023 Het kabinet wil in 2024 bij de vaststelling van de hypotheek rekening houden met het energieverbruik van de woning. Voor energiezuinige huizen kunnen kopers verantwoord een hogere lening afsluiten dan voor energie slurpende huizen. Dat geldt óók voor kopers die energiebesparende maatregelen nemen.

Studieschuld

Vanaf 2024 bepaalt een nieuwe methode de invloed van een studieschuld op de leenruimte van oud-studenten. Voor starters wordt de actuele stand van de studieschuld bepaald bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oudstudenten die extra hebben afgelost meer ruimte bieden om te lenen.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: “De meeste huishoudens kunnen volgend jaar verantwoord iets meer lenen voor een woning. Dit komt vooral door de verwachte loonstijgingen en de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. Het is belangrijk dat mensen een huis kunnen kopen dat zoveel mogelijk past bij hun wensen en persoonlijke situatie. Tegelijkertijd moeten huishoudens

en energie. De jaarlijkse actualisatie van de leennormen is een goed systeem om te voorkomen dat huizenkopers te veel lenen en hun hypotheek niet meer kunnen betalen.”

Meer lenen

De meeste huishoudens kunnen in 2023 iets meer lenen voor de aanschaf van een woning, als rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen. Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen vanaf 2023 volledig mee bij bepaling van de maximale hypotheek. Daarnaast is het kabinet van plan de normen in 2024 aan te passen voor het meewegen van studieschulden en de energiezuinigheid van de woning.

Meetellen 2e inkomen

Vanaf 2023 kunnen tweeverdieners het 2e inkomen volledig meenemen bij de bepaling van de hypotheek. Het zwaarder meewegen van het 2e inkomen voorkomt dat de leencapaciteit terugloopt als gevolg van de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. De impact van deze wijziging op de leenruimte is beperkt. Wil je meer weten over deze wijzigingen of heb je andere vragen? Neem contact op, we helpen je graag op weg.

CODA Taalhuis helpt mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens gratis inloopspreekuren, maar ook door Taalvrijwilligers in te zetten bij een-op-een coaching. Om zoveel mogelijk mensen te helpen, zoeken we vrijwilligers die in elk geval twee uur per week beschikbaar zijn.

Een van de Taalvrijwilligers is Martine Schouten (42). Wat voor haar de grootste beloning is? “De glimlach van een deelnemer die een stap vooruit heeft gezet. Mensen zijn zo blij met de kansen die ze krijgen; je ziet ze groeien.”

De vrijwilligerstaken zijn heel divers. “Daardoor is er voor iedereen wel iets te vinden, afgestemd is op interesse en de tijd die je hebt. Ik ben zelf dol op taal, maar je hoeft echt geen taalfanaat te zijn om iets te betekenen. Ik vind bovendien het sociale contact, ook met de mensen van CODA en andere vrijwilligers, heel tof.”

Word ook Taalvrijwilliger!

Om zoveel mogelijk mensen te helpen, zoekt Taalhuis Apeldoorn vrijwilligers die in elk geval twee uur per week beschikbaar zijn. Als Taalvrijwilliger help je zowel mensen voor wie Nederlands de tweede taal is (nieuwkomers) als laaggeletterden bij het beter leren lezen,

schrijven en spreken. Voordat je ingezet wordt, krijg je een training van een Taalhuisdocent. Maar ook tijdens je inzet als vrijwilliger blijven we je begeleiden en kun je deelnemen aan vrijwilligersbijeenkomsten.

De boodschap van Martine aan iedereen die overweegt zich aan te melden? Twijfel niet. Er is altijd wel iets wat bij je past. En het is zó leuk om te doen.

Meer weten of je aanmelden als Taalvrijwilliger? Neem contact op met Kitty Nieuwenburg (k.nieuwenburg@ coda-apeldoorn.nl of 055-5268561). Je vindt CODA Taalhuis in de bibliotheek aan de Vossselmanstraat 299 in Apeldoorn.

December 2022 9. Oefentherapiepraktijk In Beweging naar balans Oefentherapie Mensendieck Ademtherapie Slaapoefentherapie Chronisch Pijnbehandelprogramma PsychosomatischeOefentherapie Afspraak of informatie? Bel ons op (055) 542 93 98 of kijk op www.inbewegingnaarbalans.nl naar balans In Beweging Dok Zuid (DZ) 1e Wormenseweg 338 7333 GZ Apeldoorn GC De Heeze (GH) Graanhof 134 7335 AV Apeldoorn Oefentherapiepraktijk In Beweging balans Hét betaalbare adres voor alle automerken! Banden VAN DER ZANDE Voor meer informatie en occasions kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf. VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Onderhoudsbeurt vanaf € 169,-* APK keuring € 39,Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur! * Incl. 3 liter 5w-30 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen. Ambition Avantgarde Automaat, Navi, Trekhaak, 2013, 164.239 km, Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke avond op afspraak! VAKGARAGE PECHHULP € 25,00 NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 85,- goedkoper dan de ANWB! Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. www.vakgaragevanderzande.nl € 14.890,- VERTROUWD EN DICHTBIJ! * Vraag naar de voorwaarden Voor al onze occasions zie onze website! MERCEDES-BENZ C-KLASSE ESTATE 180
Buurman Makelaardij Arnhemseweg 117, 7331 BE Apeldoorn CODA TAALHUIS ZOEKT TAALVRIJWILLIGERS Martine Schouten, Taalvrijwilliger bij CODA Taalhuis aan het werk

SAMEN BREIEN OF HAKEN TEGEN DE KOU

Breien of haken kun je alleen thuis doen, maar het is gezelliger samen met anderen. In De Graanhof is er elke dinsdagmiddag een handwerkgroep. Daar kun je zo’n leuke tochtslang breien of haken voor onder de deur. Dan heb je een gezellige middag en doe je meteen iets tegen de kou in je huis.

Natuurlijk mag je ook iets anders maken, een sjaal, dekentje, trui, poncho of sokken. We zijn er voor de beginneling maar ook voor de ervaren handwerkster. Iedereen is welkom. Neem je wol en naalden mee en ga aan de slag. Wij zorgen voor koffie en thee, een praatje en hulp bij het haken en breien.

MAAK HUISWERK WEER LEUK! KOM NAAR DE HUISWERKINLOOP!

Het schooljaar is inmiddels al weer goed op gang en het is zelfs alweer bijna kerstvakantie! Er is weer flink wat kennis opgedaan en ook het nodige huiswerk is weer meegegaan.

Soms kom je hier zelf niet helemaal zelf uit en kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken. Wellicht is dan de huiswerkinloop wat voor

Kom gezellig eens meedoen, je bent welkom.

Ontmoetingsplek De Graanhof

Elke dinsdag van 14.00-16.00 uur. Koffie/thee 50 cent.

HELP, IK BEN HET OVERZICHT KWIJT?! EN WAAR WORDT IK NU BLIJ VAN?…

Soms zit het even niet mee of is het lastig om zelf weer een positieve draai aan het leven te geven. Misschien heeft u last van stress door moeizame relaties, een heftige gebeurtenis of

verlies van werk (inkomen) of energie.

De welzijnscoach gaat met u in gesprek en denkt met u mee. We kijken samen naar mogelijkheden die bij uw leefsituatie passen.

Het kan ook zo zijn dat u balans zoekt in deze ingewikkelde tijd. Misschien zijn uw talenten door alle drukte ondergesneeuwd geraakt en wordt het tijd om in actie te komen, maar u weet niet precies hoe.

In dat geval is WELZIJN OP RECEPT een uitkomst. Voor een aanmelding kunt u bellen met team ZuidWest: 088-7846399.

Of stuur een email sturen naar: AanmeldingenApeldoornZuidWest@stimenz.nl. Samen kijken we naar een oplossing en ontdekken we wat bij u past. (De gesprekken met de welzijnscoach zijn gratis.)

jou. Snap je net die ene som niet, heb je een lastige taalvraag, of kunnen we je helpen met het overhoren voor een toets? Kom dan naar de huiswerkinloop!

Iedereen is welkom van de basisschool en het voortgezet onderwijs tot klas 4. Vrijwilligers gaan kijken hoe ze jou verder kunnen ondersteunen in het huiswerk.

Elke woensdag is er een inloop bij Ons Honk aan de Sperwerlaan 18. Van 15.00-17.00 uur (basisschool) en van 19.00-21.00 uur (voortgezet onderwijs). Daarnaast is het

eventueel ook mogelijk om in overleg een ander moment te plannen. Aan de inloop zijn geen kosten verbonden.

Naast deelnemers zijn wij ook nog op zoek naar extra vrijwilligers die hun kennis willen gebruiken om kinderen verder te helpen met hun huiswerk. Heb jij kennis van bepaalde vakken, of kun je bijvoorbeeld iemand goed helpen met taal en spelling, dan zoeken we jou!

Voor meer informatie kun je mailen naar Bart via info@zuiddoetsamen.nl of naar Sjoerd via s.bouwknegt@stimenz.nl.

December 2022 10.

GA DE ENERGIEKOSTEN VAN JE CLUB TE LIJF!

Wil je informatie over regelingen en mogelijkheden voor je vereniging op korte en lange termijn? Sluit dan aan bij ons webinar op donderdag 15 december van 19.30 – 20.30 uur. Arjan van der Plas projectleider/energiecoach en Geke Odding energiecoach, beide van stichting DeA, geven je alle informatie over de mogelijkheden en regelingen op het gebied van Energie besparen voor jouw vereniging.

Voor deelname aan het webinar is jouw aanmelding nodig. Aanmelden via www.apeldoornpaktaan.nl/kennis. Je ontvangt de link via de mail na aanmelding.

DE TIENERRAAD ZOEKT JOU!

Woon jij in Apeldoorn Zuid en zit je in groep 7 of 8? En lijkt het jou leuk om samen met andere tieners samen na te denken over de wijk? Voel je welkom om aan te sluiten bij de tienerraad want wij zijn op zoek naar nieuwe leden! Vorig schooljaar hebben wij afval geraapt, speelgoed ingezameld voor de Speelgoedbank, hebben we een buitenspeeldag georganiseerd en is de wijkagent langs gekomen om uitteleggen wat wijkagenten doen.

Wij komen één keer in de maand bij elkaar op woensdagmiddag van 14.30-16.30 uur bij Zuid doet Samen aan de Spadelaan 140B.

Denk lekker mee en hopelijk zien wij je snel! Geef je op bij Sjoerd: tel. 06 82 09 36 42 of mail naar s.bouwknegt@stimenz.nl.

CURSUS OMGAAN MET GELD

Stimenz biedt in het jaar 2023 de cursus Omgaan met geld aan!

Voor wie?

• Vraag jij je steeds af waar je geld blijft?

• Vind je het lastig om overzicht te hebben van wat er binnenkomt en uitgaat?

• Word jij ook steeds verrast door onverwachte uitgaven?

• Wil je graag geld sparen maar weet je niet hoe?

• Wil je hier iets aan doen en weer grip krijgen op je inkomsten en uitgaven?

Dan heeft Stimenz iets voor jou!

Wanneer?

In het jaar 2023 biedt Stimenz de cursus 4 keer aan, die bestaat uit vier bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst start in de eerste week van februari.

Hoe ziet de cursus eruit?

In vier bijeenkomsten worden de volgende onderwerpen besproken:

Hoe maak je een budgetplan?

• Hoe krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven?

• Hoe kun je sparen en geld reserveren voor onverwachte uitgaven?

• Tips hoe je beter met geld kunt omgaan

Het is een praktische cursus. Je maakt opdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen. Er is veel gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen en je vragen te stellen.

Voor deze cursus is geen vooropleiding nodig. Een gemotiveerde en open houding om te leren is genoeg! De cursus is gratis. Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen over de cursus dan kun je op de volgende manieren contact met Stimenz opnemen:

• Per e-mail: omgaanmetgeld@stimenz.nl

• Telefonisch: op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 088-784 6464

December 2022 11.
wensen u fijne feestdagen, een goed en vooral gezond 2023
Wij
December 2022 12.
behandeling
extra
onder 18
gratis
Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329 Ik zie u graag voor een eerste bezoek! Milou Onderberg, mondhygiënist MONDHYGIENEPRAKTIJK ONDERBERG December Actie www.pmubrows-andmorebylisa.nl Deze actie is geldig t/m 31 december 2022. Maak direct een afspraak en profiteer van deze unieke korting! Tegen inlevering van deze advertentie maar liefst €100,- korting op een powderbrowbehandeling! Powderbrowbehandeling Nu voor € 200,-
Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg en Tessa Berenschot terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename
biedt bij mensen met
gevoelige tandhalzen. Kinderen
jaar worden
behandeld!

ENERGIE TERUGGAVE NIET NODIG?

Denk aan ons! Steun Stichting ‘kLEEF!

Het aantal mensen met kanker dat ons huis dagelijks bezoekt is ongekend hoor. Deze mensen willen wij blijven ondersteunen. Voor ons voortbestaan zijn wij geheel afhankelijk van giften en donaties. Steun ons! Dat kan via de QR code of u kunt het rechtstreeks overmaken op rekeningnummer: NL 68 ABNA 042 177 9683 t.n.v. Stichting ‘kLEEF!.

GEZET

Deze traditie is in Holten ontstaan en vanaf 2015 worden er lichtjes in heel Nederland geplaatst. Zie ook www.facebook.com/ lichtjesopoorlogsgraven/. Zo ook in Ugchelen.

Op kerstavond om 16.15 uur verzamelen wij ons op de parkeerplaats van begraafplaats Heidehof, om daarna bij de oorlogsgraven een lichtje neer te zetten. De Midwinterhoornblazers en The Seaforth Highlanders of Holland zorgen voor de muzikale sfeer. Er lopen vrijwilligers in oorspronkelijke kleding van de binnenlandse strijdkrachten mee. U bent van harte uitgenodigd om een kaarsje te plaatsen bij een van de vijfenvijftig oorlogsgraven. Voor de kaarsen wordt gezorgd.

APELDOORN OP NUMMER 1

Apeldoorn haalt € 58.427,56 op voor KWF Kankerbestrijding en is daarmee voor het derde jaar op rij nummer 1 van Nederland met de hoogste opbrengst (en daar zijn we maar wat trots op).

Een mooi resultaat want nieuw dit jaar was dat alle collectanten in heel Nederland een collectebord met QR-code bij zich hadden, in plaats van een collectebus.

Dat is natuurlijk even wennen, en soms moest daarom wat extra uitleg gegeven worden aan de deur. Leuk was wel dat we elke dag online konden zien hoeveel er al was opgehaald.

KWF is het eerste goede doel dat volledig digitaal collecteert. Daarnaast werd er dit jaar ook via WhatsApp gecollecteerd. De reden daarvan is dat het afstorten van contant geld bij de bank uitsluitend nog via de geldmaatautomaten kan.

Voor veel vrijwilligers is dit niet wenselijk en bovendien kost deze manier van afstorten veel geld. Een derde reden is dat mensen steeds minder contant geld in huis hebben.

Gemotiveerde vrijwilligers

Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. Of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft, kanker ontwricht je leven. Onderzoek en zorg blijven hard nodig. “Dat motiveert onze

VACATURE

Voor de buurtacademie, onderdeel van de buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid, zijn wij op zoek naar een enthousiaste kandidaat voor de functie van: Begeleider voor 26 uur per week

De begeleider wordt onderdeel van een klein team waarin op kleine schaal en op informele wijze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid.

Als begeleider werk je mee op de werkvloer, zowel binnen het buurthuis Ons Honk als erbuiten. Het idee is om op korte termijn te starten met een klus- en buurtbus om breder inzetbaar te zijn in de buurt en bij de bewoners. Ook daar wordt de begeleider ingezet.

Profiel

We zoeken een handige Harry met het hart op de goede plek, die in staat is zijn handen uit de mouwen te steken en in staat is de mens achter de persoon te zien en stapsgewijs de ander in staat te stellen stappen te maken richting verzelfstandiging op de participatieladder.

ruim 400 vrijwilligers elk jaar weer om langs de deuren te gaan, en we zijn iedereen in de gemeente Apeldoorn heel dankbaar voor hun gift”, zegt Messica van Veen bestuurslid van collecteteam Apeldoorn.”

Collectanten gezocht

De eerste week van september wordt de collecte gehouden. We zijn nog op zoek naar zeker 50 tot 75 enthousiaste collectanten. Wilt u iets goeds doen voor uw medemens? Een gezonde wandeling in de avond? Voor maar drie uurtjes per jaar helpt u ons al reusachtig. Iedereen kan immers ziek worden. Wilt u volgend jaar mee collecteren voor KWF dan kunt u zich aanmelden via gaf.ernst@planet.nl Heeft u de collectant dit jaar gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan natuurlijk ook door online te doneren via kwf.nl/collecte

SOPHIAPLEIN/KANAAL NOORD 03-11-1983

Wat een leegte op een normaal vol busstation! Oorzaak? De staking onder het buspersoneel die dag. Geen bus te vinden om passagiers te vervoeren. Ondergetekende behoorde ook tot die groep stakers omdat ik in die tijd buschauffeur was bij de toenmalige VAD. Toch er even tussenuit om een paar luchtopnamen te maken van het lege busstation dat u ziet op een van de foto’s. Naast het chauffeur zijn was ik ook luchtfotograaf en piloot in de kleine luchtvaart. Uiteraard wilden er een paar collega’s graag mee om het plein vanuit de lucht te bekijken, alsmede de garage aan het Kanaal Noord. Die luchtopname toont de barricade van autobussen voor de garagedeuren, zodat werkwilligen er niet uit konden rijden. Even terug naar de luchtopname van de omgeving van het Sophiaplein. Bekende gebouwen waren toen Café Stoffels met ernaast Hotel-Café-Restaurant Suisse. Rechts onderin beeld het witte gebouw van Tissot Confectie Atelier aan de Spoorstraat met eronder een stukje van de toenmalige Van Gend en Loos. Naar rechts loopt de Sophialaan

Rein was een van de instructeurs op de bus en leidde mij ook op. Ernaast de parking voor de bussen overdag als ze niet ingezet behoefden te worden of als reservebus dienst deden. Achter het kantoor de personenauto’s van het personeel. Erboven loopt de Molenstraat kruisend met de Molendwarsstraat met op de hoek Café ‘t-Molentje. Ernaast de LTS met schuin tegenover de RK Mariakerk.

Nog even wat over de locatie VAD Kanaal Noord. Rechts ervan ziet u een gedeelte van de EKRO Slachterijen. Links van de VAD–garage een klein gebouw. Dat was het instructiegebouw voor de opleidingen voor buschauffeurs. De straat was de Bouwe Landlaan. Gaan we met de bocht mee naar boven aan het kanaal, dan zien we het Bouwmaterialenbedrijf Kwakkel. Tot de volgende editie!

Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto’s en tekst: Hans Snelleman

Kwaliteiten:

• Je hebt de gave om mensen te zien en te horen;

• je hebt kennis en ervaring heeft met het begeleiden van mensen;

• Je kunt creatief kan kijken naar kansen;

• Je kunt activiteiten op maat kan bieden/ kan afgestemd op de persoon.

Functie-eisen:

• Rijbewijs B en technisch onderlegd;

• Ervaring in het werken met mensen. Inschaling volgens de CAO Maatschappelijk werk en dienstverlening.

Ben je geïnteresseerd?

Stuur dan je sollicitatie met cv naar: Zuid Doet Samen, t.a.v. Diane Langerak. Adres: Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn. Telefoonnummer: 06-83550301 Email: diane@zuiddoetsamen.nl

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met: Paula Stegeman, pr-communicatie medewerker en begeleider Locomotief Tel: 06-37284586

Op zaterdag 10 december a.s. geven CKV Novo-Cantare en het Luchtmacht Mannenkoor een kerstconcert in De Hofstad, Hofveld 52 te Apeldoorn.

Aanvang 20.00 uur; de toegang is vrij, wel is er een deurcollecte. Het programma is gevarieerd, en er is plaats voor een piano intermezzo en samenzang. CKV Novo-Cantare staat onder leiding van Jan Willem Docter, en heeft een breed repertoire van christelijke liederen, cantates en internationale koormuziek. Het koor verleent medewerking aan kerkdiensten en geeft regelmatig concerten. Het Luchtmacht Mannenkoor vertegenwoordigt vanaf september 1980 - zo nodig - de Koninklijke Luchtmacht op diverse formele en informele gelegenheden. Ook geeft het koor zelf concerten en verleent medewerking aan diverse concerten en manifestaties. Het LMK

staat

Meer informatie kunt u vinden op: www.novo-cantare.nl en via 0571-842582.

December 2022 13.
en links naar boven de Stationsstraat. Aan het Sophiaplein het kantoor van de VAD met reisbureau. Ernaast de ruimte voor het buspersoneel en aansluitend de busrestauratie. Erboven woonden Rein en Ans Goudkuil.
ZATERDAG 24 DECEMBER WORDEN ER LICHTJES BIJ DE OORLOGSGRAVEN OP BEGRAAFPLAATS HEIDEHOF
CKV NOVO-CANTARE EN HET LUCHTMACHT
KERSTCONCERT
MANNENKOOR
onder leiding van Rienus Oude Kempers. Verder werken aan het kerstconcert mee: Evan Bogerd (orgel), en Jaap Eilander (piano).

VACATURE MEDEWERKER GRIJS (M/V/X)

Ben jij verbindend, operationeel ingesteld en resultaatgericht en heb je een passie voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte?

Dan ben jij de uitvoerder die wij zoeken!

Als uitvoerder is jouw werk heel divers. Je stuurt stratenma kers aan en mensen vanuit het schoon. Je maakt planningen, begrotingen, beheert de klachtenafhandeling en neemt initiatief. Je gaat in gesprek met gebruikers van onze wegen en zoekt naar innovatieve oplossingen.

Dit bieden we je Een aanstelling voor 36 uur per week. In eerste instantie voor een jaar met uitzicht op vast/verlenging. Een salaris van minimaal € 1.934,- (schaal 6) en maxi maal € 3.176,- bruto per maand (schaal 7) bij een 36-uri ge werkweek.

Solliciteren? Ga naar apeldoorn.nl/medewerker-grijs en check de vacature!

December 2022 14.
December actie Leuk om te geven en om te krijgen... Henna brow 10% Beauty Treatment 15% Gellak 10% PMU 20% MERRY CHRISTMAS & BEAUTY(FULL) 2023 Talmastraat 60, 7331PV Apeldoorn 06 - 16834793 www.beautybytanjashearman.nl Cadeaubon idee... Wij wensen u hele fijne feestdagen en een gelukkig 2023! Van Golsteinlaan 20 | 7339 GT Apeldoorn | Telefoon +31 (0) 55 541 44 55 info@vandervalkapeldoorn.nl | www.vandervalkapeldoorn.nl

MAANDELIJKSE NAH ONTMOETINGSOCHTEND IN APELDOORN

Na een val van de trap veranderde het leven van Tamara Neeft uit Eerbeek voorgoed. Ze heeft moeten leren leven met de gevolgen van een flinke hersenkneuzing. Om in contact te komen met lotgenoten met Niet Aangeboren Hersenletsel, startte zij in Apeldoorn de NAH Ontmoetingsochtend.

Bijna 12 jaar geleden viel Tamara (nu 41) op haar werk van de trap. “Ik rolde helemaal van boven naar beneden, waar ik met mijn hoofd op het beton klapte. Ik bleek een hersenkneuzing te hebben, met alle gevolgen van dien.” Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), luidde de diagnose. Tamara zal de rest van haar leven last hebben van die klap. “Ik heb de hele dag hoofdpijn, wat door extra prikkels kan overslaan in migraine. Ik heb een slecht geheugen en kan me moeilijk concentreren.” Aan de buitenkant zie je niets aan Tamara. De problemen die ze had met lopen zijn zo goed als weg en ze praat inmiddels weer honderduit. “Ik heb trucjes om mijn beperking te verbergen en ben altijd vrolijk. Maar dat kost allemaal vreselijk veel energie, dus meestal is mijn dag ook wel voorbij als het avondeten klaar is." Ook heeft Tamara door de val, flink rugletsel opgelopen. Al met al, een hele uitdaging, om alles te kunnen doen.

Zeker in het begin, toen Tamara meer wilde weten over haar NAH, liep ze tegen

GAST AAN TAFEL MET KERST

Dit jaar organiseert Stimenz met kerst ‘Gast aan tafel’ in Apeldoorn. Bij Gast aan tafel vier je samen kerst bij iemand thuis op kerstavond, eerste kerstdag of tweede kerstdag. Mocht je dit jaar nog niet weten met wie je kerst zal gaan vieren en vind jij het gezellig om dit samen met

onwetendheid aan. “Ik kon weinig informatie vinden en al helemaal geen lotgenoten in de buurt. Terwijl ik daar wel heel erg behoefte aan had. Bij MEE Veluwe kreeg ik hulp en toen heb ik zelf NAH-Ontmoetingsochtenden opgezet voor mensen met een (niet) aangeboren hersenletsel. Het is er prikkelarm voor zover dit mogelijk is (op elk gebouw valt wel wat op aan te merken natuurlijk) en er zijn geen felle lampen”, legt Tamara uit. “Verder is het gewoon een gezellige ontmoetingsochtend met heel verschillende mensen in allerlei leeftijden. Het is fijn om met lotgenoten ervaringen en tips uit te wisselen, maar ook gewoon lekker om even de deur uit te zijn.

Een bezoek aan een café of de bioscoop is voor mensen met NAH meestal niet te doen, dus deze bijeenkomst is ook gewoon een gezellig uitje. Soms gaat het nergens over, soms ontstaan er ook heel mooie gesprekken. Maar niets zeggen en alleen luisteren is ook goed.” Ook worden er al regelmatig neven activiteiten georganiseerd en komen lotgenootjes ook met leuke ideeën.

Bijeenkomsten maandelijks in Apeldoorn

In Apeldoorn zijn de NAH

Ontmoetingsochtenden een feit. De NAH Ontmoetingsochtend is elke tweede maandag van de maand, van 10:00 tot 12:00 uur in het Bolwerk op de eerste verdieping, kamer 5. Adres: Ravelijn 55 te Apeldoorn. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig.

Iedereen met (N)AH kan zich aansluiten. “Een

anderen te vieren. Dan kan je je aanmelden als gast en aanschuiven bij een heerlijke maaltijd bij iemand thuis.

Vind je het leuk om mensen bij je thuis uit te nodigen en lekker te koken? Dan kan je je aanmelden als gastheer/gastvrouw. Je bepaalt zelf op welke kerstdag jij een heerlijke kersttafel maakt en hoeveel gasten er mogen aanschuiven.

begeleider meenemen is geen probleem en je kunt tussen 10:00 en 12:00 uur binnenlopen en gaan wanneer je wil”, legt Tamara uit. “We vinden het altijd leuk als er nieuwe mensen komen!”

Lotgenotencontact is goud waard! De maatschappelijke meerwaarde van lotgenotencontact is enorm. Zelfs werkgevers, verzekeraars, zorgprofessionals en gemeenten hebben er baat bij.

Wie vragen heeft, kan vooraf wel contact opnemen met Tamara via tammie1981@hotmail.com / 06-33810992 (Ook voor vragen over de ontmoetingen in Eerbeek kunt u bij haar terecht.)

AUTISME ONTMOETINGSCAFÉ BIJ SCHENKERS IN APELDOORN

Voor en door mensen met autisme. In het gezellige Autisme Café bij Schenkers (Van Kinsbergenstraat 8) te Apeldoorn, willen we een maandelijkse avond gaan organiseren. Deze avond is speciaal voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met een vorm van autisme, die op zoek zijn naar een ongedwongen, veilige en vooral fijne plek om even onder gelijkgestemden te zijn.

Een plek waar ruimte is om jezelf te zijn en samen leuke dingen te doen. Denk hierbij aan een spelletjesavond, samen elkaars muziek afspelen, meedoen aan een pub-quiz of gewoonweg een kleurplaat maken. Elke derde woensdagavond van de maand. Consumpties zijn voor eigen rekening. Tijd: 19.00 tot 22.00 uur

Contactpersoon: Geert Verhoef Vragen? Mail: geert.verhoef@gmail.com Website: www.autismecafebijschenkers.nl

Mede mogelijk gemaakt door: Café Schenkers, Van Kinsbergenstraat 8A 7311 BM Apeldoorn.

Gastheer / Gastvrouw

gemaakte kersttafel op het door jou gekozen tijdstip Bij jou thuis ontvang je een aantal gasten om samen kerst te vieren Je kiest zelf wat voor kersttafel je maakt en hoeveel gasten er mogen aanschuiven

Stel je huis en hart open, want samen kerst vieren is een mooie ervaring!

Aanmelden via: activiteiten@stimenz nl aanmelden voor 20 december Meer informatie bij Inge van Dalen via: 06 53174984

Samen genieten van mooie verhalen, lekker eten, waardevolle ontmoetingen en gezelligheid! Nog maar 70, 69, 68, 67… dagen tot aan kerst. We tellen de dagen af tot kerst voor een gezellig kerstmaal samen. Stel je huis en hart open, want samen kerst vieren is een mooie ervaring!

Wil je je aanmelden of heb je nog vragen stuur dan een mailtje naar activiteiten@stimenz.nl Liever telefonisch contact? Dan kun je contact opnemen met Inge van Dalen van Stimenz via: 06-53174984. Aanmelden tot uiterlijk 19 december!.

VRIJWILLIG TUINMAN HENRI DOET GRAAG IETS TERUG VOOR DE MAATSCHAPPIJ

Henri Boerkamp legt zijn bladhark graag even opzij om te vertellen over zijn werk als vrijwilliger bij de afdeling Klussen & Tuinen van de Kap. Hij heeft onlangs zijn tienjarig jubileum als vrijwillig tuinman gevierd en doet het werk nog altijd met veel plezier.

Steeds meer ouderen wonen langer thuis en zijn vaak niet meer in staat om zelf hun tuintje te onderhouden. Dan is het fijn als iemand als Henri langskomt om te schoffelen, onkruid te wieden, te snoeien of - zoals vandaagherfstblad te harken. Het gaat nadrukkelijk om klein tuinonderhoud. De vrijwilligers van de Kap maaien geen gras, leggen geen bestrating en voeren geen snoeiwerk uit waarbij een ladder nodig is.

“Deze hulp is bedoeld voor mensen die weinig

te besteden hebben en die niet terug kunnen vallen op iemand uit hun eigen omgeving”, legt Henri de spelregels van het vrijwillige tuinonderhoud uit. “Je mag dan twee keer per jaar je tuin laten doen. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Normaal gesproken staat daar twee à drie uur per keer voor. Maar als ik aan een tuintje begin, dan maak ik hem ook af. Dus als het een keer een uurtje langer is, dan kijk ik niet zo nauw.”

Vertrouwd

gezicht

Omdat Henri het tuinonderhoud al zo lang doet, komt hij regelmatig bij dezelfde mensen. “Sommigen vragen ook speciaal om mij. Dat geldt ook voor de andere tuinvrijwilligers. Je bent een vertrouwd gezicht, je kent de tuin, je weet wat er moet gebeuren en wat je aan gereedschap mee moet nemen”, vertelt hij. Vanwege zijn gezondheid doet hij maximaal twee tuintjes per week. Henri: “Ik vind het fijn dat ik met mijn vrijwilligerswerk iets terug kan doen voor de maatschappij.”

Wilt u mensen die hulp nodig hebben bij het tuinieren ook een helpende hand bieden? Draait u uw handen niet om voor wat klein tuinonderhoud zoals harken, onkruid wieden, planten water geven en eventueel wat snoeiwerk? Meld u dan als vrijwilliger aan bij Renate Kreuwel van de Kap via: r.kreuwel@ dekap.nl, of bel: 055 529 55 20. Dan zorgt zij dat u in contact wordt gebracht met een hulpverzoek bij u in de buurt.

December 2022 15.
AAN TAFEL Samen genieten van mooie verhalen lekker eten, waardevolle ontmoetingen en gezelligheid! Bij Gast aan tafel vier je samen kerst op kerstavond 1e kerstdag of 2e kerstdag Je kan meedoen als Gast of als Gastheer/Gastvrouw
Weet jij dit jaar nog niet met wie je kerst zal gaan vieren en vind je het gezellig om kerst met anderen samen te vieren? Schuif dan aan bij een kersttafel bij iemand thuis Je mag een voorkeur aangeven voor welke dag voor jou uitkomt
GAST
Gast
verzorgt een eigen
Je
December 2022 16.

BEAUTY IN DECEMBER – MET

Een nieuwe salon en een nieuwe samenwerking. Ze stralen allebei als ik hen interview; Tanja van Beauty By Tanja Shearman en Leoni van Beauty In Style. Twee warme, hartelijke en vooral hardwerkende vrouwen die duidelijk genieten van hun vak. De nieuwe salon aan de Talmastraat 60 heeft twee stoelen en een prachtige, laagdrempelige ambiance.

De samenwerking werkt goed, omdat de vrouwen hetzelfde belangrijk vinden. Ze stellen de klant absoluut centraal, eerst een kopje koffie of thee en dan kijken, luisteren en

eerlijk advies geven. Dit alles met een oprechte warmte, zorgzaamheid en vakbekwaamheid die ik niet eerder op deze manier ben tegengekomen.

Bijzonder ook omdat er zo meer verschillende treatments mogelijk zijn maar ook kunnen er nu twee klanten tegelijk behandeld worden! Leuk voor vriendinnen, collega’s of man en vrouw. Gezellig samen relaxen bij een facial of nagelstyling. Of elkaars hand vasthouden bij een wat spannender gespecialiseerde behandeling.

Je kunt bij Tanja en Leoni terecht voor Permanente Make-Up, gezichtsbehandelingen, hand en nagels maar ook een scala aan specialisaties waaronder huidverbetering, plasmalift en hairline microblading. Ze werken met SPA, een Nederlands product, puur natuur, vrij van dierproeven, siliconen en microplastics. U bent van harte welkom!

Voor speciale decemberacties: zie de advertentie.

Beauty By Tanja Shearman Talmastraat 60 7331 PV Apeldoorn, 06-16834793 www.beautybytanjashearman.nl

HOE ERVAART U HET LEVEN IN APELDOORN? GROOTSCHALIG ONDERZOEK BUURTBELEVER IS BEGONNEN!

Wat vindt u van de verkeersveiligheid in uw buurt of dorp? Zijn er voldoende speelplekken? Heeft u goed contact met de buren?

Met een grootschalige onderzoek ‘de Buurtbelever’ proberen wij een beeld te krijgen van hoe u het wonen in gemeente Apeldoorn ervaart. Doet u mee aan het onderzoek?

Thema’s die in het Buurtbelever onderzoek aan bod komen zijn onder andere wonen, gezondheid, veiligheid, verkeer, duurzaamheid en de sociale leefomgeving. De resultaten van het onderzoek gebruiken we

om het wonen in Apeldoorn te verbeteren. In 2020 is de Buurtbelever voor het eerst met succes uitgevoerd. Veel inwoners hebben hun beleving en mening met ons gedeeld.

De resultaten van dit onderzoek kunt u terug vinden op www.apeldoorn.nl/buurtbelever.

In 2022 willen we een net zo succesvol vervolg geven aan dit onderzoek en er achter komen hoe het leven in Apeldoorn de afgelopen twee jaar is veranderd.

Doet u ook mee? Het invullen van de vragenlijst kost zo’n 15 tot 20 minuten en u maakt kans op een mooi prijzenpakket.

Wanneer u in de steekproef zit, ontvangt u thuis een uitnodigingsbrief met inlogcode.

Ook zonder inlogcode kunt u mee doen. Dat kan via www.apeldoorn.nl/buurtbelevervragenlijst of door de QR-code te scannen.

ANBLOAZEN, DE MIDWINTERHOORN ROEPT

De donkere dagen rond de kerst naderen en inmiddels zijn de midwinterhoorns in Ugchelen van de haak genomen. Er wordt weer geoefend op de tonen van de verschillende melodieën. Op zondag 27 november is het Eerste Advent. Op de Leesterheide, ’t Leesten achter het paviljoen zullen dan de midwinterhoorns weer voor het eerst deze adventsperiode te horen zijn. De blazers zijn er klaar voor en laten zich door geen enkel weertype tegenhouden. Vanaf 14.00 uur zullen de hoorns zich laten horen. Melodieën die al heel lang in de traditie geblazen worden.

Dat deden ze ook al in de tijd van de Germanen en de Batavieren. Heel lang geleden bliezen

zij al op koehoorns. Volkeren daarna maakte metalen hoorns maar de houten hoorn is nooit weggeweest. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe midwinterhoorns gebouwd in onze groep en hebben nieuwe leden de midwinterhoorn ontdekt. Het leren blazen is voor vele beginnende blazers niet eenvoudig. Door veel oefenen en met doorzettingsvermogen zul je het midwinterhoornblazen gaan leren.

Wij nodigen u uit om ons te ontmoeten, de midwinterhoorn te horen en samen de boodschap van Liefde en Vrede uit te dragen. Onze hoorns blazen voor u de Kerstgroet, want het Donker moet gaan want het Nieuwe Licht komt er aan.

Waar we nog meer blazen kunt lezen op onze website www.midwinterhoornblazenugchelen.nl.

December 2022 17.
Foto: Ellen de Lange

Elke week staan onze boks instructeurs voor je klaar om een heerlijke bokstraining te geven. Voor deze training maken we gebruik van een bokszak. Dus je bent niet tegen elkaar aan het boksen. Boksen is een perfecte manier om je conditie te trainen en de kracht in je bovenlichaam te verbeteren. Door verschillende bokstechnieken werk je snel en effectief aan je conditie.

Je hebt bij ons al een boks lidmaatschap vanaf € 32,- p.m., je bent dan één keer per week van harte welkom. Wil je meer en vaker trainen, kan je voor € 42,- p.m. onbeperkt bij ons terecht. Meer informatie vind je op tentijesport.nl

December 2022 18. Eglantierlaan 201 7329 AP Apeldoorn 055 800 1998 info@ahdo.nl www.ahdo.nl • Afscheidshuis met 4 opbaarkamers, allen met 24-uurs functie • Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord • Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • Volledige uitvaartverzorging • Elke dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur Wilt u uw wensen vastleggen, informatie of advies? Bel dan gerust: 055 800 1998 of 06 2345 9404 VOOR IEDEREEN IN APELDOORN BOKSEN
BOKSEN IN APELDOORN KAN JE VOLGEN BIJ: Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266 TENTIJESPORT.NL Maak je afspraak op www.knipdeman.nl/afspraak Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455 X[ Fijne feestdagen en een geknipt 2023! JINGLE BELLS, JINGLE BAARD!
December 2022
“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

Wereldwinkel Beekbergen dankt zijn bestaan aan een enthousiaste groep vrijwilligers die met veel plezier fairtrade producten verkopen in onze winkel aan de Dorpstraat.

Onlangs was het tijd voor een klein feestje. Door de coronajaren is dit even uitgesteld maar de drie vrijwilligers van het eerste uur zijn in het zonnetje gezet. Lien Buitenhuis, Pepie Pors en Evert-Jan Plante zijn vanaf het eerste uur betrokken bij Wereldwinkel Beekbergen.

Wat begon met verkoop vanuit huis groeide uit tot een prachtige winkel aan de Dorpstraat in Beekbergen.

Helaas zien wij om ons heen steeds meer dat wereldwinkels het moeilijk hebben om te blijven bestaan. Onlangs sloot de winkel in Doesburg en eind van het jaar zal de winkel in Eerbeek zijn deuren moeten sluiten. Zij hopen een doorstart te kunnen maken op een nieuwe locatie.

Gelukkig is hiervan geen sprake in Beekbergen. Wij gaan met veel enthousiasme door met de verkoop van mooie eerlijke artikelen uit de derde wereld.

Eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect.

De Wereldwinkel geeft de koffieboeren, houtsnijders en keramisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling.

De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel

moet veranderen zodat producenten die kans ook echt kunnen krijgen. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. En bieden zij de Nederlandse consument een keuze.

Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.

December 2022 20. BHV een veilig gevoel www.anitameekel.nl
Meekel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht! Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl
WERELDWINKEL DENKEN NOG
Anita
OPRICHTERS
LANG NIET AAN STOPPEN

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

INITIATIEVEN JAARWISSELING

Tijdens oud & nieuw geldt er in Apeldoorn een vuurwerkverbod. Om samen het nieuwe jaar feestelijk in te gaan, organiseert de gemeente een aantal aftelfeesten. Daarnaast stelt de gemeente een budget beschikbaar voor inwoners om samen het nieuwe jaar in te luiden. Wellicht wilt u samen oliebollen bakken of zelf een aftelfeest organiseren. Of heeft u nog een heel ander goed idee! Het kan gaan om een klein, maar ook een groot initiatief. U bent wel zelf verantwoordelijk voor vergunningen die u mogelijk nodig heeft (bijvoorbeeld om de straat af te zetten). Ook kunt u geen subsidie krijgen voor (alcoholhoudende) drank, tenzij het initiatief anders niet door kan gaan.

Verder zijn de belangrijkste voorwaarden:

• Het gaat om een feestelijke activiteit die uitnodigt tot ontmoeten binnen de gemeente Apeldoorn.

• Het vindt plaats tijdens de jaarwisseling (31 december 2022 -1 januari 2023)

• Er is niet alleen een persoonlijk of bedrijfsmatig belang

• Andere vinden het ook een goed idee, dit kunnen uw buren of een vereniging zijn.

• De activiteit moet binnen de grenzen van gemeente Apeldoorn plaatsvinden en is niet bedoeld voor reizen naar andere bestemmingen.

Voor vragen over de regeling kunt u ook terecht bij de initiatievenmakelaar: initiatievenmakelaar@apeldoorn.nl.

NIEUW GEOPEND IN BEEKBERGEN: HOP SPORT BEEKBERGEN

Bewegen voor jong en oud op individueel niveau.

In het voormalige postkantoor hebben wij een 130 m2 grote ruimte ingericht waar jong en oud kan bewegen, sporten en verschillende fitness-lessen kunnen volgen. De persoonlijke begeleiding van en samen met onze trainers kun je hier werken aan jouw persoonlijke doelen. Aanmelden kan via www.eversports.nl Hop Sport Beekbergen, Dorpstraat 84, 7361AX Beekbergen, 06-27610881.

leiding van dirigent Jacob Schenk, brengt samen met PJB ‘A Christmas suite’ en ‘The spirit of Christmas’ ten gehore. Jaap Eilander (piano) en Gerwin van der Plaats (orgel) zullen het koor, orkest en de soliste tijdens de matinee op gezette momenten ondersteunen.

KERSTMATINEE PJB MET APELDOORNS CHRISTELIJK MANNENKOOR EN SHARON KIPS

Op zondagmiddag 11 december geeft harmonieorkest Prinses Juliana Beekbergen (PJB) samen met het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor (ACM) en zangeres Sharon Kips een Kerstmatinee. Tijdens de matinee zullen PJB, het ACM en Sharon Kips zowel afzonderlijk als gezamenlijk te horen zijn.

Om in optimale kerststemming te komen zijn het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor, PJB en Sharon Kips de samenwerking aangegaan en hebben de afgelopen maanden toegewerkt naar deze Kerstmatinee. Het ACM, onder

Onder leiding van dirigent Marten van der Wal speelt PJB onder andere bekende nummers als ‘A Festive Christmas’ en ‘The Lost Chord’ (met Henk Kortes op het orgel) en ‘Christmas Swing’.

Sharon Kips is een Nederlandse (gospel) zangeres. Kips verwierf bekendheid als winnaar van het RTL 4-programma X Factor in 2007. Sharon treedt in wisselende samenstellingen en met diverse orkesten op in Nederland. Daarnaast heeft zij haar eigen zangschool.

De Kerstmatinee op 11 december vindt plaats in de Grote Kerk in Apeldoorn. Het concert begint om 15:00 uur. De toegangsprijs bedraagt €10,-. Kaarten zijn te koop bij de entree van de kerk of bij leden van PJB of het ACM. Gratis parkeren is mogelijk bij de Grote Kerk.

December 2022 21.
December 2022 22. Ik ben Onno wenz-uitvaart.nl 06 - 46 95 19 39 Ik ben u tot steun! Gratis kerstmandje bij aankoop van kerstboom! Kerstbomen te koop in verschillende maten en soorten Bij ons verkrijgbaar: de Easy Fix kerstboom standaard. Uiteraard kunnen wij een gat in stam boren zodat hij past in de standaard. Tullekensmolenweg 37 7361 EN Beekbergen 055-5063131 | www.tuincentrumtullekensmolen.nl

HEEFT U LAST VAN BEKKEN INSTABILITEIT, INCONTINEN TIE OF BEKKENPIJN?

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het voorko men en behandelen van klachten in en rond het bekken en de lage rug. Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen bekken,- en bek kenbodemklachten krijgen. Bij een bekkenfy siotherapeut kan er in kaart worden gebracht of uw bekken/bekkenbodem de oorzaak is van uw problematiek en leert de therapeut u hoe u uw bekkenbodem optimaal kunt gebruiken. Het optimaal gebruiken van de bekkenbodem is namelijk van groot belang en niet voor ieder een even makkelijk.

Wat doet de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit een bundel tje van spieren dat onder in het bekken ligt. Deze spieren dragen en ondersteunen de buik organen en voorkomen dat u een even tuele verzakking krijgt. Maar daar naast zorgen deze spieren ook voor het openen en afsluiten van de bekkenuitgangen. Als de bekkenuitgang niet meer op timaal opent en sluit kan dit voor onder andere urine-incontinentie of ongewild ontlastings verlies zorgen.

TIGRA APELDOORN: GRIP OP VERZUIM

Binnen Fysiotherapie Bos & Weide houden wij ons onder de naam TIGRA Apeldoorn bezig met de gezondheid van werkend Nederland. Sinds 2003 zijn we aangesloten bij het landelijke TIGRA-netwerk (www.tigra.nl). Onze opdrachtgevers zijn bedrijven, verzekeraars en bedrijfsartsen.

Verzuim is een actueel thema en heeft grote impact op de begroting van een bedrijf. Ondanks de aandacht die ervoor is, hebben bedrijven moeite om grip te krijgen op verzuim. Zeker in de huidige tijd waarin het moeilijk is om aan nieuwe medewerkers te komen, is het extra belangrijk om medewerkers inzetbaar te houden.

De beste aanpak bij een verhoogd risico op langdurig verzuim is een snelle en activerende

Ook speelt de bekkenbodem een rol bij de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Wanneer er geen goede stabiliteit is kan dit zorgen voor pijn in het bekken of in de lage rug. Dit kan komen doordat de bekkenbo dem zich te veel of juist te weinig aanspant maar ook doordat er geen controle is over de bekkenbodem.

Wanneer naar de bekken,- en bekkenbodemfysiotherapeut?

• Klachten tijdens of na de zwangerschap, zoals bekkenpijn, (sub)totaalruptuur of pijn aan litteken, diastase, urineverlies of een verzakking.

• Blaasklachten en plasklachten; vaak hevi ge aandrang, urineverlies, niet goed uit plassen, terugkerende blaasontstekingen, een slappe straal of nadruppelen.

• Ontlastingsklachten zoals loze aandrang, verlies van ontlasting of windjes, hevige aandrang en moeilijk uitstellen of niet goed kwijt kunnen van ontlasting.

• Verzakkingsklachten; een zwaar gevoel in de buik of vagina, een bal voelen of zien, moeite met uitplassen en ontlasten.

• Seksuele klachten, zoals erectie of or gasmeproblemen, pijn tijdens of na het vrijen, niet kunnen vrijen of moeite met het inbrengen van een voorwerp, vinger of penis.

• Pijnklachten zoals stuitpijn, bekken of

aanpak. De eerste zes weken van verzuim zijn cruciaal. Hoe langer iemand verzuimt, hoe langer en vooral moeilijker het wordt om weer terug te keren in het werkproces.

TIGRA biedt verschillende interventies om ziekteverzuim te reduceren en grip te krijgen op inzetbaarheid.

Eén van de trainingen die TIGRA aanbiedt is de Gedragsmatige Fysieke Training (GFT).

De GFT heeft als doel de verzuimperiode van werknemers te verkorten en een snelle werkhervatting in eigen werk te realiseren.

Het programma is gericht op gedrag en kent een stapsgewijze opbouw van functionele activiteiten. Er is aandacht voor het omgaan met de klachten en bij aanvang van elk programma worden de werkzaamheden en werksituatie betrokken. Daarbij is er minimaal één keer een training en instructie op de werkplek. Na de intake wordt bepaald hoe het programma verder ingevuld gaat worden en wat het meest passend is voor de cliënt. Elk programma is

SPORTSERVICE APELDOORN/ BOS & WEIDE KIDSRUN

lage-rugpijn, lies en scrotale pijn, anale pijn of blaas- of prostaatpijn. Herkent u zich in een van de bovenstaande problemen? Dan kan het nuttig zijn om een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut. Bij Bos & Weide kunt u terecht voor bekken-, en bekkenbodem fysiotherapie.

Voor deze specialistische behandeling kunt u een afspraak maken met Cindy Wijnbergen. Cindy is tevens ook manueel therapeut en kan hierdoor de veel voorkomende combinatie van lage rug en bekkenbodem klachten tegelijk behandelen.

Een afspraak kunt u maken per telefoon: 055-5331941 of per mail: info@bosenweide.nl.

Vergoeding bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt hangt af van het aanvullende pakket dat u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Een uitzondering daarop is urineincontinentie. Wanneer u een verwijzing heeft, wordt deze behandeling in veel gevallen negen keer vergoed uit de basis verzekering.

daarmee individueel maatwerk, de instructies en fysieke trainingen worden afgestemd op de individuele situatie en worden op de werkvloer of op de vestiging van TIGRA gegeven.

TIGRA voert naar tevredenheid diensten uit voor onder meer: Ahold, Esa, Johma, Friesland Campina, Grolsch, Keolis, NS, VHP, Accell Group, Ten Cate, Pon, Strukton Rail, Holland Colours, Circulus, Ekro, Leerplein055, UWV en de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over de dienstverlening van TIGRA Apeldoorn? Neem dan contact met ons per telefoon (055 – 5402562) of stuur een mail naar apeldoorn@tigra.nl.

SPORTBLESSURESPREEKUUR

Iedere maandag van 17.30-18.30 uur Iedere maandag organiseert Fysiotherapie Bos & Weide van 17.30-18.30 uur op de hoofdlocatie aan de Oude Beekbergerweg 21 een sportblessurespreekuur.

Tijdens het sportblessurespreekuur kunt bij ons terecht met al uw vragen over sportblessures en voor trainingsadvies en preventie.Een afspraak maken voor het spreekuur is niet nodig en een bezoek aan het sportblessure spreekuur is gratis!

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen (tel. 055-5331941 of info@bosenweide.nl).

NIEUWTJES, TIPS, INFORMATIE & ACTIES

Volgt u onze vernieuwde Facebookpagina al? Scan onderstaande QR code via uw camera en u bent direct op de hoogte!

Of kent u onze vernieuwde Instagrampagina al? Scan onderstaande QR code via uw camera en u bent direct op de hoogte!

December 2022 23. NIEUWSBRIEF
Hoofdvestiging: Oude Beekbergerweg 21, 7331 HL Apeldoorn 2e vestiging: 1e Wormenseweg 338, 7333 GZ Apeldoorn 055-5331941, info@bosenweide.nl www.bosenweide.nl
Bos & Weide fysiotherapie
Op 9 september vond in het Zuiderpark al weer de achtste editie plaats van de Sportservice Apeldoorn/ Bos & Weide Kidsrun. Ruim 600 kinderen van de basisscholen het Kompas, de Seb@stiaanschool, de Meester Lugtmeijerschool, de Fakkel en de Koningin Emmaschool deden mee aan de run. De wisselbokaal werd gewonnen door het Kompas en de Seb@stiaanschool ontving de performanceprijs. Het was weer een zeer geslaagde Kidsrun!
Foto: Rob Voss
December 2022 24. Arnhemseweg 211, 7331 BJ Apeldoorn, 055 - 533 24 59 info@debeautyfabriekapeldoorn.nl, www.debeautyfabriek.nl Highlight behandeling met voordeel! Volledig folie behandeling + toner van €140,voor €100,Te reserveren t/m 11 december en in de maand januari. Actie niet geldig tussen 12 en 31 december. Profiteer nu!

KOOP EEN DUURZAME

KERSTBOOM

Kies dit jaar voor een duurzame kerstboom! Kinderboerderij Laag Buurlo is dit jaar voor het eerst een uitgiftepunt voor duurzame kerstbomen. Behalve dat je de natuur hiermee helpt steun je hiermee ook de kinderboerderij. Voor elke verkochte kerstboom gaat er namelijk €5,- naar Kinderboerderij Laag Buurlo.

Bestellen van je duurzame kerstboom kan online t/m donderdag 8 december: Kies je boom. Hoe duurzaam wil je zijn? - Kies dit jaar voor een Duurzame Kerstboom (Kinderboerderijenapeldoorn.nl/laag-buurlo/ duurzame-kerstboom)

Vanaf 3 december t/m 11 december kun je jouw bestelde duurzame kerstboom komen ophalen tussen 10.00 uur en 15.30 uur bij Kinderboerderij Laag Buurlo.

Waarom een duurzame kerstboom? De Servische spar met kluit wordt geleverd in een herbruikbare pot. Die pot wordt de volgende jaren opnieuw gebruikt. Jouw boom wordt na de feestdagen definitief geplant in een bos of op een landgoed. Het is geen adoptieboom. De ervaring leert dat de overlevingskans bij adoptie erg klein is.

De Nordmann wordt geleverd zonder kluit. Voor iedere verkochte Nordmann worden er twee jonge boompjes terug geplant. Dit kunnen eiken, elzen, essen, meidoorns of berken zijn. Maar ook bijvoorbeeld een Douglas spar. Alle verkochte Nordmann bomen worden weer ingenomen. De bomen worden verwerkt tot compost/houtsnippers en worden op die manier weer terug aan de natuur gegeven.

Steun de missie: geen boom meer bij het afval, maar alle bomen terug in de natuur!!

WINKEL IN KERST-SFEER

Heeft u de Sinter-Kerstmarkt gemist? Geen probleem! We hebben nog genoeg kerstgoederen in de winkel. Een gedeelte van de overgebleven kerstgoederen zijn nl. naar de Kringloopwinkel gebracht en door de inricht- en bijvul ploeg in een super gezellige sfeer uitgestald in de winkel! Dit moet u een keer komen bekijken, geweldig! Maar we hebben natuurlijk ook heel veel sjaals, mutsen, handschoenen, dekens en jassen voor de komende winter!

Voor de OUD & NIEUW avond, prachtige wijn en/of champagne glazen. De kerstman zal u buiten ontvangen! JOO-HOO, JOO-HOO, MERRY CHRISTMAS

Bodywarmers

Vanaf zaterdag 19 november kunt u in onze winkel de vrijwilligers herkennen aan hun groene bodywarmer.

Spreek ze maar aan als u iets te vragen heeft of iets zoekt, ze zijn er voor u!!

Gratis geluiddrager-actie

De Kringloopwinkel heeft een leuke GRATIS actie bedacht, vanaf 1 december t/m 30 januari 2023

Voor elke € 5,00 die u in december in de winkel besteed krijgt u een cadeaubon. Met deze cadeaubon kunt u in de maand januari 2023 een GRATIS CD, LP of DVD uitzoeken. Leuk voor de lange winteravonden! Heeft u bv. 10 bonnen dan mag u ook 10 geluidsdragers uitzoeken!

Oud ijzer is welkom

Wist u dat u bij ons ook al uw oud ijzer kwijt kunt? Koper, RVS, gietijzer, aluminium het

GOEDE START BOSRUITERS

Tijdens de eerste springselectie van de Kring Noord Veluwe en Oost-Flevoland zijn leden van ponyclub De Bosruiters uit Ugchelen goed van start gegaan. Kara Meijer viel met haar pony Jip in de prijzen in de 90cm rubriek. Zij behaalde zij een mooie vierde plaats.

Zowel Gustina Karssen als Kyra Klopman behaalden een eerste plaats in de selectie.

maakt niet uit!

Wij brengen het weg en beuren er momenteel een leuk bedrag voor die dan ook weer ten goede komt aan de goede doelen die wij ondersteunen!

U kunt het brengen op donderdagavond tussen 18.00 - 20.00 uur en zaterdags tussen 10.00 - 12.00 uur, de gebruikelijke inlever dagen/tijden waar u ook al uw verkoopbare goederen kunt inleveren.

Vrijwilliger worden? Ook Kringloopwinkel De Hofstad kan nog wat vrijwilligers gebruiken, vooral voor in de winkel.

Heeft u een paar uurtjes in de week niets te doen, en vind u het leuk dienstbaar te zijn voor klanten en zo nu een dan een praatje te maken met kopers? Dan bent u van harte welkom. U kunt zich melden bij onze manager of stuur een mailtje naar kringloop@dehofstadapeldoorn.nl.

KERST IN ’T VOGELNEST (GRATIS ACTIVITEITEN)

Van harte welkom bij een kerstbijeenkomst met een hapjesbuffet op dinsdag 20 december. Inloop vanaf 17.00 uur, deelname is gratis. Opgeven is niet verplicht, maar mag wel via: 055-5218115 en 055-5401118 of per mail: sameneten@tvogelzaad.nl). We zien u en jou heel graag!

Ook een warm welkom aan vrouwen op woensdag 21 december om 10:00 uur. Kom je met ons de kerstmorgen vieren en gratis een kerststukje maken? Alle vrouwen zijn hartelijk welkom op deze speciale vrouwenmorgen. Opgeven voor deze ochtend kan bij Lida Mulder, tel. 06-45668552.

Beide activiteiten vinden plaats in Buurthuis ’t Vogelnest, Spreeuwenweg 1a. Kijk voor meer informatie op: www.tvogelzaad.nl of volg ons op Instagram: @bijbelcentrumapeldoorn.

PS: Weet u/je ook van harte welkom op een muzikale kerstavond in de kerk (Graaf van Lijndenlaan 9)! Datum: 16 december. Toegang is gratis.

Dat Kyra en Prodise’s Varro momenteel in topvorm zijn bewezen zij tijdens het concours in Laag Soeren waar ze een ticket verdienden voor de Internationale wedstrijd Jumping de Achterhoek.

Kijk voor meer informatie over ponyclub De Bosruiters op de website: www.bosruiters.nl.

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe outfit en daarbij persoonlijk en eerlijk styling advies wilt, dan bent u bij ons op het juiste adres. Als modeliefhebbers stellen wij ieder seizoen onze collecties met passies samen, zodat er altijd iets voor u bij zit. Onze collectie is voor alle leeftijden en loopt van maat 34 (XS) tot en met maat 48 (3XL) zowel dames,- als herenmode.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in onze mooie winkel, er staat altijd een heerlijk kopje koffie of thee voor u klaar!

Personalshopping

U kunt ook een afspraak inplannen voor ‘personal shopping’, dan nemen wij de tijd voor u met een persoonlijk styling advies. Wilt u een leuke privéshopavond inclusief styling advies met familie, vrienden of kennissen? Maak een afspraak voor ee ‘Drink & Dress’ avond bij Conceptstore 56 onder het genot van een hapje en drankje.

Bedrijfskleding

Wist u dat wij bedrijfskleding aanbieden van onze mooie travel merken TQ Amsterdam en Neycko? Comfortabel met stijl voor dames en heren. Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Maak een afspraak bij Conceptstore 56.

Graag tot ziens in de winkel Team Conceptstore 56 Ugchelen

NU BIJ ‘T

ACHTERHUUS

Prachtige mooi brandende ledkaarsen in vijf verschillende kleuren en drie verschillende maten.

Met zacht flikkerende vlam, ook hebben wij hierbij een afstandbediening. De dinerkaarsen zijn er in drie verschillende kleuren.

Bij ‘t Achterhuus Ugchelen. Je bent van harte welkom.

December 2022 25.
Gustina met haar pony King in de 110cm rubriek en Kyra met Prodise’s Varro in de 100cm rubriek.
CONCEPTSTORE 56, DE NIEUWE KLEDINGWINKEL IN UGCHELEN

2 keer e

December 2022 26.
December 2022 27.
AH VAN DEN HEUVEL IS WEER GEOPEND! Kom jij een kijkje nemen in de vernieuwde winkel?
December 2022 28.

ONGEWILD URINE VERLIES

Veel vrouwen krijgen rond hun zwangerschap, bevalling, buikoperaties of op latere leeftijd last van urineverlies. Veel mannen hebben last van urineverlies na een prostaatoperatie. Dit zijn klachten waar niet veel over gesproken wordt, maar waar veel reclames zich wel op richten met bijvoorbeeld incontinentiemateriaal.

Hieruit zouden mensen kunnen concluderen dat er niets anders aan te doen is dan incontinentie materiaal dragen. Urineverlies kan voor mensen een grote belemmering zijn om dingen te ondernemen in hun leven zoals sporten of winkelen waardoor ze steeds meer thuis komen te zitten.

Urine verlies komt vaak doordat de bekkenbodem niet goed meer functioneert. De spieren van de bekkenbodem hebben een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Deze spieren kunnen te zwak zijn of te gespannen of niet op het juiste moment reageren. Om de bekkenbodemspieren op het juiste moment te laten reageren moet je je bewust zijn van deze spieren en dit is voor veel mensen een probleem.

Als de bekkenbodem spier te zwak is, te gespannen is of niet op het juiste moment reageert kunnen er klachten ontstaan. Voorbeelden van deze klachten zijn urine- en/ of ontlastingsverlies, niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten, niet kunnen plassen en/of ontlasten, problemen bij vrijen, zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus, bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap of bevalling.

Bekkenfysiotherapie

De bekkenbodem is een spier die, net als alle andere spieren in het lichaam getraind kan worden.

De bekkenfysiotherapeut kan u leren waar de bekkenbodem zich bevindt en welke oefeningen u kunt doen om deze aan te spannen en te ontspannen.

Tevens kan de spierkracht, het uithoudingsvermogen, de coördinatie en de timing verbeterd worden van de bekkenbodem.

Als u weet hoe u de bekkenbodem moet aanspannen en ontspannen en dit op tijd kunt doen kunt u bij buikdruk verhogende momenten, zoals opstaan uit een stoel, hoesten, niezen, of tillen uw bekkenbodem gebruiken om het urineverlies te verminderen of tegen te gaan.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie voor urineverlies wordt voor negen behandelingen vergoed vanuit uw basisverzekering, mits u bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut komt.

Heeft u klachten zoals hierboven genoemd? Aarzel niet, en bespreek ze met uw huisarts of ga rechtstreeks naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met ons.

Cindy Wijnbergen bekkenfysiotherapeut

Fysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21/Dok Zuid Tel: 055-5331941 e-mail: cindywijnbergen@bosenweide.nl

SAMENWERKING STICHTING ‘KLEEF! EN GELRE ZIEKENHUIZEN

Mijn naam is Jeannet Ramaker en ik ben werkzaam binnen Gelre Ziekenhuizen als gespecialiseerd verpleegkundige oncologie/ mamma care.

Nu alweer ruim tien jaar geleden ben ik binnen het inloophuis van stichting ‘kLEEF! gestart met het spreekuur voor vrouwen en mannen met borstkanker. Tijdens dit spreekuur kunnen de gasten bij mij terecht met vragen, ervaringen en onduidelijkheden over hoe te leven met of na borstkanker.

De samenwerking

Om wat te kunnen betekenen voor deze mensen als groep organiseren geestelijk begeleider Helene Enthoven en ikzelf ongeveer vier keer per jaar een ontmoetingsmiddag voor vrouwen met borstkanker. Tijdens deze bijeenkomsten is er gelegenheid tot hets tellen van vragen stellen over onderwerpen die direct te maken hebben met borstkanker en de gevolgen daarvan, zoals kanker en je zelfbeeld, angst voor terugkeer of het verloop van de ziekte, bijwerkingen van de anti hormonale therapie

en verandering in je relatie. Regelmatig wordt er een gastspreker uitgenodigd om over een specifiek onderwerp wat te vertellen. Je kunt dan denken aan onderwerpen als lymfoedeem, borstprothese of gezonde voeding. Elkaar ontmoeten en ervaren dat je niet de enige bent is een belangrijk doel van deze middagen. Soms hebben mensen de behoefte om wat dieper op de materie in te gaan en meer ervaringen samen uit te wisselen. Dan is er bij Stichting ‘kLEEF! de mogelijkheid voor een gespreksgroep onder de professionele leiding van een medewerker van ‘kLEEF!. Soms hebben mensen specifieke wensen zoals in gesprek gaan met iemand van gelijke leeftijd en in dezelfde fase van het proces. Dan gaan wij op zoek en meestal lukt het om deze mensen samen te brengen.

4 - 7311 CL Apeldoorn, 055 - 576 26 76, info@stichtingkleef.nl www.stichtngkleef.nl

EVEN VOORSTELLEN

aan de Maasstraat. Op 17 december zal de laatste actie van 2022 zijn.

KERSTPOTTEN VAN HET LEGER DES HEILS

Vanaf zaterdag 15 december sieren de kerstpotten van het Leger des Heils weer de straten en winkelcentra van Apeldoorn De kerstpotten van het Leger des Heils horen bij het decor van de decembermaand. Ook dit jaar sieren ze weer de straten van Apeldoorn. Behalve dat het beeld van een heilssoldaat bij de kerstpot in de decembermaand past, is het ook hard nodig. Het geld dat we zo kunnen inzamelen, wordt gebruikt om kerstvieringen te kunnen organiseren.

De opbrengsten van de kerstpot zijn bestemd voor het uitdelen van kerstpakketten, kerstattenties, verrassingstassen en voor het organiseren van kerstvieringen.

Omdat dit allemaal te kunnen realiseren hebben wij uw (financiële) steun weer hard nodig. Dit kan door geld te doneren in de kerstpot.

Hieronder de data en locaties waar u de kerstpot kunt vinden:

In het centrum (Hoofdstraat/ Mariastraat): - donderdag 15 december 10.00-17.00 uur - zaterdag 17 december 10.00-17.00 uur - zaterdag 24 december 10.00-15.00 uur

Winkelcentrum Ordenplein: - vrijdag 16 december 10.00-17.00 uur Winkelcentrum Anklaar: - zaterdag 17 december 10.00-17.00 uur - zaterdag 24 december 10.00 -15.00 uur

Winkelcentrum Eglantier: - zaterdag 24 december 10.00-15.00 uur uur

Voor wie de kerstpot heeft gemist is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid een gift over te maken op bankrekening NL51RABO0393115887 onder vermelding van 'kerstpot'

Alvast hartelijk dank.

Meer weten: bel 06-25152176

Ik ben gevraagd om mij aan u voor te stellen. Net als al enkele andere vrijwilligers van het Opruimteam Zuiderpark hebben gedaan. Ik wil het eigenlijk kort houden en u verwijzen naar de website https://www.apeldoornzuid.nl/. Op deze website vindt u veel mooie verhalen uit de buurt en foto’s van de buurt. Voor mijn verhaal kunt u deze link aanklikken: https://www. apeldoornzuid.nl/bewoners-verhalen/dannyhuizer. Daar hoort wel een kleine correctie bij want inmiddels ben ik alweer 57 jaar. Wel wil ik graag uw aandacht vragen voor de maandelijkse opruimactie in ons prachtige Zuiderpark. Het hele jaar hebben we met een groep vrijwilligers maandelijks het Zuiderpark opgeruimd. Dat gebeurde altijd met veel plezier en met koffie/thee vanuit het Buurthuis

Net als altijd beginnen we dan om 9.45 uur met een bakkie met wat lekkers in het Buurthuis. Deze laatste keer worden we bij de terugkomst getrakteerd op warme snacks om zodoende het jaar gezellig met elkaar af te sluiten. In 2023 pakken we op 21 januari de draad weer op. Wilt u daar een keer aan mee doen? Wees welkom. Wij zorgen voor alle spullen en u hoeft alleen maar uw goede humeur en een paar handschoenen mee te nemen.

Tot slot wens ik u namens alle vrijwilligers van het opruimteam hele fijne feestdagen en een goede gezondheid toe. Wij zien wij u graag in 2023!!

FEEST OP DE KINDERCLUB!

Luisteren naar een verhaal, zingen, iets moois maken en wat lekkers eten en drinken. Dat klinkt leuk! Wil jij daar ook bij zijn? Dat kan!

We vinden het heel fijn als je komt. Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn op 17 december van harte welkom op de kinderclub, om te vieren dat Jezus is geboren.

Welkom van 14.00 tot 15.30 uur in Buurthuis ’t

Vogelnest (Spreeuwenweg 1a, Apeldoorn). Het is gratis.

Zie voor onze andere activiteiten rondom Kerst ook onze website: www.tvogelzaad.nl

December 2022 29.
Vosselmanstraat Danny Huizer

Fijnefeestdagen

COLOFON

IN DE KOU ZITTEN?

Het zijn bar spannende tijden. Oorlog en energiecrises, sommige mensen liggen er wakker van. Het idee dat je straks niet genoeg gas kunt krijgen of niet kunt betalen is sinds de Twwede Wereldoorlog niet meer denkbaar geweest. De meeste mensen praten er liever niet over. Begrijpelijk, want het is te gek voor woorden.

Doet Samen

BEL ONS GERUST!

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00-16.00 uur op 055 – 312 50 76. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of voor het maken van een praatje. Bel ons gerust! Tot snel!

BEL GERUST UW

BUURTASSISTENT!

• Staatsliedenbuurt

André van der Nat 06-83550235

Mirjam van Essen 06-17284301

• Rivierenbuurt

Mhamed Elouardi 06-83550560

• De Heeze, Componistenbuurt, Metaalbuurt, Westenenk, Bouwhof-noord

Tomaz Pattiapon 06-83547365

• Brummelhof, Edelmetaalbuurt, Winkewijert

Vincent van Nieuwland 06-83550092

• Vogelbuurt

Anja ten Hove 06-83550009

Heeft u vragen over administratie of financiën? Bel dan onze administratie-assistent Emmelie Hagedoorn: 06-33376994.

Wij willen er toch iets aan doen. We beginnen in de Staatsliedenbuurt. Een groepje buurtbewoners maakt een plan samen met een aantal buurtassistenten om een paar warmte huizen op te richten. Dat zijn plekken waar een bewoner een of meerdere dagdelen per week zijn of haar huis openstelt voor medebuurtbewoners. Wij betalen dan mee aan de energie kosten en samen dragen de deelnemers de kosten van koffie, koekjes of brood of ander eten. Wilt u meedoen aan de voorbereiding van dit project?

Bel ons.

Met vriendelijke groet, Ton Kunneman

December 2022 30.
Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid
Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak! Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-312 50 76 Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid
Anja ten Hove Tomaz Pattiapon Mhamed Elouardi Andre v/d Nat Emmelie Hagedoorn Mirjam van Essen Vincent v. Nieuwland

HOOGGEËERD PUBLIEK!

Spaar voor 50% korting op een entreekaartje voor het Wintercircus Apeldoorn. Een circus vol met acrobatiek, clowns en wintermagie!

Tot en met zaterdag 24 december kunnen de klanten van Jumbo Van de Bunt sparen voor een fikse korting op kaartjes voor het Wintercircus in Apeldoorn.

Bij een volle spaarkaart kan men voor slechts €12,50 naar het Wintercircus in plaats van €25,-. Wouter van de Bunt; “We vinden het leuk om voor onze klanten iets extra’s te doen in de kerstvakantie.”

Wintercircus Apeldoorn brengt al 28 jaar lang de meest spraakmakende artiesten samen in een verwarmde en comfortabele circustent. Met meer dan 15.000 toeschouwers, van heel jong tot respectabel oud, is het festival uitgegroeid tot hét feest van het jaar in de regio. Dit jaar kun je genieten van onder andere spraakmakende jongleerkunsten, verbluffende illusies, indrukwekkende acrobatiek en hilarische clownerie.

The Wolf Brothers uit Tsjechië kunnen meer dan grappen uithalen. DENIS ILCHENKO uit Oekraïne behoort tot de sterkste mensen ter wereld. Onder de bijnaam ‘Hercules’ maakte hij in 2014 furore in de finale van The World’s Strongest Man. Met zijn tanden trok hij toen een dubbeldekker-bus van maar liefst 12 ton enkele meters verder. Helaas past die dubbeldekker niet in de circustent, maar er zijn genoeg andere sterke staaltjes die hij hier laat zien. Twintig jaar oud en nu al bejubeld en getuigend van echte wereldklasse.

ALEXANDER JUNIOR (Roemenië) presenteert een evenwichtsnummer, uniek binnen zijn genre. De bonte vrolijke viervoeters van PETER BALDER gedragen zich bij aankomst als de meest voorbeeldige leerlingen van de (honden)school …

Tot ze beslissen dat het ook anders kan èn hun beste pootje(s) gaan voorzetten. De volgende ster komt van Cirque du Soleil en heeft een luchtact in een net. Het geeft SUSAN JASTERS vleugels om te vliegen, wolken om te dragen en de kracht om te imponeren. TROUPE

ALEXANDER, een acrobatengezelschap van maar liefst zeven grote talenten brengt een spectaculaire wipplank act. Een Europese première in de piste : STEACY & MIKHAIL presenteren als jong echtpaar hun gloednieuwe en ongezien sterke luchtnummer. Dit is maar

een greep uit de acts en artiesten.

Van 24 tot en met 30 december staat

Wintercircus Apeldoorn bij Winkelcentrum Voorwaarts met een prachtig 2,5 uur durend programma.

December 2022 31.
Inzenden kan t/m 19 december 2022. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht. Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Houtsnijdershorst 1, 7328 VT Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl. Puzzel mee en maak kans op 4 vrijkaarten voor Wintercircus Apeldoorn ACROBATIEK ACTS ARTIESTEN CIRCUS CLOWNS GENIETEN ILLUSIES JONGLEREN JUMBO KERSTVAKANTIE LUCHTNUMMER MEDIABUREAU PISTE SPECTACULAIR TENT VOORWAARTS WINTER WINTERMAGIE circus K W S T C A I K W I L G M R E I T N A K A V T S R E K C I N R A A G K A C O D N N L T T A I S M A K B I E E U O A E A N A O P M A T R C D W B R W N E L U B S G H C R N O M R A E J U E W T T I U S R A O S K R I C N I N A A S C G O R E T E U A T N E J E A I V A R T M L S T V T T O O E U A S M R W G I C N E T G E N I E T E N E N R E C R I R P R C U S A P E O L P D O O R S E I S U L L I J N S ACROBATIEK ACTS ARTIESTEN CIRCUS CLOWNS GENIETEN ILLUSIES JONGLEREN JUMBO KERSTVAKANTIE LUCHTNUMMER MEDIABUREAU PISTE SPECTACULAIR TENT VOORWAARTS WINTER WINTERMAGIE woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker Oplossing
7 GARNALENCOCKTAIL PAKKET Verpakking 2 stuks 3 PER PERSOON 7 STER IJSTAART Verpakking 1000 ml 1 PER PERSOON b. 8 personen voor 6-8 personen 11 19,90 per kilo BIEFSTUKROLLADE Verpakking 600 gram 2PER PERSOON 4 personen MINI SNACKS ni hamburgers broodje k of hotdog bagel ham/kaas, pizza wrap funghi of salami, pasteitje gerookte rpak ng 6 10 stuk 2eHALVE PRIJS 3,49 - 5,49 2e halve prijs: 25% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk 2 HARTBROOD WALNOOT VIJGEN KANEEL Per stuk 12 ZALM WELLINGTON PAKKET Verpakking 690 gram 3 PER PERSOON o.b.v. 4 personen Van de Bunt             Nieuwjaarsdag GESLOTEN GESLOTEN