Apeldoorn Zuidkrant - maart 2021

Page 1

Jaargang 23 - maart 2021

Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4/5 SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken pagina 8/9

Maatschappelijk betrokken in Apeldoorn Zuid pagina 14

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren KRINGLOOPWINKEL NOG GROTER!!

winkeloppervlakte ontstaan! Om deze met schappen en rekken te vullen is de inventaris van Pets Place Apeldoorn-Zuid opgekocht.

Op maandag 14 december jl. gingen, door de lockdown, de deuren dicht van kringloopwinkel De Hofstad aan de Kayersdijk ! Tot op heden zijn ze nog niet open gegaan, wat de 70 vrijwilligers natuurlijk erg jammer vinden! Maar........ ze zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben de afgelopen tijd de mouwen opgestroopt om het magazijn te reorganiseren en de winkel te verbouwen/ vergroten!

In deze extra ruimte heeft alles met een stekker een plekje gekregen, maar ook klein meubilair, kantoor benodigdheden, en alle soorten hang-, muur- en staande lampen. Verder is de bestaande kinderafdeling (speelgoed, meubilair) 2 x zo groot geworden, is de gereedschap afdeling groter geworden en is er een ruimte gekomen voor tuinmeubels en kussens.

Het sorteercentrum en de kantine zijn verder naar achter verplaatst en in het magazijn terecht gekomen. Zo is er ruim 85 m2 extra

Nu ook een overzichtelijke schoenen afdeling, handwerk afdeling, en alle bloempotten zijn op kleur uitgestald. Al met al een nog grotere en uitgebreider kringloopwinkel waarvan de

vrijwilligers staan te popelen om weer open te gaan. De (nieuwe) openingstijden zijn: maandag en woensdag van 13.00 - 17.00 uur. donderdag van 18.00 - 20.00 uur. zaterdag van 10.00 - 14.00 uur. Vanaf donderdag 4 maart kan er ook weer elke donderdagavond van 19.00 - 20.30 uur goederen afgeleverd worden aan de Condorweg 5. Wat er wel en niet aangenomen wordt kunt u lezen op de site www. kringloopwinkel-dehofstad.nl

pagina 16

Wanneer het weer mag, bent u van harte welkom om naar de nieuwe uitbreiding te komen kijken!!

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk!

ontwerp

Gezellig winkelgebied met horeca en winkels pagina 30

websites

YVONNERECLAME.NL

Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


2.

Maart 2021

Wij zijn trots op u, dat ondanks alle beperkingen die wij u noodgedwongen moeten opleggen, ons massaal blijft steunen! Bij het ter perse gaan van deze uitgave is nog onduidelijk wat de exacte maatregelen zijn t.a.v. onze openstelling. Een ding is echter zeker, wij blijven u voorzien van vrolijk makende mooie producten, hetzij op afspraak in onze winkel, tel. per mail of onze site www.flowerserviceapeldoorn.com en we staan natuurlijk dagelijks buiten met onze bloemenkraam. Vooruitlopend op alles hebben bij onze plantenkas al weer mooi gevuld!

Onze winkel is open, dus kom eens langs of bestel online! Elke dag open v.a. 8.00 uur (zondag gesloten) Ook kunt u bestellen op: www.flowerserviceapeldoorn.com

Schubertlaan 20,7333CV Apeldoorn 055-5332655 margrietbloemen@vbw-groenplein.nl


3.

Maart 2021

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 18.000 stuks Verspreiding: All-Inn Verspreidingen Druk: Janssen Pers Vormgeving: YVONNE RECLAME Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt op dinsdag en woensdag bezorgd. Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurd naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn. Foto’s zijn mede mogelijk gemaakt door Freepik.

AYDEN, DJAMILA EN JAMARI WINNEN APELDOORNSE FINALES VAN DE NATIONALE VOORLEESWEDSTRIJD WWW.CODA-APELDOORN.NL Ayden Vo van KBS De Zonnewende locatie Ravelijn, Djamila Bento van PCBO Willem van Oranje en Jamari Soijo van PC Montessorischool Passe-Partout Centrum hebben de winst gepakt tijdens de 28e editie van de Apeldoornse finales van De Nationale Voorleeswedstrijd; zij mogen zich een jaar lang Apeldoorns voorleeskampioen noemen! De wedstrijd vond dit jaar op aangepaste wijze plaats: digitaal en in de klas. De 24 deelnemers zijn allemaal afkomstig uit groep 7 of 8 en sleepten op hun eigen basisschool al de prijs van schoolkampioen in de wacht. In drie door CODA georganiseerde rondes namen zij het tegen elkaar op: één voor één lazen op afspraak in CODA een fragment voor uit een zelfgekozen boek in een ‘single-shot-video.’ De voorleesfragmenten werden beoordeeld door de jury - Gerrit Willem Termaat, docent Nederlands van Sprengeloo, oudvoorleeskampioenen Lotte Stoltenborgh en Annabel Rietveld en Kitty Nieuwenburg van CODA - waarbij gelet werd op onder andere uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Van de opgenomen voorleesfragmenten werd een compilatie gemaakt met de bekendmaking van de winnaars door de jury. De leerlingen van de deelnemende scholen bekeken in de klas met hun leerkracht de video’s en hoorden ter plekke of hun schoolkampioen gewonnen had; een spannend moment in alle groepen. De winnaar van de eerste ronde is Ayden van KBS De Zonnewende, hij las een fragment voor uit het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Hij wist de spanning en het avontuur op een voortreffelijke manier over te brengen op de jury en scoorde ook op andere onderdelen erg goed. In de tweede finale riep de jury Djamila van PCBO Willem van Oranje uit tot winnaar, zij las met veel plezier en bij het verhaal passende emotie voor uit Oma verdacht van Mieke van Hooft. Over de winnaar van de derde ronde was de jury unaniem: Jamari van de PC Montessorischool Passe-Partout Centrum. Hij las met zijn mooie voorleesstem op rustige toon en met de juiste tempowisselingen voor uit het boek De vuurlanden van Suzanne Collins. De winnaars werden op school persoonlijk bezocht en ontvingen naast een ticket voor de volgende ronde ook een boekenbon en een feestelijke bos bloemen. Ayden, Djamila en Jamari gaan de gemeente Apeldoorn vertegenwoordigen in de regionale voorleesfinale op woensdag 31 maart aanstaande; in CODA en/of digitaal, afhankelijk van en aansluitend op de op dat moment geldende maatregelen. Deze finale wordt georganiseerd door CODA en de Bibliotheek Noord-Veluwe.

kayersdijk 24 - 7332 AT apeldoorn 06-21605227 www.sylviashaarsalon.nl

ite en social s eb w ze n o k c e Ch er)openingstijden! media voor (h


4.

Maart 2021

WELKOM OP ONS GASTVRIJE PLEIN, HET WINKELCENTRUM MET NOG ECHTE SPECIAALZAKEN

HAARSTUDIO ESMIRALDA

WIJNHANDEL SLIJTERIJ KOK

PLAZA DE MEERPAAL

TERRE DES HOMMES

MARGRIET

BIJZONDERE BONEN


5.

Maart 2021

WIE ZIJN DE GEZICHTEN ACHTER HET KLETSKOPJE?

tot de arbeidsmarkt, stagiaires en vrijwilligers. Zonder hun steun en inzet is het niet mogelijk om iets moois als dit te doen. In 2020 zijn we verhuisd naar de Schubertlaan 26a. Inmiddels opnieuw gesloten vanwege Corona, maar we gaan door. Dankzij u kunnen we door en daar zijn wij u dankbaar voor. En tegen onze nieuwe gasten zeggen we: wat fijn dat u er bent. En wij hopen dat u bij ons blijft.

In februari 2019 kwam mijn moeder Bartha op het idee om het Het Kletskopje aan de Debussylaan over te nemen. Op 1 maart 2019 werd het werkelijkheid en ging ik samen met mijn moeder aan de slag. Na een aantal maanden kregen we de vermelding “een van de 6 gezelligste hotspots van Gelderland”. Dat doet wat met je. Het Kletskopje groeide, dapper geholpen door mensen met afstand

Zonder u en de gezelligheid die u meebrengt is het nu niet hetzelfde, maar we weten dat dit tijdelijk is. We missen u en hopen dat u het kunt volhouden. En als we iets voor u kunnen doen, bel ons. Samen moet het lukken.

UW OGEN ZIJN IN GOEDE HANDEN BIJ MARCEL’S OPTIEKHUIS!

van één fabriek, namelijk van Langen in Hessen. Dankzij korte afleverroutes is ook het milieu hier blij mee.

Ook in deze corona-tijd zijn uw ogen in goede handen bij ons! We houden ons (uiteraard) aan alle richtlijnen en alle denkbare maatregelen zijn genomen om veilig een nieuwe bril uit te kunnen zoeken en uitgebreid uw ogen te meten, inclusief luchtreiniging en ionisator. Sterker nog, we nemen uitgebreid alle tijd voor een perfecte oogmeting, alle tijd om monturen te passen en alle tijd om u uitgebreid voor te lichten over ons glasprogramma.

Vriendelijke groeten, Jenny, Bartha en team Het Kletskopje

OptoVision staat voor de allerbeste prijs/ kwaliteits verhouding! In tegenstelling tot andere glasleveranciers geeft optoVision maar liefst 3 jaar garantie op de geavanceerde coatingen. Genoeg redenen om eens vrijblijvend bij ons binnen te lopen of in ieder geval om onze prachtige etalage te bewonderen aan de Debussylaan 35 op het Schubertplein. Bellen voor een afspraak kan ook altijd; 055-7630563.

Wat monturen betreft is er al heel veel van de nieuwe collectie 2021 binnen! Kwaliteits merken uit verschillende Europese landen voor normale, betaalbare prijzen. Wat glazen betreft werken we uitsluitend met de glazen van de tot twee keer toe verkozen “Beste Duitse Glasleverancier” optoVision; Sinds de oprichting in 1979 staat optoVision in Langen in het zuiden van Hessen voor de hoogste kwaliteit. In een van de modernste productiefaciliteiten ter wereld produceert optoVision vandaag meer dan 2 miljoen lenzen per jaar met meer dan 400 werknemers. De knowhow van hoogopgeleide experts zit in elk glas, gecombineerd met innovatieve materialen en de nieuwste hightech precisie technologie. Bovendien krijgt u uw premium multifocale brillenglazen 4.0 "Made in Germany" slechts

JUMBO VAN DE BUNT

JE KUNT NOG 4 WEKEN SPAREN BIJ JUMBO VAN DE BUNT

342 lege vakjes, die door de klanten van Jumbo kunnen worden volgeplakt. Bij iedere 10,- ontvangt de klant tot en met 30 maart 4 historische foto’s.

Kun je je de actie van vorig jaar nog herinneren? Vorig jaar januari begonnen de Jumbo’s in Apeldoorn samen met CODA en Yvonne Reclame een spaaractie met historische foto’s van Apeldoorn. Nu is er een deel twee van Apeldoorn, Onze Trots!

Om iedereen in de gelegenheid te stellen het boek vol het krijgen, worden er aan het einde van de spaarperiode ook twee ruilmomenten georganiseerd waar iedereen ook de bonusfotosticker kan ophalen. Op de facebookpagina www.facebook.com/ jumboapeldoorn worden regelmatig extra foto’s verloot. Het loont dus nu extra om die pagina te volgen.

Dit is wederom een boek voor alle oudere Apeldoorners, die bij de historische foto’s wellicht hun eigen herinneringen hebben, en voor de jongeren die op deze wijze een fraai stukje lokale geschiedenis meepakken. Het mooie naslagwerk telt net als vorig jaar

CLEMENS VIS

PERFECT PET STYLING

MARCEL’S OPTIEKHUIS

HET KLETSKOPJE

“Dit fotoboek is niet alleen een waardevol bezit, maar ook een unieke mogelijkheid om meer mensen enthousiast te maken voor lokale geschiedenis”, aldus Wouter van de Bunt.

SNS


6.

Maart 2021 verhuisd naar de Valeriuslaan, toen ging Ma bloemschikken en Pa bingoën met buurvrouw Schiphorst in het Buurthuis Maasstraat. Na mijn diplomering ben ik de opleiding ziekenverzorgster in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam gaan doen. Ik ben 30 jaar weggebleven uit Apeldoorn. Behalve als ik bij mijn ouders en jongste zusje op visite ging. Ik woon nu alweer 15 jaar in Apeldoorn. Tegenwoordig in Orden. Ik moet zeggen dat ik het verschil tussen Zuid en Orden niet erg groot vind. Je bent er voor elkaar. Maar soms mis ik Zuid waar ik een

heerlijke jeugd heb gehad. Ook door het Buurthuis Maasstraat, waar heel veel voetstappen van me liggen. Heerlijk elke woensdag club, zaterdag disco voor de kleintjes.1x per jaar kamperen. Hele mooie tijd! Heeft u ook een leuk verhaal over jeugdjaren in Apeldoorn Zuid en wilt u het geplaatst hebben op de website www.apeldoornzuid.nl en eventueel in de Zuidkrant? Stuur uw verhaal met alexschiphorst@gmail.com

foto's

Buurthuis Maasstraat

HEERLIJKE JEUGD GEHAD, MEDE DOOR HET BUURTHUIS MAASSTRAAT!

Diny bracht me naar de kleuterschool. Na 2 jaar verhuisden we naar het Hofveld boven de winkels. Mijn moeder hielp zo nu en dan in de supermarkt van Van Rijswijk.

Mijn naam is Gerie Tol. ik ben op 21 februari 1956 geboren aan de Karkietweg in een duplexwoning. Mijn ouders Jaap en Gerrie Tol en mijn zus Diny, 7 jaar ouder dan ik. Ik denk dat ik toen ik een jaar of 3 was een overall aan kreeg en klompen en het tuigje aan de Rozenboog werd vast gemaakt en daar heerlijk kon spelen. Toen ik 5 was ging ik naar de Finse school waar we vanuit huis op keken.

Ik ging naar de Theo Thijssenschool waar ik vreselijk gepest werd door leerlingen en moeders omdat ik zo mager was. Kwam bijna altijd huilend thuis. Ik denk dat we mede daarom weer verhuisden, nu naar de Ravenweg 151. Ik gelukkig, ik mocht weer naar de Finse school. Na de lagere school ben ik naar de huishoudschool aan het Koekoekspad gegaan. Daar ook 3 gelukkige jaren doorgebracht. Hele fijne leerkrachten. Heb de uitbreiding van de school mee gemaakt. Na mijn diplomering ben ik naar de huishoudschool in het centrum gegaan. Veel groter dus wennen. Maar dat was 1 jaar school en 1 jaar stage. Deze heb ik gedaan in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Ook een mooie tijd gehad. Daarna was het wel wennen thuis. Mijn ouders gingen vanaf de zakenwereld ook naar het Buurthuis Maasstraat om te klaverjassen. Toen ik in Amsterdam was zijn zij

Gerie Tol

Een huis kopen zonder overdrachtsbelasting?

Gerie (l) in Vaassen.

Gerie onderweg naar school.

in ere

hersteld

Ben je van plan een huis te kopen? Dan komen daar heel wat kosten bij kijken. Niet alleen voor het huis zelf. Maar ook voor allerlei andere zaken. Bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Dat laatste is een belasting die je betaalt als je een bestaand huis koopt. Voor starters en doorstromers op de huizenmarkt is er goed nieuws. Want ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een bestaand huis waarin je zelf gaat wonen? Dan hoef je eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Vanaf 1 april geldt dat je huis niet duurder mag zijn dan € 400.000, om van deze regeling gebruik te maken. De overheid wil met deze regeling starters en doorstromers meer kansen geven op de huizenmarkt. Het scheelt je 2% van de aankoopprijs. Dat is mooi meegenomen! MEER WETEN? Wil je weten of je recht hebt op de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting? Kijk op snsbank.nl/overdrachtsbelasting. Liever een afspraak in de winkel of vanuit huis via beeldbellen? Maak dan een afspraak op snsbank.nl/afspraak of bel ons 030 - 633 30 00 voor een gratis oriëntatiegesprek.

Apeldoorn, Deventerstraat 14a Apeldoorn, Hofveld 121

Paramariboweg 9 7333 PA Apeldoorn 055 54 22 7 24 06 24 77 31 67

mohlmannschade.nl

aan


7.

Maart 2021 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium 14055 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49 WIJKRAAD APELDOORN ZUID Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl DORPSRAAD BEEKBERGEN LIEREN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010 HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055) 506 1221 APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994 TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

‘T VOGELNEST In het Vogelkwartier is de ontmoetingsplek het Vogelnest te vinden. Een plek voor jong en oud waar professionals en vrijwilligers voor een gevarieerde programma zorgen. Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en elkaar kunnen steunen. Samen voor elkaar! In deze moeilijke tijden is het Vogelnest voor inwoners geopend. Het programma is als volgt: Eet café: eten brengt mensen bij elkaar! Ontmoeting voor vrouwen Van dinsdag tot en met vrijdag. Maandag- en donderdagmiddag: Hoe laat: 17.25 uur inloop / 17.30 uur start Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: 4 euro pp Vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur Aanmelden: graag op tijd aanmelden! Aanmelden: niet nodig / vrije inloop Hoe: stap binnen en meld je aan of bel ‘t Vogelnest 055 533 1336 Opstap: voor ouders t/m kinderen van 4 t/m 6 jaar Meiden groep met Mariah Doel: ontmoeten en oefenen Nederlandse taal UW Voor meiden vanaf 12 jaar Op dinsdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur Op donderdagmiddag Aanmelden: stuur een email naar Van 15.00 tot 17.30 uur k.benazzouz@stimenz.nl Aanmelden: niet nodig / vrije inloop

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

VOLVO V70 2.0T R-EDITION 203PK

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ!

€ 14.790,Onbezorgd autorijden? 2011, automaat, leder, Xenon, benzine,

U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK

181.742 Met trots latenkm, wijlichtmetalen u weten als velgen Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! staan. WVan O Nder D EZande R I SvoorOuNklaar S te LIE F

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden.

Jeugdgroep met Murat Accessoires Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf. Cool4kids met Yanka Voor jongeren vanaf 12 jaar Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA Op woensdagmiddag AR Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, Op vrijdagmiddag Inschrijven? 09:00 - 17:00 uur en elke avond op afspraak! Van 15.00 tot 17.00 uur Kijk voor meer informatiezaterdag op onze website. Van 15.00 tot 17.00 uur Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden: niet nodig / vrije inloop Adres * Vraag naar de voorwaarden Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Bloemschikken met Mariska Maasstraat 4 Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl Creatieve activiteit op vrijdagochtend 7333 JG Apeldoorn Donderdagochtend van 9.30 uur 055 - 303 41 38 Vrijdagochtend van 9.30 tot 11.30T:uur E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl Aanmelden: graag op tijd aanmelden! Aanmelden: graag op tijd aanmelden! Hoe: bel ‘t Vogelnest 055 533 1336 Openingstijden Maandag 07:30 - 18:30 Zumba en Zumba Gold met Gaby Dinsdag 07:30 - 18:30 Kinderclub van de Kerk Woensdag 07:30 - 18:30 Donderdag 07:30 - 18:30 Digitaal voor volwassenen Vrijdag 07:30 - 18:30 Voor kinderen Zaterdag en zondag gesloten Aanmelden: op Zaterdagmiddag van 14.00 tot Wacht niet 15.30 uur een email aan y.dineva@stimenz.nl en bel voor een Wij bieden: afspraak naar Kosten: 2,85 euro per keer • Aandacht voor ontwikkelingsgebieden

Voor meer informatie en occasions kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

Sociaal raadslieden spreekuur Voor mensen die vragen hebben over allerlei financiële zaken, zoals: belastingaanvragen, toeslagen, uitkeringen, subsidies, wetten en regelingen Op de dinsdag- en woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur Aanmelden: graag eerst een afspraak maken! Hoe: bel 088 784 6464 In gesprek met Yanka Voor mensen die een hulpvraag, een behoefte, steun of een idee hebben. Klussengroep met Nico Voor mannen die kleine klusjes in en rondom ‘t Vogelnest willen oppakken. Op de vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur Het gaat om de gezelligheid en samen zijn! Aanmelden: graag eerst een afspraak maken Vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur Hoe: kom langs op vrijdag bij ‘t Vogelnest Aanmelden: kom binnen en vraag naar Nico Bel of stuur een bericht op 0611321299 of bel ‘t Vogelnest 055 533 1336 Of een email op: y.dineva@stimenz.nl Verkiezingen en stemmen op 17 maart kan ook op het Vogelnest Tweede Kamerverkiezingen op de woensdag 17 maart 2021 Hoe laat: van 07.00 tot 21.00 uur Let op: Activiteiten gaan op afspraak en het Vogelnest bellen voor contact.

• Een vertrouwde, huiselijke sfeer • Warme maaltijden www.kdvwonderliefapeldoorn.nl • Educatieve en persoonlijke aandacht Adres Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

06-41281595.

De koffie en thee staan altijd klaar en parkeren kan voor de deur. Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl


8.

Maart 2021 EVEN VOORSTELLEN Mijn naam is Anne Snellebrand. Ik ben sinds april voor Stimenz werkzaam in de Apeldoornse dorpen. Ik werk hier als maatschappelijk werker en ouderenadviseur. Ik voer mijn werk met veel passie en gedrevenheid uit. Ik ben een warm en sociaal persoon die het mogen helpen en ondersteunen van mensen altijd vanuit mijn hart heeft gedaan.

MAMAHUUS ONLINE Een ontmoeting voor ouders met opgroeiende kinderen. Een ontmoeting waar herkenning, erkenning en begrip voorop staan. Naar elkaar luisteren en elkaar steunen. Samen staan wij sterk! Vooral in deze tijd, de tijd van corona. Een tijd waar wij allemaal thuis zitten en veel van onze bezigheden thuis plaatsvinden. Thuis werken, thuis leren, thuis rusten, thuis spelen... Continu samen en toch weinig tijd voor elkaar. Proberen om een ouder te zijn, een leraar, een vriend… Om een ouder te zijn is een zegen, zeggen ze. Kijken naar de ogen van je kind, luisteren naar haar/zijn lach, ervaren van de grenzeloze liefde… Maar, een ouder zijn is ook een dagelijkse taak. Het kent geen pauzes en is niet altijd gemakkelijk. Niemand heeft ons geleerd hoe wij ‘het beste’ kunnen opvoeden. Dat leren wij door te vallen en opstaan. Door te ervaren. Een mens kan niet altijd positief, vrolijk, rustig en foutloos zijn. Ben jij een ouder en herken je jezelf in dit verhaal? Heb jij vragen? Wil jij iemand steunen? Schrijf je in voor de eerste online bijeenkomst

ADRES ONBEKEND Vindt u het leuk om brieven te schijven of om een brief te ontvangen? Geef u dan op voor: Adres Onbekend. Wat: U schrijft een brief aan een onbekende ontvanger. Daarin kunt u schrijven wie u bent, wat u doet en wat deze tijd met u doet. Deze brief wordt dan door een sociaal werker bij u opgehaald en naar de ontvanger gebracht. U kunt er voor kiezen of u uw adres meestuurt naar de ontvanger of dat u dat liever niet doet. Het gaat om een eenmalige brief (mocht u samen verder willen schrijven dan kan dat natuurlijk, maar dat is geen voorwaarde.) De ontvanger hoeft niet terug te schrijven maar dat mag natuurlijk wel. Het doel is om als schrijver en ontvanger in

Winnende foto vorige Fotochallenge Maker: Willy Maten Thema: Speeltoestel

van Mamahuus op donderdag 18 maart van 20.00 uur tot 21.00 uur De bijeenkomsten zijn voor ouders van (jonge) kinderen en tieners, zowel moeders als vaders! Vanwege Corona gaan we digitaal starten via Teams. Wanneer onderlinge ontmoetingen weer op grotere schaal kunnen plaatsvinden zullen we dit voortzetten op ontmoetingsplekken in de wijk. Medio maart gaan we van start. Voorlopig eens per 2 weken. Heb je als ouder de behoefte om met andere opvoeders in contact te komen, ervaringen en vragen met elkaar te bespreken? Stuur dan een mailtje naar: y.dineva@stimenz.nl en zij neemt contact met u op. De digitale ontmoetingen zullen in kleine kring worden gehouden zodat interactie ook echt mogelijk is. U ontvangt te zijner tijd een link naar Teams. Voor meer informatie en of aanmelden kan je ons bellen en of mailen. Ama Mual: Buur regisseur Zuidwest Yanka Dineva: sociaal werker Zuidwest Telefoonnummer: 06-25010470 Telefoonnummer: 06 11 32 12 99 Email: a.mual@stimenz.nl Email: y.dineva@stimenz.nl

deze Coronatijd even iets anders te doen, iets waar men blij van wordt. Een gezellig moment om een brief te schrijven of te krijgen. Wie: Iedereen die het leuk vindt om te schrijven kan en mag er aan mee doen. Jong en oud. Wilt u graag een brief schrijven of ontvangen dan kunt u uzelf op geven bij y.dineva@stimenz.nl of als je geen e-mail hebt via 06 11 32 12 99. Geef ook duidelijk aan of u wilt schrijven of wilt ontvangen of beide. U ontvangt dan de verdere uitleg van ons per mail of per post. U kunt uzelf tot 21 maart opgeven. In de week van 29 maart zullen de brieven worden opgehaald en bezorgd. Hartelijke groet Yanka Dineva en Ama Mual Stimenz

12 uur spreekuur bij huisartsenpraktijk Peters in Loenen (Loenenseweg 1, Beekbergen). Er is hier een vrije inloop dus u bent van harte welkom, ook zonder afspraak. Ik kijk ernaar uit kennis met u te maken. U kunt mij bellen of mailen (06 12 79 28 09 of a.snellebrand@stimenz.nl). Anne Snellebrand Maatschappelijk werker dorpen Apeldoorn

In de dorpen krijg ik te maken met vragen op allerlei gebieden. Hierbij kunt u denken aan mogelijkheden om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen, financiële problemen, vragen rondom huisvesting en relaties. Er is op allerlei gebieden vaak meer mogelijk dan u denkt. Ik denk hierover graag met u mee. Vanwege corona ervaren helaas nog meer mensen dan anders een gevoel van eenzaamheid. Daarnaast zijn er ook zeker andere gebieden waarin mensen vast kunnen lopen. Denk bijvoorbeeld aan financiële onzekerheid of problemen in de huiselijke sfeer. Ook hierin denk ik graag met u mee om naar een zo goed mogelijke oplossing te zoeken. Ik houd iedere dinsdag ochtend tussen 10 en

IVACATURE VRIJWILLIGE CULTUURVERBINDER

Stimenz en Vluchtelingenwerk zijn op zoek naar statushouders/nieuwe Nederlanders die in de stadsdelen in Apeldoorn de rol van Cultuurverbinder willen vervullen. Is werken met mensen jouw toekomst? Ben jij iemand die goed met verschillende groepen mensen kan omgaan? Heb je interesse in statushouders? En activiteiten en mogelijkheden in de buurt? Wil je graag iets betekenen voor een ander en je tegelijkertijd persoonlijk verder ontwikkelen? Dan zijn wij op zoek naar jou.

Wat vragen wij? • Je komt uit de doelgroep statushouders/ migranten • Je kan goed communiceren in de Nederlandse taal. A2 taalniveau, daarnaast spreek je bijvoorbeeld Arabisch, Tigrinya of een andere taal. • Je hebt kennis van jouw eigen en de Nederlandse cultuur en kunt hiertussen schakelen • Je bent bereid je te ontwikkelen • Je bent 6 tot 8 uur beschikbaar in de week voor 1 jaar lang. • Je bent bereid cursussen en trainingen te volgen • Je bent in staat om verbinding aan te gaan • Je hebt een open houding (nieuwsgierig, eerlijk, betrouwbaar, cultuur- en religie overstijgend) • Je bent bereid om cursussen/ trainingen te volgen • Je bent inwoner van de gemeente Apeldoorn Wat ga je doen?

• • • • • •

Je legt contacten met verschillende mensen en geeft informatie Je verbindt statushouders/nieuwe Nederlanders en de buurt met elkaar Je haalt vragen op bij statushouders/ nieuwe Nederlanders Je helpt incidenteel met vertalen Je wijst statushouders/ nieuwe Nederlanders de weg in de buurt Je nodigt statushouders/ nieuwe Nederlanders uit om mee te doen aan activiteiten in Apeldoorn Je geeft informatie vanuit eigen cultuur aan burgers en medewerkers in de wijk Je denkt mee over hoe we statushouders/ nieuwe Nederlanders kunnen informeren, begeleiden en stimuleren tot meedoen in de buurt.

Wat bieden wij jou? Ondersteuning bij je persoonlijke ontwikkeling, de mogelijkheden om extra trainingen te volgen, naast de maandelijkse groepstraining en wekelijkse individuele coaching door een vast contactpersoon. • Passende vrijwilligersplek om (werk) ervaring op te doen bij een non profit organisatie.

Meer informatie: Heb je interesse? Dan kun je je aanmelden door contact op te nemen met Magreet of Radna. Magreet van Veen m.vanveen@stimenz.nl, 06 25 00 97 26 Radna Stins r.stins@stimenz.nl, 06 12 31 43 85

HERINNERING: STIMENZ FOTOCHALLENGE

SPREEKUUR OP HET VOGELNEST

De Stimenz Fotochallenge is op Valentijnsdag van start gegaan. Inmiddels komen er al leuke en mooie foto’s bij ons binnen. U kunt op elk moment meedoen! De challenge is een mooie aanleiding om er gericht op uit te trekken en even de tijd te nemen om uw zinnen te verzetten. Heeft u daar ook behoefte aan?

In deze min of meer moeilijke tijd en veranderingen, nieuwe maatregelen en aanpassingen weten wij soms niet hoe wij contact kunnen maken of een hulpvraag kunnen delen. Daarom is er nu op ‘t Vogelnest een spreekuur op afspraak met sociaal werker Yanka Dineva op vrijdagochtend van 10.00-11.30 uur.

Kijk dan op de site: stimenz.nl/fotochallengeApeldoorn voor de dag-opdrachten. U kunt ze ook vinden op de site van mediabureauapeldoorn.nl. Ga naar de Zuidkrant van februari. De fotochallenge duurt tot en met 13 maart.

Voor mensen die een vraag hebben, een behoefte, een idee, informatie, steun en of iemand uit buurt zou willen helpen. Schroom niet en bel of mail voor een afspraak: 06 11321299 of y.dineva@stimenz.nl.


9.

Maart 2021 ‘ONTDEK (THUIS) DE KUNST IN JEZELF’ CURSUS VOORJAAR 2021 Dit voorjaar geeft Ellen van der Laan, kunstenares en docent beeldend via Stimenz weer een aantal cursussen ‘Ontdek de kunst in jezelf’. Het doel van de cursus is je beeldend leren uiten op een vrije manier met allerlei materialen en verschillende technieken. Daarnaast zul je ervaren dat je meer geniet van het kunstzinnig bezig zijn wanneer je niet te snel oordeelt over je werk of jezelf. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Je hoeft geen ervaring te hebben in kunstzinnig werken of materiaalkennis te hebben. Het enige dat je nodig hebt is een open houding bij het kunstzinnig bezig zijn. Wanneer door de corona maatregelen de lessen op locatie niet door mogen gaan, kun je kiezen voor een thuisles. De les wordt dan in een enveloppe bij je thuis bezorgd. Hierin zit de lesbrief met een uitgebreide instructie en foto’s en bijzondere materialen. Voor vragen

kun je altijd bellen, mailen of appen. Er is dit voorjaar nog plaats in onderstaande groepen op 2 verschillende locaties: De Stolp, Violierenplein 101, Apeldoorn Woensdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur 3, 17 en 31 maart, 21 april, 19 mei, 9 en 23 juni De Graanhof, Graanhof 2 , Apeldoorn Woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur 3 en 17 maart, 7 en 21 april, 5 en 19 mei, 2 en 16 juni Kosten: €14,00 per les, inclusief materiaal en digitale lesverslagen exclusief koffie/thee, (deelinschrijving is niet mogelijk). Je betaalt in coronatijd echter alleen de lessen die je op locatie of thuis volgt. Inschrijven of informatie? Ellen van der Laan (docent) of Jeannet Kamphuis (Stimenz) 06-41263941/06-23132804 info@studioboulevart.nl www.studioboulevart.nl

WAT KAN STIMENZ BETEKENEN VOOR DE INWONER UIT ZUIDWEST? Het antwoord op deze vraag is heel divers. Uw vraag staat centraal en wij kijken hoe we u daarbij het beste kunnen ondersteunen. Stimenz is er voor elke inwoner van 0 tot 100 jaar. En ja, ook als u 102 bent, bent u van harte welkom. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk Een wat oudere dame werd begin december ontslagen uit een revalidatiecentrum. Mevrouw had vanwege een medische indicatie urgentie gekregen om te verhuizen naar laagbouw. Ze had echter nog maar een maand de tijd om te verhuizen van Orden naar Zuidwest. De familie zou de praktische verhuizing regelen. Vanuit sociaal werk zouden wij ondersteuning bieden bij het regelen van huurtoeslag, adreswijzigingen en het contact onderhouden met de familie. Maar Corona gooide ook roet in het eten. Binnen het netwerk van mevrouw werd corona

geconstateerd en de familie kon niet langer naar Apeldoorn komen om te helpen. Wat nu? Geen geld om een erkend verhuisbedrijf te betalen, geen tijd om andere kennissen en vrijwilligers te vinden tijden de kerst-met corona-periode. Wat ben ik gaan doen? Samen zijn we gaan zitten en een lijstje gemaakt wat de opties zijn. Telefoon op de speaker en rondbellen maar. Na (heel) wat pogingen is het gelukt en mevrouw zit begin januari netjes en gelukkig in haar nieuwe woning. Het is gelukt met wat (financiële) ondersteuning van de gemeente en de inzet van een klussenbedrijf. Dit bedrijf rekent heel nette tarieven en wilde ook echt deze mevrouw uit de nood helpen. Het klussenbedrijf heeft zelfs alle overbodige spullen die in de jaren verzameld zijn naar de stort gebracht. Ook in dit soort situaties kan Stimenz dus als spin in het web met u meedenken. Inez Vennik Sociaal werker Zuidwest

IN VERBAND MET DE AANGESCHERPTE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS, KAN HET ZIJN DAT BEPAALDE ACTIVITEITEN NIET DOOR KUNNEN GAAN. ZE WORDEN EVENTUEEL VERZET OF IN EEN ANDERE VORM GEHOUDEN.

NIEUWE INITIATIEVEN IN ONTWIKKELING ‘Ik ben dienstbaar’. Een project voor jongeren / scholieren voortgezet onderwijs / ROC studenten die momenteel veel last hebben van de maatregelen en daardoor het gevoel hebben mentaal (dreigen) vast te lopen. Wat: We gaan ons (in tweetallen) inzetten door kleine diensten te verlenen aan inwoners die juist een helpend handje kunnen gebruiken. Hoe: We lopen herkenbaar door de wijken en staan open voor vragen van inwoners. Waarom: Interactie met anderen zorgt ervoor dat ‘het leven terugkeert’. Door juist een ander vrijblijvend te kunnen ondersteunen ontstaat waardering voor je inzet, hoe bescheiden dan ook. De waardering zorgt voor een positief gevoel en helpt je beter in je vel te zitten. Wanneer: Medio maart gaan we van start. Herken jij de behoefte om er weer op uit te gaan, iets goeds te doen, iets positiefs terug te krijgen? Meld je dan aan door een berichtje te mailen naar: a.mual@stimenz.nl en ik neem contact met je op.

KINDEREN MEER NAAR BUITEN! Buitenspelen is gezond, juist voor kinderen! Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, het is goed voor de aanmaak van sterke botten en spieren. Bovendien is het goed voor het ontwikkelen van de sociale vaardigheden. Verder kunnen kinderen last van bijziendheid krijgen wanneer ze te veel op de laptop werken en te veel gamen. Dus ook voor de ogen, die een heel leven lang mee moeten, is het gezond om buiten te zijn. Het geeft kinderen een ander gevoel om met het hele lijf actief te zijn dan stil te moeten zitten. Dat vele stil zitten past niet in de ontwikkelingsfase van het kind. Daarom zijn kinderen van 6 tot 12 jaar welkom bij de gratis jeugdactiviteiten van Stimenz.

HET BESTUUR VAN DE DORPSRAAD HEEFT UNANIEM BESLOTEN OP TE STAPPEN Afgelopen maand heeft het bestuur van de Dorpsraad Ugchelen unaniem besloten op te stappen. In het persbericht van 19 februari is aangegeven dat later dit jaar een algemene ledenvergadering zal worden gehouden om een beslissing te nemen over de toekomst van de Dorpsraad. Opties hierbij zijn doorgaan als Dorpsraad met een geheel nieuw bestuur of opheffen van de vereniging. In dat laatste geval zal mogelijk worden gezocht naar een oplossing om al het mooie vrijwilligerswerk in het dorp in stand te houden. Het zou namelijk jammer zijn als alle activiteiten zoals o.a. schoonmaken van beken en sprengen, het Noaberschap en het opruimen van zwerfvuil verloren zouden gaan. Afgelopen jaar hebben een aantal collega’s van Stimenz, waaronder de buurtregisseur, met veel plezier samengewerkt met het Noaberschap op het punt van eenzaamheid bij ouderen. Wij hopen dat, ongeacht de toekomst van de Dorpsraad Ugchelen, de basis van samenwerking blijft bestaan. Ama Mual – buurtregisseur ZW.

Op woensdag- en op vrijdagmiddag in de omgeving van ’t Vogelnest kan er worden gespeeld. Onze collega’s Steven, Steffan en Yanka kunnen de kinderen ook lopend komen ophalen en thuisbrengen als ze niet op eigen gelegenheid kunnen komen. Als ouder / verzorger kunt u dan ook even kennis maken met de begeleiders. Wilt u meer informatie of uw kind aanmelden? Bel, app of mail dan naar Wies Nieuwenhuis, w.nieuwenhuis@stimenz.nl 06 52 04 87 35. Zij zorgt ervoor dat Steffan, Steven of Yanka dan een afspraak met u maken. Er zijn geen kosten aan verbonden aan deze jeugdactiviteiten. Op zoek naar tips om zelf activiteiten met de kinderen te doen? Kijk dan eens op www. kidsproof.nl/apeldoorn

GEZIN ONDER DRUK DOOR DE CORONATIJD “Had ik maar eerder hulp gezocht”, horen we vaak in de praktijk. Juist nu veel gezinnen onder druk staan door Corona is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goed voor jezelf zorgen is ook jezelf niet wegcijferen. Spanningen kunnen oplopen en dan komen er emoties bij waar u beter niet mee rond blijft lopen. Ervaart u spanning rond financiën, uw relatie, de opvoeding van de kinderen, uw woonsituatie of zoekt u afleiding voor uw kinderen, maak dan gebruik van de mogelijkheden voor ondersteuning. Het maatschappelijk werk van Stimenz in de wijk is er ook om de juiste ondersteuning voor u te vinden als de problemen nog klein zijn. Want dat zetje in de rug kan vaak erger voorkomen. Door hulp te zoeken en met een onafhankelijke ondersteuner te praten over uw emoties en ervaringen ontstaat al wat lucht, is onze ervaring. Daarna is het aanpakken van een probleem beter te doen. Zo belde Piet (niet zijn echte naam): Hij ging verhuizen na een vechtscheiding en wist dat hij even hulp nodig had. “Kan iemand me helpen om een nieuw begin te maken, want ik

wil niet in de goot raken. En ik wil er zijn voor mijn dochter.” Piet had enkele gesprekken nodig waarbij hij even van zich af kon praten en toen zelf wel wist wat hij het beste kon doen. Het is fijn om de negatieve emoties te kunnen ontladen en daarna weer te weten wat je doel is. Zo hield hij het vol en zit nu lekker in zijn vel in zijn nieuwe woonsituatie, waar ook zijn dochter zich thuis voelt. Of Esther (niet haar echte naam): Zij kwam erachter dat haar man een verborgen leven had. Dit zorgde voor spanningen waar de kinderen last van hadden. Voor haar eigen veiligheid en die van de kinderen zocht ze hulp. Door de gesprekken kon ze haar gedachten op een rijtje zetten en vond ze de kracht om de juiste stappen te zetten. In de tussentijd werd via het Centrum voor Jeugd en Gezin ook praktische ondersteuning in de thuissituatie geboden. “Ik ben blij dat ik me niet langer schaam voor wat mij gebeurd is en hulp gezocht heb, want mijn kinderen gaan me voor alles. En nu sta ik er niet alleen voor!” En mevrouw Jansen (niet haar echte naam) belde dat ze de huur niet kon betalen. Ze vroeg of we haar konden helpen zodat ze niet haar woning kwijt zou raken. Daar hebben we geholpen om een regeling te treffen. Verder zijn we op zoek gegaan naar financiële aanvulling en naar manieren om meer met het geld te doen dat ze ter beschikking heeft. Ze wil haar kinderen niet tekortdoen en ook daar hebben we oog voor. Ook voor kinderen in armoede zijn er mogelijkheden voor financiële ondersteuning. En er zijn gratis activiteiten voor kinderen die ook nu in Coronatijd doorgaan. Er zijn vele mogelijkheden, maar het is soms even zoeken naar wat het beste past bij uw situatie. Dat hoeft u niet alleen te doen, we kijken samen naar de mogelijkheden en u maakt de keuze voor wat bij u past. Hebt u nu al behoefte aan een afspraak dan kunt u bellen met Stimenz 088 784 64 64 en word u binnen 3 werkdagen teruggebeld. U kunt ook het contactformulier op de website invullen www.stimenz.nl. Wilt u een flyer aanvragen met alle mogelijkheden op een rijtje voor ondersteuning van gezinnen onder druk, dan kan dat ook via bovenstaande manier. Er zijn geen kosten aan verbonden en u hebt geen verwijsbrief nodig. Uw welzijn is belangrijk en het is ons dagelijks werk!


10.

Maart 2021 Door veranderingen en bezuinigingen bij arbeidsreïntegratie komen niet alle mensen altijd in aanmerking voor een begeleidingstraject. Als je in de WW of participatiewet terecht komt wordt er door veel instanties ook aangestuurd op online tips voor hulp in de zoektocht naar werk. JobHulpMaatje Apeldoorn biedt echter persoonlijke hulp aan de werkzoekende. Een maatje geeft je vertrouwen en hulpverlening op een positieve manier! Zo vergroot je de kans op een betere toekomst!

JOBHULPMAATJE Werkloos zijn is heftig! De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Denk bijvoorbeeld aan verlies van status, inkomen, zelfvertrouwen, sociale contacten of zingeving. In zo'n situatie heb je enorme behoefte aan steun van een maatje of andere werkzoekenden. Iemand die naast je staat, je motiveert, aanmoedigt en ondersteunt. In 2020 is in Apeldoorn vanuit het diaconaal platform een initiatief geboren om werkzoekenden te ondersteunen. Hiervoor is de hulp gezocht bij Stichting JobHulpMaatje Nederland. Deze stichting maakt het verschil voor mensen in nood door werkzoekenden de ondersteuning door een vrijwilliger als Maatje te bieden. Naar dit voorbeeld is Stichting Met Elkaar Apeldoorn ontstaan. Stichting Met Elkaar Apeldoorn biedt onder de naam JobHulpMaatje Apeldoorn ondersteuning bij het zoeken en vinden van een passende baan. Wij geloven dat iedereen in deze samenleving van waarde is. Gedreven door Bijbelse motivatie en de opdracht om op te komen voor kwetsbare mensen willen we omkijken naar mensen in nood.

JobHulpMaatje Apeldoorn is er voor alle werkzoekenden die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Dit kan door het volgen van de JobGroups, een programma van zeven bijeenkomsten waar werkzoekenden samen nadenken over vragen als: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? etc. Of door de hulp van een JobHulpMaatje. Dit is individuele begeleiding aan de hand van een specifiek ontwikkeld maatjestraject. De JobGroupleider en de JobHulpMaatjes zijn opgeleide gecertificeerde vrijwilligers.

BUURTHUIS EN CORONA: Helaas zal het Buurthuis Maasstraat haar deuren nog gesloten moeten houden. We krijgen veel vragen waarom ons Buurthuis gesloten is terwijl andere ontmoetingsplekken wel open zijn. Daar ligt dan ook meteen het antwoord. Buurthuis Maasstraat valt onder een andere regeling als ontmoetingsplekken. Wij hebben te maken met de noodverordening van de gemeente Apeldoorn. Dit betekent concreet dat wij ons Buurthuis op dit moment niet kunnen/mogen openen. Daarnaast vinden wij nog steeds dat gezondheid het allerbelangrijkst is, en we daarom soms besluiten naast de regels van de gemeente ons Buurthuis gesloten te houden. BLOEDPRIKKEN dagelijks tussen 8.15-12.00 uur gaat wel door maar maak wel eerst een afspraak via gelreziekenhuizen.nl: kies bloedprikken, of bel met 055-5811210 Daarnaast zal de rijbewijskeuring op de 1e vrijdag van de maand ook door gaan. Spreekuur met Ama

Mual (buurtregisseur Apeldoorn Zuid-West) en de wijkagent gaan op dit moment alleen door als er eerst een afspraak is gemaakt. Voor info bel even met het buurthuis 055-5331377 Nieuwe website: Trots zijn we te melden dat het Buurthuis een nieuwe website heeft: www. buurthuismaasstraat.nl. We nodigen u uit om op onze website een kijkje te nemen. Maaltijd koken: Om toch iets te kunnen doen voor de alleenstaande mensen die het buurthuis zo missen gaan we tot eind april iedere donderdag maaltijden koken en bezorgen. Vanuit het initiatievenfonds van de gemeente Apeldoorn kunnen we deze maaltijden bekostigen. De Albert Heijn aan de Adelaarslaan zorgt iedere donderdag dat alle ingrediënten klaar staan en sponsoren het toetje of iets anders lekkers. De vrijwilligers van het Buurthuis koken samen met deelnemers van dagbesteding Ons werk (inpandig in het buurthuis) iedere week een verse maaltijd en bezorgen deze maaltijd bij de mensen thuis.

Mocht u werkloos raken of werkloos zijn of op zoek zijn naar een baan en geholpen willen worden door deel te nemen aan een JobGroup met gelijkgestemden, meld u dan aan. Ook is JobHulpMaatje Apeldoorn op zoek naar vrijwilligers die opgeleid worden om werklozen te ondersteunen in het proces naar de arbeidsmarkt. U kunt zich aanmelden op de site van: www. jobhulpmaatje.nl. Wilt u vooraf informatie dan kunt u mailen naar: coordinator@ jobhulpmaatjeapeldoorn.nl of bellen naar: 0634401380.

www.ambiancedekazon.nl

Met het lekkere weer onbezonnen genieten in je tuin of balkon? Schaf juist nu zonwering aan. Maak een afspraak en wij komen bij je langs!

ZONWERING

 Persoonlijk advies op maat

TEXTIELDAK

 Beste prijs-kwaliteitverhouding  Vakkundig inmeten en monteren  Inspirerende showroom  Altijd maatwerk BUITENJALOEZIEËN

LAMELLENDAK

SCREENS


11.

Maart 2021 van verschillende papier- en pentaken om bewegingen te leren aanpassen aan de taak (zoals kleuren tussen de lijnen). Oefenen in het voorbereidend schrijven is belangrijk. Het verbinden van vormen kan geoefend worden door het tekenen van een poppetje en een huis. Het maken van schrijfkrullen helpt om lettersporen te leren en vrij oefenen van letters kan door bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven.

FIJN MOTORISCHE ONTWIKKELING EN SCHRIJFMOTORIEK TIJDENS DE LOCKDOWN Schrijfproblematiek tijdens de lockdown? Nu de kinderen een aantal weken thuis hebben gezeten tijdens de sluiting van de basisscholen, horen we dat kinderen moeite hebben met wat er op motorisch vlak van hun gevraagd wordt op school. Dit uit zich voornamelijk in problemen met fijn motorische taken, zoals: veter strikken, kralen rijgen, kleuren en schrijven. Jonge kinderen ontdekken al vanaf 2 jaar dat ze kunnen krabbelen op papier. Dit is de start van de fijne motoriek. De periode in groep 1 en 2 is belangrijk voor de ontwikkeling van papier- en pentaken als voorbereiding op het schrijven. Met uitloop naar groep 3 ter ondersteuning van het leren schrijven. In groep 3 wordt er gestart met het aanleren van de schrijfletters. Voorwaarden om netjes te kunnen schrijven zijn bijvoorbeeld: een juiste (dynamische) pengreep om de letters vloeiend te kunnen maken, voldoende fijne motoriek, het kunnen verbinden van vormen en het uitvoeren

De handschriftontwikkeling loopt door tot aan groep 6. Het is daarom belangrijk om ook in groep 4-5-6 voldoende tijd te besteden aan het schrijven. Heeft uw kind moeite met schrijven, dan zal uw kind meer tijd nodig hebben om een hoger schrijftempo te ontwikkelen. Onvoldoende oefening kan leiden tot een verminderde kwaliteit in het handschrift, of kan ervoor zorgen dat het schrijftempo laag blijft. Schrijven is ontzettend belangrijk voor het leren lezen en het ontwikkelen van het woordbeeld. Twijfelt u of het schrijfniveau van uw kind voldoende is? Neem contact met ons op! Wij geven graag advies en indien nodig nemen wij een schrijftest af die het niveau van uw kind weergeeft. Vervolgens kunnen we met u en uw kind een plan opstellen om het schrijven aan te pakken. We overleggen graag met de leerkracht wat we voor uw kind kunnen betekenen. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u via onderstaande gegevens contact met ons opnemen. Kelly van Leeuwen en Lisa van Schaik Kinderfysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21 / 1e Wormenseweg 338 Telefoonnummer: 055-5331941 E-mail: info@bosenweide.nl

HALLO KLANTEN Per 01-03-2021 a.s ga ik mijn kapsalon Henriko sluiten. Ik wil alle klanten bedanken voor het jaren

lange bezoek van mijn kapsalon. Ik zag jullie met veel plezier binnen komen. Met vriendelijke groet Henk van Kooten.

SAMEN OP WEG NAAR PASEN Over een paar weken is het Pasen: De Heere Jezus staat op en overwint de dood! Daarom is er vrijdagavond om 19.30 uur een livestream vanuit de kerk. Met muziek en meditatie gaan we samen op weg naar Pasen. Je kunt de livestream volgen via www.ggapeldoorn.nl. Heb je vragen? Bel of mail Linda Bisschop: 06-43977028 / bijbelcentrum@gergemapeldoorn.nl We hopen u online te ontmoeten!

Raamdecoratie: een belangrijke sfeermaker in huis Een groot voordeel van raamdecoratie is dat het de zon buiten houdt, maar dat is niet het enige! Zo kun je ook je woning verduisteren, energie besparen of meer privacy creëren. Het kiezen van de juiste raamdecoratie is daarom erg belangrijk. Gelukkig ben je hiervoor bij Ambiance aan het juiste adres. We hebben een compleet assortiment en geven je graag advies.

 Plisségordijnen  Rolgordijnen  Jaloezieën  Duette Shades  Horren ZONWERING ROLLUIKEN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl

RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN


12.

Maart 2021 ONLINE CURSUS OPLADEN EN ONTLADEN BIJ CHRONISCHE PIJN VAN START Als je chronische pijnklachten hebt is het niet altijd makkelijk om te ontdekken wat je kunt doen om te ontspannen. Bestaande ontspanningscursussen sluiten niet altijd aan op het feit dat je pijn ervaart en hoe het is om met chronische pijn te leven. Eveline de Jong en Gerie van de Vlekkert hebben voor het landelijk netwerk chronische pijn een ontspanningscursus ontwikkeld speciaal voor mensen met chronische pijn. In 2020 is deze cursus voor het eerst gegeven. Eveline de Jong vertelt: “Het was de bedoeling dat de cursus gewoon in een zaal hier in Zuid zou worden gegeven, maar dat ging door de lockdown niet meer door. Uitstellen was niet mogelijk omdat het een pilot was, dus hebben we besloten om online verder te gaan.”

Gerie van de Vlekkert: “Het was in eerste instantie even wennen, maar eigenlijk was het een groot succes! Juist als je pijn hebt, is het prettig dat je geen reistijd hebt, in je eigen comfortabele omgeving mee kan doen en toch contact hebt met anderen in de zelfde situatie.” Nu deze cursus zo succesvol was, hebben de twee besloten om in maart een tweede online cursus te organiseren. Op 6 dinsdagavonden in maart en april van 19.00 tot 20.30 uur wordt op een praktische manier aandacht besteed aan ontspanning, ademhaling, omgaan met grenzen en leert u meer over de werking van ons pijnsysteem. Plezier met het doen van oefeningen staat voorop. Weten of dit wat voor u is? Kijk voor meer informatie op www.ademkracht. nl of www.oefentherapiedejong.nl U kunt ook bellen met Eveline de Jong 06 - 304 78 885 of Gerie van de Vlekkert 06 - 122 18 224 Of een mail sturen naar: info@oefentherapiedejong.nl

AQUACENTRUM MALKANDER OPENT VANAF 1 MAART HET BUITENBAD Vanaf 1 maart 2021 gaat het buitenzwembad van Aquacentrum Malkander in Apeldoorn open voor publiek. Het 25 meter bad biedt zo mooie mogelijkheden voor zwemmers om “Corona-proof” in beweging te komen. In samenspraak met de Gemeente Apeldoorn en het college is besloten dat Aquacentrum Malkander onder stikte veiligheidsmaatregelen het buitenbad mag openen. De veiligheid wordt geborgd middels een Corona-protocol waarmee te allen tijde minimaal 1,5 meter kan worden bewaard. Ieder uur kunnen er nieuwe zwemmers terecht en er geldt een maximum aantal van 12 zwemmers per tijdsblok. Vooralsnog gaat het om banenzwemmen en trainingen en alles verloopt via reservering. Ina Beumer, hoofd zwembaden Accres, is enthousiast. “Het is mooi

dat we samen met de verschillende instanties kunnen zorgen dat mensen toch in beweging kunnen komen. Als dit bij Malkander goed en veilig verloopt hopen we ook eerder het 50-meter-bassin van Openluchtbad Boschbad te kunnen openen.” Zowel Aquacentrum Malkander en Openluchtbad Boschbad hebben de afgelopen jaren verregaande duurzaamheidsmaatregelen genomen. Dit is een extra zetje in de rug om de buitenbaden eerder te openen en in het vroege voorjaar op een acceptabele temperatuur te krijgen. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om baantjes te trekken bij Malkander reserveer dan online via Malkander.nl een tijdsblok van 60 minuten. Er wordt verwacht dat men de zwemkleding al aan heeft. Bezoekers komen niet in het gebouw maar krijgen toegang via een zijingang naar het buitenbad. Voor kleding en overige spullen blijven droog in een tent naast het bad.

MONDHYGIENEPRAKTIJK

ONDERBERG Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg en Tessa Berenschot terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename behandeling biedt bij mensen met extra gevoelige tandhalzen. Kinderen onder 18 jaar worden gratis behandeld! ! een eerste bezoek Ik zie u graag voor st ni ië yg mondh Milou Onderberg,

Warm, Waardig & Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig &&& Waardevol in in uw eigen wijk De Maten Afscheidshuis eigen wijk Maten • •Afscheidshuis Afscheidshuis in uwuw eigen wijk DeDe Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Scherpe tarieven maatschappelijk verantwoord • •Scherpe tarieven enen maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • •Volledige Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen uitvaartverzorging Volledige uitvaartverzorging • •Elke Volledige uitvaartverzorging dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur Wilt u uw wensen vastleggen? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie advies? dan gerust: Informatie ofof advies? BelBel dan gerust:

055800 8001998 1998 055 062345 23459404 9404 06

Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329

Eglantierlaan Eglantierlaan 201201 7329 Apeldoorn 7329 APAP Apeldoorn Eglantierlaan 202 - 7329 Apeldoorn - 055 800 1998 Eglantierlaan 202 - 7329 APAP Apeldoorn - 055 800 1998 T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl


Maart 2021

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

NIEUWE COLLECTIE MONTUREN ÉN ZONNEBRILLEN BIJ DE BRILLENKAMER Nieuwe vormen en modellen, van heel zachte pastelkleurige tot fellere sprekende kleuren, de mode in 2021 is heel veelzijdig in brillen.

op de voet, en Kirsten kijkt daarnaast ook nog eens technisch heel goed waar de sterkte het mooiste in uit komt.

Kirsten (links) en Meggy (rechts) vinden samen altijd het beste montuur voor u, want Meggy is specialist in kleuren en volgt de laatste trends

Ook hebben de dames de collectie zonnebrillen uitgebreid en deze kunnen vaak ook nog op sterkte. Zo is het merk MODO opgenomen, die

superlicht is in gewicht en heel modieus. En de wat stoerdere modellen van Prego.

gepolariseerd, mee-kleurend en dat in een kwaliteit die jaren meegaat.

Maar ook het merk Serengeti hangt nu in De Brillenkamer en dat is misschien wel de beste zonnebril ter wereld! Optisch zijn ze perfect, ze zijn contrast verhogend, ontspiegeld,

Wilt u ook (vrijblijvend) komen passen? Dat kan, maar maak wel even een afspraak op www.debrillenkamer.nl of bel 06-14666601


14.

Maart 2021 Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

KLEDINGBON VOOR KINDEREN UIT GEZINNEN MET KLEIN BUDGET De gemeente Apeldoorn geeft dit jaar alle ouders met de Kidskaart een extra kledingbon van vijftig euro voor hun kinderen. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Vierssen is blij dat de gemeente dit kan doen. “Ook in Apeldoorn zijn er gezinnen die soms de keuze moeten maken tussen brood op de plank of een jas. Wij hopen dat met deze bijdrage ouders dit jaar wel een nieuw paar schoenen of die jas kunnen aanschaffen.”

APELDOORN IS REGENBOOGGEMEENTE Afgelopen donderdag 11 februari heeft de raad Apeldoorn uitgeroepen tot Regenbooggemeente. Een Regenbooggemeente is een gemeente die beleid voert voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI’s). De gemeente geeft dit beleid, samen met allerlei partners, in Apeldoorn vorm. Zojuist hebben we de gemeente aangemeld als Regenbooggemeente bij Movisie. Verantwoordelijk wethouder Detlev Cziesso: “Nu de gemeenteraad besloten heeft om Apeldoorn ook symbolisch uit te roepen tot Regenboogstad kan ik dat alleen maar toejuichen. Daarmee zeggen we dat iedereen er mag zijn in onze mooie gemeente. Soms

GEMEENTE APELDOORN KRIJGT 1,5 MILJOEN VOOR ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN Gemeente Apeldoorn heeft 1,5 miljoen euro ontvangen van het Rijk om inwoners van Apeldoorn te stimuleren minder energie te verbruiken. Dit leidt tot een lagere energierekening voor huishoudens en ook minder CO2-uitstoot. De nieuwe subsidie is vergelijkbaar met de eerdere Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) en is bedoeld voor zowel bewoners van sociale huurwoningen als woningeigenaren. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Vierssen is blij met deze subsidie. “Bij de vorige ronde konden we alleen mensen met een koophuis helpen. Nu mogen we ook mensen helpen die in hun sociale huurwoning graag energiebesparende maatregelen willen nemen.” De wethouder hoopt dat deze subsidie ervoor zorgt dat nog veel meer Apeldoorners energiebesparende maatregelen nemen. “Veel aandacht in de klimaatdiscussie gaat uit naar het opwekken van energie. Maar minstens net zo belangrijk is besparing. Wat je niet gebruikt, hoef je immers niet op te

GESPREK MET WIJKAGENT Op donderdag 22 februari 2021 werd tijdens een - met de leiding van kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang - gepland gesprek met de wijkagent met name aandacht besteed aan de overlast die wordt ondervonden door hinderlijk gedrag van cliënten van de zorginstellingen (staan - vaak met bier - voor het draaihek waar ouders hun kinderen ophalen). Afgesproken is dat surveillance zal worden uitgebreid en dat bij constatering de wijkagent 0900 8844 moet worden gebeld.

is het goed om dat nog eens even extra te benadrukken, bijvoorbeeld voor die jongere die het thuis moeilijk heeft, voor de amateursporter die er niet voor durft uit te komen, of voor de oudere die plotseling op latere leeftijd wordt gediscrimineerd. Laten we iedereen de ruimte geven om lief te hebben wie hij of zij wil.” Steeds meer Nederlanders hebben uitgesproken positieve opvattingen over homoseksualiteit en biseksualiteit. In Nederland zijn meer dan 80 steden inmiddels Regenbooggemeente. Wel hebben LHBTI's nog steeds te maken met negatieve reacties en geweld. Kijk voor meer informatie op www.movisie.nl/ lhbti-emancipatie. Wilt u weten welke steden er ook mee doen? Kijk dan op de website www.apeldoorn.nl.

wekken.” CADEAUBONNEN VOOR ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN De subsidie van 1,5 miljoen euro wordt ingezet voor in totaal 17 verschillende activiteiten. Zo krijgen inwoners vanaf het voorjaar cadeaubonnen, kunnen mensen advies krijgen over kleine energiebesparende maatregelen en zijn er buurtacties om bijvoorbeeld collectief zonnepanelen in te kopen. Met de vorige RREsubsidie heeft gemeente Apeldoorn in 2020 bijna 18.000 woningeigenaren bereikt. Veel partijen maken werk van duurzaamheid De subsidieaanvraag is mede tot stand gekomen in samenwerking met de woningcorporaties, energiecorporatie deA, het Regionaal Energieloket, Energiecorporatie Loenen en Energiek Apeldoorn. Van Vierssen: “Het is mooi om te zien dat zoveel partijen zich verantwoordelijk voelen voor de klimaatopgave waar we voor staan. Ik heb er vertrouwen in dat we samen met onze partners en deze subsidie Apeldoorn weer een stuk energiezuiniger krijgen.”

Uit onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp blijkt dat circa 7 procent van de ouders in Nederland geen winterjas en schoenen kunnen aanschaffen voor hun kind. Terwijl kinderen dit wél nodig hebben. “Voor kinderen betekent dit meer dan je warm kleden. Het heeft voor hen ook te maken met hun eigenwaarde en ‘meedoen’ met andere kinderen”, aldus wethouder Van Vierssen. “We gaan ook vragen aan de ontvangers van deze bon om het geld uit te geven bij lokale ondernemers. Zo steunen we als gemeente niet alleen de ouders en kinderen, maar ook de ondernemers in deze moeilijke tijd.”


15.

Maart 2021 PERSCONFERENTIE CORONAVIRUS 23 FEBRUARI IN EENVOUDIGE TAAL Op dinsdag 23 februari was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. DE BELANGRIJKSTE DINGEN LEGGEN WE UIT. Lockdown en avondklok blijven nodig Het aantal besmette mensen neemt minder snel af. En stijgt zelfs een beetje. Daarom is het nog steeds druk in ziekenhuizen. En blijft de lockdown nodig tot en met 15 maart. De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. Basisregels zijn belangrijk Veel mensen vinden de lockdown erg zwaar. Het kabinet ziet dat en wil versoepelen waar het kan. Het kabinet wil daarnaast ook voorkomen dat het aantal besmette mensen stijgt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt: • was vaak uw handen; • ga niet naar drukke plaatsen; • en laat u testen bij klachten. Ook blijven de andere maatregelen tegen het coronavirus belangrijk. Onderwijs voor een deel open, buitenschoolse opvang blijft dicht Middelbare scholen en het MBO gaan vanaf 1 maart weer open. Voor middelbare scholen is dat minimaal 1 dag in de week. Voor het MBO is dat 1 dag in de week. Op 1 maart stopt de avondklok voor studenten en leraren die praktijklessen volgen. De avondklok stopt ook voor examenleerlingen

in het volwassenonderwijs.

Blijf thuis als u klachten heeft.

Leraren mogen zich nog steeds met voorrang laten testen. Het is belangrijk dat leraren en ouders weinig andere mensen zien. Dan verspreidt het virus zich minder snel. De buitenschoolse opvang blijft dicht.

Vliegverbod om nieuwe versies van het coronavirus tegen te gaan Sinds 23 januari mogen passagiers niet meer vliegen naar landen zoals: het Verenigd Koninkrijk; Zuid-Afrika; Dominicaanse Republiek; Brazilië; Argentinië; Bolivia; Kaapverdië; Chili; Colombia; Ecuador; Frans Guyana; Guyana; Panama; Paraguay; Peru; Suriname; Uruguay; en Venezuela.

Kappers en masseurs mogen weer starten Vanaf 3 maart mogen sommige contactberoepen weer starten. Het gaat om beroepen zoals kapper en masseur. Er gelden regels voor een afspraak: • maak vooraf een reservering; • blijf thuis als u klachten heeft; • houd een mondkapje op; • en houd 1,5 meter afstand waar dat kan. Ook rijinstructeurs mogen beginnen met werken. Daardoor zijn er vanaf 3 maart weer rijlessen en praktijkexamens mogelijk. Sekswerkers mogen nog niet starten

Dit verbod blijft minimaal tot 4 maart gelden. Niet vergeten • Houd altijd 1,5 meter afstand.

• • • • • •

Ga niet naar plaatsen waar het druk is. Nies en hoest in uw elleboog. Was vaak uw handen met zeep. Zet een mondkapje op waar dat moet. Bent u verkouden? Blijf dan thuis! Heeft u koorts of bent u benauwd?

Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven. Op 8 maart kijkt de regering opnieuw naar de maatregelen. Dan bekijkt zij welke maatregelen er nodig zijn vanaf 16 maart. Bellen met vragen over het coronavirus Bel naar 0800 - 1351. Of naar +31 20 205 1351. Als u in het buitenland bent.

Mensen tot en met 26 jaar mogen samen buiten sporten Vanaf 3 maart mogen sommige mensen weer samen buiten sporten. Dit geldt voor mensen tot en met 26 jaar. Sporten mag alleen met het eigen team binnen de eigen club. Winkelen op afspraak Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk zijn.

VERHUISPLANNEN?

Klanten moeten minimaal 10 minuten in de winkel zijn. Om te voorkomen dat ze elkaar te snel afwisselen. En met elkaar in contact komen. Daarnaast moeten zij zich 4 uur voor een bezoek melden.

Wil je een adviesgeesprek op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wilbrink Makelaardij o.g. Dorpstraat 47, 7361 AR Beekbergen 055-5061397 www.wilbrinkmakelaardij.nl

Tuincentrum

’’Tullekensmolen’’ Voor al uw tuinplanten en bomen in een mooie groene omgeving Wij zijn open op afspraak Ons tuincentrum is open op afspraak en u kunt bij ons uw bestelling afhalen. Wij hebben weer erg mooie tuinplanten en voorjaarsbloeiers staan. En een nieuw assortiment tuinzaden zoals groentezaden, bloemzaden en wildbloemmengsel. Online bestellen kan natuurlijk ook via onze webshop www.tuincentrumtullekensmolen.nl. Tullekensmolenweg 37 | 7361 EN Beekbergen | 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

Tullekensmolenweg 37 7361 EN Beekbergen 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl


16.

Maart 2021

Foto: Hans Snelleman

BLIJF GEZOND, HELP ELKAAR, WEES LOYAAL EN KOOP LOKAAL! Tijdens de Corona periode zijn er vele initiatieven onder de ondernemers, waarbij zij extra diensten en services aanbieden. Zo kunnen zij jou, binnen de voorschriften van het RIVM, zo veilig mogelijk van dienst blijven.

Drogisterij en Parfumerie Beekbergen Eyelove Brillen Dorpstraat 39, 7361 AR Beekbergen 055-5064545 / www.dabeekbergen.nl

ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur

Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl

BHV een veilig gevoel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen

www.anitameekel.nl

Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht!

Anita Meekel


17.

Maart 2021 ZORGCENTRUM DE VIER DORPEN VIERT 50-JARIG JUBILEUM Op 17 februari 1971 is de eerste bewoner in De Vier Dorpen komen wonen, 50 jaar later is er veel verandert. Wat niet is verandert is het dorpse karakter van deze Zorggroep Apeldoorn e.o. locatie in Beekbergen. ‘De Vier Dorpen is een warm huis waar mensen graag wonen, waar mensen erg betrokken zijn bij elkaar en elkaar kennen,’ vertelt activiteitenbegeleider Ingrid Klomp. Ingrid is de langst werkende collega bij De Vier Dorpen; ze werkt er al 31 jaar met veel plezier. Teammanager Zorg en Welzijn Shirley Hagen vertelt dat ze deze mijlpaal graag groots hadden willen vieren met bewoners, naasten, buren en collega’s. ‘Vanwege de corona maatregelen zit dat er nu niet in. Maar je weet wat ze zeggen: ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet.’ Dus dat feestje gaat er zeker nog komen. Om de dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan,

krijgt iedereen een feestelijk gebakje bij de koffie en wordt er -in het klein- alvast aandacht aan dit jubileum besteed.' Oorsprong Ingrid vertelt dat de eerste bewoners (en ook veel jaren daarna) uit de dorpen Beekbergen, Loenen, Klarenbeek en Hoenderloo kwamen en dat daar de naam ‘De Vier Dorpen’ vandaan komt. ‘Ook de meeste medewerkers kwamen uit de nabije dorpen. Nu ik 31 jaar in of vanuit De Vier Dorpen werkzaam ben, heb ik inmiddels ook meer generaties leren kennen. De mantelzorgers in het begin van mijn werkzame periode, zijn inmiddels bewoners. Herkenning van buren, families, gewoonten, tradities. Dat bewoners erkenning krijgen voor wie ze zijn; je kunt ‘blijven wie je bent’!’ Daar werken we samen aan. Shirley is het daar helemaal mee eens. ‘Ik ben nu bijna 3 jaar werkzaam bij De Vier Dorpen en geniet elke dag van de saamhorigheid en de betrokkenheid binnen ons huis.’

Ik ben Onno Op de foto Dhr. Goedkoop (de langst wonende bewoner -18 jaar- bij de Vier Dorpen) met medewerksters Delicya Meyer (werkt er 31 jaar) en Coby Holdijk (werkt er 30 jaar).

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39


18.

Maart 2021

23 februari 2021

Voorzichtige verruiming lockdown De coronamaatregelen vragen veel van iedereen. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen. Heb je klachten? Blijf in thuisquarantaine.

Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

.

Ontvang geen bezoek. Laat je testen.

Avondklok Ga tussen 21.00 uur en 4.30 uur niet naar buiten.

Ontmoetingen Ontvang thuis max. 1 persoon per dag (excl. kinderen t/m 12 jaar). Ga max. 1 keer per dag op bezoek. Buiten: groep van max. 2 personen of 1 huishouden.

Vervoer en reizen Blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen met het ov voor noodzakelijke reizen. Blijf in Nederland en maak en boek geen reis naar het buitenland in de periode t/m 31 maart.

Was vaak je handen.

Houd 1,5 meter afstand.

Is het druk? Ga dan weg.

Hoest en nies in je elleboog.

Draag een mondkapje waar dat verplicht is.

Winkelen en boodschappen Niet-essentiële winkels dicht. Winkelen op afspraak en afhalen en bezorgen van bestellingen mogelijk. Essentiële winkels zoals supermarkten, groentewinkels en drogisterijen open.

Contactberoepen Contactberoepen zoals kappers en rij-instructeurs toegestaan.

Onderwijs en kinderopvang Primair onderwijs en kinderopvang open.

Geen verkoop van alcohol na 20.00 uur.

Voortgezet onderwijs en mbo per 1 maart gedeeltelijk open.

Horeca en evenementen

Onderwijs op afstand voor hbo en wo.

Eet- en drinkgelegenheden dicht. Afhalen en bezorgen van bestellingen mogelijk. Evenementen verboden.

Publiek toegankelijke locaties Onder andere musea, bioscopen en bibliotheken dicht.

Buitenschoolse opvang dicht.

Sport Buiten: bij sportaccommodaties voor iedereen t/m 26 jaar toegestaan. Vanaf 27 jaar met max. 2 personen op 1,5 meter afstand. Binnen: sportaccommodaties dicht. Wedstrijden verboden.

alleen samen krijgen we corona onder controle

Uitzonderingen en voorwaarden: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351


19.

Maart 2021

HERINNERINGEN SCHOOLJAAR 1946, DUS 72 JAAR GELEDEN. Samen met mijn 1 jaar jongere broer Jan, liepen wij ’s morgens om half 8 naar school. Dus Fuutweg uit, 2e Johannastraat langs Rocarto en Smederij Gelderman de 1e Wormenseweg op langs de groenteboer van Binsbergen, winkelier Spanjer, modezaak Put, Veevoerzaak Achterkamp 1+2, de Parallelweg op langs fietsenmaker Hanekamp, kruidenier Liebrand. Spoorlijn of tunneltje door, de Hoofdstraat op, langs sigarenwinkel van Bemmel en fotozaak Schreuder, bakker van Kesteren, sigarenwinkel Hartgerink, slager Mulder, groenteboer gebr. Bomhof, garage Stemderink, dansschool Gelderman, Stam de slager, wierriks Meubelen, elektriciteitszaak Tijdink, kantoor de Telegraaf, Wala corsetten, kapper Duller, Miltenburg, V&D, kruidenier Licht, IJsseldijk, Waltman kantoorartikelen, Loyemga, Hey Papierhandel, Cafetaria Martins, de Plaatpatat, Kamphuis meubelen, van Nood, IJmuider Vishal, damesmode La Parisienne, Stroboer horloges, van Riggelen drogist, Grevestuk, Roterdink bakker, Lido snoep, Koster kleding, Twentse Bank, Ergon electric, de Gruyter met 10% korting, Hoppenbrouwer, boekhandel van Nes, Wierenga, Hunkemoller, van Delden schaatsen, de Duif, Albert Heijn, dagblag Trouw, Wed Heinz, kleding van Engelen, Siteur drank, Wulfsen drogist, van Rijswijk groentezaak, Peters sportzaak, Sprenger fornituren, van Es tassenwinkel, van Dam mode, Riggendijken Rijschool, Ossentjuk drank, Strotmann exclusieve damesmode, Noteboom Galanterie, Van Iersel Radiozaak, Witteveen herenmode, Vonk bakker, Naawijn boekwinkels,

Frits Reinders vertelt

Bruinis kapper, sigarenwinkel, van Driel bloemen, Bennink slager, Duwel meibels, Lagers glashandel, Jonker slagerij, Eikendal bakker, van Wijhe fietsenwinkel, Hofstee bakker, Frowijn technische groothandel, Het rijk der vrouw damesmode, Stokhuysen fotozaak, Rethmeijer schoenen, Apeldoornse Borden, Triplex winkel, de Wolzaak, Wollana, dependance gemeentekantoor, Reisbureau Lissonne Lindeman, van Huut restaurant, Visser drankgroothandel, de Borderlaise, kantoorhuisvesting Gemeente, brandweerkazerne, kantoor gemeentereiniging markwezen, Zandstra Bakker, kantoormachines Smeur, Amercan Cleaningservice, Zonneberg visartikelen, Stercel reisbureau, Tjepkema Comis, Sociale dienst, Onderstal rijwielopslag

Loolaan: Loman bakker, opslagpaats Streng vrachtwagens, v/d Veen boekwinkel, garage Kluck, van Zutphen rijwielwinkel, Grote Kerk, kantoor schoolartsen, Bleeker huisarts, Hannyvoort tandarts, Koningin Wilhelmina Leydensdorff chirurg, Thunissen garage, Teterode boekwinkel, Kinderhuis Dokter Briet, Bootsma dokter, autotechnische school Ziekenhuis, dokter Hekhuysen, Talma Stichting verpleeginrichting, kantoor genie, Hotel Bloemink, Rusthuis Bosrust, Koningsschool, Dokter Pot.

Marechaussee kazerne

Zwolseweg: Loostation, Loseweg, Lovis smederij, marechaussee kazerne, Berghuis Rusthuis. Koningstraat: Hotel de Keizerskroon, Dekker en Heinen eieropslag. Koningstraat waar het schoolgebouw stond waar mijn broer Jan en ik in 1946 op school zijn geweest, wij liepen dus van fuutweg 13 naar school aan de Koningsstraat. Tussen de middag speelden wij in het koninklijk park waar wij speelden met vrienden.

Keizerskroon Hotel

Frits Reinders


20.

Maart 2021

WEEKMENU

tip

Van 8 t/m 14 maart is de Nationale Week Zonder Vlees! Doe je met ons mee? Met deze verrassende recepten zonder vlees en vis maken wij het je alvast makkelijk. Lees ook meer over deze bijzondere week op p.39.

Scan de QR-code en kook mee met Roberta.

n Roberta va

Lekker met fijngesneden bieslook of (platte) peterselie.

Spaghetti met kaassaus en champignons hoofdgerecht • 20 min. • 4 pers. 2 teentjes knoflook 1 bakje kastanjechampignons (400 g) 45 g roomboter 300 g spaghetti 30 g bloem 300 ml halfvolle melk 1 zakje Jumbo tex-mex geraspte kaas (150 g) 1 schaal courgette spaghetti (400 g) voedingswaarde p.p. 580 kcal, vet 22 g, waarvan verzadigd 13 g, koolhydraten 67 g, waarvan suikers 7 g, vezels 5 g, eiwit 26 g, zout 0,9 g, groente 200 g

70 1,

1 Snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Verhit 15 g boter in een koekenpan en bak de champignons 10 min. Voeg na 5 min. de knoflook toe en bak nog 5 min. 2 Breng intussen een pan water aan de kook en kook de spaghetti in 8 min. gaar. Verhit de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en gaar al roerend 3 min. Schenk

per persoon

er al roerend de melk bij en roer glad. Voeg in delen de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng op smaak met peper. 3 Voeg na 7 min. de courgettespaghetti toe aan de spaghetti en kook nog 1 min. Giet de spaghetti af, laat uitlekken en doe terug in de pan. Schenk er de kaassaus bij en schep om. 4 Verdeel de pasta over 4 borden en schep er de gebakken champignons op.

81


21.

Maart 2021 CLIËNTEN ZORGGROEP APELDOORN GENIETEN VAN RITJE MET ARRENSLEE Genieten van de sneeuw, herinneringen en verhalen delen en lekker buiten samen de winter beleven! Dat is wat een aantal cliënten van de verschillende locaties van Zorggroep Apeldoorn e.o. op een bijzondere manier deden. Collega’s van het UIT-bureau van de organisatie regelden namelijk een arrenslee waarin cliënten samen met een begeleider een prachtige tocht maken door de natuur van Apeldoorn. Een week lang is de arrenslee geregeld, om

elke dag op een andere locatie een aantal cliënten op te pikken voor een tochtje door de prachtige natuur van Apeldoorn. ‘Cliënten vinden het geweldig’, vertelt één van de collega’s van het UIT-Bureau. ‘De cliënten die al mee zijn geweest, waren ontzettend enthousiast en sommige waren zelfs tot tranen geroerd. Een aantal reacties die we kregen zijn: ‘Ik voel me de koningin.’ ‘Dat ik dit nog mag meemaken.’ ‘Ik wil de must af en de wind door mijn haren voelen.’ ‘Ik wil nog wel een rondje’. Er werden veel foto's gemaakt door medewerkers en bezoekers en mensen die we onderweg tegen kwamen. Iedereen is zo enthousiast. De komende dagen gaan we nog veel cliënten laten genieten, daar doen we het voor,’ sluit ze enthousiast af.

PROJECT MOET JEUGD APELDOORN-ZUID AAN HET SPORTEN KRIJGEN Hoe krijg je kinderen in Apeldoorn-Zuid aan het sporten? De gemeente Apeldoorn en tennisvereniging VEGO denken een oplossing te hebben gevonden. Vanaf maart mogen alle kinderen van 6 tot en met 18 jaar uit de wijk iedere doordeweekse middag gratis tennissen. De club zorgt voor rackets en ballen, daarbij gesteund door de gemeente Apeldoorn. Kids, let’s play tennis, is de naam van het initiatief. De gemeente Apeldoorn heeft een subsidiepot voor dergelijke projecten en VEGO is de eerste in Apeldoorn-Zuid die daar gebruik van maakt. De gemeente heeft een initiatievenmakelaar aangesteld voor dit soort projecten die “Apeldoorn nog mooier, beter en socialer maken’’. Doel is om meer mensen mee te laten doen in de samenleving, zeker “kinderen voor wie dit minder vanzelfsprekend is’’. Het project van VEGO begint in maart en duurt negen weken. In die periode mogen kinderen

uit Apeldoorn-Zuid na aanmelding gratis tennissen onder begeleiding. Dat kan iedere doordeweekse middag van 15.30 tot 17.00 uur. Er zijn drie leeftijdsgroepen, 6-9, 10-13 en 14-18 jaar. Alex Vlessert, voorzitter van tennisvereniging VEGO, is blij met het initiatief. “We willen kinderen in Apeldoorn-Zuid aan het sporten krijgen. Dat is ons primaire doel. Als kinderen daarna besluiten lid te worden, zou dat mooi zijn, maar dat is niet de directe aanleiding om dit te willen doen.’’ Kinderen die dat willen, kunnen de rest van het jaar blijven tennissen voor 30 euro. Alle basisscholen in Apeldoorn-Zuid zijn benaderd om hun leerlingen enthousiast te maken voor Kids, let’s play tennis. Aanmelden kan door een appje te sturen naar 06-44204441 met daarin naam, geboortedatum en adres. Het tennispark van VEGO is gelegen aan de Dubbelbeek, naast Kinderparadijs Malkenschoten. VEGO heeft acht tennisbanen, waarvan er vier ter beschikking worden gesteld aan de kinderen. Deskundige begeleiding is aanwezig om kinderen op weg te helpen in de tennissport.

RIJBEWIJSKEURINGEN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT TE APELDOORN Wie voor verlenging van het rijbewijs B, C of D een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor terecht op vrijdag 5 maart of 2 april in Buurthuis Maasstraat, Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn.

F I L MT H E

T A

DÉ PLEK VOOR DE BESTE FILMS LIVE-MUZIEK & CURSUSSEN

P OD

R U

U H I S S U S

UM

I

C

ER

Er zijn kosten aan verbonden. Een afspraak maakt u (op werkdagen tot 17.00 uur) via 06-10329560 of 06-20670105. Voor informatie zie de website www.rijbewijs-keuring.com.

gigant.nl


22.

Maart 2021 RIJBEWIJSKEURING

Koningsontbijt Vanwege de onzekere situatie en onvoldoende zicht op mogelijkheden en maatregelen op 23 april wordt het Koningsontbijt verplaatst naar volgend jaar. Gezamenlijk ontbijten op school binnen de op dit moment geldende adviezen, maatregelen en richtlijnen is niet wenselijk.

Verloopt uw rijbewijs omdat u 75 jaar of ouder bent, jonger dan 75 jaar bent, of omdat u om medische redenen moet worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs A? B/E? C/E, D/E? Code 95 ,taxipas. Maak dan nu alvast een afspraak voor deze keuringen in Apeldoorn. Locatie: Buurtcentrum ’t Vogelnest Spreeuwenweg 1A, 7331 GV Apeldoorn Data: wekelijks. Wilt u meer informatie over deze rijbewijskeuring, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het afsprakenbureau (09.00 – 18.00 uur): 06-14716543 Online afspraak maken: goedkoperijbewijskeuringen.com

www.

Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

KONINGSSPELEN Vanaf vandaag kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 9e editie van de Koningsspelen op vrijdag 23 april. Het sportieve Oranjefeest gaat in 2021 in aangepaste vorm door. “Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen - in deze onzekere tijden - een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. In welke vorm de Koningsspelen plaatsvinden – kleinschalig op school of thuis - hangt af van de situatie op 23 april,” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer Koningsspelen. Deelnemende scholen bepalen zelf hoe zij de dag vormgeven. Van de landelijke organisatie ontvangen alle deelnemende scholen tools om er – in welke vorm dan ook - een waardevolle, positieve en gepaste dag voor de kinderen van te maken. Zo komt er een online beweegprogramma i.s.m. Zappsport, smaaklessen over het ontbijt en ontvangen alle deelnemende scholen een Sport- en Feestpakket, sport- en spel ideeën, een online Doe-Pakket en een toolkit met concrete tips om de Koningsspelen in de huidige tijd te organiseren.

IK+JIJ=WIJ In deze tijd hebben we elkaar hard nodig. Met het thema IK+JIJ=WIJ wil de landelijke organisatie laten zien dat samen nét dat beetje extra geeft. Deze editie wordt dan ook iedereen aangemoedigd om er samen een mooie dag van te maken. Koningsspelenlied Kinderen voor Kinderen brengt dit jaar wederom een Koningsspelenlied uit, zodat de sportieve activiteiten traditiegetrouw zingend en dansend gestart kunnen worden. Het lied komt op vrijdag 26 maart uit. Koningsmatch Mochten scholen hulp kunnen gebruiken van professionals bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen, dan kunnen zij gebruik maken van de ‘Online Koningsmatch Tool’ op https://koningsspelen.nl/koningsmatch. Deze tool maakt het voor scholen mogelijk om eenvoudig in contact te komen met sportaanbieders in de buurt die graag helpen. Inschrijven tot en met 7 maart Scholen hebben tot en met 7 maart de tijd om zich in te schrijven voor het sportieve Oranjefeest. Gemiddeld doen er 1,2 miljoen kinderen afkomstig van 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland. Inschrijven kan via https://koningsspelen.nl/ inschrijven/scholen/

CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT SUBSIDIE VOOR 4 JAAR OPNIEUW TOEGEKEND AAN CULTUURWIJZER Cultuurwijzer, onderdeel van GIGANT, kan ook de komende vier jaar in Apeldoorn werken aan het verbeteren van de kwaliteit van cultuureducatie in het primair onderwijs, het speciaal onderwijs en het VMBO met het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK). CMK wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Fonds Cultuurparticipatie en de gemeente Apeldoorn. Cultuurwijzer is penvoerder van dit programma in Apeldoorn en werkt samen met culturele partners en scholen aan het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen cultuureducatie per school, visie ontwikkeling en borging. De afgelopen 8 jaar hebben al 16 scholen een intensief traject gevolgd, waarbij cultuureducatie sterk is verbeterd op deze scholen. Zij zullen ook in de komende 4 jaar nog worden bijgestaan door de adviseurs van Cultuurwijzer. Cultuureducatie met Kwaliteit 2021 - 2024 Het nieuwe traject is vooral bedoeld voor nieuwe scholen die de ambitie hebben cultuureducatie te verbeteren binnen hun onderwijs. Cultuurwijzer richt zich met dit programma op alle scholen van het primair onderwijs, waarbij voor een intensief traject ruimte is voor 16 nieuwe scholen. Naast het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen wordt ook gewerkt aan deskundigheidsbevordering door middel van het scholen van leerkrachten, het opleiden van ICC-ers en het trainen van kunstenaars en kunstvakdocenten.

Kom jij ons helpen? Zorg gaat altijd door. We zoeken collega’s voor in en buiten de zorg en op verschillende locaties. Voor de vakantieperiode zoeken we ook enthousiaste vakantiekrachten! Ervaringen van collega’s lezen of onze vacatures bekijken? Kijk op onze website. #vakantiemedewerker #verzorgendeIG #flexmedewerker # verpleegkundige #kwaliteitsverpleegkundige #physicianassistant # weekendmedewerkerschoonmaak

Kijk voor meer info op: zorgvoorapeldoorn.nl


23.

Maart 2021 lezen, zonnen, vissen enzovoort.

OPRUIMACTIE ZUIDERPARK De sneeuw is weer verdwenen en het voorjaar komt voorzichtig om de hoek kijken. We gaan de tijd tegemoet dat we allemaal weer kunnen gaan genieten van ons mooie Zuiderpark. Net als vorig jaar zullen wij maandelijks weer met een groep vrijwilligers het park intrekken om het zwerfvuil op te ruimen. Zo houden we het park mooi schoon en kan jong en oud er prettig spelen, wandelen, picknicken, sporten,

ENERGIEREGISSEUR APELDOORN ZUID

20 maart is er een landelijke opruimactie en daar willen wij aan mee gaan doen. Wilt u meehelpen en heeft u zin om zo'n 1,5-2 uur lekker door het park te wandelen en gelijktijdig het zwerfvuil op te ruimen? Komt u dan op 20 maart om 9.45 uur naar het Buurthuis aan de Maasstraat.

Als energieregisseur voor Apeldoorn Zuid help ik bewoners om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Als de RIVM-maatregelen het toelaten beginnen we met een kopje koffie. U bent van harte welkom en u hoeft u niet aan te melden. Heeft u geen spullen? Laat dat dan even weten via d.huizer@apeldoorn.nl. Dan zal ik de benodigde materialen voor u regelen.

Via deze weg hou ik je op de hoogte wat er allemaal speelt en geef ik een tip om mee aan de slag te gaan. Heb je de cadeaubon van 45 euro voor de gratis materialen al ingeleverd? Die is nog maar een paar weken geldig. Lees hieronder verder!

Tot 20 maart, Danny Huizer

Met groene groet, Floriske (floriskevangeest@de-a.nl)

DE CADEAUBON – NOG EEN PAAR WEEKJES GELDIG! Alle woningeigenaren en particuliere huurders hebben van de gemeente Apeldoorn een cadeaubon ontvangen van 45 euro. Hiermee kun je

TIP: SLAAPKAMER LUCHTEN Kieren dichten in huis is een goede manier om niet onnodig warmte kwijt te raken. Maar tegelijkertijd is gezonde lucht binnen wél heel belangrijk! Het is soms even zoeken naar de balans tussen de warmte binnen houden en voldoende frisse lucht hebben. Zeker bij de slaapkamer.

In Beweging

Ongezonde lucht Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is. ’s Nachts neemt de hoeveelheid zuurstof af en de hoeveelheid CO2 neemt sterk toe. Zet ’s nachts daarom het liefst een raam open in je slaapkamer. Slaap je graag met het raam dicht? Zorg dan voor roosters in het raam of kozijn en zet die ’s nachts open. Slaapkamer luchten doe je zo Lucht de slaapkamer iedere dag. Dat doe je zo: je zet de ramen zo’n 10 minuten tegen elkaar open voor extra aan- en afvoer van lucht. Langer is niet nodig. De lucht in je kamer is dan weer lekker fris en de kamer koelt niet teveel af. Daarna kan het raam op de slaapkamer weer helemaal dicht en de verwarming uit. Houd wel de ventilatieroosters open. Heb je een oud huis of ouder glas en ben je van plan om de ramen te vervangen? Denk dan ook aan het plaatsen van ventilatieroosters!

Slaapoefentherapie

In Beweging naar balans

Nog een paar tips: • Ventileren: 24 uur per dag, het hele

energiezuinige producten krijgen, denk aan LED-lampen, stekkerdozen, een brievenbusborstel… Ben je ‘m kwijt of heb je de bon gemist? Stuur snel een mailtje met jouw adresgegevens aan cadeaubon@ regionaalenergieloket.nl . De laatste bonnen worden de komende weken uitgedeeld.

• • • •

jaar door. Slaapkamer luchten: 10 minuten per dag Maak ventilatieroosters 1x per jaar schoon. Ventileer wanneer er vocht of stof vrijkomt. Dus ook als je onder de douche staat of gaat klussen. Houd de badkamer op temperatuur: door de kou kan er snel schimmel en condens ontstaan.

Wil je de luchtkwaliteit in jouw huis eens meten? Leen dan een CO2-meter bij deA of bij Energiek Apeldoorn. www.de-a.nl/leenwinkel


24.

Maart 2021

VALK DRIVE-THRU WINTEREDITIE

maaltijden en van donderdag t/m zondag kunt u een Huisje James borrelbox afhalen.

De Valk Drive-thru is terug! Na het succes van 2020 is onlangs een wintereditie geopend met passend bij het seizoen een aantal heerlijke en unieke warme stamppotspecials. Uiteraard zijn ook de favoriete gerechten uit 2020 weer verkrijgbaar, net als de gekoelde Valk Vers

Bestellen kan veilig en warm vanuit de auto en uw maaltijden zijn klaar terwijl u wacht! De Valk Drive-thru is dagelijks van 17.00 - 20.00 uur geopend, op het terrein van Van Golsteinlaan 20. Meer informatie over het menu: www.vandervalkapeldoorn.nl/valk-drive-thru.


25.

Maart 2021

Ugchelen gewijzigd in “stedelijk karakter”. Communicatie vanuit de gemeente heeft hierbij ernstig tekort geschoten en verhaal halen bij de gemeente is zeer onbevredigend verlopen.

EEN MOEILIJK, MAAR UNANIEM BESLUIT BESTE LEDEN VAN DE DORPSRAAD, INWONERS VAN UGCHELEN, Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn we niet in de gelegenheid geweest u de hand te schudden en een goed en gezond Nieuwjaar te wensen. Bij deze wenst de Dorpsraad u dat alsnog ! Naast de Corona pandemie speelt er voor de Dorpsraad nog een heel belangrijke kwestie. Het valt ongetwijfeld rauw op uw dak en het doet ons verdriet u dit te moeten melden. Het bestuur van de Dorpsraad heeft unaniem besloten om op te stappen. Namens alle bestuursleden wil ik dit besluit motiveren. U heeft wellicht meegekregen, dat de positie van de Dorps- en Wijkraden (DWR), als gevolg van het intrekken van de Verordening DWR (01-01-2021), is gewijzigd. Deze wijziging leidt ertoe dat de beschikbare subsidie meer dan gehalveerd is en de formele positie van de Dorps- en Wijkraden is

gewijzigd. Terwijl de wijziging van de subsidie nog overkomelijk is (weliswaar geen ruimte meer voor ondersteuning of opzetten kleine projecten in het dorp) is de wijziging van de formele positie voor ons cruciaal. Daarmee verdwijnt het recht op voorinformatie en voorinspraak voor alle gemeentelijke projecten die een impact hebben op de lokale leefomgeving in ons dorp. Nu juist op dit moment zo veel projecten in de steigers staan in ons dorp, voelen wij ons als Dorpsraad Ugchelen (en met ons ook andere DWR) niet serieus genomen. Dat laatste is ook nadrukkelijk tot uitdrukking gekomen bij de realisatie van onderdelen van de CentrumVisie. Een visie die aanmoedigde tot vernieuwing van de dorpskern, bouw van senioren- en starterswoningen. De Dorpsraad heeft hard gewerkt, samen met de ondernemersvereniging en de gemeente, aan het tot stand komen van dit document. Voorop stond voor ons als Dorpsraad het behoud van het dorpse karakter bij alle initiatieven die zouden worden ontplooid, daarbij gestand doende aan onze missie/visie. Dit stond ook expliciet vermeld in de CentrumVisie. Echter is dit, eenzijdig gewijzigd door de gemeente. Het “dorpse karakter” is t.b.v. bouw Coda

Ingevolge de nieuwe situatie met de DWR heeft de gemeente besloten, dat er meer ruimte moet komen voor burgerinitiatieven. Dat is goed, maar dat hoeft ons inziens niet ten koste te gaan van de rol van de DWR. Er zijn altijd projecten die groter zijn dan burgerinitiatieven, zoals woningbouw, tekort aan schoolplekken, het groen en het grijs in het dorp, de verkeersveiligheid, waardevolle kennis van beken en sprengen, het coördineren van vrijwilligerswerk, enz. Door deze situatie wordt aan de poten gezaagd van de DWR in plaats van ze in hun kracht te zetten. De DWR weten immers meer van het dorp en de wijk. Maak gebruik van die kennis. Helaas denkt men er binnen de gemeentelijke politiek anders over en vaart men de eigen koers. Het bestuur van de Dorpsraad Ugchelen vraagt zich nu dan ook af wat onze toegevoegde waarde is. Het bestuur heeft nooit gemeend het beter te weten, maar wil wel als serieuze gesprekspartner gezien worden. Wij hebben er veel tijd en energie ingestoken, tot voor kort met veel plezier. De frustratie krijgt nu echter de overhand. Als er sprake is van meer frustratie dan resultaat en enthousiasme is het tijd voor bezinning. Derhalve heeft het hele bestuur van de Dorpsraad Ugchelen besloten terug te treden. Wij betreuren het zeer dat we die stap moeten nemen, maar wij zien geen andere mogelijkheden. Gedurende de vele jaren dat de Dorpsraad functioneert, is er veel goeds gedaan voor het dorp. Veel bestuursleden hebben in de loop van de jaren met veel enthousiasme zich

ingezet om iets te betekenen voor het dorp. Denk alleen al aan de commissies met de vele vrijwilligers, die op allerlei terreinen Ugchelen steeds weer een beetje mooier en schoner maken. Wij zoeken naar mogelijkheden om dit niet verloren te laten gaan. Het voltallige bestuur treedt af en stelt in feite haar positie beschikbaar, dit zal moeten worden bekrachtigd tijdens een nog te organiseren Algemene Leden Vergadering (ALV). Zo ver wij nu zien zijn er een paar mogelijkheden: Er staan dorpsbewoners op om samen een nieuw bestuur te vormen (minimaal 5 personen). Uiteraard zijn wij bereid nieuw bestuursleden in te werken. Deze nieuwe bestuursleden kunnen conform de statuten voorgedragen worden tijdens de nog te organiseren ALV. De Dorpsraad wordt opgeheven. Wij zetten een Stichting op om de vrijwilligers in onder te brengen, zodat al het vrijwilligerswerk niet verloren gaat voor het dorp. De komende tijd zal uitwijzen welke mogelijkheid het wordt. Nieuwe kandidaat bestuursleden kunnen zich bij ons voor 1 april melden en ik hoop oprecht dat anderen met nieuw elan een nieuw bestuur kunnen vormen. Wij zullen uiteraard de lopende zaken netjes afhandelen tot de nieuwe situatie is ontstaan. Tot slot wil het bestuur de mensen bedanken waar wij de afgelopen jaren prettig mee hebben samengewerkt, allereerst alle vrijwilligers, de stadsdeelmanager en ambtenaren die uitvoerend zijn in het groen en grijs.

UGCHELEN, HET GA U GOED. Namens het bestuur van de Dorpsraad Ugchelen, Wineke Blom Voorzitter

Wij helpen je graag met het aankopen of aanhuren van je droomhuis! Ben je op zoek naar een koop- of huurwoning en merk je dat het erg lastig is om een woning te vinden die voldoet aan je wensen en ook nog past binnen je budget of beschikbaar is? Je KOMPAAN MAKELAAR begeleidt je in de huidige krappe woningmarkt. Als 100% onafhankelijke aankoop- en aanhuurmakelaar (wij hebben geen woningen in verkoop of verhuur) behartigen wij uitsluitend jouw belangen. Loop je tegen zaken aan die de aanhuur of aankoop belemmeren? Schakel dan je KOMPAAN in. Wij kennen de markt als geen ander en hebben ruime ervaring in het aankoop- en aanhuurproces.

www.kompaanmakelaardij.nl


Maart 2021

26.

NIEUWSBRIEF Bos & Weide fysiotherapie HEEFT U LAST VAN BEKKENINSTABILITEIT, INCONTINENTIE OF BEKKENPIJN?

Binnen Fysiotherapie Bos & Weide houden wij ons onder de naam TIGRA Apeldoorn bezig met de gezondheid van werkend Nederland. Sinds 2003 zijn we aangesloten bij het landelijke TIGRA netwerk (www.tigra.nl). Onze opdrachtgevers zijn bedrijven, verzekeraars en bedrijfsartsen. ONLINE WERKPLEKCHECK Heeft u last van lichamelijke klachten door hoe u zit tijdens het thuiswerken? Is het meubilair dat u thuis heeft niet optimaal? Met een goede instelling van de thuiswerkplek kunt u deze klachten verhelpen of voorkomen. WERKWIJZE Tijdens een online werkplekcheck videobelt een TIGRA-adviseur met u. U krijgt uitleg over het juist instellen van uw thuiswerkplek en de adviseur geeft ook praktische tips. Daarnaast kijkt de adviseur naar uw houding en de instellingen van de thuiswerkplek. Is de stoel bijvoorbeeld goed? Hoe is de afstand tot het toetsenbord? Of heeft u uw laptop niet ver genoeg op tafel? Kleine ergonomische aanpassingen maken soms een wereld van verschil. Met de online werkplekcheck kunt u klachtenvrij thuiswerken. KOSTEN Deze online videocall sessie duurt ongeveer 45 minuten en kost € 70,- exclusief btw en is aan te vragen door zowel particulieren als bedrijven. Aanmelden kan door te bellen of mailen: 055-5402562 of apeldoorn@tigra.nl.

HANDTHERAPIE BIJ HAND- EN POLSBREUKEN En opeens was het echt winter. Een week met zeer lage temperaturen en een dik pak sneeuw. Dit leidde tot veel sneeuw- en schaatspret maar helaas ook tot ongelukken. De ziekenhuizen hadden hun handen vol aan mensen met botbreuken. Wij vertellen u daarom graag meer over handtherapie bij hand- en polsbreuken. Wanneer u een breuk heeft opgelopen aan uw hand, vinger of pols wordt deze in het gips gezet. Maar hoe gaat dat dan verder? Onze handtherapeuten Anouk Stemerding en Joycen Galang kunnen u al tijdens de gipsperiode begeleiden. De behandeling bestaat uit adviezen en oefeningen van de gewrichten die wél mogen bewegen. De belangrijkste fase breekt echter aan als het gips is verwijderd. Onder leiding van de handtherapeut oefent u om de vingers, hand en pols weer goed beweeglijk te krijgen. Als de breuk goed is hersteld, wordt de kracht weer opgebouwd. Samen met uw handtherapeut probeert u de functie optimaal te herstellen. Op de facebookpagina van Bos & Weide vindt u filmpjes met instructies en tips van onze handtherapeuten voor de revalidatie na een hand- of polsbreuk. Voor de behandeling van hand- en polsbreuken of andere hand- en polsklachten kunt u contact opnemen met onze handtherapeuten Anouk Stemerding en Joycen Galang, per telefoon: 055-5331941 of per mail: info@bosenweide.nl.

BIJ BOS & WEIDE KUNT U TERECHT VOOR BEKKENFYSIOTHERAPIE Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het voorkomen en behandelen van klachten in en rond het bekken en de lage rug. Bij Bos & Weide kunt u vanaf 1 maart terecht voor bekken-, en bekkenbodem fysiotherapie. Voor deze specialistische behandeling kunt u een afspraak maken met Hester Langeler en Cindy Wijnbergen. Cindy is tevens ook manueel therapeut en kan hierdoor de veel voorkomende combinatie van lage rug en bekkenbodem klachten ineen behandelen. WAT IS BEKKENFYSIOTHERAPIE? Zowel vrouwen, mannen en kinderen kunnen bekken,- en bekkenbodemklachten krijgen. Bij een bekkenfysiotherapeut kan er in kaart worden gebracht of uw bekken/bekkenbodem de oorzaak is van uw problematiek en leert de therapeut u hoe u uw bekkenbodem optimaal

kunt gebruiken. Het optimaal gebruiken van de bekkenbodem is namelijk van groot belang. WAT DOET DE BEKKENBODEM? De bekkenbodem bestaat uit een bundeltje van spieren dat onder in het bekken ligt. Deze spieren dragen en ondersteunen de buikorganen en voorkomen dat u een eventuele verzakking krijgt. Maar daarnaast zorgen deze spieren ook voor het openen en afsluiten van de bekkenuitgangen. Als de bekkenuitgang niet meer optimaal opent en sluit kan dit voor onder andere incontinentie of ongewild ontlastingsverlies zorgen. Ook speelt de bekkenbodem een rol bij de stabiliteit van het bekken en de lage rug. Wanneer er geen goede stabiliteit is kan dit zorgen voor pijn in het bekken of in de lage rug. Dit kan komen doordat de bekkenbodem zich teveel of juist te weinig aanspant maar ook doordat er geen controle is over de bekkenbodem. Bekkeninstabiliteit kan ook optreden tijdens of na een zwangerschap. WANNEER NAAR DE BEKKEN,- EN BEKKENBODEMFYSIOTHERAPEUT? • Klachten tijdens of na de zwangerschap; bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, (sub)

REVALIDATIE NA CORONA Een besmetting met het Coronavirus (COVID-19) kan een forse impact hebben op uw gezondheid. Het wisselt sterk hoe lang het duurt voor een patiënt hersteld is van COVID-19. Een grote groep mensen herstelt snel zonder dat zij extra zorg nodig heeft. In sommige gevallen is fysiotherapie nodig waarbij de fysiotherapeut een belangrijke rol kan spelen bij het herstel van patiënten met COVID-19 die restklachten hebben op het gebied van het bewegend functioneren. U merkt dit doordat u minder kan dan voorheen en mogelijk bent u minder actief. Vaak heeft dit te maken met benauwdheidsklachten of een verminderde spierkracht in de armen en benen. Bos & Weide Fysiotherapie heeft gespecialiseerde (long)fysiotherapeuten die nog extra geschoold zijn in de behandeling van COVID-19 patiënten. Fysiotherapie na COVID-19 wordt tijdelijk en onder voorwaarden vanaf de 1e behandeling vergoed uit de basisverzekering (de vergoeding gaat wel ten koste van uw eigen risico). Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op per telefoon: 0555331941 of per mail: info@bosenweide.nl.

• • •

totaalruptuur of pijn aan litteken, diastase, urineverlies of een verzakking. Blaasklachten en plasklachten; vaak hevige aandrang, urineverlies, niet goed uitplassen, terugkerende blaasontstekingen, een slappe straal of nadruppelen. Ontlastingsklachten; loze aandrang, verlies van ontlasting of windjes, hevige aandrang en moeilijk uitstellen of niet goed kwijt kunnen van ontlasting. Verzakkingsklachten; een zwaar gevoel in de buik of vagina, een bal voelen of zien, moeite met uitplassen en ontlasten. Seksuele klachten; erectie of orgasmeproblemen, pijn tijdens of na het vrijen, niet kunnen vrijen of moeite met het inbrengen van een voorwerp, vinger of penis. Pijnklachten; stuitpijn, bekken of lage-rugpijn, lies en scrotale pijn, anale pijn of blaas- of prostaatpijn.

Herkent u zich in een van de bovenstaande problemen? Dan kan het nuttig zijn om een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut. Dit kan per telefoon: 055-5331941 of per mail: info@bosenweide. nl.

schitteringen, flitsen of golvende beelden te zien. Clusterhoofdpijn is een zeer heftige hoofdpijn aan één kant van het hoofd, rond het oog. De hoofdpijn komt in aanvallen die 15 minuten tot 3 uur kunnen duren. Er kunnen meerde aanvallen op een dag zijn, dit kan enkele weken tot maanden duren.

HOOFDPIJN Heeft u last van hoofdpijn? Herkent u die drukkende pijn in het hoofd of achter de ogen? Het gevoel dat uw nek ‘vastzit’ of pijn doet bij het bewegen? Dit zijn slechts een paar uitingen van nek- en/of hoofdpijnklachten. Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spierspanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine. Wat minder vaak voorkomt is cluster hoofdpijn. Spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn zijn door middel van fysiotherapie/ manueel therapie te behandelen. In sommige gevallen kan fysiotherapie/manueel therapie ook helpen bij migraine en cluster hoofdpijn.

BEHANDELING Bos & Weide fysiotherapie beschikt over een speciaal ‘hoofpijnprogramma’. Er wordt, door middel van onderzoek, gekeken waar de klachten bij de patiënt vandaan komen en wat de oorzaak is. Aan de hand hiervan wordt in overleg met de patiënt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit manueel therapie (mobilisaties/manipulaties), dry needling therapie en oefentherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten om de nek te testen en te trainen, o.a. zijn dit de stabilizer en de Motion Guidance. Heeft u vragen over hoofdpijn of wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op per telefoon: 055-5331941 of per mail: info@ bosenweide.nl.

SOORTEN HOOFDPIJN Spierspanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor alle vormen van hoofdpijn die door een te hoge spierspanning in de nek- of gelaatsspieren wordt veroorzaakt. Deze spanning kan eventueel een uitstralende pijn geven naar het achterhoofd of richting het oor en/of de kaak. Deze pijn is vaak tweezijdig, en kan een soort ‘band’ gevoel geven rondom het hoofd. Ook bruxisme (kaakklemmen) kan een oorzaak zijn van spierspanningshoofdpijn.

NIEUWTJES, TIPS, INFO, ACTIES & OPEN DAGEN Volgt u ons al op Facebook? Wij informeren u regelmatig over tips bij klachten, voorlichtingsbijeenkomsten en ander nieuws. U kunt ons op vinden onder Bos & Weide Fysiotherapie of www.facebook.com/ bosenweidefysiotherapie. En we vinden het erg leuk als u ons liked!

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek, vooral aan één zijde van het hoofd zit en begeleid wordt door uitstralende pijn verder in de nek, schouder, arm en/of tussen de schouderbladen. De oorzaak van cervicogene hoofdpijn ligt vaak bij een blokkering in de bovenste nekwervels. Migraine is een aanval van erge hoofdpijn, die een halve dag tot drie dagen kan duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en overgeven. Kort voor de aanval zijn soms

Hoofdvestiging: 2e vestiging: Oude Beekbergerweg 21 1e Wormenseweg 338, 7331 HL Apeldoorn 7333 GZ Apeldoorn

Telefoon: 055-5331941 Email: info@bosenweide.nl www.bosenweide.nl


27.

Maart 2021

APELDOORN CENTRUM

30-11-1991

Deze maand weer een gedeelte van het centrum. Het is de omgeving van de Nieuwstraat-Hoofdstraat. Geheel onderaan loopt de Rustenburgstraat met in het midden de Helfrichstraat, uitkomend op de Nieuwstraat. Geheel rechts de Brinklaan, naar boven uitkomend op de Hoofdstraat. Het hoge gebouw met de donkerrode striping is van het Kadaster. Naar links komen we uit op het parkeerterrein achter de HEMA. Zichtbaar is de naam in het rood. In die tijd wilde mijn vrouw boodschappen gaan doen via het parkeerterrein waarbij er plots een meeuw over haar heen vloog. Niet erg maar een uitwerpsel ervan precies in haar open tas was minder leuk…..Aan de linkerkant van het parkeerterrein bevond zich de gezellige Carneby Pub welke iets zichtbaar is op de foto. Links ervan de Mariastraat welke uitkomt op de Hoofdstraat. Op het Raadhuisplein zien we een gedeelte van de marktkramen en achter het oude raadhuis de andere marktkramen op het marktplein. Links ervan het oude bekende postkantoor met er tegenaan de bouw van het huidige stadhuis. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

JUBILARISSEN APELDOORNSE BOYS GEHULDIGD ONDANKS CORONA Traditioneel worden de jubilarissen tijdens de nieuwjaarsreceptie gehuldigd. Door Corona moest de receptie worden afgezegd. Daarmee stelden we als Bestuur onszelf de vraag hoe gaan we de jubilarissen dan wel in het zonnetje

zetten? Dit jaar hadden we zelfs twee leden die 60 jaar lid zijn. Hier moeten we bij stil staan. Allerlei ideeën werden geopperd, maar waren niet allemaal Coronaproef. Als de jubilarissen niet naar ons toe kunnen komen gaan we naar de jubilarissen toe. In totaal konden we tien jubilarissen huldigen. Het Bestuur heeft een zaterdag uitgetrokken om de mensen te feliciteren met hun trouwe lidmaatschap. Als vereniging zijn we trots

dat mensen zolang aan Apeldoornse Boys verbonden zijn. Veel van de jubilarissen hebben ook een actieve rol binnen de vereniging als vrijwilliger. Daar zijn we ze veel dank voor verschuldigd. Gert van Schoonhoven en Bertus Witteveen zijn 60 jaar lid, John Kolkman 50 jaar lid, Gertie van Elburg is 40 jaar lid en Leroy Hendriks, Marcel Kuiper, Bert Meijerink, Connie Nijdeken, Lammert Ruijsch en Klaas van Velzen zijn 25 jaar lid.


Maart 2021

28.


29.

Maart 2021 CULTUUR BIJ JE BUUR WERFT ARTIESTEN VOOR ONLINE EDITIE

oefenen met Zoom om beeld en geluid perfect af te stemmen. Ieder uiteraard vanuit z’n eigen huis. En indien nodig met wat hulp van de organisatie.

Cultuur bij je buur, het jaarlijkse huiskamerfestival van Apeldoorn, is dit jaar toe aan haar achtste editie. Dit jaar vindt het festival op zaterdagmiddag 17 april online plaats. Omdat het nog niet op de oude, fysieke manier kan komt de organisatie met digitale huiskamers via Zoomsessies. “Dat komt het dichtst in de buurt van de traditionele huiskamerconcerten”, aldus Mari van Helvoort van Cultuur bij je buur.

Digitale huiskamers Op zaterdagmiddag 17 april zijn er diverse optredens waarbij bezoekers via Zoom gratis aanwezig kunnen zijn. Anders dan in een livestream kunnen publiek en artiest elkaar op deze manier wel zien en horen. De gastheer of -vrouw ontvangt het publiek (virtueel) en legt steeds de spelregels uit. We hopen met deze opzet het huiskamergevoel enigszins te kunnen benaderen. Iedereen blijft thuis maar is toch met elkaar verbonden. Voor koffie of thee moet je dit jaar wel zelf zorgen!

Artiesten Artiesten die een binding hebben met Apeldoorn zijn van harte welkom om zich in te schrijven op de website van Cultuur bij je buur. Ze kunnen daarna worden gevraagd door een inwoner die fungeert als gastheer/vrouw voor een Zoomsessie van een half uur op 17 april. Samen kunnen ze van tevoren uitgebreid

Aanmelden Wil je meedoen met Cultuur bij je buur en ga je de uitdaging aan om via Zoom op te treden? Meld je dan vóór 22 maart aan op onze website www.cultuurbijjebuur.nl/ik-ben-artiest

OMA WEET RAAD Schoonmaaktips om jouw huis klaar te maken voor het voorjaar. Oma had gelijk. Heerlijk toch om de winter achter je te laten en het voorjaar in te luiden? Bijkomend voordeel van een opgeruimd huis: rust in je hoofd. Wij pleiten daarom bij de eerste zonnestralen voor een voorjaarsschoonmaak. En hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet. DE KEUKEN 1. Pluis de voorraadkasten uit en gooi alles weg wat over de datum is. 2. Doe hetzelfde met medicijnen. Gooi ze niet in de prullenbak, maar breng ze naar de apotheek. 3. Doe ongebruikte gadgets weg. Er zijn zelfs goede doelen die deze kunnen gebruiken, google waar je bijvoorbeeld je oude mobiele telefoon kunt doneren. 4. Knip je favoriete recepten uit en stop ze bij elkaar. 5. Gooi je plastic tasjes weg en ga voor de herbruikbare linnen variant. Ze besparen je ruimte, zijn groener en als je er altijd een meeneemt besparen ze je ook geld, want het is dan niet nodig om een plastic tasje te kopen. 6. Inventariseer de inhoud van je vriezer – en gooi alles weg wat daar al meer dan drie maanden in ligt. 7. Verzamel! Groepeer lampen, batterijen en vuilniszakken zodat je weet waar je ze vindt en wanneer je nieuwe nodig hebt.

DE WOONKAMER 1. Vind een nieuwe plek voor boeken die je al gelezen hebt. 2. Als je het digitale tijdperk al lang geleden bent binnengestapt, heb je dan al die cd’s en video’s nog nodig? Juist. 3. Stop opbergdozen weg. 4. Creëer rommelvrije zones, zoals de eettafel, zodat sommige plekken altijd leeg zijn. 5. Wees niet té streng voor jezelf – bewaar één rommeldoos met speciale herinneringen. DE BADKAMER 1. Ook voor de badkamer geldt: heb je iets langer dan een jaar, dan is het tijd om het weg te gooien. 2. Huisgenoten? Zorg ervoor dat iedereen een eigen opbergmand heeft met badkamerspullen. Dan weet je in ieder geval wie er verantwoordelijk is voor wat. 3. Een inkopper, maar niet iedereen schijnt het te doen: shampoofles leeg? In de prullenbak. DE SLAAPKAMER 1. Berg kleding van vorig seizoen op. 2. Als je iets niet meer past of meer dan een jaar niet meer hebt gedragen: weg ermee of recyclen. 3. Verzamel je juwelen in een speciale doos. 4. Investeer in mooie opbergbakken. 5. Verdeel je lades in delen. 6. Kies bij het samenstellen en opruimen van je kledingkast voor klassiekers.

BLESSURE? Kom dan naar het sportblessurespreekuur bij Bos & Weide fysiotherapie

Bos & Weide fysiotherapie

Elke maandag van 17.30 - 18.30 uur. Locatie: Oude Beekbergerweg 21 055-5331941 - Afspraak maken is niet nodig -

GRATIS www.sportblessurespreekuur.nl TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk. Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties


30.

Maart 2021 MINICURSUS OVER AUTISME Zuid Doet Samen en MEE organiseren in 2021 een reeks minicursussen voor de bewoners van Apeldoorn-Zuid. De eerste minicursus gaat over autisme. Deze is op woensdagavond 10 en 17 maart (19.00 – 21.30) en gaat via ZOOM. Deelname is gratis. Dagelijks ontmoet je veel mensen. Onder hen bevinden zich mogelijk ook mensen met autisme. Misschien wel iemand uit je naaste omgeving. Je herkent niet altijd dat iemand autisme heeft. Kennis over het herkennen van en het omgaan met mensen met autisme kan je helpen om de ander beter te begrijpen en de communicatie soepeler te laten verlopen. Zo kan iedereen, zowel de mensen met als zonder autisme, zijn talenten beter inzetten.

COLOFON

Deze cursus autisme bestaat uit twee avondbijeenkomsten. Naast wat theorie en filmpjes, gaan we ervaringsoefeningen doen, zodat je zelf beleeft wat autisme kan zijn. Dit leidt vaak tot verrassende inzichten. Ook zal iemand met autisme, een ervaringsdeskundige, vertellen over haar leven met autisme. Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Voor meer informatie, neem contact op met Gretha Visserman, g.visserman@meeveluwe. nl of 06 – 2024 6335. Opgeven kan via: Gerjan Engelenhoven, gerjan@zuiddoetsamen.nl of 06 – 3896 7130

OMZIEN NAAR ELKAAR Om dat te bevorderen zijn wij in 2014 opgericht. En dat begint aardig te lukken. Die verrekte Corona heeft flink bijgedragen aan de noodzaak hiertoe. Veel mensen durven nauwelijks de straat op, boodschappen te doen, laat staan naar Ons Honk te komen. En heel veel mensen zien nauwelijks iemand meer. Heel naar en vermoeiend.

Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen dus geef je snel op!

Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak!

Nu was het al eerder uit onderzoek bekend dat in geval van rampen over andere grote problemen automatisch het beste in de mens naar boven komt en er een grote hulpvaardigheid aan de dag gelegd wordt. Gaat alles erg goed dan gaat die hulpvaardigheid ineens in de slaap stand. Dus in de zin zitten er nog voordelen aan de Coronacrisis. Mensen doen voor buurtbewoners boodschappen, signaleren aan ons als mensen te eenzaam worden, koken voor de buren, spelen voor taxi bij ziekenhuisbezoek en gaan wat vaker op de koffie voor de gezelligheid. Erg mooi om mee te maken.

Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen

En onze koks maken ook overuren; toen het laatst sneeuwde brachten wij per dag 24 warme maaltijden bij ingesneeuwde mensen. En de buurtassistenten zitten als spin in het web in hun buurt en hielden alles in de gaten. En ondertussen zorgt Paula samen met Jeroen op internet voor de nodige afleiding. Koffieochtend, bingo en leuke quizjes over Zuid.

BEL ONS GERUST!

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9:00 tot 16:00 op 055 – 312 5076. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of het maken van een praatje. Bel ons gerust! Tot snel!

OPROEP VOOR FOTO’S EN VERHALEN OVER DE BRINKLAAN

‘IK WIL HIER NOG LANG BLIJVEN!’ Iedere maand zetten we hier in de Zuidkrant een vrijwilliger in het zonnetje. Deze maand is dat Stanny Sapulette, vrijwilligster in Ons Honk. ‘Ik ben 3 ochtenden in de week werkzaam als vrijwillige gastvrouw in Ons Honk en doe dat met veel plezier!’ ‘Als gastvrouw ontvang ik de bezoekers en zorg voor gezelligheid, bijvoorbeeld door spelletjes te doen en door gesprekken met de

mensen. Verder help ik met tafeldekken, koken en opruimen/schoonmaken. Bovendien doe ik mee met diverse activiteiten zoals taart of cake bakken, bloemschikken en bingo.’ ‘Ik vind het heel erg leuk om in Ons Honk te werken omdat het elke dag anders is. Elke dag zijn er verschillende buurtbewoners, waardoor je ook verschillende gesprekken hebt met elkaar. De bezoekers waarderen dat ik er ben en mee help. Dat maakt het werk leuk om te doen en ik hoop dan ook dat ik hier nog lang mag blijven werken!’

Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

De Vereniging Oud Apeldoorn is bezig met een boek te maken over de Brinklaan. De Brinklaan was een lange laan met veel bedrijvigheid. Mocht u mooie foto’s, verhalen, anekdotes hebben over de Brinklaan dan is uw bijdrage en reactie van harte welkom bij de Vereniging Oud Apeldoorn!

BEL GERUST UW BUURTASSISTENT! •

Delen kan via: bdedreu@gmail.com of telefonisch tussen 18:00 en 22:00 uur: 06 15 25 86 57.

In iedere buurt is een klankbordgroep rond de buurtassistent actief. Wilt u ook met uw buurtassistent meedenken over uw buurt? Of meehelpen in uw buurt? Neem contact op met uw buurtassistent! Geef u dan op via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl.

Jeroen Krijt

WANDELT U MEE?

DENK MEE MET DE BUURTASSISTENT

Wij zijn nu al aan het nadenken over de periode na de corona. Veel mensen zullen zonder werk komen en financieel zal het voor sommige mensen ook niet makkelijker worden. We houden u op de hoogte.

Door de corona zitten we op dit moment allemaal veel thuis en kunnen we weinig. Wat gelukkig wel kan, is wandelen.

We vertrekken iedere dinsdag om 14:00 vanaf Ons Honk (Sperwerlaan 18). Studenten van het ROC organiseren de wandelingen. Zij kunnen ook een rolstoel duwen indien nodig. Uiteraard wandelen we geheel coronaproof in tweetallen op 1,5 meter afstand.

Het is natuurlijk leuk om dat samen te doen en daarom gaan wij iedere dinsdagmiddag met een groepje wandelen. Gezellig en gezond!

Wandelt u gezellig mee? Geef u dan op via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl. Deelname is gratis.

Vincent v. Nieuwland

Tomaz Pattiapon

Mhamed Elouardi

Rosalie Strampel

• • •

Staatsliedenbuurt, Bouwhof-Noord: André van der Nat 06 – 8355 0235 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 06 – 8355 0560 De Heeze, Componistenbuurt: Tomaz Pattiapon 06 – 8354 7365 Brummelhof, Metaalbuurt, Westenenk: Vincent van Nieuwland 06- 8355 0092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 06 – 8355 0009

Heeft u vragen over administratie of financiën? Bel dan onze administratie-assistent Emmelie Hagedoorn: 06 – 3337 6994.

Andre v/d Nat

Emmelie Hagedoorn


31.

Maart 2021 Schubertplein Apeldoorn

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN APELDOORNS BESTE SMULPAKKET!

AMBACHTELIJK APELDOORN BEENHAM BESTE BIER DUOPIZZA FACKELBROOD

GEHAKTBAL GRILLWORST JUMBO KIPHAM KIPPELING LEKKER LEVERWORST

MEERGRANENBROOD NOOTJES NOTENCAKE ONDERSCHEIDEND ROOKWORST SCHUBERTPLEIN VANDEBUNT

ZO LOST U DEZE WOORDZOEKER OP: ALLE WOORDEN ZITTEN KRISKRAS VERBORGEN IN HET VELD MET LETTERS. SOMMIGE LETTERS WORDEN MEERMALEN GEBRUIKT. TREK EEN LIJN OVER HET GEHELE WOORD EN DOE DIT BIJ ALLE BOVENSTAANDE WOORDEN. DE NIET GEBRUIKTE LETTERS VORMEN DE OPLOSSING. STUUR DE OPLOSSING MET UW CONTACTGEGEVENS OP NAAR: MEDIABUREAU APELDOORN, HATTEMSEZIJWEG 32, 7335 JN APELDOORN. OF STUUR HET ANTWOORD VIA DE WEBSITE WWW.MEDIABUREAUAPELDOORN.NL. INZENDEN KAN TOT 16 MAART 2021.


Spaar mee voor de meest waardevolle herinnering van Apeldoorn! ’s Er zijn nog meer foto te ontdekt en verhalen storie vertellen over de hi hebben van Apeldoorn daarom t we in samenwerking me ek Coda een nieuw fotobo or u vol herinneringen vo samengesteld!

Apeldtoooboreknvo, Ol nhezriennTerrinogetsn Een fo

Nog 4 weken stp31armaearnt.! De actie loopt tot en me

Deel II

Apeldoorn, Onze Trots Een fotoboek vol herinneringen

Spaar mee met het 2e deel van Apeldoorn Onze Trots bij Jumbo van de Bunt aan het Schubertplein. Vanaf vrijdag 5 februari is het boek gratis verkrijgbaar bij een besteding vanaf €20,00. Maximaal 1 fotoboek per klant.

in samenwerking met:

Van de Bunt