Apeldoorn Zuidkrant - Februari 2021

Page 1

Jaargang 23 - februari 2021

Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4/5 SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken pagina 8/9

Maatschappelijk betrokken in Apeldoorn Zuid pagina 12

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

JE KUNT BIJ JUMBO VAN DE BUNT WEER HISTORISCHE FOTO’S SPAREN!

Dit is wederom een boek voor alle oudere Apeldoorners, die bij de historische foto’s wellicht hun eigen herinneringen hebben, en voor de jongeren die op deze wijze een fraai stukje lokale geschiedenis meepakken.

Kun je je de actie van vorig jaar nog herinneren? Vorig jaar januari begonnen de Jumbo’s in Apeldoorn samen met CODA en Yvonne Reclame een spaaractie met historische foto’s van Apeldoorn. Nu komt er een deel twee van Apeldoorn, Onze Trots!

Het mooie naslagwerk, telt net als vorig jaar 342 lege vakjes, die door de klanten van Jumbo kunnen worden volgeplakt. Bij iedere 10,- ontvangt de klant tot en met 30 maart 4 historische foto’s. Om iedereen in de gelegenheid te stellen het boek vol het krijgen,

worden er aan het einde van de spaarperiode ook twee ruilmomenten georganiseerd waar iedereen ook de bonusfotosticker kan ophalen. Op de facebookpagina www.facebook.com/ jumboapeldoorn worden regelmatig extra foto’s verloot. Het loont dus nu extra om die pagina te volgen.

pagina 14

“Dit fotoboek is niet alleen een waardevol bezit, maar ook een unieke mogelijkheid om meer mensen enthousiast te maken voor lokale geschiedenis”, aldus Wouter van de Bunt.

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk!

ontwerp

Gezellig winkelgebied met horeca en winkels pagina 26

websites

YVONNERECLAME.NL

Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


2.

Februari 2021 YES, KINDEREN MOGEN OOK MET DE FOTO CHALLENGE MEEDOEN! Wel een aangepaste versie en onder begeleiding van Steven en Yanka: de nieuwe kinderwerkers van Stimenz. Wij zien de wereld met zijn kleuren. Mooie, sterke, grappige, enge, rare… kleuren. Onze kleuren zijn van ons en geven een bijzondere licht en laten zien wie wij zijn! Laat je zien wat jouw kleuren zijn? Pak je telefoon en/of fototoestel en doe mee aan de Foto Challenge! Laat zien wie je bent en wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Laat ons kijkje nemen in jouw wereld.

APELDOORN CENTRUM

Voorjaar 1977

Een nieuw jaar, een nieuwe serie! Vanaf deze editie is er per keer een oude luchtfoto te zien van Apeldoorn, te beginnen met het centrum en geleidelijk uitbreidend naar andere buurten er omheen. Op deze luchtfoto zien we de markt in volle gang met de vele kramen en publiek. Parkeren op een gedeelte van de markt kon toen ook nog. In die tijd nog de gangbare kleuren voor auto’s. Ook was er op dit gedeelte de veemarkt en automarkt. Rechts ervan een wit gebouw waarin een tijd de Verkeerspolitie was gevestigd. Er tegenaan het bekende Postkantoor van toen. Het gebouw met rode dak staat er nog steeds waarbij naar links het gehele gedeelte tot aan de Stationsstraat vol gebouwd is met het huidige Stadskantoor. Onder in beeld zien we de

kruising van de Stationsstraat, Deventerstraat en Regentesselaan. Duidelijk zichtbaar zijn de toen aanwezige zebra-oversteekplaatsen. Op de hoek wordt volop gebouwd. Rechts in beeld het oude Politiebureau aan de Deventerstraat-hoek Kerklaan. Links van het oude Postkantoor zien we het mooie Stadhuis, gelegen aan het Marktplein. Het verlengde ervan is de Marktstraat met links op de hoek de voormalige Apeldoornse Coöperatieve Boerenleenbank en er tegenover zat het bekende bedrijf van Anderson IJzerwaren. Het grote gebouw linksboven was van de PTT (nu KPN). Hieronder bevindt zich tegenwoordig een ondergrondse parkeergarage. Zover en tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

Vrijdag 5 februari maken wij bekend wat de thema’s van de eerste week inhouden en wat je voor de challenge moet doen. Kijk op onze Instagram account Kinderen van Zuid en wij gaan zo veel mogelijk papieren uitnodigingen voor deze activiteit in de wijk door de brievenbussen doen. Geef het door aan je vrienden! Voor alle kinderen van Zuid-West van 6 tot met 12 jaar.

Belangrijk!!! • Vraag eerst voor een toestemming aan je ouders of je aan de activiteit mee mag doen en/of je de fototoestel en/of je de telefoon naar buiten mee mag nemen. • Geef de telefoonnummers van Steven en Yanka door aan je ouders. • Hou afstand van een ander 1,5 meter als je foto’s gaat maken. • Maak geen onnodige lawaai op de straat als je foto’s gaat maken. Voor meer informatie: • Bel of mail ons of laat je ouders dat doen. • Kijk voor meer info op februari op Instagram Kinderen van Zuid. • Als je een papieruitnodiging krijgt geef dat door aan je vrienden. Steven Scholten Sociaal werker Stimenz Tel.: 06-13341951 E-mail: s.scholten@stimenz.nl Yanka Dineva Sociaal werker Stimenz Tel.: 06-11321299 E-mail: y.dineva@stimenz.nl

Wij starten op vrijdag 12 februari en wij gaan samen foto’s maken over de thema’s: Liefde en Muziek. Wil jij samen in een klein groepje foto’s maken, kom om 15.00 uur voor Het Vogelnest, dus niet naar binnen in verband met corona regels. Wij gaan dan op stap en maken de mooiste foto’s. Steven neemt in zijn rugzak wat lekkers mee om te eten en te drinken voor de harde werkers. Je kan ook kiezen om thuis en/of met je ouders foto’s te maken. Super tof! Stuur dan deze foto’s naar Steven of Yanka. Onder in het bericht kan jij onze gegevens vinden.

Volledige uitvaartverzorging

Elke dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur

Eigen afscheidshuis met meerdere kamers

Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Eglantierlaan 201 7329 AP Apeldoorn

Bel nu voor vrijblijvend advies www.ahdo.nl Ç

info@ahdo.nl

055 - 800 1998


3.

Februari 2021 HOE KOM JE DE DAG DOOR BIJ SLAAP TE KORT?

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 18.000 stuks Verspreiding: All-Inn Verspreidingen Druk: Janssen Pers Vormgeving: YVONNE RECLAME Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt op dinsdag en woensdag bezorgd. Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurd naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn. Foto’s zijn mede mogelijk gemaakt door Freepik.

Het gebeurt ons allemaal wel een keer. Een nacht slechter slapen. Zorgen, druk geweest, veel nog te doen, kinderen die je uit je slaap houden. Noem maar op. Zeker nu in deze tijd privé en werk veel door elkaar lopen en je de hele dag op elkaars lip zit in dezelfde ruimtes, kan het best lastig zijn om de dag dan nog goed door te komen. Je wordt brak wakker en vraagt je af hoe je de dag doorkomt. Bedenk om te beginnen dat een nachtje of wat slechter slapen niet gelijk ernstige gevolgen hoeft te hebben. Fijn is het niet, maar schadelijk ook niet. Je er druk over maken geeft vaak een averechts effect. Én er is toch nog best wat van de dag te maken. Begin daarom de dag op je normale opstatijd met veel (dag)licht, lekker (buiten) bewegen en een gezond ontbijt. Dit geeft je hersenen via het hormoon cortisol gelijk het goede signaal dat de dag gestart is. Hou daarna zoveel mogelijk je normale ritme aan, maar pak ook een paar rust momenten op de dag. Dit zijn oplaad en/of ontspanningsmomenten. Die zijn eigenlijk voor iedereen goed. Dus ook voor je kinderen die thuiszitten!! Deze momenten kun je invullen op een manier die bij jou en je gezin passen. Denk daarbij aan muziek luisteren, puzzelen, lezen, handwerken, yoga, meditatie, hardlopen, wandelen en/ of ontspanningsoefeningen. Als je ook je kinderen moet bezighouden zou je dit samen met hen kunnen doen, maar soms is het ook fijn het alleen te doen. Denk op zulke momenten eens aan lekker ravotten buiten met de kinderen, een speurtocht door de buurt, stoeien op de bank, hinkelen, touwtjespringen, verstoppertje, knutselen, voetballen, puzzelen. Het mag allemaal. Je hebt per dag minimaal 2 van dit soort oplaad en/ of ontspanningsmomenten nodig. Bijvoorbeeld bij het 10 uurtje en ’s middags om 15 uur. Eet tussendoor ook op de normale tijden gezonde maaltijden en tussendoortjes. Voorkom dat je te veel koffie drinkt en neem zeker geen energiedranken. Het is makkelijk en geeft je snel een goed gevoel, maar het verstoort je hele ritme. Niet gaan toegeven aan snackzin door een suikerdip dus. Bouw ’s avonds de dag rustig af bij schemerlicht en zonder stress of veel activiteiten. Ga niet te vroeg naar bed. Het liefst rond je normale bedtijd. Door je aan al deze ‘regels’ te houden, houd je je bioritme het best in stand. Een goed bioritme helpt je om in een goed slaap/ waakritme te blijven en wordt beïnvloed door signalen die je door o.a. hormonen, licht/ donker, eetmomenten, activiteiten/ rust etc. 24 / 7 krijgt. Mocht je langdurig slaapproblemen ervaren of niet weten hoe jij je het beste kunt ontspannen dan kan ik je misschien op weg helpen. Neem gerust contact op. Annemarie Agterberg (slaap) Oefentherapeut Mensendieck 055 542 9398 info@inbewegingnaarbalans.nl

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven. Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek Apeldoorn-Hattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek. Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!

MONDHYGIENEPRAKTIJK

ONDERBERG Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg en Tessa Berenschot terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename behandeling biedt bij mensen met extra gevoelige tandhalzen. Kinderen onder 18 jaar worden gratis behandeld! ! een eerste bezoek Ik zie u graag voor mondhygiënist Milou Onderberg,

In Beweging

Slaapoefentherapie

In Beweging naar balans

Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329


4.

Februari 2021

DE WENSBOOMACTIE...

was een groot succes!

HAARSTUDIO ESMIRALDA

WIJNHANDEL SLIJTERIJ KOK

PLAZA DE MEERPAAL

TERRE DES HOMMES

MARGRIET

BIJZONDERE BONEN


5.

Februari 2021 De wensboomactie van Winkelcentrum het Schubertplein was een groot succes. In december kon iedereen een wenskaartje halen bij de deelnemende winkels op het Schubertplein, Je kon hier een wens opschrijven voor iemand die je een warm hart toedraagt. Hier is dan ook massaal gehoor aan gegeven. Er zijn vele kaartjes binnen gekomen waar er uiteindelijk een aantal wensen uit zijn getrokken. De wensen die vervuld konden worden zijn o.a. Bloemenbonnen van Debussy bloemen en van Margriet. Verrassingspakketten van Jumbo van de Bunt met bonnen van Luxury House. Workshop bij Bakkerij Frentz in Ugchelen. Verder nog bonnen voor de schoonheidsspecialist, waardebonnen van Ken-tutut en Kletskopje. Ook wenstte iemand een hondje; dat is er één van pluche geworden, een website voor een zanglerares, en we konden regelen dat iemand in het ouderlijk huis van opa een kijkje mocht nemen (dankzij de huidige bewoners)

SIGNATURE COLLECTION BONBONS VAN ATELIER BIJZONDERE BONEN Voor kwalitatief hoogstaande koffie, thee en chocolade kun je uitstekend terecht bij Atelier Bijzondere bonen, specialist voor sensationele lekkernijen. Tal van gemalen en ongemalen koffiesoorten zijn er verkrijgbaar en bijna 100 soorten losse thee, evenals bonbons en chocoladerotsjes in diverse uitvoeringen, en vele andere, ambachtelijk en in eigen huis geproduceerde chocolade-producten. Atelier Bijzondere bonen heeft een eigen chocolaterie waar chocoladeproducten met liefde worden gemaakt. Als je op het juiste moment in de winkel bent, kun je daar zelf wat van zien. De allerbeste bonbons van Atelier Bijzondere bonen zijn samengebracht in de speciale Signature Collection. Deze onderscheidt zich door bijzondere vormen, chocolade en vullingen en door wisselende samenstellingen. Voor deze bonbons wordt uitsluitend gewerkt

met verse producten en worden geen kunstmatige conserveringsmiddelen gebruikt. Atelier Bijzondere bonen gebruikt chocolade welke helpt om het levensonderhoud van duizenden cacaoboeren en hun families te verbeteren. Door de Cocoa Horizons Foundation wordt geïnvesteerd in vier pijlers: onderwijs, kinderbescherming, tewerkstelling van vrouwen en gezondheid. Ook voor Valentijn kun je bij Atelier Bijzondere bonen terecht voor heerlijke chocolade cadeaus. Chocolatier Vincent maakt voor Valentijnsdag een speciale collectie van 5 prachtige bonbons in zijn Signature Collection stijl. Deze bonbons worden verpakt in een mooi blikje, waar je zelf nog een persoonlijke boodschap op kan schrijven voor jouw Valentijn. Het is gezellig genieten met Atelier Bijzondere bonen! Atelier Bijzondere Bonen is gevestigd aan de Schubertlaan 18 en er is volop gratis parkeerruimte. Kom gezellig langs!

SOEP OP DE STOEP Kijk eens om u heen of er eenzame of alleenstaande mensen in uw buurt wonen. Jong of oud, leeftijd maakt niet uit! Breng ze eens een kop soep! Wij van het Kletskopje gaan voortaan iedere week soep maken. Deze maaltijdsoep (0,5 liter) met daarbij een half stokbrood en kruidenboter kunt u bij ons bestellen en kopen voor 4,-! Hoe fijn is het om dit aan anderen weg te geven. Maar u mag ons ook het adres geven waar het naar toe moet, dan zorgen wij ervoor dat op het juiste adres terecht komt. Laten we met elkaar een signaal afgeven in deze tijd. Een beetje aandacht doet wonderen. Bestellen graag voor woensdag 12.00 uur en u of wij bezorgen het op donderdag of vrijdag. Voor elkaar en met elkaar. Doet u met ons mee? Koffiehuis/ lunchroom Het Kletskopje Schubertlaan 26a, 7333 CV Apeldoorn 06-53203722 Volg ons op facebook

We hebben hiernaast foto’s van enkele winnaars geplaatst., het was echt een zeer geslaagde actie! Iedereen bedankt voor het inleveren van de kaarten en de mooie berichten die we hebben mogen ontvangen. Veel liefs, de ondernemers Schubertplein

van

het

JUMBO VAN DE BUNT

Foto: Vreugd Fotografie

CLEMENS VIS

PERFECT PET STYLING

MARCEL’S OPTIEKHUIS

HET KLETSKOPJE

SNS


Inschrijven? Kijk voor meer informatie op onze website. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Februari 2021

Adres

Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4 7333 JG Apeldoorn

6.

T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl

Openingstijden Maandag

07:30 - 18:30

Dinsdag

07:30 - 18:30

Woensdag

07:30 - 18:30

Donderdag

07:30 - 18:30

Vrijdag

07:30 - 18:30

Zaterdag en zondag

gesloten

Wij bieden: • Aandacht voor ontwikkelingsgebieden • Een vertrouwde, huiselijke sfeer • Warme maaltijden www.kdvwonderliefapeldoorn.nl • Educatieve en persoonlijke aandacht Adres Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

toegestane snelheid 30km/h is.

NIEUWE VERKEERSDREMPELS VOOR DE EENDRACHTSTRAAT In het eerste kwartaal van 2021 start de gemeente met de aanleg van verkeersdrempels op de Eendrachtstraat. U heeft regelmatig melding gemaakt over de snelheid op de Eendrachtstraat, waarbij u uw zorgen uit over de verkeersveiligheid. Dat die zorgen niet onterecht zijn dat wijzen de metingen uit. Snelheden van 40km/h of meer zijn eerder regel dan uitzondering, terwijl de

De Eendrachtstraat is een lange rechte weg die uitnodigt om hard te rijden, maar dat zien wij voor de toekomst graag anders. De weg is momenteel voorzien van busvriendelijke plateaus die zorgen voor enige verlaging van de snelheid, maar het opheffen van de buslijn maakt effectievere maatregelen mogelijk. Door de aanleg van twee 30km drempels zijn weggebruikers genoodzaakt hun snelheid aan te passen. De verkeersveiligheid in de straat zal toenemen, doordat weggebruikers op deze manier extra geattendeerd worden op gewenst rijgedrag. De twee drempels worden op de volgende locaties geplaatst: 1. Tussen de Hoge Dries en

het Bakhuis, ter hoogte van huisnummer 52 en 55. 2. Tussen het Bakhuis en de Elleboogweg, ter hoogte van huisnummer 75 en 80. De wegversmalling met paaltjes die hier ligt wordt verwijderd. Naast de Eendrachtstraat worden ook op de Ugchelsestraat en de Hoenderloseweg 30km drempels aangebracht, aangezien op deze straten sprake is van dezelfde problematiek. Heeft u vragen over de voorgenomen werkzaamheden, neemt u dan contact op met de gemeentelijk verkeersdeskundige Jeanine Storm j.storm@apeldoorn.nl. Hartelijke groet, Patrick Hulshof Plv. Regisseur Openbare Ruimte zuidwest gemeente Apeldoorn

Ik mis jullie, hopelijk mag ik jullie gauw weer ontvangen!

#blijfgezond! Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl

We adviseren niet alleen hypotheken van onszelf Maak nu een afspraak op snsbank.nl/afspraak of bel 030 - 633 30 00. We helpen je graag!

in ere

hersteld

gratis oriëntatiegesprek

Paramariboweg 9 7333 PA Apeldoorn 055 54 22 7 24 06 24 77 31 67

Apeldoorn, Deventerstraat 14a Apeldoorn, Hofveld 121

200380 SNS Hypotheekselectie-2020 Adv A5 148x210mm_V04.indd 2

21-09-2020 17:41

mohlmannschade.nl


7.

Februari 2021 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium 14055 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49 WIJKRAAD APELDOORN ZUID Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl DORPSRAAD BEEKBERGEN LIEREN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010 HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055) 506 1221 APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994 TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

MAALTIJDENSERVICE IS GESTART Vlak voordat de maatregelingen in verband met de coronapandemie zijn aangescherpt is de maaltijdenservice van het Leger des Heils van start gegaan. Iedere donderdagmiddag kunnen mensen die door de coronacrisis in financiële nood zijn gekomen en niet over een voedselbankpas beschikken, een heerlijke vers gekookte maaltijd komen afhalen aan het Hofveld 21-23. Het is wel nodig om vóór woensdag een ticket te bestellen. Dat kan via het e-mailadres korps.apeldoorn@legerdesheils.nl of via 06 25761765. Dan ben je er zeker van dat er een maaltijd voor je klaarstaat. Je kunt kiezen uit een aardappel- of pasta-/rijstmaaltijd. Ook met vegetariërs wordt rekening gehouden. Een ticket voor een maaltijd kost € 1,50. De maaltijden worden bereid door een groep vrijwilligers en gesponsord door particulieren. Het is ook mogelijk om een ticket te kopen en die cadeau te doen aan iemand die het nodig heeft. Het Leger des Heils is met deze maaltijdenservice gestart omdat in de afgelopen maanden de vraag om ondersteuning is toegenomen. De maaltijden kunnen worden afgehaald op donderdagmiddag tussen half vijf en zes uur. Als de coronacrisis voorbij is, is het ook mogelijk om met elkaar de maaltijd te gebruiken aan het Hofveld 21-23. Voor meer informatie: Marrie Boshuis, 06 25761765.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

MAZDA 3 1.6 BUSINESS AIRCO LMV, CLIMA!

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 8.450,Onbezorgd autorijden? 2011, airco, benzine, 124.530 km,

lichtmetalen velgen Metelektrische trots latenramen, wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

Raak jij zo langzamerhand de aansluiting met school kwijt? Zie jij je toekomst somber tegemoet? Ben jij een van die jongeren die last heeft van de huidige Corona-maatregelen en wil je hierover met leeftijdsgenoten in gesprek of juist iets positiefs ondernemen? Heb jij juist wèl een manier gevonden om met de huidige situatie om te gaan? Geef je dan bij ons op voor de virtuele bijeenkomsten ‘Jongeren en Corona’. Wie zijn wij? • Wij zijn sociaal werkers, denken buiten de gangbare paden en kennen ook de wegen naar bijvoorbeeld activiteiten en hulpverlening. Wat gaan we doen? • We organiseren virtuele bijeenkomsten ‘Jongeren en Corona’. • We gaan ervoor zorgen dat ervaringen en inzichten met elkaar worden gedeeld. • We verleggen de focus op je mogelijkheden. Wat kunnen wij? • We kunnen je ondersteunen bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. • We kunnen je coachen om op een andere manier met de situatie om te gaan. • We kunnen je ondersteunen bij bijvoorbeeld schooluitval door te bemiddelen met je opleiding / onderwijs. • We kunnen je ondersteunen bij de aanvraag om hulp bij maatschappelijk werk. • We kunnen je in contact brengen met jongerenwerkers. Hoe doen wij dit? • We vinden samen wel een weg om met elkaar over je huidige situatie te praten. • Wij houden uiteraard rekening met elkaars gezondheid en volgen de richtlijnen van het RIVM. Ben je tussen de 16 en 21 jaar? Meld je dan aan. Om je op te geven voor deze (virtuele) bijeenkomsten stuur je een mailtje naar de buurtregisseur ZW, Ama Mual: a.mual@ stimenz.nl. Vermeld hierin je naam, postcode, telefoonnummer, mailadres en de titel: ‘Jongeren en Corona’. Wil je even sparren over je situatie? Bel of app me op: 06 25 01 04 70.

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ! U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

JONGEREN EN CORONA

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

AR

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl


8.

Februari 2021

Ook zijn er sociaal raadsmannen/vrouwen aanwezig die u kunnen helpen met juridische vragen, een inkomens-check. Wij zijn bekend met toeslagen en tegemoetkomingen. Soms is advies genoeg maar mocht het nodig zijn dat Budgetbeheer of een schuldregeling nodig is, kunnen we u in contact brengen met schuldhulpverleners van gemeente Apeldoorn.

ZUMBA GOLD ONLINE ZOOM LES, DANST U MEE? In deze tijd waarin we allemaal thuis zitten, is er de mogelijkheid om online mee te doen aan de Zumba Gold lessen. De lessen zijn op de vrijdagmiddag om 16.00 uur. Zumba Gold is perfect voor actieve volwassenen van 50+/60+/70+. Altijd genieten van dansen en bewegen. Samen op de vrolijkste Latijns Amerikaanse muziek. Blijf fit en vitaal. Het dansen houdt je gewrichten soepel, de pasjes houden je scherp.

Zumba Gold is een rustigere variant op de ‘normale’ Zumba Fitness. Danspasjes zijn eenvoudig en goed te volgen. Je kunt zo makkelijk een uurtje in beweging blijven en je zult ook zweten. Goed voor hart- en bloedvaten, goed voor je conditie en bovenal goed voor je humeur! Bij Zumba Gold kan je zelfs vanaf een stoel meedoen. De lessen kosten €2,85 per keer en u betaaltper les. Heeft u interesse in de online Zumba Gold lessen of wilt u het een keer proberen? Neem dan contact op met Yanka Dineva via: Y.dineva@stimenz.nl of via 06-11 321299

Sociaal werkers bij Centenkwesties Zijn uw uitgaven niet meer in balans met uw inkomsten?

Kijk op de website voor de actuele inloopplekken met locaties en tijden: Samen055 (apeldoorn.nl). U kunt ook via e-mail een vraag stellen; ga dan naar de website en vul het online formulier in of mail uw vraag naar: Gerda Kamphuis: g.kamphuis@stimenz.nl Steven Scholten: s.scholten@stimenz.nl

We zijn open en er is ook een gesprek mogelijk met een sociaal -maatschappelijk- werker als geldzorgen voor angst, spanningen en stress zorgen. Vaak is er sprake van een gemis aan overzicht en (een toename aan) psychische klachten.

Centenkwesties is gestart! Bezoek de spreekuren in Apeldoorn: Waar? CODA Dokzuid - 1e wormenseweg 460 Wanneer?Dinsdag van 14.00 – 16.00 uur Voor wie? Voor inwoners in stadsdeel Zuidwest (Postcodes 7331-7339)

HULP NODIG BIJ THUISONDERWIJS? STEL JE VRAAG VIA KLEINE KLUS!

elkaar gekoppeld.

ALS CENTEN EEN KWESTIE WORDEN.

Nu de scholen vanwege de lockdown dicht zijn en voorlopig nog even dicht blijven, is het nieuwe jaar voor veel mensen waarschijnlijk anders gestart dan ze hadden gehoopt. Veel mensen werken vanuit huis en moeten dit soms ook combineren met thuisonderwijs aan de kinderen. Dit kan een boel zorgen en stress met zich meebrengen. Dan kan het fijn zijn als je weet dat er een plek is om je vragen kwijt te kunnen.

EVEN VOORSTELLEN Een nieuw gezicht op de ontmoetingsplek de Graanhof. Dat vraagt om een introductie. Sinds januari 2021 werk ik, Jeannet Kamphuis, bij Stimenz als sociaal cultureel werker. Ik ben 52 jaar en woon met mijn gezin in Emst. Samen met Radna Stins vervang ik Inge van Dalen, op de ontmoetingsplek. Voordat ik sociaal werker was heb ik verschillende functies gehad zoals begeleider en coördinator. Tijdens deze functies merkte ik dat ik graag werk in en voor de wijk/het dorp. Soms voor een bepaalde groep mensen (mensen met dementie en hun mantelzorger) soms voor iedereen in de wijk. Op de Graanhof ga ik samen met vrijwilligers, docenten en collega’s aan de slag om ontmoetingen tussen mensen te organiseren. Ik krijg er energie van om te zien dat tijdens de ontmoetingen deelnemers elkaar iets te vertellen hebben. Ik ga daarom met veel plezier voor u aan werk op de ontmoetingsplek De Graanhof. Wilt u vrijwilligerswerk doen, een ontmoetingsactiviteit bijwonen of hebt u een idee hebt voor een activiteit, dan horen Radna en ik dat graag van u. Ik kijk er naar uit u te ontmoeten in de Graanhof. Vriendelijke groet, Jeannet Kamphuis j.kamphuis@stimenz.nl, 0623132804

AANKONDIGING BUURTONDERZOEK IN DE BRUMMELHOF In de periode februari t/m april gaat bureau Eurus in samenwerking met medewerkers van Stimenz en Zuid Doet Samen, de wijk in om bewoners te bevragen op de leefbaarheid in de buurt. Wij houden ons uiteraard aan de maatregelen van het RIVM om zorg te dragen voor zowel uw als onze veiligheid. Ama Mual – buurtregisseur ZW Best buurtbewoners, wij zijn Daniël Vossebeld en Elise olde Monnikhof van bureau Eurus en zijn gespecialiseerd in welzijn en participatie binnen de samenleving. Wij vinden het belangrijk dat inwoners met veel plezier in de buurt wonen. Daarom gaan we in samenwerking met Stimenz, Zuid doet Samen en de gemeente Apeldoorn de wijk Brummelhof in om te horen wat u van uw leefomgeving vindt. Met al deze informatie willen we samen met de gemeente een vitaliteitsagenda maken voor de wijk Brummelhof. Hierin komt goed te staan hoe u over de toekomst van Brummelhof denkt. Wij vinden het heel belangrijk dat de mening van de inwoner duidelijk wordt meegenomen en hopen dan ook dat we veel meningen en ideeën mogen ophalen en goede gesprekken mogen voeren. Binnenkort, als corona het toelaat, zullen we bij veel inwoners in de wijk aanbellen om te vragen naar uw mening over de wijk. Daarnaast wordt het ook online mogelijk om uw mening te geven of ideeën voor de wijk aan te dragen. Begin februari zal de website www.samenbrummelhof.nl online komen met alle informatie. Tevens ontvangt u binnenkort een ansichtkaart met meer informatie over Samen Brummelhof. Heeft u nu al vragen of opmerkingen? Mail dan naar info@samenbrummelhof.nl

Kleine Klus van Apeldoorn Pakt Aan biedt al sinds de start van de coronacrisis een plek om hulpvragen en aanbod bij elkaar te brengen. We hebben al diverse vrijwilligers gekoppeld aan mensen met vragen over boodschappenhulp, honden uitlaten, etc. Maar je kunt ook van dit platform gebruik maken bij hulp rondom thuisonderwijs. Met het prikbord worden vraag en aanbod aan

SPREEKUREN BUURTREGISSEUR Als gevolg van alle maatregelen en beperkingen die met Corona samenhangen heb ik sinds eind vorig jaar twee momenten waarop ik in de wijk benaderbaar ben als u met vragen zit waar u niet uitkomt. Juist nu wanneer bijvoorbeeld bij jongeren, bij de ouderen maar ook bij andere inwoners de maatregelen grote gevolgen hebben voor het welbevinden. Als buurtregisseur sta ik in verbinding met veel organisaties in de wijk die wellicht iets voor u kunnen betekenen. Hierin kan ik u ondersteunen zodat uw vraag op de juiste plek terecht komt. Ook kunt u mij benaderen

Dus kun je wel wat hulp gebruiken bij het vormgeven van het thuisonderwijs? Plaats dan je oproep op het prikbord. Denk hierbij aan een luisterend oor, iemand om af en toe je verhaal bij kwijt te kunnen, iemand die op afstand kan helpen met huiswerkbegeleiding of een groepje ouders die elkaar op een andere manier kunnen ondersteunen. Of misschien wil jij jezelf graag nuttig maken in deze tijd en lijkt het je leuk om ouders te ondersteunen bij het vormgeven van het thuisonderwijs. Dan zijn we ook op zoek naar jou! Je kunt je aanbod aan ons doorgeven, zodat wij je kunnen koppelen aan passende hulpvragers. Voor het stellen van vragen of het aanbieden van hulp, kun je een account aanmaken op de website apeldoornpaktaan.nl Kijk voor meer informatie op de website van Kleine Klus: www.apeldoornpaktaan.nl/coronahulp/

als u initiatieven of ideeën heeft voor uw straat, buurt of wijk. Samen kijken we verder op welke manier deze ideeën gerealiseerd kunnen worden. Of het nu gaat om een dienst voor de buurt, een ontmoetingsactiviteit, een gewenste aanpassing in de wijk die de leefbaarheid ten goede komt, stel uw vraag! Spreekuren zijn op: • donderdag van 15.00 tot 16.00 uur in Buurthuis Maasstraat – Maasstraat 4 • vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur in de Graanhof – Graanhof 2 NB. Vanwege de Corona maatregelen is het wel nodig om uiterlijk op woensdag voorafgaand aan de spreekuren een afspraak met mij te maken. Dit kan telefonisch via 06-25010470 of per mail: a.mual@stimenz.nl


9.

Februari 2021 STIMENZ FOTOCHALLENGE

Deze maand start de tweede Stimenz Fotochallenge. Doel van de komende 4 weken is om elke dag een extra reden te hebben omde focus ergens op te leggen. Weinig daglicht, kou en regen kunnen hun impact hebben op onze gemoedstoestand. Juist in deze periode van dat beperkingen in bewegingsvrijheid door Corona samenvalt met korte dagen, weinig licht, kou en regen kan het wenselijk zijn om ‘er even uit te kunnen’. Pak je camera of je telefoon en ga de uitdaging aan. Probeer je mooiste, meest tekenende foto te maken bij de opdracht van de dag. Je mag elke dag meedoen, instappen wanneer je wilt of een pauze inlassen naar behoefte.

In tegenstelling tot de eerste Fotochallenge worden dit keer alle inzendingen verzameld en wordt aan het eind van de maand een winnende foto gekozen. Wil jij deel uitmaken van de jury, stuur dan een mailtje naar: a.mual@stimenz.nl De Fotochallenge start op Valentijnsdag, zondag 14 februari. Foto’s kunnen worden gemaild naar PRJ_Fotochallenge@stimenz.nl onder vermelding van je naam, datum, thema en locatie. • De foto moet gemaakt zijn in de gemeente Apeldoorn, liefst in je eigen wijk of buurt. • Je stuurt 1 foto per opdracht in. Wees dus kritisch.

• •

• •

Over alle geselecteerde inzendingen wordt na de 30 dagen één winnaar gekozen. Over de uitslag kan niet worden gecommuniceerd. Bij inzenden van foto’s wordt de AVG gewaarborgd (privacy en portretrecht). Inzendingen worden opgenomen in een database van Stimenz. Door deelname wordt toestemming verleend voor eventuele publicatie door Stimenz in de toekomst onder vermelding van maker en locatie. Voor ingestuurd of door Stimenz gebruikt materiaal wordt geen vergoeding betaald. Inzendingen die als niet ontoelaatbaar worden beschouwd (aanstootgevend, denigrerend, discriminerend, grensoverschrijdend of beledigend enz.) zijn uitgesloten van deelname. Stimenz kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele gevolgen van publicatie.

14 februari 15 februari 16 februari 17 februari 18 februari 19 februari 20 februari 21 februari 22 februari 23 februari

Liefde Druppel Spanning Muziek Donker Samen Sterk Gisteren Meer Spelen

24 februari 25 februari 26 februari 27 februari 28 februari 01 maart 02 maart 03 maart 04 maart 05 maart 06 maart 07 maart 08 maart

Leuk Straatbeeld Ligt Licht Boodschap Buurt Hulp Beeld Samen Delen Geschenk Kracht Pracht

09 maart 10 maart 11 maart 12 maart 13 maart

Trots Hoop Wil Vertrouwen Toekomst

NB. Neem a.u.b. de RIVM richtlijnen, uw gezondheid en die van anderen in acht bij het deelnemen aan de opdrachten. Veel succes en vooral plezier. Initiatiefnemer: Ama Mual Buurtregisseur ZW.

Winnende foto vorige Fotochallenge Maker: Willy Maten Thema: Speeltoestel

IN VERBAND MET DE AANGESCHERPTE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS, KAN HET ZIJN DAT BEPAALDE ACTIVITEITEN NIET DOOR KUNNEN GAAN. ZE WORDEN EVENTUEEL VERZET OF IN EEN ANDERE VORM GEHOUDEN.

STAATSLIEDENKWARTIER TALMASTRAAT In de Staatsliedenbuurt werken we - de gemeente Apeldoorn, Jantje Beton en IVN Natuureducatie- samen met bewoners, van jong tot oud en netwerkpartners aan een gezonde buurt. Dat is een groene plek, waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen. In het kader van dit project staat in de komende periode het volgende op de agenda; Het Waterschap gaat in februari starten met het baggeren van de vijver aan de Talmastraat, daarna wordt gestart met het aanleggen van de natuurvriendelijke oever, mits de weersomstandigheden het toelaten. De huidige speelplek aan de Talmastraat krijgt, dankzij de input van vele kinderen en buurtbewoners een nieuwe indeling en nieuwe toestellen. Ook de wijkraad zal een speeltoestel schenken, waar wij heel blij mee zijn. De aanleg zal van start gaan nadat de aanleg van de natuurvriendelijke oever afgerond is. Ook in het kader van ‘De gezonde buurt’ organiseert Accres op iedere laatste woensdag

van de maand (27 jan, 24 feb, 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni) bij de speeltuin op de Talmastraat van 15.00 – 17.00 uur een leuke sport, circus, waterspeel of outdoor activiteit. Deze zijn gratis toegankelijk en bedoeld voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. In verband met de geplande werkzaamheden in de speeltuin is de kans groot dat Accres op 24 februari en 31 maart moet uitwijken naar een andere locatie in de buurt. De locatie zal vermeld staan op de site van Accres: https:// sportstimulering.accres.nl/jantje-beton. We zijn van plan meer sport- en spelactiviteiten voor alle leeftijden te organiseren in de toekomst, specifiek voor de Staatsliedenbuurt. Het lijkt ons bijvoorbeeld leuk om in het voorjaar wekelijks een wandeling te maken door de omgeving, graag horen we of hier een groepje animo voor heeft en we zoeken ook iemand die deze groep zou willen opzetten en begeleiden tegen een kleine vergoeding. Interesse? Mail de buurtregisseur Ama op A.Mual@ stimenz.nl. Ook andere ideeën en wensen voor buiten bewegen zijn welkom! Jeske de Kort - projectleider van de ‘Gezonde Buurt Staatsliedenkwartier’ Jantje Beton.

EVEN VOORSTELLEN Ik ben Yanka Dineva en ik kom vanaf februari tot en met juli, de sociaal culturele werker van Stimenz, Gerjanne van Middendorp vervangen. Gerjanne krijgt een kindje en gaat met zwangerschapsverlof. Wij wensen haar een makkelijke bevalling en mooie en waardevolle momenten met haar gezin! In de tussentijd neem ik haar taken over in ZuidWest en ik kijk er naar uit om de mensen in de wijk te ontmoeten, interessante bijeenkomsten te organiseren en om samen te werken met collega’s en mensen uit de wijk. Hiernaast ga ik op vrijdag leuke activiteiten met de kinderen uitvoeren. Ik ben een lief en begripvol persoon, welke goed kan luisteren maar ook weet van aanpakken. Ik doe mijn werk met passie en het geloof dat kleine stappen en simpele oplossingen veel kunnen betekenen. Gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid staan voor mij voorop. Ieder persoon, met zijn eigen wensen, behoeften en ideeën, is belangrijk. Hoe losser ik laat wat ik lief heb gehad, Hoe liever ik heb wat ik heb! Wij leven al bijna een jaar in een bijzondere tijd. Een tijd met beperkte contacten, thuis werken,

gesloten winkels en cafés. Een tijd waarin het niet vanzelfsprekend is om ergens naar toe te gaan en samen iets leuks met een ander te doen. Wij zien elkaar niet, maar toch willen wij zeggen dat wij aan jou denken en willen wij binnen de mogelijkheden met je mee denken en steun bieden. Zit jij met een vraag of heb jij ergens hulp bij nodig? Heb jij ergens behoefte aan? Heb jij een idee of wil jij iemand ergens mee helpen? Stuur mij een bericht, een e-mail, bel mij of kom langs bij Het Vogelnest. Ik ben elke vrijdag daar te vinden. Yanka Dineva Sociaal werker Zuid- West Telefoonnummer: 06- 11 321299 E-mail adres: y.dineva@stimenz.nl Instagram: Kinderen van Zuid


10.

Februari 2021 DE LOCKDOWN, WE HEBBEN ER ALLEMAAL GENOEG VAN, MAAR HET HART VAN ZUID HOOPT STRAKS WEER TE KUNNEN KLOPPEN In deze moeilijke tijd van de lockdown, is het voor veel ondernemers overleven. De horeca en kappers zijn zelfs al voor de tweede keer in een lockdown beland. De meeste winkels krijgen dan wel wat steun van de overheid, maar dat valt vaak erg tegen, zodat ze het erg moeilijk hebben.

Iedereen wil toch graag dat de winkels kunnen blijven bestaan in het Winkelcentrum Hart van Zuid. Het belangrijkst is natuurlijk om gezond te blijven, daarom is het ook zo belangrijk dat iedereen de regels blijft hanteren, zoals de anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen en alleen boodschappen doen waar het tenminste nog kan. Denk ook eens aan een ander, stuur eens een kaartje, een bloemetje, een klein cadeautje of een lief berichtje, zo kun je vaak weer iemand even een beetje opbeuren.

Veel winkels hebben naar een creatieve oplossing gezocht. Zo is het bij veel winkels mogelijk om een bestelling te plaatsen per mail, via de telefoon en/of via een website. De bestelling wordt in Apeldoorn zelfs bezorgd, soms tegen een vergoeding, maar vaak boven een bepaald bedrag gratis.

Maar vooral wees een beetje lief voor elkaar, we merken dat de mensen over het algemeen een stuk prikkelbaarder zijn geworden. We willen allemaal graag weer terug naar het “normale leven” en zijn alle regels en de lockdown zat, maar we moeten nog even volhouden en proberen positief te blijven.

Natuurlijk hopen de ondernemers dat de klanten trouw zullen blijven, maar ook dat ze de winkels in deze moeilijke tijd zullen blijven steunen door bestellingen te plaatsen.

Het Winkelcentrum Hart van Zuid hoopt straks weer te kunnen kloppen door o.a. de laatste braderie in juni weer te kunnen organiseren en daarna weer diverse andere activiteiten.

IN GESPREK MET WIJKWETHOUDER JEROEN JOON Wilt u iets vertellen of heeft u een vraag voor Jeroen Joon, de wijkwethouder voor Zuid en Ugchelen? Dat kan! Elke maand (video)belt wethouder Joon met inwoners van Apeldoorn Zuid en Ugchelen tussen 9.00 en 10.00 uur. Het eerstvolgende moment is vrijdag 12 februari a.s. U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar wethouderjoon@apeldoorn.nl. De wethouder belt u dan op voor een gesprek.

OP AFSTAND, MAAR TOCH DICHTBIJ Jeroen Joon is wijkwethouder voor Apeldoorn Zuid en het dorp Ugchelen. Dat betekent dat hij speciale aandacht heeft voor de wijk en het dorp. Voor de coronacrisis was hij regelmatig te vinden in Zuid of in Ugchelen. Jeroen Joon: “Ik vind het belangrijk om te horen wat er leeft. Wat mensen prettig vinden aan het wonen en werken in Zuid of Ugchelen. Maar ook waar ze tegenaan lopen en waar problemen zitten. Juist in deze corona-tijd is het belangrijk dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Ik kan nu niet zo makkelijk op mensen af stappen, vandaar dat ik iedereen van harte uitnodig om even te bellen!”


Februari 2021

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

VAKANTIEPARK HET LIERDERHOLT IS VOOR HET TWEEDE JAAR OP RIJ VERKOZEN TOT ANWB ‘CAMPING VAN HET JAAR 2021’! Eind november werd bekend gemaakt dat Vakantiepark Het Lierderholt tot één van de 12 genomineerde campings behoorde voor de jaarlijkse verkiezing van de ANWB. Halverwege januari is bekend geworden dat zij in de categorie ‘De meest gewaardeerde huuraccommodatie’ zijn uitgeroepen tot ANWB ‘Camping van het Jaar 2021’!

Tijdens de afgelopen zomervakantie, in de periode van coronaluwte, brachten bijna 25.000 campinggasten hun stem uit en kozen hun favoriete camping. Zowel kampeerders die met eigen kampeermiddel op vakantie gaan, als de campingliefhebbers die in een huuraccommodaties verblijven, deelden hun enthousiasme voor de camping van hun keuze.

In de categorie van Vakantiepark Het Lierderholt werd gekeken naar de prijskwaliteitverhouding, de faciliteiten, hygiëne en de ligging van de huuraccommodatie.

prijs in de categorie 'De meest gewaardeerde huuraccommodatie' in ontvangst mogen nemen! Wij willen iedereen die op ons heeft gestemd ontzettend bedanken!

Björn Willemsen, directeur van Vakantiepark Het Lierderholt: ''Wij zijn ontzettend trots dat wij voor het tweede jaar op rij deze prachtige

Daarnaast ben ik ook heel trots op het fantastische team waarmee wij dit samen bereikt hebben.’’


12.

Februari 2021 Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

DORPSKERK BEEKBERGEN De dorpskerk is al eeuwen een huis van God in het hart van ons dorp. Het is een huis van God voor iedereen in Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen of waar dan ook vandaan. Door de lockdown vinden de diensten helaas zonder kerkgangers plaats. Gelukkig zijn er uitstekende middelen om de diensten met beeld en geluid online bij te wonen. Zoek op www.kerkdienstgemist.nl naar ’dorpskerk Beekbergen’. Daar kun je de diensten live of later bekijken en meebeleven.

• •

Elke zondag is er om 09.30 uur en 19.00 uur een live uitzending. Eens per 14 dagen is op woensdagmiddag om 15.00 uur een live uitzending. Om de eenzaamheid en de lange week te onderbreken. De ene keer zal er orgelspel klinken, de andere keer een bemoediging vanuit de Bijbel door ds. Lammers of ds. Theunisse, dan weer een cd met geestelijke liederen. Ook deze uitzendingen zijn te volgen via de kerkradio of via www. kerkdienstgemist.nl.

De uitzending is steeds op de oneven weken, dus: woensdag 3 februari; woensdag 17 februari; woensdag 3 maart; enzovoort. Ben je eenzaam, heb je behoefte aan een gesprek of aan praktische hulp? Neem gerust contact met ons op. We bieden graag een luisterend oor of schakelen ons netwerk in.

APELDOORN AARDGASVRIJ: DENKT U MEE? Er komt een grote verandering op ons af. Langzaam maar zeker willen we stoppen met het gebruiken van aardgas en nadenken over alternatieven. Alle gemeentes in Nederland gaan de komende jaren aan de slag om in 2050 van het aardgas af zijn. De gemeente Apeldoorn is bezig om hiervoor een warmtevisie op te stellen. In dit document leggen we vast wanneer welk deel van de gemeente van het aardgas af gaat en wat duurzame alternatieven zijn. Dit heeft grote effecten op iedereen die woont en werkt in Apeldoorn. Hoe ga je dan koken en hoe voorzie je huizen van verwarming en warm water? Denkt u mee? Het maken van deze visie doen we niet alleen. We doen dat samen met partners en organisaties. Ook uw mening hierin is belangrijk. Denkt u mee? Dat kan op twee manieren, via een vragenlijst en de Tafel van 15. Vragenlijst We horen graag wat u hierin belangrijk vindt. Wat betekent deze opgave voor u? Heeft u al energiebesparende of isolerende maatregelen genomen? Wat kunt u zelf doen en wat verwacht u van de gemeente? We horen het graag! Meedoen? Vul de vragenlijst in via www.apeldoorn.nl/vragenlijstaardgasvrij. De Tafel van 15 We zijn op zoek naar 15 inwoners van Apeldoorn die het leuk én belangrijk vinden om hierover mee te denken. Wij noemen dit De Tafel van 15. De Tafel van 15 is een diverse groep: van jong tot oud, man en vrouw, huurders en kopers en met een hoog of laag inkomen. De Tafel van 15 komt zo’n drie keer bij elkaar in maart en april tijdens online sessies van ongeveer 1,5 uur. U denkt actief mee en geeft uw mening over de plannen die gemaakt worden. Meer weten? Kijk op www.apeldoorn. nl/tafelvan15.

RIJBEWIJSKEURINGEN CBR IN BEEKBERGEN Beekbergen - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR. Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen bij Dorpshuis De Hoge Weye medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs op o.a. de volgende datum (onder voorbehoud van wijzigingen): vrijdag 5 februari en vrijdag 26 februari. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 50,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 70,00. Afspraak maken Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg: • Gemakkelijk en snel via onze website: www.regelzorg.nl • Tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088 2323 300. De Procedure Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en begin 5 maanden voor deze datum met het verlengen van uw rijbewijs, indien u ook medisch gekeurd moet worden. De eerste stap is het kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Dat kan online op mijn www.cbr.nl, via DigiD met SMS- of App-verificatie. Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen bij de meeste gemeenten of via RegelZorg. Deze vragenlijst over uw eigen gezondheid moet u eerst zelf invullen en opsturen naar het CBR. Als antwoord krijgt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één), die de keuringsarts moet invullen. Op dát moment kunt u pas een afspraak maken voor de keuring. De artsen waar Regelzorg mee samenwerkt, zijn aangesloten bij ZorgDomein. Zij vullen de formulieren digitaal voor u in en versturen deze direct naar het CBR. Meer informatie over de procedure leest u op de website van Regelzorg: www.regelzorg.nl.

ONRUSTIGE TIJDEN Bij het lezen van het opschrift bij dit artikel denkt u wellicht direct aan het corona-tijdperk. Begrijpelijk, maar er zijn meer factoren die bij de dorpsraad voor onzekerheid zorgen. En dan gaat het om de soms felle discussies tussen de gemeente Apeldoorn en de besturen van de dorps- en wijkraden. De gemeente Apeldoorn heeft geruime tijd geleden een veranderingsproces in gang gezet en de relatie met dorps- en wijkraden en de taken en bevoegdheden van die raden vastgelegd in een verordening, aangepast. Besturen van dorps- en wijkraden hebben een en andermaal bezwaar gemaakt tegen deze - in hun ogen - te ver doorgevoerde aanpassingen. In dit verband is het interessant het rapport van

AVONDKLOK IS INGEGAAN OP ZATERDAG 23 JANUARI Van 23 januari tot en met 9 februari 2021 geldt in heel Nederland een avondklok. Van 21:00 uur ‘s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Deze zware maatregel bovenop de huidige lockdown moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Veel mensen raken besmet met het coronavirus door samen te

GEMEENTE START MET CAMPAGNE GELDZORGEN Gemeente Apeldoorn start een campagne om mensen met geldzorgen beter te bereiken. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Vierssen vindt dit noodzakelijk. “We zien dat mensen met geldzorgen tot wel vijf jaar wachten voordat ze om hulp vragen. Dat is zonde, want hoe eerder iemand bij ons komt, hoe beter we kunnen helpen. Dat hopen we met deze campagne te bereiken.” Volgens de wethouder komt deze campagne op het juiste moment: “Veel mensen die het tot voor kort goed hadden, krijgen nu door corona geldproblemen. Vaak kennen zij de weg naar de juiste plek nog niet en vragen daarom geen hulp. Ook schaamte speelt een rol. Maar ze zijn zeker niet de enige. Ik wil hen aanmoedigen om hulp te vragen.” Echtscheiding, corona of ontslag In heel 2021 is er extra aandacht om mensen

Necker van Naem te lezen. Een rapport dat in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd geschreven en dateert uit 2013 (Dorps- en wijkraden in Nederland). Vertrekpunt van het rapport is de informatie die werd verkregen uit de digitale enquête die aan alle griffiers van de gemeenten werd verzonden. De respons op deze enquête was, zeker nadat bij geen respons op de vraagstelling werd “nagebeld”, ruim voldoende om te dienen als referentie. In het rapport van Necker van Naem wordt een tweetal gemeenten nader uitgewerkt. Eén daarvan is Apeldoorn. Deze informatie wordt verstrekt in onze nieuwsbrief op onze website https://www.dorpsraadbeekbergen.nl

komen met familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verdere verspreiding van het coronavirus. Lees voor meer informatie over de avondklok en de verklaringen die je bij je moet hebben als je toch naar buiten moet op de website van de Rijksoverheid. Hiernaast vindt u alle informatie over de avondklok in een overzicht.

met geldzorgen te bereiken. Dat gebeurt via posters langs de kant van de weg, berichten via social media of via hulpverleners op andere gebieden die vermoeden dat er geldzorgen zijn. Doel hiervan is dat mensen met geldzorgen, groot of klein, eerder advies krijgen en om hulp vragen. Daarnaast hoopt de gemeente via de campagne het taboe rondom schulden te doorbreken. Wethouder Van Vierssen: “Eén van de grootste problemen is schaamte. Terwijl vaak omstandigheden als een echtscheiding, corona of ontslag de oorzaak zijn. Omstandigheden dus waar mensen zelf niet altijd iets aan kunnen doen. Voor mij is de campagne dan ook geslaagd als we één persoon zover krijgen om wél om hulp te vragen.” Mensen met geldzorgen kunnen terecht bij Centenkwesties, kijk op samen055.nl/ centenkwesties voor meer informatie.

Coulanceregeling 75 plus Senioren mogen onder bepaalde voorwaarden, uitsluitend in Nederland, met een verlopen rijbewijs een jaar blijven rijden. De doorlooptijden van het CBR zijn een stuk verbeterd, dus als u zich tijdig laat informeren en u zich goed voorbereidt op de keuring zult u geen gebruik hoeven maken van deze regeling.

REGISTER VAN MEDELEVEN Er zijn in Apeldoorn veel mensen direct of indirect geraakt door het coronavirus. Mensen werden ziek, verloren dierbaren of overleden aan het virus. De zorg kreeg het zwaar te verduren, mensen raakten hun werk kwijt of leden op een andere manier onder het virus en/of de maatregelen. Tegelijkertijd was en is er ook veel onderlinge steun en medeleven. In het Register van medeleven kunt u uw blijk van respect en medeleven kwijt als u daar behoefte aan heeft. Plaats u ook een bericht in het register? https://medeleven.apeldoorn.nl

Helende woorden We zijn verward Fluisteren jouw naam Uitgeschreven Inwoner Apeldoorn af. Schaduwen van verlies ontfermen zich over ons Helende woorden zijn nodig We willen gevonden worden in harten die meeleven We leggen ons oor te luister. Dat jij nog bestaat, daar draait het om Helende woorden Laten ons voelen dat je aanwezig bent We zijn bij je, waar jij je ook bevindt Niets is vandaag meer aanwezig Dan jij. Herman Kattemölle, stadsdichter


13.

Februari 2021

21 januari 2021

Avondklok: blijf binnen Vanaf 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.

21.00 uur

4.30 uur

Het is van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur ’s ochtends verboden om buiten te zijn. Geldige redenen om tijdens de avondklok buiten te zijn: In een noodsituatie

Voor werk

Dringende (medische) hulp aan mensen en dieren

Reizen naar het buitenland en terug naar Nederland

Uitlaten van een aangelijnde hond (dit doe je alleen)

Na een oproep van een rechter of officier van justitie

Voor een uitvaart

Een examen voor mbo, hbo of wo

Kijk op rijksoverheid.nl/ avondklok voor de mogelijke verklaring(en) die je bij je moet hebben als het toch noodzakelijk is dat je buiten bent.

Ga je tijdens de avondklok naar buiten, dan loop je het risico op een boete van â‚Ź95.

De avondklok geldt van 23 januari 21.00 uur tot 10 februari 4.30 uur.

alleen samen krijgen we corona onder controle

Meer informatie: rijksoverheid.nl/avondklok of bel 0800-1351


14.

Februari 2021

DE BRILLENKAMER IS OP EEN VERANTWOORDE MANIER OPEN BEEKBERGEN – Op 1 mei 2020 opende Kirsten du Breuil-ter Horst de deuren van De Brillenkamer aan de Dorpstraat 46a in Beekbergen. “Het was echt een heel vreemde tijd om te starten als zelfstandig ondernemer”, vertelt zij. “We konden meteen al allerlei aanpassingen doen in het oorspronkelijke plan, qua apparatuur en inrichting. Zo kon ik wel vanaf het begin al op afstand oogmetingen verrichten en heb ik plexiglasschermen in de winkel neergezet en opgehangen. We houden ons goed aan de hygiënemaatregelen en maken de hele dag door alles schoon.” Gelukkig wordt de optiek gezien als essentiële detailhandel en konden en kunnen ze bij De Brillenkamer ook tijdens alle corona-

maatregelen op een verantwoorde manier openblijven en nog steeds brillen leveren aan mensen die bijvoorbeeld aan staar geholpen zijn, hun bril kapot hebben of kwijt zijn, of simpelweg niet meer goed kunnen zien. Dat De Brillenkamer kleinschalig is, ervaart Kirsten als voordeel. “We mogen door de coronaregels maar een paar klanten tegelijk in de winkel toelaten en dus werken we voornamelijk op afspraak. In feite is het dus bijna allemaal private shopping op het moment. We hopen voor iedereen dat deze crisis zo snel mogelijk voorbij is, maar deze persoonlijke benadering willen we graag zo houden. Even die extra aandacht, dat maakt het toch waardevoller. De klanten waarderen dit echt en dit maakt ons werk extra leuk!” Heeft u ook een bril nodig of problemen met uw bril? Bel dan voor een afspraak 06-14666601 of ga naar www.debrillenkamer.nl en boek online een afspraak.

Je kan ons bereiken om bestellingen te plaatsen via: Telefoon: 055-5061210 WhatsApp: 06-45215637 Mail: dedamper@primeranet.nl Of natuurlijk via onze website: www.primeradedamper.nl

WIJ BEZORGEN GRATIS IN BEEKBERGEN, LIEREN, OOSTERHUIZEN Inmiddels zijn we al weer een hele tijd gesloten vanwege de lockdown. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wanneer de lockdown voorbij is. Maar ondanks dat het hele vervelende tijden zijn hoeven jullie niet zonder onze producten te zitten. Zolang de lockdown duurt bezorgen wij de producten bij jullie thuis. Onze winkel is wel geopend voor PostNL gerelateerde zaken. Dus voor het verzenden van je post of het afhalen van je pakketje kan je gewoon tijdens onze openingstijden bij ons terecht. Voor ons overige assortiment kan je contact met ons opnemen en komen wij het thuis bezorgen.

Bestellingen die voor 15.00 uur geplaatst zijn worden gegarandeerd dezelfde dag nog bezorgd. Nou hoe snel wil je het hebben. Binnen Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen bezorgen we zonder minimum aankoopbedrag en geen bezorgkosten. Buiten dit gebied bezorgen we ook, neem dan even contact met ons op wat er mogelijk is. Ver buiten ons verzorgingsgebied sturen we het op met Postnl tegen de huidige verzendtarieven. Dus alles wat je normaal ook bij ons in de winkel koopt, bezorgen we nu bij je aan huis. Neem alsjeblieft contact met ons op. Jij bent er mee geholpen en wij ook! Heel graag tot snel, team Primera de Damper; Geralda, Toos, Esmee, Mieke, Marjon, Julian, Jacco en Jolanda

Drogisterij en Parfumerie Beekbergen Eyelove Brillen Dorpstraat 39, 7361 AR Beekbergen 055-5064545 / www.dabeekbergen.nl

ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur

Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl

BHV een veilig gevoel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen

www.anitameekel.nl

Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht!

Anita Meekel


15.

Februari 2021

WRAP MET BONEN EN GUACAMOLE

hoofdgerecht • 25 min. • 4 pers.

• • • • • • • • • • •

1 ui 1 schaal trostomaten (5 stuks) 2 avocado’s 1/2 chorizo (à 250 g) 2 el zonnebloemolie 1 zak Mexicaanse roerbakmix (400 g) 1 blik zwarte bonen (400 g) 1 pak tortilla naturel (8 stuks) 1 bakje koriander (15 g) & grillpan

1 Snipper de ui fijn. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Halveer de avocado’s, verwijder de pit met een mes en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak de avocado in een kom met een vork tot een grove puree. Meng er 2 el tomatenblokjes en 1 el gesnipperde ui door en breng op smaak. 2 Meng voor de salsa de rest van de ui door de rest van de tomaat. Breng op smaak. Bewaar de guacamole en de salsa afgedekt in de koelkast tot gebruik. Verwijder het vel van de chorizo en snijd het vlees in blokjes. Bak in een droge koekenpan de chorizo in 4 min. knapperig. Schep de chorizo in een kom en houd warm onder een deksel. 3 Verhit in de koekenpan 2 el olie en roerbak de groente in 8 min. beetgaar. Doe intussen bonen in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken. Voeg de bonen toe aan de groenten en verwarm al omscheppend 2 min. 4 Verhit intussen de grillpan. Verwarm de tortilla’s 10-15 sec. aan elke kant. Leg de tortilla’s op een bord en houd warm onder een schone theedoek of deksel. 5 Hak de koriander grof en doe het in een schaaltje. Schep het groentemengsel in een schaal. Zet de tortilla’s, chorizo, groente, salsa en guacamole op tafel. Laat iedereen zijn eigen wraps vullen en verdeel er de koriander over.

2,88 PER PERSOON


16.

Februari 2021

OMA WEET RAAD

Weinig zaken zijn zó irritant als een verstopte neus! Voor velen staat het met stip op nummer 1 als meest vervelende winterkwaaltje.

De tips van Oma bij een verstopte neus: •

Stomen. Door de warmte en het vocht van de stoom kan je makkelijker ademen. Adem diep in boven een kom met heet water en doe een handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet weg kan. Houd je hoofd zo dicht mogelijk bij het water en inhaleer zo diep

• •

mogelijk. Wel opletten dat je jezelf niet verbrand aan het hete water! Voeg pikante ingrediënten toe. Daarnaast kan je ook een lekker pikante curryschotel op het menu zetten. Pikant voedsel, zoals chilipepers en mosterd, zorgt ervoor dat het neusslijm loskomt. Uien. Ze bieden soelaas. Leg daarom een opengesneden ui op je nachtkastje. Vermijd zoete zuivelproducten, want die bevorderen de slijmvorming, waardoor je neusverstopping alleen maar erger wordt. Zure zuivelproducten zoals karnemelk en kwark kunnen wel.

PANNENKOEKEN Afgelopen donderdag kwam de pannenkoeken wagen hier voorrijden. In de wagen werden in 9 koekenpannen tegelijk pannenkoeken met spek, appel of naturel gebakken. Medewerkers van De Vier Dorpen hebben er voor gezorgd dat de pannenkoeken Coronaproof werden geserveerd aan 66 bewoners. Er werd gesmuld van deze Oud Hollandse lekkernij! Men genoot van dit Sinterklaascadeau. De Goedheiligman had namelijk in december laten weten deze pannenkoekenwagen als Sintcadeau te geven aan alle bewoners van ZGA locatie De Vier Dorpen. Wat een slimme man!

Tuincentrum

’’Tullekensmolen’’ Wij zijn met winterstop. Dinsdag 2 maart zijn we weer open.

Voor al uw tuinplanten en bomen in een mooie groene omgeving

Wij zijn deze periode wel bereikbaar voor bestellingen. Deze kunnen wij thuis bezorgen. Bel 06 53703974 of mail naar info@tuincentrumtullekensmolen.nl

Ik ben Onno

Pas goed op jezelf en elkaar Tullekensmolenweg 37 7361 EN Beekbergen 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

Tullekensmolenweg 37 | 7361 EN Beekbergen | 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39


17.

Februari 2021

Frits Reinders vertelt

VAN ESSEN ELECTRONICS Van Essen Electronics is alweer bijna 43 jaar gevestigd aan de Molenstraat-Centrum 264 in Apeldoorn. Inmiddels uitgegroeid tot het adres voor alle vakkundige reparaties aan elektronica apparaten en besturingen, voor zowel particulier als industrieel gebruik. Ook hebben wij een groot assortiment componenten voor reparatie en nieuwbouw in voorraad. Het begon allemaal in begin 70 jaren met een drive-in discotheek en de verhuur van geluidsapparatuur voor evenementen, deze geluidsapparatuur bouwde ik in die tijd allemaal zelf. Van grote krachtige buizenversterkers tot enorme luidspreker zuilen. In 1978 werd de elektronica zaak naast de slagerij van mijn vader geopend, hij werd ook helemaal enthousiast van de elektronica en sloot een half jaar nadat ik begonnen was met de zaak de slagerij. Dit was best wel een grote stap voor hem, omdat hij een einde maakte aan 80 jaar slagerij geschiedenis in de familie. Hij kwam daarna bij mij in dienst en heeft altijd met veel plezier jarenlang in de winkel gewerkt bijna tot aan zijn overlijden in 2009. De elektronica zaak werd een groot succes en werd bekend in de hele regio. In 1993 werd de winkel flink vergroot en kwam er ook personeel in dienst. In die tijd waren er nog heel veel hobbyisten die met elektronica bezig waren. Doordat in latere jaren het zelf bouwen niet meer populair was en je alles voor een heel laag bedrag in China kon bestellen, werd de elektronica hobby minder populair.

Winkel heden

Van Essen Sr. (ex slager) 1979

Versterkersbouw omstreeks 1971

Geluidsinstalatie verhuur omstreeks 1976

Het is bijzonder te noemen dat ik nu in 2021 nog steeds op hetzelfde plekje gevestigd ben, omdat de gemeente meerdere keren plannen had om de gehele Molenstraat – Centrum te slopen. In de jaren 60 namelijk, zou er een brede weg in het verlengde van de Prins Willem Alexanderlaan dwars door Apeldoorn komen en zou alle bebouwing aan de Molenstraat-Centrum moeten verdwijnen. Dit ging echter niet door, toen kwam in de jaren 80 een nieuw plan waarbij alleen de zuidkant van de MolenstraatCentrum afgebroken zou worden, wat ook niet doorging. In 2007 lag er weer een plan, waarbij alle bebouwing aan de zuidkant afgebroken zou worden. Het is tot op heden

De Damper

TIS gen A r o R z be gG n i l l W ij este * b uw huis! t u j i b

n uize

terh

j * Wi

rgen

bezo

,

rgen

kbe

Bee is in grat

s n Oo en e Lier

Geef uw bestelling telefonisch door, per mail, via een WhatsApp bericht of plaats een bestelling via de website!

www.primeradedamper.nl • Lezen • Wenskaarten • Cadeaus

• Cadeaukaarten • Kantoorartikelen • Kansspelen

Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen 055 - 506 12 10, dedamper@primeranet.nl www.primeradedamper.nl

• Tabak • Zoetwaren • Service

@primeradedamper primeradedamper.beekbergen

Ook bereikbaar via WhatsApp: 06-45215637

Winkel opening april 1978

allemaal niet gebeurd. Tegenwoordig is het repareren de belangrijkste pijler geworden voor het bedrijf. Bedrijven die nu nog vakkundige reparaties kunnen uitvoeren aan apparaten en besturingen zijn schaars geworden, omdat er een gemis is aan ervaring. Er zijn plannen om in en nabije toekomst ook bij bedrijven op locatie reparaties uit te gaan voeren op het gebied van elektronica, omdat mij gebleken is dat hier veel vraag naar is. Dit verhaal is geschreven voor Herman van Essen.

Frits Reinders


Februari 2021

Apeldoorn Zuid krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl

18.


19.

Februari 2021 ingezet. Op dat zelfde veldje is ook jarenlang Koninginnekermis geweest. Was altijd een hele happening, vooral de zweefmolen en de schiettent. Wat hebben we ook een plezier gehad op het veld dat nu parkeerplaats is bij de Schubertlaan. Konden we lekker spelen, heeft nog een circus gestaan, zijn nog hoelahoep wedstrijden geweest. Toen ik 12 jaar was, kreeg ik van mijn vader mijn 1e oude bromfiets, hij liep nog wel maar er moest

zij richting Schiphol. Verhoef kreeg daar een baan bij de politie. (nu ik dit zo schrijf zie ik dat iedereen die naast ons woonde ging verhuizen. Hoe zou dat komen, ha,ha,ha). Ik zat op de Theo Thijssenschool en woonde dus net naast de school. Als de toeter ging kon ik van huis gaan en was dan nog op tijd. Wat hebben we veel gevoetbald op het veldje van de school en ook op het weiland daarnaast waar de gemeente een paar doelpalen had

Diepenbrocklaan 1948

BROMNOZEM UIT ZUID! Ik ben Evert, Evert Zijlstra. Geboren in maart 1947. Ons gezinnetje kwam in 1948 aan de Diepenbrocklaan in Apeldoorn Zuid te wonen. Mooie nieuwe huizen en wat later bleek ook een heel fijne en sociale buurt. Toen ik zo groot was dat ik alleen de tuin uit mocht en vriendjes kon maken, werd het helemaal een feest. Wat kon je daar toen nog fijn buiten spelen, of niet Alex. knikkeren, tollen, buskruit, verstoppertje, verlos, carbid schieten met kleine busjes, je had op laatst geen spuug meer over. Belletje trekken. Hutten graven achter ons huis in de bosjes. Wat baalden wij dat ze daar gingen bouwen (de Kippenhokken). We hebben heel wat pas gemetselde muurtjes omgetrapt. Mijn ouders hebben ook nog 2 bouwvakkers van de kippenhokken in de kost gehad. Die gasten gingen in het weekend weer naar huis, naar 020. Toen ik een jaar of 10 was zijn we verhuisd naar de Bernard Zweerslaan. We kwamen te wonen op nr. 20 het laatste normale huis in die straat, naast ons begonnen de Kippenhokken. Mijn vader die werkte toen al als chauffeur / monteur bij de politie. We kwamen daar naast een ander fam. te wonen waarvan de man ook bij de politie werkte, de fam. Verhoef. Toen wij daar nog maar pas woonden verhuisden

WAARDEBON Extra sterk 75 mcg per capsule 250 caps 95 van € 25.66 voor

€ 22,

WAARDEBON

Brenda Vitamine C van € 10,95 voor . . . . . .

veel aan gebeuren. Mijn vader repareerde als hobby ook veel bromfietsen voor vrienden en bekenden, dus ik zat ook al vlot in dat werk. Opknappen en verkopen (als 14 jarige) op de bromfietsmarkt aan de Griftstraat en weer een ander kopen. Heb in die periode ook nog een poos in mijn vrije tijd bij Doornheim gewerkt, naast Joop Koperdraad die daar vaste kracht was. Toen kwam de tijd dat je verkering kreeg, haha. Zal geen namen gaan noemen, maar een paar meiden vergeet je nooit meer, of wel R en J !!! Toen ik een jaar of 16 was had ik al een mooie Batavus Supersport en een jaar later de Batavus Whippet, ging de wijk uit met Johnnie Verhoef, Stef Uiterweerd enz. Ergens anders meiden versieren. Over die periode zal ik niet schrijven, ik ga niet alles verklappen. Groetjes, Evert.

€ 8,

95

WAARDEBON

Brenda Brenda Abrikozen

Af en toe nog even brommen.

WAARDEBON

Met een hoge dosering Glucosamine en MSM. Door de diepe warmte werking wordt de doorbloeding van de spieren sterk gestimuleerd waardoor deze weer soepel en goed aan voelen. Afvalstoffen worden direct afgevoerd.

van € 16,95 voor . . .

€ 12,95

WAARDEBON

Juso Psylliumvezels

van € 7,95 voor . . . . . . . 2 x 1000 gram

Bus van 300 gram

Gedroogde abrikozen Om uw bloeddruk op peil te houden

van € 15,90 voor . . .

€ 5,95 € 10,95

Reformhuis

van € 16,95 voor . . . . . .

Drogisterij

Ginkgo Biloba Crème

Hand- & bodycrème

Spier- & gewrichtsbalsem

Pot van 200 ml

WAARDEBON

WAARDEBON

Naturalize

• Geeft verzadigingsgevoel waardoor uw eetlust op een natuurlijke manier vermindert • Psylliumvezels helpen het cholesterolgehalte op een normaal niveau te houden • Psylliumvezels stimuleren en vergemakkelijkt de stoelgang en reinigen de darmen van afvalstoffen.

1000 gram

Heeft u ook een leuk verhaal over jeugdjaren in Apeldoorn Zuid en wilt u het geplaatst hebben op de website www.apeldoornzuid.nl en eventueel in de Zuidkrant. Stuur uw verhaal met foto's aan alexschiphorst@gmail.com

Souplesse

Artelle Vitamine D3

Extra sterk 1000 mg per tablet 100 stuks

Evert Zijlstra

Stimuleert de bloedcirculatie voor voeten, benen en handen

Heerlijk zacht resultaat. Maakt de huid soepel en zijdezacht. Met hoge dosering Calendula.

Inh. 250 ml van € 9,95 voor . . . . . . .

€ 7,95

Inh. 750 ml van € 14.95 voor . . . . . . .

€ 9,95

WAARDEBON

Rooibos is een geweldig wapen tegen extreem droge huid! Consumenten waarderen Rooibos huidolie met gemiddelde cijfer van 9.2! Het geheim van Rooibos huidolie!

€ 9,

95

Nu tijdelijk van € 17,95 voor . . . . . . . .

€ 12,95

BRENDA

Asselsestraat 132 055-5212056 www.drogisterijbrenda.nl !/DrogisterijBrenda


20.

Februari 2021 APELDOORN KRIJGT ZIJN EIGEN SPEELKLEED! Hoe leert jouw kind, kleinkind, neefje of nichtje zijn stad Apeldoorn kennen? Die gaat natuurlijk spelen met het speelkleed van zijn eigen stad Apeldoorn! Na een succesvolle lancering van diverse speelkleden is nu ook Apeldoorn op de kaart gezet door het bedrijf City-Play! Geen oubollig saai speelkleed meer bij jullie thuis maar een leuk, leerzaam en herkenbaar speelkleed met meer dan 25 iconen en de kleinste details uit Apeldoorn. Je blijft er naar kijken!

Naast het speelkleed van Apeldoorn en andere grote steden in Nederland en België is er ook een speelkleed van het Circuit van Zandvoort en van het relatief kleine Spijkenisse waar het kantoor en de klantenservice zijn gevestigd is een speelkleed ontwikkeld. Wij werken ook graag samen met lokale winkeliers die het speelkleed aan hun klanten kunnen aanbieden, die horen we dus graag!

De volgende stap van City-Play? Komende periode volgen er nieuwe speelkleden van een aantal Nederlandse maar ook buitenlandse steden en een aantal unieke concepten die we nog even als verassing houden. Van ieder kleed wordt er per stad een lokaal doel gesteund. Er gaat €1,- per kleed naar het goede doel, veelal het (kinder)ziekenhuis van de stad. Het is leuk en fijn om een glimlach op

een kind zijn gezicht te kunnen toveren, daar krijgt ons team voldoening van, aldus Roy Verduyn, mede-eigenaar van City-Play. Direct het speelkleed bestellen of alle details bekijken? www.speelkleed.nl/allespeelkleden/speelkleed-Apeldoorn/ Contact: Roy Verduyn: 06-54304213, roy@city-play.eu

Hoe gaaf is het om als kind op te groeien met je eigen stad?! Spelenderwijs leer je de hotspots van Apeldoorn kennen. Spelen in het klimbos, klimmen met de apen in de Apenheul en door naar de Julianatoren. Hierna via de Oranjerie race je langs de bioscoop om daarna de dag af te sluiten bij het kinderparadijs. Het kan allemaal op het speelkleed van Apeldoorn. Met alle iconen van de stad is het een informatief, maar ook superleuk speelkleed. Leerzaam voor de kids en herkenbaar voor de ouderen. De eerste speelkleden van Apeldoorn zijn al te bestellen als pre-order (www. speelkleed.nl). Zolang de voorraad strekt, want het moet een uniek item blijven! Het speelkleed is 115 x 175 cm groot, heeft een anti-slip onderzijde en is zacht van boven, makkelijk schoon te houden en het materiaal is recyclebaar. Bovendien is het geschikt voor vloerverwarming. Ben je niet tevreden, dan mag je gewoon gratis retourneren. City-Play is erkend door Trusted Shops, waardoor je verzekerd bent van een veilige en betrouwbare aankoop. City-Play betrekt bij het ontwerpen van speelkleden bewoners uit de betreffende stad, zij weten immers de leukste en meeste actuele details te noemen.

t a w g a a r g u n e Wij bezorg

Fleurigheid Corona, Covid 19, Lockdown, vaccinatie, winkels dicht, persconferentie, RIVM, betogingen, demonstratie; dit zijn woorden die u hoort en u ziet het allemaal voorbijkomen op radio en TV, wat een ellende allemaal. Gelukkig mogen wij, zij het met wat beperkingen, u nog wat “fleurigheid” bezorgen. Zolang de lockdown duurt staan wij met boeketten op de stoep! Als u niet de deur uit gaat, bestel dan eenvoudig op: www.flowerserviceapeldoorn.com of bel ons : 055-5332655 wij staan ook nu voor u klaar, samen komen wij er uit.

Schubertlaan 20, 7333CV Apeldoorn | Tel. 055-5332655 (wij zijn op zondag gesloten en bezorgen ook niet op zondag)

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur


21.

Februari 2021 EN TOEN WAS ER WAT LEKKERS... Aan de vooravond van de hulp van militairen in de zorg mochten wij alvast met een precisie van een militaire operatie oliebollen overhandigen in het verzorgingshuis van Sainte Marie. Maandag 28 december 2020. Locatie: Woonzorgcentrum Sainte Marie in de wijk Apeldoorn Zuid. 2 personen van de Stichting Buurtmensen. Afspraak 13.30 uur. 4 plastic bakken met 50 zakken oliebollen. Annet de Haan van het verzorgingshuis. Een medewerkster van Sainte Marie voor de foto. Allemaal mondkapjes voor. De operatie oftewel het overhandigen kon beginnen hetgeen gebeurde bij de kerstboom in de hal. GEEN gedeelte van de 13.000 oliebollen die voetbalvereniging WWNA aan het rond brengen was, ook geen onderdeel van de oliebollen actie van de landelijke vereniging van Ouderen zorg. NEE, Gewoon de Stichting Buurtmensen die bij een plaatselijke tennisvereniging 50 zakken met goed gevulde oliebollen hadden besteld en via een gerenommeerde bakker waren gebakken. Bij de start van de lockdown periode (maart 2020) was onze eerste bloemen bezorgen actie bij Sainte Marie. Nu bijna de laatste dag van 2020 waren we weer bij deze locatie om op een gepaste wijze afscheid te nemen van de vervelende periode van 2020. De cirkel was rond. Terwijl u dit leest is het prikken begonnen. En laten we met z’n allen ervan uitgaan dat wij aan het einde van dit jaar alweer onze activiteiten voor de (kwetsbare) ouderen in welke vorm dan ook hebben opgepakt. Wij staan allemaal al in de startblokken. Frans Weijland

ENERGIEREGISSEUR APELDOORN ZUID In deze eerste editie van 2021 wil ik jullie een energiek en goed jaar wensen! Als energieregisseur voor Apeldoorn Zuid zal ik mij ook dit jaar inzetten om bewoners te helpen energie te besparen en duurzame energie op te wekken. De energie-spreekuren in ’t Vogelnest zijn helaas niet mogelijk, maar neem bij vragen gerust contact op: floriskevangeest@de-a.nl. Wat juist nu wel goed kan, is een mooie wandeling in de buurt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de ommetjes van IVN op https://www.ivn. nl/afdeling/ivn-apeldoorn/ommetjes of verken eens een klompenpad: www. uitinapeldoorn.nl/klompenpaden Met groene groet! Floriske

EEN HART ONDER DE RIEM STEKKEN Een gezellige en duurzame tip voor thuis: stek je kamerplanten! Het kost geen geld en het is leuk om je baby’s te zien groeien. Bovendien kun je er iemand anders blij mee maken. Begin met het stekken van een vetplant, dat zijn de moeilijksten niet. Breek een blaadje af en laat het een paar dagen op een stukje keukenpapier liggen drogen. Vervolgens kun je het blaadje in een klein potje met aarde zetten. Geef je stekje om de paar dagen wat water, al snel zal het gaan groeien. Zoek online

hoe je je andere planten kunt stekken. Heb je planten die niet blij zijn in jouw woning, of wil je juist tweedehands plantjes een nieuw plekje geven? Zoek dan op Facebook naar ‘plantenasiel Apeldoorn’, er zijn twee groepen actief!

ALS VVE VERDUURZAMEN? Laat je op 18 februari inspireren door het verhaal van Walter Hulshorst over hoe zijn VVE heeft verduurzaamd. Dit zal onder andere gaan over isoleren, de elektrische installatie, zonnepanelen en oplaadpunten voor voertuigen. Meld je hier aan: www.energiekapeldoorn.nl/evenementen

GRATIS WASBEURT! NEEM EEN WASPAS, WAARDEER HEM OP (MIN 30,- ) EN WAS GELIJK EENMALIG GRATIS!! DEZE ACTIE IS GELDIG VAN 02-02-2021 T/M 09-02-2021

SHELL CARWASH LANGE AMERIKAWEG 66, APELDOORN

TIP: CV INSTELLEN Heb je de cv-ketel al eens gecontroleerd? Veel ketels hebben een comfortstand, die ervoor zorgt dat je meteen warm water krijgt als je de kraan opent. Prettig, maar niet echt nodig. Zet je ketel zo mogelijk op de ecostand. Hiermee bespaar je al snel €50,- per jaar! Kom je er zelf niet uit? Vraag dan een installateur je cv-ketel opnieuw in te regelen. Hierdoor kan de warmte zich beter in je woning verspreiden en gaat

je gasverbruik omlaag. Sowieso is het verstandig je cv-ketel elke twee jaar te laten controleren. Extra tips op een rijtje: • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren • Ontlucht je radiatoren • Isoleer de cv-leidingen, vooral in koude ruimtes zoals de zolder of kruipruimte • Zet je thermostaat wat lager, vaak staat deze standaard te hoog


22.

Februari 2021

SNACKBAR ‘T BIKKERTJE HEEFT EEN LEUKE ACTIE IN FEBRUARI Bij een bedrag vanaf €7,50 (uitgezonderd rookwaren) krijgt u een gratis loempidel of een gratis wildkroket, de keuze is aan u! De actie loopt van donderdag 11 februari tot en met zondag 14 februari. Elk jaar komen er weer nieuwe snacks op de markt, de ene wat beter dan de ander. Bij ‘t Bikkertje in Ugchelen waren er dit jaar twee nieuwkomers die wel heel goed verkocht werden. De loempidel die al wat bekender is onder het publiek was samen met de voornamelijk onbekende wildkroket de beste

BEL EN BESTEL, BEL EN BESTEL BIJ PRIMERA WESTRA Ugchelen: 055-5341010 Per whatsapp kun je je bestellingen ook doorgeven: 06-20205446. Ons assortiment boeken vind je op www.Libris.nl/boekhandel-westra In dat geval: klik en bestel!

verkochte nieuwe snack van 2020. “We willen de klanten de kans geven om wat nieuws te proberen zonder dat ze daar voor hoeven te betalen. De Nieuwjaarsborrel kon dit jaar niet doorgaan, dus kunnen we de klanten alsnog wat geven, een keer wat anders dan een drankje”, lacht mede-eigenaar Kevin Bonhof. De wildkroket komt van slagerij Ter Weele uit Oene en is gevuld met wildzwijn van de Veluwe. “In samenwerking met de Koninklijke jagersvereniging ontstond er in december een hele leuke actie met de wildkroket. Doordat we zoveel positieve reacties hebben ontvangen, hebben we de wildkroket aan ons assortiment toegevoegd”, aldus Bonhof. De loempidel is een frikandel omringd door een krokant loempia jasje en er zit al een beetje oosterse saus in.

MAAK JIJ VAN JE HUIS EEN RESTAURANT? Naast het nieuwe take away menu biedt ons restaurant Huisje James vanaf morgen de mogelijkheid voor het afhalen van een culinair 3-gangen menu op donderdag t/m zondag. Laat je verrassen en verwennen door de smaken van Huisje James! Bekijk het menu en de bestelmogelijkheden via www.huisjejames. nl/menubox/


23.

Februari 2021

Ugchelen UGCHELSE ONDERNEMERS CREATIEF TIJDENS LOCKDOWN Horeca en winkels hebben het zwaar nu ze door de lockdown enige of langere tijd hun deuren moeten sluiten. Toch zijn ondernemers in Ugchelen nog druk om hun klanten te helpen, ook al moet dat in aangepaste vorm. Bij allemaal merk je de drive om er wat van te maken. Deze ondernemers vertelden waar ze mee bezig zijn en wat ze nog kunnen betekenen voor hun klanten. Bij Bessels Tweewielers is de winkel gesloten, maar de werkplaats geopend. Aan voorraad is er genoeg, maar verkopen in de winkel kan niet, alleen onderhoud mag worden gepleegd. Tijdens het interview komt er net een nieuwe lading fietsen van Gazelle binnen. Bessels doet er alles aan de fietsen aan de man te brengen en is creatief in hoe de klant toch kan worden geholpen. Het verkoopgesprek gaat digitaal middels videobellen in de showroom en de proefrit mag op locatie bij de klant

GEZOCHT VOORZITTER EN ALGEMENE BESTUURSLEDEN VOOR UGCHELENS BELANG In 2020 is onze vereniging ondanks de Covid maatregelen met een aantal enthousiaste bestuursleden vol enthousiasme aan de slag gegaan. Dankzij de actieve ledenwerf commissie zien we een groei in het aantal leden. Hier hebben we mooie stappen in gemaakt, nu komt er weer een volgende fase aan, waarbij wij uw hulp nodig hebben. Het bestuur van vereniging Ugchelens Belang is helaas niet compleet. Wij zoeken een voorzitter en een bestuurslid die ondersteunend is bij de verschillende activiteiten die in het jaar worden georganiseerd voor jong en oud. Alle bestuursleden hebben ieder hun eigen specialiteiten en met elkaar organiseren we,

plaatsvinden. Interesse in een nieuwe fiets of een afspraak maken voor onderhoud? info@ besselstweewielers.nl of bel naar 055-5331129. In het dorpshuis in Ugchelen krijg ik een kop koffie aangeboden van gastheer Toon Hartgers. Samen met zijn vrouw Gon al jaren het gezicht van de horeca in Ugchelen en nu uitbaters van de horeca in Ugchelens Belang. De ruimte staat er fantastisch bij. Toon: “Ik heb elk lampje vervangen, alles is geschilderd en schoongemaakt. We zijn helemaal klaar voor de opening.” Ondanks de lange sluiting van Dorpshuis Ugchelens Belang genereren zij inkomsten door elke zondag een drive-thru te houden voor het afhalen van maaltijden, iets waar samen met zo’n 7 vrijwilligers elke zondag veel mensen op af komen. De spareribs, saté en schnitzels vinden hun weg naar veel tevreden klanten. Het is druk op zondagavond in de Bogaardslaan, vooral dankzij de drukbezochte website en Facebook-pagina. Meer informatie vind je op www.dorpshuisugchelen.nl en Facebook. Tijdens de eerste sluiting van 2020 werden de mouwen opgestroopt bij Haarstijl voor Dames. Er is geschilderd, er zijn er nieuwe wasbakken

samen met een groep helpende handen de verschillende evenementen. In 2020 zijn de meeste evenementen door de omstandigheden afgelast maar wij hopen in 2021 weer actiever te mogen zijn. Ben jij: woonachtig in of dichtbij Ugchelen, heb je een band met ons dorp en wil jij daarom meer betrokken zijn? Kom dan ons helpen! Stuur de reactie naar secretaris@ugchelensbelang.nl

geplaatst en de salon is destijds aangepast om te voldoen aan de corona-maatregelen. De altijd enthousiaste kapsters van Haarstijl voor Dames zitten tijdens deze tweede lockdown gedwongen thuis en kunnen niet wachten om weer aan het werk te gaan. Klanten weten de salon gelukkig nog te vinden voor het bestellen van producten. Via de mail kunnen klanten hun verzorgings- en stylingsproducten bestellen. Deze worden gratis thuisbezorgd in Ugchelen en omgeving. Iets nodig? Neem dan contact op via haarstijlvoordames@hotmail. com Bij Primera Westra in Ugchelen staat de deur open. Klanten mogen naar binnen voor PostNL, pasfoto’s en stomerijservice tussen 10.00 en 17.00uur, verder mag niets in de winkel verkocht worden. Een moeilijke situatie, maar Westra maakt er het beste van. Op het raam van de winkel kunnen klanten er niet omheen. WIJ BEZORGEN staat er in kapitaalletters vermeld. Dankzij dat en een actie op Facebook met aandacht voor het thuisbezorgen rijdt Westra vooral s ’middags onafgebroken om alles bij de mensen te krijgen. De aansluiting bij Libris/BLZ zorgt voor een aardige boekenomzet via de

website. Vooral de artikelen voor thuiswerken zoals cartridges en papier vinden hun weg op deze manier naar de klanten. Iets nodig van Primera? Bel naar de winkel via 055-5341010 of app naar 06-20205446. Voor boeken kunt u terecht op www.libris.nl/boekhandel-westra. Bij ‘t Achterhuus wordt ik zoals altijd warm ontvangen door Sandra. De dames zitten niet stil. Een leuke samenwerking is er tussen de horeca van ’t Koffiehuus en café Cheers. Zij zijn stamppotten aan het bereiden voor bezorgen. Het ruikt heerlijk in de zaak. Sandra en Miranda bevinden zich in dezelfde situatie als Primera en mogen alleen de deuren openen voor hun DHL servicepunt. Ze zijn van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 13:00 tot 16:00uur en mogen ook stomerij en het Verstelhuus regelen voor hun klanten. Veel communicatie gaat via Instagram en Facebook, waar zij ook hun “digitale etalage” hebben. Meer informatie vind je op www.achterhuus-Ugchelen.nl en iedere dag plaatsen ze artikelen op hun social media. Deze worden bezorgd door een bericht te sturen naar 06-54260052. Binnen Ugchelen wordt er gratis bezorgd. De dames staan te popelen om weer helemaal open te gaan!


24.

Februari 2021 SUBSIDIEREGELING GEBIEDSPARTICIPATIE

Inwonersinitiatieven die nieuwe en eenmalige initiatieven steunt die Apeldoorn mooier, leuker en beter maken.

Beste bewoners, vrijwilligers en organisaties in Zuidwest,

Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn. nl/subsidieregeling-gebiedsparticipatie

Graag informeer ik u over de nieuwe Subsidieregeling Gebiedsparticipatie, die wellicht voor u ook interessant kan zijn.

En voor de subsidieregeling Inwonersinitiatieven op /www.apeldoorn.nl/ inwonersinitiatieven

In Apeldoorn en ook in Zuid en Ugchelen zijn mensen die graag hun steentje bijdragen aan de samenleving. Mensen die invloed willen uitoefenen op het beleid. En op hun leefomgeving. Om te zorgen dat deze vitaal blijft of vitaler wordt. Deze mensen ondersteunt de gemeente Apeldoorn graag. Dat doen we met de nieuwe Subsidieregeling Gebiedsparticipatie.

Of neem contact met mij op! Ik ga graag met u in gesprek hierover in het belang van de bewoners in Zuid en Ugchelen! Harriët Althof, stadsdeelmanager Zuidwest, e-mail h.althof@apeldoorn.nl, telefoonnummer 06 31 64 98 95.

Deze regeling komt in de plaats voor de Verordening Dorps- en Wijkraden waarvan alleen de dorps- en wijkraden gebruik konden maken. De nieuwe Subsidieregeling Gebiedsparticipatie staat niet alleen voor hen open maar voor iedereen die wil meedoen.

VOORKEURSHOUDING BIJ BABY’S Alle ouders met een pasgeboren baby hebben er vast wel eens van gehoord. De voorkeurshouding komt de laatste tijd steeds vaker voor, doordat er geadviseerd wordt om de baby niet meer op de buik te laten slapen. Sindsdien is er een toename van aanmeldingen van baby’s met een voorkeurshouding en/of afplatting van de schedel. Een voorkeurshouding ontstaat meestal in de eerste zes levensmaanden en is aanwezig wanneer een zuigeling gedurende ongeveer driekwart van de tijd het hoofd of naar de rechterzijde of naar de linkerzijde gedraaid houdt. Tevens is er sprake van een voorkeurshouding als het kind in rugligging onvoldoende spontane draaiing van het hoofd laat zien, waarbij het hoofd in de middenpositie wordt gehouden. Omdat de schedel van een pasgeboren baby nog zacht is, kan er als gevolg van constante druk op één kant van het hoofd (rechts- links of midden) een afplatting van de schedel ontstaan. In de eerste levensmaanden van een baby is de schedelgroei het grootst, waardoor een voorkeurshouding snel tot schedelafplatting kan leiden.

De subsidie wordt verleend voor het gebied waar de aanvrager zich voor in wil zetten. Bijvoorbeeld een straat, buurt, wijk, dorp of de hele stad. En dat kan ook voor een specifiek doel zijn. Bijvoorbeeld om de samenwerking te bevorderen of om de begaanbaarheid voor mindervaliden te verbeteren. Als het maar in het algemeen belang is en bijdraagt aan de vitaliteit.

Kinderfysiotherapie Als eerste stap krijgt uw meestal een aantal adviezen over positionering en hantering vanuit het consultatiebureau. Wanneer deze adviezen onvoldoende helpen om de voorkeurshouding te verminderen, kan kinderfysiotherapie u verder helpen. De kinderfysiotherapeut beoordeelt het motorisch functioneren van uw baby en bekijkt wat de oorzaak is van de voorkeurshouding. Afhankelijk van de oorzaak worden er gerichte adviezen gegeven met als doel de voorkeurshouding te verminderen. Het is belangrijk om de niet-voorkeurskant te stimuleren. Bijvoorbeeld door het volgen van een rammelaar, uw gezicht, maar ook het verplaatsen van de box of het bed kan helpen om de voorkeurshouding te verminderen. Ook het oefenen van de buiklig als uw baby wakker is en onder toezicht, is één van de adviezen

Voor 2021 is er € 325.000,- beschikbaar met een maximum van € 5.000,- per aanvraag. De subsidie wordt toegekend per kalenderjaar, “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. WACHT DUS NIET TE LANG MET AANVRAGEN! De Subsidieregeling Gebiedsparticipatie is aanvullend op de Subsidieregeling

die wij geven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een kind regelmatig op de buik wordt neergelegd (≥ 3 keer per dag) dit een beschermende invloed kan hebben op het ontwikkelen van een schedelafplatting. Het gebruik van een wipstoeltje, babyswing en autozitje moet worden beperkt, zodat uw baby vrij en gevarieerd kan bewegen. Tevens is het belangrijk om van houding te wisselen bij het voeden en verzorgen, bijvoorbeeld uw baby niet altijd op de linkerarm de fles geven. Lukt het u zelf niet om de voorkeushouding van uw baby te verminderen of heeft u vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Onze kinderfysiotherapeuten staan graag voor uw klaar om mee te kijken en u tips te geven. Skully care Naast het geven van tips en oefeningen, beschikken wij bij Fysiotherapie Bos & Weide over een nieuwe methode om de mate van afplatting van de schedel van uw baby te meten. Door middel van een beveiligde app wordt er een foto gemaakt van de schedel van uw baby en aan de hand van de foto wordt er een berekening gemaakt, waaruit geconcludeerd kan worden hoe erg de afplatting van de schedel is. Uit onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid goed is en de meting is in een paar minuten gedaan. U kunt als ouder een gratis app downloaden en dan krijgt u de uitslagen toegestuurd, zodat u zelf ook de ontwikkeling van de afplatting in de gaten kunt houden. Daarnaast staan in de app handige filmpjes ter ondersteuning van de uitleg van de kinderfysiotherapeut. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u via onderstaande gegevens contact met ons opnemen. Kelly van Leeuwen en Lisa van Schaik Kinderfysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21 1e Wormenseweg 338 Telefoonnummer: 055-5331941 E-mail: info@bosenweide.nl

BLESSURE? Kom dan naar het sportblessurespreekuur bij Bos & Weide fysiotherapie

Bos & Weide fysiotherapie

Elke maandag van 17.30 - 18.30 uur. Locatie: Oude Beekbergerweg 21 055-5331941 - Afspraak maken is niet nodig -

GRATIS

. .. d l u d e g n e v e g o N dat we de schaar we hopen pakken! snel weer op kunnen

www.sportblessurespreekuur.nl TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk. Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties


25.

Februari 2021

ONDERTUSSEN IN ZUIDWEST Ook al is het inmiddels al weer februari, ik wil u toch heel graag nog een goed, gezond en béter 2021 toewensen. Een jaar waarin wij elkaar hopelijk weer kunnen ontmoeten. Een jaar met nieuwe kansen waarin we samen aan de slag gaan om Zuid en Ugchelen nóg mooier te maken. In deze wijkkrant kunt u over nieuwe kansen diverse artikelen lezen. Stadsdeelwethouder Jeroen Joon komt bijvoorbeeld graag met u in contact over wat u bezighoudt in uw straat of buurt, maak er gebruik van! En lees het artikel van regisseur openbare ruimte Patrick Hulshof, over kansen die zich aandienen op verkeersgebied. We vinden het belangrijk dat u met veel plezier in uw buurt woont. Daarom gaan we graag met zoveel mogelijk bewoners in gesprek. De komende maanden gaan we de Brummelhof in en hopen “coronaproof” in contact te komen, zie ook het stukje op de pagina van Stimenz. Over de initiatievenregeling heeft mijn collega Meri Ismirowa u al eerder geïnformeerd, maak er alstublieft gebruik van! En er is nu ook een nieuwe subsidie voor bewoners en organisaties die zich willen inzetten voor de eigen straat, buurt, wijk of dorp, zie elders in de Zuidkrant het artikel Subsidie Gebiedsparticipatie. Kijk eens of we er samen voor kunnen zorgen dat het nog fijner wonen is in Zuid en Ugchelen! Ik kom graag in contact met u! Harriët Althof, stadsdeelmanager Zuidwest, e-mail h.althof@apeldoorn.nl, telefoonnummer 06 31 64 98 95

NIEUW JAAR, NIEUWE TARIEVEN? NIET BIJ UITVAARTVERZORGING DE OVERSTEEK! Het lijkt zo normaal; het nieuwe jaar wordt ingeluid en meteen worden vaak de tarieven voor allerlei soorten dienstverlening aangepast in verband met kostenverhogingen en inflatie. Ook in de uitvaartsector gebeurt dat eigenlijk automatisch, maar niet bij alle aanbieders. Uitvaartverzorging en Afscheidshuis De Oversteek aan de Eglantierlaan 201 in Apeldoorn wil graag een uitzondering zijn op deze gewoonte. Ook dit jaar zijn de eigen tarieven niet aangepast en zijn alleen de kosten van derden in onze tarieflijsten aangepast naar het niveau voor 2021. Hierdoor kunnen zij ook in dit komende, waarschijnlijk moeilijker, jaar wederom een betaalbare en kwalitatief goede uitvaart voor u organiseren. Dat organiseren gebeurt niet alleen meer door eigenaar en uitvaartbegeleider Arthur Brinkman maar inmiddels ook door de nieuwe collega Esther van Tongeren. Esther heeft in 2019 veel meegelopen en meegekeken bij de te verzorgen uitvaarten en verzorgt inmiddels al weer een klein jaar zelfstandig uitvaarten waardoor zij inmiddels een vertrouwd gezicht is bij De Oversteek. Daarnaast heeft zij in 2020 het diploma voor uitvaartbegeleider en overledenenverzorger behaald bij Docendo in Geldermalsen. Hierdoor heeft zij al veel ervaring opgedaan en is zij tevens theoretisch goed op de hoogte van wat alle mogelijkheden zijn bij het verzorgen van een uitvaart. Docendo is in de uitvaartsector een toonaangevend opleidingsinstituut.

pakketten voorbij komen: Goedkope uitvaart, basis uitvaart, budget uitvaart, uitvaart compact, uitvaart excellent, pakket ingetogen, pakket eenvoudig, pakket compleet en zo bestaan er nog veel meer met evenzovele voorwaarden en de daaraan gekoppelde prijzen. Nadeel van zo’n pakket is dat deze vaak of niet helemaal compleet zijn of dat er juist diensten in het pakket zitten waar men geen gebruik van maakt. Gevolg is dat er financieel gezien bijbetaald moet worden of dat er teveel betaald wordt voor zaken die men niet afneemt. Reden voor Uitvaartverzorging en Afscheidshuis De Oversteek om juist niet te werken met pakketten of benamingen maar altijd maatwerk te leveren. Onze opdrachtgevers (klanten) bepalen van welke diensten zij gebruik willen maken, welke wensen er van de overledene zijn en verzorgen op basis daarvan in goed overleg met Arthur of Esther de uitvaart. Uw wensen zijn voor ons de leidraad van onze werkzaamheden. In de meeste gevallen kunnen wij, op dezelfde voorwaarden, de uitvaart ook verzorgen. Informeer naar de mogelijkheden.

Op de geheel vernieuwde website van Uitvaartverzorging en Afscheidshuis De Oversteek www.ahdo.nl is er naast informatie over alles wat met een uitvaart te maken heeft een goede indicatie geplaatst van wat de kosten van een uitvaart in 2021 kunnen zijn. Ook kunt u hier de beoordelingen lezen die zijn gegeven door nabestaanden die via ons bedrijf de uitvaart hebben laten verzorgen in combinatie met het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Daarnaast kunt u met alle (oude) uitvaartverzekeringen bij De Oversteek terecht, van Monuta, Dela of Yarden tot en met de oudere polissen van Aegon, Utrecht of de RVS, wij regelen de volledige afhandeling in samenspraak met u en de betreffende maatschappij. Mocht u nu vragen hebben over uw polis, over een pakket van een aanbieder via internet of heeft u andere vragen? Kom dan gerust aan op het inloopspreekuur, elke dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur in Afscheidshuis De Oversteek, Eglantierlaan 201, 7329 AP in Apeldoorn. U de vragen, wij de antwoorden. U bent van harte welkom.

Maar een betaalbare uitvaart naar wens; wat is dat dan? Voor iedereen zal dat anders zijn en dat is maar goed ook. Op de vele websites op internet zien we allerlei benamingen en

ELKE VRIJDAGOCHTEND

SCHUBERTPLEIN van 8:00 uur tot 12:30 uur

APELDOORNSE MARKTEN www.facebook.nl/ApeldoornseMarkten


26.

Februari 2021

COLOFON Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak! Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen

DE CORONA VOORBIJ

LEUK OM ANDEREN TE HELPEN MET DE COMPUTER Een van de vele mensen uit Zuid die klaar staan voor een ander is Herman van de Brug. Herman is geboren en getogen in Zuid. Inmiddels woont hij al bijna 40 jaar aan het Hofveld met zijn vrouw Alice. Herman is vrachtwagenchauffeur geweest en is sinds kort met pensioen. ‘Ik kijk veel om me heen en denk graag mee met wat beter kan. Bijvoorbeeld rondom

verkeersveiligheid of brandveiligheid.’ Herman heeft zich daarom ook aangesloten bij de ondersteuningsgroep die meedenkt met de buurtassistent van de Vogelbuurt, Rosalie. Sinds een tijdje geeft Herman ook computerles in Ons Honk. ‘Ik mag graag met computers rommelen. Daarom help ik op maandagmiddagen mensen als ze vragen hebben over hun computer, laptop of tablet. Erg leuk om andere mensen te helpen!’

ONS HONK BIJ U THUIS Vindt u het leuk om te puzzelen? Of houdt u van knutselen? Of bent u gek op legpuzzels?

BEL ONS GERUST!

Vanuit Ons Honk hebben we allerlei leuke pakketten gemaakt om deze dingen thuis te kunnen doen.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9:00 tot 16:00 op 055 – 312 5076. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of het maken van een praatje. Bel ons gerust!

Zo heeft u een beetje Ons Honk bij u thuis! Interesse? Bel dan 055 – 312 5076.

Tot snel!

COMPUTERLES ONS HONK Iedere maandagmiddag wordt er computerles gegeven in Ons Honk (Sperwerlaan 18). Dan kunt u met al uw vragen over uw smartphone, tablet, laptop of computer bij ons terecht. Ervaren vrijwilligers leren u de fijne kneepjes van de digitale wereld.

BEL GERUST UW BUURTASSISTENT! • • • • • • •

Staatsliedenbuurt: André van der Nat 06 – 8355 0235 Metaalbuurt, Westenenk & BouwhofNoord: Kees van Buchem 06 - 1728 4301 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 06 – 8355 0560 Componistenbuurt: Jeroen Krijt 06 – 1766 7733 De Heeze: Tomaz Pattiapon 06 – 8354 7365 Brummelhof: Vincent van Nieuwland 06- 8355 0092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 06 – 8355 0009

Denk mee met de buurtassistent In iedere buurt is een steungroep rond de buurtassistent actief. Wilt u ook met uw buurtassistent meedenken over uw buurt? Of meehelpen in uw buurt? Neem contact op met uw buurtassistent!

Jeroen Krijt

Vincent v. Nieuwland

IS UW HUISHOUDBOEKJE OP ORDE? Wat ik in mijn werk veel tegenkom, vooral bij de oudere generatie, is dat één van de twee alles rondom het huishoudboekje en de administratie regelt. Maar wat als die partner wegvalt? Kunt u dan uzelf redden?

Bijvoorbeeld over beeldbellen met uw (klein) kinderen, spelletjes doen op de tablet, e-mailen, foto’s op een usbstick zetten of een document printen. Deelname is gratis. Aanmelden (verplicht vanwege corona) kan via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl.

Na het overlijden van een partner is er heel veel te regelen terwijl u wel wat anders aan uw hoofd heeft op dat moment. Als u dan ook nog zorgen heeft over uw huishoudboekje en/of administratie, dan komt er veel op u af.

‘Creatief omgaan met te weinig geld’ wordt een nieuwe cursus van de buurtacademie en ‘creatief omgaan met de eigen talenten om geld te verdienen’ wordt ook een nieuwe cursus. En daarnaast gaan we, in samenwerking met anderen, werkplaatsen openen waar mensen kunnen oefenen met geld verdienen. Een flinke uitdaging, maar onze leden hebben er zin in! Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

WANDELT U MEE? Door de corona zitten we op dit moment allemaal veel thuis en kunnen we weinig. Wat gelukkig wel kan, is wandelen. Daarom organiseren we komende maanden wandelingen door Zuid. Gezellig en gezond!

Wandelt u gezellig mee? Geef u dan op via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl.

Emmelie Hagedoorn (06 – 3337 6994)

Mhamed Elouardi

Het is de vraag welke lessen we kunnen leren uit deze crisis. De voorspelling is dat de armoede en de werkeloosheid flink zullen toenemen. De kloof tussen arm en rijk neemt de laatste jaren sterk toe en is door de corona alleen maar groter geworden. En waar wij nu binnen de coöperatie vooral aandacht besteden aan eenzaamheid, mantelzorgers en ondersteuning van oudere mensen en mensen die met hun gezondheid kampen, gaan we ons in de toekomst ook inzetten voor mensen die te arm zijn om rond te komen en mensen die op zoek zijn naar werk.

Studenten van het ROC organiseren de wandelingen. Zij kunnen ook een rolstoel duwen als u daarvan gebruik wilt maken. De momenten (overdag en ’s avonds) en afstanden zijn in overleg. Uiteraard doen we dat geheel coronaproof in tweetallen op 1,5 meter afstand.

Ik ben Emmelie, administratie-assistent van Zuid Doet Samen en ik wil u hier graag bij ondersteunen. Ik kan u helpen bij het inzichtelijk te krijgen van uw huishoudboekje en ondersteunen bij uw administratie. U hoeft er niet alleen voor te staan!

Tomaz Pattiapon

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar er komt een tijd dat we ‘s avonds weer gewoon over straat kunnen, we elkaar weer gewoon kunnen knuffelen, feesten kunnen vieren, naar het werk kunnen en dat de kinderen weer gewoon iedere dag naar school gaan. En als we willen we weer buitenshuis kunnen eten of naar de kroeg gaan. Vraag me niet wanneer, maar ik durf er wel op te gokken dat voor het eind van dit jaar dat alles gaat gebeuren. Dat zal een hele opluchting zijn.

Rosalie Strampel

Andre v/d Nat

Kees van Buchem

Emmelie Hagedoorn


27.

Februari 2021

Foto: www.nos.nl

Maak kans op deze Wonderfoon en zorg voor een glimlach! De Wonderfoon is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een kleine computer en mp3 speler. Als de hoorn van de haak genomen wordt klinkt de kiestoon en wanneer er dan een nummer wordt gedraaid tussen de 0 en de 9 klink een liedje uit vroegere jaren.

Wie verdient dit geluksmomentje? De doelgroep voor deze Wonderfoon is mensen die lijden aan dementie. Doordat de te kiezen liedjes allemaal uit de oude doos komen, is bij deze groep de herkenning groot, met als gevolg een mooi geluksmomentje.

Het enige dat je hoeft te doen is deze slogan af te maken:

Ik tover met deze telefoon graag een glimlach op het gezicht van ______________________ omdat ___________________________________________________________________________ Lever dit in via mail: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl, post: Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of via de website: www.mediabureauapeldoorn.nl. Inzenden kan tot 22 februari 2021, de winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal tevens in de volgende krant bekend gemaakt worden.

Deze Wonderfoon wordt aangeboden door

YVONNERECLAME!


Spaar mee voor de meest waardevolle herinnering van Apeldoorn! ’s Er zijn nog meer foto te ontdekt en verhalen storie vertellen over de hi hebben van Apeldoorn daarom t we in samenwerking me ek Coda een nieuw fotobo or u vol herinneringen vo samengesteld!

Apeldtoooboreknvo, Ol nhezriennTerrinogetsn Een fo

Deel II

Apeldoorn, Onze Trots Een fotoboek vol herinneringen

Spaar mee met het 2e deel van Apeldoorn Onze Trots bij Jumbo van de Bunt aan het Schubertplein. Vanaf vrijdag 5 februari is het boek gratis verkrijgbaar bij een besteding vanaf â‚Ź20,00. Maximaal 1 fotoboek per klant.

in samenwerking met:

Van de Bunt