Apeldoorn Zuidkrant - november 2020

Page 1

Jaargang 22 - november 2020

Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4/5 SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken pagina 6

De schakel tussen bewoners en de gemeente Apeldoorn pagina 18

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

SINTERKLAAS OP HET SCHUBERTPLEIN Door het coronavirus is het helaas niet mogelijk ons traditionele sinterklaasfeest door te laten gaan. Maar Sinterklaas heeft natuurlijk wel iets leuks bedacht voor onze kleine klantjes. Daarom kun je vanaf woensdag 18 november een knutsel bouwplaat afhalen bij een van de deelnemende winkel op het Schubertplein. Knutsel het in elkaar en maak er een mooie

creatie van. Inleveren kan t/m 28 november bij de deelnemende ondernemers. Je mag je knutselwerk weer ophalen tussen 2 en 5 december. Zorg ervoor dat de naam, leeftijd, telefoonnummer en e-mailadres van het kindje op het bouwwerk staan. Wij communiceren per mail in welke winkel het knutselwerk kan worden opgehaald. Als je geluk hebt, dan heeft Sinterklaas iets lekkers bij je knutselwerk gelegd. Succes en

veel plezier! Alleen voor kinderen tot en met 10 jaar. Deze Sinterklaasactiviteit wordt mogelijk gemaakt door: Bijzondere Bonen, Bloemenmagazijn Margriet, Clemens Vis, Debussy bloemen, Haarstudio Esmiralda, Het Kletskopje, Jumbo van de Bunt, Marcels optiekhuis, Slijterij Kok, SNS bank, Terre des Hommes, ToonHouse, Van Bamboe, Plaza de meerpaal, Ken-tutut, Luxury house, Angela’s nails

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

ontwerp

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk! pagina 20

Gezellig winkelgebied met horeca en winkels pagina 30

websites

YVONNERECLAME.NL

Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


DE DAGEN WORDEN KORTER EN DONKERDE 2. ERVAART U HINDER MET AUTORIJDEN IN D SCHEMER/DONKER/REGEN?

November 2020

WIJ HEBBEN DE OPLOSSING VOOR U! LET OP; DE DAGEN WORDEN KORTER EN DONKERDER.

FORMULA 2 DRIVE BRILLENGLAZ Ervaart u hinder met autorijden in de schemer, donker of regen?

MADE BY OPTOVISION

Wij hebben de oplossing voor u!

Formula 2 Drive brillenglazen NÚ TOT

, 0 0 1 €

KORTING* is geldig Deze actie mber tot 30 nove

Wij bieden u het ideale brillenglas voor minder verblinding en hogere verkeersveiligheid door beter zicht. De belangrijke veiligheidsoptie voor in uw auto, dat wilt u toch ook? Kom eens langs en laat u informeren naar de mogelijkheden.

HÉT IDEALE BRILLENGLAS VOOR MINDER VERBLINDING EN SCHITTERING MEER CONTRAST ÉN HOGERE VERKEERSVEILIGHEID DOOR BETER ZICHT. Marcel’s Optiekhuis | Debussylaan 35, 7333 DB Apeldoorn | 055 76 30 563 | info@marcelsoptiekhuis.nl

www.marcelsoptiekhuis.nl

* vraag naar de voorwaarden

Made by OptoVision


3.

November 2020

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn

STICHTING BUURTHUIS MAASSTRAAT EN CORONA Door de enorme groei van het aantal coronabesmettingen heeft het kabinet op 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn.

Word jij onze nieuwe collega?

De uitgangspunten van het kabinet zijn gericht op minder bewegingen, minder bijeenkomsten en minder contacten. Blijf zoveel mogelijk thuis. Binnen Buurthuis Maasstraat willen wij hier zeker een bijdrage aan leveren want volgens ons is gezondheid het allerbelangrijkst!

Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo

Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen

Een afweging maken tussen wat medisch en wenselijk noodzakelijk is niet eenvoudig. Dat dingen binnen regels zijn toegestaan betekent niet altijd dat het verstandig is.

Druk: Janssen Pers

Dit heeft gemaakt dat we nog kritischer naar onze activiteiten hebben gekeken.

Vormgeving: YVONNE RECLAME

Met spijt in ons hart hebben we dan ook besloten om de meeste activiteiten voor de komende periode te stoppen. Wat wel. BLOEDPRIKKEN gaat gewoon door!!!! Maar maak wel eerst een afspraak via gelreziekenhuizen.nl kies bloedprikken, of bel met 055-5811210.

maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging

Daarnaast zal de rijbewijskeuring op de 1e vrijdag van de maand ook doorgaan. Ook zal de wijkagent wekelijks aanwezig zijn op donderdagmiddag 16.00-17.00 uur. En andere activiteiten die door een andere partij georganiseerd worden gaan soms door. NIEUW: Vanaf donderdag 12 november 15.0016.00 uur zal Ama Mual – buurtregisseur Apeldoorn Zuid-West wekelijks spreekuur houden in het buurthuis.

de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!

Oplage: 18.000 stuks

Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt op dinsdag en woensdag bezorgd. Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurd naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

Wij realiseren ons dat dit voor mensen een grote impact kan hebben. U moet weten dat deze beslissing met pijn in ons hart genomen is. Dagelijks is er wel iemand aanwezig die u kunt bellen om alle vragen te stellen. Wij gaan dan samen met u bekijken wat we voor u kunnen betekenen. Blijf gezond!

zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven.

lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek ApeldoornHattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek. Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan

MONDHYGIENEPRAKTIJK

ONDERBERG Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename behandeling biedt bij mensen met extra gevoelige tandhalzen. Kinderen onder 18 jaar worden gratis behandeld!

Foto’s zijn mede mogelijk gemaakt door Freepik.

! een eerste bezoek Ik zie u graag voor mondhygiënist Milou Onderberg,

In Beweging

Slaapoefentherapie

In Beweging naar balans

Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329


4.

November 2020

WELKOM OP ONS GASTVRIJE PLEIN, HET WINKELCENTRUM MET NOG ECHTE SPECIAALZAKEN NOG LANG EN GELUKKIG, MAAR DAN ANDERS. We zijn gesloten, maar op sommige momenten wel aanwezig. Af en toe staat er iemand voor het raam. Een kort gesprek doet voor u en ons wonderen. Even elkaar zien, even van gedachten wisselen en horen hoe het met u gaat. Zwaaien naar de kinderen in de speeltuin nu ze niet met een ouder naar binnen mogen voor een glaasje ranja. Gewoon herkenning en ik zie je. Wie wel eens bij ons een ontbijtje kwam eten, weet dat wij broodmandjes op tafel zetten. Afgelopen week liet iemand een broodmandje voor ons achter bij de voordeur. Leuk voor straks. We zijn open voor bestellingen m.b.t. afhalen of bezorgen. Bestellingen zijn er wel, maar het loopt nog niet voldoende. Toch gaan we door. Bestellen van de kaart om af te halen kan 's morgens van 9 tot 11 uur. Een high tea of luxe ontbijt graag een dag ervoor. Maar we doen meer: we klussen. De toiletruimte krijgt een ander uiterlijk en ook van de spoelkeuken moeten de wanden nog een keer geschilderd worden. En heel af en toe proberen we recepten uit voor als u weer gezellig bij ons op de koffie komt. Wij gaan ervoor en kijken uit naar u. Tot ziens, tot gauw. Jenny en Bartha de Brie Koffiehuis/ lunchroom Het Kletskopje

HAARSTUDIO ESMIRALDA

WIJNHANDEL SLIJTERIJ KOK

PLAZA DE MEERPAAL

TERRE DES HOMMES

MARGRIET

BIJZONDERE BONEN


5.

November 2020

EVEN BINNEN KIJKEN BIJ...

Wijnhandel Slijterij Kok

DEBUSSYLAAN 45, 7333 DB APELDOORN 055 - 533 1810

Wie op zoek is naar een lekker drankje om van te genieten, een feest wil organiseren of een kado zoekt moet bij Wijnhandel - Slijterij Kok zijn. Met het meest uitgebreide assortiment helpen Jacco en Sharda u graag om een keus te maken.

OPENINGSTIJDEN: DINSDAG T/M DONDERDAG 09.00 -18.00, VRIJDAG 09.00 - 20.00 EN ZATERDAG 09.00 - 16.00.

Dagelijks staan zij klaar om de nieuwste distillaten, speciaalbieren en wijnen aan u te presenteren. Kennis, service en specialisatie zijn de uitdagingen van ons vak. Maar ook voor de huur van taps, statafels en glaswerk moet u hier zijn. Een groot gedeelte van het assortiment staat al als geschenk voor u klaar maar we maken ook graag een dranken/ bierpakket voor u op maat. Kom eens kijken en laat u verrassen!

CLEMENS VIS

JUMBO VAN DE BUNT

MARCEL’S OPTIEKHUIS

PERFECT PET STYLING

HET KLETSKOPJE

SNS


6.

November 2020

BEZOEKADRES: Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn 055-5339626, info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl

GRATIS VRIJDAG 11 DECEMBER DE KERSTMAN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT Wij bieden u de mogelijkheid een kerststukje maken, komt u ook?

DE KERSTMAN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT Locatie Buurthuis Maasstraat 4

Dit wordt aangebodenkomt door de Vrijdag 11u december de kerstman in Wijkraad Apeldoorn Zuid. Buurthuis Maasstraat en bieden wij u de mogelijkheid een kerststukje maken.

Van 9:30-10:30, 11:00-12:00 uur, 13:30-14:30 en van 15:00-16:00 uur. In blokken van 1 uur kunnen 24 personen meedoen. Dus geef u snel op want VOL is VOL. Deelname is gratis! Al het materiaal voor het maken van een kerststukje is aanwezig. Voor erwtensoep en warme chocolademelk wordt gezorgd U kunt zich aanmelden voor een tijdsblok op info@wijkraadapeldoornzuid.nl Met vriendelijke groet, Wijkraad Apeldoorn Zuid Stichting Buurthuis Maasstraat Dit wordt u aangeboden door de Wijkraad Apeldoorn

WIE HELPT ER MEE? 10 oktober wederom met 3 man en een vrouw het Zuiderpark van zwerfvuil ontdaan. Om 10.00 uur eerst onze gebruikelijke koffie met koek verorbert, in het kantoor van de Wijkraad. (Op 1,5m afstand van elkaar). Mooi weer vandaag om eens een rondje park te doen.

LIEVE MENSEN, Houdt u het nog een beetje vol in deze bizarre tijden? Waarin het belangrijk is dat we gezond blijven. Voor ons als Wijkraad is het ook een rare tijd om wat te plannen of te organiseren. Onze

ALGEMENE LEDENVERGADERING: 25 NOVEMBER 2020 Na diverse geplande ledenvergaderingen in de loop van dit jaar die uiteindelijk niet zijn doorgegaan, heeft het bestuur besloten om de Algemene Leden Vergadering (ALV) 2020 van de wijkraad Apeldoorn Zuid te houden op woensdag 25 november 2020. Door de momenteel geldende corona-beperkingen vindt de vergadering in digitale vorm plaats. Alle leden van de vereniging ontvangen in de komende weken een uitnodiging voor de ALV. Hierin wordt beschreven hoe de vergadering plaatsvindt, de agenda en waar alle benodigde stukken zijn in te zien.

enige hoop is dat het volgend jaar beter zal gaan, laten we daar met z´n allen voor gaan. Het bestuur van de Wijkraad heeft in samenspraak met Stichting Buurthuis besloten om het kantoor van de Wijkraad open te stellen voor Ama Mual buurtregiseur Stimenz voor een spreekuur. En ook Lucia Hettelaar,

Leden die willen deelnemen aan de vergadering kunnen dit kenbaar maken door een email te sturen naar info@wijkraadapeldoornzuid.nl. Zij ontvangen dan een link om in te loggen bij de vergadering. De vergadering bestaat op hoofdlijn uit twee delen.

In het eerste deel legt het bestuur verantwoording af over de financiën en het gevoerde beleid uit 2019 en zal ook de kascommissie haar oordeel uitspreken over 2019. Het tweede deel van de vergadering is gewijd aan 2020 en vooral 2021. In januari 2020 heeft de wethouder Wim Willemsen het bestuur van de wijkraad Apeldoorn

Wijkagent Apeldoorn Zuid gaat in het kantoor van de Wijkraad spreekuur houden. Dit zal zijn op de donderdagmiddag. Buurthuis Maasstraat 4 in Apeldoorn zuid. Met vriendelijke groet, Wijkraad Apeldoorn Zuid & Stichting Buurthuis Maasstraat

Zuid meegedeeld dat hij het beleid op het gebied van burgerparticipatie in Apeldoorn zodanig wil wijzigen dat de wijkraad in zijn huidige vorm niet meer in aanmerking komt voor financiering door de gemeente in 2021. Deze voornemens zijn tot op heden nog niet vastgesteld door de gemeenteraad en feitelijk weten we eind oktober nog steeds niet waar we aan toe zijn voor 2021. Deze onzekerheid, die neigt naar onbehoorlijk bestuur, heeft ertoe geleid dat we als wijkraad zonder toekomst niet meer kunnen functioneren. In de ledenvergadering van november wil het huidige bestuur daarom ook in gesprek met de leden over hoe nu verder met de vereniging.

GRATIS VRIJDAG 11 DECEMBER DE KERSTMAN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT

14 november weer een schoonmaak actie voor wie er zin in heeft.

Wij bieden u de mogelijkheid een kerststukje maken, komt u ook?

Locatie Buurthuis Maasstraat 4 Dit wordt u aangeboden door de Wijkraad Apeldoorn Zuid.


7.

November 2020 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium 14055 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49

MS collecteweek (16-21 november 2020):

Van 16 t/m 21 november 2020 vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats. We zijn hard op zoek naar collectanten in APELDOORN. Help jij ons in de strijd tegen multiple sclerose (MS)? Anders dan anders Door het coronavirus ziet de MS collecte ziet er dit jaar anders uit. Collecteren mag van de overheid, maar het is niet vanzelfsprekend dat onze collectanten allemaal langs de deur gaan. Daarom biedt het Nationaal MS Fonds andere manieren van collecteren aan haar collectanten. Collectanten kunnen een donatieflyer met QR-code door brievenbussen in hun omgeving doen. Ook is het mogelijk om online te collecteren met een digitale collectebus. Meer informatie hierover vindt u op www.nationaalmsfonds.nl/ms-collecte/ collecteren-in-coronatijd/

DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

FIAT 500 1.2 LOUNGE PANORAMADAK 2013

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 7.670,Onbezorgd autorijden? Airco, PDC, benzine, 95.908 km,

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ! U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA

DORPSRAAD BEEKBERGEN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010

TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670

Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl

APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN!

lichtmetalen velgen Metelektrische trots latenramen, wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

WIJKRAAD APELDOORN ZUID Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl

HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055) 506 1221

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

COLLECTANTEN GEZOCHT IN APELDOORN!

Lia collecteert al tien jaar Iedere collectant heeft zijn of haar eigen reden om zich in te zetten in de strijd tegen MS. Zo ook Lia, die inmiddels alweer tien jaar collecteert voor het Nationaal MS Fonds. Haar man kreeg in 2002, na een aantal jaar van vage klachten, de diagnose MS. De impact op het gezin was groot. ‘Hij was 52 en een sterke en ondernemende man. Na de diagnose stortte zijn wereld in. Hij kon niet accepteren dat hij ziek was. Door concentratieproblemen en vermoeidheid moest hij al vrij snel zijn werk als assurantieadviseur opgeven. Hij voelde zich afgeschreven. Die periode heeft een wissel op het gezin getrokken. En nog. Mijn man heeft veel last van vermoeidheid en kan nog maar een meter of twee, drie lopen. Hij gaat ook cognitief achteruit. Om daar een weg in te vinden, is een proces. Als partner kun je je machteloos voelen. Door te gaan collecteren, had ik het gevoel dat ik toch iets kon bijdragen.’ MS staat niet stil, dus wij ook niet De opbrengst van de collecte is enorm belangrijk voor het Nationaal MS Fonds. Met de opbrengst van de collecte wordt onder andere onderzoek naar betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS gefinancierd. Dit onderzoek mag niet stil komen te liggen, MS staat immers ook niet stil. Helpt u mee? Word collectant. Meer informatie of aanmelden: www.nationaalmsfonds.nl/collecteren

RIJBEWIJSKEURINGEN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT Wie voor verlenging van het rijbewijs B een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor terecht op vrijdag 6 november in Buurthuis Maasstraat, Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn. Er zijn meerdere keuringen mogelijk, waar kosten aan verbonden zijn. Een afspraak maakt u (op werkdagen tot 17.00 uur) via 06-10329560 of 06-20670105. Voor informatie zie website rijbewijs-keuring.com.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

AR

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl


8.

November 2020 1 TOT 30 NOVEMBER CHALLENGE ONTMOETING De donkere maanden komen er langzaam weer aan en iedereen is weer meer binnen na de mooie zomermaanden. Dit leek ons een mooie tijd voor een 30 dagen durende uitdaging.

BUURTREGISSEUR ONTMOET BEWEEGCOACH VAN APELDOORN ZUID Een van de mensen die ik afgelopen maand heb leren kennen is Harry Rutgers, beweegcoach bij ACCRES Sportstimulering. Hij is met zijn kennis van sport en bewegen al enige jaren binnen en buiten Sportstimulering actief voor diverse doelgroepen in Apeldoorn. Daarnaast is hij actief in de buurten en wijken van ZW. Hier ligt zijn focus op het activeren van de inwoners op het gebied van sport en bewegen. Harry denkt graag met u mee als u wensen of behoeften heeft op zijn vakgebied. Hij kent de wegen en het netwerk om u of uw kind de aansluiting te laten maken met sport en bewegen maar ook voor initiatieven op buurtniveau is hij te benaderen. Voor algemene informatie over Sportstimulering kunt u de website www.sportstimulering.accres.nl raadplegen. Voor vragen kunt u Harry Rutgers rechtstreeks benaderen via: HRutgers@accres.nl of telefonisch op: 06-11717539. U kunt uiteraard ook contact opnemen met A.mual@stimenz.nl, de buurtregisseur.

AANKONDIGING: SPREEKUUR BUURTREGISSEUR ZUIDWEST We hebben allemaal te maken met de beperkende maatregelen rondom Corona. Daardoor kan het zijn dat u langer dan wenselijk met uw vragen blijft zitten. Daarom start de buurtregisseur twee open inloopspreekuren voor inwoners van stadsdeel Zuidwest.

Relatiedesk:

HÉT STARTPUNT BIJ (HET VOORKOMEN VAN) RELATIEPROBLEMEN EN SCHEIDING Een goede relatie met je partner onderhouden is niet vanzelfsprekend. Helaas scheiden er meer mensen dan ooit. Inwoners van Apeldoorn die vragen hebben over hun relatie kunnen terecht bij de Relatiedesk. Dit initiatief van Stimenz en Apeldoornse Mediators heeft als doel het voorkomen van relatieproblemen en (v)echtscheidingen.

In de maand november krijgt u om de dag een opdracht via de mail of via de post, dit zijn 15 opdrachten en/of uitdagingen. Deze challenge/ uitdaging gaat over contact leggen met anderen of juist meer in contact met je zelf of over goed voor jezelf zorgen. De opdrachten zijn heel wisselend dit kan zijn stuur iemand een kaartje of laat ons weten hoe jij of wij eenzaamheid in Apeldoorn aan zouden kunnen pakken en van alles daar tussenin.

foto en filmpje, een tekening, een verhaaltje of wat voor een creatiefs u maar kunt bedenken. Ook is er een aan het eind van de challenge een grote prijs die we uitreiken aan degene die alle 15 opdrachten heeft uitgevoerd en ons dat op de leukste, mooiste, ontroerendste wijze heeft laten weten. Deze kunt u opsturen tot 10 december dit is de sluitingsdatum. Daarna maken we de prijsuitslag bekend op de website van Stimenz en in de mail of per post. U mag ook altijd later nog aanhaken, dan sturen wij u de opdrachten toe. Iedereen kan meedoen, jong en oud, elke dag weer. Tip: maak het voor jezelf spannender en nodig een bekende uit om mee te doen. Vind je 30 dagen een te grote uitdaging; doe dan de opdrachten die je het meeste aanspreken. Dus houdt u wel van een uitdaging en wilt u zich vast opgeven dan kan dat bij Inge van

Bij elke opdracht maakt u kans op een leuk prijsje. Om in aanmerking te komen voor een prijs laat u ons zien hoe u de opdracht heeft uitgevoerd door middel van bijvoorbeeld een

Dalen op i.vandalen@stimenz.n of op 06-53174984. U krijgt dan vanaf 1 november de opdrachten toegestuurd via de mail of via de post.

Info, advies en ondersteuning speciaal voor jongeren Al 25 jaar kunnen jongeren tussen 12 en 27 jaar met elke vraag terecht. De medewerkers van het JIP begrijpen dat er heel veel op jongeren af komt. Ze moeten voortdurend keuzes maken. Soms is de beslissing makkelijk, een andere keer is het fijn om meer informatie of wat hulp en advies te krijgen. Het JIP helpt graag.

Asselsestraat 65 elke werkdag tussen 13.00 en 17.00 uur geopend. Maar dit is door de coronamaatregelen tijdelijk even anders. Jongeren zijn welkom op dinsdag, woensdag en vrijdag en moeten vooraf een afspraak maken. Dit kan heel eenvoudig via whatsapp, mail, telefoon of Instagram. Zij kunnen dan terecht bij een JIP-medewerker die luistert en vertrouwelijk met de vragen om gaat. Er zitten geen kosten verbonden aan de dienstverlening van het JIP. Het JIP is onderdeel van Stimenz.

De Relatiedesk geeft advies aan Apeldoorners die problemen willen voorkomen, twijfels hebben over hun relatie of willen weten hoe ze een scheiding het beste kunnen regelen. De mensen van de Relatiedesk bieden een onafhankelijk en kosteloos advies. Zij denken met iemand mee, zodat deze helder krijgt wat de beste weg kan zijn voor zijn of haar persoonlijke situatie. Voor een gratis en vrijblijvend gesprek kan men tijdens kantooruren telefonisch een afspraak maken via 088 784 62 00. Meer informatie is ook te vinden op www.relatiedesk.nl.

JIP APELDOORN 25 JAAR! Het JIP (Jongeren Informatie Punt) in Apeldoorn bestaat 25 jaar. Op maandag 28 september jl. is het jubileumjaar van het JIP coronaproof geopend met een traktatie voor jongeren. Tussen 14.00 en 16.00 uur stond op de stoep voor het JIP de ijskar van Van Swoll. Daarmee is jubileumjaar van start gegaan, gedurende dit jaar worden diverse acties en activiteiten georganiseerd.

Als u door bijvoorbeeld fysieke beperkingen niet in staat bent om naar het spreekuur te komen, bel of mail mij dan zodat we iets anders kunnen afspreken. Voor uw en mijn gezondheid alsmede die van eventuele omstanders, is het wenselijk dat u zich houdt aan de geldende richtlijnen van het RIVM. Het eerste spreekuur vindt vanaf 12 november wekelijks plaats op donderdag van 15.00 tot 16.00 uur in Buurthuis Maasstraat (Maasstraat 4). Het tweede spreekuur vindt vanaf 13 november wekelijks plaats op vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur in ontmoetingsplek de Graanhof (Graanhof 2). Mocht u de wijkagent willen spreken dan kan dat op de donderdagen in Buurthuis Maasstraat van 16.00 tot 17.00 uur. Ama Mual, Buurtregisseur Zuidwest a.mual@stimenz.nl, 06 25 01 04 70

JIP-medewerkers Steven en Iris

Normaal gesproken is het JIP aan de


9.

November 2020 GEZOCHT: VERDRAAGZAAMHEID EN BEGRIP. Al ruim een half jaar worden we geconfronteerd met maatregelen om het Corona-virus uit onze samenleving te krijgen. Even leek het erop te lukken maar sinds oktober neemt het aantal besmettingen sterk toe. Misschien herkent u het ook, dat een kennis, vriend of buur positief getest is en in zelfisolatie moest. Of erger nog, heeft u binnen uw gezin moeten kampen met dit zware en onvoorspelbare virus met alle gevolgen van dien. Het is overal merkbaar en voelbaar dat het virus onze samenleving ontwricht. Zowel achter de voordeur als buiten, in winkels, openbare gebouwen, bij activiteiten, in de dienstverlening en ‘op het werk’. Dit knaagt aan alle vrijheid die we gewend zijn en we zijn steeds meer bezig met onze eigen behoeften, soms ook ten koste van ‘de ander’. Verschillende generaties hebben verschillende behoeften. Jongeren moeten hun energie kwijt en zij zoeken hierin hun weg hun vanwege de vorming van hun individuele identiteit. Kinderen hebben behoefte aan bescherming omdat de wereld te groot voor

SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERK Op alle scholen in Zuid is een Schoolmaatschappelijk werker aanwezig. Gelukkig kunnen we dat nu weer/ nog fysiek doen. Gesprekjes met ouders, kinderen, leerkrachten. Even samen sparren over een vraag of probleempje. Het kan zo helpend zijn, weten dat er iemand met je meedenkt. Even je verhaal kwijt kunnen, je hart luchten. Op een aantal scholen zijn we in deze periode 3 uur per week vast aanwezig. SMW-er Rosa Megens is aanwezig in dokZuid en op de Koningin Emmaschool. SMW-er Lyke Lagerwey is aanwezig op de Meester Luchtmeijerschool en op de Rietendakschool. Ik merk dat het fijn is om wat meer op een school aanwezig te zijn, onderdeel uit te maken

JONGEREN EN CORONA Raak jij zo langzamerhand de aansluiting met het onderwijs kwijt? Zie jij je toekomst somber tegemoet? Ben jij één van die jongeren die last heeft van de huidige Corona maatregelen en wil je hierover met leeftijdsgenoten in gesprek? Ben jij één van die jongeren die juist wèl een manier heeft gevonden om met de huidige situatie om te gaan? Geef je dan bij ons op zodat wij dit gesprek voor je kunnen organiseren. Wie zijn wij? • Wij zijn sociaal werkers, denken buiten de box en kennen ook de wegen naar bijvoorbeeld activiteiten en hulpverlening. Wat gaan we doen? • We gaan ervoor zorgen dat ervaringen en inzichten met elkaar worden gedeeld. • We verleggen de focus op je mogelijkheden Wat kunnen wij? • We kunnen je ondersteunen bij het

ze is en ze geen (onzichtbaar) gevaar zien in hun enthousiasme. Ouderen daartegenover hebben meer behoefte aan rust. Zij hebben eerdere levensfases al doorlopen en wensen te genieten van hun tijd. Juist in deze periode van beperkingen is het van belang dat we rekening houden met elkaars verschillende behoeften. Het wachten is op een vaccin of medicijn tegen Corona. Maar juist nu kunnen de verworvenheden die onze samenleving zo mooi maken, alleen maar gewaarborgd blijven door verdraagzaamheid en wederzijds begrip. Laten we gezamenlijk voorkomen dat generaties botsen. Laten we voorkomen dat verharding in onze samenleving toeneemt. Laten we bewust blijven van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorkomen dat hinder en overlast voor extra druk zorgen. Laten we oog houden voor eenzaamheid en armoede. Laten we zorg blijven dragen voor elkaar en elkaars welbevinden. We hebben elkaar hierin nodig, juist nu in de periode dat een beroep gedaan wordt op begrip en verdraagzaamheid. Ama Mual – buurtregisseur Zuidwest a.mual@stimenz.nl 06 25 01 04 70

van de school en van het team leerkrachten. De leerkrachten leer ik zo beter kennen, en de kinderen in de klassen. En ze leren mij kennen: kinderen begroeten me als ik het schoolplein op loop. Dat is leuk! Het is dan ook voor ouders heel gemakkelijk om even binnen te stappen, in overleg met de leerkracht. Vanwege de huidige regels doen we dat wel volgens afspraak, zodat we weten wie er in school aanwezig is.

STICHTING DERDEHANDS EN SAMEN055 Wies Nieuwenhuis, maatschappelijk werker bij Stimenz “Dank je wel voor de mooie bedden, heb alles staan. Ben er zo blij mee!”, een whatsappje van een alleenstaande moeder met vier kinderen. Deze cliënt van Stimenz zag door alle problemen bijna geen uitweg meer. Maar één ding wilde ze voor elkaar krijgen: schone en hele matrassen voor haar kinderen en haarzelf. Daar wilde ze een lening bijzondere bijstand voor aanvragen. Ze kan niet goed lezen en schrijven en communiceren met instanties loopt vaak uit op misverstanden, de emoties zitten hoog. Kan Stimenz helpen? Bijzondere bijstand: voor beddengoed en bedden wordt geen geld verstrekt, daarvoor moet de cliënt maandelijks geld reserveren. Dan: een telefoontje met de secretaris van het noodfonds. Uitgelegd dat we met de sociaal raadslieden bezig zijn het financiële stuk op orde en inzichtelijk te krijgen, maar dat we op dit moment geen helder overzicht hebben. Er is achterstand opgelopen en er zijn al veel schulden. Dus we kunnen het aanvraagformulier niet invullen met juiste cijfers. Mevrouw denkt mee en tipt de stichting Derdehands. Misschien hebben die nette overtollige spullen staan en willen ze die een keer aan mensen in Apeldoorn geven. Gebeld met Marleen Turner, secretaris. Ze was meteen bereid te helpen en ging op zoek. Na 2 weken kwam het bericht dat alles afgehaald kon worden. Cliënt had gelukkig hulp bij het ophalen van de nieuwe spullen en had het afvoeren van de oude spullen geregeld. Alles verliep perfect. Dat is nou echt Samen055! Stichting Derdehands zamelt spullen in

die vervolgens gratis aan projecten in ontwikkelingslanden worden toegekend. Op 25 april 1990 werd stichting Derdehands opgericht. Twaalf jaar eerder (in 1978) zagen ‘’oer-derdehanders’ al met lede ogen aan dat afgedankt werkmateriaal verdween in de afval, terwijl het eigenlijk nog goed bruikbaar was voor andere doeleinden. Graag doen we wat voor de stichting terug en daarom onderstaande oproep: Graag uw extra aandacht voor de vraag naar simpel tuingereedschap voor kleinschalige ‘’moestuin’- projecten in Suriname en Soedan. Het is belangrijk dat de mensen juist nu de moed niet verliezen in deze moeilijke tijden met een pandemie erbij. En dat zij het belang inzien dat zelf iets doen iets belangrijks kan opleveren: niet alleen voedsel voor eigen gebruik en welzijn, maar ook voor eigen marktverkoop in klein verband. Overtollige harken, spitvorken, schoppen, schoffels, hakmessen etc. zijn dus zeer welkom. Evenals kinderkleding, kinderschoenen, schoolschriften, naaimachines, sportkleding, sportartikelen, rubber laarzen, waterkokers en strijkijzers Bovenstaande vragen kwamen onlangs o.a. uit projecten in landen zoals Kameroen, Suriname, Soedan, Nigeria, Sri Lanka, Filippijnen, Bissau Guinee, DR Congo, Noord Irak, Roemenië, Oekraïne, Syrië, Moldavië, Mauritanië. Kleinschalig, maar indrukwekkend, dus alle reden om samen door te gaan en een kleine financiële bijdrage wordt altijd op prijs gesteld. www.derdehands.com Condorweg 5, 7332 AC Apeldoorn Iedere maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur Iedere woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur (Aangesloten bij Stichting MondialApeldoorn, het platform voor Ontwikkelingssamenwerking).

Dus wil je gewoon even sparren, even kletsen over je kind, trek dan aan de bel bij de leerkracht van je kind. Je bent van harte welkom. Mailen kan ook naar SMW-Apeldoorn-BO@ stimenz.nl. Benoem op welke school je kind zit, dan neemt de SMW-er contact met je op. Tot ziens, Rosa Megens en Lyke Lagerwey

• • • •

ontdekken van nieuwe mogelijkheden We kunnen je coachen om op een andere manier met de situatie om te gaan We kunnen je ondersteunen bij bijvoorbeeld schooluitval door te bemiddelen met je opleiding / onderwijs We kunnen je ondersteunen bij de aanvraag om hulp bij maatschappelijk werk We kunnen je in contact brengen met jongerenwerkers

Hoe doen wij dit? • We vinden samen wel een weg om met elkaar over je huidige situatie te praten. • Wij houden uiteraard rekening met elkaars gezondheid en volgen de richtlijnen van het RIVM. Ben je tussen de 16 en 21 jaar? Meld je dan aan. Om je op te geven voor deze (virtuele) bijeenkomsten stuur je een mailtje naar de buurtregisseur ZW, Ama Mual: a.mual@ stimenz.nl Vermeld hierin je naam, postcode, telefoonnummer, mailadres en de titel: ‘Jongeren en Corona’

VOORAANKONDIGING FOTOCHALLENGE. Deze zomer heeft Stimenz een ‘30 dagen foto-challenge’ georganiseerd. Dat was een groot succes waarbij veel deelnemers met een gerichte opdracht de deur uit gingen. Nu de dagen korter worden en de kans op dip of depressie toeneemt, gaat er per januari 2021 weer een foto-challenge starten. Juist nu veel mensen al lange tijd beperkt zijn in hun vrijheid als gevolg van de Corona maatregelen,

neemt de kans op sociaal isolement toe. Hier zit niemand op te wachten. Wij hopen dat ook deze challenge een positieve bijdrage gaat leveren aan uw welbevinden. Meer informatie volgt in de december uitgave van de Zuidkrant.


10.

November 2020 hoorden en leerden we de woorden lezen. De befaamde leesplank: Aap, noot mies. Toen ik in de tweede klas zat werd ik naar een andere school gestuurd. De J.P.Sweelinckschool, een christelijke school.

Tineke op de lagere school

HERINNERINGEN VAN WIJKBEWONERS UIT APELDOORN ZUID Herinneringen aan een wijk in aanbouw. Begin jaren ‘50 zwierf ik als kleuter door Apeldoorn Zuid. Ik woonde in de Beethovenlaan en overal om ons heen werd gebouwd. Nederland herrees uit de puinhopen en met man en macht probeerde men te voldoen aan de grote vraag naar woningen. Ook werd er een nieuwe school gebouwd, de Juliana van Stolberg school, maar omdat er nog een tekort was aan van alles, waren er geen stoeltjes en tafeltjes en moesten wij gewoon op de grond zitten. Speelgoed was er ook niet al te veel en we deden met z’n vieren een puzzeltje. Dat vond ik maar niks. Thuis had ik alle speelgoed voor mijzelf en was ik niet gewend om met andere kinderen speelgoed te delen. Ik was nog enig kind. Buiten spelen met al die kinderen om me heen vond ik ook al moeilijk en omdat er geen muren of hekken om het schoolplein waren was het niet zo moeilijk om stilletjes te verdwijnen en door al die straten te zwerven waar gebouwd werd. Spannend hoor om al die mannen op steigers bezig te zien. En dat niet alleen, overal lagen hopen zand en stenen en ander bouwmateriaal. Gewoon heerlijk om in te spelen. Soms werd ik weggestuurd maar in de volgende straat vond ik wel weer wat anders om te spelen. Het gebeurde regelmatig dat mijn moeder mij om twaalf uur thuis verwachtte en dat ik dus niet thuis kwam. Dan werd er weer gezocht en gevraagd waar Tineke uithing. Het leverde vaak een paar flinke tikken op. Maar meestal was er wel iemand die me zei dat het tijd werd om naar huis te gaan om te eten. Op de plaats waar nu de Debussylaan is werd het zand gestort wat bij de bouw was afgegraven. In de zomer waren dat in in onze ogen hoge bergen waar je tunnels in kon graven. Als je geluk had kon je door die tunnels kruipen en als je pech had stortte de boel in en kwam je pikzwart thuis. In de winter maakten we glijbanen op die bergen en hadden we dolle pret. Het avontuur kleuterschool was dus van korte duur. Maar na twee jaar wachtte mij de “grote school”. Dit keer werd ik naar de Theo Thijssenschool gestuurd en daar herhaalde de geschiedenis zich. Als ik naar school liep was er zoveel te spelen onderweg dat ik vaak te laat op school kwam en de deur gesloten vond. Geen nood, ik speelde ergens tot ik weer kinderen op straat zag en dan ging ik ook maar naar huis om te eten. Het veranderde toen ik een vriendinnetje kreeg dat bij ons in de straat woonde en op dezelfde school ging. Samen naar school en weer naar huis, ik werd een braaf kind. Van de Theo Thijssenschool kan ik me de namen van de onderwijzeressen nog herinneren, Juffrouw Sjouw en Juffrouw Vos. Hoofd van de school was meester Eker. Voor de klas stond een heel grote standaard met plaatjes en woorden. Langzaamaan leerden we dat de woorden bij de plaatjes

Ik leerde graag en ging dus uiteindelijk ook graag naar school, maar wat ik maar niet snapte en heel erg onrechtvaardig vond: woensdagmiddag waren de jongens vrij en de meisjes kregen handwerkles. Sokken breien, pannenlappen haken, kleedjes borduren….. Dat laatste vond ik wel leuk maar haken en breien wilde maar niet lukken. Hoe vaak heb ik niet met zweterige handen geprobeerd de steken op de naald te houden, onderwijl steeds naar buiten kijken want daar was ik toch liever. Bij de sprengen bv., wat kon je daar zomers lekker door het koude water lopen en wat was er veel te zien, allerlei beestjes en plantjes die ik nog niet kende. En al die weilanden, waar het nu volgebouwd is. Apeldoorn hield op bij de Strausslaan en de Oude Beekbergerweg en daarachter kon je de wereld gaan ontdekken. Maar die wereld stond niet stil. Een wijk in aanbouw dus en zo zag ik de winkels gebouwd worden aan het Schubertplein. Tot mijn grote verrassing werd er achter de winkels een speeltuintje aangelegd. Een aantal jaren geleden was ik daar en zag tot mijn grote verrassing dat de speeltuin er nog steeds is. Een leuk uitje wat we in die tijd dikwijls hadden was een ritje met de melkboer of de schillenboer. Die kwamen met paard en wagen en als je geluk had mocht je een eindje meerijden, tot de Arnhemseweg want je moest zelf zien thuis te komen en de andere kant van die weg kende ik nog niet. Dat paard is een keer op hol geslagen. De kar met alle flessen melk, karnemelk, yoghurt en nog veel meer ging omver. De ravage en de schade waren groot.

volgend jaar strijken we weer neer op onze vertrouwde camping. Tineke volgt via facebook, website Apeldoorn Zuid en de Zuidkrant die zij online kan lezen de gebeurtenissen in haar Apeldoorn Zuid. Wil jij ook zo'n leuk verhaal delen en op de website van Apeldoorn Zuid geplaatst hebben, dat kan door even contact op te nemen met alexschiphorst@gmail.com Kijk vooraf eens op de website www.apeldoornzuid.nl Vriendelijke groet, Alex Schiphorst www.apeldoornzuid.nl

Apeldoorn Zuid… eens een wijk in aanbouw. Nu zijn er woningen en kerken afgebroken die ik heb zien bouwen. Ik weet het, het is allemaal nostalgie, maar ik zou nog best eens dat kind willen zijn dat door de wijk zwierf. Nu zijn we heel wat jaren verder en heb ik op verschillende plaatsen in Gelderland gewoond. In 2009 kreeg ik de mogelijkheid om, na 30 jaar bibliotheek werk, met vervroegd pensioen te gaan. Het werk in de bieb vond ik heel leuk maar pensioen leek me nog leuker. In dat laatste jaar leerde ik mijn huidige man kennen, er was 1 maar.... hij woonde in Noorwegen. Na een vakantie en een rondreis door Noorwegen had ik mijn besluit genomen. De verhuizer werd geregeld en in september 2011 vertrok ik. Heb er geen moment spijt van gehad. Rust en ruimte. Heel wat anders dan het overvolle Nederland. Mijn dagen vul ik met de vele hobby's die ik heb, handwerken, jaja, dat met breien en haken is toch nog goed gekomen. Ik brei voor verschillende projecten, zoals het Leger des Heils bv. Ook mijn familiestamboom waar ik jaren geleden al eens aan begonnen ben kan ik nu, dankzij internet, verder invullen. Ook transcribeer ik oude akten voor een genealogiesite. En lezen is ook een grote hobby: Nederlandse en Noorse boeken staan naast elkaar op de plank. Als we naar Nederland gaan op vakantie is het altijd naar de Veluwe. Ook al is mijn man een Zaankanter van geboorte, wij hebben beiden leuke herinneringen aan Apeldoorn en fietstochten maken over de Veluwe is de ultieme vakantie voor ons. Dit jaar ging de vakantie niet door, dankzij Corona, maar

Het Leger des Heils wil 100 kerstpakketten uitdelen, maar heeft daar onvoldoende geld voor. Ondanks dat we in een vreemde en onzekere tijd leven, zijn we bij het Leger des Heils toch al druk in de weer met de organisatie van de kerstpakketten. Het is dit jaar anders dan anders. Niet alleen omdat we beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid, maar vooral omdat de mensen van het Leger des Heils zien dat steeds meer mensen aankloppen voor hulp en ondersteuning. In het afgelopen jaar heeft het Leger des Heils, aan het Hofveld 21–23, iedere week voedselpakketten uitgedeeld. Medio oktober is het aantal opgelopen tot 50 en we zien het aantal wekelijks groeien. Van oudsher is de decembermaand een maand van gezelligheid en iets extra’s. Echter, steeds meer mensen raken hun baan kwijt of krijgen met een faillissement te maken, ze raken in de schulden en daardoor is er veelal ook geen geld en geen energie meer om iets ‘extra’s’ te kunnen doen. Voor een groeiende groep inwoners van Apeldoorn zal het in de komende maanden niet beter worden. Daarom wil het Leger des Heils alles op alles zetten om 100 goed gevulde kerstpakketten uit te delen. Echter onze middelen zijn niet toereikend. Daarom houden we de actie ‘Sponsor een kerstpakket’. Het is mogelijk om voor € 22,= een kerstpakket te sponsoren. Ook het sponsoren van een ‘half’ kerstpakket à € 11,= is mogelijk. Helpt u ons mee? Dit is mogelijk door een bedrag over te maken op NL51 RABO 0393 1158 87 o.v.v. "Kerstpakkettenactie 2020".

Tineke tijdens een wandeltocht in Noorwegen

Tineke op de step in de Beethovenlaan

SPONSOR EEN KERSTPAKKET

Voor meer informatie kunt u terecht op 06-25152176

We adviseren niet alleen hypotheken van onszelf

Maak nu een afspraak op snsbank.nl of kom langs in onze winkel

gratis oriëntatiegesprek

Apeldoorn, Deventerstraat 14a Apeldoorn, Hofveld 121


11.

November 2020

UW

WONDER

IS

ONS

LIEF

Wacht niet en bel voor een afspraak naar 06-41281595. De koffie en thee staan altijd klaar en parkeren kan voor de deur.

Inschrijven? Roodborstweg 32 Kijk voor meer informatie op7331 onzeEJ website. Apeldoorn 06- plekken 41281595beschikbaar. Let op: er zijn een beperkt aantal info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl

Adres

Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl

Openingstijden

OMG. MARCHANTSTRAAT-1E WORMENSEWEG

Augustus 1976

Gaan we weer terug in de tijd dan komen we aan in 1976, een bekend gedeelte van ApeldoornZuid. Op de voorgrond de Marchantstraat met het toenmalige Shell tankstation, gerund door dhr. Kon welke ook het tankstation had aan de Laan van Maten. Rechts onder in beeld de Van de Spiegelstraat. De Marchantstraat kruist

met de 1e Wormenseweg. Volgen we die laatstgenoemde, dan komen we langs Wijkcentrum Kayersheerdt waar nu dok Zuid staat. Ernaast de Tabernakelkerk NGK aan de Waalstraat. Tegenover Kayersheerdt loopt de IJsselstraat met de flats van de 1e Wormenseweg, Tjonger, Hunze en Berkel. De lage woningen er tegenover bevinden zich o.a. aan de Wielingen, Scheldestraat en Biesbos. In de linker bovenhoek loopt de Maasstraat met een stukje winkelcentrum zichtbaar. In de IJsselstraat weer zo’n bekende melkwagen

Maandag

07:30 - 18:30

Dinsdag

07:30 - 18:30

Woensdag welke toen nog huis aan huis kwam. Tot de Donderdag volgende editie! Vrijdag

07:30 - 18:30 07:30 - 18:30 07:30 - 18:30

Zaterdag en zondag

Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

Tip: Op de Beeldbank van CODA staan inmiddels bijna 2000 luchtopnamen gemaakt door mij. Misschien zit uw straat er ook bij! Ga naar: CODA Beeldbank-aanvinken vrij zoeken (dus straat of onderwerp invoeren)documenttypes: luchtfoto-zoeken

gesloten

Wij bieden: • Aandacht voor ontwikkelingsgebieden • Een vertrouwde, huiselijke sfeer • Warme maaltijden www.kdvwonderliefapeldoorn.nl • Educatieve en persoonlijke aandacht Adres Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

FOTOGRAAF GEZOCHT! Wij zijn op zoek naar een fotograaf die zo nu en dan foto’s wil maken voor onze kranten en het leuk vindt om daarnaast ook foto’s te maken voor kleinere losse opdrachten. Denk hierbij aan bedrijfsfotografie en foto’s van Apeldoorn Zuid, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. We zijn dan ook op zoek naar een spontane, enthousiaste fotograaf. Je hoeft geen proffesionele fotograaf te zijn, we willen iedereen, met passie voor het vak, een kans geven om af en toe opdrachten voor ons te doen.

in ere

hersteld

Dus ben je enthousiast en vind je het leuk om zo nu en dan een perfect plaatje te schieten? Laat het ons weten en stuur een mail naar yvonne@mediabureauapeldoorn.nl.

MP p Maak je afspraak o aak Knipdeman.nl/afspr

Paramariboweg 9 7333 PA Apeldoorn 055 54 22 7 24 06 24 77 31 67

mohlmannschade.nl


12.

November 2020 UNIEK IN NEDERLAND; SINTER-KERST KRINGLOOPWINKEL "DE HOFSTAD"! Op 14 november a.s. opent, om 10.00 uur, aan de Laan van de Mensenrechten 590 in Apeldoorn een unieke winkel de deuren. Een Sinter-Kerst KRINGLOOPWINKEL genaamd "de Hofstad". Overal schieten de kerstwinkels de grond uit, ook in Apeldoorn, maar dat zijn winkels met alleen nieuwe kerstgoederen. De SINTER-KERST Kringloopwinkel "de Hofstad" heeft alleen maar tweedehands speelgoed en kerstartikelen om tijdens Sinterklaas en Kerst weg te geven of zelf te gebruiken!

Allemaal mooie goederen die zo als cadeautje ingepakt kunnen worden en......... alle goederen met een stekker zijn gecontroleerd! 300 m3 vloeroppervlakte met o.a. binnen- en buiten speelgoed, spelletjes, knuffels, puzzels, schaatsen, maar ook kerstbomen, lichtjes, duizenden kerstballen, slingers, kersthuisjes, kerstmannen, waxinelichtjes, kaarsen en nog veel en veel veel meer!! Alles uitgestald op tafels en kramen in een sfeervolle winkel! Waarom nieuw kopen als je het ook voor heel weinig geld tweedehands kunt kopen!? Openingstijden: Vanaf 14 november Maandag Woensdag Donderdag Zaterdag

9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur 18.00 - 20.00 uur 10.00 - 14.00 uur

Herfstacties bij Ilona’s Knipgarage. Deze maand ben ik jarig en wie jarig is trakteert! Daarom deze acties in de maand november tegen inlevering van deze bon: • Knippen dames € 15,50 • Knippen en kleuren € 39,95* • Knippen heren € 12,50 • 20% korting op alle stylingsproducten * vraag naar de voorwaarden

ongeloof. Ieder huisdier verdient een waardig afscheid. Tegenwoordig kiezen daarom veel huisdiereigenaren voor een crematie. Bij Dierencrematorium Apeldoorn zijn er diverse crematies mogelijk. Om de juiste vorm van crematie te kiezen die bij je wensen past, zullen we samen de mogelijkheden met je doornemen. Uiteraard is er dan nog tijd om in alle rust afscheid nemen van je geliefde huisdier in een van onze huiselijk ingerichte kamers.

DIERENCREMATORIUM APELDOORN Een huisdier speelt een heel belangrijke rol in je leven of in het gezin. Het is dan ook erg verdrietig als je maatje komt te overlijden. Of het nu om een hond, kat, konijn, hamster, cavia of vogel gaat, er komen vaak veel emoties vrij bij het verlies van je huisdier. Dit kan heel ingrijpend zijn en gaat gepaard met gevoelens als verdriet, boosheid en

Helaas kunnen we ivm Covid 19 geen open dag organiseren, maar wanneer je bij ons een kijkje zou willen nemen, kun je contact met ons op nemen voor het maken van een afspraak. Ons telefoonnummer is 055-2032622

Openingstijden

Maandag van 9.00 tot 12.00 uur Dinsdag van 9.00 tot 14.30 uur - 19.00 tot 22.00 uur Woensdag GESLOTEN Donderdag van 9.00 tot 14.30 uur - 19.00 tot 22.00 uur Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur Zaterdag GESLOTEN Zondag GESLOTEN

Wij zijn Annemarijn Hanedoes en Ans Schutte, dierenliefhebbers in hart en nieren en zorgen ervoor dat het laatste afscheid van je huisdier waardig en liefdevol zal zijn. Kijk voor meer informatie op onze website: www.dierencrematoriumapeldoorn.nl.

Dus wacht niet te lang en bel of app voor een afspraak naar 06-41281595 Ilona's knipgarage | Roodborstweg 32 | 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 | nfo@ilonasknipgarage.nl | www.ilonasknipgarage.nl


Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

roomlocaties, d musea en en, geldt: bezoek n een reservering .

n.

Vervoer

Sport

Beperk je aantal reizen.

roepen: klanten vraagd zich te

en.

geen verkoo na 22.00 uur November 2020

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

In het openbaar vervoer is het dragen van een nietmedisch mondkapje verplicht.

Geen publie amateur als

Sluiting van

.

Werk thuis, tenzij het niet anders kan. MAATREGELEN CORONAVIRUS De nieuwe maatregelen van de Rijksoverheid, afgekondigd tijdens de persconferentie

Vermijd drukke plekken.

Houd 1,5 meter afstand.

van 13 oktober, hebben als gevolg dat we het sein op de Koningslijn voor dit jaar op rood gaan zetten. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) neemt daarmee haar verantwoordelijkheid om grip te krijgen op het Coronavirus, dat wil helaas zeggen dat wij dit kalenderjaar niet meer onder stoom gaan

komen op de Koningslijn. Met reizigers die reeds kaarten hebben besteld voor resterende rijdagen in oktober zal de VSM de komende periode contact opnemen, wij verzoeken momenteel geen contact op te nemen met de VSM.

W en

De komende maanden gaan onze vrijwilligers weer hard aan de slag om ervoor te zorgen dat onze collectie en de spoorlijn weer in optimale conditie zijn om in 2021 onder stoom te komen. Het laatste nieuws blijven wij uiteraard melden op onze website.

a regionale maatregelen. e op de website van de ont of die je bezoekt.

rijkso

Geen verzendkosten op je bestelling vanaf € 30,-

Aanbieding geldt op je bestelling via www.via-natura.nl. Aanbieding geldig van t/m 30 november 2020


14.

November 2020

15 oktober 2020

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

GEVELD! Vele jaren heeft hij trots en fier gestaan in de tuin rond de kerk. De prachtige, imposante esdoorn. Gedurende die vele jaren werden voorjaars- en najaarsstormen goed doorstaan, hadden extreme regen en droogte geen schade toegebracht aan de “oude reus”, werd door de last van een flink pak sneeuw wel gebogen maar niet gebroken. Toch was het voor kenners duidelijk dat nu ingrijpen noodzakelijk was om onvoorziene

Coronamaatregelen per risiconiveau

grote schade aan de omgeving te voorkomen. Op donderdag 15 oktober 2020 was het moment daar dat kettingzagen een einde maakten aan een mooi en lang bepalend beeld van het dorp. In de afgelopen 8 jaar zijn drie bomen verwijderd (omgewaaide lindeboom tegen de kerktoren, kastanjeboom voor de pastorie en nu de esdoorn), wat het karakteristieke beeld van het hart van het dorp ingrijpend veranderd heeft.

Onderstaand overzicht geeft per risiconiveau aan welke maatregelen (ten minste) gelden in jouw regio. Voor ieder niveau geldt: volg de basisregels. Bestuurders kunnen besluiten om aanvullend strengere maatregelen te nemen als de situatie daarvoor aanleiding geeft. Een toelichting op de maatregelen vind je op rijksoverheid.nl/coronavirus vanaf risiconiveau

waakzaam

vanaf risiconiveau

zorgelijk

vanaf risiconiveau

ernstig

vanaf risiconiveau

zeer ernstig

lockdown

Er op uit

Geen beperkingen

Geen beperkingen

Maximaal 4 inclusief jezelf

Maximaal 4 inclusief jezelf

Maximaal 2 inclusief jezelf

Thuisbezoek familie en vrienden

Geen beperkingen

Maximaal 6 van een ander huishouden

Maximaal 3 van een ander huishouden

Maximaal 3 van een ander huishouden

Blijf thuis

Samenkomsten

Reservering verplicht bij evenementen

1

Maximaal 1 bezoek per dag

Met reservering en een vaste zitplaats:

Met reservering en een vaste zitplaats:

Maximaal 60 binnen

Maximaal 30 binnen

Bijeenkomsten beperkt toegestaan met reservering en vaste zitplaats:

Maximaal 80 buiten

Maximaal 40 buiten

Geen evenementen

Geen bijeenkomsten Geen evenementen

Maximaal 30 binnen

Huwelijksvoltrekkingen

Geen beperkingen

Verpleeghuizen

Maximaal 60 binnen

Maximaal 30

Maximaal 80 buiten

Maximaal 30

Maximaal 30

Maatregelen afhankelijk van de situatie op de locatie. Bijvoorbeeld reservering van bezoek, een gezondheidscheck, gebruik van mondneusmaskers, en het beperken van bezoek.

Horeca

Reservering, vaste zitplaats en checkgesprek verplicht

Horeca open tot 01:00 Laatste inloop 00:00

Horeca open tot 22:00 Laatste inloop 21:00

Horeca gesloten

Horeca gesloten

Afhaalfunctie coffeeshops na 20.00 uur gesloten

Afhaalfunctie coffeeshops na 20.00 uur gesloten

Sport

Geen beperkingen

Geen beperkingen

Geen publiek bij (amateur)-wedstrijden

Geen sportwedstrijden

Verbod op sportactiviteiten binnen

Bij trainingen maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand (uitzondering geldt voor jongeren tot en met 17 jaar) Sluiting kleedkamers en sportkantines

BESTEL BIJ DE LOCALE HORECA! Als gevolg van het oplopende aantal besmettingen moeten sociale contacten

zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is besloten de horeca vanaf 14 oktober 2020 om 22.00 uur te sluiten, met uitzondering van afhalen en bezorgen tot uiterlijk 1.00 uur ’s nachts. De lege terrassen geeft wel een troosteloze aanblik in de Dorpstraat.

Geen beperkingen

Beperk reisbewegingen

Beperk reisbewegingen

Beperk reisbewegingen

Niet noodzakelijke reizen vermijden

Buitenlandse reizen

Volg de reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Volg de reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Volg de reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Volg de reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Niet noodzakelijke reizen vermijden, ook naar gele gebieden

OV

Mondkapje verplicht

Mondkapje verplicht

Mondkapje verplicht

Mondkapje verplicht

Niet noodzakelijke reizen vermijden. Mondkapje verplicht.

Met registratie, vaste zitplaats en gezondheidscheck: geen maximum

Met registratie, vaste zitplaats en gezondheidscheck: geen maximum

Met registratie, vaste zitplaats en gezondheidscheck: geen maximum

Met registratie, vaste zitplaats en gezondheidscheck: geen maximum

Met registratie, vaste zitplaats en gezondheidscheck: geen maximum

Onderwijs

Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval. In het openbaar vervoer is het gebruik van mondkapjes verplicht sinds 1 juni 2020. Veel mensen beschermen zichzelf ook op andere momenten met mondkapjes, handschoenen en schoonmaakdoekjes tegen corona, maar weten niet waar de beschermende middelen kunnen worden weggegooid. Dat is makkelijk: ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, horen ze bij het restafval.

Mbo, hbo en wo alleen via online onderwijs

Basisscholen en voortgezet onderwijs blijven open. Fysiek onderwijs in mbo, hbo en wo waar basisregels gevolgd kunnen worden.

Werk

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Werk thuis, tenzij het niet anders kan

Winkels

Draag een mondkapje

Volg aanwijzingen winkels

Geen koopavonden behalve voor verkoop levensmiddelen

Geen koopavonden behalve voor verkoop levensmiddelen

Geen koopavonden behalve voor verkoop levensmiddelen

Winkeltijden voor ouderen

Winkeltijden voor ouderen

Winkeltijden voor ouderen

Winkeltijden voor ouderen

Geen beperkingen

Geen beperkingen

Na 20:00 uur:

Na 20:00 uur:

Verbod op verkoop alcohol

Verbod op verkoop alcohol

Verbod op bezit / nuttigen alcohol in openbare ruimte

Verbod op bezit / nuttigen alcohol in openbare ruimte

Alcohol

Waarom niet gescheiden? Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, want daardoor kan het riool verstoppen met alle viezigheid van dien. Het hoort ook niet bij het plastic afval en niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen en tissues na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien.

Sluiting kleedkamers en sportkantines

Binnenlandse reizen

Uitvaart

MONDKAPJES BIJ HET RESTAFVAL

Buiten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand

Geen beperkingen

Als ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, kunnen de maatregelen op deze routekaart worden aangepast. Houd je altijd aan de basisregels.

Heb je klachten?

Blijf thuis.

Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

Laat je testen. Was vaak je handen. Ben je ook benauwd en/of heb je koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.

.

Houd 1,5 meter afstand.

Vermijd drukke plekken.

Hoest en nies in je elleboog.

Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351


15.

November 2020

OMA WEET RAAD

Als je vroeger wat had, dan wist oma altijd raad. Grootmoeders wijsheid hielp je er zo weer bovenop.

de lucht bevochtigen maar ook je huid en haar ’s nachts hydrateren. Weg statisch haar!

Statisch haar

4. Droogtrommeldoekjes Droogtrommeldoekjes zijn ideaal om je was lekker mee te laten ruiken maar zorgen er ook voor dat je haar niet meer statisch is. Wrijf met een doekje over je droge haar en je bent good to go!

In de winter is het best een opgave om je haar in toom te houden. Op koude, droge dagen wordt je haar ontzettend statisch en gaat het alle kanten op, behalve de goede. Frustrerend! Je kunt ervoor kiezen om de hele winter met een muts op te lopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Oma heeft een aantal tips tegen statisch haar. 1. Metalen kam Borstels zorgen voor teveel wrijving dus laat die lekker achterwege en gebruik een kam. Plastic kammen kunnen je haar juist statischer maken, metalen kammen gaan het tegen. Het metaal haalt de elektrische lading uit je haar waardoor het minder statisch wordt. 2. Haarlak Om statisch haar tegen te gaan spuit je je kam in met haarlak. Je kamt hier je vochtige haar mee zodat je haar minder statisch zal zijn als het droog is. 3. Luchtbevochtiger Vechten tegen statisch haar terwijl je slaapt? Het kan! Als je een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatst zal dit niet alleen

5. Was je haar met mate Was je haar niet te vaak en gebruik niet te veel shampoo, dit droogt je haar uit waardoor het eerder statisch wordt. Lees hier hoe je het wassen van je haar uit kan stellen. 6. Haarolie Uitgedroogd haar heeft de neiging om statisch te zijn. Hydrateer je haar regelmatig met haarolie. 7. Zo min mogelijk föhnen Probeer je haar zo min mogelijk te föhnen, hier droogt je haar namelijk van uit. Als je je haar toch föhnt, doe dit dan op een lage stand. 9. Handcrème Zorg dat je altijd een tubetje handcrème in je tas hebt zitten. Ben je onderweg en wordt je haar vanuit het niets statisch? Verdeel wat crème over je handen en wrijf dit zachtjes door je haar heen. Je houdt er niet alleen zachte handen aan over maar het gaat ook het statische effect tegen.

TOT SNEL Jammer maar helaas.... net als alle restaurants in Nederland heeft ook de Lierderhoeve haar deuren gesloten. We hopen natuurlijk dat het voor korte duur is, maar gaan jullie wel echt verschrikkelijk missen hoor.

Laten we ook allemaal ons best doen om ons aan de regels te houden, zodat we rond de feestdagen weer lekker plaats kunnen nemen bij onze open haard en kunnen genieten van al het lekkers dat uit onze keuken komt. Blijf gezond, een warme en culinaire groet, Team Lierderhoeve

Tuincentrum

’’Tullekensmolen’’ Voor al uw tuinplanten en bomen in een mooie groene omgeving Bloempracht in de winter bij Tuincentrum Tullekensmolen. De Kerstroos Helleborus Gold Collection. Winterharde vaste plant voor in de tuin. Geschikt voor beplanting van schalen, balkonbakken en terraspotten. Bloeit in de winter. Nu mooie aanbieding Helleborus niger

Kerstroos wit rond 10,5 cm. pot van 10,95 nu voor

Tullekensmolenweg 37 | 7361 EN Beekbergen | 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

6,95

Aanbieding is geldig vanaf donderdag 5 november.

Ik ben Onno Tullekensmolenweg 37 7361 EN Beekbergen 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39


16.

November 2020

Op zoek naar reisverhalen? Om je - vanuit je luie stoel thuis - in vakantiesferen te wanen? Bekijk onze reisverhalen hieronder en kies jouw exemplaar.

Krijg je zin om te lezen? Kom langs, naast nieuwe boeken hebben me meer dan 100.000 2e hands exemplaren. Er is er altijd wel 1 die bij je past. Boekhandel Beekbergen Dorpstraat 84 7361 AX Beekbergen

LEZEN IN TIJDEN VAN CORONA Vanwege de Corona gaan de boekenclubs en leeskringen niet door. We lezen thuis en we lezen wat we zelf te pakken kunnen krijgen. ‘Meer tijd maken om te lezen’ is elk jaar een populair voornemen. Door de coronacrisis hebben we nu die tijd.

Foto van een klant gekregen. Sportverhalen We hebben leuke aanraders voor jongens én meisjes die wel van een potje voetbal , hockey of ballet houden!

De helft van alle volwassenen las tijdens de coronacrisis een boek, blijkt uit een consumentenonderzoek in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). “We zijn verhoudingsgewijs zelfs meer gaan lezen dan netflixen”, zegt directeur Eveline Aendekerk. Ook wij merken dat. Klanten gaan met een stapeltje boeken de deur uit.

Drogisterij en Parfumerie Beekbergen Eyelove Brillen Dorpstraat 39, 7361 AR Beekbergen 055-5064545 / www.dabeekbergen.nl

ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur

Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl

BHV een veilig gevoel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen

www.anitameekel.nl

Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht!

Anita Meekel


17.

November 2020

VOOR JOUW EN ONZE VEILIGHEID:

WELKOM JE BENT VAN HARTE AT 40 IN AAN DE DORPSTRA BEEKBERGEN

De volgende punten zijn van belang als je naar de winkel in Beekbergen komt: • • • • • • • •

We vragen je om de winkel alleen te bezoeken, ook zijn honden helaas niet meer toegestaan in de winkel. Bij de ingang van de winkel staan winkelmandjes klaar, neem er altijd één per persoon mee als je naar binnen komt. Staat er geen mandje meer? Wacht dan even buiten tot er weer een mandje beschikbaar is. Er mogen op dit moment naast ons personeel maximaal drie personen in de winkel. We vragen je om anderhalve meter afstand te houden van alle andere personen. Op onze webwinkel www.via-natura.nl kun je het grootste gedeelte van ons assortiment ook bestellen en thuis laten bezorgen. Afhalen in de winkel is ook een optie. Voor 16.00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden of staat de volgende dag klaar in de winkel. We passen momenteel geen tuigen aan, ook niet op afspraak. Heb je uitgebreid advies nodig? Maak dan per mail een afspraak voor een telefonisch consult. Het wegen van je hond kun je telefonisch of per mail afspreken.

HARTELIJK DANK DAT JE ONS HELPT OPEN TE BLIJVEN DOOR JE AAN DEZE MAATREGELEN TE HOUDEN.


November 2020

18.


19.

November 2020 HEB JIJ AL LOTEN? Zoals we vorige maand ook al eens hebben laten weten: sinds zaterdag 19 september is De Boerderij druk bezig met het verkopen van de welbekende loten van de Grote Clubactie. Vele vrijwilligers komen langs de deuren in Beekbergen en omstreken om loten te verkopen waarmee men grote prijzen kan winnen zoals een auto of een luxe vakantie. Maar liefst 80% van de opbrengst van de verkoop wordt gedoneerd aan De Boerderij Beekbergen. Dit maakt het zeer aantrekkelijk om een lot of

meerdere loten te kopen! De Boerderij hoopt door deel te nemen aan deze actie, geld in te zamelen zodat er hopelijk op korte termijn weer leuke evenementen georganiseerd kunnen worden voor jong en oud. Het is ook mogelijk om online loten aan te schaffen, dit kan via de Facebook- en Instagrampagina van De Boerderij. We willen je vragen, heb je nog geen loten? Bestel ze dan snel! Het kan nog tot dinsdag 8 december en de trekking vindt plaats op donderdag 10 december. https://lot.clubactie.nl

ESCAPE ROOM @ HOME

CORONAHULP: KLEINE KLUS

Of je nu thuis, op je vakantieadres, bij de sportvereniging of op school bent. De Escape Room @ Home kan je overal spelen. Je speelt in teams tot 5 personen. Per leeftijdscategorie is er een Escape Room beschikbaar met uiteraard een eigen bijpassend thema.

Kleine klus, groot gebaar. In tijden van crisis, zorgen wij voor elkaar.

Het doel is om de uitgang zo snel mogelijk te vinden. Dit kan je doen door diverse (internet) zoekopdrachten te voltooien, raadsels op te lossen en leuke foto- en video-opdrachten te maken. Je speelt de game op een smartphone of tablet en je hebt 1 uur de tijd. Na het voltooien van de boeking ontvang je automatisch de speluitleg en jouw persoonlijke inloggegevens van de app. Vervolgens kan je de game direct starten, succes! https://www.onlinesocialgames.com/nl/ concept/escape-room-at-home

HEB JIJ AL LOTEN?

CORONAHULP VOOR EN DOOR APELDOORN

Voor het vragen en bieden van Coronahulp heeft Apeldoorn Pakt Aan een speciale pagina gemaakt: Kleine klus. Hiermee brengen wij hulpvragen en aanbod bij elkaar. Zoek je hulp of wil je helpen? Kleine Klus coronahulp is bedoeld voor corona-gerelateerde hulpvragen, zoals hulp met de boodschappen, hond uitlaten, luisterend oor, maaltijden, medicijnen ophalen of computerhulp op afstand. Heb je hulp nodig? Meld je hulpvraag aan via https://mijn.apeldoornpaktaan.nl/prikbord. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op via: 088-7846465 of info@apeldoornpaktaan.nl. Wil je helpen? Kijk dan op het prikbord om te zoeken naar kleine klussen in de buurt. Of deel je aanbod met ons, zodat wij jou aan een hulpvraag kunnen matchen.

Omdat we alleen samen corona onder controle krijgen vindt u op www.apeldoorn. nl/coronahulp informatie van zorg- en welzijnsorganisaties die hulp bieden tijdens deze coronacrisis.

Bereikbaarheid Wij zijn (met uitzondering van de feestdagen) telefonisch en per e-mail bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur. Hiermee hopen wij zoveel mogelijk hulpvragen te kunnen matchen aan helpers.

Hebt u praktische hulp nodig? Of zoekt u emotionele steun in deze tijd? Zorgverleners uit Apeldoorn, maar ook regionale en landelijke zorgverleners, bieden hulp en dit overzicht helpt de weg te vinden.

Vragen over het coronavirus? Heb je een vraag over het virus? Bel dan met het Rode Kruis: 070 – 4455 888. Daar zitten experts voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Je kunt ook kijken op de website van het RIVM.

Hebt u nog vragen? Bel dan met de gemeente Apeldoorn via telefoonnummer 14 055 of mail naar gemeente@apeldoorn.nl.

Veelgestelde vragen; hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via 0887846465 of info@apeldoornpaktaan.nl.


20.

November 2020

De Damper

e matie n i l on r infor

k mee us! o r o o o ite v e cadea u s b e N l op de wde leukst

sne n voor k j i e K

www.primeradedamper.nl • Lezen • Wenskaarten • Cadeaus

• Cadeaukaarten • Kantoorartikelen • Kansspelen

De Damper

• Tabak • Zoetwaren • Service

Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen 055 - 506 12 10 www.primeradedamper.nl


21.

November 2020

ENERGIEREGISSEUR APELDOORN ZUID Ben je de energieconciërges al tegen gekomen? Ze zijn deze weken actief in het Vogelkwartier en de Brummelhof. Een aantal activiteiten doen we nu anders: denk aan een online gesprek in plaats van een huisbezoek, maar voorop staat dat we je nog steeds graag helpen om je huis comfortabeler én energiezuiniger te maken! Kijk op www.de-a.nl/injouwbuurt welke activiteiten bij jou passen. En heb je nog vragen? Aarzel niet om mij een mailtje te sturen. Floriske, floriskevangeest@de-a.nl

VERLICHTINGSTIP! •

• •

Wist je dat zo’n 14% van je stroomverbruik naar verlichting gaat? Dat is best veel, maar met wat aandacht kun je dit omlaag brengen. Gebruik allereerst ledlampen: in de aanschaf mogelijk duurder, maar op termijn veel voordeliger. Doe verlichting uit als je een ruimte verlaat en zet lampen ook uit als er voldoende daglicht in je (woon)kamer is. Benut daglicht optimaal: Kijk of je bijvoorbeeld een brede gordijnrail op kunt hangen, waardoor gordijnen naast je ramen hangen in plaats

van (deels) ervoor. Ook door een spiegel op een plek te hangen waar veel daglicht valt, kun je een kamer lichter maken. Verf je woonkamer in een lichte kleur, daardoor wordt er meer licht weerkaatst. En dan is er nog sluipverbruik; bijvoorbeeld een tv die de hele dag op standby staat. Kijk of je de tv écht uit kunt zetten. Of gebruik een stekkerdoos met knop, zodat je daarmee de tv (en andere apparatuur) aan- en uit kunt zetten. En tenslotte… let op je tuinverlichting. Zet het niet onnodig aan en gebruik ook hier led indien mogelijk.

JE HUIS TOEKOMST-KLAAR, WAT IS DAT EIGENLIJK?

apparaten, ledlampen, zorgen dat je ze zo min mogelijk aanzet en sluipverbruik voorkomen.

Als je last hebt van tocht, slechte ventilatie, vocht, slecht isolerende daken etc. woon je niet comfortabel en verbruik je onnodig veel energie. Hoe pak je dit aan? En… ooit gaan we van het gas af; blijf je afwachten of niet? Hoe maak jij je huis klaar voor de toekomst?

Stap 2 is isoleren om de opgewekte warmte binnen te houden. Van isoleren krijg je nooit spijt. Het is een investering, maar er zijn subsidies beschikbaar die je dit helpen betalen. En je bespaart elk jaar weer op je energierekening, dus uiteindelijk ben je goedkoper uit. Bovendien woon je comfortabeler én ben je beter voorbereid op de hetere zomers die er ongetwijfeld aan komen. Bij isoleren is het verstandig om ook aan ventileren te denken voor een gezond binnenklimaat.

Drie stappen om prettig te wonen Als jij jezelf in de toekomst ziet wonen, wat zie je dan voor je? Veel mensen wachten af, omdat ze niet weten welke oplossing in de toekomst voor hun buurt gekozen gaat worden voor verwarmen. Maar dat hoeft niet, het is slim om je nu al voor te bereiden. Hoe ver kun je komen? Stap 1 is zorgen dat je minder energie gebruikt. Dit betekent bijvoorbeeld zuinige

Energiecoaches helpen je op weg Deze 3 stappen lijken misschien ingewikkeld, want er is veel mogelijk. Hoe maak je keuzes, wat gaat dat kosten en hoe regel je dit? Je staat er niet alleen voor. Er zijn mensen en online programma’s om je hier kosteloos bij te helpen. De energiecoaches van deA hebben veel verstand van zaken en helpen je richting te bepalen en keuzes te maken. Zij maken gebruik van het HOOMdossier; een online programma waarin je je wensen en de gegevens van je huis invoert. Je kunt hiermee je verduurzamingsmaatregelen

Stap 3 is je eigen energie duurzaam opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je huis klaarmaken voor de toekomst heeft zin omdat je een lagere energierekening krijgt en je comfortabeler woont.

kiezen en plannen, bekijken wat het kost én oplevert. Voor de financiering kun je gebruik maken van subsidies en leningen. Ook daar weten de energiecoaches alles van. De SEEHsubsidie is tijdelijk, tot einde van dit jaar, verhoogd. Wil je dus stappen zetten, vraag het HOOMdossier aan en ga aan de slag. Wil je hier hulp bij, maak dan een vrijblijvende afspraak met een energiecoach. Ze helpen je graag. www.de-a.nl/hoomdossier


22.

November 2020 n, daarom willen ne in b r ee m en t t er en we zi Het is vroeg donk ken met steeds ee w de en om K n. llig make we het extra geze g de kerstdagen. in t ch ri ” en el ik rt meer “sfeera te! kijk op onze websi of s ng la s on ij b Kom daarom eens

en planten! en em lo b n da n de ie el meer te b Wij hebben u zove

ite Bezoek onze webs apeldoorn.com www.flowerservice is ze site bestellen rechtstreeks op on welke landelijke voordeliger dan op e dan ook. verzendorganisati het tober al 46 jaar op ok 1 s et ni or vo Niet ouwe dank aan onze tr Schubertplein, met klantenkring.

Schubertlaan 20, 7333CV Apeldoorn Tel. 055-5332655

(wij zijn op zondag gesloten en bezorgen ook niet op zondag)

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, Zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur


23.

November 2020

Frits Reinders vertelt

AUTOHUIS EICKHOF: MEER DAN 28 JAAR JAPANSE AUTOHISTORIE IN APELDOORN!

niet onopgemerkt gebleven bij de auto importeurs. In 2003 vroeg de Subaru importeur aan Eickhof of zij het merk wilde vertegenwoordigen. Gezien de Japanse inslag met Daihatsu was dat een prima aanvulling op de activiteiten van het bedrijf.

De geschiedenis van Autohuis Eickhof gaat terug naar 1992. Eickhof sr. nam de voormalige Daihatsu garage met 2 medewerkers aan de Molenstraat over. Het bedrijf groeide zo hard dat al snel de broers Marcel en Rene hun intrede deden in de zaak. Eind jaren negentig wilde de gemeente Apeldoorn dat de autobedrijven zich aan de rand van de stad gingen vestigen. Dit leidde tot een serieuze zoekopdracht voor een nieuwe locatie van het autobedrijf. In mei 2000 is het pand, na een rigoureuze verbouwing, aan de Rijnstraat 62 in gebruik genomen.

In 2005 besloten dhr. en mevr. Eickhof sr. dat het tijd werd om met pensioen te gaan. De beide broers hadden de expansiedrift in de genen en kregen de kans om in 2007 de locatie aan de Kayersdijk 153 te kopen. Dit was het voormalige garagebedrijf van Henk Veeneman. Het mooie van deze locatie is dat de percelen van de Rijnstraat en Kayersdijk aan elkaar grenzen. Dit pand uit de jaren ‘70 werd gemoderniseerd naar de huidige maatstaven.

Na 2 jaar de showroom aan de Kayersdijk gebruikt te hebben als occasioncentrum, klopte de Mazda importeur aan met de De kwaliteit van de dienstverlening was vraag of Eickhof voor de regio Apeldoorn en Deventer Mazda dealer wilde worden. Nou, tegen zo’n avontuur zeiden de gebroeders natuurlijk geen nee. Inmiddels draait het Mazda dealerschap alweer 10 jaar op volle toeren naar tevredenheid van de klanten. Wat hebben de medewerkers van Autohuis Eickhof dan nog te bieden in de toekomt? In een steeds individualistisch wordende maatschappij willen wij de mensen op een persoonlijke manier blijven benaderen en helpen in de showroom en werkplaats met de merken Mazda en Subaru! De Mazda/Subaru dealer in uw wijk waar het contact nog heel persoonlijk is! Marcel en Rene Eickhof

Bij volwassenen moet er wel 1,5 meter afstand worden gehouden en mogen maximaal 4 personen in een groepje met elkaar sporten. Er mogen meerdere groepjes in een ruimte samen sporten, mits er onderling voldoende afstand kan worden gehouden en tussen de verschillende groepjes.

BEWEGEN IN CORONA TIJD Het aantal coronabesmettingen loopt steeds verder op en inmiddels zijn er weer volop maatregelen genomen om het tij te keren. Op het moment van schrijven van deze column mag er door de jeugd tot en met 17 jaar nog worden getraind en ook onderlinge wedstrijden zijn toegestaan. Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) is een bezoek aan de sportschool, fysio- fitness of individueel buiten sporten, zoals bijvoorbeeld bij tennis nog wel mogelijk.

geadviseerd om minstens twee maal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, voor ouderen moeten deze oefeningen worden gecombineerd met balansoefeningen.

Niet iedereen is lid van een sportschool of sportvereniging, maar bewegen is juist in deze tijd wel belangrijk. Regelmatig bewegen draagt onder andere bij aan een grotere weerstand, het op peil houden van de conditie en kan ook helpen stress te verminderen.

De beweegrichtlijn wordt normaal gesproken door ongeveer 45 procent van de bevolking gehaald. In deze ‘coronatijd’ is het voor veel mensen nog lastiger om voldoende beweging te krijgen. Waarschijnlijk doet u minder vaak boodschappen dan normaal, blijft u meer thuis en sport minder. Het vele thuiswerken leidt over het algemeen tot meer stilzitten en minder bewegen dan op kantoor.

In 2017 zijn de beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen aangepast. In de richtlijn wordt aangegeven dat bewegen goed is, meer bewegen is beter. Veel stilzitten moet worden voorkomen. Verder wordt geadviseerd minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve beweging te doen, zoals wandelen of fietsen, verspreid over verschillende dagen. Matig intensief wil zeggen, dat de hartslag wat verhoogd is, maar dat u nog wel kunt praten tijdens de inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen leidt tot extra gezondheidsvoordeel. Verder wordt

Fietsen en wandelen kunt u zonder problemen buiten doen, hiervoor gelden geen beperkingen. Neem wat vaker de fiets naar de winkel of ga lopen in een stevig tempo in plaats van de auto te pakken. Heeft u een hond, loop dan een wat langere ronde en pas eventueel het tempo wat aan om er een matig intensieve activiteit van te maken. Binnenshuis kunt u de trap bijvoorbeeld 10 keer achter elkaar open aflopen, intensief het huishouden doen telt ook mee als matig intensieve activiteit. Probeer in elk geval in blokken van 10 minuten aaneengesloten te bewegen.

Frits Reinders

Een goede oefening om de beenspieren te versterken is het 10-15 maal achter elkaar opstaan en weer rustig gaan zitten zonder de armleuning te gebruiken. Is deze oefening te licht dan gaat u niet zitten tussendoor, maar strekt u uw benen weer voordat u de zitting net aanraakt. Flesjes water kunnen prima dienst doen om oefeningen met de armen uit te voeren. Balansoefeningen kunnen worden uitgevoerd bij het aanrecht of achter een stevige stoel. Wees creatief bij het verzinnen van oefeningen. Samen bewegen kan ook helpen bij het volhouden van de oefeningen. Beginnen met bewegen levert het grootste gezondheidsvoordeel op. Dus kom in beweging of blijf in beweging! Staan lichamelijke klachten het starten met bewegen in de weg, dan kunnen de fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Bos & Weide u geheel coronaproof op weg proberen te helpen middels fysiotherapie of FysioFitness. Informeer naar de mogelijkheden op onderstaand telefoonnummer. Bianca van Brink, Fysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21, tel: 055-5331941 e-mail: info@bosenweide.nl


November 2020

Apeldoorn Zuid krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl

24.


25.

November 2020 en administratie maar ook juridisch advies en incasso. De volledigheid maakt het uniek’, zegt Ruben Terrahe. Terrahe is een van de experts in Uw Financieel Huis en legt uit waarom de samenwerking tussen verschillende experts zo handig is: ‘Bij de aanschaf van een huis is het belangrijk dat je een passend hypotheekadvies krijgt. Maar ook dat de verzekeringen worden aangepast. Ondernemers besteden hun administratie uit en hebben direct juridisch advies over het opstellen van algemene voorwaarden of advies over de btw.’

UW FINANCIEEL HUIS: UNIEK CONCEPT VAN FINANCIEEL EN JURIDISCH ADVIES ONDER ÉÉN DAK

Een uniek concept in Apeldoorn waar een hecht team van financieel en juridisch experts samenwerkt op één plek. ‘Bij ons kun je terecht voor al je vragen op het gebied van belastingen, btw, verzekeringen, hypotheek

Communicatie is belangrijk bij het geven van advies. Als jurist merkt Terrahe dit dagelijks in zijn werk en ziet dat ook bij zijn collega’s binnen Uw Financieel Huis. ‘Onze benadering is persoonlijk en duidelijk. We willen dat

mensen het snappen. Soms is hier een beetje humor voor nodig en dat kan ook als je je klant kent’. Collega Wouter Simpelaar vult aan: ‘Bij Uw Financieel Huis zijn we oprecht betrokken bij de situatie van de klant. Die persoonlijke aandacht en op een laagdrempelige manier mensen professioneel helpen zorgt dat zij weten dat ze echt gezien worden door ons.’ De samenwerking van de experts maakt dat Uw Financieel Huis op alle financiële en juridische punten particulieren en ondernemers kunnen helpen. In een modern kantoorpand ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Jachtlaan is voldoende parkeergelegenheid en goede koffie. Een afspraak maken is niet nodig, loop gerust binnen. Wij luisteren, adviseren en helpen zodat jij financiële en juridische rust ervaart.

BLESSURE? Kom dan naar het sportblessurespreekuur bij Bos & Weide fysiotherapie

Bos & Weide fysiotherapie

Elke maandag van 17.30 - 18.30 uur. Locatie: Oude Beekbergerweg 21 055-5331941 - Afspraak maken is niet nodig -

GRATIS www.sportblessurespreekuur.nl TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk. Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties


26.

November 2020

NIEUWE WEBSITE VOOR ‘T ACHTERHUUS! Wij zijn 10 jaar geleden ’t Achterhuus begonnen. Een feel good cadeauwinkel met snuisterijen en nog veel meer. Eerst 5 jaar lang op een oppervlakte van 120m2, nu op een oppervlakte van 400m2 en met nog meer verschillende artikelen zoals

dameskleding, shawls, tassen, woondecoraties, kinderspeelgoed van hout en nog veel meer. Het was tijd geworden voor een mooie nieuwe website, deze hebben wij laten maken door Yvonne Tiemes van YVONNE RECLAME. De website staat online en kunt u vinden op www.achterhuus-ugchelen.nl. Het is prachtig geworden met mooie foto’s en informatie!

Fijn om ons online goed te kunnen vinden maar wij vinden het nog leuker om u in onze winkel te mogen ontvangen. U bent van harte welkom en met onze ruime winkel kunt u, met de corona-maatregelen in acht genomen, veilig bij ons winkelen. Tot gauw! Liefs Miranda en Sandra

Bazemolenweg 32, 7339 HV Ugchelen Tel: 055-5330821 www.fysio-ugchelen.nl


27.

November 2020

Ugchelen MOGEN WIJ JOU OOK BENADEREN? We hebben vrijwilligers in Ugchelen. freerunnen, volleybal.

het al vaker gezegd, zonder geen sportvereniging DIO Bij ons kun je kiezen voor: gymnastiek, dans, judo of

We willen niemand iets verplichten maar we vragen wel of wij jou mogen benaderen om te helpen. En ja het kost tijd en energie, maar je krijgt er ook voldoende voor terug. Gezelligheid en dankbaarheid van 'ons' bijvoorbeeld en natuurlijk een goed gevoel. En wist je dat mensen die vrijwilligerswerk doen langer leven? Op nu.nl stond onlangs “Rond de 40 procent van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, zo blijkt uit onderzoek van Rene Bekkers van de VU in Amsterdam. Volgens de onderzoeker zijn vrijwilligers gelukkiger en gezonder doordat ze een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Heb jij je zaken goed op orde? En heb je oog voor detail? Dan ben je van harte welkom bij de ledenadministratie. • Heb en houd jij makkelijk overzicht? Ben je accuraat? Dan kun je misschien een aantal werkzaamheden van een van onze secretarissen overnemen. • Ben jij een kei met woorden? Schrijf je teksten die 'lekker bekken'? Heb je per maand een aantal uren over? Dan ben je meer dan welkom om de PR commissie te ondersteunen.. • En zo zijn er nog veel meer klussen. Je bent van harte welkom bij onze kleinschalige maar o zo gezellige vereniging. DIO betekent niet voor niets Door Inspanning Ontspanning. Meer weten? Stuur een email naar onze duizendpoot Tammy. Zij is te bereiken via secretaris@dio-ugchelen.nl.

Alweer een goed parcours voor de 14-jarige tennistalent die dit jaar de 5e Tennis Europe titel op haar naam schrijft .

Na een artikel in de krant, of er behoefte was voor een accordeon-orkest overdag, kwamen er aardig wat reacties binnen. Er werd een informatie middag in de Bronkerk gehouden. Tijdens deze informatiedag kwamen er zo’n 36 geïnteresseerden. Bij de start op 1 oktober 2010, waren er

De medewerkers van de Waterlooplein popup store staan te trappelen om aan de slag te gaan.

Maar door de corona crisis liep alles anders dit jaar: geen 50e markt, maar wel spullen in de opslagkelder. Heel veel spullen die normaal in de winter verkocht worden zoals kerstartikelen en speelgoed maar ook sfeerartikelen en kleding die gebonden zijn aan het seizoen liggen in de opslag te wachten om verkocht te worden.

24 leden, verdeelt over 3 groepen: Een accordeonensemble, een harmonicagroep en een Steirische harmonicagroep. Tijdens de jaren zijn er een aantal leden bij ons weggegaan in verband met ziekte etc…. Op dit moment spelen wij in 2 groepen met 14 leden, de harmonicagroep en de Steirische harmonicagroep.

Op 1 oktober 2010 werd THA-Ugchelen opgericht.

Het bestuur van de t vereniging na bijna 8 een gezamenlijk ove dat er niet voldoend zetten. Zij hebben in acties geprobeerd om tijdgeest heeft ons g onvoldoende belang dit proces nog eens

De Waterloopleinmarkt in Ugchelen is bekend binnen en buiten Apeldoorn.

Aan de zijde van de Belgische dubbelpartner Mirthe Moens won Rose ook de dubbelfinale. Rose en Mirthe waren daarin iets te sterk voor de Poolse speelsters Monika Stankiewisch en Martina Mackiewich (7-5 6-1).

Met deze 2 groepen hebben wij in de coronatijd een heuse corona tour langs de verpleeg- tehuizen gehouden. Dit werd enthousiast ontvangen. Muziek houdt je eeuwig jong is de stelling. Dat bewijst ons oudste lid Bep van Osch. Onlangs hebben wij haar 95e verjaardag gevierd. Op 1 oktober 2020 hebben wij er een gezellige middag van gemaakt met het spelen van een klein muzikaal programma en een High Tea. Namens THA-Ugchelen, Henk van den Berg

Bestuur en leden Toneelvereniging Ernst en Luim.

Opheffing ton POP-UP STORE MET SEIZOENSARTIKELEN.

Gedurende het hele toernooi moest Rose enkel in de 1/4 finale een set afstaan. Alle overige wedstrijden werden met overduidelijke cijfers gewonnen!

Op 13 oktober heeft de opheffingsvergadering plaatsgevonden. We hebben in al die jaren een behoorlijke verzameling toneel attributen en anderszins opgebouwd. Deze spullen worden op zaterdag 28 november tussen 13.00 uur en 15.00 uur te koop aangeboden. (indien de RIVM richtlijnen het toelaten) Plaats van handeling: grote zaal Ugchelens Belang.

start het team van de Waterloopleinmarkt een kleine pop-up store in de kelder van de Duiker. Een gezellige snuffelkelder die wekelijks aangevuld wordt met nieuwe artikelen. We openen de deuren voor de eerste keer op woensdag 21 oktober en zijn tot en met 17 december open. Daarna evalueren we of we in het nieuwe jaar hiermee doorgaan In de kelder zal een maximum gelden voor het aantal bezoekers wat tegelijk aanwezig is, zodat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden.

Dankzij haar zege in Hohr-Grenzhauzen klimt Rose op de Europese wereldranglijst (Tennis Europe Rankings U14 Girls) naar de 19e plek en mag zij zich nu al rekenen tot de absolute top bij de junioren in Europa. Op de foto Rose met Ruben Herrera, de toernooi directeur (na de finale dubbel).

In de enkelfinale stond de jonge tennisbelofte tegenover de 16 jarige Deense Emma Kamper Malmjaer. Rose liet er duidelijk geen gras over groeien en binnen 90 min stond het 6-1 6-3 in het voordeel van de Apeldoornse speelster.

THA-UGCHELEN 10 JAAR

OPHEFFING TONEELVERENIGING “ERNST EN LUIM”

Het is met weemoed in ons hart, dat we terugkijken op vele jaren toneelspel en vereniging plezier. Met elkaar kunnen we stellen, dat alle leden zich altijd met hart en ziel hebben ingezet om een mooi toneelstuk neer te zetten. En daarbij denken we ook aan alle trouwe bezoekers van de jaarlijkse uitvoeringen. We weten uit de vele reacties, dat we heel veel mensen in al die jaren mooie avonden hebben bezorgd. En we danken hen voor alle support in de afgelopen jaren. Verder danken we ook alle sponsoren en adverteerders die onze vereniging ruimhartig van dienst zijn geweest met het beschikbaar stellen van prijzen en het plaatsen van advertenties in het programmablad.

Ugchelen 15 oktober

Iets voor jou?

De 14-jarige Ugchelse Rose Marie Nijkamp heeft in Hohr-Grenzhausen (Duitsland) zowel in enkel als in dubbel de ‘International Playsight Cup 2020’ gewonnen, een Tennis Europe evenement van de 2ste categorie (hoogste gespeeld op dit moment in Europa door Corona) voor spelers tot en met 16 jaar.

Toneel

Het bestuur van de toneelvereniging Ernst en Luim maakt bekend dat de vereniging na bijna 80 jaren, met enkele onderbrekingen, wordt opgeheven. In een gezamenlijk overleg zijn het bestuur en de leden tot de slotsom gekomen, dat er niet voldoende toekomst perspectief is om de toneelvereniging voort te zetten. Zij hebben in de afgelopen jaren op heel veel manieren en met diverse acties geprobeerd om nieuwe leden aan de vereniging te binden. Maar de tijdgeest heeft ons geleerd, dat voor

En waarom dan niet bij ons? Hulp kunnen wij altijd gebruiken. Voor een enkele keer, voor in het bestuur of voor klussen die regelmatig terugkomen. Van klein tot groot.

UGCHELS TENNISTALENT VERSTERKT HAAR POSITIE BIJ DE ABSOLUTE TOP IN EUROPA

het toneelspel in een vereniging, onvoldoende belangstelling is. Alle beperkingen vanwege de corona crisis hebben dit proces nog eens extra versneld.

Omdat wij in een kelder gehuisvest zijn is het lastiger te bereiken voor mensen die slecht ter been en/of afhankelijk van een rollator zijn.

De openingstijden van de pop-up store/ snuffelkelder zijn op woensdag van 9.30 – 12.00 uur en op donderdag van 19.00 – 21.00u. Er is geen pinapparaat aanwezig, dus u kunt alleen contant betalen.

Net zoals andere rommelmarkten in de regio

De ingang van de kelder bevind zich aan de achterzijde van de Duiker, Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Voor actuele informatie kunt u terecht op www.bronkerk.nl.

THA-UGCHELEN IS VERHUISD.

geven.

Gedwongen door de Coronacrisis, is de harmonicaclub THA-Ugchelen van Ugchelen naar Apeldoorn-Zuid verhuisd.

Mocht er belangstelling zijn, om een harmonica te bespelen, of wil je er les op krijgen, dan kun je bij ons terecht, ook al heb je geen instrument.

De Club is bij de muziekvereniging PrinsBernhard ingetrokken. Doordat de horeca van het dorpshuis Ugchelens Belang in verband met de Coronacrisis, op slot ging, kon ook THAUgchelen ook daar niet meer terecht.

Wij repeteren op de donderdagmiddag van 13.00 uur tot 14.15 uur op de Steirische Harmonika en van 14.45 uur tot 16.00 uur op de trekharmonica.

Wij zijn een klein clubje, dat op gepaste afstand, 1,5 meter, van elkaar af zit. Het is fijn om 1x in de week te kunnen repeteren.

Het adres is: Clubhuis Prins-Bernhard, groenlingweg 21 7331 EB Apeldoorn. Voor inlichtingen: Henk van den Berg 0653967951

Het is met weemoed en vereniging plezier met hart en ziel heb

De leeftijden variëren van 68 t/m 95 en dan is het fijn, om een hobby te hebben, dat met muziek te maken heeft. We zijn alweer druk bezig met het instuderen van een nieuw repertoire, om in het voorjaar en zomer weer optredens in de verzorgingshuizen te kunnen


28.

November 2020 THUISWERKEN? Maak éérst werk van uw werkplek In tijden waarin er elke dag weer nieuwe ontwikkelingen zijn betreffende het coronavirus werken we allemaal zo veel mogelijk thuis. Thuiswerken heeft zo zijn vooren nadelen. In uw dagelijkse kloffie en met uw favoriete koffie binnen handbereik werkt u de ene na de andere klus weg. Het sociale contact met collega’s is nu ongetwijfeld minder. Efficiënter, maar we merken ook dat dit juist zo waardevol is en wordt gemist. Even een dip in uw workflow? Dan loopt u een rondje en duikt u daarna weer opgeladen achter uw laptop. Het is alleen wel noodzaak om het een en ander thuis goed te regelen. Investeer in uw gear In het Engels staat ‘gear’ voor alle spullen die nodig zijn om uw werk goed te doen. Goed om hierin te investeren. Sommige thuiswerkers investeren niet veel in hun werkplek thuis, omdat klanten of collega’s thuis niet langskomen. ‘Niemand die het ziet ...’ Keukentafels en loungebanken lijken misschien aantrekkelijk om aan en op te werken, maar uw rug zal snel protesteren. Begin met een goed bureau dat aan alle ergonomische eisen voldoet. Dus in hoogte verstelbaar, voorzien van ledlicht zonder hinderlijke schaduwen en met een stoel die u in zoveel mogelijk standen kunt verstellen. Ook een professionele printer is een investering

die u veel ergernis bespaart. Een tip? U werkt thuis waarschijnlijk met meerdere apparaten, zoals smartphone, iPad en computer. U kunt thuis een netwerkje (laten) maken, waarmee u vanaf elk apparaat een printopdracht naar uw printer kunt verzenden.

EXPOSITIE DORPEN EN BUURTSCHAPPEN

toegankelijk bij tandarts J.J. Poort , gevestigd in het Medisch Centrum op De Eglantier.

Twee wanden vol met luchtopnamen van de dorpen en buurtschappen behorende tot de gemeente Apeldoorn. De expositie is vrij

De luchtopnamen zijn gemaakt door Hans Snelleman (45 jaar luchtfotograaf ) en de expositie zal er voor langere tijd te zien zijn.

Niet zo fijn voor uw brein Richt uw werkplek ook echt in als een werkplek. Dus weg van de volle woonkamer en keuken. Probeer na het werk maar eens lekker te ontspannen met uitzicht op uw laptop en stápels papieren. We mogen dan in een 24/7-economie leven, maar dat betekent niet dat u nog 24/7 met uw werk geconfronteerd moet worden. Glasvezel in Zuid Om optimaal thuis te kunnen werken is een snelle en stabiele internetverbinding cruciaal. Bijna 3000 woningen in Ugchelen worden op dit moment gefaseerd en kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. De graafwerkzaamheden worden op dit moment opgestart. Vervolgens worden de werkzaamheden rondom het aansluiten van de woningen, wijk per wijk ingepland. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers. Wilt u gebruik maken van een kosteloze glasvezelaansluiting? Geef dan toestemming op kpnnetwerk.nl/toestemming

KIJK OF LUISTER DE KERKDIENST MEE! God bestaat, dat zien wij in de natuur en lezen we in de Bijbel. In diezelfde Bijbel lezen wij ook dat God tot mensen spreekt. Elke zondag legt de dominee een gedeelte van de Bijbel uit. Luister of kijk om 10 uur of 16 uur een kerkdienst mee via gergemapeldoorn.nl. Van harte welkom! Heb je vragen? Bel of mail Linda Bisschop: 06-43977028/ lbisschop@outlook.com.


29.

November 2020 diensten samen en voor elke dienst hebben we zelf de specialisten in huis. We besteden dus niks uit. Dat schakelt sneller, safer en handig onder één dak.

REINDERS MAAKT HET FULLSERVICE ROND Niets vervelender dan voor de verkoop of aankoop van uw woning met allerlei partijen te moeten dealen. Bij Reinders treft u alle specialisten fullservice onder één dak. Van makelaars en taxateurs tot en met een écht onafhankelijke hypotheekadviseur. Daarom zeggen we: Reinders maakt het fullservice rond. Met Reinders kan alles, maar ú beslist. Van aankopen tot verkopen. En van taxaties tot hypotheken. U stelt zelf het pakket van

U kunt ons op de volgende manier bereiken: Reinders Huizen en Hypotheken b.v. Arnhemseweg 261, 7333 NB Apeldoorn Tel: 055 5 555 555 E-mail: info@reinders.eu Website: www.reinders.eu Openingstijden Maandag t/m donderdag: 08:30 - 17:30 uur Vrijdag: 08.30 - 17.00 uur Zaterdag: Open of op afspraak Zondag: Gesloten Buiten openingstijden zijn wij op afspraak geopend. U kunt bellen met Frank Reinders 06 55 39 39 11.

KOUD EN GUUR BUITEN EN TOCH JE FIETSCONDITIE OP PEIL HOUDEN? CYCLE STUDIO TEN TIJE SPORT IS DE OPLOSSING! De temperaturen gaan naar beneden en het weer wordt slechter. Tijd om binnen te gaan fietsen. Zo blijft je conditie op peil en bereid je je weer voor op de aankomende zomer. Bij Cycle Studio Ten Tije Sport worden per week 12 fietslessen (rpm) gegeven. Rpm is een indoor cycling les op het ritme van motiverende muziek. Je verbrandt veel calorieën en je wordt snel fit. Rpm is gebaseerd op wielrennen en bestaat uit een aantal beklimmingen en sprints. Je bepaalt zelf de intensiteit van je training met een weerstandsknop op de fietsen. Zo kun je de trainingsintensiteit na een tijdje verhogen. Instructeurs doen alle basis fietsbewegingen voor, zoals staand fietsen, in het zadel zitten, het veranderen van de handposities, snelheid verhogen en verminderen. Na een rpm les voel

je je helemaal voldaan! Tijdens de fietslessen gebruiken we de Body Bike app waar de wattage, calorieverbruik, afstand, hartslag en snelheid word gemeten. Leuk om tijdens te training te zien hoe goed je bezig bent en na de training jouw resultaten te bekijken of te vergelijken met een vorige training. Door verschillende testen te doen (FTP en Vo2max) bereken je je eigen zones waarin je kan gaan trainen. Benieuwd naar onze cycle studio en wil je een van onze lessen uitproberen? Kijk op onze website om een proeftraining aan te vragen. www.tentijesport.nl. Onze cycle studio is Corona proof ingericht. Ruime afstand tussen elke fiets en een luchtbehandelingssysteem die ruim voldoet aan de richtlijnen van het RIVM en NLActief Naast ons onbeperkte abb van Ten Tije sport hebben wij nu ook een abb. alleen voor onze cycle studio voor € 40,50 per maand maak je onbeperkt gebruik van ons cycle studio. Uiteraard kan je ook 1 x per week (€ 30,50 per maand).

cadeaubon Een cadeaubon altijd leuk om te geven en te ontvangen. verkrijgbaar bij Sylvia’s Haarsalon.

aan wie geef jij hem cadeau?

kayersdijk 24 - 7332 AT apeldoorn | 06-21605227 www.sylviashaarsalon.nl


30.

November 2020 STEM OP ONS HONK! Ons Honk is genomineerd voor de titel Buurthuis van het jaar! Daar zijn we natuurlijk heel trots op. Wat zou het een mooi compliment zijn voor alle vrijwilligers en medewerkers van Ons Honk als we zouden winnen… Daarvoor hebben we uw stem nodig! Van maandag 30 november tot donderdag 10 december kunt u via www. dorpshuisvanhetjaar.nl uw stem uitbrengen. U stemt toch ook op Ons Honk?

COLOFON Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak!

860 HANDTEKENINGEN VOOR EEN BUURTASSISTENT IN ALLE 8 BUURTEN VAN ZUID! Maar liefst 860 inwoners van Apeldoorn-Zuid hebben hun handtekening gezet onder een oproep aan de gemeenteraad om zich in

OPROEP VOOR FOTO’S EN VERHALEN OVER DE BRINKLAAN De Vereniging Oud Apeldoorn is bezig met een boek te maken over de Brinklaan. De Brinklaan was een lange laan met veel bedrijvigheid. Mocht u mooie foto’s, verhalen, anekdotes hebben over de Brinklaan dan is uw bijdrage en reactie van harte welkom bij de Vereniging Oud Apeldoorn! Delen kan via: bdedreu@ gmail.com of telefonsisch tussen 18:00 en 22:00 uur.: 06 15 25 86 57.

te zetten voor een buurtassistent van Zuid Doet Samen in hun buurt! Buurtbewoners van Apeldoorn-Zuid willen dat in alle 8 buurten van de wijk een buurtassistent van Zuid Doet Samen actief is en voeren hiervoor actie. Donderdag 15 oktober zijn de 860 handtekeningen overhandigd aan de gemeenteraad met de vraag om zich hiervoor hard te maken.

DE WOLF EN DE ZEVEN GEITJES 850 mensen in Zuid hebben de Buurtcoöperatie opgericht om samen voor het welzijn van alle bewoners van Zuid te zorgen. Dat lukt wonder wel. Mensen zorgen voor elkaar en de uitruk hulp voor ernstige problemen is flink teruggelopen. Het is erg droevig dat we nu aanbeland zijn in een juridisch gedoe waar wij klaarblijkelijk geen kaas van gegeten hebben. Grimm heeft die situatie al in een sprookje beschreven. De wolf met de 7 geitjes. Daar gaat uw buurtassistent…

Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen

Voor Stimenz zijn wij een regelrechte bedreiging: waar wij zijn, hebben zij minder werk. En de professionals hebben met elkaar besloten dat het goed is om het zo te doen. Want die domineren die wereld. Wij hebben bezwaar gemaakt tegen het feit dat Stimenz miljoenen heeft ontvangen in de laatste 4 jaar in Zuid en daar nauwelijks prestaties voor geleverd heeft voor de burgers van Zuid. En volgens het college hebben de eventuele onregelmatigheden uit het verleden geen invloed op de subsidieverdeling nu. Burgers komen er niet aan te pas. Wij hopen dat er in de raadsvergadering waar dit in besproken gaat worden hoofdelijke stemming wordt gevraagd. Dat kunt u als burger precies zien op wie u uw stem niet uit moet brengen.

BEL ONS GERUST!

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9:00 tot 16:00 op 055 – 312 5076. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of het maken van een praatje. Bel ons gerust! Tot snel!

Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

COMPUTERHULP GEZOCHT! Zuid Doet Samen is op zoek naar mensen die computerles willen geven aan buurtgenoten. Er is met name onder oudere buurtbewoners veel behoefte aan hulp bij het gebruiken van tablets, computers en smartphones. Ze willen en moeten mee met de digitalisering, maar ga er maar aan staan als je dat op latere leeftijd nog onder de knie moet krijgen. Wij begeleiden hen hierbij en zoeken mensen die anderen willen helpen omgaan met computer, laptop of smartphone. Iets voor u? Laat het weten via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl.

BEL GERUST UW BUURTASSISTENT! • • • • • • •

‘WIJ STEUNEN ONZE BUURTASSISTENT!’ In de Edelmetaalbuurt/Winkeweijert heeft een groepje buurtbewoners zich verenigd rondom buurtassistent Rosalie om haar te steunen. “Wij vinden dat onze buurtassistent door moet en zijn het oneens met de plannen van de gemeente. Wij staan vierkant achter Rosalie!”

Jeroen Krijt

Vincent v. Nieuwland

Tomaz Pattiapon

Mhamed Elouardi

Rosalie Strampel

Andre v/d Nat

Staatsliedenbuurt: André van der Nat 06 – 8355 0235 Metaalbuurt, Westenenk & BouwhofNoord: Kees van Buchem 06 - 1728 4301 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 06 – 8355 0560 Componistenbuurt: Jeroen Krijt 06 – 1766 7733 De Heeze: Tomaz Pattiapon 06 – 8354 7365 Brummelhof: Vincent van Nieuwland 06- 8355 0092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 06 – 8355 0009

Heeft u vragen over administratie of financiën? Bel dan onze administratie-assistent Emmelie Hagedoorn: 06 – 3337 6994.

Kees van Buchem

Emmelie Hagedoorn


31.

November 2020

CYCLE Je bent een fietser in hart en nieren en traint (bijna) dagelijks. Niet alleen om de nodige kilometers te maken, maar ook om je conditie op peil te houden. Snel voor of na het eten nog even op de fiets of in het weekend vroeg uit de veren – je doet het graag. In de zomer is dat meestal geen probleem, maar vooral in de herfst en winter is dat lastiger omdat het te nat of te donker is. In onze CYCLE STUDIO heb je geen last van deze weersomstandigheden en kun je dus in ieder jaargetijde maximaal aan je conditie en je kilometers werken. Alleen, of samen met je fietsmaten: wij hebben de nieuwste fietsen en het beste uitzicht!

VANAF

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

tentijesport.nl

N

B

I

J

H

A

A

R

S

K

T

G

U

N

T

D

I

I

O

E

S

M

I

N

R

N

N

A

N

A

N

L

E

D

K

A

I

I

S

A

E

A

E

E

L

K

E

E

L

B

L

P

E

T

L

L

N

H

A

N

D

E

R

L

P

P

E

L

L

Y

A

I

N

G

E

E

D

H

E

E

T

J

U

S

M

N

N

A

O

N

T

S

A

N

H

I

R

S

R

P

G

A

D

N

N

K

N

A

M

T

K

U

E

E

E

K

N

L

M

N

I

E

R

S

E

B

P

O

B

M

N

O

A

E

E

N

K

S

N

E

S

T

J

E

U

V

O

R

O

G

D

E

T

D

N

E

S

S

A

W

H

R

I

T

O

E

T

U

E

S

U

E

D

N

O

T

C

M

J

R

R

S

D

E

I

E

O

R

G

T

I

U

S

Z

D

E

P

I

E

L

F

N

R

O

O

D

L

E

P

A

N

O

O

L

E

S

P

A

K

S

D

I

U

R

B

APELDOORN Oplossing

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

€ 30,50 PER MAAND

BRUIDSKAPSEL DAMES DEBUSSYLAAN DROGEN ESMIRALDA HAARSTUDIO

HEREN KINDEREN KLEUREN KNIPPEN KORT KRULLEN LANG

woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

OPSTEKEN PERMANENT SCHUBERTPLEIN STIJLTANG TONDEUSE UITGROEI WASSEN

APELDOORN BRUIDSKAPSEL DAMES DEBUSSYLAAN DROGEN ESMIRALDA HAARSTUDIO HEREN KINDEREN KLEUREN KNIPPEN KORT KRULLEN LANG OPSTEKEN PERMANENT SCHUBERTPLEIN STIJLTANG TONDEUSE UITGROEI WASSEN

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN GRATIS KNIPBEHANDELING!

HAARSTUDIO ESMIRALDA Debussylaan 27, 7333 DB Apeldoorn

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 16 november 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

De winnaar van de puzzel in de oktober uitgave is: Cindy Timmermans. Van harte gefeliciteerd met het straatje 1/5 staatsloten van Primera Westra te Ugchelen. Het juiste antwoord was: Primera Westra is de gemakswinkel van Ugchelen.